Page 1

Materialenboek Duurzame materialen Geert Ploeg IV31KB


Wandpanelen bamboe Als alternatief voor verf of behang kun je ook kiezen voor wandpanelen. Dit modulair ‘behang’ geeft een mooie licht- en schaduwwerking met ontwerpen die ‘doorlopen’ in elke richting. De grondstof van deze panelen is bamboepulp van duurzaam beheerde bamboeplantages.


Productieproces: bamboe pulp wordt in een mal onder hoge druk en temperatuur samengeperst waarbij de vloeibare pulp een vaste vorm aanneemt. Toepasbaarheid: wandpanelen van bamboe kunnen op vrijwel elke vlakke ondergrond worden bevestigd (zoals wand, muur of plafond). Beschadigde ondergronden vormen ook geen probleem zolang deze maar vlak zijn. Onderhoud: volgens gebruiksaanwijzing. Milieubelasting: de bamboe van de wandpanelen is afkomstig van duurzaam beheerde plantages. Bamboe kan regelmatig worden geoogst zonder de omgeving aan te tasten. Doordat de wandpanelen een dikte hebben van slechts 1,5mm en opgestapeld in elkaar vallen is de milieubelasting door transport beperkt. Giftige stoffen: er zijn stijfselhoudende stoffen aan de pulp toegevoegd. Keurmerk: onbekend Hergebruik: bij permanente bevestiging is in principe geen hergebruik mogelijk. Het is echter ook mogelijk voor een niet-permanente bevestiging te kiezen. Leveranciers: 3DWalldecor


Ik vind het een mooi en vernieuwend product, durf af te stappen van het glade behang of verf maar neem een 3D Wall! Ik vind het een mooie meerwaarde voor je interieur omdat de muur echt in de ruimte wordt getrokken.


Leemstuc Leemstuc ik een eeuwenoud materiaal om wanden mee te maken en muren mee te bekleden. Gemaakt met de basis bestanddelen leem, zand en water is het een authentieke, gifvrije manier om wanden af te werken. Leemstuc heeft vocht- en warmteregulerende eigenschappen en is onbrandbaar.


Productieproces: Het product wordt samengesteld met bovengenoemde stoffen met daarbij een toeslagmateriaal. Dit kan stro zijn, maar ook hennephout, papiercellulose, weipoeder en zaagsel kunnen gebruikt worden. Deze materialen zijn herwinbaar en lokaal verkrijgbaar. De winning van leem brengt nauwelijks schade toe aan het landschap. Uitstraling: De uitstraling van leemstuc wordt met name bepaald door het toeslagmateriaal. Hoe grover het materiaal hoe rustieker de uitstraling. Je kunt de stuc een kleur geven of juist niet, afhankelijk van je wensen. Daarnaast kun je ook een finishing aanbrengen. Dit is een laag bestaande uit leem, pigmenten en marmerkorrels. Toepasbaarheid: Leemstuc kan aangebracht worden op elke ondergrond. Soms is het nodig eerst een primer te gebruiken. Het materiaal is te gebruiken in elke ruimte van het huis. Door de vochtregulerende werking is leemstuc zelfs uitermate geschikt voor de badkamer. Onderhoud: Geen. Levensduur: Leenstucwerk heeft een lange levensduur, maar kan wel verkleuren. Milieubelasting: Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit het natuurlijke materiaal. Keurmerk: Hergebruik: Door het natmaken van de leem is het opnieuw te gebruiken en te vervormen. Alle gebruikte grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar.


Ik vindt het een heel mooi materiaal en doet mij denken aan Afrikaanse rieten hutjes ergens diep in de rimboe. Wat ik best apart vindt wat ik vind het dat het een luxe en chique uitstraling heeft en je daar niet zo snel aan denkt bij het woord afrika. (haha) Het doet mij ook gelijk denken aan het zinnetje, back to mother nature. Omdat de kleur een aarde tint is en het mij het gevoel van klei en ondergronds geeft.


Pleisterkalk (tadelakt) Tadelakt is een waterafstotende, glanzende pleisterlaag op basis van kalk. Het woord tadelakt betekent ‘inwrijven’. Dit wrijven met een rolsteen is nodig om het stucwerk waterafstotend te maken. Tadelakt is waterdicht, maar dampopen. Het is antiseptisch en geurloos. Het materiaal kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.


Productieproces: Tadelakt is samengesteld uit kalk, marmerpoeder, mineralen en natuurlijke pigmenten in poedervorm. Kalk is over de hele wereld te vinden. Uitstraling: Een glanzend, tot natuurlijk materiaal. Passend bij zowel een moderne als een meer rustieke vormgeving. Toepasbaarheid: Voor badkamers, toiletten en ornamenten. Voor binnen en buiten. Onderhoud: Tadelakt wordt afgewerkt met zeep of was en dit dient regelmatig (1 tot 3 keer per jaar)opnieuw aangebracht te worden. Levensduur: Tadelakt heeft een lange levensduur en is mede daardoor een duurzame wandafwerking. Giftige stoffen: Er worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt, dus er komen geen giftige stoffen vrij bij het aanbrengen en tijdens de levensduur. Hergebruik: Biologisch afbreekbaar


Het leuke (handige) van dit product is dat je een nieuw gebouw oud kunt laten lijken, je kan het zo aanbrengen dat de lijnen net niet recht zijn of met kleine bobbeltjes. De rechte lijnen bij een nieuwbouw vallen dan weg en je hebt het idee dat je je in een ouder huis begeeft.


Bamboe vloer Zelf vindt ik die totaal geen mooie vloer omdat het bij mij een Ikea sfeer oproept. En aangezien ik een soort fobie voor Ikea heb past dit totaal niet bij mij. Ik vind het er goedkoop uit zien en iets te urban. Het mooie vind ik wel dat je er heel veel mee kunt en het product gewoon weer opnieuw aangroeit na het oogsten.


Productieproces: bamboe is een grassoort en dit betekent dat er vanzelf weer nieuwe loten beginnen te groeien vanuit de wortels wanneer het gemaaid wordt. Er is dus geen gevaar voor bodemerosie. Bamboe groeit ontzettend snel en heeft geen pesticiden en insecticiden nodig. Binnen 5 a 6 jaar zijn de nieuwe loten weer volgroeid. De stevige buitenkant van de stengel wordt recht gesneden en vervolgens verlijmd op een paneel. De strips bamboe kunnen daarbij horizontaal of verticaal liggen. Uitstraling: bamboe is vrijwel alleen in een naturel kleur te verkrijgen. Het heeft verschillende afwerkingsmogelijkheden: onbehandeld, met olie of gelakt. Toepasbaarheid: door zijn compacte structuur is bamboe vrijwel overal in huis te gebruiken. Zelfs in natte ruimten kan bamboe gelegd worden. Levensduur: de structuur van bamboe is zeer compact en geeft een sterke vloer. Bij goed onderhoud heeft de vloer een lange levensduur. Om de vloer nog sterker te maken kan bamboe met kunsthars verlijmd worden. Milieubelasting: door de snelle groei is bamboe een van de goedkoopste natuurlijke materialen voor vloeren. Bamboe vloeren worden echter met name in het Verre Oosten geproduceerd en door het verre vervoer is de milieubelasting voor dit product hoger dan van een houten vloer uit de directe omgeving. Giftige stoffen: de kunsthars waarmee de vloer gelijmd en versterkt wordt is niet milieuvriendelijk. Keurmerk: ook voor bamboe is het FSC-keurmerk een garantie voor materiaal uit duurzaam beheerde plantages. Hergebruik: door de toevoeging van kunsthars is het materiaal moeilijk opnieuw te gebruiken.


Linoleum vloer Ik vindt dit een heel mooi producht (als het goed uitgevoerd is) je kan er zoveel kanten mee op en je kunt gewoon bijna je eigen vloer ontwerpen. Het mooie vind ik de glade afwerking en de mooie prints die er op kunt maken. Maar een massief eikenvloer vindt ik toch meer sfeer en karakter hebben. (het zou niet mijn 1e keus zijn).


Productieproces: Linoleum is een echt natuurproduct. Samengesteld uit louter natuurlijke materialen zonder kunstmatige chemicaliën. Het hoofdbestanddeel is lijnolie, geperst uit de zaden van de vlasplant. Dit wordt vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en hars van pijnbomen en aangebracht op een rug van jute of canvas. Uitstraling: er is een uitgebreid assortiment aan kleuren en structuren verkrijgbaar. Van de rol voor een naadloos vloeroppervlak of in de vorm van tegels om een patroon te kunnen leggen. Toepasbaarheid: Linoleum is zeer duurzaam, slijtvast en goed bestand tegen water en is daarom ook heel geschikt voor keukens, entrees, gangen en bergruimten. Onderhoud: Het gladde oppervlak vangt weinig vuil en is daardoor anti-allergisch. Stof en plekken verwijderen met een sopje is eigenlijk voldoende. De vloer wordt vaak in de was gezet om de levensduur te verlengen. De daarvoor gebruikte onderhoudsmiddelen zijn vaak minder milieuvriendelijk. Levensduur: Linoleum is zeer duurzaam. Het gaat minimaal 20 tot 30 jaar mee. Aandacht voor een goede afwerking van de naden zorgt voor een extra lange levensduur. Milieubelasting: de benodigde productie-energie is niet heel hoog. De gebruikte jute komt uit landen als India of Bangladesh. Dit moet dus over grote afstand vervoerd worden. Andere gebruikte stoffen zijn dichterbij te vinden. Giftige stoffen: er komen geen giftige gassen vrij. Linoleum blijkt in het begin zelfs een antibacteriële werking te hebben door de lijnoliegassen die vrijkomen. Deze gassen doden bacteriën, maar zijn niet giftig voor mensen. Keurmerk: Natureplus-label Hergebruik: een linoleum vloer kan hergebruikt worden. Daarnaast is het materiaal volledig biologisch afbreekbaar en kan dus zonder probleem gestort worden.


Natuurrubberen vloer Dit product spreekt mij totaal niet aan omdat ik het er super goedkoop uit vind zien en totaal geen charme heeft en ik het totaal geen toevoeging vind voor het interieur. De sfeer is ver te zoeken. Ik denk wel dat het zeer praktisch is in bijvoorbeeld een kinderdag verblijf of een dierenkliniek.


Productieproces: natuurrubberen vloeren worden gemaakt van latexsap dat wordt gewonnen uit de latexboom. Door een snede in de stam te maken, loopt het sap eruit. Dit sap wordt vermengd met andere natuurlijke materialen voor sterkte en hardheid en pigmenten voor de kleur. Dit mengsel wordt verhit en samengeperst tot bijvoorbeeld rubber tegels. Maar alertheid is op z’n plaats: slechts een klein deel van de rubbervloeren op de markt zijn gemaakt van natuurrubber. Ongeveer 10%. Andere vloeren zijn vaak mengsels van natuur- en synthetisch rubber. Uitstraling: de vloer is in vele kleuren te verkrijgen, in matten en aan de meter. Het materiaal heeft een mooie industriële uitstraling, met een zachte ‘feel’. Toepasbaarheid: rubber is geschikt voor vrijwel elke ruimte in huis. Onderhoud: door de gladde structuur is de vloer makkelijk schoon te houden. Levensduur: rubber heeft een lange levensduur, vergelijkbaar met linoleum. Maar omdat het een zacht materiaal is, kunnen er wel deuken in het oppervlak ontstaan door zware meubels. Dit is niet te herstellen. Giftige stoffen: natuurrubber geeft geen giftige dampen af. Hergebruik: het productieafval in de fabriek wordt gebruikt voor andere producten zoals sportvloeren en isolatiemateriaal. Rubber is goed geschikt voor recycling. Het oude rubber wordt vermalen tot kleine stukjes en vermengd met nieuwe rubber stukjes. Met dit mengsel kunnen weer dezelfde producten gemaakt worden. Het uiterlijk is echter iets minder egaal en het aantal kleuren is beperkter. Maar alle andere kwaliteiten van het materiaal blijven hetzelfde als bij het eerste gebruik.


Not a box golfkartonnen hanglamp Normaliter zit een lamp verpakt in een doos. Maar deze doos is gelijk de lamp! Een origineel design van een ontwerper die zich laat inspireren door afval en 100% recyclebare materialen en op deze manier verpakking en product combineert in ĂŠĂŠn. De onderdelen om van de verpakking een lamp te maken (snoer, fitting, lamp, handleiding voor installatie etc.) zitten in de doos.

Afmeting: 16 x 16 x 16 cm Materiaal: de lamp is van zware kwaliteit golfkarton en volledig recyclebaar. Heel goed bedacht idee, maar ik vraag me af of het ook mooi is voor in een interieur. Het ziet er nogal minimalistisch uit maar het is mooi dat alles recyclebaar is!


Een stijlvolle stoel van gerecycled karton Beter gezegd “geupcycled� aangezien de gerecyclede materialen, in dit geval verhuisdozen, getransformeerd zijn tot een nog mooier product. We hebben het over The RE-PLY Chair, een minimalistisch vormgegeven maar comfortabele stoel ontworpen door designer Dan Goldstein. Fantastisch mooi vorm gegeven! Ik zou deze stoel zo kopen,ik vindt hem echt heel stoer. Ik vind de lijnvoering heel mooi en het ziet er echt uitnodigend uit om er in te gaan relaxen.


Buffetkast NNIX ECO DESIGN Deze buffetkast van NNIX ECO DESIGN is gemaakt van 100% gerecycled karton. Vergeet Ikea, deze kast schijf je in elkaar zonder lijm of schroefjes en is ook nog eens oer sterk! Ze zijn wel vrij prijzig, de prijs ligt zo rond de 300 euro.

Ik vind deze kasten heel apart, ik had niet verwacht dat je van papier en karton een kast kon maken die ook echt functioneel is. Ik zou het zelf nooit kopen maar vind het een geniale uitvinding en ik denk zeker dat dit nog verder ontwikkeld word en er een markt voor is!


Hergebruikte ventilator Deze lamp is gemaakt van een oude tafelventilator en is gemaakt door Carl, dat is een blogger die zelf dingen maakt en dit upload op het internet. Ik zou zelf nooit op het idee zijn gekomen maar wat vindt ik het er vet uit zien! Echt heel mooi! Ik zie het zo in de winkels liggen. Het heeft iets weg van industrieel maar ook in een klassiek interieur zou dit prachtig staan! Ik vindt de schaduw die op het plafond ontstaat ook heel interessant, zo onstaat een heel nieuw patroon!


Hergebruik van winkelwagentjes Een super gaaf idee! Helaas is de ontwerper onbekend. Een stoel en chaise lounge van een allerdaags boodschappen karretje! Ik vind het heel grappig. Ze zijn uit het oud ijzer gevist en opgeknapt tot een mooi design product. Ik vraag me wel af of het lekker zit maar met design hoeft dat niet altijd!


Informatiebalie van oude boeken Tja, je moet er maar op komen. Dat er in een bibliotheek zo nu en dan wat oude boeken worden afgedankt, lijkt mij logisch. Normaal gesproken gaan die dan richting oud papier en karton, maar bij de TU Delft Architecture Bibliotheek heeft men bedacht dat je die boeken ook een tweede leven kunt geven als bouwstenen voor een informatiebalie.

Ik vindt het een heel goed passend idee, balie van boeken in een bibliotheek. En ook nog eens op de architectuur afdeling, 100% een match! Mooi vindt ik het niet maar dat is puur smaak.


Stand 1 Total Wall Concept: Wat maakt het materiaal duurzaam? Wat het materiaal duurzaam maakt van Total Wall Concept is dat ze oude panden kunnen renoveren, en voor elk muur probleem een oplossing hebben. Zo worden oude gebouwen niet gesloopt, en kunnen ze deze dus behouden. Zo worden er geen nieuwe huizen gebouwd en besparen ze de materialen die hiervoor nodig zijn. Wat is de samenstelling van het materiaal: Het materiaal wat gebruikt wordt bij herstelwerkzaamheden van scheuren in muren, zijn roestvaste stalen, wokkelvormige staven en helibar wapeningsstaven. Dikte, lengte en buig vorm kunnen op elk project apart worden geproduceerd. Het wordt gemonteerd met twee krimpvrije helibond mortels. Wat is het onderhoud van het materiaal: Na montage is het product onderhouds vrij. Dat komt omdat het roestvrij en krimpvrij is. Wat zijn de eigenschappen van het materiaal: De voordelen: De combinatie van de helibar wapeningsstaven in combinatie met de helibond mortel is niet alleen super sterk, maar biedt ook de nodige flexibiliteit om de werking in het metselwerk op te vangen. Ook is het na montage onzichtbaar omdat de voegen dicht gemetseld worden. Ook is het een groot voordeel dat het geen onderhoud meer nodig heeft. De nadelen: Het nadeel is dat de voegen moeten worden opengebroken. Meer nadelen zijn er niet.


Wat zijn de toepassingen van het materiaal:

Hoe wordt dit materiaal gefabriceerd: Het wordt uitbesteed aan een staal bedrijf en die hebben dat in productie genomen. Dat bedrijf die het in productie heeft is Jan Kuijpers uit Nunspeet. Hoe wordt het materiaal verwerkt wat heb je nodig om het bijvoorbeeld op de vloer of wand aan te brengen: Het materiaal wordt in de voeg geplaatst zodat de muren niet kunnen uitzetten of verzakken. Het kan niet worden toegepast op de vloer.


Stand 2 Desso: Wat maakt het materiaal duurzaam: Desso is een vooraanstaand leverancier van topkwaliteit tapijten voor kantoren, voor de sectoren hospitality, marine en aviation, en voor consumenten. Cradle to Cradle wordt hier toegepast en er wordt rekening gehouden met de gezondheid en het welzijn van de mens

Wat is de samenstelling van het materiaal: Wij hebben een specifiek tapijt uitgezocht omdat de collectie van Desso te groot is om alles te beschrijven. Het gekozen tapijt is: Rodin 2053 Dit moderne vlak geweven tapijt is leverbaar in twaalf natuurtinten en past uitstekend in moderne interieurs. Dezzo Rodin heeft een geweven structuur en is door zijn samenstelling van 80% wol en 20% geitenhaar slijtvaster dan sisalvezel dit tapijt heeft een zeer zachte en luxe uitstraling en het geitenhaar zorgt voor een ruige uiterlijk. Wat is het onderhoud van het materiaal: Dagelijks onderhoud bestaat uit; borstelend stofzuigen, op plaatsen waar vaak gelopen wordt, adviseert Desso om daar vaker te stofzuigen. Borstelstofzuigers zorgen voor een effectieve reiniging, en zorgen voor een mooie uitstraling van het tapijtpol. Vlekverwijdering: hiervoor kunt u een HG tapijtreiniger gebruiken. Poeder reiniging: het poeder wordt op het tapijt aangebracht en in geborsteld waarbij het vuil uit het tapijt wordt opgenomen, na een poosje inwerken kan het met een borstelstofzuiger worden verwijderd. Wat zijn de eigenschappen van het materiaal: Het is een luspol tapijt waarvan de breedte 400 cm is en dat is de maximale afmeting van een luspol tapijt. Het is slijtvast door het geitenhaar, het geeft een luxe uitstraling. Het is een laagpolig tapijt. Waardoor het makkelijk te onderhouden is. De adviesprijs is â‚Ź78,70 per m2.


Wat zijn de toepassingen van het materiaal: Het tapijt is uitermate geschikt waar een goede akoestiek moet zijn. Het kan ook op een vloer worden toegepast waar vloerverwarming onder ligt of veel warmte op komt. Ook heeft het een antislip laag. Ook heeft het een brandvertragende coating.

Hoe wordt dit materiaal gefabriceerd: Er worden diverse synthetische garen toegepast voor de productie van tapijt. Zoals: polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen. Maar Desso tapijt wordt veelal van polyamide het is niet alleen sterk maar ook lichtecht, elastische en antistatische. Knopen en weven zijn de oudste en erkenste technieken om tapijten te maken en worden al eeuwen toegepast. Het tapijt wat wij nu produceren wordt voornamelijk met de moderne tuft techniek gemaakt. Aan het eind van de jaren 50 is deze productie wijze ontstaan.

Materialenboek geert ploeg  

Materialenboek Geert Ploeg student aan het Cibap te Zwolle.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you