Page 1

Kasterlee 2018

POMPOENMAAND

Ac���i��i��� ��j��n� �� P��p���ma�n� �� Kas������ 2018


Voel je vrij om je unieke ervaringen met ons te delen op Instagram en Facebook. Vergeet zeker niet

#lovekasterlee bij je post te plaatsen.


DAGVERTELLINGEN Pompoenmaand OP KABOUTERBERG Kasterlee Een duik in de tijd leert ons dat de oranje vruchten sterk in de Kastelse geschiedenis ingeworteld zijn. Dat brengt ons naar de jaren 1700. In die periode was pompoenpap de kermiskost van de inwoners van Kasterlee. Wanneer later de aardappeloogst zwaar tegenviel, kwam er steevast pompoenpap op tafel van de meeste Kasterleenaren. Zelfs tot het begin van de 20ste eeuw was pompoenpap iets heel gewoons in het dorp. Vandaag worden Kasterleenaren nog altijd spottend ‘pompoenpapeters’ genoemd. En eerlijk: het doet onze neus krullen. Denk jij bij het woord pompoen aan oranje, aan soep en aan Halloween? Breng een bezoekje aan Kasterlee en je zal versteld staan wat we hier met pompoenen doen!

Inhoud Pompoenactiviteiten •

Begeleide pompoenenwandeling

Pompoenkwekerswandeling

Vertellingen met kabouters en pompoenen

Oogstfeest van ‘De Pompoenerie’

Pompoendag

Pompoenregatta

Halloween in Bobbejaanland

• € Pompoenschieten

Pompoenlekkers in de Kastelse horeca Pompoengadgets en -lekkers in het toeristisch infokantoor


Begeleide pompoenwandeling - voor groepen Samen met een gids kom je tijdens een landelijke wandeling alles te weten over de geschiedenis van de pompoenen in Kasterlee. Een pompoenkweker geeft je een kijkje achter de schermen en afsluiten doe je met een heerlijk pompoensoepje.

Praktisch •

Je kan de begeleide wandeling reserveren van 15 augustus tot en met 30 september.

De gids vertelt over de geschiedenis van Kasterlee als pompoendorp en het pompoenkweken.

Combineer deze wandeling met een andere activiteit en maak er een dag genieten van in Kasterlee. Vraag naar de gratis brochure ‘Op stap in groep’ in het toeristisch infokantoor. De medewerkers van Toerisme Kasterlee helpen je graag bij het uitwerken van jouw uitstap.

10,5 euro per persoon met een minimum van € 15 personen, anders wordt de prijs herberekend (inclusief gids en pompoensoepje) maximum 25 personen per gids


RESERVEREN • Je reserveert minstens 3 weken op voorhand bij Toerisme Kasterlee. START EN EINDE + GRATIS PARKEREN parking Heemerf, Waaiberg, Kasterlee


POMPOENKWEKERSWANDELING - zondag 16 september 2018 Wil je met je eigen ogen zien hoe reuzegrote pompoenen gekweekt worden? Dan is de pompoenkwekerswandeling beslist iets voor jou. Ervaren pompoenkwekers loodsen je langs tal van pompoenvelden in Kasterlee. Onderweg onthullen ze hun geheime succesformules om kolossen van pompoenen te verbouwen. Een oranje vrucht van zo’n 300 à 800 kilo is geen rariteit in Kasterlee. Ook staat een boeiende uitleg over kleine pompoenen en verschillende soorten eetpompoenen op het programma.

Praktisch •

de wandeling is ongeveer 8 km en is vanaf 14 tot 18 uur vertrek en aankomst: parking Heemerf, Waaiberg in Kasterlee elke deelnemer geniet van een fris pompoenbier of frisdrank

2 euro per persoon


RESERVEREN Je moet niet vooraf inschrijven voor deze wandeling. START EN EINDE + GRATIS PARKEREN parking Heemerf, Waaiberg, Kasterlee


KABOUTERS & POMPOENEN - elke zondag in september en oktober In september en oktober zijn de Kastelse kabouters extra in hun nopjes. Hun woonplaats Kabouterberg toveren ze dan om tot een prachtig pompoendecor.

Praktisch In deze periode kan je de pompoentaferelen ontdekken. Dan loodsen enthousiaste vertelsters kinderen samen met hun ouders, grootouders, familie mee naar de wondere wereld van de Kastelse kabouters en hun pompoenbelevenissen. Een ontdekkingstocht die de moeite waard is. • • •

voor 3 tot 7-jarigen elke zondag in september en oktober om 14 uur je schrijft de dag zelf ter plaatse in vanaf 13.30 uur de vertelling duurt ongeveer 2 uur

3,5 euro per kind gratis voor volwassenen (geen bancontact aanwezig)


LOCATIE Kabouterstraat, Kasterlee GRATIS PARKEREN Kabouterstraat, Kasterlee


1ste OOGSTFEEST DE POMPOENERIE - zondag 7 oktober 2018 Het werkervaringscentrum ‘De Pompoenerie’ heet je van harte welkom op hun eerste oogstfeest.

Praktisch De pompoenerie is een integratieproject voor mensen met een (arbeids-)beperking. Via dit werkervaringscentrum leren zij onder meer pompoenen kweken, verwerken en verkopen. Tijdens het oogstfeest kan je genieten van een hapje en een drankje en kinderanimatie. De pompoenen en -producten van eigen kweek worden er die dag ook verkocht. Je vindt alle informatie op www.depompoenerie.be en via info@depompoenerie.be.

gratis toegang


LOCATIE De Pompoenerie, Houtum 39, Kasterlee


POMPOENSCHIETEN - zondag 14 oktober 2018 Naar jaarlijkse gewoonte organiseert VVV-Toerisme Kasterlee vzw een gezellig Belgisch kampioenschap pompoenschieten. Met zelf in elkaar gestoken reuzekatapulten dagen de deelnemende ploegen elkaar uit om een pompoen zo ver mogelijk weg te slingeren.

Praktisch • • •

Je bent welkom vanaf 11 uur. Er is heel wat randanimatie voor kinderen. In de feesttent kan je genieten van een hapje en een drankje.

Plezier, kracht en spektakel verzekerd. Je vindt alle informatie op www.pompoenschietenkasterlee.be of via info@vvvkasterlee.be.

3 euro per persoon


LOCATIE Straaleind/Vorsel, Kasterlee


POMPOENDAG - zondag 21 oktober 2018 Op de derde zondag van oktober kleurt het centrum van Kasterlee helemaal oranje want dan vindt op en rond de Markt de Pompoendag plaats. Kom mee in de gezellige drukte smullen van pompoenlekkers, streekdranken en -gerechten. Een streepje muziek en kinderanimatie zorgen mee voor een fijne sfeer. En natuurlijk is het verwachtingsvol uitkijken naar de weging van de zwaarste pompoen. Zal hij ook dit jaar meer dan 800 kg wegen?

Praktisch • •

Je bent welkom van 10 tot 18 uur. Per betalende persoon ontvang je een bonnenblad waarmee je tijdens de Pompoendag kan genieten van een gratis pompoensoep en tal van andere aanbiedingen.

Dit is een organisatie van het ‘Marktcomité Kasterlee’. Info: Walter Van Gorp, gsm 0477 72 79 44 of via vangorpw@gmail.com

3 euro per persoon gratis toegang voor kinderen jonger dan 12 jaar


LOCATIE Markt, Kasterlee


POMPOENREGATTA - zondag 28 oktober 2018 Kasterlee gaat geen pompoenuitdaging uit de weg. De pompoenregatta zijn wedstrijdjes kajakken in een grote uitgeholde pompoen. In de aflossingskoers dingen de vierkoppige, vaak verklede teams, naar de overwinning. Durf jij meedoen? Ook naast het water valt er heel wat te beleven. Zo zijn er verschillende pompoendecoraties te bezichtigen.

Praktisch • •

Uithollen vaarpompoenen vanaf 9 uur. Start wedstrijd vanaf 11.30 uur. Aparte reeksen voor dames, heren en jeugd. Inschrijven via www.pompoenregatta.be Randanimatie en pompoenspelen, een hapje en een drankje vanaf 10.30 uur. Voor de kinderen is er een gezellige speeltuin en kindergrime.

• •

gratis toegang


LOCATIE Ark van NoĂŤ, Arkstraat 6, Lichtaart


HALLOWEEN IN BOBBEJAANLAND - van 13 oktober tot en met 4 november 2018 Ben jij klaar voor Halloween 2018? Daag jezelf uit en kom langs bij Bobbejaanland. Ga de confrontatie aan met je grootste angsten van vroeger en nu tijdens de shows, in de zes spookhuizen, waarvan eentje outdoor, en drie scarezones. Overleef de monster invasie op Plaza de los Muertos, waar Mexicaanse calaveras het overnemen wanneer de avond valt. Of ben je benieuwd naar hoe het er vroeger aan toe ging in Cowboy Town? De geesten van de vroegere bewoners komen naar buiten om hun stad opnieuw over te nemen. Ga je graag nog een stapje verder? Wandel dan binnen in Childhood Fears en haal de meest duistere herinneringen uit je kindertijd op. Je vindt alle informatie over openingstijden en prijzen op www.bobbejaanland.be.

LOCATIE Bobbejaanland, Olensteenweg 45, Lichtaart


POMPOENLEKKERS IN DE KASTELSE HORECA - oktober pompoenmaand Tijdens de pompoenmaand toveren de brasseries en restaurants heerlijke pompoengerechten op je bord in alle mogelijke variaties. De chef-koks steken de handen uit de mouwen om er iets fraais en verrassends van te maken. Van pompoensoep en pompoenijs tot smakelijke culinaire hoogstandjes. Een aanrader voor een lekker avondje uit. Kijk op www.visitkasterlee.be bij ‘proeven’ voor een overzicht van al onze eetgelegenheiden.

POMPOENGADGETS & -LEKKERS - in het toeristich infokantoor Wil je graag een aandenken van jouw bezoekje aan de pompoengemeente Kasterlee? Kom binnen in het toeristisch infokantoor en misschien wandel je wel buiten met een toffe hoed, een pompoenmok, lekkere pompoenconfituur of -ketchup of een pompoenbier. Je bent van harte welkom om vrijblijvend een kijkje te komen nemen in het toeristisch infokantoor, Markt 42 in Kasterlee


Toerisme Kasterlee

Markt 42, Kasterlee tel. 014 84 85 19, toerisme@kasterlee.be www.visitkasterlee.be Open maandag t/m vrijdag: 9-12 en 13-16 uur dinsdagnamiddag: gesloten zaterdag: 9-14 uur van 1 mei tot en met 30 september ook open op zon-, feest- en brugdagen van 9-14 uur Visit Kasterlee

Visit Kasterlee

Visit Kasterlee

Visit Kasterlee

@infoKasterlee

v.u. foto’s:

Ward Kennes, Markt 1, Kasterlee Bart Van der Moeren, Griet Verwaest, Nathalie Leysen, De Pompoenerie

pompoenmaand Kasterlee 2018  
pompoenmaand Kasterlee 2018  
Advertisement