Page 1

r a a n ji se

r e Ov

tweemaandelijks informatieblad | juli-augustus 2019

De

Sociaal restaurant Nieuw op de Druivenfeesten

+

De Bosuil viert feest

p. 13-20


inhoud

09

04

35 jaar

GC de Bosuil

24

Tafelen

In het sociaal restaurant

Beurtenkaart

Atletiekpark Den Heurk

en verder

p o w u e i N enu m t he

Cultuurcafé Den Blank krijgt een make-over. Het hele interieur wordt deze zomer vernieuwd en ook de kaart wordt aangepakt. “In juli verbouwen we en begin augustus zou de opgefriste zaak moeten opengaan”, vertelt Dimitri Vandendriessche. De nieuwe uitbater was tot voor kort kok in restaurant ’t Gebroken Hof. Op termijn zal hij in het Cultuurcafé in de potten roeren. “Vanaf november kun je hier klassiekers krijgen zoals spaghetti bolognese of een croque-monsieur. Maar eerst moet er een nieuwe keuken komen. Tot dan is iedereen natuurlijk welkom om iets te komen drinken.” Meer info? Cultuurcafé Den Blank, Begijnhof 11 www.denblank.be

Tablets in de Bib p. 4-5

Zwerfvuilactie p. 4-5

Buitenschoolse opvang

06

p. 10-11

Klaar

voor de Druivenfeesten

Wat mag er bij het gft-afval? p. 12

Nieuws Burgerzaken p. 26

Overijse op Instagram p. 27

+ Agenda

met de Druivenkoers, Overijse zingt, Laura Tesoro en de Druivenstoet ...

22

Fietsers baas

colofon De Overijsenaar Verantwoordelijke uitgever: Dieter Vanderhaeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester). Redactieraad: Filip Tollet, Hans Verhaegen, Marieke Debels, Sandra Degreef, Hans Baudaer, Veronique Theys, Lynn Debecker, Klaas Geers, Sandra Vandenput. Realisatie: www.f-twee.be. Coördinatie: dienst Communicatie, Begijnhof 17, 3090 Overijse, 02 785 33 79, communicatie@overijse.be.


kort en krachtig Taalpunt Nederlands

Kamp Relax

Ben je Nederlands aan het leren of ben je op zoek naar lees-, kijk- en studiemateriaal? In het vernieuwde Taalpunt in de Bibliotheek vind je het allemaal. De collectie van de Bib voor laaggeletterden en anderstaligen die Nederlands leren, werd fors uitgebreid. Er zijn veel meer boeken die makkelijk te lezen zijn, maar je vindt er voortaan ook cursussen, woordenboeken en de toegankelijke Wablieft-krant. Er liggen ook taalstimulerende spelletjes zoals Scrabble en dvd’s van Vlaamse films en series.

Op zondag 8 september kunnen grootouders en hun kleinkinderen opnieuw terecht op Kamp Relax voor een leuke namiddag. Van 14 tot 17 uur vinden in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Het thema van deze editie? Griekenland. Verwacht specialiteiten uit de Griekse keuken, blauwwitte aankleding en

Herbruikbare bekers natuurlijk de sirtaki. Zoals andere jaren zal er livemuziek en een springkasteel zijn. Je kunt ook een ritje maken met paard en koets. De inkom is gratis. Inschrijven is niet nodig. MEER INFO?

www.kampkwadraat.be 02 686 31 30

Organiseer je binnenkort een evenement? Dan kun je herbruikbare bekers ontlenen bij Interrand. De afvalintercommunale heeft 15.000 herbruikbare bekers aangekocht. Daarmee wil ze de afvalberg van plastic wegwerpbekers op fuiven, feesten en evenementen verkleinen. Erkende organisaties en verenigingen, maar ook buurtcomités, onderwijsinstellingen en gemeentelijke diensten in Overijse kunnen de bekers gratis gebruiken. Je moet enkel een waarborg betalen. Reserveer minstens twee weken op voorhand via de website van Interrand. Voor grote evenementen doe je dat best zes weken van tevoren.

MEER INFO? www.interrand.be (> Samen voor minder afval), 02 658 95 41

Beurtenkaart sport

MEER INFO? www.overijse.be/taalpunt 02 687 57 18

Voortaan heb je een beurtenkaart sport voor het nieuwe atletiekpark.

Ben je het vernieuwde Atletiekpark Den Heurk al gaan uittesten? De voorbije maanden kon je er kosteloos kennismaken met de nieuwe infrastructuur, maar sinds mei dien je een ‘beurtenkaart sport’ aan te schaffen. Daarmee krijg je dagelijks van 7 tot 21 uur toegang tot het Atletiekpark. Je haalt de elektronische beurtenkaart aan de sportbalie in de Bib van Overijse en kiest zelf hoeveel beurten je koopt. Je kunt de kaart achteraf online opladen. Let op: de beurtenkaart sport is persoonlijk en kan niet worden gedeeld. Zit je in een club? Tijdens de trainingsuren heb je de kaart niet nodig, erbuiten wel.

Ronde van Frankrijk Op zaterdag 6 juli passeert de grootste wielerwedstrijd ter wereld in Overijse. De openingsetappe van de Ronde van Frankrijk vertrekt ’s middags in Brussel en loopt door het centrum van Overijse en Eizer. Op het Justus Lipsiusplein en in het centrum van Eizer vinden de hele dag activiteiten plaats. Er zijn muziekoptredens, een streekproductenmarkt en heel wat randanimatie. Je kunt de koers natuurlijk ook op groot scherm volgen. Grote delen van Overijse zullen vanaf 12 uur moeilijk bereikbaar zijn met de wagen. Met de fiets heb je daar minder last van. Op het Justus Lipsiusplein kun je je tweewieler gratis parkeren.

MEER INFO?

MEER INFO?

www.overijse.be/beurtenkaartsport 02 686 90 20

www.overijse.be/tourdefrance

Tablets in de Bib Vanaf juli kun je de krant ook digitaal lezen in de Bibliotheek. In de leeshoek, waar de kranten en tijdschriften liggen, vind je twee gloednieuwe tablets. Daar staan vijf Vlaamse kranten en een zestal magazines op. Is de papieren krant bezet? Wil je kennismaken met de digitale versies van De Standaard, Knack, Humo of Libelle? Kom dan de tablets eens uitproberen.

123 zakken zwerfvuil Tijdens de zwerfvuilactie op 23 maart 2019 werd Overijse een stuk properder gemaakt. Honderd vrijwilligers raapten in de hele gemeente zwerfvuil op, samen goed voor 123 volle zakken. Kon je niet meedoen aan de actie? Of wil je op een ander moment je straat opruimen? Je kunt het hele jaar bij de Omgevingsdienst terecht voor zwerfvuilmateriaal zoals handschoenen, zwerfvuilzakken en hesjes.

MEER INFO?

MEER INFO?

overijse.bibliotheek.be 02 687 57 18

milieu@overijse.be 02 785 34 55

Enquête Ring Oost Wil je de toekomst van de oostelijke Ring rond Brussel mee vormgeven? In een nieuwe enquête wordt de mening van de omwonenden uit Overijse gevraagd. Zo kan ook jij aangeven wat je bezorgdheden, problemen of ideeën zijn. Organisator De Werkvennootschap, die nieuwe alternatieven voor de Ring bestudeert, gaat met de resultaten aan de slag. Doe je zegje via de website.

MEER INFO? www.ringoost.be

4

DE OVERIJSENAAR / 5


Druivenfeesten 2019

Klaar voor de feesten Meer muziek en minder verkeer. Dat mag je verwachten op de komende editie van de Druivenfeesten. Druivenambassadeur Leen Wouters en vice-Druivenambassadeur Melissa Derom gidsen ons door het programma.

V

an vrijdag 23 tot en met woensdag 28 augustus zijn het opnieuw Druivenfeesten. Zes dagen lang vinden in Overijse verschillende activiteiten en optredens plaats. De vaste waarden mogen natuurlijk niet ontbreken: Code 3090, de Seniorendag, Kids Royal, het Scoutsdorp en de Druivenkoers… Ze staan allemaal op het programma. Maar er zijn dit jaar ook een aantal nieuwigheden, vertellen Leen Wouters en Melissa Derom. Leen: “Het thema van de feesten is elk jaar anders. Dit jaar verwijst ‘Overijse weerspiegelt’ naar de serres en het water in de gemeente. Dat thema zal terugkomen in de Druivententoonstelling in Bezoekerscentrum Dru!f, maar ook in het straatbeeld, met (lach)spiegels,

foto’s en glitters. Dat de spiegeltent opnieuw in de Molendreef staat, is ook geen toeval. En natuurlijk zal het thema in de Druivenstoet aanwezig zijn. Je kunt jouw vereniging nog tot maandag 15 juli gratis inschrijven voor de stoet.”

Meer muziek

Ook nieuw: enkele ingrepen in het programma. “Uit een enquête bleek dat de Overijsenaren meer artiesten en verschillende genres wilden op de feesten”, zegt Melissa. “Daarom spelen er dit jaar dubbel zoveel artiesten in de Markthal. Er is ook meer geprogrammeerd per doelgroep. Zo spelen op zaterdagnamiddag Ketnet-hype #LikeMe en zanger Milo Meskens voor de jongeren. Zondag is de rockdag,

Melissa en Leen geven tijdens de Druivenfeesten hun sjerp door aan hun opvolgers.


Druivenfeesten 2019 Vrijwilligers gezocht

drie keer VRAGEN

De gemeente is op zoek naar vrijwilligers om mee te werken aan de Druivenfeesten 2019. Je kunt op verschillende manieren een handje helpen: de Marktdag opbouwen, artiesten opvangen, de Druivenstoet begeleiden… Zo maak je de Druivenfeesten eens achter de schermen mee. Je krijgt ook een vrijwilligersvergoeding van 34,03 euro per dag. Inschrijven doe je via druivenfeesten@ overijse.be of 02 785 33 73 bij de dienst Mens en Samenleving. Iedereen is welkom, ook jongeren die dit jaar 16 worden.

Wat doe je vooral als

centrumverantwoordelijke?

Ik verhuur de zaal en stel het programma samen. Dat betekent artiesten boeken, maar vooral samen met lokale verenigingen activiteiten op poten zetten. Dat kunnen culturele voorstellingen of optredens zijn, maar evengoed cursussen of rommelmarkten. Met al die activiteiten willen we de inwoners van Jezus-Eik zoveel mogelijk samenbrengen, ook de anderstaligen. Het is onze missie om hen te betrekken bij het sociaal leven en tegelijkertijd het Nederlands te stimuleren. Maar op dit moment zijn we vooral bezig met het verjaardagsfeest van de Bosuil (lacht).

Nieuwe ambassadeurs

Wil jij de volgende Druivenambassadeur worden? Inschrijven kan nog tot 15 augustus.

 met onder anderen The Kids. Maandag draaien dj’s van Studio Brussel, met ook onze eigen Average Rob, feestplaatjes.” De Druivenfeesten worden zoals altijd afgerond met een slotspektakel. Dit jaar is er geen vuurwerk over de IJsevijver, wel videomapping. “Er wordt een verhaal geprojecteerd op de gevel van AC De Vuurmolen, woensdagavond om 21 uur”, vertelt Melissa.

Stationsplein verkeersvrij

De grootste verandering dit jaar komt er op mobiliteitsvlak. “Het Stationsplein zal gedurende de hele feesten verkeersvrij zijn. Van zaterdagochtend tot woensdagnacht kun je er niet op met de wagen. Dat is gezelliger en veiliger, maar ook duidelijker. Andere jaren veranderde de verkeerssituatie elke dag, nu blijft die zes dagen hetzelfde”, zegt Leen.

8

Bij de start van de Druivenfeesten 2019 geven Leen en Melissa hun sjerp door aan de volgende Druivenambassadeurs. Leen: “Het is een hectisch, maar heel mooi jaar geweest. Je gaat van de ene opening naar de andere receptie. Maar onderweg leer je nieuwe mensen kennen en je komt op leuke evenementen in binnen- en buitenland. Je vult het ambassadeurschap ook in hoe je zelf wilt. Omdat ik als culinair stylist en hobbykok veel met eten bezig ben, heb ik sterk ingezet op streekproducten. Zo heb ik onder andere een kookworkshop met lokale producten gegeven.” “Ik ben heel benieuwd wie onze opvolgers zullen zijn”, zegt Melissa. “Wie het ook wordt, ze kunnen altijd bij ons terecht voor advies. Inschrijven kan nog tot 15 augustus door je cv en motivatiebrief te sturen naar druivenfeesten@overijse.be. De winnaars worden bekendgemaakt op de openingsavond van de Druivenfeesten. Of ik advies heb? Doe je eigen ding. Alles kan: ik heb mezelf voorgesteld met cartoons, Leen met een gerecht. Zolang je liefde voor de streek duidelijk is, kun jij de volgende Druivenambassadeur worden.”

MEER INFO? Kijk voor het volledige programma en alle informatie op www.druivenfeesten.be

Geoffrey Heyrbaut is al 12 jaar de drijvende kracht achter de Bosuil. In oktober trekt hij de deur van het gemeenschapscentrum achter zich dicht, maar eerst organiseert hij nog een groot verjaardagsfeest. Want de Bosuil blaast 35 kaarsjes uit.

Hoe zal het feest eruitzien?

In één woord: flashy (lacht). Omdat GC de Bosuil werd opgericht in 1984, gaan we voor een feest in de stijl van de jaren 80. Met veel fluokleuren, beenwarmers en haarlak. Je kunt je hier de avond zelf laten opmaken voor een echte eighties look. Ook de dj’s grijpen terug naar de beginjaren van Madonna en Milli Vanilli. Weet je niet meer hoe je de lambada danst? Verklede dames op rolschaatsen doen het graag eens voor. Opwarmen doen we met een sessie aerobics.

Wat zal je altijd bijblijven?

Het enthousiasme van de Jezus-Eikenaar!

80S PARTY Zaterdag 7 september, vanaf 19.30 uur in GC de Bosuil Witherendreef 1, Jezus-Eik Gratis inkom www.debosuil.be

En de gezonde spanning die er bij podiumacts in de lucht hangt. Dat heeft toch iets magisch. Het is ook een voorrecht om als programmator zoveel talent te zien passeren. Ik denk spontaan aan grote namen als Brigitte Kaandrop, Toots Thielemans, Johan Heldenbergh, maar ook aan het Britse folkduo Rue Royale, dat hier een ontroerend optreden gaf. Andere projecten die me zeker zullen bijblijven zijn jongerenfestival SPOCJE en eetfestijn Master Chef. Waarom? We krijgen er iedereen uit Jezus-Eik samen. Daar doe je het voor.

DE OVERIJSENAAR / 9


Buitenschoolse opvang

Kinderen baas

Opvang nieuw schooljaar Heeft je kind al opvang op woensdagnamiddag? Inschrijven bij het IBO doe je via de webwinkel van de gemeente. De opvang is bedoeld voor kinderen van alle kleuter- en lagere scholen in Overijse met uitzondering van ’t Kasteeltje, dat zelf opvang organiseert. Ook voor kinderen die later in het schooljaar starten. www.overijse.be/webwinkel (> IBO) 02 686 31 34 (IBO)

Voorgekauwde spelletjes? Niet in de buitenschoolse kinderopvang op Kamp Kwadraat. Kinderen kiezen er zelf hoe ze hun dag besteden: een origineel project dat in de prijzen is gevallen.

O

p woensdagnamiddag en tijdens schoolvrije dagen kunnen kinderen van 2,5 tot 12 jaar terecht bij het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO). Gemotiveerde begeleiders doen hun best om iedereen een leuke tijd te bezorgen in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. “We planden activiteiten, maar merkten dat de lagereschoolkinderen minder enthousiast waren. Ze willen hun vrije tijd ongedwongen doorbrengen”, vertelt coördinator Eef Hostyn. “Daarom zijn we vorig schooljaar gestart met het project 'spelen à la carte'. Nu kiezen ze zelf wat ze doen. Een namiddagje goochelen of liever soldaat spelen? Het kan allemaal.”

relax-doos zit bijvoorbeeld een cd met loungemuziek en massagezalf, in de legerdoos zijn dat verkleedkleren. Elke doos bevat een handleiding en inspiratietips. De kinderen kunnen er creatief mee aan de slag gaan.” Niet alleen wat, maar ook waar ze spelen, bepalen de kinderen zelf. Eef: “De opvang vindt plaats in één grote ruimte: de polyvalente zaal. Met modulaire spelelementen kunnen kinderen er hun eigen speelhoekje maken. Tenzij het mooi weer is, dan spelen we buiten. Voor de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar is er ook het ‘clubhuis’, een coole hangplek waar ze samen kunnen kickeren of naar muziek luisteren.”

Chillen of goochelen

Kinderen krijgen vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. “Ontleen je een speeldoos, dan word je geacht die volledig terug te brengen. Zelfstandig in de boomhut spelen mag, op voorwaarde dat je de afspraken respecteert”, zegt Eef. “De kinderen krijgen daarnaast ook inspraak in het IBO.

Aan het begin van de dag krijgen de lagere schoolkinderen de keuze uit drie wisselende speeldozen. Elke doos bevat speelmateriaal volgens een thema, zoals chill & relax, circus, leger, natuur & wetenschap, knutselen of fashion. “In de chill &

10

Ze mogen hun mening geven over de speeldozen. Elke laatste woensdag van de maand geven kinderen vanaf het vierde leerjaar ook feedback in de clubraad. Ze beslissen er mee over onze werking. Zo kwam er op vraag van de kinderen een muurschildering in het clubhuis.” De keuzevrijheid en inspraak hebben het enthousiasme bij de kinderen opnieuw aangewakkerd. Eef: “We moeten de kinderen minder aanzetten tot spelen. Ze spelen meer en beter samen. Kortom, ze komen liever naar het IBO.”

Gouden Kinderschoen

Het succes van ‘spelen à la carte’ is niet onopgemerkt gebleven. Het project van het IBO Overijse won in mei dit jaar de Gouden Kinderschoen, een prijs voor de beste kinderopvangprojecten van VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). “Daar zijn wij heel blij mee”, zegt Eef. “Vooral omdat het echt ‘ons projectje’ is. Het moedigt ons alleen maar aan om ermee verder te gaan!”

Verantwoordelijkheid en zin

Een namiddagje goochelen of liever doktertje spelen? Kinderen beslissen zelf bij het IBO.

MEER INFO? www.kampkwadraat.be (> Kinderopvang)

DE OVERIJSENAAR / 11


Wat mag er bij het gft-afval

agenda

e s j i r e v O in

NIEUWE REGELS SINDS JANUARI

EIEREN, EIERSCHALEN

THEEZAKJES EN KOFFIEPADS VLOEISTOFFEN

RESTEN VAN VLEES, VIS EN SCHAALDIEREN

(SOEP, MELK, KOFFIE …)

SAUZEN, VET EN OLIËN

KAASRESTEN

BEHANDELD HOUT

KEUKENAFVAL EN ETENSRESTEN

BEENDEREN EN DIERLIJK AFVAL

MEST VAN KLEINE HUISDIEREN

DIERENKRENGEN

(CAVIA, KONIJN)

SCHELPEN

SCHILLEN EN RESTEN VAN GROENTEN EN FRUIT

(BLADEREN, GRAS, ONKRUID, HAAGSCHEERSEL)

KATTENBAKVULLING EN VOGELKOOIZAND

FIJN TUIN- EN SNOEIAFVAL

(MOSSELEN, OESTERS …)

WEL

NIET ➜

MEST VAN GROTE HUISDIEREN

KAMER- EN TUINPLANTEN

STOF UIT DE STOFZUIGER

(INCLUSIEF POTGROND)

LUIERS EN ANDER HYGIËNE-AFVAL

BROODRESTEN

KURK

KOFFIEDIK, PAPIEREN KOFFIEFILTER

ASRESTEN EN HOUTSKOOL

PAPIER VAN KEUKENROL SCHAAFSEL EN ZAAGMEEL VAN ONBEHANDELD HOUT NOTEN, PITTEN

PLASTIEK, GLAS, METAAL AARDE EN ZAND GROF SNOEIHOUT

Woe 28.08 13 u

Druivenfeesten

DRUIVENKOERS

De Druivenkoers is een wielerwedstrijd met veel traditie. De koers vindt al voor de 59ste keer plaats in en rond Overijse. Net zoals voorgaande jaren kun je je favoriete renner komen aanmoedigen langs het parcours, dat door het centrum van Overijse loopt. Wie wint er dit jaar? Is het opnieuw Xandro Meurisse of zorgt een andere renner voor een verrassing?

www.druivenfeesten.be Centrum Overijse


agenda

in Overijse

juli Zon 07.07 7u

Wandeling

BOSUILTOCHT IN HET ZONIËNWOUD

© Bart Goossens

Astrid Nijgh, Lennaert Maes & Stoomboot Zat 16.03

Opening Druivenfeesten Vrij 23.08

Met zijn 4.400 hectare oppervlakte is het Zoniënwoud een imposant stukje groen. Wandelclub de IJsetrippers houdt op zondag 7 juli een wandeltocht door het woud. Die start aan de rand van het bos en gaat er nagenoeg volledig doorheen. Je kiest voor een wandeling van 4, 7, 14 of 21 kilometer. Iedere deelnemer krijgt een gratis Kelleborre’l, druivenjenever van lokale wijnmaker Soniën.

www.ijsetrippers.be

Vrij 23.08

17 u Druivenfeesten

OPENING DRUIVENFEESTEN

De Druivenfeesten beginnen dit jaar op vrijdag 23 augustus. Ze worden die avond feestelijk op gang getrapt op het Justus Lipsiusplein, met een openingsreceptie en met de bekendmaking van de nieuwe Druivenambassadeur. De muzikale kers op de taart is het optreden van Lady Linn en haar big band. De zangeres van ‘I Don’t Wanna Dance’ zorgt voor pop met een snuifje jazz op deze openingsavond. www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Zon 07.07 11 u

Lezing

KOERS LITERAIR

Op zaterdag 6 juli passeert de Ronde van Frankrijk in Overijse. Een dag later bereikt de wielergekte ook de Bibliotheek. Om 11 uur vindt

 loedinzameling B Rode kruis 17.07 & 08.08

Zat 24.08 16.30 u

daar Koers Literair plaats, een literair evenement rond teksten geïnspireerd door de wielersport. Op het programma staan weetjes en poëzie, maar ook muziek en een aperitief. Overijsenaar en paracyclist Kris Bosmans komt langs voor een interview. Deelnemen is gratis. Schrijf je wel op voorhand in via de webwinkel.

www.overijse.be/webwinkel Bibliotheek, Begijnhof 13

Druivenfeesten

OVERIJSE ZINGT

Wat is er leuker dan uit volle borst meezingen met je favoriete muziek? Op zaterdag 24 augustus doe je dat vanaf 16 uur tijdens Overijse zingt. Je zingt niet alleen, maar samen met alle andere mensen op het Justus Lipsiusplein. Op het repertoire staan oudere en nieuwere liedjes in het Nederlands, Engels en soms ook in het Frans. Een groot zangfeest waar iedereen welkom is. Deelnemen is helemaal gratis.

 verijse zingt O Zat 24.08

www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

17.07 & 08.08 18 u & 17.30 u Gezondheid

augustus

BLOEDINZAMELING RODE KRUIS

Overal in Vlaanderen zamelt het Rode Kruis bloed in. Niet alleen voor veel zieke mensen is dat van levensbelang. Ook na verkeersongevallen, bij operaties of na bevallingen is er vaak heel wat bloed nodig om levens te redden. Daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende in voorraad is. Ook jij kunt helpen door bloed te geven. In Maleizen kan dat op woensdag 17 juli in Wijkontmoetingscentrum De Rank, van 18 tot 20 uur. Donderdag 8 augustus vindt vanaf 17.30 uur een bloedinzameling plaats in CC Den Blank in Overijse.

www.rodekruis.be/afdeling/ overijse WOC De Rank, Hoeilaartsesteenweg 56 CC Den Blank, Begijnhof 11

serrist staat. Deelnemen kost 1,5 euro. Kinderen tot 12 jaar hoeven niet te betalen.

www.ijsetrippers.be Markthal, Stationsplein

www.scoutsdorpoverijse.be Speeltuin, Meiveld

Zat 24.08 9u

Zon 11.08 7u

Wandeling

OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK

De Druivenstreek is een droom om in te wandelen. Het is een rustige en groene regio die op en af gaat, waardoor het uitzicht altijd verandert. Ontdek het zelf tijdens de Omloop van de Druivenstreek op zondag 11 augustus. Er zijn parcours van 4, 6, 12, 18, 24 en 30 kilometer. Elke route start aan de Markthal in Overijse, waar een druivenstand van een lokale

23 > 25.08 Druivenfeesten

SCOUTSDORP

Tijdens de Druivenfeesten palmt de lokale scoutsafdeling de speeltuin van Overijse weer in. De scouts toveren die elk jaar opnieuw om tot een heus dorp. Ze bouwen en sjorren alle constructies zelf en zorgen voor een stevig programma met optredens van bands en dj’s. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website van het scoutsdorp of hou de Facebookpagina van Scouts Overijse in de gaten.

Druivenfeesten

MARKTDAG

Op zaterdag 24 augustus wordt het centrum van Overijse gevuld met kraampjes en standjes. Marktkramers en lokale handelaars prijzen hun (streek) producten aan en verenigingen zetten zichzelf in de kijker. Op zoek naar leuke tweedehandskledij of -speelgoed? Op de rommelmarkt verkopen Overijsenaren hun oude spullen aan een prijsje. De Marktdag is een vaste waarde tijdens de Druivenfeesten en vindt plaats van 9 tot 17 uur.

www.druivenfeesten.be Centrum Overijse

 coutsdorp S 23 > 25.08


agenda

in Overijse

Zat 24.08 22 u

Druivenfeesten

VLAAMSE AVOND

Hou je van Nederlandstalige muziek? Dan moet je op zaterdagavond 24 augustus in de Markthal zijn. Met Bart Kaëll en Get Ready! staan er toppers uit de Vlaamse showbizz op de planken. Alsof dat nog niet genoeg is, brengt coverband Ontpopt de grootste Nederlandstalige hits live op het podium. Je kunt gratis komen luisteren, meezingen en misschien zelfs de polonaise dansen.

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

ze onlangs nog in het VTM-programma Liefde voor muziek. De jonge zangeres hield zich daar staande tussen grote namen als Milow, Ilse DeLange en Jan Leyers. Tijdens de Druivenfeesten zie je haar live aan het werk. Op zondag 25 augustus speelt de zangeres een gratis concert op het Justus Lipsiusplein . Ze brengt een mix van covers en eigen hits. Haar Eurosong-nummer ‘What’s The Pressure’ mag natuurlijk niet ontbreken.

van 5 tot 12 jaar kunnen gratis knutselen, bootje varen op de IJsevijver of deelnemen aan een van de vele andere activiteiten van de Kinderkaravaan.

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Ma 26.08 19 u

Beweging

DRUIVENRUN

www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Ma 26.08 14 u

Druivenfeesten

Zon 25.08 17.30 u

Druivenfeesten

LAURA TESORO

Dat Laura Tesoro over een klok van een stem beschikt, bewees

KIDS ROYAL

De kindernamiddag op de Druivenfeesten werd vorig jaar herdoopt tot ‘Kids Royal’. In plaats van een optreden in de Markthal is het nu een binnen- en buitenspeeldag op en rond het Stationsplein. Kinderen

Druivenstoet Zon 25.08

Zon 25.08 14.30 u

Druivenfeesten

Laura Tesoro Zon 25.08

DRUIVENSTOET

De zondag van de Druivenfeesten is het opnieuw zover. Weer of geen weer. Die dag trekt voor de 65ste keer de Druivenstoet door de straten van Overijse, met de S-bocht als hoogtepunt. Verenigingen en bedrijven pakken er uit met versierde praalwagens, gekke kostuums en leuke danspasjes. Ook de vendelzwaaiers van de IJsezwaaiers tekenen present. Na afloop kun je op je favoriete praalwagen stemmen. De winnaar van de publieksprijs gaat met een geldprijs van 300 euro naar huis.

www.druivenfeesten.be S-bocht

Op zoek naar een ludieke en sportieve activiteit? Maandag 26 augustus is er om 19.15 uur de DruivenRun. Deelnemers leggen in groepjes van vier een parcours door het centrum van Overijse af. Niet de snelste? Ook de best verklede ploeg wint een prijs. Deelnemen kost

20 euro per team. Schrijf je voor 18 augustus in via de website van Thor Events. Ter plaatse inschrijven is 5 euro duurder. Heb je sportieve kinderen? Eerder op de dag zijn er vanaf 17 uur ook loopwedstrijden voor kinderen: de Snoepjesrun (tot 8 jaar), de DruifjesRun (8 tot 12 jaar) en de DruivenSplash (vanaf 12 jaar). Zij hoeven zich niet op voorhand in te schrijven.

www.thor.events Begijnhofplein

Din 27.08 14 u

Druivenfeesten

MATTHIAS LENS & STARFIGHTERS

 amerorkest Chapelle de Lorraine K Vrij 06.09

De Druivenfeesten zijn er voor iedereen, ook voor wie al een dagje ouder is. Dinsdag 27 augustus is het muzikale programma afgestemd op senioren. Om 14 uur staat zanger-accordeonist Matthias Lens op het podium in de Markthal, met een mix van polonaise, klassiekers en ambiance. Daarna is het de beurt aan de Starfighters. Die vijfkoppige band uit Overijse werd opgericht in de jaren 60 en was jarenlang een vaste waarde op de Druivenfeesten. Ze spelen sinds enkele jaren opnieuw samen. Hun reünietour brengt hen ook dit jaar weer naar de feesten. De toegang is gratis.

 tarfighters S Din 27.08

september

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Vrij 06.09 20.30 u Muziek

KAMERORKEST CHAPELLE DE LORRAINE

Zondag 8 september kun je het historische landhuis Villa Limpens bezoeken tijdens Open Monumentendag. Twee dagen eerder vindt er ook een uniek concert plaats. Kamerorkest Chapelle de Lorraine, geworteld in Jezus-Eik, brengt in de tuin van de villa klassieke muziek uit het begin van de vorige eeuw. Op het repertoire staan een serenade voor strijkers van Sir Edward Elgar, St. Paul's Suite voor strijkers van Gustav Holst en Capriol Suite for String Orchestra van Peter Warlock. Tickets: 12 euro in voorverkoop, 14 euro aan de kassa.

www.debosuil.be Villa Limpens, Brabandtlaan 1


agenda

in Overijse

in vogelvlucht Expo   Bewegen   Dans   Film   Kermis Lezing   Muziek   Opleiding   Quiz   Theater   Cursus/Workshop   Fanfare   Animatie

01.07 > 05.07 8u

Beweging

RACKETSPORTKAMP SPOREO

02 686 31 31 www.overijse.be/webwinkel Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

01.07 > 05.07 9u

Beweging

MOUNTAINBIKEKAMP TWC ’T HOEKSKE

www.twc-hoekske-maleizen.be Voetbalveld Den Heurk, Heurkstraat 3

08.07 > 12.07, 15.07 > 19.07 & 05.08 > 09.08 8u

Cursus

KLEUTERSTAGE OVERIJSE

www.sportenopleiding.be/ sport-stages Basisschool ’t Kasteeltje, S. Braffortlaan 6

Zomerkamp

10 u

Workshop

DE KREKEL EN DE MIER: NATUUREXPEDITIE

INTUÏTIEF TEKENEN, BOETSEREN EN SCHILDEREN

0474 88 70 72 info@dekrekelendemier.be www.dekrekelendemier.be/ universiteit Tombeek Plage, Lanestraat 126

augustus 02.08 > 04.08

GEVECHTSSPORTSTAGE

8u

Beweging

ROPESKIPPINGKAMP JOLLY JUMPERS

www.jollyjumpers.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

22.07 > 26.07 8u

Volksfeest

KEIZER KARELFEESTEN

www.facebook.com/ keizerkarelfeestentombeek Café Oud Sint-Elooi, Lanestraat 106

Din 23.07 11 u

Lezing

INLOOPMOMENT KIND & GEZIN

02 305 18 83 www.huisvanhetkinddruivenstreek.be info@huisvanhetkinddruivenstreek.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

Beweging

DANSKAMP SPOREO

02 686 90 20 www.sporeo.be sport@overijse.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

MUZIEKKAMP AMAJ

STAGE NEDERLANDS

info@amaj.vlaanderen http://amaij.vlaanderen Jeugdcomplex Hagaard, Hagaardstraat 45

Cursus

02 657 31 79 www.debosuil.be info@debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

Cursus

Beweging

15.07 > 19.07

19.08 > 23.08

Zomerkamp

9u

19.30 u

0468 31 09 11 villersjf@telenet.be www.sportenopleiding.be/ sport-stages Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

02 687 23 79 www.denblank.be vzwdevlucht@gmail.com CC Den Blank, Begijnhof 11

19.08 > 23.08

12.08 > 16.08

08.07 > 12.07

© NatuurTalent

juli

07.08 & 08.08

 Zomerkampen NatuurTalent 29.07 > 23.08

08.07 > 12.07

29.07 > 02.08 8u

Beweging

VOETBALSTAGE TEMPO OVERIJSE

www.overijse.be/webwinkel voetbalstage@tempooverijse.be Kunstgrasveld Hagaard, Bredestraat 57

29.07 > 23.08 Zomerkamp

ZOMERKAMPEN NATUURTALENT

NatuurTalentOverijse@gmail. com http://www.facebook.com/ NatuurTalentOverijse NatuurTalent, Hengstenberg 79

05.08 > 09.08 Beweging

SURVIVALSTAGE

0468 31 09 11 jean@sportenopleiding.be www.sportenopleiding.be/ sport-stages GC de Bosuil, Witherendreef 1

05.08 > 09.08 8u

Beweging

AVONTURENKAMP SPOREO

02 686 31 31 www.overijse.be/webwinkel Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

WETENSCHAPSSTAGE

www.sportenopleiding.be/ sport-stages Basisschool ‘t Kasteeltje, S. Braffortlaan 6

16.08 > 29.08 11 u

Kermis

DRUIVENKERMIS

www.druivenfeesten.be Stationsplein

16.08 > 08.09 20.30 u Expo

KUNST IN OVERIJSE

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Soulbrothers Din 27.08

Din 27.08 23.30 u

Druivenfeesten

SOULBROTHERS

De Soulbrothers, dat zijn drie rasentertainers samen op één podium. Charel van Domburg (The Magical Flying Thunderbirds), Vincent Goeminne (The Dinky Toys, Plane Vanilla) en Wim Soutaer zorgen samen voor een energiek concert vol hits. De drie wagen zich aan alle muziekgenres: dancehits, aanstekelijke reggae, zwoele latino en discoklassiekers. Dinsdag 27 augustus zie je de Soulbrothers aan het werk in de Markthal. Het concert is gratis, net zoals alle andere optredens tijdens de Druivenfeesten. www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein


in Overijse 19.08 > 23.08 8u

Beweging

OMNISPORTKAMP

www.thor.events Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

19.08 > 23.08 9u

Beweging

THEMAKAMP DE WAANZINNIGE WILDE WEEK

02 686 31 31 www.overijse.be/webwinkel Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190

Din 20.08 11 u

Lezing

INLOOPMOMENT KIND & GEZIN

02 305 18 83 www.huisvanhetkinddruivenstreek.be info@huisvanhetkinddruivenstreek.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

23.08 > 27.08 Druivenfeesten

SPIEGELTENT

www.druivenfeesten.be Jean Tombeurstraat – Molendreef

26.08 > 30.08 19.08 > 23.08 9u

Voorlezen in de bib Woe 31.07

Cursus

BABBELKOUS

02 657 31 79 www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

14.30 u

Lezing

VOORLEESUURTJE IN DE BIB

02 687 57 18 overijse.bibliotheek.be bibliotheek@overijse.be Bibliotheek, Begijnhof 13

Woe 28.08 Lezing

VOORLEESUURTJE IN DE BIB

02 687 57 18 overijse.bibliotheek.be bibliotheek@overijse.be Bibliotheek, Begijnhof 13

8u

Beweging

GEVECHTSSPORTSTAGE

0468 31 09 11 villersjf@telenet.be www.sportenopleiding.be/ sport-stages Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

26.08 > 30.08 8u

Beweging

ATLETIEKKAMP Z.A. TEAM

www.overijse.be/webwinkel www.zateam.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

26.08 > 30.08 9u

Beweging

THEMAKAMP RETROKAMP

02 686 31 31 www.overijse.be/webwinkel Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 1901

Din 27.08 17 u

Druivenfeesten

SLOTSPEL CODE 3090

Slotspel Code 3090 www.druivenfeesten.be S-bocht

30.08 > 01.09 19 u, 17.30 u & 12 u Eten en drinken

Slotspel Code 3090 Din 27.08

VOK OMELETTENKERMIS!

info@vokjezus-eik.be www.vokjezus-eik.be Louis Gunsstraat 36

GAMES IN DE BIB De Bib wordt één week lang omgetoverd tot een arcadehal. Van dinsdag 27 augustus tot en met zondag 1 september kun je er drie originele arcadegames spelen. De spelkasten zijn handgemaakt, net als de games: geen Pacman of Donkey Kong, maar artistieke en creatieve videospelletjes. Bij één spel moet je houten blokjes verplaatsen, bij een ander verandert de bedienknop van richting telkens als je hem aanraakt. En hoe beter je bij racespel Thumper op de rails blijft, hoe meer visuele effecten je krijgt. Iedereen kan gratis gamen tijdens de openingsuren van de Bib. Op maandag 26 augustus staan de spelkasten ook op de Druivenfeesten, tijdens Kids Royal in de Markthal. Meer info ? Bibliotheek, Begijnhof 13 overijse.bibliotheek.be 02 687 57 18

DE OVERIJSENAAR / 21


Fietsstraat

Tweewielers eerst In de Witherendreef zijn fietsers de baas. Na een maandenlange proefopstelling wordt de straat in Jezus-Eik officieel een fietsstraat. De eerste in Overijse, maar mogelijk niet de laatste.

D

e Witherendreef kreeg al jaren heel wat sluipverkeer te slikken. Auto’s gebruikten de straat als binnenweg tussen Brussel en de nabijgelegen Marnixwijk. Gevolg: te veel verkeersdrukte in een straat waar een school en lokalen

van de jeugdbeweging gevestigd zijn. “Het werd te gevaarlijk voor fietsers”, zegt Hans Verhaegen van de dienst Mobiliteit. “Er moest iets gebeuren. Om het probleem aan te pakken, hebben we de hulp van de burgers ingeroepen.”

Inspraak

In maart 2018 ging een participatietraject van start. Hans: “Buurtbewoners en andere betrokkenen konden op twee infosessies hun zegje doen over de verkeersdrukte en oplossingen aanreiken. Op basis van hun

input werd de verkeerssituatie in de Witherendreef helemaal hertekend. Op maandag 20 augustus 2018 ging de proefopstelling van start. Een deel van de straat werd eenrichtingsverkeer, de parkeerregels veranderden en de school kreeg een zoen- en zoefzone op de parking van GC de Bosuil. Maar de grootste verandering? De Witherendreef werd een fietsstraat.”

Fietsers baas

“Een fietsstraat is een straat waar fietsers de baas zijn en auto’s te gast”, legt Hans uit. “Eigenlijk is het een fietspad waar wagens op toegelaten worden, op voorwaarde dat ze fietsers niet inhalen en niet sneller dan 30 km/uur rijden. Tweewielers mogen in het midden van de baan rijden in de rijrichting, ook naast elkaar. Het begin van de fietsstraat wordt aangegeven met een verkeersbord. Nu de proefperiode voorbij is, wordt

het blauwe bord herhaald op de weg. De straat rood verven, zoals in andere steden, gaan we niet doen.”

Veiliger

Na een half jaar proefopstelling is de fietsstraat nu definitief. “We hebben twee keer, in oktober 2018 en februari 2019, de situatie aangepast op basis van feedback uit infosessies”, zegt Hans. “Uit de laatste sessie in februari bleek dat de verkeersveiligheid is verbeterd. En sinds de aanpassing in oktober is het aantal fietsers in de straat verdubbeld. Toch is niet iedereen tevreden. Automobilisten houden er niet van om achter de tweewielers te rijden. Fietsers voelen zich op hun beurt opgejaagd door de auto’s.”

Niet de laatste

Naast een fietsvriendelijke verkeersomgeving voor de scholen en verenigingen in de Witherendreef, moet de fietsstraat ook een veilig

alternatief bieden voor de drukke Brusselsesteenweg. Hans: “Het einddoel is een veilige fietsroute van Jezus-Eik tot het centrum van Overijse. Dit is de eerste stap. Of er nog meer fietsstraten komen? Het gemeentebestuur wil fietsgebruik stimuleren en dit is daar een efficiënt middel voor. Concrete plannen zijn er (nog) niet, maar de Witherendreef is waarschijnlijk niet de laatste fietsstraat in Overijse.”

Wat zijn de regels in een fietsstraat? ˗˗ Auto’s en moto’s mogen fietsers niet inhalen ˗˗ De maximumsnelheid is 30 km/u ˗˗ Fietsers zijn de ‘hoofdgebruikers’ en hebben altijd voorrang ˗˗ Fietsers mogen de breedte van de straat in de rijrichting innemen in een tweerichtingsstraat

illustratie: ©Gudrun Makelberge

22

DE OVERIJSENAAR / 23


Het sociaal restaurant doorbreekt eenzijdige voedingspatronen en sociaal isolement.

Een driegangenmaaltijd en goed gezelschap. Daarvoor kunnen senioren en OCMW-cliënten terecht in het sociaal restaurant van Overijse. Dat vindt elke donderdag plaats in de cafetaria van woonzorgcentrum Mariëndal. Julienne Detienne is vaste klant.

Sociaal restaurant

Gezellig tafelen S

inds november 2014 wordt de cafetaria van wzc Mariëndal elke donderdag omgetoverd tot een gezellig restaurant. Eentje waar gepensioneerden en mensen van de sociale dienst aanschuiven voor een lekkere maaltijd. “Alle senioren vanaf 65 jaar die in aanmerking komen voor maaltijdbedeling van het OCMW zijn welkom, net als andere cliënten van OCMW Overijse”, vertelt Leen De Cock van het OCMW. “Het sociaal restaurant is, uitgezonderd de schoolvakanties, elke donderdag open van 11.30 tot 13.30 uur. Bezoekers krijgen er een complete driegangenmaaltijd aan een

24

lage prijs. Die wordt berekend op basis van je inkomen en bedraagt maximaal 8,75 euro. Water is gratis, net als een kop koffie bij het dessert.” “Ik ga al vanaf het begin elke week naar het sociaal restaurant”, zegt Julienne Detienne (84). “Ik kreeg via het OCMW al langer maaltijden uit de keuken van Mariëndal, maar dan bij me thuis bedeeld. Toen ze mij over het sociaal restaurant vertelden, was ik meteen enthousiast. Dan zit je eens niet alleen aan tafel, hè. Samen met enkele buren ben ik een kijkje gaan nemen. Sindsdien ben ik elke donderdag van de partij.”

Gevarieerd

Waarom is Julienne vaste klant? “Voor het lekkere eten”, vertelt ze. “Het is elke keer iets anders, maar altijd goed. We krijgen telkens andere soep, een warm hoofdgerecht en als dessert meestal taart. Goede Belgische kost dus. Mijn favoriet gerecht? Balletjes in tomatensaus. Maar ik eet alles, hoor (lacht). Ik heb er ook al veel leren eten. Venkel of asperges, dat had ik nog nooit klaargemaakt. Nu ben ik er gek van.”

Gezellig

Eenzijdige voedingspatronen doorbreken, is één van de doelstellin-

gen van het sociaal restaurant. Een andere is vereenzaming bij ouderen tegengaan. “We willen het sociaal isolement van ouderen doorbreken”, zegt Leen De Cock. Julienne kan beamen dat het sociaal restaurant zijn naam niet gestolen heeft. “Het is er een gezellige bedoening. Er komt volk van heel Overijse. Je leert er nieuwe mensen kennen. Ik ben zelfs iemand uit mijn kindertijd opnieuw tegengekomen. Het is zo plezierig dat ik vaak blijf plakken tot na het eten. Dan kun je deelnemen aan de activiteiten in de cafetaria van het woonzorgcentrum. Vorige week was

er een discjockey en deze donderdag komt er een accordeonist spelen. Zo valt er altijd iets te beleven.”

Vervoer

Julienne woont vlak bij Mariëndal en komt te voet. Maar ook minder mobiele personen zijn welkom. Leen De Cock: “Om naar het sociaal restaurant te komen, kun je een beroep doen op een minibusje. Voor amper 1,5 euro per rit word je opgepikt en weer thuis afgezet. Wil je gebruikmaken van het busvervoer? Dan moet je op voorhand reserveren. Dat kan tot en met de maandag van de week waarin het

sociaal restaurant plaatsvindt. Ook voor het sociaal restaurant zelf dien je ten laatste drie dagen op voorhand in te schrijven. Ben je nog nooit naar het sociaal restaurant geweest? Neem dan eerst even contact op met het OCMW via 02 686 06 86 of thuisdiensten@ocmw.overijse.be.”

MEER INFO? www.ocmwoverijse.be 02 687 51 56

DE OVERIJSENAAR / 25


Tot uw dienst

kortweg

Contact 02 687 60 40 info@overijse.be www.overijse.be Openingsuren Administratief centrum De Vuurmolen Begijnhof 17 – 3090 Overijse Maandag tot vrijdag 8 tot 12 u Maandagavond 17.30 tot 19.30 u Woensdagnamiddag 14 tot 16 u

Noordnummers Ziekenwagen 112

Speelplein Zoek je nog opvang tijdens de zomervakantie? Kinderen van 3 tot 15 jaar kunnen van maandag 1 juli tot en met vrijdag 9 augustus terecht op het speelplein in Kamp Kwadraat. Van 9 tot 16 uur spelen ze onder begeleiding van enthousiaste animatoren. Er is opvang voorzien vanaf 7.30 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur. Vooraf inschrijven hoeft niet. Je kind aanmelden kan de dag zelf tot 9 uur. Daar heb je wel een profiel op de webwinkel van de gemeente voor nodig.

Brandweer 112 of 1722 (niet-dringende oproep)

jeugddienst@overijse.be 02 686 31 31

Sluitingsdagen Woensdag 1 mei 2019 Donderdag 30 mei 2019 Vrijdag 31 mei 2019 Maandag 10 juni 2019 Snelloket Burgerzaken voor handelingen die weinig tijd vragen

Maandag tot donderdag 8 tot 12 u en 13 tot 16 u Maandagavond 17.30 tot 19.30 u Vrijdag 8 tot 12 u

Politie 02 769 69 30 of 101 Antigifcentrum 070 245 245 Zelfmoordlijn 1813 Tele-onthaal 106 Gasreuk 0800 65 0 65 Waterstoring 02 238 96 99 Elektriciteitspanne 078 35 35 00 26

Bevolkingsstatistieken Overijse telt 25.394 inwoners. Iets meer dan de helft

#pittigoverijse daarvan zijn vrouwen. Iets minder dan de helft woont in het centrum. Wil je meer weten over de samenstelling van de bevolking in onze gemeente? Je kunt de bevolkingsstatistieken online raadplegen. Je vindt er ook hoeveel inwoners er zijn per leeftijdsgroep, gehucht en land van herkomst.

ook altijd binnenstappen op het politiekantoor. www.politiedruivenstreek.be (> afwezigheids­toezicht') 02 769 69 30

www.overijse.be (tik ‘asbest’ in het zoekvenster) 02 785 34 50

www.overijse.be (> Over Overijse > Over de gemeente)

Vakantietoezicht door de politie Wil je met een gerust gemoed op reis vertrekken? Breng de lokale politie op de hoogte van je afwezigheid. De politie houdt je huis in de gaten terwijl je weg bent. Dat kost je niks en je krijgt er een hoop preventietips van de wijkagent bovenop. Dien je aanvraag voor vakantietoezicht minstens twee weken voor je vertrek in bij de politie. Dat doe je door het formulier op de website ingevuld door te mailen naar info@politiedruivenstreek.be. Je kunt

Overijse mag gezien worden. Heb je mooie foto’s om te delen? Tag ze met #pittigoverijse op Instagram of Facebook. De mooiste komen in deze rubriek terecht.

of ontmossen van zo’n dak is bij wet verboden, omdat er dan schadelijke asbestvezels vrijkomen. Ook een staalborstel, schuurpapier, zaag of boor mag je er niet op gebruiken. Heb je zo’n asbestdak? Dan kun je de dakbedding op een veilige manier door een professional laten verwijderen.

Lynn Debecker @lynndebecker

Audioverslag gemeenteraad Zo'n gemeenteraad, hoe gaat dat in zijn werk? Sinds januari is elke gemeenteen OCMW-raad opnieuw te beluisteren. Enkele dagen na de zitting wordt een audioverslag van de vergadering online gezet. Je kunt elke zitting in haar geheel of per agendapunt beluisteren of op spreker filteren. Lees je liever? Op www. overijse.be (> Over ons) vind je de geschreven zittingsverslagen. overijse.notubiz.be

Jenna Platton @izralover

Huurwaarborglening Wie een woning huurt, moet een huurwaarborg betalen. Is dat bedrag voor jou te hoog? Bij het Vlaams Woningfonds kun je een renteloze huurwaarborglening aangaan voor huurcontracten vanaf 1 januari 2019. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Die vind je op de website van het Vlaams Woningfonds. www.vlaamswoningfonds.be 02 305 18 82 (Woonloket)

Ann Vanbiervliet

@ann_vnbrvlt

Fabienne Verluyten @fabienne.verluyten

win Proficiat Ann Vanbiervliet! Jij valt in de prijzen met je foto van één van de kamelen die tijdelijk in een wei in de Félicien Bergierstraat neerstreken. Je streekbierenmand is onderweg.

Wil jij ook kans maken op een mooie prijs? Verbod reinigen asbestdak Er zijn nog steeds veel woningen met asbestdaken in Overijse. Het reinigen

Deel je mooiste foto op Instagram met de hashtag #PittigOverijse of mail ze naar communicatie@overijse.be en maak kans op tien drankjetons voor de Druivenfeesten ter waarde van 20 euro. Volg ons: facebook.com/gemeenteoverijse instagram.com/gemeenteoverijse  #PittigOverijse DE OVERIJSENAAR / 27


08.09.2019

Op zondag 8 september kan je voor het eerst Villa Limpens bezoeken. De voormalige rijkswachtkazerne werd in de jaren 30 verbouwd tot een monumentaal landhuis door Henry Lacoste, één van de origineelste architecten uit het interbellum. Het resultaat: een unieke combinatie van art deco en Egyptische invloeden. Benieuwd naar de geschiedenis van één van de oudste gebouwen in Jezus-Eik? Schrijf je snel in voor een rondleiding op Open Monumentendag. Of kom op vrijdag 6 september van het concert van Kamerorkest Chapelle de Lorraine genieten. Info en tickets: www.overijse.be/openmonumentendag 02 785 33 75

Op de foto: eigenaar Ferdinand Limpens

Open Monumentendag

Profile for Gemeente Overijse

De Overijsenaar juli-augustus 2019  

De Overijsenaar juli-augustus 2019  

Advertisement