de Ondernemer Achterhoek

Page 1

* de Gelderlander

ZATERDAG 26 APRIL 2014

Arnhem

deOndernemer.nl

Nijmegen

Achterhoek

Thema: Notariaat en advocatuur

7e jaargang nr.4

De Achterhoek wil ‘3D-metaalprintvalley’ worden. Het startsein werd gegeven op het TTL Event.

In de ban van 3D 䡵 Op

7

het TTL Event waren tal van nieuwe ontwikkelingen op innovatief industrieel gebied te zien. Meer dan alleen 3D. foto Theo Kock

Johan Bénard weet wat straling kan aanrichten DE ONDERNEMER 3

Rieke Dwarkasing geeft notarieel advies: De Stoel DE ONDERNEMER 5

Vidal Horjus maakte stap van radioman tot wasbaas DE ONDERNEMER 12


Betrokkenheid bij en eigen inzet voor vrijwilligerswerk, leert je veel over mens en maatschappij.

“Poelmann van den Broek verzorgt al jaren onze juridische zaken. Het is veelzeggend dat we in de afgelopen 30 jaar maar één keer een kleine zaak voor de rechter hebben gehad. Onze contactpersonen weten wat er speelt en ze houden ons proactief op de hoogte van veranderde wet- en regelgeving.”

“De informele en pragmatische dienstverlening van Poelmann van den Broek spreekt ons erg aan. Zo werken wij zelf ook. Door het snelle en adequate handelen zijn onze belangen in goede handen. Daar waar nodig worden de juiste vakspecialisten ingeschakeld. En Poelmann van den Broek is een ideale sparringpartner voor de kleine vragen tussendoor. Zo blijft de vaart erin.”

Theo Wassing, directeur Nijol

“De regels nemen alleen maar toe en er lopen altijd procedures die jaren duren. Dan is het prettig te weten dat je niet afhankelijk bent van één advocaat, maar dat er meer weten waarmee je bezig bent en die jou persoonlijk kennen. Poelmann van den Broek zorgt daar heel goed voor.”

We voelen ons betrokken bij wat er leeft in de regio.

Jurgen van den Berg, Hoofd Expansie West Lidl

Ons doel is klanten op de meest kansrijke koers te houden. Ondernemers juridisch de ruimte geven om ongeremd te ondernemen. Zo willen we hét toonaangevende fullservice advocatenkantoor in de regio zijn.

Frank Smolders, directeur Sirius Vastgoedontwikkeling B.V.

Je kunt alleen professionele dienstverlening bieden met medewerkers die ambitie hebben en zichzelf ontwikkelen.

“We waren op zoek naar een stabiel en betrouwbaar advocatenkantoor met korte communicatielijnen en een persoonlijke en informele aanpak. Poelmann van den Broek heeft dat allemaal.”

Het is prachtig om je capaciteiten ook als vrijwilliger in te zetten.

Wat ons onderscheidt? Wij gingen al vanaf het begin naar onze klanten toe.

We zoeken altijd naar verrassende, effectieve oplossingen.

Marten Foppen, algemeen directeur Dolfinarium

Canisiushof • St. Canisiussingel 19f • 6511 TE Nijmegen | Postbus 1126 • 6501 BC Nijmegen

www.pvdb.nl

T +31 (0)24 381 08 10 • F +31 (0)24 381 08 20 | info@pvdb.nl

De beste objecten vindt u bij DTZ Zadelhoff

Te huur Arnhem

Te huur/te koop Wijchen

Te huur Tiel

Meander 601

Bijsterhuizen 3151

Newtonstraat 11

Moderne kantoorruimte in kantoorgebouw ‘IJsselhoff’ op Businesspark ‘IJsseloord 2’ op een goede zichtlocatie aan de N325 dichtbij het ‘Velperbroekcircuit’.

Volledig omheind bedrijfsgebouw met een hekwerk voorzien van automatische toegangspoort, drie loading docks met shelters en een overheaddeur.

Een bedrijfscomplex bestaande uit een tweetal geschakelde bedrijfshallen met voorgelegen kantoorruimte en vier overheaddeuren.

• circa 1.646 m2 kantoorruimte, in units vanaf 544 m2 • 24 parkeerplaatsen op eigen terrein

• circa 3.079 m2 bedrijfsruimte met circa 455 m2 kantoorruimte

• circa 1.929 m2 bedrijfsruimte met circa 198 m2 kantoorruimte

Hoogwaardige kantoorruimte

Logistiek bedrijfsgebouw

Te huur Nijmegen

Bedrijfsruimte

Toplocatie in stadscentrum

Zichtlocatie aan de A325

Te huur Arnhem

Te huur Nijmegen

Oranjesingel 1

Kroonpark 6

Wijchenseweg 102

Representatieve kantoorruimte op een van de mooiste locaties van het centrum van Nijmegen. Het vrijstaande kantoorgebouw ligt op een prominente locatie aan het Keizer Karelplein naast concertgebouw ‘De Vereeniging’.

De derde, vierde en vijfde verdieping van het moderne kantoorgebouw ‘Kroonveste’ zijn voor de verhuur beschikbaar. Het gebouw ligt op loopafstand van winkelcentrum ‘Kronenburg’.

Kantoorruimte aan de doorgaande weg N326 op kantorenpark ‘Brabantse Poort’ naast Nijmeegs grootste overdekte winkelcentrum ‘Dukenburg’ en grenzend aan het bus- en NS Station ‘Dukenburg’.

• 3.114 m2 in units vanaf 450 m2 • 50 parkeerplaatsen in de parkeerkelder

• circa 2.118 m2 kantoorruimte, in units vanaf 706 m2 • 30 parkeerplaatsen op eigen terrein

• circa 1.247 m2, verdeeld over drie bouwlagen, in units vanaf 395 m2

Hoogwaardige kantoorruimte op een zichtlocatie

Meer info 026 4 452 445 of via www.dtz.nl


DE ONDERNEMER 3

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

‘Straling, een stille ziekmaker’ Straling. Je ziet het niet, ruikt en voelt het niet. Straling is wel te meten en dat doet Johan Bénard uit Stokkum. door Jacob Schreuder

A

an het slot van het gesprek zegt Johan Bénard dat een teveel aan straling vooral slecht kan zijn voor kinderen in de groei. „Er kan schade ontstaan op celniveau, bijvoorbeeld aan het DNA. Intensief mobiel bellen is een risicofactor voor het krijgen van hersentumoren en we kennen de verhalen dat wonen onder hoogspanningsleidingen de kans verhoogt op leukemie bij jonge kinderen.” Bénard zal de laatste zijn om een collectieve angst voor straling de wereld in te helpen. Wel vindt hij dat mensen zich bewust moeten zijn van de aanwezigheid in elk huis van deze ‘stille ziekmaker.’ Overgevoeligheid voor straling wordt door deskundigen samengevat onder de noemer elektrohypersensiviteit (EHS). Naar schatting is 30 procent van de mensen overgevoelig voor elektromagnetische velden. De klachten verschillen per persoon. Johan Bénard: „Het vaakst komen klachten voor als ernstige vermoeidheid, dufheid, slaperigheid of juist slapeloosheid, hoofdpijn of migraine, verhoogde bloeddruk, depressiviteit, spier- en gewrichtspijnen en storingen in het hormoon- en immuunsysteem.”

Oorzaken Er zijn verschillende soorten elektromagnetische (EM) velden waar mensen zich ziek door kunnen voelen of stress ervaren. 1. Hoogfrequente EM-velden zoals zendmasten, DECT-telefoon,

䡵 Johan Bénard uit Stokkum beschikt over diverse apparaten om straling te meten. foto Theo Kock

mobieltje, draadloos internet (wifi) en radar. 2. Laagfrequente EM-velden: pc, modem, tv, dvd-speler, elektriciteitskabels, opladers, motoren van (hybride) auto’s, trein, scootmobiel, elektrische fiets, keuken- en klusapparatuur en wekkerradio. 3. Laagfrequente elektrische velden: elektriciteitsnet, ongeaarde metalen lamparmaturen, tl-lampen, spaarlampen en sterke led-lampen. Johan Bénard is van huis uit elektronicus. „Ik had me nooit bezig gehouden met straling, het was geen deel van de opleiding. Twee jaar geleden volgde ik een andere opleiding waar een mystery guest

COLOFON

W

Ad van Heiningen (wnd)

Commercieel directeur Adelinde Harms

Eindredacteur Thed Maas, 06-53645103

Redactie

Rudy Diemont 06-51788468 Cees van Doornik (Arnhem) 06-55854966

Foto’s Edwin Stoffer, Mariska Hofman, Jacques Kok, Theo Kock

Straling kan slecht zijn voor de celvorming van kinderen die nog in de groei zijn Johan Bénard, stralingsexpert

tingen naar te laten verrichten.” In woningen richt Johan Bénard zich vooral op de slaapplek. „Als je in het donker slaapt, maakt je lichaam de stof melatonine aan, een hormoon dat als anti-oxidant werkt. Maar als je een wekkerradio hebt, een tv of elektrische deken dan gaat de straling gewoon door en worden de beschadigingen die je eerder in je lichaam hebt opgelopen niet hersteld. „Haal je de stralingsbron weg, dan is de klacht weg, ook al duurt dat soms even. Maar we moeten wel bereid zijn om iets van ons comfort in te leveren.”

gaya-stralingsvrij.nl

HEMA verkoopt meer worsten dan aktes

Hoofdredacteur

Accountmanagers

te sector, want in kantoren en bedrijven is zo veel apparatuur die straling veroorzaakt dat ondernemers niet snel bereid zijn daar me-

TERZAKE

de Ondernemer is een uitgave van dagblad De Gelderlander die zich richt op ondernemers, beleidsmakers en beslissers.

André Sonneville (Nijmegen) Frank Thooft (Arnhem) Jacob Schreuder (Achterhoek)

kwam vertellen over (de gevolgen van) straling. Ik was onder de indruk en wilde er meer van weten. We accepteren in onze tijd alle technieken zonder naar gevolgen en gevaren te kijken. In Duitsland heb ik een opleiding bouwbiologie gevolgd voor het kunnen meten van straling. Daarna nog een opleiding bioresonantie in Nederland.” Hij begon een bedrijf: ‘Gaya voor stralingsvrij wonen en werken’. Hij kan er nog niet van leven en heeft er daarom een baan van vier dagen per week bij. Tot nu toe heeft hij vooral metingen verricht in woningen. Nog niet in kantoren en bedrijven. „Dat is een apar-

䡵 Thed Maas is eindredacteur

van De Ondernemer

at heeft een rookworst van de HEMA met een notaris te maken? Niet zo veel, maar het notariaat in Nederland stond enkele maanden geleden wel op de achterste benen, toen HEMA bekendmaakte online standaardtestamenten en dito samenwoningscontracten te gaan verkopen. De notarissen Pepijn de Vries en Marc Neve uit Leiderdorp zetten bij wijze van ludiek protest een kraampje voor hun kantoor en verkochten er rookworsten tegen de scherp concurrerende prijs van 1 euro per stuk, goedkoper dan de HEMAworst. Dat liep goed. Wat heet? De notarissen moesten halverwege de dag extra rookworsten halen. Aan het einde van de dag hadden ze 350 euro’s in hun kassa, dus de conclusie is gerechtvaardigd dat ze 350 rookworsten verkochten. Ter vergelijking: de HEMA verkoopt 28.000 rookworsten per dag. Met de testamenten en de samenlevingscontracten van de HEMA loopt het wat minder. De service ging eind vorig jaar van start en tot nog toe zijn er tweeduizend aktes, zo laat de HEMA desgevraagd weten, à raison van 125 euro per per-

soon verkocht. Gaat u met zijn tweetjes naar de HEMA voor een testament dan bent u dus 250 euro kwijt. De HEMA fungeert overigens als een soort tussenpesoon. In totaal zijn er ruim dertig notarissen die meewerken aan het ‘HEMA-notariaat’. Als u op de HEMA-site de vragenlijst hebt ingevuld, kunt u de aktes aan laten maken, een notaris uitkiezen en betalen en vervolgens moet u nog bij een van deze notarissen langs om de aktes te laten passeren. Voordat u de aktes tekent, is de notaris verplicht u tekst en uitleg te geven over de gevolgen van de te tekenen aktes en te onderzoeken of die wel aansluiten bij uw wensen en doelstellingen. Gezien het tarief van 125 euro per akte – waarvan de HEMA ook nog iets zal moeten hebben – is dat voor de aangesloten notarissen geen vetpot. Het betreft voor alle duidelijkheid standaardcontracten, die bij lichte bijzonderheden niet voldoen. Zo beschouwd vormt het ‘HEMA-notariaat’ geen bedreiging voor de echte notarissen. Hooguit als marketingactie kun je dit een succes noemen. Maar dat zal de notaris worst wezen.


Zalmvruchtwater in cosmetica Van Portugees bronwater en Noors zalmvruchtwater is cosmetica gemaakt die de markt moet veroveren. door Jacob Schreuder

Z

e noemt de nieuwe productielijn van Monchique Cosmetics ‘een werelddoorbraak’. Directeur Agnes Hesselink van Agema International in Didam en Triple A Cosmetics in Lobith laat geen ruimte voor twijfel. Net zo min als Bianca Moscoso-Koenders van P&B Cosmetix uit Amsterdam, met een trainingsruimte in ’s-Heerenberg. „Nu gaan we knallen”, zegt ze over het verwachte marktaandeel. „We gaan boomen”, vult Agnes Hesselink aan. Agema International is vijftien jaar geleden door de toen 49-jarige Agnes Hesselink gestart. Het bedrijf is een groothandel in cosmetische en culinaire producten, toeleverancier van detaillisten, winkelketens en groothandels. Bij Agema werken elf mensen. In 1999 werd Triple A Cosmetics in Lobith opgericht. Daar worden met zestien medewerkers de recepturen voor complete cosmeticalijnen ontwikkeld en ook geproduceerd. In de Portugese Algarve werd een natuurlijke waterbron ontdekt, de Fonte Santa in Serra de Monchique. Daaruit werden de producten van Monchique Cosmetics ontwikkeld. Een paar jaar geleden werd een, volgens Hesselink, uniek en nieuw ingrediënt ontdekt in Noorwegen. Daaruit wordt de stof dermaclarine gemaakt. Hesselink: „Daar komt zoet smeltwater van de gletsjers in het zoute water in de fjorden. In dat brak-

Dachser ziet omzet stijgen met 13 procent Een sterk tweede halfjaar en de succesvolle integratie van twee Spaanse overnames (Azkar en Transunion) hebben vorig jaar geleid tot een forse stijging van de omzet van Dachser Intelligent Logistics. Het bedrijf, dat onder meer een grote vestiging in Zevenaar heeft, wist de geconsolideerde brutoconcernomzet met 13,2 procent te verhogen tot 4,99 miljard euro. Naast de omzet zag Dachser afgelopen jaar ook het aantal werknemers stijgen, tot 24.900, 3.250 meer dan een jaar eerder. De logistieke dienstverlener heeft 471 vestigingen in 42 landen. Het aantal zendingen bedroeg in 2013 69,6 miljoen, een stijging met 37,5 procent. Het bedrijf deed het voorbije jaar een investering van 119 miljoen euro in materiële vaste activa.

䡵 Agnes Hesselink (l.) en Bianca Moscoso-Koenders hebben grote verwachtingen van de nieuwe cosmeticalijn Skin Renewal. foto Theo Kock

ke water zijn veel biologische zalmkwekerijen. Als de zalmeitjes worden gelegd wordt het vruchtwater opgevangen. In 2012 bleek dat er een zeer zachte sub-

We laten ons niet gek maken en gaan de vermarkting van Monchique rustig opbouwen Agnes Hesselink, Agema

stantie, de protease, ontstond die zich uitstekend zou lenen voor natuurlijke, cosmetische producten. Bij Triple A Cosmetics hebben we uitvoerig geëxperimenteerd met deze grondstof, die inderdaad unieke eigenschappen bleek te hebben. Dermaclarine maakt op de huid dode schilfers los. Alléén de dode huidlaag. De rest van de huid wordt niet aangetast. Bij alle andere chemische peelings worden ook levende huidcellen vernietigd.” De combinatie Portugees bronwater en Noors zalmvruchtwater wordt in de nieuwe productielijn Monchique onder de naam Skin Renewal verwerkt: in reinigingsgel, een serum en in een dag- en

nachtcrème. Hesselink: „Deze producten zijn een revolutie in de cosmetica-industrie. Het zijn puur natuurlijke producten, zonder chemische toevoegingen en daarom honderd procent veilig.” Eind maart is de nieuwe productenlijn geïntroduceerd op de Beautybeurs in Utrecht. Bianca Moscoso-Koenders gaat met P&B Cosmetix er de markt in de Benelux mee bewerken. Zij is ook enthousiast over alle ingrediënten die in de nieuwe Monchique-producten zijn verwerkt. „High active hyaluron is een zuur dat in een kort en een lang werkende vorm wordt geproduceerd. In de korte keten kan het zuur diep in de huid doordringen. Het

is een lichaamseigen stof die de stamcellen stimuleert tot het aanmaken van nieuwe cellen. Hoog gedoseerde vitamines A, C en E maken tenslotte de werking compleet.” Alle stofjes bij elkaar zorgen volgens beiden voor een bijzondere cosmeticalijn. „Je praat over een combinatie van huidvernieuwing, het weghalen van oude cellen en het glad en fluweelzacht maken van de huid.” Ze benadrukken dat ze de nieuwe producten betaalbaar willen houden. „Qua prijs zit het merk in het middensegment. Iedereen moet Skin Renewal kunnen kopen.”

pbcosmetix.com

JPT ontwikkelt laser-lasmachine voor maken van

D

eze machine kun je nergens kopen, dus hebben we besloten hem zelf maar te ontwikkelen. Dat is, samengevat, het nuchtere relaas van vader Jan en zoon Mark Jansen, maar de machine waar het om gaat mag toch een revolutie in de fijnmechanische industrie heten. Het gaat om een micro-lasmachine waarmee minuscule onderdelen met een diameter van 0,4 tot 0,9 millimeter met laserlicht kunnen worden gelast. Verwacht wordt dat die onderdeeltjes vooral toegepast worden in de medische industrie. Het bedrijf Jansen Precisie Technologie (JPT) in Borculo ontwikkelt de revolutionaire micro-laser-lassenmachine niet alleen. Vader en zoon Jansen hebben partners gevonden in Trumpf Nederland in Hengelo (O) en ingenieursbureau Trios in Neede. Trumpf is gespecialiseerd in laserbronnen. Trios bouwt en ontwik-

kelt de machine samen met JPT. Mark Jansen: „Wij zijn de opdrachtgever, op dit moment is Trios nog de leidende partij in de ontwikkeling van de machine.” De machine is puur voor eigen gebruik bedoeld. Jan Jansen: „Opdrachtgevers bestellen bij ons microscopische onderdelen. Wij kijken of we ze kunnen maken. Met de laser-lassenmachine kunnen we veel van de vraag aan.” Mark Jansen vult aan: „We kunnen de onderdelen nog beter maken, nog preciezer en het aantal mogelijkheden wordt uitgebreid.”

Oogoperaties Om een idee te krijgen van wat de nieuwe machine kan: er kunnen buisjes gelast worden met een wanddikte van een vijfhonderdste milimeter. Zo kunnen bijvoorbeeld instrumenten voor de oogchirurgie worden gemaakt. Met de nieuwe instrumenten kan rechtstreeks in het oog worden ge-

䡵 Vader Jan en zoon

Mark Jansen met een tekening van de nieuwe micro-laser-lassenmachine. foto Theo Kock

opereerd. Zo kunnen loszittende delen met microscopisch kleine grijpertjes worden vastgepakt en met een al even klein schaartje worden afgeknipt.

Het Borculose bedrijf is in 1975 opgericht als Slijpservice Lochem. Later werd het overgenomen door Jan Jansen, die er toen al tien jaar werkte, en in 2000 verplaatst naar


DE ONDERNEMER 5

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

‘Liever eerder eigen baas geworden’

Rieke Dwarkasing is met haar eenvrouwsbedrijf onafhankelijk en onpartijdig notarieel juridisch adviseur voor ondernemers. Waarom bent u in dit vak als eenpitter aan de slag gegaan? „Als kandidaat-notaris heb ik vijftien jaar op vier verschillende notariskantoren gewerkt. Notariskantoren hebben het moeilijk en ook op mijn laatste werkplek moesten mensen afvloeien. Ik ook. In 2009 ben ik voor mezelf begonnen. Dat had ik tien jaar eerder moeten doen.”

Wat is uw werkterrein precies? „Dat is heel breed. Ik word vaak ingeschakeld bij bedrijfsovernames. Stel dat een onderneming een concurrent overneemt. Maak je een aparte bv of integreer je dat bedrijf in de bestaande bv? Ik begeleid bij de juridische (her)inrichting van bedrijven. Hoe kun je de risico’s isoleren en het bedrijf veiligstellen? Dat zijn zaken waarin ik adviseer.”

ZELFSTANDIGEN

Pr8werk helpt zzp’ers aan werk

䡵 Rieke Dwarkasing: „Ik heb

als eenpitter de vrijheid om naar eigen inzicht mijn cliënt/relatie van dienst te zijn.”

dat van de advocaat, die een ondernemer ook juridisch advies kan verstrekken? „Een advocaat behartigt de belangen van de cliënt ten opzichte van een tegenpartij. Bij geschillen gaat de ondernemer doorgaans naar een advocaat. Ik kom in beeld als een samenwerkingscontract met een andere partij moet worden opgemaakt of als ondernemers hun samenwerking een wat structureler kader willen geven. Bij overnames heb je te maken met twee partijen met tegenge-

stelde belangen. Ik stel me onpartijdig op en kan daardoor juist geschillen voorkomen.” Wilt u een voorbeeld noemen? „Stel dat twee zakenpartners samen een bedrijf hebben. Ze willen uit elkaar gaan, maar hoe regel je dat? Als het bedrijf in zwaar weer verkeert, zijn hoge uitkoopsommen niet haalbaar, maar het gaat niet alleen over geld. Je kijkt naar hoe het bedrijf verder kan, maar ook hoe je zaken voor de uittreder oplost. Je neemt alles mee.”

JURIDISCH ADVIES BIJ (HER)INRICHTEN VAN EEN BEDRIJF 䢇 䢇 䢇

Naam: Rieke Dwarkasing Bedrijf: Rieke Consultancy Personeel: Zelfstandig notarieel juriste, kantoorhoudend in en werkzaam vanuit het bedrijfspand van Mecon in Doetinchem Specialiteit: vanuit haar achtergrond als notarieel dienstverlener begeleidt en adviseert Dwarkasing ondernemers op juridisch

䢇 䢇

vlak bij het inrichten of herinrichten van een bedrijf. Achtergrond: Dwarkasing werkte vijftien jaar als kandidaat-notaris op vier verschillende notariskantoren voordat ze besloot zelfstandig ondernemer te worden Tekst: Jacob Schreuder Foto: Theo Kock

Waarin verschilt uw werk van

Hoe gaat u te werk in het adviseren bij bedrijfsovernames? „Je bekijkt eerst hoe een onderneming is ingericht. Dan probeer je te achterhalen hoe het gaat als de ondernemer in kwestie wegvalt. Je hebt met twee heel grote belangen te maken: het voortbestaan van de onderneming, de situatie van het personeel, de contracten, klanten enzovoort. En wat ik al zei, je kijkt ook heel goed naar de uittreders. Zij en hun gezin moeten verzorgd achterblijven.” Stel dat een ondernemer plotseling overlijdt. Hoe moet zo’n bedrijf dan verder? „Dat kan een groot probleem zijn in een familiebedrijf. Kan de partner de onderneming voortzetten? Als die partner niet wil of kan, praat je over verkoop, maar daar heeft die partner wel hulp bij nodig. Ik zet regelingen op die de continuïteit waarborgen, ik zorg voor een draaiboek en vangnet voor de nabestaanden.”

riekeconsultancy.nl

minuscule onderdeeltjes de Korenbree op het industrieterrein in Borculo. In 2010 werd de naam veranderd in Jansen Precisie Techniek. De slijpservice verdween en het bedrijf richtte zich op de fijnmechanische industrie. Met vijf medewerkers zet JPT vooral in op innovatie. De ontwikkeling van de micro-laser-lassenmachine heeft veel tijd en een flinke investering gekost. JPT werkt al sinds begin jaren tachtig met een andere precisietechniek: draadvonken. Met een stroomdraad wordt contact gemaakt met een oppervlak en zo kunnen miniscule deeltjes worden verwijderd. Mark Jansen: „We werken met draad met een doorsnee van driehonderdste millimeter. Je kunt er uiterst fijne contouren mee bereiken. Deze techniek wordt met name gebruikt voor het maken van stempels en matrijzen. In Nederland zijn we het enige bedrijf dat daar-

‘IJzersterk’ gaat naar Gendringen De Stichting IJzersterk Ondernemen verhuist eind deze maand van de Middelgraaf in Ulft naar de voormalige Rabobank aan de Grotestraat in Gendringen. IJzersterk Ondernemen is een organisatie die sinds drie jaar beginnende ondernemers voor een laag maandbedrag een werkplek biedt met allerlei voorzieningen. Met 35 werkplekken groeide IJzersterk aan de Middelgraaf uit zijn jasje. De Rabobank Graafschap-Zuid maakt de verhuizing mede mogelijk met een bijdrage uit het Fonds Coöperatief Dividend.

De stoel

Hoezo? „Om de vrijheid die ik nu heb om naar eigen ondernemersinzicht mijn cliënt/relatie te benaderen en hem of haar van dienst te zijn, alles binnen de grenzen van de beroepsregels voor het notariaat. Je bouwt als kandidaat-notaris expertise op die je niet achterlaat als je ergens vertrekt. En met die expertise kan ik als eenling, zonder dure overhead, uitstekend ondernemers adviseren. Ik werk onder de paraplu van een vaste notaris. Daar kan ik terecht wanneer er aktes gepasseerd moeten worden, want als kandidaat-notaris heb je die tekeningsbevoegdheid niet, wel als waarnemer van een notaris. Omdat ik lid ben van de notariële beroepsorganisatie ben ik bevoegd om waar te nemen.”

VERHUIZING

in zo gespecialiseerd is.” Eind deze maand wordt van de micro-laser-lassenmachine een testopstelling geplaatst. Die wordt nog handmatig bediend. Mark Jansen: „We gaan er een maand of drie mee testen. De volgende stap is het productieproces van de machine automatiseren.” Het kleine familiebedrijf verwacht veel van de nieuwe machine. Jan Jansen: „We kunnen zeer hoge kwaliteit leveren met de kleinst mogelijke afwijkingen. Dat is ook het voornaamste doel waarvoor deze machine er is gekomen.”

jansen-pt.com

Deze machine was niet te koop en daarom hebben we hem zelf ontwikkeld Mark en Jan Jansen, JPT Borculo

De hoogwaardige, juridische Expert Classes van de KienhuisHoving Academy bieden uw professionals de uitdaging die hen scherp houdt. Praktische, actuele cases vormen de rode draad binnen ons opleidingsprogramma. Bekijk het aanbod online en neem vandaag nog contact op.

KENNIS HOUDT ORGANISATIES BIJ DE LES.

(053) 480 42 08 of kijk op kienhuishoving-academy.nl

Aanbesteding WMO Harting-Bank blijft de komende jaren in zeven gemeenten in de Achterhoek hulpmiddelen leveren voor mensen met een handicap of een lichtere fysieke beperking. Dat is de uitkomst van een Europese aanbesteding. Die is door de gemeenten Aalten, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Oost-Gelre geza-

menlijk uitgevoerd. Harting-Bank levert voor mensen met een handicap hulpmiddelen als rolstoelen, scootmobielen en douchestoelen. Gemeenten zijn in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) verantwoordelijk voor het aanbieden van deze hulpmiddelen. Harting-Bank is sinds oktober 2008 actief in de Achterhoek.

Hoe komen de 12.000 zelfstandige professionals in de Achterhoek aan werk? Dat was de afgelopen twee jaar de opdracht en de betekenis van het project Pr8werk, dat wordt gefinancierd door de provincie en wordt gesteund door overheden en maatschappelijke organisaties. In 2012 stond Pr8werk, bemenst door zeven zzp’ers uit de Achterhoek, in het teken van de gemeenten, vorig jaar in het teken van de zorg. Dit jaar is het thema ‘Ondernemers en Ambachten’. De bijeenkomsten worden goed bezocht en er is al werk voor zzp’ers uitgerold.

ONDERSTEUNING

Netwerken voor werkzoekenden Niet alleen ondernemers zoeken elkaar op in netwerken. In de Achterhoek doen ook werkzoekenden dat. Begin dit jaar telde de regio 11.000 werkzoekenden. Van de nood wordt een deugd gemaakt door inmiddels al zes netwerken op te richten. Werkzoekenden ondersteunen elkaar, delen kennis, organiseren workshops en zorgen dat ze beter zichtbaar zijn voor werkgevers. De netwerkgroep ‘Van Netwerk naar werk’ in Oost Gelre komt elke vrijdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur bijeen in De Bron in Groenlo.

ONLINE

Omzet webwinkels boven 10 miljard De omzet van webwinkels is vorig jaar gegroeid tot boven 10 miljard euro. Nederlanders hebben in 2013 voor 10,6 miljard euro besteed aan inkopen via internet. Dat is 8,5 procent meer dan de onlinebestedingen in 2012. Dat zegt Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van webwinkels. Net als in 2012 is de toename van het aantal bestellingen de belangrijkste oorzaak van de omzetgroei. Consumenten hebben afgelopen jaar bijna 100 miljoen orders geplaatst via internet. Dat is 11 procent meer dan in 2012.DE ONDERNEMER 7

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

Tenten Solar wint traject LTO Tenten Solar gaat LTO-leden steunen bij het installeren van zonnepanelen op agrarische gebouwen.

D

e Achterhoekse zonnepanelenleverancier Tenten Solar heeft de aanbesteding van Vraagbundeling Zonnepanelen gewonnen. Dat houdt in dat het bedrijf uit Lichtenvoorde compleet en werkende (turn-key)-installaties gaat leveren aan leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Namens

deze drie organisaties heeft LTO Energie begin deze maand een overeenkomst met Tenten Solar getekend. Vraagbundeling Zonnepanelen is een project dat gericht is op het ondersteunen van leden van LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland) bij het installeren van zonnepanelen op agrarische gebouwen. In ruim anderhalf jaar zijn via Vraagbundeling Zonnepanelen meer dan 45.000 zonnepanelen afgezet bij ruim vierhonderd bedrijven in de agrarische sector. Dat komt neer op een totale capaciteit van meer dan tien megawatt. De opgewekte elektriciteit wordt overwegend gebruik voor het eigen bedrijf en het huishouden. Bij het bepalen van de meest aantrekkelijke offerte heeft LTO Energie niet alleen gekeken naar de prijs. Ook technische kwaliteit

team ervaren en breed opgeleide installateurs. Er zijn meerdere PV (Photo Voltage)-installateurs beschikbaar voor realisatie en nazorg.

Luchtfoto’s

䡵 Een serie zonnepanelen op het dak van een agrarisch bedrijf. Vooraf maakt

Tenten Solar luchtfoto’s om details te kunnen berekenen. van de zonnepanelen, het rendement en andere factoren (leveringscapaciteit, service en betrouwbaarheid) speelden een rol. Tenten Solar heeft ruime ervaring

in de levering van zonnepanelen aan de agrarische sector. Het bedrijf is actief in het hele land, maar heeft Achterhoekse wortels. Tenten Solar beschikt over een

Het Lichtenvoordse bedrijf beschikt over een licentie waarmee eenvoudig gedetailleerde luchtfoto’s van woningen of agrarische bedrijven bekeken kunnen worden. „Door die luchtfoto’s zijn we in staat een zeer nauwkeurige eerste situatieschets van de mogelijkheden te maken”, zegt directeur Dominic Monasso. „Zo kunnen we niet alleen de exacte afmetingen van het dak in kaart brengen, maar kunnen we ook zien of er schaduwobjecten in de buurt staan.”

vraagbundelingzonnepanelen.nl

EVENEMENT

LACH-dag op 5 juli in Vijverberg: ‘Ondernemen is een werkwoord’

N

iet passief, maar interactief. Dat is de insteek voor deelnemers aan de LACH-dag die op 5 juli voor ondernemers in stadion De Vijverberg in Doetinchem wordt gehouden. De letters LACH staan voor Lef, Ambitie, Communicatie en Helder. Het platform LACH is een initiatief van Kitty Tenten. Bij de organisatie van het evenement krijgt ze steun van zes andere zzp’ers: Angela Wallerbos, Wilma Luiten, Joop Tenten, Nienke van Bezooijen, Gerben Kruisselbrink en Manon Vonhoff. Ze leveren op hun eigen vakgebied een bijdrage aan de LACH-dag. „Er mag ook inderdaad veel ge-

lachen worden op dit evenement”, zeggen de organisatoren. Er is muziek en het programma wordt grotendeels door de deelnemers zelf ingevuld. Van Bezooijen: „Ondernemen is een werkwoord. Een ondernemer zonder actie is geen ondernemer.” Er zijn veel evenementen en workshops voor ondernemers, maar er is volgens Wallerbos sprake van versnippering. Tenten: „We willen al die initiatieven samenbrengen, van grote tot kleine bedrijven en op een afwijkende manier.” Ondernemers kunnen via korte presentaties (‘elevator pitches’) de bijzonderheden van hun bedrijf toelichten. Het is geen netwerkdag, maar een werknetdag. Onderlinge contacten kunnen er-

䡵 De organisatie van de LACH-dag in stadion De Vijverberg, waar het evenement wordt gehouden. foto Theo Kock

toe leiden dat ondernemers elkaar versterken. Ook organisaties voor belangenbehartiging zijn uitgenodigd. Kruisselbrink, bekend van zijn theaterprojecten in de

Steengroeve in Winterswijk: „We gaan een doolhof aanleggen. Je ziet jezelf in de spiegel en je wordt aan het werk gezet.” De organisatie wil van de LACH-

dag een jaarlijks evenement maken. Het programma op 5 juli is van 11.00 tot 17.00 uur.

platformlach.nl

De Achterhoek wil een ‘3D-metaalprintvalley’ worden

I

n Gelderland gelden de regio’s rond universiteiten als ‘innovatievalley’s’. In en buiten Nijmegen ontwikkelt zich de Health Valley (gezondheid) en rond Wageningen de Food Valley (voedsel- en voedselveiligheid). De Achterhoek wil daar vanuit de aanwezigheid van veel innovatieve staalbedrijven een ‘valley’ aan toevoegen: een ‘3D-metaalprintvalley’. Geen overdreven streven, want de regio heeft een (giet)ijzerverleden, dat honderden jaren teruggaat. Veel bedrijven zijn verdwenen, maar de industrie die er uit voortgekomen is, houdt het oude in ere maar blijft innoveren. Het startsein voor dit ambitieuze 3D-project werd gegeven tijdens het TTL Event op 4 april in ’s-Heerenberg. Het dertigjarig jubileum en de complete restyling van het bedrijfspand van de TTL Group aan de Brede Steeg 4 in ’s-Heerenberg werd aangegrepen om tal van deskundigen hun zienswijze

voor worden gebruikt, maar staalpoeder. Daar zijn er verschillende van en de verschillen in kwaliteit en toepasbaarheid werden tijdens het symposium uitvoerig uitgelegd. Niet alleen dat, in verschillende stands van bedrijven die zich met ‘additive manufacturing’ bezighouden werden de toepassingen toegelicht. Maar niet alleen AM was onderdeel van het TTL Event. Bezoekers konden kennismaken met een breed scala aan materialen en technische toepasssingen. Duidelijk werd weer dat de Achterhoek een bruisend centrum van metaal- en staalinnovatie is. 䡵 ‘The lady of steel’, Trudy te Loo-Korts, samen met ‘the man

of speed’,

BMW-motorcoureur Leon Bovee. foto Theo Kock te laten geven op ‘shaping our future in steel.’ De bedrijfsmatige toekomst van de Achterhoek moet door staal worden gevormd en daarbij staat ‘additive manufac-

turing’ centraal. Deze term staat voor het in laagjes opbouwen van voorwerpen, onderdelen enzovoorts uit staal via 3D-printers. Uiteraard kan daar geen hard staal

Trudy te Loo-Korts Het evenement bij TTL was ook een eerbetoon aan Trudy te LooKorts, liefkozend ‘the lady of steel’ genoemd. Zij zit al dertig jaar in het staalvak en nam de leiding van het bedrijf over van haar vader, die al jong overleed. In die

dertig jaar heeft ze geleerd dat innoveren een kwestie van investeren is. Om de innovatie in de regio te stimuleren werkt TTL samen met het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT). Dit kenniscentrum volgt trends als 3D-printen op de voet. Directeur Martin Stor probeert kennis en producenten aan elkaar te koppelen. De aanwezigen tijdens het TTL Event toonden zich zeer enthousiast over de mogelijkheden van 3D-printen in metaal. Mogelijk is er met ‘additive manufacturing’ zelfs sprake van een nieuwe industriële revolutie en de Achterhoek moet en kan zich in dat proces een dragende rol toeëigenen. Voorzitter Foppe Atema van het ACTdacht niet lang geleden nog dat 3D-printen een gadget was, maar na een bezoek aan Silicon Valley in de VS is hij er anders over gaan denken. „Daar printten ze in twee dagen een volledige tweekamerwoning.”DE ONDERNEMER 9

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

Verkoop Academie voor regio Nieuw voor de regio: een academie waar verkopers in een inspirerende ambiance hun vak kunnen bijspijkeren. door Jacob Schreuder

D

e Verkoop Academie Achterhoek is een nieuw initiatief van Ewoud van der Leij uit Aalten. Met zijn bedrijf Het Commerciële Huis geeft hij al zeven jaar in company-trainingen om de resultaten van verkopers (ook wel accountmanagers of sales executives genoemd) te verbeteren. Inmiddels doet Ewoud dat werk met een team van acht personen. Hij zegt: „Ik hoorde steeds vaker dat verkopers graag hun kennis wilden verrijken in een inspirerende omgeving buiten hun eigen bedrijf. Met die wens moest ik wat doen. Dat is de Verkoop Academie Achterhoek geworden. Daarmee beginnen we 1 mei in een verbouwde boerderij in een inspirerende, landelijke omgeving in Winterswijk-Miste.” In de Verkoop Academie Achterhoek staan volgens Ewoud van der Leij drie zaken centraal. „Naast bijspijkerdagen bieden we een maatwerkprogramma aan. Dat bestaat uit verkoop in de binnendienst, verkoop in de buitendienst, een mastertraining voor seniorverkopers en het verkopen door de ondernemer zelf. Als derde gaan we avondworkshops geven met als thema: Verbeter je verkoopresultaten in één avond.”

Inspiratie Doel van Ewoud van der Leij en zijn mensen is dat verkopers meer bagage meekrijgen en dat ze inspiratie opdoen om hun verkoopperformance te verbeteren.

䡵 Ewoud van der Leij bij de sfeervolle boerderij in Winterswijk-Miste waar de Verkoop Academie gevestigd is. foto Theo Kock

„Op 22 mei en 5 juni houden we zo’n workshopavond, die ertoe moet leiden dat de verkoopresultaten meteen verbeteren. Dat gebeurt door interactie en de deelnemers zelf.” De Verkoop Academie Achterhoek haakt in op het algemene gevoel dat in de Achterhoek weliswaar zeer innovatieve producten worden gemaakt, maar dat de marketing wat aan de laatste mem hangt. „Hoe mooi het bedrijf ook is, hoe uniek het product ook, het gaat altijd om de vent van de tent of de vrouw van het gebouw. Als je die ondernemers enthousiast meekrijgt in de ontwikkeling van de verkoopstrategieën kun je slagen

maken. Het is doodzonde dat de verkoopresultaten van zeer bijzondere Achterhoekse bedrijven achterblijven. Zelf zit ik twintig jaar in de verkoopbranche. Verkopen vanuit oprecht contact is mijn passie. Met die passie willen we bedrijven vooruit helpen. Mensen maken het bedrijf en daarbij is passie alles.” Met Het Commerciële Huis maakt Ewoud regelmatig een mystery scan. „Dat houdt in dat ik incognito gesprekken bijwoon over hoe verkopers werken. Ik ben dan een soort fictieve klant. Vervolgens maak ik een objectief rapport. Ik heb er zelf geen enkel belang bij of iemand wel op de goede plek zit, ik hou ze met mijn

objectieve scan alleen een spiegel voor. Let wel, het gaat lang niet altijd slecht met de verkoopresultaten, maar vaak kan het beter en daar profiteert iedereen van.”

Alleen als je je kwetsbaar durft op te stellen kun je als verkoper kilometers maken Ewoud van der Leij, oprichter

Ewoud merkt ook dat het niet voor iedereen makkelijk is zich kwetsbaar op te stellen. „Durf je dat wel, dan kun je kilometers maken”, is zijn credo. Daarbij gaan Het Commerciële Huis en straks ook de Verkoop Academie Achterhoek wel steeds uit van de individuele kwaliteiten van de verkopers. „We kijken naar de vaardigheden, zowel verbaal als non-verbaal; geprobeerd wordt structuur aan te brengen in werk en gesprekken en wanneer deze eigenschappen goed worden toegepast neemt ook de motivatie toe. We leren de mensen luisteren om te begrijpen, niet om te reageren.”

.deverkoopacademie.nl

Nieuwe trend: coole catering via zonneceldak door Frank Thooft

O

p locatie hoef je de motor niet meer stationnair te laten lopen om je zorgvuldig klaargemaakte koude buffet koel te houden tijdens het cateren. Dat scheelt een heleboel dieselherrie en dito CO2-uitstoot, en het is sowieso prettiger voor de gasten van de partij die je catert.’’ Lenny Kamphuis van Servontyn Catering uit Arnhem wist het meteen toen hij het vorig jaar voor het eerst zag: een koelwagen met zonnecellen op het dak. Dealer Van Hunnik hielp hem door een renteloze financiering voor hem te regelen voor deze aanschaf, en Carrosseriefabriek Harderwijk bouwde de nieuwe Jumpy om tot een koelwagen van de toekomst. Het interieur is geavanceerd en strak, maar het geheim zit hem op het dak: het hele dak van de Jumpy is één groot zonnepaneel dat de lading comfor-

䡵 Lenny Kamphuis bij zijn koelwagen met zonneceldak. foto DG

tabel koel houdt. Kamphuis heeft er nog een extraatje aan laten toevoegen: een 220 volt aansluiting. Zo kan hij ‘s nachts de wagen op het lichtnet - bij voorkeur op groene stroom - laten koelen. Handig voor als hij de wagen al ‘s avonds

geladen heeft en ‘s morgens vroeg moet vertrekken. Kamphuis is niet de enige, maar wel nog één van de weinige ondernemers die een koelwagen met een zonneceldak heeft. De overheid stimuleert de aanschaf van deze koelwagens

tegenwoordig met een versnelde afschrijving (VAMIL) en een milieu-investeringsaftrek (MIA). Driekwart van de aanschaf mag zo al in het eerste jaar worden afgeschreven. De meerkosten van deze zonnecelkoeltechniek, die zo’n vijftien mille bedragen, zijn weliswaar hoger dan de meerkosten van een conventionele koelinrichting die tegen de tien mille lopen, maar door deze fiscale mogelijkheden is de ondernemer al snel bij een break-even point, legt Kamphuis uit. „En je verlaagt je brandstofverbruik doordat je niet met zo’n bult op het dak zit. Het dak is plat, net zo plat als van een gewone bestelwagen. En dat merk je inderdaad in het verbruik.’’ Het draagt bij aan de flexibiliteit die hij als cateringondernemer moet kunnen opbrengen: vandaag is het een catering op een bedrijventerrein, morgen in een boerderij, dan weer in een kantoorgebouw, vervolgens bij iemand thuis.

Uw cijfers heeft u helder… Wat zegt dat over uw zakelijke toekomst? Wij zien nieuwe kansen. Daag ons uit!

Administraties B.V. administraties, belastingen en adviezen

mtadmin.nl - 0314-354877 Doetinchem


10 DE ONDERNEMER

Notariaat: steeds vrouwelijker Trends in het notariaat zijn o.a. een afname van het aantal kantoren en een toenemende feminisering. door Frank Thooft

H

et notariaat is in beweging. Er is minder interesse van studenten, maar er zijn weer meer vrouwen die het beroep uit gaan oefenen. Bovendien neemt het aantal (nieuwe) kantoren af en wordt er steeds meer samengewerkt, aldus een verkenning van de Rabobank (Cijfers & Trends). Aan het woord mr. Nora van Oostrom, woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Als er een afname van het aantal notariskantoren is, worden de bestaande kantoren dan groter, of komen er sowieso minder notarissen? „Nee, de meeste kantoren nemen in omvang af, zowel in aantallen notarissen en kandidaat-notarissen als in aantallen medewerkers. Begin 2009 werkten er gemiddeld zestien medewerkers op een notariskantoor, vijf jaar later ongeveer elf. In de advocatuur zie je namelijk een trend dat er steeds meer partners van grote kantoren met elkaar een klein kantoor beginnen. Dat is in het notariaat lastiger vanwege de standplaatsverplaatsing en komt vrijwel niet voor. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er minder notarissen dan advocaten zijn.’’ Is er ‘concurrentie’ van aanpalende disciplines, en zo ja, van welke beroepen is dat? „Van oudsher is er ‘concurrentie’ op een aantal terreinen van advocaten, bijvoorbeeld echtschei-

䡵 Nora van Oostrom: „Notaris wordt steeds vaker ingeschakeld als poortwachter.” foto Truus van Gog

dingsbemiddeling. Ook accountants lijken zich meer op notariële diensten te richten. Veel daarvan zijn echter bij wet voorbehouden aan de notaris.’’

Mooie trend gezien het stijgende aantal vrouwelijke rechtenstudenten Nora van Oostrom, KNB

Nederland telt ruim 200.000 importeurs Het aantal importeurs in Nederland is vorig jaar flink toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2013 telde ons land bijna 204.000 importeurs. Vergeleken met 2012 zijn dat er ruim 13.000 meer, wat neerkomt op een stijging van 7 procent. Het gaat voornamelijk om midden- en kleinbedrijven (mkb) met niet meer dan 250 werknemers, die actief zijn in de groothandel, detailhandel en zakelijke dienstverlening. Het aantal exporterende ondernemingen is vorig jaar wel licht afgenomen, van 126.500 naar 125.900. Maar de exporteurs groeiden in 2012 al met meer dan 11 procent in aantal. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen hangt de aan-

was van het aantal handelsbedrijven dat zaken doet met het buitenland onder meer samen met de groeiende wereldhandel. Ook het toenemende aantal ondernemingen in het algemeen speelt mee. Per saldo steeg de hoeveelheid bedrijven in Nederland in 2013 met circa 3 procent tot ruim 1,4 miljoen.

Motor De handel en dan vooral de export wordt in Nederland ook wel gezien als motor van de economie. De export genereert veel werkgelegenheid, zowel bij de bedrijven die exporteren als bij hun toeleveranciers. In 2012 was de export direct en indirect goed voor zo’n 2,2 miljoen voltijdsbanen. Over de werkgelegenheid dankzij de import zijn geen cijfers beschikbaar.

Is dat een bedreiging voor de kwaliteit van het notariële werk, of kan er, vergelijk dokter en assistent, inderdaad effectief gedifferentieerd worden in taken? „Die differentiatie bestaat al geruime tijd binnen een notariskantoor. De notaris doet niet alles zelf, maar laat de voorbereiding van akten vaak over aan kandidaat-notarissen en klerken, met name in het onroerend goed.’’ Is er daarnaast sprake van een toename van het aantal niet-notariële taken voor notarissen, bijvoorbeeld de controle van gegevens, waardoor de werkdruk juist nog meer toeneemt? „Het klopt dat de notaris steeds

vaker wordt ingeschakeld als poortwachter, bijvoorbeeld voor het melden van verdachte transacties. Dit levert inderdaad extra werk op.’’ Hoe ontwikkelen de uurtarieven zich? Is dat neerwaarts onder invloed van de crisis en de online notarissen en vergelijkbare initiatieven? „De prijsindex van de notariële dienstverlening vertoont al enige jaren een dalende lijn.’’ Ziet de KNB net als de Rabo een toename van het aantal vrouwelijke notarissen? „De afgelopen vier jaar daalde het aantal mannelijke notarissen met ongeveer 11 procent, van 1.200

naar 1.070. Het aantal vrouwelijke notarissen steeg in dezelfde periode met ruim 9 procent, van ongeveer 260 naar ongeveer 285. Ziet de KNB dit als een voordeel of een nadeel, en waarom? „Dit is wat de KNB betreft een heel mooie ontwikkeling die recht doet aan het aantal vrouwen dat sowieso in de notariële kantoren werkt en het hoge percentage vrouwelijke rechtenstudenten.’’

Mr. Nora van Oostrom - Streep is woordvoerder bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Ze is onder meer raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem.

Advocatenkantoren zien in middendoor André Sonneville

A

dvocatenkantoren zijn minder afhankelijk van economische groei, stelt de Rabobank vast in haar recente rapport ‘Cijfers & Trends’ over de advocatuur. De tarieven die advocaten vragen voor hun diensten staan onder druk, terwijl klanten onderhand wel eens een alternatief willen zien voor het gebruikelijke en weinig doorzichtige uurtje-factuurtje-model dat in de branche nog breed wordt gehanteerd. ‘Aan de onderkant van de markt bieden nieuwe spelers specialistisch juridisch advies tegen lage prijzen en ook buitenlandse kantoren concurreren op prijs’, stellen de rapporteurs van de Rabobank ook vast. Advocaat Benedicte Ficq drukte het plastischer uit toen ze in november vorig jaar samen met enkele honderden confrères in Amsterdam protesteerde tegen bezuinigingsplannen van

䡵 De advocatuur ziet in het mbk een groeimarkt. foto Erik van der Burgt

staatssecretaris Fred Teeven. „Beun de Haas zal de specialist gaan vervangen, als togavuller, als amateur.” De protesterende strafpleiters verhieven hun stem tegen de vrees dat door de bezuini-

gingen advocaten zonder ervaring het werk van de huidige strafrechtspecialisten gaan doen. ‘Cijfers & Trends’ van de Rabobank laat zien dat verdergaande specialisatie een van de manieren is om


DE ONDERNEMER 11

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

Europees erfrecht simpeler, maar testament meer dan ooit noodzaak

H

et internationaal erfrecht wordt in een nieuwe Europese verordening geuniformeerd. Dat heeft voordelen, maar vraagt wel om maatwerk. „De Europese verordening is een belangrijke stap voorwaarts, omdat duidelijk is welk erfrecht voor welk land van toepassing is”, zegt notaris Cees Doppenberg uit Doetinchem. „Dat is goed nieuws voor Nederlanders met bij voorbeeld een (tweede) huis elders in Europa. Dank zij de Europese erfrechtverordening kan men het huis vererven via Nederlands erfrecht.” De nieuwe verordening gaat in op 17 augustus 2015. „Het wordt overzichtelijker en beter te voorspellen, maar er kunnen wel degelijk addertjes onder het gras zitten. Daarom is het van belang dat mensen met bezittingen in het buitenland zich goed laten adviseren. Als ze willen afwijken kan dat per testament.” Doppenberg noemt als voorbeeld de Nederlander die nu in Duitsland woont of gaat wonen. „Na er

vijf jaar gewoond te hebben val je onder het Duitse erfrecht, dat aanzienlijk afwijkt van het Nederlandse. Dit weten mensen vaak niet. Bij overlijden heeft dat dan onvoorziene gevolgen.” Maar zodra de nieuwe Europese erfrechtverordening van kracht is, valt die Nederlander die in Duitsland gaat wonen per direct onder Duits erfrecht. „Mensen moeten zich er dus in verdiepen welk erfrecht zij willen dat bij overlijden (na 17 augustus 2015) van toepassing is. Het erfrecht omvat de hele nalatenschap. Als een Nederlander onder het Nederlands erfrecht wil vallen moet dat per testament worden vastgelegd.” De Europese erfrechtverordening is voor het geheel aan nalaten-

Meer dan ooit moeten mensen straks inzicht hebben in het erfrecht Cees Doppenberg, notaris

schapsbeheer inzichtelijker, maar voor Nederlanders niet per se. „Dat komt”, zegt Doppenberg, „omdat wij in Nederland al een Haags Erfrechtverdrag hebben, dat zelfs meer keuzemogelijkheden heeft dan de Europese erfrechtverordening. Straks moet je, als je zekerheid wil hebben over wat er later met je bezittingen gebeurt, alles pro-actief vastleggen. Meer nog dan nu wordt van mensen verwacht dat ze goed inzicht hebben in alle internationale aspecten van het erfrecht.” Notaris Doppenberg ging zich jaren geleden richten op internationaal notarieel recht. „Vergeet niet dat er 150.000 Nederlanders in Duitsland wonen, naast het aantal bedrijven dat zich er vestigde. Er zijn dus nogal wat belangen in het spel.” Notariskantoor Van Weeghel Doppenberg Kamps heeft een afdeling in Duitsland, is lid van de internationale notarisorganisatie Lexunion en één van de vijf internationale praktijknotarissen van Lexunion in ons land.

䡵 Notaris Cees

Doppenberg van notariskantoor Van Weeghel Doppenberg Kamps uit Doetinchem is al jaren gespecialiseerd in grensoverschrijdende notariële kwesties. foto Theo Kock

en kleinbedrijf een groeimarkt op langere termijn de perspectieven voor de advocatuur wat te verruimen. Er wordt een juridisering van de maatschappij verwacht, waardoor ook de vraag naar juridische diensten zal toenemen. Naast specialisering is digitalisering een trend in de advocatuur. Door verder te digitaliseren creëert de beroepsgroep onder meer kansen op innovatieve juridische dienstverlening. Rabobank ziet in het midden- en kleinbedrijf een duidelijke groeimarkt voor de advocatuur. ‘Mkb’ers weten de weg naar de advocaat nog onvoldoende te vinden.’ Aan de andere kant, zegt het Rabo-rapport, worden bedrijfsjuristen steeds professioneler. Ook wordt vaker gewerkt met verschillende regionale kantoren die in de regel lagere tarieven hanteren. De omzet van de 4.765 advocatenkantoren in Nederland die in 2013 totaal zo’n 17.068 advocaten werk boden, wordt voor 25 procent

door particulieren ingebracht en voor 75 procent door het bedrijfsleven en de overheid. Verwacht wordt dat het aandeel particulieren in de toekomst groter zal worden, omdat de hoeveelheid weten regelgeving ingewikkelder is geworden en de consument steeds mondiger. ‘Deze trend verklaart ook de al jaren stijgende belangstelling voor een rechtsbijstandverzekering’, aldus de Rabobank. ‘Circa een op de vier huishoudens heeft een dergelijke verzekering en dit aantal zal verder toenemen. Vooral diegenen met een minder sterke financiële positie zijn vaker geneigd een verzekering af te sluiten. Voor deze groep

Er wordt een juridisering van de maatschappij verwacht Rapport Rabobank

is inschakelen van een advocaat immers vrij kostbaar.’ De vraag vanuit het bedrijfsleven is conjunctuurgevoelig. ‘Vooral het terrein van fusies en overnames is momenteel fors gedaald, echter dit verlies is deels opgevangen door de begeleiding van faillissementen en herstructureringen. De meeste Nederlandse ondernemingen werken met meerdere interne juridische adviseurs. Advocatenkantoren worden ingehuurd voor meer specifieke projecten, waaruit het belang van specialisering eens temeer blijkt.’ Het rapport van de Rabobank brengt aan het licht dat het aantal advocaten in Nederland in veertig jaar is verzevenvoudigd. In de branche is sprake van kleinschaligheid. ‘Het aantal eenpitters in Nederland groeit ieder jaar en bedroeg 2.483 in 2013, het hoogste aantal ooit.’ Procentueel maken de eenpitters nu 52 procent van de beroepsgroep uit.

ENABLING TRADE INDEX

Nederland in top drie van internationale handel Nederland behoort tot de wereldtop van landen met beste faciliteiten voor de internationale handel. Ons land steeg dit jaar van de zevende naar de derde plaats van de zogeheten Enabling Trade Index van het World Economic Forum (WEF) die de openheid van economieën van 138 landen meet. Singapore en Hongkong voeren de lijst net als in voorgaande jaren aan. Nederland rukte op van de tiende plaats (in 2010) via de zevende plaats in 2012 naar de derde plaats dit jaar. Het recent gepubliceerde Global Enabling Trade Report,

roemt Nederland onder meer om zijn haven- en ICT-infrastructuur en de kwaliteit, transparantie en efficiency van de douane en daaraan gerelateerde diensten. Nederland behoort volgens het rapport tot de beste landen op het gebied van fysieke en digitale infrastructuur. Een goede fysieke en digitale infrastructuur is ‘smeerolie om handel te drijven’, zegt hoogleraar Henk Volberda van onderzoeksinstituut INSCOPE - Research for Innovation, dat namens het WEF het onderzoek onder Nederlandse bedrijven uitvoerde.

IRRITATIE

Actal: ‘Regeldruk kleine ondernemers amper gedaald’ Kleine ondernemers merken weinig van het streven van de overheid om de regeldruk voor hen te verminderen. Ondanks ‘ambitieuze plannen van verschillende kabinetten’ zijn de kosten die gemaakt moeten worden voor het naleven van de bestaande wet- en regelgeving in zeven jaar tijd met ‘slechts 3 procent’ afgenomen. Dat meldt Actal, een college dat kabinet en parlement adviseert over regeldruk. Actal liet onderzoek doen naar de regeldruk voor een schildersbedrijf en een broodjeszaak in 2007 en in 2013. Voor beiden type on-

dernemingen drukken de regels nog steeds zwaar op het beschikbare kapitaal. Vooral in het geval van een bv kunnen de kosten aardig oplopen. De ondernemer is dan vennootschapsbelastingplichtig en moet zijn jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren. Het komt ook voor dat toezichthouders extra eisen stellen bovenop de bestaande verplichtingen. Dat leidt volgens Actal tot ‘onnodige uitgaven en irritatie bij ondernemers.’ Actal zegt dat het onduidelijk is hoe het kan dat de regeldruk nauwelijks afneemt.

EDE

INDUSTRIE

Debat Gelderse economie in 2025

Groei productie trekt flink aan

Hoe verdienen ondernemers in Gelderland hun geld in 2025? Met online activiteiten of met automatisering met behulp van robots? Deze vragen staan centraal tijdens het debat over de toekomst van de Gelderse economie, waarvoor het provinciebestuur op 12 mei ondernemers, wetenschappers en mensen uit het onderwijs uitnodigt. Het debat (met buffet) is op 12 mei 2014 van 17.30 tot 21.30 uur bij Lukkien in Ede. Aanmelden kan via Thea Hooyman van de provincie, per e-mail: t.hooyman@gelderland.nl.

De Nederlandse industrie maakte in februari de sterkste groei op jaarbasis door in drie jaar tijd. De productie nam met 5,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In december en januari was dat nog respectievelijk 2,4 en 3,2 procent. In alle branches van de industrie was sprake van een productiegroei. De toename was met 9,3 procent het sterkst bij de elektrotechnische en machine-industrie. Bij de voedings- en genotmiddelenindustrie kwam de groei uit op 1,5 procent. In januari was nog sprake van een krimp van 2,3 procent op maandbasis.

KVK

EXPORT

IkGroeiSmart uit de startblokken

Voor 8 miljard euro zuivel naar buitenland

IkGroeiSmart is uit de startblokken gegaan. Gelderse ondernemers met groeiambities kunnen zich voor dit nieuwe coachingtraject aanmelden, dat een vervolg is van het programma IkStartSmart. Ondernemers die met hun bedrijf willen groeien staan vaak voor complexe vraagstukken: moet ik personeel aannemen, verhuizen, mijn marketingstrategie aanpassen of de stap over de grens zetten? Bij IkGroeiSmart kunnen zij gebruikmaken van een eigen coach, hebben ze een budget voor trainingen en advies en toegang tot microfinanciering. ikgroeismart.nl.

Nederlandse zuivel, en dan vooral kaas en melkpoeder, gaat nog altijd met tonnen tegelijk de grens over naar het buitenland. Al lange tijd neemt de zuivelexport toe, de laatste jaren zelfs met dubbele cijfers. Vorig jaar steeg de waarde van de zuivelexport ten opzichte van 2012 met 12 procent tot bijna 8 miljard euro. De buitenlandse handel van zuivelproducten verloopt voor een groot deel via de Nederlandse groothandelaren. Deze ondernemers in kaas, melk en eieren zetten in 2013 in totaal ruim 12 miljard euro om, 7 procent meer dan in 2012.


Gefundeerd kiezen

Gezocht: WERKGEVER in omgeving Arnhem

Duidelijk. DTZ Zadelhoff «infotorial

Aangeboden: ervaren, doelgerichte, loyale HBO’er (V, 36 jaar), 20-32 uur/wk

Proactief en betrokken: voorkómen is beter dan procederen

Studie: HBO Personeel&Arbeid Vaardigheden & deskundigheid: • 13 jaar werkervaring binnen klein-, middelen groot- (internationaal) bedrijf • Ondersteunende, adviserende en aansturende ervaring • Organisator en planner • Stressbestendig en doelgericht • Multi-tasker, leergierig en flexibel • Positief kritische houding • Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal Werkervaring: • • • •

Intercedent uitzendbureau Personeelsadviseur Regiomanager (eindverantwoordelijk regiokantoor) National Accountmanager Multinational

Per direct beschikbaar, tevens voor interim functies: • Coördineren en ondersteunen van commerciële processen • HR-adviseur, talent & carrière-management • Consultant werving & selectie / recruiter Heel graag kom ik naar u toe voor een vrijblijvende kennismaking. http://nl.linkedin.com/in/ jessicateijgelergoudriaan/ jmjgoudriaan@gmail.com 06-130 77 585

“W

e zijn geen ambulancebroeders die in het ravijn eerste hulp toepassen. Integendeel, we staan bovenaan de afgrond en voorkómen het ravijn.” Barbara Roosenboom, advocate arbeidsrecht bij Hekkelman, schetst de metafoor om aan te geven dat de betrokkenheid met de cliënt voor hen de hoogste prioriteit heeft. “Pragmatisch en preventief sparren over ondernemersideeën om te voorkomen dat je achteraf moet procederen.”

Hekkelman Advocaten & Notarissen, al meer dan een eeuw actief in het Arnhemse (en in Nijmegen), heeft 58 advocaten en 17 notarissen in dienst. De betrokkenheid bij de cliënt uit zich in de dynamische vorm waarin steeds een team gevormd kan worden. “Een ondernemer heeft vaak met een combinatie van rechtsgebieden te maken: vastgoedrecht, huurrecht, arbeidsrecht, contractenrecht, vermogensrecht, erfrecht. We formeren dan een team van specialisten om de ondernemer heen om hem of haar zo goed mogelijk te helpen. Eén advocaat of notaris is de directe contactpersoon en fungeert als aanspreekpunt, waardoor de lijnen kort en helder zijn. Je

biedt hem comfort, met andere woorden.” Web-portal Er worden ook regelmatig ontbijt- en borrelsessies georganiseerd om cliënten tijdig van wetswijzigingen, bijvoorbeeld recent in het ontslagrecht, op de hoogte te brengen. Hekkelman werkt tevens met een web-portal waarbij de cliënt zelf kan inloggen en inzage heeft in alle documenten. En dat geldt ook voor ingeschakelde derden zoals accountant, fiscalist of bijvoorbeeld een gespecialiseerde pensioenrechtadvocaat. Roosenboom: “Ken je beperkingen en wees daar open over. Dat maakt je alleen maar krachtiger, en daardoor kun je een duurzame relatie met je cliënt opbouwen. Waardoor hij je ook benadert om te klankborden en te brainstormen. Zodat je hem tijdig op de rand van het ravijn kan wijzen. Want daar heb je als ondernemer echt wat aan.” Hekkelman advocaten & notarissen sickeszplein 1 6821 Hv arnHem (026) 3 777 111 www.Hekkelman.nl


DE ONDERNEMER 13

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

HAN: sterren in duurzaamheid De Hogeschool Arnhem Nijmegen loopt voorop met aandacht voor Duurzaam Hoger Onderwijs. door Francien van Zetten

D

e opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek van het Instituut Built Environment van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben eind maart als eerste bouwkundige en civiele opleidingen in de Benelux de vierde ster voor Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) ontvangen van de certificerende instantie Hobéon. De opleiding Logistiek en Economie heeft als eerste logistieke opleiding in Nederland de derde ster voor DHO ontvangen. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de HAN. Het Instituut Built Environment en de opleiding Logistiek en Economie hebben duurzaamheid opgenomen in hun onderwijsprogramma’s, onderzoekspraktijk en bedrijfsvoering. Het idee daarachter is dat als duurzaamheid vanzelfsprekend is voor studenten, ze die principes in hun toekomstige werkomgeving toepassen. De studenten voldoen zo bovendien aan de groeiende vraag naar duurzame ontwikkelingen van het bedrijfsleven. Duurzaam bouwen heeft de toekomst, van energie-neutrale huizen tot het gebruik van biobased materialen in de bouw en de weg- en waterbouw. Muren van leem, toegepast in nieuwbouwwoningen in Lent, isolatiemateriaal van stro, schapenwol of hennep en een biologisch alternatief voor isolatieschuim op basis van polymelkzuur. Het zijn voorbeelden van duurzaam biobased bouwen,

䡵 Koen Lau: „Wij geven de bedrijven feedback over de door hen geleverde materialen.” foto Jacques Kok

die het Instituut Built Environment van de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN) eind maart aan het bedrijfsleven presenteerde. „Onze kennis over duurzaam bouwen is via onze studenten en de onderzoeksmogelijkheden beschikbaar voor het bedrijfsleven”, zegt Frank Spuij, directeur van het Instituut Built Environment. VBI uit Huissen, marktleider in Nederland in de productie van systeemvloeren, is één van de bedrijven die samenwerken met het Instituut Built Environment. Martin Koppenhol, manager New Business Development bij VBI, werkt graag samen met studenten, die stage lopen of afstuderen

bij zijn bedrijf. „Ze hebben kennis van zaken en denken buiten de kaders en niet in standaardmaten, zoals wij.” Duurzame logistiek is vooral een kwestie van slim plannen, organiseren én van samenwerking. De opleiding Logistiek en Economie en het lectoraat Logistics and Alliances van de HAN leren studenten te denken in duurzame en praktische oplossingen. „Onze studenten helpen ondernemers met adviezen hoe ze duurzamer en dus efficiënter kunnen opereren”, zegt Tom Langerak, docent Logistiek en Economie. Tijdens een stage of in een afstudeerproject doen studenten Logistiek en Economie onderzoek naar speci-

fieke onderwerpen, zoals het terugdringen van het energieverbruik, samenwerking met partners in de supplychain of het organiseren van retourladingen. „We

Ze hebben kennis van zaken en denken buiten de kaders en niet in standaardmaten Martin Koppenhol

hebben ze bijvoorbeeld onze carbonfootprint laten meten. Verder hebben ze onderzoek gedaan naar ketensamenwerking. Inmiddels hebben we onze CO2-uitstoot in transport met 28 procent gereduceerd”, vertelt Tom Tillemans, Head of Logistics Excellence bij HJ Heinz in Elst en Wijchen. Ondernemers, vooral die in het midden- en kleinbedrijf, beschikken vaak niet over de kennis en de menskracht om zelf onderzoek te doen. „Onze docenten kennen de praktijk en de best practices”, zegt Jos Clee, programma-coördinator Logistiek en Economie. „De bijdrage die onze studenten leveren aan de bedrijfsvoering wordt enorm gewaardeerd.”

Vidal Horjus: De radioman als wasbaas in 50-jarige stomerij

H

ij is bij De Graafschap bekend als sportverslaggever. Voor de regionale zender Optimaal FM doet hij live de verslagen van de Superboeren, zowel uit als thuis. En op Focuz TV presenteert hij studio De Graafschap. Ook verzorgt hij PR en communicatie bij het Terborg jeugdvoetbaltoernooi (profclubs), organiseert hij sportcafé’s, sport- en muziekevenementen en schrijft hij teksten voor het programmaboekje van De Graafschap. „Maar dit is hobby”, verduidelijkt Vidal Horjus. Twee jaar geleden dook hij in een heel ander beroep, dat van eigenaar van stomerij De Waskuip aan de Mozartlaan in Doetinchem. Het bedrijf bestaat deze maand vijftig jaar. De familie Hübner begon in 1964 met de stomerij in het toen net nieuwe winkelcentrum De Mozartlaan. Daarna heeft de familie Radstake De Waskuip 35 jaar gerund. „Ik was al vijftien jaar klant en

trotse eigenaar van dit mooie bedrijf.” De Waskuip is gespecialiseerd in het stomen, reinigen, persen en strijken van dames-, heren- en bedrijfskleding, kostuums, pantalons, colberts, stropdassen, overhemden, (winter)jassen, bruidskleding, skikleding, maar ook in gordijnen, dekbedden, slaapzakken, tapijten en paardendekens.

Sportkleding

䡵 Vidal Horjus te midden van gereinigde kleding in de vijftigjarige stomerij

De Waskuip. foto Theo Kock had al wel eens aangegeven dat ik het bedrijf wel wilde overnemen”, zegt Horjus. „Toen Bernard Radstake ermee wilde stoppen vroeg hij of ik nog steeds interes-

se had. Dat had ik. Ik heb een tijdje in de stomerij meegelopen, heb wat trainingen gevolgd en me goed in de bedrijfstak ingelezen. En nu ben ik alweer twee jaar de

„We besteden niets uit. Hebben alle machines voor dit werk in eigen huis. Het persen en strijken is handwerk. Dat zie je in de kleding terug. Ik heb De Waskuip niet zo maar overgenomen. Ik wist dat het bedrijf kwaliteit en service biedt. De klanten komen niet alleen uit de Achterhoek, maar ook uit Meppel, Duitsland en België.” Steeds meer werk voor De Waskuip komt uit de sportwereld, waar Vidal Horjus door zijn hob-

by’s veel contacten heeft. „Voorheen werden voetbaltenues nogal eens mee naar huis genomen en gingen daar in de was. Dat liep niet altijd goed. Soms ontstonden kleurverschillen, werd vergeten kleding mee naar de wedstrijd te nemen enzovoorts. Wij halen de vuile kleding op, reinigen en strijken het en brengen het op tijd voor de wedstrijd terug. Wij doen de was voor grote clubs als De Graafschap, Viod en DZC’68. Sportclubs ontdekken dat ze zo geld en ergernis besparen.” De Waskuip werkt ook voor bedrijven, zoals de horeca. „Niet alleen bedrijfskleding, maar ook servetten en tafellakens worden hier gereinigd. Soms zijn vlekken zo hardnekkig dat ook wij ze er niet uit krijgen. We zijn geen vlekkentovenaars. We kunnen heel veel, maar niet alles.”

dewaskuip.nl


BAX: voor een gezonde onderneming

Verhuizen is een feest

BAX Advocaten Belastingkundigen is een modern, maatschappelijk betrokken en gezond advocatenkantoor. Door klanten proactief te informeren en met u mee te denken, dragen wij graag een steentje bij aan een gezonde toekomst van uw onderneming. Ondernemerschap is topsport, zeker in economische lastige tijden. Een gezonde onderneming begint dan ook bij een fitte en gezonde ondernemer. Naast het gezond houden of gezonder maken van uw onderneming, helpen wij ook u als ondernemer in topvorm te blijven.

In 2008 is Basisnotarissen.nl als dochteronderneming van Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen gestart in Doetinchem. Na 2 jaar aan de A18 te hebben gezeten, was de organisatie dusdanig gegroeid dat een representatiever kantoor nodig was. Dit pand werd destijds gevonden aan de Hanzestraat te Doetinchem. Half april is Basisnotarissen.nl alweer verhuisd en wel naar de Keppelseweg te Doetinchem.

Ondanks het feit dat de economie langzaam lijkt aan te trekken, ondervinden veel ondernemers nog dagelijks de gevolgen van de economische crisis. De noodzaak om kritisch te blijven kijken naar de kosten en de organisatiestructuur is onveranderd aanwezig. In een poging zelfstandig alle zeilen bij te zetten, worden betrekkelijk eenvoudige juridische oplossingen soms over het hoofd gezien. Het kabinet werkt op dit moment aan maatregelen die een reorganisatie, herstructurering of doorstart buiten faillissement beter faciliteren. Onze specialisten sparren graag met u over de mogelijkheden binnen uw onderneming. Is een reorganisatie bijvoorbeeld wel noodzakelijk en op welke wijze kan uw onderneming succesvol geherstructureerd worden? Alles met het oog op een gezonde toekomst voor uw onderneming. BAX zet zich al jaren op een sportieve manier in voor goede doelen. Naast een jaarlijks terugkerend beachvolleybaltoernooi en de deelname aan enkele regionale hardloopwedstrijden, werd eind 2013 de BAX2Give Elfstedenrun georganiseerd. Ruim 50 ondernemende Achterhoekers renden in estafettevorm, binnen 24 uur, de route van de Friese Elfstedentocht. De opbrengst van ruim € 30.000,00 ging volledig naar de actie van 3FM Serious Request. Ook de komende jaren zullen diverse sportieve evenementen worden georganiseerd, waarvoor wij u uiteraard van harte uitnodigen. In de komende maanden zullen wij in samenwerking met het talentvolle Doetinchemse Beachvolleybalteam BloemWesselink de “BAX fit challenge” introduceren. Nieuwsgierig geworden? Houd dan onze website (www.baxadvocaten.nl) in de gaten. BAX, samen met u op weg naar een gezonde toekomst!

Waarom verhuizen? De huizenmarkt trekt gelukkig weer aan. De werkzaamheden nemen toe en Basisnotarissen.nl maakt een volgende stap voorwaarts. Inmiddels is voor iedereen duidelijk dat er een onderscheid bestaat qua visie en werkwijze tussen Basisnotarissen.nl en Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen. Door groei van de werkzaamheden hebben de beide kantoren behoefte aan meer kantoorruimte. Die ruimte is nu beschikbaar. “Het pand van de buren is maar eenmaal beschikbaar” Na een grote verbouwing is vanaf half april in het pand aan de Keppelseweg, naast Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen, het nieuwe kantoor van Basisnotarissen.nl. gevestigd zijn. Ook al zitten de kantoren onder één dak, er zal een duidelijk onderscheid blijven bestaan. Het motto bij Basisnotarissen.nl is en blijft “degelijk, digitaal en goedkoop”. Speciaal voor basisakten is een uniek online systeem ontwikkeld. Omdat het dossier digitaal wordt afgewikkeld, levert dit tijdswinst op en kunnen lage tarieven gehanteerd worden. Het motto bij Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen is en blijft om met juridische en fiscale (vak)kennis de cliënten geheel te ontzorgen. Onze juridisch specialisten zorgen pro-actief voor de beste oplossing voor uw vraag. Wij hebben heel bewust gekozen voor twee aparte ingangen. Ieder kantoor heeft zijn eigen cliënten. De entree voor de cliënten van Basisnotarissen.nl komt aan de achterzijde van het pand aan de Keppelseweg. Verhuizen is een feest! Daarom geven wij graag een cadeautje weg. De tarieven voor particuliere leveringen en hypotheken van Basisnotarissen.nl worden met € 50 per akte verlaagd! Voor de actuele prijsverlagingen kijk op www.basisnotarissen.nl. Bent u nieuwsgierig geworden, kom gerust eens langs. Met trots laten we u onze kantoren zien!

Bjorn Harbers en Linda Hauwert

Edisonstraat 86 7006 RE Doetinchem T +31 (0) 314 37 55 00 E bax@baxadvocaten.nl W baxadvocaten.nl

www.vwdknotarissen.nl


DE ONDERNEMER 15

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

Accountant twittert door Paul de Jager

T

䡵 Verkeersregelaar als beroep en niet langer als vrijwilliger. foto Theo Kock

Vast werk als verkeersregelaars

witterende accountants of een accountantspagina op LinkedIn? Het is niet langer uit te sluiten. De kleinere accountantskantoren, deels vertegenwoordigd door de jonge Stichting Accountantsbelang, bezinnen zich op de toekomst. De Stichting Accountantsbelang formuleerde trends voor 2014-2015. „Nadrukkelijker omgaan met sociale media en online communicatie is er één van”, vertelt Ron Weijmans, directeur van de Stichting Accountantsbelang. Klanten, te weten mkb-ondernemers, zoeken in toenemende mate online hun informatie. Vindbaarheid van bijvoorbeeld de website van het accountantskantoor op het internet is dus een vereiste. Kantoren gaan zich voorts verdiepen in sociale media, lokale marketing en online communicatie. Gebruik van Facebook is een optie. Maar ook het twitteren van tips is denkbaar. Het werken met documenten die extern op surfers staan (‘in de cloud’) is nog geen gemeengoed, maar zal in de toekomst steeds meer ingezet worden. Veel accountantskantoren die werken in de mkb-sector hebben de afgelopen jaren onder invloed van de economische crisis hun omzet zien dalen. De tarieven staan onder druk, maar de branche zoekt vooral een antwoord in kwaliteitsverbetering. De tweede trend is dan ook dat accountants steeds vaker gaan kijken naar de mogelijkheid om hun

dienstverlening te verbreden. Mkb-ondernemers vragen steeds meer van accountants als het gaat om advisering. Daarnaast zien de accountants een toename van advieswerkzaamheden op het gebied van P&O, corporate finance, juridische zaken en pensioenadvies. De derde trend is kennisdeling tussen kantoren. Er is veel kennis nodig om een ondernemer volledig van dienst te kunnen zijn. Het is ondoenlijk om al die kennis in eigen huis te hebben. Juist door samenwerking ontstaat kennisdeling en een prima alternatief om te concurreren met grotere partijen. „De angst om elkaars concurrent te zijn slaat om in het gebruik maken van elkaars expertise”, concludeert Weijmans. Hierdoor ontstaat een toename in regionale ‘kennisnetwerken’ waarbij verschillende disciplines samenwerkingsverbanden aangaan. Tot slot gaan de accountants de komende jaren inzetten op kwaliteit en het kennen van de eigen regels. „Accountants kennen de wet- en regelgeving voor klanten als geen ander. Maar sinds begin dit jaar zijn er regels waar we zelf aan moeten voldoen. Zoals de Verordening Gedrags- en beroepsregels Accountants en de Verordening Inzake Onafhankelijkheid.

䊳 Door crisis zagen veel accountantskantoren hun omzet dalen

KWALITEIT, DRIVE EN RESULTAAT! COLUMN.

Werkzoekenden kunnen aan de slag in het beroep van verkeersregelaar, bij Europe Traffic Support in Zelhem. door Jacob Schreuder

G

oed nieuws voor mensen die een vaste baan zoeken. Bij gebleken geschiktheid kunnen ze aan de slag als beroepsverkeersregelaar bij Europe Traffic Support (ETS) in Zelhem, een zusterbedrijf van de Globe Holding. De beroepsverkeersregelaars worden opgeleid door Bronckhorst Opleidingscentrum voor de veiligheid, ook een onderdeel van de holding. De beroepsverkeersregelaars van ETS worden ingezet bij wegwerkzaamheden, wegafsluitingen en/of omleidingen, incidenten en evenementen. „Nee het loopt nog niet storm met de aanmeldingen”, zegt Mirjam Roozegaarde van het Zelhemse bedrijf. „Dat komt ook doordat het imago van de verkeersregelaar nog te vaak wordt geassocieerd met vrijwilligers. Maar wij leiden mensen op tot beroeps in een zeer gevarieerde baan. Ze kunnen flexibel worden ingezet, zowel dicht bij huis als verder het land in. Sommige klussen zijn ruim van te voren ge-

pland, maar de meesten zijn ad hoc. Dat is snel schakelen.” Op dit moment heeft ETS veertig mensen in dienst. Dat aantal kan volgens Miriam Roozegaarde op termijn verdrievoudigd worden. „Dat heeft er alles mee te maken dat het regelen van verkeer niet meer vrijblijvend is. Voorheen trok iedereen een hesje aan en werd verkeersregelaar, maar tegenwoordig is het een structureel onderdeel van de planning van evenementen en werkzaamheden. Gemeenten zijn bij het verlenen van een vergunning verplicht het regelen van het verkeer in het plan van aanpak op te nemen. ETS kan ze die taak uit handen nemen door de inzet van verkeersregelaars te plannen. We hebben de expertise in huis voor het helpen bij aanvragen van vergunningen.” Vrijwilligers worden hier en daar nog wel ingezet, maar vooral ‘achter het hek.’ Op de openbare weg geldt alleen nog de inzet van beroepsverkeersregelaars. De opleiding van de beroepsregelaars is veelomvattend, want ze moeten alles weten van doorstroming van het verkeer, veiligheid, wet- en re-

Het beroep van verkeersregelaar wordt nog te vaak verbonden aan vrijwilligers Mirjam Roozegaarde, ETS

gelgeving op de openbare weg, communicatie naar weggebruiker, wegbeheerder en wegwerker en ook het omgaan met agressie van weggebruikers. „Onze mensen hebben geen vooropleiding nodig, maar er zijn wel functie-eisen. Competenties zijn het belangrijkste selectiecriterium. Ze moeten representatief zijn, goed kunnen communiceren en over andere vaardigheden voor dit specifieke werk beschikken. We hebben ook een aantal gepensioneerden in dienst genomen die nog fit genoeg zijn om te werken.” De beroepsverkeersregelaars van ETS hoeven er volgens Miriam Roozegaarde en opleider Luc Beije niet bang voor te zijn dat er geen werk genoeg is. „We werken in het hele land. Ook bij grote evenementen, zoals hardloopwedstrijden waarbij de hele binnenstad moet worden afgezet en het verkeer moet worden omgeleid. We hebben onze medewerkers ook niet alleen in de Achterhoek zitten, maar op diverse strategische posities in het land. Wat wel betekent dat ze flexibel moeten zijn, bereid om af en toe naar andere plaatsen te reizen.” Per 1 januari van dit jaar is het verplicht om voor verkeersregelaar bij evenementen een scholing via e-learning te volgen. De scholing is van de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL) en wordt onder andere gegeven bij BOC in Zelhem. „Maar wij volstaan niet met de module e-learning. Wij trainen de mensen ook in de praktijk”, zegt Luc Beije.

europetraffic.nl

Trots zijn wij. Trots om deel uit te maken van KienhuisHoving advocaten en notarissen. Een kantoor dat staat voor kwaliteit, daadkracht, creativiteit en resultaat. Presteren op de toppen van ons kunnen met een duidelijke focus. Energie en beweging: kernwaarden voor vooruitgang. Wij geloven in specialismen en kennis van uw specifieke branche. Ook geloven wij in ervaring en een pragmatische aanpak. U vindt bij ons de klassieke specialismen zoals arbeidsrecht en ondernemingsrecht, maar ook specialisten op het gebied van Banking & Finance, ICT-recht, Mededingingsrecht en Pensioenrecht. Wij blijven hierin investeren, net als in onze German Desk, inmiddels een vaste pijler van ons kantoor. Korte lijnen en samenwerking. Betrokkenheid. Ook daarin zijn wij specialist geworden. Dit jaar zijn wij gestart met de KienhuisHoving Academy. Hier brengen we de theorie en praktijk samen, om u inzicht en een voorsprong in kennis te geven. Tijdens de expert classes behandelen specialisten diverse praktijkcases vanuit verschillend perspectief. Hoe pakt u een reorganisatie aan? Wat zijn de bijzonderheden van de positie van een statutair bestuurder? Hoe beperkt u risico’s? De expert class ‘Positie Bestuurder’ is gestart. Voor 20 mei aanstaande staat het onderwerp ‘Benoeming, ontslag en bevoegdheden’ op het programma. Op 24 juni volgt een module over ondernemers in zwaar weer. Meld u aan voor een van onze expert classes op kienhuishoving-academy.nl Tot slot verwelkomen wij u graag een keer in The Gallery. The Gallery, onderdeel van Kennispark Twente, biedt innovatieve bedrijven en ondernemers de vestigingslocatie voor samenwerking en het realiseren van ambities. KienhuisHoving heeft de eer hier gestalte te mogen geven aan het juridisch loket. Op deze wijze dragen wij ons steentje bij aan een ondernemend Twente!

Jacobine Tinselboer Notaris Ondernemingsrecht Marloes Oude Breuil Advocaat Arbeidsrecht Beiden bestuurder KienhuisHoving KIENHUISHOVING ACADEMY Pantheon 25 7521 PR Enschede 053 - 480 42 08 academy@kienhuishoving.nl www.kienhuishoving-academy.nl


ZAKELIJK REINEN INDUSTRIETER

M E H C N I T E DO Lees de voorwaarden en schrijf u NU in !! Verheulsweide : www.glasvezel-verheulsweide.nl Keppelseweg : www.glasvezel-keppelseweg.nl Wijnbergen : www.glasvezel-wijnbergen.nl De Huet : www.glasvezel-dehuet.nl

et n r e t n si p b M 100 s slecht d. n m / p , â‚Ź 1 98

LAAGSTE PRIJS GARANTIE VAN NEDERLAND! JML glasvezel | Vlijtstraat 40 | 7005 BN Doetinchem T. 0314 820223 | WWW.JMLGLASVEZEL.NL | E. INFO@JML.NL

i.s.m. Xenosite BV | Provider in stabiliteit


DE ONDERNEMER 17

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

䡵 Else van Sterkenburg

(1965) Legal Headhunting & Consulting Arnhem „Door de toegenomen juridisering van de maatschappij (meer regelgeving en stijgende claimcultuur) groeit de noodzaak voor ondernemingen tot het inhuren van juridische bijstand. Het omslagpunt waarbij een ‘inhouse-jurist’ rendeert, komt hierdoor sneller in beeld. Afhankelijk van de sector waarin men zich begeeft, wordt dit ook voor middelgrote ondernemingen interessant. ”

䡵 Fokke Voerman (1965)

Bax Advocaten Doetinchem „De complexiteit van de wetgeving betekent dat een juridische generalist, zoals een bedrijfsjurist, niet alle relevante kennis zelf in huis kan hebben en up to date kan houden. Deze kennis en ook proceservaring kan een advocatenkantoor met specialisten wel bieden. Het salaris van een bedrijfsjurist is voorts veelal hoger op jaarbasis dan de inschakeling van een vast advocatenkantoor.”

Jurist vaak als klankbord In de rubriek De Kwestie laat de redactie ondernemers aan het woord over een stelling.

De

䡵 Gijs van Mierlo (1965)

䡵 Karel Leenhouts (1954)

Brunet Advocaten Nijmegen

Bierman Advocaten Tiel

„Tegenwoordig vereist de beantwoording van rechtsvragen steeds meer specialisatie. Een bedrijfsjurist kan niet alles weten over bijvoorbeeld én arbeidsrecht én contractenrecht én ondernemingsrecht. Een gespecialiseerd advocatenkantoor heeft die kennis wel. Met als voordeel dat, anders dan bij een bedrijfsjurist in vaste dienst, alleen kosten worden gemaakt indien het advocatenkantoor wordt ingeschakeld.”

„Oneens met de stelling. Vak van jurist noodzaakt tot klankborden bij collega’s die vanuit verschillende invalshoeken probleem bezien. Bedrijfsjurist werkt vaak alleen. Advocaat op groter kantoor kan met collega’s overleggen, vanuit meerdere ervaringen in andere bedrijfstakken beter probleemoplossend werken en met een procedure ‘doorpakken’. Advocaat doorziet gehele procesgang, van probleem tot oplossing, beter.”

䡵 Otto Ingwersen (1962)

䡵 Stijn Stevens (1977)

Kwestie De stelling van deze maand luidt:

䡵 Lennard Kamps (1966)

Van Weeghel Doppenberg Kamps notarissen adviseurs mediators, Doetinchem „Ondernemen is risico’s nemen. Maar waarom onnodige risico’s? Een extern juridisch specialist kost geen geld, maar levert juist geld op. Een juridisch specialist is altijd up to date en kent de (on)mogelijkheden. Het juiste actuele advies kan goud waard zijn. Juridische vragen zijn steeds anders! Gebruik daarom de kennis van een extern jurist op het rechtsgebied waar hij specialist in is.”

䡵 Louis de Boef (1965)

‘Een ‘eigen’ bedrijfsjurist is voor een groeiend aantal ondernemingen rendabeler dan het inschakelen van een extern advocatenkantoor’

Boers Advocaten Veenendaal „Deze stelling is te algemeen geformuleerd. Eerst bij de middelgrote bedrijven kan een bedrijfsjurist, doorgaans een generalist, rendabel zijn. Bepaalde kwesties kan de jurist, met een veelal signalerende functie, zelf oplossen. De bedrijfsjurist zal dus tijdig een gespecialiseerd advocaat inschakelen die op basis van zijn proceservaring kan meedenken. Zo vullen bedrijfsjurist en advocaat elkaar aan.“

In mei: metaal en elektro De stelling van deze rubriek in mei luidt: Sectoren als metaal en elektro missen onherroepelijk de boot als zij niet (nog) meer focussen op export. Ondernemers worden door de redactie uitgenodigd te reageren, maar spontane reacties zijn natuurlijk ook welkom. Mail ze naar: deondernemer-dg@wegenermail.nl.

Stelvio Advocaten Arnhem

Guyot Advocaten Nijmegen

„In bepaalde situaties kan het voor een bedrijf verstandig zijn om een bedrijfsjurist in dienst te nemen. Bijvoorbeeld als er al veel juridische problemen spelen en/of in de nabije toekomst gaan spelen. Dit dan enkel met het oog op kosten. Want ook een externe (vaste) advocaat weet – als het goed is – van de hoed en de rand binnen het bedrijf.”

„Iedere ondernemer moet zijn eigen afweging maken, dat kunnen wij niet voor ze doen. Voor zover met de stelling impliciet bedoeld wordt dat de advocatuur zich uit de markt prijst, dan zit daar een zekere kern van waarheid in. Onze beroepsgroep zal zich dat moeten realiseren en er ook naar handelen. De kern: een redelijke beloning vragen voor je diensten.”

Zeldzame rugstreeppad in een doolhof van vergunningen

H

et kan soms gek lopen. Het ontgrondingsbedrijf Netterden Zand&Grind kreeg bij een bepaalde afgraving problemen met de vergunning omdat de zeldzame rugstreeppad was gesignaleerd. Directeur Dick Snippe van het Achterhoeks bedrijf: „Maar die pad was daar omdat wij er bezig waren. Juist door de ontgrondingen kwam de rugstreeppad op dat gebied af.” Je hoeft niet altijd een gastspreker van verre te halen voor een interessante businessclubavond. Dat bleek op 1 april tijdens de Huntenkring Clubavond bij PartyCentrum Terhorst in Netterden. Dick Snippe van het naburige bedrijf Netterden Zand&Grind heeft door de aard van zijn onderneming veel te maken met overheden. Lobbyen, procedures rond vergunningen, hij wist er boeiend over te vertellen. Netterden Zand&Grind bestaat sinds 1972. Nu heeft het bedrijf ze-

䡵 Dick Snippe van het bedrijf Netterden Zand&Grind.

ven vestigingen in Nederland en Duitsland met 65 medewerkers. Per jaar wordt 3,5 tot 4 miljoen ton zand verwerkt. Dat zijn drie voetbalvelden met een hoogte

van 100 meter zand. De afnemers zijn de beton- en mortelindustrie en baksteenfabrikanten. Zand en grind wordt geleverd aan klanten in Nederland, Duitsland en Bel-

gië. In het werkveld rond afgravingsvergunningen is een groot netwerk van doorslaggevend belang, zei Dick Snippe. „Je moet als producent van zand en grind een gezicht krijgen; dat ze je weten te vinden. Veel van het lobbywerk vindt plaats in informele sfeer. Je probeert te achterhalen waar een overheid behoefte aan heeft als wij met een aanvraag voor een vergunning komen.” In Nederland loopt Netterden Zand&Grind nogal eens tegen problemen aan met het verkrijgen van vergunningen. Veel instanties en ambtelijke afdelingen houden zich er mee bezig, waardoor er soms sprake is van een ondoorzichtelijk doolhof. In Duitsland gaat het een stuk soepeler, vertelde Snippe. „Daar kun je bij één loket terecht. Het gaat sneller en efficiënter. Maar ook daar komen we problemen tegen. Als jouw plan in Duitsland geen

kans van slagen heeft moet je het hogerop zoeken. De problemen liggen niet bij bestuurders, maar bij ambtenaren.” „Wij zijn ondertussen expert geworden op het gebied van omgevings- en ontgrondingsvergunningen”, zei Snippe. „We hebben meer kennis in huis rond de Milieu Effect Rapportages (MER) dan de meeste gemeenten. Soms nemen we die gemeenten aan de hand, omdat het een uiterst ingewikkeld traject is. Onze kracht is dat we geen onzin verkopen, dat we een helder verhaal te vertellen hebben. Misschien is onze valkuil nog wel eens dat we te bescheiden zijn.”

Onze valkuil is dat we nogal eens te bescheiden zijn Dick Snippe


18 DE ONDERNEMER

Antoine Driessen

Henk Berg

Chris Doomernik

Guido Dierick

Hein van de Pasch

Henk Dekker

Bart van Meer

Michiel Smits

Roy Tillman

Eline Koers

Marcel Hielkema

Hanno Littink

Jan Blokland

EstherRonald Mirjam Sent Migo

Theo Lemmen

Panel: geen lastenverzwaringen actief zijn in Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk de orderportefeuilles meer dan vol hebben, begint het op de Nederlandse bouwmarkt ook weer aan te trekken. In genoemde landen investeert men op grote schaal in vastgoed en projecten, omdat het rentepeil historisch laag is. Bouwplaatsen schieten daar dan ook als paddenstoelen uit de grond. Langzaam worden er ook in Nederland weer meer huizen verkocht en durven investeerders weer te doen waar ze goed in zijn. Investeren in vastgoed.

Het Barometerpanel hoopt dat de nieuwe colleges van B en W geen lastenverzwaringen zullen doorvoeren. Ronald Migo: positief De voorspellingen van het Centraal Planbureau zijn opmerkelijk positief. Maar... het CPB blijft somber over de werkloosheid. Dat heeft weer invloed op de koopkracht.Ook voor mkb-bedrijven die moeten innoveren en dus investeren. Extra oproep voor de onderhandelaars van de nieuwe colleges van B en W om uiterst terughoudend te zijn als het gaat om lastenverhoging voor het bedrijfsleven! Esther-Mirjam Sent: broos Er verschijnen steeds meer positieve cijfers. Zo groeit de export en gaan minder bedrijven failliet. Tegelijkertijd blijven er punten van zorg, zowel buiten onze landsgrenzen als binnenslands. Zo is het onrustig in de Oekraïne en neemt de groei in China af. Een derde van de huizen staat onder water en de werkloosheid stijgt. Kortom, economische waakzaamheid blijft gewenst. Antoine Driessen: duidelijkheid Het kabinet heeft op een aantal belangrijke dossiers duidelijkheid gecreëerd. Op de woningmarkt was in het afgelopen half jaar sprake van stabilisatie en de dekkingsgraad van pensioenfondsen staat er beter voor. Inmiddels komt ook het zwaartepunt van de overheidsbezuinigingen en lastenverzwaringen achter ons te liggen. Afgezien van onverwachte externe schokken is de kans dat de Nederlandse economie opnieuw terugvalt in een recessie daarmee een stuk kleiner geworden. Bart van Meer: politiek De raadsverkiezingen zijn achter de rug en er wordt druk gesleuteld aan nieuwe coalities. In veel gemeenten is een frisse wind gaan waaien in die zin dat een aantal politieke partijen niet terugkeert en andere, waaronder D66, met flinke winst ervandoor zijn gegaan. Daar is niets op tegen, ware het niet dat het een slechte zaak is als consistent beleid wordt doorkruist. Als er belangrijke infrastructurele projecten zijn, zoals de hervorming van de binnenstad, is het funest als telkens om de vier jaar een nieuwe discussie losbarst. Guido Dierick: Frau Antje Twee weken geleden was ik op de

Henk Berg: zakencollege De nieuwe wethouders zijn zich aan het warmlopen. Er komt veel D66 en SP aan het roer. Wat gaan we daar als ondernemer van merken? Belangrijkste boodschap is even geen traditionele politiek te voeren en als een zakencollege bezig te gaan met de zaken die nodig zijn. De werkloosheid daalt als je regionale ondernemers het werk gunt. Ondernemers creëren banen als de regels mee- en niet tegenwerken. Wethouders: wees publieke ondernemer onder en met ons! 䡵 Ronald Migo: „Terughoudend met lastenverzwaringen voor bedrijfsleven.”

Hannover Messe, ’s werelds grootste industriële beurs met in bijna dertig hallen meer dan vijfduizend stands van bedrijven, universiteiten, overheden en kennisinstellingen. Nadat de robot van de TU Eindhoven, voor de gelegenheid verkleed als Frau Antje, onder grote belangstelling van de media Merkel verwelkomd had, kregen wij de mogelijkheid om onze ‘Car-to-Car & Car-to-X technology’ te demonstreren. Merkel was verrast te vernemen hoe sterk de semiconductorindustrie in Nederland is en zei dat beide landen meer moeten gaan samen-

werken op dit gebied. Merkel vond het leuk te horen dat wij een grote werkgever in Nijmegen zijn, want daar heeft zij vorig jaar een eredoctoraat van de universiteit gekregen. Hein van der Pasch: high tech Voor meer groei hebben we sterke industriesectoren en nieuwe technologieën nodig. Die horen bij elkaar en kunnen niet zonder research en samenwerking met Duitse partners. Dat bleek deze maand bij Kennis-Alliantie Rijn-Waal, en ook op de Hannover Messe. Nijmeegse bedrij-

Barometer Naam Naam

7,0-7,1

Bedrijf Bedrijf

Roy Tillman Henk Berg Ronald Migo Antoine Driessen Theo Lemmen Jan Blokland Michiel Smits Hein van der Pasch Marcel Hielkema Hanno Littink Esther-Mirjam Sent Henk Dekker Eline Koers Bart van Meer Guido Dierick

Bedrijfsnaam Chemische bouwstoffen OSG oud-directeur KvK Rabobank Ondernemerscafe Cold Stores DTZ Zadelhoff Mercator Incubator VNO-NCW Bax Advocaten Radboud Universiteit Lindus Weeghel Doppenberg Kamps OKA NXP

7,3-7,4 7,4-7,4 7,1-7,1 6,6-6,6 7,4-7,4 6,7-7,3 8,0-8,0 7,0-7,0 7,0-6,5 7,0-7,0 6,5-6,5 6,4-6,6 7,0-7,0 7,0-7,0 7,5-7,5

ven en de Radboud Universiteit weten de weg in Duitsland. Zij waren goed vertegenwoordigd in Hannover. Daar probeerde partnerland Nederland het traditionele tulpenimago te benutten voor moderne high tech-industrieën. Jan Blokland: bezettingsgraad Begin februari heeft Rusland haar grenzen vanwege in Litouwen heersende varkenspest gesloten voor de import van varkensvlees uit de gehele EU. Een zware tegenvaller voor een aantal slachtbedrijven. De huidige politieke tegenstellingen tussen Rusland en de EU staan een oplossing om de export weer op gang te helpen, danig in de weg. Daartegenover staat een aantrekkende vraag naar vlees- en vleesproducten vanuit Azië. Marcel Hielkema: in gesprek In het afgelopen jaar heeft Nederland bewezen een aantal belangrijke zaken op te kunnen pakken doordat politiek, werkgevers en werknemers in gesprek zijn gegaan. Het sociaal akkoord en het energieakkoord zijn hier tastbare voorbeelden van. De belangrijkste uitdaging waar we op dit moment voor staan is de groeiende werkeloosheid. Willen we daar in onze regio echt stappen in nemen, dan zullen de lokale politiek, werkgevers en werknemers samen de schouders eronder moeten zetten. Roy Tilmann: fluiten Er wordt weer gefloten op de bouwplaats. Terwijl bedrijven die

Michiel Smits: e-commerce We zien op dit moment mede door een herstellende economie weer veel nieuwe initiatieven. ICT en e-commerce zorgen voor een verschuiving in de manier waarop we werken en winkelen. Ondernemers doen er goed aan deze nieuwe technieken te incorporeren, zodat ze mede gebruik kunnen maken van de mogelijkheden en die niet als een gevaar van buitenaf te zien. Henk Dekker: zorgen De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, bijna overal hebben de lokale partijen gewonnen. Ik maak me grote zorgen over de kwaliteit van onze gemeentelijke bestuurders, die binnenkort ook de zorgportefeuille moeten gaan uitvoeren. Het is voor de meeste bestuurders nieuw en ik heb het bijna nergens in de verkiezingsprogramma’s dik onderstreept terug kunnen vinden. Er komt ook goed nieuws uit Den Haag, waar meevallers genoteerd worden.

Er wordt weer gefloten op de bouwplaats Roy Tilmann


DE ONDERNEMER 19

DE GELDERLANDER ZATERDAG 26 APRIL 2014

Door Jacob Schreuder

geknipt en geschoren n Tips of informatie? deondernemer@gelderlander.nl

ele Liemerse Duurzaamheidsmarkt (VDL) realiseren. Daar worden vraag, aanbod en resultaten op het gebied van duurzaamheid in beeld gebracht.

Huntenpopboek Het Huntenpopfestival in Ulft levert dit jaar het 25e evenement af. Reden voor het bestuur een jubileumboek over de bewogen geschiedenis uit te geven. Het bijna honderd pagina’s tellende boek verschijnt nog voor de zomer. Ook wordt aandacht besteed aan de 20-jarige businessclub Huntenkring. Leden kunnen hun bedrijfsnaam aan het boek verbinden. Samensteller Guido Kobessen heeft nog behoefte aan foto’s van het festival vanaf 1989 tot nu.

Vrienden IG&D

info@villakobus.nl

De Doetinchemse ondernemersvereniging IG&D wil proberen een vriendenclub van de grond te brengen. Uitgangspunt is dat leden van de vereniging een schat aan ervaring op ondernemersgebied hebben en die ervaring wel willen delen. Er zijn ook leden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of willen klankborden.

Grote opdracht WBC

Leukste bakker

WBC Bouwgroep uit Winterswijk begint deze maand aan de uitvoering van een groot nieuwbouwproject op bedrijvenpark Kerkenbos in Nijmegen-Zuid. Het gaat in totaal om 5.000 vierkante meter kantoorruimte. De WBC Bouwgroep (hoofdkantoor Winterswijk en vestigingen in Nijmegen, Oldenzaal en Recklinghausen, Dld.) heeft deze opdracht eind vorig jaar binnen gesleept. Architect is Langbroek uit Beuningen.

Brood- en banketbakkerij Ten Have in Silvolde is uitgeroepen tot Leukste Bakker van de provincie Gelderland. Het bedrijf dong mee naar de landelijke titel, maar die ging naar Brood- en Banketbakkerij Gebr. Van den Berg in Maasdijk. Ten Have werd eerst Leukste Bakker van de gemeente Oude IJsselstreek. In de provinciale finale waren Scholten uit Zelhem en Oude Hilbert uit Eibergen ook genomineerd.

Duurzaam project

䡵 In

het boek 25 jaar Huntenpop ook aandacht voor de Huntenkring, hier bijeen in Netterden. foto eigen foto

van Young Lindus, platform voor jonge, professionele talenten in de Liemers.

hoek, dat ook magazine AchterhoekBIZ uitgeeft.

achterhoekbiz.nl

Nieuwssite ondernemer Tijdens de AchterhoekBIZ-borrel bij grand café en stadsbrouwerij HendriXen in Doetinchem werd een nieuwssite voor ondernemers in de Achterhoek gepresenteerd, een initiatief van Buro Achter-

Copal in Hannover Copal uit ’s-Heerenberg staat van 19 tot en met 23 mei met twee stands op de beurs CeMAT 2014 in Hannover. Het bedrijf is gespecialiseerd in het volautomatisch

Het pr0ject op Kerkenbos betreft duurzame kantoorruimte waarvoor duurzame producten worden gebruikt. De gebruikers besparen hierdoor op hun energiekosten. Opdrachtgever voor de bouw is R’Estate, waarvoor WBC Bouwgroep al meerdere bedrijfsverzamelgebouwen heeft gebouwd. Het nieuw te bouwen kantoor heeft al een invulling van 60 procent. De oplevering is begin 2015.

䡵 Het nieuwe project van WBC

op Kerkenbos in Nijmegen.

F

PTC Holding bv en Peters Trading bv te Doetinchem, curator mr. G.W. Wullink, Doetinchem. D.Th.F. Lensing te Azewijn, hodn Dolf Lensing, curator mr. J. Zeegers, Doetinchem. Nijman de Rieze Meubel en Decoratie bv te Zelhem, curator mr. R.W.J.M. Schuurman, Doetinchem. Bouwkundig Adviesburo F. Rademaker bv te Duiven, hodn Rademaker Bouwkundig Adviesburo, curator mr. A.E. Mulder, Arnhem. NetWerk WijkWacht bv te Braamt, hodn Mirodata Computers; Reliable Safety; Reliable Custom Design; curator mr. M. Meffert, Doetinchem. Villa Sonsbeek bv v/h te Arnhem, curator mr. J.A. Mulder, Nijmegen. IL&M Lucht- en Milieutechniek bv te Eibergen, hodn IL&M Indus-

Afgelopen maand werd in Duiven het officiële startsein gegeven voor het Duurzaamheid Expertise Centrum Liemers. In een breed gedragen samenwerkingsverband wil het DEC bewerkstelligen dat de Liemers ‘in 2029 de meest duurzame en gelukkigste regio van Nederland is.’

triële Lucht- en Milieutechniek; curator mr. J.M. Snellink, Eibergen. Stokhorst Beheer bv te Gendringen, curator mr. J.C.A. Herstel, Doetinchem. De Oer bv te Gendringen, curator mr. J.C.A. Herstel, Doetinchem. Berkenrode International bv te Andelst, curator mr. T. van der Meeren, Nijmegen. H.D. Veldhuizen te Ravenswaaij, hodn Dennis Tuinaanleg; curator mr. J.J.J.A.M. van Emstede, Tiel. M. Azzaimoun te Arnhem, hodn Autocare Arnhem; curator mr. P.H. Frerichs, Arnhem. Ruijs Holding bv te Zevenaar, curator mr. H.C.J. Coumou, Apeldoorn. Teba Glas International Bbv te Lichtenvoorde, hodn Chibu Glas; Flourish Glassware; curator mr. N. van de Gevel, Doetinchem. KSi Telesales bv te Arnhem, curator mr. J. Kalisvaart, Arnhem.

Leden van ondernemersvereniging Lindus zijn in bouwteams al maanden bezig met het opzetten van projecten die bijdragen aan het realiseren van de ambities. Het bouwteam ‘afval’ is bij voorbeeld bezig de afvalstromen van bedrijven in beeld te brengen met het oog op hergebruik en meer duurzame inrichting van de afvalstromen. Het bouwteam ‘scholing en bewustwording’ wil in samenwerking met scholieren een Virtu-

Alleen klanten Alleen bakkersklanten hadden invloed op de uitslag. Zo’n 41.000 stemmen werden uitgebracht. Bij het stemmen hebben klanten zowel positieve- als verbeterpunten over hun favoriete bakkerij kunnen aangeven.

Meer leerbedrijven De laatste vier maanden van 2013 zijn er ondanks de crisis ruim 10.000 nieuwe leerbedrijven bijgekomen. Het stage- en leerbanenoffensief van SBB en de kenniscentra heeft tot dit resultaat geleid. Het offensief wordt uitgevoerd in samenwerking met de ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk. Zij zet zich in voor voldoende leerbanen voor jongeren.

agenda

Faillissementen aillissement uitgesproken

Duurzaamheid Liemers

Bouwteams

Lindus met talenten Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers, organiseert elke derde dinsdag van de maand een happy hour voor leden. Op 15 april werd gesproken met leden

lossen van containers en het palletiseren van de lading. De C1 Container Stripper & Palletizer wordt gedemonstreerd in een speciaal hiervoor op maat gemaakte trailer.

Vereenvoudigde afwikkeling faillissementen Grafisch Bedrijf Outhuis en Kemperman bv te Velp. Iris Communicatie & Reclame bv te Lichtenvoorde. Van Spaendonck Management Support bv te Waardenburg, hodn Van Spaendonck InterimManagement; Van Spaendonck Interim-Managers; Van Spaendonck Management Consultants; Van Spaendonck Management Consultancy; Brederijn Van Spaendonck. Barima bv te Arnhem. Sanitair bv te Terborg. Autoschadeherstelbedrijf Th. Hendriksen bv te Doetinchem. Eimers Transport Velp bv te Duiven. Tunex Carparts bv te ’s-Heerenberg. Reflex Back To Work bv te Doetinchem. Strictly People bv te Nijmegen. MaCeDa bv te Zennewijnen.

Ondernemerscafé Nijmegen In het café van concertgebouw De Vereeniging vindt vrijdag 2 en 16 mei het Ondernemerscafé Nijmegen plaats. Aanvang steeds om 17.00 uur. Info: nijmeegsondernemerscafe.nl VNO-NCW Midden Dinsdag 22 april, Burgers’ Zoo, Arnhem, aanvang 15.00 uur. Algemene ledenvergadering met als hoofdgast landelijk voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes. Informatie/aanmelden: vno-ncwmidden.nl Jong MKB Arnhem-Nijmegen Dinsdag 6 mei, Nysingh Advocaten-Notarissen, Velperweg 10, Arnhem, vanaf 19.30. Hoofdsponsor Nysingh verzorgt een avondvullend programma. Informatie: jongmkbkan.nl VNO-NCW Arnhem-Nijmegen Maandag 12 mei, GDF-SUEZ,

Centrale Gelderland, aanvang 16.30 uur. Bijeenkomst i.s.m. de Industriële Kring Nijmegen en het Nijmeegs Energie Convenant in het kader van het plan Groene Delta. Sprekers: Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (over het programma Van Afval naar Grondstof), prof. dr. Johan Sanders, hoogleraar Valorisatie van Plantaardige Productieketens aan de WUR, en Ed Velthuis (over de circulaire handel en de kansen voor onze regio op dit gebied), en sitemanager Jeroen Schaafsma van GDF-SUEZ. Informatie/aanmelden: vno-ncwmidden.nl OKA Arnhem Woensdag 7 mei, Arnhems Buiten/Energy Business Park, Utrechtseweg 310, Arnhem, van 17.00 tot 21.00 muur. XL Ledenvergadering. Informatie: oka.nl


Business Club De Graafschap Dé plek om te netwerken en nieuwe klanten te scoren! De Business Club van Betaald Voetbal De Graafschap B.V. is met ruim 350 leden het grootste zakelijke platform van Oost-Gelderland. Dé plek om nieuwe klanten en relaties te scoren. Tijdens de thuiswedstrijden, maar ook tijdens de vele zakelijke bijeenkomsten (meer dan 25 per seizoen), zoals Happy Hours, Workshop Hours & Power Hours. Kennismaken met onze Business Club? Neem dan contact op met onze afdeling Commercie, telefoonnummer 0314 – 368 458 of e-mail commercie@degraafschap.nl.

Geslaagd Happy Hour op locatie bij Only for Men

Netwerkavond Supervrouwen groot succes!

Only for Men heeft don­ derdagavond 20 maart voor vrolijke gezichten gezorgd tijdens het Happy Hour van maart. Deze shop voor de moderne man adopteerde niet alleen de avond, maar maakte als verrassing be­ kend dat het de komende vier jaar een partnership aangaat met De Graafschap. Only for Men zal tijdens die periode De Graafschap kleden. Han Sterk, retail manager Only for Men, hield een mooi betoog over het bedrijf. Door Only for Men werden er vijf kostuums en vijf overhemden weggegeven aan BC­leden. Kortom, wederom een geslaagd Happy Hour.

In samenwerking met de Rabobank, heeft De Graaf­ schap woensdag 9 april jl. de tweede editie van De Graafschap Supervrouwen georganiseerd. Een volledig verzorgde avond waar bijna 100 ondernemende vrouw­ en elkaar hebben gevonden om te netwerken. Met o.a. een voorbeschouwing op de wedstrijd door trainer/coach Jan Vreman, de inspirerende verhalen van collega­onder­ nemers Ceril Katuin (AutismeAandacht) en Sabine Hoogen­ kamp (Mooi ben jij!) én de toelichting van de Rabobank op ‘my order cashless’, was het een zeer enerverende en inte­ ressante netwerkavond. In een speciaal gereserveerd vak keken de dames vanaf 20.00 uur samen naar de wedstrijd De Graafschap – Willem II.

Business Club Events 23-05-2014

09.45 u.

Blauwwitte Golfdag bij Golfclub ’t Zelle in Hengelo Gld.

24-05-2014

13.00 u.

Blauwwitte feestdag in het kader van 60-jarig jubileum De Graafschap

12-06-2014

16.00 u.

JPR / De Graafschap Haringparty bij Villa Ruimzicht

19-06-2014

16.00 u.

Rotra Business Club vakantieborrel in het stadion

Sla uw slag op de Blauwwitte Golfdag! Vrijdag 23 mei a.s. staat de traditionele Blauwwitte Golfdag op het programma. De wedstrijdgolfers (GVB verplicht!) gaan fanatiek in competitie om de fel­ begeerde De Graafschap Wisselbokaal. De ‘nieuwelingen’ nemen deel aan een clinic. Na het sportieve gebeuren is er een Happy Hour met aansluitend een BBQ. Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met de afdeling commercie. Per mail: commercie@degraafschap.nl maar bellen kan natuurlijk ook: 0314 – 368 458.

www.degraafschap.nl Hoofdsponsor:

@DeGraafschapBC

Official Partners:

Official Sportdrank:

Kledingsponsors:

A DD Medisch Partner:

Redactie & vormgeving: Commercie Betaald Voetbal De Graafschap B.V. & Profilers Communicatie


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.