Page 1

»5

Decentralizimi i pushtetit

Bashkia e Tiranës u jep kompetenca të reja minibashkive E martë

26 shkurt 2013 Viti IX, Nr. 2907 Tel: 04 2 233 991 Fax: 04 2 233 998 Çmimi: 30 lekë • € 1.5

gazetametropol.com

Alastair Kampbell

Ish-pronarët që Publikohet libri me do të kompensohen Publikohen në Fletoren Zyrtare emrat e subjekteve që shpronësohen nga toka e zënë me ndërtime të paligjshme

»20

»22

kujtime, Rama admirues i politikës së Toni Blerit

Vranë Lamajn Telefonata që tradhtoi të akuzuarit

»6-7

Legalizimet

Emrat që t’u ndryshohet sipërfaqja, e cila do të hipotekohet nga ALUZINI Tabelat e plota për të gjitha zonat e Shqipërisë. Rishikimi i listës pas ankesës. Të dhënat e plota për çdo familje

»21-23

Strehimi me kredi

Harta e ndarjes së fondeve sipas qyteteve me më shumë kërkesa Në dispozicion të aplikuesve do të jenë katër mijë kredi. Kategoritë që do të kenë më shumë mundësi përfitimi

»4

Alibia e PK

Si u goditën të dërguarit e SHBA-ve për organizimin e protestave antifashiste Dosier nga Albert Kotini. Bashkëpunimi me komunistët në vitin 1943 dhe përplasja me lojën e Sigurimit deri në vitin 1946 »16-17

et e Makina e vjedhur gjend tisën djegur në Domje. U arra eqi për t’u strehuar në Gr

Ekzekutimi i shefit të laskomisariatit pas përp rë jeve të 5 muajve më pa

FRESSH-i merr rol kryesor

in Detajet rreth operacion an me super të fshehtë. Qëllu mera maska, u filmuan nga ka

»3

Komunikimi derë më derë, nis trajnimi i të rinjve të PS-së Për herë të parë

Votimi elektronik, shkelen afatet, në rrezik realizimi më 23 qershor Partitë nuk reagojnë për zbatimin e ligjit. Nuk nis prokurimi i aparaturave. Realizohet ndarja e qendrave të votimit »2

Asnjë ndërhyrje

Opinion Nga Luan Kurti

Militantizmi i kallajisur i tranzicionit Nga Petraq Floku

»11

Vila e mbretit Zog, një pasuri kombëtare Taksë pastrimi për që po rrënohet, harrohet dhe nga pronari papastërtinë »11 »8


02

« politikë

E martë 26 shkurt 2013 •

KQZ shkel të gjitha afatet ligjore për prokurimin e aparaturave

Afatet, rrezikohen zgjedhjet elektronike PS e shqetësuar për situatën. PD nuk pranon të bëjë komente Ervin Koçi

K

omisioni Qendror i Zgjedhjeve shkel të gjitha afatet për kryerjen e procedurave të prokurimit të pajisjeve teknologji për zgjedhjet në qarkun e Tiranës dhe të Fierit. Sipas Kodit Zgjedhor, KQZ-ja duhej ta kishte përfunduar këtë proces gjashtë muaj para datës së zgjedhjeve, që përkon më 23 dhjetor të vitit që lamë pas. Edhe në udhëzuesin e miratuar në mbledhjen e 24 dhjetorit të vitit 2012 anëtarët përcaktuan ditën e 26 janarit si afat të fundëm, por ende nuk kanë përfunduar procedurat e prokurimit. Kjo shtyrje e afatit rrezikon zgjedhjet elektronike në vend, pasi edhe gjatë hartimit të Kodit Zgjedhor ekspertët e ODHIR-it theksuan se koha për implementimit e teknologjisë është shumë e limituar dhe nuk duhen shkelur. Kjo ishte edhe një nga arsyet pse ekspertët e ODHIR-it nuk e përkrahën idenë e zgjedhjeve elektronike në të gjithë vendin, por e lanë atë me një projekt-pilot për dy nga qarqet më të mëdha në vend. “Duke pasur parasysh kompleksitetin e teknologjive të reja, ndoshta një zbatim i tillë në nivel kombëtar mund të jetë goxha sfidë e madhe. Siç e thashë, kur e merr hap pas hapi- ke më shumë mundësi të arrish rezultatet e duhura. Projektet e TI-së janë shumë të veçanta dhe kërkojnë shumë më tepër kohë sesa mendohet në fillim. Së dyti, teknologjitë e reja janë shumë më komplekse sesa mjetet e zakonshme të TI-së. Do të keni dhe një afat të caktuar, sepse është e pamundur të shtysh zgjedhjet. Kështu janë projekte që kanë afate kohore që nuk mund të shtyhen”, - ka theksuar eksperti i lartë i teknologjisë i ODIHRit Robert Krimer në muajin maj të vitit 2012. PS dhe PD Përfaqësuesi politik i Partisë Socialiste në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, Genc Gjonçaj, theksoi dje në një prononcim për gazetën “Metropol” se shtyrja e afateve e përkeqëson gjithnjë e më shumë implementimin e teknologjisë në zgjedhjeve. “Çdo ditë që kalon e vështirëson më shumë këtë situatë. Në bazë të udhëzimit që KQZ-ja ka miratuar kjo procedurë duhej të kishte përfunduar më 26 janar. Unë kam kërkuar informacion lidhur me hapat dhe ende nuk e kam marrë atë”, - theksoi Gjonçaj për gazetën “Metropol”. Në kampin tjetër, përfaqësuesi politik i PD-së në KQZ, Njazi Kosovrasti, e cilësoi një gjë të tillë si jashtë kompetencave të tij, duke mos dashur të komentonte vonesat e shkaktuara nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve dhe e ka cilësuar këtë si një problem të brendshëm të

Neni 179/1 i Kodit Zgjedhor, detyrimet ligjore të KQZ dhe afatet e shkelura

Procedurat që duhej të ndiqte KQZ për tekonologjinë Jo më vonë se 30 ditë nga hyrja në fuqi e këtij ligji KQZ-ja fillon përgatitjen e projektit për ngritjen e sistemit të verifikimit dhe regjistrimit të zgjedhësve (SEV) dhe sistemit elektronik të numërimit (SEN). Në përgatitjen e projektit të SEV-it përfshihen edhe përfaqësues të Ministrisë së Brendshme. KQZ-ja përcakton planin për përmbushjen e projektit të SEN-it në të

gjithë qarkun e Fierit për zgjedhjet për Kuvendin të vitit 2013. KQZ-ja përcakton planin për përmbushjen e projektit të SEV-it në të gjithë qarkun e Tiranës për zgjedhjet për Kuvendin të vitit 2013. Me qëllim zbatimin e sistemit SEV, qendrat e votimit nuk mund të kenë më shumë se 700 zgjedhës. Kur në një zonë të qendrës së votimit ka më shumë se 700 zgjedhës, zbatohen të njëjtat kritere

• Plani i veprimit i përcaktuar në Kodin Zgjedhor për zgjedhjet teknologjike duhet të parashikojë dhe të garantojë të paktën kryerjen e një studimi zbatueshmërie për sistemet elektronike të numërimit dhe identifikimit në përdorim. Ky studim do të identifikojë përfitimet dhe rreziqet e përfshira në zbatimin e sistemeve të tilla dhe në mënyrë të veçantë aspektet ligjore, operacionale dhe financiare. Krahas kësaj plani i veprimit duhet të bëjë prokurimin transparent, testimit dhe certifikimit, trajnimit, edukimit të zgjedhësve dhe zbatimit. Ai duhet të parashikojë një date për nxjerrjen e aktit normativ për hollësitë operacionale të sistemit elektronik. Gjithashtu duhet bërë testimi i detyruar i pajisjeve.

institucionit. Ndryshe nga Kosovrasti, përfaqësuesi i PS-së, Gjonçaj, e konsideron tejet delikat afatin e shkelur. Ai në disa mbledhje të KQZ-së ka kërkuar në mënyrë të vazhdueshme informacion lidhur me hapat që po ndjek institucioni për bler-

jen e aparaturave teknologjike. Sipas Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, në deklaratat e bëra publike deri tani ka përfunduar marrëveshja vetëm për qarkun e Fierit, ndërsa për Tiranës institucioni thekson se është ende në bisedime,

për ndarjen e tyre sipas pikës 6 të nenit 62 të këtij Kodi. Procedurat për blerjen e shërbimit dhe/ose pajisjeve të SEN-it dhe SEV-it kryhen me operatorë të mirënjohur, që ofrojnë teknologji të provuara me sukses në fushat respektive. Procedurat e prokurimit, si rregull, duhet të përfundojnë jo më vonë se 6 muaj përpara zgjedhjeve për Kuvendin të vitit 2013.

•Zgjedhjet e 23 qershorit do të certifikohen me të njëjtën vulë të 2009s. Ky vendim është marrë nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, i cili ka shtyrë për një seancë tjetër miratimin e buxhetit të zgjedhjeve, pasi nuk është përcaktuar fondi i parashikuar për fushatën. Anëtari i i KQZ-së Hysen Osmani kërkoi shpjegime nga Drejtoria e Financës për pagesën shumë të lartë të komisionerëve, të cilët, edhe pse punojnë vetëm një ditë marrin 25 mijë lekë të reja. Pas kësaj kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Lefteri Lleshi, kërkoi nga administrata që brenda kësaj jave të paraqesin fondin për fushatën sensibilzuese të zgjedhjeve, në mënyrë që buxheti të jetë i plotë.

duke e shtyrë edhe më shumë këtë procedurë ligjore. Kjo sjell dështimin e zgjedhjeve elektronike për këto dy qarqe, pasi nuk është vetëm procedura për blerjen e aparaturave. Pasi të bëhet prokurimi, duket të fillojë edhe trajnimi i komision-

erëve që do të përdorin pajisjet teknologjike. Veç kësaj duhet bërë edhe prodhimi i fletëve të votimit, që bëhet në mënyrë që ta lexojë aparatura, ose të bëjë identifikimin e zgjedhësve, ashtu siç është parashikuar të bëhet në qarkun e Tiranës.

LSI

Ilir Meta: Poli i tretë nuk do të lejonte mazhoranca arrogante Kryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim, Ilir Meta, në një intervistë të dhënë për televizionin “Top Channel”, ka deklaruar se ideja e një poli të tretë është një ide, e cila nuk do të lejonte që të kishim një mazhorancë arrogante. Sipas tij, duhet të ketë një ekuilibër në mazhorancën e ardhshme. “Ideja e një poli të tretë apo të qendrës, në thelbin e saj është ideja e mospasjes së një mazhorance të plotë nga një forcë e vetme për arsye se eksperiencat e kanë treguar që mazhoranca të tilla sillen me një arrogancë dhe për të frenuar këtë sjellje është e rëndësishme të ketë një ekuilibër në çdo mazhorancë të ardhshme, e cila do të jetë edhe baza e një bashkëpunimi më të përgjithshëm edhe në Parlament, edhe në tërësi në të gjithë sistemin e qeverisjes së vendit”, tha Meta. Lideri i Lëvizjes Socialiste për Integrim, Ilir Meta, është shprehur se LSI do të bëjë koalicion për zgjedhjet e ardhshme vetëm me ato forca politike që janë progresiste, konstruktive dhe bashkëpunuese. “Për ne ekzistenca në qeveri nuk është e lidhur domosdoshmërish me ekzistencën e LSI-së. Përkundrazi! Sepse LSI është krijuar si forcë opozitare dhe duke u distancuar nga qeverisja e asaj periudhe. Për ne është më e rëndësishme që kjo forcë politike t’i shërbejë stabilitetit të vendit, një klime më konstruktive dhe më pozitive, më bashkëpunuese dhe njëkohësisht t’i shërbejë përshpejtimit të atyre reformave që i japin Shqipërisë më shpejt statusin e vendit kandidat të Shqipërisë në Bashkimin Evropian por, edhe e ndihmojnë për të përmirësuar situatën ekonomike në vend”, ka thënë z. Meta. I pyetur në lidhje nëse e përjashton apo jo ndonjë forcë politike për bashkëpunim në zgjedhje z. Meta është përgjigjur se “Duke qenë partizan i një politike pozitive edhe konstruktive, nuk do të preferoja të shprehesha në mënyrë mohuese se me kë nuk do të bëjmë, por në mënyrë pohuese, që do të bëjmë me të gjitha ato forca, të cilat japin mesazhe progresiste, konstruktive dhe bashkëpunuese”.


politikë • E martë 26 shkurt 2013

»

03

Fushata, PS ndryshon taktikë, rol kryesor jo vullnetarët, por FRESH

Komisioni

Të rinjtë eurosocialistë në trajnime për komunikimin derë më derë

Opozita, moratorium për armët

Trajnimi Të rinjtë eurosocialistë në të gjithë Shqipërinë kanë nisur tashmë prej disa ditësh që të njihen me strategjinë e komunikimit në fushatën derë më derë në funksion të zgjedhjeve parlamentare të 23 qershorit. Specialistë të komunikimit të FRESSH dhe të Partisë Socialiste do të zhvillojnë trajnimin e eurosocialistëve në vendet ku ata jetojnë. Siç është bërë e ditur FRESSH do të ketë një rol kryesor në fushatën elektorale në çdo qark, në çdo rreth, në çdo qytet, në çdo komunë

Detyrat Nga një fushatë elektorale me vullnetarë në zgjedhjet e 28 qershorit të 2009 tashmë kampi socialist përqendrohet në një fushatë me anëtarë të forumit eurocialist. Pas një analize që i është bërë punës në terren për zgjedhjet e kaluara, kupola rozë ka nxjerr si mësimet, ashtu dhe piketat ku çaloi ajo fushatë. Për këtë arsye, në këtë garë elektorale u pa e udhës që të jenë pikërisht të rinjtë eurosocialistë, ata të cilët të zhvillojnë fushatën derë më derë një mënyrë e re kjo e organizimit të fushatave nga ana e PS. Por, eurosocialistë duhet të mësojën më së pari se si të sillen me votuesit, me qëllim që ta bindin atë të dëgjojë se përse duhet të votojë alternativën socialiste për rilindjen e Shqipërisë. Ndërkohë, nisur nga fakti se në radhët e mbështetësve apo dhe të anëtarësisë së partive, një pjesë e tyre janë të lëkundur apo dhe të pakënqur, porosia direkte për të rinjtë euroscialistë është evidentimi dhe afrimi i tyre në gjirin e kampit socialist. Kjo direktivë vlen dhe për strukturat drejtuese të PS-së dhe në fokus është pikërisht

Taksat Inaugurohet pagesa e taksave online

Berisha: Brenda vitit 2013 përfundon projekti i plotë Çdo sipërmarrës në Shqipëri që ka në përdorim një smartphone ose një tablet me shërbimin e internetit, nuk është më i detyruar të shkojë tek zyrat e Tatimeve për t’u njohur me detyrimet e tij ndaj shtetit apo të shkojë në sportelet e bankave për të bërë pagesën. Dy aplikacione të reja të Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve u mundësojnë biznesmenëve që këto dy veprime t’i bëjnë nëpërmjet telefonit celular. Aplikacioni i parë i pagesës elektronike i lejon një biznesmeni që të krijojë llogarinë e tij elektronike tek tatimet dhe nëpërmjet saj të lidhet me bankat për të bërë pagesën pa qenë e nevojshme të paraqitet fizikisht. Për Kryeministrin Sali Berisha ky është një nga projektet më të rëndësishëm të programit të Shqipërisë dixhitale, jo vetëm se redukton ndjeshëm kostot e biznesit dhe rrit cilësinë e shërbimit, por hap rrugën e përfitimit të këtij shërbimi për të gjithë qytetaret. “Ky është një transformim epokal, pasi është arritur koha rekord, më e shkurtër për taksapaguesin, për të paguar dhe kontrolluar detyrimet e tij. I garantoj qytetarët shqiptarë se pagesa elektronike do të jetë realitet i prekshëm brenda vitit 2013”, tha Berisha. “MAlbania synon t’u japë në dorë, në celularin e tyre qytetarëve shqiptarë dhe biznesit të gjitha shërbimet e kësaj administrate. Le të kalojmë ne gradualisht tek monedha elektronike. Është padiskutim monedha më e pastër më e sigurt, me qytetare në shërbimin ndaj qytetarit”, tha Berisha.

Të rinjtë eurosocialistë kanë nisur trajnimin e tyre në të gjithë vendin, ku diskutojnë mbi strategjinë e komunikimit. Fushata derë më derë e FRESSH do të kryhet në bashkëpunim me strukturat e tjera të PS. Të rinjtë duhet të njohin mirë programin e PS, më pas ta përçojnë atë të votuesit, në formën sa më bindesë. Ndaj komunikimi ka mjaft rëndësi për ta. Pas këtij hapi të rëndësishëm, të rinjtë në të gjithë Shqipërinë do të startojnë fushatën e tyre derë më derë, ku mësohet se do të jetë fundi i muajit mars, koha kur do të vihet në realitet kjo strategji. anëtarësia dhe përfaqësuesit e LSI-së. Por projekti për thithjen e tyre do të fillojë të vihet në realitet pas pub-

Një nga premtimet e kupolës rozë për të rinjtë socialistë është dhe përfaqësimi i tyre në zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit. Përfaqësimi dinjitoz dhe sipas meritës i të rinjve është një pikat më të rëndësishme të premtuara për të rinjtë që janë angazhuar në këtë fushatë të ethshme për zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit. Ndërkohë që veç përfaqësimit të një pjese të tyre në listat e kandidatëve për deputetë, një tjetër premtim i parashtruar për to është dhe përfshirja e tyre në nivele të dyta drejtuese apo dhe zbatuese.

limit zyrtar të koalicionit që do të zgjedhë kjo parti për të bërë aleancë parazgjedhore. Ndërkohë që për të rinjtë eu-

Premtimi

E

urosocialistët do të jenë në qendër të fushatës derë më derë të Partisë Socialiste në fushatën elektorale të 23 qershorit. Ndaj dhe trajnimi intensiv i eurosocialistëve në të gjithë vendin është hapi i radhës i ndërrmarë nga lidershipi socialist dhe drejtuesit e këtij forumi. Kontakti i tyre derë më derë në fushatën elektorale të 23 qershorit çon në nevojën e respektimit të një plani të mirëideuar, që fillon me sjellën e çdo të riu që në momentin e parë që nis bisedën me votuesin shqiptar. Fushata derë më derë e socialistëve ka si përfaqësues kryesor pikërisht anëtarët dhe përkrahësit e Forumit Rinor Eurosocialist Shqiptar. Por, veç njohjes së votuesve me programin e PS-, të rinjtë do të kenë dhe një detyrë tjetër atë të afrimit në radhët e forumit përfaqësues apo të mbështetësve të forumeve kundërshtare.

dhe në çdo fshat. Ndaj të rinjtë e eurosocialistë do të jenë përçuesit e mesazhit të Partisë Socialiste tek qytetarët shqiptarë, për t’i komunikuar programin e PS për një rilindje shqiptare. Do të jenë pikërisht këto të rinj në ballë të luftës dhe të punës në vendet ku jetojnë, për të sjellë në pushtet Partinë Socialiste dhe vënien në jetë të programit rilindës.

Trajnimi

Oli Xhilaga

Opozita kërkon moratorium për armët, pas vrasjes së kryekomisarit, Dritan Lamaj. Deputeti, Taulant Balla propozoi amendimin në këtë formë të ligjit të armëve që prej javësh diskutohet në Kuvend, duke i lënë të drejtën e armatosjes së ligjshme vetëm punonjësve të policisë dhe Ministrisë së Brendshme. Por, sipas zëvendësministrit të Brendshëm, Arben Ristani, kjo ndërhyrje mund të bëhet vetëm në Kodin Penal me shumicë të cilësuar votash. “Miratojmë një ligj për armët që nuk i lejon askujt në Shqipëri të mbajë armë, përveç se Policisë së Shtetit dhe forcave të Ministrisë së Mbrojtjes. Të gjithë të tjerët të barabartë përpara ligjit të mos guxojnë të mbajnë armët”, deklaroi Balla. Ndërsa Ristani u shpreh se në rast se shikoni të arsyeshëm të bëhen ndryshim për ashpërsimin, duhet bërë tek Kodi Pendal. Sipas tij, nuk ka lidhje ky ligj fare me situatën e kriminalitetit dhe armëmbajtjet pa leje.

rosocialistë është lëshuar dhe premtimi paraprak për përfaqësimin e tyre në zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit.

“Brenda marsit të dekretohet data”. Berisha firmos i pari kërkesën

Berisha konkretizon idenë e referendumit Deputetët e PD-së nisin mbledhjen e firmave të nevojshme Referendumi për miratimin e tri ligjeve konkretizohet. Kryeministrit Berisha deklaroi dje se kërkesa për referendum duhet bërë sa më parë dhe deputetët e mazhorancës me në krye vet Berishën, firmosën kërkesën që pritet t’i shkojë për shqyrtim Komisionit Qendror të Zgjedhjeve. Gjatë mbledhjes së grupit parlametar të PD-së, Berisha deklaroi se do të jetë një ndër firmëtarët e parë dhe kërkoi përshpejtimin e procedurave në mënyrë që Presidenti i Republikës të dekretojë datën brenda marsit. “Duhet ta dorëzojmë sa më shpejt në KQZ, në mënyrë që Presidenti i Republikës të ketë mundësi për ta shqyrtuar dhe dhënë verdiktin e tij për këtë akt madhor në historinë e integrimit të vendit. Le të fillojmë punën që sot, është në

nderin tuaj zotërinj deputetë që do të vendosni firmat për t’i thënë atij që mendon se do bllokojë me murin e bllokimit, se Kushtetua na autorizon t’i drejtohemi sovranit kur interesat e këtij vendi e kërkojnë këtë”, u shpreh Berisha. Referendum i cili do të mbahet pas zgjedhjeve, sipas Kryeministrit, është kundërpërgjigja e mazhorancës ndaj skenarit të Edi Ramës për mosnjohje të rezultatit si në 2009-ën. “Ajo që është e sigurt, zoti Rama e di që në zgjedhje ka të garantuar humbjen. Kjo jo vetëm për faktin se në tërësinë e tij ky ka në biografinë politike, jo në atë biologjike, numrin e disfatave më të mëdha, të rreshtuara njëra pas tjetrës, se çdo politikan tjetër në Evropë. Pra, ky e di që është një politikan - siç do t’ i thoshte një diplomat i

shquar, shumë shumë i mirë, për të qëndruar përfundimisht në opozitë. Ai e di këtë. Ai e di, gjithashtu, që shqiptarët nuk mund t’ia falin pucin që organizoi për marrjen e pushtetit dhe e ndëshkuan atë në zgjedhjet e 8 majit, në mënyrën më të merituar. E dinë që shqiptarët, të përkushtuar për vlerat e demokracisë, nuk mund të shohin në krye të tyre aventurierë të etur për pushtet, që

mendonin se edhe me zjarr do të mund të vinin në krye të vendit”, theksoi shefi i ekzekutivit. Sipas Kushtetutës, para dërgimit në KQZ, kërkesa për referendum duhet të firmoset minimalisht nga 28 deputetë. Më pas Gjykata Kushtetuese vlerëson brenda 60 ditëve kushtetutshmërinë e nismës, ndërsa Presidenti i Republikës brenda 45 ditësh cakton datën e mbajtjes së referendumit.


04

« ekonomi

E martë 26 shkurt 2013 •

Strehimi i familjeve, 4 mijë kredi në dispozicion

Harta e ndarjes së kredive sipas nevojave në disa qytete Brikena Dervishaj

M

bi 4 mijë kredi të buta janë në dispozicion në të gjitha bashkitë e vendit për t’u përdorur në trajtimin e familjeve të pastreha që kanë aplikuar pranë tyre. Sipas të dhënave nga Ministria e Transporteve, numri total i familjeve që do të përfitojnë kredi të lehtësuara sipas qyteteve, të cilat nuk janë shpërndarë të gjitha gjatë vitit të kaluar është 4 836. Në kuadër të programit të kredive të lehtësuara, gjatë vitit 2012 janë lidhur 430 kontrata kredie me bankën, ndërkohë që përfitues të tjerë të miratuar nga bashkitë presin të kryejnë këtë procedurë. Rishpërndarja Me nisjen e vitit të ri 2013, bashkitë duhet të shpërndajnë kreditë e mbetura nga viti paraardhës, në mënyrë që të procedohet me lëvrimin e kredive të reja. Deri tani, nuk ka ende një urdhër të ministrit të Transporteve dhe Punëve Publike, Sokol Olldashi, për rishpërndarjen e kredive të buta, bazuar në kërkesat e aplikantëve sipas bashkive. Por, për vitin aktual, pa marrë parasysh kreditë e mbetura nga viti 2012, numri i kredive të lehtësuara parashikohet të jetë 1591 përfitues. Përqindja e interesit të subvencionuar do të varet nga kategoria e familjes që aplikon për strehim. Katëgoritë Për 2013-ën, numri i familjeve që do të përfitojnë një kredi me interes 3 për qind

Bashkitë Çdo bashki ka një kuotë maksimale përfituesish nga projekti i kreditimit të lehtësuar të strehimit. Kjo kuotë është përcaktuar në bazë të disa parametrave: numri total i familjeve që do të futen në projekt, i cili është rreth 4000, numri i aplikimeve në të gjitha bashkitë e vendit. Numri i përfituesve në çdo bashki llogaritet në bazë të për qindjes që zënë aplikimet në atë bashki, ndaj totalit të aplikimeve në të gjitha bashkitë e vendit. Niveli maksimal i të ardhurave të familjeve që përfitojnë kredi përcaktohet, bazuar në parametra si vlera e banesës; kushtet e kreditimit; aftësia përballuese (këstet e kredisë/të ardhurat familjare). Shuma e kredisë që përfiton çdo familje ndryshon nga qyteti në qytet. Faktorët që ndikojnë në shumën e kredisë janë vlerat e banesave në tregun e lirë në atë qytet; struktura familjare; normat e strehimit.

do të jetë 1026, ndërsa në vitin 2014, numri i familjeve do të arrijë 1 120. Një tjetër kategori që do të përfitojë kredi të butë është ajo e punonjësve dhe funksionarëve të lartë të administratës, të cilët përfitojnë një kredi me interes 4 për qind, ndërsa pjesën tjetër ua paguan buxheti. Për vitin aktual parashikohet, që familjet që i përkasin kësaj kategorie të jenë 78. Kategoria e fundit

është ajo që përfiton kredi me interes zero, pra, familja paguan vetëm vlerën e principalit të kredisë, ndërsa pjesën të interesit e mbulon komplet buxheti i shtetit. Kjo kategori përfshin qiramarrësit në ish-pronë private. Për vitin 2013, parashikohen që të jenë përfituese 505 familje dhe për vitin 2014, 556 familje të tilla. Niveli maksimal i të ardhurave llogaritet bazuar në aftësinë e familjes

për të përballuar shlyerjen e të njëjtës shumë kredie, të pasubvencionuar nga shteti. Kështu p.sh., nëse këstet mujore të një kredie të pasubvencionuar për një familje me 4 persona, janë 26,000 lekë në muaj, të ardhurat e familjes, nuk duhet të jenë më të larta se 4 x 8,000 + 26,000; ku numri 4 tregon numrin e frymëve të familjes, shifra 8,000 i referohet të ardhurave për frymë.

Qeveria do të përzgjedhë me tender ndërkombëtar dy kompani

Auditi i CEZ, Bozdo: 2 raporte për arbitrazh Një për financat e kompanisë dhe tjetri për rrjetin fizik Dy kompani audituese do të përzgjidhen sipas një tenderi të organizuar nga qeveria shqiptare për zgjidhjen e situatës së krijuar nga kompania CEZ. Numri dy i Ministrisë së Ekonomisë, Enno Bozdo, bën të ditur gjatë një prononcimi për mediat se qeveria shqiptare ka menduar që të përzgjedhë me tender dy kompani audituese për kompaninë “CEZ Shpërndarje”. Me një fond prej 550 mijë eurosh, të miratuar qeveria, njëra do të bëjë auditimin e financave të CEZ-it dhe tjera të rrjetit fizik të saj, nga koha e privatizimit, deri në momentin kur kompania i kaloi administratorit shtetëror. “Dy kompani audituese që kanë funksione të dallueshme e të ndryshme nga njëra- tjetra. Njëra kompani do kryejë au-

Deklarata Sipas Bozdos, llogaritjet paraprake flasin për dëm të konsiderueshëm shkaktuar shtetit shqiptar nga CEZ. “Ka një kalkulim mjaft të përafërt. Ne mendojmë se mund të kemi pretendime për një dëm të shkaktuar deri në 1 miliard dollarë”, - tha më tej Bozdo. Fondi i qeverisë i shtohet buxhetit të Ministrisë së Ekonomisë, nga i cili shuma prej 350 mijë eurosh do të përdoret për përzgjedhjen e kompanisë audituese të financave të CEZ-it dhe shuma prej 200 mijë eurosh, për kompaninë që do të vlerësojë rrjetin e shpërndarjes.

ditimin financiar, auditimin rregullator, auditimin procedurial. Kompania e dytë do të bëjë auditimin strikt të rrjetit fizik të shpërndarjes dhe këto do e bëjë duke pasur parasysh të gjitha pretendimet e “CEZShpërndarje”, për investime në këtë rrjet, e gjithashtu për gjendjen aktuale të këtij rrjeti, për të pasur një panoramë të

qartë të asaj që shteti shqiptar po merr mbrapsht, në dallim nga ajo që ka lënë në vitin 2009”, - shprehet numri dy i Ministrisë së Ekonomisë. Bozdo tha se kompanitë do të përzgjidhen në tregun ndërkombëtar dhe dy raportet e dala prej tyre do të përdoren në arbitrazh kundër pretendimeve të CEZ-it. “Këto dy raporte

do t’i shërbejnë qeverisë shqiptare si në fazën e një negocimi për të arritur një marrëveshje përpara arbitrazhit, nëse do të ketë të tillë me grupin CEZ, e po ashtu edhe përballë gjykatës së Arbitrazhit në pretendimet tona”, - nënvizoi më tej Bozdo. Auditimi do të nxjerrë në pah dëmin financiar të shkaktuar.

Nis faza e dytë e fushatës kombëtare

Ruli në Lundër: Arritëm të zhdukim brucelozën Ministria e Bujqësisë nisi fazën e dytë të fushatës së vaksinimit kundër brucelozës. Në këtë fazë do të vaksinohen rreth 2.6 milionë bagëti të imta në mbi 65 mijë ferma. Për vaksinimin e tyre do të angazhohen 550 veterinerë privatë të kontraktuar nga Ministria e Bujqësisë. Është e rëndësishme që të gjithë fermerët të vaksinojnë kafshët e tyre, pasi ata janë personat e parë përgjegjës dhe të interesuar për shëndetin e kafshëve, shëndetin e familjeve të tyre dhe me këtë fazë të dytë ata sigurojnë imunitet të plotë ndaj brucelozës. Për të arritur këtë qëllim, pra zhdukjen e çdo vatre të mundshme të Brucelozës dhe pasjen e

kafshëve të shëndetshme vaksinimi sërish do të bëhet falas nga veterinerët e Ministrisë së Bujqësisë”, tha Ruli. Ky është një rezultat shumë i mirë në krahasim ndërkombëtar. “Eficenca e vaksinimit kundër brucelozës ka qenë mjaft e lartë. Testet e gjakut të përzgjedhur në mënyrë të rastësishme në 661 tufa të vaksinuara, treguan se vaksinimi ka qenë tepër efektiv, pasi në 92.4%, ose në 555 tufa nuk u gjet asnjë shenjë bruceloze, pra kafshët janë imune ndaj brucelozës, ndërsa në pjesën tjetër u vu re performancë tejet e ulët dhe e parrezikshme”, tha Ruli. Kjo fazë ka pasur kontroll të shumëfishtë që ka shtuar korrektësinë.

INSTAT: Deficiti u ul 44.9 për qind

Rritet eksporti i tekstileve, lëkurës dhe këpucëve Instituti i Statistikave raporton se në janar 2013 u eksportuan 18,126 milionë lekë mallra, me rritje 1.2 për qind në krahasim me dhjetor 2012 dhe rritje me 34.6 për qind në krahasim me janarin 2012. U importuan 34,052 milionë lekë mallra me ulje 27.3% në krahasim me dhjetor 2012 dhe ulje 8.1 për qind në krahasim me janar 2011. Deficiti tregtar i këtij muaji është 15,926 milionë lekë, duke shënuar një ulje prej 44.9% krahasuar me muajin paraardhës dhe një ulje prej 32.5% krahasuar me janar 2012. Tregtia me vendet e BE është 71.6%. Partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia dhe Greqia. Tregtia me Italinë

është 37.8 për qind, ndërsa me Greqinë është 10 për qind. Disa nga partnerët tanë tregtarë me të cilët eksporti është rritur, janë Gjermani, Spanjë, Kinë, SHBA, Zvicër dhe për importin, Spanjë, Ukrainë. Eksporti i grupit “Lëkurë dhe artikujt prej tyre” u rrit 41.3%, “Tekstile dhe këpucë” u rrit 11.6 për qind”, “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” u rrit 8.8%. Eksporti i grupit “Materiale ndërtimi dhe metale” u ul 22.1 për qind. Importi i grupit “Prodhime druri dhe letre” u ul 39.6 për qind, “Produkte kimike dhe plastike” u ul 32.3%, “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” u ul 31.4 për qind, “Ushqime, pije, duhan” u ul 26.2%.

Akti normativ, opozita refuzon votimin

Ernest Noka: Rregullat urbanistike që do të tolerohen Komisioni i Veprimtarive Prodhuese ka miratuar dje vetëm me votat e mazhorancës, aktin normativ për pajisjen me leje përdorimi të strukturave të ndërtuara me shkelje të lejes së ndërtimit, përpara fillimit me efekte të plota të ligjit “Për planifikimin e territorit”. Numri dy i Ministrisë së Transporteve, Ernest Noka, ka hedhur poshtë pretendimet e opozitës, e cila ka kundërshtuar në mënyrë unanime aktin normativ dhe ka kërkuar që ai të kthehet mbrapsht, duke thënë se qeveria synon t’u shërbejë klientëve të saj. Ky ligj daton në vitin 2009, dhe akti i diskutuar në Komision parashikon dhënien e lejeve të shfrytëzimit për të gjitha ato objekte, apo shtesa, që janë ndërtuar deri në dy vjet pas

miratimit të këtij ligji, pra deri në muajin tetor 2011. Zëvendësministri Noka, tha se, akti normativ i jep fund informalizimit të banesave dhe vlerësohet si një aset ekonomik që do të përdoret nga qytetarët. I pyetur nga deputeti i PS, Eduard Shalsi, për numrin e familjeve që përfitojnë, Noka ka thënë se si rezultat i zbatimit të këtij akti normativ pritet që të bëhen përfitues një numër i konsiderueshëm familjesh shqiptare duke mos dhënë një shifër të sakë. Procesi i legalizimit të banesave që nisi në vitin 2007 pritet të përfundojë brenda këtij viti. Gjatë këtij procesi 6-vjeçar janë kompensuar rreth 4600 pronarë për tokën që ishte pjesë e procesit të legalizimit.


sociale • E martë 26 shkurt 2013

“Këto 13 vjet njësitë bashkiake kanë ekzistuar vetëm si fasadë dhe si emër. Funksioni i tyre nuk u bë i qartë dhe ish-kryebashkiaku vetëm sa e zbehu detyrën dhe kompetencat e tyre. Nëpër zyrat e njësive vendore vetëm janë firmosur certifikata. Pas datës 28 shkurt 2013 ky nënvlerësim i tyre do të përfundojë. Bashkia e Tiranës do t’u japë atyre kompetencat e duhura për t’u ndier degët e plota të saj. Zona përkatëse për çdo njësi do të mbikëqyret në çdo funksion nga vet këto madje dhe një pjesë e problemeve do të marrin zgjidhje aty, pa ardhur deri në Bashki.

N

05

Për të gjitha funksionet që po u japin njësive vendore ne kemi marrë parasysh çdo përkrahje për të cilën ato kanë nevojë. Për të mbuluar me sukses të gjitha funksionet e reja njësive bashkiake u delegohen 50 punonjës të policisë bashkiake dhe 50 inspektorë të Inspektoratit Ndërtimor e Urbanistik Vendor si dhe një fond financiar prej 32 milionë lekë për shpenzimet operative. Kështu, ne pretendojmë që të rritet vëmendja ndaj problemeve të kryeqytetasve dhe të ketë sa më shumë kompetencë në zgjidhjen e tyre.”

Do të shtohet numri i personelit përpos fondit përkrahës

Erta Bode jësitë bashkiake në Tiranë do të marrin kompetenca të reja për funksionin e tyre. Bashkia e Tiranës i ka propozuar këshillit bashkiak që 11 njësitë të kenë funksione më të plota se ato që kanë. Nënkryetarja e Bashkisë Jorida Tabaku informoi se më datën 28 shkurt në mbledhjen e këshillit pritet të miratohet vendimi. Nëse sot njësitë bashkiake shërbejnë veç për të firmosur certifikata, ashtu siç kanë shërbyer për 13 vjet me radhë, pas miratimit të vendimit ato do të kryejnë të gjitha funksionet mbi territoret përkatëse që janë në kompetencat e tyre. Për mbarëvajtjen e plotë të këtij vendimi Bashkia do të mbështesë njësitë me plotësimin e stafit të tyre në uniformat blu, në inspektoratet ndërtimore si dhe me një fond akorduar enkas për shpenzimet e tyre. Fondi kap vlerën 32 milionë lekë dhe do të jetë në shërbim të çdo operacioni emergjent, për të cilin kërkohet zgjidhje. “Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Lulzim Basha, ashtu siç ka premtuar në zgjedhjet elektorale, i ka propozuar këshillit bashkiak që në mbledhjen e radhës më 28 shkurt të miratojë delegimin te 11 njësitë bashkiake për kompetencat mbi zonën që mbulojnë. Kjo është rruga për t’i besuar punës së tyre për të fuqizuar kompetencat e tyre dhe për faktin se njësitë nuk janë vetëm për të firmosur certifikata, ashtu siç kanë bërë 13 vjet resht që nga hapja e tyre”, - deklaroi Tabaku. Pas miratimit në këshillin bashkiak njësitë vendore do të ushtrojnë pjesërisht funksionet e

»

Bashkia fuqizon njësitë bashkiake Jorida Tabaku: Ato nuk do të jenë për të firmosur certifikata Rritet vëmendja ndaj qytetarit

Bashkia e Tiranës aktualisht e gjithëpërfshirë

sigurimit, të rendit e qetësisë dhe mbarëvajtjes së punëve publike brenda territorit përkatës, funksionet e kontrollit dhe zbatimit të ligjshmërisë e të standardeve teknike në fushën e ndërtimit, sipas ligjit për bashkëpronësinë nga inspektorët e Inspektoratit Ndërtimor e Urbanistik. Gjithashtu ato do të bëjnë kontrollin mbi tregjet ushqimore për çdo shkelje që mund të hasin në cilësinë e produkteve si dhe në kushtet e tregtimit të tyre.

Një pikë e fortë që do t’u bjerë atyre për përgjegjësi është dhe siguria që do t’u ofrohet banorëve të kryeqytetit, duke bërë të pamundurën për të eliminuar rrezikun që atyre u kanoset që nga cilësia e ushqimit, standardet e tregtimit të tij, sinjalistikës rrugore etj. Me miratimin e këtij vendimi Bashkia pret të rritet vëmendja ndaj problemeve që kanë banorët e kryeqytetit si dhe të rrisë cilësinë e organeve kompetente për zgjidhjen e çdo problemi që

Plotësimi i pasaktë heq të drejtën për universitet

shfaqet, ose në parapritjen e tij. Nga krahu tjetër lehtësohet puna e Bashkisë, meqenëse problemet do të pikasen nga njësitë dhe do të raportohen në Bashki, nëse nuk gjejnë zgjidhje. Për të kryer të gjitha funksionet e reja njësive bashkiake u delegohen 50 punonjës të policisë bashkiake dhe 50 inspektorë të Inspektoratit Ndërtimor e Urbanistik Vendor si dhe një fond financiar prej 32 milionë lekë për shpenzimet operative.

Aktualisht Bashkia e Tiranës është e përfshirë në zgjidhjen e çdo lloj problemi në kryeqytet si dhe në marrjen e çdo nisme që u shërben rritjes së mirëqenies së banorëve të kryeqytetit. Bashkia u mor me mbikëqyrjen e tregjeve si për rritjen e çmimeve në pragun e festave, ashtu dhe për cilësinë e produktit dhe standardet e tregtimit, duke mbyllur tregje dhe duke hapur të tjerë me kushte e standarde më të larta, duke kërkuar të arrijë nivelin e Bashkimit Europian. Është marrë me problematikën rrugore në gjithë kryeqytetin, qendër apo periferi, duke mbuluar gropat e krijuara dhe duke asfaltuar baltën. Ka inspektuar në terren shkeljet urbanistike dhe ndërtimet pa leje. Ka ngritur problemin e kabllove ajrore, duke kërkuar arterie nëntokësore për to si dhe një sërë problematikash të tjera. Puna e Bashkisë ka mbuluar çdo milimetër të Tiranës ndërkohë njësitë bashkiake shërbejnë veç për firmosje letrash familjare. Në miratimin që Bashkia ka kërkuar kjo e fundit fuqizon njësitë për të ndarë me to çdo barrë që deri tani e ka kaluar e vetme. Kështu, organet kompetente janë më afër problemit dhe zgjidhja e tij është më e lehtë, si dhe nga krahu tjetër kthehen në funksion fasadat që vetëm kanë ekzistuar si emër për 13 vjet.

Bashkëpunim me komunat dhe bashkitë përkatëse

Shpërndahen formularët A-1 dhe A-1z Përfituesit të rehabilitojnë pyjet Plotësimi i tyre fillon më datën 1 mars 2013 Më 25 shkurt u shpërndan nëpër shkolla formularët A-1 dhe A-1z. Nxënësit po njihen me rregullat e plotësimit të tyre. Drejtori i Departamentit të Edukimit Parauniversitar, Fatmir Vejsiu, bëri të ditur se formularët janë online dhe kanë nisur t’u prezantohen nxënësve nëpër shkollat e mesme nën mbikëqyrjen e mësuesve të autorizuar. Formulari A-1 është për të gjithë nxënësit që aktualisht janë në vitin e fundit të shkollë së mesme, pra për maturantët aktualë, kurse A-1z është për të gjithë ish-maturantët që e kanë mbaruar arsimin e mesëm. Plotësimi i formularëve do të fillojë më datën 1 mars 2013 dhe do të mbyllet më 20 mars. Këta formularë janë hapi i parë drejt aplikimit për studimet e larta që nxënësit do të ndjekin në Shqipëri. Në këta formularë nxë-

nësit do të bëjnë përzgjedhjen e lëndëve me zgjedhje që do të japin si provime dytësore pas provimeve të detyruara. Gjatë kohës paraprake përpara se të fillojë plotësimi i tyre nxënësit do të informohen në bazë të udhëzuesit të formularit se si duhet ta plotësojnë atë pa bërë gabime. Përkrah lëndëve që do të zgjedhin për provim janë dhe koeficientet e tyre në varësi të rëndësisë që ato lëndë kanë për çdo degë në universitet. Theksohet se plotësimi i tyre on-line është limiti i vënë për këtë vit që zgjedhja që do të bëhet nuk do të ketë ndryshime. Ajo ç’ka zgjidhet do të mbetet e pandryshuar. Nga ana tjetër, informohen të gjithë nxënësit se plotësimi në mënyrë të gabuar i formularit A-1 ose A-1z do t’i penalizojë ata automatikisht nga e drejta për të ndjekur arsimin e lartë.

Mediu: Tendencë shkatërrimi dhe harrimi Rehabilitimi i pyjeve duhet të bëhet nga ata që përfitojnë nga hapësirat e gjelbra. Të gjitha bizneset që përfitojnë nga prerja e pyjeve duhet të mendojnë sërish për pyllëzimin e hapësirave që krijojnë. Ndërkohë komunat dhe bashkitë nuk shqetësohen se si do të plotësohet ky shfrytëzim. Ministri i Mjedisit, Fatmir Mediu, bëri të ditur se këto do të jenë ndryshimet e reja në ligjin përkatës për pyllëzimin dhe ruajtjen e hapësirave të gjelbra. Aktualisht nga 250 kompanitë e licensuara për shfrytëzimin e pyjeve asnjëra nuk figuron si pjesë e shoqatës për rehabilitim e pyjeve. Mediu deklaron se s’është marrë asnjë masë për të risjellë atë çka i merret natyrës dhe gjithë popullit shqiptar, si dhe ngarkon me pjesë faji komunat dhe bashkitë që nënvlerësojnë ligjin dhe nuk mbrojnë mjedisin për më tepër e shkatërrojnë atë. “Si pri-

vatët, si komunat dhe shteti nuk kanë të drejtë të futen atje ku nuk duhet dhe po ashtu nuk kanë të drejtë të lënë të degjenerohen për shkak të mungesës së shfrytëzimit racional të këtyre pyjeve. Atje ku kanë qenë kompanitë e shfrytëzimit racionale dhe në marrëdhënie të drejtë me pyjet kemi pasur edhe një mbrojtje shumë herë më të madhe se atje ku e kemi ndoshta ndonjëherë në duar të pushtetit vendor”, - deklaroi Mediu. Ai kërkoi një bashkëpunim qoftë nga kompanitë përfituese që merren me shfrytëzimin e pyjeve, sepse u duhet lënda e parë e drurit, ashtu dhe nga shteti. E njëjta problematikë është theksuar edhe nga ekspertët e mjedisit. Ata theksojnë se është shumë pasiv bashkëpunimi me komunat dhe bashkitë, të cilat kanë bërë shumë pak për miradministrimin, mbrojtjen dhe regjistrimin e pyjeve dhe kullotave.


06

« aktualitet

E martë 26 shkurt 2013 •

Një jetë mes miqsh. Copëza të gjalla nga tani

Gruaja nga spitali: Më lini me Tanin. Miqtë: E vrau kuraja K

Nënkryetari i LSI-së Petrit Vasili dënon vrasjen e shefit të komisariatit nr.6 të Tiranës Dritan Lamaj, i cili humbi jetën mbrëmë gjatë një atentati mafioz. Vasili ka apeluar për gjetjen dhe vënien para drejtësisë të autorëve të krimit. Sipas tij, ata duhet të marrin një ndëshkim të rreptë. “Jemi pranë familjes në këto çaste të rënda. Të gjenden urgjentisht autorët. Ndëshkimi për ta duhet të jetë shumë i rreptë”, - tha Vasili.

Kreu i FRD-së, ishpresidenti Topi, lëshoi një apel për politikën qeverisëse, që, siç tha ai, duhet të lërë fjalët dhe të veprojë. “Fjalët janë të tepërta sot kur në një frekuencë të papranueshme me kohën po vijmë këtu e përcjellim njerëz që i kanë shërbyer shtetit. Sot shteti dhe shoqëria e sidomos politika qeverisëse duhet të lënë fjalët dhe të veprojnë. Është e turpshme të thuash “do ta bëjmë”. Ata që s’janë në gjendje të ikin, se e bëjnë të tjerët”, - tha Topi.

Ministri Noka: Jemi pranë jush. Do të arrestojmë kriminelët

Lamtumira e fundit përcjell kryekomisar Lamajn Qeveritarë, oficerë e miq bëjnë homazhe për Dëshmorin e Atdheut

F

illimisht përfaqësuesit më të lartë të shtetit dhe eprorët e drejtpërdrejtë kryekomisarit bënë një vizitë ngushëlluese në shtëpinë e Dëshmorit të Atdheut. Ministri i Brendshëm Flamur Noka, i shoqëruar nga drejtori i përgjithshëm i Policisë së Shtetit Hysni Burgaj, tha se humbja e parakohshme e kryekomisarit, bashkëshortit dhe babait të përkushtuar, ka mbushur me trishtim të thellë jo vetëm familjen dhe afërmit e tij, por këdo që e ka njohur e ka punuar me të, si dhe çdo shqiptar. “Ministria e Brendshme dhe qeveria shqiptare do të bëjnë gjithçka për të lehtësuar sadopak dhimbjen e familjarëve të kryekomisarit dhe do të jenë gjithmonë pranë tyre. Kjo humbje na ka pikëlluar të gjithëve. Policia e Shtetit, gjithë efektivët e saj, janë më të vendosur se kurrë për të goditur krimin dhe çdo element kriminal në ruajtje të rendit publik. Në këtë luftë organizata ka pasur dhe do të ketë mbështetjen e plotë dhe pa rezerva të Ministrisë së Brend-

shme dhe të qeverisë shqiptare. Ju garantoj se kriminelët do të përballen me gjithë forcën e ligjit dhe të shtetit, dhe kjo luftë me krimin do të fitohet nga shteti dhe strukturat tona të rendit dhe sigurisë”, - tha Noka. Homazhe bën gjithashtu edhe Kryeministri Sali Berisha, anëtarë të kabinetit qeveritar, kryesocialisti Edi Rama, kryebashkiaku Lulzim Basha, miq dhe qytetarë të thjeshtë, që i dhanë lamtumirën e fundit, duke u përkulur me respekt të thellë para trupit të pajetë të kryekomisarit

Dritan Lama, ceremoni e cila u zhvillua në Shtëpinë Qendrore të Ushtrisë. Pas homazheve në SHQUP në varrezat e Dëshmorëve të Kombit ministri i Brendshëm, Noka, drejtuesit më të lartë të Policisë së Shtetit dhe të Ministrisë së Brendshme, në prani të familjarëve dhe qytetarëve të thjeshtë, i dhanë lamtumirën e fundit kryekomisarit Dritan Lama. Në emër të efektivëve të Policisë së Shtetit fjalën e lamtumirës e mbajti drejtues i parë Muharrem Furriku, drejtor në Drejtorinë e Hetimit të Krimeve të Hapura. Në fjalën e tij Furriku theksoi se kryekomisar Dritan Lama gjatë gjithë karrierës së tij në strukturat e Policisë së Shtetit është shquar për korrektësi, figurë të pastër morale, përkushtim, rezultate të larta dhe profesionalizëm gjatë ushtrimit të detyrës përmes zbatimit me korrektësi të ligjit, si dhe për marrëdhënie shumë të mira me kolegët dhe komunitetin, duke fituar dhe gëzuar respektin dhe mirënjohjen e plotë të tyre.

Igli Totozani

Ministri i Drejtësisë, Eduard Halimi, në ndryshimet në Kodin Penal tha: “25 vjet burg do të jetë për një seri krimesh që dhe ato janë shumë të rëndësishme për të ruajtur rendin dhe sigurinë publike për qytetarët, të cilat janë thelbësore për jetën e tyre. Por për disa vepra të tjera, siç është vrasja e policit, vrasja për gjakmarrje, vrasja e zyrtarëve, vrasja në familje, të cilat shoqërohen dhe me një rrethanë rënduese, atëherë do të ketë një dënim jo më pak se 38 vjet.”

Bamir Topi

Kreu i qeverisë, Sali Berisha, pas homazheve tha: “Erdha për të shprehur ngushëllimet e mia më të sinqerta për rënien në detyrë të komisarit Dritan Lamajt, njëri nga oficerët e shquar të Policisë së Shtetit shqiptar. Ky akt kriminal barbar do të marrë të gjithë ndëshkimin e merituar ligjor. Do të mobilizojmë çdo burim, çdo mundësi që autorët e këtij akti të shëmtuar të përballen me drejtësinë dhe rreptësinë e ligjit. Ngushëllimet më të thella familjes, të afërmve, por dhe efektivave të policisë.”

Petrit Vasili

ryetari i PS-së, Edi Rama, u shpreh. “E treta herë në një kohë të shkurtër që ne vijmë këtu për t’i dhënë lamtumirën një shërbëtori të shtetit, një komisari. Është e treta viktimë e krimit që e ka vënë përfund shtetin dhe e treta dëshmi ulëritëse e domosdoshmërisë për të kthyer shtetin në krye të detyrës. Policia është e braktisur, e tradhtuar, po rrënohet dita-ditës dhe përkushtimi e heroizmi i shqiptarëve të ndershëm që me uniformën e policit bëjnë gjithçka munden është i pamjaftueshëm nëse nuk mbështetet nga një qeveri dhe shtet që është i vetëdijshëm për çfarë duhet të bëjë dhe që respekton kushtetutën dhe lirinë e qytetarëve për të jetuar të qetë e të pakërcënuar nga krimi. Atyre që guxojnë dhe thonë se opozita i përdor politikisht këto vrasje, u themi se është pushteti dhe politika e dështuar e pushtetit përgjegjëse për këto që ndodhin.”

Eduard Halimi

N

jë natë që nuk mbaronte kurrë ishte kjo e diel për Anila Lamajn, gruan e kryekomisar Artanit, kur hidhërimi për humbjen e njeriut të jetës dhe problemet e mëparshme me zemrën e detyruan të dergjej në spital. Sikur ia kishte ndier shpirti gjëmën që kur dëgjoi breshëritë e kallashnikovit pak metra poshtë dritares së shtëpisë. Artanin e kishin vrarë. Bashkëshorti i shtrenjtë i Anilës la jetime vajzën 13-vjeçe, prindërit humbën djalin, motra vëllain e të njohurit mikun e tyre. Humbja e Tanit përveçse e tronditi rëndë emocionalisht farmacisten 37-vjeçare i shkaktoi shtrimin me urgjencë në spital nga problemet e përsëritura me zemrën. Fqinjët i thanë gazetës “Metropol” se mes humbjes së ndjenjave dhe gjendjes së rënduar fizike Anila nuk kërkonte gjë tjetër veçse të rrinte pak me Tanin, ashtu e përmalluar, edhe pse ai s’merrte më frymë. “Nuk dua t’i bëni nderime, më lini të rri me Tanin”, -dëgjohej herë pas here nga shtrati i spitalit. Në fund të muajit ajo duhej t’i nënshtrohej një operacioni të dytë në zemër. Nga ana tjetër, prej katit të dytë të pallatit, pak metra ku ishte vrarë oficeri Lamaj, mbrëmjen e së dielës dëgjohej kuja e nënës së tij: “O bir, si më le, o bir!”. Pas kurave dhe serumeve Anila dje mori pjesë në ceremoninë mortore të bashkëshortit. Burime pranë organizatorëve të ceremonialeve në Ministrinë e Brendshme thanë për “Metropol” se kryefjala e saj ishte “kapni vrasësin”, mbase si një shpresë për të mjekuar plagën, pasi kurimi mbetet i vështirë. Bashkë me nënën qëndronte edhe vajza e vetme e çiftit Lamaj, 13-vjeçarja që u buzëqeshte përherë fqinjëve sa herë kthehej me furgon nga shkolla. Familja Lamaj, me origjinë nga Tepelena, prej vitesh banonte pranë shkollës “Vasil Shanto” në Tiranë. Prindërit e kryekomisarit, të dy pensionistë, kishin jetuar me punë të ndershme dhe ishin krenarë për djalin e tyre. Miqtë e pafund të Dritanit, oficerë të zellshëm të Policisë së Shtetit, ndonëse nuk pranuan të shpreheshin të identifikuar, pranuan se “Dritanin e vrau kuraja e tij”, pra oficerët theksojnë se insistimi dhe vullneti i Dritan Lamajt për t’i shkuar deri në fund përmbushjes së detyrës ishte edhe defekti i tij i vetëm, që në fund i mori jetën. Një kujdes të veçantë Tani tregonte edhe ndaj gazetarëve të kronikës së

Rama: Policia e braktisur

Sali Berisha

Mariglen Mulla

Avokati i Popullit i shpreh ngushëllimet më të sinqerta dhe i bashkohet hidhërimit të thellë të familjes dhe kolegëve për vrasjen e kryekomisarit Dritan Lamaj. “Përgjigjja e duhur dhe e shpejtë që i jepet kujtdo që cenon një punonjës policie për arsye të lidhura me detyrën është reagimi i menjëhershëm që qytetarët presin dhe shpresojnë pas krimeve të rënda të kësaj natyre”, - shkruhet në njoftimin për shtyp të zyrës së Avokatit të Popullit.

zezë, ku përveçse i ndihmonte me lajme shfaqte edhe anën e tij njerëzore dhe mirëkuptuese. Vëmendje të veçantë Tani u kushtonte edhe marrëdhënieve në komunitet, pasi përveç respektimit të fqinjëve përkujdesej edhe për problemet në lagje, si p.sh. problemet me ashensorët, energjinë elektrike etj. Në këtë mënyrë mirëkuptimi dhe respekti kalonte jetën kryekomisari i nderuar, ndërsa nga fqinjët mësohet një tjetër fakt interesant për sa i përket makinës së tij. Deri në kohën kur ishte shef i komisariatit nr. 6 në Kombinat, pra para shtatorit të vitit të kaluar, ai e parkonte mjetin e tij tip “Lançia” dhe makinën tjetër tip “Benz” në garazhin e pallatit, ndërsa nga koha kur u transferua si specialist në Policinë e Shtetit makinat i parkonin jashtë. Pikërisht gjatë parkimit oficeri u sulmua dhe u vra barbarisht. Gjithashtu fqinjët mohuan faktin se vendngjarja ishte e pandriçuar, duke konfirmuar se gjithçka është parë qartësisht nga dëshmitarë të shumtë të zonës. Ndërsa për sa i përket denoncimit në prokurori për kanosje familjarët e oficerit dhe zyrtarët e policisë e kanë mohuar kategorikisht.


aktualitet • E martë 26 shkurt 2013

»

07

Policia zbardh mekanizmin e vrasjes barbare të kryekomisarit

Me maska e masakruan me 20 plumba kallashi Kamera e lokalit fiksoi lëvizjet dhe pamjet e autorëve Grupi hetimor ka zbardhur mekanizmin e vrasjes së kryekomisarit në rrugën “Vasil Shanto” nga një kamera sigurie e një lokali që ndodhej aty pranë. Pra, atentati është filmuar i gjithi dhe pamjet në rrugën “Aleksandër Goga” u verifikuan me hollësi, për të përcaktuar kështu edhe identitetin e autorëve. Sipas këtyre pamjeve, rezulton se atentatori ka qenë bashkë me një person tjetër në makinën tip “BMW”, me targa DR 1944 F, ngjyrë gri, e vjedhur të shtunën në Durrës, ndërsa pronari, Fatmir Lila, ka denoncuar në të njëjtën ditë grabitjen e automjetit. Kështu, vrasësi ishte ulur në sediljen e pasme dhe i maskuar ka ulur xhamin

për të qëlluar plot 20 plumba kallashnikovi në drejtim të mjetit tip “Lançia”, me targa TR 25 64 N, të cilën oficeri Lamaj po e parkonte. Motori ishte i një picerie dhe s’kishte lidhje me ngjarjen. Nga këqyrja e vendit të ngjarjes, makinës dhe trupit të viktimës rezulton se kryekomisari është qëlluar me 11 plumba në trup, ndërsa

Makina u dogj në Domje. Për tri orë kapën Kakavijën. Hetimet e plota

Telefonata me të dashurën kapi Frrokun: “Sapo erdha në Selanik” Mariglen Mulla

T

ani sa mbërrita në Selanik. Jam mirë, mos ki merak”, këto fjalë i tha së dashurës në telefon biznesmeni Arben Frroku rreth mesnatës të së dielës, të paktën 5 orë pasi në Tiranë kishte qëlluar vetë me 12 plumba kallashnikovi kryekomisarin Dritan Lamaj, për të cilin ishte betuar se do ta vriste. Burime pranë Policisë së Shtetit i thanë gazetës “Metropol” se telefonata e Frrokut është bërë rreth orës 24:00 të së dielës. Në një hotel të Selanikut janë arrestuar dajë e nip, dy të dyshuarit për vrasjen e kryekomisarit Dritan Lamaj, ndërsa një të treti i janë vënë prangat në Tiranë. Arben Frroku dhe Jak Jaku bashkë me nipin tjetër të Frrokut janë kapur në një hotel në Selanik, ku pinin uiski dhe kokainë. Nipi tjetër i biznesmenit Frroku kishte dje gjyqin, pasi ishte arrestuar në Greqi ndërsa kishte organizuar “mikpritjen” në hotel. Nga ana tjetër, në shtëpitë e tyre në Tiranë u gjetën 2 kallashnikovë, kokainë, heroinë, hashash etj., ndërsa në pranga ka rënë një kushëri i Jakut. Vrasja dhe arratia Burimet policore thanë se që kur kryekomisari Dritan Lamaj ishte bërë shkak për dërgimin në spital të Frrokut, biznesmeni ishte betuar se do ta hiqte qafe me dorën e tij. Kështu, ka studiuar lëvizjet e Lamajt dhe në orën 18:20 të së dielës, me maskë në fytyrë, dyshohet se me dorën e tij qëlloi 22 plumba drejt makinës së oficerit, shumica në trup dhe një në kokë i morën jetën. Me makinën e vjedhur në Durrës, me targa DR 1944 F, ai bashkë

Policia: Frroku dhe Jaku dyshohen si autorë të vrasjes së kryekomisarit

Z

ëdhënësi i Policisë së Shtetit Tefik Suljemani tha: “Nga tërësia e veprimeve hetimore e procedurale të kryera ka rezultuar se autorët e dyshuar të kësaj ngjarjeje të rëndë janë shtetasit Arben Preng Frroku, 44 vjeç, banues në Tiranë, dhe Jak Mark Jaku, 31 vjeç, banues në Tiranë. Në saje të masave të marra dhe shkëmbimit të menjëhershëm të informacionit me autoritetet policore greke është bërë i mundur ndalimi i këtyre dy shtetasve në qytetin e Selanikut në Greqi. Nga analizimi i ngjarjes dhe i provave të administruara nga grupi hetimor është arritur në konkluzionin se vrasja e kryekomisar Dritan Lama është kryer nga autorët e dyshuar për shkak të detyrës si punonjës policie.” Më tej policia sqaroi se në Tiranë është ushtruar kontroll në banesat e autorëve të dyshuar, ku gjatë kontrollit të ushtruar në banesën e shtetasve Jak Jaku e Ndue Jaku është gjetur e sekuestruar një arsenal armësh. U sekuestruan 1 armë zjarri, snajper, 2 armë zjarri automatike tip kallashnikov, 1 armë zjarri pistoletë tip “Bereta”, 2 armë gjahu si dhe një sasi e konsiderueshme fishekësh e municione të llojeve të ndryshme etj. Po ashtu u gjetën e sekuestruan rreth 529 gramë lëndë narkotike e dyshuar heroinë, 396 gramë lëndë narkotike e dyshuar kokainë, si dhe rreth 35 gramë lëndë narkotike e dyshuar marijuanë. Nga strukturat e policisë u kryen të gjitha veprimet procedurale, ndërkohë ndaj shtetasit Ndue Mark Jaku, 21 vjeç, banues në Tiranë, është marrë masa e arrestit në flagrancë. Po në vijim të hetimeve të kryera është gjetur dhe automjeti me të cilin dyshohet se kanë lëvizur autorët e dyshuar të krimit. Nga burime të policisë mësohet se arrestimi i Frrokut dhe Jakut është bërë në orën 00:04 në një hotel në Selanik, ku ata pinin uiski dhe në tavolinën e dhomës janë gjetur 3 gramë kokaine. Gjithashtu të arrestuarve u është sekuestruar një “Benz” i bardhë i tipit “ML-320”, i parkuar para hotelit që ndodhet përballë gjykatës së Selanikut. Nga ana tjetër, në Tiranë policia ka shoqëruar menjëherë Grand Frrokun dhe disa të dyshuar të tjerë, duke e shpënë numrin e të ndaluarve mbi 100 persona, të cilët thanë dëshmitë e tyre në lidhje me vendndodhjen në kohën e krimit.

me Jak Jakun kanë shkuar deri në Domje dhe e kanë djegur. Pasi kanë zhdukur armën e krimit, deri në Greqi kanë përdorur mjetin tip “Benz ML-320”. Për 3 orë ata mbërritën në Kakavijë, për të kaluar më pas kufirin. Policia dhe prokuroria kishin nisur hetimet. Telefonata që e “fundosi” Pas ngjarjes grupi i punës, i përbërë nga oficerë policie e prokurorët e krimeve të rënda Besnik Muçi dhe Eugen Beci, nisën koordinimin e punës për identifikimin dhe gjetjen e autorëve. Menjëherë u fiksuan provat, ku u gjetën vetëm 3 gëzhoja nga 22 që kishin shkrehur autorët, pasi mekanizmi i kallashnikovit ishte i tillë që gëzhojat të mbeteshin brenda në makinë. Organet e specializuara e kishin të qartë situatën e konflikteve të hapura të Lamajt me Frrokun, ndaj menjëherë u vunë në përgjim numrat e telefonit të rrethit të tij familjar e shoqëror. Mes tyre ishte edhe e dashura e Frrokut, vajza me të cilën ai bashkëjetonte prej kohësh pasi ishte ndarë nga e shoqja. Ndërkaq lokalizimi i antenave telefonike tregonte për ekspertët se personi po i drejtohej Greqisë, por disa probleme teknike me valët nuk mundësuan lokalizimin e saktë të vendndodhjes dhe për rrjedhojë ata kaluan në Greqi. Aty Arben Frroku bëri atë që s’duhej ta bënte kurrë: telefonatën me të dashurën. Mjaftuan fjalët “erdha në Selanik, jam mirë, mos ki merak” për ta “mbërthyer” kështu biznesmenin. Ndërkaq një betejë ligjore pritet të zhvillohet mes palës shqiptare dhe asaj greke për sa i përket ekstradimit të tyre në Shqipëri.

plumbat e tjerë kanë goditur makinën, kryesisht mbrapa. Atentatorët, sipas prokurorisë, janë larguar në një rrugicë të errët në drejtim të kodrave të Selitës për t’i shpëtuar policisë. Në një deklaratë zyrtare Policia e Tiranës tha se “nga grupi hetimor, në përbërje të të cilit janë oficerët për hetimin e krimeve të rënda,

prokurorë të krimeve të rënda dhe ekspertë kriminalistë, nga analizimi i ngjarjes dhe i provave të administruara është arritur në konkluzionin se vrasja e kryekomisarit Dritan Lamaj është kryer nga autorët për shkak të detyrës si punonjës policie”. Ndërkaq që në orët e vona të së dielës oficerët e lartë të policisë dhe prokurorët e krimeve të rënda analizuan ngjarjen për t’i dhënë ditën e nesërme versionin e qartë të rrethanave të ngjarjes. Ndërkaq dje kryeprokurori Adriatik Llalla, kreu i Prokurorisë së Krimeve të Rënda Eugen Beci dhe oficerët e policisë gjyqësore organizuan punën për identifikimin e autorëve.

Karriera profesionale e oficerit

Cili ishte kryekomisar Lama?

K

ryekomisar Dritan Lama, i datëlindjes 15.04.1972, me arsim të lartë, ishte i martuar dhe kishte një fëmijë, vajzë. Kryekomisar Dritan Lama është titulluar oficer policie dhe pranuar në strukturat e Policisë së Shtetit në vitin 1995 në drejtorinë e policisë së qarkut të Gjirokastrës. Kryekomisar Dritan Lama ka shërbyer në strukturat e Policisë së Shtetit nga viti 1995 deri në vitin 2013. Gjatë kësaj periudhe ka kryer detyra të ndryshme në strukturat e policisë së komisariateve të policisë në Gjirokastër, Vlorë dhe në komisariatet e Tiranës. Nga 1 nëntori 2012 ka kryer detyrën e specialistit në Departamentin për Sigurinë Publike në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë së Shtetit. Kryekomisar Dritan Lama, duke shërbyer për një kohë të gjatë në radhët e Policisë së Shtetit, ka marrë pjesë në shumë operacione për vendosjen e rendit dhe të sigurisë publike, në parandalimin dhe zbulimin e krimit, është dalluar për marrëdhënie të mira me kolegët, eprorët dhe komunitetin, si dhe shprehte një impenjim dhe interesim të madh për përmbushjen e detyrës së ngarkuar. Mën datën 24.02.2013 humbi jetën për shkak të detyrës.

Mosmarrëveshjet e tjera, protesta, peticione

Episodet me Frrokët, konfliktet e përplasjet me oficerin Lamaj Dritan Lamaj shumicën e konflikteve i pati në vitin 2012, kur ka qenë në krye të komisariatit r.6 në Kombinatit. Më 30 gusht 2012 Evelina Shabani, një 38-vjeçare e divorcuar, nënë e një fëmije, u ankua se pasi kishte shkuar në komisariatin e policisë nr. 6 për të denoncuar dhunën nga ish-bashkëshorti i saj ka hasur të njëjtën dhunë në polici. Rreth një muaj më pas Arben Frroku, biznesmeni i kompanive private “Xhoi Loto”, “Inkas Kafe” si dhe aksioneri i klubit sportiv “Tërbuni”, denoncoi në Qendrën për Drejtësi dhe Solidaritet pretendimet në lidhje me shantazhin që i ka bërë më datën 14.03.2012 shefi i komisariatit nr. 6 Dritan Lamaj, ku pretendon se e kishte dhunuar fizikisht si dhe i kishte kërkuar ryshfet. Më datën 18 shkurt të vitit 2012 në lokalin “Makuba”, pranë pallatit me shigjeta, rreth orës 3:00 shtetasit Grand Frroku dhe kushërinjtë e Grandit, shtetasit Jak Jaku, Ilir Lasku, Mark Froku dhe Lekë Toma, kanë pretenduar dhunë nga policët gjatë një kontrolli. Në dosjen e prokurorisë pranohej dhuna policore ndaj tyre, ndërsa policët kanë dëshmuar në prokurori se kanë qenë duke kryer detyrën kur janë kundërshtuar dhunshëm. Më 28 shtator 2012 u zhvillua protesta e lëvizjes “Shqipëria e Re” me moton: “Ndal korrupsionit në Drejtësi! Të shkarkohet shefi i komisariatit nr. 6 Dritan Lamaj!”. Më 2 tetor 2012 lëvizja “Mjaft” i bëri një letër të hapur kryeministrit, presidentit etj., firmosur nga Martin Kozhuta, Evelina Shabani, Vlash Gjoni, Kledian Deda, Arben Frroku, Edmond Vlashaj, Ilir Lasku, Aleksa Lala. Ish-shefi i komisariatit nr. 6 Dritan Lamaj është pezulluar tre muaj nga detyra e tij më 2008 pas një denoncimi të bërë nga Sefer Pasmaçiu nga Varoshi i komunës Pezë. Këtë fakt e ka pohuar për mediet Xhelal Merepeza, kryetar i PD-së në Pezë, i cili gjithashtu pohoi se Dritan Lamaj kishte terrorizuar familjen e së motrës së tij, martuar me Sefer Pasmaçiun.


08

« aktualitet

E martë 26 shkurt 2013 •

Pas kalimit në pronësi të familjes mbretërore asnjë ndërhyrje

Vila e Mbretit Zog, një pasuri kombëtare që po rrënohet Nga ARTUR AJAZI DURRES- Vila e Zogut, siç njihet ndryshe nga të gjithë vila gjigande e hijerëndë në majën e kodrës së Durrësit, është padyshim objekti më i vizitueshëm vitet e fundit nga vendas dhe të huaj. Vila prej vitesh është kthyer në objekt muzeal, por në vitin 2010, për rezidencën e ish-Mbretit Zog, u hartua një projekt, për ta kthyer atë në një kompleks modern. (Ish)Vila... Kjo padyshim i ka mbetur Princit të ri Leka, për të menaxhuar pasuritë që i ka lënë gjyshi dhe babai, i cili u largua nga jeta disa kohë më parë. Sapo vila u kthye te pronarët e saj, u panë konstruksione, të cilat e rrethuan atë dhe krijuan ndjesinë se atje do të niste puna, dhe pa kaluar muaji ato u hoqën dhe objekti vazhdon të amortizohet nga dita në ditë. Flitet se mjaft biznesmenë vendas kanë shfaqur interes për të ndërhyrë me projekte në vilën e famshme Mbretërore, por asnjëri prej tyre nuk po realizon ndonjë të tillë. Kanë kaluar afro dy vjet, që kur u fol se një biznesmen i fushës së ndërtimit, në marrëveshje me familjen Mbretërore, ven-

dosi që të realizojë një projekt gjigant në objektin që njihet si Vila e Zogut. Ai madje siguroi edhe lejen e ndërtimit në Bashkinë e Durrësit, pasi bëri të njohur projektin, i cili synonte që Vila e Zogut të shndërrohej në një resort turistik, aktiviteti kryesor. Synimi ishte thithja e VIPA-ve të rajonit, madje fantazia e lidhte këtë aktivitet me emra të tillë si Berluskoni apo Abramoviçi e të tjerë që do të ishin frekuentuesit e vilës. Frekuentimi nga ana e tyre e këtij resorti do të lidhej jo vetëm me projektin, por edhe me historinë

Mbretërore të kësaj vile gjigande. Për këtë qëllim ishte parashikuar në projekt që aty pranë të ndërtohej edhe një heliodrom. Interesimit pranë bashkisë specialistët e Urbanistikës i përgjigjen thatë se, “nuk po flitet më për ndonjë projekt që synon ndërhyrjen për transformimin e objektit që ruan të gjalla detajet e arkitekturës italiane dhe asaj moderne”. Tashmë që Leka Zogu Parë ndërroi jetë, kjo pasuri e familjes mbretërore ka mbetur në duart e trashëgimtarit të fundit të saj. Objekti edhe pse i amortizuar, vlerësohet disa mil-

ionë dollarë jo vetëm për shkak të sipërfaqes së truallit që ka zënë, por edhe për pozicionin strategjik që ai ka në qytetin e Durrësit. Vila e Zogut është e vendosur në kuotën më të lartë të kodrave të qytetit dhe shikohet nga të gjitha pikat e qytetit dhe natyrisht edhe nga deti. Ajo është ndërtuar në kohën kur vendin e drejtonte Mbreti Ahmet Zogu me kontributet e tregtarëve të mëdhenj të Durrësit dhe Tiranës, të cilët ja dhuruan atij në shenjë mirënjohje. Ahmet Zogu e frekuentonte shpesh këtë vilë dhe, sipas durrsakëve të vjetër, nuk mungonte të sillte aty edhe miqtë e tij me pozita të larta. Por pas çlirimit objekti u shtetëzua, dhe u transformua në një shtëpi pritje ku kanë qëndruar dhjetëra udhëheqës shtetesh ish-komuniste. Ajo qëndroi e tillë deri në marsin e vitit 1997, kur u plaçkit nga huliganët, të cilët grabitën çfarë mundën dhe e nxorën jashtë përdorimit. Dy vjet më parë ajo ju dorëzua pronarëve të saj legjitimë. Sot Vila e Zogut është e para ndër vendet që turistët e huaj (por edhe vendas), preferojnë të vizitojnë sapo zbresin në Durrës, dhe mahniten nga gjithçka që shohin dhe prekin atje.

Qytetarët durrsakë konsumatorët më të mëdhenj të mishit dhe të peshkut

AKU mbyll thertoret, gjobit tregtarë supermarketesh Ende nuk është ngritur një treg modern me kushte të përshtatshme therje DURRES- Agjencia Kombëtare e Ushqimit në Durrës ka nisur një aksion në shkallë qarku, për evidentimin e aktiviteteve të paligjshme, siç është therja dhe tregtimi mishit, por edhe për evidentimin e mallrave, të cilat kanë skaduar dhe shiten në dyqane madje edhe në supermakete. AKU ka mbyllur pothuajse të gjitha kioskat që shërbenin si thertore, dhe ka penalizuar poseduesit e tyre. Shërbimi kontrollit higjieno-sanitar ka kaluar nga DBU-të në bashki e komuna, të cilët kanë në organike jo vetëm veteriner, por edhe punonjësit që mbledhin taksat. Po t’i hedhësh një sy pikave dhe dyqaneve, ku theret dhe tregtohet mishi, konstaton se, ato nuk kanë as kushtet minimale të kryerjes së atij procesi, që ndikon direkt tek shëndeti i njerëzve. Durrësi ka një laborator të analizave për mishin, bulmetin, pijet, ujin, dhe produktet e tjera, por vetëm një pjesë e tregtarëve të produkteve ushqimore dhe supermarketeve, kanë interes për të kryer ato analiza. Në rrugët dhe lagjet e Durrësit, mishi tregtohej në kioska në kushte të papër-

shtatshme dhe nuk kontrollohen nga shërbimi veterinar i varur nga bashkia. Mungesa e ujit të pijshëm në lokale ku theren bagëtitë, kryerja e therjeve të sforcuara për shkaqe të ndryshme, mungesa e kontrollit veteriner dhe mosvulosja e mishit për konsum janë fenomene që ndeshen në qytetin me mbi 250 mijë banorë. Mishi dhe nënproduktet e tij, duke u shitur në pluhur e baltë, e në mjedise antihigjienike, rrezikonte qytetarët, të cilët janë të detyruar ta konsumojnë. Në bazë të ligjit dhe vendimeve nga qeveria “asnjë therje normale nuk mund të realizohet nëse

nuk është kryer parakontrolli”, por kjo nuk ndodh në asnjë dyqan ku ai theret dhe tregtohet. Sipas dëshmive të vetë qytetarëve, edhe në rastet kur mishi theret, në fshatra apo periferi, transporti i tij bëhet me thasë apo mbi karroceri e në bagazhe. Ministria e Bujqësisë dhe Ushqimit ka projektuar për vitin 2013 investimet për ndërtimin e 40 thertoreve moderne, ndërkohë që është deklaruar se kredia në 10 milionë euro do të afrohet nga Banka Botërore. Durrësi është qarku me konsumin më të madh në vend të mishit e peshkut. Statistikat tregojnë

se çdo vit në Durrës tregtohet deri 13 mijë ton mish dhe se qytetari konsumon 25 kg mish dhe peshk. Një treg i tillë e bën urgjente nevojën e ngritjes së një tregu bashkëkohor nga bashkia, të therjes së bagëtive dhe të tregtimit të mishit. Por bashkitë e komunat vetëm sa kanë përcaktuar dhe afishuar tarifat për leje sanitareveterinare e për miratim ndërtimi thertore është 1 mijë lekë, tarifa për thertoren, ndërsa për transportin e mishin me frigorifer ato përfitojnë 1500 lekë. Veç këtyre bashkitë e komunat përfitojnë 50 lekë për kokë gjedhi e derri të therur dhe 20 lekë për krerë. Në bazë edhe të VKM-së pushteti lokal që mbikëqyr këtë lloj tregu duhet të jetë shumë i ndjeshëm për shëndetin e popullatës, kurse veterineri detyrohet të bëjë kontrollin e bagëtisë para therjes përkundrejt detyrimit që ka shitësi për 20-100 lekë si tarifë, ndërsa certifikata veterinare kushton nga 50 lekë deri në 1000 lekë. AKU ditët e fundit ka dyllosur mbi 20 kioska që thernin dhe tregtonin mish, duke gjobitur dhe penalizuar pronarët e tyre.

Do të pritet nga Naço dhe Sinaj

Ramush Haradinaj viziton Beratin, i jepet titulli “Nderi i Beratit” BERAT- Në mesditën e sotme ish-kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, njëherësh dhe lideri i AAK-së në Kosovë do të bëjë një vizitë pune në qytetin e një e mbi një dritareve, Beratin. Haradinaj do të marrë pjesë në ceremoninë e marrjes së dekoratës, që përkon me titullit e akorduar nga Këshilli i Qarkut Berat “Nderi i Qarkut Berat”. Ky titull u propozua nga kryetari i qarkut të Beratit Petrit Sinaj dhe u miratua në unanimitet nga këshilli i këtij qarkun në mbledhjen e tij të radhës. Po të njëjtat burime thanë për gazetën se dhënia e këtij titulli të larët për këtë qark përshkon me motivacionin “Për kontributin e çmuar në luftën për çlirimin e Kosovës dhe të shpalljes së pavarësisë”. Sipas të njëjtëve burimeve ceremonia e dorëzimit të këtij titulli do të mbahet në ambientet e Universitetit të Beratit në sallën e takimeve solemne. Vlen të përmendet se në të gjitha cermonitë festive të vizitës të Haradinajt në Berat do të jetë i pranishëm dhe deputeti i këtij qarku, Nasip Naço, si dhe personalitete të shquara intelektuale dhe pushtetarë vendorë dhe të ftuar të tjerë, qytetar të Beratit etj. Haradinaj do të shoqërohet në këtë vizitë dhe nga Time Kadriaj, deputete e AAK-së. S. G

Komuna e bashkia luftë për kompetencat

Elbasan, periferia përmbytet sa herë që bie shi ELBASAN- Zonat periferike të qytetit të Elbasanit përballen çdo dimër me shirat që mbushin kanalet e rrugët pasi nuk ka kanalizime. Kështu ka ndodhur në dy lagje që njihen si problematike në qytetin e Elbasanit. Banorët e zonës së quajtur “Teqja” në pjesën fundore të lagjes “5 Maj” kanë parë se si një kanal i madh i ujërave të zeza e të bardha është mbushur duke rrezikuar tashmë përmbytjen e shtëpive. Ata janë në mes dy zjarresh. Duke qenë në periferi të qytetit për të votuar votojnë në bashki, ndërsa shërbimet i marrin në komunën Labinot- Fushë. Duke qenë se ndarja administrative ose vija e verdhë në këtë zonë është e papërcaktuar saktësisht prej kohësh ata mbeten mes dy njësive vendore dhe asnjëra nuk ndërhyn. Bashkia refuzon të ndërhyjë sepse është një zonë informale që kërkon legalizim e më pas urbanizim, ndërsa komuna sepse kjo zonë konsiderohet e bashkisë. Të dy njësitë kërkojnë përcaktimin e saktë se kujt i takojnë këta banorë që përballen me vështirësi të mëdha sidomos në dimër. Ndërkohë rrugë dhe oborre janë përmbytur në anën tjetër të qytetit në një pjesë të lagjes “Dyli Haxhire Myzyri” në vendin e quajtur “Ish fusha e druve”. Nxënësit kanë pasur vështirësi të shkojnë në shkollë, ndërsa banorët janë munduar të sigurojnë shtëpitë nga rreziku i përmbytjeve. Kjo zonë është në proces legalizimi dhe dhe mungojnë investimet në infrastrukturë. Problem është edhe mospastrimi i një kanali në pjesën fundore të ullishtës që shkakton përmbytje nga vërshimi i ujërave përmes kësaj lagjeje. Situata bëhet problematike sa herë që bie një sasi e konsiderueshme shiu. L. Ll

Nën masa të rrepta sigurie

Dritan Kateshit i jepet leje për të pëcjellë të atin në banesën e fundit ELBASAN- Merr pjesë në funeralin e të atit nën survejimin e forcave të shumta të sigurisë, kthehet në qelinë e burgut Dritan Kateshi. Kateshi ka mbërritur pas më shumë se 10 vjetësh i burgosur në burgun e Peqinit, në qytetin e tij të lindjes dhe në banesën e tij ku jetojnë prindërit. I dënuar me burgim të përjetshëm ai kërkoi dy ditë më parë, leje për të marrë pjesë në funeralin e të atit Sefedin Kateshi, i cili u nda nga jeta pas një sëmundjeje të rëndë. Kateshi nën masa të jashtëzakonshme sigurie ka qenë i pranishëm në familjen e tij në lagjen “5 Maji” pranë Drejtorisë së Policisë në Elbasan dhe më pas ka marrë pjesë në ceremoninë e varrimit të të atit. Me dhjetëra efektivë dhe mjete policore kanë bërë shoqërimin e tij për gjatë dy orëve të lejes që kishte lëshuar ndaj Kateshit Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve. Dritan Kateshi, një nga kapot e bandave të vitit 1997, i akuzuar për grabitje e vrasje, kërkoi vitet e fundit lirimin me kusht, por si i dënuar me burgim të përjetshëm, gjykata e hodhi poshtë kërkesën e tij. Prej vitesh për vuajtje dënimi në burgun e Peqinit ai është konvertuar në besimtar mysliman duke kryer ritet pranë xhamisë së burgut. L. Ll


intervistë • E martë 26 shkurt 2013

»

09

Flet drejtori ekzekutiv i Shoqatave të Bashkive të Shqipërisë

F

Fatos Hodaj: Me ardhjen në krye të Bashës gjërat kanë ndryshuar shumë

atos Hodaj, drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Bashkive, në një intervistë flet për 13 vjetët si pjesë e kësaj Shoqate. Ai rrëfen si zgjidhen forumet drejtuese, misioni i shoqatës, çastet më të vështira të drejtimit, aktivitetet dhe botimet SHBSH. Gjatë rrëfimit të tij z.Hodaj flet për bashkëpunëtorët dhe mbështetësit e Shoqatës së Bashkive, rolin e saj sa i takon procesit të integrimit europian dhe sa është përfshirë shoqëria civile në ndihmë ndaj SHBSH-së. Ja si shprehet më tej ai: - Zoti Hodaj, prej më shumë se 13 vjetësh jeni drejtor i Shoqatës së Bashkive të Shqipërisë. Në mënyrë të përmbledhur a mund të na thoni si zgjidhen forumet drejtuese dhe cili është misioni i SHBSH-së? - Shoqata e Bashkive të Shqipërisë, sipas statutit, si një bashkim vullnetar dhe i pavarur i bashkive të Shqipërisë, është një shoqatë jopolitike, jofetare, jofitimprurëse, që ka si mision kryesor të kontribuojë për mbrojtjen e interesave të përbashkëta të njësive të vetëqeverisjes vendore të qyteteve, me qëllim forcimin dhe zhvillimin e strukturave dhe mekanizmave demokratikë në organizimin dhe funksionimin e bashkive dhe zbatimin e parimeve të Kartës Europiane të Autonomisë Lokale. Forumet drejtuese sipas shkallës hierarkike janë Asambleja, Komiteti Drejtues, kryesia dhe kryetari i saj. Asambleja përbëhet nga përfaqësuesit e bashkive të Shqipërisë dhe anëtarësia përbëhet nga kryetarët e bashkive dhe kryetarët e këshillave të bashkive. Për programimin dhe analizën sistematike të veprimtarisë së shoqatës Asambleja zgjedh Komitetin Drejtues. Komiteti Drejtues përbëhet nga kryesia e shoqatës (kryetari dhe dy nënkryetarë) dhe nga 10% e numrit të përgjithshëm të anëtarëve të shoqatës, që siguron një përfaqësim pluralist dhe me një shpërndarje gjeografike të anëtarëve, por dhe një përfaqësim të bashkive të niveleve dhe madhësive të ndryshme, duke respektuar edhe raportet e barazisë gjinore brenda mundësive që krijon anëtarësia. Në mbledhjen e fundit të Asamblesë së Përgjithshme u zgjodh Komiteti Drejtues dhe kryetar i saj z.Lulzim Basha, kryetari i bashkisë së Tiranës. Ishte një fat për shoqatën dhe një kënaqësi për ne zgjedhja e tij në krye të Shoqatës, si një person me reputacion ndërkombëtar si 3 herë ish-ministër dhe sidomos ministër i Brendshëm dhe i Jashtëm, por dhe me një eksperiencë të shkëlqyer si ministër i Punëve Publike, Transporteve dhe Telekomunikacionit. - Cilat kanë qenë momentet më të vështira të drejtimit prej jush të kësaj shoqate, kur kemi parasysh faktin se jo çdo gjë varet prej jush, pasi nevojitet një koordinim mjaft i mirë me drejtuesit vendorë? - Momentet më të vështira të shoqatës kanë qenë në fillimet e saj. Është dashur një punë e madhe dhe takime të drejtpërdrejta me drejtuesit e të gjitha njësive vendore për t’ju shpjeguar rolin që do të merrte shoqata dhe përfitimet që ata do të kishin nëpërmjet ngritjes dhe konsolidimit të këtij organizmi. Koordinimi ka pasur vështirësi, pasi kishim 65

drejtues të njësive vendore të ngjyrimeve të ndryshme politike, specifika të ndryshme të çdo njësie vendore. Moment tjetër tepër delikat ishte në vitin 2009 kur kryetarët e bashkive të grupimit të majtë krijuan një shoqatë më vete, duke u ndarë nga shoqata e krijuar që në vitin 1993, gjë që shkaktoi një përçarje, e cila edhe sot vazhdon duke krijuar një dobësim të rolit të shoqatës. Është për t’u theksuar që Këshilli Europian i Bashkive dhe Rajoneve me qendër në Bruksel dhe Paris si dhe Rrjeti i Autoriteteve Lokale dhe Rajonale të Europës Juglindore u shprehën se ishin kundër çdo lloj ndarjeje apo përçarje të bashkive dhe theksuan se ky veprim minonte demokracinë lokale dhe dobësonte lobimin e tyre. - Cilat janë aktivitetet që ka organizuar SHBSHja gjatë këtyre viteve dhe a mund të na përmendni nëse keni ndërmarrë nisma konkrete me të cilat keni dalë të unifikuar si shoqatë me të gjithë drejtuesit vendorë? - Shoqata deri më sot ka ideuar, organizuar dhe menaxhuar mbi 400 aktivitete. Do të përmendim këtu organizimin e konferencave, ëorkshopeve, trajnimeve, seminareve kombëtare dhe ndërkombëtare me tematika të ndryshme si planifikimi urban, menaxhimi i taksave, ujit, mbetjeve, policia bashkiake, integrimi europian etj. për t’u ardhur në ndihmë njësive vendore, por dhe për të koordinuar aktivitete të ndryshme midis njësive vendore. SHBSH-ja ka trajnuar si të zgjedhurit, ashtu dhe administratën duke i përfshirë që të gjithë, që nga sekretarët e kryetarëve dhe të gjithë drejtuesit e departamenteve dhe drejtorive. Shoqata ka organizuar takimet pothuajse në të gjitha qytetet e Shqipërisë. Një nga qëndrimet e unifikuara ishte dhe solidarizimi me situatat emergjente në bashki dhe komuna të ndryshme, si rasti i situatës emergjente në Shkodër dhe Lezhë, ku SHBSH-ja së bashku me Shoqatën e Komunave të Shqipërisë dhe Shoqatën e Qarqeve të Shqipërisë mbajti një konferencë për shtyp dhe mbështetën financiarisht njësitë vendore të zonave të përmbytura. - Krahasuar me shumë vjet më parë sa mund të themi sot se kemi ecur mirë sa i përket decentralizimit të kompetencave ndaj vendorëve nga ekzekutivi? Kemi parasysh faktin se deri në vitin 2000 një kryetar bashkie, qoftë dhe i Tiranës, nuk kishte mundësinë të zbatonte as dhe një urdhër administrativ jo më për kompetenca të tjera? - Demokracia lokale në Shqipëri këto dy dekadat e fundit, veçanërisht 10 vjetët e fundit, është zhvilluar me një shpejtësi jashtëzakonisht të madhe dhe avantazhet dhe përfitimet janë tepër të mëdha. Shoqëria shqiptare, që gjithmonë e më shumë maturohet në kuptim të standardeve të një shoqërie demokratike, gjithmonë e më shumë percepton decentralizimin si proces si dhe asambletë e zgjedhura vendore apo kryetarët

e tyre si instrumente që realizojnë demokratizimin në qelizë të shoqërisë shqiptare. Mund të përmendim si arritje trefishimin e fondeve qeveritare; programi kombëtar për investime lokale, nga ku përfitojnë 100% të njësive vendore e rajonale; ngritja e instrumenteve të konsultimit institucional permanent, siç janë Komiteti Ndërministror i Decentralizimit si dhe Grupi i Ekspertëve të Decentralizimit, ku gërshetohet pjesëmarrja e gjithë aktorëve relevantë që kontribuojnë në procesin e decentralizimit; krijimi i grupit të punës për decentralizimin; transferimi i autoritetit fiskal, siç ishte ai për mbledhjen e taksës së biznesit të vogël; aprovimi i kuadrit ligjor

për programin 10-vjeçar të strehimit”; “Aspekte të zbatimit të statusit të nëpunësit civil në pushtetin vendor”; “Gazeta e bashkive”, e përmuajshme; “Praktikat më të mira të qeverisjes vendore 2009” (shqip dhe anglisht); “Guidë praktike mbi transferimin dhe menaxhimin e pronave vendore”; “Sikur të isha kryetar bashkie”; “Qeverisja vendore në Shqipëri”, botimi i dytë në vitin 2009; “Bashkitë dhe integrimi europian”; “Efiçenca e energjisë” manual informues për bashkitë• “Kryetar, unë mendoj që.....”; Udhëzime mbi huamarrjen vendore dhe zhvillimet në të fundit në vendet e NALAS-it”; Sfidat e vendimmarrjes dhe këshilltari”; “Standardizimi i shërbimeve publike”;

dhe nënligjor për huamarrjen lokale; përfundimi i transferimi i së drejtës së pronësisë për ndërmarrjet e ujësjellësit dhe krijimit të ndërmarrjeve si rezultat i bashkëpunimit ndërkomunal duke ruajtur ekonominë e shkallës; transferimi i rreth 800.000 ha pyje e kullota; kalimi i policisë ndërtimore në inspektorat ndërtimor nën autoritetin e të zgjedhurve lokalë e rajonalë; harmonizimi i dispozitave të Kartës Europiane të Pushtetit Vendor në ligjin e planifikimit hapësinor; inventarizimi i të gjitha pronave publike - Jemi informuar se në kuadër të shumë projekteve tuaja keni dhe disa botime sa i përket qeverisjes vendore. Sa mendoni se kanë qenë të nevojshme dhe u kanë ardhur në ndihmë bashkive? - Shoqata e Bashkive të Shqipërisë ka botuar shumë manuale për njësitë vendore duke u bazuar në nevojat që ato kanë ngritur në takimet që ne kemi organizuar në mënyrë periodike. Botimet janë të shumta, por më lejoni të përmend disa prej tyre: “Qeverisja vendore në Shqipëri”, botimi i parë në vitin 2001 (shqip dhe anglisht); “Menaxhimi i taksave dhe tarifave vendore”; “Planifikimi urban i bashkive”; “Strategjia kombëtare e trajnimit për qeverisjen vendore” (shqip dhe anglisht); “Model i rregullores dhe statutit të bashkive” për bashkitë e vogla dhe të mesme”; “Manual për kryetarët e bashkive” (shqip dhe anglisht); “Profili i bashkive”, botimi i parë në vitin 2002; “Profili i bashkive”, botimi i dytë në vitin 2005; “Manual për parandalimin e konfliktit të interesave në pushtetin vendor”; “Manual

“Të ardhurat vendore”; “Udhëzues mbi rregulloren model të planifikimit”. Të gjitha këto botime, por dhe të tjera i kanë shërbyer shumë njësive vendore në punën e tyre të përditshme dhe të gjitha këto fusha janë shoqëruar me trajnime specifike, duke bërë të mundur ngritjen e kapaciteteve të burimeve njerëzore dhe duke shpërndarë eksperiencën me njëra-tjetrën. - Cilët janë bashkëpunëtorët dhe mbështetësit e SHBSH-së? - Shoqata bashkëpunon ngushtë më qeverinë qendrore, parlamentin, donatorët, ambasadat, organizatat ndërkombëtare dhe kombëtare. SHBSH-ja është mbështetur fuqimisht nga ambasada e Vendeve të Ulëta, ambasadat amerikane, franceze, gjermane etj. si dhe nga programet e tyre, si USAID-i, fondacioni “Hans Seidel”, fondacioni “Fridrih Erbert”, UNOPS, GTZ (tani GIZ), UN Ëoman, OSBE, BE, INËENT, Soros, ALDA, SNV, Banka Botërore dhe “Sëiss Cooperation”. SHBSH bashkëpunon ngushtësisht më shoqërinë civilë, si Instituti i Kërkimeve Urbane (URI), Co-Plan, SEDA, Antarc etj. Shoqata është anëtare e NALAS-it (Rrjeti i Shoqatave të Autoriteteve Lokale dhe Rajonale të Evropës Juglindore) si dhe CEMR (Këshilli Europian i Bashkive dhe Rajoneve). Gjithashtu Shoqata ka kryesuar që nga fillimi delegacionin shqiptar në kongresin e autoriteteve lokale dhe rajonale të Këshillit të Evropës. - Aktualisht a mund të na thoni çfarë projektesh keni në dorë për t’u ardhur në ndihmë autoriteteve vendore? - Aktualisht Shoqata e Bashkive të

Shqipërisë ka në proces dy projekte të mëdha. Projekti i parë ka për qëllim ngritjen e kapaciteteve të njësive vendore në procesin e binjakëzimit. Duke parë se bashkimi europian ka hapur shumë programe aplikimi për projekte me fonde të konsiderueshme, SHBSH-ja u vjen në ndihmë njësive vendore me këtë projekt, duke trajnuar 12 njësi vendore në procesin e binjakëzimit me njësi vendore në Europë për të përfituar më shumë nga eksperienca e tyre dhe për ta aplikuar projekte të përbashkëta në të mirë të komuniteteve të tyre. Ky projekt është në kuadër të programit “Europa për Qytetarët”. Projekti i dytë është i fokusuar në fushën e teknologjisë së informacionit, përmirësimi i procesit të aksesimit dhe ofrimit të shërbimeve publike nga ana e njësive vendore drejt komuniteteve të tyre. Shoqata e Bashkive të Shqipërisë është një ndër 13 partnerët e këtij projekti, ku të tjerët janë shoqata nga rajoni: Itali, Greqi, Mal i Zi, Maqedoni, Austri etj. Ky projekt është në kuadër të programit të Bashkimit Europian, Instrumenti i Paraaderimit (IPA) bashkëpunimi ndërkufitar. - Po për sa i takon procesit të integrimit europian? - Në këtë proces rolin kryesor dhe determinues e ka qeveria shqiptare, së cilës i duhet të bëjë reforma të mëdha në të gjitha fushat e jetës. Por gjithashtu ky proces jo i lehtë kërkon ndërmjet të tjerave dhe një pjesëmarrje të të gjithë potencialeve njerëzore të shoqërisë shqiptare dhe kryesisht të bashkive dhe shoqatave të tyre. Kjo për faktin se QV-së në vendet e BE-së i duhet të zbatojë afro 65% të të gjithë legjislacionit të BE-së. Për këto arsye duhet që kooperimi dhe bashkëpunimi midis qeverisë qendrore dhe vendore të vazhdojë për të mos lejuar imponimin e direktivave të BE-së pa i diskutuar ato bashkërisht me qeverinë. Njësitë e QV-së për të maksimalizuar përfitimet dhe për të minimizuar pasojat gjatë procesit të integrimit, duhet të bashkëpunojnë me të gjitha njësitë e tjera vendore dhe të marrin pjesë në shoqatë, duke hartuar një strategji të qartë të integrimit europian. Shoqata ka organizuar disa takime dhe trajnime duke i sensibilizuar bashkitë mbi rolin e tyre në këtë proces. - Sa është përfshirë shoqëria civile në ndihmë ndaj SHBSH? - Asnjë progres social ekonomik nuk mund të arrihet pa një përpjekje të fortë bashkëpunuese dhe gjithëpërfshirëse të të gjithë aktorëve të qeverisë qendrore, qeverisë vendore dhe shoqatave të tyre si dhe shoqërisë civile. Pra, për këtë qëllim duhet të bëhen tryeza të hapura me debat konstruktiv dhe me konkurrencë të ideve. Në kohët e sotme, kur ndryshimet sociale ekonomike janë tepër të mëdha dhe teknologjia e informacionit po ofron përdorime nga më të paimagjinueshmet, qytetet dhe rajonet nuk janë më vetëm objekt i strategjive dhe programeve nga donatorët, por janë dhe subjekt i tyre. Çdo projekt apo program në fushën e qeverisë vendore duhet të konsultohet me të gjithë aktorët, por kryesisht dhe gjerësisht me njësitë e qeverisë vendore dhe me shoqatat e tyre, përpara hartimit dhe gjatë zbatimit.


10

« opinion

E martë 26 shkurt 2013 •

Drejtësia penale përbën kulturë politike Nga Elvis KOTINI

S

istemi i drejtësisë është shprehje e protokollit zyrtar dhe, si i tillë, u referohet udhëzuesve ligjorë, që quhen “kode”. Në fakt, rekuizita ligjore e kodeve ka për bazë normën ekzekutive, që njihet si “kod administrativ”. Nga ky kod burojnë organet, anagrama e të cilave varet nga baza e sjelljes, d.m.th pezullimi i kuadrit dhe drejtimi i sjelljes, d.m.th sanksioni i kuadrit. Këto njihen parimisht si “masat ekscentrike” ndaj kuadrit dhe formatit të tij të sigurisë. Masat nga ana e tyre i referohen normës së lejuar dhe normës së formimit. Masat nuk janë gjë tjetër veçse një llogaritje e thjeshtë mbi veprimin a + b= 1, d.m.th njësia për dy raste jep ekuivalencën prej një rasti. Kështu lindën transkriptimet teknike që shpesh bien në dorë te drejtorive qendrore të shtetit. Mbi këtë bazë nxirren aktet zyrtare, të cilat janë pikërisht formula e mësipërme, ku objekti i korespodon germës “a” dhe afati germës “b”. Shuma e këtyre dy cilësive shpreh një motivim faktik që lidhet me ngjarjen karakteristike dhe që përfaqëson numërin. Duke qenë se masat i korrespondojnë seksioneve shtetërore dhe organit subjektiv, mund të këqyrim një qendrim në hava të hartuesve të Kodit të Procedurës Penale në vend (model) mbi përgjegjësinë në detyrë të vetë kuadrit gjyqësor. Kështu, nëse një gjyqtar kryen krim, një gjykatë tjetër kopetente ka të drejtën për të nisur procedimin penal ndaj gjyqtarit. Meqë jemi në këtë pikë mund të ngremë pyetjen. Përse parashikohet një qendrim i tillë në Kodin e Procedurës Penale, kur ligji është i barabartë për të gjithë qytetarët, edhe për ata që bëjnë krime? Përse duhen veçuar gjyqtarët në këtë nismë procedurale që nuk është gjë tjetër sesa momenti i fillimit të procedimit penal si për çdo çështje kriminale? Përse duhet të përfshihen gjyqtarët në kode për të realizuar arrestimin e një gjyqtari tjetër, kur rasti dihet se i përket ekskluzivisht Prokurorisë dhe për krime penale? Nëse bëhet fjalë për kompetenca hetimore këto me ligj i takojnë Prokurorisë dhe jo gjykatës. Nëse bëhet fjalë për të caktuar gjykatën e një vendi ndaj gjykatës së një vendi tjetër, kjo nuk është çështje gjyqësore, por lidhet me shtrirjen e krimit në hapësirë dhe në kohë. Sa më sipër parashikuam se i gjithë procedimi që rëndon mbi kuadrin lidhet me dy elementet e pezullimit nga detyra dhe shkarkimit nga detyra. Pra, janë masat administrative të parat, më pas vijnë ato penalet. Përse gjykatat sanksionojnë këtë formë në Kodin e Procedimit Penal, si mjete kundër gjyqtarit, mbi arrestime apo marrjen të pandehur nga një gjykatë tjetër? Kjo është një rënie e mendimit civil dhe Kushtetues në vetvete, si një mburojë që mundohet të na e paraqesë sistemi i militarizuar. Kalohet nga sistemi administrativ në atë penal, dhe jo nga e kundërta, nga gjykata që penalizon një gjykatë tjetër. Gjykohet se elementi i përkthyer shtrëmbër nga sistemi italian përbën të njënjtin problem logjik edhe për vetë shtetin italian. Për gjykimin tim, formon një retorikë latine, pasi çdo kriminel nuk ka nevojë të parashikohet në mënyrë të posaçme për t’u hetuar. Si kundër provë, le të japim statistikën zyrtare, se sa prej agjentëve të shërbimit sekret janë arrestuar në dy vjet nga gjykata? As në 20 vjet nuk ka agjentë sekretë të arrestuar, jo vetëm në Shqipëri, por as në Itali. Nuk mund të përligjet një llogore e tillë procedurale ku gjoja gjykata mund të arrestojë gjyqtarin me kompetenca të njohura sipas Kodit të Procedurës Penale, në emër të karakteristikave mbi sekretin. Elementi i sekretit nuk është cilësi kriminale, por një çështje kompetencash zyrtare. Nëse ka shkelje të sekretit kjo lidhet me pasojën administrative dhe jo me atë penale. Kodi Penal parashikon të gjithë krimet që duhen hetuar dhe se është Prokuroria që i heton ato, pa dallim efektiv forcash në sistem. Pra, asnjë gjykatë, si p.sh Gjykata e Elbasanit, nuk mund të hetojë apo nisë procedimin penal për një gjyqtar, si psh i Gjykatës së Tiranës, për shkak të detyrës, por mbi sjellje kriminale. Sa përqind e gjyqtarëve besojnë se ata bëjnë krime në detyrë? Le që kjo bie direkt me kompetencat kushtetuese që ka pushteti gjyqësor i Republikës, ku gjykatat janë institucione të ligjshme për dhënien e drejtësisë dhe se nuk mund të kryejnë krime formale nisur nga juridiksioni që ato kanë. Tjetër janë dyshimet në sistemin politik. Kriminaliteti ka një shtrirje të përgjithshme dhe të vlefshme sa vetë ligji me karakter të përgjithshëm dhe nuk mund të kufizohet në të drejtat gjyqësore të sistemit. Ku kompetencat e një gjyqtari janë të lidhura me juridiksionin gjyqësor, respektivisht i kufizuar në hapësirë dhe në kohë, një fragment i vogël në raport me prirjet gjenerale të krimit dhe efektivitetin e parandalimit ligjor. Gjykatat-administratë shtetërore; gjykatat-degë e qeverisjes demokratike; gjyqtarët- nëpunës të administratës shtetërore. Nuk mund të jenë ndryshe, apo të detyruar nga disa klauzola delirante mbi hetimin e një gjykate nga një tjetër. P.sh kompetente për hetimin e një gjyqtari në detyrë është gjykata që ka kompetencën territoriale më të afërt me të. Kjo bie poshtë, pasi ky problem kompetencash i takon Prokurorisë ku ndodh krimi dhe se nuk ka nevojë të lidhet me fjali te tepërta në ligjin organik, se na qenka një gjykatë më e afërt kompe-

tente për hetimin e krimit. Në të vërtetë krimi nuk është amorf. Ai ka shtrirje dhe interesa më të gjera sesa puna e kufizuar e kuadrit, nga i cili buron legjitimiteti dhe Kushtetuta dhe kurrësesi interesa dublimi dhe dyshimi. Kultura e dyshimit, - siç thonë italianët, duhet të evitohet me besim dhe profesionalizëm. Akse që sidoqoftë janë të lidhura në mënyrën më të mprehtë nga kompetencat. Çfarë është krimi? A ka kriminaliteti karakter zyrtar? A mund që gjyqtarët apo nëpunësit e shtetit të jenë subjekte të krimit? Krimi është shkelja e normës juridike në të dy planet: ligjore (administrative) dhe civile (precedenti). Nëse krimi është shkelje zyrtare, si mund të shpjegohet se nga ushtrimi i detyrave të kuadrit një nëpunës të quhet kriminel? Kjo shpjegohet nga objekti, pasi tërheq objekti kriminal, më shumë sesa krimi në detyrë. Objekti kriminal lidhet me të gjithë faktoret jashtë administratës shtetërore (forma), e cila është standard dhe e lidhur me shumë kërkesa mbi njohjen e subjektit. Si është më mirë, kur subjekti zyrtar njihet dhe paraqet karakteristika orare, apo kur krimineli nuk njihet dhe nuk ka karakteristika zyrtare? Kuptohet se nëse zyrtari në detyrë shkel ligjin, kjo shkon para gjykatës dhe akti nuk sjell automatikisht kriminelin. Por kur krimineli shkel ligjin, kjo nuk është më çështje administrative, por çështje provueshmërie (Gjykata e Lartë). Le t’i japim në këtë mënyrë krimit karakter psikik dhe jo formal si dikur në diktaturë, ku “hileja” e sistemit ishte klasifikimi i kriminelit dhe përligjia e sistemit për 45 vjet. Si konkluzion: cila është vlera informative e kuadrit sot?! Çfarë janë gjyqtarët që arrestohen për shkak të detyrës? A ka lidhje detyra e mbrojtur tërësisht nga Kushtetua dhe ligji me krimin si fenomen sa psiqik dhe abstrakt (logjik)? Kodi Penal parashikon se pengesat e natyrës zyrtare quhen “shpërdorime”. Por kodi nuk thotë gjë, se cilat janë këto pengesa në planin efektiv. Këto pengesa zyrtare janë përpjekjet ligjore që bën kuadri për të shkaktuar krimin, në të njëjtën mënyrë, me përpjekiet kriminale që bën krimineli. Si për t’i dhenë çështjeve karakter idiot, ndërhyhet nga një gjykatë kundër të njëjtit formacion gjyqësor. Kjo është pengesa dhe krimi i vërtetë në këtë rast (parimi: krimikompetencë penale). Pra, nuk dënohet zyrtari, por personi i kriminelit. Kemi të bëjmë, në këtë mënyrë, me subjektin tonë dramatik, personin e kriminelit. Ky person, ky personazh, fshihet mbas krimit dhe jo funksionit zyrtar që ai mban. Atëherë, përse një gjykatë arreston një gjyqtar dhe nuk arreston një kriminel? Keqpërdorimi i kompetencave nuk është thjeshtë çështje identiteti, por edhe profesionalizmi. Duke arritur kështu në konkluzionin se krimi është kompetencë penale dhe jo qeveritare. Nuk janë vetëm këto rastet që shoqërojnë investigacionin penal të shtetit, pasi një problem del sot me vrasjet pa autor. A janë këto vrasje me interes për Prokurorinë dhe policinë? A përbën identikiti kriminalistik një provë të besueshme penale? A janë vetdeklarimet e të pandehurit të besueshme për gjykatën? Vrasjet pa autor janë çështje e kujdesit në detyrë që ka çdo inspektor krimesh. Nëse ky kujdes është i ulët edhe autori konsiderohet anonim, por kjo nuk e ul autoritetin e shtetit në tërësi, por vetëm sa përcakton nivelin e vetëdijës së kufomës në veçanti. Për mua rendësi kanë motivet sesa autori. Identikiti është i barazvlefshëm me ballafaqimin për njohje; mbi këtë identikit policia mund të kërkojë arrestimin e të dyshuarit për verifikime identiteti; akti i identitetit në identikit lidhet me sigurinë për të deshmuar ose barazvleresohet me pashaportën. Akti i arrestimit mbi identikitin lidhet kështu thjeshtë me verifikimin e gjeneraliteteve, në mënyrë që deshmitari apo i pandehuri të ketë fillimisht zotësine juridike për çështjen e drejtësisë. Identikiti kur ka shenja identifikimi mbi të njëjtin subjekt, nuk përbën shkak arrestimi në asnjë rast, pasi arresti ngrihet mbi bazë informacionin dhe se informacioni duhet të jetë i sigurtë. Prania e identikitit barazvleresohet kështu me mundësinë e dëshmitarit për të dëshmuar. Edhe ky ka disa kritere siç janë mosha 18 vjeç (pubertet), apo përgjegjshmëria psiqike (goditja). Dyshimi që krijohet nëse duhet të merret një fletë arresti mbi bazë identikitin përbën 80% të rasteve në organet profesionale, veprimtaria zyrtare e të cilave bazohet pikërisht mbi perceptimin e rrethit shoqëror; ndërsa 20% të rasteve janë veprime mekanike në administrim. Megjithatë, ka edhe dy raste mbi identikitin: a. kur arresti merret mbi bazë njohjen që bën një i mitur. Në këtë rast, arrestimi është i mundur për gjeneralitetet gjithashtu; b. kur identikiti shërben si çdo detaj apo provë në vendngjarje (patrulla), ateherë ky identikit, mund të përbëjë shkak dytësor në seancë gjyqësore dhe provë policore gjatë arrestimit në harmoni procesi. Vetdeklarimet e të pandehurit kanë origjinë amerikane në sistem (amendamenti “V”, ose siç konsiderohet, kur thëniet e të pandehurit nuk janë të detyrueshme për gjykatën, nëse nuk pranohen nga ai). Ky lidhet me dy elemente: dhuna në hetim është kundër vullnetit, qoftë kjo edhe kundër të pandehurit; dhe motiv i dhunës mund të ketë qenë në SH.B.A, segregacioni rracial mbi zezakë, të cilët detyroheshin që të pohonin kundër vetes së tyre. Pikërisht për këtë arsye askush nuk mund të detyrohet të deklaroje kundër

vetes ato thënie që shkaktojnë përgjegjësi penale në proces (leximet e lejueshme) Kjo, në fakt, duket si kornizë politike, por rasti barazvlerësohet me interesin e drejtësisë, e cila është më sumë e interesuar për të vërtetën sesa mbi disa raporte të dyshimta policore. E ritheksoj, raporte si këto, janë parë në Shqipëri, ku “hetuesia” i paraqiste si deklarime të vërteta në proces. Prandaj duhet edhe trajtimi standard dhe me kompetencë ndaj çështjeve nga Prokuroria e shtetit, roli i së cilës është i vlefshëm, konkret, mbart në vetvete artin e hetimit dhe ka një shok të mirë, policinë. Përcaktimi i objektit kriminal është gjithçka në artin e hetimit dhe për këtë nuk na nevojitet ndihma “gjykata kundër gjykatës”, por një anë efektive operative e sektorit profesional të shtetit. Dhe, në fakt, procedurat janë: gjyqtari pezullohet nga detyra mbi vërejtje administrative, pavarësisht se më pas mund të hetohet pë krim. Pra, gjyqtari shndërrohet si një qytetar pa imunitet zyrtar, pikërisht se krimi është dukuri e njohjes, edhe pse ardhja e tij për shkak të detyrës formon mjetin e krimit. Përse u shkarkua gjyqtari Tabaku nga detyra? Çfarë lidhje kishte Tabaku me Xhaken, që vrau policin? Besohet se gjyqtari është shkarkuar se liroi vrasësin. Por kjo bën pjesë në detyrat kushtetuese të gjykatës, e cila zbaton jo vetëm ligjin në favor të shtetit, por edhe provat në këmbim të drejtësisë. Principi i drejtësisë kështu është më i gjerë sesa principi i ligjshmërisë nisur nga juridiksioni. Këtu, fusha ime! Prandaj nëse Tabaku (djalë i edukuar) nuk ka bashkëpunim në vrasje me Xhaken (psikopat eksploziv), atëherë është vepruar gabimisht në shkarkimin e tij. Çështjet e provave janë çështjet e sistemit dhe sistemit nuk i falet të ketë dyshime mbi të pandehurin, nisur nga efekti intelektual i qytetarit. Krimineli, sado i zgjuar të jetë, nuk mud të ketë një zhvillim kulturor më shumë nga grupi politik ku ai jeton. Nuk flitet kështu për “kriminelë sekretë” mbi arsyet intelektuale (akti i njoftun). Provat në vendngjarje ndryshojnë në integral nga provat e sistemit. Kjo quhet situatë e “bardhë” dhe kërkohet një hetim nga policia shkencore, me përparëse dhe këpucë të bardha, duke synuar vlerësimin dhe kapjen e çdo detaji që ka rëndësi për procesin, ndërsa profili i kriminelit futet në shabllonin qeveritar mbi shtetasit, të drejtat kushtetuese dhe qendrimin gjyqësor mbi krimet. Efekti i sigurisë nuk duhet të kalojë dy ditët e analizës, të cilat nuk lidhen me krahun orar apo korpusin kushtetues të të drejtave civile, por me secilën etapë në të cilën gjendet profili hetimor. Pra, të “dy ditët” nuk duhet t’i humbasin askujt, se në krim ka qenë krimineli dhe askush tjetër. Mbi teori dhe fakte, se vrasjes i duhet përgjigjur me vrasje, ka një debat të madh. Dhe, kjo nuk është rastësi. Unë gjykoj se ligji nuk parashikon vrasjen jashtë kushteve të mbrojtjes së nevojshme (qitje 30 gradë e policit). Unë besoj se dënimi me vdekje nuk është idea jonë për parandalimin subjektiv të krimit të vrasjes, pasi ka edhe dënime me burgim. Por efekti i kontrollit mund të realizohet me informacion policor, ndoshta ushtarak (0/0) mbi kategorizimin e çështjeve në hetim, zbulim dhe gjykim, duke i dhenë kështu efiçencë zbatimit të normave të Kodit Penal në vite. Nuk përjashtohet mundësia që edhe shteti të vrasë në të njëjtën mënyrë si krimineli. Por kjo mund të realizohet kur vërtetohet situata e terrorizmit të brendshëm në të dy kushtet formale: flagrancën kriminalistike dhe shërbimin sekret. Definitivisht gjakftohtësia e killerit shkaktohet nga temperatura e armës që përdor. Nuk besohet që populli, njeriu në vetvete, të konsiderojë faktet mbi vrasjen apo humbjen e jetës si kriterin më të logjikshëm në aspektin kulturor dhe etnik. Prandaj qendrimet ndaj vrasjes janë të njëjta me qendrimet ndaj operacionit kirurgjikal të qenies, duke na dhenë një tablo të qartë se është krimi problemi ynë. Kështu, në një film shumë të bukur me aktor Xhek Nikolson, jepet një ngjarje familjare, ku aktori kryesor (Nikolson) së bashku me familjen e tij, prej gruas dhe djalit, shkojnë për disa muaj në një shtëpi pushimi dimërore në mal. Xheku ishte shkrimtar dhe i duhej leja e marrë për të krijuar letërsi dhe personazhe. Por duke qenë se vendi ishte i izoluar, kohëzgjatja e pushimit e kufizuar dhe fakti se në shtëpinë e madhe të pushimit nuk kishte të tjerë njerëz veç familjes së tij, Xhekut i shfaqen shenjat e haluçinacionit të ndërthurura me aktin e krijimtarisë letrare. Në këtë formë ai kërkon të vrasë gruan dhe djalin e tij, të cilët të zënë nga paniku largohen dhe i humbasin gjurmët, duke i zënë prehë rrezikut. Rasti flet për një shembull të psikopatisë kriminale ku objekt i rrezikut janë jo vetëm grupi shoqëror, por edhe familja e pacientit. Rasti ka një shpjegim të lidhur me izolimin mendor, ku privimi nga ndjenja e madhe e dashurisë nuk njeh as njerëzit e familjes përkundrejt kërcënimit për vrasje. Në fakt, rasti bën fjalë për një ekselencë të shkencës psikiatrike, ku “lojtari” në fjalë është truri i njeriut (das hirn). Nëpërmjet këtij elementi shfaqen fiksimet dhe gjendrat e reagimit psiqik zhvillohen në të kundërt me realitetin objektiv. Terapia e ndjekur përveç larmishmërisë në raste dhe çështje lidhet me afektin psikollogjik, mungesa e të cilit lë shtegun e hapur për çdo lloj sëmundje në kopetencë të gjykatës.


opinion • E martë 26 shkurt 2013

»

11

Taksë pastrimi për papastërtinë

P

rej kohësh e vitesh të tëra, flasim, shkruajmë dhe propagandojmë gjithandej e pa u lodhur kundër fenomenit papastërti, jo rrallë shqetësohemi dhe preokupohemi për të pasur ambiente të kulturuara dhe mjedise çlodhëse, nxisim, stimulojmë dhe bëjmë aktiv e funksional sensibilizimin qytetar, qëndrimin kritik ndaj dukurive të tilla, të cilat na ndëshkojnë masivisht dhe papërjashtim të gjithëve, paçka qëndrimeve të ndryshme që mban secili prej nesh ndaj së njëjtës dukuri. Pa dyshim shumica, për të mos thënë të gjithë, jemi në një mëndje rreth fenomenit në fjalë, veç kjo më shumë në planin teorik. Në jetën e përditshme dhe në qëndrimin tonë konkret ndaj mjedisit dhe ambienteve të përbashkëta, veçanërisht atyre mes pallateve ku banojmë, ndajmë mendësi që i rinë mjaft larg njëra tjetrës. Që të flasim hapur dhe pa dorashka, ndonëse mund të mos na vijë mirë, duhet pranuar se ambientimi ynë me pisllëkun mbytës, familjarizimi për të bashkëjetuar me të si me një gjë krejt normale, indiferentizmi dhe heshtja si papërgjegjshmëri, mospërfshirja e vetvetes si kontributorë aktivë e të vazhdueshëm për ndryshimin e situatës, janë dënimi më i paapelueshëm që i japim vetes, duke i faturuar asaj pasojat më të paimagjinueshme për sot dhe të ardhmen. Nëse ka një fenomen social ndaj të cilit reagimi ynë si shoqëri duhet të jetë i prerë dhe absolutisht i përjashtuar nga kompromiset, është pikërisht ai që lidhet me kulturën higjieno-sanitare të mjedisit, ku ne jetojmë së bashku me fëmijët dhe familjet tona, sepse aty goditja nuk fillon vetëm ndaj shëndetit, por dhe ndaj shformimit të mëtejshëm të një edukate, për të cilën as e sotmja dhe aq më shumë e ardhmja, s’ka arsye të tregohet bujare me ne. Por le të jemi më konkretë nëpërmjet një analize të thjeshtë faktesh, e cila nuk lë vend për justifikime dhe rrëshqitje nga një realitet aspak i dëshiruar, për të mos thënë i turpshëm. Në faturën mujore të ujit na vjen dhe kuota prej 420 lekësh e taksës së pastrimit. Natyrisht e paguajmë dhe mirë bëjmë. Madje do thosha që është modeste. Taksat janë detyrime ndaj shtetit, të cilat ai normalisht i vë në dispozicion, përdorim dhe

Nga Petraq Floku

shërbim të komunitetit sipas destinacioneve përkatëse. Pra, dhe taksa që qytetarët paguajnë për mbajtjen pastër të mjediseve të përbashkëta (jashtë atyre vetjake), si oborret para pallateve, rrugicat që të çojnë në hyrje të tyre, sheshet mes pallateve ku banorët pushojnë; me një fjalë të gjitha ato ambiente për të cilat qytetarët paguajnë, duhet t’i vlejnë pikërisht këtij qëllimi: pastërtisë, kulturës së mjedisit, higjienës së ambienteve sociale. Ndryshe, do ishte shumë më mirë që, ato lek të cilat i arkëtohen bashkisë, ne si qytetarë t’i grumbullonim dhe një herë në muaj të paguanim një pastrues privat, sikurse ndodh me kuotën dhe pastruesen e shkallëve në mjediset brenda pallateve. Pse e them këtë?! Sepse për muaj e muaj të tërë në ambientet e përbashkëta përpara pallateve askush nuk vë dorë. Dhe një herë në senet kur hidhet ndonjë gjysmë syri në to, në vend që të pastrohen, të mblidhen e të hiqen, shpërndahen, përhapen apo mbulohen diku për t’u fshehur, si rruga më e thjeshtë abuzive, për t’u dukur mandej edhe një herë tjetër pas nja gjashtë muajsh. Në këto kushte shtrohet pyetja: kujt prej nesh qytetarëve taksapagues na hyn në punë një taksë e tillë, të cilën kemi të drejtë ta quajmë: “Taksa e pastrimit për papastërtinë?!” Në mjediset e përbashkëta ndërmjet pallateve, gjen turli lloj hedhjesh, deri tek ato më të rëndomtat. Nuk po ju marr kohën duke bërë inventarin e tyre, sepse do mjaftonte një shëtitje e shkurtër fundjavave në kodrat e liqenit dhe parkut të tij, për t’u njohur me ritualin normal të një prezantimi të turpshëm dhe indinjues, që pason qetësisht dhe po aq normalisht e natyrshëm edhe në oborret, lulishtet dhe sheshet e lagjeve. Por nëse në ambiente të tilla si, në kodrat e liqenit, në shëtitoret apo bulevardet kryesore dhe atje ku banojnë njerëz të rëndësishëm, këto norma respektohen, madje në nivele lavdëruese, nuk ndodh e njëjta gjë në hapësirat për të cilat po flasim. Veç fajit tonë si qytetarë, realisht të lodhur nga shumë këmborë të mëdha, të cilat s’na lënë të dëgjojmë këto “zilet e vogla”, organet përgjegjëse shtetërore, kaq të vështirë dhe të pamundur e kanë vëzhgimin, kontrollin dhe vënien para përgjegjësisë të punonjësve të tyre?! Apo mos vallë vuajnë nga mendësi të tilla nënvlerësuese për punë të mëdha e punë të vogla, punë që ngrenë

peshë e të tjera jo të tilla, ato që duken e na japin kredo dhe ato, për të cilat s’ja vlen të lodhesh, paçka që dita ditës jetojmë të rrezikuar nga sëmundjet dhe epidemitë, bazë e të cilave mbeten kurdoherë pisllëku, plehrat dhe papastërtia e ambientit?! Jo në pak raste, para pallateve qëndrojnë me ditë e javë të tëra edhe mbeturina inerte nga punimet që dikush nga banorët kryhen në apartamentin e tij. Era, shirat, degradimi i vetë këtyre mbetjeve, krijon një tjetër precedent për ndotje; do thosha në çdo kat dhe hyrje të objektit të banuar nga komuniteti. Natyrisht, ndërhyrja brenda banesës individuale, aq sa e lejojnë rregullat e urbanistikës, është e drejtë e gjithsecilit, sikurse detyrimi i tij është dhe largimi i tyre në kohë. Ka mjaft shembuj të tillë pozitivë, por në shumicë dominojnë rastet kur në malin me mbetje nis e vegjeton flora dhe fauna e zonës. Edhe këtu, veç rolit aktiv që duhet të luaj komuniteti, dhe ndërhyrja e strukturave të ndryshme shtetërore lipset të jetë prezentë dhe mbështetëse, pse jo edhe ndëshkuese. Reflektimi i një kulture të ulët qytetare dhe qëndrimi pasiv i një shoqërie që nuk e quan detyrë të vetën pozicionimin ndaj një të keqeje edhe të të tjerëve, mbart brenda vetes mentalitete, degradim dhe pasoja rrënuese, të cilat herët apo vonë do të shpalosen me të tjera përmasa. Familjarizimi me të pahijshmen, heshtja dhe kompromisi me vesin, me të keqen dhe anormalitetin vulgar, ndrydhja brenda vetes dhe përtypja në mënyrë hipokrite duke kafshuar gjuhën atëherë kur duhet të ngresh zërin, janë dukuri atavike të ecjes mbrapa. Ndonëse flasim e flasim, ngremë shqetësime të tilla në mediet e shkruara dhe ato elektronike, diskutojmë me njeri tjetrin të irrituar e të keqardhur, sapo ndahemi nga ky indinjim deklarativ, gjithçka e lëmë të rrjedhë si më parë: të qetë e të heshtur mes plehrash, të zhytur në rutinën e përditshme, të lodhur nga problemet dhe hallet e kohës; vijues të një bashkëjetese të sikletshme me një ambient të jashtëm katastrofë, i cili kontraston ashpër me ambientin brenda dyerve tona, si e zeza mbi të bardhën dhe si injoranca jetime jashtë pragut mbi luksin legal brenda tij, që gjithsesi dita ditës vjen e zbehet pa na lajmëruar, por ama duke na turpëruar.

Militantizmi i kallaisur i tranzicionit

M

ilitantizmi, paaftësia, mediokriteti, janë elementë përçudnues, të cilët e dëmtojnë rëndë sistemin e konkurrencës në ekonominë e tregut të lirë, dhe sjellin regres. Për fatin tonë të keq këto sëmundje kanë qenë bashkëshoqëruese të këtyre 22 viteve tranzicion, dhe të gjitha gjasat tregojnë se do jenë të pranishme edhe për shumë kohë. Për aq kohë sa kjo të diktohet nga nevoja e partive politike për të rritur numrin e votave të fituara, nëpërmjet pazareve të ulta me votuesit, të cilat fillojnë nga premtimet për thasë mielli, kredi, vende pune, të drejta studimi, specializime, tendera, e plot e plot të tjera. Kësisoj partitë kthehen në sekserë, në agjenci imobiliare të kërkesë ofertës, ku në varësi të kontributit (votës) të garantojnë sigurimin e jetës (punës dhe të mirave të tjera materiale). Kjo bëhet duke stimuluar njërën pjesë të popullsisë dhe duke dëmtuar pjesën tjetër, të papërfaqësuarit, ata që janë jashtë kësaj skeme, të cilët i kanë besuar më tepër profesionalizmit, ndershmërisë, korrektesës në punë dhe në jetën e përditshme. Që nga ky çast nevoja për t’u marrë me politikë nuk është më çështje dëshire, por mbijetese. Përndryshe gjithmonë do jesh i humbur, i rrezikuar, në shënjestrën e funksionarëve partiakë, të cilët kanë marrë urdhëra nga lart të çelin me se s’bën vende pune për mbështetësit e tyre, për miltantët… Por miltantizmi nuk është më ai i shtatë, tetë apo dhjetë viteve më pare; i dallueshëm, transparent, autentik në lakuriqësinë dhe vulgaritetin e tij. Është militantizëm i paoksidueshëm, i kallaisur, i mbrojtur jo vetëm me vlera pasurore, por edhe me anë dokumentare, pikë për pikë me kërkesat e ligjit. Militantët e kohëve moderne janë jo me një, por me dy, tre diploma, me specializime dhe mastera pafund, me një numër për t’u pasur zili gjuhësh të mbrojtura që do ta bënin të skuqej nga turpi një njeri, i cili ka mbaruar me meritë dhe me sakrifica të panumërta një shkollë me kohë të plotë gjatë sistemit të kaluar apo edhe në këtë të tanishmin, i cili shkallët e karrierës i ngjit një e nga një në bazë të kualifikimit dhe përvojës së krijuar ditë pas

Nga LUAN KURTI

dite. Informaliteti i tyre nuk ka për t’u diskutuar dhe testuar kurrë. Ata nuk janë kontigjente për prodhim apo për punë shkencore, mëtojnë të jenë drejtues dhe titullarë ndërmarrjesh dhe institucionesh. Për të qënë në këto nivele nuk është e nevojshme të dish, të zotërosh, të kesh aftësi organizative. Duhen ca cilësi të tjera, ca virtyte, ca shprehi që mund të të bëjnë deri edhe ministër (!) Bie fjala të kesh një fis të madh, një numër votash të përhershmne në dispozicion, të kesh shprehur vendosmërinë gjatë fushatve dhe besnikërinë ndaj liderit dhe forcës që ai përfaqëson. Ky lloj tipi, specie apo “klonimi demokratik”, pranimin e çdo detyre dhe përgjegjësie e ka normë, vlerë dhe nuk tërhiqet në asnjë situatë. Fjala “nuk mundem”, nuk ekziston në fjalorin e tij, konsiderohet turp, dobësi, naivitet. Ai e ka të qartë se do ketë një grup njerëzish që do punojnë për të, kurse vetë duhet të firmosë hera herës ndonjë shkresë, të tundë zinxhirin dhe të shullëhet sa gjatë e gjerë në kolltukun e rehatshëm të zyrës. Po ngeci me kompjuterin do thërrasë sekretaren për ta nxjerrë nga situata, po u desh për të raportuar shifrat ekspertët do ja përgatisin në çast, po e ftuan në ndonjë konferencë shtypi fjalimin do ta ketë mësuar përmendësh dhe do ketë bërë prova para pasqyrës për një javë rreshtë, po iu dha rasti po nuk do kursehet t’i hipi avionit dhe të shëtisë me javë në panaire (kazino, supermarkete, klube nate) dhe “konferneca shkencore” me paratë e taksapaguesve. Me kalimin e kohës ai fiton vetbesim dhe ndihet i motivuar për të përballuar çdo sfidë, ndihet në ujërat e veta dhe “s’bën asnjë për burrë”. Si në fabulën e policit të diplomuar në fakultet, i cili duke parë se sa lehtësisht ja doli mbanë, u pendua që s’kishte kryer edhe të mesmen; ky “kuadër”, “yesman” ndjen nostalgji për kohën që ka kaluar dëm, larg metropolit, i ngujuar dhe i papërfillur nga gjindja. Me pathos dhe devocion ai i këndon “haleluja” demokracisë. Për të qenë të sinqertë militantizmi ka njohur edhe një dimension tjetër. Krahas militantëve të prodhuar në inkubatore partish, të shkolluar dhe kalitur në aktive dhe fushata, ka edhe një kategori tjetër me matrikullim perëndimor, që thirret në ndihmë në momente kur të parëve u ka dalë boja, verniku dhe kthehen në rrezik serioz për

mbretërimin e predikatorëve. Më parë këta duhet të japin prova, të bëjnë betimin e hipokr(a)itit, se do punojnë me përkushtim për kauzën dhe liderin. Morali midis të parëve dhe të dytëve është identik, por ata mund të cilësohen si me një sy mes qorrave. Ata bëhen pjesë e të njëjtës lukuni, e së njëjtës skenë mashtrimi dhe zhvatjeje. Por kanë aftësinë të shfaqen si oratorë përpara turmave dhe të buzqeshin si xhentëllmen përballë kamerave, të marrin pamje të pafajshme, ëngjëllore edhe kur mali i dosjeve të korrupsionit dhe shkeljeve është më i rëndë se pesha e shtatit të tyre. Ashtu si në perëndimin e egër, pasurimi, ndarja e shtresave po ndodh me një shpejtësi marramendëse, më i forti zapton ç’të mundet, vendos flamurin e vetë mbi objekte, pyje dhe sinore, i jep jetë dhe frymëzim një dinastie që më parë nuk ka ekzistuar. Për të siguruar trashëgiminë, pinjollët i dërgojnë në perëndim, në shkollat më të mira dhe të shtrenjtat, duke sfiduar përpjekjet, kushtet e disfavorshme të të tjerëve për të garuar, për të qënë konkurent, megjithë dëshirat, dhuntitë dhe talentet që mund të disponojnë. Porta e shpresave, e mundësive po bëhet gjithmonë e më e ngushtë, një rreth vicioz i pakapërcyeshëm. Krahas rritjes së frymës së militantizmit, njerëzve që tentojnë sigurimin e hapësirave ekzistenciale nëpërmjet rrugëve të ndërmjetme, kanaleve dhe labirinteve të errëta të politikës numri i skeptikëve, i maratonomakëve drejt viseve të huaja po rritet me shpejtësi. Madje kam përshtypjen se ikësit, janë pjesa më e arsimuar, më vitale, truri që shpërfillet si skarcitet dhe do të kthehet në krahë të lirë pune për fabrikat, uzinat dhe minierat në vendet e përtej detit. Hendeku që po krijohet sistematikisht e ka fragmentarizuar popullsinë, në jug – veri, në rural apo urban, në të majtë dhe të djathtë, në të nënës dhe të njerkës, dhe kohezioni social është vënë seriozisht në pikëpyetje. Konfliktualiteti, shtimi i rasteve të dhunës, i gjakëmarrjes është rezultat edhe i kësaj fryme, i kësaj bjerrjeje mizore, të paskrupullt; blasfemia, panorama e çdo dite. Lipset një rikonceptim i shtetit, i institucioneve, i hapësirës demokratike, e cila duhet të jetë si një pistë e gjerë ku secili duhet të ndihet garues, i barabartë, i motivuar, në çapin.


12

« gossip

E martë 26 shkurt 2013 •

ë d o m ë a n t h n s e e h h e s h t e k i t R ë c u p ë k

Nick Carter propozon Lauren Kitt Nick Carter është gati për të bërë hapin tjetër, të shkojë drejt altarit me të fejuarën e tij Lauren Kitt. Anëtari i grupit Backstreet boys, 33-vjeçari Nick, i ka propozuar Lauren në një ishull në Florida. Propozim i cili është shoqëruar me një unazë me diamant. Kjo do të jetë martesa e parë për të dy. Dhe për sa i përket anëtarëve të tjerë të grupit ata janë të gjithë të martuar dhe me fëmijë, kështu që i ka erdhur rradha më në fund Nick. Nic e bëri të lajmin ditur duke postuar një foto të të dyve në Instagram duke shkruar ‘pyetje e rëndësishme...përgjigjje e mrekullueshme’.

Kanye West dhe Kim Kardashian presin vajzë Një burim i afërt me çiftin ka zbuluar se fëmija e Kanye dhe Kim është një vajzë dhe kjo ka gëzuar shumë rreperin pasi ai gjithmonë ka dëshiruar një vajzë. Sigurisht që ky është një gëzim edhe për fansat të cilët kanë pritur me padurim për të ditur gjininë e fëmijës pasi u konfirmua lajmi i shtatzanisë së Kim. Për Kim gjithashtu një vajzë është ideale pasi do t`i përshtatet më së miri klanit të Kardashian. Ashtu siç është raportuar edhe në Radar.aonline, Kim dhe Kanye kanë blerë një shtëpi 9milionë $ me shumë hapësirë në mënyrë që fëmija e tyre të ketë ambjent për të luajtur. Ajo që dihet me siguri është se Kim do të shpenzojë shumë para për të kompletuar rrobat e vajzës së saj.

Oscar, Daniel Day-Lewis hyn në histori e kinematografisë Daniel Day-Lewis ka hyrë në historinë e kinematografisë duke u bërë aktori i parë i cili ka fituar tre çmime Oscar si aktori më i mirë protagonist. Britaniku u vlerësua për interpretimin e tij në filmin ‘Lincoln’ me regji të Steven Spielberg. Në fjalimin e tij pas marrjes së çmimit, Daniel Day-Leëis theksoi: “Nuk e di se si ndodhi. Kam pasur shumë fat në jetë.” Në këtë mënyrë Daniel Day-Leëis ka kaluar legjenda si Jack Nicholson, Marlon Brando, Dustin Hoffman dhe Tom Hanks, të cilët kanë nga dy çmime Oscar në karrierën e tyre si aktori më i mirë protagonist. Filmi më i mirë i vitit u shpall thrilleri ‘Argo’ me regji të Ben Affleck. Ky film është i pari që nga viti 1989 që shpallet si më i miri pa pasur në nominim për Oscar regjisorin e tij. Në atë vit kishte fituar Oscar-in filmi ‘Driving Miss Daisy’. Cmimin e aktores më të mirë protagoniste e fitoi 22-vjeçarja Jennifer Lawrence për interpretimin në filmin ‘Silver Linings Playbook’. Anne Hathaway mori çmim Oscar për aktoren më të mirë joprotagoniste (Les Miserables). Regjisori më i mirë i vitit u shpall Ang Lee me filmin ‘Life Of Pi’. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Të gjitha çmimet Oscar: Filmi më i mirë: Argo Aktori më i mirë: Daniel Day-Lewis (Argo) Aktorja më e mirë: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) Aktori më i mirë joprotagonist: Christopher Waltz (Django Unchained) Aktorja më e mirë joprotagoniste: Anne Hathaway (Les Miserables) Regjisori më i mirë: Ang Lee (Life of Pi) Filmi më i mirë i huaj: Amour (Austri) Skenari më i mirë: Quentin Tarantino (Django Unchained) Filmi më i mirë i animuar: Brave Produksioni më i mirë: Lincoln Çmimi i kinematografisë: Life of Pi Kolona zanore më e mirë: Skyfall (Adele Adkins dhe Paul Epworth) Kostumografia më e mirë: Anna Karenina Dokumentari më i mirë: Searching for Sugar Man Dokumentari më i mirë me metrazh të shkurtër: Inocente Makiazhi më i mirë: Les Miserables Filmi më i mirë i animuar me metrazh të shkurtër: Paperman Efektet vizuale më të mira: Life of Pi

N

jë lajm i mirë ky për të gjithë femrat të cilat janë të lodhura nga të qëndruarit majë takave, tani keni shansin të vishni vetëm këpucë të sheshta sepse janë vërtet in fashion. Burime nga industria e modës thonë se stilistët janë duke zëvendësuar këpucët me taka me ato të sheshta. Ky trend ka erdhur si influencë e rrugës dhe kryesisht nga Londra. Në shoën e tij të modës në Milano dizanjeri Roberto Cavalli është shprehur se femrat tani po veshin më shumë këpucë sportive dhe taka të ulëta. Modeli i këpucëve sneakers janë gjithashtu shumë në modë. ‘Kjo i`u jep një mundësi femra që të jenë të afta të vrapojnë dhe nuk besoj se do të kthehen në takat e larta’, ka thënë Rebecca Farrar-Hockley, drejtori i krijimit të koleksionit për Kurt Geiger. Kate Ormrod, analiste e modes është shprehur se ky trend i ri mund të jetë ndikuar edhe nga pallati mbretëror, pasi platformat e ulëta dhe të sheshtat janë në modë për shkak edhe të interesit të lartë shqetësues për modën nga dukesha e Kembrixhit. Madje edhe Victoria Secret e cila ka qënë fanse e çmendur e takave të larta është parë në Londër duke veshur këpucë të sheshta. Ky stil është adaptuar shumë mirë edhe nga figura të tjera të njohura si modelja Agyness Deyn dhe aktorja Kristen Steëart.

Femrat shpenzojnë 15 muaj për makiazh

Ë

shtë e zakonshme që vajzat dhe gratë të harxhojnë kohë të bollshme përpara pasqyrës, duke u përjekur që të realizojnë makiazh perfekt përpara se të dalin nga shtëpia. Megjithatë, se sa kohë u merr me të vërtetë ky aktivitet femrave ishte e panjohur, deri në momentin e publikimit të një studimi, që vlerësoi në një vit e tre muaj jetë kohën mesatare që harxhohet deri në fund të jetës duke u marrë me makiazhin. Një studim i tillë u realizua nga një klinikë e specializuar për shërbimet kozmetike në Britaninë e Madhe, që duke analizuar një grup prej qindra femrash arriti në përfundimin se ato harxhonin tre orë e 19 minuta në javë, për t’u rregulluar përpara pasqyrës. Në një ditë të zakonshme, realizimi i makiazhit ka nevojë për vetëm 14 minuta kohë, ndërsa në daljet e të shtunës dhe të dielës, zakonisht kushtohet më shumë vëmendje, duke e zgjatur kohën e makiazhit në mesatarisht 24 minuta.


gossip • E martë 26 shkurt 2013

»

13

Jennifer Lawrence dhe incidenti me shkallët

Sofia Vergara shtrohet në spital?

Jennifer

Lopez

Sipas “Daily Mail”, Sofia Vergara është shtruar në spital dhe do t`i nënshtrohet një operacioni por arsyet nuk janë ende të njohura. Është konfirmuar se ajo ka anuluar planet e saj të Oskar, përfshirë prezencën e saj në partin organizuar nga Madonna. Por një burim i afërt ka treguar se Vergara është mirë dhe se nuk ka asgjë për t`u shqetësuar. Pavarësisht raporteve, 40 vjeçarja është parë në formë shumë të mirë mbrëmjen e së premtes me të fejuarin e saj Nick Loeb duke darkuar në një restorant.

feston ditëlindjen e binjakëve me kek të bërë vetë J. Lo krenarisht ka treguar disa kekë të vegjël të përgatitur nga vetë ajo me rastin e ditëlindjes së binjakëve të saj. Po duhet ta besojmë se dhe pse është një nënë super e angazhuar ajo di edhe të gatuajë. Popstari ka gjetur pak kohë nga axhenda e saj për të festuar me fëmijët në këtë ditë të veçantë. Binjakët e Jennifer dhe Marc Anthony kanë mbushur 5 vjeç, dhe ditëlindja ka pasuar më pas me një drekë me pica bashkë me Casper Smart, ku dukeshin një familje vërtet e këndshme. Casper ka treguar që di të jetë shumë i kujdesshëm dhe i angazhuar me fëmijët. Ai ka ndihmuar Jennifer që ditëlindja të ishte një ditë plot gëzim për fëmijët, ka treguar një burim për “E news”.

T

ë fitosh një Oscar si aktorja më e mirë është me siguri një nga momentet më të bukura të karrierës, por Jennifer Lawrence e prishi paksa këtë moment kur u pengua tek shkallët teksa po ngjitej për të marrë çmimin. Të pranishmit u ngritën në këmbë për ta duartrokitur dhe 22-vjeçarja tha: “Faleminderit shumë! Ju u ngritët në këmbë sepse unë u rrëzova dhe ju vjen keq për mua. Ishte e sikletshme.” Pasi ra në gjunjë, Jennifer vuri duart në kokë e më pas u ngrit e ndihmuar nga aktori Hugh Jackman, i cili e shoqëroi deri në skenë. Jennifer Laërence ka qenë e nominuar më pare për çmim Oscar si aktorja më e mirë para dy vitesh për interpretimin në filmin ‘Winter’s Bone’.

Steven Tyler ka shpenzuar 6 milionë $ drogë

Jennifer Aniston & Justin Theroux shkëlqejnë në Oskar 2013 Edhe pse Jenn dhe Justin nuk ishin të nominuar për çmime Oskar ata kanë shkëlqyer me prezencën e tyre në natën e madhe të ndarjes së çmimeve. Ata janë shfaqur në tapetin e kuq më glamurë se kurrë. Tani çifti është duke u marrë serriozisht me planet e dasmës, ku së fundmi janë regjistruar në një konsulencë martesore, ku zhvillojnë terapi intesive për të folur rreth problemeve. Së fundmi Aniston ka qënë e angazhuar me regjistrimin e filmit “Untitled Elmore Leonard Project”, ku ajo shfaqet me një paruke ngjyrë platini.

Frontmeni i “Aerosmith”, Steven Tyler, gjithmonë është i hapur që të flasë rreth përdorimit të drogës në të kaluarën.“Kam pasur shumë përvojë me drogën. Jam droguar që nga mosha 16-vjeçare. Atëherë kam qenë vazhdimisht nën ndikim. Ka qenë pjesë e edukimit dhe rritjes sime”, ka shkruar këngëtari në memoaret e tij. Në të njëjtin libër, rokeri ka treguar se përdorimi i drogës i kushtuar rreth 6 milionë dollarë.


14

« dossier

E martë 26 shkurt 2013 •

Si u goditën të dërguarit e SHBA për organizimin e rezistencës antifashiste Nga Albert Kotini

N

ë gazetën amerikane “Nju-Stateman” të datës 25 nëntor 1944, nën titullin “Çlirimi i Shqipërisë” shkruhet: “Me zbrazjen e Tiranës nga gjermanët partizanët shqiptarë pothuajse e kanë plotësuar çlirimin e vendit të tyre. Megjithëse ata janë ndihmuar nga fuqitë aleate për Ballkanin nga zbarkime të izoluara britanike dhe nga sjellje materiali me anë të ajrit, guerilet pjesën më të madhe të luftës e kanë bërë vetëm me burimet dhe iniciativën e tyre. Grupet e anës së mëngjër gjatë okupacionit italian vepronin bashkë me nacionalistët, por me ardhjen e gjermanëve në shtatorin e vitit 1943, ky bashkim u prish. Kryetari qeverisë provizore u vendos në Berat, gjeneralkolonel Enver Hoxha, ku dhe 1-2 anëtarë të tjerë të qeverisë janë komunistë, të tjerët janë përfaqsonjës të grupeve të moderuara të së mëngjrës. Programi partizan është një radikalizim agrar. Ai kërkon një reformë rrënjësore për sa i përket tokës me qëllim që të përmirësohet gjendja e fshatarësisë. Partizanët janë republikanë të vendosur dhe politikën e tyre e bazojnë në një bashkëpunim të ngushtë me fqinjët e tyre, që shpie në Federatën e ardhshme të Republikave të Popullit”. Më dt.3.9.1946, gazeta angleze “Daily Mail” nën titullin “Shqipëria” shkruan: “Konditat e sotme janë të errëta. Pretendohet se pa ndihmën e UNRRA-s, atje do të kesh uri me shumicë të madhe. Llogaritet që, nga 270000 shtëpi, 1800025000 u prishën, 200-300 fshatra u zbrazën ose u prishën. Urat kudo u dëmtuan rëndë dhe transporti mbi rrugët po mbahet më ndreqje të përkohshme nga UNRRA”. Përdora këto referenca për të kuptuar personalitetin e Llazar Papapostolit, i cili vjen në Shqipëri në këto vite për të kontribuar, si misionar i çështjes shqiptare për t’u lidhur me aleatët angloamerikanë, për të ndërtuar shtetin demokratik perëndimor, për të krijuar një shtyp të lirë, opozitë perëndimore dhe mbi të gjitha një Shqipëri që t’i përkiste një regjimi jokomunist. I gjithë misioni i tij u cilësua dhe u përdor si një legjendë e agjenturës anglo-amerikane, që donte të përmbyste regjimin komunist shqiptar dhe e mbushur me një alibi e fantazi nga më të çuditshmet, ka mbetur nëpër arkivat dhe në botimet komuniste, si një nga shembujt më të fantaksur për depersonalizimin e një patrioti deri në kufijtë e çmendurisë komuniste. Cili ishte Llazar Papapostoli? Jetëshkrimi I lindur në katundin Ziçisht në maj të vitit 1915, i biri i Fotinisë dhe Dhimitrit. Shkollën fillore e kryen në Ziqisht. Në vitet 1927-1930 punon në tipografinë “Çekrezi” Tiranë. Në vitin 1930, merr bursë në shkollën teknike amerikane-Tiranë. Në vitin 1937, shkon në SHBA dhe regjistrohet në universitetin “Ilinois” në degën e shkencave politike-shoqërore. Diplomohet në qershor të vitit 1941, dhe deri në janar të vitit 1942, ri pa punë. Më 5.1.1942, deri në qershor të vitit 1943, punon, si sekretar i shoqatës “Shqipëria e Lirë” dhe drejtor i gazetës “Iliria” në Nju-Jork. Në qershor të vitit 1943, me ftesë të z. Fransis Callneiy shkon në Uashington në OSS. Nga shtatori 1943, deri në 21.10.1943, shkon me shërbim në Kajro, pranë OSS. dhe në fund të tetorit, në Bari në shërbim të OSS, si zëvendës i majorit Coon, derisa erdhi Fultci. I vendosur në vilën Azzon, si përgjegjës jo vetëm i materialeve dhe i pajisjeve, por edhe i anëtarësimit të shqiptarëve të tjerë, dhe instruktor leksionesh: në fund të tetorit 1944, niset në Shqipëri me misionin shqiptar të Komandës së Përgjithshme të Ushtrisë Nacionalçlirimtare. Në tregimin e vet Llazari thotë: “Në qershor të vitit 1943, thirrem në Uashington, prej z.Francis Kollney, për t’u takuar me të, kur

punoja në Nju-Jork, si drejtor i gazetës “Iliria”. Në takimin e bërë në zyrën e zotit Collney, u prezantua, si i ngarkuari i qeverisë amerikane, që po përgatiste disa shqiptarë për të hyrë në Shqipëri për organizimin e rezistencës. Për këtë do të kryenim disa kurse speciale dhe kërkoi aprovimin tim. Unë pranova dhe premtova të jem në dispozicioni të tyre. Më kërkoi ndonjë shqiptar tjetër. Unë rekomandova Spiro Thanasin dhe Dhimitër Trebickën. Pas disa ditësh u takuam në Uashington me majorin Coon, komandant i OSS-it për Shqipërinë. Coon, profesor i antropologjisë në universitetin e Harvardit, afërsisht 50 vjeç, kishte qenë më parë në Shqipërinë e Veriut. Prej tij morëm udhëzimet e veçanta, për përgatitjen fizike dhe më dërguan në zonën A, jashtë Uashingtonit dhe aty më kërkuan të ndryshoj emrin, të ruanim të fshehtë nacionalitetin, profesionin etj. Aty mora emrin Llazar (Lary) Post. Në zonën B, që ishte një kamp tjetër në afërsi të Uashingtonit, ishim afërsisht 60 veta dhe iu nënshtruam leksioneve nga profesorë të ndryshëm për çështje të veçanta. Këtu përgatita dokumentet për t’u nisur në Shqipëri. Jam nisur më 27.9.1943, me itinerarin Skociaeroport Kazablanka, Kajro. Në Kajro ndenjëm tri javë në zyrën e OSS-së, ku më prezantuan me komandantin për Shqipërinë, toger Uells, djali i zv.presidentit Sumnur Uells. U njoha dhe me majorin Mc One, i cili ishte kapo i SI-së për Shqipërinë dhe së bashku me Coon e Taft, u nisëm në Bari, ku ngritëm zyrën e SBS-së. Të gjitha kurset i përfunduam në mars të vitit 1944, gjatë kohës që ishim në Bari, me profesor Cook, Fulc, Angleo Prifti etj. Dëshiroja të vija në Shqipëri me mision, por më mohohej me pretekste të ndryshme. Më thoshin “do të shkosh vetëm, si shqiptar”. Kërkova dorëheqjen dhe me falënderime për shërbimin në SHBA. Kjo, e firmosur nga Eduart Grin. U vendos të nisen. Direktiva e Fultzit ishte që unë të prezantohesha në misionin amerikan në Shqipëri dhe të isha në punë me Tomin (Thoma Stefani). Në fund të tetorit të vitit 1944, u nisëm nga Bari-Kakome dhe pastaj me një tjetër motoskaf arritëm në Sarandë, vazhduam të nesërmen në Delvinë-Gjirokastër-Berat. Në Berat u paraqita në komandën e përgjithshme të lëvizjes. Më pritën mirë. Më prezantuan me Myslym Pezën, Haxhi Lleshin, Isuf Kambon, Gaqo Progrin, Sejfulla Malëshovën, Ymer Dishinicën. Para se të prezantohesha me ta i dorëzova Tomit një zarf të mbyllur të Fultzit. Tomi, pasi studioi direktivat e Fultzit më porositi të qëndroja disa ditë me personalitetet e Lëvizjes për të përfituar ndonjë vend pune pasi ishte prag çlirimi. Komanda shqiptare më dërgoi në Tiranë. Arrita 2 ditë para çlirimit të qytetit. U paraqita tek Mehmet Shehu dhe Dali Ndreu, të cilët më dërguan në Brigadën IV. Në maj të vitit 1945 erdhi Fultzi, të cilin shkova dhe e takova në mision. Meqë kisha afërsisht 10 muaj pa punë dhe po komprometohesha, Fultzi më gjeti një vend në UNRRA dhe për të humbur gjurmët më çoi në Durrës. Më 2.12.1945, derisa filluan arrestimet, kam takuar Fultzin 2 herë. Ai më thoshte: “Ende nuk të kanë arrestuar. Duhet të arratisesh fshehtas me ndonjë anije të UNRRA-s”. Tentova të ikja, por ishte e pamundur”. I biri i Llazar Papapostolit, Rudolf Papa qysh kur ishte 13 vjeç ruan në kujtesën e tij, këto intimitete të thëna nga babai i tij: “Kostë Çekrezi ishte dajë i nënës, njeriu që u kujdes për edukimin e babait. Mbasi e mbaroi shkollën e Fultzit, detyrohet që për të shkuar në SHBA të futet në konsullatën e asaj kohe në Tiranë, duke kapërcyer murin e saj, sepse nuk e lejonte Zogu, pasi ishte nip i Kostë Çekrezit, kundërshtarit të tij dhe nuk shikohej me sy të mirë. Në konsullatë mori vizën e emigrimit dhe niset për në SHBA në vitin 1937. Në SHBA, përveç Kostë Çekrezit kishte dhe xhaxhain e tij, i cili e priti të zbriste nga anija në ishullin

e Elis Ailon. Këtu dilnin mjaft emigrantë të organizuar grekë të qarqeve Vorio-Epiriote për ta futur ne radhë, si grek, për të cilin babai im nuk pranoi deri sa e e mori xhaxhai, si qytetar shqiptar dhe jo grek, siç e kishin paraqitur në këtë portual. Regjistrohet në universitetin “Ilionois” të Çikagos dhe diplomohet në vitin 1941, me rezultate shumë të mira. Në këtë universitet miqtë e tij, që e frekuentuan, ishin me emër më vonë, si: Indira Gandi, De Gol, djali i mbretit Faruk të Egjyptit, djali i Rrok Felerit, djali i Onasis etj., ne të cilët babi ishte mik i tyre. Kjo shkollë me reputacion përgatiti edhe vetë presidentin Regan. Babai ishte në kontakt të ngushtë me Fan Nolin edhe pse kishte lidhje gjaku nga gjyshja, në linjën e nënës së tij. Fan Noli donte ta bënte prift dhe trashëgimtar të tij, por prirjet e babait ishin për politikë. Kontakton me shoqatën “Shqipëria e lirë” dhe në vitet 1942-1943, arrin të drejtojë gazetën “Iliria”. Në këtë kohë babai, nën kujdesin e Kostë Çekrezit, i cili bashkëjetonte me një zonjë amerikane të shërbimeve sekrete të SHBA-së, u rekomandua prej saj, që të ndiqte linjën e shërbimeve sekrete. Si rezultat i ndihmës të kësaj zonje, kurrikulumit të shkëlqyer dhe rekomandimit të Kostë Çekrezit, mbaron një kurs diplomatik të përshpejtuar në Uashington. Në këtë kurs diplomoheshin më vonë burra shteti, si De Gol, Indira Gandi dhe miqtë e mësipërm të babait tim. E përmend këtë, sepse kanë qenë të interesuar shumë për babain, kur erdhi në Shqipëri dhe për të mësuar për fatin e tij, prandaj mbahesh fshehurazi gjithçka që kishte të bënte me emrin e Lary Post. Në vitin 1943, kur babai bëhet pjesëtar i OSS (zyra e shërbimeve sekrete e strategjike të SHBA-së) dhe mbasi përfundoi një sërë kursesh speciale, caktohet me detyrë në shtabin e Mesdheut, në Kajro. Pas, Kajros, me shumë urgjencë, aq sa edhe dokumentet i mori në Londër, vijoi punën për në SBS (shërbimi sekret për Ballkanin, Bari). Kur ishte në Kajro vazhdimisht mbante lidhje me djalin e mbretit Faruk. Në vilën Azzore, Via Re David dhe Vila Rose në Karbunarë, qëndroi deri në mars të vitit 1944. Në tetor të vitit 1944, kur niset nga Bari deri në Kakome, ka zbarkuar atje me një delegacion të gruas antifashiste jugosllave (të kryesuar nga Ollga Kovaçiç) të asaj kohe. Në Itali kishim kontakte me misionet jugosllave të kryesuara nga koloneli Velebit. Në Bari jam takuar me misionin e parë të Ushtrisë Nacional-Çlirimtare, me Halim Halimin etj. Në një nga këto vizita mjekësore ka ndihmuar Liri Belishovën për një operacion në sy. Njëkohësisht babai merrte në dorëzim në Bari, të gjithë njerëzit e dalë nga kampet e përqendrimit të nazifashistëve për t’i riatdhesuar për në Shqipëri. Babai ka ardhur legalisht në Shqipëri, në Berat, për të vënë në koordinim aleatët anglo-amerikanë dhe qeverinë shqiptare. Lidhje ka pasur me Hasan Reçin, i cili njihej si njeri i SHBA-së. Letra e famshme, që u publikua mbas vdekjes së Mehmet Shehut në librin “Titistët” nga Enver Hoxha dhe që ndodhet në Arkivin e Shtetit, u propagandua shumë për të akuzuar Mehmet Shehun si agjent të SHBA-ve. Kjo letër u dërgua nga babai, i Hasan Reçit dhe në përmbajtje të saj ka vetëm kërkesa për të grumbulluar fakte, të luftës kundër pushtimit gjerman dhe të qëndrimit të aleatëve anglo-amerikanë, asgjë më tepër. Kur më përcollën për luftën e Tiranës, pranë partizanëve, atje tentuan të më eliminonin, që në atë kohë dhe u ngritën akuza me fjalët: “Është i dërguar nga reaksioni ndërkombëtar për të rrëzuar pushtetin; bën provokim tek njerëzit, prapaskena, si njeri që ka ardhur për të dëmtuar Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare. Këto në veçanti mbas mbledhjes së Beratit në tetor 1944”. Alibia e sajuar nga diktatura Në kuadrin e 25 vjetorit të Shqipërisë Socialiste, zhvillohet sesioni i parë shkencor i Ministrisë së Punëve të Brendshme (më 21.10.1969),

ku si një bilanc arritje e madhe, cilësohet edhe “zbulimi” i Llazar Papapostolit alias Lary Post, si agjent i amerikanëve. Në faqen 29-32, të këtij sesioni shkruhet: “Me fillimin e luftës së dytë botërore, për të intensifikuar edhe më shumë veprimtarinë e tyre subversive kundër vendeve të Ballkanit, SHBA e Britania e Madhe krijuan qendra dhe zyra të shumta spiunazhi edhe në drejtim të Shqipërisë. Inteligjencë Servisi krijoi Drejtorinë e Shërbimit Special dhe organizatën ‘D me seksione të posaçme për Shqipërinë të shpërndara në Beograd, Athinë, Selanik, Ankara, Kajro e Bari. Të gjitha këto seksione e zyra morën në lidhje agjentët e tyre të vjetër jashtë shtetit, të cilët mbasi i grumbulluan dhe i përgatitën në shkolla e kurse spiunazhi, i futën në Shqipëri në legjenda të ndryshme për të kryer misione të posaçme kundër PKSH-së e LNÇLsë. Kështu, Bazi i Canes e Xhemal Herri u paraqitën në popull, si nacionalistë dhe u futën të organizonin dhe zgjeronin rrjetin e tyre për të krijuar një organizatë më vete kundër PKSHsë: Muharrem Bajraktari, i maskuar prej kohësh si antizogist, qendrori neutral dhe organizoi më vete banda të armatosura për të qenë gati në situatën oportune; Mustafa Gjinishi, që e paraqiten, si “komunisti revolucionar”, u fut në radhët e PKSH-së, e në rreshtat partizane për të minuar nga brenda, me detyra analoge nga zbulimi anglez dhe agjentura tjetër brenda vendit. Ndërkohë qeveria amerikane, ndoqi taktikën dinake të politikës “bamirëse” e qëndrimit të “butë”, ndaj lëvizjes nacional- çlirimtare, për të krijuar një opozitë brenda saj. Për këtë, ajo vuri në lëvizje të gjitha organet e zbulimit, duke krijuar në Uashington edhe një degë të posaçme të spiunazhit për Shqipërinë. Kështu, Shërbimi i Operacioneve Strategjike (OSS) krijoi qysh në nëntor të vitit 1941, në Amerikë, organizatën agjenturiale “Shqipëria e Lirë”, me në krye agjentin e vjetër Kostë Çekrezi, e cila dërgoi në Shqipëri disa kuadro me detyra që të merrnin ndërlidhje me agjentët e vjetër, e të krijonin me ta një organizatë politike, si kundërpeshë e PKSHsë. Ajo u shpërndau nëpër qendrat e spiunazhit të ngritura përreth Shqipërisë, disa nga kuadrot kryesore të saj me origjinë shqiptare, me detyrë që të grumbullonin agjentët amerikanë jashtë shtetit, të ndërlidhnin me agjentët e tyre në Shqipëri, për t’i përgatitur, udhëzuar e futur ata në Lëvizjen Nacionalçlirimtare. Në kuadrin e këtij plani, Harry Fultz, ngriri në Kajro dhe më pas në Bari, Shërbimin Special Ballkanik (SBS) për Shqipërinë, ku përgatiti grupin e Shqiponjave të përbërë nga 35 kuadro e agjentë të kualifikuar të zbulimit amerikan, si Llazar Papapostoli, Hasan Reçi, Beqir Çela etj., të cilët nën maskën e personave të “persekutuar” nga regjimi i Zogut e pushtuesit nazifashistë, u dërguan në Shqipëri me detyrë të krijonin një opozitë brenda frontit nacional- çlirimtar”. Mbasi vazhdon një fantazi e ndezur nga Sigurimi i Shtetit për pseudonimet dhe veprimtarinë e këtyre 35 agjentëve, që në Luftën Nacionalçlirimtare, vijojnë me milionerët anglezë dhe amerikanë, si kundërshtarë të regjimit komunist.


dossier • E martë 26 shkurt 2013 të Shtetit në lidhje me këta “agjentë”, të cilët ky organ, i dënoi në mënyrat historike më primitive.

Kështu, të gjitha kuadrot e këtyre misioneve, që nga kryetari i misionit të parë ushtarak aleat, që erdhi më 17 prill 1943, anglezi Bill Mats Lean, misionerët e mëvonshëm gjeneral-brigade Edmond Devis, Thoma Stefan, Palmer, e deri te gjeneralët Hodgson e Jakobs zhvilluan një veprimtari të gjerë subversive... E, çështë më ironike, e gjithë ndihma anglo-amerikane në Luftën Nacionalçlirimtare jo vetëm mohohet, por sajohet, si një veprimtari thjeshtë agjenturore në bashkëveprim me nacionalistët e Shqipërisë, e aspak si një kontribut madhor kundër pushtimit nazifashist. Dihet që të gjitha faktet flasin se sa ushtarë dhe aviatorë anglezë janë vrarë në tokën shqiptare, sa ndihma monetare materiale janë dhënë dhe mbi të gjitha ndihma reale në Shtabin e Përgjithshëm nga misionarët angloamerikanë. Mirëpo në faqen 35 të këtij libri, janë “zbuluar” mjaft organizata tradhtare, që nën ndikimin dhe organizimin anglo-amerikan donin të përmbysnin pushtetin enverian. Të tilla, p.sh, si organizata “demokristiane” e françeskanëve, me në krye Patër Gjon Shllakun, në Shkodër, Pukë, Mirditë e Lezhë dhe “Bashkimi Shqiptar” i jezuitëve, me në krye Patër Xhovani Faustin me qendër në Shkodër; “Komiteti i Maleve” në Mirditë me në krye Mark Gjon Marku, Fiqiri Dine, Hysni Dema, Llesh Marashi, Muharrem Bajraktari, Bilal Kola, Pashuk Biba, Nik Sokoli etj; grupi i deputetëve tradhëtarë me qendër në Tiranë, ku bënin pjesë Shefqet Beja, Kol Kuqali, Gjergj Kokoshi, Tefik Deliadhisi, Sheh Karbunara, Riza Dani etj.; “Bashkimi Demokratik”, ku bënin pjesë Sami Qeribashi, Qenan Dibra, Mysine Kokalari dhe Shaban Balla, e deri tek organizata “teknikosabotatore”, ku bënin pjesë Beqir Çela, Kujtim Beqiri, Llazar Papapostoli, Abdyl Sharra, Selaudin Toto, Vasil e Zarika Mano etj., të drejtuar nga Harry Fultz. Këto organizata për mbi 60 vjet kanë mbetur në historinë e Shqipërisë, si legjenda të madhërishme, që ka kryer Sigurimi i Shtetit. Por, harrojnë që Kim Filbi ishte e vetmja meritë e “zbulimit” të këtyre grupeve anglo-amerikane dhe aspak ndonjë meritë e ve çantë e Sigurimit të Shtetit, përveçse, e sajesave me fjalë dhe pa asnjë provë që bën gjyqe nga më makabret në histori ndaj këtyre spiunëve. Të gjithë këto grupe kanë vepruar në mënyrë të hapur për të krijuar opozitë, si p.sh ai i deputetëve, e deri te kërkesa për shtyp të lirë. E vetmja provë ishte mendimi i lirë, sipas regjimit demokratik të vërtetë që funksiononte në Angli dhe në Amerikë. Në botimin që ka bërë autori anglez Reginald Hiberd me titull “Fitorja e hidhur - Lufta Nacionalçlirimtare e Shqipërisë”, botim i vitit 1991, shpjegohet shumë qartë rroli dhe ndihma e anglo-amerikanëve në luftën e dytë botërore për Shqipërinë. Ndërsa autori shqiptar Mehmet Gjevori në librin “Shkolla teknike e Tiranës -e Fultzit”, i botuar në Prishtinë në vitin 2003, shpjegon qartë kontributin madhor të Harry Fultzit, por edhe për personalitetet, që nxori kjo shkollë, midis të cilëve edhe Llazar Papapostolin. Pa e komentuar përmbajtjen e këtyre librave, vihet re, hedhja poshtë e të gjitha alibive të Sigurimit

Kontributi dhe depersonalizimi që pasoi fundin e Llazar Papapostolit Llazari ishte i njohur që në Bari nga përfaqësuesit e lartë të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, si Ramadan Çitaku, Bedri Spahiu, Kadri Hoxha etj., si major i ushtrisë së SHBA, që ndihmonte Shqipërinë Aleate. Këtë ndihmë e provojnë dokumentet e Arkivit në Shtabin Aleat të Barit dhe të Kajros, Arkivit të UNRRA-s, por edhe dëshmitarët që u riatdhesuan prej tij, nga Italia në Shqipëri. Pikërisht për këtë, Llazari me kërkesën e tij, bëri dorëheqje për t’u larguar na Ushtria e SHBA-së, që të kontribuone në atdheun e vet për një Shqipëri demokratike dhe të vërtetë. Kultura, edukata, miqësia me personalitete të larta jo vetëm shqiptarë, por edhe nga vendet më të zhvilluara të botës, e bënë atë idealist-misioner, për të punuar e jetuar si shqiptar. Akuza e abuzime në epitetet “spiunë”, “agjent”, e çdo nofkë tjetër, dihet që iu veshën çdo shqiptari antikomunist, që vinte nga vendet e huaja, në veçanti nga SHBA dhe Anglia. Llazar Papapostoli, siç dëshmojnë dokumentet gjyqësore, por edhe sipas pohimeve intime që ia ka besuar të birit, Rudolfit, rezulton që asnjëherë nuk ka pranuar akuzat e sajuara ndaj tij. Ka pohuar gjithmonë se “kam ardhur në Shqipëri për demokraci, liri e përmirësim ekonomik dhe jo me mision armiqësor”. Këtë e tregoi, jo vetëm në Bari, por edhe në Durrës në misionet e UNRRAs. Kur anijet e UNRRA-s shkonin për furnizim në Itali apo në tjetër vend perëndimor, Llazari organizonte edhe punën për të shpëtuar jetë personalitetesh shqiptare, duke i larguar nga rreziku i arrestimit apo i eliminimit, sepse Enver Hoxha i quante borgjezë. Kontributi i Llazarit në lidhje me të ashtuquajturin “grupi i deputetëve”, ishte për të pasur një opozitë dhe një Shqipëri me të vërtetë demokratike. E vetmja “përgjegjësi” e Llazarit ishte tentativa për të krijuar një shtyp të lirë në Shqipëri, sepse si gazetar i shkolluar në SHBA, kështu e kuptonte informimin në popullin demokratik dhe jo ashtu si ç’propagandohej nga Enver Hoxha. Arriti të bindë vetëm Alfons Dollanin, pasanik në Durrës, për të financuar botimin e gazetës, si një zë opozitar, ndërsa të tjerët ishin të tmerruar nga seksionet e Mbrojtjes së Popullit. Kur e kuptoi se ishte fokusuar për arrestim, duke ia thënë edhe vetë Fultzi, meqenëse misioni i tij dështoi për ta bërë Shqipërinë, një vend proamerikan e demokratik, atëherë vendosi të largohej. Një ditë para se të largohej, tradhtisht “zbulohet” dhe arrestohet. Ishte janari i vitit 1946. Enigma qëndron, sipas burimeve të sotme, tek informacionet e Kim Filbit, por dhe në versionin tjetër dyshues mbi ata pak njerëz që e dinin se edhe ai do të ikte të nesërmen. “Në atë kohë, - tregon Rudolf Papa, babai ishte i martuar me Hënëza Hamzarai dhe në shtëpinë e vëllait të saj Klaidit, kishte lënë një kasafortë me dokumente, fati i së cilës nuk dihet se ç’u bë, nga Sigurimi i Shtetit apo nga të tjerët. Di, që Hënëza edhe pse bëri ndarje të porositur nga qeveritarët, përsëri e arrestuan me akuzën e agjentes së UNRRA-s mbas disa muajsh që u nda nga babai. Arrestimin e babait e bëri Koçi Xoxe me synimin e dyfishtë, që të demaskonte veprimtarinë e SHBA-së kundër Shqipërisë, dhe nga ana tjetër të detyronte Llazarin për të deklaruar që Enver Hoxha ishte agjent i SHBA-ve. Babai nuk e pranoi këtë rrol edhe pse iu nënshtrua torturave nga më çnjerëzoret. Asnjë bashkëvuajtës i tij në burg nuk e ka provuar t’i futen shkopinj në fyt, aq sa babi humbi të folurën dhe tentoi të vdiste, duke prerë damarët e dorës, por që ishte në kontroll të plotë dhe nuk arriti të përfundonte me vetëvrasje. Akuza e Koçi Xoxes u përqendrua për babain, si një njeri që donte të sabotonte qeverinë shqiptare të asaj kohe nëpërmjet veprimtarisë subversive të SHBA-së. Më ka pohuar me gojën e tij babai, kur ishim të internuar në Shtyllas të Fierit se në izolim të plotë na kërkonin në çdo kohë këtë deklaratë. Sigurimi i Shtetit për këtë qëllim eksperimentoi, jo vetëm shkopin në fyt, por edhe metodën e hellit nën bark, domethënë të të rrotullonin si dele afër zjarrit derisa të pohoje atë që donin ata. Me famë mbeten edhe sot birucat e Koçi Xoxez, që u përdorën për izolimin e babait. Mbas arrestimit të vet Koçi Xoxes, babin e çuan në gjyq, si dëshmitar që të mbronte veten e tij duke deklaruar se akuzat ndaj ishin jo të vërteta, por të montuara nga Koçi Xoxe. Aty babai deklaroi të vërtetën se kishte ardhur vullnetarisht në Shqipëri për të kontribuar për një shtet demokratik

shqiptar si vend aleat me SHBA-të dhe si njeri i shkolluar për politikë shoqërore në atë kohë e me një CW të pasur gazetareske, të bënte çmos për një shtyp të lirë në Shqipëri. Këtë eksperiencë, siç ma ka treguar babai pak kohë para se ta vrisnin, e donte që të ishte pionieri i parë i shtypi të lirë më 1945, dhe të hidhte bazat e një gazetarie demokratike. Kjo ëndërr nuk u realizua dot në vitin 1945, edhe pse vet shtresat që ishin kundër regjimit komunist, si bërthamë intelektuale, u tmerruan nga eliminimi njëri pas tjetrit, si spiunë, tradhtarë, apo reaksionarë. I vendosur siç ishte për këtë mision. Babai edhe pse u largua misioni amerikan, u lidh me atë anglez. Këta të fundit protestuan pranë qeverisë shqiptare, kur e arrestuan babain, mirëpo Enver Hoxha bënte të paditurin dhe nuk tregoi kurrë se ku ndodhej Llazari derisa një ditë e zhdukën fare. Përpjekjet e sigurimit me tortura speciale, nuk dhanë rezultat, sepse babai nuk deklaroi kurrë, që SHBA i kishte dërguar për veprimtari diversive kundër pushtetit komunist. Nuk pranoi asnjëherë që ishte spiun, por që ishte oficeri SHBAsë dhe i si i tillë kishte dëshmitarë vetë kuadrot e larta të qeverisë shqiptare, që e njihnin që në Bari. Pra, biografia e tij kishte qenë e hapur dhe e qartë. I vetmi kundërshtim ishte në vendosjen e sistemit komunist me dhunë dhe jo ndërtimi i një shoqërie të atij shteti gjoja demokratik që po instalohej në vitet 1945-1946. Këtë gjë e bënë edhe misionet angleze dhe amerikane, prandaj nuk e njohin atë qeveri dhe u larguan nga Shqipëria. Kur nuk ia arritën qëllimit me babain, e dënuan në gjyqin e deputetëve dhe grupin e sabotatorëve të Maliqit. Akuza u sajua, sikur babai ishte një dorë e huaj, që po zbatonte një program opozitar kundër pushtetit. Frederik Nosit, ishte kryetar i trupit gjykues, babi i tha në anglisht: “Këto akuza janë fantazi policore, të cilat në vendin, që kemi mbaruar shkollën ti dhe unë, shiteshin për 5 cent nëpër trotuare hekurudhore”. Në vitet 1946-1956, pasi kreu burgun, internohet dhe siç dihet në çdo 5 vjet bëheshin vendime përsëritëse, duke arritur që në dhjetor të vitit 1974, babai të vdiste në Pojan të Fierit, në rrethana misterioze. Kur u lirua nga burgu, babi shkoi për disa ditë në Ziçisht, por nuk gjeti gjallë as nënën, që nuk e kishte parë që në ditët e para të çlirimit. Fshati Ziçisht, si vend kufitar nuk lejoi për të jetuar babain, edhe pse ishte nën survejim, prandaj i internuan në fermën “ Çlirimi” të Fierit, pastaj në Shtyllas. Babai, pasi u nda nga Hënëza Hamzarai, u ndodh në një burg me dajën dhe gjyshin tim (Llambro Labo), për motive politike dhe aty së bashku bëri takime me familjarët. Atje, halla ime, Anastasia Duma, u bë shkak që t’i propozonte për martesë nënën time, Jolanda Labo, mbesa e Odise Kasnecit, nga Vunoi. Vetëm tre familje janë në Vuno, jo komuniste: Dhimitër Bala, Pilo Ziso dhe Nago Labo. Babai doli nga burgu, në vitin 1956, dhe u martuan në fermën “Çlirimi”të Fierit, ku lindi motra Greisi dhe unë më 1962. Më 1974, babai pësoi një atak në zëmër. Kështu u quajt, sepse babai deklaroi për një cigare që i dhanë, pasojë e së cilës ndodhi ky atak. Kur mbas 9 muajve, që pasoi goditjen e këtij ataku ndodh vdekja misterioze në Pojan të Fierit. Komisioni mjekësor, e cilësoi si vdekje për shkak të infarktit. Gjyshja Evroksi Labo, kur po e vishte babain, gishti iu fut nën nyjën e qafës, në një vrimë, atje ku shkëputët vertebra dhe nuk del as gjak... Pra, punë ekspertësh. Kjo është arsyeja që besonim se ishte vrasje e asgjë më tepër. Mbas vdekjes së babait u shkëputëm nga Shtyllasi për në Rrogozhinë, tek gjyshja nga nëna. Erdhëm në Tiranë në vitin 1992. Në kohën e ngjarjes së Mehmet Shehut, rifilloi hetuesia për shkak të letrës (letra e Hary Postit për Hasan Reçit), ku përmendet pseudonimi “Mjekrra”, ndaj nënës sime. E pyetën dy herë, në Degën e Sigurimit të Fierit dhe në Ministrinë e Punëve të Brendshme Tiranë se “çfarë dinte në lidhjen e Mehmet Shehut me Llazarin?”. Nëna iu përgjigj se nuk dinte asgjë për këto lidhje. Në atë moment, oficeri i sigurimit i tha: “Pse nuk thoni se vdiq, por thoni që u vra?”. Kështu që hipoteza e vrasjes, u pohua nga vetë këto hetime. Disa mesazhe dhe zhgënjime në lidhje me këtë çështje Në bashkëbisedim me bashkvuajtësit në burg të Llazar Papapostolit me kunatin e tij Llambro Labo, si dhe pak kohë para se të vdiste Klajd Hamzarai, por mbi të gjitha me të birin Rudolf Papa, vendosja e pluralizmit, i ka zhgënjyer plotësisht edhe në vlerësimin e këtyre figurave të cilët, që nga viti 1945, kontribuan duke sakrifikuar edhe jetën e tyre. Llazari është figurë e

»

15

njohur për shtetin shqiptar. Kështu kur e kam takuar Klajd Hamzarain në vitin 2003, ai më tregoi se: “Kur erdhën për të na kontrolluar në shtëpi për Hary Papapostolin me kobure ne tavolinë më kërkuan urgjentisht dokumentet e Lary Post. Ishin Vanko Mitrojorgji dhe Skënder Kosova nga Sigurimi i Shtetit. Nuk gjetën gjë. Por më dhanë urdhër që të digjja të gjithë librat e tij, pasi konsiderohen borgjezë. Vangjo më njihte mirë, sepse ai e arrestoi Hënëzën, motrën time. Kur vdiq Vangji Mitrojorgji, shkova ta ngushëlloj të shoqen e tij. I thashë Pipi Mitrojorgjit, të vëllait, se nuk e mora vesh që Vanko do të vdiste kaq shpejt, se do të kisha vajtur për ta pyetur për disa gjëra. Vangjon e kisha pasur drejtor në kombinatin e tekstileve, pastaj e hoqën nga Ministria e Punëve të Brendshme si miku i Koçi Xoxes dhe e çuan drejtor në Sharrat e Pukës, por ndërhyri Pipi dhe solli drejtor në fabrikën e tullave në Tiranë. Mirëpo, kushëririt tim të parë, Vanka, dy javë para se të vdiste i tha: “Mbaj mënd, kur më erdhën inxhinierët e Kuçovës, që i vramë. Një nga këta inxhinierë të Kuçovës (viti 19471948 gjyqi i Kuçovës) e kisha këtu në Ministrinë e Punëve të Brendshme duke e pyetur. Ishte një burrë 2 m i gjatë, u katandis 50 kg, kur mori një shishe ujë në tavolinë për të më gjuajtur në kokë. U ngrita përnjëherësh një ta kapur dhe e shtyva drejt penxheres dhe ai ra nga kati i tretë. Vdiq me kokë poshtë, ashtu siç ra”. Atëherë, për çfarë mund të flasim për mjaft kriminelë të Sigurimit të Shtetit që i morën sekretet me vete?! Për të vlerësuar personalitetin e Lary Postit mjafton t’u referohesh dokumenteve arkivore të Shtabit të Mesdheut, Arkivit Shqiptar për UNRRA-n, misioneve anglo-amerikane dhe pse jo SHBA-ve. Lary ishte amerikan nga nënshtetësia dhe kur iu kërkua llogari për fatin e tij nga shteti amerikan dhe anglez, shteti shqiptar e justifikoi dënimin se ishte me origjinë shqiptare dhe bashkëpunonte me reaksionin. Pra, një akuzë qesharake, pse të gjitha faktet flasin për misionin e tij atdhetar dhe asnjë provë nuk e justifikonte akuzën e stisur të Enver Hoxhës. Periudha e post komunizmit në Shqipëri, e ka dekoruar vetëm, si “Pishtar i demokracisë” thjesht, si ish nxënës i kohës së Fultzit dhe asgjë më tepër. Familja dhe fëmijët e tij, jo vetëm që u keqtrajtuan dhe nuk iu dha shkolla e lartë për biografi të keqe edhe pse studionin shumë, por nuk iu atribua asnjë ndihmë për të dhënë kontributin moral e shpirtëror për shoqërinë e re demokratike. “Për të vërtetën në vitin 1991 shkova në Greqi, - pohon Rudolfi, - në ambasadën e SHBA-ve në Athinë për të kërkuar dokumente, në mënyrë që të provoja pretendimet e mia. Më gjetën vetëm një zarf të babait dhe më thanë se është sekret. Në vitin 2003, hapa organizatën jo qeveritare “Instituti për zhvillimin e medieve të pavarura Lary Post” dhe po me shpenzimet e mia hapa gazetën Nirvana, që për motive financiare nuk pati jetëgjatësi. Asnjëherë nuk do të tërhiqem për vendin që i takon babait dhe asnjëherë nuk do të ndalem së reshturi, që të punoj në rrugën e tij. Edhe në vitet 2001-2002, kur erdhi djali i xhaxhait tim nga SHBA, Xhimi Papa na tha: “Kur ka vdekur babai juaj, FBI, lajmëroi të vëllain e tij”. Të gjithë të përndjekurit politikë e kujtojnë Llazar Papapostolin, si njeri mjaft serioz, që komunikonte vetëm me intelektualë dhe asnjëherë nuk fliste gjëra që nuk i takonin të vërtetës. Ngaqë ishte mbajtur i lidhur për shumë kohë me krahët mbrapa, ai i lëvizte duart me shpatulla të hapura në mënyrë instiktive dhe gjithmonë i shmangej provokimeve të bëra. E vërteta është se fëmijët e të persekutuarëve janë zëvendësuar me karta identiteti si të tillë nga fëmijët e ish Sigurimit të Shtetit dhe Kurt Kola ka punuar mirë në këtë drejtim, duke i “mbushur” Anglinë dhe Kanadanë me fëmijët e persekutorëve tanë, për ca qindra dollarë. Gjithçka që kemi arritur në punë dhe në jetë këto 17 vjet, janë përsëri fryt i mundimeve tona, por ajo që nuk mund të falet është që në vend të jemi ne në krye të punëve të demokracisë, janë po ata që i thyen vertebrën babait tim. Mesazhi im, si djali i një atdhetari të përkushtuar për çështjen shqiptare është vetëm, që babai të vendoset bashkë me të tjerët në piedestalin që i takon mbi bazën e fakteve historike dhe jo mbi bazën e shpifjeve të Sigurimit të Shtetit, që tashmë i puthin anglo-amerikanët më tepër, sesa rusët, kinezët në kohën e tyre. Kjo më zhgënjen dhe nuk më lë të qetë, derisa të vijë një ndrysim i vërtetë për demokracinë shqiptare dhe për ne të zhvleftësuarit nga vampirët e historisë të së keqes, ish sigurimi enverist.


16

«

Kulturë

E martë 26 shkurt 2013 •

Violinisti Sulkuqi rikthehet me melodi cigane

Muzika e luajtur nga popujt ballkanikë do të bashkohet në një koncert ndryshe të Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve të dielën në mbrëmje. Violinisti Zeqir Sulkuqi rikthehet tek publiku shqiptar pas më shumë se dy dekadash në emigrim, për të interpretuar në skenë melodi cigane ballkanase. “Janë motive, melodi, valle, këngë që i kam marr nga mbartës, luhen për herë të parë këtu

shumica, në këtë skenë dhe i kam marr natyrën cigane. Trajtimi solistik i partit violinez është trajtuar nga unë”, thotë Sulkuqi. Meloditë, këngët dhe vallet me motive nga disa kombe të rajonit janë mbledhur prej vitesh nga violinisti shqiptar dhe vijnë të orkestruara dhe si pjesë të plota muzikore. “Këshilluar nëpërmjet kulturës së vetë profesionale dhe është përafruar në përmasat emocionale artistike

që këto pjesë më vonë të kthehen në gravura muzikore, në pjesë, në porpocione të plotë instrumentale, ku në secilën pjesë ta thotë fjalën e vet dhe të sjellë një mesazh të bukur artistik”, shprehet orkestruesi Klement Marku. Në koncertin me titull “Nga viset e Arbrit tek miqtë e Ballkanit” do të interpretojnë solistët valltarë dhe instrumentistë të Ansamblit, si dhe Kastriot Tusha dhe Enkelejda Zepishta.

“Vitet me Toni Blerin”

Kosova pjesë kryesore e lidershipit të Blerit Zëdhënësi i ish-kryeministrit britanik Alastair Kampbell i pranishëm në prezantimin e botimit shqip të librit të tij “E para gjë që dua të bëj është të bëj fotografi, pasi ime bijë, si të gjitha vajzat, nuk e merr të atin seriozisht dhe kur i thashë se do të flas në Shqipëri, më tha se nuk do të vijë askush”, - ishin këto fjalët e ish-zëdhënësit të Toni Blerit, Alastair Kampbell, gjatë promovimit të djeshëm në Tiranë të librit të tij me kujtime “Vitet me Toni Blerin”. Ky libër sjell vitet e lidershipit të ishkryeministrit britanik Toni Bler, të rrëfyera në ditarin e zëdhënësit të tij Alastair Kampbell. Vijnë të dëshmuara ngjarje nga periudha 1994-2003, që ishte vendimtare jo vetëm për Britaninë e Madhe, por dhe për rolin e saj në krizat botërore. “Jam shumë i kënaqur dhe krenar që ditari është botuar në Shqipëri, sepse ka plot për jetën e Toni Blerit dhe trashëgiminë dhe për shumë arsye objektive njerëzit kanë dëshirë të më thonë se trashëgimia e tij është e përkufizuar e tëra nga Iraku”, - u shpreh Kampbell, i cili shtoi se sipas tij pjesët më kryesore të lidershipit të Blerit janë Irlanda e Veriut dhe Kosova. “Kosova është pjesë shumë e madhe dhe e rëndësishme e historisë së Blerit si dhe e këtij libri. Shumë njerëz, kur punojnë për politikanë dhe njerëz të rëndësishëm publikë, në fund i pëlqejnë më pak se në fillim, por mua më ndodhi e kundërta me Toni Blerin”, - tha Kampbell, i cili shprehet se e ka kuptuar sa e vështirë ishte puna që bëri Toni Bler. “Mendoj se, nëse merr në konsideratë atë periudhë kur ishte i motivuar shumë, si shumë njerëz në botë me ndjesi tmerri dhe revoltë për atë ç’po ndodhte me pastrimin etnik në Serbi. Ndjeu diçka të thellë brenda se duhej të vepronte ashtu si bëri. Kjo është diçka tjetër për politikën. Kështu njerëzit kuptojnë si funksionon politika”, - shtoi Kampbell. Ai vërejti se një nga arsyet që mban ditar edhe sot është për të kuptuar se politika është të përpiqesh

Miqësia me Edi Ramën dhe Endri Fugën

“Rama admirues i politikës së Toni Blerit” Bota mediatike, sipas Kampbell, ka ndryshuar krejtësisht. “Është ndryshe nga koha kur nisa si gazetar 30 vjet më parë dhe më ndryshe kur nisa të punoja me Toni Bler. Ja të marrim shembull spin doctori i Edi Ramës, Endri Fuga. Nuk e njihja, por mora një mesazh nga ai në “Facebook” kur më thoshte se kishte lexuar ditarin dhe donte të më përshëndeste dhe të më pyeste si i kisha bërë gjërat. Ai dhe Edi erdhën, u njohëm dhe folëm. Mendoj se pashë diçka interesante se si po zhvillohej programi i Partisë Socialiste, sepse mendoj se Edi Rama është admirues i politikës së Toni Blerit dhe mënyrës se si e ka modernizuar partinë e tij dhe mendoj se e shoh të lidhur me programin, disa nga tezat dhe idetë që vijnë të aplikuara vijnë nga vende të ndryshme, politika të ndryshme. Nuk jetojmë në vende të zoluara, i marrim idetë e njëri-tjetrit, disa nga më të mirat ne i kemi marrë nga demokratët e Bill Klintonit. Endri erdhi dhe folëm disa vjet më parë, kur ndodhesha në Kosovë. Edi e di që jam i qendrës së majtë dhe e mbështet partitë

të bësh ndryshim për mirë, për të bërë diçka për ta bërë botën një vend më të mirë. “Është e rëndësishme që trashëgimia dhe historia e Blerit të kuptohet si duhet në këtë zonë, në fushën akademike, ta kenë për ta parë. Jo si reflektim, por si regjistrim i çdo dite, sepse e kam bërë çdo natë, e kam shkruar siç ka ndodhur, siç kanë menduar dhe çfarë kanë thënë njerëzit dhe shpresoj të jetë një kontribut.”

e këtij spektri dhe më pëlqejnë njerëzit interesantë, qe kuptojnë se në fund politika është ajo që bën ndryshimet në botë. Dje aktroi Daniel Louis fitoi çmimin “Oskar” me historinë e “Linkolnit” dhe pas kaq vjetësh ajo histori frymëzon njerëzit. Nëse mendoni për ndryshimet e mëdha, e drejta e votës për gruan, të drejtat e të zinjve, të homoseksualëve, shërbimet më të mira shëndetit, hedhja poshtë e regjimeve si të Millosheviçit etj., kjo kërkon politika dhe angazhim politik. Është e rëndësishme që njerëzit qe kanë qenë pjesë e botës së medies dhe politikës si unë të ngrihen dhe të thonë se politika është diçka më e mirë për ndryshimet e botës dhe ndryshimet vijnë për shkak se njerëzit angazhohen. Është një libër shumë i madh, ka shumë histori brenda, por shpresoj se brenda tij njerëzit të marrin mesazhin, jo vetëm për Kosovën, por për politikën në përgjithësi, se janë njerëzit që bëjnë më të mirën, përpiqen ta bëjnë botën një vend më të mirë sipas asaj çka besojnë.”

Alastair Xhon Kampbell është gazetar, spiker, ndihmës politik dhe shkrimtar, i njohur më mirë në punën e tij si drejtor i komunikimit dhe strategjisë, zëdhënës dhe sekretar shtypi për kryeministrit Toni Bler gjatë viteve 1997-2003. Vetë Kampbell e përshkruan veten si “komunikues, shkrimtar dhe strateg”. Ende aktiv në politikat laburiste tanimë e ndan kohën mes të shkruarit, folurit, ngritjen e fondeve për bamirësi, politikave deh fushatave. Në ceremoni ishin të pranishëm kreu i Partisë Socialsite Edi Rama dhe shumë figura të njohura të politikës në vend.

Kisha e Labovës, zbulimi i Mukës daton në shek. VI Një pjesë e madhe e monumenteve kryesisht atyre të kultit kanë nevojë për studime të mëtejshme dhe fakte që të vërtetojnë datimin e tyre. Një rast i tillë është Kisha e Labovës së Kryqit në Gjirokastër, e cila sipas studimit të Gazmend Mukës, të publikuar në njëvjetorin e vdekjes së tij, mbështet krijimin e saj në shekullin e VI-të dhe jo të XIII-të siç pranohej deri më tani. “Kjo kishe ka tërhequr vëmendjen e shumë shkencëtarëve dhe kryesisht mbeteshin në mendimin e shekullit të X dhe në shekullin e XIII, duke anashkaluar një mbishkrim që Kisha e Labovës së Kryqit u ndërtua nga protospathari i Justinianit në vitin 556. Vërteton tezën që kisha është e shekullit të VI. Në këtë mënyrë, studimi i gazit, i cili është i gjithanshëm, bëhet në këtë libër një burim shumë i mirë për studiuesit “Ka shumë monue mëvonshëm”,-tha Sulejmente, sidomos ato man Dashi, studiues i monumenteve. “Janë gojëdhëna që janë gjysmë të të shkruajtura në fillim të rrënuara, por një shekullit të XX, vitet e para të shekullit XX, të cilat kërko- pjesë edhe janë resjnë konfrontim në burimet tauruar nga Instihistorike, në një kohë që për fatin tonë të keq, burimet his- tuti i Monumenteve, torike nuk janë ende të botu- por që kërkojnë ara siç duhen botuar, përfshi gjithmonë hulumedhe atë që quhet Kronika e Gjirokastrës”,-tha Aleksandër time, veçanërisht Meksi, studies i monu- në hulumtimet e menteve. Njohësit e këtyre monumenteve theksojnë vjetra të autorëve se shumë monumente kanë të ndryshëm dhe jo nevojë të zbulohen, restaurohen dhe promovohen pasi vetëm kishat, janë mungesa e infrastrukturës i xhamitë, janë teqet, lë ato jashtë vëmendjes. “Ka shumë monumente, sido- janë manastiret” mos ato që janë gjysmë të rrënuara, por një pjesë edhe janë restauruar nga Instituti i Monumenteve, por që kërkojnë gjithmonë hulumtime, veçanërisht në hulumtimet e vjetra të autorëve të ndryshëm dhe jo vetëm kishat, janë xhamitë, janë teqet, janë manastiret”,theksoi Dashi. “Këto monumente duhen kthyer në të vizituara. Ju e keni parë që atje nuk shkohet në Labovë, sepse rruga është e paasfaltuar, ku mund të ishte një pikë vizitorësh të huaj që duhet të vinin për të vizituar Gjirokastrën. Ka vend për punime, restaurime, ka vend për botime që të kthehen në qendra të vizituara”,-u shpreh Meksi. Kisha e Lindjes së Shën Mërisë në Labovën e Kryqit e ndërtuar në stilin bizantin me kryqin e brendashkruar në kupolë, është një nga më të veçantat sa i takon vlerave arkitekturore, por edhe pikturave murale të zbuluara më vonë.


Kulturë

• E martë 26 shkurt 2013

»

17

“Arkitekti” i shkrimtarit dhe publicistit Fahri Balliu botohet në frëngjisht nga “Favre”

“Një roman i guximshëm i shkruar në diktaturë” Një roman i frymëzuar nga fati tragjik i arkitektit me origjinë shqiptare Mehmet Isai. Legjenda na thotë se shahu mizor e verboi në mënyrë që artisti të mos ishte më në gjendje të riprodhonte dot një kryevepër të atyre përmasave dhe asaj hijeshie… “Arkitekti” një nga novelat e letërsisë shqipe pas viteve ‘80-të, shkruar nga shkrimtari Fahri Balliu tashmë mund të lexohet dhe në frëngjisht. Shtëpia botuese franko-zviceriane “Favre” ka vetëm pak ditë që e ka nxjerrë në treg këtë libër, nën titullin “Mehmet Isa, arkitekti i Taxh Mahallit”. Në fakt titulli i zgjedhur nga “Favre” të çon menjëherë në zemër të subjektit të kësaj vepre, të guximshme për kohën në të cilën është shkruar 1979-1983. Ky është libri i tretë i shkrimtarit Balliu për lexuesin frankofon, pas botimit po nga ky ent botues të monografisë best seller ,“Zonja e zezë” dhe romanit “Panteoni i zi”. Kjo novelë është cilësuar nga kritika si një gërshetim magjeps i letërsisë me historinë. Balliu na jep një portret të plotë të arkitektit të njohur me origjinë shqiptare Mehmet Isai, duke dhënë aftësitë dhe kontributin e tij si një njeri me vlera të jashtëzakonshme. Shkrimtari i madh Kadare është shprehur se vërtet turqit osmanë e pushtuan Shqipërinë ushtarakisht, por do të qenë bijtë e shqipes ata që, më pas, do ta nënshtronin e sundonin Portën e Lartë në një sërë fushash të jetës e të shoqërisë osmane: vezirë, pashallarë, ushtarakë të lartë dhe diplomatë të shquar, por shumë shqiptarë të tjerë do të linin gjurmë të pashlyeshme në lëmë të dijes e të kulturës, si Sami Frashëri, shkrimtari e enciklopedisti i madh, Hoxha Tahsin, i pari rektor i një universiteti në Turqi, i famshmi arkitekt Sinani, ndërtuesi i Xhamisë Blu për të mbërritur te një tjetër arkitekt me origjinë të pastër shqiptare, po aq i famshëm, ndërtuesi i mauzoleut të Taxh Mahallit, një prej mrekulli të krejt qytetërimi botëror, Mehmet Isai, fati tragjik i të cilit (legjenda na thotë se shahu mizor e verboi në mënyrë që artisti të mos ishte më në gjendje të riprodhonte dot një kryevepër të atyre përmasave dhe asaj hijeshie), ka frymëzuar shkrimtarin dhe publicistin Fahri Balliu të shkruajë romanin “Arkitekti”. Kritika e ka cilësuar këtë roman të ngjashëm me “Piramidën” e Ismail Kadaresë, e cila është shkruar në kohën e diktaturës në Shqipëri dhe, ashtu si ky i fundit, është një metaforë e fuqishme kundër tiranëve, cilët do qofshin ata, komunistë, islamikë, por edhe kundër kultit të vdekjes që ka ushqyer paranojën e tyre dhe dëshirën për të qenë të pavdekshëm. “Arkitekti”, një vepër e shkruar me aq art, e ngjizur në të një e vërtetë e pamohueshme: simbolika e diktaturës, shtjella shkatërruese e intelektualit, i diktuar të mbijetojë nën pushtetin e saj vrasës. Vepra i kalon kufijtë e të zakonshmes, është marramendëse, tërheqëse e vërtetë. Arkitektë të tillë në kërkim të rrugës së daljes nga mugëtira në dritën e kthimit, diktatura i lindi dhe i përdhosi me mijëra. Vepra është e ngjeshur me figuracione dhe është teknikisht e arrirë, leximi i së cilës të jep me dije ripërsëritjen e mesazhit: në diktaturë është shkruar guximshëm dhe mjeshtërisht kundër saj. Romani “Arkitekti” i Balliut ngrihet mbi një koncept filozofik: Vdekjen, plotfuqishmërinë dhe përjetësinë e saj. Si të gjithë sundimtarët absolut-

Shkrimi në revistën franceze Fiesta shqiptare

Pierre Marcel Favre e kishte zbuluar Shqipërinë më 1979, gjatë regjimit të diktatorit Enver Hoxha. Botuesi nga Lozana u prit gjatë javës së fundit të janarit në Tiranë nga autoritet më të larta shqiptare, ku mori edhe Medaljen e Mirënjohjes. “Ju keni kontribuar në rrezatimin e kulturës shqiptare», (Sali Berisha, Kryeministri shqiptar) Audiencë private

Kryeministri shqiptar Sali Berisha priti në një takim privat botuesin zviceran Pierre Marcel Favre dhe djalin e tij Bart, për t’i falënderuar. Pas një bashkëbisedimi rreth një orë Berisha e ka përcjellë deri tek pragu i Kryeministrisë, një nder i veçantë të cilin ia kishte bërë më parë vetëm presidentit Bush. istë të të gjitha kohërave e vendeve, qofshin ata faraonë, sulltanë, diktatorë gjithfarësh, Shah Xhahani, perandori Mogol i Indisë në shekullin e shtatëmbëdhjetë ka kultin e vdekjes dhe të ekzistencës pasvdekjes, pra, të përjetësisë në çfarëdolloj trajte dhe dimensioni. Kësisoj, pas vdekjes të së shoqes, të bukurës Mumtaz Mahall, ai jep urdhër për ndërtimin e Taxh Mahallit, Mauzoleut në kujtim të bashkëshortes së tij, gjë për të cilën, siç na kumtojnë kronikanët e kohës u deshën njëzet e dy vjet, njëzet e dymijë frymë njerëzish të mbledhur nga çdo cep i perandorisë, njëmijë elefantë dhe një Arkitekt, më të shkëlqyerin e kohës, Mehmet Isain; thënë me fjalë të tjera, ndërtimin e piramidës, asaj çka do t’i shërbejë më fort atij se bukuroshes së vdekur, do ta bëj atë Mogolin e Madh të pavdekshëm, madje shumë më shumë se betejat, mizoritë, trojet e pushtuara dhe popujt e nënshtruar. Në këtë mënyrë, duke marrë shkas nga një fakt historik, shkrimtari shkon e depërton në viset e terrta të subkoshiencës dhe eksploron skutat e shpirtit të një sundimtari të egër e gjakatar për të hedhur dritë mbi një të vërtetë të frikshme, të tmerrshme; atë të vërtetë që nuk mund ta zbuloj dot, me përjashtim të shkrimtarit, as edhe një kronikan, as edhe një historian Në qoftë se do t’i besonim legjendës që është ngritur mbi madhështinë e mistershme të Taxh Mahallit dhe ndërtuesit të saj, arkitektit Mehmet Isa të ardhur nga Perandoria Osmane (tekefundit, ç’të keqe ka, kur legjendat shpesh kanë ushqyer bujarisht jo vetëm poezinë e letërsinë, por edhe vetë historinë në shumë raste) ngjarja në thelb do të tingëllonte mjaft e rëndomtë, gatigati banale, e denjë për ndonjë bejtexhi mejhanesh: me fjalë të tjera, një burrë, të cilit i ka vdekur gruaja (për më tepër mbas kaq e kaq vjetësh martese dhe një tufe me fëmijë) vendos t’i ndërtojë një varr madhështor për të lartësuar kujtimin e së ndjerës. Ndaj shkrimtari nuk ndalet këtu, madje kjo është pikënisja e tij për të zhbiriluar e për të na kumtuar disa të vërteta që vetëm ai ka dhuntinë për t’i pikasur. (Lypset të mos harrojmë, atë çka na mëson historia se si artistët e mëdhenj janë qorruar, dhe jo vetëm metaforikisht, prej të vërtetave që u panë sytë, duke nisur nga Homeri për të mbërritur deri në ditët tona.) Përse vallë Shah Xhahani duhet ta verbonte arkitektin e famshëm? Përgjigjja që

Nga Robert Habel

E gdhiu tërë natën në festë, këndoi, kërceu, piu raki, pijen e veçantë alkoolike të lokalit. U hodh, qeshi, bëri shaka, i zhytur tërësisht në një amanet tipik të çmendurisë së butë ballkanike. Pjatat që ndërrohen njëra pas tjetrës, dollitë e pafund, mysafirët që vijën e shkojnë... E enjte mbrëma, 24 janar, Pierre Marcel Favre, botues nga Lozana dhe themelues i Sallonit të Librit në Gjenevë, u gjend i lumturuar në një tjetër mjedis, krejt i ndryshëm, një restorant në Pogradec, një qytet buzë liqenit në jug të Shqipërisë për të marrë pjesë në një banket të madh të organizuar për nder të tij. Ai që refuzon me kokëfortësi të thotë moshën e tij, - “Jam 20 vjeç”, përgjigjet i sigurt kësaj here, duke dëshmuar gjithë hare rininë e tij, shijon festën, shpreh entuziazmin, si në një lloj shoqërie rinore të gëzueshme. Aq më tepër, kur është në shoqërinë e miqve të tjetër, të cilët i ka takuar para 25 vitesh, në vendin e tyre. Rrotull tavolinës së madhe, është mbledhur thuajse gjithë elita e vendit. Disa prej të ftuarve njërës të rëndësishëm, një ish-kryeministër, ministra, diplomatë, gjyqtarë, pronarë të medies së vendit. Ata kanë ardhur nga Tirana atë ditë (thuajse katër orë rrugë) për të nderuar këtë zviceran si askush tjetër me një shpirt kaq aventurier, që e kishte zbuluar vendin na vjen nga historianët është aq sempliste sa mund të magjepsë e shastisë vetëm turistët që e vizitojnë atë si një nga shtatë mrekullitë e botës dhe këndellen me rrëfenjën romantike të bashkëshortit të dashuruar edhe pas vdekjes, ndërkohë që shkrimtari nuk ndalet këtu, përkundrazi, ai niset prej këtu dhe investigon e zbulon një të vërtetë ngjethëse, të frikshme: ashtu si të gjithë despotët e mëdhenj të lashtësisë dhe të kohëve moderne, Shah Xhahani vuan nga mania e të qenit jo vetëm e thjesht një sundimtar i madh, njeriut që është zot mbi jetën dhe vdekjen e nënshtetasve të tij, jo, ai dëshiron të jetë edhe zot i shpirtrave të tyre, dhe shpirtrat pushtohen e sundohen përmes artit, poezisë, pse jo arkitekturës, prandaj dhe i nevojitet një vepër e pashoqe që njerëzimi ta lidhë vetëm me emrin e tij. E kështu i lind ideja për të ndërtuar Taxh Mahallin, kryeveprën artistike, të cilën ia kushton gruas së tij, ashtu siç poetët u kushtojnë të dashurave të zemrës po-

e tyre 35 vjet më parë, kur ishte i veçuar nga pjesa tjetër e botës, nën diktaturën e Enver Hoxhës, të cilën s’e ka harruar asnjëherë. Pritja në Presiedencë

kalime, as vetura, një apo disa limuzina për nomenklaturën, pak dyqane e pak kafe. Asgjë. Kishat e xhamit, ishin mbyllur, pasi Hoxha e kishte shpallur Shqipërinë një vend ateist. Gjithandej kishte bunkerë të vegjël, të cilët mendohej se do të mund të zmbrapsin një pushtim kapitalist të mundshëm. U ndërtuan mbi 100 000 të tillë! Kishte edhe një bazë detare kineze, e cila u ndërtua përballë Italisë, 70 km nga Brindisi. Askush nuk fliste anglisht. Përveç një grupi arkeologësh gjermanë, nuk pashë asnjë të huaj.

Mbi pallton e Pierre Marcel Favre një shkëlqim mbërthen të gjitha vështrimet. Medalja e Mirënjohjes, një nga më të lartat dekorata shqiptare, e cila iu dha pak para mesditës në Presidencë nga Presidenti Bujar Nishani, gjatë një ceremonie solemne. Himni Kombëtar, pastaj fjalimet. “Kjo medalje u jepet ju për mirënjohje në prezantimin e kulturës shqiptare dhe të realitetit diktatorial komunist”, deklaron Presidenti përpara kamerës dhe medies, të cilat i kushtuan një vëmendje të veçantë kësaj ngjarjeje. Fillimisht kalorës e më pas oficer i Legjionit të Nderit, si dhe fitues i Medaljes për Artin dhe Letrat, Pierre Marcel Favre është shpërblyer përsëri, kësaj vere nga një vend, që për nga relievi i thyer, malet dhe liqenet, sikurse nga dëshira e egër për të qenë i lirë dhe i pavarur, ngjan paksa me Zvicrën. “Këto nderime, janë shpërblime shumë simpatike, thotë Pierre Marcel Favre, duke qeshur, janë shumë prekëse dhe shumë njerëz dëshirojnë t’i kenë. Nuk ka shumë rëndësi pesha e saj, por kjo më jep shumë kënaqësi. Ky dekoromi shqiptar, mbi të gjitha, ka shumë kuptime për mua, sepse ka të bëjë me një kuriozitet personal. Kam qenë gjithmonë i tërhequr nga venet e mbyllura, ku shpesh herë ju këshillojnë të mos shkoni. Kam qenë në Somali, në Korenë e Veriut, në Guinenë e Re, në Liban gjatë luftës...” Në vitin 1979 botuesi i ri vendos të shkojë në Shqipëri. Një aventurier! Vendi i shqiponjave jetonte atëherë nën diktaturën e Enver Hoxhës, në një varfëri absolute. “Ishte vendi më i mbyllur i botës, kujton sot Favre, ishte ende kulti i Stalinit. Ishte e pamundur të shkoje, por unë mora një ftesë për të bërë një libër mbi Shqipërinë. Gjatë udhëtimin për në Tiranë me avion takova një shok, i cili bënte pjesë në ato grupet marksiste, që po shkonte të çelikoste rrugën e hekurt. Në aeroport kishte një berber që u priste flokët të rinjve që zbrisnin. Ishte moda e flokëve të gjata. Duhet të linim të gjitha gazetat, librat e revistat në një dollap e t’i merrnim kur të ktheheshim”. Çfarë zbuloi z. Favre. Perandorinë e Hiçit. Tirana ishte e zbrazur, e heshtur. “As që mund të flitej për rrugë, kishte vetëm

Kur Pierre Marcel Favre themeloi Sallonin e Librit të Gjenevë, në 1987, ai priti edhe një stendë të librit shqip, e cila u përsërit për disa vjet dhe bëri të mundur edhe vizitën e shumë shkrimtarëve të bënin takime dhe njohje të veprës së tyre. Aty lidhi miqësi me një nëpunës të ndërmarrjes së librit shqiptar, Riza Poda, të cilit e priti më pas për specializim pranë shtëpisë së tij botuese në Lozanë e më pas u bë diplomat. Ai njohu gjithashtu edhe Fahri Balliun, gazetar dhe shkrimtar që më pas u bë drejtor dhe pronar i gazetës së përditshme dhe shtëpisë botuese “55”, prej të cilit botoi tre nga librat e tij. Prej vitit 1987 Shqipëria ishte filluar të zgjohej. Enver Hoxha vdiq në 1985 dhe u zëvendësua nga Ramiz Alia, një komunist më pak klasik, më pak paranojak. “Kur erdha përsëri në Tiranë më 1988, përgjigjet Favre, ndihej që vendi po dridhej, por vendi ishte përsëri i paralizuar. Takova shkrimtarin e madh Ismail Kadare, hëngrëm një drekë në Durrës, një qytetport në Adriatik, një gjysmë ore larg Tiranës. Kadare ishte shkrimtari zyrtar por që kritikonte regjimin. Vetëm në vitin 2005, në udhëtimin tim të tretë në Tiranë, pashë me të vërtetë ndryshimin e madh: komunizmi ishte varrosur, kishte vetura, dhe ajo më mbresëlënësja ishte se kishte ndërtesa të reja që shtroheshin çdo ditë, si kërpudhat”. Përgjatë katër ditëve Pierre Marcel Favre, riveshi edhe një herë, -siç thotë ai, - rrobat e një të kaluare të çmendur. I pritur zyrtarisht në aeroportin “Nënë Tereza” të Tiranës, ai gjeti një vend që po ecën drejt zhvillimit me shumë shpejtësi, por gjithashtu nëj popull shumë mikpritës dhe të ngrohtë, i hapur dhe kurajoz, që po nxiton të kapë kohën e humbur.

ezi që i bëjnë të pavdekshme. Por në çastin që vepra përfundon, pas njëzet e dy vjet pune sfilitëse, para tiranit shfaqet një pengesë pothuaj e pakapërcyeshme në udhën drejt lavdisë dhe përjetësisë: ky është artisti i vërtetë, arkitekti i madh Mehmet Isai, ndërtuesi i xhevahirit të Indisë dhe të mbarë qytetërimit Islam. Atëherë tirani merr vendimin e kobshëm për ta verbuar mjeshtrin e zhytur në terrin e harresës. Intriga përfundon këtu, gjithë ç’vjen më pas (rënia nga froni i Shah Xhanit prej të birit e syrgjysnosja e mbyllja e tij në kullat e mauzoleut) është kronikë historike e kaq. Duke i vendosur ngjarjet në Indinë ekzotike të shekullit të shtatëmbëdhjetë, shkrimtari i jep një përmasë globale veprës së tij, teksa kumti që përcjell e bën atë të tingëllojë universale edhe sot e gjithë ditën. Me penelata të shpejta dhe ekspresive, me ngjyra të ndezura e tone të forta që të nguliten gati-gati me një farë vrazhdësie në mendje, me një gjuhë

të pasur e të rrjedhshme, autori ndërton atmosferën e kohës dhe intrigat orientale të oborrit të Shan Xhahanit, mogolit mizor, vejanit të pangushëlluar. Si në një skenë shekspiriane luajnë dhe interpretojnë para syve tanë sundimtarë e të sunduar, aristokratë e plebej, muslimanë, hindu budistë, të krishterë të ardhur nga vise të largëta që rreken të hyjnë në hiret e sovranit, dervishë të rreckosur qëngjajnë sikur mbartin mbi shpinë mjerimin e gjithë botës, prostituta odash mbretërore dhe hanesh të ndyrë, muhaxhirë, poetë që përcjellin kumte si profetë dhe profetë që predikojnë me gjuhë poetësh; shkurt e shkoqur, një botë e tërë që sillet e përsillet si një shtjellë e marrë rreth një varri gjigant, i cili, në një mënyrë ose një tjetër, shndërrohet në altarin ku, jo perënditë, por tiranët kërkojnë flijime njerëzore. Mbërritur në këtë pikë perdja është ngritur dhe shkruesi i këtyre radhëve tërhiqet e del nga skena për t’ua lënë radhën aktorëve të kësaj tragjedie njerëzore.

Ringritja e vendit


18

« bota

E martë 26 shkurt 2013 •

Qipro: Ndërrim pushteti në kohë krize

R

ezultatet e ngushta të zgjedhjeve në Itali rrezikojnë të dëmtojnë rëndë shanset e secilës parti fituese që të formojë një qeveri”, - raportoi rreth orës 19:30 agjencia italiane e lajmeve “ANSA”. Ndërsa votat janë në numërim, duket se qendra e majtë e Bersanit do të sigurojë një avantazh prej disa pikësh në parlament, por Senati mund t’i kalojë Berlusonit dhe aleatëve të tij. Në një situatë të tillë votëbesimin për të krijuar një qeveri do ta merrte blloku i majtë i Bersanit, por mundësia që ai të marrë numrat e mjaftueshëm për të krijuar një qeveri duket e vështirë. Rezultati befasues i partisë së komedianit Grillo, rreth 20% të votave në parlament dhe 25% në Senat, e bën situatën politike në Itali tepër të ndërlikuar. Ky grupim është shprehur se nuk ka ndër mend të jetë pjesë e asnjë qeverie dhe se qëllimi i tij do të jetë të bëjë një opozitë të fortë ndaj klasës aktuale politike në parlament. Pa Grillon asnjë koalicion nuk arrin të formojë shumicën, kjo edhe përballë rezultatit të dobët të listës së kryeministrit Monti, i cili duket se ka grumbulluar rreth 10% në secilën prej dhomave të parlamentit. Sondazhet aktuale Aktualisht sondazhet e para paszgjedhore në Itali nxjerrin fitues bllokun e qendrës së majtë të udhëhequr nga Pier Luixhi Bersani, por numërimi i votave vazhdon. Me rezultatet zyrtare, që pritet të konfirmohen në darkë, pritet që Partia Demokratike e Bersanit të konfirmohet si fituese mbi bllokun e dytë, atë të ish-kryeministrit Silvio Berluskoni, me një diference rreth 3-4%. Në Itali Partia Demokratike renditet midis forcave te qendrës së majtë. Aleanca e qendrës së djathtë e Berluskonit me partinë e ekstremit të djathtë të “Lega Nord” duket se ka grumbulluar 29% të preferencave. Megjithatë, në Dhomën e Lartë të parlamentit, në Senatin italian, rezultati është shumë i ngushtë me bllokun “Berluskoni”, që kryeson me 31%, PD-në 30%, bllokun “Grillo” me 25% dhe listën “Monti” me 8% deri në orën 19:30. Nëse këto rezultate konfirmohen, me parlamentin në dorë të PD-së dhe Senatin në dorë të Berluskonit, për Italinë negociatat për qeverinë e re mund të rezultojnë veçanërisht të vështira. Çfarëdo që të ndodhë, i sigurt është rezultati befasues i partisë së komedianit Bepe Grillo. Pas një fushate të bazuar mbi ironinë dhe kritikat mbi të gjithë klasën poli-

Itali, qeveria në dorën e komedianit

tike ekzistuese, duket se forca e tij ka marrë rreth 20% të preferencave dhe mund të rezultojë vendimtare në llogaritë për koalicionin e ardhshëm qeverisës. Zhgënjyese janë rezultatet e para paraprake për parlamentin për kryeministrin e fundit Mario Monti, blloku i të cilit grumbulloi 8-10% të votave, një shenjë e qartë se italianët kanë votuar në shumicë dërrmuese për ndryshimin e kursit të ndjekur në vitin e fundit nga qeveria e tyre e teknokratëve. Kriza ekonomia dominoi debatet përpara zgjedhjeve Këto zgjedhje u zhvilluan në një klimë pesimizmi në Italinë e përfshirë nga probleme të rëndësishme ekonomike. Ekonomia e tretë më e madhe e eurozonës përballet me një borxh të lartë kombëtar, rënie ekonomike dhe masa të ashpra kursimi. Rënia drastike e besimit te politika u konfirmua edhe me pjesëmarrjen e ulët, e cila sipas të dhënave zyrtare ra me 6%

nga zgjedhjet e mëparshme, duke u vendosur në histori këto zgjedhje si një prej votimeve që u kanë interesuar më pak italianëve ndonjëherë. Këto zgjedhje të përgjithshme në Itali ishin të parakohshme, pasi në dhjetor deputetët e bllokut të Berluskonit tërhoqën mbështetjen për qeverinë “Monti”, duke sjellë rrëzimin e saj. Pothuajse të gjithë kandidatët pjesëmarrës në këto votime kanë pranuar nevojën e programeve shtrënguese për të rishëndoshur financat kombëtare, por ish-kryeministri Berluskoni sfidon këtë logjikë, duke premtuar ulje taksash dhe nxitje të mëtejshme për biznesin, si e vetmja mënyrë për të nxjerrë vendin nga kriza ekonomike. Në programin e tij ekonomik Bersani ka një program të bazuar te shkurtimet, por me disa ndryshime të rëndësishme në krahasim me programin e Montit, të kritikuar prej ishanëtarit të partisë komuniste si të paefektshëm dhe në gjendje vetëm që të zgjasë vuajtjet për italianët.

Ashtu siç pritej, politikani konservator Nikos Anastasiadis i fitoi zgjedhjet presidenciale në Qipro. Sipas rezultateve paraprake zyrtare, 66-vjeçari fitoi në balotazh 57,5 për qind të votave. Kundërshtari i tij, politikani i majtë Stavros Malas, arriti të marrë 42.5 për qind të votave. Detyra më e vështirë e Anastasiadis do të jetë të shpëtojë vendin nga falimentimi dhe të bjerë dakord për detajet e paketës së shpëtimit me donatorët ndërkombëtarë. Tetë muaj rresht ka negociuar presidenti në largim Kristofias me BE-në, FMN-në dhe BQE dhe me trojkën për një paketë ndihme në vlerë prej 17,5 miliardë eurosh. Thuhet se në parim është rënë dakord, por çështje të rëndësishme, sidomos shitja e pasurisë shtetërore, mbeten ende të hapura. Në fushatë Anastasiadis premtoi reforma dhe ristrukturimin e buxhetit, por planet e tij për privatizimin mbetën të paqarta. Në deklaratën e tij të parë pas zgjedhjes kryetari i partisë konservatore u përpoq të përhapë optimizëm. “Së bashku me të gjitha forcat politike dhe me popullin tonë ne luftojmë për unitet, që të kapërcejmë krizën dhe të kthehemi te rruga e zhvillimit të ekonomisë. Ne duam modernizimin e shtetit dhe zbatimin e reformave themelore, siç thuhet në programin tonë zgjedhor”, - deklaroi presidenti i sapozgjedhur i republikës ishull. Rreziku për falimentimin e shtetit Është interesante se fjalimin pas fitores zgjedhore ai nuk e mbajti para përkrahësve të tij, por në selinë e partisë socialliberale DHKO. Me sa duket, në gjest mirënjohjeje për partnerin e ardhshëm në koalicion, i cili në muajt e fundit bëri një kthesë të madhe nga e djathta, duke e ndihmuar Anastasiadisin të arrinte fitoren. Deziluzion shkaktoi natën e zgjedhjeve politikani konservator europian Joanis Kasoulidis, për të cilin diskutohet se do të jetë ministri i ri i Jashtëm. Në televizionin qipriot pragmatiku Kasoulidis porositi popullin të shpejtojë, me qëllim që falimentimi shtetëror të evitohet sa më parë. “Ne duhet të arrijmë sa më parë një marrëveshje me BE-në dhe të luftojmë për një rezultat sa më të mirë në negociata”, - tha Kasoulidis. “Koha nuk pret, meqenëse kjo paketë kursimesh nuk do të miratohet vetëm nga ministrat e financave të eurozonës, por dhe nga të gjitha parlamentet e vendeve anëtare. Kjo do të kishte si pasojë që së paku deri në qershor në Qipro të mos vijnë para dhe qeveria do të ishte e detyruar të merrte një kredi për këtë periudhë”, - paralajmëron politikani konservator. Për të siguruar paketën e ndihmës, presidenti i sapozgjedhur do të shfrytëzojë lidhjet e tij me të pushtetshmit në Europë, në radhë të parë me Angela Merkelin. Kjo atij i sjell miq jo vetëm në Qipro. Pak para zgjedhjeve të balotazhit sekretari i përgjithshëm i partisë së majtë, Andros Kyprianou, e akuzoi shefin e konservatorëve për lidhjet e tij të mira me Berlinin, duke aluduar qartë se Anastasiadis që nga ky moment mund të presë rezistencë të fortë nga opozita e majtë. “Zoti Anastasiadis është i zgjedhuri i zonjës Merkel”, - thotë politikani komunist. Ai është gjithashtu edhe i zgjedhuri i Bankës Gjermane, i Wall Street Journal dhe i Financial Times. Ata të gjithë e kuptojnë fitoren e tij si shansin e vetëm për të ndjekur politikën e tyre në Qipro, një politikë që e ka çuar jo vetëm Europën, por të gjithë botën në krizën aktuale”, - mendon Kyprianou. Konflikti i Qipros ende prezent Për shkak të krizës ka dalë në plan të dytë konflikti i Qipros. Por ai nuk ka humbur asgjë nga forca shpërthyese dhe emocionaliteti i vet dhe mund të bëhet një sprovë për qeverinë e Nikos Anastasiadis. Sa për të kujtuar, para dhjetë vjetësh partnerët e koalicionit të sotëm patën konflikte të mëdha në lidhje me “planin Annan” për zgjidhjen e çështjes së Qipros, të emërtuar sipas ish-sekretarit të përgjithshëm të OKB-së Kofi Annan. Si asnjë politikan tjetër Anastasiadis bëri fushatë për planin e paqes, ndërsa presidenti i atëhershëm dhe kryetar i DHKO-s, Tassos Papadopoulos, e kundërshtonte atë me forcë. Për të fituar përkrahjen e kundërshtarit të tij të dikurshëm, Anastasiadisit iu desh të bënte shumë punë bindëse dhe t’u premtonte socialliberalëve se do të distancohej nga plani Anan”, apo nga propozimet e ngjashme të OKB-së për ndërmjetësim. Në një deklaratë për shtyp të dielën (22.02.2013) në mbrëmje ai donte të largonte përshtypjen se bllokon zgjidhjen e çështjes së Qipros. “Në këtë moment u drejtohem bashkatdhetarëve tanë turko-qipriotë për t’u transmetuar një mesazh paqeje dhe miqësie”, - deklaroi presidenti i zgjedhur. Dhe shtoi: “Është qëllimi ynë i ndershëm për të arritur një zgjidhje, me qëllim që të mund të jetojmë një atdhe të përbashkët europian, që respekton të drejtat tona humane dhe u mundëson të gjithë qytetarëve mirëqenie dhe përparim.” Para pesë vjetësh Dimitris Christofias nisi me shumë shpresa punën për zgjidhjen e çështjes së Qipros. Pas takimit me udhëheqësin e atëhershëm të qipriotëve turq, Mehmet Ali Talat, ai pa arsye për optimizëm. Sekretari i përgjithshëm i OKB-së Ban-Ki Mun foli madje për një zgjidhje të afërt. Por çështje të rëndësishme, si të drejtat e përfaqësimit politik të komunitetit turk dhe të drejtat e pronësisë të qipriotëve grekë kanë mbetur deri sot të paqarta. Nëse ndërrimi i pushtetit në Nikosia do të ndryshojë gjë, mbetet të shihet.


sporti • E martë 26 shkurt 2013

»

19

Barcelona dhe Reali debatojnë për gjyqtarin e klasikes Pa dyshim që sfida sonte në mbrëmje ndërmjet Barcelonës dhe Realit do të ngjallë një interes të jashtëzakonshëm. Jo vetëm sepse bëhet fjalë për klasiken e Spanjës, por se kjo klasike vlen një vend në finalen e kupës së Mbretit. Me 1:1 në “Bernabeu” gjithçka do të vendoset në “Camp Nou”. Për Barcelonën kjo është një provë zjarri për të parë edhe njëherë nëse kjo skuadër e ka kaluar apo jo plotësisht “traumën” e pësuar në Champions përballë Milanit. Por edhe për Realin, kupa e këtij sezoni duket se merr shumë rëndësi. I dalë jashtë garës për titull Realit i kanë mbetur dy objektiva, kupa e Mbretit dhe Liga e Kampioneve. Të dy objektivat do të përcaktohen në pak më

shumë se në javë. Sot në kupën e Mbretit përballë Barcelonës dhe me javën e ardhshme në Champions përballë Mançester United. E kur flitet për një klasike të tillë dhe me kaq rëndësi nuk mund të mungojnë as polemikat. Çdo detaj vlen në një përballje të tillë. Gjykimi është një ndër to. Dhe pa dyshim që ka ngjallur jo pak polemika. Ka qenë trajneri në detyrë i Barcelonës, Zhordi Roura që ka kritikuar ashpër gjyqtarin e ndeshjes Alberto Undiano Malenko. Trajneri i Barçës ka kujtuar finalen e vitit 2011 në “Mestalla”, Valencia, një ku sipas tij gjyqtari Undiano ka favorizuar hapur Realin e Madridit që në fund fitoi kupën 1:0. “Mund të them se me këtë gjyqtar kemi përvoja shumë

Napoli ngec sërish, -6 nga Juve Napolitanët nuk ka mundur të marrin më shumë sesa barazimi 0-0 ndaj Udinezes dhe tashmë janë larguar edhe më tepër nga Juventusi i vendit të parë

N

apoli ka hedhur një tjetër hap fals. Pas barazimit pa gola të një jave më parë në “San Paolo” me Sampdorian, napolitanët kanë barazuar po 0-0 në Udine me skuadrën vendase, duke i dhënë kështu mundësi Juventusit që të thellojë diferencën midis tyre në plot 6 pikë. Ky rezultat vjen në çastin më të papërshtatshëm për skuadrën e Maxarrit, pasi të premten është përplasja direkte me “Zonjën e Vjetër” dhe tashmë juventinët shkojnë në Napoli me luksin e kësaj diference të madhe. Në fakt pritej të ishte një ndeshje e vështirë për Napolin dhe ashtu ndodhi. Udineze gjithmonë ka qenë një pengesë serioze për napolitanët, kur luan në fushën e saj. Skuadra e Guidolinit është rreshtuar shumë mirë në fushë, duke bllokuar lojën e shpejtë të napolitanëve dhe është përpjekur që me anë të kundërsulmit të shfrytëzojë aftësitë e Di Natales. Deri diku kjo mënyrë lojë e Udinezes ka rezultuar efikase, sidomos në fazën mbrojtëse. Në fakt kjo është ndihmuar edhe nga loja e dobët e Napolit. Në pjesën e parë Napoli, ashtu si në katër-pesë ndeshjet e fundit, ka luajtur shumë dobët. Edhe pse ka pasur topin më shumë nën kontroll skuadra e Maxarrit nuk ka pasur atë rrezikshmërinë që e ka karakterizuar në këtë sezon. Dhe në ato pak raste të krijuara Kavani dy herë dhe Hamshkin një herë ka qenë tmerrësisht të pasaktë. Dhe kur dy yjet nuk janë në ditë të mirë pjesa tjetër e skuadrës nuk ngjitet më lart. Pak a shumë në të njëjtin ritëm ka vazhduar edhe pjesa e dytë, pavarësisht ndryshimeve të Maxarrit, që hodhi edhe Pandevin në fushë dhe avancimit të mbrojtëse si Kampanjaro në sulm, Napoli nuk ka krijuar ndonjë aksion shumë të rrezikshëm para portës së Udinezes. Përfundimisht ndeshja ka përfunduar pa gola dhe Napoli e sheh veten 6 pikë larg Juventusit. Ky është barazimi i tretë rresht në kampionat për skuadrën e Maxarrit, që tani luan shansin e fundit për titullin të premten në sfidën direkte me Juventusin në “San Paolo”.

Zbarkon Maradona, çmendet Napoli Dashuria e napolitanëve për Diego Armando Maradonën është e përjetshme. Sa herë që legjenda e futbollit botëror mbërrin në Napoli, kjo përbën një ngjarje të shënuar për këtë qytet. Kështu ka ndodhur edhe dje. Ashtu siç kishte paralajmëruar ditë më parë, Maradona ka mbërritur dje në Napoli, ku do të qëndrojë disa ditë, pasi do të ndjekë super-sfidën Napoli-Juventusi. Mbërritja e Diegos ka ngritur në këmbë Napolin. Me qindra tifozë napolitanë e kanë pritur atë në aeroport dhe më pas e kanë shoqërur maki-

nën e yllit argjentinas me motorë e makina, deri tek hoteli ku do të qëndrojë. Me raston e vizitës në Itali, Maradona kërkon që të sqaroj problemin e borxhit fiskal që ka ndaj shtetit italian. “Erdhi ashtu siç kishte premtuar, sepse e dashuron Italinë dhe dëshiron që të sqarojë opinion publik se nuk ka qenë asnjëherë një debitor fiskal. Ai dëshiron që të flasë me presidentin e Republikës për t’i sqaruar pafajësinë e tij në këtë problem financiar”, ka deklaruar përfaqësuesi ligjor i Maradonës në Italia, avokati Anxhelo Pisani.

të pakëndshme – ka thënë Roura – nëse do të kthehemi pak në kohë, mjafton t’iu kujtoj finalen e kupës së Mbretit në vitin 2011. Ky gjyqtar ka lënë të zhvillohej një ndeshje gladiatorësh dhe jo futbolli, duke i dhënë mundësi Realit të luajë shumë ashpër.” Pas deklaratës së trajnerit të Barcelonës ka ardhur edhe reagimi i Zhoze Muriunjos. Ai ka ironizuar me Rourën dhe me Barcelonën. “Deklarata e Rourës? Më shumë do të qëndroja te cikli i leksioneve që na ka dhënë më parë Barcelona për gjyqtarët. Asnjëherë të mos flasim për gjyqtarët, të mos i hakërrehemi atyre, të mos kërkojmë kartonë për kundërshtarët, të mos protestojmë”ka thënë Murinjo.

Bylisi, ndëshkimi është gati, -3 pikë Në FSHF kanë qenë shumë të qartë përsa i përket problemit të dalë në ndeshjen mes korçarëve dhe ballshiotëve. Do të ketë një vendim të komisionit të disiplinës për këtë çështje. Ky komision do të ketë në diskutim vetëm një problem. Atë të takimit mes korçarëve dhe ballshiotëve. “Është shumë e qartë. Situata në fjalë është mëse e zgjidhshme. Ka një gabim nga ana e Bylisit. Ka futur gjashtë futbollistë në fushë që nuk janë shqiptarë dhe kjo është një shkelje e rregullores. Edhe pse bëhet fjalë për gabim nëse e marrim kështu, sërish duhet të ketë një vendim”, thotë një prej specialistëve të sektorit të garave në FSHF. Edhe pse nuk do ta thotë publikisht mësohet se vendimi është i ashpër. Tri pikët i jepen në tavolinë ekipit të Skënderbeut, për mos rregullsi në ndeshjen e kampionatit. Por nuk mbaron këtu. Bylisi duhet të pranojë se do t’i zbriten edhe tri pikë nga renditja e përgjithshme. Është kjo pika që mesa duket prek më shumë ballshiotët që edhe pse në fillim menduan se mund të humbisnin një pikë, tani vihen me “shpatulla pas murit”. Gjithçka ka ndodhur në minutën e 63-të e takimit. Shensoji, hedh në fushë Xhon Huan në vend të Arifajt. Në këtë moment është bërë gabimi dhe ballshiotët tentojnë të rregullojnë situatën duke larguar Olajinka e futur Kelmendin. Përfundimisht gjithçka është shumë e qartë. Sipas nenit 128, pika 1,: “Gjatë një ndeshjeje zyrtare nuk mund të aktivizohen njëkohësisht në fushën e lojës më shumë se 5 (pesë) lojtarë me shtetësi të huaj”. Po kështu neni 54 saktëson qartë se: “Nëse një lojtar merr pjesë në një ndeshje zyrtare, pavarësisht se ai nuk kishte të drejtë të luante, atëherë ekipi i tij do të dënohet me humbjen e ndeshjes 3-0 në tavolinë, me gjobë me vlerë, jo më pak se 600 mijë lekë dhe me zbritje të jo më pak se 3 pikëve nga klasifikimi”. Çdo gjë është brenda rregullores dhe tashmë në dorë e ka komisioni i disiplinës. Menjëherë pasi Skënderbeu ka bërë reklamimin e ndeshjes ka ardhur edhe reagimi i ballshiotëve. Madje zyrtar i çuar në Federatën Shqiptare të Futbollit. Mësohet se në sekretariatin e FSHF-së justifikimi për çështjen në fjalë ka qenë shumë i qartë. Të gjithë në Ballsh e konsiderojnë si një gafë. Presidenti i Bylisit, Besnik Kapllanaj është shprehur në një letër sqaruese për federatën se gjithçka ka qenë një gabim njerëzor. Sipas tij është një gabim që nuk duhet të ndëshkojë ekipin që në fushë ka bërë të pamundurën për t’u marrë kampionëve një pikë.

Shtyhet ndeshja Partizani-Elbasani Ndërsa pritej më shumë interes klasikja e kategorisë së parë Partizani-Elbasani, Federata Shqiptare e futbollit vendosi shtyrjen e këtij takimi, që ishte programuar të zhvillohej në “Qemal Stafa”, në orën 18:00, në dritat e prozhektorëve. Arsyeja e këtij vendimi janë reshjet e dendura të shiut, që e kanë bërë të papraktikueshëm për futboll terren në këtij stadiumi, ku të shtunën u luajt Tirana – Teuta. Ditët në vijim Institucioni i futbollit do të përcaktojë datën dhe vendin ku do të zhvillohet kjo ndeshje e prapambetur, rezultati i së cilës është shumë i rëndësishëm për renditjen e kësaj kategorie, pasi Partizani, me një fitore të mundshme ndaj Elbasanit, do të ngjitej në vendin e tretë në kuotën e 34 pikëve, 1 më pak se Mamurrasi. Tabela e renditjes së Kategorisë së Parë kryesohet nga Lushnja, që ka grumbulluar 43 pikë.


20

« Legalizimet dhe Korigjimi

E martë 26 shkurt 2013 •

Pas marrjes së parave sipërfaqja kalon për legalizimin e ndërtimeve

Emrat e pronarët që shpronësohen nga tokat e zëna

NR.

EMRI

ATËSIA

MBIEMRI

“VLERA E SHPËRBLIMIT (lekë)”

QARKU SHKODËR 1 BARDHOSH JONUZ GUNGU 1,654,892.8 2 HIVZI HAMZA MARASKA 1,271,952.0 3 KYDRETE HAMZA MARASKA 4 FERIANE HAMZA MARASKA 5 MUSTAFA HAMZA MARASKA 6 MEHDI ISA BERBERI 926,569.6 7 IXHLALE ISA BERBERI (UJKANI) 8 RESHAT ISA BERBERI 9 BARDHOSH JONUZ GUNGU 727,936.0 KUÇI 913,211.2 10 NERMIN 11 XHEVDET KUÇI 12 NERMIN KUÇI 584,284.8 13 XHEVDET KUÇI 14 MEHDI ISA BERBERI 598,224.0 BERBERI(UJKANI) 15 IXHLALE ISA 16 RESHAT ISA BERBERI 17 BARDHOK RROK PLANAJ 94,670.4 18 NDREK KOL PRELA 6,842,160.0 19 LEONARD KOL PRELA 20 ANITA RROK GERA 21 KRISTINA RROK GERA 22 ZEF GERA 23 TRUDE PEMA 24 KOL PEMA 25 ESTER PEMA 26 NELDA LAG GERA 27 ZEF SHULI 28 SIMON ZEF SHULI 29 ROZELA ZEF SHULI 30 KOL NUSH GEGI 31 PJERIN SHAN GEGI 32 EDUARD SHAN GEGI 33 ALFRED GASPER DABERDAKU 34 ALDO GASPER DABERDAKU 35 PROVINGA FRANÇESKANE SHQIPTARE 150,450.0 36 AGJELINA MUZHANI 6,202,650.0 37 MIKEL MUZHANI 38 NIKOLIN MUZHANI 39 KLARA KEL MUZHANI 40 VITORE FREDERIK MUZHANI 41 IVI FREDERIK MUZHANI 42 AMELA NDOG MUZHANI 43 GJOVALIN NDOG MUZHANI 44 TEUDORA NDOG MUZHANI 45 ERMINA NDOG MUZHANI 46 AGETINA NDOG MUZHANI 47 RITA LEKAJ (PALI PLANGU) 300,000.0 48 MILLOJKA VASO DRITA 826,500.0 49 Theodor Lashova 24,000.0 50 Ollga Lashova 51 Mihajl Lashova 52 NEXHMIJE REXHEP MANDIA 252,000.0 53 ZYHDI REXHEP ANAMALI 54 XHEVAT REXHEP ANAMALI 55 DRITA RIZA ANAMALI 56 ELVIS SHEUKI ANAMALI 57 SHPRESA FADIL RROJI 58 KUDRET FADIL ZAGANJORI 59 AHMET FADIL ANAMALI 60 VALDET FADIL ZHABJAKU 61 LUMNIJE MUHAMET DIBRA 62 SABAHET MUHAMET SHABANI 63 SAIDE MUHAMET LOHJA 64 ZAMIR SAMI HALLUNI 65 AGRON SAMI HALLUNI 66 HAMDI SAMI HALLUNI 67 NIKOLLA BEROVIÇ 4,740,000.0 26,109,500.8 QARKU DURRËS 68 IBRAHIM MEHMET GAGA 245,920.0

69 ZEJNEPE MEHMET GAGA(ZADEJA) 70 MUHEDIN MEHMET GAGA 71 BUJAR XHAVID GAGA 72 ALBERT XHAVID GAGA 73 IBRAHIM MEHMET CACA 67,840.0 74 ZEJNEPE MEHMET CACA(ZADEJA) 75 MUHEDIN MEHMET CACA 76 BUJAR XHAVID CACA 77 ALBERT XHAVID CACA 78 HYSEN ISA MYSHKETA 3,468,000.0 79 BETIM ISA MYSHKETA 80 LIRIJE ISA DAKOLI 81 ADILE ISA DERVISHI 82 DHURATA ISA SARACI 83 FADIL QESJA 8,164,800.0 84 ARGJEND QESJA 85 MIFTAR QESJA 86 SHPETIMTARE KARAGJOZI 87 STOLIE KERLUKU 88 ZENXHANE VRIONI 89 LENDINA DOLLIA 90 NEXHMIJE MYSHKETA 91 ARBEN MYSHKETA 92 VELI MYSHKETA 93 FERIT LLAGAMI 94 NYSRET LLAGAMI 95 ISMET LLAGAMI 96 NEZAHET HOXHA 97 RAZIJE MANEHASA 98 BUKURIJE GJONAJ 99 EMINE THEMELI 100 ENVER LLAGAMI 101 LETFIJE LLAGAMI 102 INDRIN LLAGAMI 103 ANDRI LLAGAMI 104 SHYQYRI NURI 105 SKERDILAJD NURI 106 HILDERBRAND NURI 107 IZABELA NURI 108 BRUNILDA NURI 109 MIMIKA HYSA 110 MEHMET MERLIKA 111 LULE DAOLLANI 112 BESNIK MERLIKA 113 LUMNIJE KUQI 114 EDGARD MYSHKETA 115 FERDINAND MYSHKETA 116 ARJAN MYSHKETA 117 HYSNI ISUFI 118 ALBANA ISUFI 119 MORENA ISUFI 120 FADIL QESJA 1,320,000.0 121 ARGJEND QESJA 122 MIFTAR QESJA 123 SHPETIMTARE KARAGJOZI 124 STOLIE KERLUKU 125 ZENXHANE VRIONI 126 LENDINA DOLLIA 127 NEXHMIJE MYSHKETA 128 ARBEN MYSHKETA 129 VELI MYSHKETA 130 FERIT LLAGAMI 131 NYSRET LLAGAMI 132 ISMET LLAGAMI 133 NEZAHET HOXHA 134 RAZIJE MANEHASA 135 BUKURIJE GJONAJ 136 EMINE THEMELI 137 ENVER LLAGAMI 138 LETFIJE LLAGAMI 139 INDRIN LLAGAMI 140 ANDRI LLAGAMI 141 SHYQYRI NURI 142 SKERDILAJD NURI 143 HILDERBRAND NURI 144 IZABELA NURI 145 BRUNILDA NURI 146 MIMIKA HYSA 147 MEHMET MERLIKA 148 LULE DAOLLANI 149 BESNIK MERLIKA 150 LUMNIJE KUQI 151 EDGARD MYSHKETA 152 FERDINAND MYSHKETA 153 ARJAN MYSHKETA 154 HYSNI ISUFI 155 ALBANA ISUFI 156 MORENA ISUFI 13,266,560.0 157 ALUSH ZERE 352,800.0 158 MALIQ KALUMÇI 1,240,797.0

QARKU ELBASAN 159 NEVRUZE RUSHAN KOÇI 160 HYQMET SERVET KOÇI 161 TEFIK SERVET KOÇI 162 MUSA SERVET KOÇI 161 GJYLE RAMADAN HASANBELLIU NOVRUZ XHEMALAJ 162 XHEZMI 163 AGIM NOVRUZ XHEMALAJ 164 LAVDOSH NOVRUZ XHEMALAJ 165 IDAJETE RAMADAN KURTI 166 ENVER RAMADAN HOXHA 167 MYZEJEN RAMADAN HOXHA 168 HYSNIJE RAMADAN HASANTARI 169 BAHIR RAMADAN HOXHA 170 FETA NEIM DERVISHI 171 FATO NEIM DERVISHI 172 FELLEZA NEIM MUKA 173 PETRIT NEIM DERVISHI 174 DITURI NEIM QOLE 175 REFIKA RIZA HOXHA 176 MUHARREM RIZA HOXHA 177 LUAN RIZA HOXHA 178 MIRA RIZA JANINA 179 LUBJANA RIZA BUSHATI 180 MIMOZA RIZA ISUFI 181 ELTON RIZA HOXHA 182 SELFO RIZA HOXHA 183 FATMIRA MYNYR HOXHA 184 QERIME HOXHA 185 MYRTEZA HOXHA 186 NEVREZE HOXHA 187 ARJANIT XHABIJA 188 ALI XHEMIL HOXHA 189 FATIME XHEMIL QYRKU 190 MUHAMET XHEMIL HOXHA

1,593,597.0 197,348.2 197,348.2 55,180.0

55,180.0

QARKU TIRANË 191 FADIL TOPTANI 7,751,744.0 192 XHEMILE TOPTANI 193 MYNYRE TOPTANI 194 BEHIJE TOPTANI 195 ARDIAN TOPTANI 196 NADIA DOLLAKU (FRASHERI) 197 NIRVANA LEKA (FRASHERI) 198 AIDA BESHO (FRASHERI) 199 MELEQ FRASHERI 200 BESNIK MANCELLARI 11,905,254.4 ISMAIL BUSHI 8,675,079.3 201 HAXHIRE 202 DYLEJMAN ISMAIL VISHA 203 MUHARREM ISMAIL VISHA 204 GANI ISMAIL VISHA 205 XHEMAL ISMAIL VISHA 206 ISHE VISHA 207 NERIMAN ZYHDI GRIMCI 208 ARBEN ZYHDI VISHA 209 MONIKA HAMID FARKA 3,142,440.0 210 ANILA HAMID GJEKA 211 GENC HAMID DAJA 212 LIRIJE PAZARI 5,464,548.0 213 JETA PAZARI(XHEMA) 214 ETLEVA PAZARI(ZEQO) 215 JONA PAZARI 216 AHMET PAZARI 217 KADRI PAZARI 218 ZEQINE ÇAÇI 219 NERMIN LUZI 220 ZANA SHIMA 221 FATBARDHA RAMA 222 NDRIÇIM KAZAZI 223 DONIKA KAZAZI 224 ENGJELL KAZAZI 225 TR.HASAN SARACI 3,186,408.5 LIKAJ 5,050,394.5 226 AVNI 227 GENTJAN BASHKIM TOPÇIU 16,896,785.2 228 PAQE ENVER RACA 501,532.5 229 TOMOR ENVER BENDO 230 SHYQYRI QOSJA 231 MEHMET QOSJA 232 LUMTURI KAZAZI 233 RAMAZAN QOSJA 234 MIMOZA QOSJA 235 LILJANA QOSJA 236 LUAN QOSJA 237 MEHMET QOSJA 238 IBRAHIM QOSJA 239 SALI QOSJA 240 ZYQINE QOSJA 241 METIJE QOSJA 62,574,186.4 103,796,372.4


Legalizimet dhe Korigjimi • E martë 26 shkurt 2013

Legalizimet emrat që ndryshojnë Emri

Atësia

Mbiemri

Sipërfaqja e ndërtimit m2

Sip e parceles ndertimore per kalim pronesie m2 26 338.0 26 46.4 124.0 338.0 124 303 215.0 729.0

ISHTE AGIM JASHAR KOCIAJ BEHET AGIM JASHAR KOCIAJ ISHTE AGIM JASHAR KOCIAJ BEHET AGIM JASHAR KOCIAJ ISHTE HASIM SHASKE MYRTAJ BEHET HASIM, MATJAN SHASKE MYRTAJ 215 500 206.0 388.0 ISHTE KASTRIOT MYFTAR MUCO BEHET KASTRIOT MYFTAR MUCO 206 303 ISHTE VAIT FERIK LICI 92.0 271.0 BEHET VAIT FERIK LICI 92 263 ISHTE NOVRUZ BAKI FERATAJ 100.0 502.0 FERATAJ 100 500 BEHET NOVRUZ BAKI ISHTE FATMIR SAMI OSMENAJ 95.0 500.0 BEHET FATMIR SAMI OSMENAJ 109 500 ISHTE SUTE SHEME SPAHAJ 77 468.0 BEHET SUTE SHEME SPAHAJ 77 302 130 366.0 ISHTE VLADIMIR KACANDON PAZAJ BEHET VLADIMIR KACANDON PAZAJ 130 299 ISHTE SEFEDIN RIZA IDRIZAJ 134.0 454.0 BEHET SEFEDIN RIZA IDRIZAJ 134 407 ISHTE PETRO HASAN MALIS 120.0 583.0 122 497 BEHET PETRO HASAN MALIS ISHTE NAFIJE BILBIL RUSTEMAJ 98.0 487.0 BEHET NAFIJE BILBIL RUSTEMAJ 98 411 ISHTE ALBERT GANI DOLLANI 128.0 460.0 BEHET ALBERT, DOLLANI 128 300 NEKIJE GANI, HEKURAN ISHTE ISMAIL SABRI SEITAJ 160.0 955.0 BEHET VULLNET, SEITAJ 160 500 ISMAHIL ISMAHIL, SABRI ISHTE ARBEN BILAL GJONAJ 111 459.0 97 311 BEHET ARBEN BILAL GJONAJ ISHTE FATMIR NEIM BENDAJ 105.0 653.0 BENDAJ 105 423 BEHET FATMIR NEIM ISHTE NJAZI TELHA MARA 108.0 107 BEHET NIAZI TELHA MARAJ 107 500 80.0 411.0 ISHTE ÇERÇIS SHAIP SERAJ BEHET CERCIS SHAIP SERAJ 66 300 ISHTE VEIP MUSA RAKIPI 129.0 900.0 MUSA RAKIPI 128.4 500 BEHET VEIP ISHTE HANEME HAXHI MELAJ 150.0 136 149 439 BEHET FITIM BILBIL MALAJ ISHTE ASTRIT MUSA RAKIPAJ 112.0 653.0 112 454 BEHET ASTRIT MUSA RAKIPI ISHTE ISMAIL JONUS MASKAJ 42.0 500.0 BEHET ISMAIL JONUS MASKAJ 42 446 ISHTE SUTE SHEME SPAHAJ 60.0 470.0 BEHET SUTE SHEME SPAHAJ 60 167 ISHTE FATOSH QEMAL XHAXHO 124 500.0 BEHET FATOS QEMAL XHAXHO 135 400 ISHTE LUTFI ARSHIM CAUSHAJ 92.0 601.0 BEHET LUTFI ALIM CAUSHAJ 92 334 ISHTE BARJAM SELAM LUSHAJ 87.0 11 BEHET BARJAM SELAM LUSHAJ 87 355 ISHTE SYRJA TEKI BREGU 90.0 542.0 BEHET SYRJA TEKI BREGU 90 248 ISHTE ADRIATIK SABRI LILAJ 168 388.0 BEHET ADRIATIK, FITIM SABRI LILAJ 169 379 ISHTE JONUZ SAMI KAMBERAJ 191.0 1222.0 KAMBERAJ 191.0 500.0 BEHET JONUZ SAMI ISHTE HAVA RUSTEM SINANAJ 17.0 632.0 17 BEHET HAVA RUSTEM SINANAJ 17 ISHTE MUHARREM REFAT GRAMAJ 112.0 500.0 BEHET “MUHARREM, FATMIR” REFAT,MUHARREM GREMA,GREMA 112.0 500.0 ISHTE DHIMITER SAMI DEVECI 91.0 294.0 BEHET DHIMITER SAMI DAVACAJ 91.0 294.0 ISHTE Aranit Mexhudin ÇELA 61.0 296.0 BEHET ARANIT NEXHMEDIN ÇELA 61.0 296.0 ISHTE Idajet Qemal BENDAJ 112.0 332.0 BEHET IDAJET QAMIL BENDAJ 112.0 332.0 85.0 301.0 ISHTE XHEVDET SHEFQET CANAJ BEHET XHEVAIR SHEFQET CANAJ 85.0 301.0 ISHTE LULEZIM IRFAM TAFA 27.0 500.0 BEHET LULEZIM ISLAM TAFA 27.0 500.0 ISHTE RUZHDI GJIKE DULAJ 129.0 396.0 BEHET RUZHDI, GJERGJI GJIKË DULAJ 129.0 396.0 MECI 124.0 495.0 ISHTE KRISTOFOR GRIGOR BEHET KRISTO GRIGOR MECI 124.0 495.0 ISHTE VELI TAJAR KEMBARI 92 277.0 BEHET VELI SALI JANÇA 92 277.0 ISHTE FEJZI QAMIL ISLAMAJ 120.0 499.0 BEHET FEJZI QAMIL ISMAILAJ 120.0 499.0 ISHTE GUXIM REDO CEPE 124.3 356 BEHET GUXIM+ BANDILL REDO CEPE 124.3 356 ISHTE ADRIATIK SAMI SOTO 76.0 500 BEHET ADRIATIK SAMI ZOTO 76.0 500

ISHTE ARISTIDH LEKO VOGLI 56.1 238.9 VOGLI 56.1 197.6 BEHET ARISTIDH LEKO ISHTE ALI RUSHIT GOLEMI 129.1 397 BEHET ALI RUSHIT GOLEMI 129.1 300 73.2 395.5 ISHTE BALIL XHEMAL PRODA BEHET BALIL XHEMAL PRODA 73.2 299.5 ISHTE AHMET QANI RAMA 55.2 411.5 BEHET AHMET QANI RAMA 55.2 300 ISHTE FATMIR JAUP DURO 103.6 380.9 103.6 300 BEHET FATMIR JAKUP DURO ISHTE PETRIT RAMADAN MUCA 146.5 487.2 BEHET PETRIT RAMADAN MUCA 146.5 300 ISHTE LAVDERIM RIZA CAUSHI 109.4 500.0 BEHET LAVDERIM RIZA CAUSHI 109.4 300 CAUSHI 103.5 385.7 ISHTE RAMO RIZA CAUSHI 103.5 309 BEHET RAMO RIZA 111.3 500.6 ISHTE BAFTIAR BORO BIRO BEHET BAFTIAR BORO BIRO 111.3 300 ISHTE LEVEN RIZA CAUSHI 100.6 417.3 CAUSHI 100.6 338 BEHET LEVEN RIZA ISHTE VELI RIZA CAUSHI 99.4 455.1 BEHET VELI RIZA CAUSHI 99.4 300 ISHTE BANUSH ELMAZ RAPA 35.2 353.0 BEHET BANUSH ELMAZ RAPA 35.2 300 ISHTE RIZA ZEMAN CUMANI 103.1 480.0 ZEMAN CUMANI 103.1 300 BEHET RIZA ISHTE FERNANDO SELAUDIN CELA 113.3 507.3 BEHET FERNANDO SELAUDIN CELA 113.3 407.3 ISHTE FERNANDO SELAUDIN CELA 113.3 507.3 113.3 407.3 BEHET FERNANDO SELAUDIN CELA ISHTE PETRO LLAZAR THOMAI 138.1 493.3 BEHET PETRO LLAZAR THOMAI 138.1 300 ISHTE AGIM ZEMAN CUMANI 129.2 442.8 ZEMAN CUMANI 129.2 300 BEHET AGIM ISHTE ASTRIT QAMIL SHKURTA 168.4 435.7 BEHET ASTRIT QAMIL SHKURTA 168.4 291 ISHTE KAPO SHEZUVAN RRAKU 105.1 407.2 BEHET KAPO SHEZUVAN RRAKU 105.1 300 ISHTE BILBIL XHEMIL MALA 118.3 356.8 118.3 300 BEHET BILBIL XHEMIL MALA ISHTE ALEKSANDER JAUP DURO 92.5 173.6 BEHET ALEKSANDER JAUP DURO 92.5 151 ISHTE FITIM FEIZ CUMANI 35.2 167.0 BEHET FITIM FEIZ CUMANI 35.2 124 ISHTE RENATA SAKO SINANI 160 300 BEHET RENATA SAKO SINANI 160 265 ISHTE GENCI SHEME HAXHI 160.0 300.0 BEHET GENCI SHEME HAXHI 40.8 268 ISHTE RIZA ZEMAN CUMANI 103.1 480.0 ZEMAN CUMANI 103.1 300 BEHET RIZA ISHTE BILAL RAMADAN BANI 148.1 480.0 BEHET BILAL RAMADAN BANI 148.1 300 ISHTE ILIRJAN HITO MULLAI 33.5 339.0 BEHET ILIRJAN HITO MULLA 33.5 300 135.4 502.9 ISHTE MIMELLA THANAS VOGLI BEHET MIMELLA THANAS VOGLI 135.4 300 ISHTE KRISTO NIKO CEKO 82 520 BEHET HAJDER HAJREDIN MJEKRA 82 520 133,8 474,8 ISHTE ADMIRIM BRAHIM MULLAJ BEHET ADMIRIM+LULE BRAHIM+NOVRUZ MULLA+RRAKU 133,8 474,8 ISHTE KOSTA VAHO BABI 130,9 431,4 BABA+CAKO BEHET KOSTA+ALI VAHO+HASAN 130,9 431,4 ISHTE AGRON NAZIF KONDI 56.8 461 BEHET AGRON NAZIF KONDI 56.8 405 ISHTE FIDAN SHAHIN GJINI 27 259 BEHET HYDA SHAHIN GJINI 27 259 PAJOLLARI 138 500 ISHTE AGIM FAIK BEHET AGIM FAIK PAJOLLARI 138 413.2 201.5 493.5 ISHTE YLBER MERKO KULLA BEHET YLBER+LEFTER+ MIHAL MERKO KULLA 201.5 423.0 133.5 409.6 ISHTE MARKO RAZART KULLA BEHET MERKO+ARBEN BEZAT+MERKO KULLA 133.5 300.0 ISHTE ARMANDO BAJRAM BAJRAMI 118.8 262.0 BEHET ARMAND BARJAM BARJAMI 118.8 262.0 SHUAIP PAJOLLARI 90.0 500.0 ISHTE FAIK BEHET FAIK SHUAIP PAJOLLARI 90.0 412.0 MUCO 157.1 468.8 ISHTE SKENDER FEJZI BEHET SKENDER FEJZI MUCO 157.1 395.0 ishte BESIM HASHIM QERIM 105.84 551.09 behet HASHIM QERIM 105.84 551.09 ISHTE XHELAL MEHMET XHANA 506.34 81.00 501.0 81.0 BEHET SHKELZEN XHELAL GJANA ISHTE SHKELZEN GJELAL XHANA 501.31 223.44 BEHET XHELAL MEHMET GJANA 501 223 ISHTE BARDHYL ISLAM LINATOPI 39 488 behet BARDHYL ISLAM LINATOPI 39 300 ISHTE RAKIP NOVRUZ TOSKA 120 408 behet RAKIP NOVRUS TOSKA 123 321 ISHTE HEKTOR MUCO AGAJ 147.5 497 BEHET HEKTOR MUCO AGAJ “147.5-107.1”423 ISHTE XHAFER SALI MUHO 287.7 BEHET AGIM, XHAFER XHAFER, SALI MUHAJ, MUHO 107.1 287

»

21

ISHTE AZIS DERVISH REXHEPAJ 85.8 301.7 BEHET AZIS DERVISH REXHEPAJ 75 246 116.7 420.3 ISHTE SKENDER MALUSH HALIMI BEHET SKENDER MALUSH HALIMI 123 379 ISHTE ILO RUSHIT AVDULAJ 111.2 394.3 BEHET ILO RUSHIT AVDULAJ 106 300 ISHTE SKENDER VEBI ZAIMI 216.4 367.7 BEHET SKENDER, EDMOND VEBI, SKENDER ZAIMI 216.4 363 ISHTE JANI JORGO DHIMOJANI 103.3 439.6 JORGO DHIMOJANI 103.3 379 BEHET JANI ISHTE EDMOND HABAS HABAZAJ 150.7 500 BEHET EDMOND HABAZ HABAZAJ 113+38 453 ISHTE LIGOR PETREF ALIAJ 77.2 268.7 BEHET LIGOR PETREF ALIAJ 77.2 231 138 500 ISHTE IDAJET MEHMET MALAJ BEHET IDAJET MEHMET MALAJ 135 444 ISHTE HETEM ORMEN ORMENAJ 81.8 186.3 BEHET HETEM ORMEN ORMENAJ 82 180 ISHTE PIRO SHEFQET CELA 136.6 457 SHEFQET CELA 131 433 BEHET PIRO ISHTE NELSON PETRIT SELMANHASKO 227.4 500 BEHET NELSON PETRIT SELMANHASKO 57 500 ISHTE ORHAN DAMIR KOCI 128 495 BEHET ORHAN DEMIR KOCI 128 400 ISHTE ARJANIT SHEFQET HAZIZAJ 96.3 298 BEHET ARJAN SHEFQET HAZIZAJ 96.3 298 ISHTE VENTIGJAR HASAN CANE 202.3 500 BEHET VENIGJAR, EDUART HASAN, VENIGJAR CANE 202.3 500 81 500 ISHTE RAMIS DALAN ZAHAJ BEHET RAMIS, STELJO DALAN,RAMIS ZAHAJ 81 500 ISHTE BESXHET FEIM AZEMI 460 81 BEHET BEXHET FEIM AZEMI 460 81 ALEKSANDER SEFER SOLLAKU 500 72 ISHTE BEHET ALEKSANDER SEFER SOFOKLIU 500 72 ISHTE GEZIM QERIM XHAFERAJ 500 106 BEHET GEZIM, HEKTOR, EDUART QERIM, GEZIM XHAFERAJ 500 106 ISHTE ADHURIM SERVET DAPAJ 69 500 BEHET ADHURIM, SERVET SERVET, SELAM DAPAJ 69 500 ISHTE XHEBRO HASAN RRAPAJ 91 214 91 214 BEHET XHEBRO HAKAN RRAPAJ ISHTE REIF SHABAN PIRO 114 296 BEHET REFIT SHABAN PIRO 114 296 ISHTE QEMAL HASAN HYSI 8641 58 BEHET QEMAL HASAN HYSI 8641 58 THEMISTOKLI THANAS FOTO 8641 150 ISHTE BEHET THEMISTOKLI+ARJAN THANAS+POLO FOTO+BALLA 8641 150 ISHTE ÇUMAN SHAQO BAZAJ 8641 126 BEHET ÇUMAN+VELI+ASTRIT SHAQO+HEKURAN BAZAJ+ZYKA+HARIZI 8641 126 ISHTE VASIL KRISTO DHESPO 2297 109 BEHET VASIL KRISTO DHROSO 2297 109 ISHTE XHAFER HAJRO MALLKAJ 2297 97 BEHET XHAFER HAJRO MALKAJ 2297 97 ISHTE LUAN SHAMET ZENELI 2297 300 BEHET LUAN SHAMET ZEJNELI 2297 300 ISHTE GURI HYSNI RRAPAJ 2297 105 BEHET GURI HYSNI RRAPAI 2297 105 ISHTE MYNYR QAZIM ZOGA 2297 126 BEHET MYNIR QAZIM ZOGAJ 2297 126 ISHTE FETA +PETRIT GLIGOR+ARISTIDH KALLOJERI+VAGALIOTI 2297 176 BEHET FOTO +PETRIT GLIGOR+ARISTIDH KALLOJERI+VAGALIOTI 2297 176 ISHTE VANGJEL SKENDO MEMA 2297 110 BEHET ENGJELL SKENDO MEMA 2297 110 ISHTE ARDJAN MUHARREM KACI 2297 139 BEHET ADRIAN MUHARREM KACI 2297 139 ISHTE GENTJAN ALI BINA 2297 68 BEHET GENTJAN HALIM BINO 2297 68 ISHTE XHEVDET+ZYRAKO MYSEL+HAMZA LAZAJ 8641 33 BEHET XHEVDET+ZYRAKO MYSEL+HAMZA LAZAJ 8641 33 ISHTE BESNIK QEMAL ORUCI 2297 95 BEHET BESNIK QEMAL ORUCI 2297 95 ISHTE ASTRIT RAMADAN MEHMETI 8642 127 BEHET ASTRIT RAMADAN MEHMETI 8642 127 ISHTE HAZIS AVNI MULLAJ 8642 21 BEHET HAZIS AVNI MULLAJ 8642 21 ISHTE NAZIF BAKI GOXHA 2297 114 BEHET NAZIF BAKI GOXHA 2297 114 ISHTE FATIME+LEONARD SALI+ HASAN CIPI 2297 96 BEHET FATIME+LEONARD SALI+ HASAN CIPI 2297 96 ISHTE ASTRIT RAMADAN MEHMETI 8641 127 BEHET ASTRIT RAMADAN MEHMETI 8641 127 ISHTE DULE BEDRI DULA 2297 154 BEHET DULE BEDRI DURA 2297 154 ISHTE QAZIM +ARISTIDH CAPO QENDRO 2297 223


22

« Legalizimet dhe Korigjimi

BEHET QAZIM +ARISTIDH ASLLAN QENDRA 2297 223 ISHTE FATBARDHA LAME BAKA 99 364 BEHET FATBARDHA+ALI LAME+HASENI BAKA 99 364 ISHTE VAJSI FERRIK DERVISHAJ 115 320 BEHET VAJSI FERRIK DERVISHAJ 115 319 ISHTE FATBARDHA LAME BAKA 121 294 BEHET FATBARDHA+BARDHYL LAME+HASENI BAKA 121 294 MYRTEZA BAÇO 143 500 ISHTE BAÇO BEHET BAÇO MYRTEZA BAÇO 143 300 ISHTE FITIM LATIF FETAHU 106 318 FETAHU 106 300 BEHET FITIM LATIF ISHTE SELMAN HASAN HASKAJ 97 363 BEHET SELMAN HASAN HASKAJ 97 300 ISHTE MUSTAFA MALIQ DERVISHI 103 503 BEHET MUSTAFA MALIQ DERVISHI 103 376 135 400 ISHTE ALBAN SHAHIN SELIMI BEHET ALBAN SHAHIN SELIMI 135 300 ISHTE NASIP HABIB SHAHU 86 371 BEHET NASIP HABIB SHAHU 86 300 ISHTE QANI SULO LUSHKAJ 93 384 SULO LUSHKAJ 93 300 BEHET QANI ISHTE ALBERT NIMET SKENDAJ 87 433 BEHET ALBERT NIMET SKENDERAJ 87 433 ISHTE VLADIMIR HETEM ÇEKREZI 97 477 BEHET LAVDIM HETEM ÇEKREZI 97 477 122 430 ISHTE HALIM OSMEN DOGAJ BEHET HALIM OSMEN DOKO 122 430 ISHTE VULLNET, GENTIAN ISTREF ÇELAJ 141 500 BEHET VULLNET ISTREF ÇELAJ 141 500 ISHTE SHEFQET NUREDIN CANALIAJ 112 500 BEHET SHEFQET, GJERGJI NUREDIN,SHEFQET CANALIAJ 112 500 ISHTE GJOLEK MEMUSH KAPAJ 202 435 BEHET GJOLEK, MEMUSH MEMUSH, NURÇE KAPAJ 202 435 ISHTE GEZIME YZEIR HOXHAJ 101 500 BEHET GEZIME, XHEVDET YZEIR, IDRIZ HOXHAJ 101 500 ISHTE ADHURIM NOVRUZ SULAJ 80 478 BEHET ADHURIM, MEVLAN NOVRUS SULAJ 80 478 ISHTE FADIL LUTFI PASHAJ 65 482 BEHET FADIL YLFI PASHAJ 65 482 ISHTE QATIP MEZAN MEZANAJ 77 378 378 BEHET QATIP MEZIN MEZINAJ 77 ISHTE KUJTIM SAQE SHTARO 86 222.5 BEHET KUJTIM SAQE STARO 86 222.5 ISHTE BASHKIM SADIK ÇOBAJ 112 260 BEHET BASHKIM SELAM ÇOBAJ 112 260 SELAMAJ 107.8 500 ISHTE SABRI SEIT SELMANAJ 107.8 500 BEHET SABRI SEIT ISHTE HENA BEGE DRIZA 72.5 502 BEHET HENE, VIKTOR BEGE, ISA DRIZA 72.5 502 ISHTE BARJAM XHELAL PASHAJ 128 306 BEHET BARJAM, ARBEN XHELAL, BARJAM PASHAJ 128 306 ISHTE ARBEN QENDRO BLETA 91.5 503 91.5 503 BEHET ARTAN QENDRO BLETA ISHTE FEJZI BARJAM SHTARO 131 503 BEHET FEJZI, LUAN BARJAM, FEJZI SHTARO 131 503 ISHTE FILO GANI SHENAJ 78 500 BEHET FILO GURI SHENAJ 78 500 ISHTE ALTIN ENGJELL PESHKEPIA 135 440 BEHET ALTIN ENGJELL PESHKOPIA 135 424 ishte ELMAZ SADIK MULAJ 121 348.5 BEHET ELMAS SADIK MULE 120 464 RRAPO ASIM MALO 79.3, 88 500 ishte BEHET RRAPO ASIM MALO 81 295 251 521 ISHTE ET’HEM QAZIM DRIZA BEHET ET’HEM QAZIM DRIZA 165.4 438 ISHTE ELTON SYRJA HADERI 128 414 behet ELTON SYRJA HADERI 129 345 ISHTE ZENEL QAMIL QAMILI 76 472 76 459 BEHET ZEJNEL QAMIL QAMILI ishte FLAMUR BEQAR XHAFERI 102.9 500 behet FLAMUR BEQAR XHAFERI 103 500 Ishte SAMIT DULE DURAJ 25.8 107.5 behet SAMIT DUDUL DURAJ 25.8 107.5 ISHTE ASIM XHEVAT HYSKA 79 256 BEHET ASIM XHEVAT HYSKA 74 164 ISHTE ARBEN PREND DEDA 500 112.9 BEHET ARBEN PREND DEDA 300 112.9 VLADIMIR HAXHI SULKU 104.3 500.0 HAXHI SULKU 104.3 300.0 VLADIMIR XHAMETA 161.6 499.5 ISHTE HILMI VELI XHAMETA 161.6 300 BEHET HILMI VELI ISHTE XHAFERR NEVRUZ MANCA 110 229 BEHET XHAFER NEVRUS MANCE 110.0 229.0 ISHTE MUHARREM HAXHI LENA 58.3 300.4 BEHET MUHARREM HAXHI LENA 130.1 300.0 Ishte MUSTAFA XHELADIN VELCANI 204.6 83.4 Behet “MUSTAFA,

ADRIAN, ALFRED” “XHELADIN, MUSTAFA, MUSTAFA” “VELCANI VELCANI VELCANI” 204.6 83.4 ISHTE MARKO POLO MERTIRI 107.3 499.1 BEHET MARKO, ARTUR POLO, MARKO MERTIRI, MERTIRI 107.3 499.1 ISHTE NIKOLLAQ ELMAZ BEQIRI 115 499.2 BEHET NIKOLLAQ ELMAS BEQIRI 115 499.2 ISHTE FATOS IDRIS MILE 108.6 405.3 BEHET FATOS IDRIS MILE 108.6 362 20.0 20.0 ishte Fotini Paskal Teka behet Fotini Paskal Teka 42.7 42.7 142.0 499 ISHTE SELAM HYSNI SAKIA 142.0 300 BEHET SELMAN HYSNI SAKJA SELA 132.3 410.8 ISHTE MYZAFER ALI BEHET PIRRO ALI SELA 132.3 411.0 ISHTE QAZIM BEDRI ZEKA 81.4 377.7 BEHET QAZIM BEDO ZEKA 81.4 377.7 ISHTE SAIMIR SULO DELILAJ 91.6 475.6 DELILAJ 91.6 500.0 BEHET SAIMIR SULO ISHTE GENTIAN SHABAN KAZAZI 74.7 313.2 BEHET GENTIAN SHABAN KAZAZI 74.7 313.2 ISHTE ELTON PERPARIM LALA 219.7 500.6 BEHET ELTON PERPARIM LALAJ 219.7 500.5 16.1 415.0 ISHTE QEMAL BAJRAM ORUCI BEHET QEMAL BAJRAM ORUCI 16.1 300.0 ISHTE THEOFILIS FUAT ALIMEMA 39.1 500.1 BEHET THEOFILOS FUAT ALIMEMA 38.6 412.5 ISHTE BUJAR TAFIL MUHARREMI 122.4 321.3 TOFIK MUHARREMI 122.4 321.4 BEHET BUJAR ISHTE YLLI NOVRUZ DEMA 156.2 494.5 BEHET YLLI NOVRUZ DEMA 94.0 500.0 ISHTE NJAZI+ANAS TAS TELHA+NJAZI KARAFILI 93.7 500.2 BEHET “NJAZI+ANASTAS” TELHA+NJAZI KARAFILI 166.6 471.0 ISHTE GRAMOZ MEDIN ORUCI 166.7 471.1 BEHET GRAMOZ MEDIN ORUCI 102.0 380.0 ISHTE ILIRIAN MEDIN ORUCI 102.3 380.1 100.0 432.0 BEHET ILIRJAN MEDIN ORUCI ISHTE KUJTIM DERVISH DINA 99.8 406.6 BEHET KUJTIM DERVISH DINA 42.0 322.0 ISHTE PIRO DHIMITRI LLAMBRO 42.0 264.0 BEHET PIRO DHIMITRI LLAMBRO 98.0 300.0 TARA 97.5 300.1 ISHTE MARIGEST RIZA BEHET MARIGLEST RIZA TARA 95.0 300.0 ISHTE ENVER SALI ISMAILI 95.0 300.1 BEHET ENVER SALI ISMAILI 120.0 301.0 ISHTE ZENUN TAHO MERO 120.8 301.0 212.0 475.0 BEHET ZENUN TAHO MERO ISHTE VALENTIN SOTIR JANI 212.0 476.6 BEHET VALENTIN SOTIR JANI 110.0 428.0 ISHTE MARGJIN ENGJELL HOXHA 110.0 420.0 BEHET MARGJIN ENGJELL HOXHA 117.0 500.0 BAKAJ 99.8 498.6 ISHTE HASIM TAIP BEHET HASIM TAIP BAKAJ 36.0 228.0 ISHTE QANI BRAHIM SINA 117.0 500.5 BEHET QANI BRAHIM SINA 34.0 400.0 36.3 219.4 ISHTE HASKO GAFUR TENA BEHET HASKO GAFUR TENA 47.0 288.0 PELLUMB MUHARREM CARA 34.0 400.0 ISHTE BEHET PELLUMB MUHARREM TARA 109.0 456.0 ISHTE TAULANT RESMI SHEHU 47.2 287.6 BEHET TAULAND RESMI SHEHU 121.0 335.0 ISHTE MENTOR RRUZHDI CAKO 109.1 455.6 BEHET MENTOR RRUZHDI CAKO 192.0 491.0 ISHTE SOKOL FEJZO KOLA 120.7 335.3 94.0 353.0 BEHET SOKOL FEJZO KOLA 192.4 491.0 ISHTE ELIDON SADIK ZIA 92.0 300.0 BEHET ELIDON SADIK ZIA 93.5 353.3 ISHTE ELIDON MUHAMET XHAFERI BEHET ELIDON MUHAMET XHAFERI 104.0 271.0 ISHTE VILSON XHAFER DAUTI 92.1 300.7 BEHET VILSON XHAFER DAUTI 104.5 274.0 ISHTE JULIAN PELLUMB TARA 104.4 271.3 BEHET JULIAN PELLUMB TARA 52.0 396.0 ISHTE ARIAN ENVER MURTO 104.5 273.5 160.0 500.0 BEHET ARJAN ENVER MURTO 160.6 500.0 ISHTE MYZAFER MUHARREM GERBI BEHET MYZAFER MUHARREM GERBI 70.0 300.0 ISHTE LEFTER FEJZO MILTJADHI 131.0 393.7 BEHET LEFTER FEJZO MILTJADHI 103.0 393.7 ISHTE EMANUELA JORGJI GJATI 70.3 300.0 BEHET EMANUELA JORGJI GJATI 90.0 431.0 ISHTE JORGJI VASIL GJATI 103.1 491.3 90.0 405.0 BEHET JORGJI VASIL GJATI ISHTE NIKOLLA KOSTA THANASI 90.0 431.3 BEHET NIKOLLA KOSTA THANASI 218.0 446.0 ISHTE SKENDER XHAFER SHEHU 90.0 404.8 BEHET SKENDER XHAFER SHEHU 118.0 500.0 ISHTE EQEREM RESHAT DAUTI 120.6 347.4 BEHET EQEREM RESHAT DAUTI 99.0 463.0 ISHTE LEFTER QEMAL ALIBEHAJ 217.6 446.1 BEHET LEFTER QEMAL ALIBEHAJ 100.0 440.0 ISHTE RESHAT FETA CACA 118.3 500.0 BEHET RESHAT FETA CACA 137.0 500.0 ISHTE KRENAR XHEVIT KOCIU 99.4 463.5 BEHET KRENAR XHEVIT KOCIU 25.0 316.0

E martë 26 shkurt 2013 • ISHTE THEODHORI SOTIR GUXHO 100.0 439.7 GUXHO 86.0 408.0 BEHET THEODHOR SOTIR ISHTE FEIZI REXHEP KORBI 136.5 500.0 BEHET FEJZI REXHEP KORBI 34.0 259.0 25.4 316.0 ISHTE ALTIN HASAN ORUCI BEHET ALTIN HASAN ORUCI 100.0 500.0 85.9 408.2 ISHTE XHEMAL REXHEP SELA BEHET XHEMAL REXHEP SELA 96.0 468.0 ISHTE SMERALD SADIK KOLA 34.0 261.9 148.0 500.0 BEHET SMIRALD SADIK KOLA ISHTE KRISTO JANI FESHTA 99.7 499.4 BEHET KRISTO JANI FESHTA 89.0 301.0 ISHTE KOSTA MUHARREM NIKA 95.8 467.5 BEHET KOSTA MUHARREM NIKA 181.0 450.0 129.0 500.5 ISHTE ANDREA AHMET KOSTA BEHET ANDREA AHMET KOSTA 159.0 500.0 ISHTE ANISHE RIZA MARKU 89.3 252.1 BEHET HANISHE RIZA MARKU 32.5 334.0 ISHTE RAMADAN FUAT GRUCKA 128.5 500.0 GRUCKA 61.5 148.0 BEHET RAMADAN FUAT ISHTE ARTAN SEFEDIN PODA 181.0 450.3 BEHET ARTAN SEFEDIN PODA 156.0 500.0 ISHTE JORGO ADEM ORUCI 171.4 501.1 BEHET JORGO ADEM ORUCI 112.0 372.0 MYRTO 159.5 500.0 ISHTE ROBERT ZIA MURTO 182.0 500.0 BEHET ROBERT ZIA ISHTE FATMIR NAZMI SHEHU 103.0 500.1 119.0 494.0 BEHET FATMIR NAZMI SHEHU ISHTE BASHKIM MIFTAR MARKU 32.4 323.9 106.0 500.0 BEHET BASHKIM MIFTAR MARKU ISHTE ENVER QANI BRAHIMI 61.5 148.0 BEHET ENVER QANI BRAHIMI 90.0 500.0 ISHTE EDMOND LUAN SHAHIN 155.8 500.1 BEHET EDMOND LUAN SHAHIN 72.5 500.1 111.9 367.8 ISHTE SKENDER ABDYL VATHI BEHET SKENDER ABDYL VATHI 89.0 472.0 ISHTE DAUT ELMAZ KOLA 181.8 500.0 BEHET DAUT ELMAS KOLA 27.0 380.0 ISHTE ANDREA AHMET KOSTA 119.3 500.0 110.0 500.0 BEHET ANDREA AHMET KOSTA ISHTE PAJTIM NOVRUZ DURA 106.2 500.5 BEHET PAJTIM NOVRUZ DURA 93.0 500.0 ISHTE “RRUHAN+ ERALD” “RREXHEP+ RRUHAN” BALANI 89.8 500.5 BEHET “RRUHAN+ ERALD” “RREXHEP+ RRUHAN” BALANI 106.0 500.0 ISHTE ARMAND SADIK DEMA 72.4 500.0 BEHET ARMAND SADIK DEMA 87.0 500.0 ISHTE VASIL SEIT VISHA 88.9 472.2 VISHA 123.0 478.0 BEHET VASIL SEIT ISHTE NERTIL MYZAFER MALKA 27.0 383.1 BEHET NERTIL MYZAFER MALKA 114.0 356.0 ISHTE FLORAND NEVRUZ SELA 105.9 499.9 BEHET FLORAND NEVRUS SELA 114.0 450.0 ISHTE NOVRUZ SELA 92.8 500.0 132.2 426.5 BEHET NOVRUS SABRI SELA ISHTE PERPARIM RAZI ORUCI 87.4 500.1 BEHET PERPARIM RAZI ORUCI 99.0 386.0 MERSIN MUHARREM VODA 123.2 478.1 ISHTE BEHET MERSIN MUHARREM VODA 83.0 500.0 ISHTE MENTOR QEMAL ORUCI 114.2 356.2 BEHET MENTOR QEMAL ORUCI 101.0 408.0 ISHTE SINAN BANUSH MERA 100.4 476.1 BEHET SINAN BANUSH MERA 49.0 417.0 ISHTE KUJTIM XHEMALI JAZXHI 132.2 426.6 25.0 442.0 BEHET KUJTIM XHEMALI JAZXHI ISHTE ARJAN BEDO ZEKA 114.0 500.0 BEHET ARDIAN BEDO ZEKA 96.0 500.0 99.0 380.2 ISHTE BAJRAM BEDO ZEKA BEHET BARJAM BEDO ZEKA 99.0 442.0 ISHTE XHEVO BAKI ZEKA 82.8 500.5 BEHET XHEVO BAKI ZEKA 102.0 458.0 ISHTE GANI BAJRAM TARTARI 101.3 403.5 BEHET GANI BAJRAM TATARI 35.0 500.0 ISHTE GEZIM JASHAR CACA 49.0 416.5 87.5 307.0 BEHET GEZIM JASHAR CACA 24.8 442.4 ISHTE FESTIM GEZIM CACA BEHET FESTIM GEZIM CACA 66.0 211.0 ISHTE HASIJE IMER HAXHI 83.6 430.7 BEHET HASIJE IMER HAXHI 33.0 252.0 ISHTE HYSNI MYFTAR MARKU 96.5 500.1 BEHET HYSNI MYRTAR MARKU 93.0 465.0 ISHTE NEBI MYRTAR MARKU 99.0 419.7 BEHET NEBI MYRTAR MARKU 167.0 500.0 ISHTE GANI RESUL SULOSEQI 102.0 458.0 RESUL SULO 139.0 500.0 BEHET GANI ISHTE NDRICIM BILAL AHMETI 35.0 500.1 BEHET NDRICIM BILAL AHMETI 27.0 500.0 ISHTE BILAL XHAFER AHMETI 87.5 307.2 BEHET BILAL XHAFER AHMETI 121.0 510.0 ISHTE BAFTJAR SADIK HOXHA 65.6 211.6 BEHET BAFTJAR SADIK HOXHA 82.0 367.0 ISHTE SERVET HAJRI ADEMI 33.1 252.0 BEHET SERVET HAJRI ADEMI 150.0 451.0 ISHTE HAZIS HYSEN SHERA 92.5 465.6 BEHET HAZIZ HYSEN SHERA 72.0 364.0 ISHTE TAHIR FUAT MUCA 156.7 500.0


Legalizimet dhe Korigjimi • E martë 26 shkurt 2013 BEHET TAHIR FUAT MUCA 105.0 425.0 ISHTE FADIL HAKI XHAFERAJ 139.3 500.0 BEHET FADIL HAKI XHAFERAJ 117.0 410.0 27.2 500.0 ISHTE SELIM ADEM VELA 118.0 338.0 BEHET SELIM ADEM VELA ISHTE SOKOL XHEMAL SELA 121.0 500.0 BEHET SOKOL XHEMAL SELA 124.0 325.0 82.0 367.1 ISHTE SPIRO JARAZ ZGURI BEHET SPIRO JERAS ZGURI 195.0 500.0 ISHTE MITHAT SADE SULOZEQI 72.4 364.6 BEHET MITAT SADE SULOZEQI 128.0 500.0 ISHTE LEMONE SERVET SHAMETI 150.5 443.7 BEHET LEMONE SERVET SHAMETI 87.5 320.0 ISHTE VASIL JORGJI GJATI 72.4 363.6 BEHET VASIL JORGO GJATI 197.0 500.0 ISHTE MUHAMET RESHAT HOXHALLARI 117.0 410.5 BEHET MUHAMET RESHAT HOXHALLARI 121.0 460.0 ISHTE ANDREA MELEQ MULLAJ 104.9 424.5 BEHET ANDREA MELEQ MULLAJ 89.0 301.0 ISHTE BAFTJAR ISA KALEMI 117.6 335.5 BEHET BAFTJAR ISA KALEMI 86.0 432.0 ISHTE MERJO SHAQIR BIZHGA 124.2 325.2 BEHET MERJO SHAQIR BIZHGA 79.0 300.0 ISHTE LADIMIR ENVER GOXHA 194.8 500.0 BEHET LADIMIR ENVER GOXHAJ 92.0 500.0 ISHTE SUZANA HYSEN ZEKA 132.3 459.4 BEHET “SUZANA+ ZEKAJ 71.0 398.0 ARJAN” HYSEN+NEXHIP ISHTE BLEDAR ENVER SKENDERAJ 127.9 487.5 BEHET BLEDAR ENVER SKENDERAJ 30.0 487.5 ISHTE ENVER KUJTIM SKENDERAJ 87.4 320.3 BEHET ENVER KUJTIM SKENDERAJ 114.5 441.0 197.0 500.0 ISHTE SKENDER ABDULLAH PEPOSHI BEHET SKENDER ABDULLAH PEPOSHI 173.0 500.0 ISHTE AISHE RREXHEP PEPOSHI 120.8 454.2 BEHET AJSHE RREXHEP PEPOSHI 37.0 458.0 ISHTE XHEZMI NOVRUZ DURA 88.7 300.5 126.0 398.0 BEHET XHEZMI NOVRUZ DURO ISHTE QANI MYFTAR BRAHIMI 86.0 432.4 BEHET QANI MYFTAR BRAHIMI 107.0 500.0 ISHTE CELNIK FETI AGOLLI 79.0 300.0 BEHET CELNIK FETI AGOLLI 70.0 459.0 ISHTE SOKOL FATRI SHAMETI 91.7 484.2 BEHET SOKOL FATRI SHAMETI 87.0 376.0 ISHTE VITORI QEMAL ORUCI 71.3 397.7 BEHET VITORIA QEMAL ORUCI 111.0 397.7 ISHTE NAIM SELMAN MALKA 30.2 290.7 SELMAN MALKA 92.0 494.0 BEHET NEIM ISHTE ARBEN JEMIN GJERGO 114.5 406.1 100.5 394.0 BEHET ARBEN JEMIN GJERGO ISHTE JOANIS SERVET SADUSHI 172.6 500.2 BEHET JOANIS SERVET SADUSHI 124.0 371.0 NOVRUZ DURA 36.5 436.5 ISHTE ALI BEHET ALI NOVRUS DURA 121.5 472.0 ISHTE PELLUMB HATEM AHMETAJ 126.2 398.3 BEHET PELLUMB HETEM AHMETAJ 93.6 428.0 ISHTE MUHAMED DURO SHAPA 106.8 499.9 BEHET MUHAMED DURO SHAPA 87.0 414.0 ISHTE KUJTIM NOVRUZ DURA 69.5 459.1 BEHET KUJTIM NOVRUZ DURA 90.0 473.0 ISHTE MARO SPIRO KONOMI 87.2 375.7 BEHET MARO SPIRO KONOMI 89.0 387.0 ISHTE METHAT KASO MEMA 111.2 444.2 MEMA 136.0 396.0 BEHET METAT KOSO ISHTE VALBONA VELI CELA 92.4 494.3 BEHET VALBONA VELI CELA 136.0 436.0 ISHTE ROBERT VELI CELA 100.4 385.6 BEHET ROBERT VELI CELA 83.0 343.0 ISHTE VELI CELO CELA 124.3 363.5 BEHET VELI CELO CELA 100.5 363.6 ISHTE JORGO LEFTER DURA 121.5 457.7 BEHET ANDREA LEFTER DURO 127.0 500.0 ISHTE SULLTANA MEDI HODA 93.6 427.9 HODO 140.0 500.0 BEHET SULLTANA MEHDI ISHTE “DHIMITER, NIKOLA” “NIKOLA, DHIMITER” BIRACI 87.3 414.0 BEHET “DHIMITRI+ NIKOLLA” “NIKOLLA+ DHIMITRI” BIRAÇI 252.0 500.0 ISHTE SHAHIN HAKI AHMETI 89.9 444.4 BEHET SHAHIN HAKI AHMETI 93.0 444.4 ISHTE QANI IBRAHIM SINAJ 89.2 387.3 BEHET QANI IBRAHIM SINANI 114.0 444.5 ISHTE VASIL REXHO REXHI 148.7 359.0 BEHET VASIL REXHO REXHO 116.0 436.0 ISHTE JORGO SAMI BATI 136.0 396.0 BEHET JORGO SAMI BATI 96.0 396.0 ISHTE LEONARD SHABAN HASANI 135.8 436.3 BEHET LEONARD SHABAN HASANI 46.0 436.3 ISHTE KOSTA MYRTEZA DEMAJ 82.8 333.9 BEHET KOSTA MYRTO DEMAJ 168.0 475.0 kryeredaktor Brahim Shima

s t a f f

zv/kryeredaktor: Armand Maho Mariglen Mulla

ISHTE VANGJEL SHABAN MUSAJ 48.4 300.0 BEHET VANGJEL SHABAN MUSAJ 133.0 300.0 ISHTE “STAVRO+ THANAS” DHIMITER KAPSALI 126.8 500.1 BEHET “STAVRO+ THANAS” DHIMITER KAPSALI 171.0 350.0 ISHTE LADIMIR ABAZ MALO 140.0 500.0 MALO 151.5 475.0 BEHET LADIMIR ABAZ ISHTE VESEL ZENEL DOKA 251.8 500.4 157.0 499.0 BEHET VESEL ZENEL DOKA ISHTE LUFTAR BEKTASH BINO 146.0 357.8 BEHET LUFTAR BEKTASH BINO 240.0 551.0 MIFTAR MARKU 92.6 499.9 ISHTE ALI BEHET ALI MIFTAR MARKU 123.0 499.0 114.2 444.4 ISHTE JORGO KOCO DINI DINI 159.0 509.0 BEHET JORGO KOCO ISHTE HYSO TEME DAUTI 96.0 500.1 DAUTI 127.0 500.0 BEHET HYSO TEME ISHTE RUSTEM HZBI MANCE 46.2 500.0 BEHET RUSTEM HAZBI MANCE 105.0 409.0 ISHTE RENATO RESMI SHEHU 167.6 474.8 108.0 302.0 BEHET RENATO RESMI SHEHU ISHTE TOSUN RUSTEM MANCE 133.4 500.0 16.0 302.0 BEHET TOSUN RUSTEM MANCE ISHTE YLLI HAZBI MANCE 170.8 346.7 HAZBI MANCE 103.0 425.0 BEHET YLLI ISHTE “ILIA+ NIKOLLA” FILO+ILIA VELIDHI 151.5 493.6 BEHET “ILIA+ NIKOLLA” FILO+ILIA VELIDHI 200.0 493.6 ISHTE ZEMI SINAN MANCE 157.1 437.4 BEHET ZENIE SINAN MANCE 69.0 227.0 40.0 433.2 ISHTE ARTUR SHERIF BETA BEHET ARTUR SHERIF BETA 142.0 417.0 ISHTE ENVER ELMAZ KRECI 122.8 499.0 98.0 442.0 BEHET ENVER ELMAS KRECI ISHTE SABEDIN SELMAN ALIA 159.4 500.1 100.0 498.0 BEHET SABEDIN SELMAN ALIA ISHTE RESHAT SADE SULOZEQI 117.1 333.8 SULOZEQI 120.6 349.0 BEHET RESHAT SADE ISHTE ARJAN ENVER MURTO 126.9 500.0 BEHET ARJAN ENVER MURTO 128.5 578.0 ISHTE LEFTER MIFTAR MARKU 105.0 408.9 171.0 500.0 BEHET LEFTER MUFTAR MARKU ISHTE MERITAN AGIM CELIKU 108.0 302.3 BEHET MERITAN AGIM CELIKU 103.0 500.0 ISHTE GRAMOZ MUHARREM VODA 16.0 301.9 84.0 431.0 BEHET GRAMOZ MUHARREM VODA ISHTE PELLUMB FASLLI BALLAXHIA 200.4 500.2 BEHET PELLUMB FASLLI BALLAXHIA 132.0 461.0 ISHTE RESUL ZIA MURTO 68.8 226.5 BEHET ZIA RESUL MURTO 149.0 359.0 100.0 406.5 ISHTE VASIL DHIMITR BIRACI BEHET VASIL DHIMITRI BIRACI 146.0 406.5 ISHTE PERPARIM AZBI MANCE 141.7 417.0 BEHET PERPARIM HAZBI MANCE 100.0 408.0 ISHTE QERIM XHAFER MALKA 142.0 502.0 BEHET QERIM XHAFER MALKA 142.0 400.0 156.2 499.2 ISHTE DRITAN ABAZ DINA DINAJ 100.0 460.0 BEHET DRITAN ABAZ ISHTE DRITAN ALIKO ALIA 98.2 442.2 BEHET DRITAN ALIKO ALIA 156.0 499.0 ISHTE FLORIAN ALIKO ALIA 100.0 480.0 BEHET FLORIAN ALIKO ALIA 156.0 494.5 ISHTE BESNIK SKENDER LICO 136.7 397.7 BEHET BESNIK SKENDER LIÇO 107 300 61 512.2 ISHTE TEFIK SKENDER LICO BEHET TEFIK SKENDER LIÇO 132 300 ISHTE HASAN LIMAN SHERRA 78.7 378.6 BEHET HASAN LIMAN SHERA 61 300 ISHTE JAHJA HALIL DELIA 97.5 382.0 BEHET JAHJA HALIL DELIA 97.5 300.0 ISHTE “NDUE,SIMON, SEFERIN” “GJOK,NDUE, NDUE” PERSHQEFA, PERS HQEFA,DODA 143.0 503.5 BEHET “NDUE,SIMON, SEFERIN” “GJOK,NDUE, NDUE” PERSHQEFA,PERS HQEFA,DODA 143.0 300.0 159.0 500 ISHTE XHAFERR MEHMET SHARRA BEHET XHAFERR MEHMET SHARRA 159.0 300 ISHTE MUSTAFA SHABAN KERCUKU 165 500 BEHET MUSTAFA SHABAN KERCUKU 165 300 ISHTE ISLAM LATIF ORUCI 132.2 465.5 BEHET ISLAM TAFIL ORUÇI 109 465.5 ISHTE ERJON MYQEREM MEMUSHAJ 183.3 500.7 BEHET ERJON, TEMIST MYQEREM MEMUSHAJ 183.3 500.7 ISHTE SABEDIN ISMAHIL HOXHA 65.4 451.9 BEHET SABEDIN,FLORENC ISMAHIL,SABEDIN HOXHA 65.4 451.9 ZENELI 138.3 346.2 ISHTE KASTRIOT HILMI BEHET ELIS FATOS ZENELI 138.3 346.2

politika: Oli Xhilaga ekonomia: brikena dervishaj sociale: Ervin Koçi rrethet: blerina spaho kronika: mariglen mulla kultura: blerina goce design&layout: Daniel Prifti, Gëzim Duzha

Adresa: Rr. Dull Keta, nr. 5. (Rr. e Dibrës), Tiranë

»

23

ISHTE PERLAT AHMET MALAJ 148.1 499.6 BEHET PERLAT AHMET MALAJ 148.1 300 ishte KRISTO VASIL KALULLI 96.7 96.7 behet KRISTO VASIL KALULLI 39.4 51.5 ishte SHPETIM JEMIN ZYLFO 33.5 49 behet SHPETIM JEMIN ZYLFO 77.6 96.4 ISHTE GEZIM NAZMI SHTINI 124.1 500.01 BEHET GEZIM NAZMI SHTINI 124.1 300.00 ISHTE ALBERT+ILIA HEZHAT SELAJ 209.0 500.0 BEHET ALBERT+ILIA NESHET SELAJ 209.0 500.0 ISHTE JANI ZEQIR MALASI 183.0 500.0 BEHET ILMI ZEQIR MALASI 183.0 500.0 ISHTE SHPETIM ZEQIR MALASI 149.8 483.2 BEHET SOTIR ZEQIR MALASI 149.8 483.2 ISHTE QAZIM BANUSH MERA 123.0 305.8 123.0 305.8 BEHET QERIM BANUSH MERA ISHTE SOKOL IZET SULA 85.9 458.4 BEHET SOKOL IZET SULA 85.9 416.5 ISHTE ADRIAN TELHA MOLLANJI 12 500 BEHET ARDJAN TELHA MOLLANJI 12 500 ISHTE ARMAND+ELVIS VANGJEL ZISI 88 498 BEHET ARMAND+ELVIS AGIM ZISI 88 498 ISHTE SHPETIM ZEQIR MALASI 150 483 150 483 BEHET SOTIR ZEQIR MALASI ISHTE DELFIN BUFE HAJNAJ 115.0 429.0 BEHET BEDRI ALEM MUÇOBEGA 136.0 400.0 ISHTE STROK MATO STROKA 80.0 500.0 BEHET STROK MATEO STROKA 80.0 300.0 AHMETI 55.0 416.0 ISHTE ARIANIT CELO BEHET ARIANIT CELO AHMETI 55.0 443.0 ISHTE ILIR MAKSI KOSHI 55.0 416.0 BEHET ILIR MAKSI KOSHI 55.0 397.0 ISHTE BUJAR+ALEKS AZBI+FILIP BELLO+VASO 233.7 476 BEHET BUJAR+ALEKS AZBI+FILIP BELLO+VASO 233.7 500 ISHTE JETNOR+DEFRIM HEKURAN MOLLANJI 91.8 499 BEHET JETNOR HEKURAN MOLLANJI 91.8 487 ISHTE HARI TARE GJONI 137 501 BEHET HAJRI TARE GJONI 137 501 ISHTE FIDAN SHAHIN GJINI 27 259 BEHET HYDA SHAHIN GJINI 27 259 MUHAMET MEHMETI 73 495 ISHTE VRIS BEHET VEIS MUHAMET MEHMETI 73 495 ISHTE ARTUR HALIL MEMSURI 125 497 BEHET ARTUR HALIL MEMSURI 125 500 ISHTE SHPETIM SALI ZENELI 109 497 ELMAZI 109 497 BEHET SHPETIM SALI ISHTE LUFTETAR HEKURAN MOLLANJI 102 496 BEHET LUFTETAR HEKURAN MOLLANJI 102 496 ISHTE ADRIAN QEBIR CAKA 81.1 471 81.1 418.5 BEHET ADRIAN QEBIR CAKA ISHTE LAVDERIM METE MOLLA 109 355 BEHET LAVDERIM METE MOLLA 235.5 355 ISHTE BASHKIM AHMET DEMARKU 88.8 253.77 BEHET BASHKIM MEHMET DEMARKU 88.8 253.77 ISHTE NIKO JAHO HOXHARI 115.2 447.47 BEHET NIKO JAHO HOXHARI 115.2 353.8

marketing: eligerta dyrmishi cel: 067

20 62 200

e-mail: eligertad@yahoo.com

www. gazetametropol.com e-mail: gazetametropol@yahoo.com


24

« reklamË

E martë 26 shkurt 2013 •

Vrane komisarin, pronaret qe shpronesohen, legalizimet  

Vrane komisarin, pronaret qe shpronesohen, legalizimet

Advertisement