Page 1


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

NIEUWE BESTUURSPERIODE 2019-2024 VAN START GEGAAN Gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn Tijdens de installatievergadering op 2 januari legden 19 raadsleden de eed af. De meerderheid in de gemeenteraad bestaat uit 10 sp.a-raadsleden en 3 raadsleden van de Open Vld. Voor de oppositie zetelen 5 raadsleden van de CD&V en 1 raadslid van de N-VA in de gemeenteraad. De nieuwe gemeenteraadsleden zijn meteen ook de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW. Naast de leden van het schepencollege, die we verderop voorstellen, maken de volgende personen deel uit van de raad: • voor sp.a: Kelly Tanghe (voorzitter), Dirck Devreker, Urbain Scharmin, Carole Himpens, Laura Cools, John Eeckloo • voor Open Vld: Willy Boone, Els Verhelst • voor CD&V: Eric Huyghe, Tom Pollentier, Kaat Depreitere, Paul Jonckheere, Tine Maertens • voor N-VA: Jolien Lootens-Stael De gemeenteraad vergadert 10 keer per jaar op maandagavond om 19u. De exacte data kan je lezen in De Roepsteen en terugvinden op www.koekelare.be.

Schepencollege en vast bureau De schepenen werden op 14 januari door de gemeenteraad verkozen. Naast de burgemeester, zetelen 4 schepenen in het Koekelaarse schepencollege. We zetten de schepenen met hun bevoegdheden hiernaast op een rij. Het vast bureau van het OCMW heeft dezelfde samenstelling als het schepencollege. Het schepencollege vergadert iedere week in het gemeentehuis. Het college is belast met het dagelijks bestuur van de gemeente. Het vast bureau komt maandelijks samen in het Sociaal Huis en houdt zich bezig met het dagelijks bestuur van het OCMW.

2


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

Burgemeester Patrick Lansens (sp.a) patrick.lansens@skynet.be 051 58 33 89

1ste schepen Jessy Salenbien (sp.a) salenbien.jessy@telenet.be 0478 32 45 25

2de schepen Jan Lievens (Open Vld) info@immolievens.be 0472 52 80 20

3de schepen Dirk Ampoorter (sp.a) dirk_ampoorter@hotmail. com 0496 51 91 44

4de schepen Stijn Ramboer (sp.a) dhr.stijn.ramboer@gmail. com 0485 63 92 65

Bevoegdheden: algemeen beleid, financiën, ruimtelijke ordening, verkeer en mobiliteit, personeelsbeleid, politie, brandweer, bevolking en burgerstand, kerkfabrieken.

Zitdagen (gemeentehuis): • maandag van 9u tot 12u en van 17u30 tot 18u30 • woensdag van 10u tot 12u • vrijdag van 10u tot 12u

Bevoegdheden: milieu- en afvalbeleid, energiebeleid, cultuur, bibliotheek, erfgoedbeleid, toerisme, onderwijs, gelijke kansen en toegankelijkheid, informatiebeleid en informatisering.

Zitdag (gemeentehuis): dinsdag van 9u30 tot 12u

Bevoegdheden: sport, jeugd, kinderopvang, lokale economie, ontwikkelingssamenwerking, landbouw, dierenwelzijn.

Zitdag (gemeentehuis): • vrijdag van 9u30 tot 12u

Bevoegdheden: openbare werken, groendienst, begraafplaatsen, patrimonium, feestelijkheden.

Zitdag (gemeentehuis): • donderdag van 9u30 tot 12u

Bevoegdheden: voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst, sociale zaken en gezin, seniorenbeleid, gezondheidszorg en –preventie, huisvestingsbeleid.

Zitdagen: • dinsdag van 10u30 tot 12u (Sociaal Huis) of na afspraak • woensdag van 9u tot 11u (gemeentehuis) of na afspraak

3


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

Algemeen directeur Lode Claeys 051 58 92 01 lode.claeys@koekelare.be

Zitdagen (gemeentehuis): • maandag tot vrijdag van 9u tot 12u

BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST Het bijzonder comité voor de sociale dienst is het 2de uitvoerend orgaan van het OCMW, naast de raad voor maatschappelijk welzijn. Het comité is bevoegd voor individuele dossiers inzake maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie. Het BCSD bestaat uit een voorzitter, schepen Stijn Ramboer, en 6 leden: Joan Deceur (Open Vld), Marnix Demey (CD&V), Emily Huyghe (CD&V), Natasja Sioen (sp.a), Anne-Marie Spriet (sp.a) en Twiggy Sys (sp.a).

Zitdagen (Sociaal Huis): • maandag, dinsdag en donderdag van 9u tot 12u

We doen een oproep naar niet-georganiseerde Koekelaarse senioren of senioren die door hun deskundigheid met senioren willen zetelen in de seniorenadviesraad of SAR.

GRATIS ROL PMD-ZAKKEN Ook dit jaar krijgen alle gezinnen van koekelare een rol PMD-zakken cadeau. Ruil deze bon tot 31 december 2019 in aan het onthaal van het gemeentehuis voor jouw gratis rol PMD-zakken.

4

Ann Van der Veken 051 59 15 50 ann.vanderveken@koekelare.be

OPROEP SENIORENADVIESRAAD

BON De algemeen directeur Lode Claeys

Directeur Welzijn en Gezin

De burgemeester Patrick Lansens

Heb jij interesse in het lokaal bestuur en wil je graag meewerken in de seniorenadviesraad? Stel je dan kandidaat en dien je kandidatuur in voor 15 maart ter attentie van Stijn Ramboer, schepen voor Seniorenbeleid. Meer info: schepen Stijn Ramboer, dhr.stijn.ramboer@gmail.com.


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

WEEK VAN DE MARKT 2019

Week van de markt

‘De markt is altijd een beetje vakantie’

8 tot 14 april 2019

Koekelare neemt dit jaar deel aan de provinciale actie ‘Week van de Markt’ en daar kan ook jij van meegenieten. Kom op dinsdag 9 april naar de wekelijkse markt en win een van de diverse prijzen. De hoofdprijs is een weekend weg ter waarde van € 300.

“de markt is altijd een beetje vakantie”

Hoe deelnemen aan de wedstrijd? Op 9 april staat op de markt een promostand van de gemeente opgesteld. Daar kan je deelnemingsformulieren verkrijgen, die je voor 11u15 in de urne moet deponeren. De prijstrekking vindt plaats om 11u30. Winnaars die niet bij de prijstrekking aanwezig zijn, worden verwittigd.

Knip deze bon uit en win een weekend weg of een andere mooie prijs! NAAM en VOORNAAM

Gerealiseerd met de steun van Europa, de provincie West-Vlaanderen, de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers en uw stad/gemeente

ADRES

www.oowvm.be Reglement op www.west-vlaanderen.be

TELEFOON

E-MAILADRES

Deponeer deze kaart op de wekelijkse markt in uw stad of gemeente in de urne die opgesteld staat in de promostand vóór 11.15 uur. Voor wekelijkse markten die in de namiddag plaatsvinden, uiterlijk vóór 16.45 uur. Maximum één prijs per persoon te winnen. Prijstrekking aan de promostand om 11.30 uur / 17.00 uur. Winnaars die niet aanwezig zijn, worden verwittigd.

LENTEKERMIS

Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 april kan jong en oud weer plezier beleven op de lentekermis in Koekelare. We hopen alvast dat de zon ook van de partij is!

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden niet gebruikt voor andere doeleinden dan voor de campagne ‘Ik lig goed in de markt’.

5


ECHO’S UIT DE RAADZAAL

Gemeenteraad van 18 februari 2019 De gemeenteraad stemde in deze zitting in met de aanvraag van afvalintercommunale MIROM om in onze gemeente bewakingscamera’s te plaatsen. Met die camera’s wil MIROM de strijd aangaan tegen sluikstorten en zwerfvuil. De camera’s zullen worden ingezet op plaatsen die gevoelig zijn voor dit probleem. Sluikstorten en zwerfvuil zorgen immers voor heel wat ergernis bij buurtbewoners. De camera’s kunnen helpen om daders op te sporen en potentiële daders af te schrikken.

CULTUUR

GEMEENTEBESTUUR & CULTUURRAAD REIKTEN CULTUURPRIJZEN UIT Rudy Willaert wint ‘Bronzen Stekker’ 2018 Elk jaar reikt de Koekelaarse cultuurraad de ‘Bronzen Stekker’ -gesticht door Marc Leplae- uit aan de persoon/personen of vereniging die zich het voorbije jaar of gedurende lange periode bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeente. Voor 2018 waren er twee genomineerden: Rudy Willaert en het Feestcomité.

De volgende zittingen van de gemeenteraad vinden plaats op dinsdag 19 maart en maandag 29 april om 19u.

Uiteindelijk mocht Rudy Willaert de prijs in ontvangst nemen en dat deed hem veel plezier. Rudy werd onder meer genomineerd voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de (voormalige) fanfare Sint-Cecilia, de restauratie en oprichting van de vzw Hovaeremolen en als stuwende kracht achter het Lange Max Museum.

Jubilerende leden

SLUITINGSDAGEN Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn gesloten op maandag 22 april en op woensdag 1 mei.

6

Daarnaast werden ook de jubilerende leden in de kijker gezet. Roger Meersseman voor 60 jaar inzet bij Ouder Vereniging Koekelare (OVK), Hubert Devriendt als onder meer stichtend lid van cv Leughenboom, Hovaeremolen en Lange Max. Lieve Vandecasteele is al 40 jaar trouw lid van de Koninklijke Fanfare Sint-Joris en de Gezinsbond bestond in 2018 maar liefst 90 jaar.

Fotowedstrijd ‘De mens in Koekelare’ Ook de winnaars van de fotowedstrijd kregen een mooi aandenken. Danny Vanhevel was de winnaar voor de cultuurraad, Katrien Theuninck strandde op plaats twee en Katrien Goegebeur op drie. De publiekswedstrijd in het gemeentehuis ging naar de foto ‘Work in progress’, ‘Closing Time’ kreeg het meeste likes op Facebook. Katrien Theuninck was fotografe van beide foto’s.


CULTUUR

THEMAGERICHTE WORKSHOPS POLYMEERKLEI Originele gadgets en juwelen voor de lente of Pasen Donderdagen 14 & 28 maart + 4 & 11 april De cultuurraad en de cultuurdienst organiseren enkele themagerichte lessen rond polymeerklei (zoals bv. Fimo). Lesgeefster Joke Cappelle van atelier Jophimo Polymeerklei helpt je in twee reeksen van twee themagerichte lessen origineel uit de hoek te komen voor lente en Pasen. Leuke gadgets (denk bijvoorbeeld aan tafelversiering) en/of toffe juwelen uit polymeerklei die je zelf maakt geven je communie- of Paasfeest net dat tikkeltje meer!

Hoeveel kost het? Per twee lessen betaal je € 18 of € 36 voor de vier lessen (eventuele aankoop klei niet inbegrepen). Inschrijven is verplicht (maximaal 6 deelnemers!) en kan bij de cultuurdienst: cultuurentoerisme@ koekelare.be of 051 61 04 94. Bij te weinig inschrijvingen kunnen de workshops alsnog geannuleerd worden.

WERELDFILM ‘TIMBUKTU’

maandag 11 maart om 20u De Balluchon Waar en wanneer? De eerste twee lessen (14 en 28 maart) staan in het teken van de lente, de volgende twee (4 en 11 april) draaien rond Pasen. De lessen vinden plaats in Huis Proot (lokaal Pasteur), telkens van 18u30 tot 20u30.

Wat heb je nodig? • een pastamachine (als je er een hebt, zo niet zijn er ook in bruikleen te verkrijgen) • glasplaat of effen tegel • babydoekjes • tissues • bakpapier • huishoudfolie • polymeerklei (als je erover beschikt, anders ook tijdens de les te verkrijgen)

De cultuurdienst presenteert op maandag 11 maart om 20u in De Balluchon met ‘Timbuktu’ de tweede wereldfilm van het jaar. Tickets kosten € 2 en zijn aan de deur verkrijgbaar. De film is een portret van het land waar Sissako opgroeide, de West-Afrikaanse staat Mali en dan vooral de legendarische stad Timbuktu. De stad is onderworpen aan het beleid van fanatieke islamieten. Ze spreken nauwelijks de lokale taal en installeren een terreurregime gebaseerd op de sharia, de islamitische wet. Ze bannen daarmee alle onschuldige pleziertjes zoals muziek, sigaretten en voetbal. Vooral de vrouwen worden geviseerd: ze moeten zich uiterst zedig kleden. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Inbreuken worden met zweepslagen bestraft. 7


CULTUUR

Centraal in dit verhaal staat de familie van de herder Kidane, zijn vrouw Satima en hun 12-jarige dochter. Zij worden aanvankelijk bespaard van de chaos in Timbuktu. Ze leiden een rustig leventje maar door een spijtig ongeluk moet hij uiteindelijk ook de nieuwe wetten van de vreemde bezetters ondergaan…

ter eiste tot tweemaal toe de klokkentoren op en nadien raakt het telkens vernietigd. Alles over de geschiedenis van onze torenklokken en een korte documentairefilm over het ambachtelijk productieproces van nieuw klokken is in de kerk te bewonderen. Om het uur klimmen we In kleine begeleide groepen voor een bezoek naar onze klokken.

Meer info: cultuurdienst, cultuurentoerisme@ koekelare.be of schepen van Cultuur Jessy Salenbien, salenbien.jessy@telenet.be.

Daarnaast kom je ook alles te weten over textielconservatie en restauratie, de problemen en de mogelijkheden. Dit alles aangevuld met de tentoonstelling van een waardevolle Koekelaarse vlag  (Sint-Genesiusgilde 1892) en  enkele kazuifels en twee bijzondere antependia (bekleding aan de voorkant van een altaar).

ERFGOEDDAG – ‘HOE MAAKT U HET?’ Vakmanschap in het straatbeeld zondag 28 april vanaf 10u Tijdens Erfgoeddag ontdek je letterlijk en figuurlijk ‘vakmanschap in het straatbeeld’. Een uitgestippeld wandelparcours vertrekt aan Huis Proot en laat je kennismaken met de lokale ambachtslui in het centrum van de gemeente.

Het programma loopt vanaf 10u tot 12u en vanaf 13u00 tot 17u (de Sint-Maartenskerk is enkel in de namiddag toegankelijk). Huis Proot is het startpunt. Deelname aan deze activiteit is gratis.

TWEEDE EDITIE ‘KOEKELART’ IN DE STEIGERS Lokale kunstenaars, verenigingen en artiesten welkom zondag 18 augustus

In Huis Proot komen verschillende ambachten aan bod: marmerimitaties (een techniek die ook in het gebouw zelf werd gebruikt), boekbinden, een reeks over ‘VezekerDe Bewaring’ die mensen praktische tips geeft om ‘ambachtelijke’ objecten te onderhouden, presenteren, manipuleren of op te bergen… Bij mooi weer zitten er op straat enkele kantklossers van de lokale club hun ambacht uit te oefenen. Via een uitgestippeld wandelparcours in het centrum van de gemeente nemen we de bezoekers mee naar de lokale ambachtslui (die nog letterlijk de handen uit de mouwen steken) om hen eens een blik achter de schermen te gunnen bij hun onvervalst vakmanschap of te tonen hoe het vroeger was en op vandaag veranderd is... Ook in de Sint-Maartenskerk op het Concertplein komt het een en ander aan bod. De Duitse bezet8

Het Concertplein en Huis Proot in Koekelare vormen op zondag 18 augustus het decor voor de tweede editie van de tweejaarlijkse kunst- en cultuurmarkt ‘KoekelArt’, georganiseerd door de cultuurraad. Zowel lokale kunstenaars, verenigingen en artiesten (vrij podium) krijgen de kans om zichzelf opnieuw in de kijker te stellen. Kandidaten zijn nog steeds welkom. Dit jaar is naast het Concertplein ook Huis Proot opengesteld voor mensen die een beroep willen doen op panelen om een en ander tentoon te stellen. Bij slecht weer vindt de kunst- en cultuurmarkt plaats in De Balluchon. Meer info: Isabelle Terwagne (lid cultuurraad), isabelle.terwagne@telenet.be of de dienst voor Cultuur en Toerisme, Sint-Maartensplein 15b of 051 61 04 94 of via cultuurentoerisme@koekelare.be. Info kan je ook verkrijgen bij schepen van Cultuur Jessy Salenbien, salenbien.jessy@telenet.be.


CULTUUR

WEDSTRIJD Herken jij deze plaats in Koekelare? Welke straat herken je op de foto? Laat het ons weten. Misschien win jij wel een waardebon bij een lokale handelaar. Mail de oplossing naar info@koekelare.be met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer of bezorg het antwoordformulier in het gemeentehuis voor 12 april.

Welke straat zie je op de foto? ............................................................................................................................................................................................................................ Naam:............................................................................................................................................................................................................... Adres:............................................................................................................................................................................................................... E-mailadres:.................................................................................................................................................................................................. Telefoonnummer:....................................................................................................................................................................................... De wedstrijd in de vorige editie van De Roepsteen leverde heel wat juiste inzendingen op. Ook Mia Vanhee wist de voormalige stokerij in de Moerdijkbeek Oost te situeren en krijgt een waardebon van € 20.

De stokerij in Moerdijkbeek Oost Moerdijkbeek Oost 36 is een restant van het voormalige kasteel Van Lede op de site van de stokerij van de familie Serruys. In het huis op de foto woonde de meestergast van de stokerij. Het teken in de puntgevel is geen davidster maar een architecturaal ornament. In de tweede helft van de 19de eeuw werd hier de ‘Oude Couckelaerschen Klaren’ gestookt door Jacques Serruys en zijn nazaten. Kort voor de Eerste Wereldoorlog werd het stokerijbedrijf stopgezet. Het kasteel werd in 1956 gesloopt. Het befaamde kanon Lange Max werd in 1917 in het ‘Stokerijbos’ geconstrueerd.

De voormalige elektriciteitscentrale Op deze foto zien we een elektriciteitscentrale op de plaats waar nu de Aldi-supermarkt gelegen is langs de Ringlaan, de prijsvraag uit een voorgaande editie van De Roepsteen. De centrale werd in 1920 gebouwd ter vervanging van de eerste centrale langs de Moerewegel. Het gebouw en de uitrusting kostten toen 719869 frank. De eigen productie van elektriciteit was geen lang leven beschoren. Na de oprichting van de WVEM (West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij) werd bij hen stroom aangekocht en door de gemeentelijke elektriciteitsregie over haar eigen net verdeeld. In de jaren ’60 en ’70 deed het gebouw nog dienst als lasschool en als gemeentelijke werkplaats. Een nieuwe centrale werd gebouwd op de hoek van de Stalpaertstraat met de Ringlaan. Op de plaats van de oude centrale – gesloopt in 1980 – verrees in de jaren ’90 De Gouden Triangel. Deze feestzaal werd gesloopt in 2011. De Koekelaarse elektriciteitsregie bestond van 1921 tot 1996. Benieuwd naar andere foto’s van toen? Neem een kijkje op www.souvenhiers.be. 9


BIBLIOTHEEK

JEUGDBOEKENMAAND ‘VRIENDSCHAP’ 1 tot 31 maart Onder de noemer ‘vrienden voor altijd’ vieren we tijdens de jeugdboekenmaand de vriendschap. De hele maand maart staan op woensdagnamiddag, zowel in de hoofbib (om 13u30) als in de uitleenpost Bovekerke (om 17u), leuke activiteiten op het programma. Inschrijven is niet nodig. Deelnemen is gratis.

Woensdag 6 maart: ballonplooier Papa Chico maakt in een handomdraai de leukste en mooiste figuurtjes uit ballonnen. Hartjes, bloemen, hoedjes, zwaarden, hondjes, sabels en nog zoveel meer tovert hij tevoorschijn.

Woensdag 13 maart: airbrush glittertattoos Laat een sprankelende, coole glittertattoo zetten.

Woensdag 20 maart: workshop bladwijzer maken Maak je eigen mooie kleurrijke bladwijzer in de bib. Zo vergeet je nooit meer op welke pagina je bent gekomen in je boek! Voor kinderen vanaf het 1ste leerjaar.

Woensdag 27 maart: film in de bib Niets is leuker dan samen met je vriendjes een mooie film bekijken op groot scherm in de bib. Meer info? www.koekelare.be of www.jeugdboekenmaand.be.

BOEKENVERKOOP 1 tot en met 6 april

SLUITINGSDAGEN BIBLIOTHEEK • Hoofdbibliotheek woensdag 1 mei • Uitleenpost Bovekerke maandag 22 april woensdag 1 mei

10

Heb je net een nieuwe boekenkast gekocht, maar zijn er nog enkele planken leeg? Zoek je nog dat ene boek om je collectie aan te vullen? Een boek om zorgeloos mee te nemen op vakantie? Kom dan een kijkje nemen op onze boekenverkoop. Je kan er gezellig snuisteren tussen alle materialen die we je voor een prikje aanbieden. De boekenverkoop vindt plaats in Huis Proot op: • dinsdag 2 april van 10u tot 12u en van 14u tot 16u • woensdag 3 april van 10u tot 12u en van 14u tot 16u • vrijdag 5 april van 10u tot 12u • zaterdag 6 april van 10u tot 12u Op dinsdag 2 en woensdag 3 april kan je ook uit de collectie van Spaenhiers boeken kopen.


SPORT

WINNAARS SPORTPRIJZEN 2018 BEKEND Op zaterdag 9 februari was cultuurzaal De Balluchon het decor voor de uitreiking van de jaarlijkse sportprijzen. Er werden 14 verdienstelijke leden gehuldigd en Hondenvereniging Koekelare (HVK) was de ‘Sport in de kijker’. Wandelclub Koekelare werd gehuldigd voor zijn 35-jarig bestaan en het Sportcomité voor zijn 85-jarig bestaan. Het G-voetbal van VV Koekelare werd in de kijker gezet voor de inspanningen op het vlak van G-sport.

met dans inbegrepen. Inschrijven kan tot 26 april op de sportdienst of zolang er plaatsen beschikbaar zijn. We vertrekken om 12u30 vanaf de parking van de sporthal.

#SPORTERSBELEVENMEER #UWSTAD START TO TRIATLON Neem deel aan de Start to Triatlon en bereid je samen met andere sportievelingen voor op de Mivos-triatlon. Vanaf de week van 22 april is er wekelijks een zwem-, fiets- of looptraining. Na 10 trainingen krijg je een trainingsprogramma om tijdens de zomervakantie alleen of samen met de andere deelnemers aan de slag te gaan.

De Running Up Cup 2018 ging naar de 10-jarige Thibo Pasgang die tennis speelt. Sportvrouw van het jaar werd de 44-jarige loopster Martine Leuwers. De titel van Sportman 2018 is voor paardrijder Sander Logghe. De andere genomineerden waren tennisser Robbe Lesaffre en loper Hans Uyttenhove.

SENIORENSPORTDAG: WEST-VLAANDEREN BLIJFT BEWEGEN Op donderdag 16 mei gaan we met de bus naar de Provinciale Seniorensportdag in Pittem. Een greep uit de sportactiviteiten: wandelen, fotozoektocht, fietsen, petanque, dansen, sportcarrousel met volkssporten, valinitiatie, Mölcki, golf, spinning, sporteltesten,… Wie graag wil deelnemen aan het fietsen, zorgt zelf voor het vervoer van zijn fiets. Je betaalt € 18 om deel te nemen. In die prijs zijn ook de koffie, een warme maaltijd, een streekbier, de sportverzekering, de bus en muzikale animatie

Je betaalt € 40 voor 10 trainingen, een trainingsprogramma op maat en gratis toegang tot het zwembad tijdens de trainingen. Bovendien krijg je automatisch een startplaats voor de Mivos-triatlon in september. De trainingen worden georganiseerd in Diksmuide en Lichtervelde, als er voldoende inschrijvingen zijn. Om de kwaliteit te garanderen zijn de plaatsen beperkt.

Hoe inschrijven? Ga naar www.diksmuide.be/sport en klik door naar Start to triatlon. Meer info: sportdienst, 051 58 92 04 of sport@koekelare.be. 11


JEUGD

MET TEEWEE NAAR WALIBI IN DE PAASVAKANTIE Op donderdag 11 april gaan we met de tienerwerking op uitstap naar Walibi. Ben je een tiener van 12 tot 16 jaar? Schrijf je dan voor 5 april in op de jeugddienst. Voor deze uitstap betaal je € 27. In die prijs zijn het busvervoer, de toegang, de verzekering en begeleiding tijdens de verplaatsing inbegrepen. Als je graag zelf iets koopt, zorg je best voor wat extra zakgeld. Denk er ook aan je picknick mee te nemen. We vertrekken om 8u30 vanop de parking van de sporthal. Rond 20u zijn we terug in Koekelare.

Hoe inschrijven? Vooraf inschrijven is nodig en kan op de jeugddienst, telefonisch of via e-mail. Je inschrijving is pas geldig nadat je ook de deelnameprijs van € 27 hebt betaald en wij dat bedrag ten laatste 1 dag voor de uitstap hebben ontvangen.

Je kunt het inschrijvingsgeld overschrijven op rekening BE 32 0910 1926 1502 met vermelding ‘Walibi + naam en voornaam deelnemer’. Neem wel eerst contact op met de jeugddienst om in te schrijven voor je het inschrijvingsgeld stort. Zo ben je er zeker van dat er nog plaats is op de bus. Meer info: jeugddienst, 051 58 92 04 of jeugd@koekelare.be.

SPEELPLEINWERKING ZOEKT NOG MONITOREN Ben je geboren in 2003 of vroeger? Bruis je van energie en creativiteit? Werk je graag met kinderen? Heb je het attest van animator in het jeugdwerk of heb je voldoende ervaring en woon je bij voorkeur in Koekelare? Dan hebben wij jou nodig! Als monitor word je betaald als vrijwilliger. Dat is ongeveer € 34 per dag.

Interesse? Spring zo snel mogelijk eens binnen bij de jeugddienst! Meer info: 051 58 92 04 of jeugd@koekelare.be.

12

ORGANISEER EEN SPEELSTRAAT EN KRIJG STEUN VAN HET GEMEENTEBESTUUR De speelstraten waren de vorige jaren telkens een succes. De jeugddienst roept wijkcomités daarom ook in 2019 op om een speelstraat te organiseren. Zowel bestaande als beginnende comités kunnen voor hun wijkfeest met een speelstraat steun aanvragen. Sinds 2016 is voor de speelstraten een subsidiereglement van kracht. Dat reglement vind je terug op www.koekelare.be/ speelstraten. Elke straat of wijk kan een projectvoorstel indienen. Aangezien het budget beperkt is, kunnen maximaal 5 projecten steun krijgen.

Interesse? Stuur voor 31 maart schriftelijk een aanvraag naar de jeugddienst. Tegen 15 mei is bekend welke projecten steun krijgen. Meer info: jeugddienst, Belhuttebaan 40, 051 58 92 04 of jeugd@koekelare.be.


MILIEU

ENERGIE- EN BOUWADVIES VOOR WONINGEN VIA BAS BOUWEN VZW

START WERKGROEP ENERGIE EN KLIMAAT Momenteel is er -terecht- veel te doen over de klimaatproblematiek. Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant in 2015 engageerde onze gemeente zich al om extra inspanningen te leveren om de CO2-uitstoot te verminderen.

Wie slim bouwt of woont, gaat de uitdaging aan om het energieverbruik in toom te houden. Dit betekent minder betalen en het milieu sparen. Kleine investeringen kunnen jarenlang profijt geven. Daarnaast zijn een gezond binnenklimaat en milieuvriendelijke materialen essentiële vereisten voor de woning van de toekomst.

geven over ligging, oriëntatie, binnenklimaat enz... nog voor je bouwplan vaste vorm krijgt. Vraag ook advies voor een bestaande woning. Aan de hand van je energiefactuur en na een rondgang in je woning krijg je tips voor kleine ingrepen en toelichting bij grotere investeringen voor meer comfort met minder energie.

Een succesvolle aanpak vraagt een klare kijk op verwarming, verlichting, isolatie, ventilatie, natuurlijke bouwstoffen enz... Voor velen is dit onbekend terrein en is BAS een goede hulp. BAS staat voor Berekening en Advies bij Slim bouwen. BAS is een kenniscentrum met expertise omtrent toekomstgericht en energiezuinig bouwen. Hier kan je terecht voor advies inzake uw nieuwbouw – of verbouwingsproject.

Hoe verloopt een advies?

Bij verbouwing of nieuwbouw is advies inwinnen een goede start. De medewerkers van BAS kunnen veel belangrijke info

1. Schrijf je digitaal in 2. BAS contacteert je om een afspraak vast te leggen 3. Plaatsbezoek of afspraak op kantoor 4. Je krijgt een uitgebreid en gedocumenteerd verslag met advies op maat.

Kostprijs Een advies aan huis kost € 50 en een afspraak op kantoor (in Diksmuide) € 25. Dit gunsttarief is mogelijk door tussenkomst van de Provincie West-Vlaanderen.

Toch is het niet evident om op gemeenteniveau maatregelen te nemen die voldoende impact hebben. Het gemeentebestuur wil daarom een werkgroep opstarten omtrent energie en klimaat. Het is de bedoeling om de koppen bij elkaar te steken en te brainstormen over welke maatregelen we kunnen nemen om de CO2-uitstoot te reduceren. Wie weet komen zo wel vernieuwende ideeën naar voren!

Heb jij interesse om deel te nemen aan deze werkgroep? Laat het via e-mail weten aan milieuambtenaar Robrecht Hindryckx, robrecht.hindryckx@ koekelare.be. Meer info: • milieudienst, 051 61 04 86 of robrecht.hindryckx@ koekelare.be • schepen van Milieu en Energiebeleid Jessy Salenbien, salenbien.jessy@telenet.be

Meer info: www.basbouwen.be. 13


SOCIAAL HUIS

PAASEIERENRAAP Gezinsbond voor Iedereen 20 april 2019 om 14u

Hoe inschrijven? Schrijf voor vrijdag 12 april in bij Sofie Dewulf (051 59 15 54).

DE GEZELLIGE TALLORE Samen met leeftijdsgenoten kan je in een gezellige sfeer, dicht bij jou in de buurt, genieten van een lekkere, vers bereide en gezonde warme maaltijd. We komen hiervoor naar jou toe…

Als lid van de Gezinsbond kan je genieten van heel wat kortingen en voordelen: kortingsbonnen, de spaarkaart, korting op NMBS-tickets, deelname aan activiteiten van de Gezinsbond Koekelare, de kinderoppasdienst van de Gezinsbond… Het Sociaal Huis is er zonder meer voor iedereen en wil mensen die het financieel moeilijk hebben een extra duwtje in de rug geven door een tussenkomst van 50% in het lidgeld van de Gezinsbond via de ‘Gezinsbond voor Iedereen’. Heb je hier vragen over, kom dan langs op het spreekuur van de maatschappelijk werkers voor meer info of jouw aanvraag. We zijn op weekdagen te bereiken van 9u tot 12u en op vrijdag van 10u30 tot 12u. Je kunt ook langskomen na afspraak, bel hiervoor naar 051 58 10 01.

Paaseierenraap Op zaterdag 20 april is er een paaseirenraap voor alle kinderen van de Gezinsbond, tot en met het 6de leerjaar. Ouders en grootouders zijn ook welkom om de kinderen te helpen op hun speurtocht. Niets is leuker dan samen met de paashaas op zoek gaan naar eitjes. Voor leden van de ‘Gezinsbond voor Iedereen’ neemt het Sociaal Huis de kostprijs op zich. De activiteit vindt plaats om 14u in de grote tuin met bos van Marcel Vanraefelghem in de Warandedreef 13B. Iedereen krijgt een verrassing. Breng gerust oud brood mee voor de geitjes, hertjes en eendjes. 14

Boverkerke – gemeenschapszaal D’Oude Schole Elke maand de 3de vrijdag om 11u30 Data: 15 maart en 19 april

De Mokker – gemeenschapszaal De Mokkernaere Elke maand de 4de dinsdag om 11u30 Data: 26 maart en 30 april

Maart Menu: soep van de dag en kipoesters met roomsaus en gebakken aardappelen Activiteit: muziek van Chiara

April Menu: soep van de dag en hamrolletjes met witloof en puree Activiteit: muziekquiz Wie wat moeilijker ter been is, kan vragen dat onze vrijwilligers voor vervoer zorgen. Hiervoor betaal je € 2 (heen en terug). Het vervoer is ten laatste twee dagen op voorhand te reserveren.

Prijs: € 8 euro (inschrijven is betalen)


SOCIAAL HUIS

Inschrijven kan tot 2 dagen ervoor bij het onthaal van het Sociaal Huis, 051 58 10 01 of sociaalhuis@ koekelare.be. Meer info: • Stijn Ramboer – schepen, 0485 63 92 65 • Sofie Bonny – maatschappelijk werker, 051 59 15 59 of sofie.bonny@koekelare.be

Info en inschrijven De toegang is gratis. Om een idee te hebben van het aantal deelnemers, vragen we om vooraf in te schrijven. Dat kan telefonisch op het nummer 051 58 10 01 of per mail naar sociaalhuis@ koekelare.be. Een vormingsattest kun je verkrijgen op aanvraag.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT! VORMINGSAVOND SOCIALE MEDIA dinsdag 12 maart vanaf 19u30 - De Balluchon Spreker: Danny Verlinden

Help jij graag mensen? Heb je nog enkele uren per week tijd over? Beschik je over een eigen wagen? Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

Vrijwilliger worden voor de Minder Mobielen Centrale? Het Sociaal Huis, Het Huis van het Kind en de Gezinsbond Koekelare organiseren een vormingsavond met als thema ‘Sociale media’. Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Ze chatten, klikken, liken, taggen en swipen. En wat ken jij ervan? Zijn Facebook, Messenger, Snapchat, Instagram, Swarm en Skype allesbehalve dagelijkse kost voor jou? Hoe zit het met online reputaties, wat doen sociale media met je gezin en hoe kun je grenzen stellen? Deze sessie staat garant voor een grondige input van informatie, tips en inspiratie. We werken met getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts. Via animatiefilmpjes en infographics krijgen ouders zicht op het mediagebruik van jongeren. De vorming is interactief opgebouwd met onder meer een quiz en een stellingenspel. Hierbij krijg je heel wat concrete tips.

De Minder Mobielen Centrale van Koekelare is op zoek naar vrijwillige chauffeurs met een groot hart. Wil jij je graag mee inzetten voor de minder mobiele personen in de regio? Dan kan je vrijwilliger worden en deze mensen helpen om op hun bestemming te geraken. Je bepaalt uiteraard zelf wanneer je kan rijden voor de MMC. Als vrijwilliger krijg je een onkostenvergoeding per gereden km, een wachtvergoeding en een omniumverzekering. Contacteer ons voor meer info: • Sofie Bonny – maatschappelijk werker, Ichtegemstraat 18, 051 59 15 59. Spreekuur: dinsdag van 9u tot 12u en van 16u tot 18u, vrijdag van 10u30 tot 12u.

Noteer alvast in je agenda! Ouderenfeest op donderdag 23 mei. Kaarten zijn vanaf 1 april te verkrijgen aan het onthaal van het Sociaal Huis. 15


VARIA

MAART 2019: MAAND VAN HET BEVOLKINGSONDERZOEK DIKKEDARMKANKER Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 51ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest. In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker een van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

16

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘MyHealthViewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Inloggen kan via de elektronische identiteitskaart, maar ook op andere manieren zoals de app ‘itsme’. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk. In onze gemeente hadden we in 2016 onder de noemer ‘Wie kan er voor Koekelare de pot op?’ onder andere de buttfie-challenge en de infoavond over dikkedarmkankerscreening. Mede door deze mooie actie en jullie inzet liet in 2017 64% van de mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken in Koekelare en zo scoren we 5% beter dan in 2015 voor de actie. Deze score is echter lager dan de dekkingsgraad in Vlaanderen. Blijven screenen is dus een must!


VARIA

We zijn als gemeente trots op dit cijfer en streven ernaar om dit gunstig cijfer te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst.

Vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9u en 12u en 13u en 16u, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek. be of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/ dikkedarmkanker.

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF Blijf jij graag op de hoogte van alle Koekelaarse nieuwtjes en evenementen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrieven via www.koekelare.be en www.toerismekoekelare.be. Je krijgt dan op geregelde tijdstippen het laatste nieuws en informatie over activiteiten in je mailbox. Zo weet je op elk moment wat er in Koekelare te beleven valt. Like ook onze facebookpagina’s Gemeente Koekelare en UiT in Koekelare om op de hoogte te blijven.

BEDRIJVEN- EN VERENIGINGENGIDS OP WWW.KOEKELARE.BE Als bedrijf of vereniging kan je zelf je gegevens beheren op www.koekelare.be. Nadat je jouw bedrijf of vereniging hebt geregistreerd, kan je via een persoonlijke login de gegevens van je bedrijf of vereniging aanpassen en toevoegen. Surf hiervoor naar www.koekelare.be/bedrijven of www.koekelare.be/verenigingen.

WORD GASTGEZIN VOOR EURO-CHILDREN Zoals elk jaar komen er door de zorgen van Euro-Children kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie in Vlaamse gastgezinnen. We verwelkomen dit jaar ongeveer 25 kinderen, onder wie 20 die voor de eerste keer komen. Ze komen uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl. Hoewel de nucleaire ramp in Tsjernobyl al dateert van 1986, zijn de gevolgen nog steeds actueel. Van de miljoenen mensen die destijds werden blootgesteld aan een te hoge stralingsdosis, zijn er inmiddels duizenden overleden. De opgelopen radioactiviteit heeft voor velen pas jaren later geleid tot kanker. Ook de kinderen van deze generatie blijven niet gespaard. Het is een feit dat het aantal kankergevallen bij de kinderen zeer hoog ligt, vooral in de vorm van schildklierkanker en leukemie. Niet alleen de radioactieve besmetting vormt een gezondheidsprobleem. Ook de eenzijdige, nutriëntenarme voeding en de permanent vervuilde omgeving zijn de oorzaak van een algemene zwakke gezondheid. Vooral bij kinderen wordt heel wat bloedarmoede vastgesteld. Een vakantie in ons land, zelfs al is het maar voor enkele weken, betekent een enorme boost voor hun gezondheid. De meeste kinderen komen elk jaar terug naar hetzelfde gastgezin, maar er zijn ook telkens nieuwe kandidaten. Dit jaar verwachten we 20 jongens en meisjes tussen 8 en 12 jaar, die voor de eerste keer naar Vlaanderen komen. Voor hen zoekt Euro-Children nieuwe gastgezinnen die op hun beurt vriendschapsbanden willen onderhouden met de kinderen en hun ouders.

Kandidaat om gastgezin te zijn? Bel naar het nummer 0495 67 82 37 of mail naar info@euro-children.be. Meer informatie vind je op www.euro-children.be.

17


OKRA KOEKELARE

INDIGO

SP.A KOEKELARE

1 maart om 13u30 Trabollen in De Klyteput.

4 tot 8 maart van 9u tot 16u30 Lekestraat 25: ‘Gemaskerd bal’ voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

5 maart om 14u Foyer De Balluchon: ‘Leve de vergrijzing’, Johan Vande Lanotte spreekt. Prijs € 1,50 voor koffie en gebak. Vooraf inschrijven bij William Lansens 051 58 90 93.

5 maart om 14u Ons Huis: voordracht ‘Vroeger is ook niet meer wat het geweest is’ door Manu Adriaens. 6 maart Ons Huis: koffietafel na de mis in de namiddag. 7, 14, 21 en 28 maart om 9u 4, 11, 18 en 25 april om 9u Ons Huis: lijndansen. 7 maart om 9u 4 april om 9u Ons Huis: crea. 8 maart om 13u30 Wandelen met vertrek aan De Buidel.

Opvang vanaf 8u30 en tot 17u. Prijs: € 18 per dag of € 75 voor de hele week. Info: 051 51 25 08 of info@indigokoekelare.be. 12 maart van 18u30 tot 21u30 Lekestraat 25: bewust omgaan met stress bij kinderbegeleiders. Prijs € 40. Inschrijven: 0479 67 93 94 of contact@ alert-opleidingen.be.

11 maart om 14u De Goe Smete: bowlingtornooi.

8 tot 12 april van 9u tot 16u30 Lekestraat 25: ‘Het kabouterbos’ voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

14 en 28 maart om 13u 11 en 25 april om 13u Ons Huis: kaarten en gezelschapsspellen.

8 tot 12 april van 9u tot 16u30 Lekestraat 25: ‘Reuzen en kabouters’ voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

15 en 22 maart om 13u15 12 en 26 april om 13u15 Petanque in de sporthal.

Opvang vanaf 8u30 en tot 17u. Prijs: € 18 per dag of € 75 voor de hele week. Info: 051 51 25 08 of info@indigokoekelare.be.

3 en 17 april om 13u30 Kubb aan de sporthal. 27 april vanaf 17u Ons Huis: kaarting. 30 april om 13u30 De Balluchon: koffie, gezellig samenzijn en koffietafel met koffiekoeken.

18

4 tot 8 maart van 9u tot 16u30 Lekestraat 25: ‘Peuter- en kleutercarnaval’ voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

18 april van 18u30 tot 21u30 Lekestraat 25: rugsparend werken in de opvang. Prijs € 35. Inschrijven: 0479 67 93 94 of contact@alert-opleidingen.be. 25 april van 18u30 tot 21u30 Lekestraat 25: brandbestrijding in de kinderopvang. Prijs € 71. Inschrijven: 0479 67 93 94 of contact@alert-opleidingen.be.

8 maart vanaf 18u Foyer De Balluchon: kaartavond. 9 maart om 18u Huis Proot: Minister van Staat Johan Vande Lanotte treedt in discussie met Koekelaarse jongeren. 15 jonge mensen krijgen de kans om in debat te gaan met de gewezen minister en partijvoorzitter. Vooraf inschrijven bij Patrick Lansens – patrick.lansens@ skynet.be. 30 maart van 13u30 tot 17u30 Foyer De Balluchon: tentoonstelling groepsaankopen ‘Samen Sterker’ met toelichting bij de diverse producten. 1 april om 19u30 De Balluchon: debatavond ‘Waarom sossen stemmen?’ Voordracht door Minister van Staat Johan Vande Lanotte met vraagstelling en debat.

KVLV ZANDE 6 maart om 19u30 Ladies@themovies in Kinepolis Oostende. Prijs € 12. 27 maart om 19u30 D’Oude Pastorie: bloemschikken.


9 april om 19u30 D’Oude Pastorie: kookles. Leden € 5, niet-leden € 10. 23 april om 19u D’Oude Pastorie: shoppingevent. Info: dooms.colpaert@hotmail. com.

NATUURWERKGROEP DE KERKUIL 6 maart van 14u tot 16u Lange Max Museum: uilen en pluizen. Deelnemen € 5, leden gratis. Schrijf in op www.natuurwerkgroepdekerkuil.be.

VIEF KOEKELARE 7 maart om 19u Bollen in De Klijteput. 22 maart om 19u De Goe Smete: quizavond. Info: 0475 90 65 86 of jerome. depoorter@skynet.be.

WANDELCLUB 9 maart Busuitstap naar de Super Klype tocht van de Chatons Ronse. Vooraf bezoek met rondleiding in de viskwekerij Omegabaars. Wandeling in de Vlaamse Ardennen. Inschrijven: 051 58 08 99 of 0494 72 67 43. Leden € 10, niet-leden € 15. 6 april vanaf 5u30 tot 15u Koekelare wandelt met afstanden van 4-9-13-22-31-42-50 km. Inschrijven in De Balluchon. € 1,50 (-12 jaar gratis) of € 10 (42 en 50 km met bevoorrading).

NATUURPUNT RUIDENBERG 10 maart van 14u tot 16u Wandeling De Swal en Koekelareberg. Vertrek aan De Klijteput, Bergmolenweg 2. 14 april van 10u tot 12u Wandeling De Swal en Koekelareberg. Vertrek aan De Klijteput, Bergmolenweg 2. Info: pollentier.georges@ outlook.com.

TUINHIER KOEKELARE 15 maart om 19u30 De Mokkernaere: ‘beplantingen in de siertuin’ door Godelieve Van Praet. 26 april om 19u30 De Mokkernaere: ‘een tuin van eten’, nieuwe inzichten over beplantingen in de moestuin door Peter Bauwens. 25 mei om 14u Officiële opening Volkstuinpark De Kwekerij in de Galgestraat.

KVB 18 maart om 19u30 De Negensprong: kookles. 26 maart om 19u30 Zuudhove: Halfvastenfeest. Bart Bourdeaux met ‘Wat is acupunctuur?’ Elke donderdag van 19u30 tot 20u30 De Regenboog: lessen zumba.

Vanaf 23 april Elke dinsdag om 19u30 Uurtje fietsen. Afspraak op het Sint-Sebastiaansplein. Info: Els Sioen – 051 58 90 05.

LIBRA CLAVA 19 maart om 20u Huis Proot: auteurslezing Kristien Dieltiens. Prijs: € 12, kinderen € 5. Tickets via isabelle. terwagne@telenet.be.

PANTA RHEI 15 tot 19 april van 8u tot 17u Zuudhove: ‘guitige penseelstreken’. Prijs € 85. Info: 02 397 99 99 of www.pantarheivzw.be. 15 tot 19 april van 8u tot 17u Zuudhove: kleuterkamp ‘Billy de kip’. Prijs € 85. Info: 02 397 99 99 of www.ratjetoe.be.

KF SINT-JORIS 27 april om 20u De Balluchon: lenteconcert. Toegang € 12, -12 jaar € 6. Gratis aperitief voor wie aanwezig is tussen 19u30 en 20u. Genummerde kaarten bij muzikanten of Norbert Vandecasteele – 051 58 90 05 of bij Johan Jonckheere in de Dorpsstraat 30A.

DAVIDSFONDS 27 april van 8u tot 18u Begeleide daguitstap naar Kortrijk. Info: 051 58 90 22, daniel. vandenbroucke1@telenet.be of www.davidsfonds-koekelare.be. 19


Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !

Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van mei-juni te publiceren, dien je ze voor 10 april in te voeren in de UiT databank.

N-VA KOEKELARE 30 maart vanaf 17u De Regenboog: koekenkaarting. Prijs € 1,50. Info: koekelare@n-va.be.

TEMPO KOEKELARE Vanaf 2 april Sporthal: Start to Tempo. In 10 weken 5 km kunnen lopen. Op dinsdag en donderdag om 19u30, op zondag om 10u. Deelname: € 30, inclusief verzekering en T-shirt. Info: Willy Vannieuwkerke – 0477 40 31 87 of willyvannieuwkerke@hotmail.com.

KOEKELARE LEEFT! 13 en 14 april vanaf 11u Parking De Buidel: 2de overdekte foodtruckfestival met live muziek, kids zone, food & drinks. Info: www.koekelareleeft.be.

VL@S 2 mei Bezoek aan onze wereldhaven Zeebrugge. Rondrit in de haven met bus en gids, uitleg over de werking in de ABC-toren en bezoek aan de ASKOY II, het jacht van Jacques Brel. Vertrek om 12u45 op de parking aan De Buidel, terug rond 18u. Leden € 20, niet-leden € 25.

Info en inschrijven: Norbert Vandecasteele – 051 58 90 05 of norbert.vandecasteele@ skynet.be.

Kantklossen Door het succes van de lokale kantklosclub wordt ook de mogelijkheid onderzocht om tijdens de week avondlessen in te lassen. Interesse? Meld je aan bij Marie-Christine Lansens – Christies, Noordomstraat 10 of 051 58 80 59.

SPAENHIERS 2 maart vanaf 13u30 Bezoek met gids aan het vernieuwd Lievensmuseum in de Sint-Martinuskerk van Moorslede. Conservator Ludo Hameeuw vertelt meer over het leven van de Vlaamse missionaris Constant Lievens. Afspraak carpooling op de parking van De Buidel om 13u30, start bezoek om 14u30. Prijs € 3. 5 april om 19u30 Ons Huis: jaarvergadering. Voorstelling Jaarboek 2018 en lezing over de familie Arenberg.

CVO DE AVONDSCHOOL 15 maart van 18u tot 23u 16 maart van 10u tot 20u 17 maart van 10u tot 18u De Balluchon: Foodies Culinair Event, culinaire vakbeurs met bedrijven actief in voeding,

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 20

Coördinatie: Sandra Arco - sandra.arco@koekelare.be V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

dranken en toebehoren. Producten te proeven en aan te kopen. Maak kennis met de opleidingen horeca van CVO De Avondschool. Springkasteel voor de kinderen. Toegang € 4, kinderen -12 jaar gratis.

900 JAAR BOVEKERKE 29 maart vanaf 19u D’ Oude Schole: 3 lezingen van een 25-tal minuten. Jan Van Acker: De politieke situatie in het graafschap Vlaanderen in de 1ste helft van de 12de eeuw. Gerben Verbrugghe: De middeleeuwse ontginningen en de stichting van nieuwe dorpen. Anton Ervynck: Over ratten. De spreker doctoreerde op dat onderwerp. I.s.m. Spaenhiers. 30 maart vanaf 18u D’ Oude Schole: ‘Bovekerke hertrouwt’-feest. Dit is volzet. 30 en 31 maart om 13u30 D’ Oude Schole: gidsen Marc Dewilde en Gerdi Staelens nemen je mee voor een historische wandel- of fietstocht door Bovekerke. I.s.m. Spaenhiers. 31 maart om 18u30 D’ Oude Schole: optreden van ’t Westvlams Gemiengeld Vintekoor. Toegang gratis.

Profile for Gemeente Koekelare

De Roepsteen maart-april 2019  

Informatieblad gemeente Koekelare

De Roepsteen maart-april 2019  

Informatieblad gemeente Koekelare

Advertisement