Bijlage Woon! regio Arnhem

Page 1

Jaargang 1, nummer 2, juni 2015

naar buiten

genieten van het mooie weer

vloeren

duurzaamheid en hergebruik

wellness in huis tot rust komen

verlichting de laatste trends

woontrends

leuke ideeĂŤn

woon!

inspiratie op woongebied


Estel Residence - Panoramisch wonen in Nijmegen 62 luxe appartementen | nu in verkoop Op de mooiste plek in de regio ligt Estel Residence. Als bekroning van de stuwwal uitkijkend over de Waal en het polderlandschap. Wie droomt van prachtige vergezichten, exclusieve luxe en comfortabel wonen, hoeft niet verder te zoeken.

Estel Residence is bijzonder

Benieuwd naar wonen in Estel Residence?

• lofts, appartementen, penthouses

Op www.estelresidence.nl vindt u veel informatie en

• riante terrassen, loggia’s en ruime balkons

kunt u zich direct inschrijven voor een appartement

• één of meer parkeerplaatsen ondergronds

of onze nieuwsbrief. U kunt uiteraard ook contact

• huismeester

opnemen met één van onze verkoopadviseurs via:

• exclusieve bewonersfaciliteiten in souterrain

06 – 49 89 35 15 of info@estelresidence.nl.

Appartementen vanaf 70 m 2, vanaf € 220.000,- v.o.n.

www.estelresidence.nl

A12 < EDE

START VERKOOP

/ VEE NEND AAL / UTRE CHT

N225

Arnhem centrum

ZATERDAG 30 MEI VAN 11.00-13.00 UUR Informatiecentrum Schuytgraaf Metamorfosenallee 101

Veel verschillende woningtypes! Inhoud: 408 - 663 m Woonopp.: 113 - 183 m2 Perceel: 110 - 215 m2 3

Koopsom: vanaf € 165.000,- V.O.N.

WONENINHETBASTION

N837

< NIJMEGEN

HETBASTION < A50 / WAGENINGEN

SCHRIJF U NU IN OP WONENINHETBASTION.NL

A12

A325

Compleet wonen in Amsterdamse Schoolstijl

I

n de populaire nieuwbouwwijk Schuytgraaf in Arnhem, herrijst Het Bastion, onderdeel van het Singelkwartier. Het Bastion bestaat uit 29 betaalbare, maar luxe afgewerkte woningen, waarvan twee vierlaagse woon/werkwoningen met mooie werk/kantoorruimte op de begane grond. Dit gedeelte van de wijk Schuytgraaf is ideaal gesitueerd, op loopafstand van het NS-station, het nieuw te bouwen winkelcentrum en multifunctioneel complex De Omnibus met 4 scholen. Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars Tel. 026 - 355 21 00 | nieuwbouw@s-t.nl

Bleijenberg nieuwbouw makelaars Tel. 06 - 50 281 675 | joost@bleijenbergnm.nl

N325


We krijgen geen genoeg van het mooie weer

Heerlijk naar buiten Colofon

Woon! is een commerciële bijlage van De Gelderlander

Redactie

Geurts Media, Zevenaar

Teksten

Sjoerd Geurts Natasja Scheerder

Vormgeving Wegener Speciale Producten

Voor informatie en/ of vragen over deze commerciële bijlage kunt u terecht bij: Salesmanager advertentiebedrijf Gert Verberk. Tel.: 06-533.60.528.

Buiten eten, loungen, dansen en sjansen! Lekker genieten van de zon. Lange dagen en zwoele nachten. Natuurlijk in ons eigen sfeervolle buitenverblijf. Want daar maken we deze zomer een feestje. Overkappingen, terrasverwarmers, buitenkeukens, loungesets. Het lijkt wel of je er niet meer bijhoort als je in de tuin geen trendy buitenkamer inricht. Ook in Nederland is het buitenleven definitief doorgebroken. En waarom ook niet nu het klimaat maar warmer en warmer lijkt te worden. We zouden er tien jaar geleden niet aan denken om begin april al de barbecue aan te steken. Maar dit jaar trokken we tijdens de eerste zonnige dagen van het vroege voorjaar massaal naar buiten. Terwijl de natuur nog slechts wat knoppen in de bomen liet zien, stond menig gezin in de korte broek buiten te kokkerellen. Het buitenleven is definitief omarmd en de buitenkamer is een daadwerkelijk verlengstuk van de huiskamer geworden.

Dat betekent dat het buitenleven ook een bron is voor nieuwe innovaties en trends. Constateert ook Gerrit van der Garde van Van Garde Tuinmeubelen in Opheusden en Duiven. “Het seizoen begint steeds eerder en de absolute trend is loungen. Mensen vinden het heerlijk om in hun vrije tijd lekker in hun loungeset te zitten. Die hoeft niet per se de traditionele uitstraling te hebben, maar loungesets met hoge tafels doen het bijvoorbeeld ook goed. Dit is een combinatie van een loungeset met eettafel. Twee sets ineen. Handig voor de kleinere tuinen.”

Kapschuren

Van der Garde constateert dat steeds meer mensen thuis een veranda of overkapping hebben. “Daardoor kunnen ze langer en meer genieten van het buitenleven. Ook als

het weer iets minder is.” Jantine Bestebreur van Van Kooten Tuin & Buitenleven in Velp ziet een toename in de verkoop van kapschuren en aluminium terrasoverkappingen. “Beide producten hebben zo zijn voordelen. Aluminium is onderhoudsvrij, terwijl hout een unieke uitstraling heeft. Er is veel mogelijk. Het mooie is dat je dankzij overkappingen langer buiten kunt zitten. Het is daar heerlijk ‘toeven’. En je maakt er je eigen stek van dankzij glasschuifsystemen, screens, led-spots en heaters.” Ron Pool van ABK innovent en Lentink in Varsseveld ziet de RVS buitenkeuken een ontwikkeling doormaken. “Mensen zoeken naar iets nieuws met een duurzame kwali-

teit. Daar past de Nederlandse BeerBQ in. Deze is ontwikkeld door Lentink metaalwaren in Varsseveld. Het is een barbecue in de vorm van een grote fles bier of wijnfles. Voordeel van de vorm is de lange ‘trek’ omhoog, waardoor het vlees niet verbrandt, maar wel mooi gaar wordt. Die trek zorgt voor een betere zuigwerking, waardoor je ook vis kunt roken.” De gewone barbecue heeft inderdaad plaatsgemaakt voor outdoor cooking. Luxer en groter. Zijn we er dan als we kijken naar de trends? Zeker niet. Naar verwachting neemt de komende jaren de vraag naar luxe RVS buitenkeukens en luxe buitenzwembaden, zoals whirlpools en bubbelbaden, verder toe. We moeten wat te wensen houden…

Drie trends zorgen deze zomer voor een feestje in jouw buitenverblijf

Mexicaanse Fiësta

Deze outdoor trend is geïnspireerd op de vrolijke, bonte en folkloristische cultuur uit Mexico. Kenmerken hiervan zien we terug in de hipste trends op het gebied van mode en design maar ook voor buiten op het terras of balkon. De tropische mix van kleuren en dessins en de handgemaakte hippe Franse terrasstoelen vormen de basis. Voor de styling en decoratie geldt hier ‘more is more’!

Urban Garden Party

Design meubelen geven het terras een stadse en moderne look, terwijl de comfortabele zitkussens en de handige bijzettafels zorgen voor extra luxe. De strakke vormgeving van de buitentafel en stoelen bezorgt het terras een moderne uitstraling. Een feestelijk gevoel krijg je door te dekken met hip buitenservies in zwart-wit en dit te combineren met natuurlijke materialen.

Toscaans Familiefeest

Haal het maximale uit de zomer en laat je inspireren door het Italiaanse buitenleven. Organiseer bij mooi weer een familiefeest in Toscaanse sfeer. Door kleurrijk buitenservies, flexibel zonnezeil, bloemdecoratie verandert de buitentafel in een sfeervol en uitnodigend plaatje.

Foto’s: woonmodetrends.nl en Blokhutvilla 3


Het draait om duurzaamheid en hergebruik

Een houten vloer van vinyl Duurzaamheid en hergebruik. Daar draait het op dit moment in de vloerenwereld om. Bij de productie van vloeren wordt steeds meer rekening gehouden met het milieu en natuurlijk het welzijn en de gezondheid van mensen. producten, die gemakkelijk zijn te scheiden om er vervolgens nieuwe producten van te maken.”

grootformaat planken creëer je een echt natuurlijke uitstraling.”

Wat volgens Detz eveneens trendy is op het gebied van vloeren, is met materialen een andere look uitstralen. Oftewel ‘het is niet wat het lijkt’. Detz: “Zo zijn er vloeren van marmoleum en pvc met een houtlook en tegels die op planken lijken. Natuurlijke producten of producten die daar op lijken, zijn helemaal in.”

Kijken we naar de projectenmarkt dan is ‘carpet lease’ in opkomst. Oftewel een vloer die je least. Jan Detz: “Je betaalt de vloer totdat hij is afgeschreven, vervolgens komen ze hem ophalen en krijg je een nieuwe. De oude vloer wordt daarna gerecycled. Heel duurzaam! Inmiddels biedt al een aantal bedrijven deze leasevorm aan. En er zullen er steeds meer volgen.”

Een voorbeeld hiervan vinden we bij Moduleo. Met duurzame planken en tegels van vinyl combineert dit merk het beste van twee werelden: de natuurlijke elegantie van hout en steen, en alle praktische voordelen van slijtvast vinyl. Fraai en praktisch. En ook goed toe te passen in de badkamer. Een vinylvloer is uitermate geschikt als ‘nieuwe’ vloer over een oude vloer heen. Bijvoorbeeld bij renovatie. Als de bestaande onderlaag drukvast en egaal is, kan er eenvoudig een nieuwe vinylvloer overheen worden gelegd.

Meer kleur

Op zoek naar nieuws in de wereld van vloeren, komen we eerst uit bij interieurarchitect Jan Detz uit Nijmegen. Volgens Detz voldoen de nieuwe Airmaster tapijttegels van Desso aan de nieuwste trend. “Het is een tapijt dat de lucht zuivert. Het haalt de fijne deeltjes stof uit de lucht. Op harde vloeren blijven die stofdeeltjes door de lucht dwarrelen, het tapijt neemt ze juist op.” Bij de productie van tapijten ligt de nadruk volgens Detz steeds meer op hergebruik. “Er wordt gebruik gemaakt van zuivere

Kijken we naar kleur, dan blijft de natuurlijke look onverminderd populair, maar particulieren zoeken ondertussen ook naar variatie in het interieur. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld naar een vloer met veel verschillende schakeringen. Van een helder en lichte vloer voor het ruimtelijke effect tot een donkere vloer voor een intieme sfeer. Maar ook tropische hardhouten vloeren en ‘dondergrijze’ vloeren met een granieteffect in vinyl uitvoering doen het goed.

Projecten

Als interieurarchitect is Detz thuis in de projectmarkt. Hij werkt bijvoorbeeld aan projecten in de gezondheidszorg, maar richtte ook veel kantoren in. “In de zorg leggen we vaak harde vloeren, in kantoren wordt er veelal voor tapijt gekozen omdat dat akoestisch beter is. Geen kamerbreed tapijt – dat wordt steeds minder toegepast – maar tapijttegels. Tapijttegels zijn niet alleen eenvoudig te leggen, ze zijn ook makkelijk te vervangen, leveren minder tapijtverlies op en je kunt wat meer met kleuren spelen. Vooral in kantoren mag het allemaal wat speelser. Daar wordt steeds vaker gewerkt in kantoortuinen en met flexplekken. De verschillende gebieden markeer je door patronen in de vloer.”

Pvc designvloerbedekking ontdekken we steeds vaker in de woning. “Deze geeft invulling aan de sfeer van een kamer door de authentieke reproductie van hout- en steenoppervlakken”, vertelt Lucas Mey van Studio Mey & Zij. Zijn woonwinkel in het centrum van Velp introduceerde eerder dit jaar de nieuwe ‘Grand Collectie pvc’. “Deze bestaat uit planken van maar liefst twee meter bij twintig centimeter. Met deze Pvc designvloerbedekking bezorgt de kamer sfeer dankzij de authentieke reproductie van hout- en steenoppervlakken.’’

‘Foto: Moduleo’ 4

“Heel handig is het leasen van vloeren. Als de vloer is afgeschreven, wordt deze vervangen”, zegt interieurarchitect Jan Detz.


Jan Putman: “De energieneutrale woning is ook voor bestaande bouw dichterbij dan we denken.”

Een woning zonder energielasten

Nul op de meter

Het valt eigenlijk altijd tegen als de afrekening van het energiebedrijf komt. Zelfs na een zachte winter moeten we vaak bijbetalen. Gemiddeld bedraagt de energierekening voor een rijwoning 165 euro per maand. Wat zou het prettig zijn als we alle energielasten kunnen wegstrepen. De wetten van de overheid schrijven voor dat nieuwe woningen steeds energiezuiniger moeten worden gebouwd. Om te voorkomen dat we straks een tekort aan brandstoffen hebben en om het milieu te sparen. In Nederland zijn inmiddels al heel wat projecten ontwikkeld met ‘nul-opde-meter’. Huizen die zelf energie opleveren, die geen gas gebruiken en waar de energiemeter op nul blijft staan. Toch moeten we ons niet alleen op nieuwbouw richten. Want de grootste winst is natuurlijk te halen in de bestaande bouw en dat is het overgrote deel van de woningmarkt. Gelukkig worden ook daar betaalbare oplossingen voor ontwikkeld. Zo werkt de landelijke deal de Stroomversnelling, waar minister Blok zijn handtekening vorig jaar onder zette, aan het renoveren van bestaande woningen tot nota-nul’.

Met Jan Putman nemen we een aantal nieuwe maatregelen door die bestaande woningen een handje kunnen helpen. Allereerst het hybride zonnepaneel. Putman: “Het systeem werkt heel simpel. Zonnepanelen hebben aan de achterkant een holle ruimte waar de warmte amper weg kan via natuurlijke ventilatie. Die warmte zorgt voor een beperkt rendement. Wij passen universele warmtewisselaars’ toe. Een speciale pompenset pompt vloeistof door het zonnepaneel, dat de warmte aan het paneel onttrekt. Hierdoor wordt het paneel afgekoeld tot een ideale bedrijfstemperatuur en neemt het rendement op de stroomwinning toe. Deze warmtewisselaar kun je op nagenoeg alle pv-panelen monteren. Het elektrisch rendement ligt hoger dan bij een ‘normaal’ pv-paneel. Dat kan wel tot dertig procent schelen.”

Jan Putman van Putman Installatietechniek uit Duiven weet hier alles van. “Voor iedere bestaande woning is ‘nul-opde-meter’ dichterbij dan je misschien wel denkt”, stelt hij nadrukkelijk. “De uitvindingen op dit gebied volgen elkaar in een sneltreinvaart op. En het aardige is dat bijna iedere innovatie weer leidt tot een nieuwe innovatie.”

Luchtwarmtepomp

Gekoppeld aan de warmtewisselaar, die de stroom natuurlijk van de zonnepanelen betrekt, zou volgens Putman een warmtepomp geïnstalleerd kunnen worden. Het liefst een luchtwarmtepomp, omdat je die eenvoudiger en vaak goedkoper kunt toepassen bij bestaande woningen. Je hoeft

namelijk niet de grond in. De luchtwarmtepomp voegt extra warmte of koelte toe aan de temperatuur, maar kan ook worden gebruikt als ventilatievoorziening. Door een omkeerfunctie is het systeem daarnaast ook in staat om bijvoorbeeld sneeuw van de zonnepanelen te laten ontdooien, waardoor de zonnepanelen meteen weer stroom opleveren.” De luchtwarmtepomp wordt gebruikt voor de zonnepanelen, maar ook om het huis te verwarmen. Jan Putman: “Op dat moment hoef je geen gas meer af te nemen van je energieleverancier en zonder gasmeter bespaar je op het relatief dure vastrecht.” De innovaties gaan snel. Zonnepanelen zijn inmiddels al in alle kleuren en vormen verkrijgbaar en kunnen tegenwoordig ook in plaats van dakpannen worden gelegd, zonder dat je het ziet. Jan Putman: “Op deze manier ben je in staat om in je eigen energie te voorzien. De energieneutrale woning is ook voor bestaande bouw dichterbij dan we denken.”

Foto’s Geurts Media

Warmtepomp rechtstreeks aansluiten op zonnepanelen Naast de luchtwarmtepomp is er een grote sprong gemaakt met de ontwikkeling van de traditionele warmtepomp. Deze gebruikt warmte uit de grond om daarmee bijvoorbeeld een huis te verwarmen. Nadeel waren tot voor kort de kosten die moesten worden geïnvesteerd om het systeem in de grond te boren en het water op te pompen. Jan Putman: “Een nieuwe innovatie is dat we de warmtepomp rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten. We gaan dus niet meer de grond in. De afgevoerde warmte wordt direct benut door de warmtepomp. Deze innovatie maakt het mogelijk om in veel gevallen de investering al binnen vijf jaar terug te verdienen.”

Het dak van basisschool de Tragellijn ligt vol met zonnepanelen.

5


ZEN J I PR AF VAN

0 0 0 1.

€ 1 9V. O . N .

HOF van singelkwartier

een snelle boodschap? pak de fiets! RIANTEik TUSSENWONING voetballen, hockeyTYPE A ik zie je over 3 minuten op arnhem cent genieten in de zome de kinderen spel • 4 tot 5 slaapkamers

Verkoopinformatie

• 3 ruime verdiepingen • moderne keuken incl. apparatuur

• complete badkamer

• eigen parkeerplaats op privé binnenhof

Bleijenberg nieuwbouw makelaars joost@bleijenbergnm.nl 06 - 50 281 675

Wonen op maar liefst 142 tot 145 m2 voor de scherpste prijs van Arnhem. Koop al

vanaf minder dan ¤700 netto woonlasten

Willemsen makelaars nieuwbouw@willemsen.nl 026 - 445 27 51

per maand.

Mail of bel de makelaar voor de brochure en prijzen

of neem alvast een kijkje op de website.

een snelle boodschap? voetballen, hockey ik zie je over 3 minut genieten in de zome de kinderen spelen ve in de winter pootje o

wonen v.a. ¤700 p/m

hofvansingelkwartier.nl

Twee-onder-een-kapwoningen vanaf € 302.500,- v.o.n.

Rijwoningen vanaf € 199.000,- v.o.n.

nieuw

fase 3 NU IN VERKOOP!

Er bloet iets moois!

De nieuwe brochure ligt klaar!

Verkoop fase 3 gestart! Ben je op zoek naar een vrijstaande woning, een tweekapper, een rijwoning stad ta of een appartement midden in het groen met de bruisende binnenstad den. vlakbij? Grote kans dat je jouw droomwoning vindt in De Tuin van Elden. uin n van v Kom naar het informatiecentrum, bekijk de maquette en beleef de Tuin Elden. De nieuwe brochure ligt klaar!

www.detuinvanelden.nl

Informatiecentrum De Tuin van Elden – Klapstraat 24b te Elden. Iedere zaterdag open van 11 tot 14 uur.


Je voelt je snel thuis in Klingelbeek

Foto: AM

Artist impression: Hendriks Bouw en Ontwikkeling

De mensen, de sfeer, het groen. In Klingelbeek is het allemaal aanwezig. De wijk is populair, door haar wijdse opzet en gunstige ligging, met zowel Oosterbeek als Arnhem-centrum op tien minuten fietsafstand. Klingelbeek is een populaire nieuwbouwwijk. Het succes ligt ‘m in de combinatie van factoren, zegt ook Rob van den Berg van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “Geinteresseerden voelen zich meteen thuis in Klingelbeek. Dit maakt wonen in Klingelbeek gewild.” Klingelbeek onderscheidt zich door een hoge bouwkwaliteit met authentieke jaren dertig architectuur die is terug te zien in de overstekjes, houten dakkapellen en karakteristiek metselwerk. Maar zonder concessies

te doen aan hedendaags comfort. Hoewel de verkoop van woningen midden in de crisis begon, verliep de verkoop vanaf dag één goed. Twee fasen met 26 jaren dertig woningen zijn inmiddels opgeleverd, de laatste fase wordt op dit moment gerealiseerd. “Er zijn nog slechts acht ruime vrijstaande woningen beschikbaar. De verkoop van twintig appartementen verloopt zo goed dat naar verwachting nog dit jaar wordt gestart met de bouw.” Meer informatie: www.klingelbeek.com.

Parklane, bijzonder stukje Schuytgraaf De wijk Parklane in het Arnhemse Schuytgraaf krijgt in een sneltreinvaart vorm. De populariteit van Parklane is niet verrassend. De wijk biedt vrijheid, intimiteit, ruimte en groen in een ongedwongen en fraaie woonomgeving. Parklane ligt vlak bij Arnhem, maar toch middenin de natuur. Met veel water en groen en volop ruimte voor kinderen om veilig en onbezorgd op te kunnen groeien. Parklane maakt deel uit van Schuytgraaf. De buurten in deze wijk kenmerken zich door een eigen karakter met een verrassende variatie in woningen en straten. Aan voorzieningen ontbreekt het de nieuwe bewoners niet. De verkoop verloopt voorspoedig, volgens klantadviseur Nicole Hermans van projectontwikkelaar AM. “In de eerste fase zijn nog maar twee woningen beschikbaar. Nog deze

maand begint de bouw van fase twee en ook daar zijn nog slechts enkele rijwoningen te koop. We zijn daarom ook begonnen met de verkoop van de derde en laatste fase, met tweekappers, rijwoningen en vrijstaande woningen.” De rijwoningen zijn te koop vanaf 182.966 euro v.o.n., de twee-onder-een kapwoningen vanaf 259.500 euro v.o.n. en de vrijstaand geschakelde woningen vanaf € 268.393 v.o.n. Informatie: www.woneninparklane.nl.

Derde fase nieuwe wijk sinds gisteren in de verkoop

Tuin van Elden krijgt snel vorm De Tuin van Elden krijgt in een sneltreinvaart vorm. Nadat fase 1 inmiddels is afgerond en fase 2 in aanbouw is, wordt nu sneller dan gepland ook fase drie in de verkoop gezet.

De Tuin van Elden zet een nieuwe norm in de woningbouw. Op bijna elf hectare is er aandacht voor bijzondere architectuur. Het resulteert in een prachtig nieuw woongebied, waar kopers zelf een stempel op hun toekomstige woning drukken. Dorps wonen in de stad. De vernieuwende visie heeft veel belangstellenden inmiddels over de streep getrokken. “De Tuin van Elden gaat totaal zo’n 250 nieuwe woningen tellen, die in vijf fasen worden ontwikkeld”, zegt Roy Hasselerharm, projectmanager bij KondorWessels Projecten. “We zijn blij met de grote belangstelling. De eerste twee fasen tellen al 93 woningen. De verkoop van de rijtjes in fase 2 verliep zo snel, dat we hebben besloten fase 3 wat eerder in verkoop te zetten.” Fase 3 telt acht woningen, waarvan zes rijwoningen en twee ‘kappers’. De rijwoningen liggen aan de oprijlaan, die meteen ook de hoofdentree naar de nieuwe wijk vormt. De laan begint naast een grote boerderij in het lint. Aan de laan liggen drie grote boerenerven, één langs de waterloop, één rond een klein weitje en één op de kop van de laan. De laan met erven geeft de nieuwe wijk bij

In de Tuin van Elden is er aandacht voor bijzondere architectuur. Illustraties: KondorWessels Projecten

het binnengaan direct een open, landelijke sfeer. De twee-onder-een-kappers liggen aan het dorps lint, dat onderdeel is van het oorspronkelijke lint van Elden. Hier staan allerlei bouwstijlen door elkaar. De samen-

hang in het lint is het individuele huis of de twee onder een kapper op een ruime kavel. De huizen staan met de voorzijde naar de straat en hebben een voortuin met hekje, muurtje of haag aan de straat.

De verkoop is gisteren van start gegaan. Meer informatie: www.detuinvanelden.nl.

7


Wellness in huis

Heel trendy, losse meubelen in de badkamer. Foto: Cape Cod

Snelle renovatie van badkamer Veel mensen kiezen voor renovatie van hun badkamer. Dat kan supersnel, zegt Patrick van Merm (Home Garden Shop): “In maximaal twee dagen vervang je alleen het bad voor een douchehoek. Voordeel is dat je geen grote, langdurige verbouwing hebt en snel weer geniet van je badkamer. Uiteraard zijn ook de kosten veel lager dan wanneer de complete badkamer wordt vervangen. “

Tanden poetsen, snel onder de douche of een toiletbezoek. De badkamer was jarenlang een plek die we vooral plichtmatig bezochten. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. De badkamer is anno 2015 de ultieme wellnessruimte in huis. Een plek waar we tot rust komen. De nieuwe beleving van de badkamer heeft producenten geïnspireerd om vernieuwing toe te passen in de badkamer. Trendy en vol luxe. Maar wat is er anno 2015 nieuw onder de ‘wellnesszon’? Dat vroegen we bijvoorbeeld Justin Berkelaar van Scheffer Badkamers in Zelhem. Hij bevestigt dat de badkamer is uitgegroeid tot de ultieme wellnessplek in huis. “Mensen trekken er zich graag terug om te onthaasten”, zegt Justin Berkelaar. Eric van Brakel van Welbie Sanitair in Groesbeek en Christian Bouwman van Badisign in Groenlo bevestigen deze trend. Eric van Brakel: “De badkamer was ooit een was- en boenruimte, waar ook de wasmachine stond. Die tijd is geweest. Het is tegenwoordig een wellnessruimte voor ontspanning en lichaamsverzorging.” “Mensen willen meer comfort en wellness”, aldus Christian Bouwman. Patrick van Merm van Home Garden Shop in Gendt constateert dat consumenten steeds vaker voor ‘gemak en comfort’ gaan. “Vaak wordt zelfs het bad weggelaten en komt er een strakke inloopdouche met doucheplaat voor terug. De voordelen zijn: makkelijker schoonmaken en instappen, de ruimte lijkt groter en er is meer ruimte om lekker te douchen.”

Trends

Nieuwe tijden betekent nieuwe wensen, eisen en trends. Wij zetten er een paar op een rijtje. Zo zijn witte strakke badkamers gewild, maar doet ook de houtlook het tegenwoordig erg goed. Eric van Brakel: “Dat kan ècht hout zijn in de vorm van behandelde planken, maar ook keramische tegels met een houtmotief voldoen prima. Die geven de badkamer sfeer en warmte.” Christian Bouwman: “Een echte trend zijn de handgemaakte eiken badmeubels. Daar zet je vervolgens waskommen op met een luxe uitstraling.” Een absolute tegenhanger van hout is de industriële betonlook. “Je kunt hout en beton goed combineren voor een echte retrolook”, 8

aldus Eric van Brakel. “Daar tegenaan passen dan heel mooi sanitaironderdelen in de kleur wit. Wastafels, baden, meubels, etc.” Patrick van Merm noemt regendouches als musthave in de badkamer. “Grote regendouchekoppen in plaats van het standaard douchekopje. Dat wil iedereen. Dankzij regendouches kun je onder een heerlijke brede straal water douchen.”

Nieuwe luxe

De nieuwe luxe in de badkamer zien we terug in de technische vernieuwing. Sunshower is daar een mooi voorbeeld van. Sunshower stimuleert het lichaam met een afgemeten dosis UV-licht om zo vitamine D aan te maken. Justin Berkelaar: “Dankzij de sunshower voel je je energieker en de sunshower zorgt ook nog eens voor een gezonde kleur. Het warme infraroodlicht ontspant en stimuleert de bloedsomloop. De Sunshower is speciaal ontworpen voor gebruik in natte ruimtes. Je doucht en sunshowert tegelijkertijd.”

Regendouches als musthave in de badkamer. Foto: Dornbracht

De Aquaclean is ook al zo’n nieuwe vinding. Deze reinigt het onderlichaam met water. Christian Bouwman (Badisign): “Of het direct flush toilet. Dit zijn wc-potten zonder rand die makkelijk zijn schoon te maken.” Opvallend is de opmars van ledverlichting in de badkamer, die al dimmend sfeer creëert en de slimme apps waarmee je op afstand het bad laat vollopen. Justin Berkelaar: “Deze snufjes voegen echt iets toe en maken de badkamer compleet. Zelfs televisie kijk je veilig in de badkamer of je luistert er naar muziek.” Patrick van Merm (Home Garden Shop): “Wipod is bijvoorbeeld een draadloos muzieksysteem dat mooi in de badkamer weggewerkt kan worden en waarmee je muziek kunt afspelen vanaf je smartphone of tablet.” Dankzij de sunshower voel je je energieker. Foto: Sunshower


Goede verlichting in huis bepaalt de sfeer

‘Durf te spelen met licht’ In veel woningen is het een sluitpost. Verlichting doen we ‘er wel even bij’. Toch is het belang van goede verlichting groot. Het bepaalt de sfeer in huis en daar hoor je dus aandacht aan te schenken, roepen de deskundigen in koor. Wij nemen de proef op de som en bezoeken lichtadviseur Trudy Holtvluwer van Wormskamp Licht en Interieur in Doetinchem. Zij neemt ons mee door de wondere wereld van het licht. “Het belang van een goed lichtplan wordt nog steeds onderschat”, zo maakt ze meteen duidelijk. “Toch merk ik een voorzichtige omslag. Gelukkig maar. Want niet alleen leuke meubels en mooi behang maken een woning; daar hoort verlichting bij om het plaatje compleet te maken.” We leggen Trudy een plattegrond van een woning voor en richten ons op de keuken en kamer. “Op het kook- en spoelgedeelte is verlichting belangrijk om het werken in de keuken prettig te maken”, zo luidt haar eerste advies. “Daar kun je licht goed integreren. Met inbouwspotjes licht je bijvoorbeeld het werkgedeelte aan. Boven de eettafel zijn hanglampen sfeervol en functioneel. Die zijn er in alle soorten en maten, passend bij de inrichting van de woning. Kijken we naar de woonkamer dan moet je net als in de keuken eerst de zichtlijnen in kaart brengen. Die bepalen jouw inrichting. Heb je een fraai uitzicht buiten, dan zorg je dat deze zichtbaar blijft. Boven de lage tafel in de zithoek met de televisie, plaatste men vroeger vaak een hanglamp. Tegenwoordig wordt ook gekozen voor verlichting iets hoger aan het plafond. Dat komt mede door de komst van grotere tv-schermen, zodat het zicht hierop vrij blijft. Vaak maakt men een keuze voor sfeer in combinatie met leeslicht naast de bank. Verder is het fraai om een subtiele lichtbron te plaatsen in de omgeving van de televisie, zodat er toch licht is als de tv niet aan staat, zo voorkom je dat dit een donkere plek wordt. De eetkamertafel in de woonkamer zorgt nog wel eens voor hoofdbrekens. “Op die plek zijn diverse armaturen mogelijk. Deze stem je af op de stijl van het interieur en je persoonlijke voorkeur.”

Trendy

Veel gemaakte fouten zijn volgens Trudy Holtvluwer de ouderwetse gedachte dat je uit één ‘familie’ lampen drie verschillende modellen moet kiezen. Een hanglamp, een schemerlamp en bijvoorbeeld een lampje op de kast. “Deze gedachte komt uit de jaren zestig. Helemaal niet meer van deze tijd. Wat wel trendy is? Zelf experimenteren en spelen met licht in de woning. Dat moet je gewoon durven. Daarbij hoort ook dat je verrassende combinaties maakt en daardoor een persoonlijke uitstraling geeft aan je interieur.

Foto: Fonq

Foto: Fonq

Trudy Holtvluwer: “Heel populair is het weglaten. Dus een betere verlichting met minder armaturen. Less is more.” Foto: Geurts Media

Gevraagd naar een tip, dan noemt ze ledlampen gecombineerd met dimmers. “Ledlampen zijn er tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en kleurtemperaturen (fel of warm). Dus je kunt ze overal gebruiken. Zowel voor sfeerlicht als voor functioneel licht. Voordeel is dat ze energiezuinig zijn en een zeer lange levensduur hebben. Door er een dimmer aan te verbinden, heb je zelf binnen de keuzes die je maakt nog invloed om de lichtsterkte te bepalen. Deze ontwikkeling gaat snel. Er zijn zelfs lichtbronnen die je met een smartphone kunt bedienen.” Trends zijn niet alleen te vinden in het soort lamp. “Heel populair is het weglaten. Dus een betere verlichting met minder armaturen. Less is more. Maar je hebt natuurlijk altijd lampen nodig. Als we kijken naar trends op dat vlak, dan doet roodkoper het goed net als combinaties met staal. Bijvoorbeeld gecombineerd met witglas. Daarmee maak je mooie landelijk-moderne combinaties. Heel fraai zijn ver-

Foto: Steinhauer Living

der de ‘retro koepels’. Groot en fors. Als je maar durft. En precies daar gaat het om. Mensen moeten vanuit hun eigen smaak gaan experimenteren. Durf uit je eigen lichttunnel te stappen en maak voor jezelf een plannetje. Dan ontstaan er prachtige ideeën.”

Led is in alle soorten en maten beschikbaar Met ledverlichting verbruik je aanzienlijk minder energie in vergelijking met bijvoorbeeld de ouderwetse gloeilamp of halogeen verlichting. Enkele jaren geleden was led nog beperkt verkrijgbaar, maar tegenwoordig is voor iedere lamp een ledvervanger te koop. Die is duurder dan een gewone lamp, maar gaat vaak tot 25 jaar mee. Led kun je prima dimmen.

Foto: Metronome

9


Zaterdag 23 mei t/m zaterdag 6 juni

12 dolle dagen marathon

20%

KORTING GEOPEND

2de PINKSTERDAG

op de gehele collectie

van 12-17.00 uur Vraag naar de voorwaarden

Havenstraat 150, Doetinchem, 0314-33 27 92 www.wormskamp.nl INFORMATIE EN VERKOOP gevoel voor wonen

14 nieuwe woningen in verkoop!

Strijbosch Thunnissen Makelaars (026) 35 52 100 Willemsen makelaars (026) 44 52 751

VERKOOP IS GESTART! Wonen in Parklane

Ervaar het zelf In de laatste fase van Parklane heb je de keuze uit vrijstaand geschakelde woningen, twee-onder-één kapwoningen en rijwoningen, alle met een lekker ruime tuin en volop leefruimte. Proef en beleef de sfeer en bedenk nu alvast hoe jij jouw gevoel voor wonen straks helemaal persoonlijk maakt in Parklane.

Bestaande woonwijk met alleen koopwoningen Veel groen en water 5 tot 7 kamers Slapen op de BG mogelijk Sanitair van Villeroy & Boch Keukencheque van € 3.000,of € 5.000,-

Vrijstaand geschakelde woningen v.a. € 267.393,- v.o.n.

Twee-onder-één-kapwoningen v.a. € 259.500,- v.o.n.

woneninparklane.nl Rijwoningen v.a. € 184.500,- v.o.n.

WOONDOCK 150 shops onder 1 dak!

salontafel Cupid vanaf € 79,-

9,bank Saturday Night € 189

Stel zelf je eigen droombank samen!

stoelen: 6 halen, 5 betalen Le Maison, per element vanaf € 339,-

Geldig op stoelen met codes beginnend met 127, 485 en 488

Blend hanglamp 44,95 vanaf €

nieuw merk: Dutch Bone

WOONDOCK - Lithograaf 11, 6921 VA Duiven - www.woondock.nl | Tweede Pinksterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur | Acties gelden t/m 31 mei 2015.


Woontrends Strakke trap Vloeren, ramen, deuren, wanden. Als we een nieuwe woning bouwen, schenken we aandacht aan allerlei details. Opvallend is dat de trap er wat dat betreft nog steeds karig van af komt. Al zien steeds meer mensen er een kunstobject in. In een modern, open interieur vormt de trap vaak een beeldbepalend object in de ruimte. Dan wordt de afwerking van een trap een belangrijk onderdeel in het totale interieurontwerp. Eigenlijk dus vanzelfsprekend om ook de trap meer bij de rest van het interieur te betrekken. Foto: Cosentino

Nostalgie Of je nu je nieuwe huis gaat inrichten of je huidige interieur een opfrisbeurt wilt geven: accessoires maken je woning écht af. Dat hoeven niet altijd dure aankopen te zijn. Wees creatief. Geef je huis bijvoorbeeld supersnel een nieuwe look met behulp van ingelijste afbeeldingen in nostalgische lijstjes. Zo creëer je een spannende combinatie van mooie spreuken en botanische prints. Zoals interieurlabel Bloomingville dat doet. Foto: Bloomingville

Breng hout in je interieur Met wat kleine aanpassingen en de juiste woonaccessoires krijgt elk interieur een natuurlijke uitstraling. Kies je voor hout dan geef je daar een extra dimensie aan toe. Er zijn tal van duurzame woonaccessoires en decoraties van hout en bamboe verkrijgbaar. Zoals mooie houten lampen als eyecatchers, kussens in de vorm van een houtplak of boomstam en een opblaasbare poef met boomstam-design. Verrassend en leuk! Foto: Houtspul.nl

Vrolijke muurstickers Muurstickers zijn populair. Ze zijn in allerlei varianten verkrijgbaar en maken van een saaie ruimte in een handomdraai een schattige, stoere of originele kinderkamer. Speciaal voor iedereen die echt iets bijzonders aan de muur wil, introduceert webwinkel Klein & Fijn full color naamstickers in combinatie met vrolijke afbeeldingen. Want hoe leuk is het om de naam van je zoon of dochter in een muurdecoratie te verwerken? Foto: DecoDeco

Chillen in zitzak Chillen, hangen, gamen, snoozen. De zitzak is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Diverse leveranciers komen met nieuwe en moderne uitvoeringen. Vaak in felle kleuren. De zitzak heeft veel pluspunten. Je kunt ‘m eenvoudig verplaatsen en voegt overal iets toe. In de kamer, slaapkamer of zelfs buiten. Want ook op het terras misstaat de zitzak niet. De zitzak vormt zich gemakkelijk naar het lichaam, waardoor iedere zithouding comfortabel is. Foto: B-Bag

11


Voorzie uw woning nu van isolerende en inbraakwerende Schipper Ede producten!

Ruim 50 jaar betrouwbaarheid!

Schipper Ede is één van de weinige fabrikanten die hoogwaardige kunststof en aluminium kozijnen produceert voor toepassing in woonhuizen, winkels en bedrijfspanden. Tevens pro-

Puien en Deuren

en sh Ramen ow ro om en Schuifdeuren oe k on ze B ezKozijnen vr aa g be ki jk de ui tgeb re id e po rtfol io of vr ijb lij ve nd ee n of fe rte aa n!

duceren wij ook, ramen, deuren, schuifdeuren, winkelpuien, vliesgevels en serres.

Informatie? Schipper Ede BV | Bellstraat 22 | 6716 BA | Ede | T 0318 - 631 416 | www.schipper-ede.nl

Complete badkamer inclusief tegels

4150,Compleet incl. montage 9150,-

*

Badkamer van de maand * Vraag naar de voorwaarden. Niet geldig in combinatie met andere acties.

Kom voor meer acties naar onze showrooms.

NU OP ALLE KEUKENAPPARATUUR 20% KORTING Hengelo (Gld) Kruisbergseweg 13

Zevenaar Ampèrestraat 3

Telefoon (0575) 46 81 81

www.hci.nl