Pittig Overijse - toeristisch magazine 2023

Page 1

Overijse Pittig Picknick tussen de serres GENIETEN VAN LOKAAL LEKKERS EN GOED GEZELSCHAP p. 4 TOERISTISCH MAGAZINE | EDITIE 2023 WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME GROEPSUITSTAP Erfgoed van de tafeldruif p. 24 GROEPSUITSTAP Veldverse bloemen bij pluktuin Fest p. 16 ACTIEF IN OVERIJSE 11 activiteiten voor groot en klein p. 18

Zo kom je in Overijse

Met het openbaar vervoer

VERTREK VANUIT BRUSSEL

1. Trein tot station Brussel Centraal

2. Trein tot station Groenendaal

3. Halte Groenendaal station - bus 395 (Leuven station) of 830 (Overijse of Zaventem) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT LEUVEN

1. Trein tot station Leuven

2. Halte Leuven station perron 10 - bus 395 (Hoeilaart) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT WAVER

1. Trein tot Waver station

2. Halte Waver station - bus 341 (Etterbeek) tot halte Overijse Kerk

Met de wagen

1. Volg de E411 richting Namen

2. Neem afrit 2 (Jezus-Eik/Hoeilaart) of afrit 3 (Maleizen)

Parkings centrum: Woonzorgcentrum Mariëndal (J. Bt. Dekeyserstraat 70), Molendreef, Dreef, Begijnhof, Justus Lipsiusplein, Stationsplein en Stationsstraat.

Toeristische informatie

Infopunt Vrije Tijd

CC Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse Openingsuren zie www.overijse.be/infopunt-vrije-tijd

Dru!f, huis van de tafeldruif Bezoekerscentrum (toeristisch onthaal), Waversesteenweg 2, 3090 Overijse Open van 1 april tot 31 oktober:

• vrijdagen 13.00 u tot 17.00 u

• zaterdagen, zon- en feestdagen 10.00 u - 18.00 u Ook open tijdens de Druivenfeesten (25 tot 30 augustus)

Contact: 02 687 59 59 – vrijetijd@overijse.be – www.overijse.be/toerisme

COLOFON

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER College van burgemeester en schepenen, Dieter Vanderhaeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester), Begijnhof 17, 3090 Overijse | TEKST Dorien Draps en Lieve Sterckx | REDACTIE Gemeente Overijse | FOTOGRAFIE Mark Timmermans | ONTWERP Abeloosdesign | DRUK Artoos Group

WAVE
Inhoud Picknick tussen de serres 4 Druif 7 Groepsuitstappen De
10 Van
12 Paleis
14 Menu
17
18
20
22
24
28
31
33
35
38
40
42
44
R
tafeldruif
Overijse tot Afrika
op de heide
groepsuitstappen
Actief in Overijse
Wielerliefhebbers, welkom in Overijse
Uitgelicht
Overijse centrum: Erfgoedwandeling
De 5 gehuchten van Overijse Tombeek
Jezus-Eik
Eizer
Terlanen
Maleizen
Streekproducten
Logeren in Overijse
Kalender
#pittigoverijse gemeenteoverijse

Welkom in de Druivenstreek

Beste lezer,

Ah, de Druivenstreek. Een streek met pit! Al zeggen we het zelf. Boordevol authentieke charme en jeugdige dynamiek. Net zoals onze voorgangers dragen we met plezier de titel van Druivenambassadeurs. Wanneer je door dit magazine bladert, begrijp je al snel waarom.

Het klopt: bij ons eet je de allerbeste druiven. Import is frequent en ook goedkoop, maar absoluut niets in vergelijking met wat onze serristen telen. Maar onze regio is zoveel meer dan de smaakvolle tafeldruif alleen. Voor ons is Overijse een veilige plek. We zijn hier geboren en getogen en we hebben altijd het gevoel gehad dat we hier onszelf konden zijn. Overijse is thuiskomen: bij onszelf en bij elkaar. Dat gevoel willen we verder uit-

dragen door bijvoorbeeld praatgroepen over verschillende thema’s te organiseren. Zo willen we ervoor zorgen dat de jeugd dat veilige gevoel koestert en de connectie met onze streek niet verliest. Want zij zijn de toekomst van de streek.

Een plek waar we ons echt veilig voelen? Het Begijntjesbad, bijvoorbeeld. Daar ging Elias vroeger elke week zwemmen en hij sprak er ook af met vrienden. Maar er zijn zoveel mooie plekken in Overijse. Het Zoniënwoud is er voor wie wil wandelen en tot rust wil komen in de natuur. Cultuurliefhebbers kunnen dan weer terecht bij de verschillende serristen of in het centrum voor een bezoek aan Dru!f, het huis van de tafeldruif. Het is onmogelijk om één lievelingsplek te kiezen.

Alle aspecten aan Overijse en de verschillende gehuchten zijn de moeite waard. In dit magazine lees je meer over enkele van deze hoogtepunten en ontdek je hoe je het beste uit een bezoek aan pittig Overijse haalt.

Ons ambassadeurschap duurt officieel 1 jaar, maar ambassadeur ben je eigenlijk voor heel je leven. We zijn twee jonge mensen die altijd vooruitdenken en willen bouwen aan de toekomst. Ook voor Overijse willen we veel betekenen: dit jaar en alle jaren daarna.

Tot snel in Overijse!

PITTIG OVERIJSE - VOORWOORD VAN DE DRUIVENAMBASSADEURS - 3
©BART GOOSSENS

Picknick tussen de serres

van lokaal lekkers en goed gezelschap
-
Genieten
4
PITTIG OVERIJSE - PICKNICK TUSSEN DE SERRES

“Kom, we gaan klinken!” Vera vult het laatste glas met Soniën schuimwijn. De glazen tikken elkaar enthousiast aan. Vandaag geniet ze samen met Bert, Charlotte, Bram en twee kleine mannen Nobel en Theo van een picknick tussen de druivenserres in het gehucht Maleizen. Ze testen picknickmanden vol lokaal lekkers uit. Een glaasje, hapje en goed gezelschap: meer heb je niet nodig om te genieten van een gezellig moment in de Druivenstreek. Serrist Gilbert Distelmans en zijn vrouw Anne ontvangen ze met open armen. “Proost. Op een geslaagde picknick!”

Gewoon genieten van kleine dingen Vera is geboren en getogen in Overijse. Ze leerde er Bert kennen en samen kregen ze een zoontje, Nobel. “Toen we elkaar leerden kennen, wisten we niet dat we op een paar straten van elkaar woonden. Dat we alle twee van Overijse zijn, was natuurlijk een pluspunt!”, knipoogt Vera. “We wonen hier ontzettend graag. Er is veel groen en met het openbaar vervoer geraak je heel snel in de grotere steden. Die combinatie vinden we de max.” Vera en Bert genieten van elk moment met het gezin. “We vinden het belangrijk om tijd voor elkaar te maken. We gaan bijvoorbeeld vaak samen wandelen. Daarom waren we meteen enthousiast over de picknickmanden. Het maakt zo’n uitstap toch een tikkeltje specialer.”

Of ze de picknickmanden zou aanraden? “Absoluut! Het concept kan aangepast worden naar ieders wens. Zowel door Overijsenaren als bezoekers. Of het nu is voor een wandeling, fietstocht, teambuilding of gewoon een lunchdate met vriendinnen. Alles is voorzien en je hoeft aan niets te denken. Pure ontzorging en ontspanning. Ik kan echt genieten van die kleine dingen. Daarin zit

“Zalig om af te spreken voor een wandeling met picknick. Alles is voorzien en je hoeft aan niets te denken. Pure ontspanning.”

Een culinaire mand vol streekproducten

Er zijn drie soorten picknickmanden verkrijgbaar, genoemd naar de drie Reuzen van Overijse: Pitje Royal, Mieke Muscat en John Colman. De manden zijn allemaal gevuld met hapjes, broodjes, drankjes en desserts. Denk bijvoorbeeld aan tafeldruiven, schuimwijn en kaastaart uit de Druivenstreek maar ook aan andere streekproducten uit Vlaams-Brabant.

De drie picknickmanden hebben een vaste inhoud. Wie de mand graag een persoonlijke touch geeft, kan extraatjes bestellen. Een fles schuimwijn uit de streek, een extra trosje druiven, kinderchampagne of een snoepzakje? Het kan allemaal. “Onze verwachtingen zijn overtroffen! Het was méér dan in orde. We kwamen niets tekort. Er waren toastjes met zalm, pastabekers, couscousslaatjes, broodjes en natuurlijk ook tafeldruiven. Zelfs Theo en Nobel hebben hun buikje vol gegeten. De fles Soniën schuimwijn en de zelfgemaakte ijsthee waren ook heerlijk. Zo lekker dat we de restjes hebben meegenomen. Nee, we zijn niet met honger naar huis gegaan,” lacht Vera.

Idyllische setting tussen de druivenserres

De Druivenstreek zit vol idyllische, charmante en romantische plekjes voor een gezellige picknick. Een locatie tussen de druivenserres is natuurlijk het summum. Druiventeler Gilbert Distelmans en zijn vrouw Ann ontvangen je met plezier bij hun serres op de Terhulpensesteenweg in Maleizen. Gilbert was jaren geleden nog wijnprins in Overijse. Hij is een echt icoon van de streek. Zowel bij hem als bij serrist Ronald Vanderkelen staat een picknickbank van 10 personen voor je klaar. Liever zelf een rustig plekje uitzoeken in onze groene gemeente? Je kan de picknickmanden afhalen op 7 verschillende locaties die zich perfect uitlenen tot picknickplek: de druivenserres, ijsjesboerderij 't Leemveldhof, pluktuin Fest, aan de rand van het Zoniënwoud… Keuze genoeg!

Reserveer je picknickmand op voorhand

Ook zin gekregen om te genieten van lokaal lekkers in goed gezelschap?

• In juli en augustus zijn de manden iedere dag beschikbaar.

• In juni, september en oktober enkel op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen.

• Bestel je mand twee dagen op voorhand vóór 12 uur.

• Op de dag zelf haal je de bestelling om 12 uur op bij het afhaalpunt naar keuze.

• Je betaalt bij het afhalen een waarborg van 40 euro cash voor de picknickmand en toebehoren (1 rieten picknickmand per vier personen). Bestel je picknick

6 - PITTIG OVERIJSE - PICKNICK TUSSEN DE SERRES
via → www.overijse.be/picknick
“Het was méér dan in orde. We kwamen niets tekort!”

In de voetsporen van een echte serrist

Vernieuwd bezoekerscentrum Dru!f

We zijn terecht tro(t)s op ons mooiste streekproduct: de tafeldruif. Daarom staken we bezoekerscentrum Dru!f in een nieuw jasje. De tentoonstelling werd volledig vernieuwd in 2021 en sinds kort kan je het museum ook bezoeken met de ErfgoedApp. Via augmented reality stap je mee in het leven van serristen en leer je de stiel. De toeristische onthaalambassadeurs (TOA’s) staan met een grote glimlach klaar om je wegwijs te maken in het huis van de tafeldruif.

- PICKNICK TUSSEN DE SERRES - 7 TOERISTISCH ONTHAALAMBASSADEUR CHRIS VAN EYCK
LOECKX
PITTIG OVERIJSE
©LANDER

Zag je al eens een druivenserre aan de binnenkant? Zo’n glazen huis vol rijpe, zoete druiventrossen aan grillig gevormde ranken is een streling voor het oog. In de onthaalruimte van het bezoekerscentrum geeft een muurgrote foto van een volle serre je al een goed beeld. “Naast de foto hebben we ook een groot plan van de Druivenstreek op de muur staan,” vertelt onthaalambassadeur Chris van Eyck. “Lokaal talent Silke Reyntjens (SIRE) maakte de mooie tekening. Ik gebruik het plan om bezoekers wegwijs te maken in onze streek.” Chris was de eerste vrouwelijke politieagent in Overijse. Na 43 dienstjaren is ze met pensioen. Toch blijft ze zich inzetten voor haar Druivenstreek. “Ik blijf altijd geïnteresseerd in het reilen en zeilen van Overijse. Het is fantastisch om dat te kunnen delen met bezoekers.”

ling naadloos door elkaar. Houten panelen vertellen over de druiventeelt en het labeur van de serristen het hele jaar rond. Witte glazen panelen vertellen de geschiedenis van de druiventeelt. Wist je trouwens dat het witte glas verwijst naar de witgekalkte serreruiten? Die beschermen de druiven tegen de hitte. In de laatste ruimte leer je meer over de etiquetteregels voor het eten van druiven - jawel, die bestaan! Tot slot blik je terug op vroegere edities van de Druivenfeesten.”

Onthaalambassadeurs

met pittige passie

Geschiedenis,

etiquette en het serristenleven

“Op de eerste verdieping vind je een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de druiventeelt. Van wandtapijten tot talloze gereedschappen en gebruiksvoorwerpen: meer dan duizend stuks zijn geinventariseerd. Zo bots je bijvoorbeeld op knipscharen en origineel verpakkingsmateriaal. Alles is in de loop der jaren geschonken door de serristen,” vertelt Chris. “Twee verhaallijnen weven zich in de tentoonstel-

“Ik kom zelf uit een serristenfamilie. Mijn moeder heeft tot haar 90ste verjaardag in de serre gewerkt. Tafeldruiven waren haar grootste passie. Toen ze overleed, heb ik één van haar druivelaars in mijn tuin gezet. De druiven smaken nog even lekker.” Voor Chris is vertellen over tafeldruiven en serristen een tweede natuur. Toch krijgen alle onthaalambassadeurs een opleiding van de gemeente Overijse. Je leert onder andere over de straatnamen en iconen van de streek. Aan het einde van de opleiding is er een rondleiding door alle gehuchten. “Absoluut een toegevoegde waarde. Nu kan ik mezelf pas echt een expert noemen,” lacht Chris. “Samen met de andere ambassadeurs bemannen wij het onthaal. We maken bezoekers wegwijs, be-

8 - PITTIG OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F
Wist je dat de witte verf op het serreglas eigenlijk kalk is? De kalk beschermt de druiven tegen de hitte.
Zoek de tour in de erfgoedapp ©LANDER LOECKX
LOECKX
©LANDER LOECKX ©LANDER

antwoorden vragen en geven graag een extra woordje uitleg. Ik ben heel blij dat ik dit kan doen. Pure nostalgie!” In 2023 start een nieuwe reeks opleidingen. Wie nieuwsgierig is kan solliciteren via www.overijse.be/toa.

Interactieve tour met de ErfgoedApp Het vernieuwde bezoekerscentrum kan je voortaan ook bezoeken met de ErfgoedApp. Die applicatie is volledig gratis en neemt je via augmented reality mee in de wereld van de serristen. In het museum scan je foto’s en objecten met je eigen smartphone. Vervolgens krijg je extra info in de vorm van videomateriaal, audiofragmenten en doe-vragen. Is je batterij opgeladen? Heb je de app gedownload? Dan ben je helemaal klaar om Dru!f op een unieke manier te bezoeken.

FAMILIESPEL

Meer info en de handleiding: www.overijse.be/erfgoedapp

PRAKTISCH

BEZOEKERSCENTRUM DRU!F –

HUIS VAN DE TAFELDRUIF

Reken een uur voor een bezoek aan Dru!f. De toegang is gratis.

Een gratis familiespel is te verkrijgen aan het onthaal.

Ook scholen zijn welkom.

Tentoonstelling open van 1 april t.e.m. 31 oktober:

Dinsdag t.e.m. vrijdag van 13 tot 17 uur.

Zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18 uur.

Toeristisch onthaal

Open op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen. Gesloten van maandag t.e.m. donderdag. Elke dag geopend tijdens de Druivenfeesten van 25 tot 30 augustus.

Scholen en groepen zijn welkom buiten de openingsuren.

Praktisch

• Toilet op de binnenkoer

• Lift voor andersvaliden

• Dru!f is autismevriendelijk: hier kan je een visueel stappenplan downloaden: www.toerismevoorautisme.be

• Bushalte en parking nabij

Waversesteenweg 2, 3090 Overijse 02 687 59 59 of vrijetijd@overijse.be www.overijse.be/bezoekerscentrum

PITTIG OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F - 9
Zie je dit symbool? Scan de foto of het voorwerp met de scanfunctie op het startscherm. Zie je dit symbool? Tik dan het nummer van het voorwerp in voor meer info.
Klik hier om de tour te starten
Wandtapijt Edmond Dubrunfaut ©LANDER LOECKX

Groepsuitstappen met pit

Overijse is een uitstekend vertrekpunt voor een groepsbezoek aan de Druivenstreek. De gemeente stelde een interessant aanbod gevarieerde en gezellige groepsuitstappen voor je samen. En dat tegen een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. Alle gidsen kennen de Druivenstreek op hun duimpje. Ze nemen je mee naar boeiende plekken en rustgevende natuur. Van een ontmoeting met een druiventeler tot modernistische architectuur of een fiets- en wandeltocht: in Overijse is er voor elk wat wils. Blader snel verder en ontdek de leukste uitstappen.

Dagtrip - Tafeldruif: duik in het verleden van de Druivenstreek p.10

Halve dagtripAfricaMuseum Tervuren: ontmoet het Midden-Afrika van vandaag p.12

Dagtrip - Paleis op de heide: bewonder een architecturaal stukje erfgoed p.14

Groepsuitstap boeken?

Ga naar www.overijse.be/ groepsuitstappen en vul het online aanvraagformulier in.

Heb je vragen?

Contacteer het Infopunt Vrije Tijd via 02 687 59 59 of vrijetijd@overijse.be.

TIP: Speciale wensen?

Een extraatje? Fietsen of wandelen in groep? Een stevige tocht of liever wat minder? Laat het ons weten. Samen zorgen we voor een groepsuitstap op maat.

Het blauwe goud van de Druivenstreek

dagtrip tafeldruif

Met deze groepsuitstap duik je in het verleden van de tafeldruif, het streekproduct waaraan de Druivenstreek haar naam dankt. De vernieuwde tentoonstelling in bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif, illustreert in tientallen beelden en voorwerpen hoe de tafeldruif de streek welstand bracht. Bij het moderne serrebedrijf van de familie Dewit ervaar je dat de druiventeelt ook vandaag nog leeft. En wist je dat ook perziken goed gedijen in serres? Tijdens een busrondrit verneem je meer over Eizer, het ‘pezzedorp’. Heb je verder zin in wat cultuur, een wandeling of fietstocht? De Druivenstreek biedt heel wat mogelijkheden.

FILIP DEWIT
10 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP DE TAFELDRUIF

Een huis voor de tafeldruif

Sinds Felix Sohie in 1865 de eerste serre bouwde in Hoeilaart is de Vlaams-Brabantse tafeldruif een product met naam, gesmaakt in binnen- en buitenland. In de topjaren tufte de stoomtram dagelijks van Overijse naar Groenendaal met druiven voor de export. Zelfs in de Verenigde Staten kwamen deze druiven op tafel.

Hoe de tafeldruif voorspoed en welstand bracht in de Druivenstreek, kom je te weten in Dru!f, huis van de tafeldruif. Maar ook bittere tegenslagen worden er belicht: verwoestende hagelbuien, economische en energiecrisissen en de komst van de Zuid-Europese druiven. De nieuwe, interactieve tentoonstelling in bezoekerscentrum Dru!f is een ideaal startpunt voor een dagje Druivenstreek. (zie blz. 8)

Springlevend streekproduct

Vandaag is de tafeldruif springlevend. Ze kreeg dan ook een officiële erkenning als streekproduct met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). En ze wordt verwerkt in schuimwijn, ijs en andere zoetigheid. Tafeldruiven telen is een intensief gebeuren: snoeien, aanbinden, uitdunnen of scheuten verwijderen. In de serres is altijd wel iets te doen. Dat leer je bij Druiven Dewit in Overijse. Dit familiebedrijf bestaat al vijf generaties en verzamelt meer dan honderd jaar kennis over druiven en druiventeelt. Groei je op tussen de serres, zoals Koen en Filip Dewit, dan zit de druiventeelt echt in je genen. Geen wonder dat de familie, ondanks de moeilijkheden waarmee de tafeldruif kampte, er altijd in bleef geloven.

Per fiets, te voet of met de bus

Na een middagmaal met streekproducten ben je klaar om een namiddag actief de streek te ontdekken. Fietsen, wandelen of een busrondrit? Wat je ook kiest, elke optie neemt je mee naar interessante plaatsen en prachtig groen in de Druivenstreek.

De beeldentuin van Tom Frantzen

Op de grens met Tervuren vind je ‘de Paden van de Waaienberg’: een belevingstuin die natuur en kunst combineert. Kunstenaar Frantzen doet je met satire reflecteren over het leven en de mensheid.

PRAKTISCH

PROGRAMMA DAGTRIP TAFELDRUIF

9.30 u Koffie met koffiekoek (6,00 EUR per persoon)

10.30 u Bezoek aan bezoekerscentrum Dru!f

11.45 u Rondrit verdwenen Eizer Pezzedorp en bezoek aan serredomein Solheide

13.00 u Middagmaal (menu zie pagina 17)

14.30 u Bezoek aan serrebedrijf Dewit (3,00 EUR per persoon)

15.30 u

OPTIE 1 - BEZOEK AAN DE BEELDENTUIN TOM FRANTZEN IN TERVUREN (14 EUR per persoon)

OPTIE 2 - WANDELING IN HET SPOOR VAN DE TAFELDRUIF MET BEZOEK AAN DE KERK

Voor de fietstocht start je aan bezoekerscentrum Dru!f. De gids neemt groepen tot twintig personen mee op fietstrip in de Druivenstreek. Van Overijse naar Hoeilaart langs de oude spoorlijn? Of een ontdekkingstocht in het teken van de tafeldruif? Je ontdekt de mooiste historische plekken. En het glooiende landschap! Onderweg maak je ook kennis met het indrukwekkende Zoniënwoud met zijn machtige beuken.

OPTIE 3 - WANDELING NAAR RECREATIEGEBIED EN BUFFERBEKKEN DE ZUIDFLANK

OPTIE 4 - KORTE FIETSTOCHT VAN DRUIF TOT WIJN. MAX. 20 PERSONEN

17.30 u Bezoek aan de wijnkelder Soniën met 2 proevertjes (5 EUR per persoon)

18.30 u Einde dagtrip

Een wandeling in het spoor van de tafeldruif. Die leert je stap voor stap meer over tafeldruif en teler, terwijl je geniet van de natuur in en om Overijse. Heb je je stapschoenen aan?

Veel van de streek zien terwijl je koninklijk wordt rondgereden? De gids stapt aan boord van je bus voor een rondrit door de streek. Onderweg kan je een kijkje nemen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Jezus-Eik. Of maak je liever een wandeling aan het meer van Overijse-Genval?

WIJNKELDER SONIËN BEELDENTUIN TOM FRANTZEN ONZE-LIEVE-VROUWKERK JEZUS-EIK MEER VAN OVERIJSE-GENVAL
PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP DE TAFELDRUIF - 11

AfricaMuseum in Tervuren: grandeur van weleer in een nieuw jasje

Halve dagtrip van Overijse tot Afrika

Vijf jaar lang onderging het AfricaMuseum in Tervuren een grondige renovatie. Daarbij kreeg niet alleen het monumentale gebouw een facelift. Ook de manier waarop naar het koloniale verleden wordt gekeken, is nieuw en kritisch. De indrukwekkende collectie kunstschatten, gebruiksvoorwerpen, instrumenten, planten en dieren neemt je mee naar het Midden-Afrika van vandaag. In dit museum hoef je niet alleen te kijken of te luisteren: je mag ook volop meedoen. Combineer je museumbezoek met een rondleiding in bezoekerscentrum Dru!f in Overijse. Na een fris glas wijn in wijnkelder Soniën reis je in een oogwenk van Overijse naar Afrika.

12 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP VAN
TOT AFRIKA
OVERIJSE

22,5 m lange prauw

De ingang van het museum bevindt zich in het mooie Warandepark van Tervuren. Via een imposant glazen paviljoen, de nieuwe onthaalruimte, wandel je via een ondergrondse gang naar de kelders van het oude museumgebouw. In de gang ontdek je meteen een van de pronkstukken van het museum: een houten prauw van 22,5 m lang. In deze reuzenkano was plaats voor honderd roeiers.

Verleden ontmoet heden

Het gerenoveerde museum straalt de grandeur uit van bij de opening in 1910, maar inhoudelijk lijkt het in niets meer op het oude, koloniale ‘Congomuseum’ dat Leopold II liet bouwen. De prachtige museumzalen met hun gerestaureerde, beschermde vitrinekasten en authentieke muurschilderingen ademen de geest van hun tijd. Tegelijk kregen ze een swingende nieuwe invulling met een kritische blik op het omstreden koloniale verleden.

Kijken, aanraken, meedoen!

Het moderne Afrika komt voluit aan bod in een boeiende wisselwerking met oude topstukken. Zaal na zaal ontdek je de permanente tentoonstelling in een wervelende opeenvolging van muziekinstrumenten, kunst, gebruiksvoorwerpen, planten en dieren. En je hoeft niet alleen te kijken: meedoen mag! Zet een hoofdtelefoon op en ontdek de geluidsfragmenten in de zaal Talen en muziek. Luister naar de twee tonen van de spleettrom en tokkel op de duimpiano of sanza. En hoor je wat verder die melodieuze klanken? Die leiden je regelrecht naar Studio Rumba. Op een groot scherm krijg je daar Afrikaanse dansles. Je dansbenen in bedwang houden? Dat lukt je hier niet.

Kunst, cultuur en natuur

Op weg naar de zaal Landschappen en biodiversiteit maak je kennis met Moseka, de verkeersrobot. En er valt nog meer te ontdekken: wist je dat het AfricaMuseum zo’n tien miljoen dieren in zijn collectie heeft? Die kan je niet allemaal bewonderen natuurlijk, maar je loopt wél langs een levensgrote giraf en olifant. Je ziet enorme spinnen, gevaarlijke slangen en een babynijlpaard op alcohol. En bij een speciale installatie kan je het verschil voelen tussen de handen van een mens, een gorilla en een chimpansee.

Je wandelt intussen door de monumentale rotonde met zijn glazen koepel en marmeren vloeren. Een beeld van de hedendaagse Congolese kunstenaar Aimé Mpane biedt er tegengewicht voor de vergulde beelden uit de koloniale periode.

En dan beland je zomaar ineens in het bruisende Kinshasa of het geheimzinnige regenwoud. Leve de VR-bril. In de volgende zaal zie je dan weer doodskisten in de vorm van een lichaam, beschermende amuletten en prachtig textiel. Dit museum biedt genoeg stof voor meer dan één bezoekje.

Koffie mét uitzicht

Sluit je bezoek af in Bistro Tembo, het museumrestaurant met zijn enorme raampartijen. Het weergaloze uitzicht over het park en het museumgebouw krijg je er helemaal gratis bij. Het AfricaMuseum is een familievriendelijk museum. Je kan het op eigen houtje bezoeken of deelnemen aan een rondleiding of workshop. Kom je met kinderen? Gebruik dan het grondplan voor families met toffe opdrachten per zaal, voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Of los doorheen de permanente tentoonstelling de raadsels op van het spel AfricaMuseumQuest.

PRAKTISCH

PROGRAMMA HALVE DAGTRIP VAN OVERIJSE NAAR AFRIKA 9.30 u Koffie met koffiekoek (6,00 EUR per persoon)

u Bezoek aan bezoekerscentrum Dru!f

u Bezoek aan wijnkelder Soniën met proeverij (5,00 EUR per persoon) 13.00 u Middagmaal (menu zie pagina 17) 14.30 u Groep vertrekt naar het AfricaMuseum in Tervuren (door de groep te regelen met het AfricaMuseum)

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP VAN OVERIJSE TOT AFRIKA - 13
10.30
11.45

Van modernistisch sanatorium tot hedendaags woonzorgcentrum

Dagtrip paleis op de heide

Toonbeeld van het modernisme, paleis op de heide, parel van het interbellum. Bij een bezoek aan het vroegere sanatorium Lemaire in Tombeek zijn de superlatieven nooit ver weg. En terecht. Dit modernistische gebouw, vandaag een woonzorgcentrum, is een streling voor het oog van architectuurliefhebbers. Het grandioze gebouw kende echter ook tijden van zwaar verval. In deze dagtrip leer je alles over opgang, verval en herstel van een stukje architecturaal erfgoed. Dankzij een respectvolle renovatie schittert het gebouw vandaag in al zijn glorie. De brasserie en het park rond het sanatorium zijn vrij toegankelijk.

De jaren dertig: sanatorium voor tbc-lijders

Gids Karina neemt ons op sleeptouw door de geschiedenis van dit unieke gebouw. “Hoe het zijn bestemming precies kreeg? We reizen even terug naar de jaren dertig.”

Verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale (PS) of De Sociale Voorzorg, heeft grootse plannen voor allerlei sociale projecten. In Tombeek wordt dat een sanatorium voor tbc-patiënten, voornamelijk mijnwerkers. De jonge Maxime Brunfaut, een telg uit een socialistische architectenfamilie, is de geknipte kandidaat voor het project.

Modernisme en socialisme

Op de oprijlaan herkennen we de karakteristieke pakketbootstijl van de modernistische architectuur uit het interbellum. Sierlijke

rondingen, verspringende volumes en balustrades als de relingen van een schip. En ook: strak geritmeerde raampartijen en patrijspoortvensters. In de rijkelijke inkomhal verwijst het zwart-witte vloermozaïek, samen met de rode rozen op de oprit naar het socialisme en de oorspronkelijke bestemming van het gebouw.

Rust, reinheid, regelmaat

De bevlogen Brunfaut en de geëngageerde dokter Tysebaert hebben een duidelijke visie op hoe een sanatorium voor arbeiders er moet uitzien. Geen luxueus kuurhuis, geen losse paviljoenen die de circulatie van de zieken bemoeilijken, maar een doordacht gebouw in functie van genezing. Een ‘paleis voor de arbeidersklasse’, op de Tombeekse heide. Elke dag, zomer en winter, dirigeren de ver-

pleegkundigen de patiënten naar de frisse buitenlucht op de kuurterrassen. Op de kamers staan intussen de hele dag de ramen open. Slechts drie kwartier voor en na het opstaan en het slapengaan worden de kamers verwarmd.

De getuigenkamer

In de getuigenkamer zien we hoe het er in de beginjaren van het sanatorium aan toe ging. Wit stalen bed, nachttafeltje én een wastafel,

14 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP PALEIS OP DE HEIDE

een ongekende luxe voor die tijd. De stalen wandkast is ook aan de gangzijde toegankelijk. Zo hebben de patiënten geen enkel excuus om overdag op hun kamer aan hun verplichte luchtkuur te ontsnappen.

Uitkijken over de heide

Op het terras op de vijfde verdieping ervaren we de schitterende ligging van de site. Ooit bood de bloeiende heide hier een fenomenaal uitzicht. De bijgebouwen zijn nu in privé-

bezit, maar het is ons van hieruit wel duidelijk hoe imposant de totale site ooit was.

Spectaculaire architectuur

Buiten weerkaatst het zonlicht in de glanzende geveltegels. “De tegels zijn allemaal speciaal voor dit project gebakken”, legt Karina uit. “De crèmekleurige, geglazuurde tegels moesten het gebouw een hygiënische uitstraling geven. Een gloednieuwe techniek toen. De combinatie van vette mortel en

Druiven proeven en bloemen plukken

Spendeer de namiddag in de serres en streekproductenwinkel Van Camp en eindig bij pluktuin Fest in Maleizen.

vocht van binnenuit werd de oorspronkelijke tegels echter fataal.”

Ziekte en herstel van architecturaal

werelderfgoed

Karina vertelt over het langzame verval van het ooit zo prachtige gebouw. En over hoe het na de sluiting in 1987 voor jaren leeg komt te staan, ten prooi aan graffitispuiters en krakers. Maar vandaag toont het 80-jarige sanatorium zich trotser en vitaler dan ooit.

PRAKTISCH

PROGRAMMA DAGTRIP PALEIS OP DE HEIDE

9.30 u Koffie met koffiekoek (6,00 EUR per persoon)

10.30 u Bezoek aan het sanatorium Tombeekheyde

12.00 u Middagmaal (menu zie pagina 17)

14.00 u Rondrit langs Terlanen en Tombeek met korte wandeling (400 m) langs het meer Overijse-Genval bij mooi weer

15.00 u Bezoek aan druivenserre en streekproductenwinkel Van Camp in Hoeilaart met proevertje (7,50 EUR per persoon) of rondleiding zonder proevertje (4,00 EUR per persoon)

17.00 u Bezoek aan de plukweide Fest (3,50 EUR per persoon)

18.00 u Einde dagtrip

Van Camp: authentieke druivenserre

Bij Druiven Van Camp in Hoeilaart vind je dikke trossen Ribier, Leopold III, Muscat d’Alexandrie en Baidor. Erik Van Camp leerde de stiel van oude serristen en teelt nu tafeldruiven op biologische wijze.

Pluktuin Fest: veldverse bloemen Instant vrolijk word je ervan, van de bonte kleuren en zalige geuren op het bloemenveld van Fest. Kris Flossie verwelkomt je graag in haar pluktuin voor een rondleiding. Ze deelt haar beste pluktips en helpt je bij de samenstelling van jouw boeket. Achteraf kan je genieten van een drankje en een zoete versnapering. (zie volgende pagina)

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP PALEIS OP DE HEIDE - 15
©LANDER LOECKX
©EVA DONCKERS

Veldverse bloemen bij pluktuin Fest

Combineer je bezoek aan de schitterende architectuur in Tombeek met een deugddoende sessie bloemen plukken

Bloemen plant en pluk je niet zomaar. Met je handen in de aarde zitten heeft iets therapeutisch. Die bonte kleuren en zalige geuren, daar word je instant vrolijk van. Exact daarom startte Kris Flossie met pluktuin Fest. “De natuur is altijd mijn uitlaatklep geweest. Dat geluk wil ik met anderen delen,” vertelt ze. “Ik kom oorspronkelijk uit een Limburgse boerenfamilie. 28 jaar geleden botsten mijn man en ik op een serristenwoning in Maleizen. We werden instant verliefd op het gebouw maar ook op de prachtige tuin. Het is een groene oase van rust.”

Op een marktje in Riga kreeg Kris later het idee om een pluktuin te starten. ”De straten stonden vol met oude dametjes die veld-

bloemen in rieten manden verkochten. Toen wist ik meteen: dat wil ik ook. Na veel opzoekwerk, online cursussen en gesprekken met andere pluktuiners was Fest geboren. Fest staat voor uitbundigheid en feest, net zoals de bloemen die in bloei staan.” Elk seizoen ziet de tuin er anders uit. Tulpen in het voorjaar, asters en dahlia’s in de herfst en een zomerse explosie in het hoogseizoen (eind juni tot half september). “Die afwisseling vind ik fantastisch. Elk seizoen probeer ik creatief uit de hoek te komen. Nu ga ik de tulpen planten in een waaier van kleuren.”

Kris gaat voor een totaalbeleving van rust en natuur. Ze organiseert themadagen zoals Zondag Zendag en binnenkort kan je er ook

overnachten. “Vanaf mei 2023 kan je terecht in onze B&B. Er zullen 3 gastenkamers zijn met beneden een grote gedeelde ruimte. Af en toe zullen we de deuren openen voor passanten. Ze kunnen dan genieten van een koffietje, taart en de bloemen in de tuin.”

Tijdens de daguitstap bij Fest kan je een veldvers boeket plukken. Kris geeft een rondleiding in de tuin en deelt haar beste pluktips. Achteraf kan je genieten van een drankje en een zoete versnapering.

16 - PITTIG OVERIJSE - PLUKTUIN FEST

GROEPSMENU'S

(VANAF 20 PERSONEN)

Wij bieden de mogelijkheid aan om je (halve) daguitstap te starten met een tas koffie of thee en een koffiekoek (6 euro per persoon). ’s Middags maak je een keuze uit 4 menu’s. Het gekozen menu is voor de hele groep hetzelfde. Info over allergenen en gluten kunnen opgevraagd worden bij het restaurant, na de reservatie.

MENU 1

Koffietafel: Wit en bruin brood met beleg: kaas, hesp, salami en americain, plattekaas met radijzen en lente ui. 1 stuk kaastaart uit Overijse Koffie of thee naar believen

€15/persoon

MENU 3

Verse soep Stoverij van Belgisch rund met bruine Leffe 1 glas wijn of 1 pils of 1 frisdrank Mousse van donkere chocolade 1 koffie of thee

€34/persoon

Algemene voorwaarden groepsuitstappen Overijse

Groepen bestaan minstens uit 20 personen. De reservaties gebeuren schriftelijk en ten minste 14 dagen voor het bezoek.

• Het definitief aantal deelnemers dient minstens 7 dagen vooraf en schriftelijk opgegeven te worden. Nadien kunnen we wijzigingen niet meer garanderen. Annuleren kan kosteloos tot en met 10 dagen of meer voor het bezoek.

• Eten en drank worden ter plaatse afgerekend door de verantwoordelijke van de groep. De hele groep kiest voor hetzelfde menu, met uitzondering van allergieën. Voor de buschauffeur en toeristische gids wordt een gratis maaltijd voorzien door het restaurant.

De uitstappen gebeuren steeds met eigen vervoer.

• Wij worden graag op de hoogte gesteld indien andersvaliden deelnemen aan de uitstap.

De gepubliceerde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen en voorwaarden, zoals die bekend waren tijdens het samenstellen van de programma’s. Zij kunnen ondertussen gewijzigd zijn als gevolg van prijsverhogingen door derden.

MENU 2

Verse soep Kalkoengebraad met druivensaus, kroketten en warme groenten. 1 glas wijn of 1 glas bier of 1 glas frisdrank Kaastaart uit Overijse met 1 koffie of thee

€30/persoon

MENU 4

Verse soep Pladijs met witte wijnsaus, puree en groentjes 1 glas wijn of 1 pils of 1 frisdrank Witte dame 1 koffie of thee

€36/persoon

De betaling van de uitstap gebeurt na ontvangst van de factuur. Op de totale kostprijs rekenen wij 10 euro administratieve kosten aan.

• Gemeente Overijse is enkel bemiddelaar en kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele tekortkomingen vanwege de cliënt en/of de dienstverlening.

• De gidsen en de gemeente Overijse zijn niet verantwoordelijk voor ongevallen tijdens de rondleiding.

• De groepsverantwoordelijke ontvangt na het bezoek een evaluatieformulier. Ondanks alle inspanningen en zorgen kunnen er toch nog misverstanden ontstaan. Omdat wij de kwaliteit van onze groepsuitstappen voortdurend willen bewaken, vragen wij je vriendelijk om het evaluatieformulier in te vullen en ons terug te bezorgen.

Meer info www.overijse.be/groepsuitstappen

GROEPSUITSTAPPEN - 17
PITTIG OVERIJSE - MENU'S
PITTIG OVERIJSE - MENU GROEPSUITSTAPPEN - 17

Actief in Overijse

Hou je van actie? Overijse heeft heel wat in petto voor groot en klein. Van een te gekke speeltuin tot een cool skatepark, een volledig vernieuwd zwembad en een interactief bezoekerscentrum. Wil je liever fietsen of mountainbiken, wandelen of een rondje lopen, ravotten of kampen bouwen? In het Zoniënbos kan het allemaal. En … actie!

Tour Elentrik: openlucht kunstroute

Saaie nuts- en elektriciteitskasten een artistiek jasje geven? Dat moet je tegen lokale artiesten als SIRE, Veronique Baeten en Kalvin Festré geen twee keer zeggen. Van het stationsplein tot Tombeek en Terlanen: overal in Overijse bots je op gepimpte cabines en levensgrote muurschilderingen in de thema’s WK wielrennen en fauna & flora. Wandel of fiets langs de uitgestippelde routes van 20 of 46 kilometer. Het hele jaar door gratis te bewonderen.

Meer info: www.overijse.be/tourelentrik

iChallenge

Een stadsspel is een leuke manier om Overijse op een andere manier te leren kennen. Je gaat op pad met een tablet en speelt interactieve spelletjes op verschillende plekken in het centrum. Laat je gidsen door grappige kabouter Freddy of speel een mysterieuze escape game met Dr. Crypto.

www.overijse.be/ichallenge

Nerdland Safari met Lieven Scheire

Voor een safari hoef je niet ver te reizen. Voortaan kan je gewoon op wandelsafari in Overijse. Fysicus Lieven Scheire en insectenexpert Peter Bex nemen je mee op ontdekkingstocht. Samen ga je op zoek naar wonderbaarlijke dieren en natuurfenomenen. En dat vlak bij huis! De wan-

Buitenspeeltuin Het Meiveld

Verstop je in een takkenwigwam. Klim naar een hutje in het bergdorp. Steek de rivier over langs de stapstenen. Durf jij langs de hangbrug naar de kabelbaan? speeltuin in natuurlijke materialen prikkelt de fantasie voor uren speelplezier. Even uitrusten? Je vindt je ouders terug op het houten terras in het hart van het park.

De speeltuin ligt achter CC Den Blank en de Bib

18 - PITTIG OVERIJSE - ACTIEF IN OVERIJSE
Scan en ontdek

Hypermodern, chloorarm zwembad

Het pas gerenoveerde Begijntjesbad is nu chloorarm: het water wordt proper gehouden via zoutelektrolyse. Dat is fijn voor de huid en ogen van de zwemmers en bovendien goed voor het milieu. Ook het interieur van het zwembad kreeg een opknapbeurt. Baantjes trekken doe je in het 25 meterbad, plonzen met de kleinsten in het kinderbad. De vernieuwde wildwaterbaan en een infraroodsauna maken je zwempartij helemaal compleet.

Meer info: www.overijse.be/begijntjesbad

Bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif

Ontdek de teelt van de tafeldruif van prille scheut tot volle tros in de nieuwe interactieve tentoonstelling. Tientallen authentieke voorwerpen illustreren de mijlpalen uit de geschiedenis van de Druivenstreek. Ben je er met kinderen? Vraag naar het gratis spelboek aan het onthaal. Onze onthaalmedewerkers vertellen je alles over de talloze mogelijkheden van de streek.

Adres en openingsuren van Dru!f, zie blz. 2

Lopen met Jooks (vroeger

Runnin’ City)

Ben je wel te vinden voor een looptocht door Overijse? Download dan de gratis Jooks-app via de Play Store of App Store. Op basis van je locatie stelt de app je een aantal kant-en-klare loop- of wandelroutes voor, doorspekt met toeristische info en toffe weetjes. Een van de vier routes in Overijse is 'Route met pit in Terlanen'. De route telt 6,5 km en brengt je langs holle wegen, turfputten, de Watermolen en pluktuin Hof van Eten. Onderweg leer je waarom er geen F1-circuit is, wat letterzetters zijn en waarvoor de antenne in de verte dient.

Meer info: www.overijse.be/ runnin-city-overijse

Heb je genoeg geravot? Minder mooi weer? Snuister eens in het programma van Cultuurcentrum Den Blank. Je vindt er vast een leuke film, een verbazende voorstelling of een toffe workshop. Of duik met een boek in een hoekje van de Bib. Wie weet pik je er ook nog een voorleessessie mee.

Meer info: www.overijse.be/bibliotheek en www.denblank.be

Speel-

en recreatiezone Zuidflank

Oefen je kickflips of air walks in het skatepark. Test je mountainbikekunsten op het fietsparcours met een wasbord, balk en rotsen. Of trap een balletje op het trapveld. Op de Zuidflank vind je meer dan een coole uitdaging.

De Zuidflank vind je achter CC Den Blank, de heuvel op.

Jezus-Eik: toegang tot het Zoniënwoud Jezus-Eik is een prima uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten in het Zoniënwoud. Leuk voor de kinderen: maak een ponyrit in het bos. Lokale producten koop je op de boerenmarkt op zaterdag. In de speelzone met speelhut in het Zoniënwoud kan je voluit door het bos rennen.

Meer info op www.dewoudpoort.be Boerenmarkt Woudpoort: zaterdag van 10 tot 13 uur

Gezondste wandeling

Dat wandelen gezond is, hoeven we niet meer te vertellen. De combinatie van natuur en beweging doet elk lichaam meer dan goed. Daarom is er de ‘gezondste wandeling’. De route van 7 km start op het Begijnhofplein en neemt je via 7 stops mee door Overijse. Aan elke stop staat een QR-code met tips, informatie en geluids- of videofragmenten rond een gezondheidsthema. Het thema verandert om de drie maanden waardoor je het hele jaar door de route kan blijven ontdekken.

Meer info: www.overijse.be/de-gezondste-wandeling

PITTIG OVERIJSE - ACTIEF IN IN OVERIJSE - 19
©JONAH SAMYN Cultuurcentrum Den Blank en de Bib

Wielerliefhebbers, welkom in Overijse!

Brabantse Pijlroute voor wielerfans

In de Druivenstreek moet je ‘goede benen’ hebben om de pittige ‘bergskes’ te bedwingen. Trek de sprint aan in je persoonlijke Brabantse Pijl en de zegekrans is voor jou! Deze sportieve fietsroute brengt je naar Zuid-Dijleland, flirt met de taalgrens en brengt je terug naar Oud-Heverlee. Fiets de hele tocht, goed voor zo’n 100 kilometer en 1000 hoogtemeters. Of neem een straat voorsprong met de ingekorte route van ongeveer 75 kilometer.

Overijse draagt fietsfanaten een warm hart toe. Of ze nu de sportieve ziel uit hun lijf fietsen, liever rustig een rondje rijden of het liefst gewoon supporteren. Naast De voorjaar, de Druivenkoers in augustus en het veldrijden in december, heeft Overijse nu ook het WK Wielrennen op het palmares. Sinds het WK Wielrennen in september 2021 door Overijse passeerde, is de gemeente meer dan ooit een centrum van de wielersport. Wil je zelf in het zadel voor een flinke uitdaging en enkele pittige ‘bergskes’? Dat kan. Enkele van de stevige hellingen uit het WK Wielrennen bevinden zich in Overijse. De gemeente is dan ook trots op haar heuvelachtige karakter en zet de ‘bergskes’ graag blijvend in de schijnwerpers. Bij maar liefst twaalf ‘bergskes’ in Overijse vind je een infobord met de afstand en de gemiddelde en maximale stijgingspercentages. Zo kan je zelf ook proeven van het WK en geniet je nog lang na van de wielergekte. Hou je meer van een rustige fietstocht met de kids? Overijse is een prima uitvalsbasis voor fenomenale fietstochten met voor ieder wat wils.

20 - PITTIG OVERIJSE - WIELERLIEFHEBBERS, WELKOM IN OVERIJSE

Mountainbike: offroad op glooiend terrein

In voor een uitdagende moun tainbiketrail? Mogelijkheden genoeg in ‘de Ardennen in het klein’. In het Zoniënwoud vind je mountainbikeroutes voor elk type mountainbiker. Van stevige tochten voor de echte liefhebber tot initiaties voor beginnende mountainbikers. Of ga uphill, downhill met de lussen van mountainbikeroute ‘De Twee Valleien’. Tip: combineer deze lussen met andere trails van het mountainbikenetwerk Dijleland.

ontdek je alle gezichten van de Druivenstreek. Je doorkruist de druivengemeenten en je geniet van glooiende velden, pittige hellingen en weidse vergezichten. De routes zijn beschikbaar in een aparte brochure van Toerisme Vlaams-Brabant. Fiets je de hele tocht, dan heb je straks meer dan 70 kilometer in de benen. Aparte lussen fietsen? Kan ook!

Op de fiets van teler naar teler

Druivensuiker voor onderweg? Niet nodig. In de Druivenstreek haal je je suikers rechtstreeks uit de druif. Deze fietsroute leidt je langs druiventelers waar je de druiventrossen tussen 15 juli en 30 oktober kraakvers uit de serres kiest. Onderweg spot je authentieke serres, serristenvilla’s en tramhaltes voor het druiventransport.

Fietsen langs IJse en Dijle

Trap eens naar Leuven langs IJse en Dijle. Je ziet het mooiste van de Druivenstreek en belandt middenin het swingende studentenleven van de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Deze afwisselende tocht combineert machtige uitzichten en de natuurpracht van de Dijlevallei met een pronte vierkantshoeve, het kasteel van Arenberg, een 17de-eeuwse kapel én een bruisende stad. Aanrader!

Uitpuffen onderweg. Rustpunten en fietscafés

De fietscafés op je route hebben een officiële erkenning als fietsvriendelijk café. Je kunt er even uitblazen, maar ook je fiets herstellen of je e-bike opladen. En ze bieden alle comfort voor je vermoeide

• Den Bonten Os, Waversesteenweg 2

• De Bosuil , Witherendreef 1

• Den Blank, Begijnhof 11

• De Met, Justus Lipsiusplein 1

• 't Klein Verzet, Bollestraat 1

• nICE!, Stationsplein 2

Fietsknooppunten Overijse-Leuven (23,4 km) 26 6 7 4 5 80 79 1 76 70 75 74 10 0,5 km 2,2 km 2,1 km 2,3 km 2,2 km 2 km 0,5 km 2,5 km 3 km 1,5 km 1,6 km 0,4 km 2,6 km → → → → → → → → → → → → → Fietsknooppunten Leuven-Overijse (25,1 km) 74 75 13 2 3 2,6 km 0,4 km 1,6 km 4 km 2,1 km 59 3,4 km → 4 2,3 km → 7 2,3 km → 27 1,9 km → 40 4,5 km → → → → → →
PITTIG OVERIJSE - WIELERLIEFHEBBERS, WELKOM IN OVERIJSE - 21 Meer info over de routes → www.overijse.be/toerisme Pik een exemplaar van de routebeschrijving op in CC Den Blank, bezoekerscentrum Dru!f of bestel je folder via www.overijse.be/webwinkel (Producten). Bij het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank boek je ook de geknipte gids voor jouw uitstap. Prijs gids (hele dag): 130,00 EUR Een fiets huren kan je doen via www.bike-and-adventure.be mtbverhuur@hotmail.com • 0474 47 01 34.
Fietsknooppunten Overijse-Leuven-Overijse
benen.
22 - PITTIG OVERIJSE - UITGELICHT

Het

s-vormige

hart van Overijse

Op een zachte zondagochtend wandel je door park Mariëndal naar de befaamde haarspeldbocht rond de kerk. Voorzichtig schijnt de zon haar eerste stralen. Het centrum wordt wakker en de vogeltjes fluiten. Met koffiekoeken in de hand wandel je over het kerkplein terwijl een handvol wielertoeristen puft en zweet om de pittige helling te overwinnen. Er speelt muziek uit een raam en de vlag van de Druivenfeesten wappert op het ritme van een briesje. De gezelligheid van het centrum zet een gelukzalige toon voor de rest van de dag. Hier in het s-vormige hart van Overijse kronkel je door de geschiedenis en stap je tegelijkertijd de toekomst tegemoet.

PITTIG OVERIJSE - UITGELICHT - 23

Overijse centrum geflankeerd door 5 gehuchten.

TOMBEEK

JEZUS-EIK

EIZER

TERLANEN MALEIZEN

Elk gehucht heeft zijn eigen karakter, geschiedenis, bezienswaardigheden én gezellige picknickplekken. Ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Het centrum

Overijse

Een glorierijke geschiedenis

De Druivenstreek telt heel veel parels aan haar kroon. Maar de mooiste is toch wel de tafeldruif. Geen wonder dat zij de hoofdrol speelt in de erfgoedwandeling ‘Een glorierijke geschiedenis.’ Trek gauw je wandelschoenen aan voor een tocht die je terug katapulteert in de tijd. In deze lus van drie kilometer door het centrum van Overijse wandel je in de voetsporen van de druiventelers.

IN HET SPOOR VAN DE DRUIVENTELERS

Heren en prinsen Aftrap aan Den Bonten Os (Waversesteenweg 2) ② Deze 17de-eeuwse patriciërswoning was ooit dé ontmoetingsplaats voor heren van stand. Vandaag kan je er terecht in bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif. De interactieve en kindvriendelijke tentoonstelling rijgt de interessante en grappige weetjes over de druiventeelt aan elkaar.

Onder het koor van de Sint-Martinuskerk ③ tegenover bezoekerscentrum Dru!f, bevindt zich de bijzondere grafkelder van de prinselijke familie Horne. Eén van de prinsen is in een wel heel originele gedaante teruggekeerd naar Overijse. Die ontmoet je straks

24 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

Onder het goedkeurende oog van bekende Overijsenaar en humanist Justus Lipsius, volg je de typische S-bocht. Bovenaan het Justus Lipsiusplein prijkt het statige gemeentehuis of Coninckxhuys ④, genoemd naar Filips de Schone.

Bloeiende serrebedrijven

Als je Solheide beklimt, maak je meteen kennis met de glooiingen van de Druivenstreek. Deze route leidt je tussen de serres door. Daar torent een prachtige serristenvilla boven het landschap: de woning Raussens ⑤ Voorname villa’s als deze getuigen vandaag nog steeds van de welstand die de ‘glazen dorpen’ kenden. Felix Sohie bouwt in 1865 de eerste serres in Hoeilaart. Het startsein voor een periode van welvaart in de streek. In Overijse trekken de broers Danhieux de teelt onder glas op gang. Vandaag zijn er niet zoveel serres meer te zien, maar de zilveren schittering van de zon op de nog resterende exemplaren biedt een prachtig schouwspel in elk seizoen.

De helling af

Aan de muziekacademie, het ouderlijke huis van Justus Lipsius (P.I. Taymansstraat 10) ⑥ is het even opletten geblazen: op de binnenkoer van de muziekacademie ga je de grote deur door tot in de tuin. Dan verder langs de Kardaan, een klein steegje met een groots verleden als overblijfsel van de oude vestingwallen. Op weg naar De Leegheid gluur je door het hek in de kasteelmuur van het kasteel van IJse ⑦, residentie van de heren van Overijse. Op de steen bij de Kellebron, aan de voet van de muur, bespeur je de verweerde wapenschilden van de prinsen van Horne.

De Leegheid, vlakbij het kasteel, was ooit een volkse wijk met tientallen cafés. En met een eigen brouwerij, brouwerij Lootvoet ⑧, die tot 1977 het bekende Leffebier brouwde. De brouwerij is omgetoverd tot een residentie met lofts,

maar op de binnenkoer herken je nog de oude brouwketel.

Langs het water

Op weg naar park Mariëndal wandel je langs de IJse die de gemeente haar naam gaf. Zet daar je tocht verder langs de grote vijver, richting CC Den Blank ⑪, waar je ook water hoort klateren. In de Begijnhofbron ⑫ meer bepaald. Met een beetje fantasie zien we de begijnen hun was nog doen aan de bron. De 18de-eeuwse begijnhuisjes staan er niet meer, maar de Begijnhofkapel ⑭ is wél nog te zien. Vandaag zouden de begijnen misschien maar wat blij zijn met een zwembad ⑩ en een bibliotheek ⑬ in de buurt.

Wat verderop reikt een imposant gebouw naar de hemel: De Vuurmolen ⑮! Aan de voet ervan ontdek je nóg meer water in een door een bron gevoed waterbekken. Dat water diende als koelwater voor de dieselmotoren van de Meunerie Stevens & Decoster, een industriële graanmaalderij met stoomaandrijving. Waarschijnlijk de eerste volledig betonnen fabriek van België, gebouwd in ter plaatse gestort gewapend beton. Vandaag vind je hier het administratief centrum van de gemeente.

De heuvelflanken van het Dijleland

Omhoog dan maar weer, langs het voetbalstadion ⑯. Boven word je beloond met prachtige panorama’s. Je hoge uitkijkpunt biedt je een adembenemend zicht op de heuvelflank waar ooit honderden druivenserres blonken. Vandaag combineert deze Zuidflank ⑰ een zone voor duurzame waterbuffering met een cool recreatiegebied.

Langs de Loensdelle daal je af richting Stationsplein met het voormalige tramstation ⑲ van de Buurtspoorwegen. In de gloriejaren van de druiventeelt tufte de tram van Groenendaal naar Overijse met tonnen hout, glas, ijzer, kolen en mest voor de glasteelt. In de omgekeerde

richting vervoerde de tram druiven naar het station van Groenendaal voor de export.

In de Sint-Martinusmarkthal ⑳ werden tot 1974 druiven verhandeld. In augustus davert het centrum van het feestgedruis, want dan vieren de Overijsenaren de Druivenfeesten. Met optredens, druivententoonstelling, stoet én de verkiezing van een Druivenambassadeur.

Terug aan het vertrekpunt in taverne Den Bonten Os, wacht je die bijzondere Prins van Horne, een amberkleurige tripel van hoge gisting. Met die paar kilometers in de kuiten, smaakt dat drankje dubbel! Schol!

④ CONINCKXHUYS ⑤ WONING RAUSSENS STARTPUNT: DEN BONTEN OS ⑮ DE VUURMOLEN ⑥ JUSTUS LIPSIUSHUIS
PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 25
③ SINT-MARTINUSKERK

Erfgoedwandeling (3 km)

Groene wandellus (6 km) Alternatieve route

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland Bezienswaardigheid erfgoedwandeling

Speelberg Zuidflank Mariëndal Leegheid Drogenberg Warande Vronenberg Hagaardbos STATIONSSTR. STATIONSPL. JAN-BAPTIST DEKEYSERSTR. RENSTR.FEZELAZAGERIJSTR. BEGIJNHOF EEUWFEESTPL. FRANS VERBEEKSTR. HAGAARD KALFSBORREWEG ZORGVLIET KLOOSTERSTR ELEGASTLN. HOLLANDSTR KERSELARENSTR ALFONS DEKEYSERSTR. HEUVELSTR. MOLENDREEF SCHAVEI KABERG SCHAVEI DROGENBERG ESMOREITLN. BORCHTHOF GEBROEDERS BRUSSELSESTW. HERTSTR. VOSSEBEEKWEG TENOTS LOENSDELLEWEG TERHULPENSESTW. STAFHOUDERBRAFFORTLN.
GRAVENEGMOND
IJSKELDERLN KORTEVELD VLEUGSTR.
GROENEWEG
P.I.
KORENARENSTR.
CLEMENTVANOPHEMSTR SCHEM E R I N G E N L N J E
A L FON S OHNEREOM U T S T R .
B I E
IJse 30 319 327 318 328 3 ⑭ ⑮ ⑲ ⑳ ⑬ ⑫ ⑪ ⑩ ⑨ ⑧ ⑦ ③ ② ④ ⑤ ⑥ ⑰ ⑯ Druiven Vanderkelen Groeneweg 62 1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. CC
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
WARANDELN
GRAVENENHOORNLN.EGMOND ENHOORNLN.
FRANKRIJKLN.
ITALIËLN. BELGIËLN. LUXEMBURGLN.
TAYMANSSTR. KORENARENSTR.
VRONENBERGLN. HENDRIKCONSCIENSELN LOSWEG BRUSSELSESTW. SOLHEIDE MOLLENBERG DANHIEUXSTR.
ANTOMBEURSTR.
GROENEWEG
SMU I TERLN .
Den Bonten Os Bezoekerscentrum Dru!f
Sint-Martinuskerk
Coninckxhuys
Serristenwoning Raussens
Justus Lipsiushuis
Kasteel van IJse
Brouwerij Lootvoet
Fezelarenstraat
Begijntjesbad
Den Blank
Begijnhofbron
Bibliotheek
Begijnhofkapel
De Vuurmolen
Voetbalstadion
Zuidflank
Atletiekpark
Voormalig tramstation
Markthal
⑤ ⑱ 26 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

Extra groene wandellus (6 km) op bezoek bij de druiventeler, van juli tot oktober

Blauw en wit goud Overijse heeft nog meer wandelplezier in petto. Van juli tot september breid je de erfgoedwandeling uit met een 6 kilometer lange lus. Deze wandeling voert je langs pittoreske plekken en idyllische landschappen. Je ontdekt de waterrijke IJsevallei en de holle wegen van het beschermde landschap Koningsberg.

De Druivenstreek proeven tot in je diepste vezels? Stap eens binnen bij een serrist. Bij het familiebedrijf van Ronald Vanderkelen bijvoor-

beeld (Groeneweg 62). In augustus en september koop je er het blauwe en witte goud rechtstreeks uit de serre. Snoep van de blauwe Royal en Leopold III met hun dikke bessen of de ambergele Baidor met zijn lichte muskaatsmaak. Kijk ook eens goed naar de verstilde schoonheid van een volle serre. De kronkelige druivenranken, de weelderige trossen, het gefilterde licht tussen de druivenbladen. Pure poëzie.

Bisdom Eekhout Koningsberg WAVERSESTW. ADRIAANSTR. ROTWEG GROTSTR. GROTSTR. EEKHOUT HERTSTR. VOSSEBEEKWEG NIJVELSEBAAN KROENDAALPL. PUTTESTR. BLEKERSSTR. IJSKELDERLN KALVARIEBERG VIJVERSTR. DREEF BISDOM KOUTERSTR. KOUTERSTR. JEFLAMBEAUXLN. DREEF Nachtergaelland IJse 31 32 317 316 300 36 35
PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 27

Het gehucht Tombeek

Op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, aan de oevers van de Lane, kom je in Tombeek. De benaming van dit gehucht komt van tombe of tumulus, een Romeinse grafheuvel. In Tombeek maak je de mooiste wandelingen. Mocht je daarna trek gekregen hebben, hou dan even halt bij boerderij Leemveldhof. Er is een hoevewinkel en je kan er lekker hoeve-ijs eten.

Sfeervol overnachten

Niet alleen Romeinen lieten hun voetsporen in Tombeek achter, in de 12de eeuw verbleven er ook ridders. Uit deze periode dateert ook het kasteel Ter Deck. Vandaag loopt het wandelnetwerk Zuid-Dijleland langs de voet van het kasteeldomein. Vanop het pad heb je voluit zicht op het hoofdgebouw met toren en trapgevels uit de 16de eeuw. Tip: in kasteel Ter Deck boek je ook je overnachting met ridderlijke allure.

28 - PITTIG OVERIJSE - DE 5
|
Grafheuvel van de Romeinen
GEHUCHTEN
TOMBEEK
HET PITTORESKE KASTEEL TERDECK

Dankbare keizer

De legende vertelt dat Keizer Karel in 1531 vastreed in de Lane en geholpen werd door de Tombekenaars, die hiervoor 70 hectare land als beloning kregen: Tombeekheide. In 1934 werd de grond verkocht om er een sanatorium te bouwen (blz. 12). Het geld dat de grond had opgebracht zetten ze op de bank. De intresten daarvan – €4 per gezin – worden jaarlijks uitbetaald. Ook tijdens de jaarlijkse Keizer Karel Feesten begin augustus herdenken de Tombekenaars de vrijgevige keizer.

Sanatorium wordt zorgverblijf

Het voormalige sanatorium Joseph Lemaire was een kuuroord voor tbc-patiënten uit de arbeidersklasse. Intussen is het gebouw schitterend gerenoveerd tot Residentie Tombeekheyde, een klassevol woonverblijf voor senioren (blz. 12). De parktuin en de bistro zijn in normale omstandigheden vrij toegankelijk.

Fietsknooppunten

Met de fiets kan je vanuit Tombeek makkelijk richting Waver rijden via de fietsknooppunten, die vlot aansluiting geven op Wallonië.

Meer info en de volledige route? Haal je gratis folder op in bezoekerscentrum Dru!f, aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank of bestel online via www.overijse.be/webwinkel (Producten).

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | T OMBEEK - 29

POSTWEG

MVELDSTR . LEEMVELDSTR.

TR.

LANESTR. L E E

BERGSTR. STEVENSHOF PAARDEBEEKSTR.MOERLAANSTR. ZAVELBERGSTR. CHAMPELSSTR. VENUSBERG VORSTSTR. VORSTSTR. W A A I E N B E R G S

MOMMAERTSSTR. VELDLN. KERKSTR. HOGEWEG TERDEKDELLEWEG

ABSTR.

Lane Lane Lane

Venusberg Walenberg
WAVERSESTW. WAVERSESTW.
LANESTR.
G S T R .
S ch o v e l i n g s h a g e
307
30 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TOMBEEK
Sint-Bernarduskerk
WAAIENBER
Papendelle
305 304 301 306 303 Tombeek
Tombeekheyde Kasteel Terdeck Leemveldhof

Het gehucht Jezus-Eik

Toegang tot het Zoniënwoud

In het gehucht Jezus-Eik, vlak naast de E411, sta je in een oogwenk in het Zoniënwoud voor uren wandel- of speelplezier. Een gezellige plek waar natuur en gastronomie elkaar ontmoeten.

Van duivelseik tot bedevaartsoord

Hoe het gehucht Jezus-Eik aan zijn naam kwam? Het antwoord vind je in het barokke kerkje. Onder het altaar ontdek je er de resten van een oude eik. Dat was ooit een reusachtige ‘duivelseik’, waarop de bliksem talloze keren insloeg. Een kruisbeeld moest dienst doen als bliksemafleider, vandaar de naam ‘Jezukens-eik’. Nog later kwam er een Mariabeeldje te hangen, dat mirakelen verrichtte. De Abdij van Park in Heverlee bouwde er dan ook een kleine kapel. In 1650 kwam de huidige kerk in de plaats en Jezus-Eik werd een bedevaartsoord.

Het Zoniënwoud ontdekken

Het prachtige Zoniënwoud, een majestueuze beukenkathedraal, weet in elk seizoen te bekoren. Jezus-Eik, aan de zoom van het bos, is dan ook een ideaal vertrekpunt voor een fietstocht, een looptoer of een heerlijke boswandeling. Kinderen mee? Die zijn vast te vinden voor een ritje op de rug van een pony. Een gloednieuw, digitaal wandelnetwerk, goed voor maar liefst 170 kilometer aan wandelpaden, biedt mogelijkheden te over. Stippel je tocht uit via de app of website van Wandelknooppunt. Ook QR-codes onderweg leiden je naar de website.

Ravotten en rusten

Vlij je na je tocht in het Zoniënwoud neer op een van de vele terrassen. Een bistro, een restaurant of fietscafé de Bosuil? Keuze genoeg. Van de typische boterham met plattekaas en radijs tot een gastronomisch menu. Willen je kinderen nog even ravotten? Dat kan in de speelzone in het bos of aan de Woudpoort. Daar geniet je meteen ook van een lekker ijsje of koel streekbiertje. En wil je meer weten over de verwerking van tafeldruiven tot wijn? Na een rondleiding in wijnkelders Soniën kan je ook proeven.

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | JEZUS-EIK - 31

KAPUCIJNENDR.

WELRIEKENDEDR. WELRIEKENDEDR.

SPARRENLN

TULPENLN.

NARCISSENLN. ROZENLN. DAHLIALN. BEGONIALN.

WITHERENDR.

KERSENBOMENLN

GRAAFJOSEPHDEMEEUSSTR

.

BRUSSELSESTWG. A4 E411

REEBOKWEG

.

KERSENBOMENLN.

TREURWILGENLN.LIJSTERBESSENLN .

A4 E411 BRUSSELSESTWG.

BOSUILDR. HORTENSIALN. ESDOORNENLN.

ACACIALN. ZUURBESSENLN. TRILPOPULIERENLN. VUURGATSTR.

VLIERBEEKBERG BRABANDTLN.

32 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | JEZUS-EIK
Jezus-Eik De Woudpoort Onze-Lieve-Vrouwkerk + Mariahof GC de Bosuil Wijnkelders Soniën Zoniënwoud
Tip. Bezoek Jezus-Eik zeker eens op zaterdagvoormiddag. Tussen 10 en 13 uur kan je aan de Woudpoort terecht op de boerenmarkt voor verse, lokale groenten, fruit, eieren en hoevevlees.

Het gehucht Eizer

Kom je mee op wandel? De serristenwandeling voert je langs de mooiste plekken van Eizer. De naam komt trouwens van Iserna, Keltisch voor de plaatselijke Nellebeek of Eizernelle.

Meer info en de volledige route? Haal je gratis folder op in bezoekerscentrum Dru!f, aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank of bestel online via www.overijse.be/webwinkel (Producten).

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | EIZER - 33

Primeurs onder glas

Grote serrebedrijven beleefden hier hun bloeiperiode van 1895 tot 2005, en dat niet alleen met de teelt van druiven. Hier in Eizer kweekte men ook perziken, peren en andere primeurs. Voor de Cruysboomkapel zie je het standbeeld van de Pezzesnaaër of Perziksnijder, van kunstenaar Tom Frantzen. Loop je de Ballingstraat in, dan

zie je links een van de bijzondere villa’s van de succesvolle perzikfamilie Charlier. Kijk eens goed naar de afsluiting: ook hierin kan je perziken herkennen.

Middeleeuwse hoeve

De Groeneweg, Ballingstraat en Schapenweg zijn hele oude Eizerse wegen. Op het kruispunt van die laatste twee vind je Het gebroken hof, een oude hoeve die teruggaat tot in de middeleeuwen. De naam 'gebroken' wijst erop dat

het hof ooit verdeeld is tussen verschillende erfgenamen.

Dorst gekregen?

Ben je in september in de buurt? Proef dan zeker eens het Dweizerikbier tijdens de Eizerse feesten. Het bier is genoemd naar de inwoners van Eizer. Nogal koppigaards naar het schijnt. Op je wandeling kan je ook kennismaken met de Bekestraat, een echte kuitenbijter, en daarom een van de pittige ‘bergskes’ van het WK Wielrennen 2021. Lees meer over wielergemeente Overijse op blz. 18.

Horenberg

SCHAPENWEG KAALHEIDE
NEKKEDELLE OVER I J S E S T GW . Nellebeek 325 322 321 324
Lindaal
BALLINGSTR. KOESTR. BEKESTR. IJZERSTR. IJZERSTR. KAPUCIENENSTR. DUISBURGSTR. HORENBERG SCHAPENWEG
LINDAALHOF LINDAAL LINDAAL HEESTERWEG DUISBURGSESTWG.
34 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | EIZER
Eizer
Het gebroken hof Sint-Rochuskapel Cruysboomkapel 150 m
H.-Maria-Magdalenakerk

Het Kamp in Terlanenveld

Het Terlanenveld is een weids plateau dat schitterende vergezichten biedt op de omliggende akkers en weiden. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog lagen die er heel wat minder vredig bij. Toen verbleven minstens 72.000 Duitse krijgsgevangenen in het ‘Prisoner of War camp 2228’. Een wandelroute met infoborden en foto's over het kamp houdt de herinnering levend. Daarnaast is het enige wat nu nog aan het kamp herinnert de naam van vrijetijdscentrum ‘Kamp Kwadraat’.

Watermolen en bakhuisje De trage wegen en het bewegwijzerde Groot en Klein Terlanenpad

Het gehucht Terlanen

Een golvend landschap

Het kleinste gehucht van Overijse bestaat uit Terlanenveld en drie valleien: de Lanevallei, de Varendelle met de Vossebeek en de vallei met de Potbeek en de Leikstraalbeek. Een flink glooiend landschap dus. Dat merk je ook in de Moskesstraat. Deze karaktervolle helling maakte deel uit van het parcours van het WK wielrennen in 2021. Verneem meer over de hellingsgraad van deze straat via het infobord ‘pittig bergske’. Op blz. 20 lees je meer over Overijse als wielergemeente.

(8,5 en 4,5 km) leiden je langs al het moois van dit groene gehucht. Zoals het beeld van de turfsteker aan de wijkschool en de oude watermolen op de Lane. Het bakhuis bij die molen werd recent gerestaureerd. Het omliggende terrein is een prachtig, publiek toegankelijk grasland met bloemen, omzoomd door knotwilgen en een bosrand. Geniet van dit pittoreske plaatje op de bank centraal op het grasveld. Pluktuin en Engelse graven Nog zo’n liefelijk beeld vind je in het Hof van Eten, de eetbare tuin van de voormalige pastorie van Terlanen. Je belandt er in een oase van rust waar je in het seizoen

frambozen, bessen en appels mag proeven. Op het kerkhof van de Sint-Michielskerk vlakbij, liggen de graven van vijftien gesneuvelde Engelse soldaten. Ook het standbeeld ‘Tommy’ herinnert aan WOII.

Plaatselijk bier proeven

In fietscafé ’t Klein Verzet ben je welkom voor iets warms of iets fris. Zoals het R.A.F. bier, een in Overijse gebrouwen eerbetoon aan de Royal Air Force. Iets mis met je fiets? In het fietsatelier kan je eraan sleutelen. Cafébaas Dirk zet je met plezier op weg langs de fiets- en wandelpaden van streeklegende Charlepoeng.

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TERLANEN - 35

Klein Terlanenpad (4,5 km)

Groot Terlanenpad (8,5 km)

ABSTR. SCHAATBROEKSTR. MOMMAERTSSTR. MOMMAERTSSTR. VELDLN. HERTSTR. ROTWEG ROTWEG GROTSTR. GROTSTR. NIJVELSEBAAN NIJVELSEBAAN BISDOM STOKKEMSTR. DREEF ELLE KERKSTR. HOGEWEG TERDEKDELLEWEG L E E MVELDSTR W A A I E N B E R G STR WAAIENBER G S T R Oude
OL . VrouwKerselaar Lan gen Elst Papendelle S ch o v e i n g s h a g e HoogWildeWeg Nachtergaelland Lane 32 38 39 37 309 300 36 35 307 305 301 302 306 3 2 4 5 6 7 8 LOCATIES INFOBORDEN 1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
1
Bisdom Walenberg Terlanenveld Kerselaar Eekhout WAVERSESTW. LANESTR. BERGSTR. STEVENSHOF
Heirbaan
Brits kamp voor Duitse krijgsgevangenen
Leven achter prikkeldraad
ATS-girls
Hospitaal en watervoorzieningen
Bisdom
KW-linie
Verblijf van de bewakers
Lindeboom en kunst
Verblijf van de gevangenen
Kerkhof
Terlanen
Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland Infobord kamp POW 2228
2
Kamp Kwadraat
NEERPOORTENSTR.
BOLLESTR. KAPELLEWEG
CHÉEDELA LASNE NIJVELSEBAAN SPEYLAERT
ARTHURMICHIELS P L . VOSSEKOUTER VOSS E K NETO VARRENDEL Varrendel Vlamoven D e G r o e b e ABSTR. Fi n VaLupkes Lane Leibeek Lane Lane Lane Pastoorspad 311 310 258 257 256 312 308 263 250 251 252 329 9 10 Café 't Klein Verzet Café De Sportman Watermolen Sint-Michielskerk Pastorij Hof van Eten Hoeve Bilande Waterzuiveringsstation De brochure van de wandeling kan je verkrijgen in bezoekerscentrum Dru!f, aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank of bestel online via www.overijse.be/webwinkel (Producten).
Schaatbroek Vossekouter ABSTR. OUDEABSTR. KARDINAALSTR. ‘t Strekke KlaanBollestr. DeTrapkes ‘tKerkhofvan‘tKamp Blok MOLENSTR.
HOEVESTR. OLIESTR. ONDERBOSSTR. LEUVENSESTR. BOLLESTR.
MONICADR. SUZYDR. MOSKESSTR. MOSKESSTR. DALEBORREWEG SCHAATBROEKSTR.
KATLEENDR HOMEWEG

Het gehucht Maleizen

Middeleeuwse roots, kastelen en zeemeermin

Op de weg tussen Overijse centrum en Terhulpen kom je door Maleizen. Vlakbij de kerk van Maleizen ligt het gezellige park Michiels, een voormalig privépark dat nu eigendom is van de gemeente. De familie Michiels was producent van de befaamde Côte d’Or chocolade. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en imposante bomen. Vandaag is er een leuke speeltuin en ook voor een picknick is het een zalige plek.

Villawijk La Corniche

Al in 1224 was er sprake van Giselbertus de Malyse. Ook de gesloten vierkantshoeve Hof Ter Holst, die middenin de weiden ligt en privé is, stamt uit die tijd. In de buurt van het station, dat vandaag op grondgebied Terhulpen ligt, vestigde zich rond 1900 de rijke stadsburgerij, op zoek naar groen vlakbij de hoofdstad. Getuigen daarvan zijn de kleine kastelen in villawijk La Corniche. Ook de edelsmeden Wolfers en architect Victor Horta hadden er een buitenverblijf.

Pluktuin Fest

Je eigen boeket bij elkaar plukken en ondertussen één zijn met de natuur? Het kan bij pluktuin Fest. De pluktuin is elke zaterdag open van 10 tot 18 uur. Neem een emmer en een knipschaar mee, lees het bord met pluktips en geniet. Blijf gerust wat langer zitten in de prachtige tuin.

Meer

van Overijse-Genval

Zin gekregen in water? Dan is het meer van Overijse-Genval een aanrader. Het meer is omzoomd met fraaie villa’s en restaurants. Je kan er helemaal rondstappen of fietsen. Zie je de kleine zeemeermin op haar rots zonnen?

Het Oude Klooster

Net voor je Terhulpen binnenrijdt, ligt aan je rechterhand Het Oude Klooster waar meisjes uit het hele land school liepen. Vandaag is er opnieuw een middelbare school met internaat.

38 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | MALEIZEN

HOEILAARTSESTWG. ROZIERENSESTWG.

SCHOOLSTR.

BLAUWENDRIES

KAMSTR.

POELWEG RAMEISTR.

Geitenhoek Terholst

DENHORICK KEIENSTR.

RANKLN.
TERHULPENSESTWG. GUIDOGEZELLELN. FELIXTIMMERMANSLN. SMETSLN. GROENENDAALLN. BREMLN. ZONNELN. FELICIEN BERGIERSSTR. TERLINDENLN. TERHOLSTDR. AV.DELACORNICHE AV.DUPARC KLEINE PARKLN. AV.LABBÉ LABBELN. DOBRALN. VARENSLN. DENNENBOSLN. BARAKLN. RINGELBERGLN. NIEUWELN. PARKLN. MEERLN. DRÈVEDESMAGNOLIAS AV.DESEAUXVIVES AV.HOOVER R.DELA TASNIÈRE ZILVERBEEKDR. GENVALSTR. OLMENGAARDE AV.DESAUINES R. DU CERF R.DUCERF LANGEWEG MARCELCOPPIJNLN. AV. WOLFERS AV.DESROSSIGNOLS STIJNSTREUVELSLN. HOFTERHOLST OASELN. DRUIVENLN. WIJNLN. LANGEWEG HORIZONTLN. PRINSDESALMLN. AV . DESMERISIERS AV TERLINDEN MARIA-CHRISTINALN Maleizen
Sint-Joostkerk
Pluktuin Fest
Oude
Klooster Villawijk La Corniche Meer van Overijse-Genval
Park Michiels

Streekproducten met smaak

40 - PITTIG OVERIJSE - STREEKPRODUCTEN MET SMAAK

Het streekproduct bij uitstek in de Druivenstreek? Dat is de tafeldruif natuurlijk.

Bij de telers zelf koop je de sappige vruchten plukvers uit de serres. Ook niet te versmaden zijn allerlei producten op basis van druiven: denk aan druivenroomijs, druivensappen en -likeuren, druivenpitolie en -bloem.

Maar er is nog veel meer lekkers. Zoek je zoete aardbeien of zongerijpte tomaten? Ga dan langs op de donderdagse markt in Overijse centrum of de zaterdagse markt in Jezus-Eik. Je koopt er lokaal geteelde groenten en fruit, duurzaam hoevevlees en kakelverse eieren. Streekbier proeven? Degusteer eens een Prins van Horne. Wat kies je: een pittig blond bier of de amberkleurige tripel?

STRAFFE STREEK

Serristen met thuisverkoop

OVERIJSE

• Filip en Koen Dewit Brusselsesteenweg 262 (centrum) – 0478 54 24 55 – Ligt op 500 m van het fietsnetwerk

• Ronald Vanderkelen Groeneweg 62 (centrum) – 0471 84 45 96 – Ligt aan het fietsnetwerk

• Gilbert Distelmans Terhulpensesteenweg 398 (Maleizen) – 02 688 05 00 – Ligt op 400 m van het fietsnetwerk

• Paul Olieslaeger Terhulpensesteenweg 226 –02 687 70 93 – Ligt op 1,5 km van het fietsnetwerk

TERVUREN

• Michel De Kerk Roelandsheide 6 –0478 55 89 38 – Ligt aan het fietsnetwerk

HOEILAART

• Eric Van Camp Joseph Kumpsstraat 33 –0475 54 64 03 – Ligt op 150 m van het fietsnetwerk

Streekproductenwinkels

• Wijnkelder Soniën Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse – 02 657 33 20 • Druivensap • Wijnen • Aperitieven • Schuimwijn • Sterke dranken

• De Woudpoort Brusselsesteenweg 700, 3090 Overijse (Jezus-Eik) – 0499 71 08 08 • Boerenmarkt (lokale groenten, rundsvlees, eieren)

• Van Camp Joseph Kumpsstraat 33, 1560 Hoeilaart – 0479 54 64 03

Streekbieren: Delvaux, De Kroon, Flurk, Prins van Horne, RAF, Charlepoeng, ZigZag, Nero, Felix, Viridis Vallis - gins - Belgische wijnen en likeuren (Soniën) - kazen - wafels - speculoos - honing - Centho pralines - druivenpitbloem - druivenconfituur

• Tuincentrum nieuwe serre Leon Kriegelstraat 37, 3040 Huldenberg –016 47 21 95 • Streekbieren: Delvaux, De Kroon, Huldenbergse bieren, Flurk, Felix, Viridis Vallis, kriek en faro - gins - Ritchie limonadewafels - speculoos - honing - pralines Leuvens Fonske - koekjes - kruidenproductendruivenpitolie - druivenadvocaat - druivenpitbloem • Likeuren en aperitieven van Soniën

Kaastaart

• Danhieux Waversesteenweg 29, 3090 Overijse – 02 687 73 22

• Den Atelier Brusselsesteenweg 466, 3090 Overijse – 02 657 62 21

• Guns Waversesteenweg 64, 3090 Overijse – 02 688 01 49

IJs

• Leemveldhof Leemveldstraat 43, 3090 Overijse – 02 687 65 51

• nICE! Stationsstraat 14A, 3090 Overijse Elzasstraat 9, 3040 Huldenberg – 0477 88 27 23

• eSTee ijs Waversesteenweg 175, 3090 Overijse – 0477 30 78 49

• Marc’s ijs Sint-Annastraat 40, 3090 Overijse – 0472 42 44 04

Streekbier

• Holar & Isca Gemeenteplein 31, 1560 Hoeilaart – 0468 17 75 49

• The Drinks de Limburg Stirumlaan 13, 3040 Huldenberg – 02 687 41 44

PITTIG OVERIJSE - STREEKPRODUCTEN MET SMAAK - 41
Zoveel te zien, te doen en te beleven in de Druivenstreek. Je kan er gerust meer dan een dag doorbrengen. En dan slaap je op beide oren op deze leuKe adressen. Wil je in alle vrijheid kamperen? Geniet je liever van de luxe van een hotel? Of heb je het graag persoonlijk in een B&B? Voor iedereen is er wat wils. Ook groepen zijn van harte welkom in Overijse. Overnachten in Overijse 42 - PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE Hotels • Hotel Panorama*** Hengstenberg 77 3090 Overijse Tel.: 02 687 71 98 info@hotelpanorama.be www.hotelpanorama.be 52 hotelkamers ⋅ Restaurant Single kamer vanaf 80 EUR/nacht Dubbele kamer vanaf 120 EUR/nacht • Hotel Soret*** Kapucijnendreef 1 3090 Overijse (Jezus-Eik) Tel.: 02 657 37 82 Fax: 02 657 72 66 info@hotel-soret.be www.hotel-soret.be 43 hotelkamers ⋅ Restaurant en welness Vanaf 140 EUR/nacht • Avalon** Waversesteenweg 329 3090 Overijse (Tombeek) Tel.: 02 688 47 88 hotel.avalon@telenet.be www.hotel-avalon.be 10 hotelkamers ⋅ Restaurant Vanaf 80 EUR/nacht
op beide oren
TERLANEN
Slaap
VILLA

Camping

• Camping Druivenland*** Nijvelsebaan 80, 3090 Overijse Tel.: 02 687 93 68 info@campingdruivenland.be www.campingdruivenland.be Open van 1 april t.e.m. 30 september 124 standplaatsen - waarvan 26 voor trekkers. Eveneens 16 plaatsen voor tenten ter beschikking. Trekkershut. Vanaf 21 EUR/nacht

• Welcome Kouterstraat 104, 3090 Overijse Tel.: 02 687 75 77 Mobiel: 0477 53 09 01 campingwelcomeoverijse@ gmail.com Open van 1 april t.e.m. 31 oktober 81 standplaatsen – 4 voor trekkers - 8 voor tenten Vanaf 15 EUR/nacht

Vakantiewoning

• Sarabande Meerlaan 172 3090 Overijse Privékamer aan het meer van Overijse-Genval sarabande172@gmail.com https://www.airbnb.be/ rooms/5193301 Mobiel: 0475 74 45 38 Vanaf 255 EUR voor 2 nachten

• JOLY Tiny House Dahlialaan 40, 3090 Overijse Mobiel: 0497 59 17 55 info@jolytinyhouse.be www.jolytinyhouse.be Vanaf 150 EUR/nacht

Motorhomes

• Staanplaats 1 Molendreef 45 3090 Overijse GPS 50.769595, 4.528029

• Staanplaats 2 en 3 Tulpenlaan 4 3090 Overijse GPS 50.795996, 4.487659

Gastenkamers

• FEST

Hoeilaartsesteenweg 253, 3090 Overijse Mobiel: 0474 73 18 69 hello@myfest.be www.myfest.be 3 kamers Vanaf 130 euro/nacht

• Green Hill Guest House Ogentroostlaan 16, 3090 Overijse Mobiel: 0477 28 00 27 info@greenhillguesthouse.be www.greenhillguesthouse.be Kamer 21 m² vanaf 75 EUR/nacht Appartement 68 m² met tuin Vanaf 95 EUR/nacht

• 2-room set Adriaanstraat 68, 3090 Overijse Tel.: 02 311 83 85 Mobiel: 0472 76 22 46 2 privékamers voor 4 personen in woning https://www.airbnb.be/ rooms/13529595 patricia.s@email.cz Vanaf 30 EUR/nacht

• Villa Terlanen Abstraat 127, 3090 Overijse Mobiel: 0496 54 45 47 info@villaterlanen.com www.villaterlanen.com Vanaf 100 EUR/nacht

• Privékamer in kasteel Terdeck Waversesteenweg 244 3090 Overijse https://www.airbnb.be/ rooms/47024127

Contact via Infopunt Vrije Tijd Vanaf 160 EUR/nacht

• Overijse’s cosiest double room Vuurgatstraat 98, 3090 Overijse Tel.: 02 657 60 67 https://www.airbnb.be/ rooms/45752582 Vanaf 80 EUR/nacht (kamer + privé badkamer)

In groep

• Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat Nijvelsebaan 190, 3090 Overijse Tel.: 02 686 31 30 vrijetijd@overijse.be 2 zalen (160 m² en 320 m²), 2 polyvalente zalen (50 m²) en ingerichte keuken • grote speeltuin en boomgaard Prijzen op aanvraag

• Jeugdverblijfcentrum

De Hagaard Hagaard 45, 3090 Overijse Tel.: 02 310 40 48 dehagaard@chiro.be www.dehagaard.be 12 slaapzalen, residentie, 6 werklokalen, polyvalente zaal, eetzaal en 1 ingerichte keuken - Midden in het groen Volpension mogelijk Prijzen op aanvraag

Alle logies zijn vergund of erkend door Toerisme Vlaanderen. De opgegeven prijzen voor hotels en gastenkamers gelden voor een tweepersoonskamer.

PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE - 43

DATUM ACTIVITEIT

ZO 22/01/23

ZO 29/01/23

ZA 01/04/23

ZA 01/04/23

ZO 02/04/23

MA 10/04/23

TOAST LITERAIR: MARIE MARTENS LEEST WISLAWA SZYMBORSKA

NIEUWJAARSWANDELING

PAASEIERENZOEKTOCHT

HEROPENING DRU!F WORKSHOP GLASKUNST

KRUIDENWANDELING

LENTEWANDELTOCHT IN HET ZONIËNWOUD

WO 12/04/23 DE BRABANTSE PIJL

ZO 23/4/23

ZO 14/05/23

ZO 28/05/23

ZO 04/06/23

ERFGOEDDAG STEEGJESWANDELING EN KICKEBIKE ZOEKTOCHT

BLOEMENMARKT

ORGANISATIE

PLAATS INFO

DAVIDFONDS OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF 02 687 42 94

WWW.OVERIJSE.DAVIDSFONDS.BE

PASAR OVERIJSE EIZER DE FRAAT 0497 88 34 07

WVANBENEDEN00@GMAIL.COM

GEZINSBOND/GC DE BOSUIL GC DE BOSUIL WWW.DEBOSUIL.BE 02 657 31 79

GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

FERM MALEIZEN DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF 0476 84 81 71

M.MUYLDERMANS@SKYNET.BE

IJSETRIPPERS GC DE BOSUIL 02 687 42 94

IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

FLANDERS CLASSIC OVERIJSE WWW.DEBRABANTSEPIJL.BE

GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/ERFGOEDDAG

GEMEENTE OVERIJSE MARKTHAL WWW.OVERIJSE.BE

FIETSTOCHT TERLANENVELD N.A.V. ARCHEOLOGIEDAGEN GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

KRUIDENWANDELING

FERM MALEIZEN DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF 0476 84 81 71 M.MUYLDERMANS@SKYNET.BE

ZA 24/06/23 TROPISCALA TROPISCALA STATIONSPLEIN WWW.TROPISCALA.BE

ZO 25/06/23

WO 05/07/23

ZO 18/06/23

ZA 08/07/23 – ZO 09/07/23

FIETSTOCHT NAAR MALEIZEN

GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

START WOENSDAGAVONDWANDELINGEN PASAR OVERIJSE OVERIJSE 0497 88 34 07 WVANBENEDEN00@GMAIL.COM

PROCESSIE EN EIZERKERMIS DORPSRAAD EIZER

ZOMERKERMIS TERLANEN

DH.MARIA-MAGDALENAKERK EIZER 0497 88 57 18 KRYNE DEKOCK

VERENIGINGEN TERLANEN TERLANEN CARLJAN.GHEKIERE@GMAIL.COM GEERT.GLAS@TELENET.BE

ZO 09/07/23 ZOMERWANDELTOCHT TUSSEN DIJLE EN LANE IJSETRIPPERS

ZA 05/08/23 – ZO 06/08/23 KEIZER KARELFEESTEN

ZO 06/08/23 WANDELTOCHT NAAR WAVER

ZO 13/08/23 OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK

ONTMOETINGSCENTRUM DEN TURF 02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

VERENIGING KEIZER KAREL 1500-2000 TOMBEEK KEIZERKARELFEESTENTOMBEEK@GMAIL.COM KEIZERKARELFEESTEN.TOMBEEK.BE

GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

IJSETRIPPERS DE RANK MALEIZEN 02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

ZA 19/08/23 VLAAMSE DRUIVENKOERS WIELERCLUB DE SPORTVRIENDEN OVERIJSE WWW.DESPORTVRIENDENOVERIJSE.BE

VRIJ 25/08/23– WO 30/08/23 DRUIVENFEESTEN

GEMEENTE OVERIJSE CENTRUM WWW.DRUIVENFEESTEN.BE

MA 28/08/23 FIETSTOCHT VAN DRUIF TOT WIJN GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

WO 30/08/23 FAMILIEWANDELING PASAR

PASAR OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

ZO 03/09/23 DE GORDEL VZW DE RAND, FLANDERS CLASSIC EN PROVINCIE VLAAMS-BRABANT DRUIVENSTREEK WWW.DEGORDEL.BE

ZA 09/09/23 – ZO 10/09/23 KERMIS JEZUS-EIK

DORPSRAAD JEZUS-EIK JEZUS-EIK 02 657 33 20 PIPS LUPPENS

ZO 10/09/23 OPEN MONUMENTENDAG GEMEENTE OVERIJSE MALEIZEN WWW.OVERIJSE.BE/OPENMONUMENTENDAG VR 22/09/23 – ZA 23/09/23 MALEIZEN FEEST

DORPSRAAD MALEIZEN CHIRO MALEIZEN MALEIZEN 0473 93 99 01 KENNY.ERICX@EVDW.BE

ZA 30/09/23 - ZO 01/10/23 WINTERKERMIS TERLANEN VERENIGINGEN TERLANEN TERLANEN CARLJAN.GHEKIERE@GMAIL.COM GEERT.GLAS@TELENET.BE ZO 15/10/23 DAG VAN HET ZONIËNWOUD STICHTING ZONIËNWOUD JEZUS-EIK WWW.ZONIENWOUD.BE ZO 15/10/23 HET ZONIENWOUD, EEN VERKENNING MET DE FIETS GEMEENTE OVERIJSE DE WOUDPOORT JEZUS-EIK WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME DI 07/11/23 NACHTEN VAN DE GESCHIEDENIS DAVIDFONDS OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF 02 687 42 94 WWW.OVERIJSE.DAVIDSFONDS.BE ZO 26/11/23 HERFSTWANDELTOCHT IN HET ZONIENWOUD IJSETRIPPERS GC DE BOSUIL 02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM ZA 16/12/23

HELE JAAR

WINTERMAGIE

GEMEENTE OVERIJSE MARKTHAL WWW.OVERIJSE.BE

16U00 OPEN KERKENDAGEN NETWERK OPEN KERKEN VZW OVERIJSE 02 688 07 56 PIET VAN SAN PIET.VAN.SAN@TELENET.BE

DRUIVENFEESTEN 2022
Meer activiteiten via www.overijse.be/activiteiten
HET
DOOR VAN 10U00 TOT