Page 1

* de Gelderlander

ZATERDAG 21 JUNI 2014

Arnhem

Nijmegen

1

Achterhoek

deOndernemer.nl 14e jaargang nr.6

‘Nu op zoek naar de doeners’

Pagina 3 Debat bij Huis van de Binnenstad: Unanimiteit ontbreekt Pagina 5 Ron Evers van McDonalds: ‘Ondernemen is vooruit willen’ Pagina 8/9 Thema: opleiding in ondernemen op mbo en hbo

Pagina 14 䡵 Turgay Tankir foto Gerard Verschoten

De nieuwe energie van de Splendor in Nijmegen

Turgay Tankir (PvdA), de nieuwe wethouder EZ van Nijmegen zoekt nadrukkelijk contact met ondernemers.

‘W

ij creëren geen banen”, zegt Tankir. „Dat doen ondernemers. Ik wil de ondernemers daarin ondersteunen.” De nieuwe wethouder is in het Nijmeegse bedrijfsleven geen onbekende. In zijn vorige periode als wethouder Werk en Inkomen bezocht hij liefst honderd bedrijven. „Dat schijnt veel te zijn”, knikt hij. „Ik wilde de sfeer in de ondernemerswereld proeven. Wat mij verbaasde was dat ik relatief grote bedrijven die al jaren bestaan nog nooit een bestuurder op bezoek hadden gehad. Wat mij positief verraste was de betrokkenheid van ondernemers bij maatschappelijke vraagstukken.” Hij blijft nadrukkelijk contact met de onderne-

mers zoeken. „De afgelopen periode is veel denkwerk gedaan en is de Innovatieve Agenda, met een accent op zorg en onderwijs, opgesteld. Daarmee gaan we nu aan de slag. Ik zoek dus doeners. Ik zoek mkb’ers, kleine en grote en starters die de hand aan de ploeg willen slaan. Welke ondernemers hebben nog plannen in de bureaula liggen, waar ze niet aan toekomen? Die wil ik koppelen aan onderzoeksfaciliteiten en aan subsidies.” Tankir staat niet met lege handen. Het Ondernemersfonds bleef in stand; de provincie doet een duit in het zakje en partners als de Radboud Universiteit, NXP en Haskoning zeten in natura middelen in. „Alles bij elkaar spreek je over ruim een miljoen per jaar.”


«infotorial

Wat heeft GreenTechAlliances met voetbalstadions te maken? H

et is een initiatief van de stichting kiEMT en de provincie Gelderland: GreenTechAlliances, powered by kiEMT. Doel is de ontwikkeling van een topsector EMT (Energie- en Milieu Technologie) en een versnelling van de energietransitie. Maar wat heeft een ‘gewone’ ondernemer daar nu aan?

Voorzitter Harry Webers komt meteen met een voorbeeld. Het jonge Wijchense bedrijfje Sit&Heat ontwikkelde kussens die warmte afgeven zodra er een persoon op zit. Op zich al een mooie (en energievriendelijke) innovatie; maar hoe zet je dat nu succesvol in de markt? Via het grote bedrijvennetwerk van GreenTechAlliances werd de hefboomwerking van die verzamelde kennis toegankelijk gemaakt voor Sit&Heat. Gevolg is dat onder andere de voetballiefhebbers in Barcelona nu op koelere dagen comfortabel op verwarmde kussens kunnen zitten. “Het is dat Rio warm genoeg is, anders hadden onze supporters er daar nu ook warmpjes bij gezeten”, grapt Webers.

Hanzesteden Hij trekt de vergelijking met de 200 Hanzesteden die vroeger zo succesvol waren: bedrijven gunnen elkaar de kennis en de handel. “Alleen met samenwerking en bundeling van krachten onderscheid je je en kan je bedrijf floreren. Grote bedrijven, maar zeker ook kleine. En niet alleen in de EMT-sector, maar ook als toeleverancier.” Het netwerk omvat 800 bedrijven en ruim 200 participanten. GreenTechAlliances vervult hierbij niet alleen de rol van verbinder en versneller, maar ook van vertegenwoordiger. “Het ‘Be good and tell it’ is niet een rol die Oost-Nederlandse bedrijven automatisch aannemen. Dat doen wij voor ze.”

Scouten “Die hefboomwerking betekent dat een bedrijf vaak slechts 10% zelf investeert in innovatie, en dat de resterende 90% via het netwerk gerealiseerd kan worden. Onder meer via innovatievouchers. Dat is de kracht van het netwerk”, legt Webers uit. “Het gaat zelfs nog verder: grote bedrijven scouten vaak de kleine innovatieve deelnemers binnen GreenTechAlliances om tot samenwerking te kunnen komen.” GreenTechAlliances is daarmee geen salesnetwerk, maar een innovatief kennisnetwerk. “Van bedrijven voor bedrijven”, benadrukt Webers.

Synergie De ambitie waarmee GreenTechAlliances van start ging, is terug te vinden in de monitor die elk jaar gehouden wordt. Nu al – na één jaar – is op vele gebieden al bijna het target van de periode van drie jaar behaald. Er zijn al 267 van de 300 arbeidsplaatsen gecreëerd, 24 van de beoogde 35 ondersteunende bedrijven gevonden en aangesloten, en zelfs 125 van de 120 geplande contactmatches zijn gerealiseerd. Het concept is succesvol omdat het niet top-down opgelegd wordt, maar bottom-up door de deelnemende bedrijven zelf gedragen wordt. En het is ook

«infomercial

I

n deze tijden van snelle communicatie dreigt er een oppervlakkigheid te ontstaan in de manier waarop mensen relaties aangaan en met elkaar samenwerken. Is het dan niet verwonderlijk dat er een toenemende behoefte bestaat aan persoonlijke verdieping en ruimte voor het “goede gesprek”? Het MasterMindprogramma is een uniek jaarprogramma voor inspiratie, voeding en reflectie. Het biedt een selecte groep van 6 á 8 gelijkgestemden een ‘vrije ruimte’ om op een dieper niveau met elkaar in gesprek te zijn over de essentie van waaruit een ieder handelt. Op 2 september a.s. start vanuit de inspiratievolle Kruittoren in Nijmegen alweer de tweede groep. Het programma wordt aangeboden door Michiel+Ivo, een eigentijdse onderneming met een vernieuwende aanpak op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking.

De opzet van het MasterMindprogramma maakt dat deze goed inpasbaar is in het ritme van werk en leven anno nu. Maandelijkse kortdurende maar intensieve groepsbijeenkomsten worden afgewisseld met inspirerende themabijeenkomsten van diverse sprekers en individuele begeleidingsgesprekken. Het bijzondere aan dit programma is dat het niet alleen gaat over het bereiken van een vastomlijnd doel maar juist over het interpersoonlijk leren, onderzoeken en experimenteren. Hierdoor ontwikkel je het vermogen om van binnenuit sturing te geven aan persoonlijke en/of professionele verandering. Ben jij klaar om je volledige potentieel te benutten? Graag gaan we het gesprek met je aan om te kijken op welke manier dit programma bij jou past. Wil je meer weten over het programma en/of nader kennismaken, neem dan vrijblijvend contact op via: info@michiel-ivo.nl.

Wil je meer weten over het programma en/of nader kennismaken, neem dan vrijblijvend contact op via: info@michiel-ivo.nl

«Harry Webers. Foto: Jacques Kok. Schilderij achtergrond: Marjolein de Bruijn laagdrempelig. Met grote regelmaat worden er bijvoorbeeld ontbijtbijeenkomsten georganiseerd waar steevast tegen de vijftig ondernemers aan deelnemen. “Juist vanwege die kruisbestuiving, die synergie, dat kennisdelen, dat samenwerken.” Bijeenkomsten Op 26 juni vindt de eerstvolgende bijeenkomst plaats: de start van het Bioeconomy Innovation Cluster Oost Nederland. En van 6-11 oktober vindt de jaarlijkse GreenTechWeek plaats. Webers:

“De bijeenkomsten zijn laagdrempelig en juist bedoeld om vrijblijvend kennis te komen maken met het netwerk. Je creëert als het ware een verwarmd kussen voor jezelf.”

www.kiemt.nl/over-kiemt-2/ greentechalliances/ www.greentechweek.nl/

«infomercial

Wrappen uitkomst voor in- en exterieur

«Bekleden van kunststof kozijnen met folie.

V

ele producten zijn, eenmaal in een kleur geleverd, moeilijk te voorzien van een andere kleur of nieuw uiterlijk. New Cover biedt uitkomst! Bedrijfsinterieurs, kozijnen, keukens of wanden worden in een handomdraai gewrapped (Engelse vertaling van het werkwoord inpakken) met hoogwaardige vinylfolies.

De folies van New Cover zijn aan te brengen op nagenoeg alle ondergronden. Er is bovendien keuze uit ruim duizend verschillende kleuren al dan niet uitgevoerd met een reliëf, structuur of print . “Er is zoveel mogelijk met onze folies”, aldus Martijn Bardoel. “We kunnen bijvoorbeeld op locatie, met minimale overlast, een compleet interieur in één dag volledig veranderen.” Wrappen van kozijnen en gevels Voor buiten heeft New Cover speciale folies die geschikt zijn om aluminium of kunststof kozijnen, boeiboorden, gevelbekleding of stenen muren te wrappen. De folies zijn uitstekend bestand tegen de verschillende weersinvloeden van ons Nederlandse klimaat en zijn bijzonder duurzaam. Op de website www.newcover.nl vindt u diverse impressies van de vele mogelijkheden en toepassingen. Voor iedere situatie is een goed advies noodzakelijk. Voor meer informatie belt u 0485-331027. New Cover is gevestigd in Cuijk op Laagveld 15.


DE ONDERNEMER 3

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

COLUMN

Nieuw jasje

D

䡵 Tijdens het debat werd oude wijn uit nieuwe zakken geschonken. foto Flip Franssen

Unanimiteit ontbreekt Het debat van het Huis van de Binnenstad leidde weer tot de conclusie: samenwerken. door André Sonneville

H

ij had het nog zó gezegd in zijn welkomstwoord: „Laten we het nu positief benaderen. We hoeven het niet te hebben over leegstand, de crisis of over internet waarop we met webshops actief moeten zijn. Dat weten we allemaal wel. Horeca maal cultuur maal winkelbedrijf levert in Nijmegen een som op waarin

kansen schuilen. Laten we zo samenwerken dat we die kunnen grijpen.” Voorzitter Hubert Hendriks van het Nijmeegse Huis voor de Binnenstad maakte zich een klein kwartier later boos op spreker Paul Rodenburg van B@S Consultants die het in zijn praatje ‘Winkelgebied van de toekomst’ toch bestond net die onderwerpen aan te snijden, overigens met goedbedoelde oplossingsrichtingen, die Hendriks juist niet wilde horen. Tijdens het binnenstadsdebat begin juni in de Lindenberg werd oude wijn uit nieuwe zakken geschonken. Ben van Hees, die nieuwe wethouder Binnenstad, Cultuurhistorie, Evenementen en Citymarketing, maakte zijn opwachting. Zelfs de conclusie van het debat – ‘We moeten meer samenwerken in de Nij-

meegse binnenstad’ – bood geen nieuws onder de zon. Alle binnenstadmanagers tot nu toe pleitten voor meer samenwerking. In de hoop te komen tot eenduidige openingstijden van de winkels, een eensluidend koopzondagenbeleid, de aanpak van graffiti, het aanbrengen van feestverlichting of het opzetten van promotionele acties. Het gebeurt allemaal wel in Nijmegen, maar de zozeer

Laten we het nu eens positief benaderen Hubert Hendriks

gewenste en door het Huis voor de Binnenstad nagestreefde unanimiteit ontbreekt helaas nog steeds. Binnenstadmanager Maarten Mulder zorgde dan toch nog voor een beetje nieuws. Hij kondigde een nieuw actieplan ‘Bruisende Binnenstad’ aan, waarmee in de Marikenstraat een proef wordt gedaan. Winkeliers daar hebben besloten in een periode van drie jaar 100 euro per jaar in een pot te stoppen, waaruit promotionele acties worden gefinancierd. Wethouder Ben van Hees kon natuurlijk niet achter blijven. Aanpak van de Bloemerstraat en Smetiusstraat staat voor de deur, de bussen blijven door de Burchtstraat denderen en ook de markt blijft waar die is, echode het uit het vers gesloten Nijmeegse coalitieakkoord.

e Ondernemer heeft een nieuw jasje gekregen, zoals u ziet. Dat is nodig op zijn tijd. U loopt toch ook niet jarenlang in dezelfde jas? Inhoudelijk gezien verandert er minder. Vertrouwde rubrieken als de Barometer, waarin toppers uit bedrijfsleven en kennisinstellingen hun visie uitspreken over de ontwikkeling van de economie, interviews en een themapagina blijven terugkerende elementen. Het thema van dit nummer is Bedrijfsleven en Onderwijs. Verderop kunt u lezen hoe in het onderwijs steeds meer aandacht aan het vak ondernemerschap wordt gegeven. Dat is logisch. Vroeger werd je vooral opgeleid om te gaan werken voor een baas. En er zijn jaren geweest dat je door bedrijven al benaderd werd – ‘kom bij ons werken’ – nog voordat je examen had gedaan. We leven in een andere tijd. Inmiddels verdient 1 op de 8 werkende Nederlanders zijn geld als ondernemer en dat aantal zal de komende jaren verder toenemen. Het onderwijs heeft dat opgepikt. Basisscholen, ROC’s, de HAN en de universiteit proberen bij de leerlingen en studenten die vaardigheden te ontwikkelen die je als ondernemer nodig hebt. Zoals de Petrus Canisius-basisschool in Nijmegen: leerlingen van deze school hebben een ‘bedrijfje’ opgericht om kliko’s te pimpen. Jong geleerd is immers oud gedaan? De samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is de laatste jaren ook sterk verbeterd. Steeds vaker weten bedrijven althans het onderwijs te vinden om gebruik te maken van bijvoorbeeld onderzoeksfaciliteiten. Zo vroegen wij u middels een onderzoek wat u van de Ondernemer vindt. Niks mis mee, reageerde u, maar het is wel een keer tijd voor een nieuw jasje. Bij deze. Thed Maas, eindredacteur van de Ondernemer

COLOFON de Ondernemer is een uitgave van dagblad De Gelderlander die zich richt op ondernemers, beleidsmakers en beslissers. Hoofdredacteur Ad van Heiningen Commercieel directeur Adelinde Harms Eindredacteur Thed Maas 06-53645103 Redactie André Sonneville (Nijmegen), Frank Thooft (Arnhem), Jacob Schreuder (Achterhoek) Accountmanagers Karin Meeuwssen 06-43127130 Frank Lamer (Rivierenland/De Vallei) 06-51668037 Foto’s Jacques Kok, Theo Kock

‘Iedereen moet meteen weten waar we goed in zijn’ vervolg van voorpagina

Tankir is nu drie weken bezig als wethouder EZ. „Ik heb al een bijeenkomst gehad met de vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen. Ze hebben me hun zorgen voorgelegd en ik heb ze gevraagd wat we samen kunnen gaan doen om de bedrijvigheid in de stad te stimuleren?” „Welke zorgen ze hebben? Nou, de lastenverschuiving (verhuurders van commercieel vastgoed gaan meer OZB betalen: huurders minder, red.) bijvoorbeeld. Op termijn levert dat de gemeente inderdaad 5 ton per

jaar extra op. Maar dat was niet het doel van de lastenverschuiving. Die 5 ton extra komt doordat de gemeente een kleiner aantal OZB-aanslagen de deur uit gaat doen en dus op administratie bespaart. Je ziet dat er nu relatief veel leegstand is; we hopen dat deze verschuiving ertoe leidt dat eigenaren gestimuleerd worden toch te gaan verhuren,

Ik doe een beroep op de ondernemers: ‘Kom met plannen’. Turgay Tankir

desnoods tegen een wat lagere prijs.” De wethouder benadrukt dat de ondernemers hem positief tegemoet zijn getreden. „Ik wil bureaucratische drempels weghalen. Het geld van de Participatiewet inzetten om samen met de ondernemers plannen te maken die banen opleveren. Geen oeverloos overleg maar gewoon doen.” Hij noemt de NovioTechCampus. „De start was moeizaam, maar nu zie je dat steeds meer bedrijven hun weg hiernaartoe weten te vinden. We moeten bestaande bedrijven koeste-

䡵 Wethouder Tankir: ‘Gewoon doen’. foto Gerard Verschooten

ren en nieuwe bedrijven naar de stad halen. Daarom ook moeten we aan een nieuwe ‘branding’ voor de-

ze regio werken. Wij willen een belangrijke factor in Europa worden. Iedereen moet meteen weten waar

we goed in zijn.” „Kijk, de afgelopen jaren zijn er in de stad en de regio tweeduizend banen verdwenen. Economische ontwikkeling en werkgelegenheid gaan hand in hand. Ik doe een beroep op alle ondernemers met plannen te komen. Ik wil weten welke plannen er bij de bedrijven zijn. En als er problemen zijn, dan kunnen ze bij mij aankloppen. Ik gooi problemen niet over de schutting, maar ik ga ze helpen oplossen. We nemen ondernemers nóg serieuzer dan voorheen. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”


ADVERTORIAL DANKZIJ ONDERNEMERSFONDS STARTTEN ZES ORTHOPEDISCH-CHIRURGISCHE TECHNOLOGIEBEDRIJVEN EEN UNIEK SAMENWERKINGSVERBAND

NIJMEGEN ALS INTERNATIONAAL ORTHOPAEDIE-EXPERTISECENTRUM Voor ‘t realiseren van productverbeteringen in heup- en knie-implantaten zijn veel onderzoek en testen nodig. Verschillende disciplines dienen daarvoor samen te werken. Zes Nijmeegse organisaties, profit en non-profit, sloegen de handen ineen dankzij subsidie van het Ondernemersfonds Nijmegen. De doorbraak? Ze delen elkaars expertise, materialen en faciliteiten binnen ‘t project JOINt. De potentie? Een sterke profilering leidt mogelijk tot wereldwijde vraag naar innovatieve kennis en implantaten uit Nijmegen.

ten aan ziekenhuizen. Onderzoek, testen en productie besteden zij steeds meer uit. “Medio 2012 zijn we gestart. We hebben brochures en een website ontwikkeld. Bovendien hebben we een projectleider aangesteld voor coördinatie en promotie op buitenlandse beurzen.” De kennisbundeling moet uiteindelijk leiden tot een sneller herstel van de patiënt. En voor de chirurg moet een nieuw heup- of knie-implantaat gemakkelijk te plaatsen zijn. Daarnaast sluit dit initiatief goed aan bij de overheidswens om ziekenhuisligdagen te verminderen en zorgkosten te verlagen.

Kennis deelnemers bundelen

Voorzitter Pieter Spierings (l) en projectleiderTonnyVoermans van stichting JOINt

Ondernemersfonds faciliteert

Nijmegen als internationaal toonaangevend orthopaedie-expertisecentrum. Zo luidt de ambitie van Pieter Spierings, voorzitter van de stichting Joined Orthopaedic Innovators Netherlands (JOINt). “Zonder financiële ondersteuning van het Ondernemersfonds was JOINt nooit van de grond gekomen.

Voor ons driejarenplan hebben we twee maal € 60.000,- ondersteuning ontvangen. Daarmee dekt ‘t fonds de helft van de kosten om ons als orthopaedie-expertisecentrum op de kaart te zetten.” Hoe zit de markt voor heup- en knie-implantaten precies in elkaar? Wereldwijd opererende marketingorganisaties verkopen implanta-

De deelnemers aan JOINt zijn de Sint Maartenskliniek, de afdeling Anatomie en het Orthopaedic Research Lab van het Radboud UMC, Spierings Medische Techniek BV, EMCM BV en Bactimm BV. De gezamenlijke inzet moet JOINt succes opleveren. Projectleider Tonny Voermans: “Het is best een complex proces om met zes partijen flinke stappen te maken.Voortdurende communicatie is noodzakelijk.We willen ook nieuwe implantaten ontwikkelen en tevens productiemogelijkheden onderzoeken.” Wat komt er zoal bij de innovaties kijken? “Allereerst ontwikkel je een concept dat je gaat controleren in een eindige elementen computersimulatie of bijvoorbeeld gaat testen op een anatomisch preparaat. Je onderzoekt patenten, de wettelijke eisen en de productiemogelijkheden. Vervolgens dien je bewijs te leveren voor klinische veiligheid en effectiviteit.” Uiteindelijk dient een product een CE markering te krijgen voor markttoelating. Voermans: “We krijgen ook te maken met een toetsings- en een medisch-ethische commissie. Kortom, jaren gaan voorbij voordat een innovatie daadwerkelijk op de markt komt.”

Eerste JOINt-resultaten

JOINt leverde al na een jaar succes op. Spiering: “In potentie zijn we een aantrekkelijke partij voor internationale spelers. Want volgens mij is er nergens in de we-

reld ooit een dergelijk initiatief van de grond gekomen.” Medio 2013 had JOINt al circa € 700.000,- omzet gerealiseerd. En er zitten enkele aantrekkelijke projecten in de pijplijn. “De kans is groot dat wij de ontwikkeling en gehele productie van botcement gaan verzorgen voor een grote Amerikaanse speler. Hierbij gaat één JOINt deelnemer de kennis inbrengen en het cement ontwikkelen. Een andere deelnemer zorgt voor de productie. Dit levert JOINt dan jaarlijks circa een miljoen euro omzet op en vijf fte werkgelegenheid.” Een ander project betreft een nieuwe methode voor ‘t reviseren van heupprotheses. Spierings ontwikkelt dan de gereedschappen. Deze worden eerst bij Anatomie getest, vervolgens in een klinische trial. De Sint Maartenskliniek kan het klinisch bewijs leveren. Het uiteindelijke doel is omzetgroei voor alle afzonderlijke organisaties. Dat levert de gemeente Nijmegen de gewenste werkgelegenheid op, dankzij de stimulering van het Ondernemersfonds. Maar minstens zo belangrijk: patiënt en samenleving zijn gebaat bij verbeterde innovaties. HEEFT U OOK EEN GOED IDEE DAT ECONOMISCH PROFIJT OPLEVERT VOOR NIJMEEGSE ONDERNEMERS? Het Ondernemersfonds Nijmegen is tot en met 31 augustus 2014 opengesteld voor subsidieaanvragen.

Taskforce Ondernemersfonds Nijmegen Postbus 3 6500 AA Nijmegen Telefoon: 06-50834423 info@ondernemersfondsnijmegen.nl www.ondernemersfondsnijmegen.nl

«infotorial

GELMO LEGT NA 100 JAAR ZIJN FOCUS OP DESIGN HEKWERKEN

Hekwerk als sieraad voor omgeving in opkomst r

ijd eens langs een openbare weg, fiets langs fraaie panden of bezoek een willekeurig park of sportclub. De kans is best groot dat u het geel-rode logo van Gelmo Hekwerken opmerkt. Gelmo is een begrip na ruim 100 jaar liefde en zwoegen van generatie op generatie. De felle concurrentie deed eigenaar Jeroen Bekkers, geholpen door investeerder en marketeer Dick Bos, besluiten tot een nieuwe koers. De bestaande collectie breidt uit met pure design. “We ontwerpen ‘sieraden’ op maat. De buitenomgeving krijgt extra cachet, en symboliseert de mens en organisatie achter de poort.”

Kracht maatwerkconcept

Jeroen Bekkers blijft trouw aan het leveringsprogramma dat in 100 jaar is opgebouwd. Echter, de nieuwe koers betekent een heuse revolutie in hekwerkenland waar standaard productie de maat is. Gelmo is vol voor speciale op-maat hekwerken gegaan. “De kwaliteit en de hoge beveiligingsgraad blijven, maar we voegen een nieuw aspect of essentiële functie toe. Daarbij spelen we in op emoties en trends. Niet langer bepaalt koel staal het beeld, maar voert decoratieve uitstraling de boventoon”, vertelt de enthousiaste eigenaar. Met zo’n vijftien gerenommeerde ontwerpers sloot hij contracten af. Na uitwisseling van ideeën gaat de ontwerper aan de slag en ontwikkelt een speciaal designhekwerk. Jeroen Bekkers: “Zien we marktkansen, dan investeren we fors in het concept. We maken levensechte visualisaties en heldere leaflets.” Vervolgens bezoekt het Mookse bedrijf vol passie beslissers en beïnvloeders als stedenbouwkundigen en architecten in de markt. De reacties zijn overweldigend. De trend is gezet.

schoolpleinen en parken, ontworpen door Tejo Remy en René Veenhuizen. Het functionele hek van ontwerper Peter Groot bestaat uit maar liefst vier modules: een fietsrek-, zit-, verbindings- en boommodule, waarbij het in te groeien groen de omgeving verfraait. “We ontwikkelen nu een variant met zonnecollectoren die energie geven aan ter plekke op te laden elektrische fietsen”, voegt de innovatieve ondernemer toe. Meerwaarde voor zowel scholen als overheden en bedrijven, die willen bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een andere combinatie van functionaliteit en decoratie is het Vindhek van ontwerpster Annemieke Weber. Als mensen iets vinden, hangen ze het voorwerp in dit fraai ogende en respect oproepende ‘kunstwerk’. Even indrukwekkend zijn de designpoorten voor particulieren en bedrijven van topontwerper Harry Boley. Creatieve en degelijke op-maat constructies, in harmonie met omgeving en mens. Gelmo integreert tevens camera’s, LED-lampen, detectieapparatuur en besturingssystemen.

Eerste designhekwerken

Gekantkloste hekwerken

Gelmo is de eerste in de markt die designhekwerken ontwikkelt. Voor zowel bedrijven, overheden als particulieren. Een greep uit de vele creatieve ontwerpen. Een spijlen hekwerk met ingebouwde zit- of ligplaatsen dient als ontmoetingsplek op

Een groeiende doelgroep heeft interesse in de gekantkloste hekwerken van Gelmo. Het zogenaamde Lace Fence biedt talrijke creatieve invullingen. In het gaas is bijvoorbeeld het design van een vlinder, bloem, boom of speciaal motief zicht-

«Roel van Laar (links) en Dirk Willemsen, een van de machinisten van Roseboom-Ede. baar. Jeroen Bekkers: “De gevlochten afbeeldingen vormen echte eyecatchers. De meerprijs van een gekantklost hekwerk blijft beperkt. Daarom verwacht ik dat in de toekomst menig straatbeeld met persoonlijke decoraties wordt opgesierd.” Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd zijn de innovaties van Gelmo opgepikt via social media. De Monarch-school in San Diego, bestemd voor dakloze kinderen, heeft de Social Fence van Gelmo (ontwerpers Remy en Veenhuizen) aangeschaft. “Maar liefst 200 meter hekwerk creëert ontmoetingsplekken voor de kinderen. Zestien lig- en zitmodules zijn geïntegreerd aan zowel binnen- als buitenzijde. We hebben het hele traject van ontwikkeling tot en met plaatsing verzorgd”,

vertelt Jeroen Bekkers trots. Maar wat hem minstens zoveel aan het hart gaat? De buitengewoon sombere omgeving van deze achterstandswijk is behoorlijk opgefleurd.

Gelmo Hekwerken rijksweG 14 6584 AB molenHoek 024 - 358 07 77 www.GelmoHekwerk.nl


DE ONDERNEMER 5

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

‘Ondernemen is vooruit willen’ Ron Evers runt in Nijmegen de vestigingen van McDonald’s. Zijn favoriet is de Quarterpounder. Waardoor laat u zich inspireren? Door mensen. Mijn business bestaat voor 80 procent uit werken met mensen. Met gasten en met personeel. We zijn voortdurend bezig ons personeel op te leiden. Onze mensen zitten op alle opleidingsniveaus: van lbo tot hbo. Je kunt hier carrière maken. De operationeel directeur van Frankrijk bijvoorbeeld met 1.200 McDonald’s restaurants heeft ooit in Nederland bij McDonald’s gewerkt. Hoe kwam u in de hamburgers terecht? Toen ik aan de hts in Arnhem studeerde, had ik een bijbaantje bij McDonald’s. Ik wilde programmeur worden, maar wel in iets leidinggevends. Ik ben echter bij McDonald’s gebleven en klom op tot rayonmanager. Toen de kans zich voordeed heb ik deze restaurants aan de Molenstraat, de Broerstraat en Novium bij de Woonboulevard gekocht. Dat is twaalf jaar geleden. Hebt u veel personeel? In totaal 180 medewerkers, waarvan 25 leidinggevenden. In de weekeinden werken ook vaak studenten en scholieren. Altijd ondernemer willen worden? Ik was wel een ondernemend kind, denk ik. Wilde iets voor mezelf. Dat had overigens ook in een heel andere branche kunnen zijn. Zoals gezegd: ik haal mijn inspiratie uit het wer-

䡵 Ron Evers (1968) laat zich inspireren door mensen. foto Bert Beelen

ken met mensen. Hoe ontwikkelde McDonald’s zich? 26 jaar geleden telde Nederland 38 McDonald’s-restaurants: nu zijn dat er 240. Last van de crisis gehad? Toen ik begon in 2001/2002, was er een kleine crisis na het barsten van de internetbubble. Niettemin plusten we elk jaar een paar procent, het afgelopen jaar nog maar 2 procent. Maar dit jaar steeg de omzet van de vestiging aan de Broerstraat na de opening van de Primark met 30 procent. Overigens wordt onze groei vooral veroorzaakt door alle vernieuwingen, innovaties en

inspelen op de behoeften van de gast. Veel concurrenten? De filosofie van McDonald’s is dat je snel een hete hamburger krijgt in een schone restaurant met vriendelijk personeel. Alle bedrijven waar je snel en smakelijk kunt eten, zijn onze concurrenten. Denk aan Febo, La Place en Burger King. Welk publiek komt er? Twintig jaar geleden waren het de jongeren. Die zijn nu inmiddels pappa en mamma en komen met hun kinderen. Maar eigenlijk krijgen we gasten van alle leeftijden, ofschoon de jonge-

ren in de meerderheid zijn. Eet uzelf hamburgers? Jazeker. De Quarterpounder is mijn favoriet. In zijn algemeenheid wordt de BigMac het meest verkocht. Welke ambities koestert u? Ik wil verder groeien: nog een paar restaurants erbij. Als het kan in de buurt, maar dat is geen voorwaarde. In Nederland zijn er franchisers die acht zaken hebben: in Amerika zie je ondernemers die vijftig McDonald’s-vestigingen runnen. Hoe hou je je publiek vast? Door de mensen te blijven verrassen. Met service en

kwaliteit en door transparant en eerlijk te zijn over je product. En met innovaties. Zo werken we steeds aan vernieuwingen. Horeca is beleving en ondernemen is vooruit willen. Steeds bezig zijn met vragen als: ‘wat

Na opening Primark steeg omzet in de Molenstraat 30 procent Ron Evers

kan beter?’ en ’wat moet anders?’ U verwent de Rode Kruismensen tijdens de Vierdaagse? Ja, wij zorgen ervoor dat deze vrijwilligers elke avond te eten krijgen. Ik ben ondernemer hier en wil graag wat terugdoen voor de stad. Zo ben ik ook bestuurslid van het Ronald McDonald Huis; het Ronald McDonald Kinderfonds is gelieerd aan McDonald’s. Wat doet u deugd? Als iemand tevreden het restaurant verlaat. Dat zit in me. Ik wil het mensen naar de zin maken. Doe ik thuis ook.

Rapport: voorbeelden van regels die nergens op slaan door Ben Dankbaar

D

e provincie Gelderland heeft onlangs een verkennende studie, ‘Gelderland Maakt ‘t’, vrijgegeven over de plaats van de Gelderse maakbedrijven in de regionale economie. Bijna zeventig bedrijven zijn ondervraagd over hun regionale verankering in termen van toelevering (herkomst van onderdelen, materialen), innovatie (relaties met partners in producten procesontwikkeling) en menselijk kapitaal (onderwijs en arbeidsmarkt). De vraag waarom bedrijven

zitten waar ze zitten is natuurlijk van belang voor beleidsmakers. Die willen bevorderen dat bedrijven hier blijven of zich hier vestigen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de zakelijke relaties (toeleveranciers en klanten) van verreweg de meeste bedrijven buiten de provinciegrenzen gelegen zijn. In sommige gevallen gaat

Verankering in de regio zit ’m primair in het personeel Ben Dankbaar

het om ‘verborgen kampioenen’ die wereldwijd opereren, maar die vrijwel niemand kent. Bedrijven zitten hier dus niet omdat hun belangrijke relaties dicht in de buurt zitten. Hun verankering in de regio blijkt primair te zitten in hun personeel. Ze willen en kunnen de mensen niet missen, omdat het personeel over veel bedrijfsspecifieke kennis beschikt, die niet gemakkelijk elders ingekocht kan worden. Om de maakindustrie hier verankerd te houden, is dus aandacht nodig voor de mensen, het aanbod van technische opleidingen,

maar ook het woon- en leefklimaat dat mensen aan de regio bindt. De onderzoekers concluderen dat de interactie tussen onderwijsinstellingen, gemeenten en bedrijven niet intensief genoeg kan zijn. Voor bedrijven is het verder van groot belang dat handhaving van regelgeving plaats vindt op basis van verstand van zaken.

Handhaving Bedrijven ervaren vaak dat bij overheden kennis ontbreekt over hun activiteiten en dat mede daardoor bij de handhaving de intentie van regelgeving buiten beeld ge-

raakt. Het rapport geeft enige sprekende voorbeelden van regelhandhaving die eigenlijk nergens op slaat, of van regels die kostenverhogend werken, terwijl een goedkoper alternatief bekend is. Ambtenaren hebben natuurlijk vaak niet de ruimte om over de interpretatie van regels te onderhandelen. Daarom pleiten de adviseurs die het rapport hebben geschreven voor de inrichting van een soort arbitragecollege, waar zowel ambtenaren als bedrijven een beroep op kunnen doen.

In de afgelopen jaren zijn in zeven Gelderse subregio’s ‘innovatiemakelaars’ aan de slag gegaan met steun van de provincie. Deze makelaars ondersteunen vooral kleine en middelgrote maakbedrijven bij het zoeken van partners voor innovatie. Ze brengen bedrijven bij elkaar, die soms zelfs bij elkaar om de hoek zitten en toch niets van elkaar weten. Deze ondersteuning van lokale netwerken wordt door de bedrijven zeer gewaardeerd.

gelderland.nl/4/Home/ Gelderland-maakt-t.html


6 DE ONDERNEMER

Solarboot die lijkt HAN-studenten bouwen een solarboot en doen mee aan Solar1 Monte Carlo Cup 2014. door Francien van Zetten

SEECE werkt aan de duurzame elektrische Energievoorziening van morgen De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en energiegerelateerde bedrijven uit de regio werken samen aan een betrouwbare, duurzame elektrische energievoorziening. Binnen een zogenoemd centre of expertise lossen zij problemen op, die ontstaan door de transitie van fossiele naar duurzame energie. In 2013 richtten de HAN en een aantal vooraanstaande energiebedrijven het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) op: hét publiekprivate samenwerkingsverband voor duurzame elektrische energie, dat werd goedgekeurd door het ministerie van OCW. Alliander, TenneT, DNV GL (voormalig KEMA), ALFEN en kiEMT stonden aan de wieg van SEECE. Zij startten een centre of expertise dat onderzoek uitvoert, onderwijs ontwikkelt, onderwijs verbetert, de instroom van energiegerelateerde studenten vergroot, innovatie aanjaagt en kennis omzet in financieel haalbare producten of diensten. De oprichters zijn zich bewust van de onvermijdelijke transitie naar een duurzame samenleving. Als het aan de Nederlandse overheid ligt, komt in 2020 twintig procent van alle energie uit duurzame bronnen. In 2050 moet dit honderd procent zijn. Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van onze duurzame energievoorziening. De duurzame energie die wij in Nederland opwekken, bestaat voor 45 procent uit stroom. Experts verwachten bovendien dat dit percentage stijgt door een toename aan duurzame elektrische apparaten, zoals elektrische auto’s en warmtepompen. Om de toekomst van elektrische energie vorm te geven, hebben bedrijven meer goedopgeleide technici nodig. Een moeilijk punt. Het aantal jongeren dat zich jaarlijks aanmeldt voor een technische studie is niet groot genoeg om de uitstroom bij energiebedrijven op te vangen. Robert Berends, HR-programmamanager bij Alliander, constateert dat de verwachte vervangingsvraag voor elektrotechnici op hbo-niveau een stuk groter is dan het aantal elektrotechniekstudenten dat afstudeert. “Als energiebedrijven nu niet investeren in de ontwikkeling van nieuw talent, krijgen we een probleem”, zegt Berends. Daarom zorgt SEECE dat het aantal hbo-techniekstudenten groeit en dat bestaande hbo-studenten zich specialiseren in duurzame energie. SEECE haalde zijn onderwijsdoelstellingen voor het eerste jaar met vlag en wimpel. Het aantal studenten dat een energiegerelateerde opleiding aan de HAN volgt, steeg met vijftig procent; hbo-masterstudenten kunnen zich specialiseren in duurzame energie; er gingen energieminoren van start; er werd energiegerelateerd post-hbo-onderwijs ontwikkeld en er startte een hbo-leerwerktraject. Ook op onderzoeksgebied zette SEECE grote stappen. In 2013 ontving het lectoraat Duurzame Energie en zijn partners 500.000 euro subsidie voor onderzoek naar energie uit geconcentreerd zonlicht. Deze resultaten zijn te danken aan de innige samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. Momenteel zijn er 23 bedrijven en instellingen aangesloten bij het centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Daar komen maandelijks bedrijven en organisaties bij. Zowel grote als kleine partijen zijn welkom bij SEECE.

Kijk voor meer informatie op www.seece.nl

M

et zijn vleugels duwt solarboot The Photon zijn romp bij een snelheid van 15 kilometer per uur boven water. Vanaf dat moment ‘vliegt’ de boot als het ware en lijkt een topsnelheid van zo’n 30 kilometer per uur haalbaar. Dat is het idee. De zon moet wel schijnen, want The Photon, gebouwd door twintig HAN-studenten, is voor zijn aandrijving afhankelijk van vier zonnepanelen. De praktijk is weerbarstig, bleek op 6 juni op de Bleek in Doetinchem tijdens het eerste publieke optreden van The Photon.

Gat „Bij de testvaart een dag eerder brak de aandrijving af, waardoor een gat in de romp ontstond. Er is de hele nacht aan de boot gewerkt om de zaak te herstellen”, vertelt Kevin Riviere, een van de HAN-studenten van het solarbootteam. Na ruim een kilometer varen, deed zich de volgende dag een ander probleem voor: de motor trilde los. „Door problemen met leveranciers en onverwachte tegenslagen lopen we zes weken achter op ons schema”, constateert Riviere. „De komende twee weken hebben we de tijd om de boot goed te testen en kan het team op elkaar ingespeeld raken, voordat we op 28 juni meedoen aan de Dong Energy Solar Challenge in Gronin-

gen en Friesland.” De bouw van de innovatieve solarboot brengt studenten van verschillende opleidingen bij elkaar, van industrieel product ontwerp, elektrotechniek en werktuigbouwkunde tot embedded systems engineering (ingebouwde automatiseringapparatuur) en communicatie.

Metafoor „De solarboot is een mooie metafoor voor wat we als HAN graag willen: het profileren van onze technische opleidingen op een concrete, duurzame manier, die tot de verbeelding spreekt. Studenten leren in teamverband te werken, net als in het bedrijfsleven”, zegt Leon Verhoeven. Hij is programma-manager SEECE bij de HAN en projectleider van het solarboot-project.

SEECE staat voor Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise en is een privaat- publiek samenwerkingsverband tussen energiebedrijven en het hoger onderwijs. SEECE en ingenieursbureau QConcepts uit Doetinchem zijn de hoofdsponsors van de HAN-solarboot. QConcepts is gespecialiseerd in productontwikkeling gericht

Er is de hele nacht aan de boot gewerkt om de zaak te herstellen.’ Kevin Riviere

Putman: ‘Mkb heeft middelen

D

e nieuwste generatie zonnepanelen, voorzien van een warmtewisselaar, levert niet alleen elektriciteit maar ook warmte. Dat is mooi, maar hoe zit het met al die zonnepanelen die al op daken zijn gemonteerd?, dacht Jan Putman, directeur van Putman Installatietechniek in Duiven twee jaar geleden. Hij bedacht een warmtewisselaar die onder een bestaand zonnepaneel te bevestigen is en kan worden aangesloten op een boiler. „Het gaat om een universele warmtewisselaar, die op alle bestaande zonnepanelen is toe te passen. Dat is

䡵 Jan Putman (l) en Aart-Jan de Graaf foto Jacques Kok

uniek”, zegt Putman. „Met zo’n warmtewisselaar verhoog je het rendement van een zonnepaneel en kun je

dat niet in tien, wat nu gebruikelijk is, maar in vijf jaar terugverdienen.” Samen met lector Meet- en


DE ONDERNEMER 7

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

Energieleverende kas dankzij zonvolgende lenzen

te vliegen

E

䡵 Het team HAN-studenten en -docenten bij de presentatie van de zelf ontworpen en gebouwde

solarboot The Photon, waarmee ze naar Monte Carlo gaan. foto Jacques Kok op de toepassing van composietmaterialen en stromingsanalyses, in combinatie met duurzame technologie. Jurian Rademaker van QConcepts begeleidt de studenten die de solarboot bouwen en ermee gaan varen.

Epoxyhars „De boot is gemaakt van composiet, bestaande uit een koolstofvezel met een schuimkern en epoxyhars. Doordat de boot zich voortbeweegt, heb je te maken met de stromingsprincipes van water en lucht en de krachten waarmee het materiaal te maken krijgt. Daarnaast komt er natuurlijk veel techniek bij kijken, want de zonnepanelen drijven een elektromotor aan.”

De solarboot is 6 meter lang en biedt plaats aan één stuurman, die vanaf de wal van de overige teamleden aanwijzingen krijgt. Rademaker, die zelf scheepsbouwkunde studeerde en acht jaar actief was in de zeilsport, begeleidt de studenten bij het ontwerp, de productie en het gebruik van de solarboot. „Ze hebben hun kennis van stromingsleer toegepast om een ideale, snelle rompvorm te ontwerpen. Hiervoor zijn verschillende computeranalyses gemaakt. Er is ook onderzoek gedaan naar alternatieven voor de aandrijving, zoals een contraroterende schroef, waardoor de boot stabieler wordt. Voor het komende jaar staat een onderzoek

naar biologische materialen op ons lijstje.” Verhoeven is enthousiast over de samenwerking tussen de HAN, SEECE en QConcepts: „Onze studenten hebben de boot bij het bedrijf in Doetinchem gebouwd. Het is natuurlijk ideaal dat Jurian Rademaker als begeleider verstand heeft van composieten én van boten.” Rademaker meldt dat het wedstrijdelement de studenten enorm motiveert. „Een zaterdag of een zondag doorwerken, dat gebeurt gewoon. We willen natuurlijk allemaal met een goede boot meedoen aan de Energy Solar Challenge van 28 juni tot 5 juli in Friesland en Groningen en de Solar1 Monte Carlo Cup 2014 van 10 tot en met 12 juli.”

en lens die met de zon meebeweegt, direct zonlicht concentreert en indirect zonlicht doorlaat. Dat is de crux waar het HCPV-GO-project van de HAN, SEECE en het bedrijfsleven om draait. Zo’n Fresnel-lens kan een kas of een ander pand veranderen van een energievretend gebouw in een pand dat elektriciteit en warmte levert. Naast de faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Arnhem is een kas gebouwd, die wordt uitgerust met dit innovatieve zonne-energiesysteem. „In plaats van zonnepanelen monteren we het zonconcentratiesysteem op 3 tot 5 meter hoogte in de kas”, legt Piet Sonneveld, lector duurzame energie aan de HAN uit. „Doordat de lens het directe zonlicht concentreert en het indirecte zonlicht doorlaat, heb je diffuus licht in de kas. Het teveel aan zonlicht vang je op en gebruik je voor de productie van elektriciteit en warmte.” Glastuinbouwers koelen hun kassen in de zomer actief, omdat het anders te warm wordt. Hierdoor gaat veel zonne-energie verloren. „De zon levert gigantisch veel energie, zodat tuinders in de zomer de ramen van hun kas wit kalken of doeken gebruiken voor het ideale klimaat in hun kas. Vooral potplanten mogen niet te veel warmte hebben”, vertelt Theo Eeuwes van adviesbureau IDeeuwes uit Angeren. „Met dit systeem slaan we twee vliegen in één klap: met het directe zonlicht

produceer je elektriciteit en warmte, en de tuinder hoeft zijn kas niet meer of minder te koelen.” Het vernieuwende zonneenergiesysteem wordt getest op een kas en is in de toekomst ook te gebruiken voor lichtstraten in fabrieken, winkelcentra en zwembaden. Als lector geeft Sonneveld inhoudelijk leiding aan het HCPV-GO-project. HCPVGO is de afkorting van: hoog geconcentreerde zon op fotovoltaïsche cellen in de gebouwde omgeving. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en heeft een flinke reductie van het energiegebruik van gebouwen en kassen tot doel. „We richten ons in eerste instantie op de potplantenkwekers. Dat is een derde deel van de 10.000 hectare aan kassen in Nederland. Met een goed energie-opslagsysteem besparen zij zo’n twee derde deel aan gas.” Sonneveld benadrukt dat de HAN samenwerkt met een grote groep bedrijven Het betreft onder meer energie-adviesbureau DNV GL uit Arnhem, optisch in-

De lenzen kantelen en bewegen mee met de zon Theo Eeuwes

Met dit systeem kan twee derde aan gas bespaard worden Piet Sonneveld

genieursbureau NTS-Optel (lenzen), leverancier van klimaatbeheersingssystemen S-Air International (klimaatbeheersing) uit Nijmegen en kassenbouwer Sika Energy uit Mijdrecht. „Wij doen met onze studenten onderzoek en maken prototypes. Ondernemers hebben praktijkkennis en zijn goed in het efficiënt inrichten van het maakproces. Het eindproduct moet natuurlijk wel robuust en betrouwbaar zijn.” Theo Eeuwes is bij het project betrokken, omdat hij veel ervaring heeft in de glastuinbouw en op het gebied van de mechanica van zonvolgsystemen. „De lenzen kantelen en bewegen aangestuurd door een solar-trackingsysteem mee met de zon. Zo valt de juiste concentratie zonlicht, op het brandpunt, de zonnecel. Die energie wordt omgezet in elektriciteit en door speciale zonnecellen en de opgevangen warmte kan ook worden gebruikt.” In de energieleverende kas bij de HAN worden Fresnel-lenzen van 1 bij 1 meter geplaatst. Er is berekend dat de kas 100 Watt per vierkante meter aan elektrische energie en 200 W/m2 aan thermische energie (warmte) levert. Het HCPV-GOproject wordt tevens gesteund door SEECE, het samenwerkingsverband van energiebedrijven en het hoger onderwijs. Alles bij elkaar wordt in het project gedurende drie jaar 1 miljoen euro geïnvesteerd. Sonneveld: „Eind volgend jaar moet het zonconcentratiesysteem praktisch toepasbaar zijn.”

voor dit soort onderzoek niet’ Regeltechniek Aart-Jan de Graaf van de (HAN) en studenten is Putman drukdoende de meest efficiënte meet- en regeltechniek uit te dokteren voor zo’n warmtewisselaar, officieel een photovoltaïsch-thermisch paneel (PVT). „Dat moeten slimme systemen zijn, die inspelen op bijvoorbeeld de weersverwachting, de temperatuur in huis en de hoeveelheid zon”, legt De Graaf uit. „Daar is kennisintensief onderzoek voor nodig dat drie HAN-studenten meet- en regeltechniek doen.” De Graaf en Putman richten zich op toepassingen

van de hoogrendements-zonnepanelen voor woningen, agrarische bedrijven, zwembaden en zorginstellingen. „Die verschillende doelgroepen stellen andere eisen. Bijvoorbeeld of de warmte afkomstig van de zonnepanelen kan worden gebruikt voor vloerverwarming”, zegt De Graaf. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel water tot meer dan 80 graden Celsius verwarmen. „De huidige zonnepanelen worden eigenlijk te heet. Daarom zijn ze op rekken gemonteerd, zodat er altijd lucht onderdoor kan”, verklaart De Graaf. Putman is blij met

de samenwerking met de HAN. „Het is voor mij de eerste keer en ik moet zeggen het is een ontdekking. Als mkb-bedrijf heb je niet de middelen om al dit onderzoek te laten doen.” Bij zijn bedrijf werken nu veertien mensen. Wanneer de warmtewisselaar over anderhalf tot twee jaar in productie wordt genomen, verwacht hij dat dit werk oplevert voor nog eens twintig medewerkers. De Graaf benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: „De installateur ziet kansen en kent de markt. En als HAN willen we zo dicht mogelijk bij de markt staan.”

䡵 Theo Eeuwes (l), expert op het gebied van de mechanica van zonvolgsystemen, en Piet Son-

neveld, lector duurzame energie, voor de energieleverende kas bij de HAN. foto Jacques Kok


8 DE ONDERNEMER THEMA

BRAND L S SESSIE Deelna

me is gratis. Vol=Vol

Ben jij als ondernemer klaar om de toekomst van je bedrijf opnieuw uit te vinden? De ontwikkeling van technologie, consument en de totale markt dwingt ons tot verandering. Kan een ondernemer zijn bedrijf en zichzelf opnieuw uitvinden? Tijdens de ‘Brand los’ sessie gaan we samen los over branding en wat dat eigenlijk betekent. Wat zijn de trends waar je als ondernemer echt rekening mee moet houden. Wat moet je als ondernemer online nou wel en E MELD J N niet doen. En kun je tegenwoordig A SNEL A L/ N nog wel sturen op cijfers? . E ISI

DI-V LOS BRAND L

Di-visie, corporate identity & branding, heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het (her)positioneren van bedrijven. Speciaal voor ondernemers die toe zijn aan verandering organiseren wij met verschillende experts de ‘Brand los’ sessie. O VOL=V

Meld je aan voor deze unieke ‘Brand los’ sessie en wordt met de 4 matchende thema’s de toekomst meer brandmeester.

18.09

2014

DONDERDAG

14.00 - 17.00

Branding Positionering is een uitdaging. Is jouw merk of bedrijf een duidelijke brand? Is het logo geschikt voor de nieuwe economie? We branden er samen op los!

Trends Er zijn veel trends die de economie veranderen. We trendwatchen samen en kijken wat de nieuwe toekomst inhoudt voor ondernemers.

Online Een moderne website, wat is dat eigenlijk? Wat zijn online ontwikkelingen en kansen. We surfen er samen doorheen.

Finance Bij een veranderende markt moet je kunnen loslaten en in staat zijn om te kiezen voor iets nieuws. Optellen en aftrekken, hoe waardevol zijn de cijfers? HET RIET 17 5431 NL CUIJK 0485 321196 DI-VISIE.NL

A PER ERF RFEC RFE ECT CT MA MAT ATC ATC TCH CH

Een opleiding in ondernemen op mbo en hbo

H

et televisieprogramma Ik vertrek is lesmateriaal. De realityshow over mensen die in het buitenland een recreatiebedrijf beginnen, laat immers zien wat er allemaal verkeerd kan gaan. Op ROC A12 worden fragmenten gebruikt in de inleiding van Ikgaondernemen, de module die opleidt tot de Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap. „We sluiten aan bij de leefwereld van jongeren”, zegt projectleider Henk-Paul Hegeman. „Zo’n populair programma is een herkenbaar startpunt.” Op verzoek van de ministeries van Onderwijs en van Economische Zaken ontwikkelen de mbo-aanbieders ondernemersonderwijs. Ieder roc (ROC Nijmegen, Graafschapcollege, Rijn IJssel) is hier mee bezig. Bij ROC A12 is dit opgezet met veel mensen uit de praktijk zoals Henk-Paul Hegeman. Op de locaties Velp en Veenendaal wordt het ondernemersonderwijs al aangeboden bij een aantal opleidingen zoals Zakelijke Dienstverlening, Ict en Handel en Logistiek. Het is de bedoeling dat in de toekomst ook de andere opleidingen Ikgaondernemen aanbieden. Mbo’ers bij ROC A12 volgen de module in twee jaar. Uiteraard krijgen de studenten klassikaal les. Hegeman: „Er zijn ook vaak masterclas-

ses van ondernemers uit de regio zodat er een directe link is naar de praktijk.” Een belangrijk deel van de lesstof gaat via een digitaal platform. „Stukjes theorie, veelal geïllustreerd met filmpjes en vervolgens opdrachten”, legt Hegeman uit. „We proberen het leuk en competatief te maken, dat wil zeggen dat de opdrachten concreet zijn en jongeren stimuleren vindingrijk en creatief te zijn. Door bijvoorbeeld een etalagewedstrijd op te zetten. Zo moedigen we een ondernemende instelling aan.” De rode draad van Ikgaondernemen is het opzetten van een eigen bedrijf en daar horen zeven werkprocessen bij. Alles komt aan bod zoals het toekomstbeeld van het bedrijf, de juridische kant, financiën, het positioneren op de markt, inkopen, acquisitie en onderhandelen. Ikgaondernemen moet een doorlopende leerlijn worden waarbij ook het vmbo aanhaakt. Zo werkt ROC A12 nu al samen met enkele middelbare scholen. Ook bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kunnen studenten een ondernemerscertificaat halen via een minor. Dit onderwijs wordt eveneens ontwikkeld via een digitaal platform.

zie ook www.jijgaatondernemen.nl

Ondernemers positief over inzet stagiairs in hun bedrijf

T

heo Huisman, eigenaar van Huisman Sport uit Huissen, zit met een aantal collegaondernemers bij het ROC Rijn IJssel in de Bedrijfsadviescommissie. Daarin wordt de stem en de wens van de ondernemer nadrukkelijk meegenomen bij het ontwikkelen van de lesplannen en het inzetten van stagiairs, vertelt hij, en dat levert goede stagiairs op. Huisman: „We bestaan als bedrijf al sinds 1925 en hebben vaak met stagiairs gewerkt. Dat is een tijdje minder goed bevallen, maar de laatste jaren is het weer helemaal op peil. Vroeger werken we met andere opleidingsinstituten, maar al weer een hele tijd met het Rijn IJssel nu. Je merkt dat de adviezen van ondernemers via die commissie ter harte genomen worden. De opleiding pakt dat heel zakelijk aan. Dat hoor ik ook terug van mijn collegaondernemers.’’ Huisman is zeer tevreden over de stagiairs die hij van het Rijn IJssel krijgt. „Ze zijn heel gemotiveerd en al heel zelfstandig. Bij ons ma-

䡵 Het ‘home’ van de Student Companies op het Rijn IJssel waar

menig studentbedrijfje wordt gestart. ken ze alles wat het ondernemerschap inhoudt mee, van afwassen tot voorraad bestellen en de verkoop aan klanten. Veel van onze werknemers zijn vroeger stagiair geweest. Als je een goede indruk achterlaat, kan dat veel betekenen voor je toekomst na je studie.’’ Ook Geert-Jan Wassink, docent en coach ondernemerschap op het Rijn IJssel, is positief over de bedrijven die stagairs afnemen. „Ook de ondernemers zien het belang van een goede voor-

bereiding en een goede begeleiding van de studenten. Op die manier kun je het beste uit de studenten halen als ondernemer. Er wordt nog wel eens gedacht dat het alleen maar tijd en moeite kost, maar doordat we de lesprogramma’s steeds blijven afstemmen op het bedrijfsleven kun je een stagiair meteen goed inzetten.’’ Het Rijn IJssel bereidt studenten ook via de zogenaamde Student Companies voor op het zelfstandig ondernemerschap.


DE ONDERNEMER 9

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

Of je nu als elektrotechnicus, webdesigner, verpleegkundige of accountant bent opgeleid, iedereen kan een eigen bedrijf starten. De roc’s en hogescholen spelen hierop in. Ze bieden een module of bijvak ondernemen aan. De studenten worden voorbereid op het starten van een onderneming. Ook voor mensen die in loondienst willen werken is het bijbehorende certificaat een pre: je laat immers zien dat je een ondernemende werknemer bent.

Kennispartners Stilzwijgende verlenging kost geld De energie-inkopende consument geniet overheidsbescherming, terwijl de zakelijke markt vogelvrij is. Zo bestaat de kans dat u nog een oud energiecontract heeft. Geen opzegtermijn van 30 dagen zoals voor consumenten geldt, maar ‘n opzegtermijn van 6 maanden én stilzwijgende verlenging voor ‘n periode tot drie jaar. Dergelijke gewiekste constructies zijn helaas eerder regel dan uitzondering. Tien tegen één dat ‘stilzwijgend’ u geld kost. Check even… Nieuwe marktdenken De consument profiteert van het nieuwe marktdenken. De flexibiliteit in energiecontracten is groot, zo ook de vrijheid om snel over te stappen. En de nieuwe leverancier mag ‘t contract voor de consument opzeggen. Bovendien hebben gezinnen ruim keus uit producten die inzicht geven in het energieverbruik. Totaal anders ligt dat voor de zakelijke markt. Zo is een bedrijf vaak genoodzaakt om zelf schriftelijk op te zeggen. En gelden voor oude contracten nog lange opzegtermijnen, vage voorwaarden en substantiële opzegvergoedingen. De mogelijkheden tot extra inzicht in energieverbruik, zeker voor de grotere zakelijke afnemers, blijven beperkt. Maar wanhoopt u niet, want dankzij een kleine inspanning is nog veel voordeel te behalen.

䡵 Bij ROC A12 ontmoeten de studenten van de module Ikgaondernemen vaak ondernemers. Ook

Hans Buis van het gelijknamige keukenbedrijf uit Bemmel was er gastspreker. foto ROC A12

Doorstart studentbedrijven komt steeds vaker voor

E

r worden jaarlijks zo’n 1.300 studentbedrijven opgezet, waarvan er nu al gemiddeld tien doorstarten. Daarbij wordt onder andere van crowdfunding gebruik gemaakt, zoals de Arnhemse bedrijven Knife-Cleaner en FruitFiguurtje. Vanuit Jong Ondernemen is er jaarlijks een landelijke competitie. Op internationaal niveau worden ook competities georganiseerd. Dit jaar kunnen twee studentbedrijven in Israël meedingen naar de hoogste Europese onderscheiding.

Zelfie

De Zelfie is een ergonomisch vormgegeven lepel waarmee kinderen hun fijne motoriek kunnen verbeteren. Ontwikkeld door studenten ergotherapie van de HAN met het bedrijf Stermoo.

Kaasklem

Ruben van Putten ontwikkelde met medestudenten van het Rijn IJssel de internationaal geprezen Kaasklem om het kaasschaven veiliger te maken. Een naam of logo kan ook nog worden toegevoegd.

Energiecontract doorlichten Een paar zaken moet u vóór 1 juli even checken. De looptijd van het energiecontract en de opzegtermijn. Heeft u een opzegtermijn van een half jaar, dan bent u nog nét op tijd om op te zeggen en te profiteren van lagere tarieven vanaf 2015. Zo niet, controleer dan de hoogte van een eventuele boete. Vindt u dit lastig of heeft u een ‘vaag’ contract, dan kunt u deze door Huismerk Energie gratis laten doorlichten. Huismerk Energie maakt zich sterk voor het nieuwe marktdenken binnen de zakelijke markt. Als onafhankelijk groen energiebedrijf staan transparantie, eerlijkheid én flexibiliteit in contracten hoog in het vaandel. Op het gebied van flexibiliteit wordt nóg meer onderscheid gemaakt. Zo ontvangt elke mkb’er vroeg of laat een Slimme Meter van de netbeheerder. Huismerk Energie voegt er de Slimme Energiemanager aan toe. Dit is een softwareapplicatie, die op afstand communiceert met de Slimme Meter en het energieverbruik per kwartier registreert. En binnenkort volgt nog een aanvullende module. U kunt dan, afgestemd op uw verbruik, zelf op elk tijdstip over uw energie-inkoopmoment beslissen. Transparanter kan bijna niet.

Peter den Biesen en Loek Otters van Huismerk Energie

KlikoGood

KlikoGood van de Petrus Canisius School knapt afvalcontainers op en verdient daarmee een deel van het eindkamp terug. Het project GoGroep8 stimuleert de ondernemersgeest onder de leerlingen.

Hang-on C.C.

Tijdens hun laatste mbo-jaar Detailhandel op ROC Nijmegen hebben acht studenten het bedrijf Hang-on C. C. opgericht. Ze verkochten ‘slipnots’; antislip-rubbers voor klerenhangers.

Producer

Garik Balaian (27) van het Graafschap College uit Doetinchem: „Ik maak en produceer muziek. Ook begeleid ik mensen die met muziek bezig zijn. Ik heb leren organiseren en plannen.”

Postbus 125 6500 AC Nijmegen T

088 - 105 11 22 (lokaal tarief)

E

info@huismerkenergie.nl

W

huismerkenergie.nl


Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door:

www.gelderland.nl, www.greentechalliances.nl, www.foodvalley.nl, www.healthvalley.nl, www.oostnv.nl, www.ppmoost.nl

Mode voor de zittende mens

Op maandag 30 juni wordt in het Gelderse provinciehuis aan de Markt in Arnhem de finale Golden Egg Check gehouden van Launchplatform OndernemenGelderland.nl. Dat is de competitie voor het beste innovatieve business-idee van Gelderland. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en begint om 14.00 uur met een beurs waarop de circa twintig deelnemers hun producten en diensten presenteren. De pitch-finale begint om 16.30 uur.

Als je een zittend leven leidt, heb je andere kleding nodig dan iemand die staat en loopt. Een kledingcollectie voor zittende mensen gebaseerd op innovatieve 3D-bodyscans. Het idee is van Marije van der Windt, modeontwerpster Katja van Groningen ontwikkelt de patronen. Samen hebben ze begin dit jaar de bv A Body Issue opgericht. „Alle kleding is ontworpen voor de staande of lopende mens. Denk maar aan je eigen kleding. Als je gaat zitten, krijg je overal plooien en gaat bijvoorbeeld een spijkerbroek knellen”, zegt Marije van der Windt (35). Als teamleider van een ambulant team van Siza in Gelderland zag ze in de praktijk wat dit betekent voor mensen die de hele dag in een rolstoel zitten. „Zij dragen vaak een joggingbroek, omdat dit de enige broek is zonder naden op het zitvlak en een wijde blouse of een wijd T-shirt.” Die beperkte kledingkeuze is Van der Windt een doorn in het oog. „Je hèbt een beperking, je bènt geen beperking.” Als je zit, heb je bijvoorbeeld meer buikruimte nodig, legt modeontwerpster Katja van Groningen (37) uit. „Zittende mensen kopen daarom vaak kleding twee maten te groot. Die zit altijd ergens niet mooi.” Van der Windt signaleerde dat veel cliënten van Siza vastliepen in hun kledingkeuze, simpelweg omdat er geen geschikte, goedpassende kleding voor zittende mensen op de markt is. Ze kaartte het aan bij haar werkgever, die haar uitdaagde daar een oplossing voor te vinden. Via het innovatieproject Mooibedacht van de provincie Gelderland ontwik-

Beste Gelderse business-idee

Vouchers voor innovaties De provincie Gelderland stelt via Food Valley NL innovatievouchers beschikbaar voor het MKB in de agri-, food- en feed(diervoeder)sector zonder eigen laboratorium. Een voucher vergoedt de helft van de onderzoekskosten voor productvernieuwing tot een maximum van 10.000 euro. Voorwaarde is dat het bedrijf zelf het resterende bedrag betaalt. www.foodvalley.nl

Marije van der Windt (links) en Katja van Groningen maken kleding voor de zittende mens. foto Marina Popova. kelde ze het plan een kledingcollectie te maken voor de zittende mens. Daniëlle Wanders van de Mode Incubator in het Arnhemse Modekwartier Klarendal bracht Van der Windt in contact met Van Groningen. „Mijn plan vanuit de zorg, kan Katja als fashionontwerper onderbouwen. Dat is belangrijk, want ik kan nog geen naadje stikken”, zegt Van der Windt. Van Groningen vindt een beperkte kledingkeuze ronduit ‘stuitend’. „Kleding staat voor mij gelijk aan identiteit. Naast het verlies van een arm of een been verlies je dus ook je identiteit als je in een rolstoel terecht komt.”

Samen bedachten ze een vernieuwende manier om tot een basiscollectie kleding voor de zittende mens te komen: een mobiele 3D-bodyscan. „Voor mensen in een rolstoel is een bezoek aan een winkel of atelier voor het opnemen van hun maten vaak een heel gedoe. Met zo’n mobiele scan kun je dat omdraaien en kan ik naar ze toe. Bovendien kunnen ze gewoon blijven zitten”, legt Van der Windt uit. Zo’n scan maken, duurt twaalf seconden en levert een schat aan informatie op, nodig voor patrooninnovatie. „Het klinkt als Star Wars, maar dan heb je je eigen virtuele paspop.”

Begeleid door Oost NV, ontvangen de twee startende onderneemsters een investeringssubsidie van 90.000 euro van Gelderland Valoriseert!, het innovatieprogramma van de provincie Gelderland en het bedrijfsleven. Op 30 juni presenteren ze hun businessplan tijdens de finale van Launchplatform OndernemenGelderland.nl in Arnhem. In Nederland leiden 350.000 mensen een zittend bestaan, in Duitsland zijn dat er 1,6 miljoen. „We hebben twee ton nodig, dan is onze eerste collectie begin 2015 klaar”, voorspelt Van der Windt. „En zijn we vanaf het derde jaar winstgevend.”

Green Tech Week De eerste Green Tech Week in Oost Nederland wordt van 6 tot en met 11 oktober gehouden. Het thema luidt: Innovatie, Inspiratie en Interactie. Het Green Tech Congres opent de Green Tech Week op maandag 6 oktober met onder meer de uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs. Op zaterdag 11 oktober is de publieksdag. Ondernemers kunnen zich nog aanmelden tot en met 1 juli via de website: www.greentechweek.nl

Online platform schakel tussen senioren en wijkverpleging De balans vinden tussen het informele netwerk van een zelfstandig wonende oudere, die hulp nodig heeft en de professionele hulpverlening is een kunst. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. Online platform ConnectedCare biedt de helpende hand: het geeft overzicht, waardoor taken makkelijker worden verdeeld en mantelzorgers meer rust hebben. „Bij ons staat de driehoek hulpvrager, mantelzorger en wijkverpleging centraal. Dat is een vernieuwende aanpak”, zegt Martijn Vastenburg (39) uit Dieren. Hij is de bedenker van ConnectedCare en oprichter van het gelijknamige bedrijf. „We benaderen de zorg als een sociale groepsactiviteit en bieden met ConnectedCare een online omgeving die samenwerking binnen die driehoek optimaal ondersteunt. Desgewenst slaan we een brug tussen het online platform en sensoren in het huis van de zorgvrager, zodat bijvoorbeeld zijn zoon of dochter op afstand kan zien of alles goed gaat.” Vastenburg studeerde Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven en werkte daarna voor zijn promotieonderzoek en als universitair docent op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft. Het uitgangspunt daarbij

was: hoe maken we technologie toegankelijk voor de zorg. „Het was voor mij een uitdaging om een innovatieve oplossing te bedenken waar mensen blij van worden.” Vastenburg kwam tot de conclusie dat het leveren van goede zorg vooral een kwestie is van goed samenwerken. „Dat was voor mij een eyeopener. De kracht van ConnectedCare is niet alleen dat afspraken worden gepland en informatie wordt gedeeld, maar juist dat alle betrokkenen hun eigen inbreng hebben. „Iedereen ziet direct hoe het gaat en mensen bepalen zelf hoe de zorg wordt ingericht. Zo kan de broer - die dacht dat alles op rolletjes liep, terwijl zijn zus overbelast raakte - boodschappen voor zijn vader doen als zijn zus moet werken.” Via netwerkorganisatie Health Valley en met financiële steun van innovatievouchers van de provincie Gelderland wordt met verschillende partijen samengewerkt om het online platform verder uit te breiden en voor te bereiden op de Europese markt. Het innovatieve bedrijf ConnectedCare ging in 2013 van start, er werken nu vier mensen. Participatiemaatschappij PPM Oost adviseert Vastenburg onder meer op het gebied van groeifinanciering. www.connectedcare.nl

Martijn Vastenburg laat zien hoe het werkt. foto William Hoogteyling


DE ONDERNEMER 11

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

䡵 Antoine Driessen

䡵 Marcel Hielkema

Toename Het Nederlandse BBP-volume is door tijdelijke factoren in het eerste kwartaal van 2014 met 1,4% fors gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Hoewel onderliggend wel sprake is van een geleidelijk economisch herstel en het BBP- volume in het tweede kwartaal naar verwachting weer relatief fors zal toenemen, hebben wij onze groeiprognose voor het Nederlandse BBP in 2014 bijgesteld van 1% naar een 1/2%.

䡵 Esther-Mirjam

䡵 Michiel Smits

䡵 Bart van Meer

䡵 Hein van der

Beter plannen Schulden

Dynamiek

Wankel

Top tien

Ondanks de grote werkloosheid is het in verschillende takken van sport moeilijk om aan gekwalificeerde mensen te komen. De afstemming van de toekomstige behoefte van de arbeidsmarkt is een zaak van vooruitplannen; wat betekenen ontwikkelingen op bijvoorbeeld technologisch gebied voor de arbeidsmarkt in 2020? Het is van belang om ontwikkelingen op tijd te zien en actie op te ondernemen.

Voor een goed vestigingsklimaat van ondernemers en dan met name van de kennis intensieve bedrijven is goed onderwijs van groot belang en kan doorslaggevend zijn bij de vestigingskeuze. De aanwezigheid van opleidingen op de verschillende niveaus zorgt voor een diversiteit aan arbeidspotentieel. Daarnaast geeft het een stad veel dynamiek door de aanwezigheid van creatieve en ondernemende jonge mensen.

Het economisch klimaat kent een wankel evenwicht. Er is sprake van een licht herstel, maar dat betekent niet dat er sprake is van een stabiele situatie. Een licht herstel dient een signaal te zijn naar commerciële marktpartijen, maar ook naar overheden, meer in het bijzonder de lagere. De gemeenten zullen er alles aan moeten doen om het economisch klimaat voor stad en bedrijventerreinen te stimuleren.

Voor meer groei moet de regio alle sterke punten inzetten. Onlangs bleek al dat Nijmegen het goed doet en als enige Oost-Nederlandse stad in de top tien staat van Nederlands meest aantrekkelijke steden. In de top staan opvallend veel studentensteden met een sterke culturele en economische dynamiek en een mooie woonomgeving. Jongeren die hun opleiding afmaken blijken hier hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt.

Barometer

Naam

Bedrijf/Instelling

Roy Tillman Henk Berg Ronald Migo Antoine Driessen Theo Lemmen Jan Blokland Michiel Smits Hein van der Pash Marcel Hielkema Hanno Littink Esther-Mirjam Sent Henk Dekker Eline Koers

Chemische bouwstoffen OSG oud-directeur KvK Rabobank Ondernemerscafe Cold Stores DTZ Zadelhoff Mercator Incubator VNO-NCW BAX Advocaten Radboud Universiteit Lindus Weeghel Doppenberg Kamps OKA NXP

Sent

De achterblijvende economische prestaties van Nederland, hebben het schuldenvraagstuk in Nederland onder de aandacht gebracht. Daarbij wordt vooral naar de overheidsschuld gekeken. Er is te weinig aandacht geschonken aan private schulden. De crisis is daardoor verdiept en het herstel vertraagd. Door private schulden terug te brengen, maken we de Nederlandse economie minder kwetsbaar.

Barometerpanel ziet kansen met onderwijs

stisch simi s e P

aanwezigheid van een serie universiteiten, hogescholen en mbo-opleidigen. Die kansen moeten wel beter benut worden, zo zegt Henk Berg. Theo Lemmen op zijn beurt vreest de terugkeer van Havanna aan de Waal.

Bart van Meer Guido Dierick

7,4-7,4 7,4-7,6 7,2-7,2 6,8-7,0 7,4-7,0 7,3-7,3 8,0-8,0 7,0-7,0 7,0-7,0 7,0-7,0 6,5-7,0 6,8-6,9 7,0-7,0 7,0-7,0 8,0-7,5

Zeer op tim

Zeer pe ssim ist isc

h

Neu tra al sch isti im pt O

I

n deze rubriek de Barometer geven toppers uit bedrijfsleven en van kennisinstellingen maandelijks hun verwachtingen voor de ontwikkeling van de economie weer. Dit keer noemen veel pannelleden de kansen die deze regio heeft dankzij de

7,0-7,2

Pasch

䡵 Henk Berg

䡵 Henk Dekker

䡵 Guido

Te weinig

Uitval

Promoten

Kijk naar zorg Balbezit

Havanna

Tel op: Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit Research, van Hall Larenstein Hogeschool, de HAN en drie ROC’s = enorme kennis en onderzoekservaring op een paar vierkante kilometer. Als dienstverlener met ruim 2.600 scholen als klant, zie ik dat ons regionale bedrijfsleven te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden die de onderwijs- en onderzoeksindustrie biedt. Doe dat nu eens wel.

Nederland investeert veel in onderwijs. Vraag is echter of de prijs kwaliteitverhouding wel goed is. Immers er is veel uitval in het eerste jaar, er zijn teveel smaken en éénmaal afgestudeerd gaat bijna niemand iets doen waarvoor er geleerd is. Doen ze dat toch dat moet het bedrijfsleven zorgen voor aanvullende scholing. Zou beter zijn wanneer het bedrijfsleven meer bij het onderwijs wordt betrokken.

Al bijna 7 jaar probeert NXP kinderen te interesseren voor bètavakken. En nu blijkt uit de laatste cijfers dat techniekpromotie op scholen zijn vruchten afwerpt. Dit studiejaar is het aantal studenten aan technische universiteiten gestegen met 13%. Dit is echter niet genoeg om het tekort aan mensen in de technieksector op te vangen. Daarom blijft NXP zich inspannen voor het promoten van techniek op scholen.

Bij de geslaagde ontbijtbijeenkomst van de ambassadeurs van de Vierdaagse feesten in museum het Valkhof begin juni was professor Baarsma te gast. Zij gaf in niet mis te verstane bewoordingen aan dat in het College Akkoord van de gemeente Nijmegen, de economie het ondergeschoven kindje lijkt. Veel meer aandacht zou er volgens haar moeten zijn voor het gezond maken van de arbeidsmarkt en de zorg.

Wat me zorgen baart is dat de gemeente Nijmegen overweegt weer zelf huizen te gaan bouwen. Nijmegen als communistisch bolwerk, waar de markt geen invloed meer heeft en de huurders totaal beschermd zullen worden, zonder verantwoordelijkheid te krijgen. Het gaat daarmee in Nijmegen een verkeerde kant op. Havana 3 is een understatement, we koersen daarmee rechtstreeks op Havana in het kwadraat.

Dierick

䡵 Ronald Migo

䡵 Roy Tillman

Om in voetbaltermen te blijven zou je 2014 kunnen zien als een score van 0-0 in de rust met prachtige kansen en voldoende balbezit. De voor deze regio typerende nuchterheid gecombineerd met een sterk gedreven ondernemersgeest zal van 2014 naar verwachting een heel mooi jaar maken, ofschoon de analisten van Rabo, CBS en EIB groei, stabiliteit en krimp verwachten. Dat maakt het er allemaal niet duidelijker op.

䡵 Theo Lemmen


12 DE ONDERNEMER (INFOTORIAL)

Populaire Greenstopper® resultaat innovatieve samenwerking in regio Binnenkort start het Didamse bedrijf Hollarts de productie van de Greenstopper®. Dit is een uitvinding van Bordbusters uit Huissen. Ze werden bij elkaar gebracht door innovatiemakelaar Joost Bouman. Het maaien wordt stukken eenvoudiger. Bordbusters is het bedrijf van Eric Heijting. Hij begon zestien jaar geleden met verplaatsbare borden voor verkiezingen, bouwprojecten en dergelijke en zag de populariteit van de borden flink toenemen. Er werken nu al 50 mensen in Huissen. Gaandeweg ontwikkelde Heijting ook aanverwante producten, zoals tijdelijke bushaltes en lantaarnpaalonderhoud. En ook de iBuster: een bord waarbij in samenwerking met het Wijchense bedrijf Adhetec een camera op wind- en zonne-energie werd geplaatst, om afgelegen bouwplaatsen efficiënt te kunnen beveiligen. Joost Bouman bracht Eric Heijting hiervoor drie jaar geleden

in contact met Ron Brouwers van het technologiebedrijf Adhetec. Bouman koppelde Heijting vorig jaar aan directeur Erik Veenstra van Hollarts om het idee van de Greenstopper® te kunnen realiseren. Joost Bouman: „Het probleem bij het maaien van wegbermen is dat er altijd hectometerpaaltjes, verkeersborden en dergelijke staan, waaromheen je met de hand moet maaien. Dat kost extra tijd en is bovendien gevaarlijk. De Greenstopper® is een recyclebare ronde kunststof plaat die eenvoudig op de maat van de diameter van het paaltje te zagen is en die om de paaltjes heen gelegd wordt. Daardoor

De Greenstopper® groeit er geen gras of onkruid om de paaltjes heen, blijft het paaltje zichtbaar voor de automobilist én is het maaien veel eenvoudiger en sneller te doen. Ik heb er vorig jaar een innovatievoucher aan toegekend om de prototypen te kunnen laten ontwikkelen.” Er is bovendien met 3D-printtechniek een showmodel gemaakt waarmee Bordbusters langs de gemeenten is gegaan. Bouman: „Hierdoor zijn nu al tientallen gemeenten enthousiast. Het leuke van dit soort projecten is dat de kennis gewoon in onze regio aanwezig is, en dat je slechts een paar ondernemers met elkaar hoeft te koppelen.”

Op 26 juni organiseert het Platform Creatieve Technologie samen met het RNCT van 15.00 -18.00 uur op het Zoetenlab in Arnhem een bijeenkomst met als titel ‘De slag om de toekomst’ met de visionairs Daan Roosegaarde (onder andere bekend van de Smart Highway) en Elon Musk (de ontwikkelaar van de Tesla). www.pctmg.nl en www.rnct.nl. REGIONAAL NIJMEEGS CENTRUM VOOR TECHNOLOGIE Joost Bouman, 06 - 53 67 29 33 Postbus 207 6500 AE Nijmegen Email joost@rnct.nl

Kirpestein ontwikkelt een kenteken voorzien van NXP-chip

K

ennis van kentekens is één, maar bij Kirpestein in Geldermalsen kijken ze verder. „Wil je de concurrentie voor blijven, dan is het belangrijk betrokken te zijn bij innovatieve ontwikkelingen in je branche”, zegt Koert Kirpestein (46), directeur van familiebedrijf Kirpestein . „Daarnaast moet je heel efficiënt werken en je klanten ontzorgen.” Een kenteken verandert steeds meer van een simpel registratiemiddel bestaande uit een aluminium plaat waar zes tekens (letters en cijfers) in zijn gestanst tot een voertuiggebonden en op den duur ook digitaal te herkennen en te volgen registratie- en identificatiemiddel. Dat heeft alles te maken met de toenemende voertuigcriminaliteit, van het wegrijden zonder te betalen na het tanken tot het gebruik van gestolen auto’s bij overvallen. Kirpestein is in samenwerking met een Duitse collega-kentekenproducent en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bezig met de ontwikkeling van een kenteken voorzien van een chip. Het betreft een chip die wordt geproduceerd door NXP Semiconductors in Nijmegen. Het idee is de chip te voorzien van RFID, dat staat voor (Radio Frequency Identification Devices). „Op elk kenteken staat sinds 2000 een visueel

䡵 Koert Kirpestein bedient 42 procent van de Nederlandse markt. foto William Hoogteyling

zichtbare unieke code. Met de chip is die code veel sneller uit te lezen door bijvoorbeeld de politie, de belastingdienst en pomphouders”, legt Kirpestein uit. Behalve kentekens voor de Nederlandse markt, produceert Kirpestein Automotive ook bijzondere series. Voor de Nucleair Security Summit (NSS), die in maart

van dit jaar in Den Haag werd gehouden, maakte het bedrijf in Geldermalsen zo’n vijfhonderd speciale

Omzet veel hoger met veel minder mensen’. Koert Kirpestein

kentekens in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betrof witte nummerplaten voorzien van blauwe letters en cijfers, de nationale vlag van het land van de regeringsleider die in de auto werd vervoerd en het NSS-logo. „Die witte kentekens veroorzaakten in een mum

van tijd een hype via internet. Foto’s ervan hebben in verschillende kranten gestaan”, vertelt directeur Koert Kirpestein met ene lach. „Wij mochten daar natuurlijk niets over zeggen, maar het was wel bijzonder.” Aan welke eisen een kenteken moet voldoen is bij wet geregeld. De productie er-

van laat de overheid over aan de markt. Er zijn vier bedrijven in Nederland die blanco kentekenplaten produceren en ongeveer 365 bedrijven die ze bedrukken. „Wij doen allebei”, zegt Kirpestein. „Bij elkaar produceren we zo’n 600.000 kentekens per jaar waarmee we 42 procent van de Nederlandse markt bedienen.” Door een goede samenwerking met zijn klanten en de Rijksdienst voor het Wegverkeer regelt Kirpestein na aanvraag van het kenteken de productie, registratie en afgifte ervan binnen twee dagen. Het familiebedrijf levert voornamelijk aan auto-importeurs, zoals Ford, Volvo, Toyota, Renault en Nissan en aan bedrijven die automaterialen verkopen. „Desgewenst ontvangen onze klanten een compleet pakket op maat aangeleverd met de handleiding van de betreffende auto, garantieen serviceboekjes, persoonlijke assistancecards en een veiligheidspakket. Zo ontzorgen wij ze.” De productie in het moderne bedrijfspand aan de Plettenburglaan is vergaand geautomatiseerd met behulp van innovatieve machines, zoals een zelfontwikkelde robot. „In 2000 werkten we met 21 mensen, dankzij de efficiënte bedrijfsvoering zijn dat er nu nog zeven, terwijl onze omzet anderhalf keer hoger is.” www.kirpestein.nl


DE ONDERNEMER 13

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

OSRN-leden laten NEC niet vallen De OSRN-leden hebben NEC’s plannen na degradatie gelaten aanhoord. door Ellen Klaasse

D

e eerste bijeenkomst van business club OSRN zeventien dagen na de degradatie van NEC, moet als een warm bad hebben gevoeld voor Bart van Ingen, directeur algemene zaken. De businessclubleden kwamen massaal opdraven naar de Gaanderij in het Goffertstadion en niemand uitte kritiek op de koers die de club sindsdien is gaan varen. Ook al is de prijs van het lidmaatschap gelijk gebleven. Op een morgen had hij aan zijn dochter gevraagd of ze papa nog wel lief vond. Hij had nachten niet geslapen. Met die woorden illustreerde directeur Bart van Ingen zijn gevoelens na de degradatie van NEC. Hij kreeg een enorme berg vuil over zich heen en het raakte hem dat anderen zeiden dat het hem niets deed. „Mijn baan is mijn roeping, ik ben nog steeds overtuigd van de kracht van deze club.” Met de inzet van de immer goed gemutste televisiepersoonlijkheid Jochem van Gelder, die de sprekers op het podium van de Gaanderij op ongekunstelde wijze interviewde, nam de organisatie de leden veel wind uit de zeilen. Van Gelder mocht alles vragen en deed dat op de kinderlijke toon die hem zo kenmerkt. „De dag na de degradatie zet je gelijk het mes in de bezetting van het kantoorpersoneel. Maar die men-

䡵 De leden van de OSRN blijven NEC vooralsnog trouw. foto Broer van den Boom

sen kunnen er toch niets aan doen”, legde hij Bart van Ingen voor.

Minder scouten Die had daar een even eenvoudige verklaring voor. „In plaats van 12 miljoen is ons budget nog maar 8 miljoen en ik had negen weken de tijd om de organisatie daarop in te stellen. Met zo’n exercitie moet je gelijk aan de slag gaan. We gaan ook in het budget van het bestuur en de spelers snijden, maar zo’n reorganisatie kost wat meer tijd”, aldus Van Ingen die de toekomstige koers van NEC scherp voor ogen heeft. „We gaan minder scouten

onder buitenlandse spelers en meer uit onze eigen academie putten. We willen financiële middelen vrijmaken om die weer leven in te blazen. Ons hoofddoel is volgend jaar weer promoveren. Met de hoofdletter P.” De leden hoorden het gelaten aan. Ook Robbert Nuytinck, manager OSRN, werd het vuur niet aan de schenen gelegd toen hij liet weten dat de prijs van het lidmaatschap niet verlaagd gaat worden en 2750 euro blijft. „Uit klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat we het goed doen met OSRN. We scoorden een 8,2 en daar zijn we bijzonder trots op.

We willen de kwaliteit van onze events intact laten”, luidde zijn toelichting op dit besluit. „Ik heb hier niets nieuws gehoord. Via de mail was ik al op de hoogte gebracht van het tarief”, zegt Maarten Thoonen, directeur GHW, na afloop van de bijeenkomst. De degradatie is voor hem geen reden zijn lidmaatschap op te zeggen. „Ik houd van voetbal en van NEC en dan loop je niet zo maar naar een andere club. Ook al is het minder interessant om je klanten mee te nemen naar een wedstrijd in de eerste divisie. Maar er zijn andere pro-

motiemiddelen die OSRN kan bieden.” Of de overige leden die mening delen, zal de tijd moeten uitwijzen. Dat ze de club nog niet hebben laten vallen, moet vooral voortkomen uit de gedeel-

Uit onderzoek onder klanten blijkt dat de OSRN het goed doet’. Robbert Nuytinck

de liefde voor NEC.

Popovics Ze hingen aan de lippen van oud NEC-voetballers Bram Nuytinck, Gabor Babos en Björn van der Doelen en van voormalig trainer Sandor Popovics die op het podium hun visie mochten geven over de recente uitglijder van NEC. „Er is geen enkele trainer die met deze groep spelers in de eredivisie had kunnen blijven. Het mooiste moment van dit seizoen was het laatste fluitsignaal”, aldus Popovics. Na zeventien zware dagen werd er eindelijk weer eens gelachen bij NEC.

‘Onze studenten hebben naam overal op de site aangepast’ door Marc Dwinger

S

tel, je bedrijf verandert van naam of fuseert met een ander bedrijf. Of je gaat de website omzetten naar een ander systeem. Dan ben je druk bezig met organiseren en het werk dat je sowieso doet. En dan moet er ook nog veel werk gedaan worden aan de website. Met zijn bedrijf Tekstschrijvers.nl levert Rob Vullings al sinds 2005 de content voor websites. Uit de ervaring met dit soort projecten is gebleken dat „we het laatste restje werk niet konden uitvoeren, zoals namen wij-

Pas begonnen

䡵 Hands Online huurt studenten in. foto Gerard Verschooten

zigen, ontdubbelen van de inhoud en fotobijschriften bijhouden”, vertelt Vullings, directeur bij Tekst-

schrijvers.nl. „Daarvoor zijn professionele tekstschrijvers simpelweg te duur.” Vullings en zijn collega Tho-

mas Terlouw zagen een gat in de markt „want dit soort werk is zeer arbeidsintensief en betekent dus hoge kosten voor het bedrijf om dat zelf te doen.” Een jaar geleden hebben ze Hands-online opgezet. Het bedrijf huurt studenten in, zoals een uitzendbureau. „We scholen de studenten vanuit onze professionele achtergrond en begeleiden ze om kwalitatieve oplossin-

gen tegen een schappelijke prijs te bieden”, legt Vullings uit. „Recent is bijvoorbeeld de naam van het UMC St. Radboud veranderd naar Radboudumc. Onze studenten hebben ervoor gezorgd dat de naam overal op de site is veranderd. Er is wel kennis nodig om alles goed te doen. Zinnen moeten bijvoorbeeld worden omgebouwd zodat het een vloeiende en leesbare tekst blijft.” Daarom geven ze bij Hands-online voorkeur aan studenten met een technische of talenopleiding. „De technici worden bijgestaan door onze buren van RO-

QUIN. Een bedrijf dat websites bouwt. Het aanbod van Hands-online is vooral geschikt bij bulkwerk zoals de genoemde voorbeelden. Omdat we projectmatig werken, bieden wij studenten geen vast inkomen, maar bij ons leren ze wel heel veel. Dat horen we van de studenten zelf, maar dat wordt ook vanuit de opleidingen op prijs gesteld.”

Het wordt vanuit de opleidingen op prijs gesteld Rob Vullings


14 DE ONDERNEMER

De nieuwe energie van de Splendor Bedrijfsgebouw De Splendor in Nijmegen zit vol. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. door Thed Maas

H

et is een bont gezelschap. Marcel Vermeer (voormalig garagehouder te Beuningen), Jos Joore (ooit huisarts in Lobith), Peter van Oorsouw (fiscalist te Wijchen), Herman Schwarte (airco’s) en Pieter Hornstra (tandarts) zijn samen eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw Splendor aan de Nijmeegse St. Anna straat. En van het ernaast gelegen tankstation en het medisch centrum. In de Splendor hebben 70 creatieve ondernemers een plek. Het pand (broedplaats) zit vol: er is zelfs een wachtlijst, zo bleek recent tijdens een feestelijke ‘heropening’. Maar dat is anders geweest. Marcel Vermeer: „We kregen op een vrijdag in 2006 een telefoontje dat de Splendor te koop was. Wij deden allemaal ieder voor zich al wat in vastgoed en zo hadden we elkaar ook leren kennen. Er stond druk op. In die tijd was er in de stad vrijwel geen vastgoed te koop. Als je toen met een A-4tje naar de bank ging, kreeg je binnen een uur een paar miljoen. Nu krijg je met vier dikke ordners nog niks.” Jos Joore: „De maandag erop hebben we een bieding gedaan en werden we eigenaar.” Het pand zat toen vol met huurders. Maar een jaar erna begon de crisis. „In 2008 kegen we met leegstand te maken”, zegt Vermeer. „Op

䡵 Op

het dak van de Splendor vlnr Jos Joore, Herman Schwarte en Marcel Vermeer. foto Bert Beelen

een gegeven moment hadden we 600 en 700 m2 leeg staan. We hebben het via een makelaar aangeboden, maar na een jaar stonden de ruimtes nog leeg.” De vijf gingen elders in het land kijken. Bij de voormalige gasfabrieken in Eindhoven; bij de oude Van Nellefabriek in Rotterdam en bij het oude Verkadegebouw in Den Bosch. „Allemaal oude gebouwen, waarin echter weer iets nieuws aan het ontstaan was”, aldus Joore. Ze probeerden de ‘industriële sfeer’ in de Splendor ook weer terug te krijgen. Want daar was vraag naar. De systeemplafonds gingen

eruit en het laminaat ook. Vermeer: „En we wilden bij alle bezichtigingen zijn. Om te horen wat de klant wil.” En de klant wil maatwerk: geen ruimte van 700 meter, zo bleek, maar wel van 70 meter. „We verkavelden de grote ruimten in kleinere en die units van 70 meter waren binnen een maand verhuurd”, aldus Vermeer. „Natuurlijk ook vanwege de prijs. We hebben destijds laag kunnen inkopen en het terugbrengen naar een ruimte in de industriële sfeer hoeft ook niet zoveel te kosten.” Ze groeiden ook in huur: kleine units brengen samen

meer op dan een grote. „Het ging ineens hard”, vult Jos Joore aan. „Maar de achterkant van het pand, aan de Gorterplaats, zat wel een beetje verstopt. Het pand straalde bovendien vergane glorie uit: we hebben het nieuwe energie gegeven door de buitenkant onder handen te nemen. Ook hebben we de naam Splendor duidelijk zichtbaar op een schoorsteen aangebracht. De huurders moeten trots voelen als ze hiernaartoe komen.” Om de naam Splendor te mogen gebruiken zijn ze met de vereniging van oud-Splendormedewerkers naar Philips in Eindhoven

geweest. Philips is eigenaar van de naam, en gaf na enige aandringen toestemming. In totaal zit er in de Splendor 10.000 m2 verhuurbare ruimte. De prijzen lopen uiteen van 40 tot

Bij de Honig mag alles, maar hier mag niks van de gemeente.’ Marcel Vermeer

100 euro de meter. En de toekomst? Jos: „Er is een wachtlijst. We kunnen dus gaan diffirentierën. Er zitten hier onder meer 15 timmerbedrijfjes. Als je hier aankomt, dan hoor je die. Dat geeft dynamiek. Die variatie willen we dus graag vasthouden.” Zo willen ze ook een horecafunctie - zeg een kantine - in het gebouw realiseren. Maar de gemeente doet wat moeilijk. „Bij de Honig mag alles”, zegt Marcel, “en hier mag niks. Als je het over een kop koffie hebt, zegt zo’n ambtenaar: „Da’s horeca. Dat kan niet volgens het bestemmingsplan.”

Ondernemer-docent HAN ontwikkelt digitale leeromgeving door Frank Thooft

O

ndernemer en docent van de minor Ondernemen & Innovatie Henk Bohlander heeft een alternatief ontwikkeld voor het leerplatform Scholar, dat op de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN) gebruikt wordt. Aanleiding was de gebruiksonvriendelijkheid die veel studenten ervoeren, aldus Bohlander. Hij formeerde een team van softwareprogrammeurs van de Universiteit van Delft en studenten design van de HAN en ging aan de slag om het meest innova-

䡵 Bohlander met vier studenten van het testpanel.

tieve E-learning platform te ontwikkelen. Momenteel is de ‘closed beta version’ van zijn systeem Sherpa klaar

en wordt getest door zeven studenten van de HAN. Na de zomer wordt de aangepaste versie getest door een

honderdtal studenten, opdat Sherpa dan geschikt is om verder uit te rollen. „Andere onderwijsinstellingen kampen vaak ook met de voorwaarde dat er alleen met Internet Explorer gewerkt kan worden, dat er een maximum bestandsgrootte is vastgelegd, of met andere ouderwetse gebruikservaring. Vandaag de dag kan dat niet meer vind ik.’’ Bohlander realiseert zich dat het huidige systeem, dat overigens niet alleen door studenten, maar ook door docenten vaak wordt verguisd, mogelijk toch nog een lang leven beschoren blijft. „Zo gaat dat

soms in grotere instellingen. Daarom ontwikkel ik parallel twee alternatieve platforms voor andere klantsegmenten.’’

Portal Voor MKB-bedrijven is dat een eenvoudig portal waarmee ze nieuwe medewerkers razendsnel en flexibel kunnen laten inwerken, kennis kunnen delen en ook klanten erbij kunnen betrekken. Ook voor zzp’ers heeft Bohlander een portal in aanbouw. „Vaak hebben zzp’ers een 1.0 website en trekken daar te weinig klanten mee. Voor hen maak ik online interactiviteit be-

schikbaar die modulair afgenomen kan worden. Denk aan een online scan, toets, toolkit, of weblecture die een zzp’er haar klanten kan aanbieden. Op deze manier kan men meer geld verdienen uit de kennis die ze in huis hebben. In deze economisch magere tijd van groot belang.’’

http://mijnsherpa.nl

Ook platforms voor MKB’ers aan het ontwikkelen. Henk Bohlander, Newbiz


DE ONDERNEMER 15

DE GELDERLANDER ZATERDAG 21 JUNI 2014

Door André Sonneville

geknipt en geschoren n Tips of informatie? deondernemer@gelderlander.nl

caten. Nijkamp is verder onder meer bestuurslid bij de Nijmeegse omroep N1, gastdocent bij de IMC weekendschool en scriptiebegeleider bij de Radboud Universiteit.

Wandelen (1) Mosae Magus Trajectum Wandelen beklijft. Dat is de nuchtere slotsom die gemaakt kan worden aan de vooravond van de vijfde Mosae Magus Trajectum, de min of meer exclusieve wandeltocht voor en door Nijmeegse ondernemers. Beklijven is het juiste woord, want al drie keer werd na afloop van zo’n meerdaagse tocht, althans door het bestuur, besloten dat ‘dit wel de laatste keer was’. „En steeds weer konden we de drang niet weerstaan om opnieuw te gaan organiseren. De sfeer is zo enorm sterk. Het gaat het gewone netwerken ver te boven. Er worden vriendschappen gesmeed en waar verhoudingen op welke manier dan ook vertroebeld zouden zijn geweest, zullen die mede door de open en opgeruimde sfeer in deze groep opgeklaard zijn”, zegt Marian Draaisma, voorzitter van de ondernemerswandelclub.

Wandelen (2) Mosae Magus Trajectum ontstond spontaan in het jaar dat Nijmegen zijn 2000-jarig bestaan vierde. Tijdens een van de bijeenkomsten van het Stedelijk Netwerk, waar de werelden van ondernemers, cultuur, politiek en universiteit elkaar ontmoeten, werd het idee geboren. „We wilden al wandelend de ere-titel ‘Oudste Stad van Nederland’ ophalen in Maastricht”, weet Draaisma nog. „Via Ronald Migo werd er contact gelegd met Gerd Leers, toen burgemeester van Maastricht. Die bleek bereid ons te ontvangen en ons de titel officieel mee te geven naar Nij-

Bert Jeene, tot voor kort wethouder in Nijmegen, is voorzitter geworden van de Maatschappelijke MeerWaarde. Deze stichting koppelt kennis, vaardigheden en middelen van bedrijven aan vagen van maatschappelijke organisaties. Een voetbalclub heeft een lekkend dak; een aannemer verleent handen spandiensten. Jeene was voordat hij wethouder werd, ondernemer.

䡵 Nienke Nijkamp foto

Hans-Peter van Velthoven

megen. Waarmee hij tegelijkertijd erkende dat Nijmegen ouder was dan ‘Mestreech’.”

Wandelen (3) Onder het motto ‘De cirkel is rond’ gaan zo’n 80 Nijmeegse ondernemers van 2 tot en met 4 juli wederom op pad in Zuid-Limburg voor hun lustrumwandeling. Tijdens de wandeling doen ze onder meer Heerlen aan, waar burgemeester Paul Depla, destijds wethouder te Nijmegen, de groep zal ontvangen. In de Zuid-Limburgse heuvels zijn door oud-directeur van NXP Semiconductors Jan Ramae-

䡵 Elly Jaspers (l) en wethouder Schaap geven het startschot voor ‘Fluitend naar je werk’. foto Bart

van Dieken

ckers en oud-Nijmegenaar Hans Weesenaar parcoursen uitgezet van ongeveer 20 kilometer per dag. De tocht van 2014 was al snel volgeboekt. Tachtig man in evenzoveel kamers, daarmee was hotel Vaalsbroek meteen volgeboekt.

Wandelen (4) Behalve het wandelen, verheugen de deelnemers

(wandelaars, verzorgers, masseurs, ehbo) zich bij voorbaat op het ‘avondvermaak’, dat traditiegetrouw in handen is gelegd van de gelegenheidscabaretgroep ‘de Bleurenpletters’. Teksten zijn vooraf gemaakt en worden momenteel al gerepeteerd door het cabaret waar Elrie Bakker, Ronald Migo, Peter Zegers, Hans Ruijs en Huub Bosch deel van uitmaken. Draaisma: „Allemaal mensen van het eerste uur. Ook het bestuur zit nu alweer bijna 10 jaar. We zijn toe aan verjonging. Doorstroming in de wandelclub is er wel, zo’n 40 procent oude garde en de rest vernieuwt zich. Dat moet nu alleen ook in het bestuur tot uiting komen. Nieuw bloed, nieuwe ideeën, nieuw initiatieven. Zonder dat, is het geen lang leven beschoren.”

Fluitend 䡵 De wandelaars tijdens Mosae

Magus Trajectum 2013.

Bedrijventerrein Bijsterhui-

Faillissementen Kinderopvang Service bv te Tiel, curator mr. C.G. Klomp, Tiel. Tupu Holding bv te Bemmel, curator mr. B.P. Kockelkorn, Nijmegen. Yak bv en UC-Distribution bv te Nijmegen, curator mr. T. van der Meeren, Nijmegen. Airform bv te Nijmegen, curator mr. A. Kuijpers, Nijmegen. R.Th. de Waal te Westendorp, hodn Bezorg- en Koeriersbedrijf ’t Waaltje, curator mr. H. Grootjans, Doetinchem. Personenvervoer 2-Stromenland bv te Nijmegen, curator mr. C.W. Houtman, Nijmegen. Quint Coating Systems bv te Ochten, curator mr. C.W. Houtman, Nijmegen. Zondag’s Meubelfabriek bv te Boven-Leeuwen, curator

mr. J.A. Mulder, Nijmegen. Robin bv te Arnhem, curator mr. M.K. ter Horst, Nijmegen. Herofolie bv te Zevenaar, curator mr. R. van den Bos, Arnhem. Get It Nederland bv te Brummen, hodn Get It, curator mr. H.J.D. ter Waarbeek, Velp. Landgoed De Bronzen Wereld bv te Elst, curator mr. E.R. Looyen, Arnhem. Insigno Group bv te Nijmegen, curator mr. R. van den Bos, Arnhem. Quipment Group bv te Nijmegen, hodn Quipment Taxi; Quipment Software; Quipment Netherlands bv, Quipment Telecom bv, Quipment Mobile Systems bv, curator mr. R. van den Bos, Arnhem. Zompio Netherlands bv, Zompio bv, Expoboxx bv,

zen probeert meer werknemers fietsend naar het werk te laten komen. Recent loste de Wijchense wethouder Schaap het startschot van het fietsprogramma ‘Fluitend naar je werk’. Het gebruik van OV en fiets heeft vele voordelen voor werkgevers én werknemers. Fietsende medewerkers zijn relaxter en zitten lekkerder in hun vel. Ook lost het een deel van de parkeerproblematiek op bij diverse bedrijven en vermindert het de spitsdrukte bij de toegangswegen. „Redenen te over om het gebruik van de fiets aan te moedigen”, aldus Elly Jaspers, parkmanager van bedrijventerrein Bijsterhuizen.

In Persoon Nieske (N.W.L.) Nijkamp sinds 2002 verbonden aan dit kantoor, wordt met ingang van 1 juli aanstaande aandeelhouder van Poelmann van den Broek advo-

Cees Mens is benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van MSD Oss. Hij volgt Mirjam Mol-Arts op. Mens zal deze voorzittersrol binnen MSD Oss combineren met zijn verantwoordelijkheden als directeur van Pharmaceutical Operations, het grootste productieonderdeel van de MSD locatie in Oss. Mirjam Mol-Arts is per 1 oktober a.s. benoemd tot de nieuwe directeur van het Pivot Park, de campus voor open innovatie in de life sciences die in 2012 is ontstaan uit een initiatief van MSD in nauwe samenwerking met vijf overheidspartners. Cees Mens (55) is na een aantal jaar bij uitgever VNU gewerkt te hebben in 1990 bij MSD in Haarlem in dienst getreden. De afgelopen drie jaar is er meer dan EUR 170 miljoen in Oss geïnvesteerd. Na de in januari aangekondigde reorganisatie van het Development Center Oss (DCO) zullen er ruim 1.500 medewerkers werkzaam zijn op de MSD locatie Oss.

agenda Quipment R&D bv, Quipment Keuringen bv, hodn Taxi Lease Nederland; Quipment ISN bv hodn Inbouw Service Nederland; ISN; Taxishop; Taxikeuring; te Nijmegen, curator mr. R. van den Bos, Arnhem. Trioprint Nijmegen bv te Nijmegen, hodn Trioprint Grafisch Centrum; Grafisch Centrum Nijmegen; curator mr. P.J.F.M. de Kerf, Nijmegen. Kwekerij Stef Huisman bv te Bemmel, curator mr. R. van den Bos, Arnhem. De Omroep bv te Didam, hodn Graafschap TV; Zinopsis Mediaproducties; Focuz.TV; curator mr. V.F.M. Jongerius, Doetinchem. Vereenvoudigde afwikkeling faillissementen Thomassen International Holding bv te Rheden. In-

stallatiebedrijf B&D bv te Ede. De Bijvank Vastgoed bv te Dinxperlo. Rosy’s te Arnhem. ViThijJe bv te Wijchen. Baeten Holding bv te Bemmel. Geurts Teken- en Reproduktiematerialen bv te Geldermalsen. Baeten Elektrotechniek bv te Nijmegen. ABK InnoVent bv te Doetinchem, hodn Elementair; Prosolo; Exactum; Abk Outdoor. De Terp Maatkeukens & Interieurs BV TE Wamel. Triple Velp bv te Velp, hodn Olde Dubbelink Restaurant en Partycatering; Brasserie De Jonghe Enkelingh; Visrestaurant De Schelp; Restaurant Olde Dubbelink. Grafische Dienst Arnhem bv te Arnhem, hodn VDA-groep. Steroko Holding bv te Groesbeek. Stichting Studentenhuisvesting Larenstein te Velp.

VERON Zaterdag 21 juni, Zalencentrum De Buitenpoort, Huissen, vanaf 19.00 uur. Veron Jaarfeest met barbecue. Informatie: www.veron.nu LEC Liemers Dinsdag 24 juni, Impact 33, Duiven, aanvang 15.15 uur. Bijeenkomst over Sectorplan Beroepsgoederenvervoer. Informatie en aanmelden: www.lecliemers.nl Ondernemerscafé Nijmegen In het café van concertgebouw De Vereeniging vindt op vrijdag 4 juli het laatste Ondernemerscafé Nijmegen voor de zomerstop plaats. Aanvang 17.00 uur. Info: www.nijmeegsondernemerscafe.nl VNO-NCW Arnhem-Nijmegen Dinsdag 1 juli, Roof Garden, Kleine Oord 177, Arnhem, aanvang 17.30 uur. Afsluiting verenigingsseizoen met zomerborrel en een blik op het werk van Roof Garden dat leegstaande daken tot leven brengt. Informatie/aanmelden: www.vno-ncwmidden.nl. OKA Arnhem Maandag 7 juli, Wijncafé Le Jardin, Velperweg 23, Arnhem, aanvang 17.30 uur. Business bijeenkomst, OKA luidt de zomer in met een barbecue. Informatie: www.oka.nl


16 DE ONDERNEMER

Lease: Tankpas ook voor de trein De leasebranche speelt in op de zich snel wijzigende behoefte van de klant. door Paul de Jager

D

e Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) is regelmatig gesprekspartner van mobiliteitsminister Melanie Schultz van Haegen. Dat leidt tot flexibele nieuwe vormen van leasecontracten waar het bedrijfsleven voordeel bij heeft. Minister Schultz van Haegen heeft een zware dobber aan het fileprobleem. De Nederlandse wegen worden steeds voller met als gevolg een toename van files. Die stagnerende mobiliteit is niet goed voor het bedrijfsleven en het milieu. In weerwil van het vooroordeel dat een leasemaatschappij alleen gebaat is bij meer auto’s en meer kilometers, is de VNA bereid mee te denken met de minister. VNA-directeur Renate Hemerik ziet parallellen tussen de visie van de minister en de ontwikkelingen in de autolease branche. De autolease branche speelt met flexibele contracten in op de veranderende mobiliteitsbehoefte. Die contracten leiden dikwijls tot kostenbesparing voor het bedrijfsleven en daarom blijft auto lease aantrekkelijk. „Door flexibele contracten en combinaties met bijvoorbeeld het openbaar vervoer blijft de bedrijfstak vitaal”, vindt Renate Hemerik. De autoleasebranche blijft auto’s aanbieden voor zakelijk gebruik. „Maar werkgevers zijn kri-

䡵 Flexibele contracten en combinaties

tisch op het aantal auto’s dat ze leasen. Sinds de economische crisis letten ze extra goed op alle kostenposten, dus ook op die van het auto leasen. De leasemaatschappijen springen daar onder andere op in door poolauto’s bij bedrijven te plaatsen. Ze zijn online te reserveren door medewerkers. Samen poolen leidt tot efficiënter autogebruik”, zegt Hemerik. Deelauto’s zijn hiervan afgeleid. Greenwheels is een voorbeeld. Op centrale plaatsen staan leaseauto’s die door particulieren of werknemers van verschillende bedrijven kunnen worden gehuurd.

met andere vervoersmiddelen. foto Ronald van den Heerik

Tot voor kort kende de werknemer alleen de tankpas waarmee hij op kosten van de zaak kon tanken. Inmiddels is de pas ook geschikt te maken voor combinaties met het openbaar vervoer. Hemerik: „De pas maakt het mogelijk om de mobiliteitskosten inzichtelijk te maken. Bedrijven kunnen om die monitoring vragen bij hun leasemaatschappij. Als er goed inzicht is in de kosten, kan erop gestuurd worden om die kosten omlaag te brengen”. Aansluitend op de tankpas hebben leasemaatschappijen nu ook apps beschikbaar die inzichtelijk maken wie,

wanneer en hoe rijdt. „De werkgever kan met de werknemer afspreken dat hij een bepaald bedrag aan mobiliteit mag besteden. Blijft hij onder dat bedrag, dan deelt hij mee in de lagere kosten. Dat stimuleert doordacht mobiliteitsgedrag enorm”, verduidelijkt Hemerik. De flexibiliteit van leasemaatschappijen gaat nog verder, vertelt Hemerik. Het is ook bij sommige bedrijven mogelijk om voor het werk een zuinige auto te leasen, maar die voor de vakantie tijdelijk in te ruilen voor een andere auto. Dat geldt ook voor elektrische auto’s. Daar is in Nederland goed

mee te rijden. Maar in het buitenland komt de automobilist toch verder met een benzinemotor onder de kap. Verder wordt geëxperimenteerd met de inzet van elektrische scooters en zelfs

App maakt inzichtelijk wie wanneer en hoe rijdt.’ Renate Hemerik

fietsen als aanvulling op de leaseauto. „Er is dus heel veel mogelijk en dat scala zal nog groeien”, stelt Hemerik, „Werkgevers moeten daarover wat mij betreft met hun leasemaatschappij in gesprek gaan”. Renate Hemerik staat aan het hoofd van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen die de belangen behartigt van de professionele autoleasemaatschappijen. De 70 VNA-leden verzorgen de operationele lease en het wagenparkbeheer van 637.500 personen- en bestelauto’s. Dat is zo’n 90 % van de Nederlandse autoleasemarkt.

Pandrecht voorkomt lege handen bij faillissement van klant door Francien van Zetten

A

ls belangrijke leverancier of investeerder van een bedrijf, kun je financiële schade voorkomen door harde afspraken te maken. „Je kunt in gesprek gaan met de bank en bijvoorbeeld pandrecht op laten nemen in een contract”, zegt Piet Hein van Spanjer, advocaat en partner van A&S Advocaten in Wageningen. „Dat is een vorm van zekerheidsrecht, waardoor je bij een faillissement voor of tegelijk met de bank aan de beurt bent als er nog geld te verdelen is.”

䡵 Advocaat Piet Hein van Spanje. foto A&S Advocaten

Van Spanje is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, vastgoedrecht en in-

casso’s en ziet regelmatig ondernemers die een tegoed moeten afschrijven.

„Het is een klassieke valkuil: bedrijven die niet alert genoeg zijn, vorderingen laten oplopen en bij het faillissement van een klant achter het net vissen.” Een vierde van de bedrijven die hun leveranciers veel te laat of niet betalen, betaalt alsnog wanneer er een brief van een advocaat op de deurmat valt, is de ervaring van de Wageningse jurist. „De driekwart wanbetalers die overblijft, kun je dwingen te betalen door beslag te laten leggen op hun grondstoffen, voorraad, machines of bedrijfspand. Lukt ook dat niet, dan kun je als ondernemer

het beste samen met andere schuldeisers overleggen of het zinvol is een faillissement aan te vragen, adviseert Van Spanje. A&S Advocaten is sinds 1991 in Wageningen gevestigd, tot 2010 onder Meteo Consult. Sinds vier jaar zijn de negen advocaten en hun zeven medewerkers te vinden in een kantoor aan het Agro Business Park. A&S werkt enerzijds landelijk als specialist in agrarisch recht, daarnaast zijn er specialisten op het gebied van vastgoedrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, familierecht en mediation aan het kantoor verbonden,

die vaak in de regio Wageningen opereren. Van Spanje is secretaris van het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) en één van de initiatiefnemers van de in juni voor het eerst gehouden maandelijkse businessborrel. Op woensdag 2 juli vanaf 17.30 uur is de volgende businessborrel in Café Onder de Linden in Wageningen.

Het is een klassieke valkuil’. Piet Hein van Spanje

De ondernemer Nijmegen  
De ondernemer Nijmegen  
Advertisement