Page 1

Faqe 2

Nishani: E pajustifikuar që opozita nuk voton tri ligjet e integrimit Presidenti i Republikës beson se zgjedhjet do të jenë të lira dhe të ndershme dhe se palët duhet të pranojnë rezultatin e certifikuar nga OSBE/ODIHR

Kryeredaktor Arion Sulo - E mërkurë, 30 janar 2013. Numër 818. Viti IV botimit. Çmimi 30 lekë. 1.5 euro. www.mapo.al e-mail: gazetamapo@gmail.com. Adresa: BLV "Gjergj Fishta"

në brendësi

Legalizimet, emrat e 2200 personave që marrin tapitë ALUIZNI publikon listën e re me 2200 persona, të cilët përfitojnë lejet për objektet e tyre informale. Përfituesit janë nga disa rrethe të vendit FAQE 20-21

KLSH: 100 milionë euro abuzime në 2012 Ndërmarrjet shtetërore, KESH dhe Albpetrol, me më shumë se 10 miliardë borxhe të pambledhura. Ja lista e abuzimeve. Leskaj çon për ndjekje penale 125 punonjës të administratës FAQE 8

Konsensus PD-PS, gjobë 10 mln në vend të femrave deputete

KQZ miraton me unanimitet udhëzimin që lejon partitë politike të regjistrojnë kandidatët për deputetë pa respektuar kriterin gjinor, por duke paguar gjobën prej 10 milionë lekësh të vjetra. Pakti PD-PS, që në miratimin e Kodit Zgjedhor ishte lënë qëllimisht në heshtje. KQZ, debat pa ditur ndryshimet që ndalonin regjistrimin e subjekteve në zgjedhje nëse nuk vendosin në listat e tyre 30% femra. Faqe 5

Qeveria shpall “non grata” Papasin për fyerjet antishqiptare Marku: Uroj që Kushtetuesja të nxjerrë të pafajshëm Fidel Yllin

Ministri i Jashtëm, Edmond Panariti tha dje se Kristo Papas do të ndalohet të hyjë në Shqipëri, si person që nxit urrejtjen mes dy vendeve. Vendimi u mor në kohë rekord, pas intervistës së tij

në emisionin “360 Gradë”. Urdhri i shpalljes “non grata” i kalon edhe policisë shqiptare. Deklaratat e neonazistit shkaktojnë zemërim në skenën politike dhe mes qytetarëve

FAQE 4

op-ed / 10-11

NgërÇ

NGA bujar kapexhiu

koment George Frendo

Libri Njeriu i ri shqiptar është fryti i një pune kërkimore të thellë, serioze dhe të gjatë...

Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Myqerem Tafaj ka miratuar “Statutin e Universitetit Europian të Tiranës”. Me dhënien e këtij miratimi, UET bëhet i pari dhe deri më sot, i vetmi universitet jo publik me Statut të miratuar.

Fjalë imzot, vetëm fjalë!

koment Reshat Kripa

6 rrethe

Kjo shprehje e të madhit Uilliam Shekspir m’u kujtua më 27 janar 2013, në ditën e gjenocidit komunist në...

koment / 17

Suplement

UET, i pari nga privatët me Statut të miratuar nga MASH

Njeriu i ri komunist, si u formua

Pedagogët shqiptarë në universitetet e botës Në provimin elektoral

Deputeti i “Agimit të Artë”, Kristo Papas, nga dje është person “non grata” në Shqipëri. Intervista e ideologut neonazist, dhënë për emisionin “360 Gradë” të Artur Zhejit, ka shkaktuar jo pak zemërim në Tiranë, si dhe një reagim të shpejtë të Ministrisë së Jashtme. I ftuar në emisionin “A Show” në ‘Vizion Plus’, ministri... Faqe 4

Ne kemi sjellë historitë e disave prej tyre. Akademikë që kanë studiuar këtu ose edhe jashtë dhe që sot kanë një vend në departamentet e Faqe 9-14 universiteteve të njohura.

Vrasësi i dyfishtë: Si i dogja bashkëshortët për pazaret e naftës Prokuroria dorëzon në gjykatë dosjen e plotë për Xhevit Malkajn, që akuzohet se vrau burrë e grua dhe më pas i vuri flakën lokalit të tyre

CMYK

Faqe 16

Klejd Këlliçi

Bezdia e një fushate të mërzitshme Dikush i ka quajtur zgjedhjet e këtij viti si të mërzitshme. Të mërzitshme në kuptimin e mungesës së ndonjë metafore të re, të një mesazhi i cili do të vinte në lëvizje vëmendjen e njerëzve. E nëse shohim pretendentët kryesorë PD dhe PS, bashkë me vagonët e tyre të koalicionit, kjo është e dukshme. PD është tashmë e konsumuar në tetë vjet qeverisje, pa ndonjë motivim dhe orientim të qartë për të ardhmen. PS në anën tjetër ka motivimin, por jo mesazhin. Që prej vitit 1997, zgjedhjet në Shqipëri janë konsideruar si përballje aleancash para-elektorale të strukturuara formalisht rreth orientimeve majtas-djathtas. Ajo çka ndodhi në vitin 2009, koalicioni PDLSI, prishi deri diku...


2

MAPO

E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

politika

Presidenti i Republikës beson se zgjedhjet do të jenë të lira dhe të ndershme dhe se palët duhet të pranojnë rezultatin e certifikuar nga OSBE/ODHIR

Nishani: E pajustifikuar që opozita nuk voton 3 ligjet e integrimit “Për opinionin publik është më mirë të dëgjojë mendimin e Presidentit të Republikës, ashtu siç ai e ka. Gjykoj që ka qenë detyrim dhe përgjegjësi edhe e opozitës që të votonte këto tre ligje në Parlament.” Intervistoi Ilir Babaramo Shumë nga protagonistët e politikës shqiptare, sidomos tani edhe me afrimin e zgjedhjeve, flasin për bashkim të shqiptarëve. Por, ju si Kryetar shteti, që jeni përtej, nuk jeni më në garë elektorale. Ju si e shikoni bashkimin e shqiptarëve? E shikoni bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë në një shtet të vetëm dhe pastaj integrimin e tyre në Bashkimin Europian apo bashkimi i tyre të bëhet në mënyrë të natyrshme kur të dy këto vende, Shqipëria dhe Kosova, të hyjnë, të anëtarësohen në hapësirën europiane? Po, fatmirësisht, edhe qëndrimi i palëve politike në Shqipëri ka qenë mjaft i qartë në artikulim dhe në ide, të cilët e shohin çështjen kombëtare shqiptare në kuadrin e integrimit europian. Nëse vijmë për ta elaboruar pak më tej në detaje, brenda të cilit qëndron dhe vizioni dhe këndvështrimi i Presidentit të Republikës, mund t’ju them që fatmirësisht shqiptarët që jetojnë në Shqipëri, Shqipëria, Kosova, por dhe vende të tjera ku jetojnë shqiptarët, siç është Maqedonia, Mali i Zi, apo dhe Serbia vetë, ku jetojnë shqiptarë në Luginën e Preshevës, janë të gjitha të përfshira në një proces që është procesi i integrimit europian. Unë nuk shoh që paralelisht me procesin e integrimit europian të ketë procese të tjera. Nuk mund të ecet me dy procese të ndryshme paralelisht me njëri-tjetrin. Ndaj, është krejt e qartë, qëndrimi që ka Shqipëria si shtet, por natyrisht qëndrim i cili reflekton qëndrimin e aktorëve publikë, politikë në radhë të parë, që, përmes procesit të integrimit europian, natyrisht do të vijë dhe ajo që ne e perceptojmë si çështje të bashkimit kombëtar apo çështje të ndriçimit tonë dhe të zhvillimit tonë kombëtar. Ndaj, unë e shoh të pandashëm edhe qëndrimin tim nga qëndrimi në tërësi i institucioneve shqiptare, i klasës politike shqiptare, por dhe i asaj të shqiptarëve të Kosovës. Pra, duke ecur në këto procese, të cilat janë rruga e vetme mbi të cilën ne do të realizojmë atë objektiv kombëtar që ne kemi, është rruga më e sigurt, më e mirë e mundshme, më e shkurtër dhe më e konsoliduara e mundshme. Do të doja të flisnim për zgjedhjet. Fushata duket se në mënyrë ende jo zyrtare, por ‘de facto’ ka nisur. Si e shikoni këtë prag elektoral? Dhe mbi të gjitha, a mendoni se do të kemi zgjedhje të lira dhe të ndershme? Së pari, unë mendoj që është përgjegjësi dhe detyrim i palëve politike, i aktorëve politikë ndaj vendit, ndaj shoqërisë, ndaj Kushtetutës, por mbi të gjitha ndaj objektivave strategjikë të së ardhmes së vendit, që të tregojnë përgjegjshmëri dhe pjekuri në ballafaqimin në garë elektorale. Që do të thotë, unë do të mirëprisja dhe jam i bindur që çdo qytetar, pavarësisht bindjeve politike, përkatësisë partiake, do të mirëpriste një fushatë të bazuar tërësisht në platforma qeverisjeje, në ide, se si mund të zhvillohet ekonomia, si mund të promovohet kultura, si mund të konsolidohet turizmi, si mund të forcohet zhvillimi social, përkujdesja sociale, infrastruktura. Pra, unë besoj që kjo është pjesë e përgjegjë-

sisë së klasës politike, që të orientojë tërësisht fushatën elektorale, garimin, ballafaqimin, kundërshtimin me palën tjetër, bazuar në këto parime, në këtë filozofi, në këtë mentalitet dhe në këtë lloj dinamike, larg një fjalori të ashpër dhe personal. Por, pyetjes suaj, a kam besim që do të kemi zgjedhje të lira dhe të ndershme, unë ju them me gjithë besimin tim: Po! Kam besim, sepse në radhë të parë, janë të gjitha arsyet dhe rrethanat për të pasur zgjedhje të lira dhe të ndershme, dhe brenda standardeve. A kemi sfida? Shumë të mëdha. Dhe një nga sfidat që unë konsideroj, ka të bëjë pikërisht me atë që është pjesë e kulturës politike, me sjelljen politike të palëve politike. Unë përmenda pak pjesën gjatë fushatës elektorale, por kryesisht mbas rezultatit të zgjedhjeve. Pra, nëse, le të themi, arbitri, nëse e quaj kështu, i cili ka të drejtën dhe është njohur ndërkombëtarisht për të përcaktuar plotësimin ose jo të standardit të zgjedhjeve të lira dhe të ndershme në një vend demokratik që janë institucione të tilla, si OSBE dhe ODHIRi, Parlamenti Europian, Departamenti i Shtetit, konsiderojnë që zgjedhjet janë të lira, të ndershme dhe kanë përmbushur standardet e kërkuara, atëherë palët duhet të pranojnë rezultatin. Natyrisht që do të ketë një mazhorancë dhe një opozitë. Nuk preferoj të quaj një fitues apo një humbës, se unë mendoj që ne nuk duhet të shkojmë drejt kësaj kulture për ta perceptuar kështu rezultatin e zgjedhjeve, njërin si fitues dhe tjetrin si humbës. Siç e thatë, fushata ka nisur dhe dy janë elementet më të rëndësishme të saj: akuzat nga Partia Socialiste, sipas tyre, për një trafik influence të vajzës së Kryeministrit në një raport biznesi me një biznesmen pakistanez, ndërkohë kemi kundërpërgjigjen e Partisë Demokratike që sërish, sipas palëve, sipas Partisë Demokratike, zoti Rama i ka dhënë bashkëshortes së tij dy leje të paligjshme për një godinë 5-katëshe, ku banojnë të afërmit e saj dhe kemi gati tri javë që bëhen deklarata të përditshme nga të dyja palët, zëdhënëset dalin çdo ditë. Si kanë reaguar institucionet? Nëse për akuzën e bërë nga Partia Demokratike kemi Prokurorinë, e cila e ka nisur hetimin, për akuzën e bërë nga Partia Socialiste të paktën nuk është bërë publik nisja e një hetimi? Nuk mund të them detaje për punën e Prokurorisë, pasi nuk kam informacione për këto çështje që ju referuat. Edhe njëherë më lejoni t’i kthehem parimit që i besoj shumë dhe do të dëshiroja ta shihja të funksiononte, që qëndrimet politike të palëve veçanërisht në prag fushate dhe gjatë fushatës të adresohen në platforma qeverisëse dhe jo në çështje që kanë të bëjnë me persona të veçantë. Përsa u takon pretendimeve që mund të kenë ndaj sjelljes qytetare apo ndaj problemeve që mund të kenë në raport me ligjin, Shqipëria i ka të gjitha mekanizmat sot, të gjitha institucionet ku ata duhet të drejtohen dhe t’i lënë më pas këto institucione të kryejnë misionin e tyre, të kërkojnë nga këto institucione në mënyrë zyrtare të japin një përgjigje për pretendimet që mund të ketë. Çdo qytetar i këtij vendi e ka këtë të drejtë, jo më një forcë apo një parti politike. Ajo që në pyetjen tuaj i shërben më së shumti opinionit publik dhe që unë e mendoj ka të bëjë pikërisht me adresimin dhe vendosjen e një raporti komunikimi me opinionin sidomos me partitë politike gjithnjë me atë çka një parti mund të ofrojë si alternativë, si platformë qeverisëse dhe e zgjidhjes së sfidave që ka shoqëria. Kam parë diku në media dhe kam lex-

“Unë mendoj që është përgjegjësi dhe detyrim i palëve politike, i aktorëve politikë ndaj vendit, ndaj shoqërisë, ndaj Kushtetutës, por mbi të gjitha ndaj objektivave strategjikë të së ardhmes së vendit, që të tregojnë përgjegjshmëri dhe pjekuri në ballafaqimin në garë elektorale”

“Çdo pretendim, çdo akuzë duhet adresuar në organet përkatëse. Unë besoj që Shqipëria i ka të gjitha institucionet dhe institucionet tona kanë të gjitha kapacitetet për të verifikuar dhe për të dhënë një përgjigje ligjore për çdo rast dhe për çdo vendim”

uar në shtyp, se ambasadori që ishte i përfshirë në këtë aferë me biznesmenin pakistanez është larguar në posti i ambasadorit. Ju e konfirmoni? E konfirmoj, sepse është dekretuar lirimi i tij nga Presidenti i Republikës. Ka qenë një dekret në kuadrin e disa dekreteve, kanë qenë, mos gaboj, 5-6 dekrete, të cilat kanë ardhur nga Ministria e Jashtme dhe Kryeministri në përfundim të mandatit shumë kohë më parë sesa debatet, që ju po thoni, të nisnin në skenën publike. Nuk ka asnjë gjë të lidhur me këto çështje që debatohen sot. Ka qenë një proces rutinë, kur një ambasador mbaron mandatin. Ambasadorët janë me mandat, në momentin që mbarojnë mandatin e tyre natyrisht që zëvendësohen nga ambasadorë të tjerë dhe ka qenë një periudhë kur Presidenti i Republikës me propozim të Ministrisë së Jashtme dhe me vendim të Kryeministrit, siç e përcakton procedura ligjore, ka liruar nga detyra të gjithë ata që kanë mbaruar mandatin e ushtrimit të detyrës së tyre dhe ka emëruar të tjerë. Dhe rasti që ju përmendni ka qenë në këtë kuadër. Ju këtë ngjarje si e shikoni? A ka një trafik influence dhe si kanë reaguar institucionet shqiptare në këtë rast? Çdo pretendim, çdo akuzë duhet adresuar në organet përkatëse. Unë besoj që Shqipëria i ka të gjitha institucionet dhe institucionet tona kanë të gjitha kapacitetet për të verifikuar dhe për të dhënë një përgjigje ligjore për çdo rast dhe për çdo vendim. Do të doja t’ju pyesja lidhur me integrimin europian. U bënë tre vite resht që na refuzohet statusi i vendit kandidat. Palët fajësojnë njëra-tjetrën. Ju si Kryetar i Shtetit që jeni mbi palët çfarë shikoni, kush është fajtor për bllokimin e procesit të integrimit? Nuk do të ishte e saktë që të deklarohej ‘ky është fajtor’. Natyrisht që ka përgjegjësi. Procesi i integrimit është një proces kompleks jo vetëm në rrugëtim, jo vetëm në stacionet, jo

vetëm në standardet, por edhe në sjelljet. Çdo të thotë në sjelljet: në sjelljen institucionale, në sjelljen individuale, sepse në fund të fundit në krye të institucioneve janë individë. Unë besoj që para se të themi kush është fajtori që nuk është marrë deri tani statusi, në radhë të parë duhet të themi domosdoshmëria e përfshirjes dhe e kontributit të të gjitha palëve, mungesa e kontributit të njërës palë në realizimin e këtij objektivi. Nga ana tjetër, unë e besoj plotësisht dhe pa gjykuar se keqgjykoj njërën palë, e them në mënyrë shumë të sinqertë, në mënyrë shumë të hapur, që e gjykoj krejt të pamotivuar dhe të pajustifikuar mosvotimin nga opozita të tre akteve në Parlament. Jo vetëm pse kjo është një detyrë dhe një detyrim, por edhe sepse objektivi që ka Shqipëria si shoqëri, si shtet, si komb në këtë proces është prioritet shumë madhor dhe nuk e shoh e nuk e konsideroj, që nëse Shqipërisë do t’i jepet statusi i vendit kandidat kjo është një arritje vetëm e mazhorancës apo e qeverisë, sepse historia dhe procesi ka treguar se nuk mund të realizohet vetëm nga njëra palë. Të gjitha këto reforma që janë realizuar, një pjesë e tyre kanë dashur kontribute legjislative, të cilat nëse nuk i ofronte opozita nuk do të realizoheshin. Është një fakt i pamohueshëm dhe këtu nuk është çështje neutraliteti, është çështje bindjeje dhe realiteti. Dhe në fund të fundit unë besoj që për opinionin publik është më mirë të dëgjojë mendimin e Presidentit të Republikës ashtu siç ai e ka, me argumentet dhe parimet që ai mbron, unë gjykoj që ka qenë detyrim dhe përgjegjësi edhe e opozitës që të votonte këto tre ligje në Parlament, përsa kohë në mënyrë eksplicite nga Komisioni Europian është shprehur që këto tre ligje do të na jepnin neve mundësinë që t’i propozonim Këshillit Europian që Shqipërisë t’i jepej statusi i vendit kandidat. Pra, në këtë kontekst, unë mendoj që çdo palë duhet të marrë përgjegjësitë, natyrisht çështjet e përgjegjësive, që ka mazhoranca përsa kohë qeveris janë të një natyre tjetër.


E mërkurë1330 qershor janar 2013 2010 www.gazetamapo.com www.mapo.al

MAPO

05 3

Komisioneri për Zgjerimin, Stefan Fule foli për hartimin e një raporti për Shqipërinë, sapo të gjendet konsensusi

Fule në Bruksel: Tri kushtet, për të ardhur keq nëse nuk plotësohen “Këto tri kushte përbëjnë kërkesën minimale që ne të mund t’u rekomandojmë vendeve anëtare statusin e vendit kandidat për Shqipërinë” TIRANË Brukseli është i gatshëm që

Presidenti Bujar Nishani

Bregu: Statusi ka mbetur peng i opozitës TIRANË Ministrja e Integrimit Europian, Majlinda Bregu ishte dje në Konferencën e tretë të PPE (Partive Popullore Europiane) mbi Ballkanin Perëndimor dhe të ardhmen e tij në BE, e cila po mbahet në Bruksel. Para nisjes, ministrja Bregu komentoi në rrjetin social “Facebook” se ajo do të shpjegojë në Bruksel pse shqiptarët mbetën peng i opozitës, duke mos marrë statusin e vendit kandidat. “Në mesazhin tim drejtuar pjesëmarrësve në takim do të shpreh qartë vullnetin e padiskutueshëm të 94 % të shqiptarëve për t’u integruar në BE, do të prezantoj edhe njëherë arritjet tona të pamohueshme në kuadër të këtij procesi dhe do të theksoj rëndësinë e Shqipërisë në rajon për ruajtjen e

paqes dhe stabilitetit”, - shkruan ministrja Bregu. Nga ana tjetër, ajo shton se “do më duhet të shpjegoj edhe njëherë përse shqiptarët po mbeten peng i opozitës. Përse opozita shqiptare del kundër vullnetit të qytetarëve të këtij vendi, duke bllokuar për të tretin vit radhazi statusin e vendit kandidat?”. Në këtë konferencë marrin pjesë kryetari i PPE-së në Parlamentin Europian, Joseph Daul, Komisioneri për Zgjerimin, Stefan Fule, kryetari i Komisionit të Jashtëm të PE-së, Elmar Brok, kryetari i Delegacionit të PE-së për Ballkanin Perëndimor, Eduard Kukan e përfaqësues të lartë të qeverive të Maqedonisë, Bosnjës, Kroacisë dhe Serbisë.

të reagojë pozitivisht në vendimin për marrjen e statusit sapo Shqipëria të plotësojë tri kushtet e kërkuara. Në Konferencën për Ballkanin të organizuar nga Partitë Popullore në Parlamentin E u r o p i a n , Ko m i s i o n e r i p ë r Zgjerimin, Stefan Fule përmendi hartimin e një raporti për Shqipërinë, sapo të gjendet konsensusi. “Ne mendojmë të bëjmë raport për Shqipërinë, në qoftë se f aktorët politikë shqiptarë gjejnë konsensusin për të përmbushur tri kushtet e mbetura. Këto tri kushte përbëjnë k ë rke s ë n m i n i m a l e q ë n e t ë mund t’u rekomandojmë vendeve anëtare statusin e vendit kandidat për Shqipërinë. Këto janë tri kushtet e mbetura, ndërkohë që ne shohim që Shqipëria ka plotësuar siç duhet një numër kushtesh të tjera. Është për të ardhur keq nëse këto tri kushte mbeten të pazgjidhura. Është për të ardhur keq nëse nuk d o t ë g j e n d e t nj ë m o m e nt i shkurtër kohor për të mbështetur shumë nga ata që duan me të vërtetë ta ndihmojnë Shqipërinë që të hedhë hapat e saj të fundit”, tha Fule. Në këtë konferencë mesazhi nga Brukseli ishte: “Kryeni reformat, forconi shtetin ligjor, drejtësinë dhe ekonominë, të drejtat e njeriut dhe rruga mbetet e hapur për të gjitha vendet e raj o n it, përfshirë Shqipërinë e Kosovën”. Lidhur me Shqipërinë, kryetari i Partive Popullore, Joseph Daul vlerësoi reformat e kryera deri tani, por shprehu keqardhjen që marrja e statusit po vonohet. “Është vërtet për të ardhur keq që për shkak të tri problemeve statusi është bllokuar. Dhe kjo do të jetë një kohë e humbur për Shqipërinë. Siç e thashë edhe në diskutimin tim, ne jemi gati t’u ndihmojmë nëse kemi se me çfarë mund t’ju ndihmojmë. Ju e dini se Shqipëria është një dosje e vështirë…”, - u shpreh ai. Ndryshe nga çdo herë tjetër, Shqipëria ishte afër marrjes së statusit të vendit kandidat. Në muajin tetor Brukseli hapi dritën jeshile ndërkohë që muaji dhjetor ishte afati i fundit për kalimin e tre ligjeve te kërkuara nga Brukseli. Me bllokimin e këtij procesi, Shqipëria e humbi shansin ndërkohë që disa parti politike kanë bërë thirrje që ky vendim në favor të vendit tonë të merret brenda pranverës. Opozita deri më tash nuk ka dhënë ndonjë sinjal pozitiv ndërsa PD-ja e k a kaluar këtë fazë, me kërkesën e fundit të kryeministrit për zhv i l l i m i n nj ë r e f erendumi pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare.

Komisioneri për Zgjerimin, Stefan Fule

Berisha: Referendumi po gjen mbështetje të madhe Kryeministri: “Nga dita e shtunë në drekë gjer sot në mëngjes, statusi për referendumin u pa nga mbi 154 mijë vetë, u komentua nga mbi 2200 anëtarë të rrjetit tonë, gjeti mbështetjen më masive dhe vetëm 143 vetë patën reagim negativ ndaj tij” TIRANË Dy ditë më parë, në mbledhjen e grupit parlamentar demokrat kryeministri Sali Berisha u shpreh se nuk kishte ende një vendim përfundimtar nëse nisma për mbajtjen e një referendumi për statusin do të aplikohej. Por në një deklaratë të postuar në faqen e tij në Facebook, kreu i ekzekutivit shprehet optimist teksa shkruan se mundësia për një referendum ka marrë mbështetje të madhe nga bashkëbiseduesit online. “Të dashur miq! Së pari dua t’ju shpreh mirënjohjen më të thellë për mbështetjen tuaj të fuqishme në rrjetin tonë social, të idesë së thirrjes se referendumit për miratimin e tri ligjeve që kërkohen nga BE që Shqipëria të marrë statusin e vendit kandidat për anëtare në BE. Nga dita e shtunë në drekë gjer sot në mëngjes, statusi për referendumin u pa nga mbi 154 mijë vetë, u komentua nga mbi 2200 anëtarë të rrjetit tonë, gjeti mbështetjen më masive dhe vetëm 143 vetë patën reagim negativ ndaj tij”, - shkruan Berisha. Kryeministri komenton se një mbështetje e tillë buron nga dëshira legjitime “për të parë flamurin tonë kombëtar të valëvitet sa më shpejt në selinë e BE-së”. Berisha sqaron gjithashtu se me marrjen e statusit të vendit kandidat,

Shqipëria do të përfitojë në shumë drejtime. “Shqipëria do marrë qindra e qindra milionë euro investime nga Komisioni Europian dhe sektori privat i vendeve anëtare, do hapen dhjetëra mijëra vende të reja pune dhe të rinjtë shqiptarë do fitojnë mijëra e mijëra të drejta studimi në vendet anëtare të BEsë. Mbështetja juaj e fuqishme është një detyrim madhor për mua, që me referendumin për statusin e vendit kandidat të ecim të sigurt përpara”, - shkruan ai. Pak ditë më parë, po përmes Facebookut, kryeministri Berisha kërkoi mendimin e qytetarëve lidhur me mundësinë e zhvillimit të referendumit pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare. Berisha e lidhi këtë nismë me faktin se sipas tij, Rama do të humbasë sërish zgjedhjet dhe për pasojë do të përsërisë skenarin e 2009-ës duke mos i njohur ato: “…Pas zgjedhjeve të qershorit 2013, është tashmë e sigurt se z.Rama për mbijetesë politike do përsërisë Ramën e vjeshtës 2009. Prandaj mendoj se për statusin e vendit kandidat duhet të flasin me votën e tyre në një referendum qytetarët shqiptarë”.

“Shqipëria do marrë qindra e qindra milionë euro investime nga Komisioni Europian dhe sektori privat i vendeve anëtare; do hapen dhjetëra mijëra vende të reja pune dhe të rinjtë shqiptarë do fitojnë mijëra e mijëra të drejta studimi në vendet anëtare të BE-së”


4

MAPO

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

politikë

Arvizu-Spahiut: Mos bini në nacionalizëm Ambasadori i SHBA-së në Tiranë, Aleksandër Arvizu i ka kërkuar sërish politikës shqiptare të heqë dorë nga tonet nacionaliste, që sipas tij janë të dëmshme për paqen dhe sigurinë në rajonin e Ballkanit. Pas takimit të djeshëm me kreun e “AK”-së, Kreshnik Spahiu, ambasadori Arvizu vlerësoi angazhimin e Aleancës Kuqezi në fushatën për zgjedhjet e 23 qershorit, ndërsa kërkoi nga kjo parti dhe lideri i saj shmangien e frymës nacionaliste nga axhenda dhe platforma e Aleancës Kuqezi. “Konkurren-

ca politike është një gjë e mirë, në çfarëdolloj demokracie është e rëndësishme të ketë konkurrencë. Për këtë arsye vlerësojmë shumë dhe e mirëpresim pjesëmarrjen aktive të Aleancës Kuqezi në këtë fushatë. Gjithashtu kemi folur veçanërisht për platformën e tyre, për theksin e fortë që ata kanë për shtetin ligjor dhe për antikorrupsionin. Folëm për atë që është e rëndësishme për çdo parti politike në Shqipëri, që është e rëndësishme dhe për SHBA që të vazhdojë të flitet në mënyrë të

moderuar për vrazhdësinë në rajon. E kam nxitur zotin Spahiu në këtë kuptim që patriotizmi është një gjë e mirë, por është e rëndësishme që në platformën tuaj, në axhendën tuaj të shmanget tundimi të rrëshqitet në retorikën nacionaliste, e cila mund të shkojë kundër stabilitetit dhe moderacionit, për të cilën ne folëm”, tha Arvizu. Nga ana e tij, Kreshnik Spahiu vlerësoi SHBA si partnerin dhe udhërrëfyesin e Aleancës Kuqezi.

Fyerjet për Shqipërinë, neonazisti grek, Kristo Papas shpallet “non grata” Ministri i Jashtëm, Edmond Panariti tha dje se Kristo Papas do të ndalohet të hyjë në Shqipëri, si person që nxit urrejtjen mes dy vendeve. Urdhri i shpalljes “non grata” i kalon edhe policisë shqiptare Deputeti i “Agimit të Artë”, Kristo Papas, nga dje është person “non grata” në Shqipëri. Intervista e ideologut neonazist, dhënë për emisionin “360 Gradë” të Artur Zhejit, ka shkaktuar jo pak zemërim në Tiranë, si dhe një reagim të shpejtë të Ministrisë së Jashtme. I ftuar në emisionin “A Show” në ‘Vizion Plus’, ministri Edmond Panariti pohoi se Papas do të ndalohet të hyjë në Shqipëri si një person që nxit urrejtjen mes kombeve. “Me ndalimin e hyrjes së këtij personi në vendin tonë, ne u shërbejmë interesave kombëtare por edhe frymës europiane të fqinjësisë së mirë”, - tha ministri Panariti, pasi i cilësoi thirrjet e Kristo Papas si të papranueshme për kohën kur jetojmë. Qëndrimi i pazakontë për nga shpejtësia i Ministrisë së Jashtme shqiptare i është bërë me dije edhe policisë, e cila do të duhet të ndalojë në të ardhmen çdo përpjekje të deputetit të

“Agimit të Artë” për të hyrë në Shqipëri. Në intervistën e tij, Papas e quajti Shqipërinë provincë të Greqisë, ndërsa shqiptarëve u adresoi një lumë sharjesh e fyerjesh, duke i cilësuar herë plaçkitës dhe kriminelë, e herë “koloni” greke të shqiptarizuara. Ndër të tjera deputeti grek u shpreh se do vijë koha kur ai dhe njerëzit që e përkrahin të kërkojnë autonominë e të ashtuquajturit prej tyre ‘Vorio Epir’. Deputeti i partisë neonaziste me tendencë rritjeje në elektoratin grek, ka pohuar me plot gojën se Shqipëria dhe Greqia janë në gjendje lufte, se Skënderbeu është grek dhe se “çlirimi i Vorio-Epirit duhet të realizohet qoftë edhe me ushtri”. Kristo Papas nuk i ka kursyer fyerjet edhe për kryeministrin Berisha dhe

Kristo Papas u cilësua “figurë psikopateske” nga Shpëtim Idrizi i PDIU-së, ‘rrugaç’ nga Myslym Pasha i AK-së, dhe ‘i sëmurë mendor’ nga deputeti demokrat, Mark Marku

liderin e opozitës, Edi Rama, kur ka komentuar rritjen e deklaratave me frymë nacionaliste në Shqipëri. Deklaratat e deputetit grek kanë shkaktuar reagime të forta në klasën politike shqiptare, por edhe mes qytetarëve, të cilët i kanë dënuar deklaratat e tij. Kristo Papas u cilësua “figurë psikopateske” nga Shpëtim Idrizi i PDIU-së, ‘rrugaç’ nga Myslym Pasha i AK-së, dhe ‘i sëmurë mendor’ nga deputeti demokrat, Mark Marku. Pas këtij provokimi të deputetit grek ndaj shqiptarëve, Ministria e Jashtme vendosi ta shpallë atë të padëshirueshëm në Shqipëri, duke ndaluar hyrjen e Papas në territorin shqiptar. Për publikun shqiptar, ideologu neonazist i “Agimit të Artë” është bërë i njohur gjatë dy ngjarjeve që kanë shkaktuar tension mes dy vendeve. Rasti i parë është ai i 12 gushtit të vitit 2012, kur merrte pjesë në ceremoninë përkujtimore të Aristotel Gumës në Himarë. Në këtë prezencë të tij në Himarë, ai artikuloi publikisht se Himara është tokë greke. Më 28 tetor 2012, Papas u rishfaq sërish në Shqipëri me rastin e përkujtimit të ushtarëve grekë të rënë gjatë luftës italo-greke. Prezenca e tij shkaktoi tensione, por ai nuk humbi rast pa rikujtuar dhe një herë se Shqipëria e Jugut është Vorio Epir dhe se Vorio Epiri është tokë greke.

Kristos Papas

Marku: Uroj që Gjykata Kushtetuese të nxjerrë të pafajshëm Fidel Yllin Deputeti i PD: “Kam respektin maksimal për Fidel Yllin dhe shpresoj që çështja të mos shtrohet në parlament…” TIRANË Deputeti i Partisë Demokratike, Mark Marku nuk është dakord me heqjen e mandatit të deputetit socialist, Fidel Ylli, edhe pse ai është i detyruar që t’i bindet vendimit politik, që merr grupi parlamentar demokrat. “Unë kam votuar përherë politikisht në çdo moment kur ka qenë votim politik dhe do vazhdoj ta bëj një gjë të tillë sepse kjo është një kontratë politike, që unë kam me Partinë Demokratike dhe me mazhorancën që në momentin që jam zgjedhur…Kam respektin maksimal për Fidel Yllin dhe shpresoj që çështja të mos shtrohet në parlament, por nga ana tjetër uroj që ai të dalë i pafajshëm në Gjykatën Kushtetuese”, - tha Marku. Deputeti demokrat Mark Marku dhe Fidel Ylli janë anëtarë të komisionit parlamentar për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik. Përpos qëndrimit personal të deputetit demokrat, Këshilli për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin pritet që të mblidhet brenda dy ditëve për të shqyrtuar çështjen në fjalë, nga ku do të hartohet edhe një raport për seancën e nesërme plenare. Një grup deputetësh demokratë paraqitën në Kuvend një

Mark Marku

kërkesë, ku kërkojnë që Gjykata Kushtetuese të shpallë papajtueshmërinë e mandatit të Fidel Yllit me Kushtetutën për shkak të konfliktit të interesit. Sipas deputetëve demokratë, Fidel Ylli gjatë vitit 2009, kohë kur kishte marrë mandatin e deputetit nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, ka zotëruar një radio private në kundërshtim të hapur me Kushtetutën dhe ligjin “Për parandalimin e konfliktit të interesave”, pasi frekuencat radiotelevizive konsiderohen pasuri publike. Ata vlerësojnë se Fidel Ylli ka kryer shkelje flagrante të nenit 70 të Kushtetutës, ku përcaktohen dhe rastet e papajtueshmërisë së mandatit të deputetit. Sipas tyre, deputeti socialist ka rezultuar

të ketë qenë ortaku i vetëm i radios “House of Arts” deri në dhjetor të vitit 2009, ndërkohë që ai ishte shpallur deputet me vendim të KQZ-së që në gusht të këtij viti. Në anën tjetër, deputeti Fidel Ylli është shprehur se e ka sqaruar pozicionin e tij lidhur me këtë çështje në institucionet kompetente shtetërore si ILDKP dhe gjykatë. Demokratët pretendojnë se rasti “Ylli” është i ngjashëm me rastin “Beqja”. Ilir Beqja e humbi mandatin e deputetit rreth dy vjet më parë, pasi Kuvendi çoi në Gjykatën Kushtetuese fakte që provonin se ai kishte përfituar fonde nga pushteti vendor gjatë ushtrimit të mandatit të deputetit thuajse në të njëjtat kushte si dhe Fidel Ylli.

Rama: Blindimi i votës kërkon rritjen e pjesëmarrjes në zgjedhje Edi Rama tha dje se në zgjedhjet e 23 qershorit PS do të ketë planin më të detajuar dhe më garantues për mbrojtjen e votës. Rama ka kërkuar që të blindohet vota, duke e lidhur ngushtë atë me votën e njerëzve të cilët janë pasivë gjatë zgjedhjeve. “Nuk ka asnjë bazë psikoza e vjedhjes, si e tillë, në rast se njerëzit që janë të shqetësuar për mbrojtjen e votës bëhen pjesë e procesit të garantimit të votës së tyre. Duke votuar pa diskutim, por edhe duke e blinduar votën e tyre me rritjen e pjesëmarrjes. Secili bashkë me votën e vet të sjellë edhe një votë tjetër të dikujt në familje që zakonisht nuk voton. Të dikujt në shkallën e pallatit apo në rrugicën ku banon, që zakonisht nuk voton, praktikisht blindon votën e vet. Kjo gjë duhet të bëhet e qartë për të gjithë. Sa më shumë të rrisim pjesëmarrjen, aq më pak ka hapësira për duar që manipulojnë votat”, - u shpreh Rama. Në Asamblenë e kryebashkiakëve të mbledhur

në Berat, Rama u ka bërë thirrje shqiptarëve që të votojnë në mënyrë masive duke shtuar njerëzit që duan të bëhen pjesë e ndryshimit, pasi kjo do ta bënte manipulimin e procesit të pamundur. Ai i garantoi shqiptarët po ashtu për vendosmërinë e PS për të mos lejuar që asnjë votë të mos shkelet me këmbë nga ata që nuk duan ndryshimin. “Nga ana tjetër, ne bashkërisht duhet t’i garantojmë njerëzit që plani ynë i mbrojtjes së çdo vote këtë herë është më i detajuar se asnjëherë tjetër dhe padyshim do të jetë edhe më garantues se asnjëherë tjetër në mënyrën sesi ne do ta implementojmë. - tha Rama, duke shtuar se edhe trupa e komisionerëve do të jetë e mirëtrajnuar dhe me integritet. Rama u ndal edhe në një tjetër aspekt të blindimit të votës. Sipas tij, votuesit duhet të votojnë edhe për një arsye tjetër, që vota e tyre të mos përdoret nga manipulatorët në rast mungese.


E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

politika

MAPO

5

Ndryshon INSTAT, kreu zgjidhet nga Kryeministri Deputetët e PD-së në Komisionin e Ligjeve miratuan pa votat e opozitës ndryshimet në ligjin për statistikat zyrtare. Sipas ndryshimeve, drejtuesi i INSTAT zgjidhet nga Kryeministri, por do të ketë një mandat të kufizuar. Deputetët e opozitës kundërshtuan ndryshimet duke argumentuar se ky institucion duhet të jetë në varësi të Kuvendit dhe jo të Kryeministrit. “Mos ka ardhur koha të varet nga Kuvendi dhe jo nga çdo qeveri?! Kjo është pyetja ime në thelb dhe është konceptuale, nuk është pyetje për të thënë që nuk varet nga kryeministri apo këshilli i statistikave, varet nga qeveria e kështu me

radhë. Kam lexuar progres raportin e 2012-ës ku ju kritikon për vonesën e programit 5-vjeçar që duhet ta votonit në janar të 2012-ës dhe e keni votuar në nëntor. Është e mjaftueshme vetëm kaq gjë, që, anëtarët e këshillit të statistikave jo vetëm të shkarkohen tani në 2013 po të mos jenë pjesë e këshillit të statistikave së re mbasi të miratohet ky ligj bashkë me drejtoreshën e përgjithshme”, - u shpreh deputeti socialist Bashkim Fino. Përfaqësuesit e INSTAT argumentuan se propozimet për ndryshimin e ligjit janë kryer në bashkëpunim me partnerët ndërkombëtarë. “Ka patur një interes nga

partnerët dhe EuroStat-i për sigurimin e pavarësisë profesionale të institucionit. Për këtë është kërkuar që në ligj të parashikohen të gjitha parimet që parashikon Kodi i Praktikës Statistikore Europiane, janë 15 parime. Një pjesë e tyre ishte në ligjin bazë por janë shtuar dhe parimet që sigurojnë cilësinë statistikore”, u shpreh përfaqësuesi i INSTAT-it. Deputetët e opozitës në komision deklaruan votën e tyre kundër këtij drafti, duke akuzuar INSTAT-in për falsifikime të të dhënave zyrtare dhe si një institucion që, sipas tyre, është direkt në vartësi të Kryeministrit.

Konsensus i fshehtë PD-PS, gjobë 10 mln në vend të femrave deputete KQZ miraton me 7 vota udhëzimin që lejon partitë politike që të regjistrojnë kandidatët për deputetë pa respektuar kriterin gjinor, por duke paguar në këtë rast gjobën prej 10 milionë lekësh të vjetra Fejzi Braushi

Angazhimi që kanë shprehur edhe së fundmi forcat kryesore politike në vend në mbrojtje të interesave të grave nuk është aq serioz sa ata e trumbetojnë. Rasti më i qartë që vërteton këtë është pikërisht zotimi që bënë këto forca politike për një përfaqësim të sigurt të femrës në masën 30% në parlamentin e ardhshëm, i cili rezulton të jetë thjesht një mashtrim. Kjo pasi përcaktimi që kanë bërë ata në Kodin Zgjedhor për t’i imponuar çdo force politike që në listat e tyre të kandidatëve të ketë 30% femra dhe në çdo tre emrat e parë një kandidate femër, nuk është detyrues në zbatim. Mjafton që çdo forcë të paguajë një gjobë prej 10 milionë lekësh të vjetra si penalizim për shkelje të këtij detyrimi, dhe ajo mund të regjistrojë në KQZ çdo listë shumë emërore, pavarësisht nëse ajo nuk e plotëson kriterin e përfaqësimit gjinor. Bëhet fjalë për manovër politike të partive kryesore që kanë fuqi vendimmarrëse në Parlament dhe që dje është evidentuar në mbledhjen e KQZ-së, e cila gjatë miratimit të udhëzimit për dokumentacionin që duhet të shoqërojë listat shumë emërore të partive, ka vendosur që për të gjitha ato subjek-

te zgjedhore që nuk plotësojnë kriterin e barazisë gjinore të gjobiten me vlerë monetare për këtë shkelje, por jo t’u refuzohet lista. Debati

Të pafamiljarizuar me ndryshimet e bëra së fundmi në Kodin Zgjedhor, përfaqësuesit e partive politike në KQZ, por edhe anëtarët e këtij institucioni, e kanë patur jo të lehtë që të kuptojnë vullnetin e shprehur nga ligjvënësi sa i përket respektimit të detyrimit të barazisë gjinore në listat e kandidatëve. Për rreth dy orë ata kanë debat lidhur me çështjen nëse KQZ duhet ta refuzonte apo thjesht ta gjobiste një subjekt zgjedhor që nuk respekton detyrimin që 30 për qind e listës shumë emërore të kandidatëve dhe 1 në çdo tre emrat e parë të jetë me përfaqësim të secilës gjini. Thuajse i gjithë opinioni i shprehur, si nga anëtarët e KQZ-së ashtu edhe nga të dy partive kryesore, ka qenë që listat që nuk plotësojnë kriterin e barazisë gjinore duhet të refuzohen, pra që të mos regjistrohen, ndërkohë që debati fillimisht ka qenë nëse veç refuzimit duhet të ketë edhe gjobë për subjektin politik. “Neni 175 ka të bëjë me sanksionet për pas shpalljes së rezultatit të zgjedhjeve. Nuk ka të bëjë me këtë moment. Në këtë moment ka dy probleme, o do t’ia pranosh dokumentet, duke i thënë mirë i plotësove, sepse nuk mund ti t’ia pranosh dokumentet me gabime herën e dytë dhe t’i thuash unë po t’i pranoj dhe po të vë gjobë. Kjo s’mund të ndodhë. O i pranon, o s’i pranon, për mua”, - tha përfaqësuesi i PD-së, Niazi Kosovrasti. Ndërkohë që edhe përfaqësuesi i PS-së ka mbrojtur thuajse të njëjtën ide, veçse duke shtruar kërkesën që subjekti në fjalë

Kodi Zgjedhor Neni 67 Lista e kandidatëve të partive dhe koalicioneve të partive Pika 6. Për çdo zonë zgjedhore, të paktën tridhjetë për qind e listës shumemërore dhe një në tre emrat e parë të listës shumemërore duhet t’i përkasë secilës gjini. Subjekti paraqitës i listës deklaron vendet, sipas kuotës gjinore, me qëllim zbatimin e përjashtimit, sipas pikës 2 të nenit 164 të këtij Kodi. Pika 7. Në rast mospërmbushjeje të njërit prej kushteve të parashikuara në këtë nen, në lidhje me përbërjen e listës shumemërore, KQZ-ja zbaton sanksionet e parashikuara në nenin 175 të këtij Kodi. Neni 175 Sanksionet në lidhje me barazinë gjinore 1. Mospërmbushja nga ana e subjektit zgjedhor e detyrimeve të parashikuara në pikën 6 të nenit 67 të këtij Kodi, në lidhje me përbërjen e listës, dënohet nga KQZ-ja me gjobë 1 000 000 lekë në rastin e zgjedhjeve për Kuvendin dhe 50 000 lekë në rastin e zgjedhjeve për organet e pushtetit vendor, si dhe sanksionin plotësues, sipas pikës 2 të këtij neni. 2. Kur ndaj një subjekti zgjedhor është konstatuar shkelja, KQZ-ja zbaton si sanksion plotësues zëvendësimin e çdo vakance në listën e subjektit, në zonën ku është konstatuar shkelja, me kandidatët vijues në listë nga gjinia më pak e përfaqësuar deri në plotësimin e kuotës gjinore. Në rast se KQZ-ja vendos aplikimin e këtij sanksioni, përjashtimi i pikës 2 të nenit 164 nuk zbatohet dhe vakanca plotësohet sipas kësaj pike. 3. Sanksionet e përcaktuara në këtë nen vendosen për çdo zonë zgjedhore ku konstatohet shkelja.

edhe të gjobitet. “Në rast se një qark si në Gjirokastër apo në Dibër njëra forcë politike sjell një listë me 5 apo 6 meshkuj, çfarë vendimi do marrë KQZ në këto rast?. Ndaj mendoj se kriteri i 30-përqindëshit duhet zbatuar, ndryshe ajo duhet refuzuar dhe duhet gjobitur për mos plotësim sipas kritereve ligjore”, - tha Gjonçaj. Por nuk ka qenë në këtë mëndje drejtoresha juridike e KQZ-së, Dëshira Pasko, e cila ka informuar KQZ-në se Kodi i vjetër ka patur pikërisht si mundësi që KQZ veç gjobës të mund të refuzonte listën, ndërsa fakti që kjo alternativë është hequr, sipas saj, do të thotë që ky komision nuk mund ta refuzojë më listën. “Për mendimin tonë fakti që në Kod ka qenë që KQZ mund ta kthente listën dhe legjislatori e ka hequr, do të thotë që KQZ duhet të pranojë çdo lloj liste”, - tha Pasko, e cila ka gjetur përkrahje në këtë logjikë edhe nga anëtarja Vera Shtjefni dhe kryetarja Lefterije Lleshi.

Vendimi

Në pamundësi për të gjetur një zgjidhje kompromisi, kryetarja e KQZ-së ka ndërprerë mbledhjen, duke u dhënë mundësi kryesisht përfaqësuesve të partive politike që të flisnin me drejtuesit e tyre në partitë respektive për atë se çfarë kanë pasur parasysh kur janë bërë ndryshimet në Kod. 10 minuta pushim kanë mjaftuar që si përfaqësuesit e partive ashtu edhe vetë anëtarët e KQZ-së, në komunikimin me selitë e partive, të sheshojnë çdo dallim në qëndrim dhe të miratojnë me 7 vota pro dhe pa asnjë debat shtesë nenin përkatës të udhëzimit, ashtu siç e kishte paraqitur administrata. Pra, duke lënë kështu mundësinë që për çdo rast kur një subjekt zgjedhor nuk respekton kriterin gjinor në përbërjen e listave shumë emërore, ajo të marrë si sanksion vetëm gjobën prej 10 milionë lekësh të vjetra, ndërsa mund ta regjistrojë atë për konkurrim në zgjedhje.

Dhuna në familje, Gjosha: Mbetet sfidë e madhe Kryetarja e Lëvizjes së Gruas për Integrim, Klajda Gjosha, ka zhvilluar një debat në kohë reale në rrjetin social Facebook, kryesisht për dhunën ndaj grave. Sipas saj, lufta kundër dhunës në familje do të ishte një hap i rëndësishëm për të renditur Shqipërinë në vendet më të zhvilluara të botës. “Viti 2013 është shpallur në gjithë botën si viti i luftës kundër dhunës. Ndaj, unë shpreh bindjen time se e gjithë shoqëria shqiptare duhet të jetë pjesë e kësaj nisme. Por ne do të duam shumë që pse jo, Shqipërinë ta rendisim në ato historitë e suksesit përkrah vendeve më të zhvilluara të botës,

ndaj që këtu ne fillojmë të kemi një sfidë të madhe, një detyrë të madhe që na lind. Duhet të krijojmë një shoqëri pro vetvetes, një shoqëri aktive, duhet të luftojmë për të respektuar të drejtat tona, duhet të punojmë shumë për të respektuar të gjitha përgjegjësitë tona”, tha Gjosha.


6

MAPO

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

rrethe

Sherri për rrugën, nipi plagos dajën Konflikti për një rrugë përpara shtëpisë, për pak i ka marrë jetën një 51-vjeçari nga Nikla e Krujës. Ai është plagosur dje me armë zjarri nga i nipi 20-vjeçar, i cili është ndaluar nga policia. Ngjarja ka

ndodhur mesditën e së martës, pas një debati për një pjesë rruge mes Tim Baroshimës, 20 vjeç, dhe dajës së tij, 51-vjeçarit K.V. Pas debatit, 20-vjeçari ka marrë armën dhe ka qëlluar mbi dajën, duke e

lënë të plagosur. 51-vjeçari është transportuar me urgjencë për në spitalin ushtarak në Tiranë, ku pasi ka marrë ndihmën e duhur mjekësore, mjekët sigurojnë se është jashtë rrezikut për jetën.

shkurt

Shtyhet gjyqi ndaj Xhakjas, kërkohet përjashtimi i dy gjyqtarëve

Drejtoria e policisë, Korçë

Grabiste dyqanet e rrobave, pranga 22-vjeçares në Korçë Vajza akuzohet se ka tentuar të vjedhë dy dyqane brenda ditës në qytetin e Korçës. Prindërve u thoshte se shkonte atje për të gjetur një punë Korçë - Pranga femrës hajdute,

vinte nga fshati për të vjedhur në qytet, por prangoset në kohë nga policia. Mund të ndodhë edhe kështu, ekzaktësisht si në një film. Geralda Demo, një vajzë 22 vjeçe, çdo ditë ikte nga shtëpia e saj në fshat për të qenë në Korçë ku dhe kryente aktivitetin kriminal. Sipas burimeve zyrtare të policisë së Korçës, vetëm gjatë një dite janë regjistruar dy raste të cilat kanë mbetur në tentativë, ndërkohë që uniformat blu kanë reaguar në kohë për të kapur të dyshuarën. Sipas të njëjtave burime zyrtare, vajza e re për më tepër dhe simpatike dyshohet të ketë vjedhur të paktën 5 dyqane ë Korçë, për të cilat po bëhen dhe hetimet e mëtejshme. Ballafaqimi i shenjave të gishtave të gjetura në këto grabitje me ato të të

resë do flasë më shumë nëse ajo është përfshirë apo jo në to. Ndërkaq, mësohet se Demo 22 vjeç, banore e fshatit Malavec në rrethin e Korçës, është arrestuar nën akuzat “Shkatërrim i pronës” dhe “Vjedhje e mbetur në tentativë”. Vajza mësohet se ka shkuar gjatë të martës në lagjen 12 të qytetit juglindor dhe si fillim ka dashur të kryejë një vjedhje në lokalin e shtetasit me inicialet O.J. Synimi i saj ka qenë arka e lokalit, por në momentin kur i zoti e ka kuptuar ajo i ka thyer atij fasadën prej xhami të

Synimi i saj ka qenë arka e lokalit, por në momentin kur i zoti e ka kuptuar ajo i ka thyer atij fasadën prej xhami të lokalit, duke dashur të largohet me shpejtësi

lokalit, duke dashur të largohet me shpejtësi, ashtu siç ka vepruar ndërkaq pa rënë në dorë të këtij të fundit. Fill pasi është larguar nga kjo ngjarje, Demo ka pasur si objekt të radhës një dyqan këpucësh në të njëjtën lagje, në pronësi të shtetasit T.P. 30 vjeç. Në momentin që ka dashur të realizojë vjedhjen ajo është kuptuar nga pronari, ndërkohë që ky i fundit ka njoftuar policinë. Forcat e rendit kanë bërë të mundur arrestimin e menjëhershëm të vajzës, ndërkohë që dyshohet dhe për pesë vjedhje të tjera, që janë kryer gati në të njëjtën formë. Vajza gënjente familjarët e saj se shkonte në Korçë për të gjetur punë, ndërsa në fakt synimi i saj, sipas policisë, ishte aktiviteti kriminal i vjedhjes. Policia e Korçës bën me dije gjithashtu se 22-vjeçarja është e dyshuara e parë femër që ka rënë në pranga për këtë vit, ndërkohë që rastet femrave hajdute nga ana tjetër janë gati inekzistente në këtë qark. Historia e rrallë është duke u trajtuar nga grupi hetimor, i cili po punon për zbardhjen e plotë të ngjarjeve.

Gjykata e Krimeve të Rënda shtyu sërish dje seancën gjyqësore ndaj shtetasit Ilir Xhakja, i akuzuar si autor i vrasjes së Shefit të Policisë së Shijakut, Adem Tahiraj, vitin e kaluar në afërsi të Durrësit. Shkak për këtë shtyrje është bërë kërkesa e avokatit për përjashtimin nga trupa gjyqësore të dy prej gjyqtarëve të çështjes, me pretendimin se kanë shqyrtuar një tjetër çështje në ngarkim të Ilir Xhakjas. Mësohet se Xhakja nuk ishte i pranishëm gjatë seancës gjyqësore. Xhakja akuzohet se është autori i vrasjes me armë zjarri të kryekomisarit Adem Tahiraj, më 13 shtator të vitit të kaluar. Ish-kreu i komisariatit të Shijakut, Adem Tahiraj, u ekzekutua rreth orës 18.00 të 13 shtatorit, në fshatin Katund Sukth. Sipas prokurorisë, i ndihmuar dhe nga një inspektor

policie, ishte duke ushtruar kontroll në zonë për armët pa leje dhe personat me precedentë kriminale. Gjatë aksionit, është ndaluar një automjet me të cilin udhëtonte Ledjan Krasnaj, 17 vjeç. Nga kontrolli ka rezultuar se makina kishte mangësi në dokumentacion dhe Tahiraj ka urdhëruar shoqërimin në komisariat, duke i kërkuar shoferit të tij, Fatmir Hoxha, të ngjitej në makinë me të riun. Në këto momente ka mbërritur Ilir Xhakja, i cilësuar si “i forti” i Shijakut, i cili, pasi është konfliktuar me shoferin Hoxha, nuk ka ngurruar të qëllojë me pesë plumba pistolete kryekomisarin Tahiraj. Babai i tre fëmijëve gjeti vdekjen e menjëhershme, ndërsa mbeti e plagosur dhe një 67-vjeçare. Xhakja u arrestua pak orë më vonë, në fshatin Shën Vlash.

Shkon të vjedhë nënstacionin elektrik, bie në korrent Shkon të grabisë kabllo në nënstacionin elektrik të Bradasheshit, por bie në korrent dhe kapet hajduti. Shërbimet e policisë në Elbasan kanë vendosur masën e arrestit ndaj Sazan Allës, 18 vjeç, me banim në Bradashesh, pasi akuzohet për veprën penale të vjedhjes. I riu ka shkuar në nënstacionin elektrik të Bradasheshit, dhe ndërsa ka tentuar të presë kabllot elektrike, përcjellësit kanë bërë masë dhe kanë shpërthyer në flakë. Për pasojë, ai ka pësuar djegie të rënda në pjesë të ndryshme të trupit e për këtë arsye

është dërguar për shërbim të specializuar në Tiranë, ku ndodhet nën ruajtjen e forcave të komisariatit nr. 4 të kryeqytetit. Në cilësinë e provës materiale janë sekuestruar gërshërë të mëdha, pinca, sende të tjera për të prerë kabllo si dhe një sasi përcjellësish. Në të njëjtën kohë janë vënë në pranga edhe Arbër Coka, 28 vjeç, dhe Fatjon Salca, 31 vjeç, nga Kuçova, pasi në bashkëpunim mes tyre kanë vjedhur banesën e shtetasit L. Kuqja me banim në fshatin Marinz në Elbasan.

F.S.

Ramush Haradinaj, shpallet “Qytetar nderi” edhe në Lezhë e Mamurras Ndërsa rigjykohej nga tribunalin i Hagës, ish-kryeministri dhe luftëtari i UÇK-së, Ramush Haradinaj, do të vlerësohej në Lezhë me titullin “ Qytetar Nderi i Qarkut”. Ky vlerësim ka sjellë për të parë në këtë qytet Haradinajn, i cili nuk qëndroi pa emocione në ceremoninë e organizuara me këtë rast. Lëvizi në këmbë për të parë atë çfarë kishte menduar gjatë udhëtimit për qytetin, ndërsa tha se e gjeti të gjallë në këtë

qytet. Sipas Hardinajt, “Këtu në Lezhë e keni mundur kohën, ne me përpjekjet tona për liri i kemi dalë zot kërkesës së kohës, çlirimit të Kosovës. U vendos drejtësia edhe për Kosovën. Ne kemi thënë të jemi një komb, një qëndrim, një flamur, një gjuhë. Tani mund të them se kemi një rrugë”, tha Haradinaj, duke iu referuar integrimit të Kosovës. Më pas Hardinaj ka udhëtuar për në Mamurras, ku edhe atje është nderuar me titullin “Qytetar Nderi”.

Vrasësi i dyfishtë: Si ekzekutova dhe dogja bashkëshortët, për pazaret e naftës Katër akuza rëndojnë mbi Xhevit Malkajn, i cili vrau dy bashkëshortët Myftaraj pasi u prish në pazare për naftën e vjedhur me Enver Myftarajn dhe pas një sherri në të cilin ai pretendon se është fyer. Prokuroria zbardhi dje dosjen e plotë që përfshin edhe dëshminë e të akuzuarit, që ka treguar mënyrën sesi kreu vrasjen në 26 tetor të vitit 2012 në fshatin Belishovë. Prokuroria tha se ai akuzohet për “vrasje në rrethana të tjera cilësuese, kundër dy ose më shumë personave, shkatërrim i pronës me zjarr me pasoja të rënda, mbajtje pa leje e armëve të gjuetisë, vjedhje mbetur në tentativë”. Në dëshminë në prokurori i akuzuari ka pohuar se njihej me viktimën si bashkëfshatar dhe për një periud-

hë njëvjeçare bashkërisht shisnin për skrap tubo metalike të grupeve të naftës si dhe vidhnin naftë duke shpuar tubacionet magjistrale të transportit të saj në këtë zonë, dhe më pas e shisnin me bidonë të madhësive të ndryshme. Shitja realizohej nga viktima në Fier, te një miku i tij me emrin Arben. Konflikti ka lindur lidhur me shumën e të hollave që, sipas të akuzuarit, nuk po ndahej në mënyrë të drejtë mes tyre. Nisur nga konfliktet e kohëve të fundit, viktima kishte krijuar të tjera lidhje për të realizuar shitjen e solarit të vjedhur. Mesditën e krimit autori ka shkuar te lokali i bashkëshortëve Myftaraj dhe ka debatuar për llogaritë e papërfunduara mes tyre. Gjatë debatit ai është fyer nga viktima me fjalë

fyese, ndërsa është larguar në shtëpi deri në mbrëmje tepër i fyer. Këtu ai ka vendosur të vrasë ish-bashkëpunëtorin dhe bashkëshorten e tij. Më pas ka marrë armën dhe katër fishekë dhe është nisur për te lokali i Enverit. Në lokal ka gjetur Enverin dhe Hazbijen dhe ka nisur debatet me ata. Pas debateve ka qëlluar fillimisht drejt Enverit, saçmat e kanë zënë këtë të fundit në shpatull. I është afruar afër dhe e ka qëlluar në fytyrë, pas ndërhyrjes së bashkëshortes kundër tij, ai ka qëlluar dhe këtë të fundit me qytën e pushkës. Gruaja është shmangur duke u futur nën banak. Pasi ka mbushur çiften ka qëlluar dhe në drejtim të saj. Pastaj ka mbyllur derën e lokalit nga brenda dhe ka shkuar në

Xhevit Malkaj

dhomë të gjumit. Ka dalluar kasafortën që është përpjekur ta shtyjë dhe hapë. Pastaj ka dalë jashtë ka gjetur

në një kasolle një troko është përpjekur ta hapë me troko, por nuk ka arritur ta hapë sërish. Më pas është rikthyer te kasollja ka marrë një bidon raki dhe me atë ka spërkatur trupat e viktimave dhe u ka vënë zjarrin, fillimisht dy trupave dhe me anë të një lecke gjithë lokalit. Armën e gjahut të viktimës ia ka vendosur këtij të fundit në dorë për të dukur si një grindje dhe vetëvrasje. Të gjitha këto i akuzuari i ka pranuar para grupit hetimor. Në këto kushte prokuroria Fier ka kopsitur dosjen tashmë të gatshme për gjykim duke i kërkuar gjykatës të gjykojë këtë çështje, e cila ka brenda saj katër akuza rënduese të provuara sipas prokurorisë ndaj shtetasit Xhevit Malkaj


02

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

kronikë

MAPO

7

Argita Malltezi dhe Shkëlzen Berisha kërkonin në formën e dëmshpërblimit nga deputeti Tahiri shumën e 4 milionë lekëve të reja secili

Gjykata, urdhër Përmbarimit për sekuestron e 2 mln lekëve të Tahirit Gjykata e Tiranës nxjerr urdhrin e ekzekutimit për paratë e gjobës që Saimir Tahiri u detyrohet Argita e Shkëlzen Berishës. Deputeti i PS: Përmbarimi nuk më ka ardhur ende në shtëpi Leonard Bakillari

Tiranë Gjykata e Tiranës i ka dhënë të drejtën Përmbarimit të sekuestrojë 2 milionë lekë nga pasuria e deputetit socialist Sajmir Tahiri, për t’ua kaluar më pas fëmijëve të Kryeministrit. Argita dhe Shkëlzen Berisha fituan gjyqin ndaj deputetit Tahiri, i cili është i detyruar t’u paguajë nga 1 milion lekë të reja dëmshpërblim për shpifjet, që sipas gjykatës ka bërë publikisht ndaj tyre. Pasi vendimi mori formë të prerë në Gjykatën e Apelit, dy paditësit iu drejtuan Gjykatës së Tiranës për ekzekutimin e këtij vendimi dhe dëmshpërblimin e tyre në masën e 2 milionë lekëve. Kjo kërkesë u pranua nga gjyqtari Ilir Çeliku, i cili më 24 janar lëshoi urdhrin e ekzekutimit duke ia kaluar zyrës së Përmbarimit zbatimin e vendimit të gjykatës. I kontaktuar nga MAPO, deputeti socialist Tahiri tha dje se Përmbarimi nuk i ka shkuar ende në shtëpi. Ai shtoi se ka përgatitur rekursin për këtë çështje dhe pritet ta depozitojë brenda kësaj jave në Gjykatën e Lartë. Kërkesa me objekt “lëshimin e urdhrit të ekzekutimit” është depozituar në dhomën civile të Gjykatës së Tiranës më 21 janar dhe mban firmën e fëmijëve të Kryeministrit. Argita dhe Shkëlzen Berisha i kërkojnë gjykatës të ekzekutojë vendimin e Shkallës së Parë, i cili u la në fuqi edhe nga Apeli për shpërblimin e tyre në masën e 2 milionë lekëve për dëmin moral që iu ka shkaktuar deputeti i Partisë Socialiste, Saimir Tahiri. Pas këtij vendimi, Përmbarimit i lind e drejta të sekuestrojë çdo pasuri që rezulton në emër të depu-

Saimir Tahiri

tetit dhe vlera prej 2 milionë lekësh të reja t’u jepet paditësve. Vendimi që mban datën 24 janar, pra tri ditë pas depozitimit të kërkesës merr në analizë dy vendimet që gjykata ka dhënë për çështjen gjatë shqyrtimit të saj në themel. Vendimi i parë është marrë nga i njëjti gjyqtar, Ilir Çeliku më 26 qershor të vitit të shkuar, duke iu dhënë të drejtë paditësve për dëmshpërblimin që ata kërkonin nga deputeti socialist. Argita Malltezi dhe Shkëlzen Berisha kërkonin në formën e dëmshpërblimit nga deputeti Tahiri shumën e 4 milionë lekëve të reja secili. Por në vendim gjykata tha se dy paditësit duhet të dëmshpërblehen me nga 2.5 milionë lekë, pasi deputeti i paditur ka shpifur ndaj tyre publikisht. Pas shpalljes së vendimit, Saimir Tahiri i është drejtuar Gjykatës së Apelit, ku ka kërkuar prishjen e këtij vendimi dhe pushimin e gjykimit. Në dhjetor të vitit 2012, Apeli rrëzoi kërkesën e deputetit socialist dhe uli masën e dëmshpërblimit që Tahiri iu detyrohet

Tahiri: Do bëj rekurs në Gjykatën e Lartë Tiranë Deputeti Saimir Tahiri

tha dje se në shtëpinë e tij nuk ka mbërritur asnjë përfaqësues i Përmbarimit për dëmshpërblimin që ai duhet t’u japë Argita dhe Shkëlzen Berishës. I kontaktuar nga “Mapo”, Tahiri tha se do të ndjekë rrugën ligjore për të kundërshtuar vendimin e gjykatës, që urdhëron Zyrën e Përmbarimit të ekzekutojë dëmshpërblimin ndaj fëmijëve të Kryeministrit. “Kam përgatitur rekursin drejtuar Gjykatës së Lartë, të cilin do ta depozitoj brenda këtyre ditëve dhe do të kërkoj pezullimin e urdhrit të ekzekutimit”, - tha për “Mapo”-n deputeti socialist. Më herët, Tahiri kishte reaguar edhe në profilin e

Shpërthen bombola e gazit, dy gra të plagosura Tiranë Dy gra janë plagosur nga

shpërthimi i një bombole gazi në një shtëpi private në Tiranë. Ngjarja ndodhi mesditën e djeshme në rrugën “Haki Stërmilli” në Kombinat, në godinën ku ndodheshin dy gra të moshuara. Shpërthimi ka tërhequr vëmendjen e banorëve të zonës, të cilët kanë lajmëruar policinë dhe repartin e zjarrfikëseve. Forcat e zjarrfikësve kanë mbërritur në vendngjarje, ndërsa fillimisht u dyshua se shpërthimi ka ardhur nga rrjedhja e gazit në banesë. Burime të policisë thanë se Halime Bendo dhe Zyranko Hoxha morën plagë serioze djegieje, ndërsa Leni Sanko u dëmtua lehtë. Gratë u dërguan me shpejtësi në pavionin e djegieve në QSUT, ndërsa burimet e policisë thanë se gratë e moshuara kishin marrë dëmtime serioze, por jashtë rrezikut për jetën. Mësohet se shpërthimi ka ndodhur kur njëra nga gratë tentoi

të ndizte një furnelë të ngrohjes me gaz. Bombola e përdorur për gatim, me rreth 16 litra gaz, mësohet se ka shpërthyer që në momentin që njëra prej të moshuarave e kanë ndezur atë. Shpërthimi ka qenë aq i fortë sa ka thyer edhe xhamat e shtëpisë. Gratë e lënduara janë

transportuar menjëherë drejt spitalit, ndërsa hetimet për të zbuluar shkaqet e shpërthimit vazhdojnë. Burime të policisë i thanë MAPO-s se dy gratë janë jashtë rrezikut për jetën dhe po marrin mjekimet e nevojshme në spital. Ndërkohë që dëmet materiale në banesë janë të mëdha.

tij në Facebook, ku thotë se nuk ka frikë nga qeveria, Kryeministri apo fëmijët e tij. “Nuk jam unë që kam frikë nga qeveria, nga Saliu, Argita dhe Xeni. Janë ata që kanë frikë nga populli”, - shprehet në Facebook Tahiri. Sipas tij, gjykata ka marrë vendim për të ekzekutuar gjobën që i kanë vënë fëmijët e Kryeministrit. “Janë nxirë nga skandalet e tyre që u plasin çdo ditë në fytyrë. Janë dëshpëruar pse nuk kanë asnjë shpresë se një ditë do mund t’i shpëtojnë votës së popullit. Janë trembur pse një ditë nuk do mund t’i shpëtojnë forcës së ligjit”,shkruan Tahiri. Më tej deputeti socialist thotë se drejtësia do të vihet në vend për të gjithë.

fëmijëve të Kryeministrit. Shuma e dëmshpërblimit zbret nga 2.5 milionë lekë në 1 milion lekë për secilin prej paditësve. Nga shpallja e këtij vendimi, i padituri ka patur një periudhë kohe prej 30 ditësh për të depozituar një rekurs në Gjykatën e Lartë. Por pavarësisht këtij hapi ligjor që pritet të ndërmarrë deputeti socialist, tashmë gjykata ka urdhëruar zyrën e Përmbarimit të ekzekutojë vendimin gjyqësor të formës së prerë që detyron Saimir Tahirin të shpërblejë fëmijët e Kryeministrit me nga 1 milion lekë secilin për dëmin e shkaktuar me deklaratat publike. Beteja gjyqësore mes tyre nisi më 8 nëntor të vitit 2011, kur Argita Malltezi dhe Shkëlzen Berisha iu drejtuan Gjykatës së Tiranës për të kërkuar nga 4 milionë lekë dëmshpërblim për akuzat e pavërteta që i padituri kishte bërë në adresë të tyre. Ata pretenduan se Tahiri në një emision televiziv ka deklaruar se “...kursi nuk më pengon mua të them që Sali Berisha është i korruptuar, i biri dhe e bija janë të përfshirë në korrupsion”.

Ekstradohet në Itali njeriu i rrjetit të drogës Interpol Tirana ka ekstraduar drejt Italisë shtetasin Gjovalin Guri, 51 vjeç nga Shkodra. Ndaj këtij shtetasi, autoritetet gjyqësore të Milanos kanë lëshuar urdhrin e arrestit për veprën penale të “Trafikimit të lëndëve narkotike”. Sipas njoftimit zyrtar të policisë, nga data 1 qershor 2003 deri me datë 31 korrik 2003, ky shtetas, në bashkëpunim me shtetas të tjerë

shqiptarë, kanë marrë pjesë në fshehjen dhe trafikimin ndërkombëtar të një sasie kokaine. Edhe pse kërkohej prej vitit 2003, Gjovalin Guri u arrestua në tetor të vitit të kaluar, në bazë të urdhër-arrestit ndërkombëtar të lëshuar nga Italia. Më pas, gjykata vendosi ekstradimin e tij për llogari të drejtësisë italiane, vendim i zbatuar dje nga agjentët e Interpolit.


8

MAPO

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

ekonomi

Biznesi mbështet nismën ‘tatim 0 për pagat deri 300 mijë lekë’ Vendimi që pritet të marrë qeveria për heqjen e tatimit mbi të ardhurat personale për të gjitha ata që paguhen më pak se 30 mijë lekë në muaj, do të ketë ndikim të menjëhershëm si te punonjësit ashtu edhe te punëdhënësi. Presidentja e Dhomës Kombëtare të Veshjeve, Lindita Legisi u shpreh se

nga kjo nismë preken rreth 80 % e të punësuarve në biznesin me material porositësi, pasi ky është sektori që ka dhe numrin më të madh të personave që paguhen nën 30 mijë lekë në muaj. Sipas Legisit, aktualisht në të gjithë vendin ushtrojnë aktivitetin e tyre ekonomik rreth 400 ndërmarrje të tilla, ku

janë të punësuar rreth 100 mijë persona, kryesisht vajza dhe gra. Kreu i qeverisë, Sali Berisha ka deklaruar së gjatë këtij viti do të merren një seri masash në mbështetje ndaj biznesit, si një prej sektorëve që ka dhënë kontribut të rëndësishëm në përballimin e krizës ekonomike.

KLSH zbulon 100 milionë euro abuzime në 2012 Ndërmarrjet shtetërore, KESH dhe Albpetrol, me më shumë se 10 miliardë borxhe të pambledhura. Ja lista e abuzimeve. Leskaj çon për ndjekje penale 125 punonjës të administratës Vlera e dëmeve me fondet publike të zbuluara nga Kontrolli i Lartë i Shtetit gjatë vitit që shkoi arrin në 100 milionë euro. Sipas raportit zyrtar të KLSH-së, i cili do të prezantohet sot në analizën vjetore, mësohet se inspektimet e ushtruara nga KLSH gjatë vitit 2012 përfshijnë veprimtarinë e institucioneve që nga viti 2008 deri në fund të 9-mujorit të 2012-ës. Në morinë e abuzimeve bie në sy keqmenaxhimi i ndërmarrjeve shtetërore Albpetrol dhe KESH. Raporti i Leskajt vë në duke se Albpetroli nuk ka arkëtuar vlerën e më shumë se 9.1 miliardë lekëve për mosshlyerjen e detyrimeve kontraktore nga një operator ekonomik privat dhe 5.3 miliardë lekë të tjera janë kamatëvonesa për prodhim të patërhequr në vlerën 3.8 mld lekë nga kompanitë që operojnë në bazë të marrëveshjeve të hidrokarbureve. Po edhe KESH ka një mori borxhesh të pambledhura në vlerën e 2.4 miliardë lekëve si pasojë e mosarkëtimit të vlerës së energjisë elektrike të furnizuar ndaj CEZ sh.a. për periudhën nga 31.12.2010 deri në 31.12.2011, dhe nga mosaplikimi i normës së interesit për faturat e palikuiduara. Po ashtu, edhe një serë njësish vendore cilësohen nga KLSH si përgjegjëse për dëmin e mësipërm. Edhe në fushën e prokurimeve është konstatuar një dëm i konsiderueshëm në masën 445 milionë lekë, ku pjesa më e madhe e dëmit është konstatuar në

Kreu i KLSH, Bujar Leskaj

Abuzimet sipas sektorëve • Qiraja shtetërore • Prokurimet publike • Urbanistika • Shpenzimet operative • Pagat • Doganat • Tatimet • Shpërblimet • Mungesë materiale • Në zërin “të tjera”,

673, 9 milionë lekë 444, 5 milionë lekë 125,1 milionë lekë 104 milionë lekë 72 milionë lekë 62 Milionë lekë 38 milionë lekë 4.6 milionë lekë 3. 9 milionë lekë 11,9 miliardë lekë

Liberalizohet tregu i gazit të TAP, i hiqet ekskluziviteti Albpetrolit Komisioni parlamentar i Veprimtarive Prodhuese miratoi projektligjin që liberalizon tregun e gazit natyror në Shqipëri, duke i hequr ekskluzivitetin e transmetimit kompanisë Albpetrol. Liberalizimi i këtij tregu vjen në një kohë kur pritet vendimmarrja për projektin ndërkombëtar të gazsjellësit që do të transportojë gazin nga Azerbajxhani drejt Europës. Përfaqësuesi i Ministrisë së Ekonomisë, Stavri Dhima tha se këto ndryshime ligjore u paraprijnë përgatitjeve infrastrukturore për shtrirjen

e tubacioneve të gazit për 2 projekte kryesore që kalojnë në Shqipëri, ai ‘Trans Adriatik’ dhe projekti ‘Jonian Adriatik’. Në rast se projekti ‘Trans Adriatik’ shpallet fitues për transportimin e gazit nga Azerbajxhani drejt Europës, atëherë në Shqipëri pritet të nisin punimet për ndërtimin e tubacioneve. Shteti shqiptar, i përfshirë në negociata intensive me konsorciumin e TAP, është angazhuar për të krijuar lehtësi në zbatimin e projektit duke krijuar lehtësitë ligjore dhe infrastrukturore për këtë projekt.

AMC merr ISO të trefishtë për cilësinë, mjedisin dhe shëndetin AMC është operatori i parë celular në Shqipëri që pajiset me një certifikim të trefishtë për Sistemin e Integruar të Menaxhimit, për cilësinë, mjedisin si dhe shëndetin e sigurinë në punë. Kjo arritje vjen si rezultat i përpjekjeve të të gjithë kompanisë për të zhvilluar dhe implementuar këtë sistem. Të tre certifikatat të mbështetura në ISO 9001 për Cilësinë, ISO 14001 për Mjedisin dhe OHSAS 18001 për Shëndetin dhe Sigurinë, u lëshuan pas një auditi ndërkombëtar të finalizuar në vitin 2012. “Përpjekjet e skuadrave përgjegjëse për zbatimin dhe funksionimin e Sistemit të

Integruar të Menaxhimit, si dhe kontributi i përhershëm i të gjithë punonjësve, na solli në suksesin e këtij hapi përfundimtar”, thotë znj. Ornela Bego, Menaxhere e Marrëdhënieve të Korporatës në AMC. Gjithashtu, certifikimi i trefishtë vërteton angazhimin e AMC për t’u garantuar cilësi maksimale të gjithë abonentëve, partnerëve në biznes dhe punonjësve. Certifikata ISO 9001, gjithashtu e njohur si standardi i cilësisë, është një garanci që konsumatori do të marrë kurdoherë produkte dhe shërbime të cilësisë më të lartë.

Raporti i Leskajt vë në duke se Albpetroli nuk ka arkëtuar vlerën e më shumë se 9.1 miliardë lekëve nga operatorët e tjerë privatë

Ministrinë e Brendshme. Në fushën e urbanistikës, dëmi i konstatuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit është në masën 125 milion lekë, ndërsa në fushën e shpenzimeve operative, abuzimet e konstatuara arrijnë vlerën 104 milionë lekë. Gjatë vitit 2012, Kontrolli i Lartë i Shtetit ka konstatuar një dëm në masën 72 milionë lekë në fushën e sistemit të pagave. Edhe në sektorin e tatimeve dhe doganave dëmi i konstatuar është i konsiderueshëm, përkatësisht 38 dhe 62 milionë lekë. Ndërkohë, në fushën e shpërblimeve dëmi i konstatuar gjatë vitit 2012 arrin masën 4.6 milionë lekë. Për këto shkelje të konstatuara nga Kontrolli i Lartë i Shtetit, 125 persona janë kallëzuar penalisht në prokurori, ndërsa janë dhënë me dhjetëra rekomandime të tjera për zbatim të menjëhershëm. Referuar raportit të publikuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit vetëm një ditë para analizës vjetore, fusha në të cilën janë konstatuar më shumë abuzime është ajo e shitjes dhe dhënies me qira të pasurive shtetërore, në masën rreth 674 milionë lekë. Këto shkelje, sipas të njëjtit raport, janë kryer nga tri dikastere qeveritare, përkatësisht Ministria e Ekonomisë, ajo e Transporteve, dhe Ministria e Bujqësisë. Pas analizës vjetore të punës së Kontrollit të Lartë të Shtetit raporti pritet t’i kalojë Kuvendit, ku do të shtrohet për diskutim në muajin mars. Pas raportimit në komisionin parlamentar të Ekonomisë nga kreu i Kontrollit të Lartë të Shtetit, raporti do të kalojë për votim në Kuvend së bashku me rezolutën me rekomandime, nëse ky i fundit do të gjykojë se ka nevojë për një të tillë.

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E BRENDSHME

Departamenti i Administratës Publike

NjOfTIM PËR VEND TË LIRË PUNE Në zbatim të ligjit Nr.8549, datë 11.11.1999 “Statusi i nëpunësit civil”, Departamenti i Administratës Publike shpall konkurimin për 1 vend të lirë në pozicionin Specialist në Sektorin e Rishikimit në Drejtorinë e Përkthimit të Acquis Communautaire në Ministrinë e Integrimit. Kandidatët duhet të plotësojnë kërkesat e përgjithshme për pranimin në Shërbimin Civil në përputhje me nenin 12 të ligjit nr.8549, datë 11.11.1999 «Statusi i nëpunësit civil». KERKESA TE VECANTA PER KANDIDATET • Të ketë mbaruar studimet e larta (për nivelin e diplomave referojuni Udhëzimit nr. 4 dt. 17.02.2010). • Të zotërojë gjuhen angleze • Të përdorë programet bazë të punës në kompjuter. • Të ketë aftësi të mira komunikuese si dhe të punës në grup . Paga për pozicionin është në kategorinë IV - a Paraqitja e dokumenteve: Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 11.03.2013 në Kutinë Postare Nr.1751 të Departamentit të Administratës Publike, këto dokumenta: kërkesën për Aplikim, CV-në, fotokopje të diplomës dhe librezës së notave, të librezës së punës, certifikateve të kualifikimit, dëshmive të gjuhëve të huaja dhe kompjuterit (nëse ka), vërtetimin e gjendjes gjyqësore si dhe të paktën një letër rekomandimi. (Mosparaqitja e plotë e dokumentave sjell skualifikim të kandidatit). KONKURIMI është i hapur për nëpunësit civil të të njëjtës klasë me procedurat e lëvizjes paralele dhe të ngritjes në detyrë, nëse vendi nuk plotësohet nga këta kandidatë, konkurimi zhvillohet me kanditatët jashtë Administratës Publike, sipas procedurave të shërbimit civil. Pas verifikimit paraprak, me datë 14.03.2013 në selinë e Ministrisë së Integrimit do të shpallet lista e konkurentëve, që do të vazhdojnë më tej konkurimin si dhe data kur do të zhvillohet testimi me shkrim dhe intervista me gojë. Konkurimi do të bazohet mbi njohuritë për rekomandimet e qeverisë në lidhje me synimet themelore dhe reformat më të rëndësishme të qeverisjes për zhvillim dhe integrim ( Programi i Qeverisë www. keshilliministrave.al ), Instrumentat e procesit të MSA –së, materiale që mund të merren pranë Ministrisë së Integrimit ose në adresën e internetit www.keshilliministrave.al , Ligjin nr. 9131 dt. 08.09.2003 “Për rregullat e Etikës në Administratën Publike”, Ligjin nr. 9367 dt. 07.04.2005 “Për parandalimin e konfliktit të në ushtrimin e funksioneve publike”, Ligjin nr. 8503 dt. 30.06.1999 “Për të drejtën e informimit për dokumentat zyrtare” . Të gjitha njoftimet për shpalljet e vendeve të lira, rezultatet e verifikimit paraprak si dhe datat kur do të zhvillohen testimet, mund t’i gjeni në adresën e Web Site të Departamentit të Administratës Publike www.pad.gov.al


dosje

Kemi folur e do flitet shpesh për studentët tanë në botë. Por në universitetet e huaja shqiptarët nuk hyjnë e dalin vetëm si studentë. Disa nga ata ia kanë dalë të japin mësim në to. Në ShBA, Europë apo Australi… Ne kemi sjellë historitë e disave prej tyre. Akademikë që kanë studiuar këtu ose edhe jashtë dhe që sot kanë një vend në departamentet e universiteteve të njohura. Njerëz për të cilët ka shumë për të thënë dhe, nëse je i prirur, edhe për të qenë krenarë.

Pedagogët shqiptarë në universitetet e botës Amarda Shehu

www.mapo.al

UET, i pari nga privatët me statut të miratuar nga MASH Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Myqerem Tafaj ka miratuar “Statutin e Universitetit Europian të Tiranës”. Me dhënien e këtij miratimi, UET bëhet i pari dhe deri më sot, i vetmi universitet jo publik me Statut të miratuar aktualitet

Rektori Gjuraj: Statuti i UET në përputhje me ligjin e arsimit të lartë Rektori i Universitetit Europian të Tiranës, Tonin Gjuraj tregon për rëndësinë e këtij miratimi për të qenë në përputhje me standardet që kërkohen për arsimin e lartë

fenomen

Honoris Causa, dimploma e nderit

“Honoris Causa” apo përkthyer nga latinishtja “Për hir të nderit” është titulli akademik që një universitet apo një tjetër institucion që jep tituj i akordon si mënyrë nderimi për kontributet një vizitori të shquar në një fushë të caktuar apo përgjithësisht në shoqëri.


MAPO

10

E mërkurë, 30 janar 2013 www.mapo.al

dosje Pedagogët shqiptarë në universitetet e botës Kemi folur e do flitet shpesh për studentët tanë në botë. Por në universitetet e huaja shqiptarët nuk hyjnë e dalin vetëm si studentë. Disa nga ata ia kanë dalë të japin mësim në to. Në ShBA, Europë apo Australi… Ne kemi sjellë historitë e disave prej tyre. Akademikë që kanë studiuar këtu ose edhe jashtë dhe që sot kanë një vend në departamentet e universiteteve të njohura. Njerëz për të cilët ka shumë për të thënë dhe, nëse je i prirur, edhe për të qenë krenarë.

Amarda Shehu Kur rriten fëmijët gjeni

A

jo ka qenë një nga ata fëmijët gjeni, për të cilën rezultatet e shkëlqyera në shkollë ishin diçka mëse e zakontë. Të tjera, ishin sfidat e saj gjatë adoleshencës: olimpiadat ballkanike të matematikës, ku prezantohej shumë mirë, pasi fitonte vendin e parë në Shqipëri. Ka lindur në Berat, është vajza e një mësuesi letërsie dhe një mjekeje neurologe dhe psikiatre. Pasi mbaroi gjimnazin “Kristaq Capo” në qytetin e saj, Amarda Shehu nisi studimet e larta në Universitetin e New - York-ut në Sofje të Bullgarisë dhe që andej u zhvendos në ShBA ku përfundoi Bachelor of Science në Clarckson University në New York për Matematikë dhe Shkenca Kompjuterike, në vitin 2002. Ishin vite kur Amarda Shehu, arriti të spikaste mes një komuniteti ndërkombëtar studentësh të një dege elitare. Më 2001-shin fiton bursën Phi-Mu-Epsilon si studentja më e mirë e degës së saj në universitetin Clarkson, një vit më vonë merr çmimin e studentes më të mirë të huaj të universitetit dhe gjithashtu bursën presidenciale për rezultate të shkëlqyera akademike dhe arritje të larta. Më pas ndërroi universitet për të ndjekur masterin shkencor në Shkenca Kompjuterike. Po nga Rice Univeristy, në Houston Texas, mori më 2008-ën gradën PhD në këtë fushë. Që nga viti i parë si studente në ShBA, asaj i janë besuar punë të ndryshme akademike në universitet, dhe më pas gjatë doktoraturës ka qenë asistente e profesores së saj për përgatitje leksionesh. Po që prej shtatorit 2008, ajo është vetë në drejtim të klasave me studentë nga e gjithë bota, pasi është emëruar pedagoge (assistant professor) në George Mason University, universiteti më i madh publik në shtetin e Virxhinias, në departamentin e Shkencave Kompjuterike me afilacione me departamente të tjera në fushën e Biologjisë dhe Bioinxhinierisë, ku ka disa lëndë. “Kryesisht jap lëndë të specialitetit tim, si ‘Robotika dhe aplikimet në modelim molekular’, ‘Hyrje në biologjinë kompjuterike’, por rregullisht jap dhe një lëndë fondamentale për studentët 4-vjeçarë dhe ata që vazhdojnë doktoraturën, ‘Analizë algoritmike’”. Nuk ishte as 30 vjeç, kur hyri për herë të parë si pedagoge në një sallë me studentë dhe sigurisht e mban mend mirë atë ditë. “Për herë të parë

kam qenë në shtator të 2008-ës. Kam dhënë ‘Analizë algoritmike’ për studentët e Doktoraturës dhe të Masterit. Hera e parë ka qenë me stres, më shumë sepse isha tepër koshiente që dukesha ende si studente. Meraku im ishte nëse studentët do të pranonin autoritetin tim. Në klasë kisha dhe burra më të vjetër në moshë se unë. Pas ca leksionesh dhe detyrave të para, ky problem nuk ekzistoi më.” Sepse pas disa orëve, studentët menjëherë do të mendonin se i ngarkonte shumë profesorja e re nga Shqipëria (në fakt, këtë fakt ajo nuk rri ta reklamojë vend e pa vend. Thotë se disa studentë nga Irani apo Turqia mendojnë se ajo është nga vendi i tyre. “Shumica e njerëzve nuk e kanë idenë se ku bie Shqipëria. Më është bërë tani refren përgjigjja: vend i vogël mbi Greqinë, në të djathtë të Italisë.”). Ajo e di këtë. E di edhe që ajo që studentët quajnë “pedagoge e mirë” ndryshon nga ajo që Amarda kërkon nga vetja. “Studentët më thonë se ngandonjëherë jap detyra të vështira dhe me një orar intensiv. Po kjo pritet nga çdo student. Nëse më thonë se jam e lehtë, atëherë jam duke bërë diçka gabim. Filozofia ime në pedagogji është që t’i shtyj studentët derisa ata të kuptojnë se çfarë potenciali kanë dhe ta realizojnë atë.” Krahas pedagogjisë, Amarda ka dhe aktivitetin e saj si studiuese, aktualisht e përqendruar në fushën e bioteknologjisë, ku merret me studime në një fushë të ndërmjetme mes shkencave kompjuterike dhe atyre të jetës. “Pjesa më e madhe e punës sime në fakt është si studiuese. Kjo është me më tepër stres, sepse kërkon që të kesh krijimtari dhe të jesh tepër produktive. Ka diçka më pak monotone sesa mësimdhënia dhe kapitalizon mbi natyrën time hulumtuese në vetmi. Ka ditë që më pëlqen më shumë”. Megjithatë, nuk mendon se do e ndërpresë në një pikë të caktuar, karrierën si pedagoge, pasi nuk e përfytyron dot veten në një pozicion tjetër edhe pse kjo do të thotë që duhet të punojë shumë gjatë gjithë javës, madje edhe në shtëpi. Të bësh shkencë në shtëpinë e saj, në të vërtetë, është po aq e zakontë sa të bësh vezë të skuqur në shtëpitë e të tjerëve, sepse edhe bashkëshorti i saj, Erion Plaku, po nga Berati, është një studiues i ri, kërkues shkencor postdoktorant në Johns Hopkins University, me një karrierë të spikatur dhe arritje të shkëlqyera në fushën e shkencave kompjuterike. Tashmë gjërat për çiftin ndoshta kanë nisur të shtrëngohen disi për sa i takon ngarkesës, duke qenë se janë bërë prindër të një vogëlusheje prej më pak se dy vitesh, por kjo nuk do të thotë se kanë ngadalësuar ritmin. Përkundrazi, vitin e kaluar Amarda ka fituar tre çmime prestigjioze, vlerësime reale për arritjet e saj: çm-

imin e Karrierës nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës, çmimin e Kërkuesit të ri nga Departamenti i Shkencave Kompjuterike të universitetit ku jep mësim dhe çmimin e parë mes shtatë shkencëtarësh që prezantuan algoritmat kompjuterikë të afta për të bërë punë më të mirë ose të padallueshme nga ajo e njeriut në Konferencën e njohur të llogaritjeve gjenetike dhe evolucionare GECCO. Ajo është duke bërë thjesht atë që ka dashur gjithmonë të bëjë ose që deri diku pritej se do e realizonte që kur ishte fëmija gjeni që fitonte çdo olimpiadë matematike e gjithmonë, si dhe tani, kërkonte të bënte çdo gjë mirë, ndoshta më mirë se të tjerët. Në mënyrën e saj të punës. Çmimet tregojnë se si studiuese po ia del. Ndërsa se çfarë e bën të mirë si pedagoge mendon se ndoshta duhet t’i përgjigjet pas 5 vitesh të tjera, në10-vjeçarin e karrierës. “Nuk e di nëse kjo më bën pedagoge të mirë, ende, po filozofia ime, e dhënë nga mamaja që herët, është: puna të nxjerr në dritë.” Që Amarda po e sheh.

përqendrohen në metodologjinë mbi parashikimin dhe ndikimin Bayesian dhe pasigurinë e modelit. Është nderuar si studentja e vitit (2004) nga Washington Statistical Society dhe studimi i saj ka fituar një bursë dizertacioni (2004-2005). Bashkëpunon me statisticienë të tjerë të universiteteve nga e gjithë Amerika. Valbona Bejleri, aktualisht 46 vjeçe, ka qenë studiuese kryesore ose bashkëstudiuese në disa grante të mbështetura nga agjenci të ndryshme (përfshirë Institutin Kombëtar të Shëndetit). Ka hartuar dhe zbatuar një kurs universitar mbi analizën e të dhënave statistikore me përdorimin e programit SAS software. Është anëtare e shoqatave kryesore profesionale të statistikave dhe matematikës, si Instituti i Matematikës Statistikore dhe Shoqatës së Matematikës së Amerikës.

Tamara Luarasi Në ShBA me gjuhën e shifrave

Valbona Bejleri Jeta është (pothuaj) matematikë!

Shehu: "Hera e parë ka qenë me stres, më shumë sepse isha tepër koshiente që dukesha ende si studente. Meraku im ishte nëse studentët do të pranonin autoritetin tim. Në klasë kisha dhe burra më të vjetër në moshë se unë. Pas ca leksionesh dhe detyrave të para, ky problem nuk ekzistoi më.”

M

atematicienia dhe statisticienia Valbona Bejleri, sot pedagoge e Universitetit të Columbias, është një rast i shqiptarëve që kanë arritur majat në universitetet e huaja, duke ndërtuar atje një karrierë pedagogu dhe pse arsimin e tyre të lartë e kanë përfunduar në Shqipërinë e para ’90-ës. Dr. Valbona Bejleri i është bashkuar Universitetit të Distriktit të Columbia-s më 2005, pasi mori diplomën e masterit në Matematikë (2000) dhe gradën PhD në Statistikë (2005), të dyja nga American University. Ajo është diplomuar për Matematikë në vitin 1989 në Universitetin e Tiranës, ku ka bërë dhe një specializim njëvjeçar në vitin 1990. Është drejtuese e programit të ri të Statistikës së Aplikuar dhe personi që do të udhëheqë procesin e shndërrimit të tij në një program të Menaxhimit të Sektorit Publik. Ajo është trajnuar në Biostatistikë të aplikuar dhe kërkime për transferueshmërinë. Studimet e saj

N

ë Boston, në Northeastern University, Tamara Luarasi ka kaluar aktivitetin më të madh si pedagoge. “Kam dhënë mësim atje për 9 vjet, në çdo semestër të vitit. Ka qenë një eksperiencë shumë e mirë për mua”- rrëfen vetë pedagogia e diplomuar në matematikë nga Universiteti i Tiranës. Pas diplomimit u emërua si pedagoge e Matematikës në Institutin Bujqësor (sot Universiteti Bujqësor) ku punoi për 8 vjet. Më pas një specializim 7-mujor në Paris së bashku me kolegët e ambientoi me një fushë fare të re, informatikën. Ishin pikërisht këto dy fusha ekspertize që i bënë të mundur një eksperiencë akademike përtej oqeanit, fusha të cilat ia bënë të rehatshme mësimdhënien, megjithëse në një vend të huaj. “Ne pedagogët e Matematikës dhe Informatikës e kemi më të lehtë të ambientohemi jashtë. Profesioni na ndihmon më shumë për t’u përshtatur dhe për të komunikuar me studentin. Bota e Informatikës është shumë reale dhe konkrete. Këtu nuk mund të abuzosh me fjalë dhe as t’i keqinterpretosh ato.


MAPO

11

E mërkurë, 30 janar 2013 www.mapo.al

Artan Fuga

Sali është shpallur biznesmeni i vitit 2012 në revistën GQ, pasi drejton kompaninë e vitaminave Swisse.

Asllan Gjinovci Për shëndetin dhe dijen

A

sllan Gjinovci, dhe pse për shumë është një emër i padëgjuar, është një nga shqiptarët që kanë bërë diçka me shumë vlerë për Shqipërinë. Nëpërmjet Fondacionit të themeluar prej tij në vitin 1990, “Albanian International Scholarship Foundation”, në Gjenevë, ka ndihmuar për diplomimin e qindra studentëve shqiptarë në universitetet më të njohura të botës dhe specializimin e shumë të tjerëve nëpërmjet shkëmbimeve akademike me vende të ndryshme të Europës dhe Amerikës. Prof. Asllan Gjinovci, punimet e të cilit njihen ndërkombëtarisht në fushën e diabetit, është nderuar nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë si edhe nga ish-Presidenti i Republikës, Alfred Moisiu, me “Medaljen e mirënjohjes”. Asllan Gjinovci në Universitetin e Gjenevës ka përmirësuar ndjeshëm teknologjinë e derdhjes pankreatike për të studiuar efektet e ilaçeve mbi sekretimin endokrin dhe ekzokrin të pankreasit. Ai është pedagog dhe studiues, zbulimet dhe punimet shkencore të të cilit janë bërë publike në mediat ndërkombëtare dhe kanë qenë me ndikim në shkencën e mjekësisë.

Kjo është dhe ana interesante e saj. Në lidhje me studentin, unë nuk shoh ndonjë ndryshim nga pikëpamja e aftësisë dhe dëshirës për të kuptuar gjërat. Ndryshimi duket vetëm në atë se çfarë u ka dhënë atyre shoqëria atje në krahasim me shoqërinë këtu”- tregon pedagogia, e cila pas 10 viteve përvojë amerikane vendosi të rikthehej në Tiranën ku prej disa vitesh punon si pedagoge në Universitetin Europian të Tiranës. “Megjithatë, unë vete çdo vit në Boston dhe më duket se tani jetoj në dy qytete të mëdha, që lidhen (jo ndahen) me një oqean të madh.”

Agim Kukeli Mes Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara

A

gim Kukeli, një nga specialistët e ekonomisë në vend, pjesë e stafit të këshilltarëve të kryeministrit Berisha, ka pasur përvojën e mësimdhënies si në universitetet shqiptare dhe ato amerikane. Ai ka qenë rektori i parë i universitetit “Aleksandër Moisiu” në Durrës dhe gjithashtu dekan i Universitetit të New York-ut në ShBA. Para kësaj detyre, Kukeli ka thelluar studimet e tij pikërisht në ShBA, ku ka marrë diplomën e masterit dhe më pas titullin PhD në Ekonomiks nga Colorado State University. Ai ka dhënë mësim për tre vite akademike në po këtë universitet. Për dy vjet ka qenë profesor i jashtëm dhe asistent profesor në Colorado Mesa University (Colorado, USA). Është autor i disa artikujve mbi Investimet e Huaja Direkte dhe rritjen ekonomike me përqendrim në ekonomitë e tranzicionit si dhe ka dhënë leksione të programeve MBA në Pragë, Republika Çeke, në Universitetin Shtetëror të Tetovës dhe Universitetin e Europës Juglindore në Maqedoni. Kukeli është i pranishëm herë pas here në shtypin tonë me analiza ekonomike, fusha e përhershme e veprimtarisë së tij.

Albert Doja Nxënës i Levi-Strauss dhe pedagog i francezëve

Avni Sali Mjeku i tre kontinenteve

K

a më se njëzet vjet që jeton dhe punon në Francë, një periudhë e cila vazhdon. Ishte viti 1992, Artan Fuga mbante gradën ‘doktor’ në Shqipëri, përgjegjës departamenti dhe mori vendimin për t’i nisur edhe njëherë studimet filozofike. Në intervistat e tij kujton se shokët e kursit ishin 18 apo njëzet vjeç. Në Francë ishte si të lindte edhe njëherë si akademik, duke i kaluar të gjitha fazat; nga student, në doktorant, i doktoruar, pedagog i jashtëm, i brendshëm e së fundmi pedagog i ftuar, duke qenë se peshën më të madhe të aktiviteti akademik e ka zhvendosur në Shqipëri, ku mban postin e përgjegjësit të Departamentit të Gazetarisë në Universitetin e Tiranës. Profesor Fuga ka punuar si lektor pranë departamentit të sociologjisë të Universitetit Paris - X - Nanterre në Francë; jep mësim si profesor i ftuar në Universitetin Paris - II, Assas, Francë; si profesor në lëndën “Europa dhe komunikimi ndërkulturor” në nivel Master në Universitetin Paris - X – Nanterre; dhe shërben edhe si punonjës shkencor i asociuar pranë laboratorit LADYSS (Cnrs - Universiteti Paris - 10, Francë). Kur e pyesin filozofin se ç’lloj pedagogu e klasifikon veten, ai do të përgjigjet: të paklasifikueshëm. “Kurrë nuk kam qenë një pedagog sipas standardit klasik. Në origjinë kam qenë dhe kam mbetur një kërkues shkencor dhe në auditor përçoj vetëm rezultatet e kërkimeve shkencore që kam bërë mbi realitetin ose mbi autorë të tjerë. Kurrë nuk kam përsëritur dy herë të njëjtin leksion”- do të shprehet ai, duke shtuar se përbuz atë model pedagogu që u teorizon studentëve vetëm pikëpamjet personale. “E shoh pedagogun më shumë si një dispeçer të dijeve dhe të informacionit në këtë botë diverse ku jetojmë. Çfarë kuptimi ka t’i marrësh peng studentët dhe t’ua mbushësh kokën me broçkullat e tua?!”

F

A

vni Sali është mjek dhe pedagog shqiptaro-australian shumë i njohur në Australi dhe Azi, duke qenë se është një nga ata që ka themeluar në kontinentin e largët mjekësinë e integruar, bashkimin e mjekësisë klasike me atë alternative. Para themelimit të Institutit Kombëtar të Mjekësisë së Integruar në Australi, NIIM, profesor Avni Sali ka qenë themelues dhe drejtuesi i Shkollës së Lartë të Mjekësisë së Integruar, Swinburne University of Technology në Melburn. Para këtij posti ai ka qenë shef i Departamentit të Kirurgjisë i Universitetit të Melburnit dhe spitalit të Heidelberg në Melburn. Ai është president i Këshillit Ndërkombëtar të Mjekësisë së Integruar dhe ish-president i Shoqatës Australiaziatike të Mjekësisë së Integruar (AIMA). Profesor Sali është Profesor Nderi në Shkollën e Mjekësisë, Universiteti i Queensland. Profesor Sali ka mbajtur pozicionin e përfaqësuesit të Australisë dhe Zelandës së Re të Shoqërisë Ndërkombëtare të Kirurgjisë Gastrointestinale. Ai ka shërbyer si drejtor i Këshillit të Edukimit dhe Kërkimit Shkencor të Shëndetit Publik Viktorian dhe ka qenë në Forumin Këshillues të Kujdesit Shëndetësor Plotësues të qeverisë federale australiane. Ai është një anëtar nderi i Qendrës së Terapisë së Melburnit (Anthroposophy Principles), anëtar i shoqatës Australianët për shëndetin Mendor Ndërkombëtar, është në Panelin Këshillues të Qendrës së Shëndetit Holistik Darwin, anëtar i Këshillit të Shëndetit Power Thinking. Interesat e punës kërkimore të profesor Salit janë më shumë në mjekësinë e integruar dhe përfshijnë kërkime të ndryshme klinike, të sjelljes, të ushqyerjes, të bimëve mjekësore dhe ushtrimeve. Specialiteti i tij klinik është gjetja e shkakut të sëmundjeve, tumoret, problemet e vështira si dhe këshillimi shëndetësor. Ai është autor dhe bashkautor i librave dhe kapitujve të ndryshëm. Afërsisht 300 artikuj i janë botuar në revista mjekësore. Djali i tij Radek

Nga e para... në auditorin frëng

Doja: Sigurisht, me përvojën kam mësuar ta përmbaj veten, por gjithnjë kur dal para auditorit kam një lloj emocioni, ashtu si një artist para se të dalë në skenë”

illimisht në Francë e shpunë studimet doktorale në “École des Hautes Études en Sciences Sociales” në Paris, dhe më pas për vite të tëra do të bëhej atdheu i tij akademik. Albert Doja ka punuar si profesor i Sociologjisë dhe Antropologjisë në Université de Lille në Francë, Université de Provence Aix-Marseille, Université de Paris-8, në Qendrën Kombëtare të Kërkimit Shkencor (CNRS) të Francës, University of Hull në Angli dhe University of Limerick në Irlandë. Me përvojën e pasur perëndimore, profesor Doja ka kontribuar edhe në universitetet shqiptare si pedagog në Universitetin Europian të Tiranës, të Nju-Jorkut në Tiranë dhe Universitetin e Korçës. Profesori i antropologjisë, studiuesi i kulturës dhe shoqërisë shqiptare dhe eksperti i veprës së Claude Lévi-Strauss, një prej mendjeve më të ndritura të shekullit XX, zbulon emocionet sa herë del para auditorit. “Më kujtohet kur kam dalë para klasës për herë të parë. Sapo kisha mbaruar shkollën e mesme dhe ora e parë e mësimdhënies ishte në shkollën fillore të një fshati, thellë në malësinë e Oparit të Korçës. Kur sa hyra në klasë, përpara meje m’u ngulën tridhjetë apo dyzetë palë sy të vegjël që prisnin se kushedi ç’do t’u thosha. Ju betohem se nuk munda t’u bëj dot ballë dhe u ktheva instinktivisht nga dërrasa e zezë sikur të më mbronte. Sigurisht, me përvojën kam mësuar ta përmbaj veten, por gjithnjë kur dal para auditorit kam një lloj emocioni, ashtu si një artist para se të dalë në skenë”- rrëfen ai, duke shtuar se bota akademike si në Francë ashtu edhe në Shqipëri pasqyron problemet e botës shoqërore në përgjithësi. “I gjithë ky dinamizëm transformimesh e shkatërrimesh pasqyrohet edhe në botën akademike. Studentët dhe studiuesit janë të etur për dije dhe për arritje më shumë se kurrë, sidomos për dijet moderne sa më të përparuarat dhe për arritjet profesionale sa më të lartat”-përfundon ai.

Fatos Xhafa Shkencëtari, pedagogu, Barcelona

F

atos Xhafa është diplomuar për Matematikë në Fakultetin e Shkencave të Natyrës në Tiranë më 1988. Gjatë 1989-1993 ka punuar si asistent pedagog në këtë fakultet, në Departamentin e Matematikës së Aplikuar. Në fillim dr. Xhafa i është bashkuar Universitetit Teknik të Catalonia-s si profesor i jashtëm në po atë Departament që kish lënë në Shqipëri dhe më vonë u bë pjesë e Departamentit të Gjuhëve dhe Sistemeve Informatike (LSI) si student doktorature dhe më 1996 si asistent profesor. Xhafa e mori gradën PhD në Shkenca Kompjuterike 1998. Ka qenë pedagog i jashtëm edhe në Birkbeck College, University of London, Britani e Madhe. Aktualisht ai është në fazën më të lartë akademike postdoktorale që njihet në Europë dhe ka një pozicion fiks si profesor titullar në Departamentin e LSI dhe anëtar i Ekipit Kërkimor ALBCOM (në fushën e algoritmeve, bioteknolgjisë etj.). Interesat e tij aktualë përfshijnë algoritmet paralele dhe të shpërndara, optimizmin kombinatorial, përafërsinë dhe meta-heuristikën, sistemet e rrjetit, programimin Grid dhe llogaritjen P2P. Studimi i tij mbështetet nga Projektet Kërkimore nga Spanja, BE-ja dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencës/ShBA. Fatos Xhafës i janë dhënë çmime për kërkimin për periudhën 1996-2007 (dos sexenios) dhe për 2001-2006 (sexeni compl. autonòmic.) dhe mësimdhënien për periudhën 1995-2010 (tres quinquenios). Aktiviteti i tij si studiues dhe pedagog është vlerësuar me maksimalisht nga Universitat Politècnica de Catalunya. Ai ka marrë pjesë në disa evente shkencore, është anëtar i disa shoqatave shkencëtarësh dhe ka shkruar shumë artikuj.


CMYK

12

MAPO

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

L

Autostrada Tiranë-Durrës, Km 7, Shqipëri Linja e shërbimit për klientin: Tel.: 04 23 88 333 info@megateksa.com

www.megateksa.com


MAPO

13

E mërkurë, 30 janar 2013 www.mapo.al

fenomen

Profesor Yunus është personaliteti i katërt që vlerësohet me titullin “Doctor Honoris Causa” nga Universiteti Europian i Tiranës, pas ish-presidentit të Kosovës, Behgjet Pacolli, shkrimtarit të shquar, Dritëro Agolli, dhe ish-kryeministrit Fatos Nano.

Personalitete të vlerësuar me titullin “Doctor Honoris Causa” nga UET 22 mars 2011, ish-presidentit të Kosovës, Behgjet Pacolli Ish-presidenti i Kosovës, Behgjet Pacolli ishte i pari personalitet me kontribut të spikatur në sipërmarrje dhe veprimtari filantropike dhe politike që u vlerësua nga Universiteti Europian i Tiranës me titullin “Doctor Honoris Causa”, në mars të vitit 2011. Ishte i pari titull që akordohej nga ky universitet dhe i pari i këtij lloji që merrte z. Pacolli. “E vlerësoj posaçërisht nderimin tuaj, sepse ai është i pari në llojin e vet për mua; sepse ai vjen prej vendit tim, që unë e dua shumë; sepse ju pa neglizhuar asgjë, keni vendosur të më nderoni për aktivitetin tim njerëzor në çdo fushë”, - u shpreh z. Pacolli.

Për hir të nderit “Honoris Causa” apo përkthyer nga latinishtja “Për hir të nderit” është titulli akademik që një universitet apo një tjetër institucion që jep tituj i akordon si mënyrë nderimi për kontributet një vizitori të shquar në një fushë të caktuar apo përgjithësisht në shoqëri. Nga presidentë, shkencëtarë, shkrimtarë e deri te këngëtarë e sportistë vlerësohen çdo vit me tituj nderi. Si ka lindur kjo praktikë, si zhvillohen ceremonitë solemne dhe kush janë personalitetet e nderuara me “Honoris Causa”...

P

ak ditë më parë, në një ceremoni solemne Universiteti Europian i Tiranës i akordoi titullin “Honoris Causa” nobelistit për paqe, ekonomistit nga Bangladeshi, profesorit Muhammad Yunus, për krijimin dhe mbështetjen e bizneseve sociale anembanë botës, si dhe në Shqipëri me lëvizjen gjithëpërfshirëse të biznesit social. Nga fillime modeste disa dekada më parë, Yunus ka qenë i pari që përmes Bankës Grameen ka zhvilluar mikrokreditimin në një instrument shumë të rëndësishëm në luftën kundër varfërisë. “Universiteti më ka treguar se po më adopton si pjesë e tij, ky është një privilegj i madh për mua. Dhe nga sot unë jam pjesë e kësaj familjeje, i përkas UET-it. Kjo është diçka e veçantë dhe privilegj për mua, sepse unë vij nga universiteti”, - tha z.Yunus. Yunus është personaliteti i katërt i nderuar me “Honoris Causa” nga Universiteti Europian i Tiranës, pas ish-presidentit të Kosovës, Behgjet Pacolli, shkrimtarit të shquar, Dritëro Agolli, dhe ishkryeministrit Fatos Nano. Çdo vit, universitetet propozojnë individë për tituj “Doctor Honoris Causa”, propozime të cilat kalojnë përmes një sërë komitetesh përpara se të marrin miratimin. Me t’u miratuar, personalitetit të përzgjedhur i dërgohet ftesa zyrtare dhe nëse ai pranon, i akordohet titulli në një ceremoni të rregullt diplomimi dhe ftohet të mbajë një fjalim pranimi përpara senatit dhe të pranishmëve në ceremoni.“Honoris Causa” është titulli akademik që një universitet (apo një tjetër institucion që jep tituj) i akordon si një mënyrë nderimi për kontributet një vizitori të shquar në një fushë të caktuar apo në shoqëri. Tituj nderi jepen në fushën e arteve, të letrave humane, në biznes, ekonomi, arte të bukura, ligj, shkencë, teologji etj. Kjo praktikë daton prej Mesjetës, kur një universitet u pa si i përshtatshëm për të akorduar një titull “Honoris Causa”. Titulli i parë i nderit i është akorduar Lionel Woodville-s në fund të vitit 1470, nga Universiteti i Oksfordit. Më vonë ai u bë Peshkopi i Salisbury-it. Në fund të shekullit të 16-të, akordimi i titujve të nderit u bë i zakonshëm, veçanërisht në rastet e vizitave mbretërore në Oksford apo Kembrixh. Në vizitën e mbretit Xhejmsi I në Oksford më 1605-ën, për shembull, 43 anëtarë të shpurës së tij (15 nga të cilët ishin baronë apo kontë) morën diplomën “Master të Arteve” dhe regjistri i Kuvendit deklaron qartë se ato ishin diploma të plota, që mbartnin privileg-

jet e zakonshme (si të drejtat e votimit në kuvende apo kongregacione). Në disa vende marrësit e doktoratave të nderit, mund, nëse ata dëshirojnë, të adoptojnë titullin “Doktor”. Megjithatë, shumë universitete kërkojnë që një i diplomuar nderi t’i shmanget një praktike të tillë. Personalitete të njohur të cilët e kanë përdorur prefiksin e nderit janë të shumtë. Presidenti amerikan, Benjamin Franklin, i vlerësuar me doktoratë nderi nga Universiteti i St. Andrews më 1759-ën dhe nga University i Oksfordit më 1762-shin, për arritjet e tij shkencore. Pas kësaj ai referohej si “Doktor Franklin”. Charles Malik, presidenti i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe bashkautor i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut, ka marrë jo më pak se 63 tituj “Doctor Honoris Causa”. Titullin origjinal Ph.D e kishte fituar në Harvard. Malik ka edhe numrin më të madh të titujve “Honoris Causa”. Edhe personazhe të njohur të cilët nuk kanë mbajtur një titull doktor në karrierën e tyre akademike, pasi janë vlerësuar me “Honoris Causa”, i janë referuar vetes me titullin “Doktor”. Shembuj të tillë janë Billy Graham, i cili mban 20 tituj “Honoris Causa” dhe ka vetëm një diplomë “Bachelor” në Antropologji, po ashtu edhe poetja amerikane Maya Angelou, e cila ka marrë shumë doktorata nderi, por nuk ka diplomë universitare. Në disa vende, si Australia, tradita e ndalon përdorimin e titullit “Doctor Honoris Causa” në jetën publike. Shembull debati rreth kësaj është bërë Guvernatori i Përgjithshëm i Australisë deri më 2003-shin, Peter Hollingworth, i cili e quante veten “Dr. Hollingworth” ndërsa mbante postin zyrtar. Megjithëse është një praktikë e përhapur gjerësisht në të gjithë botën, ka disa universitete të cilat nuk akordojnë tituj “Honoris Causa”, si Instituti i Teknologjisë së Massachusets-it, Universiteti Cornell, Vanderbil, Stanford dhe Instituti i Teknologjisë në Kaliforni etj. Megjithatë, MIT në raste shumë të rralla akordon titullin “Profesor Nderi”. Winston Churchill ka marrë një titull të tillë më 1949-ën dhe shkrimtari Salman Rushdie më 1993-shin. Tituj “Honoris Causa” shpesh akordohen për njerëz të famshëm nga fusha e artit dhe sportit. Michael Jackson ka marrë një titull “Doctor Honoris Causa” në letra dhe pedagogji nga Universiteti i Oksfordit më 2001. Një “Honoris Causa” nga universiteti italian i Urbinos mban edhe motoçiklisti Valentino Rossi.

Personalitete të njohur të cilët e kanë përdorur prefiksin e nderit janë të shumtë. Presidenti amerikan, Benjamin Franklin, i vlerësuar me doktoratë nderi nga Universiteti i St. Andrews më 1759-ën dhe nga University i Oksfordit më 1762-shin, për arritjet e tij shkencore

19 gusht 2011, shkrimtarit Dritëro Agolli Në një ceremoni të veçantë, shkrimtarit të shquar iu dha ky titull për kontributin e madh dhe të rëndësishëm në krijimtarinë e tij letrare për më shumë se 60 vjet si poet, prozator, dramaturg përkthyes e eseist. “Njeriu mëson gjithë jetën. Që kur është i vogël fare e deri kur bëhet plak. Njeriu mëson të ngrihet në këmbë, të hajë, mëson të bëhet i ri, të dashurojë, mëson të bëhet plak, që të mos bëhet një plak që të qeshin të tjerët, por të bëhet një i moshuar që mëson të vdesë; të mos bëhet qesharak, obobo e të zërë të qajë...Kështu që njeriu tërë jetën mëson dhe në përgjithësi, njeriu është student gjithmonë”, - u shpreh shkrimtari Agolli për të pranishmit gjatë ceremonisë. 17 tetor 2012, ish-kryeministrit Fatos Nano Titulli iu dha politikanit shqiptar me motivacionin mbi kontributet e rëndësishme në politikë dhe aktivizimin në botën akademike. Gjatë ceremonisë solemne, Fatos Nano u shpreh se kjo ishte dhurata më e bukur që ai merrte në prag të ditëlindjes së tij të gjashtëdhjetë. “Të nderuar miq! Të nderuar kolegë të vjetër nga pikëpamja e përvojës së përbashkët dhe shumë të rinj mjaft premtues, që do të bëjnë realitet jo vetëm ëndrrën e tyre, por edhe tonën për të na zëvendësuar denjësisht një ditë, ju falënderoj nga zemra! E vlerësoj ceremoninë e sotme, jo vetëm në planin akademik por edhe njerëzor. Është dhurata më e bukur për 60-vjetorin tim. Më lejoni të ndaj me ju vlerësimin që kjo është një nga mënyrat më të denja për partneritetin, afrimin, bashkëpunimin midis botës akademike dhe politikës”, - u shpreh z. Nano gjatë ceremonisë. 22 janar 2013, nobelistit Muhammad Yunus Ky titull iu dorëzua profesor Yunus-it për kontributin e tij të veçantë në biznesin social anembanë botës, si edhe në Shqipëri në themelimin e institucionit të mikrokredisë. Për të pranishmit që morën pjesë në ceremoninë e akordimit të titullit, ekonomisti nga Bangladeshi u shpreh: “Ajo që duhet, është magjikja për të ndryshuar të gjithë jetën. A e parashikoni dot ç’do të ndodhë pas 20 vjetësh? Në asnjë mënyrë! Askush nuk e di si do të jetë Shqipëria, bota pas 20 vitesh. As fantashkenca nuk e parashikon. Të gjitha të pamundurat u bënë të mundura. Po zhduket hendeku mes të pamundurës dhe së mundurës. Ajo që ishte e pamundur dje, sot është normale”.


MAPO

14

E mërkurë, 30 janar 2013 www.mapo.al

aktualitet

Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Myqerem Tafaj ka miratuar “Statutin e Universitetit Europian të Tiranës”. Me dhënien e këtij miratimi, UET bëhet i pari dhe deri më sot, i vetmi universitet jo publik me Statut të miratuar. Rektori i Universitetit Europian të Tiranës, Tonin Gjuraj tregon për rëndësinë e këtij miratimi për të qenë në përputhje me standardet që kërkohen për arsimin e lartë

UET, Universiteti i

parë privat me statut të miratuar nga MASH Nga dje, Universiteti Europian i Tiranës ka një statut të miratuar nga MASh. Sa rëndësi ka kjo për një institucion të arsimit të lartë privat? Dje, më 28 janar 2013, Sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, Skënder Uku ka sjellë shkresën zyrtare, e cila konfirmon miratimin nga ministri i Arsimit dhe Shkencës, Myqerem Tafaj, të Statutit të Universitetit Europian të Tiranës. Për hir të së vërtetës, Universiteti Europian i Tiranës është ndoshta i vetmi institucion i arsimit të lartë privat shqiptar që ka një Statut të miratuar, kjo e konfirmuar edhe nga autoritetet e Ministrisë së Arsimit. Ç’tregon kjo? Së pari, është dokument themelor. Bazuar në statut pastaj përpunohen të gjitha rregulloret e tri cikleve të programit të studimit; Bachelor, Master, Doktoraturë. Së dyti, qartësohen kompetencat dhe detyrat e të gjitha autoriteteve të universitetit, nga presidenti që është autoriteti më i lartë, rektori, dekani, përgjegjësit e departamenteve, deri te pedagogët më të thjeshtë dhe administrata si pjesë mbështetëse e UET-it; rregullohen marrëdhëniet e institucionet me studentë, po kështu drejtuesit e lartë akademikë etj. A ishte ky hap i domosdoshëm për ecurinë e UET si institucion i arsimit të lartë? Si rregull, një institucion që është i licencuar dhe ka të drejtë të ofrojë ciklin e tretë të studimeve nuk e kishte Statutin detyrim të fortë ligjor. Megjithatë, insistimi ynë për të pasur një Statut dhe për ta miratuar atë nga ministri i Arsimit dhe i Shkencës tregon së pari seriozitetin e institucionit. Sa kohë është dashur për ta hartuar këtë statut të institucionit? Hartimi i statutit ka qenë një proces shumë i gjatë, duke nisur nga konsultimet me departamentet, me anëtarët e rektoratit dhe është finalizuar pastaj me një konsultim të drejtuesve kryesorë të universitetit; me administratorin, presidentin, rektorin, kryetarin e Këshillit të Sigurimit të Brendshëm të Cilësisë, drejtoren e Burimeve Njerëzore,

sekretaren e përgjithshme, e kështu me radhë. Së pari, tregon seriozitetin dhe së dyti bindjen tonë, se pavarësisht se jemi institucion privat, të punojmë mbi bazën e rregulloreve dhe mbi bazën e legjislacionit. Natyrisht, edhe detyrim për të rregulluar marrëdhëniet tona. Ky ka qenë, si të thuash, synimi ynë. Për paralelizëm, Statuti përcakton se deri ku shkon dhe nuk shkon pushteti i çdo drejtuesi në institucion dhe mbi bazën e tij përcaktohet përshkrimi i punës dhe pozicionit të secilit prej drejtuesve të universitetit. Çfarë përfitimi ka UET nga një statut i miratuar me vendim të MASh? Insistimi ynë për të bërë diçka të tillë ka qenë kryesisht nga drejtuesit, për arsyen e thjeshtë për të pasur qartësi kur ndahen detyrat, kompetencat edhe përgjegjësitë e gjithsecilit. Në këtë kontekst them se është sinjal shumë i mirë, dhe inkurajoj edhe institucionet e tjetra të arsimit të lartë që të punojnë mbi bazën e statuteve të miratuara nga ministria, çka do të thotë se standardet tona janë në përputhje me standardet që kërkohen për arsimin e lartë, ku çdo veprim i yni, çdo aktivitet i yni akademik ose jo akademik është në përputhje me atë çka kërkon ligji i arsimit të lartë, Ministria e Arsimit dhe Shkencës, dhe pavarësisht se jemi sektor privat ne monitoroheni nga MASh, pasi jemi pjesë e sistemit të arsimit të lartë në Republikën e Shqipërisë. Sa kohë iu desh ekspertëve të MASh të shqyrtonin e më pas të miratonin Statutin e UET? Mjaft kohë. Për hir të së vërtetës, ka qenë proces i gjatë konsultimi. E kemi dërguar në fillim të vitit 2012, e duke qenë në proces konsultimi kur u nis, drejtoria e arsimit të lartë privat në MASh ka bërë sugjerimet dhe vërejtjet e menduara si të tilla. Ne kemi reflektuar mbi to, i kemi ridërguar, pastaj ministri ka marrë kohën e vet të mjaftueshme për ta konsultuar. Pra ka qenë proces konsultimi dhe sqarimi në pikat e paqarta, pasi UET, përveç Rektorit që është drejtuesi akademik, ka edhe Presidentin, i cili është autoriteti më i lartë në kuptimin e përfaqësimit të institucionit, të mendimit strategjik, të përfaqësimit me jashtë, e kështu

Statuti i UET KREU I DISPOZITA TË PËRGJITHSHME Neni 1 1.1 Shkolla e Lartë Universitare Universiteti Europian i Tiranës është krijuar me Vendimin Nr. 636, datë 20.09.2006 të Këshillit të Ministrave “Për dhënien e lejes për hapjen e Shkollës së Lartë Universitare Jopublike “Universiteti Europian i Tiranës” si dhe të Programeve të Studimit të Ciklit të Parë dhe aktivitetin e ushtron bazuar në Ligjin Nr. 9741, datë 21.5.2007, «Për arsimin e lartë në Republikën e Shqipërisë,» i ndryshuar. Me Vendimin e Këshillit të Ministrave Nr. 657, datë 28.09.2011, emërtimi i institucionit është ndryshuar nga “Shkolla e Lartë Universitare Jopublike Universiteti Europian i Tiranës” në “Universiteti Europian i Tiranës”. Programet e Studimit të Ciklit të Dytë janë hapur bazuar në VKM Nr. 255, datë 27.2.2008

dhe VKM 74, datë 21.1.2009 “Për hapjen e programeve të Ciklit të Dytë” si dhe në VKM Nr. 796, datë 22.7.2009 “Për Hapjen e Programeve Master i Nivelit të Dytë”. Shkolla e Lartë Universitare Jopublike “Universiteti Europian i Tiranës” është akredituar me urdhër të Ministrit të Arsimit dhe Shkencës Nr. 246, datë 24.07.2009. Programet e Studimit të Ciklit të Tretë, studime të doktoratës në “Shkenca Ekonomike”, “Shkenca Sociale” dhe “Shkenca Juridike” janë hapur bazuar në urdhrin Nr. 503, datë 07.10.2011 të Ministrit të Arsimit dhe të Shkencës. 1.2 Ky statut përcakton organizimin dhe veprimtarinë e UET-it si institucion privat i arsimit të lartë, në fushën e mësimdhënies dhe të kërkimit shkencor, financimin e kësaj veprimtarie dhe të tjera të lidhura me këtë proces

Standardet tona janë në përputhje me standardet që kërkohen për arsimin e lartë, ku çdo veprim i yni, çdo aktivitet i yni akademik ose jo akademik është në përputhje me atë çka kërkon ligji i arsimit të lartë, Ministria e Arsimit dhe Shkencës, dhe pavarësisht se jemi sektor privat ne monitoroheni nga MASh, pasi jemi pjesë e sistemit të arsimit të lartë në Republikën e Shqipërisë.

Më 28 janar 2013, Sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, Skënder Uku ka sjellë shkresën zyrtare, e cila konfirmon miratimin nga ministri i Arsimit dhe Shkencës, Myqerem Tafaj, të Statutit të Universitetit Europian të Tiranës.

me radhë. Është një model i ri, me Rektor dhe President krahas dekanëve dhe përgjegjësve të departamenteve. Ne duke bërë përpjekje për të qenë korrekt ligjit të arsimit të lartë dhe për të hartuar një statut në përputhje me ligjin, i kemi marrë parasysh vërejtjet e ekspertëve të MASh dhe vetë ministrit, kemi reflektuar mbi to, e kemi ridërguar dhe së fundi ministri e ka firmosur. Kështu, duke nisur nga dje kemi një statut të miratuar, i cili tashmë është një guidë e rëndësishme për secilin prej nesh në këtë institucion që të operojmë në përputhje me rregullat, ligjet e kështu me radhë.


E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

sociale

MAPO

15

Nis rikonstruksioni i shkollës “Eqerem Çabej” Bashkia e Tiranës ka nisur punën për rikonstruksionin e plotë të shkollës “Eqerem Çabej”, e cila prej vitesh ka qenë në kushte të papërshtatshme për të zhvilluar procesin mësimor. Për këtë arsye, Drejtoria e Higjienës ka nxjerrë disa urdhra për mbylljen e saj deri në vitin 2011. Bashkia e Tiranës ka marrë masa për ndërhyrjen në këtë shkollë që është ndërtuar në vitin 1974. Kryebashkiaku Lulzim Basha dhe ministri i Arsimit, Myqerem Tafaj kanë inspektuar dje

punimet për rikonstruksionin e plotë dhe ndërtimit të një shtese, në shkollën e mesme “Eqerem Çabej”. Me një investim prej 126.6 milionë lekësh, kjo shkollë do të ketë kapacitete të mjaftueshme për akomodimin e 900 nxënësve, nga 600 që ka aktualisht. “Me përfundimin e këtij rikonstruksioni i cili bashkëfinancohet nga qeveria shqiptare dhe Bashkia e Tiranës, ne do ta shndërrojmë shkollën “Eqerem Çabej” në një qendër jo vetëm për gjimnazistët, për të gjithë ata

që janë në moshë për shkollën e mesme në këtë zonë, duke rritur kapacitetin, në 900 nxënës si dhe duke i dhënë elementë të fortë të bashkëveprimit komunitar, përmes ndërtimit të një palestre me standarde moderne dhe ndërtimit të një qendre multifunksionale. Në bashkëpunim me qeverinë, aktualisht me Ministrinë e Shëndetësisë do të përftohen ambientet e shkollës për aktivitetet sportive si dhe një hyrje e re për shkollën “Eqerem Çabej”, - tha Basha.

Studimi për amiantin, 5000 produkte kancerogjene kërcënojnë shëndetin Specialistët kërkojnë ndërhyrje të menjëhershme për të shpëtuar sa më shumë jetë njerëzish. Petrit Vasili: Amianti duhet të shkatërrohet me kujdes, është shkaktari kryesor i kancereve shumë të egër, por edhe komplikacioneve të tjera shumë të rënda për jetën Jonida Tashi

Lëndët me përmbajtje amianti që kryesisht bëjnë pjesë te materialet e ndërtimit janë shndërruar në një vrasës të heshtur kancerogjen për shqiptarët. Ndonëse janë të ndaluara me ligj, në vendin tonë futen ende materiale me amiant, ku më i rrezikshmi është eterniti i grumbulluar prej vitesh. Ekspertë të fushës së mjedisit dhe shëndetësisë kanë dhënë alarmin për këtë problem, duke kërkuar ndërhyrje të menjëhershme, për të shpëtuar sa më shumë jetë njerëzish. Për herë të parë, pesë autorë: Petrit Vasili, Romeo Hanxhari, Agim Sinoimeri, Arben Luzati dhe Bilal Draçi kanë përgatitur një studim mbi risqet dhe mënyrat e trajtimit të amiantit/azbest, që është monografia e parë unike në vend. Duke e cilësuar amiantin si vrasësi i heshtur kancerogjen, specialistët thonë se ka mjaft produkte të cilat potencialisht mund ta

studimi Sipas studimit ku janë pyetur mbi 4 mijë fëmijë të moshës nga 11-16 vjeç, 15 për qind e tyre kanë raportuar se kanë përjetuar ngacmim dhe dhunë seksuale, fenomeni është hasur më shumë te djemtë sesa te vajzat Fenomeni i abuzimit seksual me fëmijët po bëhet gjithnjë e më shumë prezent edhe në vendin tonë. Të paktën 15% e fëmijëve raportojnë se kanë përjetuar ngacmim dhe dhunë seksuale, e ndryshe nga sa mund të mendohej, më të rrezikuarit janë djemtë. Sipas studimit të kryer nga Qendra për Mbrojtjen e të Drejtave të Fëmijëve (CRCA) me mbështetjen e UNICEF, ku janë pyetur mbi 4 mijë fëmijë nga mosha 11-16 vjeç, prevalenca e ngacmimit seksual raportohet 8% te vajzat dhe 14% tek djemtë, ndërkohë që incidenca raportohet 6% tek vajzat dhe thuajse 13% tek djemtë. Përsa i takon dhunës seksuale, ajo raportohet me prevalencën 2% tek vajzat dhe 8% tek djemtë, ndërsa incidenca është thuajse 1.5% tek vajzat dhe 7.5% tek djemtë. Prevalenca tregon përqindjen e fëmijëve që kanë përjetuar të paktën një nga sjelljet e përfshira në atë që konsiderohet dhunë ndaj fëmijëve gjatë jetës së tyre. Incidenca është përqindja e fëmijëve që kanë përjetuar të paktën një herë, gjatë vitit të fundit nga sjelljet e përfshira në kategoritë e dhunës. Studimi është realizuar në kuadër të Studimit Epidemiologjik Ballkanik mbi Abuzimin dhe Neglizhimin e Fëmijëve (B.E.C.A.N), që po zbatohet

kenë amiantin. Sipas tyre, materiale azbesti janë gjetur edhe nëpër laboratorët e shkollave. Një nga autorët e studimit, Romeo Hanxhari, që është edhe drejtori i Politikave të Mjedisit në Bashkinë e Tiranë jep më shumë detaje: “Amiantin/azbest e kemi në dy burime; e para nga trashëgimia e përdorimit të tij për rreth 60-70 vjet, që prej viteve 1930. Është kjo problematikë e trashëgimisë, e cila duhet trajtuar me kujdes. Eterniti që zakonisht mbulon çatitë e shumë impianteve industriale apo të objekteve të tjera, duhet të hiqen sipas një protokolli striktteknik, përndryshe lëshojnë fibra dhe ka pasoja. Së dyti, shpeshherë nga mosdija e organeve doganore, por edhe nga kostoja e lirë e këtij materiali me origjinë nga vendet në zhvillim, e kemi gjetur të futur edhe gjatë këtyre viteve në formën e paneleve të tavaneve të varura apo në forma të tjera. Ne e kemi gjetur edhe në shkolla të reja, për shkak se mësuesit nuk e dinin që azbesti është i ndaluar edhe në Shqipëri prej vitesh. Është rreptësisht i ndaluar në Bashkimin Europian prej vitit 2005 dhe ne e gjejmë edhe sot në shkollat tona, si mjet pune në laboratorët e kimisë. Eternitin e gjejmë edhe sot në shumë zona urbane të Shqipërisë, edhe në zonat më të largëta rurale, ndoshta edhe turistike të tipit si Voskopoja, Thet-

Përdorimi i amiantit Çatitë e shumë impianteve industriale Panelet që përdoren në tavanet e varura Në mbulimin e banesave të ndryshme Për izolimin e stufave të ngrohjes Mjet pune në laboratorët e kimisë

60-70 vjet

është përdorur amianti në vendin tonë

hi, Llogoraja etj., ndërsa në ndërtimet e reja duhet të kemi kujdes nga përmbajtja me azbest/amiant të paneleve që përdoren në tavanet e varura”. Numërohen mbi 5000 produkte me përmbajte amianti dhe kjo lëndë cilësohet si shkaktari i disa sëmundjeve kancerogjene. Nënkryetari i Bashkisë së Tiranës, Petrit Vasili, si autor i këtij libri thotë se bëhet fjalë për një produkt, i cili ka shkallën e kancerogjenitetit nga më të lartat, konfirmuar nga shkenca botërore: “Shkaktar kryesor i kancereve shumë të egër, siç është mezotelioma dhe

kanceri i mushkërive, por edhe komplikacione të tjera shumë të rënda të papajtueshme me jetën”. Për sa i përket situatës dhe përdorimit aktual në Shqipëri, Vasili tha se amianti përdoret kryesisht në mbulimin e banesave, për izolimin e stufave të ndryshme të ngrohjes etj. “Pra, ka mjaft produkte të cilat potencialisht mund ta kenë amiantin. Ka qenë përdorur dikur edhe për veshjet e autobusëve, vagonëve të trenit, pra gjithkund. Ideja kryesore është trajtimi i këtij produkti me kujdes dhe profesionalizëm. Jo gjithmonë ai mund të shkatërrohet, duhet të kapsulohet. Pra, metodikat dhe se si bëhet i padëmshëm janë shkencërisht të qarta dhe të provuara dhe mbi to ne duhet të ecim dhe jo në mënyra të tjera, sepse në mënyra të këqija të eliminimit të tij, mund të shkaktojë një dëm të shtuar”, sqaron Vasili. Si mjek, ai apelon për ndërmarrjen e veprimeve të shpejta dhe të menjëhershme, që do të thonë kursim të jetëve të njerëzve më shumë. Promovimi i këtij studimi u bë në Akademinë e Shkencave në prani të ambientalistëve dhe eksperteve të fushës, të cilët bënë thirrje për ndalimin e futjes në Shqipëri të produkteve që kanë në përbërjen e tyre këtë lëndë kancerogjene.

Fëmijët të dhunuar edhe seksualisht, 20 për qind e djemve të rrezikuar Të dhënat e studimit

në 9 vend e të rajonit të Ballkanit; Greqi, Serbi, Bosnje dhe Hercegovinë, Kroaci, Shqipëri, Bullgari, ish- Republika Jugosllave e Maqedonisë, Turqi dhe Rumani. Studimi është fokusuar në gjetjen e prevalencës dhe incidencës së dhunës ndaj fëmijëve në këto forma: dhuna psikologjike, dhuna fizike, ngacmimi seksual, dhuna seksuale dhe ndjenja e të qenit i/e neglizhuar. Po ashtu studimi raporton edhe për format pozitive dhe jo të dhunshme të disiplinimit të fëmijëve, si dhe përqindjet e rasteve të fëmijëve që nuk kanë pasur asnjë histori dhune në jetën e tyre sipas prevalencës dhe incidencës. Nëse i shohim të dhënat të ndara sipas gjinisë, vajzat raportojnë dhunë psikologjike

më të lartë sesa djemtë. Në lidhje me dhunën fizike të dhënat nuk paraqesin ndonjë ndryshim thelbësor të viktimizimit midis djemve dhe vajzave. Edhe ndjesia e neglizhencës raportohet më shumë tek vajzat sesa tek djemtë. Drejtuesja e studimit të B.E.C.A.N për Shqipërinë, Enila Cenko, u shpreh se ky studim është i mbështetur në një standard të lartë shkencor dhe metodologjik dhe është shumë i rëndësishëm për marrjen e masave parandaluese, pasi ato masin drejtpërdrejt dhunën në familje. Grupi i studimit ka vizituar 61 shkolla në të gjithë Shqipërinë dhe 148 klasa të 5-ta, 7-ta dhe 10-ta. Fëmijët e pyetur kanë qenë 46% nga zonat rurale dhe 54% nga zonat urbane.

DHUNA PSIKOLOGJIKE Prevalenca 69% Incidenca 62% 28% e fëmijëve deklarojnë se ndaj tyre nuk është ushtruar asnjëherë dhunë psikologjike. Vajzat Prevalenca 70% Incidenca 63% Djemtë Prevalenca 67% Incidenca 60% DHUNA FIZIKE Prevalenca 59% Incidenca 48% 38% e fëmijëve deklarojnë se nuk kanë qenë asnjëherë viktima të dhunës fizike në familje. Vajzat Prevalenca 61% Incidenca 49% Djemtë Prevalenca 58% Incidenca 48% NGACMIMI SEKSUAL Prevalenca 11% Incidenca 9% 86% e fëmijëve deklarojnë se asnjëherë në jetën e tyre nuk kanë pasur eksperienca viktimizuese të ngacmimit seksual.

Vajzat Prevalenca 8% Incidenca 6% Djemtë Prevalenca 14% Incidenca 13% DHUNA SEKSUALE Prevalenca 4.9% Incidenca 4% 93% e fëmijëve deklarojnë se asnjëherë nuk kanë qenë viktima të dhunës seksuale. Vajzat Prevalenca 2% Incidenca 1.5% Djemtë Prevalenca 8% Incidenca 7.5% NDJESIA E NEGLIZHENCËS Prevalenca 26% Incidenca 22% 71% e fëmijëve deklarojnë se nuk janë ndier asnjëherë të braktisur apo të neglizhuar në familjen e tyre. Vajzat Prevalenca 31% Incidenca 27% Djemtë Prevalenca 20% Incidenca 16%


OpEd

16

MAPO

E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

01

Këtu prehet W.C. Fields. Do të preferoja të jetoja në Filadelfia.

02

Logjika e kalit është ajo veti e kalit që e mban larg prej të vënit baste për njerëzit.

03

Bujar Kapexhiu Nga

Pi, pra jam. W.C. Fields, komedian amerikan

Opinione dhe Editoriale

Njeriu i ri komunist, si u formua Libri Njeriu i ri shqiptar është fryti i një pune kërkimore të thellë, serioze dhe të gjatë. Autori ka paraqitur tezën e vet duke konsultuar jo vetëm shkrimtarë shqiptarë, por edhe shkrimtarë të tjerë që mund të ndriçojnë dhe kritikojnë idenë e “njeriut të ri”. Nuk mund të nënçmojmë sinqeritetin e autorit, i cili, veçanërisht në pjesën mbi situatën shëndetësore në Lezhë, nuk u kufizua duke e paraqitur situatën vetëm në periudhën e komunizmit, por edhe duke kritikuar sistemin e sotëm, që ende nuk ia doli mbanë të frenojë korrupsionin në fushën shëndetësore dhe në fusha të tjera. Ai ka shprehur me shumë objektivitet mendimet e tij mbi doktrinën e komunizmit shqiptar si edhe, e kjo ka shumë rëndësi, pasojat e komunizmit që mund t’i vërejmë deri më sot. Kush është dhe çfarë është “njeriu i ri”? Autori na tregon si u përkufizua ky nga shkrimtari sovjetik Igor Kon: “Ai është një njeri, interesat personale të të cilit janë të lidhura pazgjidhshmërisht me interesat e popullit, ai është gati të luftojë deri në vetëmohim për kauzën e Komunizmit. Ai është një njeri, qëndrimi i të cilit për jetën është përherë krijues, ai nuk mund ta mendojë jetën pa punë, është një humanist i cili ka ngritur lart flamurin e dinjitetit njerëzor dhe është gati për të sakrifikuar vetveten në luftë për lumturinë e njerëzimit”. Doktor Nikolla shtjellon shumë mirë moralin e njeriut të ri, degradimin e dinjitetit të njeriut, shkakun e luftës kundër besimit, dhe përhapjen e korrupsionit. Morali Autori tregon qartë se komunizmi shqiptar ka pranuar konceptin leninist të moralit, që “duhej t’u nënshtrohej krejtësisht interesave të proletariatit dhe të ishte promotor i çdo aksioni kundër armiqve të revolucionit”. Pra, në konceptin e moralit, “fjalët punë dhe luftë janë në plan të parë”. E duke cituar fjalët e Leninit, “Sipas nesh, morali u nënshtrohet interesave të luftës së klasave të proletariatit”, autori komenton: “Lufta e klasave në Shqipëri ka njohur një prej formave të saj më të egra. E keqja ishte identifikuar me armiqtë e klasës dhe e mira gjendej vetëm në proletariat”. Morali u identifikua me politikën e partisë, me çdo veprim që ndikon për ndërtimin e komunizmit. “Shfaqet – thotë autori – për herë të parë haptas justifikimi moral i përdorimit të çdo lloj dhune të kaluar, të pranishme dhe të ardhshme në Shqipëri. Por kjo është thjesht një karikaturë e moralit. Kush ose çfarë vendos a është e mirë një vepër? Sicc thotë Nikolla: “Është e qartë se Lenini e lë mënjanë tërë reflektimin filozofik mbi konceptin e etikës dhe të moralit që i referohen një nevoje të vërtetë spekuluese mbi konceptin e lirisë. Një njeri, për të reflektuar mbi etikën dhe moralin, ka nevojë fillimisht të jetë i lirë” dhe se “morali do të jetë i lirë atëherë kur njeriu do të jetë i

koment George Frendo

lirë, ose në komunizëm. Pra, për gjithë periudhën kalimtare morali do të jetë në shenjën e dhunës”. Dhe autori citon Marcuse, i cili “nënvizon ... ndryshimin mes konceptimit marksist dhe themeleve etike Sovjetike”. E gjeta shumë interesant citimin që bën autori nga Kongresi XXII i PKBS, së pari sepse citohen fjalët e shën Palit: “kush nuk punon, as nuk ha” (2 Sel 3, 10); së dyti, sepse në fund të atij citimi flitet për disa vlera siç janë solidariteti shoqëror, respekti i ndërsjellë mes personave, ndershmëria dhe drejtësia, korrektësia morale, thjeshtësia dhe modestia, paqja, etj. Shumë bukur do të ishte komunizmi, po të arrinte te këto vlera, që si tha Harvey Cox, janë në thelb vlera të krishtera. Por si mundet, një ideologji e themeluar mbi luftën e klasave, të arrijë tek vlera të tilla? E gjithë historia njerëzore na ka mësuar se ideologjitë politike mund të ndryshojnë strukturat, por jo zemrat. Vetëm besimi mund t’i ndryshojë zemrat! Autori ankohet: “Si është e mundur që baza morale e shoqërisë sonë të jetë e plagosur kaq rëndë?”. Dhe tregon sesi “krijoheshin disa situata frike, terrorizohej, intrigohej për të marrë besimin absolut të popullit, të njerëzve të rinj”. Filozofia e Aristotelit, e shën Augustinit, e shën Tomës tregon qartë se njeriu është thellësisht qenie morale. Por filozofia e Marksit dhe e veçanërisht e Engelsit e kundërshton këtë. Dostojevski tha: “Nëse Zoti nuk do të ekzistonte, gjithçka do të ishte e lejueshme.” Por Zoti s’ka asnjë vend në sistemin komunist. Baza e vetme e rendit publik në Shqipëri ishte frika. Ja pse me rënien e komunizmit shoqëria shqiptare ka përjetuar një periudhë anarkie ose edhe, guxoj të them, amorali. Degradimi i dinjitetit të njeriut Mjaftojnë këto fjalë nga libri Njeriu i Ri për të vërejtur dinjitetin e njeriut në sistemin komunist në Shqipëri: “Në Shqipëri është zhvilluar një sulm i pamëshirshëm kundër familjeve fisnike, familjeve në mirëqenie, intelektualëve, njerëzve të klerit të të gjitha feve, kryesisht kundër atyre që kishin studiuar jashtë si përlyes të moralit të ri. ... (Individi) humbet duke u shkrirë në shoqërinë socialiste. Në emër të popullit bëhet gjithçka. Edhe pushkatimet apo arrestimet që bëheshin në Shqipëri ishin të gjitha, pa përjashtim, të paraprira nga formula: “Në emër të popullit”. Gjithçka ishte në funksion të partisë. Prandaj autori shkruan: “Njeriu i ri shikohet më shumë si një objekt që ka një funksion të saktë dhe të rëndësishëm,

sesa si një subjekt që ka një dinjitet të vetin dhe të drejta specifike”. Është idhujtaria e shtetit. Si pasojë e kësaj politike, njeriut nuk i njihet asnjë hapësirë për jetën private. “Në komunizmin shqiptar (njeriu) bëhet skllav i Partisë që nuk e lë të lirë as në intimitetin e tij”; “duhet të dihet gjithçka rreth çdo njeriu, mbi jetën e tij shoqërore, në punë e në jetën familjare”. Autori citon Piro Kondin: “Në shoqërinë tonë nuk ekzistojnë dhe nuk mund të ekzistojnë interesa personale jashtë interesave të shoqërisë”. Kjo politikë shkaktoi një situatë të tmerrshme, sepse “ndodhte që nuk mund të kihej besim te bashkëshorti, te motra apo vëllai, te prindi”. Kështu nuk mbetej asnjë kohë e lirë për njeriun. Autori i referohet Servet Pëllumbit, “armik i kohës së lirë të individëve”, i cili “sheh tek aksioni një mjet të rëndësishëm për formimin e njeriut të ri”. Dhe në notë autori sqaron: “Për aksion bëhet fjalë për të ashtuquajturat ‘të shtunat komuniste’ sipas modelit sovjetik, me fjalë të tjera, një punë pa pagesë e kolektivit. Në Shqipëri ai organizohej të dielave, sepse e shtuna ka qenë gjithmonë një ditë pune”. Autori përmend “terrorin e imponuar të pushtimit nga jashtë dhe ndërtimi i rreth 700.000 bunkerëve” – një simptomë e paranojës së Enverit. Kam lexuar disa shkrime të tij; më kanë konfirmuar se ishte me të vërtetë paranojak. Autori përmend kultin e personalitetit që Enveri nxiti te populli. Kjo tregon sesi e ka manipuluar popullin për të ngjallur këtë kult ndaj vetvetes: “Kulti i tij është i pranishëm kudo ... fotoja e tij gjendet në të gjitha familjet shqiptare”. Ky manipulim i popullit tregohet edhe në mënyrën si e kanë kuptuar dhe interpretuar edukimin. Këtu autori i referohet Beqjes, i cili “ngulmon mbi faktin se metoda e edukimit të njeriut të ri është thelbësisht ajo e bindjes”; dhe bindja “donte të thoshte thjesht dhunë”. Pra edukimi ishte, në fakt, lavazh truri! Edukimi i rinisë, sipas Hoxhës, përfshin: luftën kundër çdo armiku të partisë – terreni më i mirë për edukimin e saj; përdorimin e rinisë kundër manifestimeve fetare të çdo tipi; nënshtrimin e interesave personale ndaj atyre të kolektivit. E gjithë kjo tregon pse Enveri dhe ideologët e Partisë kishin frikë nga intelektualët, shumë prej të cilëve janë vrarë. Autori vëren se me revolucionin kulturor kinez, “edhe në Shqipëri u transferua e njëjta përvojë: çdo intelektual duhej të kthehej në fshatar, në kooperativat bujqësore për të paktën 15 ditë çdo vit”. “Njeriu i ri – shkruan autori – nuk është një njeri intelektual (ai që di), por një njeri që karakterizohet nga sjellje të përcaktuara nga morali komunist (ai që bën)”. As familja nuk shpëtoi nga kontrolli i rreptë i shtetit. Sipas Angjelit, familja nuk është një çështje personale.

Në provimin elektoral Familja duhet të përgatisë fëmijë që do të jenë kandi-datë të denjë për t’u bërë njerëz të rinj. Autori citon dy shkrimtarë që, sipas mendimit tim, kanë qëlluar jetën martesore në thelbin e saj. I pari është Kadri Hazbiu, sipas së cilit “punëtorët duhet ta zgjedhin bashkëshorten me mjaft kujdes duke u nisur nga pozicioni klasor i saj dhe duke e trajtuar këtë çështje jo si personale, por si një çështje që i përket revolucionit socialist ..... duke mbajtur përherë parasysh mësimet e shokut Enver”. I dyti është Alfred Uçi, që tha se “lidhur me martesën nuk ekziston asnjë dallim mes njerëzve dhe kafshëve”. As Marksi, as Lenini, as Stalini nuk arritën të përulin martesën deri në këtë nivel aq të poshtër! Lufta kundër besimeve Partia kishte frikë nga intelektualët. Por më e madhe ishte frika nga besimet. Autori jep dy arsye për këtë. E para sepse besimtarët “nuk mund të kthehen drejt moralit komunist”; e dyta “sepse mund të ndotin të afërmit e tyre, të cilët kanë marrë rrugën e mirë drejt komunizmit”. Komunizmi shqiptar pranoi idenë e Marksit se feja është opiumi i popullit. “Por, Shqipëria ia doli t’ua kalojë të gjitha shteteve të tjera komuniste”. Komunizmi shpallte një eskatologji tokësore: “Parajsa ... do të gjejë një plotësim të vërtetë vetëm në tokë me ndërtimin e socializmit e të komunizmit”. Autori citon Leninin, që tha: “Kjo luftë (d.m.th. lufta kundër besimeve) duhet lidhur me praktikën konkrete të lëvizjes punëtore”. Por këtu dua të citoj një fjalë tjetër nga Lenini, që më duket shumë interesante: “Asnjë libër edukativ nuk mund të çrrënjosë besimin nga mendjet e masave”, dhe pikërisht për këtë arsye tha se lufta kundër besimit duhet t’i nënshtrohet luftës së klasave. Autori pohon se regjimi komunist kishte shpallur luftë kundër të gjitha besimeve, por shton se ka treguar një urrejtje dhe një egërsi të veçantë ndaj Kishës Katolike. Dhe i referohet Mehmet Shehut, “i cili e përkufizoi Kishën Katolike si ‘një çerdhe reaksioni’ dhe jezuitët si ‘konspiratorë të pabesë’. Prej 200 meshtarëve katolikë, më shumë se 120 u vranë ose u burgosën”. Secili që ka lexuar ndonjë libër autobiografik të një katoliku që u burgos në kohën e regjimit, si shkrimet e Imzot Zef Simonit, të Atë Zef Pllumit, të Atë Anton Lulit, ose librin e famshëm “Ils ont voulu tuer Dieu”, mund të vërejë se me të vërtetë Kisha Katolike ka qenë viktimë e veçantë e luftës kundër besimit. Por mund të pyesim: Pse komunizmi shqiptar ka treguar gjithë këtë urrejtje ndaj Kishës Katolike? Kam lexuar fjalimin e

Enver Hoxhës në Konferencën e Pezës, ku diktatori thotë: “Hierarkët katolikë ishin njerëz pa atdhe, vareshin plotësisht nga Vatikani .... të gjithë hierarkët e kishës katolike, nga më kryesori deri te xhakoi e te famullitari, ishin të mësuar, të shkolluar me shkollë teologjike, me disiplinë të hekurt”. Si njeri që ka pasur gjithmonë frikë nga intelektualët, dhe si njeri paranojak që kishte fiksim se katolikët ishin spiunët e Vatikanit (!), i shikonte katolikët si një kërcënim për ndërtimin e shoqërisë komuniste. Korrupsioni Autori flet edhe për korrupsionin në kohën e regjimit, por që, fatkeqësisht, ndikon edhe deri më sot. Ai thotë: “Edhe gjatë komunizmit, ashtu si sot, korrupsioni ishte tejet i përhapur. Ishte, nëse mund të thuhet kështu, një ‘korrupsion totalitar’. Çdo qelizë e shtetit komunist shqiptar ishte e korruptuar”. Autori flet për korrupsion që ekzistonte në spitalet, por ka guxuar të shtojë se “ky sistem korrupsioni, që ende mbijeton në Shqipëri”, përfshin edhe sistemin gjyqësor, dhe vazhdon: “pjesa më e madhe e analistëve dhe e intelektualëve në Shqipëri bien dakord për ta gjykuar si të korruptuar, megjithatë, askush nuk flet haptas për korrupsionin që është i përhapur aty”. Të jemi të sinqertë: korrupsioni është shumë i përhapur, në çdo nivel, por përmend veçanërisht fushën arsimore, atë shëndetësore dhe atë gjyqësore. Gjynah se, më shumë se njëzet vjet pas rënies së komunizmit, korrupsioni ende është aq i përhapur në këtë vend, mes një populli që sigurisht meriton diçka më të mirë. Përfundime Pas një citimi nga një shkrim i Servet Pëllumbit, autori komenton: “Këta ideologë, që e kanë shkatërruar njeriun gjatë regjimit, nuk duan të lënë të shërohen plagët që kanë shkaktuar, por propozojnë modele të tjera për të vazhduar shkatërrimin e njeriut. Ngulmimi në misionin e tyre na sjell në mendje thënien latine: Errare humanum est, perseverare autem diabolicum. Dhe dua të mbaroj me një citim tjetër të doktor Nikollës, i cili afër fundit të librit bën këtë rrëfim: “Ne, si komb, do të rilindim vetëm kur do të jemi në të vërtetë të aftë që të mohojmë të kaluarën tonë komuniste, ‘morali’ i së cilës bazohej mbi mashtrimin, mbi të keqen, mbi urrejtjen”. *Autori është Ipeshkëv ndihmës i Arqipeshkvisë Tiranë-Durrës. Kumtesa është mbajtur gjatë promovimit të librit Njeriu i ri shqiptar-mes moralit komunist dhe krizës së tranzicionit me autor Albert Nikollën.


E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

MAPO

17

Të qenit në opozitë në Shqipëri nuk është ‘sport i preferuar’, dhe nëse do të shtrembëronim titullin e një libri të Kunderës do të thoshim se në politikën e vendit vuhet nga sindroma e ‘peshës së papërballueshme të mos pushtetit’. Shkurt, politika shqiptare pas njëzet vitesh është ngërçuar nga një stanjacion metaforash dhe idesh të paafta për të mobilizuar elektoratin shqiptar.

Bezdia e një fushate të mërzitshme D ikush i ka quajtur zgjedhjet e këtij viti si të mërzitshme. Të mërzitshme në kuptimin e mungesës së ndonjë metafore të re, të një mesazhi i cili do të vinte në lëvizje vëmendjen e njerëzve. E nëse shohim pretendentët kryesorë PD dhe PS, bashkë me vagonët e tyre të koalicionit, kjo është e dukshme. PD është tashmë e konsumuar në tetë vjet qeverisje, pa ndonjë motivim dhe orientim të qartë për të ardhmen. PS në anën tjetër ka motivimin, por jo mesazhin. Që prej vitit 1997, zgjedhjet në Shqipëri janë konsideruar si përballje aleancash para-elektorale të strukturuara formalisht rreth orientimeve majtas-djathtas. Ajo çka ndodhi në vitin 2009, koalicioni PD-LSI, prishi deri diku strukturimin ideologjik të përballjes politike, duke sjellë në terren pragmatizmin e fortë të palëve për të arritur atë çka në fund të fundit është qëllimi kryesor i partive politike: marrja e pushtetit. Edhe zgjedhjet e fundit po organizohen formalisht me këtë parim. Shumëkush sheh pikërisht daljen në skenë të partive të reja, FRD dhe AK si vijimësi të kësaj logjike. E majta është përpjekur fort në këtë drejtim për të organizuar një front të përbashkuar opozitar, pa ndonjë sukses të duk-

shëm, duke ia lënë gjithsesi të ardhmes (pra rezultateve) këtë mundësi. Aktorët e rinj duket se janë në pritje të ditëve më të mira për të peshuar rëndë numrat e tyre të vegjël në Parlament, por të nevojshëm për të formuar qeveri, ndonëse sjella e tyre në këto momente e përjashton këtë. Nevoja e tyre organizative i çon drejt mospranimit të një aleance paraprake, gjë që është e logjikshme nëse shohim motivimin e krijimit të tyre. Aleanca Kuqezi është prezantuar që në fillim si një parti antisistem. Një organizatë që ka marrë përsipër me mesazhin e bashkimit kombëtar, pensionimin paraprak të partive të vjetra dhe ripërcaktimin e hapësirës politike në të ardhmen. Por edhe AK duket se ka zbrazur bateritë e populizmit nacionalist para kohe, për t’u reduktuar në një forcë aspiratat e së cilës nuk do të shkojnë përtej marrjes së më shumë se një apo dy vendeve në Parlament. FRD në anën tjetër nuk po duket se po ka ndonjë mesazh të përcaktuar, përveç fatit të parashkruar si një konkurrent në të djathtën shqiptare. Mesazhi politik që vjen nga lideri i kësaj partie duket se nuk po shkon përtej traditës që ka pasur trajektorja politike e vetë zotit Topi. Në një nga in-

tervistat e tij të fundit zoti Topi shprehet se qëllimi kryesor i FRD është të përfaqësojë qytetarin në Parlament, duke lënë mënjanë ambicien logjike të një partie politike, atë të marrjes së pushtetit. FRD nuk ka shprehur madje as ‘ambicien’ e zëvendësimit të partisë mëmë, që kanë pasur zakonisht parti të tilla si PDr apo dhe vetë LSI kundrejt PS. Në këto kushte zgjedhjet e ardhshme do të kthehen më tepër sesa një betejë elektorale mbi programe a çështje themeltare për drejtimin e vendit, në një betejë teknike mbi numërimin apo shtrembërimin e votave. Teknicizmi më tepër se kurrë do të jetë kryefjala politike, e cila do të karakterizojë këto zgjedhje të çuditshme me aktorë dhe subjekte tashmë të vjetruar në skenën politike shqiptare. Pozita do të luajë fort me avantazhin administrativ që i siguron qenia në pushtet, ndërkohë që opozita ka hequr thuajse dorë nga hipoteza e një revanshi, të cilin do ta diktonte logjikshëm lodhja e elektoratit me mazhorancën. Vetë përpjekjet për të organizuar frontin e përbashkët opozitar dëshmojnë qartë që edhe PS vuan po të njëjtat probleme si PD, atë të lodhjes së elektoratit me një lider i cili qëndroi në pushtet për

Fjalë imzot, vetëm fjalë! K jo shprehje e të madhit Uilliam Shekspir m’u kujtua më 27 janar 2013, në ditën e gjenocidit komunist në Shqipëri. Me vendim të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, qysh në vitin 2004, data 27 janar është caktuar si dita e gjenocidit nazist kundër hebrejve. Lidhur me këtë Parlamenti i Shqipërisë hartoi një rezolutë ku solidarizohej me të dhe, njëkohësisht, në një pikë të saj e shpallte edhe si ditën e gjenocidit komunist. Ky ishte një vendim i drejtë i Kuvendit të Republikës së Shqipërisë. Mjafton t’i hedhim një sy librit “Jashtë kontrollit” të personalitetit të njohur amerikan Zbigniev Brzhezhinskij për të kuptuar gjithçka. Në këtë libër jepet një pasqyrë e plotë e këtyre krimeve të kryera gjatë shekullit të njëzet, që autori e quan “Shekulli i megavdekjes”. Ai bën, gjithashtu, edhe krahasimin e këtyre shifrave me atë të viktimave të dy luftërave botërore. Le t’u hedhim një vështrim shifrave të viktimave civile: Lufta e Parë Botërore pati 13 milionë viktima; Lufta e Dytë Botërore 35 milionë, duke e çuar numrin në të dy luftërat në 48 milionë. Ndërsa viktimat e shkaktuara nga sistemi komunist gjatë gjithë periudhës së sundimit të tij janë: Lenini 8 milion, Stalini 25 milionë, Mao Ce Duni 29 milionë, Pol Poti 1 milion, ndërsa diktatorët e Europës Lindore 3 milionë. Gjithsej 66 milionë. Vini re! Sistemi komunist shkaktoi 18 milionë viktima më shumë se të dyja luftërat botërore së bashku. Por, ndërsa viktimat e luftërave botërore u shkaktuan nga bombardimet e të tjera në kushte lufte, viktimat e komunizmit erdhën si pasojë e gjenocidit të ushtruar drejtpërdrejt mbi popullsinë civile, me cinizëm dhe gjakftohtësi, në kushte paqeje, vetëm e vetëm sepse dikush mendonte ndryshe nga diktatorët që sundonin në këto vende. Për të parë përmasat e këtij gjenocidi, le t’i referohemi të dhënave të tjera të këtij libri mbi disa prej masakrave më të njohura, të ushtruar në ish-Bashkimin Sovjetik: 1 milion të ekzekutuar në fund të

koment

Reshat Kripa

viteve 20-të; 1 milion të ekzekutuar dhe 2 milionë të vdekur në kampet e punës së detyruar vetëm gjatë viteve 1937-1938; 7 milionë fshatarë të vdekur gjatë procesit të kolektivizimit; 360 000 robër lufte të vdekur nga konditat e këqija; 140 000 ushtarë polakë të ekzekutuar; 20 000 oficerë polakë të ekzekutuar afër Minskut, zbuluar në fundin e viteve ‘80; 14 736 oficerë polakë të ekzekutuar më 5 mars 1940, me urdhër të Berias, shefit të KGVD-së dhe të miratuar nga vetë Stalini; 10 685 të burgosur të tjerë politikë; 15 000 oficerë të tjerë polakë të ekzekutuar në pyllin e Katinit. Ju lutem, zotërinj, mos thoni se edhe Brzhezhinski gënjen ose shpif në këtë libër! Le t’i kthehemi tani të dhënave mbi krimet e komunizmit të kryera në vendin tonë, të nxjerra nga Arkivi i Institutit të Integrimit të të Përndjekurve Politikë: Të ekzekutuar 6 023; Të vdekur në burg 1 065; Të burgosur 17 300; Të sëmurë mendorë 260; Të internuar 180 000; Të vdekur në internim 9 000. Po t’i shtojmë kësaj shifre numrin e fëmijëve të internuar nën 14 vjeç, që nuk janë përfshirë në këto lista, atëherë rezulton se numri i përgjithshëm i atyre që kanë pësuar drejtpërdrejt persekutimin arrin 250 000 veta. Duke marrë parasysh se gati 70% e tyre i përkasin periudhës deri në vitin 1954, kur popullsia e vendit nuk i kalonte të 1 000 000 vetët, rezulton se 25% e asaj popullsie është persekutuar. Po t’i shtojmë kësaj edhe të tjerë që nuk janë regjistruar fare, atëherë përqindja arrin përmasa rrëqethëse. Si ka mundësi që këtë ditë, asnjë personalitet shtetëror ose partiak nuk u kujtua ta përmendë? Si ka mundësi që me-

diat elektronike dhe ato të shkruara dhe, sidomos, TVSH-ja, për të cilën edhe ne të përndjekurit politikë paguajmë taksën, që janë mjaft të ndjeshme ndaj ngjarjeve të tjera, për këtë ditë heshtin? A ka mundësi të harrohen këto? Si mund të mos kujtohen për ditën gjenocidit komunist, kur këtë ditë e ka miratuar Kuvendi i Republikës? Çfarë është, harresë apo mosdashje? Nuk jam në gjendje t’i jap përgjigje. Sido që të jetë, ajo është një çështje që nuk nderon asnjë në vendin tonë. Madje do të thoja më tepër partitë politike, sidomos ato të djathta. Fjalë imzot, vetëm fjalë! Politika shqiptare është bazuar vetëm në fjalë. Ajo kërkon të na përdorë si manekinë sa herë i nevojitemi. Më kujtohen edhe raste të tjera të heshtjes karshi ngjarjeve që kanë lidhje me përndjekjen politike. Një rezolutë me 17 pika për dënimin e krimeve të kryera nga regjimi komunist në Shqipëri, miratuar qysh në vitin 2006, prej së cilës janë realizuar vetëm dy, ajo e ngritjes së Institutit të Hetimeve të Krimeve të Komunizmit dhe ajo e shpalljes së një dite kombëtare për përkujtimin e viktimave të komunizmit, ditë që, fillimisht u caktua 21 maji, dita e revoltës së Spaçit, ditë që nga ana e autoriteteve nuk u përkujtua asnjëherë dhe që më vonë u zëvendësua me 20 shkurtin, ditën e rënies së monumentit të diktatorit. Më dilte vendimi i Këshillit të Ministrave nr. 42, datë 14.01.2009 për projektligjin “Për Simbolet e Përkujtimit të Viktimave të Krimeve të Komunizmit në Shqipëri” miratuar edhe nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, ku parashikohej ngritja e “Obeliskut të Viktimave dhe të Krimeve të Komunizmit”, obelisk i cili, megjithëse kanë kaluar katër vjet nga miratimi i tij, ende nuk është ngritur. Më dilte vendimi tjetër i Këshillit të Ministrave që parashikonte zgjatjen e afatit të dorëzimit të dokumenteve për dëmshpërblim, heqjen e nenit që parashikonte mospërfitimin e dëmshpërblimit për ata ish-të dënuar politikë me nenin e terrorizmit, përdorimin e doku-

koment

Klejd Këlliçi

më shumë se 10 vjet. Pozita në të tilla kushte nuk do të mund të mundej vetëm me sigurimin e ‘zgjedhjeve dhe votave të lira’, sepse kjo është vetëm një pjesë e ekuacionit. Pjesa tjetër do të ishte fryma apo motivi që do t’i çonte njerëzit të zgjidhnin bindshëm opozitën, që me sa duket nuk ekziston. E nëse do të ishte kështu, opozita nuk do të kishte ‘frikën’ e manipulimit të zgjedhjeve, pasi kjo do të mund të ndodhte veçse në ato kushte kur diferencat mes palëve do të ishin aq të vogla sa të detyronin pozitën të përdorte avantazhin administrativ për të ruajtur pushtetin e saj. Ndonëse ndryshimet e kaluara kushtetuese i kanë hequr partive në pushtet barrën e numrave për miratimin e një sërë aktesh të rëndësishme (zgjedhjen e presidentit, për shembull), nuk do të ishte e dëshirueshme që kushdo që do të vinte në pushtet të qeveriste me mazh-

menteve të Komisionit Tripalësh në përfitimin e këtij dëmshpërblimi, dhënien e dëmshpërblimit njëherësh për të gjithë ata ish-të dënuar politikë mbi 85 vjeç, që komisioni i Ligjeve e ktheu në 75 vjeç dhe që ende, megjithëse ka kaluar më shumë se një vit, nuk po vihet në rendin e ditës së Kuvendit . Më dilnin të gjitha këto dhe mendoja: Përse të ndodhte kështu, kur të gjitha autoritetet shtetërore flasin për përkrahjen që u jepet ish-të përndjekurve politikë? Fjalë imzot, vetëm fjalë! Një nismë e madhe e drejtuesit të Partisë Socialiste pushtoi të gjitha faqet e medias shqiptare. Sipas kësaj nisme, në kupolën e kësaj partie na qenka formuar edhe një komision ose grup pune, quajeni si të doni, që do u marrka me përgatitjen e një programi për të përndjekurit politikë. Në krye të këtij komisioni qenka caktuar një zonjë ose zonjushe, bija e një ish-të dënuari politik, nga ata që dikur e ngrinin në qiell regjimin komunist për të “mirat” e tij, por që vetë diktatura i hëngri kokën. Me të u bashkua edhe një “kryetar shoqate të përndjekurish” me origjinë “nacionaliste” por që, çuditërisht, diku i kishte mbetur borxh diktaturës dhe disa individë të tjerë nga jashtëqitja e kësaj shtrese. E pra, ky grup doli me një platformë për zgjidhjen e problemeve të të përndjekurve politikë. Duke menduar këto, mua më lind pyetja: Sa shpejt jeni kthyer nga qabeja, ju mor drejtues dhe partia e juaj? A nuk ishte partia e juaj që, pas vitit 1997, na pushoi nga puna dhe hartoi një ligj dëmshpërblimi që na jepte vetëm një kafe në ditë, ligj që u hodh poshtë nga Gjykata Kushtetuese? Ju mund të thoni se këtë ligj e hartoi paraardhësi juaj dhe ju nuk mbakeni përgjegjësi për sa ka bërë ai. Por le të shohim periudhën kur ju jeni drejtues i saj. Përse dolën jashtë salle deputetët tuaj kur miratohej rezoluta “Për dënimin e Krimeve të Regjimit Komunist në Shqipëri”? Përse dolën jashtë salle deputetët tuaj kur miratoheshin ligjet e dëmshpërblimit dhe amendamentet e ndryshme për to? Përse dolën jashtë sal-

oranca të cungëta apo me diferenca të vogla me humbësit. Në një vështrim të ftohtë të ofertës politike shihet qartë se figurat politike që po përballen janë të njëjtët që kanë dominuar në forma të ndryshme politikën shqiptare në të paktën 12 vjetët e fundit. Asnjëra prej tyre nuk ka surpriza në raport me atë çka mund të përbënte një ofertë të qenësishme politike e cila të kishte të paktën aftësinë të siguronte rotacionin politik. E nëse do të hamendësohej formimi i ndonjë ‘poli të tretë’ në Parlament, praktika ka treguar se një format i tillë është vështirësisht i praktikueshëm në Shqipëri. Duke filluar të paktën nga viti 2001 jemi mësuar me një Parlament ku paradoksalisht mazhorancat rrallë kanë pasur rrjedhje të qenësishme dhe për më tepër kanë pasur në gjirin e tyre më shumë parti se fronti opozitar. Të qenit në opozitë në Shqipëri nuk është ‘sport i preferuar’, dhe nëse do të shtrembëronim titullin e një libri të Kunderës do të thoshim se në politikën e vendit vuhet nga sindroma e ‘peshës së papërballueshme të mos pushtetit’. Shkurt, politika shqiptare pas njëzet vitesh është ngërçuar nga një stanjacion metaforash dhe idesh të paafta për të mobilizuar elektoratin shqiptar.

le deputetët tuaj kur miratohej ligji “Për Lustracionin në Republikën e Shqipërisë”? Përse një nga deputetët tuaj më me emër, ish-kryeministri Majko, i quajti “plehra” luftëtarët e batalionit 4000 të NATO-s, që ishin vrarë në Shqipëri në përpjekje me forcat e sigurimit për rrëzimin e diktaturës komuniste? Fjalë imzot, vetëm fjalë! Një person me shumë ish-e, një ishministër, ish-nënkryetar i një partie të madhe të djathtë, ish-kryetar grupi parlamentar, ish-president që tani mban postin e kryetarit të një partie të re, por veshur me xhaketa të vjetra, ligjëron e ligjëron, duke thënë se u mbështetka te ish-të përndjekurit politikë, madje ka mundur të grumbullojë pranë vetes edhe disa individë të veçantë, premtuaka se dashka t’ua shlyeka dëmshpërblimin këtyre për tre vjet. Unë mendohem dhe pyes përsëri: - Përse nuk e bëri një gjë të t i l l ë ku r i s ht e n ë p a r t i n ë e mëparshme? Fjalë imzot, vetëm fjalë! A do të bien ish-të përndjekurit politikë në vorbullën e kësaj loje fjalësh? Unë nuk do ta besoja. Një mik më ka treguar një barsoletë: Perandori romak Neroni i vuri zjarrin Romës. Banorët, të revoltuar, u ngritën dhe rrethuan pallatin perandorak. Perandori, i trembur, thirri këshilltarin e tij, të urtin Seneka dhe i kërkoi rrugëzgjidhjen. Seneka i tha: Thuaju që zjarrin e vunë të krishterët. Në atë kohë krishterimi sapo kishte filluar të përhapej në Romë. Neroni e vështroi me vëmendje dhe i tha: - A do të më besojnë? Dhe Seneka iu përgjigj:- Populli beson çdo lloj gënjeshtre që i serviret! A është e vërtetë një gjë e tillë? Ndoshta. Megjithatë, nuk dua të besoj se ish-të përndjekurit politikë do të mund të përdoren si manekinë. Në veshët vazhdojnë të më ushtojnë fjalët: -Fjalë imzot, vetëm fjalë! Deri kur Shqipëria do të vazhdojë me “Fjalë imzot, vetëm fjalë”? * Kryetar i Shoqatës Antikomuniste të të Përndjekurve Politikë Demokratë të Tiranës.


18

MAPO

E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

sport

Legjionarët

Zyrtare, Ujkani është një lojtar i Kievos Samir Ujkani, prej së martës është zyrtarisht lojtar i Kievo Veronës, skuadrës që militon prej vitesh në Seria A. “Jam i sigurtë që do të bëj një karrierë të shkëlqyer te skuadra veroneze”, – ka thënë portieri kuqezi pasi ka hedhur firmën në kontratë. Mediat italiane bëjnë me dije se Ujkani transferohet te Kievo në formë huazimi me të drejtë blerjeje

të gjysmës së kartonit të portierit në merkaton e verës. Afrimi i Ujkanit te Kievo i mbyll dritaren transferimit të një prej portierëve të Lacios, Karrizo ose Bixari, ndërsa Fiorentina dhe Interi duhet të punojnë për të gjetur zgjidhje të tjera pas dështimit të operacionit për të nënshkruar me lojtarin e Kombëtares shqiptare. Ujkani u rikthye te Palermo në

fillim të këtij sezoni pas dy viteve në radhët e Novarës. Fillimisht ai mori besimin e plotë të presidentit Zamparini, por me kalimin e javëve pozita e tij te sicilianët u bë delikate për shkak të krizës së rezultateve që klubi po kalon. Ujkani përfiton 350 mijë euro neto rrogë në sezon te Palermo dhe e njëjta shifër pritet të ruhet edhe te Kievo.

Lacio triumfon në mbrëmjen thriller, mposht Juven dhe shkon në finale Golat e Gonzales dhe të Flokarit zhvlerësojnë atë të Vidal. Markizio humbet një rast të pabesueshëm në fund Jeton Selimi

Juventusi udhëtonte në Romë me misionin e madh të shënimit të një goli ndaj një formacioni që këtë sezon i ka bërë një qëndresë të jashtëzakonshme ekipit kampiont. Në “Olimpico” kryeqytetasit vinin si favoritë për shkak se në sfidën e një jave më parë në Torino kishin arritur një rezultat 1-1, çka i kualifikonte më tej ata. Për këtë arsye, ekipi që ishte i detyruar të sulmonte dhe të shënonte golin e parë ishin kampionët e Italisë. Antonio Konte preferon ta lërë në stol Andrea Pirlon, i cili nuk është në formën e tij më optimale, ndërsa në formacionin bazë do gjejë vend Peluzo në vend të Kielnit dhe Xhakerini që do të mbulojë anën e majtë të mefushës, një pozicion që ka qenë shumë delikat pasi Azamoah e ka lënë bosh për shkak të impenjimit të tij me kombëtaren. Te Lacio, trajneri Petkoviç ka zbritur në fushë formacionin më të mirë të mundshëm, mes të cilëve kishte zënë vend edhe Miroslav Klose, i lënë në stol gjatë ndeshjeve të fundit për shkak të një dëmtimi. Sfida nis e shpejtë dhe duket fare qartë se Juventusi ka ndërmend ta fitojë këtë takim. Bardhezinjtë e nisin me një marsh më shumë përballjen sepse janë të detyruar, ndërsa Lacio qëndron në pritje, duke pritur kundërsulmin perfekt. Loja ka shumë intesitet, është e fortë dhe në limitet e agresivitetit, ndërsa rastet e pastra do të mungojnë. Juvja gabon

shpesh në pasimin e fundit, duke shpërdoruar aksione të vlefshme, ndërsa Lacio thuajse nuk duket në zonën e Storarit. Megjithatë, pjesa e parë do të prodhojë dy raste të dyshimta për çdo ekip. Në fillim është Vuçiniç që pengohet në mënyrë të parregullt nga Marketi në zonë, penalltia duket se është po nuk mendon kështu gjyqtari Banti, ndërsa më pas Klose do të pengohet nga Isla në një tentativë për të vjedhur topin nga juventini, por as kësaj radhe gjyqtari nuk lëshon pe ndaj protestave. Rastet e mira do ti ketë Juventusi në fund të takimit. Në

Merkato

Ish-mbrojtësi

Mario Baloteli është kuqezi, Milani bën goditjen e madhe! Mario Baloteli është goditja e madhe e Milanit në merkaton e janarit. Klubi kuqezi dhe ai i Mançester Siti kanë arritur marrëveshjen për atë që cilësohet si transferimi më i bujshëm i janarit. Tratativat kishin nisur dy ditë më parë dhe megjithëse vetë futbollisti i kishte paraprirë rikthimit të tij në Seria A me festën e lamtumirës dhe me mesazhet e dërguara të afërmve të tij, bisedimet mes palëve kanë qenë me të vërtetë të vështira sa i përket termave financiarë. Milan bëri ofertën e fundit: 20 milionë euro për kartonin e Mario Balotelit, ndërsa Siti kërkonte 22 milionë euro. Në fund është vendosur për 20 milionë euro plus 3 të tjera bonus në bazë të paraqitjeve të futbollistit. Po ashtu, kjo shumë do të paguhet me 5 këste nga 4 milionë euro. Ndërkohë, sulmuesi do të firmosë një kontratë 4-vjeçare, nga e cila do të përfitojë 5 milionë euro në sezon. Mario Baloteli pritet të bashkohet menjëherë me skuadrën e drejtuar nga Masimiliano Alegri, që përballet

fillim është Marketi që bën një superpritje pas një goditjeje të rreptë të Vuçiniç, ndërsa më pas Xhonvinko gjuan shëmtuar pas një driblimi në zonë prej të cilit u çmarkua totalisht nga kundërshtari. Pjesa e parë mbyllet me rrjeta të paprekura, ndërsa e dyta nis me të njëjtat formacione. Kësaj radhe duket se është Lacio që është futur më e bindur në fushë. Bardhekaltërit arrijnë ta zotërojnë shpejt fushën ndërsa do të shënojnë edhe një gol me një shpejtësi të atillë sa bardhezinjtë do të shokohen. Hernanes do të lëshojë një top të ëmbël në

me një sfidë personale për të menaxhuar një prej sulmuesve më të talentuar në botë, por të vështirë sa i përket karakterit të tij shpërthyes në fushë dhe jashtë saj. Sulmuesi i kombëtares italiane u evidentua me Interin, ndërsa u transferua te Mançester Siti përpara dy sezonesh e gjysmë. Por në kampionatin anglez 22-vjeçari u përball me vështirësitë në ambientimin në skuadër, por edhe me sulmin konstant të mediave britanike për shkak të ngjarjeve jashtë fushe me protagonist vetë futbollistin.

Materaci: Tek Interi, Balo vinte me çorapet e Milanit Ish-mbrojtësi i Interit, Marko Materaci, “bekoi” rikthimin e Mario Balotelit në Itali. Madje ai është i bindur se kuqezinjtë falë tij do të arrijnë zonën Champions. Ja se si e përshkruan Materaci raportin e tij me Balotelin: “Është një kalama, të cilit i pëlqen ta shijojë jetën. Unë kam vetëm kujtime të bukura me të, ndërsa ai ndoshta mund të ketë kujtime të hidhura me mua. Përpara ndeshjes me Barcelonën, u bëra gati ta rrihja, kur më tha se nuk kishte dëshirë që të luante. Unë gjithçka e bëra, pasi e kam trajtuar gjithmonë si vëllain tim të vogël”. Materaci është i sigurt se Baloteli, gjithmonë nëse vjen në “Milanelo”, do ta rrisë ndjeshëm nivelin e formacionit kuqezi: “Balo është një supersulmues. Jam i bindur se mund ta çojë Milanin në vend të tretë. Pastaj e kuqja dhe e zeza janë ngjyrat e tij të preferuara. Ndër të tjera, edhe kur ishte tek Interi, vinte në stërvitje me çorapet kuqezi të Milanit, të cilat unë ia prisja gjithmonë”.

zonë për kokën e Gonzales, që godet saktë me kokë dhe mposht portierin Storari të pafaj. 1-0 për Lacion dhe ndeshja e Juves bëhet edhe më e vështirë, ndërsa bardhekaltërit ndjejnë fare pranë aromën e finales së madhe. Konte detyrohet të hedhë Pirlon dhe Markizion, teksa Petkoviç nxjerr Hernanesin e dëmtumar pas një përplasjeje kokë më kokë me Marronen. Janë minuta të tëra që flasin për miqtë, por bardhezinjtë nuk arrijnë dot të çajnë rrethimin e ndërtuar nga Petkoviç. Bardhezinjtë kanë disa mundësi të mira kundërsulmi, por

çuditërisht në dështimin e tyre është thuajse gjithnjë këmba e Xhonvikos. Kur shpresat bardhezi për barazimin dukeshin të shuara, është Vidal që shënon pas një topi të harruar në zonë. Megjithatë, kjo mbrëmje duket se është e shkruar për Lacion. Në aksionin pasardhës Flokari do shënojë nga një goditje këndi duke çuar peshë të gjitha zemrat e tifozëve lacialë. Por ajo që humbasin Xhonvinko e Markizio më pas është për thriller. Përfundimisht 2-1 dhe Lacio është në finale, ku pret që të vijë fituesja e çiftit Inter-Roma.

France Football

Katari ka blerë votat për Botërorin 2022 Gazeta prestigjioze franceze “France Football” hedh një “bombë” në ambientin mediatik dhe atë sportiv, duke rihapur sërish çështjen e caktimit të kandidaturës së Katarit për organizimin e Botërorit 2022. Një raport prej 20 faqesh publikohet në faqen e parë të gazetës, ku vihet theksi në blerjen e votave nga vendi i Lindjes së Mesme me autorë kryesorë të këtij krimi, FIFA-n, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Francën. Sipas shkrimit, francezi Michel Platini, president i UEFA-s, ishte një nga organizatorët e negociatave me Katarin, madje ai ka marrë pjesë edhe në një darkë mes ishpresidentit të Francës, Nikolas Sarkozi e kryeministrit katariot. Platini e konfirmon praninë në këtë darkë, por thekson se nuk ka pasur asnjë presion nga Sarkozi për të mbështetur Katarin. Vendimi për kandidaturën u mor në 2 dhjetor 2010 ku Katari fitoi në dëm të SHBA-së, Australisë, Koresë së Jugut dhe Japonisë. Vendi me rreth 600 mijë banorë, grumbulloi 14 nga 22 votat e anëtarëve të Komitetit Ekzekutiv ed-

he pse oferta e Shteteve të Bashkuara konsiderohej si më e favorizuara. Kjo nuk është hera e parë që Katari vihet në shënjestër për këtë çështje. Disa muaj më parë, ish-zv/presidenti i FIFA-s, Xhek Uorner e akuzoi vendin e Lindjes së Mesme për korruptimin e 4 anëtarëve te Komisionit me rreth 20 milionë dollarë në këmbim të votës së tyre pro. Uorner nuk u ndal me kaq pasi ai zbardhi edhe emrat e personave të dyshuar që ishin kamerunasi Isa Hajatou, argjentinasi Hulio Grondona, guatemaliani Rafael Salguero dhe paraguaiani Leoz Nikolas.


e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

Me pikturën e urës së Goricës në Berat, i riu Adi Totaj është shpallur fitues i konkursit ndërkombëtar “A Youthful Vision 2012”, organizuar nga UNESCO

MAPO

19

dosja për të drejtën e autorit e agjencisë së Pirro Çakos, në dorë të ministrit Pas reagimeve të shumta në media, që shkaktoi propozimi për pezullimin e licencës për një periudhë 6-mujorë të Agjencisë “Albautor” dhe “AKDIE”, nga Zyra Shqiptare e së Drejtës së Autorit (ZShDA) kjo e fundit bën publik faktin se ka filluar një proces monitorimi të aktivitetit të këtyre dy agjencive në raport me grumbullimin dhe shpërndarjen e të ardhurave tek autorët e së drejtës, detyrim i cili buron nga ligji dhe statusi i agjencive. Në njoftimin për shtyp, ZShDA shprehet se dokumentacioni që ata kanë përgatitur, ku mbrojnë propozimin e tyre për heqjen e licencës këtyre dy agjencive për një periudhë 6-mujore, e kanë depozituar në Ministrinë e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve. Kjo e fundit tashmë ka në dorë gjithë dosjen, ku sipas ZShDA-së evidentohen shkeljet ligjore të “Albautor” dhe “AKDIE”. “Zyra Shqiptare për të Drejtat e Autorit mbetet e vendosur në angazhimin e saj për mbrojtjen dhe respektimin e të drejtave të autorit dhe të drejtave të lidhura në territorin shqiptar, si dhe e vendosur për zbatimin me përpikëri të ligjit”- shkruhet në deklaratën e tyre.

Piktori fituese e konkursit “A Youthful Vision 2012”

Piktori i ri më i mirë në botë është nga Berati N ë konkursin ndërkombëtar të piktorëve “A Youthful Vision 2012”, për moshat 13-15 vjeç, që u zhvillua në Sllovaki, organizuar nga UNESCO në kuadër të projektit “World Heritage”, Adi Totaj nga qyteti i Beratit ka fituar çmimin e parë. Adi Totaj është shpallur piktori më i mirë mes 1 458 të rinjve nga e gjithë bota, me pikurën e urës së Goricës në Berat. Edicioni i 18-të i konkursit “Një vizion rinor 2012” u organizua në Banska Štiavnica të Sllovakisë. Ky konkurs synon të ftojë dhe angazhojë fëmijët e shkollave duke përdorur kreativitetin e tyre për të paraqitur trashëgiminë botërore të qytetit të tyre ose të çdo qyteti që është pjesë e trashëgimisë kulturore në të gjithë botën. “A Youthful Vision 2012” është një konkurs ndërkombëtar pikture, ku marrin pjesë persona nga të gjitha vendet që janë në mbrojtjen e UNESCO-s, Institutit të Mbrojtjes së Trashëgimisë Kulturore në botë. Në organizimin e këtij viti morën pjesë mbi 1 458 të rinj nga 80 shkolla të ndryshme, nga 26 qytete të trashëgimisë botërore, dhe nga 19 shtete të ndryshme. Shtete pjesëmarrëse ishin: Shqipëria, Brazili, Kanadaja, Kina, Kuba, Republika Çeke, Hungaria, Italia, Japonia, Lituania, Letonia, Malajzia, Mali i Zi, Polonia, Rumania, Rusia, Turqia, Ukraina dhe Sllovakia. Adi Totaj ka mbaruar shkollën 9-vjeçare “Thimi Tani” në Berat dhe aktualisht është nxënës në vitin e parë në Medresenë “Vexhi Buharaja” të këtij qyteti. Rrugën si piktor e ka nisur që në klasë të 6-të, duke u inkurajuar nga mësuesit dhe prindërit e tij. Një nga objektivat më të rëndësishëm të Adit është të vazhdojë shkollën e lartë për arkitekturë.

“Onufri”, juria shpall fituesin më 31 janar Fituesi i konkursit “Onufri 2012”, i çelur në dhjetor, do të shpallet në 31 janar. Galeria e Arteve ka ngritur jurinë me tre anëtarë, të cilët do të bëjnë dhe përzgjedhjen e fituesit në edicionin e 19-të. Juria përbëhet nga tre anëtarë. Alban Hajdinaj, kryetar, studiues-kurator; Genti Gjikola, anëtar, arkitekt; dhe Thomas Logoreci, Anëtar dhe Kritik Arti. Ekspozita “Ndoshta të ëndërrosh” u kurua nga Daniele Capra dhe artistët që marrin pjesë janë Luçian Bedeni, Yllka Gjollesha, Genti Korini, Mariana Kostandini, Remijon Pronja, Alketa Ramaj, Violana Murataj dhe Arjan Shehaj. Ekspozita mban emrin e Onufrit dhe për herë të parë është zhvilluar më 1993. 

Piktori shqiptar që fitoi konkursin “, Adi Totaj

Dy çmime europiane edhe për piktorin shqiptar Ali Sinani Komisioni Europian Art Net ka vlerësuar në këtë fillimvit me dy çmime piktorin shqiptar Ali Sinanin. Çmimet SIK ISEA (Swiss Institut for Art Research) dhe Kuns Bulletin i jepen artistit shqiptar që jeton në Zvicër, për projektet që ka realizuar gjatë 10 viteve të fundit nëpër metropolet e Europës, ku ai prezanton një metodë të re të artit figurativ. “Edhe pse nuk kam pritur që do të më shpërblejnë me dy rekorde, me këtë lajm më befasoi këndshëm menaxherja ime Irene Varga, ku m’u drejtua nëpërmjet një shkrimi, ku më kishte shkruar në gjuhën gjermane ‘Ganz Grosse Gratulation 2 Sikart Sterne’ (shumë urime - 2 rekorde nga SIK ISEA), thotë Sinani. Këto nuk janë vetëm dy çmimet që ka fituar piktori, pasi ai, në bashkëpunim me Muzeun e St. Gallenit të Zvicrës, është shpërblyer edhe me disa çmime të tjera ndërkombëtare. Për kritikët e artitit pamor, arti i Ali Sinanit është i pazbërthyeshëm. “I pazbërthyeshëm është arti i Ali Sinanit për ata recipientë, të cilët nuk kërkojnë të Bukurën, por

përpiqen që brenda veprës të identifikojnë shenja të njohura komunikimi, identike me ato që kanë në repertorin e vetë kulturor, asisoj kodesh që drejtojnë receptorët e perceptimit të tyre personal”. Sipas tyre, Ali Sinani sjell një art thellësisht të pastër, një art që kritikut ia bën të rëndë klasifikimin e tij në njërin nga izmat, shkollat, stilet, drejtimet e muzetë e artit. Piktori Sinani për këtë vit synon të mbrojë edhe tezën e doktoraturës në universitetin Internacional në Novi Pazar, nën udhëheqjen e Dr. Prof. Fehim Huskoviç, ku pastaj mendon përsëri t’i kthehet universitetit të Freiburgut të Zvicrës. “Jeta dhe kontakt me piktorë dhe artistë të kulturave të ndryshme më kanë mësuar të kuptoj se kur njeriu lëviz nga vendlindja e tij nuk është se ka ndërmend  ta tradhtoje kauzën jetike, por e bën këtë i nxitur nga nevoja për t’u zhvendosur dhe për të parë se cili është realiteti jashtë nesh. Kjo pra është arsyeja që njeriu dëshiron të provojë dhe të jetë në kontakt me kultura të ndryshme, por dhe të realizojë një ëndërr”, thotë  Sinani.

Akrobatët Fiqiri Luli e Sabina Troshku, çmim në Francë Artistët e cirkut rikthehen me një çmim të rëndësishëm nga Festivali i 34-t i Cirkut në Francë, ku morën pjesë 13 shtete. Dy artistët e cirkut, Fiqiri Luli dhe Sabina Troshku, me përformancën e tyre të numrit të statujave morën vlerësimin maksimal nga Akademia e Cirkut ‘Fratelini’. Emocionet për artistët e rinj janë të mëdha pas suksesit në skenën botërore. Por veç çmimit, artistët kanë marrë edhe një ftesë nga Akademia Franceze për t’u trajnuar për një muaj. Profesori i tyre Pavli Sallata shprehet se tashmë e kuptojmë që ishte realitet. Artistët e cirkut shqiptar, Fiqiri Luli dhe Sabina Troshku janë dy fitues të një talent show “Albanian got talent”. Pak kohë më parë ata u ftuan t’i bashkohen Cirkut të Francës. Dyshja u përzgjodh nga një juri ndërkombëtare mes mijëra akrobatëve dhe artistëve të cirkut nga gjithë bota.


20

MAPO

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

Legalizimet, emrat e 2200 personave që marrin tapitë ALUIZNI publikon sot listën e re me 2200 vetëdeklarues objektesh informale, dosjeve të të cilëve u janë përgatitur dokumentacioni tekniko-ligjor dhe janë bërë gati lejet e legalizimit. Siç ka bërë me dije edhe më parë, ALUIZNI është duke përpunuar dhe dhënë BERAT

THEODHOR PANAJOT BAKO LUTFI GANI BENJA ARBEN JORGO XHOMAQI LUTO SELIM XHAFERI SHEFQET FAIK LIKO LLAZAR KOZMA PRENDI KOSTAQ KOLI LULE BILBIL MEHMET ASLLANAJ MIMOZA NOVRUS HOXHA LUFTAR BILAL SALIAJ MINUSHE ISMAIL SULAJ HASAN JASHAR HYSA DHIMITRAQ NDREKA LOCE ARETI VLLAS DOGA RENATO LUFTAR BREGU QAMILE RAPUSH CENGA ANASTAS RAPUSH CENGA HYSEN ADEM CENGA PETRO KRISTO SEFA PETRIT SHYQYRI ZELE FUAT SKENDER GURI SABRI NAZLLEM MEHMETI LUAN VELI SHKEMBI NUREDIN GANI KACELI TOLI FONI KOKA TOLI FONI KOKA PETRIT HYSNI KOKOSHI PELLUMB ADEM AHMETAJ PELLUMB ADEM AHMETAJ ILIR PETRIT XHAFA NUREDIN HATEM KOKA RAIF MALO KORIA FATMIR MALIQ MARRA VLADIMIR FAIK SPAHIU EDMOND SERVET SHKEMBI AGIM RAMADAN ÇENO ELMAS TOFIK MERKAJ RUSHIT DEMIR MEHMETI QAZIM MUSTAFA TOSKA VASIL KRISTAQ RAMA SULO SELIM BARDHAJ NURI RESHIT SENJA XHAFER HYSNI LIKA ANDREA SOTIR RAFAILI

DIBER

YLBER NAZMI VARFI MEXHIT JAHE SINA RUSTEM HAJDAR NUZI

DURRES

LULZIM HAXHI LOCI SKENDER XHEVIT KASEMI VANGJEL ZYFER AGALLIU ADRIATIK ADEM BENGASI BESIM ISMAIL PRENCI ALI RAMADAN MEMA VANGJEL KADRI ZAIMI ALI RAMADAN MEMA ORHAN BAJRAM SEMI PETRIT VESEL LLAHA SHFQET JAHO HARIZI BEQO ISUF CANI SADIK QAMIL ZANI VEBI ELEZ LLESHI SOKOL SULEJMAN ZANI ALFON HASIM ZANI IDRIZ ISUF CANI SAMI ELEZ LLESHI ISUF HYSEN LELA PASHO VELI SANI XHEMAL RAMO DURO BAKI MEXHIT QOKU KADRI ISUF CANI JORGO KADRI ZAIMI ZIJA SELMAN BUCI SULEJMAN MAHMUT ZAIMI NAZMI KADRI ZAIMI AVDYL HAXHI HOXHALLARI VLADIMIR SKENDER DOCI RAMAZAN ALI DOMI ESAT QAZIM IDRIZI SHPRESA QAZIM IDRIZI ASLLAN NAZMI AGOLLI JAKUP HAXHI FILE JANI SAMI CIFLIKU AGIM SABRI ZOTAJ FASLLI BAKO AKULLI HYSEN GANI LIKOLLARI ARJAN HIQMET MIMINI PETRIT RAMADAN LOSHI HALIT ABDYL BEU SAFET ASLLAN AZEMAJ PETRIT SAFET KAPUCI VELADIN SAFET KAPUCI PERPARIM ZENEL XITE PELLUMB AQIF DOKO PAJTIM IZET VILA GAZMEND NUSRET CERRIKU EDUART NUSRET CERRIKU SALI HAMIT DANGLLI DASHNOR NURET AKULLI HEQEREM NEZIR KOZELI ARJAN IQMET MIMINI KAMBER MYRTO KAPUCI GEZIM SHAQIR HOXHA ISLAM TAHIR KORCARI ALFONC TOMORR ISMAILI PALI STEFAN PAPA AVNI IMER CUKA IDAJET RRAPUSH ALLKJA PETRIT GAZI ZACI ILIRIAN HODO MULLALLI MUHARREM HETEM HAXHILLARI TASHO GAZI ZACI QEMAL HEKURAN MEHMETI BASHKIM HYSEN AGALLIU KLEMENTINA LIGOR STEFANI KAMBER MYRTO KAPUCI PERPARIM NAZMI DANGLLI PELLUMB QEMAL KAJTAZI YLLI SHEFQET HYSKAJ MEMO BAKO AKULLI PALI STEFAN PAPA RRAPUSH REXHEP CELA VEHBI EMIN BUJKU KUJTIM NESIM MANCELLARI BESNIK MUSA HOXHA BENJAMIN KRISTO NINI ALI SHEFQET HOXHOLLI KLEATHI GAQO QIRICI

mesatarisht 2250 leje legalizimi në javë, pra 10 000 leje legalizimi në muaj. “Me këtë ritëm të fituar, të cilin shpresojmë dhe kemi bindjen se do e intensifikojmë, çdo ndërtues informal duhet të jetë i qetë dhe i sigurt se shumë shpejt do të jetë radha e tij për të parë emrin

MINA KICI MILO VIKTOR ZALO BRAHIMASI RESMI QAMIL ZEZA ALIJE SHYQYRI QORRI NIKO HAZIZ DOLEQI DHIMITRAQ PAVLI GAJDA BESURIM HEKURAN ZENELI BILBIL NUREDIN AGALLIU NDREC PREND MARKU PRENG PASHK DACI NDUE LLESH DODA NDREK FRROK KACORRI PASK PRENG MARKU MARTIN GJERGJ MARKU PETRIT PASHK NDOJ NIKOLL PASHK TOPJANA SIMON PJETER PRENGA VIKTOR NDREC KOLAJ LLAMBRO BRAHO PETRIT MARK KOCA NDUE KOLE KOCA MOISI HYSEN KALOSHI TEREZA PRENGE DODA HEKURAN ZENEL META GURALI SHERIF BAKOLLARI ELEZ ISMAIL XHEKA KELER FERIT SADA TAF REXHEP ZHUZHI ALBERT JAUP VEIZI JORGO FASLLI LEKO BASHKIM JORGO MALUSHI QEMAL HYSEN MATA ASLLAN AXHEM MUSTAFA VASIL MHILL LLESHAJ VIKTOR NDREC MARKU DEDIN DOD SULI BARDHOK LLESH KAÇORRI PRENG GJERGJ MARKU ; TONIN GJERGJ MARKU MARTE MARK MARKU MARK GJON MARKU NIKE PRENGE MARKU MARK NIKOLL PRENGA BARDHOK GJERGJI MARKU ALFRED MARK GJEGJAJ VIKTOR PRENG KACORRI VLASH FRROK KACORRI ANGJELINA MARK MEJDANI MARK ZEF PRENGA VITOR NDUE NDOJ ZEF GJON MARKU MARK PASHK NDOJ GJETE MARK KALUSHA NDOC DED DEDA ARDIAN NIKOLL GJEGJAJ KURT OSMAN VLADI DEDE NDUE PRENGA FRAN ZEF TUCI HAREDIN LUK BIBA DILE NIKOLL KACORRI AGRON M RAIT VELIJA SABRI SHABAN RRJOLLI

ELBASAN

VASIL HALIL KUCI RAMAZAN AHMET AVDIU HAVA RIZA GJOSHI HAVA RAMAZAN TUSHA RILINDA QANI SHUTURIQI HAMIT NAZMI BOJA SKËNDER NAZMI BOJA ABDYL MUSTAFA SHIJAKU MARJETA NAZMI SEJRANI EDUART DALIP BRAHO XHEVIT SAIP TARUSHI ELMAZ SHEFQET KARAJ NAIM ARIF CERRIKU IDAJET REFAT FRAKULLI, , MELEQ REFAT FRAKULLI ARTAN REFAT FRAKULLI REFAT HASAN FRAKULLI LULEZIM REFAT FRAKULLI ISMAIL MUSTAFA CELA ISMET REXHEP SENI YMER ISMAIL DURAKU GEZIM QAMIL BERZANI BESIM FERIT CILI SKENDER ISMAIL CARKU GEZIM RUSTEM KOTORRI GEZIM BEQIR DEDA GEZIM SELAJDIN GURRA GEZIM DERVISH COKU GEZIM MUSA LLOCJA DALIP ISMAIL LLOCJA KUJTIM FERIT MUSTA GEZIM AVDULLA DRAZHI GEZIM HALIL FYSHKU GEZIM PULLUMB MUSTAFAJ SHERIF ALI HAZIZI GEZIM ALI ALLUSTAJ ISMAIL OSMAN MEMA ADEM ISMAIL CULLHAJ GENCI XHAFERR LLESHANAKU ISMAIL BASHKIM VRAPI GEZIM RAMAZAN BEQIRI GEZIM MUHARREM MALO BESNIK MUHARREM MALO MIHAL MARK SKENDERI RUZHDI ISMET HASANI GEZIM FERIT CANI GEZIM MEHMET BASHA YLLI SALI SEFERI FADIL ABAS ISMAIL KADRI SULE CAPJA GENTIAN KADRI CAPJA GENTIAN DHIMITER BARDHI FIDAI HYSEN MYFTARLLI MERITA TAFIL MYFTARLLI GEZIM ISMAIL RAKO ISMAIL FAIK BUGJZI GENTJAN RIZA KULLOLLI NATASHA HALIT GREMI, JULIAN AGIM GREMI OLTION AGIM GREMI, KRESHNIK AGIM GREMI GEZIM DURMISH DURMISHAJ FATMIR QAMIL GEGA, IKE SALI GEGA ISMAIL QAZIM XHERRI QAZIM ISMAIL ALLA GEZIM NAZMI HYSA FERDINAND NAZMI HYSA SHYQERI SALI GJORGA

SANIJE DAN GJORGA ALI ISMAIL BAJRAMI XHEVAHIR ISMAIL RAMA ISMAIL RIFAT CEHU JULJAN AHMET PIRJA XHEMILE ISMAIL MUSAI MIRAND XHAFERR MUSAI QETSOR MUSA ISMAILAJ GEZIM RAMAZAN LATIFI KUJTIM ISMAHIL BUZHANI ISMAIL HYSEN HANOLI GANI ISMAIL ZORBA REXHEP ISMAIL CERRIKU GEZIM RAMAZAN DIKA FITIM GANI JUBA FISNIK ISMAIL ZORBA GEZIM QAMIL CEKA FERIT ISMAIL CEKA GEZIM ALI KRRABA GEZIM QEMAL ZGJANA LEONIDHA HALIT SHORJA BEHAR ALI KORRA RAMAZAN SULEJMAN MURATI FERIT SULEJMAN SINANI BUJAR SABRI DEMIRI KUJTIM RAMAZAN DEMIRI NAZMI SHAHIN LUMANI AGRON KADRI JOLLA PETRIT ISA CERMA IBRAHIM SELMAN GJINI GEZIM PELLUMB HALIMLLARI ALBERT REXHEP KADRIU JETMIR REXHEP KADRIU ZIJA FIQIRI DHANA VEHAP FIQIRI QATJA AGIM SUL PISHA RIFAT ISMAIL BAJRAMI RIFAT ISMAIL BAJRAMI ÇELIK LUFTIM HALIMLLARI RASIM HASAN HOXHA SHKËLQIM ABDYL RRESHKA KASTRIOT BEXHET HALIMLLARI HEKURAN HAJRO ZERELLARI PULLUMB XHEMAL MUSTAFAJ ADEM JASHAR QOSHKU RAMAZAN HALIL KORRA SANIJE JAKUP BAROTI IBRAHIM DAUT DERVISHI RESMIJE HAJREDIN MUSTAFAJ SHERIFE RRAPUSH ZHARRI BEHARE SHABAN KASA NAIM SHABAN ZHARRI XHEMAL SHABAN ZHARRI, BAJRAM SHABAN ZHARRI SEFER SHABAN ZHARRI, NAZIBE SHABAN ZHARRI BAKI SHABAN ZHARRI, HILMI SHABAN ZHARRI, GË ZIM ADEM GJIKA DEMIR SHEFQET KOTORRI SHABAN MESUT XIBRRAKU ZARIF MESUT XIBRRAKU REFIK RRUZHDI QEVANI MIMOZA AQIF MEMA FITIMTAR HAXHI KASA TAJAR QEMAL QEVANI TAJAR FETAH KUMRIJA TAJAR BEHXHET HOXHA ALEKSANDER FETA MEMA SHERIF TAHIR HYSA SHKELQIM ZYLYF XIBRAKU SHEFQET NAIM MEMA VLADIMIR RAMAZAN DUNGA NDERIM XHEVIT KUMRIA ZENEL GANI MEHALLA SAIMIR YMER QEVANI FLORENC QEMAL XIBRRAKU XHEMAL SADIK ALLA FADIL QAMIL MEHALLA NAZMI DANE HOXHA NIKO DERVISH KOSTANDINI SALI RUSHAN GUZI DASHAMIR REXHEP XIBRAKU GAZMIR REXHEP XIBRAKU RRUZHDI QAMIL MEHALLA ALI QEMAL HOXHA TAJAR QAMIL MEHALLA ALBERT HYSEN SHERMADHI BUJAR DERVISH ZYLI AGRON KADRI DELIU KOSTA RAMADAN BARDHI SHEFQET ARIF HOXHA TOMORR SALI CEKREZI THOMA JANI TOLLUMI RUZHDI XHEMAL HOXHA ADRIATIK FAIK DRAGOTI REXHEP NEZIR XHAFERRI ENVER RAMAZAN GJOLENA GEZIM OSMAN YZEIRI BUJAR SAMI HOXHA XHEVAHIR KADRI DELIU PETRO NAZMI KISHTA ADRIATIK XHAFERR PLAKU, ALTIN XHAFERR PLAKU SHABAN ISUF KASA GURI RIZA LUMSHI ARTUR RAMAZAN KUMRIJA MYFTINIA ELBASAN ALBERT MERKUR SINANI ENVER PASHO POPA LUFTAR HYSEN KULLOLLI GEZIM REFAT HOXHA NDRICIM GANI HOXHA MUSA DEMIR CEKREZI SELIM AQIF HOXHA VERA OSMAN RAGA ASTRIT NURI HOXHA THOMA SIFI SKENDERI VENEMIN ANASTAS SHATI DHIMITER HALIT CEKREZI HALIT HASAN CEKREZI PETRIT PASHO POPA BLENDI PALI PULLUMBI FATMIR ISMAIL LAZI MONDI LEFI HIDA RAMADAN JONUS ÇERRI KASTRIOT HASAN VOGLI SKENDER BASHKIM BASHVOGLI GENCI ELMAZ PROGMI JONUZ ADEM PROGMI IBRAHIM ADEM PROGMI MUHARREM FADIL META

në gazetë dhe për të marrë lajmërimin e legalizimit të pronës së tij; do të jetë kjo mënyra e vetme dhe më e drejta e transparentja e komunikimit midis nesh”, - u shpreh drejtori i ALUIZNI-t, Ardian Kollozi në njoftimin e djeshëm për median.

MUSA KADRI META ASTRIT NEBI META BARDHUL SHYQYRI META RESHIT KALEM HASA HASAN ISMET MUHA PETRIT DALIP RUÇI STEFAN NDRIÇIM KUQI VERUSH DALIP LENA JANI VASIL PULLUMBI BUJAR ALI DAKA NAZMI RAMAZAN SULKJA SHAQIR MISIR KONI RUZHDI CAUSH ÇELA ZERE SELIM ÇELA MUSTAFA SULEJMAN KALEMI ABDULLA PETRIT CANI JORGJI MIHAL LUSHI TOMORR KRISTO LUSHI BARDHUL AQIF XHIKA VILAJET KADRI CAKA QANI JASHAR XIBRAKU ARBEN KADRI CAKA SHKELQIM MYSLIM GJELI BAJRAM BEQIR QOSJA SABRI MEHMET MUSAJ XHEVAHIR FAIK CANI HAIRI SHYQYRI DOKO DASHAMIR SALI BAHJA SAIMIR YMER QEVANI

FIER

VLADIMIR RISTAN MARKU BASHKIM MECO SHEMO BESNIK MUSA CARA BURBUQE ALUSH CARA SHKELQIM DYLBER METHOXHA ILIRJAN JEMIN MUSABELLIU VALBONA JEMIN MUSABELLIU TOMOR ISMAIL PROGONATI QEMAL RAMIS SULAJ NIKOLLAQ THOMAI CUKO ASTRIT MUSTAFA MALOKU XHEVAIR HALIL CAUSHI FATMIR ISMAIL MORINA XHEVIT KAMBER ISMAILAJ FATMIR DANE RABIJA QEREM QAMILL HOXHAJ ARDJAN QEREM HOXHAJ TODI TRUSHI BUSHI ISMET FERAT FERKO BASHKIM HALIL CAUSHI PANAJOT LLAZI PRIFTI LUFTAR BAJRAM XHAFERAJ VELCO SPIRO LEKA PIRO ZOI PUKA PETRIT ZOI PUKA RDMOND LLAMBRI MARINA HARILLA BANI GOLEMI CAFA ABAS MURATI QEMAL DINO KODHELAJ RISTAN TODI GJIKA ALTIN RISTAN GJIKA YLLI SPIRO BANI SHPËTIM MEHMET HOXHA SHAHIN FIKO DANI PELLUMB HODO TARAJ KOSTANDIN HILLI DOKO SHPETIM MEHMET HOXHA HEKURAN TAHIR DURAJ ARBEN BARI CENE DURIM TAJAR COBO ISLAM HYSEN HYSI VIRON MILI KRISTO MURAT ALUSH GJINIKA MURAT ALUSH GJINIKA KLERION MURAT GJINIKA PËLLUMB RAMADAN SHEHU SADIK QENAN HOXHA MEDI NISHAT PELIVANI AGIM SERVET RUSHITI PELLUMB MYRTEZAN RESULAJ HAMDI FAIK QALLIU HAIR MEHMET SILAJ MARSEL ANDREA DHIMA EDI LLAZI GOGA FARI JONUZ DYLE LORENC BARJAM IBRAJ BRAHIM AHMET YZEIRAJ KAMBER SHAHIN XHAFAJ RUSTEM ADEM RRAPAJ YSEN SYBI AGACI DERVISH AVDYL MEBELLI

GJIROKASTER

DHIMITRAQ JOSIF PROKO DHIMITER VASIL PAPA VASIL XHEMAL JOANIDHI THIMJO SPIRO SIMONI SHAHIN MUSA ORGOCKA VALENTINA QIRJQKO THODHORI POLIKRON VASIL CICOLLI RRAMAN FASLLI DELILAJ SIMO DHOSKE SIMONI THEMISTOKLI LLUKAN CICOLLI DHAME ARGJIR LIPE LIGOR MIHAL PROKO MILI LIPE SOTIRI KRISTAQ JORGJI SOTIRI JORGJI MIHAL PECALLARI SOTIR KOCO SOTIRI LLUKE? LIPE SOTIRI STEFAN DHOSKE SIMONI SPIRO MANTHO DHIMITRI BUJAR LLAMBRO LIPE ILIR NIKOLLA KOSTA STILJANOS KOCO CICOLLI PETRAQ ALEKS XHOGA SPIRO MIHAL CICOLLI ALBERT IBRAHIM JACE ARBEN KRISTAQ PROKO VLADIMIR STEFAN PROKO LIGOR VANGJEL PROKO ILIA JORGJI PROKO APOSTOL SOTIR THODHORI JORGJI LIPE PROKO LEONARD MIHAL PROKO JORGO STEFAN TIKO ARTI ZISO PETRO EVDHOKSI DHAMO PAPA ANESTI VASIL CICOLLI VANGJEL VASIL CICOLLI JORGJI STEFAN QIROLLARI

NASTAS JOSIF JORGJI LEONARD KOCO THANASI ROBERT ASLLAN SKRELI

KAVAJE

ADRIAN LAZAR TEGU VALENTINA SKENDER TEGU GEZIM FERAT CERENI HAMZA HALIL BITURKU FAIK BAJRAM SINKA BESNIK RUSTEM ALLAJBEJ EQEREM HABIL XHANI DEFRIM RAKIP CENKA RRAPUSH JUSUF MUCA SULEJMAN SAMI KOCI KOZMA MIHAL GJERGA PREMTIM PANAJOT BOJKA ESAT HAXHI XHIHANI SHABAN HAJDAR BELBA SEJDIN SALI HABIBI DURIM ZYBER POPA LULZIM RAMAZAN CELHAKA MENTOR ALI BLLOSHMI MENTOR ALI BLLOSHMI NAMIR MEHMET KELLICI ALLAMAN QERIM HOXHA HAXHI BINAK ARIFAJ BUJAR SELIM POPOI ISA MIFTAR ROCI QAMIL FADIL HASALLIU JORGJI MIHAL SHKURTI SAMI HALLIL MUSTAFAJ HALIL SULEJMAN POPA TRIFON TELI PETRO SAMI HALLIL MUSTAFAJ PETRIT NUREDIN FEJZO PROKOP PASK TRIFI Bardhyl Sami Hodo Aleksander Konstandin Proda MEREME REXHEP RASHLANI JETGJAT PETRIT NASUFI XHEMAIL HYSEN LACI ALI HAMDI MUCA GAFUR RAKIP CENKA Haziz Riza Xhani BETIM HEKURAN MUSTAFAI VASIP HAKIK KAZAZI XHEVDET YMER GJOCI Haki Muharrem Jaupi ANESTI LAZ KOTI SHABAN SHAQIR CURUMI DYLAVER XHEMALI GIXHARI IDRIZ MYSLIM LIKA KUJTIME QAZIM SHURDHA BESIM ALI MERXHANI HASIP NJAZI LACO Kujtim Gani Tahiri GAZMEND OSMAN CENKA ROLAND HAQIM CULLMAJ HYQMET HAQIM CULLMAJ XHAFERR MURAT VELIU ILIR OSMAN LACI JETNOR OSMAN CENKA SALI XHAFERR CENOLLI SALI XHAFERR CENOLLI Agim Halim Cela DURIM LIMON GJELI Rajmonda Beqir Kambo ALBAN SAMI KOCI FLORIND RESHIT HOXHA FERIDE LATIF LACI SHYQYRI LATIF RRUGA LUTFI HASAN HOXHA BESNIK HALIT POPA KUJTIM HAMIT TEFERICI VELI IBRAHIM SHIMA ANDREA PANAJOT BOJKA RAZALI LUTFI OMERI FATMIR OMER OMERI ILIR FADIL HASALLIU DAUT OSMAN DELIU XHELAL SEFER KOLA SHABAN HASAN KANAPARI MARK VLASH METANI SHABAN HASAN KANAPARI SABRI HAXHI TELAKU PETRIT HYSEN LACI SADIK XHELIL NDREU RIFAT MUHAMED GIPSI MUSA HYSEN BALLIU Xhemal Mehmet Gixhari Kasem Jemin Hasalliu VAID KADRI MUKA RAMAZAN SHEFQET GJOCI Kadri Mehmet Kola ALI ISA CIRA Kadri Mehmet Kola ARIF HASAN HARIZI

KORCE

XHEZAIR MESTAN HOXHA ENGJËLL TAULLA ZAKA NEVRUS HYSEN FIDANI SULEJMAN AVDULLA PELIVAN JORGAQ PANDI PRIFTI PETRO DEMIRSHALI NAKO QEMAL ISLAM MEROLLI AVDULLA HEKURAN MUCO THEANO VASIL JATAGANI VASILLAQ PETRAQ TOLLKO AGRON XHELAL SINA DHIMITRI SELMAN XHAFA NIKO QEMAL GOCLLARI DAUT BESHIR METKO FREDI JOVAN BETA NAFET NEIM HALILI JORDAN VANGJEL PELETKU MEDET DERVISH QAZIMI DHIMITRI PETRAQ KACORI NEVRUS QEMAL POTKA NIKOLLAQ DHIMO CUZI SOTIRAQ DHIMO CUZI JOVAN GAQO MARKO LEONARD DERVISH DAJKO MIHALLAQ SOTIR DHIMA ENVER BAJRAM PELO JANI HYSNI HASABELLA THOMA VASIL NINI NIMETE BEKTASH TAHIRI ROBERT MITI RRENJA

KRUJE

NDUE GJIN NIKOLLI RAMIZ SEFER MERRA GEZIM IDRIZ BERDAKU SHPETIM IDRIZ VATA ALI ZENEL ELEZI ADEM HAXHI RRYCI HAXHI SULLTAN RRYCI HAKI ISMAIL DOKU HAJDAR ETHEM BRATA DRANE LLESH CANGU ILIR SHAQIR SHALA FIQIRI VELI ALLUSHI ISMAIL MEHMET TEMA MENTOR CEN RRYCI BESNIK GAFURR KOCI KOL GJON MITRUSHI KUJTIM IDRIZ BERDAKU FLAMUR VATH BERDAKU BUJAR VATH BERDAKU AGRON VATH BERDAKU NADIRE RAMIZ SALA ARTUR HYSNI ZENELI SHPETIM SINAN HIMA EMERLLA XHEMAL KUPA ARTAN XHAVIT KASALLA GANI ADEM CANI QEMAL VATH CANGU GENTJAN XHAFERR CANI RAMIZ HYDAI HAXHIU HAZIZ RAMADAN KRASHI BAJRAM SELMAN CUPANI BASHKIM KADRI ZIRI LULZIM SINAN LOCI MEXHIT FALI CIKU SALI REXHEP MANREKA PJETER NDOC UJKA REXHEP BAJRAM MULLAHI BAJRAM SURE ZELA QEMAL TAHIR AJAZI XHUMAL LIK BARDHI ZENEL BAJRAM AJAZI ASTRIT ISLAM COPANI ILIR SHAQIR MJEKRA LEK PREN CEKU AGIM FAIK FARRUKU BUJAR SABA QIRA GENTJAN LLESH CAKA BASHKIM AFMET TROSHKU SHABAN RAMAZAN HITHI SULEJMAN ZENEL HOXHA BAKI HIDER HALILI HAKI VESEL KULLAJ MERETIN JONUS TAFA BAJRAM IMER KRAJA FATMIR GANI KAZIU TOMORR BESIM QIRA SKENDER SULEJMAN TEMA RUZHDI HALIL DEVA IBRAHIM MET CAKANI OSMAN XHEMAL MALOKU RAMIZ HAXHI HUSHI GEZIM HUSH SEFERI BAJRAM XHAFERR SELIMI BESIM SINAN SELIMI MUHARREM HASAN BASHA REXHEP HASAN BASHA MURAT HYSEN BASHA ALI IDRIZ FARRUKU ISLAM ALI FARRUKU HYSEN SHAQIR HUSHI XHUMA QAZIM SEFERI RAMAZAN BEQIR HALILI BASHKIM ISLAM HALILI EDMIR MUHARREM HUSHI SKENDER AHMET BAKALLI SELMAN HAJDAR PAJTANI HAXHI ZENEL PULA AGIM HAJDAR PULA BAFTJAR DIN LEKA FADIL SALI CEPELE AGIM DERVISH MARKU SINAN ISMAIL VLLACAJ LEK PREC PRENDI ILIR PREC PRENDI ARDIAN DRAGUSH MINXOLLI BAFTJAR DIN LEKA NEXHMIJE CEN MORINA MUSTAFA RAMAZAN BRAHIMI ZENEL RIZVAN DACI SELIM BERAM DERVISHI ARBEN HALIL GASHI GEZIM HALIL GASHI BEQIR SALI GASHI

KUKES

ASTRIT ALI SINAMATI SELIM REXHEP ISTREFI

LEZHE

PRENGE JAKE ZEFI LEKE MARTIN STENAJ NDUE MARK FRROKAJ ARBEN NDUE DACAJ SANDER NDUE DACAJ REZAR MUHO BISHA LLESH PAL GJONI NIKOLIN PAL TUSHA PRENG NDREK NDOCI PREK ZEF LECI LUSHAN FRAN MALOTAJ LUIGJ FRAN MALOTAJ ARJAN XHELAL BAJRAMI RROK ZEF GJINI GEZIM GJETE PRENGA GJETE PRENG PRENGA ZEF FRROK FRROKU PAL JAK GINI TONIN GJERGJ PALAJ NDUE GJOKE TOMA DEDE GJON MARKU HAKIK GJETON HOTI HAKIK GJETON HOTI MARK FRROK VATHI LEONARD MARK VUTHAJ NIKOLL ZEF PJETRI GJERGJ NDUE PJESHKA GEZIM NDUE PJESHKA NDUE ADEM PAPLEKAJ NIK MARK UKA MARTIN NDREC FRROKU DOD ZEF PALOKAJ VASIL FRAN JESHNICA

RROK FRAN JESHNICA PREND GJIN PERLLESHI DED GJIN PERLLESHI NIKE HASAN GJELOSHAJ PRELE KOL KOLNDREU MARASH KOL KOLNDREU NDOC KOL KOLNDREU PASHK NDUE KOKA MARK ZEF DEDA MARK ZEF DEDA GJOVALIN MARK DEDA ARTAN ZEF QAFA NDUE PJETER SIMONI NDUE NDREC SIMONI PASHK GJON GEGA VLASH NDREC SIMONI KRESHNIK VLASH SIMONI VLASH NDOC NDOKA FRAN EJELL PREKA NIKOLIN MARK PREKA RROK JAK PREKA ARDIAN MARK PREKA ZEF JAK PREKA GJON HIL GJONI ELIS GJON GJONI JAK PJETER ZEFI ZEF MATIJ MATIJA ALFRED NDOC NDOJA ALFRED PAL NDOKA LUIGJ GAC DODA EJELL JAK PALOKA GJON PAL NDOKA GENC ZEF NDOKA MARK NDUE SUTI MARK GJON LEKA TAZE NDUE LEKA LEK MATIJ MATIJA NIKOLIN SHTJEFEN NDOCI PAVLIN SHTJEFEN NDOCI GJON SHTJEFEN NDOCI MARK SHTJEFEN NDOCI BARDHOK BIB NIKOLLI SOKOL EJELL VLASHAJ RROK EJELL VLASHAJ PASHUK EJELL VLASHAJ VLASH JAK VLASHAJ GJIN JAK VLASHAJ HIL PJETER HILA SHAQIR HAJREDIN PRETHI FRROK NDREC GEGA JAK NDREC TUCI FRAN GJERGJ PRENGA NDUE JAK SHQUTI DRITAN DOD FIZI EDMOND FRAN MJESHTRI EDMOND FRAN MJESHTRI ANGJELIN MARK GEGA LEK MARK GEGA ARBEN PJETER PALAJ FRAN EJELL VLASHAJ GJIN MARK VLASHAJ MARK GJERGJ VLASHAJ KEL GJERGJ VLASHAJ LACE PJETER VLASHAJ JAK DOD GEGA SIMON DOD GEGA NIKOLL DOD GEGA GEG HIL VLASHAJ VLASH VLASH GEGA RROK GEG GEGA FRED MARK GEGA VASIL HIL VLASHAJ KATERINE JAK MARKU GJOVALIN FRROK VATHI GEZIM NDUE DODA NDREC NDUE LLESHI GJOVALIN FRROK NDOKA NIKOLIN PJETER ZEFI ALEKSANDER PJETER PJETRI GJIN NDUE PRENGA LEK NDREC LAZRI ANGJELIN NDREC LAZRI

LUSHNJE

KOSTANDIN VASIL PUKA MUHARREM MESUT MYFTARI LUAN HYSENJ SHEHU FATJON SALI KOLLCINAKU BRAHIM HAKI GJOLENA AVDULLA NAZIF CELA BEKTASH HYSEN SULKO BERSHIR ALI KARAJ BESIM HYSNI KAIDO AVDULLA DEHOLLI BEGAJ BEQIR HAMDI HOXHALLARI BASHKIM REFAT QOLE ARBEN JASHAR SHABANI BEDRI ISMAIL ISMAILI ANDI BARJAM LICKA BARJAM GANI LICKA ARTUR BAJRAM LICKA ALBERT HAMIT TAULLAU BAJRAM HAMIT TAULLAU BLEDAR BAJRAM TAULLAU ARTI HEKURAN BILBILI ALI HEKURAN BILBILI ASTRIT SELIM KURBALLI FATOS ZYLYF SHURDHI YLLI PETI ZIU NIKOLLA YLVI BALLA FLAMUR XHEVIT KALEMASI KUJTIM LUTFI KANINA TETEM NJAZI VELCANI ZELE ISMAIL KAJA DHIMITER PETRO NDONI PETRO QAZIM NDONI JANAQ DALIP ELEZI JANAQ NIKOLLA KONDI PETRO HAXHI KOÇI SOKOL DALIP ELEZI THANAS KOÇO BASHO FLORAND QE MAL BREGU ORHAN JASHAR SHABANI SEFEDIN IBRAHIM BILBILI FATBARDH HEKURAN GODUNI LLAMBI LLAZAR GJEÇI ISMAIL SEFER MISKA XHEMAL XHEVAHIR MUÇA HYSNI DEMIR ALÇANI FATMIR AVDULLA MUÇA PËRPARIM VAIT BASHLLARI GAZMIR KADRI MUSAKU

FLAMUR SULEJMAN TAULLAU SPIRO XHEVIT TAFILLARI SHKËLQIM TAFIL LIÇKA REXHAI TAFIL LIÇKA FATMIR HAMIT TAULLAU FERIT QERIM BILBILI ZIJA HEKURAN BILBILI TAHIR QERIM BILBILI SHKËLQIM QERIM BILBILI TAJAR SHABN HAJDINI MUSTAFA HAMZA HAMZAI RAMADAN QEMAL LIKA HAJDIN HALIT HAVOLLI RUZHDI JASHAR MANOLLI MAJLINDA LLAZAR VASIU SOKRAT NDREKO KUQI SENE JANI RREZA ALBERT QEMAL SHEFA HAVA HAXHI SHEFA DASHNOR ABEDIN THANI ANASTAS ABEDIN DAJA ASQERI ISLAM MALIA ARTUR SKENDER SPAHO NURI SEIT KORRESHI LLAZI PANDO PUPI LIRIM REXHEP GINA

POGRADEC

ABIDIN NEXHIP HAMZALLARI PERPARIM BEQIR LATIFLLARI STAVRI FONDI RUVINA GURI XHELAL SOFI NESHET NEVRUS HYKA NIJAZI DERVISH XHAHOLLARI ISTREF BANUSH CELA FESTIM SEFEDIN RUKAJ ANDON SYRJAN AFESLLARI BEQIR ZINI DULE VELEDIN TAIP HYSENLLARI KADRI HALIM VELO ERMANLIDO PETREF ADEMI DASHNOR MALIQ VELILLARI BASHKIM SHEFKI LICKOLLARI JORGO DEMIR XHELO TELHA FERID KASTRIOTI TELHA BAHRI KASMOLLARI ARJAN RAMADAN KASMOLLARI AGIM RAMIS KREKA ARTUR KUDRET SELMANI PANAJOT TOSI MENGRI VASIL ZISI SIMAKU SAFET MUHAREM LIÇKO RAMAZAN ALI SPAHIU SAMI ALI SPAHIU JONUS QEMAL CANO JOVAN BELUL MUÇKA JOVAN NAUMÇE MATO ZALO AZIS MINGA DEMIRE FILE PRIFTI NEKI ALI KREKU MONDI GURI MEKO , SHPETIM GURI MEKO BASHKIM SABRI LEKA SHERO ANDI MINGA

SARANDE

THEOFAN NEZIR JACAJ FADIL NELO MATOHITAJ HYSNI SHAQO BAZAJ JANI LULO CANA SHEFQET ZYLYFTAR ABAZI TIMOLEO JORGO XUXI KLERIDA PELIVAN BISHAJ SOTIRIS FLAMUR SULA OLIMBI ENVER RUCI ILIA ZISO MUCO BEDRI DULE DURA SELMAN DALAN HABILAJ ARTUR MURAT MURATAJ QEMAL ARSHI RRAPA SPIRO TAQO BLLAKO FATOS BESHO SHEHU ANDREA GEZIM BEJKO THANAS NIKO PASKALI EDUARD NOVRUS DIDA ASLLAN SHABAN BRAHIMI MARIANA QEMAL HYSESANI OREST PETRO PAPA ANDON NAKI HASIMI MARJETA MUHARREM KUCUQI SABO ASEF SHABANI OLSIAN MUHAMET LILE NURI ARSHI RRAPA EDUART HAKI VELI SHPETIM ISMAIL HASURI SHKEMBOR TEME SHEHAJ PELLUMB BAKI VALIAJ KADRI KAMBER YZAJ VLADIMIR ESAT PULO HAVA YZEIR ISMAILANJI MIHAL CAVO PAPA AGRON FASLLI KURANI AGRON FASLLI KURANI DRITAN PETREF BINO EMILJO MIHAL PAPA ARTAN KCO BAJLOZI LEONIDHA SERVET GJIKA KRISTO ZABIT REXHO THEMISTOKLI VASIL DHESPO THEMISTOKLI VASIL DHESPO NAZMI HAJRULLA SHEHU BASHKIM MYFTAR MARKU ENGJELL ASLLAN MALKO STILIAN GANI DOLLANI SIMON SADIK BAKALLATI LULA LAZE CACA NIKO TEFIK NDINI ELDI MILTIADH CONDI LAVDIMIR JAKUP AHMETI NAMIK RAFIT FERE ENGJELL ILMI VELIAJ JORGO STEFAN KUCUQI VASIL LLAMBI KORDHA FEJZI FERIK ALI NAIM NASIP KALEMI NIKO NURCE CEPE GEZIM HASAN CIPI ROBERT MEZAN DAUTI NIKOLLA FILIP BOLI THOMA THANAS DENEKO FOTINI KRISTO PROKO QEMAL ZANO LALAJ


e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

VLADIMIR QEMAL LALAJ LEONARD LUFTIM PASHA MATJANE BRAHIM XHAFERI SOKRAT THANAS SHKURTI PELLUMB HASAN SITE HAREDIN MANE OSMANI RILINDA QANI SHUTERIQI LULJETA HASLLAN BACI HYSNIJE HAZBI JUPE ALUSH REFAT SITE MUHARREM HYSNI KUKA NIMET MUHAMET XHAFERI PETRO SHYQYRI KODRA PETRO SHYQYRI KODRA ARTIR X DHJAMANTI ILIRJAN AVNI DINE ARTUR NAZBI VELIAJ KASTRIOT ZALO ZOTKAJ KASTRIOT ZALO ZOTKAJ ANXHELA BEQIR SELIMAJ ANXHELA BEQIR SELIMAJ RENATO MEHMET FEIMI DHIMOSTEN KRISTO MERTINI FATI ALI XHANE HASLLAN KACE MALKA ADUSH HATE ALIMEMA DAUT ABAZ KARAFILI ARTAN SHEFQET TABAKU ARISTOTEL MINA GJONÇI SANIJE SHAQO GJIKA AFRIM SABAUDIN KASEMAJ QAZIM XHEMAL ZEKAJ HEKTOR RAUF DHIMARKU ÇELO MEHMET MUÇA BARJAMILJAS SHUKA ELLAVA MYRTEZAN ZYLI ELLAVA MYRTEZAN ZYLI ZYBER MYSLIM ELMAZI BASHKIM SHASHO GORISHTI ALFRED GJOK NDOJ KLODIAN RAMADAN AHMETI KLODIAN RAMADAN AHMETI ARTUR LLAZI SILO ARTUR LLAZI SILO LUTFI XHELIL DACI HASAN RUSHIT SITE BUJAR BRAHIM MEHMETI ARBEN ISMAIL DERVISHI BARDHUL HAJRI SINOMATI SHEFQET IZET VEIZI GRAMOZ METAT SHEHU SOKOL LAME MERKA KLINTON LAME MERKA VASILLAQ THEODHORI JORGAQI ASTRIT SHAHE GJIKA AGRON HAMZA RESULI PETRO JONUZ PERISTERI RAMO MAZE MERKO MIRLOT MUHAMET KEQAJ EDISON BASHKIM DURAJ AHMET XHEVIT HAXHIAJ PELLUMB HAJRI SINOMATI ARBEN HYSO ÇUKU MUJSI HYSO ÇUKAJ GJERGJ ÇUMAN ABEDINI KLEVIS RAIT DERVISHI MIHAL KIÇO KRISTO LAZE HYSO ÇELI QERIME ELMAZ MERKAJ ALQI TEME MERKAJ GLIGOR ÇERÇIZ IBRAHIMI MIRJET PELIVAN NANAJ ASTRIT MUSTAFA KOLA PELLUMB LASKE MUÇI BASHKIM JAUP DUKAJ FERDI KASO RESULI ARJAN SELFO SULOZEQI HAMZA HABIP RESULI KUJTIM METE HAMETI ISMAIL HEKURAN SARAÇI ARTUR HAMZA RESULI ALEKO LABRO KANUSHAJ LABRO RUSHAN KANUSHAJ ENVER HAZBI LEVANI FADIL ADEM HASANI MUHARREM AHMET DURO BAFTJAR QEMAL LAMAJ GJOLEK HAKI ALIMEMAJ HAKI SAFEDIN ALIMEMAJ ALJOSHA BALIL HOXHA NEIM SULE ISMAILI PETRIT ABAZ KORKUTI VLADIMIR ABAZ KORKUTI YLLI ASQERI HODAJ MIHAL SOFO BAXHERI GEZIM MUSA MUHO ILMI IZET HAMATA QATIP PETREF DERVISHI SAMI SHUAIP ALIMEMA IVANIR SHUAIP ALIMEMA ALI MUHARREM MEHMETI MUHEDIN SHUAIP ALIMEMA MUHEDIN SHUAIP ALIMEMA PANAJOT DAJLAN GOLAJ BESNIK NOVRUZ BALILI KASO ADEM DOKA SHENAZI RUSHIT AHMETAJ ADMIR DILAVER CAUSHI RUZHDI BILAL DERVISHI RREME HIMET BEGA

SHKODER

GJIN LEKE NDRECI TOME NDOKE NDOKA PETRIT TOM SHPATI ALDO LUIGJ GJONAJ DODE LUIGJ PECAJ PJETER NDUE NIKA MHILL KOL VERRI KOL MHILL SHYLPASA FRAN ZEF TROJA GJON LEKE ZEFI PAL PJETER GURI MHILL KOLE KOCESKU GJERGJ PRELE CEZMA NIK GJERGJ DRECAJ MARK NDUE GROPAJ GJOVALIN DEDE STENAJ ZEF GJERGJ HUTA ARAN PAL QARRI GJERGJ MARK PEPAJ NIKE DODE QARKU PAL MHILL NDERPEPAJ SEJDI SHABAN FRANGAJ DEDE PREKE MULLINAJ MARK KOLE MOMAJ FADIL MUSA LLUKAJ ZEF DEDE KOSTERI BRAHIM SELIM DANI NUH SELIM DANI AFRIM SELIM DANI MHILL GJELOSH NDRECAJ ARBEN NDREK NIKA FRAN PJETER FUSHA GJIN KOLE SHKAFI STAKE GJEKE ARRA ,ARK LUIGJ LAMTHI ARDIAN THOMA PANO MATI LORO GJONDREKAJ NDREKE DEDE DEMA LILJANA PREK STERKAJ PJETER ZEF LARUSHKU FRAN ZEF LARUSHKU PREL ZEF MARKU

ZEF NDUE DELIJA DRITAN VATE BLETAJ PJERIN VATE BLETAJ GJERGJ HIL GURRA ALEKS NDUE ASHTA BARDHOK PREKE SHKAFI LUIGJ DED ZOJZA DED PREL KOLA GJOKE PRELE DEMAJ FRAN PAL GJINI MARK KOLE FJERZA KOL MARK CARDAKU FADIL DYL SENAJ REXHEP MUSA PAPAJ BAJRAM MUSA PAPAJ VUKSAN TOME LULASHI KOLE TOME LULASHI PREKE TOME LULASHI ZEKE NDOC SMAJLI PJETER ZEF PERVATAJ ANGJELIN NDOC PRENDI LEK MARTIN VUKAJ KOL NDUE TAHIRI MARKUSH KOLE MARKAJ PAL KOL MARKAJ PELLUMB GJON NDOU NDOC ZEF PRENDUSHI MARUKE EJLL KODRA ZEF KULE QAFALILAJ MARK ZEF TONAJ AGIM NEL COKAJ DED NDUE RRIPA GJOVALIN MARK ZHUJA LIN DED GJEKA GJOVALIN NIKOLLE ZHARI DEDE LLESH MARKAJ ILIR BRAHIM GURI ISLAM BAJRAM HOXHAJ YLLI HAXHI HOXHAJ NDUE VOGEL LOGU BARID BEQIR LISAJ MUART HAXHI PEPAJ ISA SMAJL ADEMAJ KADRI BAJRAM DRIJAJ NDOC MARK SHPORAJ ASTRIT KADRI HYKAJ HYSEJN HALIL NDREAJ SHKURTE SABRI SHTUBINA SHABAN QERIM FIKAJ PREK ZEF NIKAJ MITER KOLE SELIMI GJERGJ NDOC QETAJ ARBEN NEBI HATA NDUE SHPEND NDREJAJ LEZE DEDE VERRI MARTIN GJERGJ VERRI NIKOLL GJERGJ VERRI LULZIM NEBI HATA ROBERT GJERGJ DAKA MARK HILE LAZRI GJERGJ PREND ZEFI RREGJINE MARK LAZRI LEKE GJON ZEFI PASHUK MARASH PJETRI ZEF GAC SIMONI NDOC PREND ZEFI NIKE MARTIN BLETA ZEF TOM NDRE NIK PREK PRENDUSHI NDUE PREK PRENDUSHI SOKOL MHILL KODRA NDUE LEKE JEREVIJA MARTE NDUE PRENDI BESNIK BORIQ TARELLI MHILL PJETER GURALECI AGIM VATE OGRAJA MARJAN MARTIN BLETA MIRASH NDUE SHPATI MARASH NDUE FJERZA PAL NDUE SHPATI KOL PREL SOKOLI MARK LAZER MARKU PREKE PRENDASH THANA ZEF KOLE KULLA RAMADAN JEMIN LISAJ HYSNI FADIL ERKOCEVIC SHKELQIM XHEVDET ERKOVIC XHELAL MET ISLAM HALIT MET ISLAMI FRAN KOL PJETRI LULASHPJETER QEPURI ZEF MARTIN DEDA PAVLIN GJERGJ DAKAJ ZEF NDUE NDREU GJERGJ PAL PROZHMI ALFRED DODE PRUCAJ NDOC LUIGJ MIRAKU PAL GJERGJ KROJ ZEFPAL KOLA MIRASH GJEK VYZAJ NDREK PAL SUTA MARK PJETER PREKDUCAJ LEC NDOC TAHARINDA ZEF TOM DALLANDYSHA GJERGJ ALEKSANDER PERLUCA MHILL NIKE MURRIZA PAVLIN MARK GJOKA KURT ZENEL LIKA GJOVALIN MARTIN SHQAU TONINE KOLE MAKAJ NIKOLL GJON NDOCI LAZER NIKE MURRIZAJ MIRASH ZEF NDOJA MIRASH ZEF NDOJA NIKE LULASH LUFAJ ERNEST KOLE MARKU PREL KOLE HUTAJ AGE VAT KOLA PAL MARTIN KOLAJ LIZE MHILL QEHAJA GONGJO KOL MEMA JOLANDA ZEF CEKACI NDUE NIKE MURRIZAJ ADRIATIK XHELO BASHO KATERINA JORGJI GURI LAZER NIKE MURRIZAJ ESHEREF NAZIR ZENELI NIKOLL BIB DODA TERESA CESARE CELLHERINI AGRON NDOJ PRROJ KUJTIM RAGIP TUSHAJ MUSA MYFTAR KURTULAJ NEXHMIJE DEM HURMI GJIN KOLE DERMANI LULASH NDOC GJEKA SHABAN HALIL BEKTESHI KUJTIM ISLAM HYSENI ARBEN MARASH GJELOSHI RAMAZAN MUSTAF ZAGANJORI ABDULLAH MUJO DULAJ ENVER IDRIZ PRONI NDOC NIKE DRRASATI ADRIATIK HYSEN GRIZHJA HYSEN NUH GRIZHJA SALIH MUSA HOXHA RAMIZ ALI KUCI FLUTRA BESNIK MUCA PREND CUN MARKU CESK NDUE LUANI RROK SHTJEFEN NEZIRAJ SABRI RAMADAN BEGOVI RIVDAN RAMADAN BEGOVI MARK ZEF KOCI FEDERIK JAK FISTANI

ZEF TOME GURAZIU GJOKE DEDE PREKE GJON MARASH KODERJESKAJ ANTON SHTJEFEN GEGA MENTOR SHYQYRI MERDOSTI MYFTYNIJA HAXHI EBU BEKER ASTRIT RAMIZ ERKOCI ILIR FADIL DRINI MYFTYNISE SE SHKODERS BARDHYL BERHAN MUSIQI FATMIR BEQIR LUGJAJ BEQIR HAXHI LUGJAJ XHEVDET RESHIT HARUSHA PJETER GJERGJ NIKA PALE NIKE DELIA MARK ZEF HILA ILIR SHERIF BISHA NDOC VATE PRELA REFIK ABAZ HAJDARI SHUK GJON VOCI SALVATOR EJELL QYRSAÇI CAF SMAJL MEHMETAJ BLEDAR JOVAN VUJOSHI PASHKË KOL NIKA SALI BEQIR HARAPI ALI ISA SMAJA MUHARREM FERHAT FERHATI HAJRULLAH HASAN MUÇA PRELE GJELOSH NIKA ZEF PREK SHYTANI KOLE DEDE ALIJA GJON PJETER FUSHA SOKOL MARASH FJERZA MHILL PAL KOLA PETRIT NIKOLL TERRANOVA MDUE NIKE KOLA PALUSH NIKOLL KURAJ LOENARD MARIN PJETRI VITOR ZEF NDOCI PASHKO TOM SHPATI GJOKE LULE PALI PREKE SHYTAN SHYTANI DEDE MHILL SHKREPAJ GJON MHILL SHKREPAJ FRAN PAL QARRI GJELOSH NDOK NIKAJ LUIGJ NDOC NIKAJ ARBEN RAMADAN SHERRI AGRON SUAT SHERRI PASHUK PJETER GJONI GJERGJ MARK ÇOBAJ LIZA NDREC KAPAKLIJA SHUK JAC KAPAKLIJA ELEZ BRAHIM MERDOSTI PRENDUSH PJETER MARKU NDOC PREKE NDREU DURIM HYSEN PERLOKA AGRON HYSEN PERLOKA JOLANDA MARK RADOVINA GJERGJ MARK AHI VALENTIN SIMON GJINI ARTAN MARK LOGU PJETER MHILL SHKREPAJ KOLE PJETER MIRAKU NARD PALOK ÇOBAJ LEONARD TOM CURKI ZEFAN NDUE NDOJA DOMENIKA GJON NDOCI REMZI JONUZ PIRI HAJDAR HYSEN BIÇAKU REMZI TAIP HURMI SHERIF HAXHI SAKIÇAJ DIAMAT HAXHI HYSAJ NAZIR XHEMAL ALIJA ZEF GJERGJ ZIÇI HAJRULLAH MURAT HOTI ENVER QAZIM KURTOVIQ RAMADAN SHABAN BURGAJ FATMIR BEQIR SELMANI LUL NIKOLL PREKA ENVER JUP ZENELI SELMAN HASAN RRUKAJ ASTRIT ISUF NDREJAJ SELMAN HASAN RRUKAJ MUSTAF HASAN KURTLALAJ AGRON KOLE SHPATI AHMET REXHEP RAHOVA NOSH PAL PROZHNI FETAH MET RAPEJ

TIRANE

FATMIR HASAN BALA ERBAN SEJDI LOCA BASHKIM TOSUN COBANI NEIM SERJAN MIRAKA HAQIF SEIT SELAJ MAL BAJRAM CAKRAJ VASFI SHAHIN MANXHARI GJERGJ MARK LUCI DRITAN MEDI KRRASHI VEIS ASQERI BRAHIMLLARI GJEVALIN NIKOLLE LLESHAJ HYSNI ABAZ CANAMETI HYSNI ABAZ CANAMETI ILIR ABAZ CANAMETI MEHDI QAZIM RUSI HASAN IBRHIM TOLLJA FADIL MUJE MEHMETI KUJTIM MARK RAMAJ QANI HAMZI HYSA GEZIM DILAVER MYFTARAJ RRAHMAN BAFTJAR FAHIRAJ MILAN FRAN TOMA MURAT RAMADAN TOKA VIGJILENT LYTFI IBRAHIMI SADIK ADEM KOPANI SHERIF ADEM KOPANI KUJTIM MARK PROGNAJ KAPLLAN FADIL HOXHA AGIM FIQIRI IBRO HYSEN XHAFER PASHA BEKTASH XHETAN KACDEDJA RAMADAN ADEM KOPANI NEZIR ALI HYKA ARTAN BEKTASH KALECI KODRI VATH ELEZI URAN SAMI JANA ENKELIN MYZAFER BERBERI QERIM JAKUP SOKOLI ARDIAN FERIT KODRA FERID RAMIZ KODRA BUJAR VATH ELEZI QEMAL MAHMUT CANI GJERGJ FEHMI CORJA JUSUF DALIP MURATI ZYLYF KASEM HAKRAM ISMAIL BEKTASH VILA SABRI BEQIR HOXHA AGRON HALIL TRIMI ARTUR SALI MUSTABELLI VENERAND SALI MUSTABELLI SALI NAZMI MUSTABELLI ZHYDI BEDRI SHKRETA ZABIT MAHMUT QINAMI NAZMI MURAT REXHEPI NAZMI QAMIL CENI KOZETA ASLLAN HASANAJ MAKSEL PJETER HASANAJ MIKAELA PJETER HASANAJ NIAZI MEHMET KACELI NAIM NEZIR VRAPI HALIT MUHAMET RAMA REMZI HALIT RAMA ZAMIR HALIT RAMA

ILVI REXHEP ARUCI BASHKIM HALIT RAMA NURI FERIK ALI VELI MUSTAF MEHAJ ESAT XHEMAL NEZIRI ARJAN SELFO MANCELLARI ALFRED MYSLIM CELA ISMET MEHMET MIFTARI RAMAZAN ISLAM MATA NEZIR MYFTAR SADIKU SADIK HAXHI PILOCI AGIM SHERIF ZERELLARI RAFE BOGDAN CFARKU NIAT MUHAMET LICI AJSONA MUSA DACI MUHAMET FETI LICI ALBERT MUSA DACI DHURIM KUJTIM HOXHA NAIM QERIM ISUFI ALFRED HALIL STAFUKA MUHAMED RESHIT KOLA XHELAL ALLAMAN TOTRAKU MIRANDA ISMAIL CALLEKU BAJRAM ISMAIL POJANA IBRAHIM YMER HOXHA AMIR SINAN SPAHIU ILIA KLERARKO GRILLO XHEMAL FADIL KOCA NURI GARIP SHEHU VESEL HAXHI IMERI PETRAQ MIHALLAQ QELESHI NAILE ABAS HASA BESIM SHABAN KAPLLANI FEHMI SULEJMAN MATA ASTRIT SELMAN BICERRI BASHKIM IBRAHIM JOCA NAFIJE ISLAM MURGU CENIK HAMZA HAZIZI SEFER SEJDA TRESA QEMAL HAMZA HIJA PËLLUMB REXHEP MATRAKU AGIM RAMAZAN FEJZA SABEDIN ISLAM KURTI LAVDRIM IBRAHIM KAPELLI ALLMAN ALI CUPI MARK MARTIN GJONI PETRIT KAMBER CECA ALFRED MARTIN GJONI KADRI HAXHI GASHI NDERIM AVNI OSMANI SHEFQET NEZIR EBIPI ELTON AVNI ZENELI KASTRIOT PETRO GOGO PREND NDUE CAKA LUIZA PETRO MANDI HURMA BESHIR MOLLOJMANI ISLAM ARIF OZUNI NDUE MILAN DJERRI REMZI TOFIK XHARI ABEDIN ASLLAN BIBA BEHAR REMZI XHARI SHERIF GANI VESELI BARDHYL XHEMAL SMELI EDUART GANI TAKU AFRIM IBRAHIM LIKA XHELAL SINAN ELEZAJ BAJRAM ALI HAMITI ALI XHAFERR DODAJ LUAN SAFET MALO LAVDRIM JAKUP META VJOLLCA MUHAMET PRENDUSHI KUJTIM SHABAN GJOKA XHEMAL SALI SALA PETRIT ELMAZ PANE AVDYL REFIK MANCE EGLANTINA TAHIR LAPRAKU REFIK AVDYL MANCE NIKOLL MILAN KOLNDREU HYSEN ISMAIL MEMLIKA NIKOLL NDUE KAVALLI AGRON REXHEP HALLUNI GJERGJ NDUE KAVALLI JULIAN FERIT GUGUSHI PJETER NDUE KAVALLI ENVER HYDRI PALLA FLAMUR SULEJMAN HOXHA MUSTAFA SHEFKI CERAKU FLAMUR PERPARIM POKA JORGO GANI PANCO KUJTIM SYLE MATOSHI MUHAREM ISMAIL CROJ KUJTIM RAMAZAN ALLA FATOS SYRJA HOXHALLARI DHURATA SEFER DEMNERI FESTIM SYRJA HOXHALLARI PETRIT MUHAMET VELIA SHUKRI FERIZ GJICI EDUARD HILMI KAZANI HEKURAN ASLLAN HASA NAIM ALUSH ALLIU BESNIIK HASAN CENI EDMOND IRFAN BARCI ALEKS MUSTFA REXHEPI MYZAFER MENDU VOJKA DRITAN HYSEN DUSHAJ KUDRET VEIZ PARRUCA MEHMET XHETAN SHEHI ELIDA STAVRI TRENI KUJTIM ALI VOGLI DRITAN MUHARREM DEZHGIU HAKI SELIM RAMI FLAMUR DALI KRASNIQI RAMAZAN SELIM RAMI PRANVERA FADIL SULA ENGJELL MAZREKU ESAT XHEMAL DEMA SHPETIM XHELADIN MERKOÇI FATOS SHPETIM KAZANXHI AGRON QANI KORAQI LUTO HAMET MOLLA IRFAN SAFET HYSAJ BUJAR HAJREDIN QYLHANXHIU NDRIÇIM HETEM HAXHILLARI HAZIZ MEHMET HASANI GEZIM NEFAIL PERO ELMAZ SEID KUKA BEHAR QEMAL TRIMI SOSE RAME NOVAKAJ HEKTOR TAJAN BESHIRI LAZAN MAHMUT FRENCI HALIL TAHIR SKURA SIHAT TAIP SELIMAJ GEZIM TAHIR SKURA LEFTER PETREF KABILA SEIT ESTREF BALLIU ESAT MEHMET KACI ESTREF SEIT BALLIU XHELAL FEJZI BICAKU SOKOL SEIT BALLIU NEXHBEDIN HAMID TOLA ADRIATIK SEIT BALLIU LIRADIN SADIK ZUNA QEMAL ISMAIL TOLA EMIN HAZIS QEFALIJA PERLAT REXHEP SHABANAJ BAJRAM MEMESH BALA MIRELA VLASH KOKTHI KUJTIM QEMIL KITA MENTOR LUK PJETRI HAXHI SHABAN LOCI BESNIK SHABAN BRAHA GJIN FRROK NDOCI SADIJE SHABAN BRAHA PRENG FRROK NDOCI JONUS HAJDAR BRAHO VITAL FRROK NDOCI RUBIN QANI KADRIU OSMAN HAKI POJANA BAJRAM OSMAN HOXHA PRENG PAL KODRA SALI ISLAM LOSHI GJYLIJE MEHMET MURATAJ SHKELQIM HEKURAN KODRA ILIR QAZIM KORRA ALI MYRTO HARIZI IZET ELMAS KACA AGRON ALI HARIZI RUSHIT RAMAZAN AZEMI ADRIAN ALI HARIZI SAMI SINAN SHARRA XHEZAR HAMET HOXHA MARK ZEF MARKU ARDJAN XHEZAR HOXHA NJAZI PETRIT HOXHA BESNIK FARI PAJO ZARIF ISMAIL MECOLLARI BARDHYL GANI KATESHI MARK MILAN KOLNDREU SHPETIM ELEZ HALILAJ QEMAL BEG SHKOZA AHMET JONUZ HYSESANI SULEJMAN NUHI SHEHU NEXHMIJE ISAK STAFA EDMOND AQIF DOKU SABA LUTFI ISUFI PERPARIM MASLLAN CERPIA AVNI GANI HOXHA ISMAIL ALI SHALCANJI HAJDAR NUREDIN KAMBERI ELTON FEHTA AGOLLI MUHABI RUSHIT EMINI BRAHIM ARIF XHAFA MYFTAR MAL BARDHOSHI BLERIM SINAN MATA LATIF ABDULLAH SHEHI GEZIM NAZIM DEMCOLLI MENTOR NUREDIN PERLICA ASLLAN REXHEP DOMI QEMAL RAMIZ STOJKU HATEM ADIL ALUSHLLARI NEKI KASEM NELA EDMOND HATEM ALUSHLLARI NESLIE BELUL ALIKO PRANVERA HATEM DOLLANI ALTIN SEKENDER BITRI ANDI HATEM ALUSHLLARI MEFAIL FEMI CANI SHEFKI SULEJMAN ISUFI AVNI ALI SULA ASLLAN GANI XHEXHAJ AGIM RUSTEM MIHA KUJTIM ISMAIL KARAJ SKENDER ALI NEZAJ MEDAT HALIT ZOGU SOKOL IBER MUSTAFAJ SHKELQIM HAJDAR SHEHU REXHEP ABAZ SHEHI MINIR NAZIF XHIKOLLARI XHEMAL SPAHI DELIU BUJAR XHEVIT ALLIU LATIF KAPLLAN TOCI SOKOL PJETER MARTICANAJ TOFIK KAPLLAN TOCI NEXHIP SHAHAN HYKA KAPLLAN RIZA TOCI HAMIT RAMAZAN VRAPI ZYBER ALI TOLA SHPETIM GANI KASMOLLARI HEKURAN MIFTAR STOJKU VENETIK NASIBI LAMCE AFRIM ISMAIL SULA GANI HASAN KOTRI AGIM IBRAHIM STAFA FEHMI MYSLIM MYSLIMAJ ZYBER TEFIK LIKA SAMI LIMON XHIXHA GEZIM HALIL LOGU NIKO LLAZAR NAKO RAMADAN ABEDIN MURGU ISA XAJE KABETA HAJDAR LIMAN ISLAMI AGIM NDOC GJONAJ FEMI ISAK CANI SHERBET AHMET HARIZI LAZER PJETER NDOKAJ HAXHI YMER XHAFA CESK LAZER NDOKAJ PERPARIM XHAFER KODRA LIN LAZER NDOKAJ BLERINA PERPARIM KODRA FIQIRI SULO MANAJ QAZIM MEHMET HYSA OSMAN DALI DALIU BEQIR DON MURATI LULEZIM IBRAHIM SULAJ ERNEST FETI PEPAJ ENVER XHAFER SULAJ ILIRJAN CELNIK AZISLLARI SHEFQET DEMIR HOXHA FATMIR RAMAZAN AHMETAJ HAMEZ SALI MACI ISMET MEHMET DOKA HAMIT TEFIK ISMAILAJ BUJAR MEHMET DOKA ISLAM RRAHMAN CARA FAIK SADIK NEBIJAJ SALIH BAKI QEHAJA GRANIT BASHKIM BILO NAIM RIZA MACI LIMAN SABRI HOXHA DALI RASIM SULA SKENDER SHAQIR RRECEKU HAJDAR YMER SULAJ HYSEN SELMAN LIKA KUJTIM JONUZ SHEHU RAMIZ SADIK LIKA RAMAZAN HAMIT SINANI RUZHDI IDRIZ SKARA XHAVIT HAMIT MEHIDRI MANE MEHMET LLESHI YLLSON HYSNI TOPALLI RIZVAN HETEM AGOLLI BINAK ALIMAN SEFERI MAHIR SHAQIR HAXHIU PELLUMB SULEJMAN JATA MURAT SELIM BALLA SHKELQIM IBRAHIM DUSHKU ZEF DASH RAMAJ NDOK FRROK GJINAJ GJELOSH UKSHAM MRISHAJ ARDIAN FASLI CAHANI DASHAMIR XHEMAL RAMALIU HASAN IMER TUTAJ ILIR XHEMAL RAMALIU PRENG MARK PALUCA I DURIM QEMAL ZEQIRI MASAR IBRAHIM DUSHKU IRFAN FERID GRUDA ILJAZ ABAZ PALUSHI KURTISH FERID GRUDA ALUSH MUSA LULI PJETER DEDE MRISHAJ SOKOL BAJRAM BELLOVA FLORENC SABRI LOMELLRI LAZAM ALI CAJKU DILAVER HYSEN LUKA BARDHE MARK PERAJ AGRON DILAVER LUKA

LATIF SADIK DURAKU PETRIT NDUE GJOKA ISMET SALI SHKJAU ARJAN RAMAZAN ALLA ZEK QAZIM DAJCI LEK MARK MHILLI ELEZ BRAHIM DIDA FAIK ALI MUSTAFAJ HAMIT HAJREDIN LUSHA ELEZ IMER BELLOVA KADRI HAJRI XHEPA SULEJMAN TEFIK IBRAHIMI TONIN MARASH HYSA ALI KADRI VATA MURAT ALI HIMA MARIGLEN BEHAR SULEJMANI RIZAN SADRI TUSHA VEHBI OSMAN SHIRA GANI XHEMAL HIDA RAMIS XHAFER TOLULI SHAHIN XHAFER TOLULI BAFTJAR ZENEL DORA ISMET IBRAHIM DUSHKU MUHARREM HASAN CAJKRI RRUZHDI KURT KRROSHI FADIL SADIK ISMALAJ AGRON SHAQIR CELA ALBERT ALI VETA SHEFQET RIZA CANI SEFRET REMZI ALIKO QEMAL NEXHMEDIN PASHAJ RRAPUSH QAMIL BAJRAMI ALI RRAHMAN BRUCI HAMIT RIZA KASEMI NUREDIN MUHAMET MUSAJ HALIL BAJRAM HIDRI LATIF ABAS AJAZI HAZIS MERSIM HALILAJ AGIM MEXHIT KOLECI LUTFI HAKIK CERPJA ZIVAR SHABAN TROCI BAKI MUHARREM GOXHAJ SOKOL ABDYRAMAN BILALAJ SHAQIR IBRAHIM BUCI AGIM RIZA SULAJ VERA BAJRAM HODO ELMAZ ENVER MURATI SULEJMAN MEHMET KRYPI BAJRAM RAMAZAN VOGLI MUSA ELMAZ RRUSHI SAMI MUSTAF SULA XHELADIN DULEMAN LALA MEHMET BAJRAM ARIFAJ MILAZIM MUSTAF SULA KUJTIM HALIL DYBELI UK IBRAHIM MURATAJ XHELIL MUSTAF SULAJ LUTFI HAKIK CERPJA RRUZHDI XHELAL BALOSHI YLBER HYSEN NDREU BESIM ADEM HASA NDREC MHILL KOLA PETRIT RRAHMAN PECA KURTISH HAZIS LOKA RAMAZAN SAMI BUSHI KURT MURAT PEPOSHI JESHAR RAMADAN KEQA DENIS TAHIR KAZIU MARK PRENDUSH GJERGJAJ SOKOL HYSEN NDREU OSMAN RAMAZAN OSMANI ISA ZENEL KOCI ARJAN FELADIN DOKLE SEIT SHEFKI KURTI FRAN KOL BAKRRUGJI JAK KOL BAKRRUGJI ALFRED SALI RUCI SPIRO DALIP BESHKU HALIM RIZA NIKA FATMIR QEMAL ZYBERAJ PETRIT KOL BAKRRUGJI FATOS JUSUF KORBI VIKTOR PRENG SYLA LIRI ASLLAN DODA LULEZIM XHAVIT BESHKU SAIMIR MUSTAF SULAJ HASAN MURAT MURATAJ SELIM BAFTI BRIJA YLBER QAMIL SULAJ ZAIM QAMIL SULAJ MEVLAN SAFET LAMALLARI SABRI RUSHIT KOTARJA SKENDER HAXHI DISHI LAZAM SAHIT HALILAJ ARBEN EQEREM MECO PETRIT HASAN LALA JASHAR DALI AJAZI SELIM SHAHIN SHAHINI MEHMET SHAHIN SHAHINI EQEREM XHAFER MECO SALI SEFER LALA ARBEN ESAT BUCI ASTRIT MUS MURATAJ KUJTIM FERIT DUKA HAXHI DALIP BESHKU ARIF BAJRAM GJURRA PETRIT SABEDIN CANI XHEMAL SHPEND LACI BEQIR BAFTJAR MAMICA QERIM IBRAHIM IBRA TUFIK SALI BUSHKOLA RUFAT HALIM KACA BIB MARK MIRIA LIMAN SADIK BETA FEMI SELMAN BURGU PERPARIM KASAM DAJCI BUJAR SHAHIN SHAHINI FLORA SAHIT MUJA RAMIZ SELIM SULAJ SHEMSI ISMET CLLINI ISMET KURT CLLINI XHAFER HALIL SKEPI JANIS KASAM MARKU SELIM RAMIZ MUSAJA BUJAR HASIM MUKA ISA BARAM KABESHI HASAN HASAN NDREKA FERIT ARIF DUKA KUJTIM SEIT KACA ASTRIT RIZA RAMI FRAN HIL PJETRI BAJRAM QAZIM LAMAJ SAMI TAHIR VATA LAZER ZEF PERLIKA MARIGLEN QANI CECI SHEFQET DALI AJAZI PJETER PAL MEMAJ SHERIF XHELIL SULI GANI MEHMET RUCI LUAN DEMIR OSMANI SHAHIN SELMAN PRENI XHELAL GANI SHEHU SOKOL PREL KOLA AZEM VELI DOMI BAJRAM DEMIR OSMANI AVNI BAJRAM DAJCI FATMIR SHERIF SULAJ MARTIN PREL PEPKOLAJ FATMIR RRAHMAN LALA ISMAIL RAMADAN TERSHALLA NESHAT MUSTAF SULAJ HAJRI HALIT MIFTARI XHEVIT ISMAIL MICI FEIM MURAT MURATAJ

QAMIL DESTAN DISHA ARIAN QAMIL DISHA FRAN GJON LALA HASAN ISLAM LIKA SHYQYRI LIMAN NELA FRAN FRROK ZEFI RAMADAN SIMON DEDJA GJIN MARK GJINI JONUZ HAMIT PUCI LULZIM BAJRAM SOKOLI NEBI SINAN NELA LIMAN SKENDER NELA HAJREDIN ARIF DISHA GEZIM DED PJETRI QAMIL OSMAN RAMA YLLI SADIK DAUTAJ NDUE FRROK MARKU BAHRI JONUZ BECI ASLLAN REXHEP PEMAJ ZEF NDUE CUMRAKU FATBARDH XHEVIT DEMIRI AHMET ZEQIR RAMI HASAN ISUF NEXHI KOL GEG PRENDI XHEVAHIR SADIK DODGJINI SHAHIN HAJREDIN LLESHI HAJRI RAKIP KOCI MIRAND ZYBER DAJA DASHNOR ZENEL SUBASHI MIRAND ZYBER DAJA FATOS BESNIK DODA BUJAR ZENEL SUBASHI RAMAZAN DEMIR DACI AFRIM SELMAN PRENCI BESNIK RAMIS SHKALLA HEKURAN SALI CYCYMENI ALI BAJRAM SHQUTI XHAVIT DYLEJMAN BESHKU FADIL SHERIF SULAJ SHKELQIM SULEJMAN LOHJA JAKUP ISLAM DAJA ISMAIL IBRAHIM RAMA KUJTIM SHABAN MUCA SHYQYRI BEGTASH SHKALLA EDUART RAMIS SHKALLA FISNIK HAMZA HYSALIU FERIT HYSEN DUNGA HAZIZ MAN ARIFAJ ALTIN HAXHI LEKA MAKSIM MUFIT KOCARI OSMAN AQIF BEKA FATMIR ALI RUCI XHAVIT SHAHIN CUKA MIRIDASH SADIK TOLA ELTION AGIM LOSHA MERSIN IBRAHIM SUBASHI SULEJMAN XHAVIT CUKA SADIK DYLEMAN NIKA AGIM SALI LOSHA JASHAR RAMADAN KOKA NASIP RIZA RECI DILAVER SALI CIKU FATBARDH ISMAIL LALA HYSEN SIANAN LICA QERIM AVDULLA TUSHA TASIM HALIT MICI KUJTIM XHEVIT KUCI BAHRI JONUZ BECI NDUE MARTIN MRISHAJ RUZHDI MEHDI BAKALLI SHAQIR SALI CIKU AVNI KURT META RRAHIM DAN MICI SEIT REXHEP PICARI SAMI QERIM ISAKU MISLIM SELMAN REXHEPI RAMIZ HAXHI HJADARI MURAT SALI NEZAJ SELMAN DESTAN TOTRAKU RESHIT SELMAN MARIKU ARTAN NAZIF TUSHA ADEM ZYBER PERGJEGJI BESNIK LIMAN DOKU HYSEN ISUF DURICI XHEVDET FIQIRI BALLIU REXHEP RAMADAN TOPUZI RAMAZAN SINAN LICA BASRI MUHARREM BODI MAFET SHEFQET MERA AGRON SELIM DERTI LATIF SKENDER TOTA CLIRIM MESLYM DUNGA RASIM DAN DACI ILIR BEQIR BARLIKA YLBER IBRAHIM KOLTRAKA MEHMET ISAK TROCI MEFAT HAMIT DRIZI PRENG NDUE LALA HAXHI MASAR HAJDARI EKREM LAVER KACIANJ ELIDA TAKE LEFTERI QANI KODRA; FLORETA HAJDER MIRASHI KRISANTHI LONI TASE SABRI BILAL METUKU YLLRON MELEQ DOKO; SHERIF QAMIL KOCI; ENDRI KOLO NINA; LEFKO SMILKO MAZNIKU SULEJMAN SHERIF LACI BRUNILDA FERID ZORBA; ; BASHKIM BAKI LAZE FADIL ABDULLA DEMNERI NATALINA LESI SKENDER SHAZIVAR PEZA; AGIM ABAS SINANI ARDIAN KOZMA JANKU; NRICIM SHKURT KARAJ DILE MARK DRENI; AFRIM RAMAZAN TOSKA QAZIM QAZIMI VLADIMIR VEIP YZEIRAJ SALI XHEMAL NEZIRI LUAN SEFEDIN DRIZA DERVISH QERIM SARAÇI TEUTA MUHAMET DERVISHI EDMOND DEMIR BEJKO ISUF HYSNI MURATAJ ALI HAXHI KASI RAIMONDA HAJREDIN REME AGRON LAIM HALILI VIOLETA LATIF PATOKU PELLUMB GENC KOÇIU JANAQ VASIL RISTANI SPIRO VASIL RISTANI ALBERT ILJAZ BANA; QEMAL HASAN JONUZAJ; TEFIK SHAZIMAN AGOLLI XHEMIL SHABAN KALIÇANI; ILIRJAN SELMAN MEÇE ZENEL ABAZ PRENI ASQERI ILMI HEBIPARI; ILIA LIGOR VAKO; AGUSH SULEJMAN SADIKAJ MILENA SKENDER SELIMI

VLORE

ELDI YMER LLUCI GLORIAN YMER LLUCI ELDI YMER LLUCI GLORIAN YMER LLUCI ANDON FEJZI BEQIRI LEONARD HETEM ZENELI BILAL QEREM GRABOVAJ

MAPO

21

FLAMUR REFAT ISUFAJ MUSLLI RIZA KAPAJ DHIMITER RIZA KAPAJ BARDHOSH KUJTIM CAUSHAJ XHEVAIR SHEFQET CANAJ HALIM OSMEN DOKO SHABAN ZEKO KOLILA ETNOR ZEKO KOLILA HATIXHE OMER SHABANI ENVER SAFET LAMAJ NIJAZI MYFTAR MATRAKU LEFTER BESIM HOXHA NAZMI JAKUP ALIU XHELADIN SULO BUDAJ PELLUMB ZEQIR HAXHIRAJ ETHEM QAZIM DRIZA NURKE HASAN ALIKAJ AGRON XHEVDET KASAJ BESNIK XHEVDET KASAJ REFIKA SHYQYRI BRAHUSHI NIJAZI MYFTAR MATRAKU MELSI BARI VEIZAJ AMET MALO BINAJ PATRIOT MALKO HALILAJ RAMIS TOFIK MUHARREMAJ ZYBE SHYQYRI MUHAMETI TOMOR TAFIL ROCAJ FLAMUR MEHMET VERCAJ NEFAIL ISUF ISLAMAJ HAKI HAJREDIN HOXHA FOTO SEIT KAPURANI BASHKIM SELAM COBAJ VANGJEL SERVET KAROQAJ KRENAR ILEZ HYSENI ARISTOTEL ILEZ HYSENI THANAS MERQES NDREU KRISTO GRIGOR MECI GEZIM HASAN BRAHIMI DURIM HASAN BRAHIMI SERVET SELAM ALIKAJ MIRJANA MIDAT HANAJ ERVEHE MUCO DANUSHAJ FERDIRANT ANDON BISHANI LABIKE SHAQIR GJONI ; AVDI BEJO GJONI ERZIAN BEJO GJONI ; RISILDA BEJO GJONI LEFTER ALUSH NUREDINAJ PETRIT HITO HIBRAJ MEHMET ISMAIL ALUSHAJ RAMADAN SULO BANI ET´HEM QAZIM DRIZA ZYLFI SINAN LIKAJ NURI SULO LIKAJ AGIM ISUF ISUFI KASTRIOT IBRAHIM HOXHA MAKSIM LATIF NELAJ ILIA QAMIL DELILAJ PETRIT RAMADAN HOXHAJ GEZIME YZEIR HOXHAJ XHEVDET IDRIZ HOXHAJ JETNOR YLFI PASHAJ MANUSHAQE MUHARREM LULAJ HALIT ASQERI KACAJ RESMIE CAUSH SALIASI PELLUMB HAXHI SALIASI MUJO DERVISH GUHAÇAJ NAMIK QAMIL HALILAJ VULLNET ISTREF ÇELAJ ZONJE RRAHMEN SINAJ IDRIS AXHEM CELAJ XHEBRO HAKAN RRAPAJ ILMI SELAM KALEMAJ VJOLLCA ALI ALIAJ FARUK NEXHIP HAJRO VENIGJAR HASAN CANE EDUART VENIGJAR CANE LASKO TAHIR BINOZI VEIS LATIF LAMAJ FERIK MEVLUT MUHARREMI JETNOR XHEZO GOXHAJ GEZIM QERIM XHAFERAJ ; HEKTOR GEZIM XHAFERAJ EDUART GEZIM XHAFERAJ GOLIK BAKI TARAJ BARDHYL SELAMET TAFILI PATOS NASIP KERRAJ VESEL QAMIL DEVOLLAJ ; ALEKS VESEL DEVOLLAJ FESTIM VESEL DEVOLLAJ SHQIPONJA FERIK VELIRAJ SALI ELMAS VELIRAJ LORENC HASAN BIDINAJ ALBERT RAZIP THANASAJ ARTUR REMZI KAMBERI FADIL ALI ALIAJ ILIR BATJAR HOXHAJ YMERLI REXHEP SHKEMBI LEFTER PANO KOZDINE ARBEN HAKIM FERRAJ NURI SULEJMAN HASANAJ NIKOLLAQ NOVRUS SINAJ ALEKS GURO NAZERAJ ZAMIR FLAMUR KORMUZI SINAN LAZE HABILAJ ESTREF QAZIM NEZHA MOJSI LEFTER RUNAJ VANGJEL SHEFIT LIÇAJ BEQARE BRESHAN ISMAILAJ SINAN GJYSHO AGAJ KASTRIOT MEMET BEGA TODI LLAMBRO TRIFONI SADUSH RESMI GJONAJ SHANEKO BEQIR NAZDRI RUZHDI ISMET CANAJ KASTRIOT FETAN MEHMETAJ ALI IMER NAZDRI SHANEKO BEQIR NAZDRI THEODHORI PETRAQ MITRAJ FADIL SADIK NIKAJ BASHKIM TAIP BOCAJ DURO BARJAM KAPAJ VIKTOR SERRI SHAKAJ TASIM BORO DEDAJ ASLLAN ADEM FEIMAJ ASIJE HEKURAN HAMZARAJ GJERGJI RRAPO SAKAJ NURI ZAIM HARUNI AVNI HAJRI HASANAJ HAXHEM MURAT IMAMI KASEM ABAS QEMALI HEKTOR AZIS SINAJ DILAVER MANXHAR SALIAJ HAXHI FERIT KOLLOVI LULZIM QEREM SHABANI VEZIL NAIM ZERAJ MYNYR ISLAM ISLAMAJ TAFIL QAZIM DERVISHI FIONI BARJAM BARJAMI ALBER MALIQ FEGAJ YZEIR GALIP YZEIRI FATOSH HASKO MEMOKONDAJ GEZIM MITAT GJIKA KASTRIOT SHAKO ZOTAJ SKENDER MERSIN SHAKAJ BESNIK BARJAM BARJAMI BAFTJAR ISLAM NAZERAJ GOLIK HASAN BEJTAJ IMER NURI CAUSHI SHYQYRI YZEIR BALILAJ


22

MAPO

E mërkurë, 30 janar 2013 www.mapo.al

‘Njeriu-ujk’ në jetën reale Werner Freud është një burrë 79-vjeçar i cili është “shefi” i një kopeje ujqërish. Gjermani ka 40 vite që jeton me 29 ujqër në Merzig dhe tashmë është bërë një prej tyre. Freud në shtëpinë e tij në pyll ka grumbulluar ujqër evropianë, siberianë, kanadezë dhe nga Arktiku. Gjëja më e rrallë është se kur vjen koha e ushqimit, Ëerner ha i pari mishin e gjallë duke mos lejuar ujqërit e uritur të afrohen. Këtë e bën në mënyrë që të ruajë të paprekur respektin që gëzon tek egërsirat. Kjo është arsyeja e vetme që ujqërit nuk e sulm.

Fjalëkryqi klasik 1

2

3

4

5

6

11

7

12

16

17

13

8

14

9

15

18

19

20 23 28 34

Han qimet e maces

25 29

Horoskopi i ditës

DASHI (20/III-20/IV)

DEMI (21/IV-20/V)

BINJAKET (21/V-20/VI)

GAFORRE (21/VI-22/VII)

Sotdotëjepnimaksimumin në profesion dhe studim. Do të dini të mbaroni detyrat tuaja me zotësi dhe shpejtësi. Zotësia juaj do të dalë në pah dhe me seksin e kundërt, në qoftë se keni fatin të qëndroni nëkontaktmepersoninqë ju pëlqen.

Yjet ju këshillojnë të keni kujdes në vendin e punës, ku dikush ndoshta do të përpiqet të përhapë thashetheme të kota për ju. Matini mirë fjalët, sepse ajo që mund të thoni mund të interpretohet shtrembër.

Yjet kanë rezervuar një ditë të komplikuar për ju sot. Hëna, Urani dhe Saturni në fakt janë në kundërshtim me shenjën tuaj, duke krijuar nervozizëm, por edhe situata të pasigurta dhe të paqarta në sektorin e ndjenjave e në familje.

Kjo do të jetë një ditë e mirë. Shumë projekte do të realizohen, ashtu siç i kishit parashikuar, por nuk do të mungojnë as ide raste të shkëlqyera. Në punë duhet të angazhoheni seriozisht, duke përqendruar energjitë tuaja tek objektivat që synoni.

VIRGJERESHA (23/VIII-22/IX)

PESHORJA (23/IX-22/X)

AKREPI (22/X-21/XII)

Sot do të merrni me lehtësi një iniciativë që menjëherë do të hapë dyert për një periudhë pozitive edhe për ata persona të kësaj shenje që janë pesimistë. Parashikohen zhvillime të rëndësishme në sektorin fi nanciar me mundësi konkrete.

Në sektorin financiar parashikohen përfi time të reja, por që do të nevojiten për të balancuar shpenzimet që keni bërë kohët e fundit. Në sektorin e ndjenjave, një keqkuptim do jetë motivi i një debati të fortë me partnerin.

Kjo periudhë është e favorshme për të lindurit e shenjës së Peshores. Mund të shpenzoni me kënaqësi, por edhe të shtoni të ardhurat tuaja me zgjuarsi. Disa nga ju që do të kenë mundësi të jetojnë një dashuri të zjarrtë me një partner të ri.

Yjet do t’ju udhëheqin në rrugën që do të ndiqni për të arritur suksesin e dëshiruar. Në sektorin e ndjenjave do të kaloni një ditë të këndshme me njeriun e zemrës, saqë mund të përshpejtoni pushimet ose të zgjasni më shumë ato që kishit fi lluar.

SHIGJETARI (22/XI-21/XII)

BRICJAPI (22/XII-20/I)

UJORI (20/I-19/II)

PESHQIT (20/II-19/III)

Do të jetë interesante dhe pozitive dita e sotme për sa u përket projekteve të tipit ekonomik e personal. Kjo do të jetë një periudhë e mirë për të lindurit në shenjës së Shigjetarit, për të arritur rezultate të mira në sektorin profesional.

Yjet ju këshillojnë të mos e fokusoni vëmendjen tuaj tek aspektet negative të ndonjë pjesëtari të familjes, duke harruar vlerat që ai/ajo mbart. Një këshillë që duhet ta keni parasyshështëseduhettë kujdeseni më shumë për shëndetin.

Të dalloni miqtë nga armiqtë tuaj nuk do të jetë dhe aq e lehtë. Ka nga ata që sillen me hipokrizi,pormosushqetësoni në momentin e duhur do ta kuptoni se kush është me të vërtetë në anën tuaj. Hëna ju tregon se keni nevojë të pushoni pak më shumë, kështu që duhet të hiqni dorë nga ndonjë angazhim personal ose mondan.

Në punë mundohuni të mos ndiqni projekte të reja, pa mbaruar ato që keni nisur më parë, sepse kështu mund të evitoni gabime e zhgënjime. Në mbrëmje mundohunitëmoslëndoni partnerin dhe të mos debatoni për argumente delikate me familjarët tuaj.

26

31

22

27

32

36

33

37

40

38

41

42

44

43

Koha e fillimit ____:____ Koha e mbarimit ____:____

45 47

46

48

eHorizontalisht

Vertikalisht:

1. Qytet në Kosovë. 8. Pa asgjë brenda. 11. Markë makine. 12. Që bëhet me zjarr të madh ose me frymëzim të ngritur. 13. Tërësia e fjalëve të një gjuhe. 18. Thënie a fjali e shkurtër, e goditur e me fuqi shprehëse, që përmban një mendim të përgjithësuar a një mësim të nxjerrë nga jeta. 20. Tendenca ë zyrtarëve për të favorizuar miqtë dhe të afërmit e tyre. 21. Hanks i njohur i kinemasë. 23. Skuadër. 25. Instituti Sizmik. 26. Njerëz që nuk kanë një vendbanim të caktuar. 28. Nadal i njohur i tenisit. 32. Banor pa skaje. 33. Metal me shumë vlerë. 34. Përemër pronor. 36. Rosi i njohur i garave me motorë. 39. Shkrim i botuar në gazetë. 41. Departamenti Ekonomisë. 42. Mjet transporti. 44. Një lloj papagall shumë i njohur. 45. Vegël muzikore. 46. Eqerem, akademik i njohur. 47. Mavraj, futbollist i njohur. 48 Pjesëz mohuese.

1. Zog i vogël shtegtar, që rri zakonisht shkurreve. 2. Brengë ose shqetësim i madh. 3. Ashtu ishte Lenini. 4. Zoti i vikingëve. 5. Kamenica e këngës. 6. Gjendje plogështie. 7. Këngë dashurie që shoqërohet me kitarë. 8. Grep për të qëndisur. 9. Gazmend i politikës. 10. Dru gardhi. 13. Fletë me njoftime. 14. Perëndi, mbrapsht. 15. Ai komandon makinën. 17. Universiteti Prishtinës. 19. Stili i veshjeve sipas kohës. 22. Racë dhensh me lesh të hollë e shumë të butë. 24. Tërësia e mjeteve, e veglave etj., me të cilat pajiset dikush për të kryer një punë ose një veprimtari. 27. Bashkim i pjesëve të një mekanizmi. 29. Ervin i futbollit shqiptar. 30. Fëmijë në dialekt. 31. Aleksandër, kompozitor i njohur. 35. Ka edhe fjalë të tilla. 37. Një e mirë a shërbim që i bëhet dikujt. 38. Rita, këngëtare e njohur. 40. Ushtria Kineze. 43. Përdoret në kuzhinë. 45. Gëlltit ujë.

Sudoku | nivel mesatar 1

6 2

7

9

6

1

3

1

8 5

4

2

2

3

1

3 7 1 8 5

6

4

2 9

7

3

7

3

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo rresht e kolonë të ketë numrat nga 1-9.

4

8

9

6 8

1

3

7

5

8

2

3

7

5

2

6

8

4

4

9 LUANI (23/VII-22/VIII)

30

35

39

Një 43-vjeçare nga Detroiti është e varur nga përtypja dhe konsumimi i qimeve të maces së saj. Vartësia e Lisas ka filluar që në moshën 15-vjeçare, ndërsa tani han tri toptha me qime të kafshës së saj të preferuar. Në emisionin “Vartësia ime e çuditshme” që transmetohet në televizionin TLC, Lisa ka treguar se i mbledh nëpër banesë qimet dhe i ha, ndërsa shijen më të mirë, sipas saj, e kanë atëherë kur i shkul direkt nga macja, prandaj nganjëherë i lëpin qimet e maces së saj

21

24

Fjalëkryqi klasik është një nga lojërat enigmatike më të përhapura në botë. Fjalëkryqet e para filluan të botoheshin që në shekullin e XVIII dhe vazhdon të jetë e preferuar edhe në ditët e sotme.

10

Koha e fillimit ____:____

2

1

Koha e mbarimit ____:____

Numërkryq

4 7 6

Shah | nivel mesatar

4 9

Gjeni figurën duke bashkuar pikat

Plotësoni tabelën me numrat e dhënë!

Gjeni 10 ndryshimet

Koha e mbarimit ____:____

Ngjyrosni pjesën me pikë dhe zbuloni figurën

Përgjigjet nr të djeshëm

Koha e fillimit ____:____

I bardhi lëviz dhe fiton në të dy rastet e e dhena në skemën e mësipërme. Sfidat e dhëna janë të përzgjedhura nga profesionistë të vërtetë të lojës së Shahut

Numra me 3 shifra: 210, 271, 335, 342, 557, 563, 565, 597, 698, 764, 777. Numra me 4 shifra: 0263, 1000, 1714, 2223, 2567, 2855, 3599, 3923, 5214, 6108, 6501, 6854, 7512, 7778, 8270, 8541. Numra me 5 shifra: 08185, 18316, 23256, 28045, 34525,

L

E

S

K

I

K

E

R

S

A P

C E

K

S

N

O

I

S A

K

O

D

N

E

R

O

V

I

K

9

9

5

9

8

7

4

8

5

4

1

5

2

1

0

2

3

6

S

5

5

5

9

9

9

9

8

7

4

8

4

1

Y

1

4

5

4

4

2

2

0

2

3

3

3

2

I

E

R

E

O

N

T

M

I T

U

S

P

E

K

E

T

K

E

S

A

I

N

B

E

R

E

Q

A

R

E

P

P

A

9

26

M

E

L

5

3

E

C

A

1

2

R

I

H

5

0

E

S

S

4

0

N

N

L

2

0

M

I

A

I

6

1

O

L

P

P

3

2

D

E

A

A

0

5

L

Z

G

K

2

6

U

A

U

U

8

N V

R

E

R

N Z

A

N

A

35273, 41521, 48541, 54142, 54634, 68578, 78485. Numra me 6 shifra: 002563, 143863, 201525, 263596, 371822, 457533, 507256, 515204, 567178, 585495, 623005, 623210, 631111, 658745, 685478, 686622. Numra me 7 shifra: 2102563, 5652831.

I

M

S

E

S

E

T

O

R

J

E

P

O

P

E

K

K

O

N

J

A

K

M

E

T

I

T

I

6

5

2

1

0

1

4

5

6

9

9

9

8

5

7

8

4

8

5

4

1

2

0

1

5

6 0

3

2

6

9

5

8

7

4

8

5

4

1

0

0

2

2

2

8

5

3

6

9

8

7

8

4

8

5

4

1

1

1

1

6

5

3

2

9

9

6

6

6

4

2

4

4

4

4

5

1

2

1

0

2

3

0

2

1

5

6

9

8

7

4

1

5

2

6

3

6

9

8

5

2

1

4

7


retro 1703 SOT faqja e fundit profil&

E mërkurë 30 janar 2013 www.mapo.al

MAPO

23

30 janar

Hakmarrja e 47 roninëve

Hakmarrja e dyzet e shtatë roninëve, të njohur gjithashtu si dyzet e shtatë samurajët, ndodhi në Japoni në fillim të shekullit të 18të (30 janar 1703). Një akademik i njohur japonez e përkufizon ngjarjen si “legjendën kombëtare” të Japonisë. Historia flet për një grup samurajësh të cilët mbetën pa ud-

hëheqës (ronin), pasi kryezoti i tyre feudal Asano Naganori u detyrua të kryente Seppuka (vetëvrasje rituale), pasi sulmoi një zyrtar të oborrit perandorak të quajtur Kira Yoshinaka. Roninët u hakmorën për nderin e të zotit, pasi pritën me durim, duke planifikuar vrasjen e Kirës për dy vite rresht. Pas kësaj,

roninët u detyruan gjithashtu të kryenin vetëvrasje. Me dekorime të tepruara kjo ngjarje e vërtetë u popullarizua në kulturën japoneze si emblematikë e besnikërisë, sakrificës, këmbënguljes dhe nderit që të gjithë njerëzit e ndershëm duhet të ruajnë në jetën e tyre të përditshme.

Pinar Selek Viktimë e kjo është Turqia?

Një Identifikim Ismet Toto

Fulvio Cordignano, në prift jazuitësh, që ka disa vjet që rri në Shkodër, na paska shkruar një artikull në revistën italiane “Crociata Missionaria” mbi Shqipërinë. Ka botuar po në atë revistë edhe disa fotografira “karakteristike” shqiptare, të cilat e pasqyrojnë vendin tonë pak a shumë si thellësitë e Abisinisë. Në numra të tjerë të gazetës sonë do të botohet një përgjigje pak a shumë e zhvilluar dhe e arsyetuar rreth këtij artikulli të jazuitit që rri në Shkodër. Ky i jep vetes disa liri, të cilat, na si shqiptarë, si refuzojmë dhe do t’ia refuzojmë në mënyrat më kategorike. Na kujtonim se Fulvio Cordignano jeton në Shqipëri s misionar fetar, dhe si i tillë, brenda caqeve të ligjës dhe të rregullave të qytetëruara, kish të drejtë të zhvillonte një aktivitet ngushtësisht në lidhje misionin e tij. Po nuk besonim kurrë që Z. Cordignano do të na pandehte ne shqiptarët aq syleshë, sa të shkruajë e të botojë, për hesap tonë, gjëra të denja për tribu afrikane. Një të tillë arrogancë nuk e pritnim sidomos nga një prift jezuit, që duhet të shquhet për takt! Çështja nuk ka ndonjë rëndësi gjithkaq të madhe në vetvete, sepse në fund të fundit na jo vetëm që njihemi me italianët, por jemi dhe miq, dhe miq të ngushtë. Çështja ka më tepër rëndësi nga pikëpamja e guximit dhe e paturpësisë së këtij njeriu, i cili duke jetuar në mes tonë dhe duke u nisur si një mik dhe dashamirës, vjen mshehurazi e i thotë një populli se shqiptarët janë pak a shumë gjithaq të egër dhe të varfër sa dhe zezakët. Dhe

GAZETA

MAPO info@mapo.al cel: 068 20 20 5555477 Gazetamapo@gmail.com cel: 068 477

po të shifnit në faqen e fundit të revistës klishen e madhe, në të cilën duket një grua priftneshë dhe dy kalamaqër të rraskapitur zeshkanë e të dobët shqiptarë, (sigurisht janë fëmijë arexhish) menjëherë do të kishit përshtypjen se ajo është një fotografi e marrë në Afrikë. Nuk dimë se ç’mendojnë në Shkodër mbi këto punë. Sidomos ç’mendon ai element i fortë nacionalist, që ka pesëdhjetë vjet që po derdh djersë dhe mënd për punë të shqiptarizmës. Sidoqoftë kemi arsye të besojmë se e dizaprovojnë kryekëput një vepër kaq të shëmtuar, si nga pikëpamja shqiptare, ashtu edhe nga pikëpamja e korrektesës dhe e luajalitetit që duhet të ketë çdo njeri për vëndin në të cilin rron, edhe kur ky vend është i huaj për të. Të vinte në mes tonë një korrespondent, çfarëdo, dhe të botonte shpifje tendencioze dhe fotografitë që mund ta përfaqësonin sa më afër vendit tonë, nuk do të na vinte gjithaq keq. Po të bëjë një të tillë punë një njeri që jeton prej 10 vjetësh në këtë vend dhe ka pretendime t’i shërbejë një pjese të popullit, këtë s’na e merrte mëndja. Z.Gordignano ! Shpresojmë se do të kini më kujdes këndej e tutje. Shpresojmë se do t’i kuptoni gafat tuaja. Me gjithë këtë po ju paralajmërojmë se as shkodranët dhe as shqiptarët përgjithësisht nuk do të tolerojnë më që ju të rrini në mes tonë dhe njëkohësisht të na quani “Indianë”. Kur fyhet kryelartësia jonë kombëtare, ne mund të bëjmë shumë gjëra. Njëra prej tyre është t’ju largojmë nga mesi ynë.

Amerika me qira Shkodër, 1937 Foto: Marubi

Kryeredaktor: Arion Sulo. Zv/kryeredaktor: Alfred Lela, Aleksandra Bogdani. Politika: Nevila Përndoj, Fejzi Braushi. Kronika: Leonard Bakillari, Dashamir Biçaku Rrethe: Vladimir Karaj. Ekonomia: Blerina Hoxha. Sociale: Jonida Tashi. Kultura: Aida Tuci. Suplement: Jonida Hitoveizi. Sporti: Jeton Selimi. Komentatorë&Analistë: Gentian Elezi, Arjan Vasjari, Prof. Asoc. Dr. Adrian Civici. Karikatura: Bujar Kapexhiu. Faqosja: Florenc Elezi. Ilir DRIZARI, Kujtim Bisha Koordinatore: Shkëndi çili. Korrektore: Lila Plasari, Brunilda Meno. Adresa: Bulevardi Gjergj Fishta pranë UET

“Kjo është Turqia”: këtë thënie dëgjon në Bosfor, sa herë që një pyetjeje nuk mund t’i përgjigjesh duke përdorur logjikën. I tillë është dhe rasti i dënimit të sociologes, feministes dhe shkrimtares Pinar Selek më 24 janar: Askush nuk mund të ta shpjegojë se pse pas pesëmbëdhjetë vjetësh procesi gjyqësor, shpallje disa herë si e pafajshme dhe dyshime të forta për dëshmitë, e pandehura u dënua me burgim të përjetshëm. Edhe ekspertët janë përpara një enigme. Halil Dogan është një prej ekspertëve që gjëja e parë që i bie ndër mend për dënimin e Pinar Selek është shprehja “Kjo është Turqia”. “Gjykime të gabuara ka gjithmonë, sidomos në procese politike”, thotë Dogan, kreu i Shoqatës së Avokatëve Demokratë. Ai kujtoi se kryetari i trupit gjykues në gjykimin e ish-kryeministrit Adnan Menderes në vitin 1961, e ka pranuar haptazi se kishte vepruar sipas udhëzimeve të qeverisë së atëhershme ushtarake. Menderesi u dënua me vdekje dhe e varën. Pinar Selek thotë se ata duan ta terrorizojnë dhe ta trembin, por e kundërta ka ndodhur me të dhe mbështetësit e saj: “Ne kemi mësuar me kalimin e kohës për t’u bërë më të fortë,” tha ajo për gazetën “Hurriyet” pas shpalljes së vendimit. Babai i saj, avokati Alp Selek, do të kërkojnë apelimin e vendimit. Drejtësia e akuzon Pinar Selek që si anëtare e Partisë Punëtore të Kurdistanit (PKK), e cila është e ndaluar, ka vrarë në vitin 1998 me bombë në Stamboll shtatë vetë. Në atë kohë, ajo ishte duke hulumtuar si sociologe për PKK-në. Selek i hodhi poshtë akuzat, por në korrik të vitit 1998 u arrestua dhe u torturua para se në vitin 2000 të lirohej sërish. Një person i dyshuar kishte pretenduar se Pinar Selek ishte e përfshirë në atë sulm - por më vonë e tërhoqi padinë e tij duke thënë se e kishte bërë nën torturë. Që nga viti 2009 Pinar Selek jeton në mërgim: së pari si bursiste e Klubit PEN në Berlin e ndërkohë në Strasburg, ku është duke punuar për tezën e doktoraturës mbi lëvizjet emancipuese në Turqi. Në studimet e saj ajo është marrë në të kaluarën me grupet e tjera të diskriminuara siç janë pakicat seksuale, ose me maçizmin dhe identitetet e meshkujve në Turqi. Përveç publikut turk vendimi ka shkaktuar zemërim edhe te vëzhguesit europianë të procesit. Gazetari gjerman Günter Wallraff e sheh këtë vendim si “një përpjekje të qëndrueshme që nga viti 1998, për ta damkosur Pinar Selek pa ndonjë dëshmi si terroriste”. Me sa duket, si qarqet ushtarake ashtu dhe grupet islamike janë të vendosura ta bëjnë sociologen të heshtë, tha Wallraff. Pinar Selek nuk është e vetmja kritikuese e shquar e shtetit në Turqi. Prandaj ka mundësi që gjyqtarët e lartë turq ngulin këmbë tek vendimi për fajësinë e sociologes sepse mendojnë se korrigjimi i vendimit mund të shihet si një shenjë dobësie e shtetit në luftën kundër PKK. Sondazhet tregojnë se shumë gjyqtarë si detyrë të tyre primare nuk konsiderojnë kërkimin e së vërtetës, por mbrojtjen e shtetit kundër gjoja kundërshtarëve. Për shkak të këtij mentaliteti, shpresat e kritikuesve të procesit janë drejtuar tek Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut në Strasburg. Deputetja Safak Pavey, e krahut të reformuar të partisë opozitare CHP, tha se do që çështja të hetohet në nivel ndërkombëtar. Edhe kryetari i Shoqatës së Avokatëve, Dogan pret që procesi i Pinar Selek të përfundojë deri në Strasburg. Megjithatë, së pari qeveria turke do të jetë para një detyre delikate, sepse Gjykata e Stambollit lëshoi një urdhër arresti kundër Pinar Selek që aktualisht jeton në Francë. Kjo do të thotë që Ankarasë së shpejti do t’i duhet të vendosë nëse do të bëjë në Paris kërkesë për ekstradim - gjë që do të ngrejë pyetje të vështira mbi gjendjen e shtetit të së drejtës në Turqi. *Përshtatur sipas një shkrimi të Deutsche Welle. Titulli i redaksisë.

Email: v_perleka@yahoo.com vera_perleka@hotmail.com


CMYK

MAPO

e mërkurë, 30 JANAR 2012 www.mapo.al

Muhammad Yunus lindi në vitin 1940 në qytetin port të Chittagongut në Bengal. Në moshën 22 vjeçare, studenti brilant dhe profesori i ri i ekonomisë në Chittagong College shkon në SHBA dhe doktorohet për ekonomi në Universitetin Vanderbilt në Tennessee me temën “Ekonomia e zhvillimit”, duke u angazhuar për 7 vjet edhe si profesor i teorive ekonomike dhe të zhvillimit në Middle Tennessee State University. Në vitin 1971, kur lindi shteti i ri Bangladeshit, braktis katedrat luksoze universitare si dhe jetën akademike në SHBA dhe kthehet për të dhënë ndihmesën e tij në vendlindje duke synuar ngritjen dhe forcimin e universiteteve në Bangladesh pasi besonte se ato janë një nga faktorët më të rëndësishëm për “hapjen e mendjeve” dhe zhvillimin e çdo vendi.

Muhammad Yunus ose rrugëtimi drejt një bote pa të varfër

Muhammad Yunus është krijuesi i konceptit të mikrokredisë ose “mikrofinancës”, një nga konceptet më inovative dhe të rëndësishme të shekullit XX në sferën e luftës kundër varfërisë që po ndikon në përmirësimin e jetës së përditshme të disa qindra milionë njerëzve nëpër botë. Bota do ta cilësonte me respekt Muhammad Yunus si “bankieri i të varfërve”. Të japësh hua për të varfrit, jo vetëm që është e mundur, por është dhe fitimprurëse. Sot, mbi 300 milionë njerëz përfitojnë drejtpërdrejt nga mikrokredia duke e diversifikuar aktivitetin e saj edhe në fusha të tilla si industria tekstile, telefonia, prodhimi i energjisë, etj. Falë mikrokredisë, mbi 75% e përdoruesve të saj arrijnë të dalin nga gjendja e varfërisë. Grameen Bank është shndërruar në një “uzinë fantastike idesh, iniciativash, shpresash e projektesh në favor të zhvillimit”. Muhammad Yunus së bashku me Grameen Bank është fitues i Çmimit Nobel për paqe, në vitin 2006, për “Përpjekjet për promovimin e zhvillimit ekonomik e social në nivelet më nevojtare”.

www.uet.edu.al info@uet.edu.al

Çmimi 700 L

Muhammad Yunus është krijuesi i konceptit të mikrokredisë ose “mikrofinancës”, një nga konceptet më inovative dhe të rëndësishme të shekullit XX në sferën e luftës kundër varfërisë që po ndikon në përmirësimin e jetës së përditshme të disa Civici qindra milionë njerëzve nëpër botë. Bota do ta Adrian cilësonte me respekt Muhammad Yunus si “bankieri i të varfërve” ISBN:978-99956-39-82-2 978-99956-39-82-2 ISBN

9 789995 639822

NDËRTIMI I BIZNESIT SOCIAL

NDËRTIMI I BIZNESIT SOCIAL

MUHAMMAD YUNUS

Muhammad Yunus Çmimi Nobel për Paqen, 2006 Muhammad Yunus Fitues i çmimit nobel për paqen

8 - ESSE / ide & debate

24

MUHAMMAD YUNUS

NDËRTIMI I BIZNESIT SOCIAL Çmimi Nobel për Paqen, 2006

Ceremonia e dhënies së titullit “Doctor Honoris Causa” nga UET dhe promovimi i librit organizohet në datën 22 Janar 2013 në Hotel Sheraton, ora 18:00

Gazeta Mapo  
Gazeta Mapo  

gazeta, aktualitet, albania, shqiperia, intervista, ekonomi, gazeta, suplemente, kriza, lajme, mapo, ngjarje, tirana, kronika, dosje, pune,...

Advertisement