Page 1

Huntenpop ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2012

DIT IS EEN COMMERCIテ記E UITGAVE VAN HET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN DE GELDERLANDER

BELGISCH BESTE: TRIGGERFINGER FAITHLESS HERLEEFT DE FUNK VAN ALAIN CLARK

beeld: Renテゥ Moorman

DERTIG ACTS OP 23STE EDITIE

VRIJDAG 10 EN ZATERDAG 11 AUGUSTUS


STERREN STRALEN

Ayers

Exclusive handmade beauties

Vriese Music Palace heeft alles op voorraad voor het nieuwe muzikale seizoen. Nu nog tegen uitverkoop prijzen. Actie, tot eventuele overname positief is afgerond!

4O 0% 50% % 0 20 3 % % 0 1 K RTING K O R T IN G K O R T IN G KOR TING K O R T IN G EXTRA OP INTER

NET

PRIJS

PRIJS

EXTR A

EXTRA OP INTERNET

OP INT

PRIJS

PRIJS

ZIE NU HET

Piano's

MUZIKALE

en duizend t e m u n or ting euro's k op=op

tij , r a s

ep

EXTRA OP INTERNET

LICHT

TERNET

PRIJS

nog 6 x Vleu Kawa gel i, Stei nb

eck, Otto M eister weg=w eg prijs

50

x Vr ies Di Oh git eh w e a Be e a ta t zi ft ze le je l j dr op da en, n di um vo k g inp e b o a u aa r ra s n! kken ren a d . en blij! uit

no’s pia ale

2 Ya ma 00 ha , T dr u am ms a, S tel on Ma o l pe x, r, Gr en et M MO es e sch nD ET EN W WE G!

EXTRA OP IN

it sen oet Dig 60 af € 495,l-e piano tPER e O van igin OEDK t or SG me GEN NER

oards 40 keyb s thesizer

& syn op=op

n oo n, f o h icr nele s c s ti luid, m ngpa A set en) n ga ge es, me are Prgenom eg! i w G j e et oi, z iet ov et w s d n lui J zo ordt s mo D ge (w lle a s Du

ERNET

VMP original drums nu vanaf €495,-

50% €249,@VRIESE_MUZIEK WWW.FACEBOOK.COM /VRIESEMUSICPALACE

Vriese Music Palace Profiteer nu het nog kan!

Dr. Huber Noodtstraat 87 Doetinchem, Tel.: 0314 344647

www.vriese.nl

voor 10.000 instrumenten online bestellen ook bladmuziek


Huntenpop 2012

HUNTENPOP 2012 Locatie: DRU Cultuurpark, Ulftseweg, Ulft. Route en openbaar vervoer: www.huntenpop.nl Algemene informatie: 0315-640641 en info@huntenpop.nl.

VRIJDAG 10 AUGUSTUS: Terrein open: 18:00 uur Programma: 19:15 uur

ZATERDAG 11 AUGUSTUS: Terrein open: 12:00 uur Programma: 12:30 uur

CAMPING

VOORVERKOOP

De camping is open van vrijdag 10 augustus 12.00 uur tot zondag 12 augustus 12.00 uur. Campingkaarten zijn alleen te koop via de website. Prijs per persoon voor het festivalweekend: € 22,50. Dit is inclusief stroom (zelf zorgen voor verlengkabel) en gratis toegang tot de Optimaal FM Tribute Night op vrijdagavond 10 augustus. Huisdieren zijn niet toegestaan. Zaterdag- en zondagochtend is vanaf 9.00 uur een ontbijt verkrijgbaar.

Toegangskaart vrijdag: € 10,Toegangskaart zaterdag: € 42,50 Passe-partout: € 49,Campinticket: € 25,Een passe-partouts biedt geen toegang tot de camping. Een campingticket geeft toegang tot het programma op vrijdag.

Voorverkoopkaarten zijn verkrijgbaar via de Huntenpop-ticketshop, bij Primera en bij Cigo Ulft.

DAGKASSA Kaarten voor Huntenpop zijn tijdens het festival verkrijgbaar aan de dagkassa bij de ingang van het terrein. Kaarten voor de Optimaal FM Tribute Night zijn UITSLUITEND aan de dagkassa verkrijgbaar.

COLOFON

Huntenpop 2012

RABOBANK CULTUURPRIJS

NOABERSCHAP en BUSINESS Traditiegetrouw wordt Huntenpop geopend met de Optimaal FM Tribute Night. Net als voorgaande jaren hebben 13.000 inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek een vrijkaart voor de openingsavond ontvangen. ,,Een kwestie van noaberschap”, noemt Walter Hendrixen van Stichting Huntenpop Belangen dat. Vrijdagmiddag ontvangt de organisatie de festivalsponsoren. De leden van de Huntenkring volgen een rondleiding op het DRU Industriepark door BOEI. Om 17.15 uur verricht Jan Smeets de officiele opening van Huntenpop. Smeets is oprichter en directeur van Pinkpop, het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld.

Terwijl de voorbereidingen voor de 23ste Huntenpop al in volle gang waren, won het festival de eerste Rabobank Cultuurprijs. Frans Vervoordeldonk reikte de prijs, een geldbedrag van 5000 euro, namens Rabobank Graafschap-Zuid uit aan de organisatoren van Huntenpop. ,,Het festival is begonnen als een initiatief van vrienden en is uitgegroeid tot een evenement met grote uitstraling en een begrip in de Achterhoek. Huntenpop is een groot en divers evenement, met een grote moeilijkheidsgraad als je kijkt naar hoe dit georganiseerd moet worden. Opvallend en prijzenswaardig”, was het commentaar van de jury van de cultuurprijs die bestond uit de directievoorzitter Rabobank Graafschap-Zuid, de wethouders cultuur van de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek en twee vertegenwoordigers uit de Adviescommissie. De cultuurprijs is een initiatief van de Rabobank Graafschap-Zuid en de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland. De prijs is bestemd voor een bijzonder initiatief op het gebied van kunst en cultuur binnen het werkgebied van Rabobank Graafschap-Zuid.

Deze uitgave is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de advertentie-verkooporganisatie van De Gelderlander

CHILLEN en CIRCUSPRET

JEANSBON TRIBUTE Huntenpop is een samenwerking voor de duur van minimaal één jaar aangegaan met Tribute. De modezaak, met vestigingen in onder meer Arnhem en Enschede, opende in juli een Tribute Men in de Doetinchemse Boliestraat. Tribute-eigenaar Hans Gaertner raakte naar eigen zeggen achttien jaar geleden geïnspireerd door een ‘Tribute to Freddie Mercury’-poster. ,,De winkelnaam was gevonden”, zegt de ondernemer, die zijn medewerkers aanmoedigt hun ‘eigen muzieksmaak’ in de vestigingen van Tribute te laten klinken. ,,Als het maar vrolijk is.” In het kader van de sponsoring is elke entreekaart opgewaardeerd met een kortingsbon voor Tribute Woman en Tribute Men in onder meer Doetinchem.

Muziek is allang niet meer de enige bron van vertier op Huntenpop. Je kunt er trommelen, een didgeridoo bespelen en aan soundhealing doen. Het zomerse assortiment aan eten en drinken is verder uitgebreid. Op het festivalterrein is ruimte genoeg om te chillen en voor verrassingen zoals kermisattracties en circusacts. De Tlburgse folkgroep Platzak dost zich voor de gelegenheid uit als Le Cirque du Platzak, bijgestaan door ‘lenige meisjes en jonglerende jongens uit heel Europa’. Een waterpijplounge en een festivalmarkt verrijken het decor. Wie zich helemaal wil onderdompelen in het Huntenpopgevoel slaat op het kampeerterrein van het festival een tent op. Een goede voorbereiding is te treffen via festivalneeds.com, dat kant-en-klare festivalpakketten aanbiedt. Tijdens Huntenpop is Ulftenaar Geert Freriks net als in 2011 paraat met een festivalwinkel die 24 uur per dag is geopend.

ADVERTENTIES & INFORMATIE 0314 – 372 111 Henk Berkhout salesmanager Michael Groothedde accountmanager Marie José Groeskamp sales support Henk Mennings voorbereiding en coördinatie REDACTIE Jeroen Schwartz, Schwartz op wit FOTOGRAFIE Jan van den Brink, René Moorman, Stan Bouman en anderen VORMGEVING Pieterjan Duitshof, Oosterlicht.com DRUK Wegener Media


Als echt Achterhoekse gemeente weten we in Oude IJsselstreek hoe hard gewerkt moet worden. Maar vooral ook hoe je goed kunt genieten.

p o p ten

Hun enieten! g t h ec

Ontspanning, cultuur en vermaak zijn hier minstens zo belangrijk. Er is altijd wel iets te doen. Bijvoorbeeld rondom het DRU Industriepark in Ulft waar het industriële verleden en hedendaagse cultuur elkaar vinden. En waar Huntenpop in het DRU Park haar tenten opslaat. www.oude-ijsselstreek.nl @Gem_OIJ

Om een totale indruk van onze showroom te krijgen bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen. U vindt bij ons ca. 40 ingerichte kamers in zowel modern als klassiek.

NBIEDING € 1575,-

WEGENS ENORM SUCCES PROLOGEREN WIJ NOG EEN KEER DEZE SUPERAANBIEDING Ruime 5-zits bank als hoekcombinatie in stof € 1195,NU SPECIALE PRIJS € 795,in diverse stoffen leverbaar

SE NU DIVER

, NU UW VOORDEELPRIJS € 3595,-

IEDINGEN

E AANB SPECIAL

n u denkt! a d ij b r te et dich U vindt h

met veel nieuwe woonideeën Lengelseweg 62A - 7041 DS ’s-Heerenberg Tel.: (0314) 66 14 35 - Fax: (0314) 66 41 70 Dinsdag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur / 13.30 tot 18.00 uur. Zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur. Vrijdag tot 18.00 uur open.


I FEEL A HIT COMING RACOON gaat het na een stroeve start sinds Another Day, de in eigen beheer opgenomen hitplaat uit 2005, voor de wind. In dat jaar was ‘Love You More’ van de band met de gouden inborst de vaakst gedraaide single op radiozender 3FM. Racoon is bezig aan alweer een topseizoen, met als voorlopige bekroning het winnen van drie 3FM-Awards en een gepassioneerd optreden op Pinkpop. Liverpool Rain, het meest recente album van de groep, behaalde een gouden status (25.000 verkochte exemplaren). Het is het zevende groepsalbum sinds 1997, de twee live-albums meegerekend. TRIGGERFINGER is sinds de doorbraaksingle ‘I Follow Rivers’ op stoom geraakt. Hoewel de lange aanloop anders doet vermoeden, heeft het rocktrio met het stoere smoelwerk eigenlijk nooit anders gedaan. Vraag het maar eens aan bezoekers van de Zwarte Cross, Pinkpop en Lowlands. ‘I Follow Rivers’, een interpretatie van een lied van de Zweedse zangeres Lykke Li, zorgde voor een feeststemming op de burelen van Triggerfingers platenmaatschappij, Excelsior Recordings. In die stal, bevolkt door onder anderen Spinvis, Roosbeef en Meindert Talma, was de afgelopen vijftien jaar nog niet eerder een nummer 1-hit gevierd.

Twee zielen...

Goossens. Alleen toen bassist ‘Lange Polle’ gas terug moest nemen, werd een invaller ingehuurd. ,,De chemie tussen ons drie is onvervangbaar”, verklaarde Lange Polle tegen OOR.

CLASH OF THE TITANS De prijzenkast van RACOON is goed gevuld. Eind vorig jaar kreeg de groep een Edison in de categorie beste groep uitgereikt. De sympathieke Zeeuwen bleven daarmee Nick & Simon en De Staat (Huntenpop 2011) voor. De Edison, de oudste muziekprijs van Nederland, gold als beloning voor het vakmanschap van de band: ,,Racoon promoveert het schrijven van songs tot een kunstvorm.”

Met RACOON en TRIGGERFINGER zijn, zeker op basis van hun live-reputatie, de grootste namen van Huntenpop aangekondigd. Samen goed voor bijna dertig jaar aan podiumervaring, domineren de Zeeuwse vaandeldragers van de rockballads en de rockende grootmacht uit België zaterdagavond de Rabobank Stage. Ze varen elk hun eigen koers. Twee festivalfavorieten met ‘goeie koppen’, een sterk arbeidsmoraal en een stevige dosis onverzettelijkheid.

Ook het eigenzinnige TRIGGERFINGER triomfeerde in 2011. De import-Antwerpenaren wonnen twee van de belangrijkste Belgische muziekprijzen tijdens de MIA (beste groep en beste muzikant). Van een heel andere orde was de overwinning in de Vlaamse hoofdstad, toen Triggerfinger het tegen De Jeugd van Tegenwoordig moest opnemen in een soundclash. ‘Onze’ Jeugd ging met 4-3 ten onder in het bulderende tempo van van driekoppige rockmachine. Als het zo moet, hebben ‘we’ er vrede mee. racoon.nl triggerfinger.be

NEVER CHANGE A WINNING TEAM

Jos Geerits (Rabobank Graafschap-Zuid)

RACOON speelt – uitzonderingen daargelaten – al jarenlang onafgebroken in dezelfde bezetting: met Bart van der Weide (zang), Dennis Huige (gitaar), Stefan de Kroon (bas) en Paul Bukkens (drums). Alleen in de XL-bezetting, wanneer de band is aangevuld met blazers en strijkers, wijkt Racoon van de viereenheid af. TRIGGERFINGER is een trio van onverwoestbaar kaliber, dat sinds het eerste album bestaat uit zanger en gitarist Ruben Block, bassist Paul Van Bruystegem en drummer Mario

Huntenpop 2012

...een gedachte

Mijn Huntenpoptip: Uiteraard Alain Clark op de Rabobank Stage en op zaterdag kies ik voor Triggerfinger. Mijn suggestie voor Huntenpop 2013: The Be Good Tanyas, The Bell Rays, Biffy Cliro en Black Keys. Een mix van oud en nieuw, van country en stevige pop-‘n-roll. Het zou mooi zijn als deze bands nog eens in de wei in Ulft staan! Dan is Huntenpop voor mij en de mijnen echt niet meer te missen. Het ultieme festivallied is: ‘The Captain’ van Biffy Cliro.

HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUntenpop Livemuziek lééft in de Achterhoek. ,,In Aalten zeker”, zegt Ricardo te Kolste. ,,We steken er elkaar aan.” De gitarist debuteert zaterdag 11 augustus op Huntenpop met het Aaltense trio Hadrian’s Wall, als een van de twee winnaars van de Achterhoekse Band Competitie. ,,Vorig jaar waren we er nog als bezoekers, nu staan we als band tussen de artiesten.” De ABC is de popwedstrijd van Stichting Huntenpop Belangen, de gemeente Oude IJsselstreek en DRU

Cultuurfabriek, die Gelderse bands uitdaagt. Aan de eerste bandcompetitie, in 2011, mochten alleen groepen

van Achterhoekse afkomst meedoen. De tweede editie, die van maart en tot en met juni werd gehouden, was ook toegankelijk voor bands van buiten de Achterhoek, op voorwaarde dat minstens de helft van de muzikanten uit Gelderland komt. Bandwedstrijden als de ABC kunnen volgens Ricardo te Kolste (22) groepen een zet geven. ,,Alleen door de inschrijving zingt je naam al rond. Meedoen levert ook minimaal een optreden op,

terwijl het voor ons normaal gesproken nog niet eenvoudig is om met eigen werk een podium te vinden. Dat er iets te winnen valt, is van te voren bijzaak. Spelen, daar gaat het om, het publiek plezieren”, zegt de student communicatie en nieuwe media. Doordat Hadrian’s Wall goede sier maakte in de voorronde, verdiende het trio bestaande uit Te Kolste, Wolter Jetten en Timon Hoitink, een extra optreden. In die finale kreeg de band de meeste publiekstemmen, waarmee de uitverkiezing voor Huntenpop een feit was. Zo verging het de groep in 2011 ook, toen het trio met de zingende drummer Paaspop mocht openen omdat het de Slag om Paaspop had gewonnen. De overwinningen hebben de drie vrienden verrast. ,,Hadrian’s Wall is voor ieder van ons het eerste echt bandavontuur. Als beginners speelden we covers maar de wil om eigen werk te schrijven was groter.” Die ambitie resulteerde volgens muziekwebsite 3voor12 al vlot in ‘een voor Gelderland unieke popsound, dansbaar en luisterrijk’ en vergelijkingen met Moss maar ook met U2, Coldplay en andere groten der aarden. ,,Een hele eer”, vindt Ricardo die beschrijvingen. De band is nog op verkenning maar zijn vertrekpunt is origineel en lichtvoetiger dan het gros van

de geroemde blues- en rockgeoriënteerde gezelschappen uit de Achterhoek. ,,Zeker in het begin, toen we elk open podium aangrepen om te spelen, stonden we vaak tegenover metal-, punken grungebands. Wij vinden pop tof.” Met die andere muzikanten kunnen ze het overigens uitstekend vinden. ,,In Aalten is er sprake van een echte muziekcultuur, hoewel er bij ons op school nauwelijks aandacht voor was. Het gebeurt vooral in Oerkroeg Schiller. Daar ontmoeten liefhebbers en muzikanten elkaar, daar wordt opgetreden. Wie dat meemaakt, krijgt vanzelf de kriebels om aan de slag te gaan.” Het optreden van Hadrian’s Wall is een opmaat voor een hete (na-)zomer. ,,Als het aan ons ligt, nemen we zo snel mogelijk een album op. Als muzikanten dromen we ervan onze muziek te vereeuwigen. Voor onszelf maar ook voor het publiek. Er zijn volgens mij nog genoeg manieren om muziek aan de man te brengen. Bovendien versterkt het maken van een album de band, zoals we ook zullen groeien door het optreden op Huntenpop.” hadrianswallmusic.com twitter.com/HadriansWallnl Hadrian’s Wall, zaterdag 11 augustus Ulft Stage, 15.00 - 16.00 uur


KEUKEN LOODS.NL

FINALE leegverkoop! Keukenloods Gaanderen wordt KEUKENLOODS XL

KORTING TOT m o o r w Sho n e g e t s n e k keu k j i l e m e n n a elk a bod

wees er snel bij wan t weg=p ech

70%

KEUKENLOODS, Slakweg 84, 7011 EZ Gaanderen tel: 0315-340404 ALKMAAR | ALMERE | AMSTERDAM Z-O | ROOSENDAAL | ZAANDAM | ZWAAG


Huntenpop 2012 moeilijk zijn om te spelen, maar niet moeilijk klinken.”

anti-show en pro-zweet Voor Shaking Godspeed is Huntenpop de zomerpiek. De band treedt (even) minder op en gaat (alweer) een nieuw album schrijven. Oprichter Wout Kemkens (rechts op de foto): ,,Ik ben anti-show, het gaat mij puur om het vakmanschap.” Shaking Godspeed is verantwoordelijk voor minimaal een van de beste Nederlandse rockalbums van de afgelopen jaren (en voor bijna tweehonderd optredens). Alleen stond het trio nog niet eerder op Huntenpop. Behalve Wout Kemkens, oergitarist, en oprichter van Shaking Godspeed. Met The Bloody Honkies, zijn vorige band, maakte Kemkens Huntenpop in 2006 onveilig. Zat waren de bandleden, van het bier uit hun kleedkamer en uit die van anderen, en high van het optreden ten overstaan van een meute aan vrienden en rockers. ,,Huntenpop was ons eerste, grote festival met een echte backstage”, verontschuldigt de gitarist zich, op verzoek terugblikkend, over de streken van de Honkies. Niet voor niets werd het gezelschap ‘het ruigste wat de Achterhoek sinds Normaal overkwam’ genoemd.

Kemkens kijkt niet graag achterom, wil vooruit. Beluister de bewijsdrang, koop Hoera, het tweede, in februari op cd, vinyl en iTunes verschenen album van Shaking Godspeed, dat even onstuimig als gecontroleerd klinkt. Even dromerig als ontnuchterend, even aardig als opgefokt. Wie de openingsregels ‘Good news now’ op zich laat inwerken, verheugt zich op wat komen gaat maar is tegelijk op zijn hoede. Met het debuutalbum, het niet minder eigenzinnige Awe, was het trio eind 2010 al uitgegroeid tot een oogappel van pers en publiek. Dat komt ook doordat de bluesrock van Shaking Godseepd lastig te categoriseren is. ,,Ik beschouw het als een compliment als je niet te vangen bent”, zegt Kemkens. Er zijn tig-bands die bas, orgel, gitaar en drums proberen te mengen maar de sprankeling niet vinden. ,,Niet

dat er aardverschuivingen in Shaking Godspeed gebeuren. Het moet vertrouwd én ongehoord klinken.”

Hij mag de plaat zelf dan sinds verschijnen niet meer beluisterd hebben, het ‘hoera-gevoel’ is er bij Kemkens niet minder om. Al is de muzikant de eerste om te zeggen dat Hoera een behoorlijk lullige titel is voor een plaat vol letterlijk en figuurlijk grootse muziek. ,,Hoera heeft een positieve maar ook een cynische, pijnlijke betekenis. Aan die helaas-der-dingenachtige situaties ben ik verslaafd. Tegelijk is de titel een oprechte uiting van enthousiasme. Omdat het fantastisch is om muziek te maken, het brengt levensgeluk.” Feeling good en de gut-feeling. Stoeien met die contrasten, daar geniet Kemkens van. ,,Ik wil ervoor waken pathetisch over te komen. Daarom kwam er geen megalomane albumtitel. Ik houd van kunstenaars die oog hebben voor de kleine dingen, iemand zoals Captain Beefheart. Bovendien kan het geen kwaad mensen op het verkeerde been te zetten.” Shaking Godspeed heeft twee Achter-

hoekers in de gelederen. Drie journalisten annex schrijvers ook. Kemkens woont in Arnhem maar is geboren in Barlo. Toetsenist en bassist Paul Diersen komt uit Aalten. Drummer Maarten Rischen woont in Utrecht. ,,De Achterhoek is min of meer onze uitvalsbasis. Voor een band is dat goed, een thuishonk. Maar ik geloof er niet in dat de Achterhoek bepalend is voor de sound van Shaking Godspeed, zoals de muziek van Normaal wel alleen hier vandaan kon komen. Bij de Achterhoek hoort een bepaalde humor en een gevoel waar we ons prettig bij voelen, maar het coole aan muziek is dat ze helpt contacten te leggen. Gelijkgestemden zijn overal te vinden.” Kemkens onderkent dat ’invloeden van buiten’ hun weerslag hebben op de banduitingen: ervaringen, muziek, kunst. ,,Het mooiste vind ik het wanneer een idee van binnenuit ontstaat. Dat gevoel, mijn eigen fantasie vermengd met allerlei prikkels, is mijn belangrijkste bron. De muziek moet er toe toen, het moet urgent zijn, niet bedacht. Het mag wel

1. Toekomst Nog eenmaal de Honkies, de wildebrassen. De achtbaan. Het avontuur duurde een plaat, langer niet. De componist Kemkens: ,,Zo gaan die dingen.” Shaking Godspeed is een ‘meerjarenplan’, Kemkens wil een vaste waarde worden. ,,Of dat met drie, vier, vijf, zes man op het podium gebeurt, dat zien we wel. Als het publiek straks maar weet dat elke plaat deugt en dat elk optreden er een met bloed, zweet en tranen is. Zover zijn we nog lang niet. Bands zoals Peter Pan Speedrock en Motorpyscho hebben op die manier, zonder marketingpoespas, op eigen kracht iets mooi opgebouwd. Bezoekersaantallen en verkoopcijfers heb je als band nauwelijks in de hand, de kwaliteit van de muziek wel. Daar sta ik ook voor in. Dat wil ik ook. Mijn insteek is om iets te scheppen wat er volgens mij nog niet is, maar wat ik wil kunnen en laten horen.” 2. Toekomst & verleden ,,In augustus zit ik waarschijnlijk zonder werk. Hopelijk kan ik de gitaar pakken en naar een zonnig oord vertrekken om er plankgas te werken aan de volgende plaat. Meters maken. Ik houd ervan vol aan de bak te moeten. Ik kan ook niet anders. Ik heb ooit een half jaar niets om handen gehad, tussen twee bands in… ik was niet te genieten.” ,,Ik heb er lang over gedaan om gitarist te worden, al heb ik het altijd gewild. Al toen ik vijf was. Mijn vader had een plaat, 30 Golden Guitar Hits, met een gouden gitaar op de voorkant. ‘Ik word gitarist’, zei ik op school, al zou het nog tien jaar duren voor ik begon. De eerste vier jaar vond ik er eigenlijk niets aan, maar ik dacht wel: hier zit iets in, ik moet doorbijten. Dingen verzinnen lukte me algauw. Pas toen ik met andere lui ging samenspelen viel het kwartje. Daarna begon ik te raggen en het eerste bandje ontstond om biertjes te kunnen drinken en omdat er zoals altijd toch niks te doen was in de buurt…” shakinggodspeed.com Shaking Godspeed, zaterdag 11 augustus Rabobank Stage, 14.05 - 14.55 uur

HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUntenpop Paul Diersen (journalist, muzikant, Shaking Godspeed) Niet te missen: Villa Zeno (winnaars ABC 2011, vorig jaar ook op Huntenpop) een jong opkomend rocktrio uit de Achterhoek. Heeft in Jonah Falke echt een overtuigende frontman. Verder ben ik op basis van een paar filmpjes wel benieuwd naar Vintage Trouble, Amerikaanse rock-’n-roll & blues met een zwarte zanger (soul!). Beetje gladjes, dat wel, en de originaliteitprijs hebben ze ook niet in de kast staan, maar volgens mij wordt dat steengoed. En sla natuurlijk Shaking Godspeed niet over! Mijn suggestie voor Huntenpop 2013: White Denim uit Austin, Texas. Die liedjes van ze springen vaak van de hak op de tak, zitten vol ingewikkelde gitaarloopjes en veel jazzy

drumwerk, maar ze weten dat te combineren met rechttoe rechtaan rock-’n-roll. Speelden onlangs in Doornroosje in Nijmegen en dat was werkelijk weergaloos. Absoluut één van de beste optredens die ik ooit heb gezien. Ze zullen volgend jaar wel een nieuwe plaat uitbrengen en weer in Europa komen touren, dus Huntenpop-organisatie: d’ran. En verder: Wolf People, Bombay Show Pig, Automatic Sam en Wilco. Al vermoed ik dat Wilco een hele lieve duit kost. Het ultieme festivallied: Ik heb het nog nooit daadwerkelijk live meegemaakt, maar het ultieme festivallied is ‘Race For The Prize’ van The Flaming Lips. Zoek maar een live-clipje op YouTube. Dat zegt genoeg.

Tobi Venhorst (vrijwilliger, vaste bezoeker) Niet te missen: Eigenlijk alles, maar twee speciale tips: Vintage Trouble, een Amerikaanse bluesband die er om bekend staan echt een fantastische show te geven. En natuurlijk Sister Bliss, het muzikale brein achter de successen van Faithless. Zij zal alle grote hits van Faithless draaien. Een waardige afsluiter voor ieder festival, en dit jaar dus voor Huntenpop. Het wordt trouwens mijn 23ste Huntenpop; ik heb er nog niet één gemist! Mijn suggestie voor Huntenpop 2013: Mijn grootste droom is om Motörhead te zien spelen op Huntenpop. ‘t Zou mooi zijn als die in 2013 uitkomt. Het ultieme festivallied is: ‘Lekker Belangrijk’ van De Heideroosjes: lekker vooraan staan en springen maar!

Eric Schuurman (journalist, presentator Huntenpop 2010) Mijn tip: Racoon. Met hun laatste album Liverpool Rain maakten zij een plaat die over tien jaar op TV gelauwerd zal worden in het programma Classic Albums. Fijne liedjes, fijne band, aardige gasten. Mijn suggestie voor Huntenpop 2013: Kraak & Smaak. Nederlands dancecollectief, met echte muzikanten. Maken remixen voor de groten der aarde, maar componeren er zelf

ook lustig op los. Zoek op YouTube op de combi “DWDD” + “Kraak & Smaak” en je weet wat ik bedoel. Het ultieme zomeralbum: Het zal allemaal wel niet zo hip meer zijn, maar wat Caro Emerald een paar jaar geleden flikte met Deleted Scenes From The Cutting Room Floor is en blijft ultiem zomers en prima geschikt voor festivals.


Vrijdag 10 augustus

Hier is dat feest! Om weer reikhalzend naar uit te kijken: meer dan dertig uiteenlopende groepen en acts in een weekeinde. Op podia, onder tenten en in het gras. Onder het genot van bijvoorbeeld (speciaal-)bier en sushi, en met bijpassend verrassend festivalvertier. De 23ste editie van Huntenpop herbergt op 10 en 11 augustus een sprankelend en bijna allesomvattend muzikaal aanbod.

THE BRUURKES Muziek verbroedert, zegt een bezoeker in deze festivalkrant, en vaak groeien uit vriendschappen groepen. Alleen daarom al is THE BRUURKES, verantwoordelijk voor singles als ‘Willem’ en de Robert Gesink-ode ‘Gesink krig de geest’, de opening van Huntenpop toevertrouwd. De dialectband is er een van verenigde krachten: vier muzikanten die hun sporen hebben verdiend in uiteenlopende groepen van Achterhoekse komaf. Die muziekbroers zijn zanger Marco van der Aar (Soylent Green), drummer Patrick Slutter (Jailbreak), Raymond Grevink (Baltazar) en gitarist Rocco Ostermann (Magic Fish). Die laatste is eind vorige eeuw voor het laatst op Huntenpop te bewonderen geweest. Ostermann is ook bedenker van het beste en meest wonderlijke rockalbum uit de Achterhoek en omstreken aller tijden, It’s In The Blood. Dit zeggen The Bruurkes over

The Bruurkes: ,,Dans de polka, wals door de tent, geniet in stilte, of vindt jezelf middenin een pogo. Van ska tot rock en van funk tot blues. Van een lach om ellende naar een traan van geluk. Wie zich laat meevoeren door het brede repertoire van The Bruurkes wordt plezierig verrast.” Dialectmuziek klonk zelden hartstochtelijker. Internet: bruurkes.nl.

Huntenpop 2012

diepgewortelde hoop schuil: ,,Zijn wij, de mensen die hier op aarde zijn, de generatie die de liefde doet heropleven? Er vindt een spirituele omwenteling plaats, waar wij deel van uitmaken. Mensen lijken bewuster te worden. Ik merk het in de kringen waarin ik me dagelijks begeef. Dit doet me hopen en geloven dat wij zomaar eens die generatie van liefde zouden kunnen zijn.” Internet: alainclark.nl.

verrassingen op de Zwarte Cross. Internet: backcornerboogieband.nl.

TRIBUTE Bij de aftrap van Huntenpop brengen de beste nationale en internationale coverbands traditioneel een ode aan vergeten, gelauwerde of legendarische artiesten. Op deze Optimaal FM Tribute Night coveren Kings of Lyon uit En-

THE BACKCORNER BOOGIE BAND Met Within Temptation had Huntenpop vorig jaar een grootse festivalopening. THE BACKCORNER BOOIGE BAND doet in grootsheid nauwelijks voor die succesvolle openingsact onder. BBB is een voetbalelftal aan muzikanten, plus een meevoetballende coach in de persoon van Voederbietel Hendrik Jan Lovink. Nog een ‘streekproduct’ dus, net als The Bruurkes. Lovink over BBB: ,,Na een korte zoektocht stonden we ineens met twaalf man in de oefenruimte te knallen, en het was eigenlijk precies zoal het moest zijn. Het mooie van deze grote bezetting is dat je er muzikaal alle kanten mee op kunt. We gaan van

geland hun Amerikaanse voorbeelden (Kings of Leon). De

Dutch

Floyd

gaat op in de vertolking van Pink Floyd-klassiekers

ALAIN CLARK Iets heel anders schotelt ALAIN CLARK voor. De Nederlandse muzikant geldt als een multitalent dat met het grootste gemak pop, soul, jazz en funk opdient. De in 1979 geboren Haarlemmeer vertrok nog voor zijn twintigste naar de Verengde Staten om er zijn muzikale geluk te beproeven en er zijn talenten te verfijnen. Terug in Nederland scoorde hij op het podium en achter de knoppen, als producent. In 2004 won de popmuzikant een Zilveren Harp. Wie in Nederland krijgt het trouwens voor elkaar te worden vergeleken met wereldsterren als Stevie Wonder, D’Angelo en Prince? Alain Clark. Clarks meest recente album, het maar liefst zestien groovende nummers tellende Generation Love Revival, is niet helemaal in suiker ondergedompeld maar kent een rauwer geluid dan zijn oudere, melodieuzere en hitgevoelige materiaal. Achter het titelnummer van zijn derde Engelstalige studioalbum gaat volgens Clark een

en Gunz ‘n’ Rozes laten nummers van Guns N’ Roses, nog maar kortgeleden toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame, horen.

ingetogen soulballads naar Led Zeppelin-achtige gitaarnummers en van een jaren vijftig sfeer naar southern-rocksongs.” De twaalfkoppige formatie wil naar eigen zeggen ‘terug naar de wortels, zowel qua muziek als beleving’. Dat klinkt ongeveer zo: ,,John Fogerty die met Booker T & The MG’s in de oefenruimte van The Black Crowes songs van Sam & Dave en The Red Devils staan te jammen. The Staple Singers steken ook regelmatig hun neus om de hoek en na afloop van de repetitie staat het krakende vinyl van Robert Johnson op, onder het genot van een goeie whiskey en een sigaret met weldadige inhoud.” BBB was vorige maand een van de meest opwindende

Ook dj Roel Salemink (uit Gendringen) en dj Real El Canario (Spaanse Amsterdammer) putten uit het moois uit het (recente) verleden. Van hiphop tot house, van R&B tot rock. Maar dan net even anders. Hun troeven zijn: een arsenaal aan liedjes, beats, snippers, fragmenten en een heel goed oor. Voor wie wil dansen. Wie dat niet wil, wordt alsnog op het verkeerde been gezet. Hier is dat feest!

Presentatie: Wim Koens

DRU Park Ulft

Vrijdag 10 augustus 2012 .0 18

Rabo bank Veld hunten

Ulft Bonte brug

Field locations

0

.0 0 9 1

.0 20

0

.0 0 1 2

.0 22

0

.0 23

Gunz N Rozes

.0 24

The Backcorner Boogie Band

Alain Clark

The Bruurkes

0

Kings Of Lyon

Dutch Floyd

DJ Roel Salemink

DJ Real El Canario

Heavens Place › DJ’s & Performances Le Cirque Du Platzak › Afrobrasil Percussion › Didgeridoo Workshops › Soundhealing › Street Theatre Acts

0


Zin in zomer (-muziek)

Zaterdag 11 augustus

Huntenpop 2012 trouwen, het gemak waarmee de ene track na de andere wordt opgebouwd, de beats, de flow; Dope D.O.D. voert het allemaal tot in de puntjes perfect uit, en kan zich makkelijk meten met underground hiphopacts uit andere werelddelen.” Internet: dopedod.com

LACUNA COIL Nog zo’n eigenzinnige attractie: LACUNA COIL. De groep geldt net als Within Temptation (Hntenpop 2003, 2006 en 2011) als een wereldtopper in het gothic- en metalgenre. Lacuna Coil wordt ook vaak in een adem genoemd met Nightwish en Evanescence. Het Huntenpopoptreden is de enige f e s t i v a l s how die de Italianen deze zomer in Nederland geven. Het eerder

BLOOD RED SHOWS Als er een band liefde voor muziek en voor optreden belichaamt, is het BLOOD RED SHOES wel. ,,We leven ervoor”, zeggen Laura-May Carter en Steven Ansell. Want de Blood Red Shows klaren de klus als duo, zonder poespas. De stijl van het uit Engeland afkomstige tweetal wordt omschreven als een mix van (Amerikaanse) grunge en (Britse) gitaarrock. Als de Blood Red Shows geen album aan het opnemen zijn, staan ze wel ergens op een podium te spelen. Net zoals de grote groepen dat in de jaren zeventig deden, zoals de Rolling Stones en Led Zeppelin. Drummer Ansell heeft daarom de huur van zijn appartement voor de verandering maar eens opgezegd, hij ziet wel wat er van komt. Voordat de Blood Red Shoes zich aan een echt album waagden hadden ze al meer dan driehonderd keer opgetreden. Een aantal knallende singles deed de rest, een nieuwe sensatie was geboren. Hun meeste recente plaat, In Time To Voices, verscheen in maart. Knallen doen ze nog steeds. Op het podium en soms tot in de tourbus toe, want ‘zo lief als ze eruit zien zijn ze live niet’ aldus een recensent. De Blood Red Shows lieten enkele jaren een sterke indruk achter op onder meer Pinkpop en Lowlands. Internet: bloodredshows.co.uk

VINTAGE TROUBLE Een echte geheimtip, dat VINTAGE TROUBLE (ook wel VT genoemd). De band wordt beschouwd als een aanrader voor fans van Otis Redding, Ray Charles, The Black Keys en The Rolling Stones! De band Vintage Trouble werd tweeënhalf jaar geleden opgericht door zanger Ty Taylor en gitarist Nalle Colt toen ze samen een homestudio hadden ingericht in Venice Beach, Californië. Daar nodigden ze hun vrienden Rick Barrio Dill en Richard Danielson uit en vormden ze niet veel later de band

tig. Bovendien is de band in de regel op het podium op zijn best. De Amerikaanse band uit Huntington Beach bestaat twintig jaar maar had een paar seizoenen nodig om in vorm te raken en, nog belangrijker voor een skaband, een geschikte blazerssectie te vinden. In 1997 nam de belangstelling voor de groep toe toen Reel Big Fish de hit ‘Sell Out’ scoorde. Het gezelschap heeft iets met (andermans) hits: de groep is vermaard om de skabewerkingen die ze maakt van wereldberoemde pophits. Wie nog niet in feeststemming is, kan hier terecht. Internet: reel-big-fish.com

De Britse radio (BBC) kwam woorden te kort om het stijlvolle en enerverende BELLOWHEAD te prijzen. De groep werd al verschillende keren tot beste Britse folkgroep uitgeroepen. Eerdere optredens in Nederland eindigden volgens het publiek in ‘een swingende muzikale heksenketel’. Bellowhead is een echte Huntenpopband, zoals de groep allerlei smaken op een eerbiedige (traditionele nummers) maar

DOPE D.O.D. DOPE D.O.D. had natuurlijk al veel groter in Nederland kunnen (en moeten) zijn. Als ze maar niet zoveel furore aan het maken waren in buitenland! Minimaal zeven miljoen keer al is hun videoclip ‘What Happened’ op internet bekeken. Dope D.O.D. speelde in het voorprogramma van Korn en Limp Bizkit – en met succes. De kiem ligt van het succes ligt in Groningen. Het geluid van het collectief wordt omgeschreven als ‘harde, rauwe, licht sinistere hardcore met hiphop met dito beats en dubstep, die intelligent in elkaar steekt. Met macabere teksten in het Engels, in een rapstijl die aan Cypress Hill herinnert’. Verplichte kost, oordeelde De Volkskrant eerder. ,,De (Engelse) teksten, het enorme zelfver-

MUCHACHITO BOMBO INFIERNO

BELLOWHEAD

Vintage Trouble. De vier delen een liefde voor traditionele soul en rhythm & blues muziek, maar ook voor de opnametechnieken van toen die dat karakteristieke geluid mogelijk maken. Met Vintage Trouble blijven ze altijd zo dicht mogelijk bij het kenmerkende soulgeluid uit de gouden jaren. Inmiddels hebben de singles ‘Gracefully’, ‘Nancy Lee’, ‘Still & Always Will’ en ‘Nobody Told Me’ gezorgd voor flink wat beroering onder de soulliefhebbers. Swingende, ‘vintage’ soul met een scherpe rand, kortom. Internet: vintagetrouble.com

soms ook aandoenlijke (Britse humor) manier mengt: bigband, folk, soul, rock, jazz, pop tot en met klassiek. Natuurlijk komen er een doedelzak en tamboerijn aan te pas. En dat is nog maar tien procent van het instrumentarium van het elfkoppige gezelschap. Misschien lukt het ze om heel Huntenpop te laten aanvoelen als een echte Engelse pub. Hun laatste album, uit 2010, kwam in verschillende jaarlijstjes voor (BBC, Songlines). ,,Een grootse verzameling liedjes”, was het oordeel. Internet: bellowhead.co.uk.

Achter MUCHACHITO (Spaans voor jochie) gaat Jairo Perera Viedma schuil, een Spanjaard in hart in nieren: temperamentvol, gepassioneerd en feestelijk. Kent Europa als zijn broekzak. De straten en barretjes van Barcelona vormden lange tijd het decor van Muchachito, die met zijn onvervalst schorre Spaanse stem, een gitaar die hij energiek afrost en een basdrum bij zijn voeten iedereen aan het feesten bracht. Hij kan in zijn eentje uit de voeten (op gitaar, drums en gadgets) maar komt echt op dreef met een band om zich heen. Op het Tilburgse wereldmuziekfestival Mundial (afgelopen juni) wist hij een feest te bouwen door volgens een recensent ,,snelle ska te combineren met een rockabilly gevoel. Door een schilder op het podium te plaatsen en veel drama van de muzikanten weet het gezelschap de gehele tent in beweging te krijgen.” Internet: muchachitobomboinfierno.com

dit jaar verschenen album Dark Adrenaline is weliswaar niet zo ‘duister’ als de titel doet vermoeden, volgens de volgers van de band betekenen het geluid en de aanpak een voorzichtige terugkeer naar de spanning en dromerigheid van eerdere albums. Met frontvrouw Cristina Scabbia aan het roer weet de band volgens festivalmagazine Live XL ‘een mooi afgewogen mix van contrasterende stemmen, opzwepende beats en innemende melodieën te verzorgen’. Internet: lacunacoil.it

Zie volgende pagina

REEL BIG FISH Het motto van REEL BIG FISH is naar verluidt: lang leve de lol! De vrolijke skapunk is niet vernieuwend, wel pret-

Presentatie: Coen Swijnenberg & Sander Lantinga [3FM]

DRU Park Ulft

Zaterdag 11 augustus 2012 MIDDAG .0 12

0

.0 13

0

.0 14

Rabo bank Veld hunten

Ulft Bonte brug

Field locations

0

.0 15

0

.0 0 7 1

.0 18

Miss Montreal

Shaking Godspeed

Liquid Snow

.0 0 6 1

Reel Big Fish Hadrian’s Wall Villa Zeno

Vintage Trouble Blood Red Shoes Mister and Mississippi

Le Cirque Du Platzak › Afrobrasil Percussion › Didgeridoo Workshops › Soundhealing › Street Theatre Acts

0


Glasservice . . . . . . . . Meubilair . . . . . . . . . . Bestek . . . . . . . . . . . . . Barbecues . . . . . . . . . Statafels . . . . . . . . . . . Servies . . . . . . . . . . . . Podiums . . . . . . . . . . .

Logistiekweg 20 - 08 7007 CJ Doetinchem Tel: 0314 - 39 39 33 Fax: 0314 - 39 39 04 info@dexpartyrent.nl www.dexpartyrent.nl

STERK in waterwerk

Kortom..... hét verhuurbedrijf voor de complete inrichting van uw feest!!!

Warmseweg 27 7075 EL ETTEN W: E: T: F:

WWW.TIGGELOVEND-KOK.NL INFO@TIGGELOVEND-KOK.NL +31 (0) 315 - 323840 +31 (0) 315 - 326528

Beggelderdijk 39 (ingang winkel Helmkamp) 7091 HE Dinxperlo Telefoon 0315-244888 www.tki-dinxperlo.nl

Maatwerk in: Pompen en tuinberegening Loodgieterswerkzaamheden Sanitaire installaties CV aanleg en onderhoud Airconditioning Elektrawerkzaamheden Schrikapparatuur

VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING

Afdichtingsproducten Tegelzettersproducten Beton- en morteltechnologie Vloer- en wandsystemen

Een van onze mogelijkheden is het lasersnijden en ponsnibbelen (of combi-) van industriële producten.

De Hogenkamp 22 NL - 7071 EC Ulft Tel +31 (0)315 270 620 info@kiwitz.nl www.kiwitz.nl

Ook kunnen wij voor u:

OTO Hendriks

lassen/ Assembleren

Tel. 0314 - 32 38 41

Auto Doetinchem

cnc-kanten

Tel. 0314 - 39 00 11 Ampèrestraat 11 7006 RX Doetinchem

SNS Woonhuisverzekering Uitgeroepen door Consumentenbond tot Beste uit de test Heb je een koophuis? Dan kies je voor de SNS Woonhuisverzekering. Met een uitstekende dekking, tegen een scherpe premie. Standaard met glasverzekering. Bovendien heb je de garantie dat je nooit bent onderverzekerd. Niet voor niets heeft de Consumentenbond deze verzekering uitgeroepen tot Beste uit de test. Een SNS Woonhuisverzekering afsluiten? Ga dan naar snsbank.nl/woonhuisverzekering. Wil je meer informatie over de SNS Woonhuisverzekering? Kijk dan op snsbank.nl/woonhuisverzekering, bel 0900-1850 (lokaal tarief) of ga naar een SNS Bank bij jou in de buurt.

GROTE PRIJSVERLAGING

Alles eerste keus met garantie

NATUURSTEEN KLEURECHT EN KRASVRIJ Twinsum levert Interim Professionals op het ICT Infrastructuur werkveld. Gespecialiseerd in: - Interim ICT Management - Programma Management - Project Management - Visie en Strategie ontwikkeling

Gentiaan 2 | t | 31 653 157 348 7081 GJ Gendringen | e | jeroen.gerritschen@twinsum.nl | w | www.twinsum.nl

Kerkstraat 84, Ulft Misterstraat 76, Winterswijk

Basalt

groot wildverband geschikt voor binnen en buiten € 28,95 m2

Marmer

geel geaderd 60/60/3 van € 49,- € 27,95 m2

Chinees hardsteen ice flower 60/60/3

€ 17,95 m2

Chinees hardsteen ice flower 80/80/3

€ 22,50 m2

Vietnamees

geschuurd 60/60/2,5

€ 24,95 m2

Marmer

grijs geaderd voor binnen Romaans verband

€ 25,00 m2

Natuursteen

purple 60/60/2

€ 24,50 m2

Natuursteen

natural black 40/40 3

€ 14,95 m2

Yellowstone

travertin 40/60/3 en 40/40/3

€ 34,95 m2

Betonsteen

20-30-6 5 kleuren

€ 12,95 m2

Betontegel

60-60-6 zwart kleurecht

€ 18,95 m2

Waalformaat

18 kleuren 7 hoog getrommeld 20-5-7

€ 13,95 m2

Opruiming betonstenen 20-40-6 bruin

vanaf €

Vele restpartijen Wildverband IJsseldijk 26 6931 AB Westervoort Telefoon 026 - 311 69 08 Mobiel 06 - 212 21 368 Openingstijden: Ma.-Vr. 7.00-21.00 uur Zaterdag 8.00-17.00 uur ZONDAG KIJKDAG

€ 10,95 m2

8,00 m2

crème/geel gecoat van € 35,- voor € 13,95 m2

Gecoate tegel pallado zwart 50-50-4

€ 19,95 m2

Zwart marmeren tegel 60-60-4

€ 12,95 m2

Zwart nuance tegel antraciet gecoat 50-50-5

€ 18,95 m2

Bezorging binnen 3 dagen!

www.reijmer-sierbestrating.nl


Huntenkring fundament Huntenpop

Huntenpop 2012 een globaal idee van Hendrixen en Achterhoeker Ton Fitsch, ruim 250 donateurs: ondernemers, participanten, zakelijke relaties, liefhebbers die gemiddeld 1000 euro betalen – in geld maar ook in goederen, in ruil voor een aantal bijeenkomsten met als finale de optredens. ,,Zij kunnen best zonder ons maar Huntenpop kan niet zonder hen”, zegt Hendrixen over het ondernemersplatform. ,,De meeste leden doen het niet voor de muziek maar omdat ze de organisatie en het evenement een warm hart toedragen. Eigenlijk is de Huntenkring de hoofdsponsor van Huntenpop.” Dat was twintig jaar geleden al zo, toen een geldschieter de gage van de hoofdact voor zijn rekening nam – bij gebrek aan genoeg betalende bezoekers. Hendrixen denkt er niet graag terug. ,,Ik heb er nachten van wakker gelegen. ’t Had het faillissement van Huntenpop kunnen betekenen.” Huntenpop was gered, de Huntenkring geboren. ,,We vertegenwoordigen als het ware het ondernemerschap. Onze donateurs vinden het mooi dat de organisatie kritisch te werk gaat. Het zijn toch ook hun centen die ze ons toevertrouwen.”

ring is gevonden door een verbeterde, efficiëntere inrichting van het festivalterrein. ,,We bestaan al meer dan twintig jaar maar leren elke keer bij doordat we kritisch zijn. Voor alle duidelijkheid: aan het programmabudget verandert niets.” Huntenpop 2011 was met 19.000 bezoekers de best bezochte aflevering in de historie van het evenement, dat in 1990 nog bestond uit wat extra’s rondom het gebruikelijke Hemelvaartsconcert van Normaal – toen nog in Varsselder-Veldhunten. In de aanloop naar de recordeditie was er meer landelijke media-aandacht voor Huntenpop dan tevoren. Het programmeren van Anouk lokte vorig jaar ongeveer 3000 extra bezoekers naar het DRU Cultuurpark in Ulft.

Niet per se groter, wel nog mooier

De (overheids-)subsidies voor de kunsten staan onder grote druk. Culturele instellingen en organisaties moeten dringend op zoek andere geldbronnen. Bijvoorbeeld in het publiek en het bedrijfsleven. De organisatie van het Huntenpopfestival werkt al twintig jaar samen met (Gelderse) ondernemers in de Huntenkring. Met de line-up bemoeit hij zich niet meer, de boekhouding laat hem nooit los. ,,Ik ben nog steeds van de Walter Trouts en de Shane Macgowans.” Vraag hem naar het hoogtepunt van afgelopen jaar en Walter Hendrixen (52) uit Varsselder noemt de uitstraling en de gezelligheid van Huntenpop. ,,Het Wereldplein, drankjes en

een dj onder een parachute, vind ik elke keer een prachtige plek op het festival, een plekje waar alle leeftijden zich vermaken.” Horecaondernemer Walter Hendrixen is ‘van andere muziekgeneratie’. ,,De jongeren moeten een kans krijgen.” Maar de oud-voorzitter van Stichting

Huntenpop Belangen heeft al wel een verlanglijst voor de 25ste aflevering van het festival, over twee jaar… Als het aan Hendrixen ligt, begint de ondernemersvereniging van Huntenpop nu al te ‘sparen’ voor een topprogrammering in 2014. ,,Ons streven is daarom een aantal grote, landelijke sponsoren structureel aan Huntenpop te binden. Zodat we, als de kans zich voordoet, in ons jubileumjaar niet achter het net vissen. Zo’n act wordt dan als het ware aangeboden door een sponsor, zoals de Rabobank dit jaar Alain Clark voor ons financiert.” Achttien jaar na de oprichting telt de Huntenkring BusinessClub, naar

Een bezuiniging is onvermijdelijk, aldus Hendrixen. ,,Een aantal subsidiegevers heeft helaas de navelstring doorgesneden. De vaste kosten moeten omlaag omdat we het festival betaalbaar willen houden.” Een bespa-

,,Dat is mooi”, zegt Hendrixen, ,,maar wel iets minder dan gehoopt. Zeker in vergelijking met de 40.000 toeschouwers die haar concerten in de GelreDome in Arnhem bezochten. Terwijl ik Huntenpop als een Gelders feestje beschouw. Op een gegeven moment willen we scoren. Niet alleen financieel, maar ook om iets geweldigs voor 20.000 toeschouwers en meer neer te kunnen zetten. Maar aan de insteek verandert niks: het gaat er ons om dat Huntenpop knus en sfeervol blijft. Het hoeft niet per se groter, wel nog mooier.” huntenkringbc.nl

HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUNTENPOP2012HUntenpop HU CRYSTAL FIGHTERS Niet te verwarren met Crystal Antlers en Crystal Castles, wel te vergelijken

Vervolg Zaterdagprogramma

met Yeasayer en MGMT, Manu Chao en M.I.A. Optreden (en dansen!) zit de CRYSTAL FIGHTERS net als Muchachito en de Red Blood Shoes in het bloed. De electropop-

groep, bestaande uit twee Britten, een Amerikaan en twee Spanjaarden, werd opgericht in Spanje in 2007 maar verhuisde niet lang daarna naar Engeland. Een bonte formatie die garant staat voor uitbundige, tropische pop. Het verhaal gaat dat hun (debuut-)album Star Of Love is gebaseerd op een op de rommelzolder gevonden en nooit afgemaakte Spaanse opera, geschreven door de geesteszieke en verwarde grootvader van hun zangeres Laure, een geboren Baskische. De plaat is volgens kenners ,,zowel mystiek folkachtig als euforisch stuiterend tussen techno, dubstep en electrorock. Soms lijkt het geluid van Crystal Fighters op dat van een freakband als Animal Collective, en vervolgens weer op dat van een dancegeoriënteerde indieband als Klaxons. Maar daar blijft het niet bij. Wereldmuziek, dance, punk, dubstep,

het draagt allemaal bij aan de feestvreugde.” Internet: crystalfighters.com.

SISTER BLISS: FAITHLESS DJ-SET Faithless is niet meer, leve Faithless. De Engelse dance-act is in Nederland ongeveer vijftien jaar lang een graag

geziene act geweest. Singles als ‘Insomnia’, ‘We Come 1’ en ‘God Is A DJ’ werden er reikhalzend onthaald door een dansverliefd publiek. Vorig jaar nam de dancesensatie, die op haar sterkst was in de jaren negentig, afscheid van het publiek. Een van de twee aandachtstrekkers en het muzikale uithangbord van Faithless heeft er echter geen genoeg van gekregen: Sister Bliss (echte naam Ayalah Bentovim). De toetsenist en muzikante, medeoprichter van Faithless, komt naar Ulft om het slotakkoord van de 23ste Huntenpop te verzorgen. Ze wil hoge ogen blijven gooien als dj – in Faithless-stijl (triphop, club, luisterpop en stadiontrance). Wat het collectief lukte, moet de drijvende kracht erachter ook kunnen: de festivalbezoeker nog eenmaal van energie te voorzien en met een geluksgevoel naar huis toe te laten gaan. Internet: facebook.com/thesisterbliss.

Presentatie: Coen Swijnenberg & Sander Lantinga [3FM]

DRU Park Ulft

Zaterdag 11 augustusAVOND 2012 .0 18

Rabo bank Veld hunten

Ulft Bonte brug

Field locations

0

.0 0 9 1

.0 20

0

.0 0 1 2

.0 22

0

Racoon

Bellowhead Dope D.O.D. Muchachito Bombo Infierno Sandy Dane

.0 23

0

.0 24

0

Triggerfinger Lacuna Coil Crystal Fighters Town of Saints

Le Cirque Du Platzak › Afrobrasil Percussion › Didgeridoo Workshops › Soundhealing › Street Theatre Acts

Sister Bliss:

Faithless DJ-Set

Boom-Sha-Ka-Lak Soundsystem


Huntenpop 2012

Van alle Achterhoekse artiesten op Huntenpop heeft hij niet alleen de meeste internationale (ondergrondse) hits op zijn conto maar vermoedelijk ook de meeste ‘airmiles’. Dj Roel Salemink, geboren en getogen in Gendringen, zit niet graag stil. ,,De grootste uitdaging is om iedereen aan het dansen te krijgen.” Roel Salemink is niet de eerste Achterhoekse dance-dj op Huntenpop. De oorspronkelijk uit Lichtenvoorde afkomstige Tom Holkenborg, alias Junkie XL, ging Salemink drie jaargangen geleden voor, bij de ingebruikname van het nieuwe evenemententerrein in

noemt Roel Salemink de toegenomen ‘serieuze’ aandacht voor het dance-genre op Huntenpop. ,,Ik denk dat het programma daardoor alleen maar afwisselender en aantrekkelijker wordt. Niet alleen voor de vaste kern maar ook voor bezoekers uit andere hoeken. Dat is op andere muziekfestivals wel gebleken.” De Gendringenaar gaat de organisatie in de toekomst in hoogsteigen persoon met zijn expertise assisteren. ,,De basis voor een samenwerking is gelegd.” Een slimme zet, want Salemink gooit als dj en in toenemende mate als producer hoge ogen in de nationale en internationale scene. Grote namen als Carl Cox (Britse dj-grootverdiener) en Michel de Hey (Rotterdamse dj en producent) blazen de loftrompet voor de ‘remixen’ (bewerkingen) van Salemink, die in het dagelijks leven als pensioenadviseur werkt. ,,Het harde werken begint zijn vruchten af te werpen, mijn status is veranderd”,

Alles en iedereen aan het dansen

merkt Salemink aan de opdrachten die hij ontvangt. Andersom spoort de dertiger als concertorganisator en eigenaar van een platenlabel talenten op. Dat de dj onder zijn eigen naam opereert en niet, zoals bijvoorbeeld Junkie XL, een alias heeft, is toeval. Die bijnaam was er aanvankelijk wel, vertelt Salemink, ,,maar door een fout stond er niet ROSA op mijn allereerste plaat, maar gewoon Roel Salemink. Dat werd een gigantische, onwaarschijnlijk hit, waardoor mijn platenmaatschappij me afraadde mijn nickname te blijven ge-

soundcloud.com/roelsalemink twitter.com/roelsalemink Roel Salemink, vrijdag 10 augustus Ulft Stage, 22.15 - 23.00 uur

FOTO: PAUL HENSELS

Ulft. Alleen de bekendmaking van het programma maakte destijds al bijna net zoveel tongen los als het optreden van de uitgevlogen Achterhoeker in kwestie: geen band maar een dj als afsluiter! Even moesten we er aan wennen, voordat er, op de twintigste editie van het popfestival, vol overgave werd gedanst. En hoewel ‘2010’ toevallig veel minder ‘beats’ telde, trok de organisatie de lijn vorig jaar door met het vastleggen van VNV Nation en Don Diablo. ,,Een goeie ontwikkeling, die ook past bij de inhoudelijke groei van Huntenpop”,

bruiken.” Salemink woont in Gendringen, zijn studio is gehuisvest in Ulft. ,,Anders zou ik dag en nacht achter de knoppen zitten”, vertelt de dj, die Huntenpop pas echt ontdekte nadat het evenement naar het DRU Cultuurpark was verkast. ,,Daarvoor was ik te druk met optredens geven en bezoeken”, zegt Salemink, die al de helft van zijn leven verknocht is aan housemuziek. ,,Als ik naar een festival ga, heb ik een verlanglijstje met bekende en onbekende artiesten die ik wil zien. En als het goed is, kom ik terug met een stapeltje cd’s. Het ontdekken van muziek, daar gaat het volgens mij op een festival om. En tussendoor drink je gezellig een biertje met elkaar.” Dance-liefhebbers kunnen dj Roel Salemink, die de afgelopen jaren de nodige buitenlandse optredens gaf, ook kennen van zijn shows op outdoordance-events Festivaart (Ulft) en Greenbeats (Braamt). ,,En toch vind ik het bijzonder om op Huntenpop te staan, een uitdaging. Omdat ik hier vandaan kom, en omdat de verwachtingen er anders zijn. Ik ga me voorbereiden op een toegankelijke, gevarieerde set die waarschijnlijk rustiger is dan men van me gewend is. Het selecteren van de nummers is al de helft van de voorpret”, zegt Salemink. De rest volgt: ,,Alles en iedereen op Huntenpop aan het dansen krijgen, dat is mijn bedoeling.”

,,Wat een finale!”, twitterde Bert Messing tevreden toen het applaus voor de deelnemers aan de tweede Achterhoekse Band Competitie was verstomd. Huntenpop was met Liquid Snow plots een talentvolle popgroep rijker, tot genoegen van de programmeur van het festival. Het uit Nijmegen afkomstige Liquid Snow dankt de podiumplaats op Huntenpop aan een knap optreden in de tweede aflevering van de Achterhoekse Band Competitie. Een jury met onder anderen programmeur Gijs Haccou van de DRU Cultuurfabriek en journalist Henny Haggeman (dagblad de Gelderlander) bestempelde Liquid Snow in juni tot winnaar van de jaarlijkse muzikantenwedstrijd, nadat Hadrian’s Wall uit Aalten er met de publieksprijs vandoor was gegaan. ,,Van onze kwaliteiten waren we wel overtuigd”, zegt de 22-jarige Jesse

van de Hulsbeek (gitaar en zang) uit Beneden-Leeuwen. ,,Maar ook van die van Hadrian’s Wall, zeker na hun sterke set. Ze hadden ook zomaar kunnen winnen, en terecht”, aldus de net als docent Engels afstudeerde muzikant. De bands die het in het Ulftse poppodium nog tegen elkaar opnamen trekken inmiddels met elkaar op om samen concerten te geven. De band bestaat naast Jesse uit zijn broer Mischa (drums en zang), Jamil Molenaar (gitaar), Randy de Vaan (bas) en Jeroen de Heuvel (toetsen). Aan het winnen van de prijs hangt voor Liquid Snow iets extra’s: een

reportage met fotograaf Stan Bouman uit Ulft en een opnamebudget voor de Silvox Studios in Bontebrug. ,,Het was onze tactiek om door mee te doen aan een bandcompetitie in de Achterhoek een ander publiek te bespelen, in een andere regio. Dat is gelukt, want door de wedstrijd hebben we vóór Huntenpop al tweemaal in de DRU Cultuurfabriek gestaan. We willen als band expanderen, verder kijken dan Nijmegen.” Nijmegen is onder andere thuisbasis van De Staat (Huntenpop 2011), Go Back To The Zoo (Huntenpop 2011) en Automatic Sam. Vorig maand nog imponeerde Liquid Snow in de Waalstad, thuishaven, bij de aftrap van de Zomerfeesten. Ondanks stevige concurrentie van andere groepen, zoals het Amerikaanse Baroness en Kiss the Anus of a Black Cat uit België. ‘Een band

met veel potentie, die muzikaal kan doorgroeien naar een groter publiek’. En: ‘Geniale toevoegingen van de toetsen’ sprak een verslaggever van muzieksite 3voor12 euforisch over de zowel als ‘indie-gitaarrock’ aangeduide als tot ‘postpunk’ gedoopte stijl van het vijftal. ,,Over de toetsen was men in Ulft ook al te spreken”, zegt Jesse. Omdat toetsenist Jeroen de Heuvel de groep nog maar twee jaar geleden kwam versterken, zijn volgens de frontman nog niet al zijn partijen optimaal in de nummers geïntegreerd. ,,Die samensmelting verloopt steeds beter. Als groep hebben we een duidelijk totaalgeluid voor ogen, waarin ruimte is voor elementen van ons alle vijf. We zijn er nog niet, maar wel aardig op weg.” Een belangrijk deel van de geheimzinnig opgewekte sound van Liquid Snow ligt besloten in het gebruik

van een vintage Moog-synthesizer die Jesse op zolder aantrof. ,,Het apparaat is van mijn vader geweest, net als deel van de rest van ons instrumentarium.” Er moest een reparatie aan te pas komen maar de Moog functioneert. De vader van Jesse en Micha leeft niet meer. ,,Toen de band net was begonnen heeft hij ons kort voor zijn overlijden verschillende gitaarakkoorden geleerd. Zo zetten we nu iets van hem, van zijn gitaarspel, voort. Het gemis overheerst maar tegelijk stimuleert dat gevoel ons de leegte te willen opvullen, door ons te blijven ontwikkelen.” liquidsnow.nl twitter.com/liquidsnow Liquid Snow, zaterdag 11 augustus Veldhunten Stage, 13.15-14.00 u.


Voor Miss Montreal zijn het, al maandenlang, ‘schitterende dagen’. De zomer was nog maar net begonnen toen de veelzijdige zangeres haar eerste nummer 1 scoorde: ‘Wonderful Days’. ,,We zijn in supervorm”, zegt ze.

Sanne Hans groeide op in een muzikale familie waarin van alles voorbijkwam: ‘van boerenrock tot grootse pop’. ,,Ik heb heel veel geluisterd naar Mariah Carey en de Counting Crows draaide ik grijs. Maar ik was evengoed gek op Charlie Lownoise en Mental Theo. Thuis werd John Fogerty van Creedence Clearwater Revival vaak opgezet. Voor mijn veertiende verjaardag kreeg ik een kaartje voor een concert van K’s Choice. Daarvoor was ik nog nooit naar een liveoptreden geweest. Ik was meteen fan. Ik moest ontzettend huilen, zo mooi vond ik het. De stem van Sarah Bettens (zangeres van K’s Choice) is van grote invloed geweest op mijn muziek en mijn manier van zingen.”

Onmisbaar op een festival: Tandpasta en tandenborstel. Kleren, heel veel kleren. Mijn telefoon, met oordopjes. Om stiekem muziek te kunnen luisteren in de bandbus. Drank: IJskoud bier. Liefst Grolsch. Festivalkraker: ‘Honkey Tonk Woman’ van de Rolling Stones, ‘Whole Lotta Love’ van AC/DC. En als ‘Baby Get Higher’ van Van Velzen klinkt, weet ik dat het feest is. Ik vind het belangrijk om er altijd maximaal voor te gaan, nooit op halve kracht te spelen, elke week beter en mooier. Ik vind het leuk om toeschouwers versteld te doen staan.

elkaar wilt krijgen, moet je er tijd in steken – anders zal het niet lukken. Probeer er alles uit te halen, dat is me van jongs af aan voorgehouden.” En als het dan lukt, gaat het hard. Soms rommelig, steeds met overgave. ,,Nooit eens stap voor stap, steeds anders dan ik had verwacht. Het is net een springplank.” Al voor haar doorbraaksingle ‘Just A Flirt’ (2008) wordt de muzikante door het publiek in het hart gesloten en overrompelt ze de belangrijkste programmamakers met haar talent en charmes. Het daaropvolgende jaar

brengt ze haar debuutalbum uit en verschijnen er maar liefst vier singles. Nog geen drie jaar later heeft ze een nummer 1-hit op zak. Haar verrassende vertolking van de houseklassieker ‘Wonderful Days’ (het origineel is van Charlie Lownoise en Mental Theo) bereikt in juni de hoogste plaats in de iTunes Download Top 100. Miss Montreal heeft dan al uit handen van radio-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga de Schaal van Rigter ontvangen, omdat haar ‘Wish I Could’ het vaakst op 3FM is gespeeld – in navolging van artiesten als Anouk, Racoon en Caro Emerald. De ene week brengt ze duizenden muziek- en motorliefhebbers in verroering met een pleinconcert op de TT in Assen. Het volgende weekeinde nodigt ze persoonlijk vijftig fans uit voor een singer-songwriteroptreden bij kaarslicht, in haar nog lege, nieuwe huis. Gewoon, omdat het leuk is en omdat ze dat toepasselijk vindt, als dank voor de steun. Daarom. Straks, na de festivalzomer, begint ze aan haar eerste theatertournee. Om nog meer van haar kwaliteiten te laten zien. ,,Het is heel heftig wat er allemaal gebeurt” zegt Sanne. ,,De band is in supervorm.” De bevlogen zangeres verdeelt haar tijd tussen het maken van fotoreportages en het geven van radio- en televisieoptredens en con-

certen. ,,Aan alles is te merken dat ik in de picture sta. Iedereen wil iets zeggen. Ik ontvang veel lieve berichten maar heb nu ook ‘haters’. Ik moet er nog steeds aan wennen om mezelf zo vaak op de radio te horen, al is het ontzettend leuk. Af en toe wordt het me te veel, dan huil ik weer even en ben ik gestrest. Gelukkig kan ik er steeds beter mee omgaan.” De gelukssingle ‘Wish I Could’ is afkomstig van het album I Am Hunter. Voor die plaat toog Sanne Hans richting de Verenigde Staten. ‘Bij toeval’ belandde ze in Nashville, in de staat Tennessee, home van de country- en westernmuziek. ,,Met een vriend uit New York had ik aan een aantal nummers gewerkt. Omdat hij geen verstand heeft van opnemen, kwamen we voor de productie bij een maat van hem in Nashville terecht. Dat klikte geweldig en het was er geweldig. Maar ik had evengoed in bijvoorbeeld Varsseveld kunnen belanden.” Ze zou er zelf vermoedelijk niet eens van opgekeken hebben. De muzikante voelt, ondanks haar warme contacten in Hilversum, een sterke binding met Oost-Nederland en dat is niet alleen omdat haar wieg in het Overijsselse Hardenberg heeft gestaan. Sanne: ,,Ik vind het er superfijn, de festivals zijn er gezellig en goed georganiseerd. Ik hou van de mensen, omdat ze gek zijn op een heleboel soorten rock en pop. Dan zit je op Huntenpop dus helemaal goed!” 8ballmusic.nl/missmontreal/ twitter.com/MissMontreal Miss Montreal, zaterdag 11 augustus Rabobank Stage, 16.05– 17.05 uur

ORE >> M Y N A AND M

Het is niet de eerste keer dat Sanne Hans (27) op Huntenpop is te horen. Met Ysis, ‘een meidenbandje’, wist ze als aanstormend demotalent en Popacademie-student al eens een plek op het festival te veroveren. ,,Dat was als ik het goed heb in 2006.” In één keer raak! ,,We moesten overdag spelen, in een tent, en ik weet nog precies wat ik die dag droeg. Ik vond het supertof.” In de tussenliggende jaren is er volgens haar ‘heel veel gebeurd’. ,,Alles is anders! Nu ben ik een echte, sterke, Nederlandse live-act. Toen rockte ik nog niet op het podium, al wilde ik dat best.” Wat onveranderd is: haar doorzettingsvermogen. De frontvrouw van Miss Montreal zegt: ,,Als je iets voor

Huntenpop 2012

K R A L C N O I I R A A L N D A A N C A B E I G O VR REALKCEOL O B T H G I RNER N TE npopCarole Klappe (Hunter) uu te fan van het eers

ATIE ENTENS S E PR IM KO W

t er natuurlijk Mijn tip: Beha lve da ndjes die van ook heel veel kleine ba ar uiteinma n te voren niet opva lle kunnen gen rin ba en delijk echte op erg leuk gaat zijn, denk ik dat heel Shoes. worden de Blood Red

A 10 M I T P O UG

Coen Sw (radio-d ijnenberg Huntenpj, co-presentato r op 2011 en 2012) Niet

CO

m odspeed. Omar mer weten ard Shak ing G m ra nu ite k U el p: In ti Mijn oment. band van het m ijd. En Wout ck rt ro ke e lij st ge ol te co n e D gemee . Dansbare assen. Sexy en n Liquid Snow ze weer te verr E . st En ri ta gi e al n geni sis arrogantie. Kemkens is ee met de juiste do dood is, mooi en es dj lie e ol co op indiepop met dacht dat hiph e D.O.D. A ls je dnodige soul en blues ga je op D d ar ra te ui oo dus. Voor de br nd. Dik feest! niet. Checken orner Boogie ba kc ac B de ar d na vanzelfspreken ands Geen tributeb tenpop 2013: un H or vo n. e ti va Mijn sugges en. Het stikt er ng ta lent boek maar nieuw, jo

ZES C U O A R B ’ B I N R T UNZ THE G M F N LYO AL

te mis wederom sen: De line-up is st een gewe erk ! Triggerfing er is ldige live -band. H geldt voo etz r ik tip Do R acoon, a ltijd go elfde ed. En pe D.O.D ! Mijn su gg 2013: U estie voor Hunte 2? Bruce npop Sp Misschie n Mumfo ringsteen? rd & Son ha . Ma a r ik s? a ls de Au zou het te gek v Ha, stra liër M inden bekend v a an het n tt Corby komt, ummer ‘B rother’. Het u ltie me festiv denk ik to a llied: D a c van de F h snel aan een n n oo Fighte ummer rs M r ik k ies ‘Bor of Pearl Ja m. TIEUn3adaF M n Slippy A T e r w SENNDERhet eindeovrladn. En dan het li’evfsatnaa E R de dag in n P da mpend SA e en w a r m e tent. & e, EN

A

Huntenpop Mijn suggestie voor mag uitkie2013: Oef! Als ik het pertramp zen, dan wil ik wel.. Su gsteen of... rin Sp of E.L.O of Bruce or mij de vo t tel op ;) Op Huntenp e (22) edities muziek. Van alle vorig toen de Kelly heb ik er één gemist, r vond ik de jaa t Fa mily optrad. Da os, ook al elo ard wa ng progra mmeri gezelligheid kom ik er ook voor de en het bier.

land) Cultuur Gelder st n u (K g in rl Xavier Tee die band!

OF S G N I K D Y O L F DUTCH

R E G N I F S S E R L H E IT A G F G T E S TRI J D ON ed is: ‘AbsoHet ultieme zomerli misbaar in de lution’ van Muse. On kantiebeva auto op weg naar de stemming.

dt erg veel muHoe komt dat? en wel willen weten. Er wor ede festivals dere dat er zoveel go Tja, dat zou ie om k en d an rl Gelde st waarschijnlij ziek gemaa kt in werkt het hoog t, ijg st kr aa ek rn pl aa n ee .D oral zo houden zijn waar ta lent laten we dat vo uzikanten. us m D e k. ed lij go ke op te aans een hele ho n oo w dia de ge k po lij en uziek zijn er natuur s adviseur popm er nog meer mooie al ik ef ge G C Vanuit K rug zodat . p een duw in de ek ken te zien en te horen is provinciale po pl ie oo m r ee m g no popmuziek op . dat best aardig Voora lsnog lukt nig. Ik draai eige Tja, dat is last : ar m na bu eg al w er el m zo op de sn Mijn u ltieme albums! Voor er m d ar zo H or e do Th ar y lijk het hele ja Sa m en Bomba ator. Voor van Automatic Dan The Autom ut van The de zon: Texino n va rs ta Si d O ars an und From Way Way: Guns, C ueën: The In So oor in de hangmat: Een ec rb ba t he ns tijde nk. V Cinema L e Fu tis Redding. Beastie Boys en ee Dorsey en Otis Blue van O nL verzamelaar va

O C RA ER BLISSS T TER


Muziek verbroedert op Hunten(dwars)pop

Huntenpop 2012

Huntenpop heeft er een bezoekersschare bij. Stichting Dwarswerk heeft vijfhonderd festivalkaarten beschikbaar gesteld voor mensen met een beperking. ,,Hun smaak is net zo apart en net zo gewoon als die van de rest.” De kaartenactie is het eerste resultaat van de samenwerking tussen de organisatie van Huntenpop en de ondernemers Richard Tanke uit Velp en Gert Rebergen uit Zutphen. Hun Stichting Dwarswerk organiseert sinds vorig jaar sociale en beroepsmatige activiteiten voor mensen met een beperking.

Huntenpoptickets voor de zaterdag afgenomen. De festivalkaarten zijn de afgelopen weken tegen een gereduceerd tarief aangeboden aan mensen met een beperking. Huntenpop en Dwarswerk zeggen de actie bij succes de volgende festivaledities te herhalen en op te schalen.

Het is een misverstand te denken dat Huntenpop voorheen niet toegankelijk was voor bezoekers met een beperking, vertelt Gert Rebergen. Hetzelfde kan volgens hem voor de meerderheid van de vele festivals in Nederland gezegd worden. ,,Alleen is er niet een die zich ook nadrukkelijk openstelt voor mensen met een beperking. Huntenpop brengt daar nu verandering in.”

Gert Rebergen van Dwarswerk: ,,Ons gaat het erom degenen te bereiken, die graag naar Huntenpop willen komen maar niet kunnen of niet durven. Een kaart is voor iemand met een bijvoorbeeld een gehandicaptenuitkering vaak te duur en voor velen met een beperking is een festival bezoeken niet aan de orde omdat ze als eenling bang zijn op te vallen.”

Gesteund door een bijdrage van het Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en openbaar vervoerorganisatie Arriva heeft Dwarswerk vijfhonderd

De bedenkers noemen de actie Hunten(dwars)pop maar aan het Huntenpopfestival verandert niets. Niet aan de inrichting, niet aan het programma. Een even bewuste als vanzelfsprekende keuze, volgens Rebergen. ,,Veel mensen met een beperking hebben geen begeleiding nodig.

Zij kunnen zich prima zelf redden, al schat ik dat ongeveer een derde met een begeleider komt.” ,,Alle voorwaarden zijn er om bezoekers met en zonder een beperking te laten genieten van de muziek, het theater en alle andere festivalingrediën-

ten”, vertelt Rebergen. ,,‘Onze’ bezoekers houden minstens zoveel van rock, metal, gothic, R&B en uitgaan als de anderen. Hun smaak is net zo apart en net zo gewoon als die van de rest, hun doel hetzelfde: genieten. Dat is ook precies wat popmuziek vermag. Ze komt vaak voort uit vriendschap en ze verbroedert.” Op Huntenpop is Dwarswerk met een aantal vrijwilligers vertegenwoordigd, Rebergen incluis. Volgens hem laat het programma weinig te wensen over. De Zutphenaar is een uitgesproken muziekliefhebber en tipt Lacuna Coil: ,,Herrie, maar goeie herrie. Echt een feest om mee te maken. Net als Racoon, wat een vermaak brengt die groep! Op Triggerfinger ben ik al sinds de eerste plaat verliefd. Van die band straalt een enorme onafhankelijkheid af.” huntendwarspop.nl

Afslag Parachute Huntenpop is het festival van de variatie. Tussen de grotere acts op de Veldhunten en de Ulft Stage bedienen kleinere pareltjes de veelvraten, rustzoekers en avonturiers op de wenken in de Bontebrug Stage, een aangename parachutetent.

Pieter Holkenborg (zanger en gitarist van Automatic Sam) Niet te missen: Mijn tip voor deze editie van Huntenpop is Shaking Godspeed, de beste band van deze aardkloot en ver daarbuiten. Mijn suggestie voor de volgende Huntenpop: Orange Sunshine uit Den Haag. Het beste van Blue Cheer, The Stooges, Stackwaddy en Stax Records samengebald in een driekoppig rock-’n-roll monster! Het ultieme festivalalbum: Osmium van Funkadelic doet het altijd goed bij lekker weer.

Oergezellig belooft het te worden als de Heaven Place DJ’s ‘de oude tijden van discobar ’t Hemeltje in Ulft’ willen laten herleven. Dat de Achterhoekers Günter Giesen, Frans Schepers en Peter Aalders achter de draaitafel staan, moet de liefhebber van beat, blues en soul genoeg zeggen. Een etmaal later hebben ‘Jimmy Spliff’ en ‘King Chubby’ van het Boom-ShakaLak-Soundsystem uit Nijmegen de plaats achter de knoppen ingenomen, om net als in 2010

en 2011 de meest houterige heupen en scheve benen in beweging te brengen. De bakermat van het soundsystem ligt in de volksbuurten van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston, waar dj’s hun luidsprekers in de jaren vijftig noodgedwongen – want uit armoe – op straat lieten schallen. De harde kern van BSS bestaat uit ‘jongens die zijn uitgegroeid tot connaisseurs op het gebied van dancehall, toasters, dub(-step) en reggae’. Ook op verzoek herhaald: Villa Zeno. Het trio maakte vorig jaar een spetterende indruk op Huntenpop naar aanleiding van het winnen de eerste Achterhoekse Band Competitie. De groep noemt zichzelf ‘een ontaard bruiloftsorkestje, met een rooie achter de toetsen, een oude Brabander op drums en een manwijf op gitaar en zang’. Opdat ze herkend worden. Stoere soul en pakkende pop maken de drie, die ze ongepolijst, eerlijk en dansbaar serveren. Aanbevolen! Mister & Mississippi volgt Villa Zeno op. Wat begon als een schoolproject van de Herman Brood Academie is geleidelijk aan het uitgroeien tot een band die, weliswaar geïnspireerd door bands als Bon Iver, Fleet Foxes en Sigur Ros, iets nieuws brengt in Nederland. ,,Mister & Mississippi is verfrissend, experimenteel en uniek”, belooft programmeur Bert Messing van Huntenpop. Voor singer-songwriter Sandy Dane begon het in 2008 met de netwerksite MySpace. Daar werd de Almeerse al snel opgepikt door Sony BMG. Vervolgens mocht de zangeres een plaat uitbrengen, waarna radiozender 3FM Dane op basis van de debuutsingle ‘Peace, Love and Icecream’ tot Serious Talent betitelde. Het parachuteprogramma wordt gecompleteerd door Town of Saint. Het energieke folkduo, met wortels in Nederland en Finland, staat bekend om zijn wervelende optredens. Met traditionele folkinvloeden en een laagje punk hebben ze in korte tijd zowel nationaal als internationaal hun sporen verdiend.

Henry Welling (singersongwriter, stond in 2007 op Huntenpop) Mijn tip: Vintage Trouble. Gave band met een kleine bezetting. Ze kleden zich een beetje zoals Normaal dat in de beginjaren deed. De zanger lijkt de donkere uitgave van Tom Jones. Klinkt allemaal erg prettig. Ritmes om de benen effe los te schudden. Mijn suggestie voor Huntenpop 2013: John Mayer. Hij is net als een gitaar: hij gaat alleen maar mooier klinker. Zijn songs zitten stuk voor stuk goed in elkaar. Verder zie ik mijzelf met band (De Gresneks) graag eens terug op Huntenpopeditie van 2013. De vorige keer was heerlijk. Het ultieme festivallied is: Hoewel het eigenlijk mijn ideale song voor in de auto is, lijkt mij ‘Lay Down Sally’ wel heerlijk om te horen en te spelen. Maar het beste festival nummer blijft natuurlijk ‘Woodstock’ van Crosby, Stills, Nash and Young.


Intergemeentelijk samenwerkingsverband Werk en Inkomen Aalten & Oude IJsselstreek Onze belangrijkste taak is het aan het werk helpen van werkzoekenden en het verstrekken van uitkeringen. Hoe meer mensen we aan het werk helpen, hoe minder uitkeringen we hoeven te verstrekken. Hier is sprake van een individueel belang en een maatschappelijk belang. U als werkgever kunt ons daarbij helpen door gebruik te maken van onze goede medewerkers en het uitbesteden van licht productiewerk. U krijgt daar iets extra’s voor terug!

van werknemers uit ons bestand: Loonkostensubsidie Begeleiding Gemotiveerd personeel Scholing voor de werknemer Bij 50plussers 3 jaar belastingvoordeel

Uitbesteden van werk: Opvang van piekbelasting Lage tarieven Vakwerk Flexibiliteit Snelheid

Voor meer informatie bezoek onze website: www.iswi.nl

Edwin Reesink 0315-695794 e.reesink@iswi.nl

Of neem contact op met

Het ISWI is gevestigd in: Bedrijfsverzamelgebouw De Molenbeek Frank Daamenstraat 7071 AW Ulft

T 0315-696969 F 0315-696900 info@iswi.nl

Het postadres van het ISWI is: Postbus 62 7070 AB Ulft

Leer- en werkcentrum Hogenkamp 15 7071 EC Ulft T 0315-695790

Huntenpop  

Commerciële special van de Gelderlander t.g.v. het Huntenpopfestival.