__MAIN_TEXT__

Page 1


EDITO

VOLG DE REGELS, HET VIRUS IS NU OVERAL EN TREFT IEDEREEN !

CORONALERT AAN = SAMEN CORONA VERSLAAN

Beste inwoner

Download Coronalert in de app store

De coronapandemie woedt in alle hevigheid. De cijfers gaan al weken de verkeerde kant uit en ook in Koekelare ontsnappen we daar niet aan. Gedurende de ganse maand oktober kwamen er nagenoeg dagelijks positieve gevallen bij, veelal twintigers en dertigers. Iedereen wordt nu getroffen, ongeacht de leeftijd. De overheid probeert bij te sturen en neemt bijkomende strenge maatregelen, die altijd wel door bepaalde mensen of belangengroepen in vraag gesteld worden of op onbegrip stuiten. Voor sommigen is het te streng of zijn de maatregelen onrechtvaardig, voor anderen gaan ze niet ver genoeg. Deze regels moeten we evenwel aanvaarden en naleven. Het kan van levensbelang zijn. Beter nog: we gebruiken ons gezond verstand en gaan uit eigen beweging nog een stap verder: we vermijden alle contacten die niet echt nodig zijn. Daarom nogmaals een oproep: LEEF DE REGELS NA! Respecteer de hygiëneregels, draag een mondmasker waar het moet of aanbevolen is, hou afstand, beperk je nauwe contacten tot een absoluut minimum. Belangrijk: ook mensen die drager van het virus zijn en geen symptomen hebben kunnen jou wel ernstig ziek maken! Al even belangrijk: heb je symptomen? Bel je huisarts en blijf meteen thuis. Moet je in quarantaine omdat je positief getest bent of bijvoorbeeld nauwe contacten had met een positief getest persoon? Doe dat meteen! We moeten nu alles op alles zetten om het virus een halt toe te roepen. Patrick LANSENS burgemeester

2

De Coronalert app is het nieuwe instrument in de strijd tegen COVID-19: een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. De app draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Hoe werkt Coronalert? De app registreert via Bluetooth wanneer je met anderen in contact komt, op minder dan 1,5 meter en langer dan 15 minuten. Bijvoorbeeld wanneer je op de trein, bus of op café naast iemand zit. Dankzij de app krijg je automatisch een waarschuwing als je in contact kwam met een besmette persoon. Tenminste als die andere persoon ook de app gebruikte toen jullie in contact kwamen. Bovendien gebeurt dat anoniem. Je weet niet wie de besmette persoon is en waar of wanneer er contact was, maar wel dat er een risico op besmetting is.

Testresultaat Laat je een coronatest afnemen (omdat je symptomen hebt, op reis was in een rode zone, of in contact was met een besmet persoon)? Dan kun je het resultaat direct in de app ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je test positief is. Laat bij het voorschrijven de testcode van je app registeren, of voer zelf de testcode in die je kreeg van je arts.

Hoe gebruik je de app? Download de app gratis via je gebruikelijke app store. Installeer de app en geef je toestemming om Bluetooth te gebruiken. Zet je Bluetooth niet uit! Check regelmatig je meldingen; zo bescherm je jezelf en de anderen. Voor meer info surf naar https://coronalert.be/nl/.


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

VACATURE POETSHULP INTERN

VOORWAARDEN

BIJKOMENDE INFORMATIE

Contract onbepaalde duur

• Geen diplomavereiste. • Slagen voor de selectieprocedure bestaande uit een mondelinge en een praktische proef. Kandidaten ontvangen nog een uitnodiging.

Toelatingsvoorwaarden, aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving en competentieprofiel, selectieprocedure • christine.deopere@koekelare.be • telefoon 051 59 15 56

AANVANG TEWERKSTELLING

SALARISSCHAAL

Sociaal Huis Koekelare heeft momenteel een vacature binnen de poetsdienst intern.

FUNCTIE De taak bestaat voornamelijk uit het verrichten van de periodieke schoonmaak van diverse gemeentelijke gebouwen.

DEELTIJDS 20.00/38.00 uren

ONBEPAALDE DUUR CONTRACTUEEL

Januari 2021

KANDIDATUURSTELLING SOLLICITATIEBRIEF & CURRICULUM VITAE met foto. Uiterlijk tegen 16 november 2020 Per post of per mail christine. deopere@koekelare.be

AANLEG WERVINGSRESERVE Er wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duur van 1 jaar.

E1 - E3 Minimum 23.068,25 EUR en maximum 28.813,55 EUR bruto jaarsalaris 100% aan huidige index Het loon wordt aangevuld met: haard- of standplaatstoelage vakantiegeld - eindejaarstoelage - maaltijdcheques (6,50 EUR per gepresteerde dag) - hospitalisatieverzekering. Relevante ervaring komt in aanmerking met een maximum van 8 jaar.

VACATURE ARBEIDER TECHNISCHE DIENST – DIENST OPENBARE WERKEN Het gemeentebestuur Koekelare werft een voltijds technisch assistent aan voor de dienst openbare werken (m/v/x) (D1-D3).

Functieomschrijving Binnen de gemeentelijke technische dienst – dienst openbare werken, sta je in voor het onderhoud en herstel van voetpaden en wegen (plaatsen greppels en borduren, aanleg funderingen en bestrating) en ook voor het uitvoering van herstellingswerken aan gemeentelijke gebouwen en constructies (metselwerken, bepleisteringswerken en plaatsing betegeling).

Profiel Je hebt kennis over het juiste gebruik van machines en materialen en je beschikt over de nodige vaardigheden om de gevraagde onderhouds- en herstellingswerken op een vakkundige manier uit te voeren. Je werkt verzorgd, snel, correct en je beschikt over een gezonde dosis praktisch inzicht.

Aanbod Een voltijdse contractuele functie in de salarisschaal D1-D3 (minimaal € 13;300 en maximaal € 20.700) met als extra’s maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en een interessante vakantieregeling.

Interesse in deze functie? Alle inlichtingen over deze functie, de toelatingsvoorwaarden, de functiebeschrijving en de selectie kan je verkrijgen bij Koen Coudeville van de personeelsdienst (koen.coudeville@koekelare.be of 051/61 04 91). Solliciteren kan door een gemotiveerde brief met cv, uiterlijk 7 december (poststempel geldt als bewijs), te sturen naar: Gemeentebestuur Koekelare T.a.v. het college van burgemeester en schepenen Sint-Maartensplein 19 8680 Koekelare 3


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

ONTVANG GRATIS HET NIEUWE NUMMER VAN DE POLDERKRANT In december brengt Polderrand een nieuwe Polderkrant uit. Deze wordt dit jaar volledig gewijd aan het thema Archeologie. Ontvang je de Polderkrant nog niet thuis en wil je daar graag verandering in brengen? Abonneer je dan gratis via info@polderrand.be. Wie de krant liever digitaal leest, kan alle nummers op onze website www.polderrand.be terugvinden. Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten, schrijf je er dan meteen ook in voor onze nieuwsbrief! Voor meer info: Jessy Salenbien, 0478 32 45 25 of salenbien.jessy@telenet.be

KIES JE FAVORIETE BOOM Polderrand is op zoek naar bomen die jij bijzonder vindt. Ken je een boom die je op één of andere manier raakt, laat het ons dan weten. Draag je boom op, neem vlug een foto en vertel heel kort waarom die boom voor jou fantastisch is. Een onschuldige hand zal uit alle inzendingen 1 deelnemer trekken die van ons het boek 'Wat bomen ons vertellen' van Valerie Trouet overhandigd krijgt. Deelnemen kan tot 31 december via info@polderrand.be

SLUITINGSDAGEN GEMEENTEHUIS: Onze diensten zijn gesloten op: • Woensdag 11 november 2020 • Donderdag 24 december 2020 (namiddag) • Vrijdag 25 december 2020 • Donderdag 31 december 2020 (namiddag) • Vrijdag 1 januari 2021

4


ECHO’S UIT DE RAADZAAL

Gemeenteraad en OCMWraad 8 september 2020:

Gemeenteraad en OCMWraad 12 oktober 2020:

De gewijzigde personeelsformatie en functieprofielen voor een beleidsmedewerker, communicatieambtenaar en bibliothecaris werden goedgekeurd. Het kader voor de Covid-19 Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen werd goedgekeurd.

Er werd een akte tot vestiging van een erfpacht voor natuurgebied De Swal goedgekeurd en dit voor de duur van 99 jaar. De gemeenteraad keurde het bestek goed voor het vernieuwen van de grote speelcombinatie op het sportcentrum De Mote. In de eerste helft van 2021 zal de nieuwe speelcombinatie voor kinderen geplaatst worden.

De volgende zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vinden plaats op: • maandag 16 november 2020 om 19u • maandag 14 december 2020 om 19u

MILIEU “AMAI, IS DAT OOK SLUIKSTORT?!” Het achterlaten van zwerfvuil of sluikstort is een strafbaar feit en daar staan dan ook boetes op. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete en moet soms ook nog opdraaien voor de opruimingskosten. Logisch, want afval achterlaten op de openbare weg is niet alleen vervelend voor omwonenden en slecht voor het milieu, het betekent ook een kost aan de maatschappij. Alleen staat niet iedereen er bij stil wat er allemaal als zwerfvuil of sluikstort wordt beschouwd en waarvoor je dus beboet kan worden. De boetes lopen op tot 350 euro.

Hondenpoep Hondenpoep is een vorm van zwerfvuil, ook als dat gebeurt in de graskant of tussen de struiken. Uitwerpselen van je trouwe viervoeter ruim je op met een plastic

zakje dat je daarna in de vuilnisbak of hondenpoepzuil deponeert.

Sigarettenpeuken Eén peuk is niet groot, maar het duurt tot 12 jaar eer die afgebroken is. En dan nog blijven er restanten achter van plastic vezels, chemicaliën,… Eén peuk kan tot 500 liter water vervuilen. Geen asbak in de buurt? Druk je peuk uit, houd ze bij (bv. in een peukenzakje) en gooi ze thuis in de vuilnisbak.

Afval naast de glasbol In een glasbol horen enkel glazen flessen en bokalen thuis. Als je een gebroken tas, een vaas of schotel, of ander afval achterlaat naast de glasbol, dan is dit sluikstorten. Breng dit afval naar het recyclagepark, daar hoort het thuis.

Mondmaskers Het is duidelijk dat een mondmasker na gebruik in de restafvalzak thuishoort, maar toch vinden we ze steeds vaker terug bij het zwerfvuil. Gooi je masker niet op straat, maar deponeer het gewoon in de vuilnisbak. Onze camera’s worden op diverse locaties ingezet: bij glasbollen of vuilnisbakken, maar ook langs invalswegen. Grote of kleine inbreuken: de camera registreert. Wie afval op straat gooit, riskeert een boete tot 350 euro. Daar kunnen ook nog kosten bij komen. In 2019 noteerde MIROM Roeselare 341 vaststellingen.

5


MILIEU

PMD: DOE JIJ HET JUIST?

DIEN JOUW GROEN IDEE IN

Sinds vorig jaar mag er heel wat meer in de PMDzak. Yoghurtpotjes en botervlootjes bijvoorbeeld, of lege tubes tandpasta en netjes om citroenen of ajuinen te verpakken. Maar wat kan er nog in? En waarom mogen andere verpakkingen dan weer niet?

Een bosje of boomgaard bij jou in de buurt aanplanten? Een buurttuin uitbreiden? Een groen speelelement of een vlindertuin om de hoek aanleggen …? Heb jij een voorstel of zit je op een idee te broeden? Het Landschapsfonds Westhoek draagt tot € 5.000 bij aan jouw crowdfundingcampagne voor een groen initiatief in en nabij je dorp of buurt! Crowdfunding?!? Niks voor jou? Laat tien eerdere initiatiefnemers jou overtuigen! Bekijk hun initiatieven via www.rlwesthoek.be en meld jouw project aan voor 26 november 2020!

1. Verpakkingen in elkaar steken, een goed idee? Neen, want verpakkingen worden mechanisch gesorteerd. En dat is onmogelijk als ze in elkaar worden gestapeld of in een apart zakje worden gestopt. Doe dus alle verpakkingen los van elkaar in de PMD-zak. 2. Wat met plastic folie, zoals koekjesverpakkingen? Geen probleem, het is een plastic verpakking die thuishoort in de blauwe zak. Ook andere folies trouwens, zoals het plastic rond flessen of blikken. Een kartonnen binnenverpakking van koekjes hoort natuurlijk bij papier & karton. 3. Waarom mogen chipskokers er niet in? Chipskokers zijn een geval apart. Ze bestaan - net als dozen van poedermelk - uit verschillende lagen die niet meer uit elkaar gehaald kunnen worden: papier, aluminium… De chipskoker hoort thuis bij het restafval.

Interesse of benieuwd naar eerdere succesvolle projecten? Lees alle info via www.rlwesthoek.be/landschapsfonds of contacteer het Regionaal Landschap Westhoek via nele.saint-germain@rlwesthoek.be of 0495 35 13 77.

4. Bloempotjes: ja of neen? Een grote ja, want dit zijn ook plastic verpakkingen. Maak ze wel goed leeg en stapel ze niet in elkaar, zodat ze in de sorteerinstallatie correct gescheiden kunnen worden.

Het Landschapsfonds Westhoek is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek, de provincie West-Vlaanderen, het Streekfonds West-Vlaanderen en wordt gesteund door het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij.

Nog vragen over sorteren: www.betersorteren.be

6


MILIEU

OOK DIT JAAR KUN JE OPNIEUW VEEL BESPAREN OP JE ENERGIEFACTUUR! Hoe? Schrijf je vrijblijvend in voor de 10de groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie West-Vlaanderen. De provincie zoekt voor jou een voordelig contract voor 100% groene energie. Inschrijven kan via www.west-vlaanderen.be/besparen.

Wanneer? Inschrijven kan vanaf 1 december 2020. Op 26 februari 2021 krijg je je persoonlijk voorstel. Je ziet meteen hoeveel je kan besparen. Overstappen naar het voordelige contract kan vanaf 1 mei 2021.

Waarom? Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Bij vorige groepsaankopen bespaarden de deelnemers gemiddeld 200 euro op hun energiefactuur. Bovendien kies je bewust voor groene energie.

Meer info Heb je geen toegang tot het internet, dan helpt de gemeente je graag verder. Er zijn twee zitdagen voorzien op woensdag 13 en donderdag 14 januari.

Hoe meer deelnemers, hoe groter de besparing kan zijn! Al meer dan 323.000 gezinnen en bedrijven gingen jou voor.

Dit kan enkel op afspraak!

Stapte je al eerder over naar een voordelig (groepsaankoop)contract? Hou er dan rekening mee dat je energieleverancier je contract kan verlengen aan dure prijzen. Denk eraan: je kan op elk moment kosteloos van energieleverancier en van energiecontract veranderen.

Afspraken kunnen gemaakt worden via mail: heidi. meulemeester@koekelare.be of op het telefoonnummer 051/58 92 01. Breng zeker je laatste jaarlijkse afrekening voor elektriciteit en gas mee!

KERSTBOOMOPHALING De gemeente Koekelare voorziet terug een ophaalronde voor kerstbomen. Op maandag 11 januari 2021 zullen de gemeentediensten de gebruikte ‘echte’ kerstbomen komen ophalen. Zorg dat de boom voor 8u ‘s morgens goed zichtbaar en goed bereikbaar voor je woning ligt.

De kerstboom bied je aan zonder pot, aarde en versiering. Anders nemen onze diensten de boom niet mee. De opgehaalde bomen zullen gehakseld en vervolgens gecomposteerd worden.

7


V.U. Dirk Dewolf, Agentschap Zorg en Gezondheid, Koning Albert II-laan 35 bus 33, 1030 Brussel

HET CORONAVIRUS Herken de symptomen

Hoesten

Koorts

Geur -en smaakverlies

Ademhalingsmoeilijkheden

ZZ Z

Waterige diarree

Spierpijn, keelpijn of hoofdpijn

Verkoudheid

Vermoeidheid

B E L B I J D E Z E SY M PTO M E N Z O S N E L M O G E L I J K N A A R J E ( H U I S ) A RTS E N B L I J F M E TE E N T H U I S

AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 8

Meer info op www.info-coronavirus.be


CULTUUR

ZONDAG 1 NOVEMBER 2020 OM 17u REVEIL: voornaam en muzikaal eerbetoon door ‘Cosy Brass Quartet’ Begraafplaats De Warande Meer en meer mensen hebben er behoefte aan om meer te doen op 1 november dan een bloem neer te leggen. In de wereld van Reveil is een begraafplaats geen kille plek, maar een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van een gemeente vormen. Wanneer 4 gelijkgestemde zielen samen musiceren ontstaat een bijzonder hecht en uniek ensemble. Het Cosy Brass Quartet presenteert z’n originele bezetting in een al even origineel repertoire. Het intieme optreden vindt plaats in de overdekte ruimte van de begraafplaats, is volledig gratis en start om 17u. Reserveer uw plaats op www.ticketwinkel.be/balluchon.

ZATERDAG 21 NOVEMBER 2020 OM 20u GUY SWINNEN met ‘Origin Tour 2020’ Rocker pur sang! Deze immer sympathieke muzikale duizendpoot uit Diest is veel meer dan enkel frontman van The Scabs. Guy Swinnen doet dit najaar met zijn Origin Club Tour een reeks akoestische concerten. Hij doet dat in duo bezetting, samen met zijn vaste gitarist Yves Vertongen. Twee gitaren, twee stemmen, een pak eigen hits en goedgekozen songs van hun muzikale helden. Inkom: 15 euro, www.ticketwinkel.be/balluchon

ZONDAG 22 NOVEMBER 2020 OM 14u30 & 16u30

Peter Hens en Bart Van Caenegem zijn De Frivole Framboos. Klassieke muziek met veel humor, of is het omgekeerd? Verwacht je aan een avondje dollen met muziek door een mix van klassieke en moderne melodieën, taalgrapjes en leuke verhaallijntjes. Topklasse! Inkom: 15 euro, www.ticketwinkel.be/balluchon

© Koen Bauters

DE FRIVOLE FRAMBOOS met ‘Wachten op DO-groot’

Deze evenementen werden ingepland onder voorbehoud van annulatie omwille van de COVID-19 situatie.

9


CULTUUR

WORKSHOPS CULTUURRAAD De cultuurraad gaat, in samenwerking met cultuurdienst, na een lange periode van (verplichte) rust opnieuw van start met het aanbieden van diverse workshops voor de creatieve duizendpoten onder ons! Inschrijven voor een lessenreeks kan bij de dienst voor cultuur en toerisme via cultuurentoerisme@koekelare.be of 051/61 04 94. Na je inschrijving krijg je alle praktische informatie + betalingsmodaliteiten.

Kalligrafie - vervolgcursus module 4 bis

Tekenen voor kinderen

Deze module betekent een keerpunt in het curriculum. De cursist breekt met een grondregel die tot nu toe trouw werd gevolgd: de gelijkmatige spatiëring. In plaats van blokken tekst te produceren met gelijkgespatieerde letters zal de cursist nu dynamischer tekstweefsels verkrijgen door vrijer om te springen met de ruimte tussen de letters. Het is een eerste stap naar een meer persoonlijke vorm van kalligrafie. Tussen de oefeningen door verruimen discussies over kunst stilaan ons blikveld en wordt de cursist uitgenodigd zijn/haar eigen activiteit in vraag te stellen.

Is tekenen voor jou het leukste vak op school? Dan is de workshop tekenen voor kinderen zeker iets voor jou! Je leert er niet alleen omgaan met nieuwe materialen en enkele technieken om jouw kunst te verfijnen, maar je maakt ook kennis met enkele kunstenaars en hoe zij het doen. Lesgeefster Elise De Gend ziet je graag om samen op onderzoekingstocht te gaan!

Voorwaarde om deel te nemen aan deze reeks is de eerste drie modules al gevolgd werden. • Lokaal: Röntgen • Data: op woensdagavond 27/01, 10/02, 03/03, 17/03, 31/03, 28/04 en 12/05 telkens van 19.00 tot 21.30 • Kostprijs: 70 euro voor 7 lessen. • Mee te brengen: brede pen (speedball C2 of brause 3 mm), smalle pen (SB C4 of C5 of vergelijkbare brausepennen), inkt, potlood (HB of 2B) lat, gom, slijper, A3-oefenpapier. • Leeftijd: vanaf 15 jaar. Lesgever: Jan De Smedt Contact: • jan.ds@telenet.be • 0472/38 19 23 • 059/29 01 30

10

Lokaal: Röntgen • Data: op zaterdag 9/1, 23/1, 6/2, 20/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4 van 10u tot 12u. • Kostprijs: 72 euro voor acht lessen. • Mee te brengen: potlo(o)d(en), tekenpapier, gum en slijper. • Leeftijd: ± 8 tot 14 jaar. Lesgever: Elise De Gend Contact: • gendje@icloud.com • 0498/28 10 66


CULTUUR

Keramiek voor beginners Voor deze workshop is er geen voorkennis nodig. Alles wordt stap voor stap aangeleerd. Mensen die al eerder de reeks voor beginners volgden, gaan verder door op de technieken die ze reeds aangeleerd hebben voor het opbouwen en decoreren van vormen in klei. • Lokaal: Vergaderzaal bibliotheek Bovekerke – Oudstrijdersstraat 9 • Data: op dinsdagavond 5/1, 19/1, 2/2, 16/2, 2/3, 16/3, 30/3, 13/4 van 18u30 tot 21u30. • Kostprijs: 72 euro voor acht lessen (bakkosten niet inbegrepen). • Mee te brengen: plastiek voor tafelbescherming, schortje voor kledingbescherming. Materiaal zoals klei en tools kan aangekocht worden tijdens de lessen en zijn altijd aanwezig in het lokaal tijdens de lessen. Mensen die hun werkgerief al hebben, mogen dit zeker meebrengen. • Leeftijd: vanaf 15 jaar.

Keramiek voor gevorderden • Lokaal: Vergaderzaal bibliotheek Bovekerke – Oudstrijdersstraat 9 • Data: op dinsdagavond 12/1, 26/1, 9/2, 23/2, 9/3, 23/3, 6/4, 20/4 van 18u30 tot 21u30. • Kostprijs: 72 euro voor acht lessen (bakkosten niet inbegrepen). • Mee te brengen: plastiek voor tafelbescherming, schortje voor kledingbescherming. Materiaal zoals klei en tools kan aangekocht worden tijdens de lessen en zijn altijd aanwezig in het lokaal tijdens de lessen. Mensen die hun werkgerief al hebben, mogen dit zeker meebrengen. • Leeftijd: vanaf 15 jaar. Lesgever: Alain Stubbe

Gemengd kunstatelier: tekenen & schilderen Tijdens deze lessen leer je de basistechnieken verder ontwikkelen maar kun je nu ook groeien in een eventueel andere kunstvorm: schilderen. Wie al tekenlessen volgde maar nog nooit met een ander medium als potlood heeft gewerkt, kan zich verdiepen in de schildertechniek met olie- & of acrylverf. Aquarel komt niet aan bod. Meer tekenaar dan schilder? Dan verwelkomt de docent je ook graag tijdens het gemengd atelier en kun je je tekenhand verder ontwikkelen. Tevens kun je ook, indien gewenst, proeven van tekenen met pastel, tekenen met pen en inkt of bister. • Lokaal: Röntgen • Data: op woensdagavond 6/1, 13/1, 20/1, 27/1, 3/2, 10/2, 17/2, 24/2 van 19u tot 21u30. • Kostprijs: 72 euro voor acht lessen. • Mee te brengen: houtskool, tekenpotlood HB/ 3B en 6B, kneedgom, gewone gom en tekenpapier + een slijper. • Leeftijd: vanaf 18 jaar/volwassenen. Lesgever: Melissa Mommerency Contact: • melissa_mommerency@hotmail.com • 0476/63 70 30 Voor meer info: • Dienst cultuur & toerisme • cultuurentoerisme@koekelare.be • Schepen van Cultuur salenbien.jessy@telenet.be

Contact: • alain.stubbe@telenet.be • 0498/40.33.60

11


CULTUUR

CHANGEMAKERS 11.11.11 FILM ‘The man who knew infinity’ Maandag 23 november om 20u Cultuurzaal De Balluchon Changemakers : meer dan ooit nodig! Ook in 2020 zet 11-11-11 changemakers op een voetstuk. Changemakers zijn sterke mensen en straffe organisaties die actie ondernemen. In alle uithoeken van de wereld strijden ze voor een beter leven. Voor mensenrechten, voor democratie, voor een planeet die blijft draaien. Broodnodig werk dus, daarom versterken wij hun inzet. 11-11-11 Koekelare staat ook dit jaar, ondanks de moeilijke tijden, klaar om opnieuw campagne te voeren. In het straatbeeld zal de campagne sterk aanwezig zijn. Tgv de coronacrisis kunnen we jammer genoeg het 11-11-11 Fairtrade ontbijt en onze jaarlijkse deur-aandeur-actie niet laten plaats vinden. Omdat deze coronacrisis net ook de armsten het hardst treft, willen we toch solidair zijn. De Stip post daarom in iedere Koekelaarse brievenbus een brief van 11-11-11. In deze brief lees je meer over de “changemakers-campagne”. Via een overschrijvingsformulier kan je ook een financieel steentje bijdragen, waarvoor dank. Je zal 11-11-11 wel op de wekelijkse dinsdagmarkt van 3 en 10 november terugvinden, met een info- en verkoop standje. Je kan aan dit standje de vertrouwde koffie, thee en chocolade kopen. Bij een aankoop help je twee keer : iedere arbeider die meehielp bij de productie van de koffie, thee en chocolade krijgt sowieso een eerlijk loon. Het extra centje winst op de verkoop investeert 11-11-11 in steun aan changemakers, die op hun beurt, in hun eigen leefomgeving zorgen voor een betere wereld. Ook In de bibliotheek vind je opnieuw een infostand van 11-11-11 terug. Sta er even bij stil! Last but not least, pakken we opnieuw uit met een kanjer van een wereldfilm. Op maandag 23 november om 20u in de cultuurzaal De Balluchon draaien we, in samenwerking met de dienst cultuur, “The man who knew inifinity”. The Man Who Knew Infinity is een indrukwekkend waargebeurd drama over het korte maar veelbewogen leven van Srinivasa Ramanujan (Dev Patel). Hij was een briljant wiskundige die in armoede opgroeide in het Indiase Madras, maar door zijn uitzonderlijke talent als autodidact werd toegelaten op de Universiteit van Cambridge. Daar wordt hij als buitenstaander met gemengde gevoelens ontvangen, maar terwijl de Eerste Wereldoorlog zijn stempel drukt op zijn nieuwe thuisland, groeit Srinivasa onder begeleiding van zijn professor G.H. Hardy (Jeremy Irons) uit tot een pionier op het gebied van wiskundige theorieën. Velen hiervan worden tot op de dag van vandaag nog steeds toegepast. Tickets kosten € 2 en zijn aan de deur verkrijgbaar. Carole Himpens, Voorzitter 11-11-11 Koekelare en het bestuur heten u van harte welkom. Voor meer info: Voorzitter Carole Himpens: carolehimpens@live.be, Schepen van Cultuur, salenbien.jessy@telenet.be, Project Guatemala, Veronique Vanbelle: veronique.vanbelle@telenet.be Dit evenement werd ingepland onder voorbehoud van annulatie omwille van de COVID-19 situatie.

12


CULTUUR

PUBLIEKSPRIJS FOTOWEDSTRIJD 2020 KOEKELARE ANDERS BEKEKEN We daagden dit jaar (amateur)fotografen, hobbyisten, smartphonefotografen uit om Koekelare anders te bekijken. De deelnemers deden hun uiterste best om de mooiste foto te nemen. Voorwaarde was uiteraard dat de foto in Koekelare genomen werd. Het dagelijks bestuur van de cultuurraad maakte een eerste selectie van twintig foto’s. Voor de publieksprijs doen we opnieuw een beroep op de Koekelaarse bevolking. Daarom krijgt iedereen de kans om in de maand november de geselecteerde inzendingen te komen bezichtigen aan de ramen van De Balluchon én van de nodige punten te. Stemformulieren (één per persoon) zijn te verkrijgen bij de dienst Cultuur en Toerisme of op de website van Koekelare.

Je kan ook opnieuw via Facebook stemmen. Alle geselecteerde foto’s zullen op de Facebookpagina ‘UiT in Koekelare’ (www.facebook.com/ UiTinKoekelare) staan. Stemmen kan door een ‘like’ te geven aan de foto die je het mooist vindt. De winnaars van zowel de publieksprijs als de juryprijs (bekroond door de cultuurraad) mogen hun prijs in ontvangst nemen tijdens de uitreiking van de jaarlijkse cultuurprijs ‘De Bronzen Stekker’ op zaterdag 23 januari 2021! Voor meer informatie: Dienst voor cultuur en toerisme, Sint-Maartensplein 15b, 051/61 04 94 of via cultuurentoerisme@koekelare.be

SLUITINGSDAGEN MUSEA/DIENST TOERISME & CULTUUR Het Käthe Kollwitz Museum, Fransmans-museum en de dienst voor toerisme & cultuur zijn in de kerstvakantie gesloten van 24 december t.e.m. 1 januari.

13


SPORT

UITREIKING SPORTPRIJZEN Op zaterdag 13 februari 2021 zouden in cultuurzaal De Balluchon opnieuw de sportprijzen worden uitgereikt. Tijdens een spetterende show geven we prijzen weg in verschillende categorieën en brengen we hulde aan de inwoners die zich op sportief vlak in de kijker hebben geplaatst. Misschien heb jij je verdienstelijk gemaakt binnen jouw sporttak en kom je wel in aanmerking om Björn Rondelez, Nancy Van Eenoo of Kansas Vanhoenacker op te volgen.

Dit zijn de huldigingen: • De huldiging van Sportman en Sportvrouw van het jaar 2020 • De uitreiking van de Running Up Cup 2020 (trofee voor de beloftevolle jongere < 16 jaar) • De uitreiking eervolle vermelding voor andersvaliden • De huldiging van de verdienstelijke leden van elke vereniging • De viering van de jubilerende clubs (15/20/25/etc. –jaar bestaan)

Kandidaturen kan je tot maandag 16 november indienen bij de sportdienst in de Belhuttebaan 40. Je kandidatuur bestaat uit je persoonlijke gegevens, een overzicht van je prestaties van 2020 en enkele foto’s. Als de huldiging, omwille van corona, niet kan doorgaan voorzien we een alternatieve bekendmaking. Voor meer informatie: 051/58.92.04 of sport@koekelare.be

BIBLIOTHEEK

SLUITINGSDAGEN BIBLIOTHEEK Hoofdbibliotheek: • woensdag 11 november 2020 • donderdag 24 december tem zaterdag 26 december 2020 • donderdag 31 januari tem zaterdag 2 januari 2020

14

Uitleenpost Bovekerke • maandag 2 november 2020 • woensdag 11 november 2020 • Op maandag tijdens de vakantie


SOCIAAL HUIS

GEANNULEERD - INFOAVOND ‘GERUST VERHUREN Maandag 9 november 2020 om 19u30 -De Balluchon Ondertussen kreeg iedereen in Koekelare de flyer voor deze infoavond in de bus. Gezien de huidige COVID-19 maatregelen moeten we de infoavond helaas annuleren. Wenst u ondertussen meer informatie over hoe je gerust uw woning of appartement kan verhuren via het Regionaal

Sociaal Verhuurkantoor, dan kan je vrijblijvend contact opnemen met de coördinator Kristof Goossens. Hij kan je de nodige informatie telefonisch of op afspraak verstrekken. We voorzien in de loop van het voorjaar een nieuwe infoavond zodra de epidemiologische situatie het toelaat.

Contactgegevens: RSVK Veurne-Diksmuide, Kristof Goossens, Canadalaan 39, 8620 Nieuwpoort, T.: 058 22 26 00, F.: 058 22 26 08, e-mail: kristof.goossens@sociaalverhuurkantoor.be

KOEKELARE HELPT Ben je zelf getroffen in je welzijn of heb je het door de coronacrisis moeilijk om financieel rond te komen? Of ken je iemand die het moeilijk heeft door de coronacrisis en ondersteuning of hulp nodig heeft? Koekelare Helpt is er om je bij te staan in deze moeilijke periode. Neem contact op met Koekelare Helpt via de Facebookpagina ‘Koekelare Helpt’ of via telefoon 051/58 10 01 of mail koekelarehelpt@koekelare.be. We trachten samen met jou een oplossing te zoeken! #koekelarehelpt

15


SOCIAAL HUIS

MANTELZORGERS BEDANKT! Mantelzorgers zijn mensen die regelmatig (onbetaald) zorgen voor iemand uit hun naaste omgeving, die ziek is of een beperking heeft of iemand die wat extra zorg, begeleiding of aandacht nodig heeft. Misschien help je je buur of je familielid in het huishouden of ga je om boodschappen of help je bij dingen die hij of zij niet kan. Dan verdien jij het om eens verwend te worden! Geef je naam op bij het Sociaal Huis, telefonisch of aan de balie en dan zorgen wij voor een leuke attentie. Aanmelden mantelzorger kan tot en met 20 november 2020. Neem contact op via tel.: 051 58 10 01 of sociaalhuis@koekelare.be Meer info: Sofie DEWULF – 051 59 15 54.

Mantelzorgtoelage De mantelzorgtoelage kan worden aangevraagd onder bepaalde voorwaarden. Het volledige reglement kan je nalezen op www.koekelare.be/ mantelzorgtoelage of voor meer info kan je ook terecht bij Sofie Dewulf, spreekuur op dinsdag van 9u tot 12u of na afspraak op het nummer 051 59 15 54 of via sofie.dewulf@koekelare.be.

16

ZOMERACTIE HUIS VAN HET KIND EN WARME WILLIAM Het Huis van het Kind Koekelare en Warme William staken deze zomer de koppen bij elkaar om een leuke actie te voorzien voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Begin juli kregen deze kinderen een leuk ‘doe-boekje’ in de bus met knotsgekke tips en coole activiteiten om alleen of samen met vrienden te beleven. In de maand augustus kwam Warme William nog eens langs met een opdrachtje. Op de achterkant van een postkaartje konden de kinderen hun favoriete mopje of raadseltje neerschrijven en posten in de brievenbus bij de Warme William-bank. Vervolgens kregen alle kinderen die het opdrachtje vervulden een leuke gadget in de vorm van het zonnetje van Huis van het Kind toegestuurd. Zo werd de speciale zomer van 2020 voor de 6 tot 12-jarigen wat opgevrolijkt!


SOCIAAL HUIS

OPLEIDING REANIMATIE EN AED

SPREUKEN FLEURDEN HET STRAATBEELD VAN KOEKELARE OP

Koekelare gaat voor een ‘Hartveilige gemeente’ en organiseert daarom op dinsdag 24 november 2020 van 18u30 tot 21u30 een gratis opleiding reanimatie en AED in cultuurzaal de Balluchon.

Van 1 tot 10 oktober vond de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats met als thema ‘Samen Veerkrachtig’. Het coronavirus heeft bijgevolg niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen is de veerkracht van mensen cruciaal. Daarom organiseerde Koekelare gedurende deze tien dagen de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’. Fijne woordspelingen en deugddoende boodschappen waren te zien op de etalages van verschillende handelaars en op de ramen van de openbare gebouwen. Via deze weg wilde Koekelare het taboe rond praten over hoe we ons voelen doorbreken door zichtbaarheid te creëren en te sensibiliseren. Een dikke merci aan alle vrijwilligers! #samenveerkrachtig

Een automatische externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat het hartritme van het slachtoffer van een hartstilstand analyseert. Een AED verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer. In Koekelare werden onlangs drie nieuwe AED-toestellen geplaatst. Met de vorming wil Koekelare bewoners informeren over de locaties en het gebruik. De deelnemers ontvangen op het einde een officieel attest van het Rode Kruis Vlaanderen. Inschrijven kan tot 17 november en enkel via deze link: act.rodekruis.be (ingeven in Google). Let op! Beperkte plaatsen en minimumleeftijd 16 jaar. Wie zich inschrijft krijgt voorafgaand de opleiding een informatiebrief waarin alle richtlijnen worden verduidelijkt.

Heb je zelf vragen rond welzijn? Neem contact op met Koekelare helpt via de Facebookpagina, 051/ 58 10 01 of koekelarehelpt@koekelare.be.

Voor meer info: vorming@rodekruisichtegem.be en Stijn Ramboer, schepen voor gezondheidspreventie, 0485/63 92 65 of dhr.stijn.ramboer@gmail.com.

Dit evenement werd ingepland onder voorbehoud van annulatie omwille van de COVID-19 situatie.

17


SOCIAAL HUIS

DANSFEEST ‘DANS JE LEVEN LANG’ – GEANNULEERD Door de aanhoudende COVID-19 crisis werd er beslist om het dansfeest niet te laten doorgaan. Zelfs bij een eventuele (tijdelijke) verbetering van de situatie in het najaar blijft het voor onze senioren een groot risico om een evenement in grote groepen met beperkte afstand bij te wonen. We hopen er volgend jaar opnieuw een gezellige editie van te maken.

MINIBUS SPECIAL AD ‘WESLEY’ Sinds 2019 heeft het Sociaal Huis voor Koekelaarse scholen, raden en diverse verenigingen een minibus ‘Wesley’ ter beschikking met een capaciteit van 8 inzittenden en 1 bestuurder. Deze minibus wordt verhuurd zonder chauffeur en volgens de voorwaarden bepaald in het reglement. Wie kan de minibus huren? De mogelijke huurders-gebruikers van de minibus Fiat Ducato zijn de scholen, het woonzorgcentrum, brandweer en politie, de Gezinsbond, VFG Koekelare, De Stip (Tordale VZW), de diensten van gemeente en Sociaal Huis, de adviesraden en elke sport-, jeugd-, cultuur- en seniorenvereniging die is aangesloten bij een adviesraad in Koekelare. Het is dus niet voor privé-gebruik.

SLUITINGSDAGEN Al onze diensten zijn gesloten op: • Maandag 2 november • Woensdag 11 november • Donderdag 24 december in de namiddag • Vrijdag 25 december • Donderdag 31 december in de namiddag • Vrijdag 1 januari 2021

18

Opgelet: voor sport-, jeugd-, cultuur- en seniorenverenigingen aangesloten bij een adviesraad zijn er extra voorwaarden.

Hoe aanvragen? Als huurder-gebruiker maak je een reservering bij de onthaalbediende van het Sociaal Huis. We behandelen de aanvragen chronologisch. Reserveren doe je ten laatste 2 dagen vooraf. Meer info over de kostprijs en de voorwaarden vind je in het reglement www.koekelare.be/minibus-special-ad-wesley of via Sociaal Huis Koekelare – 051 58 10 01 of sociaalhuis@koekelare.be


LOKALE ECONOMIE

KOEKELARE KOEKELARE

10de Eindejaarsactie UNIZO organiseert reeds voor het 10de jaar op rij een eindejaarsactie i.s.m. het gemeentebestuur van 1 tot 31 december 2020 om de lokale handelaars te steunen. Er is een prijzenpot van 2.500 euro in de vorm van 100 waardebonnen van 25 euro te besteden bij de deelnemende handelaars.

EINDEJAA

KOEKELARE

SPECIMEN

Naam: ...............

....................

....................

Deze handelaars zijn herkenbaar aan een door UNIZO versierde kerstboom vóór het winkelpand én de bijhorende deelnemersaffiche.

RSA

CTIE 1 - 31 dece mber 2020 Deponeer dit ingevu lde kaartje in de UNIZ O-box en maak kans op een waa rdebon va n € 25. ....................

....................

Postcode: .....

....................

....................

....................

....................

....................

Tel.:....................

...............

....................

.

....................

.......

.................... Je kan je oo .................... ...... k registreren op www.unizo koekelare.win

Deelnemen kan gemakkelijk door je invulkaartjes te deponeren in de UNIZO-box bij iedere deelnemende handelaar of door je wekelijks te registreren op www.unizokoekelare.win Trekking van de winnende waardebonnen is voorzien in de eerste week van januari.

19


VARIA

LEZING: KRISTOF HANECA, ERFGOEDONDERZOEKER BIJ HET AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED. Archeologie + Bomen + Climate Change = Dendrochronologie Vrijdag 6 november om 19.30 uur in de raadzaal (CC De Brouwerij) St.-Maartensplein 15b. Iedereen heeft wel eens de jaarringen geteld op de stomp van een afgezaagde boom. Daaruit leer je hoe oud die boom was. Een dendrochronoloog bestudeert de jaarringen van bomen in detail. Vanuit eenvoudige observaties van jaarringen heeft zich afgelopen honderd jaar een volwaardige wetenschappelijke discipline ontwikkeld, die ons vandaag veel meer leert dan de leeftijd van bomen. De gedetailleerde studie van jaarringenpatronen levert interessante gegevens op, die zowel door bosbouwers, klimatologen als archeologen en kunsthistorici binnen hun vakgebied worden gebruikt. Meer nog, ze zijn vaak onmisbaar om het plaatje compleet te krijgen en leiden tot verrassende nieuwe inzichten, waarbij absolute datering niet de minste is. Deelname leden: € 5, niet-leden €7 Wegens Corona is het aantal zitplaatsen beperkt. Wie vooraf inschrijft krijgt een gereserveerde plaats. Mondmasker is verplicht en we registreren ter plaatse. Meer info: De Spaenhiers, info@spaenhiers.be

Gemeenschapszaal D’Oude Pastorie in Zande

HERDENKING WAPENSTILSTAND

Voortaan kan deze gemeenschapszaal gereserveerd worden bij de nieuwe contactpersoon Tania De Vlaminck (059 27 86 97 en tania.de.vlaeminck@telenet.be)

Naar aanleiding van Wapenstilstand organiseert NSB Koekelare op 11 november een korte herdenking om 11u aan het monument. De eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk is wegens corona geannuleerd.

In deze editie van De Roepsteen verschijnt geen kalender. Wil je weten welke activiteiten in Koekelare plaatsvinden? Neem een kijkje op www.uitinkoekelare.be.

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie. 20

Profile for gemeentebestuurkoekelare

De Roepsteen Nov- Dec 2020  

De Roepsteen Nov- Dec 2020  

Advertisement