Page 1

Bilingual Gay Magazine Issue #169, April 2012

SHOWBIZ • NEWS • TRAVEL • THEATER • REVIEWS • PARTY • AGENDA Monthly gay magazine for The Netherlands and Belgium - Founded 1997


NR.169 / APRIL 2012 COLOFON

UITGEVER: BLADMANAGER: EINDREDACTIE: VORMGEVING: MEDEWERKERS:

Stichting OUT Media Martijn Tulp Martijn Kamphorst Jeroen de Rooij Robbert Blokland, Mayday, Ype Driessen e.a.

MET DANK AAN:

Michiel van Erp, Andrew Haigh, Gideon Querido van Frank, Khadija Arib, Maartje Buise/COC, Jeroen van Lievenoogen, Geert Buytaert, Willem van Meer, Elliott Matos, Patrick Sebrechts e.a.

DRUK:

PRinterface, Rinus Kroon, www.printerface.nl

REDACTIE: ADRES:

redactie@outmedia.nl postbus 10482, 1001 EL, Amsterdam tel: 020 - 788 13 55, fax: 0847 - 25 00 22 info@outmedia.nl @gaynightmag facebook.com/gaynightmagazine

Gay&Night is a registered trademark. Entire contents copyright 2006-2012. All rights reserved. No part of this paper, including editorial content, photos, artwork or maps may be reproduced without written permission. All rights to letters, art, articles and photographs sent to Gay&Night will be treated as unconditionally assigned for publication, and are subject to editing. The opinions expressed by the columnists, letter writers and commentators are their own and do not necessarily reflect the opinion of the publisher, editors or staff of Gay&Night. While we support the many fine advertisers who make this publication possible, Gay&Night cannot accept any responsibility for advertising claims.


ABSOLUTELY SHOWBIZ

KYLIE GAAT OP ‘ANTITOUR’ EEN KYLIE MINOGUE CONCERT STAAT VOOR PRACHT EN PRAAL. VOOR GLITTER, GLAMOUR, VEREN, UITBUNDIGE KOSTUUMS EN IN HET GEVAL VAN HAAR LAATSTE TOURNEE EEN WATERBALLET. Maar in het kader van haar 25-jarig jubileum als zangeres, gooit het Australische gay-icoon het over een andere boeg. Kylie komt dit jaar met een zogenaamde ‘anti-tour’. Er is nog niet veel bekend over wat de ‘anti-tour’ precies in zal gaan houden, maar zeker is dat er nummers gespeeld gaan worden die tijdens haar eerdere tournees niet te horen waren. De tournee wordt omschreven als ‘klein, intiem en onverwacht. Het is een unieke ervaring, alleen voor superfans’. Kylie gaat nummers spelen ‘waarvan je niet had verwacht dat je ze ooit live zou horen’. Er zijn ontzettend veel Kylie Minogue nummers die ze nog nooit live gespeeld heeft. Op iedere single die wordt uitgebracht staat wel een aantal b-kantjes en op internationale edities van haar albums zijn vaak ook exclusieve nummers te vinden. Er is in de loop der jaren het een en ander via internet uitgelekt, en er is een grote verzameling nummers die niemand gehoord heeft, maar waarvan het bestaan wel is bevestigd door mensen die met de zangeres samenwerkten. Qua aankleding zal de show precies het tegenovergestelde zijn van een standaard Kylie concert. De anti-tour concerten worden dus kleinschalig, zonder alteveel opsmuk. Desalniettemin belooft de organisator van de concerten ‘a once in a lifetime chance and a night to remember’. De kaartverkoop voor Australië is inmiddels begonnen. Het is helaas nog niet bekend of Nederland en België ook getrakteerd worden op de anti-tour.

HOLLAND’S PREVIOUS TOP MODEL WINT RECHTSZAAK ANANDA MARCHILDON 25, WINNARES VAN HOLLAND’S NEXT TOP MODEL 2008, HEEFT EEN RECHTSZAAK TEGEN TWEE MODELLENBUREAU’S GEWONNEN, MELDT HET NRC HANDELSBLAD. ZO ONTVANGT ZE ALSNOG DE HOOFDPRIJS VAN 75 DUIZEND EURO DIE HAAR BELOOFD WERD DOOR HET PROGRAMMA. ZE VERLOOR HAAR CONTRACT OMDAT ZE ‘TE DIK’ ZOU ZIJN.

06

De winnares van het programma ontving een contract bij Elite Model Management en een cheque van 75.000 euro: het bedrag waarvoor ze gegarandeerd opdrachten zou krijgen. Elite Models ontsloeg Ananda echter al na een gering aantal opdrachten wegens haar ‘te grote achterwerk’. Met deze paar opdrachten had ze naar eigen zeggen ‘amper 10 duizend euro’ verdiend. Vervolgens kwam ze te werken bij modellenbureau MTA, maar ook daar verdiende ze slechts ongeveer 10 duizend euro. ‘De modellenwereld blijkt niets voor mij te zijn. Ik wil mezelf geen eetprobleem laten aanpraten’, vertelde ze aan de Telegraaf. Ze spande vervolgens een rechtszaak aan tegen de modellenbureaus waarin ze alsnog het resterende prijzengeld eiste. Woensdag 7 maart kwam voor haar het verlossende woord. ‘Dit toont aan dat de samenwerking tussen programma’s en andere partijen niet goed gaat. Ik hoop dat dit de boel op scherp zal zetten, dat makers en deelnemers nadenken over de opzet van dit soort programma’s.’ Ananada was overigens niet het enige ‘slachtoffer’. Rosalinde Kerkstra, de winnares van 2009, verdiende ook slechts een klein deel van de beloofde 75 duizend euro, waarna ze wegens haar ‘te grote maat’ de deur werd gewezen.


ABSOLUTELY SHOWBIZ

CHRISTOPHER PLUMMER WINT OSCAR CHRISTOPHER PLUMMER IS MET ZIJN 82 JAAR DE OUDSTE ACTEUR DIE OOIT EEN GOUDEN MANNETJE HEEFT ONTVANGEN. HIJ WON EEN OSCAR VOOR ZIJN ROL IN DE FILM BEGINNERS, WAARIN HIJ EEN HOMOSEKSUELE MAN SPEELT DIE PAS OP ZEER LATE LEEFTIJD UITKOMT VOOR ZIJN SEKSUALTEIT.

Christopher Plummer werd vooral bekend door zijn rol als kapitein Von Trapp in The Sound of Music. Hij werd een keer eerder genomineerd voor een Oscar voor zijn rol als auteur Leo Tolstoy in The Last Station. Hij is officieel de oudste acteur die ooit een Oscar heeft gewonnen. Dit record stond op naam van Jessica Tandy, die het beeldje ontving voor haar rol in Driving Miss Daisy op tachtigjarige leeftijd. Plummer ontving begin februari ook al een Bafta voor zijn rol in Beginners. In de film speelt hij een 72-jarige Canadese homo die een late coming-out beleefd. Na de dood van zijn vrouw, ontdekt hij dat hij van mannen houdt.

WHITNEY LAAT ALLES NA AAN DOCHTER DE INHOUD VAN WHITNEY HOUSTONS TESTAMENT IS BEKENDGEMAAKT. DE POPDIVA, DIE VORIGE MAAND OP 48JARIGE LEEFTIJD OVERLEED, LAAT HAAR VOLLEDIGE ERFENIS ACHTER IN HANDEN VAN HAAR 19JARIGE DOCHTER, BOBBI KRISTINA BROWN.

Er werd al gespeculeerd over de inhoud van het testament, waarbij verwacht werd dat het grootste deel van de erfenis aan Bobbi Kristina ten deel zou vallen. Whitney liet het testament in 1993 opmaken, een maand voor de geboorte van haar dochter. In 2000, toen ze nog samen was met ex Bobby Brown, liet ze nog enkele aanpassingen doen. Nu blijkt dat er voor Bobby geen cent overblijft. Ál Whitney’s eigendommen zijn voor haar dochter. De nalatenschap van Whitney bestaat onder andere uit landgoed, auto’s, huisraad, kleding, juwelen en geld. Al het geld word echter vastgehouden in een fonds, dat wordt beheerd door Whitney’s moeder, broer en schoonzus. Bobbi Kristina zal toegang krijgen tot een deel van het geld op haar 21ste, nog een deel op haar 25ste en pas op haar 30ste zal ze over het complete bedrag beschikken.

TEKST: Martijn Tulp, Alex Nijland, Martijn Kamphorst, Kristiaan Schimmel

Plummer kreeg een staande ovatie van het publiek toen hij kwiek als een jong vogeltje richting het podium sprintte. ‘Je bent maar twee jaar ouder dan ik, waar was je toch mijn hele leven?’, sprak hij het beeldje grappend toe. ‘Ik heb mijn Oscarspeech al geoefend toen ik nog in mijn moeders buik zat. Gelukkig voor jullie ben ik die speech inmiddels vergeten.’

07


ABSOLUTELY SHOWBIZ

PAUL TURNER BIJ DE TOPPERS PAUL TURNER, BEKEND VAN THE VOICE OF HOLLAND, ZAL EEN GASTOPTREDEN GAAN VERZORGEN IN DE KOMENDE REEKS TOPPERSCONCERTEN. TOPPER GERARD JOLING IS HIER NIET ECHT OVER TE SPREKEN. ‘HOE MOEILIJK IS HET VOOR HEM OM UIT DE KAST TE KOMEN?’ ‘Paul Turner ken ik alleen van TVOH en dat liet geen al te beste indruk achter. Ik kan er niet naar kijken, zo overdreven vind ik het’, zo sprak Joling tegen de Telegraaf. ‘Hoe moeilijk is het om gasten met ons door te nemen? Ik begrijp nu waarom Gordon weleens dwars was. Ik wist van niks en dat geldt overigens ook voor namen als Paul de Leeuw en Glennis Grace. Gasten die ook naar de Arena komen zonder dat ik daar wat van wist. Paul de Leeuw en Glennis Grace zijn echter supercollega’s.’

HET LAATSTE NIEUWS OP HET GEBIED VAN DE ACTUALITEIT ENTERTAINEMENT EN GAY LIFESTYLE IN HAAR NIEUWSPROGRAMMA OUTNOW.

Paul Turner gaf een aantal zeer flamboyante optredens tijdens het tweede seizoen van The Voice of Holland en deed nooit expliciete uitspraken over zijn geaardheid. Zijn optredens lieten bij Gerard Joling geen al te beste indruk achter. ‘Hij heeft vast fans, maar ook veel mensen die zijn act niet zien zitten, ik val onder die laatste categorie. Ik vind hem geen bijzonder zanger, en eerlijk, hoe moeilijk is het voor hem om uit de kast te komen. Ik erger me er gewoon aan.’ Toppers-manager Benno de Leeuw zegt dat Turner slechts één nummer zal gaan vertolken, zonder de Toppers, zodat die zich om kunnen kleden. ‘Ik denk dat Amsterdam Turner erg leuk gaat vinden’. Turner zelf hoopt dat Joling hem een kans geeft. ‘Het is een mening en die kan veranderd worden. Optreden met de Toppers is voor mij een droom die uitkomt’, aldus de extravagante Brit.

OUTnow was al iedere maandag en woensdag te zien, nu komen daar ook korte uitzendingen bij op dinsdag, donderdag en vrijdag in OUTnow Headlines: vijf dagen per week nieuws in OUTnow. OUTnow brengt iedere maandag een uitgebreide reportage van het laatste nieuws in zowel Nederland als Vlaanderen. Iedere woensdag schuift een studiogast aan die commentaar geeft op de actualiteit. In OUTnow Headlines brengt OUTTV op de andere werkdagen het laatste nieuws in 100 seconden. OUTnow wordt afwisselend gepresenteerd door bekende OUTTV-gezichten Ian van der Putten, Jens Geerts, Didier de Geest en het nieuwe gezicht Richard Brand.

OUTTV KOMT MET DAGELIJKSE NIEUWSSHOW VANAF MAANDAG 2 APRIL BRENGT DIGITALE LIFESTYLE TELEVIZIEZENDER OUTTV DAGELIJKS OM 22.55 UUR 08

Directeur Marc Putman van OUTTV is blij met de uitbreiding van het aantal uitzendingen van OUTnow: ‘OUTTV blijft groeien, zowel qua kijkers en kwaliteit maar ook qua eigen producties. Een dagelijkse nieuwsshow stond al langer hoog op ons verlanglijstje en ik ben dan ook blij dat wij dat nu hebben. Een grote groep kijkers gaf al langer aan hier behoefte aan te hebben en wij kunnen hen dit nu bieden. De horizontale programmering draagt alleen maar bij aan de kracht van het programma. OUTTV bestaat op 2 april precies 4 jaar en zodoende is dit een mooi verjaardagscadeau.’


ABSOLUTELY SHOWBIZ

GAY BEST FRIEND BIJ TWEE FLESSEN SHAMPOO

Het nieuwste boek van Heleen van Royen werd maandag 12 maart gepresenteerd bij EVE te Amsterdam. De eerste exemplaren werden overhandigd aan een tiental fans die een uitnodiging hadden gewonnen via een social media-actie. Onder andere Mari van de Ven, Robert Schoemacher en Judith Osborn waren ook bij de presentatie aanwezig. ‘Het is fantastisch dat mijn fans uit alle hoeken van het land aanwezig zijn om de boekpresentatie bij te wonen’, zo sprak de schrijfster. Dinsdag 13 maart was Heleen van Royen te gast in De wereld draait door om wat meer over haar boek te vertellen samen met een van haar gay best friends (GBF’s), Mika. ‘Een GBF, dat is wat iedere vrouw nodig heeft. (…) Mika is een van mijn gay best friends, ik heb er natuurlijk meerdere, je moet altijd reserves hebben’, zo sprak de schrijfster tijdens haar optreden. Matthijs van Nieuwkerk vroeg Heleen: ‘Jouw dochter had het aangeraden, toch, om een gay best friend te nemen?’ waarop Heleen antwoordde: ‘Ja, ik had er eentje, maar die is me ontvallen, door ruzie. (…) Ze zijn erg gevoelig.’ ‘Wat zijn we wijs geworden’, concludeerde Van Nieuwkerk. Het boek werd gepresenteerd als alternatief boekenweekgeschenk en werd van 13 tot 25 maart gratis verstrekt bij Kruidvat bij aankoop van twee actieproducten, bijvoorbeeld bij twee exemplaren van de kam waar Van Royen alles zo op haar gemakje over scheert. Na haar optreden barstte er een behoorlijke Twitter-rel uit. Zo Twitterde cabaretier Richard Groenendijk: ‘Zo… Daar gaat de homo-emancipatie met die #GBF van Heleen van Royen in #DWDD. “Ik ben de handtas van Heleen.” Nee, natuurlijk… #zucht.’ Kort daarna tweette Bavo Galama: ‘Heleen van Rooyen praat over haar homovriend alsof ze hem uit een hondenasiel heeft gehaald en zo kan inruilen voor een ander.’

ACTEUR EN MENSENRECHTENACTIVIST GEORGE CLOONEY SPRAK MET TIJDSCHRIFT THE ADVOCATE OVER DE HOMOROD DELS DIE HEM AL ZIJN HELE ACTEERCAR RIÈRE ACHTERVOLGEN. Clooney: ‘Ik zal die geruchten nooit ontkennen, omdat dat niet eerlijk is tegenover de homogemeenschap. Ik heb veel vrienden die gay zijn en ik wil niemand de kans geven om homoseksualiteit als een negatief iets te zien. Mijn privéleven is privé en daarmee ben ik heel gelukkig. Wat maakt het uit of iemand denkt dat ik homoseksueel ben? Als ik allang dood ben zullen er nog steeds mensen zijn die zeggen dat ik gay ben. Dat maakt me helemaal niets uit.’ Volgens Clooney is het een kwestie van tijd voor gelijke rechten voor homo’s en lesbiennes een feit zijn in de VS. ‘Het idee dat iemand ervoor kiest om homoseksueel te zijn, om te zeggen dat het geen burgerrecht is dat homo’s gelijk behandeld moeten worden... Dat gedachtegoed is snel aan het veranderen, zeker bij jonge mensen. Wanneer mensen dat goed in zich op hebben genomen zal de volgende stap heel vlot en natuurlijk verlopen.’ Amen, George.

ZANGER RAMSES SHAFFY, DIE VORIG JAAR OP 76JARIGE LEEFTIJD OVERLEED AAN DE GEVOLGEN VAN SLOKDARMKANKER, ZAL OP HET TOEKOMSTIGE METROSTATION VIJZELGRACHT WORDEN GEËERD MET EEN KUNSTWERK. Kunstenaars uit heel Nederland kunnen zich aanmelden om een kunstwerk te maken, geïnspireerd door de wijlen zanger. Het publiek mag uiteindelijk beslissen welk werk geplaatst wordt. Liesbeth List en Jeroen Krabbé, de ambassadeurs van het project, maakten dit samen met een van de initiatiefnemers bekend in tv-programma Opium. Kunstenaars kunnen tot 1 juli een werk insturen. Uiteindelijk zal het publiek uit vijf genomineerden kunnen kiezen. In eerste instantie was er een petitie gehouden om het metrostation naar de zanger te vernoemen, maar aangezien metrostations naar straten genoemd moeten worden, ging dit niet door. Door dit lucratieve initiatief krijgt Shaffy alsnog een ereplekje in zijn stad, zij het onder de grond.

DE SUCCESVOLLE AMERIKAANSE WIN KELKETEN ABERCROMBIE & FITCH HOUDT ER EEN NOGAL VREEMD PERSONEELSBELEID OP NA. HET PERSONEEL WORDT GEDWON GEN EEN TIENTAL PUSHUPS/SQUATS TE DOEN WANNEER ZE EEN FOUT MAKEN. Mannelijke werknemers moeten tien zich tien keer opdrukken, en vrouwelijke werknemers moeten tien squats doen wanneer ze een klant niet vrolijk genoeg begroeten of een bevel van een leidinggevende niet juist uitvoeren. Dit blijkt uit een interne e-mail van het bedrijf die werd gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere della Sora. Een ex-werknemer die door de krant werd geïnterviewd bevestigde de maatregel. De maatregel krijgt veel kritiek van de Italiaanse vakbonden. ‘Als dit de Amerikaanse manier van werken is, dan hebben we bijzonder weinig van ze te leren’, aldus Graziella Carneri van CGIL, de grootste vakbond van Italië. Ambercrombie & Fitch lag al eerder onder vuur vanwege hun personeelsbeleid. In België begon het Centrum voor Gelijkheid van Kansen eind 2011 een onderzoek naar het bedrijf omdat mooiere personeelsleden er meer verdienen. In Engeland won een ex-werkneemster een rechtszaak omdat ze vanwege een armprothese naar het magazijn was verbannen.

MARIANNE WEBER GAAT HET NA EEN HALF JAAR TOCH WEER PROBEREN MET HAAR EX RITA VAN ‘T HOF. ‘We kunnen toch niet zonder elkaar. We zijn weer een koppel en helemaal smoorverliefd’, vertelde de zangeres aan het AD. Samenwonen zit er niet meer in. ‘Een latrelatie werkt gewoon beter bij ons. Vroeger zaten we 24 uur per dag op elkaars lip. (…) De relatie was eigenlijk een grote sleur geworden.’ Weber blijft in Nieuwegein wonen en haar partner heeft een appartement in Scheveningen, maar wil vrijwel permanent op Gran Canaria gaan wonen. ‘Dat wordt dus vaak heen en weer vliegen.’ Emigreren zit er volgens de 56-jarige zangeres voorlopig echter nog niet in. ‘Dan gaat het misschien toch weer fout tussen ons. En dat is het laatste wat ik wil.’

FOTO Heleen van Royen: William Rutten

ALS ALTERNATIEF BOEKENWEEK GESCHENK SCHREEF HELEEN VAN ROYEN HET BOEK VERBODEN VRUCHTEN, OVER EEN MOEDER DIE VOOR HAAR VEERTIGSTE VERJAARDAG VAN HAAR KINDEREN EEN HOMOVRIEND CADEAU KRIJGT. NIET IEDEREEN WAS EVEN ENTHOU SIAST OVER HET BOEK.

11


WHAT’S HAPPENING

HOMOSEKSUELE ASIELZOEKERS NIET TERUG NA AR IR AK COC Nederland wil dat minister Leers (Asiel) geen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers meer terugstuurt naar Irak. De belangenorganisatie reageert daarmee in de actualiteitenrubriek 1Vandaag op nieuwe informatie over de levensgevaarlijke situatie voor LHBT’s in Irak. ‘DE SIT UATIE IN IR AK IS LEV ENSGEVA AR LIJK EN LHBT’S WOR DEN ER S YSTEM ATISCH GECONFRONTEER D MET GRU W ELIJKHEDEN’, zegt COC-

afgesneden geslachtsdelen. HRW schreef begin maart 2012 aan de Nederlande regering dat LHBT’s in Irak nog altijd vrezen voor hun leven.

voorzitter Vera Bergkamp. Het COC vraagt minister Leers om geen LHBT-asielzoekers meer terug te sturen naar Irak. Naar schatting van het COC lopen momenteel tussen de vijf en vijftien LHBT-asielzoekers uit Irak het risico om te worden uitgezet. In een brief aan de Nederlandse regering stelde de mensenrechtenorganisatie IRAP op 7 maart dat de situatie voor LHBT’s in Irak de laatste jaren is verslechterd. Volgens IRAP is er sprake van systematisch geweld tegen LHBT’s, verspreidt dat geweld zich over het land en neemt ook de Irakese overheid er aan deel. De Iraqi Refugee Assistance Project (IRAP) is een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie die gelieerd is aan Yale University.

DOODSESK ADER S Een andere mensenrechtenorganisatie,

Human Rights Watch (HRW), rapporteerde al in 2009 dat in Irak doodseskaders actief zijn die het specifiek gemunt hebben op LHBT’s. In het rapport ‘They Want Us Exterminated’ schetst HRW een schokkend beeld van de gruwelijkheden waarmee LHBT’s in Irak geconfronteerd worden. Zo executeren doodseskaders mannen die verdacht worden van homoseksualiteit door lijm in hun anus te injecteren en hen vervolgens een laxerend middel toe te dienen. Mensen vinden het lichaam van hun geliefde bij het vuilnis met

Iraqi LGBT berichtte begin maart over een nieuwe golf van geweld in Irak tegen vrouwen en mannen die ‘verdacht’ worden van homoseksualiteit. Zo’n veertig mensen zouden recent gekidnapt, gemarteld en vermoord zijn. In zijn ambtsbericht over Irak schrijft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) over de situatie voor LHBT’s in Irak: ‘Men staat over het algemeen afwijzend tegenover homoseksualiteit.’ Hoewel melding wordt gemaakt van mogelijk geweld tegen LHBT’s, vindt het COC dat het ambtsbericht op geen enkele wijze recht doet aan de ernst van de situatie in Irak. Ook HRW meent dat het ambtsbericht geen recht doet aan de ernst van de situatie in Irak. De organisaties vragen minister Rosenthal om het ambtsbericht te herzien. De beoordeling van asielverzoeken wordt in Nederland mede gebaseerd op ambtsberichten, waarin onder meer de mensenrechtensituatie in een land geschetst wordt.

MINISTERR A AD STEMT IN MET WETSVOORSTEL TR ANSGENDERS De ministerraad heeft op 2 maart 2012 ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), dat het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun geslachtsaanduiding op de geboorteakte te laten wijzigen. Transgender Netwerk Nederland (TNN) en het COC spreken van een mijlpaal. Op dit moment moeten transgenders een volledige geslachtsveranderende behandeling ondergaan en onherstelbaar onvruchtbaar zijn, voordat zij hun geslachtsaanduiding kunnen laten wijzigen. TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat en COC-voorzitter Vera Bergkamp in een gezamenlijke reactie: ‘Transgenders hoeven straks niet meer jarenlang door een medisch circuit voordat de overheid erkent wie ze werkelijk zijn. Dat is van principieel belang; er komt een einde aan een verwerpelijke schending door de overheid van de privacy en de integriteit van het lichaam van transgenders. Maar de wetswijziging is ook van groot praktisch belang. Zo hoeft een transseksuele vrouw straks niet meer jarenlang op vakantie met een paspoort waarin staat dat zij een man zou zijn.’ 12

TNN en COC achten het cruciaal dat het wetsvoorstel ruimte biedt aan transgenders die hun geslachtsaanduiding willen wijzigen zonder een (volledig) lichamelijk transitietraject te doorlopen. De voorzitters: ‘Eindelijk blijft de overheid uit het ondergoed van transgenders als zij hun geslachtsaanduiding willen wijzigen.’

KR ITISCH Toch wordt het voorstel niet alleen maar met open armen ontvangen. Men is kritisch over het feit dat een deskundige straks moet gaan verklaren in hoeverre iemand transgender is. Wel is het voorstel verbeterd ten opzichte van de eerste versie, die in 2011 gepresenteerd werd. Zo lijkt een rechterlijk oordeel niet langer onderdeel uit te maken van de

procedure. Ook lijken transgenders, die na wijziging van de geslachtsaanduiding een kind krijgen, volgens het wetsvoorstel niet langer te worden beschouwd als behorende tot het oorspronkelijke geslacht. TNN en COC pleiten sinds 2008 bij de regering voor aanpassing van de wet. In het voorjaar van 2011 beloofde staatssecretaris Teeven aan het COC en TNN om de wet op korte termijn te wijzigen.


ȍEVENȎ NIET NA AR ST. PETERSBURG

WHAT’S HAPPENING

De Gay Krant en COC Nederland zijn samen een actie gestart tegen het verbod op spreken over homoseksualiteit in St. Petersburg. De twee organisaties roepen mensen op om voorlopig geen bezoek te brengen aan de Russische stad. Deze actie sluit aan bij de grote internationale actie: St. Petersburg, don’t go there. Als je in St. Petersburg niet zichtbaar jezelf mag zijn, dan verdienen zij onze uitgaven als toeristen ook niet, zo zeggen deze organisaties. Ook vóór het aannemen van de wet ontstond al een storm van protest. Namens Nederland mengde COC-jongerenorganisatie Expreszo zich hierin. Zij riepen Nederland voor de goedkeuring van de wet op om via social media een dag lang stil te staan bij het dreigende verbod. St. Petersburg noemt de protesten echter ‘ongepast’. De Russische autoriteiten zeggen dat de ontwerpwetgeving niet in strijd is met de Russische Grondwet, noch met internationale verplichtingen die Rusland is aangegaan. Het gaat volgens hen om wetgeving die erop gericht is minderjarigen te beschermen. Inmiddels bestaan ook in Litouwen en Oekraïne plannen voor de invoering van dit soort wetgeving.

PETITIE De Gay Krant en COC Nederland roepen alle mensen die staan voor gelijke rechten op om St. Petersburg nu te mijden. Onder het motto ‘(even) niet naar St. Petersburg’ werpen zij de vraag op of het nog wel oké is om de stad te bezoeken, nu het klimaat er zo intolerant is geworden. Sympathisanten kunnen hun handtekeningen plaatsen op de wereldwijde petitie van All Out (www.allout.org). Tot nu toe betuigden bijna 100.000 mensen hun steun.

TWIJFELS OVER DIFFERENT BLIJVEN Minister Edith Schippers heeft geantwoord op Kamervragen van D66, GroenLinks en VVD over het onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) naar het aanbieden van christelijke homotherapie door stichting Different. Het COC houdt echter grote zorgen over de therapie en de werkwijze van Different. De behandeling van Different is volgens de informatie die de minister ontvangen heeft van de Inspectie gericht op ondersteuning en begeleiding van cliënten die worstelen met hun homoseksuele gevoelens en hun geloof. De behandeling zou niet gericht zijn op het onderdrukken of genezen van de

homoseksualiteit, maar op het aanvaarden van wie je bent, het beleven van gevoelens en daarbij eigen overwegingen te maken om wel of niet een homoseksuele relatie aan te gaan.

V ER BETER ACTIES Maar de minister maakt ook duidelijk dat er nog wel veel mis is bij Different. Er worden in veel gevallen geen gedegen diagnoses gesteld en die moeten wat de inspectie betreft ook gaan voldoen aan de standaarden en de richtlijnen van de Nedelandse Vereniging van Psychiatrie. Ook verwacht de inspectie eerlijke voorlichting van Different over haar zorgaanbod en de (langere termijn) resulaten van de therapie die Different biedt. ‘Dat betekent dat de inspectie ook verwacht dat de website van Different hierop wordt aanpast’, schrijft de minister.

Ten slotte verwacht de inspectie een uitgebreidere gedragscode waarin de bejegening ten aanzien van ‘cliënten die worstelen met hun homoseksuele identiteit en het christen-zijn’ wordt uitgewerkt. De inspectie monitort de komende periode de verbetermaatregelen en zal binnen twee maanden een nieuwe toets uitvoeren om de voortgang daarvan te bezien.

GE A AR DHEID De Raad van Bestuur van de stichting Tot Heil des Volks – waar Different een onderdeel van uitmaakt – heeft aangegeven de zienswijze van de minister te ondersteunen. Schippers stelt onder meer dat homoseksualiteit een geaardheid is, waar Different het over een gerichtheid heeft.

V ERVOLG OP PAGINA 14 13


WHAT’S HAPPENING

TWIJFELS OVER DIFFERENT BLIJVEN V ERVOLG VA N PAGINA 13 Dat wekt de indruk dat Different het idee loslaat dat homoseksualteit een gerichtheid is en dus niet aangeboren. Op grond van dat inzicht heeft Different altijd betoogd dat jeugdtrauma’s enzovoorts de oorzaak van homoseksuele gevoelens zijn en dat die door psychotherapie en pastorale zorg ‘geheeld’ kunnen worden.

ZORG Het COC houdt echter grote zorgen over de therapie en de werkwijze van Different en over EuroPsyche, de organisatie die het mogelijk maakt dat de Different-therapie vergoed wordt. Van eerlijke informatie op de Different-website is meer dan een maand na de eerste berichten over de christelijke homotherapie van Different nog altijd geen sprake. Alle succesverhalen van mensen die een verandering hebben

doorgemaakt zijn daar nog te vinden en in de webwinkel worden nog steeds boeken aangeboden die over gebedsgenezing en verandering gaan. Tot Heil des Volks biedt zulke boeken nu zelfs aan als cadeau voor nieuwe abonnees op hun maandblad De Oogst. Algemeen directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks haalt vooral scherp uit naar wat hij de ‘denkpolitie van het COC’ noemt, maar doet verder net alsof er bij Different niets mis is – terwijl het IGZ-rapport duidelijk laat zien dat dit wel het geval is. Van Rhee en Differentmedewerkers hebben tal van uitspraken gedaan over het ‘verbleken’ en veranderen van homoseksualiteit, waar het COC op gewezen heeft, maar waar geen reactie op gegeven wordt.

STRUCTURELE A ANDACHT LHBT‐RECHTEN BIJ VN COC Nederland wil dat de Verenigde Naties structureel aandacht gaan besteden aan de mensenrechten van LHBT’s. Op 7 maart werd voor het eerst in de geschiedenis binnen de Verenigde Naties gepraat over mensenrechtenschendingen op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Om dit onderwerp vast te houden op de VN-agenda, zou een speciaal rapporteur aangesteld moeten worden, vindt het COC. Dergelijke VN-rapporteurs zijn op dit moment al werkzaam op het gebied van geweld tegen vrouwen, migranten en marteling. Vanuit de VN werd in 2011 voor het eerst openlijk erkend dat LHBT-rechten mensenrechten zijn. Een historische stap, volgens COC-directeur Koen van Dijk. Naar aanleiding van de erkenning, werd op 7 maart bovendien voor het eerst een VN-rapport gepresenteerd betreffende mensenrechtenschending van LHBT’s. In het rapport worden harde conclusies getrokken. Er wordt erkend dat mensenrechtenschendingen van LHBT’s aan de orde van de dag zijn. Wereldwijd krijgen LHBT’s te maken met moord, marteling, correctieve verkrachting, vervolging en

discriminatie op tal van gebieden. De Hoge Commissaris van de Rechten van de Mens roept lidstaten in het rapport op tot decriminalisering van homoseksualiteit en het afschaffen van wetten die gebruikt worden om LHBT’s te vervolgen.

ABNOR M A AL SEKSUEEL GEDR AG De Organization of Islamic Cooperation (OIC), waar 57 VN-landen lid van zijn, verzet zich fel tegen de aandacht van de VN voor LHBTrechten. Volgens hen heeft ‘abnormaal seksueel gedrag’ niets met fundamentele mensenrechten te maken. Daarnaast vindt de organisatie dat de aandacht de gehele internationale mensenrechtenstructuur in gevaar brengt. Van Dijk: ‘Er zijn geen gedeeltelijke mensenrechten, of mensenrechten voor sommige mensen. We roepen het IOC op om te erkennen dat mensenrechten universeel zijn en dus ook voor LHBT’s gelden.’

LHBT-organisaties, vrouwenorganisaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Al sinds een VN-vrouwenconferentie in Beijing in 1995 zijn seksuele rechten voor vrouwen een uiterst gevoelig onderwerp dat op hardnekkige weerstand stuit van conservatieve landen. Minister Van Bijsterveldt was ook aanwezig in New York. Zij voerde gesprekken met hoge vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en van Human Rights Watch om de Nederlandse aanpak onder de aandacht te brengen. Ons land wil graag bij een dergelijke internationale aanpak behulpzaam zijn.

VOORTR EKKER SROL COC Nederland beschikt over een speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties, die de organisatie gebruikt om LHBT-rechten bij de VN onder de aandacht te brengen. Eind februari verzorgde zij al een VN-bijeenkomst over de rechten van LHBT-vrouwen. Hierbij werd het COC ondersteund door andere

TEKST: COC-Nederland

14


SOA‐TEST: DOE HET NÍÉT ZELF!

WHAT’S HAPPENING

Uit een inventarisatie naar soa-doe-het-zelftesten blijkt dat 13 van de 17 onderzochte testen niet aan de wettelijke eisen voldoen. Er bestaat een grote kans dat de uitslag niet klopt of verkeerd geïnterpreteerd wordt. Soa Aids Nederland raadt de soa-doe-het-zelftest voorlopig af. Soa-doe-het-zelftesten kun je thuis uitvoeren om vast te stellen of je chlamydia, gonorroe, syfylis, hiv, hepatitis B of –C hebt. Veelal worden de testen via internet of bij de drogist aangeboden. De doe-het-zelftest moet niet verward worden met de testpaketten die artsen en verpleegkundigen verstrekken om thuis zelf materiaal af te nemen voor onderzoek. Dit materiaal wordt namelijk onderzocht in laboratoria met de reguliere testen. Bij de doe-het-zelftest moet de uistlag door de persoon zelf geïnterpreteerd worden, zonder tussenkomst van een arts of laboratorium. Van de doe-het-zelftesten die Soa Aids Nederland heeft onderzocht blijkt 76 procent niet aan de wettelijke eisen te voldoen.

Sommige testen hebben zelfs geen CEmarkering, waardoor ze niet binnen Europa verkocht mogen worden. De kwaliteit van de doe-het-zelftesten is daarnaast laag en de kans op een foutieve testuitslag groot. Dat laatste is vooral ernstig als iemand een soa heeft, maar dit niet uit de test blijkt. De informatie is ook vaak onduidelijk en/of gebrekkig. Veel vragen worden niet beantwoord en soms zit er zelfs helemaal geen bijsluiter bij de test. Soa Aids Nederland wil dat de Inspectie van de Gezondheidszorg beter toezicht gaat houden op de soa-doe-het-zelftesten en strengere eisen gaat stellen. Ook wil de organisatie dat er een keurmerk komt. Dit is nodig omdat iedere foutieve uitslag een risico vormt, niet alleen

voor de persoon in kwestie, maar ook voor de volksgezondheid. Mogelijk komen er in de toekomst betere doe-het-zelftesten op de markt. Zo is er een proefproject van de GGD Amsterdam in samenwerking met het RIVM, Soa Aids Nederland en GGD Rotterdam-Rijnmond. Kwalitatief goede hiv-zelftesten zullen via het internet worden aangeboden en het testen zal via internet begeleid worden. Er wordt onderzocht of het aantal mensen dat niet weet dat ze hiv hebben, vermindert door dit project.

NEEM DEEL A AN DE GROOTSTE EUROPESE LHBT‐ ENQUÊTE OOIT! SCHORER FAILLIET

Aangezien er in de hele EU nog zeer weinig informatie is verzameld over discriminatie tegen LHBT’s, heeft het bureau voor de grondrechten van de Europese Unie (FRA) een online-enquête gelanceerd om een nauwkeurig beeld te verkrijgen van het leven van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De volledig anonieme enquête wordt gehouden in de 27 EU-lidstaten en Kroatië. Op basis van de resultaten zullen nationale en Europese beleidsmakers doelgerichter hun agenda voor de komende jaren kunnen gaan bepalen om zo de LHBT-gemeenschappen te ondersteunen. De enquête verzamelt de dagelijkse ervaringen van LHBT’s ouder dan 18 en woonzaam in de EU of Kroatië. Zodoende wil de FRA een beter beeld krijgen van de discriminerende behandelingen waaraan LHBT’s worden blootgesteld. De vragenlijst kan worden ingevuld in alle Europese talen.

Jouw ervaring telt! De enquête kan worden ingevuld vanaf begin april tot medio juli 2012 op: www.lgbtsurvey.eu.

De Raad van Toezicht en de Bestuurder van Schorer, het Nederlands instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn, hebben woensdag 7 maart na ampel beraad moeten besluiten faillissement aan te vragen. Dinsdag 13 maart werd het faillissement uitgesproken. Wegens teruglopende subsidie is de stichting niet meer in staat een kostendekkende exploitatie te realiseren, zo meldt de organisatie. De gemeente Amsterdam heeft de subsidie voor buddyzorg met ingang van 1 januari 2012 beëindigd. Hierdoor is een gat in de exploitatie voor 2012 ontstaan van ruim €350.000. Daarnaast brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met ingang van 2013 de subsidie voor preventie terug met ruim €650.000. Hierdoor is Schorer niet in staat haar activiteiten voort te zetten.

Er werd de laatste maanden nog getracht om met SOA Aids Nederland te fuseren, maar dit is niet gelukt. Dit komt mede door ‘de omvang van de boventalligheid in de personele bezetting’ van Schorer en onzekerheden over de subsidieverlening voor de komende jaren. Schorer verzorgde jarenlang voorlichtingscampagnes, o.a. op Gay.nl en in Gay&Night, onder de naam ‘Man tot Man’. Daarnaast hield Schorer jaarlijks een grootschalig onderzoek onder mannen die seks hebben met mannen, de Schorer Monitor. Een aantal vrijwilligers van Schorerbuddyzorg hebben zich het lot van de cliënten aangetrokken en hebben een nieuwe stichting opgericht genaamd ‘Roze Buddyzorg Amsterdam’ met als doel de buddyzorg aan homo’s en lesbo’s voort te zetten.

17


I AM A WOMAN NOW

ER KWAM EEN MAN BIJ DE DOKTER ...

I AM A WOMAN NOW, DE NIEUWE FILM VAN DOCUMENTAIREMAKER MICHIEL VAN ERP, VOLGT EEN VIJFTAL VROUWEN DIE BEHOREN TOT DE EERSTE GENERATIE TRANSSEKSUELEN. ALLEN WERDEN ZIJ IN DE JAREN VIJFTIG, ZESTIG, ZEVENTIG VAN DE VORIGE EEUW GEOPEREERD DOOR ‘WONDERDOKTER’ GEORGES BUROU IN CASABLANCA, MAROKKO. ZIJ DROOMDEN ERVAN OM EEN VROUW TE WORDEN, MAAR NOOIT OM EEN OUDE VROUW TE WORDEN. HEEFT DE ERVARING HUN IN RETROSPECT EEN GELUKKIG LEVEN GESCHONKEN? MICHIEL VAN ERP BRENGT DE ZWARE VERHALEN VAN DEZE VROUWEN OP EEN EERLIJKE, HARDE, MAAR SOMS OOK GRAPPIGE MANIER IN BEELD. ONTROERENDE VERHALEN OVER VROUWEN DIE DOOR SCHADE EN SCHANDE WIJZER ZIJN GEWORDEN DAN ZE MISSCHIEN HADDEN GEWILD.

18


I AM A WOMAN NOW

......

I am a woman now volgt vijf transseksuele vrouwen op leeftijd, allemaal van een verschillende nationaliteit. De Franse Bambi (Marie-Pierre Pruvot) was een van dokter Burous eerste patiënten. De Vlaamse Corinne van Tongerloo gaat al decennia onopgemerkt door het leven als vrouw, slechts een aantal mensen weten van haar verleden en ze wil nu haar verhaal wereldkundig maken. De Nederlandse Colette Berends werkt als schoonheidsspecialiste en vertelt samen met haar ex-partner over de obstakels waar ze als onconventioneel koppel tegenaan liepen. De in Engeland beroemde April Ashley ontmoet de zoon van dokter Burou en doet zonder gêne haar harde levensverhaal uit de doeken. Ten slotte is er de Duitse Jean, die zichzelf pas net weer heeft teruggevonden na jaren van worstelen met haar identiteit.

DE KLINIEK Zolang de patiënten betaalden werden er in de kliniek van dokter Burou, waar hij in eerste instantie gynaecologisch werk verrichtte, geen vragen gesteld. Hij liet zijn patiënten slechts bloederige foto’s van vorige operaties zien. ‘Dat was natuurlijk allemaal illegaal. Burou had helemaal geen vergunningen voor deze operaties’, vertelt Van Erp. ‘Het ging hem er puur om dat hij het interessant vond om te ontdekken hoe die operatie medisch gezien het beste uitgevoerd kon worden. Hij deed het niet uit een soort idealisme. Hij had ook nooit contact meer met zijn patiënten na de operatie. Dat was voor sommige dames best ingewikkeld. Sommigen liepen tegen complicaties aan

en moesten dat dan toch in eigen land uitzoeken. Hij was totaal niet geïnteresseerd in de psychische begeleiding. Des te dapperder vind ik het ook dat die dames zich daardoorheen hebben weten te slaan.’ Een van de patiënten die tegen complicaties aan liep na de operatie was de Britse April. ‘In Engeland is April best wel bekend. Ik heb dat deel van het verhaal echter niet in de film verwerkt, omdat ik het te ver weg vond drijven van de rode draad’, vertelt Michiel. ‘Het is echter wel een heftig verhaal. April werkte na haar operatie nog een tijd als performer in Le Carrousel Club in Parijs. Daarna verhuisde ze terug naar Londen om als fotomodel te werken. Begin jaren zestig werd ze toen door de Britse krant the Sun ontmaskerd als voormalig man. Net in die periode was ze getrouwd met een baron, die vervolgens onmiddelijk het huwelijk wilde laten ontbinden. April schreef Burou toen een brief om te getuigen in een rechtszaak.’ Dit verhaal werd breed uitgemeten in de kranten, wat April haar hedendaagse dubieuze roem heeft verschaft. ‘April is er vrij berooid uitgekomen.’

CONTACT Aangezien Georges Burou geen bestand bijhield van zijn cliënten, was het voor het researchteam van Michiel geen makkelijke taak om de vrouwen die we in de film zien bij elkaar te krijgen. ‘Via internet en via via moesten we op zoek naar patiënten van Burou. We hebben best veel vrouwen gesproken. Dan moet je natuurlijk gaan kijken wie er geschikt is en wie überhaupt wil participeren. Bambi gaf direct aan dat ze graag mee wilde werken. Het was ook best lastig, want je weet helemaal niet of die vrouwen wel zitten te wachten op een telefoontje van iemand die vraagt of ze vroeger een man waren en of ze mee willen werken aan een documentaire.’ De Vlaamse Corinne zou bijvoorbeeld onopgemerkt voort hebben kunnen leven als vrouw. Was ze niet bang dat ze door deze documentaire een sensatieobject zou worden? ‘Corinne geniet wel van de aandacht hoor. Ik was in december met haar bij Pauw & Witteman. Daar kwamen een hoop reacties op. De film komt nu ook in België op tv. In de film zie je haar coming-out tegenover een van haar beste vriendinnen. Daaruit blijkt wel duidelijk hoe ingewikkeld deze kwestie kan zijn. Corinne wilde echter

niet dat mensen er op haar uitvaart opeens achter zouden komen dat ze ooit een man was geweest.’ Bambi, de vrouw die als eerste aangaf mee te willen werken aan de film, komt eigenlijk het minst in beeld. ‘Ik vond Bambi’s verhaal minder interessant, maar ik vond het wel heel erg leuk dat zij nog optrad. Bambi was in de jaren zestig in Parijs echt een beroemde ster, maar omdat ze zich op een gegeven moment te oud voelde voor het podium is ze Franse literatuur gaan studeren. Daarna is zij docente geworden in Parijs. Na haar pensioen heeft ze een boek geschreven over haar verleden en daarna heeft ze eigenlijk besloten weer op te gaan treden. Ze is weer teruggegaan naar haar oude vak. Dit vond ik wel mooi om in beeld te brengen.’

ZOON VAN GOD Toen Michiel vorig jaar besloot op skivakantie te gaan in Mechede, stelde iemand op kantoor hem op de hoogte van het feit dat de zoon van dokter Burou daar tegenwoordig woont ‘Ik heb hem toen onmiddelijk gemaild of we elkaar daar konden ontmoeten. Hij was toen al ontzettend ontroerd. Hij had nog nooit een levende “creatie” van zijn vader ontmoet en wilde dolgraag meewerken. Uiteindelijk heb ik een ontmoeting tussen hem en April geregeld in Nice. Ik wilde dokter Burou op een of andere manier ook tot leven brengen.’ Uit de film blijkt dat de zoon van Burou ook bij de operaties aanwezig mocht zijn. Hoe dubieus deze praktijken ook klinken, de omwonenden van de kliniek blijken vandaag de dag nog steeds goede herinneringen te koesteren aan de inmiddels overleden pionier. ‘Zo grappig is dat je in de film de Vlaamse Corinne ziet lopen door Casablanca en dat mensen precies weten wie Burou is. Corinne riep daar ook frank en vrij dat ze een van zijn patiënten was, dat ze vroeger een man was geweest. Dat vind ik heel intrigerend, omdat je bij Marokko toch een heel ander beeld hebt. Wij wisten zelfs stiekem al waar het pand lag, maar we besloten dat het mooi was voor de film om Corinne even te laten zoeken. Met behulp van de omwonenden vond ze de kliniek echter zonder moeite. De buurt was best trots dat Burou daar gewoond had. Ik vond het fascinerend dat iedereen zulke goede herinneringen aan hem had.’

TEKST: Martijn Kamphorst / FOTO Michiel van Erp: Jan van Breda

Michiel van Erp, die al dik en dwars zijn sporen heeft verdiend in de documentairewereld, maakte eerder films over onder andere Erwin Olaf, De Zangeres zonder Naam en Koningin Beatrix. Hij liep echter al geruime tijd rond met het idee om een film te maken over transseksuele vrouwen. ‘Ik heb ooit een soort damestalkshow bij de VARA gemaakt waar een transseksuele vrouw in zat. Ook heb ik al eens een documentaire gemaakt over getrouwde heteromannen die als ze thuiskwamen als vrouw door het leven gingen. Het fascineert mij dat mensen de moed hebben om een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Het drukt echt een stempel op je leven. Ik heb daar ontzettend veel bewondering voor.’

19


I AM A WOMAN NOW

INNERLIJKE SCHOONHEID

CONFOR MEREN

Het was destijds nog geheel onzeker of de operatie wel zou slagen. Mensen die Burou opzochten baseerden hun oordeel vaak puur op wat ze zagen bij andere patiënten. ‘De Duitse Jean las in de krant van het bestaan van dokter Burou. Samen met haar toenmalige grote liefde plaatste ze een advertentie in de krant met de vraag of er iemand was die dokter Burou kende en die bij hem geweest was. Toen heeft er iemand geantwoord dat ze daar geopereerd was. Met die vrouw heeft Jean vervolgens afgesproken in Duitsland op een station, waar ze op de wc het resultaat mocht bewonderen. Naar aanleiding van deze ontmoeting is Jean ook bij dokter Burou langsgegaan.’ Toen Michiel Jean vroeg wat ze precies aantrof op dat toilet, hoe het er precies uitzag, antwoordde ze droog: ‘Precies hetzelfde als bij mij’.

Jean conformeerde zich dus op een gegeven moment toch aan de wensen van anderen, voor de liefde, ook al kende ze eigenlijk reeds haar ware aard. De Nederlandse Colette komt in eerste instantie over als een sterke vrouw. De schoonheidsspecialiste is tevens bekend om haar quilts, een kunstvorm die zijn oorsprong vindt in de Romeinse Tijd. Ze had een tijd een twintig jaar jongere vriend die samen met haar in de documentaire vertelt over de problemen waar ze als stel tegen aanliepen. Ze vertellen dat ze vaak blikken kregen, maar dat ze zich daar niks van aan trokken. De man lijkt heel nuchter, maar tussen neus en lippen door laat Colette vallen dat ze hem naast haar ook een jongere vriendin gunde die hem kon bieden wat zij hem niet kon geven. Maar wat dat dan precies was? Ook de Vlaamse Corinne vertelt dat haar eerste grote liefde Jacques tevens zijn lusten uitoefende op ‘echte’ vrouwen. Dit vond zij niet makkelijk, maar ze kon het wel begrijpen.

Wanneer Michiel de Britse April vraagt of elke man een mooie vrouw kan worden, antwoordt ze heel eerlijk. ‘Nee, absoluut niet. Je moet iets speciaals hebben, maar het is vooral iets van binnen. Als jij het gevoel hebt dat je die geslachtsverandering nodig hebt, moet je het doen.’ De Duitse Jean is een goed voorbeeld van dit statement. ‘Jean is natuurlijk niet bepaald een schoonheid’, aldus Michiel. Dat is echter niet altijd zo geweest. Voor haar ex-geliefde, de Japanse Keiko, die haar toch liever als man zag, is Jean ooit ongeveer vijftien jaar gestopt met het slikken van vrouwelijk hormoon. ‘Ze is als het ware weer een beetje terugveranderd. Doordat ze stopte met het slikken van hormonen, belandde ze uiteindelijk zelfs in het ziekenhuis. Dat kan namelijk helemaal niet. Die hormonen gieren door je lijf. Je kunt niet opeens beslissen ze niet meer in te nemen.’ 20

De vrouwen lijken allemaal genoegen te nemen met net iets minder. Vadertje tijd lijkt ze geleerd te hebben dat ze nooit identiek gaan zijn aan een geboren vrouw. ‘De film gaat ook over ouder worden,’ zegt Michiel. ‘Deze mensen hebben er nooit van gedroomd een oude vrouw te worden. Ze hebben ervan gedroomd een vrouw te worden. Ze zijn er in de loop van de jaren echter achtergekomen dat ze geen “echte” vrouw zijn, vooral door de manier waarop anderen op hen reageren. Dat is ook niet erg, maar dat is wel ingewikkeld om te accepteren. Ik vind het vooral heel erg dappere vrouwen.’ De dames lijken wel, ieder op hun eigen manier, hun draai te hebben gevonden in het leven als gendervrouw.

‘Colette gooit er altijd mooi een schepje bovenop. Het kan haar niks schelen wat anderen van haar denken. Dat vind ik heel leuk aan haar. Ze had mij ook verteld dat ze elke ochtend heel hard aan haar lichaam werkt. Ik had haar gebeld of we dat dan mochten filmen. Ze moest er drie dagen over nadenken, wat uiteindelijk puur bleek te zijn omdat ze twijfelde over wat ze aan moest trekken, ze wilde er namelijk wel goed uitzien op de opnames.’

EN NU VERDER Michiel heeft inmiddels een flink repertoire opgebouwd. Hij maakte documentaires, regisseerde theaterstukken en maakte series over zeer uiteenlopende onderwerpen. Waar binnen zijn repertoire plaatst hij deze film? ‘Dit is sowieso de film waar ik het langst aan gewerkt heb. Ik denk wel dat ik hier het meest trots op ben van alles wat ik gemaakt heb, maar nog niet zo veel mensen hebben hem gezien, dus het is altijd even afwachten wat anderen ervan vinden.’ Inmiddels is Michiel al weer druk bezig met nieuwe projecten. ‘Er komt eerst een documentaireserie: Hollands welvaren. Dat is een vrolijke kijk op levensgenieters. Ondertussen zijn we bezig met de voorbereidingen voor een dramaserie over het leven van Ramses Shaffy die zich afspeelt in de jaren zestig/zeventig. Deze serie is in grote mate gebaseerd op de biografie over Ramses Shaffy. Liesbeth List is nauw bij deze productie betrokken. Het is ook iets wat ik heel graag wilde maken. Die serie komt echter pas najaar 2013 op televisie.’ I am a woman now draait sinds 15 maart in 10 bioscopen in Nederland. In Vlaanderen wordt de film binnenkort op televisie uitgezonden en in het najaar van 2012 zal de film ook te zien zijn in de Vlaamse bioscopen.


I AM A WOMAN NOW

CORINNE VAN TONGERLOO: ‘VEEL MENSEN WISTEN TOT NU TOE VAN NIKS’ Wie de 75-jarige Corinne van Tongerloo op straat zou tegenkomen, zou nooit vermoeden dat zij in een ver verleden door het leven ging als Cornelis. De gracieuze vrouw maakte een moeilijke beslissing door mee te doen aan de documentaire. Nadat ze te gast was geweest in een uitzending van Pauw & Witteman, merkte ze aan de vele reacties dat het nieuws zich als een lopend vuurtje had verspreid. ‘Ik was eerst wel een beetje bang om mee te werken. Je moet alles eruit werpen. Je moet over heel je leven klappen. Ik had al eens eerder een aanbod gehad om aan een dergelijk project mee te werken, maar Antwerpen is zo’n kleine stad en mensen kunnen soms erg raar zijn, dus ik heb toen vriendelijk bedankt. Michiel verzekerde mij echter dat ik vertrouwen moest hebben, dat hij alleen maar iets heel moois wilde maken. Ik dacht, ik ben nu 75 jaar oud, wat heb ik eigenlijk nog te verbergen.’ Corinne ging jarenlang onopgemerkt als transgendervrouw door het leven. Buiten haar intieme familie, wist niemand van haar vroege verleden. ‘Ik heb wel eerst aan mijn zussen gevraagd of zij het goed vonden dat ik hieraan mee ging werken. Zij hebben kinderen en kleinkinderen, die van niks weten. Mijn zussen weten het natuurlijk, maar bij die oudere generatie wordt er gewoonweg niet over gepraat, ook omdat bij mij toch niemand iets merkte. De derde generatie wist tot nu toe van niets, die noemde me tante Corinne, daar werd verder niet over gepraat. Ze merkten niks, dus is het gewoon in de vergetelheid geraakt. Ik leefde altijd heel discreet. Ik dacht, waarom zou ik ermee te koop lopen? Natuurlijk, als je een fysiek of een stem hebt waar iemand iets aan merkt, dan is dat misschien wat moeilijker, maar godzijdank is de natuur goed voor mij geweest.’ Hoe is Michiel eigenlijk bij haar terecht gekomen? ‘Een jaar voor de opnames was ik naar Parijs geweest met een vriendin die ik veertig jaar niet meer had gezien. Ik had Bambi ook al veertig jaar niet meer gezien. Ik heb toen een hele week met die twee opgetrokken. We zijn echt vriendinnen geworden. Daarvoor kende ik Bambi alleen van het werk van vroeger, iedereen had toentertijd echter zijn eigen leven. Bambi heeft Michiel van Erp eigenlijk aan mij doorverwezen. Ze zei: ‘Als je nog interessante vrouwen voor de documentaire zoekt, moet je beslist naar Antwerpen gaan, daar vind je iemand waarvan je nooit zou zeggen dat het een man was geweest.’

Een van de mensen die tot voor kort niet op de hoogte was van Corinnes verhaal is Frieda, een van haar beste vriendinnen. In de film zien we hoe Corinne haar vriendin de waarheid vertelt. ‘Ik praatte tijdens de opnames natuurlijk veel met Michiel over mijn leven. Hij vroeg me toen of er nog mensen waren met wie ik intiem bevriend was en die nog niet op de hoogte waren. Toen dacht ik direct aan Frieda. Zij is een grote vriendin van mij die in hetzelfde huis huurde waar ik huurde. We hadden vroeger samen ballet gedanst en zij is kunstenares. We zitten echt op dezelfde golflengte. We koesteren inmiddels al zo’n dertig jaar een goede vriendschap, maar ik heb er nooit met haar over gepraat. Het klikte goed, en daarom besloot ik te wachten tot we elkaar goed hadden leren kennen. Op die manier bleef ik het eigenlijk maar uitstellen. Tijdens de opnames begon ze zich natuurlijk af te vragen waarom ze mij wilden filmen. Ik vertelde haar dat het ging om vijf portretten van vrouwen van verschillende nationaliteiten die aan het begin van hun leven een zelfde levenswandel hebben moeten maken om hun leven goed te kunnen voltooien. Ik zei haar dat het om allemaal artiesten ging en dat ik in het cabaret had gedanst, maar ik vertelde niks over mijn transseksualiteit. Naarmate we verder gingen dacht ik, misschien moet ik het haar maar vertellen vóórdat ze de film ziet. Zodoende gingen we met de crew bij haar op de koffie langs. Toen ik het haar vertelde moest ze in de keuken wel even ademhalen. Ze had het nooit zien aankomen. Uiteindelijk heeft ze het ook twee dagen moeten laten bezinken. Gelukkig hebben we elkaar direct teruggezien en erover gepraat. Ook andere vriendinnen van haar die later die uitzending

van Pauw & Witteman zagen, zeiden mij dat ze het nooit gemerkt of gezien hadden. Het was nooit bij ze opgekomen.’ ‘Ik was altijd bang dat mijn verhaal een mooie vriendschap of relatie kon verstoren. Bij die intieme situaties speel je met iemands gevoelens. Ik ben altijd voorzichtig geweest met mijn verhaal. Maar met Frieda is dat goed gekomen. Ze komt nu weer mee met mij naar een tv-uitzending om over de film te praten. Het heeft onze band uiteindelijk alleen maar sterker gemaakt. Het is net alsof ze nog meer bewondering voor mij heeft, wat natuurlijk wel heel fijn is.’ Het is voor Corinne echter niet een leven van rozengeur en maneschijn geweest. In de liefde is ze er vaak tegen aangelopen dat ze toch iets miste ten opzichte van geboren vrouwen. ‘De eerste jongen waarmee ik een relatie had, Jacques, was een biseksueel, een vrije denker. We zijn heel lang samen geweest, maar ik was toen nog niet geopereerd. Ik begreep wel dat ik hem niet alles kon geven, dus van tijd tot tijd ging hij toch weer de dames opzoeken. Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad, maar ik heb dat maar geslikt omdat ik zo verliefd was. Ik heb die operatie uiteindelijk ook min of meer voor hem gedaan. Anders had ik gedacht, waarom die operatie als het zo ook goed gaat. Onze relatie is uiteindelijk helaas niet blijven duren. Ik heb natuurlijk nog een paar andere relaties gehad, maar het kwam altijd ongeveer op hetzelfde neer. Ik raakte er nogal ontmoedigd van en heb op een gegeven moment besloten mijn leven te gaan leiden zoals het is. Ik besloot mijn leven niet op een man te baseren. Maar het was toch wel een gemis, moet ik zeggen. Het is echter niet zo dat ik als een nonnetje heb geleefd.’ 21


22


FOTO: Jean Paul Lozouet

NEDERLANDS DANS THEATER / MOVE TO MOVE

23


INTERVIEW / DIRECTOR ANDREW HAIGH

Director Andrew Haigh:

The critically acclaimed romantic drama film Weekend, in which two men spend several passionate days with one another, has finally reached the Netherlands.

24

The young director of the film, Andrew Haigh, was praised for the way in which he presents a gay couple without making a big deal of the fact that the men are

homosexual. Gay&Night spoke to him on the Rotterdam Fimfestival, where the director received the Youth Jury Award.


INTERVIEW / DIRECTOR ANDREW HAIGH

“I wanted to make a gay film that didn’t rely on clichés”

You probably haven’t spent one night at home, since the premier of Weekend last year? “You do have a point there. I seem to have been all over the world trying to promote the film. That’s been incredibly exciting and I feel very lucky, but at a certain point you can’t even remember in which city you just woke up.”

What were your intentions with Weekend? “I wanted to make an honest and authentic film about two men at the start of a possible relationship. The idea was born out of a number of things but partly out of a frustration with the way in which many films portray gay men. I wanted to make a gay film that didn’t rely on clichés.”

You took quite a gamble by making a two-hour film that mainly consists of dialogue. “You know, that is something that they actually warn you against in film school. ‘Show, don’t tell! Don’t let people talk too

much, because the whole point of a film is to show everything.’ I’ve never signed on to that idea because I want to make films that are realistic. And in daily life that is what we, as humans, do, isn’t it? We talk. That’s how we communicate.”

Were you deliberately trying to make a statement, to show homosexuals are just as ‘normal’ as heterosexuals? “I don’t believe I know people who are ‘normal’ and gay people aren’t any more normal or abnormal than straight people, but neither is everyone the same. Being gay is not the same as being straight, we have different and distinct struggles and of course not all gay people are the same either. But regardless of our sexuality we do all share similar wants, needs and desires. If anything, this is what the film explores, that we are as different as we are the same.”

Do the reactions on the film differ much from country to country? “Not really. Generally, the public is really enthusiastic about it, which makes me

happy. However, you can’t expect everyone to like your film. I don’t live under the illusion that Weekend will change homophobes’ view on the world. Although it might be a nice idea to force those people to watch the film. I’d be really interested to see if it would have any effect on them. It has been interesting to see how different people react to the movie – men, women, gay and straight. It is as if certain elements resonate differently with certain audiences.”

The sex scenes are quite explicit. Have you considered showing less nudity and semen to make the film a little more accessible? “No, my primary goal was to make a realistic film. That was my goal and with that comes some kind of sexually explicit material. These men would have had sex with each other and they would have been naked. However, the film never gets too pornographic. I wanted to make it real but you can do that without being too explicit. The sex in Weekend is no more explicit than in Blue Valentine,”

25


INTERVIEW / DIRECTOR ANDREW HAIGH

The film reminded me a lot of Before Sunrise, in which Ethan Hawke and Julie Delpy experience a passionate weekend together. That film had an open ending as well. Ten years later, the sequel was made, in which we saw what became of the lovers. Will that be an option for Weekend?

The men in the film never speak about whether they have safe sex or not. Did you avoid this topic because it would ruin the tone set in the film? “Films about straight relationships don’t have discussions about safe sex and I didn’t feel that this one needed one either. For me it is obvious that these people would have safe sex. You have to be an idiot not to and these boys are not idiots. I figure that everyone would assume they would use a condom, although I have been addressed on the matter after several showings of the film. People have even accused me of promoting unsafe sex because I don’t explicitly show condoms. Of course I’m not saying that at all.”

But, moving on from safe sex, is the story autobiographical? “No, but it is a very personal story. You cannot help but make it personal when you tell this kind of story. I’ve definitely incorporated my understanding of the world in the film but that is inevitable when you make any kind of film. That is what a writer does, whether it is a love story or a science fiction blockbuster.”

Glen, one of the two men, is quite frustrated with the general ignorance that gay men worldwide have to face. “My personal opinion isn’t as intense as Glen’s, but I do think that he expresses a certain feeling which a lot of gay people wrestle with. I live in the UK, where we have equality in law and can be in registered domestic partnerships but there is still prejudice, now it just exists in a more subtle form. There is an underlying homophobia and we still live in a very heteronormative world. Many gay men still feel uncomfortable being open with their partners in public and that will take time to change.”

What you’re saying right now, you can clearly see during the final scene of the film. In the distance, something is shouted at the men when they kiss each other in public. “That is a detail that mainly gay guys seem to notice, yes. Most gay men are still afraid sometimes to get harassed verbally or physically. Those fears will only disappear if the rest of society stops seeing homosexuality as something ‘different’.”

“I think it’s a very romantic thought that the two men will still think of each other in ten years, still want to be together. But I don’t think it always works like that – not in real life, not in this relationship anyway. Perhaps I will revisit the story but maybe it will be a short film. Maybe they meet again and decide it’s never going to work!”

That’s quite a cynical thought. “It’s mainly a realistic one. People don’t always stay together. The beauty of Russell and Glen’s relationship perhaps lies in its short time frame. Some relationships are not meant to last a long time and that is an important thing to remember.”

Will your next film be about gay people too? “No, I don’t think so. There are a lot of different stories I want to tell and they are not all about gay people. I am sure I will make gay themed films again but I don’t want to be defined purely as a gay filmmaker. That’s a very limiting situation to be in.”

Weekend will be in theatres from early April throughout the Netherlands.

TEKST: Robbert Blokland

26


10 VRAGEN AAN: KHADIJA ARIB

10 VRAGEN AAN KHADIJA ARIB:

KHADIJA ARIB, LID VAN DE TWEEDE KAMER NAMENS DE PARTIJ VAN DE ARBEID, SCHREEF ONLANGS HET BOEK ALLAH HEEFT ONS ZO GEMAAKT WAARIN ZE VIER LESBISCHE MOSLIMA’S INTERVIEWT DIE ZIJN OPGEGROEID IN VERSCHILLENDE LANDEN. DIT LEVERT VERDRIETIGE, SOMS SCHOKKENDE VERHALEN OP. ‘VAAK DURFT DE FAMILIE NOG NIET UIT DE KAST TE KOMEN.’ 01. Waar kwam bij u deze specifieke interesse in lesbische moslima’s vandaan? ‘De eerste keer dat ik twee vrouwen zag zoenen, op een station in Rotterdam, was dat voor mij toch schokkend. Ik had er nog nooit bij stilgestaan. Mijn oma vond het doodnormaal en zei mij dat ik er niet zo raar van moest opkijken. “Allah heeft ze zo gemaakt”, zei ze. 28

Het intrigeerde mij. Je hoort toch altijd meer over homoseksuele mannen, maar ik was erg nieuwsgierig hoe het nu was voor deze vrouwen, die opgroeien in een samenleving waar de rollen voor zowel mannen als vrouwen zo vaststaan. Seksualiteit is binnen de islam al een taboe, laat staan homoseksualiteit. Na de vrouwen te hebben gesproken, moet ik je eerlijk zeggen dat ik denk dat de homoseksuele,

islamitische mannen het moeilijker hebben dan de vrouwen. De vrouwen kunnen het namelijk makkelijker verbergen, zonder dat er achterdocht ontstaat. Als vrouwen met elkaar een badhuis bezoeken, bijvoorbeeld, zoekt niemand daar wat achter. Het maakt het allemaal een stuk makkelijker, anderen hebben het niet snel in de gaten. Voor mannen ligt dat veel ingewikkelder.’


10 VRAGEN AAN: KHADIJA ARIB

‘MOSLIMS STAAN NOG AAN HET BEGIN VAN DE HOMOEMANCIPATIE’

03. Bijna alle vrouwen die u hebt geïnterviewd proberen wel het een en ander met een man in een poging toch een ‘normaal’ leven te leiden om hun familie niet te kwetsen.Binnen het islamitische geloof lijken de familiewaarden vaak belangrijker dan het mentaal welzijn van een individu. Is dat zo? ‘Ze hebben het idee dat ze het móéten proberen met een man. Ze willen “normaal” zijn, terwijl ze achteraf allemaal het idee hebben dat ze het niet hadden moeten doen. Het gaat zo tegen je gevoel in. Dat geeft wel aan hoe diep het probleem zit. Je wordt er zo mee opgevoed dat je het gaat internaliseren. Allemaal hebben ze het geprobeerd en achteraf komen ze erachter dat ze doodongelukkig zijn en niks voor die mannen voelen. Ze proberen zich koste wat het kost aan te passen aan het verwachtingspatroon van hun familie.’ 04. De Marokkaanse Nadia overwoog op een zeker punt een hormonenbehandeling om haar mannelijker te maken. Begrijp ik hieruit dat een geslachtsveranderende operatie, in tegenstelling tot homoseksualiteit, wel gedoogd wordt binnen het islamitische geloof? En hoe wordt er dan bijvoorbeeld tegen travestieten of transgenders aan gekeken? ‘Nee hoor, daar ligt ook een taboe op. Het was meer dat zij echt dacht dat ze in een verkeerd lichaam geboren was. Ze dacht dat ze een man was, maar uit therapie bleek dat ze “gewoon” lesbisch was. In Marrakesh, op het grote plein, heb je heel veel buikdansende travestieten.

Dat wordt dan een beetje gedoogd. Ik vind het altijd heel triest om te zien, want blijkbaar wordt je alleen op die manier een beetje getolereerd. Die travestieten kunnen ook niet gewoon hun leven leiden, ze worden gezien als vrouwelijke typetjes, prostitutie speelt ook vaak een grote rol in hun leven. Pas als ze zich lenen voor alles, worden ze een beetje gedoogd. Maar sociaal worden ze heel erg gediscrimineerd, uitgescholden, met geweld geconfronteerd. Daar is helemaal geen aandacht voor. Dat legt ook duidelijk die hypocrisie bloot. Heel veel getrouwde mannen gaan namelijk wel met deze travestieten naar bed.’

zeer orthodoxe moslimvrouw. Die vrouw wist niet wat ze ermee aan moest, en besloot anderen om advies te vragen. Op die manier worden ook andere ouders geconfronteerd met het onderwerp. Het kan hen namelijk ook overkomen. Mijn moeder is eigenlijk een beetje meegegaan in mijn denkbeeld. Zij is van mening dat je als ouder het geluk van je kind voorop moet stellen.’

08. In Amsterdam kunnen moslims

05. Hebt u de verhalen bewust anoniem gehouden? ‘Ik heb het aan hen voorgelegd. Twee van de vrouwen staan met hun echte naam in het boek, de andere twee met gefingeerde namen. Vooral voor de Marokkaanse Nadia was het moeilijk. Zij heeft een nogal behoudende familie. Laatst was er een bijeenkomst over dit onderwerp waarbij ik graag had dat ze meeging. Ik zei haar dat ze nooit herkend zou worden, maar ze was als de dood dat ze toevallig een bekende tegen zou komen die een link zou leggen. Haar moeder belt haar nog steeds regelmatig vanuit Marokko. Omdat Nadia nog steeds niet getrouwd is, begint zij ook wel iets te vermoeden.’

met homoseksuele gevoelens terecht bij Stichting Secret Garden, die ook opvang biedt in ernstige gevallen. Worden er al meer van dit soort initiatieven opgezet in Nederland, of denkt u dat dat op korte termijn zal gebeuren? ‘Dat hoop ik van harte. Ik vind dat Secret Garden nog niet de steun krijgt die ze echt verdient. Ik ben er eens langsgeweest en ze doen echt ontzettend goed werk. Er komen allemaal kwetsbare jongeren uit, bijvoorbeeld, Irak en Iran. Ik vind echt dat Secret Garden een prijs voor haar werk verdient. De stichting krijgt te maken met een behoudende, conservatieve gemeenschap. Er wordt geprobeerd tradities te doorbreken en jongeren, vrouwen en mannen uit islamitische samenlevingen ruimte te bieden en in contact te brengen met elkaar. Als groep heb je namelijk ook een belangrijke rol.’

06. Heeft u dit boek voornamelijk

09. In een aantal islamitische gemeen-

geschreven om mensen aan het denken te zetten of gaat de overheid binnen aanzienlijke tijd ook actie ondernemen om het klimaat voor homoseksuele islamieten te verbeteren? ‘Ik zit in de Tweede Kamer en heb daarmee nogal een ander imago dan deze vrouwen (lacht). Veel mensen hebben zoiets van: o, als zij het zegt, dan klopt er misschien toch wel iets van. Het nieuws dat ik dit boek heb geschreven verspreidt zich als een lopend vuurtje. Ik was laatst bij een groep Marokkaanse vaders, die mij eerst complimenteerden met mijn eerste boek – dat ging over migratie – en me daarna vroegen of dit tweede boek nu nodig was geweest. Ik antwoordde hen dat het wel degelijk nodig was. Ik word nu vaak gevraagd door groepjes Marokkaanse jongeren en andere organisaties om wat over het onderwerp te vertellen. Omdat ik erover geschreven heb, durft de rest nu ook. Er ontstaat opeens een hoop discussie met ouders. Het taboe is een beetje doorbroken, als het ware.’

07. Denkt u dat Nederlandse moslims over het algemeen daadwerkelijk veel accepterender zijn tegenover homoseksuelen dan bijvoorbeeld Marokkaanse, Iraanse of Egyptische moslims? Of worden islamitische homoseksuelen hier ook nog duidelijk gestigmatiseerd? ‘Er ontstaat in Nederland eindelijk meer discussie. Moslims staan echt nog aan het begin van de homoemancipatie. Het gaat nu om de strijd binnen de gezinnen, om homoseksualiteit daar geaccepteerd te krijgen. We moeten zorgen dat de families ook “uit de kast” durven te komen. Ik merk wel dat mensen er niet meer echt omheen kunnen, er wordt meer over het onderwerp gepraat. Laatst had ik ook een moeder aan de lijn die me vertelde over de coming out van de dochter van een

schappen staat nog altijd de doodstraf op homoseksualiteit, bijvoorbeeld in SaoediArabië en Iran. Heeft u ook lesbische moslima’s uit deze landen gesproken? ‘Ja, die lesbische moslima’s hebben namelijk ook internationaal contact met elkaar. Ik heb zo ook twee Palestijnse lesbiennes ontmoet en gesproken. Lesbische vrouwen uit die landen hebben onderling een netwerk met vrouwen uit onder andere Saoedie-Arabië, Dubai en Bahrein, bijvoorbeeld, die elkaar in het geheim ontmoeten. Ik had daar misschien meer over kunnen schrijven, misschien doe ik het later alsnog. Dat in die landen nog de doodstraf op homoseksualiteit staat, is een groffe, groffe schending van de mensenrechten. Ik vind ook dat we dat als Europa aan de kaak moeten stellen. Het is middeleeuws. Het kan niet, het mag niet en ik vind het té lang duren voordat deze wrede praktijken worden afgeschaft.’

10. Denkt u dat er ooit een imam zal opstaan die homoseksualiteit publiekelijk durft te verdedigen? ‘Ja dat hoop ik en denk ik wel. Een deel van de islamitische lesbiennes heeft afstand van het geloof gedaan, als het geloof hen zo vernedert en als pervers neerzet, dan willen zij er ook niet mee geassocieerd worden. Maar er zijn ook vrouwen die het geloof wel belangrijk vinden. Voor die vrouwen is het heel belangrijk dat er homoseksuele imams opstaan die ook een andere interpretatie aan het geloof en de teksten kunnen geven. Nadia en Yasmin zeggen ook: “als Allah dit afkeurt, dan had hij ons niet moeten scheppen. Hij heeft ons zo gemaakt, dus is hij er akkoord mee.” Ik hoop dat er snel een imam met gezag opstaat, die al die ouders en homoseksuelen laat zien dat er niks mis mee is om die gevoelens te hebben.’

TEKST: Martijn Kamphorst /FOTO: Partij van de Arbeid

02. Bent u van mening dat homoseksualiteit en de islam in harmonie met elkaar verbonden kunnen worden? Zit het probleem niet vooral in de islamitische tradities? ‘Er staat niet letterlijk iets over homoseksualiteit in de Koran. Wel over Lot, net als in de Bijbel. Maar dat verhaal gaat meer over de schending van het gastrecht. Er wordt echter in allerlei overleveringen wel gezegd dat je niet vreemd mag gaan, kuis moet zijn, maagd moet zijn voor het huwelijk etcetera. Alles wat daarvan afwijkt wordt gezien als haram. Impliciet wordt er dus wel aangegeven dat homoseksualiteit verboden is, en dat wordt inderdaad versterkt door tradities. Ik denk dat je tegenwoordig wel duidelijker kunt zien dat het moeilijk is om je emoties levenslang te onderdrukken. Homoseksuele islamieten weten toch vaker een uitweg te vinden om zichzelf te zijn. Dit geldt ook duidelijk voor de vrouwen die ik heb geïnterviewd. Ondanks alle obstakels en de druk vanuit de familie, slagen zij er met veel moeite en pijn toch in hun eigen leven te leiden. Dat leven komt vaak wel tegen een grote prijs: sommigen leiden eigenlijk een dubbelleven, dat is heel naar, maar ook begrijpelijk. Iedereen verlangt naar een soort erkenning, het liefst van je eigen ouders. Je vindt het toch leuk als je ouders ook jouw partner waarderen en accepteren. Dat is voor heel veel vrouwen nog steeds een worsteling. Een van de vrouwen in het boekje zegt ook: “Ik ben uit de kast gekomen, maar mijn familie durft nog niet. Het betekent namelijk dat ze zich ook moeten verklaren tegenover de gemeenschap. Zover zijn ze echter nog niet.” Deze informatie blijft toch vaak binnen het gezin.’

29


REQUIEM / HET AARDSE PARADIJS

Requiem:

Het aardse paradijs

Waar heb jij je door laten inspireren als het om dit stuk gaat? ‘De inspiratie haal ik altijd uit mezelf. Het was voor mij heel lang een fascinatie: wat gebeurt er na de dood? Eigenlijk wilde ik, zoals een

componist een requiem vaak schrijft voor overleden mensen, ook graag een requiem schrijven voor mijn eigen ouders. Maar voor mij gaat een requiem veel meer over een levenspassie, het vieren van het leven, dan het treuren om de gestorvenen.’

Hoe was het voor je ouders, voor wie je het stuk gemaakt hebt, om Requiem te zien? ‘Mijn ouders zijn bij de hele ontwikkeling betrokken geweest. Het was een heel bijzonder moment om samen mee te maken. Je wordt geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid. Als je je daarvan bewust bent, wordt de intensiviteit om alles uit het leven te halen wat mogelijk is groter. Heel veel mensen denken er pas aan als ze met die sterfelijkheid geconfronteerd worden. Ik wil niet wachten tot dat moment, maar wil dat nu al voelen. Die enorme levenslust om alles te onderzoeken, te beleven en mee te maken, daar ben ik mij de hele dag van bewust.’

Bij Requiem begint de eerste helft als tentoonstelling op het toneel. Ik heb dit nooit eerder gezien. Hoe ben je op het idee gekomen? ‘Ik heb dit ook nooit eerder gezien, het is een origineel concept dat lang geleden ontstaan is. Ik ben eigenlijk meer een beeldenmaker en ik dacht deze keer de beelden nog meer te intensifiëren, zodat het object en de danser met elkaar versmelten.’

De beelden in het stuk zijn intrigerend, en soms ook wat luguber. Waar komt dit vandaan? ‘Ik heb mij laten inspireren door de Griekse en Romeinse mythologie. Het is eigenlijk mijn paradijs op aarde. Maf, excentriek, bijzonder en bizar. Zo een leven leid ik en zulke mensen heb ik om mij heen. En dit heeft ook zijn weerslag in mijn werk natuurlijk!’

Requiem is een tweeluik bestaande uit een tentoonstelling en een dansconcert. In het eerste deel wordt het publiek uitgenodigd over het toneel te lopen tussen de dansers die in een dertiental levende sculpturen performen. In het tweede deel komt de wereld uit het eerste deel tot leven en begeeft het publiek zich naar zijn stoel. Linning ensceneert op het live uitgevoerde wonderschone Requiem van Fauré een ruimtelijke en bruisende choreografie voor 22 dansers, een bariton, een sopraan en 23 koorzangers. Live videoprojectie en de nieuwe elektronische compositie met live orkest en koor van Michiel Jansen versmelten in een overweldigend, visueel en emotionerend dansconcert.

TEKST: Judith van Doorn

Al tijdens haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie deed Nanine Linning van zich spreken als een choreografe die weet wat ze wil en daarin niet te stuiten is. Op haar 23ste was ze al huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Na zes succesvolle Scapino-jaren besloot ze haar eigen koers te varen, zich niet langer uitsluitend met dans bezig te houden en ook andere kunstvormen in haar werk te integreren. Sinds 2009 werkt ze als artistiek leider van het Duitse Dance Company Theater Osnabrück/Nanine Linning. Haar laatste voorstelling Requiem combineert een levende tentoonstelling met een dansconcert en wordt live begeleid door orkest en koor, terwijl het eigenzinnige kunstenaarsduo Les Deux Garçons het toneelbeeld, de kostuums en de sculpturen verzorgt.

31


OUT&ABOUT

PANN 25+ IN WINKEL VAN SINKEL HET ONDER JONGEREN ZEER POPULAIRE ‘HETEROVRIENDELIJKE HOMOFEEST’ PANN HEEFT AL EEN PAAR JAAR EEN OUDERE BROER: PANN 25+ EEN 3MAANDELIJKS FEEST OP VRIJDAG IN UTRECHT. VOOR IEDEREEN VAN 25 JAAR EN OUDER DIE NOG STEEDS ZIN HEEFT IN EEN AVONDJE DANSEN, MAAR HET GEWONE PANNFEEST IS ONTGROEID. DIT ALLES ONDER HET MOTTO: THUISBLIJVEN KAN ALTIJD NOG!

PANN 25+ werd tot voor kort in Tivoli de Helling gehouden, maar was met een capaciteit van zo’n 450 personen steevast ruim van tevoren uitverkocht. Het werd volgens Stichting PANN dus hoog tijd voor een andere locatie, en dan ook het liefst eentje wat meer in het centrum van Utrecht. Nou, die locatie is gevonden: vanaf 11 mei vindt PANN 25+ plaats in de Winkel van Sinkel. Midden in de stad, aan de gracht en een van de mooiste gebouwen van Utrecht. En ook niet geheel onbelangrijk: ruimte voor veel meer bezoekers. Goed geregeld toch? Nog nooit geweest? Dan is dit de gelegenheid om eens van die bank af te komen en lekker een avondje te gaan stappen. De voorverkoop voor de eerste PANN 25+ nieuwe stijl start op 11 april via PANN.nl en alle Primera-winkels. En dan op vrijdag 11 mei gewoon gáán! Kijk voor meer info op: www.pann.nl.

PRIDE PHOTO AWARD 2012: CHAMELEONS/ DOUBLE LIFE PRIDE PHOTO AWARD, DE INTERNATIONALE FOTOWEDSTRIJD OVER SEKSUELE EN GENDERDIVERSITEIT, HEEFT EEN THEMA GEKOZEN VOR 2012: CHAMELEONS/DOUBLE LIFE. NET ALS VORIG JAAR ZAL ER EEN CATEGORIE AAN DIT THEMA WORDEN GEWIJD. ‘Chameleons/Double Life is de tegenpool van Straight back at you, het thema van 2011’, aldus projectmanager Joeri Kempen. ‘Dat ging over de manier waarop de omgeving reageert op mensen die ‘anders’ zijn, terwijl het thema van 2012 gaat over hoe mensen zich aanpassen aan de omgeving.’ Pride Photo Award is op zoek naar foto’s over de keuzes die mensen maken om zich wel of niet aan te passen: de conformisten en de non-conformisten, de grensgevallen en de extremen: mensen met een alter ego, een al of niet verborgen dubbelleven. Met dit thema wil Pride Photo Award mensen aan het denken zetten over jezelf zijn. Hoe ver gaan we in de keuzes om wel of niet onszelf te zijn? ‘In bepaalde landen is het gevaarlijk om openlijk homoseksueel of transgender te zijn. Hierbij laat de samenleving eigenlijk geen andere keus dan een dubbelleven te leiden’, zegt Joeri Kempen. De overige drie categorieën van de wedstrijd zijn Documentaire, Gender en een open categorie. Het aantal categorieën is teruggebracht van zes naar vier. Gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen en de diversiteit aan onderwerpen vorig jaar, zijn vier categorieën genoeg om de diversiteit die Pride Photo Award wil laten zien, bij elkaar te brengen. Fotografen kunnen dit jaar tien in plaats van vijf foto’s per serie insturen. De internationale jury selecteert de winnende foto’s in juli. De expositie is van 28 september tot 28 oktober te zien in de Oude Kerk in Amsterdam, waarmee de organisatie kiest voor een nieuwe, centrale en aansprekende locatie. Kijk voor meer informatie op: www.pridephotoaward.org.

33


OUT&ABOUT

BELGIAN PRIDE 2012: ZICHTBAARHEID EN DIVERSITEIT DE ZEVENTIENDE EDITIE VAN THE BELGIAN PRIDE ZAL OPNIEUW PLAATSVINDEN IN HET CENTRUM VAN BRUS SEL OP ZATERDAG 12 MEI 2012. VORIG JAAR TROK HET EVENEMENT MEER DAN 50.000 BEZOEKERS, HET BEWIJS DAT THE BELGIAN PRIDE NATIONAAL EEN VAN DE GROOTSTE EVENEMENTEN VAN HET JAAR IS. Deze editie van The Belgian Pride wordt georganiseerd in samenwerking met VisitBrussels. Van de traditionele parade, die op een speelse manier door het centrum van Brussel trekt, tot het PrideVillage, waar informatie en plezier zich met elkaar vermengen. Al deze ingrediënten worden samengebracht op deze feestelijke dag. Diverse nationale en internationale artiesten zullen dit jaar weer spetterende optredens geven op de Beurs. ‘Visible Citizens – I want to be! Do you?’ Zo luidt de slogan van deze editie. Dit jaar staat het evenement meer dan ooit voor zichtbaarheid en diversiteit. ‘We willen dat iedereen in zijn diversiteit zichtbaar kan en mag zijn, overal en altijd’, aldus de organisatie. ‘The Belgian Pride is altijd een moment geweest waar mensen zichzelf mogen zijn en tonen. Dit evenement is niet alleen een feest maar ook een manifestatie met specifieke politieke eisen. Gezien er in het najaar 2012 lokale verkiezingen zijn, zullen we het accent leggen op zichtbaarheid.’ ‘Het doel is om de bezoekers van The Pride bewust te maken, om ze aan te zetten tot ageren in hun thuissteden/dorpen via hun stem. Om hun lokale kandidaten op te roepen om de holebitrans gemeenschap ook lokaal te ondersteunen. We willen kandidaten stimuleren om hun LHBTprogramma kenbaar en zichtbaar te maken.’ Kijk voor meer informatie op: www.thepride.be. 34

MILKSHAKE FESTIVAL FOR BOYS WHO LOVE GIRLS WHO LOVE GIRLS WHO LOVE BOYS WHO LOVE BOYS... DE AMSTERDAMSE CLUBS AIR EN PARADISO GAAN SAMEN EEN GLOEDNIEUW, LIBERAAL FESTIVAL ORGANISEREN. OP ZONDAG 22 JULI 2012 VINDT VOOR HET EERST HET MILKHAKE FESTIVAL PLAATS IN HET WESTERPARK IN AMSTERDAM. LAAT JE ARROGANTIE, ISSUES EN ANDERE ‘BAD HABITS’ LEKKER THUIS, WANT DAAR ZIT NIEMAND OP TE WACHTEN. WE’RE SUPPOSED TO HAVE FUN! Bezoekers zullen kunnen genieten van niet minder dan vijf podia, ieder met een eigen karakter. ‘Eén ding hebben de verschillende podia met elkaar gemeen: een gevoel van

hoffelijkheid, vrijheid en tolerantie. Verwacht sprankelende decors, performance-art en vooral heel veel vertier’, aldus initiatiefnemers Marieke Samallo (AIR) en Peter van Vught (Paradiso). Erwin Olaf, bekend vanwege zijn Fucques les Balles-feesten en zijn Black Tea Party, zal zijn eigen Black Pool Party organiseren op het festival. Diva Mayday host een speciale editie van Can You Feel iT. Het Rotterdamse Now&Wow host de Lolita Klup. Poppodium Paradiso heeft een live stage waar je alle gayminded feesten van de afgelopen jaren (Too Many Dicks on the Dancefloor, Lovedance, Glitterazzi) op één plek ervaart en Supertoys komt na een reeks succesvolle edities in club AIR nu ook met een eigen stage. Milkshake festival is ontwikkeld vanuit de gedachtegang ‘Niets moet, alles mag’ en laat zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken hebben. ‘Tijdens Milkshake heerst er een Free Love & Tolerance Policy, vrij van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest. Het leven is juist een feest dankzij de grote diversiteit van huidskleuren, religies, seksuele voorkeuren en mannelijke en vrouwelijke verschijningsvormen. Milkshake wil deze diversiteit vieren en de hoffelijkheid en vriendelijke omgangsvormen terugbrengen in de samenleving’, aldus Marieke en Peter.


OUT&ABOUT

HAARLEM ROZE STAD 2012: MEER DAN PUSH ALLEEN ROZE IN DEN ZATERDAG!

Het Milkshake Festival komt mede tot stand met hulp van de gemeente Amsterdam. Samen met de ondernemers werkt de stad aan verbetering van de onderlinge samenwerking. Hierdoor ontstaan nieuwe innovatieve concepten die Amsterdam nationaal en internationaal weer een nieuwe impuls geven als populaire Gay Destination. Early Bird tickets zijn €25,- Meer info? Volg Milkshake festival op Facebook en Twitter of ga naar www.milkshakefestival.nl.

BOSCH

SINDS 1 FEBRUARI 2012 WERD ER FLINK VERBOUWD, INGERICHT EN BEHANGEN IN EEN PAND AAN DE POSTELSTRAAT 37 IN ‘SHERTOGENBOSCH. DONDERDAG 22 MAART OPENDE IN HET PAND HET TWEEDE GAYCAFÉ VAN ‘SHERTOGENBOSCH HAAR DEUREN: PUSH. ‘WIJ VONDEN DAT DE HOOFDSTAD VAN BRABANT TOE WAS AAN MEER VARIATIE EN ACCEPTATIE.’ Het nieuwe café heeft een hippe, stijlvolle uitstraling maar wel met de sfeer van een bruin café. Vanaf de middag gaat Push al open, en kan er gebruik gemaakt worden van een gezellig terras. In de weekenden wordt het ‘s avonds een danscafé/club waar iedereen zich thuis kan voelen. ‘Wij vonden dat een stad als ‘s-Hertogenbosch, als hoofdstad van Brabant, minimaal twee gaycafés zou moeten hebben. Zeker om aan de behoefte en variëteit van de gay inwoners van ‘s-Hertogenbosch te voldoen, maar ook voor de aantrekkingskracht van ‘s-Hertogenbosch voor mensen van buiten de stad. De afgelopen tijd staat de acceptatie van homoseksuelen onder druk. In Push kan iedereen zich thuis voelen’, aldus eigenaar J. de Bresser. De officiële opening vond plaats op 22 maart. Wethouder Weijers van de gemeente ‘s-Hertogenbosch was ook aanwezig. De wethouder zet zich in voor de homoemancipatie binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

7 JULI IS HET WEER TIJD VOOR EEN VAN ‘S NEERLANDS GROOTSTE ROZE EVENEMENTEN: ROZE ZATERDAG. HAARLEM  VOOR DE DERDE MAAL ROZE STAD  HEEFT DE REGIE IN HANDEN EN MAAKT ZICH DIT JAAR HARD OM NIET SLECHTS ÉÉN DAG OF ÉÉN WEEK, MAAR HET GEHELE JAAR DE VERSCHILLEN TE VIEREN. Waar veel steden in het verleden de focus op die ene feestelijke roze zaterdag hebben gelegd, wil Haarlem héél 2012 de Roze Stad van Nederland zijn. Twaalf maanden lang worden er dus feesten, culturele evenementen en debatten georganiseerd op het gebied van sport, kunst en cultuur, politiek, kerk en samenleving en ga zo maar door. ‘Wij hebben gewerkt vanuit de gedachte: we strooien duizend zaadjes uit en als de helft daarvan uitkomt, is het mooi’, aldus Erwino Ouwerkerk, voorzitter van stichting Haarlem Roze Stad.

een ‘roze’ corsowagen meerijden, en kun je een tentoonstellig bezoeken over strips met een roze tint, waarin lokale en regionale striptekenaars hun bijdrage leveren rondom het thema van dit jaar: ‘Vier de verschillen’. De presentatie van Roze Zaterdag, het evenement op de Grote Markt dat een demonstratie van vrijheid en tolerantie tracht te geven, ligt dit jaar in handen van cabaretière Brigitte Kaandorp, geen groentje op dit gebied. Eerder presenteerde ze bijvoorbeeld met verve de Mr. Gayverkiezingen 2008. De avond zal worden afgesloten met een speciale editie van het inmiddels beroemde Utrechtse PANN-feest. Ga voor meer info en het volledige programma naar: www.haarlemrozestad.nl.

Een van de meest opvallende initiatieven dit jaar is het wildbreien. Het doel van werkgroep Kunst & Cultuur, die met het idee kwam, is om allerlei objecten langs de route van de Parade op 7 juli in te pakken met roze breisels. Van fietsrekjes tot lantaarnpalen, van bushokjes tot putdeksels. 14 april vindt er een workshop plaats, zodat iedereen op eigen houtje met zijn breinaalden in de weer kan om de stad op tijd klaar te stomen voor de parade. De rest van het programma is ook zeker een kijkje waard. Zo kunnen sportfans genieten van een voetbalbattle tussen transmannen en -vrouwen, zal er op 21 april tijdens het 65ste Bloemencorso 35


BOEKEN    

 

   

502 dagen nadat Paul gruwelijk om het leven komt door een aanrijding met een trein, wordt zijn broer Jonas geboren. Jonas heeft Paul nooit gekend, maar voelt desondanks een sterke band met hem. Zijn broer bezoekt hem meer dan eens in zijn dromen. Op zijn 13e vindt Jonas in een oude jas van Paul een mysterieuze liefdesbrief, gericht aan ene Princi. Jonas besluit op een zoektocht te gaan om erachter te komen wie deze Princi is, in de hoop er zo ook achter te komen hoe Paul ‘per ongeluk’ onder een trein heeft kunnen belanden. DaniĂŤl, een goede vriend van Jonas’ moeder, blijkt meer te weten over Paul dan zijn ouders, maar wanneer Jonas hem vraagt om deze informatie aan hem uit de doeken te doen, waarschuwt DaniĂŤl hem: ‘Wroeten in het verleden geeft meestal hetzelfde resultaat als stenen omdraaien: je vindt een heleboel akelige insecten.’ Het boek bevat inderdaad flink wat onthullingen. Jammer genoeg ligt een groot aantal van deze ontdekkingen er vanaf het begin af aan al dik bovenop.

Politica Khadija Arib beschrijft op basis van een viertal interviews de levens van vier lesbische moslima’s uit verschillende landen. De verhalen van de Egyptische Yasmin, de Marokkaanse Nadia, de Irakese Louiza en de Nederlandse Souad vertonen veel gelijkenissen, maar ook duidelijke verschillen. Zo leidt de een nog altijd een dubbelleven, terwijl de ander inmiddels volledig geaccepteerd wordt door haar familie. Allah heeft ons zo gemaakt laat duidelijk zien dat familiewaarden hoog in het vaandel staan binnen de islamitische cultuur. Zo proberen veel van de vrouwen eerst het een en ander met een man voordat ze zich uiteindelijk toch neerleggen bij hun geaardheid. ‘In een land waar seksualiteit buiten het huwelijk een taboe is, is het onmogelijk om gevoelens te hebben voor iemand van hetzelfde geslacht,’ aldus de Irakese Louiza. ‘Dat is op voorhand leven in ellende.’ De vier vrouwen denken in Nederland vrijheid te vinden, maar dat blijkt in veel gevallen een illusie. In Nederland blijkt er binnen de moslimgemeenschap nog altijd een groot stigma te bestaan tegenover homoseksualiteit.

Het boek bevat een paar zeer mooi geschreven passages waarin wordt gesuggereerd dat er een band tussen de twee broers bestaat die de grenzen van de dood overschrijdt. Jonas lijkt in zijn dromen echter af en toe voorspellende gaven te hebben die een beetje afdoen aan de geloofwaardigheid van het verder zo nuchtere verhaal. Lindquist heeft met Mijn broer en zijn broer een jeugdboek geschreven waarin homoseksualiteit een duidelijke rol speelt, zonder in clichĂŠs te vervallen. Wanneer Jonas uiteindelijk ontdekt hoe de laatste dagen van zijn broer eruit hebben gezien, moet je als lezer toch wel een traantje laten, wat je het nogal zwakke begin van het boek enigszins doet vergeten. Al met al een mooi boek, maar geen must read.

Arib heeft de verhalen bondig en eerlijk verteld. Er wordt geen woord verspild. Er worden eerder nog te weinig woorden gebruikt om de verhalen te beschrijven. De essentie wordt duidelijk overgebracht, maar met slechts 74 pagina’s verlang je als lezer eigenlijk naar meer informatie over deze vrouwen. Arib had best in iets meer detail de intrigerende verhalen van deze vrouwen mogen beschrijven. Desondanks is dit boekje een zeer bijzonder initatief, dat genoeg stof geeft om over na te denken. Daarbij kun je niet anders dan respect hebben voor een vrouw die op zo een oprechte manier een stem probeert te geven aan deze vaak vergeten groep vrouwen.

HÅKAN LINDQUIST, MIJN BROER EN ZIJN BROER, UITGEVERIJ ’T VERSCHIL, ANTWERPEN, 176 PAGINA’S, ₏ 14,95 ISBN 9789490952082

KHADIJA ARIB, ALLAH HEEFT ONS ZO GEMAAKT, UITGEVERIJ BALANS, AMSTERDAM, 74 PAGINA’S, ₏ 6.95, ISBN 9789460033339 TEKST: Martijn Kamphorst

37


FILMS

I AM A WOMAN NOW

THE HUNGER GAMES

REGISSEUR: MICHIEL VAN ERP CAST: CORINNE VAN TONGERLOO, COLETTE BERENDS, APRIL ASHLEY, JEAN LESSENICH, MARIEPIERRE PRUVOT VERWACHT: NU IN DE BIOSCOPEN

REGISSEUR: GARY ROSS CAST: JENNIFER LAWRENCE, JOSH HUTCHERSON, WOODY HARRELSON, LENNY KRAVITZ VERWACHT: VANAF EIND MAART IN DE BIOSCOPEN

Tot eind jaren vijftig konden mannen die zich tot vrouw wilden laten opereren nergens terecht. Daar kwam verandering in met de Franse arts Georges Burou, die in zijn praktijk in Casablanca mannen zonder vragen of een lang onderzoek deze geslachtsoperatie aanbood.

Het cynische epos The Hunger Games, gebaseerd op de succesvolle gelijknamige boekenreeks, blinkt uit in originaliteit. Niet alleen wat het verhaal betreft, dat in de nabije toekomst tieners (!) dwingt tot wrede gladiatorengevechten die slechts één van hen levend mag verlaten. We volgen dit gruwelijke volksvermaak door de ogen van de zestienjarige Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), een van de meisjes die door

Regisseur Michiel van Erp heeft voor zijn documentaire I am a woman now een aantal vrouwen van de eerste generatie geopereerde transseksuelen opgezocht. Ze zijn nu de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd en kijken openhartig terug op de keuze die ze toen hebben gemaakt. Het leven heeft voor de meesten van hen niet honderd procent uitgepakt zoals ze verwachtten: relaties liepen toch stuk op het grote geheim, of er bleef ergens een kinderwens of eenzaamheid knagen. Maar ze hebben geen spijt van hun beslissing. De pijnlijkste herinneringen die ze met Van Erp delen, komen vrijwel zonder uitzondering uit de periode vóór de operatie, toen hun omgeving ze beschimpte en ouders ze sloegen of verstootten.

ongelukkig toeval in de arena belandt. De film ontwijkt ook op een aangename manier stereotypen. De modeontwerper die Katniss begeleidt en aankleedt tijdens het hele traject voorafgaand aan de strijd, is geen over the top-relnicht, maar een stoere, sexy, zwijgzame mentor die dankzij de aangenaam relaxte vertolking van rockster Lenny Kravitz een van de weinige normale wezens in de verder tamelijk hysterische toekomst lijkt. Vooral Toby Jones (eerder fantastisch als Truman Capote in het onderschatte Infamous) en Stanley Tucci (in de gayscene vooral bekend als aimabele modenicht in The Devil Wears Prada) gaan helemaal los als uitzinnig uitgedoste presentatoren die de Hunger Games op televisie van vilein commentaar voorzien.

De regisseur trekt de vrouwen en hun keuze ook niet in twijfel, of vraagt niet waaróm zij zich dan vanaf hun geboorte al meer vrouw dan man voelden. Met dat soort onbegrip heeft de hele wereld ze al hun hele leven lastig gevallen. Hij beschouwt hun transformatie als een vanzelfsprekendheid en is veel geïnteresseerder in hun ervaringen dan in hun diepere motieven. Wellicht dat de zonder uitzondering innemende oude dames zich daarom ook zo onvoorwaardelijk openhartig opstellen in hun gesprekken met Van Erp.

Dat de boeken – en ook de film – zich in eerste instantie richten op een tienerpubliek, blijkt overigens geen enkel bezwaar. Onder de inmiddels dertig miljoen mensen die de roman hebben aangeschaft, bevinden zich ook steeds meer volwassenen, die onvoorwaardelijk worden meegesleept in het grimmige toekomstbeeld van schrijfster Suzanne Collins. De filmversie bewijst definitief dat ‘young adult’-verhalen, zoals ze officieel heten, een veel groter potentieel bereik hebben dan het jonge publiek dat bewust getarget wordt.

TEKST: Robbert Blokland

38


CD’S & SINGLES

TYSON / DIE ON THE DANCEFLOOR

BERTINE ZETLITZ / ELECTRIC FEET

In 2006 maakte Tyson onderdeel uit van de Britse electro funk band Unklejam, maar inmiddels heeft hij een solo-album gemaakt. Het hippe Back Yard label, waar ook bands als Gossip en Chromeo hun albums uitbrengen, gaf Tyson bijna volledige vrijheid om een plaat te maken zoals hij dat wilde. Het resultaat is Die On The Dancefloor – een album dat camp schrééuwt. Dat heeft misschien een klein beetje te maken met het feit dat Tyson alleen maar met zijn kopstem zingt. Hierdoor is een vergelijking met de Scissor Sisters natuurlijk makkelijk te maken, hoewel Tyson toch echt iets meer in die disco-niche zit dan zij. Zoals zovelen laat Tyson zich flink inspireren door een tijd van beenwarmers, nylonpakjes en de laatste glorieuze jaren van de Koude Oorlog: de jaren 80. Naar eigen zeggen was het zijn bedoeling om een plaat te maken die klinkt alsof hij in die tijd gemaakt zou kunnen zijn. Of dát hem gelukt is laten we even in het midden, maar Die on the Dancefloor nodigt in ieder geval uit om je beenwarmers flink in beweging te brengen.

Ze heeft ruim zes jaar weinig tot niets van zich laten horen, de inmiddels alweer 36-jarige Noorse zangeres Bertine Zetlitz. De eerste single, ‘Electric Feet’, van haar gelijknamige album, was al veelvuldig op Outmusic te horen. Met zo’n titel zou je verwachten dat Zetlitz een album heeft gemaakt waarbij het 41 minuten lang vrijwel onmogelijk zou moeten zijn om niet wild te gaan dansen. Die belofte wordt maar gedeeltelijk ingeleverd; nummers als ‘One In A Milion’ en ‘Pop Pop Pop’ zijn zeker dansbaar, maar op Electric Feet staat ook een aantal rustigere nummers, die dankzij de wat kale synthpop instrumentatie een tikje gebrekkig overkomen. Daar komt nog eens bij dat de teksten overduidelijk zijn geschreven door mensen die Engels niet als moedertaal hebben, zodat ze soms een beetje doen denken aan de knullige songteksten van de Dolly Dots. Maar zij waren actief in de jaren 80 (toen men gewoon niet beter wist), niet in 2012. Desondanks weet Zetlitz, waarschijnlijk mede dankzij haar jarenlange ervaring, wél hoe een goed popliedje in elkaar steekt. En, ook altijd een pluspunt: je herkent haar stem uit duizenden.

LOREEN / EUPHORIA De Zweedse Songfestival-inzending. Geniaal! Als dit nummer niet wint, weten wij het ook niet meer.

SAM SPARRO / HAPPINESS Deze Australische meneer die in 2008 nog op onze cover prijkte is terug met een nieuwe single, van zijn nieuwe album Return to Paradise.

JESSIE WARE / RUNNING

KARMIN / BROKEN HEARTED

Even lijkt het alsof je naar een oud nummer van Sade uit de jaren 80 of 90 zit te luisteren, maar Running is toch echt spiksplinternieuw.

Ze deden eerst vooral wat saaiige covertjes van Katy Perry, maar nu maken ze zelf ook liedjes, zoals het heel gezellige ‘Brokenhearted’.

ALPHABEAT / VACATION De Deense jongens en meid van Alphabeat hebben weer flink wat kleurstoffen en suikers tot zich genomen en een net iets te vrolijke nieuwe single gemaakt.

IAMAMI WHOAMI / GOOD WORKER Het vaagste figuur van de hedendaagse popmuziek, iamamiwhoami (alter ego van de Zweesde zangeres Jonna Lee) komt zowaar met een heus album. Dit is single nummer drie.

TEKST: Martijn Tulp

39


GOING AMSTERDAM / WELCOME Rainbow Palace Hotel Raadhuistraat 33, tel.: 020 625 43 17

Stichting Dignity Nederland Spaarndammerstraat 460c www.prob.nl/dignity

The Golden Bear Kerkstraat 37, tel.: 020 624 47 85 www.goldenbear.nl

Amsterdam Leather Pride P.O.Box 2782, 1001 CT

The Art Hotel Brantasgracht / Java-Eiland, tel.: 020 7070932

p45

SEXCLUBS Candy Club Eikenweg 29, tel.: 06 24 13 03 17 www.candyclub.nl

04

(every 4th Sunday 9pm - 3am)

BAR/DANCING Church 01 Kerkstraat 52, www.clubchurch.nl

LEATHER Spijkerbar Kerkstraat 4, tel.: 020 620 59 19

p45

(1pm - 1am)

07

06

Robin & Rik Runstraat 30, tel.: 020 627 89 24

03 01

(11am - 6.30 pm)

LUNCHROOMS Backstage Utrechtsedwarsstraat 67, tel.: 020 622 36 38 (10am - 5.30pm, Sun. closed)

02

Flores Brouwersgracht 139, tel.: 020 330 46 49 (10am - 6pm)

ORGANISATIONS 05

Bars Habibi Ana Lange Leidsedwarsstraat 4-6, (Sun. - Thu. 1pm - 1am Fri.-Sat. till 3am)

Mankind Weteringstraat 60, tel.: 020 638 47 55 www.mankind.nl (noon - midnight)

Café Same Place Nassuakade 120, tel.: 020 475 19 81 www.sameplace.nl

Bump 03 Kerkstraat 23, www.barbump.nl (Wed, Thu, Sun 6pm-1am, Fri, Sat 5pm-3am)

LESBIAN BARS Saarein Elandsstraat 119, tel.: 020 623 49 01 (Mon. closed)

MEDIA MVS Broadcasting Amstel 83 3hg, tel.: 020 620 02 47 www.mvs.nl Gay Group Keizergracht 205, tel.: 020 421 57 41 www.gaymedia.nl OUT Media Postbus 10482, 1001 EL, tel.: 020 788 13 65 www.gay-night.nl

Duizendpoot Gay Advertising P.O. Box 17402,1001 JK A’dam tel.: 020 428 21 23

Your Health Store Prinsengracht 502, tel.: 06 17 14 11 31 info@your-health-store.nl

ESCORTS

HOTELS

Boys Only Escort tel.: 020 626 94 68

Hotel Amistad Kerkstraat 42, tel.: 020 624 80 74 www.amistad.nl

Guys International Escort tel.: 020 420 06 40 Michael’s Boys Escort tel.: 020 618 18 24 michaelsboysescorts.com

Gayescort www.gayescort.eu Gay Fantasy Escort tel.: 020 626 94 68 www.gayfantasyescort.nl Leather Escort tel.: 020 622 80 36 www.leatherescort.nl Gay Muscle Boys tel.: 020 622 80 36 www.gaymuscleboys.nl Stripper Service tel.: 020 622 80 36 www.stripperservice.nl

HEALTH Splash Health Club Looiersgracht 26-30, tel.: 020 624 84 04 (7am - midnight)

Natural Health Company Vijzelstraat 1, tel.: 020 624 45 33

Anco Hotel Oudezijds Voorburgwal 55, tel.: 020 624 11 26 www.ancohotel.nl Clemens Hotel Raadhuistraat 39, tel.: 020 624 60 89 www.clemenshotel.nl Freeland Hotel Marnixstraat 386, tel.: 020 627 75 78 www.hotelfreeland.com Greenwich Village Hotel Kerkstraat 25, tel.: 020 626 97 46 greenvil@euronet.nl ITC Hotel Prinsengracht 1051, tel.: 020 623 02 30 www.itc-hotel.com Chico’s Guesthouse St. Willibrordusstraat 77, tel.: 020 675 42 41 New Amsterdam Herengracht 13-19 tel.: 020 522 23 45 www.hotelnewamsterdam.nl Quentin Hotel Leidsekade 89, tel.: 020 626 21 87

Homodok/Lesbisch Archief Nieuwpoortkade 2A, tel.: 020 606 07 12 www.ihlia.nl (Mon. - Fri. 10am - 4pm)

Vereniging Dikke Maatjes Big & Bear Netherlands P.O. Box 15456, 1001 ML tel.: 0900 - 345 53 62 www.dikkemaatjes.nl Stichting OndersteBoven Waaigat 84, tel.: 020 68 15 927 stichtingondersteboven.nl

RESTAURANTS Ristorante Italiano Fiorentino Overtoom 125, tel.: 020 618 32 72 Eetcafé de Spaanse Ruiter N.Z. Voorburgwal 90, tel.: 020 624 98 57 The Old Highlander Sint Jacobsstraat 8, Krua Thai Classic Staalstraat 22, tel.: 020 622 95 33 Le Monde Rembrandtplein 6, tel.: 020 626 99 22 The Pantry Leidsekruisstraat 21, tel.: 020 620 09 22

Stichting Pro Gay Reguliersdwarsstraat 121, tel.: 06 14 79 3189 info@progay.nl www.progay.nl

Hemelse Modder Oude Waal 11, tel.: 020 624 32 03 www.hemelsemodder.nl

Evangelische Roze Vieringen Keizersgracht (kerk) 566, tel.: 020 699 08 50 www.erv-amsterdam.nl

Restaurant de Castheele Kastelenstraat 172 tel.: 020 644 72 67 www.castheele.com

Gala 1e Helmerstraat 17, tel./fax: 020 616 19 79 www.gala-amsterdam.nl Gay Business Amsterdam Lijnbaangracht 210h, tel./fax: 020 620 88 07 COC Amsterdam Rozenstraat 14, tel.: 020 626 30 87 www.cocamsterdam.nl COC Nederland Herengracht 49, tel.: 020 623 45 96 info@coc.nl 02 Schorer Stichting Sarphatistraat 35, tel.: 020 573 94 44 www.schorer.nl

(closed on Monday)

Reibach Sarphatistraat 45, tel.: 020 626 77 08 04 Restaurant Looks Binnen Bantammerstraat 5-7 tel.: 020 3200949 05 Roots Stadhouderskade 123, tel.: 020 675 07 07 www.rootsamsterdam.nl

SEX CINEMAS/SHOPS Alfa Blue Nieuwendijk 26, tel.: 020 627 16 64 (9am - midnight)

Bronx Kerkstraat 53-55, tel.: 020 623 15 48

06

Thermos Sauna Raamstraat 33, tel./fax: 020 623 91 58 www.thermos.nl (noon - 8am)

GALLERIE The Tube Henrick de Keijserplein 22hs, tel.: 020 670 92 77 www.thetube.nl

BEAUTY Cuts & Curls Korte Leidsedwarsstraat 74, tel.: 020 624 68 81 www.cutsandcurls.com (By appointment)

Thermos Beautysalon 07 Raamdwarsstraat 5, tel.: 020 623 91 58 (noon - 8pm)

Studio Jos Ament Singel 344, tel.: 020 428 20 25 www.studiojosament.nl Profiles Hair & BodySpa Spuistraat 330, tel.: 020 627 63 37 www.proleshairbodyspa.nl

SERVICE Psychotherapeut Dr. Thijs Maasen Hartenstraat 31, tel.: 020 638 73 21 www.homopsycholoog.nl Aids Soa Infolijn tel.: 0900 - 204 20 24 hrs.

Checkpoint - Hiv sneltesten en Hepatitis vaccinaties 1e Helmerstraat 17, tel.: 020 689 25 77 www.hivnet.org Praktijk voor Acupunctuur Mitchell Bridgman tel.: 06 27 39 97 89 www.acupunctuurnoordholland.nl Relatietherapeut drs Marcel Holtslag tel.: 020 671 21 40 www.marcelholtslag.nl (tot 19 uur)

MAIL ORDER www.manmail.nl www.mantomanshop.com www.artemedia.nl Eerste Boerhaavestraat 1, tel.: 020 320 52 60 (Mon. - Fri. 10am - 6pm)

TOURIST SERVICE Pink Point Homomonument, Westermarkt tel.: 020 428 10 70 www.pinkpoint.org

(daily from 10am till 6pm)

(noon - midnight)

Helpdesk phone: 020 - 623 65 65 helpdesk@schorer.nl

CLOTHING

Bazaar Productions P.O. Box 16458, 1001 RN tel.: 020 412 44 63 bazatt@worldonline.nl

De Nieuwe Kleren van de Keizer Runstraat 29, tel.: 020 422 68 95 denieuweklerenvandekeizer.nl

De Zóciëteit www.zocieteit.nl

SAUNA

(11am - 6pm)

Gay & Lesbian Switchboard tel.: 020 623 65 65 www.switchboard.nl

Trailer Utrechtsestraat 139, tel.: 020 625 64 44 www.trailer.nl

Stichting Safe Service (Condoms) P.O. Box 3836, 1001 AP

2PR Fashion Oude Hoogstraat 10-12, tel.: 020 421 63 29

GayTIC Spuistraat 44 tel.: 020 330 14 61 www.gaytic.nl

MASSAGE Detlef Wittgens tel.: 020 421 61 89 www.detlef.nl Ferenc tel.: 06 30 30 49 49 www.masseur21.com


GOING AMSTERDAM

17 19 06

20 14

10

12

13

17 09 27 08

22 03 18

26

24

18 14

02

22

08 01 09 07

29

25

05

16 11

01

04

04 10

15 02 23

28 27 25

19 11

13

12 16 20

06 03

23

21

15

BARS 01 Café De Barderij Zeedijk 14, tel.: 020 420 51 32 02 The Queen’s Head Zeedijk 20, tel.: 020 420 24 75 www.queenshead.nl 03 Prik Spuistraat 109, tel.: 020 320 00 02 04 De Engel Van Amsterdam Zeedijk 21, tel.: 020 427 63 81 www.engelamsterdam.nl 05 Café ‘t Mandje Zeedijk 63, tel.: 020 622 53 75 www.cafetmandje.n 06 Cozy Bar St. Jacobsstraat 8 www.cozybar.nl 25 De Engel Next Door Zeedijk 23 / 25 www.deengelnextdoor.nl 27 Dirty Dicks Zeedijk 23 / 25 www.deengelnextdoor.nl

RESTAURANT 08 Getto Warmoesstraat 51

HOTELS 09 Centrum Hotel Warmoesstraat 15, tel.: 020 428 01 01 www.com-all.nl/centrumhotel

BOYSCLUB 10 Boysclub 21 Spuistraat 21, tel.: 020 622 88 28

LEATHER 11 Argos Warmoesstraat 95, tel.: 020 622 65 95 12 Cuckoo’s Nest Nieuwezijds Kolk 6, tel.: 020 627 17 52 13 The Web St. Jacobsstraat 6, tel.: 020 623 67 58

CLUBS 14 Akhnaton Nieuwezijds Kolk 25 15 Club Stereo Jonge Roelensteeg 4 26 Club Fuxxx Warmoesstraat 96 www.clubfuxxx.com

SEX CINEMA’S/ SHOPS 16 Adonis Warmoesstraat 92, tel.: 020 627 29 59 17 Alfa Blue Nieuwendijk 26, tel.: 020 627 16 64 18 Drake’s of L.A. Damrak 61, tel.: 020 627 95 44 www.drakes.nl 19 Amsterdam Gay Zone Spuistraat 21, tel.: 020 625 87 97

SHOPS 20 Gays&Gadgets Spuistraat 44, tel.: 020 330 14 61 www.gaysandgadgets.com 21 Boekhandel Vrolijk Paleisstraat 135, tel.: 020 623 51 42 www.vrolijk.nu

SAUNA 22 Sauna Damrak Damrak 54 www.saunadamrak.com

LEATHER & RUBBER SHOPS 20 Black Body Spuistraat 44, tel.: 020 626 25 53 www.blackbody.nl 23 Mister B Leather & Rubber bv Warmoesstraat 89, tel.: 020 788 30 60 www.mrb.nl 24 RoB Amsterdam b.v. Warmoesstraat 71, tel.: 020 625 46 86 www.rob.eu (daily 11am - 7pm)

BARS 01 Amstel Fifty Four Amstel 54, tel.: 020 623 42 54 02 Taboo Reguliersdwarsstaat 45, www.taboobar.nl 03 Lellebel Utrechtsestraat 4, tel.: 020 427 51 39 www.lellebel.nl 04 Entre Nous Halvemaansteeg 14, tel.: 020 623 17 00 06 Café Reality Reguliersdwarstraat 129, tel./fax: 020 639 30 12 07 Hot Spot Amstel 102, tel.: 06 51 98 91 96 www.hotspot-cafe.nl 08 Chez René Amstel 50, tel./fax: 020 420 33 88 www.chez-rene.nl

13 Café het Dwarsliggertje Reguliersdwarsstraat 105 www.hetdwarsliggertje.nl 14 Café Soho Reguliersdwarsstraat 36, 084 - 83 94 883 www.cafe-soho.nl 15 EVE Reguliersdwarsstraat 44, www.eve-amsterdam.com 27 Ludwig II Reguliersdwarsstraat 37 www.ludwigzwei.nl 28

Sultana Bar Reguliersdwarsstraat 21 www.sultanabar.nl

29 Exit Café / Skihut Reguliersdwarsstraat 21

LESBIAN BAR 16 Vivelavie Amstelstraat 7, tel.: 020 624 01 14 www.vivelavie.net

COFFEESHOP

09 Café Rouge Amstel 60, tel.: 020 420 98 81

17 The Otherside Reguliersdwarsstraat 6, tel.: 020 625 55 41

10 Montmartre Halvemaansteeg 17, tel.: 020 620 76 22

18 Betty TOO! Reguliersdwarsstraat 29 www.bettytoo.com

11 Music Box Paardenstraat 9, tel./fax: 020 620 41 10 12 Cafe Mon Ami Amstelstraat 34 www.cafemonami.nl cafemonami@live.nl

CLUBS 19 Club Roque Amstel 178, www.clubroque.nl 20 Club Air Amstelstraat 16, tel.: 020 820 0670 www.air.nl

RESTAURANT 21 La Margarita Reguliersdwarsstraat 47-49, tel.: 020 623 07 07 22 Garlic Queen Reguliersdwarsstraat 27, tel.: 020 422 64 26 www.garlicqueen.nl Restaurant Ibiza Reguliersdwarsstraat 13-15 reserveren: info@ibiza-amsterdam.nl Ibiza-amsterdam.nl Restaurant Saturnino Reguliersdwarsstraat 5h. tel.: 020 63 90 102

CLOTHING 23 The Shirtshop Reguliersdwarsstraat 64, tel.: 020 423 20 88

LUNCHROOM 25 Downtown Reguliersdwarsstraat 31 www.coffeeshopdowntown.nl

BEAUTY El Encanto Hairsalon Reguliersdwarsstraat 33 www.elencantohairsalon.com

Zie ook www.reguliers.net


GOING UTRECHT

04 01

02

03

DRINK/DANCE 01 Bodytalk Oudegracht 64, tel.: 030 231 57 47 www.bodytalk.org (Mon. - Thu. 5pm - 1am, Fri. - Sat. 3pm - 4am, Sun. 3pm - 1am)

02 ACU / Cruise Control Voorstraat 71, www.cruisecontrol.nu (11pm-4am, € 4,-)

03 enSuite (in club Lux) Oudegracht 97 a/d werf, www.en-suite.nl (Sat 11pm - 5am)

04 Café Kalff Oudegracht 47, www.cafekalff.nl (Mon., Wed., Thu. 3pm - 1am, Fri. 3pm - 2am, Sat. - Sun. 2pm - 2am. Closed on Tuesday)

SHOP Savannah Bay Boekwinkel Telingstraat 13, tel.: 030 231 44 10 (Mon. noon - 6pm, Tue. - Fri. 10am - 6pm, Sat. 10am - 5pm)

Laced-Up Boutique Korte Jansstraat 8 tel.: 030 233 3266 www.Laced-Up.nl

SERVICE COC Midden Nederland Postbus 117, 3500 AC Utrecht tel.: 030 231 88 41 info@cocmiddennederland.nl www.cocmiddennederland.nl


08

06

01

GRONINGEN

ROTTERDAM

GOING ROTTERDAM / GRONINGEN

11

07 06

07

16

05 09

02

01

13

05

02 03

12

03

06

14 15

10

DRINK/DANCE 01 New Bonaparte Nieuwe Binnenweg 117, www.cafebonaparte.nl 02 Cosmo Bar Schiedamsesingel 133, tel.: 010 412 36 68 www.cosmobar.org 03 Gay Palace Schiedamsesingel 139, tel.: 010 414 14 86 www.gay-palace.nl (Fri.11pm - 5am, Sat. 11pm - 6am)

04 Keerweer Keerweer 14, tel.: 010 413 12 17 www.keerweer.nl (Mon. - Thu. 4pm - 6am, Fri. - Sat. 3pm - 6am)

05 Loge 90 Schiedamsedijk 4, tel.: 010 414 97 45 www.loge90.nl 06 Nostra Van Oldebarneveldstraat 127a, tel.: 010 411 82 32 07 Strano Van Oldebarneveldstraat 154, tel.: 010 412 58 11 www.cafestrano.nl 08 De Regenboog Van Oldebarneveldstraat 148a, www.regenboog-rotterdam.nl 10 Bar Lef Van Vollenhovenstraat 15, Westelijk Handelsterrein www.ditislef.nl 10 Feestcafé In Den Chique Poes Van Vollenhovenstraat 15, Westelijk Handelsterrein

04

09 Gay-Play ’s Gravendijkwal 92, tel.: 010 225 17 25 www.gay-play.nl 11 Bliss Van Oldenbarneveltstraat 88, tel.: 06 33 90 67 75

MASSAGE

Stichting Rotterdam Verkeert Postbus 2566, 3000 CN Rotterdam Bezoekadres: Weena 877 tel.: 010 414 94 06 www.rotterdamverkeert.nl I2Rotterdam www.i2rotterdam.nl

Gaymassage Rotterdam Heemraadsplein 10a SHOPS tel.: 06 39 62 94 29 www.gaymassage-rotterdam.nl 15 Subliem Nieuwe Binnenweg 466b, tel.: 010 476 36 80 www.subliem.nl SAUNA 12 Sauna Spartacus ‘s-Gravendijkwal 130, tel.: 010 436 62 85 www.saunaspartacus.nl (Mon. - Fri. 1pm - 6am, Sat. - Sun. 2pm - 6am)

Sauna Finland Grondherendijk 7, tel.: 06 857 367 73 www.gaysaunanland.nl (Sun. - Thu. noon - 11:30pm, Fri. - Sat. noon - 2am)

(Mon. - Fri. 10:30am - 6pm, Sat. 10.30am - 5pm)

16 GayToys Keerweer 10, tel.: 010 411 35 22 www.gaytoys.nl (Mon. - Fri. from noon to 8pm, Sat. from noon to 6am)

ESCORT Skyline-international.nl tel.: 010 411 90 89 (12am - 4pm)

SERVICE 13 Apollo Zwarte Paardenstraat 91a, www.apollo-rotterdam.nl 14 COC Rotterdam Schiedamsesingel 175, tel.: 010 41 41 555 www.cocrotterdam.nl

Escortboy 24seven www.escortboy24seven.nl

DRINK/DANCE 01 De Golden Arm Hardewikerstraat 7, tel.: 050 313 16 76 www.goldenarm.nl (Fri. - Sat. midnight - 6am)

02 El Rubio Zwanestraat 26, tel.: 050 314 00 39 www.elrubio.nl (daily 4pm - 2am)

03 Bar de Rits Pottebakkersrijge 2, tel.: 06 13616512 www.barderits.nl (Mon. - Wed. 7pm-1am, Thu. - Sun. 5pm-2am)

Café Garbo Boterdiep 46, (Fri. 9pm - 2am, Sat. 9pm - 3am)

04 Café Ons Moeke Paterswoldseweg 42, tel.: 050 314 66 25, www.onsmoeke.com 05 Café Decadent Gelkingestraat 56, tel: 050-3112240 www.cafe-decadent.nl (Sun. - Wed. 4pm-2am, Thu. - Sat. 4pm-...)

Cafe de Regenboog Boterdiep 46

SAUNA 06 ‘t Pakhuisje Schuitemakersstraat 17, tel.: 050 312 92 88 www.pakhuisje.nl (Tue. - Fri. 2pm - 11pm, Sat. 2pm till 2am, Sun. 2pm till11pm)

SERVICE COC Groningen & Drenthe Hardewikerstraat 9, tel.: 050 313 26 20 www.cocgroningen.nl Postbus: Postbus 144 9700 AC, Groningen Ganymedes LGBT Studentenvereniging Groningen tel.: 06 15 89 07 18 www.ganymedes-lgbt.nl

GALLERY 07 Galerie MooiMan Noorderstationstraat 40, tel.: 050 571 03 94 www.mooi-man.nl (Fri. - Sun. 2pm - 6 pm)


GOING DEN HAAG / NIJMEGEN

04

01

02

NIJMEGEN

07

DEN HAAG

01

04

08

05 09

03

10 05 03 06 07 02

DRINK/DANCE 01 Stairs Nieuwe Schoolstraat 11, (Fri. - Sat. 11am - 2am)

02 De Landman Denneweg 48, www.cafedelandman.nl 03 De Vink Schoolstraat 28, www.cafedevink.com (daily 4pm - 1am)

04 Bastacafe Scheveningseveer 7, (Wed. - Fri., every 1st & 3rd Sun. otm.)

05 Achterom Achterom 22a, www.cafeachterom.nl (Sun. - Thu. 4pm - 1am Fri - Sat 4pm - 1.30am)

The Boss Rijswijkseweg 536 www.the-boss.nl 10 Club Manjefiek Kettingstraat 12B www.clubmanjeek.nl (Fri. - Sat. 11pm - 05am )

06 Hans & Brietje Herenstraat 13A, www.hansenbrietje.nl (Thu. and Sun. 10pm - 4am, Fri. and Sat. 10pm - 5am)

09 Café Duijnstee Halstraat 10, (Mon. - Thu. noon-1am, Fri. - Sat. noon-2am, Sun. 4pm-1am) www.cafe-duijnstee.nl

SAUNA’S 07 Blue River Sauna Valkenboslaan 181-191, www.blueriver.nl (Mon. - Fri. 5pm - 11pm, Sat. 2pm - 11pm, Sun. 2pm - 10pm)

Sauna Fides Veenkade 20 www.saunades.nl (daily 2pm - midnight cur. closed for renovations )

SERVICE/SHOPS Stichting Buddy Netwerk Herengracht 3A, www.buddynetwerk.nl

COC Haaglanden Scheveningseveer 7, www.cochaaglanden.nl (Mon. - Fri. 9am - 4pm)

Kringen Haaglanden Scheveningseveer 7, www.dekringen.nl/kringen/ haaglanden Natural Health Company Korte Poten 59

DRINK/DANCE 01 Scandal Grotestraat 17, scandalnijmegen@gmail.com 02 Chaps Tweede Walstraat 96, tel.: 024 360 42 72 03 Meermin Bloemerstraat 2, tel.: 024 323 61 00

Erotiek shop/cinema Hotlips Herengracht 50A 04 Mets (Mon. - Sat. 10am - midnight, Grotestraat 7, Sun. noon - midnight) tel.: 024 323 95 49 www.cafe-mets.nl Stichting Rainbow Den Haag www.rainbowdenhaag.nl 05 Eetcafé de Plak HVN Haaglanden / Leiden e.o., Bloemerstraat 90, p/a Herengracht 3A (daily from noon till 11pm) www.hivnet.org KissKissClub @ Doornroosje 08 Seksshop Hans Groenewoudseweg 322, Herengracht 24a, www.kisskissclub.nl tel. 070 360 05 93

RESTAURANT Restaurant Max Prinsestraat 42, www.maxrestaurant.nl

SAUNA Sauna Azzurra Van Heemstraweg 59, Beuningen www.gaysaunaazzurra.nl

SHOP 06 Boekhandel De Feeks Van Welderenstraat 34, tel.: 024 32 39 381 www.feeks.nl

SERVICE 07 COC In De Betouwstraat 9, www.cocnijmegen.nl

06


11

06

HAARLEM

EINDHOVEN

GOING EINDHOVEN / HAARLEM

07

05

03 02 02

01

05

06

01

09

03 04 10

DRINK/DANCE 01 Genestho Stratumsedijk 21, tel.: 040 212 26 37 www.genestho.eu (Mon. - Thu. 7pm - 2am, Fri. - Sat. 7pm - 4am, Sun 3pm - 2am)

02 The Pallaz Club Stratumsedijk 12-14, tel.: 040 211 17 14 www.pallaz.com (Wed. - Thu. 9pm - 2am, Fri. - Sat. 9pm - 4am, Sun. 7pm - 2am)

03 The Queens Pub St. Lambertusstraat 42, tel.: 040 244 25 06 (8pm - 2am, Sun. 4pm - 2am)

05 Kafee de Buurvrouw Stratumseind 73, tel.: 040 24 533 69 www.kafeedebuurvrouw.nl (Thu: 9pm - 2am, Fri - Sat. 9pm - 4 am)

06 ClubPecheur Stratumsedijk 37, www.clubpecheur.com (Mon. - Thu. - Fri.- Sat. from 9pm, Sun. from 5pm)

07 De Effenaar Dommelstraat 2, tel.: 040 244 88 61 www.effenaar.nl (10pm - 4am)

SHOP 08 WoW Partywear Leenderweg 63, tel.: 040 213 53 53, (Tue. - Fri. noon - 9pm, Sat. noon - 6pm)

08

SAUNA’S 09 Sauna Jaguar Ledeganckstraat 1, tel.: 040 251 12 38, (noon - midnight, Sun. 1pm - 8pm)

10 Sauna Tibet Antoon Coolenlaan 10 tel.: 040 292 01 99 www.saunatibet.nl (daily from noon - 2am)

SERVICE 11 COC Prins Hendrikstraat 54, tel.: 040 245 57 00 www.coceindhoven.nl

DRINK/DANCE 01 Gay Café Wilsons Ged. Raamgracht 78, tel.: 023 532 58 54, www.wilsons.nl (Mon. 8pm - 1am, Thu. 5pm - 1am Fri. - Sat. 5pm - 4am Sun. 4pm - 11pm)

02 La Justesse Gedempte Oudegracht 127, tel.: 023 532 40 52

SHOPS 03 Pin Up Gay Cinema Kleine Houstraat 125, tel.: 023 531 57 97 04 Roxy Kleine Houstraat 77 zw, tel.: 023 532 51 39

SERVICE 05 Mixed Club Lounge Stalker Kromme Elleboogstraat 20, (Thu. - Sun. 10pm - 4am)

06 Café Jeltes Schagchelstraat 15, (Tue. - Thu. 4pm - 2am, Fri. - Sat. 4pm - 4am)

COC Kennemerland Postbus 342 2000 AH Haarlem tel.: 023 532 54 53

RESTAURANT Restaurant Subliem Kleine Houtstraat 44, tel.: 023 55 105 90 www.restaurantsubliem.nl


ARNHEM

TILBURG

GOING TILBURG / ARNHEM 04

02

04

05

05

01 02

06

01 03

03

DRINK/DANCE 01 Café Lollipop Paleisring 25, tel.: 013 535 52 38 www.delollipop.nl (Mon. - Tue. 6pm - 2am, Thu. - Fri. 6pm - 4am, Sat. 2pm - 4am, Sun. 4pm -2am)

02 De Wijn Stadhuisstraat 17, tel.: 013 544 51 18 www.dewijn.nl (Wed. - Fri. from 8pm, Sat. - Sun. from 4pm)

06 De Popcorn Paleisring 19, tel.: 013 54 33 218 www.depopcorn.nl (Mon. - Wed. 8pm - 2am Thu. - Fri. 8pm - 4am, Sat. 2pm - 4am, Sun. 3pm - 2am)

SERVICE 03 COC Tilburg Capucijnenstraat 156, tel.: 06 29 26 20 36 www.coctilburg.nl Vereniging Bi-Kring Leonard van Vechelstraat 1, tel.: 013 463 00 43 04 EMBRACE PINK foundation Van Hogendorpstraat 55-05 tel.: 013 545 57 17 www.embracepink.nl

SAUNA 05 Sauna Victory Bosscheweg 284, tel.: 013 468 43 43 www.saunavictory.nl (noon-midnight)

SHOP Candy Shop Korvelseweg 42-44, tel.: 013 536 01 97

DRINK/DANCE 01 Café Capella Nieuwstraat 66, tel.: 026 844 91 15 www.capellacafe.nl (Wed. 8pm - 1am, Thu - Sat. 8pm - 2am, Sun. 7pm - 2am)

02 De Spring Bovenbeekstraat 5, tel.: 026 442 50 36 www.cafespring.nl (Mon. - Wed. 4pm - 1am Thu. - Fri. - Sun. 4pm - 2am Sat. 3pm - 2am)

03 Rose’s Rijnkade 49, tel.: 026 351 94 91 www.roseslounge.com

04 Café Xtra St. Catharinaplaats 10, tel.: 026 442 31 61 www.cafextra.nl (Thu 8pm - 1pm, Fri 8pm - 2pm, Sat 2am - 2pm, Sun 3pm - 9 pm (specials))

SERVICE COC Midden Gelderland (Diverzo) St. Catharinaplaats 10, tel.: 026 442 31 61 (Mon - Tue 1pm - 6pm, Thu 1pm - 6pm and 7pm - 9pm, Fri 1pm - 6pm)

SAUNA 05 Sauna Steamworks Roermondsplein 32, tel.: 026 442 33 43 info@steamworks.nl


GOING ANTWERP / WELCOME

13

20

05

42

37

55

58

35

34

03

43

44

33

45

25

16

51 52

02

51 18

24

27

46 48 32

04

09

03

30 28 10

41

21 01

57

12 17

15 11

31

BARS 01 Body Boys Van Schoonhovenstraat 42, tel.: +32 3 203 05 43 www.body-boys.be (daily from 3pm, Sat. - Sun. from noon)

02 Café Strange Dambruggestraat 161, tel.: +32 3 226 00 72 (daily from 9pm, Sun. and public holidays from 12pm)

04 Café ‘t Keizerke Prinsesstraat 38, (Mon. - Sat. from 4pm till late. Sun. closed)

05 Oink Oink Bar Van Schoonbekeplein 3, tel. : +32 479 83 55 31 www.oinkoinkbar.be (daily from 11am Sat. - Sun. from 2pm)

CAFÉ’S 03 Ortelius Café Orteliuskaai 1 www.orteliuscafe.be (Mon. - Sat. from 8pm, Sun. from 6pm)

09 Bonaparte Grote Markt 21, tel.: +32 3 231 92 26 www.bonaparte.be (daily from noon till 3pm and from 9pm till late)

10 Café DeLux Melkmarkt 18, tel.: +32 33 232 17 66 (daily from 11am)

13 De Nieuwe Kastaar Londenstraat 26, tel.: +32 3 226 20 13 www.denieuwekastaar.be (Tues. - Thurs. from 10:30am Sat. from 5pm, Sun. from 11:30am)

54

40

14 Den Draak Draakplaats 1, tel.: +32 3 290 53 04 www.dendraak.be (Tue. - Sun. 5am)

15 Garde Ville Nationalestraat 41, tel.: +32 477 88 17 45 (daily from noon till 11pm)

16 Hessenhuis Falconrui 53, tel.: +32 3 231 13 56 www.hessenhuis.com (Mon. - Fri. 11am Sat. - Sun. from 1pm)

17 Popi Café Plantinkaai 12 tel.: +32 3 231 61 31 www.popi.be (daily from 11am)

18 Que Pasa Lange Koepoortstraat 1, www.cafe-que-pasa.be (Tues. - Fri. from 8pm Sat. - Sun. from 6pm)

20 Red Star Café Van Schoonbekeplein 9 www.redstarcafe.be (Mon. - Sun. from 11am)

21 Puur Van Schoonhovenstraat 40, (daily from noon)

RESTAURANTS 03 Reload Korte Winkelstraat 11, tel.: +32 475 96 42 84, (Mon. - Fri. noon till 2pm - 5pm till 9pm, Sat. 5pm till 10pm, Sun. Closed).

22 Addis Graaf van Egmontstraat 11, tel.: +32 216 94 41 www.addis-restaurant.com (Tues. - Sun. from 6pm)

49

50

23 Bourla Graanmarkt 7, tel.: +32 3 201 83 39 www.bourla.be (daily from 11pm)

24 Café Confituur Minderbroedersrui 38, tel.: +32 3 294 39 50 www.cafecontuur.be (Wed. - Sun. from 11am, kitchen open till 9pm)

25 Monkey King Lange Dijkstraat 12, tel.: +32 3 226 38 11 www.monkeyking.be (Tues. and Sat. from 5pm to 11pm. Other days from 11.30am to 2pm and 5pm to 11pm.)

26 Othello Oude Vaartplaats 28, tel.: +32 3 226 60 15 (Wed. - Fri. from 11am, weekends from 7am)

27 Sjalot en Schanul Oude Beurs 12, tel.: +32 3 233 88 75 www.sjalotenschanul.be (Thu. - Mon. from 5pm to 10pm)

28 ’t Braboke Grote Markt 18, tel.: +32 3 226 36 16 (Mon. - Tues. from noon Fri. - Sun. from 11am)

29 Padi Asianfood Gallery Koolkaai 9A, tel.: + 32 3 225 14 46 www.padi-asianfood.be (daily from 6pm)

30 Preud’Homme Suikerrui 28, tel.: +32 3 233 42 00 www.p-preudhomme.com

23

26

47

38

39

31 Publique Graaf van Egmontstraat 2, tel.: +32 3237 25 95 www.publique-restaurant.com (Tues. - Fri. from 9:30am to 2:30pm and from 6pm to 11pm. Weekend from 9:30am)

LEER EN KINKIBARS 32 Kinky’s Lange Beeldekensstraat 10, tel.: +32 3 295 06 40 www.kinkys.be (Tues. and Thu. from 2pm Mon. Fri. and Sat. from 8pm)

33 Rox Geulincxstraat - Van de Wervestraat, tel.: +32 3 295 69 01 www.rubzz.com (Thu. - Sun. from 10pm)

34 The Boots Van Aerdtstraat 22, tel.: +32 476 49 79 31 www.the-boots.com (Fri. and Sat. from 10:30pm to 5am)

35 Oink Club Van Schoonbekeplein 3, tel. : +32479 83 55 31 www.oinkclub.be (daily from 9pm, specials on Sun.)

SAUNA’S 37 Kouros Sauna Botermelkbaan 50, tel.: +32 3 658 09 37 www.kouros.be (daily from 1pm to 1am)

38 ‘t Badhuis Florisstraat 10, tel.: +32 3 288 53 71 www.badhuisantwerpen.be (Sun. - Thur. from noon to 12pm, Fri. Sat. from noon to 6am)

53

39 ’t Herenhuis De Lescluzestraat 63, tel.: +32 3 239 51 95 www.gaysaunaherenhuis.be (daily from noon to 1am, Fri. - Sat. until 2am)

SEXSHOPS 40 Erotische verbeelding IJzerenwaag 10-12, tel.: +32 3 226 89 50 www.erotischeverbeelding.com (Mon. - Sat. from 11am to 6pm)

41 Gay Ron Van Wesenbekestraat 54, +32 3 234 04 43 www.gayron.be (daily from noon to 11pm, Sat. from 2pm to 10pm)

DANCING 42 D-Club Damplein 27, tel.: +32 477 40 70 93 www.d-club.be (open every Saturday)

43 Red & Blue Lange Schipperskapelstraat 11, tel.: +32 3 213 05 55 www.redandblue.be (Sat. from 11pm to 7am)

44 Café de Love L. Schipperskapelstraat 11-13, www.cafedelove.com Every second Sunday in the month exclusively for Lesbian Ladies (from 5pm to 1am)

45 Café de Luxe L. Schipperskapelstraat 11-13, www.cafedelove.com Third (or last) Sunday in the month hottest gay woman dance party (from 11pm)

14

VARIOUS 46 Boekhandel ‘t Verschil Minderbroedersrui 33, tel.: +32 3 226 08 04 www.verschil.be (daily from 11am to 6pm)

47 CorpoSano Massage & Relaxationtherapies Hemelstraat 10, tel.: +32 3 663 30 29 www.corposano.be (Mon. - Sat. only by appointment)

48 De Onderkant Minderbroedersrui 42, tel.: +32 266 08 04 www.verschil.be (daily from 11am to 6pm)

49 Gay Planet Holidays Arme Duivelstraat 11, tel.: +32 3 231 15 55 www.gayplanetholidays.com (Mon. - Fri. from 9:30am to 1pm and from 2pm to 6pm, Sat. and Sun. by appointment)

50 Roxy Piercings and jewellery Kammenstraat 68, tel.: +32 3 232 82 89 www.roxy-shop.be (Mon. - Fri.from 10am to 7pm, Sat. from noon to 7pm)

51 Toys 4 boys Nosestraat 6, tel.: +32 3 232 08 27 www.toys4boysleather.com (Thu. - Sat. from 11am to 8pm, Sun. from 2pm to 5pm and by appointment)

52 PLAN B Klapdorp 54-56 tel. - fax: +32 3 233 73 93 www.planb-fetish.be (Thu. noon-8pm, Fri. noon-9pm, Sat. noon-8pm, Sun. noon-5pm)


GOING ANTWERP / WELCOME SERVICE 53 Het Roze Huis Antwerpse Regenboogkoepel Draakplaats 1, tel.: +32 3 288 00 84 www.hetrozehuis.be

Dubbelzinnig Praatgroep voor bi’s info@dubbel-zinnig.be

(weekdays from 11am to 5pm)

Enig Verschil Holebi jongerenvereniging tot 26 jaar. www.enigverschil.be

AA-holebigroep ‘De Eerste’ Holebi’s met verslavingsproblemen. gauke.poppema@kreatos.be

Mangho Opvang en begeleiding (ex-) getrouwde homo’s. Mangho-a@hotmail.com

Bonus Social club voor holebi’s die jong van hart en open van geest zijn. bonusplusminus@hotmail.com

Pinkwave Holebi-radio voor Antwerpen, 106.7 FM red.pinkwave@radiocentraal.be

De Flamingo’s Antwerpse holebistudentenclub. deamingos@hotmail.com

Shouf Shouf Multiculturele holebiorganisatie. info@shouf-shouf.be

Swatt Groep voor en door holebi’s en hetero’s tot 30 jaar. info@swatt.be ’t Kwadraat Vereniging voor holebi-ouders. info@tkwadraat.be Vlaamse Gender Kring Gendervereniging. info@vlaamsegenderkring.be Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s (WISH) Engagement rond holebi’s & mensenrechten. wish@hetrozehuis.be Holebifoon / Gay Phone +32 800 99 5 33

Çavaria Holebi- en trangenderverenigingen. www.cavaria.be Wel Jong Niet Hetero (WJNH) Holebi-jongeren in Vlaanderen en Brussel. www.weljongniethetero.be 54 Atthis Geuzenstraat 27, tel.: +32 3 216 37 37 www.atthis.be 55 Werkgroep Ouders van Holebi’s Ullenshof 5 bus 11, Merksem tel.: +32 3 647 18 58 Boysproject - CAW De Terp Organisatie voor sekswerkers www.boysproject.be

G2O Activiteitengroep voor homo’s. www.G2O.be Pimpernel Lesbische 40-plussers. pimpernel40plus@telenet.be

AIDS AND STD 56 Helpcenter-ITG Sint-Andriesstraat 7, tel.: +32 3 216 02 88 www.helpcenteritg.be (Mon. - Fri. from 5pm to 7pm, other days on appointment only)

57 Sensoa Kipdorpvest 48a, tel.: +32 3 238 68 68 www.sensoa.be Veilig Vrijenlijn tel.: +32 78 15 15 15

OTHERS www.antwerppride.com www.holebifederatie.be www.linqt.be www.mannenseks.be


AGENDA

1 APRIL TOT 8 APRIL 7 APRIL: FLIRT! GRONINGEN RENEWED Markeer zaterdag 7 april roze in je agenda! Dan is het tijd voor de vierde editie van Flirt! Groningen. De overvolle dansvloer van Flirt! Groningen schreeuwde om een nieuwe locatie en die is gevonden, maar de exacte locatie houden we nog even geheim. Flirt! Renewed betekent een metamorfose: de locatie, muziek en entourage zijn onder handen genomen. De bekende vrije, ongedwongen sfeer gaan we weer borgen dus voor Flirt!-mogelijkheden kun je alle kanten op. Kom je ook feesten, lachen, genieten, dansen, Flirt!en en verleiden? Kijk voor meer info en tickets op: www.flirtgroningen.nl.

Clear your agenda on Saturday the 7th of April, because it’s time for the fourth edition of Flirt! Groningen. The overcrowded dance fl oor of Flirt! Groningen was screaming for a new location, and so we found one. However, the exact location will be kept a secret for a little while longer. Flirt! Renewed means a complete metamorphosis: the location, music and entourage have all been altered. However, the free-spirited atmosphore remains, so there will be a lot of possibilities to Flirt! about. Come round and party, enjoy, dance, Flirt and seduce! For more info and tickets, check: www.fl irtgroningen.nl. broek.

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

ZONDAG 8 APRIL

Brussel, Fuse, La Demence.

DONDERDAG 5 APRIL

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

ZONDAG 1 APRIL

Amsterdam, Bump, Popcorn!

Amsterdam, Bump, Happy Landings

Amsterdam, De Trut, Trut.

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Tea Dance.

Amsterdam, Club Church, Twinks-

ZONDAG 1 APRIL

Amsterdam, Prik, After Shopping

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

sexorgie.

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Cocktail Sale.

Happy Hour.

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Amsterdam, Bump, Happy Landings

Den Haag, Bastacafé, Meltingpot,

Amsterdam, Eve, Jazz At 5.

broek.

Tea Dance.

Diversity Bar & Disco Night.

Amsterdam, Prik, Prik’s Prosecco

Amsterdam, Club FuXXX, Dirty Dancer.

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Sunday.

MAANDAG 2 APRIL

Happy Hour.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Antwerpen, Cafe Het Hessenhuis,

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Amsterdam, Eve, Jazz At 5.

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Cosy Nights.

party.

Amsterdam, Prik, Prik’s Prosecco

Nijmegen, Scandal, After Shopping

Den Haag, Bastacafé, Jong & Out,

DINSDAG 3 APRIL

Sunday.

Drinks.

Bijeenkomst (binnen Of Buiten Basta) Van

Amsterdam, Club Church, K!nk Ff.

Den Haag, Bastacafé, Zilvercafé: Om 16

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

Holebi-jongeren T/m 18 Jaar..

WOENSDAG 4 APRIL

Uur Optreden. Om 18:30 Uur Mogelijk-

VRIJDAG 6 APRIL

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

heid Tot Mee-eten.

Amsterdam, Bump, Weekend Kick Off.

Nijmegen, Scandal, Chill Out Sunday.

DONDERDAG 5 APRIL

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Amsterdam, Club Church, Blue.

Nijmegen, Scandal, Chill Out Sunday.

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Antwerpen, Cafe Het Hessenhuis,

party.

MAANDAG 2 APRIL

Fff-club Hessenhuis.

ZONDAG 8 APRIL

VRIJDAG 6 APRIL

Amsterdam, Prik, Cheap Monday!

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Amsterdam, Thermos Day & Night,

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Easter Pool Party @ Thermos.

broek.

DINSDAG 3 APRIL

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Brussel, Fuse, La Demence.

Amsterdam, The Queen’s Head, Drag

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

Bingo Night.

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Club G.a.y Friday!

WOENSDAG 4 APRIL

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

ZATERDAG 7 APRIL

Almere, Den Enghel, Studs Happy2

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Hour.

Venlo, Boogaloo, Glow In The Dark

broek.

Amsterdam, Bump, Winter Cocktail

Party.

Amsterdam, OCCII, Spellbound.

Night.

ZATERDAG 7 APRIL

Antwerpen, Red&Blue, SaturGays.

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Amsterdam, Bump, Dance Mania.

Brussel, Fuse, La Demence.

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Amsterdam, Hotspot-cafe, Saturday

Groningen, Groningen, Flirt! Renewed.

Amsterdam, Eve, Cocktail -eve.

Nicht Fever.

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Club G.a.y Saturday!

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Haarlem, Stalker, Anti Kinky: Everybody

Etage, Info Via Yogay@casema.nl.

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Loves The Zoo.

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

Rotterdam, Apollo, Straight 2 Club

ZONDAG 8 APRIL

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

Apollo.

Amsterdam, Club Church, S.o.s.

Vooraf).

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Amsterdam, De Trut, Trut.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

MEER/MORE

59


GAY AGENDA

AGENDA

9 APRIL TOT 30 APRIL 21 APRIL: EUROVISION IN CONCERT Een groot aantal deelnemers aan het komende Europese liedjesfestijn komt ook dit jaar weer naar Nederland om zich in de Melkweg voor te stellen aan fans, concurrentie en pers. De presentatie is dit jaar in handen van Ruth Jacott en songfestivalexpert Cornald Maas. Uiteraard zal Joan Franka deze avond haar nummer 1-hit ‘You and me’ ten gehore brengen. Daarnaast zullen er vertegenwoordigers optreden uit onder andere Frankrijk, Oekraïne, België, Oostenrijk, Hongarije, Turkije, Litouwen en gastland Azerbeidzjan. Kijk voor meer info en kaarten op: www.eurovisioninconcert.nl.

A large number of contestants of the European songfestival will visit the Netherlands this year to introduce themselves to fans, competition and press alike at the Melkweg in Amsterdam. Dutch singer Ruth Jacott and songfestival expert Cornald Maas will host the event. Naturally, Joan Franka will perform her number one hit ‘You and me’. Additionally, representatives from countries such as France, Ukraine, Belgium, Austria, Hungary, Turkey, Lithuania and host country Azerbaijan will give a performance. For more info and tickets, check: www.eurovisioninconcert.nl.

DONDERDAG 19 APRIL

ZATERDAG 28 APRIL

WOENSDAG 11 APRIL

Amsterdam, Club Church, Blue.

Amsterdam, Club Church, Hoerenbal.

Almere, Den Enghel, Studs Happy2

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Amsterdam, Club 8, UNK.

Hour.

Amsterdam, Odeon, Bear Necessity -

Amsterdam, Bump, Winter Cocktail

party.

party. VRIJDAG 20 APRIL

Queens Day Edition.

Night.

DINSDAG 10 APRIL

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Antwerpen, Red&Blue, SaturGays.

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

broek.

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

Club G.a.y Saturday!.

Amsterdam, Eve, Cocktail -eve.

Girls Night! April @ De Golden Arm.

Rotterdam, Herr Zimmerman , Herr

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

ZATERDAG 21 APRIL

Zimmerman’s 1001 Nacht! - Shambok

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Amsterdam, Melkweg, Eurovision in

Live!

Etage, Info Via Yogay@casema.nl.

Concert.

ZONDAG 29 APRIL

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

Antwerpen, Red&Blue, SaturGays.

Amsterdam, De Trut, Trut.

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

Amsterdam, Club Church, S.o.s.

Vooraf).

Club G.a.y Saturday!

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

ZONDAG 22 APRIL

broek .

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Amsterdam, Club Church, Xxxleather

Amsterdam, Paradiso, Rapido

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

T Dance.

Queensday.

DONDERDAG 12 APRIL

Amsterdam, De Trut, Trut.

Amsterdam, Reguliersdwarsstraat,

Amsterdam, Bump, Popcorn!

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Queensday Party.

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

broek .

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

Amsterdam, Prik, After Shopping

MAANDAG 23 APRIL

Queens Night @ De Golden Arm.

Cocktail Sale.

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

MAANDAG 30 APRIL

Den Haag, Bastacafé, Meltingpot,

party.

Amsterdam, Amstel, Queensday Party.

Diversity Bar & Disco Night.

WOENSDAG 25 APRIL

Amsterdam, Club Church, (z)onder-

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

broek.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

DONDERDAG 26 APRIL

Amsterdam, Reguliersdwarsstraat,

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Amsterdam, Club Church, Blue.

Queensday Party.

Nijmegen, Scandal, After Shopping

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Brussel, Fuse, La Demence.

Drinks.

party.

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

VRIJDAG 27 APRIL

party.

VRIJDAG 13 APRIL

MAANDAG 9 APRIL

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Amsterdam, Club Church, K!nk Ws. WOENSDAG 11 APRIL

Amsterdam, Club Church, Naked Bar. DONDERDAG 12 APRIL

Amsterdam, Club Church, Blue. Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-biparty. VRIJDAG 13 APRIL

Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, TrouwAmsterdam, Rauw. Groningen, Club G.a.y / Golden Arm, Club G.a.y Friday!. ZATERDAG 14 APRIL

Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek. Amsterdam, Jimmy Woo, F*cking Pop Queers. Antwerpen, Red&Blue, SaturGays. Groningen, Club G.a.y / Golden Arm, Club G.a.y To The Maxxx Spring Apès Ski Edition. ZONDAG 15 APRIL

Amsterdam, De Trut, Trut. Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek . MAANDAG 16 APRIL

Eindhoven, Gayclub Innjoy, Gay-bi-

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Groningen, Club G.a.y / Golden Arm,

MAANDAG 9 APRIL

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Madonna Night!

Amsterdam, Prik, Cheap Monday!.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Westzaan, Lexion, SupermartXe.

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Venlo, Boogaloo, Paasborrel In

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

WOENSDAG 18 APRIL

Boogaloo.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

DINSDAG 10 APRIL

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Amsterdam, The Queen’s Head, Drag

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Bingo Night.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

party. DINSDAG 17 APRIL

Amsterdam, Club Church, K!nk FF.

60

Amsterdam, Bump, Weekend Kick Off.

Amsterdam, Club Church, (z)onderbroek.


AGENDA GAYAGENDA

ZATERDAG 14 APRIL

DONDERDAG 19 APRIL

WOENSDAG 25 APRIL

Amsterdam, Bump, Dance Mania.

Amsterdam, Bump, Popcorn!

Almere, Den Enghel, Studs Happy2

Amsterdam, Hotspot-cafe, Saturday

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Hour.

Nicht Fever.

Amsterdam, Prik, After Shopping

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Cocktail Sale.

Amsterdam, Eve, Cocktail -eve.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Den Haag, Bastacafé, Meltingpot,

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Diversity Bar & Disco Night.

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Rotterdam, Apollo, Straight 2 Club

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Etage, Info Via Yogay@casema.nl.

Apollo.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

ZONDAG 15 APRIL

Nijmegen, Scandal, After Shopping

Vooraf).

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Drinks.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Amsterdam, Bump, Happy Landings

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

Tea Dance.

VRIJDAG 20 APRIL

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

Amsterdam, Bump, Weekend Kick Off.

DONDERDAG 26 APRIL

Happy Hour.

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Amsterdam, Prik, After Shopping

Amsterdam, Eve, Jazz At 5.

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Cocktail Sale.

Amsterdam, Prik, Prik’s Prosecco

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Den Haag, Bastacafé, Meltingpot,

Sunday.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Diversity Bar & Disco Night.

Den Haag, Bastacafé, Zilveruitje (een

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Groep Homo/lesbische 50plussers. Eind

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Van De Middag Mogelijkheid Om Deel Te

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Nemen Aan De Maaltijd Voor Maar €7,-

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Nijmegen, Scandal, After Shopping

Om 18.30 Uur.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

Drinks.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

ZATERDAG 21 APRIL

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

Nijmegen, Scandal, Chill Out Sunday.

Amsterdam, Bump, Dance Mania.

VRIJDAG 27 APRIL

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Amsterdam, Hotspot-cafe, Saturday

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

MAANDAG 16 APRIL

Nicht Fever.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

Amsterdam, Prik, Cheap Monday!

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

DINSDAG 17 APRIL

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, The Queen’s Head, Drag

Rotterdam, Apollo, Straight 2 Club

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Bingo Night.

Apollo.

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Den Haag, Bastacafé, Alv Coc Haaglan-

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

den: Nieuw Bestuur.

ZONDAG 22 APRIL

Venlo, Boogaloo, 30 + Party.

WOENSDAG 18 APRIL

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

ZATERDAG 28 APRIL

Almere, Den Enghel, Studs Happy2

Amsterdam, Bump, Happy Landings

Amsterdam, Hotspot-cafe, Saturday

Hour.

Tea Dance.

Nicht Fever.

Amsterdam, Bump, Winter Cocktail

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

Amsterdam, Prik, Twisted Dj Tunes.

Night.

Happy Hour.

Den Haag, Bastacafé, Vrouwencafe

Amsterdam, Bump, Double Happy Hour.

Amsterdam, Eve, Jazz At 5.

Haaglanden.

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Amsterdam, Prik, Prik’s Prosecco

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, Eve, Cocktail -eve.

Sunday.

Nijmegen, Scandal, Club Night.

Den Haag, Bastacafé, Orpheus

Den Haag, Bastacafé, Café Ooxo.

Rotterdam, Apollo, Straight 2 Club

(homoseksualiteit Binnen Een Huwelijk):

Soosmiddag Voor Holebi´s Met Een

Apollo.

2e Etage.

Verstandelijke Handicap.

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

ZONDAG 29 APRIL

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Nijmegen, Scandal, Chill Out Sunday.

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Etage, Info Via Yogay@casema.nl.

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

MAANDAG 23 APRIL

Happy Hour.

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

Amsterdam, Prik, Cheap Monday!

Amsterdam, Eve, Jazz At 5.

Vooraf).

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

Amsterdam, Prik, Prik’s Prosecco

Den Haag, Bastacafé, Informatie Cen-

DINSDAG 24 APRIL

Sunday.

trum Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.),

Amsterdam, The Queen’s Head, Drag

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Borrel Of Een Maaltijd (18.30u.).

Bingo Night.

Nijmegen, Scandal, Chill Out Sunday.

MEER/MORE ZONDAG 22 APRIL

Amsterdam, Thermos Day & Night, Exotic. ZONDAG 29 APRIL

Amsterdam, Thermos Day & Night, Pre-queensday After Party @ Thermos. MAANDAG 30 APRIL

Amsterdam, Thermos Day & Night, Queensday Chill Pool Party @ Thermos.

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday. Venlo, Boogaloo, Ladies Night , Prefer Ladies Only! MAANDAG 30 APRIL

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie. 61


GAY ESCORT ESCORTS LONGBLKDIAMOND

HOT HUNG TOP BOY

I’m Mike a flirtatious, intelligent, bisexual Black Top for females, males, and couples. Info: www.longblkdiamond.nl or call 06 43 58 34 58.

Professional masseur, 175m / 60kg / 24 years / available 24 hours / 7 days. I am a horny young man and I can come 7 times a day - lots of sperm Receive in Amsterdam-West, travel in Europe. Call me 0630304949. www.masseur21.com

Ja, ik wil Gay&Night Magazine elke maand op de deurmat voor € 31,50 per jaar en ontvang daarbij ook (abonnement alleen binnen Nederland) graag de dvd van het vierde seizoen van Brothers & Sisters op dvd!

Voortaan hoef je niet meer de deur uit voor het nieuwste nummer van Gay&Night, of je zorgen maken of hij nog wel op voorraad is bij je favoriete kroeg! Neem nu een service-abonnement en lees maandelijks alle interviews, nieuwtjes, recensies en natuurlijk alle uitgaansinfo! Gratis seizoen 4 van Brothers & Sisters op dvd! Aan iedereen die nú een abonnement op Gay&Night neemt, geven we gratis het vierde seizoen van de prachtige drama Brothers & Sisters op dvd weg. Inclusief geweldige sterrencast, een homostel dat klaar is voor adoptie, en woest aantrekkelijke Fransman!

Naam: Adres: Postcode + woonplaats: Telefoon: E-mail: Ik heb het abonnementsgeld van € 31,50 overgemaakt (bankrekening 1473.98.649) Ik machtig stichting OUT Media het abonnementsgeld van € 31,50 elk jaar automatisch af te schrijven van mijn (post)bankrekening:

Handtekening:

Vul de bon in en stuur hem naar: Gay&Night, Postbus 10482, 1001 EL Amsterdam of fax naar 0847-250022


MAYDAY

01. Samen met Jack Spijkerman, Ruben van der Meer en Tijl Beckand. / 02. K-1 fighter Rico zat ook in Echt Waar?! en ik ging even kijken in zijn kleedkamer... Snappen jullie best toch. ;) / 03. Presentator Fred van Shopping Queens met Vengaboy Robin en zangeres Rachel. / 04. Op YMC Gay kwam ik Sharon van The Voice of Holland tegen, hoewel ik bij haar altijd moet denken aan Raffish, waar ze ook in zat. / 05. Op deze foto ben ik heel trots. Samen met RedFoo van LMFAO die nog geen maand geleden Madonna op zijn nek had tijdens de Super Bowl. / 06. Deze ‘dames’ op leeftijd laten zich van hun beste kan zien tijdens carnaval. / 07. Alba was queen of the night in Sitges, maar ja toen kwam ik. Hahaha geintje... / 08. Deze boys haalden echt alles uit de kast en bouwden de toiletten van de Queenz na voor carnaval. / 09. Drie van de vijftien oranje stewardessen uit Nederland die het straatbeeld flink wat Hollandse kleur gaven. / 10. Deze groep vond ik het vetst gekleed, in ouderwetse legerpoppetjeskostuums. / 11. De dames van cocktailbar Ruby’s zijn een begrip in Sitges, je kunt niet om ze heen. / 12. Hoewel ik deze clown spooky vond, vind ik zijn make-up beeldig. / 13. Ryan, die mij vaak assisteert, gaat één keer per jaar op de spreekwoordelijke hak, hier met barpersoneel van de Queenz. / 14. Deze types verkleedden zich als pinguïn en ik hou wel van zwart-wit. ;) / 15. Bij Life 4 you met kok Rudolf en Irene Moors. Thanks for the dinner. / 16. Britse popgroep The Overtones verzorgden de muzikale omlijsting bij Life 4 You, al denk ik steeds aan de Overtoom, ze 64


MAYDAY

waren top. / 17. Tijdens een modeshow met Telegraafs eigen Michou Basu, Bas van Jackie en designer Maurice. / 18. Herkennen jullie de rechter? Het is John van het programma The Face, die in het nieuws kwam vanwege huiselijk geweld.

65


INTERVIEW / CHAIRLIFT

CHAIRLIFT

WE REVIEWED THEIR SECOND ALBUM SOMETHING LAST MONTH, AND THIS MONTH WE GOT A CHANCE TO SIT DOWN WITH PATRICK AND CAROLINE OF NEW YORK BASED BAND CHAIRLIFT. PATRICK DRANK SOME RED WINE WHILE CAROLINE DID ALL OF THE TALKING. TIME TO ASK THEM ABOUT THAT HAUNTING SONG ABOUT WANTING TO KILL SOMEONE WITH YOUR CAR, AND TO FIND OUT WHAT THE HELL AMANAEMONESIA STANDS FOR. I hope the song ‘Sidewalk Safari’, about wanting to run someone down with your car, isn’t too autobiographical. How did you come up with the lyrics? “Well, everything is a life experience, right? Even bad dreams are a life experience. It came from a couple of things that all clicked in my mind at the same time. One of the things was touring with John Maus, who is one of my favorite living musicians. He would play Grand Theft Auto on the tourbus. But he wouldn’t play to win, he would play to run over cops. I thought that was amazing, and kind of frightening too. The other was a mild daydream kind of fear that I’ve had for years. Whenever I cross in front of a car that’s stopped at a red light, I just get this very vivid, almost x-ray-style imagination of the car plowing right through my legs, and all my bones bending the wrong way. Also, at the time when we wrote the song, right after our last tour, we had a lot of agression to get out of our system. At the very first day of us writing our new records, I said to Patrick ‘I want to write a song about riding someone over with a car!’ And we did.”

TEKST: Martijn Tulp

Your original intent was to start a band that would make background music for haunted houses. How much of that original idea is still part of your aesthetic now?

66

“We think a lot about location when we’re writing songs. For example, I always imagined ‘Ghost Tonight’ being played in a really shitty jazz club. Or ‘Frigid Spring’, I imagine that song being played in a jeep on a road trip when everyone’s on mushrooms, driving through factory farms. So I guess location is still very important for inspiration.”

Do you interact with your fans a lot? “No, we actually don’t. I’m on Facebook a lot and Patrick runs our Twitter, but that’s the bulk of it. I’ve been kind of freaked out about interaction with fans, because people just disobey all the social rules of respect, introducing yourself and being polite. People just break all those walls if they know your music and have seen you play, because they feel like they know you, but you don’t know them. It leaves me feeling a little bit violated. A couple of days ago someone came up to me after the show and said ‘DO YOU REMEMBER WHO I AM?’ Who asks that? Don’t fucking quiz me after I get off-stage. But you have to be nice, because this person is a fan of your music. If you were on a train station, and you were a stranger, you wouldn’t have to be nice. There’s this expectation that you have to be really sweet to everyone that likes your music, and that’s something I have to come to terms with.”

Can you tell me about the ‘Amanaemonesia’ video? “The lyrics are really important to us on this record, and they’re kind of hard to understand sometimes. For ‘Amanaemonesia’ we wanted to make them really clear. Patrick and I live on the same street, and there’s a store around the corner that sells TVs, and they play karaoke videos on them, as a demo. I got really obsessed with the way they looked. So that triggered the idea for the subtitles.”

Who choreographed it? “The dance came from the idea of sign language. I was thinking about doing a video with American sign language, to illustrate the lyrics. Like an educational public broadcasting video. But then out of nowhere my father

showed me a ballet piece by Maurice Béjart, called Bolero. It freaked me out, because I had never been interested in dance before, and the way this dancer danced was so alien-like and brutally minimalist, but very sexy at the same time. I got really inspired to learn how to dance based on that video. So in three months I went from not having any dance experience at all to choreographing the video. I built up the dance very slowly. The individual moves came from a combination of the lyrics and the synth sounds. Sometimes I felt like I was a visual version of the synth sounds. And the character that came out of it was sort of like a mix of a cheerleader and a sea monster.”

And what does the title actually stand for? Is the song about an anemone with amnesia? Or maybe about those kinds of fish that only have a short term memory of three seconds? Or some kind of massage therapy? “The fish with the three second memory is the best one so far! The song is about a feeling. People think there’s a key to it, but the point is: there is no key. It’s nonsense, like Dr. Suess. But it all roots in this feeling of irresponsibility and losing track of time and feeling like you’re one tiny ant in a sea of tiny ants. And everyone’s online and probably on anti-depressants. And you have a lot of e-mails to answer [laugs].”

Did the iPod commercial that featured your song ‘Bruises’ do wonders for your career? “People of different ages started listening to our music, because both parents and children suddenly knew our music. Actually the most exciting thing about it was that I could finally prove to my mom that it was OK that I went to art school. She was really nervous, biting her nails and embarassed to tell her friends that I ran off and ‘joined the circus’. Then suddenly the commercial happened and I had validation and support from my family. My mom very much believes in being ambitious and creative, and having a good mix of life experiences. She believes in doing what you’re good at. But here was our chance to show our family that our music was legit.”


Gay&Night April 2012  
Gay&Night April 2012  

Interviews with Michiel van Erp, Andrew Haigh (director of the movie Weekend), US indie band Chairlift, Khadija Arib, Holland Dance, Nederla...