Page 1

WONEN &TUINEN

* DE GELDERLANDER ZATERDAG 23 MAART 2013


R CT AA RE B DI HIK SC

R T PE EC UR R DI HU TE

BE Zorgeloos en comfortabel wonen

Rustig en zelfstandig wonen IJsselwolde in Silvolde

Jan Hovingflat in Arnhem

Open huis dinsdag 26 maart van 10.00 tot 11.00 uur

Open dag zaterdag 20 april van 11.00 – 13.00 uur Zorgeloos en comfortabel wonen in de Jan Hovingflat in Arnhem. Dit appartementencomplex is gelegen in de rustige wijk Elderveld aan de zuidkant van Arnhem. De Jan Hovingflat ligt in de directe nabijheid van een winkelcentrum en openbaar vervoer. Onze bewonersconsulent staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

woonzorg.nl

• Geschikt voor personen van 55 jaar en ouder; • Tweekamerappartementen; • Gemeenschappelijke ruimte waar verschillende activiteiten georganiseerd worden; • Wasserette en logeerkamer in het complex aanwezig; • Winkelcentrum op loopafstand; • Netto huurprijs vanaf € 450,- en de servicekosten zijn vanaf € 55,- per maand.

In nabijheid van de rivier de Oude IJssel in een rustige woonomgeving ligt wooncomplex IJsselwolde aan het Kloosterhof in Silvolde. Het winkelcentrum en openbaar vervoer is op loopafstand. In de omgeving kunt u heerlijk wandelen en fietsen.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie of een bezichtigingsafspraak kunt u, contact opnemen met de bewonersconsulent via telefoonnummer 088-921 03 57 of stuur een e-mail naar ijsselwolde@woonzorg.nl. Kijk ook op: www.woonzorg.nl/ijsselwolde.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie of een bezichtigingsafspraak kunt u contact op nemen met de bewonersconsulent, telefoonnummer 088-921 03 58. of via e-mail jan.hovingflat@woonzorg.nl. Kijk ook op www.woonzorg.nl

woonzorg.nl

Ruimte voor zorgeloos wonen

Het Trommelslag Doetinchem

Ruimte voor zorgeloos wonen

CT RE DI UR R HU PE TE

Comfortabel wonen

• Twee- en driekamerappartementen met een oppervlakte van 50 m2 tot 70 m2; • Terras of een balkon; • Alle appartementen zijn drempelvrij; • Ontmoetingsruimte en fietsenberging aanwezig; • De netto huurprijs is vanaf € 515,- en de servicekosten vanaf € 70,- per maand.

Open huis woensdag 27 maart van 15.00 tot 16.00 uur In de wijk Overstegen aan de Marsmanstraat 1 ligt wooncentrum Het Trommelslag, vlakbij een park, winkels en bushaltes. Het wooncentrum bestaat uit 103 woningen. Zorgorganisatie De IJsselkring heeft een kantoor in het wooncentrum. Onze bewonersconsulent staat voor u klaar om al uw vragen over wonen, zorg en welzijn te beantwoorden.

Wilt u wonen in een comfortabel appartement in een rustige wijk in natuurpark Overstegen? Komt u dan eens kijken in Het Trommelslag. • Doelgroep 55 jaar en ouder; • Appartementen met balkon en prachtig uitzicht op natuur; • Recreatiezaal aanwezig; • Individuele berging; • Voldoende parkeergelegenheid; • In de nabijheid van winkels en een openbaar zwembad; • Openbaar vervoer op loopafstand Huurprijzen en servicekosten De netto huurprijs van de woningen is vanaf € 520,- per maand. De servicekosten, exclusief stookkosten, zijn vanaf € 81,- per maand. Afhankelijk van leeftijd, inkomen en vermogen is huurtoeslag mogelijk. Voor meer informatie over huurtoeslag kunt u terecht bij de belastingdienst, www.belastingdienst.nl Geïnteresseerd? U kunt contact opnemen met de bewonersconsulent van Het Trommelslag de heer A. Nekkers, telefoonnummer 088-921 03 56 of via e-mail trommelslag@woonzorg.nl. kijk ook op www.woonzorg.nl

woonzorg.nl

Ruimte voor zorgeloos wonen

• Gebruiksoppervlak van ca 71 tot ca 190m2

In ’s Heerenberg, in de mooie Gebru€ik578,soppep.m. rvlakexcl. vanservicekosten ca 71 tot ••Vanaf AUTHENTIEKE Achterhoek, kuntSCHOONHEID u in ’Gouden ca 190m2 • Privébuitenruimte en prachtige BINNENKORT TE HUUR Handen’ binnenkort een luxe •kloostertuin Vanaf € 550,- p.m. excl. servicekosten Intwee-, ‘s-Heerenberg kunt u in ‘Gouden drie- of vierkamer Privékapelappartementen buitenruimte en prac(190m htige2) Handen’ binnenkort een luxe twee-, ••Luxe appartement huren. Het kloostertuin nog te huur drie of vierkamer appartement aanbod betreft 33 vrije sector huren. appartementen en 13 sociale huur VOOR MEER INFORMATIE Het aanbod betreft 33 vrije sector appartementen. beginhuur 2013 Rosendaal Makelaars appartementen enVanaf 13 sociale T(0314) 66 88 44 kunt u zorgeloos genieten! appartementen. Vanaf begin 2013 Van Dijk Makelaars kunt u zorgeloos genieten! T(0314) 36 62 62

46 huurappartementen in ‘s-Heerenberg exclusief voor 45-plussers

WWW.GOUDENHANDEN.INFO


Groen, groener, groenst Bij het thema ‘groen’ valt te denken aan kleur, duurzaamheid, ontluikende natuur of beginnend (ontwerp)talent. Al die associaties worden in deze voorjaarsspecial belicht.

door Renske Schriemer

Van papier

Kinderen spelen graag verstoppertje in het hoge gras. Met de Spring ontwierp Floris Schoonderbeek een ludiek equivalent voor binnen en buiten. Het is een roomdivider met een speels karakter. ‘Een organische scheiding, daar waar de grens gezocht wordt’, volgens meubelmerk De Vorm, dat de Spring levert. Het meubel is gemaakt van massief essenhout. Spring kost 430 euro.

Papier heeft legio mogelijkheden, ontdekten architect Nailliana en industrieel ontwerper Kenneth, toen ze de Japanse vouwtechniek origami leerden kennen. Ze gingen lampen van papier ontwerpen, de eerste poging leek een sneeuwpop. Daarom noemden ze hun ontwerpbureau Studio Snowpuppe. Elke lamp is van FSC-gecertificeerd papier en geschikt voor spaar- en ledlampen. Elke lampenkap is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant mooi. Kies bijvoorbeeld de groene hanglamp Moth, voor 89 euro, inclusief gekleurd snoer.

www.devorm.nl

www.studiosnowpuppe.nl

Verstoppertje

Sportieve zit

Frissedouche

Het Zuperzozial-servies is in twee opzichten groen: niet alleen de kleur, het is ook nog eens goed voor het milieu. Zuperzozial wordt gemaakt van bamboevezel en maïspulp; natuurlijke materialen die geen aanspraak maken op de oliereserves. Het serviesgoed is licht van gewicht en kan gewoon in de vaatwasser. Zuperzozial is biologisch afbreekbaar. De ontwerpen zijn heel basic en zonder print of decoratie. Uiteraard is het Zuperzozial-servies ook verkrijgbaar in andere vrolijke kleuren. Prijs: vanaf 3,95 euro voor een beker.

Gewone stoelen zijn er genoeg. Daarom besloot topontwerper Konstantin Grcic af te wijken van de traditionele stoelvormen en bedacht een nieuw constructieprincipe, dat doet denken aan outdoorsporten. Het meubel kreeg de naam Waver. Door pittige stofkleuren is de uitstraling van de stoel sportief. De Waver kan als lees- of relaxfauteuil in de woonkamer worden gebruikt, maar is ook geschikt voor in de tuin. Behalve in groen is hij ook verkrijgbaar in wit of zwart met roze accenten. Prijs: 1.298 euro.

Waarom zou een badkamer wit of grijs moeten zijn? Badkamerserie Darling New van het Duitse sanitairmerk Duravit brengt kleur in de doucheruimte. Het ontwerp van Sieger Design is zeer compleet, van wastafel tot whirlpoolbad. Het wastafelmeubel heeft een opvallend vlakke keramische rand. De jonge, frisse kleuren springen vooral in het oog. Kies voor fris lentegroen om de badkamer een lenteachtige uitstraling te geven. Te heftig? Er is ook gewoon wit. Prijs op aanvraag.

www.capventure.com

www.vitra.com

www.mynewdarling.de www.duravit.nl

Bio-servies

colofon

Deze Wonen & Tuinenspecial verschijnt in het voorjaar van 2013 als bijlage bij de dagbladtitels van Wegener.

䢇 䢇

Coördinatie en eindredactie De Persdienst Jan van Mullem Bauke Boersma Vormgeving Erna van Eerdewijk Beeld Alle foto’s DesignPress,

tenzij anders vermeld. Foto voorpagina: Zoonar 䢇

Contact De Persdienst Postbus 36 6500 DA Nijmegen wonen@depersdienst.nl

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


Milieubewuste mensen koken graag biologisch. Maar hoe zit dat met de keuken waarin ze hun potje bereiden? Op zoek naar de meest groene keukens en apparatuur.

door Suzanne Dijkstra


De keuken van nu

D

e gemiddelde keuken gaat jarenlang mee. Daardoor is het automatisch een duurzame aankoop. Toch kun je bij de keuze voor een keuken rekening houden met het milieu. Al leert een rondje langs de grote keukenmerken dat het milieu niet het eerste verkoopargument is, waarmee de producenten schermen. Vaker worden termen als topdesign, holistisch, tijdloos en praktisch genoemd. De gemiddelde keuken is gemaakt van spaanplaat, afgewerkt met een laagje laminaatfineer van kunststof. Wie een duurzamer alternatief wil, kiest voor een massief houten keuken, gemaakt van FSC gecertificeerd hout of met een Milieukeur. Mooie keuken gezien? Vraag de verkoper hoe en waarvan hij is gemaakt. Vooral de wat duurdere merken besteden aandacht aan duurzaamheid. Ook zijn er tegenwoordig ecologische keukens, gemaakt van bamboe. Vergeet het aanrechtblad niet. Natuursteen bevat geen chemische stoffen en ook roestvrij

staal is volledig recyclebaar. Een werkblad van composiet, zoals Silestone of Corian, is eveneens een milieuverantwoorde keuze, omdat dit wordt gemaakt van gerecycled materiaal.

Waterhuishouding Is de duurzame keuken gekozen, dan wordt het tijd om na te denken over de rest. Te beginnen met de kraan. Anders dan vaak wordt gesuggereerd, is volgens Milieu Centraal een heetwaterkraan niet per se een milieubewuste keuze. Zo’n kraan kost ook elektriciteit als hij stand-by staat. Keukenkranen zijn steeds vaker voorzien van waterbesparende foefjes, zoals de toevoeging van lucht aan de waterstraal of de mogelijkheid het volume van de straal te dimmen. Er zijn zelfs al digitale kranen in aantocht, die helpen water te besparen. En dan de vaatwasser. Lang werd die gezien als wateren energieverslinder. Dat valt anno 2013 enorm mee, als we de fabrikanten mogen geloven. Op het energielabel letten, is al een eerste stap. Maar verdiep je ook eens in het waterverbruik van de afwasmachine. Een

Duurzame materialen maken de keuken milieuvriendelijk en soms zelfs futuristisch. Met bijvoorbeeld FSC goedgekeurd hout. Koelkasten van nu zijn energiezuiniger dan ooit, net als vaatwassers, zoals de nieuwste van AEG.

machine met een innovatief wisselspoelsysteem bespaart liters water. Vaak is de eco-stand prima voor het schoonmaken van de vaat. Nieuwe vaatwassers bepalen zelf hoe lang ze erover moeten doen om de afwas schoon te krijgen. Bovendien past in nieuwe vaatwassers veel meer dan in oudere machines.

Supercool Ook koel- en vrieskasten worden energiezuiniger. Bovendien hebben ze steeds vaker verschillende koelzones. Een ventilator zorgt voor circulatie van koude lucht en het standje ‘supercool’ speelt in op warm voedsel dat de koelkast onnodig opwarmt. De koeltijd na het openen van de deur is met 40 procent teruggelopen in vergelijking met een traditionele koelkast, meldt Indesit. De nieuwste exemplaren hoeven bovendien niet meer ontdooid te worden, want door de luchtcirculatie hecht ijs zich niet aan de wanden. Een speciale Frostmatic-functie versnelt het invriesproces van voedsel. Ook aan de details wordt aandacht besteed: moderne koelkasten zijn

voorzien van led-lichtjes. Interessant is ook de SmartEco deur, waarin veelgebruikte producten worden gezet. Daardoor hoeft de hele koelkast niet steeds open (waarbij veel energie verloren gaat).

Koken en bakken Wie twijfelt tussen hip inductie of ouderwets gas, doet er goed aan voor het traditionele gasfornuis te gaan. Het is over het algemeen duurzamer en bovendien goedkoper dan een elektrische kookplaat. Al zijn er tegenwoordig ook duurzame inductieplaten, waarmee de keuze ook een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Wordt het een oven of een magnetron? Volgens Milieu Centraal geeft een magnetron een vier keer hoger rendement dan een oven. Magnetrons zijn steeds energiezuiniger. Wie weinig bakt, kiest voor een combimagnetron met heteluchtoven. Let ook bij de keuze voor een oven op het energielabel. Of het er eentje op gas of op elektriciteit is, maakt voor het milieu weinig uit. De nieuwste ovens hebben een sensor die de vochtigheid van voedsel meet en

Keuken Leaf (Culimaat) is geïnspireerd op een blad. Sommige keukens zijn zelfs letterlijk groen. De elektronische keukenkraan van Dornbracht heeft een voetsensor en een waterdoseringsfunctie.

vervolgens de meest optimale bereidingsmodus en baktijd instelt. Ook kunnen in zo’n oven op meerdere niveaus tegelijkertijd meerdere gerechten worden bereid. Trend is de stoomoven. Kies voor een exemplaar met hoge druk. Dit is energiezuiniger omdat het eten door de druk sneller gaar is.

Kliko in de keuken Wie milieubewust is, scheidt keukenafval om het daarna in de juiste kliko te gooien. Sinds kort kan composteren ook rechtstreeks in de keuken. Bijvoorbeeld met de NatureMill; mobiele composteerder die keukenafval in twee weken verandert in vruchtbare aarde. Ook is er de Japanse Bokashi compost-emmer, die keukenafval fermenteert. Een paar jaar geleden experimenteerde Philips met een zogenoemde Bio-digesterkeuken, waarin restmateriaal werd verwerkt tot nieuwe energiebronnen. Het idee is onderdeel van het Philips Design Probe programma: een denktank, ingesteld voor onderzoek naar toekomstige lifestylescenario’s. Tot een concreet product kwam het nog niet.

Composteren kan uiteraard ook prima in de tuin. Of laat het de gemeente doen door gft-afval in de groene container te deponeren.

De toekomst De komende jaren komen er nog talloze duurzame keukeninnovaties bij. Zoals de mogelijkheid via de smartphone de keukenvoorraad bij te houden en een intelligente koelkast, die zelf bedenkt wat er nog met de restjes in het apparaat gekookt kan worden. Keukenproducenten en merken zijn constant op zoek naar nieuwe (duurzame) innovaties. Bovendien ziet keukenapparatuur er steeds futuristischer uit. Op de keukenbeurs in Keulen waren bijvoorbeeld in het werkblad geïntegreerde afzuiginstallaties en zelfdenkende inductieplaten te bewonderen. Neem ook eens een kijkje op de website van Whirlpool. Dit merk ontwikkelde de conceptuele Green Kitchen 2.0, waarin afvalwater en warmte van het ene apparaat wordt gebruikt door het andere.

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


door Cor-Peter Pasma

Van groentje tot sterdesigner Veel jonge ontwerpers en nieuwe merken bevochten de voorbije jaren hun plek in de meubelbranche. Welke groentjes zijn succesvol en klaar voor de volgende stap? En wie sloegen de plank mis?

www.newduivendrecht.com www.andreasengesvik.no www.dirkvanderkooij.nl www.graypants.com


New Duivendrecht Het was vorig jaar de opvallendste Nederlandse nieuwkomer: New Duivendrecht. Het designmerk is opgericht door Frederik Roijé en Victor le Noble. Het duo presenteerde op de beurs in Milaan een complete collectie, die direct alle woonmagazines haalde. Vooral lamp Barrel – gemaakt van hout, beton en staal – was overal te zien. Niet vreemd dus dat de keuze voor de eerste collectie-uitbreiding viel op de door designstudio Nieuwe Heren ontworpen lamp. Baby Barrel was geboren, een kleine versie voor nog geen 200 euro. Inmiddels is het wat stiller rond het merk, maar dat gaat niet lang duren: New Duivendrecht is ook dit jaar weer in Milaan, met werk van jonge, talentvolle ontwerpers.

Andreas Engesvik Voor fijnproevers is galerieconceptstore Spazio Rossana Orlandi bij de beurs in Milaan een goede plek om nieuw designtalent te spotten. In 2011 presenteerde de Zweed Andreas Engesvik zich met Daniël Rybakken. De Light Tray, een keramieke plaat met daarop handgeblazen stolpen die dienen als ‘lampenkap’, trok internationale aandacht. Het leverde Rybakken werk op voor meubelmerk Ligne Roset en lampenmerk Luceplan. Engesvik deed het iets kalmer, maar werkt nu ook voor bekende merken als Iittala, Normann Kopenhagen en Asplund. Met zijn afgelopen najaar gepresenteerde Bunad-dekens – met dessins gebaseerd op Noorse klederdracht – trok Engesvik dit jaar opnieuw internationaal de aandacht.

Dirk vander Kooij Toen Dirk vander Kooij in 2010 een oude robotarm gebruikte om een stoel van plastic ‘te spuiten’, kon hij niet bevroeden dat hij twee jaar lang ‘knuffelontwerper’ van Nederland zou zijn. Het ministerie van Economische Zaken sleepte hem en zijn ontwerp de wereld over om Dutch design te promoten. Niet gek dus dat Vander Kooij grossiert in prijzen en oorkondes. Hij verfijnde de techniek, zodat hij oude koelkasten kan omsmelten om niet alleen een stoel, maar ook een tafel en een lamp te maken. Dit jaar settelde hij zich in de Piet Hein Eek-fabriek in Eindhoven en lanceerde een nieuw ontwerp. Door een dikkere lijn plastic te spuiten, is zijn Chubby chair goedkoper en dus toegankelijker voor een breder publiek.

K% Neem één van ’s werelds beste, zo niet de allerbeste, designstudio’s en vraag deze om een complete collectie meubels samen te stellen en te ontwerpen. Presenteer de collectie vervolgens in Milaan tijdens de grootste meubelbeurs van de wereld en succes lijkt je niet te kunnen ontgaan. Wel dus. Designliefhebbers verlekkerden zich vorig jaar aan de Black&Black collectie van het spiksplinternieuwe designlabel K%. Creatief directeur was Nendo, van de designstudio van Japanner Oki Sato, die mythische vormen aanneemt en bijna niets verkeerd lijkt te kunnen doen. Maar niet alles wat Nendo aanraakt, verandert in goud: nog geen jaar na de introductie is K% al van het wereldpodium verdwenen.

Graypants De Graypants-lamp is een schoolvoorbeeld van hoe hard het soms kan gaan met een ontwerp. Na jaren experimenteren met stoelen van karton, besloot designer Jonathan Junker lampenkappen te maken door uitgesneden ringen karton op elkaar te plakken. Dat effect beviel hem veel beter. En hem niet alleen. Het – overigens niet bijster originele – idee werd opgepikt door het Amsterdamse handelshuis Leff Group, dat onder meer ook Studio Domo en Seletti in portfolio heeft. Dit bedrijf tekende al eerder voor de wereldwijde introductie van de succesvolle opvouwbare stoel Flux en herhaalde dat met de Graypants lampen.

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


Ga met de planten de hoogte in. De mix van diverse soorten van de viooltjesorchidee is bont, maar door de witte potten is er toch harmonie en samenhang. foto Bloemenbureau Holland Strak is uit, het mag nu wilder.

Tweelingpotten met tweelingplanten? Kan écht niet meer! De vensterbank van nu is een creatieve uitspatting van planten in alle soorten en maten.

O

oit was je klaar met twee forse potten en twee identieke planten. Misschien een duo robuuste kandelaars erbij en... niks meer aan doen. „Maar dat is zo jaren negentig”, stelt Aafje Nijman, trendwatcher op het gebied van interieur en groen. Zij ziet veranderingen, ook in de vensterbank. Die strakke, symmetrische opstelling van tweeling- of drielingpotten was het toppunt van individualisering. „Dat weten we nu wel. Dit ben ik, hier woon ik. In deze tijd gaan we meer op zoek naar de verbindingen en verhoudingen. Tussen elkaar en ook in het interieur.” De vensterbank is typisch zo’n plek in huis waar je makkelijk spullen stalt zonder dat ze in de weg staan. Maar wat staat daar en wat staat daar leuk? Ooit zette je er de geraniums in de zon, eventueel een sierhor erbij en... klaar! „Nederlanders hebben een speciale band met de vensterbank”, weet Nijman. „We koesteren de wens lekker bij elkaar naar binnen te gluren. In het buitenland is dat minder, rolluiken of dikke gordijnen belemmeren er het zicht. Tegelijkertijd hechten we hier ook aan een beetje privacy. Het is spelen tussen open- en geslotenheid.” In de seventies stonden rekjes vol cactussen voor het raam en hingen er planten in gehaakte zakken. Later kwamen de lamellen, plakplastic, tweelingpotten en orchideeën. Of het modelschip. Wist je het echt niet

door Renske Schriemer

meer? Dan nam je gewoon een kat. Weinig staat zo gezellig als een opgerolde poes in de vensterbank. Nijman ziet een trend die ook de vensterbank zal beïnvloeden. „Groen is in, kamerplanten doen het goed. Dat zagen we ook op de afgelopen interieurbeurzen, waar zelfs voorheen nog zo strakke en moderne merken hun stands vol hingen en zetten met planten. Ook verticale tuinen en hangende tuinen doen het goed.” Nijman denkt dat die trend zich ook zal laten gelden in huis, met planten op schapjes aan de wand en zelfs weer hangplanten voor het raam in macramé-hangers. „Strak is uit, het mag wilder en organischer. Net als in huis. Gelakte meubels zie je minder, nu houden we van stoer hout of marmer. In de vensterbank zie ik groepen planten, een groene zee, maar wel met samenhang. Bijvoorbeeld verschillende planten van een soort, allemaal in eigen potjes. Ook verzamelingen doen het goed. Stolpen zijn niet aan te slepen bij tuincentra. Mensen laten graag iets van zichzelf zien.” De vensterbank als marktkraam voor het eigen interieur of als uithangbord voor de bewoners. Op naar een nieuw adagium: toon me uw vensterbank en ik zeg u wie u bent. Aafje Nijman zou het nog wel een stuk bonter willen maken. „Ik zou graag binnen en buiten in elkaar over willen laten lopen. Via de vensterbank naar de kamervloer, waarin ik een bak wil laten verzinken om planten in te zetten. Een soort binnenborder. Groen én gezond.”

Crisis in de vensterbank! Tips voor de vensterbank anno 2013

Durf te experimenteren. Zet planten van één soort in verschillende potten. Of maak een mix van planten en kies voor een kleur pot. Ga de hoogte in met planten. Door schapjes aan de muur of hangende potten,

van waaruit planten welig kunnen tieren. Kies een thema en verzamel spullen die je al hebt. Zorg voor een verbindend element. Glaswerk kan verschillen in kleur en vorm, maar is van hetzelfde mate-

riaal. Of kies handgemaakt spul: gebreide vaas, auto van oude blikjes. Zorg voor diversiteit én samenhang. Ook leuk: maak van een brede vensterbank een (groene) zitplaats met kussens op maat.

WONEN &TUINEN


Met de lente op komst staan kinderen te trappelen om weer buiten te spelen. Jammer dat het gazon die vrolijkheid niet of met moeite aankan. Aan het eind van de zomer regeren de kale plekken en heeft elk veld een mostapijt. De oplossing: een ander grasmengsel. door Cor-Peter Pasma

T

erwijl de ene na de andere tuintrend voorbijtrekt, blijft gras een onverwoestbare rots in de branding. Er ligt naar schatting liefst 300 miljoen vierkante meter aan gras in onze tuinen. Vreemd eigenlijk dat we daar niet zo veel vanaf weten. Want bij een goed gazon komt meer kijken dan je denkt. Zo moet je bij de aanleg ervan al rekening houden met verschillende zaken, zoals: ligt het gras in de schaduw of juist in de zon, spelen de kinderen er de hele zomer op of is het gazon vooral bedoeld om naar te kijken? Doe je dat niet, dan is de kans groot dat mos en ander onkruid het wint van de frisgroene sprieten. Met meer dan duizend verschillende grassoorten is het voor de leek bijna ondoenlijk de juiste keuze te maken. Leveranciers van graszaden maken het voor ons gelukkig makkelijker. Zij mengen verschillende soorten gras, die elkaar versterken en ondersteunen om, rekening houdend met het gebruik, tot het beste resultaat te komen. Te koop in een handig doosje of zakje bij het tuincentrum. Grofweg zijn er vier verschillende soorten. Wie een voetbalgoaltje of trampoline in de achtertuin heeft staan, doet er bijvoorbeeld goed aan een sportgazon aan te leggen. Doe je dat niet, dan ontstaan er al snel kale plekken waar de kinderen het vaakst lopen. De soorten voor sportvelden zijn vele malen sterker dan die voor siergazonnen. Het grote verschil zit in de dichtheid van de begroeiing. Hoe dichter de grasprietjes op elkaar staan, hoe mooier het veldje eruitziet. Nadeel hiervan is dat de onderkant van het gras door gebrek aan zonlicht veel kwetsbaarder is voor rot en ziekten. Vandaar dat een siergazon zo min mogelijk moet worden belopen. Sterkere grassoorten zijn letterlijk een stuk groter en laten daardoor meer licht naar de bodem door. Maar met een goede graskeuze ben je er niet. Goed onderhoud is noodzakelijk. Zo moet er tijdens de groeiperiode minimaal eens per twee weken worden gemaaid en is jaarlijks verticuteren en bijmesten ook belangrijk. Wie dat niet doet, zal merken dat mos en ander onkruid hun kans grijpen. Wie geen zin in onderhoud heeft, kan ook kunstgras in de tuin leggen. Het is de laatste jaren sterk in opkomst en kwalitatief een stuk beter geworden. Maar of iedereen daarop zit te wachten? Er gaat immers niets boven de geur van versgemaaid gras.

De ene spriet is de andere niet

Bron: Grasgids.nl

Graskeuze

Siergras: Voor als het gazon amper belopen of anders gebruikt wordt. Bestaat uit fijne grassoorten als struisen (rood)zwenkgrassen. Speelgras: Voor als er op het gazon wordt gespeeld, gelopen, gegeten. Meestge-

bruikte gazontype bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemden Engels raaigras. Sportgazon: Voor als er op gevoetbald wordt. Mengsel bestaat vooral uit grovere

grassoorten als veldbeemdgras en Engels raaigras. Schaduwgras: Voor donkere plekken in de tuin. Dit gras gedijt in de schaduw en is bestand tegen droogte. Het mengsel bestaat uit rood- en veldbeemdgras.

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


Vaste planten

Å

3ULMV SOXNNHU

UW WONING NOG NIET VERKOCHT?

www.wenninkhof.nl

pot 9 cm.

10 voor

€ 10,=

VERHUUR NU TIJDELIJK UW WONING!

OF BENT U OP ZOEK NAAR EEN WONING? NEEM DAN CONTACT OP MET ONS KANTOOR! PREFAB TUINHUIZEN EN DIERENVERBLIJVEN Een sieraad voor uw tuin, een thuis voor uw dieren

Timmerbedrijf B.G. Hijink Gelkinkweg 4, 7095 CB De Heurne T: 0315-651060 / www.bghijink.nl

WILLEMSPLEIN 16 ARNHEM

Uw (reclame)drukwerk verder dan de deurmat!

WWW.HOVEST.NL

ADV_JANEE_130x47_R6_2012

026 - 7113 712

Met uw (reclame)drukwerk écht opvallen in uw eigen regio? Verspreid uw boodschap met de huis-aanhuiskranten van Wegener. Uw drukwerk wordt exclusief verspreid met een beperkt aantal folders. Hierdoor bent u verzekerd van uitstekende bezorgkwaliteit en bovendien: optimale aandacht!

Meer weten? Bel 088 - 013 88 90 of mail naar: reclameverspreiding@wegenermedia.nl

Antwoord op uw woonvragen

Kom ook naar de Wooninformatieavond.

Hoe ziet de huizenmarkt er uit in 2013, welke ontwikkelingen worden verwacht en wat kan Rabobank voor klanten betekenen? De huizenmarkt verkeert in lastige tijden. Toch zijn er ook lichtpuntjes. De prijzen van huizen zijn gedaald en de overdrachtsbelasting voor particuliere huizen is permanent verlaagd. Hierdoor zijn huizen beter betaalbaar geworden. Een koopwoning aanschaffen voor de eerste keer, maar ook verhuizen naar een volgende koopwoning is een complex proces. Er komt veel bij kijken en roept soms veel vragen op. Bovendien is mede door het Woonakkoord het nodige veranderd in wetgeving. Bent u starter of doorstromer? Kom dan

In de huidige woningmarkt is iedereen op zoek naar zekerheid. Rabobank organiseert een informatieavond

naar deze kosteloze en geheel vrijblijvende informatieavond. Onze adviseurs geven u inzicht in de belangrijkste verschillen in hypotheekvormen, mogelijkheden en voorwaarden om een woning te financieren. Bezoekers krijgen korte presentaties en voorbeelden van meest gestelde vragen. In vragenrondes en een speed-date met adviseurs krijgt iedereen gelegenheid om algemene én persoonlijke vragen te stellen. Wij adviseren bezoekers zich aan te melden, zodat er voldoende adviseurs aanwezig zijn. Wilt u meer informatie of heeft u een andere (woon)vraag? Kijk voor het programma op www.rabobankgraafschapmidden.nl.

Wonen. Voor zowel starters als doorstromers op de huizenmarkt behandelen we vragen over hypotheken en financiën. Want een goed advies gaat verder dan alleen een hypotheek afsluiten. Wilt u ook direct antwoord op uw persoonlijke woonvragen?

twitter.com/rabobankgm facebook.com/rabobank

D e 22 a Ol pri in de B l We eth hl

Kom naar de Wooninfoavond. Onze adviseurs geven antwoord. Bankieren van hart tot hart.

Benieuwd naar het programma? Kijk op www.rabobankgraafschapmidden.nl.


Tuin in de douche Van al het kraanwater gebruiken we zo’n 68 procent in de badkamer: dé plek dus voor waterbesparing. Al moet het wel een ruimte om te ontspannen blijven. Deze producten helpen er een handje bij.

door Suzanne Dijkstra

Mossig matje

Slimme kraan

Duurzaam doorspoelen

Tuinieren in de badkamer

Putten op de pot

Tapijt van mos: fijne sensatie aan de voeten. Ook in de badkamer, meent de Franse Nguyen La Chanh, die een badmat met mos ontwierp. In de vochtige badkamer gedijen mossen prima en ze krijgen water via druppelende lijven na het douchen. De ontwerpster is graag bezig met groene interieurontwerpen. Ze bedacht ook een schommel met kamerplanten erin en een bijzondere mobiele kruidentuin voor in de keuken. Nieuw: bloemenvaas met een plastic frame, waarin boeketten een vrolijke twist krijgen.

Veel douches hebben al een thermostaatkraan. Ze zijn prettig én besparen water. Sanitairfabrikant Grohe lanceert een nieuwe generatie: Grotherm 2000 New. Die heeft ergonomische handgrepen, een koele buitenzijde en een temperatuurbegrenzer, zodat gebruikers zich niet branden. De kraan bespaart water en energie via een ecoknop. Met de aquadimmer kan het watervolume met de helft worden gereduceerd. Op het ingebouwde plankje kunnen douchegel en shampoofles simpel worden geparkeerd.

De wc doorspoelen kost 6 tot 9 liter water. Er zijn waterbesparende toiletten die aan een paar liter genoeg hebben. Zoals DualFlush van Duravit. Door moderne spoeltechniek kan een vierpersoonsgezin per jaar zo’n 17.000 liter water besparen. Duravit-urinoirs hebben geen water nodig. Urine stroomt bij Architect Dry via een membraam weg, de McDry gebruikt biologisch afbreekbare vloeistof. Een stopknop op de vlotter van de spoelbak bespaart ook al veel water. Tiger heeft de Splash Eco.

Planten en water gaan goed samen: waarom geen tuin in de badkamer? De Franse ontwerper Patrick Nadeau bedacht groene badkamerinstallatie Green Waters en hing de badkamer vol plantjes. Maar het kan ook met enkele planten. Niet alleen zuiveren planten lucht, ze filteren daarnaast ook water. Op www. mooiwatplantendoen.nl staan veel plantentips voor elke ruimte. Zo doen orchideeën, varens en bromelia’s het goed in een vochtige omgeving.

Toilet-tijd nuttig besteden? Oefen je swing met de toiletgolfset van Funny Gadgets. Wie elke dag de vaardigheid op de green oefent met een potje putten op de pot, wordt een crack. De set bestaat uit een minigreen, een club, een hole met vlag, twee balletjes en een deurhanger met de tekst: Niet storen. Rol de green uit, leg hem rond de toiletpot en begin! Ook leuk als gadget buiten de badkamer. Een setje kost 13,95 euro.

www.coroflot.com

www.grohe.com

www.duravit.nl en www.tiger.nl

www.patricknadeau.com/ greenwaters www.mooiwatplantendoen.nl

Onder meer verkrijgbaar via www.fonq.nl

WONEN &TUINEN

de Gelderlander ZATERDAG 23 MAART 2013


HANS VOORHUIS

WONEN EN ANTIEK

JAAR

JASPERS de vloerenspecialist PVC VLOER COMPLEET nu € 48,95 per m2 (inclusief: egaliseren/lijm/legservice)

De bank “Cambridge” heeft een losse hoes van linnen/katoen. Er zijn vele maten en kleuren leverbaar. Utrechtseweg 177 Arnhem (026) 445 09 56 hansvoorhuis.nl

LAMINAAT COMPLEET nu € 27,95 per m2 (inclusief: ondervloer/plakplint/legservice) LAMEL PARKET COMPLEET nu € 59,95 per m2 (inclusief: ondervloer/vlakke plint/legservice zwevend ) HOUTEN VLOER SCHUREN + OLIEN nu vanaf € 28,95 per m2

KIJK VOOR MEER AANBIEDINGEN SIERBESTRATING OP:

AANBIEDINGEN SIERBESTRATING:

WWW.PEERDOETINCHEM.NL

Complete re-styling kunnen wij u ook aanbieden: • vloer • schilderwerk • gordijnen Wij geven gratis advies en komen graag bij u langs.

Modena Strakstone Bont 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

Strakstone Antraciet 30x40x6 cm voor

g12.95

per m²

VRAAG NAAR DE VOORDELEN MET DE 6% BTW REGELING!

Vanwege ons 10 jarig bestaan: tegen inlevering van deze bon 10% KORTING Modena Strakstone Antraciet 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

Modena Strakstone Grijs-Zwart 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

SIERBESTRATING VANAF 30 M² IN DE REGIO GRATIS THUISBEZORGD! TUINCENTRUM & SIERBESTRATING PEER BV AURORAWEG 5 DICHTEREN / DOETINCHEM - TEL: 0314-343230 GEOPEND: MA T/M DO 9:00 TOT 18:00 UUR, VR 9:00 TOT 20:00 UUR, ZA 9:00 TOT 17:00 UUR

JASPER JASPERS “DE VLOERENSPECIALIST“ Ottawastraat 36 Doetinchem 06-20398496 0314-880373

www.jaspersvloeren.nl


HANS VOORHUIS

WONEN EN ANTIEK

JAAR

JASPERS de vloerenspecialist PVC VLOER COMPLEET nu € 48,95 per m2 (inclusief: egaliseren/lijm/legservice)

De bank “Cambridge” heeft een losse hoes van linnen/katoen. Er zijn vele maten en kleuren leverbaar. Utrechtseweg 177 Arnhem (026) 445 09 56 hansvoorhuis.nl

LAMINAAT COMPLEET nu € 27,95 per m2 (inclusief: ondervloer/plakplint/legservice) LAMEL PARKET COMPLEET nu € 59,95 per m2 (inclusief: ondervloer/vlakke plint/legservice zwevend ) HOUTEN VLOER SCHUREN + OLIËN nu vanaf € 28,95 per m2

KIJK VOOR MEER AANBIEDINGEN SIERBESTRATING OP:

AANBIEDINGEN SIERBESTRATING:

WWW.PEERDOETINCHEM.NL

Complete re-styling kunnen wij u ook aanbieden: • vloer • schilderwerk • gordijnen Wij geven gratis advies en komen graag bij u langs.

Modena Strakstone Bont 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

Strakstone Antraciet 30x40x6 cm voor

g12.95

per m²

VRAAG NAAR DE VOORDELEN MET DE 6% BTW REGELING!

Vanwege ons 10-jarig bestaan: tegen inlevering van deze bon 10% KORTING Modena Strakstone Antraciet 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

Modena Strakstone Grijs-Zwart 20x30x5 cm voor

g10.95

per m²

SIERBESTRATING VANAF 30 M² IN DE REGIO GRATIS THUISBEZORGD! TUINCENTRUM & SIERBESTRATING PEER BV AURORAWEG 5 DICHTEREN / DOETINCHEM - TEL: 0314-343230 GEOPEND: MA T/M DO 9:00 TOT 18:00 UUR, VR 9:00 TOT 20:00 UUR, ZA 9:00 TOT 17:00 UUR

JASPER JASPERS “DE VLOERENSPECIALIST“ Ottawastraat 36 Doetinchem 06-20398496 0314-880373

www.jaspersvloeren.nl

Wonen Achterhoek  

Special wonen Achterhoek

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you