Page 14

14

érem competència, va ser bon company i de la seva mà vaig començar a conèixer el món dels policies, els jutjats, els advocats... Jo sola hauria anat molt perduda. També tinc com a referent Joan Vall Clara, que va ser guia per a mi en els primers anys al diari i que em va encoratjar a no rendir-me davant les dificultats. Per mi, els periodistes que em van ensenyar a picar pedra dia a dia fent periodisme de proximitat són més referents que els grans professionals que acaparen les audiències. Entenent que des que vares començar com a periodista has viscut molts canvis, no només tecnològics, sinó de relacions laborals i/o professionals, com veus el futur de la premsa escrita i el periodisme? El canvi ha estat brutal. Quan jo vaig començar feiem servir les màquines d’escriure i el «típex». El temps que vaig treballar a la delegació d’Olot havíem de tenir els textos escrits a les set de la tarda com a molt tard. Llavors, agafavem els textos i el rodet de fotos, ho posàvem tot dins d’un sobre i anavem corrents cap a l’estació d’autobusos de la Teisa, que ho baixava a Girona en el darrer bus. Un cop a Girona, algú del diari ho recollia i llavors es feia el procés de picatge, maquetació, revelat...Tota una odissea. Quina diferència! Avui, amb l’ordinador, des de qualsevol lloc pots enviar un text o una foto. Fins i tot a través del telèfon. La tecnologia ens ha facilitat molt i molt la feina, però té els seus contres. La irrupció de les xarxes socials ha facilitat que qualsevol pugui gestionar o manipular la informació.

ENTREVISTA Quins riscos i oportunitats detectes en la introducció del paradigma digital en el món de la comunicació? El que apuntava abans. Riscos: que, al marge dels professionals, qualsevol es pot erigir en informador a les xarxes i introduir-hi informacions malicioses o directament falses. I les ànsies de la immediatesa, de ser els primers a publicar una notícia ens fa córrer molt i ens pot fer caure en errors involuntaris. I les presses mai són Tura Soler. bones per al periodisme d’investigació. Les bones oportunitats també són moltes. És evident que treballar amb bons recursos tecnològics facilita, i molt, la feina.

«(...) qualsevol es pot erigir en informador a les xarxes i introduir-hi informacions malicioses o directament falses» Què diries a les persones que et llegeixen i voldrien dedicar-se al periodisme o a l’escriptura? Que tot i que actualment corren temps difícils per al periodisme, si tenen veritable vocació, que no s’arronsin i tirin endavant. És un ofici molt interessant. Jo se’ns dubte tornaria a seguir el consell d’aquell professor meu.

Qüestionari Una pel·lícula: El Padrino, de Coppola. Un llibre: tots els d’Andrea Camilleri protagonitzats pel comissari Montalbano. Una persona artista: en Bruce Una ciutat per viure: Santa Pau. Una ciutat per anar de vacances: Ciutadella (Menorca) o Catània i qualsevol població de Sicília. Un menjar: la carn d’olla. Que valores d’una persona: la sinceritat i el sentit de l’humor Un somni: tenir temps.

Profile for GEiEG

Butlletí del GEiEG. Número 835. Juny - Juliol19.  

Butlletí del GEiEG. Número 835. Juny - Juliol19.  

Profile for geieg1919
Advertisement