Page 1

ARCHITECTURES Laia

Gelonch


J A U M E & G E M M A’ S F R O N T YA R D

July 2016 Project Built

HOTEL L AB

July 2015

Competition with Ariadna Balcells

V I L· L A J O A N A H O T E L

January 2015 Nacho López

H O U S I N G I N B E L LV I T G E

December 2013 Jordi Badia


TA RR AG O N A STAD I UM

June 2015

Nacho Lรณpez

R E -T H I N K I N G PL A D E PA L AU

January 2016 Enric Serra

GREEN LANDING

June 2016

Michel Hรถssler, Olivier Philippe Pilar Calderon

I N T E RVA L S

September 2017 Miquel Coromines Karin Hofert


J A U M E & G E M M A’ S F R O N T YA R D

Not only changing the heather façade and embracing it with green was the main goal but also to reorganise the front space with a new place to be in. El Pati The proposal is presented as a furniture system covering the soffit of the heather façade as well as allowing the construction of two planter benches which give both the possibility to seat and to grow green, sheets and flowers. Its easy construction system allows different geometries and sizes to fit, providing a pleasant and attractive atmosphere.

de casa


The Frontyard


Materiality


In Detail


HOTEL L AB

Organizing the free space of the plan by a single element was the main point of the proposal.

an oak wood texture in front of a white background such as the bathroom wall tiling. authentic experiences, social interaction and a local

That is when the furniture object appears as a small autonomous part that is adapted to the room unit and recovers all the activity, serving both the bathroom and the rest area whereby the installations are distributed. It is presented as a modular element with different openings as if it is set on scenes that can be seen from bed.

identity.

This idea helps to generate several relationships between the different spaces generating a dynamic and welcoming “vignette effect�. The spotlights are placed in these openings and help to frame these views through


Tempting & Seductive


The cabinet


Scenes


V I L¡ L A J O A N A HOTEL

Throughout the XIX century, Vil¡la Joana was one of the foremost farmhouse located in Collserola (BCN). The presented work is a rehabilitation of this villa into a luxury hotel. The project aims to maintain the original, genuine materials such as the hydraulic tiles, the texture of the old forged vault, and also the main structure of the bearing walls. It affords a warmer and brighter interior by creating inner courtyards that will allow light beams and connection between floor plans. As for the living space, the old porches are covered to introduce new spaces such as the restaurant, offices and some bedrooms. The new structure is all coated with sheet metal, making a distinguished contrast over the old building.


From the woods


1st floor. Hotel Bedrooms


Textures & Materiality


HOUSING IN B E L LV I T G E

The presented work focuses on the design of a housing bloc in the social, cultural and spatial context of Bellvitge, Barcelona. With particular regard to the specific characteristics of the site, the potentials of a strong urban pattern, collaboration and cohabitation were the main issues to study.

The project aims to shape a place where individual’s narratives, local characteristics and communal life can be articulated in spaces, providing a framework that encloses as well as opens up diverse possibilities for authentic experiences, social interaction and a local identity.


Agreggation Unit


The Unit


Interval Spaces


TA RR AG O N A STADIUM

The Stadium is a flexible place which would provide as many stages as Tarragona would need. The structure of the building is as simple as five pairs of bearing concrete walls in both sides of the longitudinal section connected by long metal beams. This configuration is able to accommodate activities such as a sport event, a theatre play, a market place... The project becomes then a simple, rigid and rationally where thanks to its ortogonality and open spaces many activities at different scales can be possible. The interior configuration comes up from mobile elements such as flexible walls or retractable bleachers which help to the main idea to achieve a multi-purpose pavilion.


The Stadium


RE-THINKING PL A D E PA L AU Elements that appeared long ago with the history of Catalonia, the hand craft jobs and the exchange of gods and port arrivals was the background that the proposal dealed with. However, the first approximation and investigation was the effect and impact of the empty dividing walls that completed the citadel neighborhood. An emptiness that could be fullfilled in a different ways and could involve and encourage the youth of the site to decide and to propose urban strategies. The final proposal considered the idea of a living and studies for young artists, but also meeting spaces such as squares and little spots where the dividing walls act as a background check.


Study & Site


The wedges


The Implantation


GREEN LANDING

It is the product of a minimum intervention for a big evolutionary leap. In urban terms, the strategy is to create a green corridor that unites land and the water, Sant Vicenรง del Horts and the the Agricultural Park of Llobregat. In the protective framework of the Parc Agrari del Llobregat and in response to the current deterioration of the environment, agricultural life is the starting point of this project.

From an architecture perspective, the proposal follows the idea of a green corridor in contact with the different agricultural scenes presented by the site. It provides wooden constructions equipped with exhibitions, tourist information, workshop spaces, laboratories or warehouses to raise the cultural awareness of the place and rural activity.


Urban Plan


The Rithm


The Crossing


THE CROSSING

The river flows –what crosses the river and what does the river cross? What the river doesn’t cross. Call it the anti-crossing. The crossing as a physical concept. Something that happens when two or more elements collide. I leave the village, I have to stop. Cars and motorbikes drive fast from one side to the other, they don’t cease. The road is the first crossing that I find, but I keep going. I follow the path that will bring me to the river. Families that went out for a walk, cyclists, runners... everyone passes by. I can touch them, I can feel them. But I then realise that there’s more than that, the train, the highway, the bridges... Infrastructures and some other landscape elements that appear above me as layers on the space. A physical crossing but in a different level. It is only then when I think that I’m not alone, not for a moment, at any time. It is only then when I realize that the crossing happens not just when something crashes another, but anything that concurs in time and space. Birds hovering above, people’s voices that are among us right now, I could even say that it happens with our toughts as well. Nothing but crossing. I shut up and listen. I can feel it. The cars’ sounds exist as well, the rythm of the train, the trails of the planes... Everything crosses, everything stays, everything leaves.


I N T E RVA L S

The aim of this project is to create a cultural and social space, turning it into a new meeting This new design solves the lack of facilities and elderly residency in the surroundings, keeping the essence of the historical culture.

SVM has a huge cultural background and rich heritage, but nowadays there is a need to update some spaces, not only taking care of the aspect of the historical buildings, but also for the essence and the atmosphere lost long ago. Nowadays there is a lack of facilities as well, population

are aging and activities and facilities remain untouched. As for the urbanism, the village began to grow outside the historical core drawing two clear and very different focus. For the citizens the old, historic and romantic one; and the new, sportive and commercialised the other.


0 10

Intentions

50

100m


Intervals is a proposed trial that arises from the idea of connecting the two centres of the village creating public meeting spaces and a new point of interest opened to the inhabitants, generating a new centre of social interaction. To establish my design in the surroundings I kept in mind different factors. For instance, the hierarchy of public spaces and historic life styles, the dialogue between the existing

facades and scale buildings and the location of the main access as a starting point of many elements.

subject but for the urbanism the building mixes also activities for youth and children.

In terms of architecture, my proposal develops a mix use building where spaces, activities, routes and different age’s people dialogue with the neighbouring building also designed for cultural activities. The elderly are the principal

Thereby, there is always a relation between indoors and outdoors. Something that used to happen back in the history of SVM and really interested me. I can tell that this relation is part of the initial line. Physically and psychologically.

0

1

2

3

In section 0

1

2

3


PLAÇA DE L’ESGÉSIA

EL MIRADOR

LA GENT GRAN

L’ ESGLÉSIA

CENTRE CIVIC

CAMÍ RIERA DEL GORG

Parq

CIU TAT ESP ORT IVA

uing

Connections


Materiality


Home Unit


Comunity Spaces


14. EN IMATGES

L’exerior

Textures


The box


Architectures  

Laia Gelonch

Architectures  

Laia Gelonch

Advertisement