Page 13

Spoedeisende Hulp

‘Snel handelen bij leven of dood’ Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) in Zutphen komen dagelijks tientallen mensen binnen met groot of klein letsel. Ze hebben een ongeval gehad, zijn onwel geworden of hebben plots hoge koorts gekregen. Met wie krijgen ze op de SEH te maken? En wat gebeurt er op de Spoed Eisende Hulp?

Soms om leven of dood Henriette: “Je wilt vooral snel weten wat je moet doen. Het kan gaan om leven of dood. Met het stappenplan waarmee we werken zien we niets over het hoofd.”

Henriette Wierink werkt als gespecialiseerd SEH-verpleegkundige in Zutphen. Ze vangt de patiënten op als ze binnenkomen op de Spoed Eisende Hulp. “Soms gaat het om een reanimatie of ongeval. Maar we zien ook mensen met meerdere aandoeningen, zoals plotselinge hoge koorts. We moeten dan zo snel mogelijk proberen te achterhalen wat er aan de hand is. Om daarna direct te kunnen behandelen. Hierbij voer ik controles uit van de vitale functies (zoals bloeddruk meten) en eventueel laten we na overleg met de arts röntgenfoto’s maken. Als SEH-verpleegkundige assisteer ik ook bij de behandeling van botbreuken en bij het hechten van wonden.”

Alle specialisten beschikbaar Janneke van Os is internist op de SEH: “Als een basisarts het verhaal compleet heeft belt hij een specialist om te overleggen. Gaan we de patiënt opnemen, kan hij naar huis of is een poliklinische behandeling nodig?”

“Specialistische zorg direct waar het nodig is”

Soms weet een huisarts bij wie een patiënt moet zijn en stuurt iemand gericht door. Het gaat dan om allerlei specialisten, niet alleen de chirurg of internist. Denk bijvoorbeeld aan neuroloog, orthopeed, kinderarts, KNO arts of longarts.

Daarbij geldt: de meest zieke patiënt gaat voor.“Mensen hebben vaak het gevoel dat ze lang moeten wachten. De juiste diagnose stellen kost nu eenmaal tijd. We zijn ook steeds meer aan het behandelen.” ♦

Direct nodige zorg Elke dag is er op de SEH ook een specialist aanwezig: een chirurg of internist. Zij houden het overzicht en zorgen dat de wachttijden niet te lang worden. Deze specialist is dus direct betrokken maar wel op de achtergrond. De patiënt heeft vooral contact met verpleegkundigen en basisartsen. Chirurg Fred Prakken: “Specialistische zorg direct waar het nodig is. Structurele ondersteuning door de dienstdoende specialist bevordert de kwaliteit en veiligheid en komt ten goede aan onze patiënten.”

V.l.n.r.: Fred Prakken, Henriette Wierink en Janneke van Os

Hoe komt u bij de Spoed Eisende Hulp? Bij een levensbedreigende situatie komen patiënten vaak binnen met een ambulance, maar meestal gaat het via een huisarts. In de avond-, nachten weekenduren gaat alles via de huisartsenpost. Meer informatie op www.gelreziekenhuizen.nl/Spoedeisende-hulp-Zutphen

11

Gelre magazine Zutphen, juni 2015  
Gelre magazine Zutphen, juni 2015  
Advertisement