Page 1

1


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Λίγα λόγια για το Σχολείο μας…………………………………………………………………………...3 Συνέντευξη του Διευθυντή του Σχολείου κ.Νατσιόπουλου…………………………..8 Κολινδρός……………………………………………………………………………………………………………..…10 Κολινδρός και Αθλητισμός…………………………………………………………………………………..14 Πολιτιστικός Σύλλογος και Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κολινδρού..16 Καστανιά……………………………………………………………………………………………………………………18 Ρυάκια……………………………………………………………………………………………………………………….21 Ευχαριστίες και πηγές………………………………………………………………………………………….22

2


ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΠΟΥΛΕΙΟ

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1982. Βρίσκεται στο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού και συγκεκριμένα στον Κολινδρό, μια πόλη στα βόρεια του νομού Πιερίας, σε πλεονεκτική τοποθεσία με πανοραμική ορατότητα. Η συμμετοχή του σχολείου κάθε χρόνο σε πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα είναι σημαντική, όπως και ο αριθμός των παιδιών που συνεχίζουν τις σπουδές τους σε γνωστές πανεπιστημιακές σχολές. Το προσωπικό του είναι πλήρες, έμπειρο, μόνιμο σε μεγάλο βαθμό, ικανό να εγγυηθεί τους στόχους του σχολείου. Για το τρέχον σχολικό έτος, φοιτούν περίπου 70 μαθητές, ενώ λειτουργούν και οι τρεις κατευθύνσεις. Οι μαθητές μας προέρχονται από τον Κολινδρό ,τα Ρυάκια και την Καστανιά. Γι' αυτό το λόγο επιλέξαμε να σας δώσουμε έστω και μια γεύση του Σχολείου αλλά και του τόπου μας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

3


4


5


6


7


Συνέντευξη του Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Γεώργιου Νατσιόπουλου ΠΕ04.01 από τις μαθήτριες : Καπέρδα Ελένη, Λάντζα Ευστρατία, Τσολογιάννη Παρασκευή. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Γεώργιο Νατσιόπουλο, και να συζητήσουμε μαζί του θέματα της σχολικής ζωής, αλλά και της επικαιρότητας και ταυτόχρονα να φωτίσουμε και μια πλευρά της προσωπικότητας του. Η συνέντευξή του έχει ως εξής : Ερώτηση: Που και πότε γεννηθήκατε; Απάντηση: Γεννήθηκα στην Κατερίνη, το 1968.

Ερ.: Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση και από πόσα μέλη αποτελείται; Απ.: Είμαι έγγαμος και η οικογένεια μου αποτελείται από 3 μέλη.

Ερ.: Σε ποια βαθμίδα εκπαίδευσης έχετε φθάσει; Απ.: Στην ανώτατη.

Ερ.: Τι άλλες σπουδές έχετε κάνει (γλώσσες, μουσική κλπ); Απ.: Μεταπτυχιακό, Αγγλικά και Γαλλικά.

Ερ.: Ποια ήταν τα κίνητρα σας για να αναλάβετε τη θέση του διευθυντή στο ΓΕΛ Κολινδρού; Απ.: Λόγω των συναδέλφων που είχαμε χρόνια συνεργασία και επειδή θεωρώ πως οι μαθητές είναι εξαιρετικοί και μ’ αρέσει και σαν μέρος ο Κολινδρός. Δεν θεωρώ πως είμαι διευθυντής, αλλά ένας συνάδελφος και έχουμε με όλους πολύ καλές σχέσεις.

Ερ.: Πόσα χρόνια βρίσκεστε στη θέση αυτή στο ΓΕΛ Κολινδρού; Απ.: Είμαι στο 3ο έτος.

Ερ.: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σας και πως την αντιμετωπίσατε; Απ.: Δεν έχω περάσει κάποια δυσκολία, γιατί έχω σωστή συνεργασία με τους συναδέλφους και τους μαθητές.

Ερ.: Ποια ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή στην καριέρα σας; 8


Απ.: Κάθε μέρα. Έχω άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους και με βοηθούν στο έργο μου και μαθητές οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά.

Ερ.: Θα διδάσκατε ποτέ δωρεάν; Απ.: Φυσικά, το έχω κάνει και είμαι πρόθυμος να το ξανακάνω.

Ερ.: Πόσο σας επηρεάζει η δουλειά σας στην υπόλοιπη καθημερινότητα σας; Μεταφέρετε τυχόν άγχος της δουλειάς σας στο σπίτι και στην οικογένειά σας; Απ.: Καθόλου, αλλά δεν έχω και προβλήματα ώστε να συμβεί αυτό, καθώς όλα είναι ομαλά.

Ερ.: Τι θα συστήνατε σε έναν έφηβο που ψάχνει δουλειά; Απ.: Συστηματική προσπάθεια και εμπλουτισμό του βιογραφικού του. Επίσης καλό απολυτήριο, γνώση γλωσσών και υπολογιστών και συστηματική δουλειά. Σας Ευχαριστούμε!

9


ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ

Ο Κολινδρός είναι κωμόπολη στη Βόρεια Πιερία και ανήκει στο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του μακεδονικού τριγώνου, που σχηματίζουν το Δίον, η Πύδνα και η Βεργίνα. Η εξαιρετική στρατηγική του θέση σφράγισε τη δική του ιστορική πορεία, καθώς ελέγχει την πεδιάδα και τις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού, αλλά και την κίνηση των δρόμων που διασχίζουν την Πιερία και τις διαβάσεις προς την Ημαθία. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 3.629 κατοίκους. Χτίστηκε περίπου τον 14ο αιώνα, ενώ φημολογείται ότι είναι ο τόπος του Αλέξη Ζορμπά. Είναι τόπος φημισμένος για τα κεράσια του ενώ οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και κυρίως με τα καπνά. Στον Κολινδρό επίσης, βρίσκεται το μεγαλύτερο πλατάνι της Ελλάδας.

10


Η υποδομή του χωριού είναι επαρκής σε μεγάλο βαθμό για όλους τους κατοίκους. Στον Κολινδρό υπάρχει ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλακείο, ταχυδρομείο, αγροτικό ιατρείο, πολιτιστικό κέντρο, ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκη, ξενοδοχείο, ανοιχτό θέατρο, εστιατόρια, μπαρ και καφενεία. Έχει βρεφικό και παιδικό σταθμό, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Γενικό Λύκειο. Τα σχολεία λειτουργούν όλες τις τάξεις ενώ παράλληλα διαθέτουν και αθλητικό εξοπλισμό τόσο σε γήπεδα όσο και σε όργανα γυμναστικής. Επιπλέον οι αθλητικές εγκαταστάσεις του χωριού, καλύπτουν όλες τις επιθυμίες των κατοίκων. Υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, το ένα εκ των οποίων διαθέτει και υποδομές για στίβο, αθλητικό κέντρο, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο τένις και δημοτικό κολυμβητήριο, ενώ παράλληλα υπάρχει και δημοτικός ξενώνας ο οποίος φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλές αθλητικές ομάδες και συλλόγους.

11


Όσον αφορά την θρησκευτική υποδομή του χωριού, είναι χωρισμένο σε δύο ενορίες. Ωστόσο έχει στο σύνολο τέσσερεις μεγάλες εκκλησίες, αρκετές μικρότερες, καθώς και πλήθος εκκλησιών

12


γύρω από το χωριό (εξωκλήσια). Τέλος, το 2007 έγιναν τα εγκαίνια του Λαογραφικού μουσείου που στεγάζει το χωριό Φωτογραφίες Λαογραφικού Μουσείου

13


Κολινδρός και Αθλητισμός. Σήμερα τον αθλητισμό στον Κολινδρό εκπροσωπούν τρεις σύλλογοι : η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ στο ποδόσφαιρο και ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στο μπάσκετ και ο Α.Σ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ και στα δύο αθλήματα.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Το 1927 δημιουργήθηκαν επίσημα δύο σύλλογοι ποδοσφαιρικοί στον Κολινδρό. Ο "ΗΡΑΚΛΗΣ" και "Γ.Σ. ΖΕΥΣ". Η σύσταση των δύο αυτών συλλόγων σε μια κωμόπολη είχε και την καλή και την κακή της πλευρά. Αλλά ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Γερμανική κατοχή και τα λοιπά γεγονότα δεν επέτρεψαν καμία αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι το 1949. Όταν άρχισε η προσπάθεια ανασυγκρότησης των ποδοσφαιρικών ομάδων, για να αποφύγουν τις ενδεχόμενες έριδες και διενέξεις συμφωνήθηκε να ιδρυθεί νέος Σύλλογος με την επωνυμία "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" στον οποίο εντάχθηκαν τα μέλη και των δύο συλλόγων. Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ μετά το μεγάλο άλμα που έκανε και έφτασε μέχρι τη Β΄ Εθνική αγγίζοντας ακόμη και την άνοδο στην Α΄ Εθνική την περίοδο 1994-95 κάνοντας γνωστό τον Κολινδρό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, προσγειώθηκε πέφτοντας κάθε χρόνο και μια κατηγορία λόγω της έλλειψης οικονομικής στήριξης. Το 2013-14 αγωνίζεται στην Α' Ερασιτεχνική κατηγορία του πρωταθλήματος Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ.

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Το καλοκαίρι του 1992 μια μικρή ομάδα ανθρώπων φίλοι του ΜΠΑΣΚΕΤ συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδα καλαθοσφαίρισης. Ενώ το Μπάσκετ τότε ανθούσε σε ολόκληρη την Ελλάδα και ήταν τότε το πρώτο φίλαθλο άθλημα διαπιστώθηκε η ανάγκη ότι ήταν πλέον καιρός να δημιουργηθεί μια ομάδα μπάσκετ στον Κολινδρό ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους νέους που αγαπούσαν το άθλημα να ασχοληθούν με αυτό. Πράγματι συγκεντρώθηκαν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη και αποφάσισαν την ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Σήμερα διαθέτει 4 τμήματα μπάσκετ (κοριτσιών, αγοριών, γυναικών, ανδρών), στεγάζεται στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Κολινδρού και παίρνει μέρος σε αρκετούς αγώνες.

Α.Σ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

14


Είναι ένας νέος σύλλογος που ιδρύθηκε τη χρόνια του 2013. Δραστηριοποιείται στα αθλήματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ σε τμήματα ακαδημιών. Στο ποδόσφαιρο οι ακαδημίες αποτελούνται από τρία τμήματα ηλικίας 5 - 18 ετών, ενώ στο μπάσκετ έχει ένα τμήμα ανδρών.

Γ.Α.Σ. ΦΛΟΓΑ

Ο Σύλλογος Φλόγα δημιουργήθηκε το 2006. Το 2008 πραγματοποιήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα στη Μελίκη και το 2009 το δεύτερο . Το 2010 αποκτήθηκε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιο επίπεδο και το πρώτο κύπελλο Ελλάδος όπως και το 2011. Στις 13 και 14 Μαΐου 2013 το πρωτάθλημα ήρθε στον Κολινδρό και ο Σύλλογος απέκτησε πολλά μετάλλια, 2 εκ των οποίων ήταν χρυσά. Το 2013 υπήρχε και η πρώτη συμμετοχή ενός αθλητή του Συλλόγου στους τελικούς ανδρών - γυναικών και η πρώτη του συμμετοχή σε εθνική ομάδα.

15


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΣΗΣ»

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού Ν. Πιερίας «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την ανάδειξη και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συμμετοχές σε εκδηλώσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενη αίθουσα (100 τ.μ.), η οποία χρησιμοποιείται από τις χορευτικές και θεατρικές ομάδες και φιλοξενεί συχνά εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και βιβλίου. Ο Σύλλογος έχει οχτώ (8) χορευτικά τμήματα των είκοσι (20) περίπου ατόμων σε κάθε τμήμα, τα οποία υπό την καθοδήγηση μόνιμης χοροδιδασκάλου συμμετέχουν σε επετειακές και θεσμοθετημένες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Επίσης διαθέτει δύο θεατρικές ομάδες. Μία ομάδα μεγάλων. η οποία συμμετέχει στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Αυγούστου στον τόπο μας και μία νεοσύστατη ομάδα μικρών παιδιών ηλικίας 10 έως 15 χρονών. Επίσης, διοργανώνει εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υπηρετώντας τους σκοπούς της ψυχαγωγίας, της διατήρησης εθίμων και ανάπτυξης πνεύματος των κατοίκων. Οι παραπάνω δράσεις συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου. ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κολινδρού επαναδραστηριοποιήθηκε το 2006. Ο σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη των κοινών οικονομικών, κοινωνικών συμφερόντων των μελών του, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου, η προστασία της εργασίας και του μόχθου των μελών του, η ανάπτυξη του συλλογικού πνεύματος και η ένταξη όλων τους στο πρωτοβάθμιο όργανο. Η ίδρυση του είχε ως στόχο τη συνένωση όλων των δυνάμεων της αγοράς για τη συστηματική αναζήτηση, προώθηση και επίλυση κάθε θέματος που αφορά τον εμπορικό κόσμο καθώς και τη συνεργασία του με άλλους εμπορικούς συλλόγους για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του. Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κολινδρού ανήκει στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και στην Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων (Ε.Σ.Ε.Ε.). Στον Κολινδρό επίσης, δραστηριοποιούνται άλλοι τρεις σύλλογοι. Ο σύλλογος αιμοδοσίας <<ΑΓΙΟΣ 16


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ>>, ο αγροτικός συνεταιρισμός Κολινδρού, σύλλογος που ασχολείται με τα αγροτικά προϊόντα του χωριού και ο καπνικός συνεταιρισμός ΝΕΟ ΚΟΠΑΚ.

17


ΚΑΣΤΑΝΙΑ

H Καστανιά (πληθυσμός 380 κάτοικοι με βάση την απογραφή 2011) είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Υπάγεται στο Δήμο Πύδνας -Κολινδρού. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια καπνού και η κτηνοτροφία. Έχει αγροτικό συνεταιρισμό, μονοθέσιο νηπιαγωγείο, αγροτικό ιατρείο, Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Αετός". Έχει επίσης Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος υπάγεται στο Πολύφυτο Κοζάνης αλλά έχει έδρα στην Καστανιά. Το Δημοτικό Σχολείο δε λειτουργεί πια λόγω έλλειψης παιδιών, τα οποία πηγαίνουν στο γειτονικό Κολινδρό. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της δεκαετίας του ' 30, το χωριό είχε 1 σχολείο με 1 δάσκαλο και 36 μαθητές. Η Καστανιά ιδρύθηκε πολύ παλιά, χωρίς να είναι γνωστό ακριβώς πότε. Η παλιά της ονομασία ήταν Καστανούπολη και φαίνεται ότι οφειλόταν στις πολλές καστανιές που ευδοκιμούσαν τότε στο χωριό. Αργότερα έλαβε το όνομα Καστανιά. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι της οικογένειας Οικονόμου. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πλήρωσε την οργή των Ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής. Ειδικότερα, το 1822 έπειτα από τη μάχη Τούρκων και Ελλήνων (με αρχηγό το Διαμαντή), οι Οθωμανοί κατέστρεψαν το χωριό. Το 1942 το χωριό καταστράφηκε ξανά, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, σε αντίποινα για την ενίσχυση του αντιστασιακού αγώνα. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, το χωριό εκκενώθηκε με διαταγή της κυβέρνησης και οι κάτοικοί της εγκαταστάθηκαν στον Κολινδρό και στο Αιγίνιο. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, συντελέστηκε η επιστροφή των Καστανιωτών στις εστίες τους και η επανοικοδόμηση των σπιτιών τους. Στη δεκαετία του '50 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το Πολύφυτο Κοζάνης και σε αυτούς παραχωρήθηκαν οικόπεδα. Το δάσος που ανήκε σε κάποιον τσιφλικά ονόματι Οικονόμου αγοράστηκε από ανθρώπους με προέλευση από το Καταφύγιο Κοζάνης. Το χωριό είναι όλο πράσινο και ξεχωρίζει για τα περιποιημένα σπίτια και τις αυλές του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άλσος του Αγίου Νικολάου (όπου βρίσκεται και το Κοιμητήριο) με τις βελανιδιές του, που αποτελεί τόπο συναντήσεως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κάθε Πρωτομαγιά. Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος, η εορτή του οποίου είναι λαμπρή στην Καστανιά. Στον άγιο αυτόν είναι αφιερωμένος και ο κύριος ναός του χωριού.

18


Εικόνες από Καστανιά

19


20


ΡΥΑΚΙΑ

Τα Ρυάκια είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Βρίσκονται βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 430 μ. στις πλαγιές των Πιερίων. Το χωριό υπάγεται στο δήμο ΠύδναςΚολινδρού. Τα Ρυάκια (παλαιά ονομασία: Ρυάντιανη και Ράδιανη) είναι ένας οικισμός, με 598 κατοίκους. Ο κεντρικός ενοριακός ναός είναι αυτός του Προφήτη Ηλία. Η εργασία των κατοίκων στηρίζεται στην γεωργία (καπνός), την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που στέγασε το κρυφό σχολειό. Στο Δημοτικό Σχολείο, σύμφωνα με έκθεση του 1934 (εφημερίδα Ηχώ των Πιερίων), φοιτούσαν 74 παιδιά. Το χωριό από παλιά φημιζόταν για την παραγωγή κάρβουνων. Ξεχωριστή ημέρα για το χωριό είναι η Γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Διαθέτουν πολιτιστικό σύλλογο με το όνομα Η ΡΟΔΑΝΗ και Γυμναστικό Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο (ΓΑΜΣ), με την επωνυμία "Ο Πιερικός" ο οποίος αγωνίζεται στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας. Εικόνες από Ρυάκια

21


Θερμές ευχαριστίες : Στον κ. Χασαπέτη Αθανάσιο και κ. Θεοδοσίου Ευριπίδη, για την παραχώρηση φωτογραφιών τους. Στον μαθητή της Α' τάξης του Σχολείου μας Κοφονικόλα Κλεόβουλο για το πρόθυμο πνεύμα και την πολύτιμη βοήθεια του στην επεξεργασία της ιστοσελίδας μας. Σας ευχαριστούμε !!! Πηγές : www.kolindros.gr el.wikipedia.org/wiki/Κολινδρός www.pydnaskolindrou.gr el.wikipedia.org/wiki/Ρυάκια_Πιερίας el.wikipedia.org/wiki/Καστανιά_Πιερίας http://nikolaoslousis.blogspot.gr/

22

Ο Κολινδρός  
Ο Κολινδρός  

Ερευνητική Εργασία Β' Γενικού Λυκείου Κολινδρού History, Kolindros, Greece, Pieria, High, School, Lykeio, Project, Presentation, Ερευνητική

Advertisement