Page 1

Faqe 14-15

Shqipëria në 342 foto të rralla në arkivin e Google Google ka krijuar një arkiv publik me faktet kryesore të historisë së shekullit XX, të mbledhura nga 17 muze dhe institute historike nga e gjithë bota

Drejtor Artur Zheji - Kryeredaktor Arion Sulo - E mërkurë, 24 tetor 2012. Numër 727. Viti III botimit. Çmimi 30 lekë. 1.5 euro. www.mapo.al e-mail: gazetamapo@gmail.com. Adresa: BLV "Gjergj Fishta"

Malaj kundër Ramës: Zhurmuesi që na vendosi në Asamble, mesazh i rrezikshëm

Sondazhi

1/4 e gjyqtarëve pranojnë korrupsionin: ja kush na bën presion Sondazhi i mbështetur nga ambasada britanike, projekton sistemin e drejtësisë si të korruptuar dhe nën presion, sipas perceptimit të vetë gjyqtarëve. “5 për qind thonë se kanë presion nga qeveria dhe 4 % e gjyqtarëve, nga Presidenca e Topit. Vetëm 18 % e tyre mendojnë se nuk ka korrupsion”. Ministri Halimi shpall reformën: Do të transferojmë 320 gjyqtarë në të gjitha rrethet Sistemi gjyqësor në Shqipëri është nën ndikimin dhe presionin e politikës, ndërsa ¼ e gjyqtarëve pranojnë korrupsionin. Ky është perceptimi i shumicës së gjyqtarëve shqiptarë, i pasqyruar në një sondazh të kryer nga Qendra për Transpar-

Deputeti socialist kritikon mënyrën e drejtimit të partisë nga Edi Rama dhe kërkon respektim të vlerave në PS. “Nuk vihet në pushtet duke djegur goma, ne duhet të vijmë në pushtet me avantazhe të mëdha. Cilësia që është ndërtuar ekipi i PS-së nuk është ajo që maksimizon energjitë që socialistët i kanë, por që janë një çorganizim i organizuar" Faqe 5

Fajdet, emrat e vlonjatëve që përfitojnë nga paratë e “Gjallicës” Grupi Mbikëqyrës i Fajdeve shpall listën e parë me emrat e 963 qytetarëve të Vlorës, që mund të tërheqin që sot 2.41 për qind të vlerës së futur në firmën piramidale

op-ed / 16-17

NgërÇ

NGA bujar kapexhiu

Adrenalina e Kurtit

koment Edvin Kukunja

9 universitas

Gjatë takimit Berisha-Mrkiç

Përgjimet e Patriotit: 500 euro kafja për shefin e policisë që liroi “Jaguarin”

Gjykata e Tiranës zbardh vendimin e arrestimit të Asllan Patriotit, ish-koordinatori i grevës së urisë, i arrestuar

Strategjia e PS dhe misioni për të rilindur politikën Ka një paradigmë që e përshkruan shumë qartë...

Kryeministri serb, Daçiç ka ftuar Berishën dhe Panaritin në një vizitë zyrtare. Ambasadori serb në Francë: Shqipëria e madhe, realitet kërcënues. Reagojnë PDIU dhe AK për takimet me minoritetin serb në Shqipëri

Gjykata e Tiranës zbardh vendimin e masës së arrestit për Patriotin. Kallëzimi u dorëzua në SHKB, sms për italianin Nicolini: Je mafioz!

Një dukuri që Lëvizja Vetëvendosje nuk po e reflekton koment Shkëlzen Maliqi fare duke...

Ambasadori britanik, Nicholas Cannon

Daçiç fton Berishën në Beograd, Panariti e Mrkiç të ndarë për Kosovën

Shqipëria dhe Serbia kërkojnë të vendosin një kapitull të ri marrëdhëniesh mes dy vendeve. Këtij qëllimi i ka shër-

FAQe 20-21

encë dhe Informim të Lirë me mbështetjen e ambasadës britanike në Tiranë. Sondazhi përfshin periudhën shkurt-mars të këtij viti, kur janë anketuar 177 nga 305 gjyqtarë në 14 gjykata... Faqe 2-3

për marrjen e 700 eurove me anë të presionit ndaj italianit Massimiliano Nicolini. Ky i fundit kishte kallëzuar rastin në SHKB, për shkak se Asllan Patrioti i kishte kërkuar paratë në emër të shefit të Komisariatit numër 4. Ky shtetas ka kallëzuar se pranë Komisariatit nr.4 të Policisë ka bërë kallëzimin për vjedhjen e një makine “Jaguar”, prodhim i vitit 2008. Massimiliano Nicoli është prezantuar me personin... Faqe 3

krimi në shkollë

Miku i vjetër

Sherri në Facebook, 14-vjeçarja plagos shoqen me thikë

Ekonomi & Juridik, dy programe të reja Master për drejtuesit e kompanive Drejtoresha e Programeve Master, Prof. Dr. Luljeta Minxhozi dhe koordinatori i masterave të Fakultetit Juridik, tregojnë si janë ndërtuar këto programe studimi, cilëve profesionistë iu adresohen

CMYK

FAQe 8

byer dje takimi i ministrit të Jashtëm të Serbisë, Ivan Mrkiç me kryeministrin Sali Berisha dhe kreun e diplomacisë shqiptare, Edmond Panariti. Gjatë takimit të zhvilluar me kreun e ekzekutivit Berisha, ky i fundit e siguroi ministrin e Jashtëm serb se qeveria shqiptare është e interesuar për një kapitull të ri marrëdhëniesh pozitive mes dy vendeve dhe se një zhvillim i tillë është edhe në interes të... Faqe 4

koment / 19

Faqe 16

Dominique Moisi

Europa zhvendoset në Lindje Madridi dhe Varshava kohë më parë dukeshin shumë të ngjashëm: që të dy ishin epiqendra të demonstratave masive. Mirëpo turmat e mbledhura në ekstremitetet perëndimore dhe lindore të Europës kishin në mendje axhenda shumë të ndryshme. Në Spanjë qytetarët ishin bashkuar nga zhgënjimi...


2

MAPO

13 qershor 2010 www.gazetamapo.com

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

f kus

MAPO

05 19

Si e shohin gjyqtarët presion dhe korrupsionin në sistemin e drejtësisë? Zbardhet sondazhi i Qendrës për Transparencë dhe Informim Sondazh: Pavarësia dhe korrupsioni në sistemin e drejtësisë ............................................................................................................................................................

Drejtësia nën “thundrën” e zyrtarëve, ¼ e gjyqtarëve: Jemi të korruptuar Korrupsioni në sistemin gjyqësor

Të anketuarit kanë dhënë mendimin e tyre rreth gjyqësorit në Shqipëri duke ndarë përgjigjen mes alternativave nëse gjyqësori është i korruptuar; nëse nuk është i korruptuar; korrupsioni është vetëm perceptim dhe qëndrimit neutral ndaj pyetjes. Rreth 25 përqind e të anketuarve deklarojnë se gjyqësori në Shqipëri është i korruptuar ose qëndrojnë neutral ndërsa 58 thonë se ai është vetëm perceptim ndërsa vetëm rreth 18 për qind deklarojnë se gjyqësori nuk është i korruptuar. Vleresimi per sistemin gjyqesor

Sistemi gjyqësor në Shqipëri

120

102

100 80

Valid

57.6

60

frekuenca

40

31

19

20 0

perqindja

25

17.5

14.1

10.7

Është i Korrupsioni Nuk është i korruptuar është vetëm korruptuar perceptim

Missin g Total

Neutral

Është i korruptuar Korrupsioni është vetëm perceptim Nuk është i korruptuar Total 1

Frequenc y Percent 19 10.7

Valid Percent 12.5

Cumulative Percent 12.5

102

57.6

67.1

79.6

31

17.5

20.4

100.0

152

85.9

100.0

25

14.1

177

100.0

Sondazhi i mbështetur nga ambasada britanike projekton sistemin e drejtësisë sipas perceptimit të gjyqtarëve. për qind thonë se Pavarësia e“5 sistemit gjyqësor kanë presion nga qeveria dhe 4 %, nga Presidenca Topit. Vetëm 18 janë shprehur se ai Lidhur me pavarësinë e e sistemit gjyqësor, të anketuarit i pavarur nga politika në masën 50 për qind, është i varur nga politika % e gjyqtarëve mendojnë se nukështë kapjesërisht korrupsion” në 7 për qind ndërsa është i pavarur prej saj në masën 33 për qind. Rreth 10 për qind Leonard Bakillari Tiranë Sistemi gjyqësor në Shqipëri është nën

ndikimin dhe presionin e politikës, ndërsa ¼ e gjyqtarëve pranojnë korrupsionin. Ky është perceptimi i shumicës së gjyqtarëve shqiptarë, i pasqyruar në një sondazh të kryer nga Qendra për Transparencë dhe Informim të Lirë me mbështetjen e ambasadës britanike në Tiranë. Sondazhi përfshin periudhën shkurt-mars të këtij viti, kur janë anketuar 177 nga 305 gjyqtarë në 14 gjykata të vendit. Gjykatësit janë pyetur për një sërë çështjesh që lidhen me funksionimin e sistemit gjyqësor, ku pjesën më të rëndësishme e zë ndikimi i politikës, apo aktorëve të tjerë publikë në punën e gjykatave dhe korrupsioni, për të cilin vetë gjyqtarët mendojnë se është prezent mes tyre. Në fakt, këto janë edhe dy çështjet më të rëndësishme, pasi tregojnë perceptimin që gjyqtarët kanë për sistemin dhe për veten. Në konkluzionet përfundimtare të sondazhit prej 23 faqesh, ndër të tjera rezulton se gjyqtarët janë kritikë ndaj sistemit të drejtësisë. Një pjesë e konsiderueshme e tyre mendon se drejtësia është e korruptuar dhe ka mungesë integriteti. Gjyqtarët gjithashtu janë pyetur për sistemin e pikëzimit dhe atë të karrierës, si dhe rreth institucioneve të drejtësisë, që sipas tyre kanë funksionuar më mirë. Ndikimi i politikës

Ndërhyrjet më të mëdha në vendimet e gjykatave vijnë nga avokatët dhe zyrtarë apo drejtues të pushtetit lokal. Por në morinë e aktorëve që tentojnë të influencojnë punën e gjyqtarëve nuk mungojnë as zyrtarët e lartë të qeverisë, Presidencës apo deputetët e Kuvendit të Shqipërisë. Lidhur me çështjen e ndikimit të politikës në punën e drejtësisë, gjyqtarët pranojnë se qeveria dhe Presidenca kanë ndërhyrë në zgjidhjen e çështjeve të caktuara. Në Tiranë, kjo ndërhyrje është më e madhe nga deputetë dhe zyrtarë të lartë. Lidhur me pavarësinë e sistemit gjyqësor, të anketuarit, në masën 50 për qind të tyre janë shprehur se ai është pjesërisht i pavarur nga politika, ndërsa 7 për qind e gjyqtarëve mendojnë se sistemi i drejtësisë është i varur nga politika, ndërkohë që 33 për qind e tyre mendojnë se sistemi është i pavarur. Rreth 10 për qind e gjyqtarëve nuk janë shprehur lidhur me raportin e gjyqësorit me politikën. Ndërsa për ndikimin direkt të institucioneve shtetërore tek gjyqtarët, sondazhi kategorizon sipas përgjigjeve pjesë e kujt janë individët që tentojnë të ndikojnë në punën e gjyqësorit. “Pyetjes se nga kanë ardhur ndërhyrjet për favorizime në procesin gjyqësor, vetë gjyqtarët janë përgjigjur si më poshtë: 5 për qind e tyre kanë thënë se kanë pasur ndërhyrje nga zyrtarët e qeverisë, afro 5 për qind nga anëtarë të Parlamentit, 4 për qind nga zyrtarë të Presidencës, 31 për qind nga avokatët, 16 për qind nga zyrtarë të pushtetit lokal, dhe 40 për qind nga individë të tjerë”, - thuhet në sondazh. Lidhur me ndikimin e zyrtarëve të Presidencës gjatë drejtimit të këtij institucioni nga Bamir Topi, Qendra për Transparencë dhe Informim të Lirë thotë se “edhe pse e vogël, shifra që paraqet ndërhyrjen e Presidencës është e konsiderueshme dhe mjaft e dëmshme, për shkak të konfliktit të interesit

e tyre nuk janë shprehur lidhur me raportin e gjyqësorit me politikën. Pavaresia e sistemit gjyqesor 89

90 80

Sondazh: Pavarësia dhe korrupsioni në sistemin e drejtësisë ............................................................................................................................................................ 70

58

60

50.3

50 40

32.8

frekuenca

30 20 0

perqindja

17

13

9.6

7.3

10

Është i Është i varur Është pavarur nga nga politika pjesërisht i politika pavarur nga politika

Neutral

Korrupsioni në sistemin gjyqësor

Një pjesë e Ndërhyrjet Të anketuarit kanë dhënë mendiminkonsidee tyre rreth gjyqësorit në Shqipëri duke 5 për qind: nga zyrtarët e qeverisë ndarë përgjigjen mes alternativave nëse gjyqësori është rueshme e i korruptuar; nëse nuk është për qind: nga anëtarë të Parlamentit i 5korruptuar; korrupsioni është vetëm perceptim dhe qëndrimit neutral ndaj pyetjes. 4 për qind: nga zyrtarë të Presidencës tyre menRreth 25 përqind e të anketuarve deklarojnë se gjyqësori në Shqipëri është i 31 për qind: nga avokatët korruptuar ose qëndrojnë neutral se se ai është vetëm perceptim ndërsa don 16 për qind: nga zyrtarë të pushtetit lokal ndërsa 58 thonë vetëm rreth për qind nuk është i korruptuar. 40 për qind: nga18 individë të tjerëdeklarojnë se gjyqësori drejtësia 11 është e Sistemi gjyqësor në Shqipëri korruptuFrequenc Valid Cumulative Percent Percent Percent ar dhe ka y Valid Është i korruptuar 19 10.7 12.5 12.5 Korrupsioni është mungesë 102 57.6 67.1 79.6 vetëm perceptim Nuk është i 31 17.5 20.4 100.0 integriteti. korruptuar Sistemi gjyqësor - Pavaresia

Valid

Missin g Total

Është i pavarur nga politika Është i varur nga politika Është pjesërisht i pavarur nga politika Total 1

Frequenc y

Percent

Valid Percent

Cumulative Percent

58

32.8

36.3

36.3

13

7.3

8.1

44.4

89

50.3

55.6

100.0

160

90.4

100.0

17

9.6

177

100.0

Vleresimi per sistemin gjyqesor

120

102

100 80

57.6

60

frekuenca

40

31

19

20 0

14.1

10.7

Është i korruptuar

perqindja

25

17.5

Korrupsioni Nuk është i është vetëm korruptuar perceptim

Missin g Total

Neutral

Total 1

152

85.9

25

14.1

177

100.0

100.0

Gjatë prezantimit të sondazhit për sistemin e drejtësisë

Korrupsioni

25 për qind: është i korruptuar Pavarësia e sistemit gjyqësor 58 për qind: korrupsioni është perceptim 18 për qind: nuk është i korruptuar Lidhur me pavarësinë e sistemit gjyqësor, të anketuarit janë shprehur se ai 60 për qind: nuk kanë pasur oferta për ryshfet është pjesërisht i pavarur nga politika në masën 50 për qind, është i varur nga politika 30 për qind: kanë pasur oferta për ryshfet në 7 për qind ndërsa është i pavarur prej saj në masën 33 për qind. Rreth 10 për qind 10 për qind: nuk janë përgjigjur

Halimi: Transferim për 320 gjyqtarë nga KLD

e tyre nuk janë shprehur lidhur me raportin e gjyqësorit me politikën. Pavaresia e sistemit gjyqesor dhe prodhimit të një përqindjeje edhe pse të ulët nga një grup mjaft i vogël zyrtarësh”. 89

90 80 70

58

50 Korrupsioni 60

50.3

Një tjetër çështje e rëndësishme e pasqyruar në sondazh është korrupsioni në sistemin e drejtësisë. Të paktën një e katërta e gjyqtarëve të anketuar thonë se gjyqësori në Shqipëri është i korruptuar, madje në pjesën më të madhe të rasteve gjyqtarët janë joshur në mënyrë të konsiderueshme për të favorizuar një palë në procesin gjyqësor. Lidhur me këtë çështje, të anketuarit kanë ndarë përgjigjet e tyre mes korrupsionit, perceptimit se sistemi është i korruptuar dhe se sistemi gjyqësor nuk është i korruptuar. “Rreth 25 për qind e të anketuarve deklarojnë se gjyqësori në Shqipëri është i korruptuar ose qëndrojnë neutralë, ndërsa 58 për qind e gjyqtarëve thonë se korrupsioni është vetëm perceptim. Vetëm 18 për qind deklarojnë se gjyqësori nuk është i korruptuar”, - citohet në sondazh. Ky perceptim i gjyqtarëve për korrupsionin, sipas sondazhit lidhet ngushtë me një tregues tejet të rëndësishëm, siç janë kërkesat për favorizimin e palëve të caktuara në proceset gjyqësore. “Rreth 60 për qind e gjyqtarëve deklaruan se nuk kanë pasur oferta për t’u paguar në këmbim të ndryshimit të vendimit të gjyqit si favorizim për një palë, ndërsa mbi 30 për qind kanë pasur oferta të tilla. Rreth 10 për qind e tyre kanë hezituar të përgjigjen në këtë pyetje”, - thuhet në sondazh. 21 për qind e gjyqtarëve që kanë deklaruar se kanë pasur oferta financiare në këmbim të favorizimit të palëve në proces, thonë se këto oferta janë përsëritur disa herë, ndërsa 4 për qind e tyre kanë deklaruar se ofertat janë përsëritur shumë herë. 40

32.8

30 20 10 0

13

17

7.3

Është i Është i varur Është pavarur nga nga politika pjesërisht i politika pavarur nga politika

Ministri i Drejtësisë paralajmëroi dje rishpërndarjen e gjyqtarëve, të cilët do emërohen në vende të reja pune

frekuenca perqindja

9.6

Neutral

Tiranë Ministri i Drejtësisë, Eduard Halimi

paralajmëroi dje një reformë rrënjësore në sistemin gjyqësor, duke filluar me rishSistemi gjyqësor - Pavaresia përndarjen e 320 gjyqtarëve në gjithë gjykatat Frequenc Valid Cumulative y Percent Percent Percent e vendit. Promovimi i profesionistëve dhe Valid Është i pavarur nga 58 32.8 36.3 36.3 politika gjyqtarëve Është i varurme nga integritet, sipas Halimit, do të 13 7.3 8.1 44.4 politika pjesërisht i i reformës në drejtësi, që tashjenëËshtë prioritetet 89 50.3 55.6 100.0 pavarur nga politika Totalnisur dhe pritet 160 90.4 100.0 nga rishmë ka të pasohet Missin 1 17 9.6 g përndarja e gjyqtarëve në100.0 bazë të një studimi Total 177 të bërë në bashkëpunim me partnerët 11 ndërkombëtarë. “Jemi në momentin e implementimit të një prej reformave më të rëndësishme të sistemit gjyqësor, atë të rishpërndarjes së gjyqtarëve në gjykatat e vendit. Do të jenë 320 gjyqtarë, të cilët  do të  rishpërndahen nga Këshilli i Lartë i Drejtësisë,  sipas  një studimi të realizuar nga Ministria e Drejtësisë,  me mbështetjen e partnerëve ndërkombëtarë”- tha Halimi. Sipas tij, kjo reformë thelbësore pritet të krijojë një fizionomi të re të të gjitha gjykatave në vend, ndërsa realizimi i saj do të nisë së shpejti. “Javën e ardhshme në KLD do të shqyrtojnë rishpërndarjen mbi numrit të gjyqtarëve ndaj është shumë e rëndësishme që të dëgjojmë se cili është perceptimi i gjyqtarëve, çfarë duan gjyqtarët nga Këshilli i Lartë i Drejtësisë, besimi i tyre tek KLD në mënyrë që promovimi i gjyqtarëve ashtu si dhe përgjegjshmëria e gjyqtarëve”- tha Halimi. Kjo reformë është përkrahur edhe nga Bashkimi Evropi-

an, i cili në progres-raportin e tij e ka cilësuar si shumë të rëndësishme, madje edhe të vonuar. “Kjo reformë nuk mund të vinte pa u krijuar më parë  një sistem pikëzimi, një sistem i karrierës së gjyqtarëve në bazë të meritës në mënyrë që të mos kemi ato praktika, të cilat kane qenë të kritikueshme dhe që kanë dëmtuar  sistemin, praktika që kanë synuar transferimin e gjyqtarëve jo në bazë të meritës,  por në bazë të interesave të njërit apo tjetrit”- tha Halimi. Në fjalën e tij ministri i drejtësisë foli edhe për proceset disiplinore ndaj gjyqtarëve, të cilat duhet të jenë të qarta dhe transparente. “Unë përshëndes edhe kërkesën e disa anëtarëve të KLD në mbledhjen e kaluar për të bërë sa më transparent të gjithë procesin e inspektimit. Përgëzoj nënkryetarin e Këshillit të Lartë të Drejtësisë, i cili bëri të mundur që dosjet të cilat flinin në KLD për procedimet disiplinore te gjyqtarëve që prej dy vjetësh u vunë në lëvizje duke iu përcjellë ministrit të drejtësisë për procedim disiplinor”, - tha ministri i Drejtësisë.


E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

MAPO

3

Gjykata e Tiranës publikon provat kundër ish-koordinatorit të grevës së urisë, Asllan Patrioti

Përgjimet e Patriotit: 500 euro kafja për shefin e policisë që liroi “Jaguarin” Gjykata e Tiranës zbardh vendimin e masës së arrestit për Patriotin. Kallëzimi u dorëzua në SHKB, sms për italianin Nicolini: Je mafioz! Leonard Bakillari

Ambasadori britanik: Reforma, thelbësore për drejtësinë Ambasadori britanik, Nikolas Kenon, i pranishëm gjatë publikimit të sondazhit tha se reforma në sistemin e drejtësisë është thelbësore për Shqipërinë. Sipas tij, kjo reformë është e nevojshme për të lehtësuar jetën e qytetarëve dhe krijimin e një shoqërie të d r e j t ë . “A k t u a l i s h t , Këshilli i Lartë i Drejtësisë ka filluar përdorimin e sistemit të pikëzimit në promovimet në gjyqësor. Sigurisht, kjo është vetëm një pjesë e vogël e reformave që nevojiten në sistemin gjyqësor. Por besoj, kjo iniciativë

duhet mirëpritur si më objektive dhe transparente se sistemi i kaluar. Është një hap në drejtimin e duhur”, - tha ambasadori Kenon. Gjatë fjalës së tij, ambasadori britanik u shpreh pozitiv për konsensusin që palët kanë arritur për ligjin e ri të Gjykatës së Lartë, duke shpresuar që ky ligj të miratohet në parlament dhe të hyjë në fuqi sa më shpejt. Duke folur për sondazhin, ambasadori tha se këto të dhëna tregojnë se gjyqësori është koshient për sfidat me të cilat përballet profesioni ligjor”.

Gjyqtarët: Jemi të pasigurt në vendin e punës Trajtimi financiar dhe siguria në punë, sipas gjyqtarëve lënë shumë për të dëshiruar dhe kërkohet ndërhyrje me qëllim përmirësimin e pagesës dhe sigurimin e ambienteve të punës. Në sondazh preken edhe këto dy çështje, ku në pjesën më të madhe gjyqtarët thonë se janë të pakënaqur me pagesën aktuale. Gjyqtarët e anketuar në përgjithësi janë të pakënaqur me pagën. Sipas sondazhit rezulton se 72 për qind e të anketuarve thonë se janë të pakënaqur me pagesën. 14 për qind e tyre deklaro-

jnë se janë paksa të kënaqur, ndërsa vetëm 7 për qind e gjyqtarëve të anketuar shprehen se janë të kënaqur me pagesën që marrin. Ndërsa lidhur me sigurinë në mjediset e punës, shumica e gjyqtarëve të pyetur thonë se ndihen të pasigurt në ambientet e gjykatës. “Rreth 38 për qind e gjyqtarëve thonë se janë të pasigurt në punë, përkundrejt 18 për qind të atyre që deklarojnë të kundërtën. Ndërkaq 37 për qind e gjyqtarëve ndihen paksa të sigurt”, - thuhet në sondazh.

Asllani qeshi dhe më sqaroi se në zhargonin e tyre, kafja nënkuptonte 500 euro dhe se në telefon, ai nuk mund t’i përmendte Lulit para

Gjykata e Tiranës zbardh vendimin e arrestimit të Asllan Patriotit, ishkoordinatori i grevës së urisë, i arrestuar për marrjen e 700 eurove me anë të presionit ndaj italianit Massimiliano Nicolini. Ky i fundit kishte kallëzuar rastin në SHKB, për shkak se Asllan Patrioti i kishte kërkuar paratë në emër të shefit të Komisariatit numër 4. Ky shtetas ka kallëzuar se pranë Komisariatit nr.4 të Policisë ka bërë kallëzimin për vjedhjen e një makine “Jaguar”, prodhim i vitit 2008. Massimiliano Nicoli është prezantuar me personin nën hetim, Asllan Patrioti i cili i kishte ofruar ndihmën e tij për gjetjen e makinës, për shkak të njohjeve të shumta në polici. Kjo ndihmë do të konsistonte në ndikimin e Patriotit te forcat e policisë, në këmbim të një “kafeje” që duhej të jepte kallëzuesi. Massimiliano Nicolini në kallëzimin e tij ka deklaruar se: “e kam takuar përsëri Asllanin tek bari “Eden” në Durrës dhe më tha që të nesërmen, unë dhe Asllani të shkonim në Tiranë për të takuar mikun e tij që do të më ndihmonte për zgjidhjen e problemit të automjetit. Sikurse e biseduam, Asllani më telefonoi në mëngjes për t’u takuar në një kafe tek qendra tregtare. Ne u takuam në një bar, në katin e fundit të qendrës. Fillimisht kemi bërë biseda të përgjithshme, më vonë Asllani më kërkoi që të shkonim në Tiranë për të takuar shefin Luli, për t’i dhënë një kafe, me qëllim gjetjen e automjetit tim. Unë fillimisht mendova një kafe normale dhe i thashë që një kafe më duket pak dhe se po të gjenim automjetin do t’i ofroja një darkë në shenjë mirënjohjeje. Në këtë moment, Asllani qeshi dhe më sqaroi se në zhargonin e tyre, kafja nënkuptonte 500 euro dhe se në telefon, ai nuk mund t’i përmendte Lulit para”. Sipas deklarimeve të kallëzuesit, ata kanë ardhur më vonë në Tiranë dhe kanë takuar shefin e policisë së Komisariatit nr. 4. Ky i fundit ka deklaruar se e njihte mirë ngjarjen e vjedhjes së makinës dhe se do bënin përpjekje për t’ia gjetur makinën dhe për t’ia dorëzuar. Kallëzuesi pohoi se personi me emrin Luli deklaroi se “kafenë do ma jepni pasi të kem gjetur makinën”. Nga hetimet ka rezultuar se personi nën hetim, Asllan Patrioti ka marrë në telefon kallëzuesin dhe i ka thënë se është gjetur makina. Nicolini kishte shkuar në komisariat bashkë me një komshiun e tij për të marrë makinën, por kanë takuar Asllanin, i cili ka shprehur zemërim që kallëzuesi nuk e kishte njoftuar që kishte shkuar për të marrë makinën. Perso-

Asllan Patrioti duke dalë nga gjykata

ni nën hetim i ka deklaruar kallëzuesit se tani nuk do të ishte shumë e lehtë për të marrë makinën. Gjithsesi, do ta merrte në telefon. Asllan Patrioti është pyetur nga prokuroria ka deklaruar se nuk ka folur në telefon me Massimiliano Nicolini. Nga këqyrja e telefonit të tij rezultoi se në datën 10 tetor ai i ka dërguar një mesazh në italisht me tekst: Ku je, dua të takoj? Ti je mafioz”. Duke u ndjerë i kërcënuar, italiani i është drejtuar zyrave të SHKB-së, ku ka denoncuar rastin. Më pas, i ka telefonuar Asllan Patriotit që të takoheshin në një lokal. Personi nën hetim i ka kërkuar kallëzuesit që t’i jepte 700 euro për punën e bërë. Fillimisht, i ka dhënë 100 euro, pasi nuk kishte të tjera ndërsa pjesën e mbetur do t’ia jepte pasdite. Në orën 17:00, kallëzuesi takohet përsëri me Asllan Patriotin dhe i jep edhe 600 euro të tjera( para me numër serie të regjistruar nga oficerët). Sipas proces-verbalit të përgjimit ambiental, Asllan Patrioti po i merrte këto para si garant i shefit të Komisariatit nr.4. Në këto kushte u krye arrestimi në flagrancë i Asllan Patriotit dhe u sekuestruan 700 euro. I pyetur nga oficeri i policisë gjyqësore, ai ka deklaruar se paratë ishin të tijat dhe kishte 2-3 ditë që i mbante në xhep.

Nga këqyrja e telefonit të tij rezultoi se në datën 10 tetor ai i ka dërguar një mesazh në italisht me tekst: Ku je, dua të takoj? Ti je mafioz”.


4

MAPO

e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

rrethe

Mrkiç: Genocid në Kosovë? Të flasin historianët TIRANË Ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivan Mrkiç preferoi t’ua linte në dorë historianëve për të përcaktuar nëse Serbia ka kryer genocid ndaj shqiptarëve në Kosovë. “Unë jam shumë i emocionuar kur përmendet fjala ‘genocid’ dhe duhet ta dini që ne serbët e kemi provuar një gjë të tillë, saqë e mbajmë mend gjatë atë.

Duke qenë se e kemi provuar edhe vetë një gjë të tillë, ne e kuptojmë shumë mirë. Ju e dini që ne kemi interpretime të ndryshme për sa i përket historisë. Prandaj sipas mendimit tim, ne duhet t’i referohemi sa më pak kësaj periudhe. Këtë them që t’ua lëmë historianëve dhe njerëzve të shkencës, kurse ne si qeveri

dhe si politikanë do të përpiqemi që të vëmë në plan të parë gjithçka që na bashkon dhe që të mos lëmë asnjëherë që të përsëriten gjërat në këto hapësirat tona, po ashtu e kemi dhe pamundësi interpretimi të ndryshëm për atë që ka ndodhur”, - tha ai në konferencën për shtyp.

diplomacia

Ambasadori serb: “Shqipëria e madhe”, realitet kërcënues

Kryeministri Berisha me Ministrin e Jashtëm serb Ivan Mrkiç

Mesazhi i Mrkiç, Daciç fton Berishën në Beograd Ministri i Jashtëm i Serbisë zhvilloi dje takime të veçanta me Berishën dhe Panaritin. Panariti flet për Luginën e Preshevës dhe thekson se në fund të procesit të dialogut, Serbia duhet të njohë pavarësinë e Kosovës TIRANË Shqipëria dhe Serbia kërkojnë të vendosin një kapitull të ri marrëdhëniesh mes dy vendeve. Këtij qëllimi i ka shërbyer dje takimi i ministrit të Jashtëm të Serbisë, Ivan Mrkiç me kryeministrin Sali Berisha dhe kreun e diplomacisë shqiptare, Edmond Panariti. Gjatë takimit të zhvilluar me kreun e ekzekutivit Berisha, ky i fundit e siguroi ministrin e Jashtëm serb se qeveria shqiptare është e interesuar për një kapitull të ri marrëdhëniesh pozitive mes dy vendeve dhe se një zhvillim i tillë është edhe në interes të rajonit dhe të qëllimit të përbashkët për integrimin në Bashkimin Evropian. Berisha theksoi se dallimet mes të dyja vendeve nuk duhet të bëhen pengesa për zhvillimin e marrëdhënieve bilaterale dhe se pavarësisht të shkuarës, e ardhmja e këtyre marrëdhënieve duhet të jetë ajo e miqësisë dhe bashkëpunimit në të gjitha fushat me interes reciprok, si në edukim, kulturë, turizëm, ekonomi etj. Nga ana e tij, ministri i Jashtëm serb kujtoi se ekzistojnë diferenca në marrëdhëniet dypalëshe, por pavarësisht tyre, këto marrëdhënie, në të ardhmen, sipas tij, duhet të bazohen në qëllimet e mira të përbashkëta. Në njoftimin për shtyp të përcjellë nga Kryeministria nuk pati asnjë paragraf për Kosovën. Ndërkohë, agjencia serbe “Tanjug” njoftoi dje se ministri i Jashtëm serb i ka përcjellë kryeministrit Berisha ftesën e kryeministrit serb, Ivica Daciç, për të zhvilluar një vizitë zyrtare në Serbi. Mrkiç tha gjithashtu se një ftesë i është drejtuar edhe ministrit të Jashtëm Panariti, i cili ka konfirmuar se mund të

vizitojë Serbinë pranverën e ardhshme. Për domosdoshmërinë e rritjes së marrëdhënieve mes dy palëve u fol dje gjatë edhe në takimin që kryediplomati serb pati me ministrin e Jashtëm shqiptar, Edmond Panariti. Bashkëpunimi ekonomik dhe tregtar është një tjetër mundësi, ku të dyja vendet mund të bëjnë më shumë, sipas Panaritit, duke filluar me mbajtjen së afërmi të sesionit të Komisionit të përbashkët për Bashkëpunimin Ekonomik. Duke mirëpritur takimin midis dy kryeministrave, atij të Kosovës, Hashim Thaçi dhe kryeministrit të Republikës së Serbisë, Ivica Daciç në Bruksel, Panariti tha se në fund të këtij procesi të dialogut, Shqipëria do të mirëpriste njohjen e pavarësisë së Kosovës nga Republika e Serbisë. Panariti foli edhe për shqiptarët në Luginën e Preshevës, duke kërkuar trajtimin e tyre sipas standardeve ndërkombëtare. “Ndër të tjera, pa dyshim, takimi ynë kishte në fokus edhe faktorin shqiptar në Serbinë e Jugut, i cili meriton dhe duhet të trajtohet sipas standardeve të

“Ne si qeveri e re e Serbisë, jemi të vendosur me presidentin Nikoliç në krye, që të mbajmë lidhje shumë të forta me Shqipërinë dhe të gjejmë në radhë të parë pika, të cilat na bashkojnë, ndonëse e dimë që kemi edhe pika fondamentale, për të cilat ne nuk përputhemi”

përparuara ndërkombëtare dhe demokratike. Evidentova gjatë takimit se, përmirësimi i gjendjes ekonomike, plotësimi i kërkesave për arsimim, informim, përfshirje të këtij komuniteti në proceset vendimmarrëse dhe një mbështetje më e madhe financiare nga shteti serb, është ajo që ne presim…”, tha Panariti. Ndërsa ministri i Jashtëm i Serbisë, duke u përqendruar më së shumti tek marrëdhëniet mes dy vendeve ka kërkuar që të kapërcehen pengesat në të shkuarën. “Ne si qeveri e re e Serbisë, jemi të vendosur me presidentin Nikoliç në krye, që të mbajmë lidhje shumë të forta me Shqipërinë dhe të gjejmë në radhë të parë pika, të cilat ne na bashkojnë, ndonëse e dimë që kemi edhe pika fondamentale, për të cilat ne nuk përputhemi, por nëse ne e zgjerojmë këtë bashkëpunim, atëherë mendojmë se do të arrijmë të qartësojmë dhe do të gjemë pika të përbashkëta edhe për probleme të tjera. Ky është qëllimi ynë i sinqertë”, - tha ai. Gjatë konferencës për shtyp të zhvilluar pas takimit, Panariti (i pyetur nga media) deklaroi se qëndrimi që Shqipëria ka për Kosovën nuk do të ndikojë në marrëdhëniet me Serbinë. “Çështjen e marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë, në radhë të parë ne e konsiderojmë si çështje midis dy vendeve sovrane, të pavarur, të cilët nëpërmjet dialogut dhe vullnetit të përbashkët do të përpiqen që të zgjidhin të gjitha çështjet që qëndrojnë midis tyre. Çështjet e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Shqipërisë, padyshim që edhe këto janë çështje midis dy vendeve sovrane, të cilat do të diskutohen dhe trajtohen me të njëjtin shpirt e vullnet bashkëpunimi, pasi ne jemi të vëmendshëm dhe kemi të gjithë preokupimin dhe shqetësimin që marrëdhëniet midis Serbisë dhe Kosovës të vazhdojnë në rrugën e mbarë…”, - tha Panariti. Në konferencën e djeshme për shtyp u përmendën edhe takimet që ministri i Jashtëm serb ka zhvilluar me minoritetin serb në Shqipëri. N.Perndoj

SERBI Projekti ‘Shqipëria e madhe’ kërcënon gjithë shtetet e Ballkanit. Kështu është shprehur për të përditshmen serbe ‘Blic’, ambasadori i Serbisë në Francë, Dushan Batakoviç. Diplomati me profesion historian, deklaroi se projekti i Shqipërisë së madhe po rrezikon stabilitetin e brishtë në Ballkan. “Shqipëria Natyrore është një tjetër emër për Shqipërinë e madhe. Ky është një projekt me mbështetje të konsiderueshme për shumë vite nga elita shqiptare në të gjitha vendet ku jetojnë shqiptarët dhe siç është njoftuar, ky projekt po realizohet ngadalë. Prandaj, deklarata ime ishte më shumë një konkluzion i një situate aktuale sesa një projeksion hipotetik i së ardhmes “, - tha Batakoviç. Në intervistën për ‘Blic’, Batakoviç u shpreh se ky proces ka përparuar më tej. “Unë mendoj se shtypi ynë dhe publiku në përgjithësi duhet ta ndjekë këtë proces me vëmendje shumë më tepër. Se procesi ka shkuar tashmë larg dhe ç’është më e rëndësishmja, rrezikon interesat tona kombëtare vitale dhe stabilitetin rajonal, veçanërisht stabilitetin e brishtë në Ballkan”, - tha ai duke sqaruar ndërkaq se ai po flet si

Dushan Batakoviç

historian dhe jo si ambasador i Serbisë në Paris. Siç thuhet në këtë të përditshme, Batakoviç e ka studiuar Kosovën si çështje për dekada të tëra, çështje për të cilën kohët e fundit ka botuar edhe një libër me titull “Kosova, drama e Serbisë; Një perspektivë historike”. Sa i përket Serbisë, diplomati thotë se shteti ka arritur në një krizë identiteti, dhe kjo si pasojë e aspekteve negative që erdhën pas jugosllavizmit dhe titoizmit.

PDIU ngre pikëpyetje për takimet mister të ministrit Mrkiç, AK proteston TIRANË PDIU reagoi dje përmes një njoftimi për shtyp rreth vizitës dyditore të ministrit të Jashtëm të Serbisë, Ivan Mrkiç. Duke sqaruar që në fillim të deklaratës se kjo forcë politike nuk ka asgjë kundër kontakteve diplomatike me një vend të rajonit, PDIU ngre pikëpyetje mbi takimet që shefi i diplomacisë serbe ka zhvilluar në ditën e parë të vizitës së tij në Tiranë. “Ministri i Jashtëm serb, Ivan Mrkiç ka mbërritur në Shqipëri prej orës 14 të ditës së djeshme dhe thuajse pas 24 orësh do takohet me homologun e tij shqiptar. Pse ky mister rreth takimit të tij me përfaqësuesit e minoritetit serb? Siç kuptohet në këto takime nuk ka patur asnjë media të Shqipërisë, gjë që i bën këto takime në territorin shqiptar, takime sekrete, nga të

cilat nuk duhet pritur ndonjë gjë e mirë. Shqipëria i ka dhënë karakter privat kësaj pjese të vizitës, por kjo s’do të thotë që kryediplomati serb të përpiqet në këto takime të krijojë artificialisht kauzën e një minoriteti serb në Shqipëri, i cili ka përmasa modeste...”, thuhet në njoftimin për shtyp të PDIU-së. Aleanca Kuq e Zi priti me protesta ministrin e Jashtëm të Serbisë, Ivan Mrkiç, para dhe gjatë takimit me homologun tij shqiptar, Edmond Panariti. Aleanca Kuq e Zi shpalosi para derës kryesore të Ministrisë së Punëve të Jashtme banderola që mbanin sloganet: “Kosova është Shqipëri” apo “O tradhtar, mos bëj Pazar”, duke iu referuar takimit të kryeministrit Berisha me Ivan Mrkiç..

Vokshi: Shqipëria e meritoi statusin TIRANË Kryetarja e Lidhjes Demokratike të Gruas së Shqipërisë, deputetja Albana Vokshi mori pjesë në Kongresin e Forumit të Grave të Partive Popullore Europiane, që i zhvilloi punimet në Berlin. Vokshi theksoi se rekomandimi i Komisionit Europian drejtuar Këshillit Europian për t’i dhënë Shqipërisë statusin e vendit kandidat, është një vlerësim që u bëhet reformave themelore në vend. Për pasojë, Vokshi siguroi vendet anëtare të

Bashkimit Europian se Partia Demokratike që drejton mazhorancën qeverisëse në Shqipëri është e angazhuar që të plotësojë edhe tri kushtet e mbetura, duke kërkuar që të njëjtën gjë të bëjë edhe opozita. Në Kongresin e Forumit të Grave të Partive Popullore Europiane u zgjodhën strukturat drejtuese, nga ku Eurodeputetja Doris Pack u rikonfirmua në postin e kryetares së Forumit të Grave të PPE-së.


e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

intervista

MAPO

5

Deputeti socialist kritikon mënyrën e drejtimit të partisë nga Edi Rama dhe kërkon respektim të vlerave në PS.

Malaj kundër Ramës: Zhurmuesi që na vendosi në Asamble, mesazh i rrezikshëm “Nëse mendon se do fitojmë duke krijuar ndjenjën e frikës, se do nisë X deputet sms në media, kjo është shqetësuese. Nuk vihet në pushtet duke djegur goma, ne duhet të vijmë në pushtet me avantazhe të mëdha.” Intervistoi: Ilir Babaramo

Në Asamblenë Kombëtare u ndërprenë komunikimet me telefona, përse gjithë kjo e fshehtë? I pameritueshëm veprimi i ndërprerjes së sinjalit telefonik, u vendos zhurmues, për të mos pasur akses telefoni. Kjo për mua është e papranueshme. Po e nis me lidershipin e PS; nëse mendojnë se do vijnë në pushtet që të marrin vendime që cenojnë dhe të drejtat e njeriut, elementare, kjo është e pameritueshme. Është një debat që nuk ka përfunduar, por mesazhi i një veprimi të tillë është i pameritueshëm dhe i rrezikshëm. Nëse mendon se do fitojmë duke krijuar ndjenjën e frikës, se do nisë X deputet sms në media, kjo është shqetësuese. Ekipi i PS-së po ndërtohet sipas kontributeve? Besoj se cilësia që është ndërtuar ekipi i PS-së nuk është ajo që maksimizon energjitë që socialistët i kanë, por që janë një çorganizim i organizuar dhe humbasin pastaj... Përse ndodh kjo? Mos ndoshta 2013-ta është shansi i fundit personal për Ramën? Asnjë lider i mirë nuk mund të thotë që një fitore politike është shansi im i fundit për të marrë një karrige të caktuar në politikë. Historia njeh plot raste që njerëzit nëse kanë ide të qarta, nëse kanë parime të qarta, e arrijnë atë që dëshirojnë. Nëse humbet sërish, Rama mund ta provoj sërish ... Jo nuk thashë atë. Thashë ligjet, konkurron. Unë nuk mendoj që lideri i mirë është ai që kapet pas karrigeve të caktuara, unë mendoj që lideri i mirë kapet pas një detyrimi që ka me votuesit e tij dhe vendin e tij. Për lidershipin politik, kur të jesh i fortë duhet t’i respektosh, po humb kjo, humb edhe partia e tij. Nuk është ambicie, është mirësjellje. Rama po vepron si Sarkozi? Nuk kam të drejtë të bëj portretin e Ramës, është publik dhe le ta bëjë publiku socialist dhe josocialist. Unë kam ardhur këtu të ndaj me ju dhe me shikuesit tuaj se si duhet të një kulturë politike e re dhe një cilësi e re e të bërit politikë në Shqipëri, sepse jemi vendi i cili konsiderohet vendi më i varfër i Ballkanit. Kemi akoma shumë, akoma më shumë sfida përpara, të cilat në asnjë rast nuk mund të përballohen nëse do të ngelemi pas në integrimin europian. Nëse do të dalim dhe të themi se nuk do t’i miratojmë tri ligjet, se patjetër duhet të marrim qarkun e Fierit, apo nëse do të themi se PS menaxhohet më mirë me sa më pak demokraci, më mirë me emërime sesa me zgjedhje dhe pastaj të jemi shkatërruar... Cilat raste janë të emëruar? Janë emëruar njerëzit në struktura...atë që di të them unë është: Në opinion publik ndaj parimet dhe vlerat me shqetësimet konkrete, në PS me emra konkretë nuk kam hezituar. Nuk vihet në pushtet duke djegur goma, ne duhet të vijmë në pushtet me avantazhe të mëdha. Ne bëjmë debat se nuk duhet ta zvarrisnim dhe për fat të mirë më duket se po mbyllet procesi për të bërë zgjedhje në FRESSH, në Forumin e Gruas. A janë të gjitha këto kontribute që PS-ja të jetë e mirorganizuar, apo janë teka personale. Kjo është renditja e detyrës dhe e përgjegjësisë për mandat që janë pranuar. Jam deputet i PS, kam dhënë kontribut të veçantë për të qeverisur në kohë krize, kam pranuar të jem anëtar i Kryesisë së PS, dhe të gjitha këto të bëjnë të përgjegjshëm t’i diskutosh. Në të gjithë angazhimin tim politik, unë kam një parim: Transparencën dhe marrëdhëniet drejtpërdrejt me publikun, që të ndihmojnë të bëhesh i dobishëm për vendin tënd. Duke qenë një nga protagonistët kryesorë të LMS-së dhe duke mbajtur qëndrim ndryshe, ndoshta dhe kundër kryetarit, duket si-

kur nuk do ju kandidatojë në PS? Nuk kam asnjë merak. Vlerësimin ma jep opinioni publik, kryetari i partisë nuk është pronar i PS, siç ka thënë zoti Dokle. Lista nuk është e drejta e tij. Le ta testojë opinioni publik shqiptar se kush janë 100 socialistët që duhet t’i pëfaqësojnë. Ata e vlerësojnë më shumë se sa zemra e grupit parlamentar socialit. S’kam më asnjë frikë, dhe nuk jam për mandate në politikë apo për një karrige të caktuar. Nuk mund ta shes qëndrimin tim që është në të mirë të vendit tim dhe PS, thjesht për karrige deputeti apo për një karrige anëtari qeverie. Në asnjë mënyrë nuk e bëj. Gjithsesi mundësinë e ka, çon listën? Ai certifikon dhe noterizon atë që vendoset në forume dhe jo atë që mendon ai vetë. Nëse do të përdorë në këtë mënyrë ai do të bëjë gabime, siç i bëri me njerëz shumë të nderuar të PS, siç ishte Musa Ulqini, Edlira Haxhyimeri, Mimoza Hafizi dhe plot personalitete të tjera, të cilët me një të rënë të lapsit e humbën karrierën e tyre politike. Dhe pastaj rezultati në Tiranë del me plus 10 vota. Ju si do vepronit, do të kalonit në një subjekt tjetër? Unë marrëdhëniet e mia dhe emrin në listë e shoh në raport me angazhimin tim publik dhe me përgjegjësinë time politike. Debatet e mia publike dhe votat e mia politike kanë qenë për PS-në, por nuk mendoj që një gjë që është për PS-në, quhet kundër Edi Ramës. A është Rama personi që do bashkojë të majtën? Rama është njeriu që ka përgjegjësi që të mos keqpërdorë mandatin e kryetarit të PS, të mbështesë aleatët potencialë dhe të vijë në një qeverisje ku të jetë e qartë, më stabël dhe produktive. A është Edi Rama njeriu që mund të bashkojë të majtën? Edi Rama është njeriu që ka përgjegjësinë, jo mundet, të bashkojë të gjitha kontributet pozitive në PS, të mos keqpërdorë mandatin si kryetar i PSsë, se nuk është mandat i përhershëm, të zgjerojë mbështetjen publike dhe mbështetjen e aleatëve potencialë që të ndalet kjo keqqeverisje e Sali Berishës dhe të vijë një qeverisje më e mirë dhe jo thjesht një ndryshim partish politike. Së fundi është rishfaqur sërish edhe emri i Fatos Nanos. Mendoni një rikthim të tij, është i nevojshëm? Unë besoj se nuk më takon të bëj hamendësime të veprimeve politike dhe të iniciativave politike të Fatos Nano. Por mendoj se çdo kontribut pozitiv i çdo socialisti që ka krijuar, ka themeluar, e ka modernizuar PS-në, e jo thjesht dhe vetëm Fatos Nano, pasi ka dhe shumë personalitete të tjera që duhet të ndihen më të respektuar dhe më të vlerësuar.

Unë marrëdhëniet e mia dhe emrin në listë e shoh në raport me angazhimin tim publik dhe me përgjegjësinë time politike. Debatet e mia publike dhe votat e mia politike kanë qenë për PS-në, por nuk mendoj që një gjë që është për PS-në, quhet kundër Edi Ramës Kush veç Nanos? Tani unë s’do të bëj një listë, por besoj se në opinionin publik këta dihen, diskutohen dhe janë të qarta dhe pasojat çfarë kemi pësuar ne kur nuk kemi arritur që duke respektuar njëri-tjetrin dhe jo duke e nënshtruar njëri-tjetrin, të bashkohemi dhe të fitojmë. Vazhdoni, keni kontakte me Nanon? Patjetër. Unë hyj te njerëzit që strucin e pëlqej si zog, por s’më pëlqen ta imitoj. Për mua është realisht jo e drejtë që kolegë të PS-së, në festa apo në takime publike hezitojnë t’i japin dhe dorën atij që e kanë pas kryetar partie apo kryeministër. Unë jo vetëm që e takoj, por me të gjithë të tjerët sa herë që ata do të mendojnë se mund të diskutojnë, mund të ndajnë mendime, mund të bashkojmë energji pozitive brenda PS-së për fitoren e PS-së. Angazhimi im do jetë i drejtpërdrejtë, publik dhe i plotë. Pritet një rikthim i tij? Nuk ka qenë në bisedimet që ne duhet të ndanim me njëri-tjetrin. Nano e ka aksesin publik dhe e ka përgjegjësinë politike që për çdo rast dhe për çdo analizë e për çdo iniciativë të flasë drejtpërdrejt, qoftë me socialistët, qoftë me shqiptarët. Nuk mund të marr një atribut që unë nuk e kam apo të bëj një analizë të drejtpërdrejtë me të. Ajo që ne kemi diskutuar sa herë që jemi takuar, është si PSja të vijë në pushtet dhe si të qeverisë ndryshe. A është i gatshëm të japë kontributin e tij për rikthimin e të majtës në push-

tet? Besoj se ky nuk është emisioni i fundit i 5 pyetjeve. LSI duket se do të dalë e vetme në zgjedhje. Kjo e favorizon apo e disfavorizon PS-në? Unë besoj që në zemër të fitores të zgjedhjeve të 2013-ës duhet të jetë përkushtim i socialistëve dhe një fitore sa më e plotë e jona, e cila s’na bën arrogant me aleatët potencialë, por është e domosdoshme për të krijuar një koalicion që nuk do të jetë si ky që për të mbijetuar politikisht, Sali Berisha shet çdo vend pune sa herë që rrezikohet një votë në parlament. Unë nuk e dëshiroj këtë opsion për PS-në, prandaj flas që PS i ka energjitë pozitive dhe ato duhen bashkuar. Dallimi në debatin edhe publik me Ramën është si të bashkohen socialistët. Unë mendoj se socialistët bashkohen duke i respektuar, duke futur garën dhe duke respektuar vetëm garën në PS. Pra ju thoni që të futeni të vetëm në zgjedhje? Të kemi një fitore që nuk na lë peng të aleancave që do të duhet… Sistemi është i tillë… Sistemi është i tillë, por mund të ketë një fitore që mund të ketë 71 vota, mund të ketë një fitore me 70, një fitore me 69, apo dhe me 65. Sistemi i ka të gjitha opsionet, nuk i përjashton. Pa u treguar arrogant që s’kemi nevojë për asnjë, duhet të maksimizojmë votuesit dhe mbështetësit të PS-së, të cilët për shkak edhe të situatës ekonomike janë shtuar dhe nuk janë në rënie. A duhet ta kandidonte Rama Nanon për president në mënyrë publike? Unë mendoj që po, dhe unë kryesisë së PS-së i kam bërë një argumentim të shkruar pse ne duhet të bashkohemi dhe çfarë impakti pozitiv ka kandidimi i Nanos, por siç ka ndodhur dhe herë të tjera, në momente kritike PS ka pranuar më mirë të jetë jashtë një gare apo jashtë një procesi. Unë kam qenë kundër kësaj. Çfarë përgjigje ju ka kthyer Rama për këtë letër? Filmi ka mbaruar. Qëndrimi i PS-së u duk publikisht.


6

MAPO

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

politika

Ndryshimet në ligj detyrojnë operatorët që ofrojnë shërbimin e telefonisë apo të internetit që të përshtatin me shpenzimet e tyre të gjitha aparaturat që mundësojnë përgjimet

shkurt

Marshim i heshtur i grave kundër dhunës

Ligji, shtohen institucionet që kanë të drejtën e përgjimit Pollo: Tri janë momentet kyçe të draftit: detyrimi i kompanive që të garantojnë përgjimet edhe në rastet e zhvillimit të teknologjisë, decentralizimin e së drejtës së bërjes së përgjimeve te prokuroritë e rretheve, si dhe dhënien e së drejtës së përgjimit edhe te Shërbimi i Kontrollit të Burgjeve. Fejzi Braushi Shtohet lista e organeve shtetërore që kanë të drejtë të kryejnë përgjime të komunikimeve elektronike, qofshin këto të telefonisë, ashtu edhe të atyre virtuale me anë të internetit. Kuvendi ka nisur dje të diskutojë propozimet e ardhura nga qeveria për të ndryshuar ligjin e përgjimeve elektronike, nëpërmjet të cilit, Shërbimit të Kontrollit të Burgjeve dhe prokurorive të rretheve iu jepet e drejta që të mund të kryejnë përgjime me efekt parandalimi të veprave të ndryshme apo për efekt hetimi. Ndërkohë që nëpërmjet ndryshimeve të paraqitura detyrohen operatorët që ofrojnë shërbimin e telefonisë apo të internetit që të përshtatin me shpenzimet e tyre të gjitha aparaturat që mundësojnë përgjimet nga organet

shtetërore të autorizuara me ligj. Por nisma në fjalë e diskutuar dje në komisionin e Sigurisë Kombëtare nuk ka kënaqur plotësisht Prokurorinë e Përgjithshme dhe SHISH, të cilët kanë bërë propozime shtesë. Siguria Komisioni i Sigurisë Kombëtare ka nisur dje diskutimin për projektligjin e paraqitur nga qeveria “Për disa ndryshime në ligjin për përgjimet elektronike”. Për të mbrojtur nismën në fjalë, në komision ishte i pranishëm ministri i Inovacionit, Genc Pollo, si dhe përfaqësues të Prokurorisë së Përgjithshme dhe Shërbimit Informativ Shtetëror. Duke bërë prezantimin e këtij drafti, ministri Pollo ka sqaruar se 3 janë momentet kyçe të draftit: detyrimi i kompanive që të garantojnë përgjimet edhe në rastet e zhvillimit të teknologjisë, decentralizimin e së drejtës së bërjes së përgjimeve te prokuroritë e rretheve, si dhe dhënien e së drejtës së përgjimit edhe te Shërbimi i Kontrollit të Burgjeve. Pavarësisht se Pollo deklaroi se për këtë nismë ishte rënë dakord edhe me Prokurorinë, edhe me SHISH-in, përfaqësuesit e këtyre dy të fundit shprehën rezerva lidhur me mosmarrjen parasysh të kërkesave të tyre. Më konkretisht, nëndrejtori i SHISH-it, Ylli Alushi kërkoi që në nenin shtatë të bëhet një shtesë, sipas së cilës operatorët të sigurojnë sinjalin për përgjim deri në bërthamën e

nisma

Pollo deklaroi se për këtë nismë ishte rënë dakord edhe me Prokurorinë, edhe me SHISH-in, përfaqësuesit e këtyre dy të fundit shprehën rezerva lidhur me mosmarrjen parasysh të kërkesave të tyre.

kontrollit. “Në pikën 1 të nenit 7 të shtohet dhe togfjalëshi ‘dhe në bërthamën elektronike të komandimit’. Këtu ne fusim vetëm termin kohë dhe ai e bie sinjalin deri te dritarja e bërthamës komanduese dhe më pas do duhet një investim prej 200 mijë eurosh për të vendosur një soft, ashtu siç bëmë në qershor. Po të vendoset kjo shprehje, këtë do ta paguante kompania”, - tha Alushi. Ndërkohë që përfaqësuesi i Prokurorisë së Përgjithshme, Thoma Jano kërkoi që prokurorive të rretheve t’u jepet e drejta e përgjimit pa qenë e nevojshme që t’u përcaktohen çështjet

e veçanta. “Në fakt, togfjalëshi për çështje të veçanta nuk i shkon kësaj dispozite apo nuk përmbush tamam atë qëllim që ne kërkojmë të ndërhyjmë në ligj. Siç e thashë më parë, bëhet fjalë për decentralizim, ka qenë ideja që të bëhet për rrethe të veçanta dhe jo për çështje të veçanta”, - tha Thoma Jano. Opozita Lidhur me këtë çështje kanë reaguar edhe socialistët, të cilët kanë hedhur dyshim se në këtë mënyrë po u cungohen të drejtat që Kodi i Procedurës Penale u jep prokurorive të rretheve. “Ju kështu i jepni një kompetencë, por më pas e kufizoni atë duke i përcaktuar në mënyrë të paqartë çështje të veçanta”, - tha Dogjani. Por lidhur me këtë shqetësim, ministri Pollo siguroi se “nuk ka kufizim të kompetencave, por ka shtim të kompetencave të prokurorëve të qarqeve”. Një tjetër interes i shprehur nga socialistët gjatë kësaj mbledhjeje ishte dhe marrja e një përgjigjeje nga përfaqësuesi i Prokurorisë, nëse kishte dijeni organi i akuzës për blerjen e një aparature përgjimi nga SHIU dhe me anë të të cilit pretendohet se përgjohet opozita në mënyrë të paligjshme. “A keni dijeni ju, Prokuroria dhe sidomos SHISH, që të jenë kryer përgjime të paligjshme deri më sot?” - pyeti Gjoni. Ndërsa përfaqësuesi i Prokurorisë, Thoma Jano u përgjigj shkurt se nuk kishte dijeni.

Qindra gra i janë bashkuar dje ftesës së kryetares së Kuvendit, Jozefina Topalli, në një lëvizje të heshtur kundër dhunës ndaj tyre. Me pankartat “Mos ma prek nënën”, “Stop dhunës ndaj grave”, “Stop dhunës ndaj fëmijëve”, “Mos ngri dorë kundër gruas”, kanë marshuar përgjatë bulevardit “Dëshmorët e Kombit”, në shenjë revolte për rastet ku objekt i dhunës dhe vrasjeve janë bërë gratë. Organizatorët ishin kujdesur që në sfond të këtij marshimi të dëgjoheshin vetëm tingujt e këngëve që i dedikohen me shumë dashuri nënës dhe gruas, ndërsa veç kryetares së Kuvendit, në të u bënë pjesë edhe deputete demokrate si dhe ministrja Majlinda Bregu. Megjithëse një aktivitet që kërkonte të sensibilizonte shoqërinë që të ndalë dhunën ndaj grave, në të kanë munguar përfaqësueset e majta. Lidhur me këtë aktivitet, deputetja e PS-së, Ermonela Felaj ka reaguar në rrjetin social “Facebook” për protestën që organizoi dje kryeparlamentarja Jozefina Topalli kundër dhunës në familje. Felaj ka hedhur akuza se dhuna ka ardhur si pasojë e keqqeverisjes që po bëhet, ndaj në këtë kontekst i ka kërkuar kryeparlamentares “të hiqet sysh”. “Jozefina proteston kundër ‘dhunës’ në familje! A e ka menduar ndonjëherë kjo zonjë pse ndodh dhuna në familje ose më saktë, pse është rritur skajshëm dhuna në familje? Me siguri as që e merr mundin. Zonjë! Dhuna në familje po njeh majat falë keqqeverisjes suaj”, - është shprehur Felaj.

Batuta në Kuvend për kooperativën dhe mbrëmjen gala Replikat e shkëmbyera në Asamblenë Kombëtare të Partisë Socialiste një javë më parë mes kryetarit të saj Edi Rama, i cili i quajti deputetët e tij ‘listë kooperative’ dhe deputetit Ilir Gjoni, që e quajti atë ‘kryetar kooperative’, janë shndërruar tashmë në batuta që dëgjohen në të gjitha ambientet politike. Kështu, thuajse në të gjitha komisionet parlamentare që kanë zhvilluar mbledhje këto ditë, deputetët e mazhorancës nuk kanë nguruar që të thumbojnë shpesh kundërshtarët e tyre socialistë si kooperativistë apo pjesë të listave të kooperativës. Një fenomen i tillë është parë dje edhe në komisionin e Ligjeve, ku deputetët demokratë duke mbrojtur veprimtarinë e tij, (dje komisioni zhvilloi një mbledhje vetëm për pak minuta) kanë ironizuar kolegët e tyre socialistë duke u kujtuar atyre se ky është komision dhe jo kooperativë. Kjo ka sjellë më pas dhe një debat pa mikrofon mes deputetëve të tjerë, ku objekt është bërë mbrëmja gala për blerjen e pikturave dhe veshjet e pjesëmarrësve në të.

Rama: Do 5-fishojmë investimin për fshatin Kryesocialisti Edi Rama, nëpërmjet programit për një “Rilindje Kombëtare”, u ka premtuar fermerëve shqiptarë se pas fitores së 2013-s do të pesëfishohen investimet e qeverisë për fshatin. Rama i shoqëruar edhe nga deputetët Xhemal Qefalia, Artan Gaçi, si dhe sekretari i PS-së për programin, Ilir Beqja, u ndal dje në komunën Baldushk, ku u tha fermerëve se “Ne nuk premtojmë mrekullira, por ne angazhohemi që së pari të pesëfishojmë investimin e shtetit për fshatin. Dhe me këtë investim të zgjidhim problemin e ujitjes e të kullimit, të ulim koston e

prodhimit, në mënyrë që të rrisim fitimin dhe interesin për të punuar tokën. Duke hequr TVSH-në dhe duke reduktuar pjesë-pjesë sa i takon gjithë inputeve bujqësore, duke pasur një skemë të favorshme për naftën dhe së treti, duke krijuar rrugët për të nxjerrë prodhimin në treg.” Fermerët e kësaj zone janë shprehur se gjendja e tyre është e mjerueshme dhe se prania e shtetit nuk duket askund. Fermerët kanë shtruar problematikat e mungesës së ujit për vaditje, koston e lartë për blerjen e plehrave kimike si dhe çmimin e lartë të naftës. Kryetari Rama

ka nënvizuar se gjendja aktuale e fshatit është e patolerueshme dhe se PS-ja do ta ndryshojë atë, duke e pasur fshatin në qendër të vëmendjes së qeverisë së saj: “Ne nuk e kërkojmë votën tuaj që të ndryshojmë një kryeministër me një kryeministër më të gjatë dhe as ministrat e tanishëm me disa të tjerë. Ne jua kërkojmë votën që të ndryshojmë së bashku këtë gjendje që është e patolerueshme. Jemi në mes të Europës dhe mjafton të kalosh kufirin, nga deti apo nga toka, dhe e kupton që jemi të izoluar në një situatë mesjetare në fshat”, u shpreh Rama.

“Ne nuk premtojmë mrekullira, por ne angazhohemi që së pari të pesëfishojmë investimin e shtetit për fshatin”


02

e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

sociale

MAPO

7

Borisov: Bashkëpunimi mes pushtetit vendor dhe qendror, i rëndësishëm për zhvillimin e qytetit

Tiranë-Sofje, bashkëpunim në infrastrukturë Bashkia e Sofjes, asistencë Tiranës për projekte të rëndësishme. Basha takohet me kryeministrin bullgar dhe homologen e tij në Sofje Bashkia e Sofjes do t’i ofrojë asistencë Tiranës për projekte të rëndësishme në fushën e infrastrukturës. Kryetari i Bashkisë, Lulzim Basha priti dje në një takim të veçantë kryeministrin bullgar, Boyko Borisov dhe delegacionin që e shoqëronte, mes të cilëve edhe kryetaren e Bashkisë së Sofjes, Jordanka Fandakova. Basha ka prezantuar prioritetet e tij në krye të Bashkisë së Tiranës, siç është Plani i përgjithshëm Rregullues, i cili i mungon kryeqytetit që prej vitit 1989. Bashkëpunimi mes dy qyteteve është

sanksionuar edhe në marrëveshjen e nënshkruar mes Bashës dhe homologes së tij, Fandakova. “Në këtë marrëveshje parashikojmë bashkëpunim në shumë fusha me interes të përbashkët, në veçanti për Tiranën, në fusha të tilla siç është infrastruktura, ku Sofja ka një përvojë të çmuar me përdorimin e fondeve europiane, para aderimit dhe pas aderimit në BE, për ndërtimin e metrosë së Sofjes, në fushën e tramvajit, ku ka po kështu një përvojë të mirë në menaxhimin e rrjetit ekzistues të tramvajit, në fusha të tjera të rëndësishme të infrastrukturës nëntokësore”, theksoi Basha. Në takim Basha ka nënvizuar bashkëpunimin shumë të mirë dhe ndihmën që i ka dhënë qeveria shqiptare për realizimin e projekteve të rëndësishme, siç është ndërtimi i Unazës së Madhe apo zgjerimi i rrugës së

Elbasanit, të cilat kanë një impakt të drejtpërdrejtë në përmirësimin e cilësisë së jetës së banorëve të kryeqytetit. Kryeministri bullgar, nisur nga eksperienca e tij si ish-kryetar i Bashkisë së Sofjes, e ka konsideruar shumë të rëndësishëm për zhvillimin e qytetit bashkëpunimin me qeverinë qendrore. Një gjë e tillë është konfirmuar edhe nga kryetarja e Bashkisë së Sofjes, Jordanka Fandakova, sipas së cilës, falë mbështetjes së qeverisë Bullgaria dhe Sofja kanë pësuar një transformim të madh. “Bashkëpunimi ynë do të përfshijë fusha të infrastrukturës, transportit, mjedisit, patjetër edhe kulturën”, – u shpreh Fandakova. Në kuadër të bashkëpunimit kulturor, Basha ka shprehur mbështetjen e Tiranës, që në vitin 2019 Sofja të jetë kryeqyteti europian i kulturës.

Basha në takimin me Borisovin dhe Fandakovën

Shqipëria ndjek Turqinë për Bajramin, Kosova respekton datën e Arabisë Pozicioni i hënës përçan botën islame për festën e Bajramit. Debati përfshin edhe Shqipërinë. KMSH: Dita e parë e Kurban Bajramit do të jetë të enjten. Gjinishi: Rregullin e datës nuk e ka shkelur Kosova, por Shqipëria, kjo është influenca e Turqisë në Ballkan nëpërmjet myslimanëve Jonida Tashi

Bota islame përçahet për festën e Bajramit. Shkak është bërë pozicioni i hënës, që përcakton edhe ditën kur duhet të festohet Kurban Bajrami. Sipas myslimanëve të Turqisë, hëna ndërron më 25 tetor, por kjo datë nuk është pranuar nga Arabia Saudite, e cila e sheh hënën me sy të lirë. Ndarja në botën islame ka prekur edhe Shqipërinë e Kosovën, që për herë të parë do ta festojnë në dy ditë të ndryshme Kurban Bajramin. Dy data të ndryshme për festën e Kurban Bajramit kanë ndarë si me “thikë” myslimanët e Shqipërisë dhe Kosovës, të cilët këtë vit faljen e Namazit nuk do ta kryejnë në të njëjtën ditë. Pavarësisht një vendimi të përbashkët për të festuar më 25 tetor festën e Kurban Bajramit, shqiptarët në Kosovë dhe në Luginën e Preshevës do të festojnë një ditë më vonë. Festimit tradicional këtë vit do t’i mbeten besnik vetëm Shqipëria dhe Maqedonia, të cilat do ta shënojnë festën sipas vendimeve të konferencës për pamjen e hënës që është mbajtur në Stamboll, ndërkohë që vendet e tjera të rajonit, si: Kosova, Bosnje Hercegovina, Serbia, do ta nisin festimin një ditë më vonë, sipas përllogaritjeve që kanë bërë në Këshillin suprem të çështjeve fetare në Arabisë Saudite. Festimi i Kurban Bajramit në dy data të ndryshme, 25 dhe 26 tetor ka shkaktuar hutim mes besimtarëve myslimanë, që në rajonin tonë janë të shumtë. Shkak i këtyre dy datave duket se është bërë nga njëra anë Tirana, e cila e ka vendosur datën sipas kalendarit hënor të Turqisë, ndërsa Prishtina ka marrë për bazë “Ditën e Arafatit”. Dallimi qëndron në mënyrën se si shihet Kalendari i Hixhrit, i cili bazohet në

Nga përcjellja e besimtarëve shqiptarë për në Mekë

ndryshimin e hënës, pra në vrojtimin e hënës me sy të lirë, apo me mjete teknologjike. Në këtë pikë, Komuniteti Mysliman Shqiptar i ka besuar më shumë kalendarit hënor astronomik, që ndiqet nga Turqia. Sipas përfaqësuesve të këtij komunitet i , t a s h m ë m e z hv i l l i m i n e teknologjive ka ikur koha e vëzhgimit të Hënës me sy të lirë, pasi pozicioni i saj mund të shihet shumë saktë nëpërmjet astronomisë. Kjo në fakt është edhe praktika që ndjek Turqia për caktimin e datës së Bajramit, që këtë vit ka rrëzuar atë të vendosur nga Arabia Saudite, por ky nuk është rasti i parë. Edhe në vitin 2003, Turqia dhe Arabia Saudite kanë caktuar data të ndryshme për Bajramin, por asokohe kjo e fundit u tërhoq duke pranuar datën e Turqisë. Debati në Shqipëri

Debati për ditën e Bajramit ka krijuar përplasje edhe në komunitetin mysliman shqiptar. Një nga njohësit më të mirë të kulturës islame, teologu Ermir Gjinishi, thotë se rregullin e datës nuk e ka shkelur Kosova, por Shqipëria. Madje, ai shkon edhe më tej duke pohuar se e gjitha kjo nuk është asgjë tjetër veçse influenca e Turqisë në Ballkan nëpërmjet besimtarëve mysliman. Ndërsa kreu i Forumit Mysliman Shqiptar, Roland Hysa thotë se nuk është hera e

Gjinishi: Datën e ka shkelur Shqipëria “Megjithëse kjo datë, 25 tetor, ishte vendosur që në muajin janar, sepse në këtë kohë përcaktohet edhe kalendari botëror fetar, Kosova e ndërroi, pasi Kurbani nuk do të kuptohej pa prerjen e kurbanëve. Dita e Arafatit që i bie të enjten është një ditë para Bajramit, dhe haxhilerët aty duhet të jenë prej lindjes së diellit deri në perëndim të tij për disa momente. Kurbanët nuk mund të theren derisa haxhilerët të jenë në Arafat. Rregullin e datës e ka thyer Komuniteti Mysliman Shqiptar dhe jo Kosova, dhe e gjitha kjo është influenca e Turqisë në Ballkan nëpërmjet besimtarëve mysliman”.

parë që ndodh kjo mospërputhje datash, por vendimi se në cilën ditë festohet merret nga komunitetet. “Në Islam janë dy qendra botërore që ne njohim, Arabia Saudite dhe Turqia, dhe që të dyja këto kanë dhënë data të ndryshme për ditën e Kurban Bajramit. Kosova ka vendosur të respektojë datën që ka dhënë Arabia Saudite, ndërsa ne atë që ka dhënë Turqia. Nuk është hera e parë që ndodh kjo gjë, ka ndodhur edhe herë të tjera, para disa vitesh. Këto janë

350

besimtarë nga Shqipëria janë nisur në Mekë për ritualin e Haxhit

880

besimtarë nga Kosova do ta kryejnë këtë vit Haxhin në Arabinë Saudite

3 mln

njerëz nga e tërë bota parashikohet të kryejnë në Mekë Haxhin

vendime zyrtare dhe ne si Komunitet kemi vendosur që të ndjekim atë çfarë përcakton kalendari islam sipas Turqisë, Kosova ka preferuar atë të Arabisë Saudite. Sipas përllogaritjeve astronomike të kalendarit hënor të Turqisë, këtë vit Kurbani ka rënë më 25 tetor, sipas Arabisë më 26. Këto janë mospërputhje të vogla të vogla llogaritjesh”, – shprehet Hysa. Komuniteti Mysliman i Shqipërisë njoftoi dje mbarë opinionin publik se dita e parë e Kurban Bajramit do të jetë ditën e enjte, datë 25 tetor 2012. “Ceremonia e faljes së Kurban Bajramit për besimtarët e Tiranës do të organizohet në orën 07:44 në bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, në segmentin para ish-Hotel Dajtit. Komuniteti Mysliman i Shqipërisë i uron mbarë besimtarët myslimanë shqiptarë kudo qofshin, gëzuar Kurban Bajramin!”, - thuhet në njoftim. Bashkësia Islame e Kosovës (BIK) nuk ka ndryshuar qëndrimi i saj, sipas të cilës, dita e parë e Kurban Bajramit do të jetë të premten, më 26 tetor, për shkak se autoritetet e Arabisë Saudite kanë konstatuar se e enjtja është Dita e Arafatit, kurse Dita e Bajramit duhet të jetë një ditë më vonë. Në të njëjtën linjë është edhe Bashkësia Islame të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe ajo e Serbisë, të cilat kanë vendosur që 26 tetori të jetë dita e parë e Kurban Bajramit. Ndërkohë në Maqedoni, dita e parë e Kurban Bajramit përfundimisht do të mbetet e enjtja, 25 tetori. Bashkësia Islame e Maqedonisë ka deklaruar se data nuk do të spostohet edhe pse Bashkësia Islame e Kosovës ka ndryshuar qëndrim. Për pjesën më të madhe të botës myslimane, dita e parë e Kurban Bajramit do të jetë e premtja, 26 tetor. Arsyeja për këtë është lidhja e festës së Kurban Bajramit me ditën e Arafatit që nënkupton se prerja e kurbanit, duhet të bëhet një ditë pasi haxhinjtë të kthehen nga Mali i Arafatit. Po këtë herë nuk dihet se si do të vizitojnë haxhilerët Arafatin, sipas vendeve prej nga vijnë, apo sipas shtetit Arab. Sipas teologëve myslimanë, cilindo opsion që të ndjekin njëri është gabim, ndaj kjo çështje duhet të rregullohet zyrtarisht, sepse është tepër e ndjeshme ngaqë 3 milionë njerëz nga e tërë bota rrezikojnë Haxhin.


8

MAPO

e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

ekonomi

Ruli: Serat me ngrohje, Rama i painformuar Fermat që kultivojnë perime në sera janë ndër më fitimprurëset në sektorin bujqësor, çka ka bërë që sipërfaqet e mbjella me sera të shtohen vit pas viti. Duke marrë shkas nga disa deklarata të bëra së fundmi nga kryetari i opozitës, ministri i Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së Konsumatorit, tha se Edi Rama ka zgjedhur sektorin dhe kohën e gabuar për të bërë opozitë. “Dje pamë një zbritje nga kozmosi, më në fund në tokën bujqësore të zotit Rama, i cili sigurisht zbriti në vendin e gabuar dhe me informa-

cion të gabuar. Duke e quajtur të braktisur sektorin e serave, duhet t’i themi Ramës që sektori i serave është sektori me të ardhurat më të mëdha në ndërmarrjet bujqësore”, tha Ruli. Një investim i tillë, një hektar serë i këtij niveli ka të ardhura neto çdo vit rreth 32 mijë dollarë, pra shumë më tepër edhe se investimet në dru frutorë, ku fitimi neto për fermerin është rreth 20-22 mijë dollarë për hektarë. Sigurisht, një gabim i dytë i zotit Rama, tha Ruli, është që vajti ndofta në vendin e gabuar, ku dëshmoi pikërisht

politikat e gabuara dhe të pastudiuara, të bëra gjatë qeverisjes socialiste. “Ai vajti në një serë me ngrohje, por nuk e di që serat me ngrohje janë hequr gjatë dekadës së fundit nga fermerët në Evropë, edhe se Evropa subvencionon rreth 50 miliardë euro në vit, për arsye se jetojmë në një ekonomi globale dhe serat e Tunizisë, Marokut, izraelit dhe Turqisë, vende që e kanë temperaturën në dimër 20 gradë, konkurrojnë me çdo lloj prodhimi që mund të bëhet në Evropë me këto lloj serash”, - sqaroi ministri i Bujqësisë.

Biznesi përplaset me doganat për çmimet e referencës

Harta e reformave në botë

“Të bësh biznes më 2013”, Shqipëria bie 2 vende në renditje Raporti i Bankës Botërore “Të bësh biznes më 2013” vlerëson se Shqipëria ka ngadalësuar ritmet e reformave në përmirësimin e klimës së biznesit. Por vitin e fundit raporti thekson se vendi ynë bëri përparime në treguesin e regjistrimit të pronave Shqipëria e përkeqësoi renditjen e saj me tri vende në raportin “Të bësh biznes më 2013” të Bankës Botërore. Nga 185 vende që u përfshinë në studim Shqipëria u pozicionua për klimën e biznesit në vendin e 85-të, një renditje kjo më e mirë së mesatarja. BB vlerëson se vendi shënoi përparime në disa tregues të rëndësishëm, ndërsa ka ende vend për përmirësime. “Pavarësisht renditjes së përgjithshme, ka pasur dy reforma të rëndësishme vitin e kaluar. Një në treguesin e fillimit të biznesit, ku Shqipëria hoqi një nga kërkesat për noterizimin e dokumenteve të themelimit të kompanive duke e bërë atë fakultative dhe duke ulur procedurat si dhe kohën që nevojitet e që e vë Shqipërinë ndër vendet më të shpejta për të filluar një biznes”, - tha Tea Trumbic, bashkautore e raportit. Sipas raportit, Shqipëria gjithashtu bëri përparime në treguesin e regjistrimit të pronave duke vendosur afate kohore për regjistrimin e një titulli të pronësisë. Megjithatë, për treguesin e lejeve të ndërtimit Shqipëria radhitet e fundit në klasifikimin e këtij raporti të Bankës Botërore. “Për tri vitet e fundit nuk është dhënë asnjë leje ndërtimi në Tiranë. KKRT ishte autoriteti kryesor që autorizonte lejet e ndërtimit dhe kishte zyrtarë të lartë të përfshirë në të. Pro-

Renditja e vendeve në zhvillim Vendet

renditja

Shqipëria 85 Armenia 32 Bjellorusia 58 Bosnja 126 Bullgaria 66 Kroacia 84 Qipro 36 Gjeorgjia 9 Kazakistani 49 Kosova 98 Lituania 27 Maqedonia 23 Moldavia 83 Mali i Zi 51 Polonia 55 Rumania 72 Rusia 112 Serbia 86 Taxhikistan 141 Turqia 71 Ukraina 137 Uzbekistani 154 cesi, sigurisht që merrte shumë kohë edhe më parë. Tani ka një ligj të ri që supozohej të zbatohej vitin e kaluar dhe që ua kalon këtë autoritet bashkive. Por për shkak të problemeve me zbatimin e ligjit, nuk janë dhënë leje ndërtimi. Pra, në këtë pikë as që

mund ta klasifikojmë Shqipërinë, pasi nuk ka asnjë aktivitet”, - ka theksuar Trumbic. Gjithashtu, përdorimi i energjisë është një tregues që nuk nxit investitorët e huaj jo vetëm në Shqipëri, por edhe në rajonin e Ballkanit. Kriteri i ri i futur në raport dy vitet e fundit e mat lehtësinë në procesin e sigurimit të energjisë elektrike për një biznes dhe na rendit ndër vendet e fundit. Shqipëria e ka bërë më të lehtë fillimin e një biznesi duke bërë noterizimin e dokumenteve të regjistrimit fakultativ. Ajo e bëri më të lehtë pagimin e taksave për kompanitë, duke hequr taksën e makinave dhe duke nxitur deklarimin elektronik të taksave. Në vendet në zhvillim Gjeorgjia zbatoi reforma në gjashtë fusha, më shumë se çdo ekonomi tjetër në rajon. Në nivel global, Singapori ruan vendin e tij të parë për lehtësinë e të bërit biznes për vitin e shtatë me radhë. Së bashku me të në listën e 10 ekonomive me rregulloret më miqësore për biznesin janë HongKongu, Kina, Zelanda e Re, Shtetet e Bashkuara, Danimarka, Norvegjia, Mbretëria e Bashkuar, Republika e Koresë, Gjeorgjia dhe Australia. “Të bërit biznes” analizon rregulloret që zbatohen për bizneset e një ekonomie gjatë ciklit të tyre jetësor, duke përfshirë fillimin dhe operimin, tregtinë ndërkufitare, pagimin e taksave dhe mbrojtjen e investitorëve. Renditja e kombinuar për lehtësimin e të bërit biznes bazohet mbi 10 tregues dhe mbulojnë 185 ekonomi. “Të bërit biznes” nuk mat të gjitha aspektet e mjedisit të biznesit që kanë rëndësi për firmat dhe investitorët. Për shembull, ai nuk mat cilësinë e menaxhimit fiskal, aspekte të tjera të stabilitetit makroekonomik, nivelin e aftësive në forcën punëtore, apo elasticitetin e sistemeve financiare.

Çmimet e referencës ngelen një ndër vetëm si agjent tatimor dhe interprettemat kryesore të debatit mes sipër- imi i ligjit është bërë nga autoriteti marrësve dhe autoriteteve doganore. kompetent, Drejtoria e Përgjithshme Dhoma Amerikane e Tregtisë zhvil- e Tatimeve. Një problem tjetër i rraloi një takim të hapur dje për t’iu hur në takim ishte rregulli që përcakparaqitur drejtuesve të lartë të Doga- ton se çdo tatimpagues duhet ta kryenave shqetësimet e bizneseve anëtare. jë zhdoganimin e mallit të importuar Bizneset kërkuan që çmimet e refer- në pikën doganore që mbulon njësiencës të jenë më të përditësuara dhe në administrative ku shoqëria është e regjistruar. Zhmë realiste, doganimi në pindërsa drejtori i Probleme dolën edhe për sisteka të tjera mund përgjithshëm i min online, ku sipërmarrësit Doganave, Fl- privatë edhe pse deklarojnë disa të bëhet vetëm me urdhër të amur Gjymishka dokumente në faqen e interdrejtorit të u përgjigj se përpërgjithshëm të dorimi i këtyre netit, sërish janë të detyruar që doganave dhe në çmimeve është të paraqiten fizikisht në zyrat e këtë pikë biznereduktuar dhe administratës set kërkuan më vetëm 3.7% e të ardhurave doganore sigurohen mbi shumë fleksibilitet. Ndër kërkesat e bazën e referencës. Një tjetër çështje tjera që bizneset iu parashtruan e debatuar në takim ishte kohëzgjatja drejtuesve të doganave ishte kone procesit të zhdoganimit. Biznese të trolli më i lartë për cilësinë e karbutjera kanë shprehur ankesa për sa u ranteve dhe një komunikim më i përket parave shtesë që ata kanë mirë me tatimpaguesit, veçanërisht paguar, edhe pse dokumentacioni i për ndryshimet në ligje apo në kërkuar nga doganat ka qenë i plotë. rregullore. Probleme dolën edhe Dhoma Amerikane e Tregtisë shpre- për sistemin online, ku sipërmarhu ankesat e saj edhe me një interpre- rësit privatë edhe pse deklarojnë ditim të ri që administrata doganore sa dokumente në faqen e internetit, dhe ajo tatimore i kanë bërë ligjit për sërish janë të detyruar që të paraqtaksën e karbonit, ku importuesit e iten fizikisht në zyrat e adminiskarburanteve duhet të paguajnë më tratës. Nga ana e tij, Gjymishka tha shumë edhe pse ligji nuk ka patur se numri i dokumenteve të nevondryshime për këtë pjesë. Drejtori i jshme për import është reduktuar Përgjithshëm i Doganave tha se në dhe koha mesatare e zhdoganimit këtë rast, institucioni i tij shërben është rreth 400 minuta.

Dhoma amerikane e tregtisë

Eagle Mobile finalizon fushatën “Ndihma, lidhja më e fortë mes nesh” Në kuadër të Përgjegjësisë Sociale të Korporatës dhe të festës së Kurban Bajramit, kompania ALBtelecom dhe Eagle Mobile kanë finalizuar kontributin e të gjithë stafit të tyre me veshmbathje, të cilat do t’u vijnë në ndihmë familjeve në nevojë, në zonat më të varfra, në qytete të ndryshme të Shqipërisë. Materialet e grumbulluara në ambientet e kompanisë u janë dorëzuar përfaqësuesve të Komunitetit Musliman të Shqipërisë, për të bërë të mundur dorëzimin e këtyre ndihmave në çdo zonë të vendit tonë. Në ceremoninë e dorëzimit kanë qenë të pranishëm drejtori i Përgjithshëm i ALBtelecom dhe Eagle Mobile, z.Orhan Coşkun; kancelari i Komunitetit Musliman, z.Ali Zaimi;

drejtori i Marrëdhënieve me Publikun dhe Median pranë Komunitetit Musliman, z.Agron Hoxha; dhe drejtor i Arsimit dhe i Rinisë, Altin Shima. Coşkun nënvizoi se kompania me anë të kësaj nisme transmeton mesazhin se “Jeta është e bukur kur e ndan me të tjerët; dhe kur e ndan me të tjerët ndien që ajo ka më shumë kuptim dhe vlerë”. “Së shpejti kemi Kurban Bajramin, që nënkupton të sakrifikosh dhe të ndash diçka me ata që janë në vështirësi financiare. Ky është edhe qëllimi i kësaj iniciative”, shtoi Coşkun. Gjatë fushatës që vazhdoi për një javë rresht punonjësit kanë dhënë kontributin e tyre duke dhuruar për shtresat në nevojë rroba, këpucë, lodra për fëmijë etj.


aktivitete

Cilat janë perspektivat kombëtare, kostot dhe përfitimet reciproke nga anëtarësimi i Shqipërisë në këtë aleancë? Këto ishin temat që u trajtuan gjerësisht në panelin e diskutimi “NATO sipas meje”, organizuar ditën e djeshme në mjediset e Universitetit Europian të Tiranës

NATO sipas shqiptarëve

www.mapo.al

Martesë në dyer të ndryshme: lindin masterat e parë

Masterat ndërdisiplinorë që ndërthurin dije nga fusha të ndryshme janë udhëzimi më i fundit që jep tregu i punës për profesionistët. UET këtë vit akademik ofron për herë të parë në Shqipëri dy profile masterash të ndërtuar nga ndërthurja e programeve të Fakultetit të Ekonomisë me atë të Juridikut: Qeverisje Korporatash dhe Master në Menaxhim me profil E Drejtë Biznesi. Drejtoresha e Programeve Master, Prof. Dr. Luljeta Minxhozi dhe koordinatori i masterave të Fakultetit Juridik, tregojnë si janë ndërtuar këto programe studimi dhe cilëve profesionistë iu adresohen.

dosje

Më e reja

Revistat shkencore në UET; arena e debatit akademik

Educatio; burim akademik mbi çështjet e edukimit

Puna kërkimore, studimet e fundit kombëtare e ndërkombëtare vijnë pasqyruar në revistat shkencore, të cilat, të vendosura pranë fakulteteve dhe qendrave të kërkimit shkencor të UET-it, pasurojnë debatin akademik dhe ofrojnë prurje cilësore, jo vetëm të autorëve shqiptarë

Revista Ndërkombëtare e Edukimit dhe Kërkimit social vjen si një revistë profesionale, me akses të hapur, “peer-review” , e cila boton artikuj shkencorë me cilësi të lartë. Revista ka një bord të shquar editorial dhe siguron mbajtjen e standardeve të larta shkencore dhe një mbulim të gjerë ndërkombëtar


MAPO

10

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

dosje

Qëllimi i revistave shkencore të UET-it është nxitja e debatit shkencor mes komunitetit akademik të UET-it dhe atij shqiptar e të huaj, si dhe publikimi i punës studimore të stafit të UET-it

Revistat shkencore në UET; arena e debatit akademik

Universiteti Europian i Tiranës përveçse një institucion i arsimit të lartë po shndërrohet në një qendër të vërtetë kërkimi shkencor, ku puna kërkimore, studimet e fundit kombëtare e ndërkombëtare vijnë pasqyruar në revistat shkencore, të cilat, të vendosura pranë fakulteteve dhe qendrave të kërkimit shkencor të UET-it, pasurojnë debatin akademik dhe ofrojnë prurje cilësore, jo vetëm të autorëve shqiptarë

S

hkenca -siç e njohim atë- është zor e imagjinueshme pa revistat akademike. Shumë njerëz do të binin dakord se revistat formojnë sot informacionin më gjithëpërfshirës, të përditësuar dhe me autoritet në një fushë të caktuar akademike. Padyshim, saktësia dhe cilësia e materialit është me rëndësi të madhe. Revistat akademike kanë mbetur thuajse të pandryshuara në formë dhe funksion që prej fillimeve. Është e rëndësishme të nënvizohet se përmes tyre studiuesit dhe akademikët kanë mundësi përdorimi të informacioneve të rëndësishme rreth zhvillimeve të fundit në fushat e tyre. Historia e këtyre revistave daton në shekullin XVII. Deri atëkohë, komunikimi midis akademikëve varej në kontaktet personale dhe takime të paracaktuara nga shoqëritë e dijes. Me rritjen e anëtarësisë u bë i vështirë takimi. Kështu nisën të botoheshin punimet që nuk kishin qenë të pranishme në takime. Ky ishte fillimi i atyre që sot quajmë revista akademike. “The Journal des sçavans” -revista e dijetarëve, e themeluar nga Denis de Sallo, ishte revista më e hershme akademike e botuar në Europë. Numri i parë doli si një pamflet me 12 faqe, më 5 janar të vitit 1665. Vetëm pak kohë më pas do të dilte “Philosophical Transac-

tions of the Royal Society” –(Trajtesa filozofike e Shoqërisë mbretërore), më 6 mars të vitit 1665. Shoqëria mbretërore ishte e palëkundur në të vetën se shkenca mund të ecë përpara përmes një këmbimi transparent dhe të hapur idesh, e mbështetur nga provat eksperimentale. Komunikimi akademik është fenomeni social ku aktiviteti intelektual dhe krijues kalon nga një akademik te tjetri. Revistat akademike janë të rekomanduara nga mjediset universitare. Veprimtaria kërkimore shkencore e tyre mbështetet në këta periodikë shkencorë. Në kontekstin e përgjithshëm të globalizimit të shumë sektorëve të jetës shoqërore, edhe dija shkencore gjendet para sfidës për t’u afirmuar globalisht. “Në këtë kuadër zhvillohet edhe debati nëse revistat me faktor impakti janë në të vërtetë garantuese të cilësisë shkencore të punimeve, nëpërmjet filtrave seleksionues që përdorin, apo duhet t’i marrim me rezervë edhe këto instrumente, pasi faktorë të tjerë, jashtë lëmit të shkencës, mund të diktojnë përzgjedhjen e artikujve dhe të kritereve në këto revista. Çdo botim shkencor synon, mbi të gjitha, avancimin e dijes dhe aplikimin e saj në jetën reale”- është i mendimit rektori i UET-it, Tonin Gjuraj.

Sociological Analysis; një përgjigje shkencore për zhvillimet shoqërore N

Economicus; forumi i mendimit ekonomik N

Adrian Civici

“Që në krijimin e saj, kishim si qëllim kryesor nxitjen e kërkimit, debatit shkencor dhe propozimeve efektive në fushën e ekonomisë, në përpjekje për të krijuar një forum aktiv të mendimit ekonomik në Shqipëri”

umri i parë i “Economicus”, revistës shkencore të fakultetit ekonomik në Universitetin Europian të Tiranës, doli në pranverë të vitit 2008. Që prej atëherë, nën kujdesin e kryeredaktorit të revistës, një prej ekonomistëve më të shquar shqiptarë, Ardian Civivi, në botimet e saj dy herë në vit vijnë të pasqyruara realitetet, arritjet, zhvillimet dhe sfidat e reja në fushën e ekonomisë, financave dhe shoqërisë në Shqipëri e në botë. “Që në krijimin e saj, kishim si qëllim kryesor nxitjen e kërkimit, debatit shkencor dhe propozimeve efektive në fushën e ekonomisë, në përpjekje për të krijuar një forum aktiv të mendimit ekonomik në Shqipëri” -zbulon kryeredaktori, Adrian Civici, i cili është edhe President i Universitetit Europian të Tiranës. Në numra të ndryshëm të revistës është përfshirë i gjithë komuniteti i ekonomistëve dhe financierëve shqiptarë. Aty janë trajtuar problematikat e zhvillimit ekonomiko-social, financave publike, tregjeve financiare, stabilitetit makroekonomik,

politikave ekonomike e financiare, zhvillimit territorial e social, kredisë dhe bankave, sistemeve të sigurimeve dhe pensioneve, çmimeve dhe inflacionit, efektet dhe kërkesat në kuadrin e integrimit europian, ndikimet dhe përballja me zhvillimet e ekonomisë botërore dhe globalizimit etj. Një vend të rëndësishëm në përmbajtje kanë pasur edhe analizat me eksperiencat bashkëkohore ndërkombëtare në fushën e politikave ekonomike e sociale, trajtimi teorik e aplikativ i ideve, debateve dhe e politikave më të mira në këto fusha. Një tjetër rubrikë e përhershme është edhe ajo me analizat e teorive dhe kontributit në shkencat ekonomike të ekonomistëve më të shquar të botës. “Në faqet e revistës kanë kontribuuar dhe vazhdojnë të shkruajnë pedagogë, kërkues të shkencave ekonomike, të Universitetit Europian të Tiranës apo të universiteteve të tjera publike e private, studiues dhe ekspertë të institucioneve të ndryshme që në fokus kanë ekonominë, financat dhe zhvillimin në përgjithësi” -përfundon Civici.

Fatos Tarifa

“Një nga mendimet tona është se ekziston një sasi domethënëse e kërkimit me vlerë sociologjike dhe dijes së prodhuar nga shkencëtarët shqiptarë, të cilët nuk mund të arrijnë me lehtësi në revista ndërkombëtare.

ë vitin 1998 një grup akademikësh shqiptarë botuan të parën revistë sociologjike në historinë shqiptare. E quajtën “Sociological Analysis” (Analiza sociologjike) dhe kryeredaktor i saj ishte Dr.Fatos Tarifa. Ajo u shtyp në Chapel Hill, Karolinë e Veriut, dhe u botua në gjuhën angleze. Në vitin 2008 redaksia e revistës u shpërngul në Shqipëri pranë Universitetit Europian të Tiranës. Ajo u themelua si përgjigje e zhvillimeve në Shqipëri, në Ballkan dhe pjesën tjetër të botës në shek. XXI. U organizua si institucion eksperimental social për të nxitur të menduarit e ri, promovimin e tolerancës e për të vepruar si forum serioz për shkencëtarët e shkencave sociale -në Shqipëri dhe vende të tjera- që sillnin bashkë njohuritë teorike dhe rekomandimet praktike dhe të bënin me zë opinionet e tyre në çështje të shumta me të cilat përballej shoqëria shqiptare sot, ashtu edhe për ato të shoqërive fqinje si edhe një komunitet më të gjerë kombesh. “Një nga mendimet tona është se ekziston një sasi domethënëse e kërkimit me vlerë sociologjike dhe dijes së prodhuar nga shkencëtarët shqiptarë, të cilët nuk mund të arrijnë me lehtësi në revista ndërkombëtare. Një qëllim ishte të sigurohej një kanal për punë cilësore akademike, të shkruar nga sociologët shqiptarë. Duke botuar punën e tyre në gjuhën angleze në SA, akademikëve shqiptarë mund t’u njihen përpjekjet dhe arritjet ndërkombëtarisht në një mënyrë vërtet profesionale”. “Gjithashtu, u jep mundësinë sociologëve të huaj që kanë interes në politikat kulturën dhe shoqërinë e Shqipërisë, apo të Europës Lindore postkomuniste, të konsultojnë një burim të rëndësishëm informacioni në shoqërinë shqiptare dhe gjendjen e Sociologjisë në Shqipëri. Shpresohet në mënyrë të veçantë që SA do të jetë në gjendje t’u sigurojë sociologëve shqiptarë informacion të vyer për gjendjen aktuale apo tendencat të kohës në disiplinën e sociologjisë. Një pjesë e rëndësishme e qëllimit të madh të SA-së është të promovojë këmbimin e ideve mes sociologëve shqiptarë e të huaj si edhe të inkurajojë bashkëpunimin akademik mes tyre” - tregon sociologu i mirënjohur dhe nismëtar i kësaj reviste, Fatos Tarifa.


MAPO

11

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

“Jus &Justicia”; periodiku i së Drejtës J

Migena Leskoviku

Polis; refleksionet e ndryshimeve në shkencat sociale P

Odeta Barbullushi “Polis”, revista shkencore e Fakultetit të Shkencave Sociale në UET, e themeluar që në fillimet e universitetit, ka përjetuar dhe reflektuar ndryshimet e mëdha në shkencat sociale shqiptare.”

olis është revista shkencore e Fakultetit të Shkencave Sociale në UET, e themeluar që në fillimet e Universitetit Europian të Tiranës. Në faqet e saj “Polis” ka përjetuar dhe reflektuar ndryshimet e mëdha në shkencat sociale shqiptare, në futjen e risive teorike dhe praktike në këto shkenca, hapjen e ciklit të dytë dhe të tretë së studimeve në UET etj. “Disa numra të revistës janë fokusuar si në procesin e tranzicionit social e politik shqiptar -gati dy dekada prej ndërrimit të sistemeve politikeashtu dhe në tranzicionin ose ndryshimet e shumëfishta brenda shkencave sociale në këto dy ekada”, thotë kryeredaktorja Odeta Barbullushi, zv.rektore për Metodologjinë dhe Kërkimin Shkencor, në UET. Karakteristikë e revistës ka qenë mendimi kritik, shpesh edhe kundër rrymës së studimeve të shkencave sociale në Shqipëri. “Kështu, në kohën kur në Shqipëri është folur dhe flitet fort për domosdoshmërinë e integrimit, dy numra të mëparshëm të Polis e kanë drejtuar vëmendjen përkrah euroskepticizmit, marrëdhënies mes Ndërkombëtarëve dhe Demokratizimit ose mbi rolin e medies në politikë etj.”, vijon kryeredaktorja. Artikujt e përzgjedhur për numrat e kësaj reviste kalojnë në kritere botimi shumë rigoroze, njësoj si të simotrave ndërkombëtare. Kriteret e përzgjedhjes për botim bëhen në bazë të procedurës peer review. “Aplikojmë praktikat editoriale britanike dhe amerikane. Nuk dekurajojmë metodologjitë e ndryshme, por mundohemi të forcojmë stilin anglosakson të të shkruarit dhe të argumentuarit”, saktëson Barbullushi. Artikujt botohen ekskluzivisht për herë të parë vetëm në faqet e kësaj reviste dhe ajo çka është më thelbësore bazohen në punë në terren ose analizë e dokumentesh origjinale. “Me hapjen e shkollës doktorale, ‘Polis’ do të shërbejë patjetër dhe si forum për studentët më të avancuar të doktoraturës.”

Botimi i këtyre revistave bazohet mbi kritere të rrepta shkencore dhe standarde të larta akademike kombëtare dhe ndërkombëtare. Megjithëse të krijuara e të zhvilluara brenda një mjedisi ngushtësisht akademik, lëvrimi nuk mbetet kaq i ngushtë. Në rubrika ftohen specialistë të fushave për të parashtruar mendime, studime, analiza etj., rreth problematikave të ndryshme. Çdo fakultet ka revistën e tij shkencore, e cila botohet dy herë në vit me rreth 120-150 faqe, nën drejtimin e kryeredaktorit përkatës.

“Çdo numër ka një temë qendrore që korrespondon me tematikën e një konference shkencore që zhvillohet në Fakultet, dhe ku pasqyrohen punimet e këtij aktiviteti, trajtohen punime të autorëve të ndryshëm apo studime që kanë bërë në fushën e tyre të ekspertizës...”

us&Justicia” u konceptua për të shërbyer si periodik në funksion të formimit shkencor e profesional të stafit akademik, studentëve, por edhe të punonjësve të praktikës. Lindi në vitin 2008. Prej katër vitesh tashmë ajo botohet 2 herë në vit dhe ka fituar fizionominë e një revistë prestigjioze. “Revista Jus&Justicia dallohet për dinamikën dhe llojshmërinë e rubrikave që gjejnë pasqyrim në të. Çdo numër ka një temë qendrore që korrespondon me tematikën e një konference shkencore që zhvillohet në Fakultet, dhe ku pasqyrohen punimet e këtij aktiviteti, trajtohen punime të autorëve të ndryshëm apo studime që kanë bërë në fushën e tyre të ekspertizës si edhe analiza të publikimeve apo botimeve të njohura nga vendi apo të huaja” –tregon Migena Leskoviku, kryeredaktore e revistës “Jus&Justicia” dhe zv. dekane e Fakultetit Juridik në Universitetin Europian të Tiranës. Në faqet e sa kanë zënë vend edhe punime të profesionistëve, pedagogëve brenda apo jashtë UET-it, si dhe të personave të interesuar në njohjen dhe promovimin e punës së tyre kërkimore-shkencore. “Kemi mirëpritur edhe punime nga studentët tanë më të mirë të diplomuar, kryesisht në nivelin Master. Kam marrë kërkesa edhe nga kërkues brenda por dhe jashtë vendit për të botuar në revistën tonë” –vijon ajo. Revista “Jus&Justicia”, duke filluar nga Nr.5 ka marrë ISSN (International Standart Serial Number) që tregon për njohjen ndërkombëtare. Ajo i përgjigjet parametrave dhe standardeve bashkëkohorë të periodikëve shkencorë dhe kriteret që ata duhet të plotësojnë.

Fakte mbi revistat akademike

1 2 3

Revistat akademike janë periodikë, në të cilat botohet dija e një disipline të veçantë akademike. Shërbejnë si forume për prezantimin, introduktën dhe për shqyrtimin e studimeve të reja dhe kritikën e studimeve ekzistuese.

“Peer review” është koncepti qendror i pjesës më të madhe të botimeve akademike; akademikë të tjerë në një fushë duhet ta vlerësojnë një punim nëse ka cilësinë e mjaftueshme që ta meritojë botimin. Procesi gjithashtu ruan nga plagjiatura.

4

Shumë nga revistat akademike mbahen nga universitete apo organizata profesionale dhe nuk kanë qëllime përfitimi.

Educatio; burim akademik mbi çështjet e edukimit R

Tomi Treska Qëllimi i revistës është të shërbejë si forum për studiuesit në të gjithë botën, për të paraqitur dhe diskutuar shqetësime të zakonshme në çështje lokale, kombëtare, globale, ndërkombëtare dhe transnacionale në shkencat e edukimit.

evista Ndërkombëtare e Edukimit dhe Kërkimit social vjen si një revistë profesionale, me akses të hapur, “peer-review” , e cila boton artikuj shkencorë me cilësi të lartë. Revista ka një bord të shquar editorial dhe siguron mbajtjen e standardeve të larta shkencore dhe një mbulim të gjerë ndërkombëtar. “Botohen artikuj të lidhur me të gjitha degët e edukimit. Bordi editorial synon të botojë punime që mbulojnë qasjet e aplikuara dhe ato teorike të studimeve të edukimit dhe disiplinat që lidhen me to. Qëllimi i revistës është të shërbejë si forum për studiuesit në të gjithë botën, për të paraqitur dhe diskutuar shqetësime të zakonshme të çështjeve lokale, kombëtare, globale, ndërkombëtare dhe transnacionale në shkencat e edukimit” –zbulon kryeredaktori i kësaj reviste, njëherazi dekan i fakultetit të Shkencave Sociale dhe të Edukimit, Tomi Treska. Revista është një burim i paçmueshëm për akademikët, këshilluesit, administratorët, planifikuesit e kurrikulave dhe studiuesit e edukimit. Disa rubrika të veçanta ekzaminojnë në thellësi çështjet kryesore të edukimit. Subjekte të temave të kohëve të fundit përfshijnë metodologjinë, motivimin dhe shkrimin. Revista fokusohet në çështje të rëndësishme politike, kulturore, sociale, ekonomike dhe organizative të edukimit dhe eksploron proceset dhe rezultatet e mësimdhënies, të të nxënit dhe zhvillimin njerëzor në të gjitha nivelet e edukimit.


MAPO

12 14

E mërkurë, 24 tEtor 2012 www.mapo.al

aktivitete

Cilat janë perspektivat kombëtare, kostot dhe përfitimet reciproke nga anëtarësimi i Shqipërisë në këtë aleancë? këto ishin temat që u trajtuan gjerësisht në panelin e diskutimi “NatO sipas meje”, organizuar ditën e djeshme në mjediset e Universitetit europian të tiranës

NAto sipAs shqiptArëvE Ja sa e njohin shqiptarët historikun, rolin, misionin, qasjet dhe transformimin e Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut, ku prej tre vitesh vendi ynë është anëtar Përpara viteve ’90, studentët shqiptarë merrnin pjesë shpesh në konferenca e seminare ku informohej për NATO-n, si një organizatë pushtuese e luftarake. Po sot, 3 vite pas anëtarësimit të Shqipërisë në NATO, sa informacion kanë shqiptarët për rolin e saj në ruajtjen e paqes së sigurisë globale e kombëtare?! Duket se agjenda e saj në Shqipëri, nuk ka qenë -të paktën jo aq sa duhet- një çështje e përbashkët debati. Në këtë kuadër, Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim ka ndërmarrë një nismë, e cila ka qëllim të informojë dhe rrisë ndërgjegjësimin e rrethit të akademikëve, shoqërisë civile dhe medies mbi prioritetet, transformimet dhe angazhimet e vazhdueshme të NATO-s, duke nxitur kështu një debat të gjerë publik mbi çështjet kryesore dhe këndvështrimet mbi Aleancën. Në vijim të kësaj nisme, Qendra për Çështje Europiane dhe të Sigurisë pranë Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim dhe Instituti për Studime Strategjike dhe të Sigurisë pranë Universitetit Europian të Tiranës, organizuan dje në mjediset e UET panelin e Diskutimit “NATO sipas Meje”. Ky takim mblodhi një audiencë të përzgjedhur për të diskutuar mbi çështjet më aktuale që kanë të bëjnë me angazhimin e Shqipërisë në NATO, si zëvendësministri i Mbrojtjes, Arjan Starova; drejtori për NATO-n në Ministrinë e Jashtme, Agim Fagu; koloneli Foto Duro nga IDM; Ilir Kalemaj, pedagog i NYUT; presidenti i UET, Adri-

an Civici; dhe prorektori i UET, Përparim Fuga. IDM prezantoi edhe studimin e fundit “NATO Sipas Meje”, ku analizohen perspektivat kombëtare si dhe kostot dhe përfitimet reciproke që rrjedhin nga anëtarësimi i Shqipërisë në NATO, si edhe pasqyroi të dhënat mbi perceptimin publik të NATO-s në një kampion të anketuarish në mjedise akademike, kërkimore-shkencore, shoqëri civile dhe media. “M’u kujtua thuajse i njëjti aktivitet kur isha student. Bëmë një panel të tillë, kur flitej për NATO-n, si një organizatë pushtuese dhe sot gjendemi në një panel ku mund të diskutojmë perceptimet që kemi për NATO-n si organizatë ushtarakopolitike, ku Shqipëria prej disa vitesh është anëtare. Të jesh anëtar nuk do të thotë të jesh gjithmonë i kënaqur, por mbi të gjitha të kuptosh çfarë është, qëllimet dhe sfidat e saj”,

“Përpjekja e iDM-së është një përpjekje për të bërë këtë organizatë pjesë të jetës së qytetarëve - ishte i mendimit drejtori i Drejtorisë për NatO-n në Mistrinë e Jashtme, agim Fagu. - anëtarësimi i vendit në NatO ka shërbyer si katalizator për ndërmarrjen e sërë reformash dhe përshpejtimin e anëtarësimit në Be. Është edhe investim ekonomik i zgjuar...

u shpreh presidenti i UET-it, Adrian Civici. Informacioni lidhur me NATO-n qarkullon prej kohësh, por duket se interesi i publikut të gjerë mungon. “NATO është në shndërrim, përtërihet dhe informacioni duhet të përditësohet dhe duhet nxitur interesi, i cili lidhet me interesat kombëtarë, qenien dhe mirëqenien e gjithsecilit”- ishte i mendimit zv.ministri i Mbrojtjes, Starova. “Përpjekja e IDM-së është një përpjekje për të bërë këtë organizatë pjesë të jetës së qytetarëve - ishte i mendimit drejtori për NATO-n në Mistrinë e Jashtme, Agim Fagu. Anëtarësimi i vendit në NATO ka shërbyer si katalizator për ndërmarrjen e sërë reformash dhe përshpejtimin e anëtarësimit në BE. Është edhe investim ekonomik i zgjuar. Rrit besueshmërinë e investitorëve të huaj në një vend me siguri të garantuar”, vijoi Fagu. Fizikani bërthamor e njëherazi Prorektor i UET-it, Përparim Fuga, e vlerësoi studimin me rëndësi që lidhen me sigurinë kombëtare dhe ndërkombëtare, kur akoma janë të hapura vatrat e luftës në Afganistan dhe Irak. “Problemet e sigurisë nuk janë thjesht probleme ushtarake, por lidhen me problemet ekonomike, sëmundjet infektive, kërkesa për energji, për naftë për ujë, për racionim të pasurive natyrore dhe kërkojnë bashkëpunim e ekspertëve nga fusha nga më të ndryshmet”, vijoi z.Fuga Pedagogu i universiteti të NjuJorkut në Tiranë, Ilir Kalemaj zbuloi rezultatet e të dhënave nga një sondazh i kryer nga IDM mbi perceptimin publik të rolit të NATO-s. Takimi u mbyll me një seancë pyetjesh dhe përgjigjesh mbi rolin e NATO-s. Sondazhi që synoi të vlerësonte njohjen dhe perceptimet e pjesëmarrësve në raport me NATO-n dhe pozicionin e saj në arenën globale të sigurisë

Sa e njohim NATO-n Në lidhje me njohuritë për NatO-n, 63 për qind e të intervistuarve u shprehën se kishin njohuri mjaftueshëm, shumë të informuar ishin vetëm 6 për qind, 31 për qind nuk kishin njohuri. Përsa i përket fokusit, 64 për qind mendonin se në sigurinë globale, duke eliminuar kërcënimet e sigurisë, 21 për qind brenda hapësirës tradicionale të aleancës euro-atlantike. Ndërsa sa u përket misioneve më të suksesshëm të NatO-s, 66 për qind mendonin kosova, 21 për qind afganistani, 6 dhe 7 për qind Libia dhe Bosnje Hercegovina. Rajonet gjeostrategjikë më të rëndësishëm të NatO-s, u përzgjodhën Ballkani në 40 për qind të të anketuarve dhe 26 për qind Lindja e Mesme. Mbi perceptimin e NatO-s si xhandar i botës, 47 për qind ishin disi dakord, 31 për qind aspak dhe 13përqind shumë dakord.


MAPO

13

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

fenomen Martesë në dyer të ndryshme: lindin mastera profesionalë Masterat ndërdisiplinorë që ndërthurin dije nga fusha të ndryshme janë udhëzimi më i fundit që jep tregu i punës për profesionistët. UET këtë vit akademik ofron për herë të parë në Shqipëri dy profile masterash të ndërtuar nga ndërthurja e programeve të Fakultetit të Ekonomisë me atë të Juridikut: Qeverisje Korporatash dhe Master në Menaxhim me profil E Drejtë Biznesi. Drejtoresha e Programeve Master, Prof. Dr. Luljeta Minxhozi dhe koordinatori i masterave të Fakultetit Juridik, tregojnë si janë ndërtuar këto programe studimi, cilëve profesionistë iu adresohen. Gjithashtu mësojmë planet që vitin tjetër akademik, oferta e masterave të kryqëzuar dhe profilizimi në UET të shkojë deri në atë pikë sa studentët ta krijojnë me duart e tyre programin e masterit profesional sipas nevojave që kanë për t’u orientuar në tregun e punës

Profile të reja për profesionet e reja Drejtoresha e Programeve Master në UET dhe dekania e Fakultetit të Ekonomisë së këtij universiteti, Prof. Dr. Luljeta Minxhozi shpjegon arsyet pse janë krijuar masterat ndërdisiplinorë dhe pse do vazhdojnë të krijohen Pse e menduat të nevojshëm ndërtimin e programeve të kryqëzuara master? Programet Master janë shumë inovative dhe mundohen të sjellin në akademi të gjitha kërkesat e tregut të punës dhe nga ana tjetër t’u përgjigjen kërkesave të tregut të punës për profesione dhe profile të caktuara. Kjo marrëdhënie e dyfishtë, pra që universiteti merr sinjale nga tregu i punës dhe çon sinjale dijeje në të, bën që programet master të jenë shumë dinamike dhe struktura e tyre, sidomos e masterave profesionalë, të ndryshojë vazhdimisht. Dhe ne, për të shmangur befasinë nga këto sinjale, jemi përpjekur që të mbështetemi te bordet e punës. Ato janë disa organizime në Universitetin Europian të Tiranës, të përbëra nga punëdhënës të mëdhenj, potencialë, nëpërmjet të cilave ne identifikojmë cilat janë nevojat e tregut të punës dhe saktësinë e programeve tona për t’iu përshtatur këtyre nevojave. Nëpërmjet këtyre sinjaleve ne kemi zbuluar se tregu ecën shumë më shpejt se shkolla dhe kemi menduar të shmangim rrezikun që shkolla të ngelet në një pozicion strikt e të nxjerrë profesionistë që nuk iu përshtaten kërkesave të tregut të punës. Këtë kemi menduar ta arrijmë duke i dhënë fleksibilitet programeve të studimit, duke fiksuar disa lëndë bazë që janë lëndë themelore e që japin dije të qëndrueshme për programin e studimit, si dhe duke lënë disa lëndë të lëvizshme që mund të update-ohen ose mund të kryqëzohen me programe të tjera. Keni krijuar dy mastera profesionalë nëpërmjet kryqëzimit, këtë vit. Çfarë njohurish ofrojnë ato? Këtë vit vumë re se në programet e Juridikut mungonin mastera profesionalë të orientuar drejt të Drejtës së Biznesit, prandaj duke përshtatur një strukturë fikse të Masterit në Menaxhim, ne krijuam një profil të veçantë që është Master në Menaxhim me profil E Drejtë Biznesi. Produkti tjetër që UET ofron këtë vit është Masteri në Qeverisje Korporatash. Nga përballja me tregun e punës, me profesionistët e korporatave, menduam që ky program të ftonte studentë me background nga Juridiku dhe studentë me background nga Ekonomiku. Ne bëmë një përshtatje të thjeshtë me anë të balancimit dhe përditësimit të lëndëve që kërkohen nga tregu i punës dhe ndërtuam një strukturë mësimore që, në qoftë se do jesh me prejardhje nga Juridiku, ti fiton dije të forta në menaxhimin e riskut, analizën e raporteve financiare të kompanisë, analizën e sjelljes së investitorëve të kompanisë, ndërsa n.q.s. je një ekonomist që ndjek këtë master, ti fiton njohuri të thella në të drejtën e korporatës, në të drejtën fiskale, tatimore, në të drejtën e falimentimit e me radhë. Pra bëhesh personi që u duhet korporatave të mëdha nëpërmjet një formimi të kompletuar, i cili tani për tani mungon në ofertën universitare në Shqipëri. Por nëse vjen nga një background studimesh

ekonomike, mos janë të tepërta ato lëndë nga Ekonomiku, të cilat do i jepnin dije të nevojshme një juristi, por jo më një ekonomisti dhe e anasjellta? Jo. Edhe ata që vijnë nga një Bachelor në Financë, të themi, kanë marrë Hyrje në Analizën Financiare, por kjo është një lëndë që përfshin si një firmë të vogël, ashtu dhe një firmë të madhe. Në Bachelor nuk trajtohet mënyra si raporton një korporatë. Pra edhe për këta studentë, lëndët e Ekonomikut kanë vlerë. Programet master, sidomos ata profesionalë, janë ndërtuar sipas teorisë së rrathëve, ku 20-25 për qind sjellin programin që është bërë në Bachelor dhe pjesa tjetër plotësohet me lëndë të tjera. Megjithatë, i gjithë programi është i përshtatshëm edhe për ata që vijnë nga një background tjetër. Ata që nuk e njohin fare atë fushë, janë gati për t’i përvetësuar këto dije menjëherë në nivelin e thelluar që ofrohet në master? Nëse studentët duan të marrin njohuri më të thelluara, duke u regjistruar në një program master, kanë përfituar të drejtën për të ndjekur klasat e thjeshta të njohurive bazë në nivelet Bachelor. Pra, një student i Juridikut mund të studiojë lëndët bazë të Ekonomikut, nëse do një background më solid. Ata mund të marrin programet e Ekonomikut, të studiojnë vetë, ose të vijnë e t’i ndjekin në auditor nëse duan një asistencë nga pedagogët. Masterat profesionalë janë ndërtuar në mënyrë të tillë që ka një ndërthurje shumë të mirë mes teorisë dhe praktikës, rasteve të studimit e me radhë. Cilët janë personat, profesionistët që do përfitonin më shumë nga këta mastera? Si fillim, nga ai në Qeverisje Korporatash? Masteri në Qeverisjen e Korporatave iu drejtohet kryesisht drejtuesve të financave të kompanive të madha, atyre që në anglisht quhen CFO, të bankave, korporatave, por edhe drejtorëve ekzekutiv (CEO) sepse është një master prestigjioz që thërret ata individë që kanë një përvojë pune. Atë master mund ta bëjë dhe një student i sapodiplomuar, por shkalla e përfitimit, për një profesionist është maksimale, për ata që duan t’i përditësojnë dijet e tyre me qasjen ndaj korporatave, sepse deri tani Shqipëria ka pasur ndërmarrje të vogla të mesme që nuk kanë arritur dot të analizojnë sjelljen që do kishin në tregje të hapur. Po masteri tjetër, Menaxhim me profil E Drejtë Biznesi, për cilët profesionistë është qepur? Masteri në Menaxhim me profil E Drejtë Biznesi, fton studentë të cilët kanë një formimi ekonomik dhe duan një shtesë në dijet e tyre juridike sepse janë krijuar mjaft profesione të reja si janë përmbaruesit, ndërmjetësimi financiar, faktoringu financiar etj., që kërkojnë njohuri të kryqëzuara mes ekonomisë dhe ligjit. Kjo sigurisht është një përpjekje e parë. Ne jemi në punë intensive që në vitet e ardhshme akademike të ofrojmë struktura të tjera, gjithmonë në bazë të këtij fleksibiliteti dhe që studentët vetë të kryqëzojnë profilet. Studentët t’i zgjedhin vetë lëndët për ta ndërtuar vetë profilin. Është e mundur kjo? Është në tentativat tona të krijojmë disa mastera profesionalë ku lëndët themelore të jenë të fiksuara dhe studentët të zgjedhin dhe ta formojnë vetë profilin e tyre. Kjo vlen sidomos për ata që janë në punë dhe duan një profil shumë specifik. Mund të jetë një profil në auditim, në diplomaci dhe profilet kryqëzohen sipas perspektivës që ata kanë për profesionin e tyre.

Një punë për gjithë jetën? Jo, faleminderit! Ervin Mete, koordinator i masterave për Fakultetin Juridik në UET, shpjegon rëndësinë e ndërthurjeve të dijeve të drejtësisë me ato të fushës së ekonomisë, por edhe të fushave të tjera, sipas profilit që një profesionist do ketë në të ardhmen Nga lindi ideja e kryqëzimit të programeve të dy fushave për të krijuar këta mastera dhe çfarë synon kjo ndërthurje? Sot ka ikur ideja e një pune për gjithë jetën dhe njerëzit mund të ndryshojnë shpesh jo vetëm vend pune por edhe profesion. Për më tepër, edhe brenda një vendi të caktuar pune, është bërë e domosdoshme pasja e njohurive nga disa fusha. Shkollat perëndimore, veçanërisht ato amerikane, prej vitesh ofrojnë diploma të kombinuara me programe ndërdisiplinore. Në linjë me këtë prirje, por edhe në përgjigje të kërkesave nga studentët tanë, ne kemi krijuar një sërë programesh të kombinuara. Dy i kemi vënë në zbatim që këtë vit, ndërsa katër të tjerë do t’i fillojmë vitin tjetër. Të gjitha këto janë në nivelin master. Cilat janë dy programet që keni vënë në zbatim sivjet dhe cilëve iu adresohen ato? Dy programet që kemi vënë në zbatim janë Master në Qeverisje Korporatash dhe Master në Menaxhim me profil E drejtë Biznesi. I pari është dizenjuar në bashkëpunim me IFC-në dhe është një nga masterat më të avancuar në vend. I dyti ndërthur njohuri në menaxhim me disa lëndë juridike të domosdoshme për biznesin. Që të dy targetojnë kryesisht drejtues të nivelit të lartë ose të mesëm në korporata, të cilëve ne u japim njohuri që shtrihen nga menaxhimi strategjik e financiar, kontrolli e auditi, tatimet e doganat, e deri tek të drejtat tregtare, të falimentit, arbitrazhit, punës e konkurrencës.

Pse një i diplomuar për ekonomi ka nevojë për njohuri juridike? Pse njohuritë juridike, në anën tjetër duhet të jenë të ndërthurua me ekonomikun? Vetë disiplinat janë të ndërthurura, sepse janë krijuar për t’i ardhur në ndihmë biznesit. Në fushën private, p.sh., të gjitha të ashtuquajturat lëndë ‘moderne’ juridike, siç janë ato që studiojnë konkurrencën, tatimet, falimentin, etj. janë lëndë që lidhen drejtpërdrejt me koncepte ekonomike dhe një këndvështrim i dyanshëm, së pari jep një të kuptuar më të plotë dhe së dyti, jep një avantazh konkurrues në treg duke rritur mundësitë e avancimit në karrierë. Përmendët katër programe të reja që do ofroni vitin tjetër. Çfarë programesh janë? Vitin tjetër, po në kombinimin juridik-ekonomik, planifikojmë të vëmë në zbatim një master profesional me opsione shumë të gjera zgjedhje, i vetmi i kësaj natyre në Shqipëri. Studentët do të kenë mundësi të krijojnë kombinimin e tyre nga afro 40 lëndë, me natyrë ekonomike dhe juridike. Profilet e tjera, që fillojnë edhe këto vitin tjetër, do të kombinojnë juridikun me diplomacinë dhe juridikun me marrëdhëniet ndërkombëtare.


14

MAPO

E mërkurë, 13 qershor 19 tetor 2010 2011 www.gazetamapo.com ëëë.gazetamapo.com www.mapo.al

E mërkurë, 23 tetor 2012 www.mapo.al

MAPO

03 14 11

arkivi dixhital

Enver Hoxha në Konferencën e Paqes në Paris, viti 1946

Kthimi i Nikita Hrushovit nga udhëtimi i tij në Shqipëri

Mehmet Shehu në Asamblenë e Kombeve të Bashkuara, viti 1960

Shqipëria në fillim të vitit 1900

Ura e Tabakeve

Banesa prej balte

Banesë karakteristike

NË FOKUS Imazhet më shumë sesa fakte historike sjellin pamje nga qytete të ndryshme të Shqipërisë, kryesisht Shkodra, Tirana e Durrësi, por dhe të jetës së përditshme; portrete grash nga Veriu dhe Jugu, burra zakoni që dredhin duhan, portrete fëmijësh të rreckosur e këmbëzbathur, kasolle qe famijaret e ndajne me pulat, deri dhe bejlerë të veshur hijshëm e shtëpi të mobiluara me shije e luks.

Shtëpi banimi në fshat. fillim të vitit 1900

Google, seksion për Shqipërinë, 342 foto të rralla të shek. xx Motori i kërkimit online, Google, ka krijuar një arkiv publik me faktet kryesore të historisë së shekullit XX, të mbledhura nga 17 muze dhe institute historike nga e gjithë bota Aida Tuci

Motori i kërkimit Google publikon në rrjet arkivat e rëndësishëm mbi faktet kryesore të historisë së shekullit XX. Tashmë, përdoruesit e internetit në gjithë botën mund të kërkojnë, nëpërmjet platformës Google Cultural Institute (google. com/culturalinstitute), gjashtë milionë foto, dokumente, filma të mbledhur nga 17 muze dhe institute kulturore të vendeve të ndryshme; si nga muzeu i ish-kampit nazist të vdekjes Auschwitz-Birkenau (Polo-

ni), Instituti Yad Vashem (Izrael) apo Qendra përkujtimore “Nelson Mandela”(Afrikë e Jugut). “Të dhënat janë shpërndarë në formën e ekspozitave tematike, 42 prej të cilave janë publikuar më 10 tetor. Të tjerat do të shtohen në të ardhmen”, shtoi për shtypin drejtori i projektit Google, Mark Yoshitaka. “Kjo është një punë fantastike, që mundëson kapërcimin e kufijve gjeografikë, të bësh një muze të qëndrojë hapur 24 orë në 24 dhe të përdorshëm në disa gjuhë. Ky është një revolucion i vërtetë”, theksoi Robert Kostro, drejtor i Muzeut të Historisë së Polonisë. Shqipëria zë një vend modest në këtë arkiv të pasur që mendohet të pasurohet edhe më tej me dokumente dhe foto të tjera. Nëse kërkon Albania, mëson se fondi i arkivit me këtë emër nuk shkon më shumë se 342 foto. Pjesa më e madhe e tyre i përkasin koleksionit të Life (318 fotot), ndërsa 24 fotot janë pjesë e koleksionit të In-

Tashmë, përdoruesit e internetit në gjithë botën mund të kërkojnë, nëpërmjet platformës Google Cultural Institute (google.com/ culturalinstitute), gjashtë milionë foto, dokumente, filma të mbledhur nga 17 muze dhe institute kulturore të vendeve të ndryshme

stitutit Yad Vashem. Ky i fundit ka në fokus dhjetëra herbej që gjetën strehim dhe shpëtim në familjet shqiptare. Një prej tyre është familja e Frashëllinjve në Berat, që ka strehuar disa familje hebreje gjatë periudhës së Luftës së Dytë Botërore. Arkivi për Shqipërinë përmban vetëm foto dhe deri tani asnjë dokument. Janë 2-3 filmime kryesisht intervista të ushtarëve që kanë kaluar nëpër Shqipëri dhe të herbejve që kanë jetuar deri në mbarimin e Luftës. Fotot që duken disi më të hershme i përkasin koleksionit të Life. Ato nuk kanë data por ngjasojne shume me fotot e Marubit ne fillim te vitit 1900. Edhe përshkrimet në keto foto në më të shumtën e rasteve nuk janë fare ose kanë pasaktësi. Imazhet më shumë sesa fakte historike sjellin pamje nga qytete të ndryshme të Shqipërisë, kryesisht Shkodra, Tirana e Durrësi, por dhe të jetës së përditshme; portrete grash nga Veriu dhe Jugu,


E mërkurë, 23 tetor 2012 www.mapo.al

MAPO

15

Ekspozitasisë

FOTO HISTORIKE Të vetmet foto historike janë ajo e Enver Hoxhës duke folur në Konferencën e Paqes në Paris në vitin 1946. Kjo foto i përket koleksionit të Life, ashtu si dhe fotoja e Mehmet Shehut, e vitit 1960, duke folur në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Fotot e publikuara me pamje nga Shqipëria i përkasin periudhës deri në përfundim të Luftës së Dytë Botërore. Ushtarët italianë zbarkojnë në Durrës, prill 1939

Publikohen letrat, e aleatëve për Shqipërinë Në pazar

Punime në Tiranë

Luftëtar shqiptar në një rrugë fshati, viti 1939

Shqiptarë me brezin e fishkëve duke dredhur duhan

burra zakoni që dredhin duhan, portrete fëmijësh të rreckosur e këmbëzbathur, kasolle qe famijaret e ndajne me pulat, deri dhe bejlerë të veshur hijshëm e shtëpi të mobiluara me shije e luks. Të vetmet foto historike janë ajo e Enver Hoxhës duke folur në Konferencën e Paqes në Paris në vitin 1946. Kjo foto i përket koleksionit të Life, ashtu si dhe fotoja e Mehmet Shehut, e vitit 1960, duke folur në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Fotot e publikuara me pamje nga Shqipëria i përkasin periudhës deri në përfundim të Luftës së Dytë Botërore. Pas kësaj fondi Albania nuk sjell asnjë imazh të Shqipërisë Komuniste, ku asnjë fotograf i huaj nuk ka mundur të shkëpusë asnjë imazh. Janë mbi 30 foto që etiketohen Nikita Hrushovi, pas udhëtimit disaditor në Shqipëri. Por të gjitha pamjet tregojnë udhëheqësin sovjetik pas kthimit në Moskë. Asnjë pamje e Hrushovit në Shqipëri. Një tjetër foto historike është kurorëzimi i Princ Vidit në Romë dhe zbarkimi i italianëve në portin e Durrësit, që mban datën prill 1939. Në gjashtë milionë fotot që Google ka arritur të mbledhë në projektin e saj arkivor të shekullit XX, vend të veçantë zënë fotot, dokumentarë dhe dokumente duke filluar që nga Lufta e Parë Botërore. Për të vijuar me Luftën e Dytë Botërore, pranvera e vitit 1968 në Francë, Aparteidi etj. etj. Portrete mbretërish, udhëheqësish e person-

alitete të ndryshme nga fusha e shkencës dhe artit etj. Gjithçka që kërkon të dish për ngjarjet më të rëndësishme që kanë ndodhur gjatë shekullit XX mund ta gjesh tashmë thjesht me një “klik”. Arkivi ka një hapësirë kohore nga viti 1900 deri në vitin 2000, por gjatë kërkimit mund të hasësh edhe foto që datojnë nga fundi i viteve 1800. E gjitha është një arkiv dixhital i ngjarjeve historike, i ndarë në 42 seksione që përmbajnë tema dhe subjekte të ndryshme. Çdo histori përmban një rrëfim që lidh lëndën arkivore. Pjesa më e madhe e materialit është vizual dhe disa prej tyre publikohen për herë të parë. Në subjektet që trajtohen është Holokausti, që ka në qendër historinë e Anna Frankut, ditarin, filmime, e dokumente të ndryshme, është historia e Edek dhe Malës, një çift të dashuruarish që përpiqen të shpëtojnë nga kampi i Aushvicit. Jan Karski, heroi i heshtur i njerëzimit, i cili ishte i pari njeri që u përpoq të informonte botën për Holokaustin. Për të vazhduar me fotografi, filmime etj. që japin detaje të planit të zbarkimit të aleatëve në Normandi. Një portal i veçantë i dedikohet edhe çmimit Nobel për Paqe, Nelson Mandelës si dhe periudha e “la Dolce Vita” në Itali. Ajo çfarë mund të shihet sot është fillimi i një projekti të gjatë, ku janë ftuar të bëhen pjesë edhe muze, arkiva, madje dhe koleksionistë dhe individë që posedojnë foto dhe dokumente me rëndësi historike.

Një mekanik shqiptar rregullon makinën, viti 1939

Arkivi për Shqipërinë përmban vetëm foto dhe deri tani asnjë dokument. Janë 2-3 filmime kryesisht intervista të ushtarëve që kanë kaluar nëpër Shqipëri dhe të herbejve që kanë jetuar deri në mbarimin e Luftës

Letra, mesazhe, dorëshkrime dhe dokumente historike të cilat pak e kanë parë dritën e ekspozimit i sjell të përmbledhura në kuadër të 100-vjetorit të pavarësisë Arkivi i Shtetit Shqiptar. Përmes këtyre fotografive dhe dorëshkrimeve pasqyrohet kontributi i personaliteteve të shquara nga ShBA-ja dhe Britania e Madhe për Shqipërinë dhe shqiptarët. Të gjitha këto gjenden të pasqyruara në Muzeun Historik Kombëtar. Është kjo mënyra me të cilën Arkivi Shtetëror feston 100-vjetorin e Pavarësisë, duke gërmuar në fondet e veta për të bërë për publike fakte dhe ngjarje të 100 vjetëve të shtetit shqiptar. Në këtë ekspoze janë sjellë letra drejtuar figurave të njohura, përmendim presidentin Willson, disa korrespondenca të Edit Durham-it me firmën dhe shkrimin e saj, origjinale, sesi ajo luftonte për çështjen shqiptare. Dokumente që vërtetojnë mbështetjen e disa personaliteteve amerikane për çështjen shqiptare, që datojnë që nga fillimi i shekullit të kaluar deri në përfundim të Luftës së Dytë Botërore. Kjo ekspozitë mbyllet me foto të misioneve aleate që ndihmuan gjatë Luftës së Dytë Botërore. E gjithë ekspozita përmban më shumë se 35 tablo, të cilat janë të shoqëruara edhe me foto, duke u ndalur në ngjarjet kryesore dhe bashkëpunimet mes Shqipërisë me ShBA-së dhe Anglisë. “Ekspozita përbëhet nga dokumente dhe fotografi të AQSh-së nga jeta dhe veprimtaria e disa personaliteteve që kanë kontribuar për njohjen dhe konsolidimin e shtetit shqiptar dhe kanë ndihmuar në përmirësimin e jetës shoqërore dhe ekonomike në Shqipëri në vite.”- tha drejtoresha e arkivit, Nevila Nika. Kjo ekspozitë do të vijojë nesër po në mjediset e Muzeut Historik me dokumente dhe foto, titulluar “Marrëdhëniet shqiptaro-ruse në dokumentet historike”. Kjo ekspozitë organizohet nga Arkivi Qendror Shtetëror në bashkëpunim me Ambasadën e Federatës Ruse. Materialet e përdorura, si dokumente, harta, fotografi nga fusha politike, ekonomike, kulturore e fetare e që tregojnë marrëdhëniet midis dy vendeve, janë nxjerrë nga arkivat shqiptarë dhe rusë. Dokumentet datojnë që nga shek. XVII e deri në ditët tona. Gjithashtu, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Shqipërisë është duke botuar koleksionin e plotë me rreth një mijë dokumente të qeverisë së Ismail Qemalit, në 100-vjetorin e pavarësisë së shtetit shqiptar. Arkivi do të botojë në një libër të rrallë gjithë dokumentet e ruajtura dhe të shqipëruara me kujdes nga njohësit më të mirë të turqishtes së vjetër. Shumica e këtyre dokumenteve janë në gjuhën osmanishte, dhe një pjesë e vogël në gjuhën shqipe. Botimi i Arkivit të Shtetit do t’i sjellë ato të gjitha në gjuhën shqipe, shoqëruar me faksimile të origjinaleve, ku spikat nënshkrimi i Ismail Qemalit, themeluesit të shtetit të pavarur.


OpEd

18 16

MAPO

e mërkurë 24 tetor 2012 www.mapo.al

01

Dhimbja nuk mund të ndahet. Çdokush e ndien për vete peshën e saj, në mënyrën e tij.

02

amerikës, e cila ka të tashmen më të lavdishme në botë, as nuk i shkon në mendje që të bëjë pushim për ta shijuar këtë lavdi në oreksin e saj lakmitar për të ardhmen.

03

gjëja më rraskapitëse në jetë është të qenit hipokrit. Anne Morrow Lindbergh

Opinione dhe Editoriale

Nga BujAr KApExhiu

Europa zhvendoset në Lindje M

adridi dhe Varshava kohë më parë dukeshin shumë të ngjashëm: që të dy ishin epiqendra të demonstratave masive. Mirëpo turmat e mbledhura në ekstremitetet perëndimore dhe lindore të Europës kishin në mendje axhenda shumë të ndryshme. Në Spanjë qytetarët ishin bashkuar nga zhgënjimi ekonomik dhe social. Ata i mbushën rrugët për të shprehur kundërshtimin e tyre për politikat e kursimit të imponuara nga Bashkimi Europian, të cilat besojnë se po e çojnë vendin drejt humnerës. Ata duan vende pune dhe dinjitet, si dhe paga që u përshtaten atyre. Indinjata e tyre përmbante tone të qarta antikapitaliste dhe antiglobaliste. Në kryeqytetin polak, partitë e krishtera dhe ato konservatore, bashkë me unionin tregtar “Solidarnost”, të inspiruara nga një rrjet reaksionar radiofonik i krishterë, u tubuan për shkaqe politike dhe kulturore, e jo ekonomike. Në emër të mbrojtjes së lirisë së medias, ata dënonin qeverinë, që e shihnin si tepër “centraliste” dhe jo mjaftueshëm “polake”. Dhjetë vjet më parë, sekretari amerikan i Mbrojtjes, Donald Rumsfeld, kishte bërë ndarjen e famshme ndërmjet Europës së “Vjetër” dhe të “Re” bazuar në qëndrimet e tyre ndaj Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe luftës në Irak. Europa e Re (të paktën qeveritë e saj), që e kuptonte nevojën për ta ushtruar pushtetin, ishte nga Marsi, ndërkohë që Europa e Vjetër (me të vetmin përjashtim, Britaninë e Madhe), të rrëgjuara në një kulturë dobësie, ishte nga Afërdita. Dallimet ndërmjet demonstratave në Madrid dhe Varshavë sugjerojnë se ndryshimet ndërmjet Europës së Vjetër dhe të Re mbeten, edhe pse jo në mënyrën e nënkuptuar nga Rumsfeld-i. Natyrisht, do të ishte e pasaktë të kundërshtohej një Poloni në lulëzim përballë një Spanje në rrëzim. Duke i pasur parasysh të gjitha krizat europiane, edhe ekonomia polake nuk është më në lulëzim. Shkalla e papunësisë sillet diku rreth 10 për qind (megjithëse ende më pak sesa gjysma e Spanjës), ndërsa rritja vjetore e PBB-së është rreth 1 për qind (shkalla e rritjes e Spanjës

komeNt DomiNique moisi

polonia, e cila ende nuk është pjesë e eurozonës, nuk ka alternativë tjetër përveç Be-së. shteti është pajtuar me zhvendosjen strategjike të amerikës larg kontinentit europian, edhe pse polakët tani janë edhe më obsesivisht të frikësuar nga rusia sesa më parë. Dhe a mundet dikush t’u vërë faj për këtë, duke pasur parasysh se rusia duket tani më nostalgjike për traditën e vet imperialiste sesa në të kaluarën? mirëpo, duke pasur parasysh evoluimin politik të ukrainës, për të mos përmendur Bjellorusinë, polonia nuk mund të ëndërrojë më për një të ardhme lindore. rruga e vetme e polonisë është nga perëndimi – mirëpo kah perëndimi europian më shumë sesa ai amerikan...

është negative). Mirëpo atmosfera në të dyja këto shtete, sikurse edhe perceptimet e tyre për Europën dhe rolet e tyre në të, ndeshen fuqishëm. Polonia, e cila ende nuk është pjesë e eurozonës, nuk ka alternativë tjetër përveç BE-së. Shteti është pajtuar me zhvendosjen strategjike të Amerikës larg kontinentit europian, edhe pse polakët tani janë edhe më obsesivisht të frikësuar nga Rusia sesa më parë. Dhe a mundet dikush t’u vërë faj për këtë, duke pasur parasysh se Rusia duket tani më nostalgjike për traditën e vet imperialiste sesa në të kaluarën? Mirëpo, duke pasur parasysh evoluimin politik të Ukrainës, për të mos përmendur Bjellorusinë, Polonia nuk mund të ëndërrojë më për një të ardhme lindore. Rruga e vetme e Polonisë është nga Perëndimi – mirëpo kah Perëndimi europian më shumë sesa ai amerikan. Polonia po përfiton nga rritja ekonomike dhe prosperiteti në Gjermani, fqinji i parë perëndimor i saj dhe aleati më i afërt. Pajtimi ndërmjet dy shteteve ishte një prej arritjeve të tyre më të mëdha dhe Polonia, për të parën herë në historinë e vet, mund të ndodhet në vendin e duhur – afër Berlinit – në kohën e duhur. Në dallim nga kjo, Spanja duket se po lëviz nga jugu, të paktën figurativisht, nëse jo edhe efektivisht. Mirëpo Spanja fuqimisht – dhe në mënyrë legjitime – refuzon që të krahasohet me Greqinë. Duke e pasur parasysh infrastrukturën e saj moderne, dinamizmin e sipërmarrësve të saj të rinj dhe kualitetin ndërkombëtarisht të njohur të trashëgimisë kulturore. Spanjollët kanë të drejtë. Mirëpo Spanja gjithnjë e më shpesh po e sheh Europën më tepër si një problem sesa një zgjidhje. Nuk është aq shumë për shkak se populli i saj dëshiron të largohet nga eurozona (apo, për këtë arsye, se shumica duan ndarjen e disa rajoneve nga Spanja); por përkundrazi, shteti dëshiron të mbetet vetvetja – gjë kjo që nënkupton të vazhdojë mënyrën e jetesës që varet kryesisht nga produkti i klimës. Për polakët BE-ja është ende një mjet për modernizim, përderisa spanjollët gjithnjë e më shumë e konsiderojnë sinonim të një sulmi mbi dinjitetin e tyre,

Miku i vjetër

nëse jo edhe mbi qenien e tyre. E si mund t’ia dalë dikush t’i bashkojë shtetet anëtare me kalendarë kaq të ndryshëm emocionalë? Dhe si mundet Europa të lëvizë përpara me rende kaq dukshëm të ndryshme? Spanjollët fyhen kur krahasohen me grekët, polakët shokohen kur krahasohen me spanjollët, francezët refuzojnë të krahasohen me italianët dhe kështu me radhë, si një qark i mbyllur në rrotullim të vazhdueshëm. Megjithatë, jo shumë kohë më parë – pas rënies së Frankos – polakët e shikonin me lakmi Spanjën. Në këtë pikë, më kujtohet një bisedë me historianin polak, politikanin Bronislaw Geremek në vitin 1978, kur e ndanim të njëjtën zyrë në Washington. Për të Polonia dhe Spanja prej kohësh kishin një histori disi paralele. Të dyja ishin të paafta ta integronin modernen nëpër institucionet e tyre dhe që të dyja shënuan rënie, pas një periudhe të mrekullueshme historike ndërmjet fundit të shekullit XV dhe fillimit të shekullit XVIII. Polonia madje ishte zhdukur nga harta e Europës – si një viktimë e fqinjëve të fortë. Demokracia u kthye në Spanjë në vitin 1975 dhe shteti shumë shpejt e riktheu vendin e vet në Europë, mu atëherë kur polakët dukeshin të ngujuar në historinë e tyre tragjike. Mirëpo, 11 vjet pas bisedës sime me Geremek-un, komunizmi u rrëzua në Poloni dhe më 2004 “kthimi” i shtetit në Europë ishte përfunduar. Polakët e së sotmes nuk besojnë se Europa i ka krijuar ata. Pothuajse në çdo vend, mund të shihni shenja dalluese të mbështetjes së BE-së: një urë këtu, një shkollë aty... Në Spanjë, megjithatë, zhgënjimi me BE-në ka zëvendësuar entuziazmin e hershëm të periudhës “së veprimit”. Nëse kjo gjë mbetet e vërtetë, atëherë pikërisht kjo do të përcaktojë të ardhmen e Europës. *Dominique Moisi është themelues i Institutit francez të Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Profesor në Institutin e Shkencave Politike në Paris. Ai është autor i librit Gjeopolitika e emocioneve. Analiza është shkruar për Project Syndicate.

e si mund t’ia dalë dikush t’i bashkojë shtetet anëtare me kalendarë kaq të ndryshëm emocionalë? Dhe si mundet europa të lëvizë përpara me rende kaq dukshëm të ndryshme? spanjollët fyhen kur krahasohen me grekët, polakët shokohen kur krahasohen me spanjollët, francezët refuzojnë të krahasohen me italianët dhe kështu me radhë, si një qark i mbyllur në rrotullim të vazhdueshëm. megjithatë, jo shumë kohë më parë – pas rënies së frankos – polakët e shikonin me lakmi spanjën. Në këtë pikë, më kujtohet një bisedë me historianin polak...


e mërkurë 24 tetor 2012 www.mapo.al

MAPO

19 17 11

Duke mos pas opozitë të njëmendët dhe të artikuluar, dhe duke u sulmuar nga radikalizmi objektivisht anarkist i Vetëvendosjes, nga situatat që po i kalojmë më së shumti përfiton ai që vihet në shënjestër si e keqja e vendit, Kryeministri Hashim Thaçi. Në këtë kuptim, mbase kanë të drejtë ata që thonë se adrenalina për protesta e Kurtit çdo herë e çon ujin në mullirin e Thaçit. — ShKëLzEn MALiqi

Strategjia e PS dhe misioni për të rilindur politikën

Adrenalina e Kurtit Vetëvendosja sulmon Qeverinë në fushat ku ajo është më e fuqishme me platforma radikale dhe luftënxitëse, që i frikësojnë edhe votuesit e saj potencialë.

N

j ë d u ku r i q ë L ë v i z j a Vetëvendosje nuk po e reflekton fare duke u përpjekur që pikëpamjet e veta politike t’i jetësojë përmes protestave dhe demonstratave nëpër rrugë, është ajo e uljes së numrit të protestuesve. Javën që shkoj si dhe dje, në protestat e Vetëvendosjes më i vogël ishte numri i atyre që protestonin, sesa i policëve që i mbronin institucionet. Ky disproporcion po krijon situata në esencë groteske. Ndonëse Albin Kurti me shokët sikur kastile duan që të krijojnë tablonë e luftës klasike të Davidit me Goliatin, duke llogaritur në fitoren simbolike dhe morale mbi pushtetin, në të vërtetë në opinion krijohet përshtypja se janë duke shpenzuar edhe mbetjet e fundit të krediteve politike që i patën fituar kur vendosën që të futen në garën për pushtet dhe në zgjedhjet merituan një grusht mandatesh të deputetëve në Kuvendin e Kosovës. Edhe në të kaluarën pjesëmarrja në protestat e Vetëvendosjes nuk ka qenë e madhe dhe bindëse. Vetëvendosja çdo herë-herë apelonte interesat madhore të kombit dhe iu drejtohej të gjithë qytetarëve, por përshtypja që krijohej pasi pjesëmarrjet ishin të vogla, ishte se VV përfaqëson një pakicë radikale që në esencë është margjinale dhe nuk përkrahet nga mazhoranca e atyre që u drejtohet, dhe pretendon se i përfaqëson. Dhe tani që në protestat e tyre marrin pjesë praktikisht vetëm aktivistët më të flaktë dhe udhëheqësia e lëvizjes, që asnjëherë nuk janë më shumë se 150 veta, ky margjinalizim bëhet edhe më i dukshëm. Albin Kurti mund të thotë se puna e numrave nuk është me rëndësi, sepse kauza që ai e mbron është e drejtë. Dhe është e vërtetë sa Vetëvendosja e ka të drejtën që t’i mbrojë parimet dhe bindjet e veta për gjendjen politike dhe proceset që po zhvillohen në Kosovë. Kjo edhe nuk i mohohet, deri edhe tek e drejta për protestë para Qeverisë dhe në sheshe. Vetëm se numrat bëhen shumë relevant kur kihet parasysh se për gjendjen dhe proceset ka edhe pikëpamje dhe bindje të tjera, që janë të kundërta me ato të Vetëvendosjes dhe që nuk janë thjesht qëndrime të Qeverisë, ose të Hashim Thaçit, por janë edhe qëndrime ndryshe të partive politike, të organizatave të shoqërisë civile si dhe të qytetarëve. Nuk është hera e parë që Vetëvendosja ballafaqohet me një front të gjerë të përkrahësve të procesit të dialogut, që është indiferent ndaj apeleve të saj. Kjo po ndodh prejse

komeNt shkëlzeN maliqi

Duke mos u transformuar seriozisht në parti politike që respekton rregullat e demokracisë dhe fuqinë reale repezentuese, Vetëvendosja po zgjedh rrugën e konfrontimit dhe ashpërsimit të raporteve me pushtetin, duke e programuar haptazi si qëllim përmbysjen revolucionare të tij. ata e thonë se hashim thaçi duhet të përmbyset me dhunë, jo me mjete politike dhe përmes zgjedhjeve. andaj, edhe pse fuqia e protestave të tyre po zvogëlohet, ata po e kompensojnë këtë me ashpërsimin e sulmeve ndaj institucioneve, duke tentuar që të futen në kuvend, ose në qeveri, ku si pakicë që janë duan që të bllokojnë dhe përmbysin vullnetin e shumicës. paramendoni nëse do t’i lejohej Vetëvendosjes që të marrë kuvendin ose qeverinë? cili do të ishte hapi i tyre i mëtejmë? okupimi i ndërtesave është lojë fëmijësh që nuk i kuptojnë ose nuk i respektojnë rregullat.

Vetëvendosja po i thotë Jo negociatave dhe dialogut, ndërkaq që negociatat dhe dialogu kanë sjellë rezultate të kundërta nga ato që VV i ka parashikuar dhe ende vazhdon t’i projektojë si të dëmshme për Kosovën. Problemi që VV duhet të reflektojë qëndron në humbjen e besimit që e ka në përkrahësit dhe aktivistët e kësaj lëvizjeje, pasi në vazhdimësi po huq në parashikimet. Sa më shumë që proceset sjellin rezultate pozitive (shpallja e pavarësisë, heqja e mbikëqyrjes, ndërtimi i institucioneve…) aq më bosh tingëllon radikalizmi i diskursit të Vetëvendosjes, që politikisht në dy testet e pakontestuara të zgjedhjeve në Ferizaj dhe Kaçanik, kanë rezultuar me uljen e përkrahjes të votuesve, por edhe me uljen e pjesëmarrjes në protestat që po i organizohen. Në esencë, në vend që platforma politike e Vetëvendosjes të përqendrohet në kritikën e dobësive evidente të qeverisjes (korrupsioni,

kahja e privatizimit, mungesa e politikave zhvillimore, keqmenaxhimi i shërbimeve publike etj.), ku do të mund të grumbullonte gradualisht më shumë poena dhe përkrahje politike nga spektri i votuesve të pakënaqur dhe të pavendosur, Vetëvendosja sulmon Qeverinë në fushat ku ajo është më e fuqishme me platforma radikale dhe luftënxitëse që i frikësojnë edhe votuesit e saj potencialë. Duke mos u transformuar seriozisht në parti politike që respekton rregullat e demokracisë dhe fuqinë reale repezentuese, Vetëvendosja po zgjedh rrugën e konfrontimit dhe ashpërsimit të raporteve me pushtetin, duke e programuar haptazi si qëllim përmbysjen revolucionare të tij. Ata e thonë se Hashim Thaçi duhet të përmbyset me dhunë, jo me mjete politike dhe përmes zgjedhjeve. Andaj, edhe pse fuqia e protestave të tyre po zvogëlohet, ata po e kompensojnë këtë me ashpërsimin e sulmeve ndaj institucioneve, duke tentuar që të futen në Kuvend, ose në Qeveri, ku si pakicë që janë duan që të bllokojnë dhe përmbysin vullnetin e shumicës. Paramendoni nëse do t’i lejohej Vetëvendosjes që të marrë Kuvendin ose Qeverinë? Cili do të ishte hapi i tyre i mëtejmë? Okupimi i ndërtesave është lojë fëmijësh që nuk i kuptojnë ose nuk i respektojnë rregullat. Vendimi tjetër strateg jik i Vetëvendosjes si duket është ai i provokimit të situatave ku deputetët dhe aktivistët e saj viktimizohen, rrihen dhe burgosen, e që pritet se në opinion do të zgjojë reagime emocionale kundër dhunës së pushtetit. Në të vërtetë, besoj se ky lloj i “viktimizimit” më shumë e forcon idenë e shtetit, i cili është i vendosur që t’i mbrojë institucionet e veta nga sulmet anarkiste, sesa i kontribuojnë rritjes së ndikimit të Vetëvendosjes. Brutaliteti i policisë, që edhe mua më duket i panevojshëm, ose të paktën i tepruar, mbase edhe është pjesë e kësaj skeme, që e ushqen sa adrenalinën e Kurtit, aq edhe atë të Bajram Rexhepit. Në fund, mund të thuhet se në përleshjet që ndodhën nuk bëhej fjalë për privatizimin dhe dialogun, që përndryshe janë tema legjitime për shqyrtime dhe brengosje, sepse protestuesit nuk ofrojnë zgjidhje reale dhe të qëndrueshme për këto probleme; përleshjet që inicioheshin nga sulmet “viktimizuese”, sfidonin vetë supstancën e demokracisë në Kosovë, që është ende tejet e brishtë dhe në ndërtim e sipër. Duke mos pas opozitë të njëmendët dhe të artikuluar, dhe duke u sulmuar nga radikalizmi objektivisht anarkist i Vetëvendosjes, nga situatat që po i kalojmë më së shumti përfiton ai që vihet në shënjestër si e keq ja e vendit, Kryeministri Hashim Thaçi. Në këtë kuptim, mbase kanë të drejtë ata që thonë se adrenalina për protesta e Kurtit çdo herë e çon ujin në mullirin e Thaçit.

komeNt

eDviN kukuNja

Ky duket të jetë thelbi i strategjisë së propozuar së fundmi nga Partia Socialiste. Tejkalimi i këtij modeli dështak nëpërmjet rilindjes të shqiptarit me një dimension të plotë të qytetarisë së tij. Përçimi i mesazhit politik nëpërmjet një strukture kapilare që e sheh individin aty ku jeton, pra në familje, në lagje, në shkollë, në punë dhe në qytetin e tij si qenie politike

K

a një paradigmë që e përshkruan shumë qartë groteskun e politikës shqiptare të këtij 20- vjeçari të fundit, një periudhë që çuditërisht nuk lodhemi së quajturi “e tranzicionit politik”. Paradigma është e thjeshtë dhe shumë e përfolur. Mesa duket, në përfytyrimin e politikanit mediokër shqiptar, çështja politike reduktohet në marrjen e pushtetit si qëllim në vetvete. Sipas kësaj paradigme, mjafton të hipësh në kalë dhe nga ai moment e vetmja gjë që ka rëndësi është vënia e makinës shtetërore në funksion të pushtetit, një pushtet personal i cili i përgjigjet tekave dhe vullnetit të një individi. Ky vullnet politik nuk ka nevojë të ketë program, sepse nuk i nevojitet vizion, duke qenë se mungon në të çfarëdolloj interesi ndaj së nesërmes, përtej të ndenjurit mbi kalë të megalomanit të radhës. Si rrjedhojë, strategjia politike në kësi rasti mund të përmblidhet në disa, për të mos thënë në dy pika kyçe. E para, të duhen lekë, fonde të panumërta për të vënë në lëvizje mekanizma elektoralë të cilët, kjo është dhe pika e dytë, kanë si të vetmin qëllim dhunimin e vullnetit të votuesit. Në këtë kuadër, fitorja duket e thjeshtë. Mjafton të bësh aleancat e duhura për këtë qëllim, pa ndonjë reflektim të veçantë mbi përmbajtjet programatike dhe vizionit politik, duke anashkaluar në këtë mënyrë të shpresuarën aleancë. Atë me shqiptarin, një aleancë e cila arrihet vetëm nëpërmjet dialogut me të, duke i prekur dhe duke iu dhënë zgjidhje bashkë me të problemeve jetike të shoqërisë sonë. Çfarë nënkupton kjo aleancë me mua, me ty, me të gjithë ne? Nxjerrja e shqiptarit nga ajo gjendje “minorance”, nga ajo situatë plogështie politike, shndërrimi i tij në një protagonist të vërtetë jo vetëm në momentin e dhënies së votës, por më gjerësisht, dhe në implementimin e një programi politik, ekonomik dhe social për të ardhmen e tij. Ky duket të jetë thelbi i strategjisë së propozuar së fundmi nga Partia Socialiste. Tejkalimi i këtij modeli dështak nëpërmjet rilindjes të shqiptarit me një dimension të plotë të qytetarisë së tij. Përçimi i mesazhit politik nëpërmjet një strukture kapilare që e sheh individin aty ku jeton, pra në familje, në lagje, në shkollë, në punë dhe në qytetin e tij si qenie politike. Si i tillë, i aftë për të qenë aktiv, duke fituar mbi plogështinë dhe frikën pa ia mohuar nevojat jetësore dhe problemet lidhur me to, por duke u dhënë zgjidhje bashkë me të. Në disa shkrime të fundit theksi është vënë tek nevoja për ta çliruar politikën nga të qenit vetëm produkt mediatik dhe politikanin produkt i salloneve mediatike. Kjo do të thotë që debati politik duhet të zhvillohet duke nisur pikërisht prej dhe nga buron, d.m.th nga individi i marrë parasysh në të gjitha dimensionet dhe rolet që ai mban në këtë shoqëri. Pra, politika duhet t’i flasë studentit me gjuhën e studentit, po ashtu pensionistëve, punëtorëve, fshatarëve, mjekëve, mësuesve, shtëpiakeve dhe të papunëve. Përjashtuar këtu foshnjat dhe nxënësit e shkollave nëntëvjeçare, objekt i fetishizmit politik të Kryeministrit tonë kohët e fundit. Nëse nga njëra anë kemi tentativën e një “vetëvrasjeje politike”, e cila nuk do të mbetet thjesht një tentativë, nga ana tjetër kemi një ofertë për ta tejçuar debatin politik nga dimensioni cinik dhe kundërshtues a priori, pa asnjë argument dhe thjesht me shpifje, në një dimension etik ku rëndësi ka përmbajtja dhe zgjidhja. Ne, si shoqëri kemi nevojë të dëgjojmë dhe të debatojmë për problemet tona. Askush nuk mund ta mohojë oreksin që kjo shoqëri ka për të dëgjuar alternativa të mirëfillta politike, alternativa që u japin zgjidhje problemeve ekonomike dhe sociale. Dhe ky është një terren, terreni i politikës që merret me njeriun dhe zgjidhjen e problemeve që ai ka, i panjohur për Kryeministrin tonë. Terreni i tij i zakonshëm është ai i fitoreve që fitohen me harbutëri, ku tjetri është asgjë që duhet të përkulet, dhe i cili nuk mund të ketë zë, kërkesa apo, dhe për më tepër, një vullnet politik të tijin. Ai është njeriu mbi kalë, por që prej tij do të zbresë shumë shpejt. Dhe jo ashtu siç do të kish dashur ai: me dhunë dhe vëllavrasje. Ai do të zbresë nga kali i detyruar nga forca dhe vullneti i shqiptarëve, falë votës së tyre. Berisha përballë një alternative politike të vërtetë, të një strategjie në shërbim të tejçimit masiv të një oferte politike, është si ai mbreti i përrallës, thjesht lakuriq. Por ndryshe nga ai, ky mbreti ynë e di këtë gjë dhe ndaj dita-ditës bëhet dhe më agresiv. Agresiviteti i tij nuk duhet të trembë. Përkundrazi! Çdo forcë opozitare, çdo opozitar duhet të shtrëngojë radhët dhe flasë e të dëgjojë kë ka më afër. Vetëm kështu do të mund të mposhtet frika dhe plogështia, të fitohet liria. Ky është mesazhi kryesor i strategjisë së Partisë Socialiste. Në 2013-ën nuk do të humbë Berisha dhe do të fitojë Rama. Nuk është vetëm kaq. Në 2013-ën do të humbë frika, pamundësia dhe do të fitojnë shqiptarët. Kjo është një fitore e pashmangshme.


18

MAPO

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

rrethe

E përplas motori, vdes në asfalt 54-vjeçarja Një 54-vjeçare humbi jetën në Elbasan si pasojë e përplasjes nga motori. Ngjarja ndodhi në unazën jugore të këtij qyteti, në vendin e quajtur “ura”, në afërsi të lagjes së kinezëve. Motoçikleta e drejtuar nga Xhulio Hysa 21 vjeç, me banim në Bradashesh, ka përplasur shtetasen Reka Peka me banim në Elbasan. Edhe pse i është dhënë ndihma e parë në vendin e ngjarjes, e ndjera ka gjetur vdekjen e menjëhershme si pasojë e goditjes së fortë në

asfalt. Në vendin e aksidentit kanë shkuar policia dhe ekspertët për të përcaktuar shkakun e tij. Sipas të dhënave të para dyshohet se përplasja ka ndodhur si pasojë e pakujdesisë, pasi mendohet se viktima ka tentuar të kalojë rrugën. Megjithatë, ndaj drejtuesit është ngritur akuza e “shkeljes së rregullave të qarkullimit”. Pas marrjes së ndihmës së nevojshme mjekësore 21-vjeçari është shoqëruar për në polici. Unaza jugore e

Elbasanit konsiderohet si aksi më i rrezikshëm rrugor, për shkak të afërsisë së rrugës dhe hekurudhës me qytetin. Kjo rrugë kalohet çdo ditë nga qindra qytetarë e nxënës shkollash, ndaj dhe mbetet burim aksidentesh. Vetëm gjatë këtij viti në këtë aks kanë humbur jetën 4 shtetas e janë lënduar rëndë dhjetëra të tjerë. Megjithëse është kërkuar me ngulm, ende nuk është ndërtuar një mbikalim në këtë aks. F.S.

shkurt

Të burgosurit e Shënkollit, drejtori: Në grevë, vetëm një numër i vogël

Sherri në Facebook, 14-vjeçarja plagos shoqen me thikë Policia shoqëron vajzën që kreu plagosjen, ndërsa zbulon se dy adoleshentet ishin zënë disa ditë më parë në faqet e rrjetit social Një grindje midis dy nxënëseve në qytetin e Tepelenës, e cila ka patur si shkak zënkat e vazhdueshme në Facebook, ka përfunduar me plagosjen pa rrezik për jetën të njërës prej tyre. Sipas burimeve zyrtare në policinë lokale, ngjarja është regjistruar në orët e mesditës të së martës, në rrugicën që lidh shkollën 9-vjeçare “7 Marsi” me gjimnazin “Abaz Shehu” në qytetin e Tepelenës. Ndërsa policia shoqëroi adoleshenten që kreu plagosjen, e cila është lënë e lirë pas marrjes në pyetje, ndërkohë që 18-vjeçarja e plagosur ka marrë mjekimin në spitalin e

qytetit dhe nuk paraqet probleme për jetën.

ngjarja

Ngjarja

Sherri ka filluar sipas policisë disa ditë më parë, kur dy vajzat u grindën me njëra-tjetrën në rrjetin social për motive që ende nuk dihen. Sherri duket se ka vijuar për disa ditë virtualisht, derisa dy nxënëset kanë vendosur të takohen për t’u “sqaruar”. Takimi në një rrugicë që lidhte dy shkollat e tyre, sipas dëshmitarëve ka qenë vijim i sherrit të nisur më parë, dhe ka qenë 14-vjeçarja që ka shkuar aty e “armatosur” me një thikë xhepi, të cilën e ka nxjerrë dhe ka plagosur lehtë në bark 18-vjeçaren Recka. “Të dyja nxënëset kanë qenë shoqe më parë, duke përfshirë edhe adresat e tyre në Facebook. Por ditëve të fundit ato janë grindur gjatë komunikimeve në Facebook dhe ndërsa kanë dashur të sqarohen me njëra-tjetrën, në

Takimi në një rrugicë që lidhte dy shkollat e tyre, sipas dëshmitarëve ka qenë vijim i sherrit të nisur më parë, dhe ka qenë 14-vjeçarja që ka shkuar aty e “armatosur” me një thikë xhepi

zënkë e sipër 14-vjeçarja e ka plagosur me thikë maturanten”, - pohuan burime në grupin hetimor në lidhje me shkaqet e kësaj ngjarjeje.

Hetimi

Nxënësja e klasës së 8-të me inicialet A.L. ka goditur me thikë një maturante të gjimnazit të qytetit. Sipas dëshmitarëve okularë, maturantja A. Recka është plagosur në pjesën e barkut dhe është transportuar në drejtim të spitalit të Gjirokastrës për të marrë ndihmën e parë mjekësore. Pas marrjes së ndihmës shëndetësore gjendja e saj paraqitet e stabilizuar dhe jashtë rrezikut për jetën. “Autorja 14-vjeçare e kësaj ngjarjeje i ka prindërit të divorcuar dhe aktualisht jeton vetëm me gjyshen. Ajo është shoqëruar për në policinë e Tepelenës, ku edhe është intervistuar për ngjarjen në prani të familjarëve dhe psikologut”, - pohoi policia lokale pas ngjarjes. Sipas grupit hetimor, zënka midis dy nxënëseve ka ndodhur për shkak të grindjeve të vazhdueshme mes dy vajzave në Facebook. Bledar Shehu

Qendër e re ditore për fëmijët me probleme në Elbasan Çelet një qendër e re ditore për fëmijët dhe adoleshentët me aftësi të kufizuara fizike dhe mendore në Elbasan. Bashkia e Elbasanit në bashkëpunim me shoqatën zvicerane ASED bënë të mundur funksionimin e kësaj qendre. Bashkia siguroi ambientet në Qendrën Sociale Balashe, ndërsa organizata joqeveritare kreu të gjitha investimet dhe specializimin e personelit. Qendra do t’iu vijë në ndihmë fëmijëve dhe adoleshentëve të moshës nga 5-15 vjeç. Qëllimi i saj është integrimi dhe përshtatja në mënyrën më të mirë të mundshme të kësaj kategorie e cila

përballet me mjaft vështirësi. Në inaugurimin e qendrës merrnin pjesë prindër të fëmijëve, qytetarë, drejtues vendorë, përfaqësues të shoqatës etj. Në fjalën e tij, kryebashkiaku Qazim Sejdini pohoi se “Bashkia u ka kushtuar vëmendje fëmijëve me aftësi të kufizuara”. Ai premtoi se së shpejti qytetit i Elbasanit do të ketë një azil dhe një qendër ditore për të moshuarit. Ndërkohë drejtori i organizatës zvicerane ASED, Christophe Viltard tha se “qendra e re ditore përmbush qëllimin e saj për t’iu ardhur në ndihmë fëmijëve me aftësi të kufizuara”. Ai theksoi se tash-

më i takon stafit të kësaj qendre të ofrojë shërbime cilësore për këtë shtresë. Drejtuesja e Qendrës Sociale Balashe, Blerina Kamami tha se “personat me aftësi të kufizuara kanë nevojë të ndjehen pjesë e komunitetit”. Fillimisht, në qendrën e re ditore do të punohet me 12 fëmijë, më pas numri do të rritet në bazë edhe të kërkesave të prindërve. Edhe Qarku i Elbasanit ka punuar mjaft mirë në këtë drejtim duke ngritur qendrën e autizmit dhe duke sistemuar në shtëpitë e fëmijës, fëmijë me probleme ekonomike e financiare, jetimë e fëmijë të braktisur. F.Salliu

Mbi 600 të dënuar në burgun e Shënkollit prej 10 ditësh janë futur në grevë urie, lajmi bëhet i ditur nga vetë të dënuarit. Ajo që fillimisht nisi si protestë për të drejtat e munguara në burg, si cilësia e ushqimit dhe mungesa e energjisë elektrike, tashmë është kthyer në një revoltë kundër atyre që sipas qeverisë përfitojnë faljen. Të burgosurit në Shënkoll kërkojnë që qeveria të rishohë vendimin për amnistinë dhe të fusë në listë të gjithë të burgosurit dhe personat që mbahen në ambientet e paraburgimit. Sipas burimeve nga ky burg, edhe pas takimeve që drejtori Valentin Miri ka bërë me të dënuarit, nuk është arritur një marrëveshje për të ndalur grevën e urisë. Nga kontakti me drejtorin Miri, ky i fundit nuk pranon të prononcohet, ndërsa bën të ditur se numri i të dënuarve të cilët refuzojnë ushqimin është disa herë më i vogël nga ajo çfarë është deklaruar nga vetë të dënuarit. Shumë familjarë të të burgosurve vihen re në ambientet e jashtme të burgut në pritje për të takuar të afërmit e tyre, shumë prej tyre deklarojnë se edhe pse iu është dërguar ushqim nga jashtë, ata e refuzojnë atë prej disa ditësh në shenjë proteste ndaj amnistisë për 100- vjetorin e Pavarësisë. Në burgun e Shënkollit të Lezhës vuajnë dënimin rreth 750 të dënuar, ndërsa burime që iu referohen të burgosurve bëjnë të ditur se 600 prej tyre refuzojnë ushqimin prej 10 ditësh.

Vrasja e dyfishtë, gjykata lë në arrest me burg dy policët Elbasan-Gjykata e Rrethit Gjyqësor në Elbasan ka dhënë masën e sigurisë “arrest me burg” për policët Sami Derstila dhe Neshat Budani, pasi akuzohen për shpërdorim detyre e madje sipas prokurorisë, edhe për bashkëpunim në vrasje. E njëjta masë sigurie ishte dhënë edhe më 18 gusht, kohë kur ata u ndaluan fill pas vrasjes së shtetasit Gentian Beqiri, i cili ruhej me vendim gjykate. Kërkesa për rivlerësim nga dy uniformat dhe avokatët mbrojtës nuk është marrë në konsideratë në seancën e djeshme. Gjyqi në ngarkim të tyre ishte shtyrë dy herë radhazi për mungesë të prokurorëve të çështjes. Dy policët dhe avokatët kanë kërkuar hetim në gjendje të lirë, por kjo kërkesë nuk është marrë në konsideratë nga trupi gjykues. Sami Derstila dhe Neshat Budani akuzohen se nuk kryen detyrën më 15 gusht, ditë kur u ekzekutua në apartament Gentian Beqiri dhe mbeti i vdekur nga dhuna babai i tij, Nezir Beqiri. F.S.


Dortmund-Real

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

MAPO

19

Ronaldo kërkon të thyejë mallkimin Zero numri i golave të shënuar, ashtu si numri i fitoreve ndaj një skuadre të Bundesligës në tokë gjermane. Një Ronaldo Blanco, si ngjyra e fanellës që mban, vetëm se këtë herë aspak e lavdishme, pasojë e një goli të munguar ndaj një rivali teuton. Gjermanët nuk janë ndër “viktimat” e preferuara të portugezit, madje deri tani ka qenë ai që ka rënë viktimë e tyre. Sfida e fundit ishte ajo me Bajernin e Mynihut në

gjysmëfinalen e Championsit. Në “Allianz Arena” këmbët e portugezit u ngurtësuan, aq sa dhe tre rastet që ju paraqitën në rrjedhën e 90 minutave nuk e prishën dot mallkimin. Reali humbi 2-1 dhe Ronaldo sërish koleksionoi një tjetër humbje, ashtu sic kishte bërë tetë vjet më parë 234 kilometra nga Madridi, në “Gotlieb Daimler” përballë Shtutgartit me fanellën e Mançester Junajtid. E vetmja herë ku Gjermania ka

sjellë fat për CR7 është në 2006-ën, me të vetmin ndryshim se në fushë ai zbriste me fanellën e Portugalisë, dhe kundërshtar nuk ishte gjermania, por Irani. Atëherë portugezi shënonte nga pika e bardhë. Tashmë fati i ka trokitur sërish në derë, dhe ku i dihet, njeriu që ka mundur të realizojë 55 gola në një sezon, mund t’ia dalë mbanë që të thyejë tabunë e tij për të mos qenë më një Los Blancos, sigurisht në shifra.

Vijon mallkimi bardhezi në Europë Çelsi bie në Ukrainë, Barça fiton Champions ka dhuruar rezultate të papritura, ndërsa skuadrat e mëdha kanë hasur vështirësi për të fituar Jeton Selimi

Kampionët e Çelsit kanë dështuar në Ukrainë, përballë Shakhtarit të Donjeckut, ndërsa vendësit kanë arritur të triumfojnë duke siguruar edhe vendin e parë në grup. E kanë nisur shumë fort minatorët në “Dombas Arena” ndërsa kanë shënuar një gol shumë të shpejtë me Tekseirë, ndërsa gjatë gjithë pjesës së parë i janë afruar disa herë golit të dytë. Megjithatë, Fernandinjo do të dyfishojë shtatë minute pas fillimit të pjesës së dytë, ndërsa Oskar e ka zgjuar shumë vonë Çelsin, ndërsa ka qenë e pamundur për kampionët e Europës që të përmbysin rezultatin. Në ndeshjen tjetër të grupit E, debutuesit e Nordjellandit kanë shënuar golin e parë në Champions dhe kanë marrë pikën e parë në histori përballë Juventusit. Kjo sepse kampionët e Italinë janë të mallkuar në Europë, ndërsa ndalen sërish në një barazim. Pavarësisht dominimit të madh bardhezi me 30 gjuajtje në drejtim të portës, Juventusi nuk ka mundur dot të shënojë më shumë sesa një gol, ndërsa edhe ai ka ardhur shumë vonë, teksa Vuçiniç, që u fut nga stoli, barazoi 10 minuta nga fundi. Në ditë të shkëlqyer portiere danez, që ka bërë një mori pritjesh, por shpesh edhe për faj të sulmuesve miq, sidomos Xhovinkos e Matrit, që hanë me dhëmbë shumë raste. Valenca nuk bën histori ndaj

Champions League

Të martën Grupi E Nordjeland – Juventus Shakhtar Donjeck – Çelsi Grupi F Bate Borisov – Valencia Lilë – Bajern Mynih Grupi G Spartak Moska – Benfika Barcelona – Sëlltik Grupi H Gallatasaraj – Kluzh Mançester Junajtid – Braga Të mërkurën Grupi A Dinamo Zagreb – PSG Porto – Dinamo Kiev Grupi B Arsenal – Shalke Monpelie – Olimpiakos Grupi C Zenit – Anderleht Malaga – Milan Grupi D Ajaks – Mançester Siti Borusia – Real Madrid

1-1 2-1 0-3 0-1 2-1 2-1 1-1 3-2

20:45 20:45 20:45 20:45 18:00 20:45 20:45 20:45

Bates, ndërsa këta të fundit nuk përsërisin dot mrekullinë me Bajernin. 0-3 për spanjollët me gola të Soldados, që do të realizojë një tregolësh. Në Francë, Bajerni “zbraz” Lilën me një rezultat të thatë 0-1, ndërsa ka realizuar shumë shpejt Myleri. Spartaku i Moskës siguroi fitoren e parë në grupin G, ndërsa Karioka dhe augoli i Zhardel në pjesën e parë, kanë siguruar avantazhin e nevojshëm për ta bërë të pavlefshëm golin e Limës, që shënon barazimin

sherri

E rrallë, në Paraguai gjyqtari nxjerr 36 herë kartonin e kuq! Plot 36 futbollistë janë pezulluar pas episodeve të dhunshme në një ndeshje të ligës së të rinjve të futbollit në Kakupe të Paraguait. Kur kishin mbetur edhe pesë minuta nga mbyllja e sfidës, gjyqtari Nestor Guillen ka dhënë dy kartonë të kuq, nga një për secilën skuadër. Por, në vend që t’i drejtoheshin dhomave të zhveshjes, lojtarët e ndëshkuar qëndruan në fushë dhe vazhduan sherrin. Në harkun e pak minutave, situata doli jashtë kontrollit dhe aty u përfshinë futbollistë nga të dyja skuadrat. “Shumë nga lojtarët që ishin në lojë apo që ndodheshin në stolin e rezervave hynë në fushë dhe tentuan të kontrollonin shokët e skuadrës, e madje edhe kundërshtarët”, tha presidenti i klubit Teniente Farina, Hernan Martinez. Në vend që të provonin të ulnin tensionin ndërmjet lojtarëve, për të evituar sherrin, gjyqtarët vrapuan të frikësuar drejt

e përkohshëm. Barcelona priste Sëlltikun, ndërsa asnjë katalan nuk e kishte parashikuar kaq të vështirë. Një autogol i blaugranave, ndërsa vendësit do ta përmbysin ndeshjen në frymën e fundit të lojës, pas golit të Adrianos. Në grupin e fundit që zbiste dje në fushën e lojës, Mançester Junajtid e ka parë veten në një pozitë shumë të keqe. Dy gola të Alan brenda 20 minutash janë një goditje e rëndë për “Djajtë” e Fergusonit, ndërsa këta të fundit kanë

Lamtumirë gola fantazmë! FIFA autorizon teknologjinë në vijën fatale Ju kujtohen golat e Lampard në Angli-Argjentinë dhe ai i Muntarit në Milan-Juventus? Epo tani harrojini, se nuk do të ndodhin më

dhomave të zhveshjes. Për këtë arsye, Martinez beson se ata nuk kishin asnjë mundësi tjetër, por të ndëshkonin me karton të kuq të 36 lojtarët e dy ekipeve. “Gjyqtarët nuk qëndruan në fushë. Sapo nisi sherri, ata shkuan në dhomat e zhveshjes. Arbitrat nuk panë asgjë nga ajo që ndodhi, megjithatë, për të larë duart dhe për të hequr çdo përgjegjësi nga vetja, në raportin e tyre ata i kanë ndëshkuar me karton të kuq të 36-të lojtarët”, tha më tej drejtuesi i klubit.

Juventusi nuk ka mundur dot të shënojë më shumë sesa një gol, ndërsa edhe ai ka ardhur shumë vonë, teksa Vuçiniç, që u fut nga stoli, barazoi 10 minuta nga fundi

nisur misionin e përmbysjes së madhe. Hernandez do të shkurtojë në të 25-ën, ndërsa në pjesën e dytë, një gol i Evans dhe sërish meksikanni Hernandez, do t’i dhurojnë tre pikët skuadrës angleze. Në Stamboll, në pjesën e parë Gallatasaraji dhe Kluzhi do të kenë nga një penallti në dispozicion për të shënuar. Rumunët e bëjnë fakt, ndërsa Melo humbet penalltinë për turqit. Megjithatë, në të 77-ën do të vijë edhe barazimi me Jilmazin.

Lamtumirë gola fantazmë: rrugë e lirë për përdorimin e teknologjisë në fushat e futbollit. FIFA ka bërë me dije se ka autorizuar zyrtarisht linjat GoalRef dhe Hawk-Eye që të intaslojnë në të gjithë botën sistemet e tyre të kontrollit në linjën e portës (Glt). Firma për akordin i jep fund një rrugëtimi të nisur një vit më parë që do të qartësojë më në fund nëse topi e ka kaluar apo jo vijën fatale. “Mes tetorit 2011 dhe qershorit të shkuar – lexohet në komunikatën e Federatës Ndërkombëtare – dy sistemet kanë kaluar një sërë ekzaminimesh si në laborator ashtu edhe në fushën e lojës, përpara se të provohen

në ndeshje të simuluara dhe më pas në takimet zyrtare”. Në fillim të korrikut, FIFA kishte aprovuar përdorimin e Glt (goal line technologies) dhe tani, me marrëveshjen e firmosur me dy shoqëritë, procesi ka arritur kulmin. FIFA këmbëngul se secili prej sistemeve duhet të testohet në stadiumet ku më pas do të instalohet për ndeshjet zyrtare. Për një garanci të mëtejshme do të bëhet edhe një inspektim final për kontrollin e funksionshmërisë e udhëhequr nga një institut i pavarur dhe që vetëm pas “dritës jeshile” të tij do të mund të përdoret. Sipas planeve të FIFA-s, debutimi i Glt do të bëhet në Botërorin e Klubeve, në program në muajin dhjetor. Dy sistemet që derti më tani janë aprovuar nga FIFA janë realizuar nga dy agjenci të ndryshme: anglezja “Hawk-Eye” (Syri i Fajkoit) dhe danezët “GoalRef”. I pari, i ideuar për ndeshjet e tenisit dhe të kriketit. Bëhet fjalë për 14 telekamera (shtatë

pas çdo porte) që ndërtojnë pozicionin e saktë të topit. Kur ka tejkaluar vijën, do të lëshohet një sinjal në orën e gjyqtarit kryesor të ndeshjes. GoalRef, i zhvilluar për Federatën Ndërkombëtare të Volejbollit, parashikon montimin e dhjetë antenave nëpër porta për të krijuar një fushë manjetike ndërsa në top instalohet një mikroçip. Kur topi kalon linjën, atëherë një sinjal do të shkojë në orën e gjyqtarit kryesor.


20

MAPO

e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

Fajdet, 963 vlonjatë kompensohen me 2.41% të vlerave, ja lista Që nga dita e sotshme 963 qytetarë nga qarku i Vlorës mund të tërheqin nga sportelet e Bankës Credins një pjesë të parave që kanë depozituar para vitit 1997 në firmën rentiere ‘Gjallica’. Gaze-

ta publikon sot 456 emra. Pjesa tjetër do të publikohet nesër. Grupi Mbikëqyrës i Fajdeve publikon sot emrat e qytetarëve me vlerat përkatëse. Kryetari i Grupit të Mbikëqyrjes, Ba-

jram Malaj, tha se koeficienti i shpërndarjes, sipas VKM nr.588, të datës 5 shtator 2007, do të jetë 2.41 për qind. Detyrimi i mbetur për këta kreditore është në shumën 22 384 307 lekë.

Kreditoret e shoqërisë "GJALLICA"Faqe - Vlorë: 1

Kreditoret e shoqërisë "GJALLICA" - Vlorë

No :

Emer

Mbiemer

1 ABAS GOXHAJ 2 ABDULLA QYRDOLI 3 ABEDIN NEBIU 4 ADEM DERAJ 5 ADEM METAJ 6 ADEM MIMINI 7 ADIL SINANI 8 ADMIE HOSMENAJ 9 ADON BECI 10 ADRIATIK HOXHA 11 ADRIATIK HOXHA 12 ADRIATIK ZYLALAJ 13 AFERDITA BALAJ 14 AFERDITA BALAJ 15 AFERDITA DUKA 16 AFERDITA GANXHI 17 AFRIM ZENELI 18 AFTIME RUSTEMAJ 19 AGIM CANKO 20 AGIM CAUSHAJ 21 AGIM GOCAJ 22 AGIM ILJAZI 23 AGIM LAMAJ 24 AGIM LULO 25 AGIM MUCO 26 AGIM SULA 27 AGIM TELITI 28 AGIM VEIZAJ 29 AGIM XHAMOLLATI 30 AGOSTIN PRENGA 31 AGRON BELISHOVA 32 AGRON NAMANI 33 AGRON NAMANI 34 AGRON NAMANI Kreditoret 35 e shoqërisë AGRON"GJALLICA" - Vlorë PRENDI 36 AGRON QIRICI 37 AGRON QIRICI No 38 : Emer Mbiemer AGUR MAHILAJ

39 AHMET CACI 40 dhe ALBA KOLA Perpunuar Printuar nga DATECH shpk 41 ALBERT PAJOLLI 42 ALBERT STRATI 43 ALBINA BRAHIMI 44 ALEKS KOSTA 45 ALEKS MINO 46 ALEKSANDER GJOK RUSHI 47 ALEKSANDER KALEMAJ 48 ALEKSANDER KALEMAJ 49 ALEKSANDER LICAJ 50 ALEKSANDER PECI 51 ALEKSANDRA DOKO 52 ALEKSANDRA GJOKAJ 53 ALEKSI PAPAJ 54 ALFRED NINI 55 ALFRED RUCI 56 ALI ALIU 57 ALI GJON DEDA 58 ALI GORICA 59 ALI HOXHA 60 ALI HOXHA 61 ALI KORONI 62 ALI SAKAJ 63 ALKETA LERA 64 ALMA SORRA 65 ALO MOSTAFARAJ 66 ALO SPAHIU 67 ANASTATS DEDI 68 ANDON HAXHINASTO 69 ANDREA KOLA 70 ANDREA LEKA 71 ANDREA STAMBOLLAJ 72 ANDREA ZYBA 73 ANDROMAQI HOXHA Kreditoret e shoqërisë "GJALLICA" - Vlorë 74 ANDROMAQI HOXHA 75 ANDROMAQI PAVLLO No 76 : Emer Mbiemer ANESTI CAUSHI

77 ANESTI KORETA 78 ANESTI MILO Perpunuar dhe Printuar nga DATECH shpk 79 ANETA VRIONI 80 ANETA VRIONI 81 ANIFE HODAJ 82 ANIFE HYSO MEMAJ 83 ANTON BLETOJA 84 APOLLON ZENUNI 85 APOSTOL MUCI 86 AQIF METANI 87 AQIF NOVALLI 88 ARANIT NEZHA 89 ARANIT TOSKA 90 ARBEN HAZIZAJ 91 ARBEN HAZIZAJ 92 ARBEN HOXHA 93 ARBEN MOLLAJ 94 ARDIAN LUTAJ 95 ARDIAN TANKU 96 ARDIAN ZOGU 97 ARIAN FEJZULLAHI 98 ARIF BEGAJ 99 ARIKLI CAMI 100 ARJAN DURMISHI 101 ARJAN FARA 102 ARJAN SELMANAJ 103 ARJAN SELMANAJ 104 ARMANDA LEKA 105 ARNALDO HAXHIRAJ 106 ARQILE LEKAJ 107 ARQILE LEKAJ 108 ARSHI MARGARITARI 109 ARSINO NDREKO 110 ARTAN OSMENAJ 111 ARTEN OSMENAJ 112 ARTUR HAMATAJ 113 ARTUR KAPLLANI 114 ASIME QENDRO Perpunuar dhe Printuar nga DATECH shpk

Kontrata

Depozituar

Terhequr

530/464 41/495 17/813 52/495 47/740 18/516 538564 530412 15/775 93/536 84/558 530329 49/495 530669 530811 513048 513966 21/795 538525 513057 530093 78/495 535227 525636 69/529 526813 91/655 513045 30/591 77/626 503700 530794 530794 28/584 535355 508633 43/562 Kontrata 530309

3,575,000.00 69,738.84 625,000.00 625,950.00 500,000.00 713,583.00 2,258,445.00 208,650.00 100,000.00 125,190.00 104,325.00 500,760.00 258,726.00 300,000.00 4,670,720.00 954,705.00 1,546,244.40 531,165.00 469,840.00 1,484,600.00 3,344,354.00 208,440.00 500,000.00 576,470.25 500,000.00 208,650.00 300,000.00 777,339.00 1,372,162.00 19,728,000.00 1,413,511.20 394,560.00 1,972,800.00 394,560.00 137,124.50 850,000.00 300,000.00 Depozituar 315,000.00

0.00 38,603.82 100,000.00 112,671.00 80,000.00 352,284.66 542,026.80 50,076.00 0.00 0.00 0.00 120,182.40 127,693.80 72,000.00 1,120,972.80 229,129.20 371,098.66 42,493.20 112,761.60 356,304.00 802,644.96 93,798.00 120,000.00 138,352.86 0.00 50,076.00 0.00 186,561.36 493,978.32 0.00 339,242.69 94,694.40 473,472.00 35,510.40 32,909.88 204,000.00 0.00 Terhequr 75,600.00

530193 530636 57/162 530115 24/65 503263 529859 520519 530402 57/760 1/775 524379 530888 36/762 36/622 530391 70/810 535078 507226 44/559 16/498 549256 92/638 538506 513087 78/565 7/775 72/703 17/495 ;58/669+5 538055 538578 92/483 535210 34/512 34/512 25/578 Kontrata 58/743

83,460.00 166,920.00 1,502,280.00 1,520,328.00 3,000,000.00 1,251,900.00 986,400.00 620,000.00 258,726.00 2,921,100.00 250,380.00 400,000.00 250,380.00 3,366,910.00 2,086,500.00 1,084,980.00 500,000.00 700,000.00 417,300.00 670,000.00 1,794,390.00 195,282.64 312,671.00 250,000.00 250,000.00 189,785.00 587,800.00 250,380.00 1,552,356.00 834,691.68 100,000.00 258,726.00 249,960.00 687,216.00 143,727.00 959,790.00 230,000.00 Depozituar 50,000.00

20,030.40 40,060.80 0.00 364,878.72 0.00 1,151,748.00 236,736.00 148,800.00 62,094.24 0.00 0.00 252,000.00 60,091.20 0.00 751,140.00 260,395.20 80,000.00 168,000.00 100,152.00 361,800.00 996,512.40 46,867.83 0.00 138,500.00 150,000.00 0.00 0.00 84,232.35 393,597.36 0.00 24,000.00 62,094.24 124,480.08 164,931.84 0.00 0.00 0.00 Terhequr 0.00

530236 507235 2/594 54/632 32/644 5414 6/792 6/765 43/510 70/495 535284 513/028 530033 ? 530179 530171 95/537 527693 503684 535110 525665 520274 513091 1/465 80/811 530771 507162 513080 513081 535/000 26/640 26/640 507275 530808 535122

2,293,630.00 3,585,040.00 5,480,652.00 46,984.00 624,900.00 259,225.92 458,726.00 2,100,000.00 183,460.00 258,726.00 350,000.00 800,000.00 1,800,000.00 834,600.00 83,460.00 500,000.00 1,100,000.00 125,190.00 150,000.00 3,627,400.00 1,958,880.00 641,160.00 450,000.00 350,000.00 4,089,540.00 500,000.00 1,494,860.00 50,000.00 500,000.00 2,200,000.00 500,000.00 200,000.00 800,000.00 737,914.00 737,914.00 230,000.00 249,960.00 100,000.00

550,471.20 860,409.60 1,702,624.32 0.00 224,964.00 0.00 0.00 0.00 0.00 77,617.80 84,000.00 0.00 432,000.00 0.00 0.00 120,000.00 0.00 30,045.60 0.00 870,576.00 470,131.20 153,878.40 108,000.00 220,500.00 981,489.60 306,000.00 144,976.80 12,000.00 120,000.00 528,000.00 120,000.00 18,000.00 0.00 199,236.78 199,236.78 55,200.00 59,990.40 24,000.00

Detyrimi 3,575,000.00 31,135.02 525,000.00 513,279.00 420,000.00 361,298.34 1,716,418.20 158,574.00 100,000.00 125,190.00 104,325.00 380,577.60 131,032.20 228,000.00 3,549,747.20 725,575.80 1,175,145.74 488,671.80 357,078.40 1,128,296.00 2,541,709.04 114,642.00 380,000.00 438,117.39 500,000.00 158,574.00 300,000.00 590,777.64 878,183.68 19,728,000.00 1,074,268.51 299,865.60 1,499,328.00 359,049.60 104,214.62 646,000.00 300,000.00 Detyrimi 239,400.00

Për tërheqjen e vlerave financiare pranë sporteleve të bankës, kreditorët janë të detyruar të paraqesin kontratat origjinale, që vërtetojnë depozitimin e kapitaleve të tyre në Shoqërinë GJAL-

Koef Për t'u dhënë Debitor të marrë Nënshkrimi No : Për Emer Mbiemer 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 Koef 2.41

Për

86,157.50 750.35 12,652.50 12,370.02 10,122.00 8,707.29 41,365.68 3,821.63 2,410.00 3,017.08 2,514.23 9,171.92 3,157.88 5,494.80 85,548.91 17,486.38 28,321.01 11,776.99 8,605.59 27,191.93 61,255.19 2,762.87 9,158.00 10,558.63 12,050.00 3,821.63 7,230.00 14,237.74 21,164.23 475,444.80 25,889.87 7,226.76 36,133.80 8,653.10 2,511.57 15,568.60 7,230.00 t'u5,769.54 dhënë

. . 115 . ASQERI KASAJ . . 116 . ASQERI KUKA . . 117 . ASQERI LAMCE . . 118 . ASQERI META . . 119 . ASTRIT ARAPI . . 120 . ASTRIT CANI . . 121 . ASTRIT LAMAJ . . 122 . ASTRIT LAZAJ . . 123 . ASTRIT MEMAJ . . 124 . ASTRIT MEMLIKAJ . . 125 . ASTRIT XHELILI . . 126 . ASTRIT ZEQIRAJ . . 127 . ATHINA ALIMADHI . . 128 . ATHINA KOLACI . . 129 . AVDO MALAJ . . 130 . AVDUL KAMBERAJ . . . 131 AVDUL SULEJMANI . . . 132 AVNI BOZAJ . . . 133 AVZI ZHUTI . . . 134 AZBI PIRKO . . . 135 BAFTJAR ZYLALI . . . 136 BAJAME LAPARDHETI . . . 137 BAJRAM ARAPI . . . 138 . BAJRAM BELULAJ . . 139 . BAJRAM LAMA . . 140 . BAJRAM TUSHA . . 141 . BANUSH CAKAJ . . 142 . BARDHOSH . ALUSHAJ . 143 . BARDHYL . ARAPI . 144 . BARDHYL . KOKOSHI . 145 . BARJAM LAZAJ . . 146 . BARJE KRYETHI . . 147 . BASHKIM . ARIZAJ . 148 . BASHKIM . Faqe FEKA :2 . 149 .e shoqërisë BASHKIM HEQIMAJ "GJALLICA" - Vlorë . Kreditoret . 150 . BASHKIM . HEQIMAJ . Debitor të marrë Nënshkrimi 151Për MULLAJ . . BASHKIM .

: . BASHKIM Emer Mbiemer SKENDERAJ 63,429.60 2.41 1,528.65 . No152 . 153 . BASHKIM . ZANI 126,859.20 2.41 3,057.31 . 154 . dhe BAZAIT ZYBERAJ 1,502,280.00 2.41 36,204.95 . Perpunuar . Printuar nga DATECH shpk 155 . BEBI GJOHILAJ 1,155,449.28 2.41 27,846.33 . . 156 . BEDRI SHEHAJ 3,000,000.00 2.41 72,300.00 . . 157 . BEHAR CIFLIKU 100,152.00 2.41 2,413.66 . . 158 . BEHARE ALIAJ 749,664.00 2.41 18,066.90 . . 159 . BEHIJE HYSENAJ 471,200.00 2.41 11,355.92 . . 160 . BEJKO ALIKAJ 196,631.76 2.41 4,738.83 . . 161 . BELUL FERRO 2,921,100.00 2.41 70,398.51 . . 162 BELUL MENAJ 250,380.00 2.41 6,034.16 . . . 163 BEQAR NOTAJ 148,000.00 2.41 3,566.80 . . . 164 BEQIR BARXHA 190,288.80 2.41 4,585.96 . . . 165 BEQIR DULAJ 3,366,910.00 2.41 81,142.53 . . . 166 BESIM SEFA 1,335,360.00 2.41 32,182.18 . . . 167 BESNIK MUSTAFARAJ 824,584.80 2.41 19,872.49 . . . 168 BESNIK NIKOLLA 420,000.00 2.41 10,122.00 . . . 169 BEZHAN KODHINA 532,000.00 2.41 12,821.20 . . 170 . BILAL AVDURRAMANI 317,148.00 2.41 7,643.27 . . . 171 BILAL KADENA 308,200.00 2.41 7,427.62 . . 172 . BILBIL HODAJ 797,877.60 2.41 19,228.85 . . 173 . BILBIL KAMBERI 148,414.81 2.41 3,576.80 . . 174 . BILBIL RAMAJ 312,671.00 2.41 7,535.37 . . 175 . BILBIL SINANAJ 111,500.00 2.41 2,687.15 . . 176 . BORO BREGAJ 100,000.00 2.41 2,410.00 . . 177 . BORO HITAJ 189,785.00 2.41 4,573.82 . . 178 . BRAHIM KASEMI 587,800.00 2.41 14,165.98 . . 179 . BRAHIM XHUVELI 166,147.65 2.41 4,004.16 . 180 . BRUNILDA . NASTO 1,158,758.64 2.41 27,926.08 . . 181 . BUJAR ALLAJBEU 834,691.68 2.41 20,116.07 . . 182 . BUJAR BEJAJ 76,000.00 2.41 1,831.60 . . 183 . BUJAR BEJAJ 196,631.76 2.41 4,738.83 . . 184 . BUJAR HASANI 185 . BUJAR LUZI 125,479.92 2.41 3,024.07 . . 186 . BUJAR SADIKU 522,284.16 2.41 12,587.05 . . 187 .e shoqërisë BUKUROSHE DOKAJ 143,727.00 2.41 3,463.82 . Kreditoret . Faqe "GJALLICA" - Vlorë: 3 188 . BURBUQE . MURATAJ 959,790.00 2.41 23,130.94 . 189 . CAJUP RAMADANI 230,000.00 2.41 5,543.00 . . : Për Mbiemer Detyrimi dhënë Debitor të marrë Nënshkrimi CAUSH ALICKA 50,000.00 Koef 2.41 Për t'u1,205.00 . No190 . Emer . 1,743,158.80 2,724,630.40 3,778,027.68 46,984.00 399,936.00 259,225.92 458,726.00 2,100,000.00 183,460.00 181,108.20 266,000.00 800,000.00 1,368,000.00 834,600.00 83,460.00 380,000.00 1,100,000.00 95,144.40 150,000.00 2,756,824.00 1,488,748.80 487,281.60 342,000.00 129,500.00 3,108,050.40 194,000.00 1,349,883.20 38,000.00 380,000.00 1,672,000.00 380,000.00 182,000.00 800,000.00 538,677.22 538,677.22 174,800.00 189,969.60 76,000.00

2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41

42,010.13 65,663.59 91,050.47 1,132.31 9,638.46 6,247.34 11,055.30 50,610.00 4,421.39 4,364.71 6,410.60 19,280.00 32,968.80 20,113.86 2,011.39 9,158.00 26,510.00 2,292.98 3,615.00 66,439.46 35,878.85 11,743.49 8,242.20 3,120.95 74,904.01 4,675.40 32,532.19 915.80 9,158.00 40,295.20 9,158.00 4,386.20 19,280.00 12,982.12 12,982.12 4,212.68 4,578.27 1,831.60

191 . CELO BRAKA . . 192 . dhe CELO XHUFI . Perpunuar . Printuar nga DATECH shpk 193 . DALIP GJATA . . 194 . DALLENDYSHE PIRRA . . 195 . DASHNOR . MECAJ . 196 . DASHO SHANAJ . . 197 . DAUT XHERAHU . . 198 . DEMIR BEQIRAJ . . 199 . DEMIR HUSHI . . 200 . DEMIR LICAJ . . 201 . DERVISH . DERVISHAJ . 202 . DHESPINA . NISHTAKU . 203 . DHIMITER . GJANI . 204 . DHIMITER . GJIKA . 205 . DHIMITER . KRUTA . 206 . DHIMITER . SAVO . 207 . DHIMITRAQ . DEMA . 208 . DHIMITRAQ . KONDO . 209 . DHIMITRAQ . PALI . 210 . DHIMITRAQ . SHTETO . 211 . DHIMITRI . GORO . 212 . DHIOGJEN . JANI . 213 . DHURATA . AVDULAJ . 214 . DHURATA . HOXHA . . . 215 . DHURIM NEZHAJ . 216 . DILAVER . MANCE . . 217 . DITURI NUMANAJ . . 218 . DONIKA LANGORE . . 219 . DRINI KOKOSHI . . 220 . DRINI KOKOSHI . . 221 . DRITA COBAJ . . 222 . DRITA GJYLI . . 223 . DRITAN DRAGUSHA . . 224 . DUKE DUKAJ . . 225 . DULE METAJ . . 226 . DYDI BYLAJ . 227 . DYLAVER . KADIU . . 228 . EDLIRA GUACI Perpunuar dhe Printuar nga DATECH shpk

LICA sh.p.k dhe Kartën e Identitetit ose Pasaportën. Për çdo paqartësi, kreditorët mund të paraqiten në zyrat e Administratorit të Shoqërive Huamarrëse në Administrim.

Kontrata

Depozituar

Terhequr

Detyrimi

Koef Për t'u dhënë Debitor Për të

43/648 535176 530114 95/775 535/028 538100 530683 530346 6/775 530/663 530106 75/463 535030 530120 28/547 513097 530367 4/580 530439 5/531 503094 25/629 538005 65/437 32/707 535/347 530419 83/654 506370 81/460 530900 46/225 42/836 535371 71/496 28/765 503333 Kontrata 510099 507234 530689 503363 20/493 30/677 530075 530602 507200 530897 529052 519707 65/775 507214 530178 529791

408,650.00 2,266,920.00 1,773,525.00 150,000.00 400,000.00 625,950.00 1,251,900.00 1,479,600.00 5,700,000.00 200,000.00 150,000.00 2,500,000.00 370,000.00 417,300.00 1,600,000.00 417,300.00 200,000.00 100,000.00 100,000.00 200,000.00 5,751,240.00 400,000.00 2,931,709.30 260,000.00 186,000.00 200,000.00 400,000.00 235,749.60 260,000.00 1,116,000.00 165,000.00 100,000.00 166,920.00 661,626.00 168,000.00 200,000.00 600,000.00 Depozituar 1,200,000.00 469,840.00 325,512.00 517,452.00 1,116,000.00 200,000.00 600,000.00 320,000.00 2,500,000.00 831,000.00 400,000.00 200,000.00 1,000,000.00 220,000.00 536,000.00 2,363,550.00 2,300,649.50 448,812.00 374,940.00 1,460,760.00 850,380.00 615,000.00 150,000.00 300,000.00 2,670,720.00 568,954.26 150,000.00 6,800,268.00 2,837,640.00 200,000.00 364,968.00 100,000.00 1,972,800.00 120,000.00 369,042.50 200,000.00 364,400.00 968,595.00 Depozituar 1,049,880.00 500,000.00 1,932,660.00 200,000.00 300,000.00 208,650.00 667,680.00 637,494.00 650,000.00 250,000.00 41,730.00 744,000.00 834,600.00 2,086,500.00 2,177,850.00 1,831,947.00 1,134,600.00 200,000.00 516,801.00 834,600.00 198,640.00 1,251,900.00 452,600.00 619,666.30 970,000.00 865,072.80 1,025,950.00 600,000.00 493,200.00 310,779.30 1,261,252.20 3,466,996.00 1,251,900.00 1,900,000.00 1,345,375.20 400,000.00 400,000.00 130,000.00 986,400.00

0.00 544,060.80 425,646.00 0.00 0.00 150,228.00 300,456.00 355,104.00 0.00 0.00 96,000.00 600,000.00 88,800.00 100,152.00 720,000.00 100,152.00 48,000.00 36,000.00 24,000.00 0.00 1,380,297.60 0.00 703,610.23 62,400.00 0.00 0.00 96,000.00 0.00 62,400.00 401,760.00 39,600.00 0.00 0.00 158,790.24 42,160.00 0.00 144,000.00 Terhequr 576,000.00 112,761.60 78,122.88 124,188.48 282,960.00 54,000.00 144,000.00 76,800.00 600,000.00 199,440.00 96,000.00 48,000.00 0.00 52,800.00 128,640.00 567,252.00 0.00 107,714.88 89,985.60 350,582.40 204,091.20 147,600.00 36,000.00 72,000.00 640,972.80 136,549.02 0.00 1,632,064.32 0.00 0.00 0.00 24,000.00 887,760.00 28,800.00 0.00 126,000.00 87,456.00 58,115.70 Terhequr 251,971.20 246,960.00 463,838.40 48,000.00 72,000.00 56,335.50 160,243.20 0.00 117,000.00 0.00 18,778.50 468,720.00 200,304.00 500,760.00 522,684.00 619,667.28 272,304.00 48,000.00 124,032.24 200,304.00 0.00 450,684.00 108,624.00 305,908.01 232,800.00 207,617.47 0.00 0.00 0.00 0.00 302,700.53 195,000.00 450,684.00 456,000.00 322,890.05 72,000.00 96,000.00 0.00 0.00

408,650.00 1,722,859.20 1,347,879.00 150,000.00 400,000.00 475,722.00 951,444.00 1,124,496.00 5,700,000.00 200,000.00 54,000.00 1,900,000.00 281,200.00 317,148.00 880,000.00 317,148.00 152,000.00 64,000.00 76,000.00 200,000.00 4,370,942.40 400,000.00 2,228,099.07 197,600.00 186,000.00 200,000.00 304,000.00 235,749.60 197,600.00 714,240.00 125,400.00 100,000.00 166,920.00 502,835.76 125,840.00 200,000.00 456,000.00 Detyrimi 624,000.00 357,078.40 247,389.12 393,263.52 833,040.00 146,000.00 456,000.00 243,200.00 1,900,000.00 631,560.00 304,000.00 152,000.00 1,000,000.00 167,200.00 407,360.00 1,796,298.00 2,300,649.50 341,097.12 284,954.40 1,110,177.60 646,288.80 467,400.00 114,000.00 228,000.00 2,029,747.20 432,405.24 150,000.00 5,168,203.68 2,837,640.00 200,000.00 364,968.00 76,000.00 1,085,040.00 91,200.00 369,042.50 74,000.00 276,944.00 910,479.30 Detyrimi 797,908.80 253,040.00 1,468,821.60 152,000.00 228,000.00 152,314.50 507,436.80 637,494.00 533,000.00 250,000.00 22,951.50 275,280.00 634,296.00 1,585,740.00 1,655,166.00 1,212,279.72 862,296.00 152,000.00 392,768.76 634,296.00 198,640.00 801,216.00 343,976.00 313,758.29 737,200.00 657,455.33 1,025,950.00 600,000.00 493,200.00 310,779.30 958,551.67 3,271,996.00 801,216.00 1,444,000.00 1,022,485.15 328,000.00 304,000.00 130,000.00 986,400.00

2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 Koef 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 Koef 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41

530681 535060 529559 507795 538484 530923 535233 510402 530470 530/138 538008 6/703 53/486 530682 41/537 538074 6/775 518025 530658 67/695 Kontrata 530170 60/498 530628 535084 530728 62/604 522019 19/697 79/695 70/592 35/535 524378 530606 530110 535117 60/496 530727 530810 530665 512208 20/775 64/644 530758 45/495 513099 530078 74/529 6/650 15/775 530/092 530092 18/436 80/592 535267 538472 6/963 535074 98/697 33/765

Për

Për

9,848.47 41,520.91 32,483.88 3,615.00 9,640.00 11,464.90 22,929.80 27,100.35 137,370.00 4,820.00 1,301.40 45,790.00 6,776.92 7,643.27 21,208.00 7,643.27 3,663.20 1,542.40 1,831.60 4,820.00 105,339.71 9,640.00 53,697.19 4,762.16 4,482.60 4,820.00 7,326.40 5,681.57 4,762.16 17,213.18 3,022.14 2,410.00 4,022.77 12,118.34 3,032.74 4,820.00 10,989.60 t'u15,038.40 dhënë 8,605.59 5,962.08 9,477.65 20,076.26 3,518.60 10,989.60 5,861.12 45,790.00 15,220.60 7,326.40 3,663.20 24,100.00 4,029.52 9,817.38 43,290.78 55,445.65 8,220.44 6,867.40 26,755.28 15,575.56 11,264.34 2,747.40 5,494.80 48,916.91 10,420.97 3,615.00 124,553.71 68,387.12 4,820.00 8,795.73 1,831.60 26,149.46 2,197.92 8,893.92 1,783.40 6,674.35 21,942.55 t'u dhënë 19,229.60 6,098.26 35,398.60 3,663.20 5,494.80 3,670.78 12,229.23 15,363.61 12,845.30 6,025.00 553.13 6,634.25 15,286.53 38,216.33 39,889.50 29,215.94 20,781.33 3,663.20 9,465.73 15,286.53 4,787.22 19,309.31 8,289.82 7,561.57 17,766.52 15,844.67 24,725.40 14,460.00 11,886.12 7,489.78 23,101.10 78,855.10 19,309.31 34,800.40 24,641.89 7,904.80 7,326.40 3,133.00 23,772.24

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Debitor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Debitor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Për . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Për . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

Kreditoret e shoqërisë "GJALLICA" - Vlorë

No :

Emer

Mbiemer

229 EDMOND RUCI 230 EDMOND SINAMERI 231 EDMOND ZYKAJ 232 EDUARD DHIMITRI 233 EDUART SAVETA 234 EDUART SHABANI 235 EFTHIMIA DAKO 236 EFTIQIA DUPI 237 EKTOR PACO 238 ELEFTERIA DUPI 239 ELIDA HOXHA 240 ELIMBI BALLABANI 241 EMBLIHA SULEJMANI 242 ENGJELL CARCANI 243 ENGJELLUSHE ALIAJ 244 ENKELEJDA CELA 245 ENVER GOXHAJ 246 ENVER KAPAJ 247 ENVER LAMAJ 248 EQEREM IBRAHIMI 249 EQEREM SHAQIRI 250 ERVIN RAMADANI 251 ESAT FERRAJ 252 ETHEM OSMANI 253 EVGJENIA XHIMITIKU 254 FADIL MUCAJ 255 FAHRI HAJRO 256 FARFURI SINANAJ 257 FARI KODRA 258 FARUDIN COBASMAJ 259 FATBARDHA MARA 260 FATIME DRIZA 261 FATMIR CALA 262 FATMIR HANXHARI Kreditoret 263 e shoqërisë FATMIR"GJALLICA" - Vlorë HOXHAJ 264 FATMIR MELI 265 FATMIR NUMANI No266 : Emer Mbiemer FATMIR XHELEZI

267 FATOS PASHAJ 268 dhe FATOSH NELAJ Perpunuar Printuar nga DATECH shpk 269 FEJZI MECANI 270 FEJZO HOXHA 271 FERDINANT ALICKOLLI 272 FERIK SADA 273 FERIT LAMCE 274 FETE KOKICI 275 FETI HOXHALLARI 276 FETI XHAKAJ 277 FILIP BOCI 278 FILIP GOLEMI 279 FILIP HYSO 280 FILIP LANME 281 FILIP NACI 282 FILIP SUBASHI 283 FILO IDRIZAJ 284 FIQIRETA SALAJ 285 FIQIRI LAZE 286 FITIM BITRAJ 287 FLAMUR ARAPI 288 FLAMUR HIMA 289 FLAMUR KUCI 290 FLAMUR SHEHAJ 291 FLAMUR SULCAJ 292 FLORA NALLBANI 293 FLUTURA BARAKU 294 FOTAQ DUNI 295 FOTAQ DUNI 296 FOTO GJIKA 297 FOTO LICI 298 FOTO PULO 299 FOTO THANASI 300 FOTO TOTA 301 FRANG HALIAJ Kreditoret e shoqërisë "GJALLICA" - Vlorë 302 FREDERIK HADERI 303 FREDI LULAJ No304 : Emer Mbiemer FREDINAND DRAGETI

305 FUAT BRAHIMAJ 306 GAGOR SOTIRI Perpunuar dhe Printuar nga DATECH shpk 307 GALENTIA DEROMEMAJ 308 GANI BESTROVA 309 GANI HAJRULLAI 310 GANI KALLOLLARI 311 GANI ZANAJ 312 GAZMIR HODAJ 313 GENC SINANI 314 GENCI RAPAJ 315 GEZIM BRESHANI 316 GEZIM KULAJ 317 GEZIM LUSHKJA 318 GEZIM SERJANI 319 GJERGJI NDRECKA 320 GJINOVECA RAMAJ 321 GJOLEK DEVOLLAJ 322 GJOLEK MERKAJ 323 GODO BEGA 324 GORI PRIFTI 325 GORI RISILIA 326 GRIGA BONJAKU 327 GUNZI CELAJ 328 HADIE KAJO 329 HAJDAR LUSHAJ 330 HAJDAR LUSHAJ 331 HAJREDIN AGALLIU 332 HAJREDIN MEMAJ 333 HAJRIE MELAJ 334 HAKI HOXHAJ 335 HAKI ISUFAJ 336 HAKI MYRTAJ 337 HAKI RUCI 338 HAKIM MYRTAJ 339 HALIM DAFKU 340 HALIM KANINI 341 HALO KAMBERAJ 342 HAMDI NEBIU Perpunuar dhe Printuar nga DATECH shpk

21

MAPO

Kreditoret e shoqërisë "GJALLICA"Faqe - Vlorë: 7

Kontrata

Depozituar

Terhequr

Detyrimi

Koef Për t'u dhënë Debitor të marrë Nënshkrimi No : Për Emer Mbiemer

530306 74/636 535027 538009 48/495 503634 530366 513140 530378 507151 10/576 503354 527504 530833 37/592 34/775 530083 527205 535170 15/504 51/667 542005 530221 535387 535109 530239 90/873 34/873 57/809 538081 530732 33/339 525671 535142 530325 503370 841656 Kontrata 99/697

812,370.00 369,160.00 250,170.00 864,108.00 200,000.00 100,000.00 1,240,000.00 183,612.00 670,722.00 100,000.00 1,308,650.00 200,000.00 2,324,628.00 1,100,000.00 394,560.00 200,000.00 1,368,250.00 520,000.00 208,650.00 210,000.00 216,772.00 2,727,704.48 1,100,000.00 104,325.00 1,000,000.00 1,249,800.00 5,000.00 139,000.00 2,000,000.00 260,000.00 688,930.50 629,971.00 2,101,823.00 1,479,600.00 700,000.00 686,000.00 591,840.00 Depozituar 160,000.00

194,968.80 0.00 60,040.80 207,385.92 98,880.00 24,000.00 297,600.00 44,066.88 160,973.28 24,000.00 948,892.50 48,000.00 557,910.72 264,000.00 108,000.00 0.00 328,380.00 124,800.00 50,076.00 103,800.00 0.00 654,649.08 264,000.00 25,038.00 240,000.00 299,952.00 0.00 0.00 200,000.00 62,400.00 165,343.32 226,789.56 504,437.52 355,104.00 168,000.00 164,640.00 142,041.60 Terhequr 0.00

617,401.20 369,160.00 190,129.20 656,722.08 101,120.00 76,000.00 942,400.00 139,545.12 509,748.72 76,000.00 359,757.50 152,000.00 1,766,717.28 836,000.00 286,560.00 200,000.00 1,039,870.00 395,200.00 158,574.00 106,200.00 216,772.00 2,073,055.40 836,000.00 79,287.00 760,000.00 949,848.00 5,000.00 139,000.00 1,800,000.00 197,600.00 523,587.18 403,181.44 1,597,385.48 1,124,496.00 532,000.00 521,360.00 449,798.40 Detyrimi 160,000.00

2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 Koef 2.41

14,879.37 8,896.76 4,582.11 15,827.00 2,436.99 1,831.60 22,711.84 3,363.04 12,284.94 1,831.60 8,670.16 3,663.20 42,577.89 20,147.60 6,906.10 4,820.00 25,060.87 9,524.32 3,821.63 2,559.42 5,224.21 49,960.64 20,147.60 1,910.82 18,316.00 22,891.34 120.50 3,349.90 43,380.00 4,762.16 12,618.45 9,716.67 38,496.99 27,100.35 12,821.20 12,564.78 10,840.14 Për t'u3,856.00 dhënë

530152 535148 530383 535294 70/974 507/267 530637 70/761 535256 530134 530884 78/506 512220 535376 22/460 538017 513089 40/395

404,746.10 641,730.00 1,396,984.50 450,457.00 368,627.20 100,000.00 2,830,968.00 3,100,000.00 1,600,000.00 100,000.00 246,330.40 548,332.20 1,313,478.00 858,448.00 5,174,520.00 1,001,520.00 129,363.00 695,845.99 1,000,000.00 417,300.00 1,377,090.00 520,000.00 980,000.00 2,959,200.00 157,494.00 517,300.00 1,400,000.00 569,197.20 8,301,393.60 284,598.60 1,084,600.00 1,057,855.50 1,000,000.00 2,712,450.00 722,044.80 500,000.00 1,300,000.00 Depozituar 250,000.00

97,139.06 154,015.20 335,276.28 108,109.68 0.00 0.00 679,432.32 0.00 384,000.00 24,000.00 59,119.30 533,476.32 315,234.72 206,027.52 2,864,347.20 240,364.80 31,047.12 243,057.06 0.00 0.00 0.00 0.00 235,200.00 710,208.00 0.00 124,152.00 336,000.00 136,607.33 0.00 68,303.66 260,304.00 253,885.32 240,000.00 650,988.00 0.00 0.00 312,000.00 Terhequr 60,000.00

307,607.04 487,714.80 1,061,708.22 342,347.32 368,627.20 100,000.00 2,151,535.68 3,100,000.00 1,216,000.00 76,000.00 187,211.10 14,855.88 998,243.28 652,420.48 2,310,172.80 761,155.20 98,315.88 452,788.93 1,000,000.00 417,300.00 1,377,090.00 520,000.00 744,800.00 2,248,992.00 157,494.00 393,148.00 1,064,000.00 432,589.87 8,301,393.60 216,294.94 824,296.00 803,970.18 760,000.00 2,061,462.00 722,044.80 500,000.00 988,000.00 Detyrimi 190,000.00

2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41

13,364.18 29,477.95 8,435.00 9,871.36 36,398.10 5,494.80 8,407.59 20,113.86 2,838.53 804.55 12,821.20 4,029.52 9,640.00 23,334.58 11,905.40 3,480.04 1,716.85 59,617.48 9,951.53 15,286.53 10,542.06 13,757.88 7,242.27 3,663.20 25,239.23 20,920.60 4,820.00 34,268.00 6,025.00 31,137.20 18,316.00 5,028.47 13,255.00 3,821.63 11,278.80 5,732.45 2,747.40 12,631.29

17/572 54/775 513067 530089 55/541 530333 503654 530887 19775 530425 535159 530819 507261 530196 38/765 45/775 530723 Kontrata 530208 512182 530489 36/530 67/495 530336 513118 530453 47/786 530610 532230 530303 530339 80/697 507212 530841 530612 512185 507258 530627 530476 77/775 538088 51/495 535164 535/392 535392

92/655OS 503/346 538082 530872 530/703 13/576 530703 538/587 151221 503400 51/490

729,645.00 1,609,410.00 350,000.00 508,000.00 1,987,230.00 300,000.00 459,030.00 834,600.00 154,975.20 834,600.00 700,000.00 220,000.00 400,000.00 1,274,000.00 650,000.00 190,000.00 93,735.00 3,254,940.00 543,324.60 834,600.00 437,430.00 751,140.00 593,719.00 200,000.00 1,047,271.00 1,947,271.00 200,000.00 1,947,820.00 250,000.00 1,700,000.00 1,000,000.00 208,650.00 550,000.00 208,650.00 468,000.00 312,975.00 150,000.00 650,000.00

175,114.80 386,258.40 0.00 98,400.00 476,935.20 72,000.00 110,167.20 0.00 37,194.05 801,216.00 168,000.00 52,800.00 0.00 305,760.00 156,000.00 45,600.00 22,496.40 781,185.60 130,397.90 200,304.00 0.00 180,273.60 293,209.70 48,000.00 0.00 1,079,196.48 0.00 525,911.40 0.00 408,000.00 240,000.00 0.00 0.00 50,076.00 0.00 75,114.00 36,000.00 125,880.00

554,530.20 1,223,151.60 350,000.00 409,600.00 1,510,294.80 228,000.00 348,862.80 834,600.00 117,781.15 33,384.00 532,000.00 167,200.00 400,000.00 968,240.00 494,000.00 144,400.00 71,238.60 2,473,754.40 412,926.70 634,296.00 437,430.00 570,866.40 300,509.30 152,000.00 1,047,271.00 868,074.52 200,000.00 1,421,908.60 250,000.00 1,292,000.00 760,000.00 208,650.00 550,000.00 158,574.00 468,000.00 237,861.00 114,000.00 524,120.00

. . 343 . HAMZA DUKA . . 344 . HAMZA HYSO MEMAJ . . 345 . HAMZO HYSENAJ . 346 . HANEME . HOXHAJ . 347 . HARILLA . KUSHI . 348 . HARILLA . NOZA . 349 . HARILLA . NOZA . 350 . HARRILLA . NIKOLLA . . 351 . HASAN BEGAJ . . 352 . HASAN BEJLERAJ . . 353 . HASAN ISMAILAJ . . 354 . HASAN MALAJ . . 355 . HASIM BREGU . . 356 . HASIM HAMZAI . . 357 . HASIM LALA . . . 358 HATIXHE MULLAI . . . 359 HATIXHE RUCAJ . . . 360 HATIXHE TOPCIA . . . 361 HAVA RUSTANI . . . 362 HAVA RUSTANI . . . 363 HAXHI PULAJ . . . 364 HAXHI RUKO . . . 365 HAXHI SKURA . . . 366 HAXHI TRASA . . . 367 . HEKTOR . ALLIRAJ . 368 HEKTOR PASO . . . 369 . HEKTOR . XHANARI . 370 . HEKURAN . HODO . 371 . HEKURAN . KALLASHI . 372 . HEKURAN . MBRESHTANI . 373 . HEKURAN . ZACE . 374 . HELENA DOGA . . 375 . HEROLIND . BODE . 376 . HETEM IMERAKAJ :8 . . Faqe 377 .e shoqërisë HETEM"GJALLICA" LANO - Vlorë . Kreditoret . 378 . HIQMET LLANAJ . . Debitor të marrë Nënshkrimi 379Për XHYHERI . . HITO .

: . HYSEN Emer Mbiemer BITRI 2.41 7,413.33 . No380 . 381 . HYSEN GJONDEDAJ 2.41 11,753.93 . . 382 . dhe HYSEN KUCANA 2.41 25,587.17 . Perpunuar . Printuar nga DATECH shpk 383 HYSEN MUKAJ 2.41 8,250.57 . . . 384 . HYSEN MUKAJ 2.41 8,883.92 . . 385 . HYSEN PASHAI 2.41 2,410.00 . . 386 . HYSNI BEJKO 2.41 51,852.01 . . 387 . HYSNI MUSTAFAJ 2.41 74,710.00 . . 388 HZIZ TROKA 2.41 29,305.60 . . . 389 IDAJET HALILAJ 2.41 1,831.60 . . . 390 ILIA KONOMI 2.41 4,511.79 . . . 391 ILIA PETO 2.41 358.03 . . . 392 ILIA SHKURTI 2.41 24,057.66 . . . 393 ILIA VASILI 2.41 15,723.33 . . . 394 ILIR DAUTI 2.41 55,675.16 . . . 395 ILIR GEGA 2.41 18,343.84 . . . 396 ILIR GJONSHI 2.41 2,369.41 . . . 397 ILIR GLLAVA 2.41 10,912.21 . . 398 . ILIR KURTI 2.41 24,100.00 . . 399 . ILIR SACAJ 2.41 10,056.93 . . 400 . ILIR TAULLAI 2.41 33,187.87 . . 401 . ILIRIAN SELMANAJ 2.41 12,532.00 . . 402 . ILIRJAN BROKAJ 2.41 17,949.68 . . . 403 ILIRJAN LLESHI 2.41 54,200.71 . . 404 . IRENA TRIFONI 2.41 3,795.61 . . 405 . IRINI KOCI 2.41 9,474.87 . . 406 . ISA RRAPUSHI 2.41 25,642.40 . . 407 . ISAT LULAJ 2.41 10,425.42 . . 408 . ISLAM ISMAILAJ 2.41 200,063.59 . . 409 . ISLAM SHPATA 2.41 5,212.71 . . 410 . ISMAIL JAZAJ 2.41 19,865.53 . . 411 . ISMAIL PIRJA 2.41 19,375.68 . . 412 . ISMAIL SHABANAJ 413 . ISMAIL VELIAJ 2.41 18,316.00 . . 414 . ISMET ALIAJ 2.41 49,681.23 . . 415 .e shoqërisë ISMET "GJALLICA" ALIAJ 2.41 17,401.28 . Kreditoret . Faqe - Vlorë: 9 416 . ISUF BIDA 2.41 12,050.00 . . 417 . ISUF BIDO 2.41 23,810.80 . . : Për. Emer Mbiemer Koef dhënë Debitor të marrë Nënshkrimi ISUF LAPARDHETI 2.41 Për t'u4,579.00 . No418 . 419 . IVZI HAXHIU . . 420 . dhe IZET BEGAJ . Perpunuar . Printuar nga DATECH shpk 421 . IZET TELITI . . 422 . JAJA NAZAJ . . 423 . JANI CEKA . . 424 . JANI KACI . . 425 . JANI KREKU . . 426 . JANI MOCKA . . 427 . JANI QARRI . . 428 . JASHAR GJOSHI . . 429 . JAUP ALIAJ . . 430 . JEMIN TASHO . . 431 . JETNOR OSMENAJ . . 432 . JOLAND LULA . . 433 . JONA BITRI . . 434 . JORGJI CUNI . . 435 . JORGJIA . QIRJAKO . 436 . JORGO IFTI . . 437 . JORGO PANGO . . 438 . KADRI AMETAJ . . 439 . KADRI KALEMI . . 440 . KADRI XHAHYSA . . 441 . KALO ISMOLLI . . 442 . KAMBER . VELAJ . . . 443 . KANO MARAJ . 444 . KAREMAN . DERVISHI . 445 . KASJANI . ZHUPA . . 446 . KASO SPAHIU . 447 . KASTRIOT . BROKA . 448 . KASTRIOT . CIKULI . 449 . KASTRIOT . KONDO . 450 . KASTRIOT . MEMA . 451 . KASTRIOT . MEMAJ . . 452 . KICI SINO . . 453 . KICO JATAGANI . 454 . KLEOMENI . QIRKO . . 455 . KOCO PANDO . . 456 . KONSTANDIN FANO Perpunuar dhe Printuar nga DATECH shpk

Kontrata 538470 507204 89/514 519711 30/492 69/437 69/437 38/587 538090 60/503 530149 57663 535033 41/483 530117 17/626 50/316 99/697 34/108 530181 21/719 56/484 538089 87554 508623 530/378 68/775 538462 535057 530712 70/519 48/636 538537 5/769 525321 507218 Kontrata 74/544 513138 59/699 530160 83/588 503664 508914 25/775 530307 535270 47/570 538078 30/797 535217 513095 108/653 507187 522077 41/676 513013 530720 535175 530416 535381 730744 66/526(62 538010 530858 530851 50/765 530393 530743 538068 530661 3/641 73/641 535243 535249 Kontrata 94/715 507239 535195 18/766 530735 20/636 530885 535447 530/091 56/775 33/669 506367 14/495 538019 16/526 535372 43/536 507155 530625 513006 81/765 503338 87/766 513023 538593 55/765 83/648 76/604 530204 530123 503698 39/495 535255 538/517 513061 530763 538059 530194 530100

Depozituar

Terhequr

1,251,900.00 384,696.00 1,450,000.00 706,000.00 907,323.50 392,110.00 650,380.00 1,000,000.00 537,430.00 500,000.00 1,450,000.00 62,595.00 271,245.00 5,656,764.40 1,912,714.00 200,000.00 115,000.00 100,000.00 16,000,000.00 1,300,000.00 493,200.00 248,000.00 1,889,959.70 200,000.00 600,000.00 1,300,000.00 166,920.00 1,251,900.00 200,000.00 986,400.00 375,570.00 200,000.00 250,000.00 1,100,000.00 197,280.00 166,920.00 375,570.00 Depozituar 110,000.00 3,353,760.00 3,945,600.00 249,960.00 422,490.00 450,000.00 650,000.00 900,000.00 156,487.50 417,300.00 100,000.00 7,371,372.00 2,086,500.00 200,000.00 100,000.00 125,190.00 181,806.00 800,000.00 2,100,000.00 848,095.00 1,146,800.00 2,400,000.00 1,627,560.00 300,000.00 550,000.00 1,500,000.00 1,500,000.00 459,030.00 300,000.00 333,840.00 721,929.00 656,225.00 1,624,740.00 1,906,395.00 312,450.00 312,450.00 500,000.00 500,000.00 Depozituar 400,000.00 682,008.00 1,325,344.80 562,410.00 2,750,000.00 3,264,800.00 250,000.00 1,159,004.00 500,000.00 2,027,090.00 183,460.00 308,650.00 620,000.00 417,300.00 3,880,890.00 372,000.00 93,735.00 467,300.00 254,249.00 1,489,030.00 250,000.00 375,000.00 700,000.00 2,000,000.00 2,276,788.80 619,258.00 100,000.00 834,600.00 1,487,669.70 1,084,980.00 2,086,500.00 885,180.00 918,060.00 124,000.00 350,000.00 1,183,680.00 625,950.00 1,000,000.00 2,236,728.00

300,456.00 92,327.04 130,500.00 169,440.00 0.00 117,633.00 234,136.80 45,000.00 128,983.20 0.00 348,000.00 0.00 65,098.80 3,466,958.26 459,051.36 0.00 24,150.00 0.00 396,000.00 312,000.00 0.00 89,280.00 453,590.33 0.00 144,000.00 0.00 0.00 300,456.00 48,000.00 236,736.00 0.00 0.00 0.00 264,000.00 0.00 100,152.00 90,136.80 Terhequr 0.00 804,902.40 1,420,416.00 59,990.40 0.00 108,000.00 156,000.00 0.00 37,557.00 100,152.00 45,000.00 1,769,129.28 0.00 48,000.00 24,000.00 45,068.40 43,633.44 192,000.00 405,000.00 203,542.80 275,232.00 576,000.00 390,614.40 72,000.00 132,000.00 0.00 360,000.00 110,167.20 72,000.00 0.00 173,262.96 157,494.00 389,937.60 457,534.80 112,482.00 112,482.00 120,000.00 120,000.00 Terhequr 96,000.00 163,681.92 318,082.75 0.00 660,000.00 1,175,328.00 60,000.00 278,160.96 0.00 0.00 0.00 194,076.00 0.00 100,152.00 751,140.00 89,280.00 0.00 112,152.00 61,019.76 357,367.20 0.00 90,000.00 0.00 480,000.00 546,429.31 0.00 0.00 0.00 357,040.73 260,395.20 500,760.00 394,340.26 220,334.40 0.00 84,000.00 284,083.20 150,228.00 240,000.00 536,814.72

Detyrimi 951,444.00 292,368.96 1,319,500.00 536,560.00 907,323.50 274,477.00 416,243.20 955,000.00 408,446.80 500,000.00 1,102,000.00 62,595.00 206,146.20 2,189,806.14 1,453,662.64 200,000.00 90,850.00 100,000.00 15,604,000.00 988,000.00 493,200.00 158,720.00 1,436,369.37 200,000.00 456,000.00 1,300,000.00 166,920.00 951,444.00 152,000.00 749,664.00 375,570.00 200,000.00 250,000.00 836,000.00 197,280.00 66,768.00 285,433.20 Detyrimi 110,000.00 2,548,857.60 2,525,184.00 189,969.60 422,490.00 342,000.00 494,000.00 900,000.00 118,930.50 317,148.00 55,000.00 5,602,242.72 2,086,500.00 152,000.00 76,000.00 80,121.60 138,172.56 608,000.00 1,695,000.00 644,552.20 871,568.00 1,824,000.00 1,236,945.60 228,000.00 418,000.00 1,500,000.00 1,140,000.00 348,862.80 228,000.00 333,840.00 548,666.04 498,731.00 1,234,802.40 1,448,860.20 199,968.00 199,968.00 380,000.00 380,000.00 Detyrimi 304,000.00 518,326.08 1,007,262.05 562,410.00 2,090,000.00 2,089,472.00 190,000.00 880,843.04 500,000.00 2,027,090.00 183,460.00 114,574.00 620,000.00 317,148.00 3,129,750.00 282,720.00 93,735.00 355,148.00 193,229.24 1,131,662.80 250,000.00 285,000.00 700,000.00 1,520,000.00 1,730,359.49 619,258.00 100,000.00 834,600.00 1,130,628.97 824,584.80 1,585,740.00 490,839.74 697,725.60 124,000.00 266,000.00 899,596.80 475,722.00 760,000.00 1,699,913.28

Koef Për t'u dhënë Debitor Për të m 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 Koef 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 Koef 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41 2.41

22,929.80 7,046.09 31,799.95 12,931.10 21,866.50 6,614.90 10,031.46 23,015.50 9,843.57 12,050.00 26,558.20 1,508.54 4,968.12 52,774.33 35,033.27 4,820.00 2,189.49 2,410.00 376,056.40 23,810.80 11,886.12 3,825.15 34,616.50 4,820.00 10,989.60 31,330.00 4,022.77 22,929.80 3,663.20 18,066.90 9,051.24 4,820.00 6,025.00 20,147.60 4,754.45 1,609.11 6,878.94 Për t'u2,651.00 dhënë 61,427.47 60,856.93 4,578.27 10,182.01 8,242.20 11,905.40 21,690.00 2,866.23 7,643.27 1,325.50 135,014.05 50,284.65 3,663.20 1,831.60 1,930.93 3,329.96 14,652.80 40,849.50 15,533.71 21,004.79 43,958.40 29,810.39 5,494.80 10,073.80 36,150.00 27,474.00 8,407.59 5,494.80 8,045.54 13,222.85 12,019.42 29,758.74 34,917.53 4,819.23 4,819.23 9,158.00 9,158.00 Për t'u7,326.40 dhënë 12,491.66 24,275.02 13,554.08 50,369.00 50,356.28 4,579.00 21,228.32 12,050.00 48,852.87 4,421.39 2,761.23 14,942.00 7,643.27 75,426.98 6,813.55 2,259.01 8,559.07 4,656.82 27,273.07 6,025.00 6,868.50 16,870.00 36,632.00 41,701.66 14,924.12 2,410.00 20,113.86 27,248.16 19,872.49 38,216.33 11,829.24 16,815.19 2,988.40 6,410.60 21,680.28 11,464.90 18,316.00 40,967.91

Vijon nesër

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Debitor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Debitor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Për. të m . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Për . të m . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


22

MAPO

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

Shtatëvjeçarja që ka shkruar operë

Fjalëkryqi klasik

Britanikja shtatëvjeçare, Alma Deutscher, është një fëmijë ‘mrekulli’, pasi që në këtë moshë ka kompozuar operën e saj. Vepra me titull “The Sweeper of Dreams” pritet që shumë shpejt të shndërrohet në një sensacion në internet. Shtatëvjeçarja është mjaft e aftë në violinë dhe piano, ndërsa kompozimin e saj të madh e rekomandon edhe Opera Kombëtare e Anglisë. Alma ka thënë se frymëzimin për kompozimin e operës e ka fituar në gjumë. Ajo ka filluar të merret me kompozime që nga mosha pesëvjeçare, ndërsa në moshën gjashtëvjeçare ka shkruar një sonatë.

1

16

Dëgjoni zemrën tuaj sot – ajo e di se çfarë është duke ndodhur, dhe për momentin mund t’ju çojë ju shumë më larg. Kjo nuk do të thotë se ju duhet të hiqni dorë nga ajo çështja e zymtë, thjesht lëreni të pushojë për njëfarë kohe.

4

5

6

BINJAKET (21/V-20/VI)

Ju sot nuk jeni në humorin tuaj më të mirë, veçanërisht kur keni të bëni me njerëz të afërt. Bëni kujdes nga një tendencë për t’u kapur shumë fort apo edhe të shpërtheni menjëhere ndaj dikujt nëse ju ndjeheni si të braktisur.

GAFORRE (21/VI-22/VII)

Ju duhet të ngriheni sot duke u ndjerë më energjik nga sa mendonit se do të ishit, edhe nëse ju thjesht jeni vetëm me disa orë gjumë. Ju jeni duke prekur diçka me të vërtetë të thellë, prandaj përpiquni që të bëni më të mirën prej saj!

45

46

50

VIRGJERESHA (23/VIII-22/IX)

PESHORJA (23/IX-22/X)

AKREPI (22/X-21/XII)

Ngrohtësia juaj emocionale është duke mbajtur ata përreth jush të lumtur dhe relativisht të lehtë për t’u trajtuar – por mos e shtyni atë! Qëndrojini kërkesave që ju mendoni se ata do ju përgjigjen, dhe kështu gjithkush do të jetë i lumtur.

Shokët tuaj ju mbështesin sot, prandaj sigurohuni që t’u bëni atyre të ditur sesa shumë ju i vlerësoni ata. Është me të vërtetë një ditë e mirë për ju që të bëni një hap përpara dhe t’i bëni ata që të kuptojnë se ju jeni shumë më mirë së bashku.

Ju keni nevojë që të shpenzoni ca kohë ekstra me shokët dhe familjen sot – vërini ata të paret pasi ju nuk do të gaboheni! Është një ide e mirë për ju që të bëni një hap të vogël prapa dhe të shikoni nëse ju keni akoma më tepër për të dhënë.

Ju jeni i fuqizuar dhe i gatshëm për të marrë atë që doni – edhe pse askush nuk mendon se ju jeni duke e vjedhur. Është më tepër si shtytëse dhe manipulative, por që duhet të përfundojë në një fitore nga të dyja anët, kështu që kush është duke ju numëruar?

SHIGJETARI (22/XI-21/XII)

BRICJAPI (22/XII-20/I)

UJORI (20/I-19/II)

PESHQIT (20/II-19/III)

Humori juaj mund të mos ju pëlqejë, por përsëri nuk mund ta injoroni atë! Nëse për ndonjë gjë që ju keni nevojë ta lini atë që të jetë guida juaj, sot do t’ia arrini qëllimit duke bërë rrugë përmes dredhive dhe kthesave që janë të sigurta për t’u përballuar.

Ju keni nevojë që të fokusoheni mbi çdo gjë që shikoni – çdo gjë që është menjëherë e dukshme, është e sigurt që do të shkaktojë pengesa gjatë rrugës nëse ju e injoroni atë. Sigurohuni që të gjithë njerëzit tuaj të jenë gjithashtu në dijeni.

Përqendrimi është i gjithë ai për të cilin keni nevojë sot, prandaj sigurohuni që ju ta merrni atë në çdo mënyrë të mundshme. Kjo mund të kërkojë çdo gjë që nga mbyllja e një dere deri tek shkuarja në papafingo dhe fikja e të gjitha pajisjeve elektronike.

Kënaqni anën tuaj romantike sot – energjia juaj është ajo e duhura për të! Sigurohuni që e dashura juaj të jetë në dijeni rreth mënyrës sesi ju ndjeheni ose dilni jashtë dhe takoni një person të ri. Gjëra të mëdha janë të mundshme tani!

Fjalëkryqi klasik është një nga lojërat enigmatike më të përhapura në botë. Fjalëkryqet e para filluan të botoheshin që në shekullin e XVIII dhe vazhdon të jetë e preferuar edhe në ditët e sotme.

10

14

21

15

22

23 28

31

32

37

33

38

41

34

39

42

43

44

47

48

49

Koha e fillimit ____:____ Koha e mbarimit ____:____

52

51 54

53

Horizontalisht:

Vertikalisht:

1. Qetësi, mungesë e çdo zëri. 6. Sopata në dialekt. 11. Vend i gjelbëruar në

1. Shkenca që studion ligjet e lëvizjes së ujërave, si edhe mundësitë e

shkretëtirë. 13. Organizata Veteranëve. 14. Në këtë moment. 16. Titull i lartë

zbatimit të tyre. 2. Shoqërore, ose... 3. Lloj peshku. 4. Shtroje për të fjetur.

shkencor. 19. Pjesa me xhama e një ndërtese. 23. Ent Ndërtimi. 24. Copë e

5. I ka veza në mes. 7. Mal i vendit tonë. 8. Spagna, këngëtare e njohur ital-

gjatë dhe e ngushtë. 25. Pjesëz mohuese. 27. Kokrra të vogla të kuqe. 29.

iane. 9. Përemër vetor. 10. Tërësia e vlerave morale të njeriut. 12. Instituti

Flori. 30. Përemër dëftor. 32. Gosti, që shtrohet për nder të dikujt. 35. Lug

Veterinar. 15. Përemër vetor. 17. Ar francez. 18. Enë laboratorike, provëza.

prej teneqeje, që vihet në buzë të strehës së çatisë për të mbledhur ujërat.

20. Organizatë terroriste. 21. Shkronjë dyshe. 22. Makinë lufte. 26. Lëng që

37. U rrëzua. 39. Pëlhurë e trashë. 40. Zhvillim shkallë-shkallë dhe i ngadaltë

i injektohet të sëmurit në vena. 28. Hapi i parë i dikujt në një fushë. 31. Ko-

i bimëve e i kafshëve nga një lloj në tjetrin. 44. Gjysëm çuni. 45. Shko! 47.

rnel, historian i famshëm latin. 33. Shportë për fruta. 34. Janë në fillim të

Humbja e të drejtës për të marrë pjesë në ndeshjet e tjera a për të vijuar

torbës. 36. Njeri me trup të madh e të fuqishëm. 38. Llampa me dy elektro-

më tej një garë. 48. Rrëfenjat legjendare. 50. Ndarje administrative në

da. 41. Fshat turistik pranë Pogradecit. 42. Industria Ndërtimit. 43. Ndër-

Zvicër. 52. Kompozitor i famshëm italian. 53. Përmbledhje hartash gjeo-

marrje Mekanike. 46. Pjesë e një ndërtese. 48. I vogël i kalit. 49. Krenar në

grafike. 54. Forcë e veçantë, vrull që karakterizon dikë a diçka.

mes. 51. Nuli pa të forta. 52. Pak bileta.

Sudoku | nivel mesatar 3 2 6 8

4 7

9 LUANI (23/VII-22/VIII)

9

27

30

40

20

26

36

8

13

19 25

35

7

12

18

29

Horoskopi i ditës

Ana juaj emocionale është nënjëgjendjetëkeqe–por e sotmja është dita që ajo të rregullohet! Ju duhet të jeni në gjendjen tuaj më të mirë për të trajtuar trauma dhe shëruar marrëdhënie të vjetra, kështu që bëjeni këtë sa më shpejt që të jetë e mundur.

17

24

Shkencëtarët kanë zbuluar se personat që humbin virgjërinë në të njëzetat, me kalimin e kohës, janë më të lumtur dhe më të kënaqur me lidhjet e tyre. Por, ajo që brengos, sipas shkencëtarëve është se këta persona rrallëherë lidhin martesë së bashku. Deri më tani nuk është kryer një hulumtim i tillë i cili tregon ndikim afatgjatë dhe ndikimin mendor dhe atë fizik të qenit në lidhje të hershme seksuale. Paige Harden nga universiteti në Teksas ka dashur ta zbulojë nëse koha e fillimit të marrëdhënieve seksuale mundet t’i parashikojë përfundimet romantike, siç janë martesa dhe jeta e përbashkët. Harden në hulumtimin e saj kishte përdorur të dhënat e 1.659 personave që ishin vëzhguar për 18 vjet rresht. Ajo që Harden kishte zbuluar ata persona që herët ishin futur marrëdhënie seksuale, me kalimin e kohës kishin pasur arritje më të lartë edukative dhe më shumë të ardhura financiare. Ata, po ashtu, ishin më të lumtur dhe më të kënaqur në lidhjet e tyre

DEMI (21/IV-20/V)

3 11

Humbja e virgjërisë në të njëzetat, i bën çiftet më të lumtur

DASHI (20/III-20/IV)

2

9 6

7

4 2

5 8

9

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo rresht e kolonë të ketë numrat nga 1-9.

5 3 8

7

4 4

8

1

4

1

9

1

3

3

4

6

6

2

6

9

5

8 7

7

1 2

8

4

7 8

7

1

9 4

5

6 4 2

1

Koha e fillimit ____:____

7

3

Koha e mbarimit ____:____

Numërkryq

Shah | nivel mesatar

2

5

1

4

6

2

3

Gjeni figurën duke bashkuar pikat

Plotësoni tabelën me numrat e dhënë!

Koha e fillimit ____:____ Koha e mbarimit ____:____

I bardhi lëviz dhe fiton në të dy rastet e e dhena në skemën e mësipërme. Sfidat e dhëna janë të përzgjedhura nga profesionistë të vërtetë të lojës së Shahut

Numra me 3 shifra: 051, 126, 210, 229, 251, 325, 415, 511, 515, 562, 598, 652, 698, 784, 828, 891. Numra me 4 shifra: 1236, 1526, 2197, 2513, 2536, 3021, 4874, 5537, 5591, 6248, 8956, 9851.

Përgjigjet nr të djeshëm

Gjeni 10 ndryshimet

V

E

M

E

O

T

R

A

M

A

I

D

E

N

N

A N

A

T

S

P

T

014914, 042191, 053303, 185275, 203581, 276382, 317626, 321021, 452019, 521459, 526321, 666629, 851216.

21826, 25158, 32085, 32164, 46046, N

D

J

R D

M A G

R

E S

P

K

O

E

R

I

A

L

N

A

N

C

O

C

O

P

O

L

I

C

A

T

E

R

I

M

E

B

R

A

M

S

T

O

H

O

O

Z

A

D

R

K

A

U

M

A

I

H

A

R

E

T

R

A

S

T

A

R

A

U

L

U

Numra me 6 shifra:

Numra me 5 shifra:

Ngjyrosni pjesën me pikë dhe zbuloni figurën

A

52519, 52524, 62534, 63254, 81549, 87958, 95155.

U

I

T

F

I

A R

D

Q E

E

R

F

H

O

Z

D

I

M

E

A

M

A

R

M

A

A

R

R

A

E

O

O B P

A

Z

9

5

2

3

1

5

2

6

3

5

9

6

5

7

4

8

4

5

5

5

1

4

5

2

8 1

5

2

6

3

2

0

0

0

0

1

2

0

2

5

6

3

2

0

6

9

5

2

1

0

2

3

0

2

6

5

8

9

5

4

7

8

4

8

4

1

4

1

5

1

5

2

6

6

6

3

2

0

1

5

9

6

8

0

8

7

4

8

4

1

5

2

4

1

5

6

2

1

0

0

6

3

5

9

6

8

5

7

8

8

8

3

4

1

5

2

1

5

6

2

3

2

0

1

1

1

2

0

3

0

3

2

6

5

9

0

7

0

8

5

4

5

1

5

2

8

0

6

2

3

5

4

1

4

5

2

1

5

8

7

9

4

5

8

5

4

1

4

1


faqja e fundit

SOT 1917

E mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

MAPO

23

24 tetor Bolshevikët pushtojnë ndërtesat qeveritare Më 24 tetor 1917 bolshevikët filluan të pushtonin ndërtesat qeveritare në Rusi, duke shënuar kështu një nga fazat e fundit të krijimit të Bashkimit Sovjetik dhe ngritjen e atij sistemi politik diktatorial që mbajti nën thundër për një periudhë të gjatë thuajse gjysmën e botës. Revolucioni i Teto-

rit, i njohur gjithashtu si Revolucioni Sovjetik, i referohet një revolucioni – pjesë e Revolucionit Rus – që filloi me një ndërhyrje të armatosur në Petrograd. Ishte faza e dytë e Revolucionit të përgjithshëm Rus të vitit 1917, pas Revolucionit të Shkurtit. Revolucioni i Tetorit rrëzoi qeverinë

e përkohshme ruse dhe u dha pushtetin sovjetikëve të dominuar nga bolshevikët. U ndoq nga lufta civile ruse (1917-1922) dhe çoi në krijimin e Bashkimit Sovjetik në vitin 1922. Revolucioni u udhëhoq nga bolshevikët, të cilët filluan të marrin ndërtesat qeveritare më 24 tetor.

Valbona Selimllari Thjesht Bona Klaudeta Skënderasi

Dhe ndërsa e sheh në mes të rrëmujës, pluhurit, çekanëve, kovave, kabllove, tullave e llaçit, pa u sjellë si lule mos më prek, pa u kujdesur se mos taka e hollë shkel në vend të papastër, pa e vrarë mendjen për t’u parë dhe një herë në pasqyrë se si i rrinë flokët, pa u larguar me vrap nga një re pluhuri që ngrihet nga dyshemeja, bindesh vërtet se është ashtu siç ajo thotë.

GAZETA

MAPO info@mapo.al cel: 068 20 20 5555477 Gazetamapo@gmail.com cel: 068 477

Do apo nuk do, ne do vazhdojmë ta shohim si Miss-in e përjetshëm. Kurse ajo vetë do vazhdojë ta shohë veten si përherë, pa shumë bujë e zhurmë. Kështu u rikthye vitin e kaluar në ekran. E kështu do të ndodhë edhe këtë vit. Valbona Selimllari do t’ia nisë “Nga e para”. Në një sezon tjetër televiziv. Bona na sjell detajet. Si gjithmonë shtruar-shtruar. Siç di të bëjë vetëm ajo. Që të gjesh se ku ndodhet shtëpia e radhës, së cilës i ka rënë “lotaria” për t’u shndërruar nga emisioni “Nga e para”, nuk është dhe aq e thjeshtë. Duhet të hysh në fshatin Yrshek, në afërsi të Tiranës, të futesh nëpër ca kthesa, pastaj të ngjitësh ca të përpjeta e të kërkosh nëpër ca qoshe. Por kur nga produksioni na tregojnë se cila është rrugica ku ndodhet shtëpia, nuk ka më dyshime. Tamam në vendin ku ka më shumë “spektatorë”, që shohin gjithë sy e veshë dhe aty ku shfaqet ndonjë punëtor në bluzën e të cilit dallohet ndonjë logo kompanie me emër, jemi në vendin e duhur. Ajo është shtëpia. Shtëpi i thënçin! Tamam-tamam, ajo ka qenë një ish-magazinë nitrati në fshatin afër Tiranës, ku banon një familje prej pesë vetash dhe që një ushtri me muratorë, bojaxhinj, elektricistë e marangozë po e kthejnë në një shtëpi të banueshme. Ata që e kanë parë sezonin e kaluar të emisionit, e kanë mësuar se cila është formula e “Nga e para”, që prodhohet nga Anima Pictures dhe “Vizion Plus”. Një familjeje të përzgjedhur i restaurohet shtëpia që në themele. Kështu po ndodh edhe kësaj here. Është dita e katërt dhe e fundit dhe familja pritet që të vijë për të parë se ç’ka ndodhur me shtëpinë e tyre. Ose më saktë, me atë që ata e quanin shtëpi. Duhet vetëm të shohësh fotot se si ka qenë më parë, të hedhësh një sy brenda për të vëzhguar nga afër se si punohet (secili nga punëtorët ka a s’ka 30 cm vend për të vënë këmbën, duket sikur punojnë sipër njëri-tjetrit) për t’u bindur se aty brenda gjithçka është bërë “nga e para”. Që nga tavani, dyshemeja, muret, dyert, dritaret, oborri, e sidomos orenditë. Madje janë sajuar edhe dy dhoma të tjera që nuk ekzistonin hiç. Gjithçka vetëm në katër ditë, gjatë të cilave stafi i emisionit është ngujuar pa lëvizur asnjë sekondë e po kështu kanë bërë edhe komshinjtë rreth e rrotull, që të ulur ku të munden ndjekin live “shfaqjen”. Dhe që shfaqja të quhet tamam e tillë duhet edhe prezantuesja. Në muzg Valbona Selimllari ndodhet në shesh-xhirim. Edhe pse ky i kësaj here nuk ka të bëjë as me skena të mëdha gjithë drita e as me imazhe prezantuesish gjithë xixa e shkëlqim. “Nga e para” është një tjetër gjë, që për Bonën (siç e thërrasin të gjithë) do të thotë shumë. Jo vetëm sepse e riktheu pas disa vitesh në

ekran (edhe pse prapaskenat e spektakleve nuk i ka braktisur kurrë), por sepse i dha një tjetër dimension, që nuk e kishte provuar më parë dhe që në të vërtetë as që kishte ndër mend ta provonte, sikur të mos ishin producentët e “Anima Pictures”, që e përzgjodhën për të qenë fytyra e emisionit “Nga e para”. Që të mos tërheqë vëmendjen me dukjen, duket një mision i pamundur. Por kësaj radhe e ka gjetur një mënyrë për të treguar se në të vërtetë Missi i përjetshëm qëndron shumë larg imazhit të princeshës mbi bizele. E kupton menjëherë këtë, kur Bona shfaqet në sheshin e xhirimit. Roli i Bonës dihet tashmë. Pasi i ka përcjellë në ditën e parë të pestë pjesëtarët e familjes, tani është gati që t’i presë në ditën e katërt, aq sa i duhet stafit realizues që të nisë e bitisë atë mision, që në dukje duket fare i pamundur. Sidomos kur ne që ishim të parët që na u dha mundësia për të ndjekur nga afër punimet, pamë fotot prej nga dukej se si kish qenë ndërtesa më parë: një karakatinë e pabanueshme. Por meqë gjatë sezonit të kaluar ne e kemi parë se si rrjedhin ngjarjet, jemi tërë sy e veshë për të parë se si do të reagojë familja kur të shohë një shtëpi prej vërteti. Bona është gati. E veshur e gjitha me disa nuanca të rozës, me sandale të larta, flokë të mbledhur dhe një grim të lehtë, që ia thekson edhe më shkëlqimin e syve. Por as një gisht pudër, as konture lapsi, as penela e as hije të theksuara sysh. Edhe pse nata po bie, ka pamjen e një të sapozgjuare, me lëkurë të qetë, që roza e veshjes ia bën edhe më të bukur. Gjithkush që do ta shihte, do ta gjykonte pamjen e saj pa asnjë të metë. E megjithatë, çuditërisht Bona të thotë se nuk ndihet fare rehat e veshur ashtu. Dhe ndërsa e sheh në mes të rrëmujës, pluhurit, çekanëve, kovave, kabllove, tullave e llaçit, pa u sjellë si lule mos më prek, pa u kujdesur se mos taka e hollë shkel në vend të papastër, pa e vrarë mendjen për t’u parë dhe një herë në pasqyrë se si i rrinë flokët, pa u larguar me vrap nga një re pluhuri që ngrihet nga dyshemeja, bindesh vërtet se është ashtu siç ajo thotë. Bona tregohet shumë e kujdesshme kur flet për familjet që marrin pjesë në emision. Teksa rrëfen për ta, nuk duket në asnjë moment si vajza e bukur e mospërfillëse që jeta e ka përkëdhelur duke i dhënë gjithçka dhe që i sheh të tjerët nga lartësia ku ndodhet. Kujdeset shumë që të tregojë se në këtë rast ajo nuk është prezantuesja klasike, që shkon aty, vendos mikrofonin, mbaron punën për të cilën paguhet dhe pastaj i hipën makinës për të hapur derën e shtëpisë së saj, me siguri shumë komode dhe aspak të ngjashme me atë që njerëzit e emisionit e kanë kthyer me shumë mund në një shtëpi të banueshme.

Drejtor: Artur Zheji Kryeredaktor: Arion Sulo. Zv/kryeredaktor: Alfred Lela, Aleksandra Bogdani. Politika: Nevila Përndoj, Fejzi Braushi. Kronika: Leonard Bakillari, Dashamir Biçaku Rrethe: Vladimir Karaj. Ekonomia: Blerina Hoxha. Sociale: Jonida Tashi. Kultura: Aida Tuci. Sporti: Jeton Selimi. Komentatorë&Analistë: Gentian Elezi, Arjan Vasjari, Prof. Asoc. Dr. Adrian Civici. Karikatura: Bujar Kapexhiu. Faqosja: Florenc Elezi. Ilir DRIZARI, Kujtim Bisha Koordinatore: Shkëndi çili. Korrektore: Lila Plasari, Brunilda Meno. Adresa: Bulevardi Gjergj Fishta pranë UET

Email: v.perleka@gmail.com Vera_perleka@hotmail.com


CMYK

24

MAPO

e mërkurë, 24 tetor 2012 www.mapo.al

Gazeta Mapo  

gazeta, aktualitet, albania, shqiperia, intervista, ekonomi, gazeta, suplemente, kriza, lajme, mapo, ngjarje, tirana, kronika, dosje, pune,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you