Nieuwsbrief Februari 2021

Page 1

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2021

LAARNE

VEILIGHEID

LOKALE POLITIE

Wees cybercriminelen te snel af

Nieuwe wijkinspecteur voor de wijk Kalken

Tips •

Maak moeilijke paswoorden aan en/of gebruik een paswoordmanager om te vermijden dat je privégegevens zo maar te vinden zijn.

Klik niet zomaar op links in mails of berichten waarvan je de afzender niet kent.

Vertrouw je het verzoek voor een financiële transactie niet? Voer ze dan niet uit en controleer altijd bij je bank.

Te mooi om waar te zijn bij een aankoop online? Ga er niet op in!

Op 1 januari 2021 verwelkomde onze lokale wijkpost wijkinspecteur Sabine Droesbeke voor de wijk Kalken. Sabine heeft 20 jaar ervaring bij de politie en komt van de dienst interventie van de politiezone Lokeren.

Bouw altijd een gezonde dosis argwaan in bij online verrichtingen, zeker als er e-mailadressen, fysieke adressen, telefoonnummers, medische dossiers of financiële informatie mee gemoeid zijn.

Meldpunten •

Een gehackte account melden? Contacteer de website (bv. Facebook) waar je gehackt bent en volg hun procedure.

Phishing melden? Stuur je melding naar verdacht@safeonweb.be

Fraude of oplichting melden? Dat kan bij het meldpunt van de FOD Economie: meldpunt.belgie.be

Slachtoffer van een misdrijf? Ga dan aangifte doen bij de politie. Het kan iedereen overkomen!

Cybercriminaliteit? Meer info over en hoe je je hiertegen kan wapenen, vind je op www.safeonweb.be

Als wijkinspecteur wil Sabine werken aan de veiligheid en de fysieke en sociale leefbaarheid in de wijk. Om een nauw contact met de bewoners te hebben, zal Sabine zich vaak met de fiets door haar wijk verplaatsen. Je zal haar ook regelmatig kunnen terugvinden aan de schoolpoorten van Kalken. Wijkinspecteur Sabine Droesbeke kunnen jullie bereiken tijdens de kantooruren van het wijkkantoor op het nummer 09/367.50.27 of via e-mail: Sabine.droesbeke@police.belgium.eu of PZ.WLW.WIJK.Laarne@police.belgium.eu Bel voor dringende politiehulp altijd het noodnummer 101 of 112 en aarzel niet om ook het noodnummer te contacteren in geval van verdachte situaties.

Aangifte of klachten op afspraak De lokale politie werkt voor aangiftes of klachten op afspraak. Die kan je online inplannen via de link ‘Onthaal op afspraak’ op www.politie.be/5438.


ONDERWIJS

WONEN

Eerst aanmelden, dan inschrijven Om je kind in te schrijven voor het schooljaar 2021-2022 werken alle Laarnse basisscholen met een digitaal aanmeldingssysteem. Uitgebreide informatie hierover vind je op laarne-wetteren.aanmelden.in. Je kan ook deelnemen aan een digitale infosessie via de link www.huisvanhetkindlww.be/inschrijveninfosessieaanmelden

Heb je nood aan ondersteuning?

Je kan kiezen voor een van deze digitale sessies : • dinsdag 23 februari van 19.30 tot 20.30 uur • donderdag 4 maart van 19.30 tot 20.30 uur

Contact en info:

Maak dan een afspraak via naarschool@huisvanhetkindlww.be of via 0474/56.67.18. De afspraken kunnen doorgaan in het Sociaal Huis of het gemeentehuis van Laarne of in het Huis van het Kind LWW in Wetteren, volgens de geldende Covid-19-richtlijnen.

Laarne-wetteren.aanmelden.in Naarschool@huisvanhetkindlww.be 0474 56 67 18 (Iedere werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur en dinsdag tussen 16.00 en 19.00 uur)

Bij wie moet je aanmelden? Is je kind geboren in 2019? Of heb je een zoon of dochter die al naar school mag gaan, maar nog niet ingeschreven is? Of wil je een andere school in Laarne (of Wetteren) kiezen voor jouw kind? Dan is dit voor jou belangrijke informatie.

Je kan terecht voor een computer: • in de bibliotheek van Laarne (en Wetteren) tijdens de openingsuren • in de basisscholen van Laarne (en Wetteren) na afspraak

Beschikken over een persoonlijke wagen Enkele uren per week beschikbaar zijn Bereikbaar zijn via telefoon

Wij voorzien: • •

een professionele begeleiding een onkostenvergoeding van 0,30 euro/km en een start- of wachtvergoeding

een gepast verzekeringspakket (met o.a. een omniumverzekering voor je wagen tijdens uitgevoerde trajecten). Het aantal kilometers start vanaf het moment dat je je woning verlaat tot je terug thuis aankomt. Ook het verzekeringspakket loopt gedurende de volledige verplaatsing van elk traject.

Als vrijwilliger-chauffeur beslis je zelf of je een traject wilt uitvoeren en wanneer je je beschikbaar stelt voor de Centrale.

Coördinatie door vrijwilligers Maurice en Trees Administratie en meer info: DC ’t Binnenhof - Nathalie Van Achte Colmanstraat 51, Laarne 09 368 22 69

Samen voor een mobiele en solidaire samenleving!

Nieuwe premie zonnepanelen in 2021 Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen op 8 tot 10 jaar terug. En door over te schakelen op zonne-energie, werk je actief mee aan een schonere wereld. In 2021 is er een premie voor zonnepanelen mogelijk via netbeheerder Fluvius van maximaal 1500 euro. De premie is éénmalig en beperkt tot 1 premie per woning/wooneenheid.

Bij het ter perse gaan van deze nieuwsbrief is de winnende leverancier van de groepsaankoop nog niet gekend. De veiling vindt immers plaatst op 2 februari 2021.

Om de premie te bekomen zijn er een aantal voorwaarden op het vlak van de installatie, installateur en het dak waarop de panelen worden geplaatst.

Wie zich voor 2 februari inschreef online of via ons gemeentelijk loket, krijgt voor 18 maart een persoonlijk voorstel in de mailbox/bus.

Ten laatste op 30 april 2021 moet je beslissen om over te stappen. Volg hiervoor de instructies die je kreeg via mail. Op die manier brengt de Provincie voor jou de overstap in orde.

VACATURE

• • •

www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/epc-labelpremie www.energiesparen.be/epc-label-premie 09 365 46 00 (vraag naar de Woondienst) Maak een afspraak via www.laarne.be > Wonen – premies en subsidies

10de groepsaankoop 100% groene stroom en aardgas Provincie Oost-Vlaanderen

Heeft u thuis geen computer of wil u hulp bij het aanmelden?

Voorwaarden:

Het behalen van het nieuwe EPC-label moet worden aangetoond met een nieuw EPC. Dit moet worden opgemaakt binnen de 5 jaar na de datum van het EPC waaruit bleek dat de woning/ het appartement voor de renovatiewerken over een label (D),E of F beschikte.

Alle kinderen melden aan van maandag 1 maart 2021 (12.00 uur) t.e.m. dinsdag 31 maart 2021 (21.00 uur). Het precieze moment van aanmelden maakt niet uit als het maar in deze periode is. Ga hiervoor naar de website laarne-wetteren.aanmelden.in. Wie zijn of haar kind niet aanmeldt, kan pas vanaf 7 juni 2021 op de school gaan inschrijven.

Vrijwilliger zijn bij de Minder Mobielen Centrale (MMC) betekent bijdragen aan het welzijn van de inwoners van onze gemeente. De meeste ritten hebben een medisch doeleinde. Zo wordt er vaak gereden naar het ziekenhuis, kinesist, dokter,…

Koop je of heb je een woning met een energieprestatiecertificaat (EPC) waaruit een slechte energieprestatie blijkt, dan kan je een premie krijgen tussen 2500 en 5000 euro, als je deze woning binnen de 5 jaar grondig renoveert, zodat het EPC-label veel verbetert. Voor beschermde afnemers liggen de bedragen iets hoger.

Deze premie kan je aanvragen bij Fluvius (online of op papier). Meer info :

Wanneer en hoe aanmelden?

Vrijwilliger gezocht voor Minder Mobielen Centrale

EPC-labelpremie bij energierenovatie vanaf 2021

Wie via het gemeentelijk loket inschreef en zijn/haar voorstel op papier kreeg mag contact opnemen met de Woondienst - 09 365 46 00 om de overstap te regelen.

Meer info en aanvragen :

www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-zonnepanelen www.energiesparen.be/premie-voor-zonnepanelen-2021 09 365 46 00 (vraag naar de Woondienst) Maak een afspraak via www.laarne.be > Wonen – premies en subsidies


LOKALE MAATREGELEN VERHUUR

Sociaal Verhuurkantoor Laarne Wetteren Wichelen

sociaal verhuur kantoor

Heb je er al eens bij stil gestaan dat de gemiddelde eigenaar bij verhuur van zijn vastgoed jaarlijks slechts tien van de twaalf maanden aan huurinkomsten ontvangt? Het is een gekend probleem waardoor steeds meer verhuurders of investeerders op zoek gaan naar meer zekerheid en stabiliteit, wat ze terugvinden bij verhuur aan een SVK!

te kunnen huren. In ruil krijg je jarenlange zekerheid van huurinkomsten en enkele niet te verwaarlozen fiscale voordelen. Het SVK zet in op “administratieve ontzorging”. Van plaatsbeschrijving, huurcontract, meterstanden tot de registratie van het contract: het SVK neemt het als professionele partner allemaal kosteloos van je over!

Het principe is eenvoudig: je verhuurt via het SVK en helpt de meest kwetsbare gezinnen of huurders met een bescheiden inkomen om goedkoper

Neem vrijblijvend contact: prospectie@svk-lww.be 052 42 33 80 www.svk-lww.be

VERKO

Recyclagepark Alle geplande ophaalrondes gaan door, kringloopwinkels zijn open. De recyclageparken zijn open, op woensdag en donderdag zonder afspraak, op alle andere dagen met reservering via www.dds-verko.be/aanvraag-recyclageparken

Nieuw vanaf 2021 gratis inzameling afgedankte matrassen Vanaf januari 2021 aanvaardt het recyclagepark gratis afgedankte matrassen. Fabrikanten van matrassen financieren voortaan zelf de inzameling en verwerking van hun afgedankte producten. Dit prin­cipe geldt trouwens al langer voor wie elektrische en elektronische apparaten op de markt brengt.

Sporthal De Veldmeers: open voor Laarnse sportclubgebruikers van -13 jaar. Kleedkamers, douches, vergaderzalen gesloten. Buitenterreinen open voor groepsactiviteiten voor -13 jarigen, voor niet- groepsactiviteiten: max. 4 personen. Deze maatregelen gelden tot wanneer de toestand in ons land het toelaat om de activiteiten weer op te starten. Alle gemeentelijke (vergader)lokalen zijn gesloten. De lokale markt gaat door, maar alleen voor essentiële verkoopsartikelen. De bibliotheek is open. Een mondmasker is verplicht. Materialen inleveren kan via de inleverbus. De krantenhoek in Laarne is niet toegankelijk. Materialen gaan na inleveren in quarantaine. Ophaalpakketten kunnen klaar gezet worden.

KOPPEN IN LAARNE Al zeker tot en met 1 maart 2021 zijn alle voorstellingen en lezingen geannuleerd. Er worden nieuwe data gezocht (volgend seizoen). Voor een update, check: www.laarne.be/koppeninlaarne

COVID-19 Officiële overheidskanalen

COVID-19

www.info-coronavirus.be/nl www.be-alert.be www.laatjevaccineren.be www.coranalert.be Officiële kanalen van Laarne www.laarne.be/corona www.madeinlaarne.be

www.laatjevaccineren.be

Verantwoordelijke uitgever: Andy De Cock | Dorpsstraat 2 | 9270 Laarne | Tweemaandelijkse nieuwsbrief Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

Gemeentehuis: 09 365 46 00 Sociaal Huis: 09 365 46 90 info@laarne.be www.laarne.be @GemeenteLaarne @GemeenteLaarne www.hoplr.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.