Page 1

Faqe 2

Afër / larg

Kroacia, anëtarja e 28-të e BE, edhe pse me këmbët zvarrë Christoph Hasselbach

Themelues Henri Çili - Kryeredaktor Arion Sulo - E premte, 21 qershor 2013. Numër 940. Viti IV botimit. Çmimi 30 lekë. 1.5 euro. www.mapo.al e-mail: gazetamapo@gmail.com. Adresa: BLV "Gjergj Fishta"

Meta: Përjashtoj koalicionin me Berishën dhe PD pas zgjedhjeve

Intervista Berisha: Meta-Rama morën matematikën, më lanë moralin Kryeministri flet për bilancin e qeverisjes, momentet më të vështira, 21 janarin, marrëdhëniet me ambasadorin Arvizu dhe për koalicionet post-zgjedhore. “Ata që nuk u futën në lista do të jenë pjesë e ekipit fitues. Tre deputetët e PS kanë marrë edhe strukturat me vete. Do të lexoj drejt vendimin e sovranit” Absolutisht jo, ligji elektoral është proporcional rajonal dhe je i detyruar që ta ndërtosh fushatën tërësisht mbi bazë qarqesh. Të gjithë bashkëpunëtorët e mi kryesojnë fushatën në një qark dhe të them diçka, është shumë e vështirë për ta të shkëputen nga një aktivitet jashtë qarkut, sepse është një punë e përgjegjësi shumë e madhe. Pra, unë bëj të përgjithshmet dhe

Kryetari i LSI tha në Berat se kryeministri po numëron orët e fundit në pushtet dhe përjashtoi mundësinë e një koalicioni. Në emisionin “360 Gradë” të Zhejit, Meta tha se debati për kryeministrin në koalicionin e së majtës tregon larmi Faqe 6

Rama: Partia e parë e koalicionit merr kryeministrin, spoti i Dajtit humor elektoral

NgërÇ

NGA bujar kapexhiu

Skandale që i kushtojnë shumë Kosovës Shtetet e sapokrijuara, që ende luftojnë për njohje e pranim nga familja ndërkombëtare...

Frrok Gjini si kristiandemokrat dhe si fitues

koment Vladimir Beja

informale, mbi 176 milionë lekë. Kështu, me propozimin e ministrit të Punëve Publike dhe Transportit, qeveria ka vendosur shpërblimin e pronarëve mbi sipërfaqet takuese të pasurive të paluajtshme, pronë private, të zëna nga ndërtimet informale në Durrës, Vlorë, Korçë, Elbasan e Tiranë. Pronarët e pasurive, për sipërfaqen e zënë nga ndërtimet informale të shpërblehen... Faqe 14

Qeveria ka vënë në dispozicion të dëmshpërblimit të 255 ish-pronarëve që tokat e tyre janë zënë nga banesat

FAQe 7

koment Ruben Avxhiu

Legalizimet, qeveria shpërndan 1.7 mln USD për 255 ish-pronarë Bëhet fjalë për një sipërfaqe prej 10 716 metër katror tokë truall. Vlera e përgjithshme e shpërblimit është 176 milionë lekë. Ja lista e emrave që përfitojnë

Kryetari i PS paralajmëroi dje se “ata që do të prekin votën në këto zgjedhje, duhet të gjejnë vrimë miu të futen”

op-ed / 10-11

shkoj tek secili prej tyre, aty janë të gjithë këta bashkëpunëtorë spikerë kryesorë pas meje dhe janë organizatorë direkt shumë më shumë se unë të fushatës në qark. Aty pra takohemi, unë ftoj qytetarët të bisedojnë me kryeministrin dhe kjo bën një dallim, sepse po shkova, do të ulem t’i përfill të gjithë deri në fund, s’mund t’i them flisni me Sajmirin... Faqe 4

Frrok Gjini nuk është i panjohur për publikun shqiptar, por më tepër i njohur ai është në...

Klikoni në

www.zgjedhjet2013.al Rezultatet e Votimeve live Na ndiqni tek www.zgjedhjet2013.al Rezultatet do të jenë sipas të dhënave zyrtare nga KQZ.

Zgjedhja e mençur

PS, mbyllje të vakët të fushatës në Tiranë, finalja në Shkodër e Vlorë Për herë të parë në historinë e këtyre 22 viteve pluralizëm, Tirana për socialistët ka humbur rëndësinë që ka patur në çdo fushatë elektorale. Kjo pasi kësaj here ajo ka humbur shansin që si qendra administrativo-politike e vendit të mbyllë si çdo herë tjetër fushatën elektorale të Partisë Socialiste. Rëndësinë kësaj here ia ka marrë Shkodra dhe Vlora, ku socialistët

pritet të mbyllin sot fushatën e tyre elektorale. Ndaj Tirana e ka patur radhën dje, që nëpërmjet një mitingu të mbajtur në sheshin “Nënë Tereza” të mbyllë fushatën elektorale, por vetëm për qarkun që përfaqëson. Për këtë takim të fundit elektoral për këtë zonë zgjedhore ishte menduar një organizim ndryshe, ku platforma e folësve nuk ishte vendosur si zakonisht... Faqe 3

hajduti i makinave

kulturë

I arratisuri nga komisariati “ankohet” te PS, arrestohet

Naum Prifti: 200 dosjet me dorëshkrime të nolistit të fundit

FAQE 7

FAQE 13

koment / 11

Faqe 16

Roberto Battelli

Anëtarët e KQZ të marrin detyrat pa vonesë Gjatë tri vizitave të mia vetëm gjatë muajit të fundit dhe vëzhgimit nga afër të fushatës zgjedhore, kam qenë i lumtur të shikoj një fushatë aktive dhe kaq të gjallë të zhvilluar këtu. Këto zgjedhje janë për politikën. Zgjedhjet duhet të jenë për politikën, sepse ato janë një mundësi për një debat të madh kombëtar se ku realisht ndodhet vendi dhe se ku duhet të shkojë. I përgëzoj ata që kanë kontribuar në këtë debat dhe rrjedhimisht edhe në të ardhmen e Shqipërisë. Populli i Shqipërisë meriton një debat aktiv sikundër ata vazhdojnë integrimin e mëtejshëm brenda strukturave europiane, një qëllim ky që ndajnë të gjitha forcat kryesore politike në vend. Shqipëria ka arritur shumë në aspektin politik, social dhe ekonomik...


2

afër/larg

1

intervista

Rama:

politikë

Berisha: Meta-Rama morën Kryeministrin e përcakton partia matematikën, mua më lanë moralin e parë brenda koalicionit fitues Faqe 4

Faqe 5

Meta: Përjashtoj koalicionin me Berishën pas zgjedhjeve

Kroacia premton se do të ndihmojë fqinjët e saj në rrugën e tyre drejt anëtarësimit në BE.

Faqe 6

Qeveria kroate ka krijuar kushtet për anëtarësim, megjithatë, gjendja ekonomike në vend është ende e dobët. Në një studim të Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë gjermano-kroate të vitit 2012 Kroacia renditet e 11-ta si vend për investime në Europën Lindore, pas Sllovenisë dhe Serbisë. Po ashtu, autorët kritikojnë mosefikasitetin e administratës publike dhe pasiguritë në sistemin ligjor.

Kroacia, anëtarja e 28-të e BE, edhe pse me këmbët zvarrë Christoph Hasselbach

P

as shtatë vitesh procesi i pranimit të Kroacisë në BE më në fund u mbyll. Hyrja e këtij vendi në BE vjen në një kohë të vështirë për Bashkimin Europian. Ky i fundit gjendet në mes të krizës më të keqe që ka përjetuar ndonjëherë, dhe dëshira për të përfshirë më shumë anëtarë ka rënë në zero. Një pjesë e shtypit gjerman e vlerëson në mënyrë kritike e deri polemike anëtarësimin e Kroacisë, siç dëshmojnë dhe tituj të tillë: “Kush lejon dështakë të tjerë në BE”, “Kroacia - varri i ardhshëm i miliardave” ose “Fëmija tjetër problematik quhet Kroaci”. Ekziston frika se Kroacia do të bëhet si Greqia, varr për paratë gjermane. Disa gazeta shkruajnë: Kroacia është në borxh, e korruptuar dhe e rrënuar nga papunësia e lartë. Por Berlini zyrtar i sheh gjërat ndryshe. Nikolaus Graf Lambsdorff, përfaqësues për Europën Juglindore në Ministrinë e Jashtme, është i sigurt se gabimet e së kaluarës nuk do të përsëriten. “Ky ishte procesi më i vështirë i aderimit që duhet të kalonte një kandidat për anëtarësimin në BE. Kjo mënyrë do të përdoret në të ardhmen pra: Çdo kandidat tjetër do të përballet me të paktën të njëjtat kushte”, - thotë Nikolaus Graf Lambsdorff. Probleme të mëdha ekonomike, por cili vend nuk ka të tilla? Ekonomikisht, BE-ja merr mbi vete me Kroacinë një barrë më tepër. Vendi është prej vitesh në një recesion, papunësia është rreth 20 për qind. Por edhe një numër i madh shtetesh që janë prej vitesh anëtare të BE-së kanë probleme të tilla, apo edhe më të mëdha. Aderimi i Kroacisë në BE nuk do ta bëjë atë të pasur brenda

natës, por do ta vërë vendin përballë konkurrencës, beson kryeministri Zoran Milanoviç në bisedë me DW. “Unë jam i bindur se Kroacia do të përballet me të gjitha sfidat që nënkupton integrimi europian dhe globalizim për një komb të vogël. Sepse kombet e vogla duhet të jenë të hapura. Bashkimi Europian është një mundësi e madhe për Kroacinë”. Qeveria kroate ka krijuar kushtet për anëtarësim, megjithatë, gjendja ekonomike në vend është ende e dobët. Në një studim të Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë gjermanokroate të vitit 2012 Kroacia renditet e 11-ta si vend për investime në Europën Lindore, pas Sllovenisë dhe Serbisë. Po ashtu, autorët kritikojnë mosefikasitetin e administratës publike dhe pasiguritë në sistemin ligjor. Sipërmarrje nga industria e prodhimit janë të rralla në Kroaci. Që të jetë ekonomikisht e suksesshme, qeveria kroate mbështet më shumë turizmin sesa industrinë. BE mendon se Kroacia do të luajë një rol pozitiv dhe aktiv në procesin e afrimit të BE-së me të gjithë rajonin. Nikolaus Graf Lambsdorff, përfaqësues për Europën Juglindore në Ministrinë e Jashtme, thotë: “Unë shpresoj dhe se Kroacia nuk do t’i harrojë fqinjët e vet. Fqinji më i afërt është sigurisht Bosnja, ku jetojnë shumë kroatë, por kjo përfshin edhe Serbinë fqinje. Proce-

“Unë mendoj se do të ketë reflektim vetëm pozitiv. Nga njëra anë, kjo do të tregojë se Europa pranon ato vende të cilat i plotësojnë me të vërtetë kushtet, të cilat reformohen dhe tregojnë se ato janë në gjendje të marrin pjesë në një treg të madh që quhet BE”, thotë presidenti kroat, Ivo Josipoviç.

Sipërmarrje nga industria e prodhimit janë të rralla në Kroaci. Që të jetë ekonomikisht e suksesshme, qeveria kroate mbështet më shumë turizmin sesa industrinë. BE mendon se Kroacia do të luajë një rol pozitiv dhe aktiv në procesin e afrimit të BE-së me të gjithë rajonin

si i afrimit të BE-së me të gjithë rajonin duhet të vazhdojë dhe shpresojmë se Kroacia do të luajë këtu një rol pozitiv dhe aktiv”. Vitet e ardhshme do të tregojë nëse Kroacia do ta përmbushë këtë rol. “Unë mendoj se do të ketë reflektim vetëm pozitiv. Nga njëra anë, kjo do të tregojë se Europa pranon ato vende të cilat i plotësojnë me të vërtetë kushtet, të cilat reformohen dhe tregojnë se ato janë në gjendje të marrin pjesë në një treg të madh që quhet BE. Dhe jo vetëm në treg, por edhe vlera të tjera, të tilla si paqja dhe bashkëpunimi. Ne e shohim anëtarësimin e të gjitha vendeve të Europës Juglindore si një proces të madh paqësor, nga i cili do të përfitojnë të gjitha vendet dhe të gjithë popujt”, thotë presidenti kroat, Ivo Josipoviç. Kroacia premton se do të ndihmojë fqinjët e saj në rrugën e tyre drejt anëtarësimit në BE. Në të njëjtën kohë, ne e dimë se negociatat e pranimit të Kroacisë kanë qenë shpesh të bllokuara nga vendi fqinj, Sllovenia, dhe frika është se raportet e Kroacisë me fqinjët mund të ndikojnë në pengimin e pranimit të tyre në BE. Por në prag të anëtarësimit në BE, në Kroaci mungon entuziazmi. Papunësia e lartë, bujqësia e pashpresë dhe industria e rrënuar nuk japin shkas për të festuar. Një vend në kufijtë e depresionit. Është një apel për rininë, për ta kërkuar të ardhmen gjetiu. Sepse vendi i tyre nuk ka ç’u ofron. Kroacia gjendet prej pesë vitesh në një krizë të thellë. E megjithatë, Brukseli konstatoi në një dokument 15-faqesh pjekurinë e vendit për t’u anëtarësuar. Kësisoj, Kroacia po i heq këmbët zvarrë drejt BE-së (me gëzim të përmbajtur).


kryesore

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

21.06.2013

3

PS, mbyllje të vakët të fushatës në Tiranë, Rama: Miting me vendalinj Socialistët mbyllin fushatën për kryeqytetin. Rama: Risia e fushatës që do ta mbyllim në dy mitingje paralele në Shkodër e Vlorë “Ky është miting safi me vendalinj safi dhe jo miting me robër të mbledhur nëpër autobusë”. Fejzi Braushi

Për herë të parë në historinë e këtyre 22 viteve pluralizëm, Tirana për socialistët ka humbur rëndësinë që ka patur në çdo fushatë elektorale. Kjo pasi kësaj here ajo ka humbur shansin që si qendra administrativo-politike e vendit të mbyllë si çdo herë tjetër fushatën elektorale të Partisë Socialiste. Rëndësinë kësaj here ia ka marrë Shkodra dhe Vlora, ku socialistët pritet të mbyllin sot fushatën e tyre elektorale. Ndaj Tirana e ka patur radhën dje, që nëpërmjet një mitingu të mbajtur në sheshin “Nënë Tereza” të mbyllë fushatën elektorale, por vetëm për qarkun që përfaqëson. Për këtë takim të fundit elektoral për këtë zonë zgjedhore ishte menduar një organizim ndryshe, ku platforma e folësve nuk ishte vendosur si zakonisht në krye të sheshit, por në mes të tij, duke i dhënë pak a shumë formën e një tapeti

të një ringu, ku përkrahësit ishin shpërndarë përqark tij, dhe ku një pjesë e mirë e tyre kishin zënë dhe shkallët që rrethojnë sheshin. Gjithsesi, pjesëmarrja e përkrahësve nuk i përgjigjej rëndësisë që ka Tirana si kryeqytet me gati 1 milion banorë, pavarësisht se për të mbushur sheshin ishte menduar që një pjesë jo e vogël e pjesëmarrësve të vinin dhe nga rrethet. Me këngën e Freddie Mercury “Will rock you”, e cila në fakt është bërë himni i fushatës së Ramës në këto zgjedhje, është hapur ky takim elektoral, ku i pari që është ngjitur në podium ka qenë Simon Ndreu, ish-ushtarak nga Tropoja dhe më pas janë ngjitur njëri pas tjetrit thuajse të 32 kandidatët e PS-së për Tiranën, të cilët kanë kërkuar votën e qytetarëve për të bërë që jo vetëm kryeqyteti, por e gjithë Shqipëria të rilindë me atë që ata thuajse të gjithë e quajtën si kryeministrin e ardhshëm të vendit, Edi Ramën. “Edhe 2 ditë dhe masa e madhe e popullit shqiptar për ndryshim do të derdhet drejt kutive të votimit për të votuar 29-ën tonë të dytë në histori”, - tha kreu i listës së Tiranës, Pandeli Majko. Në fund në

“Ky është miting safi me vendalinj safi dhe jo miting me robër të mbledhur nëpër autobusë. Pastaj ju e dini ne një autobus kemi, vetëm autobusin mavi” skenë u ngjit kreu i Partisë Socialiste, Edi Rama, i cili duke ironizuar mitingjet e kundërshtarit politik, pra të PD-së, është shprehur se ky ishte një miting me pjesëmarrës safi vendalinj. “Ky është miting safi me vendalinj safi dhe jo miting me robër të mbledhur nëpër autobusë. Pastaj ju e dini ne një autobus kemi, vetëm autobusin mavi. Gjithë autobusët e tjerë i ka mbledhur katragjyshi me antiplumb, për t’i mbushur me njerëz si të gjithë ju, që marrin një rrogë nga taksat e të gjithëve ne dhe

që një katragjysh i marrë fund i mban peng lidhur me bukën e gojës. Ditën e diel, me numrin e bekuar 29 do t’i çlirojmë të gjithë robërit e katragjyshit”,- u shpreh Rama. Kryetari i PS-së nuk ka folur shumë për atë se çfarë përmban programi qeverisës i PS-së, por u është drejtuar të pranishmëve se duke votuar PSnë ditën e diel, ata do të votojnë për një qeveri që do të jetë gjithmonë në krah të tyre. “Me votën tuaj për rilindjen, ju kryeqytetasit, pavarësisht prejardhjes krahinore, përkatësive partiake, përkatësive fetare, pavarësisht moshës dhe gjinisë, do të keni në krah një qeveri që hallet tuaja do t’i bëjë të vetat, problemet tuaja do t’i ketë të vetat dhe unë do të jem pranë jush në çdo përpjekje. Rilindja nuk po vjen vetëm, po e sillni ju, një popull i tërë”, - tha më tej Rama. Gjithsesi, duke qenë se Tirana përfshin zonën më të madhe informale në vend, ai ka përsëritur se “brenda mandatit, të gjithë ata që kanë ndërtuar shtëpitë e tyre, që kanë ardhur për një jetë më të mirë, në kërkim të kësaj ‘Amerike’ të vogël, do të kenë në dorë titullin e pronësisë të patundshme mbi shtëpinë, falas”.

Durrës, Berisha: 44-a numri i fatit, 29-a mashtrim Kur mbeten edhe dy ditë nga zhvillimi i zgjedhjeve parlamentare, kryeministri Sali Berisha kërkoi dje që shqiptarët të votojnë numrin 44. Në tubimin përmbyllës të qarkut Durrës, kreu i ekzekutivit tha se 44-a është numri i fatit, ndërsa 29-a e Partisë Socialiste është mashtrim. “…Për ju dhe gjithë shqiptarët dua t’ju pohoj këtu sonte se unë gjithë jetën jam përpjekur, por kam patur dhe fat, dhe fati im i madh është 44-a, se linda në ’44ën. Askush nuk do zhgënjehet. 44-a është numri i fatit, është numri i lirisë së shqiptarëve. Lexoni pak për 29-ën, është dështimi, është Edi Rama. Kujdes prej atij numri, nuk sjell fat, nuk ka mbarësi, ka dështim. Bashkohuni për punësimin, zhvillimin, për të ardhmen tonë në Europë”,- tha ai. Berisha e filloi ditën e djeshme me dy tubime elektorale të zh-

villuara përkatësisht në Klos dhe Burrel. Gjatë këtyre takimeve, Kryeministri premtoi sërish rritje pagash dhe pensionesh, si dhe dyfishimin e pagesës së papunësisë. “Bashkohuni me ne për të ndërtuar ujësjellës, kanalizime dhe infrastrukturë moderne, për matjanët kudo që banojnë. Për të rritur rrogat e ulëta në 350 dollarë, pensionet e ulëta në 150 dollarë, rrogat e mësuesve në 700 dollarë, rrogën mesatare në 700 dollarë, për të dyfishuar pagesën e papunësisë, për të rritur në 50 për qind ndihmën ekonomike për të ecur drejt mirëqenies. Bashkohuni me ne për të shndërruar pasuritë e mëdha tuaja, kromin, ujërat në vlera të vërteta për ju”, - tha dje Berisha në Burrel. Ndërsa në Kamzë, Kryeministri premtoi se dy qarqe të mëdha industriale do të krijohen, nga ku do të

mundësohen plot 30 mijë vende pune. Berisha kujtoi sërish qëndrimet e Edi Ramës ndaj të ardhurve në zonat informale, ndërsa shtoi se premtimi i kryetarit të opozitës për legalizimet është mashtrim. “Ai erdhi këtu dhe kishte veshur lëkurën e qengjit. Kishte marrë për dëshmitar një profesionist të dëshmisë së rreme dhe u tha se do t’jua legalizojmë

shtëpitë falas. Pse e tha këtë? E tha këtë që nesër t’ju thotë unë e bëj, por s’më lë gjykata. Erdhi këtu dhe u betua ‘s’ju kam thënë kurrë çeçenë, shpellarë’. Harroi benë’ dhe dje u thoshte që jeni shpellarë në shpellën e Saliut, që dilni nga shpella e Saliut. Po e them këtu - ju jeni krenaria ime dhe këta janë burrat, gratë, zonjat dhe zotërit e shtëpive, kanë qenë në shtëpi dhe janë këtu e 300 vjet apo 500 vjet të shkuara dhe nuk ka nevojë t’u tregosh ti shpellën. Sa i përket qëndrimit ndaj tyre, në qoftë se një banor i Kamzës, KodërKamzës, i Paskuqanit tregon vetëm një të mirë që u ka bërë 11 vjet, përveç përçmimit, Edvin Kristaq Rama, atëherë le ta besojnë”, - tha Berisha. Më tej ai shtoi: “Të besosh defterët e Edi Ramës dhe Pjerin Ndreut, është si të besosh defterët e Don Kishotit dhe Sanço Panços”.

dita e fundit

Mitingjet përmbyllëse, PD në Tiranë, PS në Shkodër e Vlorë Mbyllet sot në mesnatë në m ë ny r ë l i g j o r e f u s h a t a zgjedhore, për t’ia lënë radhën asaj që në Kod Zgjedhor quhet 24-orëshi i heshtjes elektorale. Ndaj forcat politike i kanë kushtuar kësaj dite të fundit fushate, dhe miting jet më të rëndës i s h m e. K ë s h t u p ë r d e mokratët nuk ka asnjë surprizë, pasi ata kanë dalë nga tradicionalja dhe mitingun e tyre përmbyllës do ta mbajnë në Tiranë, ku do i paraprijë një koncert me këngëtarë të njohur shqiptarë. Ndërkohë që nga ana tjetër, socialistët kanë vendosur të bëjnë surprizën jo vetëm duke u zhvendosur nga Tirana, por edhe duke organizuar dy mitingje gati në të njëjtën kohë, njërin në q y t e t i n e S h ko d r ë s d h e vetëm pak minuta më pas një miting tjetër në qytetin e Vl o r ë s . S i mb o l i k a e nj ë zgjedhjeje të tillë duke se ka të bëjë me faktin se socialistët tashmë ndihen njësoj si në një bastion të demokratëve, siç është Shkodra, ashtu dhe në një bastion të së majtës, siç është Vlora. Gjithashtu bëhet e ditur se një zgjidhje e tillë është një tregues i interesit elektoral që socialistët kanë në Shkodër, ku ata shpresojnë fort për të marrë një mandat më shumë se në 2009, dhe Vlora si vendi ku kandidon kryetari i PS-së, Edi Rama. Rama do të jetë prezent në të dyja mitingjet, fillimisht do të marrë pjesë në mitingun përmbyllës në Shkodër dhe më pas nëpërmjet një helikopteri, do të fluturoje për në Vlorë.


4

në fokus

ngjarje e ditës

Kryeministri Sali Berisha flet për bilancin e qeverisjes së tij, momentet më të vështira, 21 janari, marrëdhëniet me LSI-në, programin e ardhshëm si dhe për koalicionet post-zgjedhore

Berisha: Meta-Rama morën matematikën, mua më lanë moralin Intervistoi: Sokol Balla/Top Story Një dozë e vogël ironie ndaj kundërshtarit, por ajo që keni bërë shumë nga e diela në Fier, ju rinisët një pjesë të sulmeve personale ndaj zotit Rama. Pse tri javë të fushatës folët kështu siç po flisni me mua sot dhe të dielën vendosën të rrisnit tonin? Sulmet personale ai i bëri dy muaj rresht, nisi sulme për vitin e jetës, u tha njerëzve se moshatarët e mi janë në atë botë, i zhveshur nga çdo argument nisi të përdorte moshën time. Deri diku e lejoja, sepse kjo është një çështje edukate, nuk mund të fyesh një njeri për moshën, pasi vitet e jetës janë një bekim i Zotit. Mund të mos i kesh, pasi është një dhuratë që të ka bërë Zoti dhe duhet ta falenderosh në çdo ditëlindje, e gjëja e parë që bëj është të falenderoj Zotin sa herë kjo ndodh. Kurse ai i numëron në mënyrë ordinere, çdo ditë. Në qoftë se një politikan kërkohet për hetim për larje parash, nga SHBA dhe FBI, këto janë vepra në legjislacionin amerikan, s’mund ta kaloj në këtë mënyrë këtë. Nuk mund ta kaloj që tha për Rumsfeld-in që, na kujton marksistët dhe leninistët që na vinin. Kjo është e gabuar, pasi Rama ka një detyrë shumë të rëndësishme. Së dyti, secili nga këta qytetarë këtu në studio, të thotë nëse i duken normale që një politikan të ngrejë një vilë 56 metra të gjatë, pa treguar burimin e pasurisë, çka është një detyrim ligjor. Ky bëhet pastaj qesharak duke thënë më humbi deklarimi. Ai duhet të sqarojë edhe akuzat se ka paguar 80 mijë euro për foton me Obamën e këto të tjera. Nuk ka asgjë të keqe të paguash për një foto, por duhet të deklarosh burimin e këtyre parave. Megjithatë, nëse bëhet fjalë për transparencën, nuk kuptohet shumë, në mendimin tim personal, kur nga ana tjetër dikush mund të pyesë: Po zotin Ramsfeld kush e solli në Tiranë? A iu bë transparencë ardhjes së tij në Tiranë? E dyta, qeveria është akuzuar se fondet qeveritare janë përdorur për Partinë Demokratike dhe fushatën e saj? Diçka është e dukshme, ndikimi i Podestës, që paguhet me paratë e taksapaguesve për të rritur kuotat tuaja politike... Shumë mirë që shtrohet kjo pyetje dhe unë garantoj çdo qytetar që vizita e Donald Ramsfeld, qeveria shqiptare dhe Partia Demokratike, për udhëtimin e tij s’ka paguar qoftë edhe një qindarkë, në mënyrë absolute. Ai ka ardhur këtu për të promovuar librin e tij, siç kanë ardhur të tjerë për promovime librash. Ai është një njeri që luajti një rol përcaktues për anëtarësimin e Shqipërisë në NATO dhe unë i mbetem mirënjohës gjithë jetën atij, e çdo shqiptar që e di këtë gjithashtu. Me ardhjen e tij u përpoqa t’i bëja çdo nderim si mirënjohje që na ndihmoi për NATO-n. Natyrisht, si kryeministër i kam bërë çdo nderim dhe mendoj se e ka merituar. Përsa i përket Podestës, John Podesta ka qenë ishshef i stafit të Shtëpisë së Bardhë, personalitet i shquar dhe i kontraktuar nga qeveria shqiptare, absolutisht për asgjë për PD-në, por për interesa strategjike kombëtare të Shqipërisë. Podesta është kontraktuar gjithashtu nga Kosova për të rritur numrin e njohjeve. E dyta, që ky grup po merret, liberalizimi i vizave me SHBA-në, që garantoj se e kam çështje serioze. Pak e vështirë. Jo se premtimi juaj nuk është serioz, por duket jashtë mundësive tuaja për ta realizuar... E kam çështje serioze, me të vërtetë. Në

rrafshin ndërkombëtar nuk mund të gjesh kurrë një premtim timin. Se kam premtuar anëtarësim në NATO, kam thënë do marrim ftesën, kjo po. Nuk kam thënë që do të anëtarësohemi në BE, kam thënë do hapim negociatat. Kam thënë do të hiqen vizat dhe këtë e realizova. A nuk ishte procesi i heqjes së vizave i nisur nga BE? Janë edhe 37 vende të tjera që nuk e kanë arritur këtë liberalizim, ndaj është meritë absolute e qeverisë shqiptare. Megjithatë, kriteret e SHBA-së janë shumë të ndryshme. A po merret Podesta me këtë punë, e të tjera? Me këtë punë po merret dhe jua garantoj se na jep këshilla për hapat që duhet të bëjmë ne në procesin e plotësimit të kushteve për të bërë këtë liberalizim dhe këshillat janë shumë të dobishme. Së dyti, Podesta e tha bukur që, Kongresi Amerikan është shumë i rëndësishëm në këtë proces, kontribuon me ndikim në ligjvënës në favor të një kombi mik që janë shqiptarët, ne këtë e kemi, që jemi miq të kombit amerikan dhe Podesta po merret gjithashtu me promovimin e potencialeve turistike, po merret me interesa të tjera strategjike në fushën e energjisë etj. Podesta është një lobist ndër më të fuqishmit dhe ju garantoj që është një ndër njerëzit më seriozë që kam njohur në jetën time. Nuk ka një njeri më fjalëpak e punëshumë se ai. Si e shpjegoni që gjatë gjithë karrierës suaj politike vjen një moment që përfundoni në marrëdhënie të ngrira thuajse me çdo ambasador të SHBA-së. Madje njëri nga PD-ja po më thoshte se ndoshta z. Arvizu është në pozita më të këqija se Uidhers me ju katër vite më parë. Pse raportet personale tuaja me ambasadorët amerikanë kanë gjithmonë probleme… Së pari, unë jam kryeministër, kam qenë edhe kryetar i opozitës. Marrëdhëniet personale janë krejtësisht dytësore ose tretësore. Unë jam njeri i marrëdhënieve zyrtare dhe po të garantoj se në çdo kohë, marrëdhëniet e mia zyrtare me qeverinë amerikane kanë qenë shumë të mira. Kjo është e vërteta dhe cilido të dojë dhe t’i studiojë. Nuk jam njeriu i marrëdhënieve personale. Marrëdhëniet e mia me qeverinë amerikane kanë qenë shumë të mira. Personalet janë personale….Nuk ke për të gjetur ndonjë njeri që të vijë të thotë se ai nuk më respekton. Shqiptar apo i huaj qoftë. Kontaktin me mua e ka të shprehur së pari mbi respektin. Të tjerat pastaj vijnë prapa. T’i rikthehemi çështjes personale, ju u ndjetë keq që Rama ju sulmoi personalisht duke ju përmendur moshën biologjike? Nuk është se unë kam nipër e mbesa, por ç’punë ka ai që i përmend ata, nuk është etike. Jam shumë dakord e mendoj që duhet të ketë një kod që gjërat personale duhen të lihen jashtë. Por, mos harroni që edhe ju e keni prishur këtë kod, këtu duhet të jetë reflektimi dypalësh. Siç ju thashë, problemi është këtu, që këta janë fëmijë, ndjekin TV si të gjithë, ç’punë ka? Duket se ai sulm mbi vitet e moshës suaj ka pasur një insinuatë dinake poshtë? Doja t’iu pyesja direkt, mendoni që një vend me moshë mesatare 30-33 vjeç, duhet të ketë një kryeministër jetëgjatë në pushtet, duke lënë jashtë vitet e falura nga Zoti? Në qoftë se ky kryeministër ka arritur të vendosë një raport me të rinjtë, e në zgjedhjet

“Marrëdhëniet personale janë krejtësisht dytësore ose tretësore. Unë jam njeri i marrëdhënieve zyrtare dhe po të garantoj se në çdo kohë, marrëdhëniet e mia zyrtare me qeverinë amerikane kanë qenë shumë të mira”

“Kjo është lista e një fitoreje të sigurt. Është e vërtetë që ka pasur spostime dhe janë futur aleatë. Janë futur edhe ata tre deputetë. Por është e vërtetë që secili që nuk është në listë, do të jetë pjesë e një ekipi fitimtar. PD ka pasur 9 deputetë me votat e aleatëve”

Kryeministri Berisha mbrëmë i ftuar në “Top Story”

e fundit u votua me mbi 17% mbështetës më shumë se Rama, ky kryeministër e përfaqëson edhe atë brez. Në qoftë se ky kryeministër shpall projektin e Shqipërisë dixhitale dhe Rama tallet e përqesh këtë projekt me javë të tjera e ky projekt bëhet realitet, atëherë këta të rinj duan më shumë gjyshin dixhital sesa Ramën arkaik. Nuk matet mosha me vite, por me pasionin që ke për zhvillimin e diçkaje dhe kjo është e faktuar në mënyrat më të përsëritura. Shqipëria sot është në moshë dixhitale, ke një përdorim interneti 14 herë më të madhe se në 2006-ën, sot kam 572 mijë miq në Facebook dhe 80% e tyre janë të rinj. Z. Berisha, në listën e PD-së nuk janë futur emra si Rusmali, Alibeaj, Fatos Hoxha, ndërkohë keni futur aleatë dhe disa deputetë socialistë si Dogjani, Kadeli apo Islami. Natyrisht, një demokrat i Tiranës do detyrohet të votojë numrin 44, Kastriot Islamin. Dikush e ka quajtur këtë listë si listë qokash sesa lista e fitores? Absolutisht. Kjo është lista e një fitoreje të sigurt. Është e vërtetë që ka pasur spostime dhe janë futur aleatë. Janë futur edhe ata tre deputetë. Por është e vërtetë që secili që nuk është në listë, do të jetë pjesë e një ekipi fitimtar. PD ka pasur 9 deputetë me votat e aleatëve. Dhe unë u thashë që secili prej jush që ka mbi 10 mijë vota, pra mbi një deputet, do të futeni në listë. Pra unë qëndrova luajal. Së dyti, u futën tre deputetë të PS-së sepse largimi i papritur i Ilir Metës nga koalicioni ishte një skenar që të rrëzonin qeverinë dhe ideja e tyre ishte që të krijonin një qeveri teknike. Ishte një veprim i papërgjegjshëm, sepse qeveria nuk rrëzohet në prag të zgjedhjeve… Nuk u formulua kurrë, as nga Meta dhe nuk pati ndonjë formulim zyrtar nga opozita? Ata donin të rrëzonin një qeveri në prag të zgjedhjeve, kur ishte detyra kryesore e saj. Prandaj me këta tre deputetë u bë marrëveshje që qeveria të vazhdojë detyrimet ligjore kushtetuese dhe të ketë mazhorancë. Këta pranuan dhe u bë publike. Natyrisht i vendosa në listë. Sa i përket Islamit, kemi pasur momente ballafaqimi të forta, por gjatë këtyre katër viteve ai votoi për Presidentin, ka qenë promotor kryesor me votë për heqjen e vizave dhe për tri ligjet. Pra ka qenë mbështetës i të gjitha projekteve për integrim… Nëse unë konkretizova nja koalicion të tillë më të gjerin në gjithë jetën time, unë këtë e bëra për të fituar. Së dyti, Dogjani ia ka shpërbërë strukturat e PS-së. E gjithë struktura e Kamzës ka shkuar pas Dogjanit. Shko në Lezhë. E gjithë

struktura është me Kadelin. Pra, në qoftë se ata u përpoqën që të më krijonin një disfatë, ua ktheva reston. E nisët mandatin në 2009 me një mazhorancë kushtëzuese me katër vota të majta e mbaruat mandatin sërish me tri vota dhe me Idrizin, çka tregon se ju jeni i aftë të qeverisni kur nuk keni mazhoranca… Jo, jam i aftë të krijoj mazhoranca… Kushtetuta thotë zgjedhje periodike, ajo e përcakton. Por po t’i kthehesh historisë sonë, aventurierët nuk duhet të përsëriten. Ne duhet të kemi një kulturë demokratike, qeveria të rrëzohet nga vota. A nuk tregon kjo se ju si forcë e djathtë nuk i keni realisht shumicën e shqiptarëve dhe nuk mendoni tashmë që kjo e majtë deri diku e unifikuar ju rrezikon pushtetin? Kjo e majtë futet në betejë për kryesinë e PS-së…Së dyti ka një moralitet në çdo veprim dhe ata morën le të themi vlerësimin e bashkimit, morën matematikën, ma lanë mua moralin dhe unë me moralin ndërtova fitoren. Unë e kalova matematikën. Të gjitha exit-pollet tregojnë ndryshe ama? Të manipuluarat, po. Të vërtetat, jo. Sepse ata morën matematikën, unë moralin. Në dritën e ngjarjeve që rrodhën më pas, nëse i rikthehesh në kohë, do ta kishit marrë të njëjtin vendim për të bërë marrëveshje me LSI-në? Patjetër, nuk mund të shkoja në zgjedhje (në 2009). Do të bëja inatçorin sepse sovrani na dha 70 deputetë. Cili është momenti më i vështirë për ju personalisht gjatë katër viteve? Mosvotimi i 3 ligjeve. Më absurdi që të bëheshim gazi i botës. Të gjithë duke thënë a e duan këta vendin e tyre? A e duan këta integrimin? Ka një politikë zyrtare anti-shqiptare, por ka plot politika që favorizojnë shqiptarët. Nuk morëm statusin sepse nuk votuam 3 ligjet. Ky është momenti më i hidhur i karrierës sime politike. Shumë mendojnë se ka qenë 21 janari. Ndoshta flas me konflikt interesi, sepse kam qenë i hetuar si puçist nga Komisioni Hetimor... …Nuk mund të them, ishte një keqardhje shumë e madhe humbja e katër jetëve, por pjesa tjetër, unë isha në zyrën time, po bëja detyrën time. Ai që mendonte se mund të mbante fjalim nga ballkoni i zyrës sime do të ishte qesharak. Nuk isha në asnjë vështirësi, vazhdoja punën.


Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

1

Kryetari i PS e quajti humor elektoral spotin e aleatit që ka në koalicion, Partia e Punës së Shqipërisë së Riorganizuar me kryetar Marko Dajtin. Në këtë spot thuhej se PPSHR do të punonte për legalizimin e kanabisit

2

“Kur unë flas për monumentin, flas për një mediokritet të ndërtuar në sheshin ‘Demokracia’ që ne do ta rindërtojmë me një projekt që do ta bëjë Kavajën qytetin më të bukur bregdetar. Unë nuk godas simbolikën, godas veprën, është një karikaturë

3

21.06.2013

5

“I them katragjysh, jo gjysh… të jeni të sigurt se 500 mijë gjyshërit nuk kanë asnjë shqetësim nga ky fakt, ata e përshëndesin këtë. S’ka lidhje me moshën, s’është diskriminim moshor. Është shumë i lodhur, s ka më takat”

zgjedhjet

Nuk ka maska votimi për të verbërit, KQZ: Të votojnë me shoqërues Rreth 10 mijë të verbër me të drejtë vote nuk do kenë mundësi ta ushtrojnë dot këtë të drejtë, për shkak se në këto zgjedhje nuk është bërë e mundur që të prodhohen fletë të posaçme votimi, apo siç njihen ndryshe, maska votimi për të verbërit. E pyetur dje nga përfaqësuesi socialist Eridian Saliani, kryetarja e KQZ-së, Lefterie Lleshi, megjithëse nuk është shprehur në mënyrë të prerë për pamundësinë e prodhimit të këtyre maskave, ka lënë të kuptohet se kjo është tashmë një çështje e mbyllur. “Këta zgjedhës duhet të kërkojnë shoqërues, ju do t’u krijoni mundësi për maska, si do të veprohet?” - tha Eridian Saliani, përfaqësues ligjor i Partisë Socialiste. “KQZ ka filluar procedurat, të shikojmë deri në fund realizimin. Kemi çuar jashtë shtetit për t’i prodhuar, nuk e dimë në fakt se sa, sepse periudha ishte shumë e shkurtër, maskat e bëra për shkak të fletës së gjatë këtë radhë janë krejt ndryshe, kështu që të shohim deri në fund nëse do të realizohen”, tha kryetarja e KQZsë, Lefterie Lleshi. Megjithatë, Lleshi ka bërë të ditur se pamundësia e sigurimit të këtyre maskave të votimit për të verbërit nuk do i pengojë ata që të votojnë, pasi Kodi, sipas saj parashikon që ata të votojnë me një shoqërues. “Kodi nuk përjashton që në rastin kur maskat nuk janë, shoqëruesit për t’i çuar në qendrat e votimit”, - tha Lleshi.

Kreu i PS-së Edi Rama në “Opinion”

Rama: Kryeministrin e përcakton partia e parë brenda koalicionit fitues Kryetari i PS paralajmëroi dje se “ata që do të prekin votën në këto zgjedhje, duhet të gjejnë vrimë miu të futen” Edi Rama tha mbrëmë se kryeministri, nëse opozita fiton zgjedhjet, do të përcaktohet nga vota e popullit dhe se forca e parë politike brenda koalicionit fitues ka të drejtën të përcaktojë kryeministrin. Në një intervistë të gjatë mbi tri orë, Rama paralajmëroi se “kush do të prekë votën këtë herë, të gjejë vrimë miu të futet”. Ai sqaroi se Kodi Penal për këto zgjedhje i ka rënduar dënimet për manipulimet dhe nëse dikush shkon të prekë votën, duhet ta ketë marrë parasysh që të ketë gjetur vrimën ku do të futet. “Nëse e merr edhe Saliu këtë, duhet ta mendojë edhe Saliu”. I pyetur për akuzën e ditëve të fundit se i ka quajtur të ardhurit nga Veriu “shpellarë”, ai tha se “ka thënë që unë i

Ka informacione që drejtues të lartë të PD kanë kërkuar që ta linit Metën në fatin e tij. A jeni penduar? Jo. Nuk ma kanë kërkuar. Meta ka ardhur vetë në zyrën time dhe ka dhënë dorëheqjen duke thënë se nuk mund të shkonte në prokurori si zv.kryeministër, por si qytetar i thjeshtë. Nëse paraqitet hipotetikisht situatë e ng jashme si në 2009-ën, do bëni koalicion me LSI-në? Unë personalisht them jo, sepse LSI-ja tani është në koalicion me Ramën. Në 2009-ën nuk ishte. Nuk i qëndroi përgjegjësisë së tij, por iku para zgjedhjeve. Nuk ka asnjë lloj motivi për koalicion pas zgjedhjeve. Vazhdoni të mendoni se 21 janari ishte puç shteti? Sovrani ia dha përgjigjen më 8 maj Ramës. Ishte një përpjekje për të rrëzuar me dhunë një qeveri. 21 janari shënon thyerjen përfundimtare me Topin. Fakti që PD-ja sot ka ni-

kam quajtur shpellarë… minimumi duhet ta provojë këtë. Po qe se s’e provon, duhet të ikë, ose po e kam thënë, duhet të iki unë”. Duke iu rikthyer çështjes së Planit të Tiranës, Rama tha se “ai do të anulohet dhe se në vend të tij do të miratohet Plani francez. Tirana e ka pasur një plan dhe është aprovuar një plan mediokër. Ne do ta bëjmë shumë transparent planin e famshëm të Tiranës, që është i vizatuar nga klientela e Saliut dhe Saliut të vogël”. I pyetur nga Blendi Fevziu për arsyen e etiketimit të Berishës si gjysh, Rama tha se “I them katragjysh, jo gjysh… të jeni të sigurt se 500 mijë gjyshërit nuk kanë asnjë shqetësim nga ky fakt, ata e përshëndesin këtë. S’ka lidhje me moshën, s’është diskriminim moshor. Është shumë i lodhur, s ka më takat. Shqipëria është një nga vendet me popullsi më të re dhe është i vetmi vend që ka një kryeministër që ka 70 vjeç. Ky s’ rri dot pa vjedhur, pa futur sytë te vri-

ma e çelësit te dhoma e tjetrit”.

“Shqipëria është një nga vendet me popullsi më të re dhe është i vetmi vend që ka një kryeministër që ka 70 vjeç. Ky s’ rri dot pa vjedhur, pa futur sytë te vrima e çelësit te dhoma e tjetrit”

sur një fushatë publicitare kundër Topit, tregon se mund të ndikojë në rezultatin e ardhshëm. A mos u nxituat që e bëtë armik? Nuk e bëmë armik atë. E bëri Rama mik atë. E reformoi Rama me ndonjë leje ndërtimi atë. Absolutisht nuk e bëmë armik, përkundrazi, ne e respektuam atë maksimalisht dhe të them se jo për merita në PD, por kënaqësia ime ka qenë që një tiranas, një përfaqësues i tiranasve, një komunitet që na ka mbështetur, do të bëhej President. Kam njohur shumë mirë të vëllanë e tij që është njeri i mrekullueshëm, ky më pak. Ky (Topi) nuk e justifikoi, e tregoi se ishte një njeri krejtësisht i boshatisur nga disa vlera themelore. Nëse FRD do jetë de facto faktor, e përjashtoni çdolloj bashkëpunimi me të? FRD ka disa ish-eksponentë të PD-së. Kur ne thamë për bashkëpunim e gjithë e djathta, ne nuk e përjashtuam as atë. Ishte për të

“Podesta, me këtë punë po merret dhe jua garantoj se na jep këshilla për hapat që duhet të bëjmë ne në procesin e plotësimit të kushteve për të bërë këtë liberalizim dhe këshillat janë shumë të dobishme”

Monumenti i Kavajës Kreu i PS u shpreh mbrëmë se përveçse si kryetar, është edhe një njeri që ka profesion artet pamore. “Kur unë flas për monumentin, flas për një mediokritet të ndërtuar në sheshin ‘Demokracia’ që ne do ta rindërtojmë me një projekt që do ta bëjë Kavajën qytetin më të bukur bregdetar. Unë nuk godas simbolikën, godas veprën, është një karikaturë. Sheshin ‘Demokracia’ ne do ta rindërtojmë me një simbol, por jo si ky që kemi; Simboli i dy gishtave do të qëndrojë në shesh, do të bëjmë konkurs ndërkombëtar për atë vepër dhe do i japim Kavajës një monument dinjitoz”. Ndërsa për ndryshimet kushtetuese që mund të kërkojë Rama nëse opozita fiton zgjedhjet, ai ia la në dorë vendimit që do të merret me LSI-në dhe aleatët e tjerë. “Pas zgjedhjeve do e qeverisim Shqipërinë mbi boshtin PSLSI dhe me aleatët e tjerë. Kjo aleancë do të funksionojë si një aleancë programore

gjithë. Por ai nuk e ndjen veten të djathtë. Ai e ndjen veten me Ramën… Ka një frikë nga ndërkombëtarët për procesin zgjedhor. Çfarë na siguron ne që kemi frikë? Shqiptarët duhet të jenë krenarë me sistemin e numërimit që kanë. Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së më ka thënë që keni sistemin më të saktë në numërim. Shqiptarët votojnë. Ka një votim familjar, duhet ta luftojmë atë, por këtë e kanë edhe vendet e zhvilluara. Jeni i gatshëm ta pranoni rezultatin e zgjedhjeve? Në mënyrë absolute zgjedhjet do t’i fitojmë. Nëse humbisni zg jedhjet, do të tërhiqeni nga politika, do ta lini kreun e PD-së? Unë kam për detyrë të lexoj me vërtetësinë më të madhe verdiktin e sovranit pa asnjëlloj hezitimi. Nuk qëndroj qoftë edhe një ditë të vetme për veten time, por për atë që besoj.

dhe do të vendosë mbi të gjitha akset e aksionit qeverisës dhe mbi axhendën parlamentare e Kushtetutës dhe do të jetë pjesë e një vendimmarrjeje të përbashkët”. Rama tha se nuk do të kishte dashur që Gregu, djali i tij të kishte shkruar postimin në Facebook, ku shprehej se kryeministri Berisha nuk do të mund të merrte një mandat tjetër në këto zgjedhje. “Me djalin kam marrëdhënie të lira. Unë s’do kisha dashur ta bënte, por ai është njeri i lirë…”. Për deklaratën e pasurisë ai tha se nuk ka deklaruar asnjëherë se pasuria e tij ka qenë 3 mijë euro. “3 mijë euro kanë qenë kursimet e një viti, në atë vit që kam deklaruar pasurinë”. Kryetari i PS e quajti humor elektoral spotin e aleatit që ka në koalicion, Partia e Punës së Shqipërisë së Riorganizuar me kryetar Marko Dajtin. Në këtë spot thuhej se PPSHR do të punonte për legalizimin e kanabisit. “As që bëhet fjalë”.-tha Rama për kërkesën e aleatit të tij për legalizimin e lëndës narkotrike. Rama tha se administrata publike në rast fitoreje nuk do të ketë ndarje me përqindje.

Por jo për Sali Berishën. Nëse do të humbisni, çfarë vendimi do të merrni? Do të marr të gjitha vendimet e duhura. Dikush, i huaj, më ka thënë që Berisha beson që ajo që është e mirë për të, është e mirë edhe për shqiptarët… Nëse merr Sali Berishën, unë kam besuar në NATO dhe kam besuar se është e mirë për shqiptarët, kam besuar tek liberalizimi i vizave dhe kam besuar për gjithçka të mirë për shqiptarët. Nëse merremi në mënyrë të jashtëzakonshme, merrem sepse besoj që qytetarët shqiptarë meritojnë të përfillen, të kenë zhvillim. Asnjëherë nuk kam luftuar për gjëra personale. Çfarë ndodhi për albanofobinë? Bashkimi i kombit ka qenë dhe mbetet projekti im kryesor. Pasi të bashkohemi në BE, shqiptarët do ta shqyrtojnë pastaj ndjehen mirë apo s’ndjehen mirë. Unë jam përgjegjës për sot. Jo për nesër…


6

kronika e ditës

ditari

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

Kreu i LSI: Përjashtoj koalicionin me Berishën pas zgjedhjeve Kryetari i LSI-së, Ilir Meta përjashtoi një koalicion paszgjedhor me Berishën. Nga Berati, ku zhvilloi mitingun përmbyllës të fushatës, Meta e fokusoi mesazhin politik tek largimi i Berishës. Më tej ai ka folur në ligjëratë të drejtë: Përjashtoj çdo koalicion paszgjedhor me Sali Berishën dhe PD. “Kryeministri që po ikën, deklaroi se nuk përjashtonte koalicionin me Lëvizjen Socialiste për Integrim. Unë si djali juaj në radhë të parë dua t’i jap një përgjigje këtu nga Berati që Lëvizja Socialiste për Integrim dhe Ilir Meta përjashtojmë çdo mundësi koalicioni me një qeveri, dhe një kryeministër që tentoi të vërë dorë përsëri pas 23 vjetësh mbi Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, mbi të drejtën e shqiptarëve për të votuar në mënyrë të lirë dhe demokratike, të një njeriu që i pati të gjitha mundësitë që të largo-

het me dinjitet dhe ta pranojë humbjen me dinjitet. Ne jemi të përcaktuar me Aleancën për Shqipërinë Evropiane”,-tha Meta. Ai shtoi më tej se ish-aleati i tij po numëron orët e fundit si kryeministër. “Berisha do ikë të dielën si kryeministër, njëherë e përgjithmonë, sepse po të presë Berati premtimin e Berishës për boshtin e Jugut, do t’i duhet të presë dhe nja 2 400 vjet të tjera. Sepse ai për 8 vjet, as rrugën e vjetër Lushnjë-Berat nuk e rikonstruktoi. As gropën e rrugës që lidh Lushnjën me Beratin, veçse filloi të hedhë asfalt 3 javë më parë këtu në qytetin e Beratit. Ne do fitojmë, se boshti i Jugut duhet bërë tani dhe jo të shtyhet. Ne do fitojmë se ky qytet i jashtëzakonshëm kërkon zhvillim, frymëmarrje dhe ne do bëjmë unazën e Beratit brenda 2 viteve të para”, - tha Meta. Duke pohuar se LSI ka një program realist

për punësimin, Meta theksoi se fermerët e zonës meritojnë subvencionim, ndërsa industria një plan të vërtetë për ringritje. “Ne do fitojmë se fermerët e mrekullueshëm të Beratit që punojnë aq shumë, sakrifikojnë aq shumë, meritojnë jo një, nuk meritojnë me pikatore, por plan të vërtetë për subvencionimin dhe ringritjen e industrisë agro-përpunuese, në mënyrë që Berati të përpunojë për vete dhe eksport, siç ka prodhuar në të kaluarën”, -shtoi më tej ai. Ky reagim i Metës dy ditë para zgjedhjeve vjen pasi kryeministri Berisha e la të hapur mundësinë e një koalicioni paszgjedhor me të. Në emisionin “LOG” në TVSH, kryeministri e cilësoi katastrofë një koalicion PD-PS, por nuk u ngut të përjashtonte një aleancë të dytë me Metën, duke ua lënë këtë vendim zgjedhjeve të 23 qershorit.  

Kryeministri, Meta: Koalicioni i majtë ka larmi më të gjerë Në emisionin “360 Gradë” të Artur Zhejit, Meta flet për problemet e fushatës në qarkun e Kukësit dhe programin e LSI Intervistoi: Artur Zheji

Z. Tavo nuk ndan të njëjtin optimizëm ku u ankua me të madhe se z. Angjeli, Ruli janë duke i vjedhur votat? Si qëndron e vërteta? E vërteta qëndron se e majta e ka humbur në vitin 2009 për shkak të këtyre intrigave dhe mendoj se Gjirokastra këto i ka të qarta.  Kush i ‘gatuan’ këto detaje?  Mos t’i hyjmë në të thella, por dua të shtoj se z Tavo ka mbështetje të plotë. Absolutisht se ai do jetë një nga deputetët e konfirmuar dhe detyrimisht brenda koalicionit. Forcat politike duhet të bëjnë fushatë pozitive dhe jo të përpiqen të dëmtojnë kolegët e tyre.  PS e ka të qartë kë ka kundërshtar në Gjirokastër?  Besoj se e ka të qartë, dhe do japin mbështetje për z Tavo.  Shumë tension, shumë presion, ia vlen politika?  Besoj se çdo profesion ka tension, sfida përkatëse, trazira, por ia vlen kur ke mbështetje dhe mbështetje në rritje.  Kanë lindur disa shqetësime dhe në rastin e Kukësit ku keni thënë se veprimet e z Noka, ministër i Brendshëm janë të paligjshme.  Besoj se e kanë të qartë sa të rrezikuara janë zgjedhjet, sidomos për aq formim sa ka ministri i Brendshëm. Më mirë e dinë situatën atje qytetarët e Hasit e Tropojës dhe të gjitha këto ëndrra që sheh ministri janë një frikë e madhe nga rezultati zgjedhor që ka ministri dhe në forma presione të ndryshme bëjnë presione, u marrin makinat, ua çojnë në komisariat, u bastisen shtëpitë.  Ky është denoncim shumë i rëndë z Meta…  Ky është realitet i rëndë dhe janë vënë në dijeni dhe ndërkombëtarët  Z Noka kërcënon nga ana tjetër me ligjin..  LSI e njeh shumë mirë ligjin, por ai që nuk e njeh është ministri në fjalë dhe kjo është një gjuhë e tejkaluar dhe Shqipëria sot është një vend i NATO që aspiron BE dhe i ka tejkaluar këto.  Cili është krimi që po ndodh në Kukës?  Krim është përdorimi i policisë,

FNSH, SHISH për terror ndaj popullsisë, i bëj thirrje presidentit të Republikës që të vejë në shërbim të ligjit këto forca. Këto janë presione të dëshpëruara të Nokës. Si do reagojë Nishani, se është president dhe në sajë të votës suaj?  Duhet të reagojë si president i Republikës...  Po në qarqe të tjera?  Roli që ka Ministria e Brendshme është i rëndësishëm, por dihet militantizmi i madh i Nokës, dihet devotshmëria ndaj Doktorit, por dhe gabimet që do bëjë që nuk do ndihmojnë Doktorin, por prapë Flamuri do e pësojë. Unë besoj se i prish punë doktorit, kjo dëmton imazhin e zgjedhjeve prandaj forma të tilla duhet të mbeten jashtë eksperienca të tilla, kandidatët duhet të zbatojnë ligjin, por është turp që të ndalohet djali i kryetarit të bashkisë së Kukësit se babai i tij është pozicionuar me LSI. I kanë dalë 20 veta me automatike  Ambasadori Sequi ka thënë se ka akoma kohë që mund të korrigjohet KQZ-ja. Mendoni se kjo është një thënie që ka një kuptim apo mundësi për tu zbatuar në terren, apo është për hir të një qëndrimi, mund të themi?  Është një dëshirë, angazhim, përpjekje për të përmirësuar, që të arrihen standardet maksimale të zgjedhjeve. Ne

“Më e rëndësishme është se z Berisha nuk do jetë kryeministër pas ditës së diel dhe kryeministri për Aleancën Europiane do zgjidhet sipas Kushtetutës”

ndjehemi shumë të qetë, sepse opozita është e përfaqësuar në të gjitha nivelet dhe jemi të sigurt për garantimin e integritetit të këtij procesi. Duket sikur në fushatë garojnë 3 kandidatë për kryeministra, Rama, Berisha dhe Meta. Mund të na e shpjegoni, është një perceptim i gabuar?  Kemi dy koalicione. Brenda koalicionit për Shqipërinë Evropiane kemi një larmi më të gjerë. Ashtu sikurse kemi shumë elementë të përbashkët, kemi dhe dallime, këndvështrime të ndryshme që janë bashkëplotësuese.  Ju jeni forcë politike e majtë si PS, në këtë vend ka një polarizim ekonomik. Ka njerëz që kanë shumë asete, makina, vila, nga ana tjetër ka njerëz që u luten shitësve për ushqime. A ka nevojë për një rregullator?  Ka nevojë absolutisht. Rruga më e efektshme për të zgjidhur problemet sociale në familjen shqiptare, komunitetin në shoqëri është rruga e punësimit. Nuk është rritja e ndihmës ekonomike.  Taksa progresive sikur është një taksë politike...  Ne nuk duhet të përqendrohemi tek problemet ideologjike, por tek problemet që ka vendi. Ekonomia është shumë pranë recesionit, që do të thotë zero investime publike, të shkurtohen pagat pen-

sionet. Nuk mund të kalohet kjo situatë pa krijuar një klimë më miqësore ndaj biznesit, sipërmarrjes. Nuk duhet të ecim me mendimin se në këtë vend pasuria e dikujt është një problem për shoqërinë, por e rëndësishme është se si kjo pasuri të shërbejë. Zoti Rama ka deklaruar se do ngrejë një komision të posaçëm për verifikimin e licencave apo anulimin e koncesioneve...  Transparenca nuk ka asgjë të keqe asnjëherë. E rëndësishme për ne është të ecim më shpejt në drejtim të ristrukturimit të ekonomisë.  Ju si kandidat për kryeministër keni platformë tjetër..  Z. Zheji, e di që keni ardhur në formë duke më pritur mua. Vij nga Berati drejt e këtu, të mos u hyjmë këtyre bisedave. Ju gëzoni besimin tim të plotë, por nuk mendoj se kjo është më ë rëndësishmja. Më e rëndësishmja është se paratë janë këtu. Mesazh, “një pyetje kam, a ka koalicioni i majtë një emër kryeministër”, shkruan një qytetar nga Korça   Më e rëndësishme është se z Berisha nuk do jetë kryeministër pas ditës së diel dhe kryeministri për Aleancën Europiane do zgjidhet sipas Kushtetutës.   Nuk mjaftohen me kaq përgjigje shikuesi  Kaq përgjigje kam, dhe unë individ jam... 


kronika e ditës

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

21.06.2013

7

Gjendet i mbytur 50-vjeçari me tri vrima në bark TIRANE- Një person rreth 50 vjeç, i paidentifikuar nga policia, u gjet i vdekur në rrethana enigmatike dje në mbrëmje nga efektivat blu pas njoftimit të dhënë nga disa banorë, të cilët kishin parë trupin e burrit rreth 165 cm i gjatë, i veshur keq dhe me një mjekër relativisht të gjatë. Personi i paidentifikuar, sipas burimeve të policisë, kishte më tepër se dy javë në ujërat e lumit të Tiranës, pranë zonës së njohur me emrin ‘Ura e Qerosës’. Policia po heton në dy pista; atë të vrasjes, për shkak se në kokë ka pasur

një qese, e cila dyshohet t’i jetë vënë nga personat që mund ta kenë vrarë dhe mbytur, pasi në trup të viktimës, policia dhe mjekët kanë konstatuar së paku tri vrima në bark, që mund të jenë të shkaktuara nga mjete shpuese. Po kështu policia dyshon se personi mund të ketë kryer vetëvrasje duke u mbytur në lumë, ndërsa dyshimi i fundit i hetuesve është që viktima të ketë pësuar mbytje aksidentale, pasi mund të ketë mbetur në një zonë të lumit e cila është e thellë dhe ujërat e shirave të rëna së paku deri

dhjetë ditë më parë kishin ngritur nivelin e lumit. Blutë mbërritën aty pas njoftimit të marrë nga disa banorë të zonës, të cilët kishin vënë re për të disatën ditë trupin, por ngaqë ai kishte qenë i mbuluar me qese dhe sende të tjera nuk ishte shumë i dukshëm. Kur ai ka dalë thuajse tërësisht në sipërfaqe, kalimtarët njoftuan policinë për ngjarjen. Menjëherë kjo e fundit ka nisur punën për nxjerrjen e trupit nga uji, pasi ai ndodhej në një distancë prej disa metrash nga bregu. Policia pas pak përpjekjesh ka nxjerrë

trupin e personit të vdekur në breg dhe nisi këqyrjen e trupit të paidentifikuar. Pas këqyrjes së kryer në vendin e ngjarjes është vënë re se viktima ka pasur në kokë një qese, e cila dyshohet se i është vënë në kokë nga personat që mund ta kenë çuar për ta vrarë në këtë zonë. Por efektivat blu dyshojnë se qesja mund të jetë marrë nga trupi, për shkak se zona ku është gjetur ai njihet si vend i grumbullimit të mbetjeve urbane. Dashamir Biçaku

shkurt

Paditë për votën, 90 qytetarë në Gjykatën e Tiranës

I arratisuri nga komisariati “ankohet” te PS, arrestohet për herë të dytë Orges Milo te selia e PS: Dua të takoj drejtues të lartë, se më kërcënohet jeta! Roja i PS lajmëron policinë, e cila arrestohen për herë të dytë 29-vjeçarin e akuzuar për vjedhje makinash Dashamir Biçaku Tiranë Vetëm një ditë zgjati arratia e Orges

Milos, 29-vjeçarit nga Fieri, i akuzuar për vjedhje makinash në Tiranë. Milo, i cili u arratis duke u hedhur nga kati i dytë i Komisariatit nr.1, u arrestua në afërsi të selisë së PS-së në Tiranë. Burime nga policia e Tiranë bëjnë me dije se Orges Milo u arrestua pranë selisë së PS-së, në gjendje të dehur, me rroba të grisura dhe i gjakosur në trup. “Dua të takoj drejtues të lartë të PS-së. Më kërcënohet jeta, më kanë grabitur më kanë rrahur dhe më kërcënohet jeta”-i ka thënë 29-vjeçari personit që merrej me sigurinë në selinë e PS. Pas pak minutash, ai u shtri në dyshemenë e hollit, thuajse pa ndjenja. Punonjësi i sportelit të selisë rozë, sapo pa veprimet e çuditshme të personit, njoftoi sallën operative të Drejtorisë së Policisë së Tiranës për situatën,

ndërsa më pas u mundua të bisedonte me Milon në pritje të mbërritjes së policisë. Në pak momente pas marrjes së telefonatës nga selia e PS-së, disa autopatrulla të policisë së kryeqytetit mbërritën në zonë, për të mësuar se çfarë po ndodhte. Në pak minuta, pas mbërritjes së efektivëve blu në selinë rozë, policia identifikoi personin, ndërsa më pas i vuri prangat menjëherë. Më pas, Orges Milo u transferua fillimisht në drejtorinë e Policisë e më pas në spitalin ushtarak, ku edhe iu komunikua arresti për largimin nga vendi i vuajtjes së hetimit. Ai pritet të merret në pyetje sërish për rastin e vjedhjes së automjeteve. Policia tha se personi kishte dëmtime në trup, për shkak të hedhjes së tij nga kati i tretë që ndodhet nga krahu i pasëm i godinës së Komisariatit nr.1. Policia e Tiranës tha se falënderonte punonjësin e selisë së PS-së, i cili lajmëroi autoritetet për praninë e një personi të dehur pranë selisë rozë. “Në sallën operative ka mbërritur një telefonatë nga një qytetar, i cili tregoi se pranë Selisë së PS ndodhej një person në gjendje të dehur. Menjëherë, strukturat e policisë mbërritën pranë selisë ku pas verifikimit, rezultoi se ishte shtetasi Orges Milo, 29 vjeç, shtetas i cili u largua mbrëmë nga Komisariati i Policisë, përg-

jatë momenteve të deklarimeve”,-tha përmes një njoftimi zëdhënësja e policisë së Tiranës. Më tej reagoi edhe Partia Socialiste për arrestimin e Orges Nilos. Zyra për shtyp e PS bëri me dije se 29-vjeçari u gjet i shtrirë në hollin kryesor të selisë dhe jo i fshehur, si në pretendimet e mëparshme të policisë. Zyra për shtyp sqaron se ishte kjo zyrë që njoftoi policinë në numrin 129. “Sot në orën 13.30 një e selinë e Partisë Socialiste ka hyrë një i ri i dëmtuar fizikisht me plagë të dukshme dhe në gjendje tejet të rënduar mendore. Pasi ka këmbëngulur të hyjë në ambientet e brendshme të selisë, i riu është shtrirë në hollin e selisë ku dhe është ndalur nga personeli përkatës, të cilët kanë njoftuar Policinë e Shtetit në numrin 129. Po ashtu është lajmëruar nga personeli edhe shërbimi i urgjencës. Është e turpshme që ky rast përdoret politikisht nga Policia e Shtetit. Edhe në këto ditë të fundit të fushatës Policia e Shtetit përfshihet në lojëra të turpshme politike duke bërë insinuata të tilla. Ashtu siç është e turpshme paaftësia e kësaj policie së cilës i arratisen të arrestuarit nga rajonet. Ne kemi bërë vetëm detyrën tonë, duke telefonuar policinë dhe shërbimin e urgjencës”,- thuhet në njoftimin e PS-së.

Orges Milo u arrestua pranë selisë së PS-së, në gjendje të dehur, me rroba të grisura dhe i gjakosur në trup. “Dua të takoj drejtues të lartë të PS-së.

Tiranë Xhumaje L. është 59 vjeçe, ka lindur në Laknas dhe banon në Tiranë. Për vite me radhë ajo ka votuar në Tiranë, por në listat e fundit zgjedhore emri i saj nuk figuron i regjistruar në asnjë zonë të kryeqytetit. Për të ushtruar të drejtën e votës, 59-vjeçarja i është drejtuar Gjykatës së Tiranës, e cila ka vendosur të rrëzojë kërkesën e saj, pasi Xhumaje L rezulton të jetë votuese në qytetin e Përmetit. Ky është një prej vendimeve të marrë nga gjykata lidhur me kërkesat me objekt “lejim për të votuar”, e cila pritet të marrë në shqyrtim kërkesat e shumta të mbërritura vetëm ditët e fundit. Sipas vendimit të firmosur nga gjyqtarja Elona Gjoka, rezulton se kërkuesja është e regjistruar si votuese në komunën qendër të qytetit të Përmetit. Një 32-vjeçare nga kryeqyteti ka pretenduar para gjykatës se emri i saj nuk ndodhej në listën e zgjedhësve të njësisë nr.4 në Tiranë, ku ajo kishte votuar në zgjedhjet e shkuara. Pas verifikimeve të kryera nga ana e gjykatës ka rezultuar se emri i kërkueses nuk ishte në listën e zgjedhësve dhe për këtë arsye i ka dhënë asaj të drejtën të votojë në zonën zgjedhore që përfshin vendbanimin e saj. Sipas të dhënave zyrtare nga Gjykata e Tiranës rezulton se deri pasditen e djeshme kanë mbërritur rreth 90 kërkesa me objekt “lejim për të votuar”. Kërkuesit janë banorë të kryeqytetit, të cilët në zgjedhjet e mëparshme kanë votuar në qendrat që ndodhen pranë vendbanimeve të tyre, por nuk rezultojnë të regjistruar në listat e zgjedhjeve parlamentare të 23 qershorit. Kërkesat e mbartura që prej datës 20 qershor pritet të shtohen në ditët në vijim. Pasi ligji parashikon që gjykatës mund t’i drejtohesh 24 orë para zgjedhjeve. Nga 90 kërkesat e depozituara deri pasditen e djeshme, gjykata ka marrë në shqyrtim dhe ka dalë me vendim për vetëm 6 prej kërkesave. Tri nga kërkesat janë pranuar, një prej tyre është rrëzuar, ndërsa dy prej kërkesave janë pushuar.

Zgjedhjet, institucionet dhe ambasadat do të ruhen nga ushtria Drejtori i Përgjithshëm, Hysni Burgaj, ka nxjerrë urdhrin e planit të masave për zgjedhjet. Mbi 1 mijë policë do të ruajnë qendrat e votimit dhe të numërimit Policia e Shtetit bën gati planin e masave për ruajtjen e objekteve zgjedhore dhe ambasadave të akredituara në vendin tonë. Drejtori i Përgjithshëm, Hysni Burgaj ka nxjerrë një urdhër të posaçëm, ku nga dje deri në 25 qershor, objektet e rëndësishme shtetërore dhe ambasadat do merren në mbrojtje nga efektivat ko-

mando dhe forcat e ushtrisë. Urdhri i firmosur nga Hysni Burgaj urdhëron strukturat e policisë të marrin masa për dorëzimin e këtyre objekteve brenda kësaj ore. Ndërkohë, forcat e policisë do angazhohen në ruajtjen e qendrave te votimit dhe vendnumërimit të votave. Siç sqarohet në urdhrin e Burgajt, për zgjedhjet e 23 qershorit janë shtuar me afro 700 numri i objekteve zgjedhore, krahasuar me zgjedhjet lokale të majit 2011, çka kërkon angazhimin e më shumë se 1000 punonjësve të policisë. “Për procesin zgjedhor qershor 2013, është shtuar numri i objekteve të VNV-ve, si dhe QV-ve, me rreth 700 objekte më tepër se në

zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore Maj 2011 dhe ruajtja e sigurimi i tyre kërkon angazhimin e rreth 1000 punonjësve të policisë, për këtë lindi si domosdoshmëri angazhimi me këto detyra i personelit policor të strukturave të objekteve që merret në mënyrë të drejtpërdrejtë me ruajtjen e Objekteve të Rëndësishme Shtetërore. Dorëzimi i objekteve nga Drejtoritë e Policisë në Qarqe dhe Komisariatet e Policisë në Rrethe dhe marrja në ruajtje nga strukturat e forcave të armatosura do të fillojë rreth orës 14.00’ të ditës së sotme, datë 20.06.2013. Ruajtja e objekteve të rëndësishme shtetërore dhe të trupit diplomatik nga efekti-

vat e Forcave të Armatosura do të kryhet deri me datë 25.06.2013. Ndërkohë Drejtuesit e strukturave vendore të policisë janë porositur që të mbajnë kontakte të vazhdueshme e të bashkëpunojnë me efektivat e forcave të armatosura që do të sigurojnë këto objekte, me qëllim garan-

timin e plotë të ruajtjes së tyre gjatë periudhës 20-25 qershor 2013”, thuhet ndër të tjera njoftimin për media të Policisë së Shtetit. Drejtuesit e strukturave vendore te policisë janë porositur te mbajnë kontakte të vazhdueshme e të bashkëpunojnë me efektivët e forcave te armatosura qe do të sigurojnë këto objekte. Urdhri i Burgajt pasoi një takim te zhvilluar mesditën e djeshme mes përfaqësuesve të policisë, Ministrisë së Mbrojtjes, shefave te sigurisë se ambasadave dhe trupit diplomatik. Ne total, shuma e objekteve të rëndësishme shtetërore dhe të trupit diplomatik të akredituar në vendin tonë është 100.


CMYK

8 21.06.2013

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

NJOFTIM / REKLAMA


CMYK

NJOFTIM / REKLAMA

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

21.06.2013

9

KONKURSI I MADH

“Unë Krijoj” Fitoni 1,000 Euro dhe bursë të plotë studimi në UET

maturantët

15 qershor 2013

Adresa: Bulevardi Gjergj Fishta, Nd. 70, H.1, Tiranë, Cel. 068 20 16 616, info@uet.edu.al, www.uet.edu.al

Ta Shohësh Botën me Optikë Elitare!

Nr. 18 (263), Viti Viii botimit maj 2013 Çmimi 300 Lekë

Speciale / BeRaTi i KUQ, HiSToRia poliTiKe e QyTeTiT

pReÇ ZoGaJ Disave u mungojnë shekuj civilizim në fytyrë

Jo vetëm politikë si zakonisht

FoTo eSSe Fushatë e re, fushatë e vjetër alUSH SHiMa Në pushtim të territoreve të lirisë FaToS BaXHaKU Fati i grave austriake në Shqipëri

Është optika më prestigjoze në Shqipëri. Përfaqësuese e autorizuar e

CARTIER për të gjithë rajonin.

HELENA KADARE

Grand

optika

e përmuajshme

Grand Optika Group sh.p.k, Hotel Sheraton, Tirana ,Albania Tel:0673001000; 0674006606; info@grandoptika.al; www.grandoptika.al

Librat që ma tronditën botën Një hyrje në labirintin e leximeve të një gruaje me ‘jetë të dyfishtë’: shkrimtare dhe njëkohësisht bashkëshorte e shkrimtarit më të madh të letrave shqipe. Nga Bibla e befasi të tjera të vajzërisë, librat e fshehtë në Tiranën e viteve ’70-80, te leximet e rileximet në liri. Tituj, autorë dhe zakone leximesh…


10

Opinione & Editoriale

Blog & Ide

OpEd

Nga Bujar Kapexhiu

Opinione dhe Editoriale

Mateja Matevski erdhi, kur do të vijnë të tjerët? A mund ta përfytyroni situatën sikur Mateja të mos ishte kthyer fare te rrënjët e të parëve? Sigurisht, pas vdekjes, tapinë e përkatësisë së tij kombëtare do ta mbanin vetëm falsifikuesit sllavë të historisë sonë kombëtare. Prandaj, akti i kthimit të tij tek trungu kombëtar nuk është aspak individual. Përkundrazi, ky akt shpëton nga djegia politike e një kauze të mohuar kombëtare dhe futjen e saj në rrjedhat normale të valorizimit historik e kombëtar PSE SLLAVËVE U KONVENON PËRKATËSIA MYSLIMANE E SHQIPTARËVE? Falsifikuesit sllavë të historisë së shqiptarëve kanë treguar zell të pakursyer për t’i paraqitur të gjithë shqiptarët e Maqedonisë si myslimanë, argument ky, që sipas tyre, e redukton edhe kohëzgjatjen e autoktonisë shqiptare në këto troje. Nëse, sipas tyre, shqiptarët e këtushëm janë vetëm myslimanë, atëherë ky argument, po sipas tyre, është shumë i kollajshëm për të dëshmuar se gjoja ata (shqiptarët) kanë ardhur këtu bashkë me religjionin e tyre mysliman. Po del se, çdo ushtar osmanli nën sqetull paska sjellë me vete nga 2-3 shqiptarë dhe i kanë hedhur si fara e hithit nëpër shkurret e malet e këtushme. Por, ç’t’i bëjmë shkrimtarit Mateja Matevski, i cili botërisht dhe vullnetarisht prishi skemat dhe tezat sllave për përkatësinë totale myslimane të shqiptarëve? Ose, a mund ta përfytyroni situatën sikur Mateja të mos ishte kthyer fare te rrënjët e të parëve? Sigurisht, pas vdekjes, tapinë e përkatësisë së tij kombëtare do ta mbanin vetëm falsifikuesit sllavë të historisë sonë kombëtare. Prandaj, akti i kthimit të tij tek trungu kombëtar, nuk është aspak individual. Përkundrazi, ky akt shpëton nga djegia politike e një kauze të mohuar kombëtare dhe futjen e saj në rrjedhat normale të valorizimit historik e kombëtar. Përpjekjet e pasuksesshme maqedonase për të denigruar dhe deformuar kompaktësinë etniko-fetare të shqiptarëve, janë vërejtur në forma e variante të ndryshme, por kulminacioni ishte me Enciklopedinë Maqedonase, e cila pretendonte se po e thoshte të vërtetën për karakterin ardhacak të prezencës shqiptare në Maqedoni. Dhe jo vetëm kaq. Të gjithë ata që kanë njohuri nga historia fetare e 2-3 shekujve të fundit (të këtyre trojeve), nuk e kanë vështirë të hetojnë lidhshmërinë e daljes në dritë të Enciklopedisë problematike të ASHAM dhe djegies së manastirit të Shën Mbig-

koment Emin AZEMI

urit (versioni sllav: Sv. Jovan Bigorski), që ndodhi para 3 vjetëve. KUR DO TË ZGJOHET NGA GJUMI KISHA AUTOQEFALE SHQIPTARE? Argumentet që na japin të drejtë të ndërlidhim daljen e Enciklopedisë Maqedonase dhe djegien e manastirit të Shën Mbigurit, janë të shumta, por ne do t’i radhisim vetëm disa: E para, komuniteti ortodoks shqiptar në Maqedoni, asnjëherë nuk ka dalë në dritën e vërtetë të identifikimit të interesave e nevojave që i ka, falë politikës asimiluese të konjukturave shtetërore të Beogradit e Shkupit. E dyta, autoktonia shqiptare në Maqedoni, gabimisht është trajtuar nga studiuesit sllavë, vetëm si segment nacional i shqiptarëve myslimanë, pa dhënë asnjëherë sqarime se çka ndodhi me vazhdimësinë territoriale e etnike të ortodoksëve shqiptarë në Maqedoni. E treta, nëse në Maqedoni ka ekzistuar dhe ekziston një komunitet ortodoks shqiptar, atëherë shtrohet pyetja, se ku i kanë zbatuar faljet dhe ritet e tyre fetare pjesëtarët e këtij komuniteti. E katërta, për autorët e Enciklopedisë Maqedonase, por edhe për të gjithë shpifësit e pafytyrë që abuzojnë me të vërtetën shkencore, do të ishte vdekjeprurës kundër-argumenti shqiptar përmes dokumenteve dhe afreskeve (tashmë të zhdukura) në manastirin e Shën Mbigurit, prandaj dikujt iu kujtua ta zhbëjë këtë kundërargument, duke ia vënë zjarrin manastirit në fjalë. Djegia e manastirit të Shën Mbigurit është një krim i rëndë kulturor e fetar që i është bërë trashëgimisë shpirtërore të shqiptarëve. Memoria historike e shqiptarëve të Rekës është ngushtë e lidhur me këtë manastir dhe të gjithë ata që nuk duan të dinë për vazhdimësinë etnike e fetare të këtyre njerëzve, të kësaj treve, punën e parë që do ta bënin do të ishte zhbërja e këtij manastiri. Lëndimi shpirtëror që u bëhet shqiptarëve me këtë krim, tejkalon dhimbjen dhe vetëdijen e fjetur të atyre njerëzve, që me shekuj pëshpëritën ninulla dhe shuguruan fëmijë në gjuhën e tyre amtare-shqipe. Pleqtë ortodoksë të Rekës, të cilët shumë pak dinë të llafosin maqedonisht, e kanë të pamundur të mos pikëllohen kur mbi manastirin e tyre, dora e një piromani zhduki një pjesë të ku-

jtimeve të tyre, një pjesë të dëshmive të tyre dhe një pjesë të krenarisë së tyre. Vetëm ata që i frikësohen së ardhmes, mund të ngrenë dorë mbi të kaluarën. Prandaj, ky nuk është vetëm një rast observimi kriminalistik, por më tepër se kaq, është një alarm për politikën anemike shqiptare, por edhe për të përgjumurën - Kishën Autoqefale Shqiptare, tek të cilët, bie theksi i përgjegjësisë konkrete morale e institucionale për të problematizuar këtë krim. KUJTESA E SHQIPTARËVE ORTODOKSË TË REKËS NUK MUND TË RETUSHOHET: Pasardhësit e tanishëm të Josif Bagerit, as s’kanë rënë nga qielli, as faljet e tyre nuk i kanë bërë në ndonjë xhami të fshatit. Argumenti i shkokordhaft sllav për gjoja ardhacakërinë e shqiptarëve në këto troje, nxjerr në pah frikën nga hija e tyre për të pi ujë në pusin e shkretëtirës. Vuajtja në shkretëtirën e mendjes së mbyllur shkakton fatamorganën e cila nuk ngeli edhe pa pasoja: djegien e manastirit të Shën Mbigurit, aty ku edhe ka ngelur hiri dhe bloza e dokumenteve të djegura, që është vështirë të kompensohen për të retushuar një histori të shpifur për realitetin etnik të këtyre hapësirave. Megjithatë, ajo që nuk mund të retushohet është kujtesa e shqiptarëve ortodoksëve të Rekës, të cilët edhe pas djegies së manastirit të tyre, do ta mbajnë thellë në kujtesë historinë e tyre josllave. Do ta kujtojnë Josif Bagerin dhe aksiomën e tij se pa një bashkim shpirtëror nuk mund të arrihet edhe bashkimi fizik. Mirëpo ky proces, sipas tij, nuk është aspak mekanik, por kërkon sakrifica dhe mbi të gjitha harmoni brendakombëtare. I lindur dhe rritur në një gjeografi të vështirë kombëtare, Josif Bageri e ndiente më shumë se kushdo tjetër rrezikun e përçarjes, andaj ai me ngulm apelonte që “Njësia bon forcing, Dhe bashkimi ka fuqin! Cili komb kta i ka: Kurri s’vritet vllai me vlla…” (1908). Josif Bageri tingëllon edhe sot aktual me porositë e tij. Nderimi më i madh që mund t’i bëhet atij aktualisht është rikthimi i identitetit të gjithë atyre që në periudhën e komunizmit harruan amanetin e bashkëkombësit të tij nga Nestrova dhe e gjithë Reka, për ta ruajtur dhe kultivuar me xhelozi gjuhën dhe përkatësinë kombëtare shqiptare. Mateja Matevski, erdhi, dhe mirë bëri që erdhi, por kur do të vijnë të tjerët, që ngjashëm si ai me dekada fshehën identitetin e tyre të vërtetë. A mjaftojnë vetëm aktet individuale, apo është i nevojshëm një proces më kompleks dhe më i guximshëm i korrigjimit të një lajthitjeje të madhe që ndodhi me bekimin e shtetit dhe të politikës.

Zgjedhja e mençur

Frrok Gjini si kristiandemokrat dhe si fitues Vladimir Beja Frrok Gjini nuk është i panjohur për publikun shqiptar, por më tepër i njohur ai është në ambientet e politikës. Nuk është nga ata politikanë që e përdredhin fjalën në studio apo sallone mediatike, por është njeri i fjalës së mbajtur në kontakt me njerëzit. Në Kuvendin e Shqipërisë është shquar për temperamentin e tij sa herë është përballur e vërteta me gënjeshtrën; sa herë janë cenuar interesat e elektoratit të tij. Ajo që gjithmonë ka bërë përshtypje në stinë të nxehta të politikës shqiptare është qëndrueshmëria e tij politike, gjithmonë djathtas. Ka patur moment në historinë tonë bashkëkohore që të ishe i djathtë paguaje çmim të lartë, privime politike e ekonomike dhe ky ishte viti 1998. Në këtë vit të rëndë Frrok Gjini, i prekur, i fyer, por edhe krenar për të dëshmuar identitetin e tij politik, proteston dhe manifeston dhembjen e tij për mikun e zemrës, Azem Hajdarin e vrarë pabesisht. Gjini nga kjo protestë del si i burgosur politik ku vuan një dënim prej 13 muajsh. Njerëzit e ndershëm dhe me ideale ishin përballë provës së madhe të mbajtjes gjallë të opozitës dhe një nga ata ishte Frroku, i cili merr mbështetje të madhe në vitin 2005 në vendin e origjinës pikërisht për këto cilësi. Në momente delikate kur kërkohej qëndrueshmëri, Sali Berisha ka gjetur te Frrok Gjini gjithmonë një interlokutor, gjithmonë një mbështetës. Është i njohur për të gjithë pozicionimi politik i Partisë Demokristiane, e cila ndonëse luajale në çdo moment ndaj kryeministrit Berisha, u la jashtë aleancave të vitit 2009 duke kondicionuar qëndrimin e saj opozitar për njëfarë kohe. Në cilësinë e Nënkryetarit të Partisë Demokristiane, mund të dëshmoj para opinionit publik se Frrok Gjini brenda vetes dhe me miqtë e tij ndihej i paqetë; ai punonte për një rikthim të shpejtë dhe dinjitoz të Partisë Demokristiane në kampin që i takonte natyralisht në koalicionin e djathtë. Mund të pohoj se arkitekti dhe punëtori më i madh i kthimit në familjen politike së cilës i përkasim është Frrok Gjini. Nëpërmjet këtij akti Gjini ka dëshmuar përsëri qëndrueshmëri e karakter, qoftë politik, qoftë njerëzor. Ndaj Kryesia e Partisë Demokristiane ka vendosur ta nderojë dhe t’i besojë komunikimin me elektoratin e Tiranës duke e kandiduar të parin në listën e PDK. Gjinit, kur ishte anëtar i Parlamentit të Shqipërisë, ndër shumë akte e gjeste i duhet njohur merita si njëri prej relatorëve të projektligjit të legalizimeve, i cili u rikthen legalisht mijëra qytetarëve të Tiranës dhe zonave përreth pronën e tyre. Gjithsecili nga ne në një moment të caktuar të ditës a natës e fik telefonin, ndërsa Frrok Gjini kurrë, motoja e tij ishte dhe është: gjithmonë në shërbim të atyre që na besojnë votën. Me qindra herë i shoqëronte njerëzit e zakonshëm në zyrat e shtetit, në spitale, në gëzime e hidhërime. Nuk hezitonte kurrë të trokiste në çdo derë për një bursë fëmijësh, për një pension më shumë, për një projekt apo investim për zonën e tij. I kujtoj këto detaje për t’iu thënë votuesve të qarkut të Tiranës se Frrok Gjini apo Tonin Alia e të tjerë kandidatë të PDK, e meritojnë mbështetjen, e meritojnë besimin, sepse ata do jenë gjithmonë pranë jush, do të jenë zëri juaj, por edhe mundësia juaj për më shumë punësim, investime, më shumë mirëqenie. Por mbi të gjitha, një njeri që në çdo orë të natës apo ditës nuk heziton t’ju shërbejë sikur të ishte njëri prej familjarëve tuaj. Nuk ngurroj të them që personalitete si Frrok Gjini i bëjnë nder parlamentit të Shqipërisë, i bëjnë nder Partisë Demokristiane, ju bëjnë nder ju qytetarë të Tiranës. Lista jonë në Tiranë është një listë e larmishme dhe cilësore, në të cilën gjejnë përfaqësim shumë komponentë të shoqërisë si Tonin Alia, biznesmeni i njohur i Ardenos, një familje e shquar me tradita rezistence antikomuniste, vlera që mishërohen edhe te Tonini, i cili është një model suksesi. Të njëjtat gjëra do të thosha për kampionin e boksit, Skënder Kurti, trajneri i skuadrës së Tiranës, apo Rajmona Dedoshi dhe Edmond Rrokaj, personalitete e mishërues të vlerave më të mira morale e intelektuale. *Autori është Nënkryetar i PDK.


op-ed

2

Blog / Paraqitje mahnitëse e Obamës në Berlin

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

Kulturë/ Naum Prifti: Universitet / Çfarë fshihet në 200 dosjet me Mal i Zi-UET, çdo vit e dorëshkrime, të nolistit të fundit më shumë rrugëtarë

Skandale që i kushtojnë shumë Kosovës S

htetet e sapokrijuara, që ende luftojnë për njohje e pranim nga f a m i l j a n d ë r ko m b ë t a r e e kombeve, nuk e kanë luksin të përjetojnë skandale si ai i ditës së mërkurë, kur kreu i Zyrës Ndërlidhëse të Kosovës në Beograd dha dorëheqjen 24 orë mbas fillimit të punës. Është vështirë të gjesh kush e ka fajin në situata të tilla, jo vetëm se këto raporte janë të paverifikueshme pa u ftohur dhe kaluar koha, por edhe sepse ka në përgjithësi shumë demagogji, servilizëm e mungesë profesionalizmi në reagimet nga Beogradi e Prishtina. Po mesa duket, në Kosovë mënyra më e lehtë për të dalë në dritë pozitive pas është të marrësh poza patriotike. Sikur të mos mjaftonte mungesa e përgjegjësisë nga përfaqësuesit e shtetit të Kosovës, edhe reagimet në publik janë më shumë të angazhuara për të përbaltur apo për të mbrojtur figurën e kryeministrit Hashim Thaçi, sesa duket se shqetësohen për imazhin e Kosovës dhe mbarëvajtjen e diplomacisë kosovare. Për një pjesë të opinionit publik në Kosovë, je automatikisht hero nëse akuzon Kryeministrin, e për një pjesë tjetër ky veprim të shpall ngjashmërisht tradhtar. Kjo nuk ndryshon shumë nga çfarë ndodh në vende të tjera të botës, përveç ndryshimit të thjeshtë që Kosova nuk është në situatën e tyre, si dhe ndryshimit tjetër që po mungojnë zërat e arsyeshëm që kërkojnë më shumë përgjegjësi e seriozitet nga shteti i Kosovës dhe më pak ego personale e krenari boshe. Kryeministri Thaçi mund ta shohë këtë si një rrëshqitje të ish-diplomatit Peci, po përgjegjësia në fund i mbetet atij që e zgjodhi si përfaqësues në Beograd. Peci, nga ana tjetër, mund të mendojë se ka demaskuar Thaçin në publik, në fakt ka vënë në një situatë aspak të bukur jo Thaçin por Kosovën. Thaçi është përsëri kryeministër sot dhe krahasuar me akuzat që i kanë bërë në këto vitet e fundit, kjo nuk është asgjë. Ambasadori Lulzim Peci e ka arsyetuar dorëheqjen e tij me mungesën e patriotizmit në diplomacinë kosovare. Ndonëse ka disa vite që bashkëjeton pa problem me vizionin e qeverisë Thaçi për politikën e jashtme, i kanë mjaftuar 24 orë në Beograd për të kuptuar se Prishtina zyrtare nuk e dashka më njohjen nga Serbia. Në deklaratën e tij të dorëheqjes, ai ka cituar një kritikë që i paska bërë Kryeministri i Kosovës, ku mesa duket të dy zyrtarët janë përplasur për konceptin e normalizimit të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Sipas ish-diplomatit kjo realizohet vetëm nëse Serbia e njeh Kosovën, ndërsa Thaçi në bisedën mes tyre nuk paska qenë dakord. Njerëzit e arsyeshëm besojnë se, ashtu si në çdo vend të botës, diplomatët dhe zyrtarët e lartë të shtetit i kanë të qartësuara paraprakisht pikëpamjet bazë që përfaqësojnë. Sigurisht ka gjithnjë detaje të operacioneve për të cilat duhet rënë dakord, po jo të kenë dyshime në vija kaq të trasha. Ose Peci nuk tregon se përse është ndjerë kaq i fyer sa jo vetëm dha dorëheqjen nga posti, por po braktis edhe shërbimin diplomatik (i cili nuk i përket Thaçit por Kosovës), ose ai ka jetuar deri tani në një botë përrallash duke mos lexuar, parë e dëgjuar se çfarë po ndodh në politikën e jashtme të Kosovës. Të gjitha ato që pretendon ish-diplomati në deklaratën e tij duhej të ishin sheshuar përpara se ai të pranonte

koment

Ruben Avxhiu

detyrën. Po ashtu si Kryeministri nuk duhej ta kishte caktuar pa u sqaruar se për vizionin e kësaj zyre në Beograd dhe mënyrave konkrete se si do të vihej në jetë ai vizion. Asgjë nuk ka ndryshuar në politikën e jashtme të Kosovës në këto 24 orë që të justifikojë dorëheqjen e ambasadorit, përveçse nëse ka arsye personale të marrëdhënieve të tij me Kryeministrin. Çfarëdo dallimi tjetër në pikëpamje, apo plan veprimi mund të ishte zgjidhur në mënyrë private pa këtë skandal që nuk i bën nder as njërit e as tjetrit. Lulzim Peci nuk do të ishte i vetmi në Kosovë dhe jashtë saj nëse nuk është dakord me Marrëveshjen e Brukselit që kërkon normalizimin mes dy shteteve, pa njohjen nga Beogradi. Të paktën një parti politike në Kosovë po e djeg edhe publikisht në mënyrë simbolike këtë marrëveshje. Derisa sa politika e Kosovës e shoqëria të gjejnë pika ekuilibri në tema si këto, diplomatët do të përpiqen të bëjnë maksimumin me mjetet që kanë. Pra, kjo nuk është arsye për të braktisur Shërbimin Diplomatik të Kosovës, ndonëse mund të ketë qenë një arsye e mirë për të mos e pranuar që në fillim postin e kreut të Zyrës së Ndërlidhjes. Në parim është e ditur që janë udhëheqësit e shteteve ata që përcaktojnë vijën kryesore diplomatike, ndërsa diplomatët gjejnë mënyrat për ta zbatuar atë. Një ambasador sigurisht nuk mund të pretendojë të hartojë politikën e jashtme dhe nuk ka asgjë diplomatike në deklaratën e dorëheqjes nga Peci. Ajo mund të jetë deklarata e një patrioti apo e një politikani të ardhshëm, po në të gjitha aspektet e tjera, dëshmon se Peci ishte ndoshta në profesionin e gabuar. Nga ana tjetër, Kryeministri i vendit nuk mund të pretendojë të kontrollojë në mënyrë të plotë çdo takim e bisedë të diplomatëve të tij, në nivel kaq të lartë. Ai duhet të ketë më shumë respekt për gjykimin e tyre se cila është mënyra më e mirë për të arritur synimet e paravendosura. E sidomos nuk duhet t’u shfryjë e t’ua shkelë dinjitetin kur nuk është i kënaqur me ta. Në këtë nivel zyrtar, ka arsye të presim më shumë seriozitet. Për fat të keq, në të njëjtin nivel me atë të ish-punonjësit të saj, ishte edhe deklarata e Ministrisë së Jashtme të Kosovës, e cila për mënyrën si është shkruar të bën t’i japësh të drejtë Pecit e jo Thaçit, pavarësisht se autori ka menduar se ka qenë duke mbrojtur Kryeministrin. (Nuk guxoj ta mendoj pastaj që vetë Kryeministria t’ia ketë hartuar tekstin.) Pika që është përqeshur e tallur më shumë është ajo që i numëron si një nga “fajet” e arsyet e shkarkimit, faktin që Peci paska folur serbisht gjatë një takimi në Beograd. Përveçse është një zotësi gjithmonë e lëvduar e diplomatit kur flet gjuhën e vendit ku punon, serbishtja është në fund të fundit, një nga gjuhët zyrtare të Kosovës. Po synimi i vërtetë i kësaj pike është përpjekja e ministrisë për të nënkuptuar tradhtinë kombëtare apo shitjen te Serbia të ish-diplomatit. Kanë mjaftuar 24 orë që ministria të zbulojë te njeriu që

21.06.2013

përzgjodhi për këtë detyrë kaq të rëndësishme një mal me dyshime. Për më tepër, sipas deklaratës, ky diplomat paska bërë gabime edhe në të kaluarën, po që ministria ia paska falur. A është ky një denoncim publik për ishdiplomatin Peci, apo një vetëdenoncim publik i Ministrisë së Jashtme të Kosovës, që duke injoruar një radhë diplomatësh të përgatitur e të përgjegjshëm në dispozicion të saj, ia paska lënë këtë detyrë kaq delikate e historike një personi me “lëshime” në detyrat e postet e mëparshme? Fajet e personave janë të pranueshme, por jo ato të institucioneve. Tani që skandali ndodhi e hapat u bënë në mënyrë të rrufeshme, përplasja në telefona, dorëheqja publike e përbaltja e dyanshme, nuk ka më kthim pas. Ajo që mbetet është shija e keqe dhe mërzia që Kosova është përsëri në lajme për arsyet e gabuara. Fyerja nga ndjesia që dëgjojmë e lexojmë përrallisje të moralshme për përplasje e beteja kryeneçe e inatçore, me ego personale sa një mal e ndjenjë përgjegjësie sa një kokërr gruri. Është e vërtetë se Kosova, duke qenë vend i ri, shumë aspekte të politikës dhe qeverisjes është duke i mësuar në punë e sipër. Më e rëndësishmja që mbetet tani është të nxirren mësimet e duhura nga kjo ngjarje e disa prej tyre janë këto: Në pozita të tilla, nevojitet një proces i plotë verifikimi dhe qartësimi. Numri i posteve diplomatike kaq delikate si ky në Beograd numërohen me gishtat e dorës dhe duhen trajtuar me kujdes. Duket si një rregull i thjeshtë që nuk ka nevojë të këshillohet, po pas kësaj ngjarjeje e meriton të përmendet. Diplomatët janë njerëz me ndërgjegje e pikëpamje të painjorueshme. Askush nuk duhet të detyrohet të zbatojë një politikë që shkon kundër ndërgjegjes së vet. Por ka nivele dhe kontekste për të zgjidhur këtë mëdyshje. Nëse dikush e gjen veten më shumë në debatin shoqëror e politik, le të mos ia zërë vendin diplomatëve të tjerë që preferojnë e janë më të zotë në artin e jashtëzakonshëm të komunikimit privat e të suksesit të përshkallëzuar. Marrëdhënia mes zyrtarëve të lartë nuk është kurrë e lehtë, por është një tjetër shans për të negociuar pozicionet e argumentuar qëndrimet. Nëse Thaçi e Peci nuk negociojnë dot një qëndrim kompromisi mes njëri-tjetrit, na bëjnë të gjithë të dyshojmë në aftësinë e qeverisë dhe diplomacisë kosovare për të negociuar me sukses në situata të tjera. Nuk do të ketë mendime unanime për politikën me Serbinë se kjo tani ka zbritur në betejat e politikës së brendshme (është një fatkeqësi edhe për vendet më të begata kur ndodh kjo me temat më të rëndësishme të politikës së jashtme). Nga ana tjetër do të ketë gjithnjë mosmarrëveshje, pakënaqësi e përplasje mes zyrtarëve të shtetit. Këto janë pjesë e punës, pjesë e jetës. Po të paktën, për hir të të gjitha vuajtjeve të këtij populli, njerëzit në këtë shtet të ri, të arritur me mundime, përkundër të gjitha gjasave e ende në mes të rrugës: le të mundohen të lënë mënjanë emocionet e çastit, krenarinë qesharake e teatralizmat e papërtypshme. Kur mendon se ka pasur njerëz që kanë dhënë jetën për të arritur deri këtu, mund të japim edhe ne të gjithë të paktën nga pak ego, për hir të një kauze më të madhe. *Ruben Avxhiu është kryeredaktor i gazetës “Illyria” në New York.

11

Ndërmjet së vërtetës dhe kërkimit të saj, unë zgjedh të dytën. Bernard Berenson

Anëtarët e KQZ të marrin detyrat pa vonesë koment

Roberto Battelli

Si një parlamentar i zgjedhur, me shumë kolegë dhe miq të zgjedhur në këtë rajon, kam qenë personalisht dëshmitar i ndryshimeve të rëndësishme që kanë sjellë njerëz me kombësi të ndryshme, të cilat kanë ushtruar të drejtat e tyre demokratike në vende të ndryshme të OSBE-së.

G

jatë tri vizitave të mia vetëm gjatë muajit të fundit dhe vëzhgimit nga afër të fushatës zgjedhore, kam qenë i lumtur të shikoj një fushatë aktive dhe kaq të gjallë të zhvilluar këtu. Këto zgjedhje janë për politikën. Zgjedhjet duhet të jenë për politikën, sepse ato janë një mundësi për një debat të madh kombëtar se ku realisht ndodhet vendi dhe se ku duhet të shkojë. I përgëzoj ata që kanë kontribuar në këtë debat dhe rrjedhimisht edhe në të ardhmen e Shqipërisë. Populli i Shqipërisë meriton një debat aktiv sikundër ata vazhdojnë integrimin e mëtejshëm brenda strukturave europiane, një qëllim ky që ndajnë të gjitha forcat kryesore politike në vend. Shqipëria ka arritur shumë në aspektin politik, social dhe ekonomik, gjatë këtyre dy dekadave, që nga koha kur rruga drejt Brukselit konsiderohej si diçka e pakonceptueshme. Në të njëjtën kohë, fatkeqësisht, ne kemi parë se disa institucione përgjegjëse për administrimin e zgjedhjeve janë kthyer në qendër të vëmendjes së fushatës elektorale. Në rast se besimi i votuesve në institucionet demokratike dobësohet edhe më tej gjatë fushatës elektorale, do të jetë elektorati shqiptar ai që rrjedhimisht do të humbasë pavarësisht nga rezultati final. Sa kohë që kontradiktat afatgjata midis forcave kryesore politike kanë ndikuar sërish procesin e zgjedhjeve, mendoj se është e drejtë të thuhet se politika dhe demokracia do të jenë në qendër të vëmendjes ditën e diel. Për të qenë të sigurt se procesi demokratik do të zhvillohet qetësisht, u kërkoj të gjithë anëtarëve të Komisionit Qendror Zgjedhor të marrin përsipër detyrat e tyre pa vonesë. Parlamentarë të OSBE-së kanë vëzhguar zgjedhjet në Shqipëri në vitet 1996, 1997, 1998, 2001, 2005, dhe 2009. Ne kemi parë institucionet themelore të nevojshme për krijimin e një procesi të vërtetë demokratik të zhvillohen gradualisht gjatë 20 viteve të fundit. Pas përmirësimeve të mëparshme në regjistrimin e votuesve dhe procesin e identifikimit, të cilat janë lavdëruar nga OSBE-ja në vitin 2009, reformat zgjedhore të miratuara vitin e kaluar forcuan më tej aspektet teknike të procesit zgjedhor në Shqipëri. Mënyra konsensuale, në të cilën të gjitha këto ndryshime të rëndësishme u zhvilluan, duke përfaqësuar një mbështetje të gjerë politike, është një kujtesë se si gjërat mund të funksionojnë kur ka vullnet të mjaftueshëm politik. Si një parlamentar i zgjedhur, me shumë kolegë dhe miq të zgjedhur në këtë rajon, kam qenë personalisht dëshmitar i ndryshimeve të rëndësishme që kanë sjellë njerëz me kombësi të ndryshme, të cilat kanë ushtruar të drejtat e tyre demokratike në vende të ndryshme të OSBE-së. Ditën e diel ne do jemi të pranishëm në të gjithë Shqipërinë, duke vëzhguar me kujdes dhe më pas do raportojmë mbi vëzhgimet tona. Ne kemi ardhur jo për të paragjykuar zgjedhjet, por për të shpallur angazhimet tona të përbashkëta për liritë themelore kaq të domosdoshme në komunitetin tonë kolektiv të sigurisë. Zgjedhjet janë diçka më shumë se personalitetet në fletëvotim. Zgjedhjet testojnë jo vetëm cila parti është më e fortë, por gjithashtu se sa i shëndetshëm është vetë procesi dhe në të njëjtën kohë zgjedhjet janë shansi i një kombi për të afirmuar angazhimin e tij, për një qeverisje demokratike. Të gjithë ata që marrin pjesë në këtë proces kanë një rol të rëndësishëm për të siguruar që vullneti i individëve, jo vetëm të shprehet lirisht por edhe të pranohet dhe të respektohet gjithashtu. *Autori është anëtar i Parlamentit Slloven dhe drejtuesi i Misionit Vëzhgues Afat-shkurtër të OSBE-së për zgjedhjet parlamentare të 2013-ës. (Teksti origjinal është shkruar në gjuhën angleze).


12 hapËsira shqiptare

universitet

Sot UET nuk është më një universitet vetëm i qytetarëve të Republikës së Shqipërisë, por i gjithë kombit shqiptar” në tur

Dritan Ceka (në qendër) me pedagogët e UET, Romeo Gurakuqi dhe Nevila Xhindi, në Ulqin

Doktoranti nga Mali i Zi

Për Dritanin, Tirana është stacioni akademik i radhës pas atij të Prishtinës. “Unë pasi kam mbaruar Bachelorin dhe Masterin në Universitetin Publik të Prishtinës, pashë mundësinë e vazhdimit të studimeve të doktoraturës dhe për këtë zgjodha kryeqytetin e Shqipërisë. Duke parë nga afër kushtet, komunikimin, afërsinë që kishte stafi me studentët dhe sidomos drejtimet e ndryshme në zgjedhjet që ofronte UET, u përqendrova në Tiranë tek ky universitet”, thotë Dritan Ceka, doktorant në Psikologji-Pedagogji, njëkohësisht pedagog në Universitetin “Luigj Gurakuqi” në Shkodër. Nisja e doktoraturës e ka detyruar të udhëtojë e të ndalet në tri qytete shqiptare, në Ulqinin e tij, në Shkodrën ku punon dhe në Tiranën ku studion.

Mal i Zi-UET, çdo vit e më shumë rrugëtarë Nga e majta në të djathtë: Driton Sinishtaj, Albana Dedvukaj, Flokarta Nikaj dhe Anton Lulgjuraj

UET ofron çdo vit një bursë të plotë për maturantin më të mirë nga Mali i Zi dhe mbështet të gjithë të tjerët në forma të ndryshme. Jo më kot, nga studenti i parë në 2008-ën, sot ka gjashtë në të gjitha nivelet. Studentët nga Tuzi dhe Ulqini që kanë zgjedhur Universitetin Europian të Tiranës rrëfejnë përvojën e tyre në Tiranë, të bindur që kjo do jetë ndër më të bukurat e jetës së tyre Pakkush në Shqipëri mund të dijë emrat e universiteteve të Malit të Zi, por siç thonë studentët shqiptarë prej andej, UET-in e njohin pothuaj të gjithë nëpër qendrat shqiptare të shtetit të tyre. Për disa arsye, një ndër të cilat janë vetë ata: studentët që kanë studiuar e vazhdojnë të vijnë të studiojnë në UET, të cilët prej 2008-ës kur është regjistruar i pari, tani kanë krijuar komunitetin e tyre të vogël. Kemi takuar dhe biseduar me të gjashtë: Albanën, në vit të dytë Bachelor, Dritonin dhe Antonin, që pas Bachelor-it tani ndjekin studimet master në UET, Marashin dhe Flokartën të diplomuar në universitete të tjera, që po përfundojnë këtu masterin dhe një doktorant nga Ulqini, Dritanin, të diplomuar në Prishtinë. Rrëfejnë arsyet e zgjedhjes, që shkojnë tej përvojës së një universiteti jashtë shtetit, siç politikisht ngelet Tirana për ta. UET dhe Mali i Zi, një distancë që zvogëlohet UET për studentët e Malit të Zi është më afër sesa pesë vjet më parë. Nuk po flasim për shkurtim rrugësh (dhe pse kjo është e vërtetë), apo çështje transporti (ky është një problem për ta sepse mungojnë linjat direkte), por për shkallën e njohjes që e bën UET-in më të afërt dhe pse distanca është po njëlloj: nga Tuzi dhe Ulqini në Tiranë, respektivisht 143 dhe 136 kilometra. “Në vitin 2008 u regjistrova në UET dhe isha studenti i parë nga Mali i Zi në këtë universitet. Nuk kisha informacion të hollësishëm përveç asaj që kisha dëgjuar në televizion ose që më kishin treguar disa miqtë e mi. Nuk mund të krahasohet me sot që UET gëzon respekt shumë të madh tek shqiptarët në Mal të Zi, për faktin se është një ndër të vetmit universitete shqiptare në rajon që u ka mundësuar studentëve nga Mali i Zi bursa të plota dhe të pjesshme studimi. Nuk ka asnjë student nga Mali i Zi i cili të ketë shprehur interesim për këtë universitet dhe të mos ketë gjetur një pritje të ngrohtë dhe një ndihmë të madhe financiare. Sot UET nuk është më një universitet vetëm i qytetarëve të Republikës së Shqipërisë, por i gjithë kombit shqiptar”, thotë Driton Sinishtaj, studenti i masterit shkencor për

Studime Strategjike, i cili ka kryer me bursë të plotë Bachelor-in për Marrëdhënie Ndërkombëtare po në UET. Të njëjtin fat ka pasur dhe Anton Lulgjuraj, i ardhur një vit më vonë, dhe pse ai është i bindur që nuk ishte lehtësia financiare që e bëri të zgjedhë këtë universitet. Siç dihet dhe MASH ofron kuota speciale për studentët shqiptarë të trojeve. Vitin e kaluar të studimeve, MASH parashikonte 90 vende për studentët nga Mali i Zi. Ndërsa për sa i përket programeve master, studentët nga Mali i Zi kishin në dispozicion 60 vende të shpërndara në fakultete të ndryshme. Shto këtu, universitetet private, vendimi është me të vërtetë çështje zgjedhjeje. “Ne si studentë nga Mali i Zi kemi kuota të caktuara në universitetet publike të Shqipërisë. Pas një vizite që i kam bërë Fakultetit të Drejtësisë në vitin 2009, nuk më ka lënë përshtypje aq të lartë sa të studioj aty. Pastaj i kam vizituar edhe disa universitete të tjera në Shqipëri. Asnjë nga ato nuk i ka përmbushur as kushtet minimale që unë të filloj studimet. Në fund, ka qenë UET-ja që e kam vizituar ku kam takuar staf pedagogjik, që kanë lënë gjurmë në jetën politike dhe shoqërore të shtetit shqiptar, ku mund të përmend: Prof. Dr. Ksenofon Krisafin, Prof. Dr. Romeo Gurakuqin, Prof. Dr. Adrian Civicin etj. Duke pasur parasysh edhe ambientin tërheqës, vendosa të studioj këtu. Nuk ka qenë bursa shkas i ardhjes sime në UET”. Krahas universitetit, ku tani është duke përfunduar vitin e parë të masterit në Fakultetin Juridik, ai është një nga të rinjtë e angazhuar në politikë. Në tetor të vitit 2012 kandidoi për deputet me forcën “Aleanca Rinore e Shqiptarëve” në Mal të Zi. “Kandidimi im në Mal të Zi për deputet, ku jam prezantuar si i diplomuar nga UET, ka bërë që UETja të njihet nga të gjitha qytetet e Malit të Zi.” Antoni është gjithashtu lider i organizatës joqeveritare “Forumi Demokratik për Integrim” (ndërkohë dhe Dritoni është ndër drejtuesit e organizatës joqeveritare “Koha Jonë”). FDI ka zhvilluar protesta në vitin 2011 për mbrojtjen e simboleve kombëtare dhe në 2012-ën ato për mbrojtjen e pronave. Kanë hartuar raportin për të drejtat e

Dhe kështu vendosa që të vazhdoj një master profesional në psikologji shkollore në UET, një degë e lidhur ngushtë me arsimin, të cilin më dhanë mundësinë ta ndiqja me tarifë të reduktuar”, tregon Marash Dukaj

njeriut në Mal të Zi dhe elaboratin për fizibilitetin e aplikimit të vetëqeverisjes lokale për Malësinë e Madhe me qendër Tuzin, të cilin Antoni e ka prezantuar para eurodeputetes Tanja Fajon, për herë të parë në Parlamentin Europian në 2011. Janë këto angazhime, që ndryshe nga ç’ndodhte kur ishte student në Bachelor, e bëjnë të udhëtojë dy herë në javë nga Tuzi në Tiranë siç bën dhe Dritoni, që po mbyll praktikën profesionale në Komunën e Tuzit, apo Flokarta që udhëton gjithashtu dy herë në javë, tri orë, nga Ulqini për në Tiranën “e jetës së shtrenjtë, por dhe të bukur” ku kryen Masterin për të Drejtë Penale. Nyjet e një rrjeti studentësh që zgjerohet Për Flokartën, që kish studiuar tre vjet në Universitetin “Luigj Gurakuqi” në Shkodër, UET u bë i njohur nëpërmjet pedagogëve dhe televizionit, pasi gjithmonë është dikush apo diçka që e bën të dëgjohet një universitet në rrathët e maturantëve apo studentëve dhe nëse nuk janë spotet, në rastin e UET, kanë qenë vetë pedagogët e tij, si Tonin Gjuraj apo Romeo Gurakuqi. I

REPUBLIKA E SHQIPËRISË KËSHILLI I QARKUT ELBASAN Drejtoria e burimeve Njerëzore

NJOFTIM PËR SHPALLJE FITUESI Në zbatim të Ligjit Nr. 8549 datë 11.11.1999 “Statusi i nëpunësit civil”, neni 13, VKM Nr. 231 datë 11.05.2000 “Për pranimin në shërbimin civil dhe periudhën e provës”, pika 20, Këshilli i Qarkut Elbasan, shpall: Zj. Xhensila Haxhihyseni fituese të konkursit për vendin e specialistes për kontrollin e zhvillimin e tokës në Drejtorinë e Planifikimit, Kontrollit dhe Zhvillimit të Territorit në institucionin e Këshillit të Qarkut Elbasan. Kryetari Eugen Isaj

pari ka qenë pedagog në Universitetin e Malit të Zi në Podgoricë, ndërsa i dyti ka vizituar shpesh Malin e Zi, për aktivitete të ndryshme. Marash Dukaj, për shembull, është një nga ata studentë që në UET rigjeti pedagogun e Universitetit të Malit të Zi në Podgoricë. “Me kthimin e profesor Tonin Gjurajt nga posti i ambasadorit në Izrael, në UET, ku aktualisht është rektor, ai jo vetëm mua, por disa studentëve shqiptarë të Universitetit të Podgoricës, na këshilloi që të vazhdojmë studimet e Masterit pranë UET-it. Dhe kështu vendosa që të vazhdoj një master profesional në psikologji shkollore, një degë e lidhur ngushtë me arsimin, të cilin më dhanë mundësinë ta ndiq ja me tarifë të reduktuar”, tregon Marash Dukaj, që ka studiuar në degën e Edukimit në Podgoricë, të vetmen në Mal të Zi ku zhvillohet mësim 80 % në shqip dhe 20 % në gjuhën zyrtare ndërkohë që tashmë ai jep mësim në Tuz, qytetin që Albana Dedvukaj, studentja e vitit të dytë në Komunikim-Dizajn, duhet ta linte për Tiranën. “Arsyeja më e fortë që më bëri të vij në Tiranë dhe të largohesha nga vendi im, nga familja dhe nga gjithçka që kisha krijuar atje, ishte fakti që dizajni grafik nuk është i profilizuar tamam në Mal të Zi. Komunikim-Dizajni është një drejtim i ri që të ofron mundësi punësimi. Në një prezantim që i bëhet Universitetit Europian të Tiranës në shkollën e mesme ku unë mësoja, më informuan që një drejtim i tillë kishte një vit që ishte hapur në këtë fakultet. Dëshira dhe pasioni im i madh për të vazhduar në këtë profil, bëri që të vendos të studioj në Tiranë dhe pikërisht në UET, ku dhe pata fatin përveç të tjerave të fitoj edhe bursë të plotë Bachelor”, thotë Albana, e cila si studente nga Mali i Zi, gjithashtu ka përfituar bursë të plotë në UET. Përveç degës që kërkonte, “pedagogëve të shkëlqyer dhe mjedisit të ngrohtë”, ajo këtu ka gjetur dhe studentë nga qyteti i saj si Dritanin dhe Antonin, të cilët në këto vite deri diku kanë ndikuar për të tërhequr njëri-tjetrin. Dhe duket që fjalët kanë qenë gjithmonë të mira dhe një arsye më shumë, krahas bursave, për ta bërë UET-in zgjedhjen e studentëve nga Mali i Zi.


kulturë

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

21.06.2013

13

a r k i va Vepra e panjohur e Peter Priftit, një prej dishepujve dhe nxënësit të fundit të Fan Nolit, e arkivuar në 200 dosje që sot ruhen në arkivin e Shoqatës “Bijtë e Shqipes” në Filadelfia Trashëgimia studimore, letrare, gazetareske, e Peter Priftit, dishepullit dhe nxënësit të fundit të Nolit, përbën pasuri kulturore dhe historike kombëtare. Për këtë arsye, i vëllai Naum Prifti, në pamundësi për t’i sjellë në Arkivin e Shtetit Shqiptar, ia ka dorëzuar për ruajtje shoqatës “Bijtë e Shqipes” në Filadelfia. Janë 200 dosje me dorëshkrime që mbajnë shkrime publicistike, letra personale, madje dhe letërsi artistike. “As unë nuk e kam ditur sa ishte ai gjallë, që im vëlla shkruante letërsi artistike. E kam zbuluar pas vdekjes së tij, kur kam hapur arkivin e dorëshkrimeve. Ka shumë dorëshkrime në prozë që janë tregime, novela e kujtime. Ai, duke e ditur me sa duket se unë isha shkrimtar i prirur për letërsi artistike, kishte patur gjithmonë druajtje të më tregonte shkrimet letrare”, - tregon vëllai Naum Prifti, i cili tashmë që arkivi ndodhet në ruajtje në kushte optimale, ndjehet shumë i lumtur. Në fakt do të kishte dashur shumë që dorëshkrimet e Peter Priftit të ruheshin në Tiranë, në Arkivin e Shtetit, por për arsye financiare kjo “dërgesë” me vlerë nuk u dërgua dot. “Shumë miq këtu në Amerikë më thanë që t’i dërgoja këto dosje për ruajtje në Arkivin e Shtetit, por në pamundësi financiare nuk e ndërmora këtë iniciativë. Personalisht nuk kam kontaktuar me ata të Arkivit dhe nuk e di nëse vetë Arkivi i Shtetit do të kishte interes që të bënte të mundur zhvendosjen e dorëshkrimeve të vëllait në Tiranë”. Sot dosjet ndodhet në arkivin e Shoqatës “Bijtë e Shqipes” në Filadelfia, vendi ku Peter Prifti u edukua dhe u rrit. “Dosjet ruhen në një hapësirë të veçantë dhe në kushte optimale. Shpresoj që një ditë ky thesar dorëshkrimesh të njihet e të çmohet si pjesë e trashëgimisë shqiptaro-amerikane”. Nga letrat e dashurisë, te takimet me Nolin dhe tregimet për miqtë

Peter Prifti ka qenë një ndër njerëzit që ka qëndruar gjatë pranë Fan Nolit. Mes dorëshkrimeve të tij gjenden edhe kujtime dhe histori nga kjo miqësi mes të dyve. Pjesa më e madhe e kujtimeve të tyre janë botuar, por Naum Prifti që ka shfletuar arkivin e tij, pohon se ka ende shumë për të botuar nga dorëshkrimet e tij. Në një nga dorëshkrimet e veta ai flet hollësisht për takimin e parë me Fan Nolin, episode të të cilit janë botuar në një intervistë të shumë viteve më parë të Peter Priftit. Vepra letrare e tij është gjithashtu e panjohur. “Unë vetë jam njohur me tregimet e tij pas vdekjes se Peter Priftit. Aty sikur

Peter Prifti ka qenë një ndër njerëzit që ka qëndruar gjatë pranë Fan Nolit. Mes dorëshkrimeve të tij gjenden edhe kujtime dhe histori nga kjo miqësi mes të dyve. Pjesa më e madhe e kujtimeve të tyre janë botuar, por Naum Prifti që ka shfletuar arkivin e tij, pohon se ka ende shumë për të botuar nga dorëshkrimet e tij

Naum Prifti:

Çfarë fshihet në 200 dosjet me dorëshkrime, të nolistit të fundit njoha një anë tjetër të tij, atë emocionale. Në një prej tregimeve flet për një mikun e vet që ai e ka patur shumë përzemër, por që në fund ia theu zemrën”. Naum Prifti na hap kësisoj dosjet e panjohura të të vëllait. Në ato dorëshkrime Naum Prifti për herë të parë është njohur dhe me “të fshehtat” e jetës private të të vëllait. “Nga dorëshkrimet e tij mësova se dhe ai ka patur simpatitë e tij. Do të veçoja letërkëmbimet e tij me një vajzë amerikane që ai e kishte shoqe dhe që e çmonte shumë, e donte me sa duket, por për shkak të jetës që ajo kishte krijuar tashmë me një bashkëshort, ai nuk hyri kurrë në marrëdhënie dashurore me të. Nga letërkëmbimet kuptohet se ata ishin dhe mbetën deri në fund vetëm miq shumë të mirë. Letërkëmbimet e tyre janë fantastike. Këtë anë të tij e kam njohur nga dorëshkrimet.” Krijimtaria publicistike e Peter Priftit është pak e njohur në Shqipëri. Pjesa më e madhe e botimeve të tij janë në anglisht dhe të botuara në SHBA. Në shqip shumë pak vepra të tij janë botuar, si vëllimi “Mozaik shqiptar”, botuar në Prishtinë dhe “Gjuha është organizëm i gjallë”, botuar në Tiranë. Ka pasur një debat për gjuhën shqipe mes Peter Priftit,

Arshi Pipës dhe Sami Repishtit, që u bë publik në shtyp vetëm një vit më parë. Dorëshkrimi gjendej në arkivin e Peter Priftit dhe u botua nga i vëllai pas vdekjes. “Ky debat më ra në dorë pas njëzet vitesh, dhe nuk e kuptoja pse Peter Prifti nuk e kishte botuar, aq më tepër që ngjarjet historike i kishin dhënë të drejtë atij. Kur e pyeta ai, m’u përgjigj se nuk do të donte që ky dorëshkrim të botohej sa ishte gjallë. Pas vdekjes së tij, debatin e botova te Buletini “Zëri i së Vërtetës” në New Jersey dhe te revista “Dy Drinat” (2012) që del në Kukës, sponsoruar nga shqiptaroamerikani Esat Bilali. Më 1989-ën ata shkuan te një konferencë ndërkombëtare në Strasburg, ku Pipa referoi për çështjen e Kosovës. Një kopje të këtij referati ia dërguan dhe Peter Priftit, ku ai u skandalizua nga përmbajtja dhe u ul e shkroi një përgjigje ku shprehte indinjatën e tij që autorët ngarkonin me faj shqiptarët e Kosovës për gjendjen e tyre mjerane. Sipas referatit, përdorimi i flamurit kombëtar dhe miratimi i gjuhës së njësuar shqipe nga kosovarët ishin shkaqet që kishin zemëruar autoritetet serbe. Me argumente e me fakte historike, P. Prifti i hidhte poshtë këto pretend-

Vepra letrare e tij është gjithashtu e panjohur. “Unë vetë jam njohur me tregimet e tij pas vdekjes se Peter Priftit. Aty sikur njoha një anë tjetër të tij, atë emocionale. Në një prej tregimeve flet për një mikun e vet që ai e ka patur shumë përzemër, por që në fund ia theu zemrën”

ime. Debati midis tyre vazhdoi me sulme e kundërsulme. Në fund Arshi Pipa u tërhoq përpara argumenteve të Peter Priftit”,- shpreh mendimin e tij Naum Prifti. Vite më vonë, Prof. Eleni Karamitri do të botonte monografinë “Peter R.Prifti në botën e dijetarëve shqiptaro-amerikanë”, ku bën të njohur për lexuesin shqiptar jetën dhe veprën e Peter Priftit. “Unë kërkova mbështetjen e Soros-it në Tiranë për të botuar në shqip veprat e Peter Priftit që ishin botuar në Amerikë, por ky projekt nuk u realizua. Përveç krijimtarisë publicistike, ai ka edhe një sërë veprash linguistike, që vijnë nga periudha e angazhimit në Universitetin e Kalifornisë në San Diego. Peter Prifti ka ndjekur me vëmendje ngjarjet në Kosovë që nga viti 1968, kur u artikulua “Kosova Republikë” dhe ka botuar shumë artikuj për situatën dhe gjendjen e popullit shqiptar në Kosovë. Më 1999-ën, kur çështja e Kosovës ziente në mbarë botën, ai botoi te Columbia University New York “Konfrontim në Kosovë - Lufta shqiptaro-serbe 19691999”. “Ky libër pati jehonë në Amerikë dhe është ribotuar si diçka e rrallë për botimet akademike”,thotë Naum Prifti.  Aida Tuci


14

kompensimi

49

5

14/54 75.80 13,000 BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA

10 6

12985,400.00 8518

7 11

8

Qyteti 14/54 Durres zk 8518

75.80

9

10

11

985,400.00

Qyteti Durres zk 8518

13,000

VLERA E

ZONA SIPAS HARTËS SË VLERËS

IKBAL ALKET LEALBA BARDHYL AQIF BARDHHANE ERDIT ERMIRA ERMIRA

PELINKU PELINKU PELINKU PELINKU BEKTASHI NAIPI PELINKU DOKA PELINKU

149 QARKU TIRANE 150 151 65 SHEFQET 19 8250 1/24 152 66 BEDRIE 153 67 AQIF 68 BARDHHANE 154 155 69 ERDIT 156 70 ERMIRA 157 71 ERMIRA 72 FATBARDHA 158 2073 8270 LORIN 6/354159 74 LULBARDH 160 75 LUMBARDHE 161 162 76 IKBAL 77 ALKET 163 78 LEALBA 164 79 BARDHYL 165 80 AQIF 166 81 BARDHHANE 167 82 ERDIT 168 83 ERMIRA 169 84 ERMIRA 170

NR. Z.K.

ZONA SIPËRFAQJA SIPAS PËR HARTËS SË KOMPENSIM VLERËS (m²)

7 11

8

Qyteti Tirane 8/133 48.50 z.k 8330 Qyteti Kavaje 21/30 34.50 z.k 1791 Qyteti Kavaje 21/58 32.90 z.k 1791

zk 8270

225 GJONVARF BANCI 226 ARTAN BANCI 227 ZANA BANCI Qyteti Tiranë 6/487228 GEZIM 11.70 21,077 246,600.90 JASA zk 8120 229 FISNIK JASA VLERA E 230 ERMIRA JASA TRUALLIT ZONA 231 SIPËRFAQJA ANILA SHUTERIQI SIPAS VLERA E SIPAS PËR 232 MIMOZA SHUTERIQI VKM nr SHPËRBLIMIT HARTËS SË KOMPENSIM 187 dt (lekё) 233 AGIM JASA VLERËS (m²) 6.3.2013 234 FELIKS JASA (lekё/m²) Qyteti235 TiranëYLLI JASA 3/278 188.90 22,493 4,248,927.70 zk 236 8120 FADIL XHAFA 7 11 8 9 10 237 HAXHIRE XHAFA 44238 2460 BEDRIE 496/122 675.00 XHAFA1,578 4551 239 FIQNETE ILJAZI 240 HAKI KOKA 241 SADIE ZEKTHI Qyteti Tirane 8/133242 48.50 26,137 1,267,644.50 ZEPISHTA z.k 8330 JEMINE KOPANI Qyteti243 KavajeLIRI 21/30 34.50 1,484 51,198.00 KOKA z.k244 1791 ENGJELLUSHE Qyteti KavajeALKENT KOKA 21/58245 32.90 1,484 48,823.60 z.k246 1791 ALBA KOKA 247 MUSTAFA GJELI 248 JANI GJELI 249 SHKENDIE PIPERKU 250 KUJTIM GJELI 251 KASTRIOT GJELI 252 ERMIRA GJELI 253 NAIME GJELI 254 BLENDI GJELI 255 ROMINA GJELI 4,196.00 Shuma 10,716.50 Totali NR. I PASURISË

NR. Z.K.

BANCI BANCI BANCI Qyteti Vlore 37246,600.90 8120 JASA zk 8604 JASA Qyteti JASA Vlore SHUTERIQI zk VLERA 8602 E SHUTERIQI SHPËRBLIMIT (lekё) JASA Qyteti JASA Vlore JASA8260 zk 2832 384,248,927.70 XHAFA 5 10 6 Qyteti XHAFA Vlore XHAFA zk 8602 ILJAZI KOKA QytetiZEKTHI Korçë zk 8563 391,267,644.50 8330 ZEPISHTA KOPANI 40 51,198.00 1791 KOKA Fshati KOKA Kusarth 41 48,823.60 1791 zk2346 KOKA GJELI GJELI Qyteti Tiranë PIPERKU zk 8250 GJELI GJELI GJELI GJELI GJELI Qyteti GJELI Tiranë NR. I PRONAVE

NR. I PASURISË

NR. Z.K.

ZONA SIPËRFAQJA SIPAS PËR HARTËS SË KOMPENSIM VLERËS (m²)

7 11

8

4552

NR. I PASURISË

GJONVARF

Qyteti Tirane 5/208 830.00 z.k 8190

NR. I PASURISË

NR. Z.K.

NR. I PRONAVE

NR. I PASURISË

NR. Z.K.

NR. I PASURISË

NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

NR. Z.K.

NR. I PRONAVE

NR. I PASURISË

NR. Z.K.

NR. I TRASHËGIMTARËVE

2346 LUMAN 426.3148

225

VATHI 139 EQEREM VATHI 66,284,400.00 5,098.80 226Shuma ARTAN 66,284,400.00 VATHI 140 FATMIR VATHI QARKU VLORE 227 ZANA VATHI 141 HAXHI VATHI Qyteti Vlore 37 8120 6/487 11.70 21,077 228 GEZIM 13 28,323.00 8604 27/240142 4.50 6,294 28,323.00 SHARRA SHARRA zk 8604 KIZI 229 FISNIK VATHI 143 NERIMAN VATHI VLERA E 230 ERMIRA VATHI VATHI Qyteti144VloreQAMILE TRUALLIT 143,001,330.00 8602 18/74145 295.00 SIPËRFAQJA SHARRA SHARRA 23110,174 ANILA 3,001,330.00 zk 8602 SHKELQIM SIPAS PËR SHARRA 146 VJOLLCA SHARRA 232 ATËSIA MIMOZA MBIEMRI EMRI MBIEMRI VKM nr KOMPENSIM VATHI VATHI 147 XHAVIT 187 dt 233 AGIM (m²) BOGDANI 148 EMINE BOGDANI 6.3.2013 234 FELIKS Qyteti149VloreDIANA BEQIRI BEQIRI (lekё/m²) 152,641,500.00 2832 5/1 375.00 2,641,500.00 235 7,044 YLLI zk 2832 8260 BIBA 38150 SAIMIR 3/278 188.90 BIBA 22,493 236 FADIL BOGDANI RESHAT BOGDANI 4 5 151 1 6 2 7 38 49 237 HAXHIRE BOGDANI BOGDANI Qyteti152VloreRAMAZAN 165,087,000.00 8602 46/167153 500.00 10,174 5,087,000.00 BOGDANI BILAL BOGDANI 238 BEDRIE zk 8602 BOGDANI 154 FATMIR BOGDANI 239Shuma FIQNETE 10,758,153.00 10,758,153.00 1,174.50 YLLI ATLIJE YLLI QARKU KORÇE 155 240 HAKI BOGDANI 156 AGRON BOGDANI Qyteti Korçë 241 9,280 SADIE 17719,200.00 8563 4/442 77.50 719,200.00 zk 8563 PREKA 39146 8330 DIELA 8/133242 48.50 PREKA 26,137 JEMINE 719,200.00 77.50 Shuma 719,200.00 243 LIRI QARKU VIÇA ELBASAN40147 1791 SHPRESA 21/30 SHABAN 34.50 VIÇA 1,484 244 ENGJELLUSHE Fshati ALKENT HARUN 169.70 SHULI 411 2346 426.3 Kusarth 169.70 21/58245 411 69,746.70 SHPETIM DERVISH 18 69,746.70 ÇOPA 41148 1791 SHPETIM DERVISH 32.90 ÇOPA 1,484 zk2346 246 ALBA FERIT VYSHKA 149 FERIT VYSHKA 169.70 Shuma 69,746.70 169.70 247Shuma MUSTAFA 69,746.70 VJOLLCA HUQI VJOLLCA HUQI QARKU TIRANE 150 248 JANI LULJETA BOGDANI VYSHKA VYSHKA Qyteti151 TiranëLULJETA 23.90 31,048 19742,047.20 8250 1/24 23.90 31,048 742,047.20 249 SHKENDIE ARBEN VYSHKA VYSHKA zk152 8250 ARBEN MOLLA 250 KUJTIM ILIR VYSHKA 153 ILIR VYSHKA BEKTASHI 251 KASTRIOT KUKA AFERDITA NAIPI KUKA 154 AFERDITA BUJAR KUKA 155 BUJAR PELINKU 252 ERMIRA KUKA ZYHRA KUKA 156 ZYHRA KUKA DOKA 253 NAIME ELIDA KUKA 157 ELIDA PELINKU 254 BLENDI KUKA GENCI KUKA 158 GENCI KUKA LUCA 255 ROMINA Qyteti Tiranë BUKURIJE KUKLI BUKURIJE KUKLI 131.80 PELINKU 120,000 20 15,816,000.00 8270 6/354159 131.80 120,000 15,816,000.00 zk 8270 DUHIJE PELINKU 160 DUHIJE PELINKU PELINKU IBRAHIM NAZIFI MARAJ 161 IBRAHIM MARAJ DHURATA PELINKU KUKA 162 DHURATA KUKA PELINKU LAJE KUKA 163 LAJE KUKA PELINKU ASTRIT KUKA 164 ASTRIT KUKA PELINKU MIMOZA KUKA 165 MIMOZA KUKA BEKTASHI ARIAN KUKA 166 ARIAN KUKA EDUARD NAIPI KUKA 167 EDUARD KUKA PELINKU ISMETE KUKA 168 ISMETE KUKA DOKA RESHAT KUKA 169 RESHAT KUKA REXHEP PELINKU KUKA 170 REXHEP KUKA NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

NR. I TRASHËGIMTARËVE

1864

NR. Z.K.

NR. I PRONAVE

NR. I PASURISË

NR. Z.K.

4552

139 EQEREM 5,098.80 Shuma 140 FATMIR QARKU VLORE 141 HAXHI 1351 8604SHPRESA 27/240142 LUTO 4.50 DERVISHI 6,294 KIZI 143 NERIMAN ILIA 52 NAKIJE 144 QAMILE 53 ADIL BABAMETO 14 8602 18/74145 295.00 10,174 SHKELQIM 54 KRESHNIK VUTHI 146 VJOLLCA 55 FATMIRA EMRI GJATA ATËSIA 147 XHAVIT ZIU 56 NIMFA EMINE 57 PRANVERA 148 BALLHYSA DIANA 1558 2832 FATOS 5/1 149 375.00 MUÇO7,044 150 SAIMIR 59 JUDIT SHAHU 151 RESHAT 1 2 RESULI 3 60 BAHIR 152 RAMAZAN ALIAJ 61 FATO 16 8602 46/167153 500.00 10,174 BILAL 62 SHYQYRETE GEGA 154 FATMIR 1,174.50 Shuma ATLIJE QARKU KORÇE 155 156 AGRON 1763 8563 4/442 MYFTINIA77.50 KORÇE 9,280 146 DIELA 77.50 Shuma QARKU ELBASAN 147 SHPRESA SHABAN

NR. Z.K.

Shuma

NR. I PASURISË

NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

NR. Z.K.

NR. I PRONAVE

NR. I PASURISË

NR. I TRASHËGIMTARËVE

NR. Z.K.

NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

5,098.80

NR. I PASURISË

38

VLERA E SHPËRBLIMIT (lekё)

NR. I PRONAVE

8518

QARKU VLORE

NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

NR. I TRASHËGIMTARËVE

7

VLERA E TRUALLIT SIPAS VKM nr 187 dt 6.3.2013 (lekё/m²)

66,284,400.00 5,098.80 Shuma 66,284,400.00 TRUALLIT SIPËRFAQJA QARKU VLORE SIPAS VLERA E PËR Qyteti Vlore Vlore EMRI ATËSIA MBIEMRI EMRI ATËSIA MBIEMRI VKM nr Qyteti SHPËRBLIMIT 51 SHPRESA LUTO DERVISHI 1351 8604SHPRESA 27/240 LUTO 4.50 DERVISHI 6,294 13 28,323.00 8604 27/240 4.50 6,294 28,323.00 KOMPENSIM zk 8604 zk 8604 187 dt (lekё) (m²) 52 NAKIJE ILIA 52 NAKIJE ILIA 6.3.2013 53 ADIL BABAMETO 53 ADIL BABAMETO Qyteti Vlore Qyteti Vlore (lekё/m²) 14 8602 18/74 295.00 10,174 143,001,330.00 8602 18/74 295.00 10,174 3,001,330.00 zk 8602 zk 8602 54 KRESHNIK VUTHI 54 KRESHNIK VUTHI 55 FATMIRA GJATA 55 FATMIRA GJATA 1 2 3 4 5 1 6 2 7 38 49 5 10 6 56 NIMFA ZIU 56 NIMFA ZIU 57 PRANVERA BALLHYSA 57 PRANVERA BALLHYSA Qyteti Qyteti Vlore 153 BILAL BOGDANI 153VloreBILAL BOGDANI 58 FATOS MUÇO 1558 2832 FATOS 5/1 375.00 MUÇO7,044 152,641,500.00 2832 5/1 375.00 7,044 2,641,500.00 zk154 2832 FATMIR zk 2832 154 FATMIR SHAHU BOGDANI BOGDANI 59 JUDIT SHAHU 59 JUDIT 155 ATLIJE YLLI 155 ATLIJE YLLI 60 BAHIR RESULI 60 BAHIR RESULI 156 AGRON BOGDANI 156VloreAGRON BOGDANI 61 FATO ALIAJ 61 FATO ALIAJ Qyteti Qyteti Vlore 16 8602 46/167 500.00 10,174 165,087,000.00 8602 46/167 500.00 10,174 5,087,000.00 zk 8602 zk 8602 62 SHYQYRETE GEGA 62 SHYQYRETE GEGA 146 DIELA PREKA 39146 8330 DIELA 8/133 48.50 PREKA26,137 391,267,644.50 8330 1,174.50 Shuma 10,758,153.00 1,174.50 Shuma 10,758,153.00 QARKU KORÇE QARKU KORÇE 147 SHPRESA SHABAN VIÇA 40147 1791 SHPRESA 21/30 SHABAN 34.50 VIÇA 1,484 40 51,198.00 1791 Qyteti Korçë Qyteti Korçë 63 MYFTINIA KORÇE 1763 8563 4/442 MYFTINIA77.50 KORÇE 9,280 17719,200.00 8563 4/442 77.50 9,280 719,200.00 zk 8563 zk 8563 148 SHPETIM DERVISH 719,200.00 ÇOPA 41148 1791 SHPETIM DERVISH 32.90 719,200.00 ÇOPA 1,484 41 48,823.60 1791 77.50 Shuma 77.50 21/58 Shuma QARKU ELBASAN QARKU ELBASAN 149 FERIT VYSHKA 149 FERIT VYSHKA Fshati Fshati VJOLLCA HUQI2346 150 VJOLLCA HUQI 64 LUMAN HARUN SHULI 1864 2346 LUMAN 426.3150 HARUN 169.70 SHULI 411 18 69,746.70 426.3 Kusarth 169.70 411 69,746.70 Kusarth 151 LULJETA VYSHKA 151 LULJETA VYSHKA zk2346 zk2346 152 ARBEN VYSHKA 152 ARBEN VYSHKA 169.70 Shuma 69,746.70 169.70 Shuma 69,746.70 QARKU TIRANE 153 ILIR QARKU TIRANE 153 ILIR VYSHKA VYSHKA 65 SHEFQET BOGDANI 65 SHEFQET BOGDANI Qyteti154 TiranëAFERDITA Qyteti Tiranë KUKA KUKA 19 8250 1/24 154 AFERDITA 23.90 31,048 19742,047.20 8250 1/24 23.90 31,048 742,047.20 zk155 8250 BUJAR zk 8250 66 BEDRIE MOLLA 66 BEDRIE MOLLA 155 BUJAR KUKA KUKA 67 AQIF BEKTASHI 67 AQIF BEKTASHI 156 ZYHRA KUKA 156 ZYHRA KUKA 68 BARDHHANE NAIPI 68 BARDHHANE NAIPI 157 ELIDA KUKA 157 ELIDA KUKA 69 ERDIT PELINKU 69 ERDIT PELINKU 158 GENCI KUKA 158 GENCI KUKA 70 ERMIRA DOKA 70 ERMIRA DOKA 159 BUKURIJE PELINKU KUKLI 159 BUKURIJE KUKLI VENDIMI I KESHILLIT TE MINISTRAVE VENDIMI I KESHILLIT TE MINISTRAVE 71 ERMIRA PELINKU 71 ERMIRA 160 DUHIJE 160 DUHIJE PELINKU PËR SHPËRBLIMIN EFATBARDHA PRONARËVE TË PASURIVE TË LUCA PALUAJTSHME, PRONË QË PREKEN NGA NDËRTIMET PËR SHPËRBLIMIN E PRONARËVE TË PASURIVE TË PALUAJTSHME, PRONË QË PREKEN NGA NDËRTIMET INFORMALE 72 PRIVATE, 72 PRIVATE, FATBARDHA LUCA INFORMALE PELINKU Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë MARAJ MARAJ 73 LORIN PELINKU 2073 8270 LORIN 6/354161 IBRAHIM 131.80 PELINKU 120,000 20 15,816,000.00 8270 6/354161 IBRAHIM 131.80 120,000 15,816,000.00 zk 8270 zk 8270 74 LULBARDH PELINKU 74 LULBARDH 162 DHURATA PELINKU KUKA 162 DHURATA KUKA VLERA E 75 LUMBARDHE VLERA E NAZIFI 75 LUMBARDHE 163 NAZIFI LAJE KUKA 163 LAJE KUKA TRUALLIT TRUALLIT 76 SIPËRFAQJA IKBAL PELINKU 76 SIPËRFAQJA IKBAL PELINKU 164 ASTRIT KUKA 164 ASTRIT KUKA ZONA ZONA SIPAS VLERA E SIPAS VLERA E 77 ALKET PELINKU 77 ALKET PELINKU PËR SIPAS PËR SIPAS 165 KUKA 165 MIMOZA KUKA EMRI ATËSIA MBIEMRI VKMMIMOZA nr SHPËRBLIMIT EMRI ATËSIA MBIEMRI VKM nr SHPËRBLIMIT 78 KOMPENSIM LEALBA PELINKU 78 SË LEALBA PELINKU KOMPENSIM HARTËS SË HARTËS 166 187ARIAN KUKA 166 ARIAN KUKA dt (lekё) 187 dt (lekё) 79 BARDHYL PELINKU 79 BARDHYL PELINKU (m²) VLERËS (m²) VLERËS 6.3.2013 1676.3.2013 EDUARD KUKA 167 EDUARD KUKA 80 AQIF BEKTASHI 80 AQIF BEKTASHI (lekё/m²) (lekё/m²) KUKA 168 ISMETE KUKA 81 BARDHHANE NAIPI 81 BARDHHANE 168 ISMETE NAIPI 169 RESHAT PELINKU KUKA 169 RESHAT KUKA 82 ERDIT PELINKU 82 ERDIT 2 38 49 5 7 11 8 9 10 11 2 3 4 5 1 6 7 10 6 170 REXHEP DOKA KUKA 170 REXHEP KUKA 83 ERMIRA DOKA 83 ERMIRA QARKU DURRES QARKU DURRES 171 SEIT KUKA 171 SEIT KUKA 84 ERMIRA PELINKU 84 ERMIRA PELINKU 3.70 Qyteti 3.70 Qyteti FATBARDHA LUCA 85 FATBARDHA 17213,000 LUCA BALLKIZ 48,100.00 KUKA 172 BALLKIZ KUKA 1 48,100.00 8518 12/78 Durres 1 1 8518 12/78 85 13,000 Durres Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë 86 LORIN PELINKU 21 86 8270 LORIN 6/355 19.40 PELINKU 120,000 21 2,328,000.00 8270 6/355 19.40 120,000 2,328,000.00 173 FIQIRETE KUKA KUKA BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA zk 8518 BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA zk 8518 zk173 8270 FIQIRETE zk 8270 87 LULBARDH PELINKU 87 LULBARDH PELINKU 174 LIRIJE KUKA 174 LIRIJE KUKA Qyteti Qyteti VLERA E E 42 8190 5/208 VLERA830.00 33,615 42 27,900,450.00 8190 LUMBARDHE PELINKU 88 LUMBARDHE PELINKU 2 950,300.00 8518 12/77 73.10 13,000 950,300.00 Durres 2 2 8518 12/77 88 73.10 13,000 Durres 175 AGIM MUCA 175 AGIM MUCA TRUALLIT TRUALLIT SIPËRFAQJA PELINKU ZONA SIPËRFAQJA ZONA 89 IKBAL FAM. HEBA PELINKU BASHKPRONSI TRASH. zk 8518 BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA zk 89 8518 IKBAL SIPAS VLERA SIPAS VLERA 176 MYRVETE MUCA E 176 MYRVETE MUCA E PËR SIPAS PËR SIPAS 90 ALKET PELINKU 90 ALKET PELINKU Qyteti Qyteti EMRI ATËSIA MBIEMRI EMRI ATËSIA MBIEMRI VKM nr SHPËRBLIMIT VKM nr SHPËRBLIMIT 177 KOMPENSIM SHPRESA PELINKU MUCA 177 SË SHPRESA MUCA HARTËS KOMPENSIM HARTËS SË LEALBA PELINKU 91 LEALBA 33,279,900.00 8518 12/76 252.30 13,000 3,279,900.00 Durres 3 3 8518 12/76 91 252.30 13,000 Durres 187 dt (lekё) 187 dt (lekё) 178 SADETE MUCA 178 SADETE MUCA (m²) VLERËS (m²) VLERËS 92 BARDHYL PELINKU PELINKU BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA zk 8518 BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA zk 92 8518 BARDHYL 6.3.2013 6.3.2013 179 FATBARDHA MUCA 179 FATBARDHA MUCA Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë 4 LEONIDHA HEBA HAXHI LEONIDHA HEBA (lekё/m²) 93 XAN ALLA 2293 8270 XAN 6/311 HAXHI 8.40 ALLA(lekё/m²) 120,000 22 1,008,000.00 8270 6/311 8.40 120,000 1,008,000.00 zk 8270 zk 8270 180 SUZANA MUCA 180 SUZANA MUCA 5 KTHANSIPI HEBA KTHANSIPI HEBA LUTFIE2 HEBA KAZALI LUTFIE KAZALI Qyteti Qyteti11Tiranë MUCA MUCA 6 GJENOVEFA 94 GJENOVEFA HEBA 1 3 4 5 94 1 6 2 4/332 7 181 LULZIM 38 49 52,152,215.90 108340 6 7 181 11TiranëLULZIM 8 9 10 23 8340 92.70 23,217 23 4/332 92.70 23,217 2,152,215.90 Qyteti Qyteti zk182 8340 BESNIK zk 8340 BEQIR QOQJA 95 BEQIR QOQJA 7 DHIMITRAQ 95 HEBA DHIMITRAQ HEBA 182 BESNIK MUCA MUCA 412,906,400.00 8518 14/51 992.80 13,000 12,906,400.00 Durres 4 8518 14/51 992.80 13,000 Durres 96 LUTFIE KAZALI 96 LUTFIE KAZALI Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë 8 FREDERIK HEBA FREDERIK HEBA XHELEPI XHELEPI zk 8518 zk 24 8518 8340 4/332183 SEMIHA 167.50 23,217 243,888,847.50 8340 4/332183 SEMIHA 167.50 23,217 3,888,847.50 zk 184 8340 BASHKIM zk 8340 BEQIR QOQJA 97 4550 BEQIR 9 PARASHQEVI 97 4550 HEBA PARASHQEVI HEBA 184 BASHKIM QOQJA KUKA KUKA Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë 10 KONSTANDIN HEBA KONSTANDIN HEBA KUKA KUKA 98 ROMENTI TOPI 2598 8230 ROMENTI 2/448 185 FLUTURA 20.30 TOPI 11,870 25240,961.00 8230 2/448 185 FLUTURA 20.30 11,870 240,961.00 zk 8230 zk 8230 11 ELVIRA HEBA ELVIRA HEBA 186 MUSTAFA SAIMIR KUKA 186 SAIMIR KUKA 99 SHABAN HEBA MUSTAFA XHANETA 99 SHABAN XHANETA Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë 12 LEONIDHA LEONIDHA HEBA 26 8230 2/128187 ILDA 52.20 11,870 26619,614.00 8230 2/128187 ILDA 52.20 11,870 619,614.00 VJOLLCA VJOLLCA zk 8230 zk 8230 JASHAR XHANETA 100 JASHAR MUSTAFA XHANETA 13 KTHANSIPI 100 HEBA MUSTAFA KTHANSIPI HEBA 188 ARTAN KUKA KUKA Qyteti188 TiranëARTAN Qyteti Tiranë 14 GJENOVEFA HEBA GJENOVEFA HEBA 101 FREDI REFIK OCKA 27 101 8230 FREDI 2/338 24.40 OCKA11,870 27 289,628.00 8230 2/338 24.40 11,870 289,628.00 Qyteti Qyteti 189 REFIK MEHMET BYLYKBASHI BYLYKBASHI zk 189 8230 MEHMET zk 8230 15 DHIMITRAQ HEBA DHIMITRAQ HEBA 58,828,300.00 8518 12/75 679.10 13,000 8,828,300.00 Durres 5 8518 12/75 679.10 13,000 Durres 102 KLAUDJA HEBA TOTO 102 KLAUDJA TOTO TiranëTEFIK 16 FREDERIK 190 TEFIK BYLYKBASHI Qyteti190 BYLYKBASHI Qyteti Tiranë FREDERIK HEBA zk 8518 8310 zk 28 8518 8310 6/509 356.00 24,019 288,550,764.00 6/509 356.00 24,019 8,550,764.00 zk 191 8310 FATBARDH zk 8310 FREDERIK HEBA GJERASI 103 FREDERIK 17 PARASHQEVI 103 PARASHQEVI HEBA 191 FATBARDHGJERASI BYLYKBASHI BYLYKBASHI VLERA E Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë 18 KONSTANDIN HEBA KONSTANDIN HEBA MJOLLI MJOLLI 104 SHOQ. "SUPERBETON" SH.P.K 29104 8120 SHOQ. "SUPERBETON" 1/1 192 MELEQE 288.30 SH.P.K 21,077 29 6,076,499.10 8120 1/1 192 MELEQE 288.30 21,077 6,076,499.10 TRUALLIT zk 8120 zk 8120 19 ELVIRA HEBA ELVIRA HEBA SIPËRFAQJA MJOLLI 193 AGRON MJOLLI 193 AGRON SIPAS VLERA E 105 LILJANA ZAIMI 105 LILJANA ZAIMI AUREL Qyteti AUREL Qyteti PËR 194 MERITA MJOLLI 194 MERITA MJOLLI EMRI ATËSIA MBIEMRI VKM nr SHPËRBLIMIT 106 FLORA SHIMA 106 FLORA SHIMA ATËSIA DurresMBIEMRI 20 HEBA 13,000 90.80 13,000 EMRI1,180,400.00 HEBA 90.80 1,180,400.00 Durres KOMPENSIM 6 8518 12/72 6 8518 12/72 195 SADIK MJOLLI 195 SADIK MJOLLI 187 dt Qyteti Tiranë (lekё) zk 8518 zk107 8518 MERITA 107 MERITA KRIFCA KRIFCA Qyteti Tiranë 30 8150 3/127196 ANDONETA 98.00 120,000 30 11,760,000.00 8150 3/127196 ANDONETA 98.00 120,000 (m²) 11,760,000.00 MJOLLI MJOLLI 21 VLASH VLASH HEBA 6.3.2013 zk 8150 zk 8150 108 BRUNILDA HEBA LACI 108 BRUNILDA LACI 197 ISMAIL MJOLLI 197 ISMAIL MJOLLI 22 VANGJEL HEBA 109 ISUF ALIMEHMETI 109 ISUF ALIMEHMETI VANGJEL HEBA (lekё/m²) 198 MAJLINDA ALIMEHMETI MJOLLI 198 MAJLINDA MJOLLI 23 EMANUEL HEBA EMANUEL HEBA 110 ADEM ALIMEHMETI 110 ADEM Qyteti Qyteti MARGALINA HEBA 7 8518 12/73 539.40 13,000 7,012,200.00 Durres MARGALINA HEBA 7 24 8518 12/73111 539.40 13,000 7,012,200.00 Durres LILJANA ZAIMI 111 LILJANA 199 IRAIDA2 ZAIMI MJOLLI4 IRAIDA MJOLLI4 9 1 3 5199 1 6 2 7 38 5 10 6 zk 8518 zk112 8518 FLORA 25 AGIM POPA AGIM POPA 112 FLORA SHIMA SHIMA 200 BEDRI MJOLLI 200 BEDRI MJOLLI 26 SONJA SONJA POPA 113 MERITA POPA KRIFCA 113 MERITA KRIFCA Qyteti Tiranë Qyteti Tiranë MJOLLI MJOLLI 31 8150 3/128201 KUME 9.40 120,000 311,128,000.00 8150 3/128201 KUME 9.40 120,000 1,128,000.00 27 AGIM zk 8150 zk 8150 AGIM HEBA 114 BRUNILDA HEBA LACI 114 BRUNILDA LACI 202 FATMIRA ZELA 202 FATMIRA ZELA 28 VILSON HEBA VILSON HEBA 115 ISUF ALIMEHMETI 115 ISUF ALIMEHMETI 203 LULJETA ALIMEHMETI MUCA 203 LULJETA MUCA 29 PAUL DANIL PAUL DANIL 116 ADEM ALIMEHMETI 116 ADEM Qyteti Qyteti 204 SHABAN YLLI KUKA 204 SHABAN KUKA 30 KRISTAQ DANIL KRISTAQ DANIL 117 HALIM YLLI 117 HALIM 81,274,000.00 8518 12/74 98.00 1,274,000.00 Durres 8 8518 12/74 98.00 13,000 Durres 20513,000 AIDA SHESHI 205 AIDA SHESHI 31 VASILIKA VASILIKA KONOMI 118 MEDIHA KONOMI LLAGAMI 118 MEDIHA LLAGAMI zk 8518 zk 8518 32 MAGALENA 119 MAGALENA HEBA 206 ILIRIAN MYFTIU JOCA 206 ILIRIAN JOCA DHURATA HEBA MYFTIU 119 DHURATA 33 ANEA HEBA ANEA HEBA 120 DILAVER YLLI 120 DILAVER 207 OSMAN YLLI KUKA 207 OSMAN KUKA 34 OLTA HEBA OLTA HEBA 121 ALIJE YLLI 121 ALIJE YLLI 208 IKBALE KUKA KUKA Qyteti208 TiranëIKBALE Qyteti Tiranë 35 AUREL HEBA Qyteti AUREL HEBA Qyteti 122 ERISA YLLI 32 122 8230 ERISA 3/164209 ZYRA 199.00 YLLI 11,870 32 2,362,130.00 8230 3/164 199.00 11,870 2,362,130.00 VRAPI VRAPI zk 209 8230 ZYRA zk 8230 913,503,100.00 14/52 1,038.70 13,000 13,503,100.00 Durres 9 8518 14/52123 1,038.70 13,000 Durres DONALD YLLI8518 123 DONALD YLLI 36 VLASH HEBA VLASH HEBA 210 SKENDER ALLIU 210 SKENDER ALLIU zk 8518 zk124 8518 HAJSIJE 124 HAJSIJE GJINALI GJINALI 211 PETRIT ALLIU 211 PETRIT ALLIU 37 VANGJEL HEBA VANGJEL HEBA 125 ISLAM GJINALI 125 ISLAM GJINALI 212 MERIMAN GJINALI ALLIU 212 MERIMAN ALLIU 38 EMANUEL HEBA EMANUEL HEBA Qyteti Qyteti 126 ESMA GJINALI 126 ESMA 21313,000 SABINA 3,474,900.00 ALLIU 213 SABINA ALLIU MARGALINA HEBA 13,000 103,474,900.00 8518 14/50 267.30 Durres MARGALINA HEBA 1039 8518 14/50127 267.30 Durres AIDA GJINALI 127 AIDA GJINALI zk 8518 zk 8518 40 AGIM POPA AGIM POPA 214 ORINDA ALLIU ALLIU Qyteti214 TiranëORINDA Qyteti Tiranë VLERA E E 128 RAMADAN POPA MEMINAJ 33128 8180 RAMADAN 8/253 VLERA 33.00 MEMINAJ 30,059 33991,947.00 8180 8/253 33.00 30,059 991,947.00 41 SONJA SONJA POPA zk 8180 zk 215 BAFTISHA ALLIU 43215 8380 BAFTISHA7/257 6.10 ALLIU120,000 438180 732,000.00 8380 TRUALLIT TRUALLIT ZONA SIPËRFAQJA ZONA 42 AGIM HEBA AGIM HEBA 129 SIPËRFAQJA HAXHI BILAL XHAMETA 129 HAXHI BILAL XHAMETA 216 BASHKIM ALLIU 216 BASHKIM ALLIU SIPAS VLERA E SIPAS VLERA E PËR SIPAS PËR SIPAS 43 VILSON VILSON HEBA 130 ATËSIA ASLLAN HEBA XHAMETA 130 ASLLAN BILAL XHAMETA EMRI ATËSIA MBIEMRI EMRI MBIEMRI VKMBILAL nr SHPËRBLIMIT VKM nr SHPËRBLIMIT 217 LULJETA ALLIU ALLIU Qyteti217 TiranëLULJETA Qyteti Tiranë HARTËS KOMPENSIM HARTËS SË 44 PAUL DANIL187 BILAL PAUL DANIL 131 KOMPENSIM SANIJE XHAMETA 34131 SË 8230 SANIJE 6/362 187BILAL XHAMETA 11,870 34 2,741,970.00 8230 6/362 231.00 11,870 2,741,970.00 dt (lekё) dt231.00 (lekё) Qyteti Qyteti 218 PELLUMB ALLIU ALLIU zk 218 8230 PELLUMB zk 8230 (m²) VLERËS (m²) VLERËS 45 KRISTAQ DANIL KRISTAQ DANIL GEZIM XHAMETA 132 GEZIM XHAMETA 6.3.2013 6.3.2013 11 8518 14/53 987.80 13,000 12,841,400.00 Durres 11 8518 14/53132 987.80 13,000 12,841,400.00 Durres 219 HOLTA ALLIU 219 HOLTA ALLIU 46 VASILIKA VASILIKA KONOMI (lekё/m²) (lekё/m²) 133 HATIXHE KONOMI XHAMETA XHAMETA zk 8518 zk133 8518 HATIXHE 220 TERENS ALLIU 220 TERENS ALLIU 47 MAGALENA 134 HEBA MAGALENA HEBA ESAT FEVRI PAZARI 35134 3292 ESAT 64/26 FEVRI 280.00 PAZARI 3,397 35951,160.00 3292 64/26 280.00 3,397 951,160.00 ANEA HEBA 4 9 ANEA 2 HEBA 4 221 9SKENDER JASA JASA 3 5 48 1 6 2 7 38 5 10 6 7 11 8 10 11 Qyteti221 TiranëSKENDER Qyteti Tiranë 135 VELI LAMI 36135 2679 VELI 440/153 SHABAN 333.10 LAMI 3,397 36 1,131,540.70 2679 440/153 333.10 3,397 1,131,540.70 49 OLTA HEBA SHABAN OLTA HEBA 222 MEDIHA JASA JASA zk 222 2679 MEDIHA zk 2679 Qyteti Qyteti 136 AGRON SHARRA 136 AGRON SHARRA 223 GENC JASA 223 GENC JASA 1250 8518 14/54137 75.80 13,000 12985,400.00 8518 14/54 Durres 75.80 13,000 985,400.00 Durres ASLLAN SHARRA 137 ASLLAN 224 HEKTOR SHARRA JASA 224 HEKTOR JASA 4549 4549 BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA BASHKPRONSI FAM. HEBA zk138 8518 DILAVER zk 8518 138 TRASH. DILAVER SHARRA SHARRA

Qeveria ka vënë në dispozicion të dëmshpërblimit të 255 ish-pronarëve që tokat e tyre janë zënë nga banesat informale, mbi 176 milionë lekë. Kështu, me propozimin e ministrit të Punëve Publike dhe Transportit, qeveria ka vendosur shpërblimin e pronarëve mbi sipërfaqet takuese të pasurive të paluajtshme, pronë private, të zëna nga ndërtimet informale në Durrës, Vlorë, Korçë, Elbasan e Tiranë. Pronarët e pasurive, për sipërfaqen e zënë nga ndërtimet informale të shpërblehen sipas masës përkatëse që është publikuar në një listë të posaçme bashkë me shumën e parave për secilin pronar, të cilën gazeta “MAPO” e boton sot. Vendimi i qeverisë është botuar dje në Fletoren Zyrtare, duke marrë edhe fuqi ligjore. Bëhet fjalë për një sipërfaqe prej 10 716 metër katror tokë truall. Vlera e përgjithshme e shpërblimit do të përballohet1nga fondi i kompensimit të pronave, të parashikuar nga ligji “Për kri1 jimin e fondit special të kompensimit të pronave”. Zyra2 Qendrore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, në përputhje me këtë vendim duhet të kryejë ndryshimet 3 përkatëse në regjistrat e pasurive të palu4 5 ajtshme për kalimin e pasurisë së palua6 jtshme të kompensuar në pronësi të 7 8 shtetit. Gjithashtu, qeveria ka korrigjuar 9 masat e kompensimit për disa familje ish10 pronarësh, të 11 cilat do të vijojnë më poshtë. 12 13 Paratë e mbledhura nga legalizimet kanë 14 bërë që të dyfishohet fondi që do të përdo15 16 ret për kompensimin financiar të pronave, 17 18 këtë vit do të bëhet nëpërkompensim që 19 mjet një procedure të re, e cila është mirat20 uar së fundmi nga Këshilli i Ministrave. Fondi është parashikuar të jetë afro 30 miliardë 21 lekë të vjetra 22 këtë vit. Vendimi i ri ka një 23 avantazh të 24 dukshëm nga vendimet e 25 mëparshme, pasi ai rregullon edhe faktin 26 që pronarët që27 deri më tani nuk kanë për28 fituar, të mund29 të marrin një pjesë të kom30 pensimeve. Vendimi nuk lejon kompensi31 min për herë të32dytë të një pronari, duke bërë 33 kështu të mundur që mjaft prej atyre që nuk 34 kanë përfituar35deri tani të bëhen pjesë e pro36 cesit. Subjektet e shpronësuara, prona e të 37 cilave është njohur për kompensim, sipas 38 vendimit do të39kompensohen sipas radhës 40 kronologjike, të 41 përcaktuar nga numri dhe 42 data e vendimit. Mirëpo vendimi duhet të 43 44 jetë përfundimtar, i ekzekutueshëm dhe 45 të mos jetë trajtuar asnjëherë më parë për 46 47 rastin e vendimeve të cilat kompensim. Në 48 1 janë ndryshuar 49 pjesërisht, për efekt klasifikimi, do të 50 merret numri dhe data e vendimit bazë, që është më i hershëm në radhë kronologjike, për njohjen, kthimin dhe kompensimin e asaj prone. Qeveria 51 SHPRESA LUTO DERVISHI përcakton që52kompensimi të bëhet për NAKIJE ILIA ADIL në bazë të çmimit BABAMETO pronën e llojit53truall, të 54 KRESHNIK VUTHI përcaktuar në55hartën e vlerës, të miratuar FATMIRA GJATA 56 NIMFA së pronës që ZIU sipas vendndodhjes kom57 PRANVERA BALLHYSA pensohet. Masa kompensimit të jetë si58 e FATOS MUÇO 59 JUDIT SHAHU pas kësaj skeme. Për për 60 BAHIR pronat e njohura RESULI 61 në FATO ALIAJ kompensim deri 1500 metër katror, ma62 SHYQYRETE GEGA sa e kompensimit të jetë deri në 200 metër katror. Për pronat e njohura për kompenMYFTINIA KORÇE sim mbi 150063metër katror deri në 3000 metër katror, masa e kompensimit të jetë 300 metër katror. Për pronat eHARUN njohura për 64 LUMAN SHULI kompensim mbi 3000 metër katror deri në 5000 metër katror, masa e kompensimit të SHEFQET BOGDANI jetë 400 metër65 katror. Për pronat e njohura 66 BEDRIE MOLLA 67 mbi AQIF5000 metër katror BEKTASHI për kompensim deri 68 BARDHHANE NAIPI në 10000 metër 69 katror, ERDIT masa e kompensimPELINKU 70 ERMIRA it të jetë 500 metër katror. Ndërsa përDOKA pro71 ERMIRA PELINKU nat e njohura72përFATBARDHA kompensim mbi 10000 LUCA LORIN PELINKU metër katror, 73 masa e kompensimit të jetë 74 LULBARDH PELINKU 75 LUMBARDHE NAZIFI 600 metër katror.. NR. I TRASHËGIMTARËVE

2

BASHKPRONSI TRASH. FAM. HEBA

Bëhet fjalë për një sipërfaqe prej 10 716 metër katror tokë truall. Vlera e përgjithshme e shpërblimit është 176 milionë lekë. Ja lista e emrave që përfitojnë

76 77 78 79 80 81 82 83 84

1250

6

ZONA SIPËRFAQJA SIPAS PËR HARTËS SË KOMPENSIM VLERËS (m²)

NR. I PASURISË

50

5 1

NR. I PASURISË

4

VLERA E SHPËRBLIMIT (lekё)

NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

3

NR. Z.K.

2

VLERA E TRUALLIT SIPAS MBIEMRI VKM nr 187 dt 6.3.2013 (lekё/m²)

NR. I PRONAVE

1

EMRI

NR. I PASURISË

MBIEMRI

SIPËRFAQJA PËR ATËSIA KOMPENSIM (m²)

NR. I TRASHËGIMTARËVE

ATËSIA

NR. Z.K.

EMRI

NR. I NR. PRONAVE I TRASHËGIMTARËVE

NR. I TRASHËGIMTARËVE

Qeveria shpërndan 1.7 mln USD për 255 ish-pronarë legalizimesh

Qyteti Tirane 7/257 6.10 z.k 8380

Qyteti Tiranë zk 8120

ZONA SIPAS HARTËS SË VLERËS

Qyteti Tiranë zk 8120 11

441,065,150.00 2460

4551

Fshati Linëz 496/122 675.00 zk 2460

Qyteti Tirane z.k 8330 Qyteti Kavaje z.k 1791 Qyteti Kavaje z.k 1791

98,340,119.10 176,171,618.80

4,196.0 10,716.5

4553


blog

1001

ditë që formësuan botën

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

rreth vitit

21.06.2013

15

Një thënie e mençur s’provon gjë. Voltaire

1000

Vikingët zbarkojnë në Amerikën e Veriut Leif Erikson ishte biri i Erikut të Kuq, themelues i kolonisë vikinge në Groenlandë. Pasi dëgjoi historinë e Bjarni Herjolfsson-it, një kapiten deti i cili pretendonte se kishte parë një vijë bregdetare të gjatë, të rrafshët, mbuluar me pemë shumë larg në Perëndim të Groenlandës, Leif u nis për ta gjetur këtë vend. Pasi lundroi në drejtim të veriut, përgjatë bregut perëndimor të Groenlandës, ai kaloi atë që sot ne e njohim si Ngushtica Davis për në ishullin Baffin dhe më pas u kthye drejt veriut. Ai pikasi bregun e Labradorit, të

pyllëzuar siç e kishte përshkruar Bjarni dhe lundroi derikur mbërriti në një kep të mbuluar në bimësi, të cilin e quajti Vinland. Megjithëse sagat e shkruara nja 200 vjet më pas thonë se vendi u pagëzua sipas rrushit të egër që rritej aty, ka të paktën po aq gjasa që fjala të ketë ardhur nga gjuha e vjetër Norse ‘vin’ që do të thotë ‘lëndinë’. Leif e kaloi dimrin aty dhe më pas u kthye në Groenlandë. Sagat thonë se përpjekjet e mëvonshme për të kolonizuar Vinlandin dështuan, ndoshta për shkak të armiqësisë së amerikanëve in-

digjenë. Shumica e ekspertëve tani pajtohen se vendi ku zbarkoi Leif është L’Anse-auxMeadoës, në pikën veriore të Newfoundlandit. Këtu, në vitet ’60 arkeologët gjetën shenja të ngulimeve vikinge: themele të shtëpive prej dheu, të ngjashme me ato në Groenlandë dhe Islandë, dhe një medalje bronzi e një origjine të pagabueshme norse. Në vitin 1965 Kongresi amerikan vendosi që 9 tetori duhej përkujtuar si dita e Leif Eriksonit, për nder të europianit të parë që zbarkoi në Amerikën e Veriut. –nga 1001 ditë që formësuan botën

Blitz

Foto dite

1/3

Shanset që një rus mbështet ndryshimin e emrit të Shën Petërburgut në Leningrad.

2/5

Amerikanë që nuk e dinë se Obamacare është një ligj.

+107

Përqindja e ndryshimit në përfitimet e pritshme për një spital nëse një pacient ka komplikacione në operacion.

600

Minimumi i numrit të emigrantëve që janë riatdhesuar jashtë vullnetit të tyre nga spitalet amerikane në 5 vitet e shkuara.

Titulli: Once upon a beach foto: web

Në Facebook Hysni Ndreu

Kohët e fundit, “Titaniku” u xhirua në 3D. Shpresoj që kësaj radhe ta kenë parë ajsbergun. Mirsad Sylja

Drejtuar KQZ: Ju lutem, nga 11 mandate që ka Shkodra bëjini 21 mandate, se pothuajse të gjithë kandidatët e partive të vogla janë shumë të sigurt që dalin deputete..., mos ì digjni kot, mos lejoni të shkojë ì njomi me të thatë! Ju lutem! Bes Kallaku

U rrit goca, u bo burr... Eglantina Nikollaj

Sa zbrita në Rinas më erdhi një SMS e vetme! Ishte...Edi Rama Irena Shabani

E ka një të mirë dhe vapa, mund të themi çfarë të duam dhe pastaj të justifikohemi se na kish rënë dielli në kokë...

gazetamapo@gmail.com cel: 068 20 55 477

Paraqitje mahnitëse e Obamës në Berlin Bernd Riegert/(DW)

Uau! Çfarë prezantimi, çfarë karizme! Presidenti amerikan, me stilin e tij si një i ri i shtendosur, mund t’i futë në xhep të gjithë politikanët gjermanë. Konkurrencë nuk mund t’i bëjnë Barack Obamës as “amvisa shvabe”, siç e quan veten kancelarja Angela Merkel, dhe as kandidati i përlotur kohët e fundit i socialdemokratëve, Peer Steinbrück. Obama bëri një show perfekt. Me buzëqeshjen dhe sharmin e tij mund të përfitojë secili. Rreth 100 ditë para zgjedhjeve parlamentare në Gjermani, ylli nga Amerika hodhi pak shkëlqim mbi figurën e kancelares dhe një vezullim të dobët mbi kandidatin opozitar për kancelar Steinbrück. Të gjithë donin të kishin një foto me Obamën. Ekonomia dhe përgjimet Gjermanët e duan Obamën, megjithëse pak më pak se para pesë vitesh. Pavarësisht interesave të ndryshme në politikën ekonomike, mbrojtjen e të dhënave personale, në udhëheqjen e luftës me avionë pa pilotë apo në dallimet rreth konfliktit në Siri, raportet gjermanoamerikane janë në rregullin më të mirë. SHBA-ja e di se pa Gjermaninë si një partner të fuqishëm në Evropë nuk mund t’i realizojë synimet e saj. Gjermania ka nevojë për partnerin më të fuqishëm, nëse do të lëvizë diçka në botë. Tema më e rëndësishme transatlantike aktualisht është ekonomia: rritja ekonomike, vendet e punës dhe tregtia në botën multipolare. SHBA-ja dhe Gjermania duhet ta sqarojnë dilemën: nëse më e mirë është ekonomia e borxheve à la Obama apo ajo e kursimeve à la Merkel. Barack Obama u ka paraqitur kritikëve të përgjimeve amerikane argumente të qëndrueshme në një konfer-

encë për shtyp. Ai të lë përshtypjen se këto shqetësime në Gjermani i ka marrë seriozisht. I sigurt në vetvete dhe modest. Një paraqitje mjeshtërore para opinionit. Pa ndonjë fjali për histori Presidenti amerikan foli në drejtim të Lindjes, para Portës së Brandenburgut, simbolit të tejkalimit të Luftës së Ftohtë. Kjo është me rëndësi, sepse sikur edhe në fjalimin e tij në Pragë në vitin 2009 kushtuar çarmatimit, Obama iu drejtua njerëzve të cilët me dekada të tëra kanë jetuar në pjesën jo të lirë të Evropës. Sot presidenti amerikan, ndryshe nga paraardhësi i tij Ronald Reagan në vitin 1987, mund ta kalojë Portën e Brandenburgut. Kjo është dëshmi se Bota ka ndryshuar për të mirë. Liria ka fituar. Presidenti amerikan e ka kuptuar mirë se në anën tjetër të një Muri të imagjinuar sot janë kundërshtarët e lirisë. Me paraqitjen e tij në Berlin presidenti Obama e ka nënvizuar edhe një herë qëllimin që e gjithë bota të jetojë në liri dhe në drejtësi. Amerika duhet të mbetet e zgjuar në luftën kundër terrorizmit, por duhet ta kalojë edhe ndjenjën e një lufte të përhershme kundër tij. Kjo ishte një autokritikë e papritur. Obama ka edhe tre vjet e gjysmë kohë për t’u afruar drejt kësaj Bote të re. Gjermania duhet ta ndihmojë në këtë rrugë. Në këtë fjalim nuk u dëgjua ndonjë fjali që do të futej në histori. Barack Obama është djersitur shumë gjatë fjalimit të tij në Portën e Brandenburgut, por jo për shkak si ai kishte ndonjë dobësi. Për shkak të sigurisë, ai ishte në një lloj kutie prej qelqi. Në një temperaturë mbi 30 gradë, Obama hoqi edhe xhaketën dhe bënte shaka për nxehtësinë e madhe. I lirë, i shtendosur dhe me një paraqitje bindëse. Uau!

Themelues: Henri Çili. Kryeredaktor: Arion Sulo. Zv/kryeredaktor: Alfred Lela, Aleksandra Bogdani. Politika: Nevila Përndoj, Fejzi Braushi. Kronika: Leonard Bakillari, Dashamir Biçaku. Speciale: Vladimir Karaj. Ekonomia: Blerina Hoxha. . Kultura: Aida Tuci. Suplement: Arta Çano. Karikatura: Bujar Kapexhiu. Faqosja: Florenc Elezi. Ilir DRIZARI, Kujtim Bisha. Korrektore: Lila Plasari, Brunilda Meno. Adresa: Bulevardi Gjergj Fishta pranë UET

Marketing / Drejtore: Fiziana Bora Cel: 068 20 55 437 E-mail: fiziana_bora@yahoo.com Menaxhim / Dhimitraq Hido Cel: 068 20 55 440


CMYK

16 21.06.2013

Gazeta MAPO

www.mapo.al / gazetamapo@gmail.com

NJOFTIM / REKLAMA

MAPO MADAME

E përmuajshme, Nr. 34, Viti II i botimit qershor 2013, Çmimi 300 Lekë

DOSSIER EXPRESS

Nr. 34 Viti II i botimit qershor 2013

Çmimi 300 Lekë

PËR NË JAPONI David Foenkinos

BINJAKËT NË HOLLYWOOD TË: ANDI BUSHATIT ERLA MËHILLIT VANGJEL DULES

GENC TUKIÇI ADELA ZEZA SAZAN GURI AFROVITI GOGE FLEURA SHKËMBI ADELA JANI FLORIANA GARO

INTERVISTË

ME BURRIN QË KRIJOI

DELIKATESËN

Elina Duni

ÇFARË SHOH BRENDA VETES Rrëfimi që kish munguar. Përjetimi i divorcit të prindërve. Historia nëntëvjeçare me pianistin e kuartetit të saj. Planet për bebe

BOTA NDRYSHON, XHINSET MBETEN

Mapo 21 qershor ok  

gazeta, aktualitet, albania, shqiperia, intervista, ekonomi, gazeta, suplemente, kriza, lajme, mapo, ngjarje, tirana, kronika, dosje, pune,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you