Page 1


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

VANAF 1 SEPTEMBER TERUG OPEN ZONDER AFSPRAAK Om de veiligheid van de medewerkers en onze inwoners te garanderen tijdens de COVID-crisis, werkten de administratieve diensten van het gemeentebestuur en het Sociaal Huis sinds oktober 2020 enkel op afspraak. Nu bijna 80% van de Koekelarenaren volledig gevaccineerd is, heropenen het gemeentehuis en het Sociaal Huis opnieuw zonder afspraak vanaf 1 september 2021. Zo kunnen we een zo optimaal mogelijke dienstverlening voorzien. Je kan dus opnieuw vrij langskomen tijdens de normale openingstijden die je hieronder kan raadplegen. Let wel: een mondmasker opzetten is nog steeds verplicht en we vragen ook om je handen te ontsmetten bij het binnenkomen.

Openingsuren gemeentebestuur  Maandag: 8.30 tot 12.30 uur & 13.30 tot 19 uur  Dinsdag – vrijdag: 8.30 tot 12.30 uur

Openingsuren Sociaal Huis  Maandag: 8 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur  Dinsdag: 8 tot 12 uur & 13.30 tot 18.30 uur  Woensdag: 8 tot 12 uur  Donderdag: 8 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur  Vrijdag: 8 tot 12 uur

SLUITINGSDAGEN BIBLIOTHEEK, GEMEENTELIJKE DIENSTEN EN SOCIAAL HUIS: • maandag 6 september

KOEKELAARSE NAZOMER Het bestuur van Koekelare Leeft heeft op 15 augustus beslist om het nazomerfestival van 2021 te annuleren. De organisatie zet alles in het werk om volgend jaar een spetterende knaller te voorzien op 2, 3, 4 en 5 september 2022. Ook de koers die traditioneel gezien op kermisdonderdag doorgaat, wordt dit jaar geannuleerd. De septemberkermis gaat zoals gepland nog steeds door van vrijdag 3 september tot en met donderdag 9 september.

2


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

VACCINATIECENTRA VAN EERSTELIJNSZONE HOUTLAND EN POLDER FUSIONEREN EN VERHUIZEN NAAR HUISARTSENWACHTPOST IN TORHOUT De vaccinatiecentra in Gistel (Zomerloos) en Torhout (De Mast) bouwen hun werking af en verhuizen vanaf maandag 6 september naar de huisartsenwachtpost in Torhout. Deze wachtpost bevindt zich naast het ziekenhuis AZ Delta in de Sint-Rembertlaan 19.

DROOGTE MAART – SEPTEMBER 2020: SCHADEVERGOEDING AANVRAGEN Vlaanderen heeft de droogte van 15 maart tot 15 september 2020 erkend als ramp. Ook onze gemeente ligt in het afgebakende gebied. Dit betekent dat voor schade, die werd geleden in Koekelare naar aanleiding van deze droogte, een aanvraag tot tegemoetkoming kan worden ingediend bij het Vlaams Rampenfonds. De uiterste datum voor het indienen van de aanvragen is vastgelegd op 31 oktober 2021.

Iedere inwoner (ouder dan 12 jaar) heeft al de kans gekregen om beide prikken in De Mast of Zomerloos te laten zetten. Het zijn dus enkel de herkansers die doorverwezen worden naar de huisartsenwachtpost. Het callcenter verhuist mee en blijft bereikbaar op het gekende nummer 0800 29 668. Met de verhuis kunnen de zalen terugkeren naar hun originele functie als polyvalente zaal waar verschillende socio-culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Laatste kans voor 18-plussers om zich te laten vaccineren in de zaal De Mast. Op 3 september is er nog een open vaccinatiemoment in de Mast in Torhout. Alle 18-plussers kunnen er zich zonder afspraak laten vaccineren met het Johnson & Johnsonvaccin. Dit is meteen ook de laatste kans om je te laten vaccineren in De Mast.

Hoe aanvragen? De aanvraag dien je bij voorkeur in via het e-loket dat het Vlaams Rampenfonds ter beschikking stelt (rampenfonds.vlaanderen.be). Op die manier ben je er zeker van dat je aanvraag tijdig, correct en volledig werd ingediend. Indien je verkiest de aanvraag tot tegemoetkoming via een schriftelijk formulier in te dienen, dan kunnen de aanvraagformulieren gedownload worden via de website www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen. De ingevulde formulieren kunnen bezorgd worden aan het Vlaams Rampenfonds via rampenfonds@ vlaanderen.be of verzonden worden naar het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, Vlaams Rampenfonds, Havenlaan 88 bus 100 te 1000 Brussel. Meer info: • 02 553 50 10 • rampenfonds@vlaanderen.be

3


GEMEENTELIJKE MEDEDELINGEN

VACATURE TECHNISCH ASSISTENT GROENDIENST (M/V/X) Voltijds – Contractueel – Onbepaalde duur Het gemeentebestuur van Koekelare werft arbeiders voor de groendienst aan. Het gaat om contractuele tewerkstelling voor onbepaalde duur. Je werkt voltijds, 38.00/38.00 uren per week.

Taken In deze functie sta je in voor het onderhoud en het beheer van de gemeentelijke groenzones, gazons en andere beplanting.

Salarisschaal D1 – D3 Minimaal 23.155,32 en maximaal 36.038,76 euro bruto jaarsalaris aan 100% aan huidige index. Het loon wordt aangevuld met een haard- of standplaatstoelage, vakantiegeld, eindejaarstoelage, hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques (€ 6,5 per gepresteerde dag). Relevante ervaring komt in aanmerking met een maximum van 6 jaar.

Jouw profiel • Je bent houder van een rijbewijs B. • Je bent geslaagd voor een selectieproef die een gesprek en praktische proef omvat. • Er zijn geen diplomavereisten. Een pluspunt: houder zijn van een rijbewijs BE, C(E) of G of beschikken over een bekwaamheidstest voor het werken met specifieke groenmachines of een hoogtewerker. Solliciteer uiterlijk tegen 24 september 2021 door een brief met cv te sturen naar gemeentebestuur Koekelare, ter attentie van het college van burgemeester en schepenen, Sint-Maartensplein 19 in 8680 Koekelare. Er wordt een wervingsreserve van 1 jaar aangelegd. De kandidaten moeten voldoen aan de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden zoals bepaald in de rechtspositieregeling van het gemeentebestuur Koekelare. De volledige functiebeschrijving en het functieprofiel zijn elke werkdag van 8.30 tot 12 uur in te kijken bij de personeelsdienst in het gemeentehuis of op te vragen via koen.coudeville@koekelare.be of 051 61 04 91.

OPROEP PROJECTEN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Het gemeentebestuur ondersteunt ieder jaar twee humane projecten voor ontwikkelingssamenwerking en schenkt twee keer € 500 aan een goed doel. Woon je in Koekelare, dan kan je tot 30 september 2021 je aanvraag met een korte omschrijving van het ontwikkelingsproject indienen ter attentie van het college van burgemeester en schepenen, Sint-Maartensplein 19, 8680 Koekelare. Meer info: • 051 58 92 01 • info@koekelare.be

4


SPORT

OPNIEUW OMNISPORT VANAF SEPTEMBER Vanaf woensdag 15 september gaat er een nieuwe reeks omnisport van start. Elke woensdag kunnen kinderen van het eerste en tweede leerjaar in de sporthal proeven van verschillende sporten. We sporten wekelijks van 15.30 tot 17.15 uur onder begeleiding van een deskundige lesgever. Zij brengt de kinderen verschillende vaardigheden van uiteenlopende sporten bij in een groepje van maximaal 20 leerlingen. Tijdig inschrijven is de boodschap en kan vanaf woensdag 1 september op de sportdienst. Om het eerste trimester te sporten betaal je € 65, voor het hele jaar (tot halfweg juni) betaal je € 150. Tijdens schoolvakanties en op feestdagen is er geen les.

SENIORENBEWEGING GAAT OPNIEUW VAN START Na een tussenstop van een jaar gaat de lessenreeks seniorenbeweging die wekelijks doorgaat op maandag, terug van start. Van 9.30 tot 10.30 uur organiseren we een uurtje seniorenbeweging. Dit omvat vooral rustige oefeningen op muziek en is bedoeld voor senioren die hun algemene mobiliteit en basisconditie willen onderhouden. Van 10.30 tot 11.30 uur organiseren we een pittiger uurtje seniorensport. Hier starten we ook weer met een opwarming en daarna worden de iets actievere sporten beoefend. Dit uurtje is bedoeld voor senioren die nog heel actief en beweeglijk zijn. Deelnemen kost € 2 per les. Kom je 2 uur na elkaar dan betaal je € 3 i.p.v. € 4. Op maandag 20 september is de eerste les van het nieuwe seizoen. We starten uitzonderlijk al om 9.15 uur met koffie. Alle senioren zijn van harte welkom om eens te proeven van ons bewegingsaanbod. Meer info: • 051 58 92 04 • sport@koekelare.be

7DE EDITIE SCHOLENVELDLOOP Op woensdag 22 september organiseert de sportdienst samen met loopclub Tempo en de Koekelaarse scholen op Domein De Mote opnieuw een scholenveldloop voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs. De veldloop start om 9 uur en alle reeksen worden tijdens de schooluren afgewerkt. Iedereen krijgt een deelnamecertificaat, een drankje, een appel, een waardebon en een medaille. Ouders, grootouders en vrienden zijn welkom om te supporteren. Alle Koekelaarse scholen doen mee en zorgen voor de begeleiding van de kinderen van en naar de sporthal.

Heel wat (LO-)leerkrachten werken mee op het terrein. Ook vrijwilligers van de lokale sportverenigingen en de sportraad helpen een handje. Inschrijven gebeurt via de scholen. Als de veldloop door veranderende coronamaatregelen niet kan doorgaan, wordt een alternatief programma aangeboden aan de scholen. Meer info: • 051 58 92 04 • sport@koekelare.be

5


BIBLIOTHEEK

DE KINDER- EN JEUGDJURY GAAT VANAF NU DOOR HET LEVEN ALS DE LEESJURY

KOM LANGS OP ONZE VERWENDAG

Ben je tussen de 6 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid bij de Leesjury.

Op zaterdag 2 oktober zetten we onze bezoekers tijdens de openingsuren graag in de bloemetjes. Het was een bijzonder moeilijk jaar en we willen even de tijd nemen om jullie te bedanken voor de blijvende steun. Ook wie de bib (nog) niet zo goed kent, is welkom om kennis te komen maken met ons aanbod. Wij zorgen voor een hapje en een drankje, je hoeft dus enkel jezelf en jouw leesvirus mee te brengen. Inkom is gratis en iedereen is welkom!

In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Ben je tevreden met hoe het boek afloopt of zag je liever een ander einde? Groepen 2 (6-8 jaar), 3 (8-10 jaar) en 4 (10-12 jaar) komen een vijftal keer samen om met andere juryleden en een begeleidster de boeken te bespreken op een creatieve en interactieve manier. Voorlopig zijn de bijeenkomsten gepland op 1/10 – 26/11 – 14/01 – 04/03 – 22/04 (slotfeest). De juryleden van groep 5 (12-14 jaar), 6 (14-16 jaar) en 7 (16-18 jaar) lezen en beoordelen de boeken zelfstandig. De volgorde en het tempo zijn helemaal vrij te kiezen. De boeken zijn beschikbaar in de bibliotheek. We sluiten het leesjaar af met maar liefst twee spetterende feesten. Superleuke boeken en meer dan één feestje, daar kan je toch geen nee tegen zeggen! Inschrijven kan t.e.m. 20 september, wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt. We gaan van start op vrijdag 1 oktober.

Ook de bezoekers van Bovekerke willen we uiteraard graag verwennen, we voorzien op woensdag 6 oktober tijdens de openingsuren een hapje en een drankje.

Meer info: • 051 58 09 65 • anja.brodeoux@koekelare.be • Of aan de balie in de bib

OPENINGSUREN UITLEENPOST BOVEKERKE Nog meer goed nieuws, vanaf maandag 13 september zal de uitleenpost in Bovekerke opnieuw openen volgens de gewone openingsuren. Je kan er dan terecht op maandag tussen 14.30 – 16.30 uur en woensdag tussen 15.30 – 18.30 uur

6

NOTEER DE BOEKENVERKOOP IN JE AGENDA Heb je nog wat plaats in je persoonlijke boekenkast? Breng dan zeker een bezoekje aan onze fabelachtige boekenverkoop donderdag 14, vrijdag 15, zaterdag 16, maandag 18 (onder voorbehoud) & dinsdag 19 oktober.

Hou de Facebook-pagina UITinKoekelare in de gaten, of de posters in de bib om te weten op welke uren je kan langskomen. Hou je vooral niet in want een extra boekenkast is snel gemaakt!


BIBLIOTHEEK

LEESZAAL OPNIEUW OPEN Misschien zag je het al, maar onlangs ging de leeszaal van de bib opnieuw open. Vanaf nu kan je dus opnieuw binnenspringen voor je dagelijkse portie wereldnieuws, vers van de pers. We vragen wel om steeds de coronaregels te blijven volgen: voldoende afstand houden, handen ontsmetten en mondmasker aanhouden. Zo zorgen we ervoor dat we niet zelf in de ‘boekjes’ verschijnen. Bedankt en hopelijk tot snel!

JEUGD

GROTE KERMISWORP OP ZONDAG 5 SEPTEMBER Van vrijdag 3 tot donderdag 9 september kan je weer plezier beleven op de septemberkermis. Op zondag 5 september organiseert het gemeentebestuur met medewerking van de jeugdraad voor de 5de keer een grote kermisworp. Tal van leuke gadgets, knuffels en ballen en uiteraard ook gratis tickets voor diverse kermisattracties, gooien we naar beneden. De worp gaat door aan de voorkant van het gemeentehuis, vanop het balkon. We starten om 15 uur en alle kinderen tot 12 jaar zijn welkom. Meer info: • 051 58 92 04 • jeugd@koekelare.be

MUZIEKSCHOOL STAP-KOEKELARE: JOUW TALENT, ONZE PASSIE! STAP Koekelare is een bruisende school met passie voor jouw artistieke droom. Je kan er als kind, jongere of volwassene kiezen uit een brede waaier aan opleidingen. Je geniet er van kwaliteitsvol onderwijs met de beste leraars in Woord en Muziek. Van gitaar, slagwerk, dwarsfluit, saxofoon, piano, koperblazers en klarinet… tot notenleer en Woord… STAP-Koekelare is de thuisbasis voor elke artiest!

Inschrijven • Online (tot 30 september) via de website www.mijnacademie.be • Ter plaatse in het secretariaat van het filiaal (na afspraak): Sint-Jorisplein 1, 8680 Koekelare Meer info of een afspraak bij de filiaalverantwoordelijke: • koekelare@staproeselare.be • 0499 28 94 84

7


MILIEU

INFOAVONDEN OMTRENT DE GENOMEN GEVELSCANS VAN ALLE KOEKELAARSE HUIZEN Warmteverliezen in een woning zijn meestal niet zichtbaar met het blote oog. Straatthermografie of beter gevelscan, is een betrouwbare, relatief nieuwe meettechniek die het energieverlies van een woning via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, vochtproblemen, … in beeld brengt via een unieke warmtefoto.

Gevelscans van alle Koekelaarse huizen Er werd vanuit het gemeentebestuur gekozen om, i.s.m. de WVI, gevelscans te laten nemen van alle Koekelaarse woningen. Voor een goed warmtebeeld moest er minstens 15 graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. Eind 2020 was het zover en is de ‘thermocar’ van de WVI uitgereden om de voorgevels van alle Koekelaarse woningen te scannen op energieverliezen. De foto’s werden genomen met een op een auto gemonteerde thermografische camera. Elke inwoner kan zo via een unieke warmtefoto van zijn woning weten hoeveel en vooral ook waar energie verloren gaat.

De ramen werden reeds vervangen door hoogrendementsbeglazing. De voordeur is verouderd en aan vervanging toe. De niet-homogene kleur van de gevel toont aan dat de woning niet voldoende beschermd is en zorgt voor een groot energieverlies. De woning rechts straalt weinig energie uit. Dit wordt geïllustreerd door de homogene kleuren van de schildelen van de gevel.

Graag meer weten? Er worden 3 infosessies voorzien: • Dinsdag 5 oktober om 19.30 uur: voor de inwoners van Bovekerke, De Mokker en Zande • Dinsdag 18 januari ‘22 om 19.30 uur: voor de inwoners van Koekelare, straten A t.e.m. M • Donderdag 21 april ‘22 om 19.30 uur: voor de inwoners van Koekelare, straten N t.e.m. Z Tijdens deze infosessies wordt een algemene, technische toelichting gegeven over de warmtescans. Na afloop kan wie interesse heeft een afspraak maken voor een individueel gesprek (thermoloket) zodat de warmtefoto correct wordt geïnterpreteerd. Er wordt dan ook samen met de bewoners bekeken welke isolatiemogelijkheden voor de woning het meest geschikt zijn.

De gevelscan hiernaast toont het verschil tussen een gerenoveerde en niet-gerenoveerde woning. De kleurenschaal geeft aan hoeveel energie de woning verliest. Zo illustreert rood/wit veel warmteverlies, en zwart/paars weinig. De daken van beide woningen zijn goed geïsoleerd. De benedenverdieping van de linkse woning wordt duidelijk verwarmd en de eerste verdieping wordt indirect verwarmd.

8

Alle inwoners zullen enkele weken voorafgaand aan de voor hun deelgebied bedoelde infosessie nog een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Deze actie sluit aan bij de doelstellingen (40% minder CO2-uitstoot tegen 2030) die worden vooropgesteld in het nieuwe Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie dat Koekelare ondertekend heeft.


MILIEU

HELP MEE ONZE GEMEENTE TE VERGROENEN

GEZOCHT: KNOTTERS

Veel kleine landschapselementen (kle's) zoals hagen, houtkanten, kleine bosjes in onze regio zijn verdwenen. Kle’s hebben niet enkel een ecologische functie, ze maken het landschap ook visueel aantrekkelijk.

Ben je op zoek naar brandhout en wens je aan de slag te gaan als knotter? Het Regionaal Landschap Westhoek brengt eigenaars van knotbomen in contact met knotters. In ruil voor het geleverde werk, kan je vrij beschikken over het brandhout. Ondertussen is er al een fijne groep van een 30-tal knotters. Ze komen eenmaal in het jaar samen om de locaties van de volgende winter onder elkaar te verdelen. Deze bijeenkomst vindt plaats in november, want dan gaat het traditionele knotseizoen van start.

Om de aanplant van kle’s te stimuleren organiseren we een gezamenlijke aankoop van plantpakketten. De gemeente subsidieert een deel van de aankoopkost waardoor het tarief heel voordelig wordt. We voorzien streekeigen plantmateriaal wat inhoudt dat de planten beter zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. De plantpakketten kunnen aangekocht worden door inwoners die wonen in agrarisch gebied, natuurgebied of woongebied met landelijk karakter. Welke types plantgoed worden aangeboden door de gemeente: • verschillende soorten jong plantgoed in pakketten van 20 planten aan € 5/plantpakket. • Verschillende types hoogstambomen in pakketten van 5 bomen aan € 40/plantpakket. • Verschillende types hoogstamfruitbomen in pakketten van 5 bomen aan € 50/plantpakket.

Interesse? Het volledige reglement en de aanvraagformulieren vind je terug via www.koekelare.be/ plantpakketten

Knotten hoef je niet per se alleen te doen, wie weet ontmoet je iemand uit jouw buurt met wie je kan samenwerken!

Bestellingen dienen doorgegeven te worden aan de milieudienst tegen uiterlijk 1 november. Het plantgoed kan dan later opgehaald worden op enkele vastgelegde datums.

Interesse? Neem een kijkje op www.rlwesthoek.be of contacteer Xavier Vlaemynck via xavier. vlaemynck@rlwesthoek.be of 057 23 08 56.

Inwoners die niet in aanmerking komen voor de plantpakketten van de gemeente, omdat ze bijvoorbeeld in woongebied wonen, kunnen er alsnog bestellen via de groepsaankoop van het regionaal landschap. Meer info vind je op www.behaagjetuin.be. Meer info: • heidi.meulemeester@ koekelare.be • 051 58 92 01

9


MILIEU

VIER OP EEN RIJ VOOR MINDER RESTAFVAL Tip 1: Kies voor wasbare luiers, maandverbanden of de menstruatiecup Laat je baby starten met een mini ecologische voetafdruk en kies voor wasbare luiers. Maar denk ook aan jouw voetafdruk en kies voor wasbaar maandverband of de menstruatiecup. Een baby brengt nogal wat afval met zich mee. Gemiddeld zo’n 1.000 kg per baby, goed voor 133 vuilniszakken. Een goede reden dus om te kiezen voor herbruikbare luiers! Je bespaart er gemiddeld zo’n 600 euro mee en bovendien zijn kinderen op deze manier tot een half jaar eerder zindelijk. En er is meer: dankzij de premie van de gemeente kan je de aankoop van herbruikbare luiers beperken tot een minimum! www.koekelare.be/subsidie-herbruikbare-luiers

Benieuwd hoe dit werkt? Volg de gratis online sessie over wasbare luiers en wasbaar maandverband op dinsdag 21 september om 19.30 uur. Schrijf je voor 10 september in via www.30procentminder.be. Door deel te nemen aan de sessie krijg je 30 extra punten op jouw 30 procent minder-account.

Tip 2: Ruim je kleerkast op, krijg een handige pottenlikker cadeau en maak kans op een Couckelaerebon Jaarlijks vinden we nog 4,8 kg aan textiel terug in de restafvalzak. Per persoon is dat ruim een halve afvalzak! Voor Koekelare betekent dit dat er jaarlijks zomaar 5.500 afvalzakken textiel weggegooid worden. En dat is zonde, want via de textielcontainers krijgt textiel een tweede leven. Oude kledingstukken met of zonder defecten (scheur, ontbrekende knoop, …), knuffelberen, riemen, tassen, schoenen, gordijnen, zetelhoezen, tafelkleden, lakens, dekens, dekbedden, hoofdkussens, slaapzakken en zelfs textielrestjes en propere lappen horen allemaal thuis in de textielcontainer. Enkel matrassen, tapijten en kledij besmeurd met verf of andere smurrie horen er niet in thuis.

Kom op zaterdag 25 september tussen 8 en 12 uur met een zak oud textiel naar de parking van de Delhaize in Koekelare, ontvang een pottenlikker en extra punten voor 30 procent minder! Alle bezoekers maken bovendien kans op een Couckelaerebon ter waarde van € 10.

Tip 3: Geef je materiaal een tweede leven en maak kans op een fiets- of koeltas. Ben je je servies beu, heb je te veel uitgelezen boeken, een onderstofte spiegel, uitgeblust speelgoed,…? Doe de grote schoonmaak op zoek naar afgedankte spullen die nog voor anderen dienst kunnen doen en breng ze naar het recyclagepark. Daar staat een inzamelcontainer voor kringwinkelmateriaal. Zo geef je je kleine afgedankte spullen een nieuw leven en stel je bovendien ook mensen mee te werk. 10


MILIEU

Wat kan? Servies, huishoudapparaten zoals een strijkplank, fruitpers, boeken, spiegels, schilderijen, speelgoed, kampeermateriaal, hobbymateriaal, … Wat kan niet? Grote spullen zoals meubels, kasten, … breng je zelf naar de kringwinkel of doe een aanvraag om deze aan huis te laten ophalen (051 24 49 14). Versleten, vuile, kapotte of on-

volledige spullen kunnen geen tweede leven vinden via de kringwinkel maar wel via de vele containers op het recyclagepark.

Op zaterdag 9 oktober staat tussen 9.30 uur en 12.30 uur een team van 30% minder klaar op het recyclagepark om je spullen in ontvangst te nemen. In ruil maak je onmiddellijk kans op een koelkastthermometer, een koeltasje of een fietstas. Bovendien krijg je extra punten voor de 30% minder campagne. Ook bezoekers aan het recyclagepark krijgen op dat moment een attentie.

ENERGIEFIT-SESSIES Heb je binnenkort bouw- of verbouwplannen en wil je tips en tricks weten om grondiger te BENOveren? Dat kan met de GRATIS Energiefit-sessies! Energiehuis DVV Westhoek organiseert i.s.m. Fluvius binnenkort deze ONLINE sessies:

Datum

Beginuur Sessie

07-09-2021

20:00

Verwarming

21-09-2021

20:00

Dakisolatie

12-10-2021

20:00

Muurisolatie en hoogrendementsglas

19-10-2021

20:00

Snelle energiebesparing

Tip 4: Red de restjes

28-10-2021

20:00

Zonnepanelen

We weten het allemaal, voedsel verspillen is niet oké. En toch overkomt het iedereen veel meer dan je denkt. Op jaarbasis goed voor 88 kg of 369 euro aan voedsel en drank dat per gezin zomaar in de vuilnisbak belandt. Wist je dat bepaalde producten ook na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum nog overheerlijk zijn en dat je tomaten niet in de koelkast mag bewaren?

11-01-2022

20:00

Ventilatie

10-02-2022

20:00

Warm water

09-03-2022

20:00

Warmtepompen

Bewoners uit de Westhoek kunnen aan elke sessie deelnemen. Meer info en inschrijven: • via de QR-code hiernaast • www.fluvius.be/energiefit • 051 51 93 51

Op woensdag 29 september om 19.30 uur is er naar aanleiding van de internationale dag tegen voedselverlies een gratis webinar. Ontdek de vele tips tijdens deze sessie. Schrijf je in via www.30procentminder.be en krijg 30 punten extra.

11


CULTUUR

CULTUURSEIZOEN 2021-2022 – DE BALLUCHON Tickets vanaf 2 september te verkrijgen via www.ticketwinkel.be/balluchon Mensen met een beperkt(er) budget die in aanmerking komen voor de ‘Kansenpas’, kunnen korting krijgen op de ticketprijs van de gemeentelijke voorstellingen in de Balluchon. Voor alle voorwaarden kan je terecht bij het Sociaal Huis.

Samen met zijn Guy Swinnen Band (Guy, David Piedfort, Bart Buls, Marcus Weymaere) gaat hij op theatertour en brengt hij niet alleen een bloemlezing uit zijn eigen oeuvre, maar covert hij ook op onnavolgbare manier zijn eigen helden en laat hij ons de songs horen die hem de muzikant gemaakt hebben die hij vandaag is.

Je zag Clown Rocky beslist ooit wel eens ergens aan het werk want Clown Rocky kom je overal wel tegen… De Sint-Maartenshow wordt gebracht met héél veel interactie voor en mét de kinderen. Dat wordt hilarisch voor de kids want de Pieten komen zich overal mee bemoeien. Bovendien kijkt Sint-Maarten streng toe dat niks fout loopt.

Inkom: € 15 In samenwerking met Gezinsbond Koekelare. 24 oktober 2021 om 14.30 uur

9 oktober 2021 om 20 uur

GUY SWINNEN met ‘The Essential Tour’ 60 jaar Guy Swinnen Wanneer we het geschiedenisboek van de Belpop erbij nemen, is Guy Swinnen niet zomaar een blad, maar een heel hoofdstuk. Deze immer sympathieke muzikale duizendpoot uit Diest is zoveel meer dan de ceremonieleider bij zijn band The Scabs, waarmee hij inmiddels veertig jaar op de teller heeft staan. In 2020 werd Guy Swinnen 60. En dat mag gevierd worden. Niet alleen persoonlijk, maar ook muzikaal: hoog tijd om het verhaal van Guy Swinnen te vertellen. 12

Clown Rocky Sint-Maartenshow! Eén van de meest geboekte clowns in Vlaanderen!  

Inkom: € 8 (volwassenen) € 6 (-12 jaar)

1 november 2021 om 17 uur

REVEIL Begraafplaats de Warande Reserveren via www.koekelare. be/reveil


CULTUUR

19 februari 2022 om 20 uur

LUCIEN VAN IMPE, FREDDY MAERTENS & FILIP OSSELAER met ‘Mannen in geel en groen’ 19 november om 20 uur en 20 november 2021 om 15 en 20 uur

HET PRETHUIS met ‘Weekendje Bouillon’ Twee bevriende koppels zijn toe aan wat rust en verpozing. Ze huren een huisje in de buurt van Bouillon om daar een weekendje lekker ontspannen door te brengen, zonder kinderen, zonder drukte, zonder stress. Er komt echter onverwacht een onbekende man aankloppen die lijkt te zijn verdwaald. Hij komt hulp vragen aan het viertal. De komst zorgt voor de nodige opschudding, zo ‘onbekend’ blijkt de man niet voor één van de koppels. Rust en verpozing zijn ver te zoeken want alles draait danig in de soep! ‘Weekendje Bouillon’ is zoals we stilaan gewend zijn bij Het Prethuis van de hand van Jeroen Maes.

18 december 2021 om 20 uur

NICHOLAS Na het succes van zijn eerste theatervoorstelling ‘Echt’, komt Nicholas met een volledig nieuwe voorstelling, getiteld ‘In alle eerlijkheid’. Een voorstelling waarin hij af en toe een tip van de sluier licht, ja zelfs uitlegt hoe hij je om de tuin leidt, om je dan alsnog met verstomming te slaan. Verbazingwekkende acts waarvoor je niet alleen geen verklaring hebt, maar waarvan je rots van overtuigd bent dat er helemaal geen verklaring voor kàn bestaan. Geen toeters, geen bellen, geen rookgordijnen, geen dubbele bodems, gewoon puur Nicholas: groots in zijn eenvoud, ongeëvenaard in zijn vak. Inkom: € 15

De cast bestaat uit: Peter Bulckaen, Katrien Vandendries, Wim Stevens, Bianca Vanhaverbeke en Jeroen Maes.

Lucien Van Impe en Freddy Maertens samen op het podium! Dat klopt! Waar ze elkaar vroeger podiumplaatsen afsnoepten, staan ze nu schouder aan schouder. Filip Osselaer – auteur van de fel bejubelde boeken over de twee topcoureurs – neemt hen in een avondvullende show mee op een nostalgische tocht door hun ongelooflijke carrière. Ze vertellen over de overwinningen, over de nederlagen, over vallen en opstaan, over opgroeien in de jaren zestig en groot worden in de jaren zeventig. Samen beleefden ze in diene zomer van 1976 de Tour De France als groot hoogtepunt: Lucien wint geel, Freddy groen! Een vertelling over het leven en de koers, vol humor en heroïek. Een onvergetelijke avond met twee van de beste wielrenners aller tijden, met twee grote heren. Een avond waarop zeges opnieuw gevierd worden en nederlagen opnieuw geleden worden. Inkom: € 15

Inkom: € 18 13


CULTUUR

19 maart 2022 om 20 uur

THE STARLINGS (Tom Dice/ Kato Callebaut) met MAGIC STRINGS TOUR “Do you wanna come along, in my little submarine?” Vitaminen voor het hart, dat is hoe je The Starlings het best kan beschrijven. Met een samenzang en energie weten Tom Dice en Kato Callebaut op magische wijze een lach en een traan op ieders gezicht te toveren. Ze nemen je mee voor een avond tijdloze muziek uit eigen repertoire, enkele odes aan hun eigen idolen en natuurlijk hun hits uit het tv-programma ‘Liefde voor muziek’ mogen niet ontbreken. Voor hun Magic Tour brengen ze niet alleen zichzelf maar ook top strijkers mee, die de gevoelige snaar nog extra weten te raken. Het pas getrouwde stel weet als geen ander emoties en verhalen over te brengen op het publiek. The Starlings staan garant voor een magische avond vol liefde én muziek. Inkom: € 18 14

© Johan Jacobs

15 mei 2022 om 11 uur

Opening toeristisch seizoen – aperitiefconcert Cosy Brass Quartet

16 april 2022 om 20 uur

DE FRIVOLE FRAMBOOS met ‘Troppo Maturo’ Frambozen worden beter met de jaren, puurder en voller van smaak. Het bewijs hiervan leveren Peter Hens en Bart van Caeneghem met hun wervelende nieuwe voorstelling ‘Troppo Maturo’. Vrij vertaald betekent de titel iets als ‘te volwassen’, maar wie de show gezien heeft, moet beamen dat ‘volgroeid’ of ‘gerijpt’ veel meer van toepassing is. Want ook na achtendertig jaar op de planken smaakt deze framboos frisser dan ooit. Fruitig, geestig en virtuoos. Twee tenoren, één cello, één vleugelpiano, een kist vol Beethoven, Hazes, Mozart, humor, Liszt en bedrog. Dartel en frivool, vrolijk en framboos, dat is Troppo Maturo. Inkom: € 15

Wanneer deze 4 gelijkgestemde zielen samen musiceren ontstaat een bijzonder hecht en uniek ensemble. Het Cosy Brass Quartet presenteert z’n originele bezetting in een al even origineel repertoire: het serveert je een variatie van authentieke werken en bewerkingen uit het klassieke of filmmuziekrepertoire. Gedurende bijna 20 jaar (uniek in België en ver daarbuiten!) werkt het aan dat pure en charmante, zangerige en innig warme timbre van hun saxhoornkwartet; tegelijk virtuoos en fluwelig verbazen deze koperblazers steeds weer elke luisteraar. Inkom: € 12 (incl. hapje en drankje)


CULTUUR

4 juni 2022 om 20 uur

Theater Malpertuis - T.A.N.I.A. Actrice Tania Van der Sanden is bijzonder openhartig en genereus in haar eerste onewomanshow, geproduceerd door Theater Malpertuis, waar ze kind aan huis is. Met het grootste gemak en de vakkundigheid die haar eigen is, laat ze een waaier van personages op het publiek los: Guillaume van de toneelschool, moeder Liliane van Deurne, nonkel Warre en tante Lida, zuster Fredeswinde van het Sint-Servaescollege van Schoten en last but not least: Tania zelf. Maar jezelf … ben je dat alleen maar? Of kan je dat ook spelen? Naarmate Tania Van der Sanden in de voorstelling dichter bij zichzelf komt, wordt ook de traan onder de lach voelbaar.

Noteer alvast volgende data in je agenda voor de filmvoorstellingen: • 4 oktober 2021 om 20 uur • 22 november 2021 om 20 uur • 14 februari 2022 om 20 uur • 21 maart 2022 om 20 uur Titels worden later bekend gemaakt!

OPEN MONUMENTENDAG: ORGELS, MARKTLIEDEREN, SPOORWEGEN EN STREEKPRODUCTEN Zondag 12 september 2021 De gemeenten van Ginter en Polderrand werken dit jaar op Open Monumentendag samen rond orgels en marktliederen. Een tweede focus ligt op streekproducten in het kader van het themajaar ‘De grote goesting’ van Toerisme Westhoek. Je kunt de 4 deelnemende locaties met elkaar verbinden met de fiets of de auto. Muziek, eten en drinken: kom genieten van de goede dingen des levens in Koekelare! 1. Brouwerij: miniatuurorgel en expo marktliederen Zoals elk jaar wordt De Brouwerij de uitvalsbasis en het centraal infopunt voor Open Monumentendag Koekelare (programmabrochure ook op de andere locaties te verkrijgen). In de tankkelder van de Brouwerij worden de minikermis en het miniatuur-Mortierorgel afkomstig uit het voormalige Brugs Orgelmuseum voor de gelegenheid nieuw leven ingeblazen. De tankkelder is opgefrist met o.m. nieuwe verlichting en heropent bij deze gelegenheid de deuren. Kom dat zien!

“Gewoon jezelf zijn, is soms speciaal. Dat is ook wat in T.A.N.I.A.! gebeurt. Het zich kwetsbaar opstellen van een actrice, die met respect veel verbeelding overlaat aan de toeschouwer.” – Roger Arteel, Theatermaggezien Inkom: € 13

In de inkomruimte zal Spaenhiers vzw, de archeologisch-historische kring van Koekelare en omgeving, voorzien in een infostand en kleine expo rond marktliederen. Marktzangers trokken van markt naar markt, zongen hun liedjes en verkochten die liedjesteksten op gedrukte flyers. Van deze flyers is er in het Hadock een collectie waaruit representatieve exemplaren tentoongesteld zullen worden. Er zijn ook enkele boeken te zien over dit onderwerp. 2. Sint-Martinuskerk: orgeldemo’s en slotconcert Peter Ledaine In 1984 werden enkele registers uit het doksaalorgel (dat nu buiten gebruik is) weggenomen en beneden verwerkt in een nieuw koororgel, gebouwd door Jean Bruggeman (Marke). Organist Johan Maertens zorgt in de namiddag voor tekst en uitleg en geeft ook muzikale demonstraties op dit Bruggemanorgel. Hij zal vooral laten zien en horen wat het orgel allemaal kan, welke registers er open15


CULTUUR

getrokken kunnen worden, hoe stil en hoe luid een orgel kan spelen, welke klanken eruit tevoorschijn kunnen komen, enz. Er zijn sessies om 12, 13, 14, 15 en 16 uur. Inschrijven op voorhand is niet nodig, maar kom op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. Peter Ledaine – geboren in Koekelare – sluit Open Monumentendag om 17 uur in schoonheid af met een concert op hetzelfde orgel. Peter Ledaine is directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Blankenberge. Als organist is hij verbonden aan de hoofdkerk St.-Petrus en Paulus en aan de Kapucijnenkerk in Oostende. Ook de artistieke leiding van de concerten in de Sint-Petrus en Pauluskerk van Oostende neemt hij op zich. Hij concerteert regelmatig in binnen- en buitenland en realiseerde diverse cd-opnames. Sinds 1993 is Peter Ledaine dirigent van het Orlandusensemble. Dit concert om 17 uur door Peter Ledaine is een aanrader voor iedereen van Koekelare en voor wie van orgelklanken houdt. 3. Lange Max Museum: rondleidingen met gids Je tocht door Koekelare zal je kunnen vervolledigen met het Lange Max Museum en de Hovaeremolen. Lange Max vzw trekt met Open Monumentendag de kaart van drie lopende thema’s. Zo heeft de Europese Unie 2021 uitgeroepen tot het “Europees jaar van de spoorwegen”. De erfgoedcel van Ginter opteerde om dit keer te werken rond ‘orgels en marktliederen’. En Westtoer inspireert mensen om te genieten van lekkers uit de streek onder het motto ‘De grote goesting’ van Toerisme Westhoek. De vereniging van het Lange Max Museum zal rond de bedding van het voormalige kanon 16

deze drie thema’s passend met elkaar verweven. Zo zullen meerdere gidsen elk een thema brengen over het gebruik van het spoor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wie boven de balustrade van de bedding leunt, zal verrassende en niet-alledaagse orgelmuziek horen die het gebulder van het toenmalige kanon moet vervangen. En op het grasveld zal er genoten kunnen worden van lokaal lekkers, waaronder het heerlijk biertje ‘Doedel’, dat dit jaar een gedaanteverwisseling ondergaat. Zo wijzigen de flesjes van 25 naar 33 cl en wordt ook het etiket vernieuwd. Benieuwd om het allemaal te ontdekken? Dit kan in het bijzondere kader van het Lange Max Museum en bij de bedding van het oorspronkelijke kanon. 4. Hovaeremolen: muzikale draaidag Traditiegetrouw zet ook de Hovaeremolen zijn schouders onder Open Monumentendag. De toegang tot dit stukje beschermd erfgoed van Koekelare is gratis en de aanwezige molenaars zullen je bij het malen graag een woordje uitleg geven en antwoorden op al je vragen.


CULTUUR

Je kan bekomen van deze bijzondere ervaring op het leuke terras, recent vernieuwd én met een aangename buitenbar. Je bezoek aan de Hovaeremolen en zijn terras is ook een motivatie voor de vzw: zo maak jij het in belangrijke mate mee mogelijk om de molen verder in stand te houden én te bewaren voor het nageslacht. De Hovaeremolen sluit zich uiteraard aan bij het thema van dit jaar én zorgt samen met de andere deelnemers voor animatie in dit kader, samen met een kleine verrassing voor alle aanwezigen. Volg ‘Hovaeremolen Koekelare’ op Facebook voor meer details en om alle laatste nieuwtjes te vernemen. Al even traditiegetrouw sluit Open Monumentendag het molenseizoen af. De molen gaat nadien in winterrust, tot eind april 2022, dus hopelijk mag hij je nog welkom heten op 12 september!

PREMIÈRE GASTRONOMISCHE THEATERVOORSTELLING: ZALIGE ZONDEN Een schuimende Pater van West-Vleteren of een heerlijk ambachtelijk ijsje, een smeuïg stukje kaas uit de polders of een authentieke Picon, genietend als God naast Frankrijk. Hoe vaak worden we in de Westhoek niet verleid tot een kleine zonde, een ‘zalige’ zonde die de rest van het bezoek nazindert en ons goesting doet krijgen naar meer? Op zaterdag 2 oktober strijkt in het Fransmansmuseum en Huis Proot het muziektheaterproject ‘Zalige Zonden in de Westhoek’ neer, dat al deze geneugten verheerlijkt. Nadien reist het project verder naar de andere streekmusea in de Westhoek.

Vraag de brochure met de Open Monumentendagroute Koekelare bij één van de vier deelnemers en bezoek ook de andere drie locaties!

Praktische info • Wanneer: zondag 12 september, 10 tot 18 uur • Waar: » De Brouwerij, Sint-Maartensplein 15B, Koekelare » Sint-Martinuskerk, Concertplein, Koekelare » Lange Max Museum, Clevenstraat 2, Koekelare » Hovaeremolen, Hoek Wulfaertdijk Hovaerestraat, Koekelare • Toegangsprijs: gratis, incl. activiteiten • Orgelsessies kerk: 12, 13, 14, 15 en 16 uur (vooraf inschrijven niet nodig; beperkt aantal plaatsen) • Slotconcert kerk door Peter Ledaine: 17 uur, gratis

Meer info bij De Brouwerij / Dienst cultuur & toerisme: • 051 61 04 94 • cultuurentoerisme@koekelare.be • www.koekelare.be/open-monumentendag-2021

Het wordt een bonte avond vol zang, theater, lachen en … intussen je buik rond eten. Zondigen mag op deze avond! Auteur-theatermaker Yves Bondue, geboren en getogen in de Westhoek, schreef een zinderend scenario dat door een kwartet ervaren acteurs wordt gebracht. Je beleeft het van op de eerste rij! En daarbij veroveren een heerlijke reeks Westhoekhapjes en -dranken vlot al je smaakpapillen. Benieuwd geworden? Meer verklappen we niet. De rest zie en beleef je ter plaatse. Maar één ding is zeker: deze avond zal je nog héél lang bijblijven! Wanneer: zaterdag 2 oktober, 19.30 uur Waar: Fransmansmuseum, Sint-Maartensplein 15B (start) en Huis Proot, Noordomstraat 2 (einde) Deelnameprijs: € 49 per persoon 17


CULTUUR

Reservatie tickets: www.ticketwinkel.be Spel en muziek: Silke Thorrez, Evelien Lucy Verhegge, Jeroen Defauw & Yves Bondue Productie en coördinatie: vzw Radio Sanseveria Meer info: • 051 61 04 94 • cultuurentoerisme@koekelare.be

MET BOMEN TERUG IN DE TIJD: HOE JAARRINGEN ONS VERLEDEN DOCUMENTEREN Iedereen heeft wel eens de jaarringen geteld op de stomp van een afgezaagde boom. Daaruit leer je hoe oud die boom was. Een dendrochronoloog bestudeert de jaarringen van bomen in detail. Vanuit eenvoudige observaties van jaarringen heeft zich de afgelopen honderd jaar een volwaardige wetenschappelijke discipline ontwikkeld, die ons vandaag veel meer leert dan de leeftijd van bomen.

en kunsthistorici binnen hun vakgebied worden gebruikt. Meer nog, ze zijn vaak onmisbaar om het plaatje compleet te krijgen en leiden tot verrassende nieuwe inzichten, waarbij absolute datering niet de minste is. Deze lezing in het kader van de Archeologiedagen 2021 wordt verzorgd door Kristof Haneca, erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Organisatie: Spaenhiers vzw i.s.m. Polderrand en de gemeente Koekelare. Wanneer: Waar:

zondag 10 oktober, 10.30 uur Lange Max Museum, Clevenstraat 2, Koekelare Toegangsprijs: € 5 Inschrijven: verplicht via info@polderrand.be Meer info: • info@polderrand.be • www.polderrand.be

De gedetailleerde studie van jaarringenpatronen levert interessante gegevens op, die zowel door bosbouwers, klimatologen als archeologen

LOKALE ECONOMIE NIEUW IN KOEKELARE BRASS PINARD Gezellige brasserie met uitgebreide keuze aan wijnen per glas, bieren, cocktails en tapas. De keuken is al meer dan 30 jaar gekend voor zijn spaghetti Bolognaise en uiteraard de spaghetti dela Cassa. Er heerst een aangename sfeer en is toegankelijk voor iedereen met een hart 18

voor goede muziek en kunst. Deze nieuwe horecazaak is gelegen recht tegenover de kerk in het centrum van Koekelare: Moerestraat 3. Brass Pinard opent de deuren iedere dag vanaf 16.30 uur tot … en is op dinsdagmorgen open van 09.00 tot 13.00 uur. Iedereen van harte welkom!


SOCIAAL HUIS

DE GEZELLIGE TALLORE GAAT WEER VAN START!

DE SMOETSTUTTE

Voor alle senioren 65+ van Koekelare

De Smoetstutte is een sociale kruidenier gelegen bij de voormalige pastorij in de Kerkstraat. Je kan er tegen sterk verminderde prijzen kwaliteitsvol voedsel en enkele andere producten aanschaffen. De winkel wordt gerund door vrijwilligers - die naast een goede dienstverlening - de tijd nemen voor een babbel en je graag bijstaan met raad en daad.

Na een lange periode van stilte nodigen het Sociaal Huis Koekelare en haar vrijwilligers jou van harte uit voor de GEZELLIGE TALLORE. We maken er de volgende editie een feesteditie van! Vrijwilligers zullen er met veel enthousiasme voor zorgen dat dit een leuke middag wordt. Na de lekkere maaltijd kan er genoten worden van een deugddoende babbel met een kop koffie en een dessertje.

Prijs € 8 (inschrijven is betalen)

Inschrijven Inschrijven kan tot en met de woensdag ervoor bij het onthaal van het Sociaal Huis: 051 58 10 01 of sofie.bonny@ koekelare.be

Vervoer nodig? Wie wat moeilijker te been is, kan vragen dat onze vrijwilligers voor vervoer zorgen. Kostprijs: € 2 (heen en terug). Ten laatste twee dagen op voorhand te reserveren!

De COVID-maatregelen

Wanneer? • Boverkerke – Gemeenschapszaal D’Oude Schole Elke maand de 3e vrijdag om 11.30 uur Start op vrijdag 17 september 2021 – 11.30 uur • De Mokker – Gemeenschapszaal De Mokkernaere Elke maand de 4e dinsdag om 11.30 uur Start op dinsdag 28 september 2021 – 11.30 uur

Zolang de COVID-maatregelen gelden, zullen de maatregelen op de Gezellige Tallore strikt worden toegepast: handhygiëne, mondneusmasker dient altijd te worden gedragen wanneer je de zaal betreedt of je verplaatst maar mag wel af wanneer je aan tafel zit. De tafels worden geschikt per bubbel van 4 personen. Wanneer de epidemiologische situatie verslechterd of bij verstrenging van de regels, kan de Gezellige Tallore ten allen tijde worden geannuleerd. Meer info: • 051 59 15 59 • sofie.bonny@koekelare.be

Klanten kunnen er tegen sterk verminderde prijzen diverse producten aankopen: • kwaliteitsvol voedsel: verse groenten en fruit, vlees, vis, brood... • voedseloverschotten: gevarieerde, verse producten. • pampers • restafvalzakken • PMD-zakken

Voor wie? Dit initiatief is geldig voor Koekelarenaren die zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. Een sociaal onderzoek bepaalt wie recht heeft op toegang tot de sociale kruidenier. Denk jij in aanmerking te komen of wens je meer info over de werking hiervan? Neem contact op met de sociale dienst via: • 051 58 10 01 • socialedienst@koekelare.be • Sociaal Huis Koekelare, Ichtegemstraat 18

19


SOCIAAL HUIS

VARIA

VORMINGSAVOND ‘DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG’ DOOR PEDRO DE BRUYCKERE

KOOP EEN AZALEA VOOR KOM OP TEGEN KANKER

Het Sociaal Huis, Gezinsbond Koekelare en Huis van het Kind organiseren een vormingsavond. Hedendaagse jongeren zijn zo braaf, meneer. En o zo asociaal: altijd maar aan het computeren … Of toch niet? De nieuwe generatie is in elk geval anders. Opgegroeid met een smartphone in de hand, een computer naast hun bed, en een koptelefoon rondom de oren. Maar misschien zijn ze slimmer, en sneller? Zakelijker? Zijn ze echt poeslief, te weinig sociaal geëngageerd? Of engageren ze zich gewoon op een andere manier dan de vorige generaties?

Kom op 14 september langs op de dinsdagmarkt of op zaterdagvoormiddag 18 september aan de Delhaize Koekelare en zet jezelf of een naaste letterlijk in de bloemetjes.

Pedro De Bruyckere schetst in deze lezing een herkenbaar beeld van de jeugd van tegenwoordig. Hoe ga je best om met jongeren thuis, in de klas en op het werk? Op een bijzonder onderhoudende manier ontleedt en doorprikt deze veelgevraagde spreker volks-waarheden over de popcultuur, de leefwereld van jongeren, en hoe zij aankijken tegen, én worden ervaren door, ouders, leerkrachten en hun eerste werkgever. En waarom jij als gids moet durven uitleg te geven.. Niet te missen voor wie met jongeren in aanraking komt: iedereen dus.

Elk plantje helpt een handje

Wanneer: Dinsdag 12 oktober 2021 om 20 uur Waar: De Balluchon, Moerestraat 19, 8680 Koekelare Doelgroep: Ouders, grootouders, opvoeders, leerkrachten… Kostprijs: Gratis - Om een idee te hebben van het aantal geïnteresseerden, vragen we om vooraf in te schrijven. Meer info: • 051 58 10 01 • sociaalhuis@koekelare.be 20

Goed nieuws, want dit jaar gaat de traditionele fysieke verkoop van azalea’s voor Kom op tegen Kanker opnieuw door!

Ook online verkoop gaat door Naast de fysieke verkoop, gaat ook de online verkoop opnieuw door. Iedereen kan tussen 30 augustus en 19 september een plantje shoppen via www.plantjesweekend.be.

Doe een plantje (€ 7) cadeau aan jezelf, een dierbare of aan een zorgverlener. De kleurrijke azalea wordt milieuvriendelijk geteeld en je haalt er een echt Vlaams streekproduct mee in huis. Maar je doet meer dan enkel een mooi plantje aankopen; je zet samen met anderen je schouders onder de strijd tegen kanker en dat is een mooi gebaar.

WORD VRIJWILLIGER BIJ TELE-ONTHAAL EN BIED EEN UITWEG Elke dag contacteren meer dan 300 mensen onze telefoon- en chathulpijn, op zoek naar een luisterend oor in deze bijzondere tijden. En daarom zijn wij op zoek naar extra luisterhelden. Word jij onze volgende vrijwilliger? Dan zorgen wij voor een grondige opleiding en zinvol vrijwilligerswerk in een gedreven team. Stel je kandidaat via www.tele-onthaal.be/ word-vrijwilliger.


VARIA

WERKEN MET TABLET EN SMARTPHONE

BORSTKANKER BIJ MANNEN

Schrijf je in voor een van deze cursussen!

Wist je dat ook mannen geconfronteerd kunnen worden met borstkanker? Hoewel de ziekte voornamelijk voorkomt bij vrouwen (in België jaarlijks meer dan 10.000 vrouwen tegenover iets meer dan 100 mannen), zijn de overlevingskansen voor vrouwen groter dan die voor mannen. Dit komt omdat de diagnose bij mannen vaak te laat gesteld wordt.

Wil je in dit digitaal tijdperk meer weten over het gebruik van een smartphone en tablet? Dan is er goed nieuws, want de Gemeente Koekelare organiseert opnieuw verschillende computercursussen in samenwerking met Centrum voor volwassenenonderwijs CVO SCALA Koekelare. Alle cursussen gaan door in de gebouwen van het Da Vinci Atheneum, gelegen in de Moerestraat 20. Tablets en smartphones zijn aanwezig om de lessen te volgen, maar eigen materiaal mag zeker meegebracht worden.

Programma De 18 lessen gaan telkens door van 8.45 tot 12 uur en om 10.30 uur wordt er ook steeds een pauze voorzien met koffie aangeboden door het CVO.

1. Werken met tablet en smartphone APPLE Module voor beginners – Je leert er de basis van het werken met een iPad en iPhone. Donderdagvoormiddag 09/09/2021 tot en met 20/01/2022 van 8.45 tot 12.00 uur

2. Werken met tablet en smartphone ANDROID

In 2018 werd de vzw BorstkankerMAN opgericht door vijf patiënten, maar het aantal leden (allemaal patiënten) steeg sneller dan gedacht. De vereniging wil mannelijke patiënten met raad en daad bijstaan en informatie bezorgen zodat ze maximale overlevingskansen hebben. Daarnaast wil men de hele bevolking informeren over het bestaan van verschillende soorten borstkankers bij mannen, want onwetendheid kan mensenlevens kosten. Meer info: • www.borstkankerman.be

Dinsdagvoormiddag 07/09/2021 tot en met 18/01/2022 van 8.45 tot 12.00 uur

3. Werken met tablet en smartphone APPLE Workshops Module voor gevorderden – Je leert er samen met je coach gebruik maken van verschillende apps. Vrijdagvoormiddag 10/09/2021 tot en met 21/01/2022 van 8.45 tot 12.00 uur Meer info en inschrijven bij coördinator Bjorn Tanghe: • 0476 99 39 51 • bjornadhome@gmail.com • Kostprijs per lessenreeks: € 98 Inschrijven kan ook via het onthaal van het gemeentehuis. 21


VARIA

TIENER TECHNIEKACADEMIE Zit je in het 5de of 6de leerjaar? En ben je nog op zoek naar een leuke hobby? In de Tiener Techniekacademie neem je deel aan 11 workshops waar je onder begeleiding van 2 techniekcoaches maar liefst 5 boeiende technische projecten maakt:

• Rondvliegende bladeren? Daar heb je geen last meer van met je chique memohouder met knikkers. • Kinderen baas! Jij programmeert een LEGO spike robot. De robot voert jouw instructies uit.

• Stiekem gluren achter het muurtje wordt een makkie met jouw periscoop. • Je bouwt een deurmatalarm. Nooit meer ongewenste bezoekers in je slaapkamer. • Fris gewassen en haren netjes gekamd! Je maakt zelf badzout, haargel, bruisballen en badschuim. Én je gaat ook op actief bedrijfsbezoek!

Wandel en familie jogging VRIJE START TUSSEN 9 EN 15U

VOLWASSENEN: 1 BIERTJE / RONDE - 16 JAAR: 1 FRISDRANK / RONDE + GOODBIEBAG - 12 JAAR MAX. 7 RONDEN van 1,8 km

We steunen het goede doel! 1 euro per inschrijving naar BO De Regenboog IN EN ROND PARK DE MOTE INSCHRIJVING: DE REGENBOOG: BELHUTTEBAAN 24A Terras met afgesloten speelplein en springkasteel Parkeer- en douchemogelijkheid sporthal Koekelare Er zijn broodjes verkrijgbaar Stempel voor wandelboekje Bieren kunnen achteraf opgehaald worden

DEELNAME Vooraf inschrijven: €8 Dag zelf: € 10 - 16 jaar: € 5 EXTRA PRIJS VOOR GROOTST DEELNEMENDE VERENIGING Vooraf inschrijven kan door het bedrag te storten vóór 6 september 2021 op nr BE96 8508 2759 5005 met vermelding naam en aantal deelnemers. Info: 0477 40 31 87 - willyvanieuwkerke@hotmail.com of via TEMPO KOEKELARE

22

Inschrijven kan vanaf zaterdag 4 september via www.techniekacademie-koekelare. be. Klik door naar het tabblad ‘inschrijving’. De eerste workshop start op woensdag 29/9. Per groep kunnen maximum 20 kinderen deelnemen. De workshops gaan telkens door op woensdagnamiddag van 13.30 tot 15.30 uur. De eerste 6 weken in Da Vinci Atheneum (Moerestraat 20), de volgende 5 weken in Sint-Martinusinstituut (Ichtegemstraat 14) in Koekelare. Voor de hele reeks betaal je € 70 en aan het einde van de reeks wordt een fiscaal attest kinderopvang bezorgd. Meer info: • www.techniekacademie-koekelare.be


Beweeg je vrij Di 7 september tot di 21 december Intuïtieve dans voor kinderen (7 – 9 j en 10 - 13 j) Indigio, Lekestraat 25 Info: www.beweegjevrij.be/ dans-beleven of 0472 06 02 90

Cultuurraad Koekelare i.s.m. Dienst Cultuur do 14 oktober tot do 16 december Workshopreeks – gemengd kunstatelier: tekenen en schilderen Prijs: € 72 Huis Proot, Noordomstraat 2

Cultuurraad Koekelare i.s.m. Dienst Cultuur

Christies

za 2 oktober tot za 18 december Workshopreeks – Tekenen voor kinderen Prijs: € 72 Huis Proot, Noordomstraat 2

1, 3, 8, 15, 17, 22, 29 september Kantklossen Huis Proot, Noordomstraat 2 Info: Christelle Vlietinck (0494 70 16 14) of bij Christies, Noordomstraat 10

Cultuurraad Koekelare i.s.m. Dienst Cultuur

Dansplatoo Koekelare

di 5 oktober tot di 7 december Workshopreeks - Creatief boekbinden Prijs: € 90 Huis Proot, Noordomstraat 2

Cultuurraad Koekelare i.s.m. Dienst Cultuur di 5 oktober tot di 14 december Workshopreeks – Kalligrafie: module 1 Prijs: € 50 Huis Proot, Noordomstraat 2

Cultuurraad Koekelare i.s.m. Dienst Cultuur woe 6 oktober tot woe 15 december Workshopreeks – Kalligrafie: module 4 bis (gevorderden) Prijs: € 50 Huis Proot, Noordomstraat 2

Di 14 september ‘21 tot di 24 mei ‘22 Klassiek ballet 1+2, Klassiek ballet kids & junior, prédans De Negensprong, Kerkstraat 2A Info: dansplatoo@kavvvfedes. be – 050 35 13 05 inschrijven.fedes.be/inschrijven/ dansplatoo

Ferm Zande 8 september Kookles Prijs: € 5 (niet-leden: € 10) d’oude pastorie, Sint-Andriesstraat Info: dooms.colpaert@hotmail. com

Gezinsbond Koekelare Di 10 september tot di 26 november Kleuterturnen Prijs: € 20 voor een lessenreeks van 10 (niet-leden: € 35). Sporthal Koekelare, Belhuttebaan 40 Info: vanbe_clo3571@ hotmail.com

Gezinsbond Koekelare 11 september Tweedehansbeurs voor kleding, speelgoed enz. De Balluchon, Moerestraat 19 Info: mariejeannevermeersch@ hotmail.com

Dansplatoo Koekelare

Jong natuurverkenners Koekelare

Do 16 september ’21 tot do 2 juni ‘22 Hip hop 1, Hip hop 2+A De Negensprong, Kerkstraat 2A Info: dansplatoo@kavvvfedes. be – 050 35 13 05 - inschrijven. fedes.be/inschrijven/dansplatoo

18 sept, 16 okt, 30 okt, 20 nov, 18 dec, 15 jan, 19 feb, 19 maart, 16 april, 21 mei Prijs: € 35/jaar (niet-leden € 42/jaar) Swal, Eikendreef 46 Info: janssensneal@gmail.com (0496 41 89 20)

23


Jouw activiteit in de kalender? Voer je activiteit in via www.uitdatabank.be !

Om je evenement in De Roepsteen en op www.koekelare.be te laten verschijnen, kan je de activiteit zelf invoeren in de UiTdatabank. Om je activiteit in De Roepsteen van november – december te publiceren, dien je ze voor 6 oktober in te voeren in de UiT databank.

Krachtbalclub D&W Koekelare Zaterdag 16 oktober vanaf 19 uur Mosselsouper  Prijs: Mosselen à volonté met frietjes / Koude schotel met frietjes: € 18 pp De Balluchon, Moerestraat 19 Meer info: voorzitter@dwkoekelare.be - www.dwkoekelare. be/contact

MOKZA 14 september en 12 oktober om 14 uur Kaarten en bowlen (onder voorbehoud heropstart) Inschrijven vanaf 13.10 uur. Info: Jean-Paul Anseeuw – 051 58 25 09, Henri Proot – 051 58 89 80

Natuurpunt Ruidenberg 10 oktober Koekelarebos & het arboretum Parking Koekelarebos, Litterveldstraat Info: pollentier.georges@ outlook.com

Neos Ruiselede 28 september Slotmanifestatie provinciale fietszoektocht De Balluchon, Moerestraat 16

OKRA Koekelare 1, 15 september en 6, 20 oktober Kubb Sporthal Koekelare, Belhuttebaan 40

OKRA Koekelare

OKRA Koekelare

10, 24 september en 8, 22 oktober Petanque Petanqueplein, Belhuttebaan 40

3 september en 1 oktober Wandelen Start aan De Buidel, Ringlaan 1

OKRA Koekelare 17 september, 15 oktober Fietstocht van 35 km met tussenstop De Buidel (start 13.30 uur), Start aan De Buidel, Ringlaan 1

OKRA Koekelare 21 september Feest voor de week van OKRA De Balluchon, Moerestraat 16 Info en inschrijven: Ronny Van Eenoo 051 58 94 56

OKRA Koekelare 2, 9, 16, 23 en 30 september en 14, 21 en 28 oktober Lijndansen Prijs: € 2 Feestzaal De Mokkernaere

27 september Bowlingtornooi Prijs: € 8 (met seplletjes € 12,5) Bowling De goe smete

S-Plus 7 september Koffiefeest/kaarting/bowling Info: Urbain Scharmin (051 58 18 76) of William Lansens (051 58 90 93)

Vzw Zwerkfkatjes Koekelare/Poezelou 19 september Poezelou’s braderie De Balluchon, Moerestraat 19

Wandelclub Koekelare vzw

OKRA Koekelare

17 september Bos- en veldtocht De Mokkenaere, Lekestraat 42 Info: info@wandelclubkoekelare.be, 0494 72 67 43

2 september en 14 oktober Crea

Wandelclub Koekelare vzw

OKRA Koekelare 9, 23, 30 september en 14, 28 oktober Kaarten en gezelschapsspelen Prijs: € 1,5 Feestzaal De Mokkernaere

COLOFON Gemeente Koekelare: Sint-Maartensplein 19 - 8680 Koekelare - 051 58 92 01 Coördinatie: Magalie Waroquier - magalie.waroquier@koekelare.be 24

OKRA Koekelare

V.U. Gemeentebestuur Koekelare, Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, Pers en Communicatie.

1 november Allerheiligentocht Zaal Zuudhove, Ichtegemstraat 14/2 Info: info@wandelclubkoekelare.be, 0494 72 67 43

Profile for gemeentebestuurkoekelare

De Roepsteen editie september - oktober  

Een gloednieuw cultuurseizoen staat in deze editie op je te wachten! En er is meer want ook de omnisport, seniorenbeweging, scholenveldloop...

De Roepsteen editie september - oktober  

Een gloednieuw cultuurseizoen staat in deze editie op je te wachten! En er is meer want ook de omnisport, seniorenbeweging, scholenveldloop...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded