Page 1

Letnik 12, številka 1

Januar 2008

VSEBINA

se draži, zlato tudi, dolar še kar pada, Kitajci kupujejo ameriške banke, Balkan si še ni opomogel, Evropa se trudi konkurirati vzhodu,… Pišemo o aktualni davčni zakonodaji, davčnih napovedih, ki so pred nami, pripravili smo povzetek iz odličnega seminarja Ricka Swopa in ostalih zanimivostih.

Uvodnik

1

Pričakovanja in aktualne naložbene priložnosti v letu 2008: Slovenija, Balkan, svet.

2

Promet članov na ljubljanski borzi v letu 2007. Katere BPD imajo največ zagona?

7

Naj bodo prilagodljivost, pogum in iznajdljivost vaše odlike v novem letu, saj so to značilnosti zmagovalcev.

Bliža se čas oddajanja napovedi davka od kapitalskih dobičkov. Nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja…

8

Ani Klemenčič

Seminar o aktivnem trgovanju je požel veliko zanimanja.

10

PRILAGODLJIVOST, POGUM IN IZNAJDLJIVOST Prisrčen pozdrav vsem, še posebej novim komitentom, ki ste se nam pridružili v zadnjih mesecih lanskega leta. Hvala za zaupanje. Potrudili se bomo, da boste z nami zadovoljni, da vam bomo nudili najvišji nivo storitev s področja borznega posredovanja, gospodarjenja, investicijskega svetovanja in da bomo preko podjetij v skupini GBD razširili sodelovanje na druga področja: nepremičnine, davčno in poslovno svetovanje, izobraževanja, informiranje (FINport.si). GBD raste in vabi k sodelovanju Skoraj pred vrati je selitev v nove, bistveno večje prostore, reorganizacija in z njo seveda tudi kadrovske okrepitve na GBD holdingu in borzni družbi. Zaposlovali bomo strokovnjake s področja podpore poslovanju, prava, marketinga, IT, borznega posredovanja, upravljanja premoženja, računovodstva, kontrolinga in obvladovanja tveganj. Vabljeni, da nam pošljete prijavo, če si želite postati del našega podjetja in vam je naš način poslovanja blizu.

Krepko smo že zakorakali v novo leto in po začetku sodeč, se nam obeta pestro in razburkano leto. Z veliko nihanji, vzponi in padci. Kar je raj za špekulante, je preizkus živcev za marsikoga, ki je vajen le rastočih tečajev. V tokratni številki bomo povzeli in ocenili bodočnost posameznih trgov. Dogajanje na tujih trgih je pestro kot že dolgo ne. Dogaja se na trgu surovin, nafta

1

WWW.GBD.SI


PRIČAKOVANJA IN AKTUALNE NALOŽBENE PRILOŽNOSTI V LETU 2008: SLOVENIJA, BALKAN, SVET. Leto 2007 bo zapisano v zgodovino kot eno bolj donosnih let na kapitalskih trgih tako v Sloveniji, Balkanu in svetu. V letu 2008 nas čakajo bolj burni časi.

SLOVENIJA Konec leta v znamenju Merkurja in NKMB Vsi, ki ste nas v decembru skušali dobiti po telefonu ali se osebno oglasili, ste najbrž občutili gnečo, saj sta bila oba dogodka izjemno množična (pri NKMB 110.000 ljudi, prevzemno ponudbo MER je sprejelo 3.133 delničarjev) in posredovali smo res veliko pojasnil in informacij. Uspešno smo izpeljali postopek prevzema družbe Merkur, saj je prevzemna družba zbrala več kot 98 % delnic. Polemiko o primernosti načina financiranja prevzema pustimo ob strani, dejstvo je, da je bil to vzoren prevzem, ki je bil izpeljan povsem transparentno po tečaju, višjem od knjigovodske vrednosti. Prodaja delnic NKBM, konec leta je dodobra razburkala javnost. O javni ponudbi državnega deleža smo lahko večinoma prebirali pozitivna mnenja. Ne morem si kaj, da ne poudarim slabosti, ki bi jih v bodoče veljalo odpraviti. Najprej: prekratek rok od objave prospekta, obsežnega več kot 400 strani, do datuma začetka prodaje. Vplačilo delnic je bilo mogoče le teden dni, kar je glede na omejeno število vpisnih mest, ki so bila mimogrede neenakomerno porazdeljena po celi Sloveniji, prekratko obdobje. Vpis bi morali opravljati vsi člani borze, tako bi tudi dosegli najboljšo razpršenost, kupcem ne bi bilo treba stati v vrstah in se voziti po Sloveniji, da bi našli vpisno mesto, kjer so vrste manjše. Nikakor se ne morem strinjati z odločitvijo vlade, da smo vse borznoposredniške družbe in banke ostale brez ene (1) same delnice, tuji skladi tveganega kapitala pa so prišli do delnic, ki so jih v tednu dni prodali z več 10 mio EUR dobička. Prav zanima me, kdo so vlagatelji v te sklade, kakšna je njihova povezava z Slovenijo oz. z tujimi svetovalci, ki so jih najeli in drago plačali, da so nam svetovali takšen način privatizacije in takšno prodajno ceno oz. oblikovali takšen cenovni razpon. Prodaja delnic NKBM Vse, kar vas zanima o prodaji delnic NKBM, vključno z Nalogom KDD-120 za prenos delnic NKBM z registrskega računa na trgovalni račun, najdete na: www.gbd.si/docs/aktualno/Prodaja_NKBM.pdf

2

Pri NKBM – ju smo na začetku kotacije zaznali strmo rast, vse do nivojev 44,50 EUR. Kupci so bili predvsem domači vzajemni skladi, na prodajni strani pa so izstopali tuji skladi in manjši prodajalci. Glede na to, da nas še čaka drugi krog privatizacije NKBM – ja in da je borza "lačna" svežih delnic, strankam svetujemo držanje delnic NKBM- ja oz. eventualni dokup, če tečaj pade pod nivo 40 EUR. Pripravili smo tolažilno nagrado za vse, ki ste želeli kupiti delnice NKBM, pa jih niste dobili: Priporočamo vam nakup delnic Gorenjske banke. Cena je 2.500 EUR za delnico, kar je približno dvakratnik knjigovodske vrednosti in dosti ugodneje od delnic Nove KBM (KBMR), ki je kar 3,16 kratnik knjigovodske vrednosti. Torej ceneje do delnic boljše banke, za vse ki želite varno naložiti svoje prihranke in pričakujete donose, ki presegajo donos vezanih vlog. Količina delnic je omejena, zato bo veljalo načelo: kdor prej pride, prej melje.

Delnice Zavarovalnice Triglav Tu imamo dva predloga. Enega vladnega, da bi bil postopek lastninjenja podoben tistemu pri NKBM in drugega, predlog državnega sveta, ki se zavzema k prenosu premoženja (delnic) v pokojninsko blagajno. Najbolj pravično bi bilo, da bi jih dobili tisti, ki so vplačevali zavarovalne premije v Zavarovalnico Triglav, saj seznami obstojijo. Vsaka drugačna porazdelitev je krivična, saj gre za njihova vplačila, ki so jim bila skozi različne devalvacije in denominacije razvrednotena in prav gotovo se bodo sprožale tožbe. Pokazalo se je, kako smo z referendumom vrgli denar proč, saj se ga ne upošteva, niti se ga ne želi upoštevati, čeprav ga je podprlo več kot 70 % volilcev. S tem ne mislim, da bi ga morali upoštevati, želim pa opozoriti na referendumsko farso. Kakšna bo cena delnic Triglava? Kotacija je prestavljena v sredino leta, zato je kratkoročno tečaj delnicam zdrsnil za več kot 50 EUR, predvideva se spliting 1 proti 4, torej za 1 delnico bomo dobili 4 nove, vredno ¼ prejšnje. Se spomnite dvakrat popravljenega vrednotenja delnic ZVTG? Ko so najprej ocenili njeno vrednost na okoli 115 EUR, potem pa jo po zamenjavi vlade popravili na 230 EUR? Upoštevajte, da je to na dan 1.1.2003. Če naredimo primerjavo rasti z npr. delnicami Allianz (v teh 5 letih), je njihov tečaj sedaj 100 % višji. Ocenjujem, da bi morala ZVTG v enakem obdobju zrasti več. Seveda z nestrpnostjo pričakujemo objavo lanskih podatkov o poslovanju, ki po naših informacijah ne bodo slabi.

GBD ANALIZIRA IN SVETUJE


"Warrant" na delnice Zavarovalnice Triglav Te dni je nemška Commerzbank izdala izveden finančni instrument, "warrant" na delnice ZVTG in z njegovo pomočjo je mogoče ustvariti davčni prihranek, v primeru, da ste delnice kupili po ceni pod npr. 200 EUR za delnico. Za več informacij pokličite čim prej: 04/280-10-25 (Robert Žnidar).

Telekom, kaj z njim? Te dni zelo aktualno vprašanje. Če je imel Pavel Gantar res v rokah ponudbo 500 EUR za delnico TLSG s strani Deutsche Telekoma že v letu 2001, kot trdijo nekateri mediji, lahko zaključimo, da smo najboljše že zamudili. Če drži, da je Tušmobil ponudil 460 EUR za delnico, smo tudi drugič zamudili, saj prodaja pod 400 EUR za delnico ni noben presežek, prej sramota za vse vpletene. Čakamo na izboljšanje ponudb, ki pa je glede na kolaps večine delnic na borzi bolj malo verjeten, čeprav bi bilo upravičeno. Sicer pa se nam obeta še ena javna prodaja. Samo upam, da ne bomo spet stali v vrstah… V igri so namreč še trije ponudniki: islandski Skripti, Madžarski telekom (lastnik je Deutsche telekom) ter britanska finančna korporacija Bain Capital Axos Capital. Kot že rečeno, so bile v drugem krogu ponudbe vseh treh pod trenutno borzno ceno (neuradno) in vlada je podaljšala rok za zvišanje ponudb na 14.1.2008. Špekulira se o tem, zakaj so ponudbe tako nizke: je Telekom prevrednoten ali država "pretirava" s pogoji? Povsem možno je, da država pogojuje vstop tujega partnerja z ohranjanjem delovnih mest ter favoriziranjem domačih dobaviteljev. Ker poslovanje Telekoma ni ravno bleščeče, je seveda najbolj verjetna poteza novega lastnika krčenje števila zaposlenih ter optimizacija stroškov. Tukaj je lahko en razlog za tako "nizko" ponudbo, drugi pa se skriva v tem, da je tečaj delnice Telekoma preprosto "pregret" in tudi tujci ne želijo predrago kupiti podjetja. Možna strateška širitev Telekoma je seveda omejena, saj je na Balkanu večinoma že vse v tujih rokah. Država si je pustila možnost, da podjetja tudi ne proda – zaradi tega tudi ni možna klasična dražba, saj bi v tem primeru morala država najvišjemu ponudniku Telekom prodati. Ena od opcij je že zgoraj omenjena – ponovitev zgodbe NKBM-ja, kjer bi skoraj 50 % delež Telekoma ponudili državljanom. Vendar je tukaj zgodba malo bolj zapletena. Telekom namreč že kotira na borzi in (pre)nizko vrednotenje Telekoma s strani države, bi lahko močno "oklestil" donose obstoječim delničarjem. To bi lahko povzročilo močan borzni pretres, ki bi sigurno imel posledice tudi na ostale vrednostne papirje. Drug problem je seveda možnost špekulacije, saj bi lahko ocene vrednotenja neuradno že prej pricurljala na trg, kar bi še povečalo nestabilnost na trgu in s tem zmanjšalo zaupanje v borzni trg.

3

Gorenje in Sava V tem letu bosta zanimivi tudi zgodbi z Gorenjem oz. Savo. Država se bo po vsej verjetnosti umaknila iz obeh družb, kjer ima preko Kad-a in Sod-a več kot 25 % delež. Kakšen bo način prodaje zaenkrat še ni znano, po vsej verjetnosti pa bo objavljen razpis za prodajo obeh deležev, ki bi se moral zaključiti z dražbo. Kdor bo kupil paket delnic od obeh skladov, bo moral objaviti ponudbo za prevzem in tudi preostalim delničarjem ponuditi isto ceno. Pri Gorenju je najbolj privlačno "razpršeno" lastništvo – po umiku države ne bo v lastništvu Gorenja nobenega pomembnega lastnika. O managerskem prevzemu verjetno razmišljajo vodilni v Gorenju (Ingor d.o.o.), vendar bo največji problem financiranje prevzema, saj je vlada zaostrila pogoje za pridobitev kredita z zastavo delnic, ki še niso v lasti prevzemnika. Torej se odpira možnost nakupa s strani tujega konkurenčnega podjetja iz panoge bele tehnike. Tabela 1: Lastništvo Gorenja d.d. na dan 8.1.2007 Delničar KAPITALSKA DRUŽBA, D.D. GORENJE, D.D. KD GALILEO RAIFFEISEN ZENTRALBANK INGOR, D.O.O., & CO. K.D. TRIGLAV STEBER I KD RASTKO KD ID, DELNIŠKA ID, D.D. OSTALI

Delež (v %) 25,20 8,44 5,39 4,54 3,10 2,58 2,57 2,22 45,96

Vir: KDD d.d. Pri Savi je lastništvo nekoliko bolj skoncentrirano, vendar se skriti potencial kaže predvsem v finančnih naložbah, ki jih ima Sava v portfelju. Tukaj je mišljen predvsem delež v Gorenjski banki in Abanki – v bilancah jih Sava vrednoti bistveno nižje od prave "notranje" vrednosti, tako, da se tukaj skrivajo rezerve, ki bi se lahko poznale pri ceni delnice. Tabela 2: Lastništvo Save d.d. na dan 8.1.2007 Delničar KAPITALSKA DRUŽBA, D.D. SLOVENSKA ODŠKODNINSKA DRUŽBA, D.D. KLUB MODRIH NFD HOLDING D.D. NFD 1 DELNIŠKI INVESTICIJSKI SKLAD D.D. NFD D.O.O. FINETOL D.D. GB D.D., KRANJ OSTALI

Delež (v %) 18,72 11,07 9,53 9,5 4,24 4,22 3,97 2,62 36,13

Vir: KDD d.d.

GBD ANALIZIRA IN SVETUJE


Vsekakor so še vedno zanimive naložbe v delnice investicijskih družb. Zaenkrat še ni znano kateri Id se bo naslednji preoblikoval v vzajemni sklad, dejstvo pa je, da so diskonti do knjigovodske vrednosti še vedno mamljivi. Tukaj najbolj priporočamo nakup idov: NF1N, KDIR, IFIR, ZVIR, kjer znaša diskont do knjigovodske vrednosti več kot 20 %. Tabela 3: Kazalci investicijskih družb na dan 9.1.2008 ID-i INFOND ID 1 INFOND ID ID KD ID MAKSIMA NFD 1 KRONA SEN. ZVON ENA ID

ozn. IFDR IFIR KDIR MAIR NF1N SNOG ZVIR

tr.c . 7,83 14,29 14,46 15,12 2,71 11,9 20,5

knj.vr. 9,16 17,53 17,67 17,37 3,42 13,9 25,15

knj.vr./ tr.c. 117 % 123 % 122 % 115 % 126 % 117 % 123 %

trž.nal. 78,6 % 86,0 % 82,0 % 96,0 % 89,5 % 96,0 % 91,0 %

Vir: www.gbd.si Še vedno je tudi zanimiva naložba v Krko, ki nas vedno znova razvaja z odličnimi rezultati in glavna »zvezda« preteklega leta - Aerodrom d.d.. Ne smemo namreč pozabiti, da Slovenija predseduje Evropski Uniji, kar se bo vsekakor poznalo na poslovanju Aerodroma. Pri Krki lahko predhodne rezultate poslovanja za leto 2007 pričakujemo že 24.1.2008. Seveda pa rezultati ne bodo popolnoma primerljivi z letom 2006, saj je Krka novembra 2007 prevzela nemškega generika Tad Pharmo, kar bo seveda vplivalo na konsolidirano bilanco.

BALKAN Balkan je bil v preteklih letih prava pravljica za slovenske investitorje, ki so si med prvimi drznili investirati v to regijo. Tudi lani so bili donosi v tej regiji zelo dobri, v naslednjih letih pa lahko pričakujemo ugoden razvoj na teh trgih ob večjih razvojnih "mejnikih". Takšni pomembni mejniki so, na primer, rešitev statusa Kosova, opravljen nadaljnji korak k približevanju EU katere od držav iz te regije ipd. Delnice podjetij na balkanskih trgih niso več tako močno podcenjene, kot pred leti, zato se tudi močna zdrava rast tečajev na realnih temeljih ne more nadaljevati brez preskokov čez prej omenjene večje razvojne mejnike. To se je pokazalo že sredi lanskega leta, ko je nakupni evforiji, ob kateri se nihče ni spraševal, kakšno podjetje pravzaprav kupuje, sledila streznitev. Za visoke donose bo v prihodnje potrebno bolje poznati posamezna podjetja in njihove načrte za prihodnost. In dobrih, zanimivih podjetij ni malo. Grafikon 2: Gibanje vrednosti indeksov Hrvaške, Srbije in Makedonije od 1.1.2007 do 31.12.2007

Nekoliko bolj špekulativni naložbi sta Mercator (poceni po kazalcih ter odlično poslovanje, skoncentrirano lastništvo) ter predvsem Pivovarna Laško, ki ima odličen "finančen portfelj". Tečaj bo močno odvisen od prodaje nekaj več kot 7 % državnega deleža za katerega se poteguje sama Pivovarna na eni strani in družba Tuš na drugi strani. Dražba bi se morala odvijati nekje v drugi polovici januarja. Grafikon 1: Gibanje indeksa SBI20, PIX ter delnic Save v letu 2007

Vir: Spletne strani posameznih borz Če mislite, da se tečaji slej ali prej "morajo" vrniti na svoje prejšnje najvišje vrednosti, vas bo streznila na primer primerjava med vrednotenjem Nove kreditne banke Maribor in srbskih bank, ki so kljub bistveno večjemu regijskemu tveganju, še vedno vrednotene višje (bolj drago) kot Nova kreditna banka Maribor!

Vir: www.gbd.si

Priporočilo Trenutno je v regiji zanimiva za investiranje predvsem Hrvaška, kjer priporočamo spremljanje razvoja dogodkov povezanih z zaostajanjem približevanja EU. Naslednji po potencialu je makedonski trg, na katerega pa bo imelo reševanje statusa Kosova tudi velik vpliv - tako da zaenkrat za vse države v regiji, razen za Hrvaško, priporočamo čakanje na razplet kosovskega vprašanja ali pa na nivo tečajev, ki bo nižji od sedanjega.

Ani Klemenčič, MBA in Jani Javornik

4

GBD ANALIZIRA IN SVETUJE


Grafikon 3: Gibanje vrednosti indeksov Federacije BIH in Republike Srbske od 1.1.2007 do 31.12.2007

SVET V leto 2008 smo na svetovnih kapitalskih trgih vstopili "rdeče" in s precejšnjo volatilnostjo. Temu so botrovali predvsem slabi podatki s trga dela, nepremičninskega trga, kreditnega trga in podatki o prodaji na drobno iz ZDA. Že kar nekaj časa se večina analitikov ukvarja z vprašanjem, ali bodo ZDA zapadle v recesijo, kako močna bo, kako dolgo bo trajala, kako bo to vplivalo na ostala gospodarstva po svetu in predvsem, kakšne ukrepe bo vlekla vlada ZDA in kako bi to lahko vplivalo na tečaje delnic na kapitalskih trgih. V nadaljevanju povzemam prevladujoči pogled na bodoče dogajanje na svetovnih kapitalskih trgih.

Vir: Spletne strani posameznih borz Balkan tudi vedno težje obravnavamo kot enoten trg. Hrvaška se že jasno loči od preostalih držav z razvitostjo svojega gospodarstva, s približevanjem EU in neobčutljivostjo trga na vprašanja, kakršno je status Kosova. Je pa res, da tuji institucionalni vlagatelji, ki so izjemno pomembni igralci na teh trgih, v veliko primerih Balkan še vedno obravnavajo kot enotno regijo, vključno s Slovenijo. Nekaj konkretnih nakupnih priložnosti: Hrvaška: Petrokemija, proizvodnja umetnih gnojil Srbija: Soja Protein, predelava soje Makedonija: Alkaloid, farmacija Naložbeni certifikati: Indeks Crobex - AA0F67, AA0RGG (vzvod) Indeks S-BOX Kroatien - EB8L62 Indeks Belex 15 - HV2D62 Indeks SRX - HV2CEF Indeks S-BOX Serbien - EB7XTX Evropski Balkan - DB3BLK, DB33R0 (vzvod) Indeks S-BOX CSS (Slovenija, Hrvaška, Srbija) - A0N7UU

Petrokemija Proizvodnja umetnih gnojil. Podjetja iz dejavnosti, ki so že objavila rezultate, so uspela v zadnjem letu ob znatnem povečanju prihodkov skoraj podvojiti marže. Soja Protein Predelava soje. Tudi Soja Protein je iz živilskopredelovalne panoge. Nedavna posodobitev proizvodnje bo verjetno prinesla nižje stroške ob boljši kvaliteti. Alkaloid Farmacevtsko podjetje, ugodno vrednoteno v primerjavi s farmacevti iz regije, ki razvija tako trg kot svoje notranje procese. Nedavno so uvedli SAP. mag. Sašo Pukšič, analitik

5

Večina finančnih analitikov za letos napoveduje, da ne bo prav prijazno do vlagateljev, sploh ne do tistih s slabim želodcem. Razveseljujoče je to, da večina meni, da ravno sedaj preživljamo najhujše čase oz. se bo takšna turbolentnost nadaljevala v prvi polovici leta 2008, v drugem delu leta pa naj bi nas čakali boljši časi. Verjeten scenarij je sledeč: kreditno-nepremičninska kriza, ki se je začela sredi leta 2007 se bo nadaljevala. Pričakujemo lahko še nove slabe informacije iz finančnega sektorja glede odpisov slabih posojil. Da gre za resen problem, kažejo že nekaj časa podatki o potrošnji, ki se zmanjšuje, saj si ljudje v težkih časih ne upajo trošiti kot sicer, saj morajo odplačevati kredite. FED jim gre z zniževanjem obrestne mere sicer nasproti, a posledice znižanja se pokažejo šele čez čas. Manjša potrošnja seveda pomeni slabše rezultate podjetij, v končni fazi nižjo gospodarsko rast. Borzni cikel običajno prehiteva gospodarski cikel. V prihajajočem kvartalu lahko pričakujemo, da večina podjetij ne bodo tako razveseljevala svojih delničarjev, kot je bilo temu doslej. Na udaru bodo predvsem naslednji sektorji: nepremičninski, finančni, trgovina, deloma tudi IT. Kljub pričakovanim težkim časom na borzi, so nekatere regije in panoge, kjer lahko vseeno pričakujemo pozitiven trend. Med regijami bi izpostavil predvsem najhitreje rastoča gospodarstva na svetu in t.i. velike kapitalske trge: Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska (BRIC regija). Brazilija je surovinsko precej močna in fundamentalno ugodno ovrednotena. Rusija je energetsko močna in v tem segmentu srednjeročno ni pričakovati obrata trenda. Indija se kot država izjemno hitro razvija in njeno gospodarstvo raste po izjemnih letnih stopnjah, ki naj bi bile kljub upočasnitvi še vedno 8 % v letu 2008 in 7,4 % v letu 2009. Podobno ostaja zanimiva Kitajska, ki letos gosti olimpijske igre, napovedana rast BDP pa se giblje okoli 10 % za leto 2008 in 9,3 % za leto 2009.

GBD ANALIZIRA IN SVETUJE


Nizozemska banka ABN AMRO je izdala indeksni naložbeni certifikat, ki ga sestavljajo štirje posamezni certifikati, od katerih vsak zasleduje posamezno perspektivno regijo (Brazilija: ABN176, Rusija: 852670, Indija: ABN537, Kitajska: 685964). Osnovne karakteristike certifikata sledijo v nadaljevanju: BRIC II open end certifikat WKN: ABN2RD Valuta: EUR Cena ob izdaji: 102,6 EUR Datum izdaje: 12.12.2005 Upravljalska provizija: 1 % letno Grafikon 4: Gibanje vrednosti certifikata BRIC in njegovih komponent od 1.1.2006 do 31.12.2007

Francoska banka SOCIETE GENERALE je izdala indeksni naložbeni certifikat, ki zasleduje košarico podjetij iz te perspektivne panoge. Osnovne karakteristike certifikata sledijo v nadaljevanju: World Alternative Energy Total Return Index (WAEX) WKN: SG0WAX Valuta: EUR Cena ob izdaji: 100,00 EUR Datum izdaje: 31.8.2006 Dividende: dividende se reinvestirajo v indeks Upravljalska provizija: 0,85 % letno Tabela 5: Struktura World Alternative energy Total Return indeksa Podjetje Vestas Wind Systems A/S Suzlon Energy Ltd. First Solar Inc. Q-Cells AG Suntech Power Hold. Co. Gamesa S.A. Renewable Energy Corp. CEMIG Pr Solarworld AG Verbund AG Ostalo

Država Danska Indija ZDA Nemčija Kitajska Španija Norveška Brazilija Nemčija Avstrija

Utež 24.12.07 10,00 % 10,00 % 10,00 % 10,00 % 10,00 % 9,70 % 9,46 % 7,18 % 6,81 % 6,70 % 10,15 %

Vir: Société Générale Vir: Teletrader

Kemija v kmetijstvu

Med sektorji bi morali biti med najbolj vročimi sledeči: obnovljivi viri energije, kemija v kmetijstvu in mobilna telefonija. Obnovljivi viri energije Svetovna potrošnja energije naj bi se do leta 2030 povečala za preko 50 odstotkov, predvsem na račun držav izven OECD. Največjo rast med energetskimi viri naj bi imeli prav obnovljivi viri energije, kjer bosta imeli največjo utež sončna in vetrna energija. Tabela 4: Primerjava deleža obnovljivih virov energije v celotni potrošnji energije v letu 2006 in pričakovanjih za leto 2030 Vir/Delež Nafta Plin Premog Jedrska energ. Obnovljivi viri Skupaj

Vir: www.eia.doe.gov

6

2006 19 % 27 % 34 % 12 % 10 % 100 %

2030 16 % 24 % 36 % 11 % 13 % 100 %

Dinamika -11 % -12 % 7% -2 % 34 % 0%

V času naraščajočega svetovnega prebivalstva in vse bolj zahtevnih potrošnikov, postaja tudi področje kemije v kmetijstvu vse bolj pomembno. V to področje sodijo proizvodi kot so pesticidi, gnojila, semena, sredstva za pospeševanje rasti in umetno proizvedeni hormoni. Čeprav ti proizvodi nimajo najboljšega ugleda, so v času naraščajočega povpraševanja po kmetijskih proizvodih nepogrešljivi za zagotavljanje konstantne oskrbe prebivalstva z osnovnimi prehrambenimi proizvodi kot so sadje, žitarice, mleko ali meso. Švicarska banka UBS je izdala indeksni naložbeni certifikat, ki zasleduje košarico podjetij iz te perspektivne panoge. Osnovne karakteristike certifikata sledijo v nadaljevanju: UBS AgriChemical Index WKN: UB8963 Valuta: EUR Cena ob izdaji: 45,37 EUR Datum izdaje: 26.11.2007 Dividende: 70 % neto dividend se reinvestira v indeks Upravljalska provizija: 1 % letno

GBD ANALIZIRA IN SVETUJE


Tabela 6: Struktura UBS AgriChemical indeksa Podjetje

Država

Mosaic Co. Potash Co. Monsanto Co Syngenta AG ICL-Israel Chemic. Yara International K+S AG Agrium Inc. Sinofert Holdings Scotts Miracle Gro. V denarju

ZDA Kanada ZDA Švica Izrael Norveška Nemčija Kanada Hong Kong ZDA

Utež 31.11.2007 **19,88 % **18,40 % **15,60 % 11,49 % 9,37 % 8,60 % 5,71 % 5,27 % 3,41 % 1,80 % 0,47 %

Vir: http://keyinvest.ibb.ubs.com Opomba: ** Utež večja od 15 % je mogoča, če določena delnica med letom pomembno zraste. Vsakega 28. februarja se uteži popravijo, tako da ne presegajo 15 %. Mobilna telefonija Kljub visokim rastem tečajev delnic v mobilni telefoniji v zadnjih letih, ostaja zanimiva podjetja mobilne telefonije predvsem v državah, kjer je nizka penetracija trga in se pričakuje povečanje prihodkov iz tega naslova v naslednjih letih. Dva takšna mobitela sta predvsem največji ruski mobilni operater Mobile Telesys (MBT), ki ima 78 milijonov naročnikov, pa tudi največji kitajski mobilni operater China Mobile (CHL), ki ima 363 milijonov naročnikov. Grafikon 5: Gibanje vrednosti Mobile Telesys in China Mobile na NYSE od 1.1.2006 do 31.12.2008

PROMET ČLANOV NA LJUBLJANSKI BORZI V LETU 2007. KATERE BPD IMAJO NAJVEČ ZAGONA? Lansko leto je bilo najuspešnejše v naši 10 letni zgodovini. Po prometu na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev smo se uvrstili na četrto mesto, s skoraj 7 % tržnim deležem. Imamo vodilni trgovalni sistem GBD OnLine, ki uporabnikom omogoča trgovanje od doma in hitro odzivanja na spremembe na trgu in jim nudi potrebne informacije za optimalno odločanje. Tabela 7: Promet članov Ljubljanske borze preko BTS v letu 2007 Član ABANKA VIPA UNICREDIT BANK HYPO A.A.B. GBD D.D. NLB ILIRIKA POTEZA CERTIUS BPH ARGONOS BPH RAIFFEISEN B. MP BPH SKB BANKA PERSPEKTIVA BPD PROBANKA KD BPD PUBLIKUM FACTOR BANKA NOVA KBM DEŽELNA B.S. PFCI BANKA KOPER VERITAS BH MOJA DELNICA GORENJSKA B. Skupaj

Mesto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Promet (EUR) 372.312.422 341.122.088 308.049.493 305.659.044 279.392.294 278.768.990 255.913.301 254.597.354 247.180.458 243.600.590 218.103.662 217.081.366 190.937.117 178.711.392 168.383.932 110.777.421 107.557.217 106.959.333 87.287.051 84.473.146 30.954.969 29.298.104 27.345.665 9.335.009 4.453.801.418

Delež 8,36 % 7,66 % 6,92 % 6,86 % 6,27 % 6,26 % 5,75 % 5,72 % 5,55 % 5,47 % 4,90 % 4,87 % 4,29 % 4,01 % 3,78 % 2,49 % 2,41 % 2,40 % 1,96 % 1,90 % 0,70 % 0,66 % 0,61 % 0,21 % 100,00 %

Vir: Ljubljanska borza

Vir: Teletrader Delnici Mobile Telesys se je mogoče izpostaviti tudi z opcijami (npr. DB8K34), delnici China Mobile pa z opcijami (npr. DB8BGM) ali turbo certifikati. mag. Goran Dolenc in Primož Kopač

7

GBD v letu 2007 odlično V letu 2007 smo povečali promet za 262 %, delež v celotnem prometu preko BTS pa smo povečali kar za 17,30 % glede na leto 2006. Ti podatki nas uvrščajo na sam vrh med nebančnimi člani borze! GBD Nepremičnine najavljajo obisk dominikanske republike, kot investicijske priložnosti, v mesecu maju! Prijave in podrobnosti najdete na www.gbd-nepremicnine.si.

GBD ANALIZIRA IN SVETUJE


BLIŽA SE ČAS ODDAJANJA NAPOVEDI DAVKA OD KAPITALSKIH DOBIČKOV. NEKAJ ODGOVOROV NA NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA… S prehodom leta se vse bolj približuje tudi čas oddaje napovedi za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev. Kar nekaj vprašanj smo prejeli že ob koncu preteklega leta in v prvih dneh tega leta, zato vam na nekatera odgovarjamo v nadaljevanju. Katero odsvojitev vrednostnih papirjev moram prijaviti? Prijaviti morate vsako odsvojitev vrednostnih papirjev, razen, če gre za neobdavčeno odsvojitev vrednostnih papirjev ali za odsvojitev oproščeno plačila davka. V tako napovedan dohodek se vštevajo v davčnem letu doseženi dobički iz kapitala ali realizirane izgube iz kapitala, pri čemer se zavezancu ne prizna izguba pri odsvojitvi kapitala, če je zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi pridobil vsebinsko istovrstni nadomestni kapital (npr. vrednostni papir). Izguba se ne prizna tudi v primeru, da je istovrstni nadomestni kapital pridobila zavezančeva povezana oseba. Dobički iz kapitala se obdavčujejo ne glede na rok imetništva kapitala, pri čemer se stopnja davka, ki je določena v višini 20 %, vsakih dopolnjenih pet let imetništva kapitala zmanjša za 5 indeksnih točk (po petih letih je stopnja 15 %, po desetih letih 10 %, po petnajstih letih 5 %). Po preteku 20 let prodaja ni več obdavčena. Naložbe v tuje vrednostne papirje so davčno enako obravnavane kot v domače. V katerih primerih ne plačam davka? Neobdavčene odsvojitve so: dedovanje, prenosi v okviru posojila ali zastave če izposojenega kapitala ne proda naprej, prenosi v postopkih prisilne izterjave obveznih dajatev, zamenjava z istovrstnimi vrednostnimi papirji brez denarnega toka, zamenjava delnic ID za investicijske kupone VS v postopku obveznega preoblikovanja investicijske družbe v vzajemni sklad po posebnih predpisih in izplačilo deleža družbeniku, če se ta odpiše od njegovega kapitalskega deleža. Davka od dobička iz kapitala ste oproščeni v primeru odsvojitve dolžniških vrednostnih papirjev (obveznic), odsvojitve po 20 letih lastništva, prve prodaje delnic iz naslova lastninskega preoblikovanja (velja za certifikatne delnice in delnice pridobljene na podlagi predpisov, ki urejajo lastninsko preoblikovanje podjetij). Za prvo prodajo se šteje tudi prodaja podedovanih omenjenih vrednostnih papirjev, odsvojitev investicijskih kuponov, pridobljenih z zamenjavo delnic pooblaščenih investicijskih družb (v postopku obveznega

8

preoblikovanja), če so bile prvotno pridobljene v postopku lastninskega preoblikovanja (certifikat). Kakšna je davčna osnova? Davčna osnova je razlika med nakupno vrednostjo ali vrednostjo ob pridobitvi in prodajno vrednostjo ali vrednostjo ob odsvojitvi. Pri izračunu razlike upoštevajte tudi stroške nakupa in prodaje v višini 1 % od vrednosti nabave in 1 % od vrednosti prodaje, ki znižujejo davčno osnovo. Kakšna je moja nabavna cena pridobljenih delnic? Kot nabavna cena vrednostnih papirjev se upošteva cena na dan pridobitve vrednostnega papirja. Tistim, ki ste vrednostne papirje pridobili pred 1.1.2003, se kot vrednost ob pridobitvi upošteva tržna vrednost na dan 1.1.2006. Podatki o teh vrednostih so na voljo na naši spletni strani www.gbd.si pod rubriko Pomoč/ Pogosta vprašanja/ Obdavčitev. V primeru pridobitve delnic na neorganiziranem trgu pred 1.1.2003 se kot tržna vrednost na dan 1.1.2006, po pojasnilu DURS, upošteva povprečna vrednost izračunana na podlagi kupoprodajnih transakcij prek članov borze vrednostnih papirjev. Če ste vrednostne papirje pridobili pred uvedbo evra, prodali pa po 1.1.2007, se vrednost ob pridobitvi preračuna v evre z uporabo srednjega tečaja Banke Slovenije, ki je veljal na dan pridobitve vrednostnega papirja oziroma 1.1.2006, kadar se za nabavno vrednost šteje vrednost na ta dan. Menjalne tečaje najdete na naši spletni strani. V kolikor ste odsvojili podarjene vrednostne papirje in je darovalcu davčni organ predhodno dovolil odlog plačila davka, se vam kot nabavna cena upošteva cena, po kateri je vrednostni papir pridobil darovalec. Tudi kot datum pridobitve upoštevate dan, ko je delnice pridobil darovalec. Kaj moram storiti v primeru, da sem vrednostne papirje podaril zakoncu ali otroku? V kolikor ste v preteklem letu vrednostne papirje pred potekom 20 let podarili zakoncu ali otroku, lahko s posebnim obrazcem, ki ga oddate pristojnemu davčnemu uradu do 28. februarja tekočega leta, uveljavljate odlog ugotavljanja davčne obveznosti. Obrazec najdete na spletni strani DURS: www.durs.gov.si.

GBD INFORMIRA


V primeru odobritve odloga s strani davčnega organa, ne boste plačali davka od odsvojitve vrednostnih papirjev. Če vam odloga davčne obveznosti davčni organ ne dovoli, morate v 10 dneh po prejemu take odločbe vložiti napoved.

3.

Napoved lahko tudi kupite v knjigarnah in papirnicah, jo izpolnite in pošljete na pristojni davčni urad (kjer imate stalno bivališče in ste vpisani v davčni register).

Do kdaj moram oddati napoved od dobička iz kapitala? Ali plačam davek od dobička pri prodaji izvedenih finančnih instrumentov (opcije, certifikati, …)? V skladu z veljavnim Zakonom o dohodnini se davek od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, kamor spadajo opcije, certifikati, terminske pogodbe, ne plača. Kako lahko znižam davčno osnovo za davek od dobička iz kapitala? Pozitivna davčna osnova za dobiček iz kapitala od odsvojitve delnic se lahko zniža za izgubo ugotovljeno pri odsvojitvi nepremičnine. Podatke o tej izgubi vpišete v obrazec DOHKAP št. 4, pod točko 4. Seveda pa z vpisom podatkov v istem obrazcu lahko z ustvarjeno izgubo pri odsvojitvi delnic znižate tudi dobiček, ki ste ga ustvarili s prodajo nepremičnine. Kje dobim podatke za pripravo napovedi? Ob vsaki transakciji (nakupu in prodaji) vam je GBD Gorenjska borznoposredniška družba d.d. poslala obračun o opravljeni storitvi iz katerega je razvidna tako količina, cena in dan transakcije (nakupa ali prodaje). Poleg tega vas bo do konca januarja obvestila o vaših transakcijah v letu 2007, ki ste jih opravili preko GBD d.d.. Ti podatki bodo poleg vaših pogodb (v primeru, da ste prodajali izven organiziranega trga) in obvestil drugih BPD (v kolikor poslujete preko več BPD) osnova za pripravo vaše napovedi. Podatke o pridobitvi delnic v primeru certifikata in notranjega odkupa naj bi zagotovila družba, ki je te delnice vpisovala. V primeru nakupa preko BPD pa lahko podatke prejmete na BPD preko katerih ste opravljali nakupe delnic.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov in popisnih listov morate oddati do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto. Opozorilo! Ker je leto 2008 prestopno leto morate paziti, da boste napovedi oddali najkasneje do 28. februarja.

Z odločbo ugotovljeni davek za vas predstavlja končno plačilo in se vam ne všteva v vašo letno dohodninsko napoved. MERKUR Veliko vprašanj smo na naš naslov prejeli o obdavčitvi tistih delnic Merkurja, ki ste jih pridobili v postopku lastninskega preoblikovanja. Prva prodaja delnic iz naslova lastninskega preoblikovanja v skladu s predpisi o lastninskem preoblikovanju podjetij ni obdavčena (to velja za pridobitev delnic na podlagi zamenjave za lastniške certifikate kot delnice pridobljene na podlagi interne razdelitve in notranjega odkupa izvršenega v skladu s predpisi, ki urejajo lastninsko preoblikovanje podjetij). Za vse drugače pridobljene delnice velja, da se plača davek od dobička iz kapitala po predpisani stopnji glede na čas lastništva delnic. Podatke o pridobitvi delnic v primeru certifikata in notranjega odkupa naj bi zagotovila družba, ki je te delnice vpisovala oziroma razdeljevala ali dala v odkup (v konkretnem primeru je to Merkur d.d.), v primeru nakupa preko BPD, pa lahko podatke prejmete na BPD preko katerih ste opravljali nakupe delnic.

Če niste našli odgovora na vaše vprašanje, ne pozabite na pomoč, ki vam jo nudi davčna Vida!

"Dobrodošli! Moje ime je Vida in sem spletna asistentka Davčne uprave Republike Slovenije. Kako lahko pomagam?"

Kako lahko izpolnite svojo obveznost oddaje napovedi! 1.

Napovedi in navodila za izpolnjevanje dohodkov iz kapitala si lahko izpišete in sicer jih dobite na spletni strani davčne uprave: www.durs.gov.si.

. 2.

Napoved lahko oddate preko sistema eDavki na spletni naslov http://edavki.durs.si. Pod rubriko Obrazec Doh-KDVP (za vlogo po pošti ter informativni izračun). Možnost bo predvidoma možno uporabiti po 1.2.2008.

Vida uporabnikom svetuje o davkih in davčnih napovedih. Odgovarja na vsa vprašanja v zvezi z davčno napovedjo in davki, ima pa tudi nekaj smisla za humor. Pogovorite se z Vido na spletnem naslovu vida.durs.si. Hermina Borak

9

GBD INFORMIRA


SEMINAR O AKTIVNEM TRGOVANJU JE POŽEL VELIKO ZANIMANJA Novembra smo v GBD d.d. organizirali prvi pravi izobraževalni seminar na temo aktivnega trgovanja v Sloveniji. Kot predavatelja smo gostili guruja aktivnega trgovanja, enega izmed članov The Market Guys iz ZDA, ki sta tudi uradna izobraževalna partnerja skupine E*Trade Financial. Rick nam je predstavil pet najpomembnejših korakov za uspešno trgovanje in nas opozoril na najpogostejše napake, ki se jim moramo izogniti. Seminarja v hotelu MONS se je udeležilo več kot sto udeležencev, ki so bili po večini navdušeni tako nad vsebino seminarja, kot tudi načinu podajanja znanja s strani predavatelja. Nekaj mnenj udeležencev seminarja si lahko preberete v nadaljevanju. mag. Rajko Žugelj

"Navdušen sem bil nad seminarjem The Market Guys. Rick Swope mi je radikalno spremenil razmišljanje o načinu trgovanja in obvladovanja tveganja. Prepričljivo je prikazal kdaj vstopiti in kdaj izstopiti iz borznih dogajanj. Zahvaljujem se GBD nad izborom tem do sedaj izvedenih seminarjev in skrbi za kvalitetno izobraževanje svojih strank. Ni slučaj, da imajo eksponencialno rast priliva novih strank." Jure Ocepek

"Moram Vam povedati, da je bil zadnji seminar enostavno odličen" Damjan Pernovšek

"Seminar je bil fenomenalen. Še kakšnega takega. Hvala." Dani Dujović

"SUPER seminar, HVALA PRIPOROČAM za naslednjič."

za

povabilo,

se

Na voljo je tudi posnetek seminarja na DVD-ju.

NE ZAMUDITE… Vse tiste, ki ste seminar zamudili, lahko razveselimo z novico, da bomo verjetno spomladi ponovno gostili, tokrat celo oba člana zasedbe The Market Guys. Več informacij o tem in drugih seminarjih, ki jih bomo organizirali v letu 2008, najdete na naši spletni strani www.gbd.si.

GBD d.d. Koroška cesta 33, 4000 Kranj MŠ: 5943086, DŠ: 46365877 TRR za nakup vrednostnih papirjev: 01502-0007250097, referenca 00 in vaša davčna številka.

10

Tisk: Typografika, naklada 17.500 izvodov.

Bilten Moj Broker izdaja GBD Gorenjska borzno posredniška družba d.d. in je namenjen informiranju investitorjev. Brezplačno ga prejmejo komitenti GBD Gorenjske borzno posredniške družbe d.d. Omejitev odgovornosti: V publikaciji izražena mnenja ne pomenijo ponudbe za nakup ali prodajo določenih vrednostnih papirjev ali skupin vrednostnih papirjev, temveč so podana izključno za boljše razumevanje vrednostnih papirjev in delovanja trga kapitala. GBD je imetnik večine finančnih instrumentov, ki so omenjeni v tem glasilu. Informacije so bile pridobljene iz virov, za katere avtorji verjamejo, da so verodostojni, vendar ne zagotavljajo njihove natančnosti in popolnosti. GBD d.d. in avtorji ne prevzemajo nobene odgovornosti za posledice odločitev, ki bi bile sprejete na podlagi mnenj in informacij, podanih v tej publikaciji. Bilten je brezplačno dostopen tudi registriranim uporabnikom spletne strani www.gbd.si.

Moj Broker januar 2008  
Moj Broker januar 2008  

Finančni časopis Moj Broker je brezplačni finančni časopis GBD Gorenjske borznoposredniške družbe d.d., namenjen informiranju investitorjev.

Advertisement