Page 1

»5

Taksa shlyhet pas hedhjes në treg

Qeveria tërhiqet nga miratimi i projektligjit fillestar për akcizat E martë

26 qershor 2012

Viti VIII, Nr. 2701 Tel: 04 2 233 991 Fax: 04 2 233 998 Çmimi: 30 lekë • € 1.5

gazetametropol.com

Gjykata

Përgjigjet nga AKKP

Sajmir Tahiri ka shpifur, gjobë 5 milionë për akuzat false

Oborret në përdorim, si përfitohet trualli pa pagesë Agjencia e Pronave u jep përgjigje dilemave që lidhen me dokumentacionin, rrugën ligjore dhe procedurat e tjera për të përfituar nga ligji për trojet në përdorim

»8

»6

Legalizimet Emrat e 2250 personave që marrin tapitë e shtëpive

Historia çame Grekët s’kursyen as foshnjat në barkun e nënës »14-15

Ina Rama

Paga minimale Bizneset do ta fillojnë aplikimin nga muaji 1 janar »7

Mazhoranca nis procedurat e shkarkimit »2

“Shqipëria e Re” Tryezë e rrumbullakët për dhunën e policisë »5

Sot kryeprokurorja do të prezantojë raportin në Komisionin e Ligjeve. Pritet të jetë kjo shkëndija e parë e debateve dhe rrugës për të vijuar me procedurat ligjore të shkarkimit në sesionin e dytë parlamentar, që nis në shtator. Alibeaj: Mandati i Ina Ramës nuk ka lidhje me ndryshimet në Kushtetutë, përfundon në tetor. Nuk ka konflikt kushtetues, ndaj nuk mund të dërgohet në Gjykatën Kushtetuese

Edi Rama sulmon ministrin e Brendshëm

Drejtoria e përgjithshme e ALUIZNI-t nxjerr listat e plota për individët që kanë aplikuar për legalizimin e banesave të tyre... »16

Speciale/ histori Bosët e parë të naftës shqiptare janë fisi i Muzakajve »22

Opinion

Esse

Nga Luan KURTI

Nga Kleanthi Zoto

Bujtësi Rama duhet Pse më zgjojnë t’i kthejë shtëpinë mendime këta gjeni? socialiste Nanos»10 dhe pse jam i moshuar, më Nga Esiona Konomi

Studentët, zoti Arvizu!

»10

»4

“Noka, shëmbëlltyra e vulgaritet dhe militantizmit agresiv”

vijnë para syve ngjarje, data, E individë, personalitete, dukuri, më vijnë shoqet...

»11


02

« POLITIKË

E martë 26 qershor 2012 •

ALIBEAJ: KRYEPROKURORJA IKËN NË NËNTOR, I MBARON MANDATI

Mandati

Duke iu përgjigjur interesimit të gazetarëve të pranishëm se “mos ka fuqi prapavepruese pas këtij qëndrimi”, deputeti demokrat u përgjigj: “Nuk bëhet fjalë për fuqi prapavepruese. Nuk bëhet fjalë se kur i ka filluar mandati prokurorit të përgjithshëm, këtu bëhet fjalë se kur i mbaron mandati. Dhe kjo nuk është çështje e së shkuarës, por e së ardhmes”, - tha Alibeaj.

Në Kushtetutën e ndryshuar në vitin 2008, në pikën 1 të nenit 149 të saj përcaktohetse “prokurori i përgjithshëm emërohet nga Presidenti me pëlqimin e Kuvendit për një mandat pesëvjeçar, me të drejtë riemërimi”. Ndërsa “prokurorët e tjerë emërohen dhe shkarkohen nga Presidenti me propozim të prokurorit të përgjithshëm”.

M

azhoranca do të shfrytëzojë sot raportimin e punës vjetore për 2011n të bërë nga Prokuroria e Përgjithshme në Komisionin e Ligjeve për të nisur sulmin ndaj kryeprokurores Ina Rama. Seanca e sotme dëgjimore pritet të shndërrohet në një fushë beteje mes PD-së e PS-së në Komision, ku pritet të kërkohen shpjegime në lidhje me hetimet e ngjarjeve të shumëdebatuara të vitit të kaluar. Një ditë më parë mazhoranca shprehu qëndrimin e saj kundrejt zërave të ekspertëve të drejtësisë se afati i skadimit të mandatit të prokurorit të përgjithshëm është kushtetutshmërisht i paqartë. Ish-ministri i Drejtësisë Enkelejd Alibeaj tha dje se kryeprokurorja Ina Rama në nëntor duhet të lirojë zyrën e kreut të organit të akuzës dhe çështja nuk ka asnjë motiv të kalojë në Gjykatën Kushtetuese. “Nuk besoj se janë të gjitha kushtet për të krijuar konflikte racionale. Sot kemi një Kushtetutë që përmban si rregull se mandatit i prokurorit të përgjithshëm është pesë vjet. Mandati i prokurorit në detyrë fillon nga dhënia e pëlqimit nga Kuvendi dhe kur ka filluar efektivisht detyrën e re. Nuk ka lidhje me kohën se kur janë bërë ndryshime në Kushtetutë, edhe për një fakt të tjetër: e drejta për të qenë prokurori i përgjithshëm nuk është e drejtë apo liri e drejtë e njerëzve. Është një periudhë tranzitore. Është një mandat që ka të bëjë me mënyrën se si organizohet shteti, dhe mjeti që rregullon në mënyrë të drejtpërdrejtë është Kushtetuta. Ka përcaktuar vullneti i gjithë shqiptarëve të jetë 5-vjeçar. Që do të thotë diku nga tetori apo nëntori mbaron edhe mandatit i prokurorit të përgjithshëm”, - tha Alibeaj.

I pyetur nëse kjo çështje duhet të çohet në Kushtetuese, deputeti i mazhorancës Enkelejd Alibeaj e përjashtoi kategorikisht këtë variant. “Jo, absolutisht. Nuk ka një lloj konflikt kushtetues në këtë rast dhe nuk besoj se mund të çohet në këtë rast interpretimi i Kushtetutës kur nuk ka një konflikt kushtetues në këtë rast. Çështja është e pastër dhe e shkruar në mënyrë të tillë që mandati do të përfundojë në ditën e fundit të vitit të pestë nga marrja e mandatit”, - tha Alibeaj.

Për shkarkimin e Ina Ramës mazhorancës i duhet të presë deri në marrjen e detyrës nga Presidenti i sapozgjedhur Bujar Nishani. Kushtetuta parashikon që “prokurori i përgjithshëm mund të shkarkohet nga Presidenti i Republikës me propozim të Kuvendit për shkelje të Kushtetutës ose për shkelje të rënda të ligjit gjatë ushtrimit të funksioneve të tij, për paaftësi mendore a fizike, për akte e sjellje që diskreditojnë rëndë pozitën dhe figurën e prokurorit”.

Ish-kryeprokurori i përgjithshëm tha se për kufizimin e mandatit të Ina Ramës zgjidhja është vetëm Kushtetuesja. “Mandati vlen për prokurorin që vjen pas Ina Ramës. Mandati 5-vjeçar fillon nga hyrja në fuqi e ndryshimeve kushtetuese, që do të thotë muaji maj i vitit të ardhshëm. Një mendim i tretë është që fillon më 22 nëntor, kur ka filluar mandatin prokurorja. Këto zgjidhen nga organet vendimmarrëse dhe, nëse do të ketë konflikte, mundet në gjykatë Kushtetuese”, - tha ai.

Theodhori Sollaku

E ardhmja e Ramës

Herion Mesi

Shkarkimi i Ina Ramës

“Për sa i përket çështjes se kur fillon, të llogaritet afati i mandatit të prokurorit të përgjithshëm me ndryshimet kushtetuese të 2008-s, duket që çështja e qartë. Amendamenti kushtetues i vitit 2008 nuk përmban asnjë lloj dispozite tranzitore, sipas së cilës të mund të përcaktohet që ky afat të caktohet nga koha kur u bënë ndryshime”, - tha deputeti demokrat.

Çështja në Kushtetuese

Ndryshimet

PD nis procedurat për shkarkimin e Ramës. Sot raporti në Kuvend

Shërbimi Civil raportoi dje në Komisionin e Ligjeve

Shkarkimet, KSHC: Administratat nuk zbatojnë vendimet tona Deputetët e Komisionit të Ligjeve u njohën dje me punën e kryer nga Komisioni i Shërbimit Civil gjatë vitit të kaluar. Në seancën e djeshme dëgjimore kreu i këtij institucioni, Fatmir Tafai, tha se institucionet shtetërore nuk i zbatojnë vendimet e KSHC-së lidhur me ankesat e nëpunësve të administratës të larguar nga puna. Sipas tij, pavarësisht vendimeve të komisionit, për rikthimin në punë të punonjësve të pushuar padrejtësisht asnjë prej tyre nuk është rikthyer në administratë. Për këtë opozita shprehu shqetësimin e saj, duke i kërkuar kreut të KSHC-së koston

që sjell në buxhetin e shtetit moszbatimi i vendimeve të këtij institucioni. “Shqetësimi im ka të bëjë me dëmin financiar që pëson buxheti i shtetit për shkak të moszbatimit të vendimeve të KSHC-së dhe në shumë raste edhe të vendimeve të gjykatës. Pra, kur gjykata konfirmon vendimet e KSHC-së. Ju në raport keni sjellë 3 raste për Drejtorinë e Përgjithshme të Hetimeve, ku thoni se vetëm për Drejtorinë e Përgjithshme të Tatimeve për 3 punonjës dëmi financiar është thuajse 100 milionë lekë. Sa janë vendimet e pazbatuara nga institucionet buxhetore sot që flasim?” - pyeti

deputeti i PS-së në komision Sajmir Tahiri. Në përgjigjen e tij kreu i Këshillit të Shërbimit Civil theksoi se janë 100 për qind të pazbatuara vendimet e Komisionit të Shërbimit Civil. “Ne këtë e kemi theksuar në raport. Kjo përbën një precedent të rrezikshëm jo për sot, por gjatë gjithë kohës. Nëse do të vijohet kështu, ai dëm ekonomik do të vijojë në buxheti e shtetit. Prandaj kemi hyrë në bisedime me Kontrollin e Shtetit për ta kufizuar, me qëllim që të mos ndodhë në të ardhmen”, - tha Tafai. Gjithashtu deputetët u njohën dhe me konkluzionet e administratës publike në lidhje me problematikën e çdo ministrie.

PRESIDENTI I RI Mesazhet

Holand dhe Papulias urojnë Nishanin Presidenti francez Fransua Holand dhe ai grek, Karolos Papulias, i kanë dërguar mesazh urimi Presidentit të zgjedhur Bujar Nishani. Holand i ofron mbështetjen e Francës për realizimin e reformave të nevojshme për afrimin e Shqipërisë me Europën. “Shpresoj në veçanti që gjatë mandatit tuaj qeveria shqiptare të vazhdojë reformat e nevojshme për afrimin e Shqipërisë me Europën”, shprehet Holand. Ndërsa presidenti grek, Karolos Papulias, shprehet në mesazhin e tij se minoriteti grek dhe qytetarët shqiptarë që jetojnë në Greqi do të jenë një urë e fortë miqësie dhe komunikimi. “Greqia është dhe do të vazhdojë të jetë mbështetëse e fuqishme e perspektivës europiane të Shqipërisë. Ne presim që Shqipëria të marrë sa më shpejt të jetë e mundur statusin e vendit kandidat për anëtarësim në BE dhe jemi të gatshëm të bashkëpunojmë për kryerjen e reformave që kërkohen në kuadër të procedurave të integrimit”, - thekson Papulias.

Komisioneri

Mbron LGBD, “harron” fëmijët e ngujuar Gjatë diskutimit të rezolutës “Për vlerësimin e punës së Komisionerit për Mbrojtjen kundër Diskriminimit për vitin 2011” deputetët e opozitës shprehën rezervat e tyre në lidhje me raportin e komisionerit. Pandeli Majko theksoi se nuk është e drejtë që në këtë raport i është dhënë më shumë prioritet diskriminimit të homoseksualëve dhe jo fëmijëve të ngujuar si pasojë e gjakmarrjes. “Unë nuk jam kundër frymës së rezolutës. Ne duhet ta vendosim në disa shina, që herën tjetër, meqë këtë radhë, siç thatë ju, është hera e parë, herën tjetër të na thotë se çfarë ka bërë për të zbatuar rezolutën. Ju keni vënë grupe. Për shembull, ju quani grupe të goditura ose grupe në nevojë komunitetin rom, egjiptian, LGBD etj., po fëmijët që janë të mbyllur nga gjakmarrja? Kjo është dramë, mor burrë. Ne merremi me LGBD-të dhe me romët e egjiptianët dhe ky nuk shkon në shkollë. Se kisha me tendencë, të merremi edhe me LGBD, as me egjiptianët dhe romët, por ky i shkreti nuk shkon në shkollë, ore”, - tha Majko.


POLITIKË • E martë 26 qershor 2012

»

03

KRYEMINISTRI NË PUNIMET E ASAMBLESË PARLAMENTARE TË KIE-së

“Opozita është proevropiane, por jo kreu i saj” “Raporti i Dik Martit - një raport me tendenca nacionaliste” Kryeministri Berisha mori pjesë në punimet e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës në Strasburg, ku shpalosi prioritetet kryesore dhe aktivitetet ku do të përqendrohet Shqipëria gjatë muajve të mbajtjes së presidencës së Komitetit të Këshillit të Ministrave të Këshillit të Europës. “Dua t’ju siguroj se presidenca shqiptare është plotësisht e angazhuar të punojë fort për të nxitur vlerat e kësaj organizate prestigjioze, me qëllim për të konsoliduar më tej frymën demokratike dhe institucionet në shoqëritë tona dhe shtetin ligjor, duke rritur institucionet demokratike në nivel rajonal dhe lokal, ndërkohë që do të vijojnë reformat poli-

tike, të cilat kanë për synim një organizatë politike më efikase dhe një gjykatë që garanton nivelin më të lartë të mbrojtjes së të drejtave të njeriut kudo në kontinent”, - tha Kryeministri. Në përgjigje të interesit të anëtarëve të asamblesë për situatën politike në Tiranë, Kryeministri u shpreh optimist se reforma zgjedhore do të mbyllet shpejt dhe me konsensus. “Pas zgjedhjeve të 2009-s opozita nuk ishte e kënaqur me rezultatin dhe mbajti qëndrim bojkotues, dhe pse ndërkombëtarët nuk konstatuan manipulime. Opozita shqiptare është proeuropiane, por udhëheqësi i saj mendon se përmes bojkotit fiton kapital në politik. Ne jemi duke punuar me re-

formën zgjedhore dhe unë shpresoj që ajo do të mbyllet me frymë konsensuale. Nga dhjetori deri tani ne kemi pranuar propozimet e opozitës. Ne asnjëherë nuk do të heqim dorë nga përpjekjet për konsensus”, - deklaroi Berisha. Duke folur për situatën në rajon, ai tha se Kosova tashmë është një faktor i rëndësishëm paqeje dhe stabiliteti, duke inkurajuar dialogun mes saj dhe Serbisë. I pyetur për raportin e Dik Martit, në të cilin flitet për trafik organesh gjatë luftës së Kosovës, kreu i qeverisë tha se ai ishte një raport me tendenca nacionaliste, i plotësuar nga një prokuror serb. Ai veçoi se Shqipëria ka miratuar një ligj të posaçëm, që lejon EULEX-in të hetojë.

DEPUTETËT E PD-së TË PAKËNAQUR ME EMRAT E ZGJEDHUR

Topi dekreton ndryshimet e reja në qeverinë “Berisha” Albana Lika

P

residenti i Republikës, Bamir Topi, firmosi dekretimin e ndryshimeve në kabinetin qeveritar “Berisha”. Sipas propozimeve të firmosura nga Kryeministri Sali Berisha, numri një i shtetit një muaj para përfundimit të mandatit të tij presidencial hodhi firmën e fundit për ndryshimet në kabinet për shtatë dekrete, nga të cilat tri shkarkime dhe katër emërime. Propozimet për ndryshime në qeveri erdhën si kërkesë e domosdoshme brenda së djathtës, duke marrë shkas edhe nga emërimi i ministrit të Brendshëm Bujar Nishani në postin e Presidentit të Republikës. Por lëvizja e kreut të qeverisë duke emëruar në postin e ministrit të Brendshëm Flamur Nokën ishte e papritur për deputetët e PD-së. Ata e vlerësojnë lart integritetin e kolegut të tyre, por besojnë se brenda grupit kishte alternativa më të përshtatshme për të kryer detyrën e Nishanit, figura që realisht kishin më tepër peshë përfaqësimi institucional dhe politik. Pas zgjedhjes së Nishanit në detyrën e Presidentit u përfol kalimi i ministrit aktual të mbrojtjes Arben Imami te dikasteri i lënë bosh dhe vendin e tij do ta zinte një tjetër deputet brenda PD-së. Po ashtu u përfol shumë edhe emri i Gent Strazimirit, i aftë për këtë detyrë, duke qenë se para se të zgjidhej deputet ka qenë për disa vjet zëvendësministër i Brendshëm. Gjykimit të ndryshimeve në qeveri nuk i ka shpëtuar as rotacioni që vetë kreu i LSI-së Meta, aleati kryesor në qeverisje i Berishës, i propozoi këtij të fundit për tri portofolat ministrore që i takojnë LSI-së. Të zhgënjyer disi nga emërimet e dy liderëve të partive kryesore të koalicionit të djathtë,

Parku, Policia e Shtetit shoqëron aktivistë

AK ultimatum Bashës: Do të radikalizojmë aksionet

QEVERIA

Dekretimet e Presidentit të Republikës Presidenti Topi dekreton emërimin e zotit Flamur Noka ministër i Brendshëm Presidenti Topi dekreton emërimin e zotit Vangjel Tavo ministër i Shëndetësisë Presidenti Topi dekreton emërimin e zotit Edmond Panariti ministër i Punëve të Jashtme Presidenti Topi dekreton emërimin e zëvendëskryeministrit, zotit Edmond Haxhinasto, ministër i Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës Presidenti Topi dekreton shkarkimin e zotit Petrit Vasili nga detyra e ministrit të Shëndetësisë Presidenti Topi dekreton shkarkimin e zotit Nasip Naço nga detyra e ministrit të Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës Presidenti Topi dekreton shkarkimin e zëvendëskryeministrit, z. Edmond Haxhinasto, nga detyra e ministrit të Punëve të Jashtme. deputetë të PD-së mendojnë se përfaqësimi aktual i qeverisë jo vetëm që nuk është më i miri i mundshmi, por me përfaqësimin aktual të tij e djathta rrezikon të fitojë zgjedhjet e ardhshme të 2013-s. Një tjetër pakënaqësi e vetë të djathtëve është edhe mosndryshimi i disa portofolave ministrore, të cilat në gjykimin e tyre kanë nevojë për riformatim, me qëllim çuarjen përpara të sukse-

seve të qeverisë. Pakënaqësitë e vendimeve të kreut të qeverisë Berisha duket se sa vijnë e shtohen. Më e fundit ishe ajo e propozimit të kandidaturës së Nishanit për postin e Presidentit të Republikës. Nishani është një figurë që respektohet brenda formacionit të vet politik, por ai ishte më pak i kuotuar politikisht si kandidat për President sesa disa figura të tjera të PD-së.

Profilet e ministrave FLAMUR NOKA, i cili ka një formim në fushën e mjekësisë, shkon ministër i Brendshëm. EDMOND HAXHINASTO, i cili ka një formim në fushën e shkencave humane, shkon ministër i Ekonomisë, në vend të Nasip Naços. EDMOND PANARITI, i cili ka një formim në fushën e ekonomisë, shkon në Ministrinë e Jashtme në vend të Edmond Haxhinastos. VANGJEL TAVO, i cili ka një formim në fushën e mjekësisë, shkon ministër i Shëndetësisë në vend të Petrit Vasilit.

E indinjuar nga projekti i Bashkisë së Tiranës, e cila për të zgjeruar rrugën e Elbasanit parashikon prerjen e disa pemëve të parkut të Tiranës, Aleanca Kuqezi i ka vendosur ultimatum Bashkisë së kryeqytetit. “Aleanca Kuqezi i ka lënë një ultimatum dyjavor kreut të Bashkisë Lulzim Basha për të ribërë Parkun Kombëtar dhe ka paralajmëruar për aksione me radikale për të shpëtuar Tiranën dhe pasuritë kombëtare”, - thuhet në njoftimin e AK-së, që gjithashtu zhvilluan një protestë për këtë çështje. Ende nuk është vendosur se për çfarë aksionesh radikale e ka fjalën AK-ja, ashtu siç ngremë pikëpyetjen se me çfarë tagri një lëvizje politike i bën ultimatume qeverisjes vendore. A është trembur vallë kryebashkiaku Basha nga ky ultimatum, apo thjesht ka nënqeshur me ironi pasi e ka dëgjuar këtë lajm? I vetmi reagim shtetëror vjen nga Policia e Shtetit, e cila në përfundim të protestës ka shoqëruar në komisariate disa aktivistë të AK-së, pasi kishin vendosur flamuj të PD-së nëpër park dhe mbi fadromat e kompanisë që po ndërton rrugën. Qindra aktivistë të AK-së gjithashtu vendosen një tabelë ironizuese në hyrje të punimeve të autostradës me mbishkrimin: “Rruga - sëpatat e Bashës”. Ndërkohë që në çdo pemë të prerë, të indinjuar për dëmin mjedisor, ata vendosën nga një flamur të Partisë Demokratike me parullën: “Na ishte një herë një park”. “Partia Demokratike po e shkatërron Shqipërinë duke u vënë kazmën dhe sëpatën parqeve kombëtare dhe duke grabitur pasuritë e vendit. Qeveria “Berisha” është shndërruar në një bandë, e cila po plaçkit gjithçka nga pasuria jonë kombëtare. Njeriu që qesh nga mëngjesi në mbrëmje para kamerave dhe që sot është kryebashkiaku i Tiranës është vënë në shërbim të mafies së biznesit klientelist dhe po rrënon kurorën e kryeqytetit. Të gjithë ne e dimë me siguri se në këtë zonë jo gjithçka po bëhet vetëm për zgjerimin e rrugës. Shumë shpejt kjo zonë do të kthehet në një kantier ndërtimi pallatesh shumëkatëshe”, - tha kreu i Aleancës Rinore Kuqezi Adriatik Lapaj. Ai deklaroi se AK-ja nuk është kundër zhvillimit, por kërkon që gjithçka të bëhet duke mbrojtur vlerat ambientale të papërsëritshme që Parku Kombëtare prej dekadash na ka ofruar. “Vetëm më ardhjen e kuqezinjve në pushtet dhe largimin e mafies së Partisë Demokratike është shpëtimi për Tiranë dhe gjithë Shqipërinë”, - vijoi Lapaj.


04

« INTERVISTË

E martë 26 qershor 2012 •

KRYETARI I PS-së I FTUAR NË EMISIONIN “PRIZËM”, IU PËRGJIGJ PYETJEVE TË GAZETARIT ALEKSANDËR FURXHI

Ndryshimet në qeveri? Rama: Janë arnime “Flamur Noka është shëmbëlltyra e vulgaritetit dhe e militantizmit agresiv të PD”

N

dryshimet më të fundit në qeveri, për kryetarin e Partisë Sociliaste, Edi Rama, janë thjesht “arrnime të një thesi tanimë të shpuar nga të gjitha anët”. I ftuar mbrëmjen e djeshme në emisionin “Prizëm” të gazetarit Aleksandër Furxhi, Rama tha se ndihej i befasuar nga vulgariteti me të cilin Kryeministri e trajton kabinetin qeveritar. “Kam parasysh simbolikën e figurës së ministrit të ri të Brendshëm që është shëmbëlltyra e mediokritetit e vulgaritetit dhe e militantizmit agresiv të PD në vite dhe që pas këtaj do të jetë ministër i Brendshëm i Shqipërisë”, – u shpreh Rama. Shefi i opozitës në intervistën e tij theksoi se nuk ndihej aspak i kërcënuar nga paraardhësi i tij Fatos Nano, në tentativën e tij për të rimarrë drejtimin e PS-së. Kryetari i PS-së flet për fitore të sigurt në zgjedhjet e vitit 2013. Ndërsa për përdorimin e teknologjisë elektronike të votimit Rama u shpreh se PS po studion mendimin dhe sugjerimet e ODIHR-it. Kreu i PS-së hodhi poshtë kritikat se heqja e imuniteteve do të mpakte veprimin opozitar dhe do të shantazhonte njerëzit e opozitës. - Cili është mendimi i opozitës për ndryshimet në qeveri? Rama: Këto janë arnime të një thesi tanimë të shpuar nga të gjitha anët, dhe nuk sjellin asnjë cilësi të re përkundrazi nxjerrin sklerotizimin e gjithë organizmit qeverisës. - Keni parasysh emra konkret apo faktin që propozimet vijnë nga LSI dhe PD? Rama: Kam parasysh simbolikën e figurës së ministrit të ri të Brendshëm që është shëmbëlltyra e mediokritetit e vulgaritetit dhe e militantizmit agresiv të PD në vite dhe që pas këtaj do të jetë ministër i Brendshëm i Shqipërisë. - Kjo është një fyerje, por megjithatë e prisnit apo nuk e prisnit ndryshimin e kabinetit qeveritar pas zgjedhjes së Presidentit? Rama: Së pari, të flasësh për shëmbëlltyrë të mediokritetit të vulgaritetit dhe militantizmit agresiv nuk është një fyerje është konstatim së dyti as nuk e prisja dhe as nuk çuditëm dhe nuk përbën asnjë ngjarje e përsëris është thjesht një arnim i një thesi të shpuar nga të katër anët që arnë pas arne po bie dalëngadalë në tokë dhe do të plandoset në zgjedhjet e 2013-ës - A keni një mendim për ministrat që vijnë ngë LSI? Rama: Unë jam gjithsesi i befasuar nga vulgariteti me të cilin Kryeministri e trajton kabinetin qeveritar kur thotë së këto janë vende të lira dhe partia me të cilën kemi marrëveshje në koalicion mund t’i plotësojë me kë të dojë. Për të tjerat nuk kam koment të veçantë sepse realisht nuk përbën asnjë lloj ngjarje është thjesht në vazhdën e një inercie drejt rrokullimës që tanimë e ka marrë përpara qeverinë dhe që e bën irelevante. Përmbajtjen e këtyre ndryshimeve janë ndryshime të papërmbajtura - Ç’mund të thoni për aludimin e zotit Nano për të rimarrë Partinë Socialiste? Rama: Ështe pjesë e folklorit politik të ditës. - Ai thotë se PS lëngon nën drejtimin tuaj? Rama: E dëgjova pyetjen dhe e dhashë përgjigjen është pjesë e folklorit politikë të ditës dhe unë nuk kam asnjë minutë për të humbur me këtë folklor. - Ka pasur kritika ndaj jush që nuk ka propozuar emra në procesin e zgjedhjes së Presidentit, një ndër ta ishte edhe Eduard Kukan, eurodeputet kryetar i delegacionit të Parlamentit Evropian për Evropën Juglindore? Rama: Eduard Kukan është një njeri i mirë një njeri i ditur i kulturuar është i djathtë përfaqëson Partinë Popullore Evropianë në një strukturë të Palamentit Evropian që merret me Shqipërinë, pra ka partishmëri, është larg të qenit një arbitër. Arbitër ndërkombëtar do të

quaja ODIHR në rastin kur monitoron zgjedhjet, ndërsa miqtë e tjerët janë partnerë, kanë këndvështrimet e tyre, nuk është e thënë që gjithmonë të kenë këndvështrime asnjanëse dhe në këtë rast unë sigurisht nuk jam dakord me ato që thotë zoti Kukan edhe pse jam dakord shumë shpesh me zotin Kukan, i cili ka dhënë një sërë prononcimesh për çështjen e zgjedhjes së Presidentit dhe ka bërë shumë të qartë qendrimin se ky është një shans i humbur për Shqipërinë. Për sa i përket çështjes së garës, ata që kërkojnë të konstatojnë një të metë në proces nga ana jonë për faktin se ne nuk paraqitëm kandidat nuk kanë kuptuar më asgjë pastaj nga gjithçka ne kemi përcaktuar në vizionin tonë për zgjedhjen e presidentit drejt një konsensusi. Nuk mund të ketë konsensus me garë. - E shikoni në zgjedhjet e 2013 e shikoni LSI-n tek e majta apo pranë PD? Rama: Vetëm në qoftë se LSI braktis koalicionin qeverisës dhe kalon në kampin opozitar do të eksplorojmë çdo mundësi për të bashkëpunuar me të në të kundërt LSI është përballë nesh në kampin kundërshtar me krahun e djathtë të PD dhe në zgjedhje do të shkojmë ballë për ballë dhe do të fitojmë pavarësisht se ku gjendet LSI apo ku gjenden ata që janë sot satelit të PD-së - Egziston opozita e bashkuar duket se është shpërbërë? Rama: Unë nuk di të ketë dalë njeri nga opozita, gjithkush që ka qenë në opozitë është në opozitë. Opozita nuk është një kazermë ushtarësh që zgjohen dhe bien të flenë në të njëjtën kohë dhe bëjnë ushtrime të njëjta, opozita është një front plural, PS është lokomotiva e opozitës. Por ka dhë parti të tjera që kanë axhenda të tyre, reforma zgjedhore ka qenë një moment që na ka vendosur në pozicione diferente, por këtu nuk ka asnjë çudi për të thënë se është shpërbërë opozita. Jo, opozita është ajo që ishte ka pasur një aksion intensive me të gjitha forcat të bashkuara në të njëjtat tribuna, në të njëjtat sheshe, dhe me të njëjtin motiv, ka një periudhë që është më e diversifikuar në qendrime, por kjo nuk përbën asnjë arsye për të thënë se opozita është shpërbërë, por përbën një arsye për të parë se opozita është një familje plurale që ka diversitet në axhenda pa harruar asnjëherë që kryefjala është e përbashkët që të fitojmë zgjedhjet e vitit 2013. - Zoti Ndoka është gati të largohet ……? Rama: Nuk ka asnjë problem. Unë jam takuar sot me kryetarin e PDK-së, kemi diskutuar shumë miqësisht sigurisht që ai ka qendrimin e tij, është në opozitë, por fare natyrshëm shpreh disa kërkesa, të cilat kërkojnë të merren në konsideratë. -Brenda opozitës nuk janë dakord që ju të jepni konsensus për heqjen e imunitetit në kushtet kur PD ka dhe institucionin e Presidentit do të ketë nesër atë të Prokurorit të

Përgjithshëm, faktori politik në opozitë do të jetë më i shantazhueshëm do të jetë më në presion dhë do të zvogëlohej veprimi opozitar? Rama: Nuk ndaj të njëjtin mendim dhe ju falenderoj për pyetjen se më jepni mundësinë të shpjegoj pak të vërtetën lidhur me një maskaradë të përsëritur të Kryeministrit, i cili e trajton çështjen e imunitetit si një çështje që mbahet bllokuar nga ne sepse po e pengon një i ashtuquajtur këshill miliarderësh në PS. Dua të sjell në vëmëndje se kur tre deputetëve të PS u është kërkuar imuniteti për të dhënë sqarime për ngjarjet e 21 janarit të tre dëputetët brenda 15 minutash nga nxejrrja e shkresës nga Prokuroria janë shprehur publikisht dhe kanë thënë se ne jemi të gatshëm të heqin dorë nga imuniteti, dhe heqja e imunitetit të tyre është votuar në mënyrë unanime, nuk ka pasur asnjë rezistencë. Ne si PS e kemi thënë kohë më parë qysh në mandatin e shkuar se për ne nuk ka imunitet, dhe kemi provuar që sa herë është kërkuar imuniteti për asryet e Prokurorisë, pa i hyrë të diskutojmë na pëlqen apo nuk na pëlqen, ka apo nuk ka të drejtë, menjëherë kemi pranuar heqjen e imuniteteit, dhe të tre deputetët e kanë bërë ju siguroj as pa u vënë në kontakt me mua paraprakisht dhe unë e kam parë shprehjen e vullnetit të tyre menjëherë nga mediat. Pra këtu nuk bëhet fjalë farë që neve si opozitë kemi ndonjë arsye për të penguar heqjen e imunitetit. - A do të pranoj opozita zgjedhje pa numërimin elektronik dhe pa pajisjet e verifikimit të kartës së identitetit? Cili është qendrimi juaj përfundimtar? Rama: Ekspertët e ODIHR kanë një pozicion skeptik për arsye se thonë se ky është një revolucion, një përmbysje shumë e madhe në të gjithë sistemin dhe duhet bërë paraprakisht një fazë pilotimi pra të ketë një projekt pilot. Qendrimi im është se ne duhet të vlerësojmë këtë prononcim sepse ODIHR ka një ekspertizë shumë të gjerë dhe të respektueshme d h e duhet të studioj m ë

bashkë me palën tjetër se çfarë mund të bëhet dhe sa mund të shtrihet numërimi elektronik. Ndërkohë që për kartat e identitetit pozicioni ynë është që skepticizmi i ODIHR lidhur me një sistem online është i bazuara dhe do të ishte me rrisk sepse në rast të një mosfunksionomi do të bllokohej procesi zgjedhorë kështu që një proces offline pra një sistem i mbyllyr ku çekimi i kartës bëhet nëpërmjet aparatit pa transferim online të dhënash është plotësisht i mundur. - Qëndrimi juaj i pandryshuar ka qenë se zgjedhjet në 2009 dhe në 20011 sipas jush janë vjedhur, a keni menduar se çfarë do të thoni nëse humbni në 2013? Rama: Ky është një opsion për ju, jo për mua. - Pra, besoni se nuk do t’i humbni zgjedhjet në 2013? Rama: Nuk i kemi humbur në 2009, nuk i kemi humbur as në 2011 në Tiranë, do t’i fitojmë edhe në 2013, ndryshimi do të jetë që këtë radhë nuk do të mund të na e vjedhin fitoren, sepse sado që të vjedhin nuk do të marrin dot më shumë vota sesa do të marrim ne, duke shkuar derë më derë, duke shpjeguar programin tonë, duke bërë arsyetimin tonë për atë që ne jemi dhe për mënyrën si duam ta qeverisim Shqipërinë dhe duke u dhënë shqiptarëve fjalën se nuk po u premtojmë për të marrë votën, por duam votën për të mbajtur premtimet që po bëjmë. - Po e përsëris pyetjen keni ndonjë mekanizëm të veçantë, keni kuptuar se ku çaloi puna në zgjedhjet e kaluara sepse këto taktika i keni bërë edhe në zgjedhjet e tjera keni shkuar derë më derë, keni qenë të vendosur si opozitë, keni qenë të frymëzuar, keni frymëzuar pasuesit tuaj, si do e kapërceni atë që e shihni si rrezik? Rama: Në qoftë se në Tiranë me një vjedhje industriale gjithë koalicioni kundër nesh dhe kundër meje personalisht ngeci tek 10 votat e fundit në zgjedhjet e vitit 2013 do të jenë, mijëra e dhjetëra më shumë vota se 10 vota. Ne sigurisht do të bëjmë gjithçka për ta garantuar sistemin, ne sigurisht do të organizohemi për të përmirësuar akoma më shumë administrimin tonë të zgjedhjeve, por ne sigurisht nuk kemi iluzionin se Sali Berisha do të heqë dorë nga tundimi për të futur duart në zgjedhjet. E megjithatë sado që ky tundim të shtyjë në ngasje Kryeministrin çdo manovër e tij do të jetë e kotë. Ne do të mobilizojmë njerëzit dhe njerëzit do të mobilizohen së bashku sepse përditë e më shumë ata janë të bindur se duhet një fillim i ri, duhet një rrugë e re dhe padyshim duhet një forcë e re në qeverisje dhe pastaj kanë të gjithë kohën për të na gjykuar për të na kritikuar dhe madje për të menduar se si do të na largojnë për të sjellë të tjerë përsëri. Por gjëja që unë do t’u thosha gjithë shqiptarëve është që opozita nuk mund të bëhet me faj për fajet e keqqeverisjes. Ne jemi opozitë demokratike, ne bëjmë atë që mundemi, opozita ka fjalën, ka askionin e saj e demokratik dhe është populli sovran që në fund ka votën dhe gjithë ata shqiptarëve që thonë se Saliu do të vjedhë prapë u them se kjo nuk është një asrye për të mos shkuar për të votuar, por kjo duhet të jetë një arsye për të mobilizuar edhe të tjerë që nuk kanë votuar që të votojnë në mënyrë që hajdutët e votave të mos arrijnë dot të përmbysin vullnetin e popullit sovran. Marrë nga TV ALSAT


EKONOMI • E martë 26 qershor 2012

»

05

TAKSA SHLYET PASI PRODUKTI ËSHTË HEDHUR NË TREG

Qeveria heq dorë nga ligji i akcizave, miratohen ndryshimet Ervin Koçi Flamur Gjymishka, Drejtorit i Përgjithshëm i Doganave

Ligji i ri i akcizave gjithashu përmban edhe masa të forta ndëshkuese për ato subjekte apo individë që nuk do ta zbatojnë atë. Shmangia nga verifikimi ose pagimi i akcizës së produkteve energjetike, ku futet karburanti, vajrat, llambat etj, do t’i shkaktojë subjektit një gjobë sa 5-fishi i detyrimeve fiskale që duheshin paguar për këto produkte të akcizës, por për çdo rast jo më pak se 1 milion lekë.

Përfitimi

me ligjin e ri të akcizave. Këmbëngulja e bizneseve që lidhej më mënyrën e pagesës së akcizës ishte pika ku përqëndroheshin të gjitha debatet. Pagesa e akcizës në bazë të mënyrës së vjetër, para se të bëheshin ndryshimet e fundit, konsistonin që taksa ndaj produkteve alkoolike të bëhej në momentin kur artikujt të prodhoheshin. E thënë ndryshe do të kryhej në parapagim i taksës. Të ardhurat nga akcizat, duke filluar nga data 1 tetor do të vilen nga administrata doganore. Ligji i miratuar në Kuvend pret edhe firmën e Presidentit të Republikës që të hyjë në fuqi. Periudha nga botimi në Fletoren Zyrtare e deri në tetor do të shërbejë si kohë për të bërë transferimin e procedurave nga tatimet te doganat.

Akciza për produktet alkoolike, duhan etj, shton në arkat e shteti rreth 400 milionë dollarë në vit. Vënia në zbatim të ligjit të ri do të ketë një shtim të ardhurash në arkën e shtetit, pasi mënyra e re e taksimit të pijeve alkoolike është në bazë të përqindjes së alkoolit që ato kanë. E thënë më thjesht produktet alkoolike në tërësi do të taksohen më një vlerë rreth 20 për qind më të lartë se ajo e mëparshmja dhe të sjellë një rrijte të çmimeve.

KLSH KONTROLLON DOSJET E ALUIZNI-t NË VLORË

40 milionë lekë dëm në arkën e shtetit Dërgohen për ndjekje penale dy ish-përgjegjësit Pas një kontrolli të ushtruar në drejtorinë e ALUIZNI-t në Vlorë, Kontrolli i Lartë i Shtetit ka konstatuar disa shkelje që shkojnë deri në rreth 40 milionë lekë. Nga auditimet e kryera në 120 dosje që gjendeshin në këtë zyrë u kontrolluan 48 prej tyre. Në këto dosje rezultuan se 17 raste për 3,159.6 m2 e ka ndarë parcelën ndërtimore, e cila duhet shitur me vlerën e tregut, ndarje kjo në kundërshtim me ligjin “Për legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndërtimeve pa leje” duke i shkaktuar si rrjedhojë një dëm Buxhetit të Shtetit për fondin e kompensimit në shumën 35,316,286 lekë. Në

“Move On” përfshin Shqipërinë në kinematografinë botërore Shqipëria është bërë pjesë e një projekti të madh kinematografik të nisur nga Deutsche Telecom dhe të menaxhuar nga AMC në vendin tonë. Filmi, i cili quhet “Move On”, i njoftuar edhe nga një komunikatë e Festivalit të Filmit në Kanë, është një histori aventure që zhvillohet në disa vende të Evropës Perëndimore dhe asaj Juglindore. Regjisor i këtij projekti është Asger Leth, fitues i çmimeve ndërkombëtare, dhe aktor kryesor është ylli hollivudian Mads Mikkelsen. Ky i fundit është bërë i njohur përmes një sërë rolesh befasuese në shumë filma, duke veçuar “Casino Royale” me Xhejms Bond, “Tre Musketierët”, “Përplasja e Titanëve”, etj. Si pjesë e Grupit Deutsche

Telecom, AMC mundëson përfshirjen e shqiptarëve përmes faqes së internetit: moveon-film.al. Është e thjeshtë: çdokush mund të postojë idetë e tij në faqen e internetit dhe të frymëzojë regjisorin për t’i dhënë formë filmit. Shqiptarët mund të fitojnë një rol në film, duke konkurruar krahas vendeve të përfshira në projekt. Ndërkaq, për Shqipërinë janë caktuar këto pjesë filmi: Aktorja kryesore: luaj si protagonsitja përkrah Mads Mikkelsen; Portreti si një yll: një portret në një restorant ku zhvillohet një pjesë e filmit; Reklamo Shqipërinë: një city light/poster në rrugë që shfaq pamje nga Shqipëria gjatë një skene aksioni në film.

Lëvizja “Shqipëria e Re” dhe Alternativa Civile, tryezë e rrumbullakët për dhunën e policisë

Penalitetet

Q

everia tërhiqet nga ligji i akcizave. Ndryshimet e bëra në projektligj plotësojnë kërkesat e bizneset. Ato nuk janë më të detyruar që të bëjnë para pagesën e akcizës nëpërmjet pullës fiskale, por pagimimi i saj do tëbëhet pasi produkti të jetë hedhur në treg. Gjatë një takimi të zhvilluar dje nga Drejtoria e përgjithshme e Doganave dhe përfaqësues të dhomave të biznesit, por edhe subjekte nga rrethe të ndryshme u ofrua informacion për mënyrën e re të zbatimit të ligjit për akcizat. Sipas Drejtorit të Përgjithshëm të Doganave, Flamur Gjymishka, biznesi do të asistohet për të gjitha problemet që do të lindin për zbatimin e tij. Sipas tij, biznesi nuk duhet ta shohë ligjin si një mjet ndëshkues, por si një rregullues marrëdhëniesh. Ligji gjithashu përmban edhe masa të forta ndëshkuese për ato që nuk do ta zbatojnë atë. Shmangia nga verifikimi ose pagimi i akcizës së produkteve energjetike, ku futet karburanti, vajrat, llambat etj., do t’i shkaktojë subjektit një gjobë sa 5-fishi i detyrimeve fiskale që duheshin paguar për këto produkte të akcizës, por për çdo rast jo më pak se 1 milion lekë. Për sqarimin e të gjitha këtyre detajeve doganat kanë nisur një fushatë me biznesin prodhues në vend, ku të parët që janë njohur me risitë janë subjektet e Tiranës. Parësore për doganën do të jenë subjektet prodhuese, përpunuese, stokuese dhe importuese të birrës, alkoolit dhe pijeve alkoolike. Pesha e kësaj takse në buxhet arrin në rreth 400 milionë dollarë. Për një kohë të gjatë përfaqësuesit e bizneseve shqiptare kanë pasur një debat të ashpër lidhur

Nisma e kompanisë celulare “AMC”

10 raste, në shumën e rreth 5 milionë lekë në është paguar më pak Taksa e Ndikimit në Infrastrukturë, çka përbën dëm ekonomik. Në një rast, objekti nuk ndodhet në foton dixhitale të datës 17.04.2007, por është vazhduar procedura e legalizimit, duke vepruar në kundërshtim me ligjin. Për përmirësimin e gjendjes, KLSH ka rekomanduar një sërë masash, si shpërblimin e dëmit të shkaktuar në 29 raste, në shumën e rreth 35 milionë lekë kërkesën për shfuqizim të lejeve të legalizimit të dhëna në kundërshtim me legjislacionin në fuqi. Për shkeljet e konstatuara, Kontrolli i Lartë

Shtetit ka dërguar për ndjekje penale të ish-drejtorit dhe ishpërgjegjësit të Sektorit me akuzën e shpërdorimit të detyrës. Kjo është shkelja e radhës që KLSH ka konstatuar. Më

parë ajo publikoi dëmet ekonomike që i ishin shkaktuar shteti në linjën e interkonjeksionit Tiranë-Pogradec. Këto dëme po i shkaktojnë arkës së shteti humbje të konsiderueshme.

“Dhuna e policisë” ishte tema e parë që u diskutua dje në kuadër të tryezave të rrumbullakëta për drejtësinë të organizuara nga lëvizja “Shqipëria e Re” në bashkëpunim me Alternativën Civile, duke iu bashkuar nismës së ambasadës amerikane “Vepro tani”. Tryeza e organizuar dje në hotelin “Rogner” me përfaqësues të shoqërisë civile, juristë dhe avokatë, shtroi problemin e sjelljes së policisë në paraburgim dhe në marrëdhënie me qytetarët, duke ngritur shqetësimin se policia shqiptare duhet të jetë më profesionale dhe në shërbim të komunitetit. Juristja Dorina Daja bëri një ekspoze të raporteve ndërkombëtare mbi problemet e dhunës në burgje dhe sjelljen e policisë shqiptare, ku evidentohej qartë problematika e ushtrimit të dhunës, që për pasojë cenonte rëndë të drejtat e njeriut. Disa pedagogë të së drejtës ngritën shqetësimin që shefat e komisariateve të jenë me profesion juristë dhe ta njohin ligjin. Aktivistja e njohur e drejtave të njeriut e pranishme në tryezë, Kozara Kati, tha se niveli i funksionimit ligjor të policisë është ende shumë larg asaj që duhet të jetë. Ajo tha se “Shqipëria nuk zbaton konventat evropiane që ka ratifikuar që në vitet ‘90 për mbrojtjen e të drejtave të njeriut”. Ndërsa kryetari i lëvizjes “Shqipëria e Re”, Edmond Vlashaj, hodhi një propozim konkret në këtë tryezë. Ai propozoi që të ngrihet Agjencia Kombëtare e Supervizimit, që të merret kryesisht me dhunën e policisë, por dhe me supervizimin e funksionimit të administratës. “Unë dhe qytetarë të thjeshtë kërkojmë

të shohim reagimin e policisë ndaj kriminelëve, por tani që po diskutojmë për dhunën e policisë në njëfarë mënyre i krahasojmë vetë policët me kriminelët. Opinioni publik është shumë i ndjeshëm dhe na duhen raporte imediate për çdo ankesë të qytetarëve ndaj policisë. Këtë mund ta bënte shumë mirë Agjencia e Supervizimit dhe më pas media, duke ushtruar presion për një çështje të drejtë. Kjo agjenci duhet të dalë në mbrojtje të qytetarëve që u shkelen të drejtat”, - tha Vlashaj. Duke i qëndruar debatit që u bë për profesionalizmin e shefave

të komisariateve, Vlashaj tha se ata ndahen në tri kategori: shefi mediatik, që përdor një rast suksesi për të bërë shou; shefi aksionist, që e shohim në veprim vetëm me aksione; dhe shefi profesionist. Sipas tij, ai që vesh rrobën e policit duhet të dijë të respektojë ligjin dhe të drejtat e njeriut. Drejtuesi i Aleancës Civile, gazetari Mentor Kikia, tha se këto tryeza bëhen në kuadër të nismës së ndërmarrë nga ambasada amerikane “Vepro tani” dhe bëhen me qëllimin për të ngjallur debate publike mbi problemet në sistemin e drejtësisë. Kikia tha se në këto tryeza do të ketë të ftuar dhe pjesë të debatit sa më shumë aktorë të shoqërisë civile, me qëllim që të gjithë të ndihen të përfaqësuar, pasi një nismë e tillë nuk mund të jetë pronë e askujt, por synon të jetë në shërbim të qytetarëve.


06

« EKONOMI

E martë 26 qershor 2012 •

AGJENCIA E PRONAVE SQARON PROCEDURËN DHE DOKUMENTET PËR TË PËRFITUAR

AKKP: Oborret në përdorim, si merren Qytetarët aplikim me postë. Ja rastet kur merret trualli pa pagesë JSHME DOKUMENTET NEVO

a) Formulari tip i plotësuar të Palue e Regjistrimit të Pasurive b) Dokumenti nga zyra vendor kërkuesit mbi ndërtimin nësinë e nga një ajtëshme, i cili vërteton pro duar për tjetërsim i hartuar pre c) Genplan i oborrit të ten të Palutopograf i licencuar e e Regjistrimit të Pasurive d) Dokumenti nga zyra vendor et koh kër që rrit obo e ndja juridike ajtëshme, i cili vërteton se gje se nuk bën pjesë në inventarin e dhe të tjetërsohet është “shtet” erisjes vendore qev të me tsh uaj pal të e nav t brenpro faktin se ndërtimi, i cili gjende të në voj pro që et e) Dokumentet, koh kër me oborrin në përdorim, që e ent da ose në lidhje funksionale um dok o Kët . para datës 10.8.1991 i s tjetërsohet, është kryer për gjë gje për ani org nga r i, e lëshua mund të jenë një leje ndërtim një akt nga arkivi teknik i ndërtimit, r hua lës i tar zyr akt një qësor kohës, gjy dim ven ve, iva gjithshme e Ark i nxjerrë nga Drejtoria e për it, rtim ndë së ës koh të dhe rtimit për vërtetimin e faktit të ndë nga organet umente zyrtare të lëshuara dok ose ës kat për i ftim njo të tyre akt ave enc pet kom nda rrethi), bre e pushtetit vendor (lagjja ose pa kundërshpërblim, duhet të paran f) Nëse aplikoni për tjetërsimi rrin në nësinë e mëparshme mbi obo pro von pro qitni edhe dokument që im dor për në ar kalu ka ës, eve të koh përdorim, që, për shkak të ligj

Afati

Procedura për marrjen e pronësisë së truallit

Shqyrtimi

T

ë gjithë ata persona, të cilët kanë oborre në përdorim, mbi të cilët kanë bërë ndërtime të ligjshme mund të bëjnë tjetërsimin e tyre. Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave ka publikuar një seri pyetje përgjigjesh për qytetarët e interesuar për këtë proces. Në sqarimet që jep AKKP-ja theksohet se aplikimi mund të bëhet me anë të postës, por gjithsesi i interesuari është i detyruar të paraqitet personalisht në zyrat e agjencisë, pasi duhet të shlyej detyrimin financiar prej 3 mijë lekësh për shpenzimet administrative për hapjen e dosjes. Gjithashtu, mësohet se në rastet kur e drejta e pronësisë është me origjinë të vjetër dhe gjendja juridike e oborrit në përdorim është bërë “shtet” për shkak të ligjeve të kohës, tjetërsimi dhe kalimi në pronësi bëhet pa kundërshpërblim, pra pa pagesë. Në rastet kur oborri i shtëpisë nuk është me origjinë të vjetër në pronësinë tuaj, por ai është një truall i dhënë nga shteti rregullisht për të ndërtuar një banesë, para datës 10.8.1991, tjetërsimi dhe kalimi në pronësi bëhet me kundërshpërblim, që do të thotë me pagesë. Kush mund të aplikojë për tjetërsimin e sipërfaqes oborr në përdorim? Aplikimi për tjetërsimin e sipërfaqes së oborrit në përdorim do të bëhet nga pronari/ pronarët i/e ndërtimit të ligjshëm në funksion të të cilit është oborri, trashëgimtarët ligjor të tij/tyre apo çdo person i autorizuar me prokurë. Si mund të aplikoj për kalimin në pronësi të oborrit dhe truallit të shtëpisë? Si rregull aplikimi bëhet në zyrat e AKKP apo edhe nëpërmjet shërbimit postar. Aplikimi konsiderohet i plotë pasi të plotësohet formulari tip, i cili duhet të jetë i shoqëruar me të gjithë dokumentacionin që parashikon VKM nr. 200/2009 i ndryshuar, të cilët janë gjithashtu të cituar në të (formular). Në të gjitha rastet gjithsesi është e domosdoshme paraqitja pranë zyrave të AKKP-së për shlyerjen e detyrimit financiar për shpenzimet administrative për hapjen e dosjes në shumën 3 mijë lekë. Ku mund ta gjej formularin? Formularin e aplikimit për tjetërsimin e sipërfaqes oborr në përdorim mund ta tërhiqni falas pranë zyrave të AKKP, si dhe mund ta shkarkoni nga faqja zyrtare e internetit të AKKP. Në cilat raste trualli për tjetërsim konsiderohet oborr në përdorim? Për efekte të zbatimit të këtij vendimi, me termin “Oborr në përdorim” do të kuptohet kur sipërfaqja e tokës objekt

Drejtori i AKKP-së vendos kalimin e pronësisë së oborrit në përdorim brenda 10 ditëve nga data e mbërritjes së mandatit, që vërteton pagimin e vlerës, në rastin e tjetërsimit me kundërshpërblim. Ai vendos kalimin e pronësisë së oborrit në përdorim brenda 10 ditëve nga data e njoftimit të kërkuesit për të drejtën e tjetërsimit pa kundërshpërblim. AKKP-ja verifikon dhe përcakton, nëse kërkesa e dokumentacioni shoqërues përmbushin kushtet, si dhe saktëson kufijtë e oborrit në përdorim. Në rast se nga inspektimi në terren lindin dyshime për vërtetësinë e dokumenteve zyrtare, që shoqërojnë kërkesën, AKKP-ja u kërkon organeve, që i kanë lëshuar dokumentet, të ripohojnë vërtetësinë e tyre.

kërkimi është në funksion të një ndërtimi të ligjshëm në pronësi të kërkuesit për qëllime banimi dhe të ndërtuar para datës 10.8.1991. Gjithashtu, duhet të jetë në posedim, të qetë dhe pa ndërprerje të pronarit të ndërtimit, është në pronësi shtetërore, si dhe kjo sipërfaqe toke përfshin tokën nën ndërtim dhe, sipas rastit, edhe tokën rreth saj. Gjithashtu trualli duhet mbi sipërfaqen shtetërore të kërkuar për tjetërsim nuk duhet të ketë vetëm ndërtim pa leje. A duhet të paguaj tjetërsimin e truallit të shtëpisë dhe të oborrit? Në rastet kur e drejta e pronësisë është me origjinë të vjetër dhe gjendja juridike e oborrit në përdorim është bërë “shtet” për shkak të ligjeve të kohës, tjetërsimi dhe kalimi në pronësi bëhet pa kundërshpërblim (pa pagesë). Në rastet kur oborri i shtëpisë tuaj nuk është me origjinë të vjetër në pronësinë tuaj, por ai është një truall i dhënë nga shteti rregullisht për të ndërtuar një banesë, para datës 10.8.1991, tjetërsimi dhe kalimi në pronësi bëhet me kundërshpërblim (me pagesë). Sa është çmimi i truallit

që duhet të paguaj për rastet e tjetërsimit me kundërshpërmblim? Në këto raste, çmimi varet nga sipërfaqja që tjetërsohet dhe përkatësisht është paraqitur në formularin nr. 2 të VKM nr. 200/2009, i ndryshuar. Çfarë dokumentacioni duhet të paraqesim për të hapur dosje për oborrin e shtëpisë? Dokumentet që duhet të shoqërojnë kërkesën Tuaj, në mënyrë që ajo të merret e plotë nga pikëpamja formale dhe procedurale janë formulari tip i plotësuar, dokumenti nga zyra vendore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, i cili vërteton pronësinë e kërkuesit mbi ndërtimin, genplan i oborrit të pretenduar për tjetërsim i hartuar nga një topograf i licencuar. Gjithashtu nevojitet dokumenti nga zyra vendore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, i cili vërteton se gjendja juridike e oborrit që kërkohet të tjetërsohet është “shtet” dhe se nuk bën pjesë në inventarin e pronave të paluajtshme të qeverisjes vendore. Të interesuarit duhet të paraqesin dokumentet, që provojnë faktin se ndërtimi, i cili gjendet brenda ose në

lidhje funksionale me oborrin në përdorim, që kërkohet të tjetërsohet, është kryer përpara datës 10.8.1991. Këto dokumente mund të jenë një leje ndërtimi, e lëshuar nga organi përgjegjës i kohës, një akt zyrtar i lëshuar nga arkivi teknik i ndërtimit, një akt i nxjerrë nga Drejtoria e përgjithshme e Arkivave, vendim gjyqësor për vërtetimin e faktit të ndërtimit dhe të kohës së ndërtimit, aktnjoftimi përkatës ose dokumente zyrtare të lëshuara nga organet e pushtetit vendor (lagjja ose rrethi), brenda kompetencave të tyre. Gjithashtu nëse qytetarët aplikojnë për tjetërsimin pa kundërshpërblim, duhet të paraqitni edhe dokument që provon pronësinë e mëparshme mbi oborrin në përdorim, që, për shkak të ligjeve të kohës, ka kaluar në përdorim. Nuk di ta plotësoj formularin e aplikimit. Si të veproj? Për plotësimin e formularit mund të këshilloheni me një avokat, dhe nëse e keni të pamundur, një nga specialistët e Agjencisë së Kthimit dhe Kompensimit të Pronave do të jetë në dispozicionin tuaj për të ofruar ndihmë pa asnjë lloj detyrimi financiar.

Pas verifikimit të të gjitha dokumenteve dhe kushteve ligjore, zyra e AKKP-së njofton kërkuesin, sipas rastit për të drejtën e tjetërsimit me shpërblim dhe detyrimin për të paguar brenda 30 ditëve, për llogari të AKKP-së, për fondin e kompensimit financiar, çmimin e tjetërsimit, duke i treguar edhe numrin e llogarisë. Ky njoftim përmban një paraqitje të kufijve, të sipërfaqes në m2 dhe të vendndodhjes së oborrit në përdorim, të shoqëruar me planimetrinë përkatëse. Por, njoftimi mund të jetë edhe për dhënien e të drejtës së tjetërsimit pa kundërshpërblim, duke i treguar kërkuesit kufijtë, sipërfaqen në m 2 dhe vendndodhjen e oborrit në përdorim, shoqëruar me planvendosjen përkatëse. Ndërkohë në respektim të vendimit për dhënien në pronësi të oborreve në përdorim, aplikuesi do të njoftohet edhe për mospranimin e kërkesës për tjetërsim, duke arsyetuar, me shkrim, në mënyrë të hollësishme kushtet që nuk plotësohen apo provohen.


SOCIALE • E martë 26 qershor 2012

»

07

KUR JEPEN SHTESAT MBI PAGËN BAZË

DETYRIMI PËR PAGËN E RE MINIMALE

Sipas sistemit të pagave të punonjësve mbështetës, mbi pagën bazë jepen shtesa për vështirësi, dëmshmëri shëndeti, natyrë të veçantë pune, vjetërsi në punë etj., të cilat shkojnë mesatarisht 50% mbi pagën bazë. Duke llogaritur këto shtesa, paga për punonjësit që punojnë në punët më të thjeshta në sektorin shtetëror shkon mesatarisht në rreth 31.500 lekë në muaj. Në sektorin publik dhe veçanërisht në atë buxhetor bëhet me dije se caktimi i pagës minimale ka ndikim në sistemin e pagave dhe reflekton në rritjen e pagave të niveleve më të larta, pasi kjo pagë shërben si bazë e ndërtimit të sistemit të pagave për punonjësit mbështetës.

Paga minimale është e detyrueshme për zbatim nga çdo subjekt juridik e fizik, vendas apo i huaj. Kreu juridik i Ministrisë së Punës, Astrit Kuka, ka sqaruar në mbledhje se në procesin e hartimit të projektvendimit janë zhvilluar diskutime me përfaqësuesit e punëdhënësve dhe punëmarrësve dhe ai është miratuar në Komisionin e Pagave dhe Pensioneve të Këshillit Kombëtar të Punës. Në projektvendim parashikohet që paga minimale prej 21 mijë lekë në muaj të fillojë efektet financiare nga data 1 korrik 2012 për sektorin publik, ndërsa për biznesin rritja e pagës minimale hyn në fuqi më datën 1 janar 2013 me kërkesë të përfaqësuesve të biznesit.

PAGA MINIMALE RRITET ME 5 %. DEBATE PËR VARFËRINË NË KËSHILLIN KOMBËTAR TË PUNËS Këshilli Kombëtar i Punës ka aprovuar gjatë ditës së djeshme vendimin për rritjen e pagës minimale në shkallë vendi. Ndonëse ndërmjet debatesh me drejtuesit e Konfederatës së Punonjësve, Këshilli miratoi dje vendimin për rritjen me 5 për qind të pagës minimale, e cila shkon nga 20 mijë lekë në 21 mijë lekë. Ky ndryshim, sipas Konfederatës së Punonjësve, nuk përfshin një rritje reale page, por thjesht një indeksim. Megjithatë, rrita e kësaj page në sektorin publik do t’i shtrijë efektet duke nisur nga korriku i këtij viti, ndërsa për bizneset pas kërkesës së bërë prej tyre, është vendosur

Pranvera Kola

K

anë nisur tashmë përgatitjet e fundit për provimet e maturës shtetërore 2012, të cilat përmbyllen ditën e shtunë me testimet në lëndët me zgjedhje. Risi gjatë këtij viti është fluksi i lartë i maturantëve që kanë kërkuar të testohen në më shumë se dy lëndë. Sipas të dhënave të bëra publike, rezulton se rreth 18 për qind e maturantëve që do t’u nënshtrohen provimeve me zgjedhje kanë vendosur që të japin tri lëndë, duke përfshirë në përzgjedhjet e tyre njëherësh lëndë të profilit shoqëror e natyror. Sipas ekspertëve të Ministrisë së Arsimit, është bërë kryesisht nga maturantët e mirë, të cilët në këto kushte kanë më shumë mundësi për të siguruar pikë më të larta, çka mund t’i bëjë ata fitues në një nga programet e preferuara të studimeve që ofrojnë universitetet publike të vendit. Kjo mundësi, tashmë e lejuar nga Ministria e Arsimit, është zgjedhur nga nxënësit shumë të mire për t’u krijuar mundësi vetes që, nëse nuk fitojnë Mjekësinë, për shembull, të mund të arrijnë pikë maksimale për të qenë brenda listës së fituesve te Fakulteti i Drejtësisë. Në Agjencinë Kombëtare të Provimeve 20 arsimtarët më të mirë në të gjithë vendin kanë nisur punën për përgatitjen e testeve për provimet me zgjedhje, të cilat gjatë këtij viti do të jenë më të shumta në numër. Lëndët shoqërore rezultojnë të kenë fluksin më madh të kërkesave për t’u dhënë si provime me zgjedhje, fakt ky që është konfirmuar edhe nga kreu i Arsimit parauniversitar në Ministrinë e Arsimit Fatmir Vejsiu. Megjithatë, Vejsiu shton se trend rritës këtë vit kanë pasur edhe lëndët e thelluara. “Lëndët shoqërore të mirëfillta, si sociologji, qytetari, histori, gjeografi janë ndër më të preferuarat. Gjeografia sivjet

Bizneset do të zbatojnë pagën e re nga janari i 2013-s Në sektorin publik paga e re do të aplikohet që nga korriku i vitit 2012 që paga e re minimale të hyjë në fuqi nga 1 janari i 2013-s, gjë për të cilën këshilli ra dakord. Pavarësisht kësaj rritjeje, Shqipëria mbetet ende ndër vendet me pagën minimale më të ulët në rajon. Ky fakt është pranuar edhe nga kreu i Ministrisë së Punës Spiro Ksera gjatë publikimit të shifrave të pagës minimale në disa vende fqinje. “Sipas një studimi të vitit 2011, - theksoi Ksera, Shqipëria, me gjithë rritjet e

përvitshme të pagës minimale, ka nivelin më të ulët në Rajon, që shkon në 142 euro, nga 148 euro Bullgaria, 161 euro Rumania, 166 euro Serbia, e deri te vendi me pagën më të lartë minimale në rajon - Kroacia në nivelin 371 euro”, - ka bërë të ditur ministri Ksera. Sipas tij, kjo rritje është në përputhje edhe me objektivin për uljen e varfërisë dhe rritjen e mirëqenies. Por Ksera premtoi se rritja e pagës minimale çdo

vit me 5 për qind dhe nismat e tjera që do ndërmerren do të reduktojnë nivelin e varfërisë ekstreme në vendin tonë. Kjo deklaratë e ministrit ka sjellë reagimin e kreut të Konfederatës së Sindikatave të Pavarura Kolë Nikollaj, i cili ka deklaruar se ky ndryshim mund të quhet indeks dhe jo rritje page. Debate pati edhe për nivelin e varfërisë në Shqipëri. Nikolla tha se mungojnë statistikat zyrtare, ndërsa

Ksera pohoi se varfëria është ulur. Sipas vendimit të Këshillit, pritet që qeveria në mbledhjen e ditës së nesërme të miratojë vendimin që paga minimale më 1 korrik të mos jetë më e vogël se 21 mijë lekë, kohë në të cilën do të fillojnë edhe efektet financiare për buxhetorët. Me rritjen më të fundit të pagës minimale në shkallë vendi në masën 5 për qind paga minimale në Shqipëri barazohet me pagën minimale të Bullgarisë.

PËRZGJEDHJET MASIVE PËR LËNDËT SHOQËRORE

Provimet me zgjedhje, 18 % e maturantëve do testohen në tri lëndë Këshillat e fundit që maturantët të mos rrezikojnë studimet e larta në publik

Testimi i fundit i maturës 2012 Këshillat që nxënësit të mos rrezikohen nga përjashtimi

NXËNËSI RREZIKON PËRJASHTIMIN NËSE: Nuk qëndron në vendin që i është caktuar. Nuk është i pajisur me dokument identifikimi. Merr e jep informacion, kopje ose komunikon me maturantë/ kandidatë të tjerë. Bën komente për përmbajtjen ose zgjidhjen e testit gjatë kohës së zhvillimit të provimit. Mban telefon celular, radio ose çdo mjet tjetër komunikimi në mjedisin e provimeve. Në rast se kandidati refuzon të largohet nga mjedisi i provimit, mbikëqyrësi i provimit evidenton rastin me procesverbal dhe e njofton atë mbi mosnjohjen e rezultatit. Maturanti/kandidati që përjashtohet nga provimi për shkelje të parashikuar në pikën 3, shkelje që përshkruhet edhe në procesverbalin përkatës, humbet këtë provim dhe ka të drejtë ta japë atë në sesionin e ardhshëm. REZULTATET E PROVIMIT NUK NJIHEN NË RASTET KUR: Përdor laps ose stilolaps me ngjyrë të ndryshme në plotësimin e testit. Heq ose dëmton kodin e sekretimit (barkodin) të vendosur në test. Dëmton testin (palos, zhubros, gris, vendos shenja të dallueshme dhe të veçanta) ose nuk e dorëzon atë. Vërtetohet kopja (e pjesshme ose e plotë) gjatë procesit të vlerësimit dhe konfirmohet nga komisioni përkatës.

Kujdes! Ja çfarë ju penalizon me humbje pikësh:

ka pasur një trend shumë pozitiv rritës. Vëmë re se kemi një numër të konsiderueshëm të maturanteve që kanë kërkuar lëndët me nivel të avancuar, lëndët e thelluara. Janë rreth 1000 veta që kanë kërkuar matematikën, janë 500 kanë kërkuar fizikën dhe shumë janë që kanë kërkuar edhe biologjinë. Kuptohet që këto

janë kërkesat e maturantëve që kanë prirje për të shkuar në mjekësi dhe në lëndët inxhinierike”, - ka bërë të ditur Vejsiu. Këto provime janë tepër të rëndësishme, pasi përcaktojnë orientimet se ku maturantët duan të vijojnë studime e larta në universitetet publike të vendit. Maturantët do të kenë rreth tri orë kohë në

dispozicion për të plotësuar testet. Kohë kjo që do të jetë e njëjtë si për nxënësit që kanë përzgjedhur për të dhënë tri provime, ashtu dhe për ata që do të japin dy provime. Testi i lëndëve me zgjedhje do të ketë rreth 20 pyetje, të kombinuara në mënyrë të barabartë ndërmjet pyetjeve me alternativa dhe atyre me zhvillim.

Ekspertët e maturës bëjnë me dije se krahas përgatitjeve maturantët duhet të jenë të kujdesshëm në përmbushjen e kritereve të përcaktuara në rregullore, në mënyrë që të mos rrezikojnë hyrjen në provim, pasi në të kundërt humbasin të drejtën e konkurrimit për pranimet në shkollat e larta publike gjatë vitit të ri akademik. Për të hyrë në ambientet ku do të zhvillohet provimi, detyrimisht duhet mjet identifikimit si dhe paraqitja një orë e 30 minuta para kohës së përcaktuar për nisjen e testimit. Në rregullore përcaktohet se ata duhet të tregojnë kujdes dhe të ulën në vendet që u janë caktuar, si dhe të shmangin çdo tentativë për të komunikuar apo kopjuar, sepse penalizohen me humbjen e një viti për garën e konkurrimeve në universitete. Kujdes të veçantë maturanti duhet të tregojë gjatë verifikimit nëse testi i dhënë nga administratori i përket profilit shkollor që ai ka mbaruar. Në rastet kur testi i dhënë nuk është i profilit të tij, është i dëmtuar ose ka faqe të bardha, ai ka të drejtë të kërkojë menjëherë ndërrimin e tij, por jo më vonë se 30 minuta pas fillimit të provimit, veprim ky që pasqyrohet edhe në procesverbal.


08

« aktualitet

E martë 26 qershor 2012 •

Troje, biznese, shtëpi e makina, Prona, droge dhe prostituta

“Çezar I” bllokon pasuritë katër milionë euro të 2 biznesmenëve Mariglen Mulla

O

peracioni i koduar “Çezar I” mundësoi sekuestrimin e pasurive 4 milionë euro të vëna nga trafiku i drogës dhe shfrytëzimi i prostitucionit. Lajmin e bëri të ditur dje për mediat kryepolici i Tiranës Bernard Çaushaj, i cili tha se për një periudhë 6-mujore, nga Seksioni kundër Pastrimit të Parave u arrit ekzekutimi i vendimeve të gjykatës së rrethit gjyqësor Tiranë për sekuestrimin e pasurive të paluajtshme të shtetasve Shpëtim Kadana, 35 vjeç dhe Vasil Bajraktari, 44 vjeç, të cilat kapin një vlerë rreth 4 milionë euro, duke përfshirë 2 hotele luksoze, ambiente biznesi, apartamente banimi, sipërfaqe toke truall etj. Sekuestrimi i këtyre aseteve u bë i mundur nga një hetim intensiv, profesional dhe i plotë, si dhe në sajë të një analize të hollësishme financiare të strukturave të luftës kundër krimit financiar në policinë e Tiranës në bashkëpunim me Njësinë e Përbashkët Hetimore TaskForcë në Prokurorinë e rrethit gjyqësor Tiranë. Gazeta “Metropol” e ka botuar para një jave lajmin e sekuestrimit të pasurisë së Bajraktarit. Ndërkaq, policia tha se shtetasi Shpëtim Kadana ka qenë anëtar i një organizate kriminale, e cila mer-

Blinin në emër të familjeve të mëdha

Itali, kapja e bosëve shqiptarë të kokainës Një aksion blic i policisë së Romës më 29 shkurt shkatërroi aktivitetet kriminale të një organizate kriminale tërësisht shqiptare që merrej me trafikun ndërkombëtar të drogës me bazë operative në kryeqytet. Në kryeqytet, i konsideruar si selia e bandës, hetuesit kanë arrestuar Shpëtim Kadanën, i cili konsiderohet si kreu i organizatës, ndërsa në Sicili prangat janë vënë për Ermir Bajën dhe Astrit Docajn. Në Monza, policia ka vënë në arrest Gjergj Sarreqin. Dy vjet hetime të kryera nëpërmjet përgjimeve dhe mbikëqyrjes kanë hedhur se banda kriminale ka vepruar si një qendër blerëse, edhe në emër të familjeve të tjera dhe shtetasve të huaj. Në thelb, organizata merrej me prokurimin e ngarkesave të mëdha të kokainës nga furnizuesit në Holandë dhe Belgjikë dhe me transportin apo shpërndarjen në Itali. Në disa raste, organizata ka shërbyer edhe si një vend për mbledhjen e grupeve të trafikantëve të drogës të huaja. Policia ka sekuestruar 20 kg kokainë.

Drejtori i Policisë së Tiranës Bernard Çaushaj

rej me trafikun e kokainës dhe heroinës dhe më datë 29.02.2012 është arrestuar në Romë Itali si kreu i nje organizate kriminale, organizatë e cila vepronte në Romë, duke trafikuar kokainën nga Holanda dhe Belgjikë në drejtim të Italisë dhe Greqisë. Hetimet për pastrim parash për shtetasin Shpëtim Kadana kanë filluar në fillim vitin 2011, ndërkohë që për këtë grup kriminal, hetimet kishin filluar në vitin 2007 nga ana e Sektorit të Antimafias së Guarda Di Financa në Firenze të Itali-së, në kuadër të operacionit të koduar “CEZAR”. Shtetasin Vasil Bajraktari, gjykatës i rrethit gjyqësor Tiranë, e ka dënuar me 7 vjet burgim për veprën penale të “shfrytëzimit të prostitucionit në rrethana rënduese”.

Lista e pasurive në pronësi të Bajraktarit që u sekuestruan Tokat 1- Pasuria me nr. 8/386+2-27, zona kadastrale nr. 8270, volumi 31, faqja 17 2- Pasuria me nr. 3/140+4-25, zona kadastrale nr. 8270, volumi 6, faqja 124 3- Pasuria me numër rendor 300, zona kadastrale nr. 8220, regjistri nr. 385 4- Pasuria me numër rendor 116, zona kadastrale nr. 8270, regjistri nr. 487 5- Pasuria me numër rendor 1107, zona kadastrale nr. 8270 regjistri nr. 400 6- Pasuria me numër rendor 58, zona kadastrale nr. 8340 regjistri nr. 442 7- Pasuria me nr. 3139+2-6, zona kadastrale nr. 8518, volumi 35, faqja 61 8- Pasuria me nr. 3/39+1-12, zona kadastrale nr. 8518, volumi 35, faqja 43 9- Pasuria me numër rendor 428, zona kadastrale nr. 8260 regjistri nr. 461 Apartamente e lokali 1- Apartament banimi 223.5 m2, rruga «Komuna e Parisit», shkalla 2, kati 8, ap 27, Tiranë, në emër të shtetasit Bajram Bajraktari 2- Apartament banimi 64 m2, rruga «Avdyl Frashëri», në emër të shtetasit Bajram Bajraktari 3- Apartament banimi me sipërfaqe dy dhoma e një guzhinë, rruga « Kongresi i Lushnjës », pall 41, shk 2, ap 18, Tiranë, blerë në datë 24/11/2000 me

kontratën nr. 7823/534, për shumën 2 800 000 lekë, në emër të shtetasit Bajram Bajraktari 4- Apartament banimi me sipërfaqe 147 m2, Rruga «Donika Kastrioti» në emër të shtetasit Bajram Bajraktari 3- Sipërfaqe prej 9. 99 m2, Rruga «Gjin Bue Shpata», në emër të shtetases Drita Bajraktari 4- Lokal me sipërfaqe ndërtimore 452 m2 dhe sipërfaqe oborri 298 m2, shesh funksional, sipërfaqe totale trualli 750 m2, në rrugën «Ferit Xhajko», pranë Uzinës Dinamo, Tiranë, në emër të shtetases Drita Bajraktari 5- Apartament banimi një dhomë e një guzhinë dhe ambiente ndihmëse me sipërfaqe prej 75.2 m2 dhe trualli që i takon 5.8 m2, Rruga «Komuna e Parisit» në emër të shtetasit Vladimir (Vasil) Bajraktari. 6- Apartament banimi 88 m2, Lagja Plazhit, Durrës, në emër të shtetasit Bajram Bajraktari 7- Apartament banimi 64 m2, Lagja e Plazhit, Durrës, në emër të shtetasit Bajram Bajraktari Llogaritë bankare 1- Pranë Intesa Sanpaolo Bank në emër të shtetasve Bajram Abaz Bajraktari dhe Dritë Shasho Bajraktari

2- Llogari kursimi lidhur në monedhë USD në shumën 1,024.37 USD 3- Llogari rrjedhëse dhe tre depozita me afat në monedhë euro, në shumat 17.67 euro 1,392.16 euro, 90,975.75 dhe 2,953.10 euro 4- Llogari rrjedhëse dhe dy depozita me afat në monedhë lekë 301.21 lekë, 6,389,529.00 lekë dhe 2,408,000.00 lekë 5- Llogaritë bankare pranë Bankës Kombëtare Tregtare në emër të shtetasve Bajram Abaz Bajraktari dhe Dritë Shasho Bajraktari në shumën 27 000 USD, si dhe një depozitë në shumën 1557.37 USD 6- Llogaritë bankare pranë Bankës Kombëtare Tregtare në emër të shtetasit Bajram Abaz Bajraktari me numër 402367586 në shumën 93,866 lekë Makinat 1- Mjeti i llojit autoveturë, marka Benz, tipi 210 E270 CDI, me targa TR 3102 N, blerë nga i padituri Vladimir Bajraktar, i cili e ka importuar në Shqipëri në datën 17/01/2001 2- Mjeti i llojit autoveturë, marka Benz, tipi 163, me targa AA 291 BT, në pronësi të shtetasit Bajram Bajraktari 3- Mjeti i llojit autobus, marka Fiat, tipi 370 me targa SK 0330 A, në pronësi të shtetasit Vladimir Bajrakari

Shkëlzen e Argita Berisha kërkuan 8 milionë

“Saga” e Tahirit, gjykata e gjobit me 5 milionë lekë Ditën e djeshme gjykata e Tiranës ka vendosur që të dënojë me 5 milionë lekë dëmshpërblim, për shpifje dhe fyerje deputetin socialist Saimir Tahiri. Gjykata ka vendosur që deputeti i PS-së t’i paguajë përkatësisht 2.5 milionë lekë, Argita Malltezi (Berisha) dhe 2.5 milionë lekë Shkëlzen Berishës. Fëmijët e Kryeministrit Sali Berisha, Argita dhe Shkëlzen kërkuan nëpërmjet avokatit të tyre që deputeti i Partisë Socialiste, Sajmir Tahiri, t’i dëmshpërblejë në masën 8 milionë lekë të reja për dëmin moral, pas procesit të nisur pak ditë pas deklaratave të Tahirit në sallën e Kuvendit të Shqipërisë. Ndërkohë nga ana e tij Tahiri në lidhje me procesin gjyqësor ku është paditur për shpifje nga Shkelzen Berisha dhe Argita Malltezi, ka pretenduar se akuzat e tij për korrupsion janë të faktuara duke i bëri thirrje pak ditë më parë trupit diplomatik të akredituar në vendin tonë që të asistonte në procesin gjyqësor. Një reagim pati edhe nga kryesocialisti Rama, i cili akuzoi gjykatën për një vendim që ai e quajti si të padrejtë dhe ndëshkues për opozitën.

Aksidenti në Laprakë

E përplas makina, vdes në spital një 53-vjeçar Paraditen e djeshme ka humbur jetën në Spitalin Ushtarak, 53-vjeçari i plagosur në mëngjes në zonën e Laprakës. Ibrahim Sadiku u aksidentua nga një makinë, në momentin kur po kalonte nga një anë e rrugës në tjetrën. Gjatë përplasjes 53-vjecari mori plagë të rënda dhe nuk mundi t’i shpëtonte vdekjes edhe pse u dërgua me urgjencë në Spitalin Ushtarak. Ndërkohë që policia ka ndaluar drejtuesin e mjetit që shkaktoi aksidentin, ndërsa hetimet për të vazhdojnë.

Kishin dalë si familje

Mbrojti fëmijët nga mbytja, por vdes shqiptari 37-vjeçar ITALI - U gjet nga zhytësit trupi i punonjësit shqiptar, i cili vdiq pardje në Tanaro pasi kishte shpëtuar fëmijët e tij nga mbytja. Kjo ndodhi për Antignano, në zonën e shkëmbinj. M. A, punëtori 37 vjeç, rezident në Asti kishte shpenzuar të dielën me gruan e tij dhe dy fëmijët. Fëmijët janë zhytur në ujë, por një rënie i rrezikoi, duke u zvarritur larg. Babai kërceu në lumë dhe i solli ata në breg me ndihmën e dy rumunëve të rinj, të cilët janë hedhur në ujë. Pastaj, ndoshta i tërhequr nga një objekt ose në përpjekje për të dalë, shqiptari ra për të mos u kthyer më kurrë i gjallë, por vetëm pasi kishte shpëtuar fëmijët.

Trafikantë droge

Operacion antidrogë, kapen disa shqiptarë me kokainë ITALI - Policia italiane arrestoi disa shqiptarë me kokainë. Dy arrestime për shitjen e drogës janë bërë nga policia e Montebellunës në fundjavë. Në pranga përfunduan Joseph Munafo dhe Loria, 48 vjeçe, si dhe Kelmend Kaja, shqiptari 37 vjeç, i cili u ndal me 70 gram kokainës në makinë. Ky i fundit, ndryshe nga i pari, nuk është një karierist në detaje, por një peshk i madh që furnizon një karierist tjetër. Të paktën 14 persona janë arrestuar dhe 6 kg kokainë e pastër është sekuestruar në bilancin e fazës së dytë të operacionit “Dobësia”, ku u kapën disa shqiptarë. Mes të arrestuarve është edhe Alban Boci, i përfshirë në të shtënat dhe i liruar më vonë. Shqiptarëve u janë konfiskuar edhe armë, dy pushkë, një pistoletë dhe thika disa dhe dhjetë mijë euro në të holla. Të arrestuarit janë kryesisht shqiptarë.

Në ujërat italiane

Peshkatarët peshkojnë 4 kg hashash, ngarkesë shqiptare ITALI - Peshkatarët italianë vazhdojnë zbulimet e marihuanës në ujërat e Santa Maria di Leuca. Pardje në mbrëmje, pas orës 20.00, tre peshkatarët gjetën në det, rreth 400 metra nga bregu, një kuti me gati 4 kg hashash. Të alarmuar, agjentët e komisionerit të Tauranga, në Torre San Giovanni kanë dorëzuar drogën. Hetuesit nuk përjashtojnë rastin që droga i takon ngarkesës së njëjtë të konfiskuar natën e së enjtes nga policia, e cila trasnportohej nga disa shqiptarë. Hetimet vazhdojnë për të përcaktuar origjinën e drogës, ndoshta shqiptare.


AKTUALITET • E martë 26 qershor 2012

»

09

ARRESTOHET, RRIHTE 28-VJEÇAREN. KËRKOHEN NDRYSHIME NË LIGJ

Policia: Në pak kohë janë dhunuar mbi 500 femra LEDIA LLESHI ELBASAN- A. Arani, 53 vjeç lindur në Labinot Fushë dhe banues në lagjen “Emin Matraxhiu” është arrestuar në flagrancë pasi gjatë një konflikti ka goditur me sende të forta shtetasen Xh. Isufi 28 vjeçe, banuese në lagjen “5 Maji” Elbasan, me të cilën bashkëjetonte. Sipas komunikimit zyrtar të policisë 58-vjeçari e rrihte prej një periudhe të gjatë kohe, duke i lënë së fundi shenja në trup dhe fytyrë. Gruaja ishte nënë e dy fëmijëve të vegjël, një prej tyre vetëm disa muajsh. Sipas dëshmisë së saj në polici, gruaja dhunohej sistematikisht dhe nuk kishte reaguar asnjëherë për ta denoncuar vetëm kur së fundi ka përfunduar në një gjendje të rënduar. Ajo jetonte në shtëpinë me qira që kishte marrë 53-vjeçari dhe nuk kishte asnjë mjet tjetër jetese. Tashmë ndodhet në strehëzën e forumit të gruas ku edhe kërkon ndihmë për strehim dhe punë si dhe mbështetje psikologjike. Dhunë në familje Sistemi i referimit të viktimave të dhunë në familje ka qenë në qendër të një marrëveshjes të nënshkruar në bashkinë e Elbasanit, disa institucioneve, 5 komunave rreth qytetit dhe OJF-ve që veprojnë në Elbasan. Kjo marrëveshje ka në qendër në bashkëpunim midis njësive të qeverisjes vendore, OJF-ve, gjykatës, policisë, Drejtorisë së Shëndetit Publik si dhe organeve të tjera përgjegjëse që u vijnë në ndihmë viktimave të dhunës në familje. Këto institucione do të krijojnë grupe teknike pune për të ndihmuar këtë kategori. Në fjalën e marrë me këtë rast kryetari Qazim Sejdini u shpreh se bashkia e Elbasanit ka ngritur tashmë strukturat përkatëse dhe zyrën e posaçme të trajtimit të rasteve të dhunës në qytetin e Elbasanit. Përfaqësues të institucioneve të

Ishte për pushime tek tezja

Makina përplas për vdekje 9-vjeçaren LAÇ- Një vajzë 9-vjeçare ka humbur jetën mesditën e djeshme në qytetin e Laçit. M. Vokrri është përplasur një makinë me targa LA 6611 A. Sipas të dhënave të policisë, ngjarja e rëndë ndodhi në lagjen numër 2, ndërsa mësohet se vajza e vogël i ka prerë rrugën automjetit që drejtohej nga 24-vjeçari Artur Stojani. Përplasja ka qenë aq e fortë, sa mjeti e ka hedhur vajzën deri tek një dyqan akulloresh. Blutë e qytetit të Laçit, sqarojnë se vajza ishte nga fshati Ulëz i Burrelit, ndërsa kishte shkuar tek tezja në Laç, për pushime. Policia po heton për ngjarjen. Nuk dihet ende nëse është ndaluar apo jo drejtuesi i mjetit.

Do të trafikohej në Itali

Porti i Durrësit, sekuestrohen 107 kg hashash DURRËS- Një sasi e konsiderueshme lënde narkotike është sekuestruar në orët e vona të mbrëmjes në portin e Durrësit. Sipas policisë së këtij qyteti bëhet fjalë për 107 kg drogë e llojit kanabis sativa, e cila është sekuestruar nga policia kufitare e emigrimit në port. Lënda narkotike ishte fshehur në një kamion frigorifer me targa AA 913 DI pak para se mjeti të imbarkohej në tragetin e linjës Durrës-Bari. Policia ka ndaluar drejtuesin e mjetit B. Dumi, 45 vjeç nga Tirana. Ndërkaq vijojnë hetimet për zbardhjen e emrave të personave të tjerë të përfshirë në këtë trafik ndërkombëtar të drogës.

I pakalueshëm për mjetet

Fundoset rruga, bllokohet aksi Elbasan-Belësh Së shpejti edhe përmbarimi privat

Viktimat nuk paguajnë dot psikologun, të ndërhyet Kryetari i Gjykatës i ka bërë thirrje shoqatave të lobojnë që të ketë ndryshime sa i përket rolit të përmbarimit në pensionin ushqimor. Me vendosjen e një përmbarimi tërësisht privat nuk do të ketë më interes për vjeljen e një pensioni ushqimor. Zakonisht një përmbarues privat merr 20/30 % të shumës dhe në rastin e një tjera që morën fjalën me këtë rast diskutuan se si do të trajtohen konkretisht rastet e dhunës qoftë për viktimat e kësaj dhune ashtu edhe për agresorët. Për të arritur rezultate konkrete dhe për të qenë sa më eficentë në këtë mar-

pensioni bëhet e pamundur. Shoqatat duhet të lobojnë që shteti të vërë një klauzolë ligjore sa i përket pensionit ushqimor për vjeljen ose të ruhet përmbarimi shtetëror në këtë funksion, në të kundërt njëri nga prindërit me fëmijët në ngarkim nuk do të ketë mundësi të marrë këtë pension. Ndërkohë një tjetër problem që u rëveshje, të gjithë institucionet do të lidhen në network, proces që do të ndikojë në mënyrë të drejtpërdrejtë në luftën kundër dhunës në familje. Gjatë kësaj periudhe në shoqata, polici dhe organet e drejtësisë janë denoncuar mbi 500 raste të dhu-

ngrit nga shoqatat dhe aktorë të tjerë është vështirësia që kanë viktimat e dhunës në procedurën e divorcit që kërkon praninë e një psikologu. Veç akt-padisë ato do të duhet të paguajnë një shifër edhe për psikologun dhe kjo shpesh është e pamundur. Shoqatat kanë kërkuar që gjykata të vendosë një psikologë pa pagesë, gjë që është e pamundur. Një ndër zgjidhjet është që gjykata në raste të tilla t’ia atribuojë shpenzimet palës tjetër. Në përfundim u vendos lotimi për disa prej këtyre pikave të diskutuara gjatë këtij takimi. nës ndaj grave dhe vajzave. Por shifra mendohet se është më e lartë, pasi mjaft viktima të dhunës hezitojnë të kryejnë denoncim. Vetëm gjatë këtyre dy javëve policia ka arrestuar 8 bashkëshortë, të cilët ushtronin dhunë ndaj grave.

BANORËT: E PAPRANUESHME, UJËSJELLËSI T’I JAPË ZGJIDHJE

Elbasani pa ujë të pijshëm gjithë ditën Elber: Kemi ndërhyrë në një pus, situata do të normalizohet ELBASAN- Mungesa e ujit të pijshëm në Elbasan është një shqetësim që po zgjat një muaj sidomos në pjesën veriore të qytetit. Banorët e kësaj zone ankohen se, uji thuajse mungon në shtëpitë e tyre dhe situata është mjaft shqetësuese sidomos në këto ditë të nxehta. Një pjesë e tyre ngrihet herët dhe mundohet të shfrytëzojë atë pak ujë që vjen për të mbushur enët. Ata thonë se edhe orari është shkurtuar ndjeshëm dhe ka raste që nuk vjen fare. Në katet e larta tashmë nuk ka ujë, por problemin e mungesës së presionit të

ujit po e vuajnë edhe shtëpitë private apo katet e para të pallateve. Nisur nga ankesat e shumta Drejtori i Ndërmarrjes Elber, u ka kërkuar ndjesë qytetarëve për problemet me furnizimin me ujë të pijshëm. Ai deklaroi se ndërmarrja gjatë kësaj periudhe ka rikonstruktuar stacionin e furnizimit me ujë të pijshëm në Mengël. Një ditë më parë pusi i këtij stacioni, sipas tij është vënë në funksion dhe shumë shpejt furnizimi me ujë i banorëve të Elbasanit do të normalizohet. “Me ndërhyrjen e bërë në stacionin e Mengëlit do të ketë një

përmirësim të furnizimit me ujë të qytetit dhe sidomos të pjesës veriore të qytetit të Elbasanit”. Por një tjetër problem i këtyre ditëve të nxehta është shpërdorimi i ujit. Zhidro deklaroi se i është kërkuar institucioneve vendore ngritja e një grupi pune për të kontrolluar shpërdorimin e ujit të pijshëm sidomos në zonat informale. Ai deklaroi se do të veprohet menjëherë për të ndalur abuzimin e madh që po bëhet me ujin. Zhidro tha se prodhohet dyfishi i ujit, por pjesa më e madhe humbet në rrjet nga ndërhyrjet e paligjshme. L. Ll

ELBASAN- Fundoset më shumë se një metër thellësi rruga automobilistike Elbasan-Belesh. Avaria ndodhi dje në mesditë në qendër të fshatit Shalës. Aksi rrugor u fundos në një gjatësi prej 10 metrash duke e bërë të pa kalueshëm për automjetet. Për pasojë vargu i makinave në të dy anët ka arritur në disa kilometra gjatësi. Për ngjarjen janë njoftuar policia, pushteti vendor, zjarrfikëset dhe ndërmarrja e mirëmbajtjes së rrugëve nacionale. Brenda pak kohësh fadromat dhe mjetet e tjera të dërguara kanë normalizuar situatën. Sipas të dhënave të para rezulton se shkak i dëmtimit të këtij segmenti ka qenë fundosja e tokës, e cila kushtëzohet nga përbërja e saj në këtë trevë. Zona e Dumresë njihet për përbërjen karstike dhe shpesh në këtë trevë ndodhin fundosje të tokës. Një vit më parë në të njëjtin fshat ndodhi një fundosje masive dheu pranë digës së rezervuarit duke rrezikuar përmbytjen e banorëve të Shalësit. L. Ll

Për sezonin turistik

Shqipëri-Mali i Zi, policitë me “Protokoll bashkëpunimi” Drejtori i përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Hysni Burgaj, dhe Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Malit të Zi, Bozidar Vuksanovic, nënshkruan dje një “Protokoll bashkëpunimi” ndërmjet policive të të dy vendeve, i cili ka si qëllim organizimin e shërbimeve të përbashkëta për parandalimin e krimit dhe të patrullave të përgjithshme në territorin e Malit të Zi në kuadër të sezonit turistik veror. Ky protokoll u nënshkrua në kuadër të një takimi të nivelit të lartë të delegacioneve të policive të Shqipërisë dhe Malit të Zi të zhvilluar në qytetin e Shkodrës. Gjatë nënshkrimit të këtij protokolli bashkëpunimi i drejtuesve të lartë të policive të të dy vendeve vunë në dukje rëndësinë e tij, duke e cilësuar si një tregues të bashkëpunimit gjithnjë në rritje ndërmjet policisë shqiptare dhe asaj malazeze. Burgaj theksoi se “Sot së bashku me kolegun tim Drejtorin e Përgjithshëm të Malit të Zi nënshkruajmë një protokoll për herë të parë, shumë të rëndësishëm ndërmjet dy policive, sigurisht për një shërbim akoma më cilësor për sa i përket periudhës së sezonit turistik. Është një protokoll që nënshkruhet për shërbime të përbashkëta të oficerëve të policisë së dy vendeve, për t’iu përgjigjur rendit dhe sigurisë, qytetarëve shqiptarë, që do të jenë në sezonin turistik për pushimet e verës në Malin e Zi dhe anasjelltas. Ndërkaq, Vuksanovic tha se “Gjatë sezonit turistik në qytetet e Malit të Zi do të patrullojnë së bashku grupe policore me uniformë dhe ekipet për të luftuar krimin dhe së bashku me përfaqësuesit e Interpolit, me të cilët është nënshkruar po ashtu marrëveshja, duke përcjellë një mesazh të fortë që asnjë kriminel në këto troje nuk do të ndihet i sigurtë, por çdo shtetas në këto troje do ta ndjejë veten të sigurtë e do të mund të kalojë një kohë të këndshme e pa probleme në trojet tona”.


10

« opinion

E martë 26 qershor 2012 •

Studentët, zoti Arvizu! Nga Esiona Konomi

Z

oti ambasador, pak ditë më parë të gjithë qytetarët shqiptarë, e mes tyre sy e vesh dhe të gjithë studentët e vendit, ndoqën nismën tuaj të pazakontë “Vepro tani!”. Le të themi se intonacioni juaj ka shkundur ndërgjegjen individuale dhe serioziteti i këtij apeli ka bërë që shumë individë, familje, organizata, komunitete e struktura të shoqërisë shqiptare të mendojnë seriozisht se çfarë mund dhe duhet të ndryshojnë nga rutina e përditshme e aktivitetit të tyre. Dhe pse nuk qe pjesë e ftuar e aktivitetit tuaj lançues, Këshilli Kombëtar Studentor, struktura e ngritur mbi ligjin e arsimit të lartë shqiptar, që mbron dhe përfaqëson në sferën publike dhe private interesat e studentëve shqiptarë, ju ndoqi me shumë vëmendje dhe përqendrim. Ju folët, i nderuar ambasador, për tragjedinë e Himarës, një ngjarje e dhimbshme, që tronditi çdo familje shqiptare, që çdo ditë i dërgon fëmijët në shkollë përmes transportit të pasigurt, e çdo student që në përputhje me kurrikulën mësimore udhëton duke i besuar jetën një procedure të zgjidhur nga administrata publike. Ju mendoni se nuk u tronditëm ne studentët fatbardhë, që një ditë më parë kishim udhëtuar për një ekspeditë mësimore e mund të kishim rënë në atë greminë? Shpirti na u drithërua dhe falënderuam Zotin qindra herë që në vend të tyre nuk ishim ne apo ndonjë prej shokëve të grupit. U tmerruam, zoti ambasador, kur mësuam se ata studentë, jo më shumë se 22 vjeç, udhëtonin me një autobus të prodhuar në vitin 1988, pra më i vjetër se pasagjerët e tij. Po ne s’mundëm të bënim asgjë në këtë rast përveçse të thërrisnim të gjithë miqtë e kolegët tanë studentë të orientoheshin drejt qendrave të dhurimit të gjakut për të shpëtuar qoftë dhe një jetë më shumë. Të organizoheshim si zonja Candy Lightner? S’do të ishte as e tepërt e as e pavend. Kjo nuk ishte as e para e as e fundit tragjedi rrugore ku humbin jetën masivisht pjesa më vitale e shoqërisë, studentët. Por shteti juaj,

zoti Arvizu, i dha një përgjigje zonjës Candy Lightner, zbardhi dhe publikoi se jeta e vajzës së saj ishte marrë nga një shofer i alkoolizuar, por 13 nënave të studenteve të Universitetit të Elbasanit që humbën jetën, askush nuk u tregoi një shkak të vërtetë dhe përfundimtar, duke i vdekur për herë të dytë vajzat e tyre. Ju dhe shteti që përfaqësoni çdo ditë flisni për të luftuar korrupsionin dhe inkurajoni shoqërinë civile që të ndihmojë në eliminimin e tij. Më lejoni, zoti ambasador, t’ju vë në dijeni se Këshilli Kombëtar Studentor (KKS) nën kujdesin e Agjencisë për Mbështetjen e Shoqërisë Civile zhvilloi një projekt intensiv të titulluar “Rrjeti i Studentëve Kundër Korrupsionit” në 11 universitetet publike të vendit. Në përfundim të këtij aksioni 6-mujor KKS publikoi raportin mbi perceptimin e studentëve mbi korrupsionin, duke ia bërë të ditur rezultatin çdo institucioni arsimor në vend, me shpresën për ndihmë në zgjidhjen e çështjes. Nga ky studim rezultonte se 2 në 3 studentë pranonin se kishin paguar qoftë dhe një herë të vetme për favorizim në sistemin arsimor. Ndryshe nga ç’parashikohej, Ministria e Arsimit dhe e Shkencës, rektorë e dekanë nuk na falënderuan për punën dhe angazhimin, por e injoruan atë duke na diskriminuar e etiketuar si keqdashës dhe deformues të sistemit. Ne nuk kishim asnjë qëllim të dëmtonim sistemin arsimor, pasi besojmë që arsimi, si çdo sistem tjetër, nuk shërohet duke e injoruar e fshehur plagën, por duke diskutuar, analizuar dhe luftuar atë. Po drejtuesit e institucioneve arsimore ndërmorën veprime gati nepotike, duke sulmuar veprimtarinë akademike të disa prej studentëve të evidentuar si anëtarë të “Rrjetit të Studentëve Kundër Korrupsionit”. Nuk duhet të ketë kaluar jashtë vëmendjes suaj arrestimi pak ditë më parë (dhe lirimi pas disa orësh) i një prej pedagogëve të Universitetit të Shkodrës, i cili u kap në flagrancë duke marrë lekë në këmbim të notës. Siç mund të jeni informuar, kjo erdhi pas denoncimit të bërë nga Këshilli Studentor i këtij universiteti, i cili

faktonte disa raste shqetësuese korrupsioni në auditorët e universitetit “Luigj Gurakuqi”. Por a e dini ju, zoti Ambasador, se fill mbas këtij publikimi në medie në faqen zyrtare në internet të këtij universiteti u fshi në mënyrë të turpshme rubrika “Studentët” dhe nënrubrika “Këshilli Studentor”, ndërsa njërit prej drejtuesve të këtij këshilli iu komunikua bllokimi i doktoraturës? Si një strukturë e ngritur mbi ligjin e arsimit të lartë, Këshilli Kombëtar Studentor nuk ka pse të ulet në nivelin e një OJF-je për t’u financuar, por vetë universitetet duhet të mbështesin dhe të financojnë aktivitetin e pavarur të studentëve. Dhe pse disa universitete e kanë të përcaktuar se 2% e buxhetit i përket këshillit studentor, thuajse asnjë rektor nuk e shpërndan këtë buxhet në funksion të aktiviteteve të pavarura të studentëve. Zoti Ambasador, a e dini që në politikat fiskale të shtetit tonë një OJF tatohet një lloj si një biznes i madh fitimprurës? Ndaj në mbështetje të plotë të frymës dhe thirrjes suaj për një zgjim dhe kohë për veprim të shoqërisë shqiptare, ne studentët, por dhe gjithë ata që angazhohen në sferën publike, rrudhin sot buzët për t’ju thënë se diçka nuk shkon. Përpos angazhimit tuaj dhe ndërgjegjësimit qytetar, Shkëlqesi, ju duhet t’u tregoni qytetarëve shqiptarë se jeni të gatshëm për t’u garantuar një realitet ndryshe, atë të vendit të cilin përfaqësoni. Në mbyllje të fjalës suaj ju kujtoni se si prindërit tanë 20 vjet më parë përmbysën regjimin diktatorial gjysmëshekullor, e thërrisnin: “E duam Shqipërinë si gjithë Europa!”. Sot, në vigjilje të 100-vjetorit të shtetit shqiptar, ne studentët dhe e ardhmja e këtij vendi jemi të vendosur kur themi “do ta ndërtojmë Europën në çdo cep të Shqipërisë sonë të dashur”, ndaj, zoti Arvizu, mbështetni dhe mos harroni në këtë iniciativë të guximshme pjesën më vitale të shoqërisë: studentët. Mbroni dhe nxitni ëndrrat tona për një sistem arsimor në përputhje me tregun e punës, për një proces meritokracie dhe për auditorë që i japin shoqërisë shembullin pozitiv të vatrës së kulturës, dijes dhe drejtësisë.

Bujtësi Rama duhet t’i kthejë shtëpinë socialiste Fatos Nanos

L

ëvizja “Nano” duket po konturohet qartë ditë pas dite dhe i ka shprehur hapur qëllimet, synimet, ambiciet e saj. Ajo mëton që duke bërë ndryshimin e nevojshëm brenda PS-së, duke e çliruar nga fryma autoritariste dhe pa vizion e kryetarit aktual, të rikthejë frymën e debatit, dëgjimin dhe respektimin e zërit ndryshe, konkurrencën e ndershme, garën e individëve dhe alternativave brenda grupit, të ridimensionojë të majtën dhe ta bëjë atë fituese në zgjedhjet parlamentare të vitit 2013. Natyrisht, për këtë lëvizje ka pasur dhe ka shumë skepticizëm, nga faktorë dhe aktorë të ndryshëm brenda dhe jashtë politikës, qëndrime dhe vlerësime që shprehin pika takimi dhe ndarjeje, duke sjellë shpeshherë një qasje joobjektive dhe koherente për fenomenin. Pika ku bashkohen të gjithë është se e majta ka ngecur në vend-numëro, aksioni i saj politik duket pa të ardhme dhe kësisoj rotacioni politik, aq i nevojshëm dhe kurativ për demokracinë, mbetet një mision në kufijtë e së pamundurës. Aq i vërtetë është ky konstatim, aq emergjente duket situata, saqë e vetmja pyetje që intrigon njerëzit, popullin opozitar, është nëse kësaj here Fatos Nano e ka seriozisht apo kjo është një nga shashkat e tij të radhës. E ndërsa zoti Nano nuk u largua drejt Vjenës pas presidencialeve, siç po përflisnin një kategori nën zë e faqezinj, kryetari aktual i PS-së u përpoq të tregohej injorues, mospërfillës, cinik në deklarimet e tij para medieve, duke e quajtur pararendësin e tij “primitiv”, “shantazhues”, “ordiner”. Në kohën kur stuhia dhe dallga e cunamit po tenton të godasë pragun, ngrehinën e tij politike duke sjellë përmbysje, zhvillime serioze për të majtën, ai mbyll sytë e veshët dhe nga kulla e “Tuiterit” lëshon mu si Zeusi rrufetë mbi kundërshtarin. Në vend që të bëjë një portë e hapur, një gjest civilizimi prej lideri dhe europianisti, ta ftonte vetë ish-liderin në bisedë kokë më kokë apo në ekip, pse jo në një debat publik mediatik, të diskutonin se cili qe në të drejtën e vet e cili jo, opsionet, qëndrimet, kërkesat, jo ato çka i ndanin në gjithë këto vite, por ato që mund t’i ribashkonin në funksion të një

Nga Luan KURTI qëndrimi të ri politik, ai bëhet një njeri i vogël, inatçor, hakmarrës, një tip mesjetari bajraktarist, lavdia dhe egoja personale e të cilit nuk llogarit asnjë kosto në periudhën afatmesme apo afatgjatë. Ai i përngjan njeriut që erdhi nga rruga dhe, pasi bujti për një natë, iu lut hanxhiut ta lejonte të ngulte një gozhdë në ambientin e tij sa të varte xhaketën. Pas kësaj erdhi sërish kohë e pa kohë, solli tesha të tjera, gjithë gardërobën shëtitëse, rraqet prej muhaxhiri (stafin e bashkisë, mjaftistët), duke i detyruar të zotët të largoheshin një orë e më parë dhe të shpëtonin nga kjo bezdi përditësuese. Ai nuk llogarit se gjithë energjia e tij do të duhet të kanalizohet në dy drejtime të ndryshme: një pjesë për zgjedhjet e radhës, një pjesë në një betejë të papricip brenda llojit. Madje, kjo e dyta do të kërkojë forca dhe përqendrim më të madh. Në një gjest revanshi prej kalorësi ai e fton në duel, në sfidë Fatos Nanon e me gjithë pajimet e vjetra, kalin gërdallë të bojkotit, me këmbët e shkara nga mamuzet premton fitoren dhe rikthimin e lavdisë së dikurshme. Rilindja e tij mëton të jetë ringjallje, të marrë atributet e frymës së shenjtë. Me këtë sjellje ai shton reaksionin kundër vetes, nxit agresivitetin, shton premisat për konfliktualitet. Në çdo rast ai do të jetë i humburi kryesor, njeriu që shumë shpejt do të ndiejë dhe kuptojë se jo vetëm kundërshtarët, por dhe bashkëpunëtorët më të afërt do ta lënë në baltë dhe do të ankorojnë në bregun tjetër. Procesi sapo ka filluar. Procesi, si edhe në zgjedhjet presidenciale, e ka emrin “Fatos Nano”. Ai tregoi se është njeriu i thyerjes së miteve, të rekordeve emblematike, që di të kapërcejë mbi mllefet, urrejtjet, ndasitë dhe të prodhojë lëvizje të shëndetshme, aksion politik, ku thënia “kurrë mos thuaj kurrë” merr vlerë dhe ngjyrim konkret. Vetofrimi i tij në sfida dhe projekte politike përbën një risi, një tregues emancipimi, që duhet ndjekur dhe përkrahur nga të gjithë. Ai përkundër thënieve banale, vulgariteteve, cilësorëve, folklorizmave se u kthye “se i mbaruan paratë”, se po kërkon një “vend pune”, se “i shërben Berishës” etj., po tregon se është një njeri i përgjegjshëm dhe me vetëdije qytetare e intelektuale. Në një vend ku të gjithë janë konstat-

ues, paragjykues, baltosës, por aspak iniciator, njerëz të veprimit, të aksionit konkret, qytetari dhe shtetari Fatos Nano kthehet në simbol, në frymë pozitiviste, në një kallëzues dhe përbashkues për individë, grupe dhe faktorë përtej politikës. Ai nuk ka aksione të mbyllura, nuk përfaqëson grupe interesi, monopole të përfolura gjerësisht këto kohë nëpër medie. Ai nuk ka uzurpuar lidershipin, pret kontribute dhe nga faktorë të tjerë, madje edhe nga shoqëria civile. Ai në asnjë çast nuk është përpjekur t’u shmanget përgjegjësive, dritëhijeve të së shkuarës, ai vetëm po kërkon ta mirëkuptojmë, ta besojmë, t’i japim shansin të ofroj shërbimet e tij, të përmirësojë performancën e maturuar nga koha. PS-ja, si forca kryesore politike opozitare, është një vlerë, një aset i demokracisë sonë të brishtë politike dhe s’mund të jetë peng i Edi Ramës. Dalja nga ngërçi, nga amullia, nga të bërit opozitë në mënyrë virtuale është një emergjencë, një nevojë që i shërben gjithë shoqërisë. Qoftë edhe vetëm rikthimi në ditët më të mira, më të suksesshme dhe produktive dhe rivendosja e standardeve para viteve 2005 në PS do ishte një kontribut i vlefshëm. Nano në këtë kuptim duhet mbështetur, duhet inkurajuar, duhet parë në një sfond më dashamirës. Për sa i përket Edi Ramës, përkundër zërave delegjitimues, si një humbës dhe dështak kronik, do të sugjeroja mospërjashtimin e tij, por ripozicionimin brenda strukturës drejtuese, njohjen e vlerave dhe kontributeve qoftë dhe vetëm menaxheriale, pranimin, sanksionimin dhe rivitlaizimin e fraksioneve, përndryshe biem në të njëjtat pozita, në të njëjtat gabime të së shkuarës dhe hedhim ujë në hava. Edi Rama i ka borxh jo Fatos Nanos, por PSsë, popullit opozitar për gjithë këto vite që e pranoi në funksion të liderit, për gjithë kokëçarjet dhe andrallat që i shkaktoi me nxitimin dhe padijen e vetë dhe në këtë pikëpamje i duhet të “dënohet me punë korrektonjëse”, të punojë me të tjerët për të mbushur koshin e votave dhe për ta bërë formacionin e tij fitues më 2013n. Qenia sërish në funksion të liderit pas kësaj beteje do të ishte gjëja më pak e rëndësishme.


esse • E martë 26 qershor 2012

»

11

Pse më zgjojnë mendime këta gjeni?

E

dhe pse jam i moshuar, më vijnë para syve ngjarje, data, individë, personalitete, dukuri, më vijnë shoqet e shokët e gjimnazit, më vjen Thanasi fare i ri, nxënës i klasës së katërt, më vijnë… në pranverën e moshës sime, asaj të rinisë, sidomos të shkollës së mesme. Them “të shkollës së mesme” se në atë moshë, që dallon cilësisht nga të tjerat, të lindin ndjenja e mendime të reja, më të bukura e më të fuqishme, që nuk i kishim njohur më parë, që zënë hapësirë më të gjerë në vetëdije, siç janë ato të dashurisë, të humanizmit, që i japin një kuptim më të thellë e më të gjerë jetës njerëzore (në një dashuri të sinqertë shfaqen tiparet më të bukura të njeriut), të krenarisë, të respektit dhe të bashkëjetesës me shoqen a shokun, të kthimit të unit nga vetja, por edhe nga më të mirët, siç ishin Thanasi, Uloja, Njovi, Viktori, Miloja, Kristiani, Panajoti etj. Duke e kthyer kokën prapa te shoqe e shokë të shëndetshëm, në vetëdije herë e kam ndier veten mirë, se i jam qasur realitetit të më të mirëve, hera-herës kam rënë edhe në gjendje euforie të rreme e të pabazuar, se më dukej sikur fluturoja pa u ndalur gjëkundi, herë kam rënë në pesimizmin mefistofelian, se i jam larguar atij (realitetit).

*** Në atë periudhë edhe për shkak të përmbajtjes së programit mësimor në tërësi e të letërsisë në veçanti, na kanë trokitur në vetëdije, na kanë lindur ndjenja të bukura, që na kanë zgjuar edhe mendime më të thella, mua dhe shoqet e shokët e mi, mes tyre edhe Thanasit, gjeni e heronj të tillë si Homeri me “Iliadën” e “Odisenë”, Eskili me Zeusin, Prometeun apo edhe me Klitemnestrën, Minelaun e Helenën e bukur; Dantia e rilindës të tjerë të mëdhenj: më tej Balzaku, që pasqyroi më me realizëm borgjezinë e re në lindje e në formim e sipër, demokratike në thelb, por kurnace, shpërnguar, me frangën e me respektin për të si treguese e pastërtisë së pikës së djersës dhe e punës së secilit, me plakun Grande e me Evgjeninë (kujto: ai që nuk ka respekt për paranë nuk e ka fituar vetë, por me...); Hygoi me të “Mjerët”, para së gjithash me pikëpamjen e tij njerëzore për paqen e përjetshme kur pohonte: “Do të vijë një ditë që armët do t’i gjejmë në fund të detit dhe stërnipërit tanë do të thonë: ‘Sa barbarë kanë qenë stërgjyshërit tanë!”; Gëtia me Faustin, njeriun e së ardhmes e me Mefistofelin, shpirtin që mohonte e vazhdon të mohojë gjithçka; Volteri, idetë e të cilit ndriçuan Europën, Francën e më tej, me Kanditin, që realitetin e përfytyronte pa kontradikta, pa konflikte e pa dhunë, po kur doli në jetë e pa që ai (realiteti shoqëror) ishte i kundërt me atë që e përfytyronte; me Tolstoin, Pushkinin, Lermontovin, Dostojevskin. Por filluan të zënë hapësirë në sedijen tonë edhe Gorki me romanin “Nëna”, me Pavlël Vllasovin, që përfaqësonte proletarin, me nënën e Andrenë; Shollohovi me “Dinin e Qetë”, me “Tokat e çara”; Shefqeti me “Epopenë e Ballit Kombëtar”... Po besoj se Thanasi, Ilia, që e shihnin botën njerëzore si të dyzuar, vazhdonim të ishim si në ëndërr mes kontradiktash, klasash e shtresash të ndryshme nëpër shekuj, sidomos marrëdhëniet (edhe sot) mes nënshtetasve, qytetarëve e politikanëve. Në këtë realitet kontradiktor shtresash, klasash, politikanësh, sidomos ato mes Lindjes e Perëndimit (ka ndryshim cilësor në mentalitet edhe në ditët tona mes Lindjes e Perëndimit nga klasat, shtresat e politikanët e këtyre vendeve. Një Francez, një belg, p.sh., i shtresës së mesme dallon nga një rus, turk a shqiptar i po kësaj shtrese në mentalitetin për ekonominë, politikën), besoj se Thanasit, Ilisë u shumoheshin netët pa gjumë. Kjo se me sa më kujtohet programi i letërsisë, p.sh., në vitet ’50 të shekullit që lamë pas ishte ndërtuar i tillë (ndoshta me vëmendje ose pa…. varet nga ç’kënd e shihje atë realitet historik), që të dallonte dukshëm, veç të tjerash, qytetërimin nga joqytetërimi, progresin nga regresi, virtytin nga vesi, integritetin moral nga ai jomoral. Këtë dallim të dukshëm, që ne nuk e arrinim ta kuptonim aq thellë, e realizonte mes të tjerash (kam parasysh profesorët tanë, shoqet e shokët, të ndrojtur, por që mendonin ndryshe) edhe lënda e letërsisë. Kështu, në vitin e parë të shkollës së mesme njiheshim me letërsinë antike greko-latine, në vitin e dytë me letërsinë e huaj, në vitin e tretë me letërsinë ruse dhe në vitin e fundit me letërsinë shqipe (edhe me letërsinë e realizmit socialist, siç ishte ajo e Luftës dhe viteve të pasçlirimit). *** Pa mundur të shfaq në këto radhë ndonjë men-

Nga Kleanthi Zoto

dim për këtë program, edhe pse jam larg së qeni vetëdijes sime profesionale, desha të nënvizoj se mësuesit, që ishin në tërë kuptimin e fjalës profesorë, kishin studiuar e ishin diplomuar në tërësi në institute e në universitete në Perëndim, si në Itali, Francë, Angli, apo në Greqi. Në këto radhë desha të kujtoj me shumë nderim e respekt të veçantë profesorët Thoma Papapano, Luigj e Arta Franjën, Mikel Kokën, Buzon, përkthyesin e talentuar e krijuesin me emër Petro Zheji, të bukurin, të shpejtin e difin Kristaq Suli, të thantin Muntaz Bakirin etj. Ndaj edhe sot që jam në muzg të jetës, besoj se edhe shoqeve e shokëve të mi na trokasin në vetëdije e na flasin me gjuhën e profesorëve tanë gjenitë e heronjtë e tyre, të cilët i dëgjonim me vëmendje, me emocion e me analiza të veçanta në mikromjedise. Kështu, p.sh., nuk ishte mit i thjeshtë për mendje të mençura e analitike si ato të Thanasit, Ilisë, Vojsavës, heroizmi i Prometeut, që i vodhi Zeusit zjarrin dhe ua dhuroi atë njerëzve me aq bujari, megjithëse për vete mbeti i mbërthyer (kujto Eskilin: “Tani, Hefest, ti duhet të zbatosh /atë që tha yt at e mbërthe/Këtë rebel mbi shkëmbin e thepisur,/ Aty shpejt lidhe me vargoj të fortë.../ Ai ta vodhi zjarrin/Burimin e çdo mjeshtërie, stolinë tënde/…dhe njerëzve ua dha/…. Do ta ndëshkojmë rreptë: të mësojë/Si tiranisë së Zeusit t’i përulet...” (Marrë nga Eskili “Tragjeditë”, f. 63.) Kjo sepse pa zjarrin nuk do të kishim këtë botë që kemi sot, nuk do të kishim këtë shkallë të lartë qytetërimi, këto forca prodhuese, këtë kulture në tërësi, këtë pamje artizanale e industriale, këtë energji bërthamore… Ndaj këtë realitet historik të reja e rinj si Thanasi, Vojsava, Ilia, Andrea, Milua, Ulua, Kristiani, Stefani e shihnin jo vetëm me admirim të veçantë, po bënin përpjekje të thelloheshin në të deri te gjeneza e sendeve dhe dukurive… Për të arritur te përmbajtja e këtij realiteti historik (ose edhe ai i ditëve tona) ishte e dosidoshme jo vetëm të dëgjoje me vëmendje të veçantë profesorët, por të bëje edhe analiza. Përmes buzëve të Basho Thomait, të Luigjit, p.sh., na thërriste Penelopa, që ditën ente pëlhurë dhe natën e prishte duke pritur Odisenë e peripecive; Minelau, komandant trim i flotës detare, i madh e i ashpër në luftën mes grekëve e trojanëve, por që e mbyti e shoqja, Klitemnestra, në dhomën e tualetit; Dantja i madh, që i përfytyroi njerëzimit hyjnoren: Purgarorin, Parajsën e Ferrin, duke i lënë mesazh njerëzimit, mes të tjerash, se si duhet të hedhin hapat në botën reale, se njerëzit e mirë, të urtë e paqësorë, njerëzit me virtyte e me shpirt të gjerë e kishin vendin në parajsën e rrethuar me dashuri njerëzore, me kopshte të bukura, të gjelbëruara, me lule e pemë të të gjitha llojeve. Me ujë të ftohtë e shatërvanë; na trokiste me forcë për të qenë më të urtë e më të ekuilibruar (kujto: jemi në vitet e Luftës së Ftohtë mes dy botëve) Tolstoi me “Luftën dhe paqen”, me betejën e Borodinos, me përballjen e gjeneralëve me emër Napoleon e Kutuzov, me konflikte, dhunë e deri antagonizma që priren drejt luftës deri në këputje në mes jetë njerëzish; me arsyen logjike e të shëndetshme që priret drejt paqes, që lind natyrshëm marrëdhënie të tilla mes popujsh, që ata ta duan e ta respektojnë njëri-tjetrin, që të dinë ta vlerësojnë e ta dashurojnë me gjithë shpirt e me zëmër jetën. Ide e ndjenja të tilla pozitive bënin përpjekje të na ngulitnin në vetëdije përmes heronjve dhe mendjet më analitike e më të thella shoqet e shokët tanë, që i shfaqnin në mikromjedise. Thomai, Luigji, Muntazi përmes heronjve të letërsisë na mësuan ta donim me gjithë thellësinë e shpirtit Shqipërinë, siç e donin atë Naim Frashri, Gjergj Fishta, Andon Zakoja, De Rada, Migjeni, Noli, Qemali… Këta gjeni e heronj trokisnin edhe te porta e vetëdijes së Thanasit, se e dinin që ajo ishte

derëhapur për të pritur me bujari miq të tillë si Prometeun. Pa dashur të teorizoj, por Thanasi, që ishte nxënës i vitit të katërt të gjimnazit “Asim Zeneli” në Gjirokastrës, diti të thithë e të asimilojë më të bukurën, më të mirën, heronjtë që kishin vizion për të lëvizur përpara; bletën, që bredh lule më lule duke përpunuar mjaltin nga nektari i tyre, që ua dhuron me aq bujari njerëzve…Diti Thanasi, se jo vetëm u rrit në mjedise të tilla të shëndetshme, siç ishte Gjirokastra, gjimnazi “Asim Zeneli” Zagoria, por koha e tregoi se ai ishe i aftë të zgjidhte. Them “të zgjidhte” se vetë zgjedhja edhe në ditët tona, sidomos në politikë, është një proces sa i bukur e demokratik në përmbajtje aq edhe i vështirë. “Të zgjedhësh që të jesh ky apo ai, do të thotë të pohosh në të njëjtën kohë vlerat e asaj që zgjedhim, sepse nuk mund të zgjedhim kurrë të keqen; ajo që ne zgjedhim është gjithnjë e mira dhe asgjë nuk mund të jetë e mirë për ne pa qenë e tillë edhe për të tjerët”, - ka thënë Sartri. (Zhan-Pol Sartri, “Ekzistencializmi”, f. 18) Thanasi zgjodhi më të vështirën, atë që ishte në thelb e vërtetë, për mbrojtjen e së cilës e izoluan në lulen e rinisë. Edhe mjedisi zagorit, ku u lind e u rrit Thanasi, ishte i ngritur, i emancipuar, me kulturë e kurbetllinj (ata ishin vetëm emigrantë ekonomikë dhe mbetën të tillë edhe pas viteve ’90, por asnjëherë nuk u bënë mercenarë). Zagoritët, pa e tepruar, por i kanë pasur të zhvilluara prirjet pozitive. Ata e kanë pasur dhe e kanë të theksuar si vetëdijen politike, ashtu dhe atë të punës profesionale. Mund të them pa ndrojtje se kanë ditur ta lëvizin (natyrisht, jo në kuptimin mekanik të fjalës) vendin ku kanë punuar në vendin e tyre, në Zagori. Ndaj ne jemi realistë e më këmbë në tokë kur pohojmë se Zagoria, megjithëse është një krahinë e thellë malore mes dy vargmalesh të larta, ka mentalitet e psikologji qytetare, gjë që e ka reflektuar kudo. I shfaqa këto mendime jo vetëm për t’ia pasqyruar këto realitete lexuesit: ç’janë e ç’kanë qenë mjedise të tilla si Gjirokastra, shkolla e mesme “Asim Zeneli” apo Zagoria, por për të pohuar se Thanasin që kemi sot, të vlerësuar, të mençur, të ditur e me kulturë të gjerë, u gatua në këto mjedise e mikromjedise. *** Ai ishte nxënës i shkëlqyer në mësime, që unë dhe shokët e mi që ishim në vitet e para, e shihnim jo vetëm me njëfarë ndrojtjeje, por edhe ëndërronim të bëheshim si ai. Na vinte mirë që një shoku ynë, një djalë i bukur, i gjallë, aq më shumë zagorit, siç ishte Thanasi, dinte t’i çante me ndërgjegje e gjoks udhët e jetës. Ai shquhej në gjimnaz si nxënës shumë i mirë. Është e vërtetë se vajzat (megjithëse të pakta në numër, jemi në vitet ’50, pra, në mesin e shekullit që lamë pas, ku patriarkalizmi vazhdonte të ishte gjallë) e djemtë zagoritë shquheshin në mësime, por Thanasi shkëlqente mes të shquarve. Thanasi ishte krenar dhe gjithnjë ka qenë me fytyrë nga e vërteta, duke e mbrojtur atë edhe kur e izoluan në lulen e rininë. Ishte kjo një nga tiparet e personalitetit dhe të karakterit të tij. Ai nuk u pajtua tërë jetën me gënjeshtrën, me ata që e mbronin si militantë qorra të pavërtetën, me mediokritetin e nepotizmin otoman të disave, që kishin vend në organet drejtuese të rinisë - levë e të partisë-shtet. Më kujtohet që ai kishte shokë e miq të shumtë, sidomos ato apo ata që shkëlqenin në mësime, zagoritë e më tej. Shoqet e shokët e shkollës e donin dhe respektonin edhe për aftësitë e treguara në përvetësimin e njohurive shkencore. Është e vërtetë që drejtuesit e partisë e të rinisë në sytë tanë në ato vite shiheshin herë-herë të zmadhuar e herëherë zvogëluar (jemi në vitet kur në sytë tanë një anëtar i komitetit të rinisë së shkollës merrte vlera që nuk i kishte vënia e politikës së partisë-shtet në plan të parë gërryente pa kuptuar ndërgjegjen tonë të njomë dhe ishte duke u bërë realitet). Kjo se të ishe në këto forume drejtuese, nuk kishte fare rëndësi se në ç’nivel ishe si nxënës (formalisht të ishe anëtar i komitetit të rinisë së shkollës, të zgjidhte anëtarësia e rinisë, por lista me emra se kush do të zgjidhej vinte nga organizata-bazë e partisë dhe nuk kishte rëndësi se ishe nxënës i pesës apo i treshit), por ç’qëndrim politik mbante familja jote e ti ndaj partisë-shtet. Këtu mendoj se Thanasi shihte përtej nesh. Ai e hidhte vështrimin përtej nesh, se veç të tjerash mësoi të fliste edhe me francezin a francezen e kulturuar përmes librit, edhe me rusen e rusin, edhe me… Dhe mësoi të flasë me ta jo vetëm në shkollë, por edhe kur ishte në izolim (mësoi të fliste e të lexonte, në mos gabohem, në pesë gjuhë).


12

« gossip

E martë 26 qershor 2012 •

Miley Cyrus, e lumtur që do të martohet këtë fundjavë Belen e dehur, nuk përmbahet me “Playboy”-n Bobo Vieri Të dy janë fotografuar duke kërcyer në mënyrë të papërmbajtshme. Ç’të ketë ndodhur vallë? Pushime të nxehta në Formentera për Belen Rodriguez, e cila është lënë vetëm në ishullin spanjoll nga i dashuri i saj, Stefano De Martino, i impenjuar me punë gjatë kësaj periudhe. Diçka që duket se Belen nuk e ka kapërdirë dot dhe duket se është parë shpesh duke shëtitur e dehur, teksa ofendonte këdo që i dilte përpara. Madje thuhet që s’ka kursyer as shuplakat, e shoqëruar nga një mikeshë më e shkujdesur se ajo dhe nga një truproje, që është vënë në siklet nga sjelljet e Rodriguez. Por gjatë fundjavës së kaluar, Belen ka takuar edhe një “Playboy” me famë si Bobo Vieri, të cilën e njeh prej kohësh. Madje të dy kanë shpërthyer në disa kërcime të papërmbajtshme, siç tregojnë edhe disa foto të lëshuara nga faqja “Social Channel”. Sesi do të shkojë kjo histori, mbetet të shihet me kalimin e kohës. E vetmja gjë që mund të thuhet është se Belenit, vështirë se mund t’i shpëtojë ndonjë mashkull pa “e provuar”.

Diaz dëshiron të jetë në formë të mirë edhe kur të mbushë 60 Shumë shpejt rrumbullakos 40, dhe bukuroshja e hollivudit Diaz ka dëshirë dhe është e vendosur që të ketë një formë të mirë trupore edhe në të 60-at. Ajo pëlqen të merret me fitnes, dhe këtë gjë e ka treguar dhe me rolin e saj në filmin “What to Expect when you are expecting”. Për Diaz të merresh me fitness është diçka që i jep kënaqësi, ku për të është e rëndësishme kujdesja për trupin jo vetëm në moshë të re por për gjithë jetën. “Unë dua të bëj të njëjtën gjë dhe kur të jem 60, sepse dua të jem e fortë”, është shprehur Diaz.

Kim kërcen me Beyonce në koncertin e Kanye dhe Jay-Z Kim dhe Beyonce janë duke u bërë mike të ngushta shumë shpejt. Në koncertin e dy reperëve në Birmingham, dy bukuroshet kanë kërcyer bashkë gjithë natën. Kjo është hera e parë që dy yjet fotografohen pranë njëra-tjetrës. Pavarësisht thashethemeve, Kim dhe Beyonce kanë shkuar gjithmonë mirë, ka thënë një burim. Beyonce dhe Jay-Z, e duan Kim dhe mendojnë se ajo është e përshtatshme për Kanye. Kim në një intervistë pyetur se si ndihet me Kanye pas shumë vitesh miqësi, është shprehur se ndihet rehat dhe shumë mirë pasi ndodhet pranë me një njeri që di shumë për të, që e respekton dhe e kupton dhe që ndajnë të njëjtat mendime.

Nora Istrefi qethet tullë Nora Istrefi ka publikuar një foto ku shfaqet me një model tejet trandy të flokëve. Kë është munduar të kopjojë Nora me këtë model? S’mund të themi që ka kopjuar dikë për faktin që shumë këngetar të njohur e kanë pasur këtë lloj modeli flokësh. Gjithsesi Nora me këtë ose me një model tjetër flokësh përsëri duket shumë seksi.

P

asi ka bërë të ditur fejesën e saj dhe më vonë kanë dalë thashetheme për një tradhti të mundshme, aktorja e njohur jep shkëndijat e para për të reja të tjera…. Duke shprehur pa komplekse lumturinë e saj në rrjetet sociale, 19-vjeçarja do të na tregojë

se është femra më e lumtur në botë. Ndërkohë që javën që kaloi u fol shumë për një tradhti të mundshme të saj, sot diçka tjetër ka dalë në dritë. Ish-Hanna Montana adhuron të lërë shkrime në llogarinë e Twitter-it. Dje ajo ka postuar: “Super lazy Sunday! Can’t wait for next week! It’ll be filled with happiness.”(E diele paksa e mërzitshme. Mezi po pres të vijë fundjava tjetër. Do jetë e mbushur

me lumturi). Mos vallë duhet të presim që zonjusha Miley Cyrus të bëhet zonja Miley Hemsworth? Edhe pse gjithçka ndërmjet çiftit duket se po shkon mirë ata janë ende të rinj për të hedhur një hap kaq të madh. Për më tepër sapo kanë shpallur fejesën. Ju si mendoni në lidhje me këtë postim? Bëhet fjalë për një martesë të mundshme apo nuk ka lidhje fare me këtë temë?

Dy gota verë në ditë ju përmisojnë jetën Dy gota verë në ditë kryesisht në moshën e rritur të mesme, përmisojnë cilësinë e jetës, sipas studimit. Ata që pinë në mënyrë të moderuar çdo ditë, kanë rezultate më të mira të një indeksi që maste zhdërvjelltësinë, emocionet dhe aftësinë për të kuptuar. Studimi ka treguar një relacion pozitiv midis të pirit alkol rregullisht në mënyrë të moderuar dhe cilësisë së jetës në moshën e rritur të mesme, edhe pse nuk janë ende të qarta arsyet se pse konsumimi i moderuar i alkolit ka benefite të tilla. Rezultatet e studimit ishin të tilla, ku ata që pinin në mënyrë të moderuar, që konsumonin jo më shumë se 14 pije në javë dhe jo më shumë se tre në ditë për femrat dhe 4 në ditë për meshkujt, rezultuan me pikë të larta në secilin seksion të indeksit shëndetsor.


gossip • E martë 26 qershor 2012

»

13

Cindy Crawford 46-vjeçarja që s’plaket kurrë

Humphries: Kim më tradhtonte me Kanye West

Paris

Hilton

tregon aftësitë si DJ

Paris Hilton ka treguar një anë tjetër të pazbuluar më parë, aftësitë si Dj, duke performuar në një festival në San Paulo. Në twitter ajo është rrëfyer se nuk është ndjerrë kurë kaq nervoze por edhe e lumtur në të njëjtën kohë. Duke treguar emocionet e një nate të paharrueshme, ajo ka shkruar se është kënaqur pa masë duke parë të tjerët të kërcenin dhe të qeshnin. Të tjera yje të pranishme në festival ishin dhe Jennifer Lopez, Kelly Clarkson dhe Cobra Starship.

N

donëse karriera e saj si modele nisi tre dekada më parë, Cindy Crawford bën të duket sikur koha ka mbetur në vend që prej atëherë. Supermodelja në pension, në moshën 46-vjeçare u duk ende në një formë të mrekullueshme, ndërsa parakaloi me pantallona të shkurtra në një plazh të Los Anxhelosit. Nëna e dy vajzave, Cindy ka mbyllur prej vitesh karrierën e saj në botën e modës, ndërsa është përqendruar tek familja Megjithatë, stili i jetesës nuk ka ndryshuar shumë nga ditët e arta, pasi 46-vjeçarja vazhdon të udhëtojë vazhdimisht përreth botës, në shoqërinë e bashkëshortit të saj, Rande Gerber, pronar i një rrjeti restorantesh.

Ish-bashkëshorti i Kim Kardashian, Kris Humphries, e dinte që ylli i reality-showt e tradhëtonte me Kanye West, këngëtarin me të cilin Kim është aktualisht e lidhur. Sipas TMZ, basketbollisti i NBA ia ka rrëfyer këtë gjë të ish të dashurës së tij. Humphries u martua me Kardashian dhe u nda vetëm pas 72 ditësh në fillim të vitit. Dyshimi lindi pasi West nuk ishte i pranishëm në dasmën e mikeshës edhe pse familjarët thonin se ai ishte një mik i afërt i familjes. Një burim pranë ish të dashurës së Humphries tha për ‘TMZ’: “Kris u ndje i tallur kur Kim bëri gati dokumentat e divorcit dhe filloi të dilte me Kanye West. Ai dyshoi për tradhëti që kur West nuk ishte në dasmë.”

Zgjohet nga koma pasi dëgjon këngën e Adele

Shakira shtatzënë? Edhe pse lajmi nuk është konfirmuar ende nga këngëtarja, disa burime tregojnë se 35 vjeçarja Shakira është shtatzënë me fëmijën e parë. Sipas burimeve lajmi është konfirmuar nga babai i Shakiras William Meberak në një intervistë. Ai ka treguar se ndihet kranar për karrierën e Shakiras dhe kur është pyetur rreth shtatzanisë, ka thënë se shpresojnë se lajmi të bëhet zyrtar shumë shpejt. Kjo do të thotë se lajmi është i vërtetë por Shakira nuk është ende gati për ta konfirmuar shtatzaninë e saj.

Vajza 7-vjeçare Charlotte zgjohet nga koma kur dëgjon këngën e Adele “Rolling in the deep”. Edhe pse mjekët nuk kishin më shpresa, ndodhi një mrekulli brënda pak minutave. Kur kënga e Adele po transmetohej në radio, nëna e saj po ia këndonte vajzës Charlotte, ku ajo ka reaguar menjëherë dhe ka qeshur. Pas një viti në gjëndje kome, vajza u ngrit nga krevati dhe pas disa terapive, ajo është gati për t`u rikthyer në shtëpi.


14

« dossier

E martë 26 qershor 2012 •

Nesër është dita kur i gjithë kombi përkujton gjenocidin ndaj Çamërisë

Si i përdhunonin, i vrisnin dhe i masakronin gratë falangat greke

T

Nga Ibrahim Daut Hoxha

ë majmur, të armatosur gjer në dhëmbë dhe të ndërsyer nga sundimtarë të tërëfuqishëm shtetesh e qarqesh grabitqare evropiane –së pari ruse- të bekuar nga gjakpirës me veshje patriarku, me kryqin në ballë e në duar zjarr e hekur, të 700.000 ushtarët e mbretërive Ballkanike, bashkarisht iu vërsulën Shqipërisë: më 9 tetor 1912 egërsirat malazeze e pas 9 ditësh hiénat megaliideiste athino-fanarite dhe kuçedrat naçertaniste sllavojugore. Njësitë ushtarake mësyese shoqëroheshin nga 10-ra e 10-ra grupe paraushtarakësh, të përbëra prej gjithfarë gjakataro-kusarësh nga më të llahtarshmit. Meqë ushtria osmane u ndodh në çmobilizim e sipër, viset shqiptare u gjëndën të mbrojtura vetëm nga «Batë Ordù», «Vardar Ordù», «Jànja Kollordù» «Iskàdra Kollordù», të komanduara përkatësisht nga: gjenerali kosovar Ali-Riza Pashai, gjenerali turk, Zeki Pashai, nga gjenerali shqiptar çam Esad Pasha Janina dhe nga i lavdishmi gjeneral shqiptaro-turk, HasanRiza Pashai. Përkrah këtyre 4 njësive ushtarake arritën të renditeshin ngutësisht jo më shumë se 10.000 luftëtarë vetëdashës shqiptarë të jashtë shërbimit të detyruar ushtarak, shumica ende të pa armatosur. Të mësyrë nga njësi disa herë më të shumta, njësitë mbrojtëse osmane dhe vetëdashësit në fjalë, pas një qëndrese nga më vetëmohueset, u shtrënguan të tërhiqeshin përditë më në brendësi të tokës shqiptare; mësyesit e dehur nga “fitorja” e pameritueshme, krahinat e shtëna në dorë i përzhisnin si me llavë vullkanike, kurse ata dhe ato që kapnin, i grinin me plumba, sëpata e thika; dëfrimet më të kënaqshme për ta ishin çnderimi i përdhunshëm, thelëzimi me kama e sëpata si dhe shikanetë(raprezalje) më të turpshme dhe më të fëlliqura ndaj femrave shqiptare të besimit islam. Meqë gjëmat e tyre në tërësi s’arrin koha të tregohen në muaj e vite të tërë dimri, unë hop këtu e hop atje do të mundohem të përmend vetëm mynxyrat më të llahtarshme. Pasi shfrenin dufin e tyre shtazarak faqe lukunisë përdhunuese, këtyre të mjerave u hidhnin në tumane nga një mac, i varnin kokëtatëpjetë nëpër trarët e ndërtesave apo ndër degë pemësh dhe i rrihnin me shkopinj të prerë posaçërisht me kunja. Me ta godisnin sa trupin e viktimës aq edhe macin; ky, i egërsuar tejskajshmërisht nga dhimbja, tërbohej dhe çante me thonj kofshët dhe barkun e të mjerës; ndërsa viktima ulërinte nga dhimbjet e llahtarshme, përdhunuesit e bishëruar gajaseshin dhe të shfytyruar shanin fenë islame, pejgamberin Muhammet (a. s.), kombin dhe flamurin shqiptar me fjalë nga më të ndyrat. Kjo kuçedri vazhdonte sa e mjera viktimë s’jepte më shenjë jete. Plakat –sidomos ato më të moshuarat- bëheshin preja e tyre më e kapshme, sepse, si të pa fuqishme që ishin, nuk shpejtonin dot me kohë për t’u mërguar nga vendbanimet e tyre e kështu kapeshin më shpesh prej tyre. Madje këto bëheshin edhe viktimat ndaj të cilave ata me «inàt kaùri» -siç thuhet- përdornin mjetet më dhimbjeshkaktuese dhe mënyrat më të lemeritshme. Ende me dhimbje therëse përmenden nga nipërit dhe stërnipërit e tyre pësimet e plot plakave, ndër to Merjo(Mejreme) Hoxha(Smaìli) në fshatin Jànjar; kur kjo po bënte përpëlitjet e fundit, hienat greke i vunë zjarrin shtëpisë e kështu të mjerën plakë e poqën së gjalli. Si kësaj ia bënë edhe Rakibé Hasanit në fshatin Ninat, ku dogjën edhe shtëpinë e Hoxhë Hasan-Tahsin Efendiut tok me bibliotekën e tij atje. Në fshatin Markat, pas çnderimit –ishte përbindshmëria e parë për secilën viktimë- bënë së fundi thela – thela me kamë e hanxhar plakën në myk, Zihùre Canen. Po kështu ia bënë edhe Haxhê Shemes në fshatin Vërvë. Në Konispol përdorën mjete edhe më të llahtarshme dhe mënyra më të përçùdshme. Burrat e kapur i zhvishnin lakuriq, i varnin në degët e një peme të madhe në tre-

gun e qytetit dhe i rrihnin për vdekje e para tyre shpinin gratë e kapura; me shkopinj majëmprehur u shponin organet mashkullore dhe duke u zgërdhirë e gajasur, detyronin me kërcënime dhe goditje femrat që t’i shikonin; paturpësisht u hidhnin rromuze nga më të turpshmet. Të pakënaqur me shtazërinë e tyre, për to përgatitën vdekjen më të llahtarshme: shkuarjen e tyre së gjalli në hell. Po, desh Zoti që hellet të zbuloheshin disa orë para përdorimit. Kjo falë ndërhyrjes së Kajzerit gjerman, të cilit iu bë ngutësisht e ditur nga tre konispolitë, kur ndodhej në Korfuz. Ai kërcënoi mbretin e Greqisë dhe kështu konispolitet shpëtuan nga përbindshmëria e megaliideistëve. Mbyllja e femrave të besimit islam nëpër burgje e shtëpitë e tyre për shumë ditë pa ngrënë e pa pirë, ishte një tjetër mynxyrë që shkaktonte vdekje të lemeritshme për to. Përmenden ende nëpër gojëdhënat emrat e plot prej atyre të ngratave që hoqën të zitë e ullirit dhe vdiqën aq mizorisht; ndër to edhe halla ime në fshatin Dhrohomî, 14-vjeçarja Shemshiê mulla Qamil Bejdeshati, fqinjet e afërta me të, Sheko mulla Sali Hasani e Léko(Taléko)Màni; kjo tok me katër vajzat dhe me të shoqin. Vdekje të tilla pati në çdo venbanim, fshat e qytet të Çamërisë; në Filat, Hajrié Póni tok me fëmijën ende në bark të saj, Beko e Haso Arapi, Hanko, Qazo e Shéko Hajredini(Çafài), Zeko(Zeqirjê) Tirana etj. Në Konispol gjënden ende anëve të qytetit disa varreza femrash që vdiqën asisoj. Vdekje të tilla pati edhe në Lùrë, Margëllëç, Pargë, Prévez e Janinë. Shkurt, gjëmat, kujet, zia, vajet vazhduan të nxirosnin e helmonin tërë krahinat ku thundra megaliideiste dhe ajo naçertaniste arriti të shkelte. Urrejtja shtazarake kryqtare e tyre nuk njihte skaj. Për mynxyrosësit megaliideistë e naçertanistë të viteve të Luftës Ballkanike e të Luftës I Botërore si edhe të viteve ndërmjet këtyre dy luftrave, Mit’hat Frashëri shkruan: «Ata që gjer atëherë vetëm përmendja e emrit “shqiptar” i bënte të dridheshin, tani, ky fitim i pa nder i tërbonte, i bënte ta shihnin veten e tyre zot mbi tokën shqiptare dhe i nxiste të bënin më të zezat e barbarizmave». ASDRENI (Aleksandër Drenova) i ndëshkon me këta vargje të endur prej tij: «Dhelpra-greku, po na gjuan,/ mos na lerë vend për varr,/ na shkel vatrën, na merr gruan,/ na hyn brenda si kusar…/ Këtij qeni me tërbim…/ bini trima pa pushim!». Jan Vruhua i fshikullon me këto fjalë: «Athina ka dërguar njerëz të hurit e të litarit…Me veprimet përpirëse e sjelljet e shëmtuara provojnë se armiqësia greko-shqiptare kurrën e kurrës do të mos pushojë aty e gjersa të shuhet njëra palë prej nesh…..». Mynxyra të tilla prej egërsirash –siç do të shihet- do të vazhdonin pa ndërprerje edhe në të ardhmen. Të xhindosur nga dërrmimi që ushtria cube greke po pësonte nga goditjet e rrufeshme të ushtrisë osmane qemaliste në Anadollin Perëndimor, pushtetarë grekë po ziheshin me teshat e tyre dhe po hanin veten. Për të shfryrë dufin prej të marri, në dimrin e viteve 1921-1922, iu vërsulën popullatës së pambrojtur islamike brenda shtetit të tyre, sidomos në Çamërì e Janinë. Nën emrin «Sinomosîa» (Komploti) - të shpikur qëllimisht të gënjeshtërtushtarakë të të gjitha armëve dhe shërbimeve, nën drejtimin e drejtpërdrejtë të Halévrës e të gjeneral Baìrës, përkatësisht kryesundimtar dhe komandant divizioni në guvernatoriatin e Janinës si dhe të këshilltarëve të vet, dhespotëve të Janinës dhe të Paramithisë, u vërsulën tërbimthi nëpër viset shqiptare nën zgjedhën greke. Duke shpërthyer bishërisht portat dhe dyert e ndërtesave ushtarë, horofillakë e politofillakë dyndeshin brenda tyre, turreshin drejtpërdrejt tek karsellat e nuseve dhe fusnin në teshat e pajës fletushkat e shkarravitura në zyrat asfaliane. Kontrollorët që vërtiteshin si kali në lëmë nëpër të ndarat e rihapnin karsellën dhe «gjénin» fletushkën ku thuhej se shteti shqiptar e ai turk paskëshin dërguar aq e kaq pushkë, fishekë e bomba për armatimin e kryengritësve të besëlidhur kundër

pushtetit helenik. Tok me meshkujt, me goditje grushtash, shkelmash, qytash e tytash pushkësh, nga ndërtesat nxirreshin edhe femrat. Ndërsa ndaj meshkujve përdoreshin ndëshkime të aty për aty vendosura, si t’ju tekej; për femrat ndëshkimi ishte i paracaktuar, ai më argëtuesi për xhelatët: hedhja e maceve në tumane, varja kokëposhtë dhe goditjet me shkop të maceve dhe të viktimës. Vazhdimin e përfundimin i kësaj lloj kafshërie -meqë e kam treguar- s’po e përmend, pasi tanimë ai dihet. Ndër emrat e femrave më të njohura që e pësuan, përmenden edhe ajdonàtaset(paramithìaset): Hanëme Adem Bàko, Xhevrié Muhedini, Zekié Bako etj. Minìnaset: Hajrié Kàçi, Zùbo(Zubidé) Bràho etj. Duke dënuar kanibalitë greke kundër çamërve, Justin Godardi në veprën e vet «L’Albanie» (Paris, 1922), shkruan edhe: «Greqia në Çamëri po përpiqet me të gjitha mjetet dhe mënyrat që të shuajë pikërisht karakterin shqiptar». Me të vënë thundrën e vet në viset jugore shqiptare: Çamërí, Mollosí e krahinat, përtej gramozite, sundimtarët grekë filluan zhdukjen në masë të shqiptarëve e shqiptareve të besimit islam. Gjithnjë dinakërisht vetëpërgatitën shtigje të paudhta dredharake për të zbatuar synimet e tyre gjakësore. Një prapësi të tillë e përdorën edhe me rastin e luftës së bashkëpërgatitur, të së quajturës: «Lufta Italo-Greke» apo më drejt: «Lufta Greko-Italiane» e viteve 1940-1941. Kur sundimtarinë e tyre pushtetarët neofashistë grekë e kishin përgatitur plotësisht «për luftë» (Jan G. Sharra, «I Istoria tis periohjis Igumenicas 1500-1950», Athinë, 1985, fq. 605) e pasi prej njësiteve ushtarake zbuluese -që shpesh e më shpesh dyndnin fshehtazi thellë e më thellë brenda kufirit shtetëror shqiptar (Jan G. Sharra, pjesëmarrës në ato njësite)- mësuan se njësitë ushtarake italiane ishin ku e ku më të pakta se ato greke gati për kundërmësymje, befasisht njësitë e rëndësishme ushtarake i tërhoqën nga viset shqiptare; nga Çamëria i zmbrapsën vetëm një ditë para shpërthimit të luftës; aty-këtu nëpër të -në kurrize kodrinore e malore lanë ndonjë dhjetshe ushtarësh si dhe roje kufiruajtëse. Kur afroheshin njësitë ushtarake italiane, «mbrojtësit», shkrehnin që nga larg ndonjë a dy krëhëre fishekësh mitralozi të lehtë dhe avullonin nga sytë, këmbët. Kështu «tërheqja strategjike» e kryegjaksorit, kryeurdhëruesit të ushtrisë hienase greke, Aleksandër Papagósit, vazhdoi deri atje ku s’kishte më vendbanime shqiptarësh muslimanë; pra, u përmbush përcaktimi dhelparak-kanibalesk grek që fuqitë e armatosura e pushtetushtruesit grekë ta shndërronin Çamërinë në shesh lufte dhe të shfarosnin çamërit e besimit islam. Sapo një skuadron kalorie italiane hyri në Paramithí, u mësy rreptësisht nga njësitë ushtarake greke; skuadroni ia dha vrapit mbrapsht, nga atje kishte shkuar. Katilët me veshje ushtarake greke, gjoja se po kërkonin «armiqtë», çanin e shpërthenin rrufullisht porta e dyer të ndërtesave dhe dyndeshin nëpër të ndarat; rrëmbenin çdo send të çmuar që u zinte syri apo që e gjenin nëpër sepetet; femrave u shkulnin kafshërisht nga qafa gjerdanët prej një apo disa 5-lirshe ari, nga gishtat unazat dhe vathët prej floriri tok me pjesën e llapës së veshit; kush u pëlqente –kryesisht vajzat dhe nuset- i përdhunonin shtazërisht. Në dokumentet e kohës përmenden një për një me emër të mjerat, sidomos ato të familjeve më me peshë. Brenda fare pak ditëve ushtria greke rivërshoi në tërë vendet e Çamërisë nga ishte «tërhequr strategjikisht»; vrau, preu, burgosi këdo deshi dhe grabiti gjithçka mundi; në tërë vendin u rivendos pushteti robërues grek, i cili filloi bishërisht interrnimin e tërë meshkujve; sapo meshkujt i mbyllën nëpër çarqet e shfarosjes masive, iu vërsulën femrave: «Me shkak gjoja të hetimeve apo të paraqitjes për çështje vetjake, pushtetarët thërrisnin në zyrat e tyre zonja bukuroshe dhe i përdhunonin…Përdhunimet e vajzave dhe të grave me emër ishin të shumta. Dalja e detyrueshme me dhunë e grave

myslimane ishte e madhe…për inat kundërfetàr…Këto të këqia bëheshin me symbyllësinë (lejimin) dhe bekimin e shtetit….Qeveria nuk deshi të lëshonte urdhëra përkatëse për të penguar disa repartee ushtarake, disa pushtetarë publikë dhe disa keqbërës që kryenin vrasje, dhunime, plaçkitje e veprime të shëmtuara në dëm të popullsisë jo luftarake të pambrojtur çamoshqiptare, që përbëhej nga pleq, gra e fëmijë të pafajshëm».(Jan G. Sharra, «I Istoria tis Periohjìs Igumenicas 1500-1950», v. e përmendur, fq. 618, 628, 629, 631, 632). Madje edhe në fillim të prillit 1941, kur ushtria greke po hiqte shpirt nën goditjet e rrufeshme të njësive ushtarake gjermano-bullgare të komanduara nga feldmareshali Sigmund List, jorgj Vasillakua, zv. prefekt e drejtor i asfalisë greke në Çamërinë e Mesme dhe Veriore –përgjegjësi kryesor i çdo të këqie të deriatëhershmne- urdhëroi grumbullimin dhe shfarosjen e krejt femrave dhe fëmijëve të besimit islam të mbetur ende gjallë. Edhe pse kjo gjëmë –falë rrethanave- s’u përjetua, shtegu u la hapur me marrëveshjen gjermano-greke të 9 prillit 1941; kjo, nga mundësit e nënshkruar prej gjeneralit gjerman, Ditrih, nga të mundurit prej gjeneralit grek, Deden. Me këtë marrëveshje Çamëria lihej sërisht nën zgjedhën e shtetit grek dhe të organizmave e sundimtarëve të deriatëhershëm. Koha u zvarrit me vrasje të tek-tukshme e të aty-këtushme, deri në mesditën e 27 qershorit 1944, kur – thuhet në «La Question de la Chamouria», fq. 143, 144- Çamërisë iu vësul divizioni X EDHESsit EOAS-sit «jeniqìsfaì» (i therjes së përgjithshme); në Paramithi vërshoi regjimenti XVI i tij, i komanduar nga majori çantallì, Vasil Kamàra. Sulmi i beftë, i ngjashëm me atë të turmave të hiénave, çorroditi dhe tmerroi qytetarë; këta s’dinin ku të fshihnin kokën, sepse kushdo që kapej, therej a grihej me plumba. Me sharje si: «palo shqilà tùrkos» (qen i keq turk) etj. futeshin egërsisht nëpër shtëpitë dhe grabisnin gjithçka me vlerë, sidomos ato prej ari. Nënat, për të shpëtuar fëmijët nga thika, binin mbi ta. Po xhelatët u ngulnin kamat në kurriz dhe bashkë me to çanin edhe fëmijën poshtë tyre. Ndër të shumtat përmendet edhe Bedrie Behluli; ndërsa dy të bijat e saj i shnderuan dhe i mbërthyen së gjalli në mur me vellóna. (Gozhdë të gjata trarësh). Me të bijën e mulla Çenit (Husejnit), u argëtuan derisa ajo shoi me britma e kuje. Nurié Mulazimit -të shoqes së myftiut, Hasan Abdullah Seitit- dhe Fetié Saliut, me darë gozhdësh u shkulën dhëmbët e shumtë prej ari. Nuriesë me thika i prenë edhe 5 nga gishtërinjtë dhe i grabitën unazat e florinjta, të zbukuruara me gurë xhevahiri; dhe, kur këto, të njomura prej rrëkeve të gjakut po ulërinin të lebetitura nga dhimbjet, EOEA-sitë gajaseshin përvjellësisht. Disa gra i njomnin me vajguri dhe u vinin flakën; ato që nuk shkrumoheshin, po mbeteshin ende gjallë me shpirt ndër dhëmbë, i mbyllnin në të ndarat e ndërtesës deri sa zinin krimba dhe vdisnin; njëra prej tyre ishte edhe Sanié Bollati. Pasi kryen


dossier • E martë 26 qershor 2012

shtazërinë e sapotreguar, Nurié Mulazimit dhe së bijës 12-13 vjeçare, Fatime Hasan Abdullah Seitit, në krye të shkallëve të shtëpisë u prenë kryet me thikë, sikur të ishin berra e jo njerëz. Hazizije Ahmetin dhe të shoqen e kunatit të saj i çanë me sëpatë si kërcunj druri. Për të shpëtuar të bijën, Shuquranen nga çnderimi, e ëma, Fatime Prronjua u dha bishave tërë florinjtë para dhe bizhuteri që kishte si edhe disa 10-tra mijë para letër. Po, si vunë këto në dorë, hienat greke e zbatuan që e zbatuan shtazërinë e tyre. Gjulo Muslinë, nusen e Ibrahim Bollatit dhe motrën e Muhamet Bakos i përdorën si tabelë qitjeje me pistoletë. Duke u tallur «pa të shohim kush qëllon më mirë», i bënë shoshë me plumba naganti. Bidê Nuh Hasim Dinos I çane barkun dhe i qitën fëmijën për ta pare –sipas bastit- në ishte femër a mashkull. Rreth 40 femra të fshehura në një guvë poshtë kalasë i përdhunuan nga disa herë secilën. Plot vajza i çnderonin përdhunisht në sy të prindërve të tyre. Shumë të reja, për të mos rënë në duar të xhelatëve, jetës së vet rinore i dhanë fund me hedhje nga lartësi vdekjeprurëse: dritare të katit të 3-të, minare xhamish, mure a buza të larta, madje edhe puse të thellë e ujëshumë etj. Niko Zhangua, ngjarjepërshkrues prej Popóve –fshat sipër Shkallës së Paramithisë- për sa ndodhi, në librin e vet: «O Anglikos Imperializmos qe i Ethniqi Andistasi 1940-1945» (Imperializmi anglez dhe qëndresa kombëtare 1940-1945), Athinë, 1985, ndër të tjera shkruan: «Barbarizëm në Paramithì…. historia fsheh fytyrën e vet nga turpi». Cilindo që mundi t’i shpëtonte valës së parë shfarorëse –po që ditët e pastajme e kapën vendfshehjeve të andej-këtejshme- e ndrynë nëpër ndërtesa të ndrysheme të shndërruara në burgje: godina ushtarake, shkolla, shtëpi banimi etj. Një prej tyre, ku mbyllën plot gra e vajza, ishte dhe shkolla «Vullgàri»; pasi ato përdhunoheshin nga disa bisha greke, thereshin me mundime të tejskajshme a griheshin me plumba revolveri. Fatimé Jahja Zejnelin e përdhunuan masivisht; nga dëmtimi e më tepër nga turpi e hidhërimi ajo i dha fund jetës. Kushurira ime, Salihà Mìlja(Qamili), e mbyllur në një godinë ushtarake, më ka treguar: «Zervìstët u vërsulën mbi vàshazt, nuset e gratë e ra si cjéptë në dhî. Brritmat e ture ishin aq të llahtarshme, sa më thêrin akoma veshët. Më fluturoi mëndja aq, sa harrova edhe timbîr sa një lis, Hakinë 25-vjeçar që ma therën si dash përpara sîve të mî nonjë sahat më përpara; i shtipën edhe kriet me një shkëmb. Si bënë ç’deshën me të mjerat, shumë nga ato i therën e pastaj na futën ne plakave që të nxjerrjëm kufomat dhe të lajëm gjakun në dushemê; dikue shkuar me mënde se do vinej nonjë komisjon nga Shqipëria, lìenj pëllëmët në gjak e damkosinj mùrin». Në librin «Aktes agresifs du gouvernement monarcho-fascistes grec contre l’Albanie», Tiranë, 1947, kreu XIV, fq. 64, 65, thuhet: «Gratë e mbyllura në shtëpi të Sali Hafuzit edhe pse të uritura dhe të cfilitura, përdhunoheshin e rriheshin nga oficerët

zervistë…»; në vijim përtmend emrat e disave që rrjedhimisht atje edhe vdiqën. Jan Zhangua, shkruan: «Erë kundërmonjëse në shtëpinë e Sali Hafuzit, ku mbaheshin mbyllur gra e fëmijë… Pamje rrënqethëse e grave myslimane që I tërhiqnin zvarrë e I përdhunonin gjysëm të vdekura». Jan G. Sharra shën edhe: «Urrejtja dhe àhet shpërthyen me egërsi të pa parë mbi gratë, fëmijët e pleqtë dhe të pafajshmit e tjerë…». Meqë mynxyrat e ndodhura në Paramithì janë pa fund e pa anë, po mjaftohem me kaq, për t’iu lënë pak vend mynxyrave të ngjashme që ndodhën në vendbanime të tjera të Çamërisë. Në fshatin e madh, Karbunar u derdh regjimenti X i divizionit X, i komanduar nga majori çantalli, Stefanìdhi. Kush s’arriti të mërgohej me kohë, u ther dhe u flak nëpër hendeqe; ndër ta edhe 41 gra, disa tok me bijt e bijat e tyre; përmenden ende emrat e Hatixhe Bushit dhe të 7 fëmijëve të saj, të të tria vajzave të Muharrem Agushit, ai i nuses së Hodo Piros, i Ajshê Agushit, i Merjemésë, e ëma e Mehmet Qemalit dhe të tri bijave të tij; të shoqes –shtatzënë- i çanë barkun së gjalli dhe i qitën fëmijën për të vërtetuar bastin: e kishte mashkull a femër. Një grua prej Kajcani dhe vocërraken e saj e kapën duke ikur në fshatin fqinjë, Grikë; e ndanë me sëpatë në 4-pjesë; vocërrakja, duke mos kuptuar ç’kishte pësuar e ëma, u gjet e vdekur duke thithur njërin prej gjinjve të saj. Në qytetin Margëllëç hienat e po atij regjimenti therën plakën e mbajtur (ulóke) nga përdhesi, Qamilê Abazi dhe një 106-vjeçare që s’kishte se si të iknin para vërshimit të bishave zerviste. Egërsirat e regjimentit 40 të divizionit X, të komanduar nga majori çantalli, Agora, më 28.7.1944 në kalanë e qytet-skelës Pargë, grinë me plumba 47 shqiptarë e shqiptare të besimit islam. Të tmerruar nga shtrëngata zerviste, pargaritët e pargaritet vraponin andej-këndej për t’u strehuar diku; kur s’gjenin, vetipeshin tek oficerët anglezë. Këta –dëshmon Niko Zhangua- ua dorëzonin zervistëve, të cilët i vrisnin «në masë» në prani të tyre. Në fshatin Skorpjonë egërsirat zerviste përdhunuan dhe pastaj thelëzuan femrat e familjes së Sako Banushit, të kapura në ikje e sipër. Jan G. Sharra në fq. 670 të «I Istoria tis Periohjìs Igumenìcas 1500-1950» (v. e p.), shkruan edhe: «Kush donte të mbetej gjallë…duhej të linte truallin e shenjtë të atdheut të vet, shtëpinë e pasurinë dhe të merrte rrugën e mërgimtarit». Dhe, duke sjellë ndër mend ç’kishte parë prej fshatit të vet sipër udhëkalimit, në fq. 665 dëshmon: «Pamja (Tabloja) që paraqitnin ishte rrënqethëse dhe e vajtueshme…Mijëra vetë: burra, gra, fëmijë, pleq e plaka në një vargan kilometrash të gjatë të ngjashëm me një gjarpër vigan në lëvizje e turkoevgjitësh (arixhinjsh) në dukje, me dhimbjen dhe keqardhjen në fytyrat e tyre, të ngarkuar me çka kishin mundur të merrnin me vete, ecnin nëpër udhën që konjukturat e mbrapshta me veprime të paramenduara u krijuan kaq pësime çnjerëzore dhe të ashpra.». E ka fjalën për çamërit në jug të rrjedhës së lumit Kalamà, nga për të dalë në pjesën veriore

të Çamërisë, duhej doemos të kalonin vetëm nëpër urën e atij lumi; njësiti ushtarak gjermano-nazistësh dhe bashkëpunëtorët e tyre grekë vëzhgonin rreptësisht «me sytë katër» secilin kalimtar. Minê Hasani prej Grikëhóri -njëra prej asaj mizërie kalimtaresh e kalimtarësh, që prej kushedi se ku në njërën dorë mbante vocërraken e vet dhe në tjetrën një bohçà me sendet më të vyera që kishte patur- duke vrapuar me shpirt ndër dhëmbë nëpër breshëritë prej plumbi të pushkëve e mitralozëve të zervistëve që i ndiqnin këmba-këmbës, për t’u lehtësuar disi e të shpejtonte edhe më, e humbi aq, sa në vend që të flakte bohçanë, në lumë hodhi vocërraken që sakaq e përpiu rryma. Mbasi zervistët zhdukën krejt shqiptarët myslimanë në jug të rrjedhës së Kalamait, më 2223.09.1944, regjimenti XVI i tyre kaloi në veri të tij. Me thikat dhe plumbat e tyre së pari grinë tërë ata që s’arritën të vetëmërgoheshin prej fshatit Spàtar. «Ata që kapnin nëpër fshatra –thekson Niko Zhangua- u hiqnin kryet me thikë; nuk përjashtonin as fëmijët, gratë e të sëmurët». Si kudo gjetkë egërsirat e «Tàgma ton turkofàgon» (batalioni i turkngrënësve) nën thirrjen «Simera pende lefta ehji sfera!» (Sot plumbi (vetëm) pesë qindarka kushton), u hiqnin kryet meshkujve; kurse femrat –përfshi edhe plakat- i përdhunonin sa e si ua kishte ënda e sëfundi i thelëzonin si mos më keq; 50 e ca vjeçares, Pashê Çulànit, pas përdhunimit i shkulën dhëmbët prej floriri, me lloj-lloj rromuzesh e zvarritën një copë herë dhe së fundi e vranë me musibét të patreguar. Tërë femrat e familjes shumëvetshe të Sako Balos prej Skorpjone e ndalur në Spatar «sa për të marrë frymë», pas përdhunimit kafshërisht, u çanë gjinjtë me thika dhe së fundi i vranë përbindshmërisht. Në shtëpinë e Damin Muhametit çnderuan, rrahën për vdekje dhe therën 5 gra tok me tri vocërraket e tyre. Hane Isufin dhe fqinjën e vet, Feridê Dhërmicën, 70-vjeçaren Kije Nùrçen, të bijën e Haxhi Çulanit, Ajshê, Hava e Nazo Arapin i çderuan shumë herë, ua bënë trupin tërë plagë dhe u prenë kryet si berrit. Ndër të 70 të thelëzuarit në lagjen «Breg» të atij fshati, shumica ishin gra e fëmijë.(Fletorja «Bashkimi», Tiranë, dt. 4 e 18.03.1972, fq. 2). Me të shuar gjithëkënd që gjeti në Spatar, «Tagma ton turkofàgon» vërshoi drejt Filatit; shpërtheu si vrungullímë në pasditën e 23 shtatorit 1944. Gjëma dhe hataja ishin të ngjashme me ato në Paramithi, Pargë e kudo gjetkë. Niko Zhangua, duke dënuar gjakësitë dhe fëlliqësitë e atij batalioni atje, shkruan: «Njerëz të egër e barbarë që kërkonin lira e plaçkë, hynin si zotër nëpër shtëpitë, dhunonin vajza e gra dhe vritnin kë të donin». Emrat e disa prej viktimave mbahen ende mend: Qamilê Hallunin, pasi e përdhunuan grekçe disa prej tyre, e zhveshën lakuriq, e rrahën sa trupin ia bënë tërë plagë; këto iu veshën me krimba dhe brenda 3-4 ditëve ajo shoi me lemeri; e zvarritën për këmbësh dhe e flakën në përrua. (Fletorja «Bashkimi», Tiranë, dt. 11.3.1947, fq. 1, 2). Të njëjtën gjëmë pësuan edhe plot femra të tjera, njëra nga të cilat ishte edhe e shoqja e Sherif Sulejmanit.(«Bashkimi», dt. 4.3.1947). U tha se ata e ato që mundën t’i shpëtonin thikës dhe plumbit të valës së parë goditëse «jeniqísfaí», i kyçën nëpër burgje, kryesisht në shtëpitë madhështore të Sali Hafuzit. Nga të rreth 500 vetët e mbyllur atje, shumica dërrmuese ishin femra. Gjatë 6 muajsh dergjjeje në kushtet më mjerane, nga mungesa e çdo lloj shërbimi shëndetësor, nga flliqësia, morrat, ndëshkimet trupore, sëmundet dhe uria vdiqën më se një e treta e tyre, kryesisht të moshuarat. Ndërkaq, gjatë tërë atyre muajve vazhdimisht kur me lajka e kur me kërcënime, u thoshin: «Në doni të shpëtoni, ndërroni fenë; në qafë ku kishit florinjtë, varni kriqin, betohuni në kishë dhe martohuni me ne!». Legjendaret çame, vendosmërisht, pa pikë frike, përgjigjeshin njëzëri: «Nuk e ndërrojmë fenë e nderuar muslimane me një copë hekur, edhe sikur mishtë me gërshërë të na prisni!». Kjo përgjigje burrërore i tërbonte panterat kryqtare greke, andaj dhe shkopinjtë s’ua ndanin prej kurrizi, të shoqëruar këta me sharjet më të ndyra të llojit të posaçëm grek ndaj fesë islame, profetit Muhammed, kombit dhe flamurit shqiptar. Kur për shkak të trysnisë botërore s’kishim më mundësi t’i mbanin të mbyllura në xhehnemin e grek, rreth 250 gra e fëmijë i nisën në këmbë nëpër udhën: Paramithî-Minínë-Filat-kufí; mbi 20 prej tyre i mbytën në rrjedhën e furishme të lumit Kalamà; ndër to edhe të shoqen plakë të Ahmet Maliq Jahos. Plot të moshuara vdiqën udhës. Nuk ishin të pakta femrat që të krishterët shqiptarë

»

15

–shumë më të ndyrë edhe se vet grekërit- i përdhunuan masivisht; ndër to edhe Gjulo Brahimin. Shoqëruesi anglez gjatë një nate tejet të errët e me shi e breshër të dëndur i la në fshatin Kóskë, disa km. larg kufirit. Duke mos ditur se nga të shkonin, të mjerat u rrasën në trungjet e rrepeve deri në mëngjes, kur mbi 25 gra –kryesisht të moshura- kishin ngrirë përjetësisht, ndër to edhe 7-vjeçarja Hafizê, e bija e vogël e myftiut Hasan Abdullah Seit Mulazimit, e vetmja e mbetur gjallë deri atëherë nga ajo familje. Të njëjtat mynxyra iu bënë edhe të burgosurave në Filat. Prej atij qyteti e deri në kufirin shtetëror «çnderuan tërë vajzat e nuset që u pëlqenin».(«Bashkimi», dt. 28.2 dhe 4.3.1947, fq. 1,2). Ndër të përdhunuarat përmenden edhe Hafizê Murat Çafai nga Dolani, Ildize Hamiti nga Filati dhe Mazê Saliu etj. («Bashkimi», dt. 14.3.1947, fq. 1). Një valë tjetër goditëse prej egërsirash kryqtare athino-fanarite në Filat dhe udhës Filat-Kufi shpërtheu më 13.3.1945; gjatë saj panterat greke shkyen gjithkënd që mundën, shumica femra. Lidhur me sa u tha, Niko Zhangua, në librin e vet: «O Anglikos Imperializmos qe i Ethniqi Andistasi 1940-1945», shkruan edhe: «…duhet të shohim fytyrën tonë në pasqyrën e historisë dhe të na vijë turp për ato që bëmë…». Ndërsa unë e shoh plotësisht të arsyeshme të theksoj fjalët me mend dhe me vend të shënuara prej atdhetarit të mirënjohur shqiptar nga fshati Malëshovë e Zagorisë, Jan Vrùhua: «armiqësia greko-shqiptare kurrën e kurrës do të mos pushojë aty e gjersa të shuhet njëra palë prej nesh…..». Dhe kjo vetëm e vetëm për shkak të qarqeve kryqtare a-f. përherë në mësymje të shfrenuar ndaj kombit shqiptar dhe ndaj Shqipërisë së tërë. Tërë mynxyrat që ato qarqe gjakësore e të paùdhta –për jo pak prej tyre jam vet dëshmitar- i kam përshkruar me hollësi e vërtetësi të patjetërsueshme, sidomos në veprat e mia: «Çamëria dhe Janina në vitet 1912-1922», «Viset Kombëtare Shqiptarer në Shtetin Grek», «Daut Hoxha» dhe «Enciklopedi Jugshqiptare» I dhe II. Madje edhe në dhjetra e dhjetra emisione radiofonike dhe televizive, pothuaj gjysmën e të cilave kam mundur ta ruaj nëpër DVD, si dëshmi historike për brezat e ardhshëm. «O breza pasardhësish! Mos harroni dhe mos falni pa ndëshkimin përkatës mynxyrat që pararendësit tuaj vuajtën fare-fare padrejtësisht duke mbrojtur vatrat dhe trojet e veta nga egërsirat mësyese kryqtare me pamje njeriu!». Fajin e pakurrfarëdyshimtë për mynxyrat dhe gjëmat e gjithfarshme që nxinë jetën e çamërve në vatrat dhe trojet e tyre amtare mijëravjeçare e bënë politikanët fuqiplotë evropianë më 1913 e 1923; ata nuk e përfillën –madje përçmuan- luftën titanike dhe përpjekjet legjendare 100-vjeçare të tyre kundër vërshimeve kuçedrake greke të shpeshpërsëritura. Edhe ditët në vijim janë politikanët fuqiplotë të po atyre shteteve, që, pa kurrfarë përgjegjësie njerëzore, kombëtare dhe ndërkombëtare nuk duan t’i thërresin mendjes për të ndrequr mëkatet e politikanëve të tërëfuqishëm pararendës të tyre, edhe pse zotni Toni Blêr –kur qe kryeministër- e përmendi: «Jemi këtu për ndreqjen e padrejtësive që shqiptarëve u janë bërë në të kaluarën». E them me bindje dhe e theksoj këmbëngultazi se faji i politikanëve të tërëfuqishëm evropianë pararendës u takon edhe atyre të sotmëve, po aq sa edhe pararendësve të tyre. Ndryshe nuk do të pranonin në gjirin e vet BE-ist (??!!!) pushtetarët e shtetit grek, të cilët ndjekin ende pikë për pikë politikën vrasëse dhe shqipmbytëse të të parëve të vet. Qoftë edhe sa për sy e faqe ndaj botës, të paktën e të paktave do të kishin patur guximin të kërkonin ndjesë për kanibalizmat ndaj çamërve dhe nuk do të kishin paturpësinë që në truallin shqiptar mollosiàn të mbanin ende ngritur truporen e Napoleon Zervës, përbindshit që përpiu shqiptarët e krahinave jugore shqiptare: Çamërìnë e Mollosìnë. Ky Dahàq i viteve tona, me faqenxirësinë e mostrave si veten, më 1950, prej Parizi–ku i paùdhi ishte duke i marrë shpirtin e tij të katil- botërisht shpalli: «….detyrën që m’u besua për pastrimin e Epirit nga myslimanët e Çamërisë, e përmbusha». Çiltazi dëshmon se kanibalizmat e tij në atë vend shqiptar, i bëri me porosi të krerëve kryqtarë të Athinës. Prandaj sundimtarët e sotmë s’ka se si të mohojnë a mënjanojnë gjakësorët pararendës e rrjedhimisht e vetë veten e tyre. «O bashkëkombës të mi e breza pasardhës! Mos harroni dhe mos falni pa ndëshkimin e duhur mynxyrat që bashkatdhetarët tanë të lavdishëm vuajtën duke mbrojtur me vetëmohim vatrat dhe trojet e veta nga egërsirat hiéno-rriqebulliàne kryqtare greke e sllavo-jugore me veshje njeriu!».


16

« LEGALIZIMET

Drejtoria e përgjithshme e ALUIZNI-t nxjerr listat e plota për individët që kanë aplikuar për legalizimin e banesave të tyre informate dhe që e kanë përfituar lejen e legalizimit. Gazeta “Metropol” publikon listat e plota të të gjitha qarqeve që kanë kryer kërkesa për legalizim ambientesh, banesash, ndërtime informale etj. Drejtori i përgjithshëm i ALUIZNI-t, Ardian QARKU BERAT

BERAT SEFEDIN HAJRI SULAJ BERAT QATIP JAHO AGALLIU BERAT SHAHIN NEXHIP ZYLI BERAT GËZIM XHEZO GEGA BERAT GËZIM DERVISH BANI BERAT ISLAM AVDYL FETAHU BERAT ALI ZENI AVDYLAJ BERAT NOVRUS FADIL MALOKU SHPRESA ABDULLA MALOKU BERAT FITIM SAMI NIÇAJ BERAT NOVRUS HYSNI HYSENI BERAT EQEREM XHEVIT MUSAGALLIU BERAT JANI MIHAL KUMARAKU BERAT VIKTOR SHEME JAÇAJ BERAT SALI MEÇAN DAULLE BERAT VEIZ RAMADAN ZOGA BERAT ISMAIL SHABAN DERVISHAJ BERAT FLORENT FLAMUR LAMAJ BERAT HALIM MAKSIM HASANAJ BERAT PETRIT NEXHIP RUÇAJ BERAT PETRIT FETAH SALA ILIRJAN FETAH SALA BERAT RIZA SHERIF PLAKALLIU BERAT HATEM KASËM CENOLLARI BERAT JORGO MUHAREM KATI BERAT BEKIM NAXHAT SHENEPREMTE BERAT FASLLI HAME MYNYRI BERAT MUHAMET QEMAL BREGU BERAT ZENEL ISUF SHULLA BERAT LEFTER BEKTASH JONUZI HAMITE SEIT JONUZI BERAT FERAT NEXHIP MUJOLLARI BERAT NEXHIP MELEQ SADIKAJ BERAT LUAN JAVER MIXHA BERAT BUJAR RRAPO BAZAJ BERAT AZEM VESEL BODE BERAT ELMAS KASEM MURATAJ BERAT AVDULLA XHEMAL LAPARDHOTI BERAT FOTO DERVISH PAPAJANI BERAT MUHAREM ZANE CANI BERAT SOFOKLI IBRAHIM HOXHA BERAT MESTAN CAUSH ZEKA BERAT ISMET FITIM KABILO BERAT VIOLETA LATIF KABILO BERAT MURAT HYSNI ÇALAMËNI BERAT AGRON GANI BARO BERAT JETA FITIM KABILO BERAT SKËNDER TEFIK SHABANAJ PAVLLO TEFIK SHABANAJ BERAT ENGJËLL HETEM BAZAJ BERAT MYRTEZA RAMAN BANI BERAT SADIK MALO VRAPI BERAT GENCI RAKU RROGA BERAT HAXHI ALI BISHA BERAT JETNOR ZANE METAJ BERAT BEHAR REMZI KAPXHIU BERAT BEHXHET XHELAL DUZHA BERAT XHEVAIR AVNI TOSKA BERAT ISUF ALI GJEÇI BERAT ZIKOS AMET SARAÇI BERAT GJYLE SHAQIR KOPANI BERAT ILIA KRISTAQ SHKËMBI BERAT EDMOND BEXHET MYRTELI BERAT JORGJI PALUSH ÇIBUKU BERAT MISTO MITI MILE BERAT FATMIR HEKURAN TOSKA BERAT SOKOL AHMET MBJESHOVA BERAT VIKTOR LLUKAN DUNDO BERAT XHEMIL MUHAREM BLANA BERAT BEQIR KALEM BRAHO BERAT AGRON KADRI SHURDHA BERAT RESMI NEKI LLANGOZI BERAT HASAN MEHMET TOPI BERAT KUJTIM MYRTEZA BRISKU BERAT PËLLUMB ALUSH DERVISHANJI BERAT FERDI BAKI ISMAILAJ BERAT NAZMI TEFIIK KAPEDANI BERAT NURI ENVER MICI BERAT ASLLAN SHEME BREGU BERAT BEQIR SHERIF BLLOKU BERAT PËRPARIM SHYQYRI KRASI BERAT LUTO SHYQYRI TOSKA BERAT IGLI FATËBARDH SHEME BERAT DRITAN FATËBARDHË SHEME BERAT ISMAIL TOFIK MERKAJ BERAT GËZIM AQIF PIRE BERAT RESMIE HAZIS MURATAJ BERAT PËLLUMB GANI PERISNAKA

QARKU DIBER

DIBER HAMIT MEHMET DIKU DIBER ISMAIL HAMIT DIKU DIBER LUMTURIJE AHMET ÇUPI

QARKU DURRES

DURRES BESNIK HASAN METALLA DURRES DONIKA HYSEN GUMENI

E martë 26 qershor 2012 •

ALUIZNI BËN THIRRJE PËR SHMANGIEN E SEKSERAVE

Publikohen listat e plota të legalizimeve Legalizimet përfitohen dy ditë pasi paguhet fatura Kollozi, shprehet se marrja e lejes së legalizimit do të kryhet 48 orë, pasi të jetë bërë nga individi pagesa e faturës financiare për legalizimin e ndërtimeve

informate. Procesi i legalizimeve do të mbyllet brenda vitit 2013 dhe pritet që të ketë një bum kërkesash. Kollozi shprehet se individët që duan të legal-

izojnë ambientet e tyre nuk duhen të merren me individë jo zyratrë që merren me këto çështje, por të drejtohen drejt zyrave të këtij institucioni.

DURRES MISIR OSMAN KRYEMADHI LULZIM OSMAN KRYEMADHI DURRES ARBEN VELI PONE DURRES AGRON SHERIF TAFA DURRES AMET GANI HOXHALLARI DURRES PRENG MARK PACI DURRES NIKOLL GJETE PRENGA DURRES FETI TEFIK ÇELA DURRES FATIME ALI HALITI DURRES NEKI RIZA SENE DURRES SHPETIM SHERIF TAFA DURRES GJON MARK GJOKA DURRES BAJRAM FETI MURATAJ DURRES ÇLIRIM HALIT METALLA DURRES MAKSIM SHAMET HYSA DURRES REDI PAVLO JORGONI DURRES DASHAMIR RAMIS ZEQIRI LULZIM RAMIS ZEQIRI DURRES BASHKIM HAMDI DERVISHI DURRES BESNIK QAZIM KERTUSHA FATMIR AZEM PICA DURRES DEFRIM RAMADAN KUME DURRES FATMIR SHAMET HYSA DURRES HALIT HASAN JANÇA DURRES ANDON KOSTANDIN LIKA DURRES ROLAND FERIK SADO DURRES MEVLUT AVDULLA KUKLI DURRES RAMIS ISTREF ZEQIRI PELLUMB RAMIS ZEQIRI DURRES EDUARD ASLLAN PLAKALLIU DURRES MAKSUT SHAQIR SULMINA DURRES VLADIMIR SHERIF TETA DURRES EDI HYSNI LENA KASTRIOT HYSNI LENA DURRES ALLAMAN QAMIL ZENELI DURRES ARBEN MEHMET KABOÇI DURRES HYSEN HETEM PEROSHI DURRES BUJAR ABAZ DOLLMA DURRES VALDET JAKUP PICI JAKUP HAZIZ PICI DURRES EQREM JAKUP PICI AZEM JAKUP PICI DURRES GEZIM ASLLAN MANUSHI DURRES BAJRAM HASAN KORRIKU DURRES OSMAN MEHMET PLAKU DURRES XHEVAT BEXHET MEÇO ; MARIE RRAP VELIU ; BILBIL RASIM TAÇE,etj DURRES FATOS ARSHIM DYRMYSHI DURRES MUHARREM HAZBI GJUZI DURRES SOKOL ÇELNIK MUÇANJI ROLAND ÇELNIK MUÇANJI DURRES AVDYL ARSHIM DYRMISHI DURRES DRITAN NESLIM BEQARI DURRES ARBEN QENAN OFSKI DURRES VLADIMIR NIKOLL GJONMARKAJ DURRES AMDI SHABAN AGO DURRES OLSI HEKUARAN PERE DURRES VJOLLCA THOMA DUMI DURRES OSMAN BEQIR PAJA DURRES NDREC MARK GJOKA DURRES DESHRIM RIZA DERVISHI DURRES NASUF XHELAL HOXHA DURRES ABEDIN ADIL TERZIU DURRES LULZIM BAJRAM KAJMAKU DURRES MIRSIJE RAMADAN PODA MARENGLEN VAIT PODA DURRES BRAHIM HYSNI MARA DURRES ALEKSANDER VEIS SHAHINI DURRES SULEJMAN HAJDAR NJORA DURRES ARBEN ZENEL BUÇPAPAJ DURRES ABDULLA RUSTEM OSMANI ALFRED JANAQ NASKA DURRES LEONARD LLUKA FURXHI DURRES LUAN HYSEN DAUTI DURRES ISMAIL QAMIL ZENELI DURRES QAZIM SELMAN ÇEKREZI ARJAN QAZIM ÇEKREZI DURRES FERDINAND JEMIN HYSENI DURRES DRITAN NDRECE PERMAGJETA DURRES MELEQ ISUF DACI DURRES HORDION PETREF LESHI DURRES BEJANI GANI HOXHALLARI DURRES NIKOLL LLESH LLESHAJ DURRES GJOVALIN FRROK BIBA DURRES RUSHDI HASAN SKUQI DURRES BAJRAM JONUZ AMATI DURRES RAMADAN ISMAIL PERKOXHA DURRES MONDI HALIL LARAKU DURRES ARBEN HALIL XHEKA DURRES KUSHTRIM NIKOLL PRENGA DURRES BESNIK FAIK MEMA DURRES LUAN LUTFI DAJKO DURRES FATMIR ASLLAN LAIKA DURRES NDUE JAK NIKOLLI DURRES NAZMI SHAMET HYSA DURRES BUJAR MUHARREM NAKSI DURRES LUIGJ GJET NDOJ DURRES NAZIF MALIQ BALLIU DURRES SADUSH SULEJMAN KRYEMADHI

DURRES RUSHAN HYSEN VERÇA DURRES BARDHOK GJETE PRENGA DURRES NJAZI VELI MANUKA DURRES FETA MEDI TAFA DURRES MISIR RAPUSH ÇELA DURRES GJERGJ FRROK MARKU DURRES RIDVAN IZET ZEQIRAJ DURRES VASIL KOÇ ÇAKALLI DURRES SHKELQIM VEIS MURATI DURRES ADRIATIK JANI XHUTI DURRES QEMAL IDRIS MARRA ARTUR QEMAL MARRA DURRES FUAT RIZA QOSE DURRES ELTON LABRO RICA DURRES HASAN GANI GJYZELI DURRES YLLI NJAZI DOKAJ DURRES EDMOND PETRIT SHABANI DURRES FATBARDH HALIT ROSA DURRES SKENDER JONUZ MYQELEFI DURRES SAZAN RUZHDI KOKOMANI DURRES ASTRIT DYLAVER SALIU DURRES XHELADIN HAMIT ZELA DURRES RASIM BAJRAM HASANPAPAJ DURRES RESHIDE NEIM KACANI DURRES LUAN REFIT MEHALLA MARSEL LUAN MEHALLA DURRES NAZIF ISAK ZEQIRAJ DURRES ARMAND MESTAN BODURRI DURRES BAJRAM GROSH ISMAILAJ DURRES DESHIR SHABAN HAKA DURRES PETREF HAXHI LESHI FITIM PETREF LLESHI DURRES JAHO HAMDI DRAGOJ DURRES AGRON HASAN SANXHAKU DURRES FLAMUR ETEM SHEHAJ DURRES YLLI NJAZI BRAÇAJ DURRES BURHAN RIZA HOTI ; VEGIM BURHAN HOTI ILIR BURHAN HOTI DURRES FRAN PJETER TIRTJA DURRES AFRIM HAMID CANI DURRES MAKSIM SPIRO BARDHI DURRES BUJAR RIZA PEMA ;ADRIAN HAJREDIN GASHI ; HYSEN MUSTAFA KOTRI ;etj. DURRES SAKIP KALOSH MANI DURRES SHAHIN SULEJMAN KRYEMADHI DEFRIM SHAHIN KRYEMADHI DURRES RAMAZAN IZET TOÇI DURRES TEFIK HAMIT KEPUTA DURRES ASTRIT HASAN SKUQI DURRES LAVDIM HYDRI BUFI DURRES GJETE PJETER NDOJ DURRES ALFRED PRENG GJOKA DURRES HEKURAN RAKIP TABAKU DURRES ARJANIT MUHAMET BICI DURRES FADIL MUHARREM BAJRI DURRES ESTREF ISAK ÇAÇA DURRES GEZIM ISAK ÇAÇA DURRES SHKELQIM FASLLI MARRA DURRES DERVISH QAMIL RIKA DURRES HEKURAN HASAN DACI DURRES SALI ISLAM PISLI DURRES ILJAZ RIZA ZEKA DURRES ARBEN XHORXHI GUPI DURRES BEQIR RIFAT TAFA DURRES FATMIR RAM BOSHNJAKU DURRES FERIT GANI HOXHALLARI DURRES REXHEP HAXHI VEIZI DURRES NAIM DEMUSH MURATAJ DURRES BEKTASH RUSHIT LLANGOZI

ELBASAN RUSTEM BAJRAM FEÇANJI ELBASAN ILIR IBRAHIM HUSHI ELBASAN GEZIM BEQIR DEDA ELBASAN HASAN ALI BEQIRI ELBASAN XHEVAHIR FADIL KOCI ELBASAN RUSTEM BEXHET LIÇI ELBASAN XHEVAHIR SHAHIN LUMANI ELBASAN SELIM MUSTAFA PISHA ELBASAN ARDJAN ISMAIL BAJRAMI ELBASAN AJET BEXHET TOPI ELBASAN AJET BEXHET TOPI ELBASAN VITOURIJE ISLAM BUZRA ELBASAN SALI ALI SHABANI ELBASAN FLUTURA SAMI ZEROLLARI ELBASAN XHEVAT QAMIL OZUNI ELBASAN KUJTIM ADEM GJIKA ELBASAN REFAT ALI SINA ELBASAN BEKTASH SHAQIR MECO ELBASAN BESIM YMER LALA ELBASAN BESNIK SULEJMAN SHABANI ELBASAN FADIL LIMAN BABOCI ELBASAN AZEM FETA BICA ELBASAN ÇELNIK ENVER VELIU YLLI ENVER VELIU ELBASAN MUSTAFA MUSA SHARRA GENTIAN MUSTAFA SHARRA ELBASAN YLLI RIZA DUKA ELBASAN SHABAN BAJRAM RUÇI ELBASAN FATIME AHMET PISHA ELBASAN ISMAIL KADRI CEKANI ELBASAN BASHKIM MUSTAFA KASHARI ELBASAN SPIRO SABRI KAMPULA ELBASAN ENVER HASAN CULLHAJ ELBASAN BUJAR EMIN GJATA ELBASAN XHEVIT SELIM GJINI ELBASAN AGRON SPIRO QOSJA ELBASAN KUJTIM NEVRUZ HASANI ELBASAN SHEFQET MUHARREM HALIMLLARI ELBASAN MIRBAN HAKI BIBA ELBASAN ARDIAN SULEJMAN SULA ELBASAN FADIL SEFEDIN CANGOJA ELBASAN ASTRIT SALI DURAKU ELBASAN NADILE ALI KASHARI ELBASAN ILJAZ MUSTAFA KASHARI ELBASAN BASHKIM TAHIR QUKU ELBASAN MITAT XHEVIT JAÇELLI ELBASAN XHEMAL IBRAHIM FIRAKU ELBASAN HAZIZ BEHEXHET ÇARKU ELBASAN AGIM SHYQYRI NOVAKU ELBASAN GANI ISUF MUÇA ELBASAN AGRON BESIM ABEDINI ELBASAN GANI JAHO TANUSHI ELBASAN LUTFI AHMET RAMA ELBASAN BASHKIM ALI KUCI ELBASAN XHEVAHIR DYLAVER RAMA ELBASAN AHMET ABAZ KASNECI ELBASAN BAJRAM YMER BICA ELBASAN GEZIM SELAJDIN GURRA ELBASAN HASAN MUST VLLAHI ELBASAN RRAPUSH MURAT KARAJ ELBASAN BASHKIM DYLAVER RAMA ELBASAN FUAT BELUL NUREDINI ELBASAN NIMET PASHO BICAKU ELBASAN NADIRE BARI GUZI ELBASAN PETRIT NEZIR LEKA ELBASAN XHEVAHIR JAKUP KOLLA ELBASAN ARBEN SHYQYRI LLESHI ELBASAN NAIM ISMAIL GJORGA ELBASAN HASHIM QAMIL ADEMI ELBASAN SHERIF XHEMAL SINANI ELBASAN AVDIJE HEKURAN ADEMI ELBASAN MEHMETALI SABRI RAKIPI ELBASAN QANI BELUL NUREDINI ELBASAN PETRIT IZET ZENUNI ELBASAN SAMI HAXHI SULA ELBASAN BUKURI DAUT SINANI ELBASAN BUKURIE DAUT SINANI ELBASAN YLLI SHAHIN LUMANI ELBASAN MARK FETA BICA ELBASAN BUKUROSH RAKIP PISHA ELBASAN SKENDER IBRAHIM KORRA ELBASAN DALIP MURAT KORRA ELBASAN NEZIR RIZA BYCI ELBASAN HYQMET XHEMAL SINANI ELBASAN ARBEN PETRIT ZENUNI ELBASAN NDRICIM PETRIT XHAKA ELBASAN ALFRED REFAT HAZMA ELBASAN MISIR TAHIR QEFA ELBASAN MUSA ISMAIL LLOÇJA ELBASAN GEZIM MUSA LLOCJA ELBASAN ENVER RAMAZAN ÇEKA ELBASAN BEHAR SHEFKI SHKREPI ELBASAN SKENDER SHEFQET SINA ELBASAN DASHAMIR SHERIF BALA ELBASAN ERGJENT RUSHIT ELEZI

QARKU ELBASAN

ELBASAN PETRIT QAMIL KLLOGJRI ELBASAN DALIP ISMAIL LLOÇJA ELBASAN VELI HASAN CEKA ELBASAN ARDJAN DIN SINA ELBASAN SHEFQET RRAPUSH RAMA ELBASAN BASHKIM ZEQIR MURATI ELBASAN BEDRI VATH KORRA ELBASAN GEZIM RUSTEM KOTORRI ELBASAN BASHKIM SAIP TARUSHI ELBASAN MISIR MUSTAFA BUZANI ELBASAN XHEVAHIR ASLLAN RUÇI ELBASAN TAHIR IBRAHIM RRESHKA ELBASAN REXHEP RAME PISHA ELBASAN HASAN SELMAN KLLOGJERI ELBASAN SULEJMAN HALIL PISHA ELBASAN SKENDER ISMAIL ÇARKU ELBASAN ALI ALI CANGOJA ELBASAN KARAFIL GANI PISHA ELBASAN AGRON FAIK VLLAHU ELBASAN ZEQIR MUSTAFA KOCI ELBASAN HYQMET SHEFKI ADEMI ELBASAN BEDRI XHEMAL PAJA ELBASAN FESTIM ENVER ADEMI ELBASAN ILMI GANI HOXHA ELBASAN DIJE HASAN HANOLI ELBASAN JANI XHAFERR BUZANI ELBASAN VITRI ASLLAN LIKA

ELBASAN SHYQYRI ISLAM HASA ELBASAN AGRON GANI HAZMA ELBASAN RAMAZAN CANE BAJRAMI ELBASAN ARBEN KODHEL ROÇI ELBASAN VASIL SOTIR DEDJA ELBASAN VASIL MITRI BODURRI ELBASAN ALI RIZA HUSHI ELBASAN DALIP ISMAIL LLOÇJA ELBASAN PETRIT YMER KUKA ELBASAN AGIM HASAN META ELBASAN ALI MUSA LIÇI ELBASAN AGIM XHEMAL SINANI ELBASAN VANGJEL SOTIR BERDUFI ELBASAN ISMAIL RAKIP ÇEKOJA ELBASAN XHEVDET FETA SULA ELBASAN SAMI SHEFQET RUÇI ELBASAN ARTI RAMAZAN MURATI ELBASAN GEZIM DERVISH ÇOKU ELBASAN AGIM XHEVDET TOMA ELBASAN QEMAL SAMI BLLOSHMI ELBASAN THEODHOR RRAPUSH CANI ELBASAN AGIM ISMAIL LLOÇJA ELBASAN RUSTEM DYLBER KOTORRI ELBASAN PETRIT SHEFKI RAMA ELBASAN MUSTAFA REXHEP METHASA ELBASAN DYLBER SEFEDIN HALIMLLARI ELBASAN XHEVIT SALI SHABANI ELBASAN TASIM SALI DURAKU ELBASAN BERBUQE ISUF QOSJA ELBASAN LULZIM SHEFQET RUÇI ELBASAN PETRIT HAZIZ KOLONJARI ELBASAN HYQMET HAMDI BUDANI ELBASAN NDRICIM ISMAIL FYSHKU ELBASAN SHEFQET RAKIP ÇEKOJA ELBASAN AGRON HAMZA HAKA ELBASAN RAMIS ISAT TOSKA ELBASAN ARTUR SOTIR DEDJA ELBASAN PETRIT HAJDAR BEZATI ELBASAN PETRIT PALI RANXHA ELBASAN SOKRAT MEJTIM TROKA ELBASAN MARK JANI SINANI ELBASAN NIKOLLA JANI SINANI ELBASAN MARK JANI SINANI NIKOLLA JANI SINANI ELBASAN LUAN BAJRAM TERZIU ELBASAN NEVRUS HALIL ÇEKREZI ELBASAN HAMDI RAMAZAN DURAKU ELBASAN IBRAHIM RRAPUSH TAFA ELBASAN MUÇ ALI OSMANI ELBASAN REMZI IZYLFIÇI MYSLIHAKA ELBASAN KOSTAQ ALI OSMANI ELBASAN MEHMET RESHIT BAJRAMASI ELBASAN PETRIT KOSTANDIN GJINI ELBASAN NDRIÇIM IBRAHIM DURAKU ELBASAN VELI SHYQYRI ZDRAVA ELBASAN ARTAN FETA REXHEPI ELBASAN ZENEPE RAMADAN KARAHOXHA ELBASAN RRAPUSH SEJDIN DAJA ELBASAN SHEFKI BAJRAM TERZIU ELBASAN JOSIF ZAKE SHATI ELBASAN MISIR ISLAM HALILI ELBASAN ARBEN HAMIT SHADINI ELBASAN GAZMIR BAJRAM ULQINI ELBASAN BAJRAM BAJRAM KODRALIU ELBASAN FLAMU RRUZHDI KALOTI ELBASAN MUHARREM DALIP ALLA ELBASAN FAIK HASAN CANGOJA ELBASAN FATMIR ARIF MUÇANI ELBASAN PELLUMB HAMZA GJELI ELBASAN FATMIR AQIF KYÇYKU ELBASAN BAJRAM ABDI MURATI ELBASAN KUJTIM MITRI TOPUZI ELBASAN HAJDAR RUSHAN BAJRAMI ELBASAN SKENDER SELIM FIRAKU ELBASAN PERPARIM TAFIL CANI ELBASAN TODI LLAZAR BUZO ELBASAN LUAN ISLAM MUSAJ ELBASAN KUJTIM RRAPUSH KASNECI ELBASAN VASIL KOSTE GJINI ELBASAN ALBERT SAFET SALIKO ELBASAN BASHKIM SHEFQET KUKA ELBASAN ISUF HYSEN LILA ELBASAN BUJAR KADRI PECAKU ELBASAN BUJAR MUSA DEMIRI ELBASAN ZAUDIN JAHO BORICI ELBASAN LAVDIMIR HEKURAN XHAFERRI ELBASAN TAHIR ISLAM QUKU ELBASAN RAMIZ BAJRAM BOZHIQI ELBASAN MARK VASIL BERDUFI ELBASAN BASHKIM SALI BALLAMA ELBASAN FATMIR ALI BEQIRI ELBASAN ADEM IBRAHIM SADIU ELBASAN FATMIR IBRAHIM KORRA ELBASAN BASHKIM HYSEN GJIKA ELBASAN SKENDER SALI DEDA

ELBASAN MISIR BAJRAM HOXHA ELBASAN ASTRIT ENVER DEMORETI ELBASAN KUJTIM ISLAM DURAKU ELBASAN LAVDIM RIZA PEPA ELBASAN ALBERT SAMI XHAJA ELBASAN SHKELQIM XHAFERR ZEROLLARI ELBASAN MITHAT BAJRAM RUÇI ELBASAN REFAT RAMAZAN BALLIU ELBASAN FATMIR HAJDAR BOZHIQI ELBASAN PETRIT SEFEDIN ALLUSTAJ ELBASAN XHEVAHIR QERIM PEPA ELBASAN AZEM FAIK LECI ELBASAN XHEMAL HASAN META ELBASAN HASAN RAMAZAN BALLIU ELBASAN SHAQIR SELIM SKURA ELBASAN AGRON NAZMI NUREDINI ELBASAN RITVAN XHAFERR TOPI ELBASAN NAZMI JONUZ RRANÇI ELBASAN AHMET IDRIZ DEDA ELBASAN BEHAR ALI KORRA ELBASAN GORI VENEMIN BARDHI ELBASAN YLLI FOTI KAÇI ELBASAN RAMAZAN OSMAN BARDHI ELBASAN NEBI BISLIM DEMOGLLAVA ELBASAN BESIM ISMAIL ZOGU ELBASAN RIZA ISLAM GJIKA ELBASAN FATMIR DEMIR SULA ELBASAN DRITAN SADIK DURAKU ELBASAN HASIM RAIF ÇAUSHLLARI ELBASAN BESIM FERIT ÇILI ELBASAN PERPARIM JASHAR DRAGOTI ELBASAN HYQMET ISUF POKA ELBASAN HAMID ISMAIL VASKA ELBASAN AGRON NEZIR ÇEKREZI ELBASAN AGRON STEFAN JANLLARI ELBASAN XHEVAHIR ISLAM HIDRI ELBASAN SABEDIN SHAHIN ÇERENI ELBASAN TASIM XHAFERR META ELBASAN GJERGJI KOÇO RISKA ELBASAN RAKIP ZENEL DURAKU ELBASAN QAZIM HAXHI PRODANI ELBASAN HALIL HASHIM OSMANI ELBASAN HASAN ISLAM HIDRI ELBASAN HAZIZ ARIF DOBRA ELBASAN RAIMONDA SIMON FEÇANJI ELBASAN SPIRO MITRO KANAÇO ELBASAN AZEM ISMAIL LALOSHI ELBASAN BUJAR DAUT HUSHI ELBASAN AGIM OSMAN COHA ELBASAN LULZIM TAFIL CANI ELBASAN GAZMEND XHEVAT KASA ELBASAN THIMIO PETRIT BITA ELBASAN SAMI RUSTEM TERZIU ELBASAN NDRIÇIM GANI CANI ELBASAN ROBERT SHEFQET ZENE ELBASAN BANUSH RUZHDI RUÇI ELBASAN BASHKIM QAZIM IDRIZI ELBASAN KUJTIM ZEQIR STAFA ELBASAN RAMIZ QAZIM IDRIZI ELBASAN YLLI RESUL IDRIZI ELBASAN GANI HYSEN BLLOSHMI ELBASAN PERPARIM QAZIM IDRIZI ELBASAN SOKOL ISUF META ELBASAN ALUSH SALI PISHA ELBASAN XHEVIT RIZA META ELBASAN NAZMI SELIM RAMAZANI ELBASAN FIQIRI IBRAHIM RROSHI ELBASAN SADIK QERIM BEJKO ELBASAN KALEM KADRI PLAKAXHIU ELBASAN LUAN NEVRUZ DEBROVA ELBASAN TAHIR HABIB ZANE ELBASAN ENVER HJDAR KULLOLLLI ELBASAN FADIL AHMET ILLIU ELBASAN KUJTIM SHABAN MAZE ELBASAN PETRIT ZENEL BALLA ELBASAN DYLAVER NAZMI LATJA ARBEN NAZMI LATJA ELBASAN FETIM MYSLIM ZHOBJE ELBASAN RIJE HAZIZ TORJA ELBASAN PETRO DHIMITER PANTA ELBASAN AGIM RIFAT GJIKA ELBASAN SHKURTE BAJRAM XHIKA ELBASAN BUJAR RIFAT GJIKA ELBASAN SADIK LYTFI MYRTEZA ELBASAN MEJTIN MEJTIN TROKA ELBASAN HAJRULLA RIZA BARRUKU ELBASAN FATMIR ILJAS DEHARI ELBASAN EDUART KASEM HASKURTI ELBASAN SKENDER VELI MUHARREMI ELBASAN ZAKE RAKU ÇAKALLI ELBASAN VEHBI ZARIF SHENGJERGJI ELBASAN SHEFIKAT NEZIR KULLOLLI ELBASAN GEZIM SABRI DYBELI ELBASAN LEFTER PRENI KAÇI ELBASAN KADRI NEZIR KULLOLLI ELBASAN GEZIM QAMIL BERZANI ELBASAN NAUN KOSTANDIN DEDJA ELBASAN SOTIRAQ NAUN TRUSHI ELBASAN SHPETIM RESHIT IPEKU ELBASAN RUST DAN ZENA ELBASAN NEXHAT QAMIL TOPALLI ELBASAN ISMAIL HALIL DUKA ELBASAN SOPOT BEDRI IPEKU ELBASAN ARDJAN AQIF XHYRA ELBASAN RAZI KOÇI SELAMAJ ELBASAN PETRO KASEM HASKURTI ELBASAN KUJTIM SHEME DINE ELBASAN VASIL QEMAL LICI ELBASAN ARINA BAJRAM ULQINI

QARKU FIER

FIER RIZA ZAMIR KAPLLANAJ FIER FADIL RIZA BEQIRAJ FIER ARTUR ALI ZEQAJ FIER HASAN CAUSH LLANAJ FIER GRAMOS NAMIK HEQIMAJ


LEGALIZIMET • E martë 26 qershor 2012

FIER PELIVAN BILAL XHELAJ FIER ARTAN LAVER LAMAJ FIER VILSON ANDON FURXHIU FIER BESIM HYSENJ ÇOBO FIER FERIT JAKUP JANÇAJ LAVDOSH JAKUP JANÇAJ FIER ALBERT DINE ÇUPALLARI FIER KIU PETRO SOTA FIER RAPO SEJDIN GJATA FIER REXHEP RAMADAN HATILLARI FIER FATOS SAMI FERKO FIER SHKËLQIM SAMI FERKO FIER TOMORR SABRI MALKAJ FIER EQEREM ALI ASLLANAJ FIER ANDREA KRISTO PRIFTI FIER SOKRAT SOTIR NAÇI FIER SOTIR KOLI SIMONI FIER BLEDAR FILE SINOLLARAJ FIER ALEKSANDËR TODI MARKU FIER RONJË REXHEP SHAQIRI FIER PËLLUMB NEZIR RAMA FIER KADRI QAZIM DALIPAJ; BARDHYL NUREDIN GREMBI,etj. FIER KALIE XOXI LLAZI FIER KASTRIOT KUJTIM ALIBEAJ; BARDHYL KUJTIM ALIBEAJ KUJTIM FERMAN ALIBEAJ FIER MYZAFER SHYQËRI ELMAZAJ FIER ARTUR IZET LIKA FIER HYSNI FAIK ZEQIRAJ FIER LUTFI XHAFER HABIBI FIER HEKO TAJAR LIKAJ FIER TABENE XHEZO SINANAJ FIER NOVRUS NESHAT AGALLIU FIER MYZAFER DIVIT DERVISHI FIER ARTUR OMER OMERI FIER SADIK JAKUP MEHMETAJ FIER LAZE KOÇI BREGAJ FIER XHEM IDRIZ SADIKU SOTIRAQ PETI MILE FIER PETREF RAMIZ BUFAZI FIER MINA KITO LARO FIER BEADIN ALI SEITAJ FIER KUDRET GANI GOGA FIER IBRAHIM ALI LUTAJ ELVIS KUJTIM HAXHI FIER GENCI FAIK YMERAJ FIER SOKRAT KOLI SEMINI FIER PANDELI SPIRO DHIMA FIER SHKËLQIM ENVER ILJAZI FIER BENIAMIN QEMAL DINE FIER PETRIT FASLLI KUKAJ FIER ZENJEL DANO HILAJ FIER GËZIM TAIP SOPAJ FIER FERIZ MYSLIM BOROCI FIER PËRPARIM SHAMET FARIA SHPËTIM SHAMET FARIA FIER BESNIK LUFTAR GRËMI FIER MINA VASIL KARAJ FIER HARILLA MIHAL MINO FIER TAFIL SELAM ZIRA FIER ALKET TETEM CANAJ FIER ELHAM ILJAZ ÇELAJ FIER NESTI TODI ZAKA FIER ARBEN DERVISH TAFA FIER IZET SELIM SOLLAKU FIER LEONARD VASIL KUMANAKU FIER GEZIM SKENDER SOLLAKU FIER ANDON VASIL PRIFTI FIER NIKOLLAQ MINA DUMI FIER FIQIRET ZIJA KËMBORA FIER HALIM SADIK SHUTINA FIER REXHEP HEKURAN HAJDINAJ FIER NEKI RRAPO MYRTAJ FIER GUXIM NEKI MYRTAJ FIER ARBEN NEKI MYRTAJ FIER LLAMBI RRAPI SAULI FIER HAVA SHABAN TAFA FIER RABUSHE RAKIP MYRTO FIER IZET TAJAR XHORAJ FIER QEREM VELO ARAPAJ FIER NAMIK TELHA SAKAJ FIER SULEJMAN SELIM EREQI FIER MUK FAIK SULOHOXHAJ FIER AGIM DERVISH TAFA FIER LULZIM HYSENJ SHEHU LULZIM HYSENJ SHEHU FIER ZOI PETRO NDREKO FIER JORGO ISMAIL ÇELA FIER MIMOZA LUFTAR GRËMI FIER LUAN SEJDI TAHIRAJ FIER OLIMBI THOMA TUSHE FIER ALEKSANDËR BASI SHAHINI FIER VASIL TASE ÇOMO FIER ARQILE NESTI NIKOLLA FIER BRAHIM ISA HYSENI FIER FATOS KUJTIM KANANI FIER FERIZ ISUF ALIAJ FIER SHKËLQIM HARUN HYSENJ FIER SHABAN JONUS KOR0VESHAJ FIER FERIDE HALIT BITRI FIER ASTRIT HYSEN SULAJ FIER ROBERT THOMA MITA FIER TEFTA MITI PRIFTI FIER REXHEP BEQIR NURE FIER SKËNDER SADIK HYSENJ FIER SADIK JASHAR HOXHA FIER KARILLA THOMA GJEKA FIER FLAMUR MUHARREM XHAHXAJ FIER VIKTOR VASIL NAÇI ; HARILLA VASIL NAÇI PETRAQ VASIL NAÇI FIER YLLI HEKURAN JAZAJ FIER KASTRIOT SADIK ALIA FIER BUJAR SELAM KAMBERAJ FIER ILIR SEFEDIN TAHIRAJ FIER AGIM HYSEN SULAJ FIER AGRON MIHAL ZAKA FIER FESTIM BARJAM METAJ FIER RAMAZAN ELMAS LIKA FIER SADIK DAVET BANA

FIER XHOXHI THOMA DIMO FIER ARJAN FERIZ KAJOLLI FIER ALEKSANDËR KOZMA TASHI FIER ASTRIT MYRTEZA MURATAJ FIER LILI LAKO TANKA FIER BALLKËZE PETREF HIMA FIER FILIP JOSIF GJONI FIER BESNIK RAMADAN HASANI FIER ARQILE SOTIR GJONI FIER SYRJA ILJAZ ALIBEAJ FIER XHEMAL JAUP METUSHI FIER VANGJEL NASI SAMARXHIU LEONARD VANGJEL SAMARXHIU FIER LLAMBI NDINI ÇOBO FIER FAIK QAMIL BIÇAKAJ FIER HASAN ILIAZ MEDULAJ FIER FEJZI DURO SULEJMANI FIER SULO JONUS ZENELAJ MYSLIM JONUS ZENELAJ FIER SELMAN ISMAIL RAMA FIER RRAPO QAMIL HODAJ FIER GËZIM SADIK XHEMALI FIER ABAS TAFIL KALLIRI FIER KOSTANDIN DAJLAN RRAPAJ FIER LEFTER SKËNDER LAMKAJ FIER BASHKIM XHEMAL NAZËRAJ FIER BASHKIM XHEMAL NAZËRAJ FIER MEVLAN QERIM BREGAJ FIER DASHMIR ZENEL METAJ FIER LUAN SEFEDIN SHEHAJ FIER ARQILE LLAMBRI NDONI FIER VEZIR SAMI BUZI FIER PILO THOMA GJEKA FIER NEKI MUSA LUARI FIER VAIT FERRIK DAUTI FIER ALTIN NASI KOSTANDINI FIER KOSTANDIN JANI KOLA FIER LLAZAR VANGJEL LLUPI FIER FLAMUR SKËNDER ZOGA FIER LLUKAN DUDË KOLA FIER SOTIR VANGJEL LLUPI FIER ERISELDA BARJAM LALAJ FIER HARUN ARIF HAXHIAJ RAUF DANO HAXHIAJ FIER GJERGJI PETREF BREGASI FESTIM PETREF BREGASI FIER LUAN XHEVIT ASLLANI FIER ARISTIR PETRO PROFKA FIER PETRIT ALUSH BAKO FIER SELAM MYRTEZAN MURATAJ FIER HAXHI SHYQYRI BRAKAJ FIER FASLLI GANI HEBEJA FIER HAJRI RIZA GJONÇI FIER AMARILDO VASIL SOTIRI FIER TAULANT GËZIM GOREJA FIER KASTRIOT MYRTEZA MURATAJ FIER AGIM MELEQ YZEIRI FIER STAVRI KOLI SOTIRI FIER DALAN FLAMUR ÇOBO FIER SULO SKENDER GEGA FIER FATOS FASLLI HAJDARI FIER SOTIR MIHAL PIPA FIER NAIM REXHEP BEQO FIER SABRI RAMIS SULAJ FIER ARDJAN GJERGJI NACI FIER MURAT ESAT MEHMETI FIER XHEVAIR MUHAMET VELIU FIER MUSTAFA MUSTAFA ZENELI FIER JANI ABAZ BANDILLI FIER ESAT ABAZ MEHMETI FIER MARINELA XHAFER NIKOLLI FIER ROLAND NDREU SIMAKU FIER RRAPO HYSEN JAUPAJ FIER ARBEN ALI LIKAJ FIER LEONARD NAZMI DYRMISHI FIER KUJTIM HAJREDIN MUHARREMI RAKIP JAUP JAUPI FIER RAHIME TARO SHULI FIER SABEDIN ISMAIL HOXHAJ FIER ARZIKO MEHMET ZEQIRAJ; FATMIR FERMAN ZEQIRAJ BEXHET FERMAN ZEQIRAJ FIER PETRIT ZYBER GRËMI FIER MIMOZA SABEDIN HOXHAJ FIER ISUF LUTFI MEHONIQI FIER FERDI XHELAL LULAJ FIER HYSENJ FAIK SULOHOXHAJ FIER VANGJUSH JOTI PRIFTI FIER TOMOR RAKIP MYRTO FIER FESTIM RAMADAN HOXHA FIER ARBEN KOLI SOTIRI FIER ARQILE NAUN DAKA FIER KASTRIOT FEÇORR MERAJ FIER FITIM BRAHIM KODHELI FIER SOKOL ZENEL ZAGRAÇE FIER MUHAMET ADEM RRAPAJ FIER SEFEDIN QAMIL BIÇAKAJ FIER FLAMUR KODHEL LIKAJ FIER ASLLAN SALI BEQARI FIER LEFTER SKËNDER LAMKAJ FIER MUHAMET SAMI RUSTEMI FIER THOMA LILI VASILI FIER ILJAS XHEMAIL SHUTINA FIER ZAIM FETI GEGA FIER LEFTER NAUN GJEÇI FIER ALBJONT ÇAÇI PETO FIER ENVER RIZA MALAJ FIER LEONARD BASHKIM KAMBERAJ FIER HAZMI SHYQYRI TREGAJ FIER GËZIM ISMAIL KALLIRI FIER SPIRO JOTI PRIFTI FIER ALI SEFEDIN MERKAJ FIER SAIMIR FUAT UKA FIER FEJZI DEMO YZEIRAJ FIER HEKURAN HAKI FERKO FIER ALBERT PETRAQ DOKO FIER FAIK MEHMET OSMËNI FIER ELONA XHAFER HYSENI

FIER ENVER XHELAL YZEIRI FIER PANDELI MITI SOTIRI FIER ARBEN ISMAIL RESULI FIER MEHMET MEHMET BEQIRI FIER BEHAR HAJDAR SAKA FIER JETNOR FETI GEGA FIER ALTIN NIKOLLAQ ÇUKO FIER AGIM ELMAS DRIZA FIER PËRPARIM DERVISH TAFA FIER DINO KADRI JAUPAJ FIER GJERGJI SPIRO NAÇI FIER ZAGOLL HALIM ZEQIRAJ FIER ILIR LONI TOPI FIER XHEVAIRE ALI YZEIRI FIER SHAQIR ALIM VRAPI FIER VANGJEL KOL SIMONI FIER ALTIN NUREDIN FERKO FIER VLADIMIR SOTIR SOTIRI FIER FATION FETI MUÇO VLADIMIR FETI MUÇO FIER MUHARREM SHABAN ÇELA FIER LANDI MONÇI MITA MARIE NASI MITA FIER HAIR DINO BARJAMAJ FIER AHMET ISMAIL KARARI FIER GËZIM BRAHIM MUKAJ FIER LIRI ZYBO ALUSHAJ FIER DAJLAN BARJAM FERKO FIER LUAN KADRI MULLAJ FIER DHIMITRAQ THOMA DEVIJA FIER FATMIR KUJTIM GUMA FIER ISMET XHAFER HOXHA FIER FOTO AQIF FILAJ FIER TAJAR REFIT MUKA FIER AGRON QAMIL HALILI DHE BANORET FIER MESTAN HEKURAN SALIAJ FIER BARJAM QEMAL META FIER ALKET VESEL DERVISHAJ FIER GURI REXHEP SAKAJ FIER SEIT MERO SAKAJ FIER ASTRIT BAJRAM HYSENAJ FIER HAZBI LAVER LAMAJ FIER AGIM QEMAL METAJ FIER FAIK JONUZ YMERAJ FIER BARJAM HYSEN HYSENAJ FIER TAHIR NURE MANAJ FIER YLVI BRAHIM TORO FIER XHEZMI HAREDIN MERDANAJ FIER DILAVER MYSTEHAK MYFTARAJ FIER NEXHIP SULO JAUPAJ FIER TAULLA QAMIL VEIZAJ FIER SOTIRAQ NIKOLLAQ SOLLAKU FIER SHKËLQIM HAXHI SHUAIPI FIER ARTUR TAHIR MEHMETAJ FIER VLADIMIR SADUSH LIKAJ FIER SOKRAT MERÇE ÇELAJ FIER HARRUN ISLAM NAZERAJ FIER JORGJIE LEKSI TUSHE DHE BASHKPRONARET FIER QAMILE HEKURAN MUÇAJ FIER SULO SHEFIT MUSKAJ FIER YZEDIN FASLLI BREGU FIER ASTRIT HAIR HYSENAJ

QARKU GJIROKASTER

GJIROKASTER EDMOND RESUL DAJLANI GJIROKASTER BUJAR MUSTAFA BEJKAJ GJIROKASTER NASIR LAME ALLAÇI GJIROKASTER DALAN TEKI DALANI GJIROKASTER MUSTAFA RAMIZ TOTO GJIROKASTER ADRIATIK XHELIL KASO GJIROKASTER XHEZO DAUT BAJOLLARI GJIROKASTER AGIM ISMAIL MEHMETI GJIROKASTER HYSEN ELMAZ BRAHO GJIROKASTER PANAJOT FOTO VASILI GJIROKASTER SELFO AGO GABAJ GJIROKASTER MUHAREM QEMAL SHURDHI GJIROKASTER DEVOLL ELMAZ GJOLLESHI GJIROKASTER SELMAN TARE SHURDHI GJIROKASTER ZEQIR LUFTI GJYLI GJIROKASTER NESIP IBRAHIM KASAJ GJIROKASTER DERMUSH BAKO BUZHERI GJIROKASTER BEDRI ÇELO ÇELO GJIROKASTER LULEZIM FASLLI GJINI GJIROKASTER BEGE VAIT PULA GJIROKASTER IMER HASIM SINANI GJIROKASTER AGRON ASAF ALIKO GJIROKASTER QANI SULO SHEHAJ GJIROKASTER DRITAN ISUF BRAHO GJIROKASTER SUBI ARSHI GJOKOLI GJIROKASTER ARTUR FADIL HORMOVA GJIROKASTER BEDO NURI LOGLI GJIROKASTER ISUF ELMAZ BRAHO GJIROKASTER BARJAM RAKIP BEQIRI GJIROKASTER ADRIATIK VFEIZ DERVISHI GJIROKASTER ROBERT KIÇI PILO GJIROKASTER BEGE MUÇO RUKA GJIROKASTER FATMIRA HYSEN DANA GJIROKASTER KRISTO VASIL KALULLI GJIROKASTER RUZHDI NAFIZ BIME; ZIHNI NAFIZ BIME GJIROKASTER SHKELZEN QENAN DURMISHI GJIROKASTER ARBEN FEJZO GUMENI GJIROKASTER ELES LATO NAKAJ GJIROKASTER REXHO LATO NAKAJ GJIROKASTER KSENOFON KONDIL TAÇI GJIROKASTER AGRON HYSNI PAZAJ GJIROKASTER ETEM TAHIR ZHULI GJIROKASTER GANI HAXHI SULA GJIROKASTER ARBEN PETREF KACORRI GJIROKASTER GEZIM SAMI MEMA GJIROKASTER VIKTOR MEMET RAÇA; SERIE SELAM BALILI GJIROKASTER ALTIN VANGJEL ÇUNA GJIROKASTER NEKI JONUZ RRAPA GJIROKASTER SHKELQIM HIQMET GOXHA GJIROKASTER PERPARIM NURI KAC ???ORRI GJIROKASTER VASIL HAJRI SINANI GJIROKASTER EDMOND DRAGUSH KUCA

GJIROKASTER HAZIS HYSENJ LIÇOLLARI GJIROKASTER ROBERT SPIRO DHIMARKO MIRELA LLUKA DHIMARKO GJIROKASTER AGIM SULO SKENDI GJIROKASTER PELLUMB XHAFER MUHOLLARI GJIROKASTER XHELIL LAME SELIMI GJIROKASTER BEHAR SELAM MALKA GJIROKASTER HAJDAR RAMIS NMANÇE, SPIRO KOÇO KOTO, BEDRI DAJLANI GJIROKASTER GJERGJI SIMO STEFO , ARJAN FASLLI CANKA GJIROKASTER AGRON TEKI XHAKOLLARI, FATOS MUHAREM BREGU, GEZIM SADIK META GJIROKASTER BEKTASH RAKIP ZYBERI GJIROKASTER BARIE FAIK MANUSHAQE GJIROKASTER ALIKO HYSEN HODAJ GJIROKASTER AGRON HYSEN XHEBRA GJIROKASTER AGO SALI DULAJ GJIROKASTER LEFTER HAREDIN RABO GJIROKASTER AGRON HAREDIN RABO GJIROKASTER THANAS SALI KASAJ GJIROKASTER SHKELQIM HYSNI MATELI,KOSTAQ LILO RACA, KUJTIM HASAN OSMANI GJIROKASTER LUAN MESTAN ÇAÇULI, DRINI IBRAHIM MALIQI GJIROKASTER SOKOL MEÇAN MEÇANI ,GURI NEBI ÇELA , MUHAREM BAJRAM ZOTO GJIROKASTER AGIM NUREDIN BEJKO GJIROKASTER ISTREF RESUL PASHAJ GJIROKASTER ROBERT VANGJEL DINE GJIROKASTER MUSA HAKI BESHIKU GJIROKASTER ALIKO HYSO ALIKAJ GJIROKASTER HAXHI SELFO SELFO GJIROKASTER KLEMENT DERVISH MANAJ GJIROKASTER KARAFILE MERSIN HOXHA GJIROKASTER ENVER SATEDIN SHEHU GJIROKASTER DHIMITER FOTO NIKOLLA GJIROKASTER PANAJOT LAZI BARKA GJIROKASTER EDUART SELFO KOCAQI; FOTI PELIVAN TENA; GJIROKASTER GRAMOS BARJAM HOXHA GJIROKASTER ESAT AVNI ZAIMI GJIROKASTER ELENI SPIRO BEJKO GJIROKASTER KRISTAQ MITRE PROKO GJIROKASTER IBRAHIM ISLAM BEJKO GJIROKASTER ZENJEL KASO ZAIMI GJIROKASTER SHPETIM AVNI ZAIMI GJIROKASTER SAZAN AVNI ZAIMI GJIROKASTER FITIM GANI ZAIMI GJIROKASTER AGIM GANI ZAIMI GJIROKASTER TEKI GANI ZAIMI GJIROKASTER GJERGJI MUFIT RUSHITI GJIROKASTER ABEDIN HAJRO MERSINI GJIROKASTER BARDHUL BEZAT KUCI GJIROKASTER ODISE SHUAIP GRABOVAJ; HARIKLA VASIL GRABOVAJ SHPETIM SHUAIP GRABOVAJ GJIROKASTER ROBERT ASLLAN SKRELI GJIROKASTER KRISTO FILIP MASHKO; GEZIM ZIVER ÇABEJ GJIROKASTER ROBERT ADIL MEMO GJIROKASTER HETEM SAMIT PASHOLLARI GJIROKASTER HAJRI RUSHAN ILIAS GJIROKASTER BASHKIM SKENDER NIKOLLARI GJIROKASTER NONDA SOKRAT SFRATI ; KRISTOFOR LIPE MESHINI GJIROKASTER HAXHI ARSHI SHEHU GJIROKASTER KRISTO MALO SADEDINI GJIROKASTER HUZNI RUSHIT ZHULI GJIROKASTER ROLAND QAZIM ZHULI GJIROKASTER MITREZA DINE MAMO GJIROKASTER JANIS MALO SADEDINI GJIROKASTER ABIDIN RASHO LAZO GJIROKASTER THANAS MINA TODHE GJIROKASTER LUAN ETEM FERATI GJIROKASTER VASIL HARALLAMB POÇI GJIROKASTER BESNIK ZAÇE BESHIKU GJIROKASTER BUJAR QAZIM HYSENJI GJIROKASTER HIKMET NOVRUZ ÇOMOLLARI GJIROKASTER FESTIM ALI BREGASI GJIROKASTER GAZMIR RAMADAN DURO GJIROKASTER ILIRJAN MITRE ÇAÇULI GJIROKASTER YLLI XHEMAL BENDO GJIROKASTER SEIT NEXHIP BEQARAJ GJIROKASTER VLADIMIR RAMADAN DURO GJIROKASTER LEFTER TAQO TESHO GJIROKASTER ZALO METKE BEQARAJ GJIROKASTER JAUP DAJLAN DAJLANI GJIROKASTER KUJTIM SADIK VELAJ GJIROKASTER LLIKO PANDO KANO GJIROKASTER ANASTAS LLUKE STEFANI GJIROKASTER ARBEN ZISO KUSHE GJIROKASTER ERFAN DAJLAN DAJLANI GJIROKASTER THOMA XHEMAL NIKA GJIROKASTER APOSTOL KLEANTHI CULLUFE GJIROKASTER KRISTOFOR JORGJI KRISTO GJIROKASTER APOSTOL MINA GOLE GJIROKASTER FATMIR ISLAM BEJKO GJIROKASTER NASTAS LIPE LIPE GJIROKASTER MITE JORGJI PAPA GJIROKASTER LUAN XHAFER LAME GJIROKASTER KRISTUL SPIRO DHAMO GJIROKASTER FESTIME MYRTEZA BAJRAKTARI GJIROKASTER ASTRIT HAKI LIÇE GJIROKASTER MARKSI JOSIF PAPA GJIROKASTER KASTRIOT MESTAN ÇAÇULI GJIROKASTER KOSTAQ LIGOR PAPA GJIROKASTER KIÇO LIPE KOSTA GJIROKASTER VASIL FOTI JANI GJIROKASTER POLIKRON JOSIF STEFANIDHI GJIROKASTER BARI AVNI ZAIMI GJIROKASTER PAVLLO NDREKO PECALLARI GJIROKASTER SHPRESA PERIKLI THODHORI GJIROKASTER ORGEST KOÇO PEÇI GJIROKASTER XHEVAIR BAJRAM ZYLFO

GJIROKASTER HEKURAN TEKI MYRDINI GJIROKASTER XHEMAL AVDUL SELIMLLARI GJIROKASTER BARJAM ISLAM BEJKO Qarku KORÇE KORCE FREDI RAMADAN FELAH KORCE ROLAND SAMIT MYFTARAGO KORCE FILLARETA SOTIR ZHEKU KORCE QAZIM SERVET LIPO KORCE SOTIRAQ LEONIDHA TEÇO KORCE FOTO MUHARREM GJYSHLLARI KORCE KRISTAQ PETRO TANELLARI KORCE HYSEN HASAN CEKO KORCE ESHEREF AVDYL MEKOLLI KORCE FERDINAND ENVER ZADE KORCE ZAMBAK AHMET KURTO KORCE VETERAN DILAVER TOPÇIU KORCE PETRIT NEVRUZ MAKSUTI KORCE FERIT QEMAL ADEMI KORCE VASIL LEONIDHA KAPURANI KORCE VANGJUSH LEFTER BICOLLI KORCE DURIM MUHAREM CANO KORCE CEN XHEM STOJKU VIOLLANDI KOLI STOJKU KORCE JANI RAIF DULLA KORCE GËZIM ALI MUÇO KORCE VLADIMIR KRISTAQ CEPA KORCE SYBI VAIT EGRO KORCE AZBI VAIT DUSHKU KORCE VIKTOR ESHEREF MEKOLLI KORCE DHIMITRI KOSTA STUMBO KORCE MAQI ADEM XHAFA KORCE FIDANE QANI PETO KORCE XHAFER PETRIT POTKA KORCE ABDYL HYSEN JAUP KORCE JOSIF KOÇO MARKO KORCE SHEFKI HEKURAN KURTI KORCE BASHKIM MUHAMET TAHIRLLARI KORCE MUHAMET BAHRI TAHIRLLARI KORCE MITAT FETA FIRANJ KORCE JANI SERVET TOPI KORCE XHEVDET SKENDER ZIZOLLI KORCE ZENEL RIDVAN MANKA KORCE HYSEN SULEJMAN KULLA KORCE AGIM REXHEP DAJKO KORCE VASFI RAMADAN SHERIFI KORCE HAXHI HAMET DERVISHI KORCE FERZI SHERIF ÇEKIÇI KORCE GJERGJI ILIA ZGURI STILJANA ILIA KOTI VASILIKA ILIA POJANI NIKO ILIA ZGURI Qarku KUKES KUKES XHEVIT SELMAN BALA KUKES LEONARD MUSTAF GAXHA

QARKU LEZHE

LEZHE GJEVALIN NIKOLL PRENGA LEZHE GJON LLESH TUSHA LEZHE ANDREA GJIN SHYTAJ LEZHE GJIN NIKOLL PERGJETANI LEZHE ALEKSANDER BARDHOK GJONAJ LEZHE DRITAN NIKOLL REÇI LEZHE GJON NDUE PRENGA LEZHE GJOVALIN NDUE REÇI LEZHE BLERTA NIKOLL MACAJ LEZHE ARBEN FRAN MARKU LEZHE MARK PRENG PRENDI LEZHE PASHKO NDUE GJINI LEZHE ARTAN FRROK TUCI LEZHE PAL NIKOLL LUSHI LEZHE NDUE GJON GJOKA LEZHE MARK NDUE NDRECA LEZHE DOD NIKOLL PRENDI LEZHE GJERGJ BIB REÇI LEZHE MARK NDREC MARKU LEZHE VESEL BAFT SHYTAJ LEZHE VIKTOR LLESH PICAKU LEZHE DEDE FRAN GJOKA LEZHE TONIN NIKOLL BARDHI LEZHE GJON NIKOLL NDOJ LEZHE DRITAN JAK KOLA LEZHE AGIM PAL DODA LEZHE GJYSTE MARK PERGJETANI LEZHE TONIN KOL REÇI LEZHE VIKTOR LLESH NDREU LEZHE LEKE NIKOLL KOKA LEZHE MARK DED VOLAJ LEZHE TOME MARK MARKU LEZHE DILE PRENGE MIRDITA LEZHE PAL ZEF ÇUKU LEZHE GEZIM MARK NDRECA LEZHE GJON NIKOLL MAKAJ LEZHE MARJAN PASHUK DODA LEZHE GJOK LLESH DEDGJONAJ LEZHE NDUE MARK NEZHA LEZHE GJERGJ ZEF DERVISHAJ LEZHE DALINA NIKOLL MARKU LEZHE GJERGJ NDUE NDOJ LEZHE GJERGJ ZEF DEDA LEZHE GAZMIR VELI UKA LEZHE GEG NDUE GJOKA LEZHE NOK KOL MARKU LEZHE MARJAN LLESH BITRAJ LEZHE TONIN FRROK TUCI LEZHE PAL NDREC KOCA LEZHE PASHK PJETER DEDGJONAJ LEZHE DOD MHILL GJOKA LEZHE GJON LLESH DEDGJONAJ LEZHE ARDIAN BARDHOK PALUCA LEZHE EDMOND MARK DODA LEZHE PETRIT PAL LLESHI LEZHE LEKE MARTIN MARGJINI LEZHE MARK GJOKE NDOCI LEZHE PJETER GJOK NDOCI LEZHE LLESH NDUE GJETA LEZHE PAL NDUE SULA LEZHE PJETER MARK LLESHGEGAJ LEZHE AGIM NDUE GJONAJ

»

17

LEZHE PREMTIM GEGE GJOKGJINAJ LEZHE ANTON GJIN GJERGJAJ LEZHE GJELA ÇUP SULA LEZHE DED MARK PERJAKU LEZHE GJERGJ RROK SHYTAJ LEZHE TONIN FRROK BEBANA LEZHE NDUE MARK DEDA LEZHE MARASH PJETER DEDGJONAJ LEZHE BARDHOK KOL PRENGA LEZHE AGUSTIN BARDHOK PRENGA LEZHE ZEF NDOK PERJAKU LEZHE NDOK LLESH DOKAJ LEZHE PAL MARK PERJAKU LEZHE ZEF NDUE GJONAJ LEZHE MHILL KOL PERJAKU LEZHE ARBEN PASHKO NIKOLLAJ LEZHE PASHKO NDUE NIKOLLAJ LEZHE MARK NDUE PACI LEZHE TEREZE PASHK PREÇI ; ROZALINDA GEZIM PREÇI FLAVJA GEZIM PREÇI ; ZEF GEZIM PREÇI LEZHE NIKE GJON CEKU LEZHE MARIJE PRENG PALI LEZHE KOL MARK VUKA LEZHE TONIN ZEF LLESHI LEZHE PASHUK DOD GJOKA LEZHE PETRIT GJIN BIBA LEZHE GJERGJ LLESH JAKU LEZHE NDREC PRENGE NDOJ LEZHE ARBEN MATI MARKU LEZHE FRROK PRENG PRENGA LEZHE BESNIK NIKOLL GJEÇI LEZHE PASHKO DEDE RRUSTI LEZHE PRENG FRROK NDRECA LEZHE FRAN DED PERGJINI PETRIT DED PERGJINI LEZHE PJETER NDUE BIBA LEZHE NIKOLIN NIKE PJETRI LEZHE PASHK SIMON DEDA LEZHE PETRIT LLESH DEDGJONAJ LEZHE DED FRROK PALI LEZHE GJERGJ NDUE PREÇI LEZHE PJETER NDREC MESULI LEZHE AGRON PJETER BARDHI LEZHE PAL PJETER MARKU LEZHE FRROK ZEF GJOKAJ LEZHE ZEF DED DEDA LEZHE ARBEN ZEF GJOKA LEZHE DOD LLESH MELYSHI LEZHE VLADIMIR NIKOLL LLESHAJ LEZHE ZEF PAL NDOJ LEZHE PRENG NDUE TUSHAJ LEZHE ALEKSANDER BIBE ÇUPI LEZHE MANDRIN PAL PAÇUKU LEZHE LUIGJ NDUE TUSHAJ LEZHE LEKE PRENGE LEKA LEZHE GJOVALIN PJETER LLESHI LEZHE ZEF NIKE NDREKA LEZHE KASTRIOT GJON CEKU LEZHE MARTIN ZEF PRENGA LEZHE ALFRED GJON CEKU LEZHE BIB MARK NIKOLLI LEZHE PAVLIN NIKOLLE SHERRI LEZHE PETRIT NIKOLLE SHERRI LEZHE BARDHOK PJETER GJONAJ LEZHE ZEF GJON KEÇI LEZHE DONIKA NUSH MARKU LEZHE DILA PAL PERGJONI LEZHE GJERGJ NIKOLL KOKA LEZHE GJOVALIN GJON GJESHNIKA LEZHE DJELLE NIK SOKAJ LEZHE EDMOND FRROK TUCI LEZHE GJERGJ LAZER BRUNGA LEZHE MARK NDUE LESAJ LEZHE GJERGJ DODE LESAJ LEZHE MARK NDUE SULA LEZHE VITOR GJON GJESHNIKA LEZHE ANDRE PJETER MARKAJ LEZHE NDUE GJON MARSHTJEFAJ LEZHE PETRIT NDREC NDOJ LEZHE NIKOLL PRENG PETOKU LEZHE NIKOLL FRAN GJOKA LEZHE ANGJELO LATIF XHEKA LEZHE LEK GJON GJEÇI LEZHE MARTE GJON DEDA LEZHE LLESH PASHK MRRUKU LEZHE GEG MHILL KALTHI LEZHE ZEF MARK DEDA LEZHE NIKOLL ZEF MARKU LEZHE TONIN ZEF GJONAJ LEZHE NIKOLL MARK PRENGA LEZHE FRANÇESK FRROK TUCI LEZHE NIKOLL GJETE GJIKA LEZHE PASHK NDOC NIKA LEZHE NDUE MARK BIBA LEZHE ALBERT GJERGJ KOKA LEZHE BIBE PREND BIBA LEZHE GJERGJ PAL GJIKA LEZHE NIKOLL NDOC GOJANI LEZHE GJON BIB NDOJ LEZHE ZEF KOL MARKU LEZHE PRENG NDUE GJOKA LEZHE ZEF KOL PRENGA LEZHE SIMON GJIN PICAKU LEZHE PRENG FRROK PERA LEZHE FITIM NAZIF LURDHI LEZHE PRENG KOL PJETRI LEZHE PASHK MARK NOKA LEZHE AGRON DODE LORI LEZHE PAL BIB GJERGJI LEZHE PETRIT NDUE NDOJ LEZHE BARDH MARK DEDGJONI LEZHE LLESH KOL MIKELI LEZHE EDMOND PAL MARKU LEZHE PETRIT MUHARREM XHEPOLLARI LEZHE FRANÇESK NIKOLL MARKU


18

« LEGALIZIMET

LEZHE SIMON LAZER GEGA LEZHE PJETER ZEF MARKU LEZHE XHEMAL RESHIT GILANI LEZHE MARK ZEF PRENGA LEZHE BESNIK ALI PASHAJ LEZHE FERUZE KADRI KIPTIU LEZHE LORO LUIGJ BRUNGA LUIGJ LLESH BRUNGA LEZHE LEK BARDHOK DEDGJONAJ LEZHE GJON LLESH MACAJ LEZHE GJON LLESH MACAJ LEZHE NDUE MARK DEDGJONAJ LEZHE PRENG ZEF RRUSHAJ ANGJELIN ZEF RRUSHAJ LEZHE VALBONA TAIP UKA LEZHE YLLI LLESH BRUNGA LEZHE MARK PRENG PERKOLA LEZHE LUIGJ KOL GJOKAJ LEZHE MARE LAZER PERGJONI LEZHE GJOK PRENG PERGJONI LEZHE MARK NDUE NIKOLLI LEZHE NDOC DED VOCI LEZHE ZEF PJETER NDOJ LEZHE FRAN PJETER RREGJI LEZHE MARK NDREC NDRECA LEZHE BESNIK SHAQIR HALDEDA LEZHE DERVISH MEHMET RRAHMANI LEZHE GJIN NIKOLL LAZRI LEZHE MENTOR MEHMET GEGA LEZHE FRAN PJETER LLESHAJ LEZHE LEKE GJON NIKOLLI LEZHE ZEF JAK SHQUTI LEZHE AGRON PJETER LLESHAJ LEZHE PRENG PJETER LLESHAJ LEZHE ZEF SHKURT GJOKA LEZHE LEK NIKOLL PJETRI LEZHE MARK JAK NIKOLLA LEZHE MARIJE FRROK BROKSHI LEZHE VANGJEL GJON GEGA LEZHE BIB NDUE MARNDRECA LEZHE GJON JAK ZEFI LEZHE LLESH NIKOLL LALA LEZHE GJOVALIN SHTJEFEN LLESHAJ LEZHE SHTJEFEN GJON LLESHAJ LEZHE ZEF NIKOLL LLESHI LEZHE LLESH NIKOLL SHQUTI LEZHE MARK GJERGJ QOKU LEZHE DRITAN LLESH GJONI LEZHE DOD LLESH ZEFI LEZHE PAVLIN GJON GJONI LEZHE PAL DED PRENGA LEZHE AGRON PRENG DODA LEZHE PASHK NIKOLL SHQUTI LEZHE ALFRED MARK DODA LEZHE GJERGJ SHPEND FRASHNISHTA LEZHE LEKE GJIN RUKAJ LEZHE FIQIRI OSMAN BALAJ LEZHE FLAMUR HAMIT ÇANGU LEZHE NDUE GJOKE NDOCI LEZHE NIKOLL ZEF NIKOLLI LEZHE PAL PJETER LLESHAJ LEZHE GJIN MARK LACAJ LEZHE ALFRED LAZER KALAJ LEZHE ALEKSANDER NIKOLL LEKNIKAJ LEZHE NIKOLL MARK MARKU LEZHE ARBEN PJETER NDRECA LEZHE KIN ZEF PRENGA LEZHE EJELL NDREK NDREU LEZHE NDUE GJON NIKA LEZHE LUAN NDUE ZEFI LEZHE GJERGJ NDUE BIBA LEZHE GJERGJ ZEF MARKU LEZHE BIBE NDUE DEDA LEZHE GJON NDUE GJERGJI LEZHE GJOVALIN NDUE FRROKU LEZHE PETRIT MARK PRENGA LEZHE KASTRIOT PRENG PEPA LEZHE MARK PAL METOHIJA LEZHE ANTON DYLEJMAN RAJTA LEZHE GJIN SIMON NOLI LEZHE LEK GJON NIKOLLI LEZHE SKENDER RAM SHALA LEZHE NIKOLL ZEF KOLA LEZHE GJOK ZEF STOJANI LEZHE ASLLAN REXHEP RRAHMANI LEZHE NIKOLL GJON JAKU LEZHE TONIN DED PEPA LEZHE PRENG NDUE KOLA LEZHE PRENG ZEF NDOJ LEZHE PERPARIM REXHEP RRAHMANI LEZHE BESNIK SHERIF ÇUÇKA LEZHE GEZIM XHAFERR CAKONI LEZHE MARK LAZER VILA LEZHE GEZIM RAMADAN SHAPTOJ LEZHE LEK DED PEPA LEZHE PAL DED GJINI LEZHE TOM DED KADELI LEZHE PREND MARK MARKU LEZHE RAKIP IDRIZ SELMANI LEZHE NDUE ZEF NDOJ LEZHE NDOC KOL ÇUNGU LEZHE NDUE LLESH GJONAJ LEZHE SEFER BRAHIM KORBI LEZHE SERVET FERIT SHAHINAJ LEZHE SHABAN ISMAIL RRAHMANI LEZHE FRAN GJERGJ NDOJ LEZHE DALIP BEXHET XHEKA LEZHE JAK ZEF NDOJ LEZHE ZEF NIKOLL BIBA LEZHE NDUE GJET MARKU LEZHE SEFULLA IDRIZ PORJA LEZHE PREND LLESH PJETRI LEZHE PASHK DOD LLESHI LEZHE NIKOLL LLESH PJETRI LEZHE NAIM NEZIR SULAJ LEZHE SANDER PREND GJOKA

LEZHE FRAN LULASH QOKAJ LEZHE ALTIN SALI CAKONI LEZHE RAMAZAN ISMAIL RRAHMANI LEZHE KIMETE HAMID SULAJ LEZHE AGIM SELMAN SULAJ LEZHE AGUSTIN LLESH CEKA LEZHE IMER ABDULLA SHALA LEZHE FRAN PRENG PEPA LEZHE PERPARIM AVDI KOÇI LEZHE HALIT KURT HAJRI LEZHE BIB GJIN KORRIKU LEZHE ISMAIL MEHMET RRAHMANI LEZHE KOL PRENG PRENDI LEZHE ZEF NDREK LLESHAJ LEZHE SHAQIR MYFTAR HALDEDA LEZHE EDUART MARK MOLI LEZHE FRAN NDUE LLESHAJ LEZHE ANTON NDREC BAJRAKTARI LEZHE MARK ZEF NDOJ LEZHE MIRASH LLESH SHABI LEZHE NIKOLL NDUE LLESHI LEZHE GJOK PRENG MOLI LEZHE GEZIM PREND BASHA LEZHE GJIN PRENG PERGJONI LEZHE VASIL GJON PREÇI LEZHE PASHK GJIN FRROKU LEZHE LIZE PREND HAXHIA LEZHE GJERGJ KOL GJERGJI LEZHE GJERGJ MARK PJETRI LEZHE PASKALIN GJON MOLI ADRIAN GJON MOLI LEZHE NIK SOKOL ALIAJ LEZHE LEK PAL LLESHI LEZHE HETEM BAJRAM PRENÇI LEZHE ARBEN NIKOLL GJOKA LEZHE ZEF SHKURT PRENGA

QARKU SHKODER

SHKODER FADIL ISA ZEQIRAJ SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER KOL LULASH BUJARI SHKODER GAZMEND SADIK REXHAJ LUIGJ GJELOSH SHALA SHKODER ARIAN QAZIM SHAZI SHKODER GJELOSH LULASH MARKU SHKODER FATMIR NDUE RRETHI GEZIM NDUE RRETHI SHKODER PELLUMB ZEF DARDHA SHKODER NIJAZI ISMAIL SHEQI SHKODER NIJAZI ISUF BASHA SHKODER SHEUKI ZENEL SHEQI SHKODER SHYQYRI SHABAN ISHMAKAJ SHKODER GANI ZYBER BELTUSHA SHKODER RAMADAN SEJDI TROFTA SHKODER BERHAN EMIN SHENI SHKODER SHEUQET ZYBER BELTUSHA SHKODER BASHKIM ABDYL DEMA SHKODER ADIL SHEFQET BEQIRI SHKODER SKENDER RAGIP KRAJA SHKODER FEJZI HALIL UJKASHI SHKODER ARIAN AGIM SHPORI SHKODER RIDVAN XHELADIN DIBRA SHKODER LENE KOKER MARASHI SHKODER AGIM ALI PECI SHKODER MARTA BRUNO BEARZI SHKODER MARK NDOC SERRMI SHKODER RUZHDI JUP BLETA SHKODER SAMI KAPLLAN KOCJA SHKODER SAIDE RIZA OROSHI SHKODER SABRI HAMID SHELNA SHKODER XHELAL HYSEN BEKTESHI SHKODER HAJDAR HYSEN BICAKU SHKODER YLLI ZEJNUN SHEHAJ SHKODER HAKI KASEM KRAJA SHKODER ZIJA NUH KOPSHTI SHKODER KUJTIM BAJRAM TALJA SHKODER LAHADIN XHAFER HOXHA SHKODER ASTRIT ZYHDI BASHI SHKODER KAPLLAN REXHEP SELA SHKODER ALBERT EJLL KOLA SHKODER RASIM ZEK HYKAJ SHKODER ALI MUHAMET VRINA SHKODER KOL GJON MARTINAJ SHKODER NDUE GJON MARTINAJ SHKODER NDUE GJELOSH LEKA SHKODER SHAQE PREKE TELLOSI SHKODER PALE NDUE ARRA NIKE PALE ARRA SHKODER NIKE GJON GURI SHKODER HAMDI SELMANI LIGATAJ SHKODER ARMIRA ZYHDI BORSHI SHKODER TEUTA HILMI JUKA SHKODER VASEL PJETER MARKU TONI PJETER ÇIÇAJ SHKODER FRAN ZEF STERKAJ SHKODER ZOJE PLLUM ÇUNAJ TONIN LEKE ÇUNAJ SHKODER AGIM ALI PECI SHKODER IS-HAK HAJRULLAH VESELAGA SHKODER SERE QAMIL SHABANI SHKODER AGIM ALI HAXHIJA SHKODER GEZIM BRAHIM SHPUZA SHKODER IRFAN HAJRULLAH VESELAGA SHKODER VESEL HAJRULLA VESELAGA SHKODER ISA HAJRULLA VESELAGA SHKODER VEHBI AGO MUÇA SHKODER MEHDI ABDYL SAHATÇIJA SHKODER MEHDI ABDYL SAHATÇIJA SHKODER KADRI QAZIM DANA SHKODER ARIAN FAIK BOSHNJAKU SHKODER EQEREM XHEMAL BUSHATI

SHKODER FEJZI HYSNI BASHNJAKU SHKODER ENIS FAIK DIZDARI SHKODER IS-HAK HAJRULLAH VESELAGA SHKODER NUH HAMZA ZERDELIJA SHKODER DRITAN XHAFER VATHEJ SHKODER ARTUR BRAHIM PLORI SHKODER GJIN ZEF BASHI SHKODER ALEKS KOLE SHKAMBI SHKODER MYHEDIN METO HETAJ SHKODER BEQIR HALIL BEQIRI SHKODER ZYHRA KADRI PREZA SHKODER ASTRIT CAF RRASA BUJAR CAF RRASA SHKODER XHEVAT IDRIZ DULI SHKODER VEHID RASIM SOKOLI SHKODER SADETIN RASIM SOKOLI SHKODER NAZMI RAPUSH ELBASANI SHKODER NAIM RASIM SOKOLI SHKODER MUHAMET MOLLA DULA SHKODER MEHDI FADIL HAXHIJA SHKODER GAZMEND MUSA ALEKAJ SHKODER ILMI SAIT BASHI SHKODER MAHIR MUSA KRAJA SHKODER MEMLI XHELO BASHO SHKODER ELJAZ ALI ALUSHI SHKODER FATMIR QAMIL MUJA SHKODER ZENEL BAJRAM HOXHAJ AGIM ZENEL HOXHAJ SHKODER LEONAT MUHAMET HAMZI SHKODER TUSH MARK KRONI SHKODER MEHMET SALI OSMANI SHKODER VEHBI SYLO BALANI SHKODER MEMLI XHELO BASHO SHKODER MHILL PAL GESHTENJA SHKODER MARTIN KOLE ARRA SHKODER ALEKSANDER LUK BABAJ SHKODER FRED LUK BABAJ SHKODER BARDHOK ZEF PRENDI SHKODER RROK PJETER PLANAJ SHKODER PRELE MARK PRELA SHKODER RAMADAN ZYBER NASUFI SHKODER BESNIK MALO BAJRAMI SHKODER RAMAZAN SHABAN ÇEKAJ SHKODER SHPETIM SHYQYRI YMERAJ SHKODER AVDYL ISMET SALKO SHKODER BERJADIN TEOFIK ÇAKU SHKODER FADIL QAMIL BAJAMA SHKODER DEDE MIRASH NIKA SHKODER SELAMI BRAHIM MAXHUPAJ SHKODER MUHAMET MALUSH SENAJ SHKODER ZEF TOME FUSHARI SHKODER NJAZI HALIT ISLAMI SHKODER ZEF SOKOL MESI SHKODER ALI RAMADAN HOXHA SHKODER GEZIM RIFAT DINI SHKODER FEJZI MEHDI BEG SHKODER MURAT XHEMAL LEKIQI SHKODER PETRIT GJERGJ LISAJ SHKODER ILIR ASLLAN SALIHI SHKODER FRAN ZEF GURI ZEFAN KOLE GURI SHKODER GJOKE PJETER KODRA SHKODER LIN KOLE MARASHI SHKODER NIKOLL GJIN KOÇEKU SHKODER NIKOLL GJERGJ LIGATA SHKODER SHAQIR MALO BAJRAMI SHKODER XHELAL JONUZ DEMAJ SHKODER LULZIM ALI HYSENI SHKODER BESIM ABDULLAH ZUSI SHKODER ZIJA AHMET KEPECA SHKODER SELADIN DELI KURTAJ SHKODER SMAJL MUSA HOXHA SHKODER REXHEP ZENEL SHABANAJ SHKODER BESIM FAIK DUSHI SHKODER REFIK SALO DUSHI SHKODER FERID DUL GJORRETAJ SHKODER ALI TAHIR HOXHAJ SHKODER ARBEN ISMAJL LULAJ SHKODER MEHDI RAMADAN BEGA SHKODER LULASH SOKOL MJACAJ SHKODER MARTIN ZEF PJETRI SHKODER AGIM HYSEN REKA SHKODER ARBEN QAZIM ÇIELLZAN SHKODER HAVA TAHIR SHKREPI SHKODER BAHRI SAIT ALIVODA SHKODER SAMI YMER BAJRAKTARI SHKODER BARDHYL MALO BRAHIMI SHKODER GEZIM ELJAZ MEMA SHKODER ISMET ELJAZ MEMA SHKODER PALE MARTIN SELMANAJ SHKODER NAIL MUSA RAMJA SHKODER HASAN MUSA RAMJA SHKODER HAKI HASAN FASLIJA SHKODER ALIM REXHEP BEQIRI SHKODER ISTREF IDRIZ SMAKAJ SHKODER QAZIM ELEZ VATAKSI SHKODER BEDRI METUSH HASANAJ SHKODER AGIM HAXHI RRASHKADOL SHKODER FATJON XHEVAHIR HOTI SHKODER ISMET MUHARREM ÇIELLZA SHKODER SKENDER FETAH BAJRAKTARI SHKODER DED LULASH BUJARI SHKODER NIKE GJERGJ TOKA SHKODER YLVER MUSTAF PODE SHKODER LAZER PRENDUSH SHQAU SHKODER ANDREA BINAK LUCI VLADIMIR NDUE BRACI SHKODER ARBEN MUHARREM XHABIJA SHKODER QERIM RAMADAN TAFILI SHKODER RAUF EMIN MJEDA SHKODER XHELAL HAMZA JAKUPI SHKODER XHAFER EMIN VATHEJ SHKODER AGIM BRAHIM PLORI SHKODER XHELAL HAMZA JAKUPI SHKODER NUH HAMZA ZERDELIJA SHKODER ZYHDI HAKI BASHI SHKODER PAULIN NIKE RRIPA

E martë 26 qershor 2012 • SHKODER ALEKSANDER GJON LISI SHKODER LULE MHILL LISI SHKODER FRAN ZEF MHILLI SHKODER LUÇE MARK VATHKRUJA SHKODER PREK NDOC VATA SHKODER KOLE NIK QUKAJ SHKODER LODOVIK HILE VUKA SHKODER KOLE NIK QUKAJ SHKODER PAULIN MARK UJKA SHKODER VAT MARTIN FTONI SHKODER LEONARD NIKE RRIPA SHKODER VASIL RROK GJERGJI SHKODER ERNEST JAK MARKU SHKODER NESTI FRANO KRAJA SHKODER VITOR NDUE POPLEKAJ SHKODER GJERGJ GASPER SHLLAKU SHKODER PAULIN GASPER SHLLAKU SHKODER GJOVALIN SIMON GJONI SHKODER PREKE FRAN MRISHAJ SHKODER NDUE GJON KOLA SHKODER NDOC DEDE ASHTA ; GJERGJ DEDE ASHTA SHKODER HILE MARASH BRUSHTULLI SHKODER NDOC MARK UJKA SHKODER NDOC DEDE KULLA SHKODER FEJZI MEHMET LEKAJ SHKODER NASIR ABDYL NDRUKAJ SHKODER HALIT XHEMAL PIRANEJ SHKODER XHELADIN SULEJMAN BULIJA SHKODER AGIM JONUZ DRUNI SHKODER BUJAR QAMIL HOXHA ; BENIAMIN PETRO KANANI NEXHATIJE SHYQYRI DIBRA ;etj. SHKODER ANDRO MIRO MATJA SHKODER DRITA NOSH GURI SHKODER HARAP CUF HANDRAJ SHKODER BAHRI SYLEJMAN ASLLANAJ SHKODER ALBAN SIMON KRAHI SHKODER RROK PJETER GAJTANI SHKODER FRAN NIKOLL DOKAJ SHKODER PJERIN NIKE KOLAJ SHKODER NAIM JONUZ PIRI SHKODER ENVER FADIL BISHANAKU SHKODER MARIJE PJETER SHKAMBI SHKODER KEL MARK UJKA SHKODER MARK NDUE NKJORI SHKODER EDUARD TOME KELAJ SHKODER ZEF FRANO LUKAJ SHKODER NOSH GJERGJ TOKA SHKODER EDMOND PJETER LAZRI SHKODER MARK MITER PAPLEKAJ SHKODER ARBEN VLASH KOLA SHKODER VLASH ZEF KOLA SHKODER GJERGJ FRAN BJESHKEZA SHKODER PREKE MARASH ÇARDAKU SHKODER ALDIN HYSNI FUSHA SHKODER NDUE MARASH BRACI NIKOLIN NDOC HILA SHKODER MEDIN HAXHI ÇULAJ SHKODER SHEUQET SULEJMAN BULIQI SHKODER GJELOSH MARK MUSA SHKODER ZEF GJON PALALI SHKODER TONIN GJON PALALLI KEL GJON PALALI SHKODER NDUE ZEF NDREU SHKODER MARK FILIP BIASHAJ SHKODER XHELAL SYLEJMAN DIBRA SHKODER ZYHDI HALIT KRONI SHKODER SKENDER ZYHDI KRONI SHKODER RAMADAN ISA SHEGA SHKODER KOL LULASH BUJARI SHKODER KOLE ZEF CURRI SHKODER PAL SADRI PALNIKAJ SHKODER PAL KOLE GURRA SHKODER PREND GJON MUSTAFAJ SHKODER LAZER TOME BLINISHTA SHKODER NDOC MARK LOTI SHKODER MARK NDOC LOTI SHKODER GJIN NDOC DEDNDREAJ SHKODER ZEF PREKE ARA GJOVALIN ZEF ARA SHKODER NDOC GEG NDOCI SHKODER NDOC VATE PRELA SHKODER VATE PRELE PRELA SOKOL SHEQER PRELA SHKODER GJELOSH KOL MARASHI SHKODER ALFRED GJELOSH MARASHI SHKODER LULASH ZEF MARASHI SHKODER SOKOL LULASH SHULLANI SHKODER ARDI XHELADIN KULLASHI SHKODER GJIN MARK KAPAJ SHKODER RROK NIKOLLE MARTINI SHKODER ARDI XHELADIN KULLASHI SHKODER SAIMIR LATIF MEHJA SHKODER ADEM QAZIM HAXHIJA SHKODER BEPIN SHTJEFEN PISTULLI ZEF KOLE PASHKJA PAL KOLE GJOLAJ SHKODER ERIN SKENDER ÇAKU SHKODER BERNARDI LUIGJ ASHIKU SHKODER ALBERT MIKEL KOKA SHKODER ZEF NDREKE SARAÇI SHKODER BRUNILDA SULO MUÇAJ SHKODER SHUAJP RAMADAN ZAGANJORI SHKODER BERJADIN TEOFIK ÇAKU SHKODER KATRINE ZEF KEÇI SHKODER AFERDITA SADIK SHKRELI SHKODER HAKI LATIH URA SHKODER VUKSAN PREKE GILAJ SHKODER ARDIAN XHEMAL URA SHKODER FAHRI ISA XHAFA SHKODER DED KOLE ZHURI SHKODER NIKE ZEF FUÇINI SHKODER GJELOSH GJOKE NDREU SHKODER ÇESK RROK SHLLAKU SHKODER MARSEL MHILL VITAJ SHKODER GJELOSH GJOKE NDREU SHKODER LUIGJ GJON SHPENDI SHKODER JAKE MARK MARKU SHKODER ROLAND ZEF THIKA SHKODER MATI FRANO LAZRI

SHKODER PJETER SHAN GAVOÇI SHKODER GJON LULASH QERSHIJA SHKODER RROBERT GASPER KARROCA SHKODER FRROK NDUE KARROCA SHKODER GJOVALIN NDUE ÇUNI SHKODER GJYSTE GJON ZEFI SHKODER KOLE GJERGJ DAKA SHKODER SANDER TUSH MARKU SHKODER GJELOSH GJOKE NDREU SHKODER GJELOSH GJOKE NDREU SHKODER GJELOSH GJOKE NDREU SHKODER DHURATA SALI BENGU SHKODER BUJAR QAMIL HOXHA SHKODER FATMIR KASEM HALLUNAJ SHKODER GEZIM RASIM BASHI SHKODER NDREC LLESH JAKU LEUNORA PASHUK MEHJA SHKODER DOD PREK GRIMAJ AGIM HALIT GUCIJA ENVER HALILI SHKODER VIOLETA AVNI DEMOLLI SADIK NURÇE SHKODER ARTAN ALI SKUQAJ SHKODER FRAN GJERGJ FILIPI SHKODER LEONAT MARASH PJEPNIKU SHKODER ISA QAMIL KRAJA SHKODER SANIJE MUSTAFA PLEPI SHKODER KUJTIM SHABAN HOTAJ SHKODER ENVER MUSTAF PLEPI SHKODER BAJRAM HYSEN HASANBELLI SHKODER FLAMUR MEHMET META SHKODER RIZA MEHMET META SHKODER ILIR SABRI HYSENI SHKODER FADIL MUSA XHILAJ SHKODER SHQYPE ABDYL ULQINAKU SHKODER SKENDER LUTFI HALITI SHKODER XHEVDET MUHAMET DHAMBI SHKODER TOME ZEF FUCINI SHKODER ISUF SOKOL BAJRAKURAJ SHKODER ARDIAN SABRUSH KRAJA SHKODER ALI SULEJMAN ARUCI SHKODER ISA REXHEP ZYMERI SHKODER NDUE ZEF ZHURI SHKODER BUJAR MALO BAJRAMI SHKODER BESNIK QAZIM ZADEJA SHKODER GJIN MARK KAPAJ SHKODER RAMAZAN MUHAMET DHAMBI SHKODER PETRIT MUSTAFA ISHMI BESNIK MUSTAFA ISHMI SHKODER SHABAN SADIK TRIMI SHKODER MARASH DEDE MOLLA SHKODER PRELE MARTIN RRASA SHKODER NDOK NIKE HASANAJ SHKODER GASPER MARK DEDNDREAJ SHKODER TONIN MARK DEDNDREAJ SHKODER KOLE GJERGJ DARDHA GJOKE KOLE DARDHA SHKODER GJOVALIN VATE DOCI SHKODER LEZE GJERGJ MEHMETAJ SHKODER PETRIT NIKOLL OBORRI SHKODER GJOVALIN NIKOLLE OBORRI SHKODER MARTIN PASHUK GJEKAJ SHKODER MARTIN PREKE ARRA SHKODER LULASH NDOC MHILLI SHKODER LULASH NDOC MHILLI SHKODER TAHIR NIKE LEKNDREAJ SHKODER LUSH KOL MARKU SHKODER PJETER KOLE TAVOSJA SHKODER VITOR HILE GEGAJ SHKODER LUSH ZEF NREVATAJ SHKODER LAZER FRAN PRENDI SHKODER SHTJEFEN FRAN PRENDI SHKODER MUSTAFA RAGIP KAPLLANI SHKODER ALI RAMADAN FOLJETA SHKODER LAZER ZEF KOLAJ SHKODER GJON MARASH KOLAJ SHKODER KUJTIM ZEF VUKAJ SHKODER GJOVALIN ZEF REGTINA SHKODER BARDHOK PLLUM MEHMETAJ SHKODER SYRI HASAN MEHMETAJ SHKODER NIK NDUE NODJA SHKODER LIN MHILL PLEPI SHKODER NIKOLL GJON DOÇAJ SHKODER GJON RAKE DOÇAJ SHKODER SHAN ZEF REGTINA SHKODER DEDE MARK PRENDI SHKODER BARDHOK MIRASH KODRA SHKODER SAMI FAIK MALI SHKODER REMZI RAGIP GJYREZI SHKODER ARMANDO GJOVALIN JAKU SHKODER KUJTIM SULEJMAN HOTI SHKODER ADRIANA VEHBI RRASHKETA SHKODER SAMI FAIK MALI SHKODER AGIME MUSTAF BASHA SHKODER SABAH ABAZ MANI SHKODER MERXHAN ABAZ MANI SHKODER MERXHAN ABAZ MANI SHKODER EQREM SULEJMAN KAFEXHIJA SHKODER XHEVAT ISA MERKASHI SHKODER BURHAN OSMAN KARAKAÇI SHKODER NEDRIT NEXHAT GURI SHKODER SYTKI YMER KRYMI SHKODER VALENTIN LULASH NIKOLLAJ SHKODER HALIT TAIP BAJRAKTARI SHKODER ENVER TAIP BAJRAKTARI SHKODER NIKOLLE DEDE ZYLE SHKODER MARK NDUE GERAJ SHKODER PAL GJON FUSHA SHKODER BESNIK PLLUMB QEHAJA SHKODER GJELOSH SHAKE MRISHAJ SHKODER PJETER LULASH ARAMADHI KRISTIAN PJETER ARAMADHI SHKODER SALVATOR KEL TALANAJ NARD KEL PALALAJ NIKOLIN KEL PALALAJ SHKODER PRELE GJON GJONI SHKODER PRENDE JAK SHKAMBI

SHKODER LULASH GJON GJELAJ SHKODER JAK MARK QARRICA SHKODER MARK ZEF MURI SHKODER GJERGJ KOL MARASHI SHKODER MARK PREKE TERTHORJA SHKODER MARK PREKE TERTHORJA SHKODER LUDOVIK NDUE NIKA NIKOLIN NDUE NIKA NDUE MARK NIKA SHKODER FATLUM XHEMAL TALANI SHKODER ALI SELIM FRIGJAJ SHKODER BARDHYL KADRI BAÇINI SHKODER XHEMAL RESHIT SYNAJ SHKODER RUZHDI DAUT GURI SHKODER FATMIR YMER AHMETI SHKODER MURAT TEUFIK STANKAJ SHKODER SEZAI XHEMAL TALANI SHKODER LAZER DEDE KOLNDREU SHKODER LUIGJ NIKE KOLAJ SHKODER HALIT QAZIM RAHOVA SHKODER GJERGJ MARK SHKAMBI SHKODER MUSTAFA RAMADAN FOLJETA SHKODER GJYZE EMIN CURRI SHKODER FADIL RRUSTEM DRIJAJ SHKODER ISUF XHEMAL ZALEFI SHKODER REMZI JONUZ PIRI SHKODER FATLUM XHEUDET KOPLIKU SHKODER QAZIM MUHAMET DIBRA SHKODER MEJREME ABDULLAH DIBRA FATOS RASIM ALIJAJ SHKODER BESNIK KURT KURTABEGU SHKODER SHKELQIM AHMET HAFIZI SHKODER HYSEJN BRAHIM KIRI SHKODER EQEREM ALUSH MOJANI SHKODER BASHKIM RAMIZ BEKTESHI SHKODER RIFAT BAJRAM SELIMI

QARKU TIRANE

TIRANE PETRIT KOLE ZIÇI TIRANE GANI AVDYL SINA TIRANE LEFTER THIMJO ZHONGA TIRANE AVNI NEIM HOXHA TIRANE FLAMUR BAJRAM ZHURI TIRANE XHEVIT ALI BUCI TIRANE ANTON FRAN ZEFI TIRANE SELAMI JAHO HOXHALLARI TIRANE SHKELZEN NUSH ZEFI TIRANE MEHMET QAZIM BARDHI TIRANE GRIGOR ARISTIDH DULI RAHMAN XHETAN MUÇO TIRANE FARI SELIM MUÇOLLARI TIRANE HYSEN XHEMAL KRRASHI TIRANE DRITAN ASLLAN ISLAMI ASLLAN ZABIT ISLAMI TIRANE ENVER ALI TOME TIRANE PALI MEHILL PERPALAJ TIRANE NIKOLIN VUKSAN HYSENAJ TIRANE RAMIZ AHMET ORUÇI TIRANE ENGJELL RAMADAN HOXHALLARI TIRANE ZENUN COL ABAZAJ ; BESNIK ZENUN ABAZAJ BEDRI ZENUN ABAZAJ TIRANE ILMI HAXHI MANALLARI TIRANE ASLLAN QERIM TOPI TIRANE MEVLUT ABAZ LIKA TIRANE PELLUMB RIZA VULA TIRANE ARTAN HYSNI SHEHI TIRANE ARJAN IMER BALLA TIRANE VEHBI BEQIR TRIMI TIRANE RUHIJE FERIK DEMOLLARI TIRANE BASHKIM SHAQIR BARDHI TIRANE PERPARIM HAJRULLA MANÇI TIRANE FIQIRI KAMBER SPAHIU TIRANE SHKELQIM AGIM KORBI TIRANE PERPARIM FADIL XHAFERI TIRANE SHABAN HAJDAR XEXA TIRANE PERPARIM HALIT CUKALI TIRANE FATMIR FADIL SALLA TIRANE SAJMIR CEN ZENELAJ TIRANE YLLI SKENDER HODO TIRANE XHUMAJE ISMAIL HASRAMA TIRANE REFIT GURO LAMAJ TIRANE VLADIMIR SELIM NASTO TIRANE FERIK XHEMAL FERRA TIRANE PREK MARASH VUKAJ TIRANE FAHIK KAJO RAKIPI TIRANE KASEM OSMAN SPAHIU TIRANE LUTFI FETAH HYSA TIRANE ARIAN RAMAZAN SAKU TIRANE MARK ZEF PETERNIKAJ TIRANE ALI HASAN MUÇA TIRANE ARBEN XHEMAL BERISHA TIRANE FATMIR HAKI MURATI TIRANE ARBEN REXHEP XHEMALOLLARI LAVDIM AGIM SUPARAKU TIRANE PETRIT NIKOLL PJETERGJOKAJ TIRANE HYSEN IBRAHIM SALKU TIRANE MARK LAZER GJERGJI TIRANE SERVET SADIK ÇOTA TIRANE VANGJEL SOTIR SHTEMBARI TIRANE ARSHIM KADRI FEJZA TIRANE ALI HAMIT FERRA TIRANE FATMIR HYSEN PASHOLLARI TIRANE ENVER BEQIR REÇA TIRANE KOSTA THOMA EFTHIMIU TIRANE KOSTA THOMA EFTHIMIU TIRANE ISMET ALI LAMI TIRANE GRAMOS HAKI HAJNAJ TIRANE XHEVAT ILJAS AJAZI TIRANE ARTUR SEFEDIN ZYFI TIRANE NAZIME ISLAM MUÇO TIRANE AGIM NASIBI GERMENJI TIRANE ZAJE BEQIR OSMANI TIRANE SKENDER MYNYR HOXHAJ TIRANE MYSLIM NURI PASHOLLARI TIRANE FLAMUR ISUF REKA TIRANE AQIF ALUSH PAPA TIRANE LUAN ABAZ SHEHU


LEGALIZIMET • E martë 26 qershor 2012 TIRANE ISUF ADEM VLADI TIRANE SEJANIT SYRJA ALISHA TIRANE BESIM OSMAN UZUNI TIRANE BUJAR BAJRAM KOÇI TIRANE NIKOLLAQ ALI PAPA TIRANE DEMIR MUSTAFA MURJA TIRANE TANE MEHMET HIDRI TIRANE LAZER PJETER QOKAJ TIRANE MARK ZEF NDOU ; ANGJELIN MARK NDOU PAVLIN MARK NDOU TIRANE HALIL XHEMAL LILA FLORJAN HALIL LILA TIRANE BESNIK DINO KABA TIRANE FATMIR SELIM KRASNIQI TIRANE MAHMUT ARIF GJOKA TIRANE IDAET ZYBER SULILLARI TIRANE GJIN MARK KOLPRESI TIRANE HAJRI FERIT KADIU TIRANE ZEF NIKOLL SEFERAJ TIRANE URIM ISLAM MATA TIRANE TAHIR ADEM MULGECI TIRANE SERVETE HYSEN IMERAJ TIRANE GAZEP TAHIR VATA TIRANE RAMAZAN QAMIL KOSENI TIRANE VLADIMIR HAXHI SULKU TIRANE HALIT OSMAN ISUFAJ TIRANE LLAZAR BAJRAM RAZA TIRANE ESMA REXHEP KONI TIRANE AGRON VELI BREGU TIRANE NEXHMI RESHIT HOXHA TIRANE ALBERT RAPO KLLEPKA TIRANE RAM SADRI IMERAJ TIRANE JOSIF ANDREA LENO TIRANE TANA MALO PUSTINA TIRANE SHEFQET MEHMET BALLA TIRANE GEZIM NAZMI DEMOLLI TIRANE PELLUMB YDAIR BRAÇE TIRANE NIK GJON LEKA TIRANE FATMIR XHETAN HASANAJ TIRANE RAKIP HAMID DERVISHI TIRANE AVNI ZALO DALIPI TIRANE REXHEP MUJE MEHMETI TIRANE KESMET RESHAT REXHA TIRANE STRATO PAVLLO KOKA TIRANE MIMOZA TAJAR BENDO TIRANE NIKO LAME ZHERDI TIRANE BARDHYL EPAMINONDA STRAKOSHA TIRANE ISMAIL FERIT XHANI(LUZI) LATIF MUSA HAKA TIRANE DILE ZEF LUCA TIRANE KASTRIOT ZEQIR KASEMI TIRANE ASTRIT HASAN SEFA TIRANE SPIRO LLAZAR ZAKA TIRANE ISLAM HALIL BUCI TIRANE LULEZIM GANI HYKA TIRANE ARBEN XHEMALI MESITI TIRANE EMIN MUSTAFA MURJA TIRANE VANGJEL NASHO DORI TIRANE DASHNOR QAZIM KARDHASHI TIRANE SABIRE SADIK LUGA TIRANE GURI THEODHOR ZISI TIRANE MUHAMERE BAJRAM PUSTINA TIRANE ARIF VIHIB ISAKAJ TIRANE KADRI AHMET AHMETAJ TIRANE ILIRJAN KADRI AHMETAJ TIRANE DONIKA IVAN BARATKIN TIRANE SOKOL VANGJEL MYZEQARI TIRANE NADIJE GANI NELA TIRANE HETEM REXHEP GJONA TIRANE LUAN DILAVER SHEHU TIRANE MUSTAFA SHABAN BALI TIRANE ANDRI LEKA TIRANE LLAZAR THANASI XHEVIT ABAZI TIRANE GJON DED VATAJ TIRANE “ ERGES’ SHPK TIRANE MEHMET AVDI HOXHA IRIENA ZEQIR HOXHA TIRANE SHPRESA FETI LAMÇE JANI ALIT LAMÇE TIRANE BEHAR ALI SHAQE TIRANE RAKIBE GURTALI SINO TIRANE MARASH NDOC DODA TIRANE ASLLAN REXHEP DOMI TIRANE FIQIRI LIMAN BARA TIRANE HILMI TAHIR TAHO TIRANE SHKELQIM RAMADAN HOXHALLARI TIRANE BEHIJE SHAQIR ÇEKA(HOXHA) TIRANE PELLUMB ABDULLA MYFTARI TIRANE QANI ISUF SHAMETAJ TIRANE ALEKSANDRA PETRAQ QORRI TIRANE PELLUMB ABDULLA MYFTARI TIRANE BERINA REXHEP ÇIPI TIRANE SAMI HALIT SALLAKU TIRANE PRENÇ ELEZ PRENÇI TIRANE LIRIJE IMER ISLAMAJ(NELKU) TIRANE DHURATA OSMAN RRISTA TIRANE BAKI SELMAN KODUMI TIRANE ADRIATIK FERAT HAXHILLARI TIRANE HAJDAR BAFTJAR SHUTINA TIRANE SEFER HYSEN GJOKA TIRANE AGRON XHAFER VRAPI TIRANE ARBER ENVER ADEMI TIRANE MERITA GAVRIL ADEMI TIRANE ELINDA GAVRIL ADEMI TIRANE ILIR GAVRIL ADEMI TIRANE FLAMUR PERPARIM POKA TIRANE GEZIM HAMZA BENDO TIRANE XHEVDET YMER CAUSHI TIRANE TODI PALE NDONI TIRANE ILBER RAMIS ADILAJ TIRANE BASHKIM MUHARREM TOSKA TIRANE DESDEMONA AVRAM DAKA(NAKO) TIRANE AGIM KADRI DURAKU TIRANE IRFAN HALIM XHAFERRAJ TIRANE SOTIR APOSTOL NAKO TIRANE KIÇO THANAS KAPETANI TIRANE ANDRONIQI VASIL STRONI TIRANE GENTIAN PANDELI STRONI

TIRANE ARBEN SYRJA FERO TIRANE MAKSIM ALI HOXHA TIRANE RUDI ANDREA IKONOMI TIRANE ERVEHE ELMAS BAKAJ TIRANE CFETAN ZAFIR MAZNIKU TIRANE LEONARD KOL SIMONI TIRANE AGRON ABEDIN SALIU TIRANE SIDRIT HYSNI OSMANI TIRANE HYSEN AHMET PREJSI TIRANE TASIM LIMAN SHEHU TIRANE KUJTIM ZYLFO KULLA TIRANE NERITAN HYDAI KOCIAJ MAJLINDA DELO KOCIAJ TIRANE MISLIM RUSTEM DEMA TIRANE LAVDIM SKENDER ZENELI TIRANE SELIM SELAUDIN GRUDA TIRANE ALTIN FERIT FEZO TIRANE ALEKSANDER NDUE SKANA TIRANE BAFTJAR HAZIS TOÇI TIRANE XHEMAL SHABAN GJOKROSA TIRANE DITURIE HADE TURANI TIRANE ILIRJAN PETRIT KARKANAQE TIRANE ILIR VASIL BIRBO TIRANE FITIM LAZE TEFA TIRANE NAFIE ISUF KAU TIRANE DASHNOR TEKI DIKO TIRANE AGRON ETHEM DOSTI TIRANE ANESTI STEFANAQ FOTO TIRANE LEDION ARDIJAN NAKO TIRANE AGUR SELFO BAXHIA TIRANE NAIM QAZIM VATA TIRANE OSMAN BAJRAM MUSTAFA TIRANE ADRIATIK FIQIRI PASMAÇIU TIRANE EDUART ISUF MURATI TIRANE KLODIAN PERPARIM MERKURI TIRANE AHMET DALIP GURI TIRANE SHEMSI VEDAT KOÇI TIRANE GJON MARK NOKAJ TIRANE DRITE SAFET NURÇELLARI TIRANE ABDYL SADIK RRUKAJ + BANORET TIRANE DHIMITER SIMO KOTANI + BANORET TIRANE DHURATA DAJLAN KOTANI + BANORET TIRANE QEMAL LATIF ZABELI TIRANE BEKIM SHAHAT TOMÇINI + BANORET TIRANE ESTREF QANI QOSE TIRANE SAMI OSMAN ISUFAJ TIRANE BARDHOK ZEF KOLA SIMON BARDHOK KOLA TIRANE NRIÇIM FADIL SINA TIRANE LUAN SULEJMAN KAIMI TIRANE BEQIR HASAN HOXHA TIRANE SADIK IBRAHIM CARA TIRANE FADIL XHEMAL DULLA FLORENC FADIL DULLA TIRANE PETRIT ADEM QERIMI TIRANE SAFET XHEMAL KAMANI TIRANE ALEKSANDER FATIL XHANGOLI TIRANE JETNOR SHERIF NELI TIRANE VIKTOR NIKOLL MARKU TIRANE HYSNI FEÇOR SHUKA TIRANE ARJAN AGUSH KATIRAJ TIRANE FRROK MARK ÇUPI TIRANE ENGJELL MAZREKU TIRANE ABEDIN MUHARREM DURISHTI TIRANE LATIF MEHMET ÇELA TIRANE NURKE NEXHIP PASHTRANJAKU TIRANE ARBEN KOLO SEFERI TIRANE FADIL BAJRAM ALUSHI TIRANE VITO KOÇO NANO TIRANE MITAT MAHMUT TOPOLA TIRANE HATIXHE KASEM REXHA TIRANE TEUTA HALIL STEFANI TIRANE MIHAL STAVRO JANI TIRANE EDMOND IBRAHIM IBRAHIMLLARI TIRANE YLLI SERVET BODE TIRANE SABIT FASLI TUSHA TIRANE LULZIME SULEJMAN RUÇI TIRANE RUDINA RRAHMAN KOROMANI TIRANE ILIR MUHO BISHA TIRANE SAMI FEHIM HASANLLARI TIRANE NIKO SINAN LLANAJ TIRANE LUAN DEMIR HYSA TIRANE YMER MEHMET ÇELA TIRANE ZENEL GANI HOXHA TIRANE XHEVDET QAZIM STAFA TIRANE HYSNI REFIK SINA TIRANE JAK HAMEZ NDOCI TIRANE PLLUMB SADIK VASHA TIRANE SOKOL ÇERÇIZ ÇUNAJ TIRANE YLLI LIME BEZATI TIRANE ELIDA MARK DOÇI ARBEN TONIN DOÇI; EVA TONIN DOÇI TIRANE GURALI REXHEP GJONA TIRANE NURI HILMI DUME TIRANE SELAM XHAFER SHKURTI TIRANE FATMI LIMAN LAMI TIRANE ALI RIZA META MEDI RIZA META TIRANE EMIN MEHMET ÇELA TIRANE RAMAZAN HASAN MUSAJ TIRANE ILIR ADEM TIFENKÇIU TIRANE RAMAZAN REXHEP TIFENKÇIU TIRANE BAJRI ALI SINAMATI TIRANE URIM AVNI KULLA TIRANE ALI SEFER LAMÇELLARI TIRANE BAJRAM HAJDAR KAÇOLLJA TIRANE ILIR ALI AVDIU TIRANE ALBERT SABRI HAJDINI TIRANE XHAVIT GANI HAXHIMIHALI TIRANE AGUSTIN KOLE PERLEKA TIRANE GUIDO NDUE PERGJOKA TIRANE BILAL VEIP SULO TIRANE MAKSIM MIÇO LAÇO TIRANE RIZA MEHMET VOGLI TIRANE FLUTRA XHAFER GJEÇI TIRANE ENVER REXHEP MILOTI

TIRANE XHEVDET ZANO SAKAJ TIRANE ANDON ZIFBO MINXHA TIRANE FATMIR LIMAN LAMI TIRANE NAIM ZOG ISMAJLISUFAJ TIRANE ALTIN RUZHDI HYSENI TIRANE DILAVER SAMI HOXHALLARI TIRANE SHYQYRI HAZIZ KENGA TIRANE ARIZ NEVRUZ HARIZAJ TIRANE EQEREM ALI LLUSHA TIRANE KRISTAQ JOSIF KOÇI TIRANE JONUZ HASAN ALLKOÇI TIRANE HYSNI BESIM XHYRA TIRANE PETRIT KAPLLAN ARUÇI TIRANE BAJRAM RAMADAN HOXHA TIRANE ADEM BAJRAM ALLDERVISHI TIRANE AGRON XHEVDET HAJDINI TIRANE HAJRI ALI TOLA TIRANE FITIM RAMAZAN TAFAJ TIRANE NOVRUZ SHAHIN AHMETI TIRANE BARDHE CUN CARA YLLI MARK CARA KASTRIOT MARK CARA TIRANE SHKELQIM ISLAM KAZAZI TIRANE AGIM SADIK KUQO TIRANE ASTRIT BEQIR GJANA TIRANE SHKELQIM TUK SALA TIRANE COBO MUHO CAKO TIRANE ADMEM IBRAHIM HAXHILLARI TIRANE PETRO IBRUSH PASHOLLARI TIRANE ALTIN MYRTEZA DUQI TIRANE SHPETIM ISLAM RAMA TIRANE NIKOLL PJETER LEKAJ TIRANE BEQIR ISMAIL TAKAÇI TIRANE SELMAN IDRIZ MANI TIRANE XHADER NEVRUS MANÇE TIRANE HABIB SULEJMAN BAJRAMI TIRANE GEGE MARK ÇOKAJ TIRANE KUJTIM IZET ÇAMI TIRANE NJAZI ISMAIL TOLA TIRANE NDOC MARK DODAJ TIRANE MEHMET MUHAMED CARA TIRANE HAMIT OSMAN HITHI TIRANE GANI ALI SHEHU TIRANE SKENDER ELEZ ZGURRA TIRANE HAMIDE ZYLYF NEZIRI(LULJA) TIRANE VANGJEL KOÇO ANASTASI TIRANE RIFAT SHEFIK TOÇI TIRANE ARTAN RAMAZAN ISMAILI TIRANE XHAFER RAMAZAN BITRI TIRANE ISEN ABDYL CARA TIRANE GEZIM RAMAZAN SELIMI TIRANE SOSE DURO BICI TIRANE QAMIL ALI BOZHIQI TIRANE AFERDITA FERIT SHEHU TIRANE VLADIMIR RAMAZAN LILA TIRANE BESNIK MHILL MALAJ TIRANE YLBER RIZA META TIRANE LUAN REXHEP SALLAKU TIRANE VESEL DAUT SKERJA TIRANE HALIM JONUZ MALAJ TIRANE ABDURAHMAN VEHAP DOMI TIRANE BARDHYL RAMAZAN KURTAJA TIRANE FERIT RIZA DOÇI TIRANE ROLAND LAVDIM LLALLA TIRANE KAPLLAN FADIL HOXHA TIRANE ZEF DEDE PREBIBAJ TIRANE BEDRI ZYHDI ÇULLHAJ TIRANE NIKOLIN LUK PALI TIRANE HAMIT FADIL LUÇI TIRANE ARTAN GJON MARKU HEKURAN GJON MARKU TIRANE KUJTIM MUSTAFA MEHIDRI TIRANE FETI HAJDAR MUÇAJ TIRANE PJETER VATE NDREVATAJ TIRANE ABEDIN SRFEDIN ABEDINI SKENDER ABEDIN ABEDINI TIRANE NDUE PALI QOKAJ TIRANE VASIL SPIRO DOÇI TIRANE YLLI BESIM TARJA TIRANE BASTRI IBRAHIM KAJA TIRANE AGIM JONUZ DRANGU TIRANE GEZIM RAMAZAN SHABANI TIRANE BEKIM NASIP ÇUNAJ TIRANE AGIM AVDYL IMERI TIRANE SALI SULEJMAN QAMA TIRANE DALIP EMIN TAFA TIRANE SAMI SHABAN BEZATI TIRANE ILIR XHEMAL ÇERÇIA TIRANE SALI MAN MANUKA TIRANE BAJRAM GAFUR SPAHIU TIRANE LEKE ZEF DROBAJ TIRANE ISLAM IMER KAZAZI TIRANE MYSLIM HYSNI RAMA TIRANE UKE HYSEN LOGU TIRANE KUJTIM FADIL CULLHAJ TIRANE ILIA KLEARKO GRILLO TIRANE AGRON BEDRI DOKA TIRANE FLLANZA BEKTASH ZENELI TIRANE XHEVAIR MUHAMET KOLLESHI TIRANE KUJTIM ISLAM ÇEKA TIRANE MAKSIM XHEMAL SPAHIU TIRANE SHAQIR YMER GEGA TIRANE RAM ZEQIR HOXHAJ TIRANE ARQILE KIÇO PERI TIRANE FILIP NDOC GJONAJ TIRANE QAZIM BAJRAM SULI TIRANE BUJAR NESIM MATAJ TIRANE GJOLEK REXHEP AJDIHAJ TIRANE DASHNOR ILMI LATIFAJ TIRANE ELMAS MEHDI LALA TIRANE ILIR MALIQ ZELIJA TIRANE RAMIS SELMAN BANUSHI TIRANE RAMAZAN SEFER BALLA TIRANE MIRUSH MUHAMET MALAJ TIRANE MERSIN KASEM ALIU

TIRANE ARDIAN ASLLAN MUÇA TIRANE ISMAIL SHEFKI HOXHA TIRANE RESHAT HYSEN MERJA TIRANE JETNOR ANESTI ZGURO ANESTI HAKIL ZGURO TIRANE MITAT SULEJMAN SMULJA TIRANE YMER MEHMET COHA TIRANE GRAMOS JAÇE HAJDARASI ZENI ESTREF ZAIMI TIRANE GENTIAN DYLAVER SHKOZA KUJTIM DYLAVER SHKOZA TIRANE FLAMUR VRENOS XHAFERAJ TIRANE HYSEN RAMIT ALIA TIRANE KADRI MUSA BAJRAMI TIRANE AGRON MUSTAFA MURATI TIRANE SHPRESA ADEM GASHI TIRANE FATMIR MUHARREM PARLAKU TIRANE MARK ZEF DODA TIRANE XHANE FERIT ÇELA TIRANE ILMI MEHMET BEZATI TIRANE VJOLLCA ISUF BALLIU TIRANE ASTRIT NAZMI KOKA TIRANE RAKIP RAMADAN POLIÇI TIRANE BEKTASH YZEDIN ALIBEAJ TIRANE PANDELI MURAT JONUSLLARI TIRANE MEFAIL ISMET TOLA TIRANE PAULIN PREK TOMA MUSTAFA ALEM KASNECI TIRANE FRANG NIKOLL SEFERAJ TIRANE OSMAN MUSA VLADI TIRANE AZEM MUSTAFA HABILI TIRANE QERIM SHEFKI HOXHA TIRANE OSMAN HAXHI XHUMRI TIRANE NAILE RIZA PICIRI; AIDA AVDI PICIRI (KALAMISHI) FLORINDA AVDI PICIRI (POSHKA); ARJANA AVDI PICIRI (BIBA) TIRANE ASTRIT ALI SULI TIRANE KAPLLAN NASIBI SHUKULLI TIRANE NAFIJE LATIF HAXHIJA TIRANE ELMAS HAKI STRAZIMIRI TIRANE TEKI HYSEN SHAHOLLARI TIRANE IDAJET SHAHIN KURTI TIRANE NDRIÇIM HASAN GJYLMEZI TIRANE NDERC GJIN DODAJ TIRANE RAPO QAZIM LAMILLARI TIRANE ZYDI RAPO ZEQO TIRANE SULEJMAN BAJRAM BARDHOSHI TIRANE SHEFQET MAHMUT MAHMUTI TIRANE AGRON QANI IBRA TIRANE GJURAN SEFER FIDA TIRANE ISLAM MUSTAFA MEMA TIRANE FRAN MARTIN FIKU TIRANE MURAT REXHEP SHEHU TIRANE FERIK RAMADAN TOMORRI TIRANE NURI SEJDIN CUNI TIRANE DEMIR BAJRAM CANI TIRANE HALIME REFIK AJAZI FIRDUS REFIK AJAZI TIRANE AGIM EMIN BAKALLI TIRANE GASPARA SHEFQET ABDURAHMAN TIRANE LULZIM MEHMET ÇELA TIRANE KUJTIM ISLAM JAZAJ ARJAN KUJTIM JAZAJ TIRANE ILMI HAMDI KAÇANI TIRANE MISTO HAZIZ NORA TIRANE FATOS ABDURAHMAN NURJA TIRANE SHEFQET REFIK ELMADHI TIRANE ENVER MUHAMET KADROJA TIRANE FADIL HALIL SHAHINAJ TIRANE BASHKIM HAMIT OSMANI BEGLIE JAKUP OSMANI; DONIKA HAMIT DUKA TIRANE NAIM ATIP XHOLI TIRANE SUL SALI BASHA TIRANE EDMOND SELMAN GJUZI ILIR SELMAN GJUZI TIRANE ILIR SALI DUKA TIRANE JANI KRISTO PAPA TIRANE RASIM GANI CENGU TIRANE SKENDER HYSNI MAMA TIRANE SHQIPE RIFAT TRUNGU TIRANE KUJTIM ADULLA MEHMETAJ AHMET SABRI BICI TIRANE PAVLIN MARK NDOU PAVLIN MARK NDOU

QARKU VLORE

VLORE GAZMIR PETREF ALIAJ VLORE MEL-IL-ARB KONSTRUKSION VLORE HALIL HYSEN DEMAJ VLORE ALTIN BASTRI SHAMETAJ VLORE ARBEN ALIL DALIPI VLORE BASHKIM SEZAI ÇEÇI VLORE SHERIF HARIS LAMAJ VLORE MILIKA GORI KAÇI; LINDITA NEKI DURAJ (KAÇI) ARBEN NEKI KAÇI VLORE ESHEREF LIÇO LIÇAJ VLORE BASHKIM REFAT HASIMI VLORE FIQIRETE MEDIN SULEJMANI VLORE KRISTAQ PASKAL BILLA VLORE FATMIRA ZEQIR XHAFERAJ VLORE ROBERT LUFTIM NDREU VLORE ÇELO IMER IMERAJ VLORE SEFEDIN REIS NELAJ VLORE SERVET QATIP DALIPI ; FATMIR SERVET DALIPI ARJAN SERVET DALIPI VLORE FLAMUR HAIR MASKA VLORE ZENEL HYSEN SHEKO VLORE KAPO OSMEN KAPAJ VLORE PERPARIM BINO KASAJ VLORE AVNI NELO SHAHAJ VLORE MIHAL VASIL NECO VLORE MYNYR IMER ZYKAJ VLORE NEBI BEQIR SINAJ VLORE REIS BEQIR SINAJ VLORE THANAS RUSHAN HAXHIRAJ VLORE KANAN FEGE TAHIRI VLORE BARDHYL NURI KUÇAJ VLORE BILBIL SULO SHYTI VLORE DUSHAN SHAHIN ALLUSHAJ VLORE VELI PAZO HASANAJ VLORE ISAT NURI ÇELAJ

VLORE ERMAL OSMAN VELIU VLORE LUTFI AQIF ZACE VLORE AGRON NINE BOCI VLORE VERO VESEL GJOKAJ VLORE ARTION YZEIR KURTI VLORE ISLAM FEGE TAHIRI VLORE LUTFI ZENO JONUZAJ VLORE DASHO OSMEN KAPAJ VLORE ERNEST MEHMET KUÇI VLORE FERDINAND BUDIN LUZAJ VLORE VENDIM IMER ZYKAJ VLORE VIKTOR SALO PASHAJ VLORE FOTO GANI TOZAJ VLORE BAKI XHEMAL SHEHAJ VLORE FERIT JASHAR ZERE VLORE AGIM KAREMAN SELMANAJ VLORE ISMAIL TAHIR RAKIPI VLORE XHEMAL DAUT MUHAMETI VLORE SALIKO HASAN BRAHIMI VLORE BEQO GJOLEK HOXHAJ VLORE BARJAM SHYQYRI SHAHIPI VLORE FADIL ALI LIKOLLARI VLORE PASHO ZEQO HOXHAJ VLORE XHELAL MISINI LIKA VLORE NURI HAMIT HAXHIRAJ VLORE ALI ISUF HAMITI VLORE FLUTURIJE MUHARREM FETALLARI VLORE SKENDER NAZER LELAJ VLORE AGRON BEXHET HAXHIRAJ VLORE DALIP HAKI MALIQI VLORE BEDRI BEXHET HAXHIRAJ VLORE TAHIR AVDULLA RUSTEMI VLORE QEMAL KAREMAN SELMANAJ VLORE MENO JAUP HAXHIAJ VLORE BUKURI TAHIR PASHAJ VLORE AGRON AHMET HAJDINI VLORE ASTRIT DALIP SELA VLORE SAMI KAREMAN SELMANAJ VLORE ERMAL TOMOR RIZAJ VLORE LAVDOSH IBRAHIM STRATI VLORE HAXHI BEQIR MUSA VLORE DELI GANI JONUZAJ VLORE BATJAR AXHEM LUTO VLORE QAMIL HYSEN ZHAVARI VLORE LUAN GURO GOCKAJ VLORE MITRO DERVISH RESULAJ VLORE KASTRIOT TARE LIÇAJ VLORE SOKRAT GANI SHEHAJ VLORE XHEMAL SHEZAI HITAJ SHPETIM SHEZAI HITAJ VLORE BEJTO ALI BULLAJ VLORE YZEIR ZIHNI KURTI VLORE GURI REFAT LLANAJ VLORE FETI BRAHIM KAPAJ VLORE BUJAR NEFAIL ÇELA VLORE ISLAM RAMIS HOXHAJ VLORE FATMIR RIZA ARAPAJ VLORE LAMÇE HYDAI TRAGAJ VLORE SHAZIVAN XHELADIN DUKAJ VLORE NELO BEQIR SINAJ VLORE FEJZI HALIM VEIZAJ VLORE ZAIM FERHAT FERATAJ VLORE ARTAN SERVET NELAJ VLORE LEONARD AVNI KAFELLARI ; FERDINANT AVNI KAFELLARI ERMONELA AVNI KAFELLARI VLORE ILIR SHKELQIM LAMAJ GRAMOS SHKELQIM LAMAJ VLORE QEREM ADIF DEROMEMAJ VLORE VIKTOR HEKURAN HARIZI VLORE ASTRIT KOÇI NANO VLORE THEOFAN NEZIR JAÇAJ VLORE SKENDER HEKURAN HARIZI VLORE YLLI VELI SKENDERAJ VLORE MYSTEHAK HAKI XHAFERI VLORE MEHMET ADEM ORUÇI VLORE ASTRIT FEJZO HOXHA VLORE SOKOL SHERIF SHAHINAJ VLORE ELTON HEKURAN TAFA VLORE HABIL HAMIT AVDI VLORE PERPARIM HAXHI MALA VLORE XHEVDET ADEM ORUÇI VLORE MYZAFER XHAFER MALKA VLORE MUÇO HATE MUÇAJ VLORE FLAMUR REFAT LLANAJ VLORE ISMET FEÇORR ARAPAJ VLORE MYSLYM JAÇE ÇIFLIKU VLORE DULE DALAN SINANAJ VLORE OSMEN JAZO HAMITI VLORE NAMIK QAMIL MEMALLI VLORE PETRIT NOVRUS XHUFI VLORE PELIVAN HYDAI TRAGAJ VLORE GENCI NAZMI SULEJMANI ENERIETA REUF SULEJMANI VLORE ARMANDO PETRIT XHUFI VLORE HAMDI QENDRO SINANAJ VLORE VIKTOR CANE RRAPAJ VLORE SHEFIT MERKO RRAPAJ VLORE DIVIT HADIL BRAHIMI VLORE SHEZAI XHELIL NOVRUZAJ VLORE RUZHDI MEDIN XHELILAJ VLORE LUFTAR SHEFIT LAMÇAJ VLORE BEHARI LULO LULO VLORE ARTUR BELUL BRAHIMI VLORE ARTUR TODI DHAMO VLORE JAHO SULÇE NIKAJ VLORE ARAP ÇELO ZENELAJ VLORE ZILO HYSEN HOXHA VLORE VELEDIN YDO JAUPAJ VLORE VIKTOR SERI MUHO VLORE SHUAIP ARSHI BRESHANI VLORE KASTRIOT KOÇI JONUZI VLORE ALEKS JORGJI PAPA VLORE “ KENI “ , SH.P.K VLORE ELSA MALO HUDHRA

»

19

VLORE ARDIAN SHEZAI HITAJ VLORE SHEZAI SHEHAT LUTAJ VLORE DUDE LIKO SINANAJ VLORE DULE ELMAS KAPAJ VLORE NIAZI FASLLI SULAJ VLORE SOKRAT SELIM KAÇAJ VLORE TEKI IBRAHIM LULAJ VLORE MANOL ARAP ZENELAJ VLORE FIQIRET RESHAT HOXHAJ VLORE AVDI XHELAL ZHOLI VLORE ISUF KAMBER KAMBERAJ VLORE XHEMIL AVDYL VERCA VLORE FATIME KAJMAK POTKA VLORE MARKO CAUSH HASANAJ VLORE QERIM GANI ARAPI VLORE PASHO BARJAM GOCKAJ VLORE DURO SHYQYRI ALOLLARI VLORE QEMAL SADIK ASKUSHAJ VLORE PELIVAN METO CANA VLORE OSMEN HAXHI DULE VLORE XHEBRO SERJAN KAPAJ VLORE ISUF AVDULLA LATO VLORE FATOS CANE DOLLANI VLORE MENO MUST MUSTAJ VLORE ALFRED VEIZ BLETA VLORE AFRIM PETRIT IBRAHIMI VLORE PERLLAT BARJAM KAPAJ VLORE FATMIR SAMI OSMENAJ VLORE LUAN XHEZMI RAMAJ VLORE XHEVIT RAMADAN HOXHAJ VLORE HYSEN DANE XEBA VLORE ÇELNIK QANI ÇELA VLORE PETRIT BEKTASH BEGA VLORE BILAL ÇELO BEGAJ VLORE XHAFEZE SULO ARAPAJ ARTUR ISUF ARAPI VLORE BUKURI SEJDI SELIMAJ VLORE FREDI VIKO ARSHI VLORE VLADIMIR MUSTAFA ASLLANI VLORE QANI XHEMO VEIZAJ VLORE SULEJMEN FASLLI LATIFI VLORE MYRTEZA QANI RUMI VLORE SHYQYRI RAZIP CANALIAJ VLORE TAJAR MEÇAN DAUTAJ VLORE ARBEN HASAN SHAHINASI VLORE LAMÇE MEME KAPAJ VLORE HEKURAN HAJRO MAKSUTAJ VLORE NEBI BEQIR SINAJ VLORE ELISABETA SKENDER SHEHAJ VLORE BEHAR DERVISH LAMÇE VLORE HARILLA VANGJEL GOLLOSHI VLORE BRAHIM SHAQIR MEZANI VLORE BEGDASH HAXHEM BARDHI VLORE MEMET QAMIL MEHMETAJ VLORE MUSTAFA KUJTIM ZAHO VLORE GEZIM GANI MALAJ VLORE FEJZI QAMIL ISMAILAJ VLORE LUTFI MEHMET MUJOLLARI VLORE PETRIT IBRAHIM LULAJ VLORE BAJRAM HYSEN ÇELA VLORE JAKUP ISTREF RIKAJ VLORE SHEREF BRAHIM KAPAJ VLORE ULSI KALO BREGU VLORE OSMAN ISUF ARAPI FERDINANT ISUF ARAPI VLORE SKENDER SALI SHULI VLORE HATEM HALIT DERVISHI VLORE VULLNET ZIJA KACORRI VLORE KLAJDI BILAL ZEMANI VLORE SHEMSI BILAL ZEMANI VLORE MANUSHAQE ILIA VIDHAJ VLORE SELIM QAMIL SELA VLORE ARTJAN KUJTIM GRABOVAJ VLORE VELO SAFET HOXHAJ VLORE ARBEN AGIM TALLAKU VLORE GERMERIM SHAHIN RUÇI VLORE ISA SELAM ARAPAJ VLORE JEMIN SELAM ARAPAJ VLORE ADEM MALIQ BILBILI VLORE SHEFIT NUREDIN RESULI VLORE IZDER ISA GERRA VLORE JAHO BADO LESKAJ VLORE MAKSIM FAKO MERKAJ VLORE FREDI JASHAR GOXHAJ VLORE FATOS LAVER ÇOBO VLORE LAMÇE HYDAI TRAGAJ VLORE ARSEN SALI SINO ; ENGJËLLUSH SALI SINO MAKSIM SALI SINA VLORE VALENTINA MUHARREM SKËNDERI VLORE MERO FEJZI BINAJ VLORE PANAJOT ABDURAMAN MEMAJ VLORE HASAN ISA BRAHIMI VLORE YLLI TAJAR HAMATAJ VLORE FASLLI HITO MERKOHITAJ VLORE BUJAR MYFIT RUSHITI “ KENI “ SH.P.K VLORE RAUF NESIM KRYEMADHI VLORE PETRO FATOSH ALIRAJ VLORE SHPETIM ISTREF PASHAJ VLORE NURI MEME KAPAJ VLORE AGRON KUJTIM LIÇAJ VLORE KOÇI MEHMET MUJOLLARI VLORE ALFRED HAVNI SKENDAJ VLORE BASHKIM AHMET CEKAJ VLORE HASAN LUTFI SHAHINASI VLORE RAKIP RESMI SINAJ VLORE MELAIZE ZILFO JAZAJ VLORE ALBERT FADIL MEMOKONDAJ VLORE HADUSH KALO BAKA VLORE HITO MUSTE MUSTAJ VIKTOR MUSTE MUSTAJ VLORE GEZIM HASAN BRAHIMI VLORE HALIM DANO DMIRI VLORE DUSHAN SHEHERI ALLUSHAJ VLORE FERIT MELEQ MUÇA VLORE SULLTANE HASIM JANKA VLORE MIHAL MENO XHAFERAJ


20

« dossier

Nga Albert Kotini

N

(vijon nga numri i kaluar)

ë Shkup shqiptarët formojnë shumicën e popullsisë, kurse serbët në Prizren dhe bullgarët në Dibër përbëjnë një pakicë fare të vogël, të cilët në kohët e vona kanë filluar të shpërndahen nga tokat shqiptare të liruara. Pra, mania e serbëve që t’i mbajnë këto vende është krejt pa vend dhe sentimentale e bazohet te kujtimet e historisë së saj mesjetare. Nëse sllavët do të mbështeten te ndonjë perandori e largët në të kaluarën, shqiptarët mund t’u thonë se janë banorët më të vjetër të Ballkanit, shumë kohë përpara se ata të shkelnin këmbë në këtë siujdhesë. Të gjitha provat janë në favor të Shqipërisë.” (Besim Qorri, vep. cit.) Disa prova e fakte historike Nuk harrohet marrëveshja Jugosllavi-Turqi, ku u tërhoqën 230 mijë kosovarë, gjoja turq, të cilët banonin në Kosovë e Maqedoni. Përsëri elementi sllav i futur në Kosovë e Maqedoni është shumë i vogël në krahasim me atë shqiptar. Kështu edhe nga moszbatimi i reformës agrare (për motive të njohura) u kthyen përsëri në Shqipëri mjaft kosovarë e dibranë. Bullgaro-maqedonasit kanë origjinë të ndryshme dhe ndodhen më me shumicë në Maqedoni e në Jug të Kosovës. Infiltrimi i tyre në tokat shqiptare duhet të kërkohet në kohën e pushtimeve të carit të Bullgarisë dhe më vonë, gjatë sundimit turk në Ballkan. Ky element, duke qenë edhe më i fortë se ai serb, i ka qëndruar me forcë pushtimit turk dhe ka shkuar gjithmonë në harmoni me shqiptarin, duke pasur në çdo kohë marrëdhënie të përzemërta. E me të vërtetë, nuk janë parë ndonjëherë në histori ndërmjet elementëve dibranë e maqedonas luftëra dhe grindje në kohë të ndryshme, përkundrazi, miqësi e ballafaqim për çlirimin e përbashkët nga zgjedha turke dhe nga ajo serbe (e pse jo edhe greke). Një gjë e tillë i ka sjellë dëm çështjes shqiptare, pasi në saje të miqësisë ka përfituar elementi bullgar për të shtuar infiltrimin e tij ndër toka shqiptare, aq sa sot shohim me keqardhje të flitet së tepërmi bullgarishtja në disa nga viset tona dhe të banohen këto vende nga shumë syresh. Si shembull përmendim qytetin e Manastirit e të Prilepes, të cilët, ndonëse kanë qenë shqiptare dhe fshatrat që i rrethojnë, përsëri, të themi të vërtetën, popullsia e këtyre qyteteve është bullgaro-maqedonase. Elementi turk në Maqedoni pas pushtimit e sundimit gati 500-vjeçar nuk është autokton. Nga familje të vjetra turke, të ardhura prej kohësh në Shqipëri, ose nga ushtarë, të cilët pas luftimeve të zhvilluara këtu pëlqyen tokat tona pjellore më tepër se stepat e Anadollit. Feja myslimane bëri të përbashkët jetesën në harmoni dhe përzierjen dhe asimilimin e tyre me shqiptarët. Minorancë turke ka pasur në manastir dhe në Ohër, që merren me tregti. Mirëpo hilja jugosllave (serbe) ishte të rriteshin minoritarët turq, duke deklaruar më tepër sa ishin në fakt. Këtë e bënin për t’i emigruar si turq në Turqi nga Jugosllavia të kosovarëve e dibranëve si bujq e punëtorë krahu. Çështje tjetër kjo për t’u trajtuar për serbët, që donin të prishnin strukturën homogjene dibrane edhe në Maqedoni. Ka edhe elementë të quajtur “kucovllehë”, një popull nomadësh, kushtuar sidomos për blegtori, që ka emigruar në tërë viset e Ballkanit. Kucovllehët, njerëz të zotë në tregti, të zgjuar si jahudinjtë, janë përzier në punët politike të vendit ku kanë banuar, duke marrë pjesë vazhdimisht në punët qeveritare të shtetit. Megjithëse janë asimiluar me shpejtësi, përsëri kanë ruajtur dialektin e tyre, të cilin e flasin në familje. Në Kosovë e Maqedoni nuk e kalojnë (v. 1944) numrin 30 mijë dhe disa flasin gjuhën shqipe, pasi prej këtej kanë emigruar. Kjo minorancë nuk paraqet një karakter të vërtetë kombëtar, prandaj mund të jetojë me shqiptarët më mirë sesa me serbët.

E martë 26 qershor 2012 •

Agollët,

historia e Dibrës

Historia ka treguar se kucovllehët e Shqipërisë së vjetër, ashtu edhe ata që jetojnë në Kosovë e në Dibër, kanë jetuar dhe jetojnë gjithmonë në harmoni të plotë me shqiptarët më mirë se me çdo popull tjetër të Ballkanit. Është një popull minoriteti që nuk i ka sjellë ngatërresa vendit tonë, përkundrazi, e ka përkrahur me çdo mënyrë pavarësinë e Shqipërisë. Vetëm në raste manipulimi nga grekët e serbët janë bërë përpjekje për t’i hedhur në shërbim të interesave të tyre, por të marrë në tërësinë e tyre historike këto minoranca kanë gjetur një trajtim më të mirë se në çdo vend tjetër ballkanik. Shqiptarët e Kosovës, të Dibrës dhe të Maqedonisë në vitin 1944 përbënin më tepër se 1 milion banorë në viset e tyre Dihet që jugosllavët kanë spekuluar me statistikat, në veçanti me atë të vjetër turke, duke ngatërruar regjistrimin e popullatës të ishperandorisë në grupe myslimanësh, duke futur të gjithë shqiptarët. Mirëpo Komiteti Mysliman i Shkupit hartoi me kujdes një statistikë, duke veçuar myslimanët sipas kombësive. Komuniteti i Shkupit administronte 868 885 myslimanë me origjinë shqiptare, nga të cilët 412 ishin myftinj si dhe 135407 shtëpi myslimane. Ky dokument është botuar më 1937, ku përfshin të gjithë myslimanët e këtij juridiksioni. Kjo statistikë u përpilua me rastin e zgjedhjeve “Reis-yl-Ylema”-së në vitin 1937. Në këto shifra ka edhe elementë të minorancës turke e sllave të përzier me elementin shqiptar të fesë myslimane. Dibra ka 11 myftinj; 2277 shtëpi myslimane, 6441 meshkuj, 5816 femra (Σ=12257) shqiptarë. Ky komitet përpiloi në fillim një statistikë që u përkrah nga mijëra hoxhallarë ndër vise të ndryshme me shërbim fetar. Nga kjo shifër janë hequr 40 000 myslimanë me origjinë turke të ish-Jugosllavisë si dhe 50 000 myslimanë me origjinë sllave të Sanxhiakatit. Kështu që shqiptarët e të dyja feve, myslimane dhe katolike, arrijnë në numrin 828.885. Megjithëse kjo statistikë mbahej nga më të mirat për kompetencë, përsëri paraqet të meta, sidomos për sa u përket shqiptarëve me dy gjuhë (biling). Kjo arsye u dha shkas qeverive të Beogradit dhe të Ankarasë ta konsiderojnë këtë popullatë sikur është me origjinë turke. Si shembull paraqesim rajonin e Goras në krahinën e Prizrenit. Goranët, me origjinë të pastër shqiptare, përveç gjuhës së nënës, që është shqipja, flasin një dialekt sllav – dhe ky dialekt tjetër i përzier turqisht. Po kështu edhe disa katunde të Ohrit dhe të Strugës përveç gjuhës shqipe të familjes përdorin edhe maqedonishten. Ndër studiues të pranishëm për këto statistika përmendet autori bullgar Simeon Evtimof (dokumenti II), që e llogarit numrin e shqiptarëve në 700 mijë frymë1. Shkencëtari italian Enrico Aci Monforca (dok. III), ku shqiptarët arrijnë shifrën 700 mijë frymë [“Le minoranze nazionali contemplate dagli atti internazional” Valecchi, Firenze] Me një statistikë tjetër të Komunitetit Mysliman të këtij juridiksioni të Shkupit arrihet në shifrën 866.649 (dok. V) pa përmendur 90 mijë shqiptarë të tjerë me origjinë turke e sllave, si dhe 50 mijë shqiptarët katolikë. Përmendim dhe statistikat e legatës shqiptare në Beograd (dok.VI) ku shqiptarët myslimanë figurojnë 819 688, këtu futen edhe myslimanët turq si dhe sllavët e sanxhiakatit, kurse nuk figurojnë shqiptarët katolikë. Ana tjetër. Po paraqesim statistikën e parë jugosllave me karakter zyrtar, atë të Mbretërisë Serbo–Kroate–Sllovene më 31 janar 1921. Ky është botuar nga Drejtoria Shtetërore e Statisti-

kave në Sarajevë, “Drazavna Stamparia” në vitin 1924 (dok.VII). Në këtë statistikë në kolonën “Banorë me gjuhë të nanës shqipe” ky element figuron prej 441.740 frymë, kurse minorancat e tjera, me kombësi greke, turke, çifute, kucovllahe arrijnë numrin 201 300. Le të supozohet se është numri i vërtetë i shqiptarëve. Por lind pyetja: ku janë, atëherë, 250 mijë turqit që flisnin, turqit dhe serbët me këmbëngulje në kohën e traktatit të emigrimit të elementit kosovar? Pra, vetë kjo statistikë zyrtare jugosllave provon qartas tezën tonë se në Jugosllavi nuk ndodhen më shumë se 40 mijë turq. Pra, në kolonën “Minoranca të tjera” të statistikës në fjalë më shumë se gjysma e kësaj shifre formohej prej shqiptarëve, të cilët kuptohet se janë futur me qëllim të bëjnë pjesë në këtë kolonë. Kurse vetë gjysma tjetër që mbetet përbën elementët turq, grekë, çifutë, kucovllehë dhe jevgj. Këta të fundit arrijnë në numrin prej 300 mijë veta. Nuk duhet lënë në harresë fakti se kjo statistikë u përgatit prej autoriteteve jugosllave kur përndiqeshin prej tyre dhe këta, për t’i shpëtuar vuajtjeve, deklaronin se ishin turq e jo shqiptarë. Një statistikë po zyrtare e burimit nga kalendari mysliman i vitit 1934 (1352– 1353), botuar në Sarajevë, i llogarit shqiptarët në 517 470 frymë. Nga viti 1921 deri më 1932 u shtuan edhe 80 mijë veta më tepër. Autoritetet ushtarake austro-hungareze në kohën e pushtimit të tyre, ndonëse me mungesa, mund të cilësohen mjaft të saktë. Kuptohet që dëbimet malazeze e serbëve për shqiptarët përgjysmuan edhe popullsinë shqiptare, ndërsa numri i sllavëve mbeti po aq sa përpara Luftës Ballkanike. Statistika tjetër para vitit 1944, nga Instituti Hartografik i Sofjes, megjithëse e njëanshme, jep shumicën shqiptare edhe në Maqedoni. Pra, në dritën e dokumenteve të burimeve të huaja numri i shqiptarëve në Jugosllavi arrinte 900 mijë banorë, ku shumica banonte në Kosovë dhe të tjerët në Maqedoni e Mal të Zi. Vetëm në vitin 1945, kur kufijtë e atdheut tonë mbetën jashtë në Maqedoni e Dibër, pa qenë asnjëherë minoritet, u copëtua nga territori kombëtar. Ajo çka bie në sy është fakti se pas vitit 1912 infiltracioni sllav ka qenë shumë i fortë edhe në Maqedoni. Megjithatë, deri në vitin 1943 elementi shqiptar ishte superior dhe vetëm po të bashkoheshin serbët me maqedonasit mund t’ia kalonin shqiptarëve me një ndryshim shumë të vogël. Elementi shqiptar ka përbërë shumicën në Shkup, dhe kjo jo vetëm për qytetin, por në tërë katundet përreth që janë në rreze prek 8 km deri në Kumanovë, ku shumica dërrmuese është shqiptare. Sipas statistikave jugosllave të vitit 1921, rrethi i Shkupit kishte një popullsi më shumë se 50 mijë banorë, nga të cilët 24 299 figuronin si myslimanë, prej ku vetëm 18 032 frymë statistika i njihte për shqiptarofonë. Sllavët, të përbërë me dy komunitete: serbë e maqedonas, përsëri shqiptarët përbëjnë shumicën absolute, sepse statistika përfshinte në numrin e sllavëve dhe shqiptarët ortodoksë, shqiptarët myslimanë të sllavizuar si dhe serbët e ardhur nga tërë Jugosllavia për kolonizim. Autori i librit “Kosova - djepi i shqiptarizmit” (Hamit Kokalari, 1943) thotë: “Asht e tepër të shtojmë se numri i shqiptarëve prej 18 032 qëndron shumë larg realitetit, i cili pasqyrohet më mirë prej numrit 24 299 myslimanësh.” Dijetarët Gustav von Hahn dhe Ami Boué tregojnë realitetin. Autori tjetër francez, Gabriel Louis Jaray shkruan për shqiptarët në

veprën “L’Albanie Inconnue”, Paris 1913, f. 14 dhe 21 për Shkupin se: “Nga 45 000 banorë, 25 000 janë shqiptarë, 10.000 bullgarë ose 15 000, serbë 3000 dhe çifutë 2000.” Harta etnografike, e botuar në librin e dijetarit italian Almagia e fut qytetin e Shkupit brenda kufirit etnik shqiptar. Gjithashtu, një hartë tjetër e riprodhuar, në fq. 182 të po këtij libri dhe e nxjerrë nga libri “Makedonien” (Jena 1927, f. 157) e dijetarit gjerman Leonhard Shultc. Jena tregon katundet shqiptare të ndodhura rreth Shkupit dhe që në krahasim me numrin e katundeve bullgare dhe serbe përbëjnë shumicën absolute: 56 katunde shqiptare, kundrejt 15 katundeve bullgare, 9 serbe dhe 3 turke. Në vitin 1941 Shkupi rezulton të jetë shumë i favorshëm për elementin shqiptar, i cili zotëron në mënyrë të padiskutueshme një shumicë dërrmuese në Shkup, në Kumanovë, në Preshevë dhe në Kaçanik, domethënë në zonën e ndodhur në perëndim të lumit Pcinja. Ndërsa në vitin 1941 gjendja etnografike e Shkupit është paraqitur sipas interesave të shtetit që e okuponte, duke maskuar realitetin. Që kur iu aneksua Shkupi Serbisë, elementi serb filloi të bëjë një invazion të vërtetë në qytet, ku arriti të ketë një shumicë të rëndësishme. Megjithatë, në këtë vit (1943) në qytet mbetën 30 000 banorë shqiptarë, kundrejt një pakice maqedonase e sllave; të tjerët arrijnë numrin 15 000 veta.”2 Numri i bullgaro-maqedonasve që mbetet brenda kufirit shqiptar dhe andej kufirit me shqiptarët, me Shkupin shqiptar, që i bie rasti të mbetet me bullgaro-maqedonas, kapin një shifër afro 100 mijë veta. Siç shihet, ndryshimi i kësaj shifre me atë të bullgaro-maqedonasve brenda kufijve tanë është i pakët. “Në krahinën e Dibrës së Sipërme gjinden 9800 bullgarë e mezi 8000 serbë kundrejt 35.000 shqiptarësh e në Rekë 700 bullgarë kundrejt 17 000 shqiptarësh.”3 “Në Tetovë, përpara luftërave, nga 5000 shtëpi gati 3000 ishin shqiptare, 1200 serbe e 800 bullgare. Mbas lajmeve të mbledhura këtu, mbi 100 fshatra 68 janë shqiptare dhe teprica bullgare e serbe. Në krahinën e Gostivarit, në mbi 60 katunde 40 janë shqiptare, të tjerët bullgare e disa serbe.”4 “...Udhëtari që vjen prej qendrës së Shqipërisë, domethënë nga Elbasani, e që shkon në Ohër, i gjen vendasit bullgarë t’ishulluem në mes të një fushe shqiptare... Qyteti (Struga) përbëhet prej dy lloj popullsish (shqiptarët e bullgarët), por fusha përqark është krejt shqiptare, deri në Ohër.”5 Pra, elementi shqiptar që banon në Kosovë dhe ndër viset e tjera të Veriut, në Dibër dhe në Maqedoni, arrin më tepër se 1 milion shpirt dhe formon një grup etnik kompakt, që predominon mbi ato pakica sporadike, të cilat shkrihen në gjirin e thellë të detit shqiptar. Kështu flasin dokumentet e kësaj çështjeje në vitin 1943, sepse deri në vitin 2000 statistikat janë krejtësisht të manipuluara nga institucionet e ish-Jugosllavisë dhe nuk ia vlen të demaskohen deformimet e njohura politike pa asnjë bazë shkencore. Sa për shprehjen “Stara Serbija”, që serbët e përdorën zakonisht për të quajtur kështu Kosovën, duhet theksuar se ajo shprehje nuk ka asnjë bazë historike dhe se serbët e kanë shpikur vetë nga mesi i shekullit XIX, për t’u shërbyer më mirë qëllimeve të tyre ekspansioniste në dëm të Shqipërisë. Këtë praktikë kanë përdorur edhe bullgarët në propagandën e tyre me fjalën “Maqedoni”, e cila ka mbetur si një shprehje gjeografike që nga koha e vjetër, kurse ata e kanë paraqitur Maqedoninë si një tokë irredente bullgare, pa marrë parasysh ekzistencën e elementeve etnike të tjera. (vijon numrin e ardhshëm) 1. Simeon Evtimof, drejtor i gazetës “La Macedoine” të Gjenevës. 2. Hamit Kokalari, “Kosova - djepi i shqiptarizmit”, 1943, f. 42. 3. Gaetano D’Aragona, konsull i Italisë në Manastir më 1902. 4. Jaray, “L’Albanie inconnue, 1913”. 5. “Shqipnia përpara Konferencës së Paqes”, botim i parë, fq. 23.


zbavitje • E martë 26 qershor 2012

(METROPOLITANI) Fjalekryq 1

2

3

4

5

14

15

18

19

20

25

26

27

34

35

16

7

9

10

11

12

21

22 28

29

23

30

31

32

37

44 49

54 59

55

69

HORIZONTAL 1-Boris, që qe aktor. 5-Kërcente tip tap. 14-Pak origjinalitet. 15-Inicialet e Bolivar. 17-Kështu thirrej Cibela nga romakët. 18-Eshtë edhe ajo e historisë. 20-Arden e Flash Gordon. 22-Doktor në bluzë. 23-Kantautor italian. 25-Perëndia egjiptiane e diellit. 26-Inicialet e Kahn, portier. 27-Film i Luc Besson. 34-Bahriu, ish-sulmues bardheblu. 36-Ishte Gjermania e Adenauer. 37-Nolde piktor. 39-Ekstreme në ekstreme. 40-Përmbledh këngët e këngëtarit. 41-Në qendër janë… lirë. 42-Drejtimi që ka… kuptim. 43-Me të nxjerrin një tullë. 44-Janë ksenofobë.

56

66

62

67

70

71 VERTIKAL 1-Eshtë i shtati në vit. 2-Qyteti i Robespierre. 3-Ferdinand i mbrojtës angklez. 4-Qytet anglez. 5-Në fillin të fazës. 6-Inicialet e Gere. 7-Dashurohej nga Selena. 8-Fo komediograf nobelist. 9-Në krye të ambiciozëve. 10-Në hyrje të sallës. 11-Ekstremet e traktatit. 12-Inicialet e Einstein. 13-Eshtë emri… fals. 15-Jep një pije të ngrohtë. 16-Eshtë klientja. 19-Një britmë gëzimi nga... direku. 20-Një… mode rockband. 21-Shkruhet në… etiketë. 24-Nuk janë origjinalë. 28-Një komandë në… tastierë. 29-Janë tymrat e smog-ut.

45-Mund të jenë… unikë. 47-Fillojnë teorikisht. 48-Luhet një nga… banda. 50-Irlanda me Dublinin. 51-Janë me ngjyra si… tunxhi. 53-Punojnë për… vete. 54-Para of Saint Louis në aeroplanin e Lindbergh. 57-Një ndarës mes dy dhomave. 58-Merret një për siguri. 59-Braktisi Arianën. 61-Një fjalë për gjoja. 63-Gerulaitis, që qe tenist i famshëm. 64-Sampras me raketë. 65-Një pikë në kontratë. 67-Dalin duke qarë të tilla. 68-Harris shkrimtar (inic). 69-Një fjalë për të treguar si është… dikush. 70-Sikur ke thënë kudo. 71-I ndjeri Pascal i Pirandello-s.

30-Pak tiranike. 31-Mbreti i fundit i Trojës. 32-Eshtë… nata. 33-Një dokument për… trashëgimtarë. 35-Eshtë intoksikim. 38-Mund të jetë bankar. 40-Eshtë koinçidenca. 44-Janë… plloça. 46-Vërtet janë të fundit. 49-Pupi regjisor italian. 52-Sidney regjisor. 53-Lumi i Padania-s. 55-Matet edhe me ERG. 56-Girone aktor. 59-Mbajtësja e topit në golf. 60-Një fe japoneze. 61-Perëndesha e… italianëve. 62-Janë tek në klasa. 63-Shkroi Të mjerët (inic). 64-Në krye të plejadës. 66-McBein shkrimtar. 67-Bëjnë durim me uri.

Luani Edhe pse temperamenti juaj do jete pak i veshtire partneri do jete i duruar dhe do ruaje nje klime te qete ne lidhjen tuaj. Ata qe kane shume kohe qe jane lidhur do pushtohen nga pasioni. Beqaret nuk do deshirojne te angazhohen per asnje arsye. Ju e keni ne dore, beni ate qe deshironi. Kujdes me shpenzimet e pamenduara sepse situata financiare nuk eshte aspak e mire.

Peshorja Jeta juaj ne cift nuk do jete shume e qete sot. Partneri do e kete te veshtire t’iu kuptoje dhe ju nga kokefortesia do beni gjera te gabuara. Kujdes sepse situata mund tye perkeqesohet. Nga ana tjeter per beqaret gjerat do shkojne me se miri. Do njihni persona mjaft interesante me te cilet mund te krijoni lidhje afatgjata. Ne planin financiar do kete nje permiresim te vogel. Me ne fund!

Fjalëkryqi pa skemë, fjalëkryqi i kampionëve 1

Duhet të nxini 25 kuti HORIZONTAL: 1. Ato me armë nuk janë sforcim. 2. Ajri i Londrës. -Ekstreme në studim. -Një lloj... FIAT. 3. Lidhin brigje. -Fitim në ekstreme. -Rilexuar pjesërisht 4. Fillojnë lehtë. -Janë ata që dinë të shpërndajnë forcat. 5. Imponohen nga epidemitë. 6. Janë rrugë... plumbi. 7. Zdenek traineri i Lecce-s. -Mbyllin një tender. -Italia në Internet. 8. I Parmës ai i Stendhal. 9. Një komandë që ngrin. -Inicialet e Reed që qe aktor. 10. Pak akademike. -I forti i Sylvester Stallone-s. 11. Mbarojnë fare. -Qyteti i Abrahamit. -Emri i parë i Fassbinder. 12. Janë krokodilët.

A L H

L A R

T E T I

E

P A R A T

A L

T A N A

S

R A

I

A N N N

I

N

T I

K S

zv/kryeredaktor: Armand Maho Mariglen Mulla

E O

11

12

6 7 8 9 10 11

Ujori

12 E T

D

T P

I

E R E J A

S H E N D E T E

E

G I G U

V

E M

P O L

E A

E T

T E

R O M A N

S

T O P

I

I

T E T

S T

O

O I N

R

T A

I

U N I

A T L A S

E L L E R

10

Jeta juaj ne cift ka rrezim te jete e trazuar sot per shkak te ndikimit negativ te yjeve. Do keni aq shume deshira saqe partneri nuk do mund t’ua beje dot qejfin. Nga mbremja gjerat mund te fillojne te permiresohen. Beqaret edhe sot do vazhdojne te kene te njejtin status. Financat do jene te keqija. Mos merrni asnje vendim te rendesishem per te cilin do te pendoheni mjaft.

R

S

9

5

F U N D

I

8

Shigjetari

A U R I

7

4

T R A K T A T

D E A N A

I

6

Gaforrja Dite e mrekullueshme kjo e sotmja per jeten sentimentale te cifteve. Cdo gje do shkoje me se miri dhe ju do perjetoni kenaqesi pa fund. Beqaret do jene terheqes dhe do bejne per vete cilindo qe deshirojne. Bejini syte kater dhe shikoni kudo qe te shkoni. Ne planin financiar do keni fat. Te shumte do jene planetet qe do iu mbeshtesin dhe buxheti do te stabilizohet. Shlyeni fillimisht borxhet.

Virgjëresha Jeta juaj sentimentale gjate kesaj dite do jete shume e mire dhe do ndiheni te lumtur. Partneri do iu kushtoje shume vemendje dhe nuk do iu lere te merziteni per asnje moment. Beqaret do jene me te gatshem per te nisur nje histori dashurie. Kujdes, zgjidhni personin e duhur. Financat do te ekuilibrohen. Bejini mire llogarite dhe shpenzoni fillimisht per gjerat me te domosdoshme.

Akrepi Ata qe jane ne cift do e thellojne edhe me teper lidhjen e tyre dhe do bejne plane per te ardhmen. Vendimet lerini per pak me vone. Beqaret duhet te tregohen shume te matur gjate kesaj dite. Nga deshira per te krijuar nje lidhje mund te bejne disa gabime te pafalshme. Parate do te ikin lume sot. Do beni shpenzime pa kufij per te plotesuar deshirat. Kujdes sepse mund te ngeleni pa gje.

3

M

M

5

2

M O D E L

D O M U S

kryeredaktor Brahim Shima

s t a f f

I

E D

4

E T A

S

P

U R R

I

L E N L

I

R E

I

B R A T

I R A L

T E R A T U R A R B A N G

K A R E L

L A S

I N E S

E T U

A P E L I

T

O

F

L K

I

L A M E R S H E N

P R O I

O

I D E A L E

E

T O T O I

I

V

K A R B U R A N T E T

M A R

I

O D O A K R

T

T E O L O G E T

I R A L E

T E D

L

E

T H E M E L O R E

K A L

I

I

I M E T

A D L E R

B R E G D E T

I N E R A R R E T E

I

T E O S E T

politika: albana lika, herion mesi, oli xhilaga ekonomia: brikena dervishaj sociale: pranvera kola rrethet: blerina spaho kronika: mariglen mulla kultura: blerina goce design&layout: Daniel Prifti, Gëzim Duzha

Adresa: Rr. Dull Keta, nr. 5. (Rr. e Dibrës), Tiranë

pergjigje

K A P R

3

1

-Mbaron në finish. 2. Irlanda në Berlin. -Kështu quhet një film i realizuar sërish. 3. Rrallë është përgjysmë. -Paguhet për vonesë. 4. Qe perandori që mposhti dakët. -Janë në guvë. 5. Inicialet e Steinbeck. -Janë edhe ato të cirkut. -Në radhë të parë. 6. Inicialet e Morricone-s. -Një kufi që... s’duhet kaluar. -Tre në Suriname. 7. Janë lëvizje mashtruese. -Arratisur pjesërisht. 8. Mund të jetë ne katër kohë. -Tre në Maastricht. 9. Inicialet e Triolet. -Ndërmarrje Industriale rajonale. -Një mik i Batman. 10. Janë diktatorët. -Lush bën... tallet. 11. Lau duart me.. Jezu Krishtin. -Në krye të ekstremistëve. 12. Janë në skaje të... globit. -Një kërcim tahitianësh.

pergjigje

VERTIKAL: 1. Në mes të Jean dhe Sartre. -Tinëz në ekstreme.

2

Dashuria per ju qe jeni ne cift do shkoje me se miri sot. Do e perforconi lidhjen qe keni krijuar dhe do bashkepunoni per gjithcka. Disa mund te nisin edhe ndonje aktivitet te perbashket. Beqaret do i marrin lehte gjerat ne jeten sentimentale, por papritur do te shfaqet nje person interesant. Mos u kenaqni vetem me kryerjen e disa transaksioneve financiare, hiqni me shume lek menjane.

Influenca e planeteve ne jeten sentimentale te cifteve do jete pozitive. Do kaloni nje dite te bukur dhe me surpriza te kendshme. Ambienti i sotem per beqaret do jete paksa melankolik. Mundohuni te dilni me shume dhe te takoni persona te rinj. Urani do sjelle te papritura te kendshme edhe per sektorin e financave. Tregohuni vetem pak me te kthjellet dhe me te arsyeshem.

57 61

65

Neptuni mund te sjelle turbullira sot ne jeten tuaj ne cift. Do kerkoni shume liri te cilat partneri nuk do mund t’ua jape dot. Beqaret do terhiqen jashtezakonisht shume nga dikush qe eshte totalisht ndryshe nga ata. Kujdes sepse fillimi eshte gjithmone i bukur, por vazhdimesia jo. Nese deri me sot keni shpenzuar pa kufi ndryshoni sjellje nese nuk doni te ngeleni pa gjene xhep.

Binjakët

52

60

64

Demi

47

51

53 58

38

46

50

Dashi

42

45

63

24

33

41

21

13

17

40

43 48

8

36

39

68

6

»

Venusi do provokoje emocione te forta sot ne jeten tuaj ne cift. Do ia kaloni mjaft mire prane atij qe dashuroni dhe nuk do doni te ndaheni per asnje moment. Beqaret do kene ndryshime rrenjesore ne jeten e tyre sentimentale. Falenderoni planetet per keto mundesi qe do iu japin. Financat do jene te ekuilibruara. Beni ato shpenzime per te cilat keni me shume nevoje, jo me teper.

marketing: eligerta dyrmishi cel: 067

20 62 200

e-mail: eligertad@yahoo.com

Bricjapi Mos i hidhni syte diku tjeter sot sepse do perballeni me probleme te medha ne cift. Nese nuk iu pelqen me ai qe keni ne krah bejani te ditur dhe mos e lendoni. Beqaret eshte me mire te bejne kujdes me ato qe do thone sepse ne kete menyre nuk kane per ta gjetur kurre ate qe kerkojne. Financat nga ana tjeter do jene pozitive. Gjithsesi tregohuni te matur dhe mos shpenzoni me sy mbyllur.

Peshqit Merkuri do ndikoje pozitivisht ne jeten tuaj ne cift sot. Do keni me shume besim tek njero-tjetri dhe do flisni edhe per tema paksa delikate. Beqaret do jene te parrezistueshem dhe do bejne per vete cilindo qe do pelqejne. E vetmja keshille eshte te mos merrni vendime teper te rendesishme. Ne planin financiar do keni shume fat. Situata do permiresohet ndjeshem. www. gazetametropol.com e-mail: gazetametropol@yahoo.com


22 Ylli Polovina

B

«

Kulturë

ashkë me anashkalimin herë rutinor dhe shumë shpesh tinëzar për forcën e ndikimit në historinë tonë të familjes princërore Muzaka, një nga protagonistet më të mëdha të Mesjetës sonë, dinasti me gjurmëlënie të thekshme për tre shekuj me radhë (XIIXV), terri ka rënë edhe mbi interpretimin e stemës së tyre të parë zyrtare. Në librin tim të fundit “Gjon Muzaka i Beratit përballë Skënderbeut” jam përpjekur ta shpjegoj këtë dukuri, pra përse për hir të kultit pozitiv të Gjergj Kastriotit janë lënë në zbehje të vazhduar edhe Arianitët, edhe Topiajt, po ashtu Dukagjinët. Edhe të tjerë sigurisht. Por me këtë shkrim në “Metropol”, në këtë njëqindvjetor të ngjarjes së pavarësimit shtetëror, po i rikthehem kësaj teme i bindur se ende diçka ka mbetur pa u çuar gjer në fund, të paktën deri aq sa për lexuesin të qartësohet dhe mbetet në kujtesë. Është Gjon Muzaka, pasardhësi më i fundit i dinastisë, i cili pasi i rezistoi plot dinjitet pushtimit osman dhe në tokat e pakta të mbetura në buzë Tomor të Beratit mbijetoi pa u epur edhe një dekadë tjetër pas vdekjes së Skënderbeut, që i emigruar në Napoli të Italisë, na ndihmon për t’ia dalë mbanë. Në prag të vdekjes dhe në krye të tridhjetë e dy viteve ekzil politik, ai shkroi testamentin e tij pronësor për të tre bijtë. Ky rezultoi më pas se qe edhe një kronikë shumë e vyer për këtë periudhë të rëndësishme historike. Pikërisht në këtë dëshmi jo më të madhe se pesëdhjetë faqe ai shpjegon se familja e tyre kishte dy stema. Mbështetur mbi deklarimin e tij si edhe kontributin e veçantë të historianëve të specializuar për Muzakajt, Pëllumb Xhufi dhe Ferit Duka, po interpretojmë atë që është thënë dhe po ashtu mos theksuar, duke padrejtësisht harruar. Në testamentin e tij kronikë Gjoni ua përshkruan tre bijve të tij me këto fjalë stemën e parë princërore, e cila mbetet edhe më e dashura për Muzakajt: “Dua gjithashtu të dini se si ishte stema e familjes sonë. Ishte një burim gurgullues me dy sylynjare që shpërthente nga toka; e ky ishte ai burimi i Epirit për të cilin shumë autorë kanë shkruar: “Shuan pishtarët e ndezur e ndez pishtarët e shuar”. Ndërkohë familja e tyre dinastike më pas zotëroi edhe një stemë tjetër, të cilën e bëri zyrtare për vetë prestigjin që ajo mbarte. Pasi veproi Andrea Muzaka I (12801313), i cili gjatë sundimit të francezëve Anzhuinë, prej mbretit të tyre në Napoli, Karli I, qe emëruar si qeverisësi numër një i vendit (kishte titullin Marshall i Mbretërisë së Arbërve), administroi Teodori I. Pas këtij erdhi epoka e më të shquarit: Andrea II (1319-1372). Perandori bizantin Androniku II Paleolog i akordoi titullin më të lartë pas nivelit të tij, atë të despotit. Duke qenë se pothuaj e gjithë karriera e këtij muzakasi iu përkushtua luftës me serbët, me mbretin e tyre Stefan Dushan dhe të birin Urosh, armiq të mëdhenj për Bizantin, dhe i mundi dy herë rresht, madje përfundimisht i bëri të parrezikshëm për integritetin territorial të saj, vetë perandori i asaj kohe, Joani V Paleolog, jo vetëm ia rinjohu princit shqiptar titullin e despotit dhënë nga paraardhësi, por edhe i dërgoi si dhuratë stemën e Bizantit. Ajo përbëhej nga shqiponja me dy krerë, simbol i Perandorisë, me një yll gjashtëcepësh në krye. Andrea II e përdori këtë stemë të ligjshme si zyrtare, duke e lënë të mëparshmen, tradicionalen, me statusin e

E martë 26 qershor 2012 •

Bosët e parë të naftës në Shqipëri janë Muzakajt

shenjës thjesht familjare. Kështu në periudhën më shkëlqimtare të dinastisë, tek Andrea II, bashkëjetuan të dy shenjat e shkallës së fisnikërisë së Muzakajve. Kështu edhe u pasuan në brezat e mëpasshëm, deri kur trashëgimtari i fundit, Gjoni, i ndjekur nga njësi speciale osmane për t’u vrarë dhe me çdo kusht shfarosur bashkë me gruan dhe dy fëmijtë, e mitur, mërgoi në Itali. Në testament, edhe pse flet për këtë stemë të dytë, Gjoni nuk ka atë vëmendje, atë frymëzim dhe përmallje sa për me burimin gurgullues me dy sylynjaret. Pushtet të madh publik tregon shenja që i erdhi nga vetë Perandori, aq më tepër shqiponja dykokëshe, të cilën e zotëronte kur feudalët e tjerë shqiptarë nuk e kishin. Janë vite mjaft të mëpasshëm kur kjo shenjë e piratuar nga simboli i Bizantit shfaqet tek familje të tjera feudale arbre, përfshirë edhe Kastriotët. Madje Gjoni, i ati i Skënderbeut, stemën me shqiponjën e zezë dykrerëshe e paraqiti në mjediset zyrtare të Republikës së Venedikut shumë vite më pas nga çasti kur pati ndërruar jetë Andrea II Muzaka, zotëruesi i vetëm i ligjshëm i saj. Trashëgimtari i mërguar Gjon nga

mënyra se si e përshkruan stemën tradicionale të familjes së tyre lë të kuptojë se ajo jo vetëm qe e themeleve të saj, por mbarte edhe forcë të dukshme pushteti. Nuk mund të zgjidhej me një mision të tillë në rast se nuk e zotëronte këtë cilësi. Shenjat heraldike për këtë sugjestionim publik qenë, ca më tepër shumë shekuj më parë, ku forca ishte mjeti kryesor i epërsisë ushtarake, ekonomike dhe politike. Autori i këtij shkrimi, ndërsa shkruante librin “Gjon Muzaka i Beratit përballë Skënderbeut”, për shkak të elementëve ende të paktë, nuk e pranoi dot tërësisht që në fillim se ato dy shatërvanë të drejtuar lart dhe që vetëm më pas binin, tregonin fontanë nafte. Togfjalëshat kyçe “burim gurgullues...që shpërthente nga toka”, “burimi i Epirit” dhe se për të “shumë autorë kanë shkruar “Shuan pishtarët e ndezur e ndez pishtarët e shuar”, të shtynin vendosmërisht tek ideja e parë, por duke qenë se familja Muzaka ishte nga Opari i Korçës, saktësisht nga Zereci, një mosnxitim gjithsesi duhej treguar. Vendlindja e tyre është fare pranë

malit të Tomorit, plot me legjenda si vend perëndish, prej ku ujërat rrjedhin furishëm nga i gjithë shtati i tij. Madje Zereci apo Lavdari, kjo e fundit qyteza ku Muzakajt kishin varret e të parëve, ndodhen shumë afër një katarakti të pazakonshëm dhe fare pak të bërë publik në Shqipëri. Ky quhet Currilat. Aq mbresëlënëse është kjo ujëvarë (ujë që shpërthen nga brendësia e shkëmbinjve, sa kur e pamë për një çast na u duk se nën ndikimin e fortë të asaj pamjeje brezat e hershëm të Muzakajve mund të kishin sendërtuar në stemën e familjes së tyre imazhin e atij derdhjeje. Veç vërshimi ishte lart, madje Gjoni shkuan se ishte shpërthim nga toka. Pra, pasi udhëtuam posaçërisht në anët e Tomorit, hipoteza se shenja heraldike paraqiste kataraktin “Currilat” u zbeh dhe ra poshtë. Triumfoi versioni se paraqiste fontanë nafte. “Kroin e Epirit” e përmend Aristoteli në veprën e tij “Mbi mrekullitë e dëgjuara”. Sipas studiuesve atje thuhet “…pranë Epirit, burojnë ujëra të nxehta...” Kështu kemi një nga dhjetëra e dhjetëra prova se Epiri (as i Jugut dhe as i Veriut siç thuhet sot) nuk ka të bëjë me territoret e sotme shtetërore të Greqisë, por ndodhej

në Shqipërinë tonë të Jugut e deri në Shkumbin. Myzeqeja, prona kryesore e familjes Muzaka, gjendej në këtë territor. Në testament Gjon Muzaka shkruan se të parët e tij dhe ai vetë ishin despotë të Epirit. Si princ i arbërve dhe i epirotëve njihej nëpër Evropë pesë shekuj të shkuara edhe Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Që stema tradicionale e Muzakajve paraqiste fuqinë e tyre nëpërmjet shpërthimit të naftës vërtetohet nga një fakt mjaft i thjeshtë. Territoret historike të principatës së tyre ndodhen gjeografikisht atje ku sot janë burimet kryesore të naftës shqiptare: Myzeqe (Fier-Patos-Divjakë e përreth) dhe Kuçovë. Ndryshe nga principatat e tjera arbërore, ajo e Muzakajve ishte e vetmja me rezerva vajguri. Atëherë si përdorej për pishtarë, si edhe gjatë luftimeve në kështjella si lëndë e zjarrtë që u hidhej rrethuesve. Gjurmë pranie nafte ndodhen edhe afër Tomorit. Vetë kryeqendra e krahinës së Skraparit, prone shekullore e Muzakajve, quhet Çorovodë, çfarë sllavisht do të thotë “Uji i Zi”. Me të njëjtin emër, por shqip, gjendet një vend tjetër, afër, në krahinën e Tërpanit. Aty gjithçka përreth edhe sot bie erë vajguri. Sidoqoftë duke paraqitur një fontanë nafte përzgjedhja heraldike nga ky sugjestionim duhet të ketë ndodhur prej shpërthimeve spontane të saj në fushën e Myzeqesë. Pamje të tilla, flakë që përskuqte qiellin, i kemi parë për muaj të tërë edhe në vitet gjashtëdhjetë apo shtatëdhjetë të shekullit të shkuar. Madje një legjendë për Manastirin e Ardenicës tregon se netëve përreth tij e sidomos mbi çati, shfaqej një flakë e kaltër. Është më e pakta gaz që digjet. Edhe kur Gjoni mërgoi në Itali dhe trashëgimtarët e tij vijuan edhe për ca kohë mbijetimin e dinastisë, në shenjën e tyre zyrtare si familje princërore, tashmë të bashkuar me të dy imazhet, nuk e harruan kurrë të stilizonin dy sylynjaret që shpërthenin lart. Në murin e një vile në rrugën “San Xhovani” në Frankavila Fontana, në Salentino, Pulia, ku mendohet se ca kohë mund të kenë jetuar Muzakë, ndodhet një stemë. Përbëhet prej një shqyti mbi të cilin paraqitet një shatërvan i argjendtë. Ky rrjedh nga të dy anët. E shoqëron po ashtu një pishtar. Duke e mbyllur këtë shkrim për “bosët” e parë të naftës së Shqipëri, tema më kurioze mbetet përse stemën me mesazhin e pasurisë, të fuqisë dhe të pushtetit të naftës, e ka si shenjë zyrtare Bashkia e Beratit, çfarë ajo mund të zgjidhte, në të drejtën e saj ekskluzive, shenjën e dytë heraldike, atë me shqiponjën e zezë dykrenore. Për shembull përse nuk e bëri këtë zgjedhje Fieri ose të paktën Kuçova. Sigurisht e tëra kjo është pasojë e drejtpërdrejtë e mosstudimit dhe sidomos mospërhapjes së të dhënave të plota për historinë e kësaj familjeje shumë të rëndësishme, të anashkaluar me aq fort shkujdesje, çfarë nuk na bën nder. Tiranë, qershor 2012


• E martë 26 qershor 2012

LEONARD XHOKAXHI AJKUN rikthehet në skenën shqiptare

Kulturë

»

23

Balerini i njohur rishfaqet si koreograf, me idenë e ngjitjes në skenë të një spektakli baleti për 100-vjetorin e Pavarësisë Rikthehet në Tiranë me shpresën të ngjisë në skenë një spektakël baleti, kushtuar 100-vjetorit të Pavarësisë. Një nga balerinët më të njohur jashtë kufijve të Shqipërisë, Leonard Xhokaxhi Ajkun, vjen në Shqipëri me një shfaqje që ka korrur sukses në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Pjesa e baletit kushtuar fenomenit të emigracionit, aq të lidhur me Shqipërinë, tani “do të flasë” edhe për publikun shqiptar në interpretimin e trupës së baletit të Ajkun. Por pavarësisht dëshirës së balerinit dhe koreografit për të realizuar në skenën e Teatrit Kombëtar të Operas dhe Baletit, baletin “Legacy”, kjo do të varet nga Ministria e Kulturës, e cila nuk ka dhënë ende një përgjigjje për të mundësuar këtë shfaqje. Leonard Xhokaxhi Ajkun ka debutuar në skenat amerikane që nga viti 1998, ndërsa prej vitit 2000 ai drejton kompaninë e tij private të baletit. Deri në vitin 1991 kur u largua nga skena shqiptare, Ajkun ka qenë ndër balerinët më të mirë të Teatrit të Operas.

“MEN IN BLACK 3” premierë në Tiranë Fillojnë projeksionet e para të kapitullit të tretë të sagës. Tani në 3D

Boris është një alien i shëmtuar dhe i lig, i mbyllur vite më parë në një burg të sigurisë së lartë, në Hënë. Por arratia e tij shkakton panik në Tokë. Ai shpall luftë dhe ndërkohë vihet në kërkim të agjentit K, i cili e kishte burgosur vite më parë. Pushtimi i Boris rizgjon fantazma të vjetra në shpirtin e agjentit K. Për ta shpëtuar kolegu i tij, agjenti J duhet të bëjë një udhëtim në kohë.

N

jë kthim në të shkuarën, për të shpëtuar të ardhmen. Ky është misioni më i ri i “Men in Black 3” kapitulli i tretë i sagës së njohur fantashkencore, që nis të shfaqet sot në kinema në Tiranë. Pas gati një dekade, aventura e dy agjentëve J dhe K rikthehet në ekranin e madh të kinemasë, tashmë edhe në versionin tridimensional. Filmi fillon projeksionet ditën e martë, 26 qershor në kinema “Millennium”, duke sjellë për publikun, aksionin por edhe komedinë në shtratin e fantashkencës. Natyrisht pa harruar dy protagonistët tashmë që nga filmi i parë, Will Smith dhe Tommy Lee Jones. Bashkë me ta, një kast i mrekullueshëm aktorësh, si: Josh Brolin, Emma Thompson, Jemaine Clement, Rip Torn, Alice Eve. Nuk mungon as

pjesmarrja e këngëtarëve Justin Bieber dhe Lady Gaga, imazhi i të cilëve përdoret nga alienët. Producent ekzekutiv? Steven Spielberg. Udhëtim pas në kohë Boris është një alien i shëmtuar dhe i lig, i mbyllur vite më parë në një burg të sigurisë së lartë, në Hënë. Por arratia e tij shkakton panik në Tokë. Ai shpall luftë dhe ndërkohë vihet në kërkim të agjentit K, i cili e kishte burgosur vite më parë. Pushtimi i Boris rizgjon fantazma të vjetra në shpirtin e agjentit K. Për ta shpëtuar kolegu i tij, agjenti J duhet të bëjë një udhëtim në kohë. Konrektisht në korrik të vitit 1969, ku J do të jetë në një mision me agjentin e ri K, duke zbuluar jo vetëm shumë sekrete të universit, por edhe sekretet e zemrës së tij. Veshur me të zeza, natyrisht që kapitulli i tretë i “Men in Black” sjell në ekranin e madh jo vetëm agjentët e famshëm, por

edhe aleinë groteskë, fantashkencën e viteve ‘90 dhe pushtimin global me historinë e jashtëzakonshme të alienëve emigrantë në Tokë. Aventura e tretë dhe tridimensionale e K dhe J ashtu si nga fillimi i është besuar regjisorit Barry Sonnenfeld, i cili ka shpjeguar se vendosja e ngjarjeve të filmit në vitin 1969 ishte një zgjedhje e tij. “1969 është viti kur u bë fluturimi i parë në hënë dhe ishte takimi i parë me një trup në hapësirë. Pra, për një film që flet për alienë është një pikë nisjeje. Por ky vit ishte një vit ndryshimesh në modë, muzikë, kulturë dhe me të famshmin Andy Warhol”. Regjisori ka pohuar se nga ndikimet e tij për këtë kapitull të tretë ka qenë edhe film kult “Kthim në të ardhmen”. Skenari është bazuar mbi një ide të propozuar nga Will Smith dhe më pas u përpunua dhe u shkrua nga Etan Cohen. Buxheti i “Men in Black 3” ishte 225 milionë dollarë, por tashmë ai

i ka superuar shpenzimet e produksionit. Gjatë fundjavës së parë në kinematë amerikane, filmi mblodhi 17.7 milionë dollarë, duke mundur “The Avengers”. “Men in Black 3” u klasifikua në vendin e parë edhe vende të tjera jashtë Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Deri më sot në mbarë botën filmi ka mbledhur më shumë se 577 milionë dollar. Filmi ka marrë gjithashtu vlerësime pozitive na kritika kinematografike ku sipas siteve të specializuara, 68 për qind e recensioneve

janë me gjykime pozitive. Një film i katërt Gjatë produksionit të “Men in Black 2”, ishte Will Smith që i propozoi regjisorit Barry Sonnenfeld idenë e një episdodi të tretë që do të bazohej në një udhëtim në kohë të Agjentit J për të shpëtuar Agjentit K. Duke parë realizimin e kapitullit të tretë ia vlen të besosh se do të ekzistojë edh një kapitull i katërt ashtu siç e kanë shprehur dëshirën e tyre dy agjentët, Will Smith dhe Tommy Lee Jones.


24

« reklamË

E martë 26 qershor 2012 •

Gazeta Metropol 26 Qershore  

Gazeta Metropol

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you