Page 1

Welkom in

Nijmegen ‌in de binnenstad die bruist

1


2

Welkom in Nijmegen


4 Bruisende binnenstad! 6 Wij zijn Nijmegen

Inhoud

8 Kernwinkelgebied 9 Ringstraten: de eigen smoel van Nijmegen 12 Horecastad pur sang 14 Klaar voor de toekomst

16 Huis voor de Binnenstad 22 Beleef het mee: place to meet

24 Goed bereikbaar 26 Nijmegen ontwikkelt 30 Ondernemen in Nijmegen

3


Bruisende stad!

Welkom in Nijmegen

Welkom in Nijmegen. De oudste stad van Nederland en tegelijk een innovatieve kennisstad. Als studentenstad met een jonge en hoogopgeleide bevolking is er altijd iets te doen. De horeca, het culturele aanbod, de evenementen en de vele gevarieerde winkels zorgen voor de levendige en gezellige sfeer in de binnenstad.

2016 staat in het teken van een aantal bijzondere jubilea en evenementen. Zo viert Nijmegen de opening van het nieuwe rivierpark dat is ontstaan door het internatio­ naal bekende project Ruimte voor de Waal en de 100e Vierdaagsemarsen, samen met de 4Daagsefeesten het grootste evenement van Nederland. Ook komen de Giro d’Italia en de Special Olympics naar Nijmegen. Dit is slechts een greep uit de vele evenementen die 2016 tot een bijzonder jaar maken. Daarbij staan de thema’s ‘sociaal’ en ‘verbinden’ centraal en dat laten we zien in de nieuwe campagne Wij zijn Nijmegen. De veelzijdigheid maakt Nijmegen tot een aantrekkelijke vestigingsstad met mooie kansen en mogelijkheden voor ondernemers. Samen met Nijmeegse ondernemers presen­ teren we in dit bidbook wat het centrum van Nijmegen voor u als ondernemer kan betekenen. De gemeente helpt u graag bij uw zoektocht naar mogelijkheden. Tot ziens in Nijmegen! Hubert Bruls Burgemeester van Nijmegen

Als oudste stad van Nederland heeft Nijmegen een rijk verleden. Tegelijkertijd richt Nijmegen zich als kennis­ stad ook op de toekomst. Door projecten als Plein 1944, stadsbrug De Oversteek en poppodium Doornroosje blijft Nijmegen vernieuwen en groeien. De gebiedsontwikkelingen rondom de Waal zijn net zo ingrijpend als de negentiende eeuwse stadsuitleg en de wederopbouwperiode. Nijmegen verandert van een stad met de rug naar de Waal naar een stad met een nieuw hart rondom de Waal: Nijmegen omarmt de Waal.

4


5


Wij zijn Nijmegen

Welkom in Nijmegen

Toine van Wilderen (Lopers Company)

Sociaal, duurzaam, verbindend, gastvrij en innovatief. Dat zijn de elementen die samen het Nijmeegse DNA vormen.

Innovatieve stad: Nijmegen is naast de thuisbasis voor veel creatieve ondernemers, ook de basis van het Radboudumc, de Rad­ boud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Deze instituten zorgen naast de ontwikkeling van kennis voor veel werkgelegenheid. Deze aantrek­ kingskracht zie je terug in de internationale congressen. In totaal studeren 36.000 studenten aan de universiteit of hogeschool waarvan een groot deel uit het buitenland afkomstig is. Het rijke studentenleven zorgt voor een gezellige en levendige binnenstad waar elke avond iets te doen is. De continue instroom van jonge inwoners zorgt voor een blijvende jeugdige uitstraling. De contacten tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven zorgen voor kansen voor start ups en focus op Health & Education. In Nijmegen staan kennis, technologie en gezondheid centraal.

Oudste stad:

“Een hoog serviceniveau, een sterk assortiment en inspelen op de nieuwste ontwikkelingen zijn voor mij belangrijk. Als ondernemer zie ik kansen in de opwaardering van de Bloemerstraat en Smetiusstraat. Door de verbetering van Plein 1944 is het aantal passanten explosief toegenomen en is de Bloemerstraat een belangrijke aanlooproute vanaf het Centraal Station geworden. Met de herinrichting van de Bloemerstraat wordt de straat nog mooier!“

6

Nijmegen is trots op haar verleden als oudste stad. Het wordt gekoesterd, bewaard en gedeeld met de bewoners en uitgedragen naar de bezoekers. De ligging op de stuwwal aan de Waal maakt Nijmegen al meer dan 2000 jaar een aantrekkelijke vestigingsplaats. De Romei­ nen bouwden hier hun grensstad aan de ‘Limes’. In de Middeleeuwen was Nijmegen een bloeiende handelsstad en cultureel centrum, omringd door vruchtbare land­ bouwgrond. In de 17e eeuw sloten Europese landen hier de Vrede van Nijmegen. Historische gebouwen en parken maken het verleden voelbaar. De laatgotische Stevenskerk domineert het stadsgezicht en in het Kronenburgerpark en het Valkhofpark zie je tussen het fraai aangelegde groen de oude stadsmuren, stoere torens en resten van de Valkhofburcht. Langs de singels staan veel panden uit de negentiende eeuw. Nijmegen is nog steeds een inter­ nationale stad in het hart van Europa, waar bezoekers en expats vanuit de hele wereld gastvrij worden ontvangen.


Margiet Klomp en Hans Walraven

(Bewonersplatform Binnenstad)

Stad in ontwikkeling: Nijmegen is een stad die altijd in ontwikkeling is en bovendien flink groeit. Op 1 januari 2016 telde Nijmegen 172.114 inwoners en dit aantal blijft tot na 2030 groeien. Nijmegen is daarmee de tiende grootste stad van het land. Uniek in Nederland is de aanpak van het gebied rond de Waal. Nijmegen maakt een opvallende transfor­ matie door van een stad met de rug naar het water, naar een stad rond de Waal. Nijmegen omarmt de Waal. Er ontstaat een nieuw stadseiland in de Waal vlakbij het stadscentrum dat ruimte biedt aan nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Met een parkachtige omgeving en een prachtige kade met in de toekomst kleinschalige horeca. Een plek voor nieuwe evenementen en recreatie.

“Wonen in de binnenstad is een be­­wuste keuze voor sfeer en gezelligheid, gecombineerd met rust. De oude binnenstad van Nijmegen is prachtig. Veel te doen, veel uitstraling. Maar soms geeft dat ook spanning: dan geeft een terras naast je deur of een muziekpodium op je pleintje wat te veel levendigheid.“

Primos prognose 2015 | huishoudens – personen Gemeente Nijmegen

2015

16.898.926 170.663

92.776

2020

176.816

97.235

2025

180.108

99.239

2030 99.589

Nederland

181.378

7.667.880

17.248.863

8.013.065

17.524.166

8.264.809

17.749.002

8.441.837

97.089

7


Jan Diebels

”‘Dedicated’ zijn betekent passie hebben voor retailen en mensen in de watten leggen. Wanneer klanten binnenkomen bij een van onze winkels in de Marikenstraat of het levendige Koningsplein mogen ze echt iets verwachten. Onze locatie aan het Koningsplein bruist in de zomer met mensen die op het terras genieten van het leven.“

(Dedicated)

Welkom in Nijmegen

Kernwinkelgebied Het Nijmeegse kernwinkelgebied is het drukbezochte gebied waar de herkenbare landelijke grote ketens zijn vertegenwoordigd. Ketens als Primark, H&M, Scotch and Soda en Flying Tiger kleuren het straatbeeld. Dit gebied is de economische motor van de binnenstad. Omdat de regio Nijmegen langzaam welvarender wordt ontstaan er kansen in Nijmegen voor ketens in het hogere segment. Zo startte onlangs Swarovski in de Broerstraat. Veel formules zijn op zoek naar de nodige vierkante meters om te kunnen retailen. De gemeente Nijmegen wil hierop inspringen. In het kernwinkelgebied wordt on­ der voorwaarden ruimte geboden aan schaalvergroting.

8

De Grote Markt is het centrale marktplein, in het hart van de stad. Hier bevinden zich naast de HEMA historische panden als De Waagh en de huizen rond de monumentale Kerkboog. En natuurlijk veel horeca. Op maandag en zaterdag staat hier een deel van de grote en levendige markt. Dit gebied profileert zich nadrukke­ lijk als verblijfsgebied. De onmisbare schakel tussen de oost- en westzijde van de binnenstad, Plein 1944, is omgetoverd tot een plein waar nieuwe inter­nationale winkelketens zoals de Primark, Only, Zara en horeca zijn gevestigd. De Molenpoort is een van de kansrijke aan­ dachtsgebieden van de Nijmeegse binnenstad. Het is de verbinding tussen de Molenstraat en de Ziekerstraat. Deze recent opge­ knapte passage biedt ruimte aan allerlei soorten ondernemin­ gen. De Ziekerstraat ontwikkelt zich steeds meer als een straat met modewinkels.


Ringstraten: de eigen smoel van Nijmegen De Nijmeegse ringstraten geven de binnenstad een eigen gezicht. Onderdeel van de ringstraten is de oudste winkelstraat van Nederland: de Lange Hezelstraat. In deze bruisende straat zitten veel leuke speciaalzaken met bijzondere concepten. De Lange Hezelstraat trekt dan ook heel diverse bezoekers aan. De straat is zeer geschikt voor startende bedrijven. De aangrenzende Houtstraat staat bekend om de typische designwinkels en kenmerkt zich door exclusieve mode- en interieurzaken. De Van Welderenstraat huisvest verschillende bijzondere winkels in kleding, hobby’s, curiosa en wonen. Denk aan de museumwinkel en de spellenspeciaalzaak Moenen en Mariken, beiden landelijke trekkers. Nijmegen heeft de hoogste terrasdichtheid van de grote steden en lichte horeca is relatief makkelijk te starten. Dit is terug te zien in het horeca-aanbod van de ring­ straten. Het Culinair Kwartier bij het Kelfkensbos is een gebied waar veel kwalitatief hoogwaardige horeca aan­ wezig is. Dit gebied wordt op een actieve en inspirerende manier samen met ondernemers versterkt.

De gemeente heeft veel geïnvesteerd in de ringstraten en dat zie je terug. Om de uitstraling van de ringstraten verder te verbeteren maakt de nieuwe investeringsrege­ ling het mogelijk voor ondernemers om de uitstraling van hun winkel te verbeteren. Ook tijdelijke initiatieven (met uitzondering van de horeca-initiatieven) zijn wel­ kom in Nijmegen. Het wordt makkelijker om maximaal 10 jaar van het bestemmingplan af te wijken. In de Bloemerstraat en Smetiusstraat investeert de gemeente in de versterking van deze straat als aanlooproute van het Centraal Station naar Plein 1944. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen voor het starten van een onderneming in deze straat.

Michiel Vries en Suzanne Westrik (Prikkels)

”We zitten hier in het mooiste stukje Nijmegen. In de zomer staan er lange rijen voor onze ijssalon op het kruispunt tussen de Lange Hezelstraat en Houtstraat. Maar Prikkels is meer dan een ijssalon. In korte tijd hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de gemeente en ons concept versterkt met soepen, lunchroom en een hotel! Samen met lokale ondernemers hebben we onze kamers op een bijzondere manier ingericht. We nodigen je graag uit om te komen kijken!“

9


10

Welkom in Nijmegen


Dennis Ederzeel en Marieke Hoogenboom (Hoogenboommode)

“Hoogenboom is een authentieke speciaalzaak en familiebedrijf en heeft een sterke naam in de regio. Al vanaf 1953 nemen wij de tijd voor onze gasten en bieden we een eigentijdse en gevarieerde collectie. Wij zeggen altijd: Nijmegen is 1% van Nederland, het heeft een steeds sterker wordende regiofunctie, is goed bereikbaar en heeft meer dan de rest van Nederland nog echt loyale klanten.“

11


Horecastad pur sang

Welkom in Nijmegen

Mark Nijhuis (Credible)

Kwalitatief hoogwaardige horecagelegenheden en Nij­ megen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goede voorbeelden hiervan zijn de landelijk bekende prijs­ winnende cafés De Blonde Pater, waar de beste koffie van het land wordt geserveerd, café Jos Meesterschenkerij, In de Blaauwe Hand en Café Samson. Restaurants die hun sporen verdiend hebben zijn bijvoorbeeld Het Savarijn, Plaats 1, Flores en De Nieuwe Winkel. Jong en hip zijn Credible, Bairro Alto, Sid en Liv, Prikkels, The Fuzz en Fresca. Nijmegen zet in op een gastvrij horecabeleid. Nieuwe horeca-initiatieven worden uitgenodigd zich te vestigen in de horeca-accentgebieden. Deze gebieden kenmerken zich door een eigen karakter met een ruim palet aan restaurants, cafés, daghoreca, broodjeszaken en andere uitgaansgelegenheden. Het beginnen van lichte horeca (categorie 1a), ondersteunende horeca en het aanvragen van een terras is eenvoudiger gemaakt.

“Een plek waar mensen zich thuis voelen, dat wil ik creëren. Aan de Hertogstraat In-Credible presenteren we een ongedwongen huiskamer­ sfeer, waarin zakenmensen, studenten en toeristen kunnen ontspannen. Nijmegen kent een unieke ligging in de natuur. Met Credible maken we hier gebruik van en bieden we onze gasten aan om met e-bikes alle mogelijkheden van deze natuur te genieten.”

Nijmegen trekt per jaar 12,5 miljoen bezoekers en dit worden er ieder jaar meer. Nijmegen is hierdoor ook een plek waar mensen overnachten. Het belang hiervan zie je terug in het bestaande hotelaanbod, maar ook in de hotels die op dit moment in ontwikkeling zijn. Vlakbij station Lent wordt een nieuw Van der Valk hotel ge­ realiseerd. Ook in de binnenstad neemt het aantal hotels en Bed & Breakfasts toe. Nijmegen als stad voor een weekendje weg wordt zo heel aantrekkelijk.

Kijk op: Horecanota Gastvrij Nijmegen Kijk op: Terrassennota Kijk op: Beleidslijn lichte horeca

12


13


Klaar voor de toekomst

Welkom in Nijmegen

Tijden veranderen, en wij veranderen mee. Uiter­ aard wordt de binnenstad van Nijmegen ook be­ ïnvloed door macro-economische ontwikkelingen. Tegelijkertijd is onze inzet steeds geweest om de binnenstad weerbaar te maken voor de toekomst. We hebben goed gelet op signalen vanuit de markt en nieuwe kansrijke ontwikkelingen, zoals concept­stores, zoveel mogelijk gefaciliteerd. Dit heeft gezorgd voor een binnenstad die nog steeds een hoog cijfer (7,5!) krijgt van haar bezoekers.

Nijmegen is een prachtige stad met volop kansen voor ondernemers. Het centrum is onze economische motor en cruciaal voor Nijmegen. Als stad willen we onze in­ woners een goed leefklimaat bieden en onze bezoekers een onvergetelijke ervaring. Als wethouder binnenstad wil ik nieuwe ontwikkelingen in gang zetten. Onze binnenstad zit op dit moment in een transformatieproces naar een echte place to meet. Bezoekers waarderen dit en voelen zich welkom in Nijmegen. De trend van creatieve functiemenging waarbij detailhandel en ontspanning steeds meer hand in hand gaan, willen we dan ook zo veel mogelijk faciliteren. Afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in de binnen­stad. In looproutes, nieuwe winkelstraten, aankle­ ding van de stad en door evenementen te stimuleren en faciliteren. Er is altijd iets te doen in Nijmegen! Ook de bereikbaarheid is veel beter geworden door de nieuwe stadsbrug De Oversteek.

14

We hebben gezien dat bedrijven uit de binnen­ stad weg zijn gegaan, maar tegelijkertijd hebben kleinere ketens, zelfstandige ondernemers en buitenlandse nieuwkomers gebruikgemaakt van de kansen die de binnenstad van Nijmegen biedt. Dit maakt dat wij de laatste jaren een steeds gevarieerdere binnenstad hebben gekregen. Nijmegen biedt vele moge­ lijkheden en treedt graag de ondernemer tegemoet. We waarderen de samenwerking met onze partner het Huis voor de Binnenstad, het forum voor ondernemende partijen in de binnenstad. De komende jaren willen we dan ook de binnenstad verder versterken samen met onze partners in de stad. Zo zijn de gebieden Bloemer­ straat-Smetiusstraat, Waalkade, Molenpoortpassage en Hertogstraat/Kelfkensbos aangewezen als kans­rijke aan­ dachtsgebieden. Om grotere ketens te kunnen huisvesten maken we het samenvoegen van panden in de Molenstraat en Burchtstraat onder voorwaarden mogelijk. En omdat de omgeving van het centraal station wordt opgeknapt zorgen we tegelijk voor een upgrade van de aanloop­ routes naar de binnenstad. Vanaf 2016 komt er een nieuwe investerings­regeling voor panden in de binnenstad. We willen zo vastgoedeigenaren en ondernemers de kans bieden om te investeren in hun eigendom. Sowieso zoeken we als gemeente steeds meer de samenwerking op met onder­nemers en andere partijen in de stad. Dat levert draagvlak en een levendige stad op! Ben van Hees, wethouder binnenstad


15


Huis voor de Binnenstad bovendien in Maarten Mulder een actieve binnenstadsmanager die als spin in het web bergen werk verzet om het ondernemers­ klimaat in de binnenstad te optimaliseren.

Welkom in Nijmegen

Wat de afgelopen tijd opvalt is dat we samen met de gemeente steeds meer open be­ginnen te staan voor nieuwe initiatieven in de stad. Zo wordt het voor ondernemers steeds makke­lijker om te kunnen ondernemen.

“In Nijmegen werken we samen. In het Huis voor de Binnenstad zitten Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen (VCON), Cultureel Netwerk Nijmegen (CNN) en Koninklijke Horeca afdeling groot Nijmegen. Gezamen­ lijk profileren we Nijmegen. Nijmegen heeft een echte regiofunctie en die wordt alleen maar sterker. Nijmegen is een moderne stad waar bezoekers niet alleen komen om te winkelen, maar ook genieten van het culturele aanbod, de geschiedenis en het ruime horecaaanbod. Nieuwe ondernemers die zich vestigen in Nijme­ gen merken meteen dat ze opgenomen worden in een groter netwerk. Je staat hierdoor als ondernemer sterker.

Het hebben van visie is essentieel voor het versterken van een binnenstad. Nijmegen is al een mooie stad, is kansrijk, heeft een hoog ontwikkelingsniveau met de Radboud Uni­ versiteit en de HAN, is ondernemings­gezind en heeft bovendien een prachtige ligging in een landelijke omgeving. Nijmegen heeft eigenlijk het beste van Nederland gecombineerd in één stad. We heb­ ben het bourgondische uit het zuiden, het koele uit het noorden, het gezellige uit het oosten en de zakelijkheid van het westen. Maar waar staan we over 8 à 10 jaar? De komende tijd willen we de bereikbaarheid van Nijme­ gen nog beter promoten en ruime openingstijden voor alle services in de binnenstad. Belangrijk is ook om te werken aan profilering van de verschillende gebieden in de binnenstad. Een modekwartier en een restaurant­ straat zullen bijvoorbeeld niet misstaan in Nijmegen. Laat je verrassen in Nijmegen!”

Hubert Hendriks, We zien dat het aantal bezoekers toeneemt. Dat komt bestuursvoorzitter Huis voor de Binnenstad denk ik ook doordat we als Huis voor de Binnenstad een heldere profilering en marketing van Nijmegen hebben neergezet. Ieder kwartaal zoeken we in het ondernemers­ Kijk op: Nota Binnenstad van de Toekomst overleg afstemming over deze marketing. Je ziet hierdoor en www.centrumnijmegen.nl dat de samenwerking nog hechter wordt. We hebben

16


Binnenstad in cijfers

480 winkelvestigingen

102.566m2 winkelvloeroppervlak (excl. leegstand)

14.250 banen in de binnenstad

12,5

MILJOEN BEZOEKEN PER JAAR

HERKOMST BEZOEKER 62% Nijmegen

242.500

21% regio

15% Nederland

PER WEEK

2% buitenland

58%

winkelen Kijk op: Stadscentrummonitor 2014-2015

31%

recreĂŤren

11%

functioneel

17


Derek Verlee

(Strijbosch Thunnissen Bedrijfs­ makelaars, partner Dynamis)

Welkom in Nijmegen

“De juiste mix van grote retailformules en kleine specialisten zorgt voor een zeer onderscheidend winkelaanbod in Nijmegen. Daarom komen de consumenten naar de stad en blijven ze komen. Nijmegen staat er goed op bij retailers, zeker na de realisatie van Plein 1944. Strijbosch Thunnissen monitort consumenten en retail voortdurend en weet wat er in de markt speelt en zorgt zo voor de juiste matches. Uiteindelijke doel is een levendige binnenstad: een place to meet en een place to buy.”

18


19


BRANCHERING 00 - Leegstand 11 - Dagelijks 22 - Mode en luxe 35 - Vrije tijd 37 - In/om huis 38 - Detailh. overig 45 - Transport 59 - Leisure 65 - Diensten 80 - ATM

Welkom in Nijmegen

90 - Overige

HORECA 59 - Leisure

20


PASSANTEN 0 - 5000 5000 - 10000 10000 - 15000 15000 - 20000 20000 - 25000 25000 - 40000 nvt

SEGMENT A1 A2 B1 B2 C nvt

21


Welkom in Nijmegen

Beleef het mee: place to meet De Nijmeegse binnenstad trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en is dé centrale plek voor winkelen, uitgaan en cultuur in stad en regio. Bezoekers waarderen de bin­ nenstad met een 7,5. De kwaliteit en de grote variëteit van winkels dragen daar aan bij, maar ook het verande­ ringsproces in de binnenstad van place to buy naar place to meet. Bezoekers prijzen het eigen karakter van de binnenstad en de vele mogelijkheden om je te vermaken. Een bezoek aan de binnenstad van Nijmegen is dan ook een belevenis. Daarnaast kent de Nijmeegse binnenstad een goed woonklimaat.

Dé cultuurstad van de regio: ”Nijmegen bruist, de stad is creatief en nodigt uit. Hier vindt je volop vernieuwing terwijl het toch ook de oudste stad van Nederland is. Nijmegen is groots en tegelijkertijd behapbaar. Het is een stad waar alles kan, je wordt steeds verrast. Er is een bereidheid om te delen en een wil om te innoveren, hierdoor zijn er leuke kleine en fijne gebeurtenissen maar komen er ook grote evenementen in bijzondere samenwerkingen tot stand.“

Teddy Vrijmoet

(Directeur Vierdaagse­ feesten Nijmegen)

22

Uit de Atlas voor gemeenten 2015 komt Nijmegen naar voren als dé cultuurstad van de regio. In 2014 is het nieu­ we poppodium Doornroosje geopend. Dit nieuwe pop­ podium is uitgegroeid tot een landelijk bekend cultureel centrum met prachtige zalen waar je terecht kunt van reggae tot dance. Het vormt de nieuwe schakel tussen de stationsomgeving en de binnenstad. De grootste culturele en historische voorzieningen zijn in het centrum te vinden zodat er een stevige wissel­ werking is tussen binnenstad en cultuur: de Stevenskerk, Museum Het Valkhof, De Bastei (in ontwikkeling), MuZIEum, de Stadsschouwburg, het gerenoveerde Concertgebouw De Vereeniging, Arthouse LUX, de Bibliotheek en de Mariënburgkapel met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zijn voorbeelden hiervan. Cultuurinstellingen, festivals, en evenementen zorgen er samen voor dat Nijmegen aantrekkelijk is voor in­ woners en bezoekers en uitnodigend voor ondernemers. De binnen­stad profiteert niet alleen van de ruime aan­wezigheid van verschillende culturele en cultuur­ historische podia en evenementen, maar ook van de culturele netwerken. Door initiatieven en cross-overs tussen culturele instellingen, creatieve ondernemers en bewoners ontstaan mooie dingen. Ook is er ruimte voor


het experiment. Nijmegen is een stad met een open en vernieuwend karakter waar veel bereidheid bestaat om samen iets nieuws te doen. Uniek is de samenwerking binnen het Huis voor de Bin­nen­stad. Zo organiseren culturele organisaties door onder­nemers gesponsorde festivals, bijvoorbeeld Nijme­ gen Klinkt of The Big Draw. Daarnaast zijn er andere evenementen zoals cultureel terras De Kaaij, de Kunst­ nacht, SMKMRKT, 024geschiedenis en het Gebroeders van Limburgfestival, waar ondernemers en culturele organisaties samenwerken. En in 2015 startte het nieuwe succesvolle InScience – Dutch International Science Film Festival. Vijf dagen lang hebben bezoekers genoten van wetenschapsfilms, debatten, experimenten, DIY Labs en kunst.

Evenementen:

actief de verbinding tussen evenementen, horeca en detailhandel. Deze samenhang maakt de Nijmeegse evenementen landelijk bekend. Alle evenementen zijn welkom, nieuwe initiatieven krijgen de ruimte en er is geen voorkeurspositie voor bepaalde organisatoren. In 2016 komen verschillende bijzondere evenementen in de stad samen. Het nieuwe rivierpark wordt geopend, de Giro d’Italia komt naar Nijmegen, Vierdaagsemarsen worden voor de 100e keer gelopen en ook vinden de ge­ bruikelijk evenementen plaats zoals de Vierdaagse­feesten met het Valkhoffestival, de Dag van het Levenslied, de kermis, GoShort, Oranjepop, Nazomer in de Benedenstad, De Kaaij, Zevenheuvelenloop, Stevensloop en Bruggen­ loop, de elf themamarkten die jaarlijks worden gehouden en de introductieprogramma’s van HAN en RU in de binnenstad.

Kijk op: Hoe vraag ik een evenement aan?

Evenementen zorgen voor een bruisende stad en vinden in Nijmegen een gastvrij onthaal. Ondernemers zoeken

23


Welkom in Nijmegen

Goed bereikbaar De afgelopen jaren is de bereikbaarheid van de binnen­ stad sterk verbeterd. Eerder had Nijmegen maar één manier om het centrum met de auto via het noorden te bereiken. Met de nieuwe stadsbrug De Oversteek heeft Nijmegen er niet alleen een icoon bij, ook de verkeers­ doorstroming is sterk verbeterd. Door de aanleg van snelfietsroutes is ook de bereikbaarheid voor fietsers be­ ter. Zeker nu meer mensen gebruikmaken van de e-bike. Het is nu mogelijk om in ruim een half uur van Arnhem naar Nijmegen te fietsen. Hierdoor is de regio dichterbij gebracht. Daarnaast biedt de unieke ligging van Nijmegen de mo­ gelijkheid om vanuit hartje binnenstad binnen vijf minu­ ten in het fantastische natuurgebied de Ooij te belanden. Dat zorgt ervoor dat Nijmegen voor bezoekers een breed palet aan mogelijkheden te bieden heeft: winkelen kan

24

afgewisseld worden met een wandeling in de Ooij, een tochtje over de Waal, een popconcert in Nijmeegs nieuwe poptempel, een hapje eten in één van de hippe horeca­ gelegenheden of een wandeling langs de restanten van de Valkhofburcht.

Parkeren: De parkeermogelijkheden in Nijmegen behoren tot de beste van het land. Door ‘realtime’ parkeren betaal je alleen voor de echte parkeertijd; na 18.00 uur zelfs voor maar 50 cent per uur in de parkeergarages. Uniek is de fietsenstalling onder Plein 1944. Hier is de combinatie ge­ maakt tussen behoud van cultuurhistorie (middeleeuwse toren) en een technologisch hoogstaand stallingssysteem waarmee je snel een plekje voor je fiets vindt.


Nicky Maas

(de Blonde Pater)

Openbaar vervoer: De stationsomgeving krijgt in de komende jaren een facelift. Nijmegen kent veel manieren om met het open­ baar vervoer naar de binnenstad te komen. De aanslui­ ting op het nachtnet maakt het makkelijker om ook in de avond een bezoek te brengen aan de restaurants en cafés, festivals en optredens. De bussen rijden tot ver in de binnenstad en maken alles voor iedereen bereikbaar. De bussen rijden bovendien op groen gas en zijn dus minder schadelijk voor het milieu dan andere bussen. Hiermee laat Nijmegen zien dat de stad voorop loopt in duurzaamheid.

”Hoe run je een succesvol horecabedrijf? Je moet de passie hebben om mensen te bedienen met de hoogste standaard. We serveren niet voor niets de beste koffie van Nederland. We vliegen de hele wereld over om de beste koffie te zoeken en blijven ons zo ontwikkelen. Dit zie je terug in de gezellig drukke Blonde Pater in de Houtstraat.“

31%

met de auto

31%

met de fiets

12,5

MILJOEN BEZOEKEN PER JAAR

22%

openbaar vervoer

242.500 PER WEEK

17%

te voet

Kijk op: Parkeren in Nijmegen

25


Welkom in Nijmegen

Nijmegen ontwikkelt Jong en innovatief:

Duurzame stad

Het voormalige fabrieksterrein aan de Waal het Honig­ complex is de laatste jaren door tijdelijk anders gebruik omgevormd tot een hip en innovatief centrum. In deze hotspot versterken jonge ondernemers elkaar. De startups die hier ontstaan geven nieuwe energie aan de stad. Een aantal ondernemers ziet na een paar jaar opstarten al doorgroeimogelijkheden in de binnenstad. Lokaal ondernemerschap en de maakindustrie worden steeds belangrijker in Nijmegen. Met ‘Made in Nijmegen’ is voor eigentijdse lokale makers een nieuw kwaliteitslabel ontwikkeld.

Nijmegen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In 2013 stond Nijmegen nummer 1 op de landelijke Duurzaamheidsmeter. In 2014 gevolgd door 1e prijs als beste zonne-energie gemeente van Nederland (‘Solar City 2014’, samen met Amsterdam). En ook in 2015 was, net als in 2014, Nijmegen finalist in de Europese strijd om de Green Capital Award 2017 voor de groenste stad van Eu­ ropa. Vergroening en verduurzaming van de binnenstad zijn speerpunten. In 2016 hoopt de stad de award alsnog binnen te slepen.

Stadseiland en vernieuwde Waalkade De ligging aan de Waal is door de eeuwen heen be­palend geweest voor de ontwikkeling van de stad. Ook nu is het gezicht van Nijmegen aan de Waal sterk aan het veranderen. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier is een nevengeul gegraven en is de dijk aan de noordkant 300 meter landinwaarts gelegd. Hierdoor is in hartje stad een uniek rivierpark ontstaan met ruimte voor wonen, natuur, recreatie, educatie, horeca en kleinschalige evenementen. Een nieuwe harde kade vormt het levendige hart van het rivierpark. Op de zuidoever krijgt de Waalkade de komende jaren een nieuwe inrichting van de openbare ruimte en wordt De Bastei gerealiseerd, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie waar 2000 jaar geschiedenis zicht­ baar wordt. De binnenstad van Nijmegen ligt op een steenworp afstand van het groen: vanaf de Waalkade en voetgangersbrug Ooypoort ben je in enkele minuten in een prachtig natuurgebied: de Ooij.

26

Wimke van den Heuvel, Bauke Smit en Bas de Vries (De Smeltkroes)

”Het Honingcomplex is als een stedelijk amusementspark, met een hoge attractie­ waarde voor bezoekers, een ideale plek voor creatieve ondernemers. De Smeltkroes is hierbinnen wat ik noem een experimenten­ fabriek. Start-ups uit de maakindustrie worden hier getest en kunnen misschien zelfs doorgroeien naar de binnenstad. Op deze manier proberen we Nijmegen als ambachtsstad en via het label ‘Made in Nijmegen’ te promoten.“


“Met Ieder z’n Vak geven we iedereen de kans spullen te verkopen : je huurt je eigen vak in onze winkel. Hiermee zetten we een uniek concept neer waar 130 verschillende ondernemers met een passie, beginnend en gevestigd, hun talent kunnen etaleren. Je merkt gewoon dat Nijmegen een creatieve stad is. Het is bij ons dan ook altijd druk, met bezoekers en ondernemers. De Lange Hezel­ straat als meest verrassende winkelstraat van Nijmegen biedt ons hiervoor het beste podium.”

Jochem van der Staaij en Suzanne van de Vranden (Ieder z’n Vak)

27


Welkom in Nijmegen

Henny van Straaten (Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen)

28

“Wij doen dingen samen! De samenwerking tussen grootwinkel­ bedrijf en klein winkelbedrijf is niet te vergelijken met andere steden. Visionairs hebben een paar jaar terug deze samenwerking opgezet. Op dit moment zie je dat de chemie tussen ondernemers sterker wordt. Door de samenwerking tussen horeca, cultuur en retail ontstaan evenementen die bij de bezoekers beklijven. Ook de samenwerking tussen winkeliers en vastgoedeigenaren wordt verbeterd. Met de Vereniging van Eigenaren in Vastgoed proberen we die partijen bij elkaar te brengen. We profileren Nijmegen als stad waar je makkelijk een weekend kan komen winkelen. Met de komst van het nieuwe Van der Valkhotel en gevestigde hotels als Manna zie je dat er steeds meer aandacht is voor de toeristische kant van Nijmegen. We krijgen hier energie van.�


“De binnenstad is sterk aan het veranderen en er ontstaat steeds meer ruimte voor winkels in het hogere segment. Met Coef springen we hier op in en presenteren we een formule voor mensen die op zoek zijn naar iets anders. Zo is onze winkel in de Van Welderenstraat een beleving voor fijnproevers door de combinatie van kapsalon en winkel.�

Coen Burgers (Coef)

29


Ondernemen in Nijmegen OndernemersPunt

Het OndernemersPunt is dé plek bij de gemeente

Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen (VCON)

contactpersoon die met u meedenkt en al uw vragen

Adres: Postbus 1279, 6501 BG Nijmegen

Nijmegen voor al uw ondernemersvragen. U krijgt één beantwoordt. Bijvoorbeeld over het starten van een eigen bedrijf, vergunningen, bestemmingsplannen,

financiële ondersteuning en kredietverlening, wetten

Welkom in Nijmegen

en regelgeving, netwerken en nog veel meer.

Mail: info@vconijmegen.nl Tel: 024-3233163

www.vconijmegen.nl

Bezoekadres: Mariënburg 30, 6511 PS Nijmegen

Koninklijke Horeca Afdeling Groot Nijmegen (KHN)

Mail: ondernemerspunt@nijmegen.nl

Adres: Van Schaeck Mathonsingel 21, 6512 AR Nijmegen

Maak een afspraak via: Tel: 024-3299800

www.nijmegen.nl/ondernemen

Kijk voor beschikbare panden ook op

Regiomanager: Bart Kennis

Mail: grootnijmegen@khn.nl Tel: 06-53394702

nijmegen.pandenbank.nl

Cultuur Netwerk Nijmegen (CNN)

Gemeente Nijmegen

Adres: Postbus 6578, 6500 AN Nijmegen

Bezoekadres Stadhuis:

Korte Nieuwstraat 6, 6511PP Nijmegen.

Postadres: Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen. Mail: gemeente@nijmegen.nl

Voorzitter: Toine Tax

Mail: directie@doornroosje.nl Tel: 024-3554243

www.nijmegencultuurstad.nl

tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 14024.

Vereniging Eigenaren Commercieel Vastgoed Nijmegen (VCV)

Accountmanager binnenstad: Ben van Gelder

Adres: Van Schaeck Mathonsingel 12, 6512 AR Nijmegen

Tel: De gemeente Nijmegen is op werkdagen van 8.30 www.nijmegen.nl

Mail: b.van.gelder@nijmegen.nl Tel: 06-31789122

Voorzitter: Hubert Hendriks Mail: info@vcvnijmegen.nl www.vcvnijmegen.nl

Huis voor de Binnenstad

Colofon Welkom in Nijmegen

Bezoekadres: Van Schaeck Mathonsingel 12,

Huis voor de Binnenstad en diverse partners in de stad.

Binnenstadsmanager: Maarten Mulder 6512 AR Nijmegen

Postadres: Postbus 1004, 6501 BA Nijmegen Mail: m.mulder@centrumnijmegen.nl Tel: 06-53669188

www.centrumnijmegen.nl

30

Voorzitter: Henny van Straaten

Tekst: Gemeente Nijmegen in samenwerking met het Illustraties: Esther Aarts

Foto’s: Bert Beelen, William Moore

Grafisch ontwerp: Wunderbar Ontwerpers

Druk: De Bondt grafimedia communicatie bv Maart 2016


Centrum Nijmegen

31


32

Welkom in Nijmegen

Welkom in Nijmegen  
Advertisement