De Roepsteen maart - april 2023

Page 1

MEDEDELINGEN

VACATURE POETSHULP (M/V/X)

Het Sociaal Huis heeft momenteel een vacature voor onbepaalde duur binnen de DCO poetsdienst. Je taak bestaat voornamelijk uit de periodieke gewone schoonmaak van de woning én dit enkel in Koekelare. Het gaat om een deeltijdse contractuele functie van 20 uren/week in de salarisschaal E1-E2-E3. Je dient niet te beschikken over een diploma. Kandidaten ontvangen nog een uitnodiging voor de selectieprocedure die doorgaat op 28 maart in de namiddag. Solliciteren kan tot uiterlijk 17 maart.

Meer info?

• www.koekelare.be/ vacatures

• christine.deopere@ koekelare.be

• 051 59 15 56

BON

GRATIS ROL PMD-ZAKKEN

VRAAG DE WARMTEFOTO VAN JE GEVEL AAN

In samenwerking met de intercommunale WVI en Energiehuis Westhoek, heeft de gemeente Koekelare thermografische scans genomen van alle voorgevels in onze gemeente. Een auto met thermocamera scant daarbij de voorgevel van de woning om energieverliezen in kaart te brengen. Zo willen we inwoners sensibiliseren rond het belang van isolatie in de woning. Via een dergelijke foto krijg je een overzicht van waar de verliezen zich precies bevinden. Er kan nog steeds een afspraak gemaakt worden om de gevelscan van jouw woning in detail te bekijken en meer info te krijgen. Energiehuis Westhoek komt daarvoor

SLUITINGSDAGEN

Paasmaandag 10 april 2023

langs op het gemeentehuis op 8/03, 3/05, 28/06, 23/08, 11/10 of 13/12. Als je niet kan komen, kan je jouw gevelscan ook digitaal opvragen. Een afspraak maken of een digitale aanvraag indienen kan door de afbeelding te scannen of via onze site: koekelare.be/gevelscans

Ook dit jaar krijgen alle gezinnen van Koekelare een rol PMD-zakken cadeau. Ruil deze bon tot 31 december 2023 in aan het onthaal van het gemeentehuis voor jouw gratis rol PMD-zakken.

En nu we toch je aandacht hebben: vergeet niet om je zakken de avond voor de ophaalronde buiten te zetten.

CLASSIC BRUGGE-DE PANNE FIETST DOOR KOEKELARE

Op woensdag 22 en donderdag 23 maart passeert de wielerwedstrijd ‘Classic Brugge-De Panne’ op het grondgebied van onze gemeente. Op woensdag geven de elite mannen het beste van zichzelf. Op donderdag is het de beurt aan de vrouwen.

Het parcours loopt langs de Eernegemstraat, Moerestraat, Korkentapstraat en Zandestraat.

Een exact uur is moeilijk te schatten, maar vermoedelijk zullen de renners tussen 12u30 en 13u30 binnenkomen in Koekelare.

Meer info:

• classicbruggedepanne.be

2
GEMEENTELIJKE DIENSTEN

JEUGD / SPORT

ORGANISEER EEN SPEELSTRAAT EN KRIJG STEUN VAN HET GEMEENTEBESTUUR.

De speelstraten in onze gemeente zijn een jaarlijkse hoogdag voor de kinderen. De jeugddienst roept wijkcomités daarom ook in 2023 op om een speelstraat te organiseren. Zowel bestaande als beginnende comités kunnen voor hun wijkfeest met een speelstraat steun aanvragen.

Voor de speelstraten is een subsidiereglement van kracht. Dat reglement vind je terug op www.koekelare.be/speelstraten. Elke straat of wijk kan een projectvoorstel indienen. Aangezien het budget beperkt is, kunnen

maximaal 5 projecten steun krijgen.

Interesse?

Stuur vóór 15 april schriftelijk een aanvraag naar de jeugddienst met daarin de datum, een korte raming van de kosten en een omschrijving van jullie activiteiten.

Tegen 15 mei is bekend welke projecten steun krijgen.

Meer info:

• 051/58.92.04

• jeugd@koekelare.be

SPORTDIENST VIERT KAMPIOENEN

Op vrijdag 26 mei 2023 gaat in cultuurzaal De Balluchon de huldiging door van alle kampioenen van het seizoen 2022-2023.

• Behaalde jouw ploeg dit jaar de kampioenentitel?

• Blonk je als individuele sporter uit en behaalde je een Vlaamse of nationale titel?

Dan kom je in aanmerking voor deze huldiging!

Geef de naam van jouw ploeg, een relaas van het afgelopen seizoen, een lijst met de namen van alle spelers + trainer én enkele mooie actiefoto’s en een groepsfoto door aan de sportdienst.

Kandidaturen mét alle info ten laatste binnen op 1 mei.

Meer info:

• 051/58.92.04

• sport@koekelare.be

START TO TRIATLON

Neem deel aan de Start to Triatlon en bereid je samen met andere sportievelingen voor op de Mivos-triatlon van zaterdag 27 mei. In de 10 weken ervoor krijg je wekelijks een zwem-, fiets- of looptraining. Het startschot wordt gegeven in de week van 13 maart. Je betaalt € 50.

Na de inschrijving krijg je automatisch een startplaats voor de Mivos-triatlon. De trainingen

worden georganiseerd in Diksmuide. Om de kwaliteit te garanderen zijn de plaatsen beperkt.

Hoe inschrijven?

Ga naar www.diksmuide.be/sport

Meer info:

• 051/58.92.04

• sport@koekelare.be

3

Heb je binnenkort een reisje gepland met de kinderen? Vergeet dan niet om op tijd hun Kids-ID aan te vragen. Dit is een verplicht reisdocument voor kinderen tot 12 jaar die naar het buitenland reizen. De leveringstijd van dit document bedraagt 14 dagen. Denk hier dus op tijd aan! De kostprijs telt € 7. Breng bij de aanvraag zeker een recente pasfoto van het kind mee. Als je kind zonder

de ouders naar het buitenland trekt dan moet er een reistoelating voor minderjarigen aangevraagd worden. Je kan hiervoor terecht op de Dienst Bevolking. Voor reizen buiten Europa, dus ook naar het Verenigd Koninkrijk, is een reispaspoort nodig. Voor minderjarigen kost dit € 35. Volwassenen betalen € 70. De leveringstijd wordt geschat op 5 werkdagen.

DIT

Op woensdag 19 april wordt er overal in Vlaanderen “buiten gespeeld”, en dus ook in Koekelare. Op domein De Mote zal van alles te beleven zijn. Er staan springkastelen, gocarts en steps. Er is grime, een knutselhoek en uiteraard kan je ook vrij spelen op het speelplein. Je eigen fiets of step meebrengen mag ook. De activiteiten starten om 14 uur en lopen tot 17 uur. Alle kindjes kunnen samen met

hun ouders vrij langs komen om te spelen. Deelname is gratis. Wie langs het onthaal passeert krijgt een extraatje. Het terras van de cafetaria ontvangt graag de dorstige ouders.

Opgelet: bij regenweer gaat de Buitenspeeldag niet door.

Meer info:

• 051/58.92.04

• jeugd@koekelare.be

SENIORENSPORTDAG: WEST-VLAANDEREN BLIJFT BEWEGEN

Op donderdag 11 mei gaan we met de bus naar de Provinciale Seniorensportdag in Zwevezele. Wil jij wandelen of dansen? Heb je zin in een fotozoektocht of een sportcarrousel? Wie graag wil fietsen moet zelf voor vervoer zorgen om zijn fiets mee te nemen. Je betaalt € 25 om deel te nemen. In die prijs zijn ook de koffie, een warme maaltijd, een streekbier, de sportverzekering, de bus en muzikale animatie met

dans inbegrepen. Inschrijven kan tot 29 april op de sportdienst of zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Vertrek is voorzien rond 12.30 uur op de parking van de sporthal.

NIEUW: KOEKELAREBERGFIETSROUTE (57,2 KM)

Gloednieuw in het toeristisch aanbod van onze gemeente is de ‘Koekelarebergfietsroute’. Wandelen langs en over onze lokale trots van 43 meter hoogte kon al met de ‘Koekelarebergwandeling’. Nu kan je de berg ook met de fiets trotseren. De totale rit bedraagt 57,2 kilometer en voert ons langs onder meer Handzame, Werken, Vladslo, Keiem, Leke, Moere en Ichtegem.

Van deze fietsroute wordt geen aparte kaart meer gedrukt. Op de nieuwe ‘fietsnetwerkkaarten’ van Toerisme Westhoek zullen meerdere fietsroutes geïntegreerd zijn, zodat je meteen geïnspireerd wordt om ook andere routes te verkennen. Deze kaarten zullen beschikbaar zijn vanaf half maart. De bewegwijzering van de ‘Koekelarebergfietsroute’ is wel al geïnstalleerd, dus wie niet kan wachten kan nu al de Flandrien in zichzelf loslaten.

Ook als inwoner is fietsen in eigen gemeente heel leuk en je leert er misschien nieuwe invalshoeken mee kennen. Alvast heel veel plezier gewenst!

Meer info:

• www.toerismewesthoek.be

• www.toerismekoekelare.be

• 051 61 04 94

4
JEUGD / SPORT TOERISME
JAAR OOK BUITENSPEELDAG IN KOEKELARE! VRAAG TIJDIG JE KIDS-ID AAN!

BIBLIOTHEEK

SLOTFEEST LEESJURY KOEKELARE

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseren we in april het slotfeest voor de Koekelaarse Leesjury.

25 kinderen in 6 verschillende leeftijdscategorieën gingen samen met hun begeleidsters

Carole Himpens en Natacha Cicou op leestocht. Elke groep las 8 boeken en kiest op vrijdag 21 april hun favoriet.

Kriebelt het om zelf ook eens kennis te maken met verschillende genres? Geef je graag je mening over wat je wel of niet leuk vond? Hou dan zeker de site van de bib in de gaten en mis je kans niet om je volgend jaar in te schrijven. Plezier verzekerd!

VOORLEESMOMENT BIB BOVEKERKE

Woensdag 29 maart organiseert de bib in Bovekerke een gezellig voorleesmoment voor kinderen tussen 3 en 6 jaar. We starten om 15u45. Inschrijven is niet nodig.

JEUGDBOEKENMAAND IN DE BIB

De hele maand maart staat opnieuw in het teken van de jeugdboeken.

Het thema dit jaar is “Geluk”. We hebben aandacht voor geluk in de brede zin van het woord. Het kan gaan over je hobby’s, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.

Kom naar de bib en laat je inspireren door onze boekentips, of neem alvast een kijkje op onze website.

De jeugdafdeling in de hoofdbib krijgt een ferme opfrisbeurt. Om het verhuiswerk zo goed mogelijk uit te voeren zal de bib in Koekelare gesloten zijn van maandag 24 tot en met vrijdag 28 april. Op zaterdag 29 april houden we een officiële heropening met een hapje en drankje. Tijdens die week zal ook de bib in Bovekerke gesloten zijn.

SLUITINGSDAGEN

BIB BOVEKERKE:

• 3 en 10 april, 1 mei

5

CULTUUR

KOEKELART 2023

De vierde editie van KoekelArt komt eraan en wel op zondag 20 augustus. We voeren enkele nieuwigheden in en ook jij kunt als creatieve geest deelnemen aan de kunst- en cultuurmarkt in het centrum. Schrijf je nu in!

Ben je van Koekelare of uit de omgeving? Ben je creatief én artistiek bezig? Neem dan deel aan KoekelArt 2023. We verwelkomen schilders, beeldhouwers, letterkappers, keramisten, fotografen, kalligrafen, glas- en textielkunstenaars, juweelontwerpers, videasten, …

Zowel ervaren kunstenaars als jong talent is welkom. Het zou leuk zijn als je ter plaatse aan het werk bent, zodat de bezoekers zien op welke manier jouw kunst tot stand komt.

De cultuurraad en dienst cultuur van Koekelare zorgen voor een boeiend randprogramma met o.m. tentoonstellingen, workshops, animatie, muziek in de straten en op de kiosk, … Kortom, een bruisende ‘happening’ waar de vonken van af spatten en waar het leuk vertoeven is!

Bouw jij ook mee aan één van de mooiste events van het jaar? Maak je kenbaar via cultuurentoerisme@koekelare.be en wij bezorgen je het deelnameformulier.

6

CULTUUR

Vrijdag 3 maart

Comedian wordt cabaretier: medische miserie of niet, Bas Birker zeikt vrolijk België af

Bas Birker doet in zijn nieuwe voorstelling ‘In blijde verachting’ het verslag van anderhalf jaar aan rugproblemen, maar ook van zijn evolutie als comedian.

Volgens Birker lacht een mens in de miserie niet met alles, maar ondanks alles. Hij weet waarover hij spreekt: de Nederbelgische komiek overleefde anderhalf jaar op Tramadol en spierverslappers als gevolg van een reeks hernia’s. Het herstel kostte hem bloed, zweet en hersenvocht en dat de man het nog voor een volle zaal kan navertellen, is een aardige prestatie van de medische wetenschap.

Birkers nieuwe voorstelling is ondanks het thema geen tranentrekker geworden. Liever gebruikt de komiek zijn rugproblemen om te doen wat hij in zijn vorige voorstellingen ook al meesterlijk deed: België in de zeik zetten, het land waar alle dokters hetzelfde stopwoordje hebben en waar altijd wel iemand meer pijn heeft gehad dan jij.

7

Bas Birker ‘In blijde verachting’ CULTUURPROGRAMMA DE BALLUCHON

CULTUUR

'In blijde verachting' staat niet stijf van de diepe gedachten en dat hoeft ook niet per se. Belangrijker is dat Birker zijn volk zonder onderbreken aan de lach houdt, zelfs als hij vertelt dat hij het leven eerder als uitvaart dan als feestje ziet. Waarom de show eindigt met The Bitter End van Placebo, ontdekt u maar zelf, maar een bitter slot is het voor de comedian niet. Integendeel, in zijn slot onderstreept Birker andermaal dat hij zijn plaats aan de top van de Vlaamse en Nederlandse podiumhumor verdient.

Bron: Comedyrecensie De Morgen (oktober ’22)

Tickets: € 16

ASTRID (TROUBADOUR) & GUIDO (BELCANTO)

‘In de kronkels van mijn geest’

Zaterdag 8 april om 20 uur

Tickets: UITVERKOCHT

MILIEU

JE HUISDIEREN ZIJN ER ALS DE KIPPEN BIJ

Een huisdier is altijd leuk. Honden of katten zijn fijn gezelschap, maar er zijn niet veel huisdieren die zoveel voordelen bieden als een kip. Kippen brengen leven in je tuin, zorgen voor eitjes en vragen weinig onderhoud. Ze verliezen bovendien geen haar en je moet er niet dagelijks mee gaan wandelen. Ze helpen je zelfs om je afvalberg te verkleinen. Kippen eten makkelijk 150 gram aan keukenen tuinafval per dag. Kippen lusten immers heel wat zaken die anders je afvalzak zwaar maken en voor geurtjes zorgen, zoals fruitschillen, pasta, brood, rijst, soep of onkruid. Samen het equivalent van 5 tot 10 afvalzakken.

Speel de quiz en win een kippenhok

Wil je ook de stap zetten? Dan helpt MIROM je graag op weg. Op mirom.be/kippen vind je alle voordelen opgesomd, kom je te weten waar je kippen kan kopen en waar je moet op letten bij de keuze van een hok en een plekje in je tuin. Vanaf 10 april kan je er ook meedoen aan een quiz en zo kans maken op een startpakket bestaande uit een stevig houten kippenhok (gemaakt door Weerwerk) voor twee tot drie kippen, stro, graan en een drinkfontein.

De Knapste Kip van MIROM

Voor het tweede jaar op rij gaat MIROM bovendien op zoek naar de Knapste Kip. Vanaf 20 maart kan je op mirom.be/knapstekip een foto doorsturen. Vanaf 14 april kan er gestemd worden. De 10 populairste én de 10 knapste kippen (volgens onze vakjury) winnen 1 jaar gratis graan.

8
TICKETS
TICKET
VIA WWW.TICKETWINKEL.BE/BALLUCHON

MILIEU

BESTEL NU AL HERBRUIKBARE BEKERS VOOR JOUW FEEST… EN KRIJG KORTING

Ben je van plan om in 2023 een feestje te bouwen? Een fuif om de kas van je jeugdbeweging wat te spekken? Een zomers festival, een comedy-avond met het wijkcomité, of een eetfestijn voor de school? Dan is er goed nieuws, want MIROM Roeselare en jouw gemeente geven een eerste rondje!

Sinds 2022 kan je geen wegwerpbekers meer gebruiken op evenementen, maar MIROM Roeselare beschikt over een ruime voorraad herbruikbare bekers die je als vereniging of school uit jouw gemeente kan huren. Er zijn ‘gewone’ bekers voor allerlei dranken, maar ook speciale bekers voor bv. wijn, cava, pils of warme dranken.

Bestel wel tijdig zodat er voldoende voorraad is (zeker voor de drukke zomermaanden). De eerste 150 aanvragen van herbruikbare bekers voor een evenement in 2023 krijgen nu 50% korting op de eerste twee bakken bekers van 25 cl. Heb je (ook) andere bekers nodig, zoals onze bekers voor wijn, cava, pils of warme dranken? Dan wordt de korting in verhouding verrekend. Zo bieden we wat extra steun voor onze verenigingen, want die mooie korting betekent meteen extra winst voor jullie kas!

Meer info & bestellen op mirom.be/bekers.

BEGIN NU MET COMPOSTEREN… EN ONTVANG EEN MOOIE KORTING

De lente is in het land en dat is een prima moment om in je tuin een compostvat op te starten. Het is een ideale manier om je groente- en fruitafval kwijt te kunnen. Bovendien bespaar je zo afvalzakken uit en houd je nadien nuttige compost over die alles in je moestuin of bloembak beter doet groeien.

Het enige waar je wat moet op letten, is dat je correct start en daarna een goeie mix hebt van ‘groen en bruin’ materiaal. Zo verloopt het composteerproces vlot. ‘Groene materialen’ zijn de gemakkelijk verteerbare keukenresten, maar ook grasmaaisel. ‘Bruin materiaal’ is stug en breekt veel langzamer af. Het verzekert een goede luchtdoorstroming doorheen de compostering. Je hebt ze allebei nodig.

Groen materiaal

• Schillen

• Loof van groenten

• Grasmaaisel

• Vers groenafval

• Mest planteneters

Bruin materiaal

• Houtsnippers

• Stengels (kruiden, planten)

• Fijne takjes (bomen, struiken)

• Stro en hooi

• Dennenaalden

Wil je er zelf ook aan beginnen? Dat kan. Je kan nu een compostvat kopen via de gemeente met € 10 korting. Nog wat vragen of wil je nog eens de uitleg hoe je er aan begint? Schrijf dan in voor de gratis infosessie van MIROM Roeselare dit voorjaar. Alle info op mirom.be/activiteiten.

CURIEUZENEUZEN IN DE WESTHOEKTUIN

Als tuinier ondervond je het vast zelf wel de voorbije jaren: extreme weersomstandigheden zijn schering en inslag. Maar hoe kan je zelf je tuin beschermen tegen extreme droogteperiode? Hoe buffer je extreme regenval? Goed nieuws! Als tuinier heb je zelf behoorlijk veel in de hand. Met de hulp van duizenden burgerwetenschappers en evenveel slimme gazondolken gingen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen aan de slag met de meetresultaten van 2021 (extreem natte zomer) en 2022 (extreem droge zomer). Ontdek in de webinar op 21 maart wat bijdraagt aan een gezond tuinklimaat! Inschrijven kan via rlwesthoek.bookfast.me. De kostprijs bedraagt € 3.

Meer info:

• ann.vansteenhuyse@rlwesthoek.be - 057 23 08 57

9

SOCIAAL HUIS MILIEU

KEN JIJ DE PMD-REGELS?

De sorteerregels voor PMD zijn uitgebreid. Sinds 1 januari mogen alle koffiecapsules in de blauwe PMD-zak. Veel capsules worden bij het restafval weggegooid. Nochtans bevatten ze veel waardevolle materialen zoals aluminium en polypropyleen die voor een tweede leven in aanmerking komen.

Let er wel op dat je geen verkeerde spullen bij het PMD gooit. Deponeer nóóit defecte apparaten of batterijen in je afvalzak. Bij het gebruiken van de persmechanismen, zoals in een vuilniswagen, kan een batterij zo brand veroorzaken. Als dit gebeurt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Batterijen en apparaten kan je altijd gratis kwijt op je recyclagepark. Twijfel je over iets? Vraag dan altijd raad aan de parkwachter. Op die manier wordt alles veilig gerecycleerd.

BEN JIJ DE VRIJWILLIGER DIE WE ZOEKEN?

We zijn op zoek naar een vrijwilliger die zich een keer per week kan vrijmaken om ons team te versterken bij onze sociale Kruidenier De Smoetstutte. Je taken bestaan er uit om samen met de andere vrijwilligers en de projectmedewerker de producten klaar te zetten voor de winkelmomenten enerzijds en de winkel uit te baten anderzijds. Een shift duurt om en bij de drie uur. Je krijgt een vrijwilligersvergoeding, bent verzekerd en komt terecht in het superenthousiast en gemotiveerd team van vrijwilligers van het Sociaal Huis Koekelare. Samen kunnen we het verschil maken voor een warme gemeente!

Heb je interesse of vragen hieromtrent?

Neem dan contact op met onze projectmedewerker op het nummer 051 59 15 57 of via e-mail

vanessa.cottenier@koekelare.be.

10

SOCIAAL HUIS

DE GEZELLIGE TALLORE

Samen met leeftijdsgenoten kan je in een gezellige sfeer, dicht bij jou in de buurt, genieten van een lekkere, vers bereide en gezonde warme maaltijd!

Waar en wanneer?

Bovekerke – Gemeenschapszaal

D’ Oude Schole

Data: 17/03 en 21/04

De Mokker – Gemeenschapszaal

De Mokkernaere

Data: 28/03 en 25/04

Menu MAART

Soep van de dag

Blinde vink, rode kool en aardappelen

Dessert

Activiteit:

Duo Danny en Marleen

Menu APRIL

Soep van de dag

Konijnenrugfilet met boontjes en aardappelen

Dessert

Activiteit: Marcelino & friend

GEZINSBOND VOOR IEDEREEN – PAASEIERENRAAP

Als lid van de Gezinsbond kan je genieten van heel wat kortingen en voordelen gaande van kortingsbonnen, de spaarkaart, korting op NMBS-tickets, deelname aan activiteiten van de Gezinsbond Koekelare, de kinderoppasdienst van de Gezinsbond …

Het Sociaal Huis is er zonder meer voor iedereen en wil mensen die het financieel moeilijk hebben een extra duwtje in de rug geven door een tussenkomst van 50 % in het lidgeld van de Gezinsbond te voorzien via de ‘Gezinsbond voor Iedereen’

met middelen van het Fonds Participatie en Sociale activering.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de sociale dienst of kom langs bij de maatschappelijk werkers om meer info te bekomen of uw aanvraag te formuleren. We werken enkel op afspraak. Tel. 051 58 10 01.

Paaseierenraap

Op zaterdag 8 april 2023 is er van de gezinsbond een paaseirenraap voor alle kinderen tot en met het 6de leerjaar.  Ouders en grootouders zijn ook welkom om de kinderen te helpen op hun

NOTEER ALVAST IN JE AGENDA!

OUDERENFEEST  donderdag 11 MEI 2023 – CC DE BALLUCHON

ARTIESTEN: Andrei Lugovski en Margriet Hermans. Kaarten te verkrijgen vanaf 15 maart 2023 aan het onthaal van het Sociaal Huis.

De prijs van een maaltijd is € 9 Onze vrijwilligers kunnen voor vervoer zorgen. Daarvoor betaal je € 2 (heen en terug). Inschrijven is noodzakelijk en kan tot twee dagen ervoor bij het onthaal van het Sociaal Huis op het nummer 051 58 10 01 of via sociaalhuis@koekelare.be.

Meer info

• 051 59 15 57

• vanessa.cottenier@koekelare.be

speurtocht.  Niets is immers leuker om samen met de paashaas op zoek te gaan naar eitjes.  Voor leden van de ‘Gezinsbond voor Iedereen’ met recht op tussenkomst van het Fonds Participatie en Sociale activering neemt het Sociaal Huis de kostprijs op zich.  De activiteit vindt plaats om 14 uur stipt in de grote tuin met bos van Marcel Vanraefelghem in de Warandedreef 13B. Er is een verrassing voorzien voor iedereen. Graag tegen vrijdag 31 maart 2023 inschrijven bij Cindy Hex (051/ 59 15 58) zodat wij de Gezinsbond tijdig kunnen verwittigen.

11

SOCIAAL HUIS

INCONTINENTIETOELAGE

Er wordt een subsidie van € 34 per jaar toegekend voor de aankoop van restafvalzakken voor personen met chronische incontinentieproblemen, stoma of peritoneale nierdialyse.

Wie komt in aanmerking?

Personen die ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van Koekelare, niet verblijven in een rusthuis en minstens één van onderstaande medisch geattesteerde aandoeningen vertonen.

• Personen met chronische incontinentie

• Personen met een stoma

• Personen die nood hebben aan peritoneale nierdialyse

Hoe aanvragen?

De subsidie wordt aangevraagd bij het Sociaal Huis en volgende attesten dienen worden toegevoegd:

• Personen met chronische incontinentie: bewijs incontinentieforfait van de mutualiteit

• Personen met een stoma: attest specialist van maximum 2 maanden oud

• Personen met peritoneale nierdialyse: attest specialist van maximum 2 maanden oud

Meer info

• 051 59 15 54

• sofie.dewulf@koekelare.be.

VARIA

HÉ… ’T IS GERMONPRÉ

Het Lange Max museum werkt aan een nieuw project over de Koekelaarse kunstenaar Gerrit Germonpré. Hiervoor zijn ze op zoek naar een video met de titel ‘Hé… ’t is Germonpré’. Deze dateert uit 1989 en is gemaakt door Roger Claeys (BRT). De stem zou van Mark Uytterhoeven zijn geweest. Wie hier meer info over heeft, neemt best contact op met Rudy Willaert.

Meer info:

• info@langemaxmuseum.be

• 0476/21.68.59

• Oostmeetstraat 100, 8680 Koekelare

WORD GASTGEZIN VOOR EURO-CHILDREN

Zoals elk jaar komen er door de zorgen van Euro-Children kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie in Vlaamse gastgezinnen. Deze kinderen verblijven tijdens de zomervakantie voor een drietal weken in een Vlaams gezin. Naast kinderen uit Kroatië en Slovakije, die al jarenlang hierheen komen, hopen we dit jaar voor de eerste maal een groepje kinderen uit Oekraïne te ontvangen. Deze kinderen leven in een opvanghuis voor slachtoffers van de oorlog.

Even ontsnappen uit deze situatie zou deze kinderen een enorm plezier doen én is vooral broodnodig voor hun mentale gezondheid. We hoeven niet te duiden wat het kan betekenen om gewoon eventjes kind te mogen zijn in een omgeving waar vrede heerst, waar er tijd en ruimte is voor warmte en gezelligheid. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe gastgezinnen. Voel je je geroepen?

Bel naar het nummer 0495 67 82 37 of mail naar info@euro-children.be.

Meer informatie vind je terug op www.euro-children.be.

12

VARIA

WANDEL JE MEE? SAMEN IN BEWEGING!

De cijfers liegen er niet om: één op drie thuiswonende oudere personen en één op twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks. Een val kan iedereen overkomen, maar de valproblematiek wordt vaak onderschat. Daarom is het belangrijk om deze risicofactoren vroegtijdig aan te pakken en ze te voorkomen.

De Week van de Valpreventie gaat in 2023 door van 24 tot en met 30 april en staat in teken van het belang van bewegen, waaronder regelmatig wandelen. Wandelen is gezond en is een goede manier om het risico op vallen te verkleinen. Daarnaast brengt het nog tal van andere gezondheidsvoordelen met zich mee.

Meer informatie en de verschillende valrisicofactoren vind je terug op • www.valpreventie.be

VACATURE TELE-ONTHAAL

Vrijwilliger telefoon of chat

Elke dag contacteren in Vlaanderen meer dan 370 mensen onze telefoon- en chathulplijn, op zoek naar een luisterend oor in deze bijzondere tijden. Een gesprek met Tele-Onthaal is anoniem en gratis. We zijn telefonisch dag en nacht, ook in het weekend en op feestdagen, bereikbaar. Of je nu een heel groot probleem of kleinere zorgen hebt, een vrijwilliger maakt tijd, luistert, leeft mee, denkt samen met je na over wat je vertelt en helpt je zoeken naar mogelijkheden en uitwegen.

Je hoeft geen specifieke opleiding of achtergrond te hebben. Je bent wel een geboren luisteraar die open staat voor ieders moeilijkheden, zonder dat je de behoefte hebt jouw oplossing op te dringen. Ook heb je respect voor andere visies en overtuigingen. Je hebt op dit moment zelf geen grote emotionele of psychische problemen. Je kan je een halve dag per week vrij maken. Indien je kiest voor de telefoonhulplijn, zie je het ook zitten om één keer in een maand ‘s nachts gesprekken te voeren. Je engageert je voor een langere periode. Je bent minstens 21 jaar oud. Je kan je verplaatsen naar de luisterpost in regio Brugge of Kortrijk. Je bent bereid om een opleiding met stage te volgen, die meerdere maanden duurt. Ook na je stage ben je regelmatig aanwezig op vormingsmomenten.

13
secretariaat@teleonthaalwestvlaanderen.be
050 37 37 26
Contact •
www.tele-onthaal.be
TELE-ONTHAAL West-Vlaanderen
2
Assebroek
Postbus
8310

SABINE VAN EYNDE

Woe 1 maart tot Za 1 april

(Ma tot Za van 9 tot 16 uur, Zo gesloten)

Workshop Tiffany Techniek

Waar: Atelier Sabine Van Eynde (Sterrestraat 122)

Prijs: € 150

Contact:

sabine.van.eynde@telenet.be

OF 0496 99 89 15

OKRA KOEKELARE

Do 2 maart, Do 6 april (van 13.30 tot 16 uur)

Crea

Waar: Huis Proot (Noordomstraat 2)

Prijs: € 1,50

Contact: 051 58 38 63

Do 2, 9, 16, 23, 30 maart

Do 6, 13, 20, 27 april (van 9 tot 11 uur)

Lijndansen

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 2

Contact:

cecile.bailleul@telenet.be

OF 051 58 94 56

Vr 3 maart (van 13.30 tot 17 uur)

Trabollen

Waar: De Klyteput (Bergmolenweg 2)

Prijs: € 2

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be

OF 051 58 94 56

Jouw activiteit in de

Om

Ma 6 maart (van 14 tot 17 uur)

Bowlingtoernooi

Waar: Bowling De Goe Smete (Ringlaan 33)

Prijs: € 13,50 (koffie met pannenkoeken zonder spelletjes – € 8,50)

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Do 9, 23, 30 maart

Do 13, 27 april (van 13 tot 17 uur)

Kaarting en gezelschapsspelen

Inschrijven van 13 tot 13.45 uur. Kaarten vanaf 14 uur.

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

Prijs: € 1,50

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be

OF 051 58 94 56

Vr 10, 24 maart

Vr 14, 28 april (van 13.15 tot 16 uur)

Petanque

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40)

Prijs: € 1

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be

OF 051 58 94 56

Wo 15 maart (van 13.30 tot 17 uur)

Honingdegustatie

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

Prijs: € 3

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be

OF 051 58 94 56

Vr 17 maart (van 13.30 tot 17 uur)

Wandelen

Ongeveer 2 x 4 km met koffiestop

Waar: Parking De Buidel (Ringlaan 1)

Prijs: gratis

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Wo 12 april (van 13.30 tot 17 uur)

Lentefeest

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 8

Wo 19, 26 april (van 13.30 tot 16 uur)

Kubb

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40)

Prijs: gratis

Contact:

ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Do 20 april

(van 13.30 tot 17 uur)

Fietsen

Waar: Parking De Buidel (Ringlaan 1)

Prijs: gratis

Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Za 22 april (van 17 tot 22 uur)

Jaarlijkse kaarting

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

Prijs: € 1,50

Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

14
kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be ! je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van mei-jun te publiceren, dien je ze vóór 31 maart in te voeren in de UiT databank.

VIEF KOEKELARE

Do 2 maart (vanaf 14 uur)

Infosessie

‘Veilig Online Bankieren’

Waar: d’Oude Schole (Bovekerkestraat 170)

Vr 24 maart (vanaf 19 uur)

Kaas- en Breughelavond

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

Do 6, 27 april (vanaf 14 uur)

Fietstocht

Waar: Parking De Buidel (Ringlaan 1)

UNIZO

Wo 8 maart, (vanaf 20 uur)

Modeshow Unizo

Deuren openen om 18.30 uur.

Kaarten te verkrijgen bij de deelnemende handelszaken

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 25

Contact: 051 50 01 98

Zo 2 april (van 8 tot 11.30 uur)

Lente-ontbijt voor alle ondernemers en hun gezin

Kaarten te verkrijgen

bij het bestuur

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 20

(4 tot 12 jaar: € 10tot 4 jaar: gratis)

Contact: 0497 33 35 25

CYCLING TEAM

VERCO-IDLETTERING

Vr 10 maart (van 19.30 tot 23.30 uur)

Algemene quiz Quiz voor ploegen van 4 personen.

Iedere deelnemer krijgt een prijs.

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 20

Contact: kurt.sinnaeve@telenet.be

MOKZA

Di 14 maart

Di 11 april

(van 13.30 tot 17 uur)

Kaarten en bowlen

Inschrijven vanaf 13.10 uur

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

Contact: jeanpaul.anseeuw@gmail.com OF 051 58 89 80

NEOS KOEKELARE

Di 14, 28 maart (van 13.30 tot 16 uur)

Indoor petanque

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40)

Do 16 maart

(van 14 tot 17 uur)

Trabol in de Boltra

Waar: De Klyteput (Bergmolenweg 2)

Prijs: gratis

Di 11, 25 april

(van 13.30 tot 16 uur)

Petanque op buitenterrein

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40)

LIBRA CLAVA LEESCLUB

Di 14 maart

(van 20 tot 23 uur)

Lezing Rudi Vranckx

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 12

TUINHIER

Vr 17 maart

(vanaf 19.30 uur)

Voordacht Hilde Demurie

‘Groenten 100 maal anders bekeken’

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

Vr 21 april

(vanaf 19.30 uur)

Voordracht Peter Dewulf

‘Alles om planten

voor te bereiden op een droge periode’

Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44)

CD&V

Za 18 maart

(van 17 tot 23.59 uur)

Keuzekaarting

Waar: d’Oude Schole (Bovekerkestraat 170)

Natuurpunt Ruidenberg

Zo 19 maart (van 14.30 tot 16.30 uur)

Lentewandeling

over de Koekelareberg

Inschrijven via de website van Natuurpunt

Waar: De Klyteput

(Bergmolenweg 2)

Contact:

pollentier.georges@outlook.com OF 0486 82 41 41

15

PANTA RHEI VZW

Ma 3 tot Vr 7 april

(van 9 tot 16 uur)

Reuze! Beesten

Inschrijven verplicht!

Waar: Zaal Zuudhove (Ichtegemstraat 14/2)

Prijs: € 105

Contact:

info@pantarheivzw.be

OF 02 397 99 99

Ma 3 tot Vr 7 april

(van 9 tot 16 uur)

Het verkleedpartijtje

Inschrijven verplicht!

Waar: Zaal Zuudhove (Ichtegemstraat 14/2)

Prijs: € 105

Contact:

info@pantarheivzw.be

OF 02 397 99 99

COMEDYSHOWS.BE

Do 6 april

(van 20 tot 23 uur)

Hans Cools: Cools & Zonen

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 19

TEMPO KOEKELARE

Di 11 april tot Zo 18 juni (Di en Do van 19.30 tot 20 uur, Zo van 10 tot 10.30 uur)

Start-To-Tempo

Leer in 10 weken

5 kilometer lopen

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40)

Prijs: € 30

Contact: tempokoekelare@gmail.com OF 0479 82 40 97

SPORTKAMPEN

KOEKELARE

Wo 12 tot Vr 14 april (van 10 tot 16 uur)

Omnisportkamp

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40)

Prijs: € 40

GEZINSBOND

Za 15 april

(van 14.30 tot 17 uur)

Plantenstekjesbeurs

Waar: D’oude Pastorie (Sint-Andriesstraat 8)

Prijs: gratis

Contact: sanders_yentl@hotmail.com

VZW KOEKEVENTS

Vr 21 april

(vanaf 20 uur)

Sergio & Level Six

Waar: Loods Bouwmaterialen

Willaert (Atlasstraat 13)

Prijs: € 5

Za 22 april (vanaf 20 uur)

Retro Party

Waar: Loods Bouwmaterialen

Willaert (Atlasstraat 13)

Prijs: € 5

Zo 23 april

(van 10 tot 18 uur)

Foodtruckfestival

Waar: Loods

Bouwmaterialen Willaert (Atlasstraat 13)

Prijs: gratis

WILT VAN GHEESTE

Vr 28 april

Za 29 april

Lilly en de zeven maffiosi

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19)

Prijs: € 10

Contact: tom.pollentier@gmail.com

16
Koekelare:
19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01
COLOFON Gemeente
Sint-Maartensplein
Coördinatie: Korneel Dobbels – communicatie@koekelare.be V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien,
schepen van Cultuur, Pers en Communicatie. Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be ! Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van mei-jun te publiceren, dien je ze vóór 31 maart in te voeren in de UiT databank.