De Roepsteen editie januari-februari 2023

Page 1

MEDEDELINGEN

TOURNÉE MINÉRALE: EEN MAAND ZONDER ALCOHOL

Tournée Minérale komt terug! De Druglijn roept iedereen opnieuw op om in februari een maand geen alcohol te drinken. De focus van de campagne ligt dit jaar op je vrij voelen met Tournée Minérale: vrij van een kater met een verloren dag tot gevolg, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt. Heel wat deelnemers voelen zich ook beter in hun vel met een maand zonder alcohol. Ga dus de uitdaging aan, en ontdek dat je geen alcohol nodig hebt om je te amuseren!

Meer info vind je op www.tourneeminerale.be.

KERSTBOOMOPHALING OP 9 JANUARI

De gemeente Koekelare voorziet terug een ophaalronde voor kerstbomen. Op maandag 9 januari zullen de gemeentediensten de gebruikte ‘echte’ kerstbomen komen ophalen. Zorg dat de boom voor 8 uur ‘s morgens goed zichtbaar en goed bereikbaar voor je woning ligt.

De kerstboom bied je aan zonder pot, aarde en versiering. Anders nemen onze diensten de boom niet mee.

De opgehaalde bomen zullen gehakseld en vervolgens gecomposteerd worden.

NIEUWE DIENSTREGELING DE LIJN

Vanaf 1 januari 2023 zet De Lijn concrete stappen om een heel nieuw net uit te bouwen. Hoe zien deze wijzigingen eruit voor onze gemeente?

Vanaf 1 januari 2023 komen er twee nieuwe lijnen.

• Lijn 358 Kortemark – Ichtegem – Eernegem

• Lijn 359 Kortemark – Bovekerke – Koekelare – De Mokker 3 haltes wijzigen van naam

• Koekelare Westbeke wordt Koekelare De Belofte

• Koekelare Drie Zottemolens wordt Koekelare De Drie Zotten

• Koekelare Grote Baan wordt Koekelare Bos

Nieuwe halte

• Koekelare Ringlaan Afgeschafte haltes

• Koekelare Oostmeetstraat 36

• Bovekerke Werkenstraat

• Werken Klaproos

• Kortemark Krekebekestraat

• Kortemark Bruyno

Raadpleeg de nieuwe dienstregeling via de routeplanner of app van De Lijn. Alle informatie rond onze gemeente vind je ook terug op delijn.be/koekelare

2

MEDEDELINGEN

VRAAG JE VOORLOPIG RIJBEWIJS ONLINE AAN!

Sinds 17 oktober 2022 is het mogelijk om als burger je voorlopig rijbewijs M18 online aan te vragen. Heb je weinig tijd om langs te komen of vind je de digitale weg gewoon gemakkelijker terug? Dan hebben we goed nieuws.

Voortaan is het mogelijk om je voorlopig rijbewijs M18, oftewel het voorlopig rijbewijs zonder begeleider, online aan te vragen. Je hoeft hiervoor dus niet meer langs te komen in het gemeentehuis. Voor meer informatie kan je terecht op mobilit.belgium.be

VACCINATIECENTRUM GESLOTEN, MAAR DE BOOSTERPRIK BLIJFT VERKRIJGBAAR

Sinds 15 december zijn de deuren van het vaccinatiecentrum Thor in Torhout gesloten. Dankzij de helpende handen van zo’n 170 vrijwilligers, blikt het vaccinatiecentrum terug op een geslaagde herfstcampagne. De vaccinatiegraad binnen de Eerstelijnszone, waar ook Koekelare deel van uitmaakt, ligt hoger dan het Vlaams gemiddelde. Er zijn sinds september meer dan 37.685 prikjes gezet in THOR. 58,75% van de inwoners in onze Eerstelijnszone koos voor een boosterprik. Binnen de leeftijdsgroep van 65+’ers gaat het om 83,30%. Wie zijn boosterprik nog niet is komen halen en deze toch nog wenst te ontvangen, kan hiervoor terecht bij de lokale apotheek of huisarts. Zij helpen iedereen met veel plezier verder.

HAAL JE GRATIS PEUKENTASJES OP IN HET GEMEENTEHUIS!

Peuken op straat. Ze liggen overal en ze zijn heel moeilijk op te ruimen. Het duurt jaren vooraleer ze vergaan en zelfs dan laten ze nog heel wat chemicaliën achter in de natuur. Eén peuk kan tientallen liters water vervuilen. Daarom staat de aanpak van sigarettenpeuken bovenaan het prioriteitenlijstje in de strijd tegen zwerfvuil. Onze belangrijkste partners in deze strijd zijn... de rokers.

Rook je af en toe een sigaret? Gooi je peuk dan in de asbak of gedoofd in de vuilnisbak, want op straat zorgt ze voor meer hinder dan je denkt. Bovendien is een peuk weggooien een vorm van zwerfvuil die bestraft kan worden met een GAS-boete.

Niet meteen een asbak of vuilnisbak in de buurt? Houd de peuk dan bij tot je er eentje vindt. Om de rokers daarin bij te staan, bestaan er tegenwoordig handige ‘peukentasjes’. Daar kunnen tot 5 peuken in, die je zo kan bijhouden tot je een vuilnisbak of asbak vindt. Het peukentasje zelf kan je eindeloos hergebruiken. Je kan deze komen ophalen in het gemeentehuis.

3
4 • 01.01.2023 - Nieuwjaar • 02.01.2023 - Sluitingsdag • 10.04.2023 - Paasmaandag • 01.05.2023 - Feest v/d arbeid • 18.05.2023 - O.H. Hemelvaart • 19.05.2023 - Brugdag • 29.05.2023 - Pinkstermaandag • 11.07.2023 - Feest Vlaamse Gemeenschap • 21.07.2023 - Nationale Feestdag • 15.08.2023 - O.L.V. Tenhemelopneming • 04.09.2023 - Kermismaandag • 15.09.2023 - Teamdag • 01.11.2023 - Allerheiligen • 02.11.2023 - Allerzielen • 11.11.2023 - Wapenstilstand • 15.11.2023 - Koningsdag • 25.12.2023 - Kerstmis • 26.12.2023 - Tweede Kerstdag KOEKELARE STUNT: GA VOOR EEN PRIJSJE NAAR DE MATCH! Fan van basketbal? Dan hebben we goed nieuws. Alle inwoners van Koekelare krijgen de kans om voor slechts € 5 naar de match van Filou Oostende tegen Mons-Hainaut te gaan kijken op zaterdag 18 februari. De match gaat van start om 20.30 uur. Er wordt een speciale tribune voorzien voor alle fans uit Koekelare. Koop snel je promoticket online of in het gemeentehuis! MEDEDELINGEN SLUITINGSDAGEN ALLE ADMINISTRATIEVE DIENSTEN ZIJN IN 2023 GESLOTEN OP

VACATURE SCHILDER

VACATURE TECHNISCH ASSISTENT (SCHILDER) (M/V/X)

Gemeente Koekelare werft een technisch assistent (schilder) (D1-D2-D3) aan. Het gaat om een contractuele tewerkstelling voor onbepaalde duur. Je werkt voltijds 38,00/38,00 uren per week.

Jouw taken?

Als technisch assistent (schilder) zorg je voor de uitvoering van schilder- en opfrissingswerken aan de gebouwen van het lokaal bestuur Koekelare. Je zorgt voor logistieke ondersteuning van de gemeentelijke diensten, waardoor je bijdraagt in een kwaliteitsvolle en efficiënte dienstverlening.

Wie zoeken we?

• Je dient niet te beschikken over een diploma • Je slaagt in een aanwervingsexamen bestaande uit een praktische proef en een mondeling examen.

Wat bieden we?

Een voltijdse functie in de salarisschaal D1D2-D3 (minimaal € 25 565,28 en maximaal € 39 789,60 bruto jaarsalaris aan 100% aan huidige index). De aanvang van de tewerkstelling gebeurt in onderling overleg.

Het loon wordt aangevuld met een haard- of standplaatstoelage, vakantiegeld, fietsvergoeding, eindejaarstoelage, hospitalisatieverzekering, pensioenfonds en maaltijdcheques (€ 6,50 per gepresteerde dag).

Alle anciënniteit uit de openbare sector wordt overgenomen en maximum 10 jaar relevante privéanciënniteit.

Er wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duur van één jaar.

Interesse?

Solliciteren kan tot uiterlijk 15 januari 2023:

• Dien je kandidatuur in via het e-loket van de gemeentelijke website op www.koekelare.be/ vacatures OF

• Stuur een gemotiveerde brief, cv (met foto),  kopie van je diploma en een uittreksel uit het strafregister (artikel 595 Wetboek van Strafvordering – standaardgetuigschrift) naar: Gemeentebestuur Koekelare T.a.v. het college van burgemeester en schepenen Sint-Maartensplein 19 8680 Koekelare De poststempel geldt als bewijs van de datum.

Voor bijkomende inlichtingen over deze functie, de diploma- en toelatingsvoorwaarden, de functiebeschrijving en het selectieprogramma kan je terecht bij Koen Coudeville (koen.coudeville@koekelare.be OF 051/61.04.91)

5
MEDEDELINGEN

JEUGD / SPORT

GEZOCHT: ENTHOUSIASTE MONITOREN VOOR DE SPEELPLEINWERKING

De jeugddienst organiseert tijdens de zomervakantie opnieuw 6 weken lang een speelpleinwerking. Die valt of staat met het enthousiasme en de inzet van monitoren. Beantwoord je aan onderstaand profiel, dan heeft de speelpleinwerking jou nodig!

Hoofdmonitoren:

Ben je geboren in 2005 of vroeger? Heb je het attest van hoofdanimator? Heb je reeds 2 jaar ervaring op onze speelpleinwerking? Kan je verantwoordelijkheid dragen en ben je punctueel in administratie en leiding geven? Ben je communicatief heel vaardig, stressbestendig en woon je bij voorkeur in Koekelare? Stel je dan kandidaat voor hoofdmoni in juli of augustus.

Assistent-hoofdmonitoren (1 voor juli, 1 voor augustus):

Ben je geboren in 2006 of vroeger? Heb je het attest van animator? Heb je al ervaring op onze speelpleinwerking en wil je graag wat meer verantwoordelijkheid dan een gewone moni? Zie je het zitten om de praktische leiding op het terrein te verzorgen? Weet je hoe je de monitoren moet motiveren? Ben je bereid nauw samen te werken met de hoofdmonitor en woon je bij voorkeur in Koekelare? Dan kan je assistent-hoofdmonitor worden. Je kunt je kandidatuur indienen voor juli of augustus (niet per week).

Monitoren:

Ben je geboren in 2007 of vroeger? Bruis je van energie en creativiteit? Werk je graag met kinderen? Heb je het attest van

animator in het jeugdwerk behaald of heb je voldoende ervaring en woon je bij voorkeur in Koekelare? Dan hebben wij jou nodig!

Interesse?

Check dan snel de website en dien je aanvraag in: Alle kandidaten hoofdmonitor en assistent-hoofdmonitor zullen worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.

Jeugddienst Koekelare Belhuttebaan 40 8680 Koekelare Tel.: 051/58.92.04 e-mail: jeugd@koekelare.be

De jeugddienst is elke voormiddag open van 8.30 tot 12.00 uur (behalve op woensdag) en op woensdagnamiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

TERUGBETALING VOOR JONGEREN DIE CURSUS ANIMATOR VOLGEN

Wist je dat er een terugbetaling voorzien is voor jongeren die een animatorcursus volgen? Dat is een cursus die je meer achtergrond geeft als je je in het jeugdwerk als begeleider wil inzetten. Je leert er de basisvaardigheden om kinderen te animeren, je leert er om samen te werken in team met andere begeleiders maar je leert er ook hoe je moet omgaan met kinderen die extra aandacht vragen.

Volgde jij zo’n cursus bij een erkende Vlaamse organisatie, dan betalen wij tot € 75% van jouw cursus terug op voorwaarde dat je nog geen 26 jaar bent en in Koekelare woont.

Meer info op de jeugddienst: 051/58.92.04 of jeugd@koekelare.be

6

JEUGD / SPORT

OMNISPORT START MET NIEUWE REEKS

Ben je nog op zoek naar een geschikte sportclub voor jouw kinderen? Vanaf woensdag 11 januari start een nieuwe reeks omnisport voor alle kinderen van 1ste en 2de leerjaar. Elke week een andere sport waarin plezier, samenwerking, beweging en algemene ontwikkeling centraal staan en dat onder toezicht van een gemotiveerde lesgever. De lessen vinden elke woensdag van 13.30 tot 15.30 uur plaats in de sporthal.

Inschrijven kan op de sportdienst. Eerst proberen vooraleer lid te worden is altijd mogelijk. Kostprijs tot de paasvakantie bedraagt € 65. Tijdens schoolvakanties en op feestdagen is er geen les.

Sportdienst:

• 051/58.92.04 • sport@koekelare.be

TERUG OP MAANDAG:

FOREVER FIT VOOR SENIOREN.

Vanaf maandag 9 januari verzamelen de senioren terug elke maandag om 10 uur in de sporthal voor een uurtje fitheidstraining. Onder begeleiding van een ervaren lesgeefster proberen we onze algemene mobiliteit en basisconditie op pijl te houden. Deelnemen kost € 2 per les. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Meer info:

• Sportdienst op 051/58.92.04 of sport@koekelare.be

7

MILIEU

Tot en met 7 februari 2023 kan je je opnieuw vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en gas van de Provincie West-Vlaanderen. Wil je inschrijven of heb je graag meer informatie? Surf naar west-vlaanderen.be/ besparen of bel naar 0800 18 711 (ma t.e.m. vr: 8.30 tot 18 uur).

Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Doe mee, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij aan een beter milieu.

Stapte je al eerder over naar een voordelig (groepsaankoop)contract? Hou er dan rekening mee dat je energieleverancier je contract kan verlengen aan dure prijzen. Denk eraan: je kan op elk moment kosteloos van energieleverancier en van energiecontract veranderen.

Op 24 februari 2023 krijg je een persoonlijk voorstel. Je ziet meteen hoeveel je kan besparen.

Overstappen naar het nieuwe energiecontract kan vanaf 1 mei 2023.

Hulp nodig? Je kan hiervoor langskomen na afspraak bij de milieudienst op het gemeentehuis. Vergeet zeker je laatste jaarlijkse afrekening niet mee te brengen.

Meer info of een afspraak:

• 051 58 92 01

• heidi.meulemeester@koekelare.be

8
Schrijf je snel in via de QR-code of op www.fluvius.be/energiefit Of schrijf je in via Energiehuis Westhoek: energiehuis@dvvwesthoek.be
051 97 04 20 WESTHOEK DIENSTVERLENENDE VERENIGING Bewoners uit de Westhoek kunnen aan elke sessie deelnemen! Energiefit-sessies Heb je binnenkort bouw- of verbouwplannen en wil je tips en tricks weten om grondiger te BENOveren? Dat kan met de GRATIS Energiefit-sessies! Energiehuis Westhoek organiseert i.s.m. Fluvius binnenkort deze sessies. Warm water 1/02/2023 Online start om 20u00 Verwarming 14/02/2023 Online start om 20u00 Warmtepompen 2/03/2023 Online start om 20u00 Ventilatie 14/03/2023 Online start om 20u00 Zonnepanelen 6/04/2023 Online start om 20u00 12DE GROEPSAANKOOP GROENE STROOM EN GAS PROVINCIE WEST-VLAANDEREN. SCHRIJF JE NU IN!
-

MILIEU

WINTERTIPS: BESCHERM JOUW WATERLEIDING EN WATERMETER!

De koudste periode van het jaar staat alweer voor de deur. Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat jouw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan je ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.

• Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.

• Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid.

• Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van jouw watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Je kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van de watermeter noteren. Indien je ’s nachts geen water verbruikt hebt en je stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit je waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Zijn je leidingen toch bevroren? Lees dan op www.dewatergroep.be hoe je het best te werk gaat.

SOCIAAL HUIS

OPLEIDING REANIMATIE EN AED

Dinsdag 7 februari 2023 - BALLUCHON

Koekelare is een ‘Hartveilige gemeente’ en organiseert daarom op dinsdag 7 februari 2023 van 19 tot 22 uur een gratis opleiding reanimatie en AED in cultuurzaal de Balluchon.

Een automatische externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat het hartritme van het slachtoffer van een hartstilstand analyseert. Een AED verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer.

Met de vorming wil de gemeente inwoners informeren over de locaties en het gebruik. De deelnemers ontvangen op het einde van de opleiding een officieel attest van het Rode Kruis Vlaanderen.

Inschrijven kan via act.rodekruis.be of ga naar de website www.koekelare.be en klik door.

Let op! Er zijn beperkte plaatsen en er is een minimumleeftijd van 16 jaar. Wie zich inschrijft krijgt voorafgaand aan de opleiding informatie waarin alle richtlijnen worden verduidelijkt.

Meer info:

• Rode Kruis Hinterland (vorming@hinterland.rodekruis.be)

• Gemeentelijke preventiemedewerker (charlotte.hoeman@logobrugge-oostende.be of 0493 91 10 85)

9

SOCIAAL HUIS

DE GEZELLIGE TALLORE

Samen met leeftijdsgenoten kan je in een gezellige sfeer, dicht bij jou in de buurt, genieten van een lekkere, vers bereide en gezonde warme maaltijd!

Waar en wanneer?

Bovekerke – Gemeenschapszaal D’ Oude Schole

Data: 20/01 en 17/02

De Mokker – Gemeenschapszaal De Mokkernaere

Data: 24/01 en 28/02

Menu JANUARI

Soep van de dag Ossetong met madeirasaus, erwtjes en puree Dessert Activiteit: Koekelare Destijds

Menu FEBRUARI

Soep van de dag Ardeens gebraad, jagerssaus, spruitjes en krielaardappelen Dessert Activiteit: Accordeonist Wilfried Declerck

De prijs van een maaltijd is € 9. Onze vrijwilligers kunnen voor vervoer zorgen. Daarvoor betaal je € 2 (heen en terug). Inschrijven is noodzakelijk en kan tot twee dagen ervoor bij het onthaal van het Sociaal Huis op het nummer 051 58 10 01 of via sociaalhuis@koekelare.be.

Meer info

• Els Catrysse 051 59 15 59 – els.catrysse@koekelare.be

KANSENPAS

De kansenpas geeft 50% korting op:

• het lidgeld van een Koekelaarse sportvereniging.

• deelname aan de gemeentelijke speelpleinwerking in Koekelare (inschrijvingsgeld en extra activiteiten).

• deelname aan de activiteiten van de tienerwerking.

• zelfgekozen activiteiten die verband houden met cultuur, senioren, bibliotheek, sport en jeugd.

Voor wie is deze pas bestemd?

Je bent gedomicilieerd in Koekelare en voldoet aan één van volgende voorwaarden:

• je hebt een laag inkomen (op heden € 22.475,49 verhoogd met € 4.160,94 pp ten laste; wordt geïndexeerd)

• je bent in schuldhulpverlening met schuldenlast: budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling

Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

Er is een tussenkomst van maximaal € 150 per persoon per jaar over de verschillende diensten heen.

LET OP! Het gaat over activiteiten en verenigingen in KOEKELARE, we komen met onze kansenpas niet tussen voor verenigingen of activiteiten in andere gemeenten.

Meer info:

• Sociaal Huis Koekelare, sociale dienst, 051/58 10 01 of socialedienst@koekelare.be

10

BIBLIOTHEEK

DE 11DE POËZIEWEEK VIERT VRIENDSCHAP

Vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.

Poëzieweek 2023 is een initiatief van Poëziecentrum en start zoals altijd op Gedichtendag, donderdag 26 januari 2023, en loopt t.e.m. woensdag 1 februari 2023.

Ook de bib in Koekelare doet mee, hou onze site koekelare. bibliotheek.be in het oog want in samenwerking met Ginter richten we ons dit jaar op slam poetry! Wat zeg je? Slam Poetry wordt wel eens een boksmatch met woorden genoemd. Het is voordrachtspoëzie in zijn meest pittige vorm, verwant aan hiphop & rap.

VOORLEESMOMENT BIB BOVEKERKE

In maart doet de bib opnieuw mee aan de jeugdboekenmaand. In de bib van Bovekerke houden we die maand dan ook zeker een voorleesmoment voor onze jongste lezers. Hou de volgende editie van de Roepsteen in de gaten en uiteraard ook onze site koekelare.bibliotheek.be

De vijf boekenruilhuisjes kennen geen sluitingsdagen. Met dit initiatief willen we mensen opnieuw prikkelen om een boek in de hand te nemen en zo het leesplezier te herontdekken. Voorbijgangers kunnen een boek uit het huisje nemen als ze in ruil daarvoor een eigen exemplaar achterlaten voor een volgende lezer. Zo blijft de inhoud steeds wisselen en kan je bij elk bezoekje iets nieuws ontdekken. De huisjes werden gemaakt door de leerlingen van het VTI Torhout en nadien onder handen genomen door enkele lokale artiesten.

Je vindt de boekenhuisjes op volgende locaties:

1. Koekelare, De Stip (kunstenaar Elise De Gend)

2. Koekelare, speelplein in de Robrecht de Friesstraat (kunstenaar Alex Haerens)

3. Zande, aan de parochiezaal (kunstenaar Nadine Vandromme)

4. De Mokker aan het pleintje bij de kerk (kunstenaar Elise De Gend)

5. Bovekerke, aan het kruispunt van de Bovekerkestraat en de Oudstrijdersstraat (kunstenaar Carole Himpens)

11
BOEKENRUILHUISJES

Bas Birker

‘In blijde verachting’

Vrijdag 3 maart om 20 uur Er zijn eigenlijk maar twee soorten mensen op deze wereld: fans van Bas Birker en mensen die hem nog niet live hebben gezien. Birker - ook gekend als de beste MC van de lage landen - is een stand-up comedian pur sang. Hij speelde al meer dan 2.500 shows in Nederland & België!

Naast het podium had Bas 5 jaar lang een vaste rubriek in 'De Weekwatchers' op Radio 2. Momenteel is hij regelmatig te horen op Radio 1 als een van de vaste bezielers van ‘Het middagjournaal’ in Nieuwe Feiten.

In zijn nieuwe zaalshow 'In blijde verachting' vertelt hij over zijn persoonlijke ervaring met Belgische ziekenhuizen, dokters en chirurgen die hij letterlijk ‘aan den lijve’ mocht ondervinden. Ons gezondheidssysteem gefileerd door een Hollandse, in België wonende tophumorist!

Astrid & Guido

‘In de kronkels van mijn geest’

Zaterdag 8 april om 20 uur Muzikante Astrid Sioen uit Koekelare stelt haar nieuwe project ‘Astrid Troubadour’ voor. Daarin brengt het viertal een ode aan hun favoriete kleinkunstzangers, onder wie Guido Belcanto.

Niemand minder dan ‘de grootmeester van het Vlaamse levenslied’ zelf sluit daarna de tournee

van zijn laatste cd ‘In de kronkels van mijn geest’ af in Koekelare. Astrid zingt enkele liedjes samen met Guido.

Kom dat zien!

Zondag 14 mei om 11 uur - Kerk De Mokker

Voor de reeks ‘Uniek Klassiek’ werken de Gintergemeenten samen rond klassieke muziek. Fijne, kwalitatieve gezelschappen komen concerteren op vaak verrassende, kleinschalige locaties, weg van de ‘klassieke’ cultuurzaal.

Dit jaar komt het alom geprezen Tsjechische strijkkwartet ‘Zemlinsky Quartet’ naar Koekelare. Naast het behalen van vele prijzen op wedstrijden won Zemlinsky de eerste prijs op de Internationale Strijkkwartetcompetitie in Bordeaux in 2010, wat wereldwijd als één van de belangrijkste en meest gerenommeerde wedstrijden in het genre wordt gezien.

Het kwartet bestaat uit František Souček en Petr Střížek op viool, Petr Holman op altviool en Vladimír Fortin op cello.

Na het concert klinken we op de beleefde schoonheid met een drankje en een hapje.

Kortom: genieten van klassieke muziek in een speciale omgeving en unieke omstandigheden…

12
UNIEK KLASSIEK ‘Zemlinsky Quartet’ (Tsjechië)
VOORJAAR
CULTUUR TICKETS VIA WWW.TICKETWINKEL.BE/BALLUCHON TICKET
2023

CULTUUR

Schrijf je nu in!

NIEUWE WORKSHOPS VOORJAAR 2023

De workshops van de cultuurraad in Koekelare draaien op volle toeren. Wil je graag iets creatiefs bijleren in een ongedwongen sfeer onder gelijkgestemden? Aarzel dan niet langer en schrijf je in voor één van de nieuwe workshops!

Workshop kalligrafie: module 2bis

In de 2bis-module bouwen we verder op de reeds opgedane kennis. We diepen het aangeleerde lettertype uit module 2 verder uit. Kapitaal en onderkastletter combineren we in kleine, goedgekozen opdrachten waarin stilaan meer ruimte komt voor je eigen creatieve inbreng. Creatieve toepassingen zijn uiteindelijk ons doel.

• Wanneer: dinsdagen 21/03, 28/03, 02/05, 16/05, 30/05 en 06/06

• Uren: telkens van 19 tot 21.30 uur

• Waar: Huis Proot, Noordomstraat 2

• Deelnameprijs: € 60 voor de zes lessen

• Mee te brengen: oefenpapier (A3), inkt, de ‘gewone’ kalligrafiepennen, spitse pen en spits penseel

• Lesgever: Jan De Smedt

Workshop ‘Tekenen/schilderen voor kinderen’

Is tekenen voor jou het leukste vak op school? Vul je verloren momenten op met tekeningen maken op elk stukje wit blad? Zaag je je ouders de oren van het lijf voor dat nieuw setje penselen of kleurpotloden? Als je “JA” antwoordt op minstens één van bovenstaande vragen, dan is de workshop tekenen/schilderen voor kinderen zeker iets voor jou! Je leert er niet alleen omgaan met nieuwe materialen en enkele technieken om jouw kunst te verfijnen, maar maakt ook kennis met enkele kunstenaars en hoe zij het doen. Met lesgeefster Elise De Gend ga je samen op onderzoekingstocht!

• Wanneer: zaterdagen 4/02, 18/02, 4/03, 18/03, 1/04, 15/04, 29/04, 13/05

• Uren: telkens van 10 tot 12 uur

• Waar: Huis Proot, Noordomstraat 2

• Deelnameprijs: € 72 voor acht lessen

• Mee te brengen: potlo(o)d(en), tekenpapier, gum en slijper, schildergerief indien beschikbaar

• Leeftijd: ± 8 tot 14 jaar

Workshop kalligrafie: unciaal

‘Unciaal’ is een nieuw lettertype voor de gevorderden. Maar wie al een basiskennis van kalligrafie heeft, kan hier ook instappen. De unciaal wordt gebruikt van de 4de tot de 9de eeuw, een kapitaal afgeleid van de Romeinse kapitaal. Het is een krachtige letter met een ronde, majestueuze vorm

• Wanneer: woensdagen 8/03, 22/03, 19/04, 03/05, 17/05 en 31/05

• Uren: telkens van 19 tot 21.30 uur

• Waar: Huis Proot, Noordomstraat 2

• Kostprijs: € 60 voor zes lessen

• Mee te brengen: brede pen (speedball C2 of brause 3 mm), smalle pen (SB C4 of C5 of vergelijkbare brausepennen), inkt, potlood (HB of 2B), lat, gom, slijper, A3-oefenpapier

• Lesgever: Jan De Smedt

13

Workshop ‘creatief boekbinden’

Workshop ‘Basiscursus schilderen’

Tijdens deze kortlopende cursus van 5 lessen bestuderen we de wereld van het schilderen. Wie de basiscursus tekenen heeft gevolgd, kan hier de opgenomen kennis verder uitwerken. Hierbij wordt kleurenleer toegevoegd aan de cursus, kennis van materiaal, alsook verschillende schildertechnieken waaronder acryl, aquarel en olieverf op waterbasis. We bekijken verschillende stromingen (impressionisme, expressionisme, oude meesters, ...) die een belangrijke bron aan inspiratie vormen.

• Wanneer: donderdagen 12/01, 19/01, 26/01, 2/02, 9/02

• Uren: telkens van 9.30 tot 12 uur

• Kostprijs: € 45 voor vijf lessen

• Mee te brengen: vod, beker voor water, keukenrol, twalseree of afdekplastic om de tafel te beschermen. Tijdens de eerste les voorziet de docent alle materiaal waar je als cursist eens van kunt proeven. Vanaf de 2e les breng je zelf je gekozen medium mee.

• Leeftijd: vanaf 18 jaar/volwassenen

• Lesgever: Melissa Mommerency

In deze lessenreeks maken we kennis met verschillende materialen. De Martine Mélinbinding komt zowel in een creatieve als in een klassieke uitvoering tot zijn recht. Door te variëren in gekleurd karton en formaat ontstaat een uniek boek. Een veel voorkomende bandbekleding is leder. Een decoratief effect wordt verkregen door 2 kleuren te combineren. Bovendien is de binding geschikt als journaal, want er kunnen later katernen toegevoegd worden. Met sierpapier, karton, linnen en lijm wordt de kaft voorbereid. Vervolgens worden de katernen met een siersteek rechtstreeks op de linnen rug genaaid. Deze boeken liggen perfect open en hebben geen marges, zodat foto’s, teksten of kalligrafie volledig zichtbaar zijn. Voorkennis is helemaal niet vereist.

• Wanneer: dinsdagen 21/03, 25/04 en 23/05

• Uren: namiddagsessie van 14 tot 17 uur; avondworkshop van 19 tot 22 uur

• Waar: Huis Proot, Noordomstraat 2

• Deelnameprijs: € 90 voor de drie sessies, incl. materiaal

• Lesgever: Linda Dhondt

Workshop ‘Gemengd atelier’: gevorderden Tijdens deze lessenreeks ‘Gemengd atelier’ (tekenen/schilderen) wordt onze opgedane basiskennis verder ontwikkeld in de praktijk. Door middel van een opdracht of vrij werk gaan we terug samen op ontdekkingstocht.

Liever tekenen of liever schilderen? Beide is mogelijk. Materiaal zelf mee te brengen.

• Wanneer: donderdagen 2/03, 9/03, 16/03, 23/03, 30/03, 20/04, 27/04, 4/05

• Uren: telkens van 9.30 tot 12 uur

• Kostprijs: € 72 voor acht lessen

• Mee te brengen: teken- en schildermateriaal. Voorzie ook een twalseree of een afdekplastic om de tafel te beschermen

• Leeftijd: vanaf 18 jaar/volwassenen

• Lesgever: Melissa Mommerency

Info en inschrijvingen:

• www.koekelare.be/workshops-voorjaar2023

14
CULTUUR

VARIA

WORD REGIOGIDS WESTHOEK

Een sterke gids doet veel meer dan enkel droge feiten geven, maar vertelt een verhaal, zorgt voor beleving, geeft dat extraatje waardoor de gidsbeurt onvergetelijk wordt.

En dat is net waar de opleiding Regiogids Westhoek naar streeft! De Westhoek heeft meer te bieden dan enkel het herdenkingstoerisme. Volg deze opleiding en word een ware ambassadeur van één van de meest tot de verbeelding sprekende toeristische regio's van Vlaanderen.

Succesvol voltooien van deze opleiding leidt tot een getuigschrift erkend door de Vlaamse Gemeenschap en een gidsenkaart.

Interesse?

• Schrijf je onmiddellijk in voor de opleiding die start op donderdag 19 januari via www.syntrawest.be/opleiding/toerisme/ regiogids-westhoek

• De lessen vinden plaats bij Syntra West Ieper, Grachtstraat 13 op de 1ste verdieping en zijn telkens op maandag- en donderdagavond van 18.30 tot 22 uur.

VOORKOM BAARMOEDERHALSKANKER

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds. Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker. Als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf. Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Ontdek hoe ook jij kan deelnemen op www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be

TECHNIEK ACADEMIE

Zit je in het 3de of 4de leerjaar? En heb je zin in een nieuwe uitdaging? In de Junior Techniekacademie neem je deel aan 8 workshops, waar je onder begeleiding van 2 techniekcoaches 4 boeiende STEM-projecten maakt:

• Hocus pocus pats! Je maakt een eigen toverstaf.

• Je bouwt een stevige boogbrug.

• Kinderen baas! Jij programmeert een LEGO WeDo robot. De robot voert jouw instructies uit.

• Selfmade is hip! Je ontwerpt een unieke onderlegger in hout.

De eerste workshop start in de week van 27 februari 2023. Inschrijven kan via www.techniekacademie.be/koekelare, zoek jouw gemeente via de zoekbalk en klik vervolgens door naar de website.

Je kiest Junior Techniekacademie en klikt via het menu bovenaan door naar de inschrijvingstool om in te schrijven voor de reeks van maart tot en met mei.

Per groep kunnen maximum 20 kinderen deelnemen.

De workshops gaan telkens door op woensdagnamiddag van 13.30 tot 15.00 uur. De eerste vier weken gaan door in het Sint-Martinusinstituut -Sint-Rembert (SMIK), de laatste vier weken gaan door in het Da Vinci Atheneum.

Voor de hele reeks betaal je € 65, en na afloop van de workshops wordt een fiscaal attest kinderopvang bezorgd.

Meer info vind je op www.techniekacademie.be

15

JORKO KOEKELARE

Za 7 januari (van 20 tot 22 uur) Zo 8 januari (van 15 tot 17 uur)

Nieuwjaarsconcert Jeugdensemble Jorko Nieuwjaarsconcert onder leiding van Robin Verhelst. Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: € 15 (kinderen jonger dan 12 jaar: € 7) Contact: tickets.jorko@gmail.com OF 0479/57 20 12

CD&V Koekelare

Zo 29 januari (van 8 tot 11 uur) Nieuwjaarsontbijt Waar: Zaal Zuudhove (Ichtegemstraat 14/2)

OKRA Koekelare

Do 5 januari, Do 2 februari (van 13.30 tot 16 uur) Crea Waar: Huis Proot (Noordomstraat 2) Prijs: € 1,50 Contact: 051 58 38 63

Do 5, 12, 19, 26 januari Do 2, 9, 16, 23 februari (van 9 tot 11 uur)

Lijndansen

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: €2

Contact: cecile.bailleul@telenet.be OF 051 58 94 56

Vr 6 januari, Vr 3 februari (van 13.30 tot 17 uur)

Trabollen

Waar: De Klyteput (Bergmolenweg 2) Prijs: € 2

Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF O51 58 94 56

Wo 11 januari (van 13.30 tot 17 uur) Nieuwjaarsfeest

Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: € 12 (leden € 8)

Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Do 12, 26 januari Do 9, 23 februari (van 13 tot 17 uur) Kaarting en gezelschapsspelen Inschrijven van 13 tot 13.45 uur. Kaarten vanaf 14 uur. Waar: Zaal De Mokkernaere (Lekestraat 42-44) Prijs: € 1,50

Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

Vr 13, 27 januari

Vr 10, 24 februari (van 13.15 tot 16 uur) Petanque

Waar: Sporthal De Mote (Belhuttebaan 40) Prijs: € 1

Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF O51 58 94 56

Vr 20 januari

Vr 17 februari (van 13.30 tot 17 uur) Wandelen Ongeveer 2 x 4 km met koffiestop Waar: Parking De Buidel (Ringlaan 1) Prijs: gratis Contact: ronny.van.eenoo@telenet.be OF 051 58 94 56

WTC Blijf Jong

Zo 29 januari

Houtlandse Bossentocht VTT-tocht dwars door het Houtland. De start ligt in Ichtegem, maar het parcours loopt ook doorheen Koekelare. Goed berijdbaar parcours. Waar: Sportcomplex Xtra-time (Keibergstraat 32, Ichtegem) Prijs: € 5 Contact: 051/58.02.71

VOORUIT Koekelare

Vr 24 februari (vanaf 18 uur) Keuzekaarting Waar: CC De Balluchon (Moerestraat 19) Prijs: € 2

COLOFON

Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 Coördinatie: Korneel Dobbels – communicatie@koekelare.be V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

16
Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be ! Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van maa-apr te publiceren, dien je ze vóór 3 februari in te voeren in de UiT databank.