Page 15

Iedere ochtend bloeddruk meten, even op de weegschaal staan en de gegevens versturen via de iPad. Zo makkelijk kan dagelijkse controle door de cardioloog zijn. Met ‘Telemonitoring bij hartfalen’ willen Sensire en Gelre ziekenhuizen patiënten digitaal in de gaten houden in hun eigen huis en sneller ingrijpen als het niet goed gaat.

Thuis controle: een veilig gevoel!

Thuis onder controle bij de cardioloog Telemonitoring bij hartfalen Zestien hartpatiënten van 45 tot 92 jaar doen op het moment mee aan het proefproject. Naast de metingen vullen zij iedere dag een korte vragenlijst in en sturen alles door naar het medisch service centrum van Sensire. Daar worden de gegevens beoordeeld. Vallen de gegevens buiten vooraf bepaalde bandbreedten, dan krijgt de hartfalenverpleegkundige een melding. Hij of zij neemt dan contact op om te overleggen. Telefonisch of met beeldbellen voor face-to-face contact. “Patiënten nemen niet altijd uit zichzelf contact op of we zien ze alleen tijdens een afspraak op de poli”, is de ervaring van Mirjam Harmsen, verpleegkundig specialist op Hartfalenpoli. “Soms gaat het dan al langere tijd

V.l.n.r. Mirjam Harmsen, Leon Schotman en Nadia al-Windy.

niet goed. Nu kunnen we dagelijks zien hoe het met de mensen gaat, op een geautomatiseerde manier. We kunnen sneller ingrijpen en voorkomen dat mensen in het ziekenhuis terechtkomen.”

“Patiënten staan er niet alleen voor!” Er op tijd bij zijn, daar gaat het om. Heropnames voorkomen en zorgen dat mensen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Leon Schotman, hartfalenverpleegkundige bij Sensire: “Het geeft patiënten ook een veilig gevoel; ze staan er niet alleen voor. Als er iets is, dan zien we het.”

Cardioloog Nadia al-Windy van Gelre ziekenhuizen bevestigt dat: “De kwaliteit van leven neemt toe, mensen voelen zich goed als de gegevens goed zijn. We kunnen hartfalen op tijd signaleren en actie ondernemen. Je kunt sneller ingrijpen als cardioloog, met aanpassingen in de medicatie of korte opname.” In mei bekijken alle betrokkenen hoe het project bevalt. Als blijkt dat telemonitoring een duidelijke meerwaarde heeft voor de patiënt en het ziekenhuis wordt het aantal deelnemers uitgebreid, tot zo’n honderd patiënten over een jaar. ♦ Meer weten? Wilt u meer weten over hartfalen? Kijk dan op www.gelreziekenhuizen.nl/ Cardiologie-Zutphen 13

Gelre magazine Zutphen, februari 2015  
Gelre magazine Zutphen, februari 2015  

Lees meer over hoe uw gebit weer op orde komt door de kaakchirurg. Ook leest u over de alcohol-poli en thuiscontrole door de cardioloog.

Advertisement