Page 1

Interview met Wolter Kroes

Carnaval 2011! & Acties

Wintersport & Après Ski

Boswandeling en Fireman

Pag. 4

Pag. 4/5

Pag. 3

Pag. 7

DE HORECA ALS AMBASSADEUR Door Antwin Grevengoed

Jongeren en alcohol is en blijft één van de hoofdonderwerpen van de STIVA. “De statistieken geven over de afgelopen jaren een beter beeld dan voorgaande jaren aan: jongeren drinken minder, maar nog steeds belanden te veel van hen in het ziekenhuis.” In 2009 werden rond de 450 gevallen van alcoholvergiftiging gemeld, waarvan een kwart thuis bij de ouders veroorzaakt werd. “In de nazorg worden slachtoffers en ouders betrokken, maar toch blijken regelmatig dezelfde personen een half jaar later weer in herhaling te vallen.” Op www.pratenoveralcohol.nl worden ouders voorgelicht over verantwoord alcoholgebruik dat zij over dienen te brengen op hun kinderen. Bovendien zorgt de overheid voor landelijke en intensievere controles door middel van meer inzet van controleurs bij horecagelegenheden. Lees verder op pagina 2.

LUCKY VS HMH

IN DISCUSSIE OVER HET ROOKBELEID EN ANDERE ACTUELE ONDERWERPEN 14 december 2010

Twee prominente horecaondernemers. Over succes en moeilijke tijden. De waarde van Social Media en leeftijdsgrenzen. Fred Diaz (eigenaar Hollywood Music Hall Rotterdam) en Rene Tijhuis (eigenaar Lucky Rijssen) vertellen ieder hun eigen verhaal en gaan in discussie. Een boeiend gesprek. Lees verder op pagina 2.

WOLTER KROES: “IK BEN GROOT GEWORDEN IN DE HORECA” Vanuit de horeca kwamen signalen dat de plaat “Ik heb de hele nacht liggen dromen” wel eens een grote hit zou kunnen worden. In druk bezochte horecagelegenheden als La Bastille, Cooldown, Shooters, K2, De Skihut, De Kei, Het Huis en vele andere zaken werd de single grijsgedraaid voor een dolenthousiast publiek. Zijn nummer werd een megahit en nog steeds gaan mensen op deze plaat uit hun dak. Hoe groot was nou eigenlijk de invloed van de horeca op het succes van Wolter Kroes? Lees verder op pagina 4.


Pagina 2

Gofun-advertentie_staand-A6+invulscherm copy.pdf

va.

1

10-12-10

79

,-

Lloret v.a. Blanes v.a. Rimini v.a. Bulgarije v.a. Marmaris v.a.

199,€ 139,€ 79,€ 99,€ 199,€ 199,€

NTIE

IJS GARA

PR LAAGSTE

Kreta v.a.

08:57

* 200% feestgarantie * Tot 30% goedkoper dan andere aanbieders * Mental Theo is jouw reisleider (juni)

Direct 50 euro voordeel op jouw feestvakantie naar Kreta, Lloret, Rimini, Blanes,

REISCHEQUE

t.w.v.

50

Rimini, Marmaris of Bulgarije

,-

Boek je vakantie op GoFun.nl of bel 023-7510610 en stuur deze cheque ingevuld op en we verrekenen direct de korting. Max 1 cheque per boeking / niet inwisselbaar voor contanten / geldig tot 31/08/2012. naam:

boekingsnummer:

datum:

Vul in en stuur deze op aan GoFun, Singaporestraat 82, 1175RA Lijnden

De STIVA (STichting Verantwoord Alcoholgebruik) is in 1986 opgericht door de alcoholbranche en werkt continu aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Voor reclame-uitingen van alcoholhoudende dranken gelden de spelregels van de Reclamecode, welke STIVA nauwlettend in de gaten houdt en nastreeft (zie www.alcoholcode.nl).

Vervolg voorpagina

“De STIVA heeft de

We spreken met Peter de horeca nodig om als Wolf, directeur van de STIVA ambassadeur op te sinds 2008. “Op dit moment bestaat de wetgeving alleen kunnen treden op het uit een reclameverbod op radio gebied van verantwoord en TV tot 21:00 uur. Omdat alcohol schenken en de regels voor verantwoorde consumeren” alcoholreclame goed worden nageleefd, zal deze wetgeving niet snel aangepast worden. Maar het gaat verder dan alleen alcoholreclame. Het is belangrijk dat horecaondernemers niet doorschenken aan mensen die al dronken zijn, erop toezien dat geen drank wordt verkocht aan minderjarigen en geen prijsacties houden met daarbij het weggeven van gratis drank. Als zij de verantwoordelijkheid goed oppakken, zullen de regels niet snel strenger gemaakt worden. Met een professionele horecabranche aan de zijde van de overheid kunnen zij als partners iets bereiken om alcoholmisbruik tegen te gaan”. Kortingsacties bij de horecaondernemers is ook een veel voorkomend onderwerp. Bijvoorbeeld het onbeperkt drinken voor een bepaald bedrag. “De vraag is of de horeca dit zelf wel wil en trekken zij daarmee het publiek aan dat zij graag in hun zaak willen ontvangen? Dit is voor de horecazaak, voor de gasten, voor de branche én voor de STIVA niet goed. Deze situaties kunnen er uiteindelijk toe leiden dat politieke maatregelen worden genomen. Een wetswijziging met strengere regels of bijvoorbeeld accijnsverhoging voor de horecabranche zijn gevolgen waar niemand op zit te wachten”. Voordelen horecaondernemers Een verantwoord alcoholbeleid vraagt maatregelen, maar biedt ook een hoop kansen. Zo ging in Zutphen een groep ouders op kroegentocht en kreeg een zeer onderhoudende en interessante voorlichtingsavond voorgeschoteld waarbij de betreffende eigenaar van iedere zaak de ouders toesprak. Op deze manier worden de ouders op een positieve manier voorgelicht en kunnen zij dit weer doorspelen aan hun kinderen.

Gemeente en politie

Fred: We hebben een hele goede relatie met de politie. Gemeente is wat lastiger. Ik vind ze niet reëel. We werken wel goed samen met ze, maar als er iets gebeurt wat volledig buiten jouw schuld om is (dit geldt ook voor andere horecabedrijven), geven ze als advies dat je vrijwillig een paar

Het jaar 2010

Fred: De eerste helft van 2010 was lastig. Een nieuwe aanpak vanaf juni zorgde ervoor dat onze bezoekersaantallen enorm zijn gestegen. We proberen nu een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. We werken momenteel veel samen met ambassadeurs om ons meer bekendheid te geven.

Rene: Wij hebben afgelopen jaar geen mindere periode gehad, al merk ik wel dat de frequentie van het uitgaan minder is geworden. Vrijdags richten wij ons op speciale doelgroepen; door feesten, partijen, club- en hardstyle avonden trekken we meer publiek.

Gouden tip in moeilijke tijden Fred: Vanuit je eigen kracht werken, zorgen dat de beleving goed is in je bedrijf, je muziek, geluid, licht en je entertainment moet goed zijn. Geef de klanten het gevoel dat ze koning zijn in de zaak. Maak voor jezelf een feestje en straal dat uit naar de klanten. Je moet een hype creëren waarom mensen naar je zaak komen, het moet hot zijn. Je moet er verdomd hard voor werken.

Rene: Alle medewerkers moeten er mee bezig zijn om de klant koning te laten zijn en je moet “wow” momenten creëren in je zaak. Wij vragen de mening van ons publiek op Hyves, of met een poll op de website. Het zijn de medewerkers die het doen. Wij geven onze medewerkers training en proberen ze beter te laten inspelen op het publiek. Ik heb met mijn kinderen (14, 18 en 20 jaar) ook een klankbord in huis. Zij vertellen mij precies wat er speelt onder jongeren. Meer gasten worden opgehaald en thuisgebracht met de discobus.

dagen dicht moet gaan. Doe je dat niet, dan gaan zij je sluiten. Wij hebben op vrijdagavond een vast spreekuur van 22:00 – 23:00 uur. Iedereen is daar welkom om te praten als ze bijvoorbeeld een klacht hebben. Dat werkt hartstikke goed en is kortgesloten met de gemeente en politie. De alcohol en de emoties zijn dan gezakt. Rene: De samenwerking met de politie en gemeente is goed, alleen bij ons heeft de politiek ook veel invloed op wat ambtenaren doen en dat kan heel lastig zijn. Wij zitten in een SGP gemeente en helaas krijg ik niet veel voor elkaar.


Pagina 3

Hoe gaan jullie om met overmatig alcoholgebruik? Rene: Mensen drinken thuis steeds meer in. Als ze dronken aan de deur komen, worden ze geweigerd. Af en toe zijn ze na een paar drankjes bezopen. Dan heb je wel een probleem. We kijken of de ouders hun kind op kunnen halen of dat vrienden hem of haar veilig naar huis kunnen brengen. Soms weet je niet wat de oorzaak is. Als we het niet vertrouwen, wordt een ambulance gebeld.

Fred: De mensen die teveel gedronken hebben geven we een kopje koffie, een broodje kaas en we zetten ze in een ruimte met de EHBO erbij. Als mensen bij de deur al een beetje aangeschoten zijn, dan laten wij ze niet binnen. Voor de bewustwording van alcohol en de schadelijke oorzaken daarvan doen wij iets met de Bouwman kliniek en Bob-acties. We willen onze gasten educatie geven hoe ze met alcohol om moeten gaan.

Rookbeleid

Fred: Ik denk dat ze een grote fout hebben gemaakt door dat in de horeca in te voeren. We hebben verschillende rookruimtes en een grote ‘outdoor’ ruimte waar men kan roken, maar de sfeer gaat uit de zaak. Dat hele rookbeleid is niet goed voor de horeca. Ik denk dat iedereen minstens 20% inlevert op het hele gebeuren.

Rene: Wij hebben ook een ‘outdoor’ ruimte gemaakt en een grote ‘indoor’ rookruimte. Het valt vooral op bij bruiloften en partijen: de zaal is dan regelmatig half leeg als de helft van de gasten buiten staat te roken. De sfeer is dan gewoon een stuk minder.

Jullie mening over Flügel

Fred: Ik vind dat Flügel op dit moment een professionele ontwikkeling doorgaat. Ik ben heel blij met de samenwerking met Flügel en dat we een Flügel feestcafé hebben. Het voordeel van Flügel is dat het

een bijproduct is. Men bestelt een paar biertjes en doet er wat Flügeltjes bij voor de extra sfeer en beleving. Rene: Flügel geeft het ‘samen’ gevoel. Dat is absoluut de kracht van het product.

De waarde van Social Media Fred: Het is de manier om een groter publiek te bereiken. Vroeger gingen mensen naar een discotheek om te socializen en dat gebeurt nu veel meer via internet. Social Media is leuk, maar je moet wel wat te vertellen hebben. Rene: Zoals ik het zie is het ook een reden dat minder mensen uitgaan, men spreekt elkaar tegenwoordig continu op internet. Het is heel belangrijk om via Social Media een hype te creëren, en deze hot te houden. Wij willen dit zoveel mogelijk laten doen door iemand die zich ook in de doelgroep bevindt.

Lange termijn/ korte termijn visie Rene: Ik denk dat je absoluut scherp moet blijven en geen moment kan verzwakken, anders zul je dit gelijk merken. Hot zien te blijven en voorop lopen met alles. Het is en blijft topsport.

Fred: Je moet iets hebben om het publiek naar de zaak te blijven trekken. De beleving is heel belangrijk, ze moeten een geweldige avond hebben en dit delen met hun vrienden op de Social Media. Die sfeer, gezelligheid en beleving moet aanwezig blijven. Dat is horeca.


Pagina 4

Vervolg voorpagina

Hoe ben je bekend geworden? “In 2000 heb ik een enorme hit gehad met het nummer “Ik heb de hele nacht liggen dromen” en later kreeg ik extra bekendheid met “Viva Hollandia”. Het nummer “Wat een heerlijke dag” is zoals meerdere van mijn nummers geboren in de horeca. Ik werd steeds vaker geboekt en tegenwoordig zitten we tussen de 200 en 250 optredens op jaarbasis”. Welke rol heeft de horeca hierin gespeeld? “Een grote rol. In die tijd had ik heel veel optredens in de horeca waardoor mijn nummers bekend werden en de radio ze uiteindelijk is gaan draaien. De horeca heeft een grote impact gehad op mijn bekendheid in het hele land. Je merkt nu steeds meer dat de platen die grijsgedraaid worden in de horecagelegenheden, de hits van de toekomst zijn. De impact van het draaien van mijn nummers en de optredens in de horeca is erg groot en is de aanleiding geweest voor mijn succes. Mijn hits heb ik dan ook voor een groot gedeelte te danken aan de horeca. Ik ben groot geworden in de horeca”. Wat is het belang van artiesten in de horeca volgens jou? “Dat belang is heel erg groot. Er zijn veel nummers die iedereen kent vanuit de kroeg, maar zelden of nooit op de radio te horen zijn. De naamsbekendheid wordt dus echt voor een groot gedeelte in de horeca gecreëerd. De impact van veel gedraaide nummers in de horeca is misschien wel net zo groot als nummers die op de radio te beluisteren zijn”. Treed je nog steeds op in de horeca? “Ik treed nog steeds met veel plezier op in de horeca. Als ik in een café optreed geeft het mij eigenlijk net zoveel voldoening als wanneer ik in Ahoy sta. Als een café voor mij wil betalen kan ik dat erg waarderen”.

Heb je met je drukke schema ook nog wel eens tijd om met een biertje in de kroeg te genieten? “Na optredens drink ik natuurlijk regelmatig een biertje, alleen heb ik wel steeds minder tijd voor mijn sociale leven. Dat is jammer, maar als ik optreed is dat voor mij ook een manier van uitgaan en zie ik altijd veel mensen”. Hoe kijk je er tegenaan dat het “Hollandse” gevoel steeds meer terug komt op televisie, in het straatbeeld, op de radio, in magazines (100%NL), maar ook in de horeca? “Ja dat is fantastisch, je merkt dat veel Nederlandse radiohits in de horeca ontstaan zijn. En natuurlijk is dat voor mij ook heel gunstig. Mijn muziek sluit heel goed bij het Hollandse gevoel aan”. Wat vind je van het concept Go Après Ski met als hoofdsponsor Flügel? “Ik heb hier misschien al wel tien keer opgetreden en vind het echt een waanzinnig concept. Dit soort optredens heb ik niet dagelijks en zijn echt de krenten in de pap voor mij”. Drink je zelf wel eens een Flügeltje; wat vind je zo typerend aan Flügel? “Ik vind Flügel echt lekker en drink het regelmatig. We gaan binnenkort weer naar Westendorf en als ik daar ben, dan hoort Flügel erbij en drink ik er zo tien weg. Het hoort echt bij de wintersportsfeer”. De nieuwe single van Wolter Kroes “Laten we gaan” is nu te koop en staat op het nieuwe album dat in maart uitkomt. Kijk op de vernieuwde website www.wolterkroes.nl voor meer informatie.


Pagina 5

Tijdens carnaval gaat het Stratumseind helemaal los, maar bij Miller Time is het altijd feest! We willen onder het motto “beter laat dan nooit” in deze eerste editie van de Flügel Times graag terugkomen op de eindejaarsactie van vorig jaar en Patrick Schrik als winnaar van de Flügel eindejaarsactie in het zonnetje zetten. De ondernemer kreeg de uitdaging om op creatieve en lucratieve wijze met Flügel te werken. Café Miller Time in Eindhoven verdiende hiermee de hoofdprijs (een reischeque) dankzij de tomeloze inzet van bedrijfsleider Tony en personeel, die ervoor zorgde dat tijdens deze ijskoude winter Flügel meer dan ooit aanwezig was op Stratumseind. De voorgevel van de zaak werd compleet roze geverfd, het interieur was feestelijk aangekleed, er werden filmpjes afgespeeld hoe Flügel gedronken wordt en ook was de high five* nog eens tip top in orde.

HIGH

5

en verkop eid product is n ie nwezig -Z aarh iaal aa erkoop r zichtb e t a )v tiem promo imuleert (bij t s s e prij st - Goed lekker rraad om t e h d o u - IJsko oldoende vo komen! v r o d o ij v lt te -A telling s r u le te


Pagina 6

APRÈS SKI IN OOSTENRIJK Door Tatjana Brehler

Flügel, het après ski drankje bij uitstek, is natuurlijk ook in Oostenrijk te vinden. Beginnen deed het allemaal met de Nederlandse wintersporter. Omdat Flügel in de beginjaren nog niet in Oostenrijk verkrijgbaar was, werden hele auto’s volgeladen om aan de massale vraag te voldoen. Al snel werd de trend door meerdere ondernemers opgepikt en is in de loop der tijd gebleken dat niet alleen Nederlanders dol zijn op het kleine flesje, maar dat ook Duitsers, Engelsen, Denen en natuurlijk de Oostenrijkers zelf er geen genoeg van kunnen krijgen. Een goed voorbeeld van een onderneming waar we die ontwikkeling terug kunnen zien is de Goaβstall in Hinterglemm. De Goaβstall is een bar/restaurant waar per dag zo’n 1200 internationale wintersporters staan te feesten. In de winter van 2007/2008 werd Flügel daar voor het eerst verkocht. De verkoopcijfers van dat seizoen waren niet slecht maar het kan natuurlijk altijd beter! Door de actieve inspanning van het team van de Goaβstall, promoties, zichtbaarheid bij de bars en op de schermen, hebben we onze verkoop daar in 3 jaar tijd vervijfvoudigd! Het is enorm fijn om met een ondernemer te werken die voor de volle 100% achter het product staat dat jij vertegenwoordigt. En dat de moeite die beide partijen doen om Flügel op de kaart te zetten, ook zijn vruchten afwerpt.

INTERNET & SOCIAL MEDIA Door Antwin Grevengoed

Eigenlijk kunnen we niet meer zonder. Sinds enige tijd is Flügel actief met Social Media en nu al is het niet meer weg te denken. Via deze weg voorzien we onze leden/ members/volgers dagelijks van informatie over onze producten, het laatste nieuws, de aankomende evenementen en de leukste acties/prijsvragen. Deze Social Media (Hyves, Facebook en Twitter) hebben we opgestart voor de consument, maar ook voor u als ondernemer. Op zeer effectieve wijze kunnen wij bijvoorbeeld hier uw Flügel promo avond promoten. Het communiceren via deze digitale media biedt vele voordelen. Interessant? Wij denken van wel. Nieuwsgierig hoe wij het doen? Neem dan eens een kijkje op www.twitter.com/flugelnl, www.flugelnl.hyves.nl en de Facebook pagina van Flügel. DE WEBSITE IN EEN NIEUW JASJE De Flügel website heeft eind 2010 een nieuw jasje gekregen. Niet alleen het design van de website is verbeterd, maar ook de gebruiksvriendelijkheid is toegenomen en de webshop is aangepast. Krijgt u wel eens vragen van uw gasten over leuke premiums van Flügel? Laat ze dan eens een kijkje nemen in onze nieuwe webshop! Regelmatig wordt de shop vernieuwd en stunten we met aanbiedingen, dus reden genoeg om eens een kijkje te nemen op www.flugel.com!

Oostenrijk is het land waar de après ski geboren is. Het land van schnaps, schnitzel en glühwein. Ik hoop dat over een aantal jaar ook Flügel niet meer weg te denken is uit dat rijtje! Mocht je in de buurt zijn van Hinterglemm, neem dan zeker een kijkje in de Goaβstall. Behalve dat je er kan après skiën als de beste, heerlijke Flügeltjes kan drinken, serveren ze ook een geweldige steak gebraden op een hete steen. Wie weet kom ik je tegen, dan drinken we er samen één!

Door Joost van den Bergh

AHOY SCHUDT OP ZIJN GRONDVESTEN!

Heel Nederland is weer in de ban van de winter; de elfstedenkoorts is in opkomst, de schaatsen worden geslepen, de ski’s en snowboards krijgen een laatste waxbeurt. Maar voor je het weet is de winter weer voorbij! Om je nog even van de winter te laten genieten: Go Après Ski 2011 in Ahoy Rotterdam met Flügel als hoofdsponsor! Flügel staat voor feest en is mede bekend geworden door après ski. Op 19 maart 2011 zal daarom ook weer het grootste indoor après ski evenement van Europa losbarsten. Artiesten zoals Gerard Joling, Wolter Kroes, het Feestteam, Rob Ronalds en Frans Duijts zullen hun grootste knallers en meezingers ten gehore brengen! Dat de skilatten van de vloer zullen komen en in Nederland melding gemaakt gaat worden van lawinegevaar in Rotterdam zal vanzelfsprekend zijn! Wat: Go Après Ski Waar: Ahoy, Rotterdam Wanneer: 19 Maart 2011 Tijden: van 21.00 tot 04.00 uur Meer info: www.goapresski.nl

INTERACTIEF MET FLÜGEL De lancering van de Flügel horecapagina is een feit. Na een test onder diverse horecaondernemers is gebleken dat er behoefte is aan een digitale spot, waar u als horecaondernemer informatie over ons kan vinden, maar ook berichten kan plaatsen. Op deze manier willen we u nog beter en sneller van informatie voorzien, maar er ook voor zorgen dat u sneller kunt schakelen binnen onze organisatie. Zo kunt u, na het inloggen, de aankomende acties bij groothandels bekijken, berichten plaatsen op het prikbord, de contactgegevens van uw accountmanager vinden, posters downloaden en zien wanneer de komende Flügel promotours en horecaavonden zijn. Wilt u zich ook aanmelden voor de horecapagina? Kijk dan nu op www.flugel.com/flugel_horeca!

Eindredactie Antwin Grevengoed Loes van de Kimmenade CD-single Sander van Rooy (DJ Patito Loco) Strictly Music, Best Vormgeving & Drukwerk Sander van Rooy Drukkerij Goos Contact Flügel Nederland N.V. Postbus 786 2900 AT Capelle a/d IJssel T: 010-5901120 E: times@flugel.com Wilt u adverteren in de volgende editie van de krant? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Pagina 7


Flugel Times  
Flugel Times  

Eerste Editie Horeca Krant

Advertisement