Page 1


08

DATINGLEED tips & tricks voor online dating

14

KAMEROEN vijf jaar vast voor een vrouwelijk loopje

18

EUROVISION de highs, lows, en ‘oh no she better don’ts’

22

TEL AVIV Conflictloos vertier in dé gay capital van het Midden-Oosten

29

MONIQUE SAMUEL COLUMN / Straight-friendly

33

BELGIAN PRIDE tweeweeks pridefestival met een politiek randje

04

36

52

Wet Lesbisch Ouderschap - Europese Verkiezingen einde enkelefeitconstructie in zicht?

de lekkerste uitgaanstips voor Nederland en België

Amsterdam Fetish Pride - Dordrecht Pride Roze Zaterdag Eindhoven

31

41

54

Afterpartyen met cake, cock & champagne

gayguides voor Amsterdam, Antwerpen, Rotterdam, Haarlem, Nijmegen, Groningen, Eindhoven, Tilburg, Den Haag, Utrecht en Arnhem

WHAT’S HAPPENING

CLUB 3000

34

REVIEWS

The Muppets, - ‘Spidey’ - Karmin - Tori Amos

AGENDA

GOINGS

OUT & ABOUT

YPE / COLOFON


Wet lesbisch ouderschap in werking De wet regelt dat een duomoeder op eenvoudige wijze juridisch ouder van haar kind kan worden: door erkenning op het gemeentehuis. Tot nu toe kon dat alleen door middel van een langdurige, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure bij de rechter. Lesbische ouderparen en hun kinderen krijgen door deze wet vrijwel dezelfde ouderschapsrechten als heterogezinnen. Overigens kan een homoseksuele man volgens de nieuwe wet ook het kind van zijn mannelijke partner erkennen.

Superblij

COC Nederland vierde op 1 april dat de Wet Lesbisch Ouderschap in werking trad. De organisatie heeft 13 jaar voor de wet gestreden.

De eerste erkenningen door lesbische paren vonden op 1 april al vroeg plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis in aanwezigheid van o.a. burgemeester Eberhard van der Laan, staatssecretaris Fred Teeven en COC-voorzitter Tanja Ineke. Meer dan twintig ouderparen erkenden die dag hun kinderen in tal van gemeenten, waaronder Alkmaar, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Den Haag, Etten-Leur, Leiden, Nijmegen, IJsselstein, Wassenaar, Weesp en Zwolle. De dag werd afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op het kantoor van COC Nederland. Het COC werd overspoeld door enthousiaste

reacties. ‘Geweldig nieuws’, schrijft één ouderpaar, ‘wij zijn superblij’ schrijft een ander. Betrokkenen bij het COC worden ‘ontzettend bedankt voor de jarenlange “strijd” en enorme inzet’.

Strijd

De strijd voor gelijke rechten voor lesbische ouders en hun kinderen begon in 2001, na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Het COC bracht de kwestie jarenlang geregeld onder de aandacht van regering, Tweede Kamer en media, o.a. middels het Roze Stembusakkoord in 2012. Het COC vond in 2007 gehoor in de Tweede Kamer. Toen stemde een grote Kamermeerderheid voor de motie-Pechtold die vroeg om gelijke rechten voor lesbische ouderparen. Staatssecretaris Teeven (Justitie) diende in 2011 het huidige wetsvoorstel in, dat uiteindelijk in november 2013 door de Eerste Kamer werd aangenomen. Nederland loopt met deze regeling van het lesbisch ouderschap voorop in de wereld, met landen als Spanje, Canada (Quebec), Zweden en het Verenigd Koninkrijk. België volgt binnenkort.

Kamerdebat over patiëntenstop transgenderzorg VUmc Op 26 maart debatteerde de Tweede Kamer met minister Edith Schippers (VWS) over de patiëntenstop voor de transgenderzorg bij het medische centrum van de Vrije Universiteit (Vumc). COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland voerden over deze kwestie gesprekken met diverse Kamerleden en drongen aan op een snelle oplossing. Daarbij zou minister Schippers een actief beleid moeten voeren om de transgenderzorg te garanderen.

04

Eén resultaat is al geboekt, want de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat een onderzoek doen naar de gang van zaken. Eind april komt de NZa met een rapport over de patiëntenstop en zal blijken op welke wijze die zal worden aangepakt. Diverse partijen in de Tweede Kamer hebben minister Schippers tijdens het debat aangesproken op de patiëntenstop voor transgenderzorg bij het VUmc. Schippers gaf tijdens het debat aan dat ook zij de patiëntenstop onacceptabel vindt en dat er sprake is van een ‘unieke situatie’ waaraan snel een einde moet komen. De minister zegde toe om in april in gesprek te gaan met transgenderorganisaties, zorgverzekeraars en het VUmc over een einde aan de patiëntenstop.

Het VUmc in Amsterdam is vanaf begin dit jaar gestopt met het aannemen van nieuwe patiënten die een geslachtsverandering willen ondergaan, omdat het budget ontoereikend zou zijn. Het VUmc heeft sindsdien al 174 transgenders de deur gewezen.


What’s Happening

Roze Loper gaat de grens over De Roze Loper, het Nederlandse certicaat voor woonzorg-en thuiszorginstellingen die aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij bewoners en werknemers, is de grens overgegaan. Het Duitse Frankfurter Verband ontving op 24 maart 2014 als eerste grote buitenlandse zorginstelling het Regenbogen Schlüssel-certicaat uit handen van Carlien Scheele, directeur Emancipatiezaken bij het ministerie van OCW. Bij de overhandiging waren acht Europese delegaties aanwezig, die in eigen land opkomen voor roze ouderen in de zorg.

thuiszorginstellingen met dit certicaat. Ook zal de Roze Loper beschikbaar komen voor het welzijnswerk, maatschappelijk werk en de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, in Nederland en daarbuiten.

Pesterij

Professionals en management van zorginstellingen denken vaak dat er geen roze ouderen in hun instelling wonen. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat LHBTouderen nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun seksuele voorkeur verborgen te houden. Komen ze wel uit de kast, dan krijgen ze vaak te maken met pesterijen.

Roze 50+ is een samenwerkingsverband van ANBO, COC, Movisie en Vilans.

Tolerantiescan

Een internationale uitrol van het Roze Lopercerticaat, dat is wat het samenwerkingsverband Roze 50+ voor ogen staat. In Nederland zijn al 92 woonzorg-en

Gayvote: Europese verkiezingen 22 mei Op donderdag 22 mei vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. Op de website Gayvote.nl, de ‘roze kieswijzer’, vind je informatie over roze standpunten en roze kandidaten van partijen die aan de verkiezingen meedoen.

de lijsttrekkers van de PvdA, VVD, D66, SP en Partij voor de Dieren deelnamen. Op http://www.gayvote.nl vind je de uitkomsten van dit debat.

Bijna één op de tien Nederlanders is lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender. Uit onderzoek blijkt dat ruim twee derde van deze groep bewust stemt op een partij met aandacht voor LHBT-emancipatie. De ‘roze’ stem is dus een belangrijke factor bij verkiezingen.

Debat

Het COC organiseerde op 12 april ook een Europees verkiezingsdebat waaraan o.a.

TEKST COC Nederland / BEELD ‘Lesbisch Ouderschap’ Geert van Tol / BEELD ‘Roze Loper’ Eveline van de Putte

05


Maak snel een einde aan de mogelijkheid voor religieuze scholen om docenten en leerlingen weg te sturen wegens hun seksuele voorkeur. Die oproep deed COC Nederland in april aan de Tweede Kamer. De Kamer behandelde op 9 april een initiatiefwetsvoorstel met dezelfde strekking van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks. Het COC pleit al 20 jaar voor een wetswijziging. De huidige ontslagmogelijkheid kreeg in 1994 zijn beslag in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Scholen in het bijzonder onderwijs mogen leerlingen en docenten weliswaar niet weigeren of wegsturen op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele voorkeur, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden’. Deze regel wordt daarom ook aangeduid als de ‘enkelefeitconstructie.’ Het is onduidelijk wat bijkomende omstandigheden voor ontslag kunnen zijn.

COC wil snel einde aan ontslagmogelijkheid LHBT-docent formeerde basisschool ‘uit de kast kwam.’ Een wetsvoorstel van D66-Kamerlid Vera Bergkamp, gesteund door VVD, PvdA, SP en GroenLinks, maakt een einde aan de onduidelijkheid en verbiedt discriminatie van docenten en leerlingen op grond van seksuele voorkeur. COC bepleit dat het parlement dit voorstel snel aanneemt.

Dertigduizend handtekeningen

In 2009 tekenden circa 30.000 mensen een COC-petitie tegen de enkelefeitconstructie. Nederland werd erover op de vingers getikt door de Raad van Europa, de Europese Commissie en het College voor de Rechten van de Mens.

De huidige wet leidt volgens het COC tot een gevoel van onveiligheid bij lesbiennes, homo’s en biseksuelen op religieuze scholen. Leerlingen en docenten hangt een ‘zwaard van Damocles’ van ontslag of weggestuurd worden boven het hoofd. Het COC verwijst daarbij naar de zaak van Duran Renkema. Hij werd in 2011 ontslagen toen hij als docent op een gere-

06

TEKST COC Nederland


Jouw site voor gezonde seks

Seks en Drugs: veilig los! Het gebruik van drugs kan een extra dimensie geven aan seks. En neemt remmingen weg. Begrijpelijk dus dat veel homomannen drugs en alcohol gebruiken voor en tijdens de seks. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Goede kennis van het middel dat je gebruikt is belangrijk. Wat zijn de risico’s van de meest gebruikte drugs en hoe hou je deze zo klein mogelijk?

P

opulaire drugs zijn momenteel onder andere GHB, GBL, wiet, poppers, XTC, cocaïne en ketamine. En natuurlijk ook alcohol. Vaak worden middelen in combinatie gebruikt. Dat is riskant, omdat lastig te voorspellen is wat het effect precies zal zijn. Judith Noijen, preventiemedewerker bij Jellinek en projectleider van Pink Unity, legt uit: “Waar het vooral misgaat en wat vaak voorkomt is combinatiegebruik. GHB en alcohol bijvoorbeeld. Een minder bekende maar ook zeer riskante combinatie vormen poppers en Viagra.” Dit is vooral een risico omdat beide middelen bloedvatverwijdende eigenschappen hebben. Door ze samen te gebruiken versterken ze elkaars werking. Noijen: “De combinatie kan dus tot een veel te snelle en sterke bloeddrukdaling leiden, met auwvallen, bewusteloosheid, en zelfs een hartinfarct tot gevolg.” Controle verliezen GHB en GBL blijven onverminderd populair in een deel van de gayscene. Niet alleen tijdens het stappen, ook op seksfeesten bij iemand thuis of in een club worden deze drugs gebruikt om seks intensiever te beleven. Gebruik je GHB of GBL, dan is voorzichtigheid altijd belangrijk: het verschil tussen de werkzame dosis en een overdosis is erg klein, en ook nog eens verschillend per persoon. Je rekent dus niet zo maar even uit wat een voor jou veilige dosis is. Neem je te weinig dan voel je niks of nauwelijks iets, neem je te veel dan loop je al snel het risico de controle te verliezen over wat je doet - en met wie - of zelfs out te gaan. Wil je GHB gebruiken, neem de dosis dan rustig in, verspreid over ongeveer een uur. Let goed op hoe je lichaam erop reageert, stop met innemen zodra je effect voelt. Combineer het nóóit met alcohol.

Noijen: “Alcohol en GHB versterken elkaars verdovende effect waardoor je nog veel sneller een overdosis kunt krijgen. Dat kan levensgevaarlijk zijn.” Ook het gebruik van Ketamine zit in de lift. Ook hier luistert de dosering erg nauw en zijn de gevolgen vaak ernstiger dan gedacht. Zorg dus dat je weet wat je gebruikt en gebruik het op een manier die risico’s beperkt. Op mantotman.nl staat in het onderdeel ‘Seks onder invloed’ uitgebreide informatie over elke drug en de gevolgen ervan in bed. Ken je drugs Goed eten voordat je gebruikt, uitgerust zijn, en gebruiken met vrienden of sekspartners die je vertrouwt kan helpen om risico’s te beperken. Als je een middel gaat gebruiken dat je niet kent, lees je dan eerst in over de werking en bijwerkingen ervan en met welke andere middelen je het zeker niet moet combineren. Niet alle tips voor gebruik zijn bijvoorbeeld goed toepasbaar op elke soort drugs. Ketamine valt bijvoorbeeld weer niet goed op een volle maag. Via drugs-test.nl kun je onder meer coke, Ketamine en XTC laten testen.

Het vrijwaart je niet van risico’s, maar geeft wel meer inzicht in wat je neemt en geeft je dus enige controle over je gebruik. Maar weet wel: “Druggebruik zonder risico bestaat niet. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet”, aldus Noijen.

Alle informatie op een rijtje

In de Mancyclopedie op mantotman.nl vind je in het onderdeel ‘Seks onder invloed’ alles over de werking van drugs (inclusief alcohol en erectiestimulerende middelen) en de effecten van deze middelen op je seksleven. Ook vind je hier uitgebreide informatie over de risico’s van drugsgebruik, hoe je deze risico’s kunt beperken en hoe je op een zo veilig en gezond mogelijke manier met drugs omgaat.

Ga naar mantotman.nl


HET LEED DAT ONLINE DATEN HEET

ONZE ZEER GESEGMENTEERDE GAYSCENE KENT INMIDDELS EEN DITO ONLINE DATINGLANDSCHAP. EEN LANDSCHAP MET DE NODIGE VREEMDE HOBBELS. EEN AANTAL VOORBEELDEN: JIJ ZOEKT EEN LEUKE BABBEL, HIJ HEEFT LIEVER ‘DAT JE ‘M ER EVEN UITTREKT’. JIJ DENKT DAT JE EEN UITERST GEZELLIGE PROFIELFOTO HEBT GEKOZEN, JE LAATSTE BERICHT ONTVING JE ECHTER TOEN SHANIA TWAIN NOG HITJES SCOORDE. JIJ DENKT IEMAND NETJES AF TE WIJZEN, HIJ WENST JE ALS BLIJK VAN DANK EEN

08

ENGE ZIEKTE TOE. MAAR WAT KUN JIJ ER NU AAN DOEN OM ERVOOR TE ZORGEN DAT HET JE ALLEMAAL WAT SOEPELER AFGAAT? OM JE OP WEG TE HELPEN, VOORDAT JE WEER VERDER DOBBERT IN DE ZEE VAN DATINGAPPJES, HEEFT GAY&NIGHT EEN AANTAL TIPS & TRICKS OPGESOMD, RIJKELIJK GEÏLLUSTREERD DOOR ONZE VASTE FOTOSTRIPPER YPE DRIESSEN. ZO KUN JE MET GOEDE MOED EN DE NODIGE ‘VAKKENNIS’ JE ZOEKTOCHT NAAR EEN NIEUWE DATE, RELA OF ECHTGENOOT VERVOLGEN.


Het leed dat online daten heet

NOBODY LIKES AN ASSHOLE

Natuurlijk ben je vrij om je voorkeuren op je proel kenbaar te maken; duidelijkheid is altijd goed. Maar teksten als ‘No Asians, no fats’ of ‘je weet zelf wel wanneer je niet knap genoeg bent om me aan te spreken’ (allemaal écht gezien op proelen!) zorgen er nu niet bepaald voor dat je sympathiek overkomt. Misschien is dat ook niet je bedoeling, maar houd wel rekening met het publiek dat je op die manier mogelijk aantrekt of afstoot.

HOUD JE AAN JE EIGEN REGELS

Er zijn ontelbaar veel proelen op de diverse sites en apps, die vol staan met tegenstrijdigheden. Zoals mensen die alleen een foto van hun ontblote bovenlijf op hun proel hebben gezet, samen met de tekst ‘no face, no chat’. Dat is natuurlijk een beetje ‘apart’.

EERLIJK DUURT HET LANGST

Je kunt natuurlijk altijd een paar jaartjes/kilootjes eraf en een paar centimeter erbij liegen, maar als je van plan bent om iemand ook daadwerkelijk in het echt te ontmoeten, blijven dat soort ‘verfraaiingen’ maar moeilijk vol te houden. Bovendien komt het vaak beter over wanneer je eerlijk bent over je ‘aws’ dan wanneer je liegt.

WEES GEEN ‘ONE POSE PONY’

Uiteraard wil je een beetje goed voor de dag komen, maar houd rekening met het feit dat je date ‘in het eggie’ geen boodschap heeft aan het feit dat je linkerkant van je gezicht je beste kant is. Denk ook goed na over hoe je foto’s overkomen. Eén foto met een duckface is misschien grappig, tien foto’s met een duckface wekken de suggestie dat je ‘hoogst behaalde diploma’ je veterstrikdiploma is. Variatie is hier het sleutelwoord: probeer een evenwichtige indruk van jezelf te geven en kom dus niet met tien seles waar duidelijk aan af valt te zien dat ze het resultaat zijn van een half uur-durende ‘fotosessie’ in de achtertuin van je ouders.

IF YOU ACT LIKE A HO, THEY’LL TREAT YOU LIKE A HO

Houd rekening met je doel. Als jij uit bent op een ink partijtje ‘zoek de courgette’, dan kan die guitige shirtloze foto op het toilet van het plaatselijke pannenkoekenrestaurant geen kwaad. Ben jij echter meer op zoek naar een verkennende kofedate, houd dat kruis dan lekker in je spijkerbroek.

SPEEL GEEN: ‘WIE VAN DE DRIE?’

Als je vijf foto’s op je proel hebt waarvan één met je studentenvereniging, één met je breiclubje, één met je vijftigkoppie familie, één met je vijf eveneens blonde, 1.85 meter lange stapvrienden en één met al je kornuiten van zwemvereniging Het Vochtige Trekkertje, wordt het voor anderen een hele zoektocht om uit te vinden wie jij bent. Het is prima om te laten zien dát je vrienden hebt, maar één sele tussen al die gezelligheid kan geen kwaad.

FOTOS © Ype Driessen (Fotostrips.nl) / TEKST Martijn Kamphorst / Martijn Tulp

09


WE ZIJN ANONIEM OP INTERNET, MAAR OOK WEER NIET

Sommige mensen denken dat de omgangsvormen zoals we die in het echte leven hanteren, online niet gelden. Onzin, natuurlijk. Als iemand in een bar naar je toe zou komen en ‘hoi’ zou zeggen, zou je je dan echt omdraaien en weglopen, of de andere kant opkijken en niets terugzeggen? Natuurlijk niet. Wie goed doet, goed ontmoet, en zo. En in dat kader:

WEL OF GEEN ANTWOORD?

Als iemand waarin je niet geïnteresseerd bent je een bericht stuurt, kun je hem dan beter negeren, of hem beleefd afwijzen? Hierover zijn de meningen verdeeld. Aan de ene kant zijn beleefdheid en algemene sociaal geaccepteerde omgangsvormen een groot goed. Aan de andere kant: als je iemand wél netjes afwijst, bestaat de kans dat de persoon in kwestie met je in discussie gaat. Als iemand je op een nette manier afwijst, neem daar dan genoegen mee. Dat is in ieder geval overzichtelijker dan wanneer je urenlang met iemand chat, jij al op internet aan het speuren bent naar een goede plek voor jullie huwelijksreis, om er uiteindelijk achter te komen dat die ander gewoon niet zo ‘into you’ is.

‘Hoi, geile kop heb je!’

‘Sorry man, je bent niet echt m’n type, succes nog!’

‘Nee jij trekt volle zalen, eikel!’

WANNEER WORDT HET STALKEN?

Die ene leuke jongen heeft nog steeds niet gereageerd, terwijl jij zeker weer dat jullie geknipt voor elkaar zijn. Heeft-ie geen interesse maar is het zo iemand die dat niet even netjes tegen je kan zeggen? Heeft-ie je berichtje misschien over het hoofd gezien? Of is het berichtje niet aangekomen (er zijn apps, we noemen geen namen, waarbij dit helaas eerder regel dan uitzondering is). Ons advies: gebruik hier het protocol dat die ‘geile telseksmeiden’ op tv ook gebruiken! Ja, lees die zin nog maar een keer: gebruik het protocol dat die ‘geile telseksmeiden’ op tv gebruiken. Weet je nog die keer dat je veel te laat uit het café bent gerold en nog even wilde kijken of er iets op tv was? Toen waren er dus van die ‘geile telseksmeiden’ die willen dat je ze sms’t. Dat je dan waarschijnlijk never nooit niet zal sms’en met die sexy poes op je scherm, weten we al jaren. Maar ook de huisvrouwenop-leeftijd waar je dan wél mee kunt sms’en, hebben zich aan regels te houden. Namelijk: zij mogen jou maximaal twee (betaal)sms’jes sturen, tot jij weer een sms’je hebt gestuurd. En dat is een goede regel om te hanteren: stuur maximaal twee berichtjes, en als de ander dan nóg niet heeft gereageerd, laat het dan maar rusten. Hoef je ook niet bang te zijn dat je desperate overkomt.

10

FOTOS © Ype Driessen (Fotostrips.nl) / TEKST Martijn Kamphorst / Martijn Tulp


01


Het leed dat online daten heet

GOOGLE IMAGES IS JE VRIENDIN-IN-THE-KNOW

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak helaas ook zo. Deze handige truc heeft al voor ontelbaar veel mensen voorkomen dat ze urenlang hebben moeten staan wachten op een willekeurige straathoek/ meetingpoint/bar/café/voor-die-ene-theespeciaalzaak op een date die nooit zou komen: download de foto(‘s) van de persoon waarmee je aan het chatten bent (of maak een screenshot), ga naar http://images.google. com/ en klik op het cameraatje om deze foto(‘s) te uploaden. Google gaat dan voor jou kijken of ze de foto van jouw hunk misschien ook kan vinden op HET HELE INTERNET. Als deze foto ergens op een openbare site staat, weet Google ervan! Meestal heeft deze actie een van de volgende drie uitkomsten:

A

GOOGLE HEEFT DE FOTO GEVONDEN, MAAR UIT DE RESULTATEN BLIJKT DAT DIT EEN OF ANDERE SINGER-SONGWRITER UIT AUSTRALIË IS (EN NIET ‘JOERI UIT HILVERSUM’ DIE NET KLAAR IS MET Z’N STUDIE ECONOMIE);

B

GOOGLE HEEFT DE FOTO GEVONDEN, EN TUSSEN DE RESULTATEN ZIT METEEN HANDIG Z’N ONAFGESCHERMDE FACEBOOK, TWITTER, INSTAGRAM, WEBSITE EN DE BLOG VAN Z’N MOEDER;

C

GOOGLE KAN DE FOTO NIET VINDEN, DUS ER IS NOG STEEDS SPRAKE VAN REASONABLE DOUBT DAT DEZE PERSOON IS WIE HIJ ZEGT DAT HIJ IS (OF JUIST NIET)

GEKKE DINGEN ZULLEN GEHEID GEBEUREN

Probeer je niet te veel op te winden over gekke dingen die kunnen gebeuren tijdens je gesprekken met iemand op een datingsite of -app. Het gaat geheid een keer gebeuren dat je urenlang hebt gechat met een leuke jongen, dat jullie op WhatsApp verder zijn gegaan en zelfs midden in de nacht anderhalf uur met elkaar aan de telefoon hebt gehangen, maar dat die persoon van de een op de andere dag niets meer van zich laat horen en op geen sms’je, postduif of rooksignaal meer reageert. Geen idee of z’n telefoon geëxplodeerd is, of hij onder een tram is gekomen, of hij hals over kop het land moest verlaten in verband met spionagepraktijken waar hij je niets over verteld heeft, of gewoon ineens toch geen interesse meer in je heeft. Daar kun je je heel erg over opwinden, maar als je vaak genoeg huilend en aangeschoten op je badkamervloer met je telefoon nog in je hand geklemd hebt gedacht ‘waarom houdt hij niet van me?’, leer je vanzelf dat je het beter los kunt laten en door kunt gaan naar de volgende.

FOTOS © Ype Driessen (Fotostrips.nl) / TEKST Martijn Kamphorst / Martijn Tulp

13


BABY, I WAS BORN THIS WAY VECHTEN VOOR EEN STUKJE VRIJHEID IN KAMEROEN

14


Yves Yomb / INTERVIEW

De documentaire Born This Way toont de heroïsche strijd van de activisten van LHBT-organisatie AlternativesCameroun. Jaarlijks worden er in Kameroen meer mensen gearresteerd omwille van hun homoseksualiteit dan waar dan ook ter wereld. Tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag sprak Gay&Night met Yves Yomb, uitvoerend directeur van AlternativesCameroun én openlijk homoseksueel in Kameroen. ‘Elke dag kan mijn laatste zijn, maar het proberen te ontketenen van een revolutie gaat nu eenmaal gepaard met risico’s.’

Yves Yomb (1975) is geboren en getogen in Douala, Kameroens grootste stad. Na zijn marketingstudie werkte hij bij een bank en in 2005 ging hij aan de slag als vrijwilliger bij LHBT-organisatie annex hiv-centrum AlternativesCameroun. In 2010 besloot de Kameroener zijn baan bij de bank op te zeggen om zich volledig te kunnen richten op zijn werk bij de organisatie en inmiddels is hij uitvoerend directeur. Alternatives-Cameroun wordt gedoogd door de overheid, omdat zij zich richt op de preventie en behandeling van hiv en aids. Het andere doel, de bescherming van de rechten van seksuele minderheden, hangt de organisatie minder aan de grote klok.

‘Mijn vader noemde me walgelijk’ ‘Toen ik in mijn tienerjaren worstelde met mijn geaardheid, dacht ik dat ik de enige was. Ik voelde me slecht en ik was eenzaam’, vertelt Yomb. Tijdens zijn studie hoorde hij van een studiegenoot over Alternatives-Cameroun. ‘Ik realiseerde me dat er veel meer mensen zijn zoals ik. Het is onbeschrijfelijk wat een opluchting dat voor me was.’ Nu wil Yomb datzelfde gevoel teruggeven aan andere seksuele minderheden die zich alleen en onbegrepen voelen. ‘Ik wil ze laten zien dat ze er niet alleen voor staan.’ Vooral minderjarigen die door hun familie verstoten zijn, raken een gevoelige snaar bij de activist. ‘Ik ben zelf door mijn vader uit huis gezet toen ik uitkwam voor mijn geaardheid. Hij noemde me “walgelijk” en wilde niets meer met me te maken hebben. Ik weet dus hoe het voelt voor jongeren die in de steek gelaten worden door hun ouders.’ Alternatives-Cameroun probeert voor deze jongeren onderdak te vinden of, in sommige gevallen, te onderhandelen met de ouders. Yomb: ‘Soms staan ouders er gelukkig wel voor open om het gesprek aan te gaan en nemen ze hun kind weer in huis. In andere gevallen zoeken we een nieuw thuis voor de verstotene.’

relaties met personen van gelijk geslacht’. Alternatives-Cameroun staat veroordeelde homoseksuelen juridisch bij. Volgens Yomb zijn het buren, collega’s of soms zelfs vrienden die aangifte doen, vaak op basis van de meest ridicule beschuldigingen. Als iemand zogenaamd vrouwelijk loopt of als het drankje dat hij drinkt te vrouwelijk is, bijvoorbeeld. Verder helpt de organisatie hivpatiënten die hun medicijnen niet kunnen betalen. ‘We hebben een medisch team dat op vrijwillige basis werkt. De allerarmsten kunnen op deze manier ook behandeld worden.’ Het werken bij een organisatie die zich inzet voor seksuele minderheden in een homovijandig land is natuurlijk niet risicoloos. ‘Iedereen weet van mijn geaardheid en mijn werk. Elke dag kan mijn laatste zijn, maar het proberen te ontketenen van een revolutie gaat altijd gepaard met risico’s.’ Yomb benadrukt dat internationale steun onmisbaar is in de strijd voor rechten van seksuele minderheden. ‘Een internationaal netwerk maakt onze missie makkelijker. Kort geleden werd een collega [Richard Kwa Bette, vice-voorzitter van Alternatives-Cameroun – red.] gearresteerd op beschuldiging van homoseksuele handelingen. Dankzij druk van internationale belangenorganisaties heeft de overheid hem weer vrijgelaten.’

‘Vaak wordt aangifte gedaan op basis van de meest ridicule beschuldigingen’

‘Het geeft moed om te zien hoe ver Nederland al is op het gebied van homo-emancipatie’

In Kameroen staat momenteel een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar op het hebben van ‘seksuele

Een platform zoals het Movies that Matter Festival, waar activisten elkaar kunnen ontmoeten, is

OVER BORN THIS WAY De documentaire Born This Way van Shaun Kadlec laat zien wat het betekent om als homo of lesbienne in Kameroen te leven. LHBT’s moeten in dit Afrikaanse land hun seksualiteit verborgen houden, omdat ze anders vervolging of zelfs opsluiting riskeren. Nergens ter wereld worden zoveel homoseksuelen opgesloten

als in Kameroen. Filmmaker Shaun Kadlec zoomt in op het eerste opvangcentrum voor HIV-patienten, Association Alternatives Cameroun (AAC) in de stad Douala. Directeur Yves Yomb vecht met dit centrum, dat volledig wordt gerund door homo’s en lesbiennes, voor de rechten van LHBT Kameroeners.

BEELD ‘Born This Way’ / TEKST Naz Taha

15


voor Alternatives-Cameroun ook belangrijk. Het werkt volgens de Kameroener inspirerend en het geeft hem nieuwe inzichten. ‘Ik vind het prachtig om te zien hoe ver Nederland al is op het gebied van homo-emancipatie. Het geeft moed.’ De organisatie wil bovendien wereldwijd zoveel mogelijk mensen op de hoogte brengen van haar inspanningen. Dat is ook de reden dat de activisten van Alternatives-Cameroun besloten mee te werken aan de documentaire Born this Way van Amerikaanse regisseur Shaun Kadlec. ‘Onze oprichters ontmoetten de regisseur in New York. Hij raakte gefascineerd door ons werk en vroeg of we mee wilden werken aan

een documentaire. Wij doen heel hard ons best om te vechten voor de emancipatie van seksuele minderheden. Hoe meer internationale steun we krijgen, hoe sterker we in onze schoenen staan.’ Wat de toekomst betreft heeft de Kameroener gemengde gevoelens. ‘Ik geloof echt dat verandering mogelijk is, maar het wordt ons wel heel moeilijk gemaakt.’ De overheid heeft plannen om de maximale gevangenisstraf voor homoseksuele handelingen te verhogen van vijf naar vijftien jaar. Yomb: ‘Als dat gebeurt gaan we honderd stappen terug in de tijd.’

(ANTI)HOMOWETGEVING IN AFRIKA In Afrika zijn antihomowetten momenteel helaas meer regel dan uitzondering. In 38 van de in totaal 49 landen ten zuiden van de Sahara is homoseksualiteit strafbaar en in 4 van die landen (Mauritanië, Soedan, het zuiden van Somalië en het noorden van Nigeria) riskeren homo’s zelfs de doodstraf. In de rest van Nigeria riskeren homo’s geen executie, maar wel een zeer lange celstraf. Half januari besloot de Nigeriaanse President Goodluck Jonathan om een wet aan te nemen die homoseksuelen een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar oplegt.

OUTtv zal de docu Born This Way uitzenden tijdens het Coming Out Weekend 11 en 12 oktober 2014. Het exacte tijdstip is nog niet bekend. Houd daarom de tv-gids van OUTtv goed in de gaten via www.out.tv.

16

Eind februari werd de veelbesproken, genadeloze antihomowet in Oeganda aangenomen, waarmee een levenslange gevangenisstraf is komen te staan op ‘homoseksuele handelingen’. In eerste instantie werd er door verschillende partijen zelfs gepleit voor de doodstraf, waardoor de wet spottend de ‘Kill the Gays’-wet werd genoemd. Deze homofobe wetten kennen hun oorsprong in de koloniale tijd, eind

negentiende, begin twintigste eeuw. Voor die tijd waren er in Afrika (en vele andere delen van de wereld) nog geen wetten omtrent homoseksualiteit. Amnesty International gaf afgelopen zomer met het rapport ‘Making Love a Crime’ al aan dat het antihomogeweld in Afrika op een ’gevaarlijk niveau’ is beland. Naast Kameroen, Nigeria en Oeganda zijn bijvoorbeeld Burundi en Tanzania strengere wetten aan het opstellen. Homorechtenorganisatie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) houdt bij wat de status is van homorechten wereldwijd. Helaas is Afrika niet het enige homovijandige deel van de wereld. Ook in Azië en het Midden-Oosten is homoseksualiteit op veel plekken nog strafbaar – in Iran, Saoedi-Arabië en Jemen zelfs met de doodstraf.


Songfestival2014

Alle37goed?

#

OU

Tt vv ko r m e aa g t nd K zi c jou tje o e p h sv w e fav nhag Euro af w b o o or v e lk ori e ok de i s n et la g ga i e S en O U p a g i n rote at o n nd ma gfe TT av w f i i n Ve VNL) an O ale! ak k nnen stian rg e Ga om UT s o . Ste e t s t v( m jou ne vo p tev w nd l 2 w en ka n ste w w. naar s n arf laa aa r m a d i et ce b eF OU t st ui t e a oo e T k.c ce nie t v te lke w te b r om uw en k ij o e ge ke / ns d s So n n o ng fes mtre voor aga- . ti v n h t et a l. he t op

Deze maand is het weer tijd voor ‘ons’ equivalent van het EK: het Eurovisie Songfestival. Vorig jaar heeft Nederland dankzij Anouk voor het eerst in jaren überhaupt de finale gehaald, waar ze ook nog eens in de top 10 eindigde, op de negende plek! België wist met Roberto Bellarosa helaas net niet de top 10 te halen, en 18

va l

he

in

t

eindigde op de twaalfde plaats. Het is maar afwachten hoe ver The Common Linnets (NL) en Axel Hirsoux (BE) het dit jaar gaan schoppen, maar het ziet er helaas niet naar uit dat de finale van het Songfestival volgend jaar in de BeNeLux zal plaatsvinden. Gay&Night zette een aantal hoog- en laagvliegers voor je op een rijtje!


Songfestival 2014 / PREVIEW

ZWEDEN: SANNA NIELSEN / UNDO

De grote kanshebber dit jaar is Zweden, die na ‘Euphoria’ van Loreen en ‘You’ van Robin Stjernberg een heel rustig, ingetogen nummer insturen. Aan hun voorrondes deden o.a. Alcazar (‘Crying at the Discoteque’), Dr. Alban (‘It’s My Life’), teenage heartthrob Anton Ewald én een heel gezellige groep met twee mannen en twee dragqueens mee, maar de bewoners van dit Ikealand kozen voor de powerballad van Sanna Nielsen. Gaat ongetwijfeld hoog scoren, en met de likeability van Sanna Nielsen zit het goed; toen ze het nationale Songfestival had gewonnen wist ze de tekst even niet meer en dat was heel aandoenlijk.

ARMENIË: ARAM MP3 / NOT ALONE

Eigenlijk vinden we Aram MP3 niet zo gezellig, vanwege zijn zeer onaangename opmerkingen over mede-kandidate Conchita Wurst. Er klonk niet voor niets ink wat boegroep toen hij ten tonele verscheen bij Eurovision in Concert in Amsterdam vorige maand. Maar z’n nummer is eigenlijk best oké. Nou ja, de eerste helft van z’n nummer. Tot de dubstepgeluiden erin komen. En tot Aram begint te zingen alsof hij al dagen niet naar de wc is geweest. Laat eigenlijk maar, Aram MP3.

Conchita Wurst daarentegen, heeft een prachtig dramatisch James Bond-achtig nummer dat van het begin tot het einde interessant blijft. En na de overwinning van Dana International in 1997 is Europa best klaar voor een winnares die genderbending op het Songfestival introduceert.

ziet er meer uit als een soort Euroshopperversie van Robin Thicke. Het nummer is prima, maar niet erg opvallend.

MACEDONIË: TIJANA / TO THE SKY

maar met een orkestband. Het nummer is overigens best aardig.

OEKRAÏNE: MARIYA YAREMCHUK / TICK TOCK

IJSLAND: POLLAPÖNK / NO PREJUDICE

IJsland heeft écht wel goede inzendingen gehad in de afgelopen tien jaar, zoals ‘Je Ne Sais Quoi’, ‘Is It True?’ en het ietwat dramatische ‘Never Forget’, maar vorig jaar hadden ze een oersaai nummer en dit jaar komen ze met een valsig punknummer. Jammer, want we weten dat IJslandse muziek doorgaans goed te doen is, denk aan Björk, Jonsí, Páll Óskar en Emilíana Torrini.

Macedonië heeft best een lekker nummer, maar wat een aparte vrouw! Tijdens de nationale nale danste ze als een soort houten klaas, met roterende bewegingen, afgewisseld met een soort stpump/wijzende beweging terwijl ze heftig playbackte. Dus wellicht moet ze nog een tikje aan haar act werken.

DUITSLAND: ELAIZA / IS IT RIGHT

Het immer homovriendelijke Oekraïne hoopt hoge ogen te gooien met sekspoes Maria Yaremchuck, een soort imitatie Megan Fox in een nietsverhullende jurk. Het nummer is niet zo goed of opvallend als eerdere inzendingen (zie ook: Ani Lorak, Gaitana en Verka Serduchka) maar misschien vinden ze nog wel ergens een potje ‘nieuw geld’ om uit te pakken met showelementen.

DENEMARKEN: BASIM / CLICHÉ LOVE SONG

POLEN: DONATAN & CLEO / MY SŁOWIANIE

We kunnen tijdens de tweede halve nale op 8 mei ook gaan genieten van het Poolse antwoord op Ke$ha: de ietwat baldadige Donatan & Cleo, die het nummer ‘My S³owianie’ schreeuwen, wat letterlijk ’slavische meiden’ betekent. Gezellig, maar echt iets te schreeuwerig.

WIT-RUSLAND: TEO / CHEESECAKE

Duitsland is een beetje apart. Vorig jaar deden meerdere goede, dare I say vernieuwende nummers mee aan de nationale voorronde, zoals de heerlijke act van Blitzkids. Helaas verloren ze van Cascada met hun Euphoria-ripoff ‘Glorious’. Ook dit jaar lag de lat weer redelijk hoog, maar uiteindelijk kozen ze voor een soort Krezip-teens die hun styling volledig hebben afgekeken van A Clockwork Orange.

ALBANIË: HERSI / ONE NIGHT’S ANGER

OOSTENRIJK: CONCHITA WURST / RISE LIKE A PHOENIX

Om met de opperdrags uit de lm ‘Paris is Burning’ te spreken: ‘Category is: Cheesecake!’ Teo zingt ‘I’m not Patrick Swayze’. Nee, dat zien we. Hij

Albanië stuurt dit jaar Hersi Matmuja, een héél boze 24-jarige vrouw die tijdens de nationale voorronde een groot orkest achter zich had. Allemaal leuk en aardig, maar in Kopenhagen wordt niet zozeer gewerkt met een orkest,

Dit nummer maakt z’n titel volledig waar, want och, de clichés vliegen je om de oren. Maar je zingt het wel meteen mee en Basim is gewoon heel aandoenlijk. En ook jn dat Denemarken dit jaar geen beroep doet op een hinderlijke Titanicuit. Of het ze hiermee lukt om ook in 2015 het Songfestival te mogen hosten moet nog blijken.

MALTA: FIRELIGHT / COMING HOME

Malta doet mee met de folky Mumford & Sons-achtige band Firelight, die bestaat uit een pianospelende vrouw met praktische kleding en minimaal twee hotte gozers. Hopelijk zal de plaatselijke cameraploeg in Denemarken hun best doen om die twee hotte gozers (getatoeëerde

FOTO’S EBU / FOTO Eurofalsch Tomer Jakobson / TEKST Martijn Tulp

19


leadzanger Richard Edward Micallef en zijn gezellige tamboerijnspelende collega Leslie Decesare) lekker veel in beeld te brengen. Het oog wil immers ook wat.

GRIEKENLAND: FREAKY FORTUNE FEAT. RISKYKIDD / RISE UP

Na het wanstaltige ‘Alcohol Is Free’, waarmee Griekenland vorig jaar verrassend genoeg de zesde plaats wist te behalen, sturen ze dit keer misschien wel de beste reclame voor het boeken van een zonvakantie naar een van de Griekse eilanden. Van dit jne trio met hun partynummer krijg je toch spontaan zin om naar Lesbos te vliegen en zo snel mogelijk met een broodje gyros en een glas ouzo aan een strand te gaan hangen? Samen met de aantrekkelijke heren van Freaky Fortune natuurlijk.

HONGARIJE: ANDRÁS KÁLLAY SAUNDERS / RUNNING

Over aantrekkelijke heren gesproken: de inzending uit Hongarije ziet er dit jaar ook niet verkeerd uit! Zijn drum ‘n bass nummer gaat over ‘huishoudelijk geweld’, een serieuze zaak dus. ‘Silent cry, every night / This pain will never even lie / Daddy’s home, so she tries to hide / She calls her mom, but never a reply’. Da’s heel andere koek dan de onderwerpkeuze van de gemiddelde Songfestivalknaller.

LETLAND: AARZEMNIEKI / CAKE TO BAKE

20

Dit nummer slaat werkelijk nergens op. Misschien is het wel een statement om te laten zien dat Letland het Songfestival op geen enkele manier serieus neemt. Vage, op een enge manier opgewekte Jostibandtypes die iets zingen als ‘tep tep te-koeke-koeke’ en er is een dame die halverwege het nummer een schortje omdoet maar die tien seconden later weer afdoet. Volgend jaar is het Songfestival in ieder geval níet in Letland.

Eurofalsch, EEN ABSOLUTE MUST SEE!

SAN MARINO: VALENTINA MONETTA / MAYBE (FORSE)

Als je bij jezelf denkt: ‘die naam ken ik!’, klopt! Ze deed vorig jaar ook al mee met het nummer ‘Crisalide (Vola)’ en het jaar daarvoor met ‘The Social Network Song (Oh Oh Uh - Oh Oh)’. Er is vast iemand bij de publieke omroep in San Marino die leeft volgens het motto ‘drie maal is scheepsrecht’. Zoals het je misschien is opgevallen houdt Monetta ervan als dingen tussen haakjes zijn, dus daarom willen we ons oordeel graag als volgt formuleren: Gaat Hem Niet Worden (En Stuur Volgend Jaar Eens Iemand Anders Uh-Oh).

WINNEN Gay&Night mag 5 exemplaren van de 2CD Eurovision 2014 verloten! Wil je kansmaken? Mail dan naar win@outmedia. nl o.v.v. ‘Eurovish’ en vergeet niet je postadres te vermelden!

ISRAËL STUURT DIT JAAR MEI FEINGOLD, EEN MEID MET EEN DIEPE STEM, DIE EEN STERKE POWERBALLAD HEEFT GEMAAKT. HOEWEL HET SONGFESTIVAL IN ISRAËL EEN BEETJE WORDT GEZIEN ALS CHEAP EN CHEESY, DRAAIT EEN VAN DE ALLERLEUKSTE WEKELIJKSE FEESTJES IN TEL AVIV ER VOLLEDIG OM. Veertien jaar geleden is Eran Bouclette Luna begonnen om Songfestivalnummers te playbacken, na twee jaar kwam vriendin Miki Michal Pinchevsky erbij. Aanvankelijk zonder dansvloer en zonder rekwisieten, maar na een paar jaar groeide dat uit tot de huidige Eurofalsch-avond in Evita, de meest bekende gaybar in Tel Aviv. Steeds meer mensen haakten aan en inmiddels bestaat de groep uit 12 jongens en meiden (incl. de dj die de setlist bepaalt), die iedere avond urenlang nummers als ‘Shady Lady’ (Oekraïne 2008), ‘Qele Qele’ (Armenië 2008), ‘Aphrodisiac’ (Griekenland 2012), ‘La La Love’ (Cyprus 2012), ‘Haba Haba’ (Noorwegen 2011), ‘Fairytale’ (Noorwegen 2009), ‘Düm Tek Tek’ (Turkije 2009), ‘Je Ne Sais Quoi’ (IJsland 2010) maar ook oudere toppers als ‘Save All Your Kisses For Me’ (Engeland 1976) en ‘Wir Geben ‘ne Party’ (Duitsland 1994) lipsynchen. De choreograe wordt feilloos overgenomen, maar de optredens zijn natuurlijk wel met een knipoog; bij ‘Only Teardrops’ (Denemarken 2013) neemt Eurofalsch-lid Itay bijvoorbeeld een speelgoedblokuit op dusdanige manier onder handen dat je trommelvliezen als condooms uit je oren gaan hangen. En ze krijgen er niet eens voor betaald, behalve in gratis drankjes.

FOTO’S EBU / FOTO Eurofalsch Tomer Jakobson / TEKST Martijn Tulp

De leden van Eurofalsch hebben allemaal een andere achtergrond: niet alleen Israëlisch, maar ook Pools, Tunesisch, Spaans, Jemenitisch, noem maar op. ‘Het Songfestival heeft ons echt samengebracht’, vertelt Ido, Eurofalsch-lid sinds 2007. Hoewel de formule van Eurofalsch zich goed zou lenen voor een rondreizende act die op verschillende feestjes door heel Europa optreedt, is niet iedereen in de groep daaraan toe: ‘Sommigen van ons hebben kinderen, of een baan die ze niet zomaar achter kunnen laten, maar er zijn ook leden die het juist te gek zouden vinden om hiermee rond te reizen’. De groep werd een aantal jaar gevolgd voor een documentaire waar de geschiedenis, repetities en ook de onderlinge verhoudingen in beeld werden gebracht. ‘Al is die documentaire eigenlijk alweer een beetje verouderd’ vertelt Ido. Het is knap om te zien dat de hele groep het, zonder pauze, urenlang volhoudt. ‘Pini Zilber, de dj die de nummers voor ons klaarzet, houdt er gelukkig wel rekening mee dat iedereen eens in de zoveel nummers een korte pauze heeft. Wij weten eigenlijk ook nooit wat het volgende nummer wordt, dus vaak kijk ik Pini even aan, en dan gebaart hij of ik tussendoor genoeg tijd heb om een sigaretje te roken’ aldus Omer, Eurofalsch-lid sinds 2005. Het is ongetwijfeld nog maar een kwestie van tijd tot we een keer op Eurofalsch getrakteerd worden als pauze-act tijdens het echte Songfestival. De gelukkigen onder jullie die dit jaar naar Kopenhagen afreizen om het Songfestival persoonlijk bij te wonen, zullen tijdens een van de vele feestjes in ieder geval een optreden van Eurofalsch te zien krijgen. De andere Songfestivalfans moeten écht een keer op zondag naar Evita in Tel Aviv!


Tel Aviv, ya habibi! Waar Amsterdam het laatste decennium langzamerhand de titel ‘Gay Capital’ uit handen laat glippen, werkt Tel Aviv er met man en macht aan deze te bemachtigen. En met succes: de jaarlijkse pride in de tweede week van juni trekt inmiddels rond de 100.000 bezoekers. In minder dan 10 jaar heeft de stad een gayscene uit de droge grond gestampt die niet onderdoet voor die van de gemiddelde Europese metropool. De goed-in-de-broek-zittende dames en heren (wie kwam óóit met het idee om in de Benelux de dienstplicht af te schaffen?) vliegen je in deze roze hoofdstad van het Midden-Oosten om de oren. Gay&Night zet de ins, outs, do’s, don’ts en maybe’s voor je op een rijtje, zodat je in juni goed voorbereid het vliegtuig kan pakken!

22

Een zeer behouden vaart Mocht jij of een van je medereizigers een Marokkaans, Iraans, of Iraaks stempel in je paspoort hebben staan, wees dan rúím op tijd op het vliegveld. De Israëliërs staan sowieso niet bekend om hun soepele grenscontrole, maar deze inktvlekken zullen het proces niet voor je vergemakkelijken. Wees er op de terugweg op voorbereid om overdreven lang in de rij te staan voor de zogenaamde ‘ionentest’, waarbij ze met een lapje over ál je bezittingen gaan en deze door een machine halen, op zoek naar sporen van drugs en explosieven. Positieve kant: dit wordt een van je veiligste vluchten tot nu toe. El Al vliegt twee keer per dag vanaf Schiphol naar Tel Aviv, behalve op vrijdag (1 vlucht) en zaterdag (geen vluchten).

Ontbijt is het nieuwe diner Veel restaurants in Tel Aviv, zelfs bepaalde filialen van McDonalds, serveren koosjer eten. In het geval van de Mc betekent dat dus: geen cheeseburgers. De koosjere maaltjes zijn op zich prima te verteren, maar voor een echt culinaire sensatie raden we je toch aan de traditionele keuken links te laten liggen. Breng zeker een bezoekje aan Kimmel, waar je zowel kunt genieten van overheerlijke wereldtapas en dito bediening. Schroom niet om een extra bordje paddenstoelenrisotto of geitenkaasravioli te bestellen. Krijg je geen spijt van. Daarnaast kun je bij Benedict 24 uur per dag

(!) ontbijt krijgen, van de heerlijkste American Pancakes met witte chocolade, tot een gebakken eitje met bacon (!) en kaas (!). Precies, verre van kosjer dus. Een stevig ontbijt is überhaupt een goed alternatief voor een avondmaal. Tegenover Benedict zit Japanika, een sushitentje waar je voor nog geen € 15,- pp je buikje rond kunt eten. Door de hele stad bevinden zich filialen van am:pm (somebody hit the light, so we can rock it day and night!), minibuurtsupers waar je 24 uur per dag drinken, chips, koekjes en kiloverpakkingen humus kunt inslaan (‘t wordt hoog tijd dat de Appie deze ook gaat verkopen!). De állerlekkerste sapjes vind je bij een kraampje op de kruising van Dizengoff en Ben Gurion St. en lunchen kun je prima bij Sus Etz op Shenkin.

Facebook: dé Israëlische datingapp Als je de ‘plaatselijke keuken’ écht goed wil proeven, moet je Atraf installeren. Da’s het Israëlisch equivalent van Grindr, maar Atraf werkt ook in je webbrowser. Wees wel voorbereid op een zekere agressie vanuit de plaatselijke bevolking: jij bent nieuw vlees, zij willen neuken en wel nú. Als je niet meewerkt krijg je de wind van voren. Ook handig: op Atraf vind je meteen een overzicht van de verschillende gayfeestjes, en dat zijn er nogal wat. Wat doen Israëlische gays dan als ze niet meteen van bil willen, maar zin hebben in een koffiedate? Dan gebruiken ze Facebook. Dus bekijk nog eens de Facebookpagina van die Israëlische student die je een paar jaar geleden ontmoette, en stuur vooral een berichtje naar leuke


Tel Aviv / TRAVEL

mensen die op zijn Facebookstati hebben gereageerd. Iets waarvoor mensen in Nederland je bij Facebook zouden aangeven, is in Israël de normaalste zaak van de wereld. Als je het écht niet meer weet kun je ‘s nachts naar Park Haatzmaut, vlakbij het ‘gay strand’.

Tel Aviv bij nacht

Broodje bal

be sexy, be friendly, be safe, be proud, just beef’. Fans van concepten als La Demence en Rapido komen goed aan hun trekken bij Forever Tel Aviv, een keer per maand bij HaOman 17 en een keer bij The Block, een grote club gevestigd in het New Central Bus Station. Maart dit jaar beleefde het feest tevens zijn eerste Nederlandse editie, Forever Amsterdam, in de Sugar Factory. SHPAGAT, dagelijks geopend met op

Trek in een socialistisch broodje falafel? Bij Ratzon op King George Street lunch je met een Israëlisch broodje bal voor het luttele bedrag van zes sjekel (ongeveer 1,25 euro). De kikkererwtenballetjes worden vers voor je gefrituurd en zijn verrassend groot van formaat! Met hun hysterisch goedkope tarieven heeft de keten de gemiddelde prijs van een broodje falafel ontzettend omlaag gebracht. Bonuspunt voor deze sympathieke move!

Gaypride De gaypride in Tel Aviv vindt altijd plaats in de tweede week van juni, met als hoogtepunt de pride parade op zaterdag. Opvallend is dat in Tel Aviv de gay pride niet wordt georganiseerd door de community (al dan niet met een subsidietje), maar door de gemeente zelf. Ze ziet de gay pride, heel verstandig, als een stukje onmisbare citymarketing. De eerste succesvolle pride, die overigens nog niet werd georganiseerd door de gemeente, vond plaats in 1998. Er was een voorloper in 1975, maar dat was niet zozeer een feestje als een demonstratie en de sfeer was op z’n zachts gezegd niet opperbest.

woensdag lesbian night (https://www.facebook.com/shpagatlv)

EVITA, dagelijks met op dinsdag Drag Night en op zondag een hysterische Songfestivalavond (https://www.facebook.com/EvitaBarTelAviv)

DRECK, iedere woensdag, een van de leukste feestjes van Tel Aviv (https://www. facebook.com/dreck.tlv) Tel Aviv telt slechts een à twee bars die zichzelf bestempelen als gaybar. Er is echter een zeer grote aantal straight friendly bars en bijna iedere dag vinden er een of meer gayfeestjes plaats. De mixcultuur viert hoogtij in Tel Aviv. Fans van het Songfestival móéten op zondag naar Evita, waar een groepje gezellige jongens en meiden, genaamd Eurofalsch, Songfestivalknallers van toen en nu met 100% kloppende danspasjes playbacken. Echt genieten, en het is volgens ons slechts een kwestie van tijd tot een Nederlandse party-organisator deze gouden formule kopieert. Je kunt ook naar Shpagat, een met gymattributen ingerichte gaybar, waar ze op woensdagavond een lesbian night hebben. Toen wij er waren, was de eigenzinnige nieuwe muurdecoratie – met o.a. tekeningen van bebloedde tampons – vers aangebracht. Dreck is een superleuk wekelijks feestje op woensdag, met erg leuke muziek. Voor een wat ruiger feestje kun je naar Beef, met het motto ‘be masculine,

FOREVER TEL AVIV, een keer per maand in The Block: (https://www.facebook.com/blockclubtlv) en een keer in HaOman 17. (http://www.forevertelaviv.com/).

ARISA, wekelijkse gay night met oriëntaals smaakje in Comfort Club. (https://www.facebook.com/arisa.party)

BEEF, ook wel Tel A-beef. Organiseren verschillende feesten gericht op beren en andere fetishlovers, waaronder het wekelijkse Meatball, en het maandelijkse BEEFjerky. (http://www.beeftlv.co.il/) ALL STARS, een van de bekendste lesbofeestjes van Tel Aviv met hits uit de 70s en 80s (https://www.facebook.com/allstarsgirls)

BEELD Monique Samuel / Israëlisch Bureau voor Toerisme / Martijn Tulp / Yuval Atzili / TEKST Martijn Kamphorst & Martijn Tulp

23


Cruisen met een buggy Hoewel er voldoende mannen op boulevards als Rothschild en Dizengoff cruisen met honden, wordt er ook heel uitvoerig met buggy’s gecruisd. Als homoman in Israël is het namelijk heel normaal om rond je 35ste te beginnen aan kinderen. Natuurlijk wel met een Joodse vrouw of donor. Afgezien van de drang om het gedecimeerde Joodse volk te herpopuleren, lijkt het bijna alsof ze kinderen nemen als compensatie naar hun ouders vanwege hun homoseksualiteit: gay zijn is daardoor best wel oké, zolang je maar (Joodse) kinderen verwekt. Dit wordt enigszins makkelijk gemaakt door het feit dat enkel de eicel Joods hoeft te zijn. Sinds 2005 is het voor Israëlische homo’s ook mogelijk om te adopteren.

Strak in het pak Israël is het enige land ter wereld met zowel een mannelijke als een vrouwelijke dienstplicht. Wees dan ook niet verbaasd als je binnen een kwartier na aankomst op Ben Gurion Airport in aanraking komt met een peloton G.I. Joe’s en Jane’s die het hart van menig man en vrouw sneller zullen doen kloppen. Alle Israëliërs – ook de dames – moeten namelijk drie jaar dienen in het leger (vrouwen twee). Geen ruimte voor gepuber dus als Israëlische tiener. Na hun legertijd vliegen de meeste jongeren een jaar naar een goedkoop land om alles te doen wat god verboden heeft, waarna ze terug in Israël aan hun studie beginnen. Mooiste bijkomstigheid van dit verhaal: nagenoeg de hele bevolking heeft een wasbordje waar je een stuk kaas op kunt raspen.

Huldai en de homo’s

De huidige burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai (letterlijk ‘Ron Rat’), startte in 1998 niet bepaald op goede voet met de gay community. Deze conservatieveling bestempelde net na zijn aantreden homo’s als insecten. Inmiddels is dit slimme knaagdier echter 180 graden bijgedraaid. Zijn belangrijkste woordvoerder is homo, alsmede een groot deel van de gemeenteraad. Hij heeft

24

het zelfs zo goed voor elkaar dat hij de stem geniet van ongeveer vijftig procent van de gay community. Hij heeft ontzettend goed door dat de pink dollar in Tel Aviv onlosmakelijk verbonden is met het liberale karakter van de stad. Zo werd Tel Aviv onder zijn bewind bijvoorbeeld de achtste stad ter wereld met een homomonument.

Gaypride De gaypride in Tel Aviv vindt altijd plaats in de tweede week van juni, met als hoogtepunt de pride parade op zaterdag. Opvallend is dat in Tel Aviv de gay pride niet wordt georganiseerd door de community (al dan niet met een subsidietje), maar door de gemeente zelf. Ze ziet de gay pride, heel verstandig, als een stukje onmisbare citymarketing. De eerste succesvolle pride, die overigens nog niet werd georganiseerd door de gemeente, vond plaats in 1998. Er was een voorloper in 1975, maar dat was niet zozeer een feestje als een demonstratie en de sfeer was op z’n zachts gezegd niet opperbest.

Beach boys

Voor het Hiltonhotel ligt een stuk strand dat officieel ‘Hilton Beach’ heet, maar in de volksmond het gay beach wordt genoemd. Inclusief rekken om allerlei oefeningen mee te doen. Of om gewoon kwijlend toe te kijken hoe de plaatselijke bevolking hún oefeningen doet. Ook leuk om te weten: twee groeperingen waarvan je in eerste instantie niet zou zeggen dat ze veel met elkaar ‘hebben’, zijn hetzelfde strand toebedeeld. 2/3 van het Hilton Beach is voor homo’s, maar de rest is, na een flinke omheining, bedoeld voor ultraorthodoxe Joden. Het zorgt voor de nodige hilariteit wanneer een verdwaald strengorthodox koppel buiten de omheining dwaalt en ongemakkelijk langs de bloedhete, nakende adonissen op het naburige strand waggelt.

We love our pussy Op straat vind je veel zwerfpoezen. Die worden, in tegenstelling tot de zwerfhonden, niet massaal afgemaakt, maar gecastreerd. Een gecas-

treerde poes is te herkennen aan een klein instulpsel aan hun oor, zo weet de gemeente welke poezen ze nog moeten ‘doen’. Veel mensen voeren de zwerfkatten en het is nu zelfs illegaal ze te vermoorden. Leuke kattenrestauranttip: Hamitbahon, een restaurant vlakbij de Carmel Market, waar heerlijk eten wordt geserveerd door een stel vermoedelijk lesbische meiden die de tent als een soort McLeod’s Daughters runnen. Inclusief een grote collectie ingelijste poezen en poezentoiletbordjes (die het overigens vrij lastig maken te onderscheiden welk toilet nu bedoeld is voor de ‘katers’)!

Uitstapjes DODE ZEE Het is even rijden, maar dan heb je ook wat. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld. In 2005 lag de waterspiegel van de Dode Zee 417,5 meter onder zeeniveau, waarmee het de laagst gelegen plek op het aardoppervlak is. Met andere woorden: lekker aangenaam temperatuurtje! Door het hoge zoutgehalte kun je hier als een soort menselijke tuimelpop de middag doorbrengen. Zorg er wel te allen tijde voor dat je geen water in je oog krijgt, want een misplaatste ejaculatie is kinderspel vergeleken bij de pijn die je dan moet doorstaan. Nadat je een halfuurtje hebt rondgedobberd en je poriën zo wijd open staan dat je huid als een soort schuurpapier aandoet, kun je jezelf volledig insmeren met dode zee-modder. De dikte van deze modder maakt het een perfect middel voor wat tijdelijke body alteration. Je bent dus slechts één kleiworp verwijderd van die indrukwekkende tennisbalbiceps, Johnny Bravo-kuif of kattenoortjes. JERUZALEM Voor wie trek heeft in een wildwaterkanotocht door de religieuze stromingen die Israël rijk is, is Jeruzalem een must-visit. Een paar hotspots zijn de Arabische bazaar (goedkoop, heerlijke falafel, gezellige souvenirs) de Klaagmuur (nee, hier kun je geen klacht indienen over de matige kwaliteit van Gaga’s meest recente album) en het uitzichtpunt op de Olijfberg (perfect moment om je nieuwe Facebook-omslagfoto te schieten). HOLON In Holon, ‘het Almere van Israël’, vind je het Design Museum, met wisselende exposities. Wel erg gefocust op kinderen, net als de rest van Holon, overigens.

Slapen Tel Aviv zit echt barstensvol met hotels. Een probleempje: ze hebben niet echt 3- of 4-sterrenhotels. Dus óf je zit in een hostel-achtige omgeving, of meteen in een peperduur hotel aan het strand. Voor dat laatste is natuurlijk iets te zeggen, al is het alleen al vanwege de fantastische zonsondergangen. In het kader van ‘treat yo self’ zou je dus een kamer kunnen boeken in het prijzige maar oh zo luxe Carlton hotel, inclusief ‘roof top pool’, chocola plus een heel cosmeticapakket bij het inchecken, het lekkerste bed waar je ooit in zult slapen, en zowaar een frozen yoghurt machine bij het ontbijt (!). Via booking.com vind je allerhande hotels en appartementen in verschillende prijsklassen, mogelijk biedt Airbnb.nl ook soelaas.


01


Tel Aviv / TRAVEL

4 regels in Tel Aviv:

Wist je dat:

1 Mensen zijn direct: schrik dus niet als iemand je na één kop koffie vraagt naar je netto salaris, favoriete standje en die vreemde moedervlek naast je rechterwenkbrauw.

TEL AVIV letterlijk ‘lenteheuvel’ betekent?

HET SINDS 1988 niet meer crimineel is om gay te zijn in Israël?

45% VAN HET BUDGET van de overheid naar defensie gaat?

HET IN TEL AVIV best een goed idee is ongedierte in huis te halen? De bestrijdingsdienst heeft namelijk een fantastisch leuke wagen, met gezellig muziekje en bonte aankleding die op ieders gezicht een glimlach toveren. Met een beetje geluk kom je met deze vrolijke mobiel in aanraking tijdens je bezoek. Je weet niet wat je ziet!

2 Persoonlijke afstand bestaat niet: de gemiddelde inwoner van Tel Aviv slaat binnen no-time een arm om je heen of drukt een kus op je wang. 3 Men is aan de late kant: de meeste feestjes worden pas gezellig druk rond half twee ‘s nachts. 4

In Tel Aviv ben je nooit alleen. Mensen zullen je namelijk begroeten, al hebben ze je nog nooit ontmoet. Gezellig, niet?

Cultuur Het Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre werd in 1989 opgericht door de Dellal familie uit Engeland, om hun overleden dochter Suzanne te eren. De dansschool is gevestigd in Neve Tzedek, en bestaat uit vier zalen waar optredens gegeven worden, meerdere repetitiestudio’s, een restaurant en café en een aantal pleinen waar ook outdoor optredens worden gegeven. Tijdens de gaypride kun je producties bij ze zien als de voorstelling ‘Love Fire’ van Yasmeen Godder en ‘Naharin’s Virus’ van de Batsheva Dance Company. Toch niet de minste namen. In Jaffa, een oude havenstad die tegenwoordig een stadsdistrict van Tel Aviv is, vind je veel mooie oude gebouwen en straten, veelal gerestaureerd en een vlooienmarkt waar je rommel kunt kopen. Het in Jaffa gelegen museum van Ilana Goor (denk Ans Marcus meets Loes Luca) is absoluut een bezoek waard.

The Aguda Dit is het Israëlische equivalent van COC/çavaria. De organisatie bestaat sinds 1975 en richt zich hoofdzakelijk op het verwerven en beschermen van gelijke rechten voor de Israëlische LHBT’s. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tel Aviv, maar de organisatie heeft diverse vestigingen door het hele land.

ER weinig straatmisdrijven plaatsvinden in Tel Aviv? Handin-hand lopen met je vriend of vriendin levert je hier weinig scheve blikken op, ook ‘s avonds laat. OVER een groot aantal ‘speeltuinen’ voor volwassenen beschikt? Wat lijkt op een simpel klimrek en een schommel, blijkt van dichtbij een volwaardige openbare outdoor gym te zijn. Geen sprake van ‘hang’jongeren dus. VEEL GAY slang bestaat uit Arabische leenwoorden? Bijvoorbeeld: habibi (lieverd, schat) of het woord hi’ush; een slang begroeting die zoveel betekent als ‘hé, meid!’ HET HEBREEUWSE WOORD voor aubergine wordt uitgesproken als ‘gadziel’? Handig voor als je indruk wilt maken op je date wanneer je baba ghanoush bestelt, of op de HaCarmel markt langs het kraampje met reuzenaubergines loopt. 1 EURO ongeveer 5 sjekel waard is? DE STRATEN IN TEL AVIV ’S nachts bezaaid liggen met ‘business cards’ van schaars geklede meiden die zichzelf aanbieden voor allerhande erotische diensten? Prostitutie legaliseren zou de stad een hoop schoonmaakkosten besparen.

Filmtips: Ter voorbereiding op je bezoek aan Tel Aviv een aantal gezellige en minder gezellige films die je een goede indruk geven van het leven in de stad. ‘OUT IN THE DARK’ Een aangrijpend verhaal over liefde, afwijzing, culturele identiteit, opoffering en de dodelijke dilemma’s die hiermee gepaard gaan. Palestijnse psychologiestudent Nimr en Israëlische advocaat Roy proberen op een roze wolk te leven, maar worden al snel geconfronteerd met de harde realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

TAXI’S prima te betalen zijn in Tel Aviv. Gemiddeld kost een rit je 5 tot 10 euro. Een nog veel goedkoper alternatief zijn de pendelbussen die je voor 6,50 sjekel (1,35 euro) per rit door het centrum rijden. Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, want de busjes stoppen niet daadwerkelijk, maar scheppen je als het ware op van de straat. Ga nadat je erin gesprongen bent eerst lekker zitten en handel dan de betaling af door je centjes door te geven aan de persoon die voor je zit. JE VOOR ONGEVEER DRIE EURO per dag een kekke groene fiets kunt huren? Je kunt er wel steeds maar een halfuur gebruik van maken, maar gelukkig wordt door middel van een handig touchscreen bij de parkeerplaatsen aangegeven waar de volgende standplaats zich bevindt.

finale van het Eurovisie Songfestival en schrikt van de Israëlische inzending. Een van de vrienden is net verlaten door haar man en om haar op te beuren maakt de vriendenclub spontaan een liedje en neemt dit op met hun telefoon. Geheel tegen hun bedoeling in wordt hun opname gezien door de organisatoren van het Songfestival en plots zijn ze de officiële inzending van Israël. ‘THE BUBBLE’ Verhaalt over de onmogelijke liefde tussen de Israëlische Noam en de Palestijnse Ashraf. De titel verwijst naar Tel Aviv als relatief vreedzame stad in een tumultueus land. De film laat duidelijk de tegenstelling zien tussen het leven in Tel Aviv en in het bijna volledig bezette Palestina.

‘CUPCAKES’ Een groepje vrienden in Tel Aviv komt samen om te kijken naar de

27


Monique Samuel / COLUMN

Straight-friendly Tel Aviv Met een stralende glimlach neemt Shai Doitsh plaats aan de overvolle tafel van restaurant Kimmel. Terwijl ijverige bediendes schalen vol exotische smaken en gedurfde combinaties serveren, vertelt hij trots over de aankomende gay pride in zijn stad: Tel Aviv. Honderdduizend mensen zullen met vlaggen en al in allerlei uitdossingen door de straten marcheren tot ze uitkomen bij Gordon Beach, waar een enorme beachparty begint. Langs de kant kijken is er niet bij. ‘Bij ons doet iedereen mee, we zijn allemaal onderdeel van de pride, we zijn allemaal onderdeel van deze stad.’ De pride wordt georganiseerd en betaald door de gemeenteraad. Een initiatief van de al drie termijnen zittende burgemeester, die eerst weinig van homoseksuelen moest weten, maar al snel een inke draai maakte toen hij ontdekte dat ze een zeer sterk electoraal stempel op de stad drukken. En het komt economisch gezien ook niet uit. Gay-toeristen reizen graag en besteden veel. Aan goede restaurants als deze van vanavond bijvoorbeeld.

‘Misschien wordt het voor Amsterdam ook tijd om de hokjesgeest op te heffen’ Tel Aviv is naar eigen zeggen de nieuwste gay capital van de wereld. Het is moeilijk wedijveren. Niet alleen is zo’n 15 tot 20% van het grote conglomeraat Tel Aviv (1,3 miljoen inwoners) LGBTQ, ook is er iedere avond een ruime keuze aan feestjes en bars. Zelfs op zaterdagavond als de sjabbat alweer voorbij is en de joodse maandag staat te beginnen. Echte gay cafés of clubs kent Tel Aviv nauwelijks. Dat is ook niet nodig in een stad waar iedere uitgaansgelegenheid op homo’s is ingesteld. ‘In Tel Aviv is iedereen open-minded. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat de meeste clubs en cafés straight-friendly zijn. Gays zijn hier zo duidelijk aanwezig, niemand kan om hen heen.’ Dat is in de rest van Israël wel anders. In Jeruzalem worden de veel kleinere zelfstandig georganiseerde gayprides regelmatig aangevallen. En ook in Tel Aviv is niet alles wat het lijkt, zo kwamen in 2009 bij een bijeenkomst van een praatgroep voor

homoseksuele jongeren twee mensen om en raakten tien anderen zwaar gewond toen een anonieme schutter de groep onder vuur nam. Shai is voorzitter van The Aguda, de belangrijkste belangenorganisatie voor Israëlische LGBTQ’s, en is in die hoedanigheid nauw verbonden met de organisatie van de gaypride. Natuurlijk is hij in Amsterdam geweest. ‘Het was heel leuk met die bootjes en zo, maar de rest staat er toch maar wat bij.’ Voor hem heeft Amsterdam afgedaan. Snel tikt hij zijn vingers langs. ‘Veel clubs zijn gesloten, veel bars verdwenen, de veiligheid is afgenomen. Berlijn, dat moet je zijn … en Beiroet, zo heb ik gehoord. Ik wil er dolgraag heen. Maar Tel Aviv baby …’ Misschien wordt het voor Amsterdam ook tijd om de hokjesgeest op te heffen en van ieder feestje een gay-friendly party te maken. Dan is het uitgaansleven niet gereduceerd tot de Zeedijk of Reguliers, maar doet de hele stad mee in het vieren van haar diversiteit.

TEKST Monique Samuel / BEELD Johan van Walsem

29


Club 3000

CAKE, COCK & CHAMPAGNE

24 MEI: AFTER PRIDE PARTY IN BELGIËS GROOTSTE GAYSAUNA

Een week voor het feest, op zaterdag Al meer dan twintig jaar vindt 17 mei, zal een afvaardiging van Club 3000 deelnemen aan de Brusselse menig man gretig aftrek bij Club Pride Parade om promotie te maken 3000, Belgiës grootste gaysauna. voor het feest. ‘Iedereen gaat in kostuum gekleed en we rijden mee Waar het kolossale ontspanmet een witte limousine, the White Beast!’, aldus Vuerings. ‘Wat ik vooral ningscentrum zich tot voor kort leuk vindt is dat de directeur van mijn keurig bij zijn leest hield, wordt er atheneum samen met zijn vrouw mee zal gaan in de limo!’ het laatste jaar ineens geëxperimenteerd met grote party’s. En dat Sauna annex club Club 3000 is geen onbekende in de gaat ze behoorlijk goed af! Op 24 Brusselse gayscene, maar desalniettemei, een week na de Brusselse Pride min is dit de eerste keer dat ze actief aan de Belgian Pride. ‘Ik Parade, geven zij daarom een After deelnemen heb nog niet eerder meegedaan, omBrussels Gay Pride Party, niet geheel dat we er nog niet klaar voor waren’, zegt Vuerings. ‘Onze verbouwingstoevallig op dezelfde dag dat eige- werken hebben uiteindelijk ongeveer vier jaar in beslag genomen en nu naar Pierre Vuerings zijn verjaardag alles af is, durf ik met trots te zeggen viert: ‘Er is champagne en cake voor dat we de grootste gaysauna van België runnen.’ iedereen. O ja, en er komen ook Feestjes zijn voor Club 3000 nog relatnog drie porno-acteurs!’ ief nieuw terrein. ‘Mijn idee was altijd: men komt naar de sauna om een beetje te ontspannen en te vozen’, aldus Vuerings. ‘Ik zag in Amerika echter bij andere sauna’s dat de business begint te veranderen. Mensen willen zo nu en dan lekker feesten en mijn personeel wees me daar ook op. Vorig jaar december hebben we voor het eerst een feest gegeven om het 20-jarig jubileum van de sauna te vieren. Dat was een groot succes. We verwachtten ongeveer 150 man, maar uiteindelijk kwam er dik 300 man op af. Op miraculeuze wijze wisten we genoeg eten en champagne voor iedereen tevoorschijn te toveren.’

Cake, cock & champagne

Tijdens de After Pride Party op 24 mei kunnen bezoekers zich vanaf 14.00 uur kunnen bezoekers zich tonnetjerond eten tijdens een overheerlijk sangriabuffet. Houdt wel een beetje ruimte vrij, want om 17.00 uur wordt de verjaardagstaart aangesneden onder begeleiding van live zang van Florian: een van Vuerings’ medewerkers, die tevens professioneel sopraan is. ‘Hij is al zes jaar voor mij in dienst, een knap koppie en een dijk van een stem heeft-ie!’ Om 18.00 uur maakt dit suikerzoete tafereel plaats voor een pittige portie porno, wanneer ‘acteurs’ Jordan Fox, Bruno Giordano en Carlos Baiano (zie foto’s) elkaar een uur lang zullen bevredigen op het podium! Bij reservering of als Member kost een kaartje je 20 euro, aan de deur 25. ‘Maar als je aan de deur direct Member wordt, kun je ook gewoon van de korting gebruik maken, hoor’, aldus Vuerings. Sowieso geen slecht plan, want Member worden is gratis en je krijgt ook nog eens ieder achtste bezoek cadeau! Iedereen is overigens welkom tijdens deze party, dus ook vrouwen. ‘Tijdens de Pride zullen tevens vrouwen mee paraderen. Die twee drie keer per jaar dat je een feestje geeft, moet dat gewoon voor iedereen zijn, vind ik. Dat geeft het geheel een open en tolerant karakter! De dames worden echter wel verzocht niet af te dwalen naar de darkrooms, haha.’ Jamarlaan 9, 1000 Brussels (station Brussel-midi): www.club3000.net.

TEKST Martijn Kamphorst

31


Belgian Pride 2014

BELGIAN PRIDE 2014 Party meets politics Haal je regenboogvlag vast uit de kast, want het omvangrijke evenement de Belgian Pride komt er weer aan! Dit jaar neemt het kleurrijke festival niet één maar twee weken in beslag, dus heeft de organisatie de gebruikelijke PrideWeek omgedoopt tot PrideFestival. Van 1 tot en met 17 mei vinden overal in België tal van uiteenlopende evenementen plaats die in het teken staan van solidariteit, vrijheid en gelijkheid voor iedereen, waaronder workshops, debatten, thematische avonden, exposities, workshops en diverse muzikale optredens en acts die tot in de vroege uurtjes doorgaan. Een overweldigend aanbod dus!

Good old parade

Ook dit jaar is er weer voor ieder wat wils: van de traditionele jaarlijkse parade, die door het centrum van Brussel trekt, tot aan de PrideVillage, waar iedereen terecht kan voor algemene informatie én waar voor het eerst een speciale vrouwenstraat in het leven wordt geroepen. Uniek aan deze negentiende editie is dat de PrideVillage wordt uitgebreid met het Muntplein, waar onder andere de jongste bezoekertjes kunnen deelnemen aan educatieve spelletjes en workshops over holebi’s.

Pride4Every1

Zoals elk jaar vindt de apotheose plaats in de vorm van Pride4Every1, dit jaar op zaterdag 17 mei. Vorig jaar bracht Pride4Every1 zo’n 80.000 bezoekers op de been in het hartje van Brussel. Op deze dag trekt de jaarlijkse parade door het centrum van Brussel en aansluitend kun je op het Mainstage op Beursplein genieten van een jne dj-line up met onder andere DJ Nassim, DJ Superdrums en Dimitri d’Anvers. Vervolgens kun je helemaal los gaan tijdens een van de drie party’s: Revelation (Bazaar), Extravaganza (Tentation) en Catclub and Friends (Magdalenazaal). Voor het eerste feest betaal je 15 euro en als je halverwege wilt overstappen naar een andere party, hoef je per feest slechts 5 euro bij te betalen.

Get your pre-party on!

Op 16 mei, de vooravond van Pride4Every1, is er weer een hotte editie van La Demence in Club Fuse. Dit keer is het thema ‘Proud’. Dj’s Wilfried (DE), Chris Bekker (DE), Paul Heron (UK) en Jon Doe (DE) verzorgen de muziek op level 1, op de tweede verdieping kun je dansen op de beats van Dikki Vendetta (NL), Elias (ES) en Mister Mola (BE).

Europese verkiezingen

Omdat de Pride4Every1 dit jaar samenvalt met de International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHOT), een week voor de verkiezingen van het Europees Parlement, is gekozen voor het passende thema ‘Kies voor Gelijkheid’. Er is wereldwijd inmiddels ontzettend veel bereikt op het gebied van gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. Neem bijvoorbeeld de recente legalisering van het ‘homohuwelijk’ in Groot-Brittannië. Desondanks is er nog een hoop werk aan de winkel! De organisatie van het pridefestijn verklaart dat er in eigen land vooral wat mentaliteit betreft nog een hoop moet veranderen. ‘De Pride4Every1 staat voor gelijkwaardigheid voor iedereen in al zijn of haar diversiteit, ongeacht kleur, afkomst, handicap, seksuele oriëntatie en genderidentiteit.’ Het festival zal dus een politieke dimensie krijgen. Zo kun je onder andere deelnemen aan een politiek forum, waar je alles te weten komt over waar welke partij nu precies voor staat. Pride4Every1 heeft tevens aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Europride op 18 mei 2019. ‘In 2019 zullen er, net als dit jaar, Europese Verkiezingen worden gehouden. Aangezien Brussel de hoofdstad van Europa is, hebben wij besloten om ons dan met de Pride4Every1 kandidaat te stellen voor de organisatie van de Europride.’ Houd voor het actuele programma http://www.thepride.be in de gaten!

TEKST Naz Taha / BEELD @E.Danhier

33


Tori Amos / Unrepentant Geraldines Na twee uitstapjes met een orkest, een kerstalbum en een musical, heeft singer-songwriter Tori Amos eindelijk weer eens een popalbum gemaakt. Voor Unrepentant Geraldines liet Amos zich gedeeltelijk inspireren door kunstwerken, zoals die van Cézanne, Maclise en Rossetti. Haar vaste band, drummer Matt Chamberlain, bassist Jon Evans en Tori’s echtgenoot Mark (in de credits vermomd onder de naam Mac Aladdin) zijn, uiteraard met uitzondering van Tori’s echtgenoot, niet op het album te horen. ‘America’ is een wat aparte, iets te ingetogen albumopener, maar de ballad ‘Wild Way’, die doet denken aan Amos’ nummer ‘1,000 Oceans’, is

erg interessant. Op ‘Promise’ zingt Amos wederom een duet met haar inmiddels 13-jarige dochter. Kleine meisjes worden groot en Tash gebruikt haar stem op een heel andere manier dan haar moeder; ze doet af en toe zelfs aan Adele denken. Het titelnummer, waarop een boel personages uit de bijbel worden genamedropped, is eclectisch en verandert halverwege onverwachts in een pianoballad. Dat is waar Amos’ composities het beste tot hun recht komen: de pianoballads, waarop ze mooi en hoog (!) zingt, met hier en daar wat melancholie in haar stem. Het zijn krachtige nummers waarop ‘het meisje en haar piano’ van vroeger de gelegenheid krijgen om weer te shinen.

Karmin / Pulses Dat Karmin, de band die wordt gefront door Amy Heidemann en Nick Noonan, weet hoe een goed popliedje in elkaar steekt is niet zo verwonderlijk. Op iTunes zijn talloze oude EPs van de band te vinden waarop ze bekende popliedjes coveren. Het geluid van Karmin laat zich dan ook het beste omschrijven als een mengelmoes van Katy Perry, Ke$ha en, nouja, zo’n beetje alles wat je tegenwoordig in de top 40 aantreft. Op hun debuutalbum Pulses bewijst de band dat ze ook prima eigen materiaal kunnen produceren, hoewel het af en toe wel een beetje ‘pop volgens het boekje’ wordt.

Het ‘doe je hand waar je overigens al een drankje mee vasthoudt in de lucht en zing o-wie-o-wie-o’-gehalte is hoog. Zelfs op ballads als ‘Neon Love’, waarvan je toch enig onderscheidend vermogen zou verwachten, denk je ‘dit zou net zo goed een nummer van Sia, Rihanna of Britney Spears kunnen zijn’. Is dat erg? Niet echt, want een goed album is een goed album en voor Karmin is er heus wel een plekje in het hedendaagse poplandschap. Maar het zou leuk zijn om, bijvoorbeeld op een volgend album, te horen wat Karmin nu zélf als band wil zeggen.

de tweede Spider Man-lm, waarin Andy het strakke rood-blauwe latexpakje aantrekt.

THE AMAZING SPIDER-MAN 2 Regisseur: Marc Webb Cast: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan Verwacht: eind april in de bioscopen

34

Behalve een sympathieke acteur én een lekker ding is Andrew Gareld ook nog eens een hevig pleitbezorger van het ‘same-sex marriage’. Dus als Nederlandse homogemeenschap kopen we allemaal eind april met veel liefde een kaartje voor

Toch begint de reeks over de nerd die gebeten wordt door een spin en vervolgens New York vrijhoudt van crimineel gespuis wat sleets te raken in vergelijking met de talloze andere comicverlmingen die we dit jaar in de bioscoop aantreffen. Misschien zitten we met vijf (!) Spidey-lms in twaalf jaar tijd toch een beetje aan ons quotum? Akkoord, de nieuwste sequel biedt spektakel genoeg. En de chemie tussen Gareld en love-interest Emma Stone (ook in het dagelijks leven zijn vriendin) is er nog steeds. Maar inhoudtechnisch wordt het toch een herhaling van zetten: wéér het gemene bedrijf OsCorp dat middels gemene experimenten twee nieuwe, wat etse schurken creëert (Jamie Foxx als Electro en Dane DeHaan als de Green Goblin). Een hoop gedoe, een grote nale – wie zal er winnen? Pas in de laatste tien minuten weet Spider-Man behalve visuele eyecandy te verrassen met een paar scènes die echt weten te raken, en die bewijzen waarom Spider-Man ook op het witte doek nog bestaansrecht heeft. Mogen we in deel 3 en 4, die al zijn aangekondigd, wat meer van dat soort momenten?


muziek & film / REVIEWS

Grace Jones / Nightclubbing (2014 Deluxe Edition)

Ze was fotomodel, ze scoorde met de hit ‘Slave to the Rhythm’, in de lm Boomerang (1992) liet ze haar slipje ruiken aan een nietsvermoedende parfumeur (‘THIS is the smell of sex!’), en tijdens semi-recente concerten liet ze zien dat ze nog steeds minutenlang kan hoelahoepen. Jones’ legendarische album Nightclubbing wordt door velen gezien als haar meest succesvolle album, zowel qua verkopen als qua sound. Een luxe uitvoering werd al in 2006 aangekondigd, maar helaas werd die editie even in de koelkast gezet. In 2009 werd een geremasterde versie van het album wel opnieuw uitgebracht op vinyl, maar fans moesten nog maar liefst vijf jaar wachten tot Nightclubbing opnieuw, in een opgefriste versie, op cd zou verschijnen. Hoewel het opnieuw gemasterde album goed en fris klinkt, zitten fans waarschijnlijk vooral te wachten op de extraatjes die op het tweede schijfje staan. Hun geduld wordt rijkelijk beloond, met vier versies van de hit ‘Pull Up to the Bumper’, de Spaanse versie van ‘I’ve Seen That Face Before’ (Libertango) en zowaar twee niet eerder uitgebrachte nummers: het acht minuten durende ‘If You Wanna Be My Lover’ en een cover van ‘Me! I Disconnect From You’, oorspronkelijk van de Britse band Tubeway Army. Een must-have voor iedere fan.

kinderen vol plezier voor de eerste maal kennis maakten met Miss Piggy, Kermit en Fozzie Bear. De tweede lm biedt meer van hetzelfde. De Muppets mogen vanwege hun nieuwe populariteit een tournee door Europa maken en gaan in zee met een nieuwe impresario, Dominic Badguy (Ricky Gervais). Deze blijkt er uiteraard een dubbele agenda op na te houden, waarna de kluchtige (en ook wel wat voorspelbare) problemen elkaar in hoog tempo opvolgen.

MUPPETS MOST WANTED Regisseur: James Bobin Cast: Kermit the Frog, Miss Piggy, Ricky Gervais, Tina Fey Verwacht: begin mei in de bioscopen

Met een vrolijke nieuwe Muppet-lm, die zichzelf geen moment serieus nam en barstte van de aanstekelijke liedjes, wist acteur Jason Segel drie jaar terug het wat ingedutte poppenensemble nieuw leven in te blazen. Melancholie en goede herinneringen dreven dertigers en veertigers naar de bioscoop, terwijl de

Muppets Most Wanted is net als de vorige lm een feestje om te zien, niet in de laatste plaats door de enorme stoet aan cameo’s: van Lady Gaga tot Celine Dion, die als magische petemoei een hilarisch duet met Miss Piggy zingt. Maar het gaat allemaal toch net iets stroever dan de vorige keer. Gervais en Tina Fey (als bewaakster in een Russisch strafkamp waar Kermit belandt) doen hun uiterste best, maar lijken zich net één graadje minder in het idiote Muppet-universum thuis te voelen dan Segel en Amy Adams in de voorganger. De scheidslijn tussen briljante kolder en vervelende meligheid is dun: de Muppets moeten uitkijken dat ze in de toekomst niet aan de verkeerde kant belanden.

TEKST Martijn Tulp (muziek) / Robbert Blokland (film)

35


GAY AGENDA

AGENDA

25 APRIL TOT 3 MEI 9 MEI: BLUSH Den Haag heeft er een nieuw tweemaandelijks feest bij voor LGBT’s. Het ‘straight-friendly’ Blush gaat op 9 mei in première in De Supermarkt, gelegen aan de Grote Markt. De club telt twee verdiepingen, met een een grote dansvloer, gezellige rookruimte en vele hoekjes en nisjes om lekker te babbelen en borrelen. Miss Eli, Miss T en DJ Veering zullen samen met MC Ferry de Ruiter de muziek verzorgen. De entree bedraagt slechts € 8,- in de voorverkoop (€ 10,- aan de deur). Kaarten zijn verkrijgbaar bij alle Haagse gaycafés of via www.blushparty.nl. The Hague has a new two-monthly party for LGBT’s. ‘Straight friendly’ concept Blush will premier on the 9th of May at Supermarkt, located at the Grote Markt. The club has two floors, a big dance floor, comfortable smoking area and plenty of places to chill and chat. Miss Eli, Miss T and DJ Veering, joined by MC Ferry De Ruijter, will take care of the musical entertainment. Presale tickets are only € 8- (door: € 10,-) and are sold at all gay bars in the Hague or via www.blushparty.nl.

VRIJDAG 25 APRIL Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, Koningsnacht. Amsterdam, Homomonument, Koningsnacht. Amsterdam, The Warehouse, Releaze. Amsterdam, Vivelavie, Koningsnacht. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Den Haag, The Penthouse, Popcake. Nijmegen, Café Mets, Flashdance 30+. Tilburg, Cafe De Wijn , Tilburg Zingt. Venlo, Boogaloo, 90’s Request Avond. ZATERDAG 26 APRIL Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, Homomonument, Koningsdag. Amsterdam, Odeon, Bear-necessity. Amsterdam, The Warehouse, Deviate. Amsterdam, Vivelavie, Koningsdag. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Arnhem, Café Xtra, Entre Vous. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. Heerlen, Splash Ny, King & Queen Night. Tilburg, Cafe De Wijn, Koningsdag. ZONDAG 27 APRIL Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, The Warehouse, Nightshift. Heerlen, Splash Ny, Club Orgasm. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 29 APRIL Amsterdam, Thermos Sauna, 2 For 1. WOENSDAG 30 APRIL Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. Gent, Kokorico, Beloved. DONDERDAG 1 MEI Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, The Warehouse, Pop! Lounge. VRIJDAG 2 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, Sandwich. Amsterdam, The Warehouse, Releaze. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. ZATERDAG 3 MEI Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, The Warehouse, Deviate. Amsterdam, Vivelavie, Shake & Pop. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Arnhem, Café Xtra, Entre Vous. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance.

VRIJDAG 25 APRIL Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Café Rouge, Valerie Fladdert Door Showbizzland. 36

Amsterdam, Prik, Prik’s King’s Night. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Antwerpen, The Boots, Fetish / Cruising Night. Deventer, Face It, Vrijdag Afterfilmcafé. Enschede, Café Stonewall, Vrijdag Avond Cafe. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Op Weg Naar Het Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, Sneaks. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. ZATERDAG 26 APRIL Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd . Amsterdam, Prik, Prik’s King’s Party. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo. Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé. Enschede, Café Stonewall, Zaterdag Cafe. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Kings And Queens In De Flierefluiter. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Utrecht, Bodytalk, Gratis Koffie/thee/ gebak En Happy Hour. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 27 APRIL Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Dirty Dicks, Total Black Out. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Queen’s Head, Netherbears. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Deventer, Coc-café Face It, Zondagavondcafé. Enschede, Café Stonewall, Zondags Cafe. Leiden, Coc Leiden, Sunday Times. Rotterdam, Café Praag / Coc Rotterdam, Zondagmiddagsalon. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear&naked. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, After Party Koningsdag. Utrecht, Bodytalk, Gratis Koffie/thee/ gebak En Happy Hour. Venlo, Boogaloo, Rainbow Cafe. MAANDAG 28 APRIL Amsterdam, Café Same Place, Men Only Sexparty Sameplace. Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 29 APRIL Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag

Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 30 APRIL Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Tabitha’s Fabulous Cocktail Wednesday!. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 1 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Young Eagle. Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail Sale!. Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Antwerpen, Que Pasa, Drag Bingo. Deventer, Coc-café Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Enschede, Café Stonewall, Donderdag Avond Cafe. Leiden, Coc Leiden, Hiv-café. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Rotterdam, Café Praag, ‘kom Naar Praag’ I&a-inloopcafé. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 2 MEI Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Antwerpen, The Boots, Fetish / Cruising Night. Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavond Afterfilmcafé. Enschede, Café Stonewall, Vrijdag Avond Cafe. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Op Weg Naar Het Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, I Love Naked In The Dark. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. ZATERDAG 3 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd. Amsterdam, Hotel Arena, Club Danserette. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo . Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé.

Enschede, Café Stonewall, Zaterdag Cafe. Leiden, Coc De Kroon, Trans*-café. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Utrecht, Bodytalk, Gratis Koffie/thee/ gebak En Happy Hour. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout.

MEER/MORE VRIJDAG 25 APRIL Deventer, Centrale Bibliotheek (zijingang), Film Met Homo-thema. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. Rotterdam, Café Praag, De Borrel. ZATERDAG 26 APRIL Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 27 APRIL Amstelveen, De Amstelveense Rugby Club, Amsterdam Lowlanders Rugby Training. Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Haarlem, Café Gewoon, Ontmoetingscafé Gewoon Coc. Haarlem, Vvv Haarlem, Fiest Mee Met Coc. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 28 APRIL Eindhoven, Genneperparken, Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. DINSDAG 29 APRIL Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 30 APRIL Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Den Haag, Stichting Buddy Netwerk, Lunch Voor Hiv+. DONDERDAG 1 MEI Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. Leiden, COC, Hiv Café. Rotterdam, COC, Informatie&advies. VRIJDAG 2 MEI Antwerpen, Man Playz, Opening Cruising Area. Deventer, Centrale Bibliotheek (zijingang), Film Met Lesbisch Thema. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Haarlem, Coc Kennemerland, Eetgroep. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 3 MEI Haarlem, Fablo Tennishal, Smashing Coc Indoor Tennistoernooi. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek.


GAY AGENDA


GAY AGENDA

AGENDA

4 MEI TOT 31 MEI 23 MEI T/M 31 MEI: ROZE WEEK ALKMAAR Dit jaar viert Roze Week Alkmaar haar vijfjarig jubileum met het thema ‘Kleur bekennen’, want ‘niet alleen roze, maar alle kleuren tellen mee deze week’, aldus de organisatie. Tijdens de week vinden o.a. een speeddate-avond, een info-avond voor wensouders, een Gaynight bij JT-bioscoop Alkmaar en een roze oecumenische kerkdienst plaats. De week wordt traditiegetrouw afgesloten met de Grachtenparade op 31 mei. Het knallende eindfeest wordt georganiseerd in samenwerking met vrouwenfeest Garbo in 1811 Dance & Drinks. Check voor het actuele, volledige programma http://www.rozeweekalkmaar.nl. This year, Pink Week Alkmaar celebrates it’s fifth anniversary. The organization claims that ‘during this week, not only pink, but all the colors matter equally’. During the week, a large number of ‘pink events’ will be organized throughout the city, amongst which a speed date night and a pink ecumenical celebration. As usual, the week will end with the Canal Parade on the 31st of May. The final party will be organized in collaboration with ‘women party’ Garbo in 1811 Dance & Drinks. For the full, up-to-date program, check out http://www.rozeweekalkmaar.nl.

ZONDAG 4 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, The Warehouse, Nightshift. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. Tilburg, Cafe De Wijn , Dauwtrappen. MAANDAG 5 MEI Amsterdam, Homomonument, Bevrijdingsdag. DINSDAG 6 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 2 For 1. WOENSDAG 7 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. DONDERDAG 8 MEI Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, The Warehouse, Poplounge. VRIJDAG 9 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, Vieze Meid Xl. Amsterdam, The Warehouse, Releaze. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Den Haag, De Supermarkt, Blush. ZATERDAG 10 MEI Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, The Warehouse, Deviate. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Arnhem, Café Xtra, Entre Vous. Den Haag, Bastacafe, Lnbi: Lentefeest Lollipop Party. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. ZONDAG 11 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, The Warehouse, Nightshift. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 13 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 2 For 1. WOENSDAG 14 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. DONDERDAG 15 MEI Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, The Warehouse, Poplounge. VRIJDAG 16 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, Sjaniekwa. Amsterdam, The Warehouse, Releaze. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Brussel, Fuse Club, La Demence - Proud. Gent, Tijuana, Rendez Vous? ZATERDAG 17 MEI Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, The Warehouse, Deviate. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Arnhem, Café Xtra, Entre Vous. Brussel, Beurs, Pride4every1. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. Utrecht, Tivoli Oudegracht, Pann Sweet Goodbye. 38

ZONDAG 18 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, The Warehouse, Nightshift. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 20 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 2 For 1. WOENSDAG 21 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. DONDERDAG 22 MEI Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, The Warehouse, Poplounge. VRIJDAG 23 MEI Amsterdam, Club Air, Vieze Poezendek. Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, Room Service. Amsterdam, The Warehouse, Releaze. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. ZATERDAG 24 MEI Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, The Warehouse, Deviate. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Arnhem, Café Xtra, Entre Vous. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. ZONDAG 25 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, The Warehouse, Nightshift. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 27 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 2 For 1. WOENSDAG 28 MEI Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. DONDERDAG 29 MEI Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, The Warehouse, Poplounge. VRIJDAG 30 MEI Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, The Cuckoo’s Nest, Black Body Rubber Only Party. Amsterdam, The Warehouse, Releaze. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Den Haag, The Penthouse, Popcake. Nijmegen, Café Mets, Flashdance 30+. Venlo, Boogaloo, 90’s Request Avond. ZATERDAG 31 MEI Amsterdam, Eagle Amsterdam, Mister Leather 2014 Verkiezing / Playgrounds. Rotterdam, COC, Marlene, Women Only. Tilburg, Cafe De Wijn, Festival Van Het Levenslied.

ZONDAG 4 MEI Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, Argos, Ncadam Nudeclub Amsterdam. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Dirty Dicks, Fist Factory. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing

Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Den Haag, Bastacafé, Zilveruitje. Deventer, Face It, Zondagavondcafé. Enschede, Café Stonewall, Zondags Cafe. Rotterdam, COC, Ooxo! Rotterdam, Themoodsbar, Underwear&naked. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Utrecht, Bodytalk, Happy Hour. MAANDAG 5 MEI Amsterdam, Café Same Place, Men Only Sexparty. Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 6 MEI Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Gent, A-pl+ss, Go Axel Hirsoux! Nijmegen, Café Mets, Gay Jongeren Borrel. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On... WOENSDAG 7 MEI Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 8 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Young Eagle. Amsterdam, Prik, Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage. Enschede, Café Stonewall, Donderdagavond Cafe. Gent, A-pluss, 2e Halve Finale Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 9 MEI Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Antwerpen, The Boots, Fetish / Cruising Night. Enschede, Café Stonewall, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Café De Flierefluiter, Op Weg Naar Het Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, Incognito. Rotterdam, Café Praag, Coc Open.

ZATERDAG 10 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, Danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd. Amsterdam, Prik, Songfestivalparty! Amsterdam, Spijkerbar, Bingo. Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Face It, Zaterdagmiddagcafé. Enschede, Café Stonewall, Zaterdag Cafe. Gent, A-pluss, Songfestival Op Groot Scherm! Groningen, Café Ons Moeke, Bingo. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Utrecht, Bodytalk, Happy Hour. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 11 MEI Almere, Den Enghel, Jazz & Easy Listening. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Dirty Dicks, Naked Darkcruising. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Queen’s Head, Netherbears. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Deventer, Face It, Zondagavondcafé. Enschede, Café Stonewall, Zondags Cafe. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear&naked. Rotterdam, COC, Jong & Out. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn , 1001 Nacht. Utrecht, Bodytalk, Gratis Koffie/thee/ gebak En Happy Hour. MAANDAG 12 MEI Amsterdam, Café Same Place, Men Only Sexparty Sameplace. Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 13 MEI Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On... WOENSDAG 14 MEI Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo. Amsterdam, Taboo, Tabitha’s Fabulous Cocktail Wednesday! Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 15 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Young Eagle. Amsterdam, Prik, Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage.


GAY AGENDA

Enschede, Café Stonewall, Donderdag Avond Cafe. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. Venlo, Boogaloo, Transgender Avond. VRIJDAG 16 MEI Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Antwerpen, The Boots, Fetish / Cruising Night. Enschede, Café Stonewall, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Café De Flierefluiter, Op Weg Naar Het Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, Naked. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. ZATERDAG 17 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, Danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd . Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo . Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Face It, Zaterdagmiddagcafé. Enschede, Café Stonewall, Zaterdag Cafe. Rotterdam, Sissi, Asians And Their Friends. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Utrecht, Bodytalk, Happy Hour. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 18 MEI Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, Café Same Place, Gay S/m. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Warehouse, Horsemen And Knights. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Den Haag, Bastacafé, Zilveruitje. Deventer, Face It, Zondagavondcafé. Enschede, Café Stonewall, Zondags Cafe. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear&naked. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Goed Fout Feest. Utrecht, Bodytalk, Happy Hour. MAANDAG 19 MEI Amsterdam, Café Same Place, Men Only Sexparty. Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 20 MEI Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 21 MEI Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 22 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Young Eagle. Amsterdam, Prik, Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage. Enschede, Café Stonewall, Donderdagavondcafé. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Café Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 23 MEI Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj.

Antwerpen, Que Pasa, Locura. Antwerpen, The Boots, Fetish / Cruising Night. Enschede, Café Stonewall, Vrijdag Avond Cafe. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Op Weg Naar Het Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, Full Fetish. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. ZATERDAG 24 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, Danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo. Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Den Haag, Bastacafe, Jong & Out. Deventer, Face It, Zaterdagmiddagcafé. Enschede, Café Stonewall, Zaterdag Cafe. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Utrecht, Bodytalk, Happy Hour. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 25 MEI Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Prik Karaoke! Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Queen’s Head, Netherbears. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Den Haag, Bastacafe, Ooxo. Deventer, Coc-café Face It, Ladies Lounge. Enschede, Café Stonewall, Zondags Cafe. Leiden, Coc Leiden, Sunday Times. Rotterdam, COC, Zondagmiddagsalon. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear&naked. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Ibiza Party. Utrecht, Bodytalk, Gratis Koffie/thee/ gebak En Happy Hour. MAANDAG 26 MEI Amsterdam, Café Same Place, Men Only Sexparty Sameplace. Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 27 MEI Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On... WOENSDAG 28 MEI Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Tabitha’s Fabulous Cocktail Wednesday! Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 29 MEI Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Dirty Dicks, Golden Shower. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Young Eagle. Amsterdam, Prik, Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Enschede, Café Stonewall, Donderdag Avond Cafe. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe De Wijn, Dag Van Het Levenslied. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 30 MEI Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Café Rouge, Valerie Fladdert Door Showbizzland. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Hardon Fetish Pride Edition. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj.

Antwerpen, Que Pasa, Locura. Antwerpen, The Boots, Fetish / Cruising Night. Bergen Op Zoom, Cafe ‘t Slik, Getpink : Summer Edition. Deventer, Face It, Vrijdag Afterfilmcafé. Enschede, Café Stonewall, Vrijdag Avond Cafe. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Op Weg Naar Het Songfestival. Rotterdam, Themoodsbar, Twinks Only.... Rotterdam, Café Praag, Coc Open. Rotterdam, COC, Hiv-eetcafé.

MEER/MORE ZONDAG 4 MEI Amstelveen, De Amstelveense Rugby Club, Amsterdam Lowlanders Rugby Training. Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Amsterdam, Homomonument, Dodenherdenking. Antwerpen, Speelplein Vlaamsekaai, Mountainbike (initiatie). Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 5 MEI Eindhoven, Genneperparken, Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. DINSDAG 6 MEI Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. Rotterdam, Lantarenvenster, Gay Film Night. WOENSDAG 7 MEI Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Den Haag, Stichting Buddy Netwerk, Lunch Voor Hiv+. DONDERDAG 8 MEI Amsterdam, Coffeemania, Pink Nieuw West Borrel. Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. Haarlem, Wijkcentrum Binnensteeds, Roze Salon 55+. Rotterdam, Coc Rotterdam Eo, Informatie&advies. VRIJDAG 9 MEI Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 10 MEI Antwerpen, De Nieuwe Vrede, Wel In Je Vel! Gezondheidsdag Voor Holebi’s En Transgenders. Haarlem, Bert’s Kookgarage, Film & Diner. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 11 MEI Amstelveen, De Amstelveense Rugby Club, Amsterdam Lowlanders Rugby Training. Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Den Haag, Bastacafé, Internationale Roze Kerk. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. Rotterdam, Coc Rotterdam Eo, Transcafé. MAANDAG 12 MEI Eindhoven, Genneperparken , Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. DINSDAG 13 MEI Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 14 MEI Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Den Haag, Stichting Buddy Netwerk, Lunch Voor Hiv+.

DONDERDAG 15 MEI Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. Rotterdam, COC, Informatie&advies. VRIJDAG 16 MEI Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 17 MEI Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 18 MEI Amstelveen, De Amstelveense Rugby Club, Amsterdam Lowlanders Rugby Training. Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. Venlo, Boogaloo, Rainbow Cafe. MAANDAG 19 MEI Eindhoven, Genneperparken , Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. DINSDAG 20 MEI Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 21 MEI Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Den Haag, Stichting Buddy Netwerk, Lunch Voor Hiv+. Leiden, De Twee Spieghels, Unplugged. DONDERDAG 22 MEI Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. Rotterdam, COC, Informatie&advies. VRIJDAG 23 MEI Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 24 MEI Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 25 MEI Amstelveen, De Amstelveense Rugby Club, Amsterdam Lowlanders Rugby Training. Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Haarlem, Café Gewoon, Ontmoetingscafé Gewoon Coc. Haarlem, Vvv Haarlem, Fiest Mee Met Coc. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. Rotterdam, Coc Rotterdam Eo, Transcafé. MAANDAG 26 MEI Eindhoven, Genneperparken , Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. DINSDAG 27 MEI Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 28 MEI Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Den Haag, Stichting Buddy Netwerk, Lunch Voor Hiv+. DONDERDAG 29 MEI Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. Rotterdam, COC, Informatie&advies. VRIJDAG 30 MEI Deventer, Centrale Bibliotheek (zijingang), Film Met Homo-thema. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. Rotterdam, Café Praag, De Borrel.

39


GOING AMSTERDAM / WELCOME Quentin Hotel 25 Leidsekade 89 +31206262187 http://quentinamsterdam.com/ The Golden Bear 26 Kerkstraat 37 +31206244785 http://www.goldenbear.nl (Daily from 8am-10pm)

p43

TOURIST OFFICE Pink Point 10 Westermarkt +31204281070 http://www.pinkpoint.org (Daily from 10am-6pm)

LUNCHROOMS De Taart van m'n Tante 27 Ferdinand Bolstraat 10 +31207764600 http://www.detaart.com (Daily from 10am-6pm)

ORGANIZATIONS p43

07

64

Amsterdam Leather Pride 28 Postbus 2782 COC Amsterdam 29 Rozenstraat 8-14 +31206263087 http://www.cocamsterdam.nl COC Nederland 30 Nieuwe Herengracht 49 +31206234596 http://www.coc.nl

08

De Zóciëteit 31 Nieuwezijds Voorburgwal 282a +31610158626 http://www.zocieteit.nl (Fri. from 8pm-11pm)

Donderdagavond Eet Club (DEC) 32 Postbus 3213 http://www. donderdagavondeetclub.nl EduDivers 33 Nieuwezijds Voorburgwal 21-3 +31204288073 http://www.edudivers.nl

BARS

CLUBS

www.homopsycholoog.nl (Mon. - Fri. from 9am-9pm)

Evangelische Roze Vieringen 34 Keizersgracht 566 +31206990850 http://www.erv-amsterdam.nl

Café Same Place 01 Nassaukade 120 +31204751981 http://www.sameplace.nl

Club Church 08 Kerkstraat 52 +31204210392 http://www.clubchurch.nl

(Fri. - Sat. from 10pm-3am, Sun. from 5pm-10pm, Mon. from 8pm-1am, Tue. - Thu. from 9pm-1am)

(Sun. from 4pm-4am, Tue. - Wed. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 10pm-5am)

Relatietherapeut drs Marcel Holtslag 16 Piet Heinkade 145 +31206712140 http://www.marcelholtslag.nl

Gay & Lesbian Switchboard 30 Nieuwe Herengracht 49 +31206236565 http://www.switchboard.nl

Mankind 02 Weteringstraat 60 +31206384755 http://www.mankind.nl

De Trut 09 Bilderdijkstraat 165-E http://www.trutfonds.nl/ TRUT_HOME.html

(Mon. - Sat. from noon-11pm)

Every Sunday from 10pm-3am)

Saarein 03 Elandsstraat 119 +31206234901 http://www.saarein.info/ (Mon. - Thu. from 4pm-1am, Fri. Sun. from noon-1am)

Spijkerbar 04 Kerkstraat 4 +31206205919 http://www.spijkerbar.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

WELLNESS Cuts & Curls 05 Korte Leidsedwarsstraat 74 +31206246881 http://www.cutsandcurls.com (Tue. - Fri. from 9:30am-8pm, Sat. from 7am-noon)

Profiles Hair & Body Spa 06 Spuistraat 330 +31206276337 http://www. proleshairbodyspa.nl (Sun., Tue., Thu. from 9am-6pm, Mon., Wed. from 9am-9pm, Fri. from 9am-5:30pm, Sat. from noon-5pm)

Thermos Beautysalon 07 Raamdwarsstraat 5 +31206239158 http://www.thermos.nl (Sun. from 2pm-8pm, Mon. - Sat. from 1pm-8pm)

EVENT ORGANISER Homomonument 10 Westermarkt +31624743350 http://www.homomonument.nl Stichting Amsterdam Gay Pride 11 Korte Leidsedwarsstraat 12 www.amsterdamgaypride.org

GALLERIES CNCPT13 12 Prinsengracht 266 +31207527338 http://www.cncpt13.com

Soa Aids Nederland 17 Keizersgracht 392 +31206262669 http://www.soa.nl The Natural Health Company 18 Vijzelstraat 1 +31206244533 http://www.tnhc.nl (Sun. from noon-6pm, Mon. - Wed. from 10am-6:30pm, Thu. from 10am9pm, Fri. - Sat. from 10am-6:30pm)

HOTEL/SHORTSTAY Chic and Basic 19 Herengracht 13-19 +31205222345 http://www.chicandbasic.com/ ned/hotel_amsterdam/ Chico's Guesthouse 20 St. Willibrordusstraat 77 +31615353056

(Mon., Wed., Fri. from 2pm-6pm)

IHLIA 35 Oosterdoksstraat 110 +31205230837 http://www.ihlia.nl (Mon. - Fri. from noon-5pm, Sat. from 1pm-5pm)

Transgender Netwerk Nederland 43 Rhijnspoorplein 26 +31205739427 http://www. transgendernetwerk.nl

http://www.dom-shop.com

MEDIA

Out of the Closet 62 Jodenbreestraat 158 +31206203055 http://www.outofthecloset.org

Duizendpoot Gay Advertising 44 Spuistraat 44 +31204282123 http://www.dpcommunications.com Gay Group 45 Keizersgracht 205 +31204215741 http://www.gaymedia.nl Gay International Press (Gay News) 46 Postbus 76609 +31206791556 http://www.gay-news.com MVS Gay Station 47 Wibautstraat 150 +31650682298 http://www.mvs.nl Stichting OUT Media 45 Keizersgracht 205 +31207881365 http://www.outmedia.nl Winq Media BV 48 Postbus 3291 +31203053825 http://www.winq.com Zij aan Zij 49 Postbus 14508 +31202215276 http://www.zijaanzij.nl

RESTAURANTS 't Sluisje 50 Torensteeg 1 +31206240813 http://www.sluisje.nl (Sun. from 6pm-1am, Thu. from 7pm1am, Fri. - Sat. from 6pm-3am)

(Daily from 6pm-10pm)

Krua Thai Classic 53 Staalstraat 22 +31206229533 http://www.kruathai.nl (Daily from 5pm-10:30pm)

Ristorante Italiano Fiorentino 54 Overtoom 125 +31206183272 http://www. ristoranteorentino.nl (Fri. - Sun. from 5:30pm-11:30pm, Mon. - Thu. from 6pm-10:30pm)

Stichting Gay Business Amsterdam 37 Lijnbaansgracht 210h +31206208807 http://www.amsterdampride.nl

(Daily from 10:30am-10:30pm)

The Pantry 55 Leidsekruisstraat 21 +31206200922 http://www.thepantry.nl Warie's Thai Food 56 Rozengracht 235 +31206223638 http://www.wariesthaifood.nl (Daily from 3pm-10pm)

RETAIL Black Body 57 Kerkstraat 173 +31206262553 http://www.blackbody.nl

HEALTH

Stichting Pera 40 Weteringschans 6-8 +31206268790 http://www.clubpera.nl/

Blue & White 58 Ceintuurbaan 248 +31206101741 http://www.blue-white.nl

Hiv Vereniging Nederland 14 Eerste Helmerstraat 17B-3 +31206892577 http://www.hivnet.org

Hotel Amistad 23 Kerkstraat 42 +31206248074 http://www.amistad.nl

Stichting Safe Service 41 Rozenstraat 8 +31206233794 http://www.safeservice.nl

(Mon. - Fri. from 10:30am-6:30pm, Sat. from noon-6:30pm, Sun. closed)

(Mon., Tue., Thu., Fri. from 2pm10pm)

Psychotherapeut Dr. Thijs Maasen 15 Hartenstraat 31 +31206387321

ITC Hotel 24 Prinsengracht 1051 +31206230230 http://www.itc-hotel.com (Daily from 10am-11pm)

Stichting Secret Garden 42 Nieuwe Herengracht 20 +31207786120 http://www. stichtingsecretgarden.nl

SAUNA Thermos Sauna 64 Raamstraat 33 +31206239158 http://www.thermos.nl (Daily from noon-8am)

SERVICES Connecting Differences 65 Gerard Doustraat 138C +31206626309 http://connectingdifferences.nl Michael's Boys Escorts 66 Vondelkerkstraat 15-hs +31206181824 www.michaelsboysescorts.com Roze Uitvaart 67 Utrechtsedwarsstraat 85-C +31207712997 http://www.rozeuitvaart.nl 24 uur per dag

SPORTS ARC Amsterdam Lowlanders 68 Sportlaan 23 +31613452939 http://www. amsterdamlowlanders.com

European Gay & Lesbian Sport Federation 70 Meeuwenlaan 41 http://www.eglsf.info

Freeland Hotel 22 Marnixstraat 386 +31206227511 http://www.hotelfreeland.com (Daily from 7am-11pm)

(Wed. - Sat. from noon-6pm)

Hemelse Modder 52 Oude Waal 11 +31206243203 http://www.hemelsemodder.nl

Stichting OndersteBoven 39 Rietlandpark 39 +31206815927 http://www. stichtingondersteboven.nl

Go Gallery 13 Prinsengracht 64 +31204229580 http://www.gogallery.nl/

Robin & Rik 63 Runstraat 30 +31206278924

DGLA 69 Stadionkade 150 +31206795987 http://www.dgla.nl

Clemens Hotel 21 Raadhuisstraat 39 +31206246089 http://www.clemenshotel.nl

(Daily from noon-6pm)

(Sun. from noon-6pm, Mon. - Sat. from 10am-7pm)

Eetcafé 100% Zuidoost 51 Bijlmerplen 367a +31206912593 http://www.eetcafezuidoost.nl/

Stichting Dignity Nederland 36 Maranathakerk, Hunsestraat 85 +31206183164 http://www.dignitynederland.nl

Stichting Hartjesdagen 38 Prins Hendrikkade 53 +31614430451 www.stichtinghartjesdagen.nl

(Daily from 11am-8pm)

Dusedo 61 Moezelhavenweg 49-53 +31206260702 http://www.dusedo.com

(Mon. - Thu. from 11am-7pm, closed on Sunday)

Bronx 59 Kerkstraat 53-55 +31206231548 http://www.bronx1976.com (Daily from 10am-10pm)

Dom 60 Spuistraat 281 a-c +31204285544

Gay Forcing Bridge 71 Roelof Hartplein 2a +31206629497 http://www.gayforcing.nl Gay Union Through Sports (GUTS) 70 Meeuwenlaan 41 +31206362932

STUDENTS' ASSOCIATIONS A.S.V.Gay 72 nieuwe nieuwstraat 20 0619466220 http://www.asvgay.nl Gryphus 73 De Boelelaan 1105 http://www.vu.nl/ homonetwerk Stichting UvA Pride 74 Nieuwe Achtergracht 170 http://www.uvapride.nl


GOING AMSTERDAM Reguliers/Amstel

Warmoes/Zeedijk

13 21

29 17

14 05

12

18

17

21 22

4 28

15

10

8

20

24 23

01

7

9

6

11 03

27

15

25

16

19

23 05

12

04

08

06 10

07 25

16 19

02 01

03

07

13 11

09

24

19

22

BARS

CINEMA

Argos 01 Warmoesstraat 95 +31206226595

Le Salon 13 Nieuwendijk 22 +31206226565 www.lesalonamsterdam.nl

(Sun. from 3pm-3am, Mon. - Thu. from 10pm-3am, Fri. - Sat. from 3pm-4am)

Café Bordó 02 Nieuwe Nieuwstraat 20 +31654646007 (Wed. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-1am, Sun. from 4pm-1am)

Café 't Mandje 03 Zeedijk 63 +31206225375 http://www.cafetmandje.nl (Sun. from 2pm-1am, Tue. - Wed. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 2pm-3am)

Café De Barderij 04 Zeedijk 14 +31204205132 http://www.barderij.com (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

Cuckoo's Nest 05 Nieuwezijds Kolk 6 +31206271752 http://www.cuckoosnest.nl (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-2am)

De Engel van Amsterdam 06 Zeedijk 21 +31204276381 www.engelvanamsterdam.nl (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-3am)

Dirty Dicks 07 Warmoesstraat 86 www.dirtydicksamsterdam.com (Sun. - Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

Eagle Amsterdam 08 Warmoesstraat 90 www.theeagleamsterdam.com (Sun. from 10pm-3am, Mon. from 10pm-4am, Tue. - Thu. from 10pm3am, Fri. - Sat. from 10pm-5am)

Getto 09 Warmoesstraat 51 +31204215151 http://www.getto.nl

(Daily from 10am-11:30pm)

CLUBS Boysclub 21 14 Spuistraat 21 +31206228828 http://www.boysclub21.nl (Sun. - Thu. from 3pm-1am, Fri. - Sat. from 3pm-2am)

The Warehouse 15 Warmoesstraat 96 (Sun., Thu. from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

HOTEL/SHORTSTAY Anco Hotel 16 Oudezijds Voorburgwal 55 +31206241126 http://www.ancohotel.nl

TOURIST OFFICE GayTIC 17 Spuistraat 44 +31203301461 http://www.gaytic.nl (Sun. from noon-6pm, Mon. - Sat. from 11am-6pm)

RESTAURANTS Eetcafé de Spaanse Ruiter 18 Nieuwezijds Voorburgwal 90 +31206249857 http://www. genevergenootschap.nl/ Erkende_cafes/caf_de_ spaanse_ruiter.php (Sun. - Thu. from 9am-1am, Fri. - Sat. from 9am-3am)

Restaurant Looks 19 Binnen Bantammerstraat 5-7 +31203200949 www.restaurantlooks.com (Mon. - Sat. from 6pm-1am)

(Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-2am)

RETAIL

Prik 10 Spuistraat 109 +31203200002 http://www.prikamsterdam.nl

Adonis 20 Warmoesstraat 92 +31206272959

(Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

The Queen's Head 11 Zeedijk 20 +31204202475 http://www.queenhead.com (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

The Web 12 St. Jacobsstraat 6 +31206236758 www.thewebamsterdam.com (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-2am)

Alfa Blue 21 Nieuwendijk 26 +31206271664 http://www.alfablue.com (Daily from 9am-10pm)

Amsterdam Gay Zone 14 Spuistraat 21 +31206258797 (Daily from 11am-11pm)

Boekhandel Vrolijk B.V. 22 Paleisstraat 135 http://www.vrolijk.nu (Open daily from 1pm-5pm)

Condomerie 23 Warmoesstraat 141 +31206274174

http://condomerie.com (Mon. - Sat. from 11am-6pm)

Drake's of L.A. 24 Damrak 61 +31206279544 http://www.drakesdirect.com (Daily from 9am-midnight)

ES Collection 25 Zeedijk 61 +31203301770 http://www. escollectionamsterdam.com

BARS

+31207753963 http://www.taboobar.nl

RETAIL

Amstel Fifty Four 01 Amstel 54 +31206234254 http://www.amstelftyfour.nl

(Sun. - Thu. from 5pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

Artem Bodywear 22 Reguliersdwarsstraat 39 +31203205270 www.artembodywear.com

(Sun. - Thu. from 4pm-1am, Sat. Sun. from 4pm-3am)

Café Chez René 02 Amstel 50 +31204203388 http://www.chez-rene.nl

(Sun. from 2pm-6pm, Mon. - Fri. from noon-8pm, Sat. from noon-6pm)

(Sun. - Thu. from 6pm-3am, Fri. - Sat. from 6pm-4am)

Gays&Gadgets 17 Spuistraat 44 +31203301461 www.gaysandgadgets.com

Café het Dwarsliggertje 03 Reguliersdwarsstraat 105 +31631552614 http://www.hetdwarsliggertje. nl

(Sun. from noon-7pm, Mon. - Sat. from 11am-7pm)

Mister B Leather & Rubber bv 26 Warmoesstraat 89 +31207883060 http://www.mrb.nl (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Wed. from 10:30am-7pm, Thu. from 10:30am-9pm, Fri. from 10:30am-7pm, Sat. from 11am-6pm)

RoB Amsterdam flagship store 27 Warmoesstraat 71 +31206243807 http://www.rob.eu (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Sat. from 11am-7pm)

Underground Fetish 17 Spuistraat 44 www.underground-fetish.nl

SAUNA Sauna Damrak 28 Damrak 54 +31206226012 http://www.saunadamrak.com (Sat.-Tue. noon-9pm, Wed.-Thu. noon-midnight)

Sauna Nieuwezijds 29 Nieuwezijds Armsteeg 95 www.saunanieuwezijds.nl (Mon.-Thu. noon-8am, open non-stop from Fri. noon - Mon. 8am)

(Mon. - Wed. from 5pm-1am, Thu. from 2pm-1am, Fri. - Sat. from 2pm3am, Sun. from 2pm-1am)

Café Rouge 04 Amstel 60 +31203542695 http://www. caferougeamsterdam.nl (Sun., Wed., Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-3am)

Café Soho 05 Reguliersdwarsstraat 36 +31204223312 http://www.cafe-soho.nl

Vivelavie 13 Amstelstraat 7 +31206240114 http://www.vivelavie.net (Sun. - Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 6pm-4am)

B1 23 Reguliersbreestraat 4 +31206239546 http://www.b1sex.nl

WELLNESS

(Sun. from noon-11pm, Mon. - Sat. from 9:30am-11pm)

El Encanto Hairsalon 14 Reguliersdwarsstraat 33 +31203319142 www.elencantohairsalon.nl (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Tue. from noon-6pm, Wed. - Sat. from noon-8pm)

Hot Heads 15 Reguliersdwarsstraat 4 +31206268075 (Mon. - Wed. from 11am-6pm, Thu. from 11am-9pm, Fri. - Sat. from 11am-6pm)

CLUBS Club NYX 07 Reguliersdwarsstraat 42 Thu. from 11pm-4am Fri. - Sat. from 11pm-5am

(Sun., Wed. - Thu. from 7pm-3am, Fri. - Sat. from 7pm-4am)

COFFEESHOPS

Entre Nous 06 Halvemaansteeg 14 +31206231700 http://cafe-entrenous.nl/

Betty TOO! 16 Reguliersdwarsstraat 29 +31629063267 http://www.bettytoo.com

(Sun. - Thu. from 9pm-3am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

Exit Après Chique Café 07 Reguliersdwarsstraat 42 (Sun. from 8pm-4am, Wed. - Thu. from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

Hot Spot Cafe 08 Amstel 102 +31651989196 http://www.hotspot-cafe.nl (Sun., Tue. - Thu. from 8pm-3am, Mon. from 9pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Lellebel 09 Utrechtsestraat 4 +31204275139 http://www.lellebel.nl (Sun. - Thu. from 8pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Montmartre 10 Halvemaansteeg 17 +31206207622 http://www.cafemontmartre.nl (Sun. from 5pm-3am, Mon. from 8pm-11pm, Tue. - Sat. from 5pm-3am)

Reality Bar 11 Reguliersdwarsstraat 129 +31206393012 (Sun. - Thu. from 8pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Taboo 12 Reguliersdwarsstraat 45

(Mon. - Thu. from 3pm-midnight, Fri. - Sun. from 10am-midnight)

The Otherside 17 Reguliersdwarsstraat 6 +31206255541 http://www.theotherside.nl (Daily from 11am-1am)

LUNCHROOMS Downtown 18 Reguliersdwarsstraat 31 +31206229958 www.lunchroomdowntown.nl (Daily from 11am-9pm)

RESTAURANTS Garlic Queen 19 Reguliersdwarsstraat 27 +31204226426 http://www.garlicqueen.nl (Wed. - Sun. from 5pm-11pm)

La Margarita 20 Reguliersdwarsstraat 47-49 +31206230707 http://www.lamargarita.nl (Daily from 5pm-11pm)

Restaurant Saturnino 21 Reguliersdwarsstraat 3-5 +31206390102 http://www.saturnino.nl (Daily from noon-11:30pm)

Man talk 22 Reguliersdwarsstraat 39 +31206272525 (Mon. from 1pm-6pm, Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. from 10am9pm, Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

Rufskin Amsterdam 24 Reguliersdwarsstraat 54 +31206200129 www.rufskin-amsterdam.nl (Daily from noon-7pm, closed on Tuesday)

The Shirtshop 25 Reguliersdwarsstraat 64 +31204232088 http://www. shirtshopamsterdam.nl (Daily from 1pm-7pm)


GOING ANTWERP / WELCOME

10

07

14 04

25

13 06 27 35

37

03 09

23

30

31

15

29

01 21 34

02

20

33 18

08

16 17

BARS Bonaparte 01 Grote Markt 21 +3232319626 http://www.bonaparte.be (Sun. from 2pm-midnight, Tue. - Sat. from 8pm-midnight)

Café DeLux 02 Melkmarkt 18 +3232321766 http://www.cafedelux.be (Daily from 11am-2am)

Café Strange 03 Dambruggestraat 161 +32474424901 http://www.cafe-strange.be Club Random 04 Geulincxstraat 28 +32495755011 http://www.club-random.be Den Draak 05 Draakplaats 1 +3232905304 http://www.dendraak.be

Redstarkafee 10 Van Schoonbekeplein 9 +3237778099 http://www.redstarkafee.be/ (Wed. - Sun. from 2pm-midnight)

Twilight 11 Nieuwstad 4 +32 3 233 25 85 (Sun. from 8am-8pm, Wed.-Fri. from noon-midnight, Sat. from 8am-2am)

WELLNESS CorpoSano 12 Mechelsesteenweg 104 +3236632039 http://www.corposano.be (Closed on Sunday)

CLUBS Red&Blue 13 Lange Schipperskapelstraat 11-13 +3232130555 http://www.redandblue.be

(Open daily from noon)

(Thu. - Sun. from 11pm-7am)

Hessenhuis 06 Falconrui 59 +3232311356 http://www.hessenhuis.com

The Boots 14 Van Aerdtstraat 22 +32476497931 http://www.the-boots.com

(Mon. - Wed. from 11am-2am, Thu. from 11am-3am, Fri. from 11am-4am, Sat. from 4pm-4am, Sun. from 4pm-2am)

Oink Oink Bar 07 Van Schoonbekeplein 3 +3234855440 http://www.oinkclub.com/ (Sun. - Thu. from 9pm-3am)

Popi Café 08 Plantinkaai 11-12 +3232316131 http://www.popi.be (Sat. - Sun. from 11am-midnight, Mon. - Fri. from 2pm-midnight)

Que Pasa 09 Lange Koepoortstraat 1 http://www.cafe-que-pasa.be

22

36

(Fri. from 10:30-4am, Sat. from 10:305am, Sun. from 5pm-3am)

The Kinky's 15 Lange Beeldekensstraat 10 +3232950640 http://www.kinkys.be (Mon. from 7pm-3am, Tue. - Thu. from 2pm-2am, Fri. from 7pm-3am)

HEALTH AA-holebigroep 'De Eerste' 05 Draakplaats 1 +3232268715 Boysproject 16 Appelmansstraat 12 +3232939590 http://www.boysproject.be

Helpcenter-ITG 17 Sint-Andriesstraat 7 +3232160288 http://www.helpcenteritg.be Sensoa 18 F. Rooseveltplaats 12 +3232386868 http://www.sensoa.be

ORGANIZATIONS 't Kwadraat | Holebi-ouders 05 Draakplaats 1 http://www.tkwadraat.be Atthis 19 Geuzenstraat 27 http://www.atthis.be Dubbelzinnig praatgroep biseksualiteit 05 Draakplaats 1 http://www.dubbel-zinnig.be Enig Verschil 05 Draakplaats 1 http://www.enigverschil.be Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen 05 Draakplaats 1 +3232880084 http://www.hetrozehuis.be Holebi40plus 05 Draakplaats 1 +32492715708 Mangho (Man, Getrouwd en Homo) 05 Draakplaats 1 +32496166366 http://www.mangho.be Pimpernel40plus 05 Draakplaats 1 +3232189756 www.pimpernel40plus.be Shouf Shouf 05 Draakplaats 1 +32499705007 http://www.shouf-shouf.be

11

26

05

Vlaamse Genderkring 05 Draakplaats 1 http://www. vlaamsegenderkring.be

Reload 29 Korte Winkelstraat 11 +32475964284 www.reloadantwerpen.be

TRAVEL AGENCY

LUNCH tuesday till friday 12:00 - 14:00 Kitchen closed at 21:30

Gay Planet Holidays 20 Orgelstraat 6 +3232310827 www.gayplanetholidays.com

Sjalot en Schanul 30 Oude Beurs 12 +3232338875 http://sjalotenschanul.be

(Mon. - Fri. from 9:30am-6pm)

RESTAURANTS 't Braboke 21 Grote Markt 18 +3232263616 Bourla 22 Graanmarkt 7 +3232018339 http://www.bourla.be (Mon. - Thu. from 11am-midnight, Fri. - Sat. from 11am-1am)

Café Confituur 23 Minderbroedersrui 38 +3232943950 (Wed. - Sun. from 11am-midnight)

Mask-ara 24 Jozef Reusenslei 17 http://www.mask-ara.be/ Monkey King 25 Lange Dijkstraat 12 +3232263811 http://www.monkeyking.be Othello 26 Oude Vaartplaats 28 +3232266015 Padi Asianfood Gallery 27 Koolkaai 9A +3232251446 (Mon. - Sat. from 6pm-11pm)

Publique 28 Graaf van Egmontstraat 2 +3232372595 http://www.publiquerestaurant.be (Daily from 9am-11pm)

(Thu. - Mon. from 5pm-10pm, closed on Tuesday and Wednesday)

RETAIL Boekhandel 't Verschil 31 Minderbroedersrui 33 +3232260804 http://www.verschil.be (Sun. from 1pm-6pm, Wed. - Sat. from 11am-6pm)

De Onderkant 31 Minderbroedersrui 33 +3232260804 http://www.onderkant.be (Sun. from 2pm-6pm, Wed. - Sat. from 11am-6pm)

Erotische verbeelding 32 Kloosterstraat 165 +3232268950 http://www. erotischeverbeelding.be (Mon. - Sat. from 11am-6pm)

Gay Ron 33 Van Wesenbekestraat 54 +3232340443 http://www.gayron.be (Sat. - Sun. from 2pm-10pm, Mon. Fri. from noon-10pm)

Man Playz 34 Sint-Jacobsmarkt 75 +3237707393 http://www.manplayz.be/ (Mon. - Fri. from 2pm-10am)

Plan B 35 Klapdorp 54-56 +3232337393 (Sun. from noon-6pm, Thu. from

noon-8pm, Fri. from noon-9pm, Sat. from noon-8pm)

Roxy - Piercings and jewellery 36 Kammenstraat 68 +3232328289 http://www.roxy-shop.be (Mon. - Fri. from 10am-6pm, Sat. from noon-6pm)

Toys 4 Boys 37 Nosestraat 6 +3232320827 www.toys4boysleather.com (Thu. - Sat. from 11am-8pm,Sun. from 2pm-5pm )

SPORTS Active Company 05 Draakplaats 1 +32477510305 http://www.activecompany.be


HAARLEM

13

ROTTERDAM

GOING ROTTERDAM / HAARLEM

10 19

02

01 03

08

15

06 04

06

11

02 05

03

01 16 12

BARS

WELLNESS

RETAIL

BARS

CINEMA

RESTAURANTS

Bar de Regenboog 01 Van Oldenbarneveldstraat 148a +31634569724 www.regenboog-rotterdam.nl

Gay Massage Rotterdam 08 Heemraadsplein 10a +31639629429 www.gaymassage-brian.eu

GayToys 15 Keerweer 10 +31104113522 http://www.gaytoys.nl

Gay Café Wilsons 01 Gedempte Raamgracht 78 +31235325854 http://www.wilsons.nl

Roxy 03 Kleine Houtstraat 77zw +31235325139 www.roxyseksbioscoop.nl

Restaurant Subliem 05 Kleine Houtstraat 44 +31235510590 www.restaurantsubliem.nl

(Sun. from 5pm-11pm, Mon., Wed. from 8pm-1am, Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

(Daily from noon-midnight)

(Tue. - Sun. from 4:30pm-midnight)

(Closed on Mondays and Tuesdays)

Café KeerWeer 02 Keerweer 14 +31104131217 http://www.keerweer.nl (Mon. - Thu. from 4pm-6am, Fri. Sun. from 3pm-6am)

Café Strano 03 Van Oldenbarneveldstraat 154 +31104125811 http://www.cafestrano.nl (Sun. from 4pm-4am, Mon. - Wed. from 4pm-2am, Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-6am)

Cafe De Flierefluiter 04 Schiedamsedijk 9A www.gaycafe-de-iereuiter.nl (Sun. from 3pm-1am, Mon., Wed., Thu. from 4:30pm-1am, Fri. - Sat. from 4:30pm-2am)

Cosmo Bar 05 Schiedamsesingel 133 +31104123668 Loge 90 06 Schiedamsedijk 4a +31104149745 http://www.loge90.nl (Sun. - Thu. from noon-1am, Fri. - Sat. from noon-2am)

Themoodsbar 07 's Gravendijkwal 92 +31102251725 http://www.themoodsbar.nl (Sun. from 3pm-8pm, Tue.-Thu. from noon-1am, Sat. from 8pm-2am)

LUNCHROOMS Nostra 10 Van Oldenbarneveldstraat 127a +31102132222 http://www.nostra.nl/rotterdam (Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. Mon. from 10am-9pm)

ORGANIZATIONS Apollo 11 Postbus 1490 +31102133525 http://www.apollo-rotterdam.nl COC Rotterdam 12 Schiedamsesingel 175 +31104141555 http://www.cocrotterdam.nl (Mon. - Fri. from 1:30pm-5pm)

RotterdamV 13 Weena 877 +31104149406 http://www.rotterdamv.nl Vereniging Dikke Maatjes Big & Bear Netherlands 14 Struitenweg 38C http://www.dikkemaatjes.nl

(Mon. - Fri. from noon-8pm, Sat. Sun. from noon-5pm)

Subliem 16 Nieuwe Binnenweg 466b +31104763680 http://www.subliem.nl (Tue. - Sat. from 10:30am-5:30pm)

SAUNA Sauna Finland 17 Grondherendijk 7 +31102235895 http://www.gaysaunanland.nl (Sun. - Thu. from noon-11:30pm, Fri. Sat. from noon-2am)

Sauna Spartacus 18 's Gravendijkwal 130-2 +31104366285 http://www.saunaspartacus.nl (Daily from 1pm-6am)

SERVICES Skyline/International 19 Nieuwstraat 208 +31104119089

La Justesse 02 Gedempte Oudegracht 127 +31235324052 http://www.justesse.nl (Sun., Tue. - Thu. from 8pm-1:30am, Fri. - Sat. from 7:30pm-3:30am)

ORGANIZATIONS

RETAIL

COC Kennemerland 04 Lange Herenvest 122 +31638026387 www.coc-kennemerland.nl

Pin Up 06 Kleine Houtstraat 125 +31235315797 http://www.happy-shops.com/ nl/pinup (Daily from 11am-11pm)


GOING NIJMEGEN / GRONINGEN 05

GRONINGEN

NIJMEGEN

02 04

06

01

03 01

03

07

08

07 06 07

02

BARS

ORGANIZATIONS

RETAIL

BARS

GALLERIES

Café Meermin 01 Bloemerstraat 2 +31243236100

COC Nijmegen 04 St. Antoniusplaats 1 +31243600345

Café Mets 02 Grotestraat 7 +31243239549 http://www.cafe-mets.nl/

Homojongerenorganisatie Dito! 05 St. Anthoniusplaats 1 http://www.ditonijmegen.nl

Boekhandel De Feeks 07 Van Welderenstraat 34 +31243239381 http://www.feeks.nl

Bar de Rits 01 Pottebakkersrijge 2 +31613616512 http://www.barderits.nl

Galerie MooiMan 04 Noorderstationsstraat 40 +31505710394 http://www.mooi-man.nl

(Tue. - Thu. from 4pm-midnight, Fri. Sun. from 4pm-midnight)

Chaps 03 Tweede Walstraat 96 +31243604272 0681997691 http://www.chaps-nijmegen.nl (Thu. - Mon. from 9pm-midnight)

RESTAURANTS Eetcafé de Plak 06 Bloemerstraat 90 +31243222757 http://www.cafedeplak.nl (Daily from noon-11pm)

(Tue. - Fri. from 10am-5:30pm, Sat. from 10am-5pm)

SAUNA Sauna Azzurra 08 Van Heemstraweg 59 +31246841808 www.gaysaunaazzurra.nl (Sun. - Thu. from noon-midnight, Fri. - Sat. from noon-2am)

Café Ons Moeke 02 Paterswoldseweg 42 +31503146625 http://www.onsmoeke.com (Sun. from 4pm-9pm, Tue., Wed., Thu. from noon-9pm, Fri. - Sat. from noon-11pm)

De Kast 03 Oosterstraat 7A +31503127041 http://www.uitindekast.nl

Folkingestraat 53 +31503126449 (Mon. - Sat. from 10am-11pm)

(Fri. - Sun. from 2pm-6pm)

Erotheek 3000 07 Gedempte Zuiderdiep 130 +31503144221 http://www.videotheek3000.nl

TOURIST OFFICE

(Sun. from noon-8pm, Mon. - Fri. from 10am-10:30pm, Sat. from 11am-

COC Groningen & Drenthe 05 Hardewikerstraat 9 +31503132620 http://www.cocgroningen.nl (Mon., Wed., Fri. from 3pm-6pm)

RETAIL Deltashop Groningen 06

midnight)

SAUNA

Sauna 't Pakhuisje 08 Schuitemakersstraat 17 +31503129288 http://www.pakhuisje.nl (Sun., Tue. - Fri. from 2pm-11pm, Sat. from 2pm-2am)


05

DEN HAAG

EINDHOVEN

GOING EINDHOVEN / TILBURG / DEN HAAG

05 02

18 07

05

03 04 03

06

09

01

02 11

08 09

ORGANIZATIONS

SAUNA

BARS

Genestho 01 Stratumsedijk 21 +31402122637 http://www.genestho.eu

COC Eindhoven en regio 05 Prins Hendrikstraat 54 +31402455700 http://www.coceindhoven.nl

Sauna Jaguar 08 Ledeganckstraat 1 +31402511238 http://www.saunajaguar.com

Bastacafé 01 Scheveningseveer 7 +31703659090 http://www.cochaaglanden.nl

Kafee de Buurvrouw 02 Stratumseind 73 +31402453369 www.kafeedebuurvrouw.nl (Thu. from 9pm-2am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

PallaZ 03 Stratumsedijk 14 +31655368960 http://www.pallaz.com (Sun., Mon., Wed., Thu. from 10pm2am, Fri. - Sat. from 10pm-4am)

The Queen's Pub 04 Sint Lambertusstraat 42 +31402442506 http://www.freewebs.com/ queenspub/

RESTAURANTS The Boss 06 Leenderweg 109 +31402930030 http://www.thaianek.nl (Sun. from 5pm-9pm, Mon. from 6pm-9pm, Wed. - Thu. from 6pm9pm, Fri. - Sat. from 6pm-22pm)

RETAIL WoW Partywear 07 Leenderweg 63 +31402135353 http://www.partykleding.com

(Sun. from 1pm-8pm, Mon. - Sat. from noon-midnight)

(Wed. from noon-11pm, Thu.-Fri. from noon-9pm)

Sauna Tibet 09 Antoon Coolenlaan 10 +31402920199 http://www.sauna-tibet.nl

Café 't Achterom 02 Achterom 22a +31703605935 http://www.cafeachterom.nl

(Daily from noon-2am)

(Sun., Wed., Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-1:30am)

SPORTS

Café Vroeger was je anders 03 Halstraat 12 +31702163534 http://www.cafevroegerwasjeanders.nl/

Kouros Gay Sport Club 10 Postbus 264 +31402518830 www.kouroseindhoven.nl

(Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-2am)

Danny's Bar 04 Sibergstraat 56 +31707442091 http://www.dannysbar.nl

(Tue. - Fri. from noon-9pm, Sat. from noon-5pm)

(Sun. from 4pm-2am, Mon. - Sat. from 8pm-2am)

(Daily from 3pm-11pm)

De Landman 05 Denneweg 48 +31703467727 http://www.cafedelandman.nl

TILBURG

(Sun. - Wed. from 4pm-1am, Thu. Sat. from 6pm-2am)

07

05

De Vink 06 Schoolstraat 28 +31703650357 http://www.cafedevink.com (Daily from 6pm-1:30am)

Stairs 07 Nieuwe Schoolstraat 11 +31703648191 The Real Boss 08 Rijswijkseweg 536 +31634572573 http://www.the-boss.nl (Sun. from 4pm-8pm, Mon. - Thu. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 10pm-1am)

03 02

ORGANIZATIONS

(Mon. - Fri. from noon-midnight, Sat. from noon-6pm)

Café de Lollipop 01 Paleisring 25 +31135355238 http://www.delollipop.nl

COC Tilburg 04 Capucijnenstraat 156 +31629262036 http://www.coctilburg.nl

Sauna Victory 07 Bosscheweg 284 +31134684343 http://www.saunavictory.nl

Cafe De Wijn 02 Stadhuisstraat 17 +31135445118 http://www.dewijn.nl Cafe Peanuts 03 Stadhuisstraat 19 +31135905217 http://www.cafe-peanuts.nl (Sun. from 5pm-2am, Thu. - Fri. from 7pm-4am, Sat. from 3pm-4am)

Triomf Bar 09 Kettingstraat 6 +31704066441 http://www.triomf-bar.nl (Sun. - Wed. from 3pm-1:30am, Thu. Sat. from 3pm-2:30am)

CINEMA Hotlips 10 Herengracht 50A +31703450510 http://www.hotlips-denhaag.nl/ (Sun. from noon-10pm, Mon. - Fri. from 10am-10pm, Sat. from 10am8pm)

CLUBS Club Famous 11 Herenstraat 13A +31701234567 (Thu. 11pm-4am, Fri.-Sat. 11pm-5am)

HEALTH HVN Haaglanden - Leiden e.o. 12 Herengracht 3a +31617811234 http://www.hivnet.org

RETAIL Sexshop Hans 15 Herengracht 24a +31703600593 http://www.sexshop-hans.nl (Daily from 10am)

The Natural Health Company 16 Korte Poten 59 +31703628970 http://www.tnhc.nl (Mon. from noon-6pm, Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. from 10am8pm, Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

SAUNA Blue River Sauna 17 Valkenboslaan 181-191 +31703646407 http://www.blueriver.nl (Mon. - Thu. from 5pm-11pm, Fri. from 4pm-11pm, Sat. from 2pm-11pm, Sun. 2pm-10pm)

Sauna Fides 18 Veenkade 20 +31703463903 http://www.saunades.nl (Daily from 1pm-11pm)

ORGANIZATIONS COC Haaglanden 01 Scheveningseveer 7 +31703659090 http://www.cochaaglanden.nl (Wed. - Fri. from 10am-6pm)

Stichting Buddy Netwerk 13 Herengracht 3A +31703649500 http://www.buddynetwerk.nl Stichting Rainbow Den Haag 14 Timorstraat 115 +31703804192 http://www.rainbowdenhaag.nl

01

BARS

(Sun. from 3pm-2am, Mon., Thu., Fri. from 8pm-4am, Sat. from 3pm-4am)

12

07

BARS

(Sun. from 3pm-2am, Tue. - Thu. from 7pm-2am, Fri. - Sat. from 7pm-4am)

16 15

(Thu. from 8pm-10pm)

Embrace Pink 05 Van Hogendorpstraat 55-05 +31135455717 http://www.embracepink.nl (Wednesday from 8pm)

(Daily from noon-midnight)

ONTBREKEN ER NOG ADRESGEGEVENS? MAIL NAAR REDACTIEOUTMEDIA.NL

SAUNA Candy Shop 06 Korvelseweg 215-217 +31135439177

HEB JE ZELF EEN GAYCAFÉ? GA DAN NAAR HTTP://GUIDE.OUTMEDIA.NL/ADMIN/REGISTER


UTRECHT

ARNHEM

GOING UTRECHT / ARNHEM

02

02

01

01

05 05 03

BARS Bodytalk 01 Oudegracht 64 +31302315747 http://www.bodytalk.org (Mon. - Wed. from 4pm-1am, Thu. from 4pm-3am, Fri. from 4pm-4am, Sat. - Sun. 3pm-4am)

Café Kalff 02 Oudegracht 47 +31302310919 http://www.cafekalff.nl

(Fri. from 11pm-4am, Sat. from 11pm-5am)

ORGANIZATIONS COC Midden-Nederland 04 Postbus 117 +31302318841 www.cocmiddennederland.nl

RETAIL

(Sun. from 2pm-1am, Mon. - Wed. from 3pm-1am, Thu. - Fri. from 3pm2am, Sat. from 2pm-2am)

Boekwinkel Savannah Bay 05 Telingstraat 13 +31302314410 http://www.savannahbay.nl

CLUBS

(Mon. from 1pm-6pm, Tue. - Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

club LUX 03 Oudegracht aan de werf 97 +31302232656 http://www.clublux.nl

06

Laced-Up Boutique 06 Korte Jansstraat 8 +31302333266 http://www.laced-up.nl

03

04

(Tue., Wed., Fri., Sat. from 11am-6pm, Thu. from 11am-9pm)

Miranda 07 Amsterdamsestraatweg 425 +31302445030 http://www.miranda.nl Mo-Sa. 10am - 10pm

Sexshop Davy's 08 Amsterdamsestraatweg 197 Mo-Sat. 12pm - 10am.

BARS

+31264423161 www.cocmiddengelderland.nl

Café Colours 01 Jansplein 47 +31268407115 http://www.cafecolours.nl/

RESTAURANTS

(Sun. - Mon. from 4pm-2am, Wed. Thu. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 8pm-3am)

Café Xtra 02 St. Catharinaplaats 10 http://www.cafextra.nl/ (Thu. from 8pm-1am, Fri. from 8pm2am, Sat. from 2pm-2am)

ORGANIZATIONS COC Midden Gelderland (Diverzo) 02 St. Catharinaplaats 10

Café Brasserie Dudok 03 Koningstraat 40 +31263511872 http://www.dudok.nl (Fri., Sat., Mon. from 8am-1am, Sun. from 10am-midnight, Tue.-Thu. from 8am-midnight)

Rose's Lounge 04 Rijnkade 49 +31263519491 http://www.roseslounge.nl (Sun. from noon-midnight, Mon. Wed. from 5pm-midnight, Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-2am)

RETAIL The Natural Health Company 05 Weverstraat 8 +31264430052 http://www.thnc.nl Mon. 1pm - 6pm, Tue - Wed. 10am - 6pm, Thu. 10am - 9pm, Fri. 10am 6pm, Fri. 10am - 5 pm

SAUNA Sauna Steamworks 06 Roermondsplein 32 +31264423343 http://www.steamworks.nl/ (Sun. - Thu. from noon-1am, Fri. - Sat. from noon-2am)


SAVE THE DATE: ROZE ZATERDAG EINDHOVEN Reizend gayfestival Roze Zaterdag, dat sinds 1981 ieder jaar van stad verhuist, vindt dit jaar plaats in Eindhoven en wordt uitgebreid tot een driedaags evenement. Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 juli kleuren we allemaal samen de binnenstad van Eindhoven roze. Onder het motto ‘diversiteit kleurt je leven’ vieren we samen met de stad het grote goed dat we in Nederland allemaal mogen zijn wie we zijn, ongeacht ras, geloof, sekse of seksuele voorkeur.

En een fantastisch feest, dat wordt het! In de hele binnenstad zijn er activiteiten, zoals een culinair plein, een miss travestie-verkiezing, een uitgebreide informatiemarkt, een oecumenische dienst en natuurlijk een spetterende parade op de zaterdagmiddag. Na deze parade volgt een openingswoord van de burgemeester en dan barst op drie podia in de binnenstad het feest los. Tijdens het weekend wordt de immens populaire DansSalon voor één avond weer tot leven geroepen en komt circuit party Rapido op zaterdag 5 juli naar Eindhoven met o.a. Marco da Silva, alsmede diverse resident-dj’s en surprise acts. Ga naar http://rozezaterdageindhoven.nl voor het complete overzicht. Je vindt daar tevens informatie over de roze camping en de diverse hotelarrangementen.

AMSTERDAM FETISH PRIDE 2014 Van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni viert de Amsterdamse leer- en fetishscene de tweede editie van Amsterdam Fetish Pride.

Ascension Day

29 mei is de aftrap van het Amsterdamse fetishfestival. Op deze eerste dag – ‘Ascension Day – kun je van 17.00 tot 20.00 uur terecht bij Underground op de Spuistraat 44 voor een feestelijke openingsreceptie. Underground op op de Spuistraat 4 feestelijke Fetish Pride Opening receptie. Van 17.00 tot 20.00 uur kun je terecht bij Underground op Spuistraat 44.

Golden Shower Party

Al decennia is Dirty Dicks dé locatie voor Golden Shower-party’s in Amsterdam. Op Warmoesstraat 86 kun je op 29 mei terecht voor een echte golden shower tussen 20.00 en 03.00. Genoeg ‘stoffen’ aanmaken zal geen probleem zijn, gezien je de hele avond slechts twee euro betaalt voor een biertje/frisje.

Fetish Blue After Party

Na al het feestelijk geweld nog steeds niet toe aan slapen? In Club Church (Kerkstraat 52) kun je op 30 mei tussen 04.00 en 09.00 uur ‘s ochtends terecht voor de wildste afterparty van de stad. De Fetish Blue After Party trapt af met een optreden

52

van Priscilla & Tender Riot, gevolgd door kinky shows. Alles mag en iedereen – man, vrouw, trans, trava – is welkom!

Vlooienmarkt

Bij The Web (St. Jacobsstraat 6) kun je zaterdag 31 mei tussen 14.00 en 18.00 uur fetish gear ruilen, kopen op verkopen op de Fetish Flea Market. Vervolgens kun je met je nieuwe aanwinsten op de foto bij Argos Bar (Warmoesstraat 95) tijdens XXXLeather Meat, Snack and Shoot van 17.00 tot 20.00 uur.

Mr Leather

Na het daverende succes van vorig jaar heeft de Fetish Pride besloten opnieuw een Mr. Leather competitie te organiseren. Denk jij dat je het in je hebt om Nederland te vertegenwoordigen als leatherhunk? Meld je dan vóór 18 mei aan via mrleatheramsterdam@gmail.com. De verkiezing vindt op 31 mei plaats bij Eagle Amsterdam (Warmoesstraat 90) en daarna kun je blijven hangen voor de tweede editie van Mister B Playgrounds. De Fetish Pride sluit op 1 juni af met een heus Farewellfeest in Eagle Amsterdam van 22.00 tot 04.00 uur met o.a. dj Mally Clark.

Meer informatie en het volledige programma vind je op http://www. amsterdamfetishpride.com.


Out & About

DORDRECHT PRIDE #02 Dordrecht veroverde twee jaar terug de titel Evenementstad van het jaar en deed die titel in juni 2013 eer aan met haar eerste grootschalige LGBT-event: Dordrecht Pride. Onder leiding van Lennart Lenskens werd in de Zuid-Hollandse Drechtstad een volwaardig prideweekend neergezet. Een tweede editie kon dan ook onmogelijk uitblijven. Lenskens: ‘We vinden het belangrijk dat het allemaal niet te massaal wordt, Dordrecht Pride moet een beetje “lieflijk” blijven.’

Dit jaar strekt het programma van woensdag 28 mei tot en met zondag 1 juni. Een aantal hits van vorig maken dit jaar opnieuw hun opwachting, waaronder het gezellige ‘Homohuwelijk voor een dag’, waarbij je voor 24 uur in het huwelijksbootje kunt stappen met je beste vriend of vriendin. Inclusief trouwambtenaar, kapel, ora, fotograe en ringen!

Nieuw in het programma is de stilettorun, waarop je op je hoogste hakken centjes voor een goed doel bij elkaar kunt rennen. De run start op zondagmiddag om 15.00

GAYMANCIPATIE OP SONGFESTIVAL GEVRAAGD!

‘Het Eurovisiesongfestival draait om muziek, niet om geaardheid’, reageerde rockdiva Anouk toen ik haar vroeg of de ‘gay vote’ belangrijk is. Toch kan men niet ontkennen dat de chemie tussen de rondtrekkende freakshow en de meereizende festivalqueens uiterst agrant is. Waarom houdt Europa de relatie tussen het festival en homo’s ‘in de kast’? Een kast die trouwens zoveel pluimen en glitterjurken bevat, dat zelfs de Toppers er spontaan bottom van zouden worden. Heeft het songfestival dan geen onderwijzende functie te vervullen? Oké, ik geef toe dat die docerende taak eveneens tot onjuiste interpretaties kan leiden … De Israëlische papegaai Dana International wist me als negenjarige jongen er bijvoorbeeld onterecht van te overtuigen dat eveneens Cher het levenslicht zag met oorspronkelijk een

Kijk voor het volledige programma en de laatste updates op http:// www.dordrechtpride.nl.

In het Dolhuis – ooit een gekkenhuis, nu een poppodium – vindt op zaterdagavond 31 mei een knettergek feest plaats georganiseerd door PinkClinic, bekend van diverse feesten in o.a. Rotterdam en Amsterdam. Bij wijze van nazorg organiseert PinkClinic de volgende ochtend een speciaal katerontbijt.

COLUMN JENS GEERTS:

‘Het Eurovisiesongfestival draait om muziek, niet om geaardheid’, reageerde rockdiva Anouk toen ik haar vroeg of de ‘gay vote’ belangrijk is.

uur bij Café Arina en eindigt bij caférestaurant Merz aan de Korte Kalkhaven. Vrees niet, dit is slechts een dikke 200 meter.

brengt aan zijn BFF, namelijk zijn mama, kan ik Songfestivalliefhebbers (lees: roze moraalridders) dit jaar maar één ding toevertrouwen: our time will come eventually, just watch OUT! Jens Geerts presenteert voor OUTtv het programma Copenhagen Calling, waarin de nales van het Eurovisie Songfestival centraal staan. Woensdag 7 en 14 mei om 22.15 uur bij OUTtv.

X- en Y-chromosoom. En ook de Servische Marija Šerifoviæ zal waarschijnlijk genderblindheid bij jongeren in de hand hebben gewerkt door als vrouw meer testosteron uit te stralen dan de gemiddelde bouwvakker. Om maar te zwijgen over de Russische en Azerbeidjaanse Songfestivalwinnaars die nog steeds president Poetin een inwaartse erectie bezorgen bij iedere noot. Maar ondanks dat het liedjescircus al honderden nummers voortbracht, die op menig homofeest grijsgedraaid worden, durfde tot nu toe niemand de liefde voor hetzelfde geslacht te bezingen. Al deed de seksueel verwarde meidengroep t.A.T.u. alsook de Finse Krista ooit een verwoede poging met “girl on girl action on stage”. Het heeft echter tot vorig jaar moeten duren voordat gastland Zweden iedere drama- en dragqueenact wist te overtreffen door twee zoenende mannen in beeld te brengen tijdens de naleact. De homoseksuele muziek(r)evolutie gaat dus mondjesmaat wel de goede richting uit. Gelukkig. En tevens met het aantreden van de Oostenrijkse “bearded lady” Conchita Wurst, wiens naam nog lekkerder klinkt dan een Düsseldorfse braadworst, en de Belg Axel die, zoals het een goede knuffelnicht betaamt, een ode

53


NR.194 / MEI 2014 COLOFON

UITGEVER: HOOFDREDACTEUR:

Stichting OUT Media Martijn Tulp

ADJUNCT HOOFDREDACTEUR: VORMGEVER:

Martijn Kamphorst Jeroen de Rooij

MEDEWERKERS:

Naz Taha, Monique Samuel, Ype Driessen e.a.

MET DANK AAN:

Jan-Willem de Bruin/COC, Geert Buytaert, Omer Tal, Eran Bouclette Luna, Ido Wolfman, Jeffrey Cohn, Itay Lapid, Imri Kalmann, Shai Dotsh, Roi Evron, Laurens Eckhart, Elliott Matos e.a.

REDACTIE: ADRES:

redactie@outmedia.nl Postbus 10482, 1001 EL, Amsterdam tel: 020-788 13 55, fax: 020-7881361 info@outmedia.nl @gaynightmag facebook.com/gaynightmagazine

Gay&Night is a registered trademark. Entire contents copyright 2006-2014. All rights reserved. No part of this paper, including editorial content, photos, artwork or maps may be reproduced without written permission. All rights to letters, art, articles and photographs sent to Gay&Night will be treated as unconditionally assigned for publication, and are subject to editing. The opinions expressed by the columnists, letter writers and commentators are their own and do not necessarily reflect the opinion of the publisher, editors or staff of Gay&Night. While we support the many fine advertisers who make this publication possible, Gay&Night cannot accept any responsibility for advertising claims.


Gay&Night Mei 2014  

In dit nummer alles over online dating, vertellen we op wie je wel en vooral niet moet letten tijdens het Songfestival, lees je over Tel Avi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you