__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

KOEKELARE LATEN LEVEN? LAAT JE VACCINEREN! Corona zette alles op pauze. Nog even en we kunnen weer vooruit. Daarom zijn we gestart met vaccineren. Hoe meer mensen zich laten vaccineren tegen COVID-19, hoe beter. Vaccinatie is de beste bescherming tegen het coronavirus en de grootste garantie dat we opnieuw volop van het leven kunnen genieten. Onderstaande Koekelarenaren zijn alvast overtuigd en kiezen voor een prikje om zo weer volop van hun vrijheid te kunnen genieten. Ze laten je weten wat hun grootste drijfveer is en waar ze het meest naar uitkijken in een post-coronatijdperk. Doe jij ook mee? Want alleen samen kunnen we het virus verslaan!

Vaccineren is in mijn ogen noodzakelijk, zeker als je denkt aan de vele mensen die opgenomen werden in het ziekenhuis. Ik ben er me van bewust dat de onderzoeken naar het vaccin zeer snel moesten verlopen, en dat sommige mensen daardoor twijfelen. Maar de gezamenlijke aanpak van de farmaceutische bedrijven overtreft volgens mij alles.

Zodra ik aan de beurt kom, laat ik me vaccineren. Ik wil graag maximaal beschermd zijn tegen het virus en kijk ernaar uit om ons leven van vroeger terug op te pikken. Onze jaarlijkse Start-to-Tempo kan door de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit is een startto-run programma om in een periode van tien weken, vijf kilometer in een halfuur tijd te kunnen lopen.

Ik ben vol bewondering voor de mensen die tewerkgesteld zijn in de zorg. Ik sta te kijken hoe zij met een enorme passie de bejaarden en alle mensen die corona opgelopen hebben, bijstaan.

Daarnaast hoop ik dat we straks weer volop kunnen sporten. Ik kan dan wel geen marathon meer lopen in 3.24 uur zoals destijds, maar ik ben nog altijd graag in beweging!

Er zijn voor mij, zoals voor iedereen, ook wat aanpassingen. Maar met wat goede wil, komen we er wel door.

2


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

Ik laat me vaccineren omdat ik content zal zijn om weer zorgeloos door het leven te gaan. Al zal dat in eerste instantie misschien niet helemaal zorgeloos zijn, want we moeten wachten totdat iedereen gevaccineerd is. Vertrouwen in de wetenschap is belangrijk. Denk maar aan de pokken destijds. Dit werd ook de wereld uitgeholpen dankzij vaccinatie. Het heeft heel wat kunnen voorkomen. Waar ik het meeste naar uitkijk na het coronatijdperk? De zorgeloosheid: een terrasje kunnen doen, op restaurant gaan… Daarnaast kijk ik ook enorm uit naar het sociaal contact. Met vaccinatie gaan we opnieuw op weg naar het normale… Al zal het wellicht nog een tijdje duren voor we weer naar een volledig normaal leven kunnen gaan. We moeten geduldig en positief zijn! Mijn glas is altijd vol, ik zie altijd het positieve in dingen. Ik denk dat ik zo geboren ben (lacht) en dat is in een periode zoals deze zeker een voordeel.

Vaccinatie is de enige weg terug naar een normaal leven. Een leven dat we zo gemist hebben, een leven van vrijheid en daar verlang ik enorm naar. Wat radio Kompas betreft, zijn we in coronatijden steeds blijven doorgaan met onze muziek. Want door muziek gaven we de mensen toch nog iets van courage, vreugde, afleiding. Er was heel wat warmte via de radio die aan elkaar werd doorgegeven. Ook al was het allemaal op afstand. Waar ik het meest naar uitkijk? Het normale… Terug onder de mensen kunnen komen, een barbecue met familie, op het gemak een pint gaan drinken, de babbels aan de toog met vrienden,… Het lijkt allemaal eeuwen geleden.

3


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

Kathy (50): Ik wil mij laten vaccineren om terug in alle vrijheid te kunnen leven en genieten, opnieuw te kunnen samenkomen met familie en vrienden. Om mijn job en vrijwilligerswerk weer op een normale manier te kunnen uitvoeren. Maar vooral om de gezondheid van mezelf en iedereen om me heen te waarborgen. Fauve (22): Ik zou mij graag laten vaccineren, om zo vlug mogelijk de draad van het ‘gewone’ leven weer te kunnen opnemen. Om terug samen te kunnen komen met familie en vrienden. Hen opnieuw te kunnen vastnemen en knuffelen. Om mijn sport en mijn vrijetijdsbesteding als coach/docent weer te kunnen beoefenen. Femke (25): Ik heb mij laten vaccineren omdat ik de bewoners in het woonzorgcentrum waar ik werk wil beschermen, alsook mijn familie en vrienden. Ook hunker ik terug naar het normale leven van voor corona, weer kunnen sporten, reizen en met vrienden afspreken!

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE CORONAVACCINATIE Eind maart kregen alle inwoners van Koekelare een brief in de bus met praktische informatie rond de coronavaccinatiecampagne. Vragen zoals ‘Wanneer krijg ik mijn prik?’, ‘Wat moet ik doen op de dag van de vaccinatie?’, ‘Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum De Mast?’, ‘Hoe verloopt het vaccinatieparcours?’ en dergelijke meer werden zo goed mogelijk beantwoord.

Ik heb nog vragen, waar kan ik terecht? Heb je nog vragen over de vaccinatiecampagne? Neem een kijkje op www.laatjevaccineren.be. Hier vind je heel wat informatie en de meest gestelde vragen terug. Medische vragen? Neem contact op met je huisarts. Praktische vragen? Praktische informatie over het vaccinatiecentrum vind je terug op www.koekelare.be/coronavirus. Vind je niet meteen een antwoord of heb je hulp nodig bij het verplaatsen van je afspraak? Je kan het vaccinatiecentrum bereiken op het nummer 0800 29 668 (maandag tot vrijdag, 8.30 – 17.00 uur).

Geen vervoer? Geen nood! Mensen die niet in staat zijn om zelf naar het vaccinatiecentrum te gaan (met de bus, taxi, vrienden, familie, wagen, fiets…) kunnen een vereenvoudigde inschrijving aanvragen voor de Minder Mobielen Centrale.

De volledige getuigenissen lezen? Surf naar www.koekelare.be/koekelare-vaccineert.

4

Je moet niet aan de inkomstenvoorwaarde voldoen. Je betaalt geen lidgeld, enkel een éénmalige administratieve kost van één euro. Daarnaast betaal je de gewone kilometerprijs (en eventuele wachtvergoeding) zoals anders. Wie lid is, kan uiteraard ook naar het vaccinatiecentrum, zonder de één euro te betalen.


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

Heb je je oproepingsbrief gekregen en wil je een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale? Contacteer dan het Sociaal Huis via sociaalhuis@ koekelare.be of op het nummer 051 58 10 01.

Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen:

NIEUWE SPEELTORENCOMBINATIE OP SPORTDOMEIN IS KLAAR Joepie! De nieuwe torencombinatie in De Mote is klaar en garandeert uren avontuurlijk speelplezier voor de kleinsten. Er zijn 4 torens waarvan de grootste maar liefst 7 meter telt. De 4 glijbanen zijn onderling verbonden via loop- en hangbruggen. Daarnaast werd er een nieuwe kabelbaan, een carrousel én een stawip voorzien. Ook in het gras, werden enkele toestellen geplaatst die makkelijk toegankelijk zijn voor minder mobiele kinderen. We zijn samen met jullie heel enthousiast over de nieuwe speeltorencombinatie, maar door de huidige coronamaatregelen raden we af om de toren de komende weken massaal te bezoeken. Check het terrein en kom bij grote drukte op een ander moment terug. Volwassenen dragen best een mondmasker, zeker als ze geen afstand kunnen bewaren.

5


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

GEZOCHT: NIEUWE UITBATERS VOOR CAFETARIA GEMEENTELIJK SPORTCENTRUM Het gemeentebestuur zoekt nieuwe cafetaria-uitbaters voor het gemeentelijk sportcentrum in de Belhuttebaan 40. Naast twee sporthallen is er ook een groot terras met vernieuwde speeltoren gelegen. Cafetaria De Mote is een absolute trekpleister voor gezinnen met kinderen. De huidige concessie eindigt op 31 augustus 2021. Het lastenkohier met de voorwaarden voor deze concessie en de verdere procedure die zal doorlopen worden, kan je bekomen bij de sportdienst via sport@koekelare.be of 051 58 92 04. Alle kandidatuurstellingen moeten uiterlijk binnen zijn op 29 juni 2021.

BLOKKOT IN MEI EN JUNI Onder voorbehoud van de geldende maatregelen tijdens de blokperiode, zal er een blokkot georganiseerd worden van zaterdag 15 mei tot donderdag 30 juni. Studenten vanaf 18 jaar kunnen elke dag van 8u tot 22u (op zondag tot 20u) terecht in Huis Proot om er in alle rust te studeren. Er is gratis wifi aanwezig. Vooraf registreren is noodzakelijk en kan via de gemeentelijke website www.koekelare.be. Je ontvangt daarna een link naar het reservatieformulier. Er is telkens plaats voor een 25-tal studenten. Als het blokkot, door de coronamaatregelen, toch niet zou kunnen doorgaan zal dit zeker via onze Facebookpagina en Instagram kenbaar gemaakt worden. Volg ons dus zeker via deze kanalen! Info: jeugd@koekelare.be of 051 58 92 04 facebook.com/gemeentekoekelare/ instagram.com/jeugddienstkoekelare/ 6


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

SPEELPLEINWERKING IN DE ZOMERVAKANTIE OPNIEUW CORONAPROOF In juli en augustus kunnen kinderen van 5 tot 14 jaar zich elke weekdag uitleven op het speelplein, knutselen en spelletjes spelen.

Wanneer Er is speelpleinwerking van 12 juli tot 6 augustus en van 16 tot 27 augustus (niet op 21 juli en op 30 en 31 augustus). De activiteiten lopen van 9u tot 16u. Er is vrij spel van 8u tot 17u. Extra opvang wordt georganiseerd op

het speelplein zelf van 7u00 tot 8u00 en van 17u00 tot 18u00. Per opvangmoment betaal je € 1 extra.

Prijs en reserveren De prijs bedraagt € 6 voor een hele dag. Alles wordt achteraf gefactureerd. Met de kansenpas krijg je 50% korting op het inschrijvingsgeld met een beperking tot € 150 per persoon per jaar.

Dit jaar werken we opnieuw met inschrijvingen. Vanaf 1 juni kan je het formulier online invullen en aanduiden in welke weken jouw kind naar het speelplein komt en wanneer je extra opvang nodig hebt. We geven voorrang aan kinderen die minstens 4 dagen per week inschrijven want de kinderen worden ingedeeld in bubbels per week. Info: www.koekelare.be, jeugd@ koekelare.be of 051 58 92 04

GEZOCHT: UITBATER VOOR HORECAGEDEELTE CC DE BROUWERIJ De Brouwerij is een schitterend gerestaureerde 18e-eeuwse brouwerij in het centrum van onze gemeente en is het kloppend hart op het vlak van cultuur en toerisme. Het huisvest de bibliotheek, de dienst voor toerisme en cultuur, het Fransmansmuseum en het Käthe Kollwitz Museum. We zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor het horecagedeelte van CC De Brouwerij. Tot nu toe was tearoom/restaurant De Inktpot er gevestigd. De locatie is geschikt voor een restaurant, brasserie, bistro,… en werd zopas helemaal opgefrist. Ook de technieken werden tijdens de werken vernieuwd. Interesse? Je kan je kandidaat stellen als uitbater tot uiterlijk 30 juni 2021. Meer informatie en alle gegevens over hoe je je kandidatuur kan indienen zijn te verkrijgen bij Bart Inghelbrecht via bart.inghelbrecht@koekelare.be of op het nummer 051 58 92 01.

SLUITINGSDAGEN GEMEENTEHUIS: Onze diensten zijn gesloten op: • Donderdag 13 en vrijdag 14 mei • Maandag 24 mei

7


MILIEU

30% MINDER RESTAFVAL? WE GAAN ERVOOR! Uit recente analyse blijkt dat onze huisvuilzakken nog heel wat recycleerbaar materiaal bevatten. Plastic verpakkingen, papier, textiel, maar ook veel voedsel zoals brood, verlepte groenten tot zelfs ongeopende verpakkingen. Daarom startte de gemeente Koekelare in samenwerking met MIROM Roeselare de campagne ‘30% minder’. We dagen onze inwoners de komende maanden uit om minder restafval te produceren!

Doe mee en win leuke prijzen

Vind alvast wat inspiratie tijdens de online workshops Een deelname aan de workshop levert 15 of 30 punten op. Schrijf je in via www.mirom.be: • 11 mei, haal meer uit je frigo • 19 mei, thuiscomposteren met vat of bak • 26 mei, mealprepping, • 17juni, bewaartechnieken • 24 juni, plan je weekmenu

8

Ook jij kan meedoen! Wat heb je nodig? Een gezonde portie goesting en een pc, tablet of een smartphone. Surf vandaag nog naar 30procentminder.be, maak een account aan, ontdek welke acties je kan doen en wat de impact is op je restafvalzak of zelfs op de CO2-uitstoot. Hoe meer acties je doet, hoe groter de impact op jouw restafvalzak, maar ook hoe meer punten je verzamelt. En nog meer goed nieuws! Deze punten kan je omwisselen voor leuke producten in de webshop. Heb je het maximum bereikt of zijn de producten uitgeput? Geen nood, je kan blijven deelnemen aan acties en je blijft punten sprokkelen. Die punten kan je omwisselen in wedstrijdbiljetten waarmee je eind dit jaar kans maakt op een elektrische fiets!

Ook als school, vereniging of buurtcomité kan je deelnemen. Je kan de campagne mee helpen promoten, of actief deelnemen aan acties, acties maken of workshops organiseren. Met de verzamelde punten spaar je voor bijvoorbeeld buitenspelmateriaal. Je maakt ook kans op een huifkarrentocht voor 20 personen.

Samen maken we het verschil Als iedereen uit Koekelare meedoet, zal de impact groot zijn. Reken zelf maar uit. Als 100 mensen voortaan perfect sorteren, sparen we samen jaarlijks 400 restafvalzakken uit. Als 100 mensen starten met composteren en dat minstens een jaar volhouden, sparen we samen jaarlijks meer dan 1.050 restafvalzakken uit. Investeer dus wat van je tijd en goesting in duurzaamheid en ga ook voor 30% minder restafval. Kies op 30procentminder.be wat jij wil doen en nodig zo veel mogelijk vrienden uit om mee te doen. Want samen kunnen we veel betekenen!


MILIEU

AFHALING GRATIS ROL PMD-ZAKKEN VAN HET JAAR 2020 Door de gekende coronaperikelen heeft niet ieder gezin de kans gehad om in 2020 de gratis rol PMD op te halen in het gemeentehuis. Daardoor is er beslist om gedurende twee voormiddagen een afhaalmoment te organiseren.

Deze afhaalmomenten gaan door op dinsdag 11 mei tijdens de wekelijkse markt en op zaterdag 22 mei aan het gemeentehuis, telkens van 8u30 tot 12u. Let wel: dit is enkel voor de niet-opgehaalde PMD-zakken van 2020. Daarnaast zal je ook nog stickers voor het oude type restafvalzakken kunnen aankopen. Deze afvalstickers kunnen nog gebruikt worden tot eind dit jaar. Daarna worden oude afvalzakken (wit met donkergroene opdruk of gele met groene opdruk) niet meer opgehaald.

Omtrent de gratis rol PMD-zakken van dit jaar wordt later nog gecommuniceerd. Deze kunnen voorlopig nog niet afgehaald worden.

BIBLIOTHEEK

SLUITINGSDAGEN BIBLIOTHEEK Hoofdbibliotheek • Zaterdag 1 mei • Donderdag 13 mei t.e.m. zaterdag 15 mei

9


LOKALE ECONOMIE

WEEK VAN DE MARKT 2021 In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen organiseert de Orde van West-Vlaamse Marktkramers voor de vierde keer een promotieactie voor de wekelijkse markt. Op dinsdag 29 juni ontvang je bij elke aankoop op de markt een invulkaart van de marktkramers. Die kaart steek je in een urne die op de promo-

10

stand aanwezig is. De gelukkige winnaars worden bepaald door middel van een trekking die na afloop van de markt gebeurt. De hoofdprijs is ‘Een Weekendje in West-Vlaanderen’, maar daarnaast zijn er nog leuke waardebonnen en prijzen in de wacht te slepen. De winnaars worden kenbaar gemaakt op de gemeentelijke website en de Facebookpagina van de gemeente.


CULTUUR

FOTOWEDSTRIJD 2021

‘Ik zie wat jij niet ziet… aan Koekelaarse gebouwen’ Vanaf maandag 3 mei t.e.m. vrijdag 1 oktober Ondanks de aanhoudende coronacrisis kan de jaarlijkse fotowedstrijd opnieuw doorgaan. Fotograferen kan immers coronaproof in je eentje of… in je bubbel! De nodige informatie kunnen we veilig vanop afstand bezorgen en als deelnemer kan je Koekelare tijdens je wandeling, loop- of fietstocht eens helemaal anders bekijken (en uiteraard de nodige maatregelen respecteren, zo lang het moet). ‘Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet’ is één van de missies van een goede fotograaf. Hoe je kijkt door de lens, wat je daar ziet en ten slotte hoe je het vastlegt: dat maakt samen de vingerafdruk van wie jij bent als fotograaf. Dit jaar is het thema van de fotowedstrijd ‘Koekelaarse gebouwen’. Niet op hun geheel echter, maar de details waar velen of iedereen zomaar aan voorbij loopt. Details, zoals daar zijn: die mooie deurbel, dat speciale ornament, dat schitterende sierhekken, een gedenksteentje of merkwaardige architectuur, … Deze willen we door jouw lens te zien krijgen! Kortom: de Koekelaarse gebouwen, groot of klein, anders, levendiger en mooier dan ooit! Doe ons Koekelare en zijn architectuur op een nieuwe manier bekijken. Jouw foto als keerpunt in het kijkproces, als toevoeging aan wat we al dachten te kennen.

De bekendmaking van de winnaars gebeurt tijdens de uitreiking van de jaarlijkse cultuurprijzen. Het deelnameformulier en het reglement zijn te downloaden via www.koekelare.be/fotowedstrijd2021 of te verkrijgen via cultuurentoerisme@koekelare.be of kunnen op eenvoudig verzoek (051 61 04 94) per post verstuurd worden.

Bezorg je foto's digitaal aan de dienst voor Toerisme en Cultuur. De foto's moeten vergezeld zijn van een titel en van de plaats waar je die hebt genomen. De cultuurraad en een afvaardiging van diaclub ‘De Trekker’ kiezen de beste 20 foto’s die kans maken op een jury- en een publieksprijs, allebei in november te verkiezen. Na de stemming worden alle deelnemende foto’s gepubliceerd op Facebook. 11


CULTUUR

FILMPROJECT ONDERSTEUNT KOEKELAARSE KUNSTENAARS Artiest up stroate: Fredcot Koekelare kent zijn mensen is de slagzin van de gemeente. Maar weet Koekelare ook welke inwoners creatief bezig zijn? Wij gingen op ontdekking! Met het project ‘Artiest up stroate’ wilden we aanvankelijk de kunstenaars die in Koekelare wonen, een hart onder de riem steken in deze toch wel barre tijden. Maar het is meer geworden dan dat: we zijn op zoek gegaan naar de creatievelingen binnen de gemeente en we hebben ondervonden dat er heel wat zijn! Niet iedereen was bereid om voor het oog van de camera te verschijnen en een stukje ziel bloot te leggen, maar we hebben er toch wat gevonden die willen meestappen in ons filmjes-project! Ons eerste slachtoffer is een 'aangespoelde' Koekelarenaar, maar wat voor één. Flamboyante schilder en poëet Fredcot Hermes werd verliefd, liet het zeitje varen voor zijn lieve Koekelaarse muze en bouwde een atelier in haar tuin geheel volgens ‘zijn goesting’.

Bij het maken van zijn kunstwerken gebruikt hij ‘mixed media’: spuitbussen, olie- en acrylverf, etc. Opvallend veel dieren in zijn werk… “Ik schilder beesten, beesten, beesten … Wij zijn één groot nest beestelijke brutaliteiten”, verklaart Fredcot. Achter zijn doeken zit symboliek, zoveel is zeker als je ze bekijkt. Die symboliek groeit terwijl hij aan het schilderen is, hij ontdekt die zelf, het is als het ware de essentie van de kunstenaar! En eens het werk af is, kan hij er een heel verhaal over vertellen. Hij is ook poëet … “Je mag nog een monster zijn… met poëzie kun je harten veroveren!” Zijn gedichten stemmen tot nadenken. Hoe mooi is dit! Tot slot vroegen we hem of hij nog een boodschap

WIE ZICH LAAT ONDERWIJZEN DOOR DE JUF VAN Z’N DROMEN Hier volgt een kleine samenvatting van wat we hebben gefilmd. “Ik schilder al van mijn nul jaar, ik ben beginnen schilderen in de baarmoeder en dus was geboren worden een hele opgave, ik moest me aanpassen!” (vrij naar Fredcot) “Wat is kunst voor jou?”, vroegen we hem. “Kunst is een kaakslag, om de mens wakker te schudden met mooie dingen, maar die kunst heeft volgers nodig, anders verliest ze aan betekenis.”

12

LEERT NOOIT ZIJN LES, NIET OMDAT HIJ TEVEEL DROOMT MAAR OMDAT HIJ NOG EEN JAARTJE DUBBELEN WIL. FREDCOT


CULTUUR

heeft voor de jeugd. “Begin er niet aan… het wordt harder en harder. Als je geen wilskracht hebt en niet tegen armoede kan, mag je het vergeten. Je moet als een sukkelaar durven te leven…. In de shit zitten, shit is zeer belangrijk, kijk naar de boeren!” Wil je het hele interview zien met Fredcot? Ga naar de Facebookpagina ‘UiT in Koekelare’, de website van de gemeente of het YouTubekanaal van Cultuur en Toerisme Koekelare.

Steeds welkom trouwens in Atelier Fredcot, Ter Heide 28, Koekelare, tel. 0474 38 21 02. Zijn werk is tevens te bezichtigen bij galerij Sabine Van Paemel, Lekedorpstraat 13 in Leke. (tekst: Elise De Gend)

De filmpjes zijn te bekijken op: facebook.com/UiTinKoekelare

Kanaal ‘Cultuur & Toerisme Koekelare’

Meer info over Fredcot vind je via: fredcot.blogspot.com facebook.com/fredcot.hermann

TOERISME 15 MEI: START TOERISTISCH SEIZOEN Nieuwe gezinsfietstocht, De Groote Goesting, aanleg picknickplaats, … Op zaterdag 15 mei schiet het nieuwe toeristische seizoen opnieuw uit de startblokken. Het recreatief aanbod in Koekelare wordt verder uitgebreid voor jong en oud(er). Ideaal voor wie dit jaar veiligheidshalve liever nog in eigen regio vakantie neemt dan het verderop of in het buitenland te gaan zoeken… Op 15 mei gaan traditioneel de deuren van het Käthe Kollwitz Museum en het Fransmansmuseum ook opnieuw open in het weekend. Vooralsnog blijft dit wel op afspraak tot deze maatregel terug opgeheven wordt, maar het infokantoor zelf gaat alvast weer open voor

het afhalen van toeristische informatie. Vanaf 15 mei kan je ook de gloednieuwe gezinsfietstocht ‘Op zoek naar de vink met Jaek en Nink’ afleggen. Deze nieuwe tocht van 26,5 kilometer in samenwerking met Westtoer verbindt Koekelare met Kortemark en staat garant voor een hele dag plezier voor de kinderen en hun ouder(s). Langs het parcours liggen meerdere leuke speelplekken, waaronder de Mote, het maïsdoolhof, de Krekemeersen, het speelbos van Edewalle, … Op twee plaatsen tijdens het fietsen zit er een houten vink verstopt. Kan jij ze vinden?

Daarnaast speelt Koekelare in op het thema ‘De Groote Goesting’ van de Westhoek met o.m. de Couckelaerschen Doedel die een eigentijdse upgrade krijgt (flesjes van 33 cl, nieuw etiket en nieuwe geschenkverpakking) en de muziektheatervoorstelling ‘Zalige 13


TOERISME

Zonden in de Westhoek’ in het najaar. Er wordt ook gewerkt aan een tentoonstelling rond de vroegere brouwerijen van Koekelare in de zomer en het najaar. Last but not least wordt de ruimte achter het Fransmansmuseum heringericht tot een aangename en milieuvriendelijke picknickplek. In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer komen er picknicktafels en ook een natuurlijk-artistiek

speelelement voor de kinderen. Zo kunnen gezinnen – zowel inwoners als toeristen – rustig hun wandeling of fietstocht starten of afsluiten met een picknick. Dit voegt nog meer beleving toe aan het vele leven dat er nu al ‘in de Brouwerij’ is.

De Brouwerij / Dienst Cultuur & Toerisme Sint-Maartensplein 15B 8680 Koekelare

Info: www.toerismekoekelare.be

Kom even langs om er meer over te vernemen en hou ook de gemeentelijke infokanalen in de gaten voor updates en nieuwe lanceringen:

cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94

Uit in Koekelare

ZOMERSE FAMILIEZOEKTOCHT ‘Speuren naar sporen… tussen Koekelare & Gistel’ Vanaf dinsdag 1 juni t.e.m. donderdag 30 september 2021 is het ‘Europees Jaar van de spoorwegen’. Een mooie aanleiding om hier de jaarlijkse Zomerzoektocht voor het hele gezin aan te koppelen. We fietsen onder meer langs de Spoorlijn 62 Torhout-Oostende (de huidige Groene 62) en de oude Tramlijn 342 Brugge-Leke. Koekelare slaat de handen in elkaar met Dienst toerisme Gistel om er een boeiende zoektocht van te maken. In lusvorm leggen we via de knooppunten een 38-tal kilometer af: goed voor een hele dag fietsplezier op een rustig tempo in eigen streek en met verschillende interessante stops onderweg!

14

Zoals steeds, is deze zoektocht volledig gratis en is er een prachtige prijzenpot te verdelen onder de winnaars (dit jaar maar liefst € 1000). Formulieren zijn vanaf dinsdag 1 juni te verkrijgen via de Dienst Toerisme & Cultuur. Indien moeilijk om het fysiek af te halen, dan kan het op eenvoudig verzoek (tel. 051 61 04 94 of e-mail cultuurentoerisme@ koekelare.be) ook digitaal of per post bezorgd worden. Zitten jouw antwoorden ‘op het goede spoor’? Doe mee en je komt het te weten!


SOCIAAL HUIS

KOEKELARE HELPT Ben je zelf getroffen in je welzijn of heb je het door de coronacrisis moeilijk om financieel rond te komen? Of ken je iemand die het moeilijk heeft door de coronacrisis en ondersteuning of hulp nodig heeft? Koekelare Helpt is er om je bij te staan in deze moeilijke periode. Neem contact op met

Koekelare Helpt via de Facebookpagina ‘Koekelare Helpt’ of via telefoon 051 58 10 01 of e-mail koekelarehelpt@koekelare.be. We trachten samen met jou een oplossing te zoeken!

SLUITINGSDAGEN SOCIAAL HUIS Al onze diensten zijn gesloten op: • Donderdag 13 en vrijdag 14 mei • Maandag 24 mei

15


SOCIAAL HUIS

TUSSENKOMST EERSTE LEEFTIJDSMELK OF AFKOLFMATERIAAL VOOR DE EERSTE ZES LEEFTIJDSMAANDEN VAN JE BABY Je wil je kindje de best mogelijke start in het leven geven. Dat doe je met de keuze voor borstvoeding. Als borstvoeding om een of andere reden niet (meer) mogelijk is, is flesvoeding een goed alternatief. Een juiste keuze van flesvoeding en een correcte bereidingswijze zijn van groot belang voor de optimale groei en ontwikkeling van je baby.

Wat vinden wij belangrijk Huis van het Kind Koekelare vindt het belangrijk dat iedere baby de noodzakelijke voeding krijgt. Hiermee willen we gezinnen die het financieel moeilijk hebben de nodige ondersteuning geven. Dit om jouw kindje de beste ontwikkeling en groei te bieden.

Voor wie Personen met regeling voor verhoogde tegemoetkoming (RVV), personen met een laag inkomen en personen met een schuldenlast. Deze tussenkomst wordt gegeven voor de eerste zes leeftijdsmaanden van je baby sedert datum geboorte en gaat in vanaf datum aanvraag bij de sociale dienst van het Sociaal Huis Koekelare. Deze maatregel kadert in de doelstelling van het Huis van het Kind Koekelare om gelijke kansen te geven aan de kinderen op ons werkingsgebied. Dit initiatief is tot stand gekomen door samenwerking met Kind en Gezin en alle apothekers in Koekelare.

Info: katrien.vansteelandt@koekelare.be of 051 59 15 51

In deze editie van De Roepsteen verschijnt geen kalender. Wil je weten welke activiteiten in Koekelare plaatsvinden? Neem een kijkje op www.uitinkoekelare.be.

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie. 16

Profile for gemeentebestuurkoekelare

De Roepsteen editie mei - juni  

De Roepsteen editie mei - juni  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded