Page 1


Jouw site voor gezonde seks

Met hiv, zonder condoom?

B

en jij hiv-positief maar je vriend niet, dan is het onder voorwaarden mogelijk om zonder condoom anale seks te hebben.

Jij bent hiv-positief maar je vriend niet? Als je succesvol met medicijnen wordt behandeld tegen hiv, kunnen jullie samen overwegen het condoom achterwege te laten. Voorwaarde daarbij is wel dat jullie relatie monogaam is, zodat je zeker weet dat geen van beiden een andere soa onder de leden heeft. Het Aids Fonds, Hiv Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren en Soa Aids Nederland zijn onlangs ofcieel met dit standpunt naar buiten gekomen. “De kans dat je partner hiv oploopt als het hiv-virus bij jou ondetecteerbaar is, is klein”, zegt Hanna Bos, arts infectieziektenbestrijding. “Dat het risico helemaal nul is, is nu eenmaal niet te garanderen. Maar het feit dat deze partijen nu dit standpunt innemen, geeft aan dat zij het risico onder bepaalde voorwaarden inschatten als aanvaardbaar klein.”

het lichaam makkelijker binnendringen. Soms heb je niet in de gaten dat je een soa hebt, niet alle soa’s geven direct klachten.”

Goed nieuws Het is goed nieuws voor stellen waarbij een van de partners hiv-positief is. “Neem het besluit om al dan niet het condoom achterwege te laten samen met je vriend, en betrek de behandelend arts bij dat besluit”, zegt Bos. “Je arts moet vastgesteld hebben dat de hoeveelheid virus in je bloed niet meer te meten is, tenminste een half jaar lang. En dat je trouw bent in je medicijngebruik.”

Het is belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen als je samen besluit om het zonder condoom te doen, zegt Bos: “Je zult goede afspraken moeten maken met je vriend over monogamie. Want zodra een van beide één keer seks heeft met iemand anders dan zijn partner, is niet uit te sluiten dat hij een soa heeft opgelopen. Je voldoet dan niet meer aan de voorwaarden waarbinnen je het condoom achterwege kunt laten. Eerlijkheid over seks met anderen is dus heel erg belangrijk.”

Zekerheid over andere soa’s Voordat je overgaat op neuken zonder condoom, is het belangrijk dat beide partners zich laten testen om andere soa’s uit te sluiten. Bos: “De hoeveelheid virus in sperma, voorvocht en anaal slijm kan tijdelijk toenemen bij de hiv-positieve partner als hij een soa heeft, ook al blijft hiv in het bloed niet te meten. Bij de hiv-negatieve partner kan een soa zorgen voor blaasjes of zweertjes in het slijmvlies en je huid. Op die plekjes kan het virus

Wisselende partners? Gebruik condoom Ben je niet monogaam dan blijft condoomgebruik het advies, zegt Wim Zuilhof van Soa Aids Nederland. Ook als je hiv-waardes niet meer meetbaar zijn. “Simpelweg omdat je bij seks met verschillende partners niet kunt uitsluiten dat één van beiden een soa heeft”, aldus Zuilhof. “Een soa kan op zichzelf al ernstig genoeg worden bij iemand

die hiv+ is. En als bij jou of één van je partners een soa aanwezig is, kan dat de kans dat jij hiv aan hem overdraagt vergroten.”

Beter weten Laat je tenminste twee keer per jaar op hiv testen. Weten dat je hiv hebt, geeft je de mogelijkheid te beginnen met medicatie. Zodra hiv effectief behandeld wordt, neemt het risico dat de behandelde persoon hiv nog kan overdragen sterk af. Steeds meer mannen laten zich testen op hiv. Want weten hoe je ervoor staat, is beter voor jou én je sekspartner. Tijdens de European Hiv Testing Week (22 tot 29 november) is er ook in Nederland extra aandacht voor testen op hiv. Op www.mantotman. nl en facebook.com/mantotman lees je over locale acties en hoe jij mee kunt doen.

Ga naar mantotman.nl


BOYS, BEATS & BRYLCREEM:

Dieter Spileers in Jersey Boys

BEAUTIFIER MIKA VAN LEEUWEN:

‘Ik heb weleens meegemaakt dat een producent met mij het bed in wilde duiken’

LA VIE D’ADÈLE:

de eerste ‘gay lm’ met een Gouden Palm

THE HANDIGAYPABLES:

homo met een handicap

04 What’s Happening

34 Agenda

49 Going Eindhoven/Tilburg

23 Column Monique Samuel

39 Going Amsterdam

50 Going Utrecht

24 Cultuurpagina’s

42 Going Antwerpen

51 Going Groningen/Den Haag

30 Cd / dvd / film

47 Going Rotterdam/Haarlem

52 Out & About

32 Interview Icona Pop

48 Nijmegen/Arnhem


Coming Out Dag 2013: over mietjes en manwijven Nationale Coming Out Dag stond op 11 oktober in het teken van mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen, vaak neerbuigend aangeduid als ‘mietjes’ en ‘manwijven’. Het COC verspreidde in een oplage van anderhalf miljoen stuks een poster met de tekst ‘Wat is het toch fijn dat er homo’s zijn …’ ‘De gedachte in Nederland lijkt vaak: wat is het toch fijn dat er homo’s zijn … als ze maar normaal doen. En vooral: als de mannen maar niet ‘verwijfd’ en de vrouwen maar niet ‘mannelijk’ doen’, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de posteractie. ‘Die dubbelzinnige houding willen we op Coming Out Dag aan de

kaak stellen. De Nederlandse tolerantie is soms flinterdun.’ In een column op de poster roept Ineke mensen op om ‘twee keer na te denken voordat ze weer zo’n flauwe opmerking maken over een klasgenoot of collega die niet helemaal in jouw standaardplaatje past’. De achterzijde van de poster toont zes sterke LHBT’s, die lak hebben aan de clichébeelden en die zich inzetten om Nederland wat toleranter te maken. Coming Out Dag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nederland heeft moeite met vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen. Ze scoren in onderzoek een magere 5.5, terwijl bi’s, lesbiennes en homo’s een ruime voldoende (6.7) krijgen. Jongeren lijden daar het meest onder: mannelijke lesbomeiden en vrouwelijke homojongens worden vaker gepest en voelen zich vaker ongelukkig. Mannelijke lesbomeiden hebben zelfs driemaal vaker depressieve klachten dan meisjesachtige meisjes. Ook transgenders krijgen vaak te maken met stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid; meer dan de helft krijgt negatieve reacties, zo blijkt uit onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP beschouwt stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid als wortel van de afwijzing van homoseksualiteit in Nederland. Daarnaast lijkt het vooroordeel onuitroeibaar dat homo’s ‘vrouwelijk’ zijn en lesbiennes ‘mannelijk’.

Zilveren jubileum ontmoetingssalon De Zondag Middag Salon voor oudere homomannen van COC Nijmegen vierde in oktober haar 25-jarig bestaan. De Zondag Middag Salon werd in 1988 opgericht door Jan Houterman en Wim van den Broek als particulier initiatief.

COC Nijmegen. De Salon voorziet na 25 jaar nog steeds in een behoefte en trekt iedere keer nieuwe gasten. Vaak ook van buiten Nijmegen, omdat men niet in de eigen woonplaats durft uit te gaan of nog in de kast zit.

Kijk voor meer info op www.cocnijmegen.nl.

COC Nijmegen

‘Speciaal voor deze oudere homofiele mannen is er de veertiendaagse Zondag Middag Salon, een rustige soos met een huiselijke sfeer’, schreef de gemeente Nijmegen in 1988 in haar voorlichtingsfolder. Het doel was en is nog steeds om, buiten het commerciële circuit, de gelegenheid te bieden aan oudere homo-en bi mannen om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Dat gebeurt al 25 jaar iedere 1ste en 3de zondagmiddag van de maand. Van 1988 tot 1998 werd de Salon gehouden in de kelder van de Hulpdienst van pater Vermeer. Sinds 1998 is het een activiteit van

04


Pink Security voor asielzoekers COC Nederland is in september gestart met Pink Security, een project dat zich inzet voor LHBT-asielzoekers. Doel is het verbeteren van de veiligheid van deze asielzoekers en het opbouwen van een sociaal vangnet. Voor dit project worden vrijwilligers gezocht.

Onder meer uit onderzoek van Deloitte en COC Nederland is gebleken dat LHBT-asielzoekers in een moeilijke positie zitten. Dat komt vooral door hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. Ze zijn vanwege discriminatie en geweld hun eigen land ontvlucht. In de asielopvang – vaak tussen hun eigen landgenoten – krijgt een aantal LHBT’s weer te maken met geweld en bedreigingen. Velen zitten in een sociaal isolement.

Pink Security ondersteunt regionale COC’s bij het opzetten van een maatjesproject en het onderling in contact brengen van LHBTasielzoekers. Ook wordt gewerkt aan het opzetten van een sociaal vangnet en aan het monitoren van geweldsincidenten. Bij het COC in Utrecht loopt al een succesvol project onder de naam ‘Cocktail’ en worden asielzoekers wegwijs gemaakt in ‘roze’ Nederland.

Heb jij interesse om als maatje of coördinator van een maatjesproject iets te betekenen voor asielzoekers? Neem dan contact op met Pink Security-projectmedewerkers Marieke Reijs (mreijs@coc.nl) of Lieneke Luit (lluit@coc.nl). In Pink Security werkt COC Nederland samen met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en VluchtelingenWerk Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Vluchtelingenfonds.

COC wil tempo bij uitvoering Roze Stembusakkoord ‘Maak tempo bij de uitvoering van het Roze Stembusakkoord.’ Die oproep deed COC-voorzitter Tanja Ineke dinsdag 3 september aan de partijleiders die het akkoord precies een jaar geleden ondertekenden. Vorig jaar beloofden negen politieke partijen om vijf langslepende ‘roze’ kwesties te regelen vóór dinsdag 3 september 2013. Dat is in één geval gelukt: voorlichting over LHBT’s werd verplicht op elke school. In de andere vier gevallen is de wet nog altijd niet gewijzigd. Het gaat om lesbisch ouderschap, weigerambtenaren, betere transgenderwetgeving en bescherming van homoseksuele leerlingen en docenten in het bijzonder onderwijs (afschaffing van de ‘enkele-feitconstructie’). De Tweede Kamer nam wetsvoorstellen aan over lesbisch ouderschap, weigerambtenaren en transgenders, maar de Eerste Kamer is nog niet akkoord. De wet over transgenders ligt al

bijna een halfjaar in de Senaat, die over lesbisch ouderschap al bijna een jaar. ‘De Tweede Kamer heeft het afgelopen jaar veel werk verzet. Nu is het aan de partijleiders om ook in de Eerste Kamer om hun beloften na te komen’, aldus Tanja Ineke. ‘Uitvoering van het Roze stembusakkoord duldt geen uitstel. Lesbische ouderparen, transgenders, homo’s in het bijzonder onderwijs en paren van gelijk geslacht hebben al te lang moeten wachten.’ Over de kwesties uit het Roze Stembusakkoord wordt in sommige gevallen al negentien jaar gesproken. April 2013 dienden D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel in tot afschaffing van de enkelefeitconstructie. COC’s Roze Stembusakkoord werd op 3 september 2012 ondertekend door GroenLinks, 50PLUS, D66, Partij voor de Dieren, PvdA, PVV, SP, VVD en DPK. Het akkoord was een voorstel van GroenLinks en kwam tot stand onder begeleiding van COC Nederland. Geert van Tol

05


What’s Happening

Uitspraken paus ‘zeer goed nieuws’ COC Nederland vindt de recente uitspraken van paus Franciscus ‘zeer goed nieuws’. ‘De paus zet opnieuw een stap in de goede richting door vast te houden aan zijn mildere koers ten aanzien van homo’s en lesbiennes’, zegt COCvoorzitter Tanja Ineke. Paus Franciscus deed zijn uitspraken over onder meer homoseksualiteit in een interview met pater Antonio Spadaro, hoofdredacteur van het Italiaanse jezuïtische tijdschrift La Civilta Cattolica, dat 19 september in 16 landen werd gepubliceerd. In dit interview spreekt de paus

openhartig over zijn privéleven en zijn visie op de kerk. De paus zegt dat de Rooms-Katholieke Kerk zich ‘niet obsessief moet bezighouden met thema’s als homoseksualiteit en abortus’. In juli leidden uitspraken van paus Franciscus over homoseksualiteit tot veel media-aandacht. In het vliegtuig van Rio de Janeiro – waar hij de Wereldjongerendagen had bezocht – terug naar Rome kreeg de paus van een journalist een vraag over homoseksualiteit. ‘Wie ben ik om daarover te oordelen?’, antwoordde hij toen. Ook liet de paus onlangs bijna terloops weten dat homoseksuele handelingen in de ogen van de kerk wel een zonde zijn, maar dat dit geen misdrijf is. Een uitspraak die van grote

betekenis kan zijn, omdat in tientallen landen homoseksualiteit nog altijd strafbaar is. Tanja Ineke vindt de uitspraken van de paus in het nu gepubliceerde interview zeer goed nieuws. Het COC sprak in 2012 over de ‘obsessie’ van paus Benedictus met homoseksualiteit, maar zijn opvolger kiest voor een mildere koers ten aanzien van homo’s en lesbiennes. Ineke waarschuwt wel voor al te veel enthousiasme. De kerkvorst zwijgt namelijk over het praktiseren van homoseksualiteit. De kerkelijke leer is op dit punt nog altijd afwijzend.

Lees meer op op www.coc.nl

‘Majesteit, spreek Poetin aan op anti-homowet!’ COC Nederland doet een dringend beroep op Koning Willem-Alexander om, tijdens zijn bezoek aan Rusland in november, bij president Vladimir Poetin aan te dringen op intrekking van de Russische anti-homowet. Ook vraagt het COC de koning om de slechte situatie van LHBT’s en de mensenrechtensituatie in Rusland in het algemeen bij Poetin aan de orde te stellen. Volgens het COC sluit een dergelijke veroordeling door de koning naadloos aan bij het regeringsbeleid. Minister Timmermans liet de Tweede Kamer onlangs weten dat de regering ‘elke gelegenheid’ zal benutten om haar zorgen over de wet kenbaar te maken. Daarbij wordt in het bijzonder verwezen naar het Nederland-

Ruslandjaar, dat de langdurige samenwerking tussen de beide landen moet bevorderen. Het bezoek van Willem-Alexander aan Rusland vormt de afsluiting van dat jaar. Op 8 april jl. was de officiële opening van het Nederland-Ruslandjaar in Amsterdam in aanwezigheid van president Vladimir Poetin en toenmalig koningin Beatrix. COC Nederland organiseerde bij die gelegenheid een demonstratie tegen de anti-homowet. Duizenden demonstranten kwamen bijeen tegenover het Scheepvaartmuseum – waar de Russische president op dat moment dineerde – om hem op te roepen die wet niet met zijn handtekening te bekrachtigen.

Kijk voor meer nieuws over Rusland op: www.coc.nl.

RVD / Koos Breukel

Marieke Berting, voorzitter van online platform HolyFemales.nl: ‘Homoseksualiteit wordt in veel kerken gelukkig steeds beter bespreekbaar, maar daarbij wordt meestal mannelijke homoseksualiteit als referentiepunt genomen. 06

De ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen blijven buiten beeld. We zien dat zij in hun geloofsgemeenschappen vaak extra moeite moeten doen voor een plek onder de zon: als seksuele minderheid én als vrouw’. Marianne Welten, secretaris van Netwerk Mirre voor les-/bi vrouwen, geloof en spiritualiteit: ‘De “feestdag” is zo belangrijk omdat deze vrouwen een steun in de rug verdienen bij de acceptatie van zichzelf én de acceptatie door hun omgeving en hun kerk. Het kan en het mag: vrouwen die van vrouwen houden én geloven’.

De ontmoetingsdag draagt het thema Me/She/ Be(lieve) Free: in het Roze Licht en is bedoeld voor alle roze vrouwen die gelovig zijn of interesse hebben in geloof of spiritualiteit. Het veelzijdige programma bevat een scala aan creatieve en informatieve workshops, een viering, gezamenlijke maaltijden en een afsluitend feest. De organisatie wil verschillende leeftijdsgroepen aanspreken. Zo komen bijvoorbeeld theater, creatief schrijven, een visueel statement maken en het perspectief van 50-plusvrouwen aan bod. Welten: ‘We hebben het heel bewust een “feestdag” genoemd: we gaan samen vieren dat we mogen zijn wie we zijn!’.

BEELD: Michel Mölder

De christelijke LHBT-alliantie LCC Plus organiseert op zaterdag 9 november 2013 in Amersfoort een dag voor lesbische, biseksuele en transgendervrouwen. Het uitgangspunt: gelovig, vrouw én roze zijn is een feestje waard!

TEKST: COC Nederland

Feestdag over geloof voor roze vrouwen


Als je Hepatitis B voor altijd hebt Hepatitis B is heel makkelij makkelijk op te lopen, en als het chronisch wordt, draag je het virus voor altijd bij je. Het goede nieuws: het is de enige soa waartegen je volledig gevaccineerd kunt worden. Hepatitis B is een ernstige leveraandoening. Ben je er niet tegen gevaccineerd en raak je geïnfecteerd, dan kun je er lange tijd goed ziek worden. Bij één op de twintig mensen wordt het zelfs chronisch. Je komt er dan nooit meer vanaf. Niks in de gaten Philip Friederich is specialist op het gebied van leveraandoeningen bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort: “Het probleem bij hepatitis B is dat het niet altijd direct klachten geeft. Je kunt het virus heel lang bij je dragen zonder dat je het in de gaten hebt. Je merkt het pas als de ziekte chronisch is geworden en er complicaties ontstaan.” Helaas zijn tegen die tijd je vooruitzichten slecht, aldus Friederich. “Je lever raakt aangetast. Je kunt daardoor bijvoorbeeld levensbedreigende bloedingen of zelfs leverkanker krijgen.” Actief of inactief Er is een actieve en een inactieve variant van chronische hepatitis B. Bij de inactieve variant onderdrukt je lichaam het virus. Je hebt er geen last van en kunt het ook niet overdragen. De actieve chronische vorm geeft wel problemen. Er kunnen na jaren complicaties ontstaan die dusdanig zijn dat je eraan overlijdt. Een behandeling voor chronische hepatitis B is behoorlijk zwaar en is vaak levenslang. Het kan ook voorkomen dat je een zogeheten acute infectie hebt met hepatitis B. In dat geval krijg je wel direct klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, koorts, gelige huid en gelig oogwit.

Makkelijk op te lopen Hepatitis B is honderd keer besmettelijker dan hiv. Friederich: “De persoon die hepatitis B overdraagt, heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij het heeft.” Je loopt het op door onder meer onbeschermd seksueel contact. Maar zelfs als je wel een condoom gebruikt, kun je het krijgen. Mannen die seks hebben met mannen lopen extra risico, het komt bij hen vaker voor. Friederich: “Door anale seks kunnen er makkelijk heel kleine slijmvliesbeschadigingen ontstaan die een poort bieden waardoor het virus je lichaam binnendringt.” Overigens krijgt niet iedereen last van een infectie met hepatitis B. In veel ge-

Vaccineren V bij jou in de buurt Op de website manofmietje.nl kun je kijken waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor de e gratis vaccinatie tegen hee-patitis B. Je kunt er anoniem m een afspraak maken op een tijdstip dat jou uitkomt.

vallen ruimt het lichaam hepatitis B zelf op. In het bloed blijft dan zichtbaar dat je hebt gehad, maar je bent dan niet besmettelijk voor anderen. Friederich: “Of en in welke mate je het op anderen kunt overdragen, is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid virus in je bloed. Is die hoeveelheid hoog, dan is het risico groot.” Bescherm jezelf gratis Alle reden dus om je te laten vaccineren. Het is niet alleen een hele zorg minder, het is ook nog eens gratis. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken. Als je de eerste haalt, wordt meteen bekeken of je lichaam ooit zelf hepatitis B onschadelijk heeft gemaakt. Is dat het geval, dan ben je voor de rest van je leven beschermd. Je hoeft dan geen verdere injecties te krijgen. Heb je nog geen weerstand tegen hepatitis B, dan heb je na één maand een tweede prik nodig. Na de derde, weer een half jaar later, is de bescherming compleet. Let op: pas na drie injecties is de bescherming tegen hepatitis B permanent.


BIG BOYS DONT’ CRY TEKST: Martijn Kamphorst / BEELD: Carli Hermès

08


Interview / Dieter Spileers

EEN MUSICAL OVER EEN BAND WAAR JE WAARSCHIJNLIJK NOG NOOIT VAN GEHOORD HEBT, VOL MET NUMMERS DIE JE REGEL VOOR REGEL KUNT MEEZINGEN. JERSEY BOYS VERHAALT OVER DE OPKOMST EN ONDERGANG VAN FRANKIE VALLI AND THE FOUR SEASONS, EEN POPKWARTET DAT IN DE JAREN ZESTIG EN ZEVENTIG GIGAHITS SCOORDEN MET ONDER ANDERE ‘BIG GIRLS DON’T CRY’, ‘BEGGIN’, EN ‘DECEMBER 1963 (OH, WHAT A NIGHT)’. DE 28-JARIGE DIETER SPILEERS VERTOLKT IN DEZE VOORSTELLING ZIJN EERSTE HOOFDROL, EENTJE DIE HEM OP HET LIJF IS GESCHREVEN. DEZE NAAR EIGEN ZEGGEN ‘ATYPISCHE VLAMING’ LIJKT ZO WEGGELOPEN UIT EEN AFLEVERING VAN MAD MEN. HIJ VERTELT ONS OVER ZIJN CARRIÈRE IN DE COMPETITIEVE MUSICALWERELD: ‘IK BEN NUCHTER GENOEG OM TE BESEFFEN DAT IK VOLGEND JAAR ALLICHT WEER GEWOON TERUG MOET NAAR ENSEMBLE- EN COVERWERK’.

Ondanks de gezellige nummers die haast iedereen kan meezingen is Jersey Boys niet bepaald een feelgoodmusical, of wel?

Goh, da’s een goeie vraag. Het is een serieus verhaal, het verhaal gaat over het echte leven van Frankie Valli and the Four Seasons en wat er allemaal gebeurd is in die groep. Hoe ze eerst hard hebben moeten werken om succes te bereiken met hits als ‘Sherry’, ‘Big Girls Don’t Cry’ en ‘Walk Like a Man’. Maar ja, elke medaille heeft ook een keerzijde, en dan zou je kunnen stellen dat het niet echt een feelgoodmusical is. De groep gaat uiteindelijk uit elkaar en Frankie heeft ook persoonlijke issues die hij moet verwerken in de voorstelling. Maar als wij na veertig minuten spelen inzetten met het nummer ‘Sherry’, dan gaat het dak eraf en is het feelgoodgevoel er wel degelijk.

Jij speelt de rol van Bob Gaudio, het muzikale genie achter the Four Seasons.

Dat klopt. Samen met de arrangementen van Nick Massi was Bob de kracht achter elke hit van the Four Seasons. Zij hebben de gave gehad om die topnummers te schrijven, Frankie was meer de uitvoerende kracht. Zodra Bob Frankie echter hoorde zingen, dacht hij: dit is het, voor die stem moet ik schrijven. Hij wist meteen dat hij met die stem succes ging krijgen.

Zeg eens eerlijk, was je zelf al bekend met Frankie Valli and the Four Seasons? Nee, helemaal niet eigenlijk. Dat is ook de algemene tendens. Nu, na de première, begint de buzz zich te verspreiden en komen de goede recensies. Maar als je tegen mensen zegt: ‘Ik sta in Jersey Boys’, dan zeggen ze: ‘O, dat is heel fijn. Wat is Jersey Boys?’. Ik had dat zelf ook hoor. Ik probeer toch wel om de twee jaar naar Londen te gaan om mijn musicalbatterij op te laden en

om inspiratie op te doen. Jersey Boys staat daar al heel erg lang op de planken en ik heb nooit de intentie gehad om daar naartoe te gaan, omdat ik zoiets had van: het zal wel, geen idee wat het is. Het sprak mij niet echt aan. Totdat je dus hoort dat er audities komen en je je gaat inlezen. Had ik eerder geweten waar het over ging, dan had ik die show allang gezien. Als je zegt Jersey Boys, zegt men: ‘Geen idee’. Als je zegt Frankie Valli and the Four Seasons, heb je een paar mensen die zeggen: ‘O ja, die ken ik wel’, maar als je dan de nummers begint te zingen, zegt iedereen: ‘Oké, dat is het’.

De hits zijn niet vertaald, met een reden?

Klopt, alle hits blijven Engels. Mensen kennen die nummers in het Engels, dus een vertaling zou al snel afbreuk doen aan het origineel. Ik bedoel, vertaal ‘Sherry’ maar eens: kersje, kersje, kersje, schatje [lacht]. Jan Rot heeft een prachtige vertaling gemaakt van het script, maar ik vind het heel fijn dat de liedteksten Engels zijn gebleven. Daarbij passen de nummers ook chronologisch in het verhaal.

De Jersey Boys zijn zeer verschillende types, waarbij Bob al helemaal een vreemde eend in de bijt was. Hij kwam als enige uit een ander milieu. Herken je veel van jezelf in die rol? Niet echt eigenlijk, behalve dat ik een Vlaming tussen de Hollanders ben. Maar ik ben geen typische Vlaming.

Wat is een typische Vlaming volgens jou dan?

Wij zeggen van de Nederlanders dat ze best wel een grote bek hebben en omgekeerd zeggen de Nederlanders van de Belgen dat zij best wel timide zijn. Als mij iets niet aanstaat, zeg ik het echter meteen en ik praat ook heel graag [lacht]. 09


Interview / Dieter Spileers Behalve voor René van Kooten is dit voor de andere drie Jersey Boys eigenlijk de eerste hoofdrol in een Nederlandse productie. Hoe voelt dat voor jou?

‘Dit is voor mij de eerste dragende hoofdrol, ik ben wel eerder standin geweest voor hoofdrollen in Petticoat, All Shook Up en Wicked. Het is echt te gek, ook omdat het een zekere gezonde druk geeft. Als je in het ensemble staat en je voelt je een keertje een dag niet lekker of je bent moe, dan speel je weleens op tachtig procent in plaats van honderd, ervan uitgaande dat de rest het wel rechttrekt. Maar nu kan dat niet, nu moet je gewoon zeven à acht shows per week knallen. Je kunt je niet permitteren om op halve kracht te presteren.

Heb je moeten knokken voor deze rol? De musicalbranche wordt volgens mij steeds competitiever.

Klopt, zeker in deze tijden, waarin producenten bewust voor een bepaalde titel kiezen. René van Kooten heeft niet zomaar deze rol gekregen, zoals veel mensen denken. Hij heeft net zoals Tim [Driesen speelt Frankie Valli - red.], Robbert [van den Bergh - speelt Nick Massi - red.] en ik auditie moeten doen. Als je met een buitenlandse productie en buitenlandse makers werkt, dan mag je zijn wie je bent in Nederland, je krijgt niet zomaar de rol. Je moet je eerst gaan bewijzen tegenover die Amerikanen. Toen ik wist dat de audities kwamen, dacht ik: deze rol is me op het lijf geschreven, ik word vaak gecast voor jaren vijftig/zestig/ zeventig rollen. Gooi een zijscheiding in m’n haar en ik pas in het plaatje. Maar ik had gedacht dat het weer een coverpositie zou worden, ik blijf natuurlijk een Belg die in Nederland woont en werkt.’

Hoe ben je in dit vak beland? Wie of wat inspireerde je daartoe?

Als kind zat ik in Ronse bij de plaatselijke muziekvereniging. In het gebouw waar wij repetities hadden, repeteerde ook het plaatselijk amateurtheatergezelschap. Tijdens de pauzes van onze repetities ging ik dan altijd stiekem in de coulissen kijken hoe zij aan het repeteren waren. Voor een knaapje van zeven jaar was dat fantastisch natuurlijk. Op een middag kwam ik thuis en daar zat ineens de voorzitter van die vereniging en die vroeg mij: ‘Goh wat zou je ervan vinden, moest je een keertje met ons meespelen?’. Daar is het zaadje eigenlijk geplant. Op een gegeven moment heb ik in Antwerpen in het kinderensemble van twee voorstellingen meegespeeld: De Tovenaar van Oz en Peter Pan. Het bleef bij een hobby, totdat ik moest kiezen wat ik verder met mijn leven wilde doen. Toen ben ik gaan auditeren bij de toneelschool, heb ik het conservatorium afgerond en ben ik naar Nederland verhuisd. 10

Maar waarom precies Nederland?

In België is er simpelweg niet genoeg werk voor ons op de markt. Er speelt één productie per jaar en dat is dan in een tijdspanne van ongeveer een maand tot een kwartaal. Ik ben ook afgestudeerd net op het moment dat het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de deuren sloot. Dat was heel jammer, want zij waren echt een gevestigde waarde in de Belgische musicalmarkt. Zij produceerden per jaar één à twee professionele musicals en ze gaven beginnende musicalartiesten een kans. Maar goed, die optie viel weg, dus toen ben ik naar Amsterdam gegaan voor audities. In mijn laatste jaar heb ik heel vaak ’s ochtends om 07.00 uur een trein gepakt van Brussel naar Amsterdam om daar auditie te doen om vervolgens nog binnen het uur weer op dezelfde trein terug te zitten naar huis. Ik heb er heel veel voor over moeten hebben, maar het heeft wel zijn vruchten afgeworpen.

‘IK HEB MOETEN EMIGREREN OM DIT VAK TE BEOEFENEN’

Jersey Boys laat ook zien hoe zwaar het is om de top te bereiken. Je moet er vaak een hoop voor opgeven. Ervaar jij dat zelf ook?

Zeker, ik heb moeten emigreren om het vak te beoefenen waar ik van hou. Ik probeer nog op frequente basis mijn ouders en oude vrienden te bezoeken, maar Ronse ligt 260 kilometer ten zuiden van Amsterdam en daarbij heb ik maar één vrije dag, op maandag. Ik werk meestal een heel plan uit, waarbij ik op die ene vrije dag beide oma’s, de buurvrouw en de rest van de familie kan bezoeken. Vervolgens heb ik dan even quality time met mijn ouders en mijn zus en ‘s avonds ga ik lekker een drankje drinken met oude vrienden. De volgende dag ontbijt ik bij m’n ouders en ga ik weer terug naar Amsterdam. Je moet inderdaad mensen achterlaten en sommige vriendschappelijke relaties lopen daardoor op de klippen. Er zijn mensen die het niet de moeite vinden om de connectie te behouden. Maar de kracht van een

Heb je nog wel tijd voor een leuke man in je leven? Absoluut. Die is er absoluut en daar maak ik zeker tijd voor. Ik heb hem ontmoet op school. We kwamen er laatst achter dat we elkaar nu al tien jaar kennen en we zijn inmiddels twee jaar getrouwd. We wonen samen in Amsterdam en als we een paar dagen vrij hebben combineren we dat gewoon, dan bezoeken we beide families. Hij staat nu zelf in Love Story, maar hij zit nu in de repetitiefase, dus we zien elkaar niet zo veel. Dat heb je altijd in een repetitieperiode. We weten echter, dat duurt vijf weken en dan lopen onze schema’s weer gelijk.

Hebben jullie ooit samen in een productie gestaan?

Is Vlaanderen misschien te nuchter voor musicals?

Vlamingen worden niet opgevoed met theater en musical. Een klein percentage van de Vlaamse bevolking bezoekt theater- en musicalvoorstellingen, maar in vergelijking met Nederland is dat nihil. Als er in België honderdduizend kaarten worden verkocht voor een show, dan is het een megalomaan succes, terwijl dat in Nederland niet aan de standaard voldoet. Ik heb vorig jaar voor het eerst sinds tijden weer een voorstelling gespeeld voor een klein Vlaams productiehuis, Josephine Baker, maar inclusief repetities duurde dat project slechts drie maanden. Het was wel ontzettend fijn om even terug op eigen bodem te werken, maar met zo’n klein project kun je ook niet de huur betalen.

goede vriendschap zit ‘m voor mij in dat het niet uitmaakt waar iemand zit of hoe weinig je elkaar ziet, maar dat als je elkaar ziet, je de draad zo weer op kunt pakken.

Nee, nog nooit. Dat is ook wel goed, dan kom je ieder thuis met een eigen verhaal. Maar als de situatie zich op een dag voordoet, dan zeg ik: tja de huur moet worden betaald.

Lekker praktisch. Nu je eenmaal deze hoofdrol te pakken hebt, gaan er uiteraard nog vele volgen. Van welke productie droom je nog?

‘IK ZOU ZO GRAAG EEN KEER EEN KWAAD PERSONAGE WILLEN SPELEN’

Wicked stond altijd op mijn lijstje, maar die kan ik nu afkruisen. Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat ik nu een hoofdrol te pakken heb, maar dat ik volgend jaar misschien weer terug moet naar ensemble- en coverwerk. Maar ervan uitgaande dat ik volgend jaar weer een hoofdrol mag pakken, dan zou ik heel graag in Billy Elliot willen meespelen. Die show is echt te gek. Ik zou heel graag een van die mijnwerkers of zelfs de broer van Billy spelen, maar ik ben bang dat ik daarvoor iets te lief ben. Ik word heel vaak gecast als de lieve jongen, maar ik zou zo graag een keer een heel kwaad, boos personage willen spelen. Ik heb dat op school een keer mogen doen en ik vond het zo fijn. Het is totaal het tegenovergestelde van wat ik echt ben. Mensen zien mij en casten me altijd als de brave leuke prins.’


TEKST: Korleki Okletey

‘ALS JE HOMO BENT, DAN GA JE GEWOON IN EEN KAPPERSZAAK WERKEN’, ALDUS VOETBALANALIST RENÉ VAN DER GIJP. MIKA VAN LEEUWEN DRAAIT ZIJN HAND ER NIET VOOR OM. ZIJN DROMEN ZIJN EEN STUK GROTER. DEZE 26-JARIGE ‘BEAUTIFIER’ – EEN TERM DIE HIJ ZELF HEEFT BEDACHT – IS HARD OP WEG OM DE BEKENDSTE KAPPER VAN NEDERLAND TE WORDEN. HIJ WAS EERDER TE ZIEN IN RTL 5-PROGRAMMA OH OH EUROPA EN HIJ VERGEZELDE HELEEN VAN 12

ROYEN ALS ‘GAY BEST FRIEND’ IN EEN OMSTREDEN AFLEVERING VAN DE WERELD DRAAIT DOOR. NU HEEFT HIJ ZIJN EIGEN PROGRAMMA OP NET5, CUT BY MIKA, WAARIN HIJ BEKENDE EN MINDER BEKENDE NEDERLANDERS HELPT MET HET STIJLEN VAN HUN HAAR. EN DAT TERWIJL HIJ VIER JAAR GELEDEN NOG MAAR EEN DOODGEWONE KAPPER WAS IN GRONINGEN: ‘IK WILDE NIET ZOMAAR KAPPER WORDEN. IK WILDE DE BESTE VAN NEDERLAND WORDEN’.


Interview / Mika van Leeuwen

WAT VIND JE HET LEUKST AAN JE WERK?

Ik vind het mooier maken van mensen en het resultaat wat dat oplevert het leukst. Dat iemand stralend naar buiten loopt door iets wat ik gedaan heb, dat geeft me echt voldoening. En dat ik leuk met ze kan kletsen vind ik een gezellige bijkomstigheid. Ik hoef niet achter een laptop saaie gesprekken te voeren, ik kan gewoon praten over wat ik wil en iemand tegelijkertijd mooier maken. Ik heb eigenlijk het leukste werk dat er is. Ik wist al vanaf vrij jonge leeftijd dat ik dit wilde gaan doen. Ik knipte ook altijd de haren van de barbies van mijn vriendinnen. Ik ben op mijn vijftiende begonnen. Ik heb de middelbare school niet afgemaakt en ben gelijk naar het MBO gegaan.

HEB JE ALTIJD AL DE AMBITIE GEHAD OM IETS IN DE TELEVISIEWERELD TE DOEN?

Toen ik jong was wilde ik niet zomaar kapper worden, ik wilde de beste kapper van Nederland worden. En ik wist dat ik daar de media voor nodig had. Ik ben eigenlijk meer begonnen met televisie vanuit een PR-technisch oogpunt, maar ik moet zeggen dat het me heel goed bevalt. Er is echter wel een keerzijde: de televisiewereld is heel nep. En ik ben wel echt. Als ik iets niet wil doen, doe ik het niet. Aan nep doen heb je niets, want je valt vroeg of laat toch door de mand. Er zijn nu zo

‘IK BEN LETTERLIJK DE HANDTAS VAN HELEEN VAN ROYEN’

veel mensen op televisie die echt een walm van gebakken lucht op zich heen hebben en ooit barst die bubbel. Het Nederlandse publiek houdt van normale mensen. Daarom doet Britt Dekker het bijvoorbeeld zo goed. Ze is grappig, lekker normaal en helemaal zichzelf. Mensen zien dat en dat gaat je uiteindelijk verder brengen. Bij sommige mensen in de televisiewereld moet je echt slijmen en dat doe ik niet. Je moet me waarderen om wie ik ben en anders hoeft het niet. Ik kom natuurlijk net kijken en daar willen mensen misbruik van maken. Het is moeilijk om ergens te komen en het duurt lang. Maar goed, hoe dieper je in iemands kont kruipt, hoe sneller je er komt. Ik doe het liever op de moeilijke manier. Ik heb weleens meegemaakt dat een producent met mij het bed in wilde duiken, was trouwens wel een heel knappe man, maar daar zat ik niet op te wachten.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP IN JE CARRIÈRE TOT NU TOE?

Dat ik gewoon de dingen kan doen die ik leuk vind. Vier jaar geleden was ik nog gewoon een kappertje in Groningen, tot ik me voornam: nu wil ik de beste worden. Toen ben ik naar Amsterdam gegaan en ben ik aan de slag gegaan. Maar het is niet zomaar gelukt. Ik heb anderhalf jaar geen sociaal leven gehad, ik deed zeven opleidingen in een jaar. Het is gelukt omdat ik bereid was om dingen op te geven. Ik kon ineens niet meer uit eten, al mijn geld ging

op aan make-upsets, materialen en cursussen. Ik heb anderhalf jaar lang alles daarin geïnvesteerd. Daarna kon ik zeggen dat ik meer kon dan anderen van mijn leeftijd, ook al heb ik er veel voor op moeten gegeven. Mensen willen altijd van alles, maar ze willen er niks voor doen. Bij mij is het anders: als ik iets wil dan krijg ik het ook. Geen idee waar dat vandaan komt, zo ben ik gewoon. Ik voel de drang om te bewijzen dat ik goed ben en dat ik iets kan. Een andere drijfveer is dat ik heel graag onafhankelijk van mijn ouders wilde zijn. In mijn nieuwe programma doe ik ook alles zelf. Ik spreek de voiceover in, ik bedenk de stylingtips. Het is wel lastig om dicht bij jezelf te blijven. Toen we bijvoorbeeld de pilot hadden opgenomen, was het totaal niet wat ik wilde. Toen heb ik meteen ingegrepen. Hoe graag ik ook een programma wil maken, het moet niet ten koste van mezelf gaan. Het is toch mijn naam die op het spel staat. Daarom moet het ook niet ordinair of plat worden, dan schrik ik de doelgroep af. En het is ook een beetje een visitekaartje voor mijn zaak. Nu sta ik er helemaal achter.

WAT GEBEURT ER NU ALS IEMAND OM EEN KAPSEL VRAAGT DAT ZE WAARSCHIJNLIJK NIET STAAT? BEN JE DAAR EERLIJK OVER?

Ja, altijd. En negen van de tien keer volgen ze mijn advies op. Als een 13


Interview / Mika van Leeuwen

kapsel niet bij iemand past doe ik het gewoon niet. Dat moeten ze dan maar ergens anders laten doen. Soms lopen ze weg. Gelukkig gebeurt dat niet zo heel vaak, vier keer per jaar ongeveer. En meestal komen ze achteraf terug. Dan zeggen ze: ‘Mika, dit had ik nooit moeten doen’.

JE LIJKT HET ALTIJD GOED TE KUNNEN VINDEN MET DE GASTEN IN JE SHOW. IS DAT OOK ECHT ZO?

De meeste gasten zijn al klanten van me en ook vriendinnen. Er waren er ook een aantal bij die ik niet kende, maar het ijs is zo gebroken. Ik probeer iedere klant de volle aandacht te geven. Ook in de kapperszaak vertellen klanten me echt alles tijdens het knippen. Ik probeer altijd een luisterend oor te bieden, en niet te veel mijn eigen mening te geven, maar ik heb weleens verhalen gehoord van mensen, waar ook ik van stond te kijken. Je hoort het als mensen depressief zijn, familieproblemen en zelfs relatieproblemen hebben. Ik geef echter nooit ongevraagd advies. Ik denk dat mensen me in de kappersstoel snel dingen vertellen omdat ik gewoon echt mezelf ben. Dat merken mensen en daardoor vertrouwen ze je snel. Ik heb geen idee hoe dat precies werkt, maar het gesprekken voeren met mensen gaat bij mij eigenlijk vanzelf.

WAT IS HET BESTE ADVIES DAT JE OOIT HEBT GEKREGEN?

Het beste advies dat ik vaktechnisch heb gehad komt van Rob Peetoom: wat bij je past, maakt je mooi. Dat heeft mij mijn handtekening gegeven. Als jij nu iemand op straat ziet lopen die ik heb geholpen, dan zie je dat meteen. Een ander goed advies dat ik ooit kreeg: als je iets wil, moet je het doen. Je moet niet stilstaan bij wat anderen van je vinden. Ten slotte: je moet er gewoon voor gaan: je kunt beter spijt hebben van dingen die je hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan.

WIE WIL JE GRAAG NOG EEN KEER OP DE KAPPERSSTOEL HEBBEN?

Nicolette van Dam. Niet omdat ze er niet goed uitziet, maar ik vind 14

dat echt een onwijs leuke vrouw. Grappig, lief en mooi haar. Er hoeft eigenlijk niet veel aan gedaan te worden, maar ik zou haar nog mooier maken dan ze al is. Moet ze wel komen natuurlijk. Ik wil de nieuwe generatie bekende Nederlanders. Ik hoef geen Caroline Tensen of Leontien Borsato in mijn zaak, die zitten allemaal bij een andere kapper en daar zijn ze tevreden mee, dus dat is prima.

JE OPTREDEN BIJ DWDD DEED NOGAL WAT STOF OPWAAIEN. BOZE TONGEN BEWEERDEN DAT JE HOMO’S STEREOTYPEERDE DOOR TE ZEGGEN DAT JE DE HANDTAS VAN HELEEN VAN ROYEN BENT. WAT IS JOUW REACTIE OP DE HELE ‘GAY BEST FRIEND’DISCUSSIE?

Het werd gewoon een beetje verkeerd opgevat. Ik heb natuurlijk gezegd dat ik haar handtas ben, maar dat ben ik ook echt. Ik ben haar kapper, ik ben haar visagist, ik ben haar lipgloss, haar haarlak: ik ben letterlijk haar handtas. Dat was eigenlijk meer het idee. Dat ik haar handtas ben vanwege mijn vak, niet omdat ik homo ben. Ik ben haar gay best friend en ik vind nog steeds dat iedereen die moet hebben. Homomannen zijn toch anders dan heteromannen. Dat verschil mag je best uitspreken, want dat is iets moois. Alleen toen wij het woordje ‘gay’ voor ‘best friend’ hadden gezet, wat het ineens drama. Ik stopte mezelf in een hokje en ik was aan het discrimineren, terwijl ik het zie als iets positiefs. Ik vind het ook hypocriet, want we willen zelf overal onderscheid in hebben. We willen gaypride, gayclubs, gay magazines, maar gay best friend is wel discriminatie. Waarom mag je daar geen onderscheid in maken? Ze noemden het stereotyperend, maar ik vind in een roze Sinterklaaspak op zo’n boot gaan staan stereotyperend. Als iemand die geen homo’s kent naar de Gay Pride kijkt, denkt diegene dadelijk dat alle homo’s zo zijn, en dat vind ik een stuk minder onschuldig dat een gay best friend.

HOE GA JE OM MET NARE REACTIES? Het doet me wel wat als mensen erg negatief zijn. Wanneer je op

HOE DIEPER JE IN IEMANDS KONT KRUIPT, HOE SNELLER JE ER KOMT’

televisie bent, heeft iedereen ineens een mening over je. Je wordt als een bepaald karakter neergezet en in mijn geval vinden ze me heel leuk of verschrikkelijk. Het is natuurlijk nooit fijn om te lezen dat mensen je niet leuk vinden, maar op een gegeven moment denk je: wie zijn deze mensen eigenlijk en wat kan mij het schelen? Het is ook zo makkelijk om op internet commentaar te geven, maar in mijn gezicht zouden ze het niet doen.

HOE ZIT HET EIGENLIJK MET JE LIEFDESLEVEN?

Nou dat heb ik niet echt! Ik val echt op nonchalante mannen. Ik wil niets vrouwelijks zien. Ik ben zelf al verwijfd genoeg voor ons allebei en ik zoek echt een tegenpool. Maar ik ben nog niet echt de juiste tegengekomen. Ze zijn er wel, maar dat zijn meestal biseksuele mannen die al een vriendin hebben en op zoek zijn naar een avontuurtje. Dat hoeft van mij niet meer. Ik wil iemand met wie ik het leuk kan hebben.

WAT ZIJN JE DROMEN VOOR DE TOEKOMST?

Ik wil een eigen winkel. Een eigen Mika salon. Daar ben ik ook mee bezig, maar ik ben nog in gesprek met investeerders. Ik verwacht dat het binnen nu en vier jaar rond is, voor mijn dertigste staat hij er. Ik wil mensen in mijn winkel extra service geven. Dat begrijpen ze in Nederland nog niet helemaal. Bijvoorbeeld: als je bij een dure winkel een tas koopt van 2000 euro en kijkt hoe onbeleefd je behandeld wordt, schandalig. En hetzelfde met kapperszaken. Als jij je haar laat knippen voor 200 euro, dan wil je niet in de troep van een ander zitten. Bij mij krijg je waar voor je geld. Alles moet kloppen en de klant moet zich koning voelen. Dat begrijpen ze in Amerika al een stuk beter, en dat wil ik hier ook. Ik denk ook dat Nederlanders dat willen; zeker met de crisis. Mensen willen wel geld uitgeven, maar ze denken er beter na over waaraan. Je wil het toch uitgeven aan iets goeds en ik denk dat ik dat mensen kan geven.


TEXT: Robbert Blokland / PHOTOS: CinĂŠart

16


Interview / Blue is the warmest color

As expected, impressive lesbian love story La Vie d’Adèle was awarded the Palm d’Or at this year’s edition of the Cannes Film Festival. French director Abdellatif Kechiche was applauded for his honest story about a 17-year old girl who discovers her own sexuality. “I had nothing militant to say about homosexuality.”

Why did you choose to adapt Julie Maroh’s graphic novel ‘Le blue est une couleur chaude’ for your fifth film?

“The film is very loosely adapted from the graphic novel. It was the combination of reading the graphic novel and a film project I’ve had in mind for a long time that triggered my desire to make La Vie d’Adèle. For ten years, I had been working on a screenplay about the career of a female French teacher, who is passionate about theatre. I was interested in developing a female character who was passionate about her professional life and wanted to pass on her enthusiasm. At the same time, the teacher had to take on the repercussions of her private life on her work – her loves, her bereavements, her break-ups. I met many such teachers, men and women, and I was moved by the way they lived their vocation. They were true artists, who felt very strongly about reading, painting, writing. Each of us remembers that turning point in our school life when a passionate teacher took us to see this film, or encouraged us to read that book, and perhaps instilled the seeds of a vocation in us. But, in the end, my screenplay never reached fruition. So when I came across Julie Maroh’s graphic novel, the story of absolute love between two women and, at the same time, of a young woman becoming a schoolteacher, I saw how I could link these two projects.”

Vocation is a strong theme for the two lead characters in your film – painting for one, teaching for the other.

“I find this notion of vocation entirely legitimate and honorable, and all the more so since there are anonymous, selfless vocations. It’s not about trying to secure the recognition of others. I’m full of admiration for these teachers who are deeply engaged with the progress of their students. It becomes part of their lives, gives them satisfaction.”

Your film is first and foremost a love story between two women.

“Telling a love story between two women means you work with two actresses to the fullest: this kind of work excites me deeply and it’s becoming more and more important in my film career. I ask myself: what was it about this story from the graphic novel that was most inspiring, what was the spark? The illustrated panels showing naked bodies? It’s possible. In the end I don’t know the precise motivations.”

How did you choose your actresses, Léa Seydoux and Adèle Exarchopoulos?

“First I met Léa Seydoux, for the role of Emma. She had her character’s beauty, voice, intelligence and freedom. But what was decisive during our meeting was her take on society: she’s very much tuned in to the world around her. She possesses a real social awareness; she has a real engagement with the world,

very similar to my own. I was able to realize to how great an extent, as I spent a whole year with her between the time she was chosen for the role and the end of shooting. I also thought there was something that could be described as quite ‘Arabic’ about Léa, something of an Arabic soul. She told me later she has Arabic half-brothers, which I didn’t know. Léa has a way of going through life fully aware of what’s happening. It’s also a way of accepting life’s vicissitudes. It has something to do with nomadism, wandering, and with melancholy, and what we call ‘mektoub’. Léa is tinged with all this, with this way of going through the world.”

And Adèle Exarchopoulos?

“We organized a huge casting and I chose Adèle the minute I saw her. I had taken her for lunch at a brasserie. She ordered lemon tart and when I saw the way she ate it I thought: ‘It’s her! Very much!’ within her senses. Her way of moving her mouth, of chewing ... her mouth was a very important element in this film – in fact, both character’s mouths were decisive, and for very human reasons. They provoke all sorts of feelings and sensations. Something in a face touches us: a nose, a mouth ... For me, this is the beginning of everything.”

Social justice is an important word with regard to all your films. Here, is it conveyed by a vision of two different classes to which the characters belong? 17


Interview / Blue is the warmest color

“It is indeed one of the recurring themes in my films, it’s almost becoming an obsession: where is the social difference? Perhaps it’s a way of keeping a finger on the pulse of a world to which I feel I belong, the class to which Adèle also belongs – the working class. Emma belongs to an elite: intellectual, artistic. Each of my heroines is confined to her social class. Ultimately, the film is about their social difference. It causes the difficulties they have in their relationship. The block in their relationship that finally causes the rupture is generated by a difference in their personal aspirations. It’s not at all their homosexuality, which would be more or less tolerated, or understood, by the world around them.”

Why did you choose to treat homosexuality as a love like any other, with no specific demands, given that society can sometimes be intolerant?

“I had nothing militant to say about homosexuality. I didn’t try to define it, and at no point during the process of making the film did I say to myself: ‘Yes, but there are two women ...’. I felt rather that I was telling the story of a couple. I didn’t see why I should talk specifically about homosexuality, especially since the best way would be – if I had to have a discourse on the subject – not to just film it like any other love story, with all the beauty that this involves.”

But it can only have a powerful and positive impact that you – a French citizen of Arab origins, where homosexuality is not always accepted – should chose to direct such a story. “Once the film was completed I thought: this is going to do Tunisian youth some good. A revolution isn’t complete unless it’s also a sexual revolution.”

The sex scenes are essential to explain the powerful love between your two heroines. How did you approach them? “What I was trying to do when we were shooting these scenes, was to film what I found beautiful. So we shot them like paintings, like sculptures. We spent a lot of time lighting them to ensure they would look beautiful; after, the inner choreography of the loving bodies took care of the rest, very naturally. They had to be made aesthetically 18

beautiful while keeping the sexual dimension. We tried many different things; we worked hard. We talked a lot, but in the end discussions lead nowhere. You talk a lot on set but ultimately what you say doesn’t matter that much because it’s so intellectualized, whereas reality is more intuitive.”

After the breakup, the loneliness triggered by heartache leads to courage. That is also a theme that seems to interest you in this film.

“I greatly admire the character of Adèle: this free woman, courageous, devoted and strong. Adèle is devastated by her sorrow, but doesn’t once let it show in her work as a schoolteacher. She copes. Whenever I see courage like this in someone, it troubles me. Personally I don’t feel courageous, but I hold on to the idea. I often see it in young women; this strength, this selfaffirmation.”

Many exchanges between the characters seem improvised, especially in the group scenes. Was there any improvisation involved?

“In these group sequences the lines are very precisely written. They exist, but I try not to have a predefined rhythm. I try to find the rhythm while we are shooting, since I have difficulty with rhythm in the screenplay, even regarding the plot structure. When I’m on set, I need to break free of that principle, the principle of the screenplay that must be respected at all cost. I prefer to move towards others with my lines, to be open to something else, and not to be stuck on what is written. So when it comes to these kinds of scenes, everything is open. Lines disappear and the writing continues during shooting. I feel very comfortable with these scenes. They are constantly being re-created, to get the actors to reach each other. That amuses me.”

Now the film is completed. What has it given you?

“It didn’t give me any answers. On the contrary, it has multiplied my questions and uncertainties about the feminine principle: the principle of life, of hope, of mystery. I have the feeling that perhaps one day I will find an answer.”

Abdellatif Kechiche

(Arabic: born 7 December 1960) Is a Tunisian-French actor, film director and screenwriter. He made his directorial debut in 2000 with La Faute à Voltaire (fr/it/pl) (Blame it on Voltaire), aka Poetical Refugee, which he also wrote.


‘IK HEB ME ALTIJD MOETEN AANPASSEN, NU MAG HET WELEENS ANDERSOM’ 20


THE HANDIGAYPABLES nr. 01

DE DANSER TEKST: Martijn Kamphorst / BEELD: Johan van Walsem

SERHAT IS EEN RASOPTIMIST. INDRUKWEKKEND, WANT DEZE 31-JARIGE TURKS-NEDERLANDSE ROTTERDAMMER HEEFT EEN FLINKE PARTIJ ELLENDE ACHTER DE KIEZEN. HIJ IS NAGENOEG DOOF GEBOREN, MAAR DAT IS ZO ONGEVEER HET LAATSTE VAN ZIJN ZORGEN. ZIJN HUWELIJK LIEP OP DE KLIPPEN, HIJ RAAKTE BESMET MET HET HIV-VIRUS, WERD VERSTOTEN DOOR ZIJN FAMILIE NA ZIJN COMING-OUT EN MAAKTE EEN ZWARE, EENZAME TIJD DOOR. MAAR SERHAT IS NIET HET TYPE DAT BIJ DE PAKKEN NEER GAAT ZITTEN. IN TEGENDEEL, HIJ HEEFT VAN ZIJN TEGENSLAGEN ZIJN WERK GEMAAKT: ‘IK WIL ER NIET MEE TE KOOP LOPEN, MAAR IK WIL ANDERE MENSEN BEHOEDEN VOOR WAT IK HEB MEEGEMAAKT’.

Serhat heeft een van zijn vaste tolken meegebracht voor ons gesprek. Aan zijn rechteroor is hij slechthorend, aan zijn linker volledig doof. Aan zijn linkeroor, net onder zijn baseball cap, zie ik echter een klein apparaatje. ‘Dat is een CI, een cochleair implantaat’, legt hij me uit, een toestel dat geluid omzet in elektronische impulsen die de intact gebleven gehoorzenuwvezels stimuleren. Toch voert hij dit gesprek liever met behulp van zijn tolk. Ik stel mijn vragen aan Serhat, hij kijkt naar zijn tolk terwijl zij deze vertaalt in gebaren en zij vertaalt vervolgens zijn gebaren in woorden. Het is even wennen, maar al snel ontvouwt zich in deze driehoek een bijzonder verhaal. Serhat is geboren en getogen in Rotterdam. Bij zijn geboorte werd reeds vastgesteld dat hij een flinke gehoorbeperking had. Hij ging naar een dovenschool en Nederlandse gebarentaal werd zijn moedertaal, maar Serhat groeide op in een horend milieu. ‘Mijn ouders probeerden wel te gebaren, maar thuis werd eigenlijk nagenoeg geen gebarentaal gebruikt. Ik probeerde wel onafhankelijker te worden, maar ik deed tegelijkertijd alles wat mijn ouders me opdroegen, met als gevolg dat ik redelijk gesloten was en ontzettend afhankelijk van hun hulp.’

‘MIJN VADER ZEI LETTERLIJK: “JE MAG BLIJ ZIJN DAT IK JE NIET VERMOORD”’ Op zijn 18de verloofde Serhat zich met een Turkse dame, op zijn 21ste trouwde hij en op zijn 24ste werd de scheiding aangevraagd. ‘Toen ik 15 was wist ik al wel dat ik op mannen viel, maar dat kon ik niet uitspreken. Dat heeft ook met de Turkse cultuur te maken. Ik dacht:

Als ik nu trouw met een vrouw, dan kan ik misschien wel veranderen, hetero worden.’ Serhat ging door het leven als heteroseksuele man, maar datete tijdens zijn huwelijk ook met mannen. Hij vree veilig, maar na drie jaar huwelijk sloeg toch het noodlot toe. Januari 2006 bleek Serhat besmet te zijn geraakt met het hivvirus. Zijn vrouw heeft nauwelijks een risico gelopen. ‘Het grappige van het verhaal is dat ik tijdens mijn huwelijk maar drie keer seks met mijn vrouw heb gehad. Ik bedacht altijd smoesjes: hoofdpijn, doezelig, geen zin, of ik kwam expres te laat thuis om het maar te vermijden. Toen ik hoorde dat ik hiv had, dacht ik: dit moet gewoon stoppen, dit kan dus echt niet. Drie maanden nadat ik hoorde dat ik hiv-positief was, heb ik het haar verteld. Ze had geen idee wat hiv was. Ze accepteerde het gelukkig wel om uit elkaar te gaan. Daarna heb ik het mijn ouders verteld en zij reageerden heel negatief. Mijn vader zei letterlijk: “Je mag blij zijn dat ik je niet vermoord, want dat mag niet van God, dat mag niet van het geloof”. Mijn moeder zei: “Als je homo bent, dan ben je mijn zoon niet meer”. Dus, daar zit je dan.’

‘BINNEN TWEE WEKEN MOEST IK VERDWENEN ZIJN’ Direct na zijn coming-out hebben Serhats ouders hem meegenomen naar Turkije. ‘Daar was een speciale dokter die me vermoedelijk van een homo in een hetero zou kunnen veranderen. Ik wist natuurlijk al dat dat niet ging lukken, maar ik ben voor mijn ouders toch gegaan. Ik heb de dokter in vertrouwen alles verteld. Over mijn huwelijk, mijn ervaringen met jongens en dat ik in Nederland ook met een jongen aan 21


THE HANDIGAYPABLES nr. 01

het daten was. De dokter heeft toen direct alles aan mijn ouders verteld, waarna mijn vader me naar het vliegveld heeft gebracht en me op een vliegtuig terug naar Nederland gezet. Binnen twee weken, voordat mijn ouders terugkwamen, moest ik verdwenen zijn uit hun huis. Ik ben toen naar Den Haag vertrokken en daar was ik echt heel eenzaam, het was de eerste keer dat ik op eigen benen stond. Normaal gesproken regelden mijn ouders alles. Het was echt een heel slechte tijd.’ Op een gegeven heeft Serhat gelukkig de knop om kunnen zetten en heeft hij een jaar lang onder behandeling gestaan van een psycholoog. ‘Vanaf daar is alles er een stuk beter uit gaan zien.’ Inmiddels spreekt Serhat zijn ouders weer, maar ze accepteren nog altijd niet hoe hij is. ‘Er wordt niet over gepraat. Maar ik ben wel blij hoor, dat er weer contact is. Het is toch iets, dat is beter dan helemaal niets. Gelukkig staat m’n zus honderd procent achter mij. Dat is wel heel fijn. Toen ik tegenover haar uit de kast kwam zei ze: “Als je het me eerder had verteld, dan had ik je tegengehouden. Dan had ik je niet laten trouwen”.’

‘OP MIJN PROFIEL GAF IK NIET GELIJK AAN DAT IK EEN GEHOORPROBLEEM HEB’ Serhat is out and proud, maar de gayscene is niet echt aan hem besteed. ‘Ik ging in Rotterdam eigenlijk nooit naar homofeesten. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, vijf jaar geleden, ben ik voor het eerst uitgegaan in de gayscene. Er zijn waarschijnlijk te weinig Nederlandse gays met een gehoorbeperking om een feestje mee te vullen, maar er zijn wel groepjes dove homojongeren waarmee ik samen naar feestjes ging in de Reguliersdwarsstraat, bijvoorbeeld. Dat heb ik ongeveer een jaar lang gedaan en daarna niet meer. Ik had er geen behoefte meer aan. Het was wel leuk, maar ik houd niet zo van die sfeer. Hoe moet ik het zeggen, het is me wat te overdreven, mensen doen wat overdreven. Na een jaar had ik het wel weer gezien. Ik ben zelf wat rustiger.’ ‘Bij het daten is mijn gehoorbeperking overigens nooit echt een probleem geweest. De 22

eerste jongens ontmoette ik via chatsites. Op mijn profiel gaf ik niet gelijk aan dat ik een beperkt gehoor heb, maar als ik privé met iemand in gesprek raakte en we telefoonnummers uitwisselden, dan vertelde ik het ze wel. Dan vertelde ik ze alles over mezelf. Als ik een-opeen met iemand praat en de ander duidelijk articuleert, kan ik ook goed communiceren hoor, maar zodra het drukker of donkerder wordt heb ik er al snel moeite mee. Voor geen van de jongens waarmee ik gedatet heb was het ooit een probleem. Niet dat ik weet tenminste. Ik leer ze altijd gebarentaal aan. Ik heb me altijd moeten aanpassen en nu mag het wel eens andersom.’ Drie jaar terug ontmoette Serhat zijn huidige vriend, niet bepaald op traditionele wijze. ‘In die tijd werkte ik af en toe als escort, omdat ik door mijn situatie behoorlijk in de financiële problemen zat. Het was in mijn hoofd de enige oplossing om wat geld te verdienen. Deze jongen wilde graag een date met mij en na het hele gebeuren werd ik voor mijn diensten betaald. Na die avond bleef hij echter ontzettend in mijn hoofd zitten en die gevoelens bleken wederzijds te zijn. Op een gegeven moment heb ik hem een sms gestuurd: “Hoe gaat het met je?”. Twee dagen later hebben we afgesproken om wat te gaan drinken en toen heb ik hem het geld teruggegeven. Dat was eigenlijk het begin van onze relatie. In het begin was het wel even wennen aan elkaar. Vooral voor hem. Hij moest heel duidelijk articuleren en heel hard praten, dacht hij. Ik moest hem op het hart drukken dat hij normaal kon praten en dat ik het echt wel zou zeggen als ik hem niet begreep. Het was voor hem natuurlijk ook nieuw. Ik heb hem inmiddels gebarentaal geleerd, maar het kan nog een stuk beter, haha.’

‘A LS IK DANS, VOEL IK ME VRIJ’ Als Serhat één ding zou moeten noemen dat hem door zware tijden heeft geholpen, dan is het dansen. ‘Ik ben echt dol op dansen.’ Er verschijnt een glinstering in zijn ogen en zijn mondhoeken krullen op. ‘Als ik dans, voel ik me vrij. Ik dans op de beats, die kan ik horen. Thuis heb ik ook een klein boxje waar ik mijn hand op kan houden om de beats te voelen. Daar kan ik dan m’n bewegingen weer op aanpassen. Na

een jaar psychologische begeleiding wilde ik vooral lekker uitgaan en ben ik voor het eerst naar een Sencity feest geweest, een feest speciaal voor dove en slechthorende mensen. Op dat feest sprak ik een aantal dove mensen van een dansgroep, Deaf on Point. Zij zagen mij dansen en vroegen of ik belangstelling had om me bij hen te voegen. Door die groep kwam ik meer in aanraking met de dove wereld, voorheen leefde ik vooral in de horende wereld. Vervolgens heb ik internationaal met ze opgetreden. Zij hadden veel vertrouwen in mij en daar kreeg ik ook meer vertrouwen door. Ronald [directeur van Stichting Skyway, die de Sencity-feesten organiseert - red.] heeft mij destijds ook meegenomen naar Zuid-Afrika om daar mijn verhaal te vertellen en dove kinderen voorlichting over hiv en aids te geven. Dat was de eerste keer dat ik vertelde dat ik het zelf had. Ik was best wel bang voor de reacties, maar die waren gelukkig heel positief. Eenmaal terug in Nederland merkte ik dat ik veel meer zelfvertrouwen kreeg. Ik weet nu gewoon wie ik ben. Niet dat ik ermee te koop wil staan, maar ik wil andere mensen behoeden voor wat ik heb meegemaakt.’ Ooit droomde Serhat ervan om met dansen zijn geld te kunnen verdienen, een droom die nu werkelijkheid is geworden. Naast zijn werkzaamheden bij Stichting Skyway, maakt hij deel uit van het tourteam van Dance4Life. Hij is daar ook gastspreker en vertelt mensen zijn persoonlijke verhaal. Hij heeft nog wel één droom over, niet bepaald een kleine: ‘Ik wil de hele wereld veroveren. Ik zou heel graag naar Azië afreizen om daar mensen te inspireren en evenementen van Sencity te organiseren. Het is het enige continent waar we nog niet geweest zijn.’

IN ‘THE HANDIGAYPABLES’ GAAT GAY&NIGHT IN GESPREK MET LHBT’S MET EEN HANDICAP, EEN VAAK ONDERBELICHTE GROEP. HOE REDDEN ZIJ ZICH IN ‘DE SCENE’, KUNNEN ZE HUN HEIL VINDEN IN HET REGULIERE NACHTLEVEN EN HOE NAVIGEREN ZE HET TOCH AL RUIGE DATINGLANDSCHAP? KEN JIJ OF BEN JIJ EEN LHBT MET EEN HANDICAP DIE GRAAG ZIJN OF HAAR VERHAAL WIL DELEN, STUUR DAN EEN E-MAIL AAN: REDACTIE@ OUTMEDIA.NL O.V.V. ‘HANDIGAYPABLE’.


VRIJHEIDSSTRIJDERS En ja hoor, ik heb ze weer gespot. Broer en zus, letterlijk en ook van mij, want zo gay als het maar kan. Vrolijk worden ze er niet van; gay zijn in een Turks-Koerdisch PKK-vluchtelingenkamp in letterlijk the middle of nowhere (lees: een verlaten stuk kaal en dor woestijn zonder zand of bergen of wat ook, slechts ruwe stenen). Gay zijn ergens in het grensgebied tussen de Koerdische Regionale Regering en de Arabische autoriteit van Bagdad is niet grappig. Zeggen dat ze gay zijn doen ze ook niet. Maar als ik naar hun geknuffel en innige blikken van verstandhouding kijk en het halfuur lange relaas van de 23-jarige Beritan (door de zware leefomstandigheden oogt ze eerder als 35) heb aangehoord over waarom ze absoluut nooit met een man wil trouwen, weet ik genoeg.

Daarbij scoort ze op al mijn gay criteria. Strak bloesje (foksia) waarvan de kraag niet omhoog maar opzij getrokken is. Broekspijpen worden nog eens extra opgerold. Handen gaan plompverloren in de zakken van haar zwarte strakke jeans. Potteus is ze niet, verre van. Beritan is een ranke, slanke vrouw. Maar het is iets in die blik, dat stoere knotje, de manier waarop ze loopt en dan weer wel potteuze schoenen – hoe kan het ook anders. Het lijkt soms wel alsof alle lesbiennes hun schoenen in dezelfde winkel kopen: walk the talk, zullen we maar zeggen. Na jaren door het Midden-Oosten en Noord-Afrika te hebben gereisd, van Egypte tot Turkije, van bruisend Dubai tot spuuglelijk Amman en nu dus zelfs in het afgelegen Koerdistan in Noord-Irak heimelijk naar soortgenoten te hebben gezocht, ben ik tot een indrukwekkende conclusie gekomen. In welk land je ook bent en welke cultuur mensen ook hebben (ik was eerder nummer-1 gay spotter in Oeganda en Thailand), je pikt onze alleraardigste soortgenoten er direct uit omdat we, wereldwijd, eigenlijk altijd exact hetzelfde zijn. Dezelfde manieren,

dezelfde stijl, dezelfde onbewuste kleine gedragingen en blikken die o zo stereotiep toch telkens weer in aangepaste vormen en op nieuwe gezichten voorkomen.

‘HET LIJKT SOMS WEL ALSOF ALLE LESBENNES HUN SCHOENEN IN DEZELFDE WINKEL KOPEN’

Monique Samuel (1989) is politicoloog en auteur. Volg haar blog op moniquesamuel.nl.

Zoals ook bij Beritans jongere broertje Gumah (19). Hij is lang, slank en ongekend modieus voor de armzalige omstandigheden van het kamp. PKK-strijders zijn stoer en macho, maar Gumah loopt kaarsrecht met kleine passen door de straten. Geen stoere schouderbewegingen zoals elke Koerdische, Arabische of Turkse man betaamt, maar gracieus, soepel en sierlijk. Hij is veel te lief en zacht om überhaupt de zoon van een rebel te zijn. Hoewel, eigenlijk zijn Beritan en Gumah ook vrijheidsstrijders. Ze willen weg, naar Europa, niet voor geld, maar voor creatieve zuurstof. Ik kijk zuchtend om me heen en trap tegen een steentje. Hoe lesbisch. Lachend slaat Beritan een arm om me heen en innig verstrengeld lopen we gedrieën heerlijk sierlijk-pottig verder.


THE GREAT BEAN The Great Bean speelt zich af in de sfeer van de ‘roaring twenties’, de opkomst van de jazz, Hollywood en het variété op Broadway met nieuwe dansstijlen als charleston en tapdans. Het is een tijd van uitbundige feesten, nieuwe rijkdom, uiterlijke schijn en verborgen tragiek. De nieuwe vermaakindustrie creëert volop dromen en illusies waarin mensen kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. De huischoreografen van Scapino laten zich hierdoor ieder op hun eigen manier inspireren. Voor zijn titelstuk – The Great Bean verwijst naar de boeien van Houdini – is Ed Wubbe gefascineerd door de magie op het circuspodium en de ontsnappingskunsten van de legendarische illusionist en boeienkoning. Met dans in verschillende stijlen, circusacrobaten en goochelacts, toont Wubbe een theatrale wereld, vol glitter en glamour, maar ook met donkere kanten en schrijnende tragiek. Deze sfeer wordt versterkt door de keuze van zowel swingende als emotionele jazznummers vanaf de jaren twintig. Op de aanstekelijke Gipsy jazz van Django Reinhardt volgt de doorleefde en ontroerende stem van jazzzangeres Billie Holiday.

Ed Wubbe: ‘Vaudeville en variété met zijn illusie, schone schijn en trucs met bedrog, intrigeert mij intens. Vertier en vermaak om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Artiesten in een soms treurige wereld van glamour en glitter die vanuit een donker bestaan gevangen worden in de schijnwerpers. Succes en tragiek, maar ook schoonheid en magie, zijn de ingrediënten die verbonden zijn aan het theater en die mij inspireren voor deze voorstelling.’

Heel anders van sfeer is het nieuwe stuk van Fang-Yu Shen. Met een fascinerende mix van moderne en Chinese dans- en muziekstijlen geeft zij een persoonlijke invulling aan The Great Bean. Over haar recente debuut bij Scapino schreef de internationale pers: ‘Het spoelt over je heen als een warm bad’. Felix Landerer vertelt met poëtische dans in prachtige beelden zijn eigen verhaal. Met behulp van een magische belichting en de minutieus uitgewerkte groepschoreografie, speelt hij met de waarneming en houdt de blik van de toeschouwer gevangen. Met muziek van o.a. Billie Holiday, Django Reinhardt, Duke Ellington, Count Basie & James Rushing en Edvard Grieg. The Great Bean is tot en met 16 mei te zien in de Nederlandse theaters. Kijk voor de speellijst op: www.scapinoballet.nl. 24


DE IDEALE MAN Robert Chiltern is staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en een alom gerespecteerd politicus. Zijn gedrag is voorbeeldig, zijn karakter onberispelijk. Kortom, hij is de ideale man. Zijn vrouw draagt hem op handen. Zij vermoedt niets – of ogenschijnlijk niets – van zijn duistere kanten. Robert beschouwt de staat als een groot hedgefonds, dat er alleen maar toe dient om winst te maken. Hij is de vleesgeworden BV IK, product van de New Economy. In 2011 bewerkte Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek An Ideal Husband, de boosaardige komedie over publieke moraal van Oscar Wilde uit 1895. Jelinek maakte er een niet mis te verstaan statement over onze tijd van. Theu Boermans regisseerde het stuk voor het Nationale Toneel en NTGent. Op de vraag ‘Waarom De ideale man?’ antwoordt hij: ‘Het is een stuk dat hout snijdt, en op de naad en de dilemma’s van de tijd staat. Het gaat over een politicus die het verschil tussen het algemeen en het privébelang niet meer uit elkaar kan houden. Terwijl hij handelt, denkt hij: ik doe het toch voor het algemeen welzijn. Politicus zijn is tegenwoordig behoorlijk riskant, op welke schaal dan ook. Laatst nog ergens in Limburg, een burgemeester beweerde dat er voor de verkeersveiligheid rotondes nodig zijn, een aannemer kreeg die opdracht, toevallig moest die burgemeester ook nog een villa bouwen, ik hoef er geen tekening bij te maken hoe het in zijn werk ging.’ De ideale man. Met: Anniek Pheifer, Ariane Schluter, Chris Thys, Frank Focketyn, Jaap Spijkers, Katja Herbers, Mark Rietman en Steven Van Watermeulen. T/m 21 december te zien in Nederland en België: nationaletoneel.nl/deidealeman

SILK is de tweede choreografie van Jan Linkens voor het Internationaal Danstheater en gaat op 21 november in première in de Stadsschouwburg Velsen. Twaalf dansers en danseressen en de prachtige oosterse livemuziek van het Göksel Yilmaz Ensemble nemen je met ingehouden adem mee op reis langs de zijderoute. Het wordt een inspirerende reis van China via de Taklamakan-woestijn, Kazachstan, Oezbekistan, Perzië en Irak en uiteindelijk komen de dansers met hun ‘goud’ aan in Europa. SILK is gebaseerd op twee oosterse legendes: die van Hsi ling Shih en de Zijdeprinses en die van de toekomstige vrouw van de koning van Khotan. Het stuk toont de kracht van jonge vrouwen die voor schoonheid en vrijheid kiezen. Om hun geluk te bereiken begeven zij zich op een onbekend pad, een missie langs vreemde mensen en culturen. Wat gebeurt er als vreemden elkaar ontmoeten – het is de vraag die als een mantra over de zijderoute ligt en die laat zien hoe belangrijk deze route is geweest voor de verspreiding van culturen, los van de economische waarde.

Choreograe: Jan Linkens e.a. Muziek: Göksel Yilmaz Ensemble. Kostuums: Karisma-Costumes. Lichtontwerp: Pelle Herfst In de theaters van 13 november 2013 tot en met 28 maart 2014. Kijk voor de speellijst op intdanstheater.net/silk_speellijst. 25


SVEN RATZKE ‘GLAMOUR ANIMAL’ VANAF DECEMBER TERUG IN STADSSCHOUWBURG UTRECHT MET DRIE PRODUCTIES! Hij werd in 1977 geboren in een sportwagen vlakbij de Duitse grens, zoon van een Nederlandse moeder en Duitse vader. Zijn voorouders traden op in het Berlijnse variété in de roaring twenties. Met zijn moeder groeide hij op in een hip klooster in de buurt van Nijmegen, een kraakpand met zo’n honderd creatieve mensen. Zijn eerste publieke optreden was daar in een kerk. Met grote trots presenteert Stadschouwburg Utrecht Sven Ratzke, ook wel bekend als ‘Glamour animal’.

LATE NIGHT SHOW

iedere 1ste zaterdag van de maand (v.a. za 7 dec)

Inmiddels is hij internationaal doorgebroken: van Berlijn tot New York! Ratzke lapt alle genreregels aan zijn laars, brengt mensen in verwarring en ontroert ze met zijn directheid en improvisatietalent. ‘Ik flirt met de mainstream én underground. Ik ben niet alleen de cabaretier of de chansonnier, ik zou net zo goed ballet kunnen doen. Ik heb opgetreden in het Concertgebouw en sta op de Parade! Inderdaad, ik pas niet in een hokje. Vrijheid is mij lief!’ Het afgelopen seizoen speelde Ratzke met Ellen ten Damme in een volle Douwe Egbertszaal en op iedere eerste zaterdagavond van de maand was hij exclusief in de Blauwe Zaal te zien met Ratzkes Late Night Show. Vanwaar dat succes? ‘Ik combineer muziek en kwaliteit met passie. Mijn gasten zijn allemaal mensen met wie ik wat heb, die kunnen ontroeren: Ellen ten Damme, Eric

DIVA DIVA’S

vr 10, za 11 feb

Vloeimans … Volgend jaar kom ik terug met vijf nieuwe Late Night Shows!’ Er is meer Ratzke in het nieuwe seizoen. De Punkrockmusical Hedwig and the Angry Inch (11 t/m 15 juni) en Diva Diva’s (vr 10, za 11 jan) passen in Ratzkes hang naar vrijheid. De gemene deler: ‘Het zijn vrouwen die zich overgeven aan het leven. Diva Diva’s gaat over het goddelijke in deze vrouwen. Voor mij heeft de term “diva” dus iets positiefs. Hedwig and the Angry Inch is een punkmusical uit Berlijn, een one woman show. Punk staat hier voor “je losscheuren”, fuck it met de regels en het hokjes denken.’ Waar moet iemand zich op voorbereiden die Ratzke voor het eerst gaat zien? ‘Ga mee en beleef de achtbaan. Boven sta je even stil om daarna in volle vaart naar beneden te roetsjen. In andere woorden: laat het allemaal aan mij over, dan heb je een leuke avond.’

HEDWIG AND THE ANGRY INCH wo 11 t/m zo 15 juni

KAARTEN: www.stadsschouwburg-utrecht.nl / 030 -23 020 23 / Lucasbolwerk 24 / 3512 EJ Utrecht

26


Robert C. Rore MENSCAPES | REFLEXIONS 26 september 2013 tot 9 december 2013

Manschappen, een serie olieverfschilderijen waar het lichaam van de man centraal staat. Robert C. Rore werd geboren 1954 in Berchtesgaden, Duitsland. Zijn werk varieert van portretten, sierlijke stillevens, stadsgezichten, landschappen en boekillustraties tot grote muurschilderingen. Wat hem fascineert aan mannen is hetzelfde wat hem fascineert aan zichzelf. Rore: ‘Als Adam de eerste man op aarde was, door God geschapen, hoe zag hij er dan uit?’. In zijn schilderijen moeten de mannen een goddelijke aantrekkingskracht uitstralen. Natuurlijk is die goddelijkheid niet altijd even realistisch en daarom zijn de schilderijen soms juist een ironische knipoog naar mannelijkheid.

Over de titel van de expositie: ‘Ik schilder, teken en beeld uit. Ik weerspiegel en interpreteer. Wanneer ik ergens op het platteland ga zitten schilderen, is het resultaat een “landschap”. Hetzelfde geldt voor mijn schilderijen van mensen, en dan vooral van mannen. Tenzij ik simpelweg een (naakt)portret schilder, ben ik in feite “manschappen” aan het creëren.’

MENSCAPES | REFLEXIONS BIJ CNCPT13 PRINSENGRACHT 266 AMSTERDAM 55 werken in afmetingen variërend van 20 x 20 cm tot 160 x 120 cm. Prijsklassen vanaf € 395,- tot € 6500,-. Opening: zaterdag 26 oktober om 16:00 uur. Meer informatie: www.cncpt13.com www.robert-c-rore.com

35


Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen Een theatervoorstelling van Humanitas Bergweg & het rotterdamscentrumvoortheater. Een avond vol theater,zang en dans, met teksten van Rotterdamse schrijvers op basis van prachtige, gruwelijke, ontroerende levensverhalen van homoseksuele ouderen, verhalen die ook nu helaas actueel zijn. Ook nu zijn er steeds meer mensen die niet mogen zijn wie ze willen zijn. Er wordt gespeeld door homoseksuele ouderen van de Roze Salon van Humanitas Bergweg, die samen met spelers van het rotterdamscentrumvoortheater te zien zijn in een mozaïek van verlangens die herkenbaar zijn voor ieder mens. REGIE & CONCEPT : PAUL RÖTTGER SPEELLOCATIE: MATHENESSERDIJK 293 ROTTERDAM AANVANG: 17:00 UUR

De voorstelling is te zien in de volgende weekenden: 2013: 26 en 27 oktober, 23 en 24 november, 14 en 15 december. 2014: 25 en 26 januari, 22 en 23 februari, 22 en 23 maart, 19 en 20 april, 10 en 11 mei. Reserveren en meer informatie: www.rcth.nl / 010-4773891 / info@rcth.nl

ABBA MANIA Na een succesvolle tour in het najaar van 2012 komt West End sensatie ABBA MANIA terug naar Nederland! Sinds hun formatie in 1999 heeft ABBA MANIA al vele bezoekers van alle leeftijden de hoogtijdagen van ABBA laten herbeleven. In 2002 stonden ze maar liefst 18 weken in het Strand Theatre in het Londense West End en verwelkomden ze ABBA-fans van over de hele wereld. Vervolgens trokken ze zelf de wijde wereld in en gaven concerten in o.a. Venezuela, de Verenigde Staten, Tahiti, Mexico, Denemarken, Frankrijk en Duitsland. Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid (Frida), samen bekend als ABBA, domineerden bijna tien jaar lang de hitlijsten en hadden maar liefst acht nummer 1-hits in Nederland. Op hun hoogtepunt werden ze Zwedens beste exportproduct, waarbij ze zelfs Volvo van de troon stootten. Helaas besloten ze begin jaren tachtig ieder hun eigen weg te gaan. Maar de muziek leeft nog steeds! Het album ABBA Gold heeft gedurende de jaren negentig continu in de hitlijsten gestaan en is nog steeds een van de best verkochte albums aller tijden. ABBA MANIA neemt je mee terug naar de tijd dat ABBA de radiogolven beheerste. ABBA MANIA verpakt de tijdloze ABBA-songs in een pakkend concert dat de muziek en stijl van ABBA eer aan doet. Doe mee en geniet van hits als ‘Mamma Mia’, ‘Voulez Vous’, ‘Dancing Queen’, ‘Winner Takes It All’, ‘Super Trouper’ en vele anderen. ‘So dig out those platforms, dust down those flares and thank ABBA for the music!’

DOLLY BELLEFLEUR, MIJN MUZE OP DONDERDAG 31 OKTOBER OM 18.00 UUR OPENT DE TENTOONSTELLING DOLLY BELLEFLEUR, MIJN MUZE IN DE STOPERA, STADHUIS VAN AMSTERDAM. De tentoonstelling, bestaande uit 13 schilderijen van Jacinta Heijmans, is tot 6 december openbaar toegankelijk in het stadhuis van Amsterdam. De serie schilderijen onthult de invloed van een muze op het werk van de kunstenaar. Heijmans: ‘Vanaf het eerste moment dat ik Dolly in een kerk in Haarlem zag en hoorde optreden, heeft zij mij gegrepen met haar indrukwekkende persoonlijkheid. Een veelomvattende geest: humor, mooie teksten en een goede dosis (zelf)spot. Deze veelzijdigheid probeer ik in mijn schilderijen tot uitdrukking te brengen.’ Cees Dam, architect van de Stopera, opent de tentoonstelling. Begin jaren negentig, aan het begin van Heijmans’ carrière, opende hij een van haar eerste tentoonstellingen in het Renaissance Hotel te Amsterdam. Heijmans is verheugd dat hij nu in zijn eigen tempel de Stopera, opnieuw haar tentoonstelling voor geopend wil verklaren. Aansluitend is er een optreden van Dolly Bellefleur. Meer info: www.jacintaheijmans.com

28

TOURDATA: 11-10-2013

Munttheater Weert

18-10-2013

De Maaspoort, Venlo

munttheater.nl maaspoort.nl

19-10-2013

De Goudse Schouwburg, Gouda

goudseschouwburg.nl

22-10-2013

Parktheater Eindhoven

parktheater.nl

23-10-2013

Schouwburg Amphion, Doetinchem

amphion.nl

25-10-2013

Patronaat, Haarlem

patronaat.nl

26-10-2013

Theater De Leest, Waalwijk

deleest.nl

31-10-2013

Melkweg The Max, Amsterdam

melkweg.nl

01-11-2013

Scheldetheater, Terneuzen

scheldetheater.nl

02-11-2013

Theaters Tilburg, Tilburg

theaterstilburg.nl

03-11-2013

Wilminktheater, Enschede

wilminktheater.nl


VERONICA MAGGIO /HANDEN I FICKAN FAST JAG BRYR MIG Ze klinkt Italiaans meer ze is ‘gewoon’ Zweeds en bracht onlangs alweer haar vierde album uit. De 32-jarige Veronica Maggio is in haar thuisland erg populair, maar afgezien van wat successen in andere Scandinavische landen is er nog weinig cross-over succes. Zonde, want Maggio maakt heel gezellige popmuziek met af en toe wat kokette jaren 60-invloeden. Wel in het Zweeds, dus het is niet geheel duidelijk waar het nu precies

over gaat. In het nummer ‘Va Kvar’ zingt ze namelijk iets als ‘we willen roquefort’, wat je zou kunnen interpreteren als sociaal commentaar op de consumptiemaatschappij en het feit dat mensen tegenwoordig met steeds minder tevreden zijn. Maar het kan ook gewoon gaan over die leuke jongen op de dansvloer, of haar buurvrouw of zo. Weet jij het, weet ik het. Dat neemt niet weg dat Handen I Fickan Fast Jag Bryr Mig (wat zoiets

betekent als ‘ik sta hier misschien wel met mijn handen in mijn zakken maar toch leef ik met je mee’ – dat hebben we dan wél weer opgezocht) een zeer aangename plaat is, die het absoluut verdient dat je op z’n minst op iTunes even de previews gaat beluisteren. Doen!

aan haar debuutalbum. Dan kun je je natuurlijk afvragen of iemand die zo jong is al ervaren genoeg is om teksten te schrijven die inhoudelijk echt ergens over gaan, en of ze een eigen sound kan ontwikkelen. Toch komt de muziek op Pure Heroine oprecht over. Lorde schreef dan ook alle nummers zelf, bijgestaan door producent Joel Little, over het zelfbeeld dat tieners hebben, en het verschil tussen hoe mensen zichzelf presenteren en hoe ze daadwerkelijk zijn. Toch wel aan de diepzinnige

kant. Hopelijk is Lordes muziek niet vergelijkbaar met échte heroïne, dus dat het hierna nooit meer zo leuk wordt als de eerste keer. Hebben we van horen zeggen.

LORDE /PURE HEROINE Er komt de laatste tijd jne muziek uit Nieuw-Zeeland! Een paar jaar geleden was er de poppy Ladyhawke (‘Paris is Burning’), toen kregen we Kimbra (o.a. bekend van haar hit met Gotye) en nu is er Lorde. Met Pure Heroine heeft ze een krachtig debuutalbum afgeleverd, met een muziekstijl die zich het best laat omschrijven als synthpop. Daar komt nog eens bij dat Ella Yelich-O’Connor, zoals Lorde eigenlijk heet, nog maar 16 jaar oud is. Ze werd ontdekt op haar 12de en werkt sinds haar 14de

Gay&Night verloot 3 exemplaren van Lorde’s album Pure Heroine. Wil je kans maken? Mail dan naar win@outmedia.nl o.v.v. ‘Lorde’ en vergeet niet je postadres mee te sturen!

DIANA REGISSEUR: OLIVER HIRSCHBIEGEL CAST: NAOMI WATTS, NAVEEN ANDREWS, GERALDINE JAMES VERWACHT: BEGIN NOVEMBER IN DE BIOSCOPEN Niet sinds de première van Het Bombardement waren recensenten zo unaniem vernietigend over een lm als de Britse pers dit najaar over Diana. De ‘biograelm’ die vertelt over de laatste jaren van het leven van Lady Di werd weggezet als een abjecte bezoedeling van de overleden prinses, het koningshuis en de voltallige Britse natie.

30

Zeker met deze voorkennis valt Diana prima te genieten, want zo vreselijk is de lm écht niet. Regisseur Oliver Hirschbiegel (die zich met Der Untergang eerder volkswoede op de hals haalde door Hitler als mens in plaats van monster te portretteren) laat behalve Diana (Naomi Watts) zelf niemand van het koningshuis zien. Hij concentreert zich heel bewust op de opkomst en ondergang van haar relatie met hartchirurg Hasnat Khan (Naveen ‘Lost’ Andrews), de man die haar na vijftien jaar koelkastrelatie met prins Charles weer échte liefde leerde kennen. Hij ziet haar als mens in plaats van als prinses, ze praten samen, lachen, vrijen, eten hamburgers –

en worden daarna door de publieke druk toch weer uit elkaar gedreven. Diana is een onevenwichtige lm (de vlucht naar Dodi AlFayed en haar dood in Parijs worden er in een epiloog doorheen gefrot) en wie verwacht een volledig, nieuw en/of genuanceerd beeld van haar leven te krijgen, komt van een koude kermis thuis. Maar als mooi vormgegeven doktersromannetje voldoet de lm uitstekend.


JUST DANCE 2014 De D e spellenserie Just Dance, waarbij jje e het dansje dat je op je tv-scherm zziet i moet nadoen om punten tte e scoren, lijkt met iedere editie gayer g a te worden. Het blijft een gezellig g e spel waarbij je ein-de-lijk wegkomt met het doen van de w meest dramatische danspasjes. In m deze d e editie is de muziekselectie wel héél erg doelgroepfähig; maar w lliefst ie twee nummers van Lady Gaga (incl. ‘Applause’), ‘I Kissed a Girl’ van Katy Perry en nummers van ABBA, Rihanna, Nicki Minaj, David Guetta en als klap op de vuurpijl ‘YMCA’ van de Village People. Dat wordt afgetopt met nummers van vriendinnen Ricky Martin en George Michael. Een avondje Just Dance, waarbij je natuurlijk gezellig je vrienden kunt uitnodigen, staat garant voor lol, erce moves en ook een paar zweetdruppeltjes. Vrouwen van middelbare leeftijd hebben Zumba, wij hebben Just Dance!

Gay&Night verloot 3 exemplaren van Just Dance 2014 voor de Wii. Wil je kans maken? Mail dan naar

win@outmedia.nl o.v.v. ‘Just Dance’ en vergeet niet je postadres mee te sturen!

LA GRANDE BELLEZZA REGISSEUR: PAOLO SORRENTINO CAST: TONI SERVILLO, CARLO VERDONE, SABRINA FERILLI VERWACHT: BEGIN NOVEMBER IN DE BIOSCOPEN Een van de verrassingen bij de uitreiking van de prijzen op het Festival van Cannes dit jaar was dat regisseur Paolo Sorrentino niet op het erepodium belandde voor zijn majestueuze mozaïeklm La Grande Bellezza. De ruim twee uur durende lm toont een ontdekkingstocht van Jep Gambardella (Toni Servillo), een zestigjarige

TEKST: Robbert Blokland (film) Martijn Tulp (cd/games)

journalist die op zoek is naar inspiratie voor zijn tweede meesterwerk. Hij bezoekt bombastische feesten van zijn exotische vrienden, heeft romantische gesprekken over de zin van het leven en herinnert zich cruciale momenten uit de zes decennia die hij op aarde heeft rondgelopen. Zijn kennissen, voornamelijk mensen die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, feesten tot diep in de nacht door alsof ze studenten zijn. Maar achter de decadente façade gaat een betreurenswaardige leegte schuil, ontdekt Jep gaandeweg het verhaal. En is het eigenlijk erg als iedereen daar vrede mee heeft? La Grande Bellezza (`de grote schoonheid`) laat zich het best

bekijken als een hypnotiserende trip waarin je je moet onderdompelen: een enorme hoeveelheid aan impressies, beelden en situaties die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken lijken te hebben passeert de revue. Jep bezoekt een begrafenis, komt een magiër met een giraffe tegen, een oude kardinaal prevelt profetische woorden. Elke scène laat zich bekijken als een bewegend schilderij dat de kijker langzaam op zich in moet laten werken. Over elk detail, elke compositie en elke muzikale ondersteuning heeft Sorrentino nagedacht: juist door die overrompelende hoeveelheid aan indrukken is het onmogelijk om La Grande Bellezza in één keer goed te bevatten. 31


32


HET ZWEEDSE POPDUO ICONA POP IS HOT. DE AFGELOPEN MAANDEN KON JE GEEN RADIO AANZETTEN ZONDER HUN HIT ‘I LOVE IT’ TE HOREN. INMIDDELS ZIJN ER AL MEER DAN 2 MILJOEN SINGLES VERKOCHT. HUN DEBUUTALBUM THIS IS... ICONA POP IS PAS VERSCHENEN EN HALF OKTOBER STOND ICONA POP IN DE AMSTERDAMSE BITTERZOET. OP 9 MAART SPELEN ZE OPNIEUW IN DE MELKWEG EN IN NOVEMBER ZIJN DE DAMES AANWEZIG BIJ DE MTV EMA’S IN AMSTERDAM. GAY&NIGHT VROEG AINO JAWO EN CAROLINE HJELT, HET HEMD VAN HET LIJF OVER MODE, MANNEN EN NATUURLIJK MUZIEK.

ook oude nummers en hele nieuwe nummers. We zijn veel veranderd in de afgelopen vierenhalf jaar. Bijvoorbeeld het nummer ‘We Got The World’ verschilt veel van ‘Light Me Up’, dat hebben we heel bewust gedaan. Caroline: Het album voelt echt aan als ons kindje. En het is leuk want het is alles wat we gedaan hebben vanaf het begin van de band tot nu. Het zijn verschillende hoofdstukken uit ons leven. Als we zelf naar het album luisteren, herinneren we ons alle momenten die als inspiratie dienden.

Is muziek maken altijd al een droom voor jullie geweest? Aino: Ja, maar ik wilde ook astronaut worden. Maar wie weet worden we wel de eerste band die in de ruimte op gaat treden! Caroline: Ja! Een space-tour!

Voor ‘I Love It’ hebben jullie samengewerkt met zangeres Charli XCX. Met wie zouden jullie willen samenwerken, als je mag kiezen?

Jullie eerste single ‘I Love it’ is een grote hit, hadden jullie dat zien aankomen?

Aino: We zouden graag met Prince willen werken! Hij is altijd een inspiratie geweest voor Icona Pop. Op de eerste bandfoto’s wilden we een beetje op hem lijken. Caroline: Maar we zijn in de loop der jaren veel mensen tegengekomen met wie we willen werken. Ik zou voor een artiest gaan die heel anders is dan wij. Hoe gekker de combinatie hoe beter. Als twee artiesten bij elkaar komen die totaal niet op elkaar lijken, kan dat erg inspirerend zijn.

Caroline: Toen we het nummer opnamen hebben we echt ons hart en ziel er in gestopt. We draaien nieuwe nummers vaak in onze dj-sets en bij ‘I Love It’ was de respons van het publiek ongelofelijk. Toen begrepen we dat veel mensen zich in het nummer kunnen vinden. Aino: Ik denk niet dat we doorhadden hoe groot het zou worden. We doen nog steeds wat we altijd doen. Alleen reizen we nu meer, en ook een beetje comfortabeler. Maar we blijven onszelf. Caroline: Het is zo leuk! We deden voor ‘I Love It’ hetzelfde als nu, maar toen luisterde niemand. Als we nu iets doen, luisteren mensen en dat is geweldig. We hebben nu fans, onze kleine Icons, die alles volgen wat we doen. We touren veel, maar we proberen altijd contact te houden met het publiek en de fans. Het is een fantastisch gevoel als mensen je nummers meezingen. Dat we iets hebben gemaakt waar mensen echt naar willen luisteren.

In ‘I Love It’ zingen jullie over een redelijk ‘wilde’ levensstijl. Zijn jullie in het echt een beetje feestbeesten?

Hoe zijn jullie aan inspiratie gekomen voor de nummers op jullie nieuwe album? Aino: De meeste nummers zijn uit ons leven gegrepen. Helaas gaan veel van onze liedjes over gebroken harten, maar een aantal gaan ook over het breken van harten. En over geweldige avonden en feesten. Elk liedje op het album is anders. Daar zijn we heel bewust mee bezig geweest: we willen mensen een andere kant van Icona Pop laten zien. Het zijn niet allemaal variaties op ‘I Love It’, maar

TEKST: Korleki Okletey / BEELD: Fredrik Etoall

Caroline: ‘Ik zou liegen als ik zeg dat we daar niet van houden. We houden ook van de chaos van een wilde nacht uit. Ik denk dat er iets heel romantisch is aan een goede avond uit. Je weet niet wie je tegen gaat komen, zoveel emotie onder één dak en je staat met z’n allen op een dansvloer met overal neonkleuren om je heen. We zijn gewoon heel goed in feesten, maar dat is niet alles wat Icona Pop is. Het is een deel van ons, een groot deel, maar niet alles. Aino: Als je goed naar de tekst luistert, gaat het eigenlijk ook over een gebroken hart. Op een gegeven moment kom je op een punt waar je denkt: fuck it! In plaats van diegene missen, ga je hem of haar een beetje haten. Het voelt erg bevrijdend

om het nummer te zingen. We verstoppen wel vaker liedjes over liefdesverdriet in een vrolijk jasje, zodat er een bitterzoet gevoel ontstaat. Je kunt om een nummer lachen, maar ook huilen. We zeggen altijd: we maken popmuziek die je dingen laat voelen. We willen ons uitdrukken door muziek, laten zien wie we zijn. Daarom heet het album ook This is.. Icona Pop.

Welke artiesten inspireren jullie? Wie zijn jullie popiconen? Caroline: David Bowie, PJ Harvey, en Tina Turner. Aino: En natuurlijk Michael Jackson, Kate Bush en Patti Smith. Het zijn er te veel om op te noemen. Maar we houden ook van Beyoncé!

‘I Love It’ is voor velen inmiddels het ultieme party anthem, wat is die van jullie? Aino: ‘Roxanne’ van The Police. Daar word ik echt wild van! Caroline: Dat komt ook door het ‘Roxanne’-drankspel, zo veel wilde avonden zijn begonnen terwijl we dat speelden!

Naast muzikanten zijn jullie ook echte stijliconen. Hoe belangrijk is mode voor jullie? Caroline: We drukken onszelf graag uit door mode en we houden van kleren. Als ik iets draag waar ik me niet goed bij voel, kan ik niet goed optreden. Maar we volgen niet echt de trends, we weten niet wat we komende winter moeten dragen. Een modeshow voorbereiden is, naar mijn idee, net als het maken van een album. Je bent maanden bezig met het proces en achter de schermen is het een zootje, maar als het eindproduct daar staat, is het prachtig. En dan begint alles weer opnieuw. Aino: We dragen veel Zweedse designerkleding zoals Acne. Maar ook grote merken zoals Stella McCartney. We combineren ‘high fashion’ met tweedehands kleding en unieke kleding van beginnende designers. Caroline: We dragen ook veel van beginnende ontwerpers. We hebben een hoop vrienden die prachtige kleding maken. Soms is kleding net als een kunstwerk, daar houden we van. Kleding kan je een bepaald gevoel geven. Ik zeg altijd: soms is het net alsof een kledingstuk magische krachten heeft. Een bepaalde jas, of een paar schoenen kan je terug doen denken aan een geweldige avond.

33


GAY AGENDA

AGENDA

25 OKTOBER TOT 2 NOVEMBER 2 NOVEMBER: WE ARE THE HAGUE Na enkele jaren stilte krijgt de internationale stad van vrede en recht weer een roze hart. Tijdens het eerste WATH-festival (voormalig The Hague Pride) op zaterdag 2 november, bestaat er gevaar voor keuzestress, zo veel verschillende activiteiten zijn er. Verdeeld over de drie locaties (Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de Nieuwe Kerk) zijn er workshops, debatten, films, een dinnershow en tot slot drie party’s met grote dj’s en artiesten. Kijk voor meer informatie over het festival en het volledige programma op: www.wath.nl.

After several years of radio silence, the international city of peace and justice will once more feature a big gay event. On the 2nd of November, We Are the Hague (formerly The Hague Pride) will show the Hague’s position as an important player in the battle for the emancipation of LGBT’s. There will be plenty to do. Three locations (Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag and the New Church) will host workshops, group discussions, film viewings, a dinner show and three exciting parties. For more info: www.wath.nl.

VRIJDAG 25 OKTOBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Arnhem, Sauna Steamworks, Youngsters. Den Haag, The Penthouse, Popcake On Friday. Enschede, CaféStonewall, Fetishparty. Nijmegen, Café Mets, Flashdance 30+... what A Feeling!!!. Venlo, Boogaloo, 90’s Request Avond. ZATERDAG 26 OKTOBER Amsterdam, Club Church, Hoerenbal. Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, Club Roque, After-party. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance At Face It. Utrecht, Club Lux, House Of Shame. ZONDAG 27 OKTOBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 29 OKTOBER Amsterdam, Club Church, K!nk - Fist & Fuck. Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. WOENSDAG 30 OKTOBER Amsterdam, Club Roque, Roque The House. Amsterdam, Thermos Sauna, Two For One. DONDERDAG 31 OKTOBER Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, Club Roque, Roque Off College. Brussel, Fuse, La Demence. Gent, Kokorico, Beloved. VRIJDAG 1 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, Room Service With Francois Sagat. Amsterdam, Club Roque, Top Vs Bttm. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Brussel, Louise Gallery, La Demence. ZATERDAG 2 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, Odeon, Bear Necessity: A Pogonophobic Nightmare. Amsterdam, Sugarfactory, Xenomaniax. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Brussel, Ancient Casino, La Demence. Den Haag, Theater Aan Het Spui, Popcake: Special Wath - Edition. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance.

VRIJDAG 25 OKTOBER Almere, Bar Eetcafe Den Enghel, Vrijdag34

avondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Cuckoo’s Nest, Black Body Rubber Only Party. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Themoodsbar, Sneaks. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. Tilburg, Cafe De Wijn, Ladies Night. ZATERDAG 26 OKTOBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo. Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Amsterdam, Vivelavie, Masqueerade. Den Haag, Bastacafé, Lezing, Film En Borrel Met Kringen Haaglanden. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé. Groningen, Café Ons Moeke, Halloween Party. Heerlen, Splash New York, Saturdayz. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 27 OKTOBER Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, Café Rouge, Valerie Fladdert Door Showbizzland. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Eagles Cockring Party. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Queen’s Head, Netherbears. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Deventer, Coc-café Face It, Zondagavondcafé. Rotterdam, Café Praag / Coc Rotterdam, Zondagmiddagsalon. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Fiesta Mexicana! MAANDAG 28 OKTOBER Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 29 OKTOBER Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 30 OKTOBER Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Tabitha’s Fabulous Cocktail Wednesday!. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Pink Bootcamp. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 31 OKTOBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Dirty Dicks, Golden Shower. Amsterdam, Prik, Halloween Cocktail Night. Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Coc-café Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 1 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Halloween Glow In The Dark Party. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Arnhem, Café Colours, Halloween . Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. Tilburg, Cafe De Wijn, Halloween Spooktocht! ZATERDAG 2 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo . Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé. Groningen, Café Ons Moeke, Monopoly Avond. Heerlen, Splash New York, Saturdayz. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Vrouwenavond. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Tilburg, Cafe De Wijn, Frank Ashton. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout.

MEER/MORE VRIJDAG 25 OKTOBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Antwerpen, Het Roze Huis, Film: Silent Stories (docu).

Deventer, Centrale Bibliotheek (zijingang), Film Met Homo-thema. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 26 OKTOBER Amsterdam, Mister B Leather & Rubber Bv, Mister B 2e Hands Markt. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 27 OKTOBER Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Haarlem, Café Gewoon, Ontmoetingscafe Gewoon Coc. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 28 OKTOBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Genneperparken , Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. Venlo, Boogaloo, Horeca Night. DINSDAG 29 OKTOBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 30 OKTOBER Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. DONDERDAG 31 OKTOBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. VRIJDAG 1 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Arnhem, Café Xtra, Halloween Movie Night. Deventer, Centrale Bibliotheek (zijingang), Film Met Lesbisch Thema. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 2 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek.


GAY AGENDA


GAY AGENDA

AGENDA

3 NOVEMBER - 30 NOVEMBER 9 NOVEMBER: SP@TTERS EDITION 6 Zaterdag 9 november is het tijd voor de zesde editie een van de meest unieke gay dance events: Sp@tters Pool Party. Het subtropisch zwemparadijs De Tongelreep te Eindhoven wordt wederom omgebouwd tot een ware dancing met licht, geluid, rook, lasers en meer. DJ Ivar (producer Stuk X, resident-dj PallaZ) en dj Richie G. (PallaZ, Pink Party) staan samen garant voor een bijzondere muziekbelevenis in een unieke locatie. Kijk voor tickets op www.spattersparty.nl. Gay&Night verloot tien keer twee kaarten. Kans maken? Stuur een mailtje aan win@outmedia.nl o.v.v. ‘Sp@tters’. It’s time for the 6th edition of one of the most unique gay dance events: Sp@tters pool party. Subtropical swimming paradise De Tongelreep in Eindhoven will once again be turned into a magical club with lights, beats, smoke, lasers and more. DJ Ivar (producer StukX, resident-dj Pallaz) and DJ Richie G. (Pallaz, Pink Party) will make sure the sounds are up to par. For tickets, visit: www.spattersparty.nl. Gay&Night is raffling off ten times two tickets. Interested? Send an e-mail to win@ outmedia.nl with ‘Sp@tters’ in the subject line.

ZONDAG 3 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Brussel, Fuse, La Demence. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 5 NOVEMBER Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. WOENSDAG 6 NOVEMBER Amsterdam, Club Roque, Roque The House. Amsterdam, Thermos Sauna, Two For One. DONDERDAG 7 NOVEMBER Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, Club Roque, Roque Off College. Utrecht, Ekko, Pann Xs. VRIJDAG 8 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Thermos Sauna, Facebook Day. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. ZATERDAG 9 NOVEMBER Amsterdam, Achter Centraal Station, Dv8 Cruise. Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Amsterdam, Club Roque, Q-koorts! Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Arnhem, Sauna Steamworks, Wild & Wet Halloween. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, We Love The 70’s And 80’s Disco. Utrecht, Club Lux, Springbreak. Zwolle, Even Dansen, Flirt! Zwolle. ZONDAG 10 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 12 NOVEMBER Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. WOENSDAG 13 NOVEMBER Amsterdam, Club Roque, Roque The House. Amsterdam, Thermos Sauna, Two For One. DONDERDAG 14 NOVEMBER Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, Club Roque, Roque Off College. VRIJDAG 15 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Tilburg, Cafe De Wijn, On Tour Naar Antwerpen. ZATERDAG 16 NOVEMBER Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. 36

Rotterdam, Gay Palace, Jubileumfeest De Kringen In Rotterdam. Utrecht, Tivoli Oudegracht, Pann Utrecht. ZONDAG 17 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 19 NOVEMBER Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. WOENSDAG 20 NOVEMBER Amsterdam, Club Roque, Roque The House. Amsterdam, Thermos Sauna, Two For One. DONDERDAG 21 NOVEMBER Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, Club Roque, Roque Off College. VRIJDAG 22 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, Stijldans Avond. Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Utrecht, Winkel Van Sinkel, Pann 25+. ZATERDAG 23 NOVEMBER Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Antwerpen, Hessenhuis, Saturdaynights. Deventer, Coc-café Face It, Saturdance. Utrecht, Club Lux, House Of Shame. ZONDAG 24 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Den Haag, The Penthouse, Popcake On Sunday. Tilburg, Cafe Peanuts, Happy Hour. DINSDAG 26 NOVEMBER Amsterdam, Thermos Sauna, 1 Uur Massage = Gratis Entree Tot De Sauna. WOENSDAG 27 NOVEMBER Amsterdam, Club Roque, Roque The House. Amsterdam, Thermos Sauna, Two For One. DONDERDAG 28 NOVEMBER Amsterdam, Club Nyx, Nyx Op Donderdag. Amsterdam, Club Roque, Roque Off College. VRIJDAG 29 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Antwerpen, Hessenhuis, Fridaynights. Enschede, Café Stonewall, Fetishparty. Nijmegen, Café Mets, Flashdance 30+... what A Feeling! Venlo, Boogaloo, 90’s Request Avond. ZATERDAG 30 NOVEMBER Rotterdam, Factory 010, Herr Zimmerman Invites Brodinski (fr). Rotterdam, Café Praag/sissi Coc Rotterdam Eo, Marlene, Women Only Party.

ZONDAG 3 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Dirty Dicks, Fist Factory. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Deventer, Coc-café Face It, Zondagavondcafé. Rotterdam, Coc Rotterdam Eo, Ooxo! Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Viva La France. MAANDAG 4 NOVEMBER Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 5 NOVEMBER Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 6 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Lady Galore’s Fabulous Cocktail Wednesday!. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Pink Bootcamp. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 7 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Getto, Glam Variety Show. Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights With Dj Digna. Antwerpen, Que Pasa, Drag Bingo. Deventer, Coc-café Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Rotterdam, Café Praag, ‘kom Naar Praag’. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 8 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavond-

café. Rotterdam, Themoodsbar, Naked Party. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. ZATERDAG 9 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd . Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo . Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé. Groningen, Café Ons Moeke, Bingo. Heerlen, Splash New York, Saturdayz. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Tilburg, Cafe De Wijn, 11-11 Bal. Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 10 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Jazz & Easy Listening. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Dirty Dicks, Naked Darkcruising. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Queen’s Head, Netherbears. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Deventer, Coc-café Face It, Zondagavondcafé. Rotterdam, Café Praag/sissi Coc Rotterdam Eo, Jong & Out. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Stamppotten Dag! Tilburg, Cafe Peanuts, Playback Show. MAANDAG 11 NOVEMBER Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 12 NOVEMBER Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 13 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Tabitha’s Fabulous Cocktail Wednesday! Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Pink Bootcamp. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 14 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Getto, Glam Variety Show. Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights.


GAY AGENDA

Deventer, Coc-café Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 15 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Themoodsbar, Incognito. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. Rotterdam, Café Praag/sissi Coc Rotterdam Eo, Hiv-café. ZATERDAG 16 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd . Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo . Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé. Heerlen, Splash New York, Saturdayz. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Vrouwenavond. Rotterdam, Sissi, Asians And Their Friends. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 17 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Arnhem, Café Colours, Smartlappenfetival. Den Haag, Bastacafe, Zilveruitje. Deventer, Coc-café Face It, Zondagavondcafé. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Songfestival Dag! MAANDAG 18 NOVEMBER Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 19 NOVEMBER Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 20 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Lady Galore’s Fabulous Cocktail Wednesday! Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Pink Bootcamp. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 21 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Getto, Glam Variety Show. Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail Sale!. Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Coc-café Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe De Wijn, Beaujolais Primeur 2013. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 22 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Themoodsbar, Twinks Only.... Rotterdam, Café Praag, Coc Open. ZATERDAG 23 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811danceparty. Almere, Den Enghel, Bier Tijd . Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, Spijkerbar, Bingo. Amsterdam, The Queen’s Head, Saturday Night Dj. Deventer, Coc-café Face It, Zaterdagmiddagcafé. Heerlen, Splash New York, Saturdayz. Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Drag Queen Wedstrijd. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... Zwolle, Bar Stout, Extra Stout. ZONDAG 24 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Zondags Happy2hour. Amsterdam, Café Rouge, Valerie Fladdert Door Showbizzland. Amsterdam, De Trut, De Trut. Amsterdam, Eagle Amsterdam, Eagles Cockring Party. Amsterdam, Hotspotcafe, A-mee-zing Avond. Amsterdam, Prik, Bubbles & Bites. Amsterdam, Spijkerbar, Seniorenmiddag. Amsterdam, The Queen’s Head, Netherbears. Antwerpen, Bonaparte, Pannekoek. Arnhem, Café Colours, Wijnfeest. Deventer, Coc-café Face It, Zondagavondcafé. Rotterdam, Café Praag / Coc Rotterdam, Zondagmiddagsalon. Schiedam, Café Matinee, Zondags Borrel. Tilburg, Cafe De Wijn, Hollandse Dag Met Radio El Cantaro En Dj Babydoll. MAANDAG 25 NOVEMBER Amsterdam, Prik, Cheap Monday! Amsterdam, Spijkerbar, Happy Hour. DINSDAG 26 NOVEMBER Amsterdam, Spijkerbar, Beer Bust. Amsterdam, The Queen’s Head, Drag Bingoshow. Antwerpen, Que Pasa, Drags On Stage. Rotterdam, Themoodsbar, Straight On.... WOENSDAG 27 NOVEMBER Amsterdam, Club Church, Naked Bar. Amsterdam, Hotspotcafe, Bingo Extravaganza. Amsterdam, Taboo, Tabitha’s Fabulous Cocktail Wednesday! Rotterdam, Cafe De Flierefluiter, Pink Bootcamp. Rotterdam, Themoodsbar, Underwear Or Naked Party. Tilburg, Embrace Pink, Meetingpoint. DONDERDAG 28 NOVEMBER Alkmaar, 1811dance&drinks, 1811café. Amsterdam, Club Church, Blue. Amsterdam, Getto, Glam Variety Show. Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail Sale! Antwerpen, Hessenhuis, Student Nights. Deventer, Coc-café Face It, Donderdagcafé. Eindhoven, Pallaz, Dragsonstage (just Be Yourself!) - Travestieavond. Rotterdam, Themoodsbar, Travestie&lovers. Tilburg, Cafe Peanuts, Meebler Avond. VRIJDAG 29 NOVEMBER Almere, Den Enghel, Vrijdagavondborrel. Amsterdam, Amstel Fifty Four, Friday Night Is Party Night. Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes. Amsterdam, The Queen’s Head, Friday Night Dj. Antwerpen, Que Pasa, Locura. Deventer, Coc-café Face It, Vrijdagavondcafé. Rotterdam, Themoodsbar, Full Fetish. Rotterdam, Café Praag, Coc Open. Tilburg, Cafe De Wijn, Sinterklaasbingo. ZATERDAG 30 NOVEMBER

Amsterdam, Getto, Getto Girls: Blame It On Brenda!

MEER/MORE ZONDAG 3 NOVEMBER Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Antwerpen, Speelplein Vlaamsekaai, Mountainbike (initiatie). Den Haag, Bastacafé, Zilveruitje. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 4 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Genneperparken, Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. Venlo, Boogaloo, Horeca Night. DINSDAG 5 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 6 NOVEMBER Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. DONDERDAG 7 NOVEMBER Amsterdam, Coffee@last, Pink Nieuw West Borrel. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. VRIJDAG 8 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 9 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 10 NOVEMBER Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Den Haag, Bastacafé, Internationale Roze Kerk. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 11 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Genneperparken, Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. Venlo, Boogaloo, Horeca Night. DINSDAG 12 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 13 NOVEMBER Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. DONDERDAG 14 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. Haarlem, Wijkcentrum Binnensteeds, Roze Salon 55+. VRIJDAG 15 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Vrijdag.

Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 16 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 17 NOVEMBER Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 18 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Genneperparken, Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. Venlo, Boogaloo, Horeca Night. DINSDAG 19 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 20 NOVEMBER Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Unplugged. DONDERDAG 21 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. VRIJDAG 22 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZATERDAG 23 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. ZONDAG 24 NOVEMBER Amsterdam, Go Gallery, Cowboys & Crows. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Haarlem, Café Gewoon, Ontmoetingscafe Gewoon Coc. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek. MAANDAG 25 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Genneperparken , Kouros Tennis. Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. Venlo, Boogaloo, Horeca Night. DINSDAG 26 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Kees Tempel Centrum Voor Gezondheid En Bewegen, Kouros Conditietraining. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, Kouros Zwemmen Dinsdag. WOENSDAG 27 NOVEMBER Amsterdam, Ggd Amsterdam, Gratis Hepatitis-b Vaccinatie. Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. DONDERDAG 28 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Eindhoven, Sporthal Strijp, Kouros Voetbal. VRIJDAG 29 NOVEMBER Amsterdam, Out Of The Closet, Gratis Hiv Sneltest En Counseling. Deventer, Centrale Bibliotheek (zijingang), Film Met Homo-thema. Eindhoven, Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep , Kouros Zwemmen Vrijdag. Eindhoven, Squashtime, Kouros Squash. Leiden, De Twee Spieghels, Live Muziek.

37


GOING AMSTERDAM / WELCOME Quentin Hotel 26 Leidsekade 89 +31206262187 http://quentinamsterdam.com/ The Golden Bear 27 Kerkstraat 37 +31206244785 http://www.goldenbear.nl (Daily from 8am-10pm)

p41

TOURIST OFFICE Pink Point 28 Westermarkt +31204281070 http://www.pinkpoint.org (Daily from 10am-6pm)

LUNCHROOMS De Taart van m'n Tante 29 Ferdinand Bolstraat 10 +31207764600 http://www.detaart.com (Daily from 10am-6pm)

ORGANIZATIONS p41

07

68

Amsterdam Leather Pride 30 Postbus 2782 COC Amsterdam 31 Rozenstraat 8-14 +31206263087 http://www.cocamsterdam.nl COC Nederland 32 Nieuwe Herengracht 49 +31206234596 http://www.coc.nl

08

De Zóciëteit 33 Nieuwezijds Voorburgwal 282a +31610158626 http://www.zocieteit.nl (Fri. from 8pm-11pm)

Donderdagavond Eet Club (DEC) 34 Postbus 3213 http://www.donderdagavondeetclub.nl EduDivers 35 Nieuwezijds Voorburgwal 21-3 +31204288073 http://www.edudivers.nl

BARS

CLUBS

www.homopsycholoog.nl (Mon. - Fri. from 9am-9pm)

Evangelische Roze Vieringen 36 Keizersgracht 566 +31206990850 http://www.erv-amsterdam.nl

Café Same Place 01 Nassaukade 120 +31204751981 http://www.sameplace.nl

Club Church 08 Kerkstraat 52 +31204210392 http://www.clubchurch.nl

(Fri. - Sat. from 10pm-3am, Mon. from 8pm-1am, Tue. - Thu. from 9pm-1am)

(Sun. from 4pm-4am, Tue. - Wed. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 10pm-5am)

Relatietherapeut drs Marcel Holtslag 17 Piet Heinkade 145 +31206712140 http://www.marcelholtslag.nl

Gay & Lesbian Switchboard 32 Nieuwe Herengracht 49 +31206236565 http://www.switchboard.nl

Mankind 02 Weteringstraat 60 +31206384755 http://www.mankind.nl (Mon. - Sat. from noon-11pm)

Saarein 03 Elandsstraat 119 +31206234901 http://www.saarein.info/ (Mon. - Thu. from 4pm-1am, Fri. Sun. from noon-1am)

Spijkerbar 04 Kerkstraat 4 +31206205919 http://www.spijkerbar.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

WELLNESS Cuts & Curls 05 Korte Leidsedwarsstraat 74 +31206246881 http://www.cutsandcurls.com (Tue. - Fri. from 9:30am-8pm, Sat. from 7am-noon)

Profiles Hair & Body Spa 06 Spuistraat 330 +31206276337 www.proleshairbodyspa.nl (Sun., Tue., Thu. from 9am-6pm, Mon., Wed. from 9am-9pm, Fri. from 9am-5:30pm, Sat. from noon-5pm)

Thermos Beautysalon 07 Raamdwarsstraat 5 +31206239158 http://www.thermos.nl (Sun. from 2pm-8pm, Mon. - Sat. from 1pm-8pm)

De Trut 09 Bilderdijkstraat 165-E http://www.trutfonds.nl/ TRUT_HOME.html Every Sunday from 10pm-3am)

EVENT ORGANISER Stichting ProGay 10 Korte Leidsedwarsstraat 12 +31614793189 http://www.progay.nl

GALLERIES CNCPT13 11 Prinsengracht 266 +31207527338 http://www.cncpt13.com (Daily from noon-6pm)

Go Gallery 12 Prinsengracht 64 +31204229580 http://www.gogallery.nl/ Studio Jos Ament 13 Singel 344 +31204282025 http://www.studiojosament.nl

HEALTH Hiv Vereniging Nederland 15 Eerste Helmerstraat 17B-3 +31206892577 http://www.hivnet.org (Mon., Tue., Thu., Fri. from 2pm10pm)

Psychotherapeut Dr. Thijs Maasen 16 Hartenstraat 31 +31206387321

Soa Aids Nederland 18 Keizersgracht 392 +31206262669 http://www.soa.nl The Natural Health Company 19 Vijzelstraat 1 +31206244533 http://www.tnhc.nl (Sun. from noon-6pm, Mon. - Wed. from 10am-6:30pm, Thu. from 10am9pm, Fri. - Sat. from 10am-6:30pm)

HOTEL/SHORTSTAY Chic and Basic 20 Herengracht 13-19 +31205222345 http://www.chicandbasic.com/ ned/hotel_amsterdam/ Chico's Guesthouse 21 St. Willibrordusstraat 77 +31615353056

(Mon., Wed., Fri. from 2pm-6pm)

IHLIA 37 Oosterdoksstraat 110 +31205230837 http://www.ihlia.nl

MVS Gay Station 49 Wibautstraat 150 +31650682298 http://www.mvs.nl Stichting Homomonument 50 Postbus 16458 http://www.homomonument.nl Stichting OUT Media 47 Keizersgracht 205 +31207881365 http://www.outmedia.nl

Stichting Gay Business Amsterdam 39 Lijnbaansgracht 210h +31206208807 http://www.amsterdampride.nl Stichting Hartjesdagen 40 Prins Hendrikkade 53 +31614430451 www.stichtinghartjesdagen.nl

Stichting Safe Service 43 Rozenstraat 8 +31206233794 http://www.safeservice.nl Stichting Secret Garden 44 Oudeschans 2 +31207786120 www.stichtingsecretgarden.nl

Bronx 63 Kerkstraat 53-55 +31206231548 http://www.bronx1976.com (Daily from 10am-10pm)

Dom 64 Spuistraat 281 a-c +31204285544 http://www.dom-shop.com (Daily from 11am-8pm)

Dusedo 65 Moezelhavenweg 49-53 +31206260702 http://www.dusedo.com Out of the Closet 66 Jodenbreestraat 158 +31206203055 http://www.outofthecloset.org (Sun. from noon-6pm, Mon. - Sat. from 10am-7pm)

Robin & Rik 67 Runstraat 30 +31206278924 (Wed. - Sat. from noon-6pm)

SAUNA Thermos Sauna 68 Raamstraat 33 +31206239158 http://www.thermos.nl (Daily from noon-8am)

SERVICES

Winq Media BV 51 Postbus 3291 +31203053825 http://www.winq.com

Connecting Differences 69 Gerard Doustraat 138C +31206626309 http://connectingdifferences.nl

Zij aan Zij 52 Postbus 14508 +31202215276 http://www.zijaanzij.nl

Michael's Boys Escorts 70 Vondelkerkstraat 15-hs +31206181824 www.michaelsboysescorts.com

RESTAURANTS 't Sluisje 53 Torensteeg 1 +31206240813 http://www.sluisje.nl (Sun. from 6pm-1am, Thu. from 7pm1am, Fri. - Sat. from 6pm-3am)

Eetcafé 100% Zuidoost 54 Bijlmerplen 367a +31206912593 http://www.eetcafezuidoost.nl/ Hemelse Modder 55 Oude Waal 11 +31206243203 http://www.hemelsemodder.nl

Roze Uitvaart 71 Utrechtsedwarsstraat 85-C +31207712997 http://www.rozeuitvaart.nl 24 uur per dag

SPORTS ARC Amsterdam Lowlanders 72 Sportlaan 23 +31613452939 http://www.amsterdamlowlanders.com

(Daily from 6pm-10pm)

DGLA 73 Stadionkade 150 +31206795987 http://www.dgla.nl

Krua Thai Classic 56 Staalstraat 22 +31206229533 http://www.kruathai.nl

European Gay & Lesbian Sport Federation 74 Meeuwenlaan 41 http://www.eglsf.info

(Daily from 5pm-10:30pm)

Ristorante Italiano Fiorentino 58 Overtoom 125 +31206183272 www.ristoranteorentino.nl

Stichting Pera 42 Weteringschans 6-8 +31206268790 http://www.clubpera.nl/

(Daily from 10am-11pm)

Gay International Press (Gay News) 48 Postbus 76609 +31206791556 http://www.gay-news.com

Stichting Dignity Nederland 38 Maranathakerk, Hunsestraat 85 +31206183164 http://www.dignitynederland.nl

Freeland Hotel 23 Marnixstraat 386 +31206227511 http://www.hotelfreeland.com

ITC Hotel 25 Prinsengracht 1051 +31206230230 http://www.itc-hotel.com

Gay Group 47 Keizersgracht 205 +31204215741 http://www.gaymedia.nl

(Mon. - Fri. from noon-5pm, Sat. from 1pm-5pm)

Stichting OndersteBoven 41 Rietlandpark 39 +31206815927 http://www.stichtingondersteboven.nl

(Daily from 7am-11pm)

MEDIA Duizendpoot Gay Advertising 46 Spuistraat 44 +31204282123 www.dp-communications.com

Restaurant Van de buurt 57 Gerard Callenburgstraat 1 www.restaurantvandebuurt.nl

Clemens Hotel 22 Raadhuisstraat 39 +31206246089 http://www.clemenshotel.nl

Hotel Amistad 24 Kerkstraat 42 +31206248074 http://www.amistad.nl

Transgender Netwerk Nederland 45 Rhijnspoorplein 26 +31205739427 www.transgendernetwerk.nl

(Daily from 10am-midnight)

Gay Forcing Bridge 75 Roelof Hartplein 2a +31206629497 http://www.gayforcing.nl Gay Union Through Sports (GUTS) 74 Meeuwenlaan 41 +31206362932

(Fri. - Sun. from 5:30pm-11:30pm, Mon. - Thu. from 6pm-10:30pm)

STUDENTS' ASSO CIATIONS

The Pantry 59 Leidsekruisstraat 21 +31206200922 http://www.thepantry.nl

A.S.V.Gay 76 nieuwe nieuwstraat 20 0619466220 http://www.asvgay.nl

(Daily from 10:30am-10:30pm)

Warie's Thai Food 60 Rozengracht 235 +31206223638 http://www.wariesthaifood.nl (Daily from 3pm-10pm)

RETAIL Black Body 61 Kerkstraat 173 +31206262553 http://www.blackbody.nl (Mon. - Thu. from 11am-7pm, closed on Sunday)

Blue & White 62 Ceintuurbaan 248 +31206101741 http://www.blue-white.nl (Mon. - Fri. from 10:30am-6:30pm, Sat. from noon-6:30pm, Sun. closed)

Gryphus 77 De Boelelaan 1105 www.vu.nl/homonetwerk Stichting UvA Pride 78 Nieuwe Achtergracht 170 http://www.uvapride.nl


GOING AMSTERDAM Reguliers/Amstel

Warmoes/Zeedijk

13 21

28 17

14 05

12

18

02 29

15

10

07 08 09

20

24 23

01

26

06 16

11

27

03

19

25

16

23 24

21

05

25

24 13 12

04

08

17

06 10

07 27

18 20

02 01

03

07

11

14 18 09

26

19

22

BARS Argos 01 Warmoesstraat 95 +31206226595 (Sun. from 3pm-3am, Mon. - Thu. from 10pm-3am, Fri. - Sat. from 3pm-4am)

Café Bordó 02 Nieuwe Nieuwstraat 20 +31654646007 (Wed. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-1am, Sun. from 4pm-1am)

Café 't Mandje 03 Zeedijk 63 +31206225375 http://www.cafetmandje.nl (Sun. from 2pm-1am, Tue. - Wed. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 2pm-3am)

Café De Barderij 04 Zeedijk 14 +31204205132 http://www.barderij.com (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

Cuckoo's Nest 05 Nieuwezijds Kolk 6 +31206271752 http://www.cuckoosnest.nl (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-2am)

De Engel van Amsterdam 06 Zeedijk 21 +31204276381 www.engelvanamsterdam.nl (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-3am)

Dirty Dicks 07 Warmoesstraat 86 www.dirtydicksamsterdam.com (Sun. - Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

Eagle Amsterdam 08 Warmoesstraat 90 www.theeagleamsterdam.com (Sun. from 10pm-3am, Mon. from 10pm-4am, Tue. - Thu. from 10pm3am, Fri. - Sat. from 10pm-5am)

Getto 09 Warmoesstraat 51 +31204215151 http://www.getto.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-2am)

Prik 10 Spuistraat 109 +31203200002 http://www.prikamsterdam.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

The Queen's Head 11 Zeedijk 20 +31204202475 http://www.queenhead.com (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

The Web 12 St. Jacobsstraat 6 +31206236758 www.thewebamsterdam.com (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-2am)

CINEMA Le Salon 13 Nieuwendijk 22 +31206226565 www.lesalonamsterdam.nl (Daily from 10am-11:30pm)

CLUBS Boysclub 21 14 Spuistraat 21 +31206228828 http://www.boysclub21.nl (Sun. - Thu. from 3pm-1am, Fri. - Sat. from 3pm-2am)

The Warehouse 15 Warmoesstraat 96 (Sun., Thu. from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

HOTEL/SHORTSTAY Anco Hotel 16 Oudezijds Voorburgwal 55 +31206241126 http://www.ancohotel.nl

TOURIST OFFICE GayTIC 17 Spuistraat 44 +31203301461 http://www.gaytic.nl (Sun. from noon-6pm, Mon. - Sat. from 11am-6pm)

RESTAURANTS Eetcafé de Spaanse Ruiter 18 Nieuwezijds Voorburgwal 90 +31206249857 http://www.genevergenootschap.nl/Erkende_cafes/caf_de_ spaanse_ruiter.php (Sun. - Thu. from 9am-1am, Fri. - Sat. from 9am-3am)

Restaurant Looks 19 Binnen Bantammerstraat 5-7 +31203200949 www.restaurantlooks.com (Mon. - Sat. from 6pm-1am)

RETAIL Adonis 20 Warmoesstraat 92 +31206272959 Alfa Blue 21 Nieuwendijk 26 +31206271664 http://www.alfablue.com (Daily from 9am-10pm)

Amsterdam Gay Zone 14 Spuistraat 21 +31206258797 (Daily from 11am-11pm)

Boekhandel Vrolijk B.V. 22 Paleisstraat 135 http://www.vrolijk.nu (Open daily from 1pm-5pm)

Condomerie 23 Warmoesstraat 141 +31206274174 http://condomerie.com

(Mon. - Sat. from 11am-6pm)

Drake's of L.A. 24 Damrak 61 +31206279544 http://www.drakesdirect.com (Daily from 9am-midnight)

ES Collection 25 Zeedijk 61 +31203301770 http://www.escollectionamsterdam.com (Sun. from 2pm-6pm, Mon. - Fri. from noon-8pm, Sat. from noon-6pm)

Gays&Gadgets 17 Spuistraat 44 +31203301461 www.gaysandgadgets.com (Sun. from noon-7pm, Mon. - Sat. from 11am-7pm)

Mister B Leather & Rubber bv 26 Warmoesstraat 89 +31207883060 http://www.mrb.nl (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Wed. from 10:30am-7pm, Thu. from 10:30am-9pm, Fri. from 10:30am-7pm, Sat. from 11am-6pm)

RoB Amsterdam flagship store 27 Warmoesstraat 71 +31206243807 http://www.rob.eu (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Sat. from 11am-7pm)

Underground Fetish 17 Spuistraat 44 www.underground-fetish.nl

BARS

(Sun. - Thu. from 5pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

Amstel Fifty Four 01 Amstel 54 +31206234254 http://www.amstelftyfour.nl

The House of Rising 13 Reguliersdwarsstraat 41 +31203202244 www.thehouseofrising.com

(Sun. - Thu. from 4pm-1am, Sat. Sun. from 4pm-3am)

Café Chez René 02 Amstel 50 +31204203388 http://www.chez-rene.nl (Sun. - Thu. from 6pm-3am, Fri. - Sat. from 6pm-4am)

Café het Dwarsliggertje 03 Reguliersdwarsstraat 105 +31631552614 www.hetdwarsliggertje.nl (Mon. - Wed. from 5pm-1am, Thu. from 2pm-1am, Fri. - Sat. from 2pm3am, Sun. from 2pm-1am)

Café Rouge 04 Amstel 60 +31203542695 www.caferougeamsterdam.nl (Sun., Wed., Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-3am)

Café Soho 05 Reguliersdwarsstraat 36 +31204223312 http://www.cafe-soho.nl (Sun., Wed. - Thu. from 7pm-3am, Fri. - Sat. from 7pm-4am)

Entre Nous 06 Halvemaansteeg 14 +31206231700 http://cafe-entrenous.nl/ (Sun. - Thu. from 9pm-3am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

SAUNA

Exit Après Chique Café 07 Reguliersdwarsstraat 42

Nieuwezijds 28 Nieuwezijds Armsteeg 95 (Opens late October 2013)

(Sun. from 8pm-4am, Wed. - Thu. from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

Sauna Damrak 29 Damrak 54 +31206226012 http://www.saunadamrak.com

Hot Spot Cafe 08 Amstel 102 +31651989196 http://www.hotspot-cafe.nl

(Daily from noon-9pm)

(Sun., Tue. - Thu. from 8pm-3am, Mon. from 9pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Lellebel 09 Utrechtsestraat 4 +31204275139 http://www.lellebel.nl (Sun. - Thu. from 8pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Montmartre 10 Halvemaansteeg 17 +31206207622 http://www.cafemontmartre.nl (Sun. from 5pm-3am, Mon. from 8pm-11pm, Tue. - Sat. from 5pm-3am)

Reality Bar 11 Reguliersdwarsstraat 129 +31206393012 (Sun. - Thu. from 8pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Taboo 12 Reguliersdwarsstraat 45 +31207753963 http://www.taboobar.nl

(Tue. from Thu. from 4pm-1am, Fri. Sat. from 4pm-3am)

Vivelavie 14 Amstelstraat 7 +31206240114 http://www.vivelavie.net (Sun. - Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 6pm-4am)

WELLNESS El Encanto Hairsalon 15 Reguliersdwarsstraat 33 +31203319142 http://www.elencantohairsalon.nl (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Tue. from noon-6pm, Wed. - Sat. from noon-8pm)

Hot Heads 16 Reguliersdwarsstraat 4 +31206268075 (Mon. - Wed. from 11am-6pm, Thu. from 11am-9pm, Fri. - Sat. from 11am-6pm)

CLUBS Club NYX 07 Reguliersdwarsstraat 42 Thu. from 11pm-4am Fri. - Sat. from 11pm-5am

Club Roque 17 Amstel 178 +31204210900 http://www.clubroque.nl (Wed. - Thu.&Sun from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

COFFEESHOPS Betty TOO! 18 Reguliersdwarsstraat 29 +31629063267 http://www.bettytoo.com (Mon. - Thu. from 3pm-midnight, Fri. - Sun. from 10am-midnight)

The Otherside 19 Reguliersdwarsstraat 6 +31206255541 http://www.theotherside.nl (Daily from 11am-1am)

LUNCHROOMS Downtown 20 Reguliersdwarsstraat 31 +31206229958 www.lunchroomdowntown.nl (Daily from 11am-9pm)

RESTAURANTS Garlic Queen 21 Reguliersdwarsstraat 27 +31204226426 http://www.garlicqueen.nl (Wed. - Sun. from 5pm-11pm)

La Margarita 22 Reguliersdwarsstraat 47-49 +31206230707 http://www.lamargarita.nl (Daily from 5pm-11pm)

Restaurant Saturnino 23 Reguliersdwarsstraat 3-5 +31206390102 http://www.saturnino.nl (Daily from noon-11:30pm)

RETAIL Artem Bodywear 24 Reguliersdwarsstraat 39 +31203205270 www.artembodywear.com B1 25 Reguliersbreestraat 4 +31206239546 http://www.b1sex.nl (Sun. from noon-11pm, Mon. - Sat. from 9:30am-11pm)

Man talk 24 Reguliersdwarsstraat 39 +31206272525 (Mon. from 1pm-6pm, Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. from 10am9pm, Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

Rufskin Amsterdam 26 Reguliersdwarsstraat 54 +31206200129 www.rufskin-amsterdam.nl (Daily from noon-7pm, closed on Tuesday)

The Shirtshop 27 Reguliersdwarsstraat 64 +31204232088 www.shirtshopamsterdam.nl (Daily from 1pm-7pm)


GOING ANTWERP / WELCOME

27 11

08

16 12

29

15 07

31

39 04

41 10

26

34

35

17

33

01 23 38

03 22

20

37

09

19

25

40

BARS

http://www.popi.be

Bonaparte 01 Grote Markt 21 +3232319626 http://www.bonaparte.be

Que Pasa 10 Lange Koepoortstraat 1 http://www.cafe-que-pasa.be

AA-holebigroep 'De Eerste' 05 Draakplaats 1 +3232268715

Redstarkafee 11 Van Schoonbekeplein 9 +3237778099 http://www.redstarkafee.be/

Boysproject 18 Appelmansstraat 12 +3232939590 http://www.boysproject.be

(Wed. - Sun. from 2pm-midnight)

Helpcenter-ITG 19 Sint-Andriesstraat 7 +3232160288 http://www.helpcenteritg.be

(Sun. from 2pm-midnight, Tue. - Sat. from 8pm-midnight)

Cabin Bar 02 Orteliuskaai 1 +3232269625 (Sat. - Sun. from 4pm-midnight, Mon. - Fri. from 7pm-midnight, closed on Tue.)

Café DeLux 03 Melkmarkt 18 +3232321766 http://www.cafedelux.be (Daily from 11am-2am)

Café Strange 04 Dambruggestraat 161 +32474424901 http://www.cafe-strange.be Den Draak 05 Draakplaats 1 +3232905304 http://www.dendraak.be (Open daily from noon)

Garde Ville 06 Nationalestraat 41 +32477881745 http://www.gardeville.be Hessenhuis 07 Falconrui 59 +3232311356 http://www.hessenhuis.com (Mon. - Wed. from 11am-2am, Thu. from 11am-3am, Fri. from 11am-4am, Sat. from 4pm-4am, Sun. from 4pm-2am)

Oink Oink Bar 08 Van Schoonbekeplein 3 +3234855440 http://www.oinkclub.com/ (Sun. - Thu. from 9pm-3am)

Popi Café 09 Plantinkaai 11-12 +3232316131

(Sat. - Sun. from 11am-midnight, Mon. - Fri. from 2pm-midnight)

Rox 12 Geulincxstraat 28 +32495755011 http://www.rox-antwerp.be

WELLNESS CorpoSano 13 Mechelsesteenweg 104 +3236632039 http://www.corposano.be

HEALTH

Sensoa 20 F. Rooseveltplaats 12 +3232386868 http://www.sensoa.be

ORGANIZATIONS

CLUBS

't Kwadraat | Holebi-ouders 05 Draakplaats 1 http://www.tkwadraat.be

D-Club 14 Damplein 27 http://www.d-club.be/

Atthis 21 Geuzenstraat 27 http://www.atthis.be

(Sat. from 11pm-6am)

Dubbelzinnig praatgroep biseksualiteit 05 Draakplaats 1 http://www.dubbel-zinnig.be

(Closed on Sunday)

Red&Blue 15 Lange Schipperskapelstraat 11-13 +3232130555 http://www.redandblue.be (Thu. - Sun. from 11pm-7am)

The Boots 16 Van Aerdtstraat 22 +32476497931 http://www.the-boots.com (Fri. from 10:30-4am, Sat. from 10:305am, Sun. from 5pm-3am)

The Kinky's 17 Lange Beeldekensstraat 10 +3232950640 http://www.kinkys.be (Mon. from 7pm-3am, Tue. - Thu. from 2pm-2am, Fri. from 7pm-3am)

Enig Verschil 05 Draakplaats 1 http://www.enigverschil.be Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen 05 Draakplaats 1 +3232880084 http://www.hetrozehuis.be Holebi40plus 05 Draakplaats 1 +32492715708

30

13

05

Mangho (Man, Getrouwd en Homo) 05 Draakplaats 1 +32496166366 http://www.mangho.be

Fri. from 10:30am-midnight, Sat. from 5pm-midnight)

Pimpernel40plus 05 Draakplaats 1 +3232189756 www.pimpernel40plus.be

Monkey King 29 Lange Dijkstraat 12 +3232263811 http://www.monkeyking.be

Shouf Shouf 05 Draakplaats 1 +32499705007 http://www.shouf-shouf.be

Othello 30 Oude Vaartplaats 28 +3232266015

Vlaamse Genderkring 05 Draakplaats 1 www.vlaamsegenderkring.be

TRAVEL AGENCY Gay Planet Holidays 22 Orgelstraat 6 +3232310827 www.gayplanetholidays.com (Mon. - Fri. from 9:30am-6pm)

RESTAURANTS 't Braboke 23 Grote Markt 18 +3232263616

Mask-ara 28 Jozef Reusenslei 17 http://www.mask-ara.be

Padi Asianfood Gallery 31 Koolkaai 9A +3232251446

Man Playz 38 Sint-Jacobsmarkt 75 +3237707393 http://www.manplayz.be/

(Daily from 9am-11pm)

Reload 33 Korte Winkelstraat 11 +32475964284 www.reloadantwerpen.be LUNCH tuesday till friday 12:00 - 14:00 Kitchen closed at 21:30

RETAIL

De Nieuwe Kastaar 27 Londenstraat 26 +3232262013 www.denieuwekastaar.be/ (Sun. from 11:30am-midnight, Tue. -

(Mon. - Sat. from 11am-6pm)

Gay Ron 37 Van Wesenbekestraat 54 +3232340443 http://www.gayron.be

Publique 32 Graaf van Egmontstraat 2 +3232372595 www.publique-restaurant.be

Bourla 25 Graanmarkt 7 +3232018339 http://www.bourla.be

(Wed. - Sun. from 11am-midnight)

Erotische verbeelding 36 Kloosterstraat 165 +3232268950 www.erotischeverbeelding.be

(Sat. - Sun. from 2pm-10pm, Mon. Fri. from noon-10pm)

Addis 24 Graaf van Egmontstraat 11 +3232169441

Café Confituur 26 Minderbroedersrui 38 +3232943950

(Sun. from 2pm-6pm, Wed. - Sat. from 11am-6pm)

(Mon. - Sat. from 6pm-11pm)

Sjalot en Schanul 34 Oude Beurs 12 +3232338875 http://sjalotenschanul.be

(Mon. - Thu. from 11am-midnight, Fri. - Sat. from 11am-1am)

De Onderkant 35 Minderbroedersrui 33 +3232260804 http://www.onderkant.be

(Thu. - Mon. from 5pm-10pm, closed on Tuesday and Wednesday)

Boekhandel 't Verschil 35 Minderbroedersrui 33 +3232260804 http://www.verschil.be (Sun. from 1pm-6pm, Wed. - Sat. from 11am-6pm)

(Mon. - Fri. from 2pm-10am)

Plan B 39 Klapdorp 54-56 +3232337393 (Sun. from 1pm-5pm, Thu. from 11am-8pm, Fri. from 11am-9pm, Sat. from 11am-8pm)

Roxy - Piercings and jewellery 40 Kammenstraat 68 +3232328289 http://www.roxy-shop.be (Mon. - Fri. from 10am-6pm, Sat. from noon-6pm)

Toys 4 Boys 41 Nosestraat 6 +3232320827 www.toys4boysleather.com (Thu. - Sat. from 11am-8pm,Sun. from 2pm-5pm )

SPORTS Active Company 05 Draakplaats 1 +32477510305 http://www.activecompany.be


HAARLEM

14

ROTTERDAM

GOING ROTTERDAM / HAARLEM

11 20

02

01 03

09

16

07 05

06

12

02 06

10

03

01

17 13

BARS

+31102251725 http://www.themoodsbar

Bar de Regenboog 01 Van Oldenbarneveldstraat 148a +31634569724 http://www.regenboogrotterdam.nl

(Sun. from 3pm-8pm, Tue.-Thu. from noon-1am, Sat. from 8pm-2am)

(Closed on Mondays and Tuesdays)

Gay Massage Rotterdam 09 Heemraadsplein 10a +31639629429 www.gaymassage-brian.eu

Café KeerWeer 02 Keerweer 14 +31104131217 http://www.keerweer.nl (Mon. - Thu. from 4pm-6am, Fri. Sun. from 3pm-6am)

Café Strano 03 Van Oldenbarneveldstraat 154 +31104125811 http://www.cafestrano.nl (Sun. from 4pm-4am, Mon. - Wed. from 4pm-2am, Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-6am)

Café Bonaparte 04 Nieuwe Binnenweg 117-A +31104367433 Cafe De Flierefluiter 05 Schiedamsedijk 9A http://www.gaycafe-deiereuiter.nl (Sun. from 3pm-1am, Mon., Wed., Thu. from 4:30pm-1am, Fri. - Sat. from 4:30pm-2am)

WELLNESS

CLUBS Gay Palace 10 Schiedamsesingel 139 +31104141486 http://www.gay-palace.nl (Fri. from 11pm-5am, Sat. from 11pm-6am)

CINEMA

RESTAURANTS

Gay Café Wilsons 01 Gedempte Raamgracht 78 +31235325854 http://www.wilsons.nl

Roxy 03 Kleine Houtstraat 77zw +31235325139 www.roxyseksbioscoop.nl

Restaurant Subliem 05 Kleine Houtstraat 44 +31235510590 www.restaurantsubliem.nl

(Sun. from 5pm-11pm, Mon., Wed. from 8pm-1am, Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

(Daily from noon-midnight)

(Tue. - Sun. from 4:30pm-midnight)

RETAIL GayToys 16 Keerweer 10 +31104113522 http://www.gaytoys.nl (Mon. - Fri. from noon-8pm, Sat. Sun. from noon-5pm)

Subliem 17 Nieuwe Binnenweg 466b +31104763680 http://www.subliem.nl (Tue. - Sat. from 10:30am-5:30pm)

SAUNA

Nostra 11 Van Oldenbarneveldstraat 127a +31102132222 http://www.nostra.nl/rotterdam

Sauna Finland 18 Grondherendijk 7 +31102235895 http://www.gaysaunanland.nl

(Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. Mon. from 10am-9pm)

ORGANIZATIONS Apollo 12 Zwarte Paardenstraat 91a +31102133525 http://www.apollo-rotterdam.nl

Loge 90 07 Schiedamsedijk 4a +31104149745 http://www.loge90.nl

COC Rotterdam 13 Schiedamsesingel 175 +31104141555 http://www.cocrotterdam.nl

Themoodsbar 08 's Gravendijkwal 92

BARS

Vereniging Dikke Maatjes Big & Bear Netherlands 15 Struitenweg 38C http://www.dikkemaatjes.nl

LUNCHROOMS

Cosmo Bar 06 Schiedamsesingel 133 +31104123668

(Sun. - Thu. from noon-1am, Fri. - Sat. from noon-2am)

http://www.rotterdamv.nl

(Mon. - Fri. from 1:30pm-5pm)

RotterdamV 14 Weena 877 +31104149406

(Sun. - Thu. from noon-11:30, Fri. Sat. from noon-2am)

Sauna Spartacus 19 's Gravendijkwal 130-2 +31104366285 http://www.saunaspartacus.nl (Daily from 1pm-6am)

SERVICES Skyline/International 20 Nieuwstraat 208 +31104119089

La Justesse 02 Gedempte Oudegracht 127 +31235324052 http://www.justesse.nl (Sun., Tue. - Thu. from 8pm-1:30am, Fri. - Sat. from 7:30pm-3:30am)

ORGANIZATIONS

RETAIL

COC Kennemerland 04 Lange Herenvest 122 +31638026387 www.coc-kennemerland.nl

Pin Up 06 Kleine Houtstraat 125 +31235315797 http://www.happy-shops.com/ nl/pinup (Daily from 11am-11pm)


GOING NIJMEGEN / ARNHEM

02

01

NIJMEGEN

ARNHEM

02

05

05

06

03

01

03

04

06

BARS

ORGANIZATIONS

RETAIL

BARS

Café Meermin 01 Bloemerstraat 2 +31243236100

COC Nijmegen 04 St. Antoniusplaats 1 +31243600345

Boekhandel De Feeks 06 Van Welderenstraat 34 +31243239381 http://www.feeks.nl

Café Colours 01 Jansplein 47 +31268407115 http://www.cafecolours.nl/

Café Mets 02 Grotestraat 7 +31243239549 http://www.cafe-mets.nl/ (Tue. - Thu. from 4pm-midnight, Fri. Sun. from 4pm-midnight)

Chaps 03 Tweede Walstraat 96 +31243604272 http://www.chaps-nijmegen.nl (Thu. - Mon. from 9pm-midnight)

RESTAURANTS Eetcafé de Plak 05 Bloemerstraat 90 +31243222757 http://www.cafedeplak.nl (Daily from noon-11pm)

(Tue. - Fri. from 10am-5:30pm, Sat. from 10am-5pm)

SAUNA Sauna Azzurra 07 Van Heemstraweg 59 +31246841808 www.gaysaunaazzurra.nl/ (Sun. - Thu. from noon-midnight, Fri. - Sat. from noon-2am)

(Sun. - Mon. from 4pm-2am, Wed. Thu. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 8pm-3am)

Café Xtra 02 St. Catharinaplaats 10 http://www.cafextra.nl/ (Thu. from 8pm-1am, Fri. from 8pm2am, Sat. from 2pm-2am)

ORGANIZATIONS COC Midden Gelderland (Diverzo) 02 St. Catharinaplaats 10

+31264423161 www.cocmiddengelderland.nl

RESTAURANTS Café Brasserie Dudok 03 Koningstraat 40 +31263511872 http://www.dudok.nl (Fri., Sat., Mon. from 8am-1am, Sun. from 10am-midnight, Tue.-Thu. from 8am-midnight)

Rose's Lounge 04 Rijnkade 49 +31263519491 http://www.roseslounge.nl (Sun. from noon-midnight, Mon. Wed. from 5pm-midnight, Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-2am)

RETAIL The Natural Health Company 05 Weverstraat 8 +31264430052 http://www.thnc.nl Mon. 1pm - 6pm, Tue - Wed. 10am - 6pm, Thu. 10am - 9pm, Fri. 10am 6pm, Fri. 10am - 5 pm

SAUNA Sauna Steamworks 06 Roermondsplein 32 +31264423343 http://www.steamworks.nl/ (Sun. - Thu. from noon-1am, Fri. - Sat. from noon-2am)


05

TILBURG

EINDHOVEN

GOING EINDHOVEN / TILBURG

05 02

06

08

04 03

01

08

03 02 09

07

BARS

ORGANIZATIONS

SAUNA

BARS

Genestho 01 Stratumsedijk 21 +31402122637 http://www.genestho.eu

COC Eindhoven en regio 05 Prins Hendrikstraat 54 +31402455700 http://www.coceindhoven.nl

Sauna Jaguar 08 Ledeganckstraat 1 +31402511238 http://www.saunajaguar.com

CafĂŠ de Lollipop 01 Paleisring 25 +31135355238 http://www.delollipop.nl

(Sun. from 3pm-2am, Tue. - Thu. from 7pm-2am, Fri. - Sat. from 7pm-4am)

Kafee de Buurvrouw 02 Stratumseind 73 +31402453369 www.kafeedebuurvrouw.nl (Thu. from 9pm-2am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

PallaZ 03 Stratumsedijk 14 +31655368960 http://www.pallaz.com (Sun., Mon., Wed., Thu. from 10pm2am, Fri. - Sat. from 10pm-4am)

The Queen's Pub 04 Sint Lambertusstraat 42 +31402442506 http://www.freewebs.com/ queenspub/ (Sun. from 4pm-2am, Mon. - Sat. from 8pm-2am)

RESTAURANTS The Boss 06 Leenderweg 109 +31402930030 http://www.thaianek.nl (Sun. from 5pm-9pm, Mon. from 6pm-9pm, Wed. - Thu. from 6pm9pm, Fri. - Sat. from 6pm-22pm)

RETAIL WoW Partywear 07 Leenderweg 63 +31402135353 http://www.partykleding.com (Tue. - Fri. from noon-9pm, Sat. from noon-5pm)

01 04

(Sun. from 1pm-8pm, Mon. - Sat. from noon-midnight)

Sauna Tibet 09 Antoon Coolenlaan 10 +31402920199 http://www.sauna-tibet.nl (Daily from noon-2am)

SPORTS Kouros Gay Sport Club 10 Postbus 264 +31402518830 www.kouroseindhoven.nl

(Sun. from 3pm-2am, Mon., Thu., Fri. from 8pm-4am, Sat. from 3pm-4am)

Cafe De Wijn 02 Stadhuisstraat 17 +31135445118 http://www.dewijn.nl Cafe Peanuts 03 Stadhuisstraat 19 +31135905217 http://www.cafe-peanuts.nl (Sun. from 5pm-2am, Thu. - Fri. from 7pm-4am, Sat. from 3pm-4am)

De Popcorn 04 Paleisring 19 +0132550255 http://www.depopcorn.nl (Sat. - Sun. from 2pm-4am, Mon. Fri. from 3pm-4am)

ORGANIZATIONS COC Tilburg 05 Capucijnenstraat 156 +31629262036 http://www.coctilburg.nl (Thu. from 8pm-10pm)

Embrace Pink 06 Van Hogendorpstraat 55-05 +31135455717 http://www.embracepink.nl (Wednesday from 8pm)

SAUNA Candy Shop 07 Korvelseweg 215-217 +31135439177 (Mon. - Fri. from noon-midnight, Sat. from noon-6pm)

Sauna Victory 08 Bosscheweg 284 +31134684343 http://www.saunavictory.nl (Daily from noon-midnight)


GOING UTRECHT

02 01

05 03

BARS Bodytalk 01 Oudegracht 64 +31302315747 http://www.bodytalk.org (Mon. - Wed. from 4pm-1am, Thu. from 4pm-3am, Fri. from 4pm-4am, Sat. - Sun. 3pm-4am)

Café Kalff 02 Oudegracht 47 +31302310919 http://www.cafekalff.nl

(Fri. from 11pm-4am, Sat. from 11pm-5am)

ORGANIZATIONS COC Midden-Nederland 04 Postbus 117 +31302318841 www.cocmiddennederland.nl

RETAIL

(Sun. from 2pm-1am, Mon. - Wed. from 3pm-1am, Thu. - Fri. from 3pm2am, Sat. from 2pm-2am)

Boekwinkel Savannah Bay 05 Telingstraat 13 +31302314410 http://www.savannahbay.nl

CLUBS

(Mon. from 1pm-6pm, Tue. - Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

club LUX 03 Oudegracht aan de werf 97 +31302232656 http://www.clublux.nl

Laced-Up Boutique 06 Korte Jansstraat 8 +31302333266 http://www.laced-up.nl (Tue., Wed., Fri., Sat. from 11am-6pm, Thu. from 11am-9pm)

Miranda 07 Amsterdamsestraatweg 425 +31302445030 http://www.miranda.nl Mo-Sa. 10am - 10pm

Sexshop Davy's 08 Amsterdamsestraatweg 197 Mo-Sat. 12pm - 10am.


GOING GRONINGEN / DEN HAAG DEN HAAG

GRONINGEN

07 05 06

18 08

05

04 03 06

10

02 01

02 07

10

07

16 15

12

08 09

03

BARS

CLUBS

RETAIL

BARS

Bar de Rits 01 Pottebakkersrijge 2 +31613616512 http://www.barderits.nl

De Golden Arm 05 Hardewikerstraat 7 +31503131676 http://www.degoldenarm.nl

Deltashop Groningen 08 Folkingestraat 53 +31503126449

Bastacafé 01 Scheveningseveer 7 +31703659090 http://www.cochaaglanden.nl

Café Decadent 02 Gelkingestraat 56 +31503112240 http://www.cafe-decadent.nl (Sun., Tue. and Wed. from 4pm-2am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

Café Ons Moeke 03 Paterswoldseweg 42 +31503146625 http://www.onsmoeke.com (Sun. from 4pm-9pm, Tue., Wed., Thu. from noon-9pm, Fri. - Sat. from noon-11pm)

El Rubio 04 Zwanestraat 26 +31503140039 http://www.elrubio.nl (Daily from 6pm-3am)

(Fri. - Sat. from 11:30pm-6am)

GALLERIES Galerie MooiMan 06 Noorderstationsstraat 40 +31505710394 http://www.mooi-man.nl (Fri. - Sun. from 2pm-6pm)

TOURIST OFFICE COC Groningen & Drenthe 07 Hardewikerstraat 9 +31503132620 http://www.cocgroningen.nl (Mon., Wed., Fri. from 3pm-6pm)

(Mon. - Sat. from 10am-11pm)

Erotheek 3000 09 Gedempte Zuiderdiep 130 +31503144221 http://www.videotheek3000.nl (Sun. from noon-8pm, Mon. - Fri. from 10am-10:30pm, Sat. from 11ammidnight)

SAUNA Sauna 't Pakhuisje 10 Schuitemakersstraat 17 +31503129288 http://www.pakhuisje.nl (Sun., Tue. - Fri. from 2pm-11pm, Sat. from 2pm-2am)

Sauna Eemsverlaat 11 Slochterdiep 2a +31619831643 www.saunaeemsverlaat.nl

RETAIL The Real Boss 09 Rijswijkseweg 536 +31634572573 http://www.the-boss.nl

(Wed. from noon-11pm, Thu.-Fri. from noon-9pm)

(Sun. from 4pm-8pm, Mon. - Thu. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 10pm-1am)

Café 't Achterom 02 Achterom 22a +31703605935 http://www.cafeachterom.nl

Triomf Bar 10 Kettingstraat 6 +31704066441 http://www.triomf-bar.nl

(Sun., Wed., Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-1:30am)

Café Vroeger was je anders 03 Halstraat 12 +31702163534 http://www.cafe-vroegerwasjeanders.nl/ (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-2am)

Danny's Bar 04 Sibergstraat 56 +31707442091 http://www.dannysbar.nl (Daily from 3pm-11pm)

De Landman 05 Denneweg 48 +31703467727 http://www.cafedelandman.nl (Sun. - Wed. from 4pm-1am, Thu. Sat. from 6pm-2am)

De Vink 06 Schoolstraat 28 +31703650357 http://www.cafedevink.com (Daily from 6pm-1:30am)

Hans en Brietje 07 Herenstraat 13A +31707801648 http://www.hansenbrietje.nl (Sun. from 9pm-4am, Thu. from midnight-4am, Fri. - Sat. from midnight-5am)

Stairs 08 Nieuwe Schoolstraat 11 +31703648191

(Sun. - Wed. from 3pm-1:30am, Thu. Sat. from 3pm-2:30am)

CINEMA Hotlips 11 Herengracht 50A +31703450510 http://www.hotlips-denhaag.nl/ (Sun. from noon-10pm, Mon. - Fri. from 10am-10pm, Sat. from 10am8pm)

HEALTH HVN Haaglanden - Leiden e.o. 12 Herengracht 3a +31617811234 http://www.hivnet.org

ORGANIZATIONS COC Haaglanden 01 Scheveningseveer 7 +31703659090 http://www.cochaaglanden.nl (Wed. - Fri. from 10am-6pm)

Stichting Buddy Netwerk 13 Herengracht 3A +31703649500 http://www.buddynetwerk.nl Stichting Rainbow Den Haag 14 Timorstraat 115 +31703804192 http://www.rainbowdenhaag.nl

Sexshop Hans 15 Herengracht 24a +31703600593 http://www.sexshop-hans.nl (Daily from 10am)

The Natural Health Company 16 Korte Poten 59 +31703628970 http://www.tnhc.nl (Mon. from noon-6pm, Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. from 10am8pm, Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

SAUNA Blue River Sauna 17 Valkenboslaan 181-191 +31703646407 http://www.blueriver.nl (Mon. - Fri. from 5pm-11pm, Sat. Sun. from 2pm-11pm)

Sauna Fides 18 Veenkade 20 +31703463903 http://www.saunades.nl (Daily from 1pm-11pm)


KERSTSHOPPEN IN KEULEN Nederland laat het de laatste jaren nogal afweten als het aankomt op een degelijk staaltje kerstshopping. Verder dan een licht opgedirkte bouwmarkt komen we vaak niet. Daarvoor kun je beter een bezoekje brengen aan onze oosterburen; de kerstmarkten in Keulen trekken zo jaarlijks meer dan vier miljoen bezoekers! In het hart van de Keulse holebiwijk Bermuda-Dreieck is er dit jaar van 25 november t/m 23 december een wel heel speciale kerstmarkt: Christmas Avenue, ‘speciaal voor gays, lesbians and friends’. De kerstmarkt werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en blinkte uit door zijn unieke lichtdesigns, sfeervolle muziek, hoogwaardige producten, culinaire verrassingen en een dagelijks wisselend cultuurprogramma. De verplichte glühwein en kerstgebak ontbreken uiteraard niet en daarnaast zijn er bonte stalletjes met ‘alternatieve kerstaccesoires’. De crème de la crème van de holebi-kunstscene passeert de revue tijdens Christmas Avenue. Op het programma staan zangers,

kleinkunstartiesten, muzikanten, toneelgezelschappen, maar ook onder andere een ‘Holland Wochenende’, met goodies voor Nederlandse bezoekers. Het feest verwelkomde vorig jaar meer dan 120.000 bezoekers en dat wil de organisatie dit jaar overtreffen. ‘Dit jaar is alles nog groter, er zijn meer stalletjes, een uitgebreider toneelprogramma en nog grotere artiesten’. Een van die artiesten is de Nederlandse Jerry Gold, hij verkoop apfelstrudel en zingt ook

niet onverdienstelijk. Vorig jaar al te zien op de Kerstmarkt aan de Dom en nu bij Christmas Avenue (bekijk vast zijn heerlijk optredens inclusief roze glitterpak op YouTube). Na een dagje cultuur, shopping en proeverijen gaat het feest elke avond verder in Housebar Zum Rudolf.

Christmas Avenue is iedere dag geopend van 12.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.christmas-avenue.de.

SEXY AND THEY KNOW IT Vijf jaar geleden werd Keulen flink wakker geschud tijdens de eerste editie van Sexy. Sindsdien trekt dit megafeest, compleet met unieke lichtshow, lasers, gigantische LED-schermen en een leger van dansers en artiesten drie keer per jaar fans uit heel Europa naar de Duitse metropool. Op 16 november wordt het jubileum groots gevierd in de imposante Sartory Säle. Het feest telt twee dansvloeren, vele internationale top-dj’s, en een buslading hete dansers en getalenteerde performers. Voor deze editie werkt SEXY samen met het wereldberoemde Parijse agentschap Walkgroup, wiens oprichter onder andere werkt met Lady Gaga en David Guetta! In de Housezaal verzorgen onder andere Steven Rendant en Mister Dani Toro (Barcelona) en Rony Golding (Sexy-resident) een optreden. Als klapper op de vuurpijl geeft housediva Soraya Naoyin een optreden, omringd door

52

hete internationale dansers. De Popzaal wordt gehost door een van Berlijns meest populaire concepten, Propaganda. Alleen op de derde vloer is er geen muziek; daar vind je de Playzone, een erotische toevoeging voor als het allemaal te sexy wordt op de dansvloer Voor je richting de Sartory Säle gaat is het zeker de moeite waar om een pre-drink te doen bij ‘Zum Rudolf’, Keulens nieuwste gay house bar. Ter ere van Sexy’s jubileum organiseren zij een XXL Long Drink Happy Hour. Van 21.00 uur tot middernacht kost een longdrink je slechts € 5,Daarbij krijg je bij twee drankjes een armband die je € 4,- korting geeft aan de deur bij Sexy, alsmede toegang tot de VIP-lounge.

Gay&Night verloot twee keer twee tickets voor Sexy (t.w.v. € 14,- p.s.). Kans maken? Stuur een mailtje met je naam en telefoonnummer aan win@outmedia.nl o.v.v. ‘Sexy Keulen’. Voor meer informatie en tickets: www.sexy-cgn.de.


GAYBYBOOM: MATCHINGSITE VOOR WENSOUDERS & ZAADDONOREN Heb jij/hebben jullie een kinderwens, maar geen geschikte partner hiervoor? Dan biedt GaybyBoom wellicht een uitkomst. GaybyBoom is de eerste matchingsite die wensmoeders in contact brengt met wensvaders of zaaddonoren. Voor homoseksuele mannen met een kinderwens is het moeilijk om die wens te realiseren. Draagmoederschap, adoptie en co-ouderschap zijn in principe mogelijkheden om hieraan vorm te geven. Echter, commercieel draagmoederschap is in Nederland bij de wet verboden en het is vaak een kostbare zaak om zelf een kind uit het buitenland te adopteren.

Homostellen kiezen voor coouderschap

omdat het aantal spermadonoren dat zich bij ziekenhuizen en klinieken aanmeldt, aanzienlijk is teruggelopen. Daarnaast vinden veel vrouwen het zelf en/of voor het kind belangrijk de donor of vader te kennen. GaybyBoom maakt het deze wensouders makkelijker om een geschikte partner te vinden voor hun kinderwens. Men maakt een profiel aan, waarna er automatisch matches worden gegenereerd op de zoekcriteria. Zodra er een nieuwe match is, krijgen de leden een e-mail en kunnen ze met elkaar chatten. Op 1 september jl. heeft GaybyBoom haar eenjarig bestaan gevierd. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een uitbreiding naar België. Naar verwachting komt Gaybyboom.be binnenkort al online.

Kijk voor meer informatie op www.gaybyboom.nl

Tegenwoordig kiezen steeds meer homostellen met een kinderwens ervoor om in een coouderschapconstructie de opvoeding van het kind met de moeder(s) te delen. Ook kiezen steeds meer lesbische stellen en alleenstaande vrouwen voor co-ouderschap met de vader(s)

DE GIERENDE HORMONEN VAN FEESTENDE MORMONEN Wat betekent het om een mormoon te zijn? Welke normen en waarden hanteren deze ‘heiligen der laatste dagen’ zoals zij zichzelf noemen? Maar minsten zo belangrijk, hoe vinden zij de ware liefde en hoe feesten zij als er zulke strikte regels zijn?

Ieder jaar trekken ruim duizend single mormonen naar Duck, North Carolina voor een weekend feesten zonder alcohol en flirten zonder seks tijdens de jaarlijkse Mormoonse Spring Break! De documentaire Duck Beach to Eternity volgt vier vrijgezelle mormonen op zoek naar hun ware soulmate; succesvol, intelligent en met veel te bieden in het leven. De documentaire geeft op een interessante en ontspannende manier een kijkje in een voor velen onbekende wereld. Een wereld waar veel mensen een duidelijk beeld of vooroordeel bij hebben. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel óf zit men er behoorlijk naast? Deze onafhankelijke documentaire probeert daar duidelijkheid over te geven.

De grote vraag is natuurlijk of de vier mormonen gaan slagen tijdens hun trip vol verleidingen of dat ze volgend jaar opnieuw een poging moeten gaan wagen om de juiste partner te vinden? De docu geeft een goed beeld van hoe mormonen omgaan met alledaagse situaties en hoe zij genieten van het leven in een ontspannen en zomerse omgeving. Duck Beach to Eternity is vorig jaar te zien geweest op de filmfestivals van Seattle en Salt Lake City waar de documentaire ook werd meegenomen in de officiële selectie. Digitale lifestyle tv-zender OUTTV zendt de documentaire in november uit op tv.

Duck Beach to Eternity Donderdag 21 november 21.30 uur op OUTTV

53


NR.188 / NOVEMBER 2013 COLOFON

UITGEVER: HOOFDREDACTEUR:

Stichting OUT Media Martijn Tulp

ADJUNCT HOOFDREDACTEUR: VORMGEVER: MEDEWERKERS:

Martijn Kamphorst Jeroen de Rooij / Robbert Wagtelenberg Robbert Blokland, Korleki Okletey, Monique Samuel, Ype Driessen e.a.

MET DANK AAN:

Jan-Willem de Bruin/COC, Geert Buytaert, Mika van Leeuwen, Elliott Matos e.a.

COVERFOTO: COVERONTWERP:

REDACTIE: ADRES:

Carli Hermès Jeroen de Rooij

redactie@outmedia.nl Postbus 10482, 1001 EL, Amsterdam tel: 020-788 13 55, fax: 020-7881361 info@outmedia.nl @gaynightmag facebook.com/gaynightmagazine

Gay&Night is a registered trademark. Entire contents copyright 2006-2013. All rights reserved. No part of this paper, including editorial content, photos, artwork or maps may be reproduced without written permission. All rights to letters, art, articles and photographs sent to Gay&Night will be treated as unconditionally assigned for publication, and are subject to editing. The opinions expressed by the columnists, letter writers and commentators are their own and do not necessarily reflect the opinion of the publisher, editors or staff of Gay&Night. While we support the many fine advertisers who make this publication possible, Gay&Night cannot accept any responsibility for advertising claims.


Gay&Night November 2013  
Gay&Night November 2013  

In het novembernummer van Gay&Night een interview met 'Jersey Boy' Dieter Spileers, regisseur Abdellatif Kechiche (La vie d'Adèle), 'beautif...