Page 1

15 december 2012 | 12e jaargang | nr. 10| de Ondernemer is een uitgave van Uitgeversmaatschappij

* de Gelderlander

KvK inside

Arnhem

Nijmegen

Achterhoek

Bernd Damme begon op 15-jarige leeftijd als ondernemer. Hij verkoopt met Eye-wear.nl zonnebrillen en heeft inmiddels een tweede bedrijf: Pelliano. Met dit modelabel wil hij confectie overbodig maken. Damme staat model voor het toenemend aantal jongeren dat een bedrijf begint. Foto: Mariska Hofman

Jonge ondernemer rukt op

In de Stoel: Gert Jan Maters uit Huissen Pagina 4

Themapagina logistiek: LEC gaat ‘bloemkolen’ Pagina 8/9

3

Wie heeft de mooiste etalage van de stad? Pagina 13

www.deOndernemer.nl


Alleen bij Wensink de laatste Ford Transits voor actieprijzen! IN 2013 REGISTRATIE

VANAF € 13.990,-

de Ondernemer

januari 2013 260S Economy Edition

280M Economy Edition

Euro 5 74 kW/100 pk

Euro 5 74kW/100 pk

VAN € 16.435,- VOOR

VAN € 18.345,- VOOR

€ 13.990,-*

20

STUKS

Per maand € 299,-

€ 14.990,-* Per maand € 309,-

260S First Edition

280M First Edition

Euro 5 92kW/125 pk

Euro 5 74 kW/100 pk

VAN € 22.950,- VOOR

VAN € 24.700,- VOOR

€ 18.490,-

*

Per maand € 379,-

30

STUKS

8 UKS

ST

€ 19.990,-* Per maand € 409,-

10 UKS

ST

• Laadvloer + lat om lat incl. montage € 595,• Winterbanden incl. montage € 695,• Financial lease 4,9%*

De fun van het ondernemen Het gaat om kennis en het gaat om de fun van het ondernemen. Dat zijn de twee steekwoorden waarmee de redactie de Ondernemer, de maandelijkse businessbijlage van De Gelderlander maakt. Want het ondernemerschap is verlokkelijk: de helft van de bevolking speelt met de gedachte ooit voor zichzelf te beginnen. Steeds meer vrouwen wagen zich op het ondernemerspad en het aantal jongeren – vanaf 15 jaar – dat ondernemer wil worden of al is geworden, groeit explosief. Elke derde zaterdag van de maand belicht de Ondernemer deze ontwikkelingen. In nieuwsberichten maar ook in vertrouwde rubrieken als de Barometer, de Stoel, de Kwestie, Pas Begonnen, Faillissementen en Geknipt. Uiteraard heeft de Ondernemer een agenda met de voor ondernemers belangrijke bijeenkomsten. Online is de Ondernemer present met de landelijke site deOndernemer.nl en een regionaal getinte facebookpagina alsmede met een Linkedingroep.

Vestigingen in: Apeldoorn, Arnhem, Assen, Kampen, Nijmegen, Veendam, Velp, Wijchen, Winschoten*, Zwolle. Kijk voor de adresgegevens op www.wensink.nl. info@wensink.nl, www.wensink.nl

Thema’s De Ondernemer heeft ook elke maand een thema-pagina. In januari wordt het thema zakenvrouwen nader belicht; in februari gaat de Ondernemer dieper in op ontwikkelingen in de Healthsector en op HRM en in maart is het thema ICT. Met de Ondernemer hebt u het allerhoogste zakelijke bereik in de regio: er is geen zakelijk medium dat zoveel lezers trekt. Van de 492.000 lezers van De Gelderlander leest 70% de Ondernemer altijd. Zo’n 40.000 Ondernemerlezers zijn bovendien zelf ondernemer. In de Ondernemer vindt u bovendien de pagina Kamernieuws waarop de Kamer van Koophandel informatie verstrekt. Wilt u uw bedrijf in de Ondernemer presenteren? Bel met Mariana Di Giovanni (regio Nijmegen, 06-51056969), Annemiek Verschoor (regio Rivierenland, 06-51061855), Cees van Doornik (regio Arnhem, 06-55854966) of Rudy Diemont (Achterhoek, 06-51788478).

*Alleen service

*Prijzen zijn excl. BTW/BPM, excl. Kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage, leges en incl. opties af-fabriek. Ford Credit financial leaseprijzen zijn gebaseerd op 48 mnd, slottermijn van 10%, 4,9% en de BTW als aanbetaling. Wijzigingen en prijsaanpassingen i.v.m. wettelijke maatregelen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaardspecificaties.

VOOR GELDERLANDERS

«infotorial GROOTSCHALIG ONDERZOEK RABOBANK BRENGT KRACHT ÉN BEDREIGINGEN REGIO IN KAART

Oproep tot samenwerking 4 O’s regio Arnhem-Nijmegen A

lle elementen voor een sterk concurrerende regio zijn aanwezig. De regio als geheel kan beter op de kaart met één duidelijke profilering. Zo valt er nog winst te behalen met imago en lobbykracht richting Den Haag en Brussel. Wat het oplevert? De aantrekkingskracht vergroot en meer mensen en bedrijven vestigen zich in regio Arnhem-Nijmegen. Onder grote belangstelling presenteerde de Rabobank op 12 november ‘De kracht van de regio’. Rabobank Arnhem en Omstreken, Rabobank Rijk van Nijmegen en Rabobank Oost Betuwe namen het initiatief. De bal ligt nu bij politiek, onderwijs én bedrijfsleven. In de Schouwburg in Nijmegen waren ruim 250 mensen aanwezig. Een mooie mix van onderwijs, overheid, ondernemers, onderzoek (4 O’s) en banken. Flip Juch, directievoorzitter Rabobank Arnhem en Omstreken: “De behoefte aan verandering is groot. Juist in het huidige economische klimaat is een gezamenlijke agenda met visie noodzakelijk. Ondernemers moeten niet langer wachten op de overheid, maar zelf het initiatief nemen.” Roelof Hemmen, bekend van RTL Nieuws, opende de bijeenkomst en leidde de paneldiscussie. Het panel bestond uit onderzoekster Cynthia Briesen (Rabobank), Jan Waegemakers (Giesbers), Geert-Jan Sweers (Gelderland Valoriseert!), Bert Jeene (Gemeente Nijmegen), Frank van Rooijen (Gemeente Overbetuwe) en Mark Guelen (Hezelburcht). GUNSTIGE UITGANGSPUNTEN REGIO Jaren geleden gold Arnhem-Nijmegen nog als achterstandsregio. Mede dankzij de activiteiten van Stadsregio Arnhem Nijmegen is de regio uitgegroeid tot een gebied met potentie. Maar als gevolg van overheidsbezuinigingen wordt de rol van de Stadsregio drastisch beperkt. Daarom is het bijeen brengen van ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs meer dan ooit noodzakelijk.

De regio staat voor ‘n cruciaal moment. Kansen zijn er volop. Lukt het om de groei van de regio een impuls te geven? Kan de regio aangeduid blijven als economisch kerngebied met tal van voordelen? Uit het grootschalige Rabo-onderzoek blijkt dat alle ingrediënten voor ‘n concurrerende regio aanwezig zijn. De ontwikkeling van bevolking en werkgelegenheid is gunstig. De beroepsbevolking kent ‘n relatief hoog opleidingsniveau en de ligging binnen Nederland en Europa biedt veel perspectief. Wie ‘t volledige onderzoek naar de concurrentiekracht van regio Arnhem-Nijmegen wil inzien, surft naar een lokale Rabo-site (nieuwsbericht ‘Kracht van de regio’).

VIER UITDAGINGEN VOOR TOEKOMST Na het onderzoek ging een denktank met Gelderse kopstukken aan de slag. Zij formuleerden vier essentiële uitdagingen: a) Profijt halen uit schaalgrootte b) Investeer in arbeidsmarkt c) Stimuleer ondernemerschap en innovatie d) Zet regionale samenwerking voort. Annemarie van den Berg, directievoorzitter Rabobank Rijk van Nijmegen:

“We hebben te maken met een bipolaire regio. Nijmegen heeft veel banden met Brabant, Arnhem met Zuidoost-Veluwe. Twee totaal verschillende kernen moeten een eenduidig profiel krijgen. Zo versterken we ons regionale imago en staan we krachtiger bij belangenbehartiging.” Het doel is om populaire regio’s als Zwolle en Eindhoven in te halen. Met een gezamenlijke aanpak vergroot de aantrekkelijkheid van regio Arnhem-Nijmegen. “Zo strijden we beter tegen het toekomstig arbeidstekort in zorg en onderwijs. We moeten afgestudeerden stimuleren in onze regio te blijven. Deze kent bovendien relatief weinig startende bedrijven, die voor werkgelegenheid zorgen. Daarom moeten we via ‘n gezamenlijk plan investeren in innovatieondersteuning. Zo ook voor leegstaande kantoren en winkels. Een regionale aanpak is noodzakelijk”, motiveert Annemarie van den Berg. Heeft de Rabobank haar werk gedaan? “Zeker niet! De Rabobank faciliteert. Dankzij ons enorme netwerk brengen wij gemakkelijk mensen bijeen”, zegt Annemarie van den Berg. “Wij hopen op initiatief van het bedrijfsleven. En wij willen er zijn als spin in het web”, besluit Flip Juch. De Rabobank maakt zo met onderzoek én ondersteuning haar oprichtingsstatuten volledig waar: naast de bankfunctie stimuleert zij de economische dynamiek in de regio. Relevante gegevens zijn nu voorhanden. Rabobank reikt de hand. Meer dan ooit reden voor ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs om snel om tafel te gaan.

« Directievoorzitters Flip Juch en Annemarie van den Berg: “De gehele regio profiteert als Arnhem en Nijmegen echt gezamenlijk gaan opereren.”

Rabobank Arnhem en Omstreken (026) 37 14 333 www.rabobank.nl/arnhem Rabobank Rijk van Nijmegen (024) 38 18 600 www.rabobank.nl/rijkvannijmegen Rabobank Oost Betuwe (0481) 36 05 00 www.rabobank.nl/oostbetuwe


zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

nieuws | 3

Bernd: ‘Ondernemen is hip’ Steeds meer jongeren kiezen voor het ondernemerschap. Er zijn inmiddels al 30.000 ondernemers van onder de 25. Zoals Bernd Damme (22), uitgeroepen tot beste jonge ondernemer van het jaar 2012. ‘Ondernemen is hip geworden’, zegt Damme, die opgroeide in de Betuwe.

Door Stef Rietbergen

Terzake

Optimisme

N

door Thed Maas

T

ien jaar geleden kon je als 11-jarige hooguit knikkers verkopen op het schoolplein. Nu kun je op die leeftijd apps bouwen en met een goed idee heel snel de wereld veroveren”. Was getekend, Bernd Damme, de ‘beste jonge ondernemer van 2012’ (Sprout). Damme begon destijds - ontevreden met het aanbod - zonnebrillen te verkopen via internet. Zijn bedrijf Eye-wear.NL boekte in het eerste jaar een omzet van 1600 euro: in 2010 was dat al 1,8 miljoen. Inmiddels heeft Bernd, samen met Steijn Pelle en Marin Licina, een tweede bedrijf, Pelliano, eerst in stropdassen maar nu ook in herenmode. De dassen (vanaf 79 euro) laten ze in Italië maken. Bekende TV-personality’s als Matthijs van Nieuwkerk en Tom Egberts zijn fans van de dassen, die allemaal een eigen verhaal hebben. Bernd: „Het gaat om story-telling. We verkopen bijvoorbeeld Casa di Oranje. Die wordt gedragen door onder meer prins Willem-Alexander. Daarvan gaat 5 euro naar het Oranjefonds. Elke das zit in een sjiek doosje, zodat-ie door de brievenbus kan, en er zit een kaartje bij met een poëtisch verhaal over de das. Als mensen vragen naar je stropdas, heb je er een verhaal bij.” Nadat wijlen prins Claus hem op de TV (1998) demonstratief afdeed, leek dat het einde van de stropdas. „Je kunt een produkt dus een revival geven”, zegt Bernd. „Je moet met humor van je zwakte je sterkte maken.” Vorig jaar begon

COLOFON de Ondernemer is een uitgave van dagblad De Gelderlander die zich richt op ondernemers, beleidsmakers en beslissers.

Directeur-uitgever Stef Rietbergen Hoofdredacteur Ad van Heiningen (wnd) Eindredacteur Thed Maas 06-53645103 Redactie André Sonneville (Nijmegen) Frank Thooft (Arnhem) Jacob Schreuder (Achterhoek) Accountmanagers Mariana di Giovanni 06-51056969 Annemiek Verschoor (Tiel) 06-51061855 Foto’s Edwin Stoffer, Mariska Hofman, Jacques Kok, Theo Kock

Onder meer bij Hoogenboom=Mode worden de stropdassen van Pelliano verkocht. Pelliano met vijf winkels: inmiddels zijn er 120 winkels die deze dassen, vlinderdassen, sjaals, pochetten, pakken en jasjes verkopen. De omzet komt dit jaar uit op rond de 520.000 euro. Natuurlijk is er een webwinkel. „We hebben ook bestellingen uit British Columbia, New Jersey en Sydney”, zegt Bernd. Damme cs hebben een goed ontwikkeld gevoel voor marketing. Het afgelopen jaar scoorden ze 180 media-issues; kwamen bijvoorbeeld in de Vogue en in de Zuid-Afrikaanse Marie Claire. Bij de opening van hun eerste popupstore in Rotterdam lieten ze journalisten (niet alle 50, kwamen per heli, dat waren er rond de 20) en bloggers met helikopters van Amsterdam naar Rotterdam vliegen en haalden daarmee zelfs het NOS-journaal. Damme woonde tot zijn 17e in Kesteren en ging in Veenendaal naar het Rembrandt-College. „Toen ik als 15-jarige een bedrijf

wilde beginnen, keken mijn klasgenoten raar op. Er waren toen geen ondernemers van die leeftijd. Dat is inmiddels anders: er zijn al 2000 ondernemers van onder de 18 jaar.” Recent vond hij de Rabobank Rotterdam bereid om drie ton te investeren in de verdere groei van het bedrijf. „We hebben geen business-

‘Een verhaal bij de stropdas’ plan opgestuurd, maar zijn met een roadshow bij de directie langs geweest. We willen onze collectie uitbreiden en onze online-activiteiten versterken, ook internationaal.” Daartoe baseert Pelliano zich op vier instincts van mannen: hunt, charm, play en lead. „We hebben een dieppaars dinnerjacket dat we

foto Mariska Hofman

de Ladykiller noemen. Die kun je op een smokingbroek maar ook op een jeans dragen.” De ambitie is om een ‘industrie op zijn kop te zetten’. „We willen confectie overbodig maken. In het najaar starten we met een collectie die op maat gemaakt wordt. Dat kan nu al, maar de levertijd is drie weken. Dat gaan we versnellen. Kijk, een overhemd wordt in twee-en-eenhalf uur gemaakt. Dan kan het toch geen drie weken duren voordat het hier is? We gaan samenwerken met winkels: mensen kunnen straks kiezen. Of het pak in een winkel passen en ophalen of de bestelling online afhandelen.” Het was altijd zijn drijfveer, zegt hij. „Ik zag en zie zo vaak dingen die beter kunnen.” „Nederlandse ondernemers zijn niet scherp genoeg op kwaliteit”, zegt hij. „Het ontbreekt ze vaak ook aan ambitie en er is een sorrycultuur. Wees eerlijk tegenover jezelf en probeer jezelf te verbeteren”

Bedrijven kunnen zich melden voor de MVO-award door onze verslaggever

D

e stichting De Maatschappelijke MeerWaarde gaat op 8 april van het volgend jaar weer de MVO-award uitreiken aan dat bedrijf dat zich onderscheidt door op een bijzondere manier invulling te geven aan het begrip duurzaam ondernemen genoemd. De uitreiking van de MVO-award vindt plaats in het LUX theater te Nijmegen. Ondernemers kunnen zichzelf of een ander bedrijf aanmelden door vóór 1 januari 2013 een motivatie te sturen aan stichting De Maatschappelijke MeerWaarde. Aan kandidaatstelling is een aantal criteria verbonden; deze staan vermeld op de website www.demaatschappelijkemeerwaarde.nl Uitendelijk worden er verschillende bedrijven genomineerd, die ver-

volgens bezocht zullen worden door een jury. Ook moeten ze een vragenlijst invullen opdat de jury zich een goed oordeel kan vellen over de inzet voor duurzaamheid.De winnaar van de MVO award 2012 was ARN B.V. uit Weurt. Directeur Gerard van Gorkum nam toen de prijs, een fraaie plastiek, in ontvangst. Verantwoordelijkheid

„MVO is gewoon je maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken die je als onderneming hebt. Het winnen van de MVO award in 2012 was voor onze medewerkers een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf, een bedrijf dat juist begon met heel veel weerstand vanuit de omgeving en de milieubeweging”, aldus Van Gorkum.

ARN B.V. viel op bij de jury vanwege haar jarenlange inzet op het gebied van milieu en duurzaamheid en de wijze waarop ze al haar stakeholders intensief bij haar plannen betrekt. Meer informatie over stichting De Maatschappelijke MeerWaarde en de criteria op www.demaatschappelijkemeerwaarde.nl Administratie.Belastingen. Loonadministratie. Onlineboekhouden. Accountancy. Bedrijfsadvies.

Zoekt u een goed administratiekantoor waarvan u geen spooknota’s ontvangt?

maakt ondernemen leuk. administratiekantoordruten.nl druten@kubus.nl 0487 511609

u de dagen korter worden en de nachten langer, ontstaat er bij mij een natuurlijk moment van reflectie en wil ik graag terugblikken op het afgelopen jaar. Wat waren de plannen en wat is ervan terechtgekomen? Dit jaar is zo’n moment van reflectie des te noodzakelijker omdat, als de voorspellingen van de Maya kalender uitkomen, dit de laatste Ondernemer is die u onder ogen krijgt. Immers, op 21 december wordt het einde der tijden voorspeld. Ik hoop dat dat niet het geval zal zijn. En eerlijk gezegd vertrouwt mijn optimistische kijk op het leven er ook op dat we op zaterdag 22 december weer met z’n allen wakker worden en kunnen genieten van een mooie kerstkrant die die ochtend op uw deurmat valt. Maar dan toch even die reflectie en de terugblik over 2012. Het leek me leuk om het dit jaar te doen aan de hand van mijn negen columns in de Ondernemer dit jaar. Zij geven hopelijk een goede indruk van het jaar en wat mij heeft bezig gehouden. Eerst maar even de koppen scannen. Achtereenvolgens waren dat Gezond en Vitaal, Knipoog, App, Sprookje, de Held, Scoren, Duurzaam, Franciscus en Creativiteit. Een psycholoog zou ongetwijfeld tegen een aantrekkelijk uurtarief een uitgebreide analyse hiervan kunnen maken en, daarvan afgeleid, de sterke en zwakke kanten van mijn karakter kunnen doorgronden. Dat heb ik er echter niet voor over, dus zelf maar aan de slag. De rode draad die ik ontdekte in al die columns was het woord optimisme. Optimisme over inspirerende boeken en nieuwe opleidingen, optimisme over innovatieve zaken bij de Gelderlander en bij andere bedrijven en optimisme omdat veel mensen niet bij de pakken neerzitten maar de crisis te lijf te gaan. Een plezierige constatering in een jaar dat er in het bedrijfsleven en de economie ook heel veel pessimisme viel te bespeuren. Menigeen kan daar waarschijnlijk over meepraten. Ik hoop dat ik mijn optimisme in elk geval in 2013 weet vast te houden en dat er ook wat mag overwaaien naar ondernemers die het in 2012 erg moeilijk hadden.

Stef Rietbergen, Uitgever De Gelderlander s.rietbergen@gelderlander.nl twitter: @riethills


De Gelderlander zaterdag 15 december 2012

4 | de stoel

Door Gert-Jan Oplaat

Terzijde

Beleving

D

Gert Jan Maters in het hart van zijn bedrijf: op de planning.

foto Jacques Kok

ICT backbone transporteur Volgens vervoersorganisatie TLN is het slecht gesteld met ICT-kennis bij transporteurs. Die stelling doet bij Gert Jan Maters de wenkbrouwen fronsen. Zijn hele bedrijf draait juist puur om geavanceerde ICT en dito toepassingen, waarvoor veel kennis in huis is.

Vervoer is volledig afgestemd op de lading 䢇 Bedrijf: Maters Huissen BV 䢇 Opgericht: 1889 䢇 Directie: Gert Jan en Ben Maters,

kleinzonen van de oprichter 䢇 Personeel: 125 䢇 Gespecialiseerd in: glasvervoer, be-

tonplaten voor BVI en internatio-

Bens zoon Nando runnen de ICT in het bedrijf en zijn ook de link naar de toekomst. Kunt u een voorbeeld geven van het gebrek aan ICT-kennis bij transporteurs? Onze planners werken met plaatsbepalingssystemen waardoor ze, via GPS, tot op straatniveau kunnen inzoomen op de plaats waar de chauffeur zich bevindt. Ze kunnen dus zelfs helpen door de chauffeur per GSM te adviseren: je moet aan de andere kant van de straat zijn, bij wijze van spreken. Hier op de planning zit je dus in het hart van het bedrijf. Terug naar de traditionele eerste vraag in deze rubriek ‘de stoel’: hoe bent u hierop terecht gekomen? Mijn grootvader is het bedrijf begonnen, in 1889. Sindsdien is het bedrijf gestaag uitgebouwd. Met mijn broer Ben leid ik het bedrijf nu; onze broer Willem werkt ook in het bedrijf. Mijn zoon Tim en

Ziet u de invloed van ICT toenemen? Ja, sterker nog: er zijn al bedrijven die niets anders doen dan met slimme ICT complexe vervoersstromen regelen. Ze hebben zelf geen wagenpark, maar huren dat in, precies naar gelang er behoefte aan is. Ik zie overigens ook een trend dat de transportbedrijven steeds groter worden. Door fusies en overnames, en met als doel om nóg efficiënter te kunnen werken. Waar heeft dat mee te maken? Met de groeiende behoefte aan just-in-time management. De bouwplaatsen - wij leveren als dedicated partner voor een belangrijk deel vloerplaten van VBI aan de bouw - worden meer en meer assemblageplaatsen. Per dag plannen ze wat ze nodig hebben. En als dat in een grote stad is met een beleid dat grote vrachtwagens het centrum niet in

naal koel/vriesvervoer 䢇 Wagenpark: 85 䢇 Recent beloond met: Lean and

Green Award voor duurzaamheid 䢇 Voornemen: CO2 in 2015 met 1/5

terugdringen 䢇 Tekst: Frank Thooft

mogen, de zogenaamde inbreiding, dan moet je vanaf een hub net buiten de stad, een depot dus, de materialen aanleveren. Dat zorgt voor nóg een schakel in je planning. Zo zijn wij aan een ander belangrijk omzetdeel gekomen: doordat glasleveranciers niet de binnenstad in konden, en daar ook niet konden lossen. Dat vergt namelijk behoorlijke kennis, en die hebben onze chauffeurs. Wij vervoeren dus glasplaten van heel Europa via onze eigen tussenopslag naar kleine bouwplaatsen in steden. Treedt er dan een verandering op in het transport? Ja, ook als je naar onze meest recente overslagactiviteiten kijkt: hier tegenover in Huissen hebben we een opslaghal waar Spaanse transportbedrijven citrus en dergelijke lossen, wat weer door Russische transporteurts wordt opgehaald. Een Spanjaard rijdt niet meer naar Rusland, maar hoeft maar tot Nederland, en kan dan weer terug.

NMA en KC Solutions bundelen hun krachten NMA ICT Solutions en KC Business Solutions bundelen per 1 januari 2013 hun krachten. Daardoor ontstaat een landelijke speler op de ICT-markt. Het totaalpakket van de onderneming zal bestaan uit ICT, workflow management, printing en supplies. De bedrijven zijn van gelijke omvang in aantallen werknemers en zijn beide een

autoriteit op hun vakgebied. De twee partijen vullen elkaar naadloos aan en profiteren daardoor allebei sterk van de synergie die door deze fusie ontstaat. NMA ICT Solutions is ICT-dienstverlener in de regio rond Nijmegen, Eindhoven en Tilburg. NMA voert het concept Slim, dat voor veel bedrijven de optimale ICT-omgeving

levert. KC Business Solutions heeft met haar concept BuildIT een sterke troef in handen voor een inzichtelijke inrichting van de ICT. De directie zal bestaan uit Jean-Louis van Aerle, algemeen directeur; Martin Buitinck, directeur financieel; Jos Piepenbrock, directeur ICT-solutions en Jeffrey Wijdeven, directeur business solutions.

Wat is een knelpunt in de branche? Het zogenaamde cabotagevervoer – waarbij je als buitenlander in een ander land ‘binnenlandse’ ritten verzorgt – is aan banden gelegd ter bescherming van de transporteurs in die landen zelf. Ooit stond Nederland daar ook achter, maar nu wordt het oneigenlijk gebruikt. Want er zijn ook transportbedrijven die postbusbedrijfjes opzetten om op die manier, met een U-bocht dus, die regelgeving te omzeilen. En daarmee concurreren transporteurs uit het voormalige Oostblok, waar de lonen op ongeveer de helft van hier liggen, ons in Nederland de weg af. En dat merken we, als branche. Ik vind dat, en met mij TLN ook, oneigenlijk gebruik van de mogelijkheden. Het treft bovendien onze werkgelegenheid. Leidde dit tot nadelige gevolgen? Ja en nee. Je kunt immers creatief omgaan met de problemen. Wij hebben afgelopen jaar een omzetdaling van bijna tien procent gezien, maar doordat we niet alle wagens hebben vervangen die op de nominatie stonden, hebben we daarmee een deel kunnen opvangen. We zetten tevens meer in op het vergroten van de efficiency. De prijs die we onlangs kregen, de Lean and Green Award, kregen we voor de vergroting van de duurzaamheid. En we gaan verder met ons groene programma om de CO2 uitstoot met een vijfde te verminderen.

BENDA drukkers wenst u fijne feestdagen en een heel goed 2013!

www.benda.nl.

ecember is de maand waarin de detailhandel zijn grootste omzetten boekt. Zelfs verstokte internetshoppers leggen hun tablet even neer om sfeer te proeven in een fraai verlichte binnenstad. Kerstkoortjes, glühwein, Dickensiaans winkelen, liefst wat sneeuw erbij en je hebt een stukje beleving waar je u tegen zegt. Want dat is waar de retail op in moet zetten om het hoofd boven water te kunnen houden, zo wordt ons steeds op het hart gedrukt: beleving. En niet alleen in december. Elke branche heeft het moeilijk maar de detailhandel loopt het meest in het oog: leegstaande winkelpanden doen soms pijn in het hart, zeker als je er klant was. Om iedere winkel economisch bestaansrecht te kunnen geven, zou Nederland 54 miljoen inwoners moeten tellen, zo is wel eens berekend. En dus is het knokken om elke euro. Wat dat ‘stukje beleving’ precies moet inhouden? We schijnen in nieuwe concepten te moeten denken bijvoorbeeld om iets te verzinnen tegen showrooming. Dat is het – vanuit de winkelier geredeneerd - uiterst irritante consumentengedrag waarbij de klant een nieuwe friteuse op internet zoekt, naar de winkel fietst om hem te bekijken en zich te laten voorlichten, en hem dan thuis vanachter de laptop bestelt. Heel vervelend inderdaad, maar die klant is gewoon aan het rekenen en heeft even geen boodschap aan (en in) de winkel. Het is de realiteit van vandaag. Om er een antwoord op te vinden, zal de retail nog meer dan voorheen in de huid van de consument moeten kruipen. Wat wil die? Nou, goede voorlichting en een lage prijs. Misschien ligt de oplossing wel in veel kleinere, voorraadloze verkooppunten waar de klant ook direct via internet kan bestellen en waarbij de spullen geleverd worden vanuit een magazijn elders dat door meerdere winkeliers gebruikt en bekostigd wordt. Besparingen op dure winkelmeters en personeel kunnen je zaak wellicht weer concurrerend maken. Ik zeg niet dat dit het Ei van Columbus is. Wel dat het goed is om samen met collega-detaillisten na te denken over de toekomst. Ik wens u alvast een inventief 2013 toe! Gert-Jan Oplaat, voorzitter KvK Centraal Gelderland


R’Estate B.V. - Rutgers o.g. Kerkenbos 10-53 M 6546 BB Nijmegen

R’estate GmbH Im Hammereisen 27 47559 Kranenburg-Nütterden

Passende bedrijfshuisvesting voor elk bedrijf. Kijk voor meer bedrijfsinformatie op:

www.restate.nl R’estate-Rutgers o.g. is een internationale vastgoedontwikkelaar en -investeerder, die een groot aantal kantoren, bedrijfsruimtes en bedrijvencentrums ontwikkelt en verhuurt . We creëren optimale werkomgevingen voor onze huurders.

Bij R’estate-Rutgers o.g. zijn flexibele contracten mogelijk: u kunt naar een grotere of kleinere kantoorruimte verhuizen binnen het contract, zodat uw kantoor altijd een passende omvang heeft. Wij verhuren kantoren en bedrijfsruimtes voor zowel eenmanszaken als grote bedrijven.

R’estate-Rutgers o.g. blijft ontwikkelen: in 2012 voegden wij drie bedrijfscentra met een oppervlakte van in totaal ca. 10.000 m² kantoor- en bedrijfsruimte toe aan ons portefeuille in Nijmegen waarvan 2 nieuwbouw objecten. Ca. 60 nieuwe huurders hebben bij R’state-Rutgers o.g. gehuurd in 2012.

Al onze panden zijn aangesloten op glasvezel, Neem de stap naar een nieuw, turn-key en modern kantoor- en of bedrijfsruimte met voldoende gratis parkeerplaatsen en een aantrekkelijke huurprijs.

Ruim 500 bedrijven gingen u voor!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Bob Rutgers via 024-3739810, 06-53479947 of info@restate.nl Ook huren bij R’estate-Rutgers o.g. kijk op www.restate.nl


KvK NIEUWS NIEUWS Heffing KvK verdwijnt in 2013 De jaarlijkse heffing van de Kamer van Koophandel wordt afgeschaft. U ontvangt begin volgend jaar van de KvK geen factuur meer. De KvK wordt met ingang van 1 januari 2013 gefinancierd uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Afschaffing van de heffing is onderdeel van de modernisering van de KvK. De twaalf regionale KvK's, KvK Nederland en Syntens worden in 2014 in een nieuwe organisatie ondergebracht. Jaarrekening 2011 indienen! Nog tot 1 februari 2013 kunnen bedrijven hun jaarrekening 2011 deponeren bij de KvK. Alle NV's, BV's, coöperatieve verenigingen en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn verplicht dat te doen bij de KvK waar de onderneming/rechtspersoon is ingeschreven. Dat geldt ook voor CV's en VOF's, waarvan alle volledig aansprakelijke (beherende) vennoten kapitaalvennootschappen naar buitenlands recht zijn, en daarnaast voor in Nederland gevestigde ondernemingen/vestigingen van bepaalde buitenlandse rechtspersonen. Meer informatie op www.kvk.nl/deponeren Wees alert op acquisitiefraude De kerstvakantie staat voor de deur. Dat betekent dat bedrijven op hun hoede moeten zijn voor acquisitiefraudeurs. Ze sturen spooknota’s in de hoop dat onoplettende medewerkers die wel zullen betalen als directieleden afwezig zijn. Spooknota’s lijken op echte facturen – logo’s en kleuren komen vaak overeen met die van bekende bedrijven of instellingen – maar in feite zijn het aanbiedingen. Dat staat vaak in kleine lettertjes vermeld. Daarnaast worden bedrijven gebeld met de boodschap dat de onderneming volgens een bepaald contract nog recht heeft op een advertentie in een bedrijvengids. Zogenaamd om te controleren of de gegevens nog kloppen wordt een fax gestuurd, met het verzoek die ondertekend terug te sturen. Wie niet oplet, ondertekent daarmee pas écht een contract. Voor meer informatie en het melden van fraude: www.fraudemeldpunt.nl.

KvK-SHOP Openingstijden KvK rond de feestdagen De kantoren van Kamer van Koophandel Centraal Gelderland zijn rond de feestdagen normaal geopend van 8.30 tot 17.00 uur. Alleen op maandag 24 december en maandag 31 december sluiten de kantoren hun deuren één uur eerder en zijn ze dus geopend van 8.30 tot 16.00 uur. Nieuwjaarsbijeenkomst KvK De Nieuwjaarsbijeenkomst van Kamer van Koophandel Centraal Gelderland is al jarenlang het grootste netwerkevent in de regio. De volgende editie vindt plaats op maandag 7 januari 2013, van 15.00 tot 19.00 uur in Hotel- en Congrescentrum Papendal in Arnhem. Natuurlijk blikt KvK-voorzitter Gert-Jan Oplaat terug op 2012 met zijn dubbele dip, problemen in de eurozone en grote aantal faillissementen. Maar hij kijkt ook vooruit naar 2013 en legt uit waarom het geen optie is om bij de pakken neer te zitten. Stevige aanbevelingen aan beleidsmedewerkers zullen niet ontbreken. Daarna zal het publiek een inspirerend verhaal te horen krijgen van managementcoach en ‘enter-trainer’ Jan

ieuwjaars N i: r a u n a 7 j er st! Twitt m o k n e e ij b en volg 13 0 2 K v K # mee: ntraalGld e C _ K v K @

‘Websites bouwen? Altijd bottom-up!’ “Intensieve samenwerking met de klant. En daarin onze kernwaarden toepassen: vriendelijk, behulpzaam en betrouwbaar zijn. Die cultuur bewaken we nauwgezet”, zegt Wouter Hoge, directeur van Webdesigning.nl in Nijmegen. Ze zijn er nog: bedrijven die het wel voor de wind gaat en een fikse omzetgroei weten te realiseren. Webdesigning.nl werd onlangs genomineerd voor de FD Gazellen Awards. In 2011 bedroeg de omzetgroei 27%, dit jaar komt die uit op 13%. Een prestatie van formaat, zeker in een markt waarin de concurrentie groot is. “We zijn een beetje gek en eigenwijs in de goede zin van het woord”, vindt Hoge. “De beste website is degene die voldoet aan de doelstelling van de klant. Dat betekent niet automatisch dat het ook de móóiste is. Functionaliteit staat voorop.” In één dag Wouter Hoge richtte Webdesigning.nl op in 1999, Ron Albers schoof als medeeigenaar aan in 2010. Inmiddels hebben ze 25 medewerkers in dienst en drie satellietkantoren in het land, naast de hoofdvestiging in Nijmegen. “Want dicht bij de klant zitten is wat we willen. Bedrijven zoeken een partner die meedenkt. Dat klinkt als een open deur, maar het is wel een vereiste om constant te vernieuwen, voor beide partijen. We hebben nu ‘Website in één dag’. Ondernemers komen naar ons toe om half tien en ze verlaten het pand om vijf uur ’s middags met een gloednieuwe, werkende website ‘op zak’. In de ochtend sparren we met de klant, onze grafische mensen gaan aan de slag en de klant kan meekijken. ‘Zo niet, ja dat wel, daar nog een tab. Prima, zo ja’. Gaandeweg kom je tot mooie dingen. In de middag wordt de content zoveel mogelijk aangebracht. Webapplicaties bouwen is vooral: vragen stellen aan de klant, heel veel vragen stellen.”

Ron Albers (links) en Wouter Hoge: “De beste website is niet automatisch de mooiste.” (Foto: Foto Focus – Jack Tillmanns)

Flatgebouw Vooral grote ondernemingen gebruiken SAPsystemen voor hun bedrijfsprocessen. “Prima, omdat ze meestal heel solide en stabiel zijn. Maar een nadeel is dat ze zo flexibel als een flatgebouw zijn. Het inbouwen van nieuwe functies duurt lang en daarom gaan medewerkers er via downloads maar allerlei programma’s naast gebruiken. Ofwel: zulke grote systemen lokken amateurisme uit. Wat wij doen is heel goed meekijken met de klant. Wat gebeurt hier, hoe zit dit bedrijf in elkaar? Om vervolgens met bottom-up oplossingen te komen: helemaal beredeneerd vanaf de werkvloer, niet vanuit de top. Dat hebben we met veel succes gedaan bij de Gasunie en bij RIAGG. Deze Work2Flow aanpak gaat heel groot worden. Laatst hebben we een bouwer van olieplatforms versteld doen staan door in twee weken tijd een compleet en flexibel ERP-systeem te leveren voor een heel bedrijfsproces.”

Delen Webdesigning.nl heeft veel opdrachtgevers in communicatie, pr en marketing. “Reclamebureaus zijn bij ons kind aan huis, daarvoor zijn we de technische partner. Soms bedenken we een oplossing die voor de hele branche een uitkomst is maar die voor één bureau net te duur is. Dan zeggen we: heb je er een probleem mee als dit gedeeld wordt met je concullega’s? Dan kun je de kosten delen. Als je al met z’n tienen bent, wordt het ineens spotgoedkoop. Zo vormen we als het ware clubs waarin gezamenlijk wordt opgetrokken. En dat werkt goed. Zo ook ‘Succesvol online’, een programma waarbij we goed contact houden met de klant en elke drie maanden overleggen of de site voldoet of misschien aanpassing behoeft.” (www.webdesigning.nl; www.work2flow.nl)

Gelderse bedrijfsleven somber gestemd Met Webdesigning.nl gaat het goed, maar over het algemeen staan de bedrijfsresultaten van het Gelderse bedrijfsleven sterk onder druk. De omzetontwikkeling is negatief, de winstgevendheid is verslechterd en de investeringsbereidheid is laag. Bovendien is de motor van de Gelderse economie, de export, tot stilstand gekomen. Dit blijkt uit de resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland van de KvK. Het bedrijfsleven is somber over het huidige economische klimaat, ook al omdat het moet snijden in de personeelskosten. Dat heeft een negatief effect op de werkgelegenheid. De volledige rapportage is te zien op www.kvk.nl/coengelderland.

van Setten. Onder het motto ‘Het leven is verwarrend eenvoudig’ zal hij de bezoeker met veel humor en energie meenemen naar terreinen van (organisatie)verandering en ondernemerschap. Natuurlijk kunt u uitgebreid netwerken en samen met ondernemend en politiek-bestuurlijk Gelderland het nieuwe jaar inluiden. Meer informatie en aanmelden? Ga dan naar: www.kvk.nl/gelderland2013.

Kamer van Koophandel in de regio Activiteitenplan 2013 Elk jaar stelt KvK Centraal Gelderland een Activiteitenplan op. Daarin staat vermeld aan welke onderwerpen de KvK extra aandacht zal besteden. Voor 2013 zijn er drie hoofdpunten genoemd. Zo gaat de KvK de zes sterke topsectoren in Centraal Gelderland (agro & food, energie- en milieutechnologie, tuinbouw, logistiek, life science en de creatieve industrie) verder ondersteunen. Daarnaast wil de KvK het MKB begeleiden in zakendoen met Duitsland, onder meer door uitbouw van het expertisecentrum Duitsland. Maar ook aan landen als Brazilië, Rusland, India, China en Turkije wordt aandacht besteed. En uiteraard werkt de KvK hard aan verbetering van het vestigingsklimaat op het gebied van detailhandel en gebiedsmanagement, ruimtelijke ordening en bedrijfsomgeving, onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap, en verbetering van de bereikbaarheid. Het Activiteitenplan 2013 is te downloaden via www.kvk.nl/activiteitenplangelderland. Er is ook een verkorte versie beschikbaar.

WiFi-pilot in binnenstad Nijmegen Begin 2013 wordt de eerste WiFi-spot gerealiseerd in de binnenstad van Nijmegen. Daarmee kan het winkelend publiek en andere bezoekers van het centrum gratis internetten op smartphone, tablet of laptop. De pilot vindt plaats in de Marikenstraat. Op dit moment is de leverancier hard aan het werk om alle benodigde surveys uit te voeren en de materialen beschikbaar te krijgen. De keuze voor de pilot is op de Marikenstraat gevallen omdat die straat twee niveaus kent. Daarmee is het meteen ook een moeilijke locatie voor de aanleg van WiFi. En daarmee is het een prima testcase voor een pilot. Kinderziektes of opstartproblemen kunnen dan in de pilot verholpen worden. Het is de bedoeling dat later nog drie andere grote WiFi-locaties volgen: Grote Markt, Kelfkensbos en Van Schaeck Mathonsingel. (www.centrumnijmegen.nl)


zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

nieuws | 7

Knopen leggen met Turkse ondernemers door Frank Thooft

M

et een stevige knoop in een Turks-Nederlands vlaggenlint bevestigde de Turkse consul-generaal, Yunus Belet, de hechte handelsbetrekkingen die al 400 jaar tussen Nederland en Turkije bestaan. Dit heuglijke feit werd gevierd op het Provinciehuis in Arnhem, ten overstaan van een volle zaal Turkse en Nederlandse ondernemers. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, die deze bijeenkomst samen met Ronald Migo, directeur van de Kamer van Koophandel voor Centraal-Gelderland opende, sprak zijn waardering uit voor de komst van de consul. Die bevestigde de noodzaak van de samenwerking en onderlinge betrekkingen, juist in deze tijden van economische teruggang. Rutger Holtus van Colbond ging desgevraagd kort in op de handelsbetrekkingen die Colbond al jaren met Turkije heeft.

Het knopen leggen als symbool van de samenwerking. Colbond maakt industriële vezels, en Turkije is een van de landen waar het bedrijf aan levert. De oprichtster van het Turkse be-

foto Marina Popova

drijf Tugra Thuiszorg werd ook kort aan het woord gelaten. Zij betreurde het dat zij nog weinig Nederlandse klanten had, maar prees

zich gelukkig dat ze al vele internationale klanten had. Haar organisatie geeft inmiddels werk aan zestien medewerkers. Ze vertelde ook dat ze door IkStartSmart ondersteund was bij de start van haar bedrijf. Dat project krijgt overigens ook een internationale toepassing, aldus Lambert van Nispen van IkStartSmart. Hij gaf aan serieuze plannen te hebben om in Turkije ook een IkStartSmart-project op te zetten. Ook de oprichter van Serhat Impex, dat al sinds 1988 vanuit Arnhem handelsbetrekkingen met Turkije onderhoudt, werd kort aan het woord gelaten over zijn ervaringen met de internationale betrekkingen. Een bijzonder moment was er toen de Turkse ondernemer Rahmi Gemril namens de Turkse Ondernemers Vereniging TOV aan de gedeputeerde een fotocompilatie aanbood met daarop koningin Beatrix en Ataturk, de grondlegger en eerste president van de repu-

bliek Turkije. Dit om de langdurige samenwerking tussen Turkije en Nederland te symboliseren. Hierna konden de aanwezige ondernemers zich verspreiden over verschillende workshops. Een daarvan werd geleid door de Arnhemse Turkse ondernemer Hasan Deniz, die met zijn facility servicebureau Maker It Yours de aanwezigen de kneepjes van zijn vak bijbracht. Het onderwerp logistiek en transport, toevalligerwijs ook het thema van deze Ondernemer, werd toegelicht door Paul Looman, European Manager Forwarding & Transport bij Wim Bosman Holding in Doetinchem. Ook bij hem was de belangstellling van de deelnemers groot. De andere workshops stonden in het licht van mode, food en starten. Voordat de tweede ronde workshops werd ingezet, was er een groot Turks buffet voor de deelnemers. Na afloop van de bijeenkomst was er een feestelijke afsluiting.

Jantien begint als De Hondenfotograaf door Thed Maas

Z

e was in 1986 de eerste vrouwelijke autoverkoopster van Nijmegen. Bij Van den Bosch en Jansen om precies te zijn. En nu, anno 2012, is ze voor zover bekend de eerste Nijmeegse hondenfotograaf. Was getekend, Jantien van Dam. „Ik ben al in 2001 begonnen met de hondenuitlaatservice Free Dogs”, knikt ze. Jantien had toen een kantoorbaan, maar die benauwde haar. „Ik wilde naar buiten”, zegt ze. Ze kocht een bus; zette er Free Dogs op en ging ermee rond rijden. Na drie dagen had ze haar eerste klant. „Elke ochtend haal ik met mijn bus verschillende honden thuis op - ik krijg een sleutel van het huis - en ga minimaal een uur met ze het bos in voor een heerlijke wandeling. Daar is ook tijd en ruimte voor de honden om

spelenderwijs te leren, vooral jonge honden maar ook de ouderen met ingesleten patronen, hebben daar baat bij. Daarna breng ik ze weer naar huis, droog ze indien nodig af en controleer de waterbak ook meteen even”. Tijdens de wandelingen in het bos maakte Jantien ook foto’s en daar begon ze steeds meer plezier in te krijgen. „Ik zag ook dat ik steeds betere foto’s ging maken.” Ze volgde de basisopleiding aan de Fotovakschool en recent startte ze uit pure passie haar tweede bedrijf: De Hondenfotograaf Nijmegen. Jantien wil de ochtenden blijven besteden aan Free Dogs, maar ’s middags wil ze de honden voor de lens hebben. Een basis fotoshoot kost 55 euro en duurt ongeveer een uur. „Ik let niet op de tijd hoor”, zegt ze. „Als het langer duurt dan doe ik dat.” Ze moet toch wel, zo heeft ze berekend, vijf

Jantien fotografeert nu ook honden fotoshoots per week gaan maken om van De Hondenfotograaf en Free Dogs te kunnen bestaan. Want ook de hondenbusiness gaat

foto Mariska Hofman

gebukt onder de crisis en als er bezuinigd moet worden dan ook vaak op het uitlaten van de hond. Jantien weet hoe ze honden op

hun gemak stelt. Natuurlijk, ze laat al elf jaar vijf dagen in de week honden uit. Maar ze volgde ook de opleiding tot Kynologisch Instructeur. „Een labrador bijvoorbeeld is een allemansvriend, maar herderachtige types vragen weer een heel andere benadering”. Jantien heeft ook een cursus Hondenmassage met goed gevolg afgerond. „Als de situatie daarom vraagt, kan ik met een paar simpele massagetechnieken de hond laten ontspannen”. Ik wil dat de klant als hij de foto’s te zien krijgt zegt: ‘Ja, dat is echt mijn hond, met zijn karakteristieke koppie.” De klanten krijgen de foto’s digitaal in een lage resolutie aangeleverd. Ze krijgen vervolgens een foto naar keuze in print (20x30 centimeter) en kunnen verder foto’s bijbestellen op allerlei formaten en ook op canvas. www.dehondenfotograafnijmegen.nl

‘Duidelijkheid op de werkvloer’ door André Sonneville

H

ij komt het regelmatig tegen in zijn werk als organisatieadviseur of bedrijvencoach. Door een gebrek aan openheid en duidelijkheid worden dingen op de werkvloer niet uitgesproken. Dat leidt tot frustraties en irritaties die uitmonden in conflicten. Het eind van het liedje is maar al te vaak dat de geldbuidel op tafel moet komen om een oplossing te bereiken. „Advies aan het management, op welk niveau dan ook: biedt duidelijkheid op de werkvloer. Van een beetje hiërarchie, zonder in kadaverdiscipline te vervallen, wordt niemand slechter. Links, rechts of rechtdoor, mensen willen nu eenmaal weten welke richting ze op moeten. En leiders moeten dat duidelijk aangeven”, zegt organisatieadviseur en coach Cees van Doorn (49) uit Beuningen. Met zijn bureau Quo Vadis Communicatie laat hij zich door

(semi)overheid en bedrijfsleven inzetten voor projecten of interim-managementklussen op het gebied van communicatie, organisatie en coaching van medewerkers. Naast een indrukwekkend rijtje van bedrijven en organisaties waar hij met succes projecten heeft afgerond, staan zijn werkzaamheden als reserveofficier voor het ministerie van Defensie nadrukkelijk op zijn referentielijst. Na zijn contract als kort verband vrijwilliger bij Defensie, bleef communicatieprofessional Van Doorn actief als reservist. De inzet van flexibele kennis en kunde door Defensie is een methode die Van Doorn graag kopieert voor zijn projecten bij andere opdrachtgevers. „Aandacht voor het boeien en binden van mensen is een bijkomend aspect dat ik daarbij ook van Defensie heb overgenomen. Misschien is dat wel het belangrijkste. Mensen inhuren en na ‘gebruik’ weer aan de kant zetten,

zo werkt het niet meer. Je moet er voor zorgen dat de flexibele krachten hun betrokkenheid bij de organisatie houden, zodat je ze, zodra het nodig is, weer opnieuw kunt inzetten.” In de ogen van Van Doorn valt er hier en daar wel af te dingen op de kwaliteit van leiderschap en management. „Hiërarchie is juist een krachtig element bij Defensie. Als mensen weten wie het voor het zeggen heeft en die verantwoordelijken besluiten durven nemen, schept dat rust en duidelijkheid. Dat soort leiderschap is bij overheid of bedrijfsleven vaak zoek. Veel managers durven niet door te pakken. Er wordt te veel gedacht in termen van afbreukrisico bij het nemen van besluiten. Dat is ook een kwestie van communicatie: ‘neem ik dat besluit, loopt het mis, ga ik de bietenbrug op, dus neem ik helemaal geen besluit’. Dat is dus funest voor iedere organisatie, groot of klein, overheid of commercieel.”

Koerier voor spoedopdrachten en regionale pakketdienst

Bezorgd met auto en motor!  documenten Europese aanbestedingen  sneltransport door Europa

024 300 04 53 w w w. p o s t m a e x p re s s . n l

Stoppen met uw bedrijf ? Verkoopbegeleiding door onafhankelijk overnamespecialist

Cees van Doorn: ‘Van een beetje hiërarchie wordt niemand slechter’.

www.ecurie.nl tel: 0345-651226 Geldermalsen


De Gelderlander zaterdag 15 december 2012

zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

8 | thema

Nieuw voorstel UPS en TNT voor Brussel UPS en TNT Express hebben bij de Europese Commissie voorstellen ingediend die de zorgen over de gevolgen van hun samensmelting voor de concurrentie moeten wegnemen. Die concessies hebben geen gevolgen voor de voorwaarden waaronder UPS TNT wil overnemen. UPS en TNT bieden aan activiteiten te verkopen en zijn ook bereid capaciteit op het gebied van luchtvracht beschikbaar te stellen aan concurrenten. Nadere details worden niet gegeven omdat de discussies met de Europese Commissie nog lopen. UPS bracht dit voorjaar een bod uit van 9,50 euro per aandeel op TNT Express. Al snel bleek dat Brussel niet zonder meer akkoord zou gaan omdat de combinatie een te groot deel van de markt voor zich zou opeisen.

thema | 9

TLN: Alarm over illegale cabotage De alarmbel die beroepsgoederenvervoerorganisatie Transport Logistiek Nederland (TLN) heeft geluid tegen verdere liberalisatie van de Europese transportmarkt is door minister Schultz van Hagen (Infrastructuur) gehoord. Ze wil een gesprek. door André Sonneville

D

De minister heeft toegezegd om op korte termijn – ‘nog voor het einde van het jaar’ hoopt TLN met werkgevers en werknemers in de sector aan te schuiven om te bezien hoe oneerlijke concurrentie door buitenlandse bedrijven op de Nederlandse transportmarkt kan worden afgeremd. TLN zet vooral in op resolute handhaving van de

regel dat een vervoerder niet meer dan drie binnenlandse ritten in een week in het buitenland mag doen. De inspectiediensten, die moeten toezien op de regels, zouden versterkt moeten worden in plaats van slachtoffer van bezuinigingsmaatregelen. Binnenlands vervoer door een in het buitenland gevestigde transporteur heet cabotage. Op termijn wil de Europese Commissie cabotage volledig vrij geven, om daarmee de voltooiing van de interne vrije markt in Europa dichterbij te brengen. TLN is tegen die plannen te hoop gelopen. De verschillen in onder meer lonen tussen Nederland en Oost-Europese landen zijn nog veel te groot, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. „Nederlandse bedrijven raken steeds meer in de verdrukking door buitenlandse bedrijven die hier steeds vaker meer dan de drie toegestane ritten

per week maken”, aldus een woordvoerder van TLN. Cabotage beslaat nu ongeveer 1,5% van het totale vervoer in Nederland. Door te weinig toezicht neemt illegaal vervoer toe. „En omdat het illegaal is, kunnen we het niet staven met cijfers. Maar we horen en zien dat het in toenemende mate gebeurt. Buitenlandse transporteurs, vooral Polen, die een steeds grotere greep op de toch wankele Nederlandse transportmarkt krijgen. We hebben niets tegen concurrentie, maar wel als die tot stand komt door het overtreden van regels”, zegt woordvoerder Floris Liebrand van TLN. Niet alleen Poolse transportondernemingen zijn illegaal actief in Nederland, ook vervoerders uit Tsjechië en de Baltische staten weten inmiddels dat de controle in Nederland te wensen overlaat. Nederlandse transportbedrijven

die in Oost Europese landen vestigingen hebben en van daaruit cabotagevervoer verzorgen, blijven vooralsnog buiten het kritische blikveld van TLN. Floris Liebrand: „Er zijn inderdaad tientallen Nederlandse bedrijven die ‘uitgevlagd’ zijn, dat wil zeggen dat ze zich onder gunstiger voorwaarden hebben gevestigd in landen als Polen, Tsjechië of Hongarije. Maar deze ondernemingen zijn veelal actief op de markt van het internationaal vervoer. Wij gaan ervan uit dat zij opereren volgens de geldende internationale voorwaarden en regelgeving en zo lang ze dat doen, is daar niets op tegen.” Door capaciteitsgebrek bij inspectiediensten in Nederland, is er nauwelijks controle op de regelgeving. „Buitenlandse vervoerders kunnen

nu tegen vaak veel lagere tarieven volledig hun gang gaan in Nederland”, aldus TLN. Hierdoor raken Nederlandse ondernemers sterk in de verdrukking. In tijden van crisis komt dit extra hard aan. Tijdens het jaarcongres van TLN eind november heeft minister Schultz, in reactie op de kritiek van TLN, de sector gevraagd mee aan tafel te gaan zitten om de gesignaleerde problematiek te bespreken. Bij TLN zijn circa 5.500 ondernemingen aangesloten, ongeveer de helft van het totaal aantal bedrijven in het beroepsgoederenvervoer. „TLN vertegenwoordigt de grootste ondernemingen in de sector, die samen 85% van alle chauffeurs in dienst hebben. Daarnaast is een groot aantal ‘eigen rijders’, zelfstandige chauffeurs, bij TLN aangesloten”, vertelt

Liebrand. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft in haar Begroting voor 2013 nog meer bezuinigingen op handhaving aangekondigd. Zo wordt het budget met ruim 2 miljoen naar beneden geschroefd. Het aantal arbeidsplaatsen tussen 2012 en 2017 daalt hiermee met 89 FTE. Het aantal controleurs dat vrachtauto’s onderweg controleert is nu al veel te beperkt en wordt nog minder door de aangekondigde bezuinigingen. TLN-voorzitter A. Sakkers waarschuwde voorafgaand aan de behandeling van de Begroting de Tweede Kamer voor de gevolgen van de bezuinigingen: „TLN vreest dat straks de inspecteurs op 2 handen zijn te tellen. TLN doet richting de Tweede Kamer daarom een oproep de bezuinigingen ongedaan te maken; sterker nog juist extra capaciteit vrij te maken voor handhaving op onder meer cabotage. “

Minder vraag bedrijfsauto’s in Europa De vraag naar bedrijfsauto’s in Europa is in oktober gedaald met 9,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden er in oktober 147.211 bestelauto’s, bussen en vrachtwagens verkocht. In Nederland bedroeg de afname zelfs 13,2 procent op jaarbasis. Alle grote markten in de Europese Unie krompen. In Duitsland bleef de krimp relatief beperkt tot 3,8 procent. In Groot-Brittannië daalden de verkopen met 8,6 procent en in Frankrijk met 9,8 procent. In Italië en Spanje bedroeg de krimp respectievelijk 16,4 en 20,4 procent. In België en Luxemburg was sprake van groei, met respectievelijk 7,4 en 6,2 procent. Over de eerste 10 maanden daalden de verkopen met 10,6 procent tot 1,4 miljoen voertuigen. Op Cyprus en in Griekenland en Portugal was de daling het grootst.

Afname vervoer over het Duits spoor Het goederenvervoer over het Duitse spoor is in de eerste 9 maanden van dit jaar met 3,5 procent ofwel 10,1 miljoen ton gedaald tot 273,1 miljoen ton. In alle drie kwartalen was sprake van krimp van de hoeveelheid goederen die per spoor werd vervoerd. In de afgelopen periode versterkte de negatieve trend wel, aldus de statistici. Vooral het vervoer van landbouwen bosbouwproducten liet een krimp zien. Ook mijnbouwproducten als ertsen en stenen werden minder vervoerd. Steenkool, ruwe aardolie en aardgas werden juist meer vervoerd. Dit geldt ook voor machines en consumentengoederen. Bij het transport van containers was een positief beeld te zien. Die namen in aantal met 2,4 procent toe tot 4,6 miljoen standaardcontainers.

commerciële column

ICT-kennis in de transportsector valt in praktijk reuze mee De ICT-kennis van de transporten logistieksector in Nederland blijft achter bij het buitenland, aldus een rapport dat vervoersorganisatie TLN samen met ING recent liet maken. Maar is dat ook zo? door Frank Thooft

V

ier op de vijf ondernemers in de sector hebben geen ICT-kennis in huis, aldus het onderzoek van TLN en ING. Ondernemers zouden ook (te) afhankelijk zijn van ICT-leveranciers. Swartjes Transport in Nijmegen, dat 500 containers voor afvalinzameling beheert, is het hier niet mee eens. Hij heeft flink geïnvesteerd in ICT, en heeft daardoor een efficiënte organisatie. Komend jaar wordt er zelfs extra geïnvesteerd in nieuwe software. Daarbij is Swartjes wel afhankelijk van een klein aantal gespecialiseerde ICT-bedrijven, geeft hij toe. Maar volgens hem valt de ICT-gerichtheid onder grote(re) transport- en logistieke bedrijven wel

LEC Liemers gaat ‘bloemkolen’

E

en logistieke corridor van pakweg Zaltbommel tot diep in Duitsland. Dat en niet minder is het doel waar het Logistiek Expertise Centrum in de Liemers naar streeft. Belangrijk onderdeel van die corridor is het doortrekken van de A15, zodat de regio’s Betuwe en Arnhem een directe wegverbinding hebben met het Duitse Ruhrgebied. Het LEC is ontstaan toen overheden, onderwijs en ondernemingen in deze regio - gelegen tussen Arnhem en Doetinchem - in 2007 de werkgroep Liemers 2020 oprichtten. De werkgroep wilde de toekomst van de Liemers een profiel geven. De economische potenties werden vooral gezien in logistiek, zorg en maakindustrie. Een van de initiatieven was het oprichten van een Logistiek Expertise Centrum. Harry Klein Koerkamp wilde als directielid van het Liemers College in Zevenaar wel opleidingen aanbieden op het gebied van zorg, logistiek en techniek. Uiteindelijk werd hij zelf voor twee dagen per week ‘uitgeleend’ om het LEC verder uit te bouwen. „De afgelopen twee jaar hebben

Harrie Klein Koerkamp. we op veel fronten 45 activiteiten op touw gezet. Van kennisdeling tot deelname aan beurzen in München en Rotterdam. We hebben havoleerlingen naar logistieke bedrijven gehaald en allerlei bijeenkomsten, congressen bijgewoond en presentaties gegeven”, zegt Klein Koerkamp. Succes bleef niet uit. „Gaandeweg wordt het LEC breder. We gaan

‘bloemkolen’, zoals ik dat wel eens noem. Eind november mocht bij ons in de regio de jaarvergadering van alle grote logistieke ‘jongens’ worden gehouden. Het project LEC zou volgend voorjaar eindigen, maar de provincie wil ermee doorgaan.” Het LEC vindt ook navolging, zoals in de regio Nijmegen. „Toch is LEC typisch Liemers”, zegt Klein

Koerkamp. „De vele logistieke bedrijven zijn hier goed georganiseerd. De onderlinge samenwerking is prima en dat is een voorwaarde voor een succesvol logistiek expertisetraject.” Het LEC blikt breder dan de Liemers. Klein Koerkamp: „We kijken naar heel Gelderland. Er zijn een paar ‘eieren’ die uitgebroed moeten worden. In Tiel/Medel en Doesburg komen havens. Ook in Zaltbommel wordt daaraan gewerkt. Het tweede ei is het LEC Nijmegen in oprichting en het derde is het LEC Liemers, in combinatie met de haven in Emmerik.” De bekendheid van de Liemers is door het LEC sterk vergroot, zegt Klein Koerkamp. „Het onderwijs heeft aansluiting gevonden bij de sector logistiek en transport. Maar we zijn er nog lang niet. We streven naar meer samenwerking met Duitse partners. Het LEC moet een Euregionaal project worden. Kleef en Emmerik zijn zeer geïnteresseerd. Al met al is het de bedoeling dat het LEC een verdienmodel wordt. Ooit trekken wij ons terug en moeten de bedrijven de kar zelf trekken en betalen.” www.lecliemers.nl

infographic

MK

‘Temporiseer projecten’ door André Sonneville

D

e EVO (Eigen Vervoer Organisatie) is ingenomen met de toezegging van minister Melanie Schultz van Haegen om pas in februari of maart van het volgend jaar nadere invulling te geven aan de jaarlijkse extra bezuiniging van 250 miljoen euro op infrastructuur. Volgens EVO is het goed dat de minister de tijd neemt voor haar beslissing. Dat geeft haar ook de tijd om de belangen van het verladend bedrijfsleven goed te wegen bij haar uiteindelijke beslissing. Coalitiepartners VVD en PvdA zeggen beide ook te hechten aan een zorgvuldige afweging, waarbij plaats is voor overleg met het bedrijfsleven. De Eigen Vervoer Organisatie, waar-

bij 20.000 bedrijven zijn aangesloten die hun eigen transport regelen, ziet veel in het temporiseren en versoberen van projecten, om te voorkomen dat er te veel projecten moeten worden geschrapt. Verder wil EVO dat de minister onverkort uitvoering geeft aan het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). De doelen van het PHS staan volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (spoor) niet ter discussie, hoogstens de financiering ervan. Volgens EVO is het goed nieuws dat de aanleg van de Blankenburgtunnel en de verbreding van de A27 bij Utrecht-Amelisweerd door de minister worden gegarandeerd. EVO en TLN sluiten zich overigens volledig aan bij de oproep van de provincies Gelderland en Overijssel en de regio’s

Twente, Stedendriehoek en Arnhem Nijmegen om nu door te pakken met de projecten A1, A15 en N35 in Oost-Nederland. „Iedere vertraging van deze projecten als gevolg van de geplande bezuinigingen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu is onacceptabel. Zeker gezien de grote regionale bijdragen aan deze projecten en het feit dat er vrijwel concrete afspraken klaarliggen”, aldus EVO. Voor de doortrekking van de A15 van het knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar lijkt er na jaren van onderzoek en discussie nu zicht te zijn op daadwerkelijke realisatie. Deze ontbrekende schakel is van groot belang voor zowel de regionale economische ontwikkeling als de ontsluiting van de Rotterdamse haven.

Door Jolle Sciarone Private banker Rabobank Rijk van Nijmegen

Bankieren

Belastingplan 2013 en leasing

De nieuwste navigatiesystemen kunnen veel meer dan de weg wijzen. foto Lex van Lieshout

mee. Navraag bij de Vereniging Eigen Rijders Nederland, die 4000 ZZP’ers vertegenwoordigt, bevestigt zijn verwachting. Voorzitter Klaas de Waardt: „Sinds 2008 is er nu eenmaal minder te investeren in de sector omdat de omzetten zijn teruggelopen. Maar nog veel belangrijker is dat de meeste eigen rijders (die dus in opdracht van grotere vervoersorganisaties rijden, red.) geen dure investeringen in ICT nodig hebben. Plaatsbepalingssystemen zijn reuze handig als je met meerdere wagens voor één opdrachtgever op de weg zit, maar als je voor jezelf rijdt is dat niet nodig. Ik vind dat je die uitspraken van verminderde investeringen dus wel moet nuanceren.’’ De Waardt, die eveneens betrokken was bij de totstandkoming van een rapport over veiligheid op de weg, wijst ook nog op de nadelen van (te veel) ICT op de vrachtwagen: „Er wordt nu niet meer gebeld naar de chauffeur, maar er wordt een bericht gestuurd naar zijn boordcomputer. En dat werkt net als de smartphone: zodra die piept dat er een boodschap is, ga je onwillekeurig toch op dat scherm kijken. Ik vind dat dat de verkeersveiligheid nadelig beïnvloedt.’’ De Waardt wijst ook nog op de percentages: „Acht jaar geleden reed 4% van de wagens met een boordcomputer; nu is dat al 20%.’’ In België bestaat overigens een Truck ICT Award die uitgereikt wordt aan het meest innovatieve transportbedrijf.

Het nieuwe belastingplan 2013, dat nog in de Kamer behandeld moet worden, brengt een aantal merkwaardige veranderingen teweeg. Voor het MKB zal artikel 9 inzake het bodemgoed van belang zijn. Bodemzaken zijn zaken die verband houden met alles wat op of aan de bodem van een onderneming is verbonden. In de praktijk handelt het om inventaris en productiemiddelen. Deze zaken worden doorgaans geleased. Dit nieuwe wetsartikel eist dat een pandhouder bij een nakend faillissement van de debiteur, eerst de fiscus op de hoogte moet brengen van het voornemen om het pandrecht op de geleasede producten te willen claimen. Na deze melding vindt er een verplichte ‘afkoelingsperiode’ plaats van 4 weken. Gedurende deze periode heeft de fiscus de mogelijkheid haar positie veilig te stellen. Uiteraard zal de fiscus deze periode benutten om tegenover haar een concurrente schuldeisers voorrang te krijgen op de te vorderen zaken. In deze vier weken zal de pandhouder alleen kunnen wachten en toekijken hoe de fiscus haar deelt opeist. Indien de pandhouder de fiscus niet op de hoogte brengt van haar voornemen en de fiscus wordt door het faillissement benadeeld, dan volgt een claim bij de pandhouder. De sanctie is zo streng dat niet melden niet interessant wordt. De gevolgen voor het MKB zullen zijn dat leasemaatschappijen in de toekomst voorzichtiger zullen worden met het leasen aan deze groep. Maar ook leveranciers van machines worden hierdoor getroffen. Zij zullen voortaan eerst tweemaal nadenken alvorens betalingsuitstel te geven. Immers, ook zij zijn dan gedwongen bij een nakend faillissement eerst melding te maken bij de fiscus. Deze maatregel heeft nogal wat beroering veroorzaakt bij de NVL (Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen) en zij hebben de Raad van State gevraagd om positie te nemen inzake deze aanstaande wetswijziging. Indien deze plannen doorgaan, zal het een remmend effect hebben op de kredietverlening aan het MKB, juist een sector waar wij het van moeten hebben als het gaat om economisch herstel. Nu afwachten of het gloednieuwe kabinet op dit vlak net zo snel van gedachten verandert als met de zorgpremie. Reageren? Mail naar: j.k.s.sciarone@ rijkvannijmegen.rabobank.nl


De Gelderlander zaterdag 15 december 2012

zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

8 | thema

Nieuw voorstel UPS en TNT voor Brussel UPS en TNT Express hebben bij de Europese Commissie voorstellen ingediend die de zorgen over de gevolgen van hun samensmelting voor de concurrentie moeten wegnemen. Die concessies hebben geen gevolgen voor de voorwaarden waaronder UPS TNT wil overnemen. UPS en TNT bieden aan activiteiten te verkopen en zijn ook bereid capaciteit op het gebied van luchtvracht beschikbaar te stellen aan concurrenten. Nadere details worden niet gegeven omdat de discussies met de Europese Commissie nog lopen. UPS bracht dit voorjaar een bod uit van 9,50 euro per aandeel op TNT Express. Al snel bleek dat Brussel niet zonder meer akkoord zou gaan omdat de combinatie een te groot deel van de markt voor zich zou opeisen.

thema | 9

TLN: Alarm over illegale cabotage De alarmbel die beroepsgoederenvervoerorganisatie Transport Logistiek Nederland (TLN) heeft geluid tegen verdere liberalisatie van de Europese transportmarkt is door minister Schultz van Hagen (Infrastructuur) gehoord. Ze wil een gesprek. door André Sonneville

D

De minister heeft toegezegd om op korte termijn – ‘nog voor het einde van het jaar’ hoopt TLN met werkgevers en werknemers in de sector aan te schuiven om te bezien hoe oneerlijke concurrentie door buitenlandse bedrijven op de Nederlandse transportmarkt kan worden afgeremd. TLN zet vooral in op resolute handhaving van de

regel dat een vervoerder niet meer dan drie binnenlandse ritten in een week in het buitenland mag doen. De inspectiediensten, die moeten toezien op de regels, zouden versterkt moeten worden in plaats van slachtoffer van bezuinigingsmaatregelen. Binnenlands vervoer door een in het buitenland gevestigde transporteur heet cabotage. Op termijn wil de Europese Commissie cabotage volledig vrij geven, om daarmee de voltooiing van de interne vrije markt in Europa dichterbij te brengen. TLN is tegen die plannen te hoop gelopen. De verschillen in onder meer lonen tussen Nederland en Oost-Europese landen zijn nog veel te groot, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. „Nederlandse bedrijven raken steeds meer in de verdrukking door buitenlandse bedrijven die hier steeds vaker meer dan de drie toegestane ritten

per week maken”, aldus een woordvoerder van TLN. Cabotage beslaat nu ongeveer 1,5% van het totale vervoer in Nederland. Door te weinig toezicht neemt illegaal vervoer toe. „En omdat het illegaal is, kunnen we het niet staven met cijfers. Maar we horen en zien dat het in toenemende mate gebeurt. Buitenlandse transporteurs, vooral Polen, die een steeds grotere greep op de toch wankele Nederlandse transportmarkt krijgen. We hebben niets tegen concurrentie, maar wel als die tot stand komt door het overtreden van regels”, zegt woordvoerder Floris Liebrand van TLN. Niet alleen Poolse transportondernemingen zijn illegaal actief in Nederland, ook vervoerders uit Tsjechië en de Baltische staten weten inmiddels dat de controle in Nederland te wensen overlaat. Nederlandse transportbedrijven

die in Oost Europese landen vestigingen hebben en van daaruit cabotagevervoer verzorgen, blijven vooralsnog buiten het kritische blikveld van TLN. Floris Liebrand: „Er zijn inderdaad tientallen Nederlandse bedrijven die ‘uitgevlagd’ zijn, dat wil zeggen dat ze zich onder gunstiger voorwaarden hebben gevestigd in landen als Polen, Tsjechië of Hongarije. Maar deze ondernemingen zijn veelal actief op de markt van het internationaal vervoer. Wij gaan ervan uit dat zij opereren volgens de geldende internationale voorwaarden en regelgeving en zo lang ze dat doen, is daar niets op tegen.” Door capaciteitsgebrek bij inspectiediensten in Nederland, is er nauwelijks controle op de regelgeving. „Buitenlandse vervoerders kunnen

nu tegen vaak veel lagere tarieven volledig hun gang gaan in Nederland”, aldus TLN. Hierdoor raken Nederlandse ondernemers sterk in de verdrukking. In tijden van crisis komt dit extra hard aan. Tijdens het jaarcongres van TLN eind november heeft minister Schultz, in reactie op de kritiek van TLN, de sector gevraagd mee aan tafel te gaan zitten om de gesignaleerde problematiek te bespreken. Bij TLN zijn circa 5.500 ondernemingen aangesloten, ongeveer de helft van het totaal aantal bedrijven in het beroepsgoederenvervoer. „TLN vertegenwoordigt de grootste ondernemingen in de sector, die samen 85% van alle chauffeurs in dienst hebben. Daarnaast is een groot aantal ‘eigen rijders’, zelfstandige chauffeurs, bij TLN aangesloten”, vertelt

Liebrand. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft in haar Begroting voor 2013 nog meer bezuinigingen op handhaving aangekondigd. Zo wordt het budget met ruim 2 miljoen naar beneden geschroefd. Het aantal arbeidsplaatsen tussen 2012 en 2017 daalt hiermee met 89 FTE. Het aantal controleurs dat vrachtauto’s onderweg controleert is nu al veel te beperkt en wordt nog minder door de aangekondigde bezuinigingen. TLN-voorzitter A. Sakkers waarschuwde voorafgaand aan de behandeling van de Begroting de Tweede Kamer voor de gevolgen van de bezuinigingen: „TLN vreest dat straks de inspecteurs op 2 handen zijn te tellen. TLN doet richting de Tweede Kamer daarom een oproep de bezuinigingen ongedaan te maken; sterker nog juist extra capaciteit vrij te maken voor handhaving op onder meer cabotage. “

Minder vraag bedrijfsauto’s in Europa De vraag naar bedrijfsauto’s in Europa is in oktober gedaald met 9,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden er in oktober 147.211 bestelauto’s, bussen en vrachtwagens verkocht. In Nederland bedroeg de afname zelfs 13,2 procent op jaarbasis. Alle grote markten in de Europese Unie krompen. In Duitsland bleef de krimp relatief beperkt tot 3,8 procent. In Groot-Brittannië daalden de verkopen met 8,6 procent en in Frankrijk met 9,8 procent. In Italië en Spanje bedroeg de krimp respectievelijk 16,4 en 20,4 procent. In België en Luxemburg was sprake van groei, met respectievelijk 7,4 en 6,2 procent. Over de eerste 10 maanden daalden de verkopen met 10,6 procent tot 1,4 miljoen voertuigen. Op Cyprus en in Griekenland en Portugal was de daling het grootst.

Afname vervoer over het Duits spoor Het goederenvervoer over het Duitse spoor is in de eerste 9 maanden van dit jaar met 3,5 procent ofwel 10,1 miljoen ton gedaald tot 273,1 miljoen ton. In alle drie kwartalen was sprake van krimp van de hoeveelheid goederen die per spoor werd vervoerd. In de afgelopen periode versterkte de negatieve trend wel, aldus de statistici. Vooral het vervoer van landbouwen bosbouwproducten liet een krimp zien. Ook mijnbouwproducten als ertsen en stenen werden minder vervoerd. Steenkool, ruwe aardolie en aardgas werden juist meer vervoerd. Dit geldt ook voor machines en consumentengoederen. Bij het transport van containers was een positief beeld te zien. Die namen in aantal met 2,4 procent toe tot 4,6 miljoen standaardcontainers.

commerciële column

ICT-kennis in de transportsector valt in praktijk reuze mee De ICT-kennis van de transporten logistieksector in Nederland blijft achter bij het buitenland, aldus een rapport dat vervoersorganisatie TLN samen met ING recent liet maken. Maar is dat ook zo? door Frank Thooft

V

ier op de vijf ondernemers in de sector hebben geen ICT-kennis in huis, aldus het onderzoek van TLN en ING. Ondernemers zouden ook (te) afhankelijk zijn van ICT-leveranciers. Swartjes Transport in Nijmegen, dat 500 containers voor afvalinzameling beheert, is het hier niet mee eens. Hij heeft flink geïnvesteerd in ICT, en heeft daardoor een efficiënte organisatie. Komend jaar wordt er zelfs extra geïnvesteerd in nieuwe software. Daarbij is Swartjes wel afhankelijk van een klein aantal gespecialiseerde ICT-bedrijven, geeft hij toe. Maar volgens hem valt de ICT-gerichtheid onder grote(re) transport- en logistieke bedrijven wel

LEC Liemers gaat ‘bloemkolen’

E

en logistieke corridor van pakweg Zaltbommel tot diep in Duitsland. Dat en niet minder is het doel waar het Logistiek Expertise Centrum in de Liemers naar streeft. Belangrijk onderdeel van die corridor is het doortrekken van de A15, zodat de regio’s Betuwe en Arnhem een directe wegverbinding hebben met het Duitse Ruhrgebied. Het LEC is ontstaan toen overheden, onderwijs en ondernemingen in deze regio - gelegen tussen Arnhem en Doetinchem - in 2007 de werkgroep Liemers 2020 oprichtten. De werkgroep wilde de toekomst van de Liemers een profiel geven. De economische potenties werden vooral gezien in logistiek, zorg en maakindustrie. Een van de initiatieven was het oprichten van een Logistiek Expertise Centrum. Harry Klein Koerkamp wilde als directielid van het Liemers College in Zevenaar wel opleidingen aanbieden op het gebied van zorg, logistiek en techniek. Uiteindelijk werd hij zelf voor twee dagen per week ‘uitgeleend’ om het LEC verder uit te bouwen. „De afgelopen twee jaar hebben

Harrie Klein Koerkamp. we op veel fronten 45 activiteiten op touw gezet. Van kennisdeling tot deelname aan beurzen in München en Rotterdam. We hebben havoleerlingen naar logistieke bedrijven gehaald en allerlei bijeenkomsten, congressen bijgewoond en presentaties gegeven”, zegt Klein Koerkamp. Succes bleef niet uit. „Gaandeweg wordt het LEC breder. We gaan

‘bloemkolen’, zoals ik dat wel eens noem. Eind november mocht bij ons in de regio de jaarvergadering van alle grote logistieke ‘jongens’ worden gehouden. Het project LEC zou volgend voorjaar eindigen, maar de provincie wil ermee doorgaan.” Het LEC vindt ook navolging, zoals in de regio Nijmegen. „Toch is LEC typisch Liemers”, zegt Klein

Koerkamp. „De vele logistieke bedrijven zijn hier goed georganiseerd. De onderlinge samenwerking is prima en dat is een voorwaarde voor een succesvol logistiek expertisetraject.” Het LEC blikt breder dan de Liemers. Klein Koerkamp: „We kijken naar heel Gelderland. Er zijn een paar ‘eieren’ die uitgebroed moeten worden. In Tiel/Medel en Doesburg komen havens. Ook in Zaltbommel wordt daaraan gewerkt. Het tweede ei is het LEC Nijmegen in oprichting en het derde is het LEC Liemers, in combinatie met de haven in Emmerik.” De bekendheid van de Liemers is door het LEC sterk vergroot, zegt Klein Koerkamp. „Het onderwijs heeft aansluiting gevonden bij de sector logistiek en transport. Maar we zijn er nog lang niet. We streven naar meer samenwerking met Duitse partners. Het LEC moet een Euregionaal project worden. Kleef en Emmerik zijn zeer geïnteresseerd. Al met al is het de bedoeling dat het LEC een verdienmodel wordt. Ooit trekken wij ons terug en moeten de bedrijven de kar zelf trekken en betalen.” www.lecliemers.nl

infographic

MK

‘Temporiseer projecten’ door André Sonneville

D

e EVO (Eigen Vervoer Organisatie) is ingenomen met de toezegging van minister Melanie Schultz van Haegen om pas in februari of maart van het volgend jaar nadere invulling te geven aan de jaarlijkse extra bezuiniging van 250 miljoen euro op infrastructuur. Volgens EVO is het goed dat de minister de tijd neemt voor haar beslissing. Dat geeft haar ook de tijd om de belangen van het verladend bedrijfsleven goed te wegen bij haar uiteindelijke beslissing. Coalitiepartners VVD en PvdA zeggen beide ook te hechten aan een zorgvuldige afweging, waarbij plaats is voor overleg met het bedrijfsleven. De Eigen Vervoer Organisatie, waar-

bij 20.000 bedrijven zijn aangesloten die hun eigen transport regelen, ziet veel in het temporiseren en versoberen van projecten, om te voorkomen dat er te veel projecten moeten worden geschrapt. Verder wil EVO dat de minister onverkort uitvoering geeft aan het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). De doelen van het PHS staan volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (spoor) niet ter discussie, hoogstens de financiering ervan. Volgens EVO is het goed nieuws dat de aanleg van de Blankenburgtunnel en de verbreding van de A27 bij Utrecht-Amelisweerd door de minister worden gegarandeerd. EVO en TLN sluiten zich overigens volledig aan bij de oproep van de provincies Gelderland en Overijssel en de regio’s

Twente, Stedendriehoek en Arnhem Nijmegen om nu door te pakken met de projecten A1, A15 en N35 in Oost-Nederland. „Iedere vertraging van deze projecten als gevolg van de geplande bezuinigingen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu is onacceptabel. Zeker gezien de grote regionale bijdragen aan deze projecten en het feit dat er vrijwel concrete afspraken klaarliggen”, aldus EVO. Voor de doortrekking van de A15 van het knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar lijkt er na jaren van onderzoek en discussie nu zicht te zijn op daadwerkelijke realisatie. Deze ontbrekende schakel is van groot belang voor zowel de regionale economische ontwikkeling als de ontsluiting van de Rotterdamse haven.

Door Jolle Sciarone Private banker Rabobank Rijk van Nijmegen

Bankieren

Belastingplan 2013 en leasing

De nieuwste navigatiesystemen kunnen veel meer dan de weg wijzen. foto Lex van Lieshout

mee. Navraag bij de Vereniging Eigen Rijders Nederland, die 4000 ZZP’ers vertegenwoordigt, bevestigt zijn verwachting. Voorzitter Klaas de Waardt: „Sinds 2008 is er nu eenmaal minder te investeren in de sector omdat de omzetten zijn teruggelopen. Maar nog veel belangrijker is dat de meeste eigen rijders (die dus in opdracht van grotere vervoersorganisaties rijden, red.) geen dure investeringen in ICT nodig hebben. Plaatsbepalingssystemen zijn reuze handig als je met meerdere wagens voor één opdrachtgever op de weg zit, maar als je voor jezelf rijdt is dat niet nodig. Ik vind dat je die uitspraken van verminderde investeringen dus wel moet nuanceren.’’ De Waardt, die eveneens betrokken was bij de totstandkoming van een rapport over veiligheid op de weg, wijst ook nog op de nadelen van (te veel) ICT op de vrachtwagen: „Er wordt nu niet meer gebeld naar de chauffeur, maar er wordt een bericht gestuurd naar zijn boordcomputer. En dat werkt net als de smartphone: zodra die piept dat er een boodschap is, ga je onwillekeurig toch op dat scherm kijken. Ik vind dat dat de verkeersveiligheid nadelig beïnvloedt.’’ De Waardt wijst ook nog op de percentages: „Acht jaar geleden reed 4% van de wagens met een boordcomputer; nu is dat al 20%.’’ In België bestaat overigens een Truck ICT Award die uitgereikt wordt aan het meest innovatieve transportbedrijf.

Het nieuwe belastingplan 2013, dat nog in de Kamer behandeld moet worden, brengt een aantal merkwaardige veranderingen teweeg. Voor het MKB zal artikel 9 inzake het bodemgoed van belang zijn. Bodemzaken zijn zaken die verband houden met alles wat op of aan de bodem van een onderneming is verbonden. In de praktijk handelt het om inventaris en productiemiddelen. Deze zaken worden doorgaans geleased. Dit nieuwe wetsartikel eist dat een pandhouder bij een nakend faillissement van de debiteur, eerst de fiscus op de hoogte moet brengen van het voornemen om het pandrecht op de geleasede producten te willen claimen. Na deze melding vindt er een verplichte ‘afkoelingsperiode’ plaats van 4 weken. Gedurende deze periode heeft de fiscus de mogelijkheid haar positie veilig te stellen. Uiteraard zal de fiscus deze periode benutten om tegenover haar een concurrente schuldeisers voorrang te krijgen op de te vorderen zaken. In deze vier weken zal de pandhouder alleen kunnen wachten en toekijken hoe de fiscus haar deelt opeist. Indien de pandhouder de fiscus niet op de hoogte brengt van haar voornemen en de fiscus wordt door het faillissement benadeeld, dan volgt een claim bij de pandhouder. De sanctie is zo streng dat niet melden niet interessant wordt. De gevolgen voor het MKB zullen zijn dat leasemaatschappijen in de toekomst voorzichtiger zullen worden met het leasen aan deze groep. Maar ook leveranciers van machines worden hierdoor getroffen. Zij zullen voortaan eerst tweemaal nadenken alvorens betalingsuitstel te geven. Immers, ook zij zijn dan gedwongen bij een nakend faillissement eerst melding te maken bij de fiscus. Deze maatregel heeft nogal wat beroering veroorzaakt bij de NVL (Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen) en zij hebben de Raad van State gevraagd om positie te nemen inzake deze aanstaande wetswijziging. Indien deze plannen doorgaan, zal het een remmend effect hebben op de kredietverlening aan het MKB, juist een sector waar wij het van moeten hebben als het gaat om economisch herstel. Nu afwachten of het gloednieuwe kabinet op dit vlak net zo snel van gedachten verandert als met de zorgpremie. Reageren? Mail naar: j.k.s.sciarone@ rijkvannijmegen.rabobank.nl


De Gelderlander zaterdag 15 december 2012

10 | nieuws

Jan en Rien: in hout en olie Ze haalden zakelijk gezien beiden de top. Jan Kersten bracht Kegro (deuren) tot grote bloei: Rien Zwitserloot sloot megadeals in olie en gas met onder meer Poetin en Khadaffi. Recent waren deze geboren Groesbekers te gast in de talkshow van Jan de Valk van Businessclub Zuid van De Treffers. Een dubbelportret. door Thed Maas

J

an Kersten (1953) en Rien Zwitserloot (1949) waren ooit buurjongens in het Groesbeekse kerkdorp De Horst. Anno 2012 wonen ze respectievelijk in Neerpelt (België) en Baden-Württemberg (Duitsland). Het zijn mannen die via totaal verschillende wegen tot hun succes kwamen. Jan begon meteen na zijn schooltijd in een werkplaatsje achter de ouderlijke boerderij met het maken van deuren; Rien studeerde aan de TU van Eindhoven en stond daarna aan de top van oliebedrijven als Exxon (Esso) en het Duitse Wintershall (dochter van BASF). „Ik zag dat een buitendeur voor 500 gulden verkocht werd”, aldus Kersten. „Maar het hout voor zo’n deur kostte inkoop slechts 100 gulden en er zat een mandag werk aan. Dat leek me dus goeie handel. Ik heb brieven verstuurd met een aanbieding - 10 procent goedkoper - en ging vervolgens bij de telefoon zitten wachten. Na een dag zat ik er nog. Produceren is één, maar dan moet je ook nog leren verkopen.” Rien dankt zijn carriére in de oliebusiness min of meer aan de personeelsfunctionaris van het toenmalige Dobbelmann in Nijmegen. „Ik had de ulo in Beek gedaan en ging solliciteren bij Dobbelmann. Die mevrouw keek naar mijn cijferlijst en zei: „Ik zou je graag aannemen, maar iemand met zo’n lijst moet naar de HBS. Ik ben haar er nog dankbaar voor.” Het was in 1974 dat Jan Kersten be-

Jan Kersten, oprichter van Kegro.

Rien Zwitserloot zat met Poetin aan tafel. foto’s Erik van ‘t Hullenaar

gon met het in elkaar timmeren van deuren: in 1979 opende hij zijn eerste fabriek aan de Atelierweg in Groesbeek. „Dat was nog onder naam Houtindustrie Kersten. Klonk niet zo sexy. In 1978 hebben we er Kegro van gemaakt. We hebben 20 jaar op rij een groei van 30 procent gerealiseerd. Op een gegeven moment waren we marktleider en maakten we 130.000 buitendeuren per jaar.” Dat ging niet vanzelf. Kersten: „Niemand zat op de mobiele telefoon te wachten totdat-ie er was. Ik ging bouwplaatsen op om te praten met uitvoerders. Om te horen welke wensen er leefden. Dat gingen we dan maken.” Rien werkte na zijn studie tien jaar op een raffinaderij van Exxon in Rotterdam. „Ik heb er alle functies vervuld; na tien jaar mocht ik de tent runnen. Al er ergens in de wereld een probleem was, dan

mocht ik dat gaan oplossen.” Zo zat Zwitserloot aan tafel met Poetin. „Samen met mensen van zes andere oliemaatschappijen”, knikt hij. „Poetin vroeg wat wij konden betekenen voor Rusland. De concullega’s hadden het er allemaal over dat zij technologie mee-

‘Ik had zes vijanden en een vriend erbij’ brachten. Ik zei: Wij hebben 15 jaar geleden Gazprom een kans gegeven in Europa: nu willen we, weer samen, in Siberië olie en gas gaan exploiteren. Ik had zes vijanden en een vriend erbij. Het gaat erom dat je een win-winsituatie creëert. Je moet investeren in el-

kaar.” Zwitserloot kreeg later van Poetin de Orde van de Vriendschap, een hoge Russische onderscheiding, op de revers gespeld. Moet je schuiven in het buitenland? Jan Kersten: „We hadden op een gegeven moment een plan in Suriname: een stuk bos ter grootte van de provincie Utrecht en een fabriek van 38 hectare, Tja, dan komt er ineens een minister met een ander bedrijf op de proppen dat onder de tafel geld toeschoof. Dan haken we af. Nee dus. Later bleek trouwens dat het met dat hele plan niks is geworden.” Rien Zwitserloot: „Nee. Als je het spel in de oliebusiness niet zuiver speelt, is er geen plek voor je aan de tafel.” Hij werd door wijlen Khadaffi ontvangen voor onderhandelingen over olie in diens tent in de woestijn. „Wat neem je dan mee voor

zo’n man? Er werd een gouden schaal gesuggereerd met een afbeelding van de hoofdstad Tripoli in het midden, maar dat vond ik te gek. Nu had ik hem ooit in de DDR horen spreken. Hij zei toen dat het een schande was dat Duitsland gedeeld was en dat daar een einde aan zou komen. Daarin had hij al snel gelijk. Ik heb vier brokstukken van de Berlijnse muur op een marmeren plaat laten bevestigen. Kostte 98 euro. Khadaffi had tranen in de ogen. ‘This is a historic gift’, sprak hij.” Dat er bloed aan de handen van Khadaffi kleefde, was voor Rien geen reden om niet te gaan. „Tachtig procent van het personeel daar bestaat uit Libiërs. Daar werk je mee samen. Die mensen hebben een gezin. Die laat je niet in de steek. Vroeger haalden de oliemaatschappijen de olie weg en vertrokken weer. Dat is nu anders. Dictators verdwijnen, maar de bevolking moet, samen met ons, verder.” Kersten verkocht in 1993 zijn bedrijf Kegro aan het Britse Rugby Holding, dat daarna meer Nederlandse deurenfabrieken kocht. Kersten bleef aan als algemeen directeur. „Op een gegeven moment kwam het hele bedrijf in de etalage te staan. Ik gaf aan dat ik de tien Nederlandse fabrieken wel wilde hebben. Dat kon, maar qua munten kwam ik wat te kort. Ik heb Marcel Boekhoorn gebeld en die zei: Ik doe mee.” Weer later verkocht Jan zijn deel aan Marcel Boekhoorn en concentreerde zich op de houthandel. Begin deze maand sloot hij nog een deal met Koeweit van vijf miljoen dollar. „Elke maand komen er 80 containers met hout uit Borneo. Die gaan vooral naar Amerika en Australië”, zegt hij. Rien Zwitserloot ging op zijn 60e met pensioen. Hij is nu nog commissaris van TenneT in Arnhem, Vopac in Rotterdam en ACT in Amsterdam. „Ondernemen is net bergbeklimmen”, zeggen ze eendrachtig. „Je moet volhouden om de top te bereiken.”

‘Lichte materialen leiden tot lagere kosten’ Bij de constructie van auto’s en vrachtwagens is nog veel winst te behalen door het gebruik van lichtere materialen, zoals composieten of staal van hoge sterkte. Daar is Joop Pauwelussen van overtuigd. Hij is lector Mobiliteitstechnologie aan de faculteit Automotive van de HAN. door Francien van Zetten

E

conomische winst door lagere kosten, milieuwinst en veiligheid. Daar draait het om bij het onderzoek dat de studenten van Joop Pauwelussen, lector Mobiliteitstechnologie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, doen bij HAN Automotive in Arnhem. Ze onderzoeken onder meer hoe je voor personenauto’s en vrachtwagens een lichtere constructie

kunt ontwerpen, wat de consequenties zijn van het gebruik van extra lange vrachtwagens en welke technologische hulpmiddelen veilig gedrag van bestuurders bevorderen. Door het toepassen van hightech materialen, zoals composieten (kunststoffen) en hoge sterkte staal, in de constructie van personenauto’s en vrachtwagens is nog veel winst te halen, meent Pauwelussen. „Voertuigen met een lager gewicht gebruiken minder brandstof, waardoor zowel de kosten als de uitstoot van koolstofdioxide per eenheid lading wordt teruggedrongen.” HAN Automotive test auto’s en bedrijfsvoertuigen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met opleggerfabrikanten, zoals Nooteboom in Wijchen, Van Eck in Beesd en Van de Peet in Nieuwkoop. „We hebben een vrachtwagencombinatie vol sensoren gestopt en zijn daar mee gaan rijden”, legt Pauwelus-

Joop Pauwelussen, lector Mobiliteitstechnologie, in een auto met elektrifoto Jacques Kok sche motor. sen uit. „Dan zie je wat zo’n constructie in de praktijk voor z’n kiezen krijgt en kun je met behulp van computermodellen beoorde-

len waar en hoe je andere materialen kunt toepassen om de levensduur te verlengen, of hoe je het gewicht kunt verlagen.” De inzet van langere en zwaardere vrachtautocombinaties (LZV’s) is volgens de lector eveneens een trend waarmee de nodige efficiency- en milieuwinst te boeken valt. Hij doelt op vrachtwagens met een lengte van 25,25 meter, de maximumlengte die in Nederland is toegestaan. „Het scheelt nogal of er één chauffeur met een vrachtwagen van 18 meter lengte rijdt, of met een LZV.” Het probleem is dat de Europese Unie tot nu toe verbiedt dat de extra lange vrachtwagens de grens over gaan. „Dat heeft te maken met de belangen van de binnenvaart en het spoor, waar LZV’s juist perfect op aansluiten”, zegt Pauwelussen. Hij verwacht dat de acceptatie van LZV’s, ook voor grensoverschrijdend vervoer, de

komende jaren toeneemt. Aan de chauffeurs van extra lange vrachtwagens worden hoge eisen gesteld. Pauwelussen: „We houden rekening met de werklast die de bestuurder ervaart. Dat doen we onder meer in een project is samenwerking met TomTom, TNO en Noldus. Bij hoge werkdruk kun je het display met aanwijzingen voor de bestuurder vereenvoudigen.”

Uw kleding is onze zorg! medisch, horeca, representatief en industrie Nieuwgraaf 52a, 6921 RK Duiven Tel. 026 - 767 65 75 Molenstraat 150, 6511 HN Nijmegen Tel. 024 - 329 67 44

www.janeandbarnie.nl


zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

nieuws | 11

‘Slapen als een roos kun je leren’ door Thed Maas

I

edereen ligt wel eens een nachtje wakker. Gekweld door zorgen of omdat je zomaar de slaap niet kunnen vatten. Pas als iemand langer dan drie weken slecht slaapt is er sprake van een slaapprobleem. Een op de drie mensen heeft daarmee te kampen. De economische schade van dit onderschatte fenomeen - ‘ga maar een keer vroeg naar bed’ - wordt geraamd op 6 miljard per jaar. Veroorzaakt door vrachtwagenchauffeurs die achter het stuur in slaap sukkelen en door werknemers die overdag niet fit zijn. Carla van Wely en Onnie Diederen uit Nijmegen willen daar met hun net opgerichte bedrijf ‘Slapen als een roos’ wat aan gaan doen. Want lekker slapen kun je leren. „Maar daar moet je overdag al mee beginnen”, zegt Carla. „Je moet je gedrag aanpassen. Leef in het nu;

probeer niet met tien dingen tegelijk bezig te zijn; bouw de dag rustig op en bouw de dag rustig af; zorg voor voldoende rust tussendoor en vermijdt een overdaad aan blauw licht.” Blauw licht? „De televisie en de computer”, verduidelijkt Onnie. „Vooral bij jongeren komt slapeloosheid voor omdat ze te lang achter de computer zitten.” Ze hebben beiden een baan. In hun vroegere werkkring in de ggz deden ze ervaring en kennis op om Slapen als een roos te starten. Carla: „Het is natuurlijk fijn om vol energie wakker te worden. Wij dachten dat er een groot aanbod zou zijn van bedrijven die zich met deze problematiek bezig houden. Maar nee dus.” Van Wely en Diederen wilden bovendien ‘een keer zelf iets maken’. „In een eigen bedrijf ben je met andere zaken bezig dan in in loondienst”, aldus Carla. Ze hebben

De Kamer van Koophandel Centraal Gelderland verzorgt, in samenwerking met diverse organisaties, tal van seminars. Hieronder vindt u het programma voor de komende tijd. Tenzij anders vermeld, vinden de bijeenkomsten plaats in het gebouw van de Kamer van Koophandel aan de Kronenburgsingel 525 in Arnhem. De vermelde prijzen zijn per persoon. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en is mogelijk via genoemde link.

Carla van Wely (l) en Onnie Diederen: kussens met een i-pod-aansluiting. een VOF opgericht.’Via onze website bieden we begeleidende gesprekken en een online cursus”, zegt Onnie. Ze hebben inmiddels twee cursusboeken - Slapen als een roos en het Dagnachtboek - geschreven en gaan ook het bedrijfsleven

cursussen aanbieden zodat het personeel uitgeslapener wordt. Verder verkopen ze kussens waaruit via een iPod ’n zacht muziekje klinkt en zakjes met lavendel: slaapbevorderende producten zeg maar. www.slapenalseenroos.nl

Lena begint toch eigen modezaak door Thed Maas

L

ef kan Lena Gopal niet ontzegd worden. Want in weerwil van de crisis is ze toch gewoon voor zichzelf begonnen. Met ModaLena, mode voor dames van 35-plus, op de eerste verdieping van de Molenpoortpassage in Nijmegen. Lena komt oorspronkelijk uit Maleisië. Was in Djakarta en Guala Loempoer druk met het organiseren van congressen. De liefde bracht haar twaalf jaar geleden naar Nederland. Het bleek lastig hier een baan te vinden. „In het begin was de taal een probleem: later gooide de crisis roet in het eten”, lacht de Ubbergse. Voor de zomer kwam ze Patrizia Bos tegen. Zij heeft naast Lena’s winkel een Huidverzorgingsinstituut. „Een jaar geleden kwam deze winkel leeg”, vertelt Patrizia. „Ik heb ’m toen gehuurd en ben er met in-

Lena Gopal begint voor zichzelf in de Molenpoortpassage. gebrachte merkkleding in begonnen. Ik wilde naast mijn huidinstituut namelijk geen ‘gat’ hebben. Maar het is best zwaar om meerdere zaken tegelijk te runnen, dus ik ben op zoek gegaan naar iemand die gevoel voor mode heeft en met

wie ik kan samenwerken.” Dat werd Lena dus. „Patrizia helpt me met inkopen”, aldus Lena. „En mijn schoonvader, ondernemer in ruste, helpt me met andere ondernemersdingen.” ModaLena richt zich op de wat

oudere dames. „Deze zaak is een aanvulling voor Nijmegen”, zegt Lena. „Dat bleek onlangs al tijdens de opening. Voor 35-plus zijn er in Nijmegen niet meer zoveel modezaken. Ik krijg elke maand een nieuwe collectie binnen en dus kan ik ook elke maand korting geven op de collectie van de vorige maand.” Lena betrekt merken als Rose to Rose en Bighet onder privat label rechtstreeks van ateliers in Italië. „Dan heb je ook invloed op de modellen en vooral ook op de maten. Wat ze in Italië maken valt nog wel eens klein uit”, zegt ze. ModaLena handhaaft ingebrachte merkkleding in de collectie en heeft verder tassen en mode-accesoires in de verkoop. „We werken nauw samen”, zegt Lena. „Patrizia verwijst klanten door naar mij en omgekeerd. Zij is goed in verzorging en make-up; ik in kleding. Zo versterken we elkaar hier in de Molenpoortpassage.”

Autotechniek HAN viert 70-jarig bestaan door Frank Thooft

H

et instituut Automotive van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) bestaat in 2012 zeventig jaar. Om dit te vieren werd een symposium over lichtgewichtconstructies in de autotechniek gehouden onder de titel: ‘More Weight 2 Light Weight!’ Meer dan honderd deelnemers, bedrijven en studenten namen deel aan dit evenement. De dag begon met een lezing van Bertholt Leeftink, directeur-generaal Innovatie en bedrijfsleven van het ministerie van Economische Zaken. Hij ging in op de belangrijke rol die hogescholen spelen bij innovatie. „Nederland moet doorbouwen op haar innovatiekracht”, aldus Leeftink. Daarna volgde het inhoudelijke gedeelte met keynotesprekers van TaTa

Steel; Ford; en VDL. Tijdens de lunch was er gelegenheid om de lichtgewichttentoonstelling te bezoeken en te netwerken. Vooral de buiten opgestelde lichtgewicht bouwkraan en autobus trokken veel bekijks. Het middagprogramma werd geopend met een lezing door Mercedes-Benz, gevolgd door twaalf workshops in drie parallelsessies. Het symposium werd afgesloten met een netwerkborrel. „De deelnemers waren zeer enthousiast en zijn nu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in lichtgewichtconstructies. Daarnaast heeft HAN Automotive kunnen laten zien een goede partner te zijn voor het bedrijfsleven op het gebied van onderzoek. Wij zullen dit in de toekomst zeker vaker organiseren!”, aldus een tevreden instituutsdirecteur Marc de Leeuw.

Seminars

Hagemans Vastgoedonderhoud verhuist Na 10 jaar keert Hagemans terug naar Nijmegen. Aanleiding hiervoor is het eindigen van de huuroverkomst in Wijchen. Vanaf december 2012 wordt vanaf de Tarweweg 5 in Nijmegen verder gewerkt aan Vitaal Vastgoed. Dit gebeurt zoals altijd op de wijze waar Hagemans al 80 jaar bekend om staat: met maximale aandacht en het hoogste vakmanschap.

Carel Hagemans: ‘Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Woningen en gebouwen inzetten waarvoor ze bedoeld zijn. Wij zetten in op Vitaal Vastgoed; zorgen dat het vastgoed van vandaag klaar is voor de eisen en wensen van de toekomst. Iets moois neerzetten, dat is ons doel!’

Zo start u een eigen bedrijf Dit seminar biedt u een eerste indruk van de stappen die u als startende ondernemer zet. Over vestigingseisen, wetten en regels, marktmogelijkheden en - informatie, begroten van omzet, kosten en winst. Data: 10 januari in Arnhem, 24 januari in Nijmegen. kvk.nl/seminarstart (19.00 tot 22.00 uur. Kosten 35 euro). Zo start u als zzp’er Eigen baas of toch niet? Vaak is het voor een freelancer of zelfstandig ondernemer zonder personeel onduidelijk of hij/zij nu wel of niet als zelfstandig ondernemer wordt gezien. De Belastingdienst hanteert namelijk een ander criterium voor deze beoordeling dan bijvoorbeeld uitvoeringsinstellingen voor sociale zekerheid en de Kamer van Koophandel. Tijdens deze avond krijgt u uitleg hierover. ww.kvk.nl/seminarzzp (Datum: 28 januari Nijmegen en 7 februari in Arnhem, 19.00 – 22.00 uur. Kosten 35 euro) Marketing voor starters Het commerciële plan en het marktonderzoek vormen belangrijke onderdelen van uw ondernemingsplan en spelen een grote rol bij de kans van slagen van uw onderneming. www.kvk.nl/seminarmarketing (Datum: 22 januari Arnhem, 19.30 – 22.00 uur. Kosten 35 euro) Financiën voor starters Speciaal voor startende ondernemers organiseert de KvK deze avond omdat het financiële plan een belangrijk onderdeel van uw onderneming vormt. Aan bod komen: wat zijn begrotingen, richtlijnen voor een goede administratie, balans-, verlies- en winstrekening, jaarrekening, winst en privé-uitgaven en financieringsmogelijkheden. Na afloop heeft u inzicht in het belang van een goed financieel plan, financieel inzicht in begrotingen in relatie tot het ondernemingsplan en bekendheid met termen, zoals de balans. www.kvk.nl/seminarfinancien (Datum: 5 februari Arnhem, 19.30 – 22.00 uur. Kosten 35 euro) Zo start u een webwinkel Tijdens dit seminar worden alle facetten van het verkopen via internet besproken. Van het kiezen van een of meerdere verkoopkanalen, het opzetten en verrichten van marketingactiviteiten en het analyseren van statistieken, het doorlopen van het verkooptraject, het verwerken van de financiële gegevens tot de internationale verkoop. Het streven van dit seminar is om u te voorzien van een brede basiskennis zodat u een succesvolle start kunt maken in het verkopen via internet. Aanmelden via: www.kvk.nl/startenwebwinkel (Datum: 15 februari in Arnhem. 9.30 tot 12.30 uur. Kosten 35 euro)


De Gelderlander zaterdag 15 december 2012

12 | nieuws

Verwarmingsglas wacht op doorbraak Buiten is het fris. Binnen, in de splitlevelwoning in Nijmegenzuid, komt de bezoeker een weldadige warmte tegemoet. Die wordt steeds beter voelbaar naarmate de glazen serregevel dichterbij komt. Nergens een cv-radiator te bekennen. Ook geen convectorput, haard of vloerverwarming. Het huis van ondernemer Ger Fiddelers (54) wordt verwarmd door ‘verwarmingsglas’. door André Sonneville

D

e voormalig consultant en IT-manager gelooft heilig in het ‘verwarmingsglas’ (officieel: IQ- GLAS®), dat zijn broer in het Zuid-Limburgse Noorbeek al een jaar of vijftien aan de man brengt. In midden- en oost-Nederland is Ger Fiddelers met compagnon Hans Lamers (50) sinds afgelopen voorjaar bezig het verwarmingsglas

Lamers en Fiddelers: ‘Hogere omzet in horeca’. in zowel de particuliere als de zakelijke markt te zetten. Daarvoor hebben ze samen hun onderneming High Tech Glas opgericht. Fiddelers: „Het is onbegrijpelijk dat deze methode van verwarming nog

foto Mariska Hofman

zo onbekend is in Nederland. In Scandinavië wordt het veel meer gebruikt.” Het ondernemersduo ziet een warme toekomst voor het IQ-glas in twee richtingen: als comforttoepassing in woningen en als

zakelijke toepassing in kantoren, horeca of utiliteitsbouw zoals ziekenhuizen of woon- en zorgcentra. Minder energie „Het geeft in huis een heerlijke warmte. Je kunt je er niet aan verbranden, wat wel eens gedacht wordt. En de stralingswarmte, want dat is het, gaat niet naar buiten. Voel maar…” Hans Lamers is als bouwkundige zo mogelijk nog enthousiaster over het IQ-glas dan Ger Fiddelers. „Radiatoren verpesten het uitzicht niet. Stof dwarrelt niet rond omdat de warmte niet circuleert, maar naar binnen straalt. De energiebron is elektriciteit en we tonen aan dat we minder energie nodig hebben dan voor welke andere verwarming dan ook.” IQ-glas is voor bepaalde zakelijke toepassingen een oplossing. „Met verwarmingsglas heb je absoluut geen last van condens. Belangrijk voor zwembadbouwers of voor toepassingen van glas in hygiënische ruimten in, bijvoorbeeld, ziekenhuizen. IQ-glas werkt aantoonbaar om-

zet verhogend in de horeca. Ga maar na: een winterterras dat via de ruiten heerlijk verwarmd wordt, ideaal. Het maakt heaters of verwarmingslampen overbodig.” IQ-glas technisch IQ-glas is een gehard dubbelglas met een geïntegreerd elektrische verwarmingselement. Zowel de binnen- als de buitenruit van het verwarmend glas zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas (circa 7 maal sterker dan gewoon glas). Op beide zijden van de dubbele beglazing zijn onzichtbare metaaloxidelagen aangebracht. De metaallaag op de binnenkant van de binnenste ruit doet dienst als een elektrische weerstand (verwarmingselement) en de metaallaag op de binnenkant van de buitenste ruit als een reflector. Het verwarmingselement verwarmt de binnenruit tot ongeveer 40˚C . Elektriciteitsverbruik: bij gebruik als hoofdverwarming gemiddeld 35 watt per uur per vierkante meter. De maximale omvang van een ruit in IQ-glas is 2,17 bij 4 meter.

Limes Uitvaartzorg: ook ‘Duitse’ begrafenis door Wim Bakker

H

et is de enige zekerheid die we hebben: de dood. Zelfs het beste leven eindigt in een kist of in een urn. Door de vergrijzing zien we in deze tak van ondernemen de laatste jaren een enorme expansiedrift. Valt er dan nog veel te onderscheiden in de wereld van uitvaartondernemers? Het antwoord daarop is volgens Sidone Korse en Eveline de Lange een volmondig ‘ja’. Het tweetal startte in augustus onder de naam ‘Limes Uitvaartzorg’ een bedrijf dat volgens de twee ondernemers vooral onderscheidend is door ‘te vertragen’ zoals zij dat noemen. Juist door de vergrijzing zien we steeds meer ondernemingen in de uitvaartzorg. Maar daar ligt ook meteen de valkuil volgens De Lange. „Vroeger had je het maar te doen met de wetten en werkwijze van een uitvaartondernemer. En die waren gericht op

tempo en het verkopen van het product. Die tijd is gelukkig veranderd. Wij hebben duidelijk gekozen voor een andere werkwijze: ‘Puur en met persoonlijke aandacht’. We willen dat mensen de tijd nemen voor hun beslissingen en zeker niet alles moeten willen regelen in een uur”,aldus Korse. Ook achter de locatie in Millingen aan de Rijn zit een gedachte. „Werken in Millingen is werken aan een grens, dat is een parallel met het leven en de dood. Maar ook de eeuwige stroming van de Rijn past bij ons bedrijf”, aldus Korse. Als Sidone en Eveline elkaar voor het eerst ontmoeten, blijken ze in De Meije en Nieuwkoop op een steenworp afstand van elkaar geboren te zijn en gewoond te hebben. Beiden met een wens ooit een eigen onderneming te beginnen. „Er zat altijd al een ondernemer in mij, maar door de combinatie met Eveline, haar betrokkenheid en precisie kon het bijna niet anders

Sidone Korse en Eveline de Lange. dan dat we een bedrijf zouden starten waarin we iets voor anderen kunnen betekenen. Dat we de juiste keuze hebben gemaakt blijkt uit de eerste weken dat we nu werk-

foto Mariska Hofman

zaam zijn. Daarin mochten we al drie uitvaarten verzorgen, en dat alleen maar door mond-tot-mond reclame”. Bovendien ziet het sympathieke tweetal nog een groeien-

de doelgroep. „De eerste generatie jonge Nederlanders die een aantal jaren geleden naar Duitsland verhuisde, komt nu langzamerhand ook met de dood in aanraking. Anders dan in Nederland is het bij onze oosterburen niet gebruikelijk om thuis opgebaard te worden. En wanneer dat al gebeurt zegt de Duitse wet dat je dat hooguit 36 uur mag doen. Er ligt dan een plicht om een schouwarts een tweede schouwing te laten doen, maar daar heb je wel kennis voor nodig om te weten waar je dan moet zijn en waar de verschillen met de Nederlandse wetgeving liggen. Daarin specialiseren we ons.” Rust en ruimte, dat past volgens het tweetal bij Limes Uitvaartzorg, bij Millingen aan de Rijn, maar zeker ook bij deze tijd. „Je moet 24 uur per dag bereikbaar zijn en het is zeker in het begin hollen en stilstaan. Maar hard werken is juist wat we willen.” www.limesuitvaartzorg.nl

Wilco wil hoge kwaliteit straatwerk leveren

W

ilco van Lent vindt het niet bijzonder dat hij op 21-jarige leeftijd al een eigen grond- en straatwerkbedrijf heeft. De jonge starter kreeg het ondernemen met de paplepel ingegoten. Zijn ouders runnen hoveniersbedrijf Lepona in Balgoij. Op die plek is eveneens zijn bedrijf gevestigd. Grenzend aan de parkeerplaats van Lepona bevindt zich een terras van een paar vierkante meter, betegeld in een afwisselend motief. Dat gedeelte duidt op het bestaan van Wilco van Lent Grond- en Straatwerk. Bij het bedrijf van zijn ouders ontwikkelde hij zijn passie voor het ondernemen. „Vanaf mijn vijftiende werk ik daar mee. Je deelt je kennis met elkaar. Mijn vader heeft mij opgeleid in het straatwerk. Ik heb een supergoede jeugd gehad. We wonen naast het be-

drijf en voor mijn gevoel waren ons pap en mam altijd thuis. Na school speelde ik er altijd. Hutten bouwen en stoepjes aanleggen met overgebleven stenen vond ik het leukst. Als het nodig was hielp ik ook een handje mee in het tuinbedrijf.” Wilco richt zich met zijn bedrijf op gemeentes, overheden en bedrijven. Daarom heeft hij het afgelopen jaar de VCA (veiligheidssysteem aannemers) en de ISO certificering (kwaliteitsmanagementsysteem) voor zijn bedrijf geregeld. „Kleine ondernemingen doen dat soort dingen vaak niet. Maar wij willen graag doorgroeien en gemeenten en overheden eisen dat je daarover beschikt.” Volgens van Lent levert de certificering veel voordelen op, ook al kost het wat meer papierwerk. „Je gaat op een andere manier werken. Afspraken worden concreter vastgelegd

en daarmee voorkom je meningsverschillen met de opdrachtgever.” Die concrete afspraken zijn vooral belangrijk bij meerwerk, is zijn ervaring. „Een offerte wordt digitaal berekend, maar de praktische uitwerking wijkt soms af van de theorie. Je weet nooit precies wat je tegenkomt.” Wilco vindt het belangrijk dat zijn bedrijf een persoonlijke uitstraling blijft behouden. „Ik zorg er altijd voor dat ik regelmatig aanwezig ben op een project. Ik heb immers de onderhandelingen met de opdrachtgever gevoerd en weet hoe hij het wil. Dat krijg je alleen voor elkaar als je er bovenop blijft zitten. De communicatielijnen binnen mijn bedrijf zijn kort. Ik werk zonder uitvoerder en opdrachtgevers kunnen me direct bellen als er iets is.” Hij levert een totaalpakket. Straatwerk en grond inclusief rioleringen. Hij heeft veel

Wilco van Lent wil graag doorgroeien. geïnvesteerd in materieel, waardoor zelfs het leggen van de stenen niet meer met de hand gebeurt. Wat hij verdient stopt hij in

zijn bedrijf. Maar daarnaast is hij ook een jongere die naast het harde werken zo nu en dan vertier zoekt. www.wilcovanlent.nl


zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

het journaal | 13

De Hoofdzaak, Hertogstraat.

Hoogenboom=Mode, Molenstraat.

Wie heeft mooiste etalage?

W

Het Groene Hert, Burchtstraat.

Het Goed, Burchtstraat.

ie heeft de mooiste kerstetalage? Ieder jaar rond kerst zien de etalages in de winkelcentra er weer prachtig uit. Ondernemers doen hun best hun winkel en de stad extra mooi en gezellig te maken. En dat mag best gewaardeerd worden, vinden ze al jaren in Nijmegen. Daarom stelt de ondernemersclub VCON prijzen beschikbaar voor de mooiste etalage in de binnenstad van Nijmegen. Ging er in het verleden altijd een jury op stap, dit jaar wordt de beoordeling overgelaten aan het winkelend publiek. Onze fotograaf Mariska Hofman maakte foto’s van de mooiste etalages. Ga naar dgnl/etalagewedstrijdnijmegen en breng uw stem uit. U kunt ook stemmen op http://www.facebook.com/centrumnijmegen. Onder alle stemmers verloot het Huis voor de Binnenstad vrijkaartjes voor de schaatsbaan op het Mariënburgplein die vanaf 20 december geopend is. De schaatsbaan vormt op 20 december trouwens ook het decor voor de prijsuitreiking van de etalagewedstrijd. De zaak met de mooiste etalage ontvangt die avond de prijs tijdens de officiële opening.

Ulla Popken, Augustijnenstraat/Stikke Hezelstraat.

Decora, Koningsplein.

Wet Uniformering Loonbegrip wat wijzigt er voor u? De Wet uniformering loonbegrip (WUL) gaat per 1 januari 2013 in. Dit brengt veranderingen met zich mee die u als werkgever wel op uw netvlies moet hebben staan. Het zogenoemde uniforme oonbegrip heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de bijtaelling privégebruik auto, de evensloopregeling en de vergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage voor

Jacco Otten, Van Welderenstraat.

de Zorgverzekeringswet (Zvw). Maar er zijn nog meer wijziginen door de invoering van de wet. Zorg dat u hiervan op de hoogte bent. Crowe Horwath informeer en adviseert. Download de Special op www.crowehorwath.nl voor meer informatie.


De Gelderlander zaterdag 15 december 2012

14 | de barometer

Annemarie Henk van den Berg Berg

Jan Jonker

Guido Dierick

Hein van de Pasch

Henk Dekker

Bart van Meer

Jacob Fontijne

Roy Tillman

Eline Koers

Ed Velthuis

Hanno Littink

Jan Blokland

EstherRonald Mirjam Sent Migo

Theo Lemmen

Panel stopt met somberen Het Barometerpanel heeft het afgelopen jaar zitten zuchten en somberen, maar daar is een einde aan gekomen. In 2013 gaat het beter, voorspellen de leden van het panel. Niet heel veel beter, maar een klein beetje. Maar da’s beter dan niks. Annemarie van den Berg: 2013 lijkt het jaar waarin we zeer geleidelijk uit het dal zullen klimmen. Onze economen verwachten dat de wereldeconomie licht zal aantrekken, al blijft de groei duidelijk achter bij wat we gewend waren. Wij benadrukken echter dat er grote beleidsuitdagingen blijven en dat de risico’s voor het conjunctureel herstel aanzienlijk zijn. De consument zal overigens nog maar weinig merken van de voorzichtige terugkeer naar groei. In 2013 zal de koopkracht voor veel huishoudens, net als in 2012, aanzienlijk dalen. Wij verwachten dat de Nederlandse economie volgend jaar met een magere ¼% zal groeien. Jan Blokland: gezonde benen Als marktvolgers hebben wij als koel- en vrieshuizen nauwelijks invloed op de vraag naar onze dienstverlening. Begin november trok de vraag uit Azië en dan voornamelijk uit China aan waardoor er weer wat ruimte vrij kwam. De laatste twee weken zien we het tegenovergestelde weer gebeuren en lopen de gaatjes weer vol. Hoe dan ook verkeert de vleessector in zwaar weer en de vraag is niet of maar wanneer er weer enkele slachterijen zullen worden gesloten. Esther-Mirjam Sent: uitgesomberd Wat de economie betreft, is het volgens de meeste commentatoren somberheid troef. Wat daarbij evenwel wordt vergeten, is dat Nederland er economisch goed voor

Barometer

Annemarie van den Berg: ‘Grote beleidsuitdagingen’. staat. En wat daarbij ook wordt vergeten, is dat sombere uitlatingen over de economie een eigen leven gaan leiden. Immers, door emoties en angsten gedreven mensen zullen hun hand nog meer op de knip houden. We gaan denken dat het slechter gaat met de economie, we consumeren minder en bedrijven nemen minder mensen aan. Aldus wordt een driedubbele dip in de economie een feit. Daarom pleit ik graag voor een realistisch beeld van de huidige situatie en die is helemaal niet zo somber als de berichtgeving doet vermoeden. Eline Koers: kentering De particuliere woningmarkt kende dit jaar geen hosannacijfers. Het nieuwe kabinet zorgde met

5,9-5,9

Naam Bedrijf Roy Tillman Chemische bouwstoffen Henk Berg KPMG Ronald Migo KvK Annemarie vd Berg Rabobank Theo Lemmen Ondernemerscafe Jan Blokland Cold Stores Jacob Fontijne KEMA Hein van der Pasch Mercator Incubator Jan Jonker Health Valley Ed Velthuis VNO-NCW Hanno Littink Bax Advocaten Esther-Mirjam Sent Radboud Universiteit Henk Dekker Lindus Eline Koers Weeghel Doppenberg Kamps Bart van Meer Dirkzwager Guido Dierick NXP

6,9-6,7 6,8-6,8 6,2-6,3 5,0-5,7 6,5-6,5 6,0-6,0 6,3-6,3 6,0-6,0 6,5-6,5 4,0-4,0 6,0-6,0 5,5-5,5 5,0-5,1 6,5-6,5 5,0-4,0 7,1-5,9

haar maatregelen voor een (tijdelijke?) kentering. Particulieren die eerst alleen hun gedachten over het kopen van een huis lieten gaan, zijn overgegaan tot actie. Voor hen zullen volgend jaar in ieder geval geen soepelere regels gelden. Biedt dit perspectief voor 2013? Of is dit een storm voor de stilte? In ieder geval is het een leuke afsluiting van 2012. Theo Lemmen: bonus De transport sector is traditioneel de sector waar herstel het eerste merkbaar is. Er zijn in Nijmegen diverse pareltjes in de transportsector te vinden. Cornelissen Transport doet het erg goed in grove en fijnmazige distributie voor diverse grootwinkel bedrijven. HSF Logistics is een van de grootste spelers in koeltransporten in Europa. En De Klok Logistics, samen met de zusterbedrijven Vortex te Venray en Timmer in de Betuwe zijn ook goed op weg! Deze bedrijven lijken minder last te hebben van de crisis en dat komt ook door goed en gedegen management, waar bonussen pas worden uitgekeerd, als het financieel kan. Ronald Migo: omhelsing Ik spreek steeds meer ondernemers die het gehad hebben met negatieve berichtgeving in de media over de crisis. Laten we positieve berichtgeving omhelsen want vertrouwen moet gevoed worden. Bundel goede berichtgeving en succesvolle nieuwe impulsen die er ook zijn: de economisch commissaris die zegt dat we wel degelijk de eurocrisis achter ons aan het laten zijn, dat Spanje weliswaar sombert maar vooralsnog 1/3 nodig heeft van het bedrag dat was gereserveerd, dat Duitsland de staatsuitgaven al op orde heeft. Guido Dierikx: Ik wil beginnen met positief

foto Bert Beelen

nieuws. De elektronische autosleutel bestaat dit jaar 30 jaar. Wellicht vraagt u zich af waarom dit goed nieuws is voor de regio Nijmegen? Het antwoord luidt: omdat wij hier in Nijmegen chips voor autosleutels produceren en inmiddels bijna elke auto ter wereld enkele tot soms wel honderd chips uit Nijmegen bevat. Wij produceren nu bijna 70 miljard chips per jaar. Maar op dit moment heeft ook NXP te maken met tegenwind. Voor het vierde kwartaal hebben wij de verwachting uitgesproken dat NXP tussen 3% en 9% minder omzet zal boeken. We moeten dus weer heel intensief naar de kosten kijken. Henk Berg: prijsdruk De afgelopen maanden zijn er bij vele organisaties mensen afgevloeid in het belang van de continuïteit van de organisatie. Veel mensen zonder baan zijn genoodzaakt om als zzp’er in de bouw, horeca of als interim of adviseur, een nieuw bestaan op te bouwen. En hoe pijnlijk dat is op het moment dat het iemand overkomt, het is goed om te constateren dat vele zzp’ers die na enkele jaren hun zaakjes (lees klantenbestand) op orde hebben, niet meer anders zouden willen. Hein van der Pasch: stagnatie Stagnatie is het kernwoord voor de economie en het vertrouwen van bedrijven en consumenten. En de overheid dan? Die zou kunnen stimuleren en investeren, maar maakt nog veel schijnbewegingen. Zo wil de rijksoverheid taken afstoten en bezuinigen. Rijkstaken gaan snel over de schutting naar lagere overheden, zonder voldoende middelen. Ed Velthuis: aan de slag Het dal is diep maar we lijken elkaar in de polder weer te vinden.

VNO NCW voorman Wientjes riep Pensioenfondsen op om hypotheken op bankbalansen te financieren. Dat zal ongetwijfeld onder de conditie zijn dat dit geld aantoonbaar en direct in Nederlandse werkgelegenheid geïnvesteerd wordt. Dat is immers ook het belang van werknemers. En pensioenen zijn tenslotte privaat geld van werknemers waar werkgevers aan bijdragen. Hoe het ook gaat; ons eigen geld gewoon weer naar Nederland. Niet om het op te maken, maar om renderend en duurzaam te investeren. Roy Tillman: verlaten In Nederland worden de bouwactiviteiten bij winterweer relatief snel gestaakt vergeleken met een aantal koudere landen. Daar zorgen moderne methodes en producten ervoor dat er langer doorgebouwd kan worden. De onbekendheid met deze technieken en de ingesleten traditie, de winterstop in de bouwuitvoering in te plannen, zorgen er nog steeds voor dat veel bouwplaatsen er in de winter verlaten bij liggen en veel geld kosten. Henk Dekker: topsector Centraal Gelderland en zeker de Liemers kan een hot spot logistiek worden als hub tussen Rotterdam Tweede Maasvlakte) en het achterland (Ruhrgebied). We zullen dan wel in Centraal Gelderland de krachten moeten bundelen, het belang voor de regio is veel werk, innovatie en duurzaamheid. Wat zou het toch mooi zijn als Arnhem de modelogistiek en Nijmegen de zorglogistiek voor hun rekening zouden nemen. Helaas blijft het hier oorverdovend stil over. Dat is niet in het belang van de economische slagkracht van Centraal Gelderland en levert geen bijdrage aan de BV Nederland. Bart van Meer: klasse Ook in lastige tijden zijn er telkens weer bedrijven die boven komen drijven. Deze week was ik aanwezig bij de onthulling van het feestaardvarken zijnde het symbool van het honderdjarig bestaan van Burgers’ Zoo. Een fantastische organisatie die er telkens in slaagt om alle records van bezoekers te verbreken. Ook het Openlucht Museum in Arnhem heeft dit jaar weer een record te verbreken, te weten de grens van een half miljoen bezoekers. Het zijn deze bedrijven die het telkens weer lukt om bezoekers te trekken en dat in een tijd dat de consument let op zijn portemonnee. Jan Jonker: kennis Nederland is kennisland bij uitstek. In deze tijden van verontrustende berichten over economische krimp een teken van hoop. Immers, met onze vooraanstaande kennis kunnen we als klein landje een concurrerende positie in de wereldeconomie behouden. Zeker als we deze kennis combineren met creativiteit in toepassingen, en de manier waarop we toepassingen vinden en ontwikkelen.


zaterdag 15 december 2012 De Gelderlander

geknipt | 15 Door André Sonneville

geknipt en geschoren Tips of informatie? deondernemer@gelderlander.nl

Nijmegen niet zo schoon

slagen van de Mariken Winterfeesten in de Nijmeegse binnenstad. In de sfeervol ingerichte Stevenskerk valt dit jaar te jaar genieten van een Nijmeegse kerststal in ontwikkeling, gebaseerd op de miniaturen van de Gebroeders van Limburg. Theo heeft als organisator het ideale eindbeeld al voor ogen: „Met de medewerking van alle Nijmegenaren zal deze groep uitgroeien tot een van de mooiste van dit land. Corinne Roes maakte de kostuums voor Jozef en Maria en de stal is in de vaardige handen van de meubelmakers van Kopshout van Bert Aalbers. De kleding van de Drie Koningen is beschikbaar gesteld door de Stichting gebroeders Van Limburg.” Daarnaast exposeren de beeldend kunstenaars Reinoud Kuipers en Judith Stolker, lezen Stevenskringers oude en nieuwe kerstverhalen voor, laten koren kerstliederen horen en kunnen bezoekers genieten van arrangementen van Bloemsierkunst Krayenhoff, kerstgroepen van o.a. Museumpark Orientalis, de diapresentatie ‘Kijken naar Kerst’ en orgelKaaisjouwers muziek. Wie komende zondag in voorberei- ‘Kerst in de Stevenskerk’ is gisteren ding op de feestdagen z’n hoofd begonnen en duurt tot en met 6 jaeven wil leegmaken tijdens een stadswandeling, kan voor een paar luttele euro’s aansluiten bij Frank Antonie van Alphen, auteur van het boek ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’. De wandeling start om 14.00 uur bij museum De Stratemakerstoren. De gemeente Arnhem heeft met 9 winkelgebieden het hoogste gescoord in de verkiezing van NederlandSchoon van het schoonste winkelgebied. Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem zuid blijkt volgens die verkiezing het allerschoonste winkelgebied van Nederland. Ook Nijmegen, als een van de 25 grootste gemeenten van Nederland, is beoordeeld. De Keizer Karelstad is nog niet zo schoon als Arnhem. Waar Arnhem 3,6 punten scoorde, moest Nijmegen het doen met 3,5. Goed voor een elfde plaats. De afgelopen maanden heeft NederlandSchoon 346 winkelgebieden bezocht. Van de 7 winkelgebieden (Hatert, Daalseweg, St Jacobslaan v/h Miro Center, Notenhout, Van ’t Sandstraat, Molenweg/Mirtestraat, Dukenburg) in Nijmegen die bij het onderzoek waren betrokken, scoorde de Daalseweg het hoogst. Notenhout en Molenweg/Mirtestraat kwamen als slechtste uit de bus. Nijmegen heeft nog 10 plaatsen te winnen.

en ANAC Carwash in Nijmegen hebben hun steun al toegezegd.

Drukke Ladies Day

De Ladies Day van het Nijmeegse Ondernemerscafé, dit keer speciaal voor ondernemende vrouwen, werd druk bezocht. foto Bert Beelen nuari 2013. De Expositie is geopend van 11.00 - 17.00 uur behalve op de dagen van de concerten op 16, 23, 26 en 29 december. De expositie is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Binnenstadservice Binnenstadservice, de logistieke dienst die op meer dan duurzame wijze de winkels in de binnensteden bevoorraadt en zijn roots in Nijmegen heeft, slaat zijn vleugels alsmaar verder uit. Vanuit Haarlem, Doetinchem, Heerenveen en Schiedam is nu ook interesse getoond.

Stevenskerk Onder de noemer ‘Kerst in de Stevenskerk, een feest voor de hele familie’ draagt kunstondernemer Theo van Stiphout (InterMediArt) met een prachtige expositie en een Ook volle bak bij het najaarscongres van MKB Wijchen. reeks concerten fors bij aan het welfoto Broer van den Boom

C.L.P.J. Crombag, Nijmegen. P.M.B. Montagebedrijf bv te Herveld, curator mr. C.F.H. Donners, Nijmegen. Th.M. Kremers hodn Supermarkt Kremers te Sint Hubert, curator mr. W.L.H. Janssens, Veghel. Juma Beuningen bv te Beuningen hodn Da Drogisterij & Parfumerie Beuningen, curator mr. M.W.M. Nijland-van Oorsouw, Uden. Keradak bv te Groesbeek, Dates bv, Kerakozijn bv, curator mr. A. Kuijpers, Nijmegen. C. Demir te Doorwerth v/h hodn Klussenbedrijf Delal, curator mr. H.J.D. ter Waarbeek, Velp. Riga Handelsbedrijven bv te Bemmel, curator mr. H.A. Wiggers, Velp. Rigamij bv te Bemmel, curator mr. H.A. Wiggers, Velp. Multi-Place Bedrijfszorg En Administratieve Beroe. te Tiel, hodn Multiplace Uitzendbureau, curator mr. R.C. Faase, Tiel. J.B. International Holding bv te

Het project Money Makers op het Canisius College in Nijmegen heeft de ondernemende derde klassers Niki Maessen, Margot Hoogerwerf en Veronique Scharwächter op het idee gebracht een lesmarathon te organiseren. Bekende Nederlanders die tevens ex-Canisiaan zijn, worden gevraagd op te treden als gastdocent in die lesmarathon. De opbrengst is bestemd voor de stichting Homeless Child. Inmiddels hebben Niki, Margot en Veronique al wat ex-Canisianen bereid gevonden een uurtje in te vullen. „Gijs Rademaker, journalist bij Een Vandaag, chef-kok Ysbrandt Wermenbol van sterrenrestaurant Le Marron in Malden, en professor Henny Sackers, hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit, hebben al toegezegd. We zijn verder bezig met onder andere Ruud Lubbers, Daphne Dekkers, en de schrijvers A.F.Th. van der Heijden en Thomas Verbogt.” Leerlingen in de lesbanken laten zich sponsoren voor ieder uurtje dat ze niet in slaap vallen en het Nijmeegse bedrijfsleven draagt financieel bij om de lesmarathon te faciliteren. Autobedrijf Theo Klaassen uit Malden

Congres MKB Ook volle bak in ’t Mozaïek tijdens het najaarscongres van MKB Wijchen. Voorzitter van MKB Nederland, Hans Biesheuvel, was naar Wijchen afgereisd om de ondernemers toe te spreken. Onder leiding van dagvoorzitter Annemarie van Gaal werden Hans Biesheuvel, ondernemers Pierre Guelen (Planon) , Maarten Halma (Halma Packaging/Depa Disposables) en directeur van de Rabobank Rijk van Nijmegen, Annemarie van den Berg, uitgedaagd in een pittige paneldiscussie.

AGENDA

Faillissementen Faillissement uitgesproken Jan Van Sijll Holding bv, Fruit Pakstation Jan Van Sijll bv te Ingen, curator mr. R.C. Faase, Tiel. Th.H. Houtzeel v/h hodn Life Center Excentris te Elst, curator mr. C.J. Diks, Nijmegen. H. de Jongh v/h hodn Betuwse Autoschade, curator mr. G.W.M. Janssen, Zaltbommel. V.O.F. Sportcafe ‘De Tinnegieter’ te Beuningen, curator mr. C.F.H. Donners, Nijmegen. Bairu Zhan te Beneden-Leeuwen, v/h hodn cv Fuji, curator mr. M.F.G. Mulders, Zaltbommel. Vlieg Ver Weg bv te Tiel, curator mr. C.G. Klomp, Tiel. BC Management & Consultancy bv te Gennep, curator mr. P.M.C. Brouns, Venlo. D.J. van Maren hodn Dickies Ho te Varik, curator mr. R.C. Faase, Tiel. S.H.T. Derksen te Bemmel hodn Sheila Mode, v/h hodn Abito Dames- En Herenmode, curator mr.

Ondernemers in de dop

Zware sneeuwval kon daags na de verjaardag van Sinterklaas niet verhinderen dat het Nijmeegs Ondernemerscafé in de Vereeniging volliep met ondernemende dames. Maar ook de wederhelften van de vaste café-partners kwamen voor een borreltje en natuurlijk (misschien wel vooral!) de Goodie Bag. „Zowel partners als niet-partners hebben input gegeven aan deze mooi gevulde Goodie Bag”, zegt Wendy Grutters van Dolynn Communication & Events, coördinator van het Nijmeegs Ondernemerscafé. „Speciaal dank aan Az Groen figuurbeheersing voor de wijze waarop zij andere ondernemers heeft geënthousiasmeerd voor onze Goodie Bag en ook veel dank aan alle andere bedrijven en personen die een bijdrage leverden.”

VNO-NCW Nijmegen, curator mr. J.A. Mulder, Nijmegen. FPS Nederland bv te Ede, curator mr.drs. C.J. Tijman, Ede. De Rijn Holding bv te Arnhem, curator mr. M.G.E. ter Hart, Arnhem. Starq Holding bv te Heteren, curator mr. W.W. Korteweg, Arnhem. Boek-In vof te Wehl, hodn Boekhandel Boek-In Lochem, curator mr. P.H. Vestiens, Doetinchem. Vereenvoudigde afwikkeling: M Holding bv, Gentrans Transport bv en Gentrans Distributie bv te Heijen Adrem Intermedia Groep bv te Arnhem hodn Adrem Uitgeverij, Adrem Studio, Adrem Uitgeverij. Contekst Publishers bv te Buren. Grando Keukens en Badkamers Nijman bv te Winterswijk. D.N.K./Rotadruk bv te Nijmegen. ATW Industrie bv te Ede. Sporteon Leeuwen bv te Beneden-Leeuwen.

Woensdag 19 december, 19-12-2012, HAN Hogeschool Arnhem Nijmegen, Ruitenberglaan 26, Arnhem, van 16.30 tot 19.00 uur. Speciale bijeenkomst VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen en VNO-NCW Achterhoek i.s.m. HAN Faculteit Techniek. Thema ‘HAN, Voorsprong door Techniek?’ http://www.vno-ncwmidden.nl

Ondernemerscafé Nijmegen In het café van concertgebouw De Vereeniging vindt op vrijdag om de veertien dagen het Ondernemerscafé Nijmegen plaats. Aanvang steeds om 17.00

uur. Vrijdag 21 december 2012 Kerstborrel Vrijdag 4 januari 2013 Nieuwjaarsborrel Vrijdag 18 januari 2013 I: www.nijmeegsondernemers

19.00 uur. Nieuwjaarsbijeenkomst. KvK-voorzitter Gert-Jan Oplaat blikt tijdens zijn nieuwjaarstoespraak terug op 2012.

Blauwe Steen

Sociëteit KAN

Woensdag 19 december, ijsbaan Mariënburgplein Nijmegen, vanaf 18.30 uur. Voor leden en introducees: om 19.00 uur te voet richting V&D, om 19.30 uur jaarlijkse uitreiking van de Blauwe Steen door de Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen. Vanaf 20.00 uur eindejaar borrel VCON.

Maandag 14 januari, restaurant De Hucht, Elst, vanaf 17.00 uur. Nieuwjaarsbijeenkomst. info@ondernemerssoc ieteitkan.nl

KvK

Maandag 7 januari, Hotel en Congrescentrum Papendal, Arnhem, van 15.00 tot

OKA Donderdag 10 januari, Van der Valk Hotel, Amsterdamseweg, Arnhem, aanvangf 17,.30 uur. Nieuwjaarsborrel.


2012

van het jaar

gelopen november werden wij uitgeroepen tot Nijmeegs Ondernemer van 2012. Deze js is voor ons bedrijf én voor onze medewerkers een fantastische beloning, vooral mdat we dit jaar ons 120-jarig jubileum vieren. Want in 1892 openden Antoon en Naatje mpschreur hun kruidenierswinkeltje aan de Waalkade. Inmiddels is ons familiebedrijf gegroeid tot een landelijke speler op het gebied van eten en drinken in de zorg en rgen we voor de dagelijkse maaltijd van zo’n 30.000 cliënten in zorginstellingen in el Nederland. Maar de regionale betrokkenheid blijft. We zijn bijzonder trots dat we ze prijs in ontvangst mochten nemen en willen onze relaties, leveranciers en andere angstellenden hartelijk bedanken voor alle felicitaties die wij hebben ontvangen. Via ze weg wensen wij iedereen prettige feestdagen en een smaakvol 2013! mens medewerkers en directie, ank Kampschreur gemeen directeur lland Food Service

Passie voor zorg

Nijmeegs

Passie voor zorg. Dat is het motto van Holland Food Service. Heldere woorden die weergeven wie wij zijn: de deskundige specialist voor de (thuis)zorg, met passie voor lekker en gezond eten en drinken. Maar ook met een passie voor het bieden van servic en kwaliteit én aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat doen wij al sinds 1892, een betrouwbare historie waar wij trots op zijn. Maar wij kijken vooral naar de toekomst. Elke dag laten wij ons inspireren om het beter te doen dan gisteren. U kunt vertrouwen op onze persoonlijke betrokkenheid in het behalen van resultaat en een duurzame samenwerking: Samen Succesvol! Holland Food Service - Bijsterhuizen 2513 - 6604 LM Wijchen - www.hollandfoodservice.n

Het wachten meer dan waard

De nieuwe volkswagen golf.

leverbaar vanaf

€18.790,-

T IJK ME TIJDEL

LOZE RENTE RING CIE FINAN

Betaal nu € 9.395,en de andere helft van € 9.395,- over een jaar

Hegeman blijft verrassen

www.Hegeman-groep.nl

hoofdvestiging Nijmegen Nieuwe Dukenburgseweg 13 Telefoon 024 - 381 71 00

servicevestiging Molenhoek Middelweg 100 Telefoon 024 - 358 27 33

de Ondernemer - Nijmegen  
de Ondernemer - Nijmegen  

de Ondernemer is een redactionele B2B uitgave van De Gelderlander.

Advertisement