Page 1

B IJ L AG E WO N E N & T U I N E N DE GELDERLANDER Z ATE R DAG 5 O K TO B E R 2013

foto Lisa Klappe


Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Meer dan 90 modellen (veelal uit voorraad leverbaar)

Sta- op fauteuil Petunia In leder, uit voorraad leverbaar van Φ 1340,- voor Φ 895,-

Al 40 jaar staan wij garant voor de beste fauteuils en de mooiste banken. Welkom bij zitcomfortspeciaalzaak Teun Arts.

Voor de mooiste bankstellen, naar wens met bijpassende relaxfauteuil, bent u bij Teun Arts aan het juiste adres. Ook voor de mooiste bankstellen.

Veelal Nederlands fabricaat.

Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

vindt u de grootste collectie

Φ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

door heel

topfabrikaat met minimaal

mogelijk in onze

met zitmeubelen krijgt u

relaxfauteuils van Nederland

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Nederland

5 jaar fabrieksgarantie

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

Onze 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 in St.Hubert. (25 km onder Nijmegen) TEL. 0485 - 45 29 86 info@teunarts.nl www.teunarts.nl Op maandag zijn wij gesloten. Dinsdag, Woensdag & Donderdag geopend van 10:00 - 18:00, Vrijdag van 10:00 - 21:00, Zaterdag van 10:00 - 17:00 *

nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Diner bij kaarslicht

Sparkelend

Op een dierenvel

Oude meesters

Romantisch hoor, dineren bij kaarslicht. De dis het liefst bereid op een Aga-fornuis. Nadeel van zo’n gietijzeren fornuis is dat het constant brandt, dat kost onnodig energie. Er is een modern alternatief; de Aga Total Control. Dit elektrische fornuis heeft een hip touchscreen, verborgen achter een ovendeur. Elke kookplaat kan afzonderlijk aan en uit worden gezet. De iTotal Control kan worden bediend met smartphone.

Toppunt van luxe; een glinsterende, sierlijke, romantische kroonluchter. Zoals King Edison, een mondgeblazen gloeilamp met een piepkleine kroonluchter erin. Of de Neverending Glory collectie van Jan & Henry voor Lasvit, met vijf lampen, geïnspireerd op beroemde kroonluchters, waaronder die van het Scala theater in Milaan en het Bolsjoj theater in Moskou. Crown van Grietje Schepers voor designlabel JSPR is spectaculair. Hij is van rvs en nylon.

Een romantisch huis heeft een open haard mét dierenvel ervoor. Roderick Vos en Marieke Staps ontwierpen moderne dierenvellen voor Carpet Sign. Deze langharige, machinaal getufte karpetten van polyester hebben de vorm van een wolf, lynx, bizon en een stier. Ze voelen als een zacht dierenvel. Ook het Franse Moustache heeft een wollen vloerkleed (foto) in de vorm van een tijger, naar ontwerp van Dylan Martorell.

Met oude meesters aan de wand, vooral de schilderijen uit de romantische tijd rond 1800, is het heerlijk wegdromen. Verliefd geworden op één van de schilderijen uit het vernieuwde Rijksmuseum? Download die dan op Rijksstudio, de beeldbank van het museum, en laat het drukken op canvas, poster of behangpapier. In de museumwinkel zijn dienbladen, keukentextiel en andere woonaccessoires met de bekendste romantische schilderijen te koop.

www.aga.nl www.janandhenry.com www.lasvit.com www.jspr.eu www.grietjeschepers.nl

www.carpetsign.nl www.roderickvos.nl www.moustache.fr

www.rijksmuseum.nl

Nieuwe Romantiek

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Strak, kaal, kil. Dat was jarenlang de norm voor het interieur. Maar het is hoog tijd voor verandering. Warm, gezellig, knus; dat moet het huis vandaag de dag zijn. Modernisme maakt zogezegd plaats voor Nieuwe Romantiek. In de woning én eromheen. In deze bijlage vindt u allerlei ideeën, producten en tips om de herfst en winter in een uitermate behaaglijke omgeving door te brengen. Sierlijk zitten

Mooi plaatje

CO L O F O N

Romantiek in een vaas

Een royale plofbank hoeft niet barok en over-the-top; het kan modern, met een knipoog. Onkel van Normann Copenhagen combineert modern zitcomfort met ronde vormen van vroeger. Of: romantiek met een nostalgische touch, zoals de borduurstoelen (foto) van Brokaat.nl. Yvonne de Boer bekleedt barokke stoelen met wuft borduurwerk en ambachtelijke gobelins.

In een modern romantisch interieur wordt aandacht besteed aan details. Kies daarom een sierlijke schilderijlijst in een eigentijds jasje. De My Brother’s frame van Areaware is romantisch en toch stoer. Hij is gemaakt van marmer en hars.

Deze bijlage verschijnt najaar 2013 als productie van De Persdienst

www.areaware.com

C O N T A C T | De Persdienst Postbus 36 6500 DA Nijmegen

Onverwacht een bos rode rozen krijgen? Toppunt van romantiek! Natuurlijk moet die bloemenpracht in een mooie vaas. Bijvoorbeeld de Narciso van het Franse merk Petite Friture. Hij is ontworpen om de aandacht op de schoonheid van bloemen te vestigen. Dankzij een spiegel kan die pracht aan alle kanten worden bewonderd.

Bauke Boersma Henk te Boekhorst FOTO’S DesignPress (tenzij anders vermeld) COÖRDINATIE EN EINDREDACTIE VORMGEVING

www.petitefriture.com www.normann-copenhagen.com www.brokaat.nl

Kroonluchter Crown van Grietje Schepers voor designlabel JSPR

VOORPAGINA


3

4

5

1

De situatie vóór de metamorfose. Duidelijk een modern en strak ingericht interieur met veel grijstinten, dat wel wat kleur en sfeer kan gebruiken.

2

Wilhelmine van Aerssen introduceerde in het appartement van Rixt en Bart een kleurrijke stijl.

6

Door het toevoegen van een vloerkleed (3 | Aksu graphite van Designers Guild, bamboe 90/katoen 10), behangwand (6 | Saraille paneelbehang van Designers Guild), los paneel (5 | Alexandria behang van Designers Guild), kussens en een fauteuiltje (4 | Cosmopolitan, bekleed met Zannachi en Padua alles van Designers Guild) ziet de woonkamer er veel gezelliger uit.

5

Het paneel met stoer bloemenbehang uit de nieuwste collectie van Designers Guild (Alexandria) compenseert het gebrek aan kunst in huis. Doordat het paneel mobiel is, kan het eventueel zo nu en dan verplaatst worden. De lamp met het ‘bolletje’ is de Lavona van Vaughan.

6

De witte achterwand is behangen met behang Saraille van Designers Guild.

7

Bart, Rixt en zoon Kasper zijn blij met de metamorfose van hun interieur.

1

2

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Rixt en Bart bewonen met veel plezier een nieuw en modern appartement. Maar het mist nog sfeer en warmte, vinden ze. Wilhelmine van Aerssen belooft dat ze het huis in niet meer dan een dag tijd kan omtoveren tot een warm en kleurrijk thuis. En dat zonder verbouwen of nieuwe meubels.

door Suzanne Dijkstra en Renske Schriemer

E

en drukbezette kinderarts en een modernistische architect samen in een nieuwbouwappartement in Amsterdam. Dat kan niet anders dan een strak, minimalistisch en clean interieur opleveren. Rixt en Bart voelen zich, samen met babyzoontje Kasper, prima in hun ruime flat. Maar het mag toch wel wat gezelliger als het aan Rixt ligt. De inrichting is vooral Barts afdeling, die naar eigen zeggen is ‘opgeleid om het zo neutraal en basic mogelijk te maken’. Gelukkig staat hij open voor nieuwe dingen. Maar hoe tover je een witgrijze ruimte met strakke gietvloer, donkere gordijnen en slechts de meest noodzakelijke meubels om tot een gezellige, kleurrijke plek? Daarvoor belanden we bij Wilhelmine van Aerssen. Deze agent van veel Engelse, maar ook Franse en Portugese stoffen- en behangfabrikanten, predikt al ruim dertig jaar het romantische, weelderige wonen met veel aandacht voor stoffen en behang. „In het begin moesten ze er in Nederland wel even aan wennen, maar even later ston-

den de decorateurs in de rij om mijn merken in hun collectie op te nemen”, vertelt de agent van Engelse textielmerken als Designers Guild, William Yeoward en Osborne & Little. Van Aerssen huivert als ze de donkergrijze gordijnen voor de ramen ziet hangen en de grote grijze bank als enig zitmeubel ziet staan. „Het kan hier zo veel leuker en gezelliger worden met maar een paar ingrepen.” Meteen maar aan de slag dus. De gordijnen, die inderdaad tamelijk donkere vlakken vormen en net niet lang genoeg zijn, krijgen een kleurrijk jasje met behulp van de nieuwste stoffen van Designers Guild. „Als je er hier en daar een mooie baan stof overheen hangt, hoef je geen compleet nieuwe gordijnen aan te schaffen. Dat is veel voordeliger en je boekt snel effect”, tipt Van Aerssen. Een stapel kussens en plaids in bijpassende kleuren op de bank is de volgende stap. „Je kunt nooit genoeg mooie kussens hebben. En ben je ze zat, dan wissel je de hoes.” Meest ingrijpend in het interieur is de komst van een bijzonder behang achter het audiomeubel. Het dessin van het behang Saraille van Designers Guild heeft een bij-

3


Rixt en Bart

Metamorfose Decoreren in een dag

Wow, nu is het een echt huis Spannend was het wel, je huis onder handen laten nemen voor een metamorfose. Maar Rixt en Bart zijn heel blij met het resultaat. Rixt: „Ongelooflijk, wat hier in een dag is gebeurd. En dat zonder heel ingrijpende verbouwingen, maar vooral door het toevoegen van kleur, stoffering en behang. Dat heeft ons echt op ideeën gebracht. Het stoeltje had ik nooit zelf gekozen, maar nu wil ik het eigenlijk niet meer kwijt. Ook de kussens en het kleed passen hier prachtig. Het is nog steeds modern, maar nu gelukkig ook heel warm en huiselijk. We zijn er erg blij mee. Voor de inrichting van de rest van het huis willen we nu ook meer met kleur en stoffering gaan werken.”

6

5

Van Modernisme naar Nieuwe Romantiek 4

7

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

zonder kleurverloop, dat geleidelijk overgaat naar wit. „Fade away is nu een trend, maar eigenlijk is het een heel oude techniek van het smeren van de muren.” Het is een echte ‘feature wall’ geworden. Daaraan moeten de bewoners in het begin wel een beetje wennen. „Ik weet het: de kleur is heftig. Maar als je het totaalplaatje ziet, dan ontdek je dat het precies klopt”, stelt Van Aerssen het stel gerust. Al rondlopend met plaids, kussens en vazen, stelt ze dat het inrichten van een huis vooral een psychologisch proces is. „Doe gewoon waar jij je goed bij voelt. Vaak wordt het interieur geregeerd door angst. Mensen denken veel te veel aan trends en wat de buurvrouw ervan zou vinden. Ben je zelfverzekerd, dan straal je dat uit in je kledingkeuze, maar ook in je huis. Omdat inrichten emotie is, moet je nooit over één nacht ijs gaan en zeker niet alles in één keer veranderen. Mensen worden onzeker van al die dwingende trends in de woonbladen.” Bij Bart en Rixt staat een houten bijzettafeltje van oma. Dat moet volgens Van Aerssen absoluut blijven staan, want het geeft het huis iets eigens. „Het valt mij op dat er helemaal geen

kunst hangt. Dat is echt een gemis.” Om dat te compenseren, voegt ze een groot paneel toe met een bloemdessin. „Dit zijn geen tuttige bloemen, dus het zal Bart ook aanspreken. Het patroon komt terug in de kussens op de bank en in de gordijnen.” Van Aerssen raadt aan voor kleur te kiezen. „Hier is alles muisgrijs, een non-kleur. Door het toevoegen van groen en paars, gaat het interieur leven. Ik geef toe dat de keuze voor kleuren best lastig is, maar als een combinatie in de natuur ook voor-

komt, klopt het al gauw. In dit geval is grijs de aarde, groen de bladeren en lila de bloemen.” En passant wijst Van Aerssen nog even naar de keukentafel. „Die moet andersom, dan heb je veel meer ruimte én uitzicht op de keuken. Bovendien zijn er te veel rechthoeken hier, ik mis iets ronds.” Een mondgeblazen lamp biedt uitkomst. Hij krijgt een plek op het witte tafeltje van William Yeoward. „De tafel doorbreekt de donkere achterkant van de bank.” Op het televisie-

meubel zet ze een paar transparante vazen en hier en daar komen wat planten. „Het moet allemaal niet té bedacht worden, anders is het zo Greetje compleetje.” Van Aerssen benadrukt dat veel Nederlandse interieurs minimalistisch en leeg zijn, maar ze houdt hoop. „Mensen willen toch gezelligheid, dingen versieren. Dus uiteindelijk wordt elke modernist een classicist.”

Met dank aan Designers Guild en WVA www.wva.nl

Wie is Wilhelmine van Aerssen? Wilhelmine van Aerssen begon haar bedrijf in 1981 met een doel: Nederland mooier maken. Wilhelmine werkte jarenlang in het buitenland en miste in eigen land de durf, het grote aantal interieurstijlen en de grandeur die je wel aantreft in Engeland en Frankrijk. Van Aerssen introduceerde de kleurrijke stijl van de Engelse Tricia Guild in Nederland, die met haar merk Designers Guild veel interieurs wist op te frissen. Inmiddels is zij agent voor

Nederland voor stoffen, behang, meubelen en accessoires van zeventien internationale merken, waaronder Nobilis, Lorca, Osborne & Little en Ralph Lauren Home. De showroom aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam is het kloppend hart van Wilhelmine van Aerssen Agenturen en is alleen geopend voor professionals. Wil je er als particulier ook een kijkje nemen, dan kan dat op afspraak samen met je decorateur of interieurinrichter.


JACOBS THUIS & INTERIEUR


Terug naar

de tobbe

1

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Na de inloopdouche en het bad met bubbelfunctie maakt het vrijstaande bad een opmars in de badkamer. De moderne variant van de ouderwetse tobbe geeft een gevoel van luxe en rijkdom.

2

4

3

1

Benedini Associati ontwierp de Ottocento voor Agape.

2

De Hommage Collectie van Villeroy & Boch.

3

De 1930 Collectie van Duravit kenmerkt zich door het gebruik van acht hoeken.

4

De Axor Urquiola.

door Cor-Peter Pasma

D

enk aan een vrijstaand bad en er doemt een beeld op van een schaars verlichte kasteelkamer met daarin een wit bad op gouden krulpootjes, waar de dienstmeid een ketel kokend water in giet. De meid is inmiddels vervangen door de waterleiding en het bad met gouden krulpoten is niet standaard meer. Er is veel meer keuze in vrijstaande baden. Dat is vooral te danken aan de opkomst van nieuwe materialen als Crystalplant, Corian en Astone, ook wel composiet genoemd. Dit zijn, kort door de bocht samengevat, mengsels van steengruis met kunststof. Hiermee kunnen niet alleen mooie vormen worden gegoten, het voelt aan als steen en is ook nog eens amper gevoelig voor beschadigingen. Nadeel van de baden is wel dat ze relatief zwaar zijn. Acryl wordt gebruikt voor goedkopere vrijstaande baden en voor inbouwbaden. Niet echt mooi, want het heeft toch een beetje een plastic uitstraling. Wie de aanschaf van een vrijstaand bad overweegt, moet beseffen dat dit ook een complete verbouwing van de badkamer vereist. Immers: de waterleidingen en afvoer dienen allemaal mooi te zijn weggewerkt in de vloer. Een klus die het beste door een vakman uitgevoerd kan worden; niemand zit te wachten op lekkages. Het is een misverstand te denken dat een vrijstaand bad ook helemaal vrij in de ruimte moet staan. Tegen een wand of in een hoek blijft het gevoel van luxe gewoon bestaan. Helemaal als er wordt gekozen

voor mooie, neutraal gekleurde tegels op de wand. Het bad komt dan helemaal ‘los’ te staan. Houd verder rekening met de extra kosten voor de kraan en eventueel de douchekop. Ook deze dient los in de ruimte te worden geplaatst. De opmars van de Nieuwe Romantiek is ook te zien aan de nieuwste collecties van de badkamermerken. Zo heeft Villeroy & Boch een complete Hommage Collectie uitgebracht. Kern is een vrijstaand bad op krulpoten, aangevuld met badkamermeubilair in marmer en donker houtfineer. Bij sanitairfabrikant Duravit was het niet nodig een nieuwe collectie samen te stellen om mee te doen met de trend. De aandacht opnieuw vestigen op de 1930 Collectie bleek voldoende. Deze collectie wordt bepaald door achthoekige vormen, aangevuld met klassieke sterkranen. Het Italiaanse Agape koos voor een interpretatie van het gietijzeren bad op pootjes. Het door Benedini Associati ontworpen resultaat mag er zijn. Modern met een vleugje nostalgie. Axor, onderdeel van de Hans Grohe groep, ging nog een stukje verder in de tijd. Het bedrijf vroeg de Spaanse topontwerpster Patricia Urquiola een bad te ontwerpen. Zij gebruikte de ouderwetse houten tobbe als uitgangspunt om tot een nieuw, vrijstaand bad te komen van composiet. Vooral het ‘handvat’ op het einde doet nog denken aan de tobbe.

www.villeroy-boch.com www.duravit.nl www.agapeshop.nl www.hansgrohe.nl


Koopzondag. Zondag 6 en 27 oktober open 11.00 - 17.00 uur.

Jubileum voordeel! Nu bij uw keuken:

Quooker cadeau!*

GAVI Trendy en ruim. Inclusief: koelkast, vaatwasser, keramische kookplaat, combimagnetron, design afzuigkap en nú Quooker cadeau.

Grando Nijmegen bestaat 5 jaar. Daarom vieren wij feest en profiteert u naast de actie van nog meer feestelijk voordeel.

€ 6.842,-

Grando. Keukens. Koken. Genieten. Grando Nijmegen Stationsstraat 29a, 6515 AA Nijmegen-Oosterhout, tel. 024 - 3813813, grando.nl * Vraag naar de voorwaarden.

TERRASOVERKAPPINGEN TUINKAMERS SERRES WINDSCHERMEN CARPORTS De Hoge Brug 46 6581 AJ Malden Telefoon 024 - 358 41 06 Telefax 024 - 358 54 13

www.klinkhameroverkappingen.nl

www.geurts-stof.nl Openingstijden: dagelijks van 09.00 tot 16.30 uur, elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 ot 12.30 uur

KLINKHAMER

OVERKAPPINGEN

ALTIJ

- Duurzame aluminium constructie - Kunststof platen of veiligheidsglas - Grote keuze uit diverse merken - Hoge kwaliteit van alle onderdelen - Zeer gunstige prijzen - Maatwerk uit eigen fabriek - Als bouwpakket of door onze eigen monteurs geplaatst - In onze grote showroom veel opstellingen - Gratis persoonlijk advies

KOR

DE GROOTSTE KEUZE VINDT U BIJ DE SPECIALIST!

D

25% TING

WIJ HEBBEN ALTIJD EEN MODEL DAT BIJ U PAST Showroom: Industrieweg 21 - 6562 AP te Groesbeek - T 024-3972960 Openingstijden: van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Op andere tijden of zaterdag is ook mogelijk, maar dan volgens afspraak


Aan de slag

1

2

in eigen huis

3

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

4 1

Nieuw behang van Studio Ditte, romantisch patroon gemaakt van het papier van oude prentenboeken.

Voeg zelf een toefje Nieuwe Romantiek toe aan je huis. Met deze praktische tips is dat snel geregeld.

www.studioditte.nl

2

Maak van losse panelen met behang je eigen kunstwerk. Behang: Amore van Eijffinger. foto Eijffinger

door Suzanne Dijkstra

3

Nieuwe romantiek: kussens met stoere bloemenprint.

E

foto Designers Guild

4

Donkere tinten kunnen romantisch zijn. foto Farrow & Ball

5

Nieuwe collectie van Farrow & Ball: donkere tinten. foto Farrow & Ball

6

5

Een donker interieur kan heel romantisch zijn. Vergeet ook de kaarsen niet. foto Hennes en Mauritz

6

en nieuw-romantisch interieur is bepaald geen tuttige toestand. In een woning met een neutrale basis kan in een mum van tijd een modern-romantische sfeer worden neergezet. Doe dat bijvoorbeeld door stoffen toe te voegen in het interieur, in de vorm van een vloerkleed, gordijnen en bijvoorbeeld kussens. De keuze daarin is niet lastig, want steeds meer stoffenontwerpers komen met stoere dessins die op een moderne manier romantisch zijn. „Zoals Jean Paul Gaultier. Die beroemde modeontwerper laat met zijn thuiscollectie precies zien wat nieuwe romantiek inhoudt. Met kussens met stoere applicaties met rozenprint en een pikante netkous-bekleding”, vertelt Karin Bisschop. Zij werkt bij interieurwinkel Co van der Horst in

Amstelveen en kijkt om haar heen in de winkel om voorbeelden van Nieuwe Romantiek te zoeken. Dat lukt makkelijk, want er zijn tegenwoordig meer modern-romantische bloemmotieven dan ooit te vinden voor het interieur. „Mensen durven steeds meer te experimenteren met prints en kleuren. In de term Nieuwe Romantiek kunnen wij ons wel vinden.” Ze geeft als voorbeeld de nieuwe collectie van Christian Lacroix. „Hij voegt met zijn nieuwste stoffencollectie een bonte mix toe, die zowel modern als romantisch is. De nieuwe collectie van René Gruau voor Zinc Textiles kan gezien worden als klein kunstwerk op een kussen. Op die manier hoeft het kussen niet precies te passen bij de rest. Je maakt er een creatief statement mee. Het is een kwestie van lef en heeft snel effect. Want met stoffen kun je het interieur snel veranderen. Er zijn zo veel nieuwe toepassingen en printtechnieken. Daardoor lopen textiel en fashion voor het eerst helemaal gelijk op. Kies eens een gordijn van een rijke linnenof veloursstof, afgewerkt met mooie contrasterende bies. De stoffen van Lori Weitzner voor Sahco zijn zo delicaat als een bruidsjurk, je raakt er niet snel op uitgekeken.”

Vergeet ook de harde onderdelen van de woonkamer niet, zoals muren. Behang geeft een aangekleed effect en is in allerlei romantische uitvoeringen te krijgen. Van romantische Ottomaanse tulpen van Graham & Brown tot speelse bloempatronen van Studio Ditte. Verf kan ook voor sfeervolle geborgenheid zorgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Color Collection van Histor. Deze matte kalkverf in zachte vergrijsde tinten is ontwikkeld om met warme materialen en natuurlijk daglicht te matchen. Al kunnen donkere kleuren ook heel goed een romantische sfeer oproepen. De nieuwe collectie van Farrow & Ball is diep van kleur. Het interieur kan nog zo romantisch zijn, als het licht niet goed is, is er geen sfeer. Voorkom felle lampen in huis en denk goed na over een lichtplan waarin functioneel- én sfeerlicht aanwezig zijn in de kamer. Een romantische lamp hoeft niet per se een kroonluchter te zijn. Sprookjesachtig en modern is de Silenzio van het Italiaanse merk Luceplan. Deze grote lampenkap van stof, naar ontwerp van Monica Armani, zorgt ook voor goede akoestiek in huis. De basis voor een romantische sfeer is daarmee gelegd. Een bosje rozen, wat kaarsen, een wijntje en lief gezelschap doen de rest.


4

3

2

1

5

Kantwerk

Tafel-tafereeltje

Juweel van een prieel

Een sierlijk hekwerk geeft tuinen een idyllische uitstraling. Lace Fence is een romantische en moderne oplossing. Dit ontwerp van Demakersvan voor designlabel Droog is een modern hekwerk met nostalgische broderie. Mooi als erfafscheiding, maar ook op een balkon of als trapbalustrade.

Niet alleen huiskamers, ook tuinen lenen zich prima voor romantische stillevens, die zo op een olieverfschilderij uit de achttiende eeuw kunnen voorkomen. Zet eens een glazen stolp, een opgezette vogel in een oude kooi, kaarsen en een weelderige herfstplant op een side table voor buiten. Side table Elan Excellent van Hillhout is ook bruikbaar in hal, badkamer en keuken.

Trek je terug voor een romantisch onderonsje in het prieel. Zo’n halfopen tuinhuisje is een beschutte plek. Zeker als er wat weelderige klimplanten tegenaan groeien. Prielen zijn er in diverse soorten en stijlen, bijvoorbeeld met riet bedekt, zelf getimmerd of als compleet stalen constructie. Zet er een schommelbank of bistrosetje onder en het genieten kan beginnen.

www.droog.com

www.hillhout.com

1 Een authentiek gietijzeren hek-

werk maakt de tuin romantisch.

2 Maak romantische stillevens in

de tuin op een stoere side table van Hillhout.

3 Tuinhuisje of prieel? Beide zorgen voor romantiek in de tuin.

4 Romantische droom in elke tuin: een gezellig tuinhuis.

In de herfst is de tuin extra romantisch. In de ochtend genieten van dauwdruppels op het web van een kruisspin, op het terras koffiedrinken, je wentelen in de warmte van een waterig zonnetje en de dag afsluiten met het hele gezin in het prieel. Lekker onder een deken bij een knapperend haardvuur. Kleed de tuin aan met accessoires, meubels en planten in de nieuw-romantische stijl, met een vleugje nostalgie.

door Suzanne Dijkstra


7

6

9

10

8

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Mooi

melancholisch

Heb je een vuurtje?

Bij kaarslicht

Samen op een bankje

Aan de waterkant

B(l)oeiende herfst

Samen in het vuur staren, kan zo romantisch zijn. Een tuinhaard geeft gezelligheid ĂŠn warmte op een herfstavond buiten. De nieuwe buitenhaard Katan van Harrie Leenders doet denken aan een tipi, hij geeft royaal zicht op de dansende vlammen. Door de warmte van het vuur krijgt het cortenstaal een sfeervolle rode gloed.

Kaarslicht, lantaarns, fakkels en het schijnsel van een kampvuurtje zijn ultiem romantisch in de tuin. Toch hebben we ook nog wat praktische verlichting nodig. Gelukkig is er ook sierlijke tuinverlichting, zoals een muurlamp met de vorm van een lantaarn. Bijvoorbeeld de myGarden aluminium wandlamp van Philips, met een nostalgische vorm en modern led-licht. Sierlijk is ook tuinwandlamp Curve van In-Lite. Deze lamp geeft een sierlijk sfeerlicht.

In een romantische tuin... zit je samen op een bankje. Een sierlijke houten tuinbank, zoals de Marlborough van Gloster, geeft elke tuin sfeer. Wie eens wat anders wil, laat zich inspireren door de tuinbanken van de Duitse ontwerper Jeppe Hein. Deze banken (prototypes) zijn verre van standaard.

Een vijver met helder water, sierlijk zwemmende vissen en weelderige waterplanten; een lust voor het oog. Zeker als hij is voorzien van een fontein of kabbelende beekloop. Wie last van reigers heeft, voorziet de vijver van een Heron Stop Reflector van Velda. Deze glimmende drijfbal is mooi om te zien en schrikt hongerige vogels af.

De herfst is een prima tijd om planten en bomen te verplanten. Zet hier en daar wat herfstbloeiers, zoals bolchrysanten of winterviolen, in een romantisch (kringloop) servies of oude potjes van terracotta. Kronkelende paadje door de tuin? Dat kan goed in de herfst worden aangelegd. Maak de tuin netjes voor de winterperiode, maar knip niet alles tot de grond af. Hortensiabloemen zijn uitgebloeid ook mooi om te zien.

www.leenders.nl

www.gloster.be www.jeppehein.net

www.velda.com

www.mooiwatplantendoen.nl www.vergetentuinseizoen.nl

www.in-lite.nl www.philips.nl

5 Buitenhaard Katan van Harrie Leenders.

6 Traditionele lamp met moderne techniek; Philips’ myGarden.

7 Weer eens wat anders,

tuinbanken van Jeppe Hein.

een bankje in de 8 Romantisch: tuin.

9 De Heron Stop Reflector schrikt

reigers af en is mooi om te zien.

10 Geniet ook in de herfst van de romantiek van de tuin, met winterviolen.


Bespaar nu tot 50%* op energiekosten! Verwarm nu optimaal uw woning met Biomassa voor een schone warmte, ook wel ‘Pellets’ genoemd. Beter voor U en het Milieu. Verwarm nu optimaal uw woning met Biomassa voor een schone warmte, ook wel ‘Pellets’ genoemd. Beter voor U en het Milieu. Met onze moderne Pelletkachels van Het A-merk Nordic Fire (Raveli) kunt u al gauw tot 50% besparen op uw Energiekosten. Dankzij het verwarmen van uw woning met de Pelletkachel kan het gasverbruik gereduceerd worden. Dit scheelt aanzienlijk in de maandlasten! De Pelletkachel is eenvoudig te instaleren. Met gebruik van de Pellerkorrels (ook wel biomassa genoemd) realiseert u snel een rendement aan warmte energie. Deze korrels zijn Milieuvriendelijk en hebben een zeer lage CO2 uitstoot. *

Bespaar nu tot 50% op energiekosten Hoog rendement Laag verbruik en schone verbranding 2 Minder Co uitstoot Ecologische energieverzorging 5 jaar garantie 20% energie-subsidie* -3% rentekorting* op duurzaamheidslening

De Pelletkachel heeft een gebruiksvriendelijke bediening en is naar wens programmeerbaar. Hij geeft een optimale warmte af en is direct op te starten. Met zijn hoge rendement geeft deze kachel lang plezier. Meer informatie over onze Pelletkachels? Kijk dan op onze website of bel voor een vrijblijvende afspraak.

www.eco-pelletkachels.nl Telefoon (024) 663 07 27

* informeer naar de voorwaarden

BIJZONDER BETAALBAAR WONEN BIJZONDER SCHUT

DE MOOISTE

WOONWINKEL IN DE REGIO

ARNHEM

GORDIJNEN VERKRIJGBAAR

V.A.

€19,95

PVC VERKRIJGBAAR V.A.

€49,95

ALLES INCLUSIEF!*

* inclusief egaliseren, meten, lijm en vakkundig installeren, vraag naar de voorwaarden

SCHUT

EINDELIJK EENVOUDIG MOOI WONEN

UW SPECIALIST IN:

TAPIJT, PARKET, LAMINAAT,

HET AMBACHT 72 6931 EZ WESTERVOORT T. 026 311 87 00

VINYL, PVC, MARMOLEUM, RAAMDECORATIE,

WWW.SCHUTWONEN.COM

MEUBELEN EN WOONACCESSOIRES.

GORDIJNEN, SHUTTERS, BEHANG, VERF,


Wat is er romantischer dan de opkomende zon die door de ramen op het gezicht van je nog slapende lief schijnt, terwijl de wind door de openslaande deur naar het balkon de vitrage doet bollen en jij in je hemelbed rustig wakker wordt? Geen balkon, geen hemelbed? Met een beetje stof en kleur kom je ook heel ver. 2

Dromen in

1

hogere sferen DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

1

Paris, de nieuwe collectie beddengoed van Auping, zorgt voor een romantische sfeer. foto Rens van Mierlo

2

Wanneer je kiest voor een hemelbed van steigerhout, voorkom je dat je kamer in een prinsessenkamer verandert.

3

De nieuwe stoffencollectie van Vriesco bevat veel warme kleuren.

4

Weelderige dekens zorgen voor een romantische sfeer in de slaapkamer.

door Cor-Peter Pasma

N

3

4

iet iedereen besteedt evenveel aandacht aan de inrichting van de slaapkamer. Sterker, de bovenverdieping is doorgaans juist sluitpost op de begroting. Voor de vloer wordt vaak een goedkopere variant gekozen van wat er in de woonkamer ligt, op de muren is Ral-kleur 9010 (ook wel wit) huizenhoog favoriet. Niet echt romantisch. Terwijl we volgens trendvoorspellers juist steeds meer behoefte krijgen aan een warme en geborgen plek in deze tijd van crisis en onzekerheid. Om een einde te maken aan de kantoorsfeer in de slaapkamer kun je om te beginnen meer met kleur en dessins werken. Er is een slimme tip voor wie het lastig vindt een kleurenpalet samen te stellen. Neem een kunstwerk dat je mooi vindt, zoals Het melkmeisje van Vermeer, en leen de subtiele combinatie van donkere bruinen en gelen. Er zijn meer kleuren geschikt, zolang ze maar warm en zacht van toon zijn. Wie moeite heeft met zelf kiezen, kan zich laten leiden door kleurcollecties van grote verffabrikanten. Op elke site, zoals bij Histor, kun je complete sets goed bij elkaar passende kleuren vinden. Ook stoffenfabrikanten maken het steeds makkelijker. Het Nederlandse Vriesco, bij de betere stofferingszaken te vinden met verschillende collecties, introduceerde onder de vlag House of Happiness een nieuwe lijn romantische stoffen. Met pastelprints van rozen en voiles die een dessin van dichtregels in een rijk handschrift hebben meegekregen. Bij het plaatsen van nieuwe gordijnen is het een goede truc ze niet precies op maat

te maken, maar ruim op de grond te laten vallen. Daardoor ontstaat een beeld van weelderige rijkdom. Wie het durft, kan meer wanden, zelfs het plafond, van doeken voorzien. Binnen de Nieuwe Romantiek is overdaad helemaal geen slecht idee. Ook Auping speelt in op de romantische slaapkamertrend. Deze zomer werd de stoffencollectie Romantisch Parijs geïntroduceerd. Combinaties van glanzend linnen, luxe geweven stoffen en matte structuren met warme romantische kleuren als oudroze, wijnrood, paars en goudgeel, moeten de stad van de liefde in de slaapkamer brengen. Ook in de andere collecties zijn de scherpe kantjes van de kleuren afgehaald. En met de laatste modekleuren – oudroze, goudgeel, smaragdgroen of blauwgrijs – zit je eigenlijk altijd goed. Wie toch nog iets mist in de slaapkamer, kan niet om het hemelbed heen. Oorspronkelijk was de hemel bedacht om vliegen en andere insecten uit bed te houden, tegenwoordig doet ze vooral denken aan de rijkdom van de kasteelheren en -vrouwen van weleer. Een hemelbed hoeft niet duur te zijn. Voor een paar honderd euro bestel je er al een, bij verschillende woonwebshops. Meer luxe exemplaren verkopen ze bij de slaapspeciaalzaken van Morpheus. Het is de kunst om niet per ongeluk de slaapkamer om te toveren tot prinsessenkamer die je dochter ook heeft. Vermijd dan ook kleuren als wit en roze. Ook een meer robuuste uitstraling voorkomt een kinderlijke uitstraling. Een hemelbed van steigerhout (laten) maken? Droomhout.nl en Jorg-Steigerhout.nl hebben standaard een robuust hemelbed in het assortiment, dat met een paar mooie doeken prima af te stylen is. Zo, laat dat ontbijt op bed maar komen.


st

OP ONZE KOOPZONDAG 6 OKTOBER KUNT U nog steeds uw voordeel halen bij onze OPHEFFINGSUITVERKOOP voor de mooiste en exclusiefste bankstellen onder de prijs Hee

25-50-70% KORTING - ALLES MOET WEG! TOTALE LEEGVERKOOP WEG = PECH

Op onze merkcollectie relax fouteuils geven wij ook zeer riante kortingen. Relax met motor + opstap v.a. € 595,Lengelseweg 62A 7041 DS ’s-Heerenberg Tel.: (0314) 66 14 35 Fax: (0314) 66 41 70

met veel nieuwe woonideeën

’s maandags gesloten

10% KORTING OP ALLE PRIJZEN

3 okt t/m 3 nov

Interior Month

LEXINGTON SOFA Lexington Sofa Linen € 1.799,-

€ 1.499,-

Lexington Sofa Washed Linen € 1.899,-

€ 1.599,-

CLASSIC LOVE SEAT

BOWERY FOOTSTOOL

The Classic Love Seat The Seasons Flax met witte piping

Bij besteding van ten minste € 75,aan accessoires

€ 1.349,-

€ 899,-

€ 169,-

€ 59,95

SOMERVILLE CHAIR

GIFT VOUCHER

Somerville Chair Linen

Bij iedere besteding van € 500,- aan meubels ontvangt u een Rivièra Maison accessoire gift voucher t.w.v. € 100,cadeau.

€ 249,-

€ 199,-

Deze acties zijn niet geldig in combinaties met andere aanbiedingen. Kijk op rivieramaison.com voor de openingstijden en de overige actievoorwaarden.

Rivièra Maison Store Oosterbeek Utrechtseweg 186 • 6862 AV Oosterbeek tel: 026 - 333 60 63 • rivieramaison.com


Nieuw

antiek 1

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Dol op romantische meubels? Maar is een origineel wellicht te gammel of te kostbaar? Merken als House of Porters en Flamant specialiseren zich in nieuw antiek, voor een romantische sfeer in het interieur. Nieuw gemaakt, maar in de sfeer van toen.

1 De Antwerpse ontwerper en

decorateur Pieter Porters opereert in nieuw-romantische stijl.

2

6 Commode Moissonnier lijkt antiek,

3

4 Flamant is al ruim dertig jaar een

maar is nieuw gemaakt.

meester in heredities van antiek en klassiekers.

5 Massant (België) maakt heredities van klassieke eetkamerstoelen en een lijn buitenmeubels die is geïnspireerd op kasteeltuinen.

door Renske Schriemer

R

omantische meubels zitten in de lift, weten ze bij het Belgische merk Flamant. Na een periode van strakke, moderne meubels stijgt de interesse voor meubels met een knipoog naar het verleden. „Dat zien wij niet alleen aan de verkoop van onze eigen meubels. Kijk ook maar eens naar het werk van andere ontwerpers en merken. De Belgische ontwerper Axel Vervoordt, die veel met antiek werkt, is ook in Nederland razend populair. Marcel Wanders doet het goed met zijn barokke stijl en zelfs Piet Boon valt regelmatig te betrappen op meubels die minder strak en meer romantisch zijn”, weet Catherine Leonard van Flamant. Het meubelmerk maakt en verkoopt diverse stijlen, van strak tot landelijk, maar maakte naam met heruitgaven van oude meubels. Vooral de ovalen eettafels met nieuw gemaakte Louis XV-stoelen zijn populair, net als buffetkasten en dressoirs naar oud voorbeeld. De drie broers Flamant begonnen het meubelbedrijf in 1978, toen ze de antiekzaak van hun vader overnamen. Alex, Geo en Jacques merkten dat veel klanten vroegen om precies zo’n antiek meubel als ze ergens hadden gezien. Maar dat was niet zomaar te vinden of bleek heel exclusief en kostbaar. Ze besloten in eigen beheer romantische meubels in serie te produceren, van massief hout en met dezelfde technieken als weleer. Inmiddels staan ze bekend om hun bijzondere patines, de speciale verflaag die de nieuw gemaakte meubels toch een authentiek uiterlijk geven. Het nieuwe antiek werd een regelrechte hit. Een Franse jour-

naliste typeerde het ooit zo: ‘Flamant zorgt dat mensen die geen antiek erven of kunnen kopen, toch in het interieur van hun dromen kunnen wonen’. Alle meubels van Flamant worden in Europa gemaakt, vaak in Poolse fabrieken en werkplaatsen. En allemaal handgemaakt en van massief hout. „Dat levert wel eens problemen op als zo’n meubel een smalle trap van een Parijs’ appartement op moet”, erkent Leonard. „Wat dat betreft zijn ook deze meubels nog ouderwets en zwaar. Maar voordelen zijn er ook, want de beschadigingen en de houtworm die je er bij antiek vaak bijkrijgt, ontbreken hier.” Flamant is niet het enige merk dat zich specialiseert in nieuw antiek of Nieuwe Romantiek. Massant, ook Belgisch, is goed in het opnieuw produceren van antieke eetkamerstoelen en maakt een collectie tuinmeubels geïnspireerd op kasteeltuinen. Het Franse Moissonnier toont zich meester in het vervaardigen van nieuw gemaakte ladenkasten en dressoirs, bijna niet van originele voorgangers te onderscheiden. Hoewel, als je een nieuw meubel maakt, kun je er ook iets leuks mee uithalen: voorzien van knalroze verf, een stippenpatroon of de afbeelding van de Engelse vlag. De flamboyante Antwerpse inrichter Pieter Porters, zelf behoorlijk nieuw-romantisch in stijlvol pak en met nostalgische pet, verkoopt ook nieuw-romantische meubels van eigen hand. Alles wat je bij House of Porters koopt, is nieuw gemaakt, maar zou uit een kasteel afkomstig kunnen zijn. Hoewel, Porters combineert graag met vintage, bijzondere en eigentijdse kleuren, bloemen, kunst en voorwerpen uit de natuur. Ook dat is Nieuwe Romantiek...

www.flamant.com; www.houseofporters.com www.massant.com; www.moissonnier.com

2 3 5

4

6


UITSTEKENDE GARANTIEVOORWAARDEN - DESKUNDIG ADVIES - GRATIS MONTAGE - RUIME SORTERING ACCESSOIRES - EIGEN BINNENHUISARCHITECT - BIJNA ALLE MERKEN LEVERBAAR

OPRUIMINGSE

XPLOSIE

KABINETKAST NU

DRESSOIR FLEUR Prachtig dressoir in antiek white met 2 deuren en 6 laden. 160 x 50 x 90 cm. ELDERS 995,- NU OPRUIMING BIJ VOOR

1199,-

COMPLETE PROGRAMMA’SEN!

DRESSOIR NU 59

Z VOOR SUPERPRIJ

DRESSOIR THIJS Robuust eiken dressoir in moderne grey-kleur met 2 deuren en 3 laden.190 x 50 x 90 cm. ELDERS 1195,- NU OPRUIMING BIJ ONS VOOR

KABINETKAST JASMIJN Romantische kabinetkast met 4 deuren en 12 laden (inclusief rieten lademandjes). Ca. 165 cm breed. ELDERS 1650,NU GEHEEL COMPLEET BIJ

1195,-

ZITGROEP KENIA Comfortabel model 3- + 2-zitter met standaard koudschuim vulling, leverbaar in diverse stoffen en kleuren. 3-zits 210 x 98 x 82 cm in stof elders 825,- nu 779,2-zits 180 x 98 x 82 cm in stof elders 745,- nu 520,3- + 2-ZITS SAMEN ELDERS 1495,- NU OPRUIMING BIJ VOOR

599,-

DRESSOIR NU 69

GROOTSTE COLLEC

RELAXFAUTEUILTISE

VAN NIJMEGEN E.

O.

9,-

695,-

RELAXFAUTEUIL BEST Leverbaar in 3 ergonomie maten en in diverse kleuren, stof- en leersoorten. Ook keuze uit meerdere pootsoorten en 3 zitcomforts. ECHT LEDER ELDERS 1495,NU OPRUIMING BIJ ONS VANAF

999,-

5,-

RELAXFAUTEUIL RONALDO Uitgevoerd in echt leder. Elektrisch verstelbaar met sta-op functie. In superstof 995,-

999,-

1195,-

ELDERS 1575,NU OPRUIMING BIJ

W ADRES REEDS 75 JAAR U D V IE S OR EERLIJK A

VO VICE! EN PERFEKTE SER

OP = OP!!! PRACHTIGE LEEFHOEK VENDEE Hoekopstelling in stof, 2-zits + hoek met eiland. standaard met rugverstelling. Verkrijgbaar in diverse opstellingen, stofkwaliteiten en kleuren. Zitdiepte verstelling tegen meerprijs mogelijk. 265/215 x 96 x 79 cm. ELDERS 1495,- NU OPRUIMING BIJ VANAF

1099,-

LEEFHOEK VECTRA Zeer luxe leefhoek, met verstelbare hoofdsteunen, elektrisch verstelbare zitting + ingebouwde iPod functie + speakers in Off White leder, MET ALLE OPTIES COMPLEET VAN 4899,- NU SHOWMODEL BIJ

2995,OP = OP!!!

LEEFHOEK LAGGIO Uitgevoerd in zeer luxe stof met koudschuim vulling. Diverse opstellingen, kleuren en stofkwaliteiten mogelijk. Leverbaar vanaf 799,Zoals afgebeeld 275 x 198 x 77 cm. ELDERS 1495,- NU OPRUIMING BIJ

999,-

ZITGROEP KUNO Royale 3- + 2-zitter in echt leder, leverbaar in diverse kleuren leder, als ook in diverse stoffen.

1299,-

ELDERS 1995,- NU OPRUIMING BIJ VOOR 2-zits bank in leder ca. 170 x 85 x 83 cm nu 649,-

WWW.VANDERHEIJDENMEUBELEN.NL - WIJCHENSEWEG 150 NIJMEGEN TELEFOON (024) 344 44 66 - DORPSTRAAT 17 GEFFEN - NIEUW: BUDGET HOME STORE - INDUSTRIELAAN 12 UDEN

Wonen & Tuinen Nijmegen  
Advertisement