Page 1

maandelijks infomagazine juli-augustus

Vlaanderen Feest!

CPeX en KetnetBand op 11 juli in Essen

Ronde van Essen

Strijd om de gele trui barst weer los

Project Moerkantsebaan

Na het bouwverlof is Essen-Hoek aan de beurt

Highland Games in sportpark Opgelet, daar vliegt een boom!

2014

jaargang

41


© JASPER VAN TILBURGH

04 09 BESTUUR In de kijker 

p04

Kort 

p06

Koop zonnepanelen!  p07 De veegwagen komt

p08

Strijkatelier verdwijnt p09

16 wonen Moerkantsebaan: nu de beurt aan Hoek p12 Energielening IGEAN p13 Verkeersinfo

p13

WegWijzer 

p13

BBQ voor G-atleten  p11 Vriend van de tap 

p11

LEVEN Info uit het LDC

p14

Schoolaanbod Essen p14 Oproep Fairlicious

p15

Leerlingen Sint-Jozef gaan naar Zuid-Afrika p15 Oproep Fairlicious

p15

Opgelet met de BBQ p16

COLOFON

Essen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, info@essen.be, www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van september 2014 ten laatste in te leveren op dinsdag 12 augustus 2014


Het eerste 07 woord

4

van uw burgemeester Beste Essenaar

ontspannen Clash of the Clans

p17

Vlaanderen Feest!

p18

vzw Kobie

p18

ATV Zomervertelling

p19

Toerist in Essen

p20in Essen

p21

www.esseninbeeld.be p22 Nuttige adressen

p23

Anno 2014 leven en werken we in een 'gejaagde' wereld. Files en treinvertragingen, werkdruk en de eisen van een flexibele job vergen veel inspanningen van mensen. De combinatie van een job met een gezin zorgt ervoor dat alles goed getimed en georganiseerd moet verlopen. Met spanningen tot gevolg wanneer er eens iets misloopt. Is vakantie dan een luxe? Ik denk het niet. We hebben er allemaal nood aan. Tijd voor jezelf en voor je familieleden geeft opnieuw wat zuurstof voor de rest van het jaar. Vandaar dat het goed is dat er heel wat ontspanningsmogelijkheden zijn in onze gemeente. We mogen ook blij zijn dat vele jeugdleiders en -monitoren paraat staan op hun jeugdkamp, om de speelpleinwerking te organiseren, om festiviteiten te houden, enz. Dank ook aan de horecamensen: ’s namiddags of ’s avonds, dankzij hen is ons terrasje of het etentje geslaagd! En terwijl onze kinderen op kamp zijn naar Limburg of elders, komen tientallen andere jeugdverenigingen, van overal in Vlaanderen, naar Essen op kamp. Welkom in Essen!

3 | Het eerste woord

17

De zomer is in onze gemeente. In haar spoor volgt de vakantie. Barbecue en een terrasje, de zon opzoeken, of gewoon wat tijd maken voor elkaar om bij te babbelen. Jongens en meisjes ravotten en mogen wat langer uitslapen, mama’s en papa’s laten “de boel de boel”… En voor de studenten: hopelijk zijn de examens goed afgelopen. In het andere geval volgt toch nog een korte onderbreking om een nieuwe start te geven aan de blokperiode.


� 4 | In de kijker

De Ronde van Essen is meer dan alleen lopen. De opbrengst gaat elk jaar naar een goed doel.

�


wijken leveren slag in ronde van essen

Strijd om de gele trui barst weer los in Essen

De opbrengst van vorig jaar (500 euro) ging integraal naar de Make-a-Wish Foundation. Deze keer zijn de centen bestemd voor de Essense Jeugdraad , die in 2014 haar vijftigste verjaardag viert.

Elk jaar, tijdens de laatste volledige week van de zomervakantie, trekt de Ronde van Essen door de Essense wijken. Elke dag doet de ronde een andere wijk aan en is er een speciaal parcours voorzien. Loop mee voor de lol of om de gele trui te veroveren. Je ziet, Frankrijk is niet het enige land waar er om een gele trui wordt gestreden!

Meer dan lopen alleen

Voor het goede doel De opbrengst van de Ronde van Essen gaat elk jaar naar een ander goed doel. Het ene jaar gaat het naar een lokaal initiatief, het andere jaar naar een nationaal goed doel. De opbrengst van vorig jaar (500 euro) ging naar de Make-A-Wish Foundation. Zij zullen dit geld goed kunnen gebruiken om dromen van zieke kindjes in vervulling te doen gaan. Dit jaar gaan de centen naar de Essense Jeugdraad. Zij bestaat immers 50 jaar!

Meer info? Het volledige programma van de Ronde van Essen vind je terug in de zomerbrochure, op de gemeentelijke website www.essen.be of op www.rondevanessen.be.

5 | In de kijker

Š JASPER VAN TILBURGH

De Ronde van Essen is meer dan lopen alleen. Rond elke race is een pak animatie voorzien. Het is een volksfeest voor jong en oud. Het is de ideale manier om ervoor te zorgen dat je pas op het allerlaatste nippertje terug aan school hoeft te denken. Als hoogtepunt is er op zaterdag de finaleloop met een volkscross, buikschuiven, bakstapelen en de prijsuitreiking. Bovendien steun je door naar de Ronde te komen een goed doel.


kort Asfalt in 2014 De gemeenteraad keurde een lijst van straten goed die in 2014 een nieuwe laag asfalt krijgen (7 km in totaal). Zo gebeuren er dit jaar overlagingen in Hemelrijk, Kraaienberg, Papenmoerstraat, de weg van Essendonk naar het Jeugdheem deken Verbist en in de Zandstraat. Er komen ook kantverstevigingen langs de Huybergsebaan en een stukje van de Oude Baan.

Handige Harry gezocht

Is je reispas nog geldig? Ga je op reis buiten Europa? Controleer dan of je Belgische ID-kaart of reispaspoort nog minstens zes maanden geldig is bij terugkomst naar België. Wordt je kind 12 jaar tijdens de vakantie? Controleer dan of de Kids-ID nog lang genoeg geldig is. Meer info over reisdocumenten e.d. vind je op www.essen.be/burgerzaken.

In september start het Tatteljee met een Repair Café, een plaats waar je terecht kan met oude spullen die nog de moeite waard zijn om te herstellen. Ben jij een reparateur (elektronica, fietsen, meubels, IT, textiel) en wil je op vrijwillige basis helpen? Contacteer het Tatteljee via info@tatteljee.be of 0485 74 41 41.

Stem op De Vijvers

6 | Kort

Het fietspad aan De Vijvers kreeg een grondige opknapbeurt dankzij Regionaal Landschap de Voorkempen. Surf snel naar de website www. buitengewoneplekjes.be en stem op het Essens project! Wie weet winnen we zo een inhuldigingsmoment. Je kan nog stemmen tot en met 31 juli 2014. Voel je vrij om er deze zomer te picknicken.

3550 Zoveel eerlijke en biologische logo’s werden gekleefd op de spaarkaarten van de actie die liep van de Dag van de Fair Trade tot de Bioweek. Wie een volle spaarkaart binnenbracht, genoot van een (h)eerlijke reep chocolade. Een onschuldige hand trok de winnaar van de (h)eerlijke biomand. Proficiat Jeannine Theuns!


BESTUUR

Provincie Antwerpen helpt je investeren in groene energie

Groepsaankoop in zonnepanelen en/of groene energie

Betaal jij graag te veel voor energie? Wij ook niet. Doe mee met de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Groene stroom gebruiken en een lagere energiefactuur betalen is beter voor het milieu en je portemonnee. Schrijf je tussen 1 juli en 28 september vrijblijvend in via www.samengaanwegroener.be. Je krijgt een voorstel op maat met een duidelijk zicht op je mogelijke besparing. Pas dan beslis je om al dan niet te veranderen van leverancier. Zo bespaarde een huishouden in 2013 gemiddeld 208,00 euro per jaar.

Opnieuw inschrijven Ook als je vorig jaar al deelnam aan de samenaankoop, moet je je nu opnieuw inschrijven. Ben je niet vertrouwd met de computer, kom dan tussen 13 en 20 september naar het gemeentehuis tijdens de openingsuren (maandagavond niet, zaterdagvoormiddag wel). Wij helpen je met de inschrijving. Neem wel je laatste eindfactuur mee.

Meer info? 0800 21 134 www.samengaanwegroener.be

Groepsaankoop zonnepanelen Zijn zonnepanelen nog interessant nu er geen subsidies meer zijn? Zeker, want de prijs van zonnepanelen is sterk gedaald. Berekeningen tonen aan dat zonnepanelen in ongeveer tien jaar zijn terugverdiend.

Totale begeleiding De provincie wil je met een groepsaankoop voor zonnepanelen maximaal ondersteunen om in groene elektriciteit te investeren. De provincie biedt je een totale begeleiding tijdens het project aan: het aanvragen van een offerte, het opmaken van een

persoonlijk voorstel, het bespreken van je dossier, het plaatsen bij je thuis, het keuren en aanmelden van de installatie tot het bewaken van een goede werking van de installatie.

Tijd tot 12 augustus 2014 Wanneer je zelf elektriciteit opwekt, betaal je minder of geen elektriciteit aan je leverancier en help je mee aan een beter milieu. Vrijblijvend inschrijven doe je tot en met 12 augustus via www.samengaanwegroener.be.

“mIkabaesr lipefaastrd4e28 euro op mijn energierekening.

�

ankoop ieuw in voor de samena Elk jaar schrijf ik mij opn k flin zo ik heb r eerste kee groene stroom. Vooral de st lief ar ma ng: eni rek rgie n ene kunnen besparen op mij een op ik ede keer bespaarde 428 euro. Maar ook de twe t ereen aan om te doen. Baa ied het d raa jaar 185 euro. Ik voor iets per am er et mo Je niet. het niet, dan schaadt het hulp in via de website of vraag oon gew je rijf Sch n. doe aan de milieudienst.

Hans Koreman

gelukkige gebruiker van de

samenaankoop

7 | Bestuur

Groepsaankoop groene energie


BESTUUR

Opgeveegd staat netjes! MAANdag 7 JULI

DINSdag 8 JULI

WOENSdag 9 JULI

DONDERdag 10 JULI

MAANdag 14 JULI

DINSdag 15 JULI

CENTRUM 1

CENTRUM 2

HEIKANT 1

HEIKANT 2

WILDERT + RIJKMAKER

HORENDONK + HOEK

Beliestraat Burg. Kenisstraat Doornboom Dreef Essendonk Essendonkse Akker Guido Gezellelaan Kapelstraat Kuiperstraat Magerbeek Melkerijstraat Nieuwstraat Nollekensstraat Olympialaan Rietstraat Rodenbachlaan Schanker (goot tot nr. 70) Smeyerspad Spijker (parallelweg) Stationsstraat Visserij Wasbrug Watermolenstraat Werf

Albert Yssackersstraat Alfons Tirelirenstraat Burg. Dierckxensstraat Deken Verbiststraat Deken Verstraelenstraat Dr. Jef Goossenaertsstraat Ferdy Naulaertsstraat Hemelrijklaan Hemelrijkweg Hradistkostraat Hondsberg J. Van Ruysseveltstraat Kammenstraat Kerkhofweg Kerkstraat Kleine Veldweg Lazaret Molenakkerstraat Molenheide Molenstraat Oude Baan centrum Schepen Veraartstraat Schuurblok Sint-Antoniusplein Sint-Antoniusstraat Spoorwegstraat Statievelden Veldweg Wijngaardstraat Witzenbergstraat

Beukendreef Bremakker Dennenlaan Elzendreef Epicealaan Grensstraat Handelsstraat Heikantlaan Hemelrijk Hendrik Consciencelaan Hofstraat Kloosterstraat Koveklaan Krinkelsbos Maststraat Nieuw Hoef Nolsebaan Oude Baan voetbal Smoutebos Spijker (kasseiparking) Velodreef Vossenboslaan

Etting Heikantstraat Heikantvenstraat Korte Leemstraat Laaglandstraat Leemstraat Meeuwenven Nieuwe Heikant Oudstrijdersstraat Paviljoenweg Rinkvenstraat Schelpheuvelstraat Schomveld Voorspoedstraat Vredestraat Wolfsven Zwanenblok Zwartven

Achterstraat Akkerstraat Baertshoek Beekstraat Beylestraat Cardijnstraat De Vondert Eikenblok Elf Novemberstraat Groenlaan Hellebloklaan Hey-endlaan Huybergsebaan Kleiputtenlaan Kortestraat Middenstraat P. Schoetersstraat Rooiendamlaan Schoolstraat Sint-Jansstraat (en -plein) Steenovenstraat Struisven Tichelrei Vijverlaan Voetberglaan

Deckerslaan Den Uil Dreveneind Essendonkbos Horendonk Kraaienberg Over d'Aa Postbaan (+ parking voetbal) Schanker Steenpaal Vaartstraat Melkerijstraat

Meer info? 03 670 01 47 milieu@essen.be

De Kalmthoutsesteenweg wordt op een ander tijdstip door de gemeentelijke groendienst geveegd.

donderdag 17 JULI HORONK + HOEK

Bergsebaan Destenlaan Duiventorenstraat Moerkantsebaan (Hoek) Peepolderlaan Postbaan (aan Rijkmaker) Rijkmakerlaan Spillebeekweg Verbindingsstraat Zandfort

Van maandag 7 juli tot en met donderdag 17 juli krijgen alle straten met goten en aanliggende parkeerstroken weer een veegbeurt. We vragen je medewerking om de auto niet langs de straatkant te plaatsen. De veegwagen werkt in lussen. Dat wil zeggen dat in de voormiddag de ene kant wordt geveegd, zodat in de namiddag de andere kant aan de beurt is.

Herinrichting begraafplaatsen Centrum en Wildert: wacht niet tot het einde van de procedure Op 1 februari 2014 startte de gemeente met de procedure tot ontruiming voor de begraafplaatsen Centrum en Wildert. Momenteel zijn we al vijf maanden ver in deze procedure.

8 | Bestuur

Concessie van 20 jaar Zoals al eerder verteld, ontruimen we de graven niet zomaar. Nabestaanden hebben één jaar de tijd om te beslissen of ze het graf van hun dierbare(n) mee laten ontruimen of dat ze alsnog voor een concessie van 20 jaar kiezen. Bij een concessie worden de stoffelijke resten

van dat graf opgegraven en herbegraven in een concessiepark op de begraafplaats.

Procedure loopt tot februari 2015 Als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken, raden wij je aan om dit niet uit te stellen tot het einde van de procedure (februari 2015). De organisatie van de ontgraving en herbegraving van de stoffelijke overschotten vraagt de nodige tijd. Heb je nog persoonlijke vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met onze begraafplaatsbeheerder voor een afspraak.

Meer info?

03 670 01 47 • begraafplaatsen@essen.be


BESTUUR

OCMW essen zet eerste stap in omvorming dienstenchequebedrijf

Strijk aan huis i.p.v. strijkatelier Na tien jaar sluit het strijkatelier Essen Rimpelvrij de deuren. Het OCMW doet dit niet zomaar. Het zal nu strijkdiensten aan huis aanbieden voor zij die minder mobiel zijn. Het is de start van de omvorming van een traditioneel dienstenchequebedrijf naar een modern, klantgericht bedrijf.

Meer richten op doelgroep Aan het OCMW-gebouw huist sinds 2004 het strijkatelier Essen Rimpelvrij. Toen was dit een redelijk nieuw gegeven in Essen. Mensen konden dankzij dienstencheques hun strijk laten doen aan een schappelijke prijs. Ondertussen zijn er meerdere dienstenchequebedrijven actief in Essen. Het OCMW wil zich meer richten op haar doelgroep en wil de thuisdiensten voor bejaarden, mindervaliden en zieken versterken. Het strijkatelier sluit de deuren en het OCMW biedt in de plaats een strijkdienst aan huis aan. De sluiting van het strijkatelier zal ervoor zorgen dat vooral mensen die niet zo mobiel zijn, de thuisdienst meer zullen gebruiken.

Sluiting vanaf 1 juli 2014 De dames die vandaag aan huis komen voor kleine huishoudelijke taken, zullen vanaf 1 juli 2014 ook de strijk doen. De thuiszorg is zo vollediger. De sluiting zal ervoor zorgen dat mensen die niet zo mobiel zijn, deze thuisdienst meer zullen gebruiken.

OCMW zorgt voor hen die het écht nodig hebben Ambulance 112 Essen zoekt

vrijwillige ambulanciers (m/v)

Korte jobomschrijving:

 Vrijwilligers-wachtdienst met thuiswacht.  Noodoproepen vanuit het HC112 beantwoorden en uitvoeren met

Het OCMW heeft de taak om ervoor te zorgen dat het aanbod van gezinszorg, poetshulp, thuisopvang en strijkdienst terechtkomt bij hen die het écht nodig hebben. De niet-doelgroepklanten verwijzen we vriendelijk door naar de andere strijkdiensten die actief zijn op de markt.

Meer info? 03 690 05 50 • ocmw@essen.be www.essen.be/ocmw

ambulance.

overbrengen naar ziekenhuis.

 Perfect combineerbaar met andere activiteiten en/of beroepswerkzaamheden.

Wij verwachten:

 Geen specifieke voorkennis.  Ervaring in de zorgsector is een pluspunt.  Wonende in de gemeente Essen (i.v.m. thuiswacht).

Wij bieden:

 Mogelijkheid tot opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening.  Prestatievergoeding.

Plaats tewerkstelling: Thuiswacht binnen gemeente Essen. Solliciteren:

Dienst Ambulance 112, t.a.v. Koen Buyens, diensthoofd ambulance112@essen.be Heuvelplein 23 - 2910 ESSEN

Dienstenwat? De dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je een werknemer van een erkende onderneming zoals het OCMW van Essen kan betalen voor huishoudelijk werk bij jou thuis (poetsen, naaien, strijken, boodschappen doen). De cheques worden aangeboden door Sodexo en kosten 9,00 euro. Je geniet bovendien van een fiscale vermindering!

Meer info?

02 547 54 95 • www.be.sodexo.com www.dienstencheques-rva.be

9 | Bestuur

 Ter plaatse dringende geneeskundige hulp toedienen en


09 - 20 september

Essen klaar voor de Special Olympics Europese Zomerspelen

Van 9 tot 20 september lopen

Special Olympics is een wereldwijde organisatie die het hele jaar door voorziet in

in ons land de Special Olympics

sportactiviteiten voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar de

Europese Zomerspelen. Het zal dit

missie van Special Olympics draait om veel meer dan records en medailles. Door middel

jaar de grootste sportmanifestatie

van de sport wordt er gewerkt aan het zelfvertrouwen, de algemene ontwikkeling en de

in BelgiĂŤ zijn. Tweeduizend atleten

erkenning van deze mensen.

met een verstandelijke beperking

Binnen dit kader is het de doelstelling van de Special Olympics Europese Zomerspelen om

uit 58 landen zullen aan de

de integratie van alle mensen met een verstandelijke beperking te helpen bevorderen. De

Europese Zomerspelen deelnemen.

taboes die nog te veel en te vaak rond mensen met een verstandelijke beperking hangen,

En de gemeente Essen is daar nauw

te helpen doorbreken en een duurzame impact te hebben op de omgang met en de

bij betrokken.

opvang van mensen met een verstandelijke beperking.

Elkaar beter leren kennen Het Host Town Programma van de Europese Zomerspelen is een prima middel om te werken aan het bereiken van deze doelstellingen. Door de inwoners van de gaststeden en –gemeenten te betrekken bij de opvang van buitenlandse atleten met een verstandelijke beperking zal de problematiek van mensen met een verstandelijke beperking voor iedereen duidelijker worden. Anderzijds zal het samen deelnemen aan activiteiten de visie van mensen zonder verstandelijke beperking op personen met een verstandelijke beperking ongetwijfeld verruimen en verbeteren. Essen ontvangt MacedoniÍ, een delegatie bestaande uit 16 atleten en coaches.

www.so2014.com


BESTUUR

Verwelkom Macedonische G-sporters met een barbecue De Macedonische delegatie van de Special Olympics 2014 verblijft van 9 tot en met 13 september in Essen. Dat event is het ideale moment om G-sporters in de kijker te zetten en biedt Essen de kans om de atleten een warm hart toe te dragen.

het rekeningnummer van de werkgroep Special Olympics, vermeld je naam en met hoeveel kinderen en volwassenen je bent. Het rekeningnummer is BE50 0688 9998 4518.

Meer info in september

BBQ op 12 september We vieren hun aanwezigheid op 12 september met een heuse barbecue. Jij kan hier bij aanwezig zijn! Je inschrijven is makkelijk. De barbecue kost 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen (tot 16 jaar). Schrijf het bedrag over op

Draag de atleten uit Macedonië een warm hart toe en neem op 12 september deel aan de BBQ!

Meer informatie en het uitgebreide programma van het Special Olympics project verschijnt in de Essen Info van september. Hou ondertussen de gemeentelijke website en de Facebookpagina van Essen in het oog. Wees er bij op 12 september: a great performance deserves a great audience!

Drink je water zoals je pintje!

Word jij een vriend van de tap? Kraantjeswater is goedkoop, gemakkelijk, gezond en milieuvriendelijk! De kraan opendraaien volstaat om fris en lekker drinkbaar water te hebben.

Niets dan voordelen We dagen je uit om twee weken lang kraantjeswater te drinken in plaats van flessenwater. Zo ontdek je zelf de voordelen:

Kraantjeswater is even gezond als flessenwater. Ook volgens test-aankoop is leidingwater van de beste kwaliteit. En je hebt je water altijd gekoeld binnen handbereik. Je hoeft niet meer met flessen te sleuren. Nog niet overtuigd? Vul dan een karaf en zet die een nacht in de koelkast. Doe gewoon de test: proef je nog een verschil?

Ontdek de waterbar Bij het optreden van de KetnetBand op 11 juli kan je water krijgen aan de kraantjeswaterbar. Kies voor de 'Sprinkel', de ‘Classic’, de ‘Welness’ of een ‘Gourmand’. Lekker fris getapt kraantjeswater en dat voor geen geld!

Win een bakfiets Ga naar de website www.vriendvan.be en neem deel aan de wedstrijd ‘Hier woont een vriend van de tap’. Je kan allerlei leuke prijzen winnen.

Wist je dat... ... een Belg per jaar meer dan 120 liter flessenwater drinkt? ... de productie van 1,5 liter flessenwater voor de uitstoot van 260 gram CO2 zorgt? Om dezelfde hoeveelheid water te zuiveren en naar je kraan te transporteren wordt 1,5 gram CO2 uitgestoten.

11 | Bestuur

Kraantjeswater is 200 keer goedkoper dan flessenwater. 1 liter water krijg je uit de kraan voor amper 0,004 euro (of 4 eurocent voor 10 liter). Vergelijk eens met het goedkoopste flessenwater: per liter bespaar je algauw een halve euro.


WONEN

WK-veld Hoek-CWitK-y

valt niet aan de Ook in Essen-Hoek Aan café Hoek-City . en gekte te ontkom s Tom Sanders en brachten uitbater ’ lfs een ‘voetbalveld Peter Bresseleers ze r van het café. Pe aan voor de deur t gemeentebestuur he t lie uitzondering n het openbaar toe om een stuk va ier in te kleuren. Na domein op die man ers rdt het terras imm het bouwverlof wo n va leg an ra he or de toch opgebroken vo … de Moerkantsebaan

Na bouwverlof begint derde en laatste fase project Moerkantsebaan

Essen-Hoek aan de beurt Het geluid van de graaf- en asfalteringmachines valt halfweg juli even stil voor het jaarlijkse bouwverlof, maar vanaf augustus gaat het project Moerkantsebaan resoluut zijn derde en laatste fase in: de heraanleg van de dorpskern van Essen-Hoek. De komende twee weken rondt de aannemer fase 1 en fase 2 af. De ontbrekende wegmarkeringen en signalisatieborden worden aangebracht en de werfzone wordt opgeruimd, zodat deze weer volwaardig gebruikt kan worden. Tegen het bouwverlof zou het hele stuk tussen het viaduct en café Bostella geen werfzone meer mogen zijn. Meteen na het bouwverlof (14 juli t.e.m. 1 augustus) start de aannemer in Essen-Hoek.

12 | Wonen

Dorpskern en zijstraten De nutsmaatschappijen zijn al langer aan de slag in Essen-Hoek. Nu alle voorbereidende nutswerken achter de rug zijn, krijgt ook het laatste stuk vanaf café Bostella een nieuwe inrichting. In deze fase wordt het volledige openbaar domein van gevel tot gevel heringericht. Het streven is een comfortabelere inrichting van wegen, fietssuggestiestroken en voetpaden, een veiligere schoolomgeving en een vernieuwd gescheiden rioleringsstelsel. Bij deze herinrichting heeft het bestuur ervoor gekozen het landelijk karakter van de wijk te benadrukken. Op het einde van de derde fase worden ook de zijstraten

Bergsebaan en Verbindingsstraat aangepakt. De zijstraten Noordeneind, Wolfsheuvel, Zandfort en Spillebeekweg kregen intussen al een volledige facelift, of worden nog voor het bouwverlof zo ver mogelijk afgewerkt.

Papenmoerstraat Naast de werken aan de Moerkantsebaan krijgt de Papenmoerstraat begin juli nog een nieuwe asfaltlaag en betonstroken. Zo kan de weg na het bouwverlof als volwaardige doorgang gebruikt worden voor het lokale verkeer. De grote omleiding via de Huybergsebaan en Kalmthoutsesteenweg, die al vanaf het begin van de werken werd aangeduid, blijft bestaan. Daarenboven zullen we lokaal beperktere omleidingswegen voorzien via de Verbindingsstraat en de Papenmoerstraat enerzijds, en via Zandfort en Spillebeekweg anderzijds.

Werken in uitvoering: de straat Zandfort ondergaat een grondige facelift.

Meer info? Dienst Openbare Werken openbarewerken@essen.be

Moerkantsebaan weer beter berijdbaar tijdens bouwverlof Goed nieuws voor zij die pendelen van en naar Essen-Hoek: tijdens het bouwverlof van 14 juli tot en met 1 augustus is de Moerkantsebaan terug beter berijdbaar. Het verkeer zal dan in beide richtingen kunnen rijden. Na een jaar zal het even wennen zijn om nog eens rechtstreeks naar het centrum van Essen-Hoek te rijden. Na het bouwverlof gaat Fase 3 van start en is de Moerkantsebaan weer afgesloten. Het gemeentebestuur telt samen met jullie af tot de werken helemaal afgerond zijn.


wonen

IGEAN DIENSTVERLENING helpt je verder

Lenen om zo minder energie te betalen Denk je aan energiebesparende werken in je woning? Sinds januari 2013 kan je bij IGEAN een energielening aan 2 % of zelfs renteloos aangaan. Iedereen met een woning in Essen kan een energielening aanvragen. Niet alleen eigenaars komen in aanmerking, ook huurders of verhuurders kunnen van de renteloze of goedkope lening genieten. Niet alleen eigenaars, maar ook huurders of verhuurders kunnen van de renteloze of goedkope energielening van IGEAN genieten.

Lijst van werken De werken die worden uitgevoerd, moeten wel voorkomen op de lijst van aanvaardbare werken. Het gaat onder meer over het vervangen van de cv-ketel door een energiezuinig exemplaar, het plaatsen van dak- of muurisolatie, vervangen van ramen, het plaatsen van een zonneboiler… Kortom, allerlei werken die je helpen je energiekost te drukken. Daarin schuilt de belangrijkste winst: de lener bespaart op zijn energieverbruik.

Hoe werkt dit systeem? Je vindt alle informatie en formulieren op de website van IGEAN dienstverlening. Vul het aanvraagformulier in en zorg dat je alle bijlagen toevoegt. Je krijgt snel uitsluitsel of je aanvraag is goedgekeurd. Daarna kan je de werken laten uitvoeren.

Meer informatie?

VERKEERSINFO

Meer informatie over de energielening en over de werken die in aanmerking komen, vind je op de website van IGEAN. De diensten zijn bereikbaar elke werkdag van 8.00 tot 16.45 uur. Opgelet: geld lenen kost ook geld.

Meer info?

03 350 08 06 energielening@igean.be www.igean.be

NOG TOT 11 JULI – Op- en afritten E19 gesloten aan Sint-Job-in-‘t-Goor Vanaf maandagochtend 16 juni tot en met vrijdag 11 juli 2014 voert het Agentschap Wegen en Verkeer werken uit op de rotondes van het complex Sint-Job-in-‘t-Goor en de gewestweg N117 naast de E19. De twee rotondes worden heraangelegd als dubbelstrookrotondes. Alle informatie via www.essen.be/werken-in-uitvoering.

Uw straat nader verklaard door onze dorpsgids Maria Gommeren

10 AUGUSTUS – Verkeershinder sportpark Vanwege de Highland Games in sportpark Hemelrijk is er enige verkeershinder in de omgeving. In de volgende straten geldt er éénrichtingsverkeer vanaf 10.00 uur:

Nolsebaan tussen Maststraat en Moerkantsebaan.

Horendonk

De Moerkantsebaan tussen de Beukendreef en de Dennenlaan wordt die dag omgevormd tot een zone 30.

Meer info? Alle lokale verkeersinformatie op www.essen.be

er Weg Wijz

Donken zijn verhogingen in het natte landschap in de buurt van de vruchtbare beemden (graslanden in een beekdal). Deze plaatsen waren zeer geschikt om te wonen voor de vroege bewoners en hun vee. De oude naam van Horendonk is Hornick of 'erf ten hoge'.

13 | Wonen

Maststraat tussen Moerkantsebaan en Epicealaan.


LEVEN LDC ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 03 663 69 04 • gasthuis@ocmw.essen.be open elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Info uit het DIENSTENCENTRUM

ontdek het aanbod

Naar school in Essen? De zomervakantie is er eindelijk en de studenten kunnen zich even helemaal ontspannen. Toch moet er nu al gedacht worden aan het volgende schooljaar. Essen heeft een ruim aanbod aan scholen. Via de gemeentelijke website kan je ze allemaal ontdekken.

Fotozoektocht met de fiets Het LDC biedt een fotozoektocht aan doorheen Essen en langs de fietsostrade van maximum 25 kilometer lang. Een vrijwilliger nam onderweg 30 foto’s en schikte die door elkaar. Aan jou om het juiste adres bij de foto’s te zoeken. De zoektocht loopt van 1 juli tot 31 augustus. Haal vanaf 1 juli een deelnameformulier op in ’t Gasthuis voor 2,00 euro. De prijsuitreiking is op 19 september.

programma ZOMER 2014 Battle of the Ages Ben jij sneller of kwieker dan jouw kleinkind? Op 8 juli vanaf 10.00 uur ga je volgende uitdagingen aan: zwemmen, Kubben, tafeltennissen, … Schrijf je in via de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis, of bel naar 03 670 01 56. De prijs bedraagt 3,50 euro per duo. Zomerbarbecue We herhalen de succesformule van vorig jaar: een lekkere barbecue met veel gezonde groenten. En het dessert is natuurlijk een ijsje. Een menu kost 7,00 euro maar schrijf je op tijd in want vol is vol. Afspraak op 16 juli!

14 | Leven

Summer Swing Hasselt Op zaterdag 9 augustus kunnen inwoners vanaf 65 jaar gratis met de bus mee naar het familiefestival Summer Swing in Hasselt. Je kan tot 18 juli inkomtickets aankopen in het LDC of aan de Vrijetijdsbalie. Een ticket kost dit jaar 28,00 euro. Volksspelen Seniorenraad De volksspelen vinden dit jaar weer plaats aan het woonzorgcentrum Sint-Michaël. De Essense seniorenverenigingen spelen op woensdag 27 augustus om 13.00 uur. Ambiance verzekerd!

Essen, schoolgemeente Essen telt een ruim onderwijsaanbod: zo zijn er zeven kleutervestigingsplaatsen, acht vestigingen van lagere scholen en vier secundaire scholen. Wie op zoek is naar een school in Essen, vindt op de website www.essen.be/ onderwijs alle contactgegevens met inschrijfmomenten van de scholen terug. Heb je geen internet? Vraag dan je brochure met Essense scholen aan bij de dienst Onderwijs via het nummer 03 670 01 30 of via onderwijs@essen.be.

Onderwijs voor iedereen Elk kind heeft recht op onderwijs. Om dit leerrecht te garanderen,

Essen heeft een ruim onderwijsaanbod. werd de leerplicht ingevoerd voor alle kinderen die in België verblijven. Een kind kan pas naar het eerste leerjaar als het minstens één jaar naar een Nederlandstalige kleuterklas is gegaan (of het kind moet een taalproef afleggen). Kleuters mogen starten vanaf de leeftijd van 2,5 jaar.

Meer info? 03 670 01 30 onderwijs@essen.be www.essen.be/onderwijs

Steun voor Essense hulpprojecten De gemeente voorziet jaarlijks 3.750 euro voor de ondersteuning van Essense hulpprojecten. Stuur je aanvraag in voor 1 september! Steun je een project in het Zuiden en kan je nog een extra steuntje in de rug gebruiken? Neem een kijkje op www.essen.be/internationalesamenwerking voor het reglement en het aanvraagformulier.

Meer info? Dienst Internationale Samenwerking 03 670 01 56 • internationaal@essen.be


LEVEN

Oproep aan de horeca: serveer Fairlicious in oktober! Vorig jaar namen 12 Essense horecazaken deel aan Fairlicious. Dit jaar willen Essen, Brecht en Wuustwezel terug het gebruik van lokale, Fair Trade en biologische producten promoten. Als lokale horecazaak maak je mee het verschil. Plaats in oktober een Fairliciousmenu of -broodje op je suggestiekaart. Pak uit met je culinaire creativiteit en gebruik zoveel mogelijk ingrediënten die lokaal, biologisch of middels Fair Trade geproduceerd zijn. Je klanten ontvangen via het gemeenteblad van oktober een kortingsbon. Inschrijven via 03 670 01 56 of vrijetijd@essen.be.

Meer info? Dienst Internationale Samenwerking 03 670 01 56 • internationaal@essen.be

Leerlingen Sint-jozefinstituut bezoeken partnerschool

Voor de 16 leerlingen van het SintJozefinstituut is het eindelijk zover. Na anderhalf jaar voorbereiden en geld inzamelen vertrekken ze op 9 augustus naar hun partnerschool in Tulbagh, Zuid-Afrika.

partnerschool Waveren Hoërskool. Naast het volgen van de lessen staan er nog andere activiteiten op het programma: zelf les geven, chirospelletjes spelen met de allerkleinsten, een vriendschappelijke interland spelen tussen Essen en Tulbagh.

Een week naar school in Tulbagh

Het tweede deel van hun bezoek wordt ingevuld met een aantal toeristische en leerrijke activiteiten. In Kaap Agulhas zijn de leerlingen getuige van de ontmoeting tussen de Atlantische en de Indische

De eerste week van de reis verblijven de leerlingen in een plaatselijk gastgezin. Samen met de zoon of dochter des huizes lopen ze een weekje mee in de

6.000 euro voor HIV-slachtoffers

Oceaan. Ze bezoeken de gevangenis van Robbeneiland en de koloniale stad Franschhoek. Ten slotte zal de groep in een sloppenwijk van Kaapstad een cheque van 6.000 euro overhandigen aan de bezielers van Home from Home, een project dat mee een toekomst biedt aan jonge slachtoffers van HIV. Deze 16 jongeren staan te trappelen om te vertrekken!

Meer info en inschrijven? Dienst Internationale Samenwerking 03 670 01 56 • internationaal@essen.be

15 | Leven

Eindelijk Afrika!


leven

opgelet tijdens het barbecueën

“Gezellig feestje hoeft niet op de spoedafdeling te eindigen” Voorkomen beter dan genezen Oscare vzw zet zich als nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens ook in om brandwonden te voorkomen. Dat is immers beter dan genezen. In het kader van zijn preventieen sensibiliseringscampagnes, wil Oscare mensen bewustmaken van de gevaren en gevolgen van brand.

Vooral genieten

Joepie, het is zomer! Het ideale seizoen om de BBQ aan te steken en samen met vrienden of familie te genieten van lekkere feestjes. Veel plezier alvast. Toch stelt men bij Oscare, het nazorgcentrum voor brandwonden en littekens, jammer genoeg vast dat mensen ieder jaar opnieuw tijdens het BBQ-seizoen ernstige verwondingen oplopen. Omdat barbecueën vooral gezellig en veilig moet blijven, heeft men bij Oscare alvast een aantal tips opgelijst die ervoor zorgen dat je aan het barbecueën alleen goede herinneringen overhoudt. Al deze tips zijn terug te vinden op de website www.veiligbarbecuen.be.

16 | Leven

Duid een BBQ-BOB aan “Plaats de barbecue op een stevige, stabiele, vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door spelende kinderen of huisdieren. Duid op voorhand een BBQ-BOB aan. Wie bakt, is BOB en drinkt dus niet! Pas op met licht ontvlambare kleding (bv. nylon) in de buurt van een barbecue: draag een speciale barbecueschort (nooit synthetisch) en handschoenen. Een

"Maar de eerste boodschap is natuurlijk om te genieten van een gezellige BBQ in goed gezelschap. En een gezellig feestje hoeft zeker niet te eindigen op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Zeker niet als je de BBQ op een verantwoorde en veilige manier gebruikt”, weet Koen Maertens, directeur van Oscare uit ervaring.

Over Oscare

Oscare is het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens. De organisatie focust op nazorg, onderzoek, opleiding en preventie. Oscare zet zich in voor mensen met brandwonden en littekens. Het ambulant medisch behandelcentrum biedt multidisciplinaire nazorg aan brandwondenslachtoffers aan. Daarnaast verricht Oscare wetenschappelijk onderzoek, voor verbetering van de behandeling van brandwonden en littekens, zet preventie- en sensibiliseringscampagnes op in het kader van brandveilig leven, en organiseert opleidingen en workshops rond littekenbehandelingen. Oscare is nagenoeg volledig afhankelijk van particuliere giften en sponsoring.

Hou enkel goede herinneringen over aan het barbecueseizoen.

Meer info? www.kinderbrandwondenfonds.be www.veiligbarbecuen.be www.oscare.be

Alle tips voor een lekkere en veilige barbecue

www.veiligbarbecuen.be

V.U.: Koen Maertens - Kapellenblokstraat 2 - 3300 Kumtich / Oscare vzw - Van Roiestraat 18 - 2170 Merksem

zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf zijn zeker uit den boze.” Het zijn slechts enkele van de tips die terug te vinden zijn op de nuttige website www.veiligbarbecuen.be


ONTSPANNEN

clash of the clans in sportpark hemelrijk

Opgelet: daar vliegt een boom!

Bezieler Steven Vandermast denkt dat onze jongens een goede kans maken om zich te kronen tot Belgisch Kampioen.

Acht kampen De Clash of the Clans bestaat uit acht wedstrijden. Het team dat als beste uit de kampen komt, mag zich Belgisch Kampioen noemen. “Ik denk dat we een goede kans maken. In 2013 namen we voor de eerste keer deel aan de Clash en werden we kampioen. De voorbereidingen gaan goed dus ik geloof er in”, aldus een enthousiaste Steven.

Pantless Power jureert “Het is de eerste keer dat we zelf een wedstrijd organiseren. Wij jureren zelf dus kunnen we niet deelnemen. Op zich is dat geen probleem: van de 8 wedstrijden wordt er één wedstrijd afgetrokken zodat elke ploeg die meedingt naar de Belgische titel evenveel toernooien heeft gedaan.”

en is wel verplicht.

“Er is nog plaats voor ext ra ploegen. De inschrijvingen zijn bep erkt, dus zorg dat je er snel bij ben t. Laat je niet afschrikken door de proeve n en doe mee voor de lol, of de ove rwinning. We raden je aan om niet te vee l alcohol te drinken want sport en alcohol gaan niet goed samen. Een ble ssure is snel gebeurd. O ja: een Schots e rok dragen is verplicht!”

Steven Vandermast

Voor elk wat wils

Bezieler Je kan zelf deelnemen met een amateurploeg, de kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of zich laten schminken, je kan whisky proeven en een hapje eten. Afspraak in het sportpark vanaf 10.00 uur.

Meer info of inschrijven? www.pantlesspower.net

van Pantless Power

17 | Ontspannen

Deze zomer lopen er mannen met Schotse rokken rond in Essen. Ze nemen deel aan de Highland Games op 10 augustus in sportpark Hemelrijk. De organisator is onze eigen Essense clan ‘Pantless Power’. De wedstrijd kadert in het Belgisch kampioenschap ‘Clash of the Clans’.

“drScaghotse rok


voor elk wat wils op feestdag van de vlaamse gemeenschap

Wees er gratis bij in GC de Oude Pastorij Op 11 juli 1302 versloeg een Vlaamse krijgsmacht het Franse staande leger. Deze veldslag ging de geschiedenis in als de Guldensporenslag. Sinds 1973 is 11 juli onze officiële Vlaamse feestdag. Vzw Kobie feest op 11 juli mee in het park van GC de Oude Pastorij. Alle optredens zijn gratis en vrij toegankelijk.

11 juli - 14.00 uur |

Uit de bol met KetnetBand Ketnet-wrappers Maureen, Charlotte, Sien en Thomas komen naar Essen om een onvergetelijke, swingende en knettergekke show te brengen. Zingen, springen en dansen is toegestaan! Liedjes die je kent van je favoriete Ketnetprogramma’s, de laatste nieuwe hit van Katy Perry of andere hits uit de Ketnet Hits-cd’s: ze zingen ze allemaal!

11 juli - 16.30 uur |

18 | Ontspannen

Vlug en Blij danst

Bij ‘Vlug en Blij’ dansen ze maar al te graag. Op een paar jaar tijd groeiden ze uit naar zeven dansgroepen. Liedjes van vroeger en nu zorgen ervoor dat je niet stil kan blijven staan.

Initiatief voor het

FEEST van de VLAAMSE GEMEENSCHAP

Met steun van de Vlaamse overheid

11 juli - 17.30 uur |

Thursday Afternoon Vier Essense jongeren spelen sinds het derde middelbaar samen in de band Thursday Afternoon. Ondertussen schrijven ze ook zelf nummers. Rob Van den Bergh, Lucas Verkuijl, Aurélie Van Overloop en Gitte Vandersteen brengen een aantal aanstekelijke nummers.

11 juli - 21.00 uur |

Clement Peerens Explosition

De Vlaamse rockgroep The Clement Peerens Explosition (ook gekend als CPeX) is een parodie op stoere rock- of metalgroepen. De teksten worden in het Antwerps dialect gezongen. Een gekende hit is ‘Dikke Lu’. Muzikanten Hugo Matthysen, Ronny Mosuse en Aram Van Ballaert spelen allemaal een typetje. Met hun nieuwe hit ‘Boormachien’ zijn ze weer helemaal terug! Honger of dorst? Steek een frietje of smul van een ijsje voor het goede doel. Tap een glaasje bij de ‘kraantjeswaterbar’ of kies iets lekkers bij de bar van vzw Kobie. Keuze te over!


ONTSPANNEN In het kader van de Vlaamse Feestdag organiseert vzw Kobie nog meer gratis activiteiten. De senioren hebben een eigen feestmoment op 9 juli en Nele Bauwens komt naar het domein Redemptoristen in het kader van de ATV zomervertelling.

Nog meer feest dankzij vzw Kobie! 9 juli - 14.00 uur | Heuvelhal

Seniorenfeest met Nonkel Jef en de Grensmuzikanten Voor vele senioren van Essen is dit een uitgelezen gelegenheid om vrienden en kennissen terug te zien. Vanuit de Heuvelhal worden de lachspieren van liefhebbers van schuine en dubieuze woordspelingen geprikkeld met een optreden van Nonkel Jef en Diana More. Tijdens de pauze kan je genieten van een welverdiende theekoek met een heerlijke, warme koffie of een lekkere, frisse pint. Daarna is het de beurt aan De Grensmuzikanten. Zij brengen accordeonmuziek om de benen bij los te zwieren.

ATV Zomervertelling

Ontdek onze! Kobiebrochure

Nieuwsgierig naar het volledige aanbod van vzw Kobie? Je kan het ontdekken in de nieuwe programmabrochure ‘zomer - herfst - winter’. Verkrijgbaar bij de Vrijetijdsbalie, VVV de Tasberg, LDC ’t Gasthuis en in de bib. Je kan het ook downloaden via www.essen.be/cultuur.

19 | Ontspannen

21 juli - 20.00 uur | Domein Rouwmoer

Een meester-verteller met een boeiend verhaal op een prachtige locatie in de buurt. Dat is de ATV Zomervertelling! Dit jaar palmt Nele Bauwens (foto) het podium in met ‘Ik moet beter luisteren’. Nele stond al verscheidene keren op de planken en speelde mee in een aantal televisieseries. Haar eerste solovoorstelling is een mix van ontroerende liedjes, rake teksten, grappige observaties en de nodige zelfspot. Vergeet niet je eigen stoel mee te nemen! Afspraak aan het domein Redemptoristen, Rouwmoer 7.

VlFeest11_A2-A3_Word_0211_c02.indd 2


ontspannen

je hoeft het niet altijd ver te zoeken!

Toerist in Essen

waarom niet?

Deze zomervakantie bezoek je misschien de Eifeltoren, ontspan je op een Spaans strand of ga je op vakantie buiten Europa. Of je blijft gewoon lekker thuis. Je

hoeft het niet ver te zoeken om een fijne zomer te beleven. VVV De Tasberg maakt het je alvast makkelijk om in eigen gemeente iets te doen.

Culinaire fietstocht Geniet van de heerlijke combinatie van culinair genieten en een mooie fietstocht. De route Essen/ Kalmthout is 35 km lang en voert je langs mooie paden en lekkere eetadressen. Fietsen kan wekelijks van donderdag tot zondag. De prijs bedraagt 35 euro per persoon. Voor kinderen kan je ter plaatse een gerecht bestellen. Gelijkaardige routes in Brecht/ Wuustwezel en Brasschaat/Kapellen zijn ook te koop bij de Tasberg.

Esschen 14-18 Wil je weten hoe en waar een aantal handelaars in het centrum van Essen hun waren aan de man brachten tijdens Wereldoorlog I? Hoe zag hun pand er uit, was dit op dezelfde locatie als nu en wat verkochten of verhandelden zij? Herken je dit nu nog of zijn hierover misschien leuke weetjes te ontdekken?

Ongeveer 7 km lang Kom het te weten tijdens een boeiende zoektocht langs veschillende etalages. De route kan individueel of met de familie worden gewandeld en is ongeveer 7 km lang, maar kan ook in twee afzonderlijke delen worden gedaan. De routebeschrijving is half augustus te koop bij De Tasberg. De prijs is bij het verschijnen van dit artikel nog niet gekend.

Op avontuur in Essen VVV De Tasberg biedt verschillende avontuurlijke tochten aan voor jonge ontdekkers! De piraten en heksen zijn terug in Essen en hebben van alles verstopt. Een tablet wijst je de weg en tijdens de route moet je allerlei opdrachten uitvoeren. Alles goed? Dan krijg je de geheime code en mag je de schat meenemen.

De allerkleinsten kunnen zich uitleven met de opdrachtjes van het Kleinemensenpad en de kleurplaat van Tibor de tovenaar. Er is ook nog een virtuele zoektocht voor jongeren naar een neergestorte Zeppelin: zoek de onderdelen terug waarmee je de Zeppelin kunt herstellen. Volg hiervoor de website of facebookpagina van De Tasberg.

Meer info? ock.com Š m.bonotto shutterst

20 | Ontspannen

Wil je lid worden van de Kermit-de-sticker club? Zoek de afbeeldingen op het formulier en los de vragen op tijdens deze zoektocht in Wildert. Alles gevonden? Meld je aan en ontvang je diploma.

derdelen van een Ga op zoek naar de on ! elin pp neergestorte Ze

VVV De Tasberg 03 677 19 91 info@vvvessen.be www.vvvessen.be


ONTSPANNEN

in Essen

Activiteiten van en voor Essenaars

28/07

Beatfarm Festival is een gratis festival dat jaarlijks plaatsvindt in Essen. Op vrijdag 11 juli is het thema ‘Bruine kroeg met optredens’. Op zaterdag 12 juli vindt er een DJ-festival plaats met drie podia. Huybergsebaan 245 Organisatie: Beatfarm Info: www.beatfarm.be

Een beetje bloed geven kan geen kwaad. Je helpt er iemand anders enorm mee. Twijfel niet want jouw bloed doet goed.

31/07 oogstfeesten: kindernamiddag

Zaal Flora, Sint-Jansstraat 84 18.00 - 20.30 uur Organisatie: Rode Kruis Info: bloedgevendoetleven.be

Een beetje bloed geven kan geen kwaad. Je helpt er iemand anders enorm mee. Twijfel niet want jouw bloed doet goed.

Parochiecentrum, Dreveneind 2 18.00 - 20.30 uur Organisatie: Rode Kruis Info: bloedgevendoetleven.be

11&12/07 Bloed geven

Bloed geven

BBQ Woonbos en weekendzone Ook niet bewoners van het woonbos en weekendzone zijn welkom om mee te barbecueën. Zorgboerderij Rommeshoef 15.30 uur 18 euro volw., 12 euro kinderen Inschrijven: BE34 2200 0202 3090 met vermelding Barbecue en het aantal personen voor 24 juli

16/08

02/08 Sportweek voor 7- tot 12-jarigen

De kindernamiddag vindt plaats van 14.00 tot 18.30 uur. De fuif start om 21.00 uur met Axel Daeseleire en Kevin Janssens als Dj's.

Kinderen kunnen hun energie kwijt tijdens de sportweken in sporthal Hemelrijk. Ze worden begeleid door ervaren monitoren.

Tent Oogstfeesten Wildert, Schoolstraat 21 14.00 uur Organisatie: KLJ Wildert Info: www.oogstfeesten.be

Sportpark, Moerkantsebaan 34 9.00 - 16.00 uur Organisatie: Gemeente Essen 40 euro/week of 10 euro/dag Info en inschrijven: www.essen.be/sport - 03 670 01 56

19-22/08

18-22/08 sportweek voor 4- tot 6-jarigen Leuke knutsel- en sportweek voor kinderen van 4 tot 6 jaar, begeleid door ervaren monitoren. Er is voor- en naopvang voorzien Turnzaal Wildert (Wigo), De Vondert 10 09.00 - 16.00 uur 32 euro/week of 10 euro/dag Info en inschrijven: www.essen.be/sport - 03 670 01 56

Volledig activiteitenaanbod in de zomerbrochure Deze activiteiten slopen tussen de mazen van het net en staan niet in de zomerbrochure. Wil je weten wat er allemaal te doen is tijdens de zomervakantie? In het gemeentemagazine van juni stak een zomerbrochure waarin je alles terugvindt. Heb je de brochure niet meer? Geen probleem, surf naar www.essen.be en klik door naar de activiteitenkalender. Nog een fijne vakantie en een warme zomer gewenst!

21 in Essen 21| |UiT Ontspannen

Beatfarm


Meer foto’s?

www.esseninbeeld.be

Het volledige archief van www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De bioweek in juni mocht op heel wat geïnteresseerde Essenaars rekenen. Het bezoek aan Bioboerderij Kempengoud viel letterlijk en figuurlijk goed in de smaak. Je kreeg er uitleg over het biolabel, de te behalen criteria en waarom biogroentenboer Jules Dhooghe voor 100% bio kiest.

| www.esseninbeeld.be 2222| www.esseninbeeld.be

Leerlingen van de Lagere School College kregen een G-sportdag met een krukken- en rolstoelenparcours, torbal, zitvolleybal en een geblinddoekt bosspel.

Op de demoplaats van het containerpark kreeg je tijdens het kringlooptuinieren handige tips om te leven met minder afval.

Atlete Els Van Hooydonck werd tijdens de kampioenenhuldiging op 8 juni in de bloemen gezet. Ze kreeg de prijs voor sportverdienste: de bronzen Niké.


NUTTIGE ADRESSEN

MELDINGSKAART

GEMEENTE ESSEN Gemeentehuis Heuvelplein 23, 2910 Essen 03 670 01 30 • info@essen.be • www.essen.be Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * 9.00 - 12.00 uur 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uur 9.00 - 12.00 uur 9.00 - 12.00 uur 9.00 - 12.00 uur *

Naam:

................................................................................................................................................................................

Straat + nr.: Tel./gsm: e-mail:

..........................................................................................................................................................

. ...................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................

 melding  suggestie  vraag  klacht:

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkel de diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend. Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 670 01 47 • milieu@essen.be Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur Donderdag Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 16.00 uur Maandag en zondag gesloten

13.00 - 16.00 uur 13.00 - 16.00 uur 13.00 - 19.00 uur 13.00 - 16.00 uur

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • bib@essen.be • OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • ocmw@essen.be • Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • gasthuis@ocmw.essen.be

Datum en handtekening:

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • handicar@essen.be • Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • opvoeding@essen.be • Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

Aan het college van burgemeester en schepenen Heuvelplein 23 2910 Essen

NOODNUMMERS • Brandweer/ambulance • 100 of 112 • Politie • 101 • Politiezone Grens 03 620 29 29 • info@pzgrens.be • www.pzgrens.be HULPLIJNEN

Gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie, vraag of klacht kunnen behandelen.

• Antigifcentrum • 070 245 245 • Zelfmoordlijn • 1813 • Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • info@jacpunt.be

WACHTDIENSTEN

NUTSVOORZIENINGEN

• Dokter • 03 650 52 53

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Tandarts • 0903 39 969

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Apotheek • www.geowacht.be (avond) • 0903 92248 (22.00-9.00 uur)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be • Telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • gasthuis@ocmw.essen.be

• Pidpa (water) • 0800 903 00

• Wit-Gele Kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00


& presenteren

19 u.

2/7 Ieper

DJ-set Dimitri d’ Anvers

Grote Markt

6/7 Sint-Niklaas

2 0 .3 0 u .

Vlaanderen Muziekland

Het enige echte muziekprogramma van Vlaanderen op Eén met gastvrouw Geena lisa

The Amazing Flowers

21.30

u.

(op 11/7 Café Flamand van 21.30u tot 23.00u)

Grote Markt

11/7 Antwerpen Grote Markt

16/7 Kasterlee Ijsboerke

20/7 Boortmeerbeek Brouwerij Haacht

31/7 Lommel Hertog Janplein

6/8 Essen College van het Eucharistisch Hart

Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Ga voor meer informatie naar de facebookpagina van Vlaanderen Muziekland en blijf op de hoogte van de avonturen van Geena Lisa en de artiesten die ze ontvangt op Vlaanderen Muziekland.

Essen info juli & augustus 2014  
Essen info juli & augustus 2014  

Zomereditie van het informatiemagazine van de gemeente Essen.

Advertisement