Gay&Night September 2015

Page 29

210

/ REVIEWS

Reviews / Film

Film:

Mia Madre

Regisseur: Nanni Moretti Cast: Nanni Moretti, John Turturro, Margherita Buy Verwacht: begin september in de bioscopen Hoewel de Italiaanse betweter Nanni Moretti lang niet altijd raak schiet, is zijn nieuwste tragikomedie Mia Madre een wonderschoon pareltje dat een grote schare kijkers verdient. De hoofdpersoon is lmregisseur Margherita (Margherita Buy), die worstelt met het draaien van een lastige productie én het sterven van haar moeder, die haar hele leven docent klassieke talen is geweest. In principe is er niets nieuws onder de zon, maar Moretti (die zelf de broer van Margherita speelt)

brengt het drama mooi en ingetogen in beeld. Buy weet de hele ontdekkingsreis van haar personage met subtiele gebaren en blikken pijnlijk over te brengen. Tijdens één van de mooiste scenes realiseert Margherita zich opeens dat alle kennis die haar moeder in haar leven heeft opgedaan zal vervliegen. ‘Maar wat gebeurt er dan met al die boeken, en al die jaren studie?’, vraagt ze zich hardop af. Het enige antwoord dat tegenspeler John Turturro de betraande regisseur kan geven, is een troostvolle aai over haar wang.

Turturro is ook eigenhandig verantwoordelijk voor de broodnodige lucht in het ontroerende verhaal. Dankzij de talloze aters van zijn blaaskaak-met-een-hart-karakter, schiet Mia Madre geen moment door in zwaar noodlotdrama of larmoyante tranentrekkerij. Dat Moretti in een kluchtige persconferentiescène vol domme en ongeïnteresseerde vragen afrekent met de journalisten die hem al jarenlang tot last zijn, is hem vergeven.

Film:

Vacation

Regisseur: John Francis Daley Cast: Ed Helms, Christina Applegate, Chris Hemsworth Verwacht: begin september in de bioscopen Grappen over baden in stront, uit elkaar spattende koeien en racistische agenten vormen de hoogtepunten van de uitermate geestige komedie Vacation (ja, echt!). De lm is een vrije remake van de gelijknamige klassieker met Chevy Chase uit de jaren tachtig die een lange reeks (minder geslaagde) National Lampoon-titels inluidde. Overigens komt Chase zelf aan het eind van Vacation ook nog even langs. Het verhaal is simpel: goedgeluimde loser Rusty

Griswold (Ed Helms, die met die tattoo uit de Hangover-reeks) besluit zijn vrouw (Christina - Married with Children - Applegate) en twee zoons mee te nemen op een roadtrip. Het einddoel is pretpark Wally World, waar pa Griswold met zijn hele gezin een legendarische achtbaan wil delen. Onderweg gaat uiteraard alles fout wat er fout kan gaan: de auto heeft ineens een Koreaanse TomTom, het hotel onderweg ligt vol dooie ratten, en pa helpt zijn twijfelende tiener-

zoon op vrijersvoeten van de regen in de drup door hem de foutieve betekenis van het woord rimmen uit te leggen. De ene grap is nog voorspelbaarder dan de andere. Maar mede dankzij de charismatische hoofdrolspelers komt Vacation met opvallend veel weg: de lm gaat enerzijds heerlijk schaamteloos over de kop, maar buit anderzijds nergens de smerigheid zodanig uit dat het vervelend wordt. Bovendien steelt de normaal zo integere Chris - Thor - Hemsworth de show als politiek zeer incorrecte én groot geschapen oom, bij wie het gezin logeert. Wie tijdens de aftiteling blijft zitten, vangt een glimp van zijn legendarische leuter op!

Tekst Robbert Blokland

210 029


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.