Page 1

»7

Ilir Meta takim në Lushnjë

LRI pas zgjedhjeve të 23 qershorit do të ketë përfaqësues në parlament E shtunë

23 shkurt 2013 Viti IX, Nr. 2905 Tel: 04 2 233 991 Fax: 04 2 233 998 Çmimi: 30 lekë • € 1.5

gazetametropol.com

Situata në Durrës

Doktoraturat, nisin aplikimet Humbin vlerat muzeale, në Universitetin e Tiranës Dokumentet që duhen për të përfituar nga kuotat e miratuara. Si do të veprohet me diplomat e maturës 4-vjeçare »9

dhjetëra objekte arkeologjike të pagjetura »10

Programi i PS Rama: 5 pikat e para të alternativës »

3

Shtesat në Tiranë

Pallatet që kanë kaluar për regjistrim në hipotekë Përfitojnë 260 objekte me 11000 apartamente. Bashkia publikon listën e ndërtimeve dhe të pronarëve. Afatet që do të zbatohen

»6

Gjyqet speciale

Lista e personave të dënuar pas fitores së komunistëve Tmerri i krijuar në vitin 1947. Arsimimi dhe pozicionet që mbanin të dënuarit e parë të PK. Shkaqet që u dhanë në publik »18-19 flet mjeku kim drasa

Shenjat e infeksioneve seksuale te meshkujt dhe femrat Mjekët japin këshillat për ilaçet më efektive. Kur duhet të shqetësoheni dhe kontrollet që duhet të bëhen »7

Vrau vjehrrën e vjehrrin

Ther veten pas rrethimit nga policia dhëndri vrasës

»11

Rama falënderon r Fatos Nanon dhe Ili re ty Metën për rolin e

sDo të zbardhen do t” jet e “korrupsioni e dhe aferat e VIP-av

Projekt i posaçëm me gjashtë pika për emigrantët

Tentuan të justifikohen

»2

Listat e zgjedhësve, KQZ vendos gjobat për vendorët Mbikëqyrja nga disa agjenci

Morten Storm, historia e agjentit të CIA-s që zbuloi al-Aulakin Roli i agjentit të dyfishtë të danezit. Pse iu zbulua identiteti pasi qëndroi 10 vjet në rrjetin e “Al Kaedës” »14-15

Opinion Nga Isuf Luzaj

Komunizmi, çfarë është? »16-17

Bota »

22

Spanja, arsyet e vërteta të krizës


02

« politikë

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Publikimi i lajmit, kryetarët në mbledhjen e KQZ-së për raportim

Diplomacia

KQZ gjoba për kryetarët vendorë

Vestervelle, Riker

Miratohet vendimi për marrjen e masave ndëshkimore për vendorët Ervin Koçi

K

omisioni Qendror i Zgjedhjeve miratoi dje vendimin për marrjen e masave ndëshkimore ndaj kryetarëve të njësive vendore që nuk kanë paraqitur listat pranë këtij institucioni, dhe për ata individë që kanë çuar informacion jo të plotë. KQZja vendosi që të ndërmarrë sanksione administrative në masën 50 mijë lekë për kryetarët e njësive vendore që nuk kanë sjellë të dhëna për qendrat e votimit deri më datën 18 shkurt dhe deri tani vijojnë të mos kenë asnjë komunikim me Komisionin Zgjedhor. Krahas këtyre kryetarëve të komunave komisioni vendosi që të ndërmarrë sanksione administrative edhe ndaj atyre kryetarëve të njësive vendore që nuk kishin paraqitur në KQZ informacione për qendrat e votimit deri më datën 18 shkurt. Sipas vendimit, ata do të gjobiten me vlerën e 25 mijë lekëve për moskryerjen e detyrës së përcaktuar nga Kodi Zgjedhor. Masë ndëshkimore u mor edhe për një pjesë tjetër kryetarësh vendorë, të cilët kanë paraqitur informacion të cunguar për qendrat e votimit dhe nuk i korrigjuan ato. Ky grup u gjobit me vlerën e 15 mijë lekëve. Këto masa administrative ishin të paralajmëruara nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ditë më parë, pasi këta kryetarë të njësive vendore kishin shkelur ligjin duke mos zbatuar punën e tyre. Sipas Kodit Zgjedhor, deri më datën 4 të muajit janar kryetarët e njësive vendore duhej të kishin dërguar në KQZ listat dhe informacionet për qendrat e votimit, por një detarë e tillë u neglizhua. Mbledhja Mbledhja e djeshme e KQZsë u shoqërua me një raportim të disa prej kryetarëve të njësive vendore, të cilët, pasi kishin marrë lajmin se do të ndëshkoheshin, paraqitën në KQZ informacionet për qendrat e votimit dhe listat e zgjedhësve. Gjatë shqyrtimit të vendimit anëtarët e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve dëgjuan të gjithë kryetarët e komunave dh të bashkive që kishin paraqitur informacionin me vonesë dhe arsyet pse nuk kishin zbatuar detyrat që i rrjedhin nga Kodi Zgjedhor. Për këta kryetarë KQZja mori një masë më lehtësuese ndëshkuese në vlerën e 50 për qind të gjobës. Sipas informacionit të paraqitur nga administrata zgjedhore për këtë situatë, deri më datën 18 shkurt 2013 numërohen 62 njësi vendore që nuk kanë sjellë fare të dhëna për situatën, ndërsa 77 të tjera e kanë sjellë informacionin në kundërshtim me dispozitat e Kodit Zgjedhor. Sipas KQZ-së, kjo konsiderohet kundërvajtje administrative dhe në këto raste Komisioni duhet të nisë procedurën e shqyrtimit administrativ për penalizimin e tyre.

Vendimi kalon me katër vota pro

KQZ, palët të përçara për miratimin e raportit vjetor Komisioni qendror i Zgjedhjeve miratoi dje raportin vjetorë për punën e bërë nga institucioni. Miratimi i këtij akti solli një debat të ashpër ndërmjet anëtarëve të KQZ të cilët shprehën rezervat e tyre për raportin vjetorë të KQZ-së. Projekt-vendimi “Për miratimin e raportit vjetorë për veprimtarinë e KQZ-së për vitin 2012” kaloi me 4 vota pro dhe tre kundër. Kund këtij raporti u shprehën anëtarët të propozuar nga opozita parlamentare. Raporti tejet voluminoz që është përgatitur për tu miratuar nga Kuvendi kishte në të edhe vendimin e mos caktimin e mandate për zgjed-

hjet parlamentare të 23 qershorit, vendim ky që kërkon një shumicë të thekuar votash, 5 pro. “Mungesa e numrit të kërkuar ligjërisht të votave ‘pro’ sjellë si pasojë, që projekt-akti i paraqitur për caktimin e numrit të mandateve për çdo zonë zgjedhore të zgjedhjeve për Kuvendin e Shqipërisë të vitit 2013 të mos miratohet”, thuhet në raport. Një tjetër vendim që përfshihet në raport është pikërisht edhe ai i përcaktimit të zonave të administrimit zgjedhorë, pikë që u zgjodh vetëm pas ankimimit të çështjes në Kolegjin Zgjedhorë. Sipas vendimit të miratuar nga Kolegji

Zgjedhorë, u shtua numri i ZAZ-ve me 23 njësi, duke e çuar numrin në 89, ku ZAZ-të me numër tek do të drejtohen nga Partia Socialiste. Në raport përfshihet gjithashtu edhe plotësimi i vendeve vakante apo dhe konsitituimi i KQZsë së re. Gjithashtu raporti ka të përfshirë në të edhe pikën ku është kërkuar referendumi për ndalimin e importimit të mbetjeve. KQZ miratoi dje edhe masën e shpërblimit për dy auditët teknicien të cilët do të përfitojnë një pagë ditore prej 1600 lekësh për çdo ditë pune që ata do të kryejnë për Komisionin Qendror të Zgjedhjeve.

Kandidati për deputet në Peqin

Rama darkë me rastin e emërimit në IS

Ish-gazetari Peza jep arsyet pse duhet votuar

Zv. Presidenti Falenderon rolin e Fatos Nanos dhe të Ilir Metës

Ditën e parë të Konventës Kombëtare për programin të Partisë Socialiste i ishte rezervuar një fjalë edhe kandidatit për deputet Alfred Peza. Për të bindur të pranishmit në sallë dhe opinionin publik që e dëgjonte, ish-gazetari Peza risolli në kujtesë pozicionin e tij dje jashtë PS-së. “Në faqen 235 të librit “Kurban” Edi Rama rrëfen sipas mënyrës së tij një histori përplasjeje me Alfred Pezën. Ngjarja ka ndodhur përpara zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare të vitit 2009. Ai atë kohë, si edhe sot, ishte kryetar i PS-së, por jo më edhe kryetar i Bashkisë së Tiranës. Unë, gazetar dhe drejtor i përgjithshëm i televizionit ‘Ora News’. Në këta 8 vjet qëkurse Edi Rama është lideri i opozitës shqiptare, unë kam qenë i vetmi gazetar që kam bërë një betejë të hapur, të ashpër dhe publike me të. Unë sot jam këtu si pjesëtar i ekipit kombëtar të ‘Rilindjes Shqiptare’, me të cilin Partia Socialiste do t’u kërkojë votën shqiptarëve më 23 qershor”, - u shpreh Peza. E për këtë kandidatit për deputet i vjen mirë. “Nga kjo tribunë më vjen mirë t’ju them sot me krenari e modesti se kam ndikuar sadopak që ta shpëtoj Edi Ramën nga media dhe medien shqiptare nga Edi Rama, si një provë e gjallë dhe konkrete se Edi Rama ka pasur se çfarë të ndryshonte pas zgjedhjeve të 2009. Qenia ime sot këtu është prova më e madhe se edhe ai është përmirësuar. Për të mirën e tij, PS-së, opozitës dhe Shqipërisë”, - deklaroi Peza.

Zgjedhja zëvendëspresident i Internacionales Socialiste e ka shtyrë Edi Ramën që të shtrojë një darkë. Duke u ndier i nderuar nga ky emërim, Rama e konsideroi si një ngjarje historike zgjedhjen e tij jo në aspektin personal, por për faktin se në një ndër postet me të rëndësishme të Internacionales është zgjedhur kreu i Partisë Socialiste Shqiptare. Kësaj darke nuk i ka rezistuar dhe Sekretari i Përgjithshëm i Internacionales Socialiste Luis Ajala, i cili erdhi në Tiranë për të qenë pikërisht pjesë e kësaj darke. “Asnjëherë nuk e kisha parafytyruar dot këtë mbrëmje. S’e kisha menduar se kjo ditë do të vinte, të paktën jo pa kaluar disa vjet. Kremtimin e një ngjarjeje që për partinë tonë është historike jo sepse u zgjodha unë, por sepse u zgjedh kreu i PS-së së Shqipërisë. Është diçka e jashtëzakonshme që ndodh në një kohë të pazakontë në vendin tonë, prandaj unë sot jam i lumtur që kam mundësinë ta ndaj me ju domethënien e posaçme të kësaj ngjarjeje”, - u shpreh Rama gjatë fjalës së tij përshëndetëse. Por në këtë pozicion të sotëm të PS-së për Ramën kanë kontribut dhe ish-kreu i PS-së Fatos Nano dhe lideri i LSI-së Ilir Meta, dy figura që kanë luajtur një rol të rëndësishëm në Partinë Socialiste. Në këtë kontekst kreu i PS-së vlerësoi ata që e mbështesin, por dhe ata që e kanë kundërshtuar apo që kanë zgjedhur të mos e votojnë.

“Zgjedhjet të rëndësishme, s’ka kushte shtesë” Shefi i diplomacisë gjermane, Guido Vestervelle, theksoi dje se zgjedhjet e parlamentare të 23 qershorit përbëjnë një test kyç për integrimin e vendit në Bashkimin Europian. Ministri Jashtëm gjerman Guido Vestervelle në konferencën e përbashkët me homologun shqiptar Panariti theksoi se sytë e ndërkombëtarëve për këtë vendimmarrje të rëndësishme do të jenë kryesisht tek zgjedhjet. “Për plotësimin e kritereve ne nuk do të bëjmë lëshime, por as nuk do t’i vështirësojmë ato. Konsensusi për perspektivën europiane që ekziston në popull duhet të gjejë reflektim dhe në politikë. Rendi europian bazohet në disa parime themelore: demokraci, sundim të ligjit, pavarësi e gjyqësorit, por mbi të gjitha dialogu për zgjidhjen e problemit dhe jo polemikat e ashpra. E rëndësishme është që zgjedhjet që do të zhvillohen të shënojnë sukses e të kryhen bazuar me parimet europiane”, - deklaroi ministri gjerman. Ashtu si zyrtarët e SHBA-ve, edhe shefi i diplomacisë gjermane shprehu shqetësimin për rritjen e dozave nacionaliste në fjalimet e politikanëve shqiptarë. Por ministri Panariti garantoi se Shqipëria do të konsolidojë rolin e saj stabilizues në rajon. “Është e rëndësishme gjithashtu që ndjenjat kombëtare të trajtohen me më shumë përgjegjësi”, - tha kryediplomati gjerman. Riker I pranishëm dje në Tiranë ishte dhe zv.ndihmëssekretar i SHBAve, i cili gjatë takimeve që zhvilloji me për krekat më të lartë të vendit theksoi se Shqipëria duhet të vazhdojë të luaj një rol kyç në paqen dhe stabilitetin në vend. Gjatë takimit me ministrin e Jashtëm Edmond Panariti, Riker u shpreh se rëndësinë e intensifikimit të shkëmbimeve politike dhe veçanërisht në rritjen e pranisë së biznesit amerikan në Shqipëri dhe në rajon. Përfaqësuesi i SHBA-ve zhvilloi një takim dje edhe më Kryeministrin Berisha.


politikë • E shtunë 23 shkurt 2013

»

03

Rama deklaron alternativën për rilindjen e vendit nën siglën dhe firmën e PS

Katër shtyllat e programit të socialistëve Konventë dyditore me një performancë të zgjedhur pa konsultë nga jashtë Oli Xhilaga

P

latforma për sigurinë, shëndetësinë, arsimin, shtresat në nevojë, sporti u prezantua dje në ditën e parë të konventës për programin e Partisë Socialiste. I bënë publike idetë e tyre pa pasur frikë se mund të kopjohen nga kundërshtari politik, madje nxituan që t’i anonçojnë ato me firmën e rilindjes shqiptare. Alternativa socialiste erdhi dje në punimet e ditës së parë të konventës me një format krejtësisht të ri për të tilla aktivitete, ku përmes këtij organizimi u synua që të përçohej mesazhi se tashmë PS-ja është gati për të ardhur dhe për të mirëqeverisur. E kësaj përformance i kishte ardhur për shtat dhe look-u i përfaqësuesve të PS-së, që linçuan alternativën e fitores në 23 qershor. Mesazhi Qëllimi i konventës dyditore të Partia Socialiste është t’u bëjë me dije qytetarëve për zgjedhjen që ata duhet të bëjnë më 23 qershor. Kjo e argumentuar me ndryshimin mes dy alternativave, e shtrirë kjo në çdo aspekt të jetës. Përmes kësaj konvente, e cila do të vijojë punimet edhe sot, kampi socialist prezanton të gjithë strategjinë që do të ndjekë për të arritur atë që e konsideron si “rilindje të Shqipërisë”. “Njerëzit thonë se ne politikanët merremi shumë me imazhin. Në fakt, duhet të merremi. Nëse njerëzit nuk na pëlqejnë të folurën, dukjen rrezikojnë të mos na dëgjojnë fare. Kjo konference kombëtare është e rëndësishme, pasi tregon se sa seriozisht i marrim ne njerëzit, se sa përgjegjësi ndiejmë ndaj publikut, që duam t’ia përcjellim sa më të plotë pamjen që duam të jemi dhe atë që duam të bëjmë pas zgjedhjeve të 23 qershorit”, - vlerësoi kreu i PS-së Edi Rama në mesazhin e tij në fillim të punimeve të djeshme të kësaj konvente. Sipas tij, gjatë dy ditëve do të mbledhim sugjerimet e fundit, kritikat e fundit dhe më pas PS-ja do të vazhdojë me çdo rajon për detajimin e mëtejshëm të programit në varësi të nevojave rajonale. “Konventa Kombëtare është faza e parafundit e kurorëzimit të fitores “Për një Rilindje Kombëtare”, e cila realizohet me forcat e socialistëve në ndryshim nga pala tjetër, që ka nevojën e konsulencës së huaj”, - nënvizoi Rama. Konventa Risi në prezantim dhe në organizim. Me detaje të mirideuara për disa orë me radhë socialistët shpalosën alternativën e tyre për sigurinë, shëndetësinë, arsimin,

Emigrantët - Lehtësi fiskale për emigrantët që ngrenë biznese të reja dhe që hapin vende pune. - Do të kenë vende të garantuara në administratën publike fëmijët e emigrantëve që kanë studiuar dhe kanë dalë me rezultate të shkëlqyera. - Do të ketë subvencione nga shteti për emigrantët që do të përfshihen aktivisht në sektorin e bujqësisë. - Do të kalojmë në Kuvend ligji “Për votën e jashtme”, që do t’u mundësojë emigrantëve që të votojnë në vendin ku ata ndodhen pa pasur nevojë të udhëtojnë për në Shqipëri. - Emigrantët do të jenë pjesë e vendimmarrjeve politike. - Do të ngrihet një ministri e veçantë për emigracionin. - Do të ketë përfshirje të drejtpërdrejtë të emigrantëve në strukturat diplomatike të shtetit shqiptar, në ambasada dhe konsullata.

Gjyqësori 1. Do të zbardhen skandalet në shpërdorimin e pasurisë publike, veçanërisht kromit në Bulqizë, Albpetrolit, ARMO-s, HEC-ve etj. 2. Do të zbardhen aferat e të akuzuarve VIP për t’i nxjerrë para drejtësisë. 3. Do t’i jepet fund shpërdorimit të pasurisë kombëtare, duke përcaktuar një regjim korrekt ligjor dhe në respekt të jetës së minatorëve, familjeve të Bulqizës, mjedisit dhe ruajtjes së pasurisë kombëtare. 4. Të gjithë ata që kanë dorë për 21 janarin do të trajtohen si të akuzuar për një krim shtetëror, për të cilin do të mbajnë përgjegjësi një më një.

Shfrytëzimi i burimeve natyrore

Axhenda Në ditën e dytë të kësaj konvente kryetarët e grupeve të punës do të prezantojnë vizionin dhe idetë e Partisë Socialiste për sektorin e ekonomik, për fshatin dhe qytetin, për integrimin. Njëkohësisht janë parashikuar që pjesë e këtyre punimeve të jenë dhe fjalime të ndryshme, përfshirë këtu dhe ligjëratat e aleatëve të kësaj forcë politike. Punimet e kësaj konvente dyditore do të mbyllen me fjalën e kryetarit Edi Rama.

Rama e Meta Nuk është hera e parë, por për çdo të tillë tërheq vëmendjen. Partia Socialiste dhe Lëvizja Socialiste kanë pothuajse shpesh përplasje në orare sa u takon aktiviteteve të tyre. E njëjta situatë u krijua dhe pasditen e djeshme, kur televizionet e patën të vështirë në përzgjedhjen e transmetimeve të fjalimeve të kryetarëve Rama e Meta, pasi në aktivitete të veçantë dy drejtuesit ligjëruan në të njëjtën orë.

- Ekonomi dhe tregje progresive, jo shpërdorim të burimeve natyrore. - Shkatërrim i sistemit të monopoleve. - Favorizim për një shfrytëzim optimal të pasurive natyrore të vendit në harmoni me ruajtjen e mjedisit dhe me përfitim të prekshëm e të drejtpërdrejtë për konsumatorin shqiptar. - Mbështetje për ato partneritete publik-privat që mundësojnë zgjerim të ciklit brenda vendit, duke filluar nga nxjerrja e lëndëve të para deri te përpunimi i tyre brenda kufijve shqiptarë për të përfituar sa më shumë vlerë të shtuar dhe sa më shumë punësim. - Shfuqizim i të gjitha lejeve koncesionare për vepra hidroenergjetike që nuk kanë respektuar afatet ligjore dhe do të krijojmë mundësi për përfshirjen e investitorëve seriozë, vendas e të huaj, që dinë të zhvillojnë projekte në mënyrë transparente, duke respektuar mjedisin. - Rishikim i të gjitha kontratave e partneritetit publik-privat dhe do të kërkojmë anulimin e të gjitha atyre marrëveshjeve që shkelin ligjin në kushtet e konfliktit të interesit dhe në dëm të interesit të shqiptarëve. - Partneriteti publik-privat do të bazohet në objektiva të qarta të dobishmërisë publike, në legjislacion inkurajues e efikas, në procedura të rregullta e transparente, në institucione publike të përgjegjshme e kompetente.

Premtimi për sportin

Lotaria Kombëtare si fond për politikat rinore “Ne do ta kthejmë Lotarinë Kombëtare te publiku për të financuar sportin, për të financuar politikat tona rinore, që janë të lidhura bashkërisht me sportin dhe sigurisht dhe artin e trashëgiminë kulturore. Nëpërmjet kthimit të Lotarisë Kombëtare në një burim financimi të sportit ne do t’i japim vetes mundësi që ta rilindim sportin duke filluar nga shkolla, duke filluar nga ajo bazë e jetës shoqërore, që është komuniteti rreth shkollës”, - kështu u shpreh Rama ndalur në programin e PS-së për sportin. Sipas tij, PS-ja do të mbështesë çdo talent që nesër mund të ngrejë flamurin kombëtar dhe të lartësojë imazhin nëpër botë. “Vizionin tonë të bashkëjetesës qytetare, vizionin tonë të paqes mes vedi dhe të shpirtit të garës, që është kaq i domosdoshëm për këtë shoqëri, por që kaq mirë sporti e ushqen duke u dhënë mundësi njerëzve që të jenë pjesë e një skuadre dhe të gjejnë vendin e tyre në një skuadër”, - tha ai.

sportin, për mjedisin, për kategoritë e ndryshme sociale etj. Ditën e parë të konventës për programin kryetarët e grupeve të punës, të ndarë sipas zërave të këtij projekti, dhanë mesazhin e Partisë Socialiste për një rilindje në katër vjetët e ardhshëm. Ky aktivitet është ideuar të shtrihet në dy ditë dhe pritet të jetë pikërisht fjala e kryetarit socialist që të rezervojë dhe mesazhet më të forta për garën elektorale të 23 qershorit. Në këtë zhvillim më të fundit të kampit rozë nuk do të mungojnë dhe strat-

egjia e tij kundrejt aleatëve, jo vetëm shtimin e radhëve të koalicionit, por më së shumti me qëllim prezantimin e PSsë si një forcë e moderuar, aleatët të mund të gjejnë tek ajo një forcë politike të fortë dhe të gatshme për të ardhur në pushtet. Gjithashtu ditën e dytë të aktivitetit fokusi kryesor do të jetë ekonomia. Por në këtë performancë krejtësisht të re për opinionin publik nuk mund të mos vihej re dhe look-u i secilit prej përfaqësive socialistë të përzgjedhur për të anonçuar platformën e PS-së.


04

« intervistë

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Servet Pëllumbi në një intervistë dhënë në emisionin “Debat” në “channel one” të gazetarit Roland Qafoku

Opinioni duhet ta kuptojë se pa zgjedhje të lira demokracia do të jetë gjithnjë në pikëpyetje

I

sh-kreu i Kuvendit, Servet Pëllumbi, në një intervistë dhënë në emisionin “Debat në channel one” të gazetarit Roland Qafoku e ka cilësuar situatën aktuale zgjedhore të njëjtë më atë të vitit 1996. Sipas tij, dhe në atë kohë mazhoranca miratonte ligjet me dhunën e shumicës duke sjellë dhe kontestime e më pas manipulimet. Tani që jeni larguar nga politika a është më komode të gjykosh atë që ndodh në politikë? Po është komode sepse kur je i angazhuar në politikën e ditës, padashur bëhesh pjesëmarrës dhe përgjegjes në një farë mënyrë. Kështu që komenti subjektiv ndikon në gjykimin e politikës. Ndërsa kur je i distancuar është më komode për ta gjykuar politikën dhe udhëheqësit e politikës. Në këndvështrimin tuaj si është situata aktuale politike katër muaj para zgjedhjeve të 23 qershorit? Sigurisht që kjo është një pyetje e vështirë, por edhe e rëndësishme. Unë në mënyrë të përmbledhur do të thosha që klima politike parazgjedhjeve është e rënduar dhe problematike, si e tillë shtron një pikëpyetje të madhe në këto zgjedhje edhe pse ato janë të për të rëndësishme dhe duhet të zhvillohen të lira dhe të ndershme. Por nga mënyra se si po prezantohen forcat politike ato dy kryesoret dhe forma e luftës që kanë zgjedhur të dyja palët e tensionon shumë situatën dhe mua në shumë drejtime në kujton 1996. Ky vit, pra 96 nisi me një tensionim të ngjashëm. U miratua ligji i zgjedhjeve vetëm me votat e PD, u miratua ligji antigenocid që iu hoqi të drejtën kandidimit figurave të rëndësishme të PS, përfshi edhe mua dhe të gjitha përpjekjet bëheshin që PS të bojkotonte zgjedhjet. Madje edhe brenda partisë atëherë pata presione për t’i bojkotuar zgjedhjet meqë kushte ishin të tilla që shtronin një pikëpyetje barazinë e votës dhe barazinë e zgjedhjeve. Por unë në përgjithësi nuk i kam preferuar këto bojkotime dhe kam ftuar që të kuptohesha drejtë, edhe në atë situatë duhej marrë pjesë në zgjedhje dhe duhej luftuar për votë. Por tensionimi i asaj periudhe më kujton atë tensionimin e tanishëm, ndaj e përmenda sepse dihet rrjedha e mëtejshme e atyre zgjedhjeve. P.sh, debati që u bë për ndarjen e zonave në vetvete nuk duhet të merrte atë rrjedhë që mori, sepse në fund të fundit është detyrë e një organi siç është KQZ, dhe ajo është gjeografia de zgjedhjeve. Treguesit për këtë janë të përcaktuara dhe një debati i tillë përmban një lloj dyshimi. Por të shohim luftën politike që po zhvillohet po shohim se ajo q ë tani është personalizuar, dy liderët kryesore debatojnë në linja personale. Nëse atëherë thuhej se lufta kryesore ishte çrrënjosja e komunizmit sot është e njëjta gjë, por me term tjetër. Sot është, të thyejmë murin që ka ngritur e majta dhe të mos lejojmë bijtë e bllokut që të luftojnë për të marrë pushtetin. A nuk është i frikshëm ky krahasim me 96 profesor? Pikërisht ndaj e bëj këtë theksoj sepse duhet t’i bëjmë thirrje opinionit shoqëror, sepse realisht në pa bërë zgjedhje të ndershme e të barabarta kot që flasim për integrimin e Shqipësë në BE, apo për raporte politike apo demokraci në vend. Pa zgjedhje nuk ka demokraci të mirëfilltë. Pra, ju nuk besoni që zgjedhjet do të jenë brenda standardeve? Unë përshkrova këtë klimë politike për të thënë që duhet sa nuk është vonë të tërhiqet vëmendja forcave politike e opinionit shoqëror, e elektoratit që të luftojmë të gjithë që këto zgjedhje të jenë të lira. Shoh një angazhim më të madh të faktorit ndërkombëtar dhe le të shpresojmë.... Faktorin ndërkombëtar nuk e po krahason me ‘96? Nuk është përcaktor, por ai faktori ndërkombëtar po angazhohet dhe opinioni shoqëror duhet ta kuptojë se pa zgjedhje të lira, demokra-

Përgjegjësia është e përbashkët e dy forcave, por asnjëherë nuk mund të barazohet, përgjegjësia e atij që është në pushtet me atë që është në opozitë. Dhënia e mesazheve të bashkëpunimeve e konsensusit duhet të vijë nga qeveria sepse ajo është detyra dhe ajo ka interesin e saj në interes të vendit. Por ç’ndodh këtu, vetëm po të shoshësh seancat, gjithë ato sherre...Demokracia është bashkëpunim. Po shkon drejt zgjedhjeve atëherë edhe nëse do të ketë tensione kur je pranë tyre duhet që këto tensione duhet të ulen, madje krijohen edhe pakte sociale. Pra, nuk është thjesht se apo t’i votonte PS ato zgjedhje do kishte ndryshuar diçka. Asgjë nuk do të kishte ndryshuar, në mos tre ligjet, do ishte nxjerrë diçka tjetër.

cia shqiptare do të jetë gjithnjë në pikëpyetje dhe integrimi gjithashtu. Mendoj se këta faktorë duhet të bëjnë rolin e tyre për situatën e ardhme. Ku qëndron ndryshimi i faktorit ndërkombëtar në atë kohë me atë sot, sepse në ‘96 lideri socialist shikohej nga ndërkombëtarët me skepticizëm dhe ishte më i avantazhuar Berisha? Mbaj mend që në prill të atij viti një delegacion i PS shkuam në SHBA dhe patëm shumë takime në shumë nivele dhe na u krijua përshtypja se do të kishim mbështetje. E në fakt mbështetja deri në fillim të majit ka qenë e fortë nga ndërkombëtarët, por dy javë përpara zgjedhjeve ndodhen disa ndryshime që ne e kuptuam se nuk do të merrnim mbështetjen. Në atë nuk besohej se PS duhet të ishte një forcë që duhet të merrte pushtetin, dhe meqenëse PD kishte një mandat u mendua që të mbështetej edhe për një mandat tjetër. Por mesa di unë është dhënë në atë kohë një paralajmërim, se PD nuk duhet të luftonte me çdo kusht që të fitonte me dy të tretat siç pretendohej në atë kohë. U tërhoq vëmendje që të bëheshin zgjedhje të drejta dhe të lira dhe për mendimin tim PD do të fitonte, por me 51 ose 52 për qind, dhe realisht ndodhi ajo që ndodhi me komisionet duke u përdorur dhunë dhe ne ikëm nga procesi zgjedhor. Tani nuk është kjo situatë, PS dhe opozita në përgjithësi ka një besueshmëri më të madhe dhe PD ka dy mandate rresht, ka mbi vete edhe të disa dështimeve, apo peshën e 21 janari dhe korrupsionit. Mendoj se këto janë pesha të tilla për një forcë politike që nuk duhet të pretendojë për të fituar. Mbaj mend që ju keni qenë në opozitë në atë kohë kryetarin e PS dhe pothuajse të njëjtin qëndrim mbani dhe sot, pra jeni në opozitë më kryetarin aktual. A është PS

aktuale e njëjtë me PS e asaj kohe, pasi situata brenda saj duket ende e paqartë? PS në krahasim me ‘96 ka një ndryshim të madh, sepse ka një përvojë më të madhe si në qeverisje, ashtu edhe në opozitë. PS tani është një situatë më komode sepse ka tetë vjet në opozitë dhe është përpjekur të bëjë reforma të ndryshme brenda radhëve të saj të forcojë demokracinë e brendshme apo të tërheqë breza të rinj politikanësh, madje edhe në grupin parlamentar. Ndaj them se ka bërë një përgatitje më të madhe edhe në programin e saj, për fitoren e saj në zgjedhjet e 23 qershorit. A është ajo më demokratike sot sesa në ‘96? Demokracia ka disa tregues që mund të jenë më mirë e ka disa të tjerë që nuk mund të jenë më keq. Në disa drejtime unë mendoj se në atë kohë demokracia ka qenë më mirë, p.sh në aspektin e forumeve, ka qenë më aktive. Çdo gjë atëherë ka pasur komente nëpërmjet komitetit të përgjithshëm drejtues, debate dhe vendimet merreshin në mënyrë kolegjiale, kryesia ka qenë në një funksionim më të mirë. Tani këto debate kanë humbur? Nuk mund të them se kanë humbur, por mendoj se duhen zhvilluar më tej. Çdo të thotë që kanë nevojë për t’u zhvilluar më tej? Ka nevojë sepse nuk i ka në ato përmasa që duhet t’i ketë. Politika shqiptare në këtë moment po kalon një ngërç, dhe ajo po behët shkak për mosintegrimin e Shqipërisë në BE. Çfarë duhet të bëjë PS dhe PD që ky ngërç të zgjidhet? Partitë politike nuk përbëjnë një sistem politik, pra që ato të dinë të bashkëpunojnë me njëra- tjetrën, që të jetë kultura e dialogut e gjithëpërfshirës e dialogut e ndërtimin e një


intervistë • E shtunë 23 shkurt 2013 strategjie të përbashkët për zhvillimin e vendit. Partitë duhet të lidhen me njëra-tjetrën. E keni dhe për PS këtë? Por edhe për PS, unë p.sh kam qenë kundër bojkotit të saj në Parlament sepse ai është mënjanim nga demokracia dhe i bën dëm. E njëjta edhe për PD, e cila është në pushtet dhe ndonjëherë më duket sikur ngërçi krijohet me qëllim. Nuk duhet thënë se miratimi i tre ligjeve do na sjellë integrimin e Shqipërisë. Asnjë në Evropë nuk e ka thënë këtë, pasi tre ligjet nuk janë përcaktuese nuk ndryshojnë asgjë në Shqipëri. Integrimi është zhvillim dhe ne kemi të ardhura mesatare 3.5 herë më të ulta se në Evropë. Forcat politike duhet të kuptojnë se i duhet zhvillim dhe një strategji e përbashkët dhe do të zihen nëse duhet zbatuar taksa e sheshtë apo progresive. Edhe për këtë ka paqartësi të habitshme kur dihet se në shkallë botërore 86 për qind e shteteve zbatojnë taksën progresive, dhe taksa e sheshte në 14 për qind të shteteve. Në Shqipëri ka politikanë dhe forca politike që nuk e dëshirojnë Bashkimin Evropianë, nuk e duan kontrollin e Brukselit. Kush janë këto forca? Më konkretisht, ajo që qeveris vendin, ajo e ka përgjegjësinë më të lartë. Kur një kryetar i partie nuk jep konsensus dhe bashkëpunim, si mundet që kur ai të vijë në pushtet të qeverisë kur përballë do të ketë një forcë politike që do të mbaje të njëjtin qëndrim? Përgjegjësia është e përbashkët e dy forcave, por asnjëherë nuk mund të barazohet, përgjegjësia e atij që është në pushtet me atë që është në opozitë. Dhënia e mesazheve të bashkëpunimeve e konsensusit duhet të vijë nga qeveria sepse ajo është detyra dhe ajo ka interesin e saj në interes të vendit. Por ç’ndodh këtu, vetëm po të shoshësh seancat, gjithë ato sherre...Demokracia është bashkëpunim. Po shkon drejt zgjedhjeve atëherë edhe nëse do të ketë tensione kur je pranë tyre duhet që këto tensione duhet të ulen, madje krijohen edhe pakte sociale. Pra, nuk është thjesht se apo t’i votonte PS ato zgjedhje do kishte ndryshuar diçka. Asgjë nuk do të kishte ndryshuar, në mos tre ligjet, do ishte nxjerrë diçka tjetër. Mendoni se listat e mbyllura fuqizojnë kryetarin për të venë kandidaturat që ai mendon? Apo sistemi i listave të mbyllura duhet të vijë nga një votim në bazë? Këtu nuk shoh që të jetë bërë ndonjë zgjidhje fatlume nga asnjëra prej forcave, përfshi edhe PS. Çështja për mendimin tim duhet parë në tre plane. Së pari, kandidati dhe më pas deputeti është përfaqësues i të gjithë zgjedhësve, së dyti është përfaqësuesi i partisë që kandidat dhe është në të njëjtin kohë edhe pjesë e ekipit të kryetarit të partisë që kandidon për Kryeministrin. Ndaj edhe përcaktimi i tij në liste duhet të përcaktohet jo vetëm nga kryetari, por edhe nga elektorati dhe nga strukturat. Duhet të harmonizohen të tre këto aspakëte, me qëllim që partitë mos shndërrohen në parti administrative dhe elektorati të jetë thjesht votues. Medoemos duhet që elektorati të ketë ndikim e tij dhe strukturat e partisë gjithashtu se bashku me kryetarin. Nëse do të ishit ju ai që do të hartonit listën, si do ta bënit? Dua të tregoj një episod në lidhje me këtë listat. Në vitin 1992, nga kryesia e partisë u ngarkova unë që të punoja me listat e deputetëve dhe kam shkuar vetë në rreth dhe kam thirrur njerëz të shquar, intelektuale dhe kam vuajtur shumë sepse një pjesë e mirë e tyre nuk pranon të ishin deputete, në kundërshtim me situatën e sotshme. Rrallë mund të gjej sot ndonjë që thotë, “boll qëndrova depuetet, tani pranoj vetë të tërhiqem që të vijë një i ri”. Unë vetë e bëra këtë në 2005. Kur kryetari i partisë atëherë Nano më pyeti se ku do kandidoja, i thashë se nuk doja të kandidoja më. I kërkova vetëm që detyrën e kryetarit të Parlamentit ta çoja deri në fund, deri në shtator. Çështja e kandidimit është vërtetë delikate sot sepse ka shumë qejf mbetje dhe gjithnjë më kujtohet Max Webber, i cili thoshte se ka dy lloj politikanësh, një tip që rron vetëm për politikën dhe një tjetër që jeton nga politika. Unë do dëshiroja që të gjithë ata që janë deputet, të jenë pjesë e tipit të parë, pra që rron për politikën dhe kur e sheh që s’ka më çfarë të japë, të vetëmënjanohet. Kush është në PS ai që duhet ta bëjë këtë, që bëtë ju profesor? Unë nuk mund ta them këtë, dhe nuk mund të bëj lista, po flas në parim. Kur të arrijmë këtë atëherë kemi arritur dhe demokraci. Listat duhet bërë më transparencë me dialog, me elektoratin dhe jo duke bërë hile dhe duke vepruar fshehtas, pra duhet bërë në interes të përgjithshëm. A është e bashkuar PS, kur e dimë se shumë figura të rëndësishme janë lënë jashtë, si ish kryetari Nano, që janë nëpër forume, por as

Mbaj mend që në prill të atij viti një delegacion i PS shkuam në SHBA dhe patëm shumë takime në shumë nivele dhe na u krijua përshtypja se do të kishim mbështetje. E në fakt mbështetja deri në fillim të majit ka qenë e fortë nga ndërkombëtarët, por dy javë përpara zgjedhjeve ndodhen disa ndryshime që ne e kuptuam se nuk do të merrnim mbështetjen. Në atë nuk besohej se PS duhet të ishte një forcë që duhet të merrte pushtetin, dhe meqenëse PD kishte një mandat u mendua që të mbështetej edhe për një mandat tjetër. Por mesa di unë është dhënë në atë kohë një paralajmërim, se PD nuk duhet të luftonte me çdo kusht që të fitonte me dy të tretat siç pretendohej në atë kohë. U tërhoq vëmendje që të bëheshin zgjedhje të drejta dhe të lira dhe për mendimin tim PD do të fitonte, por me 51 ose 52 për qind, dhe realisht ndodhi ajo që ndodhi me komisionet duke u përdorur dhunë dhe ne ikëm nga procesi zgjedhor.

vetë nuk e dinë se në cilat forume janë? Unë nuk them që janë lënë jashtë, edhe Nano është anëtar i asamblesë po të dojë mund të vijë në parti, por ai vetë e ka braktisur. Unë nuk mbaj mend që ai të ketë ardhur në një mbledhje asambleje, apo edhe kur ishte deputetë në Parlament nuk vinte, pra ai është i vetëlarguar, nuk e ka larguar njeri. Pra, nuk ka largime. Kastriot Islami u përjashtua... Kastriot Islami u vetpërjashtuar, sepse ka një rregull të caktuar dhe përcaktim që nëse voton kundër vendimit politik që merr shumica vetëpërjashtohesh dhe kjo ndodh në të gjitha partitë evropiane të majta dhe të djathta. U bë që nga viti 2005 që e majta është përçarë dhe ende nuk duket që ka gjasa që të bashkohet. Dikur ky ishte problem i të djathtës, ndërsa e majta ende vijon me këtë virus. Kur mendoni se do të kemi një bashkëpunim mes të majtës jo bashkimit të saj dhe a mendoni se do të ketë një ndikim kjo në zgjedhjet e ardhshme. Në fakt këto përçarje janë një sëmundje e të majtës dhe jo vetëm tek ne, por edhe në Evropë. Bashkimi dhe uniteti nuk është një thirrje komuniste siç interpretohet ndonjëherë. Të majtë nuk e kanë shumë për zemër disiplinën dhe rregullin në [arti dhe ndodhe shpesh që e majta shpesh vepron e përçarë dhe kjo ndodh që kur Nano dërgoi atë mocionin e famshëm nga burgu. Vetvetiu u duk sikur ajo përçarje ishte e qëllimshme që prej asaj kohe PS nuk e ka marrë veten. Më pas ndodhi përçarja me Ilir Metën. Mënyra se si u veprua në 2003, nga ana e Fatos Nanos ishte përçare dhe denigruese për bashkëpunëtorët. Ndarja me LSI në 2005 ishte dhe faktori i humbjes së PS. Shtrohet çështja që PS në tërësinë e saj është bashkuar si parti, ka disa probleme në rrethe, por është e bashkuar në përgjithësi. Për sa i përket LSI, nëse ajo vijon të jetë pjesë e qeverisë deri në fund vetvetiu edhe një aleancë apo koalicion i mundshëm me të është në pikëpyetje. Por nëse do të ketë një ripërcaktim të pozicionit të saj, siç edhe Meta e ka thënë, atëherë mund të hapet ndonjë dritare edhe ndonjë bashkëpunim me LSI, pse jo. Sa janë shanset për këtë? Unë parashikime nuk mund të bëj, por në logjikën time them se LSI do të bashkohet me PS dhe dëshiroj në fakt. Si i shihni koalicionet që do të bëjë e majta në këto zgjedhje dhe a do jenë ato funksionale. Si i shihni raportet e saj me aleatët e saj të vjetër si Gjinushi apo Milo? Ndërkohë që duhet të themi se PS ka humbur dy aleatë, Nard Ndokën dhe po humb edhe zotin Dule. Si do të bëhet e mundur fitorja e PS kur shihet se tendenca e partive është të largohen pre koalicionit? Nuk do ta thosha këtë, që ka një tendencë për largimin nga PS. Sigurisht që aleancat për ne nuk kanë qenë gjithmonë fatlume dhe PS jo gjithmonë ka ditur të ndërtojë këto koalicione, madje edhe në 2009 nuk diti të ndërtonte ndaj edhe humbi. Unë shoh disa zhvillime ndryshe në këtë situatë, si psh para disa kohësh u bë një takim me 26 parti, gjë që është një numër shumë i madh që mund ët bëjë një koalicion. Nga ana tjetër shoh se ka një angazhim ëmë të madh nga partitë e majta dhe të qendrës për programin e PS dhe për të gjetur pika takimi me këtë program. Po diskutohet edhe për mënyrën e kandidimit për t’u përfshirë në lista të përbashkëta, edhe pse nuk e di si do funksionojnë këtë. Me këtë lloj taktike që mund të ndjekin mund të arrihet një koalicion më i gjëri i arritur ndonjëherë. Ju keni shkruar edhe një libër lidhur me moralin politik. Dy vitet e fundit njeriu që atakohej më shumë për korrupsion nga PS ishte zoti Prifti, i cili u bë opozitari më i madh. Ndërkohë që flitet kohët e fundit se ai mund të jetë pjesë e listës së PS. Bazuar edhe tek ideja juaj për moralin politik a sjell kosto kjo apo është konsum i momentit politik? Mua edhe si studiues edhe si politikan gjithnjë më ka shqetësuar çështja e moralit dhe politikës sepse kam vënë re që tek ne një pjesë e politikanë janë të prirur të ndjekin modelin e Makiavelit, qëllimi justifikon mjetin. Në kushtet e demokracisë një politikë ë tillë është krejtësisht e mbrapshte, ndaj duhet që politika të korrektohet nëpërmjet moralit. Kundërshtimi i njerëzve apo dhe tërheqja e tyre apo koalicionet duhet të jenë të moralshme jo vetëm për disa interesa. Kohët e fundit kemi pasur zhvillime në atë që quhet karta e nacionalizmit apo atë që quhet e patriotizmit, madje në media është publikuar një memo e dërguar në Ministrinë e Jashtme, e cila është interpretuar si një kërcënim për Kryeministrin Berisha, për qeverisjen e tij. Vetë ju si e keni përcjellë këtë çështje? Në fakt kam mbajtur një qëndrim kritik dhe e kam

»

05

shprehur këtë edhe në disa intervista. Unë i përmbahem tezës që duhet të dallohet qartë patriotizmi nga nacionalizmi. Ky i fundit në asnjë vend të civilizuar sot nuk ka një kuptim pozitiv, ndaj edhe retorika nacionaliste që shpërtheu ditën e festës për mendimin tim ka qenë e gabuar, sepse ai patriotizëm që shpërtheu në Vlorë donte një inkurajim tjetër dhe jo retorika nacionaliste. Patriotizmi është të duash vendin tënd, të kërkosh begatimin dhe zhvillimin e tij, ndërsa nacionalizmi në thelbin e vet është t’i bësh keq tjetrit, ta shohësh atë me urrejtje dhe ta dëmtosh. Nëse shohim sot, Evropa e bashkuar prej kohësh e ka kaluar këtë ngërç, nga i cili ka vuajtur gjatë sepse luftërat që janë zhvilluar kanë pasur si motiv nacionalizmin. Pas kësaj dhe sidomos me integrimin e Evropës këto ide janë kapërcyer. Edhe OKB ka marrë vendime të posaçme për mos ndryshim të kufijve dhe nuk inkurajoj qëndrime nacionaliste. Edhe vetë shqiptarët kanë vuajtur nga nacionalistët e fqinjëve, sidomos nga nacionalizmi serb. Ne jemi shprehur kundër koncepteve nacionaliste për Vorioepirin, ndaj kur ne jemi përcaktuar si faktor stabiliteti në rajon dhe nuk kemi krijuar probleme për fqinjët, nuk kemi porse dalim me teza nacionaliste në një kohë kur duam dhe integrimin. A jeni për bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë? Unë jam për bashkimin kombëtar dhe ky bashkim bëhet në Bashkimin Evropian. Kjo është një përgjigje shumë diplomatike profesor... Nuk është diplomatike, por reale. Ku qëndron e keqja e bashkimit të Shqipërisë me Kosovën? Kjo nuk është çështje dëshirash, ka disa praktika për këto punë dhe duhet të ketë edhe një mbështetje ndërkombëtare. Sepse dihet se si krijohet shteti i Kosovës dhe dihet se çfarë aspirimi kemi ne për në BE e nëse do të hiqen ato ndryshime kushtetuese që ka Kosovë që ndalon bashkimin me një vend tjetër, dhe organizohet në mënyrë plebishitare, atëherë mund të ndodhë edhe bashkimi. Por ndërsa ekzistojnë këto pengesa, unë mendoj se këto teza kanë thjesht qëllime elektorale. A të jap vota nacionalizmi? Mund të japë disa vota, por janë ato vota e shtrembra, e të manipuluara që vijnë votojnë duke iu dhënë pasaporta apo certifikata, apo duke votuar në emër tjetër. Pra, pas këtyre votave fshihet edhe manipulimi i pritshëm i zgjedhjeve, ndaj karta nacionaliste të dëmton edhe me fqinjët, por edhe brenda për brenda dhe nuk duhet të gjejë mbështetje ai që del me parulla dhe retorika nacionaliste. A duhet të bëjë PS, aleancë me aleancën “Kuq e Zi”? Unë nuk e di që AK të mbajë pozicione nacionaliste. Kur ata kur janë pyetur si kryetari si anëtarë të saj janë shprehur se nuk kanë retorikë nacionaliste, por patriotizmin e shqiptarëve. A mendoni se qeveria shqiptare duhet t’i mbrojë qytetarët e Luginës së Preshevës, pas disa konflikteve që pati aty për heqjen e lapidarit. Edhe pse kemi aleat SHBA a duhet të ngrejë zërin Tirana për të mbrojtur shqiptarët kudo në rajon? Mua më duket se ka dy gjëra të ndryshme, tjetër është kujdesi për shqiptarët kudo që jetojnë, sepse sanksionohet edhe në Kushtetutë. Por nëse kalohen këto caqe dhe mbështeten forca nacionaliste që kanë si bazë ndryshimin e kufijve, atëherë kjo nuk është e drejtë dhe pikërisht qoftë memo qoftë vërejtjet që janë bërë për qeverinë shqiptare kanë qenë që ky nacionalizëm doli nga goja e Kryeministrit të shtetit dhe nuk ishte një shpërthim entuziazmi nga ata shqiptarë që ishin bashkuar në Vlorë. Nacionalizmi vijoi edhe më tej kur ai bëri mbledhjen e qeverisë dhe u ul në karrigen e Ismail Qemalit, madje edhe para disa ditësh ai foli për nacionalizmin në Parlament. Nacionalizmi sot në shoqërinë demokratike është me përmbajtje negative. A nuk mendoni se qëndrimi as në BE dhe as në krahët e mirëfillta të nacionalizmit na mban më larg Brukselit. Pra, nëse do të kishim marrë statusin e vendit kandidat, a mendoni se do të kishim qenë më larg këtyre tezave? Ky është një justifikim ose mund të kuptohet si një formë presioni ndaj BE apo SHBA se nëse ju vijoni të mbani këto qëndrime ndaj nesh, atëherë ne destabilizojmë rajonin sepse i kemi të gatshme tezat nacionaliste duke qenë se jemi të ndarë në pesë shtete, ndaj mund t’ju krijojmë telashe dhe destabilitet në rajon. Në këtë mënyrë rëndohet edhe më shumë gjendja, sepse përveçse përdoret si kartë elektorale, pra më lini të bëj çfarë të dua në Shqipëri të fitoj me të gjitha mënyrat, me të gjitha mjetet se përndryshe unë do të përdor kartën nacionaliste. Kjo është edhe më e rëndë akoma.


06

« sociale

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Pas vendimit të qeverisë gati relacioni nga Bashkia e Tiranës

Erta Bode

B

ashkia e Tiranës ka gati relacionin për të legalizuar ndërtimet pa leje që janë bërë para vitit 2009 dhe që nuk kanë përfituar nga akti normativ i atij viti “Për urbanistikën”, i cili tashmë ka ndryshuar sërish. Pas miratimit të aktit normativ në datës 6.02.2013 nga Këshilli i Ministrave Bashkia e Tiranës ka bërë gati listën me objektet që kanë shkelur aktin normativ, të cilave tani po u jepet mundësia për t’u legalizuar. Të gjitha pjesët shtesë të objekteve, qofshin këto në lartësi apo në gjerësi, të cilat nuk bien ndesh me sipërfaqen e lejes së ndërtimit, priten të legalizohen. Pra, aktualisht në këtë fazë, mbështetur në aktkontrollet e ushtruara strukturat e paraqitura për miratim, të cilat përfitojnë nga ky aktnormativ janë 260. Kryesisht janë objekte trekatëshe me sipërfaqe totale rreth 930000 m2 dhe janë rreth 11000 apartamente. Qytetarët që i kanë në funksion këto objekte qoftë si biznese, qoftë se vendbanime tani nuk do të shqetësohen për prishjen e tyre, pasi qeveria po u jep një mundësi legalizimi. Listën e nxjerrë nga Bashkia e Tiranës pritet ta miratojë sërish Këshilli i Ministrave. Ndërkohë Bashkia do të vazhdojë aktkontrollet për shkeljet e tjera në ndërtim për të qenë gati në listën e dytë, nëse qeveria jep një miratim të dytë për këtë ligj.

FAR KONSTRUKSION

objekt 6 kat, shtese e Fakultetit Ekonomik

Rruga e Elbasanit, “Arben Broci”

“ADEMI”

dy objekte 10 kat

“Ndre Mjeda”

objekt 5 kat

Kombinat

PARLLAKU

Vellezerit Nezaj

objekt 4 kat

Dervish Hekali

MORAVA CO

Skender Gjoni

objekt 5 kat

Myslym Shyri

BERAT BARI KONSTRUKSION

objekt 2 kat me nencati

Mujo Ulqinaku

Ali Harasani

Familja Kamberi, Belishova, Ymer Beqiri

MORAVA

Familja Rozani

objekt 3 dhe 4 kat

Sotir Kolea

Shtese anesore

Sami Frasheri

TEUTA MATI

Nurihan Jonuzi Banoret e pallatit 19

objekt 6 kat

Rruga e Dibres

HELIO KONSTRUKSION

Familja Zajmi

objekt 1 dhe 9 kat

Mine Peza

COLOMBO 2

Familja Jasa

objekt 3 dhe 4 kat

Dervish Hekali

NIKO

Genc Muca

objekt 4 kat

Llazi Miho

N.F.K.

Ylli Bano

objekt 4 dhe 6 kat

Ali Demi

VIRINA CO

Xhemil Tagani, Kujtim Xhafkollari

objekt 1 kat

Thanas Ziko

Bergof

Mehmet Spahiu

objekt 6 kat

23 Nentori

MYZEQEJA

Halit Aga

objekt 6 dhe 12 kat

Lidhja e Prizrenit

VEGA

Familja Gavoci

objekt 8 kat

Muhamet Gjollesha

ARDARO

Familja Xhepa

Objekt 2,4,7,9,10 kat +2 kat parkim +mur rrethues provizor

Islam Alla ,Sami Frasheri

ALBA-FLOR

Bujar Sharra, Asim Cakaj, Lakmi Cakaj, Bashkim Pasmaçi, Liljana Pasmaçi

2, 6, 8 dhe 9 kat me 2 kat parkim

Muhamet Gjollesha

SCUTARI-CONSTRACTION

Familja Kasemi, Bici, Gjinika, Vathi, Angjeli, Çika, Nikolla, Xhaja, Tafa, Hoxha, Zaçe, Kika, Z. Shpëtim Rami

1, 3, 5, 7 dhe 10 kat, me 1 kat parkim nëntokë

“Sami Frashëri”

DELTA 1

Sotir Kolaveshi, Drini Baboçi, Qerime Karapici, Merjeme Sorra, Drita Sorra, Shpresa Sorra, Saimira Sorra, Admir Sorra, Aldona Sorra, Lumturi Sorra, Suela Sorra, Arian Sorra, Petrit Sorra, Djana Sorra, Nrdime Zgjami, Bukurie Sopoti, Gani Karapici, Alma Murati, Fatmira Mborja

6 dhe 9 kat me 2 kat parkim

Ç. Topulli

AURORA-KONSTRUKSION

Familja Kasa, Konçi, Skenderi, Petrela, Tagani, Osmanlliu, Paja, Shehu, Hysa, Tafaj, Deveja, Meshini, Zacaj, Vaqarri, Jarani

1, 6 dhe 8 kat me 1 kat parkim

Llambi Bonata

ALB ITAL KONSTRUKSION

Kamber Zaimaj

6 dhe 7 kat me 2 kat parkim

Kongresi I Manastirit

F.A.G.MARJANI

Familja Spahiu, Afrim Vogli

4 dhe 6 kat me 1 kat parkim

Fran Bardhi

VALA COMPANY

Familja Qosja

4 dhe 6 kat me 1 kat parkim

Fran Bardhi

EM-LE

Familja Qosja

3 kat me papafingo

Irfan Tomini

CANI

Lek Doda

3, 6 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

Tefta Tashko

VILA - PARK - ALB

Familja Karabina, Derhemi, Bihane Picorri, Emrullah Picorri, Shkëlzen Picorri, Enver Derhemi, Hamit Murthi, Qemal Murthi, Nurije Zhegu, Myzejen Murthi, Ismail Murthi, Fatlinda Struga, Meleqe Murthi, Naile Nexhipi, Lejla Shkodra

5, 8 dhe 9 kat, me 1 kat parkim nëntokë

“Vllazën Huta”

SPT, SHERON

Xhavit Halimi, Saide Demaj, Fatmira Bakiri, Baqir Qoqja, Sadik Qoqja, Fatos Qoqja, Sonila Bonjaku, Shqipe Mece, Bukurie Leka, Ramazan Dema

2 kat, me 1 kat podrum

Rruga Budi

URA KONSTRUKSION

Kastriot Fallanaj

4 kulla 9 kat, 2 objekte 2, 3 dhe 4 kat

Laprake

GINTASH ALB KONSTRUKSION

1 dhe 2 kat

Rruga e Kavajës (Kombinat)

EISA

Hasime Xhepa

Shtese 1 kat mbi objekt 3 kat

Rr.“Komuna Parisit”Pallati nr.16

“SPN 96”

Kristaq Korçari,Agim Gina,Bajram Çako

8 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

Muhamet Gjollesha

SCUTARI CONSTRUCTION

banoret e pallatit nr.33, Niko Mjeda, Mirjam Kamsi, Villy Kamsi

6, 8 dhe 9 kat me 2 kat parkim nëntokë

R. Petrela

KUKELI

Familja Kurti, Spahiu, Alimehmeti, Çali, Haxhillahja

2, 5, 7 dhe 8 kat, me 1 kat parkim

Don Bosko

DRINI CONSTRUCTION

7 dhe 8 kat me 1 kat parkim nëntokë

I. Tomini

RUÇI

Ahmet Çaçi

Familja Dona (Ibrahim, Zyber, Hamit, Fadil, Qerime, Haxhi, Arben), Haxhire Haxhiu, Sadie Hoxha, Hatixhe Hidi, Ikbale Ademi, Mirela Alimehmeti

1, 5 dhe 9 kat me 2 kat parkim nëntokë

F. Rada

2T

Familja Jasini, Dashi, Kordalli, Huta

1, 2 dhe 4 kat, me 1 kat podrum

Naim Frasheri

SHTETO

Familja Andoni

Selite e Re

KATALENA

6 dhe 8 kat me 1 kat parkim nëntokë

Saraçëve

SINANI

Familja Sallaku

5 dhe 6 kat, me 1 kat parkim

D. Kruja, P. Kruja, A. Kruja, Xh. Kruja, B. Kruja,

2, 7 dhe 8 kat me 2 kat parkim

Zhan D’Ark, Hodo Beg

N.C.E. SHPK

2, 8 dhe 10 kat me 2 kat parkim nëntokë

A. Z. Çajupi

KOLI-BIMO

Gëzim Pepa, Rexhep Tuga, Familja Heta

F. Kazani, M. Shima, N. Kazani, S. Kazani, S. Kazani, S. Kazani, Z. Çokani, N. Dollaku, S. Hoxha, V. Hoxha

KATALENA

Haxhire Pinari

TRANS-TREGHYSA

Genc Shtepani

K. Parisit

2, 6, 7 dhe 8 kat me 2 kat parkim

Ali Demi

7, 9 dhe 10 kat, me 2 kat parkim nëntokë

1, 2 dhe 6 kat

Besim Imami

FRENDS

F. Plaku

EN-GRI

Petraq Nakuçi

Lulzim Xhafa, Mediha Gjyshi, Qamie Mullaj, Vjollca Bodinaku, Riza Seseri

6 dhe 7 kat me 2 kat parkim

Irfan Tomini

UNIVERSAL

Familja G.Hoxha, Sh.Hoxha, S.Shurdhi, Sh.Hoxha, Z.Hoxha

2, 6, 8 dhe 9 kat me 1 dhe 2 kat parkim

Don Bosko

L.N.K

Skënder Boka, Sinan Boka, Rexhep Boka

ISH FUSHA E AVIACIONIT

ALBA-KONSTRUKSION

Y.Y. Albania Construction & Development L.T.D,

Rruga Bardhyl

PROJEKT 2000

Liljana Rexha

A.C.C. TREFAST

Sulejman Gjashta

objekt 4 kat

4 Dëshmorët

BINJAKET

Zef Bitri

objekt 2 kat

Qemal Stafa

2 kulla 12 kat

Selitë

SARA EL

Familja Pinari

objekt 12 kat

Irfan Tomini

VALA KOMPANI

Agron Zala, Afrim Vigani

objekt 2 dhe 12 kat

Irfan Tomini

AURORA KONSTRUKSION

Familja Kamberi

objekt 4 dhe 5 kat

Ferid Xhajko

AGDEHA

Familja Kallushi

objekt 4, 8 dhe 12 kat

Myslym Shyri

KASTRIOTI

Dom Ndoc Nikaj

objekt 3-4 kat

Nikolla Lena

ALMA SHKODRANI

Ilir Muci

Xhorxhi Martini

COLOMBO 2

Familja Dono, Kazazi, Reci

Naile Faslliu

objekt 6, 8 dhe 10 kat

4, 5 dhe 6 kat me 1 kat parkim nëntokë

Kavajës

L.N.K.

Famlja Meçe, Kurti

Adem Sukaj, Shpend Sukaj

1 kat

Deshmoret e 4 shkurtit

Edmond Nastori, Besnik Gagani

4, 6 dhe 8 kat me 1 kat parkim nëntokë

V. Pasha

ERJONI

Suzana Mara

PRONARET

objekt 3 dhe 5 kat

“5 Maji”

VIZION

Aleksander Gjergji

objekt 3 kat

“Thanas Ziko”

Objekt 7kat

“Mine Peza”

Kadri Spahia

objekt 7 kat

“Ali Demi”

Familjet Pupa, Brojka

objekt 2 kat

“Jordan Misja”

Hasho Mehmetaj

objekt 8 kat

“Ferit Xhajko”

objekt 5 kat dhe 7 kat

“Hajdar Hidi”, Rruga e Kavajes

objekt 2, 3 dhe 9 kat

“Haxhi Hysen Dalliu”

objekt 8 kat (hotel)

“Xhorxhi Martini”

objekt 3 kat

“Siri Kodra”

rikonstruksion i objektit 1 kat

“Skender Kosturi”

Bukurie Alico

Beshir Avxhi Astrit Veliaj Familja Petrela (Rizvani) Musa Bllaka

“ERAND”

Rruga e Barrikadave

Siri Kodra

SUBJEKTI NDERTUES

“A.K.”

objekt 5 kat

objekt 3 kat

ADRESA

“ARVI”

Përfitojnë 260 objekte, rreth 11000 apartamente

objekt 1 dhe 2 kat OBJEKTI

Konstruksion FB

Shtesat nëpër objekte, nis legalizimi

shtese kati nga 2 ne 3 kat dhe shtese anesore 4 kat

“Qemal Stafa”

Anastas Pecini

objekt 3 kat

“Qemal Stafa”

objekt 8 kat

“Mine Peza”

“SUPERBETON MATI”

Emine Musa, Mulla Ibrahimi

objekt 8 kat

“Ramazan Zakja”

“REAL”

Bashkim Vladi, Qazim Mema

objekt 4 kat

“Mihal Grameno”

Eqerem Miolli, Mustafa Miolli, Ilir Zela

objekt 8 kat

“Myslym Shyri”

“KASTRIOTI”

Familja Petrela

objekt 2 dhe 8 kat

“5 Maji”

“ALBA KONSTRUKSION”

Saimir Bibaj

Mustafa Dici, Astrit Dici

objekt 2 kat

Dervish Hekali

VELLEZERIT KOLA

Ndue Cuni

1 kat dhe ndërtim shkalle të jashtme

objekt 2 dhe 12 kat

A. Z. Çajupi

ENIL CO

Familja Gugalla

1 kat

“Grigor Heba”(A)

ZAIMAJ

Kristina Ahmetaj

objekt 2, 3, 4 dhe 5 kat

Riza Cerova

SPN-96

Ethem Merko

C. Topulli

RRELI CONSTRUCTION

Familja Rakipi, Gjinishi, Mema, Sallaku

objekt 10 kat

Selitë

2T

Familja Kallajxhi

2, 4, 7, 8 dhe 9 kat me 2 kat parkim nëntokë

objekt 1, 6, 7, 8, 9 dhe 10 kat (G-17) për objekt 8, 9, 10, 11 dhe 12 kat (G-16) (G-18)

TEFERICI

Alma Teliti

J. Misja

ERJONI

Shoqëria“Hysenbelliu”

3, 5 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

BILALI

Ymer Kurti, Pallati 1/1

2, 4, 9, 10, 11 dhe 12 kat me 1 kat parkim nëntokë

Fadil Rada

shtesë ballore

Selman Huta, Edmond Huta, Viktor Angjeli, Çlirim Çami, Gani Ibra, Çiçile Vizani, Remzi Mara,

objekt 5 kat

Blv. Zhan D`Ark

DRION

Haki Veza

5 kat

A. Baushi

BEVABELA

Familja Hekurxhia

T.I.D

Emiljan Mustafa

Rr.”Vaso Pasha”

“ALB-DELIOS”

Osman Dizdari

1, 2 dhe 3 kat

Dibrës

THOMOLLARI

Halil Minxolli

objekt 1 dhe 2 kat

Ibrahim Branja

ARTURI

Ramazan Perolli

ZAIMAJ

Familja Hakiraj, Liri Starova

Vllazen Huta

BRUCI

Faik Bruci

2 dhe 8 kat me 1 kat parkim nëntokë

M. Gjollesha

objekt 5 dhe 6 kat objekt 1, 2, 3 dhe 4 kat

Rruga e Kavajës

NIADA PROJEKT

Valter Majlindi

M. Fortuzi

ARENSI

Blendi Kumi

Familja Rada

rikonstruksion i objektit 2 kat

EL SER

E 88

Familja Turdiu, Bujar Ahmati, Ymer Kaçerri, Xhemal Dara

Brigada VIII

Blv. Zhan D’Ark

4, 6, 8, 10 dhe 11 kat me 2 kat parkim nëntokë

godinë polifunksionale (zyra, laboratore, klinika private, ambjente për fjetje) 5, 6, 7 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

Dibres

Stacion shitje nafte

4, 5 dhe 6 kat me 1 kat parkim nëntokë

Sh. Haka

ALBKON-1; TREG-TRANS HYSA

Genc Shtëpani

4, 6÷8 kat, me 4 kat parkim dhe shërbime

Vaso Pasha

BETA

Alban Xhillari

2, 6, 8 dhe 9 kat me 1 kat parkim nëntokë

37746

SHKRELI

Mahmude Kullakshi, Fatime Pineti, Sabire Plumbi, Qerim Plumbi, Suzana Tafaj, Luljeta Mançe, Genc Huta, Ani Huta

4, 7 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

M. Fortuzi

GORA

Familja Dona, Harasani, Shehi, Kodra, Lasku

Sadi Petrela

ALBA KONSTRUKSION

Kasem Tabaku

2, 6 dhe 8 kat me 2 kat parkim nëntokë

Gj. Buzuku

EDAL

Familja Çaushi, Luga, Voci, Kërluku, Alcani, Gjapi, Shima, Kruja, Janeci, Pupla

dy objekte godina banimi dhe shërbime; 4 dhe 5 kat; 7 dhe 8 kat, me 1 kat parkim

PEZA

Gj. Kuqali

FILIA-AL-EL

Banorë të pallatit nr.35

6, 7 dhe 9 kat, me 1 kat parkim

H. H. Dalliu

3 kat 2, 6 dhe 8 kat me 1 kat parkim nëntokë

Budi

BOGA

Torpa Mazniku

Xh. Sina,Sh. Gega,S. Hoxha,F. Dorez,R. Karaj, F. Gega, A. Alla, F. Bami, A. Peza, Sh. Sita, V. Muça, S. Nurja, M. Arbana, H. Kaçaferri, F. Kodra

4 kat

A. Mojsiu

SANTARA

Enver Duka

P. Dardha

BASHKIMI

Sulltane Dedej

5, 6 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

Dibres

2, 5 dhe 7 kat me 1 kat parkim nëntokë

ERRE. GI-ALBANIA

G. Reka, K. Gazheli, F. Varvarica, I. Jegeni, F. Perpunja, H. Perpunja, A.Seferi, Znj. F. Osmanagic, Familja Kola,

6 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

Hajdar Hidi

PIENVIS

Familja Petrela, Meniku, A. Kashari

objekt 7 kat ( bashkim i dy 5- katesheve)

“Ali Demi”

objekt sportiv 12 kat

Rruga e Kavajes

Kujtim Kapollari

2 objekte 2 kat + shtesë kati nga 10 -12 kat

shtese 1 kat mbi objektin 1 kat

Rruga e Durresit, “Mine Peza”

Makbule Ferazini

objekt 3 kat

Cerciz Topulli

PUNA

Bujar Huqi, Bashkim Huqi

objekt 7 kat

Rruga Bardhyl

Adnan Lofca, Gezim Kola

2 kat

Blv. Bajram Curri, Shyqyri Berxolli

NIADA

Ali Tatili

objekt 5 kat

“Ali Demi”

“ERAND”

Familja Zhegu

“Mine Peza”

“PROJ-INVEST”

Fatmir Ahmati

objekt 2, 8 dhe 10 kat

“Hoxha Tahsim”

objekt 3 kat

“AURORA KONSTRUKSION”

Familja Demneri, Vorpsi, Myrtezai, Reçi

objekt 6 kat (bashkim pallatesh - shtese anesore)

“Ali Visha”, Pallati 13, Shkalla 6

objekt 3 dhe 7 kat

“Ymer Kurti”

“SINANI”

Familja Bakalli

objekt 10 kat

“Komuna e Parisit”

“TOÇAK”

Bahri Pinari

bar restorant 1 kat

“Myslym Shyri”

objekt 10 kat

“Komuna e Parisit”

Sokol Demiraj

objekt 2 dhe 10 kat

Rruga e Elbasanit, Rruga Budi

Ndryshimi i firmes nga “I. K. O.”ne “APOLLONIA”

Suad Asllani

“RAFA”/ :B.E.E.M-1”

objekt 7, 8 dhe 9 kat

“Qemal Stafa”

“DELTA 1”

Familja Mulleti

objekt8kat

“FrosinaPlaku”

“SHPENDI”

V.Turku,Sh.Uka,I.Martini,A. Manoku,A.Lasku,A.Hysaj, S.Topalli

objekt 8 kat + 2 kat parkim

“Him Kolli”

“AGOLLI S.A.”

Familja Llagami

objekt 7 kat

“Don Bosko”

“RUSI”

objekt 8, 9, 10 kat

Rr.“Deshmoret e 4 shkurtit”

Z.P.Z.V.N

Fam. Preni, Cici, Mullolli

objekt 2 kat dhe 2 fusha sportive

Kombinat

“KATALENA”

Familja Bushi

2 dhe 3 kat

J. Misja

FASKED

Lorenc Sorra, Theodhor Masllavica

objekt 2 (miratuar ne 1999 kompleks banimi 8 dhe 9 kat)

“Dora D’Istria”

“DRINI 3”

Violeta Duhanxhiu

objekt 2 kat + papafingo

Rruga Budi

“HELIO KONSTRUKSION”

Eqerem Grori

KONUDA

Familja Kuka, Elezi, Bareti

6 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

M. Tutulani

PINARI

Familja Pinari, Beqo, Kurti, Katundi, Jupe, Veliaj,

“Muhamet Gjollesha”

“BLERO”

Sulejman Nelaj

6, 8 dhe 9 kat me 2 kat parkim nëntokë

R. Shijaku

riformulim i njollës, objekt 9 kat

Dibres

SON

Selman Bullica

objekt 4 kat

“Vllazen Huta”

“VJOSA”

Agron Xhango, Agim Belegu

5 dhe 6 kat

Bajram Curri

SHUTINA

Qazim Zakja

5 kat + 1kat n/t

kompleksi “Dinamo”

“FLEG”

Ymer Brari, Mihal Koça, David Mezini

Lord Bajron

BESA

Rustem Biba

objekt 9 kat

“Ferit Xhajko”

“NIADA PROJEKT”

Familja Spahiu

3, 4 kat me podrum

rr. e“Fortuzit”

“I.SH.I.P”

Nusret Shehaj

2 dhe 6 kat me 1 kat parkim nëntokë

godinë shërbimesh dhe bar kafe 1 ÷ 2 kat, me 1 kat podrum 5, 8 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

M. Tutulani

SARA-EL

Familja Arapi, Guda, Rama, Nake

7 dhe 8 kat me 1 kat parkim nentoke

Rr. Aleksnder Mojsiu

MANO

Safije Halili, Sanije Cemanaj, Sheqere Hysa, Dashamir Hysa, Shkëlqim Hysa, Halil Hysa

4, 6, 9 dhe 10 kat me 2 kat parkim

Komuna e Parisit

ALBAN TIRANA

Lame Pinari, Hanke Prushi, Ramazan Pinari, Bajram Pinari, Qerim Pinari

6 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

Durresit

DESARËT

Thanas Karajani

DOLA”

Rr.“Don Bosko”

“EMIRA”

Avni Xhafkollari

4, 7 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

Irfan Tomini

Objekt 3 dhe 4 kat

7 kat, me 1 kat parkim

Objekt 1 dhe 3 kat+1 n/t

Rr.“Kavajes” Kombinat

“EURO NDERTIM 2000”

Mehmet Hasani. Eduard Vataj, Qani Saraçi

8 kat me 1 kat parkim

Objekt 6 kat+1 n/t

Rr.“Kongresi Manastirit”

“A.E. KONSTRUKSION”

Plarent Gabeci

Sanije Myderizi, Sabri Qosja, Qefsere Kalja, Nexhmije Bogdani, Naime Reçi, Mereme Hoxha, Sabrie Mara, Hamide Faja, Gëzim Vorpsi, Xhavit Vorpsi, Rakip Vorpsi, Lejla Drenofci

4 kat + 2 kat parkim n/tokë

rr.”Muhamet Gjollesha”

“ M.T KONSTRUKSION”

Ferdinand Ibrahimi

4, 6 dhe 7 kat, me 1 kat parkim

Islam Alla,“Him Kolli

AURORA KONSTRUKSION

Familja Llagami, M. Kovaçi, M. Kodra

Ali Pash Gucia

Objekt 2,6,8 kat+1 kat parkim ,mur rrethues provizor

Elbasanit

XHEKER

Afife Frasheri,Mereme Toptani

2, 5 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

AURORA KONSTRUKSION

Objekt 5 ,7 kat+1 kat parkim ,mur rrethues provizor

Ferit Xhajko

JANO

Minella Bresha, Florian Çangu, Isuf Kallushi, Gani Kallushi, Arjan Kallushi, Nurije Kallushi, Shaban Kallushi, Vehibe Xhafa, Dylbere Çali, Alije Zeneli, Lajle Lila, Naime Gjashta, Zydi Kashari, Arben Kashari, Vjollca Ohri

Familja Barushi, Kasmi, Shpresa Mali, Xhenie Barushi, Dhurata Kadareja, Kadrie Zhapa, Ramazan Barushi,

6 dhe 9 kat, 5 dhe 7 kat, me 3 kat parkim

T. Tashko, F. Rada

“K.D.K

Bajram Bardhi, Sanije Beqiri, Esma Ramadani, Qazim Kazani, Ruzhdi Kazani, Bashkim Kazani, Burhan Spahija, Makbule Dashi, Hiqmet Zotrija, Aida Zotrija

objekt 2 kat

“Ferit Xhajko”

shtese kati nga 4 ne 5 kat

“Zef Jubani”

kompleks banimi 9, 13 dhe 15 kat

Blv. Zogu I, Rruga e Barrikadave,“Ferit Xhajko”

objekt 2 kat

“Mustafa Lleshi”

objekt 6 kat

“Komuna e Parisit”

objekt 5 dhe 7 kat

“Ymer Kurti”

Bedrie Karaj

Ibrahim Demishaga

Xhemal Kapllani, Musa Abazi Kristo Jovani

“NAKO”

D. Nallbani, Z. Qoku, I. qatipi Banoret e pallatit 6/1

“AGIMI”, “EDIKOM” Sali Kurti “REXHEPI” “BJORN”

Nush Sheldia Familja Plumbi

palester 2 kat dhe 2 kulla me 6 kat ( hotele per sportiste)

“Muhamet Gjollesha”

“UNIVERSAL”

Familja Bodinaku

objekt 12 kat me nencati

“Ymer Kurti”

“ALBINERT”/ “T.I.D”

objekt 2, 4, 5 kat

“Ali Demi”

Xhevat Rira

objekt 4 kat

Rruga e Barrikadave

Edmond Petrela

objekt 4 kat

Rruga e Elbasanit

objekt 6 kat

“Muhamet Gjollesha”

“TIPE”

objekt 2 dhe 10 kat

Pjeter Bogdani

“TEKNOPROJEKT”

Familja Beni

objekt 12 kat

Him Kolli

“FRATARI”

Saimir Sheri

objekt 2 kat

Ferid Xhajko

THOMA VASILI

Fiqiri Mimini

objekt 4 kat

Arkitekt Sinani

SHPRESA

Durim Lamaj

Objekt 2 kat

Shyqyri Berxolli

Objekt 2 kat

Hajdar Hidi

VEKO

Sulejman Balla

Objekt 8 kat

Muhamet Gjollesha

FATI

Familja Sojli

3 seksione nga 12 kat

Rruga e Kavajës

Shuaip Ajazi, Naim Gazepi Teuta Kaso

Dashamir Karaj

“HAMZAJ”

Familja Ceka, Caci e Meta

Objekt 1 ,4 ,7 ,8 kat+papafingo +1 kat parkim +mur rreth.provizor

Riza Cerova

COLOMBO

Zyber Spahiu, Robert Gjina, Rajmonda Braçe, Fillota Progri, Edmond Progri, Afërdita Uka, Gjergji Mançe, Vasil Mançe, Bashkim Sharra, Sinan Patogu

Objekt 2,12kat +2 kat parkim +mur rrethues provizor

Irfan Tomini

SINANI

Vaje Luli

Objekt 8 kat +1 kat parkim+mur rrethues provizor

Kavajes

NEDA

Safide Ferhati, Shane Ferhati, Fetije Ferhati, Salije Ferhati, Nurije Ferhati, Ibrahim Ferhati, Shpëtim Ferhati, Përparim Ferhati, Bukurije Ferhati

ALB-REGINA, BOGOVA 2000

Z. Saraçi

Don Bosko

4 GRYKËT

Familja Boka, Zoje Ferazini

1, 5 dhe 7 kat, me 1 kat parkim

A. Kullurioti

KONUDA

A. Tako, L. Radheshi, T. Spahiu, F. Nallbani, U. Dragoni, L. Dragoni

6 dhe 8 kat me 1 kat parkim

A. Mojsiu

BARDHI

Qemal Bardhi

4 dhe 8 kat me 1 kat parkim

Islam Alla

XHAJAKONSTRUKSION 2001

Antoneta Lacuku, Luçi Pali dhe Valter Beleri

2, 3 kat dhe papafingo me 1 kat parkim

Myslym Keta

BALI 2004

Idriz Disha

2, 5 dhe 7 kat me 1 kat parkim

Mihal Grameno

BESA

Qemal Aliaj, Luan Aliaj, Flutura Gurabardhi, Lutfi Tola

2, 7 dhe 8 kat me 1 kat parkim

Idriz Dollaku

ERALB

Familja Zhegu

2 kat, me 1 kat podrum

Pasho Hysa

STANDART JK

Sokrat Kola

Klodian Kadiu

2, 4 dhe 7 kat me 1 kat parkim

Selaudin Zorba

L.N.K

Gogo Gjata

6 dhe 7 kat me 2 kat parkim

Isa Boletini

KONUDA

Ahmet Pazari, Afrim Strazimiri, Arta Strazimiri, Hamit Taga, Pashe Sala, Ardian Munxhiu, Ramiz Kurdari, Fatbardh Leka, Agim Gjylhasani, Lumturi Bala, Merita Gjylhasani, Elisabeta Bekurti, Alban Petriti, Sabire Spahiu, Ylli Doçi

5 dhe 6 kat me 1 kat parkim

Kristaq Cipa

EMI

Bujar Kadriu, Idriz Haxhiaj

4 dhe 5 kat me 1 kat parkim

Naim Frasheri

A & EM

Familja Tole, Dhimiter Petani

terrene sportive( fusha basketbolli, futbolli) dhe katër objekte 1 kat me destinacion ambjente ndihmëse (garderoba dushe) me 2 kat parkim

Ali Demi

5 dhe 8 kat me 2 kat parkim

Don Bosko

EUROVINI

I. Dona, Z. Dona, H. Dona, F.Dona,Q.Dona, H.Dona, A. Dona, H.Hidi, S. Hoxha, I. Ademi, G. Sherri , M. Alimemeti, H. Haxhiu

3, 5 dhe 6 kat me 1 kat parkim

Ferid Xhajko

EMI

Z. Qoku, I. Qatipi, D. Nallbani

PEGASO


ekonomi • E shtunë 23 shkurt 2013

3 dhe 4 kat me 1 kat shërbime nëntokë

Lord Bajron

CELA X

“ELBA”sh.p.k

9 kat me 1 kat parkim

Kavajes

HAMZAI KONSTRUKSION

Selvie Metaj

4, 6 dhe 8 kat me 2 kat parkim

Don Bosko

EDAL

Liri Bardhoshi, Gent Bardhoshi, Sonila Bardhoshi,

godinë administrative dhe biznesi 4 dhe 5 kat me 2 kat parkim

M. Gjollesha

ARCHIMED INTERNATIONAL

Arta Mici

3, 6, 8 dhe 9 kat me 2 kat parkim

Hamit Shijaku

PROTIAL

Familja Dashi, Zhabjeku, Qyshka, Trashani, Gjyshi, Muharemi, Kazazi, Mezhda, Zajmi

3¸8 kat me 2 kat parkim

Xh. Delli

A. B. G.

J. Çoka, S. Çoka, B. Naçe, N. Skaka

5, 7 dhe 9 kat, me 1 kat parkim

Komuna e Parisit

“KRISTI-CO”

Nazmi Pinari

6 dhe 8 kat me 2 kat parkim nëntokë

Zef Jubani

BJORN

Manush Sinanaj, Arben Caka

1, 3, 4, 5 dhe 6 kat me 1 kat parkim nëntokë

SELITË

SHERON

Rexhep Hoxha, Skënder Fetahu

1, 2 dhe 3 kat,

Kavajes

KOLA

Alketa Xhafa

KISHA MARIA AUSILIATRICE

Don Bosko

TREMA ENGINEERING 2

Pronë shtetërore ( dhënë me qira nga Bashkia e Tiranës).

2, 7 dhe 8 kat, me 2 kat parkim nëntokë

S. Petrela

XHEKER

Bashkim Tabaku, Besim Tabaku, Dhurata Tabaku, Burhan Tabaku, Mimoza Tabaku, Semiha Tabaku, Suzana Tabaku, Ridvan Tabaku, Arjana Tabaku,

2, 7 dhe 8 kat, me 2 kat parkim nëntokë

T. Tashko, Zh. D’Ark

ALB BUILDING

RamazanVathi, HajrieVathi, Sanije Vathi, Lejla Vathi, Nimete Vathi, Naile Vathi, Elvind Vathi, Ergeron Vathi, Monika Vathi, Burbuqe Vathi, Jurgen Vathi, Veton Vathi, Lulzime Duka, Neriman Furxhi, Bukurije Gruja, Burhan Vathi, Ndriçim Babasi, Yllka Sula,

1, 5 dhe 8 kat, me 1 kat parkim nëntokë

Jordan Misja

ALB TECHNO STAR

Naile Bardhi

tre objekte: godina banimi dhe shërbimesh (G-20) 1, 6, 7, 8, 9 dhe 10 kat, (G-19) dhe (G-21) 8, 9, 10, 11 dhe 12 kat

ISH-FUSHA E AVIACIONIT CIVIL

ALBA KONSTRUKSION

Y.Y. ALBANIA C&D”L.T.D.

3, 5 dhe 7 kat, me 1 kat parkim nëntokë

Islam Alla

“SHERON”

Familjes Seli, F. Boçi, Sh. Dule, A. Manxhari, M. Andoni, R. Andoni,

4, 5, 6 dhe 7 kat, me 2 kat parkim nëntokë

Kongresi II Manastirit

“LK & CTD”

familjes Pulaj, Llambro Dhima, Idriz Paçkolli, familjes Bytyçi,

5, 6 dhe 7 kat, me 2 kat parkim nëntokë

Vellezerit Manastirli

“L.N.K.”

A. Dino, M. Lëngo, L. Braka, V. Skënderi, G. Kaçi,

7 dhe 8 kat, me 2 kat parkim nëntokë

S. Petrela

“AK”

Familja Derhemi,Osman Bodinaku

4 dhe 6 kat, me 2 kat parkim nëntokë

Dibres

“SPEED”

Vjollca Qatipi, Liljana Mero, Altin Mero

5 dhe 7 kat, me 2 kat parkim nëntokë

A. P. Gicia

“TIRHINO”

K. Shehu, M. Preza, B. Preza, H. Preza, Q. Topulli, Sh. Topulli, F. Leksani, E. Koraqi, G. Koraqi, Th. Koruni

7 dhe 9 kat, cerdhe 1 kat me 1 kat parkim nëntokë

“Kavajës”

PARK CONSTRUCT.

6, 7 dhe 8 kat me 1 kat parkim nëntokë,

Kavajes

PARK CONSTRUCTION ALBANIA

Familjes Llagami, Tafaj, Pema, F. Jaupi, Q. Shehu, Sh. Seferi, A. Bana, Z. Dibra, N. Hoxha, R. Manehasa, B. Gjonaj, I. Farka, M. Bogdani

godinë banimi dhe shërbime 4÷5 kat, me 1 kat parkim nëntokë (objekti A), dhe godinë banimi dhe shërbime 5 dhe 6 kat, me 1 kat parkim nëntokë (objekti B)

3 Vellezerit Kobdi

GIRON

Robert Feto, Behar Maili, Fadil Keçi

1, 12 dhe 13 kat (1 kat shërbime, 2 kate zyra, të tjerat banim), me 3 kat parkim

Jordan Misja

USLUGA

Lumturi Risvani, Denisa Bengu (Risvani), Arian Risvani, Drita Çela (Risvani), Ikbale Boshnjaku (Risvani), Haxhi Risvani, Alma Nushi (Risvani), Manjola Riza (Risvani), Semiha Risvani,

1, 6, 8 dhe 9 kat, me 4 kate nëntokë (1 kat shërbime dhe 3 kat parkim)

Karl Gega

TIRHINO

Hava Këllezi, Myrshit Vorpsi, Liljana Vorpsi, Bujar Petrela, Ylber Petrela, Seit Petrela, Halil Petrela, Ramazan Petrela, Fiqirete Petrela, Agim Petrela, Elvana Petrela, Sabri Petrela, Besnik Beja, Lulzim Beja, Ragip Beja, Fatmir Beja

6 kat, me 1 dhe 2 kat parkim

I. Dollaku

BELHAUS

Gani Zhegu, Andrea Kushti,

dy objekte: 4 dhe 8 kat, me 1 kat parkim; 1 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

Bab Rexha

EDIL -AL - IT

“ALBETON 5”,

8 kat, me 5 dhe 6 kat parkim

Deshmoret e 4 Shkurtit

ARCHIMED INTERNACIONAL

Stefan Dhimitri, Petro Dhimitri, Akile Dhimitri, Teuta Tirana, Sotir Ndreka, Nikolla Ndreka, Nada Haxhiu

5, 6, 7 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

Jordan Misja

USLUGA

familjes Rizvani, D. Çela, I. Boshnjaku

6 dhe 7 kat, me 2 kat parkim nëntokë

H. H. Dalliu

“ALVA CONSTRUCTION”

Murat Gjoka, Behar Noka, familja Lumani, familja Dajti, Qani Kurti, familja Noga, familja Kruja, Thoma Risto, familja Kruja, familja Hasmadhi,

2, 6 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

Beqir Luga

2T

familjes Bezhani, B. Skënderi, D. Çadra, S. Peqini, A. Mulosmani,

6 kat, me 2 kat parkim

Fabrika e Qelqit

PIENVIS

Ramazan Rexha

1, 5 dhe 7 kat, me 1 kat parkim

S. Zorba

AREELA

familjes Zajmi, Bilbili, H. Huqi, N. Kallmeshi, E. Plaku, F. Kazazi, V. Shehu, H. Fetishi, Sh. Bodinaku, Shoqëria“Areela”,

Qemal Stafa

S.N.D KONSTRUKSION

Bajram Katroshi, Denis Ahmeti, Renard Ahmeti, Bardhyl Kabashi,

5 dhe 7 kat, me 1 kat parkim

Edit Durham

KRISTIAN KONSTRUKSION

Albert Pali, Reshat Mema, Vjollca Karaj,

6 , 7 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

H. H. Dalliu

A-A KONSTRUKSION

familjes Sula, Menkulasi, Ramilli, Ismailaj, Ismailaja, Baçova, Xhaja, Maksudi, Sema, Kaziu, Bija

dy objekte: godinë banimi dhe shërbimesh 2, 6, 8 dhe 9 kat, me 2 kat parkim nëntokë (korpusi A); godinë banimi dhe shërbimesh 5, 6 dhe 7 kat, me 1 kat parkim nëntokë (korpusi C)

Siri Kodra

A&A

fam. Herri, Doko, Dervishi, Ziko, Albrahimi, L. Nasto, D. Treska, N. Bizha, A. Llazani, M. Shkreli, F. Miolli, D. Menkulasi, T. Llupa, F. Reka,

3, 6 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

Beqir Luga

EVISA KONSTRUKSION

B. Ferra, F. Ferra, V. Ferra

07

Mjeku Kim Drrasa flet për rrugët e kurimit

Shenjat e infeksioneve seksuale te femrat dhe meshkujt Urologu Kim M. Drasa prezanton punimin e tij shkencor në Kongresin e Seksit. Për këtë arsye i morëm këtë intervistë prof. as. dr. shkencave mjekësore Kim. M. Drasa, irolog, seksolog, anëtar i Komitetit Ekzekutiv të Urologëve të Europës, anëtar i Bordit Këshillimor të Europës Juglindore, anëtar aktiv i Shoqatës Amerikane të Urologjisë AUA, i Shoqatës Botërore të Urologjisë (SIU), Shoqata Europiane e Urologjisë EAU si dhe i shoqatës Europiane dhe Botërore të Mjekësisë Seksuale (ESSM, ISSM). Në këtë intervistë dr. Kimi flet gjerësisht për infeksionet seksualisht të transmetueshme. - Dr. Kimi, çfarë mund të na thoni konkretisht për këtë kongres? - Më datat 6-8 dhjetor 2012 në Amsterdam u zhvillua kongresi vjetor i 15-të europian për mjekësinë seksuale. Ky kongres është shumë i rëndësishëm dhe pritet me interes nga urologët, seksologët dhe nga masat e gjera të popullsisë europiane për rëndësinë e temës që trajton. Ky kongres filloi 3 ditë para (dt. 2-4) me kurse për urologët që merren me seksologji. Këto kurse i ndoqa edhe unë. Në dt. 5 dhjetor u bë provimi. Kongresi drejtohej nga prof. dr. Hartmut Porst (gjerman, presidenti i Shoqatës së Mjekësisë Seksuale të Europës). Në këtë kongres u trajtuan pjesa më e madhe e temave që janë në interes si për meshkujt, ashtu dhe për femrat, që përbënin programin shkencor të kongresit. Kryesorja janë çrregullimet seksuale femërore dhe mashkullore. - Dr.Kimi, po studimi juaj në çfarë konsiston? - Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST) ka disa vjet që janë shtuar në vendin tonë dhe po arrijnë shifra alarmante. Agjentët që shkaktojnë këto infeksione janë: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, virus Herpes simplex, Adenoviruses, Trichomonas vaginalis dhe patogene-negativ, akoma të paidentifikuara. Këto organizma shoqërohem me uretritis. Këta pacientë paraqesin që në fillim çrregullime urinare (urinim i shpeshtë dhe nga pak) dhe shqetësime në organet gjenital (pickime, djegie). Kjo është arsyeja që ata paraqiten në konsulte tek urologu. Kjo është arsyeja që për të ndihmuar dhe shëruar këta pacientë

6 dhe 6÷8 kat, me 2 kat parkim

2, 5 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

»

6, 8 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

M. Gjollesha

B. Biba

ALSION

L.I.D.

H. Kika, I. Kika, A. Vorpsi, I. Kika, F. Verzivolli, N. Kika, S. Kika, H. Kika, A. Pleshti, A. Kika, V. Kika, A. Kika, K. Kika, B. Kika, S. Kika, banorët e pallatit me nr. pasurie 4/179 (familja Azisllari, Kurti, Furxhi, Topuzi, Serjani, Mija, Kurti), familjes Këllezi, Pëllumbi, Dashi, Kruja, Nallbani, N. Gjeli, D. Pagria, Y. Mehja, A. Delimeta, E. Sula, M. Fortuzi, E. Pulaj, M. Durda, L. Daka, Gj. Skënderi, E. Hallulli, E. Shima, Sh. Vathi, N. Jegeni (Bushati), Xh. Kazazi,

6 dhe 8 kat, me 2 kat parkim

Zef Jubani

MERKAJ

B&R&V Agushi, K&S&E&V&M&P&TH Haxhistasa, V. Dashi, Th&A Meksi, A. Lubonja, A. Tutulani, N&S.Nosi, V&V&N Gjorga, Sh. Bozdo, M. Mima banoret e P. 5/59

7 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

Irfan Tomini

BJORN

z. Avni Braçaj, familja Ruka

6, 7 dhe 8 kat, me 1 kat parkim

A. Mojsiu

MANO

Sofie Hysa, Sanije Hysa, Sheqere Hysa, Ali Hysa, Dashamir Hysa, Shkëlqim Hysa,

5 dhe 7 kat, me 2 kat parkim

Him Kolli

2T

familjes Zela, Manehasa, Harapi, Qoli, Spasse, Murzaku

6 dhe 9 kat, me 2 kat parkim

S. Kosturi

SCAI

Liri Ryta, Muhamet Ryta, Petrit Çangu, Naile Çangu, Gëzim Çangu, Flutura Çangu, Xhavit Koçi,

godinë administrative 2÷8, 7÷8 kat, me 3 kat nëntokë (1 kat shërbime dhe 2 kat parkim)

Zhan D’Ark,

I.C.E.

Artur Dojaka, Amos Dojaka, Gazmend Demi,

2 dhe 5 kat, me 2 kat parkim

Hodo Beg

PONARI

Ferid Kaloshi, Sinan Toshi

6 dhe 8 kat, me 2 kat parkim nëntokë

Jordan Misja

4 GRYKET

Sanije Boka, Kujtim Boka, Asije Xhota, Petrit Boka, Sabri Boka, Zoje Ferazini

4 kat, me 1 kat parkim nëntokë

Kavajes

MANE T.C.I.

Në pronë shtetërore (ishKombinati i Drurit“Misto Mame”)

ka bërë që të merrem me mjekimin e tyre dhe kam bërë dy studime në këtë fushë. Studimin e parë e kam paraqitur në Barcelonë në vitin 2010 dhe e kam publikuar në shtypin e shkruar pas kthimit nga Barcelona. Gjatë këtij kongresi paraqita studimin tim të dytë, që u fut në një nga pikat kryesore të kongresit, që ishte seksi dhe infeksionet. Titulli i studimit është: “Piperacilin vs. Azithromycin dhe kombinimi i të dyjave në trajtimin e meshkujve me Ureaplazma Urealyticum”. Qëllimi i këtij studimi ishte që të arrihej një perfeksion në eliminimin e këtij mikrobi shumë problematik në lidhje me sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Ky mikrob nuk është i zakonshëm si shkak i infeksionit (uretritis) te meshkujt, por nuk duhet të harrojmë që ky mikrob ekziston. Kjo fjali e mësipërme u vlerësua shumë gjatë prezantimit tim. Gjatë studimit u përfshinë 68 pacientë meshkuj mbi 18 vjeç të infektuar nga ky mikrob (ureaplasma Urealyticum). Këta ishin pacientë që ishin paraqitur në zyrën time në poliklinikën qendrore të Tiranës gjatë periudhës janar 2010-qershor 2011. Ngarkesa uretrale u testua në laboratorin BIOS (Tiranë). Ureaplazma Urealyticum arrinte 1.000.000 CFU/ml. Rritja ishte +++. Pacientet u ndanë në tri grupe nga 22 pacientë në çdo grup. Grupi i parë u trajtua me picilin 2gr/4ml një herë në ditë (od) për 7 ditë, grupi i dytë morën sumamed 1gr në ditë për 10 ditë dhe grupi i tretë picilin 2gr ---IM (muskul) një herë në ditë për 7 ditë dhe pas kësaj vazhdoi me sumamed 1gr për 10 ditë. Pacientët gjatë trajtimit në të tre grupet morën gjithashtu MIRTYGIL, 2 kapsula x2( bid) në ditë mes bukës. Testimi i shërimit u krye në 1 javë, 6 muaj dhe një vit pas përfundimit të mjekimit. Rezultatet ishin të kënaqshme në të tri grupet. Grupi i parë 90.9% grupi dytë 81.4% grupi i tretë ishte rezultat fantastik -100% ( n=22). Këtu duhet të theksoj se i njëjti mjekim iu dha dhe partnerëve seksualë të meshkujve që u morën në studim. Partnerët morën plus gjatë mjekimit VAGI-C 25mg, ovula vaginale (mëngjes-darkë). Duhet patjetër që gjatë mjekimit pacientët të mos pinë alkool dhe, në qoftë se kryejnë marrëdhënie seksuale, patjetër me mbrojtëse. Në konkluzion të këtij studimi u sugjerova kolegëve që trajtimi i kombinuar (grupi tretë) është më efikasi për zhdukjen e këtij mikrobi. Këto dy ilaçe kanë fuqi më të madhe (si dhe Klarexyl, që kam përdorur më parë në

studimin në Barcelonë) se agjentët antibakterial (antibiotikë) të tjerë për të penetruar brenda baktereve dhe qelizave phagocitare. - Dr.Kimi, pse përmendët prioritetet për mjekimin e partnerit seksual? - Partneri seksual duhet të mjekohet patjetër që të eliminohet infeksioni. Kjo është e rëndësishme, sepse pastaj ndodh kronicizimi i infeksionit, që ka pasojë serioze negative në jetën e pacientit. Pacientëve meshkuj mund t’u ndodhin probleme me ereksionin, fertilitetin (për shumim), se mund të kalojnë deri në sterilitet. Po kështu mund të kenë pasoja dhe femrat me adneksitë dhe vaginite kronike, çrregullime seksuale si dhe probleme me fertilitetin dhe barrën (lindje të parakohshme dhe bebja me peshë të ulët). Këtu dua të theksoj se në Europë në literaturë ekziston termi “i nevojshëm” për rëndësinë e mjekimit të partnerit seksual, por për mua ky përcaktim lë shkak që pacienti të mos e kuptojë rëndësinë e mjekimit të partnerit seksual. Kjo është arsyeja që unë në studimin tim e theksova që termi e nevojshme për trajtimin e partnerit seksual të shënohet “e domosdoshme” (mandatory). Këtë përcaktim e kam theksuar dhe në studimin për mjekimin e Mycoplasma genitalium, që e kam paraqitur në kongresin vjetor të Europës në prill 2010 në Barcelonë dhe është vlerësuar shumë në të dy këto kongrese. - Çfarë këshillash do t’u jepnit pacientëve? - Pacientët duhet të kenë kujdes të madh nga kronicizimi i infeksionit. Duhet të paraqiten për konsultë për çfarëdo shqetësimi që të kenë gjatë urinimit (femrat e meshkujt) dhe probleme seksuale, aq më tepër moshat e reja. Duhet të mos marrin asnjëherë mjekim nga mjekë jospecialitë dhe asnjëherë të mos pinë ciprinol për asnjë ditë. Duhet të mos harrojnë që partneri seksual (mashkull ose femër) të mjekohen detyrimisht njëkohësisht. Mjekimi duhet të bëhet i plotë afërsisht 25 ditë në bazë të antibiogramës së uretrës dhe strisho vaginale. Mbrojta nga këto infeksione ka 2 mënyra kryesore: 1) të dy partnerët (femra-mashkulli) para se të fillojë kontaktet seksuale të bëjnë analizat e mësipërme dhe natyrisht t’i kenë normale (neg); 2) për çdo kontakt seksual me partnerë të rastësishëm të përdorin domosdoshmërisht prezervativë. Bisedoi Erta Bode

Aktiviteti i LRI-së Në qytetin e lushnjes

“LRI në Kuvend pas 23 qershorit” Premtimi i Metës për të rinjtë e LSI-së Kryetari i LSI-së, Ilir Meta, përshëndeti dje konferencën e Lëvizjes Rinore për Integrim (LRI), të mbledhur në Lushnjë. Në fjalën e tij Meta tha se LRI-ja pas 23 qershorit do të përfaqësohet në Kuvendin e Shqipërisë. “Ne besojmë se LRI-ja, kjo alternativë e të rinjve shqiptarë, më 23 qershor do të përfaqësohet në Kuvendin e Shqipërisë. Ne dimë se rruga më e mirë drejt progresit për një ecje më të shpejtë të vendit dhe në luftën kundër varfërisë është përqendrimi te problemet ekonomike dhe jo te debati për të kaluarën. Se të gjithë, ju që jeni në këtë sallë

keni lindur pas vitit 1990 dhe e ardhmja duhet të ketë vrullin e 20-vjeçarëve”, - tha Meta në fjalën e tij. Meta theksoi gjithashtu se LSI-ja është forca që ofron kujdes dhe solidaritet tek ata që e besojnë. “Në emër të LSI-së, duke shprehur përkrahjen më të vendosur për të rinjtë dhe të rejat e Lushnjës për gjithë komunitetin e Lushnjës dhe mbarë Myzeqesë, ju siguroj se përmes përkrahjes që i jepni LSI-së ju rritni të gjitha shanset dhe mundësitë që kjo të kthehet në një mbështetje dhe investim për të gjithë ju dhe komunitetin tuaj. LSI-ja është forcë pozitive

e konstruktive, që kujdeset për njerëzit, për të rinjtë e të rejat”, - tha kryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim.


08

« ekonomi

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Dhoma e Tregtisë propozime për programet e partive

Biznesi: Ja shqetësimet tona lidhur me shlyerjen e detyrimeve Brikena Dervishaj

F

orcat politike duhet të përfshijnë në programet e tyre kërkesat e sipërmarrjes private, të cilat duhet të zbatohen nga qeveria e ardhshme. Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës ka paraqitur propozimet në mbledhjen e Kryesisë së saj, ku u kërkua që qeveria e ardhshme e pas zgjedhjeve të 23 qershorit të shlyejë gjithë detyrimet që shteti ka ndaj sipërmarrësve, përfshirë rimbursimin e taksave brenda një afati tre mujor. Shqetësimet e komunitetit të biznesit Propozimet nga sipërmarrja private janë ndarë në dy paketa, ku në të parën përfshihen kërkesat e biznesit, si shlyerja e detyrimeve që qeveria ka ndaj biznesit, rimbursimi i TVSH-së brenda një afati 3-mujor, marrja e masave për lehtësimin e mëtejshëm të produkteve shqiptare për eksport. Në paketën e dytë përfshihen sugjerimet për promovimin e biznesit shqiptar. “Shlyerja e detyrimeve të qeverisë ndaj sipërmarrjes private në të gjitha fushat e ekonomisë ku ekziston kjo marrëdhënie”, - tha Nikolin Jaka. Me qëllim rritjen e eksportit, si një sektor i rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të vendit, bizneset kërkuan heqje e pengesave për promovimin e produkteve shqiptare. “Heqja e sistemit të referencave ndaj sipërmarrjes private për import -eksport me të gjithë vendet e BE-së. Heqja e sistemit të referencave ndaj sipërmarrjes private në sistemin fiskal. TVSH jo më e lartë

Kërkesat për përfshirje në programet elektorale:

11. Heqja e TVSH për bileta dhe abone, heqja e akcizës së naftës etj

1. Shlyerja e detyrimeve ndaj biznesit

Sugjerimet për promovimin e biznesit:

2. Rimbursimi i TVSH brenda një afati prej 3 muajsh

1. Përcaktim i sektorëve prioritarë të ekonomisë

3. Ulje e barrierave për të rritur eksportet

2. Rritja e partneritetit publik-privat

4. Heqja e referencave me të gjitha vendet e BE

3. Përjashtimi i sipërmarrjeve të reja nga tatim fitimi për tre vjet

5. Heqja e referencave në sistemin fiskal 6. TVSH jo më e lartë për bujqësinë dhe shërbimet turistike

4. Përjashtimi i sipërmarrjeve të reja nga dividenti për tre vjet

7. Hapja e Bankës Ekonomike për kreditimin e biznesit

5. Ligje për mbrojtjen e biznesit 6. Garantimi i infrastrukturës për bizneset e reja

8. Heqja e TVSH për të gjitha pajisjet që i shërbejnë biznesit 9. Aplikimi i TVSH në qarkullimin tregtar duke hequr kufirin e ndarjes së bizneseve 10. Platformë për trajtimin e kredive të këqija se 10 për qind për produktet bujqësore, blegtorale vendase, si dhe shërbimet turistike”, tha Jaka. Bizneset kërkojnë një platformë të qartë për kreditë e këqija deri në ngrirjen e tyre për

7. Matje e performancës së administratës tatimore dhe doganore duke u bazuar te vlerësimet e biznesit 8. Strukturimi i sistemit tatimor në qarkun e Tiranës 9. Politika për punësimin e të rinjv

një afat dyvjeçar, si dhe hapjen e bankës ekonomike për zhvillim, me fokus kreditimin e sipërmarrjes private me tarifa të reduktuara. Duke iu referuar transportit, bizneset kërkojnë heqjen e

TVSH-se për abonetë dhe biletat, heqjen e akcizës për karburantin dhe rishikimin e çmimit të biletës urbane duke përdorur metodën e krahasimit me vendet e rajonit.

Haldeda: Shtyllat ku fokusohet studimi

Banka Botërore studim të ri për sistemin e pensioneve Skema e sigurimeve shoqërore nuk ka ndryshuar që nga viti 1993, por kohët e fundit është diskutuar shpesh në lidhje me rritjen e moshës për daljen në pension për burrat dhe për gratë. Lidhur me këtë çështje Banka Botërore po përgatit një studim të ri në lidhje me situatën dhe mënyrën se si mund të realizohet reforma në këtë sektor. Zëvëndësministri i Financave, Nezir Haldeda, shpjegoi shtyllat kryesore ku do të fokusohet ky studim. Sistemi i sigurimeve shoqërore në përgjithësi dhe ai i politikave të pensioneve në veçanti vazhdojnë të përfitojnë një pjesë të madhe të fondeve publike. Këtë vit buxheti

për pensionet është 88.8 miliardë lekë, nga të cilat 51.4 miliardë lekë janë të ardhura nga kontributet dhe 37.5 miliardë lekë të tjera janë financim i buxhetit të shtetit, të cilat merren nga taksat e tjera të shqiptarëve. Duke krahasuar treguesit e këtij viti dhe të vitit të kaluar vëmë re një rritje prej 4.4 miliardë lekësh. Ky deficit që rritet nga viti në vit për shkak të shtimit të numrit të pensionistëve, po rëndon buxhetin duke e bërë emergjente reformën. Por reforma e pensioneve është kthyer më tepër në temë diskutimesh me politikanë që pranojnë nevojën për ndryshim dhe ende pa një marrëveshje konkrete për nisjen e saj.

Objektivi deri në vitin 2020

Energjia e rinovueshme duhet të zërë 38% të konsumit të dritave Shqipëria deri në vitin 2020, duhet të përmbushë objektivin që energjia e rinovueshme të zërë 38% të konsumit të përgjithshëm të energjisë. Ndërkaq, Korporata Financiare Ndërkombëtare (IFC), anëtare e Grupit të Bankës Botërore, po zhvillon trajnimin e parë në rajon në financimin e projekteve të energjive të rinovueshme për stafin e Bankës Credins në Tiranë, kurs i cili do të zgjasë tre ditë. Ky do të jetë i pari kurs në një seri të trajnimeve të specializuara të përshtatura në mënyrë individuale për bankat lokale në Ballkanin Perëndimor, që përfshin njohuritë dhe aspektet më të rëndësishme teknike, financiare dhe ligjore të projekteve të energjive të ri-

novueshme. Nga ana tjetër, forcimi i kapaciteteve të stafit të bankave, veçanërisht në fushën e financave të projekteve, do të rrisë shanset për të ndërtuar një treg të qëndrueshëm të financimit të projekteve të energjive të rinovueshme me fokus në hidrocentralet e vogla. Banka Credins është ndër pesë bankat më të mëdha në Shqipëri, me aktivitet të qendrueshëm dhe një gamë të gjerë të produkteve bankare. Banka operon në 16 qytete të Shqipërisë, nëpërmjet 47 degëve dhe agjencive. Një nga objektivat strategjike kryesore të bankës, është të zgjerojë portofolin e saj të kredisë, veçanërisht në fushën e financimit të energjive të rinovueshme.

Ekzekutimi i pasurive në favor të bankave për kreditë e pakthyera

Mbledhja e Këshillit Mbikëqyrës

Kolaterali në ankandin e dytë, çmimi ulet 50%

Banka e Shqipërisë ndryshon rregulloren për rezervën valutore

Do të ndryshojnë disa nene të Kodit të Procedurës Civile Problemet me procedurat e ekzekutimit të kolateralit për kreditë bankare të pakthyera diktojnë ndryshimin e disa neneve të Kodit të Procedurës Civile. Ministria e Drejtësisë ka propozuar disa amendamente që synojnë ta bëjnë më të lehtë dhe më të shpejtë ekzekutimin e pasurive në favor të bankave, për kreditë e pakthyera. Ndryshimet do të përfshijnë nenin 577, që rregullon përsëritjen e ankandit në rastin kur prona e sekuestruar nuk shitet në ankandin e parë. Sipas ligjit në fuqi, ankandi i dytë mund të zhvillohet vetëm pasi të kenë kaluar tre muaj nga ankandi i parë dhe çmimi i ri mund të jetë 20% më i ulët. Me ndryshimet ankandi i dytë mund të zhvillohet 15 ditë pas ankandit të parë dhe

Takimi Ndryshimet e Kodit të Procedurës Civile pritet të jetë tema e një takimi të zgjeruar që Banka e Shqipërisë do të organizojë me bankat e nivelit të dytë në vendin tonë dhe dhe palët e interesit në fillim të muajit mars. Në takim, Banka Qendrore do të prezantojë një paketë masash për nxitjen e sistemit financiar dhe njëra prej kolonave është pikërisht përmirësimi i procedurave ligjore për ekzekutimin e kolateralit. Përsosja e legjislacionit synon t’i japë atij, fuqinë e plotë të kontratës për të qenë një titull ekzekutiv.

çmimi i pasurisë në shitje ulet me 50%. Ndërkaq, neni 511, që rregullon procedurat dhe kompetencat e nxjerrjes së urdhrit ekzekutiv, do t’i shtohet edhe një afat i qartë kohor: në çështjet e ekzekutimit të garancisë që rrjedh nga mosshlyerja e kredisë bankare urdhri i ekzekutimit duhet të nxirret brenda 5 ditëve nga

data e paraqitjes së kërkesës së kreditorit, nga gjykata e vendit ku është caktuar të bëhet ekzekutimi. Ndryshimet prekin edhe nenin 517. Sipas këtij neni, aktualisht gjykata ka të drejtë të shtyjë afatin e ekzekutimit të garancisë në të holla, ose ta ndajë atë në këste, kur kjo kërkohet nga debitori për shkak të rretha-

nave të veçanta. Me ndryshimin e propozuar nga Ministria e Drejtësisë, garancitë e lidhura me kreditë bankare përjashtohen nga kjo dispozitë dhe nuk mund të shtyhen apo të ndahen në këste. Ideja për ndryshim u hodh vitin e kaluar si nevojë për veprimin në mënyrë të harmonizuar nga autoritetet publike në adresimin e këtij problemi.

Ndryshon rregullorja për administrimin e rezervës valutore. Anëtarët e Këshillit Mbikëqyrës të Bankës së Shqipërisë pritet të miratojnë në mbledhjen e ardhshme projektin “Mbi disa ndryshime në rregulloren “Mbi politikën dhe mënyrën e administrimit të rezervës valutore”. Zhvillimi i tregjeve financiare si ai i parave, tregu valutor dhe ai i kapitaleve janë pjesë e strategjisë së Bankës në afatin e mesëm, nëpërmjet parashikimit e planifikimit konkret të hapave që do të ndërmerren për nxitjen e mëtejshme të tyre. Në kushtet e vazhdimit të zbatimit të një regjimi fleksibël të kursit të këmbimit, administrimi i rezervës

valutore do të përsoset duke synuar zvogëlimin e borxhit të jashtëm të qeverisë, si dhe për të përballuar importet kur ato nevojiten. Gjithashtu në mbledhjen e datës 27 shkurt 2013, pritet të miratohet edhe raporti i Politikës Monetare për muajin shkurt të 2013, raporti vjetor i Bankës së Shqipërisë për 2012. Në të njëjtën kohë do të diskutohet projekti “Për miratimin e shpërndarjes së fitimit të Bankës së Shqipërisë për vitin 2012 ”, informacioni “Mbi aktivitetin e Fondit të Pensionit në Bankën e Shqipërisë për vitin 2012”, si dhe informacioni “Mbi realizimin e kontratave dhe prokurimeve të Bankës së Shqipërisë në vitin 2012”.


sociale • E shtunë 23 shkurt 2013

»

09

Diploma e “Masterit shkencor”, shkalla për të kapërcyer drejt doktoraturës

Filluan aplikimet për doktoraturë në UT Shpenzimet e ciklit arsimor përballohen nga vetë kandidati Erta Bode

U

niversiteti i Tiranës nis regjistrimet për kandidatët që pretendojnë të ndjekin programet e doktoraturës të vitit 2012-2013. Nga data 21.02.2013 deri më 15.03.2013 kandidatët kanë mundësi të dorëzojnë kërkesën e tyre pranë çdo fakulteti ku pretendojnë të vazhdojnë këtë cikël studimesh. Fakultet që pranojnë doktorantë për vitin 2012-2013 janë përkatësisht: Fakulteti i Ekonomisë, Fakulteti i Gjuhëve të Huaja, Fakulteti i Historisë dhe Filologjisë, Fakulteti i Drejtësisë, Fakulteti i Shkencave Sociale, Fakulteti i Shkencave Natyrore dhe Instituti i Studimeve Europiane. Janë vetëm 3 javë ditët e limituara për t’u konsideruar aplikues kandidat për programet e doktoraturës në këto fakultete. Kjo shpjegon se çdokush që ka mundësi të dorëzojë brenda këtij afati dokumentacionin e duhur dhe të plotësojë kriteret e vendosura për përzgjedhje, do të ketë një mundësi në përzgjedhjen që do të bëhet nga vetë fakulteti. Ata që mbeten jashtë këtij afati, ose për shkak të një dokumentacioni që u mungon nuk arrijnë dot të

plotësojnë CV-në e plotë, do të mbeten jashtë aplikimit, edhe pse mund të kenë gjithë dokumentacionet e tjera dhe mund të plotësojnë kriteret. Kandidatët duhet të paraqesin në sekretaritë e fakulteteve kërkesën se ku duan të jenë kandidatë, dokumentacionin e nevojshëm, që do të verifikohet derisa të bëhet përzgjedhja. Dosja e aplikimit dhe regjistrimit do të dorëzohet pranë sekretarive të departamenteve përkatëse të fakulteteve të UT-së çdo ditë nga e hëna në të premte gjatë orarit 8:00-16:00. Të gjithë kandidatët duhet të kenë parasysh se kriteri i parë që ata duhet të përmbushin është një diplomë “Master shkencor”,

shkallë pa të cilën ata nuk mund të kalojnë në stadin e doktoraturës. Studentët, pasi përfundojnë ciklin “Bachelor”, vihen gjithmonë në dilemë për zgjedhjen e masterit që do të kryejnë midis atij profesional dhe atij shkencor. Por ja që kryerja e “Masterit shkencor” i çon ata një hap më shpejt drejt doktoraturës sesa masteri profesional, pas të cilit ata sërish duhet të ndjekin një master shkencor, edhe pse një rrugë e tillë është më e kompletuar. Ajo çka sqarohet qartë është pjesa e financimit. Kandidatit i kërkohet nëpërmjet kritereve që duhet të përmbushë se duhet të jetë i aftë të përballojë nga ana e tij shpenzimet e këtij stadi studimor.

PAK, të drejtën e votës si çdo individ tjetër

Të na plotësohen kushtet për të votuar Tafaj: Presim bashkëpunim nga KQZ-ja Personat me Aftësi të Kufizuar (PAK) do të marrin pjesë në votime vetem nëse atyre u përmbushen kushtet për të votuar. Kushtet e tyre janë kërkuar në përputhje me problemin që ata kanë, për ta shmangur atë. Janë rreth 120 000 persona PAK, të cilët presin të trajtohen të barabartë me pjesën tjetër për të drejtën e votës, si një nga liritë themelore të tyre. Kreu i Këshillit të Aftësisë së Kufiyuar, Sinan Tafaj, në një takim me kryetaren e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve dhe përfaqësuesve të OSBE-së ka parashtruar kërkesat. “Të prodhohen shabllonët për t’u dhënë mundësi të verbërve që të votojnë me shabllon në

mënyrë të pavarur dhe të fshehtë. Të bëhet një kabinë, një dhomë e veçantë e fshehtë pikërisht për personat që janë të verbër. Qendrat e votimit të jenë në katet e para dhe aty ku ka shkallë të vendosen rampa. Të trajtohet çështja e qytetarëve që nuk dëgjojnë në mënyrë që televizioni publik, por mundësisht edhe televizionet private, shpjegimet që japin për votim, udhëzimet për procedurat të bëhen edhe me gjuhën e shenjave. PAK të kenë mundësi të votojnë me përparësi, që të mos presin në radhë”, - tha ai. Tafaj tha se PAK janë një pjesë e shoqërisë, të cilët e ndiejnë veten të barabartë me çdo pjesë tjetër të shoqërisë.

80% e popullsisë e painformuar për përbërjen toksike

Lodrat plastike janë kancerogjene Qaja: Investigimet tronditëse në rezultat Fëmijët në Shqipëri janë të rrezikuar nga përbërjet kancerogjene të lëndëve të lodrave që luajnë. Sipas investigimeve të Lëvizjes së Gruas për Zhvillim Integral, vetëm vitin e kaluar janë zbuluar se 70 % e lodrave plastike me të cilat luajnë fëmijët përmbajnë lëndë kancerogjene. Çdo ditë u drejtohen bluzave të bardha 300350 fëmijë që kanë probleme shëndetësore, por asnjëherë nuk merren parasysh problemet toksike dhe se nga vijnë ato. Investigimet gjatë vitit 2012 treguan se lodrat në tregun e hapur dhe ato nëpër dyqane kanë lëndë kancerogjene në përmbajtjen e materialit të tyre. Më të rrezikshme janë lodrat

prej kauçuku ose që kanë përmbajtje të plastikës. Evis Qaja, përfaqësuese e kësaj lëvizjeje, tregon se rreth 80 për qind e popullsisë nuk e kanë idenë se ku ndodhet përmbajtja toksike dhe sa rrezikon ajo. Qaja bën të ditur se UNICEF-i dhe OSBE-ja do të ndihmojnë në kontrollin dhe investigimet e tjera që do të pasojnë për të bërë eliminimin e këtyre lodrave. “Ne nuk kërkojmë të zhdukim lodrën, por materialin përbërës të saj. SHBA-të gjithmonë i bëjnë kontroll materialit të përbërës së lodrave përpara se t’i futin ato nëpër magazinat e tregtimit”, - tha Qaja. Ajo kërkoi që t’u kushtohet vëmendje lodrave të fëmijëve.

I. Kandidatët që aplikojnë për t’u regjistruar në programin e studimit të doktoratës duhet të plotësojnë këto kritere: a. Të ketë përfunduar studimet e larta në fushën e kërkuar dhe të zotërojnë diplomë të ciklit të dytë të studimeve “Master shkencor”, apo çdo diplomë tjetër të barasvlefshme me të ose një diplome të huaj të barasvlefshme të shoqëruar me vërtetimin e njohjes nga Ministria e Arsimit. Të ketë notë mesatare të përgjithshme 8 e lartë në secilin cikël studimesh (i parë dhe i dytë). b. Të zotërojë gjuhën angleze të vlerësuar mbi bazën e një testi të njohur ndërkombëtarisht. Nëse nuk zotërohet në aplikim fillestar, dëshmia kërkohet pas përfundimit të studimeve të organizuara teorike. c. Të jetë i rekomanduar nga dy persona që gëzojnë titull akademik, të cilët njohin aftësitë akademike dhe profesionale të kandidatit. d. Të shprehë qartë qëllimin e ndjekjes së studimeve të doktoratës në rreth 500 fjalë. e. Të paraqesë në mënyrë të përmbledhur një projekt shkencor, mbi të cilin ka menduar të punojë gjatë kursit të shkollës doktorale. f. Të marrë përsipër përballimin e shpenzimeve të studimeve. II. Kandidatët aplikojnë për t’u regjistruar në një program studimi doktorate me dosje individuale, e cila duhet të përmbajë dokumentet e mëposhtme: a. Kërkesë për aplikim në programin e doktoraturës. b. Fotokopje e kartës së identitetit ose pasaportës.

c. CV personale e kandidatit. d. Kopje e noterizuar e diploms të ciklit të dytë të studimeve “Master shkencor”, apo çdo diplomë tjetër të barasvlefshme me të, ose një diplomë të huaj të barasvlefshme të shoqëruar me vërtetimin e njohjes nga Ministria e Arsimit dhe listën e notave përkatëse. e. Kopje e noterizuar e dëshmisë së zotërimit të gjuhës angleze me test të njohur ndërkombëtarisht (nëse nuk zotërohet në aplikimin fillestar kërkohet pas përfundimit të studimeve të organizuara teorike). ë. Listë botimesh e shoqëruar me fotokopje të kopertinave të botimeve dhe të abstrakteve të tyre, (nëse ka të tilla). f. Listë e pjesëmarrjeve në konferenca e shoqëruar me programin, dëshminë e konferencës dhe botimin në proceedings (nëse ka të tilla). g. Platforma e kërkimit shkencor të propozuar. gj. Plan pune për kërkimin shkencor, të ndarë në vite. h. Deklaratë e gatishmërisë së udhëheqësit shkencor për të udhëhequr kandidatin. k. Dy rekomandime nga persona që gëzojnë titull shkencor (profesor, profesor i asociuar). l. Vërtetim i qendrës së banimit. ll. Vërtetim nga qendra e punës (deklaratë vetjake për statusin i/e papunë). m. Dy fotografi me format 4x6. n. Deklaratë vetjake e kandidatit për përballimin e shpenzimeve të programit të studimeve të doktoratës. nj. Fletëpagesa e tarifës së regjistrimit për konkurrim.

Ministri i Financave akuzon kreun e selisë rozë

Bode: Rama po humbet aleatët, po e kthen PS-në në OJF-në e tij Ministri i Financave, Ridvan Bode, akuzoi dje Partinë Socialiste se po humbet aleatët e saj me politikën që po ndjek. Sipas Bodes, PS-ja po shndërrohet në një organizatë jofitimprurëse. “Partia Socialiste po kthehet në një OJF të Edvin Ramës”, - deklaroi ai. Ministri i Financave gjatë ceremonisë së organizuar në Bilisht me rastin e 22-vjetorit të themelimit të PD-së deklaroi se gjatë qeverisjes së demokratëve është rritur mirëqenia. Këtë gjë ai e lidhi me deklaratën e sigurt për fitore në zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit. Gjithashtu ministri Bode u shpreh se Partia Socialiste po humb aleatët për shkak të Ramës, ndërkohë që Partia Demokratike distancohet nga alternativa e bllokimit. Gjatë një takimi që ai zhvilloi me simpatizantët e PD-së ministri i Financave tha se qeveria do të mbështesë edhe më shumë fermerët shqiptarë, në mënyrë që të rritet prodhimi i tyre. Si synim kryesor Bode theksoi se qeveria ka industrializimin e sektorit bujqësor në vend. “Bujqësia është industrializuar, prodhimi bujqësor vetëm në Devoll është rritur 2.3 herë këta 8 vjet. Ne mbështesim dhe subvencionojmë industrinë bujqësore konkretisht”, - tha Bode. Ministri i financave analizoi edhe heqjen e TVSH-së për makineritë e importuara për sektorin bujqësor, që sipas tij do të ulë ndjeshëm koston e prodhimit të produkteve nga fermerët shqiptarë. “Heqja e TVSH-së për makineritë bujqësore u bë për të ulur koston e për të rritur rendimentin e tyre. Javën e ardhshme do të ndryshojnë edhe tatimi i plehrave kimike dhe fidanëve. Efekti vjetor i këtyre masave

është mbi 150 milionë euro”, - deklaroi ministri i Financave. Qeveria që prej disa javësh ka nisur reformat për sektorin bujqësor. Prezantimin e nismave të qeverisë i ka bërë shefi i kabinetit qeverisës, Sali Berisha, i cili e ka përcaktuar sektorin e bujqësisë në vend si një ndër më të rëndësishmit. Nisma më e re e mazhoracës është ajo për industrializimin e bujqësisë, që synon ta bëjë përmes heqjes së TVSH-së për makineritë e importit, pasi i shtyn më shumë ferment që të blejnë pajisje teknologjike për të rritur prodhimin e tyre bujqësor.


10

« aktualitet

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Muzeu Arkeologjik/ Makabriteti me vlerat muzeale

Durrës, dhjetëra objekte arkeologjike ende të pagjetura ARTUR AJAZI DURRES- Viti 1997 do të kujtohet nga të gjithë shqiptarët si viti i zi, i shkatërrimeve barbare, të cilat nuk kursyen as vlerat arkeologjike e historike të muzeve. Kjo padyshim pa pasur një prapavijë të fortë politike e djallëzore të atyre që nuk duronin progresin e demokracisë së brishtë dhe ekonomisë tregut në Shqipëri. Bilanci më tragjik i atij viti ishin padyshim humbjet njerëzore, por edhe dhjetëra e qindra objekte arkeologjike, muzeale dhe historike të rrënuara, vjedhura e shitura në vendet e tjera fqinje. Në Durrës asokohe regjistrohej dhe një humbje tjetër me përmasa historike. Në muzeun Arkeologjik të qytetit, unikal për nga vlerat, ishin vjedhur të gjitha objektet antike të kulturës ilire, të cilat rrëfenin në një farë mënyre gjenezën e popullit tonë këtu dhe në Kosovë. Por çuditërisht për këtë ngjarje atë vit u fol shumë pak, por dhe tani ajo është thuajse e harruar. Kanë kaluar 16 vjet që nga ai vit i mbrapshtë dhe asnjë përpjekje nuk është bërë për të gjetur dhe rikthyer në vendin e tyre thesarin historik të vjedhur në qytetin më të lashtë të vendit tonë. Shkatërrimi Në fillimin e marsit të vitit 1997, situata e provokuar veç firmave piramidale edhe nga faktorët e politikës opozitare të asaj kohe, u përkeqësua shumë, aq sa turmat e njerëzve dolën nga kontrolli dhe rrëmbyen armët të dëshpëruar nga humbja e parave nëpër firmat piramidale. Ligjin e bënin turmat dhe njerëzit e “fortë”. Pati vjedhje të shumta nëpër dyqane, magazina, depo ushqimesh, nëpër firma ndërtimi, madje u vodhën edhe banka duke gjetur me anë të tytave të armëve kodet sekrete të kasafortave. Turmat dogjën edhe dokumentacione nëpër dogana, hipoteka apo zyra të administratës publike, por ato nuk prekën asnjë monument kulture, asnjë bust, asnjë lapidar, asnjë muze e asnjë vepër tjetër në të cilën është gdhendur memoria e kombit, e cila është historia. Ndërgjegjja kombëtare doli më e fortë se sa urrejtja për paratë e humbura apo të banesave të shitura për të futur lekët nëpër firmat piramidale. Por në Durrës, një mendje djallëzore apo shumë mendje të djallëzuara planifikuan një vjedhje që për nga rëndësia ishte shumë më e madhe se ajo që pësuan bizneset, bankat apo subjektet private apo shtetërore. Në njërën prej netëve të asaj periudhe, në kohën kur policia synonte vetëm ruajtjen e institucioneve, dikush apo disa persona realizuan vjedhjen e

Në 7 vjet morën 40 milionë paund

Burg avokatëve për martesa të rreme, të organizuara nga shqiptarët ANGLI- Anëtarët e një firme avokatie në Islington u burgosën me 35 vjet burg në total, për organizimin e mijëra martesave të rreme, me urdhër të shqiptarëve, për të lejuar emigrantët e paligjshëm të qëndronin në Brinatinë e Madhe. Në sallën e gjyqit u dëgjua se avokati Tevfick Souleiman dhe këshilltarët e tij kanë përfituar rreth 40 milionë paund nga këto martesa. Ata merrnin deri në 14.000 paund për të siguruar një marrëveshje të rreme të qiramarrjes dhe dokumente të tjera, si garantonin që bashkëshortët të fluturonin nga Evropa Lindore në mënyrë që të martoheshin me njerëz jashtë Bashkimit Evropian. Kërkimet policore lokale kanë zbuluar 8.000 aplikacionepër emigracion, midis 2004-ës dhe 2011-ës. Të paktën 1,800 njerëz të përfshirë si anëtarë të mafies shqiptare, janë martuar. Të katër burrat u arrestuan në vitin 2010. Souleiman, 39 vjeç, i cili jeton në Hatfield, u burgos me 10 vjet dhe gjashtë muaj për shkelje të ligjit të emigracionit. Po ashtu u dënuan edhe të tjerët.

Sërish fenomeni në nivele shqetësuese

Braktisja e shkollës nga romët, projekt për një kopsht parashkollorësh

Muzeut Arkeologjik të qytetit të Durrësit. Nga ky muze u hoq e gjithë trashëgimia e kulturës ilire, dhe jo pak, por plot 78 objekte antike të asaj periudhe u zhdukën pa lënë asnjë gjurmë. Vjedhja u diktua nga punonjësit e muzeut kur ata u rikthyen në qendrën e tyre të punës dhe bënë inventarin e trashëgimisë antike. Objektet e grabitura Arkeologu i vjetër Ilia Toci është shprehur asokohe se objektet e grabitura klasifikoheshin si sendeve të imta antike sikurse ishte për shembull një çekiç prej guri i gdhendur me mjaft mjeshtëri nga ustallarët ilirë, monedha me simbolet e asaj kohe, objekte zbukurimi për gratë që nuk hasen në asnjë vend tjetër të rajonit e të tjera, të cilat ishin autentike për nga vlerat që bartnin. Largimi i tyre nga eksponatet e muzeut ka krijuar një gropë të zezë dhe një hendek ndërmjet kulturës ilire të papasqyruar dhe të kulturave romake dhe greke, të cilat kanë mbushur të gjithë këtë muze”. Nuk është e vështirë të kuptosh se vjedhja e objekteve të kulturës ilire, pikërisht në muzeun e Dyrrahut të lashtë nuk u krye për

të fituar para nga shitja e antikave, të cilat vlerësohen me shuma të mëdha nga koleksionistët e tyre. Në muze ka objekte që kanë vlera disa herë më të mëdha se ato që u morën dhe që nuk u prekën. Ajo vjedhje është shumë tinzare. Po të analizosh ngjarjet që ndodhën në vendin tonë pas vjedhjes së muzeut mund të arrish në disa përfundime se përse u vodh kultura ilire nga muzeu i Durrësit. Pak kohë më pas u hodh mbi tavolinën e diplomacisë botërore çështja e Kosovës. Dhe pas gjuhës diplomatike, avionët e NATO-s nisën luftën derisa e çliruan këtë vend sovran dhe i dhanë pavarësinë. Nëse i rikthehesh kujtimeve të asaj kohe të vijnë nëpër mend deklaratat e qarqeve shoviniste serbe dhe greke për ”mungesën e identitetit të shqiptarëve”. Këto qarqe shoviniste, kosovarët i konsideronin si “të vendosur vonë në troje që nuk i përkisnin atyre dhe se ata nuk kishin identitet kombëtar”. Po ashtu kanë vepruar dhe vazhdojnë të veprojnë edhe qarqe shoviniste greke, të cilat Vorio Epirin vazhdojnë të konsiderojnë tokë të tyre dhe sajojnë përralla me ushtarë grekë të vrarë e të tjera e të

tjera. A nuk i shërben pikërisht kësaj politike edhe vjedhja e antikave ilire në muzeun e Durrësit? Hetimet Sipas relacioneve nga dosja hetimore mësohet se “duke u nisur nga rrethanat e vjedhjes, si dhe të kontekstit kur ajo është konsumuar, mendohet se kanë qenë më shumë se dy persona, ata që kanë marrë pjesë në këtë grabitje. Në këtë grup e pakta kanë qenë dy njerëz të fushës së arkeologjisë njëri jashtë organikës së muzeut që e ka njohur mirë ekspozimin e antikave, si dhe inventarin e këtij institucioni.Veç tyre ka pasur edhe shoqërues të armatosur, të cilët kanë pasur detyrë mbrojten e kësaj dysheje”. Por cili ka qenë ai punonjës që për një grusht para ka pranuar të shesë historinë e vendi të tij të mbledhur me aq mund e sakrifica? Kjo është një pyetje që të vjen në mend sa herë që kujton këtë ngjarje. Fatkeqësisht për këtë vjedhje është heshtur dhe asnjëherë ajo nuk është marrë në dorë seriozisht nga gjykata, duke mbyllur ndoshta me dashje dosjen më të rëndësishme të vlerave tona kombëtare.

ELBASAN- Mblidhet Tryeza Teknike për Fëmijët në Bashkinë Elbasan. Braktisja e shkollës është edhe fenomeni më shqetësues që është trajtuar gjerësisht në këtë tryezë. Pjesëmarrësit në tryezë, pohuan se braktisja e arsimit të detyrueshëm nga fëmijë të komunitetit rom, apo neglizhenca në vijueshmërinë sistematike të mësimit, vjen nga shumë faktorë si: kushtet social-ekonomike, mentaliteti, diskriminimi, mungesa e edukimit parashkollor, neglizhenca e prindërve të këtij komuniteti etj . Megjithë përpjekjet e Bashkisë së Elbasanit në partneritet me OJF-të që punojnë me këtë komunitet, për nxitjen, dhe inkurajimin e ndjekjes së procesit të detyrueshëm arsimor, sërish statistikat flasin për braktisje të shkollës nga fëmijët rom. Kështu në shtator të vitit 2012 të gjitha pajisjet mësimore dhe tekstet u dhanë falas për fëmijët e këtij komuniteti në formën e një mbështetjeje e inkurajim për vijueshmëri të arsimimit të detyrueshëm. Ndërkohë një projekt i iniciuar nga Bashkia e Elbasanit në bashkëpunim me shoqatën “Në dobi të Gruas”, do të realizojë ngritjen e një kopshti vetëm për parashkollorët 5-6 vjeç, i cili do të mundësohet nga kjo organizatë. Ky kopsht parashikon të ketë një kapacitet prej jo më shumë se 50 fëmijë, të cilëve do t`u ofrohen kushte dhe metodologji bashkëkohore mësimdhënieje. Bashkia Elbasan duke vlerësuar këtë zhvillim pozitiv në ndihmë të fëmijëve të kësaj grup-moshe, u angazhua që të referojë pranë këtij kopshti jo vetëm fëmijë të komunitetit rom, por edhe fëmijë të cilët vijnë nga familje me probleme ekonomiko-sociale. L. Lleshi

I pengojnë për shumë shërbime jetësore

Mungon boja, qytetarët nuk tërheqin dot certifikata ELBASAN- Gjendjet civile në Bashkinë e Elbasanit po përballen me mungesën e bojës për printerat e certifikatave. Mungesa e bojës së printerëve në gjendjen civile të Elbasanit vazhdon të mbetet një problem shqetësues në disa rajone të bashkisë dhe aktualisht dy prej tyre kanë ndalur punën. Kështu sipas përgjegjësit të Gjendjes Civile, Lavdim Gjoza, edhe pse është bërë kërkesë ministrisë për bojë ende nuk ka marrë asnjë përgjigje ndërkohë që qytetarë duhet të presin. Me bojën që është marrë nga Ministria e Brendshme është punuar vetëm 2 muaj dhe pjesa tjetër është zgjidhur nga Bashkia e Elbasanit me printerë të tjerë shprehet ai. Drejtori i Gjendjes Civile, Lavdi Gjozaj, tha se bashkia nuk ka fonde për të blerë bojë dhe duhet që Drejtoria e përgjithshme e Gjendjes Civile të zgjidhë mungesën e saj. Mungesa e bojës dhe e rrjetit është një shqetësim i vazhdueshëm për punonjësit e gjendjes civile në Elbasan. Qytetarët thonë se nuk mund të marrin certifikata dhe kjo i pengon të marrin ndihmën ekonomike, të plotësojnë dokumentacionin për siguracion shëndetësor apo edhe për shume aplikime të tjera, të cilat pengohen tashmë nga mungesa e një certifikate. L. Lleshi


aktualitet • E shtunë 23 shkurt 2013

»

11

E ndjek gjakmarrja, pasi gjyshi i tij kishte vrarë 40 vjet më parë

Nga frika e Kanunit s’jep identitetin në polici Sipas rrëfimit te blutë italianë, i riu u shpjegoi historinë ITALI- Një shqiptar në Rimini, kur u arrestua nuk jepte emrin e tij të plotë për shkak të frikës nga hakmarrja dhe “Kanuni”. Policia tha se një 23-vjeçar shqiptar që përfundoi në pranga, ka thënë se jetonte në provincën e Trentos në Rovereto, por informacioni më vonë doli i gabuar. I arrestuar nga policia në Rimini, i riu ka

thënë se nuk mund të zbulojë adresën e saktë të banimit sepse ishte dënuar me vdekje nga zakoni shqiptar. Faktet datojnë 40 vjet më parë dhe, gati njëzet vjet para lindjes së tij. Gjyshi i djalit, për arsye të paqarta, kishte vrarë kreun e familjes së fisit tjetër dhe që atëherë është në gjak. Kanuni i hakmarrjes, mbe-

tet i vlefshëm deri në tri breza. Në vitin 2007, dy familjet ishin përpjekur për pajtim, por ndërmjetësimi kishte dështuar. Për këtë arsye, djali shkon për vite me radhë në Itali dhe vazhdon të ndryshojë vendbanimin, duke shpresuar të mos pikaset nga anëtarët e fisit, me të cilin është në gjak.

I jep fund jetës Riza Latifi, vrau vjehrrin dhe vjehrrën në Kuçovë

Ther veten pas rrethimit nga policia dhëndrri vrasës FIER- Nuk pranon të dorëzohet pas disa ditësh arratie, vetëvritet në banesën e tij në Levan të Fierit, Riza Latifi, i akuzuar për vrasjen e vjehrrit, vjehrrës dhe plagosjen e bashkëshortes së tij në Kuçovë. Ngjarja ka ndodhur dje në Levan të Fierit dhe sipas të dhënave të para mësohet se Latifi i dha fund jetës në momentin kur ishte i rrethuar nga forcat e policisë, të vëna në aksion për kapjen e tij. Po kështu burime nga policia e Fierit bëjnë me dije se Latifi i dha fund jetës duke prerë fytin me thikë. Vetëvrasja Riza Latifi ishte shpallur në kërkim nga policia e shtetit pasi disa ditë më parë vrau me armë zjarri në banesën e tyre vjehrrin dhe vjehrrën e tij, si dhe la të plagosur rëndë bashkëshorten pas një sherri banal mes palëve. Latifi kishte shkuar në banesën e prindërve të nuses së tij, pasi kjo e fundit ishte larguar nga banesa për shkak të disa mosmarrëveshjeve familjare. Në grindje e sipër mësohet të ketë ndodhur dhe vrasja e dyfishtë. Pas largimit nga vendngjarja, burimet policore bëjnë me dije se Riza Latifi ishte fshehur në Levan. Pas rrethimit nga blutë dhe thirrjes për të dalë jashte dhe dorëzuar, autori i vrasjes së dyfishtë është shprehur s enuk do të dilte gjallë nga ajo

SHKB-ja u vë prangat për ryshfet

Kalonin persona “non grata” në Shengen, kapen 2 kontrollorë Dy kontrollorë në Durrës e Kakavijë dhe një faturino i linjës Tiranë-Athinë u prangosën dje nga SHKB-ja, pasi në këmbim të parave, lejonin kalimin e personave “non grata” në zonën Shengen. Zëdhënësi i Ministrisë së Brendshme, Leonard Olli, tha dje se “Shërbimi i Kontrollit të Brendshëm në Ministrinë e Brendshme, duke vlerësuar çdo informacion të ardhur, se në PKK-të Republikës së Shqipërisë, janë konstatuar raste kalimesh të shtetasve shqiptarë, të cilëve nuk u lejohet dalja në hapësirën Shengen, pasi janë përcaktuar si deportivë apo me mungesë dokumentacionit të rregullt, fillimisht u përqëndrua në mbledhjen e të dhënave operative. Gjatë punës hetimore, u konstatua se ky fenomen përfshinte edhe regjistrimin fiktiv të shtetasve, që nuk ndodhen aktualisht në territorin e vendit tonë, nga ana e kontrollorëve, të cilët bashkëpunonin me punonjës policie apo nënpunës të agjencive të udhëtimit dhe, të gjitha këto, në shkëmbim të përfitimeve monetare”. Kështu, në pranga ranë Mustafa Meta, 57 vjeç, me detyrën e punonjësit të policisë në Drejtorinë e Kufirit dhe Migracionit, në PKK- Porti Durrës, Rudi Gaxhaj, 41 vjeç, me detyrën e kontrollorit në PKK-në Kakavijë dhe Nertil Sula, 30 vjeç, shofer në autobusin e linjës Tiranë- Athinë, të agjencisë së udhëtimit “Inter-Lines”. Ata u kapën më 21 shkurt 2013, pasi në ngarkim të tyre janë konstatuar prova të mjaftueshme se, në bashkëpunim me njëri- tjetrin kanë kryer elementë të figurës së krimit të “Korrupsionit pasiv të kryer nga persona, që kryejnë funksione publike”, si edhe falsifikim të vulave, stampave ose formularëve.

Aksioni në Fier banesë, ndërsa ka prerë me thikë fytin e tij. Ndërkohë nëna e tij rrëfeu një version tjetër të ngjarjes. Sipas saj, djali nuk kishte faj, por u provokua keq pas ndarjes me të shoqen. “Nusja i mori lekët dhe iku. Shkoi për t’u sqaruar me vjehrrin e vjehrrën, por në Kuçovë u rrah nga kunetërit. U kthye në Levan, mori armën dhe shkoi në Kuçovë”. Fqinjët rrëfejnë se Riza Latifi nuk ishte person problematik dhe se nuk kishin dijeni se ai ishte fshehur

këto ditë në banesën e tij. “Nuk e dimë sesi u pleks me atë gruan. Madje nuk e dinim që kishte mbërritur në banesën e tij. Dera ka qenë me dryn. As nëna e tij nuk e ka ditur që ai ka qenë aty. Sesi ka hyrë nuk e dimë”, thanë fqinj e të afërm. Vrasjet në Kuçovë Më 16 shkurt rreth orës 08:45 minuta, shtetasi Riza Latifi qëlloi me armë zjarri për vdekje vjehrrin e tij Rexhep Muço, 68 vjeç, ndërsa me pas

përdori një thikë dhe plagosi vjehrrën Vasilika Muço, 66 vjeç, dhe bashkëshorten e tij, Engjëllushe Latifi. Pas krimit, autori u largua nga vendngjarja ndërsa policia u vu në kërkim të tij. Dy orë pas ngjarjes së rëndë humbi jetën në spital dhe vjehrra, Vasilika Muço. Bashkëshortja Engjëllueshe Latifi kishte kërkuar divorcin nga Riza Latifi dhe prej ditësh ishte larguar nga vatra bashkëshortore dhe jetonte me prindërit në lagjen “1 Maji”.

Bllokohen 14 anije peshkimi për mungesë dokumentacioni

Policia kufitare gjobit peshkarexhat ilegale Survejim dhe për peshkimin me lëndë plasëse DURRES- Policia Kufitare në Durrës, ka vendosur gjoba ndaj anijeve peshkarexhe që rezultojnë pa dokumentacionin ligjor. Policia Kufitare gjatë aksionit të saj në kalatat zero dhe lindore, por edhe gjatë patrullimit në det, bllokoi dhe gjobiti dy anije peshkimi teksa gjuanin peshk. Qëllimi i këtij aksioni është kontrolli dokumentacionit të mjeteve lundruese, parandalimi dhe goditja e trafiqeve të paligjshme, që kryhet nëpërmjet detit nga mjetet lundruese. Burimet nga Policia Kufitare thanë se “patrullat tona kanë nisur kontrolle

në plazhin e “Gjeneralit”, dhe përgjatë gjithë vijës bregdetare të Kallmit dhe në sektorin e peshkimit, me qëllim kontrollin e dokumentacionit të anijeve të peshkimit dhe mjeteve të tjera motorike, që përdoren për lundrim. Shërbimet e Policisë Kufitare Durrës ushtruan kontrolle në drejtim të verifikimit të dokumentacionit të mjeteve lundruese, nga kontrollet konstatuan se dy mjete lundruese, të cilat nuk posedonin dokumentacionin e nevojshëm për lundrim, ndaj tyre u krye bllokimi administrativ i tyre

dhe ndaj pronarëve u vendosën masa administrative”. Të njëjtat burime thanë “po vijojmë kontrolle edhe në anije peshkimi në det, sanallet e peshkimit lokale e hotele, gjatë vijës bregdetare, janë bllokuar për mungesë dokumentacioni, bllokime administrative 14 anije peshkimi dhe sanalle”. Gjithashtu, një vëmendje e veçantë po i kushtohet dhe kontrollit të gjuetisë së paligjshme me lëndë plasëse artizanale kryesisht në zonën e pjesës veriore të Kepit të Rodonit dhe zonën e derdhjes së lumit Ishëm.

Shitej pa doganë, policia bllokon 4500 ton naftë Policia dhe doganat bllokuan dje rreth 4500 ton naftë bruto dhe produkte të tjera të hidrokarbureve, të cilat shiteshin ilegalisht. Policia njoftoi se këto sasi u bllokuan në subjektet tregtare “LADI 2008”, “A&A OIL 10 sh.a”, dhe “2K PLAKA”, pasi dyshohen se tregtohen dhe magazinohen në kundërshtim me Ligjin “Për Akcizat në Republikën e Shqipërisë”. Ky sekuestrim ndodhi bazuar në një plan të përbashkët ndërmjet Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit, Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave dhe Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve, me qëllim kontrollin e ligjshmërisë së mallrave të akcizës, si dhe kontrollin e rregullshmërisë së faturave tatimore, gjatë ditës së sotme, është ushtruar kontroll tek subjektet tregtare për zbatimin e ligjit të akcizave për hidrokarburet. Grupe të përbashkëta të Drejtorisë kundër Krimit Financiar në Policinë e Shtetit, të Doganave dhe të Drejtorisë së Hetimit Tatimor kanë ushtruar kontroll në disa subjekte tregtare në territorin e Qarkut të Fierit, të cilët kanë si objekt të veprimtarisë së tyre tregtimin dhe magazinimin e hidrokarbureve.

Shqiptari Ilir Agovi, 40 vjeç

Vrau turkun në ashensor, dënohet me 15 vjet burg SHBA- Një shqiptar u dënua me 15 vjet burg nga Gjykata e Lartë, sepse kishte shkaktuar vdekjen e një turku. Gjyqtari Datuk Nurchaya Arshad ka dënuar Ilir Agovin, 40 vjeç, pasi u vetëdeklarua fajtor për vdekjen e Hakan Cinar, 28 vjeç, biznesmen që banonte në katin e gjashtë të një blloku apartamentesh në Rhythm Avenue, midis mesditës të 18 qershorit të vitit 2010. Sipas fakteve rezulton se Hakani ka kontaktuar Ilirin dhe donte të shikonte një apartament me qira. Më vonë, kur Hakani hyri në ashensor, u sulmua nga një njeri i veshur me maskë dhe syze. Pas hetimeve, policia kapi disa sende të Ilirit, duke përfshirë një maskë, një çekiç të vogël dhe një palë pinca të njollosura me gjak.


12

« gossip

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Drew Barrymore do të rikthehet me një film të ri Aktorja Drew Barrymore është parë në zyrën e produksionit në Santa Monica, Kaliforni dhe flitet se do të bashkohet me Adam Sender në një komedi romantike. 37-vjeçarja Drew nuk ka patur projekte kohët e fundit në punë, kështu që vizita e saj në zyrën e produksionit mund të jetë një shenjë për t’u ribashkuar me Adam. Filmi i ri i Adam, ka në qëndër një çift që përpiqen të kalojnë problemet e fëmijëve. Adam ka raportuar se është i emocionuar për daljen e këtij filmi dhe se beson të fillojë regjistrimin në Maj. Ndërkohë Drew pati një shkëputje nga karriera e saj, për t`u kujdesur për fëmijën e saj të parë Olive.

Kënga “We found love” i është ofruar më parë Nicole Scherzinger Nicole Scherzinger refuzoi shansin për të kënduar këngën ‘We found love’, që tashmë është një hit i Rihannas. Kënga është shkruar nga Scottish DJ Calvin Harris për Leona Leëis, por pasi ajo e kundërshtoi, iu ofrua Nicole. Por bukuroshja 34-vjeçare, tregon se kur ka marrë demonstrimin e këngës ka qënë shumë e zënë dhe duke parë se kish shumë popdance brënda këngës, ajo nuk u tregua në gjëndje për ta pranuar, pasi kishte vendosur të bënte pak pushim nga kjo pjesë. Por ajo është penduar tani dhe fajëson veten për refuzimin e këngës që u kthye në një hit nga Rihanna.

XL-1,

makina që harxhon 1 lt për 100 km

N Mario Balotelli nuk ia ndan sytë së dashurës Fanny Robert Neguesh Mario u mundua të mos bënte shumë zhurmë në lidhjen me të dashurën Fanny Robert Neguesh, por pasi ish e dashura e tij Fico solli në jetë fëmijën e tij të parë, romanca e tyre filloi të bëhej edhe më e nxehtë. Mario dhe Fanny ndodheshin në një ndeshje futbolli mes Milanit dhe Barcelonas, por dukej qartë se Mario nuk ishte fare i përqëndruar tek ndeshja, pasi nuk ia ka ndarë sytë as një minutë të dashurës belgjiane 22 vjeçare. Fanny e cila jeton në Paris ka mundur të udhëtojë në të gjithë Europën për të shoqëruar futbollistin Mario. Një muaj më parë çifti ishte duke darkuar në Manchester, edhe pse bënë shumë përpjekje për të mos u ekspozuar shumë bashkë. Mario është aq i entuziazmuar në romancën me Fanny sa nuk do t`ia dijë as për vajzën e Ficco.

ë 2002 kreu i përgjithshëm i sektorit të kërkimit dhe zhvillimit në kompaninë gjermane të prodhimit të automjeteve, Volkswagen kërkoi me ngulm ndërtimin e një makine që të harxhojë vetëm 1 litër karburant për 100 kilometra rrugë të përshkuar. Dhe premtimet mbahen. Sot një makinë e tillë është realitet falë punës 11-vjeçare të grupit të ekspertëve gjermanë. Për të qenë të saktë, thotë Ulrich Hackenberg, kreu i VW, makina harxhon vetëm 0.87 litra në 100 kilometër rrugë. Si u arrit? Hapi i parë ishte lehtësimi i automjetit. Sic dihet një pjesë e madhe e energjisë motorrike, automjetet e përdorin për të zhvendosur veten e tyre, ndërsa diferenca për të zhvendosur ngarkesën. Modeli XL-1 i Volksëagen peshon vetëm 795 kilogram, rreth 500 kilo-

gram më pak se makinat me të njëjtin volum. XL-1 është e ndërtuar me plastikë të përforcuar me fibra karboni, ka një motorr turbodiesel dy-pistonësh nga 830 cc, 48 kuaj fuqi në total dhe bëhet fjalë për një sistem hibrid me bateri liti-

umi 5.5 kwh e rikarikueshme. XL-1 është më e vogël se një Polo, më e ulët se një Porsche Boxster, pasqyrat e jashtme janë zëvendësuar me kamera të vendosura që transmetojnë sinjalin në monitorin e vendosur në kroskot. Të gjitha këto

elemente e ndihmojnë krijesën e VË të reduktojë në maksimum forcën aerodinamike. Rezultatet janë mbresëlënëse, përvec konsumit të paktë, emëtimi i dioksidit të karbonit të XL-1 është vetëm 21 gram për 1 kilometër.

Kërcimi me litar forma më e mirë e dobësimit

D

Fico: Nuk bëj tifo për Balotellin Raffaella Fico, ish e dashuara e Mario Balotellit dhe e ëma e vajzës së tij Pia, “thumbon” sulmuesin e Milan. Në një intervistë për “Radio2”, Fico u shpreh se 21-vjeçari është një lojtar si gjithë të tjerët dhe jo ndonjë i jashtëzakonshëm: “SuperMario? Për mua është një lojtar si gjithë të tjerët”, u shpreh shoë-girli italian. E pyetur nëse është e lumtur që Balotelli u rikthye në Itali, shoëgirl u përgjigj: “Pyesni Marion, nëse ai është i lumtur, mua më bëhet qejfi për të. A do të shkoj derbin me Interin? Nuk e di, nëqoftëse kam kohë po, jam shumë e zënë me vajzën time, por nuk do të bëj tifo për Balotellin”, përfundoi Raffaella Fico.

isa kërcime me litar janë në gjendje që të eliminojnë urinë për disa orë në vazhdim, zbuloi një studim i realizuar nga ekspertë japonezë. Sipas tyre, kërcimet në të njëjtin vend, realizuar për disa minuta, përbëjnë gjithashtu mënyrën më të mirë për të reduktuar marrjen e kalorive dhe realizuar një dietë të suksesshme. Studiuesit e Universitetit të Uasedës në Japoni i kërkuan një grupi vullnetarësh që me barkun bosh, pas zgjimit nga mëngjesi, të pedalonin për disa minuta në një palestër. Atyre u kërkohej që pas këtij ushtrimi të realizonin kërcime me litar për disa minuta me radhë dhe të regjistronin se kur do të ndienin uri pas kësaj. Tek pothuajse të gjithë vullnetarët vihej re një ndërprerje e oreksit, ndërsa ndienja e urisë shfaqej tek ata me disa orë vonesë, ndonëse nuk kishin konsmuar mëngjes dhe kishin realizuar një aktivitet të rëndësishëm fizik. Ndonëse nuk ka ende një shpjegim dhe të qartë shkencor, ekspertët besojnë se lëvizja ulje-ngritje e trupit është në gjendje që në një farë mënyrë, t’i dërgojë trupit sinjale që bllokojnë enzimat tretëse dhe hormonin, i cili krijon ndienjën e urisë.


gossip • E shtunë 23 shkurt 2013

Nicole

Kidman

mbron filmin e Grace Kellyt

Nicole Kidman i ka dalë në mbrojtje filmit për Grace Kellyn, i cili është përcjellë me shumë kritika nga disa të afërm të familjes mbretërore. Ajo ka këmbëngulur që portretizimi i saj do të jetë i “respektueshëm”. Ylli i filmit “Moulin Rouge” luan aktoren e shndërruar në princeshë në filmin e saj të ri “Grace ofMonaco”, por filmi është kritikuar shumë nga fëmijët e Kellyt, princi Albert i Monakos dhe nga motrat e tij, princeshat Caroline dhe Stephanie, të cilët së fundmi e kanë quajtur projektin e Kidmanit si “glamurizim të pakuptimtë”, “i gabuar” dhe “trillim i pastër”. Tani, Kidman ka folur për filmin duke insistuar se ajo gjeti shumë “të pazakonta”, por u mundua që ta nderojë kujtimin e legjendës së Hollywoodit. “Desha të jetë e respektueshme për të, tregimi i saj dhe esenca, të gjitha janë shpalosur. Është argëtuese, por në fillim ishte e pazakontë. Në të njëjtën kohë unë e kam studiuar atë dhe jam ndier shumë e brishtë kundrejt saj”, ka thënë Kidman. Aktorja legjendare Kelly u bë princeshë e mbretërisë së Monakos, kur u martua me princin Rainier III në vitin 1956. Ajo vdiq në moshën 52-vjeçare pas një aksidenti në vitin 1985. Filmi “Grace of Monaco” pritet të shfaqet në vitin 2014.

Jessica Alba &Cash Warren momente romantike në park

»

13

Ndahen Josh Brolin & Diane Lane Yjet e Hollivudit Josh Brolin dhe Diane Lane janë drejt divorcit. Aktorët të cilët u martuan në 2004, kanë konfirmuar se kanë vendosur t`i japin fund martesës së tyre. Ata janë parë për herë të fundit në LA, në premierën e The Guilt Trip. Ky ishte në dështim i dytë për sa i përket martesës për aktorët, pasi Lane është ndarë nga burri i saj i parë Christopher Lambert në 1994, në të njëjtin vit ku Brolin u nda nga gruaja e tij aktore Alice Adair, e cila është dhe nëna e dy fëmijëve të tij. Edhe Lane ka një vajzë 20 vjeçe nga martesa e saj e parë.

A

ta janë prindër shumë të angazhuar si pjesëmarrës me fushata politike dhe punonjës në industrinë e filmit. Kështu që Jessica dhe Cash e kanë pak të vështirë për të treguar afeksionin e tyre në një ditë hektike, për këtë arsye ata shfrytëzojnë momentet kur janë bashkë për të demonstruar dashurinë. Çifti është parë në një park në Los Angeles duke shkëmbyer një përqafim romantik. Të dy ishin veshur sport duke shijuar një moment familjar bashkë me dy vajzat në park.

Fejohet Scarlett Johansson?

Pamela, seksi edhe si 45-vjeçare Pamela Anderson duket në një formë të shkëlqyer në setin e saj më të fundit fotografik edhe pse tashmë ka mbushur 45 vjeç. Ish-pjesëtarja e kastit të serialit ‘Baywatch’ tregoi format e saj për fushatën reklamuese të markës së të brendshmeve Bonita De Mas. Në një nga fotot Anderson shihet e mbështetur në një piano të bardhë.

Scarlett Johansson mund të mos e mbajë fjalën rreth martesës, pasi aktorja raportohet se është fejuar me të dashurin e saj. Ylli i Hollywoodit, e cila ishte e martuar me Ryan Reynolds për dy vite para divorit të tyre në vitin 2011, është parë me një unazë të madhe diamante në gishtin e fejesës, dersia kishte shëtitur nëpër New York me të dashurin e saj francez, Romain Dauriac. Dyshja kanë filluar lidhjen në nëntor, pasi ishin njoftuar nga miq të përbashkët, vetëm disa javë pasi aktorja u nda nga i dashuri i saj Nate Taylor. Scarlett së fundi u zotua se nuk do të martohet sërish, pasi nuk mendon se martesa është një gjë e rëndësishme.


14 K

« bota

y është një përkthim i versionit të shkurtuar të projektit të gazetarisë investiguese që fitoi Çmimin Evropian të Shtypit muajin që kaloi. I botuar fillimisht në gazetën daneze “JyllandsPosten”, ai flet për historinë e jashtëzakonshme të Morten Storm, një ish-agjent i shërbimit të fshehtë danez, dhe rolin e tij në ndihmën që i dha CIA-s për të gjetur vendndodhjen e liderit të Al Kaedës, Anvar al-Aulaki, i cili u vra prej avionëve të telekomanduar amerikanë në Jemen bashkë me tre të dyshuar të tjerë, pjesëtarë të rrjetit terrorist, në shtator 2011. I zhgënjyer sepse autoritetet amerikanë nuk ia njohën aspak meritën për ndihmën që dha në gjetjen e Aulakit, Storm shkoi tek “Jyllands-Posten” për të treguar historinë e tij. Gazetarët e intervistuan për më shumë se 120 orë dhe më pas ballafaquan me rigorozitet rrëfimin e tij me një sërë dokumentesh dhe mesazhesh në e-mail, si dhe me rregjistrime audio dhe video që ai u ofroi. Agjencia e fshehtë daneze, PET, ofroi një deklaratë për gazetarët, ndërkohë që CIA nuk iu përgjigj kërkesave për të komentuar. Artikulli është në thelb rrëfimi i Storm për rolin e tij në vrasjen e një shtetasi amerikan (Aulaki kish lindur në SHBA) nga forcat amerikane. Është një histori e pabesueshme që të jep një farë ideje për partneritetin e çuditshëm – ndonjëherë plot tension - që krijohet në luftën kundër terrorit. Amerikani udhëton bashkë me njësinë e tij në dy kamionë, nëpër terrenin gjithë gropa të shkretëtirës, në veri të Jemenit. Rreth orës 09.30 të mëngjesit, dy kamionët ndalen dhe një burrë trupvogël, me mjekrrën si shkurre e syzet e lidhura pas koke del nga njëri prej kamionëve. Anvar al-Aulaki është udhëheqësi i Al Kaedës në Jemen, dhe një prej terroristëve më të kërkuar në botë. I lindur në Nju Meksiko, me prindër nga Jemeni dhe i arsimuar për inxhinieri, 40-vjeçari Aulaki është bërë tashmë një orator brilant si dhe një strateg i pashoq brenda organizatës së tij. Veç të tjerave, ai është i dyshuari kryesor për një atentat me bombë në një avion në Ditën e Krishtlindjeve të vitit 2009. Për më shumë se një vit, emri i tij ka qenë në “listën e vrasjeve” të CIA-s – një listë me emra njerëzish, për të cilët Presidenti Obama ka autorizuar vrasjen e tyre. Të gjithë ulen të hanë mëngjes e të pijnë çaj, kur një tingull nga qielli nis t’i shqetësojë. Është mëngjesi i 30 shtatorit 2011. Dhe tingulli që ata po dëgjojnë është ai i dy avionëve pa pilot, të dërguar nga një bazë ushtarake amerikane diku në Gadishullin Arabik. Të gjithë ngrihen me nxitim dhe rendin drejt kamionëve, por gjenden nën goditjen e raketave Hellfire, të lëshuara nga dy avionët. Asnjëri nuk mbijeton. Në Uashington, Presidenti Obama e përshëndet vrasjen

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Morten STORM Ai që nuk përmendet në lajmet e mëvonshëm që ofrojnë hollësi për gjurmimin e Aulakit është agjenti i dyfishtë, i cili infiltroi në qarqet më të ngushtë të Al Kaedës në Jemen – një danez trupmadh, kokëkuq, 37-vjeçar, i cili duket se ka qenë një personazh qendror në misionin e çuditshëm amerikano-danez për të goditur udhëheqësin terrorist. Kjo është historia e Morten Storm, i cili që atëherë ka vendosur të fshihet, nga frika për sigurinë e tij.

Historia e çuditshme e një agjenti modern si “një tjetër arritje në luftën e madhe për të mposhtur Al Kaedën”. Ai që nuk përmendet në lajmet e mëvonshëm që ofrojnë hollësi për gjurmimin e Aulakit është agjenti i dyfishtë, i cili infiltroi në qarqet më të ngushtë të Al Kaedësnë Jemen – një danez trupmadh, kokëkuq, 37-vjeçar, i cili duket se ka qenë një personazh qendror në misionin e çuditshëm amerikano-danez për të goditur udhëheqësin terrorist. Kjo është hsitoria e Morten Storm, i cili që atëherë ka vendosur të fshihet, nga frika për sigurinë e tij. Për pothuajse 10 vite përpara se të nisë kjo histori, Storm ka qenë një figurë e njohur ndërkombëtarisht në në qarqet radikalë të Islamit, i njohur me pseudonimin Murad Storm. Një kriminel i dënuar që ishte konvertuar në fenë myslimane, Storm vizitonte xhamitë në të gjithë Evropën dhe Lindjen e Mesme, duke folur haptaz për nevojën për një xhihad të ri. Por, siç thotë ai vetë, një seri ngjarjesh të komplikuara shkaktuan një krizë besimi dhe e lanë të zhgënjyer me kauzën. Duke mos qenë më një besimtar, ai vendosi të bëhet agjent i dyfishtë dhe, në dimrin e vitit 2006, i telefonoi shërbimit të fshehtë danez, i quajtur PET. Duke e ditur mirë se cili ishte, agjencia e fshehtë e Danimarkës organizoi

menjëherë një takim mes tij dhe agjentëve nga agjencitë e shërbimit të fshehtë britanik, MI5 dhe MI6, në një hotel pranë Regent’s Park në Londër. Më vonë, PET organizoi edhe një takim mes CIA-s dhe Storm, takim që ndodhi në Hotelin Scandic në qendër të Kopenhagenit. Gjatë këtyre takimeve dhe atyre që u realizuan më vonë, agjentët diskutuan mënyra të mundshme se si Storm mund të infiltronte në grupet e islamit radikal. Një plan, që parashikonte sigurimin e një nuseje për Aulakin, i shqetësoi kaq shumë britanikët saqë thanë se donin të dilnin nga ky partneritet. Por agjencitë e shërbimit të fshehtë të SHBA dhe Danimarkës vazhduan të punojnë me Stormin, thotë ai, dhe në fund të 2006, danezi po bënte tashmë një jetë të dyfishtë. Në qarqet radikalë të Islamit në Evropë dhe në Lindjen e Mesme, ai njihej si militanti Murad. Në qarqet e shërbimeve të fshehtë, ai ishte Aghi – vëlla, në arabisht – një agjent i mbuluar që përpiqej të infiltronte në një rrjet të rrezikshëm terrorist. Agjencitë e shërbimit të fshehtë të SHBA dhe Danimarkës “e dinin që Anvar më shihte si

një mik dhe njeri të besuar”, tha Storm. “Ata e dinin që do të isha në gjendje të mbërrija deri tek ai dhe të gjeja se ku fshihej. Kjo do të thoshte se do të isha në gjendje të ndihmoja... në procesin e gjetjes së Anvarit, me qëllim që amerikanët të përgatisnin avionët pa pilot dhe ta vrisnin. Ky ishte plani”. Storm ishte takuar fillimisht me Aulakin në fillim të vitit 2006 në shtëpinë e babait të Aulakit, Naser al-Aulaki. Në atë kohë, Stormi jetonte në Sana, kryeqyteti i Jemenit, ku studionte Islamin dhe Arabishten në universitetin Al Imam, një universitet i njohur për mësime të një forme radikale të Islamit, udhëhequr nga Abdul-

Majid Al-Zindani. Ndër studentët e tjerë të tij, kishin qenë edhe Anvar al-Aulaki dhe Osama bin Laden. Pjesërisht për shkak të të kaluarës së tyre perëndimore, Aulaki dhe Storm u afruan shumë. “Anvari nuk më shihte si një prej studentëve të tij të zakonshëm të Islamit, as si thjeshtë një nxënës. Ai më shihte më shumë si një shok. Të dy vinim nga perëndimi, dhe mund të flisnim lirisht me njëri-tjetrin, ndërkohë që të tjerët që vinin në leksionet e tij e trajtonin me një respekt maksimal”. Në vitet që pasuan, Aulaki, ylli i të cilit ishte në ngjitje brenda Al Kaedës, nisi të përdorë Stormin, duke i kërkuar atij të sillte pajisjet, përfshirë elektrikë dore, panele diellorë si dhe thika “Leatherman” teksa ky udhëtonte mes Evropës dhe Jemenit. Në të njëjtën kohë, agjencitë perëndimore të zbulimit ndiqnin objektivat e tyre. “Agjentët e CIA-s më udhëzuan të blej nga dy palë prej çdo gjëje me qëllim që teknikët e tyre të shikonin nëse do të ishte e mundur të vendosnin pajisje përgjimi dhe gjurmimi”, tha Storm. “Objektimi i tyre ishte të vendosnin një pajisje gjurmuese që do i mundësonte të gjenin vendndodhjen e Al-Aulakit”.

Megjithatë, asgjë nuk ndodhi me planet, deri kur Stormi vizitoi Aulakin më 17 shtator 2009. Udhëheqësi terrorist, që tashmë ndodhej në listën e më të kërkuarve të Amerikës e përshëndeti me ngrohtësi, duke e përqafuar përpara 30 luftëtarëve muxhahedinë dhe duke i kërkuar që t’u bashkohej atyre për darkë. Pas vaktit, Aulaki dhe Stormi i lanë të tjerët për të folur privatisht, dhe Aulaki nisi të rendisë se çfarë kërkonte nga miku i tij. Përveç pajisjeve dhe ndihmës për të mbledhur fonde, të dy diskutuan për sulme terroristë. “Ai donte të sulmonte qendrat e mëdha tregtare në perëndim... duke përdorur armë biologjike. Por i thashë se nuk doja të merrja pjesë në vrasje civilësh. Mund të bija dakord vetëm për të sulmuar shënjestra ushtarake”, thotë Storm. “Sigurisht që nuk do ta nidhmoja për të kryer veprime terroristë. Por më duhej ta bëja të besonte që isha në anën e tij”. Sipas vulës në pasaportën e tij, agjenti i dyfishtë u largua nga Jemeni dy ditë më vonë. Ishte hera e fundit që të dy e shihnin njëri-tjetrin. Sapo u kthye, Stormi u mor në pyetje nga agjentë të shërbimeve danez, anglez dhe amerikan në një Hotel në Londër. Pak javë më vonë, një tjetër takim nga CIA u organizua në Kopenhagen. Këtu, Stormit i treguan disa fotografi satelitore të një province në jug të Jemenit.


bota • E shtunë 23 shkurt 2013

Agjentët donin që Stormi t’u tregonte vendin ku ishte takuar me Aulakin – diçka që ai thotë se e bëri. Pak muaj më vonë, trupat jemenase sulmuan këtë bazë në një operacion në shkallë të gjerë, duke vrarë pronarin e shtëpisë. Por tashmë, Aulaki ishte larguar. Në një email të datës 17 janar 2010, terroristi i shkruante Stormit: “A e mban mend atë tipin ku ti qëndrove? Është konfirmuar se e kanë vrarë. Sapo kisha folur me të dhe i kisha thënë të arratisej për në male nëse trupat qeveritare vendosnin të sulmonin. Ai më tha se do të luftonte deri në vdekje... dhe kështu bëri”. Pas sulmit, amerikanët i humbën gjurmët e Aulakit, dhe Stormi doli vullnetar për ta gjetur. Në pranverën e 2011, Stormi u takua me tre agjentë të PET, emrat e koduar të të cilëve ishin “Klang”, “Olde” dhe “Abu Kaj”, në një hotel në bregdet, në veri të Kopenhagenit. Një tjetër agjente, një grua me flokë të kuqe i dha Stormit një iPhone, si dhe një kompjuter “Acer Aspire One”, që ai do ta përdorte për të gjithë komunikimin. “Misioni që diskutohej gjatë takimeve ishte i qartë: Al-Aulaki duhej vrarë”, thotë Storm. “Njerëzit në PET besonin se unë mund të çoja ata dhe amerikanët tek Anvari. Kjo rezultoi e vërtetë”. Por, duke qenë se ud-

hëheqja e Al Kaedës besonte se qeveria e Jemenit e kishte tashmë një sy nga Stormi, nuk ishte më e mundur që ai të takohej drejtpërdrejtë me Aulakin, i cili ishte zhdukur në zonat e thella të Jemenit. Në përpjekje për të kontaktuar me udhëheqësin, Storm shkroi një email tek revista e Al Kaedës “Inspire”, duke e sigluar me emrin “Ariu Polar”, një nofkë që atij ia kish vënë vetë udhëheqësi terrorist. Stormi shkroi se shumë shpejt do të vinte në Jemen dhe se ishte gati të ndihmonte al-Aulakin me çdo gjë që do t’i nevojitej. Aulaki, i cili ishte i angazhuar shumë me revistën, tha se do i dërgonte Stormit një mesazh me korrier, dhe që mesazhi do të ishte në një USB drive. Stormi i telefonoi menjëherë PET-it që nga iPhone që i kishin dhënë në takimin e fundit, duke i thënë agjencisë se ishte në kontakt me Al-Aulakin. Plani, sipas Stormit, ishte që CIA të pikaste vendndodhjen e Al Avlkakit ose duke e bërë USB drive-n të gjurmueshme me satelit, ose thjeshtë duke ndjekur korrierin që do të sillte mesazhin për Stormin. Stormi mbërriti në Jemen më 23 qershor 2011 dhe arriti të vendosë kontakt pak ditë pas mbërritjes me dikë që Aulaki e besonte. Sipas pasaportës së tij, ai u largua nga vendi sërish 5 ditë më vonë, për t’u kthyer prapë në fund të korrikut, e duke i kaluar javët e ardhshme në përpjekje për të vendosur një kontakt të sigurtë. Stormi i dërgoi Aulakit një mesazh ku rendiste tre kohë dhe vende të ndryshëm ku korrieri mund ta takonte – një masë standarde sigurie që përdor Al Kaeda. Stormi i tha Aulakit se do të priste vetëm 15 minuta në secilin vend përpara se të largohej, nga që druhej se dikush mund ta vinte re. Askush nuk erdhi në dy netët e para që sugjeroi Storm, por natën e tretë, më 14 gusht korrieri erdhi në kohë, në hyrjen e Jemen Mall. Me vete kishte një USB drive me një mesazh nga Al Aulaki, si dhe 300 dollarë amerikanë. Aulaki donte që miku i tij Storm të blinte disa sende personale për të dhe t’ia dërgonte sërish me korrierin. Po atë mbrëmje, Stormi shkoi në rrugën Hadda për të blerë çfarë i kërkonte Al Aulaki, duke ia dorëzuar korrierit kur e takoi sërish në një restorant të quajtur Alhamra. Pak ditë më vonë, Aulaki i dërgoi një mesazh falënderimi Stormit, dhe të dy vazhduan të shkëmbejnë mesazhe. “Në USB drive e fundit që mora nga Anvar, ai më kërkoi të gjeja se çfarë kishte shkruar perëndimi për të dhe për planet që ai kish për të realizuar një sulm me ricinë”, kujton Storm. “Më kërkoi gjithashtu një frigorifer të transportueshëm ku mund të vendoste elementë që do të përdoreshin në armë biologjike. Më kërkoi ta sillja herën tjetër që do të vizitoja Jemenin”. Stormi kontaktoi me PET dhe agjentët i thanë që të vinte në një takim në jug të Spanjës për të diskutuar një plan veprimi. Përpara se të largohej, kontaktoi me Aulakin për t’i thënë

se po largohej në një udhëtim privat por që do i dorëzonte një USB drive, e cila përmbante artikuj gazetash që kish gjetur, një ndërmjetësi në Sana që Aulaki e njihte dhe të cilit ai i besonte. Në Malaga, Stormi u takua me agjentët danezë, Klang, Olde dhe Abu Kaj, bashkë me “Hvalpen” dhe “Jed”, një agjent amerikan që kish qenë kontakti i CIA-s me Stormin në Danimarkë për shumë vite. “Të gjithë ishin të entuziasmuar dhe përplasëm duart me njëri-tjetrin për arsye se ndjemë që ishim shumë pranë gjetjes së vendndodhjes së Anvarit”, thotë Storm. “Amerikani tha se shpërblimi për kokën e Anvarit ishte shumë i madh dhe se llogaria nuk kishte datë skadence për arsye se e donin të vdekur. PET ishte e pranishme gjatë takimit në Malaga, si gjithmonë, kur unë takohesha me CIA-n. Ata i dinin dhe i pranonin pasojat e misionit – kishin dijeni të plotë se al-Aulaki do të vritej”. Pak ditë më vonë, në fillim të shtatorit, Stormi mori një telefonatë nga ndërmjetësi, i cili i tha se po takonte korrierin e Aulakit për të dorëzuar USBnë me artikujt. Stormi thotë se i telefonoi menjëherë PET-it për t’u thënë se ku do të ndodhte shkëmbimi. Agjentët danezë i thanë se do ia përcillnin menjëherë informacionin amerikanëve. Më vonë, ndërmjetësi në Sana i tha Stormit se korrieri e kishte takuar dhe e kish marrë USB drive-n. Tre javë më vonë, Stormi pa në lajme se Aulaki ishte vrarë. Avionët pa pilot të CIA e kishin gjetur objektivin e tyre. Storm besonte se kishte luajtur një rol kyç në gjetjen e Aulakit nga amerikanët përpara vrasjes, dhe mbeti i befasuar kur agjenti Klang i tha se amerikanët e mohonin këtë, duke ia njohur meritën informacioneve nga një tjetër mision. I zemëruar se nuk po i njihej merita dhe ajo që i takonte, Storm i tha PET se nuk donte të kishte të bënte më me amerikanët. Por agjentët danezë u përpoqën t’i zbusin gjërat duke organizuar një takim mes Stormit dhe një përfaqësuesi të CIA-s me emrin Michael, i cili kishte zëvendësuar Jedin kohët e fundit. Takimi do të ndodhte saktësisht një javë pas vrasjes së Aulakit, në të njëjtin hotel në bregdet në veri të Kopenhagenit ku ai ishte takuar më parë me agjentët danezë. Por Stormi e kishte humbur besimin dhe ai vendosi të përdorë telefonin e tij celular për të rregjistruar takimin. Në rregjistrim, dëgjohen zërat e disa danezëve (më vonë të identifikuar si agjentët e PET) që përpiqeshin të bindnin Stormin të fliste me amerikanin, i cili ndodhej aty pranë. Stormi ra dakord jo pa hezituar dhe agjentët danezë e shoqëruan në një apartament pranë hotelit, ku e lanë vetëm në dhomën e ndenjes me Michaelin, teksa agjentët e tjerë përgatisnin kafenë në kuzhinë. Gjatë bisedës, amerikani mund të dëgjohet tek thotë se “al-Aulaki ishte një njeri i lig, që duhej neutralizuar”. Gjatë bisedës, ai konfirmon gjithashtu se Stormi kishte punuar me CIA-n dhe PET për shumë vite,

»

15

dhe se Storm dhe PET kishin luajtur një rol thelbësor në gjetjen e Al Aulakit. Agjenti lë të kuptohet edhe që Presidenti Obama e di se cili është Stormi. Michael: “Dua ta kuptosh, ky ishte një ekip. Ishte një lojë skuadre, që përfshiu një ekip nga organizata ime – mua, që jam këtu me ty, Jedin që ishte më parë. Për një periudhë të gjatë kohe ne kishim ekipin tonë, kishim një projekt. Dhe ti luajte rolin më të rëndësishëm në të. Ok. Dhe për këtë arsye, ka shumë njerëz në organizatën time, në qeverinë time – kur them shumë, e kam fjalën më të zgjedhurit...” Storm: “Po të gjithë e njohim Alexin, të gjithë e njohim Georgen (agjentë të CIA me të cilët u takua Storm) dhe ti i njeh gjithë të tjerët”. Michael: “Po, por nuk po flas për Alex dhe George, ti e di. Po flas për...” Storm, duke qeshur: “Kë, Obamën?” Michael: “Po flas për Presidentin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës... ai të njeh... ai e di për ty. Kështu që njerëzit e duhur e njohin kontributin tënd. Dhe për këtë të jemi mirënjohës”. Por, në të njëjtën kohë, Michael këmbëngul se në dijeninë e tij, nuk ishte misioni i Storm, por ishte një operacion paralel që gjeti vendndodhjen e Aulakit. CIA nuk iu përgjigj kërkesave për të komentuar. I pyetur për rolin e PET në planifikimin e misionit për vrasjen e Aulakit, Jakob Scharf, që drejton agjencinë daneze tha në një deklaratë: “Për shkak të mënyrës së të punuarit të PET, PET as nuk mundet as nuk do të konfirmojë publikisht që persona të caktuar janë përdorur si burime nga PET. Më tej, PET nuk i lejohet të kalojë informacione në publik për operacione të caktuar. Megjithatë, PET nuk merr pjesë dhe nuk mbështet operacione ku objektivi është vrasja e civilëve. Kështu që, PET nuk kontribuoi në operacionin ushtarak që çoi në vrasjen e Al-Aulakit në Jemen”. Stormi mbetet jo i bindur për shpjegimin e operacionit paralel. “Gjithçka përputhet me planin që ne kishim bërë”, thotë ai. “Ndërmjetësi im i besuar në Jemen më tha se korrieri që erdhi të marrë USB drive-n ishte një djalë i ri, 15 apo 17 vjeç. Dhe koha gjithashtu përputhet”. Në shumë rrëfime pas sulmit, zyrtarë të shërbimit të fshehtë amerikan citohen të kenë thënë se CIA, apo agjentë jemenas që punonin për CIA-n, kishin ndaluar një korrier të ri në moshë shumë pranë Aulakit, dhe që kjo ndodhi në fillim të shtatorit – pikërisht në kohën kur korrieri po merrte flash drive-n e Stormit në Sana. “I gjithë ekzekutimi i përshkruar nga CIA është ekzaktësisht siç e planifikuam”, thotë Storm. “jam i bindur se CIA e kapi korrierin që erdhi të marrë USB-në me urdhërin tim, dhe që kjo çoi drejt vendit ku fshihej Anvar. Por, me sa duket, amerikanët nuk duan ta pranojnë se ishte një agjent i PET nga një vend i vogël si Danimarka që i çoi tek Anvari”.


16

« opinion

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Nderim në 100-vjetorin e lindjes D

je, më 21 shkurt, u mbushën plot 100 vjet nga lindja e prof. dr. Isuf Luzaj, një prej intelektualëve më të mëdhenj shqiptar të shekullit të XX. Filozofi, poeti, politikani dhe atdhetari i shquar është pak i njohur në Shqipëri për arsye politike, por shumë i njohur në botë, e sidomos në SHBA, për mendjen e tij të ndritur. Prof. dr. Isuf Luzaj është ndoshta shqiptari që ka arritur në nivele kaq të larta akademike e intelektuale në SHBA. Ka pasur njohje e miqësi me politikanë shkrimtarë e poetë të njohur botëror, ndërkohë që një pjesë e tyre kanë qenë edhe studentë apo bashkëpunëtorë shkencorë të tij. Por cili është prof. dr, Isuf Luzaj? Lindi në Kaninë më 21 shkurt 1913. Shkollën fillore e kreu në Vlorë, gjimnazin në Shkodër. Në vitin e dytë fitoi bursë nga gjimnazi për të studiuar jashtë vendit. Aplikoi për bursë, por iu refuzua. Për të shkuar me studime u detyrua të shesë pjesën e vet të tokës me ullinj. Në vitin 1931 kishte marrë rrugën për në Paris. Pasi kishte regjistruar dhe kryer liceun, u regjistrua pranë Universitetit të Sorbonës. Në vitin 1936 pranë këtij universiteti mbrojti dy doktoratura, një për filozofi tjetrën për letërsi. Pas një suksesi të këtillë arriti të regjistrohej në listën e nderit, për të cilën kishin shkruar gazetat e kohës në Europë. Në Shqipëri kthehet në vitin 1936. Pas betimit para mbretit Zog filloi punë në Normalen e Elbasanit, drejtor i

së cilës ishte Aleksandër Xhuvani. Mandej u transferua në liceun e Korçës, ku asokohe punonte edhe diktatori i ardhshëm Enver Hoxha. Në vitin 1938 botoi përmbledhjen e parë poetike me titull “Rrëfime”. Pasi botoi këtë përmbledhje, e cila nuk arriti as të shpërndahej si duhej, u burgos, dhe si shkas ishte poezia “Neroni”. Pasi u dërgua në gjyq, u lirua si i pafajshëm. Me 120 studentë kishte vendosur të luftonte kundër trupave italiane që zbarkuan më 7 prill të vitit 1939. I dyshuar për vrasjen e një polici italian, burgoset në Vlorë, transferohet në Durrës, nga ku pas disa muajve transferohet në Brindizi të Italisë. Mandej në Gaeta e prej andej në Ventotene (ishull). Aty takon Abaz Ermenjin e Llazar Fundon. Këtu mbahet deri në vitin 1942. Mandej transferohet në kështjellën “Cortona d’Arezzo”. Aty u njo me Ali Këlcyrën, i cili kishte formuar Ballin Kombëtar, me Mithat Frashërin, Fuad bej Dibrën e Lef Nosin. Në kështjellë kishin shkruar Dekalogun e Ballit Kombëtar. Me intervenimin e ministrit të Arsimit Ernest Koliqi, lirohet nga burgu dhe kthehet në Shqipëri. Iu bashkua patriotëve të vendit dhe ishte pjesëmarrës aktiv i Konferencës së Mukjes. Në vitin 1945 ikën nga Shqipëria, vajti në Itali e aty arrestohet si i dyshuar për vrasjen e gjeneralit Zanini. Burgoset dhe dënohet me vdekje. Pas amnistisë del nga burgu. Në një gazetë vëren një konkurs për profesor të filozofisë

me diplomë të Sorbonës për të punuar në Universitetin e Argjentinës. Në Argjentinë punoi në Universitet për 18 vjet. Në vitin 1965 anëtarët e Ballit e thërrasin në Amerikë, pasi kishte vdekur Ali Këlcyra. Në kongresin e mbajtur në Nju-Jork zgjidhet kryetar i Balli Kombëtar. Isuf Luzaj kishte marrë titullin “Professor emeritus” në SHBA, një dekoratë që mban shënimin “Profesor i Amerikës”, të cilën ia pati dorëzuar vetë presidenti Regan, se kishte dhënë mësime në universitetet amerikane: në Harvard, Columbia, Vox Hampshire, Indiana, Illinois etj. Në vitin 1979 ishte emëruar titullar katedre i 87 profesorëve në universitetin e Ilinoisit. Profesor Isuf Luzaj vdiq në vitin 2000 në Çikago dhe sipas amanetit që la u varros në fshatin e lindjes në Shqipëri. Profesor Isuf Luzaj la në dorëshkrim 32 vëllime në poezi, filozofi, histori e ditarë. Siç thashë në fillim, për arsye politike Isuf Luzaj dhe puna kolosale e tij injoruan nga regjimi komunist, gjë që në një formë apo një tjetër vazhdon edhe sot në demokraci. Mund të shkruaja gjatë për të dhe veprën, por zgjodha të ndjek këshillën e studiuesit të veprës së tij, shkrimtarit të njohur Xhevat Beqaraj. Para pak ditësh në një bisedë me të për prof. dr. Luzaj ai më tha: “Isufi nuk komentohet. Isiufi vetëm lexohet. “Kështu që zgjodha ketë ese të mrekullueshme të tij si nderim dhe homazh në këtë 100-vjetor të lindjes. Nebil Çika

Komunizmi, çfarë është?

K

omunizmi është një filozofi jete antinatyrale, kundër ligjeve të natyrës, e dënuar të falimentojë, sepse është false me premisat logjike, e gabuar dhe pa themel në arkitekturën e ideve dhe fiksion imagjinatë të sëmurë. Epistemologjia na mëson se ligjet e natyrës nuk janë të barabarta me ligjet e shkencave dhe kurrë nuk vënë në akord me këto; na mëson edhe se ligjet e shkencave nuk janë absolutisht të vërteta, por relativisht: 2 + 2 nuk bëjnë 4 as në fizikë, as në kimi. Nuk ekziston barazi absolute në asnjë ligj të jetës dhe të natyrës (mendo inteligjencën mendore njerëzore dhe shtazore). Porse kjo pabarazi jep barazinë harmonike të çdo jete organike. Po të prishim këtë ekuilibër, vemi në gabim të sigurt. Komunizmi, marksizmi, leninizmi janë të dënuar si një utopi nga të gjithë heronjtë e mendimit të shekujve të 19-të dhe 20-të. Epistemologjia, që vjen si kritikë matëse: peshim distance në të katër dimensionet e esencës dhe ekzistencës së filozofisë së shkencave, provon që komunizmi, me brenda marksizmin, engelizmin, leninizmin, nuk ka bazat e nevojshme për t’u quajtur “filozofi”, sepse nuk paraqet asnjë strukturë aparati origjinal të mendimit ndërtonjës, por është vetëm një spekulim idesh sofistike të prejardhura nga baza false, subjektive dhe nga statistika të pasakta dhe të painterpretuara në kohë të caktuar, në vend të caktuar, në funksion të caktuar. Kështu, komunizmi mbetet vetëm një fushatë politike për atë kohë kur u konceptua, u shkrua dhe u përhap në një popull të prapambetur: anakronik për qytetërimin perëndimor dhe teknologjinë moderne. Po të kuptohet mirë Soren Kierkegard, Martin Hejdeger, Zhan-Pol Sartri, Gabriel Markel, Benedeto Kroçe (për të përmendur vetëm pak heronj të mendimit), zbulohet mirë dhe shpjegohet qartazi dobësia, sipërfaqësia, fjalamanëria, falsiteti integral i komunizmit, i cili, duke shkuar nëpër shoshën e logjikës së lirë, reduktohet në hime dhe nuk mbetet tjetër, veçse një novelë fiksioni e një imagjinate të dobët, që nuk respekton as ligjet më të thjeshta të mendimit natyral (senso commune), pale ligjet e logjikës shkencore. Statistika e komunizmit, që jep përfundimin në mbivlerën, është një anëvështronjëse (unilaterale – të një ane të interesit), është sipërfaqësore, përgjithësonjëse, që i vështron gjërat në përgjithësi dhe jo në analizë e në veçantës, sikurse janë virtytet e epistemologjisë, prandaj nuk është shkencore në interpretimin gjenetik, duke mos përmendur që nuk është as matematikisht e saktë. Materializmi është vetë një filozofi gjysmake, sepse mohon ose harron, ose nuk sheh si i verbuar nga dukja dhe mirazhet aspak vlerat e instinktit, intuitës, imagjinatës, evolucionit krijues të neurotransimterve femra, që me një fjalë, me një term teologjik, quhen SHPIRT, vlera, aktivitete mendore të jetës ndjenjëse (sensibiliteti krijonjës) që kanë krijuar qytetërimet (21 sipas Toynbee) dhe sidomos qytetërimin e 21-të euro-amerikan. Po të zbresim nga materializmi i gabuar në interpretimin materialist të historisë, atëherë gabimet e komunizmit zmadhohen shumëfish

Nga prof. dr. Isuf Luzaj

në teori, derisa arrijnë aberracione mendore në praktikë, si një shkëmb me borë, që, duke u rrëzuar nga mali, duke u rrokullisur, mbledh borë të re dhe bëhet aq i madh, sa më shumë distancë udhëton tatëpjetë. Për të provuar këtë të vërtetë, nuk është nevoja që njeriu të jetë as filozof, as epistemolog, mjafton t’i hedhësh një sy Historisë së shkencave për të parë e kuptuar se qytetërimin nuk e kanë krijuar masat proletare, porse e kanë krijuar gjenitë individuale me dritë truri mbi normale. Kjo është një nga padrejtësitë e Natyrës, që në funksion të dinamikës, siç është netropia në fizikën e nxehtësisë së pakthyeshme, që është Drejtësia e Shenjtë, e cila formon ekuilibrin dhe harmoninë e përparimit. Vini një milion proletarë bashkë për njëqind vjet imagjinarë në kazerma studimi dhe pritni që ata të shprehin një sistem filozofik ose një krijim shkencor si telefoni i Belit, penicilinën e Flemingut ose ligjet elektromagnetike të Ajnshtajnit. Pritni që masat proletare të përparojnë (jo që të krijojnë) teknologjinë moderne. Pritni që ata bashkë të shkruajnë një poezi; poezi, jo himne diktatorëve, që u ngjajnë kakarimave të patave natën kur ndiejnë dhelprën përreth qymezit… Po të vemi nga komunizmi si filozofi agnosticiste që polli (dështoi) marksizmin dhe engelizmin si teori ekonomike dhe politike dhe nga kjo fazë mendoni të shohim në praktikë marksizmin si aparat shteti, do të gjejmë në praktikë falsitetin e teorisë, në falimentin e trishtuar konkret. Brenda gjatë 70 vjetve, ashtu si prova laboratorike me më shumë se treqind milionë derra të Guinesë ose minj të butë, ky regjim e pruri të gjorin popull rus në mjerimin ekonomik më të tmerrshëm që njeh historia universale, duke mos përmendur këtu degjenerimin mendor, moral dhe fizik. Gorbaçovi tha: “Komunizmi falimentoi në misionin e tij historik. Nuk kemi sapun në spitale që të lajnë duart mjekët, nuk kemi bukë në vatër, nuk kemi një buzëqeshje miqësore në popull…” Kur kapitalisti i vërtetë dhe i lirë vete në shtrat, nuk e zë gjumi duke menduar disa orë se si ai të përmirësojë fabrikën e tij, që kjo të prodhojë prodhime më të mira e më të lira. Nuk ka rëndësi fakti se këtë sakrificë e bën për interesin e tij financiar, sepse ai nuk do të shpjerë në varr ose në qiell thesarin e tij për të blerë një apartament luksoz në Parajsë, por ka rëndësi shqetësimi, kërkesa, rropatja etj. për përmirësime, përparimin që ai bën në shërbim të shoqërisë njerëzore. I dimë të gjitha të metat e kapitalizmit, porse këto të meta janë aq të vogla dhe aq të kollajshme për t’i korrigjuar që t’i pranojmë përkohësisht, derisa me një proces evolutiv të arrijmë në ligje më të sakta, që të rregullojnë marrëdhëniet mes punës e kapitalit, siç po ndodh në Shtetet e Bashkuara të Amerikës së Veriut, në Kanada dhe në Europën Perëndimore. Po të zemërohemi për të metat e kapitalizmit dhe të hidhemi në ekstremin e kaosit komunist, vemi kundër ligjeve të natyrës, sepse ata kapitalistë dhe ky sistem e bënë Amerikën në 100 vjet shtetin më të fortë në botë, popullin më të lumtur në botë, teknologjinë më të lartë në botë dhe vendin fatbardhë, saqë të quhet “Vendi i Perëndisë” (God’s Country). Të refuzosh

kapitalizmin e demokracive për të metat e tij është njëlloj sikur një vashëz refuzon të martohet me një djalë me cilësi mendore, shpirtërore, morale ose punëtore, sepse djali ka flokë të kuq ose sy të verdhë, ose hundën e madhe! Marksi “gjenial” parashikoi se, sa më shumë të përparojë teknologjia, aq më shumë vobekësi do të kenë popujt, sepse punëtori do të zëvendësohet me makinën automatike. Por tani ne shohim që ndodhi e kundërta: në vendet më të përparuara në teknologji (SHBA, Europa Perëndimore) masat proletare kanë standard jetese më të lartë. Në këto vende masat proletare kanë, sipas rastit, prej 20-30-40 për qind kursime bankare, shtëpi dhe makinë moderne dhe, siç tha Gorbaçovi, “punëtori amerikan ka komfort më të mirë se unë që jam kryetar shteti”. Si konsekuencë e gabimeve, të metave dhe falsiteteve të filozofisë marksiste, shtetistët komunistë, edhe sikur të ishin gjeni (gjë që s’ka ndodhur deri më sot, sepse në këtë rast do të hiqnin dorë nga UTOPIA) janë të detyruar të falimentojnë, siç falimentuan të gjithë në botë, sepse nuk e kanë fajin ata 100 për qind, porse e ka fajin TEORIA, e cila e ka mikrobin e kancerit në bërthamën e farës së saj. Ky kancer fare në teori forcohet në praktikë si çdo farë tjetër ideje ose organike dhe jep rezultatin e saj. Kështu që shtetistët komunistë përpara falimentit politik, ekonomik, shoqëror, shkencor, artistik, përpara frikës së popullit të deziluzionuar e të zhgënjyer, transformohen në tiranë (satrapë, kasapë, gjakësorë, cinikë) dhe për të shpëtuar lëkurën e tyre dhe të klikës, krijojnë policinë sekrete, e cila bëhet aparati mbishtetëror; shteti rrëgjohet në një aparat burokratik, qeveria rrëgjohet në një zyrë ekzekutive si një kryepunëtor dhe të tërën nën tmerrin e tiranit, ky nën tmerrin e vetes së tij, që jep si pasojë eliminimin fizik të çdo njeriu mendonjës, qoftë ky edhe shoku i tij. Roli i policisë sekrete është zhdukja e vlerave mendore dhe morale, e mendimit të lirë, sepse këto vlera për ligje natyrore i përkasin idealit antirobëri, qoftë dhe jo liri perfekte. Ku dhe kur ndonjëherë në histori kemi bërë përparim e mirëqenie ekonomike, politike, mendore në regjime tiranike? Në gjysmën e parë të shekullit XX, historia, që është bija e politikës, pranoi të vërtetën e madhe që Italia, Gjermania dhe Japonia kishin të drejtë për luftën që shpallën, sepse nuk kishin mjaft “tokë” për të ushqyer popujt e tyre as me bukë thatë. Filozofia e Historisë dhe Epistemologjia provuan që me po atë tokë të vogël, këta popuj jetojnë 200 % më mirë me demokraci, sesa kur patën koloni dhe jetonin në mizerje, duke u shtuar pas Luftës së Dytë popullsia afër 42% në Itali, 38% në Gjermani dhe 31% në Japoni. Engelizmi (ose socializmi shkencor) është një teori ekonomikoshoqërore anakronike dhe utopike, që gabimisht pretendon të përkufizojë dhe të caktojë ligjet që do pjellin kodet e legjisluar në mes kapitalit e të punës. Falimentoi në të gjitha legjislaturat e shteteve komuniste dhe popujt e Europës Lindore e Juglindore, që ishin më të përparuar se popujt e prapambetur të Bashkimit Sovjetik (një babiloni racash, besimesh, gjuhësh, traditash etj.)


opinion • E shtunë 23 shkurt 2013 e kuptuan shpejtazi pas pak vitesh robëri komuniste-ruse, p.sh.: Hungaria, Polonia, Balltikët, Gjermania Lindore, Çekosllovakia (dhe Jugosllavia e akrobatit majmun Josif Broz Tito), porse nuk dilnin dot më nga thonjtë e Moskës. Me zhvillimin e teknologjisë moderne në vendet e lira, punëtorët që kanë tri koqe në karroqe, transformohen në aksionistë të industrisë, tregtisë, duke kursyer dhe blerë aksione në bursat e vlerave tregtare. Sipas statistikave, në SHBA ka, sipas shteteve 15-20-30 deri 42% të punëtorëve aksionistë (pjesëtarë pasurie) të grupeve konglomerate kapitaliste; në Europë statistikat tregojnë më pak përqindje punëtorësh të kapitalizuar, megjithëse ironikisht Europa Perëndimore ka legjisluar relacionet në mes të punës e të kapitalit më në favor të punëtorit, sesa janë në SHBA. Provë e kësaj të vërtete është fakti që në vendet e lira popujt dhe masat punëtore përbëjnë turizmin më pasanik të botës. Shifrat e statistikave duken të pabesueshme: nga SHBA fluturojnë në të gjitha kontinentet 58% punëtorë amerikanë. Në Europë vitin e kaluar hynin në Itali dhjetë milionë automobila në javë nga veriu e verilindja; por më impresionante janë shifrat që vetë italianët dilnin nga veriu me 6 deri 8 milionë automobila në javë dhe niseshin nga veriu i Italisë për në jug 8 deri 10 milionë automobila në javë. Shumica e këtyre janë “proletarë”, sipas termit marksist. Leninizmi është një kopje e keqe e këtyre tri teorive: komunizëm, marksizëm, engelizëm, që transformuar në platforma politike-administrative dha si rezultat gabime, falimentime dhe llahtare më të shproporcionuara, sesa e parashikonin sociologët, psikologët, shtetistët e lirë të Europës Perëndimore dhe amerikanë; jo vetëm pruri vobekësinë ekonomike lindore deri në uri buke, por shtypi dhe zhduku vlerat morale, intelektuale, shpirtërore, sa miliona njerëzish nuk prodhuan dot as shkrimtarë, poetë, as teknologë gjatë 70 vjetëve në rusi, 50 vjetve në Europën Lindore e Juglindore. Shih statistikat e çmimeve “Nobel”, shih teknologjinë ruse, industrinë e rëndë, industrinë e lehtë. Mundohen vetëm të vjedhin me anë të spiunazhit formulat fizik-kimike të luftës, si energjinë nukleare etj. Hrushovi tha se kemi nevojë të mësojmë nja dhjetë vjet nga amerikanët për të arritur të prodhojmë ushqimin e nevojshëm në agrokulturë, industri, komfort dhe u impresionua kur pa një fermë, ku njëqind mijë pula lëshuan vezët kur dëgjuan sirenën-urdhër. Stalinizmi, kopje e keqe e leninizmit dha atë përfundim që dimë: statistikat që dha Hrushovi thonë që në vitin 1950 ekzistonin në Rusi 219 fusha përqendrimi, afër 40 milionë njerëz kryenin punë të detyruar, 8 deri 12 orë në ditë punë, pa pagesë, me ushqim nën 600 kalori në ditë. Po të mendojmë që, për të ushqyer këto pellgje me elementë njerëzorë, gjatë 50 vjetëve, duke zëvendësuar të vdekurit me të gjallë të rinj, me “fajin” që ishin mendonjës të lirë, ose pa faj, me aritmetikë të thjeshtë, pra, numri i atyre viktimave të gjora i kalon 90.000.000 (nëntëdhjetë milionë frymë). Po të zbresim nga stalinizmi me njëfarë rrethi njerëzish kompetentë tek tirani i vogël i popullit tonë dhe në 14 grupet etnike të Europës, pas perdes së hekurt, do të gjejmë një nga pikturat më të shëmtuara të komunizmit dhe të komunistëve që administruan 45 vjet të mjerin popull shqiptar: uri buke, robëri aziatike parakristiane, terror nazist, degjenerim fizik e moral, zhdukje të vlerave morale shqiptare: besë, nder, burrëri, dinjitet, pudor – Drejtësi, deri gjykimin logjik. Kanë vdekur një përqindje shqetësonjëse e njerëzve nga Azeimer Disease (çmendje, humbje kujtese dhe ndërgjegjeje) që njeriu vegjeton si një bimë derisa vdes për mangësi ushqimi. Duket e pabesueshme që tirani vocërrak dhe xhandarët e tij kanë depozituar në bankat e Europës miliona dollarë në po atë kohë kur vdisnin foshnjat nga tuberkulozi për mungesë antibiotikësh e të tjera, dhe populli vdiste për bukën e gojës dhe vlerat morale e intelektuale në atdheun tonë të gjorë, ose jetonin në anonimi, në terr, shurdhë, qorra dhe memecë, ose vdisnin në burgje, ose në plumb e litar, ose pasi konvertoheshin në kufoma ambulante, mbaronin në pleh. Ana tjetër e medaljes është tallja cinike ose ironia e fatit që ka akoma, disa iliro-trakë mendjetredhur ose ndërgjegje shterpe që mbahen për përparim të epokës së tmerrit, sepse u vunë disa tuvulla për mure, u shtruan disa udhë qorre, u ndezën disa llamba elektrike ose u shpuan disa vrima në dhe për të nxjerrë metale e minerale gjatë afro gjysmë shekulli pune me 10 dollarë në muaj rrogë. Në SHBA rroga e punëtorit të thjeshtë fillon me 3.75 dollarë në orë, ligjërisht, porse në realitet nuk ekziston punë që të mos paguhet prej 10 dollarë në orë deri 37 dollarë në orë. Ata mendjemykur të gjorë shohin vetëm prapa, duke e krahasuar epokën e Tmerrit me atë të shkuarën, porse nuk kanë mendjen femër t’u pjellë imagjinata se ç’do ish bërë në Shqipëri brenda 47 vjetëve me një shtet-shtet, me një fuqi legjislative europiane, me një qeveri demokratike moderne, me një brez rinie të shëndoshë, në një vend të Europës, prej ku me ajër, me tokë ose me det, në pak orë arrin në Romë, Paris, Londër, Berlin, duke pasur atdheu ynë klimën më të mirë të botës, me një sasi të lumtur rezervash të nëndheut në metale e minerale; që është toka ose shprehja gjeografike më e pasur e botës, po të marrim në konsideratë proporcionin me vendet e tjera; vajguri, çimento, krom, flori (ar) etj. Përpara panoramës gjeopolitike, ekonomike e shoqërore – fetare, psikologjike, morale, shpirtërore, një shqiptar që njeh jetën në botën e lirë, po të mendojë shumë fatin tragjik të kombit, ose sëmuret, ose prishet nga mendtë, ose vdes nga dëshpërimi, po nuk pati fuqi vullneti të mbijetojë si nëna pas vdekjes së djalit të vetëm që e rriti pa baba. Përndryshe, duhet të ketë lindur njeriu me ndërgjegje të fshehur nën lëkurën e elefantit, që të mos ndiejë as gëzimin e përkëdheljes, as kërbaçin që rreh. Është ligj i natyrës që mediokriteti bashkohet kundër gjenive

dhe fiton mbasi është shumica: Sokrati, Krishti, Galileo Galilei, Xhordano Bruno, Martin Luteri, Savonarola dhe legjione martirësh, në të gjitha kombet, në të gjitha kohët. U duk me kohë që komunizmi dështoi në ligjin e tij dhe në palcën e lëndës së tij që kur u provua që nuk mundi dot të edukojë breza marksistë as në Europë, as në Amerikën Latine, as në Azi. Për këtë arsye diktatorët komunistë kur e ndien qartë që ideja nuk zuri rrënjë dhe nuk pati vazhdim, s’kishin udhë tjetër veçse të formonin shtet policesk, me një polici sekrete të zgjedhur për karakteristikat tipike të punës që do të kryenin: besnikëri të paskrupullt, të pa vlerash morale, gjakësore, mentalitete të mbyllura që veprojnë qorrazi nën urdhrat e një diktatori ose tirani, pa ligj, pa rregullore, pa përgjegjësi. U pezulluan të gjitha ligjet njerëzore dhe, si konsekuencë, njeriu arrestohej, burgosej, internohej, vritej dhe zhdukej pa asnjë justifikim, pale më arsye. Në një proces evolutiv, policia sekrete u bë vegël e domosdoshme e tiranit, sepse sa më shumë krime bënte tirani, aq më shumë armiq shtoheshin, aq më shumë tirani kish nevojë për atë. Kështu, policia sekrete në të gjitha regjimet komuniste u bë fuqi mbishtet. Nga ana tjetër, edhe policia sekrete kish nevojë për tiranin, kështu që qeveria dhe të gjitha organet e shtetit zbritën në shkallë ligjore, duke u konvertuar në zyra burokratike në shërbim të policisë sekrete. Gjenocidet e policisë sekrete në të gjithë botën kanë vrarë më shumë njerëz të vlefshëm e të pafajshëm sesa vrau Lufta e Dytë Botërore. Sipas gradës së kulturës së popujve dhe sipas peshës specifike të qytetërimit të secilit, në këtë gradacion iu desh popujve të kuptonin Falsitetin e Komunizmit. Popullit rus dhe kombësive heterogjene të Rusisë Sovjetike iu deshën 70 vjet; Europës Lindore dhe Juglindore 30 vjet, Kinës 40 vjet dhe ende s’e ka kuptuar mirë; Kuba pas saj; Italisë 3 vjet; Francës një ditë; Anglisë një orë; SHBA kurrë nuk i pëlqeu dhe as që e vuri në bisedim. Epistemologët mendojnë që vetëm mentalitetet e prapambetura pranojnë qorrazi si solucion të vetëm dhe të vetmen udhë shpëtimi nga çdo tirani ose kolonializëm komunizmin. Duke qenë komunizmi, për natyrë të tij, një ideal absurd dhe kanceroz, nuk mund të japë tjetër rezultat veçse: ateizmin, absurditetin, korrupsionin, imoralitetin, tradhtinë, degjenerimin, depersonalizimin, vdekjen e të gjitha vlerave mendore, morale, shpirtërore. Ky proces evolutiv negativ ndodh, sepse një ligj gjenetik i natyrës provon që, kur duam të bashkojmë, të shartojmë ose të martojmë elementë heterogjenë me elementë homogjenë, një në shtatë ka shans që të na japë si konkluzion elementë të një kategorie të pastër, qoftë heterogjene, qoftë homogjene. Ky ligj është 100% i provuar në pemë, në kafshë, në insekte dhe më mirë në njerëz. Prej këtu, në sociologji (shoqëri njerëzore të organizuar), prej këtu në shtet dhe organet e tij. Psikologjia luan një rol kryesor, përveç biologjisë dhe raca, gjuha, tradita, besimi e zakonet janë përvojë nga do të rrjedhin konsekuencat. Në shoqërinë shqiptare të mesit të shekullit XX patëm një formulë kimike elementesh të ndryshme të pabashkueshëm: a) për mentalitetin; b) kulturor; c) fetar; d) ekonomik; e) nivel inteligjence natyrore; me ndërhyrjet dhe presionet e jashtme: a) traditat turko-bizantine; b) embrione sllave, greke, latine; c) influenca politike dhe ideologjike fashiste, komuniste. Në këtë kazan, ku po valonin elementë heterogjenë, duhej të gatuhej brenda një ide hegjemone, që të dilte gjella: KOMUNIZËM. Për fat të keq të kombit shqiptar, udhëheqësit komunistë ishin të gjithë njëqind për qind të huaj, të panjohur dhe të panjohshëm me filozofinë e shekullit XX dhe me Ekzistencializmin që shpjegon esencën dhe ekzistencën, gjenin dhe eksperiencën, të vetmet vlera të ndërtimit të njeriut dhe, për konsekuencë, të shoqërisë njerëzore dhe shtetit. Pas kancerit të ideologjisë komuniste shtoheshin të tjera sëmundje, që vinin nga padituria e drejtonjësve të Partisë Komuniste, duke filluar që nga udhëheqësi; një student i falimentuar në studime, pa asnjë kulturë qoftë dhe sipërfaqësore, deri te shokët e tij që ishin studentë të falimentuar që në fillore e shkolla të mesme, elementë negativë, Zero absolute për procesin filozofik konstruktiv. Mbi gënjeshtrën nuk mund të ndërtohet kështjellë. Atë që natyra s’ta jep, salamanka (Salamanka qe i pari Universitet) nuk ta jep dot hua dhe, kur s’ke as natyrën, as salamankën, je i detyruar të falimentosh, thotë një proverb spanjoll. Si rrjedhim: nga një ideologji kanceroze e përqafuar nga elementë sifilitikë, tuberkulozë, xhahilë, gjakësorë, tradhtorë, aventurierë, ç’rezultat do të pritej? (Këtë studim e kam bërë që në vitin 1954, në librin tim “Lumenjtë zbresin të kuq”, (LOS RIUS BAJAN ROJOS), botuar nga editoriali ULTRAMAR - SPANJOLL-ARGJENTIN; që tani vonë gazetarët e këtyre vendeve, duke ekzagjeruar (siç është mentaliteti i gazetarit) e kanë mbiemëruar “Libri Profetik”). Përveç këtyre faktorëve negativë heterogjenë, të sëmurë e të paditur, vjen si konsekuencë fatkeqësia e ligjit kimik të Pasterit “Origjina e mikroorganizmave” dhe ai i Mendelit në pemë “Gjenet” dhe ai i August Compte në Sociologji. Ç’ndodhi si konsekuencë në shoqërinë tonë njerëzore të viteve 1939-1945? 1) Pati pothuaj krejtësisht komunistë që nuk njihnin Filozofinë e lirë dhe askush Epistemologjinë. 2) Pati pothuaj krejtësisht komunistë që nuk njihnin aspak Komunizmin e përfaqësuar nga Marks, Engels, Lenin. 3) Pati pothuaj krejtësisht komunistë që nuk njihnin kritikën amerikane të ideologjisë marksiste. 4) Pati komunistë që nuk interesoheshin të dinin, as që do mund të dinin se ç’ishte Komunizmi as në praktikë, pale në teori; ky grup i fundit (i katërt) përbën masën e tërë udhëheqësve luftarakë ose lapurakë. Në pati në gjirin e partisë ndonjë djalë (me aq sa mund

»

17

të dinte një djalë i ri në atë kohë, qoftë mjek, oficer, mësonjës) kjo klasë njerëzish të vlefshëm pësoi njërën nga dy alternativat: ose plumbin, litarin, burgun, ose u vu më një anë si i tredhur apo amorf. Fatkeqësisht, edhe ana tjetër e medaljes nuk kish një formulë kimike më të mirë dhe të ngjashme me të parën, me përbërjen heterogjene – homogjene të njëllojshme, me përjashtim të pak të rinjve që kishin një kulturë të mjaftueshme sa për të dalluar të zezën nga e bardha. Kjo ana tjetër, demokracia kish brenda viruse dhe mikrobe që e shpinin në falimentimin e idealit demokratik. Le të mendohet në bashkëpunëtorët me të huajt (ndonëse pakicë); mbeturina të kalbura turko-bizantine në hierarkitë anakronike: kapitalistët iliro-trakë (MENTALITET) dhe aventurierët, si dhe në kategorinë e mëparshme. Më së fundi ishin dy anët po ajo… hallvë… e gatuar po me… ata elementë kimikë; me po atë fuqi centrifugale, fizike, me po ata numra, që u ngjajnë aplikimit të teorisë së kuanteve, në gatimin e energjisë nukleare që do të pëlcisnin si një bombë atomike që pëlcet brenda në një vatër familjare, që ish familja shqiptare e gjorë, si vëllavrasjet absurde. Këtij konglomerati homogjen-heterogjen i ra përsipër si një mallkim a dënim publik padituria, inkompetenca, sipërfaqësia mendore ose fati i zi, të mbledhur të gjithë në trurin e sëmurë të rakitikut Ruzvelt, i cili, i dështuar siç pati lindur, mendjetredhur, xhahil, sa një dembel Stambolli, ra viktimë e buzëqeshjes cinike të Stalinit dhe në mes të vodkës e havjarit në Jaltë, ia dhuroi Europën Lindore e Juglindore çeço Stalinit. Konsekuencë e këtij vendimi, Radio BBC e Londrës me bukuroshin Tajar beu e anestezoi pjesën e shëndoshë të popullit shqiptar që qëndroi spektator i ftohtë përpara tragjikomedisë së kombit, duke pritur kush do fitojë, kur të bjerë perdja e skenës së fundit të Dramës së Kombit, për të rrahur shuplakat ftohtësisht në një duartrokitje: NERONIT. Në një bisedim të shkurtër që pata me filozofin frëng ZhanPol Sartri, kur ky erdhi mik i thirrur i Universitetit ku unë mësoja filozofinë e tij (si një pjesë të kurseve të ekzistencializmit), ky më tha: “Sa më shumë i sinqertë, i vendosur, i zgjuar, trim të jetë një komunist – kryetar shteti, aq më shumë gabime, aq më të pakorrigjueshme gabime, aq më të tmerrshëm gabime do të bëjë, pa pasur tjetër alternativë veçse krimit, për të vazhduar në udhën e tij të gabuar, i udhëhequr nga filozofia e gabuar marksiste-engeliste-leniniste”. Epitafë lapidarë? Dëmi më i madh që i bëri popullit shqiptar komunizmi nuk është vetëm terrori, krimet, gjenocidi 1944-1945, burgjet 1945-1990, nuk është verbimi xhahil me deklaratën ateiste, nuk është tradhtia vetëdashëse e paimponuar nga të huajt, kundrejt historisë; jo. Dëmi më i madh që i bëri kombit tonë komunizmi është demoralizimi, degjenerimi, pluhurizimi, çoroditja, mallkimi që i bëri popullit shqiptar në tru – në nerva – në të gjitha shtresat e ndërgjegjësore frojdiane, deri në gjenin (xhinin), që dhanë për pjellje, një seri brezash shqiptarë me të gjitha vlerat morale të vdekura. Në panoramën që paraqet kombi ynë, në këta pesë vjetët e fundit, kur deri diku u la i lirë të thoshte kush ish, të shihej në pasqyrë sa i shëmtuar ish; të analizohej në laborator, gjeni – esenca dhe ekzistenca të sëmura, në këtë panoramë, njëkohësisht heroi-komike dhe tragjikomike, duket qartazi vdekja mendore, shpirtërore, morale e popullit tonë shqiptar i njohur nga disa sociologë europianë: Si kombi zotni! Shiti burri veten e tij, për një lopë e katër dhi! Një shaljan, i dënuar me vdekje në litar, në kryengritjen e Malësisë shkodrane kundër Zogut, kur e pyeti gjykatësi: “A ke ndier në jetën tënde vetveten, në shteg më të ngushtë sesa po e ndien sot që po të dërgoj në litar?” – u përgjigj: “Po, mor burrë, pasha zotin, po!”. –Po kur? – e pyeti gjykatësi. – Kur më ka ardhë miku ke shtëpia e s’kam pasë ç’ka me i dhanë për darkë! Fillimi i radioterapisë dhe kimioterapisë Për të shëruar popullin shqiptar nga kanceri i kuq, duhet një proces intensiv dhe ekstensiv paralel: A) radioterapi – kimioterapi dhe ndërhyrje kirurgjike, rrënjësore, si pastrimi i trurit, nervave, gjakut, xhinit deri në mikrozomin më të thellë. Faza e dytë është një terapi higjienike, duke i larë trurin popullit nga kanceri i kuq me anë të edukatës në të gjitha mjetet e saj: shkollat, librat, radio-televizioni, revista, gazeta etj. Duke pastruar bibliotekat nga leucemia që i mbulon dhe duke rimbushur bibliotekat me libra të qytetërimit euro-amerikan: filozofi, sociologji, epistemologji, me kurse mbi filozofinë e historisë, diplomacisë-shkencave. Me interpretimet të besimeve, p.sh., Gabriel Marcel – Journal metaphysique. Për vazhdim natyror më pastaj shkencat – teknologjia. Të gjithë këta faktorë mund të imponohen nga qytetërimet e shëndoshë që kanë dhënë për rezultat – lumturinë e njeriut. Populli shqiptar duhet të njohë sinqerisht gabimet e tij dhe si përfundim të njohë veten e tij; ta vendosë veten e tij në pikën e trajektores së ekzistencës së tij; të rindërtojë ndërgjegjen e tij, të njohë kimikisht mikrobet e tij, t’i vdesë këta dhe të zërë udhë të re, me një ideal të ri, për një demokraci të sinqertë, për një jetë të re, besim në Zotin, besim në historinë fatmadhe të tij, besim në vlerat morale, besim në veten e tij, për t’i hapur udhën e re Historisë Kombëtare, sa më shpejt, përndryshe, do të humbasë akoma 50 vjet të tjerë, në një lëkundje tutje-tëhu; një çap para, dy çapa prapa. Po qe akoma i aftë, i sëmuri të ngrihet në këmbë (jo si kufomë ambulante, po si hero), atëherë lind shpresa që në një ditë të afërme të mund të zërë vendin që i përket, si një popull historik, në qytetërimin europian dhe në shoqërinë e kombeve. Le t’i lutemi Zotit për këtë mrekulli!


18

« dossier

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Gjyqet speciale të vitit 1948

Lista e personave të dënuar pas marrjes së pushtetit nga komunistët Nga Albert Kotini

P

o ta shkruaj, i them sot me gjithë sinqeritetin tim”, - m’u drejtua një ish-i burgosur i dënuar me vdekje, që rastësia e shpëtoi dhe bëri vetëm 20 vjet burg. Si u lumturova kur parakalova në krye të partizanëve si çlirimtarë në Tiranë para hotel Dajtit! Dhe quhesha çlirimtar. Të jetoje një shoqëri demokratike dhe të lirë, për të cilën luftuam ishte gjithçka, prandaj donim ta preknim këtë të vërtetë mbas ditës së çlirimit. Fillova të flisja e të veproja, duke pandehur se kishte ardhur koha e ëndërruar për atë që kishim luftuar edhe nga ne mjaft intelektualë e të pasur, siç isha unë, që kërkonin më tepër. Edhe pse familjet e të parët tanë na mallkuan për këto ide bolshevike që na udhëhiqnin drejt kësaj “lirie e begatie” që do na priste në të ardhmen, përsëri ata e përjetuan adoleshencën tonë, se na kishte marrë thjesht koka erë. Eh, sa herë i kam kujtuar prindërit e mi, që na këshillonin se, në fund të fundit, totalitarizmat e mëdhenj të shekullit tonë (komunizmi, fashizmi, nazizmi dhe çfarëdo të vijë, nëse mungon ndonjëri) janë thjeshtëzim kriminal, që kërkojnë kthimin në një rend hierarkik primitiv të tejlumtur, kur secili rrinte në vendin e tij dhe të gjithë i përkisnin tokës-mëmë dhe të madhit të gjithësisë së përbashkët. Armiku është gjithnjë i njëjti: individi, egoist që nuk i përgjigjet disiplinës së hekurt të njësisë shoqërore. Këto lloj kubiku në serat e kësaj shoqërie, filozofi i ashpër Fridrih Niçe e quante “ngrohtësia e stallës” dhe që merrte akoma e më tepër liri prej fuqisë së brendshme. “E me të vërtetë, - m’u shpreh ish-i dënuari me vdekje, - lirinë e vetes e përjetova brenda në burg, brenda lirisë së të tjerëve me kusht sipas moshës dhe viteve që kishim. Të gjithë i gëzoheshim ‘demokracisë së tyre’, sa vjet dënim dhe sa vjet jetë kishim e mbasi nga kjo diferencë llogarit për të jetuar dilnin mbarë, por shumë rrallë ndodhte një gjë e tillë. Dikur, si ish-komandant i luftës çlirimtare, numëronte afrimin e ‘orës së demokracisë’, duke frymëzuar partizanët në çdo fjalim kur përcillte para varrit të ndonjë të rëni se shpresa e lumturisë po afronte, ndërsa ky komandant i burgosur, që priste dënimin e atij institucioni të drejtësisë të ashtuquajtur “gjyqi partizan”, tashmë ishte i pështirosur edhe për të. Diktaturat i kanë marrë gjithnjë me tallje liritë “formale apo borgjeze”, që funksionin krahas tyre në vende të tilla duke i propaganduar se janë jo vepruese dhe kurthe për naivët dhe vihej detyra që menjëherë sapo të shfaqeshin, i zhdukni! E mësuan dhe e pësuan të parët ata që dënuan, pastaj një popull i tërë e bashkëjetoi “lirinë politike” të autoritetit të tankeve dhe policisë. Liria individuale, komandohej nga prejardhje e tyre në diktaturë, nën emërtimin “të gjithë”, aq sa armiqtë e lirisë u zhvendosën në brendësinë e vet individëve. Duke studiuar dosjet e mjaft të dënuarve, e vetmja akuzë që të tmerron ka të bëjë me tmerrin e regjimit prej lirisë individuale. Kënaqësia e këtij regjimi ka qenë kur qytetarët e vet kanë pasur frikë prej lirisë së vet, prej gabimeve që ata mund të bënin edhe prej llahtarisë që mund të pësonin vetëm po ta mendonin... Shoqëria totalitare të mësonte vetëm të notoje në një det dyshimesh, me pika referimi te njëshi-udhëheqjes, duke i përcaktuar vetëm ai vlerat e tua dhe duke të lënë hapësirë deri në vetëgjykim se ç’duhej të bëje në jetë pa i lënë gjë vetes për arsyetim. Kryesore në këtë sistem të qytetarëve të frikësuar nga liria e të tjerëve ishte se asnjëherë nuk je i sigurt plotësisht se çfarë mund të ndodhte. E ardhmja për ta është një kërcënim që të rri

mbi kokë, sepse parashikimi i përkiste “Të gjithëve” imagjinar dhe asnjëherë real. Pyetja e diktaturës është: mos i rrezikoni ca si tepër këta njerëz duke i lënë të lirë?! Prandaj pasiguria e jetës së të tjerëve e qetësonte atë sistem shoqëror, kur të tjerët përdoren vetëm në funksion të dëmtuarit ndaj lirisë dhe lumturisë së individit. Gëzimi më i madh i përket vetëm qeveritarëve, kur u japin fund lirive apo i kanë arritur ti kufizojnë në maksimum, në veçanti kur qytetarët e vet i kanë lodhur në ato kufij që ata vetë të pranojnë dhe të kërkojnë së pushuari të qeni të lirë, të trembur tashmë nga liria. Pra, shteti të kufizojë lirinë gjoja për të “ mirën tonë”, atëherë ngopja e shoqërisë sipas tyre bëhet e vetmja mundësi përfituese nga mundësia e dhënë prej tyre. Pikërisht Stalini dhe Enver Hoxha arritën në fuqi madhore (të mos themi edhe vetë Hitleri) nëpërmjet zgjedhjeve kur populli i lirë pas çlirimit e përdori këtë “liri të ëndërruar”, për të eliminuar tërë liritë apo ndalur tërë demokracinë më vete, të mëparshme nëpërmjet të ashtuquajturës ndihma e shumicës “demokratike” ose e tjetërsuar në liri publike. Në anën tjetër, kontrolli i kësaj pakice “individuale”, u quajt vepër personale që u mbajt shumë mirë nën kontrollin penal. Se cili ishte i fuqishëm, u tregua që në fillim me gjyqet partizane, kur kolektivi i tregonte forcën individit “rebel”, e me pasoja ndaj diktatit. Këta individë u quajtën për atë kohë të çmendur si Don Kishoti, d.m.th. si një kalorës i humbur vetëm e vetëm sepse duhej të dëgjonte mendimin e atyre që e rrethonin dhe komandonin atë shoqëri dhe asgjë më tepër. Kush veproi ndryshe, mori përsipër veprimet e vetvetes dhe e pësoi me një çmim të paimagjinueshëm. Fjalët e Sokratit në dialogun platonik Criton, kur nuk pranon të arratiset nga burgu duke parapëlqyer dënimin me vdekje pa u dorëzuar nga idetë e tij, përfaqësonte simbolin klasik të kësaj lashtësie të pjekurisë qytetare të epërme. Ne vendin tonë kemi shembuj të tillë të kohës së sotme dhe moderne, por që e kanë zanafillën që në ato vite kur në burg u pritën me porosinë që t’u kyçej goja, d.m.th. gjithçka e lirisë individuale aty nuk duhej të ekzistonte për shtetin, edhe pse ishte në proporcion të zhdrejtë me lirinë individuale midis vetë të burgosurve. Për të argumentuar këtë lloj koncepti dhe për ta veshur me mjaft shembuj, ka shumë për të shkruar e folur nga tragjedia e ndodhur në regjimin totalitar në Shqipëri. Pikërisht në grupin e deputetëve janë bërë shumë shkrime, por duke dashur të mos komentoj situatën konkrete, sepse i përket një analize të veçantë, dua të servir para lexuesit materialin origjinal të gjykimin ndaj këtij grupi. Se çfarë ndodhi me ta dhe si e pësuan fare mirë, është gjallë 90-vjeçari Nexhmedin Ballka, i cili shpëtoi fatmirësisht nga dënimi me vdekje deri në kufijtë që ai sot ekziston dhe përjeton me duart që i dridhen akoma nga prangat një vjeçare të pasura brenda burgut. Edhe pse liria fizike individuale e tij u prangos, liria e shpirtit e mendimit më në fund arriti të shprehje edhe pas viteve ‘90. Nuk ka gjë më të tmerrshme kur ai lexon fatin e tij në këtë aktgjykim që ia kam treguar nga origjinali, e cila rastësisht më është ndodhur në duart e mia. Ja përmbajtja e këtij dokumenti: Shkresa me nr. 25 i vendimit Akti Gjykim në emër të popullit shqiptar Këshilli i Gjykatës së Lartë Ushtarake i formuar prej: Major Niko Cetës, Kryetar Kapiten I. Nexhat Hysenit, Anëtar Kapiten II. Mustafa Iljazit, Anëtar I asistuar nga kryesekretari aspirant Thoma Rino dhe me pjesëmarrjen e prokurorit ushtarak të ushtrisë kombëtare shqiptare, kapiten i Nevzat

Haznedarit, sot në datën 22.1.1948 Vendim: Prokuroria Ushtarake e U.K. Shqiptare me akt akuzat e saj datë 30.12.1947 i ka sjellë për gjykim këtij Këshilli në bazë të Neneve 2,3 ,7, dhe 8 të ligjit mbi fajet penale kundra popullit dhe shtetit, të pandehurit e rreshtuar: 1. Kostandin Boshnjaku, i biri Kristos dhe Frosos, vjeç 60, nga katundi Gjat’ i Gjirokastrës dhe banues në Tiranë i martuar pa fëmijë, me arsim të mesëm, me profesion nëpunës i dënuar në kohën e Zogut në Austri. 2. Risa Dani, i biri i Hasimit dhe i Baftisë, vjeç 63, i lindur dhe banues në Shkodër, i martuar pa fëmijë me arsim të mesëm, me profesion nëpunës i padënuar. 3. Faik Shehu, i biri i Shaqirit dhe i Xhevrijes, vjeç 48 lindur në Peshkopi dhe banues në Tiranë, pa shkollë me profesion tregtar, i martuar pa fëmijë i padënuar. 4. Kolonel Islam Radovicka, i biri i Mersinit dhe i Zejnepes, vjeç 49 lindur në Radovickë dhe banues në Tiranë, i martuar dhe me 4 fëmijë, me profesion oficer i padënuar. 5. Uan Filipi, biri i Todit dhe i Sofisë, vjeç 46 lindur në katundin Mbrostar të Lushnjes dhe banues në Tiranë, i pamartuar me 2 vjet Universitet me profesion nëpunës, i dënuar politikisht në vitin 1935. 6. Isuf Hysenbegasi, i biri Jasharit dhe Zyhras vjeç 35, lindur në Starovë të Pogradecit dhe banues në Gjirokastër, i martuar, me një fëmijë, me arsim të lartë, me profesion mjek, i padënuar ndonjëherë 7. Surja Selfo, i biri i Xhevdtit dhe i Zahijes, vjeç 35, i lindur në Gjirokastër dhe banues në Tiranë, i martuar, me arsim të mesëm, me profesion tregtar, i padënuar. 8. Demir Kallarati, i biri Latos dhe i Hadijes, vjeç 47, lindur në katundin Kallarat të Kurveleshit dhe banues në Tiranë, i martuar, pa fëmijë, me arsim fillor, ish-oficer, i padënuar. 9. Hilmi Hysi, i biri i Qazimit dhe i Begzos, vjeç 35, lindur në Vërzhezhë të Skraparit dhe banues në Tiranë, me arsim të lartë, ish-gjykatës, i mar-

tuar me dy fëmijë, i padënuar. 10. Behxhet Sehu, i biri Ganiut dhe i Gjylishas, vjeç 40, lindur në Tepelenë dhe banues në Tiranë, i martuar, me një fëmijë, i padënuar, me profesion nëpunës. 11. Adem Beli, i biri Arfit dhe i Xhevaires, vjeç 38, lindur në Korçë dhe banues në Berat, i martuar me një fëmijë, me arsim të lartë, me profesion agronom, i padënuar. 12. Hivzi Kokalari, i biri i Samiut dhe i Faikatit, vjeç 43, lindur në Gjirokastër dhe banues në Tiranë, i martuar, me dy fëmijë, me 4 klasë gjimnaz, me profesion nëpunës, i padënuar. 13. N/kolonel Mestan Ujaniku, i biri Hatemit dhe i Hurmas, vjeç 45, lindur në Ujanik dhe banues në Tiranë, i martuar me katër fëmijë, me profesion bujk, tash oficer me gradë n/kolonel. 14. Kapiten I Halit Gjolenai, biri Puces dhe i Nazes, vjeç 40, lindur dhe banues në katundin Gurëz të Dumresë, i martuar me 6 fëmijë, me arsim fillor, me profesion oficer, i padënuar. 15. Kamber Jaskollari, i biri Aliut dhe i Hyries, vjeç 47, nga katundi Bakë, i martuar, me 4 fëmijë, me arsim fillor, me profesion bujk, i padënuar. 16. Ibrahim Hasani, i biri Mehmetit dhe i Havasë, vjeç 36, nga Tirana, me arsim fillor, me profesion berber dhe së fundi sekretar i Komunitetit Bektashian, i padënuar. 17. Arif Gjyli, i biri i Ahmetit dhe i Sabirjes, vjeç 35, lindur në Shkodër dhe banues në Tiranë, i martuar, me dy fëmijë, me arsim të mesëm, me profesion mësues, i padënuar. 18. Hasan Reci, i biri i Selimit dhe i Rukijes, vjeç 43, lindur dhe banues në Tiranë, i martuar, me një fëmijë, me 5 klasë arsim të mesëm, me profesion nëpunës, i dënuar politikisht në kohën e regjimit zogist dhe okupasionit. 19. Nexhmi Ballka, i biri i Demirit dhe i Ganijes, vjeç 34, lindur në Delvinë dhe banues në Tiranë, me arsim të mesëm, me profesion arsimtar, i martuar, me dy fëmijë, i padënuar. Për shkak se: - Janë iniciatorët e një organizate klandestine kundra pushtetit popullor. - Janë munduar me anë të propagandës të


dossier • E shtunë 23 shkurt 2013

sabotojnë reformat dhe të krijojnë disfatizëm e pasiguri. - Kanë krijuar lidhje me kriminelët e luftës brenda dhe jashtë Shqipërisë, duke u përpjekur të përgatisin një kryengritje kundra Republikës Popullore të Shqipërisë. Janë lidhur me Sillogon Virio Epirot të Janinës. - Kanë krijuar lidhje me anglo-amerikanët e monarko fashistët grekë, nga të cilët kanë marrë udhëzime dhe u kanë dhënë informata me karakter ushtarak politik dhe ekonomik. - Kanë kryer një aktivitet të organizuar sabotimi në vendet e punës. - Kanë nxitur të arratisurit të kryejnë aksione dhe kanë përgatitur lëvizjen e 9 shtatorit kundra qytetit të Shkodrës. - Kanë shtyrë të arratisurit të vrasin njerëz të pushtetit dhe kanë vendosur të bënin atentate kundra udhëheqësve të pushtetit. Këshilli Gjyqësor i Gjykatës së Lartë, mbasi shqyrtoi proçes verbalet e mbajtura kundra të pandehurve nga organet e sigurimit të shtetit, mbasi shqyrtoi proçes verbalet e mbajtura prej prokurorisë, mbasi dëgjoi apologjinë e të pandehurve, mbasi dëgjoi pretencën e prokurorit, i cili kërkoi fajtorin e gjithë të pandehurve dhe dënimin e Kostandin Boshnjakut, Riza Danit, Faik Shehut, Uan Filipit etj. me 20 vjet privim lirie. Mbasi dëgjoi mbrojtjen dhe fjalën e fundit të të pandehurve, të cilët në përgjithësi kërkuan lehtësimin e dënimit, Konstaton: Me çlirimin e Shqipërisë të pandehurit Kostandin Boshnjaku, Riza Deni, Faik Shehu, Islam Radovickam, Shefqet Beja e të tjerë, duke parë se pushteti popullor mori një sërë vendimesh me karakter politik, ekonomik e shoqëror, të cilët kishin për qëllim përmbysjen e sistemeve të së kaluarës dhe rindërtimin e një jete të re, mbasi panë te pushteti popullor armikun e interesave të tyre dhe të klasës që ata përfaqësonin, filluan të organizohen kundra këtij pushteti. Mbas këtij organizimi aktivizohen për të rekrutuar dhe elementë të tjerë kundërshtarë dhe

në fillim të vjetit 1945 formuan Komitetin Qendror, të përbërë prej Shefqet Bejës, Riza Denit, Faik Shehut, Islam Radovickës, Irfan Majunit, Kol Kuqalit, Kostandin Boshnjakut, Selaudin Totos e të tjerë dhe të Surja Selfos, që përfaqësonte Ballin Kombëtar kanë marrë vendime që: të formonin komitetin e n/komitetin, në prefektura e n/prefektura me elementë të ish organizatave terroriste Ballit Kombëtar, Legalitetit, e të klerit katolik reaksionar të pakënaqurit psedointelektualëve, të prekurit nga reformat e ndryshme; Të lidheshin me kriminelët e luftës brenda shtetit, të subvenciononin e organizonin për të kryer aksione dhe atentate kundra njerëzve të pushtetit dhe nëpërmjet të Kol Kuqalit, e Selaudin Totos, Kostë Boshnjakut, të lidheshin me misionet zyrtare dhe jo zyrtare të anglo-amerikanëve dhe me kriminelet e luftës jashtë shtetit; Të lidheshin me misionet ushtarake e politike të angloamerikanëve prej të cilëve, me ndërmjetësinë e personave që u përmendën më sipër, të kërkonin subvencione e material luftarak; të jepnin informata me karakter politik, ushtarak dhe ekonomik anglo-amerikanëve dhe monarko-fashistëve në Greqi; të agjitonin ndër elementët e pakënaqur në Front dhe në sektorin ushtarak, si në bejlerët, bajraktarët, pseudo intelektualët në mbeturinat e Ballit e të Legalitetit; të sabotonin në mënyrë sistematike në miniera dhe ndërmarrje të ndryshme shtetnore për të shkatërruar ekonominë e vendit. Për realizimin e qëllimeve të mësipërme të pandehurit Riza Dani e Faik Shehu, Slam Radovicka, Kostë Boshnjaku, në bashkëpunim dhe me Shefqet Bejën e të tjerë kanë ngrehur komitete në Durrës, Shkodër, Peshkopi, Gjirokastër dhe në sektorin ushtarak prej Islam Radovckës. Të pandehurit e naltpërmendur përveç grupeve të formuara kanë bërë agjitacion e propagandë në persona të ndryshëm e sidomos te Mestan Ujaniku, Halit Gjolena, Arif Gjyli, Nexhmi Ballkan, Ibrahim Hasani e Kamber Backa, të cilët janë bërë anëtarë kryesorë të organizatës së tyre dhe kanë krijuar lidhje me kriminelët e luftës Jup Kazazi e të tjerë, të cilët sipas udhëzimeve të tyre kanë kryer akte terrorizmi në vende të ndryshme kundra njerëzve

të pushtetit si në Shkodër, Durrës, Kavajë, Shijak, Kurvelesh, Krujë e gjetkë. Komiteti Qendror i kësaj organizate, i përbërë si më sipër në lidhje me atë të Ballit Kombëtar nëpërmjet anëtarit Surja Selfos, në marrëveshje me misionet anglo-amerikane, kanë caktuar si pikë për të sulmuar Shkodrën, mbasi ky vend kishte më tepër kriminelë lufte të arratisur, ndodhej afër bregdetit dhe forcat ushtarake ishim më të pakta dhe për ekzekutimin e këtij vendimi u caktua i pandehuri Riza Dani, i cili ka organizuar lëvizjen e 9 shtatorit njëkohësisht me ndërmjetësinë e Fak Shehut kanë udhëzuar kriminelët e Peshkopisë e të Durrësit, që në këtë kohë të veproni në ato rrethe me qëllim që të alarmonin popullin dhe të preokuponin forca ushtarake. Qëllimi i kësaj lëvizjeje, ishte të shkaktonin ndërhyrjen e forcave ushtarake të anglo-amerikanëve e cila kishte si konsekuencë okupimin e vendit nga të huajt. Të pandehurit Mestan Ujaniku, Halit Gjolena, Arif Gjyli, Nexmi Ballkan, Amber Backa e Ibrahim Hasani, si anëtarët kryesorë të grupit deputetëve, përveç mbledhjeve me anëtarët e tjerë të organizatës, por kanë marrë përsipër ekzekutimin e vendimeve të Komitetit Qendror, prej të cilëve Mestan Ujaniku, Halit Gjolena e Kaber Backa, do të formonin çeta terroriste, ndërsa Nexhmi Ballka ka formuar grupe dhe ka ngjitur për tu arratisur Tako Baci e të tjerë, kurse Arif Gjyli, veç të tjerave është munduar të hidhte në ilegalitet të dënuarin Sheh Ibrahmi Karbunarën, mandej të ilegalizohej dhe vetë. Të pandehurit Islam Radovicka, Mestan Ujaniku, në marrëveshje me Ibrahim Hasanin, duke qenë në kundërshtim me reformat që do të bëheshin në sektin bektashian nga ana e kolonel Baba Fajës e n/kolonel Baba Fezos, kanë armatosur Dede Abazin dhe e kanë nxitur këtë që të kryente krimin kundër këtyre të fundit. I pandehuri Hasan Reci me rastin që është liruar prej burgut në Itali prej trupave anglo-amerikane, sipas dokumenteve që ndodhen midis akteve, është vënë në shërbim të spiunazhit amerikan SBS të kryesuar nga Fultzi dhe si gjatë luftës edhe mbas çlirimit u ka dhënë informata me karakter politik mandej është zgjedhur si sekretar i komitetit qarkut për Tiranën, të formuar me iniciativën e të dënuarve Shefqet Bejës me shokë dhe ka ekzekutuar plotësisht vendimet e Komitetit Qendror. Të pandehurit Uan FIlipi, Isuf Hysenbegasi, Hilmi Hysi, Demir Kallarati, Surja Selfo, Behxhet Shehu, Adem, Beli dhe Hivzi Kokalari, duke qenë konsekuent të politikës së tyre kanë formuar Komitetin të Ballit Kombëtar në qendra të ndryshme si Shkodër, Gjirokastër, Korçë, Berat e gjetkë, ku kanë ekzekutuar vendimet e Komitetit Qendror të përbashkët dhe nëpërmjet funksionarëve të UNRA janë lidhur me kriminelët e arratisur në Itali

»

19

si Mitat e Mehdi Frashërin, Ali Këlcyrën e të tjerë, prej të cilëve kanë marrë udhëzime ndihma në të holla dhe u kanë dhënë informata të ndryshme. Veprimtaria kriminale e gjithë të pandehurve të kryera në dëm të pushtetit popullor, u provua në mënyrë të pakontestueshme me pohimet e tyre të tërthorta me deponimet që kanë bërë kundra njeri-tjetrit, si dhe me deponimet e bashkëpunëtorëve të tyre Irfan Majunit, Hysen Shehut, Abdul Kokoshit, Sulo Klosit, Dulo Kait, Cin Seregjit e të tjerë të bëra para gjyqit. Prandaj: Këshilli i Gjykatës së Lartë Ushtarake, duke pëlqyer pjesërisht kërkimin e prokurorit në bazë të neneve 2 dhe 3 nr. 2, 7, 8, 9, 10, 12, 13 e 14 të ligjit mbi fajet penale kundra popullit dhe shtetit, deklaron fajtorë gjithë të pandehurit dhe sipas nenit 4 po të kësaj ligje. Vendosi: Ndëshkimin e tyre si vijon: Riza Dani Faik Shehu Islam Radovicka Uan Filipi Surja Selfo Hilmi Hysi Hasan Reci me vdekje Kostandin Boshnjaku Mestan Ujaniku Demir Kallarati Suf Hysenbegasi Nexhmi Ballka Hivzi Kokalari me privim lirie për jetë, punë të detyruar Arif GJyli Adem Beli Ibrahim Hasanaj Bexhet Shehu me nga 20 vjet privim lirie, pune të detyruar Halit Gjolena Kamber Backa me nga 15 vjet privim lirie, pune të detyruar Bërjen e të drejtave civile e politike të gjithë të dënuarve baras me kohën e ndëshkimit. Konfiskimin e pasuri të luajtshme e të paluajtshme për të gjithë. Degradimin e kolonel të Islam Radovickës, n/ kolonel Mestan Ujanikut dhe kapitenit I Halit Gjolenës. Heqjen e dekoratave që mbajnë të dënuarit. Ky vendim është i premë. Tiranë, më 22 kallnuer 1948


20 O

«

xford, 22 shkurt - Me aftësinë e tij për të depërtuar në imagjinatë, artisti i njohur shqiptar, Agim Sulaj, krijon një narracion vizual që tejkalon gjuhën. Ai ka kaluar më shumë se 20 vite si artist i shpërblyer me çmime të ndryshme. Së fundmi, ai është fitues edhe i çmimit tradicional për satirë, të organizuar nga revista shqiptare “Hosteni” dhe ishte fitues edhe i çmimeve të ndara nga “European Union International Biennale” që ishte mbajtur në Qendrën e Animacionit në Evropë që gjendet në Belgjikë. Por, më 1 mars, Sulaj do të ekspozojë veprat e tij si karikaturist në njërën prej qendrave më të njohura të artit në Oxford, “The North Wall”. Drejtoresha artistike e kësaj qendre të artit ku ka edhe hapësirë ekspozuese, Lucy Maycock, ka thënë se ekspozita e Sulajt është një ngjarje që i është nevojitur qendrës. “Misioni ynë kryesor është thyerja e barrierave të pjesëmarrjes në art që i bashkon artistët e që i fut ata në aspirata për të krijuar punë të guximshme përmes veprave të tyre”, ka thënë Maycock. “Hapësira jonë ekspozuese dhe mjetet që i kemi si qendër, janë perfekte dhe i përshtaten shumë mirë punës së Sulajt”, ka shtuar ajo. Sipas Maycock, ekspozita e Sulajt do të jetë falas, dhe se kjo është një mundësi e rrallë për të gjithë adhuruesit e artit në këtë qytet. “Veprat e Sulajt janë komentime sociale, të natyrës, të së vërtetës, jetës. Ai i shqyrton ato duke bërë një përzierje unike që Sulaj e realizon mes hiper-realizimit dhe satirës politike”, ka thënë Maycock. Për të, ekspozita e Sulajt është thjesht tërheqëse. “Dhe që nuk të hiqet lehtë nga mendja”, ka thënë ajo. Në ekspozitë, Sulaj do të paraqitet me disa vepra. Në njërën prej tyre shpërfaqet Papa, ndërsa në tjetrën është edhe Nëna Terezë. Sulaj që jeton në Rimini të Italisë, është i njohur si karikaturist dhe ilustrator. Në biografinë dhe në recensionin për veprat e tij, të publikuara nga “The North Wall”, shkruhet se vizatimet e tij të fuqishme promovojnë karikaturën si formë e shprehjes së sotme artistike. “Ai i bën njerëzit e vetëdijshëm për rëndësinë e karikaturës në shoqëritë moderne”, shkruhet në recensionin e “The North Wall”. Në vitin 2010, Sulaj kishte fituar çmimin “CartoonSEA” në çmim vjetor për karikaturën në Itali. Veprat e tij ishin konsideruar si një “ilustrim sureal satirik dhe me metaforë për gjendjen e mjedisit dhe dështimin e shoqërisë për ta mbrojtur atë”. Megjithatë, për jurinë e këtij çmimi, vizatimet e Sulajt ishin vlerësuar si “një shkarravitje artistike, e zgjuar dhe e aftë për ta shpërfaqur të bukurën”. Sulaj kishte diplomuar në Fakultetin e Arteve të Bukura në Tiranë. Ishte viti 1985. Më herët, gjatë fëmijërisë ai ishte

Kulturë

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Shqipëria artistike e Sulajt në “Murin verior” anglez

Sulaj që jeton në Rimini të Italisë, është i njohur si karikaturist dhe ilustrator. Në biografinë dhe në recensionin për veprat e tij, të publikuara nga “The North Wall”, shkruhet se vizatimet e tij të fuqishme promovojnë karikaturën si formë e shprehjes së sotme artistike. “Ai i bën njerëzit e vetëdijshëm për rëndësinë e karikaturës në shoqëritë moderne”, shkruhet në recensionin e “The North Wall” rritur dhe shkolluar në qytetin bregdetar të Shqipërisë, Vlorën. Karikaturat e karrierës së tij në fillim përshkruanin problemet e mëdha sociale dhe politike të shekullit XXI si varfëria, ndotja e mjedisit dhe imigrimi. “Megjithatë, kohëve të fundit ai ka zhvilluar një stil hiper-realist në pikturë kur vizitorët do të ndiejnë nostalgji për të bukurën”, shkruhet në sajtin e “The North Wall”.

Rrëfimi për flamurin e Kosovës shpërblehet në Serbi Filmi i regjisorit kosovar, Barish Karamuco, “I kujt është flamuri?” ka fituar vendin e parë në “Karvanin Digjital” të organizuar nga “LimArt” në Prijepole të Serbisë. Vepra e realizuar vitin e kaluar produksion i “Dokufestit” është përzgjedhur si më e mira në mesin e 15 filmave në garë nga vendet e rajonit. Shpallja e fituesit është bërë pikërisht më 17 shkurt, në ditën kur Kosova ka festuar pesëvjetorin e Pavarësisë nga Serbia. “Regjisori Karamuco trajton nocionin e identitetit kombëtar. Filmi është xhiruar gjatë zhvillimeve të fundit në Kosovë dhe jep një pasqyrë të gjerë të mendimeve për simbolin kontrovers kombëtar, që përmban ngjyrën e kaltër, të verdhë dhe të bardhë. Në një mënyrë narrative dhe komike, filmi në mënyrë brilante përshkruan sekuencat e mahnitshme kur edukatorja shpjegon domethënien e flamurit para parashkollorëve të habitur”, thuhet në shpjegimin e dhënë nga organizata “LimArt”. Filmi i autorit Karamuco sjell në ekran debatin e vazhdueshëm mbi flamurin kosovar dhe është pjesë e një projekti të përbashkët të “Dokufestit” dhe Zyrës së BE-së në Kosovë, që ka mundësuar prodhimin edhe të pesë filmave të tjerë, që tashmë janë

shfaqur në disa festivale në rajon dhe Evropë. “Filmi ndërthur një orë mësimore në një kopsht ku fëmijët dëgjojnë syhapur shpjegimin mbi flamurin nga mësuesja e tyre. Pason edhe debati mbi simbolin e ri kombëtar të Kosovës. Dokumentari është rezultat i projektit ‘Fabrika për filma për të drejtat e njeriut - Tregimet për të drejtat e njeriut nga margjinat e Kosovës’,

i mbështetur nga Zyra e Bashkimit Evropian dhe i implemetuar nga ‘Dokufesti’”, ka thënë Eroll Bilibani, drejtor ekzekutiv i “Dokufestit”. Sipas tij, në bazë të shpjegimeve të marra nga organizatorët e festivalit në Prijepolje kriteret për shpalljen e tre filmave fitues në “Karvanin Digjital” ishin guximi në zgjedhjen e temës,

mënyra e prezantimit të identitetit, tema e trajtuar, si dhe qasja teknike. Vetë autori i filmit, Barish Karamuco, ka thënë se nuk e ka pritur një vlerësim të tillë, ngase nuk ka qenë në njohuri që filmi është dërguar në festivalin në Serbi. “Filmi është dërguar në këtë festival nga ‘Dokufesti’ në cilësinë e producentit dhe ata më kanë njoftuar se ka fituar vendin e parë. Në saje të asaj që më është thënë, filmi është vlerësuar për ironinë në trajtimin e temës dhe guximin në përzgjedhjen e kësaj teme”, ka thënë Karamuco. Sipas tij, fakti që një film nga Kosova fiton në Serbi është po ashtu një ironi, marrë parasysh faktin se ai është ndarë pikërisht në pesëvjetorin e Pavarësisë së Kosovës. “Ajo çka unë dëshiroj është që ky shpërblim të jetë një hap i mirë për bashkëpunimin ndërmjet artistëve të të dyja vendeve”, ka deklaruar Karamuco. Ky është çmimi i parë i fituar nga Karamuco. Historiku i vonë i prezantimit të artistëve kosovarë në Serbi është përcjellë edhe me incidente. Në vitin 2008 artistët nga Kosova janë ndaluar që të realizojnë një ekspozitë në Beograd, përderisa autoritetet postare serbe për disa vjet kanë penguar dërgesat e filmave të vendeve të ndryshme për në “Dokufest”.

Çmimi “Ali Podrimja” për Gani Xhafollin Poezia “Diell mbi Krujë dhe Prekaz” e shkrimtarit Gani Xhafolli, mori çmimin e madh “Ali Podrimja”, si poezia më e mirë e vitit. Unioni i Shkrimtarëve dhe Kritikëve Shqiptarë, ndau sivjet për herë të parë këtë çmim, duke e bërë tashmë tradicional edhe për vitet e ardhshme. Kryetari i Unionit, Reshat Sahitaj, siç raportoi RTK, tha se poezia “Diell mbi Krujë dhe Prekaz”, kap dy segmentet më të rëndësishme të historisë kombëtare, atë të Skënderbeut dhe të Komandantit Legjendar Adem Jashari. “Gani Xhafolli përmes kësaj poezie në mënyrë të veçantë artistike vlerëson figurat si ata që luftuan me pushkë edhe ata që luftuan me pendë. Andaj kryesia e unionit të shkrimtarëve poezinë “Diell mbi Krujë dhe Prekaz” e shpërblen me çmimin “Ali Podrimja””, tha ai. Në edicionin e pestë të orës letrare “Pavarësia”, kushtuar pesë vjetorit të pavarësisë së Kosovës, u lexuan poezi me motive kombëtare nga shkrimtarë të ndryshëm. Ndërkohë, profesor Begzad Baliu, lexoi një kumtesë kushtuar 100-vjetorit të shtetit shqiptar dhe pesë vjetorit të shtetit të Kosovës. “Gjatë këtij shekulli pavarësia e robëria njëkohësisht të letërsisë shqipe, shkrimtarët shqiptarë i kanë jetuar disa shtete paralele, shtetin shqiptar të mbetur në kufijtë etnik, e shtete të tjera evropiane. Brenda këtyre shteteve, shkrimtarët shqiptar, përkatësisht letërsia shqipe është zhvilluar duke përkrahur e kundërshtuar koncepte të ndryshme politike, ideologjike e nacionale”, thaksoi ai. Në këtë orë letrare, gjithashtu u ndanë edhe mirënjohje për personalitete të ndryshme, të cilët kanë dhënë kontribut në fushën e artit e letërsisë.


Kulturë

• E shtunë 23 shkurt 2013

»

21

Pasuria arkeologjike në Hadrianopolis, në faqet e një libri Gërmimet arkeologjike në Hadrianopolis do të vijnë të analizuara në faqet e një botimi, që do të shërbejë për arkeologë, studentë, etj. Prej vitesh në Hadrianopolis janë zhvilluar ekspedita arkeologjike dhe rezultatet e këtij eksplorimi do të shpallen më 16 mars, në prezantimin e librit “Hadrianopolis II”. Prezantimi do të mbahet në bibliotekën e Institutit Italian të Kulturës në Tiranë. Të gjitha zbulimet që arkeologët kanë nxjerrë nga nëntoka e këtij siti arkeologjik do të prezantohen për herë të parë me foto nga procesi i gërmimit, të dhëna për çdo zbulim të viteve të fundit dhe informacione të tjera të nevojshme. Zbulimet që botohen në këtë vëllim i përkasin misionit të katërt arkeologjik të një grupi arke-

Sylejman Morina

K

uvendi i qytetit të Zarës çdo vit ndan mirënjohje publike për arritje të jashtëzakonshme të ndryshme të individëve dhe institucioneve që ndikojnë në zhvillimin dhe afirmimin e qytetit të Zarës. Vitin që lamë pas edhe dy arbneshë morën shpërblimet e merituara nga Kuvendi i Zarës. Kështu që lista e arbneshve të shpërblyer nga ky institucion sa vjen e shtohet. Kësaj radhe u nderuan dy sportistë kulminantë, Romano Bajlo e Bozhidar Petani që i kishin sjellë medalje të çmuara Kroacisë. Romano- lundërtar olimpik, trajner i shumë gjeneratave të suksesshme të klubit lundërtarëve “Jadran” shpërblehet për vepër jetësore, ndërsa Petani me stemën e qytetit të Zarës. Petani me dy zhytësit e tjerë arriti që Kroacinë ta bëjnë një superfuqi në sportin e zhytjes, duke rrëmbyer vendin e parë në garën ndërkombëtare të mbajtur në Nicë të Francës më 2012. Ata, në një konkurrencë të fortë, ku merrnin pjesë 37 shtete me 130 pjesëmarrës rrëmbyen medaljen e artë. Kroacia kësaj radhe ka befasuar edhe ekipin favorit të Francës nikoqire. Garat ishin të organizuara nga AIDA-Federata më prestigjioze botërore në këto disiplina: Statikë, zhytje konstante pa ndryshuar peshën dhe dinamikën. Në bisedën e zhvilluar me Petanin u interesuam të dimë më tepër se kush është Bozhidar Petani. “Jam Bozhidar Petani, 38 vjeç, katolik, i martuar dhe kam tre djem. Jam pronar i një ndërmarrjeje të vogël familjare, e cila merret me kryerjen e punëve nga ndërtimtaria duke shfrytëzuar pajisjet e mia teknike”. Ndërsa, gjatë stinëve të pranverës dhe verës merret me turizëm, duke huazuar apartamane me qira përgjatë bregdetit mahnitës të Zarës. Është interesant, se Petani më parë është marr me sporte tjera, si: boksi, karateja, xhudo, tenisi, atletika, futbolli etj. “Me ato sporte jam marrë për reaktivitet”. Sporti i zhytjes dalngadalë hyri në shpirtin e tij, duke u bërë dominues ndaj sporteve të tjera. Por përveç zhytjes ai preferon këngën prandaj edhe është anëtar i korit të kishës arbëreshe “Vicko Zmajeviq” të Arbanasit dhe

ologësh italo-shqiptarë, që kanë gërmuar rreth 7 kilometra në juglindje të Gjirokastrës. Në këto kërkime përveç arkeologëve italianë dhe shqiptarë kanë marrë pjesë edhe studentë të Universitetit të Oxfordit në Mbretërinë e Bashkuar si dhe studentë nga Universiteti i Gjirokastrës. Gërmimet në Hadrianopolis kanë nisur që në vitet ‘80’, por pas viteve 90’ ato janë intensifikuar. Në prezantimin e librit më 16 mars në Tiranë do të jetë gjithashtu i pranishëm edhe arkeologu, njëkohësisht ambasadori i Shqipërisë në Itali Neritan Ceka. Në këtë site arkeologjik qysh prej 2008-ës është individualizuar prezenca e një ndërtese tjetër të madhe (përveç teatrit antik) dhe kjo e karakterit monumental, që është vendosur në një periudhë më të

vonshme. Çfarë kanë zbuluar në këto 5 vjet arkeologët do të prezantohen pikërisht në këtë vëllim. Teatri i Hadrianopolisit këtë verë ishte objekt restaurimesh te pjesa e orkestrës. Në bashkëpunim me specialistë të Institutit të Monumenteve të Kulturës dhe Drejtorisë rajonale të Gjirokastrës, u bë vendosja e pllakave që mungonin, si dhe restaurimi i atyre që janë dëmtuar. Kërkimet dhe studimet arkeologjike janë pjesë e projektit “Archadrin”, objektivi i të cilit është të kontribuojë në zhvillimin e qëndrueshëm të territorit shqiptar përmes njohjes dhe vlerësimit turistik të pasurisë kulturore dhe arkeologjike të qytetit romak të Hadrianopolis dhe të Luginës së Drinos. Në përfundim të misionit u çel edhe një ekspeditë fotografike.

Arbëreshi Petani, i pari në garën ndërkombëtare të Nicës

Irani kërcënon Berlinalen

i grupit festiv të bashkësisë “Apostujt e gjakut të Krishtit”. Si filloi lidhja me sportin e zhytjes? Në familjen e tij më parë askush nuk është marr me këtë sport. Te Petani lidhja me ketë sport si duket është shfaqur spontanisht, gjatë punës që bënte me një bager në një ujdhesë afër Zarës, kur ishte thuajse 22 vjeç, i shtyrë kureshtja të provojë të zhytet në thellësitë e kaltra të Adriatikut, në ato ujëra të pastra që dikur lundronin anijet dhe lundrat Liburne. Arriti të depërtojë në thellësi prej 15 metrash dhe ai rast e kishte bërë shumë krenar dhe tejet të lumtur me rezultatin e arritur. Pas disa vitesh motra e gruas së tij, e cila gjithashtu është një zhytëse e shquar, kishte hapur një kurs për zhytje, të cilin Petani e kishte mbaruar me

vullnet të madh. “Pastaj kam filluar shumë seriozisht të ushtroj dhe vazhdimisht duke ndier një rritje të dashurisë ndaj thellësive detit, sidomos me arritjen e rezultateve të para. Prandaj gjithnjë e më tepër jam përkushtuar për këtë sport dhe sportet tjera i kam lënë si rekreative”. Krahas ushtrimeve arritën dhe sukseset. Medaljet e shumta që i solli klubit të tij të zhytjes “2Dive” afirmuan edhe një sport në qytetin e Zarës, që e bënë konkurrent me sportet e tjera që zhvillohen në këtë qytet. Përveç medaljeve në garat e zhvilluara në thellësitë e pishinave, ai përmend ato më të vlefshmet: Medalja e Artë në kampionatin shtetëror të JUMP -BLUE 2011, vendi i parë në kampionatin e hapur në Nish 2011, medalja e artë në kampionatin shtetëror në statikë2012, si dhe rezultati më madh

i gjertanishëm- suksesi ekipor në kampionatin botëror 2012 në zhytje me një frymëmarrje së bashku me: Veljanom Zankijem, zagrebasin Goran Qollakun. Trajneri që udhëhoqi ekipin kraoat ishte Ivan Dervish. Ndërsa në organizimin e gazetës “Zadarski list” për zgjedhjen e sportistit më të mirë në nivel të Zhupanisë së Zarës, Petani nuk kishte konkurrentë. Në këtë periudhë ai po merret me trajnime bazike: atletikë, notim, ushtrime në palestra, me pak elemente të zhytjes. Petani planifikon që këtë vit ta kalojë pa garime, sepse për shkak të sakrificave të mëdha dhe përqendrimit të fokusuar në gara, duke iu kushtuar më shumë jetës private. “Do ta shfrytëzojë këtë vit që të përgatitem sa më mirë fizikisht, që nëse vendos vitin tjetër të garoj të jem sa më i përgatitur”.

Kur juria e Berlinales vendosi që Ariun e Argjendtë t’ia ndajë regjisorit iranian, Jafar Panahi, për skenarin e filmit “Perdja e Lëshuar”, askujt as që i shkoi mendja se Irani do të reagonte ndaj këtij vendimi. Por, zëvendësministri iranian i Kulturës, Javad Shamaqdari, tani kërkon nga anëtarët e jurisë së Berlinales që, në të ardhmen të kenë kujdes kënd e shpërblejnë. “Organizatorët e festivalit në Berlin do të duhej të ndryshonin sjelljet e veta. Të gjithë e dinë se xhirimi i filmit në një vend dhe dërgimi i tij jashtë vendit kërkon lejen e shtetit. Xhirimi i filmave si ky i Panahi’t është i ndaluar, dhe Irani deri tani ka shfaqur një durim të madh ndaj sjelljeve të tilla”, thuhet në deklaratën e tij që shokoi botën e civilizuar. Natyrisht, Shamqdari harroi se po i drejtohej organizuesve të një festivali gjerman, ku Garda e tij revolucionare dhe njësitet e Basi s’kanë asnjë ndikim.


22

« speciale

Profil

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Spanja: Arsyet e vërteta të krizës N

ë Spanjë 17 rajone autonome dhe qytete përballen tashmë me falimentimin. Kjo është arsyeja pse spanjollët i bëjnë gjithnjë e më shumë thirrje qeverisë për të luftuar korrupsionin dhe ekonominë joformale. Ndërsa popullsia spanjolle duhet ta shtërngojë më shumë rripin për shkak të kufizimeve financiare, gjermanët janë gjithnjë e më të pakënaqur nga lajmet, që vijnë nga Spanja. Nga frika se destinacioni aq i preferuar i pushimit për gjermanët do të bëhet një i sëmurë kronik për Evropën dhe një ngarkesë e vazhdueshme për tatimpaguesit gjermanë. Spanjollëve u ka ardhur në majë të hundës jo vetëm me Kryeministrin e tyre jo mjaft bindës Mariano Rajoy, por edhe nga kursi i rreptë të kursimit të Kancelares Angela Merkel. Ata besojnë se Gjermania po përfiton nga kriza spanjolle. Ndërkohë dhuna në protesta rritet në të njëjtën masë, siç rritet pakënaqësia popullore. «Ky është më shumë se frustrim nga politika, ky është dëshpërim», thotë muzikanti Manuel Villalta, i cili nga banesa e tij në zemër të Madridit i përjeton nga afër protestat. 55-vjeçari mund ta kuptojë zemërimin e bashkëatdhetarëve të tij. «Gjithçka bie në kurriz të njerëzve të vegjël». Nuk ka taksë për të pasurit, asnjë veprim të përbashkët të sipërmarrësve spanjollë si themeluesit të Zarës Amanacio Ortega për shpëtimin e vendit. «Ka vetëm largim të parasë jashtë vendit», kritikon Villalta. Problemet nuk përmenden me emër Për shumë spanjollë, si për drejtorin e agjencisë së reklamave, Lime XL Joaquin Gomez, që punon edhe në Gjermani edhe në Spanjë, është e pakuptueshme, që problemet reale të vendit nuk janë trajtohen nga qeveria gjermane dhe BE. «Ekonomia informale, praktika e pamoralshme e pagesës dhe korrupsioni, shkatërrojnë vendin dhe talentin e tij të madh», thotë Gómez. Ai beson se reformat kanë humbur shansin për të zgjidhur këto probleme. «Me kursim në nuk ndryshojmë asgjë në periudhë afatgjatë dhe varfëria do të vazhdojë të rritet, por strukturat jo efikase dhe që deformojnë konkurrencën mbeten dhe gllabërojnë paratë nga Brukseli». Gomez nuk është i vetmi spanjoll, që beson se qeveria e Mariano Rajoy në këto rrethana, nuk duhej të merrte asnjë qindarkë më shumë nga arkat e BEsë. Këtë mendim ka edhe Roberto Centeno, profesor i ekonomisë në Universitetin Politeknik të Madridit. Ai është i kënaqur, që Gjermania e sheh Spanjën jashtë ombrellës së shpëtimit. «Ne duhet të dalim vetë nga kriza dhe ta rimendojmë të gjithë organizimin tonë shtetëror». Partitë kryesore të demokracisë së re do ta kishin ndarë vendin. «Gjatë 30 viteve të fundit,

është zhvilluar një korrupsion sistematik, që e gjen shprehjen e vet në administratat e stërzmadhuara të 17 rajoneve autonome dhe qyteteve». Edhe familja mbretërore kritikohet Profesori i ekonomisë Centeno thekson se një shtet juridik jofunksional pengon perparimin: «Janë themeluar fondacione publike, sipërmarrje dhe agjenci shtetërore, janë ndërtuar aeroporte dhe autostrada, që i kanë sjellë diçka vetëm politikanëve vendas, por që kanë shkatërruar buxhetin e shtetit me shpenzimet e tyre absurde», thotë Centeno. Një arsye se përse Spanja me rreth 46 milionë banorë, ka më shumë aeroporte se Gjermania me dyfishin e popullsinë dhe me një dëndësi më të madhe». Pakënaqësia e shumë spanjollëve drejtohet edhe kundër monarkisë, e cila, siç thonë shumë, nuk prodhon asgjë tjetër përveç kostove dhe skandaleve: «Në vend që të forcojmë imazhin tonë, mbreti na dëmton me sjelljen e tij», thotë Alicia Rodriguez. Gruaja e re punon në një kompani sigurimesh dhe në kohën e saj të lirë është aktive për një organizatë kritike ndaj monarkisë. «Lëvizja jonë Destino Republicano po bëhet gjithnjë e më e fortë». Rodriguez dhe kolegët e saj duan një sistem federal si në Gjermani: «Ne besojmë se është më demokratike dhe më e drejtë. Monarkia është krejtësisht e vjetëruar».   Transparencë në vendime Si «Destino Republicano» janë krijuar dhjetëra lëvizje të reja, platforma dhe fondacione, të cilat janë aktivizuar në politikë. Nëpërmjet internetit, me konferenca shtypi dhe demonstrata në rrugë, ata protestojnë kundër rritjes së TVSH-së, shkallës së papunësisë prej 25 për qind, gati 500 dëbimeve nga shtëpitë në ditë dhe kundër shkurtimeve të shumta të ndihmave sociale. Ata të gjithë kërkojnë një demokraci më transparente. Ne jemi të shqetësuar se nuk zhvillohet asnjë diskutim publik mbi të ardhmen e Spanjës, se proceset vendimmarrëse të qeverisë nuk janë transparente. Vendi humbet edhe për këtë arsye kredibilitetin», thotë Alicia Costas e organizatës Access Info Europe në Spanjë. Ajo bëri thirrje kohët e fundit për një debat për më shumë transparencë dhe për pjesëmarrje më të madhe të qytetarëve në vendimmarrje, në të cilën morën pjesë të gjitha partitë, me përjashtim të partisë në pushtet PP.   Të rishikohet krejtësisht politika «Demokracia jonë po shkatërrohet. Qeveria aktuale

shkel të drejtat e shtypit dhe refuzon të flasë me lëvizjet sociale», thotë skulptori Rafael Lapuente, i cili e konsideron situatën shumë dramatike dhe e tematizon atë në veprat e tij. «Është e tmerrshme, kur sheh, se sa të irrituar janë njerëzit». Santiago Abascal, vetë anëtar i PP qeverisëse dhe udhëheqës ekzektiv i Fondacionit Denaes, përpiqet ta ndryshojë Spanjën, për të gjetur një terren të ri të përbashkët, që ta çojë përpara vendin. Në partinë e tij ai nuk gjen ndonjë përkrahje. Abascal thotë se i injorojnë planet e tij. «Ne duhet të rishikojmë krejtësisht mënyrën, se si bëjmë politikë në këtë vend dhe duhet të reformojmë plotësisht organizimin e shtetit». Debati i ndarjes së Katalonjës nga pjesa tjetër e Spanjës e përkeqëson imazhin e vendit në krizë dhe tregon se sistemi aktual nuk funksionon. Konsumi zëvendëson vlerat Për ish-menaxherin drejtues të IBM-së dhe drejtuesin aktual të fondacionit të themeluesit të Zarës Amancia Ortega, Felipe Pallete-Rivas, janë vlerat e rreme, që kanë çuar në krizë: «Ne kemi konsumuar pa fre». Synimi për t›u pasuruar, ka zëvendësuar të gjitha vlerat e tjera. Në përgjigje të kësaj Pallete-Rivas ka krijuar fondacionin Calidad y Cultura Democráticas, që kujdeset për edukimin politik. «Natyrisht politikanët dhe varësia e tyre nga sipërmarrjet, bankat dhe ndikimi i tyre mbi gjyqësorin kanë një faj të madh për situatën e tanishme, por edhe shoqëria nuk është e pafajshme. Spanjollët nuk kanë mbërritur akoma me të vërtetë në demokraci». Ai dëshiron të ndihmojë në shkolla dhe media sociale, si dhe me kurse falas, për ta bërë Spanjën më demokratike. Skulptori Lapuente e përshëndet një angazhim të tillë. Ai vetë thotë: «Unë kam luftuar kundër Frankos dhe e kam mirëpritur me gëzim demokracinë. Tani unë luftoj kundër politikanëve të korruptuar, që kanë sjellë këtë sistem, që është i varur nga drejtësia dhe ekonomia». DW


sport • E shtunë 23 shkurt 2013

»

23

masimo Morati: Milani favorit, por shpesh fiton ai që nuk është Vidal fton Aleksis Sançez te Juventusi Interesi i Juventusit për sulmuesin e Barcelonës, Aleksis Sançez është shtuar edhe më në orët e fundit. Ka qenë mesfushori i Juves, Arturo Vidal, i cili i ka bërë një ftesë Sançezit t’i bashkohet bardhezinjve.

Tifozët e Lacios sulmojnë ata të Gladbahut, 3 të plagosur Tifozët e Lacios janë bërë sërish protagonistë negativë në Evropë. Përpara fillimit të ndeshjes në Europa League përballë Borusias së Mënçengladbahut, disa tifozë bgjermanë janë sulmuar me thika nga një grup tifozësh lacialë. Nga përplasja, tri tifozë gjermanë janë plagosur lehtë. Ky është një rast i përsëritur për lacialët, të cilët në nëntor shkaktuan mjaft zhurmë pas problemeve me tifozët e Totenhamit.

Lotito: Petkoviç qëndron

P

residenti i Interit, Masimo Morati është kthyer të flasë për detin e së dielës pas fitores që skuadra e tij arritur në Rumani përballë Kluzhit. Dy fitoret e skuadrave milaneze në Evropë e kanë nxehur edhe më shumë atmosferën përpara këtij derbi. Sigurisht që fitorja e kuqezinjve ndaj Barcelonës ka bërë bujë në të gjithë botën. Kjo ndoshta dashur pa dashur e ka veshur Milanin me stofin e favoritit. As Morati nuk i ka kursyer komplimentet për skuadrën e Alegrit, por në fushë do fitoren e Interit të tij. “Ata janë super favoritë për këtë ndeshje. Nuk e them thjesht për t’i bërë qefin, por ky është një fakt, pasi vijnë nga një fitore e madhe përballë Barcelonës. Kjo nuk ironi, por e vërteta. Milani është favorit edhe pse shpesh ndodh që në derbi fiton ai që nuk është i tillë.” E rëndësishme për Interin është reagimi i skuadrës pas humbjes në Firence. Sinjali i parë është dhënë në Ligën e Evropës, por të dielën do të jetë krejt ndryshe. “Në ktë ndeshje vlen çdo detaj, mbi të gjitha skuadra duhet të vërë shpirtin në fushë. natyrisht që ndihet dhe lodhja, por ajo mund të kapërcehet me kurajë dhe me grinte. Djemtë duan të luajnë një ndeshje të madhe, pasi objektivi është të jemi në Ligën e Kampioneve”- ka thënë Morati më tej. Baloteli “Tifozeritë e të dyja skuadrave nuk i janë ndërsyer asnjëherë njëra-tjetrës dhe nga ana tjetër ruajnë respekt për lojtarët në fushë. Baloteli me fanellën e Milanit më duket si Baloteli me fanellën e Sitit. Është një lojtar i ri, që e nis gjithnjë mjaft mirë aventurën

Trajneri i Lacios, Lotito i ka dhënë të gjithë besimin e tij trajnerit Petkoviç, pozicioni i të cilit po vihej në diskutim. “petkoviç ka një kontratë me Lacion edhe për një vit. Ai është profesionist dhe nuk është nga ata që trembet kur ndodhet në vështirësi. Ne jemi të gatshëm t’i ofrojmë rinovimin e kontratës”- ka thënë Lotito.

Galiani: Ky derbi vlen një Champions

Presidenti i Napolit, De Laurentis ka folur sërish për dy nga personazhet më të diskutuar në skuadër, trajnerin Valter Mazari dhe sulmuesin Edison Kavani. Numri një i Napolit i bezdisur nga diskutimet e shumta në lidhje me të ardhmen e tyre ka deklaruar se gjithçka do të vendoset me mbarimin e sezonit. “Boll më me diskutimet për trajnerin. Në fund të sezonit do të shohim se çfarë do të bëjmë. Nëse do të largohet do të bëjmë një logari, por mos harroni se një herë tjetër në fund të sezonit rinovuam kontratën me të. Kavani? E njëjta gjë vlen dhe për të”- ka deklaruar De Laurentis.

Presidenti i Interit dhe administratori i Milandit kanë ndezur derbin që do të luhet të dielën në mbrëmje. Milani vjen pas fitores së madhe ndaj Barcelonës, ndërsa Interi pas kualifikimit në Ligën e Evropës

Interi pa Ranokian në derbi

Mançini: Kavani objekti numër një

Dhembjet e kokës janë shtuar dhe më shumë për trajnerin e Interia Andrea Stramaçoni në prag të derbit me Milanin. Ai nuk do të ketë të gatshëm për përballjen e së dielës mbrojtsin Ranokia i dëmtuar në Ligën e Evropës përballë Kluzhit. Mbrojtësi ka pësuar një dëmtim në gju dhe për rrjedhojë nuk do të jetë në fushë të dielën. Një mungesë e rëndësishme kjo për trajnerin e Interit, i cili duhet të gjejë alternativa të tjera emergjente.

Stramaçoni “Vendi i tij nuk është në diskutim. Përkundrazi ka mundësinë të bëjë një eksperiencë të bukur me Interin. Ka ndjenjën e përgjegjësisë dhe po kultivohet si trajner.”

inë e ksaj sfife. “Gjynah që kjo sfidë vjen menjëherë pas ndeshjes në Champions kundër Barcelonës. Parashikimet nuk më pëlqejnë, ndaj duhet t’i marrim ndeshjet një e nga një. Milani është gati për të bërë ndeshjen e vet, harrojeni katenaçon.”ka thënë Galiani.

Galiani: Derbi që vlen një vend në Champions Morati e quan Milanin favorit për derbin e së dielës, por administratori i deleguar i kuqezinjve duket i përmbajtur, duke nënvizuar rëndës-

Alegri nuk lëviz “Stoli i Alegrit është i salduar. Ai ka qenë arkitekti i fitores ndaj Barcelonës edhe pse mendoj se humbjet dhe fitoret janë produkt i treshes, klub-trajner-lojtar.”

me skuadrat e reja, Milani mes tyre.”

Derbi vendimtar “Ky derbi është shumë i rëndësishëm. Praktikisht luajmë për një vend në Champions.” Baloteli “Ai është treguar i zgjuar duke i shpëtuar mjaft kurtheve. Unë i uroj më të mirën dhe jam i bindur se publiku do të reagojë me qytetari ndaj tij, nuk do të ketë kore ofenduese për të. milano është i vetmi qytet ku tifozët shkojnë së bashku në stadium. milani dhe Inter nuk kanë pasur asnjëherë moramarrëveshje e zënka.”

Gulit: Murinjo zëvendëson Benitezin te Çelsi Sipas ish-trajnerit të Çelsit, Rud Gulit, Zhoze Murinjo do të jetë pasuesi i Rafa Benitezit në stolin e londinezëve. Pavarësisht ecurisë që do të ketë Benitez me blutë e Londrës në këtë sezon, objektivi i vetëm i Abramoviçit është të kthejë të drejtojë në “Stamford Bridge” ish-teknikun e disa sezoneve më parë Zhoze Murinjo. “Objektivi kryesor i Benitezit

kryeredaktor Brahim Shima

s t a f f

Për Mazarin e Kavanin vendoset në fund të sezonit

zv/kryeredaktor: Armand Maho Mariglen Mulla

në këtë sezon është të kualifikojë skuadrën në Ligën e Kampioneve dhe më pas t’i lirojë vendin Murinjos. Jam i bindur se Murinjo e kishte vendosur të kthehej në Londër pas Ligës së Kampioneve por duke parë që Çelsi e fitoi atë ndryshoi mendje. Nuk ëhstë rastësi që fill pas finales në Champions ai rinovoi kontratën me Realin e Madridit”- ka thënë Gulit.

politika: Oli Xhilaga ekonomia: brikena dervishaj sociale: Ervin Koçi rrethet: blerina spaho kronika: mariglen mulla kultura: blerina goce design&layout: Daniel Prifti, Gëzim Duzha

Adresa: Rr. Dull Keta, nr. 5. (Rr. e Dibrës), Tiranë

Trajneri i Sitit, Roberto Mançini ka deklaruar për shtypin anglez se dëshirat e tij në merkaton e verës mbajnë emrat e Edison Kavanit, Luis Suarezit dhe Radamel Falkaos. Për Kavanin ai është shprehur: “Më pëlqen si lojtar, por sikurse më pëlqen mua i pëlqen dhe shumë të tjerëve. Suarez? Ai luan për një klub të madh si Liverpuli. Kavani luan për Napolin. Po ashtu është dhe Falkao, por e gjithë bota është vënë pas tij.” Sa për Nejmarin, emri i të cilit ka qarkulluar në ambientet e Sitit, italiani ka deklaruar: “Nejmar është një lojtar shumë i mirë, është shumë i ri dhe nuk e di nëse është gati të luajë në Angli psi futbolli këtu është krejt ndryshe. Unë mendoj se ai do të shkojë tek Barcelona ose Reali ku futbolli është më teknik. Por Kavani dhe Falkao mund të luajnë pa problem në Angli”

Venger: S’largohem nga Arsenali Trajneri i Arsenalit, Arsen Venger është shprehur i qartë se nuk ka pasur asnjëherë ndër mend të largohet nga “topçinjtë” pavarësisht zhgënjimeve të panumërt. “kurrë nuk e kam menduar një largim nga Arsenali, qoftë dhe për një sekondë të vetme”- ka deklaruar francezi. Venger ka zhvilluar gjithashtu dhe një takim me bosin e klubit, ku kanë shkëmbyer mendime e ide për të ardhmen. “Kemi biseduar për shumë çështje të natyrës komerciale, çmimet e bileave, planet afatgjatë e me radhë”- ka thënë ai.

Benitez: Mund të fitojmë ndaj kujtdo Në prag të ndeshjes kundër Sitit, trajneri i Çelsit, afa Benitez është shprehur i bindur se skuadra e tij ka të gjithë mundësinë për të mundur Sitin dhe të arrijë ta mbyllë kampionatin në vendin e dytë. “Ne kemi respektin më të madh për Sitin, pasi është një skuadër e madhe. Por ne duhet të futemi në fushë të bindur se mund të arrijmë vendin e dytë. Prioritet për ne është të fitojmë në këtë ndeshje. jam i bindur se ne mund të fitojmë ndaj Sitit apo çdo skuadre tjetër nse i bëjmë detyrat tona si duhet.”- ka deklaruar Benitez.

marketing: eligerta dyrmishi cel: 067

20 62 200

e-mail: eligertad@yahoo.com

www. gazetametropol.com e-mail: gazetametropol@yahoo.com


24

« reklamË

E shtunë 23 shkurt 2013 •

Programi i PS, Shtesat pallate. agjendi sekret  

Programi i PS, Shtesat pallate. agjendi sekret

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you