Page 1


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

COMPUTERLESSEN De gemeente Koekelare organiseert opnieuw computercursussen in samenwerking met het Centrum voor Volwassenenonderwijs Koekelare. De lessen worden gegeven in goed uitgeruste lokalen met computers en tablets. Je hoeft zelf dus niets mee te brengen.

Denk je in aanmerking te komen voor een financiële tussenkomst, dan kan je hiervoor elke voormiddag terecht in het Sociaal Huis, Ichtegemstraat 18. Meer info hierover kan je ook verkrijgen bij Stijn Ramboer, schepen voor Sociale Zaken en Senioren op het nummer 0485 63 92 65 of via e-mail naar dhr.stijn.ramboer@gmail.com.

Alle cursussen vinden plaats in de gebouwen van het Da Vinci Atheneum in de Moerestraat 20. De lessen starten om 8u45 en eindigen om 12u. Om 10u30 is er steeds een pauze met koffie.

Office 2019 Op woensdag, van 4 september 2019 tot 15 januari 2020

TIENER TECHNIEKACADEMIE VANAF SEPTEMBER

Je leert hoe je moet werken met de Office-pakketten, vooral Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Aan de hand van oefeningen ga je aan de slag. Zo leer je hoe je documenten opmaakt, hoe je een presentatie maakt met foto’s en die omzet naar een filmpje, hoe je iets berekent met Excel, hoe je je mails kan beheren via Outlook, etc.

Van 18 september tot 11 december kunnen kinderen uit het 5de en 6de leerjaar opnieuw deelnemen aan 12 workshops van de Tiener Techniekacademie Koekelare, een initiatief van Hogeschool VIVES en het gemeentebestuur met de steun van de provincie West-Vlaanderen.

Apple iPad & iPhone Op vrijdag, van 6 september 2019 tot 17 januari 2020 Via uitgebreide toepassingen kom je te weten wat je uit je smartphone of tablet van Apple kan halen. Heb je nog geen iPad of iPhone? Geen probleem, ze zijn voorzien om te gebruiken tijdens de lessen.

Windows 10 Op vrijdag, van 6 september 2019 tot 17 januari 2020 Wil je meer weten over Windows 10 en hoe je alles moet gebruiken en instellen, dan is deze module zeker een aanrader.

De workshops brengen kinderen op een unieke manier in contact met chemie/voeding, hout, metaal/kunststof, elektriciteit, elektronica en informatica/robotica. 2 techniekmentoren begeleiden hen daarbij. Ook een actief bedrijfsbezoek staat op het programma.

Inschrijven Inschrijven kan vanaf zaterdag 7 september, interesse laten blijken kan nu al via www.techniekacademie-koekelare.be. Voor kinderen uit het 3de en 4de leerjaar is er in 2020 opnieuw een Junior Techniekacademie. Die zal plaatsvinden van 12 februari tot 11 mei. Meer info volgt later.

Hoe inschrijven? Een cursus van 18 lesweken kost € 95 en betaal je bij de eerste les. Inschrijven kan aan het onthaal van het gemeentehuis of door te bellen naar Bjorn Tanghe op het nummer 0476 99 39 51. Wees er snel bij, want de cursussen zijn steeds beperkt tot 12 deelnemers.

2

Meer info: • www.techniekacademie-koekelare.be • Rik Hostyn, wetenschapscommunicator hogeschool VIVES en coördinator Techniekacademie West-Vlaanderen, rik.hostyn@vives.be of 0496 54 86 34 • schepen van Onderwijs Jessy Salenbien, 0478 32 45 25 of salenbien.jessy@telenet.be


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

ECHO’S UIT DE RAADZAAL

VACATURE OMGEVINGSAMBTENAAR

GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 27 MEI

Het gemeentebestuur Koekelare werft een omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening (m/v/x) (B1-B3) aan. Functieomschrijving Binnen de dienst Omgeving neem je als omgevingsambtenaar de leiding op van de specialisatie ruimtelijke ordening. Je adviseert en volgt de omgevingsaanvragen op. Je verstrekt de nodige informatie aan burgers en professionelen. Je volgt het lokaal woonbeleid en het beleid rond lokale economie op.

Profiel Je bezit minstens een bachelordiploma of gelijkwaardig. Je slaagt in een aanwervingsexamen bestaande uit een schriftelijk en een mondeling gedeelte.

Aanbod Een voltijdse statutaire functie in de salarisschaal B1-B3 met als extra’s maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding, opleidingsmogelijkheden en een interessante vakantieregeling. Relevante ervaring kan mits attestering in rekening gebracht worden voor de vaststelling van de anciënniteit.

Interesse in deze functie? Alle inlichtingen over deze functie, de diploma- en toelatingsvoorwaarden, de uitgebreide functiebeschrijving en het selectieprogramma kan je verkrijgen bij de algemeen directeur (lode.claeys@koekelare.be of 051 58 92 01). Solliciteren kan door een gemotiveerde brief met cv en een kopie van je diploma, uiterlijk op maandag 5 augustus 2019 (poststempel geldt als bewijs), te sturen naar: Gemeentebestuur Koekelare T.a.v. het college van burgemeester en schepenen Sint-Maartensplein 19 8680 Koekelare

De gemeenteraad besliste op 27 mei om het algemeen verkeersreglement aan te passen. Zo zullen de Dorpsstraat en een deel van de Sterrestraat (tussen de Nieuwstraat en de Zuidstraat) ingericht worden als fietsstraat. Binnenkort plaatsen we hiervoor de signalisatie. Over de fietsstraten lees je meer in de volgende editie van De Roepsteen. Ook keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed met het provinciebestuur en de stad Gistel voor het aan te leggen fietspad in Zande, langs de Sint-Andriesstraat en de Schouttetenstraat. De volgende zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vinden plaats op 1 juli en 9 september om 19u

OPROEP GECORO De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening of Gecoro bestaat uit 3 deskundigen en 6 leden die de werkgevers of zelfstandigen, de werknemers, de milieu- en natuurverenigingen, de landbouwers, de jeugdverenigingen en de seniorenverenigingen vertegenwoordigen. Voor de werknemers werd nog geen plaatsvervangend lid benoemd. We doen daarom een oproep aan de werknemersverenigingen om een plaatsvervanger aan te duiden en dat ten laatste op 31 juli schriftelijk mee te delen aan het college van burgemeester en schepenen.

HET GEMEENTEHUIS IS GESLOTEN OP: • donderdag 11 juli • donderdag 15 en vrijdag 16 augustus • maandag 2 september 3


CULTUUR

VORMING PLUS PRESENTEERT: ‘ZOMERSTREKEN’ Vakantie aan je voordeur in Huis Proot Van maandag 8 juli t.e.m. vrijdag 12 juli Vakantie is meer dan languit liggen op een wit strand met wuivende palmbomen. Of met de bergschoenen je een weg banen langs steile wandelpaadjes. Voor het echte vakantiegevoel hoeft er geen vliegtuigticket of volgepropte autokoffer aan te pas te komen… ZomerStreken serveert je een vakantie aan je voordeur in hapklare workshops en wandelingen. Koken met smaken uit alle windrichtingen. Letters kappen, tijd nemen om te ontspannen, de truc van de perfecte mocktail. De streek net om de hoek of juist over de grens verkennen. De verborgen verhalen van plekken waar je altijd voorbij rijdt ontdekken. Met ZomerStreken vult Vorming Plus vakantie.

4

GRATIS FILM (& FRIETJES) VOOR IEDEREEN Vlaanderen Feest! n.a.v. de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap Donderdag 11 juli in de Balluchon De Koekelaarse cultuurraad organiseert speciaal voor Vlaanderen Feest!, naar aanleiding van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, een gratis Vlaamse filmnamiddag- en avond voor jong en oud in de Balluchon. Om 17u staat met ‘F.C. De Kampioenen 3: Forever’ een echte familiefilm op het programma. Nadien (tussen 18u45 en 19u45) trakteert de cultuurraad naar aanleiding van haar 50-jarig bestaan met frietjes en een frikandel. Ook de mensen voor de avondfilm kunnen dan een frietje steken. Om 20u sluiten we de avond af met ‘Niet Schieten’, een film van de hand van Stijn Coninx. De activiteit is volledig gratis. Tickets reserveren hoeft niet, het publiek mag zich gewoon naar de Balluchon begeven. Meer informatie via de dienst voor Toerisme en Cultuur, cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94.

3 DOLLE DINSDAGEN Optredens op het Concertplein op de marktdag

Het volledige programma vind je terug op www.vormingplusow.be. Het aantal plaatsen zijn voor alle activiteiten beperkt. Inschrijven is dus de boodschap!

16 juli om 10u30 The Voice Senior van Vlaanderen John Leo en The Rainbows

Meer info via 059 50 39 52.

30 juli om 10u30 Stoffel Dekeyser en Corry Konings

23 juli om 10u30 Tineke en Bart Kaëll


CULTUUR

KOEKELARE LEEFT!

CREATIEVE WORKSHOPS

Nazomerfestival van 30 augustus t.e.m. 2 september

Oude bekenden, terug van weggeweest of nieuwe mogelijkheden

Tijdens het eerste weekend van september kan je naar jaarlijkse traditie genieten van optredens in de feesttent achter het gemeentehuis.

Vanaf september

Een blik op het programma.

De cultuurraad biedt in samenwerking met de cultuurdienst dit najaar opnieuw een reeks workshops aan. Helemaal nieuw is de workshop droogvilten. Het principe blijft ongewijzigd: mensen voor een democratische prijs én dicht bij huis van een waaier aan workshops laten genieten. Alle aangeboden workshops zijn onder voorbehoud van het aantal inschrijvingen. Bij te weinig interesse kan een workshop alsnog geannuleerd worden.

Vrijdag 30 augustus The Confettis Les Truttes

Inschrijven doe je bij de cultuurdienst via cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94. Kort voor aanvang ontvang je dan een mail met alle praktische informatie en de betalingsgegevens.

Zaterdag 31 augustus #LikeMe Frenna Radio Guga Level Six Dorothee Vegas & Like Maarten

Voor meer informatie kan je ook terecht bij schepen voor Cultuur Jessy Salenbien (salenbien.jessy@telenet.be) of bij een lid van de cultuurraad: Isabelle Terwagne (isabelle.terwagne@telenet.be).

Zondag 1 september Jettie Pallettie Swoop Sergio Willy Sommers Luc Steeno en Sam Gooris Andre Hazes sluit het festival af op maandagavond. Dat optreden is al een tijdje uitverkocht. Meer info op www.koekelare.leeft.be.

Kalligrafie - vervolgcursus module 4 In deze module verkrijg je dynamischer tekstweefsels door vrijer om te springen met de ruimte tussen de letters. Een eerste stap naar een meer persoonlijke vorm van kalligrafie. Om deel te nemen moet je de eerste drie modules al gevolgd hebben. Tijdens de eerste les koop je nog een lesboekje van € 10. • Lokaal: Pasteur & Curie. • Data: woensdag 11/09, 25/09, 09/10, 23/10, 13/11, 27/11 en 11/12 van 19u tot 21u30. • Kostprijs: € 70 voor zeven lessen. • Leeftijd: vanaf 15 jaar. Lesgever: Jan De Smedt

Keramiek - eerste-, tweede- en derdejaars • Lokaal: Vergaderzaal bibliotheek Bovekerke – Oudstrijdersstraat 9. • Data: donderdag 12/09, 26/09, 10/10, 24/10, 07/11, 21/11, 05/12 en 19/12 van 18u30 tot 21u. • Kostprijs: € 72 euro voor acht lessen (bakkosten niet inbegrepen). • Leeftijd: vanaf 15 jaar. Lesgever: Rosette Beerten.

5


CULTUUR

Keramiek - gevorderden

Terug van weg: aquarel

• Lokaal: Vergaderzaal bibliotheek Bovekerke – Oudstrijdersstraat 9. • Data: donderdag 05/09, 19/09, 03/10, 17/10, 14/11, 28/11 en 12/12 van 18u30 tot 21u. • Kostprijs: € 63 voor zeven lessen (bakkosten niet inbegrepen). • Leeftijd: vanaf 15 jaar.

• Lokaal: Röntgen. • Data: woensdag 4/09, 18/09, 02/10, 16/10, 13/11, 27/11, 11/12 van 19u tot 21u30. • Kostprijs: € 63 voor zeven lessen. • Leeftijd: nog aan te vullen Lesgever: Melissa Mommerency.

Lesgever: Rosette Beerten.

NIEUW: droogvilten Gemengd kunstatelier: tekenen & schilderen • Lokaal: Röntgen. • Data: woensdag 11/09, 25/09, 09/10, 23/10, 06/11, 20/11, 04/12 en 18/12 van 19u tot 21u30. • Kostprijs: € 72 voor acht lessen. • Leeftijd: vanaf 18 jaar/volwassenen. Lesgever: Melissa Mommerency.

Tekenen voor kinderen • Lokaal: Röntgen. • Data: zaterdag 07/09, 21/09, 05/10, 19/10, 26/10, 23/11, 30/11 en 14/12 van 10u tot 12u. • Kostprijs: € 72 voor acht lessen. • Leeftijd: ± 8 tot 14 jaar.

Wolvilten is als een van de oudste technieken om textiel mee te vervaardigen geëvolueerd naar een techniek waar je 1001 verschillende toepassingsmogelijkheden mee hebt. Laat je inspireren en leer hoe je de prachtigste creaties kan maken. • Lokaal: Pasteur. • Data: maandag 09/09, 23/09, 07/10, 21/10, 04/11, 18/11, 02/12 en 16/12 van 18u30 tot 21u. • Kostprijs: € 72 voor acht lessen. • Leeftijd: vanaf 14 jaar. Lesgever: Vicky Ryckewaert

Lesgever: Elise De Gend.

Terug van weg: antiek herkennen – deel III Lesgever en kunstrecensent Roger Rogghe bespreekt voorwerpen en curiosa die de deelnemers zelf meebrengen. Nadien verdiepen we ons verder in de eerder opgedane kennis. Op zaterdag 19 oktober staat er een uitstap op het programma naar de tentoonstelling ‘Bruegel in Black and White’ in het Paleis van Karel van Lotharingen in Brussel. • Lokaal: Röntgen. • Data: op donderdag 12/09, 26/09, 24/10, 07/11, 21/11, 05/12. • Kostprijs: € 63 voor zes lessen (exclusief kosten voor de uitstap op 19/10). • Leeftijd: van jong tot oud. Lesgever: Roger Rogghe 6

FOTOTENTOONSTELLING FOTOWEDSTRIJD ‘DE MENS IN KOEKELARE’ Hoofdbibliotheek & Poëziestraat Mei-juni De jaarlijkse fotowedstrijd daagde dit jaar (amateur) fotografen uit om ‘De mens in Koekelare’ op de gevoelige plaat vast te leggen. In kleur, zwart-wit of sepia, portretfoto © Danny Vanhevel


CULTUUR

of in een (letterlijk of figuurlijk) uniek kader… Het maakte niet uit, zolang de Koekelarenaar maar centraal stond. En het mag gezegd: het resultaat mag gezien worden. Tijdens de maand mei is er een tentoonstelling van de deelnemende foto’s in de bibliotheek van Koekelare en in juni is er een selectie foto’s te zien aan de gevels in de Poëziestraat (Noordomstraat).

KOEKELART 2e editie kunst- en cultuurmarkt Zondag 18 augustus van 10u tot 18u Concertplein, Huis Proot & foyer Balluchon

KoekelArt zondag 18 augustus 2019

Kunst- en Cultuurmarkt

Het Concertplein, Huis Proot en de foyer van de Balluchon vormen op zondag 18 augustus het decor voor de tweede editie van de tweejaarlijkse kunst- en cultuurmarkt ‘KoekelArt’.

Huis Proot - Foyer Balluchon Concertplein Koekelare • 10-18 uur

Bij slecht weer in de Balluchon (Moerestraat 19)

Talrijke kunstenaars stellen hun werk tentoon

www.devriendtprinting.be • Koekelare

Dit jaar zijn naast het Concertplein ook Huis Proot en de foyer van de Balluchon opengesteld voor kunstenaars die een beroep willen doen op panelen om een en ander tentoon te stellen. Bezoekers zijn vanaf 10 uur welkom en kunnen in een ongedwongen, gezellige sfeer kennismaken met het artistiek talent dat Koekelare en omstreken te bieden heeft. Ondertussen is er straatanimatie met ‘De Peetjes’ en zorgen lokale artiesten op een vrij podium voor de muzikale noot. Optredens van lokale artiesten, sfeervolle randanimatie infostanden (cultuur)verenigingen, workshops, ... Speciaal voor 50 jaar cultuurraad is er extra straatanimatie en een afsluitende optreden van ‘Derek met Place Musette Sur Place’ Meer info via cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94 Een organisatie van de Koekelaarse Cultuurraad i.s.m. Gemeentebestuur Koekelare

Speciaal voor 50 jaar cultuurraad sluiten we het geheel af met Derek en zijn muzikanten met Place Musette (van 15u30 tot 16u15 en van 16u45 tot 17u30, met tussenin een demo van danssaloon Old Kentucky).

STAP-KOEKELARE: JOUW TALENT, ONZE PASSIE! Heb je altijd al gedroomd van een nieuw avontuur in de wereld van muziek of woord? Van gitaar, slagwerk, dwarsfluit, saxofoon, piano, koperblazers en klarinet…tot notenleer en woord. STAP-Koekelare is de thuisbasis voor elke artiest. Je kunt er als kind, jongere of volwassene kiezen uit een brede waaier aan opleidingen. Je geniet er van kwaliteitsvol onderwijs met de beste leraars in Woord en Muziek. Inschrijven • online (tot 30 september) via www.staproeselare.be • in het secretariaat van het filiaal: Sint-Jorisplein 1 in Koekelare of telefonisch na afspraak op het nummer 0499 28 94 84 Meer info: • filiaalverantwoordelijke Valerie Dedrie, 0499 28 94 84 of koekelare@staproeselare.be • schepen van Cultuur/Onderwijs Jessy Salenbien, salenbien.jessy@telenet.be

FOTOWEDSTRIJD VOOR IEDEREEN Laat de 'stilte' spreken Nog t.e.m. vrijdag 4 oktober De zomer staat meestal synoniem voor vakantie en vrije tijd, dus dan vind je misschien wel even de tijd om deel te nemen aan onze foto-wedstrijd. Probeer om in drie beelden ‘stilte’ te vatten en maak kans op leuke prijzen! Deelnameformulier en reglement zijn te verkrijgen bij de dienst voor Toerisme en Cultuur van Koekelare of via cultuurentoerisme@koekelare.be. 7


CULTUUR

TOERISME

WEDSTRIJD Herken jij deze plaats in Koekelare? Herken jij de kapel op de foto? En vooral, waar ligt ze? Laat het ons weten. Misschien win jij wel een waardebon bij een lokale handelaar. Mail de oplossing naar info@koekelare.be met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer of bezorg het antwoordformulier in het gemeentehuis voor 12 augustus. In welke straat ligt de kapel?

ZOMERZOEKTOCHT ‘KOEKELARE OP (BE)ZOEK BIJ DIKSMUIDE (EN VICE VERSA)’ Gratis familievriendelijke fietszoektocht met € 1.000 aan prijzen

Nog t.e.m. maandag 30 september De jaarlijkse zomerzoektocht is een ideale (dag) uitstap op een zomerse dag tijdens de grote vakantie. Deelname is volledig gratis en de winnaars gaan naar huis met een streekeigen product of een goed gevulde mand, al naargelang hun rangschikking. De totale prijzenpot bedraagt € 1.000.

Praktisch Deelnameformulieren zijn gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van Koekelare en Diksmuide. De gpx-bestanden, voor gebruik op de fiets gps, zijn te downloaden op de websites van www.toerismekoekelare.be en www.bezoekdiksmuide.be. Naam:....................................................................................... Adres:....................................................................................... ....................................................................................................

Meer info: Dienst Toerisme en Cultuur Koekelare, 051 61 04 94 of cultuurentoerisme@koekelare.be.

‘WEST-VLAANDEREN IN/EN DE TOUR’

E-mailadres:..........................................................................

8

....................................................................................................

Een West-Vlaamse geschiedenis van de Ronde van Frankrijk

Telefoonnummer:...............................................................

Nog t.e.m. dinsdag 30 juli

Op de prijsvraag in de editie van maart-april kwamen heel wat juiste antwoorden binnen. Ook Johan Olivier herkende de Noordomstraat op de foto en krijgt een waardebon van € 20.

Voel je de spanning en de temperatuur ook al stijgen? Terecht, want de Ronde van Frankrijk komt er bijna aan. Warm je alvast op met de expo ‘West-Vlaanderen in/en de Tour’, een realisatie van het Roeselaarse wielermuseum KOERS, in het Fransmansmuseum. Heel wat West-Vlamingen trokken vroeger immers -vaak met de fiets-


TOERISME

de grens over om er in Frankrijk hun persoonlijke ‘tour’ van de seizoenarbeid te vervolledigen. ‘West-Vlaanderen in/en de Tour’ brengt een ode aan alle West-Vlaamse renners die naam en faam maakten in de geschiedenis van de Tour. West-Vlaamse Tourwinnaars, rittenkapers, en dragers van gele, groene of bolletjestruien… ze komen allemaal aan bod!

BOSSPEURTOCHT VOOR GEZINNEN

Praktisch

De speurtocht –een realisatie van Regionaal Landschap Westhoek, Agentschap Natuur & Bos en de gemeente- is gericht op ouders en/of grootouders met kinderen van 5 tot 11 jaar en een kleine drie kilometer lang. De tocht kan in zo’n 2 uur gedaan worden inclusief alle opdrachten.

Inwoners van Koekelare kunnen deze tijdelijke tentoonstelling gratis bezoeken, niet-inwoners betalen € 2.

PATRICK CORNILLIE WARMT JE OP VOOR DE RONDE Maak kennis met ‘Lepe Peer’ Donderdag 4 juli om 19u in De Brouwerij Lichterveldenaar Patrick Cornillie is een bekroond dichter, journalist en auteur van talrijke fiets- en wielerboeken. Bovendien is hij zelf ook fervent fietser die zowat alle uithoekjes van Vlaanderen kent. Tijdens zijn lezing belicht hij -net zoals in zijn nog te verschijnen boek- Sylvère Maes, de coureur uit Gistel die twee keer de Tour won (in 1936 en 1939) en refereert hij ook naar de volgende Belgische eindwinnaar van de ronde, dertig jaar later… Ene Eddy Merckx in het gezegende jaar 1969. Tickets kosten € 5 (inclusief drankje & bezoek aan de expo) en zijn te bestellen via www.ticketwinkel.be of de dienst voor Toerisme & Cultuur: cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94. Plaatsen zijn beperkt.

‘Waar is Oscar?’ Los het mysterie op en red Koekelarebos! Verrassende mysteries, plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. Dat is zowat de samenvatting van de speurtocht voor gezinnen in Koekelarebos. Met de hulp van de boswachter, een lokaal personage of een bijzonder dier vind je je weg doorheen het bos. Onderweg ontmoet je enkele bosbewoners. Als je de juiste weg vindt en de antwoorden weet op alle vragen, dan kun je vast en zeker het mysterie oplossen.

De speurtocht kan je het hele jaar door doen maar je speurt het best tijdens de lente, zomer of herfst. De brochure kost € 1 en is te verkrijgen bij de dienst voor Toerisme & Cultuur.

KÄTHE KOLLWITZ MUSEUM GEKAAPT PLANET PRUDENCE Vanaf september t.e.m. eind december De jonge Gistelse cartooniste Prudence Geerts -beter bekend als Planet Prudence- bekijkt de boodschap die Käthe Kollwitz wou brengen door haar eigentijdse (en ook wel eigenzinnige) bril. Dit zal resulteren in een aantal cartoons rond de thematiek van pesten. Käthe Kollwitz was ook iemand die het opnam voor de onderdrukten of mensen die het minder goed hadden. Meer informatie in De Roepsteen van september-oktober.

9


TOERISME

VRIJWILLIGERS GEZOCHT Helpende handen welkom! Klaar voor een nieuwe uitdaging? Zin om een centje bij te verdienen? De dienst voor Toerisme & Cultuur ondersteunen? Dat kan als vrijwilliger! Om de permanentie op zater-, zon- en feestdagen van 13u30 tot 17u in de periode van midden mei tot midden november te verzorgen zijn we nog op zoek naar enkele extra helpende handen. Ben je student, gepensioneerd of ga je uit werken? Dit is de kans om enkele namiddagen door te brengen tussen toeristen uit allerlei streken, bezoekers te ontvangen en hen bij te staan met raad en daad. Het takenpakket bestaat voornamelijk uit ticketverkoop, toezicht houden op/in de musea en het beantwoorden van vragen van zowel toeristen als inwoners. Op termijn kan je doorgroeien tot gids van het Käthe Kollwitz Museum en het Fransmansmuseum.

Wat hebben wij te bieden: • een vrijwilligersvergoeding van € 30 • een kennismaking op maat met het toeristische Koekelare • een uitgebreide toelichting over de musea • en een leuke en aangename werksfeer Voor inlichtingen of aanmeldingen, neem contact op met: dienst voor Toerisme & Cultuur, cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94 Schepen Jessy Salenbien, salenbien.jessy@telenet.be of 0478 32 45 25 Of kom eens langs in de dienst voor Toerisme & Cultuur, Sint-Maartensplein 15B. We staan altijd klaar voor een woordje uitleg. 10

BIBLIOTHEEK

NIEUWE REISGIDSEN IN DE BIB TIJD OM JE VAKANTIEPLANNEN VORM TE GEVEN Op reis gaan betekent genieten. Niet alleen het reizen zelf is een avontuur, maar ook de voorbereiding op zich kan een zoektocht zijn in het enorme aanbod reisgidsen. Sommigen gaan graag op wandelvakantie, anderen willen genieten van zon en strand. Voor nog anderen mogen kunst en cultuur zeker niet ontbreken. Je kan kiezen voor verre reisbestemmingen of uitstappen dicht bij huis. Met de wagen, de fiets, te voet, kamperen of een hip hotel? Ook daarbij kunnen we je helpen! In de bibliotheek vind je dan ook veel reisgidsen, reisverhalen en reisbeschrijvingen die afgestemd zijn op al deze verschillende interesses en behoeftes. Wat je ook wil doen, in de bibliotheek vind je alvast een pak inspiratie.

REISPLANNEN: VERGEET JE E-READER NIET! Geen plaats meer in je koffer om je favoriete boek mee te nemen? Ontleen een e-reader in je bib. Net zoals bij gewone boeken, is het uitlenen van een e-reader en het plaatsen van je e-boeken op de e-reader gratis. De uitleentermijn is 3 weken. Je kunt 1 keer verlengen.

Een e-reader ontlenen doe je zo: • Maak een keuze uit onze e-boeken via onze bib-catalogus op www.koekelare.be. Er zijn reeds een honderdtal e-boeken beschikbaar en de collectie breidt voortdurend uit. • Reserveer je toestel en stuur jouw e-boekenkeuze door naar ereaders-koekelare@bibliotheek.be. • Wij plaatsen de boeken op de e-reader (maximaal 6 stuks). • Je krijgt een seintje wanneer je e-reader aan de balie klaarligt. Heb je vragen? Het personeel van de bib helpt je graag verder.


DWARSLIGGERS De handige ultra-meeneembare boekjes die in je zak passen... Lees je graag op de trein, op het vliegtuig of eender waar, maar is een gewoon boek wel eens te zwaar om mee te dragen? Kies dan voor een ‘dwarsligger’. Een dwarsligger is een compleet boek in zakformaat: klein en licht als een mobiele telefoon en 100% leesbaar. Handig dus om mee te nemen in je handtas of reiskoffer en zelfs in je broek- of binnenzak. Ook als je rondtrekt met de rugzak hoef je voortaan geen extra gewicht meer mee te zeulen. Door al deze voordelen is de dwarsligger hét ideale boekje om te lezen op de trein, op het strand of gewoon in bed. In de bibliotheek vind je dwarsliggers van onder andere Esther Verhoef, Nicci French, Dan Brown enz.

BIBLIOTHEEKBOETES KAN JE VERMIJDEN 3 dagen voor het einde van je uitleentermijn kan je een herinneringsmail ontvangen. Geef je e-mailadres door aan de balie, wij herinneren je er graag aan je materialen tijdig terug binnen te brengen of te verlengen.

Hoe verlengen? • in de bibliotheek • telefonisch tijdens de openingsuren • online (surf naar www.koekelare.be, klik op het logo van de bib)

KINDER- EN JEUGDJURY BEKROONT BOEKEN Het werkjaar van de plaatselijke Kinder- en Jeugdjury zit erop. De winnaars werden op woensdag 24 april bekendgemaakt. Alle juryleden kregen een diploma en een leuk aandenken. Dit waren de resultaten van de Koekelaarse jury: • Winnend boek groep 2 (eerste en tweede leerjaar): De nieuwe avonturen van Lester en Bob – Ole Könnecke • Winnend boek groep 3 (derde en vierde leerjaar): Zondag, maandag, sterrendag – Anna Woltz • Winnend boek groep 4 (vijfde en zesde leerjaar): Lampje – Annet Schaap • Winnend boek groep 5 (eerste en tweede middelbaar): Oorlog in een koffer – Berti Persoons

SLUITINGSDAGEN HOOFDBIBLIOTHEEK • donderdag 11 juli • donderdag 15 augustus tot en met zaterdag 17 augustus UITLEENPOST BOVEKERKE • vrijdag 16 augustus • maandag 2 september ZOMERSLUITING HOOFDBIBLIOTHEEK + UITLEENPOST BOVEKERKE: van maandag 15 juli 2019 tot en met maandag 29 juli. 11


SPORT

TRIATLON VOOR STARTERS EN VOOR FAMILIES Op zondag 22 september organiseert de sportdienst samen met de 7 andere sportdiensten van Mivos opnieuw een triatlon voor starters. Deze triatlon is zuiver recreatief en kan je ofwel alleen ofwel met drie deelnemers (een zwemmer, een fietser en een loper) afleggen.

JEUGD

BROCHURE KIDS@KOEKELARE In juni werd de brochure Kids@Koekelare, met alle gemeentelijke activiteiten voor kinderen en jongeren, bedeeld via de scholen. Heb je nog geen brochure? Kom langs in het gemeentehuis of bij de jeugddienst voor jouw exemplaar of lees de brochure online op www.koekelare.be.

Het evenement vindt plaats in en rond het zwembad De Pluimen van Diksmuide. Deelnemen kost € 15 als je alleen meedoet, € 30 als je in team deelneemt en € 20 per familie. Vooraf inschrijven is verplicht.

KOM JIJ SPELEN IN DE SPEELSTRAAT?

Als deelnemer moet je 500 m zwemmen, daarna 25 km fietsen en 5 km lopen. Er zijn drie klassementen: dames, heren en teams. Voor families is er een aparte reeks met een eigen klassement. Je kan de triatlon met 3 leden van jouw gezin afleggen. Zij zwemmen 300 m, fietsen 11 km en lopen 2,5 km.

Waar en wanneer:

Bij de start en de aankomst is er muzikale animatie en kan je iets drinken op het terras. INSCHRIJVEN EN INFO Inschrijven doe je op www.diksmuide.be/sport. Voor meer info kan je ook terecht bij de sportdienst, 051 58 92 04 of sport@koekelare.be

In de zomervakanties zijn er nog 3 speelstraten gepland. In een speelstraat kunnen kinderen gratis naar hartenlust spelen op straat. En de ouders? Die kunnen ondertussen genieten van een drankje en een praatje met de andere aanwezigen. Een aanrader!

• zaterdag 3 augustus in de Robrecht de Friesstraat • donderdag 15 augustus in Ter Heide • zondag 25 augustus van 13u tot 17u in de Berkenlaan Meer info: jeugddienst, 051 58 92 04 of jeugd@koekelare.be.

TEEWEE IN ZOMERVAKANTIE Tijdens de zomervakantie plant de jeugddienst opnieuw activiteiten voor tieners tussen 12 en 16 jaar. Een overzicht • vrijdag 19 juli: zwemmen in Lago Olympia Brugge. Vertrekuur 10u30, kostprijs € 15. • vrijdag 26 juli: daguitstap Plopsaland. Verzamelen om 8u30 aan de sporthal, kostprijs € 27. • donderdag 20 augustus: workshop dronevliegen (in sporthal 2). Afspraak om 15u45 aan de sporthal, kostprijs € 16. • dinsdag 27 augustus: daguitstap Bobbejaanland. Verzamelen om 7u45 aan de sporthal, kostprijs € 27. Meer info op de jeugddienst: 051 58 92 04 of jeugd@koekelare.be. Opgelet: de jeugddienst is gesloten van 1 tot 14 juli. Tijdens deze periode is inschrijven niet mogelijk.

12


KOEKELARE IS GOE GESPEELD!-GEMEENTE

KIOSK ROCK

Koekelare haalde recent de titel van Goe Gespeeld! gemeente binnen. Goe Gespeeld! wil lokale beleidsmakers, jeugdraden, jeugdwerkers én ouders versterken om spelen in de kijker te zetten en ruimte te maken voor echt spelen. Want kinderen zijn kinderen! Spelen is hun manier om in de wereld te staan, om zichzelf te zijn, om met hun omgeving om te gaan. Zeker buitenspelen is en blijft de favoriete vorm van spelen. Goe spelen doe je ook zelden alleen. Terwijl ze spelen, leren kinderen voortdurend hoe ze met elkaar moeten omgaan: rekening houden met elkaar. Het is ook door te spelen dat kinderen hun buurt leren ontdekken en zich meer en meer vertrouwd maken met de publieke ruimte. Niet iets wat je leert op de achterbank van de auto!

GROTE KERMISWORP OP ZONDAG 1 SEPTEMBER Van vrijdag 30 augustus tot donderdag 5 september kan je weer plezier beleven op de septemberkermis. Op zondag 1 september om 15u organiseert het gemeentebestuur nu al voor de 4de keer een grote kermisworp voor kinderen tot 12 jaar. Tal van leuke gadgets, knuffels en ballen en natuurlijk ook gratis tickets voor diverse kermisattracties gooien we dan naar beneden. Door de werken aan het gemeentehuis vindt de kermisworp dit jaar plaats op de binnenkoer van De Brouwerij. Meer info: Jan Lievens, schepen voor Jeugd, janlievens@hotmail.com Dirk Ampoorter, schepen voor Feestelijkheden, dirk_ampoorter@hotmail.com 13


MILIEU

NIEUWE GLASBOL OP DE PARKING VAN DE BALLUCHON Het voorbije jaar was de ondergrondse glascontainer in de Kerkstraat verschillende keren overvol. Flessen rond de glascontainer plaatsen mag niet. Dat zorgt voor een onverzorgd straatbeeld en trekt sluikstorters aan. Daarom werd onlangs een extra glasbol geplaatst op de parking van cultuurzaal De Balluchon in de Moerestraat.

Japanse duizendknoop langs de Westbeek aan de Brugse Heirweg

De bovengrondse plantendelen, wortels en stukjes van de wortelstokken (zonder aarde!) kan je naar het recyclagepark brengen. Ze worden afgebroken via professionele compostering. Thuiscomposteren van Japanse duizendknoop wordt afgeraden.

DE JAPANSE DUIZENDKNOOP Ongetwijfeld heb je de Japanse duizendknoop al opgemerkt langs wegen of beken. Ook in Koekelare zijn verschillende groeihaarden gekend. De Japanse duizendknoop is een plant die hier helemaal niet thuishoort maar afkomstig is uit Oost-Azië. Hij staat op de lijst van de 100 meest invasieve exoten. Hij is zeer moeilijk te bestrijden en breidt zich nog steeds uit in ons land. De plant kan stevig groeien en daarbij ook infrastructuur beschadigen. Het idee om de duizendknoop uit te roeien heeft men voorlopig opgegeven. We willen nu vooral de bestaande populaties beheersen en vermijden dat er nieuwe haarden bijkomen. De kracht van de duizendknoop zit ondergronds, in de wortelstokken die tot meer dan 3 m diep kunnen zitten. Dat wortelsysteem maakt het extreem moeilijk om de Japanse duizendknoop te bestrijden door hem uit te graven en het is de voornaamste manier waarop de plant zich verspreidt. Als er grond wordt afgegraven waarin wortelstokken zitten en die wordt elders gebruikt of gestort, dan zal de plant ook daar opduiken. Het is dus van groot belang bij graafwerken de wortelstokken zorgvuldig te verwijderen. 14

STEL JE KANDIDAAT VOOR DE MILIEURAAD De Koekelaarse Adviesraad Leefmilieu (KALM) werd opnieuw samengesteld voor de komende 6 jaar. De raad geeft, zowel op aanvraag als spontaan, advies aan het schepencollege over allerlei onderwerpen die natuur, milieu of klimaat aangaan. Tevens staat de KALM open voor voorstellen ingediend via de leden. Naast vertegenwoordigers van o.a. natuurverenigingen, landbouw, …. , zijn ook een aantal plaatsen voorbehouden voor geïnteresseerde inwoners van de gemeente als individueel lid. Hier is 1 plaats vrijgekomen en de KALM zoekt dan ook een kandidaat die actief wil meewerken. Woon je in Koekelare, ben je op een of andere manier bezig of geïnteresseerd in milieu, natuur of klimaat of heb je een achtergrond waarmee je iets kan bijdragen? Stel je dan zeker kandidaat!

Interesse? Schrijf een motivatiemail waarin je vertelt wie je bent en waarom je een aanwinst zou zijn voor de milieuraad. Stuur je kandidatuur voor 15 september naar de milieuambtenaar via robrecht.hindryckx@koekelare.be.


MILIEU

JE WONING ENERGETISCH RENOVEREN? Kom zeker eens langs om te kijken of je recht hebt op een renteloze Vlaamse Energielening.

WIE AFVAL OP STRAAT GOOIT, IS GEZIEN De voorbije maanden trokken een tiental verenigingen en vele vrijwilligers op pad om langs wegen en op pleinen in Koekelare zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Goed voor tonnen zwerfvuil en weer (even) een nette buurt. We zetten daarnaast in op sensibilisering en preventie, maar helaas volstaat ook dat niet. Sommige vervuilers zijn immers hardleers. Daarom zet de gemeente Koekelare, in samenwerking met MIROM, tegenwoordig camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan. Wie vervuilt kan betrapt, geïdentificeerd en gesanctioneerd worden. Van het weggooien van één blikje op straat, over het achterlaten van huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak of het achterlaten van afval naast een glasbol, tot het dumpen van meubilair in een gracht. Zwerfvuil en sluikstorten zijn fenomenen waar onze inwoners zich fel aan ergeren en die schade berokkenen aan het milieu. Afval dat op straat rondslingert, lokt alleen maar meer afval uit. De bedoeling is niet massaal boetes uit te schrijven, wel om ervoor te zorgen dat wie de regels aan zijn laars lapt, daar niet meer mee wegkomt.

Onderstaande werken komen onder andere in aanmerking voor de Vlaamse Energielening: • zonnepanelen • dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie • hoogrendementsbeglazing, deuren en isolerende garagepoorten • een zuinige verwarmingsinstallatie • een energiezuinig ventilatiesysteem • zonneboiler • … Je kan maximaal € 15.000 ontlenen en dit over een looptijd van maximaal 10 jaar. Meer info vind je op www.westhoekoverleg.be/nl/ energiehuis, bij de milieudienst of in het Sociaal Huis. Let op: geld lenen kost ook geld!

Wil je meehelpen aan een propere buurt? Registreer je dan via de website www.mooimakers.be als mooimaker. Op deze website kun je jouw favoriete plaats of straat selecteren die je wenst proper te houden. Voor opruimmateriaal (grijper, handschoenen, fluovestje en vuilniszakken) kan je terecht bij de milieudienst. Hier kan je ook de nodige afspraken maken over het ophalen van het verzamelde zwerfvuil. Meer info: milieudienst, robrecht.hindryckx@koekelare.be of 051 61 04 86. 15


MILIEU

SOCIAAL HUIS

DE GEZELLIGE TALLORE IS ER EVEN TUSSENUIT De Gezellige Tallore neemt eventjes vakantie tijdens de maanden juli en augustus. Wij zijn er terug op 20 september in Bovekerke en op 24 september in De Mokker.

GA MEE DE STRIJD AAN TEGEN DE AZIATISCHE HOORNAAR Vorig jaar is de Aziatische hoornaar echt zijn invasie in ons land begonnen. De overheid - in samenwerking met de universiteit, brandweerdiensten en civiele bescherming – heeft een plan klaar om dit jaar de verdere uitbreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk af te remmen. Dit is hard nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen,...) belaagt, waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen, wat voor de imkers in ons land een ernstig probleem kan worden. Het plan kan alleen slagen met jouw hulp. Iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en een hoornaar of nest zo snel mogelijk te melden via www.vespawatch.be. De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie.

16

VOLKSSPELEN woensdag 10 juli om 14u Ichtegemstraat 37 Kom en geniet van een gezellige namiddag spel en vermaak! De seniorenadviesraad of SAR organiseert een spelnamiddag met de medewerking van Geri Haerynck. Al zijn spelen – bolspel, ringwerpen, struisvogelspel en roofvogelspel zullen opnieuw van de partij zijn en bieden je de kans te testen hoe behendig je bent. Meer info: • schepen van Seniorenbeleid Stijn Ramboer, 0485 63 92 65 • voorzitter van de SAR Rik Dubois, 0496 70 31 43


PAMPERS NOG ALTIJD WELKOM De luieroverschotjes die je in de Pamperbank stopt, worden gesorteerd en in pakketjes van 25 verkocht aan gezinnen met een beperkt budget voor € 1. Luieroverschotjes kan je nog altijd binnenbrengen in een van onze inzamelpunten: • gemeentehuis, Sint-Maartensplein 19 • Sociaal Huis, Ichtegemstraat 18 • IBO De Buidel, Ringlaan 1D • Minicrèche De Lettertuin, Ringlaan 18 • De Negensprong, Kerkstraat 2a

DE KANSENPAS BREIDT UIT Tot nu toe konden mensen met een beperkt budget de kansenpas gebruiken voor korting op het lidgeld van een sportclub of bij de speelpleinwerking. Vanaf nu geeft de kansenpas 50% korting op: • het lidgeld van een Koekelaarse sportvereniging • de speelpleinwerking (ook de daguitstappen, zwemmen,...) • de activiteiten van de tienerwerking (TeeWee) • activiteiten georganiseerd door de bibliotheek • culturele activiteiten en lidgelden • het lidgeld van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (muziekacademie) • sportactiviteiten en sportkampen • jeugdactiviteiten en lidgelden van jeugdverenigingen • seniorenactiviteiten en lidgelden van seniorenverenigingen

Voor wie is de pas bestemd? Je bent gedomicilieerd in Koekelare en voldoet aan een van volgende voorwaarden: • je hebt een laag inkomen (€ 18.730,66 verhoogd met € 3.467,55 pp ten laste, wordt geïndexeerd) • je bent in schuldhulpverlening met schuldenlast: budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling

Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

Heb je geen luieroverschotjes maar wil je wel de Pamperbank steunen? Koop een Pamperkaart van € 5 als steun aan de Pamperbank. Met het ingezamelde geld kopen we nieuwe luiers aan. € 5, weer 25 luiers voor de Pamperbank!

Er is een tussenkomst van maximaal € 150 per persoon per jaar over de verschillende diensten heen. Ook voor uitrusting en benodigdheden (sportkledij, cursus, muziekinstrument, uniform,...) kan je terecht bij het Sociaal Huis. Meer info: Sociaal Huis, sociale dienst, 051 58 10 01. Spreekuren: maandag tot donderdag van 9u tot 12u, vrijdag van 10u30 tot 12u of na afspraak.

SLUITINGSDAGEN AL ONZE DIENSTEN ZIJN GESLOTEN OP: • donderdag 11 juli • donderdag 15 augustus en vrijdag 16 augustus • maandag 2 september

17


VARIA

CARING FAMILY

WARME DAGEN, ZORG DRAGEN

Vzw Caring Family heeft een hart voor mensen en helpt zieke kinderen en kansarme gezinnen in nood. In de Dorpsstraat 9 bedeelt de vzw voedsel, kleren en speelgoed en kan iedereen iets drinken.

We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Kidsdag op 24 augustus De Kidsdag aan het scoutslokaal is gratis, enkel voor de barbecue moet je betalen en inschrijven. Voor de barbecue gaan de deuren open om 11u. Volwassenen betalen € 15, kinderen tot 12 jaar € 8. Inschrijven kan op het nummer 0475 43 19 24. Eet je niet mee, dan ben je welkom vanaf 13u. Kinderen krijgen vanaf 14u een speelkaart en dan kunnen ze het parcours verkennen met kermis en volksspelletjes. Is hun kaart vol dan krijgen ze een pannenkoek en drankje en mogen ze gratis een cadeau uitkiezen. Ook de speelkaart is gratis. In de namiddag zijn er diverse optredens van artiesten onder wie de peters van de vzw, Jacco Ricardo en Johan Decoene van de Laladu. Er zal ook een clown aanwezig zijn en een grimestand voor de kinderen. 

Wees voorbereid Meer info: 0475 77 91 57 of kelly.van.oost@gmail.com.

WIELERHOOGDAG Op zondag 18 augustus vinden in Koekelare opnieuw het Kampioenschap van Vlaanderen voor de OVWF en het Kampioenschap van Koekelare plaats. Het parcours: Bergstraat – Provinciebaan – Belhuttebaan – Eikendreef – Swytswal – Bergstraat met onze eigen ‘Poggio’, de Koekelareberg, als scherprechter.

Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Hou jezelf en je huis koel. Let op met zware inspanningen.

Wanneer hulp zoeken?

Kampioenschap van Vlaanderen: • categorie C 12u • categorie B 13u45 • categorie A 15u30

Hoofdpijn, duizeligheid,… kunnen de eerste tekenen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust. Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedig zweten, …)? Bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

Kampioenschap van Koekelare: 17u30

Meer info op www.warmedagen.be.

Meer info: Dirk Ampoorter, 0496 51 94 44. 18

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer regelmatig en op tijd zonnecrème. Ga je bouwen of verbouwen? Hou dan rekening met warme dagen en (ver-)bouw hittebestendig.


VARIA

STARTEN MET DE SMARTPHONE OF TABLET De computer, smartphone en internet zijn overal. Veel mensen vinden het moeilijk om mee te zijn. Ben je een absolute beginner? Kom dan naar deze cursus! In open-school leren we samen de basis.

KVB 1 juli om 13u30 Fietstocht naar Gistel. Vertrek op het Sint-Sebastiaansplein. 5 augustus om 13u30 Fietstocht naar het orgelmuseum in Leffinge. Start op het SintSebastiaansplein.

7 augustus om 19u30 ‘Virgo Fidelis’ en Groenhovebos (Torhout): afspraak op de parking van Groenhove, t.h.v. Bosdreef 8. 14 augustus om 19u30 De broeken van Esen (Diksmuide): afspraak op de parking aan de kerk van Esen. Laarzen meebrengen bij nat weer.

Info: Els Sioen – 051 58 90 05.

NATUURPUNT RUIDENBERG

Voor je werk, om mee te zijn met (klein)kinderen, voor jezelf. Na de cursus kan je bellen en berichten sturen, je contacten beheren, iets opzoeken, een mail sturen, apps installeren en gebruiken, je documenten en foto’s online bewaren... De lessen zijn 1 keer per week. Een les duurt 3 uur. Er zijn 15 lessen. Je kan een tablet van de school gebruiken. Je mag ook je eigen toestel meebrengen. Open-school is er voor mensen met maximaal een diploma beroepssecundair onderwijs. Lesmoment: nog te bepalen De lessen zijn gratis. We vragen enkel een bijdrage voor de kopiekosten. Meer info of inschrijven: marliesuleyn@open-school.be of 051 50 09 69.

Wandelingen Ontdek-je-Plekje: elke woensdag in juli en augustus neemt een natuurgids je op sleeptouw voor een wandeling van ± 2 uur. 3 juli om 19u30 Vloethemveld (Zedelgem): afspraak op de parking langs de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem. 10 juli om 19u30 Vijfwegen (Staden): afspraak bij de kerk van Vijfwegen. 17 juli om 19u30 Wijnendalebos (Torhout): afspraak op de parking links beneden he kasteel van Wijnendale. Stevige wandelschoenen zijn nodig. 24 juli om 19u30 Poelkemveld (Kortemark): afspraak op de parking van het speelbos van Edewalle, Ruidenbergstraat 3. 31 juli om 19u30 Tussen Ruidenberg en Rode Zee (Kortemark): afspraak aan de kerk van Edewalle.

21 augustus om 19u30 Ter Heyde (Diksmuide): afspraak bij het kruispunt Bafferstraat-Wikkelaarstraat in Vladslo. 28 augustus om 19u30 De Swal en zomers etentje (Koekelare): afspraak aan café De Klijteput, Bergmolenweg 2. Inschrijven voor het etentje (aperitief, gegrild varkensvlees of vegetarische schotel, dessert) achteraf kan t.e.m. 24/8 € 16 pp over te schrijven naar rekening BE86 9731 7610 5150 van Natuurpunt Ruidenberg met vermelding ‘etentje 28/8’ of door contante betaling vooraf aan een van de bestuurders.

KVLV ZANDE 3 en 10 juli om 19u Wandeltochten met dat tikkeltje meer. Afspraak aan D’ Oude Pastorie. Info: dooms.colpaert@hotmail.com.

OKRA KOEKELARE 3 en 17 juli om 13u30 14 en 28 augustus om 13u30 Kubb op het grasplein aan de sporthal.

19


Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !

Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van septemberoktober te publiceren, dien je ze voor 10 augustus in te voeren in de UiT databank.

5 juli om 9u30 Fietsen met start aan De Buidel. Rustpauze rond 11u, dagschotel ’s middags en koffiestop in de namiddag. Inschrijven voor 1 juli: Norbert – 051 56 74 12 of Ronny – 05158 94 56. 11 en 25 juli om 14u 8 en 22 augustus om 14u Ons Huis: kaarten en gezelschapsspellen. Inschrijven vanaf 13u. 12 en 26 juli om 13u15 9 en 23 augustus om 13u15 Petanque op het plein aan de sporthal. 19 juli om 13u Fietsen naar de Sint-Godelieve-abdij in Gistel. Start aan De Buidel. Met de auto vertrek om 13u30.

€ 18 (volwassen) - € 12 (kinderen tot 12 j). Info: 0478 55 43 95.

NEOS 9 en 23 juli om 13u30 6 en 20 augustus om 13u30 Petanque op buitenterrein sporthal. 10 juli om 13u30 14 augustus om 13u30 Fietstocht met vertrek aan De Buidel. 15 juli om 14u 19 augustus om 14u Cafetaria sporthal: kaart & bowlers ontspanningsnamiddag.

MOKZA SENIOREN

16 augustus om 13u30 Fietsen met start aan De Buidel.

9 juli om 14u 13 augustus om 14u De Mokkernaere: kaarten en bowlen. Inschrijven vanaf 13u10.

FEESTCOMITÉ

TUINHIER

6 juli om 16u 37ste Sint-Maartensloop met start op het Sint-Maartensplein. 9 km in het centrum van Koekelare. Deelnameprijs: € 9. Info: 0475 31 71 64.

13 juli van 13u tot 17u

WIJKCOMITÉ ICHTEGEMSTRAAT 6 juli van 18u tot 23u De Regenboog: 12de Fontinnekermesse in het teken van Vlaanderen Feest. Aperitief, ribfestijn, verrassingsdessert en koffie voor

31 augustus van 13u tot 17u Opendeurdagen volkstuinpark De Kwekerij. Vrije toegang. Info: 0475 90 65 86.

DE GUIDONS 17 juli om 15u30 Wielerwedstrijd OVWF met start en aankomst aan De Mokkernaere. Info: Johan Calus – 051 58 23 53 of 0475 56 50 14.

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 20

Coördinatie: Sandra Arco - sandra.arco@koekelare.be V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

VIEF 18 juli om 19u Fietsen met start aan De Buidel.

NATUURWERKGROEP DE KERKUIL 20 en 27 augustus van 19u tot 22u 3 september van 19u tot 22u 7 september van 13u tot 17u Huis Proot: cursus roofvogelherkenning. Inschrijven kan via: http://natuurwerkgroepdekerkuil. be. Prijs: € 12. Info: info@natuurwerkgroepdekerkuil.be, dekerkuilkoekelare@gmail.com of 0476 46 77 21. 

KANTKLOSSEN Na de zomervakantie gaat de kantklosclub opnieuw van start en dit voor zowel beginners als gevorderden. Onder leiding van een gediplomeerde kantklosmonitrice leer je de kneepjes van het vak. Elke woensdagnamiddag (niet in de vakantieperiodes) in Huis Proot (lokaal Pasteur). Interesse? Meld je aan bij Marie-Christine Lansens Christies Koekelare, Noordomstraat 10 of 051 58 80 59.

Tijdens de zomervakantie organiseren verschillende organisaties activiteiten voor kinderen en jongeren. Neem een kijkje op: - www.pantarheivzw.be - www.indigokoekelare.be - www.fedesvzw.be

Profile for Gemeente Koekelare

De Roepsteen juli-augustus 2019  

Informatieblad gemeente Koekelare

De Roepsteen juli-augustus 2019  

Informatieblad gemeente Koekelare

Advertisement