Page 1

BelgiĂŤ - Belgique P.B. - P.P. 1090 Brussel 1/9473

Programma voorjaar 2014 Het gemeenschapscentrum van Jette


INHOUD 4 Boeiend

12 Volwassenen

- Nieuwjaarsreceptie - ZOdoende - Lentequiz - Klassiek in de Abdij - Topor Festival - Artiestenparcours - Voenk - En nog meer… - Den Diepen Boomgaard

CREATIVITEIT Kantklossen SPORT & Turnen 50+, Yoga, Pilates, RELAXATIE TaiChi TAAL Huis van het Nederlands,

Babbelut Conversatietafel

16 Kids ATELIERS Kleuteratelier, Ketjeskunst,

Ketjesfantasie SPORT Ketjessport, Kindersport

8 Uit de Veren

in het park, Kinderyoga, Dans

- Straks is nu gedaan (2,5 – 6 jaar) - De Toverfluit (6 – 10 jaar) - zzZOEFF (2 – 4 jaar)

TAAL Nederlands voor kleuters SPEELWEKEN Kleuterweken, Kinderyoga

tweedaagse, Dans- en Sportweek, Sportweken

22

Theatercollectief

Toile

CirEe

23 Taverne Ter Linden

INSCHRIJVEN

de inschrijving en vóór 1. Neem contact op met de start van de cursus. Essegem via 02 427 80 De reservatie is pas of39 of essegem@vgc.be ficieel na deze betaling. 2. Stort het inschrijvingsgeld op Essegem 3. De inschrijving is nu in orde. rekeningnummer BE 484 370 15 67 41 27, 4. Je ontvangt van ons een bevestigingsbrief BIC KRE DB DBB met met meer info over de mededeling: “titel cursus activiteit. + betaalcode + naam van de cursist” Betalen kan ook cash Opgelet!! of via bancontact aan Overschrijvingen zonder voorafgaande de onthaalbalie van inschrijving en zonder Essegem. duidelijke mededeling De betaling moet in worden teruggestort. orde zijn 2 weken na

TARIEVEN

ADRES EN CONTACT

1e prijs = normaal tarief 2e prijs = broer/zus 3e prijs = omniostatuut/Paspartoe >> 1e prijs | 2e prijs | 3e prijs (vb. 10€|5€|2€)

Gemeenschapscentrum Essegem Leopold I-straat 329 1090 Jette T 02 427 80 39 E essegem@vgc.be http://www.essegem.be/ Facebook: GC Essegem

Omnio is een statuut voor personen met een laag inkomen. We hanteren verschillende prijzen voor personen met een omniostatuut tijdens onze kinderspeelweken. Paspartoe: deze pas is de nieuwe spaar- en voordelenkaart voor vrijetijd in Brussel, ontwikkeld op basis van het uitpasconcept van CultuurNet Vlaanderen. Iedereen kan de Paspartoe, de vrijetijdskaart, aankopen. Ze kost 5 euro voor volwassenen, 2 euro voor jongeren tot 26 jaar en is gratis voor mensen in kansarmoede. Elke pashouder ontvangt een welkomstpakket en een cultuurwaardebon.

Open Ma-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00 Dinsdag open tot 20u00


LIEVE LEZER Het nieuwe jaar klopt aan. Dat het er eentje boordevol fantastische ervaringen en verrijkende vriendschappen mag zijn. Met Essegem als uitgelezen ontmoetingsplek. Laat je boeien, prikkelen, ontroeren en verrassen!

steeds van de partij. Ontdek zeker ook onze Paspartoe-kaart waar je punten mee kan verzamelen en zo een fikse korting kan genieten op tal van activiteiten.

Ook dit seizoen zijn er weer heel wat spannende projecten op til. Ons cursusaanbod verwelkomt enkele nieuwe spelers maar de vaste klassiekers zijn nog

Het Essegem team Anja, Bora, Diane, Dorien, Glenn, Heidi, Marc, Marieke, Nadine, Said, Sher, Tatjana

Tot gauw in ons centrum!

GOED OM WETEN! TAALNIVEAU NEDERLANDS

Bijna elke cursus en activiteit krijgt een icoontje mee. Hiermee kunnen anderstaligen met enige kennis van het Neder-

lands het taalniveau inschatten en zien of ze kunnen deelnemen. Ken je mensen die Nederlands leren? Geef hen deze brochure zeker door!

START Je spreekt nog niet zo goed Nederlands. Je begrijpt het ook nog niet zo goed. Aan activiteiten met kan je toch al meedoen.

GEVORDERD Je begrijpt al heel wat Nederlands. En je durft ook te praten. Maar je maakt nog fouten en je hebt soms hulp nodig. Bij activiteiten met kan je goed oefenen.

MAKKELIJK Je begrijpt al heel wat Nederlands. Maar je durft nog niet goed te praten. Aan activiteiten met kan je meedoen.

MOEILIJK Je begrijpt en spreekt al heel goed Nederlands. Je kan dan aan alle activiteiten meedoen. Activiteiten met zijn iets voor jou.


4 | VOORJAAR 2014


NIEUWJAARSRECEPTIE

ZODOENDE

ZONDAG 26 JANUARI 2014 OM 12U

Samen al klinkend het nieuwe jaar in! Op onze nieuwjaarsreceptie stellen we je graag ons nieuwe voorjaarsprogramma voor. Onze voorzitter Herman Van den Nest en schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Brigitte Gooris geven een woordje uitleg. Daarnaast kan je fijne kiekjes laten schieten in de Photobooth en al grasduinend door onze fototentoonstelling kennismaken met de afgelopen activiteiten! Wees welkom!

JONG EN OUD SLAAN DE HANDEN IN MEKAAR Zelf een kleedje herstellen of maken? Leren werken met een smartphone? Zowel bij jongeren als bij senioren leeft de behoefte om een aantal dagdagelijkse technieken onder de knie te krijgen. Daarvoor cursus gaan volgen, dat is misschien wel een beetje teveel van het goede. Een klein duwtje in de rug en iemand een beetje tijd en know how schenken is vaak voldoende om een nieuwe wereld te openen. Om ons project voort te zetten zijn we nog op zoek naar jou! Ben jij jong of senior en ergens goed in? Heb jij zin om iets bij te leren van iemand anders? Aarzel dan niet en contacteer ons! Elk idee is welkom; we hebben je er graag bij! INFO: dorien.herremans@vgc.be inge.seniorencentrum@gmail.com

Een project van: Gemeenschapscentrum Essegem, het Seniorencentrum Brussel en Jeugdhuis De Branding

G N I G I D O N UIT e

O ZZO

doend

GEEF HET DOOR

en, nk in elkaar stek a b n ee ig d n a h Jongeren cebook Vlot sms-en, e wereld van fa d , n ie re b l a a sj & senioren een warme irt maken, ‌ sh th en eb g ei b en elkaar je , n ontdekke heel wat te leren!

VOORJAAR 2014 | 5


LENTEQUIZ #12

ARTIESTENPARCOURS D’ARTISTES

VRIJDAG 21 MAART 2014 OM 20U

Ben je een doorwinterde quizliefhebber en wil je je graag een weg naar de top quizzen? Of ben je een sympathieke underdog die zin heeft in een gezellig avondje uit? De lentequiz is een leuke en ontspannende quiz waar het niet alleen belangrijk is om veel encyclopedieën te lezen. Verwacht je ook aan een mix van leuke weetjes, doordenkers en andere vreemde gevallen. Dat alles wordt opgeleukt met heel wat beeld en geluid.

26 EN 27 APRIL 2014

Eén weekend per jaar geven enkele honderden kunstenaars een weekend lang het beste van zichzelf in hun atelier, bij vrienden of in één van de vele tentoonstellingsruimtes die Jette rijk is. Zowel doorwinterde als jonge, beloftevolle artiesten nemen deel aan dit project.

INFO: www.artiestenparcoursdartistes.be

Opgelet! Het gebruik van slimme telefoons is niet toegestaan. Discreet verstopte papieren spiekbriefjes zien we door de vingers.

Tijdig inschrijven is aangeraden! Groepen van 2 tot 6 personen 15 € per groep

Jij kan meedoen!

ZOO

e nd

oe

d

Schrijf je idee/vraag op en verstuu r de postkaart

O

TD

E FH

OR

E

GE

Naam Mail Telefoon ik wens de nieuwsbrief te ontvangen Gemeenschapscentrum Essegem | T 02 427 80 39 | essegem@vgc.be 6 ||VOORJAAR Seniorencentrum T 02 210 04 67 2014 | info@seniorencentrum-brussel.be De Brusselse jeugdhuizen | T 0496 22 42 28 | samuel@jhob.be zodoendezodoende

ZOdoende Zaterdagplein 6 1000 Brussel


KLASSIEK IN DE ABDIJ Klassiek in de Abdij is voor het publiek een buitenkans om gerenommeerde klassieke musici en spraakmakende jonge talenten in een ongedwongen kader te beluisteren. Voor de musici zelf betekent het een terugkeer naar de wortels van alle kamermuziek: een intieme zaal waar de ontmoeting centraal staat. Klassiek in de Abdij wordt georganiseerd met steun van het College van Burgemeester en Schepenen van Jette, Schepen van Vlaamse Gemeenschap Brigitte Gooris en Schepen van BiCulturele Activiteiten Paul Leroy. Tijdens het concert is er kinderopvang voorzien. Na het concert biedt de gemeente de musici en alle muziekliefhebbers een aperitiefje aan.

WAAR? Abdij

van Dieleghem Tiebackxstraat 14 WANNEER? Telkens op zondag om 11u – met kinderopvang en aperitief INFO? cultuur@jette.irisnet.be | 02 423 13 73 PRIJS? 10€/ 5€ (-12 jaar, +65 jaar, Muziekacademie) | Abonnement 5 concerten = 4 betalen en 1 gratis

Programma 2 FEBRUARI 2014 Quator Alfama Cello, viool & altviool Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven & Anton Webern

6 APRIL 2014 VIVA! Opera

EN NOG MEER… In het voorjaar staan nog enkele boeiende projecten op til! JEUGDTHEATER Peter Pype, acteur en theatermaker, heeft voor zijn afstudeervoorstelling aan de Toneelacademie van Maastricht enkele jongeren van de kunsthumaniora van Brussel verzameld om op theatraal avontuur te trekken. Ze maken een bewerking van Mary Shelleys beroemde verhaal ‘Frankenstein’. Hou onze kalender in het oog, want binnenkort maken zij onze zaal onveilig om er de pannen van het dak te spelen. Deze voorstelling is een samenwerking met GC De Zeyp en GC Nekkersdal.

OP LOCATIE Eens de zon terug door de bomen schijnt en de vogeltjes fluiten, trekken we naar een stukje natuur in Jette waar allerlei artiesten ons een staaltje van hun kunsten laten zien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker krijgen lokale jonge artiesten de kans om zich uit te leven. De uitdaging bestaat erin verschillende disciplines, stijlen, leeftijden, achtergronden, talenten bij elkaar te brengen om tot één spetterende locatievoorstelling te komen. Ook benieuwd wat dit zal geven? Hou dan zeker onze website in het oog!

Bariton, sopraan & tenor Mozart, Verdi & Rossini

4 MEI 2014 Liebrecht Vanbeckevoort Piano Ludwig van Beethoven, Franz Liszt & Sergej Prokofiev

11 MEI 2014 Ensemble S-Plus Viool & piano W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Béla Bartók, Leos Janacek en Manuel De Falla VOORJAAR 2014 | 7


VOENK ZONDAG 1 JUNI 2014

Voor de allereerste keer zal het familiefestival Voenk het Kardinaal Mercierplein opluisteren. Het wordt een spectaculaire vurige zondag boordevol activiteiten op maat van de allerkleinsten tot de allergrootsten. Straat- en circustheater van de bovenste plank, uren spelplezier, prettig gestoorde staaltjes muziek en artiesten van overal die deze mooie lentedag zullen vullen. Meer info binnenkort! > Voor de kindjes die zondag steeds vroeg ‘Uit de Veren’ zijn, zal Essegem haar ontbijt en voorstelling deze keer verplaatsen naar het Kardinaal Mercierplein!

TOPOR FESTIVAL 22/02/2014 – 02/03/2014

Wie is Topor? – Waarom Topor? – Waarom Topor nu? Allerhande organisaties slaan de handen in elkaar om dit multidisciplinaire project rond de kunstenaar Topor op poten te zetten in onze gemeente. Wees welkom op de opening en persconferentie van het festival op woensdag 19 februari 2014 om 14u in de Franstalige Bibliotheek van Jette. Op het programma: • theatervoorstelling ‘Winter onder tafel – l’Hiver sous la table’, geschreven en geregisseerd door Dirk Mosselmans • fototentoonstelling ‘Leven in de stad – Vivre-en-ville’ met werken van kinderen en jongeren uit Jette • dansvoorstelling ‘Nu’ van Melanie Munt

8 | VOORJAAR 2014

• dansvoorstelling door de leerlingen van de Jetse Academie • literair salon leerlingen van de Jetse Academie • filmvoorstelling ‘The Tenant’ van Polanski • rondleiding ‘Topor versus Magritte’ Werken mee aan dit project: Jetse academie muziekwoord-dans, Nederlandstalige Bibliotheek Jette, Ploef, Centre Armillaire, GC Essegem, Magrittehuis en nog vele anderen.

DEN DIEPEN BOOMGAARD BIOLOGISCHE GROENTENEN FRUITABONNEMENTEN

Een groente- of fruitabonnement van Den Diepen Boomgaard is: - Een gevarieerd pakket groenten of fruit van het seizoen - Een gezonde portie biologisch geteeld, vers en lekker groen - Een unieke kans om te proeven van minder gekende groenten als warmoes, mizuna of paarse worteltjes - Een makkelijke manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen AFHAALPUNT GC

Essegem op dinsdag van 12 tot 20 uur

Den Diepen Boomgaard Rijkenhoekstraat 80 1850 Grimbergen T 02 270 00 35 – F 02 270 09 30 E info@dendiepenboomgaard.be http://www.diepenboomgaard.be


Ontbijttheater voor kinderen en ouders Uit de Veren is een gezinsuitstap waarin ontspanning, cultuur en lekker eten centraal staan. Eén keer per maand organiseert GC Essegem op zondagvoormiddag een leuke theatervoorstelling voor families. Maar eerst kan er worden ontbeten en gespeeld! Een uitgebreid ontbijtbuffet met pistolets, sandwiches, croissants, chocoladekoeken, rozijnenbrood, chocomelk, thee, koffie, verschillende soorten fruit en cornflakes staan klaar. Ondertussen kan er gespeeld en gedold worden in de huisjes, op de matten en met de hoelahoep.Vervolgens dompelen we ons onder in een theateravontuur. Allen vroeg uit de veren om dit niet te missen! Reserveren voor het ontbijt is verplicht. Gereserveerde en betaalde kaarten worden aan de ingang klaargelegd. Ontbijt vanaf 8u30 - Theater om 10u30 Voorstelling: 4 / 6€ - Ontbijt + voorstelling: 7 / 9,5 € Paspartoe welkom!

VOORJAAR 2014 | 9


ZONDAG 26 JANUARI 2014 STRAKS IS NU GEDAAN.

ZONDAG 23 FEBRUARI 2014 DE TOVERFLUIT

DOOR VANELLE, WOORDEN EN DADEN VOOR KOTERS EN DROMERS

DOOR THEATER DROOMMOLEN

Van 2,5 tot 6 jaar

Er is veel te beleven als je in het magische bos van De Toverfluit stapt. Een jonge, knappe prins is op zoek naar een prinses in nood. Op zijn pad wordt hij vergezeld door Papageno, de kleurrijke vogelvanger die zorgt voor de vrolijke noot. Betoverde dieren, een betoverende fluit. Maar pas op voor de donkere koningin van de Nacht, want voor haar moet het licht altijd uit.

Bo zit met iets. Grote mensen roepen of zuchten: “Ik heb nu geen tijd” “Straks” “We moeten op tijd zijn” “Seffens” “We gaan te laat zijn” “Subiet” En nog zo van die woorden die slordig rondslingeren. Wat mòet ze met die woorden? Een magische kleutervoorstelling over tiktaktiktak tijd: voor koters duister en verward, voor volwassenen concreet en grijpbaar. VaNelle trekt ten strijde met letters, woorden en zinnen onder de arm om - op eender welke manier en welke plaats - verhalen te vertellen. Kortom: Woorden en Daden voor Koters en Dromers.

DUUR: 50

min

10 | VOORJAAR 2014

Van 6 tot 10 jaar

Theater Droommolen bewerkt Mozarts meest populaire opera tot een grappig en spannend sprookje voor kinderen van 6 tot 10 jaar boordevol muziek van Mozart.

DUUR: 50

min.


ZONDAG 30 MAART 2014 ZZZOEFF LINDAI BOOGERMAN

Van 2 tot 4 jaar Het zachte maar opvallende geluid van een heen en weer zwiepende elektriciteitsbuis levert de titel van deze theaterproductie: zzZoeff. Een hoed van papier verandert het ene moment in een zak patat, maar even later in een verrekijker of een toeter. En hoe ziet geluid er eigenlijk uit? Om dat inzichtelijk te maken, schildert Lindai Boogerman ze. ‘zzZoeff ’ is een ketting van kleine, prikkelende gebeurtenissen die inspeelt op de onstuitbare ontdekkingsdrang van kinderen. Met eenvoudige middelen en gevonden voorwerpen haakt Lindai Boogerman met haar object- en poppentheater in op de associatieve belevingswereld van de peuter. Kenmerkend voor haar werk zijn de rust in haar spel en de eenvoudige opbouw van de voorstellingen, zodat het publiek de mogelijkheid krijgt beeld en sfeer zelf in te vullen.

DUUR: 40

min.

ZONDAG 27 APRIL 2014 ARTIESTENPARCOURS D’ARTISTES Geen theatervoorstelling op deze dag, maar wel een handvol kunstenaars die Essegem inpalmen en een heel weekend het beste van zichzelf geven. Zowel doorwinterde als jonge, beloftevolle artiesten en ook onze kleinere ketjes nemen deel aan dit project. Wie vroeg uit de veren is, kan op ontdekking gaan in Essegem en een mini-artiestenparcours afleggen. Kunstig plezier verzekerd!

INFO: www.artiestenparcoursdar-

tistes.be

ZONDAG 1 JUNI 2014 VOENK Voor de allereerste keer zal het familiefestival Voenk het Kardinaal Mercierplein opluisteren. Het wordt een spectaculaire vurige zondag boordevol activiteiten op maat van de allerkleinsten tot de allergrootsten. Straat- en circustheater van de bovenste plank, uren spelplezier, prettig gestoorde staaltjes muziek en artiesten van overal die deze mooie lentedag zullen vullen. Voor de kindjes die zondag steeds vroeg ‘Uit de Veren’ zijn, zal Essegem haar ontbijt en voorstelling deze keer verplaatsen naar het Kardinaal Mercierplein! Meer info binnenkort!

VOORJAAR 2014 | 11


CREATIVITEIT

SPORT & RELAXATIE

KANTKLOSSEN

TURNEN 50+

JAKLIEN COOLS

JONATHAN DE SOUTER (VLABUS)

Kantklossen is een mooie ambacht voor mensen met geduld en een scherpe blik. Wie voor het eerst aan het kloskussen zit, zal even zweten bij het zien van al die ingewikkelde bewegingen en kleine knopen. Dankzij Jaklien haar rustige begeleiding zal je snel een mooi werkje kunnen maken. Beginners starten met stropkant, gevorderden werken naar eigen smaak en kunnen patronen uitwisselen. Mocht je nog twijfelen, mag je altijd eerst eens komen kijken!

Op maandag en woensdag is het altijd dolle turnpret in Essegem. Voor veel 50+’ers zijn onze turnsessies een wekelijkse afspraak met soepele spieren en een betere conditie. Wie hier en daar wat stroever begint te bewegen, krijgt tijdens deze lessen goede en veilige oefeningen die alles weer wat losser en flexibeler maken. Een onmisbaar uurtje beweging!

dinsdag 14u – 17u op 04/02, 18/02, 11/03, 25/03, 22/04, 06/05, 20/05, 03/06, 17/06 PRIJS: 45€ / 10€ BETAALCODE: 1

DATA:

DATA: Vanaf maandag

03/02 van 10u30 – 11u30 Vanaf woensdag 05/02 van 10u – 11u PRIJS: 15€ voor een 10-beurtenkaart BETAALCODE: 2

YOGA

MICHIEL PELT

Deze eeuwenoude ontspanningstechniek helpt je om de stress en ongemakken van het haastige leven te verwerken en weer tot rust te komen. Michiel leert je luisteren naar je lichaam en werkt met oefeningen die zowel rust als nieuwe energie geven. Tijdens de lessen leer je de grondbeginselen van yoga kennen en leer je meer over de levensvisie die erachter zit. Leeftijd en conditie zijn van geen belang! Iedereen kan beginnen met yoga!

VOORJAAR 2014 | 13


LOOP JE FIT

Gevorderden en beginners werken samen, zodat iedereen snel met de oefeningen mee kan. MEEBRENGEN: matje, handdoek

en gemakkelijk zittende kleren. Er wordt op blote voeten gewerkt! DATA: maandag 20u – 21u15, op 10/02, 17/02, 24/02, 10/03, 17/03, 24/03, 31/03, 28/04, 05/05, 12/05, 19/05, 26/05, 02/06, 16/06, 23/06 PRIJS: 80€ / 15€ BETAALCODE: 3

KWB JETTE – LAKEN EN VGC SPORTDIENST Krijg de loopmicrobe te pakken! Loop 10 avonden samen met anderen volgens de beproefde ‘start-to-run’-methode. Voor beginners en semigevorderden zijn er trainers die je leren hoe je moet opwarmen en welk loopschema je moet volgen. Je bouwt je conditie rustig op en test je vooruitgang op de laatste bijeenkomst tijdens de kilometerloop. Attestloop op 14/05

Jette 18u – 19u, op 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 09/04, 16/04, 23/04, 30/04, 07/05 PRIJS: 15€ (5€ voor KWB-leden) BETAALCODE: 5

PILATES

AMITABHA Pilates is een trainingsmethode voor lichaam en geest, ontstaan uit zowel oosterse als westerse technieken. Met pilates strek je jouw lichaam, maak je het sterker en leer je het in balans en in vorm te houden. Pilates legt de nadruk op het juiste evenwicht tussen kracht en souplesse. Je gebruikt je buik, je onderrug en je bilspieren als centrum van kracht. Dankzij pilates gaan je houding en zelfvertrouwen erop vooruit, terwijl stress en vermoeidheid minder vat op je krijgen! Leeftijd en conditie zijn van geen belang, enthousiasme des te meer! MEEBRENGEN: een

matje en gemakkelijk zittende kledij DATA: maandag 20u30 – 21u30, op 03/02, 10/02, 17/02, 24/02, 10/03, 17/03, 24/03, 31/03, 28/04, 05/05, 12/05, 19/05, 26/05, 02/06, 16/06 PRIJS: 75€ / 15€ BETAALCODE: 4

14 | VOORJAAR 2014

PLAATS: Boudewijnpark DATA: woensdag

ZUMBA

FITNESS PALACE Bij zumba combineer je fitness met bewegingen uit zwoele Latijns-Amerikaanse dansen zoals salsa, merengué, cumbia en samba. Schud met je heupen en draai met je kont! Voor je het weet smelten overtollige kilootjes weg en ben je weer slank en fit. Ga al dansend door het leven, want zumba betekent niet voor niets “snel bewegen en lol hebben”! 20u30 – 21u30, op 05/02, 12/02, 19/02, 26/02, 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 23/04, 30/04, 07/05, 14/05, 21/05, 28/05, 04/06 PRIJS: 50€ / 10€ BETAALCODE: 6

DATA: woensdag


TAI CHI

TAAL

PRATIQUAN Tai chi maakt je lichaam jonger door rustig te ademen en zacht te bewegen. Deze sport beoefen je om je energie (=chi) in harmonie (=tai) te brengen. De eenvoudige bewegingen zijn uitstekend voor je coördinatie, ademhaling, spierkracht en evenwicht. Tai chi brengt een natuurlijke gezondheid en vitaliteit. Het maakt je kalm en gefocust en laadt je batterijen weer helemaal op! Lesgevers zijn Anne Malcorps en Jean Marthoud.

DATA: dinsdag

18u30 – 19u30 (beginners) en 18u30 – 20u30 (gevorderden), op 04/02, 11/02, 18/02, 25/02, 11/03, 18/03, 25/03, 01/04, 22/04, 29/04, 06/05, 13/05, 20/05, 27/05, 03/06, 10/06, 17/06, 24/06 PRIJS: 6€ per les (+12€ lidgeld/jaar)

TAALLESSEN NEDERLANDS In gemeenschapscentrum Essegem vinden heel wat cursussen Nederlands plaats. Deze worden georganiseerd door CVO Brussel, CVO Meise-Jette, CVO Strombeek, en CBE Brusselleer. Je moet je eerst inschrijven bij Huis van het Nederlands. Zij testen je niveau van het Nederlands. Nadien hoor je van hen op welke dag(en) je les hebt.

WANNEER Donderdag

van 9 tot 12u en van 13 tot 19u WAAR GC Essegem INFO www.huisnederlandsbrussel.be of 02 501 66 60

INSCHRIJVING EN BETALING

via Anne Malcorps 0473 77 60 73 pratiquanBXL@gmail.com

NEDERLANDS OEFENEN: CONVERSATIETAFEL BABBELUT

Elke week kunnen personen die al een tijdje Nederlands volgen, oefenen tijdens een gezellig praatcafé. Er wordt telkens over een bepaald thema gepraat en Nederlandstalige vrijwilligers geven je informatie en tips.

WANNEER Maandag

van 13u30 tot 16u30 Essegem PRIJS gratis INFO www.bru-taal.be of 02 501 66 92

WAAR GC

VOORJAAR 2014 | 15


16 | VOORJAAR 2014


ATELIERS KLEUTERATELIER RATJETOE

Kleutertjes vanaf 3,5 jaar kunnen zich wekelijks uitleven tijdens het Jojo-atelier! De begeleidsters van vzw Ratjetoe creëren een stimulerende ervaring vol verhaaltjes, knutselsessies en leuke spelletjes. De kleutertjes krijgen alle ruimte om hun creatieve geest te ontwikkelen en te experimenteren met kleur, vorm en materiaal!

Voor kinderen vanaf het 1e leerjaar uit het Nederlandstalige onderwijs. MEEBRENGEN: een

schort die tegen een vlek en een stootje kan! DATA: woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u), op 05/02, 12/02, 19/02, 26/02, 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 23/04, 30/04, 07/05, 14/05, 21/05, 28/05, 04/06, 11/06, 18/06, 25/06 PRIJS: 85€ / 15€ BETAALCODE: 8

KETJESFANTASIE:

Voor kleutertjes uit het Nederlandstalige onderwijs. MEEBRENGEN: een

schort die tegen een stootje en een vlek kan! DATA: woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u), op 05/02, 12/02, 19/02, 26/02, 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 23/04, 30/04, 07/05, 14/05, 21/05, 28/05, 04/06, 11/06, 18/06, 25/06 PRIJS: 85€ / 15€ BETAALCODE: 7

KETJESKUNST RATJETOE

Leen stelt een boeiend knutselprogramma samen met onze Ketjes. Met heel wat leuke materialen in de aanslag, maken de kinderen iedere week een prachtig kunstwerk. Ze gaan soms ook op uitstap naar een museum of atelier van een artiest, nemen deel aan kunstige wedstrijden of werken samen aan een groter kunstproject. Ben je benieuwd wat we dit jaar voor onze creatieve Ketjes in petto hebben? Kom dan zeker eens langs!

HET IS FEEST IN MIJN HOOFD! Dit creatieve schrijfatelier is voor kinderen die een verrassende tocht door eigen verbeelding willen maken. Het gaat niet zozeer om zonder fouten te schrijven. Nee, in dit verhaal speelt vooral het (schrijf)plezier de hoofdrol! Door middel van onze eigen zintuigen, gekke spelopdrachten, geheimzinnig speurwerk en nog veel meer, proberen we onze fantasie op papier te krijgen. Een gruwelijk verhaal? Een Middeleeuws liefdesgedicht? Een vreemde ruimteboodschap? Misschien zelfs een klein filmscenario? Het kan allemaal! Daarnaast krijgt ieder de kans om een eigen portfolio aan te leggen. Deze map wordt aangevuld met alle prachtwerkjes en toont de schrijftocht die wordt afgelegd. Grijp je pen en ga mee op avontuur! Voor kinderen vanaf het 3e leerjaar uit het Nederlandstalige onderwijs. 14u -17u (opvang van 13u tot 18u) op 12/02, 26/02, 12/03, 26/03, 02/04 PRIJS: 30€ | 10€ LESGEVER: Pieter Delfosse BETAALCODE: 10

DATA: woensdag

VOORJAAR 2014 | 17


KLEUTERYOGA

SPORT KETJESSPORT

VGC SPORTDIENST Ketjessport is een atelier voor sportieve kids met te veel energie! Iedere week trekken de kinderen op ontdekkingsreis in de sportwereld. Samen met Arno proberen ze allerlei disciplines uit, die ze afwisselen met leuke en uitdagende spelletjes. Klimmen, springen, zwemmen, voetbal: alles kan! Bij mooi weer sporten de kinderen buiten, bij slecht weer maken ze de zalen van Essegem onveilig. Voor kinderen vanaf het 1e leerjaar uit het Nederlandstalige onderwijs. kledij en makkelijke schoenen DATA: woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u), op 05/02, 12/02, 19/02, 26/02, 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 23/04, 30/04, 07/05, 14/05, 21/05, 28/05, 04/06, 11/06, 18/06, 25/06 PRIJS: 85€ / 15€ BETAALCODE: 9

MARGUNN FAES Je kleuter ontdekt de fascinerende wereld van de kinderyoga vanuit de mooiste dierenverhalen. Via bewegingsspelletjes, liedjes en andere creatieve expressievormen zijn de kinderen op een plezierige manier bezig met lichaam en geest. Het wordt een boeiende ontdekkingsreis langs allerlei leuke, vreemde en bijzondere wilde dieren. Voor kindjes van 4 tot 6 jaar. MEEBRENGEN: grote

badhanddoek 23/02, 30/03, 04/05,

DATA: zondag

01/06 14u – 15u PRIJS: 25€ | 10 € BETAALCODE: 13

MEEBRENGEN: sportieve

KINDERYOGA

MARGUNN FAES Kinderen zijn dol op kleuren. Kleuren betekenen voor hen leven, liefde, gevoelens, stemmingen, muziek, dans, beelden. Deze lessenreeks kinderyoga is een rijke mengeling van verhalen, bewegingsspelletjes en andere creatieve expressievormen. Vanuit het thema van de kleuren van de regenboog zijn de kinderen op een plezierige manier bezig met lichaam en geest. Voor kinderen van 7 tot 9 jaar. MEEBRENGEN: grote

badhanddoek 23/02, 30/03, 04/05,

DATA: zondag

01/06 15u30 – 16u30 PRIJS: 25€ | 10 € BETAALCODE: 22 18 | VOORJAAR 2014


KINDERSPORT IN HET PARK

KWB JETTE – LAKEN EN VGC SPORTDIENST Niets is leuker dan een verkwikkend uurtje sportief bezig zijn in de groene omgeving van een park! De lesgevers bedenken leuke spelletjes en uitdagende opdrachten voor kinderen die nog even willen uitwaaien. Er wordt vooral gewerkt rond atletiek, omdat de volwassenen tegelijkertijd bezig zijn met Loop je Fit. Alle sportieve kids tussen 5 en 11 zijn meer dan welkom om mee te spelen en rennen in het Boudewijnpark!

PLAATS: Boudewijnpark

18u – 19u, op 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 09/04, 16/04, 23/04, 30/04, 07/05 PRIJS: 10€ (gratis voor KWB-leden) BETAALCODE: 14

DATA: woensdag

TAAL NEDERLANDS VOOR KLEUTERS NEDERLANDSTALIGE OPENBARE BIBLIOTHEEK VAN JETTE

Jonge kinderen die thuis een vreemde taal spreken en naar een Nederlandstalige school gaan, krijgen niet altijd de kans om in hun vrije tijd hun Nederlands te oefenen. Tijdens dit speelatelier leren de kleine bengels dat Nederlands een toffe speeltaal is! Er wordt gewerkt met boekjes, ze spelen er op los en gaan aan de slag met kleurrijk knutselmateriaal. Dit atelier is een initiatief van GC Essegem en de Nederlandstalige Openbare Bibliotheek van Jette, met de steun van de gemeente Jette en Brigitte de Pauw, Vlaamse Schepen. Voor kinderen uit de 2e en 3e kleuterklas

DANS

C-DANCE Céline De Raedemaeker, dansdocente, palmt op maandag, woensdag en zaterdag de zalen van Essegem in om er verschillende danslessen te geven. Heb je de danskriebels in de benen? Voor elk wat wils! Met o.a. New Style op maandag, Jazz techniek en Ladies Workout op woensdag, maar ook Hip Hop op zaterdag.

PLAATS EN INSCHRIJVINGEN:

Nederlandstalige Openbare Bibliotheek van Jette – 02 427 76 07 DATA: Woensdag, 13u45 – 15u, Zaterdag, 10u15 – 11u45 PRIJS: gratis

Voor de allerkleinsten is er op zaterdag ook Baby Dance. INFO EN INSCHRIJVINGEN:

www.c-dance.net 0476 63 65 37 VOORJAAR 2014 | 19


SPEELWEKEN NEDERLANDS VOOR KLEUTERS LES PETITS ACADÉMICIENS DU NÉERLANDAIS

In dit atelier wordt op een speelse manier Nederlands geleerd aan Franstalige kinderen. De lesgeefsters hanteren een ludieke methode waardoor het een plezier wordt om de taal aan te leren. Met muziek, spelletjes, humor … staan Déborah en Natalie elke week klaar om de kleinsten onder te dompelen in een Nederlands taalbad.Voor kleutertjes van 3 tot 6 jaar. Deze cursus is een organisatie van Les Petits Académiciens du Néerlandais i.s.m. GC Essegem.

PLAATS: GC

Essegem

INFO OMTRENT PRIJS, INSCHRIJVINGEN EN BETALINGEN bij Nathalie 0471 87

17 26

DATA: Vanaf

woensdag 22/01 van 14u – 16u45 Vanaf zaterdag 18/01 van 9u15 – 12u

20 | VOORJAAR 2014

KLEUTERWEKEN Tijdens de kleuterweek ontdekken kleutertjes vanaf 3 jaar een nieuwe wereld, experimenteren ze er op los en leren ze een hoop nieuwe spelletjes! Steeds is er een weekthema waarrond verhalen, knutselsessies en spelletjes worden georganiseerd. Verwacht geen gemakkelijke opvang, maar een week waarin de bengeltjes bijleren, vriendjes maken en hun creativiteit ontwikkelen. Voor slapertjes is er een dutkamer. MEEBRENGEN: Kleren

die vies mogen worden, lunchpakket, drankjes DATA: Krokus 03/03 – 07/03 (geboortejaren 2008 – 2010) Betaalcode: 11 Pasen 14/04 – 18/04 (geboortejaren 2008 – 2011) Betaalcode: 15 Juli 30/06 – 04/07 (geboortejaren 2008 – 2011) Betaalcode: 16 Augustus 25/08 – 29/08 (geboortejaren 2008 – 2011) Betaalcode: 17 9u – 16u (opvang van 8u – 17u) PRIJS: 55€ | 50€ | 10€


KINDERYOGA TWEEDAAGSE Traditionele yogahoudingen worden gecombineerd met spelletjes, liedjes en verhalen, afgewisseld met creatieve activiteiten. De kinderen zijn op een plezierige manier met hun lichaam en geest bezig. MEEBRENGEN: grote

badhanddoek en lunchpakket BEGELEIDING: Margunn Faes DATA: Pasen 10/04 – 11/04 van 9u tot 16u PRIJS: 25€ | 10€ BETAALCODE: 21

DANS- EN SPORTWEEK VGC SPORTDIENST

Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar die de dansmicrobe te pakken hebben, organiseren we deze krokusvakantie weer onze beroemde dans- en sportweek! In de voormiddag gaan de kinderen aan de slag met een ervaren danser om hun ritme te testen en hippe ‘moves’ te leren. In de namiddag ontdekken ze met de sportmonitoren allerlei sportdisciplines. Haal jullie favoriete liedjes maar al boven, zodat jullie binnen de kortste keren perfect kunnen hiphoppen, jumpen en tecktoniken!

SPORTWEKEN

VGC SPORTDIENST Sportieve kids kunnen zich weer komen uitleven tijdens onze sportweek. De monitoren bedenken een gevarieerd programma dat gaat van toffe kringspelen tot circustechnieken en kennismakingen met bekende en minder bekende sportdisciplines. Wanneer het weer het toelaat wordt er buiten gespeeld en gesport. MEEBRENGEN: Gemakkelijke

sportkledij en –schoenen, lunchpakket en voldoende drankjes DATA: Pasen 14/04 – 18/04 (geboortejaren 2002 -2007) Betaalcode: 18 Juli 30/06 – 04/07 (geboortejaren 2002 – 2008) Betaalcode: 19 Augustus 25/08 – 29/08 (geboortejaren 2002 – 2008) Betaalcode: 20 9u – 16u (opvang van 8u – 17u) PRIJS: 55€ | 50€ | 10€

MEEBRENGEN: gemakkelijke

sportkledij en -schoenen, lunchpakket, water! DATA: Krokus 03/03 – 07/03 9u – 16u (opvang van 8u – 17u) PRIJS: 55€ | 50€ | 10€ BETAALCODE: 12

VOORJAAR 2014 | 21


Toile CiREe werd geboren op 21/12/12, het zogenaamde einde van de wereld. Toile CiREe staat voor: REpertoire, iedeREen, ageREn, BREttanomyces Bruxellensis, cREatief, REcycleren, ReduceREn, agREe to disagREe, en zoveel meer. Toile CiREe biedt theater op mensenmaat dat beweegt, doet bewegen, stilstaat, doet stilstaan, ontroert, doet nadenken, doet zingen, vechten, lachen, huilen en bewonderen. Toile CiREe vertrekt vanuit een typisch Brusselse mengelmoes aan mensen. Het is een unieke Brusselse bacterie die spontane gisting op gang brengt. Toile CiREe wil iedereen een voedingsbodem geven en de kans om zijn of haar verhaal te vertellen.

Toile CiREe repeteert wekelijks in GC Essegem. Ge誰nteresseerd? Contacteer Essegem voor meer informatie!

22 | VOORJAAR 2014


Taverne Ter Linden is een onderdeel van EAT vzw, een organisatie die in het kader van de sociale economie kansen creÍert voor kwetsbare groepen en ze via werkervaring en opleiding laat doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Je kan bij hen ook terecht voor de catering van al je feestjes – in Essegem of elders. Taverne Ter Linden is hÊt adres voor een democratisch geprijsde en heerlijk verse maaltijd, al dan niet vegetarisch. Warme zomeravonden breng je er door met een fris pintje, Orval of blauwe Chimay op het gezellige terras. Op koude winternamiddagen kan je binnen opwarmen met een warme wafel mikado en een chocochino.

uro!! u aan 10 e !! Dagmen

Taverne Ter Linden Leopold I straat 329 1090 Jette T 02 421 91 76 E taverneterlinden@eatvzw.be http://www.eatvzw.be Open van maandag tot en met donderdag van 8u30 tot 21u Vrijdag open van 8u30 tot 23u De keuken is geopend van 11 tot 21u


Gemeenschapscentrum Essegem Leopold I-straat 329 1090 Jette T 02 427 80 39 E essegem@vgc.be http://www.essegem.be/ Facebook: GC Essegem Open Ma-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00 Dinsdag open tot 20u00

GC Essegem maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

Essegem Voorjaarsbrochure 2014  

Snuister online door het cursusaanbod van het voorjaar 2014!

Essegem Voorjaarsbrochure 2014  

Snuister online door het cursusaanbod van het voorjaar 2014!

Advertisement