__MAIN_TEXT__

Page 1

n u mm

i o n re d d e

r v e

r d en!

ma te

ef

K

li m

a

G

FUSION

e

r 29


LEDER Årets sidste blad bliver skudt afsted med et brandvarmt tema - nemlig klima og bæredygtighed. Emnet berører i særlig grad os unge fordi det netop er vores fremtid det gælder, og vi ved, at det er os, der skal tage aktion. Men hvor starter man? Og hvordan får man en mere bæredygtig livsstil? Lige netop dette giver redaktionen et bud på i denne bæredygtige udgave af Fusion. I anledningen af bladets tema, har vi også forsøgt os med et bæredygtigt tiltag. Som kompensation, for de blade vi trykker, har vi nemlig, gennem Carbonfund, plantet 10 træer i regnskovsområder i nød. Vi håber, at I vil læse med i denne sidste udgave af Fusion i dette skoleår. God Fornøjelse Redaktørerne; Fiona 2.c Victoria 3.c og Lærke 3.l REDAKTIONEN Fiona 2.c,Victoria 3.c, Lærke 3.l, Lærke, 2. c, Ben 1.c, Freja 1.j, Vilmer 3.c, Rosa 1.e, Cille 3.d, Esben 3.c, Asgar 1.v, Anna 1.h, Marie 3.c, Mathilde 1.h, Anika 3.c, Weronika 3.a

DIG NÆSTE ÅR??


INDHOLD GENBRUGSGUIDE

4-7

MEN JEG ER JO BARE GYMNASIEELEV

8-9

STREETSTYLE 10-13 GUIDE TIL AT BLIVE MERE BÆREDYGTIG 14-15 MAN ER FANDME NØDT TIL AT GØRE NOGET 16-18 STREGEN

19

HOROSKOPER 20-21 BESJÆLINGER AF JORDENS INDRE 22-23 KAN DET IKKE VÆRE FULDSTÆNDIG LIGEGYLDIGT.... 24-25 VELKOMMEN TIL VERDEN 26-27


GENBRUGSSHOPPING PÅ NØRREBRO MED WERONIKA OG LÆRKE

“Tøjindustrien står bag en stor del af verdens samlede CO2 udledning - ved at købe genbrugstøj, kan man være med til at formindske overproduktion af tøj” - Lærke 2.c


Køber du genbrugstøj, er du allerede et skridt på vejen til at gøre dit liv mere bæredygtigt. Dog kan det være svært at overskue de af og til rodede genbrugsbutikker, og finde ud af hvor man skal gå hen. Derfor har vi netop skabt en guide til DIG, der gør det lettere at udskifte “købt”-tøj med genbrugstøj. Udover at være miljøvenlig, er genbrugstøj også en mulighed for at få mere unikke stykker tøj ind i din garderobe. Vi var en tur i nogle af de gode genbrugsbutikker på Nørrebro, som er budgetvenlige og indeholder mange lækre sager.

Gemmeren $

Folkekirkens Nødhjælp Fælledvej 9 I en kælder på Fælledvej (gaden, der forbinder Sankt Hans torv og Nørrebrogade) ligger gemmeren. Her bliver du mødt af en kitschet indretning og noter på spejlene, der minder dig om, at “du ser skide godt ud”. I gemmeren kan du finde en masse super billige ting som tøj, tasker, sko osv. Vær opmærksom på, at de kun tager dankort, Mobilepay og kontant - de tager altså ikke mastercard/ visa kort.

1

Tag dig god tid og vær tålmodig - du skal nok finde noget! Tekst og ide: Weronika 3.a og Lærke 2.c Layout og foto: Victoria 3.c


Røde Kors $$ Fælledvej 4

Røde Kors på Fælledvej er en af de større genbrugsbutikker på Nørrebro. Her finder du et bredt udvalg af genbrugsvarer med alt fra sofaer til balkjoler. Tøjafdelingen finder du på øverste etage. Her er det meste af udvalget farvesorteret så du nemt kan danne dig et overblik og spotte det lilla tylskørt du altid har ønsket dig. Derudover er ekspedienterne super søde og meget hjælpsomme.

2

Hvis du er i tvivl om du skal købe et stykke tøj eller ej, så tænk over om du allerede har noget derhjemme, det, du har i hånden kan passe godt sammen med - ellers så find nogle fede basics!

3

Kig i alle afdelinger: dame, mand & børn.


4

Hav tøj/outfits i tankerne, så du målrettet kan gå efter et sæt tøj

Prag, $$$

Nørrebrogade 45 Prag er en vildt fed second-hand shop der kunne sammenlignes med Episode eller Wasteland, som du finder i indre by. Det særlige ved butikken er, at de har inddelt det meste af deres tøj efter tidsperioder! Så hvis kjoler med et 50’er-snit er lige noget for dig eller du skal til 70’er fest og vil være lidt autentisk - så er det Prag du skal i! De har også Levi’s bukser i alle modeller og farver - ( tip: deres er billigere end Episode og Wasteland). Og så spiller de altid den bedste indie musik.

5

Husk at det kun er til loppemarkeder det er ok at prutte om prisen: genbrugsbutikker har enten faste priser eller støtter et godt formål


MEN JEG ER JO BARE EN Det er 2019. Vi er godt inde i det nye år - vi skriver ikke længere 2018 i sidehovedet på dansk afleveringen. Nej nu har vi rent faktisk accepteret årsskiftet, og genfundet det obligatoriske Januar og Februar look. Sweatpants og den der hættetrøje, som du har sovet i de sidste 3 nætter. Måske spekulerer du på, her godt og vel en måned efter, om du mon stadig er ramt af nytårs-tømmermændene, eller om minusgraderne rent faktisk har sat sig på dine hjerneceller. De kolde måneder i starten af året føles altid så uendeligt lange og uoverkommelige. Kulden jager dig ind under dynen og dine øjne bliver som klistret til skærmen. Du masse-scroller igennem instagram feeds, antallet af bloggere der får deres fedtsugninger og overpriced træningsprogrammer sponsoreret, er tredoblet. Lige så stille vil de nok stoppe med at poste deres Palæo mad fra Wolt, og ligesom dine egne, vil deres nytårsforsæt være halv-glemte, og noget vi nok gør næste uge eller måske til sommer.

Nytårsfortsæt er altid farlige, for selvom man markerer et årsskifte, så er det for mange, især gymnasieelever, ikke der hvor omvæltningen eller et nyt kapitel starter. Det er oftest efter en lang sommerferie, at det føles som en “ny start”. “I år skal jeg fokusere på de afsluttende fag, #noslaggingthisyear” eller “for faen ikke flere dage med 2 timers søvn, og halvhjertede afleveringer indsendt et par timer for sent.” Det er for mange unge DE “nytårsfortsæt” som, ikke nødvendigvis bliver overholdt, men som i det mindste giver mening, i vores ellers kaotiske hverdag. Så måske skal vi ikke tage det så tungt når vi ikke sætter, eller overholder, de samme halv-patetiske mål hvert år, som så mange andre gør.


GYMNASIEELEV Selvfølgelig skal du da sætte mål for dig selv, men realistiske er dine mål altså ikke altid, og det skal du ikke slås i hovedet for. For vi vil gerne pointere noget i dette nummer, som måske virker distanceret og uoverskueligt, men som egentlig skal ses som et klap på skulderen. Du og jeg er født ind i en tid med et massivt overforbrug, FORSIDE og et tyndslidt ozonlag, det ved vi vist godt! Ja klimaet halter sgu lidt efter, i vores globaliserede og teknologi fyldte verden. Vi er da også ved at få øjnene op for problemet, men det er som om der ikke rigtig findes en kollektiv klima-overensstemmelse, blandt generationerne. Der er nemlig et opbrud i vores samfund, et opbrud der har rod i en ungdom, som som ikke længere gider at sidde og trille tommelfingre, mens der bliver lavet halvhjertede klimatiltag inde på Christiansborg. Der findes selvfølgelig organisationer, som aktivt kæmper på klimaets side, og reklamerer for bæredygtighed bla: i form af mindre kød, mindre madspild, mindre masse-producering og listen fortsætter. De er fantastiske, og gør et mega fedt stykke arbejde, men her er det ikke dem vi vil fejre. Nej! Det er dig! Det er dig og dine unge medmennesker, som så tit er blevet kaldt dovne og åndsfraværende curlingbørn. I er en del af den generation, som har fået lagt jordklodens fremtid ufrivilligt på skuldrene, men som ikke tøver når der skal tages ansvar. Det kan lyde voldsomt, og måske genkender du ikke rigtig dig selv, som en decideret klimaforkæmper, men tænk lige engang til. Du står i cafeen på 3., i kø til at købe en velfortjent kop kaffe, måske endda også en blåbærmuffin til tysktimen. Du hælder kaffen op, og skal lige til at tage et af de der plastik låg så du ikke brænder dig! Så tænker du; Hvorfor egentlig, det er jo bare spild af plastik, og så går du, med din lidt for fyldte kaffekop, fornøjet ned til Tysk. Jeg siger ikke at alle unge mennesker er lige klimabevidste, men i forhold til tidligere generationer så er vores begyndende bæredygtige bevidsthed en del af vores hverdag. Tænk engang, hvor mange genbrugsbutikker der er poppet op i København de sidste 10 år, og apps som Tradono, hvor kendte mærker bliver solgt videre uden om tøjindustriens. Eller TooGood ToGo, der med sine studenter-venlige priser, er med til at mindske butikkers madspild. Kig på sådan noget som det lille stofnet, der pludselig blev mega populært. Selvom det måske blev en fashion-statement, så er det gået hen og blevet en nærmest selvfølge at tage sådan et med i Netto, i stedet for at købe en grim plastikpose til 2 kr. Så selvom du engang imellem siger “Jeg er jo bare en Gymnasieelev, høj på koffein og med januar-depression, hvad skal jeg dog kunne gøre” så tænk på alle de små ting du og dine venner, måske bevidst eller ubevidst gør, for at være lidt mere klimavenlige. Tænk engang, at du slet ik har opdaget det, men vi har vist kollektivt sat et “livsfotsæt” om at være bare lidt mere bærdygtige.

Af Fiona 2.c


CASPER HOLLIDAY 1.L

Tænker du over ting som klima og bæredygtighed når du køber dit tøj? Ja, jeg tænker ret meget på det. Jeg tænker meget på klimaet generelt - jeg spiser ikke kød og meget af mit tøj får jeg fra venner eller køber i genbrugen. Særligt her på Nørrebro er der mange fede genbrugsbutikker.

Hvad er god stil for dig? God stil for mig er når folk går i det, som passer til deres personlighed hvis man ikke bare går i noget, fordi man synes det ser fedt ud på en anden. Det er vigtig at tøj føles godt at have på, og at det gør en gladere.

Hvem eller hvad inspirerer din stil? Meget mine venner - fordi det er faktisk meget mine venners tøj jeg går i. Vi bytter lidt. Så jeg får meget inspiration fra dem. Ellers er det folk jeg ser på Instagram og følger - ikke nogle bestemte mennesker, men folk jeg finder på ‘explore’ og tænker “årh de ret fede”.

Fotograf: Victoria 3.c og layout Lærke 3.l

GEFION STREETSTYLE


Hvad vil man aldrig se dig i? Jeg kunne aldrig finde på at tage en wife-beater på. Har du tænkt over hvad dit næste køb skulle være? Ja sko - de her er sådan to år gamle og meget nedslidte. Ellers en fed jakke - en bomber jakke - jeg har altid godt kunne lide hvordan bomber jakker har en ret god form.


Tænker du over ting som klima og bæredygtighed når du køber Ja jeg tænker faktisk sygt meget over det. Jeg synes at det er fedt når jeg har været på loppemarked eller i en genbrugsforretning frem for at gå i en eller anden butik og købe noget nyt, som alle andre også har.

Prøv at beskrive din stil med 3 ord? Under construction, følelsesladet, afslappet

FRIDA RUD FABER 3.L

Hvad vil man aldrig se dig i? Det er faktisk et ret godt spørgsmål,for jeg har virkelig haft nogle underlige outfits på gennem tiden. Jeg ville nok ikke gå i American-style crop-tops og små skørter, det ville man nok ikke finde mig. Hvorfor? Mmm det er svært, for jeg har meget respekt for folk der går i det. Men tror bare at jeg har set for mange film med snoppede piger der har det på, så for mig repræsenterer det måske lidt en type.


Hvad er god stil for dig? God stil for mig er ret blandet, jeg kan godt lige når man udforsker sin stil og bare blander det som man selv synes er fedt.

Hvem eller hvad inspirerer din stil? Jeg synes at det kommer meget an på hvor man er. Fx. da jeg var på efterskole var det bare ‘viben’ som inspirerede mig, bare en afslappet og rar vibe.


Guide til mere bæredygtig livsstil Gør bæredygtig adfærd til en naturlig vane i dit liv. Her er en guide til hurtigt at få ændret dine handlingsmønstre til en moderne bæredygtig levevej. Her kan du blandt andet få en bredere forståelse for, hvordan du hjælper klimaet bedst muligt, samt hvordan du kan forme din egen personlige udfoldelse/udstråling. A: Vilmer 3.c, Anika 3.c og Lærke 2.c

Genanvend din plastikpose indtil den sprækker (posen til madpakken, indkøbet, cykelsadlen, idrætstøjet osv.)

Køb udelukkende genbrugstøj

Boykot sugerør fuldstændig. Det ER muligt at drikke din Coca Cola uden et stykke forurenende plastik.

Køb en madkasse i stedet for at brug en plastikpose. Spar på plastik som ikke er genanvendeligt.

Du kan også skifte to-go koppen ud med en genanvendelig termokop da der er mange cafeer hvor man sagtens kan få sin to-go kaffe i sin medbragte kop.

Pant

Smid dine cigaretskodder i en skraldespand, frem for på gaden. Cigaretskodder er en af de store forurenere, udover køer, der prutter og fast-fashion industrien Drop flyrejser. Tag toget, bilen eller bussen i stedet.


Spis vegetarisk/vegansk en gang imellem! Det er faktisk ret lækker mad, særligt fordi køer slår en masse prutter og den er ik helt go

Ikke tag plastiklåg og -pinde i kantinen, på cafeer eller andre steder

Sluk for radiatoren når du lufter ud - så går den ikke i gang med at varme hele verden og det er der jo massere af mennesker der gør i forvejen, så vi har ikke brug for hjælp fra maskiner

Lad vær med at smide dit lort på gaden!

Tag cyklen eller investér i et par vandrestøvler Undgå madspild. Brug det du har i køleskabet eller gør brug af koncepter som To good to go som bekæmper madspild.

Have et net med hjemmefra når du skal ud og handler så du ikke skal købe en plastikpose

Undgå lange bade og spar på det varme vand (koldere vand under bruseren er også sundere)

Skift tamponer, bind og trusseindlæg ud med en menstruationskop, den koster 180kr, men man kan bruge den i omkring tre år, før man skal have en ny.

Undgå at købe ting med spray-funktion - gassen ødelægger ozonlaget

Sig nej tak til plastikposer når du er ud og shoppe hvis du kan have det i hånden eller putte det i din rygsæk eller taske.

HUSK PÅ at vaner tager tid, både at tilegne sig og bryde, så bliv ved, selvom det måske virker urimeligt i starten.


”Man er fandeme nødt til at gøre noget” Af Freja Junge og Anna Harsbo Queck Billeder af Ben 1.c

D

u kender sikkert én, som er vegetar eller ve-

ganer, eller måske har du hørt om nogen der er. Måske er du

Selvom Marie spiser vegeta-

selv veganer, eller måske er du

risk og vegansk døgnet rundt,

bare ligeglad.

har det ikke altid været sådan. ”På efterskolen skete det store

Marie Faurholt Larsen er ve-

skift for mig. Jeg fik øjnene op

getar og spiser for det meste

for klimaproblematikkerne og

vegansk. Hun er i hvert fald

begyndte at tænke over mit for-

ikke ligeglad.

brug”, siger hun.

”Dyreve


”Jeg har aldrig været så vild med Marie har ikke valgt denne specifik- Marie synes derfor, at man burde hverken mælkeprodukterellerkød,

ke kost uden grund. ”Dyrevelfærd snakke mere om det. ”Jeg snakker

så skiftet var ikke stort for mig. Men

og klimaet”, siger Marie. ”Det er vig- megetmedminfamilieogvennerom

for nogle folk er det svært. Derfor tigt for mig”. Hun synes, at man skal

klimadebatten. Også selvom vi ikke

er det jo fedt, at der er så mange sætteeteksempel.”Manblivernødt

nødvendigvisdelerdesammemenin-

alternativer til kød. Selv, vil jeg nu til at gøre noget. Det handler om at ger,gørdetenlilleforskel”,sigerhun. hellere bare have noget broccoli”,

givefolklysttilatændrederesvaner”. ”Nu har klimaloven lige fået over

fortæller hun med et smil på læben.

54.000 stemmer på en uge, og Da jeg spørger ind til de besværli-

det veganske salg stiger og sti-

Efter efterskolen tog Maries for- ge sider af at begrænse sin kost, er

ger. Det er jo megafedt!”, siger

ældre initiativ til, at de fik fæl- Marie hurtig på aftrækkeren. ”Det

hun energisk. ”Det gør nem-

les fodslag om deres spisevaner.

lig en forskel at snakke om det”.

kommer an på ens mindset”, siger

”Vi skulle selvfølgeligt lige have en hun. ”Hvis ens indgangsvinkel er, snak om det, men i dag laver vi at det bliver besværligt, så bliver CO2 regnskab og spiser vegansk”.

det højst sandsynligt besværligt”.

”Vi skulle selvfølgeligt lige have en snak om det, men i dag laver vi CO2 regnskab og spiser vegansk”.

elfærd og klimaet”

”Det gør nemlig en forskel at

snakke om det”.


En anden ting, Marie føler stærkt

Da jeg spørger Marie, hvorfor det

for, er ikke at lyde for selvhøjtidelig.

gør en forskel at lille mig giver slip

”Det vigtigste for mig i debatten er på mine privilegier, tænker hun si ikke at lyde hellig”, fortæller hun.

længe om. ”Det spørgsmål har jeg

”Der har været en meget aggressiv også stillet mig selv mange gange”, tone, og det er en ærgerlig ting for

siger hun endeligt. ”Det kan tit føles

veganer movement’et”, forklarer

ligegyldigt. Isen smelter jo stadig-

hun. ”Det er virkeligt den sidste

væk. Men man er jo fandeme nødt

måde at få sit budskab frem på.

til at gøre noget. Som jeg sagde før:

Folk bliver jo bare endnu mere fra-

det handler om at give folk lyst til at

stødt, når man bare skælder dem

ændre deres vaner”.

ud. Hellere støtte op om de små ting, folk gør. At blive veganer er en rejse”.

Udover Maries kost, har hun også andre måder at støtte klimaet på. ”Genbrug!”, siger hun begejstret. ”Det er meget bedre for miljøet, og det er også sjovt. Modeindustrien pumper nyt tøj ud hver sæson, og det er bare en kæmpeklima-sviner”,fortællerhun. ”Vi har jo så mange privilegier i Vesten, og man glemmer at tænke sig om, med hensyn til ens forbrug, fordi det er standarden. Folk nægter at give slip på deres privilegie.

”Isen smelter jo stadigvæk. Men man er jo fandeme nødt til at gøre noget. Som jeg sagde før: det handler om at give folk lyst til at ændre deres vaner”


STREGEN GO CAMPING AF MARIE DAWSON 3.C


H O R O S VÆDDEREN

21. marts – 19. april: Du har fart over feltet og har mange projekter i gang. Måske lige en tand for mange. Du får hverken gjort noget halvt eller helt færdigt hvilket stresser dig. Få ro på settet, knap en kold og tag en ting af gangen. Arbejdsliv: ✪✪●●●● Vitalitet: ✪✪✪●●● Kærlighedsliv: ✪✪✪●●●

TYREN

20. april – 20. maj: Du har været igennem en hård og travl tid men nu er det på tide med lidt selvforkælelse. Hiv en dag ud af kalenderen hvor du slå lårbasserne op, fyld dig selv med gode godter og kværn en sæson af Glee. Du fortjener det. ;-) Arbejdsliv: ✪●●●●● Vitalitet: ✪✪✪✪✪● Kærlighedsliv: ✪✪✪●●●

TVILLINGEN

21. maj – 20. juni: Du vil føle en kæmpe trang til at være social og er genial til at møde nye mennesker. Hold dig derfor ikke tilbage med at tage kontakt til sidekammeraten på baren da det kan gå hen og blive den bedste aften du længe har haft. Arbejdsliv: ✪✪✪✪●● Vitalitet: ✪✪✪✪✪● Kærlighedsliv: ✪✪✪✪●●

KREBSEN

21. juni – 22. juli: Der er kærlighed i luften. Derfor er det bare om at finde flirteriet frem fra kælderen og skyde skægge scorereplikker af for i det kommende stykke tid vil du have en charme som vil tiltrække de fleste. Det kræver bare at du slippe alle dine bekymringer og følger din intuitioner. Arbejdsliv: ✪✪●●●● Vitalitet: ✪✪✪✪✪● Kærlighedsliv: ✪✪✪✪✪✪

LØVEN

23. juli – 22. august: Der vil ske en række hændelser som kan vende op og ned på dine venskaber. Derfor er det vigtigt du tænker dig om en ekstra gang inden du kommer til at tage nogle valg du vil fortryde senere hen. Få ro på humøret og lær at bære over med ligegyldig vås. Arbejdsliv: ✪✪✪✪✪● Vitalitet: ✪●●●●● Kærlighedsliv: ✪✪●●●●

JOMFRUEN

23. august – 22. september: Du vil føle dig rastløst og tom for indhold det næste stykke tid. Søg derfor hen i trygge miljøer hvor du føler dig frygtløs. Du kan for eksempel med fordel tage kontakt til en gammel kending og snuppe en sludder over en kop koffein. Arbejdsliv: ✪●●●●● Vitalitet: ✪✪✪●●● Kærlighedsliv: ✪✪✪●●●


K O P E T VÆGTEN

23. september - 22. oktober: Du har heldet med dig og du kan med fordel kast dig ud i nye udfordringer. Vær ikke bange for at tage chancer, udfaldet vil nemlig altid være til din fordel fordel. Så hold dig ikke tilbage med at spille om en omgang på bodegaen, heldet holder med dig. Arbejdsliv: ✪✪✪✪✪✪ Vitalitet: ✪✪✪✪✪● Kærlighedsliv: ✪✪✪✪✪●

SKORPIONEN

23. oktober - 21. november: Dit temperament er svingende og der vil være nogle som kunne være tilbøjelige til at udnytte dette. Du er lidt af en hidsigprop så pas på du ikke går amok når folk lægger op til konflikt. Træk vejret og vælg dine kampe med omhu. Arbejdsliv: ✪✪✪✪●● Vitalitet: ✪✪●●●● Kærlighedsliv: ✪✪✪●●●

SKYTTEN

22. november - 21. december: Der er tju hej i dig og du er lidt af en tikkende energibombe. Din energi vil smitte af på din kammerater og du vil have nemt ved at overtale dem til noget sjov og spas i byen. Du kan med fordel kridte danseskoene og få sving i de hofter for nu er det tid til at få fyret noget krudt af på dansegulvet. Arbejdsliv: ✪✪✪✪●● Vitalitet: ✪✪✪✪✪✪ Kærlighedsliv: ✪✪✪✪●●

STENBUKKEN

22. december - 19. januar: Du føler et behov for at være sammen med folk konstant og glemmer derfor at tilbringe noget tid alene og gøre noget godt for dig selv. Tag derfor en fridag på skøn solskinsdag hvor du lave noget du elsker og nyd dit eget selskab. Arbejdsliv: ✪✪✪●●● Vitalitet: ✪✪●●●● Kærlighedsliv: ✪✪✪●●●

VANDMAND

20. januar - 18 februar: Du er sprængfuld af gode ideer og finder inspiration i små finurlige sager. Udnyt din iderigdom til at gøre noget godt for dig selv og gøre din hverdagen mere overskuelig. Det vil i sidste ende forsøde din tilværelse og gøre dig mere munter. Arbejdsliv: ✪✪✪✪✪● Vitalitet: ✪✪✪✪✪✪ Kærlighedsliv: ✪✪✪●●●

FISKEN

19. februar - 20. marts: Du går en glad tid i møde med en god omgang latter. Dit brede smil smitter og spreder glæde i din omgangskred. Da du i denne tid er lidt af et overskudsmenneske kan du derfor med fordel arrangerer et hyggeligt arrangement for dig og dine kammerater. Arbejdsliv: ✪✪✪✪●● Vitalitet: ✪✪✪✪✪✪ Kærlighedsliv: ✪✪✪✪●● Af Anika, 3. c


Besjælinger af jordens indre Helt deroppefra hvor lyset møder mørket og alt, hvad vi kender til, udslettes hvor det hele bare flyder og alt og intet eksisterer Ser du ned Men hvad er der at se? En rund klode der flyder rundt i verdensrummet i universet blandt mange andre

Det er oprørte have Det er f a l d e n d e skove

ligeværdige er denne bare en brik ?

Måske er det eneste, den beder om, medlidenhed?

Men er den ikke noget ganske særligt? Den er større og vigtigere For os er den frembringer af riger og landskab er den centrummet for lykke og had og frustrationer er dén vores ? Og hvis du lægger mærke til den Ser du måske, hvordan den drejer og hældes lidt til den ene side

Som en unødvendighed eksisterer den ikke længere for os Og dens atmosfære Kan ikke beskytte den Den kæmper en kamp alene mod et utal af eksistenser Men der er også nogle, der krammer den Omfavner den med al deres kærlighed Det kan den godt lide Så bliver den glad

Måske vræler den Måske skriger den om hjælp Eller også trives den

Og smiler igen Men har

den det godt? Den er alene og indelukket Og ikke alle kan finde ud af at være dens allierede Det er ikke muligt for os at passe på den For hver dag bliver den trampet på boret i skubbet til side

Skrevet af Rosa Seiferheld 1.e

Skrevet af Weronika 3.a


DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP DROP


Kan det ikke være fuldstændig ligegyldigt, om avocadoen ligger i en grøn biopose eller ej? Af Mathilde James

Sidste år fik min familie ligesom alle andre i Københavns Kommune en grøn biospand til vores bioaffald. Det var kommunens skarpe hentydning til, at vi skal sortere mere skrald. Og hentydningen virkede. Nu stod den grønne plastbøtte i de fleste hjem og sørgede for, at der ikke var en undskyldning for ikke at affaldssortere. Spanden blev også brugt flittigt. Men så blev det sommer, og bananfluerne invaderede vores køkken og den grønne spand, der stank tykt af de rådne melonskralder og æbleskrog. Og imens den klistrede pose revner i hænderne på én, hører man, at kulminerne igen er åbnet i USA. Kan det så ikke være fuldstændig ligegyldigt, om min rådne avocado ligger i en grøn biopose eller ej? Ofte føles ens klimaindsats overflødig. Man holder tøm-køleskabet-dage for at formindske madspild, imens supermarkeder kaster kilovis af mad ud dagligt. Man tager på dyre togture i stedet for at flyve, imens politikere og erhvervsmænd tilsammen lander 1.500 privatfly til World Economic Forum. Man køber udelukkende genbrugstøj, mens H&M på kun fire år har sendt 58 tons ubrugt tøj til afbrænding. Det føles som om, at højst ens nabo kan mærke ens bidrag til klimakampen. Men tro det eller ej: Indsatsen batter faktisk noget.

?

?


På trods af vores grønne ry, er Danmark ikke så uskyldig på udledningsstatistikkerne. For selvom vi måske praler med vores mange vindmølleparker, ligger vi sammen med resten af vesten øverst på listen over højest drivhusgasudledning – ikke overraskende med USA i førersædet.

?

Grunden til at Vesten er den største synder med udledningerne er hverken en hemmelighed eller en overraskelse. Det er nemlig i Vesten, at virksomheder og indbyggere har travlt med at producere, bruge og sælge mere. De rige lande er præget af en enorm forbrugerkultur, hvor klimasyndere som el, flytransport, kød og tøjproduktion anses som dagligdagsbehov, og hvor brug-og-smid-væk-mentaliteten er vokset betydeligt i de seneste årtier. Virksomhederne bliver mere internationale, masseproducerer og transporterer verden rundt. Hastigheden er høj, og et lands økonomiske succes bliver oftest prioriteret højere end bæredygtig omstilling. Verdens fattigste 50% står kun for omtrent 10% af drivhusgasudledningerne. Forståeligt nok er global opvarmning hverken et taleemne eller noget alle kender til i ulande, da hverdagen her er præget af krig, sult eller undertrykkelse. Man kan derfor ikke undgå at få lidt ondt maven ved tanken om, at disse også er stederne, der vil blive hårdest ramt af klimaforandringer.

?

Mange er da også blevet bedre til at skænke miljøet en tanke og forandre dagligdagen til det grønne – især de unge. Der bliver handlet genbrugstøj vis, spist utallige bønner, og klimademonstrationer ses oftere og oftere foran get. Alt dette skal hædres! Men der skal flere og mere magtfulde stemmer med i

dele af i tonsfolketinkampen.

?

Hos klimatænketanken Concito ser man affaldssortering og besparelse på vand og strøm som det, der har mindst effekt på klimaet, hvorimod flyveture, kød og energibevidsthed betyder mest. F.eks. udleder man på en flyvetur til Spanien, hvad der svarer til et års forbrug af strøm. Den enkelte skal derfor også turde sætte ind de steder i dagligdagen, hvor det kræver mere og gør mere ondt på livskvaliteten. Om det så handler om at droppe flyveturen, sige nej til den røde bøf eller stille sig foran folketinget i kulden med et skilt. Virksomhederne og regeringen har naturligvis en mere magtfuld stemme end en enkelt indbygger. Men glem nu ikke: Udbytte og efterspørgsel.Virksomheder overlever udelukkende på grund af kunder og forbrugere. I takt med, at danskerne og andre vestlige indbyggere har fået øjnene op for den brændende klode omkring dem, er virksomhederne begyndt at omlægge sig til den bæredygtige side. Plantebaseret mad fylder mere i supermarkedet, tekstiler genanvendes i butikker, og plastikposer forbydes. Og dette skal fortsætte, for virksomhederne er nødvendige i indsatsen mod global opvarmning. Én person ud af klodens næsten otte milliarder kan ikke alene standse klimaforandringerne. Det kræver en fælles indsats både fra alle indbyggere, virksomheder og regeringer. Det er ikke en konkurrence om, hvem der lever mest bæredygtigt, eller om hvilken virksomhed, der kan markedsføre sig grønnest. Alle skal bidrage med småt og stort: Både dét der virker ligegyldigt og dét, der gør nas og er ubekvemt i livsstilen. Således tager vi som enkeltpersoner både ansvar for vores forurenende livsstil, og vi lægger pres på virksomhederne og regeringen og viser, at vi ikke vil gå på kompromis med deres haltende klimaindsats. For klimaforandringerne indgår ikke kompromiser. Alle skal bidrage mere omfattende. Men alle initiativer er en skridt imod den grønne retning. Selv en avocado i den grønne biospand.

?

?


Velkommen til verden Skrevet af Weronika 3.a


Bilosen tynger i luften og danner en grå sky på himlen vi lever i en sky af os, der langsomt danner en lås for rent iltoptag til vore lunger der nu er kulsorte vi svæver blandt unedbrydelige partikler vi sluges af industriernes masseproduktion vi svømmer rundt i olie vi slæber os selv hen ad veje med skrald og plastik vi koger i solens varme vi bliver fanget af strømme af kluns, der får os til at snuble i klumper af tonsvis af svinske materialer men klimaet kan ikke følge med vi lever i en verden med en korrupt klimapolitik vi lever i en verden der langsomt nedbrydes vi lever i en plasticpose fyldt med skrald vi lever i et drivhus i en verden der ikke kan overleve og som Villy Sleepvalley sagde: “The ice is melting at the pøles” for blot om et par år vil vi finde os selv værende oversvømmet af den grønlandske is, fanget i ruiner af forfaldne huse, mast af regnskovens fældede træer, brændt i solens glødende stråler vi nedbryder os selv inden plasticen nedbrydes velkommen til verden.


Endnu me

FIND ALLE VORES ONLIN www.issuu.com


ere Fusion?

NE UDGIVELSER HER: m/gefion


VI VI SES SES II NÆSTE NÆSTE NUMMER! NUMMER!

Profile for FUSION

FUSION 29  

FUSION 29  

Profile for gefion
Advertisement