GDFB2015 Report (Dutch)

Page 1Verslag Introducing Current Characters 25 september - 25 oktober 2015


GDFB


5

7 8 17 22 27 36 47 52 148

2015

1. Vooraf 2. Mystery guests 3. Introducing Current Characters 4. Resultaten 5. Organisatie 6. Communicatie 7. Bereik 8. Programma 9. Colofon

Inhoud


GDFB

6


Vooraf

2015

Van 25 september tot en met 25 oktober 2015 vond het vijfde Graphic Design Festival Breda plaats. Dit verslag bevat een overzicht van gerealiseerde activiteiten en laat zien in welke mate doelstellingen behaald zijn. De mate van succes is bepaald aan de hand van interne evaluaties, gesprekken met diverse stakeholders, alsmede een publieksonderzoek en een accountantsverklaring. Het publieksonderzoek bestaat uit een enquĂŞte, diepte interviews en bezoeken door mystery guests. Volledige evaluatie - en onderzoeksverslagen zijn op aanvraag verkrijgbaar. De accountantsverklaring is verstrekt aan subsidiĂŤnten.


GDFB

Dit verslag is samengesteld uit ervaringen en belevingen van de verschillende mysteryguests. Dit verhaal geeft een indicatie van de beleving die de bezoekers hebben ervaren, maar is niet representatief.


9

Pre-exposure Van 25 september tot en met 25 oktober 2015 staat Breda weer in het teken van grafisch design, een onderwerp wat mij interesseert. Van een medestudent hoorde ik voor het eerst over het GDFB. Het leek me een interessant festival en nadat ook mijn huisgenoot vertelde over haar ervaring besloot ik me er meer in te verdiepen.

Daarnaast had ik ook het programmaboekje bekeken. Het is een mooi, compact programmaboekje met alle ins en outs over het festival. In het programmaboekje staat bij de activiteiten alleen de naam van de locatie vermeld. Ik zou liever zien wat het adres is van de locatie

zodat ik het meteen kan invoeren in de navigatie op mijn telefoon. In het boekje zit ook een kaartje, maar ik heb de voorkeur voor de navigatie met mijn telefoon. In het programmaboekje staan nummertjes die aangaven wat er was te doen op de diverse locaties. Al snel kwam ik erachter dat het niet alleen om exposities ging maar juist lezingen of evenementen waren. De logica werd me toen pas duidelijk, het zou fijn zijn als de nummers met de kleurcode worden aangegeven. Zodat je weet was een expositie is en wat een activiteit is.

“ Ik denk dat als je alle sprekers naast elkaar zet, dat je een heerlijke melange hebt van goede inspirerende verhalen uit verschillende disciplines.”

Het algemene aanbod van het GDFB vond ik aangenaam divers. Alle aspecten van het grafisch ontwerp kwamen aan bod tijdens het festival. Het is er voor professionals tot amateurs en kinderen. Ik denk dat als je alle sprekers naast elkaar zet, dat je een heerlijke melange hebt van goede inspirerende verhalen uit verschillende disciplines. Het festival vond veel plaats in de openbare ruimte, en dat maakte het juist zo leuk. Veel dagjes mensen konden wandelend door

2015

Thuis zag ik het festival voorbij komen op Facebook. Toen ben ik mij gaan oriënteren op de website van het festival. De website is heel strak en het is tof dat het beeld op de header ook telkens verandert en de dagen van het festival aftelt. Via de mooie navigatie vond ik de informatie over wat er op dit festival gedaan werd, wie er zouden zijn en alle informatie waar en wanneer het was. Dit was wel prettig, omdat ik dan al een beeld kon vormen over het festival en daarnaast kon ik makkelijk de locatie vinden door de informatie op de website. De website was erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Ik kon met alle gemak de gewenste informatie vinden en ik vond het prettig dat er gelijk op een kaart aangegeven stond waar de activiteiten van het festival gehouden werden.

MYSTERY GUESTS


MYSTERY GUESTS

10

GDFB

de stad veel van het festival proeven. Voor de echte fans waren de wat meer ‘verborgen’ plekjes als de 3 sec gallery en de expositie bij Brandpunt aangegeven. Het viel mij op dat het aanbod zich vooral richtte op mensen uit het grafische werkveld. Naar mijn idee mag het ook wel iets toegankelijker gemaakt worden voor de ‘normale’ bezoeker. Voor deze bezoeker die wel geïnteresseerd is in grafisch design maar nog niet over genoeg kennis beschikt was het festival misschien hoogdrempelig. Met de fiets ging ik op weg naar de Stadsgalerij om alvast de sfeer te proeven. Onderweg naar het festival had ik meerdere posters gezien die mij erop wezen dat het evenement in de stad plaatsvond. Ik kwam ook kunstwerken tegen waarvan ik dacht dat ze bij het festival hoorden. Direct - exposure De Stadsgalerij is een goede locatie die centraal gelegen en makkelijk te vinden is. De locatie was goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de fiets, ik zag echter geen fietsenstallingen op de locatie, maar aan de overkant van de straat zette ik mijn fiets in de bewaakte fietsenstalling. Ik had met een vriend afgesproken om samen het festival te bezoeken, hij kwam met de bus. Het was erg druk in de binnenstad en hij was blij dat hij de bus had gepakt want voor de parkeergarage stond een lange file. Ook zagen wij veel mensen te voet de Stadsgalerij benaderen.

Aangekomen bij de Stadsgalerij was het lastig om de ingang te vinden omdat deze aan de achterkant van het gebouw was, het was niet of onduidelijk aangegeven. Gelukkig wist ik door de vlaggen bij de locatie wel meteen dat ik op de goede plek was. De locatie zelf is erg mooi, vooral de tuin die zich achter het pand bevindt is een goede toevoeging. De posters van de Open Call waren daar op een leuke manier geëxposeerd. Ik kwam binnen bij de Stadsgalerij in een soort schuur/loods die quasi-industrieel was ingericht, het zag er strak maar toch erg gezellig uit. Het ademde creativiteit en gaf dus een gepaste uitstraling en sfeer. Dit paste wat mij betreft perfect bij mijn verwachtingen die ik had over het festival. Helaas was er geen gastvrouw of heer die mij welkom kwam heten. Ik vond de sfeer wel gezellig omdat ik met een vriend ging maar als ik mijn eentje zou zijn, zou ik toch wel ongemakkelijk daar zitten.

“ Het viel mij op dat het aanbod zich vooral richtte op mensen uit het grafische werkveld. Naar mijn idee mag het ook wel iets toegankelijker gemaakt worden voor de ‘normale’ bezoeker.”


11

Gratis activiteiten Er zijn diverse activiteiten die ik heb bezocht. Zowel gratis als betaalde activiteiten. Op 7, 18 en 23 oktober ben ik in het centrum naar verschillende locaties geweest, ik heb me met de fiets van locatie naar locatie verplaatst. Per dag heb ik ongeveer een uur de verschillende activiteiten bezocht. Achterin bij de Starbucks stond een rode bank, de opdruk verraadde dat de bank bij het festival hoorde. Ik zag een

“ Ik betrapte mij op het euforische gevoel dat er eindelijk wat nuttigs was gebeurd met de lege ruimtes.”

deur en daarop stond de poster die schreeuwde: ‘Kom binnen!’. Ik betrapte mezelf erop binnen te staan voordat ik het door had. Er stonden wandjes vol cijfers en teksten en de ruimte was industrieel maar strak. Ik betrapte mij op het euforische gevoel dat er eindelijk wat nuttigs was gebeurd met de lege ruimtes. Na even zoeken vond ik de locatie JFK14. De ruimte was erg licht waardoor het een rustgevende uitstraling had. Er werd bijna alleen maar gebruik gemaakt van de kleuren blauw en wit, wat ook weer zorgde voor een rustige en moderne uitstraling. De verschillende onderwerpen waren duidelijk in verschillende hoeken neergezet. Uitleg was meestal niet nodig voor de kunstwerken, dat sprak voor zich. De locatie heeft mij erg geïnspireerd, de kunstwerken brachten voor mij als bezoeker inspiratie op en kwamen intelligent over, vaak met een grappig accent. Dit heeft mij geïnspireerd om met iets grappigs te komen om geld op te halen voor een serieuze zaak.

2015

Zowel binnen als buiten stonden tafels en stoelen, zodat de bezoekers eerst nog even konden zitten en een beetje konden socializen naargelang zij daar behoefte aan hadden. Ook was er de gelegenheid om een hapje te eten en/of te drinken. Mij viel het op dat er een best uitgebreid menu was met veel keuze en een groot aanbod aan verschillende dranken en maaltijden. Er was verder geen bediening die je bestelling op nam of je aan een tafeltje serveerde, maar dit leek mij ook niet echt de setting om dit te doen. Ik nam kip met quinoa. Wel wat prijzig voor de kleine portie die ik kreeg maar wel één van de lekkerste kipjes ooit. Ik bestelde nog wat te drinken. Helaas was het bier dat ik wilde niet meer op voorraad, maar gelukkig had de vriendelijke barman een goed alternatief. Het goudgele drankje smaakte erg lekker. Na de maaltijd nam ik nog een lekkere muntthee, deze mocht ik later bijvullen en daar was ik erg blij mee, aangezien het toch wat koud was in de Stadsgalerij.

MYSTERY GUESTS


MYSTERY GUESTS

12

GDFB

Het enige nadeel vond ik dat je als bezoeker geen informatie kon vragen aan personeel of de kunstenaars zelf over het kunstwerk. Hierbij miste je de interactie. Dit zou in het vervolg wel kunnen zorgen voor meer aanspraak. Dit was overigens ook bij Chasséparking, het Hijgend Hert, Brandpunt en Noos31 het geval. Mijn verwachtingen van diversiteit klopte inderdaad, maar het was meer divers dan ik had verwacht. Ik heb echt van allerlei soorten kunst gezien met verschillende soorten materiaal/technologie. Het was een erg geslaagde dag waarin mijn kennis met betrekking tot grafische vormgeving erg is verbreed. Vrijdag 23 oktober ben ik naar de film Made you look geweest. Ik verwachtte een documentaire over hoe creativiteit nog kan bestaan in dit digitale tijdperk waarin iedereen gelijke mogelijkheden heeft, alles al een keer gedaan is en waarin veel wordt gekopieerd. Op de website stond aangekondigd dat de film dit keer gratis zou zijn. Ik heb een aantal studiegenoten gevraagd om mee te gaan, wie wilt er nou niet gratis naar de film?! Uiteindelijk zijn we met zes man naar de film gegaan, drie jongens en drie meisjes. Te voet gingen wij naar de Stadsgalerij. Aan de bar bestelde ik een biertje, ik werd geholpen door een vrolijke man. Met mijn biertje nam ik plaats op de houten tribune bestaande uit grote blokken, in afwachting van de film. Het hout was echter minder plezierig voor je achterwerk, ik was bang

voor splinters in mijn bips of beschadigingen aan mijn kleding door het ruwe hout. Er zat niet echt een moraal of conclusie in die film. De film vond ik niet zo bijzonder maar ik vond het wel een leuke activiteit om met mijn vrienden te doen. We hebben na de film nog lang gediscussieerd over wat er allemaal niet goed was en niet klopte aan die film. Wat in principe iets goeds is als het over de inhoud gaat. De discussie ging ook over de inhoud maar dan vooral over het ontbreken ervan.

“ Het was een erg geslaagde dag waarin mijn kennis met betrekking tot grafische vormgeving erg is verbreed.”

Op 25 oktober ben ik naar de GDFB Marché geweest nadat ik de betaalde rondleiding had gedaan. De GDFB Marché vond plaats bij de Stadsgalerij. Ik was deze keer met de auto en kon de auto parkeren bij een dichtbij gelegen parkeerplaats. De Stadsgalerij was een mooie locatie voor dit evenement, afgesloten van de drukke weg en bood zowel binnen als buiten goede ruimte. Ondanks de ruimte voelde het voor mij wel een beetje aan of de stands wat random waren weggezet. Vooral buiten stond het naar mijn inzien wat raar


13

verdeeld en had het beter op een andere manier weggezet konden worden. De uitstraling van het evenement oogde niet heel erg professioneel en wat meer geïmproviseerd. Zo stond er buiten een soort van partytent waar standhouders onder stonden, dit leek niet echt thuis te horen op de markt. De uitstraling was echter geen afknapper en het was zeker uitnodigend.

met mijn ervaringen dit jaar, ik ben er twee uur geweest. Ik zou er echter niet een hele dag kunnen besteden met hoe het huidig was georganiseerd, maar met de juiste invulling van de markt kan dit wel zo worden. Het lijkt me leuk om de volgende keer dezelfde artiesten weer te zien en dan te kijken wat voor nieuw werk ze hebben. Om dit ook nog bij te houden ben ik een aantal designers gaan volgen op Facebook en daarnaast heb ik ook websites bekeken van een aantal andere designers.

“ Het evenementen heeft mijn verwachtingen overtroffen met de leuke standhouders en gepassioneerde designers”

Betaalde activiteiten Naast de gratis activiteiten, heb ik ook diverse betaalde activiteiten van het festival bezocht. De eerste activiteit die ik heb gedaan was Overwerk §7 op donderdag 8 oktober. De prijs was €6 voor studenten en €10 voor niet-studenten. Voor een avondvullende programma vol inspiratie vond ik dit helemaal niet veel. Ik kwam binnen in de Stadsgalerij en er stonden al stoelen klaar voor een presentatie scherm. Ik ging lekker zitten en de presentaties begonnen. Voor een evenement als dit, met verschillende

2015

De bezoekers leken het naar hun zin te hebben en maakten praatjes met de standhouders die hun werk lieten zien. Alle standhouders waarmee ik een praatje had gemaakt waren zeer enthousiast en vertelden gepassioneerd over hun werk, toch iets wat wel inspirerend was om te horen. Ook vond ik het bijzonder dat er veel verschillende culturen samen kwamen. Er waren designs te zien van mensen uit verschillende landen en op de markt zelf stonden er ook mensen uit deze landen. Met nog wat extra aandacht aan marketing en communicatie en daarnaast de uitvoe-​ ring van de markt kan er volledig op de beleving ingespeeld worden en kan het zeker veel succesvoller worden. Het evenementen heeft mijn verwachtingen overtroffen met de leuke standhouders en gepassioneerde designers die vaak ook daadwerkelijk een verhaal hebben. Omdat dit evenement ook gratis was heeft dit ook een zeer positieve invloed gehad; je kunt makkelijk even langsgaan zonder enige zorgen te maken over hoge entreeprijzen en je kunt lekker onder het genot van een drankje of een hapje de designs bekijken. Ik was zeer tevreden

MYSTERY GUESTS


MYSTERY GUESTS

14

GDFB

“ Daarom is zo’n bijeenkomst allereerst vermaak en daarnaast ook een kleine netwerk mogelijkheid.”

sprekers die aan het woord waren, vond ik de Stadsgalerij als locatie niet altijd even geschikt. Er was net te weinig ruimte om goed voor de sprekers plaats te kunnen nemen. Aan de andere kant heeft de locatie wel een fijne sfeer, vooral omdat je er gezellig kon borrelen voor en na de sprekers. De sprekers spraken net allemaal wat langer dan de bedoeling was. Omdat ik het interessant vond maakte mij dit niet uit. Ik kan me wel voorstellen dat als je het minder interessant vond dat je wilt weten waar je aan toe bent en dat het als vervelend ervaren kon worden als je niet weet hoelang iets nog duurt. Na afloop zat er een sociaal aspect er wel in voor mij. Ik herkende die avond wat mensen uit de creatieve wereld. Ik heb veel enthousiaste ontwerpers gesproken. Het alles bevragen en bespreken met anderen zorgt ervoor dat ontwerp keuzes en projecten krachtiger worden en beter onderbouwd in elkaar zitten dan anderen. Daarom is zo’n bijeenkomst allereerst vermaak en daarnaast ook een kleine netwerk mogelijkheid. Mijn verwachtingen zijn vervuld.

Ik verwachtte niet veel, maar kreeg juist meer. Het was een leuke interessante avond. De prijs/kwaliteit verhouding was goed. De tweede betaalde activiteit was de Typetour op 11 oktober. Te voet ben ik van huis vertrokken samen met mijn vriendinnetje. Het zonnetje scheen, een frisse bries, een prachtige dag om buiten te zijn. Aangekomen bij de Stadsgalerij, het vertrek en tevens aankomstpunt van de Typetour fietstocht, kregen we een leenfiets aangeboden. Alle leenfietsen hadden dezelfde kleuren waardoor het duidelijk was dat de groep bij elkaar hoorde. De prijs van €7,50 voor een tour met gids vond ik vooraf meer dan redelijk. De tour was soms interessant en soms totaal niet interessant. Ook was het voor een leek in het vakgebied van typografie en dergelijke lastig om te volgen. Al helemaal omdat het in het Engels was. Toen we weer terug kwamen bij het beginpunt was ik daar stiekem best wel blij mee. Ik zie het bestede aantal uren niet als verloren want het GDFB heeft als organisatie wel een goede indruk op mij achtergelaten. Achteraf gezien had de prijs wat lager mogen zijn, want de kwaliteit van de tour viel behoorlijk tegen. Een informatieboekje met info was beter en vermakelijker geweest dan de persoon die de tour nu verzorgde. Mijn ervaringen heb ik gedeeld. Echter alleen de positieve, want ik vind de opzet van het festival bewonderenswaardig en daarom wil ik mensen hun eigen oordeel laten vellen en niet voorafgaand al met negatieve informatie belasten.


15

Op donderdag 15 oktober ging ik weer naar Overwerk. Dit keer waren er sprekers die voor mij onbekend waren. Er heerste een heel open en luchtige sfeer. Ook door de indeling van de Stadsgalerij was het makkelijk een babbeltje te maken. De presentaties waren qua lengte precies goed. Niet te lang, niet te kort. Het viel mij op dat het aanbod van Overwerk zich vooral richtte op mensen uit het grafische werkveld. Op zich vond ik de prijs/kwaliteitverhouding wel terecht, aangezien het inhuren van goede sprekers natuurlijk niet voor niks kan. Het is goed dat het GDFB studentenkorting hanteert.

enthousiaster mogen zijn. Op sommige onderdelen ontbrak de kennis en er was weinig interactie met de groep. Ik was verrast door de mooie dingen die ik gezien heb. Wat ik wel een beetje raar vond, was om door mijn eigen stad, met een groepje en gids te lopen. Na afloop heb ik een aantal mooie foto’s die ik had gemaakt op Facebook geplaatst. Overwerk is mij voorgaande keren goed bevallen dus ben ik voor de derde keer naar Overwerk geweest op donderdag 22 oktober. Op het moment van aankomst in de Stadsgalerij, werden we niet echt ontvangen en er werd zelfs niet gekeken naar onze bandjes. Gelukkig was ik samen met een vriendin, want anders had ik me een stuk ongemakkelijker gevoeld. Ik had op het begin niet echt een idee wat er van ons werd verwacht aangezien er ook niet echt plaatsen waren om te gaan zitten. De stoelen moesten we dit keer namelijk zelf voor het podium zetten toen de presentaties begonnen. Van de sprekers zelf, had ik meer verwacht.

“ Met name het contrast tussen het ‘mooie’ van de muurschilderingen en het ‘lelijke’ van de Molsparking, vond ik leuk.”

2015

Zondag 18 oktober waagde ik mij weer aan een tour, dit keer een rondleiding. Het vertrekpunt was weer de Stadsgalerij. Ik ken het gebouw ondertussen. Het doet altijd een beetje rommelig aan. Ik vroeg me af waarom MOTI niet het centrum was waar de rondleidingen vertrokken. De rondleiding begon precies op tijd. Het duurde ongeveer één uur en dit was voldoende. €5,00 was de prijs, dit was niets te veel. De rondleiding ging langs de muurschilderingen die in opdracht van het GDFB zijn gemaakt. Met name het contrast tussen het ‘mooie’ van de muurschilderingen en het ‘lelijke’ van de Molsparking, vond ik leuk. Ik woon zelf in Breda en had deze plekken nog nooit goed bekeken. Je gaat op een andere manier naar de lelijke plekken in de stad kijken. We liepen in een kleine groep, zonder enige samenhang, Ik heb wel een paar praatjes kunnen maken. De gids had wat

MYSTERY GUESTS


GDFB

MYSTERY GUESTS

16

De projecten waarover ze vertelden spraken mij persoonlijk niet echt aan. Maar dat is eerder een kwestie van voorkeur dan echt iets waar het GDFB wat aan kan doen. De vriendin waarmee ik was vond juist dat de sprekers haar inspireerden. De manier waarop de sprekers vertelden was heel erg rommelig. Ze kwamen enthousiast over, maar ze spraken elkaar steeds tegen. Hun sheets waren niet op volgorde en er was geen rode draad in het verhaal. Ik kon het niet zo goed volgen ondanks dat ik het onderwerp wel interessant vond. De volgende spreker was een grafisch vormgever die voor magazines ontwerpt. Ze kwam uit Frankrijk. Ze liet voornamelijk haar werk zien. Ik vond haar wel interessant, maar mijn vriendin en ik vonden haar niet inspirerend. Kanttekening is dat tijdens de presentaties het barpersoneel soms bezig was met thee zetten wat erg veel lawaai maakte. Tussen de presentaties door, die ongeveer 20 minuten duurden, was elke keer een korte pauze. Wat ik persoonlijk erg fijn vond, ik kan geen 1,5 uur stil zitten en luisteren. De presentaties waren precies lang genoeg, dat hield de host dan ook goed in de gaten. Soms iets te goed, want ze joeg soms bijna de sprekers van het podium. Het personeel van het GDFB vond ik niet heel erg bezoekersgericht, de meeste mensen die daar kwamen kenden elkaar (ik kende deze keer niemand). Maar als je, zoals ik, niet bekend bent, voelde je je niet heel erg op je gemak. Het was een echt ons-kent-ons evenement waar je als buitenstaander een beetje verdwaald bij hoorde. Als personeel kan je daar met de kleine dingen juist al veel aan

doen. Door bezoekers te verwelkomen, te vertellen wat de bedoeling is en als host een leuk praatje te houden vooraf aan de presentaties. Het barpersoneel was daarentegen weer gezellig en behulpzaam. Over het algemeen vond ik het een leuke avond. De laatste dag van het festival is aangebroken. Door de foto’s die ik op Facebook had gezet, vroeg een enthousiaste vriend of ik nog een keer met hem naar een rondleiding wilde gaan. Ik besloot dit te doen en dit was de rondleiding op 25 oktober. Bij aankomst stonden er veel kraampjes bij de Stadsgalerij. Dit herinnerde mij eraan dat ook de GDFB Marché vandaag plaatsvond. We besloten dat we na de rondleiding nog even een kijkje gingen nemen. De start van de rondleiding stond nergens duidelijk aangegeven. Nadat we het aan de balie hadden gevraagd konden we nog snel aansluiten bij de groep want die was net begonnen. De start van de rondleiding vond ik wat chaotisch. Mijn vriend vond het erg interessant om informatie en verhalen bij de mooie muurschilderingen te krijgen. Het geeft weer wat extra’s aan de stad. Er werd verteld dat op de site alle verhalen van elke muurschildering zal worden gezet, dit vonden wij ook van belang. Post-exposure Na het GDFB kreeg ik nog een mailtje met een bedank voor de deelname/bezoek aan het festival. Attent en leuk dat er een soort van ‘persoonlijk contact’ is.


Introducing Current Characters 2015

Exposities, workshops, tours en talks in het centrum van Breda. Maak kennis met internationaal toonaangevende grafisch ontwerpers die jouw blik op de wereld vormgeven.


INTRODUCING CURRENT CHARACTERS

18

GDFB

Graphic Design Festival Breda (GDFB) laat je kennismaken met toonaangevende grafisch ontwerpers. Dit doen we tweejaarlijks in de binnenstad van Breda en doorlopend internationaal met diverse reizende tentoonstellingen. Van 25 september tot en met 25 oktober 2015 introduceren we voor de vijfde keer ontwerpers die op bijzondere wijze vormgeven aan actuele vraagstukken en inspirerende ontwerpen.

De ontwerper is beeldbepalend We kijken voortdurend naar beeldschermen, kranten en tijdschriften, gebruiksaanwijzingen, verpakkingen, posters en talloze media. We staan zelden stil bij het feit dat we zo het werk van duizenden grafisch ontwerpers voortdurend tot ons nemen. Deze ontwerpers structureren ons beeld van de wereld, richten onze blik en geven nieuwe ontwikkelingen een gezicht. Wie zijn deze ontwerpers? Ontwerpers in beeld Met een divers festivalprogramma brengt GDFB de toonaangevende ‘karakters’ van grafisch ontwerp van nu én de toekomst in beeld. Door inspirerende lezingen, creatieve workshops, verrassende tours en exposities en presentaties in zowel galeries als op straat ervaar je hoe de nieuwe generatie

ontwerpers omgaat met grafisch ontwerp, illustratie, motion graphics, data visualisatie, typografie en visual storytelling. Internationaal platform GDFB slaat een brug tussen de museale wereld – de formele overdracht van kennis, informatie en inspiratie – en onze dagelijkse omgeving. In vier edities groeide het festival uit tot een internationaal platform en inmiddels reizen onze tentoonstellingen naar musea, galeries en festivals in het buitenland. Met deze vijfde editie wil GDFB ontwerpers na laten denken over hun vak en verantwoordelijkheden. Actualiteit We tonen ontwerpers in de rol van Auteur, Journalist, Wetenschapper en/of Provocateur. Elke rol brengt een


19

andere werkwijze met zich mee. Zo reflecteert de auteur op het leven van alledag, geeft de journalist inzicht in ‘het nieuws’, analyseert en structureert de onderzoeker complexe informatie en zet de provocateur aan tot debat. Deze rollen laten zien hoe een ontwerper zich verhoudt tot de actualiteit en tonen aan dat ontwerpers niet beperkt zijn tot louter dienstverlening aan klanten. Ze zetten hun kennis en kunde in Beroep om ons anders te laten kijken naar de wereld om ons heen. In totaal werkten Interactive Artist & 214 ontwerpers enFilmmaker studios mee aan het programma.

Ivan Cash

INTRODUCING CURRENT CHARACTERS

“ I don’t know how you do it, but everything about GDFB is solo awesome.” — Patryk Krygowski (PL) via email

2015

Current Character Profile #1

Als gevolg hiervan wordt strategie soms door de praktijk ingehaald, met name op Woonplaats het gebied van communicatie. Bezoekers San Francisco (VS) Het programma leidt tot lokale en inOns programma inspireert en conternationale samenwerking. Niet eerder fronteert meer dan 18.000 bezoekers werken zoveel lokale partners vanuit en 100.000 passanten. Een substaneigen behoefte mee aan het festiDe multidisciplinaire tieel deel (71%) van de bezoekers is val. Ook veel internationale partners mensgerichte projecten van werkzaam in de creatieve sector en bezoeken Breda met het oog op toekunstenaar Ivan Cash zijn zeer komstige samenwerking. De intensieve komt voor inspiratie, kennis of congeliefd op het tacten naar GDFB. De Internet. overige 29% is samenwerking met de gemeente aan de geïnteresseerd in cultuur en bezoekt Blind Walls Gallery leidt tot permanente het Vanuit festival San om educatieve en/of sociale Francisco werkt hij aan zichtbaarheid in de stad. redenen. Bijna de helft van de bezoekers Het bezoekersaantal is conform vereen viral oeuvre gebaseerd op de is tussen de 20 en 30 jaar oud, een wachting, een toename van 50% ten kracht van menselijke interactie. aanzienlijk deel (36%) komt vanuit het opzichte van 2014 waarbij het aandeel Geïnspireerd door media, popcul- internationale bezoekers procentueel buitenland naar Breda. tuur en technologie manipuleert hijgelijk blijft, maar in absoluut aantal stijgt. bestaande conventies. Hiermee wilHet uitgebreide onderzoek naar de Conclusie De vijfde editie is eenen belangrijke ervaringen van bezoekers en de verhij provoceren mensenstap aanzetten in de ontwikkeling van het festival. Door schillende evaluaties met stakeholders tot kritisch denken. Momenteel de verandering van periode (van voorjaar werkt hij aan zelf geïnitieerde pro-leveren waardevolle informatie op. De naar najaar), duur (van 11 dagen naar 4 jecten, geeft hij lezingen en work- organisatie is tevreden over het verloop weken) en jaar (van even naar oneven) is en beseft tegelijkertijd dat er nog volshops over de hele wereld, en dode aanloopperiode korter dan normaal. doende verbeterpunten zijn. Met name ceert hij Culture Jamming aan het op het gebied van ontsluiting van de inDit gaat niet ten koste van de kwaliteCalifornia College thehet Arts. it van de organisatie. Welof zorgt houd en de communicatie. Deze punten Mail My volgende E-mail’ is een in van zijn voor‘Snail kort op elkaar pieken dragen bij aan de toekomstambitie die meest opzienbarende projecten. momenteel wordt geformuleerd. onderzoek, productie en communicatie.


20

Hij startte het project in 2011, een week nadat hij zijn full-time baan Wieden+Kennedy Amsterdam had opgezegd. Op zoek naar de waarde van persoonlijk contact kwam hij op Graphic Design Festivalhet Breda (GDFB) laat jevoor idee emails te vervangen handgeschreven brieven. Niet zijn kennismaken met toonaangevende grafisch eigen correspondentie, maar die ontwerpers. Dit doen we in dedie Ivan van tweejaarlijks anderen. Voor iedereen een bericht en geadresseerde door binnenstad van Breda en doorlopend interzou mailen schrijft hij een handgenationaal met diverse reizende tentoonstellingen. schreven brief en verstuurd deze. Het project ging viral via sites als Van 25 september tot en met 25 oktober 2015 Wired en Buzzfeed. Als snel kon Ivan introduceren we voor de keervoldoen. ontwerpers nietvijfde aan de vraag Inmidschrijft, ieder jaar gedurende die op bijzondere wijzedels vormgeven aan actuele een week, een team van vrijwilligers vraagstukken en inspirerende ontwerpen. brieven voor anderen. Er zijn 26.00 brieven verzonden. Door het geven van lezingen en workshops en doceren wil Ivan De ontwerper is beeldbepalend ontwerpers omgaat grafisch anderen inspireren. Hij met hoopt zijn ontWe kijken voortdurend naar beeldscherwerp, graphics, data praktijk op illustratie, een meermotion zinvolle manier men, kranten en tijdschriften, gebruiksvisualisatie, typografie en visual storyvoort te zetten. Dit kan alleen bij de aanwijzingen, verpakkingen, posters telling. juiste balans tussen commercieel en en talloze media. We staan zelden ideëel werk. Hij werkt dan ook aan stil bij het feit dat we zo het werk van Internationaal platform creatieve studio duizenden grafisch ontwerpers voort-een grotere GDFB slaat een brug tussenmet de museale extra ondersteuning. Of kiest hij durend tot ons nemen. Deze ontwerpers wereld – de formele overdrachtvoor van een kleine, kunstpraktijk? structureren ons beeld van de wereld, kennis,solo informatie en inspiratieDe – en richten onze blik en geven nieuwe onze zal dagelijkse omgeving. In vier edities toekomst het uitwijzen.

Current Character Profile #1

GDFB

INTRODUCING CURRENT CHARACTERS

ontwikkelingen een gezicht. Wie zijn groeide het festival uit tot een interdeze ontwerpers? nationaal platformtijdens en inmiddels Ivan Cash is spreker de reizen onze tentoonstellingen naar musea, opening. Zijn werk Occupy George Ontwerpers in beeld galeries en festivals in het buitenland. is te zien in de expositie Resolute Met een divers festivalprogramma Met deze vijfde editie wil GDFB ontwerDesign Changes. brengt GDFB de toonaangevende ‘karakpers na laten denken over hun vak en ters’ van grafisch ontwerp van nu én de verantwoordelijkheden. toekomst in beeld. Door inspirerende lezingen, creatieve workshops, verrasActualiteit sende tours en exposities en presenWe tonen ontwerpers in de rol van taties in zowel galeries als op straat Auteur, Journalist, Wetenschapper en/ ervaar je hoe de nieuwe generatie of Provocateur. Elke rol brengt een


21

andere werkwijze met zich mee. Zo reflecteert de auteur op het leven van alledag, geeft de journalist inzicht in ‘het nieuws’, analyseert en structureert de onderzoeker complexe informatie en zet de provocateur aan tot debat. Deze rollen laten zien hoe een ontwerper zich verhoudt tot de actualiteit en tonen aan dat ontwerpers niet beperkt zijn tot louter dienstverlening aan klanten. Ze zetten hun kennis en kunde in om ons anders te laten kijken naar de wereld om ons heen. In totaal werkten 214 ontwerpers en studios mee aan het programma.

Conclusie De vijfde editie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het festival. Door de verandering van periode (van voorjaar naar najaar), duur (van 11 dagen naar 4 weken) en jaar (van even naar oneven) is de aanloopperiode korter dan normaal. Dit gaat niet ten koste van de kwaliteit van de organisatie. Wel zorgt het voor kort op elkaar volgende pieken in onderzoek, productie en communicatie.

“ I don’t know how you do it, but everything about GDFB is solo awesome.” — Patryk Krygowski (PL) via email

Als gevolg hiervan wordt strategie soms door de praktijk ingehaald, met name op het gebied van communicatie. Het programma leidt tot lokale en internationale samenwerking. Niet eerder werken zoveel lokale partners vanuit eigen behoefte mee aan het festival. Ook veel internationale partners bezoeken Breda met het oog op toekomstige samenwerking. De intensieve samenwerking met de gemeente aan de Blind Walls Gallery leidt tot permanente zichtbaarheid in de stad. Het bezoekersaantal is conform verwachting, een toename van 50% ten opzichte van 2014 waarbij het aandeel internationale bezoekers procentueel gelijk blijft, maar in absoluut aantal stijgt. Het uitgebreide onderzoek naar de ervaringen van bezoekers en de verschillende evaluaties met stakeholders leveren waardevolle informatie op. De organisatie is tevreden over het verloop en beseft tegelijkertijd dat er nog voldoende verbeterpunten zijn. Met name op het gebied van ontsluiting van de inhoud en de communicatie. Deze punten dragen bij aan de toekomstambitie die momenteel wordt geformuleerd.

2015

Bezoekers Ons programma inspireert en confronteert meer dan 18.000 bezoekers en 100.000 passanten. Een substantieel deel (71%) van de bezoekers is werkzaam in de creatieve sector en komt voor inspiratie, kennis of contacten naar GDFB. De overige 29% is geïnteresseerd in cultuur en bezoekt het festival om educatieve en/of sociale redenen. Bijna de helft van de bezoekers is tussen de 20 en 30 jaar oud, een aanzienlijk deel (36%) komt vanuit het buitenland naar Breda.

INTRODUCING CURRENT CHARACTERS


GDFB

Re sul taten In het projectplan GDFB2015 zijn een aantal doelstellingen geformuleerd, uit de evaluatie blijkt dat deze deels behaald zijn.


23

RESULTATEN

Inhoud ’onzichtbare / zichtbaar’

Presentatie ’doel / middel’

Het festival presenteert een nieuwe en maatschappelijk betrokken generatie ontwerpers. De houding waar vanuit deze ontwerpers werken is kenmerkend voor de huidige tijd. In het programma worden:

De presentatie van de projecten is zowel een doel als een middel. De presentatievormen zorgen voor eenheid en herkenning, maken de inhoud toegankelijk en duidelijk, en komen tot stand door samenwerking. De grafische en ruimtelijke vormgeving dragen bij aan de bezoekerservaring door:

Thomas Clever

Actuele maatschappelijke en vakinenige constante in onze wereld. Door een herkenbare identiteit en houdelijke ontwikkelingen verbonden logische routing de projecten te Met name de expositie Resolute legt Met zijn bureau CLEVER°FRANKE verbinden een verband tussen vak en actualiteit. Decombineert link met de actualiteit in Everyda(y) Thomas strategie, de- Uit de enquête blijkt dat de route niet tasign behoeft nadere toelichting. Andere en technologie om data driven compact genoeg is, met name de loprojecten zoals Public Libraries bevattools te creëren. Door gegevens om catie station is lastig vindbaar. ten de link, maar presenteren deze te zetten in krachtige en relevante Bezoekers uit te dagen een eigen niet expliciet genoeg. visuele informatie creëert hij nieuwe mening te vormen en te delen Deperspectieven grenzen van watdie eenvormgeven grafisch ont-aan deWe slagen er onvoldoende in het toekomst. Samen met klanten zoalspubliek te ‘activeren’. Via social media werper doet opgezocht France/KLM, Bloomberg, DeAir exposities geven het vak in de Google worden veel foto’s gedeeld, maar breedte weer, al blijft het lastig enObser- uitgesproken meningen of discussies Inc., IMS Health, Migration worden niet waargenomen. kostbaar om digitale projecten te vatory, de Universiteit vangoed Oxford, presenteren. Dit is Times, de redenVPRO, voor het The New York Vodarelatief kleine aandeel digitale projectfone, WIRED en Wall Street Journal en in het programma.

2015

Volgens Thomas is verandering

Optimaal gebruik van de openbare ruimte als presentatie plek De openbare ruimte is lastig te claimen, de interventies waren niet op de meest drukke plaatsen. We krijgen veel positieve reacties op What do you do? en Blind Walls Gallery. de

Current Character Profile #2

Beroep Ontwerpers getoond met een kenmerkende Grafisch houding en werkwijze ontwerper Het programma Woonplaats toont een brede selectie van ontwerpers met bijzondere Utrecht werkwijzen. Een deel van hen krijgt ook buiten het festival aandacht in de media, dit is een teken dat de selectie actueel is.


2424

Re sul taten

ontwikkelt hij disruptieve en innovatieve producten en diensten die passen bij de veranderende wereld.

Current Character Profile #2

GDFB

Thomas is gast-curator van de expositie Everyda(y)ta.

In het projectplan GDFB2015 zijn een aantal doelstellingen geformuleerd, uit de evaluatie blijkt dat deze deels behaald zijn.


25

RESULTATEN

Inhoud ’onzichtbare / zichtbaar’

Presentatie ’doel / middel’

Het festival presenteert een nieuwe en maatschappelijk betrokken generatie ontwerpers. De houding waar vanuit deze ontwerpers werken is kenmerkend voor de huidige tijd. In het programma worden:

De presentatie van de projecten is zowel een doel als een middel. De presentatievormen zorgen voor eenheid en herkenning, maken de inhoud toegankelijk en duidelijk, en komen tot stand door samenwerking. De grafische en ruimtelijke vormgeving dragen bij aan de bezoekerservaring door:

Actuele maatschappelijke en vakinhoudelijke ontwikkelingen verbonden Met name de expositie Resolute legt een verband tussen vak en actualiteit. De link met de actualiteit in Everyda(y) ta behoeft nadere toelichting. Andere projecten zoals Public Libraries bevatten de link, maar presenteren deze niet expliciet genoeg. De grenzen van wat een grafisch ontwerper doet opgezocht De exposities geven het vak in de breedte weer, al blijft het lastig en kostbaar om digitale projecten goed te presenteren. Dit is de reden voor het relatief kleine aandeel digitale projecten in het programma.

Optimaal gebruik van de openbare ruimte als presentatie plek De openbare ruimte is lastig te claimen, de interventies waren niet op de meest drukke plaatsen. We krijgen veel positieve reacties op What do you do? en Blind Walls Gallery. Door een herkenbare identiteit en logische routing de projecten te verbinden Uit de enquête blijkt dat de route niet compact genoeg is, met name de locatie station is lastig vindbaar. Bezoekers uit te dagen een eigen mening te vormen en te delen We slagen er onvoldoende in het publiek te ‘activeren’. Via social media worden veel foto’s gedeeld, maar uitgesproken meningen of discussies worden niet waargenomen.

2015

Ontwerpers getoond met een kenmerkende houding en werkwijze Het programma toont een brede selectie van ontwerpers met bijzondere werkwijzen. Een deel van hen krijgt ook buiten het festival aandacht in de media, dit is een teken dat de selectie actueel is.


GDFB

RESULTATEN

26

Interactie ’kijken / zien’

Communicatie ’beeld / taal’

Door interactie bieden we het publiek de kans een bewuste en actieve houding te ontwikkelen tijdens hun bezoek. Dit wil niet zeggen dat iedereen iets moet doen; GDFB doet er alles aan om publiek te betrekken bij de inhoud van het festival door:

De communicatie voorafgaand en tijdens het festival maakt visueel en tekstueel duidelijk wat we doen en waarom. Bij het ontwerpen van de campagne geven we verschillende (jonge) ontwerpers een kans. Het doel van het festival is niet alleen het programma, maar ook inhoudelijke persaandacht. Laten zien waar GDFB voor staat, doen we door:

Het publiek op verschillende niveaus en via diverse kanalen uitleg te geven Bij de meeste presentaties zijn vouwbladen of magazines met verdiepende informatie beschikbaar. In het lezingen programma is veel ruimte voor ontwerpers die elders in het programma getoond worden. Informatie overdracht via video en podcast vraagt veel redactie tijd die helaas niet beschikbaar is. Middels activatie het vormen en delen van een eigen mening te stimuleren Bezoekers worden niet voldoende geactiveerd. Wel ervaart men de rondleidingen als zeer positief voor het delen van kennis en het entameren van gesprekken tussen ontwerpers. Bezoekers via workshops praktische ervaring te laten opdoen en delen De gerealiseerde workshops zijn voornamelijk gericht op scholieren. Deze groep is goed te bereiken en biedt meer financiële zekerheid.

Een visueel sterke en herkenbare campagne die prikkelt tot bezoek Een nieuwe identiteit met toolkit en lettertype vormt de basis van de communicatie. Het publiek geeft aan dat de poster meer aanspreekt dan in voorgaande jaren. Via media een inhoudelijke discussie te voeden die verder gaat dan een aankondiging Diepte interviews in nieuwsmedia zijn lastig te realiseren. Vaak is er intensief contact zonder resultaat. Via vakpers zijn meer mogelijkheden en die soms leiden tot structurele samenwerking. Duidelijke praktische en inhoudelijke informatie voorziening online en on site De structuur van de nieuwe website is overzichtelijk, toch oogt de grote hoeveelheid activiteiten voor velen onoverzichtelijk. On site is er gewerkt met informatiebladen, magazines en rondleidingen.


Team Bestuur Vrijwilligers Partners

2015

o rg ani satie


GDFB

ORGANISATIE

28

Andrea Dalsem, Marleen van d Clarice Kenny (GB), Rebecca Ar Heerdink, Kaya Weers, Joost Me Defesche, Carine de Graaf, Sande Lempers, Juultje Kox, Marieke v Jet Uijl, Jerry Estie, Lisa Stolk Vermeer, Lindsay van Eekelen, M (PT), Perrine Gregy (FR), Layana M Vera den Engelsman, Rylana va Marleen de Waal, Laura Matikai Bauhuis, Adilla Bennaddou (FR Janssen, Fabio Mattea Dozio (I Michailidou, Britta van Broekhov van Daalen, Rebecca Meelhijsen Jason Edwards (CA), Sara Sjรถst Lena Gijsbrechts, Willeke Beekm


29

ORGANISATIE

Team Borys Kosmynka (PL), de Velde, rcher (GB), Faddia Michael, Eva eeuwissen, Arie Casteleijn, Noa er Brugman, Dennis ElbersGuusje Beeftink, Eva Directeur & curator van der Stigt, Simone Dresens Marjory van Twist, Educatie & events k, Patricia Kleyweg, Annemieke Patricia Gevers & productie MerelPresentatie van de Pol, Joao Gouveai Priscilla de Putter Mariouw Smit, Roeland Munning, Communicatie Marit Turk an der Marel, Fleur Huysmans, Productie & projectleiding Bont inen Stein (FI),de Fred Bartelds, Simone Administratie, R), Kristina (LT), Jelle vrijwilligersBuzaityte coördinator, GDFB.tv IT), Loanna Kyrtatou (GR), Nina ven, Denise Groenenberg, Esther n, Pieter van Rijen, Ava de Roo, tröm (SE), Ines Goncalves (PT), man, Renske van Raak. Het team bestaat uit 5 zzp-ers en een medewerker in loondienst. Tezamen werkten ze ± 5.216 uur aan de realisatie van het festival.

2015


ORGANISATIE

30

Bestuur Andrea Dalsem, Marleen van d Clarice Kenny (GB), Rebecca Ar Heerdink, Kaya Weers, Joost Me Defesche, Carine de Graaf, Sande Lempers, Juultje Kox, Marieke v Jet Uijl, Jerry Estie, Lisa Stolk Vermeer, Lindsay van Jos van der ZwaalEekelen, M Voorzitter (PT), Perrine Gregy (FR), Layana M Kristel Zegers Secretaris Vera den Engelsman, Rylana va Rob Boemen Marleen de Waal, Laura Matikai Penningmeester Hajo Doorn Bauhuis, Adilla Bennaddou (FR Lid Roel Stavorinus Janssen, Fabio Mattea Dozio (I Lid Michailidou, Britta van Broekhov van Daalen, Rebecca Meelhijsen Jason Edwards (CA), Sara Sjรถst Lena Gijsbrechts, Willeke Beekm

GDFB

Het bestuur functioneert als kritisch klankbord en ontwikkelt samen met het team de visie voor de toekomst. Het bestuur handelt volgens de Code Cultural Governance. De samenstelling van het bestuur is volledig vernieuwd in aanloop naar het festival. In deze samenstelling vinden 6 bestuursvergaderingen plaats waarin onder andere projectplan, programma en begroting worden besproken en goedgekeurd.


31

ORGANISATIE

Vrijwilligers de Velde, Borys Kosmynka (PL), rcher (GB), Faddia Michael, Eva eeuwissen, Arie Casteleijn, Noa er Brugman, Guusje Beeftink, Eva van der Stigt, Marjory van Twist, k, Patricia Kleyweg, Annemieke Merel van de Pol, Joao Gouveai Mariouw Smit, Roeland Munning, an der Marel, Fleur Huysmans, inen (FI), Fred Bartelds, Simone R), Kristina Buzaityte (LT), Jelle IT), Loanna Kyrtatou (GR), Nina “ Happy being volunteer for the graphic design ven, Denise Groenenberg, Esther festival Breda 2015! I met amazingvan people, thanks Ava de Roo, n, Pieter Rijen, to all of them! Can't wait tröm for (SE), Ines the next gdfb.” Goncalves (PT), man, Renske van Raak. Tijdens het festival is de ondersteuning door vrijwilligers noodzakelijk voor het openstellen van locaties en het ontvangen van gasten. In totaal werkten 54 vrijwilligers mee aan het festival. Een deel hiervan is afkomstig uit het buitenland en reisde speciaal af naar Breda.

2015

- Adila Ben’ (FR), vrijwilliger via email


GDFB

ORGANISATIE

32

Vrijwilligers

Andrea Dalsem, Marleen van d Tijdens het festival is de door vriClarice Kennyondersteuning (GB), Rebecca Ar jwilligers noodzakelijk Heerdink, Kaya Joost Me voorWeers, het openstellen van locaties en het ontvanDefesche, Carine de Graaf, Sande gen van gasten. In totaal werktenKox, 54 vrijwilligers Lempers, Juultje Marieke v mee aan het festival. Een hiervan is Lisa afkomstigStolk Jet Uijl, JerrydeelEstie, uit het buitenland en reisVermeer, Lindsay van Eekelen, M de speciaal af naar Breda. (PT), Perrine Gregy (FR), Layana M Vera den Engelsman, Rylana va Marleen de Waal, Laura Matikai Bauhuis, Adilla Bennaddou (FR Janssen, Fabio Mattea Dozio (I Michailidou, Britta van Broekhov van Daalen, Rebecca Meelhijsen Jason Edwards (CA), Sara Sjรถst Lena Gijsbrechts, Willeke Beekm


33

organisatie

2015

de Velde, Borys Kosmynka (PL), rcher (GB), Faddia Michael, Eva eeuwissen, Arie Casteleijn, Noa er Brugman, Guusje Beeftink, Eva van der Stigt, Marjory van Twist, k, Patricia Kleyweg, Annemieke Merel van de Pol, Joao Gouveai Mariouw Smit, Roeland Munning, an der Marel, Fleur Huysmans, inen (FI), Fred Bartelds, Simone R), Kristina Buzaityte (LT), Jelle IT), Loanna Kyrtatou (GR), Nina ven, Denise Groenenberg, Esther n, Pieter van Rijen, Ava de Roo, trรถm (SE), Ines Goncalves (PT), man, Renske van Raak.


GDFB

ORGANISATIE

34


35

ORGANISATIE

Partners

Canon Business Center Breda

Financieel: Gemeente, VSB, Fonds21, Stimuleringsfonds, VVV evenementenfonds, Kunstbalie

Productioneel: NPN Drukkers, Canon, Verfhuys, Citykingz, Mezz, Ravanello, HeyHeydeHaas, Webfish, Brandpunt, NS, 076, BOS, NHTV, CMD, AXA art, Benq, YOT, Snoerboer Promotioneel: Dude, Dutch Design Daily, VVV, Arts Thread, MEST, Flyerman, City of Imagineers, Dafne, Booking Brabant Speciale dank aan: David Quay, Henry Signpainter, Sven Ehmann

2015

Inhoudelijk: BNO, MOTI, KOP, Novo Typo, CleverFranke, Academie voor Beeldvorming, Blind Walls Gallery, 3sec.gallery


GDFB

Facebook Instagram Twitter Mailchimp Vimeo Website

c om mun icatie


37

COMMUNICATIE

Met het beperkte promotie budget zijn online middelen als website en social media belangrijke tools. Via het social media platform ‘Get the Buzz’ kunnen we door middel van hashtags volgen hoe ons publiek het festival ervaart. Vooral instagram is hier een goede graadmeter. In totaal werden meer dan 2.000 foto’s met de hashtag #gdfb gedeeld.

Breda.NU. Redactionele aandacht door landelijke media blijkt moeilijker te realiseren. De -in oplage beperkte- vakmedia besteden aandacht aanzet festival, maar kranten als Volkskrant, NRC en Fd haken helaas op het laatste moment af om uiteenlopende redenen. Wel krijgt GDFB aandacht in LINDA, Koffietijd en MEST.

Redactionele aandacht is op lokaal niveau goed te realiseren. Het huis -aan-huis verspreide Stadsblad besteedt wekelijks aandacht aan de activiteiten. BN/DeStem bericht meerdere malen, evenals Omroep Brabant en

Advertenties en andere betaalde promotie worden zeer beperkt ingezet. Over het algemeen alleen via mediapartners. Wel is in Breda een outdoor campagne van 250 posters te zien, deze draagt bij aan de zichtbaarheid van het festival.

2015

GDFB zet in op een constante dialoog met de doelgroepen. Eigen online kanalen (website, social media) worden gecombineerd met redactionele aandacht (blogs, magazines, vak- en opiniebladen) en betaalde media (advertenties, banners, buiten reclame). Uit het onderzoek blijkt dat Facebook verreweg het voornaamste communicatiemiddel is met de doelgroep. De door I Like Birds (DE) ontworpen posters worden via landelijke horeca en culturele hot-spots verspreid en vallen goed op bij de doelgroep. Het programmaboekje (oplage 32.000 stuks) wordt goed ontvangen en als overzichtelijk ervaren.


GDFB

COMMUNICATIE

38


39

COMMUNICATIE

Bereik in periode september-oktober 2015 “ Kijk: dat is nou een echt leuk festival: Graphic Media: 28.877.791 (exclusief buitenlandse media) Design Fest #GDFB” Facebook berichten: 120.966 Facebook ads: 235.320 Facebook events: 571.315 Instagram: op foto’s met #gdb

- Rodion Jense, @RODI_ON

3.548 likes

Twitter: 4.598 volgers (aantal vermeldingen onbekend) 22.616

Vimeo: plays

18.399

Website: unieke bezoekers

31.171

2015

Mailchimp: geopende mailings


GDFB

COMMUNICATIE

40

Voor iedere editie is een aparte identiteit ontwikkelt. De eerste vier edities ontwerpt Rob van Hoesel deze op basis van de /. Deze staat symbool voor verbinding, maar zorgt tevens voor een ingetogen gebruik van het Graphic Design Festival Breda beeldmerk. Voor de vijfde editie is de wens een meer uitgesproken en experimentele identiteit te ontwikkelen. Deze moet het merk Graphic Design Festival Breda duidelijker communiceren. Ook moet het mogelijk zijn in de toekomst met meer verschillende ontwerpers te werken. Rob van Hoesel ontwikkelt een logo, lettertype en grid. Met deze toolbox kunnen andere ontwerpers aan de slag en blijft de afzender herkenbaar. Zo werken I Like Birds met de toolbox bij het ontwerp voor de campagne en HeyHeydeHaas bij het ontwerp van de website. Met de losse elementen van het lettertype ontwerpt Sue Doeksen een patroon dat in de signing toegepast is. Ook bij het ontwerp van dit verslag door Thomas&Jurgen wordt verder geĂŤxperimenteerd met de toepassing van de toolbox. Naast de festival identiteit wordt een aparte identiteit voor de Blind Walls Gallery vormgegeven door George&Harrison.


41

COMMUNICATIE

“ Kijk: dat is nou een echt leuk festival: Graphic Design Fest #GDFB” - Rodion Jense, @RODI_ON

2015


GDFB

COMMUNICATIE

42


43

COMMUNICATIE

2015


GDFB

COMMUNICATIE

44


45

COMMUNICATIE

2015


GDFB

BEREIK

46


47

BEREIK

Leeftijd Afkomst Beroep

2015

Vooraf werden 18.000 bezoekers en 75.000 oogcontacten verwacht. Aan de hand van tellingen bij expositielocaties en activiteiten is op te maken dat het programma ongeveer 18.300 bezoekers trekt. Schattingen op basis van passanten geven aan dat er gedurende het festival ruim 94.000 oogcontacten gegenereerd zijn. Dit aantal loopt nog op omdat projecten als Blind Walls Gallery, 3sec.gallery en Public Libraries ook na het festival zichtbaar zijn.


< 60: 3% 48 50-59: 5%

BEREIK

40-49: 13%

30-39: 16%

Leeftijd

GDFB

20-29: 49%

<20: 14%


49

BEREIK

Buitenland:

36%

Regio:

19%

2015

45%

Afkomst

Nederland:


50

Beroep

GDFB

BEREIK

71% studeert of is werkzaam in creatieve sector


51

BEREIK

2015

“I had a lovely day yesterday, bumped into Ken Garland this morning, he was glowing, so impressed with the amount of design, effort and commitment shown by everyone in Breda.� - Robert Urquhart (UK) over Ken Garland via email


GDFB

p ro gra mma

8 expos 4 films 3 happenings 2 interventies 9 side-events 30 talks 3 tours 214 designers 27 locaties 327 redenen om te komen


53

Programma

2015

De invloed van ontwerpers op maatschappelijke en politieke kwesties is groter dan je denkt. Met een uitgebreid programma laten we zien hoe betrokken ontwerpers urgente onderwerpen onder de aandacht brengen. Naast creativiteit en vakmanschap heeft de persoonlijke houding van deze ontwerpers grote invloed op jouw wereldbeeld. Het programma laat zien hoe ontwerpers jouw blik op de wereld vormgeven in de rol van auteur, journalist, wetenschapper of provocateur.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen: Public Library

54

Overwerk 106

Blind Walls Gallery

58

Masterclass 112

Everyda(y)ta 66

Workshop ‘In opdracht van_’

114

3sec.gallery 72

Workshop Poster Project

116

What do you do?

78

Mécanique Discursives

120

Resolute 82

Film Friday

124

Design my privacy

86

Graphic Sundays

128

Temporary Experts

90

IMAGE 132

Type Tour

96

Tours 136

Current Characters Convention

100

Side events

140


GDFB

Programma

54


55

Programma

Public Library In mobiele-mini-biebs verspreid door de stad vind je de mooiste boeken. Steeds vaker laten ontwerpers (persoonlijke) verhalen tot de verbeelding spreken. In graphic novels combineren ze literatuur en beeld op eigenzinnige wijze. Elke mini-bieb bevat een bijzondere collectie graphic novels die je ter plekke kunt lezen. Boeken door jong Nederlands talent en internationale grootheden laten zien waarom dit genre steeds populairder wordt.

2015

Bereik Onbekend Partners NS, MOTI, Nieuwe Veste, Chasse Theater, div. Uitgeverijen Ontwerpers Jan Cleijne, Typex, Robert Crump, Robert Raffe, Richard McGuire, Aimee de Jongh, Nanne Meulendijks, Peter Pontiac, Emphameron, Riad Sa ouf, Chris Ware, Victor Hussenot.

Na afloop verzoekt NS de mini-bieb in de stationshal wegens positieve reacties voorlopig te laten staan.


GDFB

Programma


57

Programma

2015


GDFB

Programma

58


59

Programma

Blind Walls Gallery

2015

Op het oudste geschilderde stadsgezicht van Breda (1520) staat de stadsmuur prominent afgebeeld. De muur gaf de stad aanzien en stond symbool voor vrijheid, handel en welvaart. De oude muur is ver-dwenen en muren die het huidige aanzien van de stad bepalen zijn soms grauw en grijs. De Blind Walls Gallery biedt een creatieve oplos-sing. Samen met de gemeente Breda, ondernemers en pandeigenaren nodigen we (internationale) street artists, typografen en illustratoren uit om het aanzien van de stad te vernieuwen. De komende vier jaar breidt de Blind Walls Gallery gestaag uit. Ge誰nspireerd op de verschillende verhalen van Breda uit verleden, heden en toekomst krijgen de muren van Breda een andere aanblik en allure.


60

GDFB

Programma

Bereik Âą 85.000 Partners div. pandeigenaren, Gemeente Breda, Stadsarchief, ATEA-groep, Citykingz, Verfhuys, George&Harrison, Opollo Webdesign, NPN Drukkers, NS, Porrail, Via Breda, 076 fietst, parkeerbedrijf gemeente Breda Ontwerpers Rutger Termohlen, Joren Joshua, M-City (PL), Hedof, Staynice, Zenk One, Cranio (BR), Ilse Weisfelt, Thomas & Jurgen, Johan Moorman, FRM-kid (PL), AKAcorleone (PT), Aron Vellekoop Leon

De Blind Walls Gallery wordt de komende drie jaar voortgezet in opdracht van de gemeente Breda.


61

Programma

2015


GDFB

Programma

62


63

Programma

Rick Berkelmans

Hedof. Zijn illustratieve werk is — Aron Vellekoop León, @aron_vl te herkennen aan de levendige mix van sterke vormen, bizarre personages en felle kleuren. Een combinatie die voortkomt uit zijn passie voor grafische techniek zoals houtsnedes en zeefdruk. Hierdoor krijgt zijn digitale werk een tactiele uitstraling en in zijn handmatige werk uitermate strak. Met zijn commerciële werk en zijn culturele projecten wil hij een positief verhaal vertellen en mensen blij maken. Met klanten als Computer Arts Magazine, Heineken, KLM Airlines, Ikea, Green Man Festival,

2015

“ Still can’t believe this happened.. My biggest Bredanaar Rick Berkelmans illustration so far! Goischeck bekend onder het pseudoniem it out at #gdfb #gdfb15…

Current Character Profile #3

Beroep Illustrator Woonplaats Breda


Programma

64

Facebook en het Graphic Design Festival werkt Rick op een internationaal niveau. Dit wordt in 2016 beloond met een nominatie voor de Bredase cultuurprijs.

Current Character Profile #3

GDFB

Rick maakt een muurschildering voor de Blind Walls Gallery.


65

— Aron Vellekoop León, @aron_vl

2015

“ Still can’t believe this happened.. My biggest illustration so far! Go check it out at #gdfb #gdfb15…

Programma


GDFB

Programma

66


67

Programma

Everyda(y)ta De expositie Everyda(y)ta laat zien hoe de verbeelding van alledaagse data leidt tot nieuwe inzichten. Het verzamelen van data voor commercie, wetenschap en journalistiek is kenmerkend voor de huidige maatschappij. Het inzichtelijk maken van deze data is niet langer een wetenschappelijk probleem, maar een grafische uitdaging. De hoeveelheid bronnen en mogelijke verhalen bieden onbegrensde visuele mogelijkheden voor grafisch ontwerpers.

2015

Gastcurator Thomas Clever Van statistische gegevens tot user generated content, gastcurator Thomas Clever (CLEVERoFRANKE) selecteerde een internationaal en actueel overzicht van innovatieve datavisualisaties. Interactief, screenbased, analoog of driedimensionaal verbeelden ontwerpers de huidige maatschappij aan de hand van data.


GDFB

Programma

Bereik 1.013 Partners CLEVERoFRANKE, La Bolleur, NS Ontwerpers Nicholas Felton (VS), James Bridle (GB), SoSolimited (VS), Vincent Meertens, Office for Creative Research (GB), Caroline Oh & Young Sang Cho (VS), Hanna Kang Brown (VS), CLEVERoFRANKE, Lev Manovich (VS), Senseable City Lab (VS), Onformative (DE), Minivegas, Koert van Mensvoort, Richard Vijgen, Koeman/Kalnikaite/Rogers (GB), Reineke Otten.

In 2016 is Everyda(y)ta te zien bij drie Poolse instellingen.


69

Programma

Nicholas Felton

Hij staat bekend om zijn serie persoonlijke jaarverslagen onder de naam Felton Reports. In deze verslagen vat hij al zijn persoonlijke gebeurtenissen van een jaar samen met behulp van kaarten, grafieken en statistieken. Om dit te kunnen doen ontwikkelende hij apps en maakt hij gebruik van allerhande tools en software. Zijn jaarverslagen zijn ware kunstwerken die in beperkte oplage online verkocht worden. In het jaarverslag over 2010 reconstrueert Nicholas het leven van zijn

2015

Nicholas Felton is een ontwerper, ondernemer en kunstenaar wiens werk bestaat uit het vertalen van alledaagse gegevens in betekenisvolle objecten en ervaringen.

Current Character Profile #4

Beroep Grafisch ontwerper Woonplaats New York (VS)


Programma

70

Current Character Profile #4

GDFB

vader die na zijn overlijden een doos persoonlijke bezittingen achterlaat. Dit wekt de interesse van Facebook voor wie hij het concept ‘timeline’ ontwikkelt en vormgeeft. Inmiddels werkt hij weer zelfstandig. Naast werk voor klanten ontwikkelt Nicholas apps als Reporter en Daytum. com. The Wall Street Journal en de New York Times publiceren uitgebreide artikelen over zijn werk, dat opgenomen is in de permanente collectie van het MoMA. Nicholas Felton is spreker tijdens de Current Character Convention. Zijn Felton Reports zijn te zien in de expositie Everyda(y)ta.

Bereik 1.013 Partners CLEVERoFRANKE, La Bolleur, NS Ontwerpers Nicholas Felton (VS), James Bridle (GB), SoSolimited (VS), Vincent Meertens, Office for Creative Research (GB), Caroline Oh & Young Sang Cho (VS), Hanna Kang Brown (VS), CLEVERoFRANKE, Lev Manovich (VS), Senseable City Lab (VS), Onformative (DE), Minivegas, Koert van Mensvoort, Richard Vijgen, Koeman/Kalnikaite/Rogers (GB), Reineke Otten.

In 2016 is Everyda(y)ta te zien bij drie Poolse instellingen.


71

Programma

2015


GDFB

Programma

72


73

Programma

3sec.gallery De 3sec.gallery is een drive-by galerie in de entree van de Chasse Parking. Speciaal voor GDFB ontwerpt Trapped in Suburbia een experimenteel samenspel tussen analoog en digitaal, beeld en geluid. Auto Play is een serie geluidsposters die reageert op voorbijrijdende auto’s.

2015

Bereik Âą 10.000 Partners Parkeerbedrijf Gemeente Breda, 3sec.gallery Ontwerpers Trapped in Suburbia

Na afloop wordt een deel van de expositie getoond in Hotel Droog te Amsterdam.


GDFB

Programma


75

Programma

Trapped in Suburbia

Het werk is gericht op de ervaring van het publiek, hierbij kiezen ze voor het medium dat de meeste impact heeft. Dit dwingt hen interdisciplinair te zijn en doorlopend te experimenteren om kennis te ontwikkelen.

2015

Tell me and I’ll forget; show me and I may remember, involve me and I’ll understand. Dit oude Chinese gezegde vat de filosofie van Trapped in Suburbia samen. Ze richten zich op menselijke interactie en het betrekken van het publiek bij een grafisch avontuur. Door verschillende zintuigen te prikkelen laten ze het publiek onderzoeken of glimlachen.

Current Character Profile #5

Beroep Grafisch ontwerpers Woonplaats Den Haag


Programma

76

Current Character Profile #5

GDFB

Trapped in Suburbia schrijft de briefing voor What do you do?, ontwikkelt de expositie Auto Play en spreekt tijdens Overwerk ยง7.


77

Programma

2015


GDFB

Programma

78


79

Programma

What do you do? Iedere editie selecteert GDFB door middel van een Open Call jonge talentvolle internationale ontwerpers. Ze worden uitgedaagd hun persoonlijke visie op hun vak en de wereld te vatten in een poster. De briefing voor de Open Call is opgesteld door Trapped in Suburbia. Op de vraag “What do you do?” gaven bijna 1.400 ontwerpers uit 60 landen een visueel antwoord. Een jury selecteerde de 50 beste posters. De posters zijn te zien in een interventie in de openbare ruimte. Prints worden ‘on-demand’ verkocht in de shop. 2015


Programma

GDFB

Bereik 5.228 Partners Trapped in Suburbia. Canon Ontwerpers Kenzo Mayama Kramarz (BR), Patrick Baumann (CH), Chen Zheng, Gen Li, Hanming Xu, Leona Lee (CN), Felix Kosok, Frauke Cordes, Jan Münz, Johanna Noack, Jonas Zieher, Kai Baerkmann, Manuel Boden, Max Weinland, Polina Sologub, Sebastian Schneider (DE), Anssi Kähärä (FI), Luca Fattore, Mariano M. Fazzi, Paolo Berra, Riccardo Baggio, Vincenzo Fagnani (IT), Bruut Ontwerp, Dutch portfolio, Eric Wijnvoord, Giorgio Lieuw-on, Jenna Arts, Malwina Marchwicka, Niels Otterman, Niels Vrijdag, Nikki Smits, Onno Blase, Megan Hoogenboom, Ropp Schouten, Thomas&Jurgen (NL), Patryk Krygowski, Piotr Marzol, Zupagrafika studio (PL), Ksusha Valakhova (RU), Cemale in Yildiz, Doğukan Karapınar, Fatih Yapar (TR), Shang Kao (TW), Iaroslava Kolomiiets (UA), Adam Hayes, Sharan Kaur, Thomas Hedger (UK), Jordan Darby (US).


81

Programma

2015


GDFB

Programma

82


83

Programma

Resolute Religie, politiek en kapitalisme hebben de ontwikkeling van grafische vormgeving sterk beïnvloed. Technische vooruitgang en daaruit volgende vloedgolf aan media maakte grafisch ontwerpers tot belangrijke beïnvloeders van gedrag en meningen. Nu bestaande structuren onder vuur liggen nemen grafisch ontwerpers maatschappelijke verantwoordelijkheid door ideeën, informatie en mensen te verbinden. De expositie toont verschillende projecten waarbij ontwerpers ons met actuele kwesties confronteren, informeren en activeren. 2015

Bereik 1.334 Partners Sven Ehmann, Staynice, TIESENCOO Ontwerpers Teun Castelein, Next Nature, Circus Engelbrecht, Hope & Nakayama (VS), Jeremyville (AUS), Ivan & Andy (VS), Lucas Pope (JP), Simone C. Niquille (CH), Dog & Pony, Kakoulidis & Rallis (GR), Center for Urban Pedagogy (VS), Richlab, Rob Hornstra/ Arnold van Bruggen & KummerHerrman, Ruben Pater, Joran Koster, Janna Ullrich (DE), Artur Beifuss (DE) & Francesco Trivini Bellini (IT), Submarine, Brett Yasko (VS), Yuri Veerman, Invisible Children (VS), Bureau de Vet, M&C Saatchi Able (ZA), Femke Herregraven, Peace Factory (IS), Haas & Hahn en Ji Lee (KR).


GDFB

Programma

Oorspronkelijk zou een nieuwe tentoonstelling ‘Sharing is Daring’, over de rol van ontwerpers in deelmaatschappij, ontwikkeld worden. In verband met beperkte voorbereidingstijd en middelen is besloten de nog immer actuele tentoonstelling Resolute te updaten en uitbreiden. Deze tentoonstelling is tijdens GDFB2014 voor het eerst getoond. Vervolgens reisde de tentoonstelling naar het buitenland. In mei 2015 ontvingen TIESENCOO en Staynice een zilveren European Design Award voor het ontwerp. De uitbreiding bestaat uit 11 nieuwe projecten.


85

Programma

2015


GDFB

Programma

86


87

Programma

Design my privacy

2015

Vandaag de dag delen we continu data: een berichtje via Whatsapp, een foto via Instagram, een update op Facebook of een e-mail via Gmail. Met wie deel je deze data eigenlijk? En wie kan er mee kijken in dit proces? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw persoonlijke data strikt persoonlijk blijven? In de tentoonstelling Design my Privacy staan werken centraal, die ingaan op kwesties omtrent online privacy en het beschermen van de persoonlijke (digitale) data. Naast enkele historische manieren van coderen, zoals de Enigmamachine, toont Design my Privacy ook verrassende hedendaagse methodes om je privacy te garanderen.


GDFB

Programma

Bereik >4.500 Partners MOTI, Amsterdam Creative Industries Network, Institute for Network Cultures, Avans, Luca Arts, BesteBuren, Brakke Grond, WdKA, Waag Society, ArtEZ, Het Nieuwe instituut, Next Nature Network, TU Eindhoven, Mediamatic, Z33, SETUP, KaBK, Worm. Ontwerpers Willem Popelier, Mark Shepard, Ruben Pater, FRONT404, Rosa Menkman, Maddy Varner for F.A.T., Heath Bunting, Joyce Overheul, Owen Mundy, Jeroen van Loon en Sander Veenhof

De tentoonstelling is nog tot 13 maart 2016 te zien.


89

Programma

2015

Foto’s: Tim Eshuis


GDFB

Programma

90


91

Programma

Temporary Experts

Bereik Âą 1.800 Partners Brandpunt, Yirga, Koffie bij Teun, Coffee&Cream, Inspire, Thomas&Jurgen Ontwerpers Artur Beifuss, Basma Hamdy, Femke Herregraven, Commentary, Vincent Quak, Ruben Pater,

Temporary Experts krijgt mogelijk een vervolg tijdens de Portland Design Week in 2016.

2015

Zowel professionals en amateurs, multinationals en activisten, vrijheidstrijders en dictators gebruiken beeld om een ideaal over te brengen. Vanuit een persoonlijke fascinatie onderzoeken ontwerpers deze specifieke toepassingen van beeld. Sommigen raken zo betrokken bij een onderwerp dat ze onbewust tijdelijk expert worden. Aan koffietafels verspreid over de stad tonen we opvallende onderzoeken die een beeldtaal tonen die we herkennen, maar lang niet altijd begrijpen.


Programma

“ I had a fantastic time and came home to tell everyone about it! It is definitely something I am looking forward to again in two years!”

GDFB

— Basma Hamdy (EG) via email


93

Programma

Basmy Hamdy

In het boek beschrijft ze de rol voor muurschilderingen tijdens de Tahirplein protesten. Het boek geeft een uniek inzicht in de maatschappelijke waarde van ontwerp tijdens een invloedrijk moment in de recente geschiedenis. Samen met meer dan 100 fotografen, kunstenaars en theoretici weet Basma het verband te leggen tussen het Oude Egypte en het heden. Het boek is verboden in Egypte, hierdoor is het voor Basma

2015

Ontwerper en onderzoeker van Arabische typografie, beeldcultuur en street art. In 2014 voltooide ze haar eerste boek Walls of Freedom: Street Art van de Egyptische Revolutie.

Current Character Profile #6

Beroep Grafisch ontwerper / Onderzoeker Woonplaats Doha (QT)


Programma

94

niet mogelijk haar geboorteland te bezoeken. Momenteel geeft ze les aan de Virginia Commonwealth University in Qatar en hoopt ze haar onderzoek voort te zetten de had a fantastic timeaan and Universiteit van Amsterdam.

“ I came home to tell everyone Basma tijdens de Current about it!spreekt It is definitely Characters Convention. something I am looking forward to again in two years!”

Current Character Profile #6

GDFB

— Basma Hamdy (EG) via email


95

Programma

2015


GDFB

Programma

96


97

Programma

Type Tour Wekelijks neemt letterontwerper David Quay je mee op ontdekkingstocht door Breda. Gevelstenen, winkelramen, huisnummers: niks ontgaat aan zijn aandacht en over elke letter weet hij iets te vertellen. Als Type Tourist uit David op Facebook zijn liefde voor letters. Ga mee en ontdek de schoonheid en functionaliteit van letters. Je ziet sublieme voorbeelden en schokkende beelden voor typo-puristen!

2015

Bereik 78 (uitverkocht) Partners 076fietst Ontwerper David Quay

Type Tourist David Quay bereidt momenteel tours voor in andere Nederlandse steden.


GDFB

Programma


99

Programma

2015


GDFB

Programma

100


101

Programma

Current Characters Convention De Current Characters Convention presenteert zes zorgvuldig geselecteerde sprekers. Tijdens deze midag bomvol informatie én inspiratie zetten we toonaangevende ‘karakters’ in de spotlights. Stuk voor stuk geven ze op eigenzinnige wijze invulling aan een actuele praktijk. De lezingen geven een uniek inzicht in hoe ze omgaan met professionele uitdagingen. 2015

Bereik “ Feeling really inspired 85 and energized by today’s Partner #CurrentCharacterConvention! Mezz Loved all the speakers and Ontwerpers topics! Thanks, Ken Garland (GB), Mr. Bingo#GDFB” (GB), Basma Hamdy (EG), Artur Beifuss (DE), — @mteylingen Teun Castelein, Nicholas Felton (VS)


GDFB

Programma


103

Programma

“ Feeling really inspired and energized by today’s #CurrentCharacterConvention! Loved all the speakers and topics! Thanks, #GDFB” — @mteylingen

Ken Garland

...we have reached a saturation point at which the high pitched scream of consumer selling is no more than sheer noise. We think that there are other things more worth using our skill and experience on. There are signs for streets and buildings, books and periodicals, catalogues, instructional manuals, industrial

2015

Grafisch ontwerper, fotograaf, schrijver, docent en politiek activist Ken Garland is geboren in 1929. In 1964 verwerft hij Internationale faam met zijn ‘First Things First Manifesto’. Hierin roept hij ontwerpers op na te denken over nuttige en duurzame vormen van communicatie.

Current Character Profile #7

Beroep Grafisch ontwerper / Fotograaf Woonplaats Londen (GB)


Programma

104

Current Character Profile #7

GDFB

photography, educational aids, films, television features, scientific and industrial publications and all the other media through which we promote our trade, our education, our culture and our greater awareness of the world. ... — Ken Garland, First Things First, 1964. Het manifest is ondertekend door collega’s, vrienden en oud-docenten. In 1999 is het manifest herschreven door 23 vooraanstaande grafisch ontwerpers en critici. Tot op de dag van vandaag inspireert deze bijzondere man met een uitgesproken mening ontwerpers wereldwijd tot een bewuste omgang met hun vak. Ken Garland spreekt tijdens de Current Characters Convention.


105

Programma

“ Feeling really inspired and energized by today’s #CurrentCharacterConvention! Loved all the speakers and topics! Thanks, #GDFB” — @mteylingen

2015


GDFB

Programma

106


107

Programma

Overwerk Een ontwerppraktijk waarin je passie en talent combineert? Het is geen utopie, maar een kwestie van doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je specialist wordt in een niche die klanten weten te vinden? We vroegen enkele succesvolle collega’s hun bijzondere carrièrekeuzes met je te delen. Met korte lezingen inspireren ze je om jouw praktijk eens onder de loep te nemen. Overwerken gaf nog nooit zoveel energie!

2015

Bereik 392 Ontwerpers Anne Miltenburg, Klaas Burger, Ruben Pater, Trapped in Suburbia, Sigmon Visser en Willem Verweijen, Abner Preis (US), Novo Typo, I Like Birds (DE), Hansje van Halem, Barbara Asselbergs, Linda van Zijp, Sarah Boris (FR), Eric Schrijver en Gijs de Heij


GDFB

Programma

“ Really enjoyed the talk of @HansjeVanHalem yesterday at the Graphic Design Festival Breda. So good. #gdfb” —@Staynice


109

Programma

Anne Miltenburg

Hoe krijg je mensen zover mee te werken aan gedeelde dromen en ambities? Anne zet haar strategische en editorial design vaardigheden in om verhalen zichtbaar, herkenbaar en tastbaar te maken. In tegenstelling tot traditionele ontwerpbureaus of externe consultants werkt ze niet voor, maar met een klant. In de opstartfasen van een bedrijf is Anne aanwezig om samen een branding concept en tools te

2015

Anne helpt sociale-, culturele- en creatieve ondernemers om impact te genereren door middel van branding en visual storytelling. Of het nu voor commerciĂŤle of sociale doeleinden is, branding is een krachtig instrument.

Current Character Profile #8

Beroep Grafisch ontwerper / Merk strateeg Woonplaats Geen vaste verblijfplaats


Programma

110

ontwikkelen. Ze reist dan ook de hele wereld over en concentreert zich voornamelijk op samenwerking met ondernemers in ontwikkelingsgebieden als Afrika en het Midden-Oosten.

Current Character Profile #8

GDFB

Anne spreekt tijdens Overwerk §6

“ Really enjoyed the talk of @HansjeVanHalem yesterday at the Graphic Design Festival Breda. So good. #gdfb” —@Staynice


111

Programma

2015


GDFB

Programma

112


113

Programma

Masterclass Hoewel branding een steeds grotere rol speelt in de strategie van terroristische organisaties wordt er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Artur Beifuss verzorgt een unieke masterclass over de beeldtaal van ISIS.

2015

Bereik 7 Ontwerpers Artus Beifuss (DE), Tommy Dwane (SE)


Programma

114

Workshop ‘ In opdracht van_’

GDFB

Een lesprogramma dat leerlingen van groep 5 en 6 kennis laat maken met de basisprincipes van het grafisch ontwerpen. De mobiele toolkit wordt voor het eerst gebruikt. Verdeeld in 3 groepen maken de kinderen in stappen een identiteit voor een fictieve opdrachtgever. Door de leerlingen een tijdsbeperking op te leggen leren ze om snel tot een resultaat te komen. Bovendien moeten ze intensief samenwerken om tot een passend resultaat te komen.

Bereik 70 Partners Cultuurwinkel Breda, OBS Dirk van Veen, OBS Kievitsloop Ontwerpers De Lopende Band, David Paans

De workshop maakt vanaf dit moment onderdeel uit van de doorlopende leerlijn Beeldcultuur.


115

Programma

2015


GDFB

Programma

116


117

Programma

Workshop Poster Project 600 leerlingen van 4 middelbare scholen doen mee aan een twee uur durende workshop. Begeleid door professionele ontwerpers verbeelden ze hun mening over wereldse maar ook persoonlijke zaken. In de laatste week van het festival worden de 20 beste posters geĂŤxposeerd bij de Stadsgalerij.

2015

Bereik 600 Partners Kunstbalie, Scala, OLV Lyceum, Stedelijk Gymnasium, Prinsentuin van Cooth Ontwerpers Jurgen Wiegeraad, Marlous Tode, Tim van Laere, Janelle Aarts, Anouk Stoffels, Eline Nijhof

Stedelijk Gymnasium gebruikt de ontwerpen van hun leerlingen voor de nieuwjaarskaart 2015/2016.


GDFB

Programma


119

Programma

2015


GDFB

Programma

120


121

Programma

MĂŠcanique Discursives De installatie MĂŠcanique Discursives van Fred Penelle en Yannick Jacquet verbindt de tijdperken van Gutenberg en Big Data door een combinatie van houtsnedes en digitale projecties.

2015

Bereik 4.357 Ontwerpers Fred Penelle, Yannick Jacquet


GDFB

Programma


123

Programma

2015


Very Semi Serious

GDFB Programma 124


Programma

Film Friday Sit back, relax and learn: elke vrijdag een inspirerende documentaire. Flake and Flames Een avontuurlijke reis langs Kustom Kulture hotspots in de Verenigde Staten en Europa. 2013—80 minuten (Engels gesproken)

Very Semi Serious Een ongebruikelijke kijk op humor, kunst en het vernuft van de spotprent. 2015—83 minuten (Engels gesproken)

2015

Made You Look Documentaire over de uitdagingen en successen van de hedendaagse top van de Britse creatieve scene. 2014—70 minuten (Engels gesproken)

Bereik 114 Partner Benq

Made You Look


Programma

GDFB

Flake and Flames


127

Programma

2015 Made You Look


GDFB

Programma

128


129

Programma

Graphic Sundays Bijzondere happenings in en om de Stadsgalerij. 4 oktober Graphic Games Een ouderwetse spelletjesmiddag met nieuwerwetse grafische spellen. 18 oktober Don’t quit your dayjob Patswerk presenteert een middag met bier gebrouwen én vormgegeven door ontwerpers.

Bereik 841 Partners BIS publishers, Patswerk, Image de Julie, Michael van Kekem Ontwerpers Janna Ullrich, Yuri Veerman, Patswerk, Bliksem, Stapzwan, Frontaal

2015

25 oktober GDFB Marché Markt met handgemaakte grafische producten verkocht door de makers


GDFB

Programma


131

Programma

2015


GDFB

Programma

132


133

Programma

IMAGE

Aanwezig BWA Wroclaw (PL), By Design Bratislava (SK), Festival de Chaumont (FR), D-crit Warsaw (PL), Fete du Graphisme (FR), GDFB, Golden Bee Moscow (RU), Integrated Antwerpen (BE), Mut Zur Wut (DE), My Monkey Gallery (FR), Pick Me Up London (GB), Une Saison Graphique (FR), Weltformat (CH) Geïnteresseerden Poster Biënnale Warsaw (PL), Moravska Galerie Brno (CZ), LYNfabrikken (DK), Beyounderground (BE), Design Friends (LU), Slanted (DE), Graphic Design Festival Scotland (GB), Kikk festival (BE), FAD Barcelona (SP)

2015

Van 21-23 oktober is de eerste International Meeting About Graphic Events georganiseerd. Vertegenwoordigers van diverse Europese culturele instellingen kwamen bij elkaar voor ontmoeting en kennisuitwisseling. Onder begeleiding van een moderator werden behoeften en aanbod voor samenwerking uitgewisseld. Deze worden komen maandag omgezet in daadwerkelijke samenwerking. De bijeenkomsten zijn visueel genotuleerd, de aantekeningen zijn tevens beschikbaar voor een grote groep geïnteresseerde partners die niet aanwezig konden zijn.


GDFB

Programma


135

Programma

2015


GDFB

Programma

136


137

Programma

Tours Er zijn tientallen rondleidingen voor groepen. Doordeweeks voornamelijk voor middelbare scholen en internationale studenten, op zondag voor individuele bezoekers. Afhankelijk van de achtergrond en interesse van de deelnemers wordt de route bepaald.

Bereik 463

2015


GDFB

Programma

“Jullie nog erg bedankt voornog de graffiti rondleiding “ Jullie erg bedankt voor de Pat. Jammer van Pat. het weer graffiti rondleiding Jammer maar fraaie afbeeldinvan het de weer maar de fraaie gen de toelichting en jullieen afbeeldingen de toelichting bevlogenheid maakte veelveel jullie bevlogenheid maakte goed. Ben benieuw wat goed. Ben benieuw wat dede spin gaat worden in de offspin gaatoff worden in de rest van rest van Breda.” Breda.” - Olaf—Roks, gemeente Breda Breda via email Olaf Roks, gemeente via email


139

Programma

2015


GDFB

Programma

Foto: Max Fransen

140


141

Programma

Side events Daarnaast is met partners een groot aantal side events georganiseerd.

01. Presentatie MEST #11

- MEST Magazine

02. 100 Seats Met o.a. Designpolitie, Remy Jon Ming en Roel Venderbosch - BNO

01.

03. Get A Grant Event

-S timuleringsfonds Creatieve Industrie & Mondriaan Fonds 2015

04. Buiten expo I’ve got the power Met Abner Preis, Arno Loenen & Iris Roskam, Onno Poiesz, Iwan Smit, Ric Engbersen, Maud van den Beuken en Lars Reen. - Stichting KOP

05. Expositie Novo Typo

- Typewood en Brandpunt

06. Expositie

Henry Signpainter - Hijgend Hert

07. Inspiratie sessie

- City of Imageneers

08. New Window #1 Met Aliki van der Kruijs, Kok Pistolet en Rogier Arents. -O ne Window en SBK

08.


GDFB

Programma

05.

Foto: Max Fransen


143

Programma

01.

06.

2015

06.

08.


144

GDFB

Programma

10.


145

Programma

09. All Hands on Deck Skateboard expo met Hedof, Staynice, Matthijs Booij, Freshco, Merijn Hos, Roel van Eekelen, Zenkone, P. Winkel, Rutger Termohlen, Lennard Schuurmans, Michel Bruys, Gino Hoiting, Joren Joshua, Thomas & Jurgen, Olivier Vrancken, Thunder & Bold, ATTAK, Bruce Tsai, Toshy, Mattyn Klaassen, NickWho, Detlet, Lennarts & de Bruijn, Lennard Kok, NOL, Bijdevleet, Tomas Laar, Luuk Janssens, Levi Jacobs, Ralf Resuk - Thunder&Bold, Thomas & Jurgen, Olivier Vrancken en Pier 15

10. #Huisje #Boompje

11. Cabinet de Curiosity

2015

Een alternatieve stadsgids voorbij het stereotype beeld van dakloosheid. Met Klaas Burger, Mike Harris, Yana Foque Stichting Strip in Beeld - Stripfestival - Academie voor Beeldvorming en Annahuis 12.

Met Julie van Zessen - Noos31

12. Expositie Riso prints

- Coffee&Cream en Staynice

13. Expositie

Mentoraat in Kaart - Koffie bij Teun en Linda van Zijp

14. Expositie

De uithangtekens van de Haagdijk - Kaartje Scheer en Eloi Kormen 14.


GDFB

Programma

13.


147

Programma

09.

2015 12.

11.

14.


GDFB

148

Colofon Tekst Dennis Elbers, Priscilla de Putter, Simone Dresens Fotografie Ralph Roelse, Simone Dresens, Stein de Bont, Serge Sorov (IMAGE), Tim Eshuis (Design My Privacy), Dennis Elbers Onderzoek ZoĂŤ van den boogaard, Renske Breit, Jessica Geers, Nina Kelder, Juul Ligthart, Carly Salet, Margreet te Winkel onder begeleiding van Pieter de Rooij. Ontwerp Thomas & Jurgen Stichting Graphic Design Festival Breda 2016 info@gdfb.nl www.gdfb.nl @gdfb