Page 1

* de Gelderlander

WOENSDAG 10 APRIL 2013

6 Klimmen en tokkelen tussen de bomen met aan het einde een bungeejump? Ga dan eens naar een klimbos.

Een dagje uit

Parkpret Jezelf vermaken of vermaakt worden? Het Land van Jan Klaassen versus amusementspark Tivoli. EXTRA 4


2

DE GELDERLANDER WOENSDAG 10 APRIL 2013

VAN ESSEN SIERBESTRATING DIRAPLANE 20-30 grijs/antraciet, antraciet donkerbrons .......................

€12,50

LATINA GEBAKKEN WAALFORMAAT ......... €17,50 OUTLET STONES

€ 9,00

Div. BBK dikformaat .....................

TROMMELSTENEN

20-30-6 Grico Jauntur ............. €13,95

BASALT 8/16 LOS GESTORT

€85,00

per 1000 kg .....................................

Kom en geniet van o.a. de achtbaan, botsboten, trampolines, botsauto’s, draaimolen, treintjes, buggy’s en nog veel meer... Nieuw:

PRIJZEN IN EURO PER M2 VAN ESSEN SIERBESTRATING De Smidse 1-3 6931 KJ WESTERVOORT Tel.: 026-31 18317 www.vanessen-sierbestrating.nl

Gratis tuinvogelpakket

Gratis bezorging in de regio vanaf 30m2

Bij aankoop van €750,- aan sierbestrating ontvangt u een bon voor een GRATIS APK !

sms VOGEL naar 4333

Vraag het gratis tuinvogelpakket van Vogelbescherming Nederland aan.

Advertentie seizoen 2013

Presenteer uw bedrijf in de minispecial

Festival krant

Woensdag 15 mei komt de minispecial ‘Festivalkrant’ uit. Het festivalseizoen begint weer. Deze regio kent een aantal grote muziekfestivals als Fortarock, Music Meeting, Free your Mind, Emporium, Appelpop en tal van kleintjes. De festivalkrant gaat over deze festivals, de programma’s, het festivalgevoel, en handige festivalgadgets als poncho’s en kleedjes. Dit alles samengevoegd in een redactionele minispecial. Een uitstekende mogelijkheid om uw bedrijf te presenteren. Uw advertentie komt onder de aandacht van 458.000 lezers. • Adverteren in onze specials, betekent adverteren tegen een voordelig tarief en uw advertentie gratis in full colour. • Dagelijks lezen 458.000 lezers onze krant. Bovendien zorgt het redactionele umfeld voor een zeer hoge attentiewaarde binnen uw doelgroep. • Daarnaast plaatsen wij de gehele special online, waar deze gratis te lezen is voor bezoekers van dg.nl. Aangezien er slechts 5,5% overlap is van lezers van de krant en bezoekers van onze nieuwssite, wordt uw bereik hiermee verder vergroot.

U kunt in week 20 ook op de themapagina ‘Festivalkrant’ van dé Weekkrant of dé Weekendkrant adverteren. Uw reclameboodschap op deze pagina geeft u de mogelijkheid om doelgericht te adverteren richting de specifieke klanten die u zoekt.

ADV_JANEE_130x47_R6_2012

Uw (reclame)drukwerk verder dan de deurmat! Met uw (reclame)drukwerk écht opvallen in uw eigen regio? Verspreid uw boodschap met de huis-aanhuiskranten van Wegener. Uw drukwerk wordt exclusief verspreid met een beperkt aantal folders. Hierdoor bent u verzekerd van uitstekende bezorgkwaliteit en bovendien: optimale aandacht!

Meer weten? Bel 088 - 013 88 90 of mail naar: reclameverspreiding@wegenermedia.nl

Reserveer nu uw stand!

Regionale 55-plusbeurs 11, 12 en 13 april in de Enka-fabriek in Ede Al meer dan 60 deelnemers op de gebieden Vakantie, Vrije Tijd, Wonen, Welzijn & Zorg en Tuin & Tuinieren!

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: T (088) 01 39 991 E adverteren.gelderland@wegenermedia.nl

Kijk voor laatste info op www.beleefplus.nl


EXTRA 3

DE GELDERLANDER WOENSDAG 10 APRIL 2013

Even weg en iets anders zien door Anne Nijtmans

Weg van de dagelijkse verplichtingen. Geen school, werk of huishouden maar even iets heel anders. Het is een belangrijke menselijke behoefte en daarom gaan we eropuit. Het is ook van alle tijden en alle rangen en standen. Zo ging mijn grootvader in de jaren dertig van de vorige eeuw met zijn kinderen soms op zondag varen met de roeiboot. Die had hij in de wetering naast zijn huis liggen. Om het uitstapje feestelijk te maken nam hij de grammofoon mee. Zo voer het gezelschap met muziek door de polder. Ze stopten bij een café waar opa genoot van een sigaar en een glas bier en de kinderen kregen ranja. Even uit de dagelijkse beslommeringen. Stadsbewoners trekken een dagje naar het platteland en dorpsbewoners zoeken de drukte van de

stad op. Bosbewoners kiezen voor het strand en mensen uit de polder gaan naar het bos. Ontspannen en iets anders zien en doen. Daarom legde de overheid in de vorige eeuw parken aan waar de stadsbevolking kon recreëren. Pleisterplaatsen werden uitgebreid met een speeltuin. Zo zijn de attractieparken ontstaan. Het aantal bestemmingen voor een dagje uit is alleen maar gegroeid en de variatie is groter dan ooit. Speeltuinen, dierentuinen, pretparken en musea. Sportieve bestemmingen als klimbossen en waterskibanen. Of juist de rust opzoeken in natuurgebieden. We hebben in deze bijlage wat mogelijkheden op een rijtje gezet, voor kleine en grote kinderen. Laat je inspireren. Reageren? specials@gelderlander.nl

Een dagje naar de speeltuin in de jaren zestig. foto ANP

Uitje hoeft niet duur te zijn Recreatieplassen vragen geen entree (behalve voor de parkeerplaats) en hebben meestal ook speeltoestellen.

Een uitstapje waar iedereen achteraf met plezier op terugkijkt en dat ook nog eens betaalbaar is? Dat kan heel goed.

Abonnement Denk eens aan een abonnement. Grofweg komt het erop neer dat je voor de prijs van drie bezoeken een jaarabonnement hebt. Dan kun je meerdere keren kort gaan. Grote attracties als Burgers’ Zoo, Ouwehands Dierenpark, Toverland of Koningin Julianatoren, hebben zo veel dat je het toch niet in één keer kunt zien of doen. Bovendien geeft zo’n abonnement meestal ook korting voor een aantal andere attractieparken. Een kind in de basisschoolleeftijd kan veel plezier hebben van een abonnement van een speeltuin of zwembad in de regio. En met een museumkaart kun je in bijna alle Nederlandse musea gratis naar binnen.

door Anne Nijtmans

I

ets zien, beleven, actief bezig zijn of juist ontspannen. Daar is het om te doen als je een uitstapje maakt. Maar een dagje uit kan behoorlijk in de papieren lopen. Een bezoek aan de Efteling kost een gezin met twee kinderen al gauw 200 euro als je de reis en de versnaperingen meetelt. Nu is het helemaal niet erg om een behoorlijke entree te betalen als iedereen ervan heeft genoten. Maar als het tegenviel is het natuurlijk zonde. Wat handreikingen voor een geslaagd en betaalbaar uitstapje.

Ga op tijd van huis 䡵

Maak een goede keus Als er kinderen meegaan, is het belangrijk rekening te houden met hun leeftijd en belangstelling. Kleintjes kunnen nog niet veel aan en zijn snel moe. Sommige kinderen vinden een museum reuze interessant, vooral als ze er zelf wat kunnen doen, andere kinderen gaan liever naar een pretpark of houden juist meer van natuur. Pubers hebben weer hun eigen gebruiksaanwijzing. Jongens kun je nog wel eens blij maken met iets stoers zoals een klimbos of paintballen. Meisjes vinden daar niet altijd wat aan. Laat die maar een dagje shoppen in een mega-outlet. Volwassenen die zon-

Op zomerse zondagen is er in het Arnhemse Park Sonsbeek gratis muziek. foto Jan Verniers

der kinderen op pad gaan en geen last willen hebben van andermans kroost, doen er verstandig aan gezinsattracties te mijden.

Handige websites Er zijn nogal wat websites waarop je ideeën en aanbiedingen voor uitstapjes kunt vinden. Op dagjeweg.nl, kun je zoeken op genre (gezin, jongeren, museum, natuur, actief, etc.) en per regio. Ook staan er vaak commentaren van andere bezoekers bij. Ook op de website anwb.nl/landvananwb kun je op regio en categorie zoeken. Andere websites met uitjes zijn: recrea-

COLOFON Redactionele leiding: Anne Nijtmans Vormgeving: Rudi Gerrits Aan dit nummer werkten mee: Babette Pul, Ellen Willems Foto voorpagina: Gerard Verschooten

tief.nl, uitmetkinderen.nl en dagtripdoen.nl. Op gratisdagjeuit.nl staan per regio attracties die gratis te bezoeken zijn. Het gaat meestal om (recreatie)parken, kinderboerderijen of kleinere speeltuinen. Er is ook een categorie goedkope uitjes waarbij je zelf kunt aangeven wat je goedkoop vindt. Natuurliefhebbers kunnen op staatsbosbeheer.nl of natuurmonumenten.nl kijken. Er staan tal van activiteiten en excursies op.

Kortingsacties Online kaartjes bestellen is vaak goedkoper. Vakantieveilingen.nl verkoopt ook dagtripjes. Kortings-

dg.nl/bijlagen Op deze site kunt u deze special vinden als pdf. Alle vorige specials treft u ook aan op onze site.

acties voor treinkaartjes kun je vinden op goedkopetreinkaartjes.com en treinreiziger.nl. Op de site spoordeelwinkel.nl vind je NS-uitstapjes met korting. Zeker voor houders van een kortingskaart. Leden van de ANWB kunnen via hun organisatie vaak korting krijgen.

Het hoeft niet duur Stadsparken zijn gratis en kunnen bijzonder leuk zijn. Het Nijmeegse Goffertpark heeft speelweiden en een kinderboerderij. In Park Sonsbeek in Arnhem is een bezoekerscentrum en op zondagen in de zomer is er Park Open met gratis liveoptredens.

Deze Extra is een redactionele bijlage van:

Wil je lange rijen en grote drukte vermijden, zorg dan dat je er vroeg bent. Vooral in de weekends of als iedereen vakantie heeft. Let er maar eens op: aan het eind van de ochtend loopt het vol in de attractieparken en recreatiegebieden. Als je dan al veel gezien of gedaan hebt, zit je inmiddels aan de lunch.

Neem wat mee Iets te snoepen, fruit, pakjes drinken en water, lekkere zelfgesmeerde broodjes. Als je de hele dag alle drankjes en hapjes moet kopen, tikt dat snel aan. Vooral voor een groter gezelschap. Je kunt altijd nog een ijsje of een frietje kopen om het dagje uit op te luisteren.

*+

Wilt u adverteren in een van onze specials neem dan contact op: in de regio Nijmegen: advertenties.nijmegen@gelderlander.nl, 024-3650646, in de regio Arnhem/Doetinchem: advertenties.doetinchem@gelderlander.nl , 0314-372123


DE GELDERLANDER WOENSDAG 10 APRIL 2013

4 EXTRA Uitjes kleine kinderen

Gps kinderspeurtocht Verken de Veluwe en laat de kinderen (tot 12 jaar) een spannende speurtocht lopen. De Veluwe Specialist in Garderen, Eerbeek en Nunspeet verhuurt gps-systemen met verschillende routes. De kinderen voeren al speurend opdrachten uit om vervolgens de schatkist te kunnen openen met daarin een leuke verrassing. De tocht duurt tweeënhalf uur en kost 6,50 euro per persoon (minimale deelname is twee personen). Reserveren via veluwespecialist.nl

Maisdoolhof. foto ANP

Speeltuin De Leemkuil Met meer dan negentig speeltoestellen verspreid over zo’n 3,5 hectare (grofweg zeven voetbalvelden) is speeltuin De Leemkuil naar eigen zeggen met ruim zestig jaar de oudste

en grootste buitenspeeltuin in de regio Nijmegen. Een greep uit de toestellen: een gedeeltelijk ondergrondse glijbaan, een skelterbaan, een piratenschip, een oosters verdwaalkasteel, een zand- en waterspeelplaats en de Leemkuil-express, een trein op echte rails. De speeltuin is geschikt voor alle leeftijden maar in het bijzonder voor kinderen van groep drie tot en met acht. De entree bedraagt 4,20 euro.

structies en instapbegeleiding. Op het eindpunt wordt de boot verruild voor een fiets. De route voert via een gedeelte van de Lingeroute terug naar het beginpunt. Volwassenen betalen 20 euro, kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis mee maar moeten dan wel achterop. Voor een kinderzitje wordt 2,50 euro extra gerekend.

Avontuur in de Betuwe Per kano heen, per fiets terug. Dat kan vanuit Enspijk in een een- of tweepersoons kayak of een kano voor twee, drie of vier personen. Er is een tocht van 7 kilometer (Gellicum, 1,5 tot 2 uur) en een van 15 kilometer (Leerdam, 3 tot 3,5 uur). Na de ontvangst met koffie en Betuws appelgebak (tegen meerprijs) volgen in-

Appeltaart bakken Fruittuin De Zandroos in Afferden heeft een speciaal kinderarrangement waarbij een groep van minimaal acht en maximaal tien kinderen samen appeltaart bakken. Voor 10,50 euro per persoon wordt taart gebakken en een taartdoosje gemaakt waarin het verse baksel mee naar huis kan worden genomen. De kinderen krij-

Voor meer informatie, bel 0345-651269 of kano.nl

gen een koksmuts op en een schort voor. Ook appelsap en een snoepje zijn bij de prijs inbegrepen. zandroos.nl

Kinderfilmfestival Het Fantastisch Kinderfilm Festival komt maandag 6 en dinsdag 7 mei naar LUX Nijmegen. De twaalfde editie van het festival is onderdeel van het Imagine Film Festival en tourt langs twaalf filmhuizen door het hele land. Een kaartje kost 7,50 euro en geeft toegang tot een film naar keuze en het interactieve Winkelrinkel Warenhuis (inclusief drie muntjes waarmee in het warenhuis kan worden ‘betaald’). Hier kunnen kinderen van 2 tot en met 9 spelen met beelden en geluiden, geuren en smaken en kleuren en stoffen op de verschillende afdelingen. Op beide dagen

5

draaien vanaf 11.30 uur verschillende films waaronder Lepel, Pippi de film en Sjakie en de chocoladefabriek. fantastischkinderfilmfestival.nl

Thomas weekend Van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei staat het Spoorwegmuseum in Utrecht weer in het teken van Thomas de stoomlocomotief. Behalve Thomas zijn ook zijn vrienden Henry en Emily er en ook de Dikke Controleur is van de partij. Ook dit jaar ligt er weer een speelkleed van vierhonderd vierkante meter met Thomas speelgoed. Kinderen kunnen de hele dag spelen en knutselen, naar de laatste Thomas-film kijken of geschminkt worden als hun favoriete locomotief. Buiten kunnen kinderen nog in de speeltuin terecht of meerijden in het kin-

Thomas weekend in het Spoorwegmuseum.foto Anna van Kooij

dertreintje. De verwachting is dat het evenals voorgaande jaren erg druk wordt. Voor een gegarandeerde toegang is het raadzaam vooraf kaarten te kopen via de website van het mu-

seum (16 euro en 1 euro reserveringskosten, kinderen tot en met 3 jaar gratis). spoorwegmuseum.nl

De Schatkids Regent het? Geen nood. Kinderspeelparadijs De Schatkids in Veenendaal is overdekt. De nieuwste speeltoestellen in de hal van 1.500 vierkante meter zijn een rodelbaan en een tuimeltoren. De bedoeling is er beneden in te kruipen om via vier elastieken verdiepingen boven uit te komen. Daar is de toren via een brug verbonden met het speeldoolhof. De binnenspeeltuin is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Voor de ouders is er een restaurant en gratis wifi. Op woensdag en vrijdag zijn er speciale peuterochtenden waarop kinderen van 1 tot en met 3 jaar geen 6 euro maar 3,50 euro entree betalen, inclusief een glaasje ranja. Oudere kinderen zijn ook welkom maar betalen de normale entreeprijs.

Maisdoolhof Niet duur en toch veel speelplezier? Bij het maisdoolhof in Malden is genoeg te beleven. Behalve het doolhof zelf zijn er onder meer een skelterbaan, een uitkijktoren, luchtkussens, grote bouwblokken, een reuze sjoelbak en een zwembad vol mais. Nieuw zijn hoppaardjes en een voetbalspel. Het maisdoolhof is geopend van 22 juni tot en met 20 oktober. De bijbehorende speelboerderij is 29 maart al open gegaan. Het thema voor dit jaar is water. De entree bedraagt 4 euro voor kinderen en volwassenen. Ook in Voorthuizen is een maisdoolhof met vergelijkbare speelmogelijkheden. Hier kan voor 3,50 een hele dag worden gespeeld.

deschatkids.nl

maisdoolhof.nl

Jezelf vermaken of vermaakt worden? Bij het Land van Jan Klaassen in Braamt mogen kinderen alles zelf doen. Bij amusementspark Tivoli in Berg en Dal draait het vooral om de attracties. Joni en Isia zijn allebei 4 jaar oud en nemen de proef op de som.

Dag mama, wij gaan spelen

V 䡵

De binnenspeeltuin van Het land van Jan Klaassen met vrolijk geschilderde picknicktafels en decors. foto Theo Kock

HET LAND VAN JAN KLAASSEN 䢇 䢇 䢇

䢇 䢇 䢇 䢇

䢇 䢇 䢇 䡵

Jan Klaassen maakt zijn opwachting in het poppentheater. foto Lenneke Veerbeek/ANP

Bestaat dit jaar 35 jaar. Ouderwets spelen gericht op kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Van oorsprong reizend poppentheater van oprichter Marius Prein. In het poppenmuseum in het park is een selectie van zijn poppen en decors te bewonderen. Overzichtelijke buitenspeeltuin van 30.000 vierkante meter. Binnenspeeltuin van 20.000 vierkante meter Zowel binnen als buiten rijdt een treintje. Prijzen: 10,50 euro (2 t/m 64 jaar), 9 euro (65+), parkeren kost 4 euro (van april tot en met oktober). Er zijn speciale arrangementen voor kinderfeestjes. De poppenspeler is te boeken voor een optreden, bijvoorbeeld op school. Het Land van Jan Klaassen, Gildeweg 6, Braamt, tel: 0314-684777, www.janklaassen.nl

oorbij de kassa weten de twee meisjes zich geen raad. De speeltoestellen buiten lonken ondanks de stevige noordenwind. Twee grote gekleurde deuren verder lijkt buiten snel vergeten. Jas uit, schoenen uit. „Een trein”, gilt Joni uit om vervolgens beteuterd te constateren dat ze er niet bij kan komen. Het wachten is op de bel, zo is ons bij de kassa verteld. Het springkussen dan. Opgeblazen treden voeren naar een breed glijvlak ernaast. Isia begint enthousiast aan de klim, maar Joni barst na drie stappen in huilen uit. Ze durft niet. Isia volgt haar. Een veiliger keuze dan maar: de vrolijk beschilderde speelhuisjes. Ook hier moet Joni een drempel over. Ja, er zijn ook grote jongens. Al gauw geeft ze zich over en maken de kleine glijbanen overuren. Aan picknicktafels in allerlei kleuren zitten opa’s en oma’s aan een kopje koffie en ouders die toezien op het kinderfeestje van hun jarige job of jet. Bedienend personeel maakt grapjes en schenkt limonade met rietjes in een kleur naar keuze. De filosofie dat kinderen zichzelf dienen te vermaken werkt moeiteloos. Wie wil kan zelfs de laptop openklappen en met gratis wifi aan het werk. Na de speelhuisjes gaan de meisjes boven op onderzoek uit. Durfal Isia kruipt in een zweefauto waarin ze zichzelf op zo’n vijf meter hoogte rondtrapt. Halverwege blijkt de spierkracht in haar benen nog onvoldoende maar gelukkig duwen sterke jongensbenen in de auto erachter haar naar het beginpunt. En weg is ze weer, met Joni, op naar het spookhuis en het doolhof waardoor ze zich een weg banen om bij alweer een speelhuisje te blijven hangen. De glijbaan van het springkussen naar beneden vinden ze nog te eng, evenals de vijftien meter lange touwbrug. Ze kiezen voor de veilige weg richting kinderdisco. Joni stuitert van enthousiasme als Gangnam Style uit de speakers schalt. Maar dan wordt de voorstelling in het poppentheater aangekondigd. Tijd voor een verhaal van Jan Klaassen en Katrijn, precies lang

genoeg en met humor voor de volwassenen. Tot besluit leven Joni en Isia zich buiten uit. Rond het middenveld waaieren de speeltoestellen zich uit als spaken in een wiel. In de zomer komt er op de heuvel nog een grote glijbaan bij. De meisjes huppelen van trampoline naar piratenschip, van schommels naar ganzenbord. Ze snappen dat de waterspeelplaats nog zonder water is nu het nog koud is. En dat daarom ook het treintje buiten niet rijdt. Het maakt niet uit, dan gaan ze in de zomer toch nog een keer? Op de vraag wat ze het leukste vonden noemen Joni en Isia eensgezind de speelhuisjes. Eenmaal in de auto zwaaien ze enthousiast: „Dag land van Jan Klaassen.” Even later zingen ze liedjes. Met vuurrode wangen.

De trein naar Harm’s kippenfarm waar boer Harm, kippen en vos een show geven. foto’s Gerard Verschooten

Eindeloos rondjes rijden in een roze auto door Babette Pul

Iets te enthousiast willen Joni en Isia meteen de eerste attractie in die ze tegenkomen. De ronddraaiende racewagens die ook nog van boven naar beneden wippen. De medewerkster maakt er een verkorte rit van om de paniekerige Joni te verlossen. Eerst maar eens even rondwandelen. Ze boffen. De zon schijnt en het is niet druk. Terwijl Joni de kat uit de boom blijft kijken, laat Isia zich rondzwieren in de zweefmolen. Bij elke attractie staat een meetbord waarop de vereiste lengte staat. De medewerkers houden zich daar strikt aan. Gelukkig mogen de meisjes bijna overal in. Alleen de bijen moeten ze aan zich voorbij laten gaan. Dan wordt het kleine speeltuintje

opgezocht en duiken de meisjes notabene de zandbak in. Een vrolijk gekleurd treintje dat voorbij tuft weet hen er weer uit te lokken. Groot voordeel voor angstige kinderen als Joni: in de meeste attracties kunnen ouders, enigszins opgevouwen, mee. Huppelend weten de meisjes de autootjes te vinden. Glunderend stappen ze in een roze exemplaar. „Nog een keer, nog een keer”, roepen ze al vanaf de brug. Na vier rondjes stappen ze met tegenzin uit. Maar ja, er is nog zo veel meer. Het spookhuis bijvoorbeeld en de bootjes die heel spannend onder de achtbaan door varen. De plaspauze brengt Isia en Joni bijna vanzelf bij de binnenspeeltuin en voorbij de lachspiegels voor de allerkleinsten bij de grote air trampoline buiten. Na nog een

laatste duik in de ballenbak gaan na enig aandringen de schoenen weer aan. Joni lijkt haar angst te boven en vergezelt Isia zingend in de draaimolen, het mini-reuzenrad en het vliegende piraatje. Al even vrij dansen ze even later mee met de minidisco bij de picknicktafels. De magneet die buggy’s heet trekt weer en Joni is dolblij als ze de roze auto krijgt. Isia is toe aan eengrotere uitdaging en waagt zich aan de achtbaan. Twee keer. Dan mogen ze nog een laatste attractie kiezen voor de frietjes met limonade. Joni kiest voor de buggy’s, Isia sluit zich daarbij aan. Hoewel, het mini-reuzenrad of misschien toch nog een keer de achtbaan? Nee, de klok is onverbiddellijk en in het restaurant is een ballenbak.

AMUSEMENTSPARK TIVOLI 䢇 䢇 䢇

Bestaat al meer dan 50 jaar. Manbediende attracties gericht op kinderen vanaf 2 jaar. Begonnen als Hotel Nederland met kleine speeltuin en uitgegroeid tot pretpark met restaurant. Behalve ruim twintig manbediende attracties zijn er een 18-holes midgetgolfbaan, een binnenspeeltuin, luchtkussens, fietsjes en trampolines. Prijzen: 12 euro (vanaf 2 jaar), 6,50 euro (65+), parkeren kost 2 euro in het weekend en op drukke dagen. Amusementspark Tivoli, Oude Kleefsebaan 116, Berg en Dal, tel: 024-684444, www.parktivoli.nl


DE GELDERLANDER WOENSDAG 10 APRIL 2013

4 EXTRA Uitjes kleine kinderen

Gps kinderspeurtocht Verken de Veluwe en laat de kinderen (tot 12 jaar) een spannende speurtocht lopen. De Veluwe Specialist in Garderen, Eerbeek en Nunspeet verhuurt gps-systemen met verschillende routes. De kinderen voeren al speurend opdrachten uit om vervolgens de schatkist te kunnen openen met daarin een leuke verrassing. De tocht duurt tweeënhalf uur en kost 6,50 euro per persoon (minimale deelname is twee personen). Reserveren via veluwespecialist.nl

Maisdoolhof. foto ANP

Speeltuin De Leemkuil Met meer dan negentig speeltoestellen verspreid over zo’n 3,5 hectare (grofweg zeven voetbalvelden) is speeltuin De Leemkuil naar eigen zeggen met ruim zestig jaar de oudste

en grootste buitenspeeltuin in de regio Nijmegen. Een greep uit de toestellen: een gedeeltelijk ondergrondse glijbaan, een skelterbaan, een piratenschip, een oosters verdwaalkasteel, een zand- en waterspeelplaats en de Leemkuil-express, een trein op echte rails. De speeltuin is geschikt voor alle leeftijden maar in het bijzonder voor kinderen van groep drie tot en met acht. De entree bedraagt 4,20 euro.

structies en instapbegeleiding. Op het eindpunt wordt de boot verruild voor een fiets. De route voert via een gedeelte van de Lingeroute terug naar het beginpunt. Volwassenen betalen 20 euro, kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis mee maar moeten dan wel achterop. Voor een kinderzitje wordt 2,50 euro extra gerekend.

Avontuur in de Betuwe Per kano heen, per fiets terug. Dat kan vanuit Enspijk in een een- of tweepersoons kayak of een kano voor twee, drie of vier personen. Er is een tocht van 7 kilometer (Gellicum, 1,5 tot 2 uur) en een van 15 kilometer (Leerdam, 3 tot 3,5 uur). Na de ontvangst met koffie en Betuws appelgebak (tegen meerprijs) volgen in-

Appeltaart bakken Fruittuin De Zandroos in Afferden heeft een speciaal kinderarrangement waarbij een groep van minimaal acht en maximaal tien kinderen samen appeltaart bakken. Voor 10,50 euro per persoon wordt taart gebakken en een taartdoosje gemaakt waarin het verse baksel mee naar huis kan worden genomen. De kinderen krij-

Voor meer informatie, bel 0345-651269 of kano.nl

gen een koksmuts op en een schort voor. Ook appelsap en een snoepje zijn bij de prijs inbegrepen. zandroos.nl

Kinderfilmfestival Het Fantastisch Kinderfilm Festival komt maandag 6 en dinsdag 7 mei naar LUX Nijmegen. De twaalfde editie van het festival is onderdeel van het Imagine Film Festival en tourt langs twaalf filmhuizen door het hele land. Een kaartje kost 7,50 euro en geeft toegang tot een film naar keuze en het interactieve Winkelrinkel Warenhuis (inclusief drie muntjes waarmee in het warenhuis kan worden ‘betaald’). Hier kunnen kinderen van 2 tot en met 9 spelen met beelden en geluiden, geuren en smaken en kleuren en stoffen op de verschillende afdelingen. Op beide dagen

5

draaien vanaf 11.30 uur verschillende films waaronder Lepel, Pippi de film en Sjakie en de chocoladefabriek. fantastischkinderfilmfestival.nl

Thomas weekend Van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei staat het Spoorwegmuseum in Utrecht weer in het teken van Thomas de stoomlocomotief. Behalve Thomas zijn ook zijn vrienden Henry en Emily er en ook de Dikke Controleur is van de partij. Ook dit jaar ligt er weer een speelkleed van vierhonderd vierkante meter met Thomas speelgoed. Kinderen kunnen de hele dag spelen en knutselen, naar de laatste Thomas-film kijken of geschminkt worden als hun favoriete locomotief. Buiten kunnen kinderen nog in de speeltuin terecht of meerijden in het kin-

Thomas weekend in het Spoorwegmuseum.foto Anna van Kooij

dertreintje. De verwachting is dat het evenals voorgaande jaren erg druk wordt. Voor een gegarandeerde toegang is het raadzaam vooraf kaarten te kopen via de website van het mu-

seum (16 euro en 1 euro reserveringskosten, kinderen tot en met 3 jaar gratis). spoorwegmuseum.nl

De Schatkids Regent het? Geen nood. Kinderspeelparadijs De Schatkids in Veenendaal is overdekt. De nieuwste speeltoestellen in de hal van 1.500 vierkante meter zijn een rodelbaan en een tuimeltoren. De bedoeling is er beneden in te kruipen om via vier elastieken verdiepingen boven uit te komen. Daar is de toren via een brug verbonden met het speeldoolhof. De binnenspeeltuin is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Voor de ouders is er een restaurant en gratis wifi. Op woensdag en vrijdag zijn er speciale peuterochtenden waarop kinderen van 1 tot en met 3 jaar geen 6 euro maar 3,50 euro entree betalen, inclusief een glaasje ranja. Oudere kinderen zijn ook welkom maar betalen de normale entreeprijs.

Maisdoolhof Niet duur en toch veel speelplezier? Bij het maisdoolhof in Malden is genoeg te beleven. Behalve het doolhof zelf zijn er onder meer een skelterbaan, een uitkijktoren, luchtkussens, grote bouwblokken, een reuze sjoelbak en een zwembad vol mais. Nieuw zijn hoppaardjes en een voetbalspel. Het maisdoolhof is geopend van 22 juni tot en met 20 oktober. De bijbehorende speelboerderij is 29 maart al open gegaan. Het thema voor dit jaar is water. De entree bedraagt 4 euro voor kinderen en volwassenen. Ook in Voorthuizen is een maisdoolhof met vergelijkbare speelmogelijkheden. Hier kan voor 3,50 een hele dag worden gespeeld.

deschatkids.nl

maisdoolhof.nl

Jezelf vermaken of vermaakt worden? Bij het Land van Jan Klaassen in Braamt mogen kinderen alles zelf doen. Bij amusementspark Tivoli in Berg en Dal draait het vooral om de attracties. Joni en Isia zijn allebei 4 jaar oud en nemen de proef op de som.

Dag mama, wij gaan spelen

V 䡵

De binnenspeeltuin van Het land van Jan Klaassen met vrolijk geschilderde picknicktafels en decors. foto Theo Kock

HET LAND VAN JAN KLAASSEN 䢇 䢇 䢇

䢇 䢇 䢇 䢇

䢇 䢇 䢇 䡵

Jan Klaassen maakt zijn opwachting in het poppentheater. foto Lenneke Veerbeek/ANP

Bestaat dit jaar 35 jaar. Ouderwets spelen gericht op kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Van oorsprong reizend poppentheater van oprichter Marius Prein. In het poppenmuseum in het park is een selectie van zijn poppen en decors te bewonderen. Overzichtelijke buitenspeeltuin van 30.000 vierkante meter. Binnenspeeltuin van 20.000 vierkante meter Zowel binnen als buiten rijdt een treintje. Prijzen: 10,50 euro (2 t/m 64 jaar), 9 euro (65+), parkeren kost 4 euro (van april tot en met oktober). Er zijn speciale arrangementen voor kinderfeestjes. De poppenspeler is te boeken voor een optreden, bijvoorbeeld op school. Het Land van Jan Klaassen, Gildeweg 6, Braamt, tel: 0314-684777, www.janklaassen.nl

oorbij de kassa weten de twee meisjes zich geen raad. De speeltoestellen buiten lonken ondanks de stevige noordenwind. Twee grote gekleurde deuren verder lijkt buiten snel vergeten. Jas uit, schoenen uit. „Een trein”, gilt Joni uit om vervolgens beteuterd te constateren dat ze er niet bij kan komen. Het wachten is op de bel, zo is ons bij de kassa verteld. Het springkussen dan. Opgeblazen treden voeren naar een breed glijvlak ernaast. Isia begint enthousiast aan de klim, maar Joni barst na drie stappen in huilen uit. Ze durft niet. Isia volgt haar. Een veiliger keuze dan maar: de vrolijk beschilderde speelhuisjes. Ook hier moet Joni een drempel over. Ja, er zijn ook grote jongens. Al gauw geeft ze zich over en maken de kleine glijbanen overuren. Aan picknicktafels in allerlei kleuren zitten opa’s en oma’s aan een kopje koffie en ouders die toezien op het kinderfeestje van hun jarige job of jet. Bedienend personeel maakt grapjes en schenkt limonade met rietjes in een kleur naar keuze. De filosofie dat kinderen zichzelf dienen te vermaken werkt moeiteloos. Wie wil kan zelfs de laptop openklappen en met gratis wifi aan het werk. Na de speelhuisjes gaan de meisjes boven op onderzoek uit. Durfal Isia kruipt in een zweefauto waarin ze zichzelf op zo’n vijf meter hoogte rondtrapt. Halverwege blijkt de spierkracht in haar benen nog onvoldoende maar gelukkig duwen sterke jongensbenen in de auto erachter haar naar het beginpunt. En weg is ze weer, met Joni, op naar het spookhuis en het doolhof waardoor ze zich een weg banen om bij alweer een speelhuisje te blijven hangen. De glijbaan van het springkussen naar beneden vinden ze nog te eng, evenals de vijftien meter lange touwbrug. Ze kiezen voor de veilige weg richting kinderdisco. Joni stuitert van enthousiasme als Gangnam Style uit de speakers schalt. Maar dan wordt de voorstelling in het poppentheater aangekondigd. Tijd voor een verhaal van Jan Klaassen en Katrijn, precies lang

genoeg en met humor voor de volwassenen. Tot besluit leven Joni en Isia zich buiten uit. Rond het middenveld waaieren de speeltoestellen zich uit als spaken in een wiel. In de zomer komt er op de heuvel nog een grote glijbaan bij. De meisjes huppelen van trampoline naar piratenschip, van schommels naar ganzenbord. Ze snappen dat de waterspeelplaats nog zonder water is nu het nog koud is. En dat daarom ook het treintje buiten niet rijdt. Het maakt niet uit, dan gaan ze in de zomer toch nog een keer? Op de vraag wat ze het leukste vonden noemen Joni en Isia eensgezind de speelhuisjes. Eenmaal in de auto zwaaien ze enthousiast: „Dag land van Jan Klaassen.” Even later zingen ze liedjes. Met vuurrode wangen.

De trein naar Harm’s kippenfarm waar boer Harm, kippen en vos een show geven. foto’s Gerard Verschooten

Eindeloos rondjes rijden in een roze auto door Babette Pul

Iets te enthousiast willen Joni en Isia meteen de eerste attractie in die ze tegenkomen. De ronddraaiende racewagens die ook nog van boven naar beneden wippen. De medewerkster maakt er een verkorte rit van om de paniekerige Joni te verlossen. Eerst maar eens even rondwandelen. Ze boffen. De zon schijnt en het is niet druk. Terwijl Joni de kat uit de boom blijft kijken, laat Isia zich rondzwieren in de zweefmolen. Bij elke attractie staat een meetbord waarop de vereiste lengte staat. De medewerkers houden zich daar strikt aan. Gelukkig mogen de meisjes bijna overal in. Alleen de bijen moeten ze aan zich voorbij laten gaan. Dan wordt het kleine speeltuintje

opgezocht en duiken de meisjes notabene de zandbak in. Een vrolijk gekleurd treintje dat voorbij tuft weet hen er weer uit te lokken. Groot voordeel voor angstige kinderen als Joni: in de meeste attracties kunnen ouders, enigszins opgevouwen, mee. Huppelend weten de meisjes de autootjes te vinden. Glunderend stappen ze in een roze exemplaar. „Nog een keer, nog een keer”, roepen ze al vanaf de brug. Na vier rondjes stappen ze met tegenzin uit. Maar ja, er is nog zo veel meer. Het spookhuis bijvoorbeeld en de bootjes die heel spannend onder de achtbaan door varen. De plaspauze brengt Isia en Joni bijna vanzelf bij de binnenspeeltuin en voorbij de lachspiegels voor de allerkleinsten bij de grote air trampoline buiten. Na nog een

laatste duik in de ballenbak gaan na enig aandringen de schoenen weer aan. Joni lijkt haar angst te boven en vergezelt Isia zingend in de draaimolen, het mini-reuzenrad en het vliegende piraatje. Al even vrij dansen ze even later mee met de minidisco bij de picknicktafels. De magneet die buggy’s heet trekt weer en Joni is dolblij als ze de roze auto krijgt. Isia is toe aan eengrotere uitdaging en waagt zich aan de achtbaan. Twee keer. Dan mogen ze nog een laatste attractie kiezen voor de frietjes met limonade. Joni kiest voor de buggy’s, Isia sluit zich daarbij aan. Hoewel, het mini-reuzenrad of misschien toch nog een keer de achtbaan? Nee, de klok is onverbiddellijk en in het restaurant is een ballenbak.

AMUSEMENTSPARK TIVOLI 䢇 䢇 䢇

Bestaat al meer dan 50 jaar. Manbediende attracties gericht op kinderen vanaf 2 jaar. Begonnen als Hotel Nederland met kleine speeltuin en uitgegroeid tot pretpark met restaurant. Behalve ruim twintig manbediende attracties zijn er een 18-holes midgetgolfbaan, een binnenspeeltuin, luchtkussens, fietsjes en trampolines. Prijzen: 12 euro (vanaf 2 jaar), 6,50 euro (65+), parkeren kost 2 euro in het weekend en op drukke dagen. Amusementspark Tivoli, Oude Kleefsebaan 116, Berg en Dal, tel: 024-684444, www.parktivoli.nl


6 EXTRA Uitjes grote kinderen

Een nacht in het bos Wild spotten, slapen onder de sterrenhemel en een prachtige ochtend meemaken als het Nationale Park De Hoge Veluwe ontwaakt. Dit zijn enkele ingrediënten van de Nachtsafari die gehouden wordt op vrijdag 5 juli en vrijdag 23 augustus 2013. Boswachter Henk Ruseler leidt de deelnemers naar de mooiste plekken. Voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar is er de Kindersafari met ongeveer dezelfde inhoud. De kosten voor de Kindersafari bedragen € 33,50 per persoon, dit is inclusief ontbijt, maar exclusief entree

Wakeboarden in Braamt.

Park. Dit jaar vindt de Kindersafari plaats op 19, 23, 25 en 26 juli en 6, 8, 9, 13, 15 en 16 augustus. De kinderen worden om 18:00 uur verwacht op de parkeerplaats bij Ingang Hoenderloo. Ze kunnen de volgende dag

om 10:00 op dezelfde plek worden opgehaald. Ouders of verzorgers kunnen eventueel overnachten op de natuurcamping nabij Ingang Hoenderloo. Reserveren online via hogeveluwe.nl.

Ook de Berendonck tussen Nijmegen en Wijchen heeft een kabelwaterskibaan met een gezellig terras. Bij dit recreatiegebied kun je verder kanovaren en mountainbiken. Zie deberendonck.nl

Waterskibaan Waterskiën hoeft niet meer per se achter een boot. Je kunt het ook leren aan een kabelbaan. Bijvoorbeeld in Braamt en bij Nijmegen. Bij Kabelwaterskibaan Stroombroek in het Montferlandse Braamt kun je leren waterskiën of wakeboarden. En op het terras van het Beachhouse kun je naar de capriolen van de wakeboarders en de waterskiërs kijken. Stroombroek verzorgt ook andere outdooractiviteiten als mountainbike- en wandelroutes via GPS, informatiee op de site kabelwaterskibaan.nl.

Paintball Paintball wordt vaak gespeeld in of bij een bijzonder pand. Zo zit paintballcentrum De Unit op het terrein van de oude Simon Stevinkazerne in Ede. De binnenruimte is een van de grootste van Nederland. Met drie indoor paintball arena’s en één buiten arena is er voor iedereen wat te beleven. Zie paintballcentrumdeunit.nl. In Arnhem kun je paintball spelen in de voormalige Cobercofabriek: zie paintballarnhem.nl. Ook Omnivents in het Betuwse Valburg biedt paintball aan. Er zijn zeven

velden op vijf hectare bos. Je kunt er verder andere avontuurlijke sporten doen als quadrijden, zeskamp, outdoor lasergame en klimmen. Zie omnivents.nl

Fashionoutlet Voor meiden die van mode houden, is het allerleukste uitstapje een fashionoutlet. Neem wel een zak geld mee want ondanks dat de modeartikelen met forse korting van de hand gaan, zijn ze natuurlijk niet voor niets. Je hebt verschillende outlets. Zo is er in fashionoutlet Rosada in het Brabantse Roosendaal. Voor liefhebbers van bekende merken in heren-, dames- en kindermode, sportkleding, accessoires, lingerie, schoenen en tassen. Informatie: rosada.nl. Bataviastad in Lelystad is een van de

Laserquest: cowboytje spelen in het donker met een laserpistool door Anne Nijtmans

Als je aan grotere kinderen vraagt wat ze leuk vinden, roepen ze Sixflags, Toverland of op zijn minst een potje Paintball of Laserquest. Zeker als het om jongens gaat. Het moet spannend zijn. Zo komt het dat ik me op een zondagmiddag bij Laserquest Nijmegen meld om dit spel uit te proberen. Mijn elfjarige neef houdt me gezelschap. Eigenaar Stefan Groen heeft ons ingedeeld bij een gezelschap dat uit tieners en volwassenen bestaat. „Want voor een leuk spel, moet je wel met meer mensen zijn”, legt hij uit. Mijn neef gaat naar het groene team, ik naar het rode. In totaal een veld van veertien spelers. Eerst een korte instructie. Iedere deelnemer krijgt een vest om met een gordel waar het laserpistool in zit. Het vest is verlicht met lampjes. Verder zijn de regels simpel: elkaar zoveel mogelijk beschieten. Als je geraakt bent, is het pistool even buiten werking. De outfit houdt ook de puntentelling bij. Als je iemand van de te-

genstander raakt, krijg je punten. Als je geraakt wordt, zijn er strafpunten en ook als je iemand van je eigen team beschiet. We spelen in een speciale ruimte die is verlicht met blacklight. Rookwolken en spacey muziek versterken de sfeer. Veel nissen en schuilhoekjes en een soort brug. Net of je in een sf-film zit. Het duurt een paar minuten voordat ik door heb hoe het speelveld in elkaar zit. Dan heb ik al de nodige strafpunten aan mijn broek hangen. De truc is gebruik te maken van schuilplekken en een hoek zoeken waar je een flink gebied bestrijkt. Dan kan ik eindelijk ook wat raken hoewel ik ook nog veel moet incasseren. Het spel duurt een kwartier en dat is snel voorbij. Uiteindelijk ben ik net geen laatste. Mijn neef hoort bij de besten en heeft daar veel plezier om. Laserquest is een populaire activiteit voor verjaardagsfeestjes. „We hebben er bewust voor gekozen om ons in het stadscentrum te vestigen”, zegt Stefan Groen. „Zo maken we deel uit van het uitgaansleven. We krijgen hier veel

vriendengroepen, studenten- en bedrijfsfeesten maar tegenwoordig ook veel families.” Om alle leeftijden iets te bieden, heeft het bedrijf nog andere de spellen. Je kunt er ook Lasersquash en Mystic Golf spelen (dat is midgetgolf met blacklight, iets moeilijker mikken). In de golfruimte zijn vooral gezinnen met jongere kinderen actief. Neef en ik spelen nog een potje Lasersquash dat ik met een klein verschil win. Ik kan nog wel wát.

LASERQUEST 䢇 䢇

䢇 䢇

Een lasergame is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Je kunt het onder meer spelen bij LaserQuest Nijmegen, je betaalt er 9,50 euro per persoon. Dit bedrijf biedt ook LaserSquash en MysticGolf en het het interactieve GPS-Quest dat buiten gespeeld wordt. Informatie: laserquestnijmegen.nl Meer plaatsen waar je lasergames kunt spelen: partycentrum-doetinchem.nl of paintballarnhem.nl.

Jelmer, bedrijfsleider van Klimbos Achterhoek, in een net op één van de routes. foto’s Marc Mensink

Klimmen en Naar veertien meter hoogte klimmen en tokkelen tussen de bomen met aan het einde een bungeejump? Op naar Klimbos Achterhoek. door Ellen Willems

Laserquest lijkt een beetje op een science fiction-film. foto Gerard Verschooten

Met volle aandacht luisteren de 7-jarige Aaron en 9-jarige Enzo naar de uitgebreide veiligheidsinstructie van René. Een klimgordel om hun tengere lijven gesnoerd, met daaraan twee haken en een katrol. Een rondje oefenparcours en zij zijn klaar voor het echte klimbos. Een honderd meter verder, tussen de hoge bomen, staan we voor de uitdaging. Tussen de ho-

ge bomen hangen tokkelbanen, touwbanen, klimnetten en wiebelbruggen. Het is het gespecialiseerde Canadese bedrijf d’Arbre en Arbre die het klimbos heeft gebouwd in opdracht van initiatiefnemer Bert van Zijtveld. De hoogte varieert van twee tot veertien meter. En net als bij skipistes kan men kiezen uit groene, blauwe en rode routes, oplopend in moeilijkheidsgraad. Voor bezoekers vanaf 7 jaar is het Junior Klimbos. Als kinderen met de arm gestrekt de lifeline op 1.40 meter vast kunnen pakken, kunnen ze de 25 uitdagingen van de gele en paarse route aangaan, op maximaal vijf meter hoogte. Kun je de lijn op 1.80 meter pakken, dan ga je voor de andere routes, inclusief de tokkelroute met bungeejump. De stalen kabel tussen twee bomen hangt strak. De twee jongens kijken even, zekeren zoals


EXTRA 7

DE GELDERLANDER WOENSDAG 10 APRIL 2013

oudste outlets en bovendien supergroot. Behalve kleding is er ook ook de sectie huis & interieur. Zie bataviastad.nl. Ook Roermond heeft een fashionoutlet, zie outletroermond.net. In Eindhoven is een designeroutlet. Informatie op designeroutlet-eindhoven.nl.

Toverland Toverland in Sevenum bij Venray is een deels overdekt attractiepark dat de afgelopen jaren snel is gegroeid. Het bestaat sinds 2001. Aanvankelijk was het meer gericht op jongere kinderen maar gaandeweg breidde het park uit met attracties voor grotere kinderen. Met onder meer de motorfietsachtbaan Booster Bike en de in 2007 geopende houten achtbaan Troy. Sinds vorig jaar is er de attractie Dwervelwind geopend, een draaien-

je. Daarom bieden veel bowlingcentra de mogelijkheid een arrangement: spelen en een hapje of zelfs een barbecue. Overal in de regio zijn bowlingcentra. Bijvoorbeeld in Arnhem 2bbowlingbarbecue.nl, in Nijmegn olround.nl, bowlingbeuningen.nl, partycentrum-doetinchem.nl, bowlingcentrumtiel.nl en bowlingcentrumgroeneveld.nl in Ede.

De nieuwste achtbaan in Toverland.

de achtbaan die deel uitmaakt van een nieuw themagebied: de Magische Vallei. Zeven van de acht nieuwe attracties zijn dit jaar te bezoeken, zie toverland.nl.

Bowling Veel grotere kinderen vinden een middag of avond bowlen reuzeleuk. De sport, die iedereen snel kan leren, is ook populair voor een kinderfeest-

Kanovaren Deze regio heeft genoeg riviertjes die geschikt zijn voor kanovaren. Adressen voor kanoverhuurbedrijven op de Berkel zijn: ultimateadventures.nl (Borculo), fietsenkanoverhuur.nl (Rekken). Als je op de Linge wilt varen, kun je terecht bij kano.nl (Enspijk) en aandelinge.nl (Tiel). In Doetinchem kun je via jawieg.nl kano’s huren om de Oude IJssel op te

gaan. Dan is er in Noord-Limburg nog het riviertje de Niers. Kano’s huren kan bij roepaen.com (Ottersum) en rongenaktief.com (Ottersum). In Loenen kun je het Apeldoorns kanaal op via kanoverhuur.nl.

MuZIEum Een beleving die je bij blijft. Dat vindt de ANWB, waarvan de leden het MuZIEum in Nijmegen verkozen tot het meest innovatieve uitstapje van Nederland. In het muZIEum ga je een uur lang op pad in de absolute duisternis onder begeleiding van een blinde gids in een persoonlijke rondleiding. Je ervaart als ziende wat het is om niet te zien. En je wordt je bewust van andere zintuigen. Informatie op muzieum.nl.

klauteren ze is geleerd en stappen de diepte in, op wiebelende boomstammen, over een touwbrug en schuifelend over een staalkabel op vijf meter hoogte. „Ga maar, mam”, klinkt het al ver voor me. Maar ik controleer nog even mijn katrol als ik van het plateau moet afspringen en moet vertrouwen op het klimmersmateriaal. Op het volgende plateau klinkt het dringende verzoek van een instructeur of ik mijn haken wel om en om wil zekeren. „Veilig-

heid voor alles”, klinkt het nogmaals. Een boom verder wordt net een ‘interventie’ gepleegd. Een jongen van een jaar of zeventien durft niet verder. Hij staat zo’n tien meter boven de grond. Gezekerd, natuurlijk. Maar deze wiebelbrug wiebelt hem echt teveel. De instructeur haalt hem behendig en rustig naar beneden. Urenlang kan jong en oud klimmen en uitdagingen aangaan. Met tussendoor een welverdiende maaltijd bij pannenkoekenboerderij Heikamp.

MINIMAAL DE LIFELINE VAST KUNNEN PAKKEN 䢇

Juniorbos: minimaal 7 jaar, reikhoogte 1.40 meter. Grote bos: reikhoogte 1.80 meter. Een volwassene mag maximaal twee kinderen begeleiden onder de 14 jaar in volwassenbos. www.klimbosachterhoek.nl. Andere klimbossen in de regio: klimkong.nl (Overloon), klimbos.nl (Apeldoorn), kswinterswijk.nl (Winterswijk), simia-buitensport.nl (Ede). 䡵

Kinderen vanaf 7 jaar klimmen in het juniorbos.

Vanaf 14 jaar klimmen over de volwassen routes.


Zondag 14 april met De Gelderlander voor maar € 10,00 p.p. (kinderen tot 12 jaar gratis)

Een dagje skipret in Alpincenter Bottrop Op maar ruim een uur rijden vanuit Gelderland ligt in Duitsland de grootste indoor skihal van de wereld. Het Alpincenter Bottrop heeft een baan van maar liefst 640 meter lang en 30 meter breed. Zondag 14 april aanstaande bent u als lezer van De Gelderlander uitgenodigd om dit seizoen nog een gezellig en sportief dagje wintersport te beleven met familie, gezin of met vrienden.

EK O B T C N U D I RE

EN

re skidag bijzonde e via d r o o v en sluitend Aanmeld erlander kan uit eld adres: v an D e G n d e web lg der. o he t v e gelderlan

/de ihal.com vol t…: vol= www.sk l bij, wan sn Wees er

e

DE GELDERLANDER SKIDAG Datum Adres

Parkeren Kluisjes

Zondag 14 april 2013 alpincenter, Prosperstrasse 299-301, Bottrop Ski-only: € 10,00 (voor 13 jaar en ouder, normaal € 36,00) gratis voor kinderen tot en met 12 jaar Maximaal 1.200 bezoekers 600 bezoekers om 09.30 uur, 600 bezoekers vanaf 10.30 uur alpincenter geopend tot 22.30 uur (après-skibar tot 23.30 uur) Maximaal 250 mensen van 10.3012.00 uur en 12.30-14.00 uur Kosten skilessen: € 10,00 pp Er is plaats voor maximaal 800 auto’s Er zijn 500 kluisjes beschikbaar

Upgrade all-inclusive:

€ 15,00 p.p.

Tickets Kost een ski-only-ticket normaal € 36,00 voor volwassenen, nu betaalt iedere lezer van De Gelderlander op deze speciale dag van 12 jaar en ouder maar € 10,00. En de kinderen beneden 12 jaar gaan zelfs helemaal gratis mee (normaal: € 23,00). Met dit ski-only-ticket kunt u de hele dag onbeperkt gebruik maken de piste. De piste biedt heel veel afwisseling voor alle wintersporters. Er is bijvoorbeeld een apart beginnersgedeelte om de basisvaardigheden van skiën of snowboarden onder de knie te krijgen. Gevorderden vinden hun heil op de afdaling met een helling van 24% en een bochtig verloop. Er is ook nog een funpark waar freestylers hun technieken

kunnen verbeteren.

Extra’s Het Skicenter Bottrop biedt alle bezoekers ook aan om voor een minimaal bedrag van € 15,00 per persoon gebruik te maken van haar all-inclusive formule. Dat wil zeggen dat u voor dat bedrag onbeperkt kunt genieten van een uitgebreid koud/warm buffet en alle frisdrankjes. Ook krijgt u desgewenst maximaal drie alcoholische drankjes per persoon. Dus dan bent u in feite van alles voorzien voor een prijs van € 25,00 (voor personen van 12 jaar en ouder) of € 15,00 (voor kinderen tot 13 jaar). Als er nog ruimte is, kunt u nog gebruik ma-

ken van ski- en snowboardlessen voor beginners (€ 10,00 per persoon). Skimateriaal is ter plekke te huur. Voor skischoenen betaalt u € 5,00 voor een hele dag en voor ski’s of een snowboard eveneens € 5,00 per dag. Het Alpincenter Bottrop biedt natuurlijk ook allerlei mogelijkheden voor een uitgebreide après-ski. Een gezellige Almhütte met uitzicht op de piste en een heuse Franziskaner Biergarten. Hier ontbreekt het u werkelijk aan niets. Gaat u mee op zondag 14 april? Geef u dan snel op via

www.skihal.nl/degelderlander

Capaciteit Openingstijd

Skilessen

Skimateriaal

schoenen € 5,00, ski’s of board: € 5,00

Meer informatie www.alpincenter.com Boeken www.skihal.com/gelderlander

VOOR GELDERLANDERS

Een dagje uit  

Klimmen en tokkelen tussen de bomen met aan het einde een bungeejump? Ga dan eens naar een klimbos.