Page 1

»21

Musine Kokalari

Historia e zonjës që krijoi partinë e parë demokratike në Shqipëri E mërkurë

14 gusht 2013

Viti IX, Nr. 3053 Tel: 04 2 233 991 Fax: 04 2 233 998 Çmimi: 30 lekë • € 1.5

gazetametropol.com

Në Zapod

Misteret e fshehura në mes E therin me thikë të numrave dhe simboleve Historia e përkthimit të numrave në akte njerëzore. Ndikimi në jetën e përditshme dhe parashikimi i së ardhmes »8-9

»7

20-vjeçarin, vdes rrugës për në spitalin e Kukësit

Shtetrrethimi Forcat e rendit nuk lejojnë ujin dhe punëtorët për parcelat e kanabisit

Kompensimi

Harta e plotë e çmimeve për trojet e gjithë qyteteve Vlerat për metër katror të sipërfaqeve në gjithë Shqipërinë. Skema që do të përdoret për llogaritjen e kompensimit

»4

Policia izolon Lazaratin, kontroll hyrje-daljeve

Kundërpërgjigjja

Protesta ndaj “Agimit të Artë”, qentë vishen me flamuj grek Policia ndalon protestuesit në Fier. Dolën në shesh për të kundërshtuar qëndrimin e partisë fashiste të shtetit fqinj »6

Opinion

Sekui: Situata e romëve do të pasqyrohet në raportin e progresit Përplasjet në rrugë

Pas shtatorit

Nga Luan Kurti

Udhëkryqi i frikshëm mes brezave »10-11

Vasili: Do të respektohet ligji për punësimin. LSI kërkon nga opozita e re qëndrim konstruktiv dhe jo shpifje

Të moshuarit duan të plaken në shtëpi, jo në azil

»2

Problemet e komunitetit

PS dhe LSI plan për ndryshimin e administratës shtetërore pas rotacionit

Nga Gëzim Tushi

»7

»3

Spitali Ushtarak nuk ka më vende në sallën e reanimacionit Aksidentet rrugore mbushin sallat. Rëndohet situata. Shosha: Spitalet e rretheve të mos e dërgojnë çdo rast te ne »5

Hipotekat

5500 familjet që do t’u verifikohet prona në Shkodër për regjistrimin

»16-19


02

« POLITIKË

E mërkurë 14 gusht 2013 •

Mbrotja e tregut dhe ekonomisë vendase

“Blej shqip”, nisma që nënkupton një treg prej 7 milionë banorësh

BE PRESION PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMIT TË ROMËVE

Sekui: Çështja e romëve do të pasqyrohet në raportin e BE-së Ervin Koçi

B

ashkimi Europian u bëri apel dje autoriteteve shqiptare për integrimin e komunitetit rom në, duke e cilësuar këtë çështje si një nga 12 pikat e negociatave ndërmjet BE-së dhe Shqipërisë. Gjatë një tryeze të organizuar dje enkas për situatën e romëve në Tiranë, ambasadori i BE-së, Etore Sekui, theksoi se Bashkimi Europian nga vitit 2008 deri më sot ka dhuruar 3 milionë euro për integrimin e romëve, për të cilët kërkoi një zgjedhje të menjëhershme. Në vijim të fjalës së tij Sekui pohoi gjithashtu se situata e romëve në Shqipëri do të pasqyrohet edhe në raportin e progresit të BE-së për vendin tonë, i cili do të publikohet në muajin tetor. “Ju e dini se një nga 12 prioritetet kyçe që Shqipëria duhet të përmbushë për të ecur përpara drejt BE-së ka të bëjë me mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe mbrojtjen e të drejtave të komunitetit rom. Ne inkurajojmë të gjitha institucionet shqiptare që të bashkëpunojnë për gjetjen e një zgjidhjeje

Qendra Kombëtare e Rehabilitimit të romëve është në kushte të mjerueshme. Kjo shtresë e popullsisë është lënë në atë qendër pa energji dhe pa ujë, banesë në të cilën Ministria e Punëve dhe Çështjeve Sociale ka propozuar dje që të strehohen edhe 37 familjet e tjera që po protestojnë pranë Bashkisë së Tiranës. Pra, në 7 godinat e kësaj qendre, më parë ish-repart ushtarak, është propozuar të akomodohen dhe 37 familjet rome që prej vitesh jetonin në ish-truallin e Ndërmarrjes Artistike në Rrugën e Kavajës. Qendra Kombëtare e Rehabilitimit të Romëve në

afatshkurtër dhe afatgjatë për këtë çështje. Mendoj se kemi të bëjmë me një çështje që ka të bëjë me të drejtat e njeriut, të drejtat për të gjithë. E drejta është diçka që askush nuk ua merr dot. Kjo është arsyeja pse ne jemi këtu sot”, - u shpreh ambasadori Sekui. Lidhur me dëbimin që iu bë komunitetit rom nga banesat e tyre në Rrugën e Kavajës ambasadori i BE-së theksoi se autoritetet vendore, përpara se të ndërmarrin nisma të tilla, duhet të sigurojnë strehim për komunitetin rom. Ngjarja Problematika e komuniteti rom u kthye sërish në qendër të vëmendjes vetëm pak ditë më parë, kur Bashkia e Tiranës u dërgoi 37 familjeve që jetonin te Rruga e Kavajës shkresën se duhej të largoheshin nga banesat e tyre. Kjo shkresë e Bashkisë solli reagimin e parë të komunitetit rom, që dolën në një protestë përpara Bashkisë së Tiranës dhe u ngujuan te lulishtja përpara Bashkisë. Ky veprim i tyre solli edhe reagimet e para të institucioneve

shqiptare, ku Bashkia në fillim pohoi se 37 familjet rome do të strehohen në Sharrë. Ky reagim i Bashkisë u shoqërua me reagimin e kreut të institucionit të Avokatit të Popullit Igli Totozani, i cili u bëri apel institucioneve shqiptare që të ndërmarrin hapa konkretë për zgjidhjen e këtij problemi

një herë e përgjithmonë. Pas institucioneve shqiptare edhe përfaqësuesit ndërkombëtarë në akredituar në Tiranë, si OSBE-ja, BE-ja etj., kërkuan që komuniteti rom të strehohet dhe këto problematika të zgjidhen. Sipas tyre, BE-ja gjatë këtyre 5 vjetve ka dhuruar 3 milionë euro për strehimin e romëve.

TETË FAMILJE ROME VETËM ME 4 MURE DHE NJË ÇATI NË GODINËN E TYRE

Romët të strehuar, godina pa kushte Ministria e Punës zgjedh këtë strehë për 37 familjet rome Sharrë është në gjendje të mjerueshme, pa asnjë kusht minimal jetese. Godinat janë pa izolim, pa dyer dhe dritare, pa ujë të pijshëm dhe drita, pa banjë dhe sistem kanalizimesh të ujërave të zeza, por që janë e vetmja mundësi strehimi për mbijetesë e këtyre 8 familjeve. Të papunë dhe pa ndihma ekonomike, 28 banorët aktualë

detyrohen të lypin dhe të mbledhin kanaçe rrugëve të Tiranës për të siguruar bukën e gojës. Ata rrëfejnë se pa investime dhe krijimin e kushteve është e pamundur që kjo qendër të përballojë një kapacitet të tillë të ardhurish. Përndryshe kjo qendër do të kthehet në një burim sëmundjesh infektive nga më të ndryshmet.

Të blesh një produkt me O kilomentër do të thotë që ke mbrojtur ambientin duke i dhënë më shumë mundësi biznesit në vend. Në përgjigje të fshatit global, shtetet po u kushtojnë gjithnjë e më shumë rëndësi prodhuesve lokalë. “Buy British”, e “Compri Italiano” janë nisma të hershme. Prej më pak se 5 vitesh, edhe ne kemi nismën “Blej shqip”, që do të thotë një treg mbarëkombëtar me 7 milionë banorë. Kon-

sumatorët janë në fokus të nismës së ndërmarrë nga 22 organizata shqiptare, pasi ata janë vendimtarë në treg. Por, në një periudhë të vështirë për sipërmarrjet, që nisma të tilla të kenë vlerë nevojitet një përkrahje e gjithanshme. Kohët e fundit, komuniteti europian, po mbështet bizneset lokale. Ky është ilaçi më efektiv për të luftuar varfërinë në vendet prodhuese, e shkon njëkohësisht kundër ngrohjes globale.

Bankat e nivelit të dytë investojnë në borxh për qeverinë

Bie në vlera historike çmimi i bonove të thesarit Teksa kanë frenuar pothuajse tërësisht kredinë, bankat po i investojnë gjithë paratë e lira në bono thesari. Në ankandin e parë të bonove të thesarit, pas uljes së normës bazë të interesit nga Banka e Shqipërisë në 3.5%, yieldi- (interesi) i bonove të thesarit ka shënuar një ulje të mëtejshme, duke zbritur në 4.87% për bonot 12 mujore, nga 5.11% që ishte yieldi mesatar i ponderuar në ankandin e mëparshëm. Shuma e kërkuar nga institucionet financiare (kryesisht bankat) e individët për bonot me afat maturimi 12 mujor ishte 8.6 miliardë lekë, nga 4.2 miliardë lekë që ishte shuma e pranuar, çka ka çuar në uljen e mëtejshme të yield-it. Për bonot 6 mujore, yieldi mesatar i ponderuar zbriti në 4.52%, nga 5.3% që kishte qenë në ankandin e mëparshëm. Shuma e kërkuar ishte 5.6 miliardë lekë dhe ajo e pranuar 4.3 miliardë lekë. Yield-i i bonove të thesarit ka shënuar vazhdimisht zbritje

gjatë këtij viti me 1.73 pikë përqindjeje në raport me janarin, ku në ankandin e parë të këtij viti, yieldi për bonot 12 mujore ishte 6.6%. Teksa kanë frenuar pothuajse tërësisht kredinë, bankat po i investojnë gjithë paratë e lira në bono thesari. Sipas statistikave të 6 mujorit të parë të Bankës së Shqipërisë, Zëri “Veprime me klientët”, që përfshin investimet në huadhënia, është rritur vetëm me 0.1% në fund të 6 mujorit, në raport me fundin e 2012-s, duke arritur në 574 miliardë lekë. Brenda këtij zëri, “Huaja për sektorin privat dhe individët” ka rënë me 0.5%, apo 20 milionë euro për të njëjtat periudha, ku tkurrjen më të madhe e kë shënuar huaja afatmesme. Nga ana tjetër, investimet në letrat me vlerë janë rritur ndjeshëm. Zëri i “Veprimeve me letrat me vlerë”, i cili është rritur me 12.3%, apo rreth 230 milionë euro, për të arritur në 288 miliardë lekë

Rriten eksportet drejt Spanjës

Falë naftës bruto eksportet arritën në 16 miliardë lekë Për një vend të vogël si yni, mjafton një produkt, nafta bruto, për të ndryshuar peshën e partnerëve tanë në tregti. Kontratat e shtuara të eksportit të naftës bruto kanë bërë që Spanja të bëhet destinacioni i dytë i eksporteve tona, duke u renditur menjëhërë pas Italisë. Në gjashtë muajt e parë të këtij viti, falë naftës bruto, eksportet drejt Spanjës arritën në 16 miliardë lekë duke u dyfishuar krahasuar me një vit më parë. Spanja

ka zënë prej dy vitesh vendin e historik të Greqisë si partneri ynë i dytë. Sipas të dhënave doganore, eksporti në total i kësaj lënde minerale i kaloi 37 miliardë lekë në gjashtë muajt e parë të vitit duke u rritur me 47%. Investimet për nxjerrjen e naftës bruto kanë ndikuar pozitivisht në eksportet tona, ndonëse për ekspertët e ekonomisë mbetet problem eksporti në gjende të papërpunuar të kësaj pasurie natyrore.


POLITIKË • E mërkurë 14 gusht 2013

PUNËSIMI NË ADMINISTRATË: “DO TË RESPEKTOJMË LIGJIN E PUNËSIMIT”

Vasili: Administrata do të ndryshojë LSI: PD duhet të bëjë opozitarizëm konstruktiv, jo të shpifë Ervin Koçi

A

dministrata publike do të ndryshojë, por punësimi i personave për vendet e lëna bosh do të bëhet në bazë të ligjit për punësimin. Kjo ishte deklarata e bërë nga nënkryetari i LSI-së Petrit Vaslili lidhur me administratën publike, e cila do të zëvendësohet pas marrjes së pushtetit. Petrit Vasili pohon se kjo është një legjitimitet e partisë që vjen në pushtet. Krahas kësaj LSI-ja flet edhe për punësim në administratë sipas ligjit të punësimit, por nuk ka harruar shkarkimet masive që PD-ja bëri pas daljes së Metës nga koalicioni qeverisës me Berishën. “Së pari, çështja e regjistrimit të burimeve njerëzore është një atribut krejtësisht legjitim i çdo force politike sipas mënyrës dhe formës që ajo zgjedh. Z. Rama ka zgjedhur në mënyrë krejtësisht në të drejtë të tij dhe në mënyrën e konceptimit të tij këtë mënyrë. Dikush tjetër mund të kishte një aplikim në format tjetër. Çdo forcë politike që ka marrë përsipër pushtetin do të ketë patjetër burime njerëzore dhe alternativa të shumta për zgjidhjen e problemeve të caktuara. Nuk besoj se ka frikë këtu për administratën, s’besoj pse të kemi frikë. Të paktën ne të LSI-së s’kemi ndonjë frikë. Besoj të njëjtat ligje do të veprojnë edhe kur ne të na duhet të bëjmë lëvizje me të njëjtat kritere me të cilat zbatoi qeverisja aktuale kur largoi me qindra njerëz të LSIsë të nesërmen e prishjes së aleancës sonë në prill. Besoj se nuk e kanë memorien kaq të shkurtër as kryeministri, as kryetrari i ri i PD-së që të mbajnë mend se sa qindra njerëz ikën nga ministritë, Bashkia e Tiranës etj. Këtu duhet të jemi kaq serioz”, - u shpreh Vasili. Bashkimi i LSI-së me PS-në në një koalicion qeverisës është dëshmia e funksionimit të një republike parlamentare. Kështu u shpreh nënkryetari i LSI-së Petrit Vasili lidhur me aleancën e majtë. Në një prononcim për mediet Vasili shpjegon se dy partitë më të mëdha të majta do të bëjnë një punë të mirë në qeverisjen e vendin, duke kërkuar të njëjtën gjë edhe nga partia kryesore opozitare. Sipas tij, Partia Demokratike duhet të bëjë një opozitë konstruktive dhe jo të shpifë akuza dhe kritika, duke vënë theksin te kritikat që selia blu ka bërë ndaj kabinetit të ri qeveritar. “Është një parti në opozitë dhe që ka detyrën të bëjë detyrën mirë, një opozitë konstruktive dhe racionale. Edhe kritikat bëjnë mirë për qeverinë, po nëse janë të besueshme. Por të fillojë të bëjë kritika ndërkohë që qeveria s’ka nisur punën, kjo nuk e bën të besueshme. Në momentin e bërjes së kabineti qeveritar analistë thanë dy qeveri. Kemi sot një mesazh shumë të

rëndësishëm për drejtimin dhe rritjen e efikasitetit në drejtim, të seriozitetit në radhë të parë dhe të cilësisë së punës në parlament, që ka qenë një arenë betejash cinike, vulgare. Prania e Ilir Metës më në fund riktheu shpresën e rikthimit të një republike parlamentar dhe të parlamentarizmit. Ky është një kryelajm. Sepse produkti i formuar nga parlamenti do të jetë i cilësisë së lartë dhe qeveria do të ketë mundësi të punojë mirë. Me një veprim kemi stabilizim të institucioneve dhe sinkronizim të tyre”, - theksoi Vasili. Nënkryetari i LSI-së legjitimon edhe ngritjen e byrosë së hetimit pranë kryeministrit Rama si një perfeksion të departamentit që ka aktualisht Berisha në Kryeministri. “Sa i takon byrosë së hetimit, ky është mekanizëm të cilin z. Rama ka gjykuar që ta perfeksionojë, dhe bën shumë të mirë. Z. Rama ka menduar që të ketë situatën në çdo moment në lidhje me çështje delikate të korrupsionit. Nuk ka asnjë dramë dhe asnjë rrezik për të fryrë administratën, sepse z. Rama ka shpjeguar se do të rimodelohet. Pra, do të kemi po të njëjtin aparat ministror, ose më të paktë, por më efikas, dhe kjo i bën mirë vendit”, - pohoi ai. Deri tani Partia Socialiste dhe Lëvizja Socialiste për Integrim kanë shpallur qeverinë që do të drejtojë vendin për katër vjetët që vijnë, po kur pritet të shpallen përbërja e saj dhe pozicioni i aleatëve edhe në nivelet tjera, LSI flet për dy sfida kryesore që e majta duhet të arrijë: shëndoshjen e buxhetit familjar dhe optimizëm për biznesin. Demokratët i akuzojnë se ende pa u mandatar mazhoranca e re nuk po i mban premtimet. LSI-ja pret që opozita të jetë konstruktive dhe i kërkon kritika racionale vetëm pas 9 shtatorit dhe debati mazhorancë-opozitë me Ilir Metën kryetar Kuvendi, sipas Vasilit, do të jetë ai që i ka munguar Shqipërisë.

PRECEDENTI Ndryshimet në administratën publike janë paralajmëruar që pas shpalljes së fitores të zgjedhjeve të 23 qershorit nga ana e Partisë Socialiste. Vet kryeministri i zgjedhur, Edi Rama bëri të ditur para një muaji nismën e PS-së për aplikimin për punë online, gjë kjo që solli edhe reagimet e Partisë Demokratike, që në atë kohë ishte e përfshirë në zgjedhjet për kryetarin e ri. Që në atë kohë, PS-ja dhe PD-ja u futën në një valë akuzash të ndërsejellta ku ato të selisë blu ishin më të forta për shkak edhe të fushatës që ishte brenda partisë. Konkretisht PD-ja e akuzoi PS-në se do të bënte një fushatë të gjerë shkarkimesh nga puna në muajin shtatorë. Por këto deklarata të demokratëve futën në lojë edhe LSI-në e cila akuzoi PD-në se pas daljes nga koalicioni në muajin prill, shkarkoi të gjithë nëpunësit të cilët ishin pjesë e LSI-së.

PARTITË NDRYSHOJNË QËNDRIM, NDAJNË KOMUNAT KU DO TË GAROJNË

PS e LSI bashkë në zgjedhjet e pjesshme LSI garon për komunën Dardhë, PS për Rrethinat Marrëveshja PS-LSI rikonfirmohet sërish në zgjedhje, ndonëse në nivel më të reduktuar. Këtë herë bëhet fjalë për zgjedhjet e pjesshme të 1 shtatorit për kryetar të komunave Dardhë dhe Rrethinat pas shkarkimit të atyre të mëparshëm me vendim qeverie për abuzim me detyrën. Socialistët kanë preferuar që në Dardhë të Korçës të mos paraqesin fare kandidat, duke ia lënë këtë komunë Lëvizjes Socialiste për Integrim, që garon me Genci Hamollarin. Ndërsa në Rrethinat e Shkodrës tërheqet LSI-ja, e cila do të mbështesë kandidaturën e Luan Arushës, që mban siglën e PS-së. Bashkimi i dy partive më të mëdha të majta në një koalicion sërish u ndryshua dje, pasi në mbledhjet e para të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve lidhur me organizimin e zgjedhjeve të pjesshme në komunën Dardhë dhe komunën Rrethina u mor vendimi që LSI-ja dhe PS-ja të paraqiteshin me kandidatët e tyre për secilën komunë. Me vendimin e djeshëm

të marrë në KQZ PS-ja dhe LSIja kanë arritur në marrëveshjen që të garojnë në koalicion për zgjedhjet e pjesshme, duke dëshmuar bashkëpunimin e koalicionit fitues të zgjedhjeve të 23 qershorit. Vendimi për organizimin e zgjedhjeve të pjesshme për këto komuna u ndërmor pak ditë më parë, kur presidenti i vendit, Bujar Nishani, dekretoi datën 1 shtator për organizimin e këtyre zgjed-

hjeve. Dy kryetarët e këtyre dy komunave u shkarkuan me vendim të Këshillit të Ministrave më 27 shkurt të këtij viti, pasi kishin kryer vepra penale. Pas zgjedhjeve të pjesshme pritet që KQZ-ja të organizojë edhe zgjedhjet vendore për Bashkinë e Korçës, pasi kryetari i saj, Niko Peleshi, është emëruar nga kryeministri i ardhshëm Rama në postin e zëvendëskryeministrit.

»

03

QEVERIA Premtimet elektorale Tri mbledhjet e mbetura të kabinetit “Berisha” Qeveria “Berisha” është drejt ditëve të saj të fundit, por kjo nuk e ka penguar Kryeministrin në detyrë Sali Berisha që të vijojë mbledhjet deri në ditët e fundit. Në njoftimin e fundit të Kryeministrisë bëhet me dije se ditën e premte qeveria do të organizojë mbledhjen e radhës, që do të pasohet nga dy mbledhje të tjera, pasi më vonë këtë gjë do ta bëjë qeveria e re e dalë nga zgjedhjet e 23 qershorit. Këto mbledhje të fundit të qeverisë priten të zhvillohen në një atmosferë debati, pasi vetë Berisha po mundohet që me vendimet e fundit të përmbushë të gjitha premtimet e dhëna në zgjedhjet e vitit 2009, por dhe premtimet e bëra gjatë fushatës elektorale të zgjedhjeve të 23 qershorit. Kjo gjë pritet të bëhet pasi edhe në mbledhjet e fundit të qeverisë Berisha ka miratuar disa projektligje që faktojnë përmbushjen e premtimeve të tij, siç ishte drafti më i fundit për TVSH-në. Në këtë projektligj Berisha futi brenda të gjitha premtimet e tij për rimbursimin e të gjitha mallrave të importit që do të shërbejnë për rritjen e prodhimit vendas. Krahas kësaj disa vendime të tjera që Berisha ka ndërmarrë pas humbjes së zgjedhjeve parlamentare ishin edhe rritja e pagave dhe pensioneve. Ky vendim u pasqyrua nga Berisha si një fakt i mbajtjes së premtimeve të dhëna gjatë fushatës elektorale. Krahas këtyre vendimeve javën që lamë pas Berisha miratoi edhe dy vendime të tjera, të cilat nxitën debatin më të ashpër ndërmjet qeverisë së zgjedhur dhe asaj në detyrë. Këto vendime ishin heqja e rimbursimit financiar për ushqimet e ushtarakëve dhe kthimin e Shtëpisë Qendrore të Ushtrisë në seli të Partisë Demokratike. Kësisoj edhe në këto tri mbledhjet e fundit të kabinetit “Berisha” pritet të miratohen vendime dhe projektligje që do të jenë një paralajmërim i debatit politik në muajin shtator.


04

« EKONOMI

A

gjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave prej një jave ka nisur procesin e pranimit të dosjeve të subjekteve që kërkojnë të kompensohen nga fondi i vitit 2013. Në deklaratat e dhëna për mediat është theksuar se fondi do të ndahet brenda shtatorit. Kjo për shkak se do të operohet me hartën e pronave të miratuar pak muaj më parë nga qeveria. Gjë që e bën më te lehtë punën e ekspertëve. Pikërisht në bazë të kësaj vlere do të varet dhe numri i subjekteve që do të përfshihen në skemë. Sipas vendimit për kriteret e shpërndarjes së fondit, përfituesit do të jenë ato familje që u është njohur më parë e drejta e pronës. Dhe në rast se përfituesit do të jenë në zonat ku çmimi është më i shtrenjtë dhe numri i përfituesve do të jetë më i ulët. Ndikim ka dhe fakti se AKKP nuk ka bërë një ndarje të fondit sipas peshës së secilit qark por do të vedoset çdo subjekt në një listë. Në rast se përfituesit do të jenë nga kryeqyteti dhe shuma e vendosur për vitin 2013 do të ndahet në shumë pakë subjekte, pasi dhe vlerat për Tiranën janë tejet të larta. Ndërsa nuk kemi një rifreskim të hartës së çmimeve, veprim që duket se do të ndërmerret nga qeveria e re. Burimet kanë bërë të ditur

KTHEHEN PËRPLASJET Shqipëria bllokon importin e mishit që vjen prej Kosovës

E mërkurë 14 gusht 2013 •

se shumica e dosjeve që janë paraqitur janë të shkuara. Gjë që e bën dhe më të lehtë punën e ekspertëve. Duke qenë se është kaluar një herë procedura. Por gjithashtu është kërkuar të realizohet një bashkëpunim më i ngushtë me institucionet e përfshira, të cilat kanë detyrimin që të kthejnë sa më parë përgjigje ndaj kërkesave, që do të paraqesë AKKP. Kompensimi bëhet për pronën e llojit truall në bazë të çmimit të përcaktuar në hartën e vlerës sipas vendodhjes së pronës që kompensohet. Masa e kompensimit është sipas skemës së mëposhtme: a) Për pronat e njohura për kompensim deri në 1 500 (njëmijë e pesëqind) m², masa e kompensimit është 200 (dyqind) m². b) Për pronat e njohura për kompensim mbi 1 500 (njëmijë e pesëqind) m² deri në 3 000 (tre mijë) m², masa e kompensimit është 300 (treqind) m². c) Për pronat e njohura për kompensim mbi 3 000 (tre mijë) m² deri 5 000 (pesë mijë) m², masa e kompensimit është 400 (katërqind) m². d) Për pronat e njohura për kompensim mbi 5 000 (pesë mijë) m² deri në 10 000 (dhjetë mijë) m², masa e kompensimit është 500 (pesëqind) m². e) Për pronat e njohura për kompensim mbi 10 000 (dhjetë mijë) m², masa e kompensimit është 600 (gjashtëqind) m²

KRITERET PËR NDARJEN E FONDIT PËR VITIN 2013

Çmimet me të cilat realizohet kompensimi i ish-pronarëve

Zyra Qendrore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme

NJOFTIM PUBLIK

Kukës Bajram Curri Krumë

10470 1998 2719

Durrës Zona vlera 8511 10439 8512 30000 8513 10439 8514 30000 8515 10439 8516 6647 8517 3303 8518 13000 Shijak 4833 Sukth 2983 Manez 750 Krujë 4660 Fushë krujë 4100 Shkodër 8591 8220 8592 10849 8593 8208 8594 9002 8596 7683 8597 9337 8598 7683 Koplik 2838 Vau Dejes 399 Pukë 1328 Fushë Arrëz 1328 Peshkopi 3758 Bulqiza 1071 Burrel Zona 1326 1233 1325 332

Për Afishimin Publik të Regjistrimit Fillestar të Pasurive të Paluajtshme NJOFTIM PUNËSIMI NJOFTIM PUNËSIMI

Shqipëria ka filluar sërish (Bazuar në Ligjin Nr. 33/2012, datë 21. 03. 2012 “Për Regjistrimin e Pasurive të Paluajtshme”) bllokadën për prodhimet e caktuara nga Kosova. Këtë Zyra Qendrore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme (ZQRPP) njofton se prej datës 18 Korrik 2013, ka filluar Afishimi PubKorçë të tokës rojekti i Administrimit dhe menAxhimit të Projekti tokës i Administrimit dhe menAxhimit radhë P prodhuesit e mishit lik i Regjistrimit Fillestar të Pasurive të Paluajtshme të cilat ndodhen në Zonën Kadastrale Nr. 8641 në Sarandë. Periudha e Zona në Kosovë nuk kanë munAfishimit Publik është 45 ditë kalendarike në datat e publikuara më poshtë. 8361 11155 Të gjithë subjektet private dhe shtetërore që kanë të drejta pronësie ose të drejta të tjera reale mbi pasuritë e paluajtshme në dur të eksportojnë proomPonenti A:zonën Sigurimi i Zotërimit tëvijnëPronës omPonenti Sigurimi i Zotërimit 8362 8305 të Pronës kadastrale përkatëse, janë të ftuar të dhe të verifikojnëk Regjistrimin Fillestar tëA: pasurive të tyre. dhimet e tyre nëkShqipëri. Nëse pronari (si dhe personi që ka interesa të tjera mbi pasurinë) është dakord me të dhënat e regjistrimit të pasurisë së tij ai/ 8363 9280 Shkak për këtë thuhet dhe të Drejtat e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme dhe të Drejtat e Regjistrimit të Pasurive të8364 10000 Paluajtshme ajo duhet ta konfirmojnë regjistrimin në listat përkatëse. të jetë mënyra e matjes Nëse pronari (si dhe personi që ka interesa të tjera mbi pasurinë) ka pretendime se regjistrimi i pasurisë së paluajtshme është Maliq 1871 së temperaturës së i pasaktë, nuk është i plotë, ose mungon, atëherë ai/ajo duhet të sjellë brenda afatit të afishimit pranë ZVRPP-së, së Sarandës shërbimi i kërkuAr : sPeciAlist, jurist/hArtogrAf & it shërbimi i kërkuAr: sPeciAlist, jurist/hArtogrAf & it Pogradec 13010 mishit gjatë transportit. dokumentacionin mbështetës për korrigjimin apo plotësimin e regjistrimit. Bilisht 2264 Kryetari i Shoqatës së Të gjitha pretendimet do të shqyrtohen dhe do të paraqiten në listat e afishuara brenda periudhës së Afishimit Publik. Ersekë 1291 Gra dhe reja, merrni pjesë në procesin e Regjistrimit Fillestar jeni bashkëpronare dhe e drejta mbi pronën mbron Përpunuesve tëProjektit Mishit në Në kuadër të për Administrimin dhetëMenaxhimin e Tokës (LAMP), Komponenti Në kuadër A, tësepse Zyra Projektit për Administrimin dhe Menaxhimin e Tokës (LAMP), Komponenti A, Zyra edhe lirinë tuaj. Leskovik 1338 Kosovë, Burim Piraj thotë e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, për efekt dhe nevoja të procesit të Regjistrimit e Regjistrimit Fillestar, të Pasurive të Paluajtshme, për efekt dhe nevoja të procesit të Regjistrimit Fillestar, i Regjistrimit Fillestar, bëhet nga Qeveria shqiptare me mbështetjen e Bankës Botërore dhe është FALAS për të për fton gazetën “Tribuna” se profesionalProcesi kandidatë me formim sipas tabelësprivate bashkëngjitur që të që aplikojnë fton për punësim kandidatë me profesional tabelës bashkëngjitur që të aplikojnë për punësim të gjithë subjektet dhe shtetërore kanë të drejta pronësie të ose tëformim drejta të tjera reale mbisipas pasuritë e paluajtshme. Vorë 3280 Shqipëria aplikon termoAfishimin publik të Regjistrimit Fillestar të pasurive të paluajtshme, mund të shihet edhe në faqen zyrtare të internetit të përkohshëm. përkohshëm. Kamez 3819 metrin dixhital për matjen ZRPP-së: www.zrpp.gov.al Kavajë 14371 e temperaturës së mishit Nr. ZVRPP Nr. ZK Vendi i Afishimi Fillimi Përfundimi Orari Tel. Kontaktit Rrogozhina 1325 gjatë transportimit, ndërPublik i Afishimit NR. Pozicioni ZRPP Nr. iiAfishimit Specialistëve NR. Pozicioni ZRPP Nr. i Specialistëve (Adresa) Publik Publik sa Kosova dhe disa vende 01 01 Jurist/Hartograf Zyra Qendrore e RPP 6 Jurist/Hartograf Zyra Qendrore e RPP 6 Fieri të Europës atë mekanike. 02 Tiranë Jurist/Hartograf ZVRPP Tiranë 10 SARANDË ZVRPP 8641 Rruga “Skënderbeu”, 18 Korrik10 2013 02 Shtator 2013 E Hënë - Premte 10.00 - 13.00 0686406012 8531 8874 Ai thotë se02për shkak të Jurist/Hartograf1 në hyrje të qytetit dhe 14.30 - 19.00 03 ZVRPP Durrës 403 Jurist/Hartograf ZVRPP Durrës 4 8532 6298 (mbi Hotel “Butrinti”), E Shtunë - E Diel 10.00 - 16.00 këtij ndryshimi ShqipëriaJurist/Hartograf 04 Jurist/Hartograf ZVRPP Shkodër 204 Jurist/Hartograf ZVRPP Shkodër 2 Sarandë 8533 11198 nuk po lejon mishin nga 05 Jurist/Hartograf ZVRPP Gjirokastër 205 Jurist/Hartograf ZVRPP Gjirokastër 8534 7158 2 Kosova të futet në vendin 06 Jurist/Hartograf ZVRPP Fier 106 Jurist/Hartograf ZVRPP Fier 1 Patoz 995 e tyre edhe pse mishi ZVRPP Elbasan 207 Jurist/Hartograf ZVRPP Elbasan 2 Roskovec 499 importuar 07 nga Kosova kaJurist/Hartograf 08pozitive nga Jurist/Hartograf ZVRPP Vlorë 108 Jurist/Hartograf ZVRPP Vlorë 1 Ballsh 1880 marrë notë09 IT ZVRPP Durrës 109 IT ZVRPP Durrës 1 Agjencia e 10 Ushqimit dhe IT ZVRPP Elbasan 110 IT ZVRPP Elbasan 1 Lushnje Veterinës (AUV). Vetëm 11 TOTALI 30 11 TOTALI 30 8571 10841 pak muaj më parë mes 8572 11501 të dy shteteve shqiptare Kriteret e përzgjedhjes së Specialistëve Kriteret e përzgjedhjes së Specialistëve u krijua përplasja për Vlorë cilësinë cila • e qumështit Të jenë tëe diplomuar në fakultetin Juridik, Inxhinieri, Gjeodezi, Informatikë • Të jenë të diplomuar në fakultetin Juridik, Inxhinieri, Gjeodezi, Informatikë 8601 10061 u shoqërua më pas dhe • Të kenë eksperiencë pune në Regjistrimin Fillestar të Pasurive të• Paluajtshme Të kenë eksperiencë pune në Regjistrimin Fillestar të Pasurive të Paluajtshme 8602 10174 me tregëtinë e miellit që Dokumentet që duhet të dorëzoni Dokumentet që duhet të dorëzoni 8603 9555 vinte nga të dy anët e ku8604 5294 firit shqiptar. Pavarësisht • Një kërkesë • Një kërkesë me shkrim 8605 11523 se qeveritë flasin për njëme shkrim Selenicë 1093 Curriculum Vitae (ku të pasqyrohet me hollësi eksperienca e punës) • Curriculum Vitae (ku të pasqyrohet me hollësi eksperienca e punës) treg• të përbashkët, duket Orikum 7044 se debatet shqiptarçe do • Kopje e noterizuar e diplomës së shkollës së lartë • Kopje e noterizuar e diplomës së shkollës së lartë Himarë 4799 të sjellin ndëshkimin e Aplikantët duhet të dorëzojnë brenda datës 30. 03. 2012 dokumentet e tyre pranë Aplikantët Drejtorisë duhet së të dorëzojnë brenda datës 30. 03. 2012 dokumentet e tyreSarandë 12193 pranë Drejtorisë së marrëdhënieve Shërbimeve Mbështetëse në Zyrën Qendrore të Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, Shërbimeve Tiranë. Mbështetëse në Zyrën Qendrore të Regjistrimit të Pasurive tëKonispol 2385 Paluajtshme, Tiranë.

Delvinë 2455 Berat 8501 2676 8502 5201 8503 3845 Ura Vajgurore 2102 Çorovodë 796 Polican 639 Kuçovë 2040 Gjirokastër 8541 5730 8542 6589 8543 5481 Libohovë 400 Tepelenë 867 Memaliaj 867 Përmet 885 Këlcyrë 358 Lezhë 10123 Rrëshen 2821 Rubik 2422 Laç 1928 Mamurras 1620 Elbasan 8521 11218 8522 6121 8523 4081 8524 5583 8525 13235 8526 1637 8527 5437 Cerrik 568 Belsh 399 Peqin 2219 Librazh 10016 Perrenjas 3225 Gramzh 2578 Çmimet e reja të trojeve në Tiranë Zonat çmimet e reja 8110 8575 8120 21077 8130 18488 8140 26125 8150 55193 8160 55198 8170 14324 8180 30059 8190 33515 8210 30060 8220 20335 8230 11870 8240 11870 8250 23043 8260 22493 8270 55193 8280 30376 8310 2409 8320 9274 8330 26137 8340 23217 8350 55198 8340 23217 8350 55198 8360 55198 8370 55198 8380 55198


SOCIALE • E mërkurë 14 gusht 2013

»

05

SHTRETËRIT E TRAUMËS DHE APARATET RESPIRATORE TË ZËNA NGA PACIENTËT

SUQU, s’ka vende në sallën e reanimacionit Lindita Shosha: Spitalet e rretheve të mos e dërgojnë çdo rast te ne BARNAT

Erta Bode

S

alla e reanimacionit në Spitalin Ushtarak nuk ka më vende për të shtruar njerëz të tjerë. Pikërisht në sallën ku pacienti u nënshtrohet terapive intensive në shanset e tij të fundit, që mund të vijnë nga aksidentet, zjarret, plagosjet e rrethana të tjera, s’ka më mundësi për asnjë tjetër që mund të jetë në rrezik. Alarmin e ka ngritur Lindita Shosha, shefe e shërbimit të traumës në SUQU. Në këtë sallë ka vetëm 13 aparate respiratore, që aktualisht janë duke u përdorur nga 13 pacientë të shtruar aty, ndërsa për raste shtesë shfrytëzohen pajisjet e sallave të operacioneve, ndërkohë që në sallë gjenden dhe 4 pacientë të shtruar, të cilët nuk kanë nevojë për respiratorë. Në këtë gjendje reanimacioni është i mbushur dhe nuk ka asnjë vend të lirë, çka shënon gjendje alarmante, sepse janë ditët më të vështira, ku asnjë aparaturë nuk është e lirë dhe nuk mund të pritet asnjë pacient që është në rrezik për jetën. “Në raste shumë të rënda kemi përdorur aparate të sallave të operacionit, por kjo nuk është zgjidhje, pasi duhen aparatura të posaçme për pacientët që vijnë në gjendje shumë të rëndë”, - thotë Shosha. Në urgjencën e këtij spitali paraqiten rreth 100 pacientë në ditë, 20 prej të cilëve shtrohen. Shefja e traumës kërkon nga Ministria e Shëndetësisë të koordinojë punën me spitalet e rretheve, që e transferojnë çdo rast në kryeqytet. Gjithashtu ajo u bën apel mjekëve të spi-

Mungesë barnash në spitalet tona

RRETHET

QSUT

Spitalet e rretheve prej kohësh kanë larguar nga vetja e tyre përgjegjësitë që u takojnë, veprim ky që vjen nga mjekët. Të papërgjegjshëm në punën e tyre, për çdo rast ata preferojnë ta transportojnë pacientin drejt Tiranës, duke hequr kështu përgjegjësinë nga vetja si dhe duke i thënë pacientit se atje ka mundësi më të mira. Mjekët e rretheve shumë rrallë po kryejnë operacione për të cilat spitali është pajisur me aparatura, pasi edhe operacionet që konsiderohen si më të lehta, si apendiciti, mishi i huaj apo bajamet, kanë filluar të drejtohen drejt Tiranës.

taleve të rretheve të bëhen më të përgjegjshëm dhe mos krijojnë dyndje në këtë spital, pasi veç krijojnë situata alarmante, duke marrë parasysh kapacitët e spitaleve në vendin tonë. Gjithashtu Shosha drejton një lloj apeli ndaj uniformave blu që të marrin masa për të ulur numrin e aksidenteve, si dhe ndaj drejtuesve të automjeteve që të jenë më të vetëdijshëm dhe të mendojnë

Problemet ekonomike dhe varfëria në ekstrem, të cilën po e vuajnë disa familje shqiptare, janë kthyer në shkaqet e ushtrimit të dhunës në familje, e cila po sjell edhe divorcin, që është në shifra tepër të larta në krahasim me vitet që lamë pas. Veç kësaj zgjidhje martese, që në fund të fundit është një lloj konsensusi mes dy bashkëshortëve, shkaqet ekonomike, dhuna dhe shumë shkaqe të tjera sociale po sjellin numrin e viktimave të bashkëshortëve, që gjithashtu ka pasur shifra alarmante në 2 muajt e fundit. Avokatja bën me dije se shkaqet sociale përfshijnë edhe xhelozinë e tepërt të bashkëshortëve, kryesisht të atyre meshkuj ndaj grave të tyre, shkak që ka sjellë një numër të konsiderueshëm divorcesh dhe një pjesë të viktimave që janë vrarë nga bashkëshortët. Më shqetësues është fati i fëmijëve, për të cilët prindërit nuk pyesin kur në sytë e tyre lënë kujtim skenat e dhunës, si dhe në fund kur përfundojnë në divorc i detyrojnë ata të rriten me njërin prind. Shoqëria shqiptare është e traumatizuar dhe ka nevojë për një sensibilizim tërësor të saj.

pasojat. Ajo shprehet se pacientët e aksidenteve rrugore zënë numrin më të lartë të shtruar në këtë sallë. “Numri i pacientëve me trauma të kokës dominojnë, mirëpo traumat e kokës detyrimisht një pjesë e mirë e tyre duan respiratorë, janë trauma që ndihmën kryesore e kanë në reanimacion. Po kështu dhe numri i pacientëve që vijnë me plagë me armë zjarri, që duan ndërhyrje

Edhe Qendra Spitalore “Nënë Tereza” është në një gjendje të mbingarkuar nga pacientët, sidomos raste e urgjencës, ku shpeshherë pacienti detyrohet që edhe ndonjë serum ta bëjë ulur në karrige. Përgjegjësia në këtë rast bie mbi ambulancat e lagjeve si dhe te vetë njerëzit, që drejtohen direkt drejt këtyre qendrave. Ndërkohë kjo tregon edhe besimin në pikën zero që pacientët kanë për këto qendra, sa nuk denjojnë të shkojnë as të bëjnë një serum. Problematikën e prurjeve nga rrethet e ka edhe kjo qendër.

urgjente. Duhet të bëhet koordinimi që përpara se pacienti të vijë në këtë spital. Duhet të jetë i sigurt se e ka një respirator të lirë dhe të gjitha kapacitetet për ta ndihmuar”, - shpjegon Shosha. Ndërkohë mjekët e Spitalit Ushtarak janë duke punuar në vështirësi dhe me një fluks të lartë pacientësh, pasi spitalet e rretheve tregojnë papërgjegjshmëri në shkallën më të lartë. Edhe një

pjesë e pacientëve me probleme kardiake, diabetike apo të intoksikuar paraqiten po në këtë qendër, kur duhet t’i drejtohen Qendrës Spitalore “Nënë Tereza”, që gjithashtu është një gjendje e rëndë dhe shumë e mbingarkuar nga pacientë të çdo kategorie. Në të dyja qendrat spitalore më të mëdha në Tiranë paraqitet një situatë e rëndë, që ende nuk po gjen zgjidhje.

Mungesa e barnave vazhdon të ndihet ende nëpër spitale. Deklaratave të ministrit të Shëndetësisë se tenderimi u krye dhe furnizimi nuk do të vononte, u ka kaluar më shumë se një muaj afati, pasi spitalet ende vuajnë mungesën e medikamenteve parësore. Të gjitha spitalet e rretheve dhe dy qendrat kryesore të Tiranës kanë bërë kërkesë në Ministrinë e Shëndetësisë, por s’u është dhënë asnjë përgjigje. Ata që e vuajnë më shumë këtë situatë janë pacientët dhe familjarët e tyre, që janë të detyruar të blejnë çdo medikament pranë farmacive. U bënë më shumë se 3 muaj që spitalet e rretheve dhe QSUT-ja janë në gjendje tepër kritike dhe nuk kanë marrë asnjë përmirësim përveç fjalëve. Madje edhe pas zhbllokimit që po bëhet në doganën e Tiranës për ilaçet e bllokuara s’është bërë ende asnjë shpërndarje. Gjatë kohës që spitalet kanë qenë pa barna një kërkesë e lartë për medikamente urgjente ka pasur spitali i Kukësit, ai i Beratit dhe ai i Durrësit, që kanë pasuar kërkesat njëra pas tjetërs në Ministrinë e Shëndetësisë, po zgjidhje nuk kanë gjetur. Medikamentet që kanë munguar kanë qenë qeset e gjakut, qeset e serumeve, deri tek ultrakoltenët etj.

PËR 6 MUAJ KËRKESË PËR 937 DIVORCE, PËRFUNDUAN TË NDARË 563

Rritet numri i divorceve në familjet shqiptare Shkaku i ndarjeve problemet ekonomike dhe dhuna Shifrat e divorcit kapin majat këtë vit, duke shënuar kështu rritje vit pas viti. Në dyert e gjykatave çdo ditë paraqiten qytetarë që kërkojnë zgjidhjen e martesës për shkaqe nga më të ndryshmet. Vetëm në 6-mujorin e parë të këtij viti, pas shqyrtimit të padive civile me objekt zgjidhjen e martesës, gjykata ka pranuar të ndajë për arsye të ndryshme 563 çifte, shifër kjo pak a shumë sa e gjithë divorceve të vitit të kaluar. “Rezulton se rreth 937 çifte që kanë kërkuar zgjidhjen e martesës së tyre ndër to 563 janë ndërprerë me vendim gjykate, ndërsa 374 janë ende në procedurë. Pra, kemi një rritje të numrit të kërkesave të ndarjes së çifteve me anë të divorcit. Është një fenomen shqetësues”, - tha avokatja

Valbona Myhedini. Shqetësimi në radhë të parë lidhet me sigurinë e martesave që krijojnë shqiptarët si dhe me fatin e fëmijëve, që i prek divorci i prindërve. Ndërkohë shqetësuese është situata e arsyeve të divorcit, duke theksuar se në rritje janë edhe divorcet që kanë si arsye dhunën në familje, ku në të gjitha deklaratat është gruaja ajo që paraqitet si viktimë e dhunës. Arsyet e prishjes së martesës janë të shumta, por ato që janë evidentuar më shumë në vendimet e shkurorëzimeve është dhuna në familje dhe problemet ekonomike. “Faktorët janë shumë të ndryshëm, janë sociale, janë ekonomikë. Ndër faktorët e tjerë që kanë dalë kohët e fundit janë dhe dhuna në familje, e cila është shumë shqetësuese,

tradhtia dhe një fenomen tjetër është ai i emigracionit. Rritja e numrit të divorceve dhe dhunës në familje ka bërë që ligji të reflektojë dukshëm, duke rritur ndëshkueshmërinë ndaj këtyre fenomeneve”, - tha Valbona

Myhedini. Shoqëria jonë është e shqetësuar, madje tejet e tronditur për përmasat alarmante që ka marrë fenomeni i përhapjes së pakontrolluar të divorcit dhe dëmet sociale në rritje që po sjell në Shqipëri.


06

« AKTUALITET

E mërkurë 14 gusht 2013 •

PROTESTUESIT: TË GJITHË TË PROTESTOJNË KUNDËR DEKLARATAVE TË BËRA TRE DITË MË PARË NË HIMARË

D

isa banorë të qytetit të Fierit protestuan dje në qendër ndaj deklaratave që bënë përfaqësuesit e “Agimit të Artë” në ceremoninë përkujtimore të Aristotel Gumës që u zhvillua në Himarë. Protestuesit kanë veshur dy qenë me flamurin grek si dhe kanë shkruar parrulla fyese në mure kundër “Agimit të Artë”. Përfaqësues të kësaj shoqate kanë bërë thirrje ndaj shtetit shqiptar dhe qytetarëve që reagojnë ndaj këtij skandali siç e quajnë ata, duke hedhur poshtë të gjitha pretendimet e organizatës neonaziste “Agimi i Artë” se nuk do të largohen nga Himara pa e çliruar. “Fashistët grekë vijnë në Himarë e bëjnë ligjin në shtetin shqiptar, nxjerrin priftërinjtë jashtë. Shteti, populli, shqiptarët të protestojnë në të gjitha mënyrat për tradhëtinë e hapur që bëhet ndaj kombit e territorit. Dhe policia e Hiramës të vihet para bankës së të akuzuarve sepse i ka toleruar ndërkohë që ne na çojnë në bankën ë të akuzuarve për çështjen kombëtare”, tha një protestues. Rreth 12 protesues u shoqëruan në polici. Dy ditë më parë, në trevjetorin e vdekjes së Aristotel Gumës, të riut himaroit që u përplas nga një makinë teksa udhëtonte me motor, përfaqësues të partisë naziste greke “Agimi i Artë” mbajtën dhe një fjalim të ashpër. Kristoforos Tsankas deklaroi te varri i Gumës, se nuk ishin në Himarë për të ikur, por për të luftuar deri në çlirimin e saj. Ai përshëndeti edhe në emër të kryetarit të partisë neonaziste greke, Nikos Mihaloliakos dhe deputetit Kristos Papas, që qeveria shqiptare e ka shpallur “person non grata”, por që siç tha ai, me shpirt ndodhet në Himarë. Sipas përfaqësuesit të neonazistëve grekë, Aristoteli u sakrifikua për idealin e lirisë dhe gjuhës. Sakrifica tragjike tregoi se ai me të drejtë quhet grek kurse vrasësit e tij, quhen “tiranë”. Ai vazhdoi duke thënë se “është e shkruar që gratë e Himarës të lindin heronj dhe që kjo tokë të pranojë në gjirin e vet trima. Si njerëz na vjen shumë keq për humbjen e një djali të ri, ndërsa si grekë mbajmë thellë në zemër kujtimin e tij. Keqbërësit që i morrën jetën, nuk do munden të dëmtojnë emrin e tij që do mbetet i pavdekshëm. Ai humbi jetën e tij për të fituar lavdinë e përjetshme”. Por kjo ceremoni nuk kaloi pa incidente, pasi përfaqësuesit e “Agimit të Artë”, u konfliktuan me përfaqësuesit e medias shqiptare, ndërkohë që në fillim të ceremonisë të gjithë pjesëmarrësit iu janë drejtuar Kishës së Shën Spiridhonit në Himarë, për të mbajtur një meshë në nder të 35-vjeçarit. Aty, anëtarët e “Agimit të Artë” kanë debatuar me priftin e kishës, i cili nuk ka pranuar që të shërbejë në meshë sipas riteve që ata kërkonin. Në këtë mënyrë, prifti grek i kishës, i cili varet nga Mitropolia e Gjirokastrës, është larguar, duke bërë që mesha të kryhet në varrezat e zonës. Ngjarja e rëndë ku

Fier, protestë ndaj “Agimit të Artë”, qentë i veshin me flamurin grek Punonte për kompanin që kërkonte naftë

Berat, rrëzohet helikopteri, helika prek kodrën, plagoset piloti italian

humbi jetën Aristotel Guma u regjistrua në 12 gusht të vitit 2010, në vendin e quajtur “Avli”, në aksin që lidh qytetin e Himarës me Himarë-Fshat. Para aksidentit, të rinjtë nga Vlora janë konflik-

tuar pak minuta me fjalë me njëri-tjetrin. Pikërisht në këtë vend, motoçikleta e cila drejtohej nga 35-vjeçari Aristotel Guma është goditur nga një “Audi-A3” ngjyrë gri, që më vonë u mësua se drejtohej nga

Ilir Muka nga Vlora. Nga përplasja, fillimisht motoçikleta ka goditur një shtyllë dhe më pas, është përplasur dhjetëra metra zvarrë në rrugë. Për pasojë, Guma ka gjetur vdekjen e menjëhershme.

DO DIGJNIN SHKURRE PËR TË KRIJUAR KULLOTA

Berat, ndalohen disa persona të dyshuar për zjarrëvënie Zjarri i rënë disa ditë më parë në pyllin me pisha në “Gurë të Bardhë” të Urës-Vajgurore konfirmohet të ketë qenë i qëllimshëm. Pas hetimeve të bëra nga policia dhe Reparti Zjarrfikës në vendngjarje, ka rezultuar se shkaqet e rënies së zjarrit nuk kanë qenë aksidentale, por janë provokuar nga dora e njeriut. Sipas policisë, të dyshuar për këtë ngjarje janë banorët e fshatrave përreth pyllit, me qëllim hapjen e kullotave të reja për bagëtitë. Burimet policore konfirmojnë se janë shoqëruar në polici disa persona të dyshuar për këtë zjarrvënie. Zjarri që vazhdoi rreth 24-orë dhe që mori përmasa të mëdha për shkak të pa-

mundësisë së futjes në vendngjarje të zjarrfikëseve si rezultat i mungesës së rrugës, dogji 10 hektarë me pisha shekullore. Duke u nisur nga fakti se temperaturat nuk ishin aq të larta sa të shkaktonin rënien e zjarrit në këtë zonë, policia u fokusua tek fakti se zjarri mund të ishte i qëllimshëm. Pas hetimeve të shumta rezultoi se zjarri në fakt kishte qenë i qëllimshëm dhe ishte vendosur nga fshatarët për hapjen e kullotave, por më pas i kishte dalë nga kontrolli ccka bëri që të digjen 10 hektarë pyll. Megjithatë në përgjithësi situata e zjarreve në vendin tonë për këtë vit është shumë më pozitive se ajo e një viti më parë.

PO TENTONTE TI NXIRRTE BAKRRIN

Shkodër, i plas predha në dorë, plagoset rëndë një 23-vjeçar Një 23-vjeçar nga Shkodra ka mbetur i plagosur rëndë si pasojë e shpërthimit të një predhe. Ngjarja ka ndodhur në vendin e quajtur “Laku i Dardhave”, në Komunën Vig Mnelë, ndërsa 23-vjeçari i identifikuar si Gëzim Prenga, po punonte për të përfituar bakër nga një predhë topi e kalibrit 75 mm. Për pasojë predha ka shpërthyer duke i shkaktuar dëmtime të mëdha në trup. Pas ndihmës së parë të dhënë në Spitalin Rajonal Shkodër, ky shtetas është dërguar në Spitalin Ushtarak në Tiranë, ku ndodhet në gjendje të rëndë për jetën. “Më datën 12. 08. 2013, rreth orës 15.50 në vendin e quajtur “Laku i Dardhave”, Komuna Vig Mnele,

e rrethit Shkodër, tek Poligoni i Demontimeve të predhave të Ushtrisë Shqiptare, shtetasi Gëzim Prenga, 23 vjeç, lindur në Fshatin Gojan, Pukë dhe banues në Bashkinë Laç Vau - Dejës, rrethi Shkodër, ndërsa po punonte për të përfituar bakër nga predhat me qëllim për ta shitur për skrap, befas një predhë topi e Kalibrit 75 mm ka shpërthyer duke i shkaktuar trauma të rënda në gjithë trupin. Pas ndihmës së parë të dhënë në Spitalin Rajonal Shkodër, ky shtetas është dërguar për të marrë mjekim më të specializuar në Spitalin Ushtarak Tiranë. Shtetasi Gëzim Prenga ndodhet në gjendje të rëndë për jetën”,- thuhet në deklaratën e policisë.

Rrëzohet një helikopter në fshatin Tërpan të Beratit. Mësohet se helikopteri i përkiste kompanisë “Gjeo tek” që bën gërmime për naftë në këtë zonë. Sipas të dhënave nga vendi ku ndodhi aksidenti mësohet se piloti ishte i vetëm në helikopter. Ndërsa udhëtonte helika e helikopterit ka prekur kodrën e fshatit dhe më pas mjeti fluturues është rrëzuar, por pa pësuar dëmë të mëdha apo shpërthim dhe flakë. Sipas të dhënave nga vendngjarja, dyshohet që helikopteri të jetë rrëzuar nga një lartësi e vogël. Për pasojë edhe piloti me origjinë italiane është plagosur. Atij i ka ardhur në ndihmë një tjetër helikopter i firmës, duke e transportuar drejt Spitalit Ushtarak në Tiranë, ku ndodhet jashtë rrezikut për jetën. Bëhet me dije se terreni ku lëvizte helikopteri është mjaft i thyer e me kodra të shumta. Edhe pse transportimi i materialeve që shërbenin për gërmim në zonat naftëmbajtëse, ishte një punë rutinë e drejtuesit të helikopterit, mësohet se ai lëvizte në një terren shumë të vështirë, me kodra të shumta. Ndërkaq, policia ka nisur hetimet për ngjarjen.

Bën sherr në dasmë

Arrestohet 25 vjeçari, goditi me mjete të forta një bashkëmoshatar Një 25 vjeçar është vënë në pranga pasi ka goditur me gruë një bashkëfshatar pasi janë grindur në një dasëm. Seksioni kundër Krimeve ndaj Jetës dhe Lirisë së Personit arrestoi në flagrancë shtetasin E. Rama, 25 vjeç, banues në fshatin Tunjë e Re, Komuna Tunjë Gramsh. Arrestimi i të riut erdhi pasi në fshatin Tunjë gjatë një konflikti për motive të dobëta, ka goditur me mjete të forta në trup duke i shkaktuar dëmtime të rëndë një 24 vjeçar me inicialet A. L banues në fshatin Tunjë. I dëmtuari u dërgua menjëherë në spitalin ushtarak ku edhe mori ndihmën mjekësore. Sipas mjekëve aktualisht ndodhet jasht rrezikut për jetën. Mësohet se shkak i konfliktit ka qenë një grindje gjatë një dasme për shkak të një femre. Gjithsesi hetimet për këtë rast janë në vazhdim dhe i riu do të duhet të përgjigjet për akuzën plagosje e rëndë me dashje.

Nuk llogariti kohën e plasjes

Peshkonte me dinamit në Shëngjin, 23-vjeçari humb dorën dhe njërin sy Shqiptarët vijojnë të përdorin metoda ekstreme për të gjuajtur peshkun. Pas disa vdekjeve të peshkatarëve që gjuanin peshk me korrent, ditën e djeshme një person mbeti i plagosur rëndë, teksa peshkonte në Shëngjin. Sipas burimeve të policisë, i plagosuri është 23-vjeçari P. Ndoci, i cili mësohet se ka qenë duke peshkuar me dinamit. Pikërisht, shpërthimi i fuqishëm i dinamitit ka shkaktuar plagosjen dhe gjymtimin e tij. Policia sqaron se nga shpërthimi i riu ka humbur dorën dhe njërin sy dhe aktualisht ndodhet në gjendje të rëndë në spitalin e Lezhës. Policia bën me dije se ngjarja ka ndodhur në vendin e quajtur “Rana e Hedhun” dhe mësohet se peshkatari e kishte vendosur një fitil ndezës të shkurtër në kallëpin e dinamitit që do të hidhte për të gjuajtur peshk dhe si pasojë nuk e ka llogaritur si duhet kohën e hedhjes së tij. Kjo ka bërë që dinamiti të plaste në një distancë shumë të afërt, pra sapo ishte shkëputur nga dora e peshkatarit, ccka bëri që ai të humbiste njërin dorë dhe njërin sy. Ndërkohë, policia po vijon hetimet për të gjetur origjinën e dinamitit që përdoorte për peshkim i plagosuri.


AKTUALITET • E mërkurë 14 gusht 2013

»

07

VIJON TRAFIKU DREJT EVROPËS

Gjirokastër, ndalohen 15 shtetas nga Iraku, Somalia dhe Siria Dy ditë pas arrestimit të një grupi sirianësh dhe afrikanësh në Kakavijë dhe në zonën e Ujit të Ftohtë në Tepelenë, policia e Gjirokastrës ka vënë në pranga 3 të rinj nga Fieri, të cilët shoqëronin klandestinët për të kaluar ilegalishit kufirin shqiptar. Ndërkohë, po dje sektori kundër trafiqeve të paligjshme ka ndaluar edhe 15 shtetas të huaj nga Iraku, Siria

dhe Somalia, të cilët kishin hyrë ilegalisht në territorin tonë nëpërmjet kufirit të gjelbër me shtetin grek. Mësohet se 7 prej tyre u kapën në aksin rrugor Gjirokastër-Tepelenë pranë lumit Drino, ndërsa 8 të tjerë pranë fshatit Zervat në Gjirokastër, ku mes tyre ishin 5 femra. Brenda 3 ditësh shkon në 72 numri i klandestinëve të kapur nga policia e Gjirokas-

trës, pasi të dielën që shkoi u arrestuan edhe 57 klandestinë pakistanezë, sirianë dhe marokenë në tentativë për të kaluar kufirin shqiptar ilegalisht drejt Malit të Zi. Tashmë duket se Shqipëria po kthehet edhe në një qendër të trafikut të klandestinëve. Pavarësisht arrestimeve të shumta që po ndodhin pothuesje përditë, sërisht klandestinët vijojnë të

mësyjnë kufijtë për të kaluar në Europë. Kryesisht synimi i tyre është të kalojnë në rrugë tokësore nga kufiri shqiptar, nëpër vendin tonë deri në Malin e Zi. Pastaj sërish me rrugë tokësore ata synojnë të arrijnë Italine dhe Gjermaninë. Sipas të dhënave nga policia mësohet se ky është një rrjet trafiku i organizuar mirë dhe aktualisht po ponohet për të vënë në pranga kokat e tij, duke pasur parsysh senjë pjesë e shoqëruesve të klandestinëve janë vënë në pranga, ndërsa pjesa tjetër është shpallur në kërkim.

BLLOKOHEN 6 KAMIONË ME PLEH DHE UJË, SHOQËROHEN 78 SHTETAS QË SHKONIN TË PUNONIN NË FSHAT

Lazarati, policia aksion për ujin dhe punëtorët Rojat e parcelave me hashash nisin sërish të qëllojnë me armë drejt qytetit të Gjirokastrës

P

olicia e Gjirokastrës nis bllokimin e punëtorëve, makinave me pleh dhe boteve me ujë që hyjnë në Lazarat për kultivimin e kanabisit. Gjatë paradites së djeshme policia arriti të bllokojë 6 kamionë me pleh dhe ujë, ndërsa ka shoqëruar në komisariat 78 shtetas që udhëtonin në drejtim të Lazaratit, të cilët mendohet se punojnë për kultivimin e kanabisit. Policia bën të ditur se aksioni për ndalimin e punëtorëve do të rifillojë sërish sot, ndërsa efektivë të policisë janë vendosur në Kordhoks, për të mos lejuar mbushjen e ujit që përdoret për vaditjen e bimëve narkotike. “Prej orës 06.00 të mëngjesit të sotëm (dje), efektivët e policisë së Komisariatit të Policisë Gjirokastër në bashkëpunim me efektivët e Komisariatit të Policisë Rrugore Gjirokastër kanë nisur aksionin për bllokimin e boteve me ujë e pleh që hyjnë në Lazarat për të kultivuar kanabis. Gjithashtu edhe për të bllokuar punëtorët që hyjnë në Lazarat që nga informacionet tona që disponojmë këta shtetas punojnë për të kultivuar kanabis”,- bëri të ditur Policia e Gjirokastrës. I njohur si pika më e “nxehtë” i kultivimit të drogës, Lazarati vijon kultivimin e bimëve narkotike, biznes i cili është kthyer tashmë në një ndërmarrje gjigante punësimi për mijëra banorë të fshatrave dhe qyteteve të qarkut. Çdo mëngjes, prej orës 6:00 deri në orën 7:00, dhjetëra furgonë të Lazaratit presin punëtorët në hyrje të Gjirokastrës, në vendin e quajtur “Ura e Lumit” apo edhe në stacione të autobusëve. Ky vit në Lazarat ka thyer edhe rekordin e mbjelljes së lëndës narkotike, duke u shtuar qindra plantacione e madje për herë të parë lazaratasit kanë sjellë edhe farën e re të kanabisit, me afat kohor rritjen në dyzet ditë. Vlera e saj arrin në 2500 euro për farë, e siguruar nga banorët në Holandë apo Zvicër. Kjo farë u sjell banorëve dy herë fitime marramendëse, pasi karshi saj,

Nuk arrin t’u mbijetojë djegieve

Malësi e Madhe, humb jetën aksidentalisht një elektricist

Skrapar e Krujë, vijon operacioni për asgjësimin e parcelave me kanabis Vijon operacioni për asgjësimin e parcelave me kanabis në rrethin e Krujës. Një tjetër parcelë e mbjellë me kanabis sativa është zbuluar ditën e djeshme nga policia në fshatin Bruzë. Policia ka asgjësuar 350 rrënjë kanabis që kultivoheshin në këtë fshat. Policia e Krujës vijon aksionin për zbulimin e parcelave të tjera në këtë zonë, pasi në sajë të informacioneve të marra në rrugë operative, dyshohet të jenë disa të tilla. Operacionet do të shtrihen banorët mbjellin edhe bimën normale të kanabisit, që e ka ciklin 4-5 muaj. Mësohet se punëtorët që punojnë në këtë fshat paguhen me 1500–2000 lekë të reja në ditë. Edhe pse policia nisi një fushatë të gjerë për goditjen me çdo kusht të kultivimit të lëndëve narkotike, kjo nuk e pengon aspak fshatin Lazarat të thyejë rregullat e të

gjithashtu edhe në zonat pyjore. Ndërkohë, nuk bëhen ende të ditur emrat e personave që kultivonin lëndën narkotike. Ndërsa ditën e djeshme Policia e Skraparit asgjësoi 250 rrënjë kanabis. Mësohet se lënda narkotike është gjetur në fshatin Bak të Skraparit. Ndërkaq, policia ka shpallur në kërkim edhe dy persona të dyshuar si kultivuesit e kanabasit. Ata janë shtetasi me iniciale S.Ç 26 vjeç dhe F.D 25-vjeç. Pak ditë më parë kur u prezantuan të dhënat e dalë mbi ligjin. Ndërkohë dy net më parë, një vajzë 26-vjeçare ka mbetur e plagosur nga një plumb qorr që ka ardhur si pasojë e të shtënave me armë nga rojet e fshatit Lazarat. Policia bëri të ditur se një vajzë 26-vjeçare me inicialet P.Duri, banore e lagjes “Zinxhiria” ka mbetur e plagosur në krah si pasojë e një plumbi qorr. Vajza e cila ka shpë-

monitorimit ajror të territorit të vendit për mbjelljen e hashashit, ku u deklarua se nga përpunimi i të dhënave të përfituara nga fotografimet dhe filmimet ajrore është bërë i mundur identifikimi i parcelave të mbjella me bimë narkotike kanabis sativa në të gjithë territorin e vendit, nga ku rezulton se kemi të bëjmë kryesisht me sipërfaqe të vogla të kultivuara larg zonave të banimit dhe kryesisht në zona të thella malore. Zonat e identifikuara si më problematike gjatë këtij viti ka rezultuar të jenë Qarqet Vlorë, Shkodër, Gjirokastër, Tiranë dhe Durrës. tuar për mrekulli pasi mund të kishte marrë plagë dhe më të rënda, është dërguar në spital ku ndodhet në gjendje, jashtë rrezikut për jetën. Sipas policisë, të shtënat me armë janë bërë nga banorë të Lazaratit, të cilët qëllojnë shpesh me armë dhe e ndjekin këtë praktikë me qëllim, mbrojten e plantacioneve me kanabis në territoret e tyre.

Një 27-vjeçar, banues në fshatin Rrapsh, Komuna Kastrat e rrethit Malësi e Madhe, ka humbur jetën aksidentalisht në orët e para të mëngjesit të djeshëm. Burime zyrtare panë Drejtorisë Policisë Qarku Shkodër thanë se Pjetër Durgaj, me detyrë elektriçist në CEZ, ka qenë duke punuar në një kabinë elektrike në fshatin Stare, Komuna Kastrat, e rrethit Malësi e Madhe dhe si pasojë e kontaktit me energjinë elektrike është aksidentuar rëndë. Me gjithë ndihmën e shpejtë të dhënë ndaj tij dhe transportimin e menjëhershëm në Spitalin Rajonal Shkodër, Durgaj, ka humbur jetën gjatë rrugës për në spital, pasi kishte pësuar plagë të shumta si pasojë e kontaktit me rrymën elektrike. Policia, e mbërritur menjëherë në vendngjarje, ka kryer veprimet hetimore e proceduriale dhe materialet iu kaluan Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Shkodër për veprime të mëtejshme. Ndërkohë që pritet të zbardhen hetimet mësohet se dyshimet kryesore janë përqendruar tek pakujdesia në punë si dhe ndonjë masë që mund të jetë shkaktuar brenda në kabinë.

Shkonte i dehur në shtëpi

Arrestohet bashkëshorti, rrihte gruan me hunj gardhi Keqtrajtonte gruan nën efektin e alkoolit, arrestohet bashkëshorti 49 vjeçar. Mësohet se gruaja dhunohej sistematikisht prej një viti. Sipas të dhënave të para, burri konsumonte alkool dhe kjo e kishte bërë të dhunshëm deri ditët e fundit kur dhuna ka qenë e pa durueshme për gruan e cila ka përfunduar me dëmtime, duke lajmëruar policinë. Nga ana e Policisë Elbasan, u bë arrestimi në flagrancë shtetasi I. Xhafa, 49 vjeç banues në lagjen “5 Maj” Elbasan. Arrestimi i tij u bë pasi, ky shtetas prej një viti, ushtronte në mënyrë të vazhdueshme, dhunë fizike ndaj bashkëshortes së tij 46-vjeçare, shtetases B.Xhafa. Sipas dëshmisë së gruas ai e ka dhunuar edhe me shkopinjtë e gardhit apo me bishtat e veglave të punës duke i shkaktuar dëmtime në të gjithë trupin. Sipas gruas, kjo situatë zgjat prej një viti dhe shkak i vazhdueshëm i dhunës është konsumimi i pijeve alkoolike nga ana e bashkëshortit për shkak të problemeve ekonomike. Rastet e dhunës në familje janë shtuar ndjeshëm në Elbasan. Vetëm gjatë muajit korrik janë evidentuar 7 raste pa kallëzim penal, janë plotësuar 4 kërkesë-padi dhe janë lëshuar 6 urdhëra mbrojtjeje.


08

« BOTA

E mërkurë 14 gusht 2013 •

Mistere të fshehura në NUMRA dhe SIMBOLE

N

umra dhe simbole. Çfarë misteresh fshehin? A kanë me të vërtetë domethënie misterioze që fshihet prapa tyre? Çfarë lloj fuqie ushtrojnë mbi ne? Për herë të parë, simbolet përmenden në Greqinë e lashtë. Të ashtuquajturit Simbolon përfaqësonin një shenjë të fshehtë identifikimi. Persona të lidhur në miqësi të ngushtë mes tyre, në momentin e ndarjes mes tyre thyenin një pllakë argjile me mbishkrim. Më pas, secili prej tyre merrte me vete një copë të pllakës. Ndoshta fati do t’i bënte që të takoheshin sërish. Po përse ato copëza pllake të thyer kishin aq shumë vlerë? Sepse, nëse një ditë në portën e dikujt do të shfaqej një i huaj, ato fragmente të pllakës do ta identifikonin si një person-mik. Në greqisht, simbalein do të thotë që të ribashkosh. Kështu, nëse fragmenti i pllakës që sillte i huaji do të përputhej plotësisht me copëzat e njeriut në derën e të cilit kish trokitur, atëherë kjo do të thoshte se i sapoardhuri ishte plotësisht i besueshëm sepse ishte i dërguar nga miq të përbashkët. Në fund të fundit, simboli është diçka që mban të bashkuar njerëzit. Dhe duke shkuar më tej, një simbol i vetëm mund të jetë i shoqërueshëm me një ideologji të tërë. Për shembull Kryqi, si simbol i krishtërimit. Kryqi është një simbol i cili u kujton të gjithë atyre që janë rritur në perëndimin e krishterë një histori të veçantë, e cila ka rrënjë të thella në kulturën tonë. Pas vdekjes së Krishtit, ndjekësit e tij të persekutuar duhej të fshiheshin. Shenja e Kryqit do t’i kishte tradhëtuar. Për këtë arsye, për të komunikuar me njëri-tjetrin, të gjithë iu desh që të përdornin simbole të tjerë. Peshku përfaqëson një kod të fshehtë linguistik. Fjala greke për peshk është ICHTHYS, fjalët e të cilës po në greqisht janë inicialet e JEZU KRISHTI BIRI I ZOTIT SHPËTIMTAR (IESOUS CHRISTOS THEOU HYIOS SOTER). Por ishin misionarët kristianë që do t’i jepnin kryqit një domethënie krejtësisht të re. Kryqi nuk do të ishte më një simbol për të cilin duhej të të vinte turp. Ishte mjeti me anë të të cilit Jezusi, duke vdekur, kishte shpëtuar njerëzimin nga të gjithë mëkatet e tij. Për t’u ringjallur më pas dhe për të triumfuar edhe mbi vdekjen. Në këtë mënyrë, kryqi u shndërrua në simbol të pavdekësisë,

bëdhjetë, magjistari i famshëm francez Eliphas Levi dizenjoi një demon të cilit i vuri emrin Baphomet, me kokën e një cjapi, me brirë dhe me një yll pesëcepësh në ballë. Levi vdiq në 31 mars të vitit 1875. Në po të njëjtin vit lindi okultisti allister Crowley, i cili konsiderohej si rimishërimi i tij. Shumë prej lëvizjeve sataniste të kohëve të sotme e gjejnë frymëzimin pikërisht nga Crowley dhe ata kanë përshtatur si simbol të tyre djallin me kokë cjapi dhe të ndërfutur brenda një ylli pesëcepësh. Në këtë mënyrë, një simbol i cili në mesjetë përfaqësonte stigmatat e Krishtit dhe që ofronte mbrojtje nga demonët sot përfaqëson djallin vetë

thjeshtë një koincidencë? Greqia e lashtë. 2000 vjet më parë. Matematicieni Pitagora mbledh rreth vetësh një grup dishepujsh që po vetë i ka përzgjedhur me shumë kujdes. Të gjithë këta ishin të detyruar që të ruanin një fshehtësi abolute në lidhje me mësimet dhe dijet e komunitetit të tyre. Po si ka mundësi që kërkohej gjithë kjo fshehtësi? Pitagoristët e lidhnin çdo ngjarje të jetës reale me botën e numrave. Prej disa mijëvjeçarësh, edhe studiuesit hebrej kërkojnë të nxjerrin mësimet e librit të tyre të shenjtë te domethëniet më të thella të numrave dhe shifrave. Në botën greke dhe në atë hebraike nuk ekzistojnë simbole specifikë për numrat por vetëm gërma,

KODI MISTERIOZ Prej gati dy mijë vitesh janë bërë përpjekje për të deshifruar këtë kod misterioz numerik. Numri 666 gjeneron emra të ndryshëm në bazë të çelësit numerik që lidh alfabetin. Sipas tipit të kodit, çdo gërmë e alfabetit i korespondon një numri të caktuar. Për shembull A = 1, B = 2 e kështu me radhë. Janë të mundura kombinime të pafundme, dhe rezultati është mbresëlënës. Nëse A është 100, B është 101 e kështu me radhë, atëherë emri HITLER (107+108+119+111+104+117) na jep numrin... 666. Por teknikat e përdorura për dekriptimin e numrave dhe kodeve të biblës kanë zbuluar në gabim në përkthimin e versionit origjinal. Kështu që numri satanik nuk duhet të jetë 666, por 616. Në këtë rast, gjithçka do të duhej që të bëhej nga e para.

ndoshta simboli më i fuqishëm në botë. Por një shenjë kaq pozitive, për të qenë vërtetë efikase duhet që t’i kundërvihet një antagonisteje. Kështu që, duhej një simbol i kundërt. Gjatë mesjetës, zemërimi i baballarëve të kishës për mëkatet e të pafeve arriti kulmin. Shumë njerëz, nën ndikimin e së keqes, dukej se kishin braktisur dhe kishin devijuar nga rruga e shpëtimit. Po si mund të rivendosej sërish njerëzimi në rrugën e duhur? Kjo mund të bëhej vetëm duke e përshkruar dhe lyer djallin me tonet më të frikshëm të mundshëm. Kisha i “dhuroi” kështu Luciferit, princit të ferrit një imazh të ri. Etërit e kishës katolike vendosën që simbolin ta kërkojnë dhe ta gjejnë në mitologjinë greke. Pan, perëndia grek i barinjve dhe tufave të bagëtive, me brirët e tij të tmerrshëm, u shndërrua

në Princin e ferrit aq shumë i njohur për të gjithë ne. Në luftën ndërmjet Djallit dhe purgatorit, të krishterët ishin në kërkim të simboleve të fuqishëm që do t’i mbronin nga e keqja. Në atë kohë, një simbol veçanërisht i fuqishëm ishte pesë-cepëshi. Thuhet se origjinën e kishte në përfaqësimin e një ylli, simbol i fuqishëm i elfëve, zotërit e muzgut. Ndërsa kisha i lidh pesë cepat e yllit me pesë stigmatat e Krishtit. Gjatë mesjetës mendohej se ky simbol ofronte mbrojtje nga demonët. Dhe për këtë arsye, njerëzit e vizatonin në vendbanimet e tyre për të mbajtur larg të keqen. Disa shekuj më vonë, ky simbol që përdorej kundër të keqes do të shndërrohej në një simbol të së keqes. Në fundin e shekullit të nëntëm-

Edhe në Bibël ka mesazhe të kodifikuar numerikisht. Në apokalipsin e Gjonit thuhet: Kush ka qëllime të numërojë numrin e Bishës përderisa ai është numri i njeriut: Dhe numri është 666. Eshtë ky numri me të cilin Gjoni paralajmëron kundër djallit dhe është shndërruar kështu në një simbol të së keqes. Por nuk janë vetëm simbolet, por edhe disa numra të cilëve u vishen domethënie më të thella. Edhe për shkencëtarët numrat janë më shumë se sa thjeshtë mbledhje-zbritje. Po çfarë misteresh fshehin ata? Sa herë që dikush përpiqet që të dekriptojë mesazhe të koduar në numra dalin në sipërfaqe lidhje misterioze. A është kjo me të vërtetë

që me raste mund të shërbejnë edhe si numra. Në alfabetin hebre, nëntë gërmat e para përputhen për nëntë numrat e parë, nga 1 në 9. Ndërsa nëntë gërmat pasardhëse shërbejnë për numrat nga 10 në 90 dhe katër të fundit, nga 100 në 400. Fjalët kanë një domethënie precize ashtu si të gjithë fjalët, por ato kanë edhe një vlerë numerike sepse janë të përbëra nga një seri numrash. Kështu, gërmat e fjalës hebraike për Zot korrespondojnë me


BOTA • E mërkurë 14 gusht 2013 numrat 1 + 30 + 5 + 10 + 40 që po t’i mbledhësh bëjnë 86. Kështu, sipas mistikëve, çdo fjalë tjetër që si shumë formon këtë numër, do të ishte e barabartë me fjalën Zot. Por edhe në Bibël ka mesazhe të kodifikuar numerikisht. Në apokalipsin e Gjonit thuhet: Kush ka qëllime të numërojë numrin e Bishës përderisa ai është numri i njeriut: Dhe numri është 666. Është ky numri me të cilin Gjoni paralajmëron kundër djallit. Prej gati dy mijë vitesh janë bërë përpjekje për të deshifruar këtë kod misterioz numerik. Numri 666 gjeneron emra të ndryshëm në bazë të çelësit numerik që lidh alfabetin. Sipas tipit të kodit, çdo gërmë e alfabetit i korrespondon një numri të caktuar. Për shembull A = 1, B = 2 e kështu me radhë. Janë të mundura kombinime të pafundme, dhe rezultati është mbresëlënës. Nëse A është 100, B është 101 e kështu me radhë, atëherë emri HITLER (107+108+119+111+104+117) na jep numrin... 666. Por teknikat e përdorura për dekriptimin e numrave dhe kodeve të biblës kanë zbuluar në gabim në përkthimin e versionit origjinal.

të lexojnë dhe të kuptojnë ato që janë të shkruara. Kur bëhet fjalë për numra dhe përllogaritje, po këta persona ndihen më pak rehat. Kështu që ekziston një farë droje prej numrave, e cila është e lidhur me cilësitë e tyre mistike. 666 nuk është i vetmi numër të cilit i atribuohen cilësi mistike. Është edhe numri i mistershëm 23. Është numri i Illuminatit. Cilët ishin këta? Në 1777, Adam Weishaupt, një profesor bavarez i së drejtës kanonike krijoi bashkë me disa studentë të tij urdhërin e fshehtë të Enlightenment, apo Illuminati. Por urdhëri do të ishte jetëshkurtër. Tetë vjet më vonë pati divergjenca të theksuara mendimesh ndërmjet Adam Weishaupt dhe njeriut të dytë më të fuqishëm të organizatës, baroni von Knigge. Në po atë vit, Princi Karl Theodor e shpërbëu shoqërinë e fshehtë dhe Weishauptit iu desh që të arratiset nga bavaria. Në historinë e shkurtër dhe të fshehtë të Illuminati dimë vetëm që pjesëtarët i vinin vetvetes pseudonime sekrete. Por sa kohë që pati jetë, organizata nuk pati asnjëherë një lidhje me numrin 23. Vetëm në vitin 1978, domethënë më shumë

Kështu që numri satanik nuk duhet të jetë 666, por 616. Në këtë rast, gjithçka do të duhej që të bëhej nga e para. Po çfarë na shtyn ne që të kërkojmë një domethënie të fshehur te numrat? Ndoshta e bëjmë vetëm për të vënë vetveten në provë? Njeriu ka një aftësi të lindur për të njohur skemat dhe në të njëjtën kohë truri ynë është vazhdimisht në veprim për t’u dhënë një kuptim gjërave që na rrethojnë. Përse numrat ushtrojnë mbi ne një tërheqje magjike, por në të njëjtën kohë edhe na trembin? Ndoshta numrat na tërheqin më shumë për shkak të cilësive të tyre mistike sepse praktikisht shumë persona thonë se nuk janë në gjendje që t’i kuptojnë. Është e qartë se shumica kanë një raport më të mirë me fjalët, në fund të fundit janë në gjendje

se 200 vite më vonë, që shkrimtari Robert Wilson e lidhi urdhërin e fshehtë me disa ngjarje të pazakonte dhe me numrin 23 në librin e tij Illuminatus. Çfarë e shtyu që ta bënte këtë gjë? Wilson e ndeshi numrin 23 në një kohë kur takoi shkrimtarin William Baros. Ky i fundit i tregoi për një kapiten me emrin Klark i cili kishte kaluar 23 vite në det pa pësuar as edhe një incident. Pikërisht në ditën kur përgatitej të festonte vitin e 23-të, anija e tij krejt papritur u fundos. Të gjithë ata që ishin në bord gjetën vdekjen, përfshirë kapitenin. Në po atë natë kur kish marrë lajmin për fundin tragjik të anijes, Baros dëgjoi në radio për një aksident ajror. Avioni që ishte rrëzuar ishte fluturimi numër 23. Dhe jo vetëm kaq. Piloti i avionit kishte të njëjtin mbiemër dhe gradë me njeriun të cilit i ishte besuar anija e

»

09

fundosur. Kapiteni Klark. Që nga ajo ditë, het prej suastikës, kryqit nazist. Në të gjithë Baros u magjeps pas incidenteve të çuditbotën ai është shndërruar në sinonim të frikës shme të cilët të gjithë i lidhte numri 23. I dhe terrorit. Megjithatë, ai u mor dhe u përdor gërmonte praktikisht kudo. nga nazistët që në fillim pikërisht për shkak të Wilsonit i la kaq shumë mbresa ky domethënies së tij si yll fatlum. Suastika, që rrëfim, saqë ndërfuti në romanin e tij në sanskrinisht do të thotë TE JESH I LUMTUR që ishte duke shkruajtur rrethana misështë një prej simboleve më antikë të njerëziterioze të gjitha të lidhura me numrin mit. Ai është shfaqur për herë të parë diku rreth 23. Teologjia e tij shumë popullore 14 mijë vjet më parë. Në kulturën indiane, Illuminatus, i dha shoqërisë së fshekryqi i thyer, me cepat të kthyer të gjithë htë famën e rigjetur si dhe zgjoi majtas është simbol i jetës dhe i rilindjes. kuriozitetin e lexuesit në numPo përse vallë simboli paqësor i Budës përrin 23. Që nga ajo kohë, fundoi në flamujt nazistë? sidomos në Shtetet e Pas Luftës së Parë Botërore, Bashkuara, të apagjermania ishte përfshirë nga sionuarit pas teorive një krizë shumë e rëndë. Të konspirative e kanë ndodhur nën morsën e kthyer numrin 23 në varfërisë, shumë njerëz flamurin e tyre, me iu afruan studiove të artit rezultate me të vërtetë ezoterik dhe të kulteve të të pabesueshëm. fshehtë, në kërkim të rrënShembulli më mbresëlëjëve të lashta indo gjermanike. nës por edhe më trazues është sulmi Për këtë arsye, ky simbol i lashtë i kundër Qendrës Botërore të Tregtisë lumturisë kishte një tërheqje të fortë tek dhe dy kullave të saj binjake. Shuurdhërat e sapolindur teutonikë. Shoqëria ma e numrave që formojnë datën, e fshehtë Thule i kryente ritualët e saj të 9/11/2001 është 23. Sipas teorive iniciimit nën shenjën e suastikës. Ata të shumta konspirative, një gjë e tillë që pranoheshin rishtas, të lidhur dërtregon fuqinë e madhe të këtij numri. goheshin përpara Zotit të madh. Pasi Për numerologët, një numër i plotë hiqnin fashën prej syve, simboli i parë është numri 12, kaq janë shenjat e që u dilte përpara ishte ai i suastikës. zodiakut, që janë aposujt e Jezusit, Gjatë ceremonisë, ata betoheshin për janë të shumtë elementët që e bëjnë besnikëri të përjetshme për urdhërin e 12-ën një numër të plotë ndërkohë që fshehtë. Dhe betimi kurorëzohej kur Zoti numri 12 në një kuptim shkon përtej, është i Madh dhe të gjithë dishepujt e tij bënin një numër pa paqe, domethënë i mallkuar. Dhe me duart e tyre shenjën e suastikës. Shumë sa për frikën që shkakton prej pjesëtarëve të partisë tek njerëzit e Premtja, datë naziste e kishin prejardhjen Kryqi, si simbol i 13? Është thjeshtë superpikërisht nga ky urdhër. Në vitin 1927, kur sticion, apo është me të krishtërimit. Kryqi është partia e sapo krijuar ishte vërtetë një ditë e mallkuar? një simbol i cili u kujton në kërkim të një simboli, Nju Jork. Shtator 1899. Harry Bliss, një agjent i të gjithë atyre që janë zgjedhja e tyre ishte suastika. Propozimi u bë nga bursës nuk e dinte që do të rritur në perëndimin e një dentist, nga një farë ishte njeriu i parë në histori Kroen. Në projekqë do të gjente vdekjen në krishterë një histori të Friedrich timin e bërë prej tij, krahët një aksident automobilistik. Aksidenti i parë rrugor veçantë, e cila ka rrënjë e kryqit ishin të orientuar majtas ashtu sikurse në që mori një jetë njeriu nuk të thella në kulturën suastikën budiste. ndodhi në një ditë dosido. Për një kryetar partie Ishte e premte, 13 shtatonë. Pas vdekjes së dhe një agjitator siç ishte tor. Kur lidhet me ditën e premte, numri 13 ka një Krishtit, ndjekësit e tij Hitleri, ai simbol ishte shumë i lehtë. Ideologjia mbështjellë veçanërisht të persekutuar duhej e tij antibolshevike dhe negative. Por nga e ka mbi të gjithë teoritë e tij origjinën fama kaq e keqe? Edhe një tjetër kapitull i er- të fshiheshin. Shenja e mbi urrejtjen racore kishin rët i historisë e pati zana- Kryqit do t’i kishte trad- nevojë për një simbol më fillën një ditë të premte, agresiv. Në atë kohë, Hithëtuar. Për këtë arsye, leri ishte edhe përgjegjës 13. Në fillimin e shekullit 14, Filipi IV Mbret i Francës zyrës propagandistike të për të komunikuar me ipartisë. vendosi që Urdhëri i KaKur gjatë njërës lorësve Templarë ishte bërë prej mbledhjeve u prezannjëri-tjetrin, të gjithë shumë i fuqishëm. Kështu tua simboli, ai rrëmbeu meqë firmosi një urdhër arresti iu desh që të përdornin jëherë një laps dhe i bëri i cili duhej të zbatohej në të disa ndryshime të vegjël simbole të tjerë njëjtën kohë në të gjithë por shumë domethënës. mbretërinë. Të premten, Së pari i ndryshoi drejtimin në 13 tetor 1308, pothuajse të gjithë pjesëtarët krahëve të kryqit duke i orientuar ata djathtas dhe e Urdhërit të Templarëve u arrestuan. Templarët e rrotulloi të gjithë simbolin me 45 gradë duke ia u burgosën të gjithë dhe u torturuan si kriminelë rritur kështu atij efektin e agresivitetit. Megjithatë, të rëndomtë. Evropa ishte e tronditur nga fati i kë- nazistët nuk ishin aspak origjinalë në zgjedhjen tyre kavalierëve të cilët kishin ofruar mbrojtje dhe e simbolit të tyre. Në fakt, mjafton të bësh një mbështetje në kryëzatat në Tokën e Shenjtë. Kjo kërkim të thjeshtë në internet për të kuptuar se sa ditë e errët e historisë së Evropës la një gjurmë të shumë popullaritet gëzonte në popuj të ndryshëm pashlyeshme në memorien kolektive. 13 konsid- të botës si fatsjellës simboli i suastikës. Ishte i erohej tashmë një numër ogurzi. stampuar kudo, që nga fishat e pokerit në Amerikë Supersticioni në lidhje me numrin 23 u përhap deri tek kartolinat kristiane. sidomos në vitin 1927 me rënien e bursës së BerNjë skuadër kanadeze Hockey e kishte madje linit që i parapriu krizës së rëndë të Wall Street në edhe në fanelat e ndeshjeve. Por Hitleri e rikrijoi 1929, më e famshme kjo dhe që zhyti në varfëri simbolin. Ato shfaqje të mëdha me goxha stil gjatë mijëra persona. Ajo e premte e 13 majit hyri në mbledhjeve të partisë, me fashat e dritës e kështu histori si e Premtja e Zezë. me radhë linin mbresa të jashtëzakonshme te masat. Por ka edhe të tjera, sepse numri 13 vazhdoi të Nuk ishte thjeshtë simboli, por mënyra me të cilën ai flasë për veten. Në vitin 1970, astronautët e Apol- përdorej nga propaganda. Hitleri ndërtoi një koncept lo XIII i shpëtuan për mrekulli vdekjes së sigurtë. propagande autonom dhe efikas përreth një simboli. Gjithçka dukej si normale në momentin e nisjes së Suastika u riprodhua në miliona kopje, në stema, flaanijes kozmike, pak pas orës dy të mesditës. Qen- muj, shirita, dhe mbi të gjitha në filmimet që kishin dra e kontrollit e Hjustonit e kishte marrë kontrol- një impakt shumë të madh në popull. lin e misionit pikërisht në orën 13.13. Dy ditë më Me të gjithë filmimet dhe seritë televizive, vonë shpërtheu njëra pjesë e modulit të shërbimit. suastika u ndërfut me një forcë kaq të madhe si Ishte data 13 prill. Edhe kjo ishte një koincidencë, simbol i nazizmit, tek të gjithë brezat saqë nuk apo realisht verifikohen vazhdimisht incidente të mundet askush as ta imagjinojë shkëputjen e këtij premten, në datë 13? Por, pasi një numër merr në simboli nga ai kontekst. valencë negative, duhet kohë që të largohet efekti Për dy mijë vite, simbolet kanë qenë të lidhur emotiv. me emocionet. Simbolet, si gjuhë e shpirtit, fsheShembulli më maksimal i këtij fenomeni ofro- hin edhe sot e kësaj dite kuptime të shumta.


10

« OPINION

E mërkurë 14 gusht 2013 •

Të moshuarit duan të plaken në shtëpi, jo në azil

F

akti që kohët e fundit është rritur dukshëm numri i kërkesave të të moshuarve e të afërmve të tyre për t’u sistemuar me çdo kusht në shtëpitë e të moshuarve është shqetësim jo vetëm nga pikëpamja sociologjike. Duke e parë këtë fenomen social në aspektin human, është një nga treguesit e qartë të përkeqësimit të situatës sociale të të moshuarve në Shqipëri. E jo vetëm kaq, pasi po ndryshon me shpejtësi raporti i familjes dhe shoqërisë me të moshuarit. Kjo jo vetëm është bërë shumë shqetësues, por në të njëjtën kohë tendenca në rritje e kërkesave për të larguar të moshuarit nga shtëpia e tyre drejt institucioneve rezidenciale duhet vlerësuar me seriozitet si pasojë e shpërthimit të shumë patologjive që kanë kapur familjen dhe shoqërinë shqiptare të kohës sonë. Sigurisht, këtë të vërtetë sociale statistikisht, shpirtërisht dhe emocionalisht e ndiejnë ata që punojnë në Shërbimin Social Shtetëror (Ministria e Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta), ku punoj edhe unë. Ata e kanë fare të qartë pamjen, vlerësojnë kurbën dhe intensitetin e përhapjes së këtij fenomeni social. Të kuptohemi drejt: nuk është fjala se nuk duhet të ketë kërkesa për t’u sistemuar në qendra sociale publike dhe private rezidenciale të përkujdesit social. Të tillë të moshuar ka dhe gjithnjë do të ketë, që kanë nevojë të justifikuar për kujdesin dhe mbështetjen sociale të shtetit, sepse gjithnjë ka pasur e do të ketë të moshuar në nevojë, që për arsye të ndryshme janë me statusin e të vetmuarit, kanë mbetur të pamartuar, pa fëmijë apo për arsye të tjera të kuptueshme sociale. Problemi është tjetërkund dhe për këtë duhet të shqetësohemi qoftë si familje, qoftë dhe si shoqëri, sepse po bëhet tendencë e papranueshme që në tërësinë e kërkesave që bëhen për t’u sistemuar në shtëpitë e të moshuarve, shumica nuk janë pleq që kanë mbetur të vetmuar, pa përkrahje dhe mundësi jete, por janë të moshuar që kanë familje, fëmijë biologjikë, shtëpi, pronë, pension dhe të ardhurat të tjera personale. Paradoksi është se këta të moshuar, megjithëse kanë kushte të mjaftueshme, të krijuara prej punës së tyre të akumuluar në vite, që janë garanci për të jetuar dhe kaluar pleqërinë në familjen biologjike, janë fëmijët që i detyrojnë ata të largohen nga shtëpia drejt azilit (të më falin profesionistët për këtë term, që e përdor për herë të parë me konotacion negativ) dhe që ata me keqardhje të pranojnë këtë zgjidhje të ofruar nga njerëzit e vet. Jo se shtëpitë e të moshuarve janë keq apo nuk kanë kushte për trajtimin human dhe me standarde të të moshuarve. Jo, ato janë përmirësuar dukshëm. Po sado të përmirësohen kushtet materiale dhe standardet e shërbimit në shtëpitë e të moshuarve, këto institucione janë vetëm për të garantuar një minimum të pranueshëm të garantimit të drejtësinë sociale, si mjet për të përkrahur dhe mbështetur jo ata të moshuar që kanë familje dhe kushte materiale, por ata që kanë mbetur të vetmuar dhe që e meritojnë këtë shërbim. Unë kam takime të shpeshta me të moshuarit e qendrave rezidenciale për të moshuarit dhe e di mirë se si ndihen ata që jetojnë në këto institucione larg fëmijëve dhe familjes së tyre biologjike. Ne nuk e përdorim termin “azil” as nominalisht si term alternativ për tipologjinë e shtëpive të të moshuarve, megjithatë nuk mund të mos pranojmë të vërtetën se sido që të jetë jeta në këto institucione, nuk është plotësisht e këndshme për të moshuarit. Ajo është një zgjidhje e detyruar nga rrethana të disfavorshme personale ose e imponuar nga të tjerët nga jashtë. Në këtë kontekst, në të gjitha llojet e kuptimeve dhe konotacioneve sociale zgjidhja e problemit të të moshuarve me anë të këtyre institucioneve konsiderohet “zgjidhje e keqe”, në kuptimin si një zgjidhje e panatyrshme për trajtimin e të moshuarve në pjesën e fundit të jetës së tyre. Trajtimi i të moshuarve në këtë mënyrë, kur ata i kanë kushtet materiale dhe rrethanat personale për të jetuar ndryshe, në gjirin e familjes, pranë komunitetit të tyre, është mëkat, cenim i turpshëm i dinjitetit dhe personalitetit që ata t’i largosh nga familja biologjike në moshën më të papërshtatshme, pikërisht atëherë kur mundësitë dhe shanset për zgjidhje të tjera alternative pothuaj bëhen fare të pakta. Me të drejtë thuhet se “…kini parasysh që përveç ekzekutimit me vdekje ose torturave fizike dënimi më i rëndë në arsenalin e çdo shoqërie ka qenë gjithmonë azili”. (Christopher Ryan, Cacilda Jetha, “Seksi - që në agimet e tij”, f. 124.)

Nga GËZIM TUSHI

A duhet heshtur para këtij fenomeni të trajtimit të padrejtë të të moshuarve në familje? Çfarë duhet bërë tani kur kjo patologji e diskriminimit të njeriut për shkak të moshës është shumë shqetësuese për shoqërinë dhe familjen shqiptare? Pse gjithnjë e më shumë janë shtuar familjarët e të moshuarve që bëjnë përpjekje që të largojnë të moshuarit nga habitati i tyre i natyrshëm, nga gjiri i familjes së ngrohtë, duke tentuar për t’i degdisur padrejtësisht dhe në mënyrë johumane drejt institucioneve të përkujdesit social, të cilat, sado të mira të jenë, sado shërbime me standarde të ofrojnë, nuk i kanë kapacitetet fizike, materiale e as mundësitë shpirtërore e emocionale që të mund të zëvendësojnë vlerën që ka ambienti intim i familjes biologjike për të moshuarit? Duke parë stratagjemat e shëmtuara që përdoren, mënyrat si interpretohen kërkesat e fëmijëve për të larguar prindërit e tyre nga familja e origjinës drejt azilit, përballesh me konstatime shumë diverse, fare të larmishme, që përpiqen të justifikojnë dhe argumentojnë me të gjithë mënyrat e padenja aktin me arsye sociale të fabrikuara. Si rregull në kërkesat e fëmijëve që duan të largojnë të moshuarit nga shtëpia e tyre gjen argumente të tilla si: për arsye të ndryshme moshore, sociale, etike, të mirëqenies apo të kuptimit të deformuar të jetës moderne. Pa dyshim, në këtë tendencë për të larguar mekanikisht të moshuarin nga familja biologjike dhe jeta e përbashkët familjare ka një presion që vjen nga moderniteti dhe që padrejtësisht duket se po shkarkohet dhunshëm edhe mbi të moshuarit. Por vetëm mendjelehtët mund të mendojnë se për ta bërë familjen moderne duhen bërë eksperimente sociale me të moshuarit, apo që koston e modernitetit familja duhet ta shkarkojë brutalisht mbi statusin dhe situatën e vështirë të të moshuarve. Unë nuk them se nuk duhet vlerësuar presioni i modernitetit mbi tipologjinë e familjes shqiptare dhe ndryshimet që ndodhin në marrëdhëniet e saj me të moshuarit, por një shoqëri serioze, një familje e qëndrueshme di të gjejë zgjidhjet adekuate, pa cenuar as procesin e modernizimit të familjes, as statusin e brishtë të të moshuarve. Kjo zgjidhje nuk mund të gjendet nëse nuk ecim duke garantuar këtë “ekuacion social” me të moshuarit, duke kombinuar dhe alternuar vlerat e familjes tradicionale me nevojën e respektit dhe kujdesit të vazhduar për të moshuarit tanë. Argumentimi më i papranueshëm, fare cinik është arsyetimi i shëmtuar i disa fëmijëve, që mendojnë se pa larguar me çdo kusht të moshuarit nga familja biologjike brezi tjetër nuk ka mundësi të jetojë në suazën e familjes bërthamore, në të cilën ka vend në gjendje natyrale vetëm për burrin gruan (bashkëshortët) dhe fëmijët e tyre. Në këto kushte, është shqetësuese situata e të moshuarve, pasi po bëhet modë sociale që në emër të ndërtimit të familjes moderne, nukleare të moshuarit konsiderohen të tepërt apo të vlerësohen me mendjelehtësi si pengesë për jetën normale dhe plotësimin e standardeve të familjes moderne. Kjo logjikë e deformuar arsyetimi nga disa të rinj ka filluar të konsiderohet si argument i mjaftueshëm publik për të justifikuar idenë dhe veprimin mekanik, sipas të cilit të moshuarit duhet të largohen nga gjiri i familjes biologjike, duke i drejtuar dhe sistemuar ata me “forcë” në institucionet rezidenciale të shërbimit social. Aq shumë e përhapur është bërë kjo epidemi sociale në shoqërinë e sotme shqiptare, saqë mund të themi se tani kontradikta sasiore midis kapaciteteve absorbuese të shtëpive të të moshuarve, qofshin këto publike apo private,

dhe kërkesave në rritje të të moshuarve është zhbalancuar krejt. Problemin duhet ta shikojmë jo vetëm nga ana sasiore, por dhe në pikëpamjen cilësore, sepse për të moshuarit e larguar nga familja është e pamundur të besohet se azili është zgjidhje. Institucionet sociale për të moshuarit janë të domosdoshme të ekzistojnë, madje edhe të shtohen, por me kushtin që shoqëria jonë të bazohet në filozofinë sociale sipas të cilës institucionet rezidenciale, sado të shumta të jenë në numër, janë krejtësisht të pamjaftueshme për të shëruar plagën sociale të braktisjes së të moshuarve. Ajo që të bën përshtypje është mënyra e shëmtuar, gati komercialiste dhe johumane e disa fëmijëve, bijve dhe nuseve të tyre, që bëjnë gjithçka, luajnë çdo gur dhe janë gati të bëjnë çdo allishverish me punonjësit e administratës publike, me ne që merremi me këto punë për të siguruar një vend për nënën ose babain e moshuar, për ta sistemuar atë me çdo kusht në shtëpinë e të moshuarve (azil), pavarësisht se kërkesa mund të jetë brenda ose jashtë kërkesave normative të ligjit për sistemimin e të moshuarve në institucionet e shërbimit rezidencial. Këtë disa e bëjnë vërtet edhe nga halli (që nuk përjashtohet si mundësi), por ca e bëjnë si mënyrë elegante për t’i larguar të moshuarit nga ambientet e tyre të natyrshme, nga shtëpia e ngrohtë familjare drejt shtëpisë së të moshuarve, e cila nuk është zgjidhje natyrale dhe humane, por është më shumë zgjidhje e sajuar në mënyrë të padrejtë në kurriz të të moshuarit dhe shtesë mbi barrën sociale të shoqërisë dhe shtetit. Mund të ketë shumë përshkrime letrare, analiza sociale dhe studime sociologjike për jetën e të moshuarve në këto shtëpi, të cilat janë zgjidhja më e keqe për të moshuarin. Braktisja dhe largimi i të moshuarve nga gjiri i familjes është sidomos e keqe në periudhën e vështirë të pleqërisë. Pikërisht në atë stad të jetës, kur i moshuari si kurrë më parë ka nevojë për ndihmën, përkrahjen dhe mbështetjen jo të institucioneve sociale, por nevojën bashkë me dëshirën personale të dinjitetit dhe vlerës së jetës që të plaket në shtëpinë e vet, pranë njerëzve të tij, bashkë me fëmijët, nipat dhe mbesat e tij. Privimi i kësaj të drejte integralisht humane për të moshuarit, largimi gati arbitrar i tyre nga familja biologjike duhet konsideruar pa frikë si një nga krimet sociale që ka filluar të përhapet në shoqërinë tonë. Kjo është fatkeqësi që të moshuarit nuk i vjen as nga të tjerët, as nga të huajt, por na fëmijët e tij, bijtë bastardë, që tani, pasi kanë kaluar lumin e jetës së tyre, kërkojnë të flakin “kalin e vjetër” të familjes. Duhet sulmuar çdo modë e keqe që është në dëm të të moshuarve apo që shërben si bazë e mentalitetit të disa të rinjve, që gabimisht mendojnë se të moshuarit janë pengesë serioze për familjen moderne dhe mënyrën bashkëkohore të të jetuarit. Ata nuk e thonë me fjalë, por kuptohet motivi që i shtyn që të largojnë prindërit e tyre nga vatra e ngrohtë familjare drejt shtëpive të të moshuarve. Sa herë që marrë rrugën me shërbim apo për qëllime studimore në këto institucione, nuk më hiqen nga mendja fjalët e politikanit britanik Lord Eccles, i cili ka bërë një përshkrim tronditës, jo pa qëllim, për situatën e të moshuarve që fëmijët e tyre i çojnë në shtëpitë e të moshuarve sikur të kishin “vlerën e një rrepe”. Përshkrimi i tij është ca i rëndë, por është realist dhe i duhet bërë prezent shoqërisë sonë, sidomos fëmijëve bastardë, që marrin letrën dhe i bëjnë kërkesë Shërbimit Social Shtetëror, bashkë me motivimin e stërholluar social pse duan të sistemojnë babain apo nënën në azil. Politikani britanik, duke përshkruar një shtëpi të moshuarish (azil) shkruan: “Mendo pak për trupat pa ngjyrë, të vjetruar e të rrënuar të tyre dhe pyete veten se cili mund të jetë qëllimi i jetës së një njeriu nëse nuk ekziston asnjë lloj kohe tjetër veç ciklit natyror. Çfarë të pengon t’i trajtosh këta pleq, lëvozhga meshkujsh dhe femrash, sikur të ishin asgjësueshëm njësoj si një copë letre, kanaçe birre apo plastmasë celofani?” (John Blanchard, “A beson perëndia te ateistët?”, f. 343). Është e vërtetë se të moshuarit ndërgjegjësohen për moshën e tyre, kuptojnë madhësinë e viteve të mbetura për të jetuar, por në thelbin e shpirtit jo vetëm që nuk kanë asnjë mungesë, por kanë dëshirë të jetojnë si të rinj. Kjo është arsyeja thelbësore pse të moshuarit duan të jetojnë dhe të plaken në shtëpinë e tyre. Madje, sa më gjatë që të jetë e mundur pëlqejnë të jenë në këtë strehë thelbësore të organizimit të natyrshëm të jetës sociale.


OPINION • E mërkurë 14 gusht 2013

N

Nga LUAN KURTI

jë vajzë e re nga fshati Gështenjas i rrethit të Korçës denoncohet në polici nga gjyshja e saj, sepse i ka grabitur në banesë rreth një milion lekë të vjetra. Kjo ka gjetur edhe miratimin e babait të 18-vjeçares. Shkrimi u publikua në disa të përditshme më datën 13 gusht. Nga të afërmit vajza cilësohet problematike dhe e pandreqshme. Pasi e lexova, u ndieva keq në radhë të parë si prind e pastaj si qytetar. Më erdhi keq për adoleshenten, aq sa edhe për dorëzimin pa kushte të prindërve, braktisjen e pjellës së tyre, lënien në mëshirë të fatit, zgjedhjen e braktisjes si rrugën më të lehtë. Pyetja e parë që i bëra vetes qe: “A do ndihen të qetë pas kësaj?”. Thonë se fëmija është i ngjizur me shpirtin dhe deri në varr prindi nuk gjen prehje, nëse pjella e tyre vuan. Është i njohur tregimi i vrasësit që mbante në duar zemrën e nënës së tij, e cila në çastin që ai u rrëzua, i pëshpëriti: “A u vrave bir?”. Morali është i qartë: nëna është hyjnore dhe, ashtu si Zoti, falë dhe nuk gjykon mëkatarin, krijesën e vet. Për t’u kthyer te historia në fjalë ka pak gjasa që, pasi të jetë kapur nga forcat policore, t’i jetë dorëzuar gjykatës dhe të marrë dënimin sipas ligjit, vajza të kthehet në rrugë të mbarë, të jetë një person i denjë për shoqërinë. Shpesh ndëshkimi i ka bërë edhe më ekstremistë personat e këtyre moshave, i ka nxjerrë nga shinat dhe i ka bërë të paparashikueshëm. Duke ndenjur pranë të këqijve, i ka certifikuar për të keqen, i ka kthyer në kontingjente të krimit të organizuar. Po edhe nëse do të bënte efektin e kundërt, psikologjikisht ai fëmijë është i traumatizuar, i shkatërruar nga ana psikologjike, me shëndet mendor të cunguar, gjë që do ta pasqyrojë në një formë apo një tjetër gjatë gjithë jetës së vet. Asaj do t’i zhvillohet prirja e vetmisë, e mosbesimit të theksuar ndaj njerëzve, e dilemave, të cilat nuk do ta lejojnë të jetë kurrë një person social i pranueshëm. Mohimi i dashurisë dhe i përkujdesjes prindërore nuk mund të zëvendësohet asnjëherë dhe do të jetë një premisë e vazhdueshme për shkarje, për rënien në depresion, për pafuqi. Studiuesi i njohur Erik From e shpreh mjaft mirë këtë tendencë në librin e tij “Arratisje nga liria”. Çdo situatë, çdo përjetim i rëndë në moshën e brishtë të kalimit nga fëmijëria në adoleshencë lë gjurmë të pashlyeshme në ndërgjegjen e njeriut, është

»

11

Udhëkryqi i frikshëm në marrëdhëniet midis brezave si njolla e një ftohjeje të vjetër, e cila e komplikon vijimisht shëndetin e pacientit. Për të arritur në një konkluzion, në një vendim, duhet bërë analiza, sinteza e ngjarjes, i duhet vajtur problemit në rrënjë. Aty t’i merr vesh se si ka ndodhur, ku ke gabuar, sa është masa e fajit për çdo njeri. Mundet ti ia ke plotësuar anën materiale fëmijës sat, por jo atë shpirtërore, sepse ke qenë larg tij, sepse ke dashur të hiqesh autoritar, sepse nuk ke pasur kohë. Mundet që me vetëdije nuk ke tentuar kurrë të njohësh ndjenjat, dëshirat, kërkesat e tij dhe ai është rritur mu si bimë e harlisur në tokë djerrë, pa asnjë lloj ngrohtësie, krasitjeje dhe kultivimi. Dëshira për të pasur ca para në duar, për t’u argëtuar, për të dalë në qytet, në metropol, për të pasur ca liri dhe intimitet është më se normale te këto mosha. Është çasti i krijimit të personalitetit, i individualitetit, i shkëputjes nga kontrolli, nga rutina, rregullat fikse dhe të qenët autodidakt, zot i vetvetes. Në vendet perëndimore këtë pavarësi të rinjtë e fitojnë shumë herët, është një procedurë gati ekzakte, kur prindi e lë të lirë të tregojë dhe zhvillojë aftësitë e veta. Po natyrisht, atje mundësitë për ta bërë diçka të tillë janë reale dhe më këmbëngulësit, më luftarakët janë më të favorizuarit. Me një fjalë, të ardhmen duhet ta ndërtosh vetë dhe jo ta fitosh si mbështetje apo dhuratë nga prindërit. Masën dhe vlerën e gjërave duhet të arrish ta përcaktosh vetë dhe në përputhje me këto të ndërtosh prioritetet e tua. Ti je një parashutist i hedhur në xhungël e duhet të japësh provën e mbijetesës. Për arsye objektive në Shqipëri kjo fazë ende s’ka filluar. Prindërit bashkëjetojnë me fëmijët në moshë madhore, por edhe me prindërit e moshuar për arsye të zakonit, traditës apo të pamundësisë ekonomike, që nuk jep shanse intimiteti, privatësie. Mosnjohja e autoritetit të prindërit, shkëputja e

dhunshme nga tutela konceptohet herezi. Në rastin në fjalë elementi më komprometues duket vjedhja, grabitja e të hollave, e të ardhurave, që duhej të shërbenin si të mira materiale për një grup më të madh personash. Grabitja e pronës së përbashkët kërkon domosdoshmërisht dënim kolektiv, ndëshkim shembullor, burg. Po pse autorja ra në një batak të tillë, pse u tundua? Ajo nuk lindi e keqe, e njollosur, me cen; nuk është një gabim i natyrës, djalli, antinjeriu, një përjashtim. Sjelljen perverse e fitoi në rrethana, në kushte dhe në një ambient të caktuar. Ajo është viktimë e padijes, e mungesë së vëmendjes së njerëzve të afërt, por dhe të shoqërisë. Ajo ka klithur shpesh nga thellësitë e shpirtit, por britmën e saj s’e ka dëgjuar askush. Ajo është pjesë e mungesave, e depresionit të madh që po kalon shoqëria jonë në tërësi. Dëshira për zotërim dhe pamundësia për realizim - ja dilema, drama përfaqësuese. Ajo është zog i lirë, që kërkon t’i bjerë kryq e tërthor qiellit të kënaqësive me vrull të çmendur. Vetëm kur të shkojë lart ajo do ta kuptojë se nuk mund të fluturojë në mungesë të ajrit, dhe kur të zbresë poshtë, limiti është sipërfaqja e detit, e tokës, majat e thepisura të maleve, që ka rrezik ta vrasin. Ky është ligji me kufizimet e tij. Familja, shkolla, shoqëria e kanë detyrim ta edukojnë, t’i qëndrojnë pranë në çastet e vështira, ta ndihmojnë të ngrihet kur të rrëzohet. Gabimi i saj është edhe gabimi ynë, ndëshkimi i saj është pafuqia jonë. Në Shqipëri mungojnë shkollat, institutet e specializuara të riedukimit për kategori të tilla adoleshentësh, të cilat do të ndihmonin për rehabilitimin dhe integrimin e tyre. Ngjarjet fatkeqe si të vajzës në fjalë, që i drejtohen për zgjidhje definitive policisë, shtojnë dozën e mërzisë, të pesimizmit për nivelin, seriozitetin, efikasitetin e marrëdhënieve midis brezave, për të sotmen dhe të ardhmen e shoqërisë sonë.

Ceremoniali ushtarak një kartëvizitë e shtetit shqiptar

S

hoqëritë moderne në zhvillim, me veprimtari të gjerë e të shumanshme në lidhje ndërshtetërore me karakter politik, diplomatik, ekonomik, kulturor e sportive, e çmojnë rëndësinë ceremonialit si pjesë mbështetëse të protokolleve respektive. Të formësuar herët historikisht, rregullat e ceremonialit e kanë origjinën nga arsye praktike, estetike, mistike, kohore, politike, shoqërore, ambientale, ekonomike, morale, komunikimi e tregtare. Si tërësi rregullash ceremoniali disiplinon paraqitjen formale të enteve, titullarëve e detyrave që ata përfaqësojnë. Ai nënkupton njohje dhe mirësjellje, materializon atë grup parimesh që i bëjnë objektive format e marrdhënieve ndërmjet personave dhe organeve. Rregullat e ceremonialit shërbejnë për të krijuar një gjuhë dhe një kod sjelljeje të përbashkët, të përshtatshëm për të komunikuar në mënyrë korrekte qëndrimin dhe mendimin e aktorit, entit, subjektit, personit etj. Veçanërisht ceremoniali si rit ka brenda elemente të shumta patriotike, moralo-psikologjike, estetike dhe profesionale, elemente këto që mishërohen më së miri në ceremonialin ushtarak. Në këtë kontekst, ai mbeti dhe është jo vetëm për shoqërinë shqiptare, por kudo në shoqëritë tjera elementi më sinjifikativ i mbështetjes së ceremonialit shtetëror, i veprimtarive festive kombëtare, aktiviteteve kulturore, sportive etj. Performuesit e ceremonialit në tërësi janë një trupë profesioniste ushtarake, që për nga misioni, funksioni e specifika rrok më së miri statusin e një formacioni me vlerë të çmuar kombëtare. Veprimtaria e kësaj trupe ngaherë ka ndikuar e ndikon drejtpërsëdrejti në rritjen e krenarisë dhe dinjitetit kombëtar, si tregues i rregullit, disiplinës, përpikërisë, gatishmërisë mikpritjes, respektit e kulturës qytetare. Nëpërmjet zbatimit të rregullave të ceremonialit edukohen ndjenjat e ritmit me aftësitë ekzekutuese e interpretuese, duke dhuruar emocion e atmosferë të veçantë në axhendat protokollare bashkëpunuese. Në Shqipëri detyrat prominente të këtij riti kryhen nga Orkestra Frymore Kombëtare e Forcave të Armatosura dhe nga Truproja e Nderit, dhe kjo e fundit pjesë e strukturës së Forcave të Armatosura. Nëse rendim pas gjurmës, konstatojmë se në përpjekjet për konsolidimin e identitetit të tij kombëtar, veçanërisht pas shpalljes së pavarësisë, krahas të tjerave edhe shijet kulturore të popullit shqiptar u orientuan në formimin e elementeve thelbësisht ceremoniale. Ato nisën të ndërtohen në sinton me ato të vendeve të zhvilluara, e këtu kemi parasysh vetëm elementet që kanë të bëjnë me ceremonialin si rit në marrëdhëniet më të gjera shoqërore. Organizuar vullnetarisht, elemente të tilla u bënë pjesë e lëvizjes për pavarësi kombëtare. Tingëllimi si kushtrim për mobilizim i përcolli luftëtarët shqiptarë në luftërat për çlirimin dhe mbrojtjen e vendit. Ky lloj tingëllimi e ka zanafillën në lëvizjen kulturore që shpërtheu fill pas krijimit të Lidhjes

Nga AZEM PARLLAKU

Shqiptare të Prizrenit më 1878. Shkodra, Korça, Elbasani, Vlora, shoqëria “Vatra” në Boston institucionalizuan rolin e përcjelljes e të solemnitetit të evenimenteve shoqërore e politike. Më 1924 Fan Noli, kryeministër, i bie flautit në bandën e Tiranës, e cila më vonë u quajt “Banda Mbretërore”, e përbërë kryesisht nga muzikantë të “Vatrës” të ardhur nga Amerika e të tjerë, që kishin studiuar kryesisht në Itali. Në vitet e republikës (19251928), e sidomos të monarkisë (1928-1939) kjo bandë muzikore kuotohet mbi baza profesionale e institucionale si bandë mbretërore e xhandarmërie në shërbim të ceremonialit shtetëror e atij ushtarak. Në vitet 1939-1944 ushtritë pushtuese përdorën bandat e tyre muzikore, por gjithsesi në këtë periudhë bie në sy kombinimi i elementit përbërës të këtyre formacioneve me muzikantë vendas e të huaj. Tetori i vitit 1944 shënon krijimin e Orkestrës Frymore të Ushtrisë. “Burrat që zgjonin qytetet”, instrumentistët e kësaj kohe u mblodhën në Priskë të Tiranës për të krijuar këtë formacion muzikor, i cili inaugurohet në shoqërimin e paradës së 28 nëntorit të vitit 1944. Që nga ajo kohë Orkestra Frymore Kombëtare e Forcave të Armatosura është bërë pjesë e pandashme e performancës sonë shtetërore e ushtarake. Shoqëritë moderne në zhvillim, me veprimtari të gjerë e të shumanshme në lidhje ndërshtetërore me karakter politik, diplomatik, ekonomik, kulturor e sportive, e çmojnë rëndësinë ceremonialit si pjesë mbështetëse të protokolleve respektive. E tillë është dhe trupa ceremoniale e Shqipërisë, e cila e ka të larmishëm jetëshkrimin e saj. Referuar ligjit për ceremonialin shtetëror në Republikën e Shqipërisë, njësia e ceremonialit ushtarak është në rol mbështetës për protokollin e shtetit, e krahas kësaj edhe për ceremonitë me karakter ushtarak e më gjerë. Performanca, qëndrimi dhe uniforma e kësaj trupe nuk mund t’i ikë fokusit të kamerave e fotoaparatëve, për t’u servirur si imazh nëpërmjet televizionit e shtypit të ilustruar. Aspak pa hiperbolizuar, mjafton të sjellësh në vëmendje se ç’ndjesi dhe emocion përjeton një 20-vjeçar efektiv i Truprojës së Nderit tek nderohet nga burra shtetesh e gra të hekurta. Por vlerësimi dhe mbështetja e kësaj trupe kërkohet të jetë njësoj si trupat e tjera ceremoniale shtetërore në rajon e gjetkë. Duke mbajtur në konsideratë rëndësinë dhe specifikën e misionit që kryen kjo trupë, është më se normale të institucionalizohen projekte për kompletim në resurse për ta shndërruar atë në diamantin e performancës së ceremonialit shtetëror e ushtarak. Për vetë rëndësinë dhe specifikën e misionit, vlerën që mbart, të shkuarën e të ardhmen e saj, kjo trupë e ka të nevojshme statusin specifik në trajtim e përkujdesje. Pa artikuluar se çfarë mund të jetë një ushtarak i Truprojës së Nderit, pasi këtu komenti nuk ka vlerë, po ndalojmë te roli i veçantë i Orkestrës Frymore Kombëtare të Forcave të Armatosura në realizimin e ceremonialit shtetëror. Për këtë ajo duhet trajtuar më së shumti njëlloj si Orkestra e Radiotelevizionit apo formacionet muzikore të Operës e Baletit,

të cilat rezultojnë të trajtuara dukshëm më mirë. Kur evidentojmë këtë fakt, duhet të mbajmë parasysh vështirësinë e natyrën e veçantë të shërbimit të orkestrantëve të këtij formacioni. Orkestra Frymore nuk ka pse të mos quhet formacion elitë e performancës së Forcave të Armatosura, e në këtë kontekst ajo duhet të mbështetet dhe vishet me uniformë sa më përfaqësuese. Kurrë nuk të jemi dorështrënguar nëse bëhet fjalë që ky formacion të posedojë disa lloje uniformash në sinkron me llojin e nivelin e ceremonive për mbështetje. E ritheksuam këtë fakt për të nënvizuar se është e nevojshme rivlerësimi i fushës së përgjegjësive të këtij formacioni, që gjithsesi de facto kryen detyrën e Bandës Frymore Kombëtare. Nisur nga ky fakt, ky formacion artistik kombëtar e ushtarak së bashku me Truprojën e Nderit duhet vlerësuar e trajtuar posaçërisht me resurset e nevojshme ligjore, morale e monetare që gëzojnë formacione të një rëndësie si të tillë. E këtu mund të rishikohen probleme që kanë të bëjnë me statusin e kësaj trupe, kompletimin më të mirë të saj me pajisje, veshjen me uniformë e simbole dinjitoze përfaqësuese si në aspektin kombëtar, ceremonial e ushtarak, uniformë të posaçme. Referuar misionit dhe detyrave që kryen kjo trupë, mund të thuhet se ajo është më shumë se kartëvizitë e shtetit shqiptar. Mbështetja e ceremonialit shtetëror, atij ushtarak dhe shumë veprimtarive të tjera për interesa të enteve të ndryshme e kanë kthyer atë në strukturë të mirëfilltë, ku performanca e saj rrezaton ndikim dhe respekt të veçantë. Kuptimi dhe realiteti për çdo event nuk është gjë tjetër veçse një sistem rregullash që e disiplinojnë atë. E kur bëjmë fjalë për ceremonialin si rit jemi në gjendje të kuptojmë rëndësinë që ai ka pasur e ka në marrëdhëniet shtetërore e shoqërore. Perspektivat tona integruese në gjirin e shoqërive të zhvilluara e rëndësia që ata i kushtojnë protokollit zyrtar e qas nevojën për funksionimin në parametrat që duhen të një trupe të tillë ceremoniali. Pikërisht për këtë fakt vëmendja ndaj saj ka pse fiton terren. Duhet pranuar dhe vlerësuar se në nivel kombëtar kjo trupë është e do të mbetet pjesë mbështetëse e zhvillimeve mbresëlënëse në jetën tonë kombëtare, po kaq përçuese e emocioneve të fuqishme që dhurojnë evenimente të tilla si: vizita të personaliteteve shtetërore, manifestime ushtarake, manifestime kulturore e sportive, ku himni i flamurit tonë kombëtar këndohet me shpirt e zemër. Përveç sistematikës, harmonisë dhe ritmit të çdo himni të një vendi tjetër që ekzekuton Orkestra Frymore Kombëtare e Forcave të Armatosura, janë instrumentistët e trupës muzikore dhe profesionistët e Truprojës së Nderit ata që përjetojnë emocionet që e bëjnë të ndryshojë himnin e një kombi nga ai i një tjetri, sepse janë shumë elemente që formojnë këtë ndjeshmëri, si: jeta e atij kombi, besimi, filozofia, struktura shoqërore. E gjithë kjo ndjeshmëri tregon se misioni specifik i kësaj njësie është një artikulim i shumanshëm, shumëdimensional, dinamik e jetësor, ndaj duhet bërë.


12

« GOSSIP

E mërkurë 14 gusht 2013 •

14-15

KENAN: ADELE

NGA SHITËSI BLEVA KIKIRIKË, JO DROGË

i futet aktrimit? Adele raportohet se do ta provojë veten edhe në aktrim, pasi ka siguruar një rol në filmin me temë spiunazhi, “The Secret Service”. Këngëtarja, tashmë ka dëshmuar se ajo di të këndojë dhe, me miliona disqe të shitura, ka dëshmuar edhe se muzika e saj pëlqehet. Por, pasi realizoi këngën shoqëruese të filmit më të suksesshëm James Bond, “Skyfall”, Adele tash pritet të luajë një rol negativ në filmin “Secret Service”. Në film do të luajnë Colin Firth dhe Sir Michael Caine, të dy në rolin e superagjentëve të cilët luftojnë një ekip banditësh të drejtuar nga Samuel Jackson. “Adele është saktësisht çfarë Matthew (Vaugh, regjisori) ka kërkuar. Ai dëshiron emra të njohur të profileve të ndryshme për të shtuar popullaritetin e filmit dhe për ta bërë atë përfitues”. “Ju nuk mund të gjeni më të madh se Adele në muzikë, që është arsyeja se pse ai është aq i vendosur ta përfshijë atë. Ajo do të një vlerë të madhe në ekranin e madh”, ka thënë burimi për The Sun. Një yll tjetër britanik që pritet të luajë në film, me një paraqitje të shpejtë, është edhe futbollisti i pensionuar David Beckham.

A

ktori i famshëm turk, Kenan Imirzalioglu, ka deklaruar se nga shitësi kishte blerë kikirikë dhe fëstëkë, e jo drogë. Ylli i njohur për rolet e Ezel dhe Mehmet Kosovali javë më parë u arrestua nga policia për posedim droge, ndërsa u spekulua se ai dhe një numër i madh aktorësh tjerë kishin ndihmuar dilerët në tregtinë me lëndët narkotike. Megjithatë, 39-vjeçari i ka thënë policisë se ka përdorur drogë “vetëm disa herë” dhe se nuk është konsumues i rregullt i narkotikëve e as që merret me shitjen e tyre. Për më shumë, ai ka thënë se nga dileri i quajtur Eraja ka blerë gjësende për të ngrënë. “Nga Eraja kam blerë kajsi të thata, arra, kikirikë, fëstëkë dhe gjëra të ngjashme. Kryesisht jemi dëgjuar me telefon, ndërsa në veturë kam akoma dy qese të tilla me kikirikë”, citon portali turk Aksam fjalët e Imirzalioglut.

Jennifer Aniston shmang takimin me Angelina Jolie Jennifer Aniston ka ndërruar biletë avioni vetëm për të shmangur Angelina Jolie, të fejuarën e ish-bashkëshortit të saj Brad Pitt. Të paktën kështu thuhet në portalin ‘X17’, sipas të cilit dy aktoret kishin prenotuar të fluturonin në të njëjtin avion për të shkuar nga Londra në Los Angeles. Por sapo Aniston ka marrë vesh për bashkëudhëtaren, ka anuluar planet dhe ka udhëtuar një ditë më pas. “Asistentja e Jen i ka riprogramuar fluturimin për sot, pasi mori vesh se Angelina do të ishte në të njëjtin avion”, thotë një burim. Kështu Jolie ka fluturuar të dielën bashkë me të birin, ndërsa Aniston ka lënë Londrën pasditen e djeshme. Pitt e Aniston u divorcuan në vitin 2005, pasi ai njohu Jolie gjatë xhirimeve të filmit “Mr. & Mrs. Smith”. Tani Aniston është fejuar me Justin Theroux, me të cilin do të martohet pas disa javësh.

Zodiak: Cila shenjë puth më mirë? Secili puthjen e përjeton në mënyra të ndryshme. Të shohim se si puth secila shenjë e horoskopit. DASHI: Puthja e Dashit është energjike, e fuqishme dhe mbresëlënëse. Dashi aktit të puthjes i qaset me entuziazëm dhe ai di se si “ta ndezë” partnerin. DEMI: Demi puth ngadalë, në mënyrë sensuale dhe fuqishëm. Demat mu para puthjes dëshirojnë të përkëdhelen apo partnerin ta kapin për dore. BINJAKËT: Binjakët kanë natyrë të ndryshueshme, gjë që shprehet edhe në puthjen e tyre. Megjithatë, është e sigurt se nuk do t’ju zhgënjejnë, sepse Binjakët janë të shkathtë në puthje. GAFORRJA: Gaforret dëshirojnë të puthen, ndërkaq shumë shpesh ato janë edhe iniciatore të puthjeve. Do t’ju kënaqin, mirëpo nuk do t’ju ngazëllejnë. LUANI: Kur t’ju puthë Luani, nuk do t’ju dridhen këmbët. Më mirë është që vetëm të relaksoheni dhe t’i dorëzoheni. VIRGJËRESHA: Mund të thuhet lirisht që puthja e Virgjëreshës është e përsosur, sepse është e ndjeshme dhe e kujdesshme. PESHORJA: Peshoret dëshirojnë ta kënaqin partnerin, mirëpo presin po të njëjtën dozë kujdesi nga partneri. Çdo puthje e Peshores është unike, andaj edhe kënaqësia është e sigurt. AKREPI: Akrepat janë zjarrtë, që do të thotë se vetvetiu edhe puthjet e tyre janë të tilla. SHIGJETARI: Shigjetarët gjithmonë dëshirojnë më shumë se ajo që marrin. Nëse dëshironi t’i bëni për vete pjesëtarët e kësaj shenje, përsëritni puthjet pa ndërprerë. BRICJAPI: Bricjapët puthen në mënyrë elegante dhe të përsosur. Megjithatë, nëse dëshironi të merrni puthje nga pjesëtarët e kësaj shenje të horoskopit, do t’ju duhet të keni shumë durim, sepse ata puthjet nuk i japin lehtë. UJORI: Ujorët i duan puthjet e papritura dhe të pazakonshme. Nëse dëshironi t’ia merrni këtë formë butësie, duhet patjetër të tregoheni gjoja të painteresuar, në mënyrë që t’i “detyroni” t’ju japin puthje. PESHQIT: Peshqit puthen butësisht, me ndjenja dhe me kujdes, juve ju mbetet vetëm t’ua ktheni në po të njëjtën mënyrë.


• E mërkurë 14 gusht 2013

»

13


14

« DOSSIER

E mërkurë 14 gusht 2013 •

NACIONALIZMI SHQIPTAR

Raporti: Internimet e gjermanëve në kampet e përqendrimit, shumica anëtarë të Ballit

D

Nga Albert KOTINI

osja 7 (faqe 1-4) B. Kombëtar përmban: “Shkodër erdhi dita jote. Shkodër pionierja e nacionalizmit shqiptar, mos shkoni pas një grupi aventurierësh, fitimet e deritanishme të tyret, janë shkaktuar nga mungesa e organizimit jot ë mirë të nacionalistëve dhe nga propagandat e bukura që ata kanë. S’keni të bëni as me rusë as me anglezë dhe as me Amerikën. Keni të bëni me çeta kriminelësh, me idealistë të çmendur, me djem të papjekur. Më mirë bë varr se sa me faqe të zezë. Shkodër erdhi dita jote, bashkohu dhe zbardhja faqen Shqipërisë”. Shkresa nr. 1037 shkruan: “Besa e dhënë në Lurë për bashkimin kombëtar me frymë nacionaliste për shpëtimin e mëmëdheut tonë të dashur, për një Shqipëri të bukur etnike dhe me të vërtetë të lumtur. Malësorët dhe krerët e Dibrës, Matit, Krujës, Lurës dhe Lumës dhanë besën shqiptare, si në Prizren me zërin e thirrjes së Abdyl Frashërit. Malësorët tanë krenarë vendosën itifakun me qëllim shmangien e çdo konflikti midis personave duke rregulluar çdo grindje e të drejtash për të pushuar gjakun dhe të sigurojnë qetësinë nga keqbërësit. Komanda e përbashkët ushtarake përbëhet nga 61 krerë bajraqesh, nga të cilët: Fiqiri Dine (Maqellarë); Muharrem Bajraktari (Ujnish); Cen Elezi (Sllovë); Abaz Kupi (Krujë); Hysni Dema (Homesh); Myftar Kaloshi (Kandër); Ali Maliqi (Kërqishtë); Aqif Lleshi (Zogaj); Suk Kurti (Gollobordë) etj. . . ”. Shkresa nr 1054, shtator 1943 shkruan për Lidhjen e Dibrës dhe Komitetin e Dibrës: “Mbas mbledhjes së Lurës B. Kombëtar u kurorëzua në mbledhjen e Dibrës ku përfaqësuesit e Kosovës së Jugut; Tetovë, Gostivar, Strugë e Kërçovë u mblodhën nën kryesinë e B. Kombëtar për të vendosur bashkë me vëllezërit dibranë të Shqipërisë së vjetër fatin e atdheut. Në këtë kuvend madhështor në të cilin morën pjesë më se 40 krerë të maleve, përfaqësues të popullit, u formua komiteti dibran, forcë e konsiderueshme e Shqipërisë së re. Anëtarët e këtij komiteti deklaruan solemnisht se, “nacionalizmi shqiptar ka për detyrë të shenjtë të shpëtojë atdheun, detyra dhe objektivi jonë kryesor është Shqipëria e lirë dhe etnike”. Në bashkëpunim të ngushtë B. Kombëtar me komitetin dibran me z. Fiqiri Dine në krye, krijuan komitetin qarkor të prefekturës së Dibrës dhe çeta të B. Kombëtar...; të koordinojnë forcat kombëtare në mes Kosovës dhe Dibrës për luftë të vendosur kundër çdo lloj armiku që do të kërkojë të dëmtojë integritetin tokësor shqiptar. Ne të B. Kombëtar i themi popullit shqiptar sot se organizimi i mbrojtjes së kufijve të Kosovës, koordinimi i të gjitha forcave dibrane nën një komitet politik dhe ushtarak dhe kuvendi i bashkimit të malësorëve në Lurë janë ngjarjet më me rëndësi historike për Shqipërinë tonë”. Populli shqiptar lë të vërë re, le të mendojë intelektualizma shqiptare, le të gjykojë dhe të gjithë së bashku, si vëllezër që jemi besabesë të ecim drejt revolucionit kombëtar. Për lirinë tonë kombëtare, për një Shqipëri etnike, të lirë, të pavarur dhe demokratike”. Balli Kombëtar. Shkresa nr. 1069 mbi “Malësinë e Dukagjinit në këmbë për liri”, përmban 81 përfaqësues të 12 bajraqeve me program të plotë. Në traktin “Demasiin i squet” në nëntor 1943 shkruhet: “Në fillim partia komuniste mundohej të diskreditonte B. Kombëtar duke propagandu-

ar në popull se kjo organizatë ishte e bejlerëve e se në të bënin pjesë emra të përveçëm. Më vonë u fol se bashkëpunon me gjermanët. Po ndërsa Italia kapitullonte pa kushte, këmishëzezat me gjeneral Aziz gjetën strehët te komunistët, të cilët i përdorin kundër shqiptarëve. Kështu në Vlorë më 8 tetor 1943, djaloshi nacionalist Aziz Sharra, nip i Cen Sharrës, anëtar i Ballit. Në datën 10 tetor, ushtria gjermane bën një oracion në Vlorë duke rreshtuar 104 vetë që i internon, nuk dihet se ku. P. Komuniste akuzon Ballin si bashkëpunues i gjermanëve në këto veprime. E vërteta është se gjermanët jo vetëm nuk bënë asnjë dallim, por dënim më të madh në këtë mes e pati vetë Balli, ku mesatarisht dhe përveç 3-4

komunistëve, të tjerët ishin të Ballit dhe asnjanës. Në qoftë se Jakup Deliallisi vret njerëzit që i rrëmbejnë dhentë, të cilët ishin komunistë (sipas logjikës komuniste), duhet me qenë medoemos të Ballit. Tani nxjerrin të famshmin Irfan Ohri. Ky agjent i SIM-it dhe tani i gestapos, sipas komunistëve është i Ballit. Në qoftë se Alush Lushanaku me njerëz të tjerë të Shefqet Vërlacit u bien komunistëve sipas parimit komunist, këta duhet të jenë të Ballit”. Thirrje popullit të Beratit: “Gjer më 1941, kur del në skenë P. Komuniste, e cila u formua nga shkrirja e tre grupeve të ndryshme komuniste dhe u organizua nga të dy aleatët e P. K. Jugosllave, anëtarë të Komitetit qëndro të Me-

tohisë, Miladin Popoviç dhe Dushan Mugosha. Qysh atëherë P. K filloi aktivitetin agjitativ e luftarak jo më tepër për çështjen kombëtare, sesa për të hequr bazën e luftës, nëpërmjet partizanëve jugosllavë. Partia Komuniste ra në garën më të madhe politike. Në vend të bënte një luftë për çlirimin kombëtar, sipas programit minimal të partive komuniste, ajo u hodh drejtpërdrejtë në luftë klasash, duke lënë pas dore nacionalistët atdhedashës. Ajo krijoi vetë divergjencat me nacionalistët shqiptarë. Fakti më i mirë është Këshilli Nacional-Çlirimtar, pjellë satanike e P. Komuniste, i paraqitur si përmbledhës i të gjitha rrymave politike... mbasi veçimet e tyre janë thjesht komuniste. Ku qëndron pra, solidariteti komunist për luftën nacional-çlirimtare? Shumë prej aleatëve të partisë, sidomos grupi i të rinjve, kërkonin të mos disponoheshin nga P. K. Jugosllave, u dëbuan nga gjiri i saj prej Miladinit e Dushanit, duke diskutuar me parullat më të poshtra se A. Lulja, S. Premtja, Pal Terova. Më vonë del në skenë edhe organizata e Ballit Kombëtar me Dekalogun e saj, ushtrinë kombëtare. Me hyrjen në Berat, pse vratë të pafajshmit Kadri Qajajazi, Riza Nishica dhe Skënder Toska. Na dhatë një këshill nacional-çlirimtar me Kostaq Stefën dhe Vasil Qirjakon, që kanë qenë fashistët më tipikë. Na vutë në krye të çetave njerëz si Izet Agacin, Selfo Kahremanin dhe Selman Probatin (Venireshën), që kanë qenë vegla qorr të kriminelit Isa Toska. Ja! Këto i dhanë popullit, i cili ua ka frikën, por nuk ju simpatizon. Durimi arriti pikën kulmorë. Nuk mund të rrinim më me duar kryq. “Heshtja e një të dituri bën më tepër sesa marrëzia e një të çmenduri”, - thotë Sokrati. Kështu që vendosëm dhe vepruam: si një grup komunist ne do të bashkëpunojmë dhe jo të shkrihemi me Ballin Kombëtar”. Për grupin komunist shqiptar të degës së Beratit Namik Mehqemeja, Resul Tozhari, Fatbardh Guri, Han Karkanjozi. Tetor 1943. Shkresa nr 3327, dhjetor 1943, drejtuar popullit të Korçës: “Luftë pushtuesve, shpëtimi i atdheut! Lufta vëllavrasëse duhet ndërprerë, e nxisin sllavët. Mbi të gjitha për flamurin kuq e zi, Shqipëria Etnike, liri dhe pavarësi, demokraci. Rroftë Shqipëria. Qazim Prodani, Jani Dilo”. Shkresa 3215 nëntor 1943, me titull “Komandanti i një çetë komuniste” bëhet me fakte për terrorin që ka bërë Mehmet Shehu”. Trakti i tretë i Xhelal Staraveckës (ish-komandant i Br. 2 S) bën fjalë për torturat që bëheshin në emër të Dushanit, i cili merrte pjesë edhe vetë. Kështu për ngjarjen e dt. 9 tetor 1943, ai shkruan: “Mehmet Shehu (si Isa Toska), merr një kompani nga Fraveshi, vjen në Priskë të marrë


DOSSIER • E mërkurë 14 gusht 2013 kontakt me ne. , Ishtë nisur edhe ky për një aksion brenda në Tiranë. Shkoi rrethoi xhandarët e psotkomandës te Varri i Bamit dhe u thirri të dorëzoheshin. Xhandarët përgjigjen negativisht, ndërsa Mehmet Shehu menjëherë shkon në një shtëpi tjetër dhe pyet se ku është post komandanti i asaj poste. E gjeti në shtëpinë e tij, dhe e thirri, i cili kur doli u vu në dispozicion të Mehmet Shehut me buzëqeshje dhe bile me vullnet të mirë shkoi në postëkomandë, u thirri xhandarëve të tij që të dorëzohen. U tha se nuk kishin asnjë rrezik dhe se këta ishin shqiptarë. Xhandarët u dorëzuan, u shoqëruan dhe u dërguan tek unë (Xhelal Staravecka). “T’i bëjmë gjyqin”, - tha Mehmeti…Por gjyqi i tyre ishte bërë: plumbin kokës! Për formalitet i mori në pyetje. E, çfarë pyetje. U mori vetëm emrat që i kam edhe sot në defter shënimesh. Kapterr Adil Maksuti, nga Margëlliçi; Xhandar Prenk Marku nga Kaçinari i Kthjellë; Zef Simoni nga Fishtja e Zadrimës; Prenkë Shkreli nga Malësia e Shkodrës; Prenkë Kol Marku nga Kaçinare e Kthellës; Pjetër Shkjalleshi nga Kthjella. Pesë të fundit kishin më shumë se një vit në shërbim, ndërsa u pushkatuan. Unë munda të shpëtoj vetëm një kapterrin Adil Maksuti, i cili kishte vetëm 15 ditë shërbim. Pasi u kthyem në brigadë në Fravesh, sapo arritëm, i dhamë raportet komandantit terrorist Dushanoviçit, midis të tjerave dhe vendimin që kishim marrë për kapterin. Pas raportimit ai tha: “Ani, ani, po le ta shohë edhe Tahiri njëherë”. Tahiri ishte Tahir Kadareja, nga Gjirokastra me zëmër si Dushani i dytë, i cili tha, se ai kapter duhet vrarë se ka qenë milic më 1918, dhe e vranë. Atë ditë kemi vrarë 13 viktima të pafajshëm. Atë ditë janë bërë torturat prej Dushanit, i cili i quante të zakonshme. Pa më pyesni mua? Edhe unë kriminel jam, shpirtin të fortë e zëmrën të eshkët e kam, e gjumi nuk më del nga tmerri. Po, ah sa larg unë nga ata” Shkresa nr. 3252, dhjetor 1942, shkruan: “Bishat e egra nën komandën e Mehmet Shehut dhe Hysni Kapos, hapin zjarr menjëherë, një zjarr të denduar banesave të Dukatit me mortajë dhe mitraloz, duke vrarë e duke plagosur gra dhe fëmijë. Dukati trim, sado i papërgatitur, pas një lufte 15-orëshe, shpartallon fuqitë e terroristëve antishqiptarë. Mbeten të vrarë në fushën e nderit: Beqir Elmazi, Salo Mëhilli, Shyqyri Nezha, Murat Bodua, Muharrem Beqir Jazo. 1. 12. 1943”. Komiteti Qarkor i Vlorës, Balli Kombëtar Shkresa nr. 3466 dt 30. 1. 1944, shkruan: “U dorëzuan në fuqitë nacionaliste të Korçës komandantë që bënin pjesë në të vetëquajturën ushtri nacionaliste e Korçës, komandantë që bënin pjesë në të vetëquajturën ushtri nacionalçlirimtare. Po shënojmë disa prej tyre: Hasan Molica, Xume Protopapa, Hivzi Pogoni, Kapllan E. Frashëri, Puçe Moçani dhe Hysen Pojani. Vëtem në formë kronike sjellim në dijeni: Bame Gjonomadhi, i kapur prej nacional-çlirimtarëve u gjet i rrjepur afër katundit pumirë; Në përruan e Shipkës afër Voskopjës, u gjetën kufomat e 170 shqiptarëve të masakruar. Këta ishin të atyre të mjerëve që xhelatët kanë kapur në pellgun Berat-Vlorë”. Balli Kombëtar në janar të 1944, në shkrimin “Një përgjigje për thirrjen që i bën Partia Komuniste popullit të Vlorës dhe Mallkastrës, sqaron: Kush e provokon luftën pas krahëve në Tragjas, Velç, Gjorme, Dukat, Gumenicë e gjetkë dhe të shkaktosh vëllavrasje, të vriten aq djem në betejë sa që nuk kanë rënë kundër fashizmit. Sot e gjithë Shqipëria që nga Kosova e madhe e deri në Çamëri, janë bashkuar shpirtërisht dhe mendojnë vetëm shqiptarisht”. Në dokumentin “Sllavët heqin maskën e komunizmit”, korrik 1944, në shkresën 5281 shkruhet: “Nacional-Çlirimtarja pati një mbledhje me shumë rëndësi në Beranë (qytet afër Pezës). Merrnin pjesë në këtë mbledhje anëtarë të partive komuniste serbe, malazeze, maqedonase, shqiptare. Partia Komuniste shqiptare përfaqësohej nga pesë studentë universitarë nën kryesinë e Ali Avdisë, komandant brigade. Tito kishte dërguar si përfaqësues një kolonel. Koloneli hapi mbledhjen duke thënë: “Në bazë të marrëveshjes që u bë në kohët e fundit në Bari të Italisë, në mes të mbretit Pjetër të Jugosllavisë dhe mareshalit Tito, ushtritë e nacionalçlirimtarëve hipën në komandën e drejtpërdrejtë të mbretit Pjetër për një Jugosllavi të madhe demokratike. Prandaj sot e tutje, gjithnjë në bazë të marrëveshjes më mbretin Pjetër, ushtarët do të përshëndesin ushtarakisht dhe

Trakti i tretë i Xhelal Staraveckës (ish-komandant i Br. 2 S) bën fjalë për torturat që bëheshin në emër të Dushanit, i cili merrte pjesë edhe vetë. Kështu për ngjarjen e dt. 9 tetor 1943, ai shkruan: “Mehmet Shehu (si Isa Toska), merr një kompani nga Fraveshi, vjen në Priskë të marrë kontakt me ne. , Ishtë nisur edhe ky për një aksion brenda në Tiranë. Shkoi rrethoi xhandarët e psotkomandës te Varri i Bamit dhe u thirri të dorëzoheshin. Xhandarët përgjigjen negativisht, ndërsa Mehmet Shehu menjëherë shkon në një shtëpi tjetër dhe pyet se ku është post komandanti i asaj poste. E gjeti në shtëpinë e tij, dhe e thirri, i cili kur doli u vu në dispozicion të Mehmet Shehut me buzëqeshje dhe bile me vullnet të mirë shkoi në postëkomandë, u thirri xhandarëve të tij që të dorëzohen. U tha se nuk kishin asnjë rrezik dhe se këta ishin shqiptarë. Xhandarët u dorëzuan, u shoqëruan dhe u dërguan tek unë (Xhelal Staravecka).

nderimi me grusht ndalohet rreptësisht”. Ali Avdia u trondit pa masë nga këto fjalë se mundimi i tij dhe i partisë që përfaqësonte paskësh qenë një ëndërr dhe shtytjet dhe urdhëresat që kishin marrë nga Tito, gjer në atë çast, paskëshin qenë vetëm për të shfrytëzuar komunistët ballkanas në interes të Jugosllavisë së madhe dhe u ngrit e i tha kolonelit: “Tito e ti jeni tradhtarë të ndyrë të idesë që kemi ushqyer”. Kështu krisi pushka e mbetën të vrarë mbi 50 vetë, nga të cilët edhe vetë Ali Avdia”. Dosja nr. 1, shkresa 3024, e shtatorit 1943, përmban për legalitetin këto të dhëna: “Partia nacionale-zogiste drejtohet nga shqiptarë, ndërsa ju si fortesë vazhdonit sulmet e brendshme mbi armikun e përbashkët. Mbreti ynë i dashur Zogu I. që tash 5 vjet në mërgim me bashkimin e shqiptarëve të jashtëm dhe me ndihmën e djalërisë së brendshme me kurajën burrërore i mbyllte gojën tradhtarëve që vërtiteshin rreth tij, mundi me e futë Shqipninë në fuqitë anglo-saksone e me Rusinë Sovjetike, duke i dhënë të kuptojë botës për fatin e saj. Pastaj ishte letra që i dërgon Zogu I, Çurçillit dhe përgjigja e tij ishte: “Naltmadhni, e gjeta rastin sot që me anën e naltmadhnisë tuaj të lajmëroj popullin kreshnik shqiptar se mbas luftës vendimtare, Shqipnia do të jetë e lirë duke gëzuar të gjithë të drejtat e sovranitetin e mëparshëm”. Shqiptarë hidhni poshtë çdo propagandë armike e tradhtare, lini mënjanë fe e ide dhe vazhdoni trimërisht përgatitjen e saj të fundit për ta dëbuar armikun. Sulmet e jashtme e të brendshme ndaj Zogut I, që nga 7 prilli 1939, s’ka përse thonë se jemi pjesëtarë me patriotizmin shqiptar. Çka do të thotë mësuesi i qelbur i katundarëve, Kol Bib... Këmishën e zezë të veshur ende etj. ”. Në partinë

»

15

nacionaliste zogiste janë: kolonel Fiqiri Dine, komandant i përgjithshëm; Major Abaz Kupikomandant çete; Major Aqif Lleshi; Major Sul Kurti; Major Myftar Kaloshi; Major Cen Elezi. Dosja 1, i referohet statutit të partisë politike kombëtare social-demokrate, që përmban 26 nene dhe 6 kapituj gjithsej 5 faqe. Në kapitullin e parë jepet qëllimi i partisë: neni 1 “Partia Politike kombëtare social-demokrate është formuar me qendër në Tiranë. Qëllimi i kësaj partie ishte lartësimi politik moral dhe intelektual, si dhe përmirësimi ekonomik dhe përparimi shoqëror i popullit shqiptar. Këtë qëllim partia do të arrijë me anën e organizimit shtetëror, kurajë të ketë drejtimin e shtetit tërthorazi duke influencuar opinionin publik”. Neni 2 “Programi Kryesor i Partisë”: - Sigurimi i pluralizmit të indipendecës së kombit dhe i kufijve të tij etnikë me anën e plebishit. - Sigurimi i një regjimi konstitucional demokratik popullor më anë të votës. Sigurimi i lirisë kryesore të njeriut, i fjalës, i mbledhjes, i shtypit dhe i fesë. - Organizimi i arsimit financiar dhe ekonomik të vendit për në favor të të gjithë popullit… etj. - Organizimi shëndetësor etj. - Përhapja e kulturës popullore me mjete më të shpejta. Neni 3 “Për t’u bërë ballë shpenzimeve të nevojshme për funksionimin e partisë, ajo mund të mbledhë kontribut me anëtarët e saj…” Në kapitullin e dytë përfshihet administrimi i partisë. Kapitulli III përfshin degët e partisë; Kapitulli IV përfshin kompetencat e organeve të partisë; kapitulli V përfshin ndryshimin e statutit; kapitulli VI përfshin dispozitat tranzitore dhe të përkohshme.


16

« HIPOTEKA

E mërkurë 14 gusht 2013 •

HIPOTEKA NIS REGJISTRIMIN FILLESTAR TË PRONAVE NË SHKODËR

Familjet që duhet të plotësojnë dokumentet në ZRPP Zyra Qendrore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme (ZQRPP) njofton se ka filluar Afishimi Publik i Regjistrimit Fillestar të Pasurive të Paluajtshme për Zonën Kadastrale Nr. 8593, të qytetit Shkodër. Ky afishim bëhet në territorin e Zonës Kadastrale Nr. 8593, saktësisht në adresën, Rruga “Marin Biçikemi”, në kryqëzim me Rrugën “Simon Rrota” (200 metra larg kishës), Shkodër. Periudha e Afishimit Publik do të vazhdojë 45 ditë kalendarike. Të gjitha subjektet private dhe shtetërore që kanë të drejta pronësie, ose të drejta të tjera reale mbi pasuritë e paluajtshme në Zonën Kadastrale Nr. 8593, janë të ftuar të verifikojnë Regjistrimin Fillestar të pasurive të tyre. Në këtë fazë të këtij procesi, është e rëndësishme bashkëpunimi i ngushtë i EMRI I PRONARIT “G.p.drithi” Sh.a “G.p.drithi” Sh.a “Laurus” Sh.p.k Abaz Sulejman Lezha Abdulla Hamdi Salihi Abdulla Musa Trashani Abdullah Ali Sylja Abdullah Ali Sylja Abdurrhaman Hysen Musaraj Abdyl Ibrahim Dashi Abdyl Shaban Kurtaj Adelajde Gjoka Adelajde Gjoka Adelchi Shqiperia Adelchi Shqiperia Adelchi Shqiperia Shkoder Adelchi Shqiperia Shpk Adelchi Shqiperia Shpk Adelina Simoni(Delaj) Adelina Mark Simoni(Delaj Adem Haxhia Adem Haxhia Adem Haxhia Adem Haxhija Adem Shkreli Adem Shkreli Adem Turkaj Adem Hamdi Haxhia Adem Hamdi Haxhija Adem Hamdi Haxhija Adem Hamdi Haxhija Adem Hamdi Haxhija Adile Hasan Ishmaku Adile Sadik Qehaja Adlije Isa Jahja Admir Paja Admir Ferid Uruci Admir Maslhar Dragusha Adnan Bushati Adnan Kallogjeri Adnan Kallogjeri Adnan Kallugjeri Adnan Shkreli Adnan Shkreli Adnan Shkreli Adnan Shkreli Adnan Murat Kallugjeri Adnan Xhemal Jukni Adnand Isa Golemi Adnand Murat Kallugjeri Adnand Murat Kallugjeri Adnand Xhelal Kombi Adrian Kiri Adrian Thikaxhija Adrian Ferdinanad Paci Adrian Ferdinand Paci Adrian Ferdinand Paci Adrian Ferdinand Paci Adrian Gjovalin Luka Adrian Vehbi Hoti Adriana Karagjozi Adriana Kulla (Karagjoz Adriana Kulla (Karagjoz Adriana Kulla (Kulla) Adriana Dilaver Qaniu Adriana Mhill Leka Adriana Ndreke Vuksani Adriana Zef Dajti Adriane Ejell Ndoci Adriatik Basha Adriatik Basha Adriatik Gjoka Aferdita Buzmi Aferdita Pepaj Aferdita Ali Gjetja Aferdita Asim Rexhaj Aferdita Fejzi Leka Aferdita Hamid Kalaja Aferdita Idriz Ura Aferdita Isa Burilli Aferdita Shyqyri Sukniqi Aferdita Skender Osmanagaj Afrim Elbasani Age Marashi Age Pali Age Filip Moritz Age Gjelosh Beka Age Jak (Ndoja)Melengu Age Kol Alija Age Mark Cardaku Age Mark Çardaku Age Mark Kullaj Age Mhill Shytani Age Pjeter Shqau Age Prel Strugaci Age Vat Kola Age Zef Gjonej Agentina Gjon Bregu Ageti Ndoc Leniqi Agetina Gega Agetina Gjoni Agetina Guli Agetina Marku Agetina Muzhani Agetina Shllaku Agetina Llesh Vuksani

Agetina Ndreke Gjonej Agim Guri Agim Laçej Agim Merqemiq Agim Nutaj Agim Talanaj Agim Talanaj Agim Talanaj Agim Talanaj Agim Fran Alija Agim Haki Temali Agim Hamdi Metani Agim Islam Kuka Agim Kasem Sula Agim Met Matlija Agim Oso Kraja Agim Qerim Peraj Agim Sabri Dizdari Agim Sabri Dizdari Agim Sadik Murati Agim Sadik Peraj Agim Xhema Vela Agim Zija Talanaj Agim Zija Talanaj Agime Fadil Xhahysa Agime Ramiz Alibali Agostin Gjonej Agostin Gjonej Agostin Cac Mehmetaj Agostin Filip Geci Agostin Kole Dema Agostin Luigj Deda Agostin Pjeter Morana Agron Çela Agron Metushi Agron Terolli Agron Cel Taflaj Agron Elez Çela Agron Fahri Cuku Agron Gjovalin Luka Agron Gjovalin Luka Agron Hamza Sinori Agron Ismail Unuzi Agron Ndoc Thana Agron Palok Sokoli Agron Rrok Luli Agron Smajl Smajli Agron Smajl Smajli Agron Sulejman Pallosha Agron Xhevdet Isufi Agron Xhevdet Jukni Agron Xhevdet Tirana Agustin Curri Agustin Gjoni Ahmet Gjakovic Ahmet Kalej Ahmet Kalej Ahmet Lohja Ahmet Sejdi Llukaj Ahmet Sejdi Llukaj Aida Bahri Arsi Aishe Sadik Brahimi Akil Alushi Akil Alushi Akil Alushi Akil Shuaip Alushi Akil Shuajp Dardhanjori Alb Telecom Sh.a Alb Telecom Sh.a Alba Kulla Alba Kulla Alba Filip Kola Alba Kol Staka Albaker Rep E Shqiperis Alban Bandula Alban Dani Alban Hamzi Alban Hasanaj Alban Vata Alban Mustaf Dedeli Alban Mustafe Dedeli Alban Nikolin Kovaçi Alban Pjeter Fusha Alban Sabri Gjika Alban Shefqet Ago Albana Fishta Albana Arif Hasaj Albana Ernest Urtari Albana Kole Dede Albana Mensur Tuzi Albert Besniku Albert Durgaj Albert Kurti Albert Masmalaj Albert Plavmyzha Albert Shiroka Albert Zoto Albert Gjeto Selaj Albert Jorgo Lekgjergji Albert Kole Gjoni Albert Prek Gurraj Albert Sjeto Selaj Albert Tome Stenaj Albina Palaj Albina Kol Rama Albina Ndoc Hila Albina Ndoc Kola

të gjithë personave, që kanë të drejtë mbi pasurinë, me ekspertët, duke verifikuar të dhënat në listat e afishuara. Në rast se gjatë kësaj faze konstatohen mangësi në informacionin e afishuar, atëherë pronari, si dhe personat që kanë interesa të tjera mbi pasurinë, duhet të bëjë plotësimet e nevojshme dhe t’i paraqesë vetë ato, brenda afatit të afishimit publik, në ambientin e afishimit, pranë specialistëve të ngarkuar me këtë detyrë te Zyra Vendore e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme Shkodër. Të gjitha pretendimet do të shqyrtohen dhe do të paraqiten në listat e afishuara brenda periudhës së Afishimit Publik. Procesi i Regjistrimit Fillestar është FALAS për të gjithë pronarët dhe personat që kanë të drejta mbi pasuritë e paluajtshme.

Albina Ndoc Nikjari Albina Zef Ndou Alda Zef Cubi(Leci) Alda Zef Dega Aldi Tonin Kraja Aldo Daberdaku Aldo Luka Aldo Luka Aldo Luka Aldo Gasper Daberdaku Aldo Gasper Daberdaku Aldo Gjon Shuli Aldo Gjon Shuli Aldo Leonard Jana Aldo Mark Teluma Aldo Nikolin Daka Aldo Nikolle Gjoka Aleks Pemaj Aleks Luigj Capaliku Aleks Lulash Murrizaj Aleks Prele Mala Aleksander Capo Aleksander Dodaj Aleksander Gjonej Aleksander Gjonej Aleksander Gjonej Aleksander Gjonej Aleksander Gjonej Aleksander Kelaj Aleksander Kola Aleksander Kolaj Aleksander Mihallaj Aleksander Ndoja Aleksander Shkodra Aleksander Shkodra Aleksander Thani Aleksander Xhajaj Aleksander Zefi Aleksander Zefi Aleksander Cesk Jakova Aleksander Cesk Jakova Aleksander Dede Grishaj Aleksander Frano Merla Aleksander Gjeke Leka Aleksander Gjon Leqejza Aleksander Gjon Leqejza Aleksander Hile Shkurtaj Aleksander Kole Kola Aleksander Mark Kola Aleksander Mark Kola Aleksander Mark Kola Aleksander Mark Nikolli Aleksander Ndoc Pistulli Aleksander Ndoc Pistulli Aleksander Ndoc Pistulli Aleksander Ndoc Pistulli Aleksander Nik Vija Aleksander Nikolle Lesaj Aleksander Pjeter Pylli Aleksander Pjeter Zefi Aleksander Rrok Bici Aleksander Rrok Daberdaku Aleksander Rrok Shtjefni Aleksander Tish Kola Aleksandra Tasi Aleksida Trashani Alessandro Limata Alfonc Majnishta Alfons Cico Alfons Coba Alfons Coba Alfons Coba Alfons Ndoc Çoba Alfons Panajot Cico Alfons Panajot Cico Alfons Panajot Cico Alfons Panajot Cico Alfred Bushati Alfred Daberdaku Alfred Daberdaku Alfred Hanxhari Alfred Lazri Alfred Luca Alfred Mica Alfred Mica Alfred Vuksani Alfred Ernest Koçobashi Alfred Frrok Marena Alfred Gasper Daberdaku Alfred Gasper Daberdaku Alfred Gasper Daberdaku Alfred Gasper Daberdaku Alfred Gasper Daberdaku Alfred Gasper Daberdaku Alfred Gjergj Luleta Alfred Jak Hanxhari Alfred Kin Hila Alfred Kin Hila Alfred Lec Shkreli Alfred Llesh Kodervelakaj Alfred Luigj Capaliku Alfred Piro Tole Alfred Pjeter Alia Alfred Pjeter Alia Alfred Zef Rakaj Alfreda Kol Radovani Alfredo Kici

Alfredo Kiçi Alfredo Kiçi Alfredo Mozali Alfredo Gjon Tarazhi Alfrida Naim Halilaj Ali Demi Ali Lekaj Ali Halil Tula Alida Eduart Pistulli Alida Frrok Lleshi Alida Rahmi Banushi Alije Mehmet Bajrakurti Aliqe Daberdaku Alis Alibali Alketa Ylli Alketa Atdhe Hoti Alketa Gjon Olivet Alketa Zigur Kabashi(Leskaj) Alma Dodmasej Alma Ramadani Alma Xhafaj Alma Anton Kabashi Alma Ludovik Dodmasej Alma Mehmet Bushati Alma Nevruz Rama Alma Rrok Dedi Alma Zef Bregu Alma Zija Hafizi Alpina Gjok Frooku Alra Asllan Asllani Altin Mjeda Altin Stopani Altin Abdullah Salihi Altin Abdullah Salihi Altin Abdullah Salihi Altin Kin Jubani Altin Loro Marku Altin Lulash Brushtulli Altin Qemal Nderlita Altin Zyhdi Bajri Altin Zyhdi Bajri Alush Vorfa Amazona Zef Bashaj Amela Makaj Amela Shazi Bushati Amelia Ndoc Muzhani Amined Shpk Amined Shpk Amined Shpk Amined Shpk Amir Asllan Kadija Ana Sadrija Ana Terolli Ana Gjon Baba Ana Gjon Pupa Ana Pavllo Pashko Ana Pjeter Ndou Ana Qazim Kacano Ana Qazim Xherri Ana Tonin Shala Ana Ujk Pepaj Anderson Simoni Andi Bedri Hafizi Andi Francesk Kumrija Andi Gjush Shllaku Andi Xhemal Mucaj Andi Xhevdet Jubani Andi Xhevdet Jubani Andrea Bazhdari Andrea Bombi Andrea Darragjati Andrea Gjergji Andrea Naso Andrea Negri Andrea Negri Andrea Negri Andrea Plevneshi Andrea Plevneshi Andrea Plevneshi Andrea Aleks Negri Andrea Filip Gurakuqi Andrea Jovan Nase Andrea Kol Ceklijej Andrea Kol Shiroka Andrea Marko Markja Andrea Ndoc Pistulli Andrea Risto Mihajli Andrea Simon Gjergji Andrea Simon Gjergji Andrea Tef Pavaci Andromaqi Kristofor Lokoshi Anesti Klementin Stojani Aneta Istref Vrioni Aneta Kole Ashta Angelina Kole Zefi Angje Gjergj Cuni Angje Shtjefen Pjetri Angje Shuk Pistulli Angje Vuksan Disha Angjela Paulin Shkreli Angjelin Gjoka Angjelin Kola Angjelin Kola Angjelin Muzhani Angjelin Muzhani Angjelin Muzhani Angjelin Muzhani

Angjelin Muzhani Angjelin Babun Ndoj Angjelin Kole Gjoni Angjelin Kole Shuku Angjelin Llesh Doda Angjelin Loro Cefa Angjelin Loro Dema Angjelin Loro Dema Angjelin Loro Dema Angjelin Loro Dema(Lin Angjelin Loro Dema(Lini Angjelin Loro Dema(Lini Angjelin Lulash Leka Angjelin Mirash Koci Angjelin Mirash Uldedaj Angjelin Ndoc Kumrija Angjelin Pashuk Sheldija Angjelin Rrok Dodaj Angjelina Delia Angjelina Molla Angjelina Palushaj Angjelina Thaci Angjelina Gjelosh Gjekaj Angjelina Kel Celi Angjelina Lacuku Hilaj Angjelina Lin Hajmeli Angjelina Mark Janci Angjelina Ndue Nika Angjelina Nik Merla Angjeline Gac Ndreka Angjeline Tome Kallmeti Angjell Kol Marinaj Ani Sh Shpk Ani Sh Shpk Ani Sh Shpk Ani Sh Shpk Ani Sh. Sh.p.k Aniklet Zefi Anila Duhani (Mika) Anila Duhani(Nika) Anila Daut Dushi(Kryeziu) Anila Lazer Gjergji Anila Zef Xhanej Anisa Ndoci Anita Gjoni Anita Perit Dibra Anita Tonin Shkupa Anton Darragjati Anton Darragjati Anton Gega Anton Gega Anton Koleka Anton Koleka Anton Koliqi Anton Lleshi Anton Pepa Anton Dode Doda Anton Gjon Dedushi Anton Gjon Shpani Anton Gjovalin Triepshi Anton Hile Gega Anton Lec Gera Anton Makash Fusha Anton Marash Fusha Anton Mark Frroku Anton Mark Frroku Anton Nik Maçaj Anton Nikolle Keka Anton Rrok Ujka Anton Simon Krahu Anton Zef Aki Anton Zef Gurakuqi Anton Zef Koleka Anton Zef Koliqi Antonela Derza Antonela Derza Antonela Derza Antonela Derza Antonela Zverku Antonela Gjovalin Shtjefni Antonela Gjovalin Shtjefni Antonela Gjovlain Shtjefni Antonela Ludovik Derza Antoneta Kakarriqi Antoneta Kakarriqi Antoneta Pal Vila Antonin Gjelosh Gjoni Antonin Gjelosh Gjoni Antonio Angjelin Shakaj Antonjeta Gjeka Antonjeta Gjushi Antonjeta Mendoja Antonjeta Naraci Antonjeta Pali Antonjeta Pepa Antonjeta Sheldia Antonjeta Ded Maka Antonjeta Mark Nikolla Antonjeta Mark Nikolla Anxhela Guraziu Anxhelin Gjeto Brahimaj Anxhelin Loro Dema Anxhelin Prek Guraj Anxhelina Hajmeli Ap Vijoj Nga Vol 4 Fq 204 Vol 4 Fq 211 Ap Vijojne Vol 4 Fq 12 Vol 4 Fq 56

Ap.vijojne V3f23-V3f54 Apartm.vijojne Vol 7 Fq 144 Vol 7 Fq 188 Apatamentet Vijojne Nga Arben Ademi Arben Bardelli Arben Breshaj Arben Buxha Arben Dommori Arben Dragusha Arben Harusha Arben Harusha Arben Haveri Arben Haveri Arben Karakaci Arben Kraja Arben Kraja Arben Kukaj Arben Kukaj Arben Marleci Arben Meti Arben Meti Arben Pema Arben Pema Arben Shala Arben Temali Arben Adem Beqiri Arben Ago Skuqi Arben Ali Rexhepi Arben Defrim Karakaci Arben Defrim Karakaci Arben Defrim Karakaci Arben Fran Bushgjokaj Arben Gasper Koja Arben Gjek Morinaj Arben Gjoke Çuni Arben Isa Kraja Arben Ismail Beqiri Arben Jak Dedi Arben Lazer Dodaj Arben Lipe Bixheku Arben Mhill Kodra Arben Mikel Vila Arben Ndoc Pema Arben Pjeter Gjini Arben Sali Kiri Arben Simon Gjergji Arben Simon Gjergji Arben Sul Harusha Arben Thanas Feta Arben Viktor Shala Arben Viktor Shala Arben Vlash Gavoci Arben Zef Bardhi Ardi Ragip Vajushi Ardi Ragip Vajushi Ardi Ragip Vajushi Ardi Ragip Vajushi Ardian Dodani Ardian Isufi Ardian Marashaj Ardian Margilaj Ardian Meta Ardian Agron Cela Ardian Ejll Kimca Ardian Fadil Shabanoviq Ardian Isa Shabani Ardian Isa Shabani Ardian Isa Shabani Ardian Mark Mnela Ardian Rasim Lumani Ardian Shaban Arra Ardian Zeqir Kurtaj Ardiana Bajraktari Ardiana Zefi Ardiana Dede Poplekaj Ardiana Gjin Pjetri Ardiana Ndoc Zefi Ardiana Njazi Burgija Ardiana Njazi Burgija Ardiana Preng Marku Ardiane Sylaj Ardiane Ejell Ndoci Ardit Bexhet Bilani Ardita Basri Spahija Ardita Veli Plangaj Ardjan Firja Ardjan Ejll Kimça Ardjan Ejll Kimça Ardjana Mhill Leka Ardjana Mhill Leka Ardjana Mhill Leka Argjiro Thodhori Nika Arian Krahi Arian Uruci Arian Urugi Ariana Bega Ariana Bllazho Mihajli Ariona Ilir Tartari Arjan Krahu Arjan Prela Arjan Bahri Hafizi Arjana Proda Arjana Teki Hilgega Arjet Llukaj Arjet Ahmet Llukaj Arjet Fatmir Beci Arjeta Nogaj Arjeta Can Mehmetaj Arjeta Can Piranej Arjola Hasan Skurra Arlind Elez Docaj Arlinda Selja Armand Limoni Armanda Hamdi Bakalli Armando Gasper Dingu Armando Gjovalin Jaku Armeni Hagop Bushati Armir Kraja Arqile Thoma Pano Arqipeshkvia Shkoder Arqipeshkvia Shkoder Arqipeshkvia Shkoder Arsela Lishi Arsen Ismet Lekaj Arsen Ismet Lekaj Arsen Mehmet Gucija Arsen Mehmet Gucija Arta Hilaj Arta Simoni Artan Alibali Artan Alibali Artan Jahja Artan Ndreu Artan Stafasani Artan Agim Dibra Artan Angjelin Pjetri Artan Eqerem Kaja Artan Faik Bala Artan Faik Dreni Artan Luigj Cerjani Artan Myzafer Durro Artan Ragip Mehmeti Artan Xhabir Mesi Artan Zaim Loraku

Artef Martin Lekaj Artiana Jahja(Prendi) Artin Zef Kaci Artur Braci Artur Brahimi Artur Jovani Artur Morinaj Artur Pllumbi Artur Fatmir Haderi Artur Gjon Nika Artur Gjovalin Pepa Artur Hajrulla Jubani Artur Halit Samina Artur Hysen Hamzi Artur Lulash Brushtulli Artur Ndue Cukeli Artur Nebi Hata Artur Nebi Hata Artur Shaban Kalleshi Artur Tonin Ndreca Artur Vehbi Mati Artur Zeferin Suma Artur Zeqir Turmetaj Arvid Islam Dizdari Arvid Islam Dizdari Asim Malo Isufi Asime Musa Kali Asllan Adem Alija Asllan Muho Podgorica Asti Daberdaku Asti Daberdaku Asti Gjenaro Daberdaku Astrit Kasapi Astrit Mehmetes Astrit Bahri Raka Astrit Hamdi Kuci Astrit Hyseir Selimi Astrit Hyzeir Selimi Astrit Kole Kopsaj Astrit Njazi Lahi Astrit Njazi Lahi Astrit Nuh Osja Astrit Shefik Mlloja Athina Thoma Sharra Athina Vasil Drita Atlinda Ali Ndini Aurel Kimca Aurel Mujaj Aurel Paulin Shujka Aurel Tome Game Aurora Hekurani Adilinis(Besho) Aurrel Delija Avenir Derraj Avion Hilaj Avion Hilaj Avion Hilaj Avni Raif Ramolli Avni Shuajp Gjika Azbije Zenel Çelaj Azial Agim Causholli Azial Agim Çausholli Azra Hasim Selhanoviq B.k.t Sh.a B.m Konstruksio Sh.p.k Mark Gjeka B.m Konstruksio Sh.pk Mark Gjeka B.mkonstruksion Sh.p.k Mark Gjeka Babun Cel Ndoj Baftjar Xhindi Bahri Çela Bahri Fevzi Borici Bahri Jonuz Omeraj Bahri Ragip Luli Bahri Sejdi Çela Bahri Sejdi Çela Bahri Shaban Coskiqi Bahrije Alibali Baikene Sami Dionizi Bajram Hoti Bajram Lloja Bajram Halil Druni Bajram Halil Lloja Bajram Ismet Ibro Bajram Shuajp Gjika Balto Pistulli Balto Tish Palaj Banka E Bashkuar E Shqiperise Banka Kombetare Tregtare Banka Kombetare Tregtare Banka Kombetare Tregtre Banka Societe Gen. Albania Sh.a. Bardha Kakija Bardha Lile Hasalami Bardhe Keqi Bardhe Dede Bruci Bardhe Prenge Brushtulli Bardhi Tarri Bardhi Cesk Jakova Bardhi Cesk Jakova Bardhi Cesk Jakova Bardhi Cesk Jakova Bardhi Zef Shllaku Bardhok Lami Bardhok Prendushi Bardhok Ndue Prendi Bardhok Nik Kinaj Bardhyl Dervishi Bardhyl Minima Bardhyl Shaqir Kadija Bardhyl Shaqir Kadija Bardhyl Zenel Hysa Bashkia Bashkia Shkoder Bashkim Dushi Bashkim Dyca Bashkim Konica Bashkim Kraja Bashkim Agim Duro Bashkim Eljaz Kraja Bashkim Qamil Dyla Bashkim Qamil Dyla Bashkim Xhemal Kraja Beatrice Bushati Beatrice Bushati Beatrice Bushati Beatrice Bushati Beatrice Bushati Beatrice Bushati Bebnjamin Daberdaku Bedri Bushati Bedrije Isuf Hasa Beglije Demir Nuha Behadir Mithat Kopliku Behadir Mithat Kopliku Behar Tafen Behije Halil Ganjolla Behije Halil Ganjolla Behije Halil Ganjolla Behije Met Plepci Bektash Veli Caka Belinda Muja Belkize Bajram Kruja Belkize Brahim Pulti Belkize Musa Gradeci Belkize Musa Gradeci Belkize Musa Gradeci

Ben Pjerin Gjyshja Benard Kola Benard Ndue Ukaj Benard Nush Kiri Benardin Ujka Benardin Pjeter Oroshi Benardina Manga Benardina Dode Marashi Benet Kole Bushati Beniamin Deda Beniamin Ndoc Gjonej Beniamin Ndoc Gjonej Benjamin Daberdaku Benjamin Daberdaku Benjamin Lamshi Benjamin Todhe Benjamin Pjerin Daberlaku Bep Baci Bep Lazer Vila Bep Lazer Vila Bep Lazer Vila Bep Ndue Fusha Bepin Kodheli Bepin Kole Dingu Bepin Mark Rrushi Bepin Sander Lufi Berhan Bajram Boshnjaku Berhan Col Dashi Berhan Hamdi Hoxha Berhan Isa Bala Berhan Refik Haxhija Berhan Smajl Kraja Berjadin Teofik Çaku Bernard Hila Bernard Gjon Hila Bernardina Kiri Bernardina Kiri Bernardina Kiri Bernardina Tom Beltoja Bert Gjon Gjoni Besa Konstruksion Sh.p.k Besa Konstruksion Sh.p.k Besa Konstruksion Shpk Besa Shaqir Lika Besije Rexhep Lesha Besim Haxhija Besim Haxhija Besnik Cocja Besnik Shkreli Besnik Asllan Peku Besnik Asllan Peku Besnik Asllan Peku Besnik Asllan Peku Besnik Dervish Dervishi Besnik Mahmut Gruda Besnik Ndue Cekaj Besnik Ramiz Shkenza Besnik Rasim Kokovija Besnik Rasim Kokovija Besnik Rasim Kokovija Besnik Rifat Rusi Besnik Rushit Juniku Besnik Zenel Celiku Betilda Kol Bushati Bik Rrok Ndoka Binak Ulaj Binak Ulaj Binak Nen Ulaj Binjak Mark Vathkruja Bisere Xhemal Lika Bkt Sha Bledar Dulaj Bledar Prel Ahi Bledar Prele Ahi Bledar Vullndet Bylykbashi Bledar Vullndet Bylykbashi Bledar Vullndet Bylykbashi Bledar Vullndet Bylykbashi Bledar Vullndet Bylykbashi Bledi Kosta Llazari Bledimir Sadik Cekaj Blendrit Behar Hoxha Blerina Sokol Macaj Blerta Borici Blerta Borici Blerta Bushati Blerta Papovic Blerta Zef Kiri Bm Konstruksion Mark Gjeka Bm Konstruksion Mark Gjeka Bmkonstruksion Mark Gjeka Boiana Kraja Boiana Kraja Bojana Kraja Bose Qepo Pajanaku Brahim Isufi Brahim Isufi Brahim Ahmet Osja Brahim Jaho Sela Brigjilda Shestani Brigjilda Vuksani Brigjilda Gjovalin Shkreli Brigjilda Kin Kodheli Brigjilda Kol Zadeja Brigjilda Kol Zadeja Brigjilda Nikolin Hila Brikena Luan Volaj Brixhilda Zef Dedaj Brixhite Lush Shkembi Bronilda Berhan Gokaj Broz Gjon Gocaj Broz Mati Palushi Brunilda Brahimi Brunilda Bepin Hilaj Brunilda Rrik Shoshi Bruno Hil Peçi Bujar Burazeri Bujar Trashani Bujar Trashani Bujar Trashani Bujar Troshani Bujar Eljaz Kraja Bujar Eljaz Kraja Bujar Eljaz Kraja Bujar Eljaz Kraja Bujar Eljaz Kraja Bujar Eljaz Kraja Bujar Refik Haxhija Bujar Shaban Okaj Bukurije Kalej Bukurije Kalej Bukurije Kola Bukurije Cen Gera Bukurije Hamit Haderi Bukurije Tahir Bushi Bukurije Taip Piri Bukurije Xhemal Agrushi Bukuroshe Enver Harkaj Burhan Durrsi Burhan Gokovi Burhan Mehmet Nikshiqi Bute Gjin Bindshaj Callaturifikio Adelchi Cam Shkambi Cam Shkambi

Cam Shkambi Cam Shkambi Cam Shkambi Cam Shkambi Cam Dede Shkembi Cam Dede Shkembi Cam Dede Shkembi Can Arif Sinaj Canrieta Martin Guri Caramelino Giuseppe Giovanit Cecilia Muzhani Cesk Gjeluci Çesk Kimca Cesk Ndoci Cesk Shllaku Cesk Basho Skoda Cesk Ejll Kimça Çesk Ejll Kimça Çesk Enjell Kinça Cesk Kel Kocobashi Cesk Kin Ujka Cesk Ndue Simoni Cesk Pjeter Cefa Çesk Pjeter Çefa Çesk Pjeter Çefa Cesk Rrok Deda Cetina Zef Masheku Çezar Baba Çezar Baba Cezar Gurashi Cezar Gurashi Cezar Gurashi Cezar Gurushi Çezar Mirashi Cezarina Bufli Cezarina Bufli Cezarina Bufli Cezarina Bufli Cezarina Bufli Çezarina Bufli Çezarina Bufli Çezarina Bufli Çezarina Bufli Çezarina Bufli Çezarina Bufli Cezarina Gasper Jaku Cezarina Kol Bufli Çezarina Loro Dema Cezarine Pal Kola Cile Gjethi Çile Gjethi Çile Gjethi Çile Gjethi Çile Gjethi Çile Gjethi Çile Kol Gjethi Çile Kol Gjetni Cile Kole Kakarriqi Çiljeta Jakova Ciljeta Simoni(Saraci) Ciljeta Luigj Simoni(Saraci) Ciljetina Kole Jana Cin Mark Palushi Cine Mark Coba Çiril Çarku Clirim Ahmet Gruda Clirim Beqir Kraja Clirim Sytki Beqiri Colin Andrew Stephen Dake Kol Grunasi Dallendyshe Seit Rama Damjan Gjon Ciftja Dan Zyhdi Rrjolli Dan Zyhdi Rrjolli Danjel Cuni Danjel Çuni Dashamir Haka Dava Gjin Hysa Dave Prend Koleci David Haxhi David Luka David Gjergj Sinaj David Gjovalin Brahimaj David Nik Gjeka Ded Demaj Ded Durgaj Ded Shkambi Ded Lazer Fushaj Ded Lulash Ndou Ded Lulash Ndou Ded Pal Lumi Ded Pal Lumi Ded Shuk Lekaj Ded Tom Plani Dede Ashta Dede Fusha Dede Fusha Dede Fushaj Dede Malaj Dede Pemaj Dede Zefi Dede Ded Dedi Dede Dede Dedi Dede Firma Pvn Fusha Dede Kole Gjushi Dede Lazer Fusha Dede Lazer Fusha Dede Lazer Fushaj Dede Lazer Fushaj Dede Maruke Dedi Dede Ndoc Biga Dede Nikoll Petrushaj Dede Nikolle Babaj Dede Nikolle Babaj Dede Pashuk Neziraj Dede Pjeter Guri Dede Pjeter Mundija Dede Preke Gavoci Dede Zef Berisha Dede(Dode) Ndou Dedin Rripaj Dedin Rripaj Dedin Ndreke Rripaj Defrim Shanja Deli Shaban Memcaj Denis Brajoviq Denis Brajoviq Denis Brajoviq Denis Brajoviq Denis Dushi Denis Pogu Denis Alfons Polaj Denisa Valentin Manga Denisa Valentin Manga Desara Xhelal Haxhija Dhimiter Ndrico Dhimiter Llambi Tavanxhi Dhimitraq Rusta Dhoma E Tregetise Shkoder Dhoma E Tregetise Shkoder Dhoma E Tregetise Shkoder Dhoma E Tregtise Shkoder Dhoma E Tregtise Shkoder Dhoma Tregtis Shkoder Dhoma Tregtise Shkoder

Dhoma Tregtise Shkoder Dhoma Trgtise Shkoder Dhoma Trgtise Shkoder Dhora Plevneshi Dhora Plevneshi Dhurata Berberi Dhurata Beqir Selimi Dhurata Hajdar Mesi Dhurata Jup Kulari Dhurata Ragip Bordaj Dhurata Ruzhdi Dervishi Diana Kokaj Diana Josif Karafili Diana Nik Marku Diana Refik Topaku Diana Zef Gjoni Diell Dede Buna Dielle Mark Shkambi Dila Gjoni Dila Ndou Dila Gjon Prela Dila Mark Trumza Dila Ndue Prendi Dila Zef Marku Dilaver Hysa Dilaver Nurja Dilaver Hamdi Nurja Dile Mark Makaj Dile Nikolle Makaj Dine Ramazan Gjeka Diodor Agim Muja Dioniz Pjeter Kçira Disika Burhan Dani Djana Lekaj Djana Shllaku Djana Zef Lekaj Dode Ndoje Ndou Dolores Lush Leka Doloreza Kel Bala Domenika Zadeja Domenika Gjon Fjerza Domenika Jak Hila Domenike Gjon Lufi Donard Kel Matija Donika Gjetaj Donika Pashkja(Gagushi Donika Luigj Rroku Donika Ragip Mehmeti Dora Skender Tirana Dorado Lulash Brushtulli Dorian Tahir Sadiku Dorina Leke Lulashi Dorjan Zija Doci Dorjana Berisha Dorote Ndoc Dingu Dr Claudio Ferrari Dragan Blazho Bashkoviq Drande Marashi Drande Ndoci Drande Ded Alia Drande Dede Popa Drande Gjon Grima Drande Tom Planaj Drane Mhill Ndreu Drini Shune Drita Kraja Drita Mala Drita Smailaj Drita Sokoli Drita Bajram Hetoja Drita Fran Marku Drita Hamdi Mehmeti Drita Isa Meshi Drita Jonuz Kraja Drita Mark Arra Drita Ragip Sokoli Drita Shyqyri Shabani Drita Skender Muca Drita Sulejman Celepia Dritan Barbullushi Dritan Kraja Dritan Lutfija Dritan Mlika Dritan Bepin Hilaj Dritan Bepin Hilaj Dritan Muhamet Xhaferi Dritan Qazim Barbullushi Dritan Raif Sulo Dritan Sheret Perri Drite Aziz Prendi Dublikate Dublikate Dublikate Dublikate Dublikate Dublikate Dublikate Dublikate Dushan Brajoviq Dushan Vaso Brajoviç Dushan Vaso Brajoviq Dushan Vaso Brajoviq Dyqane Vijojne Nga Vol 5 F17 Nevol13f213 EKB E K Banesave E. K. Banesave Apartamentet Vijojne Nga E.k.b E.k.banesave Eda Kola Eda Qerraxhija Eda Ferdinant Kola Eda Zef Boka Edera Shpk Edera Shpk Edera Shpk Edera Shpk Edera Shpk Edi Njac Vilja Edi Qamil Bajraktari Edip Shiroka Edita Koci Edita Menduh Pogace(Dedia) Edjola Rexhep Celaj Edlira Fishta Edlira Garuci Edlira Laci Edlira Rukaj Edmir Halim Ramja Edmir Hamdi Kocija Edmond Goxhaj Edmond Gurini Edmond Gurini Edmond Koliqi Edmond Koliqi Edmond Laqej(Laqja) Edmond Piraniqi Edmond Bep Pjetri Edmond Çalok Koliqi Edmond Esat Piraniqi Edmond Hile Vuka Edmond Jaho Angoni Edmond Jaho Angoni Edmond Martin Lamshi Edmond Ndue Leka Edmond Palush Koliqi Edmond Palush Koliqi Edmond Paulin Sopi


HIPOTEKA • E mërkurë 14 gusht 2013 Edmond Ruzhdi Bazhdari Edmond Xhevat Erkocaj Edmond Xhevat Erkocaj Edmond Zef Coku Edmond Zef Coku Edmond Zef Cupi Edmond Zef Jaku Edmont Mirashi Edona Nikolin Cama Eduard Çiurçija Eduard Çiurçija Eduard Çiurçija Eduard Fusha Eduard Geci Eduard Logu Eduard Dode Buraj Eduard Nush Gjergji Eduard Pjeter Çurçia Eduard Zef Gjinaj Eduard Zef Gjinaj Eduart Curcia Eduart Curcia Eduart Curcia Eduart Curcia Eduart Zoto Eduart Burhan Dizdari Eduart Tonin Qeseri Eduart Zef Dermani Eftali Petro Tafa Eglantina Dodaj Eglantina Hasani Eglantina Martin Dodaj Eglantina Ndoc Lazri Ejell Kalaja Ejell Dede Frroku Ejell Nikolle Sterkaj Ejll Jak Jaku Ejll Pashko Malaj Ejll Pashko Malaj Ela Muho Zalefi Elda Trupi Elda Vasiu Elda Enrik Coba Elda Mark Curri Elda Zef Negri Elena Zorba Elena Zef Zorba Eleni Thoma Ndoja Eleonora Luci Eli Temali Eliane Kopshtari Elida Krroci Elida Pajovi Elida Bajram Boshnjaku Elida Kole Hoxha Elida Lodovik Vllasha Elida Mark Shani Elida Rexhep Deja Elidiana Pemaj(Bashi) Elidon Bahri Mesi Elion Qazim Hasanaj Eliza Çoba Elizabeta Luli(Marku) Elizabeta Luli(Marku) Elizabeta Luli(Marku) Elizabeta Marku Elizabeta Ndrek Prendushi Eljaz Murat Burazezi Eljaz Zeqo Idrizi Elma Maliq Pashaj Elmira Kocja Elmira Shkembi Elmira Asim Isufi Elmire Nuh Murataga Elona Rexhkovi Elona Rexhkovi Elona Mark Gjini Eltjon Rexhkovi Eltom Leke Kacaj Elton Shllaku Elton Sullaku Elton Gjok Preka Elton Gjok Preka Elton Paulin Radovani Elvana Syku Elvin Ali Beqiri Elvin Ali Beqiri Elvira Coba Elvira Mihajli Elvira Vehbi Sadiku Elvire Valentin Bruzhbulluesa Elvis Deda Elvis Fuat Alivodaj Elvis Hasim Selhanoviq Elvis Mirash Guri Ema Dede Maka Ema Dede Maka (Mema) Emanuela Gjovalin Mazi Emanuela Vasel Leka Emil Ashta Emiljan Leka Emiljan Nensuati Emiljana Pjeter Çuni Emiljano Ludovik Lumaj Emine Muhamet Bilani Emiri Mesi Emona Rodolf Mhilli Engjell Curani Engjell Lurani Engjell Pjeter Shpendi Enjana Vehbi Dibra Enkel Tonin Kraja Enkeleida Berhan Parmeza Enkeleida Isa Zejnuni Enkeleida Kole Leka Enkelejda Peraj Eno Shllaku Enrik Darragjati Enrik Saraqi Enrik Ludovik Saraçi Enriketa Pjeter Gjoni Entela Hamdi Pepaj Entela Haziz Zani Entela Osman Mesi Entela Skender Rrjolli Entele Pashko Ndou Enti Kombetar I Banesave Enti Kombetar I Banesave Enti Kombetar I Banesave Enti Kombetar I Banesave Enton Deda Enver Abdurrahmani Enver Abdurrahmani Enver Abdurrahmani Enver Abdurrahmani Enver Spahija Enver Spahija Enver Spahija Enver Spahija Enver Abdullah Abdurrahmani Enver Hamit Matlia Enver Mustafe Spahia Enver Mustafe Spahija Enver Nuri Permeza Enver Nuri Permeza

Enver Qemal Kacurri Enver Ymer Vorfa Eqerem Coba Eqerem Coba Eqerem Kruja Eqerem Shemsi Coba Eqerem Xhelal Bushati Erdida Skender Spahija Erhard Luka Eridana Fiqret Tuzi Erin Skender Lulati Erion Selhanej Erion Zekaj Erion Fejzi Selhamej Eris Kola Erjon Selhanej Erjon Fatmir Dini Ermal Legata Ermelinda Fjerza Ermelinda Prele Ujka Ermina Halluni Ermine Muzhani(Zadrima Ermine Muzhani(Zadrima Ermine Muzhani(Zadrima Ermine Muzhani(Zadrima Ermine Muzhani(Zadrima Ermine Zadrima Ermine Ndoc Muzhani Ermine Ndoc Muzhani Ermine Ndoc Muzhani Ermir Gera Ermira Istrefi Ermira Muzhani Ermira Bektash Limani Ermira Fadil Mehja Ermira Kel Leka Ermira Nazim Pepaj Ermira Nazim Pepaj Ermira Ndoc Muzhani Ermira Qemal Tuzi Ermond Astrit Pashiqi Ermond Astrit Pashiqi Ernest Hila Ernest Palushaj Ernest Simoni Ernest Mark Spasari Ernest Pashuk Busukja Ernest Pashuk Busukja Ernestina Rrok Kola Ersiada Dervishi Eruard Luka Ervin Isuf Piranej Ervis Ustabeqiri Esat Canaj Esela Mustaf Dergjini Esma Zejnel Bushaj Esmeralda Shtsylla Etrit Shyqyri Ura Eva Hoxha Eva Krroqi Eva Gjon Dragusha Evald Dingu Evanthi Kurbini Evdhoksia Vashati Evin Beqiri F8f52-V8f52 Fabardha Fahri Hoxha(Dibra) Fabiola Gjovalin Dega Fabjan Gjeto Sterkaj Fabjan Gjon Pavaci Fabjan Mark Morana Fabjan Rrok Mandi Fabjola Deda Fabjole Ndreke Marku Fabrika Adelchi Shqiperia Fadil Zymer Ujka Fahri Shqarri Fahri Shqarri Fahri Ramadan Xhakaj Fahri Riza Gavoçi Fahri Riza Gavoçi Fahri Riza Gavoçi Fahri Xhafer Rranxa Fahri Xhaferr Rranxa Fahrije Bala Fahrije Hykaj Fahrije Braho Gogaj Faik Curri Faik Hoxha Faik Fetah Ymeri Faik Idriz Jera Faik Idriz Jera Faik Mustaf Pode Faik Vesel Curri Faik Vesel Curri Faik Vesel Curri Faik Vesel Curri Fari Djepaxhia Farma 09 Konstruksion Fatbardh Ademi Fatbardh Plangaj Fatbardh Merxhan Bekteshi Fatbardh Ramadan Shtiza Fatbardh Ramadan Shtiza Fatbardh Teofik Ademi Fatbardh Teufik Ademi Fatbardha Lika Fatbardha Lika Fatbardha Lika Fatbardha Logu Fatbardha Logu Fatbardha Osmanaga Fatbardha Abdulla Dibra Fatbardha Brahim Kotrri Fatbardha Hamdi Lesha Fatbardha Hysen Dervishi Fatbardha Osman Kerstoja Fatbardha Shaban Velcani Fatbardha Shuajp Lika Fatbardha Xhevat Zmijani Fatime Kraja Fatime Ali Hasandocej Fatime Ymer Bleta Fatime Yzeir Kasapi Fation Canaj Fatjon Turmetaj Fatjon Agron Rucini Fatlum Gjetja Fatlum Gjetja Fatlum Muhamet Gjetja Fatlum Muhamet Gjetja Fatlum Muhamet Gjetja Fatlum Muhamet Gjetja Fatmir Cela Fatmir Cela Fatmir Çela Fatmir Çela Fatmir Cuni Fatmir Draçini Fatmir Draçini Fatmir Karagjozi Fatmir Karagjozi Fatmir Osmani Fatmir Osmani Fatmir Tafa

Fatmir Brahim Garuci Fatmir Brahim Garuci Fatmir Elez Cela Fatmir Elez Cela Fatmir Elez Çela Fatmir Fasli Hykaj Fatmir Maksud Muçollari Fatmir Merxhan Bilali Fatmir Nazif Grroj Fatmir Rexhep Haka Fatmir Sabri Uruçi Fatmir Sabri Uruçi Fatmir Sejdi Gojani Fatmir Shaban Berisha Fatmir Sulejman Hoti Fatmir Zija Baraku Fatmira Doracaj Fatmira Ibrahim Barbullushi Fatmira Isuf Miloti Fatmira Latif Alibali Fatmira Sokol Kola Fatmira Xhavit Pelushi Fatmira Xhemal Rama Fatmire Selim Shabanoviq Fatmire Shefqet Kraja Fatos Lopci Fatos Trashani Fatos Sadik Mataj Fatos Zija Kopliku Fazilete Mustaf Sadiku Federik Fistani Federik Fistani Federik Jak Fistani Federik Tish Krajni Fehmi Reci Fehmi Shefqet Lutfija Fehmi Shefqet Lutfija Fehmi Shefqet Lutfija Fejzi Qazim Celzaja Fejzije Hasan Vukatana Felek Gera Feliçe Kol Pashkja Ferdi Stekaj Ferdi Kurt Lika Ferdi Pal Sterkaj Ferdi Pal Sterkaj Ferdinand Kapulani Ferdinand Kapulani Ferdinand Malacaj Ferdinand Malocaj Ferdinand Malocaj Ferdinand Topalli Ferdinand Frano Lekani Ferdinand Frano Lekani Ferdinand Frano Lekani Ferdinand Gjon Mirashi Ferdinand Mark Prendi Ferdinand Mark Prendi Ferdinand Prele Deda Ferdinand Tome Curri Ferdinant Frano Lekani Ferhan Zeqir Zeka Ferit Ulqinaku Ferit Hysen Dervishi Ferit R Erkoçi Ferit Ramadan Erkocaj File Gjelosh Martinaj File Gjok Lekaj File Lek Coli File Nosh Stenaj File Pjeter Culaj File Pjeter Marku File Tom Olaj Filip Dakaj Filip Maka Filip Serreqi Filip Bozho Camniq Filip Gjon Vila Filip Luigj Bushati Filomena Maka Filomena Maka Filomena Jak Jaku Filomena Leke Mejtoja Firma 09 Construksion Firma Preval Sh.p.k Firma Preval Sh.p.k Firma 09 Construksion Firma 09 Construksion Firma 09 Construksion Firma 09 Construksion Firma 09 Construksion Firma Construksion Firma Curri Firma Curri Firma Curri Firma Curri Firma Curri Firma Curri Firma Curri Firma Curri Shpk Firma Kimça Sh.p.k Firma Miculi Sh.p.k Firma Miculi Sh.p.k Firma Preval Sh.p.k Firma Preval Sh.p.k Firma Preval Shpk Fisnik Shpuza Fisnik Shpuza Fisnik Muhamet Decaj Fitnet Bushati Fitnet Dizdari(Bala) Fitnete Bekteshi Fitnete Ali Kociaj Fitnete Musa Veroshaj Flamur Behi Flamur Behi Flamur Behi Flamur Behi Flamur Sulejman Selimi Flamure Islam Kocija Flavio Ndreshaj Flora Celi Flora Macaj-Turmalaj Flora Ndoci Flora Cin Dedi Flora Frrok Prega Flora Gjergj Voci Flora Gjeto Delija Flora Gjok Kolaj Flora Pjeter Koja Flora Zef Krrabi Florenc Haxhija Florent Petraq Burozeri Flori Halim Muca Florian Gila Florian Gjon Vladaj Florian Guljem Deda Florian Guljem Deda Florian Ndrec Jakaj Florian Qazim Borshi Florije Feti Plasa Florinda Çokaj Florinda Hilaj Florinda Vushaj Florinda Fran Nika

Florinda Xheladin Gjeloshi Florinda Xheladin Gjeloshi Florinde Llesh Ndoka Florinta Luigj Mecaj Florinte Preke Lucaj Florjan Zaja Flutra Abdyli Flutra Haki Zeneli Flutur Sadik Gragjevi Flutura Nexhimi Flutura Zdrukthi Fluturije Emin Sekuj Fondacioni Fjala Fondacioni Fjala Fondacioni Humanitar Fjala Fondacioni Humanitar Fjala Foto Gjika Fototeka Kombetare Marubi Frama 09 Construksion Frama 09 Construksion Frama 09 Construksion Frama 09 Construksion Frama 09 Construksion ‘Frama 09 Construksion’ Fran Dokaj Fran Franishta Fran Kulla Fran Luli Fran Luli Fran Marku Fran Prozhmi Fran Lazer Fusha Fran Lazer Fusha Fran Llesh Preçi Fran Llesh Preçi Fran Llesh Preçi Fran Ndoc Buxha Fran Ndoc Paja Fran Ndoc Paja Fran Ndoje Gjini Fran Zef Shkani Fran Zef Thepi Fran Zef Toma Franc Margjini Franc Qeraxhija Franc Qeraxhija Franc Kol Bushati Franc Kol Bushati Franc Kol Kola Franc Lec Qerraxhija Franc Ludovik Tafili Francesk Pjetri Francesk Shtejfni Francesk Ndue Araci Françesk Pjeter Ndoja Françesk Rrok Kola Franceska Ferdinand Lekaj Franceskina Kol Vinjolli Franceskino Pjetri Francesko Gjeloshi Francesko Gjeloshi Francesko Gjeloshi Françesko Gjeloshi Francesko Marash Gjeloshi Francesko Marash Gjeloshi Francesko Marash Gjeloshi Francesko Marash Gjeloshi Francesko Marash Gjeloshi Francesko Marash Gjeloshi Françesko Marash Gjeloshi Françesko Marash Gjeloshi Françesko Marash Gjeloshi Frange Zojiza Frange Zef Ftoni Franko Karafili Franko Karafili Frano Lama Frano Molla Frano Vata Frano Vata Frano Gjon Marku Frano Lip Trumçi Frederik Gjoka Frederik Gjoka Frederik Gjoka Frederik Gjoka Frederik Trumza Frederik Gjin Nota Frederik Paloke Simoni Fredi Pashuk Beci Frida Alfred Mella Frida Vehbi Kopliku Frok Shtjefen Morina Frrok Lala Fuat Beqir Buca Fuat Beqir Buca Gac Miculi Gac Miculi Gac Miculi Gac Llesh Miculi Gani Tirana Gani Ahmet Piranaj Gani Ahmet Piranej Gani Rexhep Agoni Gani Xhemal Alibali Ganimete Hysa Ganxhe Gjoke Kola Gasper Cepi Gasper Dingu Gasper Dodaj Gasper Luani Gasper Luani Gasper Kin Pici Gasper Kole Ndoja Gasper Kole Ndoja Gasper Mark Luani Gasper Mark Luani Gasper Mati Guli Gasper Ndoc Pali Gazmend Domni Gazmir Frakulla Geg Gjelaj Gege Fusha (Delija) Gege Mark Thana Gege Zef Fusha Genc Barkici Genc Hafizi Genc Selhanej Genc Xhura Genc Xhura Genc Zadeja Genc Gj Luka Genci Marashi Gent Nebil Vadahi Genti Ejell Rrotani Genti Gjuk Shllaku Genti Pjerin Pashkja Gentian Lulaj Gentian Lulaj Gentian Lulaj Gentian Ludovik Mjerashaj Gentian Nazmi Shabaj Gentian Pjeter Lulaj Gentian Pjeter Lulaj Gentian Pjeter Lulaj

Gentian Pjeter Lulaj Gentian Pjeter Lulaj Gentian Pjeter Lulaj Gentian Reuf Uruçi Gentian Vehid Reçi Gentiana Njazi Uruçi Gentjan Kalaj Gentjana Dhimitraq Fejzaj Geraldina Gjethi Geraldina Gjethi Geraldina Gjethi Geraldina Gjethi Geraldina Gjethi Geraldina Gjethi(Vata) Geraldina Gjethi(Vata) Gert Skender Jubani Gert Skender Jubani Gert Skender Jubani Gert Skender Jubani Gert Skender Jubani Gert Skender Jubani Gert Skender Jubani Gertrude Serreqi Gesu Zefi Gesu Zefi Geti Gjon Suma Gezim Alibali Gezim Alibali Gezim Alija Gezim Docaj Gezim Logja Gezim Logja Gezim Muca Gezim Musaku Gezim Piranej Gezim Sejko Gezim Strugaci Gezim Ali Domni Gezim Brahim Bushati Gezim Dede Docaj Gezim Ethem Xheladini Gezim Gjergj Gjoni Gezim Hamdi Haxhija Gezim Hamdi Haxhija Gezim Ibrahim Alija Gezim Ibrahim Alija Gezim Mark Suli Giacomo Vincenzo Zagardo Gilber Selim Hysaj Giliber Selim Hysaj Gilman Musa Bizaku Gjeke Rrok Gjeka Gjeke Rrok Gjeka Gjelil Riza Pervizaj Gjelina Syziu Gjelina Marash Kacaj Gjelina Marash Xhaj Gjelina Ndue Hila Gjelina Zef Kelaj Gjeline Gjeke Delaj Gjeline Ndue Hila Gjeline Ndue Hila Gjelosh Ibraj Gjelosh Marashi Gjelosh Ujkaj Gjelosh Dod Shakaj Gjelosh Kole Vitaj Gjelosh Lulash Çuni Gjelosh Ndue Lekndreaj Gjelosh Nikoll Gjelaj Gjenaro Daberdaku Gjenaro Rrok Daberdaku Gjergj Ashta Gjergj Babani Gjergj Biba Gjergj Deda Gjergj Dionisi Gjergj Ejlli Gjergj Geci Gjergj Gega Gjergj Hilacukaj Gjergj Kopshtari Gjergj Krajni Gjergj Kumbulla Gjergj Leqejza Gjergj Leqejza Gjergj Leqejza Gjergj Leqejza Gjergj Leqejza Gjergj Liqejza Gjergj Liqejza Gjergj Lisi Gjergj Lleshi Gjergj Marku Gjergj Palali Gjergj Prela Gjergj Rrethtori Gjergj Rrethtori Gjergj Rrethtori Gjergj Shqau Gjergj Shqau Gjergj Shqau Gjergj Tafaj Gjergj Vuksani Gjergj Vuksani Gjergj Agostin Ejlli Gjergj Bepin Plani Gjergj Dede Preka Gjergj Fran Pllumbaj Gjergj Frano Gjergji Gjergj Frrok Kola Gjergj Gjoke Gega Gjergj Gjoke Gega Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Leqejza Gjergj Gjon Liqejza Gjergj Gjon Marku Gjergj Kol Jubani Gjergj Kol Jubani Gjergj Kole Livadhi(Beka) Gjergj Mark Deda Gjergj Mark Kroni Gjergj Mark Lisi Gjergj Mark Nika Gjergj Mark Nika Gjergj Mark Temali Gjergj Mark Temali Gjergj Mark Temali Gjergj Mark Temali Gjergj Nik Vija Gjergj Njac Camuku Gjergj Nosh Noshi Gjergj Pal Gjoni Gjergj Palok Hila Gjergj Pjeter Hila Gjergj Pjeter Kodra Gjergj Prel Camaj Gjergj Qerim Stomina Gjergj Zef Gilaj

Gjeto Mikeli Gjeto Nika Gjeto Gjon Gjecaj Gjeto Kole Nika Gjeto Marash Dukaj Gjilda Prendushi Gjilda Prendushi Gjilda Prendushi Gjin Bitanji Gjin Bujda Gjin Gjinaj Gjin Harapi Gjin Harapi Gjin Harapi Gjin Harapi Gjin Kapaj Gjin Kapaj Gjin Krepi Gjin Ndoci Gjin Ded Vata Gjin Ded Vata Gjin Dede Pali Gjin Kol Çardaku Gjin Kol Fushani Gjin Kol Uca Gjin Kole Livadhi(Beka) Gjin Leke Vocaj Gjin Mark Bisha Gjin Mark Boshi Gjin Mark Kapaj Gjin Mark Kapaj Gjin Mark Leka Gjin Mark Marku Gjin Mark Shkambi Gjin Mark Shkambi Gjin Mark Shkambi Gjin Mark Shkambi Gjin Tome Blinishta Gjin Tonin Harapi Gjino Preç Mjeda Gjok Delaj Gjok Loka Gjok Ndoci Gjok Dod Doda Gjok Mark Gjoka Gjok Pal Gropçaj Gjok Prel Suni Gjoke Dede Preka Gjoke Dede Preka Gjoke Dode Preka Gjoke Dode Preka Gjon Ajtyreza Gjon Ciftja Gjon Çuni Gjon Hebaj Gjon Hebaj Gjon Kola Gjon Kolnikaj Gjon Paroni Gjon Peraj Gjon Pistulli Gjon Pistulli Gjon Preçi Gjon Rrasa Gjon Rrasa Gjon Rrashkadoli Gjon Shkambi Gjon Voci Gjon Vojvoda Gjon Agustin Basha Gjon Fran Lekaj Gjon Kol Jaku Gjon Kol Leka Gjon Lec Mosi Gjon Lec Mosi Gjon Marash Kodervelakaj Gjon Marash Kodervelakaj Gjon Mark Ajtyresa Gjon Mark Ajtyreza Gjon Mark Gjeçaj Gjon Mark Gjoka Gjon Mark Preci Gjon Mark Shkambi Gjon Mark Shkambi Gjon Mark Shkambi Gjon Mati Palushi Gjon Mati Pistulli Gjon Mhill Shytani Gjon Mirash Pali(Plangu Gjon Nat Lejthia Gjon Nike Kodra Gjon Nike Lami Gjon Nikoll Begu Gjon Pal Hebaj Gjon Pjerin Koliqi Gjon Pjerin Koliqi Gjon Pjeter Logu Gjon Preke Fashaj Gjon Prendush Gjeka Gjon Prendush Gjeka Gjon Prenush Gjeka Gjon Tef Stefa Gjon Tom Shulza Gjon Zef Dashi Gjon Zef Ejlli Gjon Zef Gjoka Gjon Zef Kola Gjon Zef Ndrezaj Gjon Zef Pjetri Gjon Zef Serbamoi Gjoneto Kole Luka Gjovalin Berisha Gjovalin Boka Gjovalin Bregu Gjovalin Bregu Gjovalin Çarkaxhija Gjovalin Curani Gjovalin Curri Gjovalin Gurakuqi Gjovalin Hejza Gjovalin Jaku Gjovalin Jaku Gjovalin Koleci Gjovalin Koleci Gjovalin Leka Gjovalin Mosi Gjovalin Patogu Gjovalin Preci Gjovalin Rreshpja Gjovalin Shqau Gjovalin Shtjefni Gjovalin Sullaku Gjovalin Ded Ndreaj Gjovalin Ded Staka Gjovalin Dede Gjini Gjovalin Dede Staka Gjovalin Dede Staka Gjovalin Illi Palushani Gjovalin Illi Palushani Gjovalin Jak Ndoja Gjovalin Kol Gegaj Gjovalin Kole Doci Gjovalin Kole Shani Gjovalin Kole Shani Gjovalin Kole Shtjefni

Gjovalin Kole Zefi Gjovalin Marash Ndou Gjovalin Mark Çuni Gjovalin Mark Mendoja Gjovalin Mirash Ndou Gjovalin Mirash Ndou Gjovalin Ndoc Gjonej Gjovalin Ndoc Ivanaj Gjovalin Ndoc Muzhani Gjovalin Ndoc Pjetraj Gjovalin Ndoc Vasa Gjovalin Ndoc Xhanxhafili Gjovalin Ndoc Xhanxhafili Gjovalin Ndue Biba Gjovalin Ndue Karroca Gjovalin Ndue Lasku Gjovalin Ndue Lleshi Gjovalin Ndue Prendi Gjovalin Ndue Toma Gjovalin Nikoll Vinjolli Gjovalin Nikolle Dedndreaj Gjovalin Pal Lamaj Gjovalin Pashuk Koleci Gjovalin Pashuk Koleci Gjovalin Pjeter Kolgegaj Gjovalin Rrok Luka Gjovalin Shtjefen Lumçi Gjovalin Vat Doci Gjovana Zef Ashta Gjulio Zefi Gjulio Zefi Gjush Shan Pici Gjylani Dibra Gjylani Dibra Gjylani Dibra Gjyliana Gosh Suta Gjylije Shani Gjylije Muharrem Shani Gjyljana Filip Pogu Gjyljana Kel Gjonej Gjyljana Kol Delaj Gjyljana Kol Larushku Gjyljana Ndoc Ani Gjyljana Ndoc Lazri Gjyljane Shkoza Gjyljane Ndoc Mardusha Gjyljane Prele Leka Gjyltare Qazim Gruda Gjyltare Qazim Gruda Gjyltare Qazim Gruda Gjyste Marku Gjyste Dede Bibashani Gjyste Gjergj Nreaj Gjyste Gjok Prela Gjyste Preke Pali Gjyste Prenge Marku Gjyste Rrok Markaj Gjystina Gjinaj Gjystina Gjinaj Gjystina Naraçi Gjystina Serreqi Gjystina Simoni Gjystina Kol Naraci Gjystina Mark Daci Gjystina Ndoc Gera Gjystina Ndoc Gjinaj Gjystina Ndoc Pistulli Gjystina Zef Kopshtari Gjystina Zef Makaj Gjystina Zef Mhilli Gjyzepina Ljarja Gjyzepina Ljarja Gjyzepina Ndreca Gjyzepina Qirjaqi Gjyzepina Cezar Celi Gjyzepina Gasper Jorganxhia Gjyzepina Gjon Marku Gjyzepina Lek Marku Gjyzepina Luigj Goraj Gjyzepina Ndoc Ndou Gjyzepina Ndoc Ndou Gjyzepine Pal Dritarja Gjyzije Shani Glorian Hila Gojko Gjergj Nikollaj Goliem Gjon Serreqi Gonin Pjeter Gjini Greta Nikolla Greta Nikolla Greta Ilia Nikolla Greta Luigj Meshkalla Groshe Kocaj Groshe Rrasa Guido Valentin Kakarriqi Guido Valentin Kakarriqi Guido Valentin Kakarriqi Guido Valentin Kakarriqi Guido Valentin Kakarriqi Guido Valentin Kakarriqi Guljelm Coba Guljelm Coba Guljelm Serreqi Guljelm Ludovik Coba Guljem Çoba Guljem Çoba Guljem Marleci Guljem Gjon Serreqi Guljem Ludovik Çoba Guljem Mark Abati Gysi Gysi Shpk Gysi Shpk Gysi Shpk Gysi Shpk Gysi Shpk Gysi Shpk Gysi Shpk Habibe Dedja Habibe Hamdi Rrusta Habije Isa Lugji Hadije Man Gurabardhi Hajrie Broci Hajrije Haki Selhanaj Hajrije Haki Selhanej Hajrije Myrto Broci Hajrulla Salo Halluni Hajrullah Ali Sylja Hajrullah Ali Sylja Haki Heta Haki Kraja Haki Hamz Bushati Halim Sait Kraja Hamdi Salihi Hamid Haxhi Demo Hamidije Hamdi Duli Hamza Cela Hamza Selim Uligaj Hamza Ymer Uligaj Hana Kole Gjonej Hana Lazer Nika Hane Hajdar Gurraj Hane Mark Nika Hane Nike Papshaj Hariz Murana Hasan Isufi

Hasan Isufi Hasan Isufi Hasan Isufi Hasan Isufi Hasan Isufi Hasan Isufi Hasan Isufi Hasan Koçeku Hasan Ali Isufi Hasan Isuf Rexhaj Hasan Mehmet Trungaj Hashim Kruja Hashim Kruja Hashim Kruja Hashim Kruja Hashim Kruja Hasije Isa Lugji Hasije Mahmut Muca Hatije Salo Lacej Hatixhe Riza Ahmeti Hava Emrush Plepci Hava Rexhep Beqiri Hedije Riza Gruda Hektor Guido Kakarriqi Hektor Nush Kapaklixa Helena Todhri Helidon Ndue Triepshi Henrik Jaku Henrik Jaku Henrik Jaku Henrik Jaku Henrik Jaku Heribert Gjovalin Palushani Herva Isuf Ramaj Hil Zefi Hil Gjon Nika Hil Lazer Nikaj Hil Pjeter Zefi Hile Gasper Shahini Hile Gasper Shahini Hile Gjergj Parubaj Hilmi Gavoçi Hilmi Gavoçi Hilmi Gavoçi Hilmi Gavoçi Hilmi Gavoçi Huanito Martini Humbert Rrok Pali Hydajete Tofik Gruda Hyleme Elez Buca Hyqmet Demaliaj Hyrije Vorfa Hyrije Gani Kokona Hyrije Xhevdet Beqiri Hysejn Reshit Hamzi Hysejn Rexhep Hamzi Hysejn Riza Bushati Hysen Isufi Hysen Kraja Hysen Shoshi Hysen Januz Kraja Hysen Osman Lishi Hysen Xhabir Zmijanej Hysen Ymer Shoshi I Pa Identifikuar I Pa Identifikuar I Pa Identifikuar Ida Melleza Ida Ujka Ida Ndoc Gjoni Idmir Mbiara Idmir Mbiara Idriz Ibro Bracaj Ikbal Sulejman Kazazi Ikbale Zeqiri Ilda Mhill Pali(Brsuhtulli Ilir Beqiri Ilir Bisha Ilir Mesi Ilir Mgurra Ilir Rragami Ilir Shurdha Ilir Shytani Ilir Uruçi Ilir Ali Tepelia Ilir Asllan Kurtaj Ilir Besim Kaloshi Ilir Rexhep Besho Ilir Shtjefen Meli Ilir Vangjel Kavaja Ilir Veli Hyka Ilirian Velo Ilirjan Shpatina Ilirjan Osman Kola Ilirjana Danish Gjetja Ilirjana Danish Gjetja Ilirjana Danish Gjetja Ilirjana Danish Gjetja Iljaz Frakullia Imelda Gjergj Kocaj Imer Kelmendi Imer Kelmendi Indrit Muhamet Pulti Indrita Qemal Haxhija Ingrit Bufli Ingrit Pali Injac Kabashi Injac Kujxhija Injac Kujxhija Injac Luani Injac Gjon Radovani Injac Kol Kuxhija Injac Tish Palaj Insituti I Motrave Oblate Te Zemres Insituti I Motrave Stigmatine Inst Motrave Françeskane Missionare Instituti I I Motrave Stigmatine Instituti I Motrave Françeskane Instituti I Motrave Françeskane Instituti I Motrave Obllate Instituti I Motrave Stigmatine Instituti I Nmotrave Stigmatine Instituti Motrave Franceskane Instituti Motrave Stgmatine Instituti Shoqa Ta E Motrave St Igmatine Instituti Shoqata E Motra Ve Sigmatine Irena Kabashi Irena Thanishta Irena Cak Daberdaku Irena Cuk Daberdaku Irena Ndoc Kabashi Irisa Alibali Irisa Alis Alibali Irma Broci Irma Broci Irma Çoba Irma Rroku Irma Gjon Podja Irma Ndoc Vata Isa Gjongecaj Isa Ragip Kadia Is’hak Bala

»

Is’hak Isa Bala Islam Jahush Paleviq Ismail Kadija Ismajl Dul Tepelia Ismet Ademi Ismet Ademi Ismet Ademi Ismet Ademi Ismet Ademi Ismet Ademi Ismet Balaj Ismet Balaj Ismet Curri Ismet Lekaj Ismet Lezha Ismet Dilaver Lekaj Ismet Musa Kruja Ismet Ramo Piranaj Ismet Reshit Delija Ismet Reshit Delija Ismet Ymer Balaj Istref Adem Kelmendi Isuf Isufi Isuf Isufi Isuf Isufi Isuf Haxhi Lishi Iva Prela Iva Gjovalin Prela Iva Gjovalin Prela Izabela Filip Bicaj Izet Alush Picoka Jak Pashuku Jak Tafaj Jake Lazer Bicaj Jake Simon Fistani Jakup Reka Jakup Lil Reka Jalita Mileta(Agostini Jani Boci Jeta Halil Alimhillaj Jetmir Miloti Jetmir Miloti Jetmir Miloti Jetmir Ymeri Jetmir Agim Lipe Jetmir Tahir Tahiri Jetmir Zenel Dibra Jetnar Isuf Bashkurti Jolanda Cuku Jolanda Cuku Jolanda Kola Jolanda Pepaj Jolanda Kol Kocobashi Jolanda Kol Nika Jolanda Kole Koçobashi Jolanda Luigj Cuku Jolanda Tef Pogu Jolanda Zef Cekoci Jolanda Zef Koceku Jona Murana Jonuz Ali Hasaj Josefina Shkreli Josif Fora Jovan Ranko Thanasi Jozald Rakaj Jozef Coba Jozefina Jaku Jozefina Mazreku Jozefina Shkreli Jozefina Abdulla Vuksani Jozefina Gjon Shkreli Juli Ndoc Cepi Julian Luka Julita Ndoc Puka Juljan Nerhati Juljana Ton Bedeni Julka Gjon Blini Junida Sami Myrtja Justereza Kujxhija Justereza Viktor Kujxhija Jusuf Karakaci Jusuf Karakaci Juvista Jakaj K.e Sh K.e.sh K.e.sh K.e.sh Sha Kadire Docaj Kadri Hajdar Rekaj Kadrije Mucaj Karlo Pali Karlo Loro Cefa Karmelina Bep Rripaj Karmelina Loro Dredhaj Karmelina Zef Gurashi Karmen Pjerin Koliqi(Martini) Karolina Nush Moni Kartela Vijojne V 22 Fq 203 Kartelat Vijojne Kartelat Vijojne Vol 21 Fq 8Fq 9 Kartelat Vijojne Vol16 Fq167Kartelat Vijon V.29Fq193 V29, Fq194 Kasem Lumaj Kasem Hysen Zaimi Kasem Hysen Zaimi Kasem Lutfi Safi Kastriot Bitanji Kastriot Kurraj Kastriot Hysen Garo Kastriot Muhamet Kullaj Katerina Gjon Karafili Katerine Luke Kelaj Katerine Nik Marketa Katrina Guri Katrine Cukaj Katrine Donzha Katrine Rrethaj Katrine Rrethaj Katrine Rrethaj Katrine Rrethaj Katrine Voci Katrine Çun Markaj Katrine Sokol Carku Kaura Lazer Dema(Vida Kel Dedi Kel Gjoka Kel Gjoka Kel Gjoka Kel Gjoka Kel Gjoka Kel Marku Kel Masmazaj Kel Gege Marubi Kel Gege Marubi Kel Gege Marubi Kel Gjergj Puskaku Kel Gjon Palaci Kel Lazer Vida Kel Lazer Vida Kel Lazer Vida Kel Luigj Masmalej Kel Luigj Sekuj Kel Mark Ujka Kel Mark Ujka

17 Kel Ndoc Jakova Kel Nike Qiperjani Kel Nush Kolaj Kel Rrok Dedi Kel Zef Marku Kelirian Angjelin Celi Kelirian Angjelin Celi Kesh Keti Bazhdari Keti Shtjefni Keti Hile Jakaj Keti Mihajl Toticaj Keti Qendro Koci Kike Gani Tole Kin Tom Ndreu Kin Zef Shqau Kisha Françeskane Shkoder Kisha Katlolike Arqi Peshkvia Kisha Katolike Arqi Peshkvia Kisha Katolike Arqi Peshkvia Kisha Katolike Arqipeshkvia Kisha Katolike Arqipeshkvia Metropolitane Kisha Ortodokse Autoqefale Shqiperise Klara Kurbini Klara Shestani Klara Shestani Klara Luke Shestani Klara Luke Shestani Klara Zef Shestani Klaud Mirash Brushtulli Klaudja Pusi Kledian Marku Kleidi Rrozar Gjonej Klementina Gjergj Ndoci Klodian Sulejman Pata Klodiana Meshkalla Klodiana Tamarinda Klotilda Rama Kodese Shefik Krymi Kol Gjeluci(Bushati Kol Gjetja Kol Kola Kol Kola Kol Kolnikaj Kol Nuku Kol Pena Kol Sheldia Kol Tafaj Kol Voci Kol Gjelosh Nika Kol Gjon Ndrezaj Kol Gjon Tusha Kol Gjon Voci Kol Jak Simoni Kol Kin Pisha Kol Luigj Bushati Kol Mark Leka Kol Ndoje Prendi Kol Nik Murana Kol Nosh Villi Kol Tom Qyteza Kol Vasil Camaj Kol Voc Ndoci Kol Zef Gurashi Kol Zef Koka Kola Prek Cacaj Kole Beka Kole Kola Kole Mujaj Kole Preknicaj Kole Prela Kole Serrmi Kole Shoshi Kole Simoni Kole Stajka Kole Danko Glasori Kole Dede Kumbulla Kole Gjergj Beka Kole Gjeto Arapaj Kole Luke Mujaj Kole Mark Cardaku Kole Mark Lukaj Kole Mhill Geshtenja Kole Ndreke Ndrekaj Kole Ndue Delija Kole Pal Kola Kole Pjeter Hila Kole Prenge Gjoka Kole Rrok Plani Kole Sokol Sokoli Kole Tom Qyteza Kolec Bacli Kolec Baçli Kolec Shpati Kolec Stanaj Kolec Stanaj Kolec Topalli Kolec Mark Gjoka Kolec Tome Jaku Kolec Tonin Collaku Kolec Tonin Stanaj Koleded Dema Kolin Rok Broqi Konçeta Gjonej (Pici) Kongregata Mot Rave Engjellore Te Shen Palit Kongregata E Motrat Engjello Te Shen Palit Konrad Kocaj Konrad Prend Kocaj Konrad Prend Koci Konstruksion Mem Shpk Konstruksion Mem Shpk Konstruksion Mem Shpk Konstruksion Mem Shpk Konstruksion N E M Sh.p.k Konstruksion N E M Shpk Konstruksion N E M Sh.p.k Konstruksion N E M Sh.p.k Konstruksion N E M Shpk Konstruksion N Dhe M Shpk Konstruksion N Dhe M Shpk Besa Konstruksion Konstruksion N E M Sh.p.k Konstruksion N E M Sh.p.k Konstruksion Nem Shpk Kont Curri Koseta Dede Como Kostandin Llesh Shabi Kostandin Llesh Shabi Kostandin Llesh Shabi Kostandin Naum Samarxhiu Kostandine Terfili Kostar Kopi Pelinci Kostika Brisku Kozeta Cuku Kozeta Dedi Kozeta Xhevdet Talani Kpp Vijojne V19fq133 V19 Fq134 Kreshnik Osmani Kristian Shtjefni Kristina Bidoshi Kristina Shestani


18 Kristina Petro Trola Kristina Pjetrush Gaspri Kristina Zef Gaci Kristjan Shkambi Kristjan Shkambi Kristjan Rrok Cutaj Kristo Mark Boshi Ktrine Tone Pellumbi Kudrete Kasem Kraja Kudrete Ymer Tirana Kujtim Ademi Kujtim Livalli Kujtim Col Prroni Kujtim Gani Rucaj Kujtim Kole Vocrri Kujtim Ram Ademi Kujtim Ram Ademi Kujtim Rasim Zegani Kujtim Rexhep Leporoshi Kujtim Xhevdet Shaba Kulla Shpk Kulla Shpk Perfaqesuar Z.preke Kulla Kusha Pretesh Marku Labeat Ndrek Jakaj Lace Elez Troshani Laid Gjon Ndou Laid Gjon Ndou Lajde Gjon Belija Lajde Gjon Zefi Laje Bejto Bacani Land Smakaj Laqe Kalavaci Laqe Bajram Cufaj Lash Ndoc Cerjani Laura Karroca (Ljarja Laura Lazer Vida(Dema Laura Lefter Kaci Laura Mark Bregu Laura Sait Isufi Laura Sokrat Kalivopulli Lauren Tonin Ceklijej Lauren Tonin Ceklijej Laureta Melaca Laureta Luk Suka Laureta Pavlin Krahi Laureta Shtjefen Ndoja Laurind Kola Lauring Angjelin Kola Lavdije Godaj Lavdije Vajushi Lazer Blinishta Lazer Çapaliku Lazer Nik Murrizaj Lazer Pal Geshtenja Lazer Pal Preka Lazer Pal Preka Lazer Prendush Shqau Lazer Zef Logu Lazer Zef Logu Lazer Zef Logu Lazer Zef Temali Lazer Zef Temali Lazer Zef Temali Lazer Zef Temali Lazer Zef Temali Lec Harapi Lec Gjon Barbullushi Lec Gjon Gjonej Lec Gjon Gjonej Lec Gjon Gjonej Lec Gjon Jaku Lec Pjeter Dycaj Ledi Mark Palaj Ledina Pashaj Lefteri Palushani Lejla Suma Lejla Latif Deltina Lejla Mahmut Lika Lek Cefa Lek Marku Lek Shullani Lek Vojvoda Lek Cesk Cefa Lek Gjin Shullani Lek Gjon Nika Lek Gjon Voci Lek Mark Arra Lek Nik Koceku Lek Pjeter Pllumaj Leka Ademi Leka Ademi Leka Ademi Leka Zef Briskonic Leke Deda Leke Macureli Leke Simoni Leke Troja Leke Vojvoda Leke Cam Mirashi Leke Fran Fusha Leke Gjon Kurti Leke Gjon Sinishta Leman Mhill Alija Lena Gjeka Lena Prendush Gjeka Lena Prendush Gjeka Lene Gac Marku Lene Gjin Deda Lene Gjoke Babaj Lene Mark Bala Lene Tafil Zeka Lene Zef Martini Leni Kasem Kocaj Leon Fran Kroni Leona Kraja Leona Kraja Leona Kraja Leona Kraja Leona Kraja Leonard Fierza Leonard Gjonej Leonard Gjonej Leonard Gjonej Leonard Kepi Leonard Lulaj Leonard Lulaj Leonard Lulaj Leonard Lulaj Leonard Luli Leonard Luli Leonard Luli Leonard Luli Leonard Luli Leonard Rripaj Leonard Rroku Leonard Rroku Leonard Rroku Leonard Dede Xhanej Leonard Gasper Bibashani Leonard Gjergj Poja Leonard Kin Ujka Leonard Mark Kalaj Leonard Mark Murati Leonard Nike Rripa Leonard Paloke Dumani

« HIPOTEKA Leonard Pjeter Lula Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Pjeter Lulaj Leonard Zef Fusha Leonard Zef Mirashi Leonat Hila Leonat Hila Leonat Kole Lekaj Leonat Pjeter Turkaj Leonat Zef Hila Leonat Zef Ljarja Leonat Zef Ljarja Leonida Kepi Leonora Gjeloshi Leonora Gjeloshi Leonora Kel Rreshpja Leonora Kol Luçi Leonora Pal Radovani Leopold Shkreli Leopold Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Leopold Loro Shkreli Lepe Stano Fora Leposava Aleks Gjoni Leqe Et’hemi Leze Mjekaj Leze Geg Voci Leze Gege Voci Leze Llesh Lumaj Leze Marash Ndosha Leze Mark Kryeveci Leze Zef Guri Leze Zef Marku Lezina Baqli Lezina Ylli Marketa Licije Sabri Uci Lida Tefe Prendushi Lida Tefe Prendushi Life Dan Canaj Life Idriz Likaj Ligurest Sh.p.k Lili Kiçi Lili Shani Lili Brahim Thikaxhija Liliana Lodovik Ullasha Lilindonat Nikolin Prendushi Liljana Bleta Liljana Fida Liljana Pistulli Liljana Pjetri Liljana Elez Galica Liljana Haki Zeneli Liljana Hamdi Hamzi Liljana Muhamet Dibra Liljana Ndue Kroni Liljana Nik Marashaj Liljana Pjeter Dreshaj Liljana Prek Sterkaj Liljana Simon Kaci Liljana Vat Selvija Lin Guri Lin Ded Potaj Lin Dede Ara Lin Dede Pataj Lin Kole Rrushini Lin Ndoc Marku Lin Ndue Smakaj Lin Nike Hili Lina Vathkruja Lindita Jubani Lindita Ferit Hoxha Lindita Gjon Dragani Lindita Marash Mujaj Lindita Mark Kafkani Lindita Pjeter Gjoka Lindita Prele Preka Lindita Rifat Bleta Lindita Teufik Crroj Lindita Vehbi Nurja Line Broz Shpendi Line Pal Prendi Liri Halim Efovija Lirie Rexhep Cela Lirije Bakalli Lirije Bakalli Lirije Cacani Lirije Karagjozi Lirije Faik Zusi Lirije Jaup Marinaj Lirije Muhamet Biba Lirije Smajl Uruçi Lirije Sulejman Piranaj Lirije Trigon Biti Liza Daka Liza Jak Kici Liza Kuk Zyla Lizabeta Nika Lize Hila Lize Prendi Lize Vokrri Lize Preke Hila Llesh Gjekaj Llesh Hormantini Lleshi Gjinaj Lodovik Gjergji Lodovik Karroca Lodovik Karroca Lodovik Marleci Lodovik Precetaj Lodovik Gjin Huba Lodovik Gjon Maleci Lodovik Ndrek Cekliqi Lodovik Ndue Ndoka Lodovik Nikoll Balaj Lodovik Tome Livadhi Lola Baqli(Prendi Lorenc Gurashi Lorenc Mosi Lorenc Kel Dema Lorenc Lec Mosi Lorenc Lec Mosi Lorenc Lec Mosi Lorenc Lec Mosi Loreta Gjoni Loreta Jana Loreta Ndue Kola Loro Kiri Loro Lazri Loro Simoni Loro Dede Gjoni Loro Gjon Marku Luan Pirani

Luan Eqerem Pirani Luan Gege Marku Luan Mustaf Bajri Luan Mustafe Bajri Luan Ndue Lleshi Luan Shefqet Vukatana Luan Vlash Berloka Luce Gavoci Luçe Simoni Luçe Filip Jakova Luce Marash Alekaj Luce Marash Alekaj Luce Marash Alkaj Luce Ndoc Domni Luce Ndue Dreshaj Luce Prendush Gjeka Luci Bufli Luçia Prennushi Lucia Tomasella Lucia Zadeja Lucia Ndoc Koca(Deniku) Luciana Kole Nota Luciano Rroku Luçiano Rroku Luçie Zorba Luçie Gjergj Stani Lucie Mhill Ndoci Lucie Ndoc Paloka Luçije Brraka Lucije Jani Luçije Mazrekupistulli Lucije Zorba Lucije Gasper Shpani Luçije Kol Barbullushi Lucije Ndoc Ndoja Lucije Nush Daberdaku Lucije Pal Alekaj Lucjana Beshello Ludovik Celi Ludovik Marashi Ludovik Marashi Ludovik Marashi Ludovik Marleci Ludovik Mirashi Ludovik Fran Goli Ludovik Mati Guli Ludovik Ndoje Karroca Ludovik Ndoje Karroca Ludovik Ndoje Karroca Luigj Aliaj Luigj Dema Luigj Doçina Luigj Gjonej Luigj Gjonej Luigj Gjonej Luigj Gjonej Luigj Kola Luigj Mirashi Luigj Mirashi Luigj Muzhani Luigj Pisha Luigj Pisha Luigj Rrupa Luigj Rrupa Luigj Ujka Luigj Vata Luigj Vata Luigj Fran Lumaj Luigj Fran Lumaj Luigj Gjon Ndoja Luigj Gjon Pisha Luigj Gjon Pisha Luigj Hile Frani Luigj Kel Topcia Luigj Leke Gjinaj Luigj Lush Ejlli Luigj Marash Mirashi Luigj Mark Bukaqeja Luigj Ndoc Nika Luigj Ndoc Tisi (Luka) Luigj Pjeter Ujka Luigj Rrok Filipi Luigj Zef Pervaza Luigjina Anton Perdoda Luigjina Zef Skoda Luis Cesk Deda Luiza Nikoll Ndreca Luiza Tomorr Pacuku Luizina Shkreli Dionisi Luke Rrok Plepi Lula Gac Pali Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjeka Lulash Gjonikaj Lulash Murrizaj Lulash Murrizaj Lulash Ndou Lulash Ndou Lulash Ndou Lulash Gjelosh Avdija Lulash Gjelosh Nika Lulash Ndoc Paja Lulash Nik Murrizi Lulash Pjeter Mici Lulash Prek Kaceri Lulash Prek Kacerri Lulash Prek Kacerri Lulash Prendush Gjeka Lulash Prendush Gjeka Lulash Prendush Gjeka Lulash Prendush Gjeka Lulash Prendush Gjeka Lulash Tome Gjinaj Lule Brigjaj Lule Bushishta Lule Marash Lama Lule Ndok Dreni Lule Ndue Vitaj Lule Ndue Vitaj Lule Pal Prela Lule Zef Deda Lule Zef Temali Luljeta Simoni Luljeta Zefi Luljeta Gani Pashollari Luljeta Nike Marashi Luljeta Ram Kola Luljeta Sabri Hoxha Luljeta Shaqir Pergjegja Lulzim Bakalli Lulzim Gramka Lulzim Kulla Lulzim Lami Lulzim Ferid Mandija Lulzim Hajrulla Jubani Lulzim Myftar Dibra Lumnije Bala Lumnije Lishi Lumnije Beqir Zefi

Lumnije Hysen Drini Lumnije Imer Ademi Lumturi Lejthia Lumturi Ujka Lumturi Hito Jubani Lumturi Sabri Hoxha Lumturi Seit Lushi Lumturi Sulejman Cubi Lumturie Djala Lumturije Dani(Bishani) Lumturije Dul Kalleshi Lumturije Ismail Ishmaku Luqe Kole Gega Lush Martin Guri Lush Prek Kaceri Lutfi Sulo Ajasllani Lutfie Demir Sala Luvigj Pllumbaj Madalena Coku Madalena Hanxhari Madalena Lisi Madalena Plevneshi Madalena Shatku Madalena Dede Dedushi Madalena Jak Sokolaj Madalena Ndrec Shatku Madalena Zef Sokoli Madish Shpk Mahir Musa Kraja Majlinda Kadija Majlinda Prendi Majlinda Lulash Selaj Majlinda Vlash Shishkja Majlinde Dedi Majre Berberi Makbule Cufo Kalaci Maliq Ragip Dibra Maliq Ragip Dibra Malsena Gropaj Man Tasim Lushi Mandi Halilaj Manjola Kinaj Manjola Gjovalin Vuksani Manjola Lush Dodaj Manjola Rrok Kelaj Manjola Vlash Stefani Manjola Zef Marku Manushaqe Doçi Marash Rakaj Marash Therqaj Marash Kole Vulaj Marash Mark Kroniku Marash Mhill Bregu Marash Ndrek Pepa Marash Ndrek Pepa Marash Pal Okseti Marash Vate Nika Marash Zef Sukani Marash Zef Zefi Marcela Rasha Marcelina Gjeluci Mare Leknikaj Margarit Jak Mrrizi Margarita Bardeli Margarita Deda(Pushka) Margarita Delija Margarita Kocobashi Margarita Hil Kulli Margarita Ndue Stenaj Margarita Rrok Pepa Margarita Sheqer Rrapushi Margarite Ndue Prendushi Margerita Ujka Margerita Kol Ashta Margerita Kole Karma Margerita Ndoc Skoda Margerita Nik Alija Margerita Pal Alekaj Mari Harapi Mari Harapi Mari Harapi Mari Simon Harapi Mari Simon Harapi Marian Gjergj Kopshtari Marian Zef Shestani Mariana Kostandin Papa Mariana Sinan Gegaj Marije Bishkashi Marije Cardaku Marije Daberdaku Marije Frroku Marije Gajtani Marije Geci Marije Gropçaj Marije Hasi Marije Laca Marije Luka Marije Marku Marije Marku Marije Mozali Marije Nisi Marije Pistulli Marije Serreqi Marije Shahini Marije Topalli Marije Zojzi(Topalli) Marije Cin Shllaku Marije Ded Sereqi Marije Dode Murrizaj Marije Filip Simoni Marije Filip Simoni Marije Filip Simoni Marije Filip Simoni Marije Filip Simoni Marije Filip Simoni Marije Filip Simoni Marije Gasper Moisiu Marije Gjelosh Mirukja Marije Gjelosh Mirukja Marije Gjergj Tershana Marije Gjoke Palushi Marije Kole Dajcaj Marije Lazer Ndoj Marije Leke Pici Marije Lulash Shllaku Marije Martin Nota Marije Ndoc Koleka Marije Ndoc Koliqi Marije Ndoc Radovani Marije Ndoc Radovani Marije Ndoc Radovani Marije Pashko Prelashi Marije Pashuk Marku Marije Rrok Gjoni Marije Shuk Ligoreci Marije Sokol Trupa Marije Zef Tokesi Marije Zef Ukaj Marilda Raka Marilda Vitor Raka Marildo Ndoc Gjekaj Marin Majnishta Marin Marku Marin Marku Marin Palushi

E mërkurë 14 gusht 2013 • Marin Angjelin Zadeja Marin Ded Majnishta Marin Frano Gavoci Marin Frano Gavoci Marin Kol Palushi Marin Mol Palushi Marin Pjeter Mirashi Marin Rrok Marku Marina Rraboshta(Keka) Marina Rraboshta(Keka) Marina Rraboshta(Keka) Marina Jake Lazri Marina Jake Lazri Marina Luigj Rraboshta Mario Zef Koleka Marita Lashova Marita Lashova Marita Palaj Marita Sopi Marita Sopi Marita Çesk Koka Marjan Buraj Marjan Burraj Marjan Kopshtari Marjan Shestani Marjan Shestani Marjan Shestani Marjan Shestani Marjan Balto Frashni Marjan Benardin Temali Marjan Gjon Gjeçaj Marjan Loro Caka Marjan Ndue Ndoci Marjan Pjeter Leka Marjan Zef Bala Marjan Zef Bala Marjan Zef Lejthija Marjan Zef Ndoci Marjana Kacaj Marjana Lazer Kroni Marjana Martin Marini Marjana Ndoc Guri Marjana Ndoc Lulashi Marjana Nike Gjelaj Marjeta Gjeka Marjeta Pipan Marjeta Pipan Marjeta Vocaj Marjeta Gjelosh Marku Marjeta Kole Simoni Marjeta Tom Lisi Marjo Cesk Patani Mark Beka Mark Burraj(Griha) Mark Curri Mark Curri Mark Curri Mark Curri Mark Curri Mark Frroku Mark Gjeka Mark Gjeka Mark Gjeka Mark Gjeta Mark Gjeta Mark Gjini Mark Hila Mark Kadarja Mark Krroqi Mark Lazri Mark Leraj Mark Marashi Mark Mehilli Mark Molla Mark Molla Mark Nikaj Mark Pali Mark Prendi Mark Shkamb(Ishkembi Mark Shkambi Mark Shkambi Mark Shkambi Mark Shkambi Mark Shpendi Mark Filip Maka Mark Frrok Marku Mark Frrok Marku Mark Gjergj Zabelaj Mark Gjergj Zabelaj Mark Gjok Dema Mark Gjon Shyti Mark Gjon Xhanaj Mark Kol Gjergji Mark Kol Shullani Mark Kol Terfili Mark Kole Gjini Mark Kole Livadhi(Beka) Mark Kole Mirashi Mark Kole Staka Mark Lec Gjeka Mark Lec Gjeka Mark Lec Gjeka Mark Lec Gjeka Mark Lec Gjeka Mark Lec Gjeka Mark Lek Mosi Mark Martin Tatic Mark Mirash Mhilli Mark Ndoc Molla Mark Ndoc Paja Mark Ndue Luli Mark Pal Kodra Mark Pashko Daka Mark Pjeter Kolaj Mark Pjeter Marku Mark Pjeter Marku Mark Pjeter Petani Mark Rrok Kiri Mark Rrok Kiri Mark Rrok Kiri Mark Tome Velaj Mark Zef Gjonaj Mark Zef Koçeku Mark Zef Koci Mark Zef Kola Mark Zef Kola Mark Zef Kola Mark Zef Ndou Mark Zef Ndou Mark Zef Zefi Markelian Gjelaj Markelian Goelaj Marketin Shllaku Marko Cesk Leka Marled Kopshtari Marsel Bitanji Marsela Todhri Marta Gjon Llafja Marta Kole Shtjefni Martin Frroku Martin Gavoçi Martin Dede Kumbulla Martin Kol Molla Martin Kole Pjetrushi Martin Kole Shkembi

Martin Kole Shkembi Martin Kole Shkembi Martin Luk Zhuri Martin Mhill Deniku Martin Pep Marku Maruke Tom Toma Maruke Tom Toma Maruke Tom Toma Marvin Maka Mati Gjondrekaj Mati Lazri Mati Shestani Mati Shestani Mati Ndoc Troshani Mati Ndue Alia Mati Pjeter Curri Mati Tome Livadhi Matilda Kole Zezaj Matish Nush Gjonej Matish Nush Gjonej Medi Jup Hoxha Mehdi Bushati Mehdi Rrjolli Mehdi Rrjolli Mehdi Hilmi Cocja Mehdi Jonuz Mesi Mehdi Jup Hoxha Mehdi Teofik Qehaja Mehill Masheku Mehmet Reshat Shpuza Mehmet Xheladin Reizi Meliha Xhaferi Meliha Riza Tepelia Menduh Laçej Menduh Laçej Menduh Abdyl Dragusha Menduh Muhamet Boshnjaku Mensur Tukaj Mentor Ali Bushati Meri Rasha (Tokrri) Meri Zef Ujka(Buka) Merita Busukja Merita Buzukja Merita Abdulla Hebovija Merita Cesk Coba (Vjerdha) Merita Gazoli Dhimo Merita Hamdi Vjerdha Merita Jumni Dervishi Merita Muhamet Gorana Merita Ndoc Hanxhari Merita Pal Guri Merita Pjeter Shita Merita Rexhe Curaj Merita Simon Marku Mhill Kola Mhill Kola Mhill Pllumbaj Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Shkembi Mhill Vata Mhill Zefi Mhill Zefi Mhill Zefi Mhill Ded Delia Mhill Kol Shkembi Mhill Kol Shkembi Mhill Kole Shkembi Mhill Lulash Ashta Mhill Marash Doçaj Mhill Marash Doçaj Mhill Marash Doçaj Mhill Mark Kroni Mhill Ndue Prela Miculi Sh.p.k Miculi Shpk Miculi Shpk Miculi Shpk Miculi Shpk Miculi Shpk Miculi Shpk Miculi Shpk Miculi Shpk Migen Binak Kavacica Mihal Samarxhi Mihallaq Stefo Guma Mijesere Rifat Pulti (Dibra) Mikel Shestani Mikel Vasa Mikel Vjerdha Mikel Filip Kiri Mikel Gjergj Cukali Mikel Kol Shestani Mikel Kole Gjoni Mikel Leke Cukaj Mikel Leke Qukaj Mikel Mark Prendi Mikel Ndoc Harapi Mikel Ndoc Marku Mikel Zef Muzhani Miliha Qazim Sukniqi Milika Llambi Marku Milka Jovani Millojka Vaso Drita Mimi Kolec Shllaku-Banushi Mimoza Bushati Mimoza Dibra(Lataj) Mimoza Dragovija Mimoza Halluni Mimoza Kodraliu Mimoza Pacaj Mimoza Pjetri Mimoza Pjetri Mimoza Pjetri Mimoza Uruci Mimoza Zylja(Podgorica Mimoza Dajlan Kermezo Mimoza Dak Livalli Mimoza Dak Livalli Mimoza Fiqiret Halilaj Mimoza Jaupaj (Ajdinolli) Mimoza Latif Nurja Mimoza Njazi Uruçi Mimoza Njazi Uruçi Mimoza Njazi Uruçi Mimoza Sule Taflaj Mimoza Xhevdet Dini Mine Avdyl Miho Mineta Pal Kraba Minire Omeraj Minire Ali Aruci Minire Shyqyri Batuni Mira Pogu (Foto) Mira Angjelin Tirana Mira Nikolin Leka Mira Tef Pogu(Toto) Mira Zef Zefi Mirand Pali(Plangu Mirand Zef Pali(Plangu

Miranda Elezaj Miranda Ismet Kazazi(Causholl Miranda Kolk Fusha Mirash Agraja Mirash Bimoshaj Mirash Brushtulli Mirash Leka Mirash Ndoja Mirash Ndok Ukaj Mirash Ndue Guri Mirash Ndue Rrusni Mirash Pal Bletaj Mirash Zef Marku Mirash Zef Ndoja Mirash Zeit Dregu Mire Vat Probanaj Mirela Cungu Mirela Zefi Mirela Benardin Melqiza Mirela Fahri Dashi Mirela Fran Hotaj Mirela Fran Masheqaj Mirela Lefter Koci Mirela Lek Braci Mirela Leke Gjoni Mirela Mhill Arra Mirela Sofokli Cuka Mirele Kolendrekaj Mirele Stak Demaj Mirele Tom Marashi Mirjam Koliqi Mirjam Koliqi Mirjan Ismet Hoxha Mirjana Xhevit Cilikoka Mirsada Luigj Berisha Mirsela Dede Guri Mirushe Eljaz Greva Mitat Hajrullah Muça Mithat Shiroka Mit’hat Shiroka Mithat Kasem Kuci Mitro Ranko Thanasi Mitro Ranko Thanasi Mitro Ranko Thanasi Mitro Ranko Thanasi Mojze Paloke Gjergji Monai Zef Livadhi Monda Vitorio Mirdita Mondi Rajtja Mondi Gjeto Berisha Mondi Llesh Besniku Monfred Gjergj Preluca Morsina Preza Morsina Nebil Preza Motrat Stigmatine Motrat Stigmatine Motrat Engjellore Shen Palit Motrat Engjellore Te Shen Palit Motrat Engjellore Te Shen Palit Motrat Engjellore Te Shen Palit Motrat Engjellore Te Shen Palit Mozera Mozali Mri Gjon Sukullari Mri Kole Kroj Mri Kole Micaj Mri Mark Gjoni Mri Mark Masheku Mri Zef Pjetrani Mrie Peraj Mrike Gjergj Dodaj Muhamed Shqarri Muhamet Kallacej Muhamet Kryeziu Muhamet Neziri Muhamet Shqarri Muhamet Brahim Pulti Muhamet Ismail Xhaferi Muhamet Ismail Xhaferi Muhamet Ismail Xhaferi Muhamet Jaho Krova Muhamet Rexhep Ademi Muharrem Tepelia Muharrem Tepelia Musa Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Musa Malo Heta Mustaf Alush Dizdari Mustaf Faik Kadia Mustaf Faik Kadia Mustafa Beqir Mustafa Myfit Ali Hysa Myfit Ali Hysa Myfit Sabri Dizdari Myfit Sadik Ishmakej Myftinia Shkoder Myhedin Kruja Mylfet Fejzi Nehani Mylfete Shabani Mylfete Shabani Mynire Ahmet Omeraj Myrteza Dibra Myrteza Dibra Myrteza Dibra Myrtom Zylja Myrvete Celepija Myrvete Smajli Myzafer Bleta Myzafer Asllan Mustafa Myzafer Maliq Ymeri Myzejen Bufli Myzejen Bufli Myzejen Cengeli Myzejen Morana Myzejen Troshani Myzejen Halit Keraj Myzejen Nazmi Gjana Nadir Halit Haveri Nadire Xhevdet Dekovi Nafie Selim Kerni Nafije Ymer Xhaferi Nafije Zeqir Mallunaj Naile Hamid Brahimi Naile Jakup Tepelija Naim Hysen Dervishi Naim Jonuz Rihnaj Naim Maliq Haxhagiq Naime Dibra Naime Muharrem Zeneli Namik Kamberi Nandi Halilaj Naqe Pashko Preklucaj Natalina Guliem Trola Natalina Nikoll Leka Natasha Sheko Leqejza Natasha Vangjel Gjerga Naxarino Sumulla Naxhie Ahmet Barbullushi

Naxhije Hasaj Naxhije Muhamet Bako Nazaro Gemi Nazif Smajli Nazif Ali Hysa Nazmi Muca Nazmije Daut Gera Nazmije Elez Jula Nazmije Elez Jula Nderim Pufja Ndoc Bala Ndoc Bushati Ndoc Curani Ndoc Foljeta Ndoc Gjergji Ndoc Gjyshja Ndoc Gurashi Ndoc Kola Ndoc Kola Ndoc Kola Ndoc Kola Ndoc Ljarja Ndoc Marashi Ndoc Ndoci(Kodheli) Ndoc Ndou Ndoc Topalli Ndoc Topalli Ndoc Topalli Ndoc Topalli Ndoc Topalli Ndoc Zhuja Ndoc Dede Braci Ndoc Gjergj Filipi Ndoc Gjon Guri Ndoc Grim Grimaj Ndoc Jak Marku Ndoc Jak Simoni Ndoc Karlo Çoba Ndoc Kol Lazri Ndoc Kol Lekaj Ndoc Kole Gurashi Ndoc Kole Gurashi Ndoc Kole Markaj Ndoc Kole Molla Ndoc Leke Prela Ndoc Mark Gjekaj Ndoc Mark Miruku Ndoc Nikoll Sterkaj Ndoc Nikoll Sterkaj Ndoc Pal Alekaj Ndoc Pal Alekaj Ndoc Pal Alekaj Ndoc Pal Alekaj Ndoc Pal Alekaj Ndoc Pjeter Kodra Ndoc Shtjefen Palushaj Ndoc Tom Vllasha Ndoc Vat Cukaj Ndoc Vat Cukaj Ndoc Zef Bashota Ndoje Filip Ndokaj Ndok Koceku Ndok Nika Ndok Nika Ndok Gjelosh Gurra Ndrek Dema Ndrek Doçaj Ndrek Gjini Ndrek Gjini Ndrek Gjini Ndrek Qerraxhija Ndrek Tirana Ndrek Ejll Kimça Ndrek Gjon Biba Ndrek Jak Hanxhari Ndrek Lec Qerraxhija Ndrek Lec Qerraxhija Ndrek Simon Matia Ndrek Zef Bazhdari Ndrek Zef Bazhdari Ndrek Zef Hila Ndreke Hanxhari Ndreke Harapi Ndreke Harapi Ndreke Pema Ndreke Dede Dema Ndreke Dede Docaj Ndreke Dede Doçaj Ndreke Dede Rrethatori Ndreke Jak Ndoci Ndreke Jake Hanxhari Ndreke Simon Harapi Ndue Lelci Ndue Lojzi Ndue Murrizi Ndue Murrizi Ndue Murrizi Ndue Murrizi Ndue Ndoci Ndue Poti Ndue Poti Ndue Preka Ndue Proçja Ndue Shkembi Ndue Shkembi Ndue Shkembi Ndue Shkembi Ndue Shkembi Ndue Shkembi Ndue Tushi Ndue Xhanaj Ndue Ded Deda Ndue Dede Shkambi Ndue Deli Delia Ndue Gjon Kopshti Ndue Kol Progni Ndue Kol Shkembi Ndue Kol Shkembi Ndue Kol Shkreli Ndue Lazer Pjetra Ndue Marash Braci Ndue Marash Marku Ndue Mark Kola Ndue Mark Rreshpja Ndue Mhill Shytani Ndue Nik Mhilli Ndue Nik Murrizaj Ndue Nik Murrizaj Ndue Nik Murrizaj Ndue Nike Murrizaj Ndue Nike Murrizaj Ndue Nike Murrrizaj Ndue Pal Brahimaj Ndue Pal Villi Ndue Pjeter Dodaj Ndue Pjeter Lagja Ndue Prel Ndou Ndue Preng Gjoka Ndue Preng Nikolli Ndue Sokol Marceli Ndue Sokol Masheku Ndue Voc Ndoci Ndue Vuksan Poti Ndue Vuksan Poti Ndue Vuksan Poti

Ndue Vuksan Poti Ndue Vuksan Poti Ndue Zef Kola Nebije Nezim Ishmakej Nelda Lac Gera Neritan Gazmend Cungu Nerketa Causholli Nertila Ljarja Nesti Rasha Neta Mirash Binoshaj Nevila Ernesto Nogaj Nevila Xhevdet Zaganjori Nevila Zyhdi Ballaj Nexhip Zyhdi Bekteshi Nexhmi Shqarri Nexhmi Shqarri Nexhmi Shqarri Nexhmije Duli Nexhmije Hoti Nexhmije Sokoli Nexhmije Jakup Ligaj Nexhmije Musa Arra Nexhmije Musa Arra Nezaqet Sejfullah Hadri Nezihat Hoxha Nezir Muharrem Shateri Nezir Musa Kalce Nezire Halit Shkreli Nicky Zef Deda Nik Fusha Nik Vija Nik Vija Nik Vija Nik Frano Armeni Nik Gjon Vija Nik Marash Kodra Nik Prendush Pllumi Nik Tom Leka Nike Delia Nike Delia Nike Shkambi Nike Kol Shpendi Nike Lulash Guri Nike Marash Shkambi Nike Mirash Sterkaj Nike Vasel Lumaj Nike Vuksan Marashi Nike Zef Kolaj Niko Pjeter Jakova Nikolas Mirash Tanazi Nikoleta Delia Nikoleta Leke Daja Nikoleta Martin Kola Nikolin Ashta Nikolin Bedeni Nikolin Destanisha Nikolin Gjini Nikolin Gryka Nikolin Hiluku Nikolin Kasneci Nikolin Kola Nikolin Kola Nikolin Kola Nikolin Kola Nikolin Kola Nikolin Kujxhija Nikolin Kujxhija Nikolin Kujxhija Nikolin Ndou Nikolin Ndou Nikolin Perjaku Nikolin Prendushi Nikolin Shqau Nikolin Shqau Nikolin Ujka Nikolin Zadeja Nikolin Cesk Ndoja Nikolin Gac Hila Nikolin Gac Lusha Nikolin Gjon Dedvukaj Nikolin Gjon Dedvukaj Nikolin Gjon Gega Nikolin Gjon Gjoshej Nikolin Marash Ujka Nikolin Marash Ujka Nikolin Mark Gjergji Nikolin Mark Gjergji Nikolin Martin Shqau Nikolin Martin Shqau Nikolin Pjeter Marku Nikolin Pjeter Radovani Nikolin Prele Vuksani Nikolin Tish Tukja Nikolin Vogel Kola Nikolin Vogel Kola Nikolin Zef Berdica Nikolin Zef Berdica Nikolin Zef Lazri Nikolin Zef Muzhani Nikolina Harapi Nikolina Lin Kola Nikoll Markaj Nikoll Prela Nikoll Prela Nikoll Rreshpja Nikoll Lazer Paloka Nikoll Marash Shkambi Nikoll Mark Kroniku Nikoll Tom Gjoka Nikoll Tom Ujkaj Nikoll Zef Xhaferi Nikolla Berovic Nikolla Berovic Nikolla Beroviç Nikolla Beroviç Nikolla Beroviç Nikolla Beroviç Nikolla Topalli Nikolla Pjerin Herczogh Nikolla Rado Beroviqi Nikolle Shkembi Nikolle Dede Pali Nikolle Gjergj Prela Nikolle Marash Shkambi Nikolle Marash Shkambi Nikolle Marash Shkambi Nikolle Ndre Gazulli Nikolle Pjeter Mirashi Nikolle Tome Ujkaj Nile Lazer Nikaj Niolin Vogel Kola Nirvana Ndoc Pistulli Njac Marashi Njac Paliku Njac Gjergj Ndoja Njac Gjon Sheldija Njac Simon Mjeda Njazi Mesi Njazi Xhevdet Dibra Nobel Valentin Mirashi Noel Kel Ashta Nora Kastrati Nora Saraçi Nora Ernest Haleplan Nora Pal Nelmaja

Nora Viktor Saraci Nora Zef Lluka Norbert Pjetri Nosh Gac Boci Nuh Abaz Shabani Nuh Abaz Shabani Nuh Abaz Shabani Nuh Riza Shabaj Nunciata Lule Gila Nuncjata Mark Camaj Nur Halit Perreza Nuri Halit Permeza Nuri Halit Permeza Nuri Halit Permeza Nurije Duraku Nurije Duraku Nurije Duraku Nurije Duraku Nurije Duraku Nurije Duraku Nurije Ferhat Ferhati Nurije Shyqyri Xhahysa Nurisa Xhafer Grizhja Nush Popaj Nush Gjoke Todaj Nush Ndoc Marku Nushe Gjoni Nushe Zef Neziraj Nyzihat Alushi Olge Luka Olimpia Kolaj Oliver Hasmujaj Oliver Prennushi Olivia Tom Gruda Olsa Kole Pjetri Olsi Dede Sumulla Olsi Liman Selimi Olveda Selman Elezaj Opera Della Divina Oresta Lika Orhan Hysi Orion Mark Koci Orjeta Gjini Orjeta Kraba Orjeta Enrik Noga Orjeta Kole Ndoja Ormir Abdyl Rusi Ortek Sulejman Dani Osman Tahiir Kaloshi ‘’P.v.m’’ Sh.p.k Pac Marku Pac Marku Pac Marku Paç Marku Pako Shpk Perf Nga Z.martin Lazri Pal Delia Pal Koceku Pal Shqau Pal Ded Bungu Pal Fran Rushaj Pal Gjergj Preka Pal Gjergj Vuksani Pal Hil Simoni Pal Lazer Hila Pal Lin Gavoci Pal Maill Trashani Pal Marash Blinaj Pal Marash Blinaj Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkambi Pal Marash Shkembi Pal Mark Hasanaj Pal Martin Kolaj Pal Mhill Kerrçi Pal Ndoc Marku Pal Ndoc Marku Pal Ndoc Marku Pal Ndoc Marku Pal Ndoc Marku Pal Ndoc Marku Pal Ndue Celaj Pal Nikoll Gjoka Pal Pjeter Majnishta Pal Pjeter Pali Pal Zef Stafaj Pale Delia Pale Ndoci Pale Simoni Pale Hile Simoni Pale Nike Drashti Paline Pjeter Ndreka Palok Kin Rrotani Palok Shan Leshjani Parashqevi Kici Parid Gjon Negri Paridi Gjon Merla Pashk Ndue Prela Pashke Merla Pashke Gjergj Kulli Pashke Kole Ari Pashke Kole Fusha Pashke Mirash Bisha Pashke Ndue Gjonej Pashke Ndue Shllaku Pashke Ndue Shllaku Pashko Ashiku Pashko Ashiku Pashko Gojçaj Pashko Gojçaj Pashko Larushku Pashko Ndou Pashko Paci Pashko Rrukaj Pashko Fran Ashiku Pashko Fran Ashiku Pashko Fran Ashiku Pashko Kin Volaj Pashko Lazer Gilaj Pashko Lazer Gilaj Pashko Lazer Gilaj Pashko Lulash Bungaja Pashko Lulash Ndou Pashko Lulash Ndou Pashko Lulash Ndou Pashko Mark Gega Pashko Pjeter Kokaj Pashko Pjeter Kokaj Pashko Pjeter Kokaj Pashko Pjeter Kokaj Pashko Pjeter Kokaj Pashko Zag Rogjani Pashko Zag Rogjani Pashuk Mark Ndou Pashuk Pjeter Vata Pashuke Bregu(Meier) Paskualina Todaj Pasurite Vijojne Nga V15 Vol 15 PasuriteVijojne NgaV18f153V18f161 Paula Bregu


HIPOTEKA • E mërkurë 14 gusht 2013 Paulin Bardeli Paulin Bardeli Paulin Bardeli Paulin Durgaj Paulin Jakini Paulin Koci Paulin Kocobashi Paulin Kocobashi Paulin Kovacaj Paulin Memaj Paulin Mirashi Paulin Miruku Paulin Miruku Paulin Palushi Paulin Palushi Paulin Pepa Paulin Pepa Paulin Prela Paulin Prela Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Radovani Paulin Shestani Paulin Shqau Paulin Kel Kocobashi Paulin Kol Gjini Paulin Kole Radovani Paulin Luigj Kola Paulin Mark Mirashi Paulin Mark Ujka Paulin Ndoc Palushi Paulin Ndoc Palushi Paulin Ndoc Palushi Paulin Ndoc Palushi Paulin Ndoc Palushi Paulin Ndoc Palushi Paulin Ndoc Vata Paulin Nush Kiri Paulin Pashko Marku Paulin Pjeter Gruda Paulin Pjeter Gruda Paulin Rrok Kola Paulin Uk Paliku Paulin Zef Bregu Paulina Sheti Pavlin Mark Gjoka Pavlina Hile Kecira Pavlina Ndoc Ceta Pavoda Hajrulla Salja Pazok Puroshi Pellumb Lera Pellumb Lera Pellumb Lera Pellumb Lera Pellumb Lera Pellumb Leraj Pellumb Puna Pellumb Puna Pellumb Shllaku Pellumb Shqau Pellumb Ejll Shllaku Pellumb Mark Shpati Pellumb Martin Shqali Pellumb Martin Shqau Pellumb Martin Shqau Pellumb Martin Shqau Pellumb Martin Shqau Pellumb Martin Shqau Pellumb Nike Vuksani Pellumb Zef Ndou Pellumb Zef Ndou PerfTeMeatMaSterVellezritKimcaShpk Perije Faik Guri Perlat Rexhep Rexhuflaj Perluigi Trucco Pertefe Abaz Hajno Petraq Capo Petrika Lefter Dumka Petrit Doraci Petrit Asim Selhani Petrit Fazlli Lohja(Ibraj) Petrit Ferid Daca Petrit Fran Buxha Petrit Fran Buxha Petrit Gjon Nika Petrit Gjon Nika Petrit Ismail Pepa Petrit Nike Vuksani Petrit Rasim Zegani Petrit Vehbi Rrjolli Petrit Vehbi Rrjolli Petrit Xhevdet Jukni Petrit Zef Rrupa Petrit Zejnel Dibra Piccoli Operaie Dei Sacri Cuori Pina Lek Dushaj Pino Kol Radovani Pjerin Bitani Pjerin Daberdaku Pjerin Deda Pjerin Demaj Pjerin Geci Pjerin Geci Pjerin Gjoka Pjerin Gjoni Pjerin Jakova Pjerin Kola Pjerin Kola Pjerin Kola Pjerin Kola Pjerin Rrotani Pjerin Ded Ndoja Pjerin Dede Fusha Pjerin Gjon Koja Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Injac Lleshi Pjerin Ludovik Jakova Pjerin Ndue Prendi Pjerin Shan Geci Pjerin Shan Geci Pjerin Shan Geci Pjerin Simon Franja Pjerin Simon Franja Pjerin Tonin Vjerdha Pjerin Zef Kodracaj Pjeter Durgaj Pjeter Geci Pjeter Lulaj Pjeter Ndou Pjeter Ndou Pjeter Ndou Pjeter Ndou

Pjeter Ndou Pjeter Vata Pjeter Vija Pjeter Vija Pjeter Xhuxha Pjeter Xhuxha Pjeter Zefi Pjeter Zefi Pjeter Zefi Pjeter Fran Stakaj Pjeter Frrok Marku Pjeter Gjergj Logoreci Pjeter Gjergj Nika Pjeter Gjergj Nika Pjeter Hil Pergjegji Pjeter Kol Murajza Pjeter Kol Shestani Pjeter Kole Cuku Pjeter Kole Lazri Pjeter Leke Gjoni Pjeter Leke Gjoni Pjeter Llesh Koleci Pjeter Mark Batri Pjeter Mark Bushishta Pjeter Mark Geraj Pjeter Ndue Livadhi Pjeter Ndue Ndou Pjeter Nosh Vukaj Pjeter Pal Shkambi Pjeter Pashko Çoba Pjeter Pashko Çoba Pjeter Pashko Çoba Pjeter Preng Ndoja Pjeter Qazim Veizi Pjeter Voin Jani Pjeter Zef Proni Plator Xhaxhafili Pllumb Shqau Pllumb Shqau Pllumb Gjon Ndou Pllumb Gjon Ndou Pllumb Lulash Lera Pllumb Martin Shqau Pllumb Martin Shqau Pllumb Martin Shqau Pllumb Martin Shqau Pllumb Mirash Vata ‘Pnv’ Shpk ‘Pnv’ Shpk Poeter Gjergo Prela Polimni Kol Radovani Pranvera Arbajmi Pranvera Celaj(Dodaj) Pranvera Lleshi Pranvera Xhemal Fishta Prek Fran Mrishaj Prek Ndue Vavaci Prek Palok Dedi Preke Cuni Preke Marku Preke Shpatina Preke Gjelosh Lekcaj Preke Marash Kola Prel Ahi Prel Ducaj Prel Kola Prel Melaca Prel Fran Merlaca Prel Grim Grima Prel Kol Hutaj Prel Martin Lekaj Prel Shytan Ndou Prele Doshi Prele Vata Prele Vata Prele Mark Ahi Prele Prek Stenaj Prelja Kole Djurashaj Prena Mark Shpendi Prend Llesh Kocaj Prenda Gojçaj Prenda Gojçaj Prenda Mark Zefi Prenda Simon Besniku Prende Pavaci Prende Gjon Prendushi Prendvera Sylejman Piraniqi Preng Gjeto Leka Preng Mark Leka Preng Pjeter Zefi Projekti Shpresa Provinca Françeskane Provinca Françeskane Provinca E Franceskane Shqiptare E Provinca Franceskane Provinca Françeskane Shqiptare Pulita Negri Pulita Negri Pulita Negri Pulita Luigj Negri Pupe Zhuku ‘Pvn’ Shpk ‘Pvn’ Shpk Pvn Shpk Pvn Shpk ‘Pvn’ Shpk Qamil Shazi Qamil Mustaf Lluka Qamil Nuh Mustafa Qamil Rrem Jukaj Qamile Rrustemi Qamile Rrustemi Qemal Rexhep Brahimi Qendra E Gruas Hapat E Lehte Qerim Rexhep Hasanaj Qezar Tish Baba Rafael Arti Kurbini Ragip Dragusha Ragip Lan Çanga Ragip Lan Çanga Ragip Lan Çanga Rajmond Filipi Rajmond Filip Filipi Rajmonda Perizi Ramiz Reshit Muçojani Ramiz Tahir Metaj Rasim Kasem Kraja Rasim Muho Guri Redi Kiçi Redi Irfanin Muslija Redi Robert Kici Redi Robert Kici Refik Emin Piri Regjina Daberdaku Regjina Koja Regjina Koja Regjina Hil Zefi Regjina Lec Coba Regjina Lec Coba Regjina Lec Coba Regjina Lec Çoba Regjina Zef Hajmeli Remigjo Mazi(Lacaj Remigjo Mazi(Lacaj) Remigjo Mazi(Lacaj)

Remzi Ymer Bushati Remzije Lika Remzije Pelingu Remzije Pelingu Remzije Pelingu Remzije Smajl Lika Renato Kiri Renato Terfili Renato Nikoll Xhuxha Renato Shuk Radoja Renato Zef Pistulli Renit Ashta Reno Kaci Reno Lefter Kaci Reno Lefter Kaci Republika E Shqiperise Republika E Shqiperise Republika E Shqiperise Reshat Bajram Zaganjori Reshit Enver Kadija Resmi Muharrem Bulicka Rexhep Ali Halluni Rexhep Sadik Sadiku Rexhina Rrok Daberdaku Rexhina Shtjefen Peci Rezana Esat Qehaja Rezar Muho Bisha Rezar Muho Bisha Rezar Muho Bisha Rezar Muho Bisha Rezar Muho Bisha Rezart Kastrati Rezart Kastrati Ricky Lee De Haan Ridvan Maraska Ridvan Fiqiri Lika Ridvan Qazim Kecaj Ridvan Ruzhdi Sula Rifat Kullaj Rifat Lohja Rifat Murat Lacej Rikard Luka Rikard Lazer Shllaku Rilinda Nikolin Vucaj Rina Pepa(Vocaj) Rina Kole Vocaj Rita Lekaj Rita Markaj Rita Sallaku Rita Kole Ndoja Rita Kole Shkurtaj Rita Leke Kurbini Rita Mark Rrotani Rita Ndue Vada Rita Nikoll Kaçaj Rita Sander Pistulli(Koci) Rita Tom Koceku Rita Xhevat Parruca Ritvan Mballani Ritvan Sabri Mlloja Robert Bushati Robert Bushati Robert Gemi Robert Gjoni Robert Ernesto Bushati Robert Paulin Radovani Roberta Serreqi Roberta Bruno Calciolari Roberta Bruno Calciolari Roberta Kole Mhilli Roland Guli Roland Lazri Roland Palaj Roland Ernest Volaj Rosaria Angiolina Dalimonte Rosinka Bajraktari Roza Kabashi Roza Ferdinant Coba(Margariti) Roza Kol Paja Roza Kole Prela Roza Martin Gega Roza Martin Gurakuqi Roza Pal Alekaj Roza Preke Kaceri Roza Zef Alija Roza Zef Caka(Mici Rozafa Kole Balaj Rozalina Daberdaku Roze Kole Paja Rozeta Gradeci Rozeta Lodovik Ndoja Rozina Deda Rozina Shqau Rozina Filip Vuksani Rozina Kole Babameto Rozina Ndoc Bjanku Rozina Ndoc Gjonej Rozina Tonin Veizi Rozine Sterkaj Rozine Kole Gjini Rozine Mark Mnela Rozita Geci Rozita Geci Rregjina Kolnikaj Rregjina Kolnikaj Rregjina Sterkaj Rregjina Jak Marku Rregjina Ndoc Hilacukaj Rregjina Pjeter Dhora Rrezart Fuat Kastrati Rrigail Ismail Tepelia Rrok Bardeli Rrok Bludaj Rrok Bushati Rrok Gila Rrok Gila Rrok Gjetja Rrok Gjetja Rrok Marku Rrok Marku Rrok Vokrri Rrok Filip Simoni Rrok Gjero Ndoja Rrok Guljem Deda Rrok Guljem Deda Rrok Pjerin Koliqi Rrok Pjeter Gjetja Rrok Pjeter Koka Rrok Renat Ashta Rrok Zef Kola Rudin Baqli Rudina Hoti Rudina Hoti Rudina Hoti Rudina Kraja Rudina Agim Uruci Rudina Medo Sofi Rudolf Nduka Rudolf Leke Shkembi Ruke Aleme Shabaj Rushe Ndou Ruzhdi Bekteshi Ruzhdi Nut Hotaj Sabah Fetah Pepaj Sabah Rexhep Reshketa

Sabah Riza Sulo Sabah Riza Sylo Sabahete Dashi Sabahete Kapllan Broci Sabahete Smajl Agoviku Sabahije Isuf Erkoçi Sabina Lanzolla Sabina Dul Mushtekna Sabri Zaganjori Sabri Zaganjori Sabri Zaganjori Sabri Qamil Muharremi Sabrije Cele Tahiraj Sadedin Hoti Sadedin Shqarri Sadedin Faik Zusi Sadete Dardhanjori Sadete Jubani Sadete Jubani Sadete Jubani Sadete Ferhat Lleku Sadete Hamdi Shqarri Sadete Rexhep Kaloshi Sadete Sejdi Karmaj Sadete Sherif Bega Sadetin Abdurrahmani Sadetin Abdurrahmani Sadetin Hoti Sadetin Hoti Sadetin Hoti Sadetin Shqarri Sadetin Hysen Hoti Sadetin Qamil Skuqaj Sadie Rexhep Hysenaj Sadije Kraja Sadik Alija Sadik Shefqet Llukacej Sadik Sheuqet Kotrri Safete Marijaj Safete Riza Cubaj Safete Xheladin Ahmeti Saide Nyzel Behari Saimir Kraja Saimir Kraja Saimir Kraja Saimir Shazi Saimir Shazi Saimir Mithat Shazi Saimir Muhamet Mlloja Saimir Rasim Kerxhaliu Saimira Hajrulla Gruda Sait Xhaferi Sait Dyl Malaj Sali Haxhagiq Salihe Islam Shakaj Salvator Gjon Shyti Salvator Hile Simoni Samed Bajraktari Sami Bajram Rama Sami Ramiz Haxhija Sander Buxha Sander Gjonaj Sander Marku Sander Mazi Sander Mema Sander Nenfusha Sander Paluku Sander Dede Mema Sander Kin Gilaj Sander Ndoc Kepi Sander Ndoje Dushmani Sander Ndue Nikolli Sander Pashuk Beci Sander Pashuk Beci Sander Zef Deda Sanie Shyqyri Muja Sanije Mustafe Bajraktari Sanije Qamil Hoxha Santina Albert Pali Sara Qazim Bala(Serhati) Satbere Idriz Duli Satbere Sulejman Gjeta Sejmir Mehmeti Selam Sebaotian Berisha Selami Coku Selami Coku Selami Kasem Proda Selaudin Qehaja Seldir Shqarri Sema Hasan Balijaj Senad Pirani Senada Zeneli Seni Rexhep Trashani Serafin Gega Serafin Gjoke Gega Servet Pepaj Servet Shabani Servete Lishi Servete Shabani Servete Shabani Servete Idriz Pirani Servete Reshit Dashja Severin Ndoc Hila Severin Ndoc Hila Sh A Ujsjelles Shan Curani Shan Dede Shkembi Shan Gasper Vuka Shan Kol Deda Shaqe Lazri Shaqe Lisi Shaqe Pashkja Shaqe Gjon Leka Shaqe Ndoc Cekini Shaqe Ndue Kovaci Shaqe Nik Prela Shaqe Pashuk Mjetaj Shaqe Pjeter Frroku Shaqe Zef Ndreka Shaqir Qemal Dibra Shaze Zaim Branko Shefik Dibra Shefik Dibra Shefik Dibra Shefik Dibra Shefik Dan Bibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Dan Dibra Shefik Destan Bici Shefik Hamdi Haxhi Shefqet Malaj Shefqet Alim Shimaj Shefqet Ismail Pepa Shemsi Hysen Deda Shirazi Kastrati Shirazi Kastrati Shirazi Kastrati

Shkelqim Zija Kopliku Shkelzen Mehmet Gjongeci Shkelzime Riza Alibali Shkelzime Riza Alibali Shkendi Rusi Shkendi Ibrahim Rusi Shoq Ravasko Shoqata Ravasko Shoqata Bijat Stignatine Te Shen France Shoqata Fabrika Tapeteve Shoqata Italo Shqiptrare Projekt Shpresa Shoqata Projekti Shpresa Shoqata Ravasco Shoqata Shqiperia Trikot Sh.p.k Shoqata Shqiperia Trikot Sh.p.k Shoqeria Ada Petrol Sh.a Shoqeria Fabrika Tapetave Shoqeria Fabrikave E Tapeteve Shoqeria Ital Shqipja Shpk Shoqeria Ital Shqipja Shpk Shoqeria Kulla Shpk Shoqeria Shqiperia Trikot Sh.p.k Shoqeria ‘Silvana’ Shpk Shpend Pellumb Lera Shpetim Barbullushi Shpetim Barbullushi Shpetim Ismet Spahija Shpetim Mahmut Garuci Shpetimtar Mesi Shpres Dakaj Shpresa Belja Shpresa Ceka Shpresa Çelepia Shpresa Çelepia Shpresa Çelepia Shpresa Lazri Shpresa Mati Shpresa Brahim Belja Shpresa Dan Dakaj Shpresa Dan Dakaj Shpresa Ibrahim Kraja Shpresa Murat Hoxha Shpresa Pjeter Nika Shpresa Ram Rakaj Shpresa Rexhep Bulku Shpresa Sabri Xhabiri (Ulqinaku) Shpresa Vaid Mucika Shpresa Zef Lekaj Shpresim Beqir Vjerdha Shqiponja Lala Shqurk Pjeter Gjoklaj Shtet Kabine Elektrike Shtet Kinemaja Shtet Policia Shtet Pyjore Shtet Pyjore Shtet Pyjore Shtet Pyjore Shtet Shteti Shtjefen Ndreka Shtjefen Ndreka Shtjefen Loro Radovani Shtjefen Ndrec Ndreka Shtjefen Ndreke Ndreka Shuajp Halil Hafizi Shuajp Idriz Troshani Shuk Kol Cetina Shuke Zef Cuni Shyqyri Hamit Tula Shyqyri Sako Zylyftari Shyqyrije Bazhdari Shyqyrije Smajl Bazhdari Shyrete Bisha Sile Fati Silvana Gjovalin Shtjefni Silvana Nazmi Kocija Silvana Ndoc Pelinqi Simon Dodmasej Simon Lufi Simon Simoni Simon Gege Gjini Simon Kol Basha Simon Kol Deda Simon Lazer Lazri Simon Mark Tirana Siruan Menduh Lishi Skender Karakaci Skender Zylja Skender Zylja Skender Bajram Kurtaj Skender Hamit Karakaci Skender Hamit Karakaci Skender Hamit Karakaci Skender Hamit Karakaci Skender Hamit Karakaci Skender Hamit Karakaci Skender Maliq Maliqi Skender Osman Lika Skender Shaban Rrjolli Skender Sulo Hysi Skender Xhevdet Tirana Sky05 Construction Sh.p.k Sky05 Construction Shpk Sky05 Construction Shpk Sky05 Construction Shpk Sky05 Construction Shpk Sky05 Construction Shpk Sky05 Construction Shpk Smajl Dan Kruja Smajl Dul Tepelia Smajl Osman Nihani Sofije Gurakuqi Sofije Asllan Laraku Sofije Mark Ndoja Sofije Pal Ndoja Sokol Cini Sokol Gjergji(Kobisht Sokol Kroni Sokol Marku Sokol Martini Sokol Pjerrza Sokol Albert Preci Sokol Benard Kabashi Sokol Gasper Gropca Sokol Gjergj Prela Sokol Gjon Ujka Sokol Hamza Çela Sokol Hamza Çela Sokol Marash Marku Sokol Ndue Frashnishta Sokol Ndue Progni Sokol Nikoll Muja Sokol Nosh Vuksani Sokol Pal Bjeshkeza Sokol Pal Pepa Sokol Palush Pali Sokol Pashuk Koleci Sokol Pashuk Koleci Sokol Pjeter Peraj Sokol Prel Gjinesha Sokol Rrok Shibgra Sokol Sabri Dibra Sokol Simon Pjetri

Sokol Simon Pjetri Sokol Zef Kopshtari Sonia Vila Sonila Hoxha Sovjeta Hysen Kavaja Spartak Mikelin Bruçeti Spartak Muhamet Koxhja Spasenka Zdravko Gjonaj Spiro Gjurgjaj Stefan Velko Kajoshi Stefan Velko Kojashi Stefan Zef Shtjefni Stefano Harapi Stela Ernest Volaj Stiv Edmond Martini Stiv Edmond Martini Stiven Kiri Stiven Kiri Suada Kalaja Suada Kujtim Proda Suat Hysen Hoti Suat Hysen Hoti Suela Beqiri Suela Gjati Suela Mema Suela Pepa(Kola Suela Sekuj Suela Sekuj Suela Serani Suela Halim Lishi Suela Hamdi Gusija Suela Hasan Nurja Suela Iljaz Bala Suela Nazmi Drini Suela Paulin Vuka Suela Zef Daija Sugare Pjeter Kurti Suida Zef Becurri Sulejman Shanja Sulejman Isa Bala Sulejman Xheladin Reizi Sulltane Rexhep Ujka Suzana Kastrati Suzana Malshyti Suzana Meta Suzana Simoni Suzana Tokrri Suzana Topalli(Radovan Suzana Asim Ademi Suzana Caf Meta Suzana Lush Radoja Suzana Pal Alekaj Suzana Pal Alekaj Suzana Pal Alekaj Suzana Pal Alekaj Suzana Pal Alekaj (Fusha) Suzana Reshit Lami Suzana Rifat Barkici Suzana Xhemal Zenuni Sytki Spahija Sytki Mustafe Spahija Tahir Abedin Tahiri Tahir Marti Canaj Tahir Nik Lekndrecaj Tanja Belja Tate Ragip Peti Taulant Zyhdi Ulqinaku Taulant Zyhdi Ulqinaku Taze Ahmet Hasa Tef Pjeter Keri Tefalin Manovi Tefe Pashkja Tefe Prela Tefe Tonin Prela Tefe Tonin Prela Tefe Tonin Prela Tefta Alibali Telat Kraja Telat Kraja Telat Eljaz Kraja Telat Eljaz Kraja Telat Eljaz Kraja Teodor Kristo Shkodra Teodora Muzhani Teodora Martin Marku Teofik Isa Shaba Tereza Agostin Ashta Terezin Rrok Ndreka Terezina Cukali Terezina Harapi Terezina Martini Terezina Martini Terezina Mjetaj Terezina Gege Marubi Terezina Gege Marubi Terezina Gjergj Tahiri Terezina Karlo Pali Terezina Kel Çarku Terezina Kole Makaj Terezina Leke Ashta Terezina Ndue Cici Terezina Pashuk Prendi Terzina Palok Vuceta Teuta Benusi Teuta Doda Teuta Karakaci Teuta Karakaci Teuta Qyteza Teuta Cin Llubi Teuta Cin Llupi Teuta Fehmi Caku Teuta Halit Karakaci Teuta Hamid Karakaci Teuta Hamit Karakaci Teuta Hamit Karakaci Teuta Hamit Karakaci Teuta Hamit Karakaçi Teuta Rexhep Turmetaj Thellenxe Xhemal Camaj Theodhora Trimçev Thoma Jani Stomati Tina Marie De Haan Tish Meshkalla Tish Frano Krajni Tixhe Ramo Bajraktari Tom Cacaj Tom Curri Tom Dragani Tom Fusha Tom Gjugjaj Tom Gjon Ndoci Tom Gjon Ndoci Tom Jak Game Tom Mark Shelqetja Tom Mark Shkembi Tom Zef Fusha Tom Zeqir Ndreshaj Tomazin Beltoja Tome Cesmja Tome Rrethaj Tome Rrethaj Tome Rrethaj Tome Jak Game Tomorr Kopliku Tomorr Kopliku

Tomorr Kopliku Tomorr Kopliku Tomorr Kopliku Tomorr Kopliku Tomorr Kraja Tomorr Kraja Tomorr Kraja Tomorr Muja Tone Kodheli Tone Marash Shpati Tone Mark Bisha Tone Mark Bisha Tone Nike Colaj Tone Prele Temali Tone Zef Aliaj Tone Zef Kodra Tone Zef Kodra Tonin Agustini Tonin Baqli Tonin Beka Tonin Beka Tonin Beka Tonin Bushati Tonin Drenusha Tonin Gjoni Tonin Guri Tonin Kola Tonin Laca Tonin Laca Tonin Laca Tonin Laca Tonin Laca Tonin Laca Tonin Laca Tonin Melanori Tonin Molla Tonin Molla Tonin Ndou Tonin Nikjari Tonin Nikjari Tonin Pali Tonin Pisha Tonin Qeseri Tonin Shllaku Tonin Shllaku Tonin Shllaku Tonin Simoni Tonin Xhanxhafili Tonin Dode Brusha Tonin Ejell Kimca Tonin Ejell Kimça Tonin Gasper Dema Tonin Hil Gega Tonin Kol Beka Tonin Kol Bregu Tonin Kol Laca Tonin Kol Laca Tonin Kol Laca Tonin Kol Laca Tonin Kol Laca Tonin Kole Gjonpalaj Tonin Kole Laca Tonin Kole Laca Tonin Kole Laca Tonin Kole Laca Tonin Kole Livadhi Tonin Kole Livadhi(Beka) Tonin Kole Marku Tonin Kole Marku Tonin Kole Marku Tonin Kole Simonej Tonin Lec Maka Tonin Ndoc Kroqi Tonin Ndoc Toma Tonin Pal Frashnishta Tonin Pjeter Lleshi Tonin Tom Curri Tonin Vogel Kola Tonin Zef Baba Tonin Zef Delija Tonin Zef Dodani Tonine Kurbini Tonine Ndrekaj Tonine Dode Bicaj Tonine Kole Pema Tonine Martin Vuka Torat Jovan Gjura Torat Jovan Gjura Trajko Pjetri Trajko Pjetri Trajko Pjetri Trajko Lubo Pjetri Trajko Lubo Pjetri Trajko Lubo Pjetri Trajko Lubo Pjetri Trajko Lubo Pjetri Trajko Lubo Pjetri Trajtim I Studenteve Sh.a Trajtim I Studenteve Sh.a Trajtim I Studenteve Sh.a Tredas Kosto Berati Tringa Gjeloshi Tringa Tonin Harapi Ujesjellesi I Qytetit Sh.a Uk Ndoc Paliku Urani Daniel Gjyshja Urani Daniel Gjyshja V 8 F 36 Vol 8 Fq 43 V2f68-V2f77 Vol 2 Fq91 Vol12 Fq 168 V3f56-V3f103 V8 F45 V 8 F 48 V8f50-V8f50 V8f54-V8f57 V8f59-V8f61 V8f63-V8f65 V8f67-V8f73 V8f75-V8f82 Vahip Naku Valbona Gurzaku Valbona Pacani Valbona Toskaj Valbona Toskaj Valbona Enver Sino Valbona Kole Mnella Valbona Osman Kanani Valbona Pjeter Mrrizi Valbona Shajl Hasaj Valbona Treni Shimaj Valbone Ndreca Valdet Rexhep Kastrati Valdete Frakulla Valdete Kecaj Valdete Faik Plepi Valdete Islam Hoti Valdete Musa Muleshka Valdete Qazim Seferi Valdete Ramadan Duraj Valdete Sabri Hoxha Valdete Tahir Lesha Vale Mhill Kodra Valentin Gjetaj Valentin Manga Valentin Manga Valentin Manga Valentin Manga

Valentin Mirashi Valentin Topcija Valentin Gjon Mirashi Valentin Gjon Mirashi Valentin Llesh Ndoji Valentin Shan Leshajani Valentin Tom Kalaj Valentina Gjeloshi Valentina Ndoj Valentina Preci Valentine Ndreca Valeria Pjeter Gjonej Valeria Vlash Shiroka Valeria Vlash Shiroka Valeria Vlash Shiroka Valerja Raka Valter Çuliqi Valter Fusha Valter Fushaj Valter Fushaj Valter Fushaj Valter Fushaj Valter Fushaj Valter Ali Culiqi Valter Dede Fusha Valter Dede Fushaj Valter Dede Fushaj Varbana Sllabodan Shallvari Vasel Nikhasanaj Vasel Shajlaj Vasel Gjoke Gjelaj Vasel Pashko Preçi Vasfije Ganjolla Vasfije Ganjolla Vasil Fora Vasil Plevneshi Vasillaq Sherko Vaska Plevneshi Vat Gjelosh Koniqaj Vat Mhill Kola Vate Arraj Vate Gjelosh Koniqja Vate Gjelosh Sukaj Vate Prendush Kuqani Vehbi Hasan Hoti Vehbi Sabri Uruci Vehbi Sabri Uruci Vehbi Sabri Uruçi Vehbi Sabri Uruçi Vehbije Tafa Vehbije Ymer Panovija Vehibe Shkreli Vehibe Hamdi Shkreli Vehibe Muhamet Lleshi Vehibe Zyber Dulaj Vehid Hasan Derguti Venera Skender Maliqi Venerada Poliku Veneranda Pjeter Gjoni Vera Ademi Vera Delija Vera Delija Vera Gjeloshi Vera Lazri Vera Pepa (Muja) Vera Pepa(Muja Vera Shelna Vera Bibe Nikolla Vera Dede Shyti Vera Leke Syku Vera Lulash Shkembi Vera Marash Ndoci Vera Marash Ndoci Vera Ndue Ndoja Vera Pal Shytani(Pali Vera Sokol Delija Vera Tom Metushaj Vera Zef Babaj Vera Zef Ndou Vere Mhill Pushimaj Verjona Defrim Karakaci Verjona Defrim Karakaci Verjona Defrim Karakaci Veronika Vecaj Veronika Mark Dedushi Veronike Shan Geci Vesar Mustafa Freskina Veselin Zako Mixho Vesil Fora Vidush Rrok Mandi Vijojne Ne V 17 Fq 27-28 V 20 Fq145-146 Vijojne V4f222 V4f241 Vijon Ne Vol 24 Fq 227,228 Vijon NgaVol 17 Faq 154Vol 17 Faq 157 Vijon Vol29 Fq 182,183,184, Viktor Agostini Viktor Agostini Viktor Agostini Viktor Agustini Viktor Bujari Viktor Ganjolla Viktor Gjolaj Viktor Kromi Viktor Kromi Viktor Kromi Viktor Kromi Viktor Kromi Viktor Luani Viktor Miculi Viktor Miculi Viktor Miculi Viktor Miculi Viktor Miculi Viktor Fran Kroni Viktor Kel Tirana Viktor Kol Meshkalla Viktor Kole Arrinaj Viktor Llesh Miculi Viktor Llesh Miculi Viktor Llesh Miculi Viktor Llesh Miculi Viktor Llesh Miculi Viktor Llesh Miculi Viktor Llesh Miculi Viktor Ludovik Saraci Viktor Ndoc Bala Viktor Ndoc Bala Viktor Prel Çezma Viktor Rrok Zefi Viktor Sinan Koliqi Viktor Zef Martini Viktor Zef Martini Viktore Bufli Viktore Bufli Viktore Jak Simoni Vildan Pacrami Vili Causholli Vili Ismet Caushollaj Vili Ismet Caushollaj Vili Ismet Caushollaj Vili Ismet Çaushollaj Vilma Brija Vincenc Gjonej Vinçens Leniqi

»

Vincens Sheldija Violeta Lukani Violeta Pali Violeta Sekuj Violeta Treska Violeta Bajram Taipi Violeta Lulash Beqiri Violeta Musa Luci Violeta Ndosh Shkreli Violeta Ndue Vuksani Violeta Pashk Simoni Violeta Pashuk Sironi Violeta Preng Prendi Violeta Sel Kala Violeta Sel Kala Violeta Shyqyri Gurakuqi Violeta Zyrat Osmanaj Violete Pjeter Hotaj Vitor Nikolli Vitor Ded Ndou Vitor Gjergj Docaj Vitor Jak Cuku Vitor Kel Tirana Vitor Mark Decaj Vitore Lekaj Vitore Malaj Vitore Palmehaj Vitore Pepa Vitore Gjergj Rasku Vitore Gjon Staka Vitore Kol Bludaj Vitore Marash Pllumaj Vitore Milan Leqejza Vitore Milan Leqejza Vitore Ndue Gjoni Vitore Nike Cungeli Vitore Nikolle Pjetri Vitore Preke Ndoja Vitore Preng Rripa Vitore Tome Molla(Cinari) Vitori Prendi Vitrija Maliq Dragusha Vjetina Shpendi Vjetina Shpendi Vjola Kabashi(Leci) Vjolete Kola Vjolete Kola Vjollca Pici Vjollca Pici Vjollca Pici Vjollca Pustina Vjollca Pustina Vjollca Tuzi Vjollca Zadrima Vjollca Zadrima Vjollca Abdullah Haxhija Vjollca Filip Sela Vjollca Hasan Ndoja Vjollca Ismail Kraja Vjollca Njazi Germenji Vjollca Shaban Temali Vjollca Shah Pepaj Vjollca Xhemal Dedja Vjollca Ymer Kruja Vjollce Xhaka Vjollce Xhaka Vjollce Tome Bari Vladimir Bisha Vladimir Bisha Vladimir Burill Vladimir Mujaj Vladimir Sterkaj Vladimir Sterkaj Vladimir Gjergj Lleshaj Vladimir Ndue Braci Vladimir Nikoll Burill Vladimir Paskal Papa Vladimir Vasil Beba Vlash Mark Marku Vlash Zef Kola Vlash Zef Kola Voc Ndoke Mirashi Vojsava Haki Deda Vol 2 F 162 Vol 2 F173 Vol 3 F 146 Vol 4 Fq 100Vol 4 Fq 168Vol6 Fq 168 Volfrid Malshyti Volfrid Nino Negri Vomir Enver Tafili Vuksan Dede Sienaj Vullnet Ademi Vullnet Ademi Xhabir Preza Xhabir Preza Xhabir Preza Xhabir Preza Xhabir Preza Xhabir Preza Xhane Mari Xhefe Çulaj Xhelal Daut Bajraktari Xhelal Isuf Zaganjori Xhema Zekaj Xhemal Zekaj Xhemal Bajram Zekaj Xhemal Bajram Zekaj Xhemal Shuajp Kraja Xhemal Shuajp Kraja Xhemalie Tahir Muriqi Xhemalije Leka Xhemalije Adem Tuzi Xhemalije Haki Pano Xhemalije Hysen Kraja Xhemile Dibra Xhemile Rrustemi Xhevahire Buka Xhevat Bajram Gjurkaj Xhevat Teofik Kapeta Xhevdet Bajram Gjurkaj Xhevdet Mehmet Jubani Xhino Mjeda Xhixho Marku Xhovana Ujka Xhulio Tom Zefi Xhyhere Tafil Ura Xhyhere Ymer Koka Ylber Enver Dani Ylber Shaban Berhani Ylle Mehdi Zeneli Ylli Isuf Nurja Ylvi Rexhep Sala Ylvije Dekovi Ylvije Fishta Ymer Katanja Ymer Vishja Ymer Vishnja Ymer Sadik Ishmakaj Ymer Selim Ramovi Zafin Gasper Ceka Zafin Gasper Çeka Zagaria Ragjani Zagarije Kole Rogjani Zahara Pano Zahira Zyhdi Bushati Zaim Hajdar Nishani Zak Mhill Raja

19 Zako Panto Mixho Zako Panto Mixho Zako Panto Mixho Zako Panto Mixho Zamaida Bekteshi Zamir Ademi Zamir Toska Zamir Ahmet Kalej Zamir Nazmi Pateriku Zamira Bushati Zamira Bushati Zamira Bushati Zamira Idriz Cuku Zamira Zenel Pepa Zana Bashkim Sterniqi Zana Rifat Leka Zana Shaqo Papa Zana Xheladin Fishta Zef Bala Zef Bala Zef Bala Zef Bardeli Zef Bibashani Zef Cungu Zef Gelaj Zef Gjergji Zef Gjergji Zef Hila Zef Hila Zef Kasneci Zef Ljarja Zef Marashi Zef Marku Zef Noshi Zef Pogu Zef Prendi Zef Shkreli Zef Tafaj Zef Tafaj Zef Ukcamaj Zef Zojza Zef Angjelin Paci Zef Ded Marku Zef Fran Zhuri Zef Gjelosh Koçeku Zef Gjergj Gjergji Zef Gjon Marashi Zef Gjon Ndou Zef Gjon Ndou Zef Gjon Ndou Zef Gjon Palaci Zef Gjon Palali Zef Gjon Prendushi Zef Julian Kolombi Zef Julian Kolombi Zef Kol Dema Zef Kol Nikolla Zef Kole Dermani Zef Kole Lazri Zef Kole Lazri Zef Kole Leka Zef Kole Lula(Luli) Zef Kole Luli Zef Kole Sekuj Zef Llesh Hulej Zef Llesh Ndrekaj Zef Loro Shkreli Zef Lulash Ndoja Zef Lush Pjetergjoka Zef Marash Patogu Zef Marash Patogu Zef Mark Bushishta Zef Mark Bushishta Zef Mark Carku Zef Mark Deda Zef Mark Geshtenja Zef Mark Kapcari Zef Mark Vuksani Zef Martin Cuni Zef Martin Kola Zef Ndoc Delija Zef Ndoc Miruku Zef Ndoc Paja Zef Ndoc Paja Zef Ndoc Pali Zef Ndoc Pashuku Zef Ndoc Precaj Zef Ndoje Prendi Zef Ndue Prendi Zef Nik Smajlaj Zef Nike Krypci Zef Nikoll Çuni Zef Nosh Marashi Zef Palush Pali Zef Pjeter Jubani Zef Pjeter Lisi Zef Pjeter Murana Zef Pjeter Ndou Zef Pjeter Tusha Zef Prek Preka Zef Prel Cuni Zef Rrok Filipi Zef Sokol Marceli Zef Tom Shkambi Zef Vogel Prroni Zemaida Mozali Zeng Mark Bala Zhaneta Pjeter Ndoja Zhani Tonin Shala Zhulieta Qamil Tukaj Zhuljeta Tukaj Zife Shyqyri Hoti Zihni Shuajp Djepaxhija Zija Talanaj Zija Talanaj Zija Talanaj Zija Talanaj Zija Talanaj Zija Talanaj Zija Uruçi Zija Uruçi Zija Uruçi Zija Uruçi Zija Uruçi Zija Beqir Talani Zija Kole Preka Zina Jakaj Zina Fran Kulla Zina Gjok Vokrri(Filipi) Zina Pjeter Ndruka Zoge Mark Markaj Zoje Bjeshkeza Zoje Sinishta Zoje Dode Kroni Zoje Gjelosh Lulashi Zoje Kokerr Quku Zyber Fadil Kraja Zyhdi Dan Rrjolli Zyhdi Fasli Bajri Zyhra Beqir Bardhi Zyhra Meftar Zekaj Zyhra Tahir Shkreli Zyliha Shkreli Zylke Xhelal Jenishaj Zyrije Hamid Rroji


20

«

Kulturë

E mërkurë 14 gusht 2013 •

Identiteti i ri i

Alban Mujës në Gjermani

N

jëri nga filmat e tij tregon se sa e vështirë është në vendlindjen e tij, në Prishtinë, të gjenden adresat e kërkuara të njerëzve. Të dielën e kaluar në Schlosstheater të Münsterit është prezantuar me videofilmat e tij artisti nga Prishtina, Alban Muja. Përkundër strukturave ekzistuese shtetërore që ka Republika e re e Kosovës, një shtet me status të kontestuar ndërkombëtar, pasaporta e saj nuk njihet nga të gjithë. Kështu, edhe Alban Muja ndjehet si njeri pa shtet. Ai e përpunon ketë gjendje në filmat e tij që kanë të bëjnë me identitetin dhe prejardhjen. Në Gjermani, gjegjësisht në Münster, ai ndodhet me ftesën e “Filmclub Münster” dhe shoqatës “Förderverein Aktuelle Kunst” (FAK). Shpërthime të qeshurash ka shkaktuar filmi 33 minutash i Albanit me titullin “Blue wall red door” (Muri i kaltër, dera e kuqe). Filmi tregon në mënyrë shumë të drejtpërdrejtë se sa e vështirë është në vendlindjen e tij, në Prishtinë, të gjenden adresat e kërkuara të njerëzve. Kjo për faktin se shpesh nuk ka emra rrugësh, por edhe kur ato ekzistojnë, ndryshohen në

vazhdimësi, varësisht nga orientimi politik ose kulturor, shkruan gazeta “Westfallische Nachrichten”. Për këtë arsye edhe taksistët, zjarrfikësit dhe mjekët, ballafaqohen me po këtë problem. Prandaj ata detyrohen të orientohen përmes shenjave dalluese si ndërtesave që bien në sy, shitoreve, restoranteve ose vendeve ku banojnë personalitetet e famshme të qytetit. Kështu, ata ngasin makinat me hamendje në drejtime të përafërta. Ata nuk mund të jenë kurrë krejtësisht të sigurt nëse atje është pikërisht adresa e dëshiruar. Diçka vërtetë e mbrapshtë. Regjisori Muja porosit një taksi për të shkuar te një mulli. Taksisti e dërgon atë te një ndërtesë banimi. As gjurmë mulliri nuk ka aty. “Ai është shkatërruar në luftë, por ne vazhdojmë ta quajmë këtë rrethinë sipas mullirit”, thotë një kalimtar. Tre filma tjerë të shkurtër merren me pagëzimin e të porsalindurve në Kosovë. Me kamerë statike ai ka filmuar tre veta të ulur në një sofa duke u qëndruar atyre pranë,

pa pasur asnjë skenar. Aty, njëra vajzë e re thotë se asaj ia kishin lënë emrin Palestina, pasi që nëna e saj kishte qenë e impresionuar nga një atentatore e re palestineze, e cila në shenjë hakmarrjeje për vdekjen e më të dashurit, kishte konstruktuar një autobombë. Ndërsa i riu mban emrin Tibet, pasi prindërit e tij kishin dashur të tregonin solidaritet me Tibetin. Në filmin “Free your Mind”, Muja i kalon përmes një “ekzorcizmi intelektual” të gjitha ndikimet artistike për të treguar një “un” të tij të pastër. Në këtë vazhdë ai përmend për minuta të tëra emra të shumtë artistësh të njohur. Alban Muja vlerëson lartë objektivin autentik të kamerës së tij, ka një ndjesi sizmike për njerëzit dhe rrëfimet e tyre. Kështu ai ia ka dalë të realizojë dokumentarë që e sjellin afër përditshmërinë e Kosovës, edhe kur kjo ngjan aq e mbrapshtë. Ky demonstrim i filmave ka qenë një zëvendësim për ekspozitën e Alban Mujës, të anuluar për shkaqe kursimi.

Agim Hushi koncert në Kinë

Tenori në kuadër të Festivalit Botëror të Muzikës

“Romeo dhe Zhuljeta”, dramë reale shqiptare

Lidhja e pamundur ndërmjet një vajze rome dhe një djali egjiptian i ka dhënë shtysën dramaturgut Stefan Çapaliku për realizimin e dokumentarit “Romeo dhe Zhuljeta”. E titulloi kështu pasi historia e çiftit pati të njëjtin fund, si në tragjedinë e Shekspirit, për të vetmen arsye, se të rinjtë i përkisnin dy komuniteteve të ndryshme. Edhe pse jetojnë në të dyja anët e lumit Buna në Shkodër dhe kanë të njëjtat halle, romët dhe egjiptianët, siç vëren dramaturgu Çapaliku, kanë qenë gjithmonë të ndarë, duke vështirësuar integrimin e tyre në shoqëri. Për aktorin Ligoraq Riza, historia e çiftit rom, e sjellë në dokumentarin “Romeo dhe Zhuljeta”, tregon se këto komunitete duhet të kenë vend në shoqërinë tonë. Stefan Çapaliku është ndoshta i pari autor, që i kushton një dokumentar dy komuniteteve rome dhe egjiptiane, duke e marrë subjektin nga jeta reale e tyre.

Në 30 gusht ai do të prezantohet me një koncert në Kinë, në kuadër të Festivalit Botëror të Muzikës. Bëhet fjalë për tenorin shqiptar më famë ndërkombëtare Agim Hushi, i cili këto ditë është duke u përgatitur për këtë ngjarje, që do të mbahet në Tian Jing. Para publikut kinez, tenori i njohur do të prezantohet me një program ku janë përzgjedhur pjesët më të bukura të repertorit operistik. Tenori shqiptar është konsideruar si ylli i këtij aktiviteti të madh, shumë të rëndësishëm që do të mbahet në kuadër të Festivalit Botëror të Muzikës. Për publikun do të interpretohen pjesë nga kryeveprat operistike, që mbajnë emrin e kompozitorëve Puçini, Verdi, etj. Por ndërkohë, edhe albumi më i fundit i Hushit, “Amore Grande” duket se ka interesim mes të pasionuarve të muzikës klasike. Ky album me 18 këngë, përmban përmbledhjen e kryeveprave të muzikës botërore nga Di Stefano te Pavaroti. Me rastin e daljes në treg të “Amore Grande”, Hushi ka marrë shumë letra urimi dhe vlerësime nga personalitete të botës, përfshirë presidentin e Italisë Giorgio Napolitano, kancelaren gjermane An-

gela Merkel, presidentin e EU-së Jose Barroso, presidentin austriak Helmut Fisher, mbretëreshën e Anglisë Elisabeta II. Albumi “Amore Grande” është në shitje në Vjenë për 17.9 euro. Por këtë disk mund ta blesh edhe online. Agim Hushi është një nga tenorët më të famshëm shqiptarë me karrierë të pasur ndërkombëtare. Pas diplomimit

në Institutin e Lartë të Arteve, ai pati një karrierë të suksesshme në Teatrin e Operas dhe Baletit në Tiranë. Pas largimit nga Shqipëria, Hushi u diplomua në Akademinë e Arteve të Bukura të Budapestit dhe që nga ajo kohë ai vazhdon të debutojë më shumë sukses në disa prej skenave më prestigjioze të botës.


» Kulturë

• E mërkurë 14 gusht 2013

21

Një grup iso-polifonik shqiptar në “Bone Festival” Organizatorët e festivalit “BONE Festival für Aktionskunst” në Bernë kërkojnë një grup polifonik. Organizatorët bëjnë të ditur se në kuadër të një projekti artistik që do të shfaqet në këtë festival në Bernë, ata janë duke kërkuar një grup këngëtarësh polifonistë profesionalë, apo amatorë. Sipas organizatorëve, grupi do të bashkëpunojë duke kënduar disa këngë polifonike në skenë, në një mjedis jo-tradicional. Afati për të aplikuar vazhdon deri më 15 shtator 2013.

Musine Kokalari,

përkujtim në përvjetorin e ndarjes nga jeta

P

ërmes një ceremonie të veçantë është përkujtuar në Ministrinë e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, 30- vjetori i ndarjes nga jeta të intelektuales së njohur Musine Kokalari. Ministri i MTKRS-së, Visar Zhiti gjatë përshëndetjes së tij, foli për rolin e gjithanshëm të Musine Kokalarit të fushën e letërsisë, politikës, etj. Ndër të tjera Zhiti tha se kultura jonë i ka dramat të mëdha dhe na takon neve ti vlerësojmë ato. “Musine Kokalari është shkrimtarja e parë grua shqiptare dhe kjo nuk është pak, ajo është disidentja e parë që sfidoi dhe u burgos nga diktatura, dhe kjo është shumë”, tha Ministri. Vlera e Musinesë është morale sepse i qëndroi dhunës, është vlerë politike se sfidoi kohën, është vlerë antropologjike e historike. Ne, shtoi ministry, jemi të aftë për të mos i çmuar të tjerët dhe kjo që po bëjmë për figurën e Musine Kokalarit është fillimi i një pune të mirë. Për figurën e Musinë Kokalarit folën edhe studiuesit e njohur Agim Musta dhe Novruz Shehu, të cilët e vlerësuan figurën e saj unikale për aktivitetin e saj politik, si dhe të afërm e familjarë, të cilët ndanë momente të panjohura të jetës së Musine Kokalarit. Mbi jetën… Musine Kokalari lindi më 10 shkurt të vitit 1917, në Adale të Turqisë. Në vitin 1921, familja e saj kthehet në Shqipëri dhe vendoset në Gjirokastër, ku Musineja kreu shkollën fillore. Ajo është cilësuar pioniere e lëvizjes së feminizmit në Shqipëri dhe për këtë i referohen aktivitetit të saj si shkrimtare dhe veprimtare politike. Themeloi Partinë Socialdemokrate në vitin 1943 dhe shkruante në gazetën “Zëri i Lirisë”, organ i partisë. Ishte pjesë-

Dropull, Festivali i Polifonisë Minoritare Ai i ka rënë klarinetës me dhjetëra apo qindra herë, por ndoshta ky debutim ka qenë më emocionuesi. Petro Lluka sot 83 vjeç, një muzikant i njohur në Greqi, rikthehet në vendlindje pas 7 dekadash e gjysmë. I ftuar special në mbrëmjen polifonike minoritare në komunën e Dropullit, klarinetisti ka qenë vetëm 7 vjeç kur është larguar nga fshati Llongo. Ishte nisur për pak kohë në Greqi, por mbyllja e kufijve vite më parë e la përgjithmonë të ndarë nga fshati dhe vendlindja. Sot në këtë moshë, ka luajtur në skena nga më të ndryshmet dhe më në fund edhe në atë të vendlindjes. Jemi mësuar zakonisht t’i shohim ne valle me kostumet e tyre te shndritshme, por në fakt në minoritet, si perlë e veçantë është edhe kënga polifonike. Pas 23 vitesh rikthehet në një fshat të minoritetit, Festivali i polifonisë, ku iniciatorë janë të rinjtë. Emigrimi i pas viteve ‘90 ndikoi edhe në zhvillimet kulturore të minoritetit dhe banorët e fshatrave të tij harruan për një farë kohe këngën polifonike. Por edhe në ato pak raste të përdorimit të saj, ajo mori nota të dhimbshme pasi krijimet lidheshin në përgjithësi me përjetimin e ndarjes për shkak të emigracionit. Festivali është ndjekur nga banorët e zonës. Dropulli i sipërm është baza e polifonisë së minoritetit. Të gjitha fshatrat kanë të veçantën e tyre. Edhe pse pas vitit 1991 kënga polifonike u zbeh, kanë nisur përpjekjet për rikthimin e saj.

“Now you see me” mbërrin në Tiranë

tare e grupimit opozitar antikomunist “Bashkimi Demokratik Shqiptar” (1946), një aleancë e Partisë Socialdemokrate, kryesuar nga Musine Kokalari, me Frontin e Rezistencës dhe me Grupin Monarkist. Gjyqi komunist e dënoi me 20 vjet heqje lirie, me humbjen e të gjitha të drejtave civile dhe konfiskim të pasurisë. Pasi kreu 16 vjet nga dënimi i saj, Musinenë e internuan në Rrëshen, ku për 22 vjet punoi në bujqësi dhe ndërtim, si punëtore llaçi. Ndahet nga jeta në vitin 1983. Është autore e veprave “Siç më

thotë nëna plakë” botim i vitit 1939 me rrëfenja, gojëdhëna, shënime dhe recenca mbi etnografinë e traditën popullore. Më 1944 botohet “Rreth vatrës” dhe “Sa u tund jeta” 1945. Më 2000 botohet një përmbledhje e shkrimeve, artikujve, eseve dhe kujtimeve me titull “Si lindi Partia Demokratike”. Në 2004 u botuan 60 ese të sajat nën titullin “T’isha një lule”. Musine Kokalarit i janë akorduar nga Presidenti i Republikës medalja “Martir i Demokracisë” (Pas vdekjes) dhe Titulli “Nderi i Kombit”.

Katër magjistarë të lindur, tre grabitje krejtësisht të pamundura dhe 1 bilionë dollarë. Ky nuk është një iluzion, madje sa më shumë t’i afrohesh për ta parë aq më shumë shtohet misteri. Këtë ofron “Now you see me” një triller, aksion dhe aventurë që ka pushtuar publikun dhe kritikën. Me Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher dhe Morgan Freeman, i cili vjen në kinema për publikun shqiptar nga data 16 gusht, si një nga komeditë më të sukseshme të verës. Me regji të francezit Louis Leterrier dhe skenar të Ed Solomon e Boaz Yakin, në 115 minuta ofrohet gjitha që ka të bëjë me magjinë dhe krimin. Iluzionistët më të mëdhenj të botës , “The Four Horsemen” japin një sërë shfaqjesh gjatë të cilave paratë e bankave ua dhurojnë spektatorëve, si një protestë kundrejt liderëve të korruptuar të biznesit. E para ndodh pikërisht në Las Vegas ku të katër prestigjatorët vjedhin në distancë një bankë në Paris. Ekipi i iluzionistëve vihet përballë një ekipi të FBI-së që bën çmos ta gjejë trukun dhe ta ndalojë. Por ndërkohë edhe dy banka të tjera do të grabiten gjatë spektakleve duke shtuar akoma më shumë misterin. “Now You See Me”, është filmi i tretë amerikan i Louis Leterrier pas dy filmave të tjerë të suksesshëm si “I pabesueshmi Hulk” dhe “Përleshje mes titanëve”. Tema e magjisë, koncepti i iluzionit, vende të ndryshme (Las Vegas, New Orleans, Paris), ritmi i një filmi grabitjesh dhe mbi të gjitha një kast mjaft i mirë aktorësh i japin filmit maksimumin. Raporti mes reales dhe irreales, mes skenës e jetës, është urdhëresa e parë e një spektakli që çarmatos me magjinë e vet.


22

« SPECIALE

E mërkurë 14 gusht 2013 •

Shqiptarët e Alaskës mbretërit e taksive Beqir SINA, Nju-Jork

N

ë një forum shqiptarësh në internet dikush thotë se është e tmerrshme që askush nuk di nëse ka shqiptarë që jetojnë e punojnë në Alaskë. Sa është numri i tyre? A janë të organizuar dhe ku janë të përqendruar? Ende nuk ka ndonjë përgjigje. Mendoj se është interesante të dihet diçka për atë komunitet, relativisht fare të vogël. Sipas atyre që jetojnë atje, por edhe të afërmeve, miqve e shokëve të tyre, thuhet se atje ka një komunitet shqiptarësh, krahas atyre nga Koreja, Rusia, Kina, vendet afrikane, Amerika e Jugut e tjera. Kryesisht ata janë nga pjesa shqiptare e Maqedonisë, më saktë nga Prespa, Struga, Ohri, Dibra, Kërçova, Shqipëria dhe Kosova. Shumica e shqiptarëve janë të punësuar si shoferë taksish dhe kanë restorantet e tyre ose ndonjë kompani të vogël për ndërtimin, ose mirëmbajtjen e çative. Këto punë veç peshkimit janë më të paguarat në Alaskë. Alaska ka oferta të çuditshme, aq sa të ndjellë amerikanët të popullarizojnë atë vend tepër të ftohtë. Gazetat më të mëdha këtu në SHBA në seksionin e tyre të vendeve të punës thonë se në Alaska ka kompani peshkimi që kërkojnë punëtorë me pagesa që arrijnë deri në 1000 ose 1500 dollarë në javë. Kur ia përmend dikujt emrin “Alaskë”, i hyjnë të dridhurat, se mendon se Alaska është vend i ftohtë dhe plot akull në katër stinët. Po shqiptarët që jetojnë këtu thonë se nuk është kështu. Alaska është pothuajse si të gjitha vendet e tjera, ka katër stinë, por dimri zgjat pak më shumë se të tjerat. Vera është shumë e nxehtë, e bukur, plot gjelbërim dhe ajër të pastër. Shqiptarët në Alaskë jetojnë si gjithë mërgimtarët e tjerë shqiptarë. Një banor shqiptar nga Alaska thotë se duke kërkuar në internet ka mësuar se që nga viti 1992 e këtej në shtetin federal të Alaskës janë legalizuar rreth 100 shqiptarë nga INS dhe se ai ka observuar një link, ku tregon se Alaska po popullohet me shqiptarë, amerikanojugorë, koreanë, kinezë, rusë etj. Një e përditshme e qytetit Government Hill shkruan se Leonard Kestaro është mësues i klasës së gjashtë në njërën prej shkollave elementare të këtij qyteti. Gjithmonë duke iu referuar diskutimeve të tyre,

GJEOGRAFIA

DEMOGRAFIA

Alaska është një ndër dy shtetet që nuk kufizohet me asnjë shtet tjetër të SHBA-ve. Alaska kufizohet me Kanadanë në lindje, oqeanin Paqësor në jug, detin e Beringut në perëndim dhe oqeanin Artik në veri. Alaska nga sipërfaqja është shteti më i madh i SHBAve, duke përfshirë një territor prej 1477277 km katrorë.

Alaska ka një popullsi prej 670 053 banorësh. Është i 48-i shtet i SHBA-ve që është më pak i banuar. 75% e banorëve të Alaskës janë të bardhë, 15% janë aborixhinë (vendas) dhe 10% janë melezë. Gjuha zyrtare në Alaska është anglishtja dhe gjuha yupik, e cila flitet nga vendasit.

në internet thuhet se ata nuk janë mirë të organizuar, megjithëse veprojnë nën ombrellën e ndonjë organizate a shoqate atdhetare e patriotike. Ata pohojnë se nuk ka aq shumë shqiptarë, por do të thonë se numri i tyre varion diku te 300 a 500 banorë shqiptarë. Ata mendojnë se jetojnë në

qetësi, sepse sipas tyre Alaska është vend i qetë dhe i rehatshëm për të jetuar. Para ka mjaft, kuptohet: për ata që punojnë. Një banor shqiptar i Alaskës thotë: “Vendlindja sigurisht që na mungon, por shkojmë çdo verë dhe e shuajmë sadopak mallin. Sa për vend i largët, nuk është edhe aq.

Ndoshta është, po nëse e krahasojmë me udhëtimin që bëjnë shqiptarët nga Teksasi, Arizona, Kalifornia dhe Florida, është gati njëlloj. Udhëtimi me aeroplan prej Alaske deri në Europë zgjat në 9 orë. Në çdo festë bëhen organizime për të gjithë shqiptarët, sidomos për Ditën e Kombëtare të Flamurit, shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë, që festohet shumë dhe mbledh pothuajse të gjithë shqiptarët e Alaskës, pa dallim fetare, bindje politike apo krahine. Alaska është një ndër 50 shtetet federale të SHBA-ve. Shumica e shoferëve të taksive në Alaskë janë emigrantë, ose dhe vendas, që janë yupik eskimos. Shumica e shoferëve të taksive që janë emigrantë janë shqiptarë apo koreanë, të cilët si ciceronë gjatë gjithë rrugës të mbajnë me muhabet duke të kallëzuar tregime e tyre, që përfshijnë oqeanin e akullt në një vend në kufi mes Rusisë dhe Amerikës, ku shumica e amerikanëve kurrë nuk kanë parë apo dëgjuar. Qyteza Bethel në Alaskë është quajtur “kryeqyteti i taksive në Amerikë”. Kjo është për shkak të banorëve të kësaj qyteze të largët në jugperëndim të Alaskës, që e ka bërë kryeqytetin e taksive i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, mbasi aty thuhet se “ka më shumë taksistë sesa banorë”. Bethel, me një popullsi 5800 banorë, me 93 shoferët e taksive apo afërsisht një cabbie (taksi) për çdo 62 banorë. Ky është numri më i madh i shoferëve të taksive për kokë banori se kudo tjetër në vend, sipas Alfred Lagases, zëvendëspresident i agjencisë qendrore të taksive “Assn limuzinë & Paratransit”. Për më tepër, Betheli ka vetëm rreth 10 kilometra rrugë të asfaltuara, duke shtuar rrugët anësore, 20 kilometra, të cilat thonë se u përkasin rreth nëntë shoferëve të taksive për milje shtruar. Shoferët e taksive kalojnë shumicën e kohës së tyre në rrugë të shtruara, të cilat formojnë një lak lidhës me destinacionet më të popullarizuara: dy dyqane të përgjithshme, posta, spitali dhe një aeroport. “Kjo është ajo që unë bëj çdo ditë që turistët dhe banorët të shkojnë në qarqet e tjera”, - thotë një taksist shqiptar, Bilal Selmani, cabdriver, të cilin e njeh i gjithë qyteti. Gjithkush e quan atë “Lincolni i Bethelit”. “Çdo orë, çdo ditë, çdo muaj vajtje-ardhje për tridhjetë vjet unë jam me këta njerëz”, thotë Selmani duke qeshur. “Taksitë lëvizin ditën dhe natën, nëpër mjegull dhe nga furtuna dhe të ftohtit deri në minus 40 gradë, thotë një shofer tjetër shqiptar, që quhet Xhemal Saliu, por këtu e njohin si “Jay Saliu”. - Shoferët kanë një kohë të gjatë, - shton ai, - që punojnë dhe në qytet, sa të pyesësh për ndonjërin prej nesh, të gjithë në qytet i dinë me emër dhe adresë, madje të tregojnë dhe fytyrën e tij.” Historia Vendin e njohur si “Alaskë” Shtetet e Bashkuara të Amerikës e blenë nga Perandoria Ruse më 30 mars të vitit 1867 për 7.2 milionë dollarë amerikanë. Kjo zonë kaloi nëpër shumë duar administrimesh derisa u bë një territor i organizuar më 11 maj të vitit 1912 dhe shteti i 49-të i SHBA-ve më 3 janar të vitit 1959. Emri “Alaskë” përdorej që nga koha ruse, gjithashtu njihet si “Aljeska” (toka e madhe), një fjalë aleute. Më saktësisht Alaska u ble për 7 200 000 dollarë. Kryeqyteti i saj është Juneau. Qyteti më i madh është Anchorage. Të ardhurat mesatare për një familje në Alaskë janë 34 mijë dollarë në vit. 85.7% e popullsisë janë puro të bardhë. Ka një ndryshim në orë me Europën (Shqipërinë e Kosovën) prej 8 orësh diferencë. Thirret “Kufiri i Fundit” (The Last Frontier) “.

Motoja e këtij shteti është: “E ardhmja është në Veri” (North to the Future). Alaska është më i madhi i 50 (+ 2) shteteve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës: me një milion e gjysmë km katrorë, sipërfaqja është 5 herë më e madhe se Italia. Është edhe shteti më i ftohtë (në Barlou, në Veri, regjistrohen temperatura 60 gradë celsius nën zero). Është më i lagështi: në juglindje shiu, që me shaka quhet “dielli i lëngshëm”, duket pothuajse çdo ditë. Ka rezerva të pafund nafte, gazi, ari, argjendi; ujërat e tij dhurojnë çdo vit një miliard kg salmoni mbretëror (king salmon), që arrijnë të peshojnë deri në 30 kg, dhe 4 miliardë kg halibut, tip i veçantë soljole (lloj peshku), që arrin të peshojë deri 200 kg. Nga të gjitha shtetet e Amerikës më shumë parqe nacionale ka Alaska, e cila ka gjithsej tetë parqe të famshme. Në pyjet e pafund, mes malesh dhe liqenesh, fauna është e pasur me nga të rrezikshmit arinj (grizzly) deri te “karibu”(drerët lokale), nga shqiponjat te ujqit. Të rralla janë lontrat, të shfarosura nga gjuetarët e peliçeve. Sot 30% e territorit të Alaskës është zënë nga parqet. Më i frekuentuari është “Denali”, i krijuar më 1917 rrëzë malit McKinley. Në vitin 1980 kongresi amerikan aprovoi “Alaska national interest lands conservation act”: 46 milionë ha tokë të destinuar për krijimin e rezervave për kafshët e egra. Prepotente natyra e Alaskës me vizituesit, i lidh për gjithnjë pak a shumë siç i ndodh me Afrikën, sepse jetohet me hapësirat e pakufizuara, që të krijojnë marrje mendsh. Drita është e jashtëzakonshme, e veçantë. Më 3 janar 1959 territori i Alaskës u bë shteti i 49-të i Shteteve të Bashkuara. Presidenti Eisenhower nënshkroi proklamatën në të cilën si shtet dhe nën urdhrin ekzekutiv, që kërkonte që në flamurin e Shteteve të Bashkuara të përfshiheshin 49 yje. Alaska njihej si “Amerika ruse” para se Shtetet e Bashkuara t’ia blinin këtë territor Rusisë në vitin 1867. Alaska ka një sipërfaqe prej më se një milion e gjysmë kilometrash katrorë, ose sa një e pesta e sipërfaqes kontinentale të Shteteve të Bashkuara. Nga nëntoka e Alaskë janë nxjerrë sasi të shumta nafte dhe gazi natyror dhe mendohet se nëntoka e këtij territori mban rezerva të tjera më të mëdha, ende të pashfrytëzuara, por që ruhen si rezervate. Alaska ka gjithashtu pasuri të shumta minerare. Rregullat dhe ligjet federale për mbrojtjen e mjedisit kanë vendosur kufizime ndaj punimeve minerare, në mënyrë që të mos dëmtohet mjedisi natyror i Alaskës. Klima e ashpër e këtij territori ka qenë gjithashtu një faktor që ka ndikuar në mbrojtjen e burimeve natyrore. Më 18 tetor 1867 në një fortesë në Alaskën Lindore u ul flamuri rus dhe u ngrit flamuri amerikan. Ceremonia shënoi transferimin e pronësisë së Alaskës nga ajo ruse në atë amerikane. Në atë që mund të shihet si njëri prej transaksioneve më të leverdishme në histori në fushën e shitblerjes së pasurisë së patundshme, Shtetet e Bashkuara blenë një territor prej më shumë se 1 milion e 500 mijë kilometrash katrorë, duke paguar rreth 4 cent për një kilometër katror. Në bisedimet për arritjen e kësaj marrëveshjeje u angazhua sekretari i shtetit William Seward. Shumë amerikanë mendonin se blerja e një territori kaq të madh i mbuluar me borë dhe akull ishte gabim, kështu që marrëveshja u bë e njohur si “Marrëzia e Sewardit”. Megjithatë, urtësia e treguar në këtë rast u vërtetua nga zbulimi i rezervave të mëdha të burimeve natyrore në këtë territor. Në vitin 1959 Alaska u bë shteti i 49-të i Amerikës. Shteti i parafundit pas Havait.


SPORT • E mërkurë 14 gusht 2013

Pas stërvitjes shkrydhëse të së hënës, Xhani De Biazi i intensifikoi përgatitjet me dy seanca në ditë, duke i vënë theksin anës taktike. Në mbrëmje skuadrës iu bashkua edhe Mërgim Mavraj, i cili ishte i angazhuar në fillim të javës me Grojter Fyrth në fitoren 2-1 në shtëpi me Kaizerslautern. Për teknikun italian ka shumë rëndësi përshtatja me grupin e dy prurjeve të reja, Shkëlzen Gashi dhe Ermir Lenjani, që aktivizohen përkatësisht me Grashoper dhe Saint Gallen në kampionatin zviceran. Dy lojtarët në fjalë do të kenë minuta në dispozicion në testin me Armeninë, për të kuptuar nëse mund të kontribuojnë në sfidat e ardhshme eliminatore. Serioziteti me të cilën po

De Biazi nuk zbulon formacionin

punon kombëtarja kuptohet edhe nga fakti që gazetarët janë lejuar ta ndjekin stërvitjen vetëm 15 minutat e para, ndërsa ushtrimet tekniko-taktika janë zhvilluar në qetësi të plotë, larg syrit

të medias, për të mos krijuar aludime të parakohshme sa i përket formacionit që do të zbresë në fushë, edhe pse De Biasi në kokën e tij e ka të qartë se cila do të jetë 11shja titullare. Eksperimentet

që premtoi italiani në konferencën për shtyp i përkasin më shumë fazës sulmuese, ku alternativat janë më të shumta, por dyshimet më të mëdha. Përgjigjet më të sakta tekniku 57-vjeçar, por

S’ka sfidë mes Mesit e Balotelit

Prandeli: Ndaj Argjentinës do të japim maksimumin Italia dhe Argjentina janë bërë gati për sfidën miqësore që do të zhvillohet në “Olimpiko” të Romës. 12 vite pas përballjes së fundit, dy vendet me dominim të fesë katolike, do të ndeshen në “Olimpiko”, një sfidë e dedikuar Papa Françesko. Ideja e organizimit të këtij takimi ishte e trajnerit të kaltërve Çezare Prandeli, skuadra e të cilit do të ketë

ÇMIMET E BILETAVE JANË: Tribuna Qendrore A+B, kat.1

1.500 lekë

Tribuna Qendrore A+B, kat.2

1.000 lekë

Tribuna D2

700 lekë

Tribunat D1 & D3

400 lekë

Tribunat C dhe E

200 lekë

edhe tifozët e kombëtares do t’i marrin në orën 20:45, kur në tapetin e “Qemal Stafa” të nisa sfida Shqipëria-Armenia. Grumbullimi i Kombëtares Shqiptare ka nisur dje në Tiranë në Hotel “Kotoni”. Në mesditë kanë ardhur lojtarët e parë, ndërkohë që është zhvilluar në mbrëmje në “Qemal Stafa” edhe një stërvitje. Po kështu edhe sot pritet të ketë dy stërvitje si edhe paraditen e ditës së ndeshjes. Në mbrëmjen e së mërkurës kuqezinjtë do të luajnë ndeshjen e 14-të

të “erës De Biazi”. Çmimet e biletave Federata Shqiptare e Futbollit, njofton të gjithë tifozët dhe të interesuarit, se shitja e biletave për ndeshjen Shqipëri – Armeni, e cila do të zhvillohet më 14 gusht 2013, ora 20:45, në stadiumin kombëtar “Qemal Stafa”, ka filluar ditën e hënë, 12 gusht, në pikat e shitjes në Tiranë, në stadiumin “Qemal Stafa” dhe tek Rruga e Barrikadave.

Milani i hedh sytë nga Borrielo

Matri, pothuajse i Napolit

PAPA FRANÇESKO PRET ARGJENTINËN DHE ITALINË Në prag të miqësores Itali-Argjentinë, Papa Françesko, i pari në historinë e Vatikanit me prejardhje nga Amerika e Jugut priti në Selinë e Shenjtë të dy kombëtaret. Një tifoz i zjarrtë futbolli, Papa ka takuar të gjithë lojtarët dhe drejtuesit e dy përfaqësuesve. Por, ndonëse edhe argjentinas, Papa ka theksuar se e ka të vështirë të bëjë tifo për njërën skuadër, pasi edhe Italia është shtëpia e tij. “Për mua do të jetë pak e vështirë që në këtë ndeshje të jem tifoz me njërën apo tjetrën kombëtare. Për fatin tim të mirë, është vetëm një miqësore dhe ju kërkoj që të jetë e tillë edhe në fushë, - ka deklaruar Papa. Ju, futbollistët, jeni shumë popullorë. Njerëzit

ndeshjen e parë pas mbylljes së aventurës në Kupën e Konfederatave. “Është një ndeshje ku ne dëshirojmë të vijojmë punën e bërë gjatë Kupës së Konfederatave, që do të thotë të kontrollojmë lojën dhe në këtë periudhë të sezonit kjo është diçka e madhe, - ka deklaruar Prandeli. Por duhet festuar arsyeja e kësaj ndeshjeje, sepse ideja është për t’i uruar mirëseard-

kryeredaktor BRAHIM SHIMA

S T A F F

23

Dëmtimi i Mario Balotelit i ka shqetësuar jo pak drejtuesit e Milanit, pasi skuadra është në prag të fazës paly-off në Ligës së kampioneve ku do të përballet me PSV Eindhoven. SuperMario duket se ka një problem serioz, ndaj numri dy i kuqezinjve Adrmianio Galiani është vënë në lëvizje për një sulmues të ri.. Ideja më e fundit e Galiani është të rikthejë në skuadër Marko Borrielon. Roma do ta linte me kënaqësi sulmuesin të shkonte te Milani në formë huazimi, por problemi mbetet paga e lart prej 4 milionë eurosh në sezon që 31-vjeçari merr te Roma. Nëse Galiani do të arrinte një marrëveshje me Borrielon që ai të reduktonte pagën, për Romën nuk do të kishte asnjë problem. Borrielo nuk bënë pjesë në planet e trajnerit Garsia, i cili e ka nxjerr në shitje. Tashmë gjithçka mbetet në duart e Galianit, por edhe të Borrielos.

N

ë Itali e gjithë vëmendja është mbi miqësoren Itali-Argjentinë. Ndonëse kjo sfidë nuk ka ndonjë rëndësi të madhe, ka tërhequr vëmendjen e publikut. Fillimisht dy kombëtaret janë pritur nga Papa Françesko, i cili ka bekuar dy kombëtaret për këtë sfidë, të ardhurat e të cilës do të shkojnë për bamirësi. Kjo sfidë është dedikuar për të, ndaj edhe ka marrë një përmasë kaq të madhe. Por, kur të gjithë prisnin që në fushë të shihnin yjet e të dy kombëtareve, ka ardhur një lajmi i keq. Lionel Mesi dhe Mario Baloteli do të mungojnë në këtë sfidë për shkak të dëmtimeve. Ylli i Barcelonës ka lënë stërvitjen me kombëtaren e tij për shkak të një problemi në këmbën e majtë dhe do të mungojë në miqësoren e sotme. Me shumë mundësi mesi nuk do të jetë i pranishëm në stadium, pasi mund të udhëtoj në Barcelonë, ku do të nisë fazën e rikuperimit. Nga ana tjetër, Italia do të bëjë pa kampionin e Milan. Në një komunikatë për shtyp Federata Italiane e Futbollit shprehet: “Nuk ka Itali-Argjentinë për Mario Balotelin. Sulmuesi ‘axurr’, i cili u dëmtuar të hënën në stërvitje pas një problemi në gju, nuk ka mundur të rikuperohet dhe do të kthehet në shtëpi. Baloteli la Kombëtaren pas takimit me Papa Françeskon në Vatikan”.

»

zv/kryeredaktor: ARMAND MAHO MARIGLEN MULLA

ju ndjekin, si atëherë kur jeni në fushën e lojës dhe edhe jashtë saj. Kjo për ju është një përgjegjësi sociale, të cilën duhet ta merrni përsipër dhe të pranoni të shndërroheni në shembuj për të gjithë ata që ju admirojnë. Përpara se të jeni kampionë, ju jeni njerëz dhe më e rëndësishmja është të jeni kampionë në jetë, e pastaj në fushë.” Pas Papa Françeku ka komentuar edhe ylli i argjentinas, Mesi, i cili është shprehur: “Futbolli më ka çuar në të gjithë anët e globit, në vendet më të largëta e të pabesueshme, por dita e sotme ishte me të vërtetë e veçantë dhe e paharrueshme. Ishte një krenari e veçantë për mua të takohesha me Papën, edhe sepse ai është argjentinas.”

hjen Papa Françesko, dhe jo më kot për herë të parë në histori të dyja skuadrat po qëndrojnë në të njëjtin hotel.” Sfida e fundit ndërmjet tyre në 2001 në Romë ishte një miqësore që u fitua nga Argjentina. Të dyja skuadrat mund të jenë pa yjet e tyre, pasi Baloteli për Italinë dhe Mesi për Argjentinën kanë pësuar dëmtime. Megjithatë misioni i Italisë sipas Prandelit është të testojë veten ndaj një

kundërshtari të nivelit të lartë. Në lidhje me këtë çështje trajneri i Italisë është shprehur: “Ne dëshirojmë të luftojmë për çdo top ndaj kësaj skuadre të madhe. Kjo do të thotë që kur të kemi topin në zotërim të lëvizim mirë dhe në mënyrën e duhur. Pra duhet të sulmojmë të vetëdijshëm që është e rrezikshme por duhet të improvizosh nëse dëshiron të jesh i suksesshëm.”

politika: ERVIN KOÇI, OLI XHILAGA ekonomia: BRIKENA DERVISHAJ sociale: ERTA BODE rrethet: BLERINA SPAHO kronika: MARIGLEN MULLA kultura: BLERINA GOCE design&layout: DANIEL PRIFTI, GËZIM DUZHA

ADRESA: RR. DULL KETA, NR. 5. (RR. E DIBRËS), TIRANË

Pritet të jetë Alesandro Matri sulmuesi më i ri i Napolit për të formuar dyshen me Higuain. Juventusi dhe skuadra napolitane kanë pasur kontakte të shumta në lidhje me këtë çështje, por vetëm tani kanë mundur të gjejnë një gjuhë të përbashkët. Duke iu referuar mediave italiane, Juventusi ka pranuar ofertën e Napolit dhe në të njëjtën kohë ka pranuar që drejtuesit napolitan të nisin bisedimet me sulmuesin dhe menaxherin e tij për sa i përket kontratës. Tashmë gjithçka mbetet në dorë të Matrit, i cili është endi i lëkundur. Ndonëse ai është në dijeni se tek Juventusi nuk do të gjejë shumë hapësira, deri më tani ka refuzuar çdo ofertë për t’u larguar. Gjithsesi ai mund të ndryshoj mendim përpara ofertës së Napolit. Ndërkohë transferimi Matrit tek Napoli mund të zhbllokonte edhe çështjen “Zuniga”, i cili është një nga lojtarët e preferuar të trajnerit Antonio Konte për krahun e majtë të mbrojtjes.

Isinbajeva fiton medaljen e artë Elena Isinbajeva ka fituar dje medaljen e artë në kërcimin me shkop. Atletja ruse që ka deklaruar se së shpejti do të largohet nga sporti ka marrë pjesë në Botërorin e fundit të saj, ku edhe ka dalë triumfuese. Isinbajeva arriti të ngjitet për herë të fundit në podin më të lartë në një Botëror, dhe e bëri para publikut të saj, në garën e fundit të kërcimit me shkop, duke rrëmbyer arin në Moskë me kërcimin e saj më të mirë këtë vit, me 4 metra e 89 centimetra. Atletja më e mirë e të gjitha kohërave në këtë sport, katër herë kampione e Botës, dhe dy herë fituese e arit në olimpiadë, provoi madje të thyejë dhe rekordin botëror, që mbahej po prej saj, duke tentuar 5 metra e 7 centimetra por nuk arriti ta kalojë me sukses.

menaxhere marketingu: ELIGERTA DYRMISHI cel: 067

20 62 200

e-mail: eligertad@yahoo.com

www. gazetametropol.com e-mail: gazetametropol@yahoo.com


24

« hipotekat

E hënë 5 gusht 2013 •

Metropol 14 gusht 2013  

shtetrrethim lazaratit, rendesia e numrave, ndryshon administrata

Metropol 14 gusht 2013  

shtetrrethim lazaratit, rendesia e numrave, ndryshon administrata

Advertisement