De Roepsteen editie november-december 2022

Page 1


MEDEDELINGEN

LOKALE MAATREGELEN TEGEN DE ENERGIECRISIS

GEEN WEKELIJKSE MARKT OP DINSDAG 1 NOVEMBER

We kunnen er niet omheen, de energieprijzen blijven de pan uitswingen. Ons lokaal bestuur nam daarom bijkomende lokale maatregelen op korte en middellange termijn. We willen hiermee niet alleen de energiekosten de kop indrukken, maar ook een voorbeeld stellen voor onze burgers. Want elke kilowattuur telt: voor onze portemonnee en voor het klimaat.

Verlichting op openbaar domein In de loop van oktober werd de openbare straatverlichting bijkomend gedoofd van 23 tot 5 uur (voorheen van 00.30 – 04.30 uur). De vrijdag- en zaterdagnacht vormen hierop de uitzondering, dan blijft de openbare verlichting branden. Bovendien voorziet het bestuur om volledig om te schakelen naar openbare ledverlichting tegen 2030. Eind dit jaar is reeds 30 % van de straatverlichting ledverlichting.

Op dinsdag 1 november zal er uitzonderlijk geen wekelijkse markt zijn naar aanleiding van Allerheiligen.

Alle monumentverlichting en fonteinen worden bovendien zoveel als technisch mogelijk gedoofd. Aan sfeer zal er tijdens de kerstperiode geen gebrek zijn in onze gemeente. Er wordt namelijk evenveel kerstverlichting voorzien als de voorbije jaren. Waar zit het verschil dan wel? Vanaf dit jaar schakelen we volledig over op led én de periode van verlichting wordt een tweetal weken ingekort. Niet getreurd, want je kan dus van 10 december tot 6 januari nog steeds genieten van een gezellige, verlichte kerst.

Besparingen in openbare gebouwen Verschillende openbare gebouwen (Sociaal Huis, IBO De Buidel, sporthal 2 en loods groendienst) zijn al voorzien van zonnepanelen voor een totale productie van 37.000 kWh. Het lokaal bestuur gaat nog een flinke stap verder en zal bijkomende zonnepanelen plaatsen op De Balluchon en sporthal 2, goed voor nog eens een 60.000 kWh. Via energiedelen zal de geproduceerde elektriciteit van deze zonnepanelen gebruikt worden op andere openbare gebouwen zoals het gemeentehuis. Zoals in veel lokale besturen het geval is, wordt ook in Koekelare de temperatuur een graadje lager gezet in alle openbare gebouwen. De debieten van de ventilatiesystemen worden nagezien en indien mogelijk verminderd. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de ventilatienormen in het kader van COVID-19. Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ worden tot slot tal van sensibiliseringsacties opgestart bij personeel en zaalverantwoordelijken van de verschillende openbare gebouwen. Met de nodige tips en tricks willen we handvaten aanreiken om bewuster en zuiniger om te springen met energie. 2

SLUITINGSDAGEN GEMEENTELIJKE DIENSTEN Alle diensten van het lokaal bestuur zijn gesloten op: 1, 2, 11, 15 november, 26 december en op 30 december. De bib in Bovekerke is ook gesloten op 31 oktober. De hoofdbib is daarnaast gesloten op 24 december. Het recyclagepark is ook gesloten van 24 december – 31 december.


MEDEDELINGEN

7 TIPS OM ZELF ENERGIE EN EURO’S TE BESPAREN Zowel op korte als (middel)lange termijn kan je als burger ook actie ondernemen om energie te besparen. Het Vlaams energie- en klimaatagenschap bundelde enkele belangrijke tips: 1. Stel je thermostaat correct in. Door je woning niet de hele dag te verwarmen, bespaar je een aanzienlijk bedrag op je energiefactuur. 2. Spring spaarzaam om met grote elektriciteitsverbruikers en schakel over op energievriendelijke toestellen. Kijk of je het met wat grote energieverbruikers minder kan doen. Gebruik bijvoorbeeld zo weinig mogelijk de droogkast. Vervang oude toestellen die verwarmen of koelen (zoals een vaatwas, wasmachine, droogkast, koelkast, diepvries) die ouder zijn dan 15 jaar door een energievriendelijk alternatief. Schakel over op ledverlichting. 3. Hou de kou buiten met tochtstrips. Veel warmte ontsnapt door kleine kieren of slecht sluitende vensters en deuren. Kleef tochtstrips op plaatsen waar je de koude voelt binnenkomen en hang radiatorfolie achter radiatoren op buitenmuren. 4. Onderhoud je gasketel. Wist je dat een jaarlijks onderhoud van je gasketel ervoor zorgt dat je gemiddeld 5 % op je energiefactuur kan besparen? 5. ReNUveer en isoleer je woning. Heel wat warmte ontsnapt via de ramen, de deuren en het dak van je woning. Isoleren is dus de boodschap. De woning houdt de warmte vast, je moet minder stoken én bijgevolg minder betalen. Nood aan financiële steun? Zowel voor isolatie als beglazing voorziet de Vlaamse overheid premies. 6. Benut de zon: zonnepanelen en zonneboiler. Door zelf stroom te produceren door middel van zonnepanelen, bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur. Hetzelfde geldt voor de zonneboiler, die de helft van de warmwaterproductie kan verzorgen. Ook voor een zonneboiler en zonnepanelen kan je een premie bij de Vlaamse overheid aanvragen. 7. Ga voor een warmtepomp en warmteboiler. Is je woning goed geïsoleerd? Ga dan voor een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je geen gas meer nodig hebt. Daarnaast heb je voor een warmtepomp minder energie nodig om een huis te verwarmen dan met een gasketel. Ook hiervoor kan je een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Meer info: • Lees het volledige artikel en alles over energiesparen, premies, … na op www.energiesparen.be

3


MEDEDELINGEN

OPROEP PROJECTEN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Het lokaal bestuur ondersteunt elk jaar twee humane projecten voor ontwikkelingssamenwerking en schenkt twee keer € 500 aan een goed doel. Woon je in Koekelare, dan kan je tot 16 november 2022 je aanvraag met een korte omschrijving van het ontwikkelingsproject indienen ter attentie van het college van burgemeester en schepenen, Sint-Maartensplein 19, 8680 Koekelare. Meer info: • 051 58 92 01 • info@koekelare.be

BON GRATIS ROL PMD-ZAKKEN

Ook in 2022 krijgen alle gezinnen van Koekelare een rol PMD-zakken cadeau. Ruil deze bon nog tot 31.01.2023 in aan het onthaal van het gemeentehuis voor jouw gratis rol PMD-zakken. Let wel: wie de gratis rol al ophaalde in september of oktober, heeft hier geen recht meer op. 4

VACATURE CONSULENT(E) DIENSTENCHEQUES (M/V/X) DCO Koelibri EVA-vzw is momenteel op zoek naar een gemotiveerd persoon voor een deeltijdse betrekking als consulent(e) dienstencheques. Dit als ondersteuning van de kantoorverantwoordelijke.

Jouw taken? • Opstellen van contracten • Dimona-aangiftes, aangeven tijdelijke werkloosheid,… • Klassement • Aangeven en opvolgen van arbeidsongevallen • Aangeven en opvolgen van schadegevallen • Inventaris van openstaande cheques • Ingeven van ontvangen dienstencheques in ons systeem • Contact met klanten en huishoudhulpen waarbij je op zoek gaat naar de perfecte match klant- huishoudhulp • Vervangingen zoeken bij afwezigheden • Planning maken en/of aanpassen rekening houdend met de noden, behoeften en beperkingen van zowel de klanten als de huishoudhulpen • Betalingen uitvoeren • Organiseren van jaarlijkse uitstappen, bijeenkomsten • Organiseren en plannen van opleidingen

Wie zoeken we? • Je bent een administratieve duizendpoot. • Je werkt gestructureerd, ordelijk en volgt je taken strikt op. • Plannen en organiseren behoren tot jouw sterktes.

• Multitasking is je niet vreemd. • Je bent stressbestendig en weet te allen tijde je rust te bewaren. • Klantenservice en klantvriendelijkheid draag je hoog in het vaandel. • Je bent flexibel op het vlak van werkuren en taakinhoud. • Je spreekt vloeiend Nederlands. • Je bent in het bezit van een rijbewijs B. • Het juiste diploma? Een hoger diploma is een sterk pluspunt maar voor ons zijn je motivatie en talenten even belangrijk!

Wat bieden we? • Een deeltijdse functie (12-16 uren per week) • Een marktconform loon aangevuld met maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering. • Een enthousiast team waar jouw ideeën de onze worden en we samen een succes maken van heel het bedrijf.

Interesse? Stuur een motivatiebrief met cv en foto naar info@koelibri.be tegen uiterlijk 13 november 2022. De selectie gaat door op maandag 28 november 2022 vanaf 13 uur en bestaat uit een mondelinge en praktische proef.


MEDEDELINGEN

VACATURE POETSHULP (M/V/X) Het Sociaal Huis Koekelare heeft momenteel een deeltijdse vacature binnen de DCO poetsdienst.

Jouw taken? Je taak bestaat voornamelijk uit het verrichten van de periodieke gewone schoonmaak van de woning.

Wie zoeken we? We zijn op zoek naar een flexibel persoon die zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Bovendien is het belangrijk dat je contactvaardig en klantgericht bent. Je kan zelfstandig werken, bent nauwkeurig en resultaatsgericht. Je dient niet te beschikken over een diploma. Het is wel vereist dat je slaagt voor de selectieprocedure die bestaat uit een praktische en een mondelinge proef en doorgaat op 23 november 2022 in de namiddag. Kandidaten ontvangen nog een uitnodiging.

Wat bieden we? Een deeltijdse contractuele functie van 20 uren/week in de salarisschaal E1-E2-E3 (Minimum € 25.469,15 en maximum € 31.812,41 bruto jaarsalaris 100% aan huidige index). Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur. De arbeidsovereenkomst wordt afgesloten in het kader van werkzaamheden die ondersteund worden door Dienstencheques. • De aanvang van de tewerkstelling gebeurt in onderling overleg. • Het loon wordt aangevuld met een haard- of standplaatstoelage, vakantiegeld, fietsvergoeding, eindejaarstoelage, hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques (€ 6,50 per gepresteerde dag).

Alle anciënniteit uit de openbare sector wordt overgenomen en maximum 12 jaar relevante privéanciënniteit. Er wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duur van één jaar.

Interesse? Solliciteren kan tot uiterlijk 4 november 2022. Dien je kandidatuur in via het e-loket van de gemeentelijke website op www.koekelare.be/ vacatures OF Stuur een gemotiveerde brief, cv (met foto), kopie van je diploma en een uittreksel uit het strafregister (artikel 595 Wetboek van Strafvordering – standaardgetuigschrift) naar: Sociaal Huis Koekelare T.a.v. het vast bureau Ichtegemstraat 18 8680 Koekelare De poststempel geldt als bewijs van de datum.

Voor bijkomende inlichtingen over deze functie, de diploma- en toelatingsvoorwaarden, de functiebeschrijving en het selectieprogramma kan je terecht bij Christine Deopere (christine.deopere@koekelare.be of 051 59 15 56)

5


JEUGD

OPNIEUW BLOKKOT VANAF 17 DECEMBER Er wordt een blokkot georganiseerd van zaterdag 17 december 2022 tot en met dinsdag 31 januari 2023. Studenten vanaf 18 jaar kunnen elke dag van 8 tot 22 uur* terecht op de benedenverdieping van Huis Proot om er in alle rust te studeren. Er is gratis wifi aanwezig. *Op zon- en feestdagen van 8 – 20 uur. Op 24 december en 31 december van 8 – 17 uur. Vooraf registreren of reserveren is niet noodzakelijk. Scan wel steeds de QR-code bij het binnenkomen in het blokkot om je aanwezigheid te bevestigen. Lees vooraf aandachtig de spelregels op www.koekelare.be/blokkot-huis-proot.

Als het blokkot door coronamaatregelen toch niet kan doorgaan, zal dit via onze Facebook- en Instagrampagina kenbaar gemaakt worden. Volg ons dus zeker via deze kanalen! Meer info: • 051 58 92 04 • jeugd@koekelare.be www.facebook.com/gemeentekoekelare • @jeugddienstkoekelare •

SINT-MAARTENSACTIE Op de vooravond van Sint-Maarten, dit jaar op donderdag 10 november, gaan heel wat kinderen verkleed de baan op om te ‘ruusbusen’. Om duidelijk aan te geven dat de kinderen bij jou mogen aanbellen om hun liedje te zingen, vragen we om de affiche op de volgende pagina duidelijk zichtbaar voor je venster of aan je deur te hangen. Na het zingen van hun liedje verwachten de kinderen hiervoor een kleine beloning. Dat is meestal een snoepje of een stuk fruit. Je kan er zo mee voor helpen zorgen dat dit folkloristisch gebruik, georganiseerd door de jeugdraad en de jeugddienst Koekelare, in ere blijft. Meer info: • 051 58 92 04 • jeugd@koekelare.be

6


BEL GERUST AAN BIJ ONS OM JULLIE LIEDJE TE ZINGEN Wij verwelkomen jullie graag! Een organisatie van jeugddienst en jeugdraad Koekelare.

RUUS BUUS BUUS IS SINTE-MOARTEN NIE TUUS EJ GIN APPELTJE OF E PÈRJE VOR UUS WE STOAN IER TE KIEK'N, BEGIN MO TE SMIET'N WE GON IER NIE MÈ LANGE STOAN, WE GON NAAR EEN ANDERE PLEKKE GOAN.

7


MILIEU

IS JE PUTWATER GEZOND? EERST CONTROLEREN! Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. De meeste particuliere waterputten zijn slechts enkele meters diep waardoor het sneller vervuild raakt dan kraantjeswater. Wil je toch putwater gebruiken? Laat het dan eerst controleren!

Putwater gezond? Water dat je gebruikt om te drinken, te koken, af te wassen of te douchen mag niet besmet zijn en mag geen verontreinigende stoffen bevatten. De meeste waterputten die mensen hebben of laten boren, zijn hier niet altijd genoeg tegen beschermd. Denk aan pesticiden, rioolwater, besmetting na een overstroming, een mesthoop … Maar de putwaterkwaliteit kan ook verslechteren door stoffen die uit de ‘natuurlijke bodem’ zelf komen. Zo is zelfs een klein probleem genoeg om je putwater ongezond te maken door bacteriën of giftige stoffen. Dit kan jij of je gezin merken op korte termijn (vb. maagdarmproblemen), maar soms zijn de gezondheidsproblemen pas na vele jaren merkbaar en zeer ernstig!

Wat kan je best doen? Kan je kiezen voor leidingwater, dan is dat sowieso de veiligste keuze om te drinken, te koken en om je te wassen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, let dan zeker hierop: • Je hebt geen ‘levenslange gezondheidsgarantie’ op de kwaliteit van putwater. Een analyse van je water vertelt je wat de kwaliteit is op dat moment,

8

maar voorspelt niet hoe dit zal veranderen, zeker bij ondiepe putten. Laat je putwater daarom regelmatig controleren. Naast de wettelijk verplichte analyses, is een jaarlijkse analyse aanbevolen. • Gebruik je zowel leidingwater als putwater of regenwater, let er dan op dat je leidingen goed gescheiden blijven. Zo vermijd je besmetting van je leidingwater. • Gebruik nooit loden leidingen of pompen. Kies voor materialen die geen schadelijke stoffen afgeven in het water.

Hoe je putwater laten controleren? In het kort bestaan volgende mogelijkheden voor mensen die het putwater alleen voor consumptie door het eigen gezin gebruiken:

• Je kan zelf een betaalde controle aanvragen bij een erkend laboratorium voor wateranalyse. • Sommige watermaatschappijen bieden een gratis controle aan. Vraag dit na bij je watermaatschappij. Deze kan je vinden via www.vmm.be/waterloket/ wvrsearch. • Kan je je niet op het openbare waternet aansluiten omdat je bijvoorbeeld erg afgelegen woont, dan heb je recht op één gratis controle van je putwater per jaar door de Vlaamse Milieumaatschappij (‘VMM’). Hoe je dit kan doen, vind je hier: www.vlaanderen.be/ gratis-controle-van-putwater-bij-eigen-grondwaterwinning.


MILIEU

30% MINDER Ontdek de slimme en betaalbare weg richting zero waste Ben je benieuwd naar manieren om minder restafval te moeten buiten zetten? Op www.30procentminder.be vind je acties waarmee je de afvalzak kilo per kilo lichter maakt. Dit najaar zijn er bovendien ook enkele gratis webinars die je op weg helpen: • Op dinsdag 22 november kom je van FoodWin te weten hoe je voordeel doet door je koelkast anders in te delen. • Op woensdag 30 november legt Vanessa Debruyne (Billie Cup) uit hoe je met slimme en haalbare aanpassingen thuis richting zero waste gaat.

Speel onze verpakkingsquiz Ben jij een echte sorteerkampioen? Weet je waar een lege chipszak thuishoort, of een tandpastatube nu PMD of restafval is? Weet jij wat je moet doen met een leeg parfumflesje en wanneer een pizzadoos bij papier en karton kan? In november voorzien we op www.30procentminder.be wekelijks een verpakkingsquiz waarmee je extra punten kan scoren!

Een webinar volgen levert je bovendien nog eens 15 punten op voor je totaalscore op 30% minder. Inschrijven kan op www.30procentminder.be. .

Ontdek de webshop van 30% minder Ben je geregistreerd op www.30procentminder.be en kon je al wat punten verzamelen door acties aan te klikken, een webinar te volgen of bijvoorbeeld de zoektocht mee te doen? Vergeet dan je punten niet te valideren. Het zou zonde zijn om jezelf niet te belonen voor de inspanningen die je deed. Log in op het platform en ga bij ‘Mijn account’ naar ‘Mijn punten’. Daar kan je de verdiende punten inruilen voor een waardebon of een wedstrijdbiljet waarmee je een mooie prijs kan winnen. Heb je nog net geen punten genoeg? Check dan nog eens of er geen (nieuwe) acties zijn waar je nog kan aan meedoen.

ECO2050: SAMEN WINDENERGIE OP ZEE ONDERSTEUNEN Investeer via de coöperatieve vennootschap ECO2050 in de windparken op de Noordzee. Zo ondersteun je het klimaat én het kan je een mooi rendement opleveren. Een win-win situatie dus, voor jou en je leefomgeving! ECO2050 is een coöperatief initiatief genomen door regionale holdings. Dit om burgers te betrekken en hen de kans te bieden ook te investeren in groene energieprojecten. Sinds 2020 is EFIN, waartoe ook onze gemeente behoort, betrokken in ECO2050.

9


MILIEU

EFIN investeert in vennootschappen die actief zijn in hernieuwbare energieproductie zoals Aspiravi en Z-Kracht. Via ECO2050 investeer je in drie windparken op de Noordzee: C-Power (54 turbines), het eerste Belgische offshore windpark, Rentel (42 turbines) en SeaMade (58 turbines). De drie parken samen zijn goed voor de energieproductie equivalent aan het verbruik van méér dan 1 miljoen gezinnen! Wist je trouwens dat ECO2050 op heden de enige coöperatieve vennootschap is met een lopende uitgifte die burgers in staat stelt te participeren in de offshore windprojecten in de Belgische Noordzee? We stellen dan ook met enige fierheid dat we voorloper zijn in burgerparticipatie voor wind op zee. Zo ondersteunen we allen samen de energietransitie.

Ook jij kan je steentje bijdragen aan de energietransitie en meewerken aan duurzame oplossingen voor de huidige maatschappelijke uitdagingen. Windenergie op zee ondersteunen, kan door in te tekenen op aandelen via de website van ECO2050 vanaf 50,64 euro per aandeel. Je wordt regelmatig betrokken bij de werking van ECO2050 om samen meer draagvlak te creëren voor een duurzaam energiebeleid. Tot slot kan een aandeel in ECO2050 je als coöperant een mooi rendement opleveren. Meer info: • welkom@eco2050.be • www.eco2050.be

12DE GROEPSAANKOOP GROENE STROOM EN GAS PROVINCIE WEST-VLAANDEREN, SCHRIJF JE NU IN! Tot en met 7 februari 2023 kan je opnieuw vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en gas van de Provincie West-Vlaanderen. Wil je inschrijven of heb je graag meer informatie? Surf naar west-vlaanderen.be/besparen of bel naar 0800 18 711 (ma t.e.m. vr: 8.30 tot 18 uur). Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Doe mee, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij aan een beter milieu. Stapte je al eerder over naar een voordelig (groepsaankoop) contract? Hou er dan rekening mee dat je energieleverancier je contract kan verlengen aan dure prijzen. Denk eraan: je kan op elk moment kosteloos van energieleverancier en van energiecontract veranderen. 10

Op 24 februari 2023 krijg je een persoonlijk voorstel. Je ziet meteen hoeveel je kan besparen. Overstappen naar het nieuwe energiecontract kan vanaf 1 mei 2023. Hulp nodig? Je kan hiervoor langskomen na afspraak bij

de milieudienst op het gemeentehuis. Vergeet zeker je laatste jaarlijkse afrekening niet mee te brengen. Meer info of een afspraak: • 051 58 92 01 • heidi.meulemeester@ koekelare.be


MILIEU

VERWARMEN OP HOUT? HOE KAN HET GOEDKOPER ÉN GEZONDER? In Vlaanderen is er nog een aantal mensen dat de woning verwarmt op hout. De stijgende energieprijzen leiden mogelijks meer mensen er toe om op hout te verwarmen. Hoewel het niet de belangrijkste energiebron is in Vlaanderen, is houtverbranding wel één van de grootste bronnen van ‘fijn stof’. Pak je het verkeerd aan, dan veroorzaak je met houtverwarming niet alleen luchtvervuiling, maar ook sterke hinder en gezondheidsrisico’s voor je omgeving, buren, jezelf en je gezin. Bij elke soort verbranding breng je verontreiniging in de lucht. Daarom kies je sowieso best een ander soort verwarming. Kan dit niet, zorg er dan voor dat je een zo goed mogelijk verbrandingsproces verkrijgt. Hoe beter de verbranding, hoe minder luchtvervuiling en hinder je veroorzaakt. Daarnaast verbruik je er meteen ook minder brandhout door. Een goed verbrandingsproces verkrijg je door een juiste keuze bij aankoop en plaatsing van je toestel, goed onderhoud en gebruik van je installatie.

Toestel Oudere toestellen of tweedehandstoestellen bieden je geen enkele garantie dat je een efficiënt of veilig toestel hebt. Denk hierbij aan brandgevaar of risico op CO-vergiftiging! Vraag bij de aankoop van een toestel advies aan professionals.

en ongezonde stoffen in de lucht (denk aan je buren). Ook het risico op schoorsteenbrand vermindert. Brandhout (‘stukhout’) moet gemiddeld twee jaar drogen. Droog hout herken je aan de galm als je 2 stukken tegen elkaar slaat. Vochtig hout klinkt dof.

Je brandstof kiezen

Efficiënt, veilig én gezond stoken, kan je alleen met droog stukhout en onbehandeld houtafval. Zaagsel, krullen, schaafsel… mogen niet. Houtmateriaal of –afval waarvan je niet zeker weet of het niet behandeld is, kan en mag je niet gebruiken.

Stook enkel met voldoende droog hout. Zo krijg je een véél hoger rendement, is je vuur veel gemakkelijker aan te maken en krijg je minder rook

Stoken bij windstil weer, mist, ‘temperatuursinversie’? Hou rekening met de weersomstandigheden. Bij mist, windstil weer en ‘temperatuursinversie’ (let op het weerbericht), vermindert de trek in je schoorsteen en blijft de rook hangen rond je woning en bij de buren! Zo vergroot je het risico op geur- en rookhinder voor je buren sterk, maar ook het risico op CO-vergiftiging in je eigen woning.

Niet vergeten: ventileren! Vuur heeft zuurstof nodig: bij het verbranden heb je dus de hele tijd verse lucht nodig. Afhankelijk van je type toestel zal je ook je woning mogelijks meer moeten ventileren tijdens het stoken. 11


LOKALE ECONOMIE

KOM IN NOVEMBER ‘KOEKELOEREN OP DE MART’! In november is het extra aangenaam shoppen op de dinsdagmarkt. Je maakt van 8 tot en met 29 november wekelijks kans op 1 van de 15 waardebonnen ter waarde van € 10 of op de hoofdprijs: een waardebon van maar liefst € 100. Elke week wordt er in november € 250 aan waardebonnen verloot die je kan besteden bij een marktkraam naar keuze. De moeite om even te komen ‘Koekeloeren’, toch?

Zo gaat de actie in z’n werk Je krijgt van de marktkramers een deelnameformulier. Verzamel hierop vier stempels (twee food en twee non-food stempels) van verschillende kramen. Bij iedere aankoop krijg je van de marktkramer één stempel. Noteer je gegevens vervolgens op het formulier en deponeer het in de inleverbus die goed zichtbaar aanwezig zal zijn op de markt. Let wel: je kan per week slechts één deelnameformulier per gezin indienen. Na elke markt is er een trekking. De gelukkige winnaars worden nadien op de hoogte gebracht om hun bon in ontvangst te nemen!

EINDEJAARSACTIE UNIZO: COUCKELAERSCH BONNENBOEKJE De Eindejaarsactie van Unizo Koekelare in de vorm van een kortingbonnenboekje gaat haar tweede editie in. Vanaf december 2022 kan je bij maar liefst 52 handelaars terecht met de kortingsbonnen uit dit bonnenboekje.

12

Iedere deelnemende handelaar heeft voor een eigen actie gezorgd en is in het straatbeeld herkenbaar door een versierde kerstboom op de stoep. Dit bonnenboekje wordt bij elk huisgezin op de bus gedaan in de week van 21 november.


BIBLIOTHEEK

NIEUWE WEBSITE

MIJN BIBLIOTHEEK

Het is je misschien al opgevallen, maar de bibliotheek pakte in oktober uit met een gloednieuwe website. Je kan er onze nieuwste aanwinsten zien, updates krijgen over toffe activiteiten en heel wat meer.

Nog een digitaal nieuwtje, alle leners kunnen een online account aanmaken op mijnbibliotheek.be. Daar kan je je online inschrijven in de bib, al je uitgeleende materialen zien, zelf materialen verlengen, je lidmaatschap verlengen, je leenhistoriek bekijken en nog zoveel meer.

Neem dus zeker eens een kijkje op ons nieuwe online stekje koekelare.bibliotheek.be

VOORLEESWEEK Van 19 tot 27 november is er opnieuw de Vlaamse Voorleesweek. Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zetten we het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Voorlezen, dat is lezen met je oren. Of luisteren met je ogen. Het is avonturen beleven met je ogen dicht, en het is met je ogen wijd open meekijken in het

boek. Het is niks van het verhaal missen, hoe groot of klein je ook bent, en hoe goed of minder goed je zelf leest. Het is één en al oor zijn. Deze Voorleesweek staat luisteren centraal. Want wie goed luistert, leest meer. Kom zeker eens langs in de bib voor een voorraad voorleesvoer. Weet je niet goed wat kiezen, we

helpen je graag verder met onze suggesties. Hou hiervoor de website van de bib in de gaten.

VARIA

WERELDLICHTJESDAG OP 11 DECEMBER Op zondag 11 december organiseert Koekegoed VZW samen met de logistieke steun van lokaal bestuur Koekelare wereldlichtjesdag. We gaan om 18 uur (bij droog weer) op lichtjeswandeling. We starten aan Huis Proot (Noordomstraat 2) en maken een wandeling bij kaarslicht richting domein De Mote. Bij terugkomst in de tuin van Huis Proot voorzien we een moment om stil te staan bij de personen die we verloren hebben.

Huis Proot Koekelare

Wereldlichtjesdag Zondag 11 december 2022 TER NAGEDACHTENIS VAN ALLE OVERLEDEN KINDEREN

18 uur - Start lichtjes wandeling 19 uur - Bezinningsmoment met poëzie en muziek Ondersteun ouders van een overleden kind en plaats die avond ook een lichtje voor het raam! Een klein gebaar voor een warm en zorgzaam Koekelare

Het wordt een gezellige avond met warme dranken en live muziek. Dit bezinningsmoment is gratis, maar inschrijven is wel verplicht vóór 30 november via praatpunt@koekegoed.be 13


VARIA

11.11.11 ZET KLIMAATRECHTVAARDIGHEID OP DE AGENDA Het wordt met de dag duidelijker: het klimaat slaat op hol én we ervaren, ook hier bij ons, steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Lange periodes van droogte en extreme hitte, maar ook van wateroverlast en overstromingen, zorgen voor grote problemen in vele landen. Landbouwland wordt onvruchtbaar, hongersnood ligt op de loer. Mensen slaan op de vlucht omdat hun woongebied onleefbaar wordt …

11.11.11 Koekelare zet mee de schouders onder deze projecten:

Maar de klimaatcrisis treft niet iedereen even hard. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. Hoog tijd dus om klimaatrechtvaardigheid op de agenda te zetten!

• Je vindt, in de maand november, in de hoofdbib, onze info- en boekenstand over 11.11.11 en de campagne klimaatrechtvaardigheid.

11.11.11 wil op een solidaire manier, lokaal en over de grenzen heen, de gevolgen van de klimaatverandering aanpakken. 11.11.11 schudt overheden en bedrijven wakker, steunt lokale organisaties in Latijns-Amerika, Azië en Afrika en helpt zorgen dat iedereen in de wereld de klimaatuitdagingen de baas kan. Samen pakken we klimaatonrecht aan nu het nog kan.

• Op dinsdag 08 november vind je onze 11.stand op de dinsdagmarkt. We verkopen traditiegetrouw thee, koffie en chocolade. Nieuw dit jaar: een setje kleurpotloden. Maar kom gerust ook langs voor een praatje over 11.11.11: we vertellen graag wat wij doen en waar wij voor staan. Van harte welkom!

• Op vrijdag 11 november, ben je welkom op ons 2de fairtrade ontbijt, vanaf 8 uur in de Balluchon. Tickets te koop aan de balie van het gemeentehuis, of via een 11.11.11 vrijwilliger uit je buurt. Volwassenen € 15, kinderen - 12 jaar: € 5. • Op maandag 21 november organiseren we een filmavond. “The Impossible” vertelt het (waargebeurd) verhaal van een gezin op vakantie in Thailand. Op 26.12.2004 overspoelde een gigantische tsunami het land... Je bent welkom om 20 uur in de Balluchon. Inkom € 2. • Ook al is er al een paar jaar geen deur-aan-deur actie meer, je kan nog steeds koffie thee en chocolade t.v.v. 11.11.11 kopen. Nieuw dit jaar: setje kleurpotloden. Alles is beschikbaar op de marktstand, tijdens het ontbijt en op de filmavond. Je mag gerust ook je vertrouwde vrijwilliger aanspreken of een mailtje sturen naar marc.staelens1@telenet.be of carolehimpens@live.be, we leveren aan huis!

14


VARIA

VERSE LUCHT IN JE HUIS De torenhoge energieprijzen maken het op zich al een uitdaging om ons huis lekker warm of zelfs warm genoeg te houden. Maar verlies de voordelen van verse, gezonde binnenlucht niet uit het oog in je strijd tegen de koude buitenlucht!

Vervuilde lucht in huis

Kan het kwaad?

Misschien merkte je het zelf al op, maar in onze woning vinden we heel wat bronnen die de binnenlucht vervuilen. Wijzelf en de huishoudelijke taken die we doen, brengen heel wat vocht in de lucht. Denk maar aan schoonmaken, koken, was drogen of douchen. Daarnaast zorgen bouwmaterialen, poetsproducten en andere spullen die we gebruiken voor ongezonde stoffen in ons huis. Als we deze stoffen niet naar buiten brengen, dan zorgen deze voor ongezonde binnenlucht. Wist je dat de binnenluchtkwaliteit hierdoor slechter kan zijn dan de buitenlucht?

Wie veel tijd in een woning of een gebouw met vervuilde binnenlucht doorbrengt, kan gezondheidsklachten krijgen of verergeren. Denk hierbij aan luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, astma en allergieën. Vervuilde binnenlucht kan ook leiden tot mindere prestaties op school en op het werk. Bovendien raak je makkelijker besmet met infectieziekten in slecht verluchte ruimtes. Kortom: het effect van een vervuilde binnenlucht valt niet te onderschatten, zeker als je weet dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnen doorbrengen.

Zorg voor verse lucht Door eenvoudige maatregelen kan je de lucht in je huis gezond houden. Maak gebruik van je ventilatiesysteem en/of ventilatieroosters om verse lucht binnen te laten. Heb je die niet, dan kan je gemakkelijk voor verse lucht zorgen door ramen te openen. Dit is extra belangrijk bij activiteiten waarbij veel vocht in de lucht komt (dweilen, was drogen, douchen …) of waarbij je producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan klussen, poetsen, knutselen …

15


TOERISME

NIEUW IN KOEKELARE: DE ARENBERGWANDELING Op 26 en 27 november is het de ‘Dag van de Natuur’. Speciaal voor de gelegenheid lanceren Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos en de Dienst Toerisme Koekelare een nieuwe wandeling die de bossen verbindt met het centrum en onderweg enkele mooie stukjes lokale geschiedenis blootlegt. We verkennen tijdens deze tocht de zuidkant van Koekelare. Langs de uitlopers van het Plateau van Wijnendale bereiken we de enige echte Koekelaarse wijngaard. Via eeuwenoude wegen stappen we dan naar de bossen die eigendom waren van de adellijke familie van Arenberg. Hier maken we kennis met de Koekelare-den en relicten uit de Eerste Wereldoorlog. Een stevige wandeling vol natuur en een flinke snuif cultuur. Trek je wandelschoenen alvast maar aan! De Arenbergwandeling zal beschikbaar zijn via de website van Toerisme Koekelare (gratis) en bij de Dienst Toerisme (€ 1; geprinte wandelkaart met route en uitleg). De route start en eindigt aan de Brouwerij, is volledig bewegwijzerd en bedraagt 14,8 kilometer. Wie als eerste over een gedrukte wandelkaart wil beschikken, kan hiervoor terecht in de bibliotheek op zaterdag 26 november van 10 tot 12 uur. © Danny Vanhevel

Meer info: • 051 61 04 94 • cultuurentoerisme@koekelare.be • www.toerismekoekelare.be/arenbergwandeling

16


CULTUUR

TICKET

TICKETS VIA WWW.TICKETWINKEL.BE/BALLUCHON

PROGRAMMA DE BALLUCHON Clown Rocky’s Sint-Maartenshow

Het Prethuis ‘De Quaghebeurs’

Zondag 30 oktober om 14.30 uur Op vraag van velen komt Clown Rocky nog eens terug naar Koekelare! Het melodietje zullen we zeker nog kunnen meezingen, want “Wat zijn we Blij dat Onze Neus van Vooren staat”. Maar ook zo blij dat Clown Rocky weer de Sint meebrengt naar Koekelare.

Vrijdag 25 november om 20 uur Zaterdag 26 november om 15 uur en 20 uur In 2012 zag Het Prethuis het levenslicht en creëerden ze hun eerste (West-Vlaamse) komedie ‘Van kwoad nor erger’ van de hand van Jeroen Maes. Het bleek meteen een schot in de roos. Een toer volgde, alsook een herneming omdat de vraag naar tickets bleef stijgen. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en heeft Het Prethuis vaste voet aan de grond in het Vlaamse theaterlandschap, ook het publiek is vermenigvuldigd. Daarom is er besloten om het jubileumjaar te starten met een herneming van de bijzonder originele en destijds zeer goed onthaalde komedie ‘De Quaghebeurs’. Velen die het destijds zagen willen het graag terug zien en de talrijke nieuwe

Het wordt opnieuw een leuke en interactieve show met andere spelletjes, andere goochelacts en vooral veel plezier met de Pieten erbij. We kunnen opnieuw meezingen , meedansen en vooral meegenieten van deze leuke show.

doet aan de voorwaarden, krijg je een tussenkomst van 50 % voor het lidgeld van de Gezinsbond. Let op: enkel op afspraak.

Tickets: volwassenen € 8 min 12 jaar € 6 Indien je lid bent van de ‘Gezinsbond voor Iedereen’ via ons Sociaal Huis, wordt deze activiteit voor jou en je gezin volledig ten laste genomen. Het Sociaal Huis voorziet ook een cadeautje voor elk kind (tot 12 jaar), dat de ouders in het Sociaal Huis kunnen afhalen.

Meer info: • 051 59 15 58

Graag inschrijven vóór vrijdag 14/10/2022 zodat we de geschenken tijdig kunnen voorzien. Ben je nog geen lid van de ‘Gezinsbond voor Iedereen’ en denk je in aanmerking te komen? Kom dan langs of neem telefonisch contact op. Indien je vol17


CULTUUR

bezoekers van Het Prethuis wensen het dolgraag voor de eerste keer te zien. Redenen genoeg om de 4 broers Quaghebeur weer op pad te sturen. ‘De Quaghebeurs’ is een heerlijke situatiekomedie met verrassende elementen en wendingen. De onderlinge verhoudingen werken danig op de lachspieren. En dat allemaal geserveerd in het sappig West-Vlaams!

Wannes Cappelle & Nicolas Callot ‘Mozart in het West-Vlaams’ Vrijdag 16 december om 20 uur Wannes Cappelle, frontman van Het Zesde Metaal, en pianist Nicolas Callot toerden het afgelopen jaar door heel Vlaanderen met hun programma ‘Kom, Benevelt Mie’, een selectie liederen van Schubert, vertaald in het plastische en poëtische West-Vlaams dat het oeuvre van Cappelle zo kenmerkt. Dat smaakte naar meer. Maar Cappelle en Callot gaan niet zomaar voor hetzelfde trucje.

TICKET

18

Voor hun volgende project blijven ze in Wenen, maar duiken verder de geschiedenis in: dit keer pakken ze liederen van Wolfgang Amadeus Mozart aan. Zoals Mozart de teksten van grote dichters als Goethe durfde aanpassen aan de muziek, zet Wannes de liederen waar nodig naar zijn hand en blijven de teksten spreken voor een hedendaagse luisteraar. In deze intieme setting begeleidt Nicolas Callot Wannes meesterlijk op een pianoforte uit eigen collectie.

TICKETS VIA WWW.TICKETWINKEL.BE/BALLUCHON


CULTUUR

VEILING SCHILDERIJEN KINDERWORKSHOPS T.V.V. DE WARMSTE WEEK Zondag 27 november om 11 uur Foyer De Balluchon De nieuwe lessenreeks ‘tekenen en schilderen voor kinderen’ is intussen alweer opgestart. In het voorjaar maakten de kinderen 6 prachtige schilderijen die in de zomervakantie te zien waren in de Balluchon tijdens ‘Kunstdorp Koekelare’. Deze werken op doek worden nu geveild t.v.v. het goede doel. De cultuurraad, die de workshops organiseert, wou graag dat de

opbrengst zou gaan naar kinderen die het wat moeilijker hebben in de samenleving, zeker in deze tijden. Daarom kwam het idee om die te schenken aan De Warmste Week, die dit jaar als thema ‘kansarmoede’ heeft. Kom jij ook meebieden op deze prachtige werken? Een verrassingsveilingmeester zal alles in goede banen leiden.

Kerstmis ook afgegeven worden in de live-uitzending die dit jaar vanuit Hasselt zal gebeuren.

Hierna kennen we het bedrag dat de kinderen aan De Warmste Week kunnen schenken. Indien haalbaar kan dit in de week vóór

Meer info: • 051 61 04 94 • cultuurentoerisme@ koekelare.be

Kom erbij op zondag 27 november om 11 uur in de Balluchon! De 6 werken worden geveild en iedereen kan meebieden. Na de veiling trakteert de cultuurraad alle aanwezigen op een hapje en een drankje.

19


CULTUUR

GRATIS EXPO FRANSMANSMUSEUM: SOLITARY TREES 1 tot en met 30 november Koekelare telt heel wat creatief en artistiek talent. Fotografe Katrien Theuninck is daar één van. In juni presenteerde ze haar afstudeerproject aan het SNT ‘Solitary Trees’ in de Jan Garemijnzaal (onder het Belfort) in Brugge. Nu komt deze expo naar Koekelare zodat iedere inwoner kennis kan maken met dit bijzondere werk. Alleen, en toch niet eenzaam… torent de solitaire boom uit boven de horizon Voor inwoners van Koekelare is de toegang gratis. Een mooie gelegenheid om intussen ook (nog) eens het Fransmansmuseum te bezoeken.

OPROEP FIETSERS ‘HET VREDESLICHT’ Zaterdag 17 december Herdenkingsmonument Koekelare Het Vredeslicht wordt jaarlijks door een kind in Bethlehem aangestoken en van daaruit via Tel Aviv overgevlogen naar de Oostenrijkse stad Linz. Van daaruit wordt het licht verder verspreid over Europa. Het Vredeslicht doet sedert een vijftal jaren ook België aan. In 2022 komt het Vredeslicht voor de vijfde keer naar de Westhoek en voor de twee keer ook naar Koekelare! Het Vredeslicht wil in de donkere periode vóór Kerstmis een teken van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid zijn tussen mensen. Het plan is om de vuurfakkels op zaterdagmorgen 17 december via vier trajecten vanuit Ieper te laten vertrekken, zodat het licht tegen de avond in alle Westhoekgemeenten brandt. Voor onze gemeente zullen enkele lopers van TEMPO Koekelare opnieuw het Vredeslicht van onze gemeente naar Nieuwpoort helpen overbrengen. Wil je graag meefietsen om hen aan te moedigen? Iedereen is van harte welkom om de lopers uit Kortemark te verwelkomen in Koekelare en/of de lopers uit Koekelare te vergezellen tijdens hun tocht naar Nieuwpoort. Meer info van zodra beschikbaar via: • 051 61 04 94 • cultuurentoerisme@koekelare.be • www.koekelare.be/vredeslicht-2022-

20


SOCIAAL HUIS

DE GEZELLIGE TALLORE Samen met leeftijdsgenoten kan je in een gezellige sfeer, dicht bij jou in de buurt, genieten van een lekkere, vers bereide en gezonde warme maaltijd!

Menu NOVEMBER Soep van de dag Worst met hutsepot

We komen hiervoor naar jou toe… • Bovekerke Gemeenschapszaal D’Oude Schole Data: 18/11, 16/12

Menu DECEMBER Soep van de dag Gevulde kalkoenfilet met wildsaus, opgevulde appel, gratinaardappelen

• De Mokker Gemeenschapszaal De Mokkernaere Data: 22/11, 27/12

Activiteit: Bingo

Activiteit: DJ GABY op volle toeren

De prijs van een maaltijd bedraagt € 8,50. Onze vrijwilligers kunnen voor vervoer zorgen. Daarvoor betaal je € 2 (heen en terug). Inschrijven is noodzakelijk en kan tot twee dagen ervoor bij het onthaal van het Sociaal Huis op het nummer 051 58 10 01 of via sociaalhuis@koekelare.be. Meer info: • 051 59 15 59 • els.catrysse@koekelare.be

Intrede van de kerstman

DANSFEEST ‘DANS JE LEVEN LANG’ Donderdag 1 december - De BALLUCHON van 14 tot 17 uur - Deuren open om 13.15 uur

Dansnamiddag voor senioren! Onder het motto ‘Dans je leven lang’ organiseert het Sociaal Huis Koekelare in samenwerking met Logo Brugge-Oostende terug een spetterend dansfeest. Iedereen die graag een danspasje zet, is van harte welkom op donderdag 1 december 2022 van 14 tot 17 uur in De Balluchon. De deuren gaan open om 13.15 uur! Wij zorgen voor muziek van vroeger en nu, dansinitiaties, een stuk taart, een kopje koffie en een hele namiddag ambiance en plezier! Om goed te kunnen dansen zijn de plaatsen beperkt dus … wees er snel bij! Toegangskaarten kosten € 5 (koffie en gebak inbegrepen) en zijn te verkrijgen vanaf 24 oktober aan de balie van het Sociaal Huis. Meer info: • 051 58 10 01 21


SOCIAAL HUIS

SOCIAAL PEDAGOGISCHE TOELAGE Wie thuis de verzorging en de opvoeding van een kind met een zware handicap op zich neemt, kan hiervoor jaarlijks een toelage krijgen.

Deze toelage bedraagt: • € 300 indien je kind het hele jaar door thuis verzorgd en opgevoed wordt en geen school kan bezoeken; • € 200 indien je kind wel een school kan bezoeken doch iedere dag op en af gaat en thuis de nacht doorbrengt; • € 150 indien je kind tijdens de weekends en gedurende de verlofperioden thuis wordt verzorgd en opgevoed.

Wie heeft er recht op? De sociaal pedagogische toelage wordt toegekend aan de moeder of persoon die het groeipakket ontvangt en die thuis de verzorging en opvoeding op zich neemt.

Voorwaarden: • Je kind is tussen 0 en 25 jaar; • Je kind heeft een handicap van minstens 66 % voor personen geboren vóór 01/01/1993 Of minstens 4 punten in de eerste pijler voor kinderen geboren na 01/01/1993;

SLUITINGSDAGEN SOCIALE KRUIDENIER ‘SMOETSTUTTE’ • Dinsdag 1 november en vrijdag 11 november. • Tijdens de kerstvakantie is De Smoetstutte ook gesloten van 26 december tot en met 9 januari.

TERUG OPEN VANAF 10 JANUARI 2023. Dit initiatief is geldig voor Koekelarenaren die zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. Een sociaal onderzoek bepaalt wie recht heeft op toegang tot de sociale kruidenier. Denk jij in aanmerking te komen of wens je meer info over de werking hiervan? Neem contact op via socialedienst@koekelare.be of 051 58 10 01.

22

• Je hebt een inkomensvervangende en integratietegemoetkoming van de FOD Sociale Zekerheid samen met het recht op verlengde minderjarigheid. Meer info: • 051 59 15 54 • kelly.tolpe@koekelare.be


Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !

Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van jan-feb te publiceren, dien je ze vóór 1 december in te voeren in de UiT databank.

Wandelclub Koekelare vzw Di 1 november (van 7 tot 15 uur) Allerheiligentocht Verzorgde omloop met onverharde veldwegels. Ook voor de kleinste afstand is een rustpost voorzien. Laatste tocht voor inwisseling van de spaarkaart. Waar: Zaal Zuudhove (Ichtegemstraat 14) Prijs: € 3 (leden € 1,50) Contact: info@wandelclubkoekelare.be OF 0494 72 67 43 Za 26 november (6.30 tot 15 uur) Sint-Niklaastocht Volledig vernieuwde omloop, waar je kan genieten van de natuur, langs prachtige wegels en landelijke landerijen. Voor iedere deelnemer een chocoladefiguur. Waar: Zaal d’Oude Schole (Bovekerkestraat 170) Prijs: € 3 (leden € 1,50) Contact: info@wandelclubkoekelare.be OF 0494 72 67 43

OKRA Koekelare Do 3 november, Do 1 december (van 13.30 tot 16 uur) Crea Waar: Huis Proot (Noordomstraat 2) Contact: 051 58 38 63 Do 3, 10, 17, 24 november, Do 1, 8, 15, 22 december (9 tot 11 uur) Lijndansen Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Op 22 december gaat het Lijndansen door in De Mokkernaere in de Lekestraat 42-44 i.p.v. in de Balluchon!

Prijs: € 2 Contact: cecile.bailleul@telenet.be OF 051 58 94 56 Vr 4 november, Vr 2 december (van 13.30 tot 17 uur) Trabollen Waar: De Klyteput (Bergmolenweg 2) Prijs: € 1 Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56 Wo 9 november, Vr 16 december (van 13.30 tot 17 uur) Wandelen Waar: Parking De Buidel (Ringlaan 1) Prijs: Gratis Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Wo 7 december (van 13.30 tot 17 uur) Winterfeest Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: € 7 (niet-leden € 12) Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Thaismiles Za 5 november (van 16 uur) Loy Krathong Groot Thais feest met optreden, missverkiezing, krathongwedstrijd en enkele food- en nonfood standjes. De opbrengst van de avond gaat naar de projecten die Thaismiles steunt. Waar: Zaal Zuudhove (Ichtegemstraat 14) Prijs: € 5 (aan de deur: € 7) Contact: info@thaismiles.be

Mokza Do 10, 24 november, Do 8, 22 december 2022 Kaarting en gezelschapsspelen Inschrijven van 13 tot 13.45 uur. Kaarten van 14 uur tot 17 uur. Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42 – 44) Prijs: € 1,50 Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Di 8 november Di 13 december (van 13.30 tot 17 uur) Kaarten en bowlen Inschrijven kan vanaf 13.10 uur. Iedereen is van harte welkom! Waar: De Mokkernaere (Lekestraat 42-44) Contact: 051 58 89 80 OF 051 58 25 09

Vr 18, 25 november, Vr 9, 23 december (van 13.15 tot 16 uur) Petanque Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40) Prijs: € 1 Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Di 8 november, Di 22 november (van 13.30 tot 16 uur) Indoor petanque Waar: Sporthal Koekelare (Belhuttebaan 40) Prijs: € 1

Neos Koekelare

23


Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !

Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van jan-feb te publiceren, dien je ze vóór 1 december in te voeren in de UiT databank.

Ma 21 november (van 13.30 tot 16.15 uur) Kaart- en boldernamiddag Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40) Prijs: € 1,50 Ma 28 november (van 14 tot 16.30 uur) ‘Artrose: wat? Oorzaak? Preventie en behandelingsmogelijkheden’ door dr. Gunst. Dr. Gunst uit Hooglede is de grondlegger van de dienst Orthopedie van het voormalig Stedelijk Ziekenhuis te Roeselare. Hij brengt deze lezing in begrijpelijke taal. Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: € 8 (niet-leden € 10)

Natuurpunt Ruidenberg Zo 13 november (van 10 tot 12 uur) Wandeling over de Koekelareberg Kom wandelen in 'De Swal'. We stappen naar de top van de berg, waar we uitzicht hebben tot aan de kustlijn. Nadien praten we bij in 'De Klyteput'. Opgelet: inschrijven is verplicht. Waar: De Klyteput (Bergmolenweg 2) Contact: pollentier.georges@outlook.com, 0486 82 41 41 OF www.natuurpunt.be/agenda/ wandeling-over-de-koekelareberg-0

Za 26 november (van 13.30 tot 17.30 uur) ‘Dag van de natuur’: beheerwerken in ‘De Swal’ Het is weer tijd om 'De Swal' een korte wintercoupe te bezorgen. Er moet gekapt, gemaaid, gezaagfd en opgeruimd worden. Het hout wordt verdeeld onder de vrijwilligers. Voorzie werkkledij en breng een bijl, kapmes of takkenschaar mee. Achteraf drinken we er eentje in 'De Klyteput' en schuiven we aan voor een lekkere hutsepot. Wie meewerkt wordt getrakteerd, wie later aansluit betaalt de maaltijd zelf. Opgelet: inschrijven is verplicht. Waar: De Swal (Swytswal) Contact: Maureen.vansevenant@gmail.com, 0497 15 26 84 OF www.natuurpunt.be/agenda Zo 18 december (van 10 tot 12 uur) Timmer je eigen nestkast! Iedereen van 8 tot 14 jaar is welkom om een nestkastje te komen timmeren. Wij voorzien alle materiaal, begeleiding en een drankje. Jij zorgt, indien mogelijk, voor een eigen hamertje. Opgelet: inschrijven is verplicht. Waar: Garage Georges Pollentier (Bergstraat 2) Prijs: € 5 Contact: janssensneal@gmail.com, 0493 41 89 20 OF www.natuurpunt.be/agenda/timmer-jeeigen-nestkast-57305

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 Coördinatie: Magalie Waroquier - magalie.waroquier@koekelare.be 24

V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

Gezinsbond Koekelare Zo 4 december (vanaf 9.30 uur) Kerst- en hobbybeurs (45ste hobbyfestival) Voor de 45ste keer organiseert de Gezinsbond dit ‘Hobbyfestival’. Veertig deelnemers uit de ruime regio demonstreren wat ze zoal in de vingers hebben. Een unieke gelegenheid voor cadeautjesjagers. Tevens een ruime cafetaria met vers gebakken pannenkoeken, streekbieren. Prijs: € 3 (kinderen tot 12 jaar gratis) Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Contact: 051 58 08 85

Koekegoed vzw Za 10 december (van 13.30 uur) Winterfestival 2022 Geniet van een namiddag vol kinderanimatie met een optreden van Clown Lily om 14.30u. Koekegoed vzw belooft een vrolijke feestnamiddag met meezingers en een spetterende avondshow met live optredens. Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: € 15

Feestcomité Koekelare Za 17 december (van 15 uur) Muziek in het dorp en kerstmarkt Waar: Markt (Sint-Maartensplein) Prijs: Gratis Contact: info@feestcomitekoekelare.be