Informatiemagazine gemeente Mol september, oktober en november 2017

Page 1

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 16

NUMMER 64

informatiemagazine september 2017

p. 6-7

Ban je sigaret met rookstopheld Bart

p. 14-16

Mol-in-Scène

Historische samenwerking wagenbouwers lichtstoeten


inhoud

I N F O R M A T I E M A G A Z I N E S E P T E M B E R 2 0 17 | n r 6 4

Onze rookstopheld Bart Dirkx stopt binnenkort met zijn slechtste gewoonte

‘Op en Top’ van Rozenberg en ‘De Fiksers’ van Ginderbuiten bouwen unieke lichtstoetwagen voor Mol-in-Scène II

Neem samen met hem deel aan het rookstopprogramma. Kom vrijblijvend naar de infosessie op 11 september.

De historische samenwerking tussen de twee lichtstoetteams zorgt voor pronkstuk in het decor van Mol-in-Scène II.

12-13

6-7

14-16 Zonder Petrol naar Mol Maak kennis met duurzame mobiliteit op 16 september. Aangename fietsroutes of een gratis busrit brengen je naar het Centrum. Lees verder en ontdek!

3 Creëer ideaal binnenklimaat én verlaag je energiefactuur met een woonmeter 4-5 Inschrijven aan een kunstacademie is het mooiste cadeau dat je jouw kind kan schenken 8-9 Molse zandputten inspireren jonge kunstenaars 10-11 Nieuwe lichting gidsen versterkt rangen Molse Gidsenkring 17 Naar een nieuw evenwicht tussen recreatie, ontginning, landbouw en natuur 18-19 Seniorenbehoefteonderzoek maakt noden senior duidelijk

20

Doek valt over Cultureel Ambassadeurschap, maar leeft verder in gehuchten

21

Meer groen in de straat? Fleur je gevel op met een geveltuin

22-23 25 jaar Molse Tijdingen 24 Terugblik

WWW.GEMEENTEMOL.BE Foto’s met dank aan onze vrijwillige fotografen.

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol > Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol > Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be


Creëer ideaal binnenklimaat én verlaag je energiefactuur met een woonmeter De woonmeter is een eenvoudig en gebruiksvriendelijk meettoestelletje dat de temperatuur en luchtvochtigheid in je woning meet. Een goed binnenklimaat is zowel voor de bewoners als voor de woning heel belangrijk. In oktober en november organiseren het gemeentebestuur en OCMW een groepsaankoop voor deze woonmeter. Op maandag 9 oktober kan je hierover een infosessie bijwonen. Voor slechts 10 euro haal je het meettoestel in huis. Een te hoge luchtvochtigheid leidt tot schimmelvorming, gezondheidsproblemen en hogere stookkosten. Vochtige lucht opwarmen kost immers meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Verlucht je woning dagelijks voor een goed binnenklimaat. Je gezondheid en portemonnee varen er wel bij.

Infosessie groepsaankoop woonmeter Tijdens de infosessie leer je hoe je met een woonmeter moet werken en kan je meteen een toestelletje aankopen. Wanneer? Maandag 9 oktober van 13.30 tot 15 uur en van 19 tot 20.30 uur. Waar? Zaal 1 en 2 van het Lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28. Prijs? De infosessie is gratis, de woonmeter kost 10 euro.

Ideale waarden De ideale luchtvochtigheid situeert zich tussen de 40 en 60 procent. Verlucht je woning minstens tweemaal per dag kort en krachtig door telkens minstens tien minuten twee ramen open te zetten. De ideale binnentemperatuur ligt rond de 20°C. Ga je van huis of ga je slapen, verlaag de temperatuur dan naar 15°C maar schakel je verwarming niet volledig uit. De massa van de woning koelt dan te fel af. Het kost zeer veel energie om de gehele ruimte terug tot 20°C te verwarmen.

Groepsaankoop In oktober en november organiseren het gemeentebestuur en OCMW een groepsaankoop. Je kan dan voor de verlaagde prijs van 10 euro per stuk een woonmeter aankopen aan de infobalie van het lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28, of aan de informatiebalie in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2.

“De woonmeter herinnert mij eraan om dagelijks te verluchten.” Steven Vleugels gebruikt het meettoestel al twee jaar: “De woonmeter staat al twee jaar op een centrale plaats in mijn woning. Ik kijk er een paar keer per dag naar om een idee te hebben van de temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Ik woon in een zeer bosrijke omgeving en goed verluchten is nodig. De woonmeter herinnert mij telkens aan deze taak.”

Steven Vleugels gebruikt de woonmeter al twee jaar.

Meer info: duurzaamheidsambtenaar, 0472 51 93 50, duurzaamheidsambtenaar@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

3


Op de koffie bij de nieuwe directeur van de Academie voor Beeldende Kunsten

Orphee Pannekoucke: “Iedereen heeft het talent om te groeien en zichzelf te ontdekken.”

“Inschrijven aan een kunstacademie is het mooiste cadeau dat je jouw kind kan schenken” “Je kan een kind geen mooier cadeau schenken dan het inschrijven aan onze kunstacademie. Er gaat voor hem of haar een heel nieuwe wereld open. Een wereld van verwondering. Een wereld van zelfontdekking. Een wereld van zelfontplooiing. Een wereld van beelden die veel verder gaat dan alleen maar de letters en cijfers die we op een gewone school leren. En dat geldt trouwens ook voor tieners en volwassenen.” Aan het woord is Orphee Pannekoucke, de nieuwe directeur van onze Academie voor Beeldende Kunsten. Na enkele weken inloopperiode gingen we bij hem op de koffie.

4

informatiemagazine september 2017


“Er zit hier zoveel potentieel”, steekt Orphee vrijwel meteen van wal. “Onze locatie is uniek, we hebben gemotiveerde en zeer begaafde leerkrachten. Naast bezorgdheid over de uitdagingen die op ons afkomen, voel ik vooral heel veel goesting om de handen uit de mouwen te steken. Samen kunnen we met deze academie een gelijkaardig parcours afleggen als de academies van Arendonk en Hoogstraten. De afgelopen jaren groeiden deze twee lokale academies uit tot instellingen met naam en faam. Zij trokken ook veel leerlingen aan van buiten de gemeentegrenzen. Als we het dan toch over cijfers hebben, de economische impact hiervan op de lokale handel mag je niet onderschatten. Wekelijks krijgen we honderden extra mensen over de vloer die ook centen uitgeven in de winkels en horeca. Dit betekent ook dat je als academie maximaal naar buiten moet treden. We hebben als academie nog heel wat groeipotentieel. Communicatie – zowel intern als extern – is daarom het sleutelwoord.”

Ontdekkingstocht naar jezelf Orphee – zelf kunstschilder die de laatste tijd naar eigen zeggen veel te weinig tijd doorbrengt in zijn atelier – heeft een duidelijk zicht op wat een academie hoort te doen. “Wij zijn en blijven een onderwijsinstelling. Dat onderscheidt ons van de hobbyclubs waar je een workshop kan volgen. In een workshop leer je een bepaalde techniek om iets na te bootsen. Zeer tof en waardevol, maar bij ons leg je een persoonlijk ontwikkelingstraject af waarbij je de eerste jaren de vereiste technieken – het ambacht, zeg maar – aanleert. Vervolgens kies je een richting en ga je jezelf specialiseren. Op die manier bouw je een oeuvre op. De ultieme stap naar volleerd kunstenaar zet je door het uitwerken van je eigen expressievormen. Dit alles gebeurt binnen de opgedane vakkennis. Je opleiding eindigt met een moment de gloire waarbij je exposeert en jouw persoonlijk verhaal naar buiten brengt. Je laat aan de wereld zien welke ontwikkeling jij hebt doorgemaakt. In theorie ben je dan klaar voor het hoger kunstonderwijs. Inschrijven aan een academie is dus niet vrijblijvend, maar vraagt een zeker engagement. Wat je er evenwel voor terugkrijgt is van onschatbare waarde. Als mens kom je er alleen maar beter uit. Deze ontdekkingstocht naar jezelf is het mooiste cadeau dat je jezelf kan schenken.”

“Ik kan niet tekenen” Engagement is vereist om jezelf in te schrijven, bepaalde technische vaardigheden niet. “Veel mensen zetten de stap niet omdat ze vrezen geen talent te hebben. ‘Ik kan niet tekenen’, hoor ik dan. Nonsens! Je hebt je eigen manier van tekenen, antwoord ik. Het gaat om de evolutie die je doormaakt. Iedereen heeft het talent om te groeien en zichzelf te ontdekken. Je kan instappen op elke leeftijd. Onze leerkrachten hebben de opdracht om elke leerling op maat te begeleiden, te coachen en te inspireren. Stapsgewijs verhogen ze voor elke leerling de uitdaging. Dit doen ze enerzijds vanuit hun vakmanschap, anderzijds vanuit hun eigen individuele kunstenaarschap. In Mol lopen er ongetwijfeld nog talrijke creatieve geesten rond die zich bij ons geweldig zouden thuis voelen. Deze mensen willen we absoluut bereiken.”

Infrastructuur met potentie De directeur verwees eerder al naar de schitterende locatie, maar deze vormt voor hem persoonlijk ook één van de uitdagingen. “Deze gebouwen zijn schitterend, maar hebben volgens mij nood aan een structurele renovatie. Ik voel bij het gemeentebestuur de wil om hier gefaseerd aan te werken. De mooiste en bruikbare delen zou ik graag conserveren. De vleugels die verloren zijn, bieden opportuniteiten voor iets nieuws. Wanneer wij als leerkrachten en directie de academie stevig op de kaart zetten, dan zullen de stenen wel volgen. Toen ik

hier solliciteerde had ik totaal geen idee hoe de academie eruit zag. De dag dat ik hier voor het eerst binnenstapte had ik meteen het gevoel: ‘waauw, dat is hier knap!’. De grote ruimtes zijn ideaal voor de inrichting van ateliers. Op termijn moet deze site uitgroeien tot een echte parel.”

Proeven van de job De nieuwe directeur van onze Academie voor Beeldende Kunsten had ooit gezworen om … nooit directeur te worden. “Ik voelde me uitstekend in mijn sas als leerkracht en kunstenaar. Wel heb ik altijd veel respect gehad voor de job. Toen de directeur van de academie in Kontich ziek werd, ben ik uiteindelijk gevraagd om het directeurschap in een duobaan waar te nemen. Niemand van de andere leerkrachten zag het zitten, vanuit mijn verantwoordelijkheidsgevoel heb ik dan maar ja gezegd. Meteen begreep ik: dit ligt mij wel. Het sociaal contact met de leerlingen, de leerkrachten, de beleidsmakers, de overheid, de secretariaatsmedewerkers,… Na vier jaar voelde ik me klaar om ergens voltijds directeur te worden. Dat is uiteindelijk Mol geworden. Met veel plezier neem ik de trein vanuit mijn thuisbasis Boechout naar hier.”

Interesse? Volg een gratis proefles De deuren van alle ateliers staan in september open om iedereen een blik te gunnen in de magische wereld van de beeldende kunst. Twijfel je, dan kan je – gratis – één les meevolgen zodat je echt kan ervaren wat er gebeurt. Want vanaf 11 september mag iedereen eerst komen ‘proberen’ in een atelier naar keuze alvorens in te schrijven. • Jonger dan 12 jaar? Dan kan je je artistiek uitleven in de jeugdateliers, afhankelijk van je leeftijd. Dat kan in het Centrum, Millegem of in Balen. • Ben je tussen 12 en 18 jaar? Dan ben je welkom voor de jongerenateliers. • Ouder dan 18 jaar? Kies uit Beeldhouwkunst, Fotografie, Tekst en Beeld, Interieurarchitectuur, Tekenkunst, Grafiek, Schilderkunst, Keramiek, Textiele kunst, Digitale Beeldvorming of Aangepaste Beeldende Vorming. Meer info: 014 33 07 96, abk@gemeentemol.be, www.abkmol.be.

Of wil je eerder zingen, acteren of een instrument bespelen? Naast de Academie voor Beeldende Kunsten hebben we ook een bloeiende Academie voor Muziek en Woord. Hier ben je welkom vanaf 8 jaar. De mogelijkheden voor richtingen en modules zijn enorm, ook voor volwassenen. Je kan inschrijven tot uiterlijk 30 september. Meer info: 014 31 38 21, muziekacademie@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/academie-voor-muziek-en-woord

Meer info: Academie voor Beeldende Kunsten, 014 33 07 96, abk@gemeentemol.be, www.abkmol.be www.gemeentemol.be

5


“Alles stinkt, het kost veel geld: ik ben het beu.”

Onze rookstopheld Bart Dirkx stopt binnenkort met zijn slechtste gewoonte Vanaf september start een heuse uitdaging: Mol, Balen en Dessel stoppen samen met roken. Elke gemeente heeft een ambassadeur aangeduid om het goede voorbeeld te geven aan de inwoners. Onze rookstopheld? Een goedgeluimde Mollenaar van 29 jaar die écht van die verdomde sigaret af wil. Wij gingen langs bij Bart Dirkx en vroegen hem naar zijn motivatie om te stoppen.

6

informatiemagazine september 2017


Hoeveel kost je rookverslaving je per jaar? “Ik maak het goedkoper voor mezelf omdat ik zelf sigaretten rol, maar het blijft duur. Toch zeker een stevige 520 euro per jaar voor alleen de tabak. Daar kan ik heel wat leukere dingen mee doen!”

Waarom ben je nu gemotiveerd om er een punt achter te zetten? “Twee jaar geleden ben ik al eens acht maanden gestopt. Na een moeilijk moment heb ik toch weer toegegeven. Nu moet ik er echt mee ophouden, want ik voel mijn gezondheid achteruitgaan. ’s Ochtends een hoestbui is geen uitzondering meer. De extra hulp van de tabakologe geeft me ook meer vertrouwen. Door mijn ambassadeurschap weet iedereen van mijn poging, ik zal dus moeilijk een sigaretje kunnen opsteken zonder dat ik er op aangesproken word.” Wij wensen Bart enorm veel succes en hopen dat hij als ambassadeur veel Mollenaars kan helpen naar een nieuw, rookvrij leven!

Op een gezellig terrasje met een biertje heeft Bart het extra moeilijk.

Wat weet je nog van je eerste sigaret? “Als ik me niet vergis was dat veertien jaar geleden. Ik was net vijftien en op je vijftien is ‘cool zijn’ heel belangrijk. Mijn vrienden bleven maar aandringen dat ik het eens moest proberen. Omdat het niet zo erg leek heb ik dat dan ook maar gedaan.”

Vond je het toen al verslavend? “Absoluut niet. Het smaakte verschrikkelijk en ik moest heel hard hoesten, maar het zag er cool uit en voor ik het wist vroeg ik de volgende sigaret. Daarna kocht ik een eigen pakje.”

Wanneer besefte je dat je een rookverslaving had? “Ongeveer een half jaar na die eerste sigaret. Op een moeilijk moment betrapte ik mezelf, ik dacht meteen ‘nu kan ik wel een sigaret gebruiken’.”

Wat vind je het vervelendste aan je rookverslaving? “Roken zit vol vervelende dingen. Alles stinkt, het kost veel geld, irriteert vrienden en de afhankelijkheid is nog het ergste van allemaal. Als ik ergens naartoe ga, moet ik op voorhand kijken hoeveel sigaretten ik nog heb, uitrekenen of ik toekom. Zoniet moet ik eerst nog langs een winkel passeren. Ik ben het écht, écht beu!”

Op welke momenten snak je het meest naar een sigaret? “Na een moeilijke, lange werkdag kan ik er altijd wel eentje gebruiken. Ook op een gezellig terrasje met een pintje erbij kan ik er niet aan weerstaan.”

Stop je mee met roken? Ben je een verstokte roker én wil je eindelijk stoppen met die verdomde sigaret? Ga de uitdaging aan samen met Balen en Dessel! Als deelnemer aan het rookstopprogramma kies je zelf hoe je de uitdaging aangaat. Individueel, in groep, met of zonder hulpmiddelen, … alles is mogelijk. De tabakologen werken samen met apothekers en dokters om je zo het best te helpen. Na acht sessies verspreid over vier maanden ben je al een hele stap dichter bij een rookvrij leven! Ben jij een roker? Kom dan op maandag 11 september naar de infosessie over stoppen met roken in ’t Getouw en ga samen met ons de uitdaging aan! Verschillende tabakologen staan klaar om je te begeleiden. Graag meer info? Kom vrijblijvend langs op één van de infosessies!

Infosessies Zowel in Mol, Balen als in Dessel geven de tabakologen een vrijblijvende infosessie: 1. Mol: Maandag 11 september, 19 uur in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2 2. Balen: Dinsdag 12 september, 20 uur in vrijetijdscentrum De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1 3. Dessel: Donderdag 14 september, 19.30 uur in de refter van gemeentelijke basisschool De Kangoeroe, Lorzestraat 37 Kan je als Mollenaar niet aanwezig zijn op 11 september? Geen probleem. Je mag de infosessie in Balen of Dessel ook volgen. 22 september is de uiterste inschrijfdatum. Dan starten we ons traject naar een gezond, rookvrij leven! Inschrijven doe je via www.gemeentemol.be/stoppenmetroken of tijdens de infosessie.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/stoppenmetroken www.gemeentemol.be

7


Tentoonstelling Bodem. in ’t Kristallijn van 2 tot en met 24 september

Molse zandputten inspireren jonge kunstenaars Op blote voeten slenter ik langs Molse Meren en waan ik me in een ver, vreemd land. Het weidse uitzicht, het witte zand tussen mijn tenen, de zon die het water doet schitteren, omzoomd door veel groen, doen me al snel wegdromen. De witzandontginning toverde onze gemeente om tot een waar ‘Lake District’. Geen wonder dat kunstenaars hier inspiratie vinden. Afgelopen maanden dompelden vijf jonge kunstenaars zich onder in dit unieke landschap en gingen ermee aan de slag. Het resultaat van deze ontmoeting vertaalt zich in de tentoonstelling Bodem. die loopt van 2 tot en met 24 september in en om ‘t Kristallijn. Julien, Jarah, Jente, Dries en Annelies dompelden zich onder in de bewogen geschiedenis en de getekende context van het landschap van de zandputten in Rauw. Decennialang werd hier gegraveerd in het landschap en haar natuurlijke rijkdommen, op zoek naar grondstoffen. Om verhalen mee te vertellen. Om toekomst te maken. Deze jonge kunstenaars brengen artistieke antwoorden op dit natuurlijk archief. Wij vroegen elk van hen wat hen inspireerde en hoe ze hiermee aan de slag gingen.

Julien de Fauw: “Geïntrigeerd door het kunstmatige landschap” “Voor Bodem. werkte ik samen met Annelies Vanherck die dezelfde interesse deelt, namelijk: de verdwijning van de Blauwe Kei. We willen de Blauwe Kei graag op een poëtische manier terugbrengen als een nieuwe baken in het landschap. Verder ben ik op een Hollywoodiaanse manier gaan nadenken over het kunstmatig landschap en hoe deze parallel staat aan de werkelijkheid. Dit idee wil ik uitwerken in de vorm van een installatie geplaatst in de bossen van het domein.”

8

informatiemagazine september 2017

Annelies Vanherck: “De volksverhalen verbonden aan deze plek inspireren me” “Het fascineert me dat dit landschap, nu een idyllische plek bij het meer, al zo vaak van functie en uitzicht veranderd is. Het evolueert mee met de nood van de betrokken partijen aan ruimte, grondstoffen, natuurbeleving,… Ook de volksverhalen die aan de plek verbonden zijn, inspireren me. Na bijna een jaar onderzoek, bouw ik in de zomer twee grote werken, waarvan één in samenwerking met Julien de Fauw, omdat we beiden gefascineerd zijn door hetzelfde verhaal; de verdwijning van de Blauwe Kei. Het tweede werk wordt een bijzondere schuilplaats op de rand van het water, waarin we kunnen nadenken over ‘t Kristallijn en omgeving nu, maar die ook verwijst naar de geschiedenis ervan.”

Jente Ruts: “Spelen met glas” “Ik maak constructies met glasplaten, de glasplaat als ontvanger en standpunt. Deze omgeving zet me al verschillende jaren aan het spelen. Het spelen met mijn ogen, met een blik, met het licht en met verschillende lagen van beelden. Letterlijk de lucht, de grond van groen, het beweeglijke wateroppervlak, de gereflecteerde omgeving op dit oppervlak, de bodem eronder en het organische recuperatievermogen van de natuur zelf doorheen de tijd. Wanneer ik hier met mijn glas ga spelen, creëer ik zelf extra oppervlaktes, sommige beelden worden opgevangen en andere worden doorgelaten.”


Tentoonstelling Bodem. Wat: Een tentoonstelling als resultaat van een ontmoeting

tussen jonge kunstenaars met een oud en bewogen Kempens gebied. Wanneer: Van 3 tot en met 24 september, op zaterdag en

Dries Segers: “Focus op water” “Mijn werk focust zich op water. Ik ga op zoek naar ‘oncontroleerbare’ afbeeldingen. Ik fotografeerde onder andere het zonlicht door middel van water. De zon en het water worden met een lange sluitertijd gefotografeerd zodat de beweging van het water een tekening achterlaat. In het medium fotografie gaat men er steeds vanuit dat men vastlegt wat men kan zien. Mijn werk legt vast wat men niet kan zien. Eerst was er brakke grond, zand; daarna kwamen de arbeiders, de mensen, leiders; er werden putten gegraven; de sporen hiervan werden plassen en er ontstond een nieuw landschap. Dit landschap maakt nu plaats voor verwondering en vertier. Het is hier dat ik op inspeel. Ik zoek naar de limieten die mijn camera heeft, maar ook naar de mogelijkheden die materialen zoals licht en water hebben.”

Bodem. - Dansvoorstelling Jeanneke Zand door dAnsbeeLd Wat: Een dansvoorstelling rond... in... over... door... en... op een

zandtapijt. Wanneer: Zondag 10 september om 11 uur,

12.30 uur, 14 uur en 15.30 uur Locatie: ’t Kristallijn, Blauwe Keidreef 3 Toegang: Gratis De dansvoorstelling wordt gerealiseerd met steun van de provincie Antwerpen.

zondag van 14 tot 17 uur, of op afspraak Waar: ’t Kristallijn, Blauwe Keidreef 3 Toegang: Gratis

Jarah Orije: “Gefascineerd door microscopische beelden” “Ik schrijf een eigen mythe over deze plek. De mythes en verhalen rond de verschillende grensstenen die in dit gebied aanwezig zijn of waren, inspireerden mij daartoe. Daarnaast ben ik ook gefascineerd door microscopische beelden van verschillende materies en de kristalstructuren. Voor dit project werk ik dus rond zulke beelden van het zand dat ontgonnen wordt in onze streek. Deze beelden verwerk ik in tekeningen en videoprojecties.”

M.art M.art is het artistiek collectief voor jonge Molse kunstenaars met grote en kleine ‘k’. M.art fungeert als multidisciplinaire speeltuin met ruimte voor zinnig, onzinnig en kunstzinnig experiment. M.art biedt M.artiesten kansen voor het realiseren van hun werken en ondersteunt hen bij het exposeren van hun kunst met eventuele verhuur, verkoop of veiling tot gevolg. M.art biedt jonge mensen met artistieke plannen een platform, spreekbuis en een springplank naar hun verdere artistieke ontplooiing.

Bodem. kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen ’t Kristallijn, M.art, Sibelco, erfgoedcel k.ERF Vlaanderen, NAFT voor projecten, dAnsbeeLd en Rauwse werkgroep voor Cultuur & Heemkunde. Meer info: jeugdhuis Tydeeh – M.art, 014 32 12 83, bodem@tydeeh.be, www.facebook.com/M.art2400 www.gemeentemol.be

9


Nieuwe lichting gidsen versterkt rangen Molse Gidsenkring

“Achter elke hoek van Mol schuilt een boeiend verhaal” Molse Gidsenkring is blij met nieuwe lichting.

Na een intensieve opleiding ontvingen vijf cursisten op 30 juni hun certificaat en officiële badge van ‘Toeristische gids van Mol en omgeving’. “De cursus werd ingericht door cvo Taxandria in samenwerking met de Molse Gidsenkring en de dienst toerisme”, zo vertelt Ingrid Dries, Molse gids en docente van cvo Taxandria. “De nieuwe lichting startte in juli en augustus al meteen met rondleidingen in de abdij van Postel. Vanaf september zullen zij zich inwerken in de standaardrondleidingen van de Molse Gidsenkring en de rondleidingen gereserveerd door groepen.” We wensen de nieuwelingen proficiat en veel succes! Het toeval wil dat net dit jaar ook de Federatie van Toeristische Gidsengroeperingen koos om haar 50ste verjaardag in Mol te vieren. Wij babbelden met Marcel Hannes, Molse gids sinds 1985, en Dries Majewski, zopas afgestudeerde gids.

10

informatiemagazine september 2017


Marcel Hannes “Fascinerend om te achterhalen dat wat je niet weet”

Dries Majewski “Je moet een goed verteller zijn”

Wanneer begon je als gids?

Waarom een opleiding ‘gids’?

“Ik weet het nog goed. Op 12 augustus 1985 gaf ik mijn eerste rondleiding in het Torenmuseum. Ik volgde dat jaar een cursus gids georganiseerd door de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) van Mol. We startten met een 20-tal cursisten, uiteindelijk zijn we met acht beginnen gidsen. Al gauw werd duidelijk dat we moesten gaan samenwerken, er viel zoveel te doen. In één keer moesten we precies alles kunnen. Ik werd contactpersoon tussen de VVV en de gidsen.”

“Eerst en vooral omdat ik gepassioneerd ben door de Tweede Wereldoorlog in Mol. Na mijn studies was WOII het eerste waarop ik me ging focussen. Ik zit ook in de redactie en het bestuur van de Vaderlandslievende Groeperingen van Mol (VVG). En dat draait enorm goed. Je ziet dat ook in Mol met de herdenkingen. Wij groeien in aantal. Regelmatig vertellen we daar verhalen, dingen die we gepubliceerd hebben zoals het boek over de bunkers ‘Vergeten Monolieten’. Ondertussen zijn er verschillende publicaties, verhalen die we willen brengen. Op een bepaald moment zeiden Gil Geerings – ook gepassioneerd door de oorlog en lid van VVG - en ik: ‘We moeten dit professioneel aanpakken, we gaan een gidsopleiding volgen.’ Daarbij komt ook dat Mol zo’n rijke geschiedenis heeft. Je kan niet één stuk van het verhaal vertellen zonder te weten wat de rest is.”

Wat vind je zo fijn aan gidsen? “Het is interessant hé. Je leert veel mensen kennen en dat maakt het boeiend. De eerste drie minuten probeer ik te ontdekken welke mensen ik voor me heb. Daarna probeer ik hen naar hun belangstelling te benaderen. Mensen zijn niet altijd gekomen om veel te leren of om iets op te steken, maar om een gezellig moment door te brengen in Mol. Een rondleiding moet soepel en vlotjes verlopen, anders haken mensen af. Ik krijg daar veel respons op en ik haal er heel veel voldoening uit.”

Wat houdt je bezig? “Ik heb veel interesse in geschiedenis. De laatste tijd verdiep ik mij in de boeken van de bibliotheek in de abdij van Postel. Er liggen daar boeken uit de jaren 1400 – 1500 - 1600. Ik probeer te achterhalen wie de personen achter deze boeken waren. Allemaal ontzettend boeiend. Als je denkt dat je veel weet, dan weet je ook dat je nog heel wat zaken niet weet. Het blijft enorm fascinerend om te achterhalen dat wat je niet weet.”

Hoelang denk je nog door te gaan? “Zolang de Molse Gidsenkring mij nog kan gebruiken (lacht). Anderzijds wil ik de nieuwe lichting alle kansen geven om te groeien en eventueel een stapje opzij zetten. Ik heb er 32 jaar opzitten en dat is me heel goed bevallen.”

Wat vond je van de opleiding? “Het was best tijdsintensief, maar héél boeiend en verrassend! Het eerste jaar volgde ik één à twee dagen per week les en tijdens mijn vervolmakingsjaar drie dagen. We legden een theoretisch en praktisch examen af en als eindwerk moesten we een themawandeling in Mol ontwerpen. Mijn eindwerk gaat over een oorlogsverhaal uit Gompel, een wandeling waarvan het de bedoeling is dat ze op termijn wordt aangeboden.”

Wat verwacht je ervan? “Er is veel nieuw bloed met heel veel passie en ik denk ook met de juiste verstandhouding naar de ‘ervaren rotten’ toe. Eigenlijk kijk ik het meest uit naar de ‘kruisbestuiving’ tussen mijn werking als gids en de Vaderlandslievende Groeperingen. Al die nieuwe verhalen, die publicaties, daar zitten zo’n sterke verhalen in. Goede verhalen moeten verteld worden en het liefst nog op locatie.”

Viering 50 jaar Federatie van Toeristische Gidsengroeperingen De Federatie van Toeristische Gidsengroeperingen vzw (FTG) bestaat 50 jaar. “In Vlaanderen is FTG de enige overkoepelende organisatie die de verenigingen van gediplomeerde gidsen groepeert”, zo vertelt Els Frangot, Molse gids en statutair afgevaardigde van FTG. “Kwaliteitsbewaking was voor al de aangesloten verenigingen, waaronder ook de Molse Gidsenkring, steeds een belangrijk onderwerp, en dat blijft het ook in de toekomst!” Op 15 oktober viert de vereniging dit bijzondere jubileum in onze gemeente. Huidig voorzitter van de Molse Gidsenkring Mia Van Gorp-Daems: “De stichters, bestuursleden en gidsen van alle 45 aangesloten verenigingen uit Antwerpen, Brussel, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zakken die dag af naar ‘t Kristallijn. Daar wacht hen een feestelijke dag met muziek, toespraken, een humoristische conferentie met aperitief en hapjes en veel meer.”

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

11


Zonder Petrol naar Mol

Aangename fietsroutes richting Centrum? Ontdek ze hier! Geen zin om gestresseerd aan te schuiven in de file? Laat dan de wagen staan en kom ‘Zonder petrol naar Mol’! Dankzij enkele uitgestippelde fietsroutes trap je voortaan op een aangename manier vanuit de gehuchten naar het Centrum. Span je je liever niet in? Neem dan de bus en laat je rijden. Onze gemeente onderneemt hiermee actie op het vlak van duurzame mobiliteit. Dat zetten we extra in de verf tijdens het event ‘Zonder petrol naar Mol’ op zaterdag 16 september. Spring op de fiets of neem gratis de bus en kom langs! Je beweegt, je parkeert altijd voor de deur én je haalt een frisse neus. Heb je nog meer redenen nodig om de fiets te nemen? Dan hebben we voor jou uitgestippelde fietsroutes die je op een aangename manier naar het Centrum loodsen. Test ze zelf uit. Vanuit Donk rij je via de Emiel Becquaertlaan naar de Boere-

tangsedreef. Vanaf de Sint-Theresiastraat volg je de alternatieve fietsroute van Achterbos richting Centrum.

Kom je uit Postel? Dan rij je vlak na de abdij langs knooppunt

77 – 72 – 12 en 74 tot aan de ophaalbrug. Van daaruit volg je het kanaal tot in Gompel. Dan volg je de alternatieve fietsroute van Gompel.

In Rauw rij je langs de Kiezelweg en de Zuiderring. Nadat je de spoorbrug oversteekt, draai je de Bresserdijk in en volg je de Wandelweg richting Centrum. Rij je liever niet langs de Zuiderring? Dan rij je onderaan de Simonsebrug langs het kanaal richting Gompel. Daar sluit je aan op de fietsroute van Gompel.

De Sint Jozefslaan – Wezelhoeveweg – Varenstraat vormen een mooi alternatief voor de Wezelbaan als je met de fiets in Wezel vertrekt. Vanaf de Varenstraat rij je richting Colburnlei en de Gompelbaan om dan via de Kolkstraat op de Wandelweg in het Centrum terecht te komen.

Laat je rijden, neem de bus De Centrum Express (buslijnen 1 en 2) vervoert je elk uur vanuit de gehuchten Millegem, Achterbos, Rauw, Sluis en Ginderbuiten rechtstreeks naar het Centrum en terug. Daarnaast zorgen de lijnen 430, 84 en 170 voor een regelmatige verbinding met Donk, Wezel, Gompel, Ezaart en Heidehuizen. Postel is bereikbaar met de belbusdienst vanuit Retie.

12

informatiemagazine september 2017

r e d n o Z ol naar Mol

petr

Een dag vol duurzame mobiliteit op zaterdag 16 september van 13 tot 16 uur Tijdens het event ‘Zonder petrol naar Mol’ maak je kennis met duurzame mobiliteit in al z’n facetten. Die dag valt er op verschillende locaties in het Centrum heel wat te beleven. Kom je met de fiets en bezoek je alle locaties? Dan ontvang je een gratis consumptie voor Foodvillage én neem je een mooi gadget mee naar huis. Op de parking van ’t Getouw maak je kennis met elektrische-, hybride- en aardgaswagens. De wereld van elektrische fietsen kent geen geheimen meer na een bezoekje aan de beurs van Pasar op het Santo Tomásplein. Je fiets pimpen tot een hippe tweewieler doe je samen met de M.artiesten op het Laar. De medewerkers van het Fietspunt graveren je fiets. Op de markt geeft Gidsen Centrum je fiets een grondige wasbeurt. Terwijl je wacht, trap je zelf een heerlijk sapje bij elkaar op de Sappentrapper. Tot slot probeer je op het verkeerspark allerhande gekke fietsen uit. Meer info: duurzaamheidsambtenaar, Kathleen Leynen, 0472 51 93 50, duurzaamheidsambtenaar@gemeentemol.be

Foodvillage op ‘den Boulevard’ Foodtruckfestival op 15, 16 en 17 september Op 15, 16 en 17 september strijken opnieuw talrijke foodtrucks neer in de Adolf Reydamslaan. Kom heerlijk proeven van diverse wereldse lekkernijen tijdens Foodvillage op ‘den Boulevard’. Geniet daarbij van een streepje muziek in leuke bars en toffe zithoeken. Iedereen is welkom op vrijdag van 18 tot 24 uur, zaterdag van 12 tot 24 uur en zondag van 12 tot 22 uur. Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be, www.visitmol.be


Hier afscheuren

GRATIS RIT BON HEENRIT GEHUCHT > CENTRUM OVERHANDIGEN AAN CHAUFFEUR VOOR HEENRIT.

TERUGRIT CENTRUM > GEHUCHT OVERHANDIGEN AAN CHAUFFEUR VOOR TERUGRIT. Geldig op zaterdag 16 september 2017

PU TT ES

Geldig op zaterdag 16 september 2017 TR AAT

DENNENSTRAAT

AT

AT

AT

TRA

TRA CO S BOS

SIN

BRA

RA

KA

HE

DON

T-T RE

L PEL

EST

RA

HE RF ST

AT

T AA

EN

STR

VE

A AT

LO

BRAN

K

ST ER

BEG

VE NN

O N IA

S IN

LAA

ES TR

LAA

T AA

N

BE ZEN

A AT

*

AT

 Heidehuizen MO

RD

 Ezaart

IJK GS AN LZ GE

STR

VO

AA T

 Millegem

A AT

 Achterbos

K

STR

N

BE

EK

 Donk

HU TTE N

 Postel

BOR VEN KR

TS E

U IS

HOU

 Wezel

N D IJ K TR

AT

Heidehuizen

TRA

JKS

GES

LRI

T AA

ROG

ME

K R U IS

V EN

HO PS TR

BEL

 Eindbestemming: Centrum

AAT

SEB

AAN

KO R ENH OEV

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

AAT

 Rauw

GER

KLAVERSTRAAT

HE

VO ND ERS STR

EN

LAA

 Sluis

U IT

E D IJ

RST RA AT

N W EG

R U IS

AA T

EER

TEN

E-K

AT

IN KLE

A AT

ST RA AT

Ezaart

EN H

HUT

RA

ROD

TS T

N DA L

L IE V

LIE VEN HEE

ES SE VE

TR

.

LDE

BIS

N ST R

SI KK EL

KL EP PE

AT

MS

 Gompel

RA

T AA

SPR

A AT

 Ginderbuiten

DE

PO LD

T EL SE

EZ A A R

ER ST RA

AA

. STR

LEGENDE

AA T

FST

V EN N

ES TR

STR

TR

HO

T RAA

D

TR

RO

OB

GAS

RS

T

AT

MST

TR

M

RK

TRA

LO E

EZA

VEL A RT

RE EF

DE

AN LA I TS

VE

EN

www.gemeentemol.be

OU

STR

LEN

LDE BEE

SM

N

JAK

AA

ELD

VIJ

AN

ENV

NL

LA

MA

T ARK

IE R S

ENB

WS

EK EN SD

GEN

VR

R

MOL

KA PE LL

R IV

KO R

TR AAT

D IJ K

M IN

VE-

LAA

AT

A AT

H OO GS

U NIE

RE

EN

RA

F

SSER

PE

RS

ST

KHO

BRE

KE

T RAA

A AT

SST

IE ST R

RAN

T TR A A

SCH

TN ARAO STR UIS STH EDM ON D

E IN DPL

Z

VLA

OOFS

EN

R

ER DSK

AT

H VA N

OV

PEE

A AT

.

.

TH

A AT

ES TR

TR ERS

RIJPAD

N ST R

ROGG H AV

AAT

TR

GA

TR

NX

M O LE

SPE LTS TR

ES

MS

HE

OUDE

MAALDERSSTRAAT

TRAA T

AT

EG

OO

AN

RENS

TRA

LL

NB

RV

TELA

ASS

OR

CO

TE PA

MAR

CENTRUM

DO

T NS TR AA

TRA

AA T

KEN

SV EL D

SM

ES ALL

MO

TR

SLA

AN

MS

AT

OO

RA

NB

ON

IE E-L

CO R B

M OL CA RD IJ

OR

O

ST

DO

AT

AT

A AT

SSTRA

SINT-PAU LUSSTRA AT AN AM S LA RE Y D A.

TRA

STR

R H E ID

T IE S S TA

TEL

N IJ V E

G U ID

Gompel IER

D

*

AT

AT

E VL

VEL

T

ST RA HA NG AR

TRA

T RAA

BOS

AC H

AT

LES

Wezel L HO EV

KST

AN

TO R

AMB

RA SST

EL GEZ

GO M PE

KO L

LA

AND

T FS TR AA

RG

NIA

K E IR L

LEN S E Z IL

BR

L LO

WEG

AA T

Postel

D LE EN HO

PO

REN

TR

N

VEL

T-A

TELA

NS

TR A AT

GOM PEL BAA N

SIN

POS

DE

RB

GEL

AN

BOS

NT EN LA

G

LB

K R O PS

EN

A ST R

KE

EN

GG

A ZA LE CH RY SA

EWE

R A AT

OO

EG

ELAR

B U IT

RU

IEW

POST

DER

EN

LE ST

ESS

A AT

G IN

UIT

K A P EL

POST ELAR EWEG

Millegem

STR

T ES TR AA

LIN

DE

OC

REN

KA PE LL

T TEN STR AA

DE

O EK

AAT

B O SH

VIO LET

CO

GIN

DWARSS TRAAT

LEM MEN SBLOK

PR

KRUISBE RG

EN AST

A AT STR

BO SSE STR

M

STER

D ST R A

A AT

N

BOS

DON

TURNHOUTSEBAAN

LAA

K

NS

SB LO LE MM EN

VE

AT

OE

RA

RO LLE KE

ST

EH

OK

HT

BL

NS

NIA

KE

L LO

LLE

PO

SK E

LIC

PE

AT

KA

T-A

ST RA AT

STR

FTI

SIN

A AT

TOEMAATH OEK

SIA

VIJ

BR UG GE

STR

EN

U IL S

ENN

S

NDK

LSV

T RAA

EGE

NST

K

LST

AAL

Ginderbuiten

KVE

B LO

EN

NES

DA

EK

HAN

RG

LL

KO EK EN BE

NE N

G RO

K

Achterbos

BER

DE M

SV EL D

Rauw

BER

EG EL SV EN

EN OEK

EER

FR AN

BOERETANGS EDREEF

AAT

TR AAT

RI JS TR

AK KE RS

M EL KE

Sluis

Donk

KAN

13

WS

A AT

TRA

AT


‘Op en Top’ van Rozenberg en ‘De Fiksers’ van Ginderbuiten bouwen unieke lichtstoetwagen voor Mol-in-Scène II

“Eens wagenbouwer, altijd wagenbouwer” Dit jaar strijden Bob Derboven en Kobe Caers met hun wagenbouwersgroepen niet mee voor de eerste prijs in de lichtstoeten van respectievelijk Rozenberg en Ginderbuiten. De twee groepen sloegen de handen in elkaar om een wagen te bouwen die buiten wedstrijd meerijdt in beide stoeten én een hoofdrol speelt in de apotheose van Mol-in-Scène II. Zowel Bob als Kobe zijn al wagenbouwers sinds hun prille kinderjaren, elk aan hun kant van de spoorweg. “Als je eenmaal gebeten bent door de microbe, dan geraak je er nooit meer vanaf”, lachen beiden. “Het aantal uurtjes slaap per nacht tellen we in de weken voor de stoet gemakkelijk op één hand. En toch vinden we het geweldig. Het valt alleszins te hopen dat er in de toekomst nog zotten blijven bestaan zoals wij. Geen lichtstoeten zonder wagenbouwers.”

14

informatiemagazine september 2017

Dat beide groepen wagenbouwers de handen in elkaar slaan én hierdoor eenmalig hun winstkansen opgeven, mag historisch genoemd worden. Elk jaar opnieuw werkt elk team van wagenbouwers keihard om het allerhoogste te bereiken: de meeste punten van de jury en dus de eerste prijs! Wanneer het op winnen aankomt zijn Bob en Kobe niet aan hun proefstuk toe. Bob van Lichtstoet Rozenberg: “Op mijn zes jaar ging ik met de buurman een keertje mee naar de barakken om te helpen. Ik voelde me er meteen thuis. Drie jaar later – in 1988 moet dat geweest zijn – knutselden we al onze eerste eigen wagen in elkaar. Sindsdien is het nooit meer gestopt. Als oprichter van ‘Op en Top’ ben ik in onze groep de enige nog overgebleven wagenbouwer van het eerste uur. Tal van vrienden zijn de afgelopen decennia gekomen en gegaan. Bouwen, kindjes krijgen,… je kent dat. Ik kan de lichtstoet onmogelijk lossen. Creatief zijn, samen met vrienden toewerken naar een doel, dingen bouwen die technisch op het eerste zicht niet kunnen,… Elk facet spreekt me aan.”


Hart en ziel De laatste weken voor de lichtstoet ziet Bob amper nog zijn bed, maar dat heeft hij er graag voor over. “In totaal won onze groep al acht keer in de categorie van de grootste wagens. Winnen is voor mij absoluut geen doel op zich. Ik wil vooral dat we als team trots zijn op onze wagen. Onze wagen moet telkens een verhaal vertellen. Als je het nuchter bekijkt is het bijzonder vreemd om een heel jaar te werken aan een constructie die je amper twee uurtjes kan tonen en dan nog zelf zwoegend moet voortduwen. Toch is en blijft het een passie waar ik me met hart en ziel voor inzet. Sommigen zien voetbal als lopen achter een bal, voor anderen is het hun hele wereld.”

Vizier op winnen Ook Kobe legde een gelijkaardig parcours af, maar dan over de spoorweg in de Lichtstoet van Ginderbuiten. “Bij mij begint het verhaal op mijn zeven jaar. Zowel mijn vader als nonkel waren wagenbouwers. Op mijn twaalf jaar startte ik mijn eerste groep op. Na wel wat omzwervingen in verschillende groepen ben ik nu al een hele tijd coördinator en bezieler van De Fiksers. Vroeger voelde ik een enorme drang om te winnen. Zo had ik mijn vizier gericht op het historische record van vijf overwinningen op een rij. Na drie overwinningen liep het de vierde keer mis. Ten onrechte, vond ik toen. Van die nederlaag heb ik echt afgezien. Sindsdien heb ik mijn lesje geleerd en leg ik me bewust geen druk meer op. Winnen we? Prima! Winnen we niet? Geen probleem, volgend jaar misschien wel. Met De Fiksers zitten we op dit moment aan zes overwinningen.”

Bezielers en volgers Zowel Op en Top als De Fiksers bestaan uit een team van een zestal kernleden. Bob: “Zoals overal heb je ook bij wagenbouwers bezielers en volgers. Je hebt evenwel elke helpende hand nodig om een wagen tijdig klaar te stomen. Iedereen heeft wel zijn eigen métier. Je hebt mensen nodig die sterk zijn in constructiewerken waaronder lassen en houtbewerking. Daarnaast heb je nood aan lichtspecialisten, schilders, experts in pneumatica, hydraulica en automatisering, mensen die graag

afwerken,… Dit betekent ook dat we vrijwel het hele jaar door bezig zijn met de bouw van onze wagen. Na de stoet moet de oude wagen afgebroken worden en heeft het materiaal nood aan onderhoud. Nadien start het plannen, mailen, ontwerpen, tekenen, materialen verzamelen en uiteindelijk het bouwen van de nieuwe wagen. Wanneer de stoet nadert, veranderen de wekelijkse bijeenkomsten in meerdere werksessies per week tot zelfs dagelijkse samenkomsten vlak voor de stoet.” “En dan moeten we nog zien dat we de vereiste financiële middelen bij elkaar krijgen”, vult Kobe aan. “Voor elke wagen maak je onkosten voor het materiaal. Gelukkig krijgt elke groep financiële steun vanuit de organisatie. Daarnaast moeten we zelf ook nog voor de nodige financiering zorgen door het organiseren van activiteiten of het verzamelen van sponsoring.”

Wagenbouwers uit de lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten slaan de handen in mekaar!

www.gemeentemol.be

15


Eén team voor Mol-in-Scène II Dit jaar wordt voor Op en Top en De Fiksers een bijzonder jaar. Beide teams bouwen samen aan één wagen. “We vormen echt één team”, legt Kobe uit. “Het is alvast heel fijn om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. Deze unieke wagen rijdt in elke stoet mee. Daarnaast vormt de wagen een centraal decorstuk bij de apotheose van Mol-in-Scène in De Zwaan. Mol-in-Scène II is voor ons een unieke kans om promo te maken voor de Molse Lichtstoeten en te laten zien wat we kunnen. De wagen draagt de eigen karakteristieken van elke stoet in zich: de moderne lichteffecten van de Rozenberg én de vele gloeilampjes van Ginderbuiten.” De twee teams werken op alle vlakken samen. “We bouwen de wagen in de barak van Ginderbuiten, wat voor ons vroeger vijandig terrein was”, grinnikt Bob. “Gelukkig zijn die tijden al lang voorbij”, vertelt Kobe. “Ruziën heeft geen enkele zin. Beide lichtstoeten kunnen elkaar alleen maar versterken. Gezonde concurrentie houdt iedereen scherp. Achter de schermen groeien we naar elkaar toe om logistiek en organisatorisch zo goed mogelijk samen te werken. Daar vaart elke stoet wel bij.”

Mol-in-Scène II van 22 september tot 14 oktober Wat? Mol-in-Scène II wordt een hedendaags massaspektakel rond onze vermaarde Molse Lichtstoeten, met als rode draad het verhaal van de jongeren Jens en Lise. Wanneer? 14 voorstellingen van 22 september tot en met 14 oktober. Op zondagen om 18 uur, de andere dagen om 19 uur. • Woensdag 4 oktober • Donderdag 28 september, 5 en 12 oktober • Vrijdag 22, 29 september, 6 en 13 oktober • Zaterdag 30 september, 7 en 14 oktober • Zondag 24 september, 1 en 8 oktober Tickets? www.getouw.be, 014 33 09 00 Prijs? • 22 euro • 17 euro (-16 jaar) Meer info: Cultuurcentrum ‘t Getouw - 014 33 09 00 - www.getouw.be

16

informatiemagazine september 2017

Rozenberg Lichtstoet op 2 september Waar? Rozenberg Wanneer? Zaterdag 2 september Uren? Vanaf 19.45 uur start het straatanimatieprogramma. Om 20.45 uur kondigt een schitterend vuurwerk de start van de 133ste lichtstoet aan Prijs? • 7 euro kassa • 5 euro vvk • Gratis -12 jaar Organisatie? Koninklijke Maatschappij De Rozenband vzw Meer info: www.rozenberglichtstoet.be

Ginderbuiten Lichtstoet op zaterdag 23 september Waar? Ginderbuiten Wanneer? Zaterdag 23 september Uren? 20 tot 22 uur Prijs? • 5 euro vvk • 6 euro kassa • Gratis -12 jaar (geboortejaar t.e.m. 2005) Organisatie? Lichtstoet Ginderbuiten Meer info: Lichtstoet Ginderbuiten - 0475 35 32 48 info@lichtstoet.be - www.lichtstoet.be

Onze Lichtstoeten staan op de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Erfgoed.


Kom op 13 september naar de infomarkt over de Kempense Meren in Mol

Naar een nieuw evenwicht tussen recreatie, ontginning, landbouw en natuur Het provinciebestuur start dit najaar met de opmaak van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘Kempense Meren II’. Het planningsgebied bevat het Zilvermeer, zijn ruime omgevingen en enkele zones in Postel-Zuid. Het domein van het Zilvermeer is volgens het gewestplan nog steeds een gebied waar zandontginning mogelijk is. Om de bestaande recreatieactiviteiten van het Zilvermeer ook op lange termijn te behouden, zoekt de provincie Antwerpen naar een vervangend gebied waar zandontginning mogelijk wordt. Op een andere locatie zand ontginnen, leidt onvermijdelijk tot verschuivingen in de nabijgelegen landbouw- en natuurgebieden. In Schansheide blijven de bestaande waterwinning van PIDPA en de natuur- en bospercelen behouden en gevrijwaard van zandontginning. In Postel-Zuid wordt niet alleen een vervangend gebied voor zandontginning voorgesteld maar ook gebieden aangeduid voor de realisatie van Europese Natuur. De provincie Antwerpen zoekt met het PRUP Kempense Meren dus naar een nieuw evenwicht tussen recreatie, ontginning, landbouw en natuur.

Alvorens het nieuwe PRUP uit te werken, is iedereen welkom om over de aanpak suggesties en opmerkingen te geven. De provincie Antwerpen legt drie documenten voor aan alle geïnteresseerden: 1. De startnota: beschrijft over welk gebied het PRUP gaat, wat de provincie Antwerpen met het PRUP wil bereiken en welke alternatieven ze onderzoekt. 2. De procesnota: beschrijft het proces om tot een definitief PRUP te komen namelijk welke overheidsinstanties eraan meewerken, hoe de burgerparticipatie verloopt, wat er gebeurt met de input van burgers. 3. De landbouwnota: beschrijft de huidige landbouwsituatie en geeft een overzicht van alle instrumenten die de overheid kan inzetten om de effecten op landbouw te beperken. Op de infomarkt van 13 september verneem je de inhoud van deze nota’s. Medewerkers van de provincie Antwerpen geven meer informatie en beantwoorden je vragen, maar ook medewerkers van de Vlaamse Landmaatschappij, PIDPA, Sibelco , het Agentschap voor Natuur en Bos en het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer staan voor je klaar. Via de publieke raadpleging kun je officieel reageren op de startnota en de nota landbouw.

Benieuwd naar de details? Ben je benieuwd naar de details van het PRUP Kempense Meren? Heb je suggesties, specifieke informatie of bedenkingen voor een nieuw evenwicht tussen recreatie, zandontginning, landbouw en natuur? Kom dan naar de infomarkt op woensdag 13 september en laat je stem horen. Je komt langs wanneer het jou past tussen 18 en 21 uur.

De infomarkt praktisch Om de bestaande recreatie van het Zilvermeer op lange termijn te behouden, zoekt de provincie naar een vervangend gebied voor zandontginning.

Datum: Woensdag 13 september

doorlopend tussen 18 en 21 uur

Locatie: Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71 Kun je niet naar de infomarkt komen? Surf dan op www.provincieantwerpen.be naar de webpagina van de Kempense Meren. Je vindt er alle informatie en je leest er hoe je jouw suggesties en bedenkingen bezorgt.

Meer info: dienst ruimtelijke ordening, 014 33 08 34, ro@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

17


Seniorenbehoefteonderzoek maakt noden senior duidelijk

“De beste voorbereiding op oud worden? Actief leven als jonge senior!” Kantelpunt op 80 jaar Jules Boven: “Jonge senioren hebben een stevig netwerk nodig voor de toekomst.”

“Uit het onderzoek blijkt dat de leeftijd van 80 jaar een groot kantelpunt is. Gemiddeld genomen gaat de gezondheid achteruit en vermindert de zelfstandigheid. Ouderen komen alleen te staan waardoor hun inkomen verkleint. Een 80-plusser wordt afhankelijker van zorg, is vaak minder mobiel en gebruikt geen of zeer weinig moderne communicatiemiddelen. Een signaal waarmee we aan de slag moeten”, benadrukt Jules. “Het project ‘seniorenantennes’ waarbij vrijwilligers jaarlijks een bezoek brengen aan de 80-jarigen uit onze gemeente blijkt dus een absolute noodzaak. We diepen dit project best verder uit.”

Jong geleerd…

In onze gemeente werd voor de tweede keer op rij een seniorenbehoefteonderzoek uitgevoerd. Daarbij werden ruim 600 zestigplussers bevraagd. Het resultaat stelt de noden van ‘de senior’ scherp. De groep die extra aandacht verdient zijn onze 80-plussers. “Het onderzoek toont een duidelijk kantelpunt op deze leeftijd. Dat vraagt onze absolute aandacht”, stelt Jules Boven, voorzitter van de seniorenraad. Jules Boven is voorzitter van de seniorenraad. Met zijn 70 jaar behoort hij zelf tot de groep senioren. “De cijfers uit het onderzoek boeien me enorm. Het is deels mijn eigen leefwereld. Daarnaast legt het noden bloot en vraagt het onmiddellijk om actie. En dat is wat we als seniorenraad willen bereiken: een duidelijk beleid met de juiste actiepunten”, verduidelijkt Jules.

70% meer 80-plussers in tien jaar tijd “Het aantal 65-plussers groeide de laatste tien jaar met 25%. Opvallend is dat het aantal 80-plussers in onze gemeente in diezelfde periode steeg met maar liefst 70% terwijl het globaal aantal inwoners maar met zo’n 10% steeg. De vergrijzing is duidelijk een feit”, bevestigt Jules.

Pas later oud “Vroeger was je senior op je vijftigste, terwijl je nu pas vanaf je 65ste tot de groep behoort. Mensen werken langer, de gezondheidszorg en levensstandaard gaan erop vooruit én we leven langer. Die verschuiving zet zich wellicht ook de komende jaren door”, voorspelt Jules. “Uiteraard bestaat ‘dé senior’ niet. Elke individu heeft andere noden. Tot de groep behoren verschillende generaties met een ruim aanbod aan talenten maar ook met verschillende behoeften. Een aanpak en aanbod op maat, is de toekomst van het seniorenbeleid”, aldus Jules.

18

informatiemagazine september 2017

“We hebben een grote verantwoordelijkheid naar jonge senioren. We moeten hen nú netwerken aanbieden waarmee ze een basis opbouwen voor later, wanneer het minder goed gaat. Dát netwerk voorkomt eenzaamheid, maakt mensen gelukkiger en houdt hen gezonder. Een actief leven als jonge senior is dus de beste voorbereiding op een goed bestaan als 80-plusser”, vertelt Jules.

Talenten benutten “Heel veel senioren zijn actief als vrijwilliger. We moeten dit verder blijven inspireren en ondersteunen. Het is goed voor iedereen, zingevend en sociaal waardevol. Enerzijds benutten we de talenten van de vrijwillige senior, anderzijds bieden we hiermee een uitgebreid activiteitenaanbod aan. Win-win voor iedereen.”

Zelfstandigheid vergroten “Zelfstandig functioneren zorgt ervoor dat ouderen zich goed voelen. Vanuit het beleid helpen we senioren om hun leven in eigen handen te houden. Dankzij een poetsdienst, maaltijden aan huis, woningaanpassingen, de Handicar,… stimuleren we het zelfstandig thuis wonen. Anderzijds zorgen we met opleidingen over bijvoorbeeld erfrecht of levenseinde maar ook met de populaire start-to-tabletlessen dat mensen mee zijn met hun tijd en niet geïsoleerd raken”, vindt Jules.

Aanbod op maat “Het klassieke verenigingsleven blijft een belangrijke ontmoetingsplaats waar ouderen zich op vele terreinen kunnen ontwikkelen en samen met anderen hun leven uitbouwen. Maar ook hier zien we een evolutie. Senioren houden ervan te vergelijken en zelf keuzes te maken. Inpikken op een specifiek aanbod, op maat een interessant menu samenstellen, is in”, besluit Jules.


Aan de slag met de resultaten De dienst seniorenplus ging alvast aan de slag met de resultaten van het seniorenbehoefteonderzoek. De noden werden vertaald in actiepunten die opgetekend staan in de beleidsdoelstellingen. De MolMobiel is hiervan een voorbeeld. Minder nieuw, maar zeker zo belangrijk zijn de gemeentelijke premies waarmee we ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen en ruimte geven om bij te leren.

“Het verenigingsleven blijft een belangrijk e ontmoetingsplaats voor ouderen.”

Elke cent telt. Check of je recht hebt op premies! Voor ouderen die thuis veel zorg nodig hebben, lopen de kosten vaak hoog op. De thuisverzorgings- of mantelzorgpremie komt hierin tegemoet.

Stap op de Winkelbus, Marktbus of Eetbus! Inwoners die geen gebruik meer kunnen maken van het openbaar vervoer door ouderdom of een handicap, kunnen voortaan gebruik maken van de MolMobiel voor doelgerichte ritten. Op vooraf bepaalde weekdagen wordt de MolMobiel omgetoverd tot Winkelbus richting een warenhuis, op dinsdag wordt het de Marktbus richting de markt en op zaterdag de Eetbus naar het restaurant in Ten Hove. Heb je een lift nodig? Reserveer snel een plaatsje via het nummer 014 33 16 00 of mail naar molmobiel@ocmwmol.be.

Wanneer de kosten op je afvalfactuur hoog oplopen omdat je te maken hebt met incontinentie, een stoma hebt, sondevoeding of nierdialyse krijgt, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een tegemoetkoming. Ook voor wie gezond is, maar het financieel moeilijk heeft, bestaat er een tegemoetkoming in de vaste kosten van de afvalfactuur. Voor mensen met een handicap bestaat een jaarlijkse premie voor het volgen van een opleiding in het kunstonderwijs. Tot slot hebben mensen die een kind met een handicap opvoeden, recht op een sociaal-pedagogische toelage. Wil je weten of je in aanmerking komt? Of heb je meer nood aan andere premies zoals een verwarmingstoelage, een zorgverzekering, parkeerkaart voor mindervaliden,…? Informeer ernaar bij de dienst seniorenplus!

De Molmobiel

Benieuwd naar het overige aanbod? Surf naar www.gemeentemol.be/senioren.

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, dienstseniorenplus@gemeentemol.be

www.gemeentemol.be

19


Doek valt over Cultureel Ambassadeurschap, maar leeft verder in gehuchten Dorpsfeest

Het Cultureel Ambassadeurschap, in 2003 gestart uit een brainstormsessie rond de invulling van een nieuwe Vlaamse subsidie voor gemeenschapsvorming, loopt op z’n eind. Nooit gedacht dat dit zou uitgroeien tot iets wat zoveel betekende voor onze gehuchten. Op 15 en 16 september valt definitief het doek over dit initiatief. Wezel nodigt je als laatste in rij uit op hun ‘The Best Of - Dorpsfeest’. Aarzelend gestart, sommige gehuchten wat moeilijker over de streep te halen en uiteindelijk dringen om als eerstvolgende ‘Cultureel Ambassadeur’ aan de beurt te komen. Elk gehucht had zijn eigen aanpak. Sommige vanuit de samenwerking met verenigingen, anderen meer met occasionele vrijwilligers uit onverwachte hoeken. Sommige met kleinere activiteiten vooral voor eigen inwoners, anderen zagen het groots én over de gemeentegrenzen heen. Allemaal bleken ze op hun manier heel waardevol: nieuwe inwoners geïntroduceerd, oudere inwoners opnieuw in de gemeenschap betrokken, erkenning van lokale kunstenaars, herleven van de geschiedenis van het gehucht,…

Ambassadeurschap leeft verder In vele gehuchten leeft het ambassadeurschap verder: in activiteiten die nog altijd georganiseerd worden, in gevormde vriendengroepen die nieuwe initiatieven op poten zetten, in het vertrouwen in de buurt en door het leren kennen van nieuwe gezichten. Maar vooral ook in de trots over en gehechtheid aan het eigen gehucht.

Bedankt! Het gemeentebestuur en cultuurcentrum danken alle vrijwilligers die de afgelopen veertien jaar betrokken waren bij het Cultureel Ambassadeurschap voor hun enorme inzet en tomeloze enthousiasme.

The Best Of Wezel ‘Dorpsfeest’

Bart Philipsen: “Ontmoeting is hét belangrijkste!” Bij een bevraging op de avondmarkt in Wezel koos de overgrote meerderheid het ‘Dorpsfeest’ als hun ‘The Best Of’. Bart: “Van de 2.000 gezinnen die in Mol- én Balen-Wezel wonen, willen we er zoveel mogelijk op ons Dorpsfeest. Wezel heeft heel wat nieuwe wijken met jonge gezinnen die we hopen te bereiken. De inkom tot het dorpsfeest is gratis en we houden onze consumptieprijzen bewust zéér democratisch. Enkel voor deelname aan de quiz en de brunch wordt een bijdrage gevraagd. Ontmoeting is hét belangrijkste! Daarnaast heeft het Cultureel Ambassadeurschap ook in ons gehucht - over de verenigingen heen - heel wat mensen de stap doen zetten naar vrijwilligerswerk.”

Programma ‘Dorpsfeest’ Vrijdag 15 september • De Buurtwerk-Quiz: 20 uur, inschrijven uiterlijk 5 september via dorpsfeestquiz@outlook.com, maximum 6 personen per ploeg, 15 euro per ploeg. Zaterdag 16 september • Dorpsbrunch: 10 tot 13 uur, inschrijven uiterlijk 5 september via dorpsfeestbrunch@outlook.com, volwassenen 14 euro, kinderen tussen 5 en 12 jaar 7 euro. • Zeepkistenrace: 13.30 tot 17.30 uur, inschrijven uiterlijk 5 september via dorpsfeestrace@outlook.com. • Kindernamiddag en muziek van eigen bodem: doorlopend vanaf 14 uur. • Restaurant en Tripelkot: doorlopend vanaf 13 uur. Waar: Park De Kiosk, Vieille Montagnestraat

Dorpsfeest Wezel

Meer info: Cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be 20

informatiemagazine september 2017

Info: Buurtwerk en Buurtwerk Jongeren Wezel, 0484 41 51 40


Meer groen in de straat? Fleur je gevel op met een geveltuin Geveltuinen zijn niet alleen mooi. Ze zorgen ook voor een goede isolatie van je woning, zijn goed voor het klimaat, de omgeving en de bewoners. Het gemeentebestuur werkte een reglement uit om de aanleg ervan zo gemakkelijk mogelijk te maken. Voldoe je aan de voorwaarden? Meld je plannen via www.gemeentemol.be/ geveltuin en start met aanleggen! Het gemeentebestuur geeft de mogelijkheid om een stukje openbaar terrein om te toveren tot een prachtig stukje groen. Voor je stoeptegels begint te verwijderen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden.

Plantensoorten Om je geveltuin voor jezelf en voorbijgangers aangenaam en veilig te houden, werk je uitsluitend met klimplanten zonder doornen of overvloedige besdracht. Op de grond gebruik je enkel kleine, niet-giftige bedekkende planten. Het volledige reglement en het meldingsformulier vind je op www.gemeentemol.be > E-loket > Geveltuin aanleggen.

Beginvoorwaarden Om te beginnen mag je geen geveltuintje maken in een voetpad met natuursteen. Hou er ook rekening mee dat schade aan kabels en leidingen voor jouw rekening zijn. Als je twijfelt of er kabels en leidingen onder je geveltuin liggen, surf dan even naar https://overheid. vlaanderen.be/producten-diensten/kabel-en-leidinginformatieportaal-klip. Dit is de website van het Kabel- en Leidinginformatieportaal.

Laanbomen snoeien? Het gemeentebestuur doet dit voor jou!

Afmetingen

We stellen vast dat inwoners spontaan laanbomen snoeien. We weten dat dit met de beste bedoelingen gebeurt. Onze groendienst snoeit echter volgens een plan en strategie.

Je geveltuin mag maximaal 30 cm uitspringen en moet omgeven zijn met boordstenen. Over de volledig breedte van je geveltuin blijft er nog minstens 1,50 meter van je voetpad vrij om voorbijgangers vlot te laten passeren. Niet genoeg plaats? Een paar bloembakken op je vensterbank met bloemetjes of kruiden geven ook al een fleurig effect.

Verschillende bomen, aangepaste snoeiwijze Zo worden de laanbomen in eenzelfde straat gesnoeid en vormgegeven met respect voor de boom én het uitzicht in de hele straat. Een eikenboom bijvoorbeeld krijgt een andere vorm dan een dennenboom of acacia. Onze groenwerkers nemen een hele straat tegelijk onder handen. We opteren om niet jaarlijks te snoeien omdat een boom moet herstellen van zo’n ‘ingreep’.

Seizoensgebonden Wanneer er gesnoeid wordt, hangt af van de klimatologische omstandigheden. Dit gebeurt in het voorjaar voordat de sapstroming op gang komt en in het najaar als de sapstroming gestopt is.

Nood aan snoeien? Meld dit! Bij deze willen we een oproep doen om zelf geen laan- of gemeentebomen te snoeien. Als je vindt dat de bomen in je straat een snoeibeurt kunnen gebruiken, meld dit dan via www.gemeentemol.be/meldingen of bij onze groendienst. Een mooi voorbeeld van een geveltuin in de Hoogstraat.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

21


25 jaar Molse Tijdingen: een spiksplinternieuw stukje Molse Geschiedenis

“Wie dit leest, begrijpt Mol beter” Het historisch jaarboek Molse Tijdingen bestaat dit jaar 25 jaar. Jaarlijks schrijft een redactie van vijftien leden over het Mol dat vroeger bestond. Het resultaat? Een prachtige compilatie van historische informatie en oude verhalen uit onze gemeente, elk jaar opnieuw.

Al 25 jaar werkt Paul met passie aan Molse Tijdingen.

Paul Vos: “Na 25 jaar doe ik het nog altijd met evenveel passie en gedrevenheid”

Zelf Molse Tijdingen in huis?

Wie kan beter de rol van hoofdredacteur invullen? Paul Vos, onze gepensioneerde archivaris, kent het reilen en zeilen van de Kamer voor Heemkunde als geen ander. Zijn bijdrage aan Molse Tijdingen van bij het prille begin en zijn passie voor Molse geschiedenis maken van hem de uitgelezen persoon om die taak op zich te nemen. We vroegen hem hoe het allemaal begon.

Vanaf 25 november kan je een exemplaar in huis halen. Standaard Boekhandel – Statiestraat 39 Boekhandel Pinokkio – Postelarenweg 4 Perswinkel ’t Pleintje – Ginderbroek 18 Milo Press – Bronstraat 1 Kamer voor Heemkunde – Molenhoekstraat 2

“25 jaar geleden startte het Vlaams Verbond voor Gepensioneerden met de eerste editie onder impuls van Carlo Van Elsen”, steekt Paul van wal. “Toen bestond de redactie uit acht leden, waaronder Sandra Vanhoof en Fernand van Gompel die er nu nog altijd deel van uitmaken.”

De leden van de redactie komen regelmatig samen.

Reserveer je exemplaar bij de Kamer voor Heemkunde! Je krijgt korting én de zekerheid dat je een exemplaar kan bemachtigen.

Zoals vroeger “Wat in 1993 in het voorwoord stond is nu nog altijd van toepassing: ‘De auteurs slagen erin met vlot geschreven artikels over een brede waaier van onderwerpen de Mollenaars wegwijs te maken in de rijke geschiedenis van hun gemeente.’ We proberen nog altijd voor iedereen een interessant boek te maken. Geen enkel onderwerp is ons vreemd!”

De overname “In 2001 werd ik hoofdredacteur. Pas in 2011 nam de Kamer voor Heemkunde de fakkel volledig over. Wat ooit een redactie van acht leden was, groeide uit tot één van vijftien leden. Ondertussen ben ik al 25 jaar met Molse Tijdingen bezig en ik doe het na al die jaren nog altijd met passie en gedrevenheid.” Ik schrijf dit jaar het artikel ‘de Broqueville verandert Geel’.

22

informatiemagazine september 2017


Rudy kan zijn ervaring als journalist en leerkracht goed gebruiken.

Mia spit graag verhalen uit van naaldje tot draadje.

Rudy Nuyts:

Mia Pals:

“Schrijven over mijn grootmoeder, da’s iets speciaals!”

“drie jaar geleden zette ik eindelijk de stap!”

Sportjournalist en gepensioneerd leraar Nederlands Rudy Nuyts schrijft al lang mee, maar kreeg drie jaar geleden een nieuwe uitdaging op zijn bord. Als eindredacteur waakt hij mee over een zo foutloos mogelijke uitgave.

Mia Pals geniet ondertussen al negen jaar van haar pensioen. Met haar achtergrond als germaniste was ze altijd al van plan om eens bij de Kamer voor Heemkunde langs te gaan. Uiteindelijk vond ze het drie jaar geleden echt wel tijd om van haar voormalig beroep… haar hobby te maken.

“Aan mogelijke onderwerpen geen gebrek. Soms vinden we ze door ons opzoekingswerk in het archief, we kiezen regelmatig onderwerpen uit eigen interesse en af en toe brengen mensen onderwerpen binnen. Het artikel over het casino van Gompel kwam bijvoorbeeld ter sprake, toen een studente informatie kwam zoeken in het archief voor haar thesis.”

“Ik was altijd al geïnteresseerd in de geschiedenis van Mol. Starten met een kleine aanwijzing en zo een heel verhaal uitspitten vind ik fantastisch. Na enkele jaren pensioen ging ik eindelijk langs bij de Kamer voor Heemkunde. Paul Vos ontving mij met open armen.”

Speciale band

“Ondertussen schreef ik net mijn vierde artikel voor Molse Tijdingen, en ik denk dat ik nu m’n draai wel gevonden heb. Het artikel waar ik mee mocht starten was er één over de preekstoel van Hendrik Peeters-Divoort. Een leuke opdracht om mee te starten, maar ik verkies een onderwerp waar ik echt op zoek moet naar informatie.

“Dit jaar schrijf ik een artikel over iemand die in 1917 opgesloten zat in een Duits kamp. In het archief beschikken we over een lijst van al die gevangenen. Bij het bestuderen van die lijst kwam ik te weten dat mijn grootmoeder één van hen was. Op dat ogenblik kreeg ik natuurlijk een speciale band met het artikel. Ik spitte haar verhaal volledig uit en deed daarvoor opzoekingen in het Legermuseum in Brussel en het rijksarchief in Beveren.”

Sprokkels “Een vast katern dat ik onder mijn vleugels neem, zijn de ‘sprokkels’. Ik verzamel nieuwsberichtjes van 100 jaar geleden. De laatste jaren zocht ik nieuwtjes over het gehucht dat ambassadeur was in dat jaar. Vorig jaar stelde ik bijvoorbeeld ‘Rauwse sprokkels’ samen. Dit jaar richt ik mij op het jaar 1917. Daarnaast werk ik mee aan een fotokatern over jubilea, vieringen, stoeten,… omwille van het 25-jarig bestaan.” Ik schreef dit jaar het artikel ‘Regina waagde haar hachje’.

Zoektocht

Op onderzoek uit “’Heibel in Postel’ (2016) was écht mijn ding. Ik kreeg van Paul Vos de opdracht om iets te schrijven over enkele mannen die wel heel brutaal waren tegen de pastoor tijdens de mis in Postel. Veel wisten we er niet over, maar ik dook van archief in archief en vond zo een schat aan geschiedenis die in Molse Tijdingen wel tien pagina’s in beslag nam.”

Editie 25: verguld met BM’ers “Om de 25ste editie een extraatje te geven, vroegen wij aan enkele Bekende Mollenaars om een bijdrage te schrijven voor Molse Tijdingen. We mogen nog niet teveel verklappen, maar onder andere Luc Stevens (regisseur Mol-in-Scène) en Pascal Paepen (financieel analist voor Radio 1) kan je terugvinden in de jubileumeditie.” Ik schreef dit jaar het artikel ‘Rijkdom in het huis van secretaris Peter Konen’.

Meer info: Kamer voor Heemkunde, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

23


Terugblik... 40 jaar Jakob Smitsmuseum Het Jakob Smitsmuseum bestaat dit jaar 40 jaar. Dat vierde het museum de afgelopen maanden met Smits. Heel veel Smits! Tal van activiteiten passeerden de revue en heel wat inwoners maakten kennis met het leven en het werk van deze Nederlands-Vlaamse kunstschilder, en een prachtig museum vlakbij huis.

Inhuldiging Winkel-, Markt- en Eetbus

Minder mobiele inwoners die geen gebruik meer kunnen maken van het openbaar vervoer kunnen op vastgelegde dagen met de Molmobiel naar de supermarkt, de dinsdagmarkt of het restaurant in Ten Hove. Het project startte op 18 juli met een zoektocht naar vrijwillige chauffeurs. Vrijwilligers kunnen zich nog steeds melden via het OCMW, dienst seniorenplus, 014 33 16 00, molmobiel@ocmwmol.be.

Mon Mol Martre

Op 5 en 6 augustus was er weer heel wat bedrijvigheid langs de oevers van de Nete. Maar liefst 170 artiesten toonden er ‘live’ hun kunsten op de kunsthappening Mon Mol Martre. Op verschillende plaatsen op het traject speelden muzikanten een deuntje en genoot je van een hapje en een drankje.

Zomerse gezelligheid op Zomermarkt

De Zomermarkt in Ten Hove op 9 juni was weer heel gezellig. De bewoners van het woonzorgcentrum, de serviceflats en gebruikers van het dienstencentrum staken de handen uit de mouwen om de kraampjes te voorzien van leuke hebbedingen, zelfgemaakte hapjes en zomerse dorstlessers. De cursisten line-dance trakteerden de bezoekers op een bruisend optreden.

www.gemeentemol.be Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol