Page 1

T O T A A L

VastGoed ZATERDAG 23 NOVEMBER 2013

DIT IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN HET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN DE GELDERLANDER

“IEDER DAK IS WEER ANDERS” WOONCOMFORT DANKZIJ ISOLATIE METAMORFOSE VAN HOOIBERG

ENERGIEREKENING GAAT OMLAAG


UNIEK EN BETAALBAAR WONEN IN HET GROEN!

DAG OPEnN ovember

23 11 tot 13 uur! ool

gsch Lokatie: Vijverber127 en 129)

ialaan (ingang tussen Acac

Prijzen vanaf € 197.000,-- v.o.n.

Op fraai groen Hofje, met alleen bestemmingsverkeer, op voormalige lokatie van de Vijverbergschool, worden 9 jaren ’30 woningen gebouwd. De woningen zijn royaal van opzet en beschikken over een ruime tuin op het zuiden!

Nieuw kleinschalig project in Doetinchem!

De 5 tussenwoningen en 4 hoekwoningen worden compleet opgeleverd met keuken, luxe sanitair en tegelwerk, daarnaast is er volop ruimte voor uw eigen wensen. Woonoppervlakten variëren van 128 t/m 136 m2 en de perceeloppervlakten van 171 m2 t/m 338 m2. Standaard worden er bergingen (tussen) en garages (hoek) gebouwd.

Ontwikkeling en Bouw:

Verkoopinformatie: Telefoon 0314 – 333 504 info@bisselinkmakelaardij.nl

pa Bouwkavels voor

Magnolia: Droomplek om te wonen! www.magnolia-doetinchem.nl

rticulieren

Maak van je droom een huis in Doetinchem

Vertaal je woonwensen tot een woning. Vanaf de eerste ingeving tot en met de indeling. Bepaal je eigen luxe en comfort. En kies zelf een architect en een aannemer. Bouw onder eigen regie je droomhuis op één van de kavels die de gemeente Doetinchem in de verkoop heeft. In de stad, dorp of het groen.

Onstein Belderstraat Heideslag

Tollensstraat Veemarkt

Op de Vijverberg

Wonen in een exclusief decor Op de Vijverberg Ruim en groen wonen is het Op de Vijverberg. 34 unieke kavels gelegen aan de bosrand. Met veel ruimte om zelf te beslissen over oppervlaktes en volume, ligging en ontwerp van de woning.

Riant wonen op de Veemarkt Riant wonen in de stad kan op de Veemarkt. Velen doen dat inmiddels al. Maar er zijn nog enkele kavels kavels beschikbaar. Hierbij zijn traditioneel en monumentaal sleutelwoorden. Met volop mogelijkheden om aan huis te werken.

Dorps wonen in Heideslag

Groen wonen op de Belderstraat

Dorps wonen doe je in Heideslag in Wehl. Landweggetjes en kerkepaden zijn hier straks te vinden. In een groene landelijke omgeving liggen nog diverse kavels. Voor elk wat wils, voor elke portemonnee. Vanaf 21 november is tevens de verkoop gestart van starterswoningen in het gebied Ripperbansveen binnen Heideslag.

In een groene zone van de wijk De Huet kunt u het prachtig vrij gelegen voormalige boerderijtje ”De Kleine Huet” kopen. Het pand staat op een eventueel uit te breiden perceel van 850 m2 . Sloop van het boerderijtje behoort tot de mogelijkheden.

Ideaal wonen op de Onstein

Aan de Tollensstraat 24 is de openbare lagere school Rozengaarde afgebroken. Hierdoor is er een prachtige plek vrijgekomen om 1 of 2 vrijstaande woningen te bouwen. De totale kaveloppervlakte is ruim 1.738 m2 . De kavel kan ook gesplitst worden, waarvan u slechts 1 deel koopt. Beide bouwvlakken zijn 15 meter diep, maar hebben een verschillende breedte.

Het is ideaal wonen op de Huet. Aan de Onstein is een ruime kavel van 570 m2 beschikbaar Het bouwen van een eigen woning op De Huet is redelijk uniek te noemen. Uniek omdat de wijk al vele jaren af is. De kavel ligt op loopafstand van diverse voorzieningen en heeft een perfecte zichtlocatie voor de combinatie van wonen en werken.

Alleen of samen bouwen op de Tollensstraat

Kavels in de stad, dorp of in het groen: www.doetinchem.nl

Informatie Voor meer informatie over de kavels kunt u contact opnemen met mevrouw S. Biemans van de gemeente Doetinchem, tel. (0314) 377 377. Of kijk op www.doetinchem.nl voor alle kavels.

(0314) 377 377


VastGoed Totaal 2013

Lagere energierekening voor huishoudens en bedrijven

“Energieakkoord levert banen op” Een duurzame energievoorziening is met het nationaal energieakkoord een stuk dichterbij gekomen. Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken. Het akkoord moet leiden tot nieuwe banen en een lagere energierekening voor consumenten.

E

en belangrijke pijler onder het akkoord is energiebesparing. Er komt een fonds van 600 miljoen euro waar mensen, die bijvoorbeeld een energiezuiniger huis willen, gebruik van kunnen maken. Ook wordt er 400 miljoen euro gereserveerd voor woningcorporaties om projecten mee te fi-

nancieren, met als doel om huizen energiezuiniger te maken. Dankzij het akkoord kunnen huizenbezitters een voorschot krijgen op kosten voor dubbel glas en muurisolatie en worden woningbouwcorporaties aangespoord om huurhuizen onder handen te nemen. Daarnaast krijgen bewoners van een wijk - die samen duurzame energie opwekken - belastingkorting. De hieruit voortvloeiende opdrachten voor installateurs van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatiebedrijven moeten in totaal 15.000 extra banen opleveren. In het energieakkoord is vastge-

legd dat in 2020 14 procent van alle energie duurzaam moet zijn opgewekt. In 2023 moet dat 16 procent zijn. Dankzij deze afspraak kunnen subsidies voor bijvoorbeeld relatief dure windmolenparken op zee slimmer worden ingezet. Dit moet voor een lagere energierekening voor huishoudens en bedrijven zorgen dan eerder berekend in het regeerakkoord. Per saldo stijgt de energierekening met € 1,5 miljard minder dan voorspeld. Naast de rijksoverheid tekenden ook natuur- en milieuorganisaties, vakbonden, energieproducenten, netbeheerders, de bouwsector, woningcorporaties, chemiesector en vertegenwoordigers van burgerinitiatieven het Energieakkoord. De Vereniging Eigen Huis deed dat niet omdat het akkoord nog wel verdere aanscherpingen mogelijk maakt. “De Vereniging Eigen Huis ondersteunt de maatregelen om door energiebesparing en duurzame energie te komen tot een schonere energievoorziening en vindt veel van de gemaakte afspraken verstandig”, zegt directeur Rob Mulder.

“Akkoord moet 15.000 extra banen opleveren”

Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: “Gemaakte afspraken zijn verstandig.”

Zonnepanelen en windmolens spelen een grote rol in het streven om de komende jaren meer duurzame energie op te wekken. “Het akkoord kan het fundament zijn van ‘consistent’ energiebeleid in de komende jaren en brengt de besparingsdoelen een stuk dichterbij. Maar als vertegenwoordiger van huiseigenaren willen we geen handtekening zetten onder nu

Waalsprong laat op 14 december nieuwe mogelijkheden zien

Woonbeurs in teken herstel De economie trekt voorzichtig aan en dat zal ook op de woningmarkt zichtbaar worden. Woonbeurs Waalsprong, die op 14 december wordt gehouden, lijkt onder een goed gesternte te worden gehouden.

D

e Waalsprong is het nieuwe stadsdeel van Nijmegen. De laatste jaren wordt er ondanks de crisis flink gebouwd. Zo zijn er dit jaar vierhonderd nieuwe woningen bijgekomen, die allemaal zijn verkocht of verhuurd. Ook voor komend jaar staan er weer honderden nieuwe woningen op de rol. Naar ver wachting woont in 2025 ruim een vijfde van alle inwoners van Nijmegen in de Waalsprong. De wijk kenmerkt zich door verschillende woonkernen, waarvan het woningaanbod op 14 december tussen 11 en 14 uur centraal staat tijdens een speciale woonbeurs in het Lentse Thermion. In dit indus-

triële complex wordt die dag het wooninformatiecentrum van de Waalsprong omgetoverd tot een sfeervol beursplein. Alle deelprojecten van de Waalsprong worden die dag gepresenteerd. Verder is de grote maquette te bewonderen en geeft de gemeente tekst en uitleg over startersleningen. “Tijdens de Wo o n b e u r s willen we laten zien dat de Waalsprong allesbehalve stil ligt”, zegt Anneke Overmars van grondexploitatiemaatschappij Waalsprong. “Er gebeurt op dit moment juist heel veel. Natuurlijk heeft de crisis De Waalsprong geraakt, maar we zijn inmiddels vol op stoom. In Lent en Oosterhout wordt er voor iedere

portemonnee gebouwd. Dat nieuwe aanbod wordt tijdens de Woonbeurs gepresenteerd.” Tijdens de Woonbeurs zijn geen interieurarchitecten, meubelspecialisten of hoveniers te vinden, maar draait het om het woningaanbod in koop, huur of zelfbouw. Er wordt veel informatie gegeven over de Waalsprong als stadsdeel in ontwikkeling. Met al zijn bijzondere facetten. “Kijk bijvoorbeeld naar Plant-

jevlag, waar tweehonderd mensen de kans krijgen zélf hun woning te bouwen en mee te denken over de inrichting van de wijk. Je bepaalt binnen deze gedachte zelf de plek, de grootte van je kavel én het ontwerp van je huis. Maar ook als je niet zelf wilt bouwen is er volop aanbod elders in de Waalsprong om zo je woondroom waar te kunnen maken.”

“Gemeente geeft informatie over startersleningen”

nog onbekende aanscherpingen en nieuwe maatregelen die ingaan op het moment dat de brede doelstellingen onverhoopt niet lijken te worden gehaald. Die blanco cheque willen we niet uitschrijven.”

COLOFON VastGoed Totaal 2013 Deze uitgave is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de advertentie-verkooporganisatie van De Gelderlander

ADVERTENTIES & INFORMATIE Adelinde Harms, Commercieel Directeur Gert Verberk, Salesmanager regio Achterhoek M: 06 - 53 36 05 28 Marloes Wagemans, Accountmanager regio Arnhem M: 06 - 51 57 35 11 Mariana di Giovanni, Sales Executive regio Nijmegen M: 06 - 51 05 69 69 Annemiek Verschoor, Accountmanager regio Rivierenland/Maas&Waal M: 06 - 51 06 18 55 Martin Lens, Accountmanager regio Vallei M: 06 - 51 04 67 75

REDACTIE & CONCEPT, FOTO’S Geurts Journalistiek, Zevenaar

VORMGEVING Sprong reclamestudio, Zevenaar

DRUK Wegener Media

DISTRIBUTIE De Gelderlander, Wegener Media

De grote maquette krijgt een speciale plek tijdens Woonbeurs Waalsprong.


FASE 1 AL

Wonen van af

€ 157.00 0,-

MON

50% VERKOCHT

v.o.n.

WONEN IN SCHUYTGRAAF

I M A woneninmonami.nl

MEER WETEN OVER DEZE WONINGEN? KOM NAAR DE INFORMATIEBIJEENKOMST OP

WOENSDAG 27 NOVEMBER VAN 19.30 TOT 21.00 UUR OP HET KANTOOR VAN DE MAKELAAR Ella Fitzgeraldstraat 37 6836 DP Arnhem T: 026-3274455

uniek in arnhem

Dorps wonen in de stad...

Vrijstaande woningen vanaf € 399.000,- v.o.n.

Rijwoningen vanaf € 199.500,- v.o.n.

informatiecentrum

Najaar 2013 Nr. 3

Het dorp, de stad en heel veel natuur, Het gaat hard met

Rust ruimte en vrijheid met de bruisende binnenstad vlakbij.

de bouw

Even kijken in fase 1

op Binnenkort in verko fase 21 woningen in de tweede

Spelen, spelen en nog eens spelen!s Een paradij

Zelf ontwerpen, zelf bouwen

voor je kinderen

nu! Daarom koop jenieuws

In 10 stappen thuis op je eigen kavel

Het laatste financiële

aal! Jouw wensen centr ement een

Hoe een appart vrijstaande villa werd

ights In the spotl het water Wonen aan

van daisy eigen sfeer i de ballon 2014 i buurtjes met elk een ing eerste fase begin ndig plan i 10 dorpse het dorpsbouwku bouwplaats i oplever i en veel meer… je rondleiden op de brengt je op ideeën vloog het verst i laat i het wooniversum vrijstaand en vrij ok wonen zoals jij wil:

wat is er nog te koop?

i elke zaterdag open:

het inform atiecen

trum i facebo

Neem (gratis!) DTVE! magazine mee.

Tweekappers vanaf € 275.000,- v.o.n. inclusief keuken en sanitair

klapstraat 24b in elden

Elke zaterdag geopend van 11 - 14 uur.

Kom langs of maak een afspraak!

Kom kijken hoe ver we al zijn op de bouwlocatie! Maak een wandeling over de bouwlocatie en proef de sfeer van dorps wonen in de stad. Bekijk binnen de maquette van het plan en neem de brochure mee. Kom langs of bel de makelaar! Willemsen makelaars (026) 44 52 751 Kuiper Nieuwbouw Makelaars (026) 36 39 120

Nieuw!

Bekijk de maquette in het informatiecentrum

www.detuinvanelden.nl


VastGoed Totaal 2013

Grote belangstelling voor voormalig militair terrein Veluwe

Wonen op een historische plek Niets is wat het lijkt in Buitenplaats Koningsweg. Jarenlang deelden op dit stukje Arnhemse Veluwe militairen de lakens uit. Na jaren van betrekkelijke rust en leegstand, ligt er nu echter een uniek masterplan om het gebied - Kamp Koningsweg Noord (KKN) en de Zeven Provinciën (ZP) - tot leven te wekken.

K

amp Koningsweg Noord en de Zeven Provinciën zijn twee van de voormalig militaire complexen die in Buitenplaats Koningsweg worden herontwikkeld en waar straks wonen, werken, recreëren, cultuur en verblijven mogelijk worden gemaakt. In deze fase, waarin de ontwikkeling zich nog in de planvorming bevindt, is de belangstelling al groot. “De tijdens de Tweede Wereldoorlog gerealiseerde gebouwen

op het deelgebied Zeven Provinciën vormen gezamenlijk een rijksmonument”, vertelt ontwikkelaar Arnold Sprakel van KondorWessels Projecten. “Een deel van de later toegevoegde bouwwerken alsmede het landschap van vóór de bouw van de complexen zijn daarnaast van cultuurhistorische waarde. Hoewel deze gebieden niet binnen de grenzen van natuurnetwerk Natura 2000 vallen, zijn ze er wel volledig door omgeven. Dit

“We hopen in 2015 te gaan bouwen”

maakt de ligging van deze locatie extra bijzonder.” De Veluwe wordt al sinds jaar en dag gekoesterd als natuurgebied, maar het gebied herbergt ook de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Vermomd als boerendorpjes werd op deze locatie door de Duitsers het militaire vliegveld ‘Fliegerhost Deelen’ gebouwd. Het was ontworpen vanuit het principe niet uit de lucht ontdekt te worden. Schattige boerenschuren zijn in werkelijkheid vliegtuighangars met granaatwerende muren en plaatstalen luiken. Sommige van deze schuren en boerderijen zijn naderhand daadwerkelijk voor een agrarische functie in gebruik genomen. Deze gebouwen krijgen een prominente rol in de herontwikkeling. Het masterplan kent drie delen. Kamp Koningsweg Noord, Het Scharnier en Zeven Provinciën. Kamp Koningsweg Noord richt zich op wonen en werken. Het Scharnier is de creatieve ‘kern’ van het geheel, met plek voor multifunctioneel inzetbare ruimte voor bijvoorbeeld

Schattige boerenschuren zijn in werkelijkheid robuuste bunkers, maar kunnen straks bewoond worden. Foto: KondorWessels Projecten bijeenkomsten. Een restaurant kan zich als ontmoetingsplek voor de bewoners ontwikkelen, maar zal ook een trekker zijn voor mensen die een dag of langer naar de Veluwe gaan. Tijdelijk verblijven is hier straks mogelijk. Zeven Provinciën biedt wonen op een landgoed in één van de zeven gerestaureerde of gereconstrueerde landhuizen. Dit landgoed ken-

merkt zich door veel natuur en de mogelijkheid om ondergrondse patiowoningen toe te voegen. Arnold Sprakel: “We bevinden zich in de fase waarin het inrichtingsplan en het beeldkwaliteitsplan worden vastgesteld. We hopen eind 2014 het bestemmingsplan vast te stellen, waarna we in 2015 van start kunnen.” Meer informatie: www.koningsweg.com.

Veel belangstelling voor plan Mon Ami in Schuytgraaf

“Voorzieningen op loopafstand” Het balletje begint voorzichtig te rollen in de woningmarkt. Diverse woningbouwprojecten worden na een adempauze weer in de markt gezet. Zoals Mon Ami in Schuytgraaf. Van de vijftig beschikbare woningen zijn er na amper een maand al twaalf verkocht.

D

e grote belangstelling lijkt het zoveelste bewijs dat we de grote dip achter ons hebben gelaten. “Mon Ami is

een bijzonder plan”, zegt directeur Maurice Freijters van Roel Willemsen Makelaars. “Mon Ami ligt in de nieuwe Arnhemse woonwijk Schuyt-

graaf. Om precies te zijn in het Singelkwartier. Dicht bij het toekomstige centrum van Schuytgraaf, met alle voorzieningen, zoals winkels

en sport- en uitgaansgelegenheden, binnen handbereik. Daarbij ligt op een steenworp afstand het NSstation.” Mon Ami maakt deel uit van Schuytgraaf. De nieuwe wijk kreeg de afgelopen jaren vorm. Nu de markt weer aantrekt, is het de bedoeling de wijk af te bouwen. Met als resultaat dat Schuytgraaf straks 25 verschillende buurten telt met ieder een eigen sfeer. Freijters: “De combinatie van het stedelijke Arnhem en de landelijke Betuwe maakt deze wijk aantrekkelijk. We merken dat dit mensen aanspreekt. Hier kun je ontspannen en genieten, maar wel met de levendigheid van de stad dichtbij.” Het Singelkwartier, waar Mon Ami deel van uitmaakt, heeft een stedelijk karakter. De architectuur van de woningen verwijst naar de populaire Amsterdamse schoolstijl en die zie je terug in de woningen van Mon Ami. De wijk is knus op-

gezet en gesitueerd rond een groen hofje waar kinderen veilig kunnen spelen. Parkeren kan grotendeels op eigen terrein. Daarnaast zijn er langs de buitenkanten extra parkeerplaatsen gemaakt. Het groen domineert overal. Het is de bedoeling dat er in amper een jaar tijd vijftig energiezuinige eengezinswoningen in vier verschillende types worden gebouwd. De woonoppervlaktes lopen uiteen van 110 tot 144 m2. Wil iemand meer ruimte of een andere indeling? Dan is dat ook mogelijk. “Iedereen kan er binnen de bestaande kaders zijn eigen thuis van maken. Zo flexibel willen we zijn.” De prijzen zijn scherp. De goedkoopste woningen kosten ongeveer 157.000 euro, de woningen in het middensegment kosten ongeveer 169.000 en de prijzen van de wat duurdere en grotere huizen liggen rond de 200.000 euro.”

“Wijk is knus opgezet rond een groen hofje”

De architectuur van de woningen verwijst naar de populaire Amsterdamse schoolstijl. Artist Impression: DPI Animation House


VastGoed Totaal 2013

Aankoop of schenking ouderlijk huis is nog niet zo eenvoudig

“Ouders geven een steuntje in de rug” Voor veel mensen is het niet eenvoudig om een woning te kopen. En als het gaat om het ouderlijk huis, liggen er nog meer problemen op de loer. Veel ouders willen hun kinderen daarom helpen. Bijvoorbeeld door hun eigen huis te schenken, om vervolgens zelf kleiner te gaan wonen. Maar wat mag er precies en wat is verstandig? De verschillende mogelijkheden op een rijtje.

E

en ding wordt snel duidelijk. Het is niet per definitie gunstig om als ouders je woning te schenken aan de kinderen. Er bestaat namelijk geen vrijstelling voor. “Je mag wel eenmalig een bedrag schenken”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. “Het is dan ook beter om je woning te verkopen aan je kind. Als steun in de rug kun je wel een bedrag schenken, dat hij of zij voor deze aankoop kan gebruiken of om direct een stuk van de hypotheekschuld af te lossen.” Wat mogen ouders precies schenken, is dan de vraag. De regels zoals ze we ze al jaren kennen, zijn on-

langs veranderd. Ouders mochten hun kinderen tot voor kort éénmalig een bedrag van maximaal € 51.407 belastingvrij schenken als het geld werd gebruikt voor de aankoop, verbetering (zoals renovatie of verbouwing) of onderhoud van een woning. Er is nu echter een tijdelijke maatregel van kracht. De belastingvrije schenkingsregeling voor de eigen woning is – zoals het er naar uitziet tot 1 januari 2015 – verhoogd van € 51.407 tot € 100.000. Dit biedt meer mogelijkheden om de financiering van een huis rond te krijgen. Met het geld mag ook een bestaande hypotheekschuld worden afge-

lost. In alle andere gevallen mogen ouders hun kinderen éénmalig maximaal € 24.676 schenken. Dit is niet veranderd. Dat geld hoeft dus niet te worden gebruikt voor de woning. Buiten deze eenmalige grote vrijstellingen mogen ouders hun kinderen jaarlijks € 5.141 belastingvrij schenken. Hier is geen limiet aan verbonden. Ouderlijk huis Heb je jouw zinnen gezet op het ouderlijk huis maar zie je bovenstaande constructie niet zitten, dan kun je met de huidige regels ook een hypotheek afsluiten bij je ouders, waarmee je het ouderlijk huis koopt (betaalt). De hypotheekrente die het kind daarover aan de ouders betaalt, is net als bij een gewone hypotheek aftrekbaar voor de belasting. Groot voordeel van deze constructie is dat ouders die dat willen, de betaalde rente tot maximaal € 5.141 per jaar weer kunnen terugschenken aan hun kind. Er kan ook worden gekozen voor de ‘Groninger Akte’. Dan wordt het kind wel eigenaar van de ouderlijke woning, maar wordt de betaling van de koopprijs aan de ouders uitgesteld. Dat kan jaren later zijn. De Kies je voor de Groninger Akte, dan word je wel eigenaar van de woning, maar betaal je later. Laat je eerst goed adviseren door de notaris.

Ouders mogen hun kinderen een fors geldbedrag schenken om de aankoop van een woning mogelijk te maken. notaris kan hier alles over vertellen. Hierdoor kunnen ouders tegen een lage prijs hun huis verkopen aan een kind, maar moet er wel schenkbelasting worden betaald. Hans André de la Porte: “Voordeel is dat het kind alleen schenkbelasting betaalt voor het eigendom van de woning en geen hypotheek hoeft af te sluiten voor de hoge marktwaarde (taxatiewaarde) van het huis. Omdat het kind van een ouder geschonken krijgt, valt de schenking in de gunstigste tariefgroep van de schenkbelasting.” Maar er zijn ook valkuilen! Bijvoorbeeld als de schenkbelasting erg hoog dreigt te worden. “Die mag

je dan wel verrekenen met de overdrachtsbelasting, maar het kan evengoed een flink bedrag zijn. Als het kind geld moet lenen om de schenkbelasting te kunnen betalen, dan wordt dit niet als een hypotheek beschouwd en heb je dus geen hypotheekrenteaftrek over deze lening. Dat kan een nadeel zijn. En er is meer. Je moet ook rekening houden met andere kinderen, die zich ‘benadeeld’ kunnen voelen als een van hen het huis tegen gunstige voorwaarden ‘krijgt’. Oftewel, andere kinderen kun je beter laten instemmen met de schenking en de overige afspraken. Dat voorkomt later veel ellende.”

“Huis schenken aan kinderen is niet gunstig”

“Restschuld mee naar nieuwe woning” Hypotheekrente weer iets gezakt

D

e hypotheekrente is in augustus voor de derde maand op rij gedaald. Dat komt door daling van de winstmarges die banken berekenen op hypotheken. Sinds ruim drie maanden worden de gestegen financieringskosten niet meer doorberekend in

de hypotheekrente. Als je als huiseigenaar een nieuwe hypotheek afsluit of de lopende hypotheek verlengt, betaal je daardoor een iets lagere rente dan voorheen. Dat blijkt uit de rentebarometer die de Vereniging Eigen Huis bijhoudt.

Huiseigenaren mogen bij verkoop van hun woning onder voorwaarden een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De regels hiervoor worden aangepast, zo heeft de minster de Tweede Kamer laten weten. Op dit moment kunnen mensen die willen verhuizen, maar een restschuld dreigen over te houden, geen kant op. Verhuizen is door de restschuld niet mogelijk, waardoor de doorstroming op de woningmarkt hapert. Met de maatregel, die op 1 januari 2014 ingaat, wil het kabinet mensen een zetje geven om toch te verhuizen.

De nieuwe regeling geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan uit de verkoop van een woning die gefinancierd is met NHG. Andere voorwaarde is dat de kosten voor de nieuwe woning én de restschuld onder de kostengrens van de NHG blijven. De NHG-kostengrens is nu 290.000 euro en wordt per 1 juli 2014 265.000 euro. Wat er aan restschuld boven uit-

stijgt, mogen kredietverleners overigens wel buiten de NHG meefinancieren. Voor NHG-hypotheken gelden de gebruikelijke acceptatiecriteria. De lening mag niet te hoog zijn in verhouding tot het inkomen. Voor woningaankoop en bijkomende kosten mag in 2014 tot 104 procent van de aankoopwaarde worden geleend, zoals dat voor alle woningaankopen geldt.


VastGoed Totaal 2013

“Ieder dak is weer anders” Naam? “Ronald Gerritsen (38). Vanaf mijn zeventiende ben ik dakdekker. Ik werk nu al acht jaar met veel plezier bij Heuveling Dakbedekkingen in Arnhem. Wij verzorgen uiteenlopende werkzaamheden voor het dak. Of het nu om renovatie gaat of om nieuwbouw.” Boeiend? “Dit is een prachtig vak. Elk dak is anders en vormt een nieuwe uitdaging. Geen klus is saai. We werken in een klein bedrijf en dat is leuk. De collegialiteit is groot.” Trends? “Je kunt moeilijk over trends praten. Wel merk ik dat mensen in deze tijd hun huis vooral opknappen. Vandaag hebben we bijvoorbeeld twee

De dakdekker

veluxdakramen gezet en gezorgd dat de pannen er goed omheen komen te liggen.” Zwaar werk? “Dat valt wel mee. De nieuwe richtlijnen maken het juist wat makkelijker. De dakrollen zijn bijvoorbeeld kleiner geworden. Natuurlijk moet je op een dak wel rekening houden met de veiligheid.” Vrije tijd? “Ik woon in Oosterbeek met mijn echtgenote Nina en onze drie kinderen: Emily (3), Luca (4) en Robin (10). We hebben het daar prima naar de zin. In mijn vrije tijd ben ik vooral met mijn gezin bezig. Verder hebben we ook nog een huisje in het Duitse Rosbach. We vervelen ons dus niet, haha.”

Tijdige maatregelen voorkomen ongemak

Geef vorst deze winter geen kans De warme zomer zijn we alweer helemaal vergeten. We maken ons op voor de winter en die kan ook in Nederland koud zijn. De afgelopen winters werden gekenmerkt door lange vorstperiodes.

O

Je mag niet vergeten de buitenkranen af te sluiten. Soms zit er een vorstbeveiliging in de kraan zelf.

m niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om de vorst geen kans te geven in en rond de woning. Met eenvoudige maatregelen, maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. Heb je een oudere woning, bescherm dan de waterleidingen, zowel binnen als buiten, tegen vorst. Dit kan met een vorstbeveiligingskabel, polyethyleenschuim, glaswol of zelfklevend schuimband. Zet in ruimten waar het koud kan worden de radiatorknop op de vorstbeveiligingsstand, herkenbaar aan een sterretje. Zo voorkom je dat het in die ruimte gaat vriezen. Je mag niet vergeten de buitenkranen af te sluiten. Soms zit de aansluiting in de meterkast, soms moet je de kruipruimte in. Maar

als je de kraan niet afsluit, kan deze kapotvriezen omdat water bij vorst uitzet. Vergeet niet dat je het water aftapt. Dus als je de ‘hoofdkraan’ binnen hebt dichtgedraaid, moet je de kraan buiten nog even laten leeglopen. Dan is het water er zeker uit. Overigens moet je ook eventuele regentonnen laten leeglopen. Anders knapt het hout kapot als het water bevriest. Gaat het sneeuwen, dan moet je het plat dak in de gaten houden. Een klein laagje sneeuw is geen probleem, maar een grote laag betekent veel gewicht. Jaarlijks lezen we in de krant dat daken zijn ingestort vanwege de hoeveelheid sneeuw. Houd afdaken en carports dus zoveel mogelijk sneeuwvrij.

nodige maatregelen nemen. Kuipplanten kun je het best naar binnenhalen. Zet ze bijvoorbeeld in de schuur of garage. Kuipplanten zijn namelijk niet winterhard en kunnen niet tegen te koude temperaturen. Een tip is om sneeuw gewoon op de planten te laten liggen. Door de isolerende werking worden de planten op deze manier beschermd. Wat je absoluut niet moet doen? Plant tijdens vorst geen voorjaarsbollen. In december kan het nog net, maar daarna niet meer. Snoei ook geen planten als het vriest. Dan overleven ze de winter niet. En heb je een vijver, zorg dat deze niet helemaal dichtvriest. Waterplanten moeten zuurstof krijgen. Dat is niet mogelijk als de vijver helemaal dicht zit. Zorg dat een deel altijd open is.

“Laat sneeuw gewoon op planten liggen”

Sneeuw isoleert Ook buiten in de tuin kun je de


VastGoed Totaal 2013

Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars positief over herstel woningmarkt

“Woningprojecten weer in gang zetten” Met zeshonderd medewerkers en een jaaromzet van 400 miljoen euro doet Ten Brinke Groep uit Varsseveld het in deze tijd gewoon goed. Iets wat ook geldt voor dochter Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars.

O

p het kantoor in Doetinchem ontmoeten we directeur Edwin ten Brinke. We horen positieve geluiden. Over hoe het nu gaat, maar ook over de toekomst. “Natuurlijk is de crisis ons niet voorbij gegaan. De markt draaide op een laag pitje. Door geen grote risico’s te nemen of gekke dingen te doen, zijn we nooit in de problemen gekomen.” Ten Brinke Groep ontwikkelt, bouwt en financiert vastgoed in binnen- en buitenland. Vooral in Duitsland is het bedrijf erg actief en succesvol. In de befaamde Cobouw Top 50 staat het bedrijf jaarlijks in de absolute top. Ook Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars doet het ronduit goed. Het bedrijf ontwik-

kelt grote projecten, bijvoorbeeld voor winkelketens zoals Ahold, Hema, Mc Donalds en Karwei. Op dit moment wordt een groot tijdelijk winkelcentrum in Apeldoorn voorbereid. Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars heeft ook woningbouwprojecten op de rol staan. Bijvoorbeeld in de regio. Ten Brinke: “De economie trekt aan. Toch is er een nieuwe realiteit ontstaan. In het verleden bepaalde het bedrag dat je bij de bank kon lenen, de prijs van de woning. De nieuwe wijze van financiering heeft hier een einde aan

gemaakt. De prijzen zullen in de toekomst nog maar beperkt stijgen. Oude tijden met grote schommelingen keren niet terug. Dat betekent ook dat gemeenten en grondeigenaren moeten beseffen dat ze minder voor hun grond krijgen, dan tot voor kort het geval was. Dat is de nieuwe realiteit.” Voor Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars is het economisch herstel reden om diverse bouwprojecten, die eerder werden stilgelegd, weer in gang te zetten. “Ik verwacht dat we het komende jaar weer plannen in verkoop gaan nemen, zoals plan Bekendijk in Bredevoort (23 woningen), plan Herwen (22 woningen) en plan Loerbeek (9 woningen). De tijd lijkt er rijp voor. Ook in Doetinchem kijken we naar plan Heelweg, waar we in overleg met de gemeente 150 woningen op een misschien wat andere wijze dan gepland gaan bouwen. En aan de

“Gewoon geen gekke dingen doen”

Edwin ten Brinke: “We merken dat de economie aantrekt, maar er is wel een nieuwe realiteit ontstaan.” Houtkampstraat staan 41 appartementen op de nominatie om over enkel jaren gebouwd te worden. Er zit weer beweging in.” Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars kiest een eigen wijze van de markt bewerken. “Het voordeel van de periode die we nu hebben gehad, is

dat je creatief wordt. Wij werken met eigen verkopers, die zich volledig richten op onze woningen. Een eigen pr- en communicatieafdeling maakt maximaal gebruik van internet en social media. Ook dat is de nieuwe realiteit…”

Doetinchem laat particulieren hun eigen woning vorm geven

Vrijheid voor de bouwer In een tijd waarin de woningmarkt een stimulans kan gebruiken, geeft de gemeente Doetinchem een duidelijk signaal af. Particulieren krijgen op diverse locaties in de stad veel vrijheid om hun eigen huis vorm te geven.

“O

nder het motto ‘Maak van je droom een huis’ bieden we op een aantal plekken bouwkavels aan”, vertelt Remco van Straaten van de gemeente Doetinchem. “Binnen

bepaalde randvoorwaarden mogen mensen daar zelf met een architect en aannemer aan de slag. Geheel naar eigen wens en smaak. Naast enkele losse kavels geldt dit ook voor grootschalige bouwprojecten

die nu en in de nabije toekomst worden ontwikkeld.” Doetinchem heeft diverse projecten aangewezen waar particulieren enige vrijheid krijgen. Naast al bijna afgeronde projecten, valt ook een aantal grote op. Bijvoorbeeld ‘Dorps wonen in Heideslag’. Dit is een uitbreidingswijk van het dorp Wehl. Het project kent een deels landelijk karakter. De totale wijk betreft circa vierhonderd woningen en kent drie deelprojecten: Motsketel, Koksgoed en Ripperbansveen. Opvallend is dat bij de opzet van deze wijk de bestaande bewoners zijn betrokken. Motketel ligt tegen spoorlijn en Weemstraat aan en telt 65 kavels, waarvan er 39 bebouwd zijn met huurwoningen van Vestia. Er zijn diverse kavels voor twee-onder-eenkappers beschikbaar (rond de 300 m2). Koksgoed ligt meer richting de snelweg A18 en bestaat overwegend uit twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Van de circa 85 beschikbare kavels is de helft uitgegeven en bebouwd. Ripperbansveen ligt ter hoogte van station Wehl.

Motketel maakt onderdeel uit van nieuwbouw in Wehl. Foto: gemeente Doetinchem

Isseldoks wordt gesitueerd in de binnenstad van Doetinchem. Illustratie: gemeente Doetinchem Hier komen 52 woningen, waarvan veertig bestemd zijn voor starters op de woningmarkt. Een ander bijzonder project in Doetinchem is ‘Wonen Op de Vijverberg’. Van Straaten: “Je komt daar aan de bosrand te wonen in een wijk met veel groen, rust en ruimte. Er zijn dertig kavels beschikbaar. De nieuwe wijk verrijst naast recreatiegebied Koekendaal.” Grenzend aan de binnenstad van Doetinchem vinden we Iseldoks. Op een bedrijventerrein ‘op retour’ wordt vanaf volgend jaar een nieuwe woonwijk gerealiseerd, dichtbij de binnenstad en aan de IJssel. Is-

seldoks is het gebied tussen de oostelijke oever van de Oude IJssel en de C. Missetstraat (tot de spoorlijn). Kenmerkend voor de tweede fase van het plan is de aanleg van een zijarm aan de Oude IJssel. Het totale plan bevat ongeveer 450 woningen, waaronder dure, middeldure, goedkope en sociale huurappartementen, zorgwoningen, stadswoningen en benedenbovenwoningen. “In al deze gebieden mogen geïnteresseerden een grote stempel drukken op hun toekomstige woning.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Sanny Biemans, tel. (0314) 377 377.


VastGoed Totaal 2013

Energiekosten nemen fors af na het nemen van maatregelen

Meer wooncomfort dankzij isolatie De energieprijzen stijgen de laatste jaren de pan uit en hier lijkt voorlopig geen einde aan te komen. Veel woningeigenaren nemen maatregelen om hun woning energiezuiniger te maken. Bij oudere huizen denk je dan natuurlijk vooral aan isolatie .

B

ij woningen ouder dan dertig jaar is het zelfs een must om isolerende maatregelen te nemen. Een goed geïsoleerd huis leidt namelijk tot vermindering van de energiekosten voor verwarming. Soms nemen de energiekosten zelfs met meer dan de helft af. Het kan dus honderden euro’s per jaar schelen. Een voorbeeld: door het toepassen van 60 m2 spouwmuurisolatie kun je ongeveer 10 m3 gas besparen en dat scheelt ongeveer € 336 per jaar aan energielasten. Maar isolatie heeft meer voordelen dan alleen prijstechnisch. Een geisoleerde woning zorgt voor comfort en een gezond leefklimaat. Slecht geïsoleerde woningen verliezen warmte via ramen, muren, da-

ken en vloeren. Met als gevolg tochtige en vochtige ruimtes, die soms voor schimmelvorming zorgen. Wooncomfort Bouwbedrijf Ubbink in Zevenaar bevestigt dat er regelmatig vragen binnenkomen over het isoleren van woningen. Het Zevenaarse bedrijf heeft inmiddels diverse woningen geïsoleerd, particulier en in opdracht van woningcorporaties. “Door te isoleren neemt het wooncomfort toe. Daarnaast verbeter je het energielabel van je woning, waardoor deze meer waard wordt. Dat op dit moment de vraag van isolerende maatregelen hoger ligt dan enkele jaren geleden heeft ook te maken met het BTW-voordeel. Op dit moment

“Woningen hebben veel gaten en kieren”

geldt het lagere BTW-tarief van zes procent op isolerende werkzaamheden van woningen. Verder bestaan er subsidiemogelijkheden.” Woningen kun je op diverse manieren isoleren. Bewoners kunnen het voor een deel zelf. Bijvoorbeeld door dakisolatie van binnenuit aan te brengen. Ook het isoleren van cv-leidingen kan in eigen beheer worden uitgevoerd en scheelt veel energie. Veel mensen kiezen voor ingrijpende maatregelen. Carolien Ubbink: “Met dakisolatie en spouwmuurisolatie behaal je een behoorlijke besparing. Dat geldt ook voor vloerisolatie, een zuiniger cv-ketel, het plaatsen van een warmtepomp of de toepassing van dubbele beglazing. Dat zijn wel maatregelen waar je hulp bij nodig hebt of een gespecialiseerd bedrijf voor zou moeten inschakelen. Die heeft de kennis en

Het plaatsen van isolerende dakplaten op zolder is een effectieve manier om je woning te isoleren. kunde in huis om op een goede en bouwtechnisch verantwoorde manier te isoleren.” Wat vaak wordt vergeten zijn volgens Carolien Ubbink de gaten en kieren in een woning. “Die zijn er meer dan je zelf in de gaten hebt.

Door die dicht te maken bespaar je weer. Aan de andere kant is wel een goede ventilatie noodzakelijk. Want het klinkt misschien raar, maar juist daardoor werkt een cvketel beter.”

Steeds meer mensen kiezen jaarlijks voor nieuwe energieleverancier

Overstappen levert geld op Steeds meer mensen wisselen van energieleverancier. Overstappen levert namelijk bijna altijd geld op. Zeker als je kiest om over te stappen via energiecollectieven van bijvoorbeeld de Consumentenbond of de Vereniging Eigen Huis.

D

uizenden mensen besluiten jaarlijks om via deze weg geld te besparen. Toch is er ook een groep consumenten die de stap niet durft te zetten. “Veel mensen zien op tegen de rompslomp en vinden overstappen eng”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Ze zijn bang dat er dingen mis gaan. Maar dat gebeurt vrijwel nooit. Overstappen is niet eng en kan honderden euro’s per jaar schelen!” De Consumentenbond onderzocht hoe Nederlanders aankijken tegen overstappen. Van de ruim 5.000 consumenten die zijn ondervraagd, blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden (63%) wel eens is overgestapt naar een andere energieleverancier. Over het algemeen ging dit goed, de meeste mensen (88%) zijn (zeer) tevreden over de

Bij een gemiddeld verbruik kun je jaarlijks enkele honderden euro’s op gas en elektra besparen.

manier waarop het overstappen verliep. Informeren Instanties als de Consumentenbond en de Vereniging Eigen huis informeren consumenten regelmatig over energieprijzen en de mogelijkheid tot overstappen. Daarnaast worden er jaarlijks meerdere energiecollectieven opgezet. Babs van der Staak: “De Consumentenbond adviseert consumenten om zich regelmatig te oriënteren op de energiemarkt. Daarom staat op onze website ook een energievergelijker, waarop belangstellenden op elk gewenst moment energieaanbieders met elkaar kunnen vergelijken. Zo kun je zelf alle informatie vergaren en de overstap wagen. Je kunt zoals gezegd ook overstappen via een energiecollectief. Op deze wijze is het mogelijk

om honderden euro’s voordeel te behalen door gunstige tarieven en welkomstkortingen, die door energiebedrijven aan nieuwe klanten worden gegeven. Hoeveel je kunt besparen is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden, maar het bedrag kan oplopen tot ruim 400 euro per jaar, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.850 m3 gas.” De Consumentenbond raadt consumenten in ieder geval aan jaarlijks de prijzen van energieleveranciers te vergelijken en, als ze over willen stappen, te kiezen voor een jaarcontract met vaste prijzen voor stroom en gas. Babs van der Staak: “Voor consumenten die niet regelmatig willen overstappen, is een contract met vaste tarieven voor drie jaar een interessant alternatief.”

“Overstappen is helemaal niet eng”


3 STARTERSWONINGEN IN LOERBEEK AAN DE MR. VERMEULENSTRAAT Wil je wonen

... in een gezellig dorp in het Montferland, aan de voet van het Bergherbos ... in een nieuwe woning op een kavel van 107 - 170 m2 ... in een echt betaalbare woning? Dan bieden wij je de kans om dit waar te maken. Een fraaie woning met hal, woonkamer en keuken, boven 2 slaapkamers, badkamer en een mooie zolder.

Verkoopprijs op basis van cascooplevering vanaf 107.000,- v.o.n.

Interesse?

Neem contact op met: Bouwbedrijf Bruggink in Heelweg, tel. 0315 - 242929 of Lammers Makelaardij in Didam, tel. 0316 - 294112.

Bruggink Keukens, Badkamers en Bouw

Molenweg 11, 7055 AW Heelweg. Telefoon: 0315 - 24 29 29 www.bruggink-bv.nl info@bruggink-bv.nl

Alles in één hand

verkoop mogelijk onder voorbehoud verkoop eigen woning.

Kopen zonder zorgen in Arnhem Schuytgraaf? De bouw is gestart maar u heeft nog ruime keuze. roel willemsen T. 026 - 327 44 55 Twee-onder-een-kapwoningen koopsom vanaf € 310.000,- von

willemsen makelaars T. 026 - 445 27 51

www.horstenhoogte.nl

Rijwoningen en hoekwoningen koopsom vanaf € 202.500 en € 234.000,-


VastGoed Totaal 2013

De gemoedelijkheid van het buitengebied spreekt veel mensen aan

“Je kiest voor een levensstijl” Voor veel mensen is het een droom. Een leuke vrijstaande woning in het buitengebied. Rust, natuur en ruimte. Op dit moment zijn de mogelijkheden groter dan ooit. In de Gelderse buitengebieden staan er veel woningen te koop tegen interessante prijzen. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je deze stap wilt zetten?

W

ij lieten ervaringsdeskundigen aan het woord en bezoeken het buitengebied in Voorst en Groessen. Maar eerst spreken we met Simone Jolink van Vivere Makelaars in Wichmond. Zij woont zelf in het buitengebied en is met haar kantoor aangesloten bij Buitenwonen, de makelaarsorganisatie gespecialiseerd in buitenleven. “Als je wilt wonen in het buitengebied, kies je voor een levensstijl”, zo stelt Simone Jolink nadrukkelijk. “Je gaat voor rust, ruimte en natuur. Met alles wat daar bij hoort. Positief en negatief. Als dat je ligt, is dit een goed moment om je slag te slaan. Er staat best veel te koop. Ik merk vooral dat de woningen die nu in

Als makelaar trekt ze regelmatig met potentiële klanten langs boerderijen en vrijstaande woningen in het buitengebied. “Mensen hebben niet altijd in de gaten dat je misschien wel kunt dromen van wonen in het buitengebied, maar dat je dan nergens meer dichtbij woont. De afstanden die moeten worden afgelegd vallen vaak tegen. En je bent in het buitengebied altijd bezig. Met onderhoud, gras maaien, schilderen, tuinwerkzaamheden. In alle jaargetijden moet er wat gebeuren.” Zelf opgeknapt We stappen in de auto en rijden naar Voorst in de gemeente Oude IJsselstreek. Natuurlijk genieten we

Familie Sanders: “De gemoedelijkheid van het buitenleven is ons veel waard.” helemaal niet meer bijzonder. Het is zoals het is.” De voordelen zijn duidelijk. Vrijheid, natuur en rust. Maar de nadelen? “Fons: “Die zie ik niet. Dat we wat meer rond het huis moeten klussen, hoort er bij. Dat vind ik leuk. Een probleem voor sommige mensen kan wel zijn dat de internetsnelheid in het buitengebied laag is. Maar televisieontvangst hoeft geen probleem te zijn. Daar hebben we een schotel voor. Mensen die in het buitengebied gaan wonen, moeten wel beseffen dat je soms afgesloten bent van de buitenwereld. In de winter is het om vijf uur donker en zie je niet veel meer. Dan ben je op jezelf aangewezen. Maar wij vinden dat geen nadeel. En wij vinden het ook niet erg als de boer in de buurt om vijf uur op het land aan het werk is met zijn trekker of zijn land bemest. Dat ruik je natuurlijk. Ook dat hoort bij het buitengebied.”

woont nu alweer bijna twintig jaar met haar man Johan en hun drie kinderen in zijn oudershuis. “Ik kan genieten van de rust, maar ook van het lawaai dat bij het buitengebied hoort”, zegt Chandon. “Hier is altijd leven in de brouwerij. Heel fijn is dat je hier geen directe buren hebt en daar dus niet veel rekening mee hoeft te houden. Je bent elkaar niet tot last.” “Wij zijn zo gewend aan het buitenleven dat ik me vaak opgesloten voel als ik in een rijtjeshuis een feestje heb”, vult Johan aan. “Je bent dat gewoon niet meer gewend.” Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan het buitenwonen. Chandon: “We moeten er altijd met de auto op uit. Om boodschappen te doen of om kinderen naar school te brengen. En spelen gebeurt hier altijd op afspraak. Spontaan er even uit lopen is er niet bij. Toch zijn de

“We moeten er vaak met de auto op uit”

In het buitengebied is er meer werk. Grasmaaien doe je niet met een handmaaier. de verkoop komen, snel worden verkocht. Die zijn vaak goed geprijsd. De markt trekt aan.” Simone Jolink geeft aan dat er veel mogelijk is in het buitengebied, maar niet meer zoveel als enkele jaren geleden. “De provincie heeft paal en perk gesteld aan de ‘rood voor rood’ regeling, waarin schuren mochten worden gesloopt om er nieuwe woningen voor terug te bouwen. Toch merk ik dat gemeenten en provincie nog best mee willen denken als er bijvoorbeeld in het geval van mantelzorg een boerderij gesplitst moet worden in twee woningen.”

van de fraaie herfstkleuren waar we onderweg mee geconfronteerd worden. In Voorst bellen we aan bij Fons en Ans te Brömmelstroet. Zij wonen al negentien jaar in alle vrijheid op een prachtig plekje. “Wij weten niet anders”, zegt Fons. “We zijn beiden opgegroeid in het buitengebied, maar hebben wel even in een gewone wijk gewoond. Toen de kinderen van de lagere school af gingen, kochten we dit huis. Ik heb het zelf opgeknapt. Wij vinden het heerlijk om hier te wonen. Het moet je ook liggen. Weet je wat het is. We wonen in de natuur, maar vinden dat eigenlijk

“Hier is altijd leven in de brouwerij”

Zonsondergangen We rijden richting de Liemers. In Groessen ontmoeten we de familie Sanders. Johan, Chandon en de kinderen Laura, Lisa en Tessa. Ze wonen op een bijzonder plekje aan de Leuvensestraat met fraai zicht op de Kandiadijk en het bijbehorende natuurgebied. “Die zonsondergangen zijn geweldig”, zo laat Chandon meteen weten. Zij groeide op in een ‘gewone’ woonwijk, maar

Deze boerderij in Lochem staat midden in de natuur en is te koop. Foto: Vivere Makelaars

kinderen daarmee opgegroeid. Het went snel.” Tips voor mensen die overwegen een huis in het buitengebied te kopen? Johan: “Besef dat alles groot is. Dat betekent meer onderhoud, meer stoken en dus meer kosten. Ik denk dat je eenderde meer kwijt bent dan in een gewone woning. Maar je krijgt er veel voor terug. De gemoedelijkheid van het buitenleven is ons veel waard.” Mogelijke voor- en nadelen op een rijtje. Voordelen - Mogelijkheden bij slopen en herbouwen oude schuren - Rust, ruimte en natuur - Vrijheid Nadelen - Soms geen snelle internetverbinding - Voor televisie soms schotel nodig - Afstanden naar voorzieningen soms groot - Er is altijd werk aan de winkel


Te huur royale 3-kamerappartementen aan de Beethovenlaan in Doorwerth

317 332 n aaan nnlla rt h e e e v hhoo o r w t t ee o BBee DD

Fraai, comfortabel, rustig en veilig wonen met fantastisch uitzicht kan per direct in een van deze fantastische appartementen! De appartementen zijn op verschillende woonlagen, in een fraaie en bosrijke omgeving gelegen. De appartementen (voormalig 4-kamer) zijn ca. 100 m² groot,

hebben een royaal balkon van ca. 10m2 en beschikken over een ruime berging in de onderbouw. Op steenworp afstand is een overdekt winkelcentrum met alle dagelijkse voorzieningen gelegen evenals goede openbaarvervoer voorzieningen en diverse uitval(snel) wegen.

VERKOOPINFORMATIEDAG

ZATERDAG 7 DECEMBER

INFORMATIECENTRUM SCHUYTGRAAF METAMORFOSEALLEE 101 VAN 11:00-13:00 UUR

woneninparklane.nl

De huurprijs bedraagt vanaf ` 695,- per maand exclusief ` 65,- servicekosten.

Wieman Makelaardij Veritasweg 1-A Oosterbeek www.wiemanmakelaardij.nl info@wiemanmakelaardij.nl 06-51188582

geschakelde vrijstaande woningen € 267.500,- v.o.n.

twee-onder-één-kap woningen € 259.500,-

eengezinswoningen € 179.500,-

SNELLE W START BOU MOGELIJK

Willemsen Makelaars Tel. 026 445 27 51

Strijbosch Thunnissen Makelaars Tel. 026 355 21 00

Arnhem | Schuytgraaf | Parklane | gelegen aan Staatsspoor

Woonbeurs Waalsprong 2013 14 december 2013 van 11 tot 14 uur Lent

Nieuw aanbod in huur, koop en zelfbouw!

Oosterhout Lent

Kom kennismaken met de Waalsprong. Of u nu belangstelling heeft voor een koop- of een huurwoning, of als u zelf wilt bouwen: u treft op de Woonbeurs Waalsprong het nieuwste aanbod aan in de jongste wijk van Nijmegen. Wandel eens vrijblijvend langs het aanbod en laat u informeren over de mogelijkheden om uw woondroom te verwezenlijken! Wooninformatiecentrum Waalsprong, Thermion, Thermionpark 7 te Lent. Volg de borden vanaf de Prins Mauritssingel (N325)

* Dit is slechts een greep uit ons ruime aanbod!

VOOR MEER INFO KIJK OP WWW.WAALSPRONG.NL/WOONBEURS2013


VastGoed Totaal 2013

Eite en Angelica Boonstra deden snel zaken op de woningmarkt

“Ik miste toch wel een tuintje” Heel voorzichtig worden de geluiden positiever. De woningmarkt lijkt op gang te komen. Eite en Angelica Boonstra uit Zevenaar kunnen er over meepraten. Ze verkochten hun appartement in Zevenaar binnen een paar maanden tijd, om vervolgens te verhuizen naar een nieuwe woning in de wijk Groot Holthuizen.

G

root Holthuizen is een prachtige nieuwe wijk in Zevenaar met sfeervol opgezette wijken. Als we er doorheen rijden constateren we echter ook dat de huizencrisis de nieuwbouw hier tot stilstand heeft gebracht. We ontwaren ruwe bouwwegen en lege plekken waar ooit nog woningen moeten verrijzen. Maar we zien ook ruim opgezette nieuwbouwwijken. In een pittoresk opgezette straat woont de familie Boonstra in een fraaie hoekwoning. “Wij zijn hier helemaal op onze plek”, vertelt Angelica Boonstra (57) wanneer ze de deur opendoet. Zij woont hier samen met haar echtgenoot Eite (67). Hun twee kinderen zijn inmiddels uitgewaaierd.

“Ik heb jarenlang in Haaksbergen gewoond en in Hengelo (O) gewerkt”, zegt Eite. “Mijn vrouw komt uit Zevenaar en ze had altijd de drang om terug te keren. Zo’n tien jaar geleden kochten we daarom een appartement in Zevenaar. Ook wel een beetje met het oog op de toekomst. Dan hadden we alles gelijkvloers. Maar op een bepaald moment ging het toch kriebelen. Ik miste mijn tuintje. We hebben het appartement te koop gezet en vonden binnen enkele maanden een koper.” Angelica: “Wij hebben nooit de angst gehad dat de woning niet verkocht zou worden, maar dat we al zo snel een koper zouden vinden, was natuurlijk een meevaller. We

De familie Boonstra voelt zich thuis in Groot Holthuizen: “Wij zijn hier helemaal op onze plek.” hebben zelfs tijdelijk ergens anders gewoond voordat onze nieuwe woning werd opgeleverd.” De zoektocht naar een ‘huis met een tuintje’ leidde het stel tot Groot Holthuizen. Eite: “Een leuke, nieuwe wijk. Al snel hadden we een woning op het oog. Die werd op dat moment gebouwd. Nadeel was wel dat we weinig invloed meer hadden

op eventuele wijzigingen. Maar op de bouwput zelf hebben we toch nog wat kunnen regelen met de bouwvakkers.” Inmiddels voelen ze zich thuis in Groot Holthuizen. Angelica: “Het is een jonge wijk met huur- en koopwoningen door elkaar heen. Dat zorgt voor gezelligheid. De buurt is ook actief en dat vinden we leuk.

We doen zelf ook aan activiteiten mee en voelen ons erg betrokken. Inmiddels hebben we veel nieuwe contacten opgedaan.” De rust in Groot Holthuizen spreekt ze beiden aan. Eite: “Als we gaan wandelen met ons hondje, dan ben je na een paar honderd meter al in de velden. Heerlijk toch.”

Meer- en minderwerk kan bij nieuwbouw in de papieren lopen

Leg gemaakte afspraken vast Als je een nieuwbouwwoning koopt, loop je er zeker tegenaan. Je wilt dat de aannemer extra werkzaamheden uitvoert of bepaalde zaken achterwege laat. Dit meer- en minderwerk kan aardig in de papieren lopen. Belangrijk: leg gemaakte afspraken vooraf goed vast.

M

Zorg dat je meerwerk, zoals het plaatsen van een extra deur, tijdig vastlegt.

eerwerk is het extra werk voor de aannemer, dat komt bovenop de werkzaamheden die bij het aangaan van de overeenkomst zijn overeengekomen. Vaak worden er meerdere woningen tegelijk gebouwd met een standaard badkamer, standaard keuken en standaard installatie. Maar wil je als koper een luxere keuken, een trendy badkamer of een mooie serre, dan zijn dit werkzaamheden die onder het meerwerk vallen. Daar moet je uiteraard extra voor betalen. Dit kan in de papieren lopen. Bij meerwerk heb je namelijk een slechte onderhandelingspositie, omdat je alleen zaken kunt doen met de eigen aannemer, waar je al een overeenkomst mee hebt. Het is daarom zaak om

gewenste afwijkingen zo vroeg mogelijk in de tekeningen door te laten voeren. Het liefst wordt er al een lijst met meer- en minderwerk toegevoegd voordat je het koopcontract tekent. Hoe later je iets nieuws bedenkt, des te duurder het wordt. En besluit je tot meerwerk, leg het dan op papier vast. Dat voorkomt misverstanden, zoals we ze op mening feestje wel eens voorbij horen komen. Tegenover meerwerk staat minderwerk. Je vraagt de aannemer dan eigenlijk om bepaalde zaken die hij volgens het contract wel zou moeten realiseren, achterwege te laten. Veel mensen houden het schilderwerk er uit, omdat ze dat zelf op willen pakken. Minderwerk betekent dat je minder hoeft te betalen. Zorg ook dat deze afspraken goed vastliggen. Ook hier ontstaan vaak misverstanden door.

Een aannemer is niet altijd verplicht om meer- of minderwerk op te pakken. Bijvoorbeeld als de bouw te vergevorderd is of als de gewenste wijzigingen in strijd zijn met het ontwerp van het bouwplan. Wanneer je afspraken op papier hebt vastgelegd, is het goed om te controleren of er geen open eindjes blijven bestaan. Zoals ‘bedragen op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen. Accepteer alleen heldere prijsopgaven. Spreek ook af wanneer deze extra werkzaamheden gereed moeten zijn en leg dit vast. Belangrijk: voor meerwerk hoef je niet meer dan 25 procent vooruit te betalen. Deze afspraak is gemaakt voor alle contracten met garantie van SWK of Woningborg. De rest van het bedrag betaal je pas als de woning af is.

“Nooit meer dan 25 procent vooruit betalen”


VastGoed Totaal 2013

Retro radiator H

et verleden inspireert veel interieurarchitecten bij de aankleding en inrichting van een ruimte. Traditionele ontwerpen en ‘klassiekers’ worden dankbaar ingezet om de woning een retro look te geven. Je hoort er nu helemaal bij met een authentieke kolomradiator. Deze kenmerkt zich door een stoere en authentieke vormgeving. Gebaseerd op de kolomradiator van vroeger. De radiator komt het beste tot zijn recht in een unieke transparante coating, het soort ‘naakte’ staal dat past in een industrieel loft of atelier, grote keuken of badkamer. Door de natuurlijk hoge warmteafgifte zijn deze radiatoren ook uitermate geschikt voor lage temperatuurverwarming en elke gangbare warmtebron.

Ultieme ontspanning E

en zachte bank waarin je heerlijk neerploft na een dag hard werken. Met mooie, strakke lijnen en een ongecompliceerde look. Wie wil dat niet in zijn huiskamer? De woonkamer is nog altijd het visitekaartje van de woning. De meubels bepalen voor een groot deel de uitstraling. Het is trendy om te combineren en verschillende stijlen samen te voegen. Meubels moeten natuurlijk vooral lekker zitten, maar ze bepalen in belangrijke mate ook de sfeer in de woonkamer. Tegenwoordig draait alles om kleur. Een grijze bank is niet uit de mode, maar met een uitgesproken kleur ziet de kamer er toch heel anders uit. Qua maat mag een bank best fors zijn. Foto: Vasco Foto: Rolf Benz

Woontrends 2013 Jukebox revival T

ijdloos en trendy zijn de juiste woorden voor deze bijzondere jukebox. Leuk om je vrienden mee te verrassen en een absoluut hebbeding voor jezelf. Haal herinneringen op aan oude tijden met een jukebox, waarin je je iPad steekt, om vervolgens je favoriete classics af te spelen. De Jukebox is uitgevoerd met neonlicht en retro attributen die je bij

Verras je huis

een jukebox mag verwachten. Een ware eyecatcher in je woonkamer of op kantoor. Daarnaast fungeert het apparaat ook als docking station voor al je iGadgets. Handig!

E

Bron: Gadgethouse.nl

Briefkaarten behang B

ehang hoeft niet meer effen te zijn. Helemaal nieuw is geprint vliesbehang. Het levert eigentijdse en stoere kamers op. Vooral als je durft te spelen met combinaties. Gingen we jaren geleden vooral voor veel van hetzelfde, tegenwoordig worden de behangcollecties steeds eigenzinniger. Ze geven een knipoog aan de onvolkomenheden van textiel. En juist

Foto: Graham & Brown

dat aspect maakt een behang dynamisch en aantrekkelijk. Op deze manier ontstaan creatieve ruimtes die de vintage revival ademen. Graham & Brown laat dit zien in haar behangcollectie. Het behang met briefkaarten roept allerlei herinneringen op aan verre reizen of lieve woordjes van oude geliefden. Dit behang past helemaal in de heritage trend met oude koffers en reisherinneringen.

en regelmatige metamorfose van je huis, geeft verrassing, inspiratie en dynamiek aan je leven. In die gedachte is het goed om regelmatig woonaccessoires te vervangen of verplaatsen. En daarbij mag je jouw creativiteit de vrije loop laten. Woonaccessoires zijn een reflectie van een persoonlijke levensstijl of levenshouding. Maar ook van de seizoenen, je leefsituatie, je vrienden of je werk. Veel kleine winkeltjes bieden woonaccessoires aan, maar ook grote ketens. Door goed te speuren vind je overal verras-

Foto’s: Kwantum

sende, grappige hebbedingetjes en snuisterijen in verschillende kleuraccenten. Zo blijft je interieur een verlengstuk van jezelf en daar draait het om. Overigens hoef je niet altijd compleet nieuwe accessoires aan te schaffen. Soms is het al genoeg wanneer je binnen de woning en kamer alles een nieuwe plek geeft. Verras je huis!


VastGoed Totaal 2013

Familie Tiedink uit Groessen geniet na verbouwing van prachtige vergezichten

De metamorfose van een hooiberg Door Sjoerd Geurts

Hooi wordt hier niet opgeslagen. En er dartelen ook geen geitjes rond het karakteristieke bouwwerk. De hooiberg die we in het buitengebied van Groessen ontdekken, is omgetoverd tot een woning. De familie Tiedink voelt zich er thuis.

G

roessen is het dorp waar de Betuwespoorlijn doorheen dendert en de A15 straks voor een tweede barrière gaat zorgen. Maar het Liemerse kerkdorp herbergt ook prachtige natuur, mooie vergezichten, een hecht verenigingsleven en bijzondere gebouwen. Zoals de vroegere havezathe Huis Rijswijk, de klassieke boerderij De Tempel, het kasteeltje Beerenclauw en het oude klooster van de Tempelorde. Eén van de relatief nieuwe paradepaardjes vinden we verscholen in de natuur, pal achter het historische woonhuis Mazepoel, dat volgens het ingegraveerd jaartal dateert uit 1862. Wij komen echter niet voor de Mazepoel, maar voor de daarachter gelegen hooiberg. Via een aparte en groene inrit bereiken we dit indrukwekkende bouwwerk. We moeten nog wel even de

Waarom destijds werd gekozen voor een atelier in de vorm van een hooiberg? Theo: “Wij wonen hier op een terp. Een terp is een heuvel in de natuur en daarop bouwden ze vroeger vaak hooischuren zoals deze. Op een relatief kleine oppervlakte kon je met deze bouwwijze toch veel ruimte creëren. Daarbij vonden we de vormgeving mooi in de omgeving passen. Ik ben nog in het Nederlands Openluchtmuseum geweest om me te oriënteren. Uiteindelijk hebben we op basis van historische voorbeelden, deze hooiberg gebouwd.” Theo en Thea Tiedink genieten dagelijks vanuit hun atelier van de natuur in de directe omgeving. Herman Brood Herman Brood opende in 1999 op zijn karakteristieke wijze de hooiberg, maar na een jaar of vier besloot de familie de deuren van het atelier toch te sluiten. “Wij hebben destijds onderschat hoeveel tijd je

de bestaande kaders werd de hooiberg op papier omgetoverd in een moderne woning vol karakter. De gemeente reageerde enthousiast en de provincie ging er in mee. Uiteindelijk leidden de papieren plannen ook in de praktijk tot een uniek huis. Thea: “Daar waren we natuurlijk heel blij mee. Door deze oplossing hoefden we zelf niet te verhuizen. We hebben een groot deel van ons leven hier gewoond en zijn gehecht geraakt aan deze plek. Het is toch prachtig dat je dan een oplossing vindt om hier te kunnen blijven…” Het is tijd voor een rondleiding. Eigenlijk begint deze al buiten, waar een klassiek erf is gecreëerd met prachtige doorkijkjes richting het Groessense buitengebied. We zien in de verte schaapjes dartelen en de natuur komt van alle kanten op ons af. Daarbij is ook het erf zelf voorzien van veel groen. Echte fruitboompjes hebben fraai binnen de bestrating een plek gekregen.

de sfeer van een vakantiehuis uitstraalt en is gecombineerd met de keuken. De slaapkamer is weer gekoppeld aan een grote badkamer.” Wat opvalt is de grote hoeveelheid licht die overal naar binnenstraalt. Dankzij de grote glazen puien met terrasdeuren, maar ook door de toepassing van veel dakramen. Mooie details vormen de houten balken uit het oorspronkelijke atelier die niet zijn weggestopt, maar dankzij hun zichtbaarheid de woning een karakteristieke sfeer meegeven. De kleuren zijn verder sober en licht gehouden, waardoor de ramen fungeren als levend schilderij. Natuurlijk is de woning tij-

“De hooiberg werd gebouwd als atelier”

Ramen als grote schilderijen zorgen voor veel licht in huis. hond des huizes - een Rhodesian Richback - trotseren, maar dan worden we hartelijk welkom geheten door Theo en Thea Tiedink. De trotse eigenaren van de hooiberg, die veertien jaar geleden werd gebouwd. Dus oud is het pand zeker niet, bijzonder des te meer. “Wij hebben de hooiberg als atelier gebouwd”, vertelt Theo Tiedink. “Ik heb jarenlang een reclamebureau gerund en wilde graag jonge kunstenaars de gelegenheid geven hun werk hier tentoon te stellen. Het atelier vormde destijds een prachtig verlengstuk van de beeldentuin die we in die tijd ook op deze plek hadden. Alles draaide hier om kunst.”

er mee kwijt was”, legt Thea uit. “De beeldentuin en het atelier werden vooral in de weekeinden drukbezocht. Het werd ons een beetje teveel.” De familie besloot het complete perceel, woonhuis en hooiberg, te koop aan te bieden. Theo: “Maar de economie werkte niet mee. Het huis werd niet verkocht tot onze zoon Thierry samen met echtgenote Gemma en hun kinderen belangstelling toonden. Uiteindelijk hebben zij het huis overgenomen en kwamen wij samen op het idee om de hooiberg bewoonbaar te maken.” De schetsjes van Theo Tiedink gingen een eigen leven leiden. Binnen

Verbouwing De verbouwing had wel wat voeten in aarde. Oude foto’s verraden één groot en open atelier, vandaag constateren we dat er een verdiepingsvloer in is gekomen. Thea Tiedink: “We hebben een appartement gemaakt waar alle belangrijke functies op de begane grond zijn te vinden. Met een grote kamer, die

De Hooiberg is op basis van historische voorbeelden nagebouwd.

dens de verbouwing voorzien van moderne installaties. Zoals een geavanceerde beveiligingsinstallatie en vloerverwarming in alle ruimten. Wel zo praktisch in een huis met zoveel ramen! Via het halletje mogen we een kijkje nemen op de nieuwe eerste verdieping. En daar valt onze mond open. We komen in een grote vierkante kamer met aan alle kanten doorlopende ramen. Een panorama van de hele regio met prachtige vergezichten. Hier ziet de familie Tiedink dagelijks de grillen van de natuur. “Oudejaarsnacht hadden we hier een prachtig uitzicht gehad op al het vuurwerk in de regio”, zo geniet Theo nog na. “Echt fantastisch”, bevestigt ook Thea. “We kijken er alweer naar uit.”


www.woneninspijkerbroek.nl

SPIJK ERBR OEK WOONENQUÊTE

DOE MEE MET DE SPIJKERBROEK WOONENQUÊTE EN WIN EEN VANMOOF DESIGNFIETS OF IPAD MET 128 GB! ERA Contour | Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling

Inruil eigen woning*

Zonnig wonen...

IN DE

BEM

rijwoningen XXL aan het Ossenkamppad in Zevenaar

Starterslening tot € 22.500,- mogelijk* * informeer naar de voorwaarden

type Boterbloem • Woningbreedte 6 meter! • Energielabel A++, dus zeer energiezuinig • Tuinligging op het zuiden • Diverse optiemogelijkheden

Verkoopprijs v.a. € 169.900,- v.o.n.

www.de-bem.nl Ontwikkeling

Realisatie

Informatie en verkoop Grietsestraat 60B, Zevenaar

Stationsplein 1, Zevenaar

(0316) 580 860

(0316) 523 341

www.quint-mulders.nl

www.joostenmakelaardij.nl

Vastgoed Totaal Arnhem Doetinchem  
Vastgoed Totaal Arnhem Doetinchem  
Advertisement