Pittig Overijse - toeristisch magazine 2021

Page 1

Overijse

Pittig TOERISTISCH MAGAZINE | EDITIE 2021 WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME Memorabele wandeling in Terlanenveld GROEPSUITSTAP Tussen pot en pint p. 16 GROEPSUITSTAP De tafeldruif p. 10 Overijse bloemengemeente p. 22 75 JAAR TERUG: KAMP VOOR DUITSE KRIJGSGEVANGENEN Op verkenning in de Druivenstreek. De 5 gehuchten van Overijse in kaart gebracht.

Zo kom je in Overijse

Met de wagen

1. Volg de E411 richting Namen

2. Neem afrit 2 (Jezus-Eik/Hoeilaart)

3. Sla linksaf over de brug en volg tot aan de kerk

4. Sla aan de kerk rechtsaf en volg de Brusselsesteenweg richting het centrum

Parkings centrum: Woonzorgcentrum Mariëndal (J.B. Dekeyserstraat 70), Molendreef, Dreef, Begijnhof, Justus Lipsiusplein, Stationsplein en Stationsstraat.

Met het openbaar vervoer

VERTREK VANUIT BRUSSEL

1. Trein tot station Brussel Centraal

2. Trein tot station Groenendaal

3. Halte Groenendaal station - bus 395 (Leuven station) of 830 (Overijse of Zaventem) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT LEUVEN

1. Trein tot station Leuven

2. Halte Leuven station perron 10 - bus 395 (Hoeilaart) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT WAVER

1. Trein tot Waver station

2. Halte Waver station - bus 341 (Etterbeek) tot halte Overijse Kerk

COLOFON

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER College van burgemeester en schepenen, Dieter Vander haeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester), Begijnhof 17, 3090 Overijse

TEKST Lies Uyttenbroeck en Lieve Sterckx | REDACTIE Gemeente Overijse | FOTOGRAFIE Mark Timmermans | ONTWERP Abeloosdesign | DRUK Albe De Coker

Toeristische informatie Toerisme CC Den Blank Begijnhof 11 3090 Overijse Dru!f, huis van de tafeldruif (toeristisch onthaal) Waversesteenweg 2 3090 Overijse van 1 april tot 31 oktober Maandag Openingsuren zie www.overijse.be geslotenDinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 13.00 u tot 17.00 u Zaterdag 10.00 u tot 18.00 uZondag Feestdag Contact: 02 687 59 59 – toerisme@overijse.be – www.overijse.be/toerisme WAVE R Volg ons: facebook.com/gemeenteoverijse instagram.com/gemeenteoverijse #pittigoverijse

Welkom in de Druivenstreek!

Ik ben heel blij dat je geïnteresseerd bent in de Druivenstreek, ze zal jou niet teleurstel len. Ons mooi glooiend landschap met bos, veld en weide leent zich uitstekend voor een prachtige wandel- of fietstocht. Achter elke heuvel duikt de kerktoren van het vol gende druivendorp op. Daar vind je steevast een gezellig café met streekbieren.

Breng zeker ook een bezoekje aan een drui venserre. Het loont echt de moeite als je rond oogsttijd zo’n serre binnenstapt, bela den met volle blauwe trossen heerlijk dikke tafeldruiven. Je steekt altijd wat op van de druiventeler en met een beetje geluk mag je proeven van zijn/haar luxefruit.

Zelf eet ik nooit andere druiven dan die van mijn streek. De smaak is met niets te ver gelijken: zo knapperig, sappig en zoet. Mijn lievelingsdruif is de hele dikke Leopold, je zou denken dat het pruimen zijn.

Als dochter van een druiventeler groeide ik op tussen de serres en mocht ik al vroeg meehelpen met mijn mini-kruiwagen. Van daag draai ik in het druivenseizoen mee in ons familiebedrijf. Ik help mee met het

knippen en korrelen. Dat is het uitdunnen van de trossen zodat de druiven die aan de tros blijven meer ruimte krijgen om te groei en. En ik steek een handje toe bij de verkoop van de dagverse druiven. Daarnaast werk ik als ambulancier en verpleegkundige voor de militaire helikopterbasis in Beauvechain.

Dit jaar ben ik uitzonderlijk voor het tweede jaar op rij Druivenambassadeur. Door corona konden er in 2020 geen nieuwe druivenam bassadeurs verkozen worden, daarom zet ik met plezier mijn taak verder. Ik sta er niet al leen voor, de Druivenambassadeurs die me voorgingen, zijn weer van de partij. Je ziet ons hier samen op de foto, een leuke bende. Hoewel we allemaal heel verschillend zijn, hebben we 1 ding gemeen: onze liefde voor de druif en deze geweldige streek.

Tot gauw in Overijse en omstreken! Greetje Dewit Druivenambassadeur

MEMORABELE WANDELING IN TERLANENVELD 4 BEZOEKERSCENTRUM DRU!F 8 GROEPSUITSTAPPEN De tafeldruif 10 Het paleis op de heide 12 Van Overijse tot Afrika 14 Tussen pot en pint 16 LOSRIJDEN IN DE DRUIVENSTREEK 18 AMUSEER JE IN OVERIJSE 19 UITGELICHT: Zalig op de Zuidflank 20 OVERIJSE BLOEMENGEMEENTE 22 ERFGOEDWANDELING 24 DE 5 GEHUCHTEN VAN OVERIJSE Tombeek 28 Jezus-Eik 31 Eizer 33 Terlanen 35 Maleizen 38 STREEKPRODUCTEN 41 OVERNACHTEN IN OVERIJSE 42 ACTIVITEITEN 44 Inhoud PITTIG OVERIJSE - VOORWOORD VAN DE DRUIVENAMBASSADEURS - 3 VAN LINKS NAAR RECHTS: SARAH, MELISSA, GERT, LEEN, KIMBERLY, MIEKE, SVEN, MIKEL EN GREETJE.

Memorabele wandeling in

75 JAAR TERUG: KAMP VOOR DUITSE KRIJGSGEVANGENEN

Dit jaar is het meer dan 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De perfecte gelegenheid om te herdenken dat hier in Terlanen een van de grootste krijgsgevangenenkampen lag van WestEuropa. Daar is vandaag niet veel meer van te zien. Daarom herinneren 10 nieuwe infoborden aan het leven in het kamp. Kampkenner Gilbert Debecker gidst zijn zus Nicole langs de belangrijkste plekken van het kamp, samen met border collie Jeppe. Je komt meteen in de sfeer als je hier door het veld wandelt.

4 - PITTIG OVERIJSE - TERLANENVELD

Terlanenveld

We spreken af aan de linde dichtbij vrijetijds centrum Kamp Kwadraat (Nijvelsebaan 190), waar het eerste bord staat. Hier staat ook de gedenksteen uit 1986 die in 2012 opgeknapt werd. Gilbert Debecker: “Fantastisch dat deze vlakte bewaard is gebleven. En dat er nu hernieuwde belangstelling is voor deze bijzondere plek. Toen ik mijn boeken uit bracht in 1984 en 1986 kon ik hier enkel van dromen. Ik vind de 10 infoborden echt knap gedaan. Wist je dat hun voet in cortenstaal gemaakt werd door de leerlingen van het GITO, de technische school van Overijse?”

leger. Moeder kwam er vaak. Ze wist heel veel over het reilen en zeilen in het kamp en vertelde er vaak over. Zo kreeg ik de mi crobe te pakken.”

Mary Churchill en de ATS-dames

Toen een generaal Churchill om meer man schappen vroeg, zei Churchill: “Ik kan geen mannen missen, je zal vrouwen moeten inzetten.” Zo kwam het dat ook Churchills jongste dochter en oogappel Mary zich bij het luchtafweergeschut voegde. Zij was een van de 200 ATS-girls die in het kamp het

10 jaar verzamelen

Gilbert raakte gebeten door het kamp en be gon in 1974 alles te verzamelen wat hij erover kon te pakken krijgen: foto’s en voorwerpen uit die tijd, zoals een helm, een machientje om sigaretten te rollen … “Ik sprak met tal loze getuigen, streekgenoten die hier bewa ker waren of hun legerdienst volbrachten. Die konden er zo boeiend over vertellen. 10 jaar later bundelde ik mijn bevindingen in 2 boeken.”

Moeder kwam er vaak

Vanwaar Gilberts fascinatie voor Terlanen veld en het kamp? “Dat komt door mijn moeder. Zij was bevriend met enkele van de ATS-dames. Dat staat voor Auxiliary Territo rial Service, een onderdeel van het Britse

kanon bedienden of werkten als telefonis tes, radioseiners en vliegtuigspotters. Mary was heel sociaal en hield van dansen. Ze was een graag geziene gast op het kasteel in Huldenberg. Kunstschilder Louis Rigaux uit Overijse schilderde een prachtig portret van haar.

Van luchthaven naar krijgsgevangenenkamp

Waarom kwam er net hier een kamp? De Duitsers hadden een hoofdkwartier op Bisdom, hier vlakbij. Ze hadden plannen om hier een secundaire luchthaven aan te leggen. Het liep anders uit: toen de Duitsers de oorlog verloren, werd het een krijgsgevangenenkamp voor Duitse solda ten. In dit transitkamp Prisoners of War of

GILBERT DEBECKER:
“Fantastisch dat deze vlakte bewaard is gebleven.”
Met dank aan het archief Isabelle-Jean Rigaux
PITTIG OVERIJSE - TERLANENVELD - 5

POW 2228 kwamen en gingen in het totaal 195.000 Duitse krijgsgevangenen, bewaakt door Schotse, Engelse en Belgische bewa kers. Doorgaans verbleven hier in totaal zo’n 60.000 soldaten langs beide zijden van de Nijvelsebaan. De gevangenen sliepen in tenten. In het kamp was er een ziekenhuis, kapel, strafkamp, kerkhof en keuken. De bakkerij bakte tot 28.000 broden per dag!

Geschoten op Julie

Gilbert: “Hier op Bisdom, aan de rand van het kamp, is er nog geschoten op de jonge Julie Nicodème die hier woonde. De bewa kers in de wachttoren dachten dat ze een ontsnapte gevangene was. De knappe Julie kwam er met de schrik van af. Julie woont hier nog steeds en intussen is ze 94 jaar.”

Het rode huis

Ter hoogte van het elektriciteitsgebouw bevond zich de toegang van het kamp met de slagboom. Gilbert: “Zie je dat rode gro te huis aan de overkant van het veld? (foto) Dat stond er al ten tijde van het kamp. Daar zijn foto’s van. In die straat is trouwens Lydia Chagoll midden 2019 overleden, de Belgische choreografe, danseres en film maker. Zij werd 89 jaar en was als kind zelf krijgsgevangene in een Japans kamp.”

Soldaat Tommy

Aan de kerk van Terlanen vind je bij de gra ven van de Commonwealth het standbeeld van soldaat Tommy, die symbool staat voor gesneuvelde Britse soldaten. Het beeld is gemaakt in het kamp door een Duitse ge vangene. Vandaar is het maar een kleine

stap naar de sympathieke kroeg ’t Klein Ver zet met Dirk Jena achter de bar. In het zaal tje links hangt een glazen kastje met vond sten van Terlanenveld. Ook vandaag gaan mensen met metaaldetectoren op zoek naar schatten: insignes, knopen, scheermesjes …

R.A.F. herdenkingsbier

Van al dat wandelen, krijg je dorst. Dirk zet Nicole en Gilbert een artisanaal bruin bier tje voor, het is R.A.F. bier van 6%, ongefilterd en van hoge gisting. Dit bier is speciaal voor de herdenking van WOII gebrouwen door de plaatselijke biergilde Vrijheytscamme, een oud woord voor brouwerij. De kisten op de trap zijn oude R.A.F.-munitiekisten. En hoe smaakt het bier? Nicole: “Aangenaam bier tje, lekker verfrissend!”

6 - PITTIG OVERIJSE - TERLANENVELD

een geschenkbon van

Zoektocht Groot Terlanenpad

Op de wandeling Groot Terlanenpad van 8,5 km kom je vanzelf de antwoorden tegen van deze zoektocht. Vul de vragen in en breng je ingevuld formulier terug naar Dru!f. De eerste 100 deelnemers krijgen een waardebon van € 5 (per 2 personen 1 bon), geldig bij de handelaars van Overijse.

De brochure van de wandeling kan je verkrijgen in Dru!f en aan de vrijetijdsbalie in CC Den Blank. Het deelnameformulier vind je op www.overijse.be/toerisme of in bezoekerscentrum Dru!f, Waversesteenweg 2, 3090 Overijse.

PITTIG OVERIJSE - TERLANENVELD - 7
WIN
€ 5

volledig vernieuwd in 2021

Bezoekerscentrum Dru!f

DE START VAN JE ONTDEKKINGSTOCHT

Welkom in het huis van de tafeldruif dat in 2021 helemaal vernieuwd is. Het ideale startpunt om de Druivenstreek te ontdekken. In de expo op de eerste verdieping steek je heel wat op over de eens zo bloeiende druiventeelt. En dat allemaal interactief, zo blijft het leuk voor groot en klein. Goed nieuws: de toegang is gratis, kom dus zeker een kijkje nemen.

8 - PITTIG OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F

Rechtover de kerk wandel je door het poort gebouw. Zo kom je op een gezellige bin nenplaats. Recht voor je bevindt zich het onthaal waar onze vrijwilligers je graag te woord staan. Wil je straks een leuke dorps wandeling maken in het spoor van de tafel druif? Een uitdagende fietsroute waarbij je de streek verkent? Zoek je daarna een smakelijk restaurant of een plek om te overnachten? Vraag het gerust.

te illustreren: scharen, weegschalen, verpak kingsmateriaal enz. Er was veel vraag naar deze werktuigen in de tentoonstelling. Alle stukken hebben we trouwens gekregen van voormalige serristen. Het pronkstuk van de tentoonstelling is een wandtapijt van kunste naar Edmond Dubrunfaut dat het werk in de serre perfect illustreert.”

Stoomtram tuft voorbij

Lynn: “De speciaal aangelegde tramlijn bracht de druiven per stoomtram van Overijse naar het station van Groenendaal. Zo reisden de druiven per trein naar Brussel en nog veel verder, waar er grof geld betaald werd voor zo’n gezonde en exclusieve delicatesse.”

Schitterende schuimwijnkoningin

Van scheut tot tafeldruif

Hoe groeit een kleine scheut uit tot een stevige plant waaraan dikke, volle en lekker zoete druiven hangen? Je krijgt het verhaal van de plant van a tot z. Doorheen dat ver haal zit de geschiedenis van de druiventeelt in deze streek verweven, namelijk hoe Felix Sohie uit Hoeilaart als eerste rond 1865 be gon met druiven te telen onder glas. En hoe de serres verwarmd werden om het hele jaar rond druiven te kunnen aanbieden. De uitleg is aangebracht op serreglas.

Tentoonstelling op 1e verdieping

Lynn Debecker, deskundige erfgoed en toe risme, neemt ons mee naar de tentoonstel ling: “We hebben de mooiste stukken uitge zocht om de geschiedenis van de tafeldruif

“Wist je dat er in Overijse ook (schuim)wijn gemaakt werd?”, gaat Lynn verder. “Het wijn coöperatief ISCA is opgericht in 1955 en pro duceerde gedurende meer dan 20 jaar wijn van de druivenoverschotten. We houden er een heleboel leuke foto’s aan over, zeker om dat ze jaarlijks een Schuimwijnkoningin ver kozen. Jonge dames uit heel België konden meedingen naar het fel begeerde kroontje. Iets oudere bezoekers herinneren zich mis schien nog tv-omroepster Rita Boelaert die daar opgemerkt werd door Armand Pien, jurylid van dienst. Een andere verkiezing was die van Druivenkoningin, daar mochten aanvankelijk enkel serristendochters aan deelnemen. En niet te vergeten de populaire verkiezing van Prins Isca.”

PRAKTISCH BEZOEKERSCENTRUM DRU!F –HUIS VAN DE TAFELDRUIF Reken voor een bezoek aan Dru!f zo’n 45 minuten. De toegang is GRATIS. Een familie spel is te verkrijgen aan het onthaal. Ook scholen zijn welkom. Adres: Waversesteenweg 2, 3090 Overijse Tentoonstelling open van 23 april t.e.m. 31 oktober: Dinsdag t.e.m. vrijdag van 13 tot 17 uur Zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18 uur Toeristisch onthaal open op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen Toerisme Overijse 02 687 59 59 of toerisme@overijse.be • Toilet op de binnenkoer • Lift voor andersvaliden • Dru!f is autismevriendelijk: hier kan je een visueel stappenplan downloaden: www.toerismevoorautisme.be • Bushalte en parking nabij
PITTIG
OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F - 9
WANDTAPIJT EDMOND DUBRUNFAUT

Uit in groep met de bende van…

De dienst Toerisme van ge meente Overijse stelde een leuke waaier groepsuitstappen samen. In het aanbod onder meer een bezoek aan een drui venteler, een stevige fietstocht of een pittige wandeling in het Zoniënwoud. Of streekproducten en hun historische achtergrond ontdekken. Al onze gidsen ken nen de Druivenstreek van voor naar achter… én terug. Zij nemen je mee naar de merkwaardig ste monumenten en de meest idyllische plekjes van de streek. Boeiende en gezellige uitstappen gegarandeerd! Tegen een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Uit in groep in Overijse? Graag! En die leuke bende? Die breng je toch gewoon zelf mee.

Groepsuitstap boeken?

Contacteer ons via toerisme@overijse.be of 02 687 59 59. De voorwaarden vind je op pagina 44.

Vol, zoet en sappig: de tafeldruif

DAGTRIP TAFELDRUIF

TIP: Speciale wensen?

Een extraatje? Fietsen of wandelen in groep? Een stevige tocht of liever wat minder?

Bespreek het met de dienst Toerisme. En stel je groepsuitstap samen op maat van je groep.

Welkom in onze regio met pit! Met deze groepsuitstap duik je de geschiedenis én het heden in van het product waar deze streek bekend om staat: de Belgische tafeldruif. Na een koffie met koek starten we onze druivendag in bezoekerscentrum Dru!f. Een rondrit toont ons de glooiende heuvels waarop de druiven goed gedijen. Na de lunch heb je de keuze tussen wandelen, fietsen of een busrit. Wat zal het worden voor jou?

10 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP DE TAFELDRUIF

Een huis voor de tafeldruif

Sinds Felix Sohie in 1865 de eerste serre bouwde in Hoeilaart is de Vlaams-Brabantse tafeldruif een product met naam, gesmaakt in binnen- en buitenland. In de topjaren tuf te de stoomtram dagelijks van Overijse naar Groenendaal met druiven voor de export. Zelfs in de Verenigde Staten kwamen deze druiven op tafel.

Hoe de tafeldruif voorspoed en welstand bracht in de Druivenstreek, kom je te weten in Dru!f, het huis van de tafeldruif. Maar ook bittere tegenslagen worden er belicht: verwoestende hagelbuien, economische en energiecrisissen en de komst van de Zuid-Europese druiven. De nieuwe interac tieve tentoonstelling in Dru!f is een ideaal startpunt voor een dagje Druivenstreek. (zie pg. 8)

Het blauwe goud

Vandaag is de tafeldruif springlevend. Ze kreeg dan ook een officiële erkenning als streekpro duct met een Beschermde Oorsprongsbena ming (BOB). En ze wordt verwerkt in wijnen en schuimwijnen, ijs en andere zoetigheid.

Druiven telen is een intensief gebeuren: snoeien, aanbinden, uitdunnen, scheuten verwijderen … In de serres is altijd wel iets te doen. Dat leer je bij Druiven Dewit in Overijse.

Dit familiebedrijf bestaat al 5 generaties en verzamelt meer dan 100 jaar kennis over drui ven en druiventeelt. Groei je op tussen de ser res, zoals Koen en Filip Dewit, dan zit de drui venteelt echt in je genen. Geen wonder dat de familie, ondanks de moeilijkheden waarmee de tafeldruif kampte, er altijd in bleef geloven.

Per fiets, te voet of met de bus Na een middagmaal met streekproducten ben je klaar om een namiddag actief de streek te ontdekken. Fietsen, wandelen of een busrondrit? Wat je ook kiest, elke optie neemt je mee naar interessante plaatsen en het prachtige groen van de Druivenstreek.

Voor de fietstocht start je aan Dru!f, het huis van de tafeldruif. De gids neemt groepen tot 20 personen mee op fietstrip in de Drui venstreek. Van Overijse naar Hoeilaart langs de oude spoorlijn? Of een ontdekkingstocht in het teken van de tafeldruif? Je ontdekt de mooiste historische plekken. En het glooiende landschap! Onderweg maak je ook kennis met het indrukwekkende Zoniënwoud met zijn machtige beuken.

PRAKTISCH

PROGRAMMA DAGTRIP TAFELDRUIF

9.30 u Koffie met koffiekoek in restaurant Panorama (5,50 EUR per persoon) 10.30 u Bezoek aan het bezoekerscentrum Dru!f

Rondrit Eizer Pezzedorp en Solheide

Middagmaal in restaurant Panorama Keuze uit 2 menu’s:

Menu A: Slaatje met geitenkaas in bladerdeeg en royaldruiven · Rollade van kalkoen met een druivensausje en kroketten · Yoghurt en druiven uit eigen streek met een crumble (enkel van 15 juli tot 15 oktober) (30,00 EUR per persoon)

Menu B: Soepje van waterkers uit de IJsevallei · Brabantse koekoek met gekarameliseerd witloof, kroketjes en een sausje van fruitjenever uit de Drui venstreek Kaastaart uit Overijse, Koffie (26,00 EUR per persoon)

Bezoek aan serrebedrijf Dewit van april tot 15 juli (2,00 EUR per persoon) en van 15 juli tot 15 oktober met proevertje (3,00 EUR per persoon)

Een wandeling in het spoor van de tafel druif. Die leert je stap voor stap meer over tafeldruif en teler, terwijl je geniet van de na tuur in en om Overijse. Heb je je stapschoe nen aan?

Veel van de streek zien terwijl je koninklijk wordt rondgereden? Onze gids stapt aan boord van je bus voor een rondrit door de streek. Onderweg kan je een kijkje nemen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Jezus-Eik. Of het oude gemeentehuis bezoeken. Of maak je liever een wandeling aan het meer van Overijse-Genval?

WIJNKELDER SONIËN DE ZUIDFLANK
11.45 u
13.00 u
14.30 u
15.30 u OPTIE 1 - WANDELING IN HET SPOOR VAN DE TAFELDRUIF MET BEZOEK AAN DE KERK MET GLASRAAM JEAN RIGAUX OPTIE 2 - WANDELING NAAR RECREATIEGEBIED EN BUFFERBEKKEN DE ZUIDFLANK OPTIE 3 - KORTE FIETSTOCHT VAN DRUIF TOT WIJN. MAX. 20 PERSONEN 17.30 u Bezoek aan de wijnkelder Soniën met proevertje (5 EUR per persoon) 18.30 u Einde dagtrip
ONZE-LIEVE-VROUWKERK
JEZUS-EIK MEER
VAN OVERIJSE-GENVAL PITTIG
OVERIJSE - GROEPSUITSTAP DE TAFELDRUIF - 11

Parel van het interbellum

Hou je van architectuur? Dan moet je beslist een bezoek brengen aan het vroegere sanatorium Lemaire in Tombeek. Deze modernistische parel kent een verleden als sanatorium voor tbc-patiënten, maar huisvest vandaag een woonzorgcentrum. Dankzij een respectvolle renovatie schittert het gebouw ook nu nog in al zijn glorie. De brasserie en het park rond het sanatorium zijn vrij toegankelijk*.

De jaren dertig: sanatorium voor tbc-lijders

Gids Karina neemt ons op sleeptouw door de geschiedenis van dit unieke gebouw. “Hoe het zijn bestemming precies kreeg? We reizen even terug naar de jaren dertig.”

Verzekeringsmaatschappij La Prévoyance

Sociale (PS) of De Sociale Voorzorg, heeft grootse plannen voor allerlei sociale projec ten. In Tombeek wordt dat een sanatorium voor tbc-patiënten, voornamelijk mijnwer kers. De jonge Maxime Brunfaut, een telg uit een socialistische architectenfamilie, is de geknipte kandidaat voor het project.

Modernisme en socialisme

Op de oprijlaan herkennen we de karakteris tieke pakketbootstijl van de modernistische

architectuur uit het interbellum. Sierlijke rondingen, verspringende volumes en balus trades als de relingen van een schip. En ook: strak geritmeerde raampartijen en pa trijspoortvensters. In de rijkelijke inkomhal verwijst het zwart-witte vloermozaïek, samen met de rode rozen op de oprit naar het so cialisme en de oorspronkelijke bestemming van het gebouw.

Rust, reinheid, regelmaat

De bevlogen Brunfaut en de geëngageerde dokter Tysebaert hebben een duidelijke vi sie op hoe een sanatorium voor arbeiders er moet uitzien. Geen luxueus kuurhuis, geen losse paviljoenen die de circulatie van de zieken bemoeilijken, maar een doordacht gebouw in functie van genezing. Een ‘paleis voor

de arbeidersklasse’, op de Tombeekse heide. Elke dag, zomer en winter, dirigeren de ver pleegkundigen de patiënten naar de frisse buitenlucht op de kuurterrassen. Op de ka mers staan intussen de hele dag de ramen open. Slechts drie kwartier voor en na het opstaan en het slapengaan worden de ka mers verwarmd.

De getuigenkamer

In de getuigenkamer zien we hoe het er in de beginjaren van het sanatorium aan toe ging. Wit stalen bed, nachttafeltje én een wastafel, een ongekende luxe voor die tijd. De stalen wandkast is ook aan de gangzijde toegan kelijk. Zo hebben de patiënten geen enkel excuus om overdag op hun kamer aan hun verplichte luchtkuur te ontsnappen.

12 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP PALEIS OP DE HEIDE
*onder voorbehoud van coronamaatregelen

Uitkijken over de heide

Op het terras op de vijfde verdieping ervaren we de schitterende ligging van de site. Ooit bood de bloeiende heide hier een fenome naal uitzicht. De bijgebouwen zijn nu in privé bezit, maar het is ons van hieruit wel duidelijk hoe imposant de totale site ooit was.

Spectaculaire architectuur

Buiten weerkaatst het zonlicht in de glan zende geveltegels. “De tegels zijn allemaal speciaal voor dit project gebakken”, legt Karina uit. “De crèmekleurige, geglazuurde tegels moesten het gebouw een hygiënische uitstraling geven. Een gloednieuwe techniek toen. De combinatie van vette mortel en vocht van binnenuit werd de oorspronkelijke tegels echter fataal.”

Ziekte en herstel van architecturaal werelderfgoed Karina vertelt over het langzame verval van het ooit zo prachtige gebouw. En over hoe het na de sluiting in 1987 voor jaren leeg komt te staan, ten prooi aan graffitispuiters en krakers. Maar vandaag toont het 80-jarige sanatorium zich trotser en vitaler dan ooit.

Druiven kiezen en bloemen plukken

Na je bezoek aan de schitterende architectuur in Tombeek, heeft de Druivenstreek meer moois in petto.

Druiven kiezen uit de serre Een authentieke druivenserre vol zoete druiven is machtig om te zien. Bij Druiven Van Camp in Hoeilaart vind je dikke trossen Ribier, Leopold III, Muscat d’Alexandrie en Baidor. Erik Van Camp leerde de stiel van oudere serristen en teelt nu tafeldruiven op biologische wijze. Laat je in de winkel met streekproducten verlekkeren door kraakver se groenten en fruit, heerlijke streekbieren en geurige wafels en speculaas.

Pluk je eigen boeket bij elkaar Instant vrolijk word je ervan, van de bonte kleuren en zalige geuren op het bloem plukveld van Ogust Plukplezier in Duisburg (Tervuren). Laat je inspireren door vorm en kleur en combineer zelf je veldverse boeket voor slechts 15 euro. Jij kiest en knipt naar hartenlust. Voor iemand anders of voor jezelf.

Breng je knipschaar mee Ogust stelt je gratis een emmer met water ter beschikking om je boeket fris thuis te krijgen.

PRAKTISCH

PROGRAMMA DAGTRIP PALEIS OP DE HEIDE

u Koffie met koffiekoek in gemeenschaps centrum de Bosuil (5,50 EUR per persoon)

u Bezoek aan de site van architect Maxime Brunfaut

u Middagmaal in Zuidrotonde: Pompoensoep ∙ Vol-au-vent met frietjes ∙ Fruitsalade. (25,00 EUR per persoon)

Rondrit langs Terlanen en Tombeek of wandeling langs het meer OverijseGenval bij mooi

Bezoek aan druivenserre en streek productenwinkel Van Camp in Hoeilaart met proevertje (5,00 EUR per persoon) of rondleiding zonder proevertje (2,00 EUR per persoon)

Bloemplukveld Ogust Plukplezier met proevertje (april tot oktober) (3,00 EUR per persoon)

Einde dagtrip

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP PALEIS OP DE HEIDE - 13
9.30
10.30
12.00
14.00 u
weer 15.00 u
17.00 u
18.00 u

Druivenstreek met AfricaMuseum

HALVE DAGTRIP VAN OVERIJSE TOT AFRIKA

Het AfricaMuseum in Tervuren, dat recent helemaal vernieuwd is, neemt je mee op reis naar Midden-Afrika. Fauna en flora komen aan bod, net als kunst en cultuur van het Afrika van vandaag. Nieuw is ook de kritische blik op de kolonisatie. Combineer dit bezoek met een prettige ochtend in Overijse waar je bezoekerscentrum Dru!f ontdekt en een glas wijn mag proeven bij wijnmaker Soniën.

14 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP VAN OVERIJSE TOT AFRIKA

22,5 m lange prauw

De ingang van het museum bevindt zich in het mooie Warandepark van Tervuren. Via een imposant glazen paviljoen, de nieuwe onthaalruimte, wandel je via een onder grondse gang naar de kelders van het oude museumgebouw. In de gang ontdek je me teen een van de pronkstukken van het mu seum: een houten prauw van 22,5 m lang. In deze reuzenkano was plaats voor 100 roeiers.

Grandeur van weleer in een nieuw jasje Het gerenoveerde museum straalt de gran deur uit van bij de opening in 1910, maar in houdelijk lijkt het in niets meer op het oude, koloniale ‘Congomuseum’ dat Leopold II liet bouwen. De prachtige museumzalen met hun gerestaureerde, beschermde vitrinekasten en authentieke muurschilderingen ademen de geest van hun tijd. Tegelijk kregen ze een swingende nieuwe invulling met een kritische blik op het omstreden koloniale verleden.

Kijken, aanraken, meedoen!

Het moderne Afrika komt voluit aan bod in een boeiende wisselwerking met oude top stukken. Zaal na zaal ontdek je de perma nente tentoonstelling in een wervelende op eenvolging van muziekinstrumenten, kunst, gebruiksvoorwerpen, planten en dieren. En je hoeft niet alleen te kijken: meedoen mag! Zet een koptelefoon op en ontdek de geluids fragmenten in de zaal Talen en muziek. Luis ter naar de twee tonen van de spleettrom en tokkel op de duimpiano of sanza. En hoor je wat verder die melodieuze klanken? Die lei den je regelrecht naar Studio Rumba. Op een groot scherm krijg je daar Afrikaanse dansles. Je dansbenen in bedwang houden? Dat lukt je hier niet.

Kunst, cultuur en natuur

Op weg naar de zaal Landschappen en bio diversiteit maak je kennis met Moseka, de verkeersrobot. En er valt nog meer te ontdek ken: wist je dat het AfricaMuseum zo’n tien miljoen dieren in zijn collectie heeft? Die kan je niet allemaal bewonderen, natuurlijk, maar je loopt wél langs een levensgrote giraf en olifant. Je ziet enorme spinnen, gevaarlijke slangen en een babynijlpaard op alcohol. En bij een speciale installatie kan je het verschil voelen tussen de handen van een mens, een gorilla en een chimpansee.

Je wandelt intussen door de monumentale rotonde met zijn glazen koepel en marme ren vloeren. Een beeld van de hedendaagse Congolese kunstenaar Aimé Mpane biedt er tegengewicht voor de vergulde beelden uit de koloniale periode.

En dan beland je zomaar ineens in het brui sende Kinshasa of het geheimzinnige regen woud. Leve de VR-bril. In de volgende zaal zie je dan weer doodskisten in de vorm van een lichaam, beschermende amuletten en prach tig textiel. Dit museum biedt genoeg stof voor meer dan één bezoekje.

Koffie mét uitzicht

Sluit je bezoek af in Bistro Tembo, het muse umrestaurant met zijn enorme raampartijen. Het weergaloze uitzicht over het park en het museumgebouw krijg je er helemaal gratis bij. Het AfricaMuseum is een familievriendelijk museum. Je kan het op eigen houtje bezoe ken of deelnemen aan een rondleiding of workshop. Kom je met kinderen? Gebruik dan het grondplan voor families met toffe opdrachten per zaal, voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Of los doorheen de permanente ten toonstelling de raadsels op van het nieuwe spel AfricaMuseumQuest.

PRAKTISCH

PROGRAMMA HALVE DAGTRIP

VAN OVERIJSE NAAR AFRIKA

9.30 u Koffie met koffiekoek in Den Bonten Os (5,50 EUR per persoon)

10.30 u Bezoek aan bezoekerscentrum Dru!f

11.45 u Bezoek aan wijnkelder Soniën met proeverij (5,00 EUR per persoon)

13.00 u Middagmaal in Den Bonten Os Menu: In hoeveboter gebakken pladijsfilets, puree van Nicola aardappel, waterkersslaatje en roomsausje ‘fine champagne’ (17,00 EUR per persoon) (+ drankje naar keuze: frisdrank, Stella of glas wijn) (19,00 EUR per persoon)

14.30 u Groep vertrekt naar het Africa Museum in Tervuren (door de groep te regelen met het AfricaMuseum)

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP VAN OVERIJSE
TOT
AFRIKA
- 15

Dorp van brouwers

Wist je dat Overijse centrum op een bepaald moment liefst 4 brouwerijen telde? Gids Willy kan er boeiend over vertellen. Hij neemt ons mee op bierwandeling langs de historische sites, ja ook in de kerk wil hij je wat laten zien. Na de lunch trekken we naar Neerijse voor een bezoek aan de actieve brouwerij De Kroon. Daar kan je ook enkele succesbieren proeven.

Een prins met karakter

In de Sint-Martinuskerk maken we al met een kennis met het prinsengeslacht van Horne. Dat gaf zijn naam aan het eerste bier van biervereniging de Vryheytscamme. Drie generaties prinsen van Horne kent Overijse. Ze liggen begraven in de crypte van de kerk, aangeduid door een grafsteen op het koor.

“Bekijk straks even het etiket van zo’n Prins van Hornebier,” raadt Willy ons aan. “Am brosius, de vader van de eerste prins van Horne, staat erop afgebeeld. Mét een zwart balkje over zijn ogen. Hij werd beschuldigd van hoogverraad aan de Spaanse koning. Niets om trots op te zijn, toch?” We begrij pen meteen waarom Ambrosius van Horne liever incognito blijft. En we kijken er al naar uit om straks het bier te degusteren.

Over mout, hop en gerstenat in de Drui venstreek

Wel vier brouwerijen telt Overijse op een bepaald moment. Eén ervan is de Vryheyts camme, of de brouwerij (camme) van de gemeente (Vryheyt). “Die oude brouwerijen zagen er heel anders uit dan nu,” weet Willy.

“Bier brouwen gebeurde als nevenactiviteit bij boerderijen en een brouwerij was vaak een behoorlijk grote site.” Willy loodst de groep via het bekoorlijke Fezelarenstraatje en langs de IJse naar de vroegere brouwerij Lootvoet.

Nu zien we er een residentie met lofts, maar de site van de voormalige brouwerij etaleert trots haar wortels met de geschie denis. De oude brouwketel, de slingerende hopranken op de ramen van het vroegere brouwershuis en het verhoogde puntdak, met openingen, boven het koelschip. “Zo kon de wort afkoelen en vonden de wilde gisten hun weg. Die spontane gisting lever de de typische geuzes en lambiekbieren op.” Brouwerij Lootvoet is echt een parel aan de kroon van de Belgische biercultuur. Wist je trouwens dat er tot in 1977 Leffe gebrouwen werd in Overijse? Dat gebeurde dankzij een samenwerking tussen de abt van de abdij van Leffe en brouwer Albert Lootvoet.

We kuieren langs het Brouwershof naar het Begijnhof waar we nog even halt houden bij de oude brouwerij De Page. Het koelschip… dat herkennen we intussen.

16 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT

Vlaamse klassiekers

Dorst hebben we ervan gekregen. Aperitie ven doen we met een Prins van Horne. “Echt een uniseks bier,” lacht uitbater James van taverne Den Bonten Os. “Vrouwen houden van de licht zoete toets en mannen lus ten zijn stevig karakter. We degusteren de amberkleurige tripel van hoge gisting, ge brouwen op basis van drie moutsoorten en twee hopsoorten. Samengevat: een pittige persoonlijkheid met een alcoholgehalte van 7,9%. Niks om je voor te schamen hoor, Am brosius!

“Natuurlijk is dat stoofvlees om duimen en vingers af te likken, je proeft de Leffe toch?” Het gaat er vrolijk aan toe tijdens het mid dagmaal in cultuurcafé Den Blank, centraal gelegen aan het Begijnhof en op een steen worp van het bezoekerscentrum Dru!f. En we horen hoe vijf vrienden met een voorliefde voor bier in 2012 de vereniging ‘Vryheyts camme’ oprichtten. Met bier op basis van eigen recepten brachten ze letterlijk weer leven in de brouwerij.

Bier proeven bij de buren Na de middag gaat het richting Neerijse. Op een boogscheut van Overijse nestelt zich daar brouwerij De Kroon vlakbij de IJse. Gids Gert strooit de tips en weetjes over het brouwproces en over brouwerij De Kroon kwistig in het rond. “Eén ding moét je van daag onthouden,” drukt hij ons op het hart. “Bier is gezond! Vroeger was het veiliger dan het vaak vervuilde water. Bier werd namelijk gekookt én gefilterd.”

We ruiken de citrusachtige geur van de hop, belanden via de ‘zatte trap’ onder het dak bij het koelschip en Gert vertelt met veel vuur hoe de Duitse bezetter de koperen ketels opeiste. Hoe het komt dat de Duitsers de oorlog verloren? Daarover vertelt deze gids je alles. Met een hele dikke knipoog!

Op je rondleiding in de brouwerij leer je meer over putsels en onderputsels, over roer- en stookgaffels en hoe oude gebrui ken en nieuwe technieken verenigd wor den. Tegenwoordig voltrekt het brouwproces zich in een nieuwe brouwerij met afgesloten ketels. “Of die befaamde wilde gisten dan nog wel een kans krijgen?” vragen we ons af. Maar dat gaat Gert ons niet aan de neus hangen. Brouwgeheim!

We sluiten de dag af met een degustatie van de heerlijke bieren van de brouwerij. De authentieke Super Kroon, gebrouwen naar authentiek recept. De robuuste Delvaux, een speciale blondine met uitdagende cit rustoetsen. Of de dorstlesser Job, het ‘eigen’ bier van brouwer Freddy Delvaux, ‘de beste neus van België’. Hoeft het nog betoog dat brouwerij De Kroon een uniek adres is voor wie van speciaalbieren houdt?

Geen klein bier, dat brouwersverleden van de Druivenstreek!

R.A.F. bier

Speciaal voor de herdenking van WOII brouw de de plaatselijke biergilde Vrijheytscamme opnieuw het R.A.F. bier. Meteen na WOII had brouwerij Lootvoet uit Overijse dit bier uitge bracht als eerbetoon aan de Royal Air Force. Vandaag is dit artisanaal bruin biertje van 6%, ongefilterd en van hoge gisting, een hul de aan de oud-strijders en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

PRAKTISCH

PROGRAMMA DAGTRIP POT EN PINT 9.30 u Koffie met koffiekoek in cultuurcafé Den Blank (5,50 EUR per persoon) 10.30 u Bierwandeling door Overijse centrum 12.30 u Middagmaal in cultuurcafé Den Blank: Soep – Varkenswangetjes met streekbier, kroketjes en groenten –witte dame met 2 bollen (25,00 EUR per persoon) (Prins Van Horne aan 4,50 EUR niet inbegrepen)

u Rondleiding in Brouwerij De Kroon in Neerijse met een degustatie van bieren uit de brouwerij (8,00 EUR per persoon)

u Einde

14.15
16.30
PITTIG
OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT - 17

Losrijden in de Druivenstreek

Een passage van de Ronde van Frankrijk, de Druivenkoers in augustus, het veldrijden in december, de Brabantse Pijl en het WK wielrennen 2021. Wielersportliefhebbers kénnen Overijse. Maar ook de recreatieve fietser kan zich hier helemaal uitleven. Overijse is een prima uitvalsbasis voor ferme fietstochten.

Mountainbike: onverhard op glooiend terrein

In voor een uitdagende mountain biketrail? Mogelijkheden genoeg in ‘de Ardennen in het klein’. In het Zoniënwoud vind je moun tainbikeroutes voor elk type mountainbiker. Van stevige toch ten voor de echte liefhebber tot initiaties voor beginnende moun tainbikers. Of ga uphill, downhill met de lussen van mountain bikeroute ‘De Twee Valleien’. Tip: combineer deze lussen met andere trails van het mountainbikenet werk Dijleland.

Brabantse Pijlroute voor wielerfans

In de Druivenstreek moet je ‘goe de benen’ hebben om de colletjes te bedwingen. Trek de sprint aan in je persoonlijke Brabantse Pijl en de zegekrans is voor jou! Deze

sportieve fietsroute brengt je naar Zuid-Dijleland, flirt met de taal grens en brengt je terug naar OudHeverlee. Fiets de hele tocht, goed voor zo’n 100 kilometer en 1000 hoogtemeters. Of neem een straat voorsprong met de ingekorte route van ongeveer 75 kilometer.

je suikers rechtstreeks uit de druif. Deze fietsroute leidt je langs drui ventelers waar je de druiventros sen tussen 15 juli en 30 oktober kraakvers uit de serres kiest. On derweg spot je authentieke serres, serristenvilla’s en tramhaltes voor het druiventransport.

Op de fiets van teler naar teler Druivensuiker voor onderweg? Niet nodig. In de Druivenstreek haal je

Fietsen langs IJse en Dijle Trap eens naar Leuven langs IJse en Dijle. Je ziet het mooiste van de Druivenstreek en belandt midden in het swingende studentenleven van de Vlaams-Brabantse hoofd stad. Deze afwisselende tocht combineert machtige uitzichten en de natuurpracht van de Dijleval lei met een pronte vierkantshoe ve, het kasteel van Arenberg, een 17de-eeuwse kapel én een bruisen de stad. Aanrader!

Druivenfietsroute: de regio op haar best Tijdens de Druivenfietsroute ont dek je alle gezichten van de Drui venstreek. Je doorkruist de vier druivengemeenten en je geniet van glooiende velden, pittige hellingen en weidse vergezichten. De route is beschikbaar in een aparte brochu re van Toerisme Vlaams-Brabant.

Fiets je de hele tocht, dan heb je straks bijna 50 kilometer in de benen. Aparte lussen fietsen?

Kan ook!

18 - PITTIG OVERIJSE - LOSRIJDEN IN DE DRUIVENSTREEK
BRABANTSE PIJL 2020

Volledig vernieuwd zwembad

Het Begijntjesbad kreeg een grondige make-over. De zwembadtechnieken wer den gemoderniseerd, net als de inkomhal, kleedkamers en douches. Ook de zwem kades werden vernieuwd. Opvallend is dat het water nu chloorarm is, heel aangenaam voor neus, huid en ogen. Er is ook een infra roodsauna waar zwembadbezoekers gratis gebruik van mogen maken. En de opgefris te wildwaterbaan blijft een succes bij het jonge volk.

Check de openingsuren op www.overijse.be/begijntjesbad

Speelbos Jezus-Eik

Door het bos crossen en kampen bouwen?

Dat doe je in de speelzones in het Zoniën woud. In het speelbos van Jezus-Eik meet je in tien proeven jouw prestaties met die van de bosdieren.

Vertrek aan GC de Bosuil in Jezus-Eik

Zoveel te beleven in Overijse En … actie!

Wie van actie houdt, haalt in Overijse zijn of haar hartje op. Het nieuwe skatepark, een avontuurlijk fietsparcours, wandelen/lopen/fietsen of ravotten in het bos, klauteren in de speeltuin of een interactief bezoek aan bezoekerscentrum Dru!f. Zoveel te beleven!

Speel- en recreatiezone Zuidflank Test de wet van de zwaartekracht in het nieuwe skatepark of op het fietsparcours. Een balletje trappen op het voetbalveld of tennis meer je ding? Iedereen krijgt zin om te bewegen op de Zuidflank.

Begijnhof, achter cultuurcentrum Den Blank, de berg op

Bezoekerscentrum Dru!f

Ontdek de teelt van tafeldruiven van prille scheut tot volle tros in de nieuwe interac tieve tentoonstelling. En alle belangrijke mijlpalen uit de druivengeschiedenis van deze streek. Ben je er met kinderen? Vraag naar het familiespel aan het onthaal.

Adres en openingsuren van Dru!f en CC Den Blank, zie pagina 2.

Streepje cultuur

Moe van al dat ravotten? Minder mooi weer?

Kijk eens wat er op het programma staat bij cultuurcentrum Den Blank: een film, swin gende voorstelling of een workshop. Of duik met een boekje in een hoekje van de Bib. Wie weet kan je ook een voorleessessie meepikken.

Cultuurcentrum Den Blank

Gemeentelijke Bibliotheek Overijse PITTIG
OVERIJSE - AMUSEER JE IN OVERIJSE - 19
VOOR GROOT EN KLEIN

Zalig op De Zuidflank

en 13 andere bijzondere plekken met nieuwe picknickbanken

Overijse telt veel leuke plekken, zoals hier op De Zuidflank waar je kan genieten van een prachtige zonsondergang boven het open veld. Een glaasje, hapje en goed gezelschap, meer heb je niet nodig om te genieten van een gezel lig moment in eigen streek.

Ook op 13 andere leuke plekken hebben we nieuwe picknickbanken gezet.

Je vindt er in Park Mariëndal, aan het Begijntjesbad en aan de Leegheid. Ook in de Justus Lipsiustuin en bij de kapel in de Grotstraat is het aangenaam vertoeven.

Op de Nijvelsebaan kijk je uit over de velden waar Het Kamp lag tijdens WOII. Daar begint ook de wandelroute met 10 infoborden (zie pag. 4).

In Terlanen kan je verpozen in de Hof van Eten en wie weet pik je een stuk fruit mee uit deze publieke pluktuin (zie pag. 23). Ook op het plein

aan de Kapelleweg in Terlanen staat een pick nicktafel. Net zoals in Eizer op de hoek van de Ballingstraat en Hellekouter.

In het park van Maleizen, schuin over de kerk, vind je een picknicktafel met speeltuin, perfect als je met kleine kinderen op stap bent. Even verderop aan het meer van Overijse-Genval waan je je helemaal in vakantiestemming. Zit bank nummer 14 staat in Tombeek onder een boom aan de kerk.

Probeer ze rustig uit en deel je foto via #pittigoverijse op Facebook of Instagram.

MALEIZEN DE ZUIDFLANK JUSTUS LIPSIUSTUIN EIZER
PITTIG OVERIJSE - UITGELICHT - 21

Overijse bekroond als Groenen Bloemengemeente

In 2020 sleepte Overijse de titel van Groen- en Bloemengemeente in de wacht. Dat gaat over veel meer dan bloemen op het plein of op de vensterbank. “De jury van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen let in het bijzonder op wat je doet voor de bijen, de bloemen en welk groenproject je gerealiseerd hebt”, zegt Sam Buekenhout van de dienst Publieke Ruimte.

Groot groenproject: Zuidflank

Ons grotere groenproject waarmee we in druk maakten, is de Zuidflank. Daar maak ten we van een verbindingsstuk een leuke speel- en recreatiezone. De relatief steile helling ten zuiden van het centrum durfde wel eens voor wateroverlast zorgen als het hard regende. Dat is opgelost dankzij een ingenieus afwateringssysteem met water trappen en 4 bufferbekkens. In het hoog ste bekken dienen de schotbalken ook als springbalk voor waaghalzen op de fiets. Groentrappen werken vertragend als het water de berg afstroomt. Onder het open

luchttheater ligt opgestapeld snoeihout. Ook dat houdt het water op. Het dode hout is een echt paradijs voor insecten en kleine diertjes.

Hoogste score: 3 bloemen

Bij de prijsuitreiking voor beste openbaar groen haalt Overijse sinds enkele jaren de hoogste score: 3 bloemen zijn dat. En in 2020 mochten we als enige gemeente in Vlaan deren vol trots de titel Groen- en Bloemen gemeente dragen. Dat is des te markanter als je weet dat de vorige winnaars meestal steden waren.

22 - PITTIG OVERIJSE - BLOEMENGEMEENTE

Meedingen in Europese wedstrijd

Het mooie aan deze titel is dat je automa tisch meedoet aan de Europese wedstrijd Entente Florale. Hiervoor zal Overijse het bezoek krijgen van een Europese jury. Zij bekijken het ruimere plaatje: hoe duurzaam ben je als gemeente? Hoe ga je om met je ruimtelijke ordening? Hoe communiceer je hierrond? Hoe betrek je de inwoners van je gemeente hierbij? Deze jury zal uit de 8 of 9 deelnemende landen een winnaar kiezen. Omdat de uitreiking in 2020 uitgesteld werd wegens corona, schuift de uitreiking op naar oktober 2021 en mogen we onze titel een jaartje langer dragen. In die tijd staan er al lerlei activiteiten op stapel als corona het toestaat.

Nieuw

Bezoek aan de Hof van Eten

In de voormalige pastorietuin van Terlanen is een eetbare tuin aangelegd. Er loopt een trage weg langs. Stap onder het oude serre gebinte en je belandt in een oase van rust waar je in het juiste seizoen frambozen, bes sen en appels mag plukken en proeven.

Bloembakken met vaste plantjes

Natuurlijk fleuren de mannen van de dienst Publieke Ruimte de gemeente op met bloe mentorens, verkeersremmers en bloembak ken aan de gemeentelijke gebouwen en in de befaamde S-bocht. Voor het tweede jaar op rij werken we nu ook meer met vaste planten zoals o.a. Salvia en Gaura. Die gaan

Blije bijen

We hebben bijenhotels neergezet in de ge meentelijke scholen, in de voormalige pas torietuin van Terlanen en aan vrijetijdscen trum Kamp Kwadraat. Als corona het toelaat gaan we samen met de schoolkinderen ex tra bijenhotels ophangen, gemaakt door de mensen van dagcentrum De Berken. De leer lingen van het GITO bereiden een extra groot bijenhotel voor, dat is voorzien voor de berm van de Nijvelsebaan.

Zoom van wilde bloemen

Langs de vernieuwde Nijvelsebaan in Terla nenveld zaaiden we in 2019 een bloemenrijk en meerjarig mengsel in. De wilde bloemen staan er intussen prachtig bij langs de kant van de weg. Ze geven meer kleur dan gras sen en door de grote variatie zijn ze waar devoller voor de biodiversiteit. We krijgen er veel positieve reacties op.

langer mee en hebben minder water nodig. Dat is dubbel duurzaam.

Ongewenst kruid

We spreken niet van onkruid, wel van onge wenst kruid. Deze planten hebben ook heel wat troeven. Bovendien zijn ze ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. Om alles een beetje proper te houden zetten we ver schillende milieuvriendelijke technieken in. Pesticiden zijn namelijk bij wet verboden. We werken met heet water en branden. Borstelen en vegen blijkt ook heel efficiënt op verharde paden of pleinen. Verder hoeft niet elk ongewenst grassprietje te verdwij nen. Het centrum houden we netjes, terwijl de verbindingsstraten er wat natuurlijker mogen bijliggen.

DE TIPS VAN SAM

• Zorg voor waterdoorlatend materiaal bij het verharden van je oprit. Zo kan het kostbare water doordringen in de bodem in plaats van weg te stromen naar het riool.

• Zet zoveel mogelijk inheemse planten in je tuin of op je balkon. Daarmee help je de bedreigde bijen en andere insecten geweldig vooruit.

• Maak van je tuin een klimaattuin. Dat doe je o.a. door alle plantenlagen te voorzien: bo men, struiken en planten. Zo is je tuin beter bestand tegen felle droogte, warmte en regen.

• Je gras hoef je niet per se elke week te maaien, en ook niet volledig. Laat een strook achter aan iets wilder staan. Je krijgt er een bloeiende bloemenweide vol leven voor in de plaats en je gazon wordt niet langer ros door de droogte.

PITTIG OVERIJSE - BLOEMENGEMEENT - 23
Wat kan ik zelf doen om mijn tuin groener te maken?

Een glorierijke geschiedenis

ERFGOEDWANDELING IN HET SPOOR

VAN DE DRUIVENTELERS

De Druivenstreek telt heel veel parels aan haar kroon. Maar de mooiste is toch wel de tafeldruif. Geen wonder dat zij de hoofdrol speelt in de erfgoedwandeling ‘Een glorierijke geschiedenis.’ Trek gauw je wandelschoenen aan voor een tocht die je terug katapulteert in de tijd. In deze lus van drie kilometer in het centrum van Overijse wandel je in de voet sporen van de druiventelers.

Heren en prinsen

Aftrap aan Den Bonten Os (Waversesteenweg 2) ② Deze 17de-eeuwse patriciërswoning was ooit dé ontmoetingsplaats voor heren van stand. Vandaag kan je er terecht in bezoekers centrum Dru!f, het huis van de tafeldruif. De in teractieve en kindvriendelijke tentoonstelling rijgt de interessante en grappige weetjes over de druiventeelt aan elkaar.

Onder het koor van de Sint-Martinuskerk ③ tegenover bezoekerscentrum Dru!f, bevindt zich de bijzondere grafkelder van de prinselij ke familie Horne. Eén van de prinsen is in een wel heel originele gedaante teruggekeerd naar Overijse. Die ontmoet je straks of tijdens de uitstap Tussen Pot en Pint.

Onder het goedkeurende oog van bekende Overijsenaar en humanist Justus Lipsius, volg je de typische S-bocht. Bovenaan het Justus Lipsiusplein prijkt het statige gemeentehuis of Coninckxhuys ④, genoemd naar Filips de Schone.

24 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

Bloeiende serrebedrijven

Als je Solheide beklimt, maak je meteen kennis met de glooiingen van de Druivenstreek. En de route leidt je tussen de serres door. Daar torent een prachtige serristenvilla boven het land schap: de woning Raussens ⑤ Voorname vil la’s als deze getuigen vandaag nog steeds van de welstand die de ‘glazen dorpen’ kenden. Felix Sohie bouwt in 1865 de eerste serres in Hoeilaart. Het startsein voor een periode van welvaart in de streek. In Overijse trekken de broers Danhieux de teelt onder glas op gang. Vandaag zijn er niet zoveel serres meer te zien, maar de zilveren schittering van de zon op de nog resterende exemplaren biedt een prachtig schouwspel in elk seizoen.

De helling af

Aan de muziekacademie, het ouderlijke huis van Justus Lipsius (P.I. Taymansstraat 10) ⑥ is het even opletten geblazen: op de binnenkoer van de muziekacademie ga je de grote deur door tot in de tuin. Dan verder langs de Kar daan, een klein steegje met een groots verle den als overblijfsel van de oude vestingwallen. Op weg naar De Leegheid gluur je door het hek in de kasteelmuur van het kasteel van IJse ⑦, residentie van de heren van Overijse. Op de steen bij de Kellebron, aan de voet van de muur, bespeur je de verweerde wapenschilden van de prinsen van Horne.

De Leegheid, vlakbij het kasteel, was ooit een volkse wijk met tientallen cafés. En met een eigen brouwerij, brouwerij Lootvoet ⑧, die tot 1977 het bekende Leffebier brouwde. De brou werij is omgetoverd tot een residentie met lofts, maar op de binnenkoer herken je nog de oude brouwketel.

Langs het water

Op weg naar park Mariëndal wandel je langs de IJse die de gemeente haar naam gaf. Zet daar je tocht verder langs de grote vijver,

richting CC Den Blank ⑪, waar je ook water hoort klateren. In de Begijnhofbron ⑫ meer bepaald. Met een beetje fantasie zien we de begijnen hun was nog doen aan de bron. De 18de-eeuwse begijnhuisjes staan er niet meer, maar de Begijnhofkapel ⑭ wél nog. Vandaag zouden de begijnen misschien maar wat blij zijn met een zwembad ⑩ en een bibliotheek ⑬ in de buurt.

Wat verderop reikt een imposant gebouw naar de hemel: De Vuurmolen ⑮! Aan de voet ervan ontdek je nóg meer water in een door een bron gevoed waterbekken. Dat water diende als koel water voor de dieselmotoren van de Meunerie Stevens & Decoster, een industriële graanmaal derij met stoomaandrijving. Waarschijnlijk de eerste volledig betonnen fabriek van België, ge bouwd in ter plaatse gestort gewapend beton.

De heuvelflanken van het Dijleland

Omhoog dan maar weer, langs het voetbalsta dion ⑯. Boven word je beloond met prachtige panorama’s. Je hoge uitkijkpunt biedt je een adembenemend zicht op de heuvelflank waar ooit honderden druivenserres blonken. Van daag combineert deze Zuidflank ⑰ een zone voor duurzame waterbuffering met een cool recreatiegebied.

Langs de Loensdelle daal je af richting Stations plein met het voormalige tramstation ⑲ van de Buurtspoorwegen. In de gloriejaren van de druiventeelt tufte de tram van Groenendaal naar Overijse met tonnen hout, glas, ijzer, ko len en mest voor de glasteelt. In de omgekeerde richting vervoerde de tram druiven naar het sta tion van Groenendaal voor de export.

In de Sint-Martinusmarkthal ⑳ werden tot 1974 druiven verhandeld. In augustus davert de marktplaats van het feestgedruis, want dan vieren de Overijsenaren de Druivenfeesten. Met optredens, druivententoonstelling, stoet én de verkiezing van een Druivenambassadeur.

Terug aan het vertrekpunt in taverne Den Bon ten Os, wacht je die bijzondere Prins van Horne, een amberkleurige tripel van hoge gisting. Met die paar kilometers in de kuiten, smaakt dat drankje dubbel! Schol!

CONINCKXHUYS
WONING RAUSSENS ② STARTPUNT: DEN BONTEN OS
DE VUURMOLEN ⑥ JUSTUS LIPSIUS HUIS
SINT-MARTINUSKERK
PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 25

ALFONS DEKEYSERSTR.

BRUSSELSESTW.

HENDRIKCONSCIENSELN

LOSWEG

KERSELARENSTR

BELGIËLN. LUXEMBURGLN.

Vronenberg

TAYMANSSTR.

KORTEVELD

SCHAVEI

Drogenberg Warande

KLOOSTERSTR ELEGASTLN.HOLLANDSTR

ZORGVLIET

SCHAVEI

GEBROEDERS BRUSSELSESTW.

HEUVELSTR.

DROGENBERGESMOREITLN. BORCHTHOF

MOLLENBERG

GRAVENENHOORNLN.EGMOND ENHOORNLN. IJSKELDERLN

Leegheid

MOLENDREEF

KALFSBORREWEG

TENOTS

LOENSDELLEWEG

DEKEYSERSTR.

VOSSEBEEKWEG

Speelberg Zuidflank Mariëndal
Hagaardbos STATIONSSTR. STATIONSPL. JAN-BAPTIST
RENSTR.FEZELAZAGERIJSTR. BEGIJNHOF EEUWFEESTPL. FRANS VERBEEKSTR. HAGAARD
HERTSTR.
TERHULPENSESTW. STAFHOUDERBRAFFORTLN. WARANDELNGRAVENEGMOND
VLEUGSTR. FRANKRIJKLN. GROENEWEG ITALIËLN.
P.I.
KORENARENSTR. KORENARENSTR. VRONENBERGLN.
SOLHEIDE
DANHIEUXSTR. CLEMENTVANOPHEMSTR SCHEM E R I N G E N L N J E ANTOMBEURSTR. A L FON S OHNEREOM U T S T R . GROENEWEG B I E SMU I TERLN . IJse 30 319 327 318 328 3 ⑭ ⑮ ⑲ ⑳ ⑬ ⑫ ⑪ ⑩ ⑨ ⑧ ⑦ ③ ② ④ ⑤ ⑥ ⑱ ⑰ ⑯ 26 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING Druiven Vanderkelen Groeneweg 62 1. Den Bonten Os Bezoekerscentrum Dru!f 2. Sint-Martinuskerk 3. Coninckxhuys 4. Serristenwoning Raussens 5. Justus Lipsiushuis 6. Kasteel van IJse 7. Brouwerij Lootvoet 8. Fezelarenstraat 9. Begijntjesbad 10. CC Den Blank 11. Begijnhofbron 12. Bibliotheek 13. Begijnhofkapel 14. De Vuurmolen 15. Voetbalstadion 16. Zuidflank 17. Atletiekpark 18. Voormalig tramstation 19. Markthal Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland Bezienswaardigheid erfgoedwandeling Erfgoedwandeling (3 km) Groene wandellus (6 km) Alternatieve route ⑤

Extra groene wandellus (6 km) op bezoek bij de druiventeler, van juli tot oktober

Blauw en wit goud Overijse heeft nog meer wandelple zier in petto. Van juli tot september breid je de erfgoedwandeling uit met een 6 kilometer lange lus. Deze wandeling voert je langs pittoreske plekken en idyllische landschappen. Je ontdekt de waterrijke IJsevallei en de holle wegen van het beschermde landschap Koningsberg. De Druivenstreek proeven tot in je diepste vezels? Stap eens binnen bij een serrist. Bij het familiebedrijf van Ronald Vanderkelen bijvoor

beeld (Groeneweg 62). In augustus en september koop je er het blauwe en witte goud rechtstreeks uit de serre. Snoep van de blauwe Royal en Leopold III met hun dikke bessen of de ambergele Baidor met zijn lichte muskaatsmaak. Kijk ook eens goed naar de verstilde schoonheid van een volle serre. De kronkelige drui venranken, de weelderige trossen, het gefilterde licht tussen de drui venblaren. Pure poëzie.

Uitpuffen onderweg? Rustpunten en fietscafés

vermoeide benen.

Bij Jokke, Duisburgsesteenweg 176 Den Bonten Os, Waversesteenweg 2 De Bosuil , Witherendreef 1 Den Blank, Begijnhof 11 De Met, Justus Lipsiusplein 1 't Klein Verzet, Bollestraat 1 nICE!, Stationsplein 2

Fietsen huren?

Bisdom Eekhout Koningsberg WAVERSESTW. ADRIAANSTR. ROTWEG GROTSTR. GROTSTR. EEKHOUT HERTSTR. VOSSEBEEKWEG NIJVELSEBAAN KROENDAALPL. PUTTESTR. BLEKERSSTR. IJSKELDERLN KALVARIEBERG VIJVERSTR. DREEF BISDOM KOUTERSTR. KOUTERSTR. JEFLAMBEAUXLN. DREEF Nachtergaelland IJse 31 32 317 316 300 36 35
Dat kan je doen via www.bike-and-adventure.be mtbverhuur@hotmail.com • 0472 95 87 83. Hoor je graag alle weetjes over de streek van een ervaren gids? Bij de dienst toerisme in CC Den Blank boek je ook de geknipte gids voor jouw uitstap. Prijs gids (hele dag): 130,00 EUR De fietscafés op je route hebben een officiële erkenning als fietsvriendelijk café. Je kunt er even uitblazen, maar ook je fiets herstellen of je e-bike opladen. En ze bieden alle comfort voor je
PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 27

Het gehucht Tombeek

Op verkenning in de Druivenstreek

OVERIJSE TELT

GEHUCHTEN

TOMBEEK JEZUS-EIK

EIZER

TERLANEN

MALEIZEN

Elk gehucht heeft zijn eigen karakter, geschiedenis, bezienswaardigheden én gezellig café. Ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, aan de oevers van de Lane, kom je in Tombeek. De benaming van dit gehucht komt van tombe of tumulus, een Romeinse grafheuvel. Ook ridders verbleven hier in de 12e eeuw en uit deze periode dateert ook het kasteel Terdeck. Vandaag loopt het wandel netwerk Zuid-Dijleland langs de voet van het kasteeldomein. Vanop het pad heb je zicht op het hoofdgebouw met toren en trapge vels uit de 16e eeuw.

Overijse

IJsjesboerderij

Mocht je trek gekregen hebben van je wandeling, hou dan even halt bij boerderij Leemveldhof. Er is een hoevewinkel en je kan er lekker hoeveijs eten.

Dankbare keizer

De legende vertelt dat Keizer Karel in 1531 vastreed in de Lane en geholpen werd door de Tombekenaars, die hiervoor 70 ha land als beloning kregen: Tombeekheide. In 1934 werd de grond verkocht om er een sanatorium te bouwen. Zie ook pagina 12, Het paleis op de heide. Het geld dat de grond had opgebracht zetten ze op de bank. De intresten daarvan – 4 euro per gezin – worden jaarlijks uitbetaald op café, waar het al snel in de kassa van het café belandt. Ook tijdens de jaarlijkse Keizer Karel Feesten begin augustus herdenken de Tombekenaars de vrijgevige keizer.

Grafheuvel van de Romeinen
28 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TOMBEEK

Sanatorium wordt zorgverblijf

Het voormalige sanatorium Joseph Lemaire was een kuuroord voor tbc-patiënten uit de arbeidersklasse. Intussen is het gebouw schitte rend gerenoveerd tot Residentie Tombeekheyde, een klassevol woon verblijf voor senioren. Meer daarover op pagina 12. De parktuin en de bistro zijn in normale omstandigheden toegankelijk voor iedereen.

Fietsknooppunten

Met de fiets kan je vanuit Tombeek makkelijk richting Waver rijden via de fietsknooppunten, die vlot aansluiting geven op Wallonië.

Meer info en de volledige route? Haal je gratis folder op in CC Den Blank, bezoekerscentrum Dru!f of bestel online via www.overijse.be/ webwinkel (Producten).

HET PITTORESKE KASTEEL TERDECK
PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | T OMBEEK - 29
Venusberg Walenberg WAVERSESTW. WAVERSESTW. LANESTR. LANESTR. BERGSTR. STEVENSHOF PAARDEBEEKSTR.MOERLAANSTR. ZAVELBERGSTR. CHAMPELSSTR. VENUSBERG VORSTSTR. VORSTSTR. POSTWEG ABSTR. MOMMAERTSSTR. VELDLN. KERKSTR.HOGEWEG TERDEKDELLEWEG L E E MVELDSTR . LEEMVELDSTR. W A A I E N B E R G STR. WAAIENBER G S T R . Papendelle S ch o v e l i n g s h a g e Lane Lane Lane 307 305 304 301 306 303 Tombeek 30 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TOMBEEK Café De Welkom Tombeekheyde Kasteel Terdeck Leemveldhof Sint-Bernarduskerk

Het gehucht

Jezus-Eik

Aan de zoom van het grote woud

Jezus-Eik ligt aan de oostrand van het Zoniënwoud, vlak naast de E411. Een gezellige plek waar natuur en gastronomie elkaar ontmoeten.

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | JEZUS-EIK - 31

Van beeldje naar bedevaartsoord

Alles begon met een bijzonder Onze-Lie ve-Vrouwbeeldje, opgehangen aan een oude eik. Omdat er sprake was van mirakels, richtte de abdij van Park-Heverlee hier een kleine ka pel op. In 1650 kwam de huidige barokke kerk er, en zo groeide Jezus-Eik uit tot een kleine bedevaartplaats. Stap gerust even binnen in de kerk om het interieur te bewonderen.

Uitvalsbasis voor wandel- of fietstocht

Jezus-Eik is het ideale vertrekpunt voor een mooie boswandeling, fietstocht of een loop door het prachtige Zoniënwoud, die majestueu ze beukenkathedraal.

Lekker eten & drinken

Bij je terugkeer kan je iets gaan eten of drinken in een van de vele bistro’s en restaurants, of in fietscafé de Bosuil. Van de typische boterham met platte kaas en radijs met een lekker glas Kriek erbij, tot een verfijnd viergangenmenu.

Jezus-Eik

WELRIEKENDEDR.

Wijnbouwers in Overijse

In 1961 startte de coöperatieve ISCA met het maken van wijn, waarop Pips Luppens deze ac tiviteit in 1978 overnam. Wil je alles weten over de verwerking van tafeldruiven tot wijn? Na de rondleiding in wijnkelders Soniën kan je uitge breid proeven.

NARCISSENLN.

TULPENLN.

KERSENBOMENLN

HORTENSIALN.

VLIERBEEKBERG

BRABANDTLN. ACACIALN. ZUURBESSENLN. TRILPOPULIERENLN. VUURGATSTR. KERSENBOMENLN. WELRIEKENDEDR.
BRUSSELSESTWG. A4 E411 A4 E411 BRUSSELSESTWG. REEBOKWEG WITHERENDR. BOSUILDR.
ESDOORNENLN.
ROZENLN.
DAHLIALN. BEGONIALN.
KAPUCIJNENDR.
TREURWILGENLN.
LIJSTERBESSENLN
.
.
GRAAFJOSEPHDEMEEUSSTR
. SPARRENLN 32 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | JEZUS-EIK
Onze-Lieve-Vrouwkerk + Mariahof GC De Bosuil Wijnkelders Soniën Zoniënwoud

Het gehucht Eizer

Kom je mee op wandel? De serristen wandeling voert je langs de mooiste plekken van Eizer. De naam komt trouwens van Iserna, Keltisch voor de plaatselijke Nellebeek of Eizernelle.

Meer info en de volledige route? Haal je gratis folder op in CC Den Blank, bezoekerscentrum Dru!f of bestel online via www.overijse.be/ webwinkel (Producten).

PITTIG
OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | EIZER - 33

Primeurs onder glas

Grote serrebedrijven beleefden hier hun bloeiperiode van 1895 tot 2005, en dat niet alleen met de teelt van druiven. Hier in Eizer kweekte men ook perziken, peren en andere primeurs.

Voor de Cruysboom kapel zie je het standbeeld van de Pezzesnaaër of Perziksnijder, van kunstenaar Tom Frantzen. Loop je de Ballingstraat in, dan

zie je links een van de bijzondere villa’s van de succesvolle perzikfamilie Char lier. Kijk eens goed naar de afsluiting: ook hierin kan je perziken herkennen.

Middeleeuwse hoeve

De Waalse baan, Groeneweg, Ballingstraat en Schapenweg zijn hele oude Eizerse wegen. Op het kruispunt van die laatste twee vind je Het gebroken hof, een oude hoeve die teruggaat tot in de middeleeuwen. De naam 'gebroken' wijst

erop dat het hof ooit verdeeld is tussen verschil lende erfgenamen.

Dorst gekregen?

In wielercafé Bij Jokke schuin over de kerk ben je van harte welkom. En ben je in september in de buurt? Proef dan zeker eens het Dwei zerikbier tijdens de Ei zerse feesten. Het bier is genoemd naar de in woners van Eizer. Nogal koppigaards naar het schijnt.

Eizer

Lindaal Horenberg BALLINGSTR. KOESTR. BEKESTR. IJZERSTR. IJZERSTR.KAPUCIENENSTR. DUISBURGSTR. HORENBERG SCHAPENWEG SCHAPENWEG KAALHEIDE LINDAALHOF LINDAAL LINDAAL HEESTERWEGDUISBURGSESTWG. NEKKEDELLEOVER I J S E S T GW . Nellebeek 325 322 321 324
34 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | EIZER
H.-Maria-Magdalenakerk Het gebroken hof Sint-Rochuskapel Cruysboomkapel

Het gehucht Terlanen

Drie valleien en een kampvlakte

Het kleinste gehucht van Overijse bestaat uit Terlanenveld en drie valleien: de Lanevallei, de Varendelle met de Vossebeek, de vallei met de Potbeek en Leikstraalbeek. Een flink glooiend landschap dus.

Het Kamp in Terlanenveld

Het Gallische woord lanôs betekent plat, gelijk of rustig. Het hoger ge legen Terlanenveld is dan ook een wijds plateau met weiden en ak kers. Op het einde van WOII verble ven hier in het totaal 60.000 Duitse krijgsgevangenen in het Britse Pri soners of War Camp 2228. Ontdek alles over Het Kamp vanaf pagina 4. Vandaag is vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat er gevestigd, de plek voor buitenschoolse opvang, va kantiespeelpleinen en een kamp plaats voor jeugdverenigingen.

Pluktuin en Engelse graven

De voormalige pastorie van Terla

nen, een klassiek gebouw uit 1784, is door de gemeente grondig ge renoveerd tot vier moderne appar tementen. De tuin van de pastorie is een pluktuin waar iedereen welkom is. Je leest er meer over op pagina 23. Op het kerkhof van de Sint-Mi chielskerk liggen de graven van 15 Engelse soldaten die in de streek sneuvelden op 14 en 15 mei 1940. Op het infobord lees je er meer over.

Wandelen op het Terlanenpad De trage wegen en het bepijlde Groot en Klein Terlanenpad 4,5 km) nemen je mee op wandel langs al het moois van Terlanen. Zoals het standbeeld van de turf

steker aan de wijkschool en de oude watermolen op de Laan.

Plaatselijk bier proeven

In fietscafé ’t Klein Verzet ben je welkom voor iets warms of iets fris. Zoals het R.A.F. bier dat in Overijse gebrouwen is. Iets mis met je fiets? In het fietsatelier kan je eraan

Bisdom Walenberg Terlanenveld Kerselaar Eekhout WAVERSESTW. LANESTR. BERGSTR. STEVENSHOF ABSTR. SCHAATBROEKSTR. MOMMAERTSSTR. MOMMAERTSSTR. VELDLN. HERTSTR. ROTWEG ROTWEG GROTSTR. GROTSTR. NIJVELSEBAAN NIJVELSEBAAN BISDOM STOKKEMSTR.DREEF ELLE KERKSTR.HOGEWEG TERDEKDELLEWEG L E E MVELDSTR W A A I E N B E R G STR WAAIENBER G S T R Oude
OL . VrouwKerselaar Lan gen Elst Papendelle S ch o v e i n g s h a g e HoogWildeWegNachtergaelland Lane 32 38 39 37 309 300 36 35 307 305 301 302 306 3 2 4 5 6 7 8 LOCATIES INFOBORDEN 1. Brits kamp voor Duitse krijgsgevangenen 2. Leven achter prikkeldraad 3. ATS-girls 4. Hospitaal en watervoorzieningen 5. Bisdom 6. KW-linie 7. Verblijf van de bewakers 8. Lindeboom en kunst 9. Verblijf van de gevangenen 10. Kerkhof 1 Terlanen Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland Infobord Terlanenveld Klein Terlanenpad (4,5 km) Groot Terlanenpad (8,5 km) 2
Kamp Kwadraat
Schaatbroek Vossekouter ABSTR. OUDEABSTR. KARDINAALSTR. ‘t Strekke KlaanBollestr. DeTrapkes ‘tKerkhofvan‘tKamp Blok MOLENSTR. NEERPOORTENSTR. HOEVESTR. OLIESTR. ONDERBOSSTR. LEUVENSESTR. BOLLESTR. BOLLESTR. KAPELLEWEG MONICADR. SUZYDR. MOSKESSTR. MOSKESSTR.DALEBORREWEG SCHAATBROEKSTR. CHEM.DETOMBEEKÀBILANDE CHÉEDELA LASNE NIJVELSEBAANSPEYLAERT KATLEENDR HOMEWEG ARTHURMICHIELS P L . BILLANDESTR. VOSSEKOUTER VOSS E K NETO VARRENDEL VarrendelVlamovenD e G r o e b e ABSTR. Fi n VaLupkes Lane Leibeek Lane Lane Lane Pastoorspad 311 310 258 257 256 312 308 263 250 251 252 329 9 10 PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TERLANEN - 37 Café 't Klein Verzet Watermolen Sint-Michielskerk Pastorij Hof van Eten Hoeve Bilande

Het gehucht

Maleizen

Middeleeuwse roots, kastelen en zeemeermin

Op de weg tussen Overijse centrum en Terhulpen kom je door Maleizen. Vlakbij de kerk van Maleizen ligt het gezellige park Michiels, een voormalig privépark dat nu eigendom is van de gemeente. De familie Michiels was producent van de befaamde Côte d’Or chocolade. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en imposante bomen. Vandaag is er een leuke speeltuin en ook voor een picknick is het een zalige plek.

38 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | MALEIZEN

Villawijk La Corniche

Al in 1224 was er sprake van Gisel bertus de Malyse. Ook de gesloten vierkantshoeve Hof Ter Holst, die middenin de weiden ligt en privé is, stamt uit die tijd. In de buurt van het station, dat vandaag op grondgebied Terhulpen ligt, vestigde zich rond 1900 de rijke stadsburgerij, op zoek naar groen vlakbij de hoofdstad. Getuigen daarvan zijn de kleine kastelen in villawijk La Corniche. Ook de edelsmeden Wolfers en architect Victor Horta hadden er een bui tenverblijf.

Het Oude Klooster

Net voor je Terhulpen binnenrijdt, ligt aan je rechterhand Het Oude Klooster waar meisjes uit het hele land school liepen. Vandaag is er opnieuw een middelbare school met internaat.

Meer van Overijse-Genval

Zin gekregen in water? Dan is het meer van Overijse-Genval een aanrader. Het meer is omzoomd met fraaie villa’s en restaurants. Je kan er helemaal rondstappen of fietsen. Zie je de kleine zee meermin op haar rots zonnen?

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | MALEIZEN - 39

Maleizen

FELICIEN BERGIERSSTR.

BREMLN.

LANGEWEG

MARCELCOPPIJNLN.

AV.DESROSSIGNOLS

TERLINDENLN.

ZONNELN.

OASELN. DRUIVENLN. WIJNLN.LANGEWEG

HOEILAARTSESTWG. ROZIERENSESTWG.

RANKLN. SCHOOLSTR.

BLAUWENDRIES

KAMSTR.

POELWEG

Geitenhoek

KEIENSTR.

RAMEISTR.

STIJNSTREUVELSLN.

MARIA-CHRISTINALN

GUIDOGEZELLELN.

HORIZONTLN. PRINSDESALMLN.

FELIXTIMMERMANSLN. SMETSLN.

GROENENDAALLN.

TERHOLSTDR.

AV.DESAUINES

AV.DELACORNICHE AV.DUPARC

KLEINE PARKLN.AV.LABBÉ

TERHULPENSESTWG.

R.DELA TASNIÈRE

HOFTERHOLST

Terholst

VARENSLN. DENNENBOSLN.

BARAKLN. RINGELBERGLN.

AV.DESEAUXVIVES AV.HOOVER

DESMERISIERS

NIEUWELN. PARKLN.MEERLN.

R.DUCERF

DRÈVEDESMAGNOLIAS

ZILVERBEEKDR. GENVALSTR.

OLMENGAARDE

DENHORICK
LABBELN. DOBRALN.
R. DU CERF
AV. WOLFERS
AV .
AV TERLINDEN
40 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | MALEIZEN
Sint-Joostkerk Oude Klooster Villawijk La Corniche Meer van Overijse-Genval Café Aux Quatre Bras
Park
Michiels

Streekproducten

In

Serristen met thuisverkoop

OVERIJSE

• Filip en

0478

Brusselsesteenweg

(centrum)

Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk

• Ronald Vanderkelen Groeneweg

0471

streekbieren,

de Vlaams-Brabantse

snoepen? Hou op je uitstapjes

ijskarretjes of ijssalons

soms terecht

huisgemaakt

de Druivenstreek

(centrum)

Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk

• Gilbert Distelmans Terhulpensesteenweg 398 (Maleizen)

02

Ligt op 400 m van het fietsknooppuntennetwerk

• Paul Olieslaeger Terhulpensesteenweg – 02 687

Ligt op 1,5 km van het fietsnetwerk

TERVUREN

• Michel De Kerk Roelandsheide 6 – 0478 55 89 38 –Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk

HOEILAART

• Eric Van Camp Joseph Kumpsstraat 33 – 0475 54 64 03

Ligt op 150 m van het fietsknooppuntennetwerk

Kaastaart

• Danhieux Waversesteenweg

Overijse

• Den Atelier Brusselsesteenweg 466, 3090 Overijse – 02 657 62 21

• Guns Waversesteenweg 64, 3090 Overijse – 02 688 01 49

IJs

• Leemveldhof Leemveldstraat 43, 3090 Overijse – 02 687 65 51

• nICE! Stationsstraat 14A, 3090 Overijse Elzasstraat 9, 3040 Huldenberg – 0477 88 27 23

• eSTee ijs Waversesteenweg 175, 3090 Overijse – 0477 30 78 49

• Marc’s

Sint-Annastraat

een

Streekproductenwinkels

• Wijnkelder Soniën Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse –02 657 33 20 • Druivensap • Wijnen • Aperitieven • Schuimwijn • Sterke dranken

• Van Camp Joseph Kumpsstraat 33, 1560 Hoeilaart – 0479 54 64 03 Streekbieren: Delvaux, De Kroon, Prins van Horne, ZigZag, Char lepoeng • Druivensap • Schuimwijnen uit de streek • Felix Gin en Ginetical • Likeuren en aperitieven van Soniën • Centho chocolates • Druivenpitbloem

• Tuincentrum "Nieuwe Serre" Leon Kriegelstraat 37, 3040 Huldenberg –016 47 21 95 • Streekbieren: Felix, Nova, Vita, Zigzag, Prins Van Horne, Job, Delvaux, Super Kroon, Musket, Ommeganck en Mennekesbrug • Druivenadvocaat en druivenconfituur • Chardonnay Meerdael • Drui venpitolie en druivenpitbloem • Likeuren en aperitieven van Soniën

Spaans Huis Spaans-Huisdreef 1, 3080 Tervuren – 02 688 12 49 Duisburg Pompoenkoekje • Tervuurse Reus Tripel en Amber

De Woudpoort Brusselsesteenweg 700, 3090 Overijse (Jezus-Eik) –0477 20 69 59 • Boerenmarkt (lokale groenten, rundsvlees, eieren)

Streekbier

proeven is een must in Overijse:
kaastaart en
tafeldruif natuurlijk. Wil je echt druiven om van te
in
dan zeker halt bij een van de
voor
roomijs.
het druivenseizoen kan je er
voor
royale bol druivenijs.
PITTIG
OVERIJSE - DRUIVEN OM VAN TE SNOEPEN - 41
Koen Dewit
262
54 24 55 –
62
84 45 96 –
688 05 00 –
70 93 –
29, 3090
– 02 687 73 22
ijs
40, 3090 Overijse – 0472 42 44 04
• Holar & Isca Gemeenteplein 31, 1560 Hoeilaart – 0468 17 75 49 • The Drinks de Limburg Stirumlaan 13, 3040 Huldenberg –02 687 41 44 Druiven om van te snoepen STRAFFE

Slaap op beide oren!

OVERNACHTEN IN OVERIJSE

Zoveel te zien, te doen en te beleven in de Druivenstreek. Je kan er gerust meer dan een dag doorbrengen. En dan slaap je op beide oren op deze leuKe adressen. Wil je in alle vrijheid kamperen? Geniet je liever van de luxe van een hotel? Of heb je het graag persoonlijk in een B&B? Voor iedereen is er wat wils. Ook groepen zijn van harte welkom in Overijse.

Hotels

• Panorama*** Hengstenberg 77 3090 Overijse Tel.: 02 687 71 98 Fax: 02 687 43 86 info@hotelpanorama.be www.hotelpanorama.be 54 hotelkamers ⋅ Restaurant Single kamer vanaf 70 EUR/nacht Dubbel kamer vanaf 100 EUR/nacht

• Soret***

Kapucijnendreef 1 3090 Overijse (Jezus-Eik) Tel.: 02 657 37 82 Fax: 02 657 72 66 info@hotel-soret.be www.hotel-soret.be 43 hotelkamers ⋅ Restaurant en welness Vanaf 130 EUR/nacht

• Avalon** Waversesteenweg 329 3090 Overijse (Tombeek) Tel.: 02 688 47 88 info@hotel-avalon.be www.hotel-avalon.be 11 hotelkamers ⋅ Restaurant 1 persoon 60 EUR 2 personen 70 EUR

Vakantiewoning

• ’t Klein Verzet** Bollestraat 1 3090 Overijse Tel.: 016 90 11 34 (café) Tel.: 016 47 28 41 (thuis)

Zolderruimte met bedden, keuken, sanitair, zithoek en fietsherstelplaats tkleinverzet@telenet.be www.tkleinverzet.vlaanderen 120 EUR/nacht (voor 1 tot 6 personen)

• Sarabande Meerlaan 172 3090 Overijse Privékamer in ecolodge of natuurlodge aan het meer van Overijse-Genval sarabande172@gmail.com https://www.airbnb.be/ rooms/5193301 Mobiel: 0475 74 45 38 Vanaf 110 EUR/nacht

• Aux Portes de Bruxelles Frans Verbeekstraat 124 3090 Overijse Moderne woning met tuin https://www.airbnb.be/ rooms/13245354

Vanaf 89 EUR/nacht

42 - PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE

Camping

• Welcome**

Kouterstraat 104, 3090 Overijse Tel.: 02 687 75 77 Mobiel: 0477 53 09 01 campingwelcomeoverijse@ gmail.com

Open van 1 april t.e.m. 31 oktober 81 standplaatsen – 4 voor trekkers - 8 voor tenten Vanaf 13,50 EUR/nacht

• Camping Druivenland***

Nijvelsebaan 80, 3090 Overijse Tel.: 02 687 93 68 info@campingdruivenland.be www.campingdruivenland.be

Open van 1 april t.e.m. 30 september 124 standplaatsen - waarvan 26 voor trekkers. Eveneens 16 plaatsen voor tenten ter beschikking Vanaf 20 EUR/nacht

In groep

• Vrijetijdscentrum

Kamp Kwadraat Nijvelsebaan 190, 3090 Overijse Tel.: 02 686 31 30

vrijetijd@overijse.be 2 zalen (160 m² en 320 m²), 1 polyvalente zaal (50 m²) en ingerichte keuken • grote speeltuin en boomgaard Prijzen op aanvraag

• Jeugdverblijfcentrum

De Hagaard Hagaard 45, 3090 Overijse Tel.: 02 310 40 48 dehagaard@chiro.be www.dehagaard.be

12 slaapzalen, residentie, 6 werklokalen, polyvalente zaal, eetzaal en 1 ingerichte keuken - Midden in het groen Volpension mogelijk Prijzen op aanvraag

Gastenkamers

• Green Hill Guest House Ogentroostlaan 16, 3090 Overijse Mobiel: 0477 28 00 27 greenhillguesthouse@ hotmail.com www.greenhillguesthouse.be Kamer 21 m² vanaf 70 EUR/nacht Appartement 60 m² met tuin Vanaf 95 EUR/nacht

• 2-room set Adriaanstraat 68, 3090 Overijse Tel.: 02 311 83 85 Mobiel: 0472 76 22 46 2 privékamers voor 4 personen in woning https://www.airbnb.be/ rooms/13529595 patricia.s@email.cz Vanaf 30 EUR/nacht

• Villa Terlanen Abstraat 127, 3090 Overijse Mobiel: 0496 54 45 47 info@villaterlanen.com www.villaterlanen.com Vanaf 95 EUR/nacht

Motorhomes

• Staanplaats 1 Molendreef 45 3090 Overijse GPS 50.769595, 4.528029

• Staanplaats 2 en 3 Tulpenlaan 4 3090 Overijse GPS 50.795996, 4.487659

Alle logies zijn vergund of erkend door Toerisme Vlaanderen. De opgegeven prijzen voor hotels en gastenkamers gelden voor een tweepersoonskamer.

PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE - 43

DATUM ACTIVITEIT

ZO 17/1/21

ZO 24/1/21

ZO 7/2/21

NIEUWJAARSWANDELING

VLAAMSE DRUIVENCROSS

WINTERWANDELING OVERIJSE

ORGANISATIE

PASAR OVERIJSE

WIELERCLUB DE SPORTVRIENDEN

PLAATS INFO

TERLANEN 0497 88 34 07

WVANBENEDEN00@GMAIL.COM

OVERIJSE WWW.DESPORTVRIENDENOVERIJSE.BE

PASAR OVERIJSE OVERIJSE 0497 88 34 07

WVANBENEDEN00@GMAIL.COM ZA 3/4/21

MA 05/4/21

PAASEIERENZOEKTOCHT

LENTEWANDELTOCHT

GEZINSBOND/GC DE BOSUIL GC DE BOSUIL WWW.DEBOSUIL.BE

IJSETRIPPERS

ONTMOETINGSCEN TRUM DEN TURF 02 687 42 94

IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM WO 14/4/21 BRABANTSE PIJL

VRIJ 23/4/21 – ZO 25/4/21 OPENING DRU!F EN ERFGOEDDAG

ZO 25/4/21

9/5/21

VLAANDEREN WANDELT

KELTENFIETSTOCHT OVERIJSE

FLANDERS CLASSIC

GEMEENTE OVERIJSE

IJSETRIPPERS

OVERIJSE WWW.FLANDERSCLASSIC.BE

DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE

OVERIJSE 02 687 42 94

IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE

9/5/21

WO 2/6/21

BLOEMENMARKT

WEIKBOOMPLANTING

START WOENSDAGAVONDWANDELINGEN

GEMEENTE OVERIJSE

MARKTHAL WWW.OVERIJSE.BE ZO 9/5/21

DORPSRAAD JEZUS-EIK

BARBIZONWIJK JEZUS-EIK 02 657 33 20 PIPS LUPPENS

PASAR OVERIJSE OVERIJSE 0497 88 34 07

WVANBENEDEN00@GMAIL.COM VAN 5/6/21 TOT EN MET 29/8/21 OPEN KERKENDAGEN

NETWERK OPEN KERKEN VZW OVERIJSE 02 688 07 56 PIET VAN SAN PIET.VAN.SAN@TELENET.BE ZO 13/6/21

ZO 13/6/21 – ZO 14/11/21

ZO 20/6/21

ZA 26/6/21

ZO 4/7/21

ZA 10/7/21 – ZO 11/7/21

ZO 8/8/21

PROCESSIE EIZER

TENTOONSTELLING HERDENKING 75 JAAR EINDE WOII

FIETSTOCHT WERELDOORLOG II

DORPSRAAD EIZER H.MARIA-MAGDA LENAKERK EIZER 0497 88 57 18 KRYNE DEKOCK

GEMEENTE OVERIJSE/ DE BEIERIJ VAN IJSE DE VUURMOLEN WWW.DENBLANK.BE

GEMEENTE OVERIJSE

TROPISCALA - FEEST VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP TROPISCALA

BOSUILWANDELTOCHT

ZOMERKERMIS TERLANEN

WANDELTOCHT OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK

IJSETRIPPERS

DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE

STATIONSPLEIN WWW.TROPISCALA.BE

GC DE BOSUIL 02 687 42 94

IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

VERENIGINGEN TERLANEN TERLANEN CARLJAN.GHEKIERE@GMAIL.COM

IJSETRIPPERS MARKTHAL 02 687 42 94

IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

GEMEENTE OVERIJSE CENTRUM WWW.DRUIVENFEESTEN.BE VRIJ 20/8/21 – DO 26/8/21 (NIET OP ZONDAG)

VRIJ 20/8/21 – DO 26/8/21 DRUIVENFEESTEN

RONDLEIDING WIJNKELDER SONIËN

SONIËN

WIJNKELDER SONIËN 02 657 33 20 PIPS LUPPENS MA 23/8/21 DRUIVENFIETSTOCHT

GEMEENTE OVERIJSE DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF WWW.OVERIJSE.BE DO 26/8/21

VLAAMSE DRUIVENKOERS WIELERCLUB DE SPORTVRIENDEN OVERIJSE

ZO 12/9/21 OPEN MONUMENTENDAG

WWW.DESPORTVRIENDENOVERIJSE.BE

GEMEENTE OVERIJSE BEGIJNHOF WWW.OVERIJSE.BE

DORPSRAAD JEZUS-EIK JEZUS-EIK 02 657 33 20 PIPS LUPPENS VR 17/9/21 – ZO 19/9/21 EIZERSE FEESTEN

ZA 11/9/21 – ZO 12/9/21 KERMIS JEZUS-EIK

VERENIGINGEN EIZER

ONTMOETINGSCEN TRUM DE FRAAT 0497 88 57 18 KRYNE DEKOCK

ZO 19/9/21 SERRISTENWANDELING EIZER GEMEENTE OVERIJSE H.-MARIAMAGDALENAKERK WWW.OVERIJSE.BE

VRIJ 24/9/21 – ZO 26/9/21 WK WIELRENNEN UCI OVERIJSE WWW.FLANDERS2021.COM

ZA 2/10/21 – ZO 3/10/21 WINTERKERMIS TERLANEN

VERENIGINGEN TERLANEN TERLANEN GEERT.GLAS@TELENET.BE

ZO 31/10/21 VLAAMSE DRUIVENCROSS WIELERCLUB DE SPORTVRIENDEN OVERIJSE WWW.DESPORTVRIENDENOVERIJSE.BE

ZO 14/11/2021 SLOTEVENEMENT HERDENKING EINDE WOII GEMEENTE OVERIJSE/ DE BEIERIJ VAN IJSE MARKTHAL WWW.DENBLANK.BE

ZO 21/11/21 ZONIENWANDELTOCHT

SINTERLAASWANDELING

IJSETRIPPERS GC DE BOSUIL 02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

PASAR OVERIJSE CC DEN BLANK 0497 88 34 07 WVANBENEDEN00@GMAIL.COM

Algemene voorwaarden Groepsuitstappen Overijse

• Groepen bestaan minstens uit 20 personen.

• De reservaties gebeuren schriftelijk en tenminste 14 dagen voor het bezoek.

• Het definitief aantal deelnemers dient minstens 14 dagen vooraf en schriftelijk opgegeven te worden.

• Annuleren kan kosteloos tot en met 10 dagen of meer voor het bezoek.

• Eten en drank worden ter plaatse afgerekend door de verantwoordelijke van de groep. De hele groep kiest voor hetzelfde menu, met uitzondering van allergieën.

Voor de buschauffeur en gids worden een gratis maaltijd voorzien. De uitstappen gebeuren steeds met eigen vervoer. Wij worden graag op de hoogte gesteld indien andersvaliden deelnemen aan de uitstap.

De gepubliceerde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen en voorwaarden, zoals die bekend waren tijdens het samenstellen van de programma’s. Zij kunnen onder tussen gewijzigd zijn als gevolg van prijsverhogingen door derden.

limonade in de prijs begrepen.

• De betaling van de uitstap gebeurt na ontvangst van de factuur. Op de totale kostprijs rekenen wij 5 euro administratieve kosten aan.

• Gemeente Overijse is enkel bemiddelaar en kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele tekortkomingen vanwege de cliënt en/of de dienstverlening.

• De gidsen en gemeente Overijse zijn niet verantwoordelijk voor ongeval len tijdens de rondleiding.

De groepsverantwoordelijke ontvangt na het bezoek een evaluatiefor mulier. Ondanks alle inspanningen en zorgen kunnen er toch nog mis verstanden ontstaan. Omdat wij de kwaliteit van onze groepsuitstappen voortdurend willen bewaken, vragen wij je vriendelijk om het evaluatie formulier in te vullen en ons terug te bezorgen.

Meer informatie over de algemene voorwaarden vind je op www.overijse.be/toerisme.

ZO
ZO
ZO 5/12/21
* Bij dagtrip paleis op de heide is water en