Page 1

WONEN &TUINEN

* DE GELDERLANDER ZATERDAG 23 MAART 2013


Jacobs Thuis & Interieur Groesbeek

TIJD BTW ELIJ -KO K ZON WER RTIN I N G EN PVC /LUXA G

15 %

FL ERE EX 速 N

-VLO

BTW-actiemaand. Pak nu uw voordeel! BTW -A PVC CTIEM -VLO AAN ERE D N

15 %

KOR

BTW

GO -ACTI E RDIJ NEN MAAN /BEH D ANG

15 %

KOR

T ING

BTW

ZON -ACT IE WER ING MAAN /LUX AFL D EX 速

15 %

KOR

T ING

T ING

Jacobs Thuis & Interieur laat u meeprofiteren van een recent overheidsbesluit waarbij het BTW-tarief tijdelijk wordt aangepast van 21% naar 6%. Dit verlaagde tarief is echter alleen van toepassing op de arbeidskosten. Jacobs gaat een stapje verder. Bij ons krijgt u zelfs op de materialen deze forse korting van 15%. Kom dus snel langs en profiteer van deze tijdelijke actie.

GORDIJNEN

VERF

VLOEREN

Gratis parkeren

Vakmensen

Binnenhuisadvies

Koffie staat klaar

Toilet

Budgetadvies

Prima advies

Ophaalservice

In- en uitruimhulp

Maandag gesloten Dinsdag 10.00 tot 18.00 uur woensdag 10.00 tot 18.00 uur

ZONWERING

Donderdag 10.00 tot 18.00 uur Vrijdag 10.00 tot 21.00 uur Zaterdag 10.00 tot 17.00 uur

BEHANG

Herwendaalseweg 38 Groesbeek (024) 399 99 00 info@jacobsgroesbeek.nl www.jacobsgroesbeek.nl

JACOBS

THUIS & INTERIEUR

U vindt bij Jacobs Thuis & Interieur een compleet assortiment producten die van uw huis een thuis maken. Bij onze vriendelijke en deskundige medewerkers kunt u altijd terecht voor een op maat gesneden advies. Tot ziens in Groesbeek.

Voor alle acties geldt: zolang de voorraad strekt en onder voorbehoud van zet-, prijs- en drukfouten. Kleuren en afbeeldingen kunnen afwijken. Niet in combinatie met andere aanbiedingen/acties. Geldig tot en met 30 maart 2013.

WONEN BEGINT BIJ JACOBS


Groen, groener, groenst Bij het thema ‘groen’ valt te denken aan kleur, duurzaamheid, ontluikende natuur of beginnend (ontwerp)talent. Al die associaties worden in deze voorjaarsspecial belicht.

door Renske Schriemer

Van papier

Kinderen spelen graag verstoppertje in het hoge gras. Met de Spring ontwierp Floris Schoonderbeek een ludiek equivalent voor binnen en buiten. Het is een roomdivider met een speels karakter. ‘Een organische scheiding, daar waar de grens gezocht wordt’, volgens meubelmerk De Vorm, dat de Spring levert. Het meubel is gemaakt van massief essenhout. Spring kost 430 euro.

Papier heeft legio mogelijkheden, ontdekten architect Nailliana en industrieel ontwerper Kenneth, toen ze de Japanse vouwtechniek origami leerden kennen. Ze gingen lampen van papier ontwerpen, de eerste poging leek een sneeuwpop. Daarom noemden ze hun ontwerpbureau Studio Snowpuppe. Elke lamp is van FSC-gecertificeerd papier en geschikt voor spaar- en ledlampen. Elke lampenkap is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant mooi. Kies bijvoorbeeld de groene hanglamp Moth, voor 89 euro, inclusief gekleurd snoer.

www.devorm.nl

www.studiosnowpuppe.nl

Verstoppertje

Sportieve zit

Frissedouche

Het Zuperzozial-servies is in twee opzichten groen: niet alleen de kleur, het is ook nog eens goed voor het milieu. Zuperzozial wordt gemaakt van bamboevezel en maïspulp; natuurlijke materialen die geen aanspraak maken op de oliereserves. Het serviesgoed is licht van gewicht en kan gewoon in de vaatwasser. Zuperzozial is biologisch afbreekbaar. De ontwerpen zijn heel basic en zonder print of decoratie. Uiteraard is het Zuperzozial-servies ook verkrijgbaar in andere vrolijke kleuren. Prijs: vanaf 3,95 euro voor een beker.

Gewone stoelen zijn er genoeg. Daarom besloot topontwerper Konstantin Grcic af te wijken van de traditionele stoelvormen en bedacht een nieuw constructieprincipe, dat doet denken aan outdoorsporten. Het meubel kreeg de naam Waver. Door pittige stofkleuren is de uitstraling van de stoel sportief. De Waver kan als lees- of relaxfauteuil in de woonkamer worden gebruikt, maar is ook geschikt voor in de tuin. Behalve in groen is hij ook verkrijgbaar in wit of zwart met roze accenten. Prijs: 1.298 euro.

Waarom zou een badkamer wit of grijs moeten zijn? Badkamerserie Darling New van het Duitse sanitairmerk Duravit brengt kleur in de doucheruimte. Het ontwerp van Sieger Design is zeer compleet, van wastafel tot whirlpoolbad. Het wastafelmeubel heeft een opvallend vlakke keramische rand. De jonge, frisse kleuren springen vooral in het oog. Kies voor fris lentegroen om de badkamer een lenteachtige uitstraling te geven. Te heftig? Er is ook gewoon wit. Prijs op aanvraag.

www.capventure.com

www.vitra.com

www.mynewdarling.de www.duravit.nl

Bio-servies

colofon

Deze Wonen & Tuinenspecial verschijnt in het voorjaar van 2013 als bijlage bij de dagbladtitels van Wegener.

䢇 䢇

Coördinatie en eindredactie De Persdienst Jan van Mullem Bauke Boersma Vormgeving Erna van Eerdewijk Beeld Alle foto’s DesignPress,

tenzij anders vermeld. Foto voorpagina: Zoonar 䢇

Contact De Persdienst Postbus 36 6500 DA Nijmegen wonen@depersdienst.nl

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


Milieubewuste mensen koken graag biologisch. Maar hoe zit dat met de keuken waarin ze hun potje bereiden? Op zoek naar de meest groene keukens en apparatuur.

door Suzanne Dijkstra


De keuken van nu

D

e gemiddelde keuken gaat jarenlang mee. Daardoor is het automatisch een duurzame aankoop. Toch kun je bij de keuze voor een keuken rekening houden met het milieu. Al leert een rondje langs de grote keukenmerken dat het milieu niet het eerste verkoopargument is, waarmee de producenten schermen. Vaker worden termen als topdesign, holistisch, tijdloos en praktisch genoemd. De gemiddelde keuken is gemaakt van spaanplaat, afgewerkt met een laagje laminaatfineer van kunststof. Wie een duurzamer alternatief wil, kiest voor een massief houten keuken, gemaakt van FSC gecertificeerd hout of met een Milieukeur. Mooie keuken gezien? Vraag de verkoper hoe en waarvan hij is gemaakt. Vooral de wat duurdere merken besteden aandacht aan duurzaamheid. Ook zijn er tegenwoordig ecologische keukens, gemaakt van bamboe. Vergeet het aanrechtblad niet. Natuursteen bevat geen chemische stoffen en ook roestvrij

staal is volledig recyclebaar. Een werkblad van composiet, zoals Silestone of Corian, is eveneens een milieuverantwoorde keuze, omdat dit wordt gemaakt van gerecycled materiaal.

Waterhuishouding Is de duurzame keuken gekozen, dan wordt het tijd om na te denken over de rest. Te beginnen met de kraan. Anders dan vaak wordt gesuggereerd, is volgens Milieu Centraal een heetwaterkraan niet per se een milieubewuste keuze. Zo’n kraan kost ook elektriciteit als hij stand-by staat. Keukenkranen zijn steeds vaker voorzien van waterbesparende foefjes, zoals de toevoeging van lucht aan de waterstraal of de mogelijkheid het volume van de straal te dimmen. Er zijn zelfs al digitale kranen in aantocht, die helpen water te besparen. En dan de vaatwasser. Lang werd die gezien als wateren energieverslinder. Dat valt anno 2013 enorm mee, als we de fabrikanten mogen geloven. Op het energielabel letten, is al een eerste stap. Maar verdiep je ook eens in het waterverbruik van de afwasmachine. Een

Duurzame materialen maken de keuken milieuvriendelijk en soms zelfs futuristisch. Met bijvoorbeeld FSC goedgekeurd hout. Koelkasten van nu zijn energiezuiniger dan ooit, net als vaatwassers, zoals de nieuwste van AEG.

machine met een innovatief wisselspoelsysteem bespaart liters water. Vaak is de eco-stand prima voor het schoonmaken van de vaat. Nieuwe vaatwassers bepalen zelf hoe lang ze erover moeten doen om de afwas schoon te krijgen. Bovendien past in nieuwe vaatwassers veel meer dan in oudere machines.

Supercool Ook koel- en vrieskasten worden energiezuiniger. Bovendien hebben ze steeds vaker verschillende koelzones. Een ventilator zorgt voor circulatie van koude lucht en het standje ‘supercool’ speelt in op warm voedsel dat de koelkast onnodig opwarmt. De koeltijd na het openen van de deur is met 40 procent teruggelopen in vergelijking met een traditionele koelkast, meldt Indesit. De nieuwste exemplaren hoeven bovendien niet meer ontdooid te worden, want door de luchtcirculatie hecht ijs zich niet aan de wanden. Een speciale Frostmatic-functie versnelt het invriesproces van voedsel. Ook aan de details wordt aandacht besteed: moderne koelkasten zijn

voorzien van led-lichtjes. Interessant is ook de SmartEco deur, waarin veelgebruikte producten worden gezet. Daardoor hoeft de hele koelkast niet steeds open (waarbij veel energie verloren gaat).

Koken en bakken Wie twijfelt tussen hip inductie of ouderwets gas, doet er goed aan voor het traditionele gasfornuis te gaan. Het is over het algemeen duurzamer en bovendien goedkoper dan een elektrische kookplaat. Al zijn er tegenwoordig ook duurzame inductieplaten, waarmee de keuze ook een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Wordt het een oven of een magnetron? Volgens Milieu Centraal geeft een magnetron een vier keer hoger rendement dan een oven. Magnetrons zijn steeds energiezuiniger. Wie weinig bakt, kiest voor een combimagnetron met heteluchtoven. Let ook bij de keuze voor een oven op het energielabel. Of het er eentje op gas of op elektriciteit is, maakt voor het milieu weinig uit. De nieuwste ovens hebben een sensor die de vochtigheid van voedsel meet en

Keuken Leaf (Culimaat) is geïnspireerd op een blad. Sommige keukens zijn zelfs letterlijk groen. De elektronische keukenkraan van Dornbracht heeft een voetsensor en een waterdoseringsfunctie.

vervolgens de meest optimale bereidingsmodus en baktijd instelt. Ook kunnen in zo’n oven op meerdere niveaus tegelijkertijd meerdere gerechten worden bereid. Trend is de stoomoven. Kies voor een exemplaar met hoge druk. Dit is energiezuiniger omdat het eten door de druk sneller gaar is.

Kliko in de keuken Wie milieubewust is, scheidt keukenafval om het daarna in de juiste kliko te gooien. Sinds kort kan composteren ook rechtstreeks in de keuken. Bijvoorbeeld met de NatureMill; mobiele composteerder die keukenafval in twee weken verandert in vruchtbare aarde. Ook is er de Japanse Bokashi compost-emmer, die keukenafval fermenteert. Een paar jaar geleden experimenteerde Philips met een zogenoemde Bio-digesterkeuken, waarin restmateriaal werd verwerkt tot nieuwe energiebronnen. Het idee is onderdeel van het Philips Design Probe programma: een denktank, ingesteld voor onderzoek naar toekomstige lifestylescenario’s. Tot een concreet product kwam het nog niet.

Composteren kan uiteraard ook prima in de tuin. Of laat het de gemeente doen door gft-afval in de groene container te deponeren.

De toekomst De komende jaren komen er nog talloze duurzame keukeninnovaties bij. Zoals de mogelijkheid via de smartphone de keukenvoorraad bij te houden en een intelligente koelkast, die zelf bedenkt wat er nog met de restjes in het apparaat gekookt kan worden. Keukenproducenten en merken zijn constant op zoek naar nieuwe (duurzame) innovaties. Bovendien ziet keukenapparatuur er steeds futuristischer uit. Op de keukenbeurs in Keulen waren bijvoorbeeld in het werkblad geïntegreerde afzuiginstallaties en zelfdenkende inductieplaten te bewonderen. Neem ook eens een kijkje op de website van Whirlpool. Dit merk ontwikkelde de conceptuele Green Kitchen 2.0, waarin afvalwater en warmte van het ene apparaat wordt gebruikt door het andere.

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


door Cor-Peter Pasma

Van groentje tot sterdesigner Veel jonge ontwerpers en nieuwe merken bevochten de voorbije jaren hun plek in de meubelbranche. Welke groentjes zijn succesvol en klaar voor de volgende stap? En wie sloegen de plank mis?

www.newduivendrecht.com www.andreasengesvik.no www.dirkvanderkooij.nl www.graypants.com


New Duivendrecht Het was vorig jaar de opvallendste Nederlandse nieuwkomer: New Duivendrecht. Het designmerk is opgericht door Frederik Roijé en Victor le Noble. Het duo presenteerde op de beurs in Milaan een complete collectie, die direct alle woonmagazines haalde. Vooral lamp Barrel – gemaakt van hout, beton en staal – was overal te zien. Niet vreemd dus dat de keuze voor de eerste collectie-uitbreiding viel op de door designstudio Nieuwe Heren ontworpen lamp. Baby Barrel was geboren, een kleine versie voor nog geen 200 euro. Inmiddels is het wat stiller rond het merk, maar dat gaat niet lang duren: New Duivendrecht is ook dit jaar weer in Milaan, met werk van jonge, talentvolle ontwerpers.

Andreas Engesvik Voor fijnproevers is galerieconceptstore Spazio Rossana Orlandi bij de beurs in Milaan een goede plek om nieuw designtalent te spotten. In 2011 presenteerde de Zweed Andreas Engesvik zich met Daniël Rybakken. De Light Tray, een keramieke plaat met daarop handgeblazen stolpen die dienen als ‘lampenkap’, trok internationale aandacht. Het leverde Rybakken werk op voor meubelmerk Ligne Roset en lampenmerk Luceplan. Engesvik deed het iets kalmer, maar werkt nu ook voor bekende merken als Iittala, Normann Kopenhagen en Asplund. Met zijn afgelopen najaar gepresenteerde Bunad-dekens – met dessins gebaseerd op Noorse klederdracht – trok Engesvik dit jaar opnieuw internationaal de aandacht.

Dirk vander Kooij Toen Dirk vander Kooij in 2010 een oude robotarm gebruikte om een stoel van plastic ‘te spuiten’, kon hij niet bevroeden dat hij twee jaar lang ‘knuffelontwerper’ van Nederland zou zijn. Het ministerie van Economische Zaken sleepte hem en zijn ontwerp de wereld over om Dutch design te promoten. Niet gek dus dat Vander Kooij grossiert in prijzen en oorkondes. Hij verfijnde de techniek, zodat hij oude koelkasten kan omsmelten om niet alleen een stoel, maar ook een tafel en een lamp te maken. Dit jaar settelde hij zich in de Piet Hein Eek-fabriek in Eindhoven en lanceerde een nieuw ontwerp. Door een dikkere lijn plastic te spuiten, is zijn Chubby chair goedkoper en dus toegankelijker voor een breder publiek.

K% Neem één van ’s werelds beste, zo niet de allerbeste, designstudio’s en vraag deze om een complete collectie meubels samen te stellen en te ontwerpen. Presenteer de collectie vervolgens in Milaan tijdens de grootste meubelbeurs van de wereld en succes lijkt je niet te kunnen ontgaan. Wel dus. Designliefhebbers verlekkerden zich vorig jaar aan de Black&Black collectie van het spiksplinternieuwe designlabel K%. Creatief directeur was Nendo, van de designstudio van Japanner Oki Sato, die mythische vormen aanneemt en bijna niets verkeerd lijkt te kunnen doen. Maar niet alles wat Nendo aanraakt, verandert in goud: nog geen jaar na de introductie is K% al van het wereldpodium verdwenen.

Graypants De Graypants-lamp is een schoolvoorbeeld van hoe hard het soms kan gaan met een ontwerp. Na jaren experimenteren met stoelen van karton, besloot designer Jonathan Junker lampenkappen te maken door uitgesneden ringen karton op elkaar te plakken. Dat effect beviel hem veel beter. En hem niet alleen. Het – overigens niet bijster originele – idee werd opgepikt door het Amsterdamse handelshuis Leff Group, dat onder meer ook Studio Domo en Seletti in portfolio heeft. Dit bedrijf tekende al eerder voor de wereldwijde introductie van de succesvolle opvouwbare stoel Flux en herhaalde dat met de Graypants lampen.

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


HANS VOORHUIS

UW WONING NOG NIET VERKOCHT?

WONEN EN ANTIEK

VERHUUR NU TIJDELIJK UW WONING!

OF BENT U OP ZOEK NAAR EEN WONING?

De bank “Cambridge” heeft een losse hoes van linnen/katoen. Er zijn vele maten en kleuren leverbaar.

NEEM DAN CONTACT OP MET ONS KANTOOR!

Utrechtseweg 177 Arnhem (026) 445 09 56 hansvoorhuis.nl

D ALTIJ

WILLEMSPLEIN 16 ARNHEM

25% TING

KOR

026 - 7113 712 WWW.HOVEST.NL «infotorial

NOOIT MEER ONDERHOUD TEGEN DE KOSTEN VAN ANDERHALVE SCHILDERBEURT

Polyester dakrand- en gevelbekleding populair onder 50-plussers T

erugkerend onderhoud aan de woning is een pittige klus. Wat leert de praktijk? Wie de 50 passeert peinst er niet langer over de ladder weer op te klimmen. Hoog tijd voor ‘n duurzame oplossing. Zeker als het om risicovolle klussen aan dakranden en gevels gaat. Daarom ontwikkelde familiebedrijf Piton in de eigen fabriek het niet van echt hout te onderscheiden ‘Rapiton’ voor gevels. Zo ook een prachtig prijsvriendelijk maatwerkproduct voor dakranden. Polyesterhars gewapend met glasvezels betekent de hoogst mogelijke kwaliteit. Duur en riskant onderhoud is definitief verleden tijd.

Innovatie met modelbescherming Ruim 25 jaar geleden ontdekten Piet en Tonnie Sengers een nieuwe behoefte onder huiseigenaren. Piet: “Dakranden staan onder grote invloed van weer en wind. Soms is schilderen zelfs om het jaar noodzakelijk. Met trespa of vergelijkbare materialen aftimmeren is erg arbeidsintensief en dus vrij kostbaar. Daarom kwamen we op het idee om een waterdicht én kant-en-klaar polyester product te ontwikkelen zonder dat je hoeft te breken en te timmeren.” Een innovatie die gepaard ging met de nodige investeringen in tijd. Piton vroeg modelbescherming aan en stortte zich op de ontwikkeling van een speciale mal. Na enkele jaren experimenteren en testen lukte het om de perfecte ronding in de polyester te krijgen. En zo ontstond een nieuw product dat niet alleen per dakrand op maat te maken is, maar juist ook uit één geheel (dakrand omsluitend met rondingen) bestaat. “De polyester met een dikte van slechts twee millimeter is zo eenvoudig en snel tussen daktrim, gootkraal en gevelpan te monteren. De arbeidsuren blijven beperkt. Het unieke van onze vinding zit hem in de duurzame waterdichte en toch ademende oplossing. Dankzij ventilatie en ‘n

speciaal gootje heeft schimmelvorming heeft geen kans”, motiveert Piet Sengers.

«Zowel dakranden als

Op maat in fabriek: snelle montage De gebroeders besloten hun innovatieve kennis breder in te zetten. Van dakranden werd de ontwikkeling uitgebreid naar bekledingen van gevels en dakkapellen. Piet Sengers: “Voor ons Rapiton-product hebben we ook speciale mallen gemaakt. Dit stelt ons in staat om in onze eigen fabriek een zo compleet mogelijk product op maat voor huis of bedrijfspand te maken. De montage ter plekke neemt op deze wijze een beperkt aantal uren in beslag.” Rapiton is, net zo als de panelen voor de dakranden, ook van hoogwaardige kwaliteit. Een oerdegelijk materiaal, veel gebruikt in de scheepsbouw en de vliegtuigindustrie. In Middelaar fabriceren ze de gevelplaten onder vacuüminjectie met zuiver symmetrisch liggende glasvezelbewapening. De platen trekken daardoor niet krom. Dankzij het lage gewicht en de speciale constructie is Rapiton ook gemakkelijk over bestaand houtwerk heen te plaatsen. En het tijdrovende pasmaken van de naden vervalt, want de platen passen altijd precies in of op elkaar.

gevels en dakkapellen zijn prima te bekleden met het bekledingsmateriaal van Piton. Nooit meer onderhoud en blijvend extra cachet aan ‘t pand.

Extra cachet aan pand Welke uitstraling geeft dit speciaal ontwikkelde polyester product? Piet Sengers: “Klanten zijn telkens verbaasd over het schitterende resultaat. We kunnen het in elke Ral- en verfkleur maken en met name de gevelplaten zijn niet van echt hout te onderscheiden.” Dankzij goede kleurvastheid en zéér geringe vuilaanhechting van dit polyester blijft het extra cachet aan het pand gehandhaafd. Daar kan een pandhouder trots op zijn. En de 50-plusser? Die geeft zo een betere invulling aan zijn vrije tijd én vermijdt onnodig risico. En wie voor terugkerend onderhoud een schilder inhuurt is een dief van eigen portemonnee. Niet alleen bespaart de huiseigenaar al fors op korte termijn,

maar ook op de lange termijn neemt de uitstraling en dus de waarde van zijn pand toe. Daar zijn op de ‘oude’ dag nog veel leuke dingen mee te doen.

FIRMA PITON BOUWSTEEG 4 6587 AW MIDDELAAR TELEFOON: (024) 696 23 27 B.G.G. BEL (024) 696 17 89 INFO@FIRMAPITON.NL WWW.FIRMAPITON.NL


Met de lente op komst staan kinderen te trappelen om weer buiten te spelen. Jammer dat het gazon die vrolijkheid niet of met moeite aankan. Aan het eind van de zomer regeren de kale plekken en heeft elk veld een mostapijt. De oplossing: een ander grasmengsel. door Cor-Peter Pasma

T

erwijl de ene na de andere tuintrend voorbijtrekt, blijft gras een onverwoestbare rots in de branding. Er ligt naar schatting liefst 300 miljoen vierkante meter aan gras in onze tuinen. Vreemd eigenlijk dat we daar niet zo veel vanaf weten. Want bij een goed gazon komt meer kijken dan je denkt. Zo moet je bij de aanleg ervan al rekening houden met verschillende zaken, zoals: ligt het gras in de schaduw of juist in de zon, spelen de kinderen er de hele zomer op of is het gazon vooral bedoeld om naar te kijken? Doe je dat niet, dan is de kans groot dat mos en ander onkruid het wint van de frisgroene sprieten. Met meer dan duizend verschillende grassoorten is het voor de leek bijna ondoenlijk de juiste keuze te maken. Leveranciers van graszaden maken het voor ons gelukkig makkelijker. Zij mengen verschillende soorten gras, die elkaar versterken en ondersteunen om, rekening houdend met het gebruik, tot het beste resultaat te komen. Te koop in een handig doosje of zakje bij het tuincentrum. Grofweg zijn er vier verschillende soorten. Wie een voetbalgoaltje of trampoline in de achtertuin heeft staan, doet er bijvoorbeeld goed aan een sportgazon aan te leggen. Doe je dat niet, dan ontstaan er al snel kale plekken waar de kinderen het vaakst lopen. De soorten voor sportvelden zijn vele malen sterker dan die voor siergazonnen. Het grote verschil zit in de dichtheid van de begroeiing. Hoe dichter de grasprietjes op elkaar staan, hoe mooier het veldje eruitziet. Nadeel hiervan is dat de onderkant van het gras door gebrek aan zonlicht veel kwetsbaarder is voor rot en ziekten. Vandaar dat een siergazon zo min mogelijk moet worden belopen. Sterkere grassoorten zijn letterlijk een stuk groter en laten daardoor meer licht naar de bodem door. Maar met een goede graskeuze ben je er niet. Goed onderhoud is noodzakelijk. Zo moet er tijdens de groeiperiode minimaal eens per twee weken worden gemaaid en is jaarlijks verticuteren en bijmesten ook belangrijk. Wie dat niet doet, zal merken dat mos en ander onkruid hun kans grijpen. Wie geen zin in onderhoud heeft, kan ook kunstgras in de tuin leggen. Het is de laatste jaren sterk in opkomst en kwalitatief een stuk beter geworden. Maar of iedereen daarop zit te wachten? Er gaat immers niets boven de geur van versgemaaid gras.

De ene spriet is de andere niet

Bron: Grasgids.nl

Graskeuze

Siergras: Voor als het gazon amper belopen of anders gebruikt wordt. Bestaat uit fijne grassoorten als struisen (rood)zwenkgrassen. Speelgras: Voor als er op het gazon wordt gespeeld, gelopen, gegeten. Meestge-

bruikte gazontype bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemden Engels raaigras. Sportgazon: Voor als er op gevoetbald wordt. Mengsel bestaat vooral uit grovere

grassoorten als veldbeemdgras en Engels raaigras. Schaduwgras: Voor donkere plekken in de tuin. Dit gras gedijt in de schaduw en is bestand tegen droogte. Het mengsel bestaat uit rood- en veldbeemdgras.

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


Bespaar nu tot 50% op energiekosten!

*

Verwarm nu optimaal uw woning met Biomassa voor een schone warmte, ook wel ‘Pellets’ genoemd. Beter voor U en het Milieu.

De Hoge Brug 46 6581 AJ Malden Telefoon 024 - 358 41 06 Telefax 024 - 358 54 13 www.geurts-stof.nl

Verwarm nu optimaal uw woning met Biomassa voor een schone warmte, ook wel ‘Pellets’ genoemd. Beter voor U en het Milieu.

Openingstijden: dagelijks van 09.00 tot 16.30 uur, elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 ot 12.30 uur

Met onze moderne Pelletkachels van Het A-merk Nordic Fire (Raveli) kunt u al gauw tot 50% besparen op uw Energiekosten. Dankzij het verwarmen van uw woning met de Pelletkachel kan het gasverbruik gereduceerd worden. Dit scheelt aanzienlijk in de maandlasten!

KIJK VOOR MEER AANBIEDINGEN SIERBESTRATING OP:

AANBIEDINGEN SIERBESTRATING:

Modena Strakstone Bont 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

Modena Strakstone Antraciet 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

WWW.PEERDOETINCHEM.NL

Strakstone Antraciet 30x40x6 cm voor

g12.95

per m²

Modena Strakstone Grijs-Zwart 20x30x5 cm voor

g10.95

De Pelletkachel is eenvoudig te instaleren. Met gebruik van de Pellerkorrels (ook wel biomassa genoemd) realiseert u snel een rendement aan warmte energie. Deze korrels zijn Milieuvriendelijk en hebben een zeer lage CO2 uitstoot. *

Bespaar nu tot 50% op energiekosten Hoog rendement Laag verbruik en schone verbranding 2 Minder Co uitstoot Ecologische energieverzorging 5 jaar garantie 20% energie-subsidie* -3% rentekorting* op duurzaamheidslening

per m²

SIERBESTRATING VANAF 30 M² IN DE REGIO GRATIS THUISBEZORGD! TUINCENTRUM & SIERBESTRATING PEER BV AURORAWEG 5 DICHTEREN / DOETINCHEM - TEL: 0314-343230 GEOPEND: MA T/M DO 9:00 TOT 18:00 UUR, VR 9:00 TOT 20:00 UUR, ZA 9:00 TOT 17:00 UUR

* informeer naar de voorwaarden

De Pelletkachel heeft een gebruiksvriendelijke bediening en is naar wens programmeerbaar. Hij geeft een optimale warmte af en is direct op te starten. Met zijn hoge rendement geeft deze kachel lang plezier. Meer informatie over onze Pelletkachels? Kijk dan op onze website of bel voor een vrijblijvende afspraak.

www.eco-pelletkachels.nl Telefoon (024) 663 07 27


Tuin in de douche Van al het kraanwater gebruiken we zo’n 68 procent in de badkamer: dé plek dus voor waterbesparing. Al moet het wel een ruimte om te ontspannen blijven. Deze producten helpen er een handje bij.

door Suzanne Dijkstra

Mossig matje

Slimme kraan

Duurzaam doorspoelen

Tuinieren in de badkamer

Putten op de pot

Tapijt van mos: fijne sensatie aan de voeten. Ook in de badkamer, meent de Franse Nguyen La Chanh, die een badmat met mos ontwierp. In de vochtige badkamer gedijen mossen prima en ze krijgen water via druppelende lijven na het douchen. De ontwerpster is graag bezig met groene interieurontwerpen. Ze bedacht ook een schommel met kamerplanten erin en een bijzondere mobiele kruidentuin voor in de keuken. Nieuw: bloemenvaas met een plastic frame, waarin boeketten een vrolijke twist krijgen.

Veel douches hebben al een thermostaatkraan. Ze zijn prettig én besparen water. Sanitairfabrikant Grohe lanceert een nieuwe generatie: Grotherm 2000 New. Die heeft ergonomische handgrepen, een koele buitenzijde en een temperatuurbegrenzer, zodat gebruikers zich niet branden. De kraan bespaart water en energie via een ecoknop. Met de aquadimmer kan het watervolume met de helft worden gereduceerd. Op het ingebouwde plankje kunnen douchegel en shampoofles simpel worden geparkeerd.

De wc doorspoelen kost 6 tot 9 liter water. Er zijn waterbesparende toiletten die aan een paar liter genoeg hebben. Zoals DualFlush van Duravit. Door moderne spoeltechniek kan een vierpersoonsgezin per jaar zo’n 17.000 liter water besparen. Duravit-urinoirs hebben geen water nodig. Urine stroomt bij Architect Dry via een membraam weg, de McDry gebruikt biologisch afbreekbare vloeistof. Een stopknop op de vlotter van de spoelbak bespaart ook al veel water. Tiger heeft de Splash Eco.

Planten en water gaan goed samen: waarom geen tuin in de badkamer? De Franse ontwerper Patrick Nadeau bedacht groene badkamerinstallatie Green Waters en hing de badkamer vol plantjes. Maar het kan ook met enkele planten. Niet alleen zuiveren planten lucht, ze filteren daarnaast ook water. Op www. mooiwatplantendoen.nl staan veel plantentips voor elke ruimte. Zo doen orchideeën, varens en bromelia’s het goed in een vochtige omgeving.

Toilet-tijd nuttig besteden? Oefen je swing met de toiletgolfset van Funny Gadgets. Wie elke dag de vaardigheid op de green oefent met een potje putten op de pot, wordt een crack. De set bestaat uit een minigreen, een club, een hole met vlag, twee balletjes en een deurhanger met de tekst: Niet storen. Rol de green uit, leg hem rond de toiletpot en begin! Ook leuk als gadget buiten de badkamer. Een setje kost 13,95 euro.

www.coroflot.com

www.grohe.com

www.duravit.nl en www.tiger.nl

www.patricknadeau.com/ greenwaters www.mooiwatplantendoen.nl

Onder meer verkrijgbaar via www.fonq.nl

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

www.teunarts.nl

De grootste collectie relaxfauteuils van Nederland, vindt u bij Teun Arts.

Modern, klassiek, handmatige verstelling of d.m.v. 6 motoren.. Wat voor type relaxfauteuil u ook zoekt,.. Al 40 jaar staat Teun Arts voor het nieuwste en het beste op het gebied van zitcomfort. U bent van harte welkom in onze showroom.

Met meer dan 90 modellen relaxfauteuils met sta- op hulp vindt u bij Teun Arts het grootste aanbod sta- op fauteuils van Nederland.

Sta- op fauteuils op draaivoet Uniek bij Teun Arts!

Sta- op fauteuil Willem Uit voorraad vanaf Φ 1195,-

Sta- op fauteuil Petunia Uit voorraad vanaf Φ 895,-

Sta- op fauteuil Melissa In stof al vanaf Φ 1135,-

Sta- op fauteuil Oreo In leder al vanaf Φ 1445,-

Sta- op fauteuil Clint Uit voorraad vanaf Φ 1495,-

Ook voor bijzet fauteuils, complete hoekopstellingen en zelfs HomeCinema-sets bent u bij Teun Arts aan het juiste adres. Ook voor de mooiste bankstellen.

Veelal Nederlands fabricaat.

Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

vindt u de grootste collectie

Φ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

door heel

topfabrikaat met minimaal

mogelijk in onze

met zitmeubelen krijgt u

relaxfauteuils van Nederland

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Nederland

5 jaar fabrieksgarantie

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

Onze openingstijden: Di, Wo & Do 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00

tel.: 0485 - 45 29 86

www.teunarts.nl

info@teunarts.nl

Vanuit Nijmegen & Venlo neemt u op de A73 afslag Haps, vervolgens Haps doorrijden. In St.Hubert op de rotonde linksaf richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts. * nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen

Wonen Nijmegen  
Wonen Nijmegen  

Special wonen Nijmegen

Advertisement