Page 1

GI LO _IN F O JAARGANG 18.07 | MAART 2014

1 MAART: NATIONALE COMPLIMENTENDAG Het is het moment voor een compliment! Anders dan de commerciĂŤle dagen is het succes van Complimentendag niet te koop. De Complimentendag draait namelijk om het geven van oprechte complimenten vanuit het hart en het tonen van persoonlijke waardering! Meer info op www.complimentendag.be

WERELDWATERDAG 2014 De Verenigde Naties hebben 22 maart uitgeroepen tot Wereldwaterdag. De naam zegt het al, op deze dag wordt extra aandacht geschonken aan de waterproblematiek in de wereld. In BelgiĂŤ is het vanzelfsprekend om water uit de kraan te drinken. Veel landen kennen deze luxe niet en daar is het dan ook een van de belangrijke en zware dagelijkse taken om aan water te komen, wat vaak niet eens schoon is. Deze dag dient ervoor mensen stil te laten staan bij de prijs van water. Een millenniumdoelstelling is om voor 2015 het aantal mensen met een tekort aan schoon drinkwater te halveren. Op Wereldwaterdag wordt geprobeerd een breed publiek te bereiken door middel van het verspreiden van informatie over water.

LOSSE BERICHTEN GEBOORTES Heel de wereld mag het horen, op 28 januari is Naur geboren! Zij is de dochter van juf Maaike. Van harte proficiat!

GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE |MAART 2014

1


OVERLIJDENS Op 27 januari overleed mevrouw Mariette Steyaert, overgrootmoeder van Jana Waerie uit de 1ste kleuterklas afdeling Scheldewindeke. Op 15 februari overleed mevrouw Nelly Goemaere, grootmoeder van Victor Van Heyste uit de 1ste kleuterklas afdeling Balegem. Via deze weg wil de school haar medeleven betuigen en veel sterkte toewensen aan de getroffen families.

VEILIG IN HET VERKEER Als het lenteweer in aantocht is, kunnen we weer meer fietsen. Zorg voor een veilige fiets die in orde is…!!??

ZOMERUUR In de nacht van zaterdag op zondag 30 maart 2014 zetten we de klok terug een uurtje vooruit. Dus 2 uur wordt dan 3 uur. Het wordt terug zomeruur of zomertijd en we slapen 1 uur minder. Hierdoor blijft het dan ’s avonds weer langer licht en kan men zodoende bezuinigen op elektrische verlichting.

OPENDEURDAG 8 FEBRUARI Het was overal druk tijdens de opendeur ter verwelkoming van nieuw instappende peuters naar volgende periodes en volgend schooljaar toe. We realiseerden die voormiddag met z’n allen 22 nieuwe inschrijvingen! Dikke proficiat voor onze kleuterjuffen en van harte welkom aan de nieuwkomers….

WE VERWELKOMEN Nieuwkomers na de krokusvakantie Kyan Stevens Kyan Sonck Kyano Leneeuw Wout Fichefet Féline Mulkers

peuterklas Balegem peuterklas Oosterzele peuterklas Oosterzele peuterklas Oosterzele peuterklas Scheldewindeke

Van harte welkom op onze school! GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

2


UITSTAP NAAR LILLOIS

17.02.14 – 1ste graad afdeling Windekind Vandaag bezochten we onze pennenvrienden uit Lillois. Samen met Carl, Veerle en An namen we de trein. Bij onze aankomst werden we verwelkomd door de klas van juf Fanny, hun directeur, de schepen van onderwijs en enkele mensen van de pers. We waren overweldigd door hun spandoeken en vlagjes die ze gemaakt hadden. We gingen meteen samen sporten in de turnzaal met meester Michaël. De kinderen rolden, sprongen en liepen doorheen een fantastisch parcours en leerden op die manier elkaar al wat beter kennen. Op de middag aten we samen in de klas van juf Fanny en daarna was het tijd voor de middagspeeltijd. In de namiddag speelden we samen Jenga en memory. We namen gekke foto's, speelden muziek en deden een fotozoektocht in de school. Alle kinderen keerden terug naar huis met heel wat Franse woorden in hun hoofd en op hun hoofd een leuke pet. Ook de krant l’ Avenir schreef een mooi artikel: http://www.lavenir.net/article/detail.aspx?articleid=DMF20140217_00435391 En bekijk ook zeker eens hun blog met mooie foto’s :

de link van onze blog: www.bloggen.be/windekindeerstegraad de link van klas Fanny: http://pre-vert2c.blogspot.be/2014/02/de-fotos-van-onze-dag-allemaalsamen-op.html GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

3


OORCOLLEGE IN DE BIJLOKE TE GENT Geen sprookje dat zo uit het juiste hout gesneden is als dat van Pinokkio. Nico Sturm kruipt in de schors van de jongen die leert dat aan het rechte pad misleidend veel zijwegen zitten. De onvervalst Italiaanse sprankelmuziek van Gioacchino Rossini zorgt voor een melodramma giocoso e scintillante con gusto e molto brio. Onze neus eraf als het niet waar is! Wie? 1ste graad Scheldewindeke, 3de en 4de leerjaar Oosterzele en 1ste, 2de en 3de leerjaar Balegem Wanneer? donderdag 20 maart 2014 Prijs? 5 euro (komt op de rekening)

NATUUREDUCATIEF CENTRUM “DE PASTORIE” Aan de voet van de Vlaamse Ardennen, in het landelijke Zonnegem, bevindt zich sinds 2004 het Natuureducatief Centrum “De Pastorie”. Het voormalige pastoriedomein en het aanpalende natuurgebied langs de Smoorbeek, vormen een prima uitvalsbasis voor natuurbeleving en natuureducatie. Het volledige domein van ca. 8 ha groot, werd in 2009 uitgebreid met een nieuwe hoogstamboomgaard en vlindertuin. Ook werden een poel aangelegd en een beestentoren gebouwd, extra troeven naar biodiversiteit en natuureducatie.

In alle activiteiten staat het beleven en zelf ontdekken van de natuur centraal! Op vrijdag 28 maart gaan de 2de en 3de kleuterklas van de afdeling Scheldewindeke op stap.

GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

4


BEZIGE BIJEN

De leerlingen van de 3de graad Scheldewindeke gaan op uitstap naar ‘De Helix’ in Geraardsbergen op maandag 24 maart.

WATERMUZIEK Water. Wind. Trompetgeschal ! Bootjes van papier schrijden statig over de Theems. Thee, thee, kopje thee ! Wie wil er mee naar Engelenland varen ? Georg Friedrich Händel was een Engels barokcomponist van Duitse afkomst en werd als een van de grootste componisten van zijn tijd gezien. Water Music is een van Händels bekendste composities, deze feestelijke muziek werd uitgevoerd tijdens een boottocht op de Theems op 17 juli 1717. In Watermuziek doen twee muzikanten en een actrice deze muzikale reis nog eens over … met twee emmers water, rubberen laarzen, een hobo en een accordeon. Watermuziek start klein en eindigt in grandeur met een mini-blazersconcert. Uit de Water Music van Händel werd een zorgvuldige selectie en bewerking gemaakt waarin beleving, verbeelding en verwondering centraal staan. Mini-blazersconcert voor alle kinderen van de 2de kleuterklas in GC De KLuize op maandag 10 maart! Deelname in de prijs: 6 euro komt op de rekening!

GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

5


NELLE, DE HEKS VAN CRUYSEM Dit verhaal over Nelle is gebaseerd op ware gebeurtenissen, namelijk op het proces van Carla de Vos in Gruysem (Vlaanderen, 1634), het huidige Kruishoutem. Nelle, de heks van Cruysem is een spannend, wervelend en historisch gekruid avonturenverhaal van succes- auteur Marc de Bel met een ontknoping die vele jeugdige toeschouwers zal boeien. Nelle, de heks van Cruysem wordt opgevoerd door twee klasseacteurs die hun sporen in het jeugdtheater hebben verdiend. Kurt Defrancq is een theaterbeest die tv-kijkers vooral kennen van Thuis, als Modest bij Rosa op VRT enz. Op de planken schitterde hij – het meest recent – in de Kavijaks, Caveman, De buitenkant van Meneer Jules, Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, ... Els Trio is een grote madame voor klein en groot. Ze speelde o.m. met NTGent, Theater Malpertuis, FroeFroe... Momenteel toert ze met de kinderproductie 'Roomvlekpieternel'. Sinds 2003 maakt ze deel uit van de vaste kern rond Ultima Thule waar ze dezer dagen met Kurt Defrancq aantreedt in de voorstelling 'Het eindeloos geduld'. De voorstelling wordt voorafgegaan door een heuse 'boterhammenslag' in aanwezigheid van Marc De Bel. Wie? 6de leerjaar Oosterzele en Balegem + 3de graad Scheldewindeke Wanneer? Vrijdag 14 maart Prijs? 6 euro (komt op de rekening)

JEUGDBOEKENWEEK THEMA ‘GEVAAR’ THEMA Lezen is gevaarlijk. Wie leest, kijkt niet om zich heen (pas op!). Wie leest, kijkt in zijn hoofd. Nee: wie leest, laat zich het hoofd op hol brengen. Wie leest, weet ook: niets is leuker dan lezen over gevaar. (Met de kat op schoot. En een kussen in de rug.) Over bij nacht en ontij op boeven jagen. Over de zeven zeeën bevaren in een wankele boot. Over broers die dreigen en vrienden waar je het benauwd van krijgt. Over moed en durven. Over vampieren in je bed. Over akelige krokodillen, kinderlokkers en ander onheil in grote en kleine hoeken. GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

6


Betreed de Jeugdboekenweek op eigen risico! Illustrator Gerda Dendooven heeft sinds haar debuut met verschillende technieken gewerkt en is in haar stijl sterk geëvolueerd. Ze vertekent de werkelijkheid graag. Sfeerschepping, vreemde composities en bijzondere kleurencombinaties zijn kenmerkend. Geleidelijk aan is ze steeds meer zelf gaan schrijven. Haar illustraties en verhalen zitten vol absurde humor, maar blijven tegelijk heel herkenbaar. Door haar inleving in de wereld van kinderen en haar durf verbeeldt ze op een heel persoonlijke manier de gevoelens van haar personages. Vormgever Kris Demey is vooral thuis in de culturele en literaire wereld. Naast werk voor Stichting Lezen, maakte hij al zo'n 700 boekomslagen, van kunst- tot kinderboek. Als hij geen affiche ontwerpt of tentoonstelling uitdenkt, mag hij graag basgitaar spelen. Activiteiten in de bib van Oosterzele: - ‘Schrikjes’: voorstelling door Drie-el Vrijdag 21 maart om 10.30: 3de kleuterklas Oosterzele + 2de en 3de kleuterklas Scheldewindeke en 13.30: 3de kleuterklas Balegem - ‘Gevaarlijke verhalen’ door Leen Persijn Maandag 17 maart om 10.00: 1ste en 2de leerjaar Balegem en 14.00: 1ste en 2de leerjaar Oosterzele Dinsdag 18 maart om 14.00: 1ste en 2de leerjaar Scheldewindeke - Het jeugdboekenweekspel ‘Gevaar in de bib’ Donderdag 27 maart om 10.30-11.30: 4de leerjaar Oosterzele en 13.30-14.30: 3de leerjaar Oosterzele Vrijdag 28 maart om 9.00-10.00: 3de en 4de leerjaar Scheldewindeke en 10.30-11.30: 3de en 4de leerjaar Balegem - Wim Chielens geeft een lezing over zijn boek ‘De kijkkast van Kobe: een blik op de Eerste Wereldoorlog’. Dinsdag 11 maart om 9.30: 5de en 6de leerjaar Scheldewindeke + 10.45: 5de leerjaar Oosterzele + 14.00: 5de leerjaar Balegem - Karen Dierickx komt vertellen over haar werk als schrijfster en focust daarna op haar nieuwe boek ‘De grote verliezer’, een aangrijpend verhaal over WOI door de ogen van een 11-jarige. Dinsdag 25 maart om 10.30: 6de leerjaar Oosterzele en 14.00: 6de leerjaar Balegem

SPORT OP SCHOOL (SVS) Dans op woensdagnamiddag Voor de leerlingen van de eerste graad is er op woensdagnamiddag 26 maart 2014 dans in de Bevegemse Vijvers in Zottegem. GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

7


De kinderen wordt gedurende een uur eenvoudige danspasjes aangeleerd en dit op de tonen van populaire muziek. De verplaatsing gebeurt op eigen houtje behalve voor de kinderen die in de opvang blijven. Deelname is gratis.

Ijsschaatsen op woensdagnamiddag Ijsschaatsen te Liedekerke: op woensdag 19 maart 2014 voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Voor de kinderen wordt dit terug een onvergetelijke namiddag glijplezier. Deelname kost € 2,00 (komt op de rekening)

Belangrijk! Om frontale botsingen te vermijden wordt door de inrichters gevraagd dat iedereen zoveel mogelijk in dezelfde richting zou schaatsen. Het dragen van handschoenen is verplicht! Een muts wordt aanbevolen. We vertrekken om 13.00 in de afdeling Oosterzele en zijn terug rond 16.00.

UITNODIGINGEN: ‘ONTBIJT MET BUBBELS’ Afdeling Balegem

GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

8


Beste ouders, vrienden en sympathisanten, Graag nodigen wij jullie uit op ons jaarlijks

lentediner op zondag 23 maart 2014 Breng al je familieleden, vrienden, buren, ooms en tantes mee, want het wordt een gezellig samenzijn met lekker eten en drinken. Je kan reeds aperitieven vanaf 11u30. Daarna word je bediend met een lekkere maaltijd. Je kan kiezen tussen: Steak à l’os : volw: € 15,00 kind: € 9,00 Zalm : volw: € 15,00 kind: € 9,00 Balletjes in tomatensaus: volw: € 15,00 kind: € 9,00 Alles wordt geserveerd met groenten en frietjes. GILO Scheldewindeke, Stationsstraat 17, 9860 Scheldewindeke Kaarten zijn te verkrijgen bij de leerkrachten of telefonisch op het nummer: 09/363.83.71. U kan ook mailen naar: isabelleschelstraete@hotmail.com

BEBAT INZAMELACTIE Al jaren een geweldig succes in GILO Balegem! Op woensdag 19 februari werd een inzameling georganiseerd in de afdeling Balegem in samenwerking met ouderraad “De Driepikkel”. Op de dag zelf wordt de meegebrachte hoeveelheid gewikt en gewogen…! Iedereen krijgt dan ook een leuke beloning van de ouderraad! Een volle ton batterijen levert ons punten op die we kunnen gebruiken om schoolmateriaal mee aan te schaffen… Bedankt aan iedereen die lege batterijen verzamelt en meebrengt naar onze school! En of we een nieuw record hebben!!! GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

9


2012 ->

213 kg

2013 ->

en dit jaar (2014) hebben we maar liefst

195 kg

387 kg

Bij bebat is het ook nog tot 4 april dubbele punten dus zo hebben we dit jaar 775 punten verzameld. Bij deze wil ik ook alle helpers bedanken voor alle hulp!!

OUDERRAAD “WINDSCHERM” GILO SCHELDEWINDEKE De kogel is door de kerk! Na heel wat heen en weer mailverkeer tussen de ouderraadleden, leerkrachten en ICT-coördinator, Jerry, viel de beslissing voor de aankoop van 4 laptops van het merk “DELL”. Ondertussen is Jerry druk in de weer om deze operationeel te maken voor gebruik in de klassen! Leerlingen, leerkrachten en directie gooien kusjes als teken van oprechte dank naar de ouderraadsleden!

FACEBOOK De sociale netwerksite blaast 10 kaarsjes uit. … als Facebook een land zou zijn, dan zou het met zijn 1,2 miljard gebruikers het derde grootste land ter wereld zijn, na China en India? … bijna 5,4 miljoen Belgen een profiel hebben op Facebook? Sinds kort ook de directeur! … Rihanna met ruim 85 miljoen fans de populairste fanpagina heeft, gevolgd door Eminem en Shakira? De Facebookpagina van videowebsite Youtube is de populairste pagina in ons land. Rihanna en de pagina van Facebook zelf vervolledigen de top-3. … de Facebook-duim wellicht het bekendste symbool van de sociale netwerksite is? Toch was de duim niet van in het begin aanwezig op Facebook. Het symbool werd pas in 2010 gelanceerd! … de inwoners van Singapore het meest actief op Facebook zijn? Zij spenderen gemiddeld 36 minuten per dag op de sociale netwerksite, een pak meer dan het wereldwijde gemiddeld van 18 minuten. … Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zich de eigenaar mag noemen van het allereerste Facebook-profiel? Bron: www.standaard.be GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

10


GILO INFO | EDITIE OOSTERZELE| MAART 2014

11

Gilo info maart 2014 algemeen  
Gilo info maart 2014 algemeen  
Advertisement