Page 1


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

VACATURE ARBEIDER GROENDIENST De gemeente Koekelare gaat op zoek naar een gemotiveerde arbeider voor de groendienst. In deze functie sta je in voor het onderhoud van de gemeentelijke groenzones, gazons en andere beplanting. De uitvoering van taken voor de netheid van het openbaar domein en het onderhoud van het materiaal van de groendienst behoren ook tot het takenpakket. Houder zijn van een rijbewijs C(E) of G, of een bekwaamheidstest voor het werken met specifieke groenmachines of een hoogtewerker is een pluspunt. Je bent in het bezit van een rijbewijs B. Solliciteren kan schriftelijk tot uiterlijk 4 oktober 2019. Je richt je sollicitatiebrief en cv aan het college van burgemeester en schepenen, Sint-Maartensplein 19, 8680 Koekelare.

TIENER TECHNIEKACADEMIE VANAF SEPTEMBER Van 18 september tot 11 december is er opnieuw de Tiener Techniekacademie. 12 concrete workshops brengen kinderen uit het 5de en 6de leerjaar op een unieke manier in contact met chemie, hout, metaal/kunststof, elektriciteit, elektronica en robotica. Er is begeleiding door 2 techniekmentoren. Ook een actief bedrijfsbezoek in de gemeente en een diploma-uitreiking op het einde staan op het programma.

Inschrijven De kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek en een praktische proef.

DORPSSTRAAT EN DEEL STERRESTRAAT WORDEN FIETSSTRAAT De gemeenteraad besliste op 27 mei om het algemeen verkeersreglement aan te passen en de Dorpsstraat en een deel van de Sterrestraat -tussen de Nieuwstraat en de Zuidstraat- in te richten als fietsstraat. Recent werd hiervoor de signalisatie geplaatst.

Wat is een fietsstraat? In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtings-verkeer) gebruiken. Gemotoriseerde voertuigen mogen fietsers niet inhalen en maximaal 30 kilometer per uur rijden. Het begin en einde van een fietsstraat kan je herkennen aan de blauwe aanwijzingsborden en een logo op het wegdek. 2

Inschrijven kan vanaf 7 september via www.techniekacademie-koekelare.be. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 per groep. De deelnameprijs bedraagt € 70, materiaal en verzekering inbegrepen, en er is een fiscaal attest. Voor het 2de kind van hetzelfde gezin is er € 10 korting. Heb je een beperkt inkomen, dan kan je een tussenkomst in het inschrijvingsgeld vragen bij het Sociaal Huis. Meer info: 051 58 10 01 of sociaalhuis@koekelare. be. In januari organiseren we een Junior Techniekacademie voor kinderen van het 3de en 4de leerjaar.

Partners Hogeschool VIVES zoekt voor de Techniekacademie altijd bedrijfspartners. Heb je interesse, laat ons iets weten. Ook mensen met een technische of didactische bagage die interesse hebben om mentor te worden, mogen contact opnemen. Meer info • www.techniekacademie-koekelare.be • Rik Hostyn – wetenschapscommunicator hogeschool VIVES - Coördinator Techniekacademie West-Vlaanderen, rik.hostyn@vives.be of 0496 54 86 34 • schepen van Onderwijs Jessy Salenbien, 0478 32 45 25 of salenbien.jessy@telenet.be


ECHO’S UIT DE RAADZAAL

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn keurden op 1 juli de jaarrekeningen 2018 van respectievelijk gemeente en OCMW goed.

SLUITINGSDAGEN

De volgende zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vinden plaats op 9 september en 21 oktober om 19u.

Het gemeentehuis is gesloten op: • maandag 2 september • vrijdag 13 september • vrijdag 1 november

LOKALE ECONOMIE NIEUWE HANDELSZAKEN IN DE KIJKER Snookerzaak The Hot Shot Torhoutenaar Guy Handschoewerker en Aartrijkenaar Sylvère Devarrewaere hebben snookerzaak The Hot Shot op het Sint-Maartensplein overgenomen. Beide zaakvoerders willen de zaak een nieuw elan geven, maar aan het hart van de zaak verandert er niets. De pool-, snooker-, en tafelvoetbaltafels blijven staan en The Shot Shot blijft de uitvalsbasis van de snooker- en tafelvoetbalclub. Naast een ruime bierkaart zal de klant er een goed glas wijn kunnen nuttigen. Ook zelfbereide snacks en zelfs cocktails zullen tot het aanbod behoren. Sportwedstrijden kan je volgen via het groot scherm. Je kunt de zaak ook afhuren voor concerten en privéfeestjes. Facebook: @thehotshot – Telefoon: 051 81 23 24.

Kinderboerderij De Pluimhoeve Eric Vandamme en Bea Deryckere kochten in 2018 de alom gekende paardenmelkerij in de Catstraat die ze omdoopten tot een kinderboerderij. De uitbaters willen dat hun zaak een plaats is waar je met het ganse gezin plezier kunt beleven. Terwijl de kinderen kunnen kijken naar de dieren, zullen de (groot) ouders kunnen genieten van een pannenkoek en een wafel in de bijhorende cafetaria. Naast kleinere dieren zoals cavia’s, konijnen, kwartels, hanen en pauwen zal je er ook enkele grote dieren zoals schapen, pony’s en ezels kunnen bewonderen. Het is de bedoeling dat de kinderboerderij het hele jaar door open is, want er is zowel een binnenals een buitenspeelplein. Telefoon: 0484 15 31 87. 3


CULTUUR

NIEUW CULTUURSEIZOEN DE BALLUCHON Bestel nu je tickets! Alle tickets voor deze activiteiten zijn te verkrijgen via www.ticketwinkel.be/balluchon, tenzij anders aangegeven.

Maandag 30 september om 20u Film ‘Beautiful Boy’

De cultuurdienst presenteert op maandag 30 september om 20u in de Balluchon met ‘Beautiful Boy ’ de eerste film van het seizoen. Tickets kosten € 2 en zijn aan de deur verkrijgbaar. Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden.

Donderdag 10 oktober om 20u Steven Van Herreweghe ‘De Droom van Philo’ TRY-OUT

Vrijdag 11 oktober 2019 om 20u 50 jaar Cultuurraad – Filip Jordens ‘Hommage à Brel’

In 'De Droom van Philo' brengt Steven Van Herreweghe het bewogen verhaal van televisie, haar makers en haar kijkers. Hoe tv mensen heeft doen vliegen of hun leven compleet heeft verwoest. Het wordt een rollercoaster van verhalen en fragmenten waarin Steven de strafste en meest onthutsende tv-gebeurtenissen wereldwijd tegen het licht houdt. Bereid je voor op zingende politieagenten, Britse naakte kindervrienden, Duitse Tiroler-tongen en Japanse schoen-eters… De Droom van Philo, een ontroerende, soms pakkende, maar vooral geestige en warme theatershow waarin Steven Van Herreweghe zijn grote liefde voor tv eindelijk combineert met zijn eerste liefde: het theater. Tickets: € 13.

Maar hoe red je iemand die (misschien) niet gered wil worden? Is loslaten soms de enige mogelijkheid? ‘Beautiful Boy’ vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon.

© Tine De Wilde

In ‘Hommage à Brel’ brengen Filip Jordens en zijn muzikanten een meesterlijke ode aan de grootmeester van het Franse chanson. Met veel liefde en respect voor Brels woorden en composities, trachten zij het publiek te laten proeven van ‘l’artiste sur scène” die Brel was. Zijn talent, zijn stem, zijn lichaam, het samenspel met zijn muzikanten, alles in Filip Jordens roept ‘le grand Jacques’ opnieuw tot leven. Met eenzelfde kracht, furie, ironie en tederheid speelt deze Brel-vertolker zonder gelijke niet enkel de zaal plat, hij laat ons ook voelen hoe groots en actueel het oeuvre van Brel nog steeds is. Tickets: € 20 (inclusief drankje en hapje).

© Studio-Nunu 4


CULTUUR

Zaterdag 23 november om 15 uur Extra voorstelling van Het Prethuis De twee geplande voorstellingen van Het Prethuis waren door overweldigend succes in een mum van tijd uitverkocht, maar er is goed nieuws!

Zondag 27 oktober 2019 om 14u30 Sint-Maarten familievoorstelling i.s.m. de Gezinsbond De Pietenbende Hij komt, hij komt… Eind oktober komt Sint-Maarten al op verkenning om te kijken waar hij overal cadeautjes moet bezorgen. De goedheiligman vindt dan gelukkig ook nog even de tijd om samen met zijn pieten langs te komen in de Balluchon. Animatiepiet bereidt de kinderen en de volwassenen voor op de komst van de Sint. Hij zingt vrolijke liedjes, speelt leuke spelletjes en pakt uit met enkele goocheltrucjes die hij kon vinden in de speelgoedkast in Spanje. Helemaal op het einde komt de Sint zelf ook langs. Na afloop is er voor iedereen opnieuw iets lekkers voorzien, vergezeld van een drankje. Kwetsbare gezinnen kunnen lid worden van de Gezinsbond voor Iedereen en genieten zo van een tussenkomst voor deze voorstelling. Wend je hiervoor tot het Sociaal Huis (051 58 10 01). Tickets: € 8 (volwassenen) – € 6 (-12 jaar).

Met een extra voorstelling op zaterdagnamiddag willen we zoveel mogelijk mensen de kans te geven om erbij te zijn.

Dinsdag 22 oktober 2019 om 19u30 Funerair erfgoed Gratis lezing door Dr. Tamara Ingels i.s.m. IOED Polderrand Kunsthistorica Tamara Ingels is dr. in de Archeologie en Kunstwetenschappen. Ze werkt als funerair consulent rond inventarisatie, bewaring en ontsluiting van funerair erfgoed. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen en vormingen over kunst, cultuur en erfgoed. Met haar voordracht richt ze zich tot het brede publiek dat meer te weten wil komen over funerair erfgoed. Ze laat je kennismaken met zowel de funeraire geschiedenis, de symboliek en de verschillende soorten graftekens, de zorg voor het funerair erfgoed als de wetgeving.  De toegang tot deze lezing is gratis maar inschrijven is verplicht.  Deze lezing is een organisatie van IOED Polderrand i.s.m. de cultuurdienst van Koekelare.

Alle tickets voor deze activiteiten zijn te verkrijgen via www.ticketwinkel.be/balluchon.

REVEIL: WARME GLOED VAN INGETOGEN MUZIEK Vrijdag 1 november om 17u Begraafplaats De Warande Met Reveil willen we 1 november nieuw leven inblazen. Lokale muzikant Lennert Cools begeleidt een zangeres op gitaar en dompelt begraafplaats  De Warande onder in een warme gloed van ingetogen muziek. De begraafplaats zal ook stemmig en sfeervol verlicht zijn. Zo is een Reveilmoment een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Met het diepste respect voor elke overtuiging. Het intieme optreden vindt plaats in de overdekte ruimte van de begraafplaats, is volledig gratis en start om 17u. Inschrijven is niet nodig. Meer info via cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94. 5


CULTUUR

TOERISME

NOG ENKELE PLAATSJES VRIJ VOOR DE WORKSHOPS Leef je nog creatief UIT! Zin om je dit najaar nog (creatief) uit te leven? Dat kan met de workshops, aangeboden door de cultuurraad i.s.m. de cultuurdienst. De workshops starten in september en lopen tot net voor de kerstvakantie. Er zijn nog wat plaatsjes vrij in de workshops kalligrafie (module 4 witruimte), keramiek (beginners-gevorderden), tekenen & schilderen, antiek (her)kennen, aquarel of droogvilten. Meer info en inschrijven bij de cultuurdienst via cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94. Kort voor aanvang ontvang je dan een mail met alle praktische informatie en de betalingsgegevens. Voor meer informatie kan je ook terecht bij schepen voor Cultuur Jessy Salenbien (0478 32 45 25 salenbien.jessy@telenet.be) of bij een lid van de cultuurraad: Isabelle Terwagne (isabelle.terwagne@telenet.be).

VOUWEN VOOR VREDE Van dinsdag 3 september t.e.m. woensdag 2 oktober Westhoek Vredeshoek In het kader van de Vlaamse Vredesweek (21 september – 2 oktober), een initiatief van Pax Christi, en ons engagement binnen Westhoek Vredseshoek, kun je zowel in de bibliotheek van Koekelare als het Käthe Kollwitz Muse6

OPEN MONUMENTENDAG Zondag 8 september van 10u tot 18u Koekelare maakt je erfgoeddronken

um terecht om te vouwen voor vrede. Vouw een kraanvogel, een symbool voor een voorspoedige en vredevolle wereld, en geef een krachtig signaal aan de Belgische regering. Hoe meer kraanvogels, hoe krachtiger het signaal!

INSCHRIJVINGEN MUZIEKACADEMIE STAP KOEKELARE STAP Koekelare is een bruisende school waar je kunt kiezen uit een brede waaier aan opleidingen voor jong en oud. Je geniet er van kwaliteitsvol onderwijs met de beste leraars in woord en muziek. Neem zeker eens een kijkje op www.staproeselare.be voor meer informatie.

Hoe kan je inschrijven? • Online: tot en met 30 september op www.staproeselare.be. • Ter plaatse: filiaal Koekelare, Sint-Jorisplein 1, 8680 Koekelare Meer info: • filiaalverantwoordelijke Valerie Dedrie, 0499 28 94 84 of koekelare@staproeselare.be • schepen van Cultuur/Onderwijs Jessy Salenbien, salenbien.jessy@telenet.be

Koekelare zet dit jaar tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september het Europees thema ‘kunst & entertainment’ extra in de verf door er op iedere locatie een leuke of ludieke toets aan te geven. Zowel de Hovaeremolen, Huis Proot, het gemeentehuis, park De Mote met de schuttersvereniging en De Brouwerij met zowel de bibliotheek, het Käthe Kollwitz Museum als het Fransmansmuseum laten het brede publiek van 10u tot 18u gratis kennismaken met streekeigen erfgoed. De Hovaeremolen draagt een hele geschiedenis met zich mee en is op vandaag een maalvaardige koren- en oliewindmolen. Speciaal voor de gelegenheid legt de molenaar de werking ervan uit. Bovendien kun je op het aangenaam terras even verpozen én is er molenbrood te verkrijgen. In Huis Proot, een voormalige dokterswoning uit de volle Belle Epoqueperiode (1896) is er de hele dag lang een fotoreportage te zien met beelden van voor en na de restauratie in 2013. Je maakt er ook kennis met kunstwerken uit het gemeentelijke archief, zoals bijvoorbeeld enkele stukken uit de erfenis van heemkundige Raf Seys. Lokale muziekvereniging Jorko zorgt tussendoor voor een muzi-


TOERISME

uitgewerkt door Raf Fiems van het Davidsfonds. Je passeert onder meer ook langs de staande wip van de schutters van de Sint-Sebastiaansgilde, een van de oudste verenigingen uit de regio.

Erfgoeddronken

kale noot en je ontdekt er een stukje nostalgisch Koekelaars muziekverleden in woord, beeld en klank, verzorgd door Spaenhiers.

Poëziewandeling in het groen Het oude gedeelte van het gemeentehuis, de voormalige brouwerswoning Christiaen, staat momenteel in de steigers. Het gebouw wordt in ere hersteld en speciaal voor Open Monumentendag krijg je een kleine blik achter de schermen. Aan de hand van het bouwhistorisch vooronderzoek leer je de geschiedenis van het gebouw kennen én kom je te weten wat er precies onder handen wordt genomen. Doorheen het park De Mote, de vroegere privétuin van de brouwer, is er een poëziewandeling,

Tot slot zet de voormalige brouwerij Christiaen de deuren open van de bibliotheek, het Fransmansmuseum en het Käthe Kollwitz Museum. In de bibliotheek kunnen kinderen zich onder het mom van ‘Grote kunst voor kleine kenners’ uitleven als kunstenaar en zelf een kunststukje maken. Een portrettekenaar is aanwezig om je met een unieke karikatuur van jezelf naar huis te laten gaan. Verder maak je in de raadzaal kennis met de arbeiders die de restauratie van De Brouwerij verzorgen én in het Fransmansmuseum zie je in de film ‘Leven in de ast’ het harde labeur van vroeger. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je op elke locatie die deelneemt aan Open Monumentendag ook een proevertje ‘ouderwets bier’ aangeboden. Denk aan de smaken van vroeger: Export, Geuze, Pale Ale, Stout… Proevertjes dus, want het is de bedoeling om enkel erfgoeddronken te worden. Meer info via cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94

SPEUREN NAAR OSCAR OF HET MOTESPOOK Leuke gezinsspeurtochten in Koekelarebos en De Mote Verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten, gericht aan mama’s, papa’s met kinderen van vijf tot elf jaar. Dat zijn de ingrediënten voor zowel ‘Waar is Oscar?’ in Koekelarebos of ‘De legende van het Motespook’ in De Mote. In ‘Waar is Oscar?’ moet je Koekelarebos zien te redden, want er is een nieuwe woonwijk op komst en het bos zou moeten sneuvelen… Bij ‘De legende van het Motespook’ ga je samen met Westhoek KD’s Jaek & Nink op zoek naar een spook… of toch niet? Schrik hoef je in ieder geval niet te hebben! Beide brochures kosten € 1 en zijn te verkrijgen bij de toeristische dienst. 7


TOERISME

PLANET PRUDENCE KAAPT KÄTHE KOLLWITZ MUSEUM Vanaf woensdag 11 september De jonge Gistelse cartooniste Prudence Geerts (27) kaapt dit najaar met ‘Planet Prudence’ het Käthe Kollwitz Museum. Met haar eigentijdse (en ook wel eigenzinnige) blik interpreteert ze het werk van de Duitse kunstenares en vertaalt het naar haar leefwereld. Vanaf september tot en met het einde van het jaar ontdek je het werk van Prudence in het museum en in de site van De Brouwerij. Het Käthe Kollwitz Museum wil kunstenaars op geregelde tijdstippen de kans bieden om het museum te ‘kapen’. Bedoeling is om op die manier tijdelijke tentoonstellingen op poten te zetten die een ander daglicht laten schijnen over Käthe Kollwitz en haar werk. Prudence Geerts mag met haar ‘Planet Prudence’ de spits afbijten. Ze verzamelde in een recordtempo een hele schare fans op Instagram. Met deze tijdelijke tentoonstelling wil ze een brug slaan tussen de digitale en de fysieke wereld.

Zwaar op een lichte manier Prudence liet zich inspireren door enkele werken van Käthe Kollwitz om die dan vervolgens te ver-

talen naar haar eigen wereld. Ze koos ervoor om rond de thematiek van pesten te werken. Daarmee wil ze het zware onderwerp op een lichtere manier brengen. Het werk van Käthe Kollwitz laat zich vooral kenmerken door de donkere, harde, rauwe stijl. ‘Planet Prudence’ is dan eerder kleurrijk en vaak met een dikke knipoog, maar dat is de bedoeling. Het confronterende en contrasterende aspect zorgt immers voor een meerwaarde. De toegang voor inwoners uit Koekelare is gratis. Niet-inwoners betalen € 3 (inclusief Käthe Kollwitz Museum). De leefwereld van ‘Planet Prudence’ kan je volgen op Instagram via @planetprudence (er kan altijd nog een volger bij!) of www.planetprudence.com.

FAIRTRADE ONTBIJT 11.11.11 Tijdens de week van 4 november loopt de jaarlijkse 11.11.11-campagne. Dit jaar is het thema ‘Changemakers’. We belichten én steunen mensen die echte verandering brengen in hun eigen leefwereld en op die manier strijden tegen onrecht in de wereld. In die week komen de vrijwilligers langs met een aanbod van koffie, thee en chocolade. Nieuw dit jaar is het selfmade fairtrade ontbijt, biologisch, van eigen kweek en superlekker. Het ontbijt vindt plaats op maandag 11 november 2019 vanaf 8u in de foyer van de Balluchon. En dit voor de eerlijke prijs van € 9 per persoon, voor kinderen jonger dan 12 jaar is het gratis.

8

Kaarten zijn vanaf 1 oktober te verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis. Info: Carole Himpens - carolehimpens@live.be en Marc Staelens - marc.staelens1@telenet.be. Volg ons ook op facebook via 11.11.11 Koekelare.


BIBLIOTHEEK

Hoe inschrijven? Inschrijven is gratis en doe je door de inschrijvingsstrook (krijgen de kinderen mee de 1ste week van september op school of is te verkrijgen aan de balie) in te vullen en voor 9 september af te geven in de bibliotheek. Je kan ook je gegevens doormailen naar anja.brodeoux@koekelare.be.

KJV: JURYLEDEN GEZOCHT Ben je een verwoed lezer? Een leesfan? Een echte boekenwurm? Wil je graag mee bepalen welk jeugdboek bekroond wordt? Dan ben jij de geknipte persoon om lid te worden van de KJV-Koekelare!

Wat is KJV? De Kinder- en Jeugdjury Koekelare (KJV) brengt kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar in contact met goede, recente jeugdboeken. Van september 2019 tot april 2020 lezen de leden 8 vooraf geselecteerde boeken. In diezelfde periode komen ze een 5-tal keer samen in de bib om over de gelezen boeken van gedachten te wisselen. Vrijwillige begeleidsters helpen daarbij. Na afloop van het leesjaar bekroont elke groep haar favoriete boek. Uit alle bekroningen van alle Vlaamse KJV-groepen worden de winnende auteurs gekozen tijdens een groot bekroningsfeest. Meer info vind je op www.kjv.be.  De startvergadering vindt plaats op vrijdag 13 september in de hoofdbibliotheek van Koekelare. Wie ingeschreven is, ontvangt nog een persoonlijke uitnodiging voor deze eerste bijeenkomst.

Meer info? Je kan steeds terecht in de bibliotheek of bij KJV-verantwoordelijke Anja Brodeoux. Dit kan aan de balie van de bibliotheek tijdens de openingsuren, telefonisch (051 58 09 65) of per mail (anja.brodeoux@koekelare.be).

MET DE BUS NAAR DE BOEKENBEURS Op zaterdag 9 november trekken we opnieuw met alle Ginterbibliotheken richting Antwerpen. Kostprijs: € 10 per persoon, bus (taxi-service) en toegang inbegrepen. Op de boekenbeurs is er geen begeleiding voor de kinderen. Iedereen kan er dus vrij rondlopen

VERWENDAG IN DE BIB Zaterdag 5 oktober De Verwendag in de bib is het uitgelezen moment om de bibliotheek wat beter te leren kennen. De bib volgt de veranderingen in de maatschappij op de voet en groeit mee. Naast boeken vind je er onder andere ook e-boeken, cd’s, dvd’s, games, tijdschriften en kranten. Op deze Verwendag willen we iedereen extra in de watten leggen. Nieuwe leden krijgen die dag een jaar lang gratis lidmaatschap en je uitleenbeurt wordt zelfs beloond met een leuke verrassing. Vaste klant of nog nooit langsgeweest? Iedereen is welkom! Ook onze leners van uitleenpost Bovekerke worden verwend tijdens het uitleenmoment op vrijdag 4 oktober van 17u tot 19u. Kom dus zeker langs in één van onze bibliotheken en laat je verwennen!

Meer info over de opstapplaatsen en –uren vind je in onze bibliotheek. Vooraf inschrijven is nodig. Dat kan vanaf 9 september tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

SLUITINGSDAGEN

Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt en je inschrijving is pas geldig na betaling.

Hoofdbibliotheek Koekelare • vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2019 Uitleenpost Bovekerke • maandag 2 september • vrijdag 1 november 2019 9


SPORT

MAAND VAN DE SPORTCLUB In heel Vlaanderen loopt tot eind september de Maand van de Sportclub. Ook in Koekelare zetten heel wat sportclubs hun deuren open. Vraag ernaar bij je sportclub. Misschien kan je wel een gratis training of een initiatieles meevolgen.

TERUG VANAF SEPTEMBER: OMNISPORT Vanaf woensdag 18 september gaat er een nieuwe reeks omnisport van start. Elke woensdag kunnen kinderen van het eerste tot het vierde leerjaar in de sporthal proeven van verschillende sporten. We sporten wekelijks van 13u30 tot 15u30 onder begeleiding van deskundige lesgevers Zij brengen de kinderen verschillende vaardigheden van uiteenlopende sporten bij in 2 groepen van maximaal 20 leerlingen.

BEWEGING VOOR SENIOREN IN EEN NIEUW JASJE Al meer dan 10 jaar organiseert de sportdienst seniorenbeweging. Door het stijgend aantal deelnemers en het niveauverschil tussen de deelnemers werd beslist om vanaf dit jaar 2 uur per week in te richten. Van 9u30 tot 10u30 is er voortaan een rustig uurtje seniorenbeweging. Dit is vooral beweging op muziek en de rustige oefeningen. Het is bedoeld voor senioren die iets minder mobiel zijn.

Tijdig inschrijven is de boodschap en kan vanaf dinsdag 3 september op de sportdienst. Om het eerste trimester te sporten betaal je € 65, voor het hele jaar (tot halfweg juni) betaal je € 150. Tijdens schoolvakanties en op feestdagen is er geen les.

#SPORTERS BELEVEN MEER MEER INFO? SPORT.VLAANDEREN/SPORTERSBELEVENMEER

Van 10u30 tot 11u30 volgt een pittiger uurtje seniorensport. Hier starten we ook weer met een opwarming en daarna beoefenen we de iets actievere sporten. Deze sessie is geschikt voor senioren die nog heel actief en beweeglijk zijn. Deelnemen kost vanaf dit jaar € 2 per les. Kom je 2 uur na elkaar dan betaal je € 3 in plaats van € 4. Op maandag 16 september is er de eerste les van het nieuwe seizoen. We starten uitzonderlijk al om 9u15 met koffie. Alle senioren zijn van harte welkom om eens te proeven van ons bewegingsaanbod. Meer info: • sportdienst • 051 58 92 04 • sport@koekelare.be 10

WANDELUITSTAP VOOR SENIOREN NAAR OEDELEM Op dinsdag 8 oktober organiseert Mivos een wandeluitstap voor senioren naar Oedelem. Er zijn diverse bepijlde wandelroutes met afstanden tussen 4 en 12 km.

Dagindeling • 12u15: vertrek met bus vanaf de parking van de sporthal (of 12u in Bovekerke) • verwelkoming met koffie in Oedelem • 14u: start van de wandelingen • 18u: broodjesmaaltijd • ±19u: terugkeer met de bus vanuit Oedelem Deelnemen kan voor € 20. In die prijs zitten onder andere het vervoer met de bus, de koffie, de deel-


SPORT

name aan de wandeling, de broodmaaltijd met een drankje en een ongevallenverzekering. Het aantal deelnemers is beperkt. Sportieve kleren en aangepaste schoenen zijn aangeraden. Neem eventueel ook een regenjas mee. Inschrijven kan vanaf dinsdag 3 september op de sportdienst (enkel met gepaste betaling). Meer info: 051 58 92 04 of sport@koekelare.be.

5DE EDITIE SCHOLENVELDLOOP Op woensdag 25 september organiseert de sportdienst samen met loopclub Tempo en de Koekelaarse scholen op Domein De Mote opnieuw een scholenveldloop voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs.

De veldloop start om 9u en alle reeksen worden tijdens de schooluren afgewerkt. Iedereen krijgt een deelnamecertificaat, een drankje, een appel, een waardebon en een medaille. Ouders, grootouders en vrienden zijn welkom om te supporteren. Alle Koekelaarse scholen doen mee en zorgen voor de begeleiding van de kinderen van en naar de sporthal. Heel wat (LO-)leerkrachten werken mee op het terrein. Ook vrijwilligers van de lokale sportverenigingen en de sportraad helpen een handje. Inschrijven gebeurt via de scholen. Opgelet: om praktische redenen werd vorig jaar al de volgorde van het lager onderwijs veranderd. Het zesde leerjaar loopt eerst en het eerste leerjaar loopt laatst. Aansluitend loopt het secundair onderwijs dan zijn reeksen. Meer info: sportdienst, 051 58 92 04 of sport@koekelare.be.

JEUGD JEUGDRAAD ZOEKT NIEUWE INDIVIDUELE JONGEREN De jeugdraad wil een idee hebben van wat er leeft bij de jeugd. Daarvoor is het belangrijk dat we een vertegenwoordiging hebben uit alle hoeken. Alle jeugdverenigingen zijn reeds lid van de jeugdraad maar we hebben ook nood aan de mening van niet-georganiseerde jongeren. Ben jij één van die jongeren die niet is aangesloten bij een jeugdvereniging en heb jij zin om het jeugdbeleid van de gemeente mee uit te bouwen? Zie je het zitten om een handje te helpen op activiteiten van de jeugdraad (Kiosk Rock, Tienerwerking,…)? Heb je zin om maandelijks eens samen te komen om de activiteiten voor te bereiden? Ben je tussen 16 en 30 jaar en woon je in Koekelare? Stel je dan zo snel mogelijk ten dienste van de jeugd en word lid van de jeugdraad. Meer info op de jeugddienst, bij de schepen van Jeugd of bij de voorzitter van de jeugdraad. • Renke Staelens, voorzitter jeugdraad – 0474 17 05 89 • Jan Lievens, schepen voor Jeugd – 0472 52 80 20 • Evelien Denecker, jeugdconsulent – 051 58 92 04

11


MILIEU

DE NIEUWE BLAUWE ZAK: HET ANTWOORD OP 5 PERTINENTE VRAGEN Sinds 1 juni zijn de sorteerregels voor PMD uitgebreid en voortaan mag er veel meer in de blauwe zak. Naast metalen verpakkingen en drankkartons, mogen nu ook alle plastic verpakkingen bij het PMD: botervlootjes, bloembakjes, yoghurtpotjes, zakjes, folies, snoepverpakkingen … het is een lange lijst. Toch is het niet onlogisch dat er nog vragen zijn over wat kan en wat niet, en hoe je je afval moet aanbieden. Daarom hier: het antwoord op vijf vaak voorkomende vragen over de nieuwe blauwe zak.

Mag ik mijn oude PMD-zakken nog gebruiken? Jazeker. Je mag de oude officiële PMD-zakken van MIROM nog gebruiken en de extra plastic verpakkingen erin gooien. De ophalers nemen deze zakken nog steeds mee. In de meeste verkooppunten kan je ondertussen wel al zakken met een nieuwe opdruk kopen.

Moeten potjes en schaaltjes uitgewassen zijn? Verpakkingen moeten leeg zijn, maar niet noodzakelijk uitgewassen. Potjes van etenswaren schraap je dus leeg voor je ze in de PMD-zak gooit. Uitwassen is niet nodig, maar … uitspoelen kan soms handig zijn om geur- en andere hinder te vermijden. Zeker als het gaat om zuivel of vleesbereidingen.

Waarom mag je potjes of bakjes niet stapelen, zelfs als ze van dezelfde soort plastic zijn? Om de verschillende soorten verpakkingen goed te kunnen recycleren, worden in de sorteerinstallatie verschillende systemen gebruikt om die fracties van elkaar te scheiden. Een systeem dat filtert op gewicht met behulp van luchtstromen is daar een voorbeeld van. Als verpakkingen in elkaar gestapeld zijn, is het gewicht anders en worden die verpakkingen niet herkend.

Mag je verpakkingen in stukken knippen? Neen, want dan wordt die verpakking in de sorteerinstallatie niet meer herkend en belandt het afval uiteindelijk gewoon in de restafvalstroom. Om alles wat compacter te houden, kan je potjes of bakjes wel platdrukken. Flessen druk je plat in de lengte.

Mogen zwarte of witte piepschuimschaaltjes bij het PMD? Het soort bakjes waarin vaak vlees, vis of kaas wordt aangeboden in de winkel bestaat eigenlijk uit XPS, een kunststof die lijkt op piepschuim. Dit soort schaaltjes mag wel degelijk in de blauwe zak. Klassiek piepschuim (witte blokken, of vlokken voor postpakketten) mag niét bij het PMD. Meer info op www.mirom.be/denieuweblauwezak. Belangrijk: goed voor je portemonnee! Als je de nieuwe sorteerregels opvolgt, hou je veel meer ruimte over in je witte restafvalzak. En dat bespaart je heel wat geld. 12


MILIEU

VAN RESTJES TOT HEERLIJKE GERECHTJES 25 september om 19u - Da Vinci Atheneum Gooi je week na week met spijt in het hart droog brood in de vuilnisbak? Geen idee wat je kunt doen met restjes rijst, groenten of pasta? Wil je komaf maken met restjes uit keuken, kelder of koelkast? Neem dan zeker deel aan deze gratis kookdemo en leer overschotjes om te toveren tot lekkere en eenvoudige gerechtjes, leer bewuster kopen en je voorraadbeheer beter aan te pakken. Inschrijven is gratis, maar verplicht via jouw lokale afdeling of via www.mirom.be/activiteiten. De infosessie is een initiatief van Femma, KVLV, Gezinsbond, MIROM Roeselare en de gemeente Koekelare.

IS DIT POEP OF SNOEP? Hondenpoep zorg voor heel wat ergernis. Niemand heeft graag hondenpoep aan zijn/haar schoenen, het zorgt voor geurhinder en ook voor spelende kinderen is dit zeer vervelend. Hondenbaasjes zijn verplicht om de hondenpoep van hun hond onmiddellijk op te ruimen. Wist je trouwens dat je een hondenpoepzakje bij je moet hebben als je op wandel gaat met je viervoeter. Wie door de politie wordt gecontroleerd en geen zakje bij zich heeft, kan een GAS-boete krijgen. De meeste baasjes doen dat goed! Sommigen doen dat minder goed en gooien het zakje wel eens in de berm/struiken langs de wandelwegen. En dat is niet zoals het moet. Het geeft een onverzorgd beeld en is zeer onaangenaam voor wandelaars en voor wie het moet opruimen.

Oproep Doe verder met het opruimen van de hondenpoep en werp het zakje in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Bedankt aan alle baasjes die nu al hun steentje bijdragen om ons openbaar domein en onze bossen proper te houden.

NEEM OOK DEEL AAN DE GROEPSAANKOOP ZONNEPANELEN Een intiatief van Energiehuis Oostende en met de steun van provincie West-Vlaanderen en gemeente Koekelare Wil je een lagere energierekening en tegelijk een bijdrage leveren aan het klimaat? Zonnepanelen zijn dan een slimme investering. Met de vijfde editie van de groepsaankoop zonnepanelen, helpen we inwoners en bedrijven opnieuw om op een voordelige en gemakkelijke manier over te stappen naar hernieuwbare energie.

Schrijf je vrijblijvend in Om het hele proces voor jou te vereenvoudigen, is iChoosr, onafhankelijk organisator van groepsaankopen, aangesteld om deze groepsaankoop te cooĚˆrdineren. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig aanbod tegen een scherpe prijs. Door veel geĂŻnteresseerden samen te brengen kan op de veiling 13


SOCIAAL HUIS

MILIEU

een scherpe prijs worden aangeboden. Ook de kwaliteit van de producten, leveranciers en garantievoorwaarden, kunnen op deze manier worden gewaarborgd. Inmiddels zijn via deze weg al meer dan 5.000 zonnepaneleninstallaties geplaatst in West-Vlaanderen.

De groepsaankoop in 5 stappen 1. Inschrijven: schrijf je vóór 9 oktober gratis en vrijblijvend in op http://wijkiezen.be/west-vlaanderen. 2. Veiling: de leverancier met het beste bod wint de veiling en mag voor iedereen een persoonlijk voorstel opmaken. 3. Persoonlijk voorstel: in de week van 21 oktober ontvang je een persoonlijk voorstel op basis van jouw inschrijvingsgegevens en met een indicatie van jouw kosten en opbrengst. 4. Jij beslist: vind je het aanbod interessant? Dan heb je tot en met 6 december de tijd om het voorstel te accepteren. Intussen kan je met al je vragen terecht bij onze helpdesk of op één van onze informatieavonden. 5. Plaatsing: als je beslist om in te gaan op het voorstel, dan neemt de winnende leverancier contact op voor een inspectie van je dak, en wordt daarna de plaatsing van jouw zonnepanelen ingepland. Heb je nog vragen? Bezoek de website voor meer informatie. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen. Je kan ons ook steeds contacteren via zonneenergie@wijkiezen. be of bel naar het gratis nummer 0800 26 829 (elke werkdag van 9u tot 17u). 14

KOM MEE WANDELEN OP DE NACHT VAN DE DUISTERNIS! Naar jaarlijkse gewoonte trekken we er samen met de buren uit Kortemark en Ichtegem op uit voor de Nacht van de Duisternis. Die vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 oktober in het Koekelarebos. We gaan er volop genieten van de rust en gezelligheid die de Nacht van de Duisternis met zich meebrengt. De duisternis heeft bovendien veel verrassingen in petto. Herken je de grote beer? Kan jij vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten? Ook zin in dit duister avontuur? Stap dan met ons mee. Afspraak vanaf 19u15 aan de parking van Koekelarebos langs de Litterveldstraat. Om 19u30 start de wandeling van ongeveer 2,5 km onder begeleiding van een gids. Onderweg en bij aankomst bieden we alle deelnemers een (warm) drankje aan. Trek stevige stapschoenen of laarzen aan. Voel je je veiliger met een zaklamp, gebruik dan een klein model afgedekt met gekleurd doorschijnend plastic. Dat stoort de nachtdieren minder en zorgt toch voor veiligheid en sfeer. Goed opgelet tijdens de wandeling? Misschien winnen de kids dan wel een prijsje! De wandeling is gratis. Schrijf wel vooraf in (aantal volwassenen en kinderen) bij de milieudienst. Dat kan tot vrijdag 11 oktober om 12u via mail naar robrecht.hindryckx@koekelare.be of op het nummer 051 61 04 86.

VORMINGSAVOND ‘Etiketjes’ met gastspreekster Ann Ceurvels Dinsdag 15 oktober om 20u – de Balluchon Het Sociaal Huis, het Huis van het Kind en de Gezinsbond Koekelare organiseren een vormingsavond met als thema ‘etiketjes’. Heel veel kinderen hebben tegenwoordig een ‘etiketje’. Een label dat vertelt wat ze kunnen of net niet kunnen. Ann Ceurvels, actrice bekend va een aantal tv-series maar ook kindercoach, legt uit wat dat nu juist is en waarom zoveel kinderen er eentje dragen. De vorming is bestemd voor ouders, grootouders, opvoeders, leerkrachten… en is gratis. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via sociaalhuis@koekelare.be of op het nummer 051 58 10 01. Een vormingsattest kan je verkrijgen op aanvraag.

SLUITINGSDAGEN Al onze diensten zijn gesloten op: • maandag 2 september • vrijdag 13 september • vrijdag 1 november


SOCIAAL HUIS

MANTELZORGFEEST Woensdag 4 december van 14u tot 17u – de Balluchon

Het Sociaal Huis nodigt alle mantelzorgers uit voor het jaarlijks mantelzorgfeest. Met dit feest willen we alle mantelzorgers bereiken. Ook als je in Koekelare woont en zorgt voor een hulpbehoevende buiten Koekelare, verwelkomen we je graag. Je ontmoet andere mantelzorgers en het is een prima gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

DE GEZELLIGE TALLORE

Wil je erbij zijn? Schrijf je dan voor 29 november in aan de balie van het Sociaal Huis in de Ichtegemstraat 18, telefonisch op 051 58 10 01 of per e-mail naar sociaalhuis@koekelare.be.

BON voor een GRATIS koffie met taart

Samen met leeftijdsgenoten kan je in een gezellige sfeer, dicht bij jou in de buurt, genieten van een lekkere, vers bereide en gezonde warme maaltijd.

We komen hiervoor naar jou toe… • Bovekerke – Gemeenschapszaal D’Oude Schole Elke maand de 3e vrijdag om 11u30 Data: 20 september en 18 oktober • De Mokker – Gemeenschapszaal De Mokkernaere Elke maand de 4e dinsdag om 11u30 Data: 24 september en 22 oktober Menu september Soep van de dag Koude schotel Activiteit: moppentapper/humorist

We verwachten je om 14u in de foyer van zaal de Balluchon, waar je kan genieten van een dessertbuffet.

Menu oktober Soep van de dag Ossentong in champignonsaus met erwtjes en puree Activiteit: Guido Wauters

Wie wat moeilijker ter been is, kan vragen dat onze vrijwilligers voor vervoer zorgen. Dat kost € 2 (heen en terug) en moet je ten laatste twee dagen op voorhand reserveren. Meer info hierover kun je verkrijgen bij Sofie Bonny, maatschappelijk werker, op het nummer 051 59 15 59 of via sofie.bonny@koekelare.be. Prijs: € 8 (inschrijven is betalen) Inschrijven kan tot 2 dagen ervoor bij het onthaal van het Sociaal Huis, op het nummer 051 58 10 01 of via sociaalhuis@koekelare.be. Kom jij ook op 20 of 24 september? Breng dan zeker onderstaande bon mee. Er is gratis koffie met taart voor iedereen die ingeschreven is.

Knip deze bon uit en breng hem mee op vrijdag 20 september 2019. Je ontvangt na de maaltijd GRATIS koffie met taart. Deze bon is enkel geldig na inschrijving minstens twee dagen op voorhand en betaling ter plaatse. 1 bon per persoon.

BON voor een GRATIS koffie met taart Knip deze bon uit en breng hem mee op dinsdag 24 september 2019. Je ontvangt na de maaltijd GRATIS koffie met taart. Deze bon is enkel geldig na inschrijving minstens twee dagen op voorhand en betaling ter plaatse. 1 bon per persoon. 15


SOCIAAL HUIS

ONDERWIJSCHEQUES Met onderwijscheques kan je schoolfacturen te betalen. De cheques zijn persoonsgebonden en je kunt ze enkel gebruiken voor het kind voor wie je de onderwijscheque hebt aangekocht.

Waarde en kostprijs? Een onderwijscheque heeft een waarde van € 10. De persoon die de onderwijscheque aanvraagt, betaalt zelf € 2 per cheque aan het OCMW via overschrijving.

en • van wie de ouders een gezamenlijk belastbaar inkomen hebben dat niet hoger is dan € 19.105,58 vermeerderd met € 3.536,95 per gezinslid ten laste. Deze bedragen worden geïndexeerd. • gezinnen die zich in een moeilijke situatie bevinden en niet voldoende kunnen instaan voor het basisrecht op onderwijs van de kinderen, kunnen in aanmerking komen na sociaal onderzoek. 

Waarvoor?

Voor wie? Elke leerling • die gedomicilieerd is en verblijft in Koekelare • school loopt in het peuter-, kleuter-, lager of secundair onderwijs en Se-n-Se in Koekelare of buiten Koekelare • ingeschreven is als een regelmatige leerling

Onderwijscheques kan je gebruiken voor: • verplichte schooluitgaven • verplichte schoolreizen en uitstappen • sportdagen • verplichte boeken, werkmateriaal, kopies • zwem- en turngerief van school • schoolmaaltijden

LAATSTE OPROEP

! INFOGIDS KOEKELARE 2019-2022

in De RoepIn tegenstelling tot wat verscheen telefoonsteen van mei-juni, zullen toch alle imus & Prox van gegevens van de abonnees (*) worden en Telenet AUTOMATISCH opgenom . in de alfabetische naam- en straatlijst mailen naar Gelieve schriftelijk te melden of te september els@devriendtprinting.be vóór eind • als je dit niet wenst; bent en • als je bij Base of Orange abonnee Infogids; de in en toch wil opgenomen word en bij een aparte beroepenword • als je met je firma vermeld wil rubriek; rgde, werd daar al rekening • indien je reeds je gegevens bezo r te doen. mee gehouden, en hoef je niets mee n en aldus gemachtigd het BIPT als uitgever van telefoongidse Devriendt Printing is geregistreerd bij eren. public te verwerken en te om de verkregen telefoongegevens

(*)

16

Onderwijscheques kan je niet gebruiken voor: • dranken of snacks • foto’s

Hoe en waar aanvragen? Onderwijscheques kan je vanaf 1 augustus tot en met 31 mei van het lopend schooljaar aanvragen in het Sociaal Huis. Meer info: • 051 58 10 01 • sociaalhuis@koekelare.be.

DANS JE LEVEN LANG Dansnamiddag voor senioren Donderdag 5 december van 14u tot 17u – de Balluchon Onder het motto ‘Dans je leven lang’ organiseert het Sociaal Huis i.s.m Logo Brugge-Oostende terug een spetterend dansfeest. De slogan dit jaar is opnieuw ‘Dans je leven lang’, want dansen is niet alleen leuk, dansen is gezond! Dansen geeft energie. Dansen maakt je vrolijk. Dansen is bewegen en bewegen halveert de kans op vallen. Iedereen die graag een danspasje zet, is van harte welkom. Wij zorgen voor muziek van vroeger en nu, dansinitiaties, een stuk taart, een kopje koffie en een hele namiddag ambiance en plezier. Om goed te kunnen dansen zijn de plaatsen beperkt dus ..… wees er snel bij! Toegangskaarten kosten € 4 (koffie en gebak inbegrepen) en zijn te verkrijgen aan de balie van het Sociaal Huis vanaf 7 oktober 2019. Voor meer info kan je terecht op het algemeen nummer: 051 58 10 01.


VARIA

KOOP EEN AZALEA VOOR KOM OP TEGEN KANKER Het plantjescomité van Koekelare en zijn vrijwilligers verkopen voor de jubileumeditie van het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker opnieuw azalea’s. Tijdens het 3de weekend van september zullen al voor de 25ste keer duizenden azalea’s hun weg vinden naar mensen die de strijd tegen kanker een warm hart toedragen. Mogen we ook rekenen op jouw steun? Je vindt ons van 8u tot 12u op de dinsdagmarkt van 10 september of op zaterdag 14 september van 8u tot 18u aan de Delhaize. Je kunt voor € 7 een azalea kopen. De opbrengst van het Plantjesweekend gaat nog steeds naar verschillende steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Zo worden er onder andere speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren met kanker. Een deel van de opbrengst is bestemd voor palliatieve zorg en lotgenotengroepen. Meer info: schepen voor Gezondheidspreventie Stijn Ramboer • 0485 63 92 65 • dhr.stijn.ramboer@gmail.com.

SENIORENFEEST SENIORENADVIESRAAD Vrijdag 25 oktober om 14u – de Balluchon De deuren gaan open om 13u, het feest start om 14u. Je kunt er genieten van een spetterende show van Vanessa Chinitor en Dirk Bauters. Kaarten zijn te verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis vanaf 16 september.

DE SAR ORGANISEERT EEN HERFSTWANDELING Samen een avondwandeling maken? Tof, sfeervol, leerrijk en gezellig. Zeker en vast. De seniorenadviesraad Koekelare organiseert een bezoek aan het unieke arboretum in onze gemeente en dit in prachtige herfstkleuren. Een ervaren gids neemt ons een uurtje mee op sleeptouw.

Deze activiteit is gratis. Schrijf wel in voor 30 september bij de voorzitter van de SAR Rik Dubois, op het nummer 0496 70 31 43 of via e-mail naar dubois.henri @telenet.be.   Afspraak op de parking van het arboretum op donderdag 3 oktober om 17u.

17


En plots klinkt een rookmelder als muziek in de oren. Brand verwoest niet alleen woningen maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Hang rookmelders in huis, ze waarschuwen je bij brand. Als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen, dan klinkt het irritante geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren.

18

elders je rookm n maak U N r e e Registr ers.be e rookmeld headphone. op han g ts e e n B ea ka n s o p

hangrookmelders.be


NEOS 3 en 17 september om 13u30 1, 15 en 29 oktober om 13u30 Petanque op de buitenterreinen van de sporthal.

20 september om 13u30 18 oktober om 13u30 Fietsen met start aan De Buidel. 24 september om 14u Ons Huis: honingproeverij.

16 september om 14u 21 oktober om 14u Cafetaria De Mote: kaarting, bowlers en ontspanningsnamiddag.

6 oktober vanaf 11u30 De Balluchon: feestmaaltijd. Leden € 40, niet-leden € 45. Inschrijven via een bestuurslid.

11 oktober om 14u Cafetaria De Mote: koffiekaarting.

19 oktober van 9u tot 15u De Balluchon: crea- en verzamelaarsbeurs. Info: 0495 57 71 75.

14 oktober om 14u Cafetaria De Mote: voordracht over thuiszorg door Kaat Depreitere.

OKRA KOEKELARE 4 en 18 september om 13u30 2 en 16 oktober om 13u30 Kubb op het grasplein aan de sporthal. 5 september van 9u tot 11u30 10 oktober van 9u tot 11u30 Ons Huis: crea. 5, 12, 19 en 26 september van 9u tot 11u 10, 17, 24 en 31 oktober van 9u tot 11u Ons Huis: lijndansen.

FEESTCOMITÉ 5 september van 16u tot 18u30 Centrum Koekelare: wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften. Info: 0475 75 22 76 of www.feestcomitékoekelare.be.

GEZINSBOND 7 september van 13u tot 16u30 De Balluchon: tweedehandsbeurs baby-uitzet, volwassenenkledij, kinderkledij, speelgoed, enz. Info: mariejeannevermeersch@ hotmail.com.

NATUURPUNT RUIDENBERG

12, 19 en 26 september om 14u 10, 24 en 31 oktober om 14u Ons Huis: kaarten en gezelschapsspellen. Inschrijven vanaf 13u.

8 september om 14u30 Wandeling heideveldje en Koekelarebos. Afspraak op de parking in de Litterveldstraat. Info: leopolddewulf@gmail.com.

13 en 27 september om 13u15 11 en 25 oktober om 13u15 Sporthal: petanque.

MOKZA

17 september om 13u30 De Balluchon: feestweek van Okra. Gratis toegang, inschrijven voor 12 september.

10 september vanaf 13u30 De Mokkernaere: prijsuitreiking met koffie en gebak, daarna vrije kaarting.

8 oktober om 14u De Mokkernaere: kaarten en bowlen, start nieuw seizoen. Inschrijven vanaf 13u10. Nieuwe leden welkom.

KVLV ZANDE 11 september om 19u30 D’ Oude Pastorie: kookles. Leden € 5, niet-leden € 10. 25 september om 19u D’ Oude Pastorie: lezing over de menopauze. 3, 10 en 17 oktober om 19u D’ Oude Pastorie: KVLV breit een poef. 29 oktober van 14u tot 17u D’ Oude Pastorie: kookles voor kinderen. Leden € 5, niet-leden € 10. Info: dooms.colpaert@hotmail.com.

WANDELCLUB KOEKELARE 12 september Bos- en veldtocht met vertrek tussen 6u30 en 15u aan De Mokkernaere. 12 oktober Natuurwandeling met vertrek tussen 6u30 en 15u aan cc De Ster in Ichtegem. Leden € 1,10, niet-leden € 1,50. Info: 0494 72 67 43 of info@wandelclub-koekelare.be.

VIEF 12 september om 19u Fietsen met start aan De Buidel. 9 oktober om 19u Bowlen of kaarten in De Goe Smete.

19


Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !

Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van novemberdecember te publiceren, dien je ze voor 10 oktober in te voeren in de UiT databank.

KVB

TUINHIER KOEKELARE

12 september om 19u30 De Regenboog: start lessenreeks zumba.

20 september om 19u De Mokkernaere: Georges Pollentier praat over kruiden. Leden gratis, niet-leden € 3 per gezin.

18 september om 19u30 Zuudhove: les bloemschikken. 7 oktober om 19u30 De Negensprong: kookles. 14 oktober om 19u30 Zuudhove: herfstfeest. Info: Els Sioen – 051 58 90 05.

TEMPO KOEKELARE 15 september Park De Mote: 1ste Couckelaersche bierenloop. Wandel- en familiejogging met vrije start tussen 10u30 en 15u30. Inschrijving vooraf € 8, dag zelf € 10 of € 4 (-16 jaar). € 1 per inschrijving gaat naar vzw Koekegoed. Inschrijving in De Regenboog. Info: 0477 40 31 87, willyvannieuwkerke@hotmail. com of op de facebookpagina Tempo Koekelare.

KONINKLIJKE FANFARE ST-JORIS 15 september vanaf 11u30 Zuudhove: vanaf 11u30 muzikale omlijsting, vanaf 12u15 barbecue met frietjes, ook vegetarisch mogelijk. € 16 voor 3 stukken, kinderen (-12 jaar) € 8 voor 2 stukken. Kaarten bij bestuur, muzikanten en Luc Maene Dorpsstraat 34.

28 september van 13u tot 17u Volkstuinpark De Kwekerij in de Galgestraat: opendeur. Uitleg met begeleiding, imker aanwezig. Gratis toegang. 18 oktober om 19u De Mokkernaere: voordracht Franky Malbrancke ‘van mek tot kaas’. Leden gratis, niet-leden € 3 per gezin.

BOVEKERKE KERMESSE Feesttent P. Aernoudtplein 20 september Vanaf 18u30 kip met frietjes. € 15, € 10 kinderen (-12 jaar). Om 21u30 optreden van The Make Covers. 21 september Om 13u30 wielerwedstrijd OVWF mmv de Guidons. Vanaf 18u aperitief op de klanken van de fanfare. Om 19u optreden van Stoffel Dekeyser en om 21u van De Kemels. 22 september Feesttent open om 10u. Om 16u knuffelworp voor de kinderen en om 19u optreden van Hot On The Highway.

WILT VAN GHEESTE 21 september van 10u tot 11u De Brouwerij: start kaartenverkoop toneelvoorstelling ‘(H)Allo-(H)Allo’ in een regie

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 20

Coördinatie: Sandra Arco - sandra.arco@koekelare.be V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

van Elise De Gend. Tickets € 8. Online ticketverkoop vanaf 23 september via www.ticketwinkel.be. Voorstellingen op 9 november om 20u, 10 november om 15u, 13 november om 20u, 15 november om 20u, 16 november om 20u in de Balluchon.

BENEFIET 5 oktober vanaf 18u Zuudhove: Thais benefietbuffet t.v.v. hospitaal en school in Ban Khadat Surin Thailand. Aperitief, 3 hapjes, 2 gerechten. € 15, kinderen (-12 jaar) € 10. Reservatie: 0475 95 56 54.

KAVAKO 12 oktober om 18u Café De Zwaan: eerste kaarting van het seizoen, nadien elke 2de zaterdag van de maand. Nieuwe leden welkom.

BUREN BIJ KUNSTENAARS 18, 19 en 20 oktober Open atelierdagen. Alle kunstenaars en locaties op www.burenbijkunstenaars.be.

HEMICUDA 20 oktober Hemicuda Rally. Info: www.hemicuda.be

CIVIELE BESCHERMING 26 oktober vanaf 18u Lokaal civiele bescherming: handdoekenkaarting. Inleg € 1,50.

Profile for Gemeente Koekelare

De Roepsteen september-oktober 2019  

Informatieblad gemeente Koekelare

De Roepsteen september-oktober 2019  

Informatieblad gemeente Koekelare

Advertisement